PCOS.6

02 Nov 1995 - 24 Dec 1999

Topics

  1. ms.dos (289)
  2. windows (848)
  3. os2 (548)
  4. unix (731)
  5. 4dos (59)
  6. win95 (4863)
  7. mreze (355)
  8. os_wars (293)
  9. razno (204)
  10. winnt (967)

Messages - ms.dos

ms.dos.1 sbrk,
Re: MEMMAKER Danas sam startovao MEMMAKER na 486/40/8 MB/AMI bios. Mašina nema nikakvu egzotiku od hardvera, nema čak ni mrežnu karticu, ima jedan HD, znači nema nikrezidentnih stvari - klasična mašina. MEMMAKER mi javi da ne može da završi posao jer nema UPPER memorije ?! Pošto prvi put vidim ovakvu poruku, zna li neko o čemu se radi, odnosno, kako da povećam slobodan RAM sa trenutnih 535 KB?
ms.dos.2 dvesic,
> Re: MEMMAKER > može da završi posao jer nema UPPER memorije ?! Pošto prvi put > vidim ovakvu poruku, zna li Uzmi QEMM 7.53 :)
ms.dos.3 evlad,
<> Danas sam startovao MEMMAKER na 486/40/8 MB/AMI bios. Mašina nema <> nikakvu 1. da nije u biJosu uključen shadow ram gde ne treba ? 2. da li je učitan himem.sys i emm386.exe ? 3. kućni duhovi ?
ms.dos.4 fancy,
ŮŢ> Danas sam startovao MEMMAKER na 486/40/8 MB/AMI bios. Mašina nema nikakvu ŮŢ> posao jer nema UPPER memorije ?! Pošto prvi put vidim ovakvu poruku, zna ŮŢ> li neko o čemu se radi, odnosno, kako da povećam slobodan RAM sa A kako ti izgleda config.sys..? Da li si siguran da si ispravno napisao pojedine stavke..?
ms.dos.5 nebojsha,
Kada startujem ANSI.SYS,kompjuter pocinje da se zaglavljuje ? Nebojsha
ms.dos.6 cnenad,
/co reply 1.171, PC.OS.5, paki/ => echo `pause>nul` >> kopiraj.bat => => Bitni su obrnuti navodnici (oni ispod tilde) koji navode shell da sve => između njih tretira kao jedan argument. Ovo ne pali kod Command.COM-a :((
ms.dos.7 kriss,
˙˙ Kada startujem ANSI.SYS,kompjuter pocinje da se zaglavljuje ? Iz DOS-a? - Promeni ANSI drajver (NNANSI - predlog) - Sudara se sa nečim rezidentnim
ms.dos.8 iivkovic,
Problemi :( U firmi imamo neki krš od 286/40Mb/640Kb. Na njemu je bio instaliran MS DOS 6.00 Beta !?, a disk je normalno(?) bio doublespace-ovan (oko 38 Mb - ceo). Dogodila se neka _nesreca_ - _nesto nije htelo da radi?!_ (nisam bio prisutan, a niko nece da prizna :). Pozvan je neki _mladic sa iskustvom u kompjuterskim naukama_ i pokušao da izvadi stvar. Šta je radio ? (nisam bio prisutan:). Trenutno je na disku boot itd. iz MSDOS-a 6.20, a scan pri pokušaju da oporavi haos od dblspace fajla (diska) odbija da funkcioniše jer je isti kreiran sa 6.00 Beta i traži upgrade. Disk je ispravan fizički - surface scan. Na disku su važni podaci (dobro mrsko ih je ponovo ukucavati), Dos 6.00 Beta naravno nemam (da bih sve vratio u prvobitno stanje), a i nisam siguran da bi to baš pomoglo pa mi je potrebna jel' te ... HELP! Hvala!
ms.dos.9 gerber,
YR>*> Trenutno je na disku boot itd. iz MSDOS-a 6.20, a scan pri pokušaju da oporavi YR>*> haos od dblspace fajla (diska) odbija da funkcioniše jer je isti kreiran sa YR>*> 6.00 Beta i traži upgrade. Koji ti je Dblspace trenutno na disku stari, beta 6.0 ili novi iz 6.20 ? Moguće da je urađen samo sys c:, a da su ostali odnosno ostao dblspace iz 6.0 beta, pa je moguće da može da pomogne prosto snimanje nove verzije.
ms.dos.10 iivkovic,
> Koji ti je Dblspace trenutno na disku stari, beta 6.0 ili > novi iz 6.20 ? MoguŠe da je ura­en samo sys c:, a da su ostali Na disku je novi Dblspace, i mislim da ipak neÜto nije u redu sa Dblspace.dsk fajlom (jer bi Dblspace ispisao razlog zbog koga neŠe da mount-uje disk ili mo×da ipak ne bi?), a da ponovim, Scandisk, odbija da radi dok se DOS ne updatuje na _released 6 version_. Normalno(?) nije mi jasno, kako to da se 6.2 ne svrstava u jednu od takvih (kad veŠ ne piÜe .0), uglavnom neÜto me ... Hteo bih da pokuÜam da nekako to vratim na staro, pa zato ako neko ... hm ... ovaj ... sistemske diskete za 6.0 ili beta iste ... ovaj ... da ...
ms.dos.11 gerber,
YR>*> Na disku je novi Dblspace, i mislim da ipak neÜto nije u redu sa YR>*> Dblspace.dsk fajlom (jer bi Dblspace ispisao razlog zbog koga neŠe da YR>*> mount-uje disk ili mo×da ipak ne bi?), a da ponovim, Scandisk, odbija YR>*> da radi dok se DOS ne updatuje na _released 6 version_. Normalno(?) Ne znam da li je normalno, ali da li si probao sa Norton Disk Doctor-om ? Da li si probao da sistem digneš sa diskete (na kojoj postoje i Dblspace.bin i Dblspace.ini, da vidiš da li imaš pristup kompresovanom drajvu ? Lično sam imao problema kada sam vršio upgrade sa 6.0 (beta) na 6.2 _released_ tako što sam morao ručno da brišem sve dblspace fajlove jer ih je prepoznavao kao _beta_ pa nije hteo da vrši upgrade. Ne sećam se da li sam tom prilikom vršio i razmountovanje ;) kompresovanog drajva ili ne.
ms.dos.12 cnenad,
Xe, nikad kraja iznenađenjima u DOS-u. Većina komandi kao izveštaj napiše: nnn file(s) copied, deleted i slično dok Xcopy slovo F napiše velikim: nnn File(s) copied.
ms.dos.13 evlad,
<> Xe, nikad kraja iznenađenjima u DOS-u. Većina komandi kao izveštaj <> napiše: naravno, ima još (aktuelna verzija 6.20) ako radite iz batch fajla nešto poput: del ime.ext > nul <------ ovo sprečava poruke na ekranu ... uglavnom ;) ( ako se koristi mov ah,9 int 21h ...;) ) sve je uredu ako fajl postoji, ako ne postoji tada lepo napiše na ekran 'file not found' baš su dosledni sami sebi ;)
ms.dos.14 vitez.koja,
#=> sve je uredu ako fajl postoji, ako ne postoji tada lepo #=> napiše na ekran 'file not found' baš su dosledni sami #=> sebi ;) Dosledni su preko očekivanja. Standard output (stdout) izlaz, na koji se ispisuju obične poruke, se redirekcijom po želji preusmerava u fajl, ali Standard Error (stderr) izlaz i dalje ostaje vezan za konzolu. Ima i u tome neke logike - poruke koje idu kroz stderr su obično kritične prirode i ne bi ih trebalo zanemariti. Na Unixima, a i u 4DOSu, redirekcija stdout i stderr izlaza u isti fajl postiže se sa blabla >& ime.ext
ms.dos.15 vcalic,
>> sve je uredu ako fajl postoji, ako ne postoji tada lepo >> napiše na ekran 'file not found' baš su dosledni sami sebi ;) Greška u koracima. Ako fajl postoji onda se u njega ispisuje izlaz naredbe putem stdout kanala. Ako ne postoji ispisuje se poruka o grešci putem stderr kanala koji nije preusmeren. Prema tome, doslednost je 100%. 4DOS omogućava i preusmeravanje stderr. Probaj pa ćeš videti da će tada redirekcija raditi bez problema. Vlada
ms.dos.16 supers,
>> ( ako se koristi mov ah,9 int 21h ...;) ) Jes' da šumim, ali šta beše radi ovo?
ms.dos.17 evlad,
<>>> ( ako se koristi mov ah,9 int 21h ...;) ) <> <> Jes' da šumim, ali šta beše radi ovo? dos-ov poziv za pisanje _stringa_ koji na kraju ima znak $ u ds i dx treba upisati adresu stringa, ispis ide preko stdout
ms.dos.18 cnenad,
=> del ime.ext > nul <------ ovo sprečava poruke na ekranu ... uglavnom ;) => ( ako se koristi mov ah,9 int 21h ...;) ) Al' ajde ga nateraj da kad iz BAT fajla brišeš sam taj BAT fajl tj. samog sebe da DOS (Command.Com) ne ispiše FILE NOT FOUND ili tako nešto: PROBA.BAT @ECHO OFF DEL PROBA.BAT > NUL @ECHO ON ???
ms.dos.19 .sima,
║║>> ( ako se koristi mov ah,9 int 21h ...;) ) ║║ Jes' da šumim, ali šta beše radi ovo? Štampa string na koji pokazuje ds:dx.
ms.dos.20 iivkovic,
> Doctor-om ? Da li si probao da sistem dignes sa diskete (na > kojoj postoje i Dblspace.bin i Dblspace.ini, da vidis da li Jesam, al' ne pomaže. Našao sam i jednu sistemsku sa 6.0 (sa istog računara), al' je neko obrisao command.com :((, pa sam probao sa nortonom (kao zamenom) ... sistem se podigne al' pristupa c: drajvu nema :((. Na žalost scandisk (iz 6.2) prijavi _incorrect version_. Probao sam i da ih ručno mountujem, al' dblspace (6.2) kaže da nisu njegovi, tj. da fajl nije _valid dblspace_. > Licno sam imao problema kada sam vrsio upgrade sa 6.0 (beta) > na 6.2 _released_ tako sto sam morao rucno da brisem sve E pa, pomoglo bi kad bi se setio :). Nemam pri sebi instalacione diskete za 6.2 (niti bilo koji drugi ?! DOS), al' mi je to lakše za nabavku.
ms.dos.21 supers,
>> dos-ov poziv za pisanje _stringa_ koji na kraju ima znak $ >> u ds i dx treba upisati adresu stringa, ispis ide preko stdout Tnx
ms.dos.22 banga,
>>> ( ako se koristi mov ah,9 int 21h ...;) ) > > Jes' da sumim, ali sta bese radi ovo? Print string to stdout device
ms.dos.23 paki,
­> Xe, nikad kraja iznenađenjima u DOS-u. Sledeću stvar sam slučajno otkrio danas... Učitajte fajl MSCDEX.EXE u TSE (bez /b opcije). Dobićete gomilu "đubreta" (tj. izvršni kod programa), ali ne dajte se obeshrabriti, no nastavite razgledanje dalje, ka kraju fajla. Dobija se sledeći tekst, u najčistijem ASCII formatu (sa sve CR/LF-ovima): ----------------- ... ; ; Translation: USA ; ; File MSCDEX.MSG -- Message file for MSCDEX.EXE CD-ROM FILE SYSTEM ; ; ;************************************************************************** ; ; NOTE TO TRANSLATOR: TRANSLATE THE INFORMATION BETWEEN QUOTES " " ONLY. ; If more than one line is needed, begin the next line with db followed ; by the text between " " and end each line with 0dh,0ah. Thanks. ; Do not remove or translate %c %d %s %ud %uld %d.0%d as these mark ; replaceable parameters for MSCDEX.EXE. ; ; Use the ';' (semi-colon) character to mark non-message lines. ; ;************************************************************************** ; ; ; ; msg0 db "CDR100: Unknown error",0dh,0ah msg0 db "CDR100: Unknown error",0dh,0ah db '$' ; ; msg1 db "CDR101: Not ready",0dh,0ah msg1 db "CDR101: Not ready",0dh,0ah db '$' ... ----------------- (itd. dalje ide tekst ostalih poruka, sve do kraja fajla). To je očigledno MSG fajl nalepljen na kraj EXE-a; otkud on tu i kakva mu je funkcija? Ako je odgovor "nema funkciju", zapitao bih se šta je sve tek natrpano u Windows i ostale džinovske programe O:-) * BTW, da li (i kako) se MSCDEX može učitati i ako nemam CD-ROM?
ms.dos.24 evlad,
<> Al' ajde ga nateraj da kad iz BAT fajla brišeš sam taj BAT fajl tj. <> samog sebe da DOS (Command.Com) ne ispiše FILE NOT FOUND ili tako nešto: ispiše "batch file missing" :) ima još jedan lep trik :) proba.bat @echo off echo dir *.pas > proba1.bat echo xcopy *.pas a: /y > proba1.bat echo sada ću da radim sa strane ;) call proba1 del proba1.bat echo on napravio, uradio, obrisao ... ( ali ne i sam sebe :) )
ms.dos.25 cnenad,
=> ispiše "batch file missing" :) Na to sam mislio, ali nateraj ga da to NE ISPIŠE ! => del proba1.bat Misliš DEL PROBA.BAT => napravio, uradio, obrisao ... ( ali ne i sam sebe :) ) Ali opet ostaje jedan BAT ?
ms.dos.26 evlad,
<> Na to sam mislio, ali nateraj ga da to NE ISPIŠE ! predajem se :) greške idu na stderror ... iz čistog dosa malo teže, jedino da pravimo neko rezidentno programče da ga kolje ili 4dos ili ... :) <> => del proba1.bat <> <> Misliš DEL PROBA.BAT jock, jer se opet pojavi data poruka :( <> => napravio, uradio, obrisao ... ( ali ne i sam sebe :) ) <> <> Ali opet ostaje jedan BAT ? takva sudbina, izgleda da command.com pamti do koje linije je stigao ... :(
ms.dos.27 dvesic,
>> <> Ali opet ostaje jedan BAT ? >> >> takva sudbina, izgleda da command.com pamti do koje linije je >> stigao ... :( Zato volim 4dos : TEST.BTM =================== @ECHO OFF LOADBTM ON Echo Brišem se ... DEL TEST.BTM Echo Obrisah se ...
ms.dos.28 iznogud,
:: Zato volim 4dos : :: :: TEST.BTM :: =================== :: @ECHO OFF :: LOADBTM ON :: Echo Brišem se ... :: DEL TEST.BTM :: Echo Obrisah se ... Da, fora je u .BTM ekstenziji. Kod .BAT fajlova se fajl drži na disku, čita se linija po linija i interpretira. .BTM fajlovi se prvo učitaju u memoriju, pa odatle izvršavaju. U vreme kada su diskovi bili spooori, ovo je bilo drastično brže ;) Anyway, .BTM fajlovi imaju i negativne osobine: pošto zauzimaju deo memorije pri izvršavanju, iz njih nije pogodno startovati rezidentne programe (mogu da ostave rupe u memoriji).
ms.dos.29 saxon,
Može li neka dobra duša da spakuje sadržaj jedne sistemske diskete napravljene za DOS 3.30 i okači ga ovde. Vlasnik jedne školopocije od računara biće vam zahvalan.
ms.dos.30 vlad,
> Može li neka dobra duša da spakuje sadržaj jedne sistemske diskete > napravljene za DOS 3.30 i okači ga ovde. Vlasnik jedne školopocije Ne znam zasto je vlasnik sklopocije bas zapeo za 3.30, ja sam i na XT-u sa 512k uspesno instalirao i koristio 6.20. U svakom slucaju evo mu DOS 3.30a sistemska disketa (5.25" - 360k). Ova verzija je stizala uz Olivetti racunaljke, ali nije hardverski zavisna i mislim da se ne razlikuje od "originala". Ako ti trebaju i ostali fajlovi DOS-a 3.30a javi pa da posaljem. dos330a1.zip
ms.dos.32 vlad,
Eh, zaboravih da smo na "brzom" i da 500k i nije neki upload B). Evo "ostatka" od DOS-a 3.30a, kad sam se vec baktao sas disketle. dos330a2.zip
ms.dos.33 msavkovic,
Da li IBM-ov PCDOS čita HPFS particije ?
ms.dos.34 danijel,
=> Da li IBM-ov PCDOS cita HPFS particije ? Ne...
ms.dos.35 nenad,
> Da li IBM-ov PCDOS čita HPFS particije ? Ne. Ono što PC-DOS ima a što liči na OS/2 su REXX, help podsistem, editor, XDF format disketa...
