CET

22 Nov 1992 - 01 Nov 1997

Topics

  1. borland (257)
  2. microsoft (122)
  3. razno (255)

Messages - borland

borland.1 prvul,
Ovo je prva poruka u ovoj temi, a već dva dana je aktivna. Hoće li se neko javiti da preuzme "odgovornost" za ovu conf i kaže čemu služi, mada već imam izvesne pretpostavke
borland.2 garderp,
Evo i prve poruke novopečenog moderatora, to jest mene. Zbog tehničkih razloga konferencija je bila prazna, no sada obaveštavam cenjenu publiku da ću ja, zajedno sa mojim kolegama uređivati ovu konferenciju koliko je to u našoj moći. žesto sam na Sezamu primećivao pitanja tipa, gde ima da se nabavi ta i ta knjiga, koliko košta i tako dalje. žesto je ulogu besplatnog propagatora preuzimao bulaja. Sada kada poželite da saznate gde može da se nabavi određena knjiga i pod kojim uslovima, prvo pođite od ove konferencije. Takođe se nadam da će početi da Vas grize savest što koristite piratizovan softver ;), jer tu Vam mogu potpuno pomoći, samo se obratite Cet-u, možda se baš u njemu nalazi proizvod čija vam je dokumentacija bila neophodna i shvatili ste da je jeftinije kupiti originalan softver, nego juriti fotokopije.
borland.3 iboris,
Možete li nam dati neke informacije o onome što imate kod sebe (mada dosta nas zna čime se bavite i šta prodajete). Konkretno, interesuje me cena Borland C++ 3.0
borland.4 jtitov,
Da li imate i posto je QPRO for WIN. Takodje ako je odgovor DA, da li mozete da uprilicite jednu demonstraciju moci tog spreadsheet-a. Pitanje je upucenjo zvanicno od strane rukovodioca kompjuterskog centra Stomatoloskog fakulteta.
borland.5 robert,
Ajd kad već kukate da se niko ne javlja ;) ja ću da vas pitam, čisto da ne izibredujete ovde... Mogao bi za početak jedan cenovnih Borland-ovih kompajlera i šta već još ne prodajete od njih.
borland.6 bulaja,
│Cesto sam na Sezamu primecivao pitanja tipa, gde ima da se nabavi │ta i ta knjiga, koliko kosta i tako dalje. Cesto je ulogu besplatnog │propagatora preuzimao bulaja. └─── Hocete li mozda da me placate od sada? :) Da posaljem broj ziro racuna da ti se nadje pri ruci? :) Ajmo sad ozbiljno - posto je upgrade sa Borland C++ 2.0 na verziju 3.0 ili 3.1 (sa i bez AF) i sta se dobija novo od knjiga uz upgrade?
borland.7 markma,
> Vam mogu potpuno pomoći, samo se obratite Cet-u, možda se > baš u njemu nalazi proizvod čija vam je dokumentacija bila > neophodna i shvatili ste da je Kad smo već kod toga mogli bi da bacite spisak i cenovnik Softvera koji imate kod sebe.
borland.8 mstanic,
Baš mi je drago sto ste otvorili ovu konferenciju. Evo konkretnog pitanja. Pre dve-tri nedelje sam kupio Borland C++ 3.0 kod CET-a i hteo bih da ga registrujem. Prvo, da li je to izvodljivo u uslovima sankcija. Drugo, kako da popunim regostracioni listić i gde je zapisan serijski broj. Molim, ako vam nije teško, da date neke informacije o mogućnosti dogradnje (valjda sam dobro preveo upgrade) na verziju 3.1 .
borland.9 nesaburbon,
Zdravo, zovem se Nenad (NESABURBON), radim u CET-u na prodaji softvera. S obzirom da sam kratko na Sezam-u , mozda ce biti malo problema kod slanja cenovnika softvera, ali nadam se da ce dospeti na prave ekrane ). sofsajam.zip
borland.10 garderp,
> Možete li nam dati neke informacije o onome što imate kod > sebe (mada dosta nas zna čime se bavite i šta prodajete). Cena Borland C++ 3.0 je 890 DEM i može da se dobije odmah po uplati
borland.11 garderp,
Odgovor je DA, da imamo QPRO for Windows i može se odmah dobiti, a cena mu je 590 DEM. Što se tiče reprezentacije, predložite vreme i mesto i nema nikakvih problema. Uvek smo spremni da pokažemo našim kupcima ono što nudimo.
borland.12 funky,
Zdravo CET. Možda se i sećate, skoro sam kupio kod vas Turbo Pascal for win. al još nisam poslao registracioni list. Može li se to sada uraditi poštom, i da li ima ikakvog smisla? Da li imate TP for win v1.1 ? Jel moguć Upgrade? --Na kupljeni softver nemam primedbi (osim što nisam mogao da biram format ). ×ŢFń
borland.13 garderp,
VEOMA VAčNO OBAVEŠTENJE ZA UPGRADE I REGISTRACIONE LISTIĆE Što se tiče upgrade za bilo koji kupljeni paket tu nema nikakvh problema. Dovoljno je samo priložiti prvu disketu sa serijskim brojem i uz izvesnu materijalnu naknadu dobijate upgrade bez problema. Što se tiče registracije, to je već malo teže. Sve registracione kartice se čuvaju u CET-u do prolaska blokade ili do neke drastične promene koje će uticati da se te kartice pošalju u inostranstvo.
borland.14 garderp,
Bulajo, upgrade možeš da dobiješ bez problema. Cene upgrade će doći za koji dan. Zbog drastičnog skoka marke neke stvari se moraju usaglašavati. Kada kupiš paket sa Applications Framework-om dobiješ Turbo Vision knjigu na jedno 550 strana i OWL knjigu na jedno 350 strana. Knjige su odlične, iz njih se da stvar naučiti.
borland.15 garderp,
Kompletan cenovnik softvera, domaćih i stranih knjiga će doći vrlo skoro u ASCII obliku.
borland.16 peacock,
>**< Zdravo, zovem se Nenad (NESABURBON), radim u CET-u na >**< prodaji softvera. Jel' Mijatovic? Brat po burbonu iz KG koji te cesto zivka. P.S. Kada ce moj Paradox?
borland.17 mjova,
pitanjce za paradox engine, ima li knjiga i pošto? zanima me i paket, ali ako baš mora, u principu mi je potrebna literatura ;)
borland.18 garderp,
Pa mjovo, to što ti treba samo knjiga znači da program imaš u obliku piratske kopije što osoblje CET-a (a to sam evo i ja) baš mnogo i ne VOLI. Što se tiče knjige samo za Paradox Engine, tako nešto Cet nema, a sumnjam da takvo što postoji u svetu, jer je korišćenje paradox engine-a toliko jednostavno da su knjige (2) koje se dobiju uz paket više nego dovoljne. Pošto se već interesuješ za PXENGINE, znaj da će verzija 2.0 da evoluira u 3.0 i da će vrlo skoro biti available u Cet-u. Već su neki ljudi to naručili. Radi se o objektnoj verziji. Dakle sve je potrpano u objekte i čeka da ti zaroniš u taj divni svet baza podataka.
borland.19 nesaburbon,
Mr. Peacock, eto sad komuniciramo i ovako. Uskoro cu na put po upgrade-s . Trebalo bi da dostavis tvoje dve prve diskete sa instalacionim brojem (za oba programa), nadam se da cu moci i ovako da ih dobijem pa da te diskete posaljem kasnije . Drago mi je da slazes po pitanju Burbona.
borland.20 adzem,
U konferenciji PC.PROG.pascal se pominjao Turbo Pascal 7.0. Imate li kakvih informacija o tome ?
borland.21 nesaburbon,
Najnovije informacije o Borlandovim i Microsoft paketima bice objavljene u ovoj konferenciji najverovatnije vikenda 12.-14. XII . Za sada ne znam da li se pojavio TP 7.0. Pocela je distribucija PDX Engina 3.0 i Borland verzija Brief editora. Ako iko planira Upgrade za neki od Borlandovih paketa, najbolje bi bilo da se javi sledece nedelje (u toku ona tri dana sto je od nje ostalo) za dogovor. Upgrade bi dobio u roku od 2 nedelje. Otprilike bi isto trebalo da vazi i za Microsoft stranu, samo sto je za odredjene stvari potrebno sacekati malo vise.
borland.22 nesaburbon,
Uskoro novosti, utility programi, rasprave i teme sa drugih BBS-ova koji su posveceni Borlandu i Microsoftu. Naruceno 50 svezih Sybexovih knjiga koje ce se pojaviti u knjizari Ceta za 15-20 dana.
borland.23 mstanic,
>> Što se tiče registracije, to je već malo teže. Sve >> registracione kartice se čuvaju u CET-u do prolaska >> blokade ili do neke drastične A gde se nalazi serijski broj ?????????
borland.24 bojanp,
Gledam ovaj vaš cenovnik i moram priznati da sam malo zbunjen. Kako je moguće da TP 6.0 Professional košta više ngo TP 6.0 + TD 2.0? Koliko mi je poznato ova dva paketa čine TP 6.0 Prof. te bi stoga on trebao biti jeftiniji od zbira. Međutim po cenvniku je taj zbir manji od cene TP 6.0 Prof. tj. 330+390 = 720 < 890. > - Turbo Pascal 6.0 ........... 330 > - Turbo Pascal 6.0 Prof. ...... 890 > - Turbo Debugger & Tools 2.0... 390 Da li je u pitanju greška ili ...? Drugo, da li je u Runtime biblioteku TP 6.0 uključen i source code za Turbo Vision ili ne? I treće, da li se znaju okvirne cene za sledeće upgadeove: TP 6.0 Prof. -> TP 7.0 TP 6.0 Prof. -> BP 7.0 Da li se u okviru BP 7.0 sadrži i odgovarajući Turbo Debugger & Tools (znači assembler, debugger i profiler)? Pozdrav, Bojan
borland.25 dejanr,
>> Da li se u okviru BP 7.0 sadrži i odgovarajući Turbo Debugger & Tools >> (znači assembler, debugger i profiler)? Da! I stari Turbo Debugger i neki novi Windows integrisani. Tako bar piše u Borlandovim najavama, ali beta verzija koju sam ja dobio ima samo Turbo Debugger.
borland.26 garderp,
Na prvoj disketi ili na kutiji ili još negde
borland.28 zkrstic,
Eh, da postavim jedno pitanjce :) Imam, BC++ 2.0 kupljen preko onih slovenaca, kako li se zvahu :) Naravno, bejah dobrano lenj te ga nikada nisam registrovao :) Da li se može preko Vas registrovati i dobiti upgrade, za pare naravno :)) ?
borland.29 dnikolic,
Da li ste dobili Paradox Engine? dn
borland.30 peacock,
>**< Uskoro novosti, utility programi, rasprave i teme sa >**< drugih BBS-ova koji su posveceni Borlandu i Microsoftu. Jel' to znaci da cete preseliti Marand BBS na Sezam? Daj Boze!
borland.31 bulaja,
Pokusali smo pre izvesnog vremena da se nakacimo na Borlandov BBS u USA (ima lep spisak datoteka koje se tamo mogu naci, poslacu ga sutra), tamo su trazili registracioni broj nekog od Borlandovih paketa koje imamo, ali nisu hteli da prihvate broj mog BC++ 2.0 :(. Ajde lepo ih zamolite :) da me puste.
borland.32 cet.nesa,
Naravno da je moguca registracija preko nas, kao i nabavka Upgrade-a. Za registarciju donesi reg. karticu (popunjenu), a z aUpg. potrebna je disketa sa serijskim brojem. P.S. Svrati do nas imamo jednu sjajnu knjigu P. Nortona i P. Yaoa o programiranju pod Win sa BC ++ 3.0. Pozdrav !
borland.33 bulaja,
Hey CET, kada cete okaciti cenovnik upgrade-a? :)
borland.36 cet.nesa,
Cenovnik Upgrade-a bice od sutra 08.00 (15.12.). Doneo sam neke delove sa Borlandovog BBS-a, uz ovu poruku saljem jedan delic, ostalo ako se pokaze interesantnim. Takodje, dobio sam i najnoviji Borland Language Express (10 komada), koga interesuje nek pozuri, ili ce morati do fotokopirnice )).
borland.37 cet.nesa,
Bulaja, zdravo. Evo, konacno sam napravio i cenovnik Upgrade verzija. Ako nesto fali, ili ako neko ima neki program koji nema veze sa programom na koji zeli da predje, takodje moze da se raspita o takvom Upgrade-u preko SEZAMA. borlupg.arj
borland.38 cet.nesa,
Sledi datoteka sa Borlandovog BBS (nije preneta uz proslu poruku). borlbbs.arj
borland.39 bulaja,
Thanks, evo cenovnika upgrade-a u text obliku da se ostali ne muce da prenose file :). CENOVNIK ZA BORLAND UPGRADES (potrebno je vratiti prvu disketu - sa ser. brojem) Turbo Pascal Win Upgr. ................. 190 DEM TP Prof. -> Borland Pascal w/Objects 7.0 530 DEM Turbo Pascal 7.0 Upgr. ................. 270 DEM BC ++ 2.0, BC ++ 3.0 -> BC ++/AFX 3.1 ... 790 DEM BC ++/AFX 3.0 -> BC ++/AFX 3.1 ......... 230 DEM BC ++/AFX 2.0 -> BC ++/AFX 3.1 ......... 750 DEM BC ++ 3.0 -> BC ++ 3.1 ................. 230 DEM BC ++ 2.0 -> BC ++ 3.1 ................. 490 DEM Turbo C ++ 3.0 Upgr. ................... 190 DEM Turbo C ++ 3.1 f/Win Upgr. ............. 230 DEM Obj Vision 2.1 Upgr. ................... 230 DEM dBASE IV 1.5 Upgr. ................... 490 DEM PDX 4.0 Upgr. ................... 790 DEM PDX Engine Upgr. ................... 380 DEM PDX Engine -> PDX Engine & Database Frmw. 650 DEM QPRO 4.0 Upgr. ................... 390 DEM QPRO 4.0 -> QPRO f/Win ............... 490 DEM SPECIJALNO : PARADOX 4.0 Academic (ne radi u mrezi, uputstva za PAL su u obliku ON LINE Help-a) CENA : 490 DEM TC ++ 3.0 f/Win ............... CENA : 260 DEM
borland.40 cet.nesa,
U cetvrtak, 24.12. odrzace se prezentacija paketa Borland C ++ 3.1 & Application Frameworks, u Klubu Inzinjera i Tehnicara u Kneza Milosa. Ulaz slobodan. Dodjite ! P.S. Prezentaciju drzi nas moderator.
borland.41 jtitov,
> Application Frameworks, u Klubu Inzinjera i Tehnicara u > Kneza Milosa. Gde tacno (sprat/soba) i u koliko sati (dan je duuug) > Ulaz slobodan. Dodjite ! Nego sta!
borland.42 bulaja,
│U cetvrtak, 24.12. odrzace se prezentacija paketa Borland C ++ 3.1 & │Application Frameworks, u Klubu Inzinjera i Tehnicara u Kneza Milosa. └─── Time?
borland.43 mjova,
> U cetvrtak, 24.12. odrzace se prezentacija paketa Borland sati?
