PCPROG.3

26 Jul 1993 - 22 Apr 1994

Topics

 1. algoritmi (290)
 2. dizajn (19)
 3. ms.dos (270)
 4. windows (360)
 5. asembler (213)
 6. basic (10)
 7. jezici (148)
 8. pascal (878)
 9. cccc (554)
 10. cpp (195)
 11. clipper (1125)
 12. baze.podataka (232)
 13. razno (540)

Messages - dizajn

dizajn.1 drpr,
Haj, zanima me šta je predĘviđeno da se diskutuje u ovom topicu? cope
dizajn.2 djelovic,
> zanima me šta je predviđeno da se diskutuje u ovom topicu? Strukturirani dizaj i analiza, OOD & OOA, dizajn baza podataka, dizajn korisničkih interfejsa... Trenutno sam u frci (ukrao mi neko kola pa pokušava da izdejstvujem njihov brzi povratak :)), ali čim to završim otvorićemo i pokrenućemo i ovu temu. OK?
dizajn.3 dr.grba,
>> dizajn korisničkih interfejsa... Trenutno sam u frci (ukrao mi neko >> kola pa pokušava da izdejstvujem njihov brzi povratak :)) └┬┘ Treba biti optimista u životu, pa se smejati ovome ───────┘
dizajn.5 djelovic,
Gospodo, umesto formalnog otvaranja teme dizajn,dozvolite mi da vam postavim jedno pitanje: Kada hoćete da sagradite kuću, koga zovete? Građevinskog tehničara ili arhitektu? U odgovoru na ovo pitanje leži i razlog za ovu temu. Dodajmo još da samo 30% napisanog softvera *ikada* bude korišćeno, što zbog nedostatka fleksibilnosti pri radu što zbog potpuno promašenih projektnih zahteva, i potreba za dobrim softverskim dizajnerima još je očiglednija. Kao što reče Strustrup, "ovde leže zmajevi". Dobrodošli.
dizajn.6 broker,
> Gospodo, umesto formalnog otvaranja teme dizajn,dozvolite > mi da vam postavim jedno pitanje: Kada hoćete da sagradite > kuću, koga zovete? Građevinskog tehničara ili arhitektu? U > odgovoru na ovo pitanje leži i razlog za ovu temu. Građevinskog tehničara, naravno. Jeftiniji je, a već pod miškom ima katalog gotovih izdizajniranih kuća... > Dodajmo još da samo 30% napisanog softvera *ikada* bude > korišćeno, što zbog nedostatka fleksibilnosti pri radu što > zbog potpuno promašenih projektnih zahteva, i potreba za > dobrim softverskim dizajnerima još je očiglednija. Da, ovo je nešto što se malo pominje među problemima programera. Ja sam uvek najviše vremena gubio pokušavajući da napravim upotrebljiv korisnički interfejs, a još i lep na oko... A ni osmišljavanje načina rada samog programa nije mali problem. U stvari, to rešava sve probleme. Posle ostaje puko čukanje... broker
dizajn.7 niklaus,
>> Dodajmo još da samo 30% napisanog softvera *ikada* bude >> korišćeno, što zbog nedostatka fleksibilnosti pri radu što >> zbog potpuno promašenih projektnih zahteva, i potreba za >> dobrim softverskim dizajnerima još je očiglednija. > > Da, ovo je nešto što se malo pominje među problemima programera. > Ja sam uvek najviše vremena gubio pokušavajući da napravim > upotrebljiv korisnički interfejs, a još i lep na oko... Speaking of flexibility... žuo sam da se korisnički interfejs AutoCAD-a može znatno modifikovati i unaprediti dodatnim opcijama po menijima. Recimo možete kao meni opciju do- dati automatsko ucrtavanje predefinisanog objekta i pritom kao podopcije imate unos potrebnih dodatnih parametara kao što je slučaj sa ostalim CAD-ovim meni opcijama. Još jedan 'detalj' koji mi je poznat je taj da se to izvodi iz LISP-a (???). (:niklaus:) P.S. Informaciju sam dobio od bojtovog burazera (usrnm: tepa).
dizajn.8 peca,
!! Kada hocete da sagradite kucu, koga zovete? !! Gradevinskog tehnicara ili arhitektu? Zdrav srpski seljak kada hoce da sagradi kucu zove rodjaka Milisava iz drugog sela(jer je sa celim svojim selom u svadji:) koji se u to odlicno razume. Gde bre njemu neki arhitetka da zna bolje kako se kuca pravi;) Najsmesnije je bilo sto sam vido kucu, jos nije ni lose izgledala iskreno receno,samo wc u sred dnevne sobe:) Zasto tu, pa kaze znas kako, tu je nekad bio nuznik pa da ne menjamo...tako covek prema nuzniku citavu kucu sazidao:)) PS sad se svi pitaju sta cu ja u ovoj konferenciji i ovoj temi.Zaboravio da stavim resign kad je otvorena,sad mi pun pad nje ;)
dizajn.9 ndragan,
/ Treba biti optimista u životu, ...i šire
dizajn.12 dejanr,