ms.dos.36 rasol,
Valjda je ovo pravo mesto za ovo... Nedavno sam imao havariju sa diskom u kome su mi stradali sistemski fajlovi, izmedju ostalog i dblspace.bin. Ponovo sam postavio sistem, medjutim ne mogu da pridjem DoubleSpace-ovanom delu Slave diska. Skriveni fajl je jos uvek tamo, ali DoubleSpace ne moze da nadje komprimovanu particiju. DblSpace je bio koriscen samo na slave disku, a stradao je samo Master disk. Sta se tu moze uraditi? Ah da, koristim DOS 6.20. DRAGAN
ms.dos.37 cnenad,
=> DoubleSpace-ovanom delu Slave diska. Skriveni fajl je jos uvek => tamo, ali DoubleSpace ne moze da nadje komprimovanu particiju. => DblSpace je bio koriscen samo na slave disku, a stradao je samo Treba da postoji u ROOT-u BOOT diska fajl DBLSPACE.INI koji ima RO, Hidden i system atribute. Njegov sadržaj bi mogao izgledati ovako: AutoMount=0 FirstDrive=D // ovo je kod mene kompresovani drajv koji se nalazi na nekompresovanom drajvu C: LastDrive=H MaxRemovableDrives=2 MaxFileFragments=113 ActivateDrive=D,C1 Probaj da napraviš ovako nešto pa vidi da li možeš pristupiti DBS-u ali pazi to radiš na svoju odgovornost. Ovo stavke su iz DBLSPACE.INI od W95 mada mislim da nije ništa menjano, ali ipak, probaj da uzmeš od nekoga DBLSPACE.INI ko korisiti DOS 6.20.
ms.dos.38 jovca.car,
/* DoubleSpace-ovanom delu Slave diska. Skriveni fajl je jos uvek /* tamo, ali DoubleSpace ne moze da nadje komprimovanu particiju. Startuj dblspace, i odaberi opciju Mount compressed drive (tako nešto, davno beše...).
ms.dos.39 peccaa,
zdravo zivo!!!!!!!!!!!!!!!!!!11 zvucace glupo,imam dos 6.0 i ne znam kako da setujem slova tako da dobijem yu slova.hm. ko moze da mi pomogne. unapred zahvalan peccaa
ms.dos.40 vimm,
> zvucace glupo,imam dos 6.0 i ne znam kako da setujem slova > tako da dobijem yu slova.hm. Probaj sa sledećom kombinacijom: config.sys: device=c:\dos\display.sys con=(ega,,1) country=038, 852, c:\dos\country.sys autoexec.bat: c:\dos\mode con cp prep=((852) c:\dos\ega.cpi) c:\dos\mode con cp sel=852 c:\dos\keyb yu,,c:\dos\keyboard.sys gde je c:\dos direktorijum u kojem ti je smešten DOS. Pozdrav Vladimir
ms.dos.41 dvesic,
Subj: VERBOSE mod Možda je topla voda .... :) Većina MS-ovih programa koji se standardno učitavaju iz CONFIG.SYS-a (HIMEM.SYS, EMM386.EXE IFSHLP, ...) podržavaju Verbose mod, kada javljaju šta su uradili, ko su itd :) Dovoljno je držati ALT taster za vreme podizanja računara.
ms.dos.42 space.ace,
--> Probaj sa sledećom kombinacijom: --> --> config.sys: A mogao bi da proba foggy-ja. Odličan mali drajver, ide uz poruku (možda). fogdds.com se stavlja u autoexec.bat: fogdds >nul fogdds.arj
ms.dos.43 cnenad,
Dogradite svoj DOS svet III Tekst u WORD DOC 6.0. formatu, CP 1250. dsds3.zip
ms.dos.44 cnenad,
=> Subj: VERBOSE mod => Dovoljno je držati ALT taster za vreme podizanja računara. => Možda je topla voda .... :) Nije topla voda za varijantu sa ALT tasterom, inače većina komandi i drajvera podržava prekidač /VERBOSE.
ms.dos.45 peccaa,
zdravo imam dos 6.2 a nemam yu slovca.posto ste mi odgovorili kako da setujem to,odnosno kako da izmenama u conf.sisu i execu sredim stvar to i ucinih,ali.... kada sam resetovo racunar dobih poruku. CODE PAGE OPERATION NOT SUPORTED ON THIS DEVICE DEVICE ERROR DURING SELECT INCORECT DOS VERSION hm............. tada resih da ponovo instaliram dos medjutim kad je trebalo da stavim praznu diketu za unninstall ,a imam samo 3.5ich drajv oznacen kao drajv b dobih poruku u fazonu gurni disketu u drajv a probah vise puta ali nije vredelo.uvek ista poruka.pokuso sam u cip setu da drajv b oznacim ko drajv a ali nije vredelo. sta dalje` puna fala na odgovoru peccaa
ms.dos.46 dvesic,
> CODE PAGE OPERATION NOT SUPORTED ON THIS DEVICE > Ovo znači ili: - Nisi lepo podesio DEVICE red u CONFIG.SYS-u za DISPLAY.SYS. On bi trebao da izgleda otprilike ovako : DEVICE=C:\DOS\DISPLAY.SYS CON=(EGA,,1) - Imaš Hercules :) Onda naša slova otpadaju. Proveri ovo, pa javi rezultate.
ms.dos.47 peccaa,
ZDRAVO PROVERIH U CONFIG.SYS.SVE JE OK.IMAM VGA. DA LI JE MOGUCE DA SAM PRILIKOM INSTALISANJA DOSA NESTO ZEZNUO AKO JESAM KAKO DA OPET INSTALISEM DOS 6.2 POSTO IMAM SAMO 3.5IN DRAJV KOJI SE VODI KAO B DRAJV.NAIME KADA DODJEM NA EKRAN KAD TREEBA DA UBACIM DISKETU U A DRAJV ZBOG UNINSTAL FORE RACUNAR MI KAZE UBACI U A DRAJV I TAKO U KRUG FALA UNAPRED POZDRAV PECCAA
ms.dos.48 inferno,
Ů│ ˙ AKO JESAM KAKO DA OPET INSTALISEM DOS 6.2 POSTO IMAM SAMO 3.5IN Ů│ ˙ DRAJV KOJI SE VODI KAO B DRAJV.NAIME KADA DODJEM NA EKRAN KAD Prvo, nauči da kucaš mala slova. ;) Drugo, skini sa Sezama YUCP i nikakve peripetije oko naših slova ti neće trebati a najmanje te gluposti sa izmenama config.sys-a i autoexec.bat-a. :)
ms.dos.49 nenad,
> Dogradite svoj DOS svet III > > Tekst u WORD DOC 6.0. formatu, CP 1250. O čemu se radi?
ms.dos.50 nenad,
> DA LI JE MOGUCE DA SAM PRILIKOM INSTALISANJA DOSA NESTO ZEZNUO Moguće je, posebno što ti prijavljuje Incorrect DOS version.
ms.dos.51 cnenad,
=> TREEBA DA UBACIM DISKETU U A DRAJV ZBOG UNINSTAL FORE RACUNAR MI => KAZE UBACI U A DRAJV I TAKO U KRUG Kad dobiješ komandni prompt kucaj B:setup /g i tada ti instalacija neće tražiti UNINSTALL disketu. Zašto ti je flopi kad je jedini kao B: ? Kucaj lepo malim slovima.
ms.dos.52 cnenad,
=>> Tekst u WORD DOC 6.0. formatu, CP 1250. => O čemu se radi? Tekst koji je poslat jednoj redakciji jednog računarskog lista ali nije objavljen. Šteta je da propadne a ima nekih korisnih informacija i iskustava.
ms.dos.53 supers,
>> Tekst koji je poslat jednoj redakciji jednog računarskog lista ali >> nije objavljen. Šteta je da propadne a ima nekih korisnih >> informacija i iskustava. Detaljno uputstvo, takoreći idiot proof (ovo ne shvatiti zlonamerno) kako izvršiti upgrade DOSa pomoću arhiva koje se nalaze na Sezamu, uz razmatranje svih mogućih problema u vršenju istog...
ms.dos.54 cnenad,
=> Detaljno uputstvo, takoreći idiot proof (ovo ne shvatiti zlonamerno) Pa naravno da je idiot proof, tako je namerno napisano. Ima dosta ljudi koji uopšte NE ZNAJU da drže na mašini novinarsku verziju 6.0. od 22.2.93. ili 6.20. od 27.09.93. ne znaju, ili ne smeju da pređu na nešto novije, što priznaćeš ipak ima dosta noviteta u odnosu na 6.0. BTW, u momentu (davno) pisanja teksta nisam imao na raspolaganju informaciju da postoji i kompletna i upgrade (NE StepUp) 6.22. verzija od 31.05.1994 godine koja takođe ide na 3 diskete.
ms.dos.55 nenad,
> Tekst koji je poslat jednoj redakciji jednog računarskog lista ali nije > objavljen. Šteta je da propadne a ima nekih korisnih informacija i > iskustava. Takst o DOS-u u Word 6.0 formatu... Pošalji TXT pa da čitamo. :))
ms.dos.56 inferno,
Ů│ ˙ Pa naravno da je idiot proof, tako je namerno napisano. Ima dosta ljudi Ů│ ˙ koji uopšte NE ZNAJU da drže na mašini novinarsku verziju 6.0. od Ů│ ˙ 22.2.93. Da, postoje takvi ljudi.. ko bi rekao? O;)
ms.dos.57 cnenad,
=> Takst o DOS-u u Word 6.0 formatu... Pošalji TXT pa da čitamo. :)) Takst nećeš dobiti, to nemam :) Kucano je u Word-u jer mi je to bilo najzgodnije a nisam imao potrebe da ga konvertujem ali evo... dsds3txt.zip
ms.dos.58 zvezdan,
Molio bih za pomoć, stvar je veoma hitna! Kako izvesti SUBST sa direktorijumom na CD-ROM-u, a da ne izbacuje poruku "Cannot SUBST a network drive"? Na primer: subst a: d:Đproba, gde je d: oznaka CD-ROM-a. Da li postoji neki drugi program za CD-ROM osim MSCDEX koji bi ovo omogućio?
ms.dos.59 biber,
>> Kako izvesti SUBST sa direktorijumom na CD-ROM-u, a da ne >> izbacuje poruku "Cannot SUBST a network drive"? Probao sam SUPERCDX koji je zamena za MSCDEX, ali i on ispisuje istu poruku. Izgleda da tako mora?
ms.dos.60 mmisic,
> Molio bih za pomoć, stvar je veoma hitna! > > Kako izvesti SUBST sa direktorijumom na CD-ROM-u, a da ne > izbacuje poruku "Cannot SUBST a network drive"? > Na primer: subst a: d:Đproba, gde je d: oznaka CD-ROM-a. Ista stvar je i mene mucila i jos me muci :(( Ali izgleda da je jedini lek prekopirati sadrzaj direktorijuma koji bi trebalo da se substuje na hard disk (samo ako nije veliki!) pa onda odatle substovati.
ms.dos.61 dvesic,
> Kako izvesti SUBST sa direktorijumom na CD-ROM-u, a da ne > izbacuje poruku "Cannot SUBST a network drive"? > Na primer: subst a: d:Đproba, gde je d: oznaka CD-ROM-a. Raditi ovo u MSDOS prozoru OS/2 WARP-a. Ovo ozbiljno, to je trivijalno. Naravno, ako podnosite OS/2 :)
ms.dos.62 zvezdan,
BTW, DR/Novell DOS u slučaju pokušaja SUBST CD-ROM-a prijavljuje "Invalid directory specification". Ako se u DOS prozoru u Win 3.11 izvrši SUBST sa direktorijumom na hard disku (SUBST sa CD-ROM-om ne radi ni jedan Win), takav virtuelni drajv se prepoznaje samo u tom DOS prozoru dok ga Windows aplikacije ne prepoznaju. Drug mi kaže da u Win 95 tako oformljen SUBST drajv prepoznaju i Win aplikacije.
ms.dos.63 dr.grba,
>>> Kako izvesti SUBST sa direktorijumom na CD-ROM-u, a da ne >>> izbacuje poruku "Cannot SUBST a network drive"? >> Ista stvar je i mene mucila i jos me muci :(( >> Ali izgleda da je jedini lek prekopirati sadrzaj direktorijuma koji Ne možete koristiti SUBST na CD ROM drajvu, zato što je read-only. SUBST podaci se zapisuju negde u samoj strukturi particione tabele.
ms.dos.64 biber,
>> Ako se u DOS prozoru u Win 3.11 izvrsi SUBST sa direktorijumom A zar u Dos Help-u ne pise da ne treba koristiti SUBST pod windows-om?
ms.dos.65 zvezdan,
>> Ne možete koristiti SUBST na CD ROM drajvu, zato što je >> read-only. SUBST podaci se zapisuju negde u samoj strukturi >> particione tabele. Nije tačno. Probano sa flopijem i sa Steker drajvom koji je šifrom zaštićen od upisivanja. Uostalom, zbog čega bi SUBST od OS/2 ovo mogao ako je to tako?
ms.dos.66 nenad,
> A zar u Dos Help-u ne pise da ne treba koristiti SUBST pod windows-om? Ako pokreneš SUBST pre Windows-a on će važiti i za Windows, ali samo ako se pod Windows-om ne koristi 32-bitni pristup disku (tada Win zaobilazi BIOS).
ms.dos.67 peccaa,
ZDRAVO ! imam dos 6.0 i win3.1za istocnu evropu .kad ocu da pokrenem memmaker posle prvog butovanja dok se dize sistem ,racunar zaglavi i ispise INVALID NUMBERS OF PARAMETARS PPOSLE POSLE TOGA moram da abortiram memmakiranje. sta da radim. fala na odgovorima.u prilog saljem svoj autoexec autoexec.bat
ms.dos.68 supers,
>> INVALID NUMBERS OF PARAMETARS >> fala na odgovorima.u prilog saljem svoj autoexec Veći haos od autoexeca nisam u svom životu video :)) Pospremio sam to čudo, evo ti autoexec.bat uz poruku. Razmisli o kupovini nekog DOS vodiča, mnoge stvari bi ti postale jasnije. Preporučujem "Kompletna uputstva za korišćenje najpopularnijih PC programa" od Računara, (vidim da toga još ima po nekim kioscima). Unutra imaš dejanrovo uputstvo za DOS (popis svih komandi, tako da autoexec i config više ne budu španska sela) i Kehlerovo za Win 3.1. autoexec.bat
ms.dos.69 guta,
Mom prijatelju potrebna dobra knjiga o DOS-u. On je totalni početnik, pa imajte to u vidu (nemojte sad da mi preporučite slikovnicu :). Takođe, ništa ne bi smetala i neka o Win-u, 3.xx verzije. Imate li neku dobru preporuku, u obliku naslova, autora, a možda i mesta gde se ima za kupiti? P.S. Spasite me bede, ako ne pazari knjigu, skakaće meni po kičmi narednih meseci :)
ms.dos.70 supers,
>> Mom prijatelju potrebna dobra knjiga o DOS-u. On je totalni >> početnik, pa imajte to u vidu (nemojte sad da mi preporučite >> slikovnicu :). Uđi u bilo koju prodavnicu npr. Tehničke knjige u npr. Maršala Tita sa desne strane idući od Londona prema Terazijama (ako si u Beogradu). Pa sam izaberi. Obično preporučujem "Popularne programe" u izdanju Računara koji sadrže dejanr-ov popis komandi... Naravno, nije za totalne početnike nego za one koji su savladali početne korake. A za 100% novajlije postoje DOS priručnici pisani bukvalno u obliku udžbenika, samo otidi pa izaberi ;> Mada, zbilja ne znam koliko danas imaju smisla klasični kursevi DOSa. Danas će prosečan dummy kucati svoj tekst ili raditi svoju tabelu u alavim Windows programima, i eventualno nešto kopirati na disketu u File Manageru. Naredbe DOSa su danas postale teoretisanje koje čoveku koji računar koristi iz nužde (a ima averziju prema svim tim mašinama, danas je takvih sve više) postaje suvišno. Kada "nameštam" mašinu rođacima i prijateljima, ubacim im "win" na kraj autoexeca i tako okončam kurs DOSa ;> File Manager podelim na dva panela nalik na NC, tako da levo bude C: a desno A:, pokažem kako se mišem fajl vuče na disketu i obratno, i zdravo đaci ;>
ms.dos.71 zeljkoj,
> Mom prijatelju potrebna dobra knjiga o DOS-u. On je totalni > početnik, pa imajte to u vidu (nemojte sad da mi preporučite > slikovnicu :). Takođe, DejanR-ov umetak iz Računara od maja '93. > ništa ne bi smetala i neka o Win-u, 3.xx verzije. Imate li neku > dobru ZKehlerov umetak od maja '94 i juna '94.
ms.dos.72 dr.grba,
>> Mada, zbilja ne znam koliko danas imaju smisla klasični kursevi DOSa. Onoliko koliko se u praksi pokazuje da ljudi ne shvataju osnovne principe rada računara, pojmove direktorijuma, datoteke, osnovne operacije... Za tri-četiri sata predavanja sve se to može na elementarnom nivou savladati i isprobati. >> Danas će prosečan dummy kucati svoj tekst ili raditi svoju tabelu >> u alavim Windows programima, i eventualno nešto kopirati na disketu >> u File Manageru. Ovo je neporecivo, i to funkcioniše... do jednog trenutka kad čovek natrči na mašinu na kojoj nema Windowsa, a treba nešto da odštampa, ili kad treba iskopirati neku datoteku, a nema mesta na njoj... Sve po redu, moj je stav.