borland.44 garderp,
Evo vrlo interesantnog programa. Koliko vam je puta potrebno bilo da saznate gde se nalazi neka autobuska stanica ili neki bioskop ili neka (ne daj boze bolnica). Program koji skidate je doduse delo slovenackih programera i sve to omogucuje da se vidi za Ljubljanu, a radjen je u Borland C++ plus Applications Frameworku. Pa sad vi vidite sta Slovenci znaju. mesto.arj
borland.45 cet.nesa,
Prezentacija BC++ 3.1 & APX pocinje u 12.00, sprat III, velika sala. Dom SITS je u Kneza Milosa 7a.
borland.46 feniks,
A gde je *.a01 ? ;)
borland.47 garderp,
Evo drugog dela programa MOje Mesto mesto.a01
borland.48 garderp,
Evo i treceg vrlo kratkog dela mesto.a02
borland.49 vitez.koja,
#=> Evo vrlo interesantnog programa. Koliko vam je puta #=> potrebno bilo da saznate gde se nalazi neka autobuska #=> stanica ili neki bioskop ili neka (ne daj boze bolnica). #=> Program koji skidate je doduse delo slovenackih #=> programera i sve to omogucuje da se vidi za Ljubljanu, a #=> radjen je u Borland C++ plus Applications Prosle godine na nekakvoj prezentaciji programa u Matematickoj Gmnaziji prikazan je program koji radi to isto, samo za Beograd... Program radi u grafickom modu, sa misem i sl.z. i izgleda veoma prilagodljivo i fleksibilno...
borland.50 kareem,
online na poruku od Viteze.Koje I napisan je u Turbo pacalu 6.0 tako da od njegovog izvornog koda neko moze imati i koristi (citaj moze nesto procitati ). Nego da vas nesto pitam > jestel preduzimali nesto sa mat gim u cilju da je nagovorite da kupi bar jedan originalan paket.
borland.51 peca.st,
> jestel preduzimali nesto sa mat gim u cilju da je nagovorite > da kupi bar jedan originalan paket. Mozda bih ja mogao da odgovorim jer idem u mat gim ali o kakvom originalnom paketu je rec?
borland.52 ssokorac,
─┼┤ Mozda bih ja mogao da odgovorim jer idem u mat gim ali o kakvom ─┼┤ originalnom paketu je rec? Javi se prvul-u da te ubaci u mg2 :). Inače, i kareem ide u mg :). Kao i svako ko drži do sebe ;).
borland.53 kareem,
>>> Mozda bih ja mogao da odgovorim jer idem u mat gim ali o kakvom >>> originalnom paketu je rec? O bilo kojem.Sem nekih kopija o tc neznam ni sam koja ver nema nicega Kad bi nekako uspjeli da ih nagovorite da kupe XP 7.0 (X in ['B','T']) bili bi carevi. P.S. imaju love. sad su bile dvije emisije o skoli i pred obije nas je gospodin direktor Milan Raspopovic ucio kako da kukamo da nam dadu sto vise love za skolu. >> Javi se prvul-u da te ubaci u mg2 :). Inace, i kareem ide u mg :). Kao i >>svako ko drzi do sebe ;). Tacno tako. Mi idem u matematicku gimnaziju vec 5 godina :)
borland.54 peca.st,
> Javi se prvul-u da te ubaci u mg2 :). Inače, i kareem ide u mg > :). Kao i svako ko drži do sebe ;). Naravno. Inace ispricali smo se u chatu a i u skoli cemo! P e C a
borland.55 cet.nesa,
U pravu si Math.g. bi stvarno trebalo da ima neke stvari oridzinale! Evo, sa nase strane bi mogli da spustimo cene nekih paketa, pogotovo ako bi se uzimalo vise od jednog. Sad pred N.G. i raspust je pravo vreme da nagovorite nekog tamo da nam se obrati :). Vidimo se i razradjujemo strategiju na Pedjinoj prezentaciji, cetvrtak 12 h.
borland.56 garderp,
Da li bi neko hteo da kaže malo više o tom programu koji se vrteo po Mat. gimnaziji. Zanima me kolika je baza podataka koja ide uz njega, kakva joj je struktura itd. Prvenstveno me zanima da li je plan Beograda rešen bitmapirano ili vektorski. Od svega me zanima da li može taj program da se dobije na recenziju. Ko je autor. Da li je autor na Sezamu. Ako nije, zašto nije?
borland.57 peca.st,
> Tacno tako. Mi idem u matematicku gimnaziju vec 5 godina :) ti je nikad neces ni zavrsiti! P e C a P.S. Mogao bi malo jasnije da pises svoje poruke, mada te razumem, jer ne koristis SOR pa moras da brzas. ;)))))) :>>>>>> :)))))))
borland.58 bojanp,
Vrlo je lepo što CET kao zastupnik Borlanda omogućava upgrade. Međutim kada se malo pogleda u cenovnik ... moram priznati da sam vrlo razočaran. Cene su stvarno astronomske. Evo samo jednog primera: > TP Prof. -> Borland Pascal w/Objects 7.0 530 DEM Tih 530 DEM je otprilike 350 USD što je cena paketa u Americi a ne upgradea. Evo i obrnuto, upgrade je u Americi 150 USD što je 225 DEM. Dakle, razlika je 305 DEM! Intersuje me kako je moguće da je tolika razlika između upgradea u Americi i ovde? Sve u svemu imam utisak da ste stvarno preterali s cenom. Uzgred, sve ovo me podseća na početke prodaje hardwarea kod nas kad su se cene isto tako formirale. Valjda je to dečija bolest, koju i prodaja sofewarea mora da preleži. Nadam, se da će to biti brzo. Pozdrav, Bojan
borland.59 peca.st,
> U pravu si Math.g. bi stvarno trebalo da ima neke stvari > oridzinale! Evo, sa nase strane bi mogli da spustimo cene nekih > paketa, pogotovo ako bi se uzimalo vise od jednog. > > Sad pred N.G. i raspust je pravo vreme da nagovorite nekog tamo > da nam se obrati :). > > Vidimo se i razradjujemo strategiju na Pedjinoj prezentaciji, > cetvrtak 12 h. > U pravu si Math.g. bi stvarno trebalo da ima neke stvari > oridzinale! Evo, sa nase strane bi mogli da spustimo cene nekih > paketa, pogotovo ako bi se uzimalo vise od jednog. > > Sad pred N.G. i raspust je pravo vreme da nagovorite nekog tamo > da nam se obrati :). > > Vidimo se i razradjujemo strategiju na Pedjinoj prezentaciji, > cetvrtak 12 h. Pitali smo naseg prof-a informatike o mogucnosti pokretanja BBS Mat gim i on nam je rekao da bi trebalo naci neku firmu koja bi jeftinije sa nekim popustom prodala opremu ili cak neku firmu koja bi poklonila opremu uz naravno odredjeni marketing. Dakle, ako CET ima na umu unapredjivanje razvoja mladih talenata (bljak, fuj :))))), mogli bi da dostave neku takvu ponudu direktoru Mat gim. A sta misite? P e C a
borland.60 zkrstic,
> nas je gospodin direktor Milan Raspopovic ucio kako da kukamo da nam > dadu sto vise love za skolu. Da, kukao mi je da su im plate... jezivo male, za to mu trebaju pare, bole njega i za tebe i za BC++ i za mene i za sve :( Zkr PS. Nisam nikada išao u MG, bogu hvala ;>
borland.61 stojke,
Jel za ovaj program potreban VGA ?
borland.62 skoprivica,
│ Evo drugog dela programa MOje Mesto Ajde sledeci put kada nam budete ovako nesto lepo slali podelite u datoteko od po 140-150k, lakse je za prenos (a i za 1200), a sto se tice toga sta sve Slovenci znaju, cini mi se da su u Mat. Gim. prosle godine par ljudi iz IV god. napravili slican prg. za Beograd i sa onim: "Ja sam ovde a ocu tamo, koji mi je najkraci put...", sve sa point & click, tako sam cuo, nisam video uzivo, i sve to za maturski rad iz programiranja... Aje... CTEBO.
borland.63 kareem,
>ti je nikad neces ni zavrsiti! ocu za 2 godine >P.S. Mogao bi malo jasnije da pises svoje poruke, mada te razumem, jer ne > koristis SOR pa moras da brzas. ;)))))) :>>>>>> :))))))) citaj forum muka mi sad opet da pisem inace online pisanje koristim samo kad stvarno imam samo jedan red sto se tice ostalog sve je to asci apload onoga sto vec uradim u tpu ili ak je online vec za dva reda mi se isplati alt-x, turbo ,telix o, pgup >> U pravu si Math.g. bi stvarno trebalo da ima neke stvari >> oridzinale! Evo, sa nase strane bi mogli da spustimo cene nekih >> paketa, pogotovo ako bi se uzimalo vise od jednog. >> >> Sad pred N.G. i raspust je pravo vreme da nagovorite nekog tamo >> da nam se obrati :). >> >> Vidimo se i razradjujemo strategiju na Pedjinoj prezentaciji, >>cetvrtak 12 h. >> >>U pravu si Math.g. bi stvarno trebalo da ima neke stvari >>oridzinale! Evo, sa nase strane bi mogli da spustimo cene nekih >>paketa, pogotovo ako bi se uzimalo vise od jednog. >> >>Sad pred N.G. i raspust je pravo vreme da nagovorite nekog tamo >>da nam se obrati :). >> >>Vidimo se i razradjujemo strategiju na Pedjinoj prezentaciji, >>cetvrtak 12 h. Jel ovo primjer kako se koristi sor? :)))))))))) fala lijepa kod mene se ovo nemoze desiti. sory zz nisi ti kriv. >>pare, bole njega i za tebe i za BC++ i za mene i za sve :( Ko je pominjo BC (bljak ce) i to jos ++ ja sam htio nesto vise virtovski i vise turbo >> se tice toga sta sve Slovenci znaju, cini mi se da su u Mat. Gim. >> prosle godine par ljudi iz IV god. napravili slican prg. za Beograd >> i sa onim: "Ja sam ovde a ocu tamo, koji mi je najkraci put...", sve >> sa point & click, tako sam cuo, nisam video uzivo, i sve to za >> maturski rad iz programiranja... >> Ja cuo, vidio,bio beta tester,Ak vam nije daleko za cekat naci cu vam autore al tek posle raspusta.Inace stvar je odlicna,nije bas sve sa misonjom al im je pretraga ko bog(jes jedno vrijeme za najkraci put izmedju dva mjesta obavezno birala neke petlje al fala bogu opravili.)
borland.64 ilazarevic,
> A sta misite? Ja mislim da sledeći put kvotiraš text samo jednom :)
borland.65 bearboy,
║ Javi se prvul-u da te ubaci u mg2 :). Inače, i kareem ide u mg :). Kao i ║ svako ko drži do sebe ;). Nemoj da se vređaš ;)
borland.66 zkrstic,
> Jel ovo primjer kako se koristi sor? :)))))))))) > fala lijepa kod mene se ovo nemoze desiti. Jok, ko tebe se non stop dešava da drugima repliciraš tudje poruke. Na stranu što nemaš pojma šta kome repliciraš... > sory zz nisi ti kriv. Bogu hvala, već sam se uplašio, reko, niste valjda... ;> Zkr PS. A sad "for real" :) Zanima me, da li je moguće kod Vas u CET-u kupovati knjige preko računa, obzirom da nema teorije da knjigu od 15-20 DEM-ova platim u kešu uz sadašnje propise? Ukoliko je moguće, deder ako pravite rezervacije za knjigicu "Mastering Corel 3.0" da i mene pribeležite :) Ako može i odma da se plati, a Vi me vičite preko mejla :)
borland.67 garderp,
Da li bi neko hteo da kaže malo više o tom programu koji se vrteo po Mat. gimnaziji. Zanima me kolika je baza podataka koja ide uz njega, kakva joj je struktura itd. Prvenstveno me zanima da li je plan Beograda rešen bitmapirano ili vektorski. Od svega me zanima da li može taj program da se dobije na recenziju. Ko je autor. Da li je autor na Sezamu. Ako nije, zašto nije?
borland.68 ilazarevic,
> citaj forum muka mi sad opet da pisem > inace online pisanje koristim samo kad stvarno imam samo jedan red > sto se tice ostalog sve je to asci apload onoga sto vec uradim u tpu > ili ak je online vec za dva reda mi se isplati alt-x, turbo ,telix o, > pgup Ja ne bih da budem kalif umesto kalifa ali ovo je ipak CET konferencija, a sem toga i komercijalna konferencija. Ima ljudi koji očekuju korisne informacije, a ne tvoje zezanje... PS. Modulatore, nemoj da brišeš dok se ne pročita, posle slobodno...
borland.69 peacock,
Ovih dana sam bio na MARAND BBS-u na kome ima gomila korisnih stvari, pocevsi od patcheva za kompletnu Borland ponudu, preko Q&A fajlova do mnostva primera. Da li postoji mogucnost da to pokupite odande i stavite nam na raspolaganje po temama odnosno programskim paketima obzirom da su u pitanju MEGABAJTI korisnih stvari. 993861... je, brate, mnogo skupo da se skida. Drugo, zasto su vam cene upgradea tako paprene. Sto marona manje od novog paketa nije fer prema registrovanim korisnicima, a i losa propaganda za vas.
borland.70 nikolas,
čeleo bih da rezervišem jedan primerak knjige Mastering CorelDRAW 3.0. Pozdrav, Nikola Stojšin P.S.: Ako ovo nije dovoljno, javite šta, gde, kada i kako.
borland.71 nesaburbon,
>> Tih 530 DEM je otprilike 350 USD sto je cena paketa u >> Americi a ne upgradea. Evo i obrnuto, upgrade je u >> Americi 150 USD sto je 225 DEM. Dakle, razlika je 305 >> DEM! Intersuje me kako je moguce da je tolika razlika >> izmedu upgradea u Americi i ovde? Sve u svemu imam utisak >> da ste stvarno preterali s cenom. Pa, vidi cena za Upgrade je u ovom slucaj stvarno visoka, ali mislim da je to najmanje nasa krivica. Kolicina novca koju treba za ovakav Upgrade istresti iz ionako praznih dzepova je direktna posledica nase nabavne cene + troskova oko transporta, snalazenja i uopste rada u ovakvim uslovima + neke nase zarade. Upgrade je, ustvari, kompletan paket, i kao sto je rekao Dejan R. dosta se razlikuje od TProfa 6.0. Inace, Bojane, mozda, mozda ce brze nego sto se nadamo biti nekih nizih cena i jos nekih lepih vesti iz Borlanda (Ceta). Pozdrav ! P.S. Konacno mogu da koristim SOR pa ce biti malo iscrpnijih odgovora.
borland.72 nesaburbon,
>> PS. A sad "for real" :) Zanima me, da li je moguce kod >> Vas u CET-u kupovati knjige preko racuna, obzirom da nema >> teorije da knjigu od 15-20 DEM-ova platim u kesu uz >> sadasnje propise? Ukoliko je moguce, deder ako pravite >> rezervacije za knjigicu "Mastering Corel 3.0" da i mene >> pribelezite :) Ako moze i odma da se plati, a Vi me >> vicite preko mejla :) Zorane, nema frke za kupovinu preko racuna (kurs je slican onom koji drze i ostale firme koje se bave slicnim poslom). Eto, i tebe cu imati u vidu kada stigne Corel, nadam se da ce to biti vrlo skoro i da ce cena biti OK :). Pozdrav !