[Odgovor na PC.PROG/pascal 8.450, vita] >> E pa nece biti...ne zavisi sve od Ljuda :) koji se bavi programiranjem!! >> Od toga koliko dobro poznaje jezike i programiranje je solidan faktor. ... i koliko je u stanju da prilagodi algoritam i program konkretnim uslovima. Evo jednog dobrog primera koji je prof. Jozo Dujmović redovno pominjao na časovima: program tipa DIMENSION a(1000,1000) ... DO i=1, 1000 DO j=1, 1000 a(i,j)=(bilo šta) END DO END DO radi neko vreme. E onda u istom tom programu umesto a(i,j) staviš a(j,i), pustiš ga ponovo, kad ono vreme izvršavanje programa se skrati za faktor 3 ili 4 ili 10. Ili se poveća za takav neki faktor. "Štos" je u tome što kompajler slaže niz po vrstama (ili, svejedno, po kolonama), pa ako mu tako pristupaš, to se rešava prostim povećavanjem indeksa do susedne ćelije. Međutim, ako pristupaš kako ne treba, svaki put gađaš element koji je dosta udaljen, tako da (na nekom višekorisničkom OS-u sa virtuelnom memorijom) stalno praviš page fault-ove... na koje se silno vreme gubi.
dizajn.13 predrag,
Da li se neko bavi sa izradom FOTO vizitkarti.??? Ako se bavi nek napise kako to radi, koju expoziciju koristi i tako to. Video sam par komada i odusevio se. pp od: P
dizajn.14 pele,
>=} Da li se neko bavi sa izradom FOTO vizitkarti.??? Mailni daronea. On ih je izrađivao jedno vreme i stvarno su moćno izgledale. pele.
dizajn.15 niklaus,
(:> Da li se neko bavi sa izradom FOTO vizitkarti.??? ma wr darone (:> Video sam par komada i odusevio se. Par primeraka koje sam držao u rukama su (tematski) tragikomika. ((: (: Sean :)
dizajn.16 miljko,
Pitanje u vezi SCREEN/4 sistema, ali vise je valjda o objektno orijentisanom dizajnu. Ako imam na desktop-u neki prozor koji je aktivan i cija interna rutina (recimo snimanje u editoru) treba da postavi drugi prozor (recimo dijalog za upisivanje imena) kako da vratim kontrolu na mesto odakle je dijalog postavljen na desktop. Odnosno kako da organizujem objekte da izbegnem ovaj problem.
dizajn.17 djelovic,
> Ako imam na desktop-u neki prozor koji je aktivan i cija interna > rutina (recimo snimanje u editoru) treba da postavi drugi prozor > (recimo dijalog za upisivanje imena) kako da vratim kontrolu na mesto > odakle je dijalog postavljen na desktop. Samo skine[ dijalog sa ekrana, i kontrolu će dobiti prozor ispod, a to je onaj koji je i "pozvao" dijalog. Eventualno možeš da mu ostaviš neku poruku funkcijom message, koju će on onda da obradi.
dizajn.18 miljko,
Plašio sam se da sam loše formulisao pitanje. >> Samo skineš dijalog sa ekrana, i kontrolu će dobiti >> prozor ispod... To je ok. Medjutim kad se vrati kontrola prozoru ispod on će biti u režimu čekanja, a meni treba da se vrati u metod koji je postavio dijalog. Ali i to se da rešiti porukom koju ostavi dijalog da nastavi, itd... Pravi problem je medjutim u sledećem. Ja hoću da mi stavka submenu-a (recimi New text) dinamički alocira objekat za editor. To sam rešio tako što sam za tu stavku menija definisao "osiromašenu" klasu win npr. class newtext:public win public: virtual void draw (int); i alokaciju objekta stavio u metod draw, koji kada je pozvan kao aktivan alocira objekt i stavi ga na desktop. Medjutim kad hoću još jednom novi objekt, on starom treba da pošalje poruku SNIMI_SE i da ga izbriše i alocira novi. Medjutim sve poruke i akcije koje je sam editor preuzeo biće obradjene od desktopa tek kada se kontrola vrati desktop.run-u, a to je za moj slučaj neupotrebljivo jer je objekt kojem treba da se obrati izbrisan. Ako ga tu ne izbrišem, ne znam gde bi. Da li to znači da moram da komplikujem sa nekim internim stanjima ili postoji elegantnije rešenje. Zanima me kako se rešava dinamička alokacija prozora, odnosno gde se alociraju, a gde i kada gase u ovakvim event driven sistemima.
dizajn.19 djelovic,
> Zanima me kako se rešava dinamička alokacija prozora, odnosno gde se > alociraju, a gde i kada gase u ovakvim event driven sistemima. Zavisi od realizacije. > Medjutim kad hoću još jednom > novi objekt, on starom treba da pošalje poruku SNIMI_SE i da ga > izbriše i alocira novi. Onda definiši poruku SNIMI_SE_I_DAJ_NOVI na koju će prozor da "ubije" samog sebe i da otvori novi. Druga varjanta jeste da naslediš klasu menuchoice tako da umesto pozivanja proizvoljnog prozora šalje neku poruku desktopu, a da naslediš desktop tako da u jednoj rutini u zavisnosti od poruke radi razne stvari.