ms.dos.73 space.ace,
--> Mom prijatelju potrebna dobra knjiga o DOS-u. On je totalni --> početnik, pa imajte to u vidu (nemojte sad da mi preporučite --> slikovnicu :). Takođe, NE vidim razlog zašto ne bi uzeo da čita umetke u Računarima ili PC-u. Tamo ima sve, plus je sažeto i lepo napisano. Eto i ja da pohvalim redakciju ;))
ms.dos.74 cnenad,
=> operacije... Za tri-četiri sata predavanja sve se to može na => elementarnom nivou savladati i isprobati. Ali ne i naučiti, znači zadržavamo se na tvom isprobati. Čim početnik ostane sam, nastaje pakao, a tu se vidi ko ima petlju da dalje ISTRAŽUJE i tako NAUČI... ostalo je kao vožnja bicikla. Đavolski ima preterano mnogo stvari koje MORAJU da se nauče što svima njima, sasvim normalno, izgleda kao kad detetu od 3 godine objašnjavaš atomsku fiziku (ako je znaš ;) Još jedan bitan problem je što svi očekuju da im OTVORIŠ GLAVU, zatim svoju i prebaciš svoj mozak kod njih, u neko prazno, bez komponenti big tower kućište ;) => natrči na mašinu na kojoj nema Windowsa, a treba nešto da odštampa, => ili kad treba iskopirati neku datoteku, a nema mesta na njoj... :)) Skoro je u jednu firmu svraćao 'inžinjer elektrotehnike' i zamolio sekretaricu da nešto prekopira sa male na veliku disketu. Naravno, usledilo je pitanje, imate li NC na računaru, na šta je dobio odgovor da proba ;) C:\NC Bad command or filename C:\dir bla bla ali nigde nema NC [DIR] .... Pretpostavljam da bi probao ALT-F7 iz NC, da je mogao da pronađe isti taj NC. Onoliko vremena koliko je gubio čekajući svaki put da se pokrene NC, mogao je da proba DIR /? i da vidi šta radi parametar /S, šta su džoker znaci i slično. Ustao je, zahvalio se na dobroj volji da mu se pomogne, rekao da žuri i nestao iz kancelarije i nikad više nije došao. Šteta, mogao sam lepo da mu naplatim obuku ;)
ms.dos.75 aleck,
# Ali ne i naučiti, znači zadržavamo se na tvom isprobati. Čim početnik # ostane sam, nastaje pakao, a tu se vidi ko ima petlju da dalje ISTRAŽUJE i # tako NAUČI... ostalo je kao vožnja bicikla. Đavolski ima preterano mnogo # stvari koje MORAJU da se nauče što svima njima, sasvim normalno, izgleda # kao kad detetu od 3 godine objašnjavaš atomsku fiziku (ako je znaš ;) Nedavno sam bio u prilici da izigravam učitelja nekome ko je totalno neinteresovan za računare, ali se eto ukazala prilika za zaposlenje, a treba DOS i tako... Prosto je neverovatno koliko sam muke imao da objasnim čemu služi komanda cd.Svaki moj primer je zapisivan na papir.Kad sam rekao da je besmisleno da zapisuje, već da mora da zapamti par stvari(kako se sklapa puno ime direktorijuma i fajla i par komandi) devojka je rekla da će ona da isproba tih par primera i onda će sve da zna.OK, uradimo tako i kad je isprobala, ja je zamajavam tačno 3 minuta i onda joj kažem da izvede jedan od primera.Prvo se zbunila, pa probala sa dir ime_direktorijuma, pa sa c:\ime_dira itd.Muka jedna.
ms.dos.76 sale.car,
!?! jedan od primera.Prvo se zbunila, pa probala sa dir !?! ime_direktorijuma, pa A zasto je nebi jednostavno spalio ;))) Bas sam zainteresovan da vidim pic*in dim ;) Salim se... sorry... Btw, ja sam isto tako "poducavao" brata i govorio mu da mu je DOS neophodan, ali jock, on oce odma u win i slicna sranja... i sad kad hoce nesto da otpakuje, onda " E Sale, kako da otpakujem ?" a objasnio sam mu 3348290-e78 puta kako da to uradi... Izgleda da su coveku bogom dane ove osobine ;) Cya
ms.dos.77 cnenad,
=> komanda cd.Svaki moj primer je zapisivan na papir.Kad sam rekao da je => besmisleno da zapisuje, već da mora da zapamti par stvari(kako se sklapa Razumljivo je da MORA da sa zapiše, ali to što je zapisano treba probati i posle 'milion' ponavljanja naučiti, i naravno zapamtiti i zaposliti moždane vijuge da razmišljaju. Većina zapiše i ponavlja samo ono što je zapisano. Nemaju volje ili ne smeju da sami isprobavaju dalje, misle da ono što je napravljeno uz pomoć 'predavača' ostaje stalno na mašini. Najbitnije, imaju sada dosta knjiga na srpskom, ali ne vredi. Nemaju volje, hrabrosti i interesovanja. Nažalost ja nemam moć da im otvorim glavu i stavim tuđi mozak pun znanja kako bi oni odmah znali sve... PATH, CD\DIR1\DIR2, pa onda CD\IGRE\TETRIS su im noćna mora.
ms.dos.78 dekik,
YO! Imam jedan mali problem. Zaboravio sam kako se prave meniji u config.sys-u pa jel bi mogo neko da me podseti? Unapred Hvala! Pozdrav,Dejan!
ms.dos.79 banga,
> Razumljivo je da MORA da sa zapise, ali to sto je zapisano > treba probati i posle 'milion' ponavljanja nauciti, i naravno > zapamtiti i zaposliti mozdane vijuge da razmisljaju. Vecina > zapise i ponavlja samo ono sto je zapisano. Ajde i ja da lupim na temu :) U zadnjih 30 (tridest) godina koliko se bavim ovim krntijama, imao sam obilje slucajeva na slicnu temu. ZAKLJUCAK: 1. Oni (one) koji su se trudili da SVE zapisu NIKAD nista nisu naucili. 2. Oni (one) koji nista nisu pisali, relativno su se dobro snalazili posle. 3. Oni (one) koji su zapisivali nesto sto su mislili da je bitno, uvek su potom bili najbolji od sve tri opisane grupe :)
ms.dos.80 banga,
> Zaboravio sam kako se prave meniji u config.sys-u pa jel bi > mogo neko da me podseti? Sto ne probas a la carte ?
ms.dos.81 supers,
>> Zaboravio sam kako se prave meniji u config.sys-u pa jel bi mogo >> neko da me podseti? [Menu] MENUITEM=WINDOWS MENUITEM=GAMES [WINDOWS] device=ifshlp.sys device=wbide.exe ... [GAMES] device=himem.sys ... A u autoexecu: @ECHO OFF GOTO %CONFIG% :WINDOWS win.com goto end :GAMES nc.exe goto end :END
ms.dos.82 evlad,
Y>> Zaboravio sam kako se prave meniji u config.sys-u pa jel bi Y>> mogo neko da me podseti? Y> Y> Sto ne probas a la carte ? help menudefault ( pa redom ;) ) ako se slabo snalaziš sa engleskim, imaš u dejranovom umetku ms-dos 6.xx
ms.dos.83 sidjo,
Dali je moguce konfigurisati jednu particiju za msdos6.22 i win3.11 a drugu za win95 pa da se iz boot manager-a bira sa koje particije ce se sistem dici.Probao sam sa 'format d: /s', ali dos nece da se podigne sa d: vec samo sa c:. Kompjuter neradi nikakav posao, vec sluzi za moje zezanje tako da nemorate odgovarati ako vas mrzi. Unapred hvala.
ms.dos.84 mbole,
> AKO JESAM KAKO DA OPET INSTALISEM DOS 6.2 POSTO IMAM SAMO 3.5IN > DRAJV KOJI SE VODI KAO B DRAJV.NAIME KADA DODJEM NA EKRAN KAD Postoje dve mogućnosti. 1. Pošto si koliko vidim neisksan nije preporučljiva. Prekonfiguriši računar tako da 3,5" flopy postane a:. Kako? Otvaranjem računara, zamenom konektora na FDD, podešavanjem BIOS-a. Ako imaš nekog, ko je iskusan u prčkanju po računaru, neka ti pomogne. 2. Startuj setup sa opcijom /g. Onda ne pravi uninstal diskete, ali ako nešto pođe naopako teže ćeš se izvaditi. PS. Obe stvari radiš na sopstvenu odgovornost.
ms.dos.85 mbole,
> Btw, ja sam isto tako "poducavao" brata i govorio mu da mu je DOS > neophodan, ali jock, on oce odma u win i slicna sranja... i sad kad hoce > nesto da otpakuje, onda " E Sale, kako da otpakujem ?" a objasnio sam mu > 3348290-e78 puta kako da to uradi... Postoji lek. Malo je surov doduše, al obično pali. Doneseš igricu koji jako, strašno mnogo želi da ima. Naravno na disketi u zip ili arj formatu. Daš mu disketu, kažeš šta je na njoj. Sad dolazi najteži deo. Stojički odbijaš svaki, njegov pokušaj da te natera da ti odradiš raspakivanje umesto njega. Pristaješ jedino da mu daš osnovne smernice. Npr. korišćen je arj kao arhiver. Uputstvo za arj se nalazi u direktorijumu c:\trtmrt, ako klinac ne zna engleski pristaješ i da mu simultano prevodiš uputstvo. Ali ni trunku više. Ne smeš mu odati da se fajl raspakuje sa arj x. To moraš da mu pročitaš iz uputstva kao i svaki drugi tekst. Pokušaji probijanja tvoje obrane u proseku trju oko 3 dana. Nakon toga će ipak pokušati da zaposli male sive ćelije. Čim to počne pečen je.
ms.dos.86 mbole,
> Dali je moguce konfigurisati jednu particiju za msdos6.22 i > win3.11 a drugu za win95 pa da se iz boot manager-a bira sa koje > particije ce se sistem dici.Probao sam sa 'format d: /s', ali > dos nece da se podigne sa d: vec samo sa c:. U principu nije nemoguće, jedino ti treba takav boot-menager. Sa druge strane nema nikakve potrebe za tim. Oba OS-a koriste isti (dobro jako sličan) fajl sistem. Neka vrsta boot menagera je ugrađena u sam Win 95. Prilikom startovanja računara pritisni F8. Dobićeš meni u kome bi zadnja stavka trebalo da bude Boot to previos version of MS DOS. Ukoliko ove stavke nema, edituj msdos.sys (prethodno ukloni RO,SY,HY atribute), i u sekciju options dodaj liniju koja glasi: bootmulti=1. Ova kombinacija ima svojih opasnosti. Recimo dok si u starom DOS-u pokreneš Norton Speed disk, i ostao si bez Win-95. Ustvari on je još uvek tu samo malkice zbrljan, jer su nestala duga imena faljova, a neke od po njegovo zdravlje bitnih stvari imaju baš takva imena. Najjednostavnije vađnje iz ovakve situacije je reinstalacija istog. Ili barem ja nisam našao prostiji način. Ima tu još, opasnosti, recimo sada ćeš videti više config i autoexec datoteka, koje će u različitim situaciama (u zavisnosti od toga koji je OS aktivan), imati različita imena. Ona dva sa sys i bat nastavkom su važeći za tekući OS. U DOS-u postoje još dva koji imaju nastavke .w40 i odnose se na W95. Obrnuto ovi sa .w40 prezimenom, će kada podigneš win95, dobiti extenzije sys i bat, a oni iz DOS-a će imati nastavak .dos, slično važi i za io.sys i msdos.sys.
ms.dos.87 mpedja,
#$%&*-> Doneses igricu koji jako, strasno mnogo zeli da ima. Naravno #$%&*-> na disketi u zip ili arj formatu. Das mu disketu, kazes sta je na #$%&*-> njoj. Sad dolazi najtezi deo. Stojicki odbijas svaki, njegov pokusaj #$%&*-> da te natera da ti odradis raspakivanje umesto njega. Pristajes #$%&*-> jedino da mu das osnovne smernice. Npr. koriscen je arj kao arhiver. #$%&*-> Uputstvo za arj se nalazi u direktorijumu c:\trtmrt, ako klinac ne #$%&*-> zna engleski pristajes i da mu simultano prevodis uputstvo. Ali ni #$%&*-> trunku vise. Ne smes mu odati da se fajl raspakuje sa arj x. To moras #$%&*-> da mu procitas iz uputstva kao i svaki drugi tekst. #$%&*-> #$%&*-> Pokusaji probijanja tvoje obrane u proseku trju oko 3 dana. Nakon #$%&*-> toga ce ipak pokusati da zaposli male sive celije. Cim to pocne pecen Ne znam da li je to bas najbolje. Ako stvarno nauci nesto u blizoj buducnosti ce biti: Skidaj se sa kompjutera, ocu i ja da igram.Ovako... raj bozji!
ms.dos.88 sale.car,
!?! Sad dolazi najtezi deo. Stojicki odbijas svaki, njegov !?! pokusaj da te natera da ti odradis raspakivanje umesto njega. !?! Pristajes jedino da mu das osnovne smernice. Npr. koriscen je !?! arj kao arhiver. Uputstvo za arj se nalazi u direktorijumu !?! c:\trtmrt, ako klinac ne zna engleski pristajes ^^^^^^ Stariji je 6 godina od mene i svaki pokusaj obijanja je pracen teshkim i dugotrajnim mlacenjem po sobi i kujni :) sa posebnim osvrtom na radijatorrrr :))))... Sta da radim :( kad sam mladji... i pametniji ;> CYa
ms.dos.89 mbole,
> Ne znam da li je to bas najbolje. Ako stvarno nauci nesto u blizoj > buducnosti ce biti: Skidaj se sa kompjutera, ocu i ja da igram.Ovako... raj U pitanju je mlađi brat. Po defaultu bi trebalo da je i slabiji. Prema tome uvek ostaje opcija grube sile :) Ako je jači? E j**i ga, kupuj drugi računar.
ms.dos.90 dr.grba,
>> U pitanju je mlađi brat. Po defaultu bi trebalo da je i slabiji. Mene bi moj mlađi brat mogao pojesti za doručak, onako bez 'leba (:
ms.dos.91 milanmi,
Imam jedan problem: Napravio sam jedan batch fajl koji mi startuje recnik i program foggs.exe za prikazivanje YU-slova na ekranu. Interesuje me kako da po izlasku iz recnika deaktiviram foggs (jer ne zelim nasa slova umesto znakova [,],\, i sl.), a da ne moram svaki put da ga rucno iskljucujem (sa F12). Desi se nekad da program ostane ukljucen posle startovanja recimo TM-a i onda, kad pokusam da ga iskljucim TM blokira? Usput, ukoliko se pomenuta radnja ne moze izvesti sa ovim programom moze li mi neko preporuciti slican program za prikazivanje YU slova po YUSCII standardu koji se moze iskljuciti pritiskom na neki taster (kombin. tastera).
ms.dos.92 obren,
> Usput, ukoliko se pomenuta radnja ne moze izvesti sa ovim programom > moze li mi neko preporuciti slican program za prikazivanje YU slova > po YUSCII standardu koji se moze iskljuciti pritiskom na neki taster > (kombin. tastera). Probaj sa ovim, meni je dobro služio dok sam koristio YUSCII. Startuj ga sa YUFONT20 ? i dobićeš uputstvo o korišćenju. Ako ti ne treba kao rezidentan, možeš da napraviš i BATCH u koji treba da stoji nešto ovako: yufont20 y <-- ovo uključuje naša slova recnik <-- ili kako se već zove rečnik koji koristiš... yufont20 a <-- vraća standardni ASCII font yufont20 u <-- deinstalira iz memorije Ako bude nekih problema reci... yufont20.com
ms.dos.93 johnnya,
>> Usput, ukoliko se pomenuta radnja ne moze izvesti sa ovim programom moze >> li mi neko preporuciti slican program za prikazivanje YU slova po YUSCII >> standardu koji se moze iskljuciti pritiskom na neki taster (kombin. Evo ti ovo programče, ubacuje font u ram vga kartice, tako da nema reči o bilo kakvom TSR programu... jedini problem je što kada pređeš u grafički režim (pogledaš neki GIF..) font se gubi iz vga kartice, pa moraš ponovo da pokreneš program... Samo kucaj FONT YUSCII.RAW (mora puna staza do yuscii.raw) font.zip
ms.dos.94 sale.car,
!?! Napravio sam jedan batch fajl koji mi startuje recnik i !?! program foggs.exe za prikazivanje YU-slova na ekranu. !?! Interesuje me kako da po izlasku iz recnika Ja cesto koristim VGAYU (Vladimir Pudar, ima ga u dir-u za YU) i sasvim je fine :) Lako se koristi, podrzava sve i svasta, cool je za rad i nema bas preterano bug-ova... primetio sam da kad udjem u Remote Access onda mi se ne prikazuju slova na ekranu (sscc) ali je on i dalje aktivan, pa moram da ga skinem i opet ucitam... Svejedno, podrzavam ga !!! Za tastaturu koristim Zakov ZKEY... Svidja mi se i cool je uradjeno to sto mozes da kreiras raspored za svoju tastaturu... Cya
ms.dos.95 knenad,
Cao! Sigurno neko zna kako se prave Batch datoteke koje bi izvrsile program sa svojim argumentima...? 10x
ms.dos.96 legend,
-=-> Sigurno neko zna kako se prave Batch datoteke koje bi izvrsile -=-> program sa svojim argumentima...? Pazi... Uz fajl koji hoćeš da startuješ sa argumentom, treba da dodaš jedno %1. To znači da će posle te komandne linije da da prvi argument koji si napisao kada si startovao .bat. Ovo deluje malo konfuzno kada ja objašnjavam, pa evo primera: ****Fajl se zove recimo loc.bat***** Žecho off echo %1 Čz Ovaj bat će da ti ispiše ono sto si napisao kao parametar. E sad ako ti treba recimo i drugi i treći argument, onda treba da staviš %2, %3, %4 itd... E sad, dos podrzava 10 argumenata u isto vreme. Ako tebi treba više od toga, treba da staviš jedno SHIFT, čime sve argumente pomeraš za jedno mesto ulevo, tj. %2 postaje %1, a %11 postaje %10. Ovim gubiš prvi argument, tako da to moraš da rešiš, ali bat sa 10 parametra se retko sreće... Ako ti treba još neka pomoć, javi mi u mail, da ne davimo druge ljude koji već ovo sigurno znaju... Legend of LoC!