borland.73 nesaburbon,
>> >> PS. Modulatore, nemoj da brises dok se ne procita, posle >> slobodno... Ej, bre, Pedja, otkad si preso' na Modulu ?
borland.74 nesaburbon,
>> Ovih dana sam bio na MARAND BBS-u na kome ima gomila >> korisnih stvari, pocevsi od patcheva za kompletnu Borland >> ponudu, preko Q&A fajlova do mnostva primera. Da li >> postoji mogucnost da to pokupite odande i stavite nam na >> raspolaganje po temama odnosno programskim paketima >> obzirom da su u pitanju MEGABAJTI korisnih stvari. >> 993861... je, brate, mnogo skupo da se skida. >> Drugo, zasto su vam cene upgradea tako paprene. Sto >> marona manje od novog paketa nije fer prema registrovanim >> korisnicima, a i losa propaganda za vas. Sa MARANDOM je vec sve dogovoreno, spremice mi sve to sto si i ti pomenuo. Sto se tice Upgrade-a, tu si u pravu, ali sta je - tu je. To su cene za sada, u trenutku kada se ne moze bas previse paketa uneti u zemlju, i kada cariniku ne mozes bas objasniti kako si od dva ista paketa jedan platio duplo manje od drugog (Upgrade i obican paket). Ali, nadam se da ce uskoro nesto moci da se uradi sa tim cenama. Znas, u poslednjoj posiljci mi je stigao Upgrade na praznu flasu "Four Rouses" . Pa gde bas za Novu Godinu ? Pozdrav, Nesa !
borland.75 bojanp,
>>> Tih 530 DEM je otprilike 350 USD sto je cena paketa u >>> Americi a ne upgradea. Evo i obrnuto, upgrade je u >>> Americi 150 USD sto je 225 DEM. Dakle, razlika je 305 >>> DEM! Intersuje me kako je moguce da je tolika razlika >>> izmedu upgradea u Americi i ovde? Sve u svemu imam utisak >>> da ste stvarno preterali s cenom. > > Pa, vidi cena za Upgrade je u ovom slucaj stvarno visoka, > ali mislim da je to najmanje nasa krivica. Kolicina novca > koju treba za ovakav Upgrade istresti iz ionako praznih dzepova > je direktna posledica nase nabavne cene + troskova oko > transporta, snalazenja i uopste rada u ovakvim uslovima + > neke nase zarade. Shvatam da nije lako u ovakvim uslovima obezbediti komunikaciju i nabavku bilo čega iz inostranstva. Poznato mi je da se usluge transporta papreno naplaćuju i da sve to krajnji kupac mora da plati. S druge strane nisam uopšte pominjao kupovnu moć i standarad, koji je na žalost tragičan, jednostavno sam samo uporedi cene kod CET-a i one preko bare. Nije mi namera bila da kritikujem CET zato što cene nije prilagodio našem standardu. To smatram nemogućim i to ni ne očekujem, već samo da pokuša da tu cenu što je više moguće dovede na nivo cena koje za iste program važe i preko bare. Kolliko ste to u mogućnosti da uradite ja to zaista ne znam, ali imam utisak da bi te cene mogle ipak biti malo niže. > Upgrade je, ustvari, kompletan paket, i kao sto je rekao Dejan R. > dosta se razlikuje od TProfa 6.0. S tim se u potpunosti slažem, ali je činjenica da taj isti upgrade u Americi košta 150 USD (255 DEM)! > Inace, Bojane, mozda, mozda ce brze nego sto se nadamo biti > nekih nizih cena i jos nekih lepih vesti iz Borlanda > (Ceta). Bilo bi mi vrlo drago da se to desi, jer u ovakvoj situaciji jednostavno nemam računicu da taj paket (a i druge platim toliko). (Da li neko ima?) Ukoliko zaista snizite cenu očekujte me s disketom i narudžbinom za upgrade (a možda i za još po nešto). Pozdrav, Bojan
borland.76 nesaburbon,
>> Da li ste dobili Paradox Engine? Dobili smo paket koji se zove Paradox Engine 3.0 & Database Framework. Njegov kraci opis dace Garderp na ovim magnetnim stranicama, a u Racunarima D.Popovic cim stupimo u kontakt s njim preko Jove R. Cena bi trebalo da bude kao PDX Engine x 2.
borland.77 ilazarevic,
> Ej, bre, Pedja, otkad si preso' na Modulu ? Modulator je čovek kojem je mnogo jednostavnije obratiti se nego moderatoru, zato što ja lakše izgovaram L nego R ;) Što se module tiče, ja jok znam, nijesam Peđa :) Ako je gazda prešao na modulu, zvaću ga Modulator sa velikim M...
borland.78 zkrstic,
> Zorane, nema frke za kupovinu preko racuna (kurs je slican onom > koji drze i ostale firme koje se bave slicnim poslom). > > Eto, i tebe cu imati u vidu kada stigne Corel, nadam se da ce > to biti vrlo skoro i da ce cena biti OK :). Dogovoreno! Samo mi javni u mejl da stiže da bi se dogovorili oko profakture. Hvala unapred :) Btw, nisam Zoran nego čeljko, iako mi u glasačkom listiću piše čeljka ;))) Zkr O[:)
borland.79 jtitov,
> Btw, nisam Zoran nego Zeljko, iako mi u glasackom listicu > pise Zeljka ;))) :)))))) Pa s obzirom na kosu... :)))))
borland.80 garderp,
Prošle nedelje je u Domu Inženjera i Tehničara u Kneza Miloša održana prezentacija Borland C++ & Applications Frameworka 3.1 SoftLand koji je podgranak firme CET koji je u stvari pravi zastpunik Borlanda, (cet je samo diler) ima nameru da održi kontinuitet u prezentacijama. Ovim putem nas obavestite šta biste želeli da vidite
borland.81 garderp,
Kad smo već ovako prozvani da imamo visoke cene, evo da odgovorimo. Uopšte se ne slažem da su prodavci hardvera kod nas prešli dečje bolesti. Razlike u cenama u Americi i kod nas su i dalje ogromne. Stvar je još žalosnija što naši dileri robu nabavljaju sa Dalekog Istoka gde su cene još niže nego u Americi, tako da njihova profitna stopa daleko nadmašuuje i najambciozne ozbiljne svetske kriterijume. Što se tiče softvera, to se još uvek ne proizvodi na Dalekom Istoku (barem ne u tolikom obimu), tako da su svi prinuđeni da softver kupuju u Zapadnim Zemljama. Osim toga postoje destimulativne mere države kada je softver u pitanju (carine) koje su strožije nego za hardver. BTW. skoro sam pročitao jedan članak u DataBasedAdvisoru o tome da sve veći broj Evropljana kupuje softver direktno u Americi i da ne želi da kupuju od sopstvenih proizvođača iz Evrope zbog visoke cene. I u drugim zemljama postoje državne globe koje se kreću izmešu 15% i 30% i Evropljanima se i pored plaćenih globa plus pakovanje plus poštarina više isplati da kupuju u Americi. Jugoslavija je još uvek u Evropi (geografski)
borland.82 garderp,
Što se tiče Paradox Engine-a 3.0, sa zadovoljstvom ću reći nešto o njemu. DejanR je rekao da veliki broj YU programera živi od Clippera, ali da li to treba tako i da ostane? Ja predlažem da NE ostane. Šta je to što nudi Paradox. 1.) Paradox radi sa formatom tabela .DB, a ne DBF 2.) Format DB je kompaktniji i (samim tim brži) od DBF-a 3.) Ko je ikada gledao MEMO polja u dbf-u sigurno je bio više nego zaprepašćen. Ogromna količina nepotrebnih informacija stoji uz glavne podatke 4.) Paradox nudi alternativu BLOB. To su njegova memo polja koja nemaju balast koji je simptomatičan za DBF 5.) Mogućnost primarnog (ultra brzog indeksiranja po vise polja) 6.) MOgućnost sekundarnog indeksiranja 7.) Funkcije za kriptovanje tabela. 8.) Funkcije za zaključavanje slogova ili tabela 9.) Rad u mreži po PARADOX 3.5 i PARADOX 4.0 standardu 10.) Sve je to biblioteka funkcija u najboljem proceduralnom jeziku na svetu: C-u. Što se tiče Paradox Engine-a i Database Framework-a to je paket koji ima Paradox Engine plus Crystal Reports. 1.) Sve tačke od 1-10 su uvedene u objekte i imate mogućnost rada u objektnom programiranju C++-u. 2.) Crystal Reports je aplikacija pod Windowsima (da u svetu se skoro sve radi pod Windowsima) koja je generator izvestaja na ekranu i na papiru. To je u stvari svojevrstan tekst procesor koji ima mogućnost formatiranja strane na klasičan način plus umetanje polja iz neke tabele iz DB-a ili DBF-a, BTRIEVE-a, veza sa Object Vision-om. A ni to nije sve. Postoji dinamička veza sa windows aplikacijom jer Crystal Reports može da bude DLL glavnom programu i može se zvati samo da ispiše izveštaje na ekran ili na papir. To je ono što se u svetu zove RAD (Rapid Application Development)
borland.83 garderp,
Da kucnem u drvo, nadam se da neću morati da radim u moduli. Tako da za sada ostajem MODERATOR a ne MODULATOR ili nešto još gore: na primer CLIPERATOR
borland.84 nboskovic,
*> žalosnija što naši dileri robu nabavljaju sa Dalekog *> Istoka gde su cene još niže nego u Americi, tako da *> njihova profitna stopa daleko nadmašuuje i najambciozne *> ozbiljne svetske kriterijume. Treba uzeti u obzir sve probleme koji su trenutno aktuelni kao i način transporta i uvoza robe u zemlju. Ali moraš priznati da cene ipak padaju polako i kod nas. da nema ove blokade cene bi, verovatno, išle još niže. Druga stavka je ta da Ameri ne plaćaju astronomske carine na robu kad je uvoze, a bilo bi logičnije da imaju veću carinu od nas, s obzirom da proizvode kompjutere pa treba da zaštite svoje proizvođače. Ali ajde da ne idemo čak do Amerike, daj da skoknemo do Nemačke gde smo se sa cenama približili, ako nismo trenutno i isti, zemlji koja nam je do skoro bila sinonim za nabavku kompjuterske opreme. Za softver nije tako skup transport kao za kompjutersku opremu. (c) klap nikola
borland.85 skoprivica,
│ Da li bi neko hteo da kaze malo vise o tom programu koji se vrteo │ po Mat. gimnaziji. Pa program se nije bas vrteo, samo je prikazan kao maturski rad par ucenika iz programiranja. │ Ko je autor. Da li je autor na Sezamu. Ako nije, zasto nije? Pitaj MHRKICa preko mejla, on im je generacija, a verovatno je i sam ucestvovao u izradi (preko mejla, posto mi se cini da ne prati konferencije bas redovno). Aje... CTEBO.
borland.86 bulaja,
│2.) Format DB je kompaktniji i (samim tim brzi) od DBF-a └─── To sto je kompaktniji ne mora uopste da znaci i da je brzi :). Imas li mozda rezultate nekih uporednih brzinskih testova za Clipper i Paradox Engine?
borland.87 wizard,
>> Imas li mozda rezultate nekih uporednih brzinskih testova za Clipper i >> Paradox Engine? Ako je brži od Fox-a, brži je i od Clipper-a. ;)
borland.88 jtitov,
> Sto se tice Paradox Engine-a 3.0, sa zadovoljstvom cu reci > nesto o njemu. Nemoj samo da kazes nego i POKAZI. Tj. eto ti predlog za sledecu prezentaciju. ALI jos efektnije bi bilo postaviti dve masine jednu pored druge i na jednoj 'vrteti' Paradox, a na drugoj FoxPro. 'Gledaoci' bi mogli tako na licu mesta da se uvere u prednosti i mane i jednog i drugog paketa. Mene, na pr., neces ubediti da je Paradox bolji SAMO prezentacijom Paradox-a. Potrebno je da 'ukrste bajtove', pa cu sam izvuci zakljucak.
borland.89 cubro,
Moram da Ti odgovorim u vezi Paradox Engine-a i FoxPro. Kod FoxPro je jaka strana u metodu indexiranja, kod PE (Paradox Engine) i uopste kod Paradox file formata u njegovoj kompaktnosti i VORP tehnologije indexiranja. PE se koristi ili TP 5.5 i 6.0, C++, ili Windows. Samo zamisli kakve su mogucnosti ovih jezika sam za sebe, pa kad se to spoji sa Paradox file formatom, brzina je nezamisliva. Primera radi u Americi su uporedili pretrazivanje od 2000 i 2.000.000 sloga u PDX ff, i kod drugog je bio sporiji samo tri puta. Mislim da su razlike bile akademske. Inace ja sam nedavno kupio Paradox 4.0, Paradox Engine 2.0 :((, i Paradox Runtime Library 4.0. Nije da me nije kostalo, ali brzina je ITEKAKO uocljiva. Ako te jos nesto interesuje slobodno mi se javi. PS. I ostali svet, naravno ! Robert
borland.90 bulaja,
│Kod FoxPro je jaka strana u metodu indexiranja, kod PE (Paradox Engine) │i uopste kod Paradox file formata u njegovoj kompaktnosti i VORP │tehnologije indexiranja. └─── A u cemu se ogleda kompaktnost tog file formata? DBF nije nista specijalno, klasicni slogovi fixne duzine, tako da bi bitna razlika mogla da bude jedimo ako PDX koristi slogove promenljive duzine, sto za vecinu primena (kada se vec uneseni slogovi ne menjaju cesto) moze biti dosta zgodnije.
borland.91 cubro,
> A u cemu se ogleda kompaktnost tog file formata? DBF nije nista > specijalno, klasicni slogovi fixne duzine, tako da bi bitna > razlika mogla da bude jedimo ako PDX koristi slogove > promenljive duzine, sto za vecinu primena (kada se vec uneseni > slogovi ne menjaju cesto) moze biti dosta zgodnije. Primera radi: Osnovna sredstva radim paralelno u DBF i PDF ff. MATICNA je datoteka OS 2406 sloga duzine 542 chr/rec. Duzina Pretrazivanje sa filtrom MATICNA.DBF => 1,305,334 kB 32 sec MATICNA.DB => 824,320 kB 7 sec (!) - Ovo ni ja nisam probao do sada, Ti si me naveo da napravim ovakav test. Nisam ni sanjao da je tako brz. Bogami neznam kako su PDX format napravili, ali je strahovito brz. I samo jos nesto. Necu da se prepucavam koji je ff bolji ili goriji, jer je i DBF odlican ali u nekakvim granicama. Ja je koristim svakog dana na poslu, korisnici jos uvek nisu zalili na sporost, ruku na srce, i zadovoljni su brzinom. Verovatno jedan prosecan korisnik ne bi ni primetio razliku. I samo da primetim da je FoxPro odlican ako se koristi za ono sto najbolje zna,i isto vazi i za PARADOX. Pozdrav, Robert
borland.92 garderp,
> To sto je kompaktniji ne mora uopste da znaci i da je brzi > :). Evo primera DBF-u treba za datum 8 bajtova, a DB-u samo četiri DBF nema numerička polja, a DB ima Šta ćeš više? Disk radi na milisekundama, memorija i procesor na nanosekundama
borland.93 darone,
>> Disk radi na milisekundama, memorija i procesor >> na nanosekundama Joj kad ti dođe ndragan... :)) Vreme pristupa podacima sa hard diska se meri milisekundama (ndragane, hoćem ordenje! ili bar paketlu, ako može... :))) darone
borland.94 bulaja,
│ Duzina Pretrazivanje sa filtrom │MATICNA.DBF => 1,305,334 kB 32 sec │MATICNA.DB => 824,320 kB 7 sec └─── Wow! Hvala na informacijama, pretpostavljam da si ovo merenje radio u Paradox 4.0, nisi naveo sta si koristio za DBF, al' valjda je Clipper 5.01? Interesuje me da li neko ima benchmark radjen sa BC++ i Paradox Engine 2.0 (3.0)? Nemam vremena ovih dana, inace bih uzeo sam da merim :).