ms.dos.97 zvezdan,
HELIX-ov Multimedia Cloaking koji se dobija uz Stacker 4.01 sadrži i program koji menja DOS-ov MSCDEX. Zauzima više extended memorije od DOS-ovog za 237 kB, ali zato konvencionalne memorije, koja je često potrebnija, zauzima manje za 142 kB, tj. potrebno mu je samo 2 kB! Sumnjao sam da mi kontroler za HD ne radi kako treba jer isti CD-ROM drajv i diskovi koji su na drugim kompjuterima radili OK na mom nisu, ali sam nakon dužeg eksperimentisanja došao do sledećih zaključaka: 1. pojedini fajlovi sa nekih diskova koji nisu hteli da se čitaju sa MSCDEX iz MS DOS-a 6.0 su se čitali bez problema sa onim iz DOS-a 6.22, kao i sa HELIX-ovim MSCDEX; 2. bilo koji MS DOS-ov MSCDEX ako se prebaci u UMB uzrokuje da što se dublje ide kroz stablo sa direktorijumima brzina čitanja biva sve manja, tako da je čitanje fajlova iz direktorijuma na devetom nivou na 6X CD-ROM-u maltene sporije nego sa flopija. Ako se MSCDEX ostavi u konvencionalnoj memoriji tog problema nema, ali mi nije jasno kako u tom slučaju zauzima 115 kB više nego kada se nalazi u UMB-u. HELIX-ovih 2 kB MSCDEX-a ni ne može da se prebaci u UMB. Nažalost, ni HELIX-ov MSCDEX mi nije rešio problem "Cannot SUBST a network drive". Da li neko zna ko javlja SUBST naredbi da CD-ROM tretira kao mrežni disk: MSCDEX ili možda drajver za CD-ROM?
ms.dos.98 biber,
>> sadrzi i program koji menja DOS-ov MSCDEX. Zauzima vise >> extended memorije od DOS-ovog za 237 kB, ali zato konvencionalne >> memorije, koja je cesto potrebnija, zauzima manje za 142 kB, Odakle ti ove vrednosti kad je MSCDEX dug oko 20 kB?
ms.dos.99 zvezdan,
>> Odakle ti ove vrednosti kad je MSCDEX dug oko 20 kB? Memory Info V9 Ó (c)1993 Central Point Software, Inc. Total bytes owned Addr. Low area High area Program or device driver ----- -------- --------- -------------------------- 1) MS-DOS MSCDEX u konvencionalnoj memoriji: 0BE1h 147,776 .. MSCDEX /D:MSCD000 /M:64 416,656 bytes (407k) largest executable program. 20,416 bytes if loaded high. 15,296k bytes XMS 3.0 (3.09) memory: 2,560k used + 12,736k free. 2) MS-DOS MSCDEX u UMB-u (High (Upper) Memory): C942h .. 25,872 MSCDEX /D:MSCD000 /M:64 564,448 bytes (551k) largest executable program. 4,016 bytes if loaded high. 15,296k bytes XMS 3.0 (3.09) memory: 2,560k used + 12,736k free. 3) Helix MSCDEX u konvencionalnoj memoriji: 0C37h 2,592 .. MSCDEX /D:MSCD000 /L:H 585,856 bytes (572k) largest executable program. 4,016 bytes if loaded high. 15,296k bytes XMS 3.0 (3.09) memory: 2,797k used + 12,499k free.
ms.dos.100 dvesic,
>>> Odakle ti ove vrednosti kad je MSCDEX dug oko 20 kB? > 0BE1h 147,776 .. MSCDEX /D:MSCD000 /M:64 ^^^^ Zašto 64 sektora za keširanje ? To je 2x64kb=128Kb a nije vredno dobitka u brzini ...
ms.dos.101 nenad,
> 2. bilo koji MS DOS-ov MSCDEX ako se prebaci u UMB uzrokuje > da što se dublje ide kroz stablo sa direktorijumima brzina > čitanja biva sve manja, tako da je čitanje fajlova iz > direktorijuma na devetom nivou na 6X CD-ROM-u maltene sporije > nego sa flopija. Ako se MSCDEX ostavi u konvencionalnoj > memoriji tog problema nema, ali mi nije jasno kako u tom Gde si bio pre dva dana sa ovim. :( Morao sam da prekinem kopiranje (srećom taj deo nije bio previše važan). > Nažalost, ni HELIX-ov MSCDEX mi nije rešio problem "Cannot > SUBST a network drive". Da li neko zna ko javlja SUBST naredbi > da CD-ROM tretira kao mrežni disk: MSCDEX ili možda drajver za > CD-ROM? Trebalo bi da je u pitanju MSCDEX. Pretpostavljam da je i u jednom i drugom slučaju problem u tome što SUBST ne želi da radi sa diskovima koji u nekom trenutku mogu postati nedostupni..?
ms.dos.102 epson,
Jel ima neko ko ima skustva sa KONVERTOVANJEM vkeyb tabele (*.cfg) u zkey tabelu (*.kbd) ? Ovo mi je bas hitno !
ms.dos.104 zvezdan,
>> Zašto 64 sektora za keširanje ? To je 2x64kb=128Kb a nije vredno >> dobitka u brzini ... Ne znam, možda si u pravu. Za keširanje CD-ROM-a ne koristim SMARTDRV niti neki drugi program, pa sam računao da bi veći bafer za keširanje koji odvaja MSCDEX trebalo da ga ubrza. Moraću da ispitam razliku u brzini. U svakom slučaju, Helix MSCDEX je moj favorit. Uzima samo 2592 bajta konvencionalne memorije bez obzira na veličinu bafera koji drži u extended memoriji.
ms.dos.105 zvezdan,
>> Trebalo bi da je u pitanju MSCDEX. Pretpostavljam da je i u >> jednom i drugom slučaju problem u tome što SUBST ne želi da radi >> sa diskovima koji u nekom trenutku mogu postati nedostupni..? Kako onda SUBST radi sa flopi drajvom?
ms.dos.106 supers,
>> Jel ima neko ko ima skustva sa KONVERTOVANJEM vkeyb tabele (*.cfg) >> u zkey tabelu (*.kbd) ? Ovo mi je bas hitno ! Hmm... Bojim se da ćeš to morati da rešiš tako što ćeš da proučiš dokumentaciju Zkey-a. I da napraviš novi .kbd fajl. Javi se ako nešto nije jasno sa scan kodovima ili slično...
ms.dos.107 epson,
Subject : Zkey ! :( Imam problema sa ZKEY-em :( Zeza me nesto 1 tabela ! Hteo bih da pitam kako se definise CTRL+Neki.Znak ? Ovako sad moj problem : Startujem KBD.EXE i dobijem sledece: 86 60 563C < -| Znakove teba zameniti kao sto sam obelezio ! 86 62 563E > -|-| 1 tabela mi ne radi posao jel imam tastauru sa 102 86 92 565C \ -| | tastera i na dva mesta konbinaciju \(|) ! A scan/ascii 86 124 567C | - -| mi nesto neradi ! .....u tabeli 1 napisem : >> $565C $563C $567C $563E ali Zkey kaze error ! :( Pa sad kako zameniti \ sa < i | sa > ali na mestu desno od levog sifta i delimicno ispod Caps Lock-a ? ... i jos jednom kako definisati CTRL+NESTO ?
ms.dos.108 dzakic,
> Imam problema sa ZKEY-em :( Zeza me nesto 1 tabela ! Hteo bih da > pitam kako se definise CTRL+Neki.Znak ? > > .....u tabeli 1 napisem : > ali Zkey kaze error ! :( > > Pa sad kako zameniti \ sa < i | sa > ali na mestu desno od levog > sifta i delimicno ispod Caps Lock-a ? > > ... i jos jednom kako definisati CTRL+NESTO ? Kad koristiš zkey koji je star ko biblija ;). Šalim se, nije ni ovaj mnogo noviji, ali bar ima lep 'ekranski' editor za podešavanje rasporeda koji ti treba. Zaboravi na sve muke sa skan kodovima, ctrl+... Skokni samo do PCUTIL, pošto ću ga ostaviti tamo, nije baš za ovde.
ms.dos.109 epson,
▄- Kad koristiš zkey koji je star ko biblija ;). Pa pošto vidim da si uz Zkey okačio i Cconv 2.20 jel mozes da okačiš celu arhivu da ovaj u diru ne bude kao biblija star ? :)))
ms.dos.110 epson,
▄- Šalim se,nije ni ovaj mnogo noviji,ali bar ima lep 'ekranski' editor za ▄- podešavanje rasporeda koji ti treba.Zaboravi na sve muke sa skan ▄- kodovima,ctrl+...Skokni samo do PCUTIL,pošto ću ga ostaviti tamo,nije ▄- baš za ovde. Jel mozeš za sezamove članove da onu poruku "* SHAREWARE version is NOT REGISTERED for commercial use *" zameniš sa "* Ovaj program je _DZABE_ za korisnike(ce) SezamNet-a *" ? :)))))
ms.dos.111 evlad,
Y> 0BE1h 147,776 .. MSCDEX /D:MSCD000 /M:64 probaj: mscdex /d:mscd000 /e /m:10 pa javi ;) ono /e je da buffere drži u expanded memoriji ...
ms.dos.112 dzakic,
> Pa pošto vidim da si uz Zkey okačio i Cconv 2.20 jel mozes da > okačiš celu arhivu da ovaj u diru ne bude kao biblija star ? :))) To je poslednji cconv koji ja imam. Možda neko ima i noviji, ne sećam se koliko ih je bilo. Ovaj 2.20 je nastao u vreme kad je janko predložio setovanje YUKOD env. promenljive, pa je ovo UKRAS kompatibilna verzija :). Izgubio sam sors.
ms.dos.113 dzakic,
> Jel mozeš za sezamove članove da onu poruku "* SHAREWARE version > is NOT REGISTERED for commercial use *" zameniš sa "* Ovaj program > je _DZABE_ za korisnike(ce) SezamNet-a *" ? :))))) Korišćenje zkeya na sezamnetu, kao i uopšte za kućne poslove jeste besplatno. Nadam se da poruka ne iritira mnogo.
ms.dos.114 biber,
>> U svakom slučaju, Helix MSCDEX je moj favorit. Uzima samo 2592 >> bajta konvencionalne memorije bez obzira na veličinu bafera >> koji drži u extended memoriji. Kad smo već kod štednje memorije, evo ga i drajver za mišonju koji zauzima tek oko 7 kb memorije. Dosad sam koristio nekog Geniusovog od oko 9 kb. ctmous10.zip
ms.dos.115 johnnya,
>> Kad smo već kod štednje memorije, evo ga i drajver za mišonju >> koji zauzima tek oko 7 kb memorije. Dosad sam koristio nekog >> Geniusovog od oko 9 kb. Nije loše, nije loše... još samo kada bi radio u DOS prozoru pod Windowsima bilo bi idealno, ovako... Nego pošalji i tog Geniusa, trenutno koristim istog od 17K samo zato što može da "gleda" kroz prozor. :)) PS Evo i prilog od mene, ANSI drajver od svega 1904 bytes :) ubacuje se bilo gde u config.sys (posle himem-a) komandom devicehigh=/..path../eansi.sys eansi.sys
ms.dos.116 biber,
>> Nije loše, nije loše... još samo kada bi radio u DOS prozoru pod >> Windowsima bilo bi idealno, ovako... Pa CTMOUSE radi i u DOS prozoru.
ms.dos.117 biber,
>> PS >> Evo i prilog od mene, ANSI drajver od svega 1904 bytes :) >> ubacuje se bilo gde u config.sys (posle himem-a) >> komandom devicehigh=/..path../eansi.sys Pošalji i dokumentaciju za taj eansi.sys! Evo ga još jedan mnogo dobar ANSI drajver. Kratak je, a ima opcije za onemogućavanje ANSI bombi. Uz to nije sys, već je com, pa se može startovati iz komandne linije po potrebi, uz promenu parametara. ASM sors priložen. "ANSI.COM V1.3j - PC Magazine's ANSI driver. It can be used in place of DOS's ANSI.SYS and gives better performance too. Also includes ANSIPCB.COM that implements PCBoard's @ codes for displaying text files at the DOS prompt. This version now includes @freespace@, @who@, @lmr@ and all the new PCBoard 15.0 variables along with supporting @variable:nnx@ formats." ansi-j.zip
ms.dos.118 milan.,
hi:) treba mi pomoc dali neko ima drajvere za mitusumi4x cd-rom??? mislim da se fajl zove mitsum4x.exe treba mi hitno unapred zahvalan yogi(milan.))
ms.dos.119 johnnya,
>> Pa CTMOUSE radi i u DOS prozoru. Jel mogu da dobijem malo te magije ? Win3.11 ? Koji drajver imaš instaliran pod Win-om (setup / hardware) Pod "Dos prozorom" _podrazumevam_ WINDOWED, a ne FULL SCREEN prikaz !
ms.dos.120 biber,
RE: ctmouse >> Pod "Dos prozorom" _podrazumevam_ WINDOWED, a ne FULL SCREEN prikaz ! A ja sam mislio na full. Tu radi. Nije mi jasno kako miš može da radi u "windowed". Kako onda kontrolišeš windows, ako je miš zarobljen u dos prozoru?
ms.dos.121 johnnya,
>> A ja sam mislio na full. Tu radi. Nije mi jasno kako miš može >> da radi u "windowed". Kako onda kontrolišeš windows, ako je miš >> zarobljen u dos prozoru? :))) Može, može... kada jednom budeš probao, zauvek ćeš zadržati taj dos drajver za miša (u okačenom fajlu) koji može da gleda u "windowed" prozoru. "Kontrola" je sasvim prirodna, kada klikneš van dos prozora, kliknuo si u windows, a kada klikneš unutar prozora, kontrolišeš dos aplikaciju koja podržava miša. Evo recimo, pokreneš Telemate u prozoru, staviš da prozor bude on-top, smanjiš ga tako da se vidi samo malo polje dial prozora. Sada radiš bilo šta u Win-u (npr.Solitair :) i čim čuješ da je veza zauzeta ti skočiš do uokvirenog TM-a, i klikom mu narediš da okrene ponovo :). Zgodno, zar ne ? mouse.zip
ms.dos.122 easyd,
=> :)))Moze,moze...kada jednom budes probao,zauvek ces zadrzati taj dos => drajver za misa (u okacenom fajlu)koji moze da gleda u "windowed" => prozoru. Meni ne radi ? Inace driver je gmouse 10.20 ... ? poz, easyd...
ms.dos.123 zeljkoj,
> A ja sam mislio na full. Tu radi. Nije mi jasno kako miš može > da radi u "windowed". Kako onda kontrolišeš windows, ako je miš > zarobljen u dos prozoru? Pa nije zarobljen. :) Miš može da se pomera po celom ekranu.
ms.dos.124 banga,
> Evo ga još jedan mnogo dobar ANSI drajver. Kratak je, > sys, već je com, pa se može startovati iz komandne linije > po potrebi, uz promenu parametara. ASM sors priložen. Kad smo kod komandne linije. Šta mu treba reći da ignoriše ansi bombe, a pritom radi kao normalan ansi driver. Stavio sam poff koff. Kaže da ima buffer od 200 bajtova prazan. Za šta mu to služi? Mrzi me da se udubljujem u doc :)
ms.dos.125 banga,
> "Kontrola" je sasvim prirodna, kada klikneš van dos prozora, > kliknuo si u windows, a kada klikneš unutar prozora, > kontrolišeš dos aplikaciju koja podržava miša. A šta je tu tako revolucionarno?
ms.dos.126 evlad,
Y> A ja sam mislio na full. Tu radi. Nije mi jasno kako miš može Y> da radi u "windowed". Kako onda kontrolišeš windows, ako je miš Y> zarobljen u dos prozoru? ko kaže da je zarobljen ;) ide ti na mail jedan driver da probaš ...