borland.95 d.petrovic,
Možda vas ovo interesuje... comp_001.arj
borland.98 nesaburbon,
Da me ne bi vise kritikovali kako kasnim sa najavama prezentacija zelim da Vas pozovem na sledece dve Borland-Softland-Cet prezentacije. Kao i prezentacije "konkurencije" odrzavaju se sredom, pocinju "at High Noon" , u Domu Saveza Inzenjera i Tehnicara, Kneza Milosa 7a/III. Ulaz, najnoviji bilten "Enterland" , prospekti, su besplatni. ******* QUATTRO PRO for Windows 13.01. - sreda ************* ******* PARADOX ENGINE & DATABASE FRAMEWORK 3.0 27.01. - sreda ******** P. S. Da ne bi bilo zabune, svake srede su prezentacije, jedne srede je Borland-prezentacija, druge Microsoft. Za Borland zaduzen je Garderp, a za Microsoft, DR. Mirjana i Miroslav Nikolic. Pedja je na hot-line-u pone- deljkom od 15-17.00, M & M utorkom, u isto vreme (tel. 343-043).
borland.99 garderp,
Eto, sada kada znate kakve se sve prezentacije održavaju, kada znate da izlazi bilten za popularizaciju Borlandovih proizvoda "EnterLand" kada postoji Hot-Line (ponedeljak 15-17 h), kada postoji komercijalna konferencija na Sezamu, recite šta vas zanima, šta ste sve hteli da saznate o Borlandu, a niste smeli da pitate. Do sada je izašlo dva broja EnterLand-a, i evo šta je bilo u njima 1. Broj: Borland C++ 3.1 plus Applications Framework 2. Broj: Object Vision 2.1, Paradox Engine plus Database Framework 3.0 Priča o metodologijama CASE i RAD Neke sitnice iz DDE, DLL protokola Windowsa 3.1 3. Broj: Napišite šta biste želeli da pročitate!!
borland.100 bulaja,
│Do sada je izaslo dva broja EnterLand-a, i evo sta je bilo u njima │1. Broj: Borland C++ 3.1 plus Applications Framework │2. Broj: Object Vision 2.1, Paradox Engine plus Database Framework 3.0 └─── Rekoste li da se EnterLand moze slobodno dobiti? Ako jos ima neki primerak ova dva broja, ocekujte me sutra :).
borland.101 pedjak,
> Možda vas ovo interesuje... A šta je u fajlu ? Budi ljubazan pa nam reci.
borland.102 radislav,
Da li ima literature na našem jeziku za Paradox.Imam Pdox 3.5;koliko bi me .. koštalo zadovoljstvo nabavke Upgrade za PDX 4.0 i PDX Engine i RunTime za ovu verziju Pdox 3.5 koju imam? Adresa i cena ? HVALA ! RADISLAV
borland.103 ssasa,
**> DBF nema numerička polja, a DB ima ************************ Odakle ti samo to da DBF nema numerička polja?!?!
borland.104 nboskovic,
*> 3. Broj: Napišite šta biste želeli da pročitate!! QPro4win? (c) klap nikola
borland.105 vasic,
> Odakle ti samo to da DBF nema numerička polja?!?! Kako se uzme. Jeste da imaš polja u koja možeš da upisuješ brojeve, ali ako mene pitaš, zapis " 3702482" je običan tekst. Bilo bi to još i OK kad bi Clipper računao sa BCD brojevima, ali nee... gde bi on. :)
borland.106 d.petrovic,
Ă>> Možda vas ovo interesuje... Ă> Ă> A šta je u fajlu ? Budi ljubazan pa nam reci. :))) Fajl *.db koji je napravio dpmiinst. Ma di ćete da im šaljete podatke o 286 računaru da ubacuju u bazu za bc 3.0 ;))
borland.107 dnikolic,
>> konferencija na Sezamu, recite sta vas zanima, sta ste sve hteli >> da saznate o Borlandu, a niste smeli da pitate. Mene zanima ko je Frenk Borland, gde zivi, cime se bavi i sl. U kakvim je odnosima sa Kanom? dn
borland.108 dejanr,
>> Mene zanima ko je Frenk Borland, gde zivi, cime se bavi i sl. U kakvim je >> odnosima sa Kanom? Mislim da je taj Frenk Borland u mnogo bližim vezama sa Božić Batom (ili, ko voli, Deda Mrazom) - ne postoje ;)
borland.109 bulaja,
│Odakle ti samo to da DBF nema numericka polja?!?! └─── Objektivno gledajuci, nema ih! Jedna od najvecih gluposti u .DBF standardu je da je ono sto se zove "Numeric" tip obican string (nad kojim se prakticno samo eksplicitno uradi jedno VAL() svaki put kad mu pristupis), sto em zauzima vise prostora (npr. za longint treba 9 umesto 4 bajta) em je sporije (vrsi se konverzija pri svakom pristupu). Ista stvar je i sa "Date" i "Logical" tipovima koji su takodje obicni stringovi. Da bi sve bilo jos gluplje, logical tip se u bazi zapisuje kao "F" (0) i "T" (1).
borland.110 nesaburbon,
>> Da li ima literature na nasem jeziku za Paradox.Imam >> Pdox 3.5;koliko bi me .. >> kostalo zadovoljstvo nabavke Upgrade za PDX 4.0 i PDX >> Engine i RunTime za ovu verziju Pdox 3.5 koju imam? Jos uvek nema literature na nasem jeziku za Paradox (pisci cekaju Windows verziju ?), iako bi se takva knjiga dobro prodavala. Upgrade 3.5 -> 4.0 ...... 790 DEM Paradox Engine 3.0 ...... 490 DEM PDX Engine & Database Framework 3.0 ..... 990 DEM PDX Runtime ......... 360 DEM Pozdrav, NESABURBON
borland.111 garderp,
>*> 3. Broj: Napišite šta biste želeli da pročitate!! > > QPro4win? > > (c) klap > nikola To će i biti u trećem broju
borland.112 garderp,
Dobro je Dejan odgovorio. Ja sam o tom Frenku Borlandu čuo naučno fantastične priče. Kao živi negde u brvnari u Stenovitim planinama i jedina veza sa svetom mu je modemska sa samim Borlandom. Navodno, on čak ima i kontrolni paket deonica, ali nisu pare ono što njega zanima. Ha ha ha ha ...
borland.113 garderp,
Juče je održana prezentacija Quattro Pro for Windows 1.0 Bilo je zanimljivo i dugotrajno sa mnoštvom pitanja. Ukoliko ste propustili ovu prezentaciju, nikad nije kasno da se uključite u nove akademske izazove. 27.01.1993. godine biće održana prezentacija Paradox Engine & Database Framework-a 3.0 Ko ne voli Kliper, a voli da piše poslovne (i ne samo poslovne) aplikacije u C++ ili Pascalu neka se uveri da je tako nešto, ne samo moguće, već i mnogo bolje
borland.114 nboskovic,
*> To će i biti u trećem broju Jer postoji šansa da se dobije taj broj? (c) klap nikola
borland.115 garderp,
> Jer postoji šansa da se dobije taj broj? Ne samo da postoji, nego je to i cilj. Jedini problem što još nije završen, pa samim tim nije ni izašao Možeš da nabaviš prva dva broja koja su besplatna, kao što će i treći biti. Pošto ti dosta šetaš po gradu neka ti ne bude teško da svratiš do Skadarske 45, a ako baš nećeš, baci mi adresu na mail, jer sam je negde izgubio, pa ćemo ti poslati
borland.116 nboskovic,
*> Možeš da nabaviš prva dva broja koja su besplatna, kao *> što će i Hvala dobio sam ih :) Sada samo da ih prelistam na brzaka i iznesem utiske, normalno ako stignem za utiske :)) (c) klap nikola
borland.117 zkrstic,
> fantastične priče. Kao živi negde u brvnari u Stenovitim planinama > i jedina veza sa svetom mu je modemska sa samim Borlandom. Navodno, > on čak ima i kontrolni paket deonica, ali nisu pare ono što njega I ja sam isto čuo... daaavno :)) Bdv, šta taj radi, da mi je da znam ? ;)
borland.118 d.petrovic,
Ă> Bdv, šta taj radi, da mi je da znam ? ;) === (B)ije (d)ivlje (v)eprove, sam si sebi odgovorio ;)
borland.119 bcetina,
Evo ja sam pročitao oba biltena, i stvarno sam zadovoljan. Upravo takav pristup mi se svidja. Demistifikacija u službi informacije. :) Stvarno. Bio sam i na prezentaciji Qvatro For WIN u klubu Ing. i Teh. i takodje sam vrlo zadovoljan. Preporučujem.
borland.120 valeksa,
Hi, da li postoji sansa da i drugi dobiju te brojeve? Pozdrav.
borland.121 jtitov,
> Evo ja sam procitao oba biltena, i stvarno sam zadovoljan. > Upravo Povodom tih biltena... pretpostavljam da se oni pripremaju u 'elektronskoj' formi, pa posto nemaju svi mogucnosti (vremena) da navrate, sto ih ne bi bacili na Sezam pa ko hoce moze cak i da ih odstampa na svom stampacu.
borland.122 peacock,
#### Povodom tih biltena... pretpostavljam da se oni pripremaju u #### 'elektronskoj' formi, pa posto nemaju svi mogucnosti #### (vremena) da navrate, sto ih ne bi bacili na Sezam pa ko hoce #### moze cak i da ih odstampa na svom stampacu. Prvi si se setio... Ajde, bacajte to ovamo:) Zoran
borland.123 garderp,
Pa, Zemljače, mogao bi da mi preko mail-a pošalješ adresu i biće ti poslati poštom.
borland.124 nesaburbon,
>> Prvi si se setio... Ajde, bacajte to ovamo:) >> Zoran Razgovarao sam sa Garderpom, trebalo bi uskoro da pripremi biltene i da ih stavi na tvrdu policu (tamo neki disk u BIGZ-u) (pazi, ne stolicu !). Jedino, izgleda da ce izbaciti pokoju slicicu da bi *.arj izdanje bilo sto krace. Da li se neko prijavljuje da napise svoj clanak za bilten o bilo cemu sto ima veze sa Borlandom ? Ako ima takvih neka nam se jave. Pozdrav, NESABURBON !
borland.125 nesaburbon,
Vreme je da najavim sledecu prezentaciju, promociju paketa : ********* Paradox Engine 3.0 & Database Framework ********** Posebno pozivam sve one koji rade u C-u (C ++ -u), Pascalu i koji prave programe za Windows-e. Inace, bice to teren na kome se Garderp najbolje snalazi tako da se spremite za diskusiju posle prezentacije paketa. Poznavajuci Pedjin entuzijazam kada je rec o C-u predvidjam da ce taj deo trajati dugo (ponesite kafu u termosu). Bice reci i o Cristal Reports-ima, i o Protogenu, itd. Vreme i mesto isti : DSIiTS, Kneza Milosa 7a, III sprat, 12.00 h. Ulaz slobodan. Da li nekoga interesuje Video Kaseta "The World of Objects" ? Ako se najavi, moci ce da je iznajmi u CET-u ! Besplatno, ofkors. NESABURBON P.S. Nadam se da nece biti frke sa grafoskopom .
borland.126 jtitov,
> Da li nekoga interesuje Video Kaseta "The World of > Objects" ? Ako se najavi, moci ce da je iznajmi u CET-u ! > Besplatno, ofkors. Najavljujem se.
borland.127 dragisak,
║ Vreme i mesto isti : DSIiTS, Kneza Milosa 7a, III sprat, 12.00 h. ║ Ulaz slobodan. Još samo kad bih znao kog dana. ;)
borland.128 bcetina,
>> da ce taj deo trajati dugo (ponesite kafu u termosu). Pa dobro bre, ko je ovde svetska firma, a ko sirotinja raja? + predlog: Kafa neka bude irska.:)
borland.129 zonjic,
> Da li nekoga interesuje Video Kaseta "The World of Objects" ? > Ako se najavi, moci ce da je iznajmi u CET-u ! Besplatno, ofkors. Rado bih se najavio. Rade
borland.130 dnikolic,
>> Vreme je da najavim sledecu prezentaciju, promociju paketa : >> >>********* Paradox Engine 3.0 & Database Framework ********** Da ponesem jednu praznu disketu? :))))) dn
borland.131 nesaburbon,
Uf, eto i pored najbolje zelje i volje da prezentacija ispadne OK, oni koji su bili na pravom mestu u pravo vreme, ipak su dobili samo usmenu informaciju o paketu Paradox Engine 3.0 & Database Framework. Primeri na racunaru ce sacekati Paradox 4.0. Ne znam da li je potrebno navoditi razloge zasto su se javile greske pri startovanju primera, ali cinjenica je da jednostavno nismo imali srece. Plan je bio da se sve instalira i pripremi nekoliko sati ranije u sali na trecem spratu, ali salu su (iako imamo taj termin rezervisan do marta- potpisan je ugovor sa DSIiTS) zauzeli nasilno drugi (uprkos protivljenju nedleznih i nas-bilo nas je manje). Zbog toga predavac nije imao priliku da sam konfigurise racunar i programe koje ce koristiti, nego smo taj posao odradili, u zurbi, moj kolega i ja. I sve je bilo instalisano, ali ne i povezano, to su, ipak, programi koji se prozimaju (Windowsi, Crystal Reports-i, Engine). Nadam se da su neki od Vas koji ste bili, ipak, zadovoljni informacijom i odgovorima koje ste dobili, a sa moje strane mogu da Vam obecam da ce svi bagovi biti ispravljeni u Paradox-u 4.0. Pozdrav, NESABURBON.
borland.132 nesaburbon,
ZONJIC je treci zainteresovani za video-kasetu "The World of Objects". Bilo bi dobro da ostavljate u mom mejlu telefon na koji da vas pozovemo kada dodjete na red ili, ako ste dovoljno cesto na Sezamu, cekace vas poruka u mejlu (i vazice dva dana) kada da dodjete po kasetu. Inace, ko bude dosao do kasete moci da cuje i vidi Phillipa Kahna, Bjarne Stroustrupa, etc. **** NESABURBON ******
borland.133 nesaburbon,
Ova danasnja prezentacija ti je promakla, ali za Paradox 4.0 ponesi obavezno, imam jedan lep demo za tebe. Ili da taj demo stavim kao BORAVUK na Sezam (podelim na 30 .arj-ova), pa da skidanje bude veca frka nego poezija Vogona (Hitchhikers Guide ......). NESABURBON
borland.134 spantic,
> obavezno, imam jedan lep demo za tebe. Ili da taj demo > stavim kao BORAVUK na Sezam (podelim na 30 .arj-ova), pa > da skidanje bude veca frka nego poezija Vogona > (Hitchhikers Guide ......). Pa u svakom slučaju zanimljivo je :) Svakako ću ja skidati. Uglavnom nemam kad da odem na prezentacije.
borland.135 zsiz,
Re Prezentacija PDXE3 & DBFW Teorijski deo veoma interesantan. Praktični deo, hmm šta da kažem .. cccc! D:\>share/? Installs file-sharing and locking capabilities on your hard disk. SHARE [/F:space] [/L:locks] /F:space Allocates file space (in bytes) for file-sharing information. /L:locks Sets the number of files that can be locked at one time.
borland.136 peacock,
#### Da ponesem jednu praznu disketu? :))))) Bojim se da ti treba mnogo vise disketa:)))))
borland.137 ogiglisic,
=> Primeri na racunaru ce sacekati Paradox 4.0. ^^^^^^^^^^^^ A kad ce se ovaj paket prezentirati ? Pozdrav Ogiglisic
borland.138 nesaburbon,
Cim Garderp bude spreman ! Izasao je : ******* Paradox for Windows ********** Bice u prodaji za 3 nedelje. Ko naruci (i plati) paket u pretplati dobija popust od 15% u odnosu na prodajnu cenu. Nemojte cekati prezentaciju paketa da bi ste ga kupili ! NESABURBON
borland.139 bcetina,
Izgleda da postoji Gang-Bug kod prezentatora (Garderp), naime Pri pomeni stanovitog imena sa Sezama (ima ga u svim konf.), - Resetira se. :))) P.S. Kko ko, pa prezentator lično.
borland.140 drmarke,
> Da li nekoga interesuje Video Kaseta "The World of > Objects" ? Ako se najavi, moci ce da je iznajmi u CET-u ! > Besplatno, ofkors. Evo je najava. Jel treba samo doći u CET ili je potrebno prvo da se dogovorimo voice tj. preko Sezama? Pozdrav DrMarke
borland.141 nesaburbon,
Da, da, doslo vreme za najavu nove mega-prezentacije novog maega-programa kompanije Borland. Nista (grafoskop, zauzeta sala, problemi sa racunarom - vidi prosle prezentacije) nas nece spreciti da Vam predstavimo najpoznatiji editor za prave programere : ********* Brief 3.1 **************** Dom Saveza Inzenjera i Tehnicara, Kneza Milosa 7, 12.10 h. Brief je od pre pola godine vlasnistvo Borlanda i jos jedna je kockica (cigla) u Borlandovom cvrstom programerskom zidu (Protogen, Crystal Reports, Engine, kompajleri, etc.). Do srede bi trebalo da bude gotov i Bilten br. 3. Takodje, prisustvom i popunjavanjem ank. listica ulazite u bazu onih koji kasnije dobijaju pozivnice za nase prezentacije, koktele, ruckove, nagradna putovanja na Borland konferencije u Americi (uh, bas sam se zaneo !). Neke nove cene : - BC ++ 3.0 & App. Frameworks (6 kg.) ..... 990 DEM - Paradox 4.0 ........... 1.090 DEM - Turbo C ++ 3.0 f/Win ..... 250 DEM Da li ste videli spisak stranih knjiga u temi 'Razno' ? Kaseta "The World of Objects" ide dobro, na redu su DARONE, BULAJA, pa DRMARKE. Bice obavesteni ili telefonom ili preko mail-a. Inace, izasao je Paradox for Windows . Koja ce to festa od prezentacije biti ! Pozdrav, NESABURBON ;)
borland.142 nesaburbon,
>> >> A kad ce se ovaj paket prezentirati ? Prvo ide Brief 3.1 (10.02.), pa onda Paradox 4.0 (24.02.). NESABURBON
borland.143 jtitov,
> Kaseta "The World of Objects" ide dobro, na redu su > DARONE, BULAJA, Kasetu toplo preporucujem. Mozda necete puno saznati o Objektima, ali cete videti face koje pale i zare racunarskim trzistem i naukama. Jedino je Niklaus ispunio moju viziju o njegovom liku koju sam imao. Svi ostali - koje face :))) Videcete i jedan vrlo neobican racunarcic.
borland.144 bcetina,
Ajde ubeleži me za kasetu o Objectima. Ali zašto ne pustite javnu projekciju, sredom recimo.
borland.145 adzem,
Pošto je upgrade za TP/BP 7.0 sa TP 6.0 ?
borland.146 nesaburbon,
>> Ajde ubelezi me za kasetu o Objectima. Ali zasto ne >> pustite javnu projekciju, sredom recimo. Ubelezen si ! Javne projekcije nece (bar za sada) biti zato sto je zabranjeno javno prikazivanje te kasete, a i hocemo da naviknemo ljude da dolaze do nas. Znas, kada bi vise ljudi dolazilo (ipak smo u centru) vise bi se knjiga i casopisa prodavalo, pa bi i mi mogli da brze "okrecemo" robu, tj. da nabavljamo stalno najnovije naslove knjiga i sveze Bytove i PC Magove. Isto vazi i za Biltene koji se, za sada, mogu nabaviti samo u Skadarskoj 45 i na prezentacijama sredom (Kneza Milosa 7). Onima van Beograda saljemo, na zahtev, postom. Inace, hvala ti na stalnom prisustvu u SITI-ju. Sta mislis o prezentaciji Brief-a ? Steta sto grafoskop ne baca kolor sliku ! Pozdrav, NESABURBON !
borland.147 nesaburbon,
>> >> Posto je upgrade za TP/BP 7.0 sa TP 6.0 ? Sa TP 6.0 -> BP 7.0 ...... 590 DEM.
borland.148 bcetina,
>> Inace, hvala ti na stalnom prisustvu u SITI-ju. Sta mislis o prezentaciji >> Brief-a ? Steta sto grafoskop ne baca kolor sliku ! Tja. Pa meni bi bilo dovoljno i pola onog vremena. Mora da se koncepcija prilagodjava temi. O editoru nema šta da se teoretiše. Navedu se glavne osobine i gotovo. Zato je čini mi se moglo da se napravi jedan praktični prikaz prilagodjavanaja makroa. Možda. Nisam siguran, ali ne treba se kruto držati iste šeme. Dobro je ovo sa gostom (Mjova), kao ideja, trudite se, biće to još i bolje, samo treba vremena. Možda bi trebalo nekako napraviti malo neformalne atmosfere da se razvije diskusija, imalo bi tamo šta da se čuje. Možda vas sputava to što morate da ističete firmu (Mikrosoft-Borland a i to malo zbunjuje ista lica ista sala a konkurencija), mada mislim da je bolje da gradite imidž na ličnom šarmu. Donesite flašu pića i 2 flaše soka i ostavite poslednjih pola sata za neobavezni trač uz piće. Bilo bi možda pametno da se nametnete kao promoteri-edukatori računarstva uopšte a ne samo (Bor.-Mik.), mogli bi da na Sezamu nadjete uvek nekog ko bi pored glavne prezentacije prikazao nešto interesantno od opšteg značaja, šta je već aktuelno. Od novog zipa preko konfigaracije memorije do gang- skrinova za WIN. žak mislim da bi bilo mesta i za jedan mali blok iz teorije programiranja recimo da se počne sa tim. I sve to ležerno, šarmantno i duhovito :), i biće efekta ali na duge staze. 1- Malo teorije 2- Glavna tema 3- Glavna tema - diskusija (ne dozvoliti diskusiju za vreme glavne teme, osim ako se onaj dežurni pitač ne pojavi) 4- Kratka pikanterija - gost sa sezama. 5- Pićence - trač Šta mislite o Dvoboju. Excel protiv QProa (ili Zip - Arj) ili šta god da smislite, štos je smisliti duhovitu formu za prezentaciju suštine. ---------------------- Pa kad već pitaš...:) Ovo je samo moje lično mišljenje, stvar ukusa. Pozdrav, Bane.
borland.149 adzem,
> Sa TP 6.0 -> BP 7.0 ...... 590 DEM. A TP 6.0 -> TP 7.0 ?
borland.150 nesaburbon,
>> A TP 6.0 -> TP 7.0 ? Taj Upgrade je 270 DEM. Dobijas, ustvari, nov paket TP 7.0 (unutra je i Turbo Vision za DOS, sve ukupno oko 1.500 stranica dokumentacije). Od hardvera neophodno je imati bar 286 + 2 MB RAM. POZDRAV , NESABURBON !
borland.151 nesaburbon,
Uh, hvala ti na predlozima. Evo, one najjednostavnije cemo vec od sledece Borlandove prezentacije "oziveti". To se odnosi na sok i kafu. Za ovo ostalo bice potrebno malo vremena, ali sve sto si rekao je O.K. Ti nas pratis iz nedelje u nedelju i nadam se da imas utisak kako se polako uigravamo, i da smo opusteniji (u + smislu). MJova nam je, kao gost, stvarno mnogo pomogao. Sto se tice dvoboja tu ne bi bilo milosti. I Garderp i M & M Nikolici cvrsto brane svoje tvrdjave i mogu reci da su pravi odraz borbe Microsofta i Borlanda na svetskoj sceni. A, to je ono u cemu je draz. Uvek su iz takvih borbi korist izvlacili korisnici programa, slusaoci prezentacija ili kupci. Znaci, na PARADOX prezentaciji bice sokova, bice Biltena No. 3 i trudicemo se da dovedemo nekog gosta (da li bi neko ko radi u Paradox-u zeleo da prenese svoja iskustva ?). Pozdrav, NESABURBON.
borland.152 peacock,
#### Sta mislite o Dvoboju. Excel protiv QProa (ili Zip - Arj) ili #### sta god da ^^^^^^^^^^^^^^^^^^ Bane, jel' ti to ozbiljno? Ovaj prvi nema sanse. U stvari, nikad nije ni imao...:)
borland.153 bcetina,
>> Sto se tice dvoboja tu ne bi bilo milosti. I Garderp i M & M Nikolici >> cvrsto brane svoje tvrdjave i mogu reci da su pravi odraz borbe Odlično ali nemojte se ograničavati samo na njih. Neka bude Duel recimo Domaćin - Gost (Bilo šta što može da skrene pažnju) ili čak i Gost - Gost ( za neke neutralne teme opčteg značaja ) Hepening+informacija+zezanje = najbolja reklama i marketing. :) Pozdrav, Bane.
borland.154 nesaburbon,
Samo da vas potsetim, u sredu, 24.02.93., u 12.00 h. odrzace se promocija paketa : *********** PARADOX 4.0 for DOS ****************** Mesto : Dom Saveza Tehnicara i Inzenjera, Kneza Milosa 7, III sprat Ulaz, bilten ENTERLAND No. 3 i prospekti besplatni.
borland.155 visnja,
Nisam bas redovno pratio ovu conf. O kakvoj se kaseto (objekto) radi? Koliko to kosta i kako nabaviti??? Pozdrav, Misa - Visnja.
borland.156 peacock,
>**< Sa MARANDOM je vec sve dogovoreno, spremice mi sve to >**< sto si i ti pomenuo. Pa sta se desava? Proslo je dva meseca :(
borland.157 nesaburbon,
>> Pa sta se desava? Proslo je dva meseca :( Pa nesto sam stavio (ne znam da li si to skinuo), ali s obzirom da su ti delovi dobijeni u nekoj zurbi da stignem na prevoz za YU i nisu izazvali neko odusevljenje na Sezamu, odlucio sam da nove, prave stvari ostavim za Sezam posle mog sledeceg puta (tj. kroz dve nedelje). NESABURBON
borland.158 nesaburbon,
To je jedna super kaseta "The World of Objects", u kojoj se pojavljuju legende programerskog sveta i pricaju o pojmu objekata, tj. o novom principu programiranja. Kaseta se moze pozajmiti u CET-u, besplatno. Trenutno je kod DrMarke-a, onda ide BCetini. Ako zelis da je pogledas javi se tele- fonom (343-043) ili mailom. Pozdrav, NESABURBON
borland.159 nesaburbon,
Sledeca prezentacija odrzace se u sredu, 10.03.93., u 12.00. Mesto : Savez Inzenjera i Tehnicara, Kneza Milosa 7. Red je na BORLAND promociju. GARDERP je ovoga puta odlucio da vam predstavi : ObjectVision 2.1, Crystal Reports, TurboVision, ObjectWindows. Ako niste sigurni sta je sta, a zelite da brzo napravite program (koji ce raditi pod Windowsima ili koji ce imati prozorasto okruzenje, a raditi pod DOSom), dodjite u sredu. Sta bi trebalo jos da se dogodi u sredu? Da se pojavi i Enterland br. 4, koji bi od 5. broja trebalo da izadje na rekordnih 12 stranica. Za one koji zele neki Upgrade sledeca nedelja je pravo vreme da ga naruce. NESABURBON
borland.160 garderp,
Ja bih da malo prosirim temu. Prezentacija se odnosi na programiranje pod windowsom ali ce biti obuhvaceni sledeci proizvodi Borlanc C++ 3.1 sa svojim Object Windows Library Turbo Vision Proto Gen Crystal Reports Object Vision 2.1 Pravljenje UI pomocu Quattro Proa for Windows (ako bude bile vremena) EnterLand broj 4 sadrzi Prikaz Briefa 3.1 za dos i os/2 Prikaz alata za programiranje pod windowsima Ako citate bilten ne znaci da cete sve u njemu saznati, zato navalite u sredu u dom inzenjera Predrag
borland.161 dekiper,
Kada će kasetaThe World of Objects biti slobodna ? Ovde Dejan Pervulov . I jedno pitanje za Peđu: kako je moguće u C++ emulirati logički operator XOR iz Pascal-a (samo jedan od dva ponuđena TRUE i izraz je TRUE). U C++-u postoje samo AND i OR (&& i đđ).
borland.162 nkbog,
> kako je moguće u C++ emulirati logički operator XOR iz Pascal-a To je problem matematičke logike: (A && !B) || (!A && B), e sad da l' oćemo da napravimo #define, funkciju, ili preopterećeni operator, to je već stvar implementacije. Npr: inline int XOR(int A, int B) { return (A && !B) || (!A && B); } NB.