ms.dos.127 johnnya,
>> A šta je tu tako revolucionarno? Meni ništa :) ali čovek nije znao, pa moram da mu objasnim ...
ms.dos.128 johnnya,
>>=> drajver za misa (u okacenom fajlu)koji moze da gleda u "windowed" >>=> prozoru. >> >> Meni ne radi ? Kod mene "windowed" radi samo kada je miš prebačen na 2 tastera, a u Win-u prijavljen kao Microsoft or IBM/PS mouse. Sve druge kombinacije takođe rade, ali ne u windowed izvođenju...
ms.dos.129 biber,
>> Stavio sam poff koff. Kaže da ima buffer od 200 bajtova prazan. Za šta >> mu to služi? Mrzi me da se udubljujem u doc :) Mene isto. Dovoljno mi je bilo što sam pročitao da mu POFF isključuje definisanje. Dodaj i /B0 pa će bafer biti 0 bajtova. Bafer mu služi valjda da pamti definicije makro tastera.
ms.dos.130 banga,
> isključuje definisanje. Dodaj i /B0 pa će bafer biti 0 bajtova. > Bafer mu služi valjda da pamti definicije makro tastera. To sam i pitao za buffer. Ok staviću 0 da uštedim 200 bajtova :)
ms.dos.131 petama,
Nedavno sam skinuo sa Sezama datoteku presz111.zip u kojoj je programčić koji bi trebalo da pripomogne u reparticioniranju diska. Zanima me je li neko testirao (od ovdašnjih korisnika) to čudo i kakvi su utisci. Da ne ostanem jadan i kukavan bez silnih podataka. Ima li kakvih problema sa relativno velikim (528 MB) IDE diskovima? Nisam baš siguran ni da je ovo pravo mesto za ovo pitanje, ali ako nije kažite mi gde je.
ms.dos.132 calex,
<!> Nedavno sam skinuo sa Sezama datoteku presz111.zip u kojoj je <!> programčić koji bi trebalo da pripomogne u reparticioniranju Probaj da nađeš negde Partition Magic (poslednja verzija 2.03) pa ćeš bez problema da rešiš reparticionisanje diska. Nažalost, program je komercijalan i nije za ovde. :( Pre neki dan sam našao jedan program koji između ostalog ima deo za particionisanje. Ipak, taj deo mu nije baš sjajan, probao sam ga malo i uspeo da totalno zbrljam disk. :(( Srećom, poturio sam mu jedan nevažan pa nije baš strašno. U pitanju je Master Booter 1.4 ili: - MasterBooter v1.4 - The ultimate operation system booter. Registered version can boot DOS, OS/2, Win95, Linux and unknown OS from any disk and any primary partition! GET IT AND REGISTER NOW! Now with EFDISK, the enhanced partitioning program! (C) NagyD 07-06-96 Internet: nagyd@almos.vein.hu Ako neko hoće da ga proba, može na svoj rizik. ;) Ipak, iz opisa se vidi da je važna i registracija tako da ne radi sa Win 95 bez iste. <!> podataka. Ima li kakvih problema sa relativno velikim (528 MB) IDE Ne bi trebalo da bude problema ako je prijavljen kao LBA ili si ga _skratio_ na 1024 cilindra. O tome i upozoravaju kod ovih programa. mrbtr14.zip
ms.dos.134 szarko,
Verovatno sam otkrio toplu vodu , ali ipak da kazem. :) Da li ste znali da ako hocete da otpakujete neku arhivu iz npr. c:ĐinstallĐwinĐwin95Đitd... u c:Đtemp nema potreba da kucate punu stazu do arhive (c:ĐinstallĐ...) nego je dovoljno da napisete samo arj x -r -va c:Đime_arhive i on ce pretraziti sve direktorijume dok ne nadje arhivu. A ako imate vise arhiva sa istim imenom ... :) Nisam probao sa PKZIP-om ali verovatno je i kod njega moguce
ms.dos.135 sale.car,
Sz> Da li ste znali da ako hocete da otpakujete neku arhivu iz npr. Sz> c:ĐinstallĐwinĐwin95Đitd... Sz> u c:Đtemp nema potreba da kucate punu stazu do arhive (c:ĐinstallĐ...) Sz> nego je dovoljno da napisete samo arj x -r -va c:Đime_arhive i on ce Sz> pretraziti sve direktorijume dok ne nadje arhivu. Sz> A ako imate vise arhiva sa istim imenom ... :) Sz> Nisam probao sa PKZIP-om ali verovatno je i kod njega moguce Pa... ne radi ako si u direktorijumu nekom... Svejedno fora je fantasticna !!! Ima li negde odabrani bajtovi tema !? Trebalo bi je uvesti ! Cya !
ms.dos.136 obren,
> Ima li negde odabrani bajtovi tema !? Ovako zanimljive priloge treba slati na juzer blp@sezam.co.yu :)
ms.dos.137 mixi,
Please, potrebni drajveri NA ENGLESKOM za CD drajv: Creative CD620E sestobrzinac za DOS (off course) ako ima neko neka salje u mail. 10x
ms.dos.138 kostja,
=> potrebni drajveri NA ENGLESKOM za CD drajv: => => Creative CD620E => sestobrzinac => za DOS (off course) Probaj sa ovim drajverima. Meni su dosli uz NEC ali se odazivaju da su pisani od strane OAK-a, dok u arhivi stoje i neki SB???.sys nec.zip
ms.dos.139 mixi,
Hvala puno kostja, ovi drajveri rade svoj posao kako treba. mixi
ms.dos.140 legend,
Možda i nije prava tema, ali ajde... Jel zna neko jel postoji program koji konvertuje .EXE u .COM (normalono da exe budem manji od 64k i da ne sadrži overlay) Legend of LoC!/eXplosives Alone till doom's day!
ms.dos.141 legend,
Jel zna neko čime se odpokuje .QZ arhiva? (možda to i nije arhiva, nego kriptovani text, ali kako se čita?!?) Legend of LoC!/eXplosives Alone till doom's day!
ms.dos.142 stameni,
>> Jel zna neko jel postoji program koji konvertuje .EXE u .COM >> (normalono da exe budem manji od 64k i da ne sadrži overlay) EXE2BIN program.exe program.com
ms.dos.143 stameni,
Kada pritisnuti Ctrl-C, a kada Ctrl-Break?
ms.dos.144 sale.car,
St> EXE2BIN program.exe program.com Mislim da ga nema u kasnijim verzijama... Bar ga ja nisam daavno video... Probacu da posaljem nesto ako nadjem... ... Pozdrav, Sale.Car
ms.dos.145 alec,
> Kada pritisnuti Ctrl-C, a kada Ctrl-Break? Pa kada nece sa CTRL-C onda probas sa CTRL-BREAK ;)
ms.dos.146 legend,
Možda i nije prava tema, ali ajde... Jel zna neko jel postoji program koji konvertuje .EXE u .COM (normalono da exe budem manji od 64k i da ne sadrži overlay) Legend of LoC!/eXplosives Alone till doom's day!
ms.dos.147 legend,
Jel zna neko čime se odpokuje .QZ arhiva? (možda to i nije arhiva, nego kriptovani text, ali kako se čita?!?) Legend of LoC!/eXplosives Alone till doom's day!
ms.dos.148 cnenad,
=> Mislim da ga nema u kasnijim verzijama... Bar ga ja nisam daavno Potraži ga u Supplemental paketu za odgovarajuću verziju DOS-a. ^C
ms.dos.149 legend,
-=-> St> EXE2BIN program.exe program.com -=-> Mislim da ga nema u kasnijim verzijama... Bar ga ja nisam daavno -=-> video... -=-> Probacu da posaljem nesto ako nadjem... Pa znao sam i ja za ovo, ali treba negde na nađem dos ispod 4.0... Novije verzije od toga nemaju ovu komandu, pa me interesovalo jel napravio neko nešto slično... Legend of LoC!/eXplosives Alone till doom's day!
ms.dos.150 deimos,
>>Jel zna neko jel postoji program koji konvertuje .EXE u .COM (normalono da >>exe budem manji od 64k i da ne sadrzi overlay) Imas na sezamu program unpxxx.zip koji radi to i jos mnogo drugih stvari (kao dekompresovanje pklite-ovanih, diet-ivanih... programa). _`dEiMoS'_
ms.dos.151 calex,
║ -=-> St> EXE2BIN program.exe program.com Ë────────────── ║ Pa znao sam i ja za ovo, ali treba negde na nađem dos ispod 4.0... ║ Novije verzije od toga nemaju ovu komandu, pa me interesovalo jel Ë────────────── Odakle ti ovo? Directory of c:\dos\*.* exe2bin.exe 8424 94-05-31 6:22
ms.dos.152 kiklop,
Pomagajte ljudi. Treba mi postupak potanko opisan, o namestanju nasih slova u DOS-u 3.30, (radi se o AT mashini sa CGA karticom). Ako nishta drugo barem spisak svih kodnih strana i rasporeda koje on podrzava. Hino je. Molim za odgovor.
ms.dos.153 evlad,
Y> podrzava. Hino je. Molim za odgovor. odgovorio sam ti u PCUTIL, dovoljno je pitanje postaviti u jednoj conf ;)
ms.dos.154 supers,
>> Pomagajte ljudi. Treba mi postupak potanko opisan, o namestanju >> nasih slova u DOS-u 3.30, (radi se o AT mashini sa CGA karticom). >> Ako nishta drugo barem spisak svih kodnih strana i rasporeda koje on CGA nema kodne strane. Mada, možda neko ipak zna rešenje...
ms.dos.155 zormi,
*>> Pomagajte ljudi. Treba mi postupak potanko opisan, o namestanju *>> nasih slova u DOS-u 3.30, (radi se o AT mashini sa CGA karticom). *>> Ako nishta drugo barem spisak svih kodnih strana i rasporeda koje on * * CGA nema kodne strane. Mada, možda neko ipak zna rešenje... Ili izmena u ROM-u kartice (pipavo i slabo dokumentovano) ili kucanje u grafičkom modu (legendarni ChiWriter ;).
ms.dos.156 biber,
>> Kada pritisnuti Ctrl-C, a kada Ctrl-Break? CTRL-C radi samo kad u baferu za tastaturu nema ništa pre njega. CTRL-Break reaguje uvek ;)
ms.dos.157 ranx,
>>> U svakom slučaju, Helix MSCDEX je moj favorit. Uzima samo 2592 Ima li ko ovaj Helix MSCDEX?
ms.dos.158 biber,
>> Ima li ko ovaj Helix MSCDEX? Evo ih samo osnovni fajlovi. Ne znam je li shareware, pa ako nije neka ga moderator briše. PS u CONFIG.SYS-u stavi: DEVICE=C:\drivers\MMCLK\CLOAKING.EXE DEVICE=C:\drivers\mmclk\ECSCDIDE.SYS /D:MSCD000 u AUTOEXEC.BAT naravno: C:\dos\MSCDEX.EXE /D:MSCD000 helix.zip
ms.dos.159 zvezdan,
>> u CONFIG.SYS-u stavi: >> >> DEVICE=C:ĐdriversĐMMCLKĐCLOAKING.EXE >> DEVICE=C:ĐdriversĐmmclkĐECSCDIDE.SYS /D:MSCD000 >> >> u AUTOEXEC.BAT naravno: >> >> C:ĐdosĐMSCDEX.EXE /D:MSCD000 Nemoj da zbunjuješ čoveka. ECSCDIDE.SYS je drajver za CD-ROM sa Sezama, mislim da ga je dr.grba ostavio, i nema veze sa Helix-om. On nije iz MMCLK direktorijuma već je to MSCDEX.EXE, koji sa svoje strane nije iz DOS direktorijuma osim ako se ne presnimi MS-tov. BTW, Helix MSCDEX nije shareware.
ms.dos.160 firus,
Treba mi pomoć. Nadam se da neko ima rešenje. Program koji se recimo zove pppp.exe zahteva tri parametra. Ako neki parametar fali neće da radi, već samo izbaci help. Korišćenje džoker znakova takođe nije dozovljeno. Ulazni parametri su u stvari imena fajlova, od kojih prvi NE POSTOJI, odnosno koji treba tek da nastane, a druga dva postoje na disku. Znači sintaksa je nešto u stilu pppp nnnn1 ssss1 sss2, gde je pppp ime programa, nnnn1 prvi novonastali fajl, ssss1 prvi ulazni, a ssss2 drugi ulazni fajl. Treba mi bat koji će da odradi sledeće. Recimo otkucam bbbb.bat nnnn.* ssss.*, a bat odradi sledeće pppp nnnn.nn1 ssss.ss1 ssss.ss2 pppp nnnn.nn2 nnnn.nn1 ssss.ss3 pppp nnnn.nn3 nnnn.nn2 ssss.ss4 i tako dalje dok mu ne nesetane ssss.* fajlova. Ima li spasa? Empire (ex. micotakis)
ms.dos.161 nenad,
JavaSoft offers new lease on life for DOS PCs with Java Intending to offer an Internet lifeline to the tens of millions of old PCs in corporate America, JavaSoft will announce in April a new technology designed to convert a DOS-based desktop into a Java-enabled network computer. Code-named Project Rescue and expected to cost less than $100, the software will allow users to try out the concept of the NC without having to purchase new hardware by using the software to run Java programs directly on DOS, officials said here Monday at Demo '97. Using Cytrix Systems' ICA Client software, Project Rescue will run the Java OS, Java Virtual Machine, and HotJava Views on '486, 4MB PCs, said JavaSoft officials. The Java OS brings network and image capabilities to DOS, enabling a DOS-based client to support a Java graphical user interface, said the officials. "All a user will have to do is go to the C prompt and type 'Java OS,' which will bring up the HotJava Web browser and the HotJava views," said Alan Baratz, president of JavaSoft. This is the first software-based network computer, Baratz said. The product will be shown at the JavaOne conference in San Francisco, April 2 - 4. The most difficult part of developing the technology was supporting the myriad device drivers embedded in DOS, according to Curtis Sasaki, product line manager at JavaSoft, which is a wholly owned subsidiary of Sun Microsystems. Expected to ship by the end of the year, Project Rescue will also run on Microsoft's Windows 3.1 and Windows 95 desktop OSes. Furthermore, the software is designed not to delete any existing operating system files, so users will have the option to toggle between Java applications and DOS and Windows software. Project Rescue is likely to be a boon to corporations looking to extend the lifetime of their PC infrastructure. Companies have long bemoaned the rate at which desktop machines become obsolete, and International Data Corp., in Framingham, Mass., estimates there are 91 million computers still running the DOS and Windows 3.x operating systems.
ms.dos.162 ljrd,
Da li neko zna (ako uopste postoji nesto ovako :) neki SCREEN ADJUSTER za DOS :) Unapred zahvalan Ljrd
ms.dos.163 firus,
Lj> Da li neko zna (ako uopste postoji nesto ovako :) neki SCREEN Lj> ADJUSTER za DOS :) Ajde, ako ti nije teško, pojasni malo ovo. Šta ti konkretno hoćeš da uradiš? Empire (ex. micotakis)
ms.dos.164 ljrd,
>>Ajde, ako ti nije tesko, pojasni malo ovo. >> >>Sta ti konkretno hoces da uradis? >> >>Empire (ex. micotakis) Pa ovako treba mi neki Screen adjuster koji ce da mi u dosu pometi sliku malo desno za itprilike ovoliko >>>>>>>>>>>> Tj .. pri svakom bootovanju da mi baci sliku desno (a da je ja ne pomeram rucno ;( Unapred zahvalan Ljrd
ms.dos.165 swix,
> Da li neko zna (ako uopste postoji nesto ovako :) neki SCREEN > ADJUSTER za DOS :) > Unapred zahvalan Voleo bi krace objasnjenje. :) A sta bi to trabalo da radi? Hvala!
ms.dos.166 nenad,
> Pa ovako treba mi neki Screen adjuster koji ce da mi u dosu pometi > sliku malo desno za itprilike ovoliko >>>>>>>>>>>> > Tj .. pri svakom bootovanju da mi baci sliku desno (a da je ja ne > pomeram rucno ;( Verovatno je pomeraš zato što ti je u Windows-u pomerena ulevo? Probaj da problem rešiš u Windows-u, pošto tu i jeste uzrok problema. Probaj SciTech Display Doctor 5.3, ima ga u direktorijumu \dos\drivers\sdd53.zip.
ms.dos.167 vstan,
> Verovatno je pomeraš zato što ti je u Windows-u pomerena ulevo? > Probaj da problem rešiš u Windows-u, pošto tu i jeste uzrok > problema. Probaj SciTech Display Doctor 5.3, ima ga u > direktorijumu ĐdosĐdriversĐsdd53.zip. U toj arhivi u spisku fajlova se pominje dos jutiliti za centriranje, UNICENTR.EXE, a nema ga !?
ms.dos.168 svitac,
Uz ovu poruku trebalo bi da je zakacen fajl "fire!.zip". Ta arhiva sadrzi dva fajla,izvrsni(exe) i izvorni sa kodom programa. Program fire je nesto poput screen saver-a(kada se pokrene izgleda kao da ekran gori!).Po mom misljenju to treba videti! Fajl sa izvornim kodom moze se lako menjati i omoguciti vam IGRU VATROM!!!