borland.163 nesaburbon,
Pozdrav svima koji prate ovu konferenciju ! Evo, nakon jedne male pauze trebalo bi da se krajem sledece nedelje pojavi dosta novih stvari. A, to su : stizu novi svezi programi (pa samim tim i nove sveze prezentacije i novi clanci u biltenima), bice tu novog propagandnog materijala : Borland Express, etc., i casopisa Dr. Dobbs, PC Magazine, Byte, itd. Narucene su i kilobajti za SEZAM tj. ovu konferenciju. Nadam se da vas nije zbunila ova pauza i da cete i dalje pratiti ovu konferenciju. Inace, u sredu 24.03.93., u 12.00 h., u Savezu Inzenjera i Tehnicara red je opet na Borland prezentaciju i to: *************************************************************************** UVOD U OBJEKTNO PROGRAMIRANJE i rad sa IDE editorom paketa Borland C ++ 3.1. *************************************************************************** Da li vam je neko pricao kako je bilo prosli put na Pedjinoj prezentaciji (programiranje pod Windows-ima, Objectwindows, Crystal Reports, Protogen...) ? Licno mislm da je bilo jako zanimljivo, tri sata je proletelo. Samo jos da vam skrenem paznju na clanke u Svetu Kompjutera i Racunarima o Enginu, oba jako dobra. Necete verovati, ali cini mi se da je taj program jako popularan kod nas (sudeci po prodaji i interesovanju) ! Od proslog petka mozete i da nas slusate uzivo preko radija, od 10-12, na Studiju B. I samo jos da ishvalim biltene, strava su, ko ih ne cita kajace se ! NESABURBON
borland.164 sirius,
Molim te za ponudu za upgrade za BorlandC sa 2.0 na 3.1 (poswbno za sa APPframework i bez) na fax 551779 SIRIUS - Bg Mira Popare 57 Bgd Slavko Radman
borland.165 cet.nesa,
A sada nesto cemu sigurno necete moci da odolite : ******************************************************* PARADOX for Windows ******************************************************* Dana 07.04.93. u Kneza Milosa 7, u 12.00 h. Predavac ponovo Predrag (citaj otpozadi - dobices moderatora). Nadam se da ste saglasni da vreme koje provodite na Borland prezentacijama su stvarno pametno potroseni sati i da dosta toga novog saznate. Sada je na redu jedan stvarno nov paket i svi kojima je bio dostupan su odusevljeni. Dobicete i bilten br. 5 (12 strana) i kopirani prospekt za paket (svi oni koji su se javili za bilten, a nisu ga jos dobili nek se malo strpe dok ne sredimo bazu). NESABURBON
borland.166 garderp,
Neša je najavio Paradox for Windows, ali nije rekao o čemu će STVARNO biti reči. Paradox for Windows, kao trenutno, najjače Borlandovo oruđe za administraciju baza podataka je potpuno interaktivan sistem za modeliranje sistema, građenje formi i izveštaja, grafičkog predstavljanja rezultata kontrole ulaza i izlaza i ono NAJVAčNIJE ObjectPAL ili popularni poludragi kamen OPAL. U pitanju je evolucija jezika PAL, koji je do sada postojao u verzijama Paradoxa za DOS. Windows ruho izgleda da traži objektan način razmišljanja, pa samim tim i objektne jezike. Prošli put je bila prezentacija C++-a, kao objektnog jezika. Hajde sada da vidimo šta nudi ObjectPAL. Prezentacija će trajati 2 do 3 sata. Nećete moći sve da saznate o PXW-u, ali obrnite situaciju i razmislite šta ćete SVE PROPUSTITI ako ne budete na ta 2 do 3 sata. Vidimo se u sredu u 12.00 u Domu Saveza inženjera i tehničara srbije Kneza Miloša 7a
borland.167 cet.nesa,
21.04. u Kneza Milosa, u vreme svima nam znano prezentacija i diskusija o : Turbo Pascalu for Windows 1.5 Ko nema bilten br. 5 moze tamo da ga i dobije, a ko se prijavio da ga prima postom (Toni, Peacock, ...) dobice ga uskoro, zajedno sa MS prozorom br. 5. CET.NESA
borland.168 peacock,
#### postom (Toni, Peacock, ...) dobice ga uskoro, zajedno sa MS #### prozorom br. 5. Hvala unapred. Dzek Danijels :)
borland.169 dekiper,
>> Poštom (Toni, Peacock) dobice ga uskoro... Kako to poštom? Ako je to bilo kako izvodljivo, molim vas stavite i mene u grupu onih koji dobijaju poštom please. Hvala, deki
borland.170 nesaburbon,
Sutra, u sredu 05.05., odrzace se prezentacija paketa : ************************************************ QUATTRO PRO 4.0 for DOS kroz primere ************************************************* Za primere su uzeti : Obracun stanova Obrada deonica Licni dohoci Vreme 12.00, mesto : Kneza Milosa 7
borland.172 nesaburbon,
Zdravo svima koji prate ovu konferenciju ! Nakon izvesne pauze, nastale usled objektivno-subjektivnih razloga, ponovo cete dobijati vesti o tome sta se desava u CET-u, kao i u firmama koje zastupaju Borland i Microsoft. Prosao je i sajam, sto se mene tice mislim da je vredelo doci. Bilo je zanimljivih stvari i zanimljivih ljudi. Uporedite samo posetu nekoj robnoj kuci ili samoposluzi pre godinu dana i sada, i videcete da je sajam koji je skoro zavrsen jedna od retkih stvari koje su ostale na nivou proslih godina (primer je malo banalan, ali ...). Nadam se da ste primetili i nas stand i uzeli biltene koje ste propustili, raspitali se o programima i pregledali strane knjige. I pored svih problema potrudili smo se da za Sajam nabavimo sve znacajnije verzije programa. Prezentacije tih paketa ostavljene su za Savez Inzenjera i termin sredom. U sredu, 02.06.93., u 12.00 h. ponovo prezentacija neverovatnog Paradox-a for Windows, ovoga puta u interpretaciji Dejana Sunderica, pisca prikaza ovog programa u Svetu Kompjutera. O ovoj bazi procitajte i u Racunarima pa ce te shvatiti zasto morate doci u sredu, kroz deset dana. Istovremeno, bice gotov i najnoviji Pedjin broj Enterlanda. Pozdrav, NESABURBON
borland.173 nesaburbon,
S obzirom da je proslo oko pola godine od stavljenja cenovnika Borlandovih paketa, kacim ovaj novi, revidirani : BORLAND REGISTRACIJA KORISNIKA U JUGOSLAVIJI (YU LICENCA) Cene su date u bodovima. Vrednost boda ekvivalentna je vrednosti DEM na slobodnom trzistu. Placanje se vrsi u dinarskoj protivvrednosti. Poslovni Programi - ObjectVision 2.1 330 - ObjectVision Pro 2.1 650 - Crystal Reports 1.1 190 - NOVO ! Paradox 4.0 990 - Paradox Runtime 390 - Paradox SE 290 - Paradox LAN Pack (1 usr) 490 - Paradox LAN Pack (10 usr 4.690 - Paradox SQL L. InterBase 1.490 - Paradox SQLL DEC Rdb/VMS 1.490 - Paradox SQL Link Novell 1.490 - Paradox SQL Link Oracle 1.490 - Paradox Engine 3.0 450 - PDX Eng.3.0 & Datab. Framw. 990 - NOVO ! Paradox for Windows 990 - dBASE IV 2.0 (DOS) 990 - dBASE IV Compiler 990 - dBASE IV LAN Pack (DOS/1 us) 490 - dBASE IV LAN Pack (10 us.) 4.690 - dBASE IV Runtime 390 - Quatro Pro 4.0 (prom.) 550 - Quatro Pro LAN (1 usr.) 490 - NOVO ! Quattro Pro f/Win 550 - NOVO ! Quattro Pro f/WinDOS 750 - Sidekick 2.0 390 Programski jezici - Borland C++ & ApX.3.1 1.090 - Borland C ++ 3.1 930 - Turbo C ++ for Win 3.1 330 - Turbo C ++ 3.0 350 - Turbo Pascal f/Win 1.5 490 - Turbo Pascal 7.0 490 - Borland Pascal w/Obj.7.0 930 - Protogen for Pascal Ups. 190 - Turbo Debug.& Tools 2.0 390 - Protogen 2.1 End User 190 - Brief 3.1 DOS & OS/2 310 Video Kasete (VHS/PAL) - The World of Objects 390 - The World C ++ 390 - The World of Objectv. 160 Upgrades - TP Prof -> Borl.Pas.7.0 550 - Turbo Pascal 7.0 Upgr. 260 - Turbo C ++ 3.0 Upgr. 190 - BC++ 2.0,3.0->BC ++/AFX3.1 790 - BC ++/AFX 2.0->BC ++/AFX3.1 750 - dBASE IV 1.5 Upgrade 490 - Paradox 4.0 Upgrade 790 - Paradox 4.0 -> P f/Win 490 Za ostale Upgrade (raznorazne kombinacije su moguce) nazvati 011-343-043.
borland.174 nesaburbon,
Jos jednom da ponovim, u sredu 02.06., u Kneza Milosa 7/III, u 12.00 h., bice prezentacija paketa: ************************************** PARADOX for WINDOWS ************************************** Ako ste i bili prosli put, dodjite ponovo. Prezentator je ovoga puta Dejan Sunderic (vidi njegov clanak u Svetu Kompjutera). Najzad je spreman i novi broj biltena ENTERLAND, biltena koji stice neverovatnu popularnost i tesko je zamisliti pravog korisnika Borlandovih paketa bez primerka Enterlanda na stolu. Pozdrav, NESABURBON
borland.175 asterix,
> Video Kasete (VHS/PAL) > > - The World of Objects 390 > - The World C ++ 390 > - The World of Objectv. 160 > Video Kaseta World of Objects (C++) košta 390 maraka ?!?!???!!!!! Šta je sa vama ? :((
borland.176 corto,
>  Cene su date u bodovima. Vrednost boda ekvivalentna je >  vrednosti DEM na slobodnom trzistu. Placanje se vrsi u >  dinarskoj protivvrednosti. Molim te definisi slobodno trziste: crni, ziralni ili sticovani kurs? Koliko znam, drzite jos neke kuce sem Borlanda, pa bi mozda bilo dobro da ul kompletan katalog, ukljucujuci i literaturu. Djole
borland.177 mjova,
> S obzirom da je proslo oko pola godine od stavljenja > cenovnika Borlandovih paketa, kacim ovaj novi, revidirani > : ima li šta od cenovnika knjiga vezanih za borlandove proizvode?
borland.178 funky,
Koliki je Upgrade TP f win 1.0 -> TP f win 1.5 ? pozdrav, funky
borland.179 nesaburbon,
>> Video Kaseta World of Objects (C++) kosta >> 390 maraka ?!?!???!!!!! Sta je sa vama ? :(( Greska, priznajem. Cena je 90 DEM, ali znate da je ionako jedno vreme mogla da se pozajmi i pogleda.
borland.180 nesaburbon,
Kurs za bodove tj. DEM racuna se, uglavnom, kao i u drugim firmama koje se bave slicnim poslom. Kada se placa u keshu, kurs je crni, preko ziro racuna uzima se sticovani kurs. Za ostale programske pakete pogledaj druge teme. Ste se tice strane kompjuterske literature trenutno smo nesto slabiji. Dosta toga prodalo se na sajmu i pored visokih cena (50-120 DEM). Sybexovi naslovi koji su ostali: Mastering QP 4, Windows Progr. with MS C/C++ 7.0 (120 DEM), QP 1.0 f/Win, From Chip to System, Mastering WP 5.1, etc. Nasih knjiga ima dovoljno, preporucio bih prevedenu knjigu Pitera Nortona. Inace, DEM pada i dalje, pravo je vreme da kupite neki od paketa! Bilten je i dalje dzabe.
borland.181 nesaburbon,
Ostale su samo knjige za Quattro Pro, za nove DOS i Win verzije i ABC Paradox 4.0. Cuo sam da ces pisati clanak o PDX Engine-u i DBX. Mogao bi da ovde kazes par reci o tom dodatku tj. Database Frameworks-u, mislim da mnogo vise ljudi radi sa Engine-om nego sto bi se moglo pretpostaviti.
borland.182 nesaburbon,
Taj Upgrade iznosi 250 DEM, ceka se 4 nedelje.
borland.183 asterix,
> Greska, priznajem. Cena je 90 DEM, ali znate da je ionako jedno > vreme mogla da se pozajmi i pogleda. A da sad nam je svima mnogoooo lakše :((((( Nije 390 nego je 90 :((( ?!?!!!! A to što je mogla da se pozajmi i pogleda, sigurno misliš i na spisak koji se pravio prilikom prezentacije uz obaćenje 'da zvaćemo vas kad dodjete na red' NOT :((( !!!! I šta onda dalje ? Sad kao ne može više da se pogleda ili šta ?!! :(( Vi dakle odlično znate šta je poslovnost, a i evidentno je želite da prodate neizmerno pune tih kaseta ... Ne stvarno :(
borland.184 nboskovic,
*> Sybexovi naslovi koji su ostali: Mastering QP 4, Pošto je ova knjiga? (c) klap nikola
borland.185 mjova,
> Cuo sam da ces pisati clanak o PDX Engine-u i DBX. Mogao > bi da ovde kazes par reci o tom dodatku tj. Database > Frameworks-u, mislim da mnogo vise ljudi radi sa Engine-om > nego sto bi se moglo pretpostaviti. da, članak je u pripremi, ali sumnjam da ću imati toliko vremena da napišem odmah sve. o DB FW će biti reči sigurno ali tek kad dođe na red. no, ako ima izvesnih pitanja u vezi paradoxa, tu sam da odgovorim na sva pitanja koja mogu. ono što nisam radio je primena PXE-a iz WIN jer se još nisam otisnuo u vode WIN programiranja. takođe, nisam oduševljen BLOB-ovima (bar ne za one potrebe koje se kod mene javljaju) tako da pitanja iz te oblasti nisam dovljno stručan da odgovorim. treće ;), u tesnom sam roku na poslu tako da nemam baš puno slobodnog vremena, ali za poruku - dve, tu sam.
borland.186 nesaburbon,
"Mastering" knjige su 100 DEM.
borland.187 nesaburbon,
Steta sto vas nije bilo vise na prezentaciji Paradox-a f/Win. Bilo je bas zanimljivo, dva sata je proletelo. Vredelo je doci i zbog novog broja Borland biltena koga i dalje uredjuje Pedja Kucinovic (Garderp). Ali, zato, znam cemu necete moci da odolite : 16.06. , u 12.00 h. , Kneza Milosa 7/III, Dejan Sunderic i zastupnik za Borland programe firma Softland vam predstavljaju : ********************************************** Borland Pascal 7.0 with Objects **********************************************
borland.188 nesaburbon,
>> da se pozajmi i pogleda, sigurno mislis i na spisak >> koji se pravio prilikom prezentacije uz obacenje 'da >> zvacemo vas kad dodjete na red' NOT :((( !!!! Ma, moze jos uvek da se iznajmi, ali moram da proverim da li ju je poslednji vratio ili je jos uvek zarobljena. Ima li jos nekoga ko se prijavio, a nije nikada dosao na red ?
borland.189 corto,
Znate li nesto o REFLEXu verzije novije od 1.1? Draga mi i prijatelji puuuno rade u doticnom, i voleli bi upgrade, a i literaturu.... Pozdrav, dJOLE
borland.190 nesaburbon,
Raspitacu se za Reflex, dugo vremena nisam cuo nesto novo, al' ako se paket jos uvek prodaje javicu ti. Ustvari, u cenovniku koji nam je Borland poslao postoji, cena mu je oko 500 DEM (ver. 2.0), samo ne znam da li ga i prodaju i koliki mu je rok isporuke. Ako si zainteresovan za kupovinu, javi. Mozda ga nude i po nekim povoljnijim cenama. Pozdrav, Nesa.
borland.191 nesaburbon,
E, da, Upgrade je oko 400 DEM. Javi, ako ti se cena cini O.K., pa cu da se raspitam. Nesa
borland.192 corto,
Zainteresovani smo, i to jako, pretezno po povoljnijim cenama. Hvala i pozdrav Djole
borland.193 corto,
Upgrade za sta ? Djole
borland.194 cnenad,
ŁŁŁ Upgrade 3.5 -> 4.0 ...... 790 DEM ŁŁŁ ŁŁŁ Paradox Engine 3.0 ...... 490 DEM ŁŁŁ ŁŁŁ PDX Engine & Database Framework 3.0 ..... 990 DEM ŁŁŁ ŁŁŁ PDX Runtime ......... 360 DEM E stvarno me interesuje jedna stvar. Kako uspevate da poslujete u ovakvoj situaciji kad su plate kod nas 30 DEM a i manje ? Da li stvarno ima ljudi koji mogu da plate te pakete i upgrade ? Sve to lepo zvuci preko grane gde su plate minimalno 4000 DEM pa covek i moze nekako da odvoji lovu za neki paket ali ovde ? cccccc !!!
borland.195 dejanr,
>> Da li stvarno ima ljudi koji mogu da plate te pakete i upgrade ? Budi siguran da ima. Kome program profesionalno treba i ko zarađuje na njemu, itekako će da kupi original jer bez njega ne može normalno da radi.
borland.196 asterix,
> Kako uspevate da poslujete u ovakvoj situaciji kad su plate kod nas > 30 DEM a i manje ? Ma pusti, oni uopšte nisu normalni :(. Zamisli ovu cenu: video kaseta 'Uvod u svet objekata i C++' (ne sećam se baš da li taj naziv kasete, ali to je tema kasete... ) košta 90 dem !!!! E možeš misliti koliko su toga prodali! Ali, oni su sebi i svojim prijateljima sigurno to iskopirali ili pogledali ... :( !
borland.197 funky,
>> Budi siguran da ima. Kome program profesionalno treba... Jel se ti to malo zezaš? Zamisli: windows 3.1 + word 2.0 košta u CETu oko 1500 DEM. Izračunaj kolko bi strana teksta trebao da složiš da bi samo isplati PROGRAM, a ne i kompjuter, pod uslovom da je SADA strana 0.2-0.5 DEM. uzmi prosek i dobijaš 5000 strana / 20tak knjiga. Za CAD programe da i ne govorim... A i ovi što imaju pirate non-stop kubure s lovom Pozdrav !
borland.198 dejanr,
>> Zamisli: windows 3.1 + word 2.0 košta u CETu oko 1500 DEM. Izračunaj >> kolko bi strana teksta trebao da složiš da bi samo isplati PROGRAM, >> a ne i kompjuter, pod uslovom da je SADA strana 0.2-0.5 DEM. uzmi >> prosek i dobijaš 5000 strana / 20tak knjiga. Obzirom da pristojna oprema za DTP (najmanje 386/4 mega, neki dobar monitor, disk 200 mega i LJ4) košta brat bratu 7-8000 dem, ispada da je za otplatiti tu opremu potrebno prelomiti 30-40000 strana. Softver bi tu dodao možda još 15-tak posto. Dakle, ako se može otplatiti oprema, može se otplatiti i softver, a ako se ne može otplatiti softver onda se SIGURNO ne može otplatiti oprema. DTP je jedna zanimljiva primena računara koja je "propala" (tj. postala neisplativa) samo zbog gluposti i bezobrazluka (blago rečeno) onih koji su se njime bavili. U jednom trenutku je posao bio vrlo isplativ, a onda je krenulo - nađe se neko sa pozajmljenim laserom ko POJMA NEMA o prelomu teksta, čuje da to neko radi za 5 maraka po strani i kaže ajd ja ću za 4, pa ću da mu otmem posao. Onda taman se on malo priuči, eto ga novi za 2 marke koji krade paus iz firme. Pa onda za 1 marku kome sekretarica u radno vreme unosi tekst. Mesto da se koliko-toliko drži cena što bi bilo u intresu svih koji se time bave, cena je nakaradno oborena tako da se malo kome isplati da se time bavi. A moglo se na DTP-u lepo zaraditi. Inače, ne zavaravaj se, i danas ko zna znanje, radi prelom za 4-5 marki po strani, kod onoga kome je bitan kvalitet a ne samo i jedino cena. A ima i takvih, samo ih treba naći i znati sa njima. Ja sam se uvek držao toga da imam originale onih paketa koje profesionalno koristim, tj. na kojima nešto zarađujem ili koji mi olakšavaju rad. A za razne "ajd da pogledamo na šta to liči", naravno, ... :) Ubeđen sam da se takva koncepcija može održati, mada se, naravno, pre dve-tri godine mnogo bolje održavala ;(
borland.199 jtitov,
> taj naziv kasete, ali to je tema kasete... ) kosta 90 dem !!!! > E mozes misliti koliko su toga prodali! Ali, oni su sebi i svojim > prijateljima sigurno to iskopirali ili pogledali ... Ruzno je da tako govoris! Svako ima pravo da istakne cenu koju zeli, a da li ce neko da je plati, to je vec druga stvar. Kroz par meseci ce hleb kostati 1/10 prosecne plate, a ti ako budes zeleo da ga kupis - kupices, a ako ne budes niko te ne tera, imas kontejnere po gradu. Bez uvrede. Sto se tice BAS TE kasete, CET je, u skladu sa dobrom poslovnom politikom, koja je primerena trulom Zapadu a ne ovoj jadi ovde, pre par meseci oglasio na Sezamu da POZAJMLJUJE (znaci besplatno) kasetu za gledanje kod kuce. Jeste, i ja sam je pozajmio i kod drugara odgledao. A do tada nisam ni znao gde se CET nalazi niti sam ikoga poznavao tamo. Onaj ko je zaljubljen u Borland ili zeli da ima u kuci snimak velicina koje se pojavljuju u tom spotu, ne sekiraj se, platice i 200 DEM.
borland.200 funky,
>> Dakle, ako se može otplatiti oprema, može se otplatiti i softver, a ako >> se ne može otplatiti softver, onda se SIGURNO ne može otplatiti oprema... Pa ima tu nečega što navodi da si u pravu, ali uzmi broj ljudi koji računar koriste profesionalno. Ja moj koristim 10-20% mogućnosti, a i većina oko mene nije mnogo bolja.Doduše, tu i tamo odštampam nešto i zaradim za 'burek' al to ni izbliza nije korišćenje računara u pro- fesionalne svrhe, već jednostavno OSTAJANJE U TRENDU i praćenje toka razvoja računara. Može se reći i hobi, ko što volim i HiFi i automo- bile...A na kraju krajeva, računar može da se proda u svako doba i uzme koja kinta, a za softver malo teže. Tu je situacija ovde mnogo gora. Meni iz CETa npr. traže upgrade sa TPf win 1.0 na 1.5 250-300 Dem, dok je 'tamo' jedva 100$, znači, program koji je plaćen 500 DEM se sada posle nekoliko meeci procenjuje na 200. Pazi da neću. Oću ti kažem da ne mešamo babe i žabe, kad imaš računar, možeš da ga koristiš za šta oćeš i da ga prodaš, a kad kupiš program po paprenoj ceni, uplatkao si se definitivno. Osim, ako naravno ne dobijaš po re- klamnim ili američkim cenama. A za DTP ladno može da posluži i 'dvojkica', kad se toliko naradila i nikom nije ništa falilo, može još, i cena kompleta ne prelazi 4000 DEM. Nemoj da misliš da sam zagovornik piratstva, samo sam zagovornik boljih cena. Pozdrav !
borland.201 dejanr,
>> Nemoj da misliš da sam zagovornik piratstva, samo sam zagovornik boljih >> cena. Pozdrav ! Oko te teze ćemo se vrlo lako složiti :) Mislim da sam baš pre nekoliko nedelja u PC.USER/nabavka poredio današnju situaciju vezanu za strani softver sa onom situacijom koja je vladala što se hardvera tiče negde početkom 1980-tih. Tada su računari (uglavnom Apple, ali i prvi PC-ji) mogli da se kupe kod par privatnika, ali po ceni od koje su "otpadale uši", otprilike cena u Nemačkoj pa puta 10. Posle se pojavilo mnogo prodavaca hardvera, proradilo je tržište, i cene su stigle na nivo nemačkih ili čak niže. Naravno, sad opet malo rastu zbog sankcija :( Isto će biti i sa softverom, nerazumno je da ovde, uz ovakve plate, treba da platimo program po ceni par puta većoj od američke. Ako ne može da bude manja, mogla bi da bude otprilike tolika, pa bi MNOGO više ljudi i firmi kupovalo softver. CET se trudi i verovatno ima dosta problema oko nabavke softvera, ali su cene i dalje jako visoke. Jer nema konkurencije. Što, naravno, nije CET-ova "krivica", ali bismo mi korisnici itekako voleli da se ta konkurencija pojavi pa da cene padnu.
borland.202 asterix,
> Ruzno je da tako govoris! Svako ima pravo da istakne cenu koju zeli, a da > li ce neko da je plati, to je vec druga stvar. Kroz par meseci ce hleb Pa da, zašto onda na primer Sezam ne podigne pretplatu na 4000 dm godiš- nje ? Druga je stvar da li će imati korisnika ! Što sad oni ne bi mogli da istaknu takvu cenu ? > kostati 1/10 prosecne plate, a ti ako budes zeleo da ga kupis - kupices, > a ako ne budes niko te ne tera, imas kontejnere po gradu. Bez uvrede. I dalje bez uvrede, molim te da me poštediš ovakvih sumornih i ingenioz- nih ideja ubuduće. Ja se, vidiš, iskreno nadam da će što manji broj ljudi morati da se prehranjuje 'nabavkom' hrane iz kontejnera, i isto tako bih bio srećan kada se to ne bi desilo meni, tebi, ljudima iz CET-a itd... Svejedno, hvala ti za prijateljski savet! > Sto se tice BAS TE kasete, CET je, u skladu sa dobrom poslovnom politikom, Onda nam se poimanje dobre poslovne politike evidentno vidno razlikuje > Onaj ko je zaljubljen u Borland ili zeli da ima u kuci snimak velicina > koje se pojavljuju u tom spotu, ne sekiraj se, platice i 200 DEM. Iskreno sumnjam! Uostalom mogli bi sami da iznesu, isključivo u cilju statističkog dokumentovanja stanja stvari, broj prodatih kopija po ceni od 200 dm. A onako čisto diskusije radi, šta misliš po koliko bi 'prodava- li' tu kasetu da postoji još neki ovlašćeni zastupnik koji bi je prodavao po nižoj ceni !? Ja ipak mislim da se poslovna politika (bar trenutna) CET-a izuzetno dobro uklapa u ovo okruženje, gde svako gleda da udari što više po ušima koga god može. To svakako ne prija! Reci sam kako bi se osećao, da se nadješ u hipotetičkoj situaciji da na primer moraš da platiš dva pića 10 dm ? (Probaj da izostaviš maksimu po kojoj se ne bi ni našao u takvoj situa- ciji, i probaj da sagledaš šta hoću da ti kažem) Verujem da tako postoje ljudi koji bi možda i kupili tu kasetu da je cena razmuna. Ovako mi ostaje da razmišljam ko je ovde nenormalan ! :( I reci mi molim te, pošto si uspeo da vidiš tu kasetu, da li iskreno misliš da ona vredi svoju cenu?
borland.203 funky,
Sve mi se više čini da će ova konferencija doživeti sudbinu IMTEL conf. I to iz istih razloga :((
borland.204 jtitov,
> I reci mi molim te, posto si uspeo da vidis tu kasetu, da li iskreno > mislis da ona vredi svoju cenu? Nema sanse! Da je 10-20 DEM ono parce od kasete od 15 min. jos i nekako, ali po ovoj ceni ni amer je ne bi kupio.
borland.205 michelle,
> CET se trudi i verovatno ima dosta problema oko nabavke softvera, ali > su cene i dalje jako visoke. Jer nema konkurencije. Što, naravno, nije Ovo je srž problema oko cene softvera kod nas. Ali i to se da rešiti (polovično). Ako kupujemo računar - imamo dve solucije: a) kupujemo kod domaćih dilera i b) spakujemo se i odemo preko grane po opremu. Ako kupujemo program - imamo dve solucije: a) kupujemo kod domaćEG dilera i b) spakujemo se i odemo preko grane po program(e). A kad odemo preko, možda nam se posreći, pa ostanemo tamo :). mp
borland.206 asterix,
> Nema sanse! Da je 10-20 DEM ono parce od kasete od 15 min. jos i nekako, > ali po ovoj ceni ni amer je ne bi kupio. Najzad nešto što mogu da prihvatim mirno :)
borland.207 corto,
>  DTP je jedna zanimljiva primena racunara koja je "propala" >  (tj. postala neisplativa) samo zbog gluposti i bezobrazluka >  (blago receno) onih koji su se njime bavili. U jednom trenutku >  je posao bio vrlo isplativ, a onda je krenulo - nade se neko >  sa pozajmljenim laserom ko POJMA NEMA o prelomu teksta, cuje >  da to neko radi za 5 maraka po strani i kaze ajd ja cu za Nije tako samo u DTP-u, svuda je tako. U svakoj oblasti se nadje neko ko kaze "Ma, daaaaa, mogu ja to...." i napravi sranje. A onaj koji placa je dovoljno zblanut cinjenicom da je to radjeno na konpjukteru, i pojma blagog nema kako to treba da izgleda, i eto.. Danas je, na zalost, malo onih koji placaju kvalitet i znanje, vazno je da se posao odradi. Kako? Ma, ko te pita, svako je uzeo neki procenat i sjajno:(((( U ovim uslovima je isplatiti opremu NEMOGUCE (radim CAD) a o softveru da ne govorimo. Treba da smo srecni ako ima posla. Zasto? Tako treba, kazu oni koji imaju para. :>> dJOLE PS Ko vidi politicku konotaciju, video je jer je zeleo, nije bilo namere, zaista
borland.208 dejanr,
>> Nije tako samo u DTP-u, svuda je tako. U svakoj oblasti se nadje neko ko >> kaze "Ma, daaaaa, mogu ja to...." i napravi sranje. Možda, ali je DTP ipak specifičan jer naručilac tu kilavo prelomljenu knjigu štampa, ona ode u prodaju i proda se, bolje ili gore, to ne zavisi od toga koliko je atraktivno prelomljena. Ljudi su kod nas navikli da ih bude baš briga kakva je knjiga, na kakvom je papiru, koliko ima grešaka itd, samo nek je jeftina. Dakle, izdavač u osnovi dobro prolazi (koliko danas izdavači mogu dobro da prolaze ;) i sa kilavim prevodom. Ima oblasti u kojima je drugačije. Recimo, kada se radi o softveru kojim se neki posao vodi - i tu ima totalnih amatera koji nešto sklepaju ili čak ukradu i prodaju budzašto. Međutim, takvi ne naprave preveliku štetu, jer čovek koji svaki dan koristi neki program počne ubrzo da "ludi" što mu se sistem stalno ruši, što su ispisi loši i pogrešni, što za svaku operaciju mora da izda po 10 komandi, što ako se pokvari 50-ta strana spiska mora ponovo da štampa čitav spisak... U takvom stanju je sjajna mušterija za kupovinu dobrog i skupog programa. Zato se cene programa manje-više drže (naravno, uvek treba uzeti u obzir besparicu itd), dok je DTP postao totalno neisplativ.