ms.dos.169 hadzi,
KUPI BOLJI KOMP. :) Vlasnik 286-ice
ms.dos.170 epson,
Yaac095i ============ YACC v0.95 ============ Yet Another ARJ Cracker Cracks ARJ 2.30-2.50 passwords up to 100000 pass/s on 486DX2-66. Includes Password Cracking Library (PCL) v1.1 with many features: powerful dictio- nary attack, brute force (with static chars) attack, misspelled password recovery, and more. For DOS, needs DPMI host to run. yaac095i.arj
ms.dos.172 ivke,
Kako da napravim sekundarnu particiju? Imam disk od 1.2GB i hocu da ga podelim na particije. Nije prazan. Kad god startujem fdisk on mi (posle setanja po menijima) objasni kako mi je na disku C: usage 100% i kaze "no space to create a DOS paritition." Ovo dobijam i kad disk ispraznim na vise pod pola i kad je skoro pun. Sta da radim? P.S. Molim moderatora da me uputi u neku drugu konferenciju ako ovo nije odgovarajuca za moje pitanje.
ms.dos.173 sljubisic,
>Kako da napravim sekundarnu particiju? >Imam disk od 1.2GB i hocu da ga podelim na particije. Nije prazan. >Kad god startujem fdisk on mi (posle setanja po menijima) objasni >kako mi je na disku C: usage 100% i kaze "no space to create a DOS >paritition." Ovo dobijam i kad disk ispraznim na vise pod pola i >kad je skoro pun. Sta da radim? >P.S. >Molim moderatora da me uputi u neku drugu konferenciju ako ovo nije >odgovarajuca za moje pitanje. Mislim da je konferencija sasvim OK za ovako pitanje :) Kao prvo: iz ovoga sto si nam rekao moze se zakljuciti da je na tvom disku neko (prodavac najverovatnije) kreirao samo jednu primarnu particiju, koja je okupirala celokupni raspolozivi prostor na disku (100%). Kolicina podataka koju imas na toj particiji sa time nema neke narocite veze - cak i da ti je disk samo formatiran, bez ijednog fajla na sebi, opet bi ti prilikom pokusaja da kreiras jos jednu (extended) particiju dobijao ovakvu poruku. Prosto receno, primarna je uzela sav prostor za sebe, i na samom disku ne postoji prazan prostor od koga bi se mogla kreirati neka druga particija. Kako onda kreirati i extended particiju u tvom slucaju? Postoje dva nacina: I: "klasican" nacin -Prvo napravis bekap svih podataka sa tog svog diska, jer je ovaj metod destruktivan, odnosno svi podaci koji se nalaze na njemu ce biti izgublj- eni. -Zatim uzmes FDISK i ukines tu primarnu particiju. -Zatim opet kreiras primarnu particiju i kada te pita za njenu velicinu, NE ostavis ponudjenih 100% nego stavis nesto drugo (vec po zelji). -Zatim kreiras i extended particiju i (eventualno) vise logickih particija unutar nje. -Proglasis primarnu particiju aktivnom. -Formatiras sve te particje. -Vratis podatke (bekap). II: "ekspres" nacin Postoje programi koji rade tzv. nedestruktivno deljenja diska na particije, od kojih je najpoznatiji (i verovatno najpouzdaniji) Partition Magic, koji je inace potpuno komercijalan softver (nije shareware, public domain i sl.) Ovi programi ti omogucavaju da bez gubljenja podataka (mada se bekap u svakom slucaju preporucuje) na disku izvrsis podelu na particije po nekoj novoj semi u odnosu na onu koju vec imas. Ono na sta treba obratiti paznju jeste da tokom startovanja ovih programa ne sme doci do nestanka struje kojom se racunar napaja, jer tada dolazi do neizostavnog gubitka podataka, i pomaze samo bekap. Mislim da bi Calex mogao da kaze nesto vise na ovu temu ;( Za koji god nacin da se odlucis, kao sto si i sam mogao uvideti, nuzno je da prvo napravis bekap svih vaznih podataka, pa tek onda da pristupis de- ljenju diska na particije.
ms.dos.174 nenad,
> -Zatim kreiras i extended particiju i (eventualno) vise logickih > particija unutar nje. Nisi se precizno izrazio, pa da ne bude zabune: bar jednu logičku particiju _mora_ da kreira, a _eventualno_ može i više.
ms.dos.175 calex,
> jeste da tokom startovanja ovih programa ne sme doci do nestanka > struje kojom se racunar napaja, jer tada dolazi do neizostavnog > gubitka podataka, i pomaze samo bekap. Mislim da bi Calex mogao da > kaze nesto vise na ovu temu ;( Nema šta više da se kaže, to sa nestankom struje se (srećom) dogodilo kad sam nešto isprobavao na disku na kome nije bilo ničeg važnog. Možda može da proba i sa jednim nekomercijalnim programom koga ima i na sezamu ali za njega nisam siguran kako radi. dos\disk\*.* ------------------ fips15.zip 117k FIPS v1.5: nedestruktivna podela hard disk particije
ms.dos.176 ivke,
:) Imam sledeci problem: nc i MS info (nisam koristio druge) mi govore da na disku imam slobodnih 166-170 MB. Kada sam sabrao velicine svih direktorijuma na disku (tj svih dira u rootu) i oduzeo od velicine diska dobio sam cifru od 480 Mb! Da li je moguce da slack na disku od 1,2GB bude 300 MB???
ms.dos.177 pvlada,
> velicine diska dobio sam cifru od 480 Mb! Da li je moguce da slack > na disku od 1,2GB bude 300 MB??? Moguće je, i ne bi bilo loše da pređeš na Win95 OSR2 i da staviš na disk Fat 32, imao bi manje gubitke :) Pozdrav Vlada
ms.dos.178 ivke,
>>Moguće je, i ne bi bilo loše da pređeš na Win95 OSR2 i da staviš na >>disk Fat 32, imao bi manj: Hteo bih ja, al mi nashina ne da... (386/8) :(
ms.dos.179 kostja,
=>>> Moguce je, i ne bi bilo lose da predes na Win95 OSR2 i da stavis na =>>> disk Fat 32, imao bi manj: => => Hteo bih ja, al mi nashina ne da... (386/8) :( Ma, dovoljno je da covek podeli disk na (recimo) tri particije. Trenutno, ako sam dobro razumeo, njegov disk je particioniran glat u komatu, sto ce reci da je klaster 32k. Dakle, za autoexec i config njemu umesto potrebnih 3-4k odlazi 64k. Trebalo bi da disk particionira na tri dela (500, 500, 300 ili sva tri po 400MB) sto bi proizvelo da klaster "padne" na 8k. Mala napomena! Ne znam kako rade programi za nedestruktivnu podelu diska. Probao sam u jednom slucaju program FIPS koji se nalazi u dos\disk\ direktorijumu i on _preuzima_ velicinu klastera od mama-particije. Dakle, kad bi se na disku od 1.3GB primenio FIPS druga particija bi preuzela klaster od 32k. Da zbunjivanje bude vece treca particija koja bi nastala iz druge particije nasledjuje njen podrazumevani klaster od 16k. Dakle, u slucaju podele diska na particije od 500, 500 i 300 MB dobilo bi se: Particija od 500 MB = 32k klaster, --II-- 500 MB = 32k klaster i --II-- 300 MB = 16k klaster Moram da se ogradim da je bila u pitanju tadasnja verzija 1.0 ovog programa. Moguce je da je aktuelna verzija 1.1 ispravila taj problem.
ms.dos.180 pvlada,
> Ma, dovoljno je da covek podeli disk na (recimo) > tri particije. Na to sam potpuno zaboravio :)
ms.dos.181 ivke,
>Mala napomena! Ne znam kako rade programi za >nedestruktivnu podelu diska. Probao sam u jednom >slucaju program FIPS koji se nalazi u dosĐdiskĐ >direktorijumu i on _preuzima_ velicinu klastera >od mama-particije. Dakle, kad bi se na disku od E, to mi je bas i trebalo. Mislim ja odavno da napravim particiju(e) ali nisam znao koji program da uzmem a da je siguran. Imam dosta stvari na hardu koje bih da sachuvam a nemam ni CD... Neko mi je odavde preporucio program "Partitition Magic". Da li neko zna vise o ovom programu, ili, mozda da mi preporuci neki drugi...?
ms.dos.182 banga,
> Mala napomena! Ne znam kako rade programi za > nedestruktivnu podelu diska. Probao sam u jednom Nađi PQMagic 3.03 i uživaj. Radi neverovatno dobro
ms.dos.183 kostja,
=> Neko mi je odavde preporucio program "Partitition Magic". Da li => neko zna vise o ovom programu, ili, mozda da mi preporuci neki Partition Magic je po meni najbolji program sto se tice igranja sa particijama. Evo ja se kanim da probam njihovu trojku i Quaterdeck Partition it ovih dana... ali nikako da nadjem vremena i raspolozenja.
ms.dos.184 savaerc,
Disk od 814 MB, koji radi u LBA režimu, ima primarnu particiju od 250 MB i extended od 451 Mb na kojoj je jedna logička jedinica D. Znači, na disku je ostavljeno jedno 100 MB za druge stvari. Problem je u tome što na D: particiji, koja trenutno ima 4058 datoteka koje zauzimaju 247 MB, i slobodno je 207 MB, nema toliko prostora. Kada pokušam da upišem neku datoteku javlja mi da je disk pun. Da li je problem sa brojem datoteka i veličinom FAT-a, i kako bih mogao to da prevazidjem. U pitanju je DOS 6.20.
ms.dos.185 supers,
>> Možda može da proba i sa jednim nekomercijalnim programom koga >> ima i na sezamu ali za njega nisam siguran kako radi. >> fips15.zip 117k FIPS v1.5: nedestruktivna podela hard disk particije Pregažen vremenom, ima ograničenja, ne zna za Win95. Ipak je bolje nabaviti Partition Magic 3.
ms.dos.186 nenad,
Nova datoteka: dos\system\*.* ------------------ od701.zip 5851k ű OpenDos v7.01: naslednik DR i Novell DOS-a, peer-mreža... U pitanju je kompletan Caldera OpenDos 7.01, sa Personal Netware peer-to-peer softverom za DOS, lokalnom sigurnošću i sl. Caldera je pre nekoliko meseci kupila od Novell-a njihov DOS (koji su oni ranije kupili od Digital Research-a) i sada ga prodaje pod imenom OpenDos, a na raspolaganju je i ceo sors. OpenDos je besplatan za nekomercijalne upotrebe. Zanimljiva upotreba bi mogla da bude i igranje jer on u sebi sadrži komplet Personal Netware, ali je pogodan i za umrežavanje starijih i slabijih računara. Ponajveća mana mu je što nema podršku za naš jezik, a od specijaliteta tu su i lokalna sigurnost (šifre za direktorijume), kao i još neke zgodne stvari kojih se možda sećaju oni koji su koristili DR-DOS. :)
ms.dos.187 mango,
Imam jedno pitanje: zasto se u DOSu ne vide ASCII znaci ciji su kodovi manji od 27? Treba mi srce (003) i strelica (026), a nikako da ih prikaze. Ako znate neko drugo resenje (ili resenje za win), slobodno napisite.
ms.dos.188 bokir,
> Imam jedno pitanje: zasto se u DOSu ne vide ASCII znaci ciji su kodovi > manji od 27? Treba mi srce (003) i strelica (026), a nikako da ih > prikaze. Ako znate neko drugo resenje (ili resenje za win), slobodno > napisite. To su kontrolni karakteri koji su služe da bi se formatirao ispis na ekran, recimo TAB, novi red, pomeranje kursora na početak reda, itd. Ima programa koji mogu da prikažu i takve znakove, recimo, DOS Navigatorov viewer.
ms.dos.189 mmarkovic,
> Imam jedno pitanje: zasto se u DOSu ne vide ASCII znaci ciji su kodovi > manji od 27? Treba mi srce (003) i strelica (026), a nikako da ih > prikaze. Ako znate neko drugo resenje (ili resenje za win), slobodno > napisite. Nema li WINDINGS.TTF baš ono što tražiš? Naravno, kodovi nisu ti, ali mislim da ima tih simbola.
ms.dos.190 obren,
> Caldera je pre nekoliko meseci kupila od Novell-a njihov DOS (koji > su oni ranije kupili od Digital Research-a) i sada ga prodaje pod > imenom OpenDos, a na raspolaganju je i ceo sors. Gde se može naći sors? To bi bilo zanimljivo za pogledati...
ms.dos.191 ognjen,
)-> Imam jedno pitanje: zasto se u DOSu ne vide ASCII znaci ciji )-> su kodovi manji od 27? Treba mi srce (003) i strelica (026), )-> a nikako da ih prikaze. Ako znate neko drugo resenje (ili )-> resenje za win), slobodno napisite. To su kontrolni kodovi. Kad se šalju preko standardnog izlaza (na primer u pascalu preko write, i u c-u preko printf), tako se i tretiraju, kao zučni signal, sledeći red, početak reda, tab i slično. Ako želiš da ih prikažeš na ekranu (tekst), moraćeš da gađaš direktno u video memoriju. Takođe mislim da se to u C-u radi sa cprintf. Ovako, valjda: cprintf ("\000 \001 \002 \003 \026"); poslednja dva znaka bi trebalo da budu ono što si tražio. Obrati pažnju: kad se upisuje direktno u video memoriju, ne može se koristiti redirekcija u fajl.
ms.dos.192 kum.djole,
Imam problem sa 'keyboard delay'.. Bar roll u Dos Navigatoru je prilično spor i ispis/brisanje redova takođe.. Naime, u mom SETUP-u ta opcija ne postoji, postoji samo u WIN.INI fajlu i to kao " ;keyboard delay=2 " a brzina 31. Kad izađem iz Windowsa (3.11wg) sve je ok. Konkretno mi treba nešto za DOS što će to da sredi odmah po startovanju mašine, jer objektivno još nemam šanse za Win95. Čuo sam da postoji neki programčić, sitan, pa ako može neki hint.. Hvala!
ms.dos.193 spantic,
> Gde se može naći sors? To bi bilo zanimljivo za pogledati... www.caldera.com Interesantna opcija za slabije mašine.
ms.dos.194 sqweaky,
> Imam problem sa 'keyboard delay'.. Podesi brzinu tastature u BIOS-u. Stavi Typematic Rate Setting na Enabled i podesi: - Typematic Rate - broj karaktera u sekundi. Što je veći br. brža je tastatura. - Typematic Delay - posle koliko ms će pritisnuti karakter početi da se ponavlja.
ms.dos.195 kum.djole,
> - Typematic Rate - broj karaktera u sekundi. Što je veći br. brža > je tastatura. Ni 'typematic rate' mi ne postoji u bios setupu. Elem, jučer sam upgradeovo mašinu, pa mi sad nije isti setup. Nekad moglo ;) sad ne može. Čovek mi preporučio da potražim to programče, jer ni njemu nije jasno kako nema 'typematic relay'.. al, jednostavno, nema ;) Ako neko može da mi pomogne.. hvala :)
ms.dos.196 johnnya,
>> Konkretno mi treba nešto za DOS što će to da sredi odmah po >> startovanju mašine, jer objektivno još nemam šanse za Win95. Dodaj u autoexec-u : MODE CON: RATE=30 DELAY=1
ms.dos.197 kum.djole,
>> Dodaj u autoexec-u : Dodao sam u moždanim ćelijama da si majstor. :) Perfektno.
ms.dos.198 nenad,
> Gde se može naći sors? To bi bilo zanimljivo za pogledati... Mislim da moraš da budeš registrovan kupac, a može i ne... U svakom slučaju može se pogledati na www.caldera.com.
ms.dos.199 ne.ko,
Od Kulina Bana .... Prijatelj mi ima racunar IBM PS/2 ali ga je lepo "ocistio", pa bih zamolio nekoga ko ima nekoga ko ima IBM DOS 4.0 da se javi na mail : ne.ko ,da se dogovorimo. Pera !!!
ms.dos.200 nenad,
> Dodaj u autoexec-u : > > MODE CON: RATE=30 DELAY=1 Evo i ovo radi isti posao, a ako ništa drugo brže se startuje. :) fk.com
ms.dos.201 johnnya,
>> Evo i ovo radi isti posao, a ako ništa drugo brže se startuje. :) A veličina clustera ? Kuku.... :) Najmanji fajl koji postoji na Sezamu ?
ms.dos.207 svitac,
Pozdrav! Moze li neko da mi posalje drajvere za FUNAI E2850 CD-ROM(8X) za DOS.Bilo bi dobro i ako bi mi neko rekao kako da instaliram te drajvere.Inace imam MS-DOS 6.20 ako je to bitno. Hvala!
ms.dos.208 silence,
> Moze li neko da mi posalje drajvere za FUNAI E2850 CD-ROM(8X) za > DOS.Bilo bi dobro i ako bi mi neko rekao kako da instaliram te Bolje pitaj u Hardveru nego ovde. Imaš tamo temu za CD-ROM-ove...
ms.dos.209 popovics,
E, ljudi, stvarno nisam više pametan šta da radim... Naime, mom drugu (neka 386 mašina) je pao sistem pod uticajem nekog virusa (pritom je čovek totalni lajk za kompijutere tj. služi mu isključivo za igrice). Dao sam mu boot-abilnu disketu i program F-PROT na drugoj da bi pre svega očistio virus (tako ja radim kod sebe). I tako on digne sistem sa te diskete, očisti sve fajlove sa virusom (bar one koje je F-PROT našao), a zatim prebaci sistem sa diskete na hard (sa sys C:) i to prođe bez problema, ali posle restarta računara, računar mu prijavi nešto tipa: Virus enabled starting MS-DOS... Replace the disk and press any key to load system... Šta je ovde problem? Čuo sam da je dovoljno samo isključiti detektovanje virusa iz BIOS SETUP-a. Da li je ovo sigurno?
ms.dos.210 svitac,
Pozdrav! Moze li neko da mi posalje fajl CHKSTATE.SYS MS-DOS-a 6.20. Pozeljno na MAIL. Hvala!
ms.dos.211 popovics,
Može li neka dobra duša da mi na mail spusti boot fajlove Dos-a 6.2x? Takođe bi molio da se fajljovi ne zovu normalno, već da im se promeni ime u nešto prepoznatljivo... P.S Unapred hvala
ms.dos.212 l.savic,
Koja je, regularno, maximalna veličina particije pod DOS-om 6.20, znači kad se ne koriste programi tipa EZ Drive?
ms.dos.213 popovics,
Kako najbolje optimizovati CONFIG.SYS datoteku za "razmeštanje" memorije standardnim HIMEM.SYS i EMM386.EXE, ako mašine imaju 4 i 8 MB ( jedan i drugi slučaj ). I molio bih primere za AUTOEXEC.BAT i CONFIG.SYS za dobijanje naših slova u čistom Dos-u ( ovo najbolje na mail, s' obzirom da je pitanje verovatno bilo postavljano 23^10 puta ).
ms.dos.214 supers,
>> Kako najbolje optimizovati CONFIG.SYS datoteku za "razmeštanje" >> memorije standardnim HIMEM.SYS i EMM386.EXE, ako mašine imaju 4 i 8 MB Uvek je isto. Nema veze koliko memorije fizički ima na računaru, za DOS je bitno samo optimizovanje gornjeg memorijskog bloka (UMB) koji teorijski ne može imati više od 384K. CONFIG.SYS: =========== DEVICE=HIMEM.SYS DEVICE=EMM386.EXE RAM Svaka sledeća linija počinje sa DEVICEHIGH, a u autoexecu sa LH (loadhigh). I to je cela mudrost. >> dobijanje naših slova u čistom Dos-u ( ovo najbolje na mail, s' obzirom >> da je pitanje verovatno bilo postavljano 23^10 puta ). Onda najbolje da pretražiš malo konferenciju. Ja ne koristim glomazne MS drajvere za tastaturu pa ne bih sa ovim da se bakćem.
ms.dos.215 popovics,
Ljudi, intersuje me, da li postoji način da "probam" UNIX pod Dos-om odnosno, da li postoji neki njegov emulator ili neki UNIX sistem sa DEMO nalogom...
ms.dos.216 stameni,
>> Ljudi, intersuje me, da li postoji način da "probam" UNIX pod >> Dos-om odnosno, da li postoji neki njegov emulator ili neki UNIX Postojao je svojevremeno na FFS-u Minilinux, a bio je aktuelan i YUCCA Minilinux, pa probaj da to potražiš ovde. Naravno, u pitanju su minimalne moguće (?) instalacije, nema kompajlera, man strana, ali može da radi pod DOS-ovskim sistemom (bar ovaj prvi, isprobaTo).
ms.dos.218 posejdon,
Molim za pomoć... Na prazan disk sam preneo sistemske fajlove sa sistemske diskete kojom sam podigao sistem i na kojoj je bio fajl format.com (format c: /s iz drajva a:). Kopirao sam ješ neke fajlove (config.sys, auteoxec.bat, drajver za CD-rom i sl.) i taj disk je NORMALNO podizao sistem. Sa CD-a na kome je bio DOS 6.22 (ja sam naručio instalacionu verziju za "klot" prazan disk, ali izgleda da mi je isporučilac narezao UP GRADE) pokušao da isti instaliram na pomenuti hard. Jedno vreme, sve se odvijalo normalno (tražio mi je da ubacim UNINSTALL disketu), a onda počeo da javlja da ne nalazi neke fajlove - eksterne komande DOS-a i prekinuo dalju instalaciju. Resetovao sam računar i dobio na ekranu, odmah posle BIOS tablice, sledeće obaveštenje: The MS-DOS 6.2 Setup was not completed Insert the UNINSTALL #1 diskette in drive A Press the ENTER key to continue... Ništa, rekoh sebi, sad ću opet da mu dam po format c: /s pa iz početka, ali avaj... Formatirao sam disk 3-4 puta (radio sam i fdisk) sa nekolika različitih disketa (diskete koje dizale nekoliko sistema) i sa tih disketa sam sa format c: /s prenosio sistemske fajlove na disk, ali uvek kad sa tog diska pokušam da startujem sistem vrati mi se isto: The MS-DOS 6.2 Setup was not completed Insert the UNINSTALL #1 diskette in drive A Press the ENTER key to continue... Napominjem da je sve počelo od onog pokušaja instaliranja DOS-a sa CD-a. Očigledno da je od te instalacije "nešto" ostalo na disku i ja sad ne znam kako da to nešto eliminišem sa diska i normalno ga formatiram. :(( Zar format i fdisk ne brišu sve što je na disku ?!
ms.dos.219 mihailod,
>> da li postoji nacin da "probam" UNIX pod >> Dos-om odnosno, da li postoji neki njegov emulator > Minilinux > u pitanju su minimalne moguce (?) instalacije Minilinux je, bar koliko shvatam, zamisljen kao nacin da se izbegne upotreba UNIX File System-a. Dakle, ako se zeli Linux, ne mora se odvajati particija, nego lepo napravis direktorijum LINUX pod FAT-om i sve lepo radi. Tacno je da je to minimalna instalacija, ali samo zbog toga sto nema potrebe da se na 2 mesta pojavljuju iste stvari. Konkretno: instaliras miniLinux, a zatim uzmes obican Linux i doinstaliras sve sta treba. Tako sam bar ja radio davno, nisam siguran da to moze i sa najnovijim verzijama. Po meni, miniLinux treba shvatiti kao "FAT Device Driver" (dobro, grubo receno, ali radi razumevanja...). Inace, imam ga jos uvek i zauzima 4 diskete 1.44 MB. Upotreba mu je trivijalna.
ms.dos.220 kostja,
=> The MS-DOS 6.2 Setup was not completed => Insert the UNINSTALL #1 diskette in drive A => Press the ENTER key to continue... => => Ništa, rekoh sebi, sad ću opet da mu dam po format c: /s pa iz početka, => ali avaj... Ovako nešto ne videh nikada... Ali nema veze, digni sistem sa te dotične diskete koju imaš i odradi: FDISK /MBR FORMAT C: /U /Q /S i onda si se rešio problema zasigurno.
ms.dos.221 svitac,
Pozdrav! Evo nesto sam malo petljao sa drajverima pa su mi pala na pamet neka pitanja... Da li svaka graficka kartica moze da radi iz cistog DOS-a(kada kazem cist DOS onda mislim na ona cetiri osnovna fajla i nista vise) bez ikakvih drajvera i ako moze kako to postize? Da li windows 95 moze da se pokrene sa bilo kojom grafickom karticom(bez drajvera) u nekom grafickom modu? Hvala!
ms.dos.222 posejdon,
> FDISK /MBR > FORMAT C: /U /Q /S >i onda si se rešio problema zasigurno. Apsolutno... rešio sam problem... Kvačka je bila u /MBR, jer SAMO to nisam probao. Pozdravljam te.
ms.dos.223 mdimitrijevic,
> Da li svaka graficka kartica moze da radi iz cistog DOS-a(kada > kazem cist DOS onda mislim na ona cetiri osnovna fajla i nista vise) > bez ikakvih drajvera i ako moze kako to postize? Može da radi bez drajvera. Pod DOS-om postoji tekst mod koji podržavaju sve video kartice. Što se grafike tiče, programi koji prikazuju slike moraju da podrže (znači da imaju svoje "drajvere") razne kartice. > Da li windows 95 moze da se pokrene sa bilo kojom grafickom > karticom(bez drajvera) u nekom grafickom modu? Mislim da je donja granica obična VGA karta. Bez drajvera ne može. Bilo šta što se prikaže u Win 95 je prošlo kroz drajver. Stvar je u tome da Win 95 instalira drajvere za običnu VGA kartu da bi mogao da se podiže u SAFE modu itd. pa stoga radi na svakoj VGA karti, ali bez visoke rezolucije i mnogo boja.
ms.dos.224 popovics,
▄- Da li svaka graficka kartica moze da radi iz cistog DOS-a(kada ▄- kazem cist DOS onda mislim na ona cetiri osnovna fajla i nista ▄- vise) bez ikakvih drajvera i ako moze kako to postize? Može, i ne samo to, nego I MORA... A za to kako radi, nemoj da me pitaš, iako verovatno Dos sa sobom nosi neki univerzalni drajver, koji radi na svim kartama... ▄- Da li windows 95 moze da se pokrene sa bilo kojom grafickom ▄- karticom(bez drajvera) u nekom grafickom modu? ▄- Hvala! Može ( ili bi trebalo ) u Safe Modu, ali za pravi rad trebaju ti drajveri...
ms.dos.225 miskop,
>> FORMAT C: /U /Q /S Disk bi uvek trebalo da se formatira sa: FORMAT C: /S /V Svičevi /U i /Q su nepotrebni.
ms.dos.226 kostja,
=> Svičevi /U i /Q su nepotrebni. Vidi, čovek je imao sređen hard, ali mu je neki update DOS-a malo zeznuo situaciju. Normalno, trebalo je da povrati MBR i zato je stavljen FDISK /MBR, Sad dolazi pitanje butabilnosti hard diska. Dakle, jedno obično SYS C: bi rešilo stvar, ali zašto kad se već ne zna šta je dotični update uradio sa DOS fajlovima? Zato je po meni bilo bolje da se odradi FORMAT C: /S a kako isti ne bi dugo potrajao onda je tu i /Q. Što se tiče /U tu si u pravu... samo sam ja navikao da ga standardno stavljam. A što se tiče /V, ne znam stvarno zašto bi radio verifikaciju harda koji več formatiran i ispitan.
ms.dos.227 jujo,
# Molim za pomoc... # # # Na prazan disk sam preneo sistemske fajlove sa sistemske diskete kojom # sam podigao sistem i na kojoj je bio fajl format.com (format c: /s iz # drajva a:). # Kopirao sam jes neke fajlove (config.sys, auteoxec.bat, drajver za CD-rom # i sl.) i taj disk je NORMALNO podizao sistem. Sa CD-a na kome je bio DOS # 6.22 (ja sam narucio instalacionu verziju za "klot" prazan disk, ali # izgleda da mi je isporucilac narezao UP GRADE) pokusao da isti instaliram # na pomenuti hard. # format c: /s prenosio sistemske fajlove na disk, ali uvek kad sa tog # diska Najbolji nacin za instaliranje DOS-a je: 1 sistemska disketa 3 diskete na kojima se nalazi DOS arhiviran ARJ-om Dignes masinu sa diskete...pa ono vec...FORMAT C: /u /s Posle toga napravis DOS direktorijum i iskopiras one tri diskete sa arhivama, iskopiras ARJ.EXE i kucas....ARJ X -YV DOS.ARJ, resetuj masinu i to je to. Na ovaj nacim sam instalirao DOS bar 100 puta i to je najbrzi nacin da odradis stvar pomocu disketa.
ms.dos.228 jujo,
# Pozdrav! # Evo nesto sam malo petljao sa drajverima pa su mi pala na pamet # neka pitanja... # Da li svaka graficka kartica moze da radi iz cistog DOS-a(kada # kazem cist DOS onda mislim na ona cetiri osnovna fajla i nista vise) # bez ikakvih drajvera i ako moze kako to postize? Zelis da igras igrice sa karticom ili da programiras? Programiras??? Znas li za VESA standard??? Neznas!!!! *ebi ga onda.. # Da li windows 95 moze da se pokrene sa bilo kojom grafickom # karticom(bez drajvera) u nekom grafickom modu? # Hvala! Moze u 640x480x16boja VGA.
ms.dos.229 bastion,
>> Najbolji nacin za instaliranje DOS-a je: >> 1 sistemska disketa >> 3 diskete na kojima se nalazi DOS arhiviran ARJ-om >> >> Dignes masinu sa diskete...pa ono vec...FORMAT C: /u /s >> Posle toga napravis DOS direktorijum i iskopiras one tri >> diskete sa arhivama, iskopiras ARJ.EXE i kucas....ARJ X -YV >> DOS.ARJ, resetuj masinu i to je to. >> >> Na ovaj nacim sam instalirao DOS bar 100 puta i to je najbrzi >> nacin da odradis stvar pomocu disketa. Nerazumem sto bi se on zajebavao sa arhivama kad na 3 diskete staje i instalaciona verzija dosa 6.22
ms.dos.230 svitac,
Pozdrav! Na racunaru imam instaliran WIN 95 koji je u dual boot-u sa DOS-om 6.20 i to dobro funkcionise.Iz DOS-a 6.20 uglavnom igram igre i zbog toga moram cesto da prepravljam AUTOEXEC.BAT i CONFIG.SYS.Zbog svega toga zapitao sam se da li je moguce podesiti stvari tako da se prilikom startovanja DOS-a,pomocu nekog menija ili na neki drugi nacin moze izvrsiti izbor koji ce se AUTOEXEC.BAT i CONFIG.SYS koristiti. Ako je ovo sto ja hocu moguce,pitanje je kako to izvesti?! Pozeljan precizan odgovor. Hvala!
ms.dos.231 nitugard,
> Na racunaru imam instaliran WIN 95 koji je u dual boot-u sa > DOS-om 6.20 i to dobro funkcionise.Iz DOS-a 6.20 uglavnom ... > podesiti stvari tako da se prilikom startovanja DOS-a,pomocu > nekog menija ili na neki drugi nacin moze izvrsiti izbor koji > ce se AUTOEXEC.BAT i CONFIG.SYS koristiti. Čemu? Znam, nepoverenje radi svoje, ali ovde je nepotrebno. DOS 7.x koji je deo W95 sasvim fino radi. Možda ima izuzetaka, ali ja nisam naišao na njih. LM, ono što ti želiš je već implementirano u W95 - napravi shortcut na DOS program (igru), idi na properties, program, advanced, čekiraj "MS-DOS mode" i lepo otkucaj (ili iskopiraj) željene Autoexec.bat i config.sys. Snimi izmenu (OK) i kada klikneš na shortcut, računar će sam restartovati sa zadatom konfiguracijom. Pazi samo da pozivaš himem i emm386 DOSa 7.x, a ne 6.2 (7.x je u folderu windows\command). Ako ti se ne sviđa pojava da će se posle svakog izlaska iz nekog programa opet dizati W95 (rebutovaće se) ostaje ti mogućnost da napraviš klasičan meni u DOS-u 6.2 - imaćeš dva startup menija. Prvi, W95 iz koga biraš DOS 6.2 ili W95 i drugi, DOS 6.2 kojim biraš svoju željenu konfiguraciju. Za detalje pod DOSom 6.2 kucaj "help menu" ili "help menuitem". Meni (za 6.2) obavezno pravi pod 6.2 da ne bi razmišljao o tome koji je config i autoexec za W95, a koji za DOS 6.2, mada je to po ekstenzijama očigledno (win ili w40 i dos).
ms.dos.232 kostja,
=> i CONFIG.SYS.Zbog svega toga zapitao sam se da li je moguce => podesiti stvari tako da se prilikom startovanja DOS-a,pomocu => nekog menija ili na neki drugi nacin moze izvrsiti izbor koji => ce se AUTOEXEC.BAT i CONFIG.SYS koristiti. DOS 6.20 ima mogućnost pravljenja multi configa... kreni sa jednim help-om u DOS-u.
ms.dos.233 posejdon,
Jedan od prvih redova u mom CONFIG.SYS-u je: DEVICE=C:ĐDOSĐSETVER.EXE međutim, i pored ovog, posle nekih naredbi (MODE,SYS,MEM...) dobijam poruku: Incorrect DOS version :(( Kad sa komandne linije izvršim SETVER, posle ispisa 30-ak fajlova, dobijem sledeći pozdrav: NOTE: SETVER device not loaded. To activate SETVER version reporting you must load the SETVER.EXE device in your CONFIG.SYS. Kako se nije LOAD kad je u CONFIG.SYS-u ? :(( Napomena: slovne greške isključene, SETVER.EXE stvarno postoji u DOS direktorijumu i kad se CONFIG.SYS odvija step-by-step nema prijave nikakve greške kad prođe DEVICE=C:ĐDOSĐSETVER.EXE
ms.dos.234 svitac,
Pozdrav! Evo jedno jednostavno pitanje: Da li FDISK pod MS-DOS-om 6.20 postavlja neko ogranicenje po pitanju velicine primarne dos particije tj. preciznije receno dal mogu da kreiram primarnu dos particiju velicine 2 GB? Hvala!
ms.dos.235 jujo,
# Pozdrav! # Evo jedno jednostavno pitanje: # Da li FDISK pod MS-DOS-om 6.20 postavlja neko ogranicenje po # pitanju velicine primarne dos particije tj. preciznije receno dal # mogu da kreiram primarnu dos particiju velicine 2 GB? # Hvala! Mozes 2GB ali preko nikako....Posle toga mozes imati samo extended ili nesto drugo. Ipak, za sve zajebancije sa particijama koristi PQMAGIC 3.0 ili noviji. yooyo:
ms.dos.236 popovics,
Da li bi mi neka dobra duša spustila na mail stari DOS-ov liniski editor ( EDLIN ), a može se naći po DOS-u 5.0 ili starijim... Hvala
ms.dos.237 mcdoc,
Da li neko zna gde može da se nadje GEOS za C64, koji bi radio preko Commodore emulatora na PC-u. Ja sam nešto skinuo sa interneta, navodno instalacioni GEOS, ali mi nije jasno kako da ga instaliram i da li je to to. Sledi file. geoinst
ms.dos.238 planck,
Postovane Kolege, Kada bi mi neko poslao KOMPLETAN Norton Commander 5.0 ISKLJUCIVO na mail, bio bih mu zahvalan dok je sveta i veka :). Molim odgovor. Pozdrav, VLADA
ms.dos.239 planck,
Samo da vas obavestim: nema vise potrebe da saljete Norton Commander 5. Poslat mi je. Pozdrav, VLADA
ms.dos.240 olio,
> Samo da vas obavestim: nema vise potrebe da saljete Norton Commander 5. > Poslat mi je. > Pozdrav, > VLADA Pa posalji i meni
ms.dos.241 rdejan,
>> Najmanji fajl koji postoji na Sezamu ? Takmičenje može da počne! :) Moj adut je obrenov blockw95.com, na ova tri bajta dotični gospodin ima copyright. Program, koliko da mi posle ne kukate što ste probali, blokira Win95 "na smrt." Ima li neko manji fajl? ;) Pozdrav, Dejan blockw95.com
ms.dos.242 ventura,
Da otvorimo takmicenje, glupo je da se rusi win al 3 byta za to je costo rasipanje memorije :> evo jedan program od SAMO 1 byta koji to radi. crash.com
ms.dos.243 ventura,
Evo jos jedan koji nemoze da bude manji i TACKA. crash1_1.com
ms.dos.244 ventura,
A evo najmanjeg korisnog programa (253bytes) fire!.com
ms.dos.245 rdejan,
>> Evo jos jedan koji nemoze da bude manji i TACKA. Eh, vaši programi ne rade ništa, javljaju illegal instruction. Jak mi program... ;> Doduše, za zakucavanje Windowsa nije vam potreban niti bajt - just use it. ;) Pozdrav, Dejan
ms.dos.246 morkin,
> Da otvorimo takmicenje, glupo je da se rusi win al 3 byta za to je > costo rasipanje memorije :> evo jedan program od SAMO 1 byta koji to > radi. E, nemojte da šaljete nezipovane programe. ;)
ms.dos.247 obren,
> Da otvorimo takmicenje, glupo je da se rusi win al 3 byta za to je > costo rasipanje memorije :> evo jedan program od SAMO 1 byta koji to > radi. Oni tvoji programi kod mene (K6 i Win98) samo naprave GPF, sa kojim se Windows lako izbori. Cilj je potpuno skenjati Windows ;) tako da ostane jedino hard reset ;) Inače, nisam shvatio šta je poenta onog jednog bajta, kako kod jednog, tako i kod drugog CRASH*.COM programa. Dotični bajt ne čini samostalno ni jednu smislenu instrukciju, tako da: 1) ili predstavljaju nepostojeće opcodove koji možda zbunjuju _tvoj_ procesor, pa Windows padne. 2) oslanjaju se "u radu" na slučajan sadržaj memorije koji sledi iza onog jednog bajta nakon učitavanja programa u memoriju, pa ti se desilo da u nekoj kombinaciji padne Windows. Elem, fragment "ubica" treba da bude sadržan u fajlu koji šalješ, i da uvek radi, a ne da se možda nađe a možda i ne nađe u memoriji. Iz tog razloga, čisto sumnjam da može da se napravi program kraći od 3 bajta, tj. od sledećeg "programa": CLI L: JMP L
ms.dos.248 milosh.zorica,
Evo kraćeg od water.com. Pomerajte miša i videćete. Levim tasterom se izlazi. water.com
ms.dos.249 ventura,
About Crash*.com Kod mene obadva programa rade i totalno blokiraju komp, i pod winom i dosom inace imam Win97 i dos sto ide uz njeg Sad neznam dali ce da rade na drugim verzijama al kod mene kad ga zaglavi jedino resenje je Reset.
ms.dos.250 kiki,
> About Crash*.com > Kod mene obadva programa rade i totalno blokiraju komp, > i pod winom i dosom inace imam Win97 i dos sto ide uz njeg > Sad neznam dali ce da rade na drugim verzijama al kod mene > kad ga zaglavi jedino resenje je Reset. Imam sve isto što si naveo.. ali nimalo ga nekoči. Samo ga izbaci i kaže illegal operation.. and that is all. Ali zato onaj od Rdejana-a vrši posao :)
ms.dos.251 ljiljam,
Sta da ubacim u autoexec da bi mi se kad upalim kompjuter pojavio meni gde biram koji cu kodni raspored. Konkretno me yanimaju samo CP852 i None. Unapred hvala
ms.dos.252 popovics,
§> pojavio meni gde biram koji cu kodni raspored. §> Konkretno me yanimaju samo CP852 i None. Nemaš potrebe za tim. Između njih se prebacuješ sa CTRL+ALT+F1 i CTRL+ALT+F2, ukoliko si već namestio na cp852...
ms.dos.253 banga,
> Sta da ubacim u autoexec da bi mi se kad upalim kompjuter > pojavio meni gde biram koji cu kodni raspored. > Konkretno me yanimaju samo CP852 i None. Predpostavljam da misliš na DOS ili DOS prozor pod W95. Možeš za tu svrhu da koristiš program zkey (\dos\yu\zkey222.rar) Nisam siguran da li je u arhivi i dokumentacija, ako nije viči da je pošaljem Zkey ima keyboard shortcut-ove za promenu 10 različitih rasporeda, pa i none među njima. Naravno da ne moraš da definišeš svih 10 :)
ms.dos.254 jujo,
# >> Najmanji fajl koji postoji na Sezamu ? # # Takmicenje moze da pocne! :) Moj adut je obrenov blockw95.com, # na ova tri bajta doticni gospodin ima copyright. Program, # koliko da mi posle ne kukate sto ste probali, blokira Win95 "na # smrt." # # Ima li neko manji fajl? ;) # # Pozdrav, Dejan mozda... cli hlt 2 bajta
ms.dos.255 svitac,
Pozdrav! Moze li neko da mi posalje SMARTDRIVE za DOS 6.20. Hvala!
ms.dos.258 pavijan,
Zna li neko kako se ulazi u bios na Commodore PC 20 - III ? Doticni kompjuter ima disk od 20Mb i instaliran neki Dos 3.0. Moze li se instalirati Dos 6.22 i kako jer problem je sto radi samo sa disketama 5,25 od 360Kb? Pozdrav od pavijana.
ms.dos.259 johnnya,
>> Zna li neko kako se ulazi u bios na Commodore PC 20 - III ? Doticni >> kompjuter ima disk od 20Mb i instaliran neki Dos 3.0. Moze li se Pokušaj stari fazon sa vađenjem nekog dela (najbolje memorije). Računar bi tada sam trebao da uđe u setup...
ms.dos.260 supers,
>> ima disk od 20Mb i instaliran neki Dos 3.0. Moze li se instalirati Dos >> 6.22 i kako jer problem je sto radi samo sa disketama 5,25 od 360Kb? Može se instalirati DOS 6.22. Kako? Lepo, disketa od 360KB se pripremi na drugom računaru sa SYS A:, sa nje se na Komodooru otkuca SYS C: i DOS 6.22 je prebačen. Posle se ostali DOS fajlovi dodaju po želji.
ms.dos.261 pavijan,
> Pokusaj stari fazon sa vadenjem nekog dela (najbolje memorije). ______________________________ A ako je memorija zalemljena na ploci? Hvala za ideju probacu vec nesto mada nije na odmet ako je neko imao iskustva sa ovim Commodorom... cisto na izmisljam rupu na saksiji. Pozdrav od pavijana.
ms.dos.262 pavijan,
> Moze se instalirati DOS 6.22. Kako? Lepo, disketa od 360KB se pripremi ______________________________ Uh.. razmisljao sam u ovom pravcu samo nisam bio siguran. Jel' ovo provereno u praksi ili radim pionirski posao? Hvala za savet. Pozdrav od pavijana.
ms.dos.263 supers,
>> > Moze se instalirati DOS 6.22. Kako? Lepo, disketa od 360KB se pripremi >> Uh.. razmisljao sam u ovom pravcu samo nisam bio siguran. Jel' ovo >> provereno u praksi ili radim pionirski posao? Apsolutno je provereno u praksi. Ja sam lično u Commodore XT ubacio sistemsku disketu na kojoj su bili msdos.sys, io.sys i command.com za DOS 6.22. Sve je lepo radilo, a na disk i ne moraš kopirati ostatak DOS-a ako ti ne treba, s obirom na ograničeno mesto na disku.
ms.dos.264 pavijan,
> Apsolutno je provereno u praksi. Ja sam licno u Commodore XT ubacio ______________________________ Znaci postupak je format c: pa posle sys c: ili sta? Nemam vremena i zivce da nesto za*ebem pa da posle vadim trnje iz 3.14cku. Pozdrav od pavijana. P.S. U svakom slucaju hvala na pomoci.
ms.dos.265 popovics,
§> Znaci postupak je format c: pa posle sys c: ili sta? Ma, ne. Dos će sam prebrisati stari boot sektor (i sistemske fajlove). Mada je možda bolje da prvo uradiš jedan FDISK /mbr koji će obrisati sys na HDD-u. Posle toga transferuj sistem (SYS A: C:). Što se tiče externih komandi bolje (zbog prostora) obriši stare, pa iskopiraj nove, jer će stare raditi (verovatno) posle zezanja sa Setver-om.
ms.dos.266 pavijan,
Hvala. Uradicu format pa sta mi bog da. Pozdrav od pavijana.
ms.dos.267 ventura,
kako da command.com-u dodelim neki telnet port odnosno... npr.. ja se telnetujem na neki server i on mi onda otvori dos-prompt umesto onoga sugavog telnet displaya...
ms.dos.271 shoom,
Evo jednog jakog DOS programa kojeg sam našao na internetu negde valjda, i preporučujem ga za dl. (shareware je što znači da za 31 dan možete da odlučite da li da ga ponovo instalirate ili nabavite uputstva, source, na različite načine naplatite autoru što je to napravio, itd.) ... split.arj
ms.dos.273 sherloc,
da li je ikako moguce dejstvo komande subst uchiniti trajnim? tj. da ne moram ponovo da upisujem komandu posle svakog restartovanja kompjutera? Hvala. ByE
ms.dos.274 obren,
> da li je ikako moguce dejstvo komande subst uchiniti trajnim? > tj. da ne moram ponovo da upisujem komandu posle svakog > restartovanja kompjutera? Pa ubaci komandu 'subst' u autoexec.bat
ms.dos.275 sherloc,
>> Pa ubaci komandu 'subst' u autoexec.bat :)) Nije mi palo na pamet... hvala :) ByE
ms.dos.276 vantic,
-> da li je ikako moguce dejstvo komande subst uchiniti trajnim? -> tj. da ne moram ponovo da upisujem komandu posle svakog -> restartovanja kompjutera? Stavi u Autoexec
ms.dos.277 zuleika,
Pitanje za druga. Dobio sam neke stare diskete na kojima je backup necega sto je jedan covek radio, a za mene je vrlo bitno. Problem je u tome sto nije jasno cime je backup izvrsen. Kada se uradi restore backup-a pomocu Microsoft RESTORE komande, dobije se niz file-ova sa ekstenzijom FF. Restoring se odvija normalno, program trazi jednu po jednu disketu i normalno zavrsava proces (znaci, prepoznaje diskete kao delove backup-a). Ja sam posumnjao na to da FF znaci "file folder". Evo i zasto. File je binarni, a u header-u se nalaze imena FORTRAN file-ova koji su u njemu zapakovani. Pretpostavljam da je covek u glavnom direktorijumu imao poddirektorijume, a u njima .FOR file-ove. Izgleda da je BACKUP program prvo pakovao poddirektorijume u po jedan binarni file, a onda te file-ove dalje pakovao u file koji je samo izdelio po disketama. Naravno, ovo je samo pretpostavka. Problem je u tome sto se iz .FF file-a ne mogu iscupati .FOR file-ovi (jer je binarni). Pitanje dakle glasi: cime je ovo napravljeno, odnosno, cime se moze vratiti u upotrebljivo stanje? Hvala unapred!!!
ms.dos.278 jpedja,
Molio bih nekog ako moze da mi posalje dos systemske fajlove MSDOS.SYS IO.SYS Hvala, Pedja...
ms.dos.279 misery,
Evo ti mada ne znam sta ce ti... VUK...
ms.dos.280 misery,
E u stvari,ne znam samo koji bi ti to posao zavrsilo tako da ipak ne bik da ti saljem(osim ako ti je jaaako potrebno)... VUK...
ms.dos.282 ventura,
> E u stvari,ne znam samo koji bi ti to posao zavrsilo tako da ipak > ne bik da ti saljem(osim ako ti je jaaako potrebno)... to ti je DOS-ov kernel, veoma vazan file...
ms.dos.283 misery,
Znam ja sve to ali... Ukoliko misli da podigne sistem pomotju tih fajlova nece da se mnogo ovajdi(potreban je i command.com i jos ko zna sta).Ako mu treba zbog nekih drugih stvari nek javi.Niej nikakav problem da ih posaljem zato sto i ja koristim DOS. VUK...
ms.dos.284 ventura,
> Ukoliko misli da podigne sistem pomotju tih fajlova nece da se > mnogo ovajdi(potreban je i command.com i jos ko zna sta).Ako mu > treba zbog nekih drugih stvari nek javi.Niej nikakav problem da ih > posaljem zato sto i ja koristim DOS. treba mu jos samo command.com. ako snimi ta 3 fajla na disketu, nece moci da boot-uje sistem sa nje, ali ako presnimi te fajlove preko istih u dos-u, radice.
ms.dos.285 svitac,
Pozdrav! Jedno pitanje... Da li je moguce iz DOS-a 6.20 "osposobiti" Internet Mail? Ako je moguce,sta mi je potrebno od programa i gde to da nadjem? Hvala!
ms.dos.286 stameni,
>> Da li je moguce iz DOS-a 6.20 "osposobiti" Internet Mail? Moguće je. Tri rešenja, od boljeg ka slabijem, na osnovu ličnog iskustva su: 1) Arachne; 2) NetTamer; 3) Minuet + EtherPPP. Svega ima na Sezamu.
ms.dos.287 morkin,
> >> Da li je moguce iz DOS-a 6.20 "osposobiti" Internet Mail? > > Moguće je. Tri rešenja, od boljeg ka slabijem, na osnovu ličnog > iskustva su: > 1) Arachne; > 2) NetTamer; > 3) Minuet + EtherPPP. > Svega ima na Sezamu. Koja je _najgora_ konfiguracija koju gorenavedeni programi zahtevaju?
ms.dos.288 vvaske,
>> Moguće je. Tri rešenja, od boljeg ka slabijem, na osnovu ličnog >> iskustva su: >> 1) Arachne; >> 2) NetTamer; >> 3) Minuet + EtherPPP. >> Svega ima na Sezamu. > > Koja je _najgora_ konfiguracija koju gorenavedeni programi zahtevaju? Meni je Arachne fino radio na 386 dx (40MHz) i 4 MB rama... Toliko fino da mislim da bi radio i na slabijem...
ms.dos.289 stameni,
>> > 1) Arachne; >> > 2) NetTamer; >> > 3) Minuet + EtherPPP. >> > Svega ima na Sezamu. >> >> Koja je _najgora_ konfiguracija koju gorenavedeni programi zahtevaju? NetTamer je radio na 386SX/16MHz. Mislim da su u uputstvu napisali da postoji (posebna!) verzija za XT. Ove programe nisam probao na slabijem računaru. Arachne je na pomenutoj mašini radio sporo kada je surf u pitanju; potrebno je dosta čekanja da se izvrše složeni algoritmi dekompresije .JPG iili .GIF. Ipak, može se. Minuet je bio prepun bugova, ali bilo je ljudi koji su probali i radilo je. Ne znam koji je minimum.