borland.209 nesaburbon,
>> Isto ce biti i sa softverom, nerazumno je da ovde, uz >> ovakve plate, treba da platimo program po ceni par puta >> vecoj od americke. Ako ne moze da bude manja, mogla bi da >> bude otprilike tolika, pa bi MNOGO vise ljudi i firmi >> kupovalo softver. Drago mi je sto se diskutuje bas o ovom bitnom problemu : cenama softvera. Cene su stvarno visoke, a jos kada se uporede sa platama i realnim kupovnim mogucnostima firmi ... Ali, u celom svetu cene programskih paketa (zbog konkurencije) padaju, pa ce tako i nase cene vrlo skoro biti znatno nize. Novi cenovnici bice okaceni na Sezamu vec u ponedeljak, ali zbog nekih paketa koji su zaostali, a koje smo mi nabavili po visim cenama prava snizenja pocinju u septembru. Vec sada su, inace, cene nekih paketa spustene za 100 DEM, ACCESS je na pr. 550 DEM, itd. Uzmimo na pr. samo Borland Office. Za 990 DEM dobija se : - WordPerfect 5.2 for Windows, - Quattro Pro for Windows i - Paradox for Windows I mi bi voleli da se originalni softver vise prodaje, normalno ne samo zbog vece zarade, nego zbog svega onog sto bi to donelo (klubovi korisnika odredenih paketa, mnogo vise dobrih programa - bez literature koristi se samo 20 - 30% potencijala programa, biblioteka originalnih knjiga ranijih verzija programskih paketa koje bi mogle da se iznajme i da ne nabrajam dalje). U svakom slucaju cene ce biti nize i garantujem vam da ako ovog leta ne odete na more za te pare cete moci da kupite pristojan programski paket. Nesaburbon
borland.210 nesaburbon,
>> Sve mi se vise cini da ce ova konferencija doziveti >> sudbinu IMTEL conf. I to iz istih razloga :(( A ne, ova konferencija ostaje do daljnjeg, sasvim smo zadovoljni brojem ljudi koji je prati, ali ne i kolicinom i kvalitetom informacija koje vam mi pruzamo. Trudicemo se da bude bolje, vase je samo da je pratite. Neasburbon
borland.211 nesaburbon,
>> Ja ipak mislim da se poslovna politika (bar trenutna) >> CET-a izuzetno dobro uklapa u ovo okruzenje, gde svako >> gleda da udari sto vise po usima koga god moze. To >> svakako ne prija! Reci sam kako bi se osecao, da se >> nadjes Eto, tako ti je to u zivotu, ljudi nisu zadovoljni cak ni kada im besplatno dajes kasetu da pogledaju. I ne samo to, svake nedelje od decembra do juna bile su besplatne prezentacije najnovijih programskih paketa Borlanda i Microsofta i razdeljeno je 400 puta po 12 biltena "MS Prozor" i "Enterland". Da li si bio bar na jednoj prezentaciji ? Sigurno da nisi, jer verovatno ne bi tako govorio ? Pozdrav, Nesaburbon
borland.212 ganta,
> U ovim uslovima je isplatiti opremu NEMOGUCE (radim CAD) a o softveru da > ne govorimo. Treba da smo srecni ako ima posla. Zasto? Tako treba, kazu Pošto sam i ja jedan od onih koji se bavi 'propalim' poslom, kada su počele da padaju cene, razmišljao sam: "radi tržište, moram i ja da oborim cene". Ali kad sam video ŠTA se to nudi za 3 puta manje cene, zaključio sam da ja jednostavno ne mogu toliko da oborim kvalitet tj. cene jer *ne umem* da radim tako loše. Cene su strašno pale i o nekoj amortizaciji mašina, a da ne govorimo o razvoju i prelasku na nove tehnologije, nema ni govora. U mom slučaju radi se o poslednjim ostacima strpljenja pred odlazak pred neku od ambasada :( Uostalom, većina mojih prijatelja i porodice je već otišla. G.
borland.213 bstevan,
>>> Kako uspevate da poslujete u ovakvoj situaciji kad su plate kod >>> nas 30 DM a i manje A tek prodaja aplikacija 1000 DM i više a s....e od aplikacije. Eto zanam ljude koji kupuju kao kučni računar 486 DX, 50 MHz + color monitor + color kartica + laser štampač. Pitam ja tako šta radi sa tim računarom: Odgovor: "Sin igra video igrice, a i ja neki put sednem sa njim" E' sad vidi Nenade gde mi živimo, a ja se mucim na 286 na 12 MHz a u firmi na 386 sa 20 MHz. Ponudim ja njega da ga pametnije iskoristi, pa znaš ono ajde da mu napravim Telef. imenik za 50 DM, pa kao Utroš. elek. ener. i tako dalje za neku sitnu lovu (mislim za njega). A njegov odgovor, znaš bolje mi je da za tu lovu kupim sinu 10 igara.E vidiš zato nam je tako napredno računarstvo, inf- ormatika, nauka itd., kad je uglavnom dostupna takvim degenericima kojima je ovaj sistem omogucio da imaju lovu, a neznaju gde ce sa njom pa kupuju računar zbog prestiža. Kad kažem prestiža imao sam više primera to da vidim. Isto tako u firmama - ode direktor u neku firmu vidi kupili računar, ajde kupice i on za svoju firmu a nema ko da mu radi na računaru kad stigne. Pa da vidiš onda frke (mislim na one pametnije koji žele da iskoriste njegove mogucnosti, a oni sirovi ga i ne pale). Eto Nenade to je neko moje iskustvo (onom užem krugu koji znaju šta je računar izvinjenje na ovom tekstu). Ali pošto je njih još za sada malo, nece biti problema. Nadam se da mogu samo ovo potvrditi. pozdrav, BSTEVAN
borland.214 dr.grba,
>> A kad odemo preko, možda nam se posreći, pa ostanemo tamo :). Pa da, samo nas čekaju, pa da im svane (:
borland.215 dr.grba,
>> Uzmimo na pr. samo Borland Office. Za 990 DEM dobija se : >> >> - WordPerfect 5.2 for Windows, >> - Quattro Pro for Windows i >> - Paradox for Windows Biće da mi je promaklo : da li je ovo cena kod vas?
borland.216 asterix,
> nedelje od decembra do juna bile su besplatne prezentacije najnovijih > programskih paketa Borlanda i Microsofta i razdeljeno je 400 puta po > 12 biltena "MS Prozor" i "Enterland". Da li si bio bar na jednoj > prezentaciji ? Sigurno da nisi, jer verovatno ne bi tako govorio ? ^^^^^^^^^^^^^^^ Da sigruno nisam. Da li je i poslovna politika koju vodiš osnovana na tako razložnom i deduktivnog zaključivanju i rasudjivanju? Jer ako jeste onda bi morao da počneš ozbiljnije i time da se baviš ! Dakle prijatelju, na tvoju žalost, grdno se varaš! Bio sam na dve i to je bilo sasvim dovoljno. Prva je bila BC++ 3.1, koja je bila sasvim pris- tojna. Bio sam čak i zadovoljan. Druga je bila Visual Basic 2.0 koja nije bila tragična, bila je KATASTROFALNA ! Oba puta sa čak popunio i upitnike, mada nakon nekog razmišljanja ne znam ni sam zašto. Koja je korist od toga ? Dobio sam i vaše čuvene biltene kojima iskreno vidim samo jednu namenu, a ona nije čitanje... Više bi se nekako mogli upotrebiti za brisanje... I šta sad ? Da ne misliš možda da treba da ti dolazimo na loše prezentacije (Da i prezentacija C++ je bila loše organizovana, srećom momak koji je držao predavanje je znao o čemu govori, pa je sve ličilo bar na nešto, mislim da se zvao Pedja) i da ti se klanjamo što ih nam organizuješ ? Ah da, čak sam ostavio i ime i adresu u nadi da će neko nešto stvarno učiniti povodom pozajmljivanja, sad već isto tako čuvene, video trake. Obećanje tom prilikom je bilo naravno: 'Da zvaćemo vas kad kaseta bude slobodna, ne brinite!' Dakle i to spada u CET-ovu poslovnu politiku. I sad nemoj da pogrešno ovo rastu- mačiš. Nisam nimalo povredjen što sad ja nisam uspeo da vidim kasetu. Iskreno rečeno, iznenadio bih se da ste me pozvali. Ogorčen, čak sam i besan zbog cene koju mrtvi hladni iznosite u svom cenovniku uz objašnjenje da ako neko stvarno želi da je vidi, da se mi ostali ne brinemo, da će taj neko imati novaca i da je plati!!! Pa ne stvarno, gde vi živite ?! I uostalom u ne tako davnoj poruci je izneto jedno mišljene jednog od ljudi koji vas podržavaju i koji imaju drugačije mišljenje, povodom cene i same kasete, pa ti sad vidi ... I na kraju, ne pada mi napamet da kupim bilo šta od vas! I čak ću radije da donesem softverski paket iz inostranstva, ili da ga naručim, nego da ga kupim od vas! E sad, to što tebe zbog toga boli k***c, to je žalosno, a i istovremeno dokaz vaše politike i sposobnosti da vodite posao koji imate, kao i posledica istančanog osećaja za kontakt sa kupcima i tržištem. Da su stvari kao što nisu, na šalost šta danas jeste, trebalo bi da te brine ovo što sam ti napisao...
borland.217 nesaburbon,
>> Dakle prijatelju, na tvoju zalost, grdno se varas! Bio >> sam na dve i to je bilo sasvim dovoljno. Prva je bila >> BC++ 3.1, koja je bila sasvim pris- Dobro, ovde ti neopravdane brisem, a za ostale izostanke bice ti opravdane samo one prezentacije koje stvarno nisu dobro ispale. Licno sam zadovoljan samo sa oko 30% odrzanih prezentacija, ali mislim da je na bar jos 30% vredelo doci i mozda postaviti neko pitanje ili uzeti prospekte i biltene. >> I sta sad ? Da ne mislis mozda da treba da ti dolazimo na >> lose prezentacije (Da i prezentacija C++ je bila lose >> organizovana, srecom momak koji je drzao predavanje je >> znao o cemu govori, pa je sve licilo bar na nesto, mislim >> da se zvao Pedja) i da ti se klanjamo sto ih nam >> organizujes ? Mozes to da shvatis kao kad odes u bioskop, tresnes lovu za kartu, a film bude los. Pa dobro, ipak neces odustati od odlazaka u bioskop, mozda sledeci film bude dobar. >> Ah da, cak sam ostavio i ime i adresu u nadi da ce neko >> nesto stvarno uciniti povodom pozajmljivanja, sad vec >> isto tako cuvene, video trake. Obecanje tom prilikom je >> bilo naravno: 'Da zvacemo vas kad kaseta bude slobodna, >> ne brinite!' Sto se kasete tice , razlog zasto ne zovemo ljude koji su ostavili svoje adrese je taj sto mi nije vratio kasetu poslednji koji ju je pogledao. Moja greska, poceo sam da je dajem na rec i tako je kaseta isparila. >> I na kraju, ne pada mi napamet da kupim bilo sta od vas! >> I cak cu radije da donesem softverski paket iz >> inostranstva, ili da ga narucim, nego da ga kupim od vas! >> E sad, to sto tebe zbog toga boli k***c, to je zalosno, a >> i istovremeno >> dokaz vase politike i sposobnosti da vodite posao koji >> imate, kao i posledica Znas, u jednome sigurno nisi u pravu. I ti i ja smo na istoj strani, i recimo da se borimo za istu stvar. Ni ja sebi ne mogu da kupujem softverske pakete koje bih zeleo, a toliko lepih stvari prolazi kroz nasu radnju. Mislis da sam srecan zbog toga. Tebi je ipak lakse jer vidis nas kao krivce. Ako ikad budes mogao i hteo, ipak se obrati prvo nama za kupovinu softvera. Iskreni pozdrav, Nesaburbon
borland.218 nesaburbon,
>> Bice da mi je promaklo : da li je ovo cena kod vas? Da, to je i nasa cena. Najpovoljnija cena dosada jos od vremena Marandove legalizacije pirata. Nesaburbon
borland.219 corto,
>  brojem ljudi koji je prati, ali ne i kolicinom i kvalitetom >  informacija koje vam mi pruzamo. Trudicemo se da bude bolje, >  vase je samo da je pratite. E, ubo si u centar. Ja odrah prste i tastaturu pitajuci o Reflex-u 2 a ti ni mukajet. Ima li kakav demo, kod vas u CETu ili igde? dJOLE
borland.220 corto,
>  Marandove legalizacije pirata. Kada ce CETova legalizacija pirata?
borland.221 corto,
>  3 puta manje cene, zakljucio sam da ja jednostavno ne mogu >  toliko da oborim kvalitet tj. cene jer *ne umem* da radim tako Znam kako ti je. Ja kazem, na primer, coveku da je minuta animacije po zelji 1500 DEM, a on tresne sa stolice. Kaze, "pa znate li Vi kolike su plate?" Kao da to jedno s drugim ima veze! U stvari ima, plate narodnih (?!?) poslanika... >  U mom slucaju radi se o poslednjim ostacima strpljenja >  pred odlazak pred neku od ambasada :( Uostalom, vecina mojih >  prijatelja i porodice je vec otisla. Neki zlobnik koji radi isto sto i ti bi rekao : "Super, manja konkurencija!" A ja kazem : "Ajao, ode jos jedan koji zna i ostavi majmune koji ne znaju da uzimaju ono malo para sto jos ima." Sto rekose muzicari : Koliko nas jos ima? ubih se kucajuci zareze dJOLE
borland.222 asterix,
> Dobro, ovde ti neopravdane brisem, a za ostale izostanke bice > ti opravdane samo one prezentacije koje stvarno nisu dobro ispale. E hvala ti, sad mi je znatno lakše. > Mozes to da shvatis kao kad odes u bioskop, tresnes lovu za kartu, > a film bude los. Pa dobro, ipak neces odustati od odlazaka u > bioskop, mozda sledeci film bude dobar. Da, ali onda posle lošeg filma distributer i vlasnik bioskopa ne mašu džigericom pred posetiocima 'objašnjavajući' im kako su im oni omogućili tu 'divnu' predstavu. > Sto se kasete tice , razlog zasto ne zovemo ljude koji su ostavili > svoje adrese je taj sto mi nije vratio kasetu poslednji koji ju je > pogledao. Moja greska, poceo sam da je dajem na rec i tako je kaseta > isparila. a ovo je citat tvoje prethodne poruke u vezi istog pitanja kasete > Eto, tako ti je to u zivotu, ljudi nisu zadovoljni cak ni kada > im besplatno dajes kasetu da pogledaju. I ne samo to, svake Nekako si lako prevideo činjenicu da je ista nestala, ali si za- to bio ažuran da budeš ciničan :( !
borland.223 drpr,
-> Znam kako ti je. Ja kazem, na primer, coveku da je minuta -> animacije po zelji 1500 DEM, a on tresne sa stolice. Kaze, -> "pa znate li Vi kolike su plate?" Kao da to jedno s drugim -> ima veze! U stvari ima, plate narodnih (?!?) poslanika... Ne znam koliko ću ti pomoći ali imam ja jednog ortaka koji prodaje cvikere na bulevaru (nije reprezentativno ali...) i tako cvikeri po 15 dem i prođe čovek i pita jel pošto su on mu odgovori. žovek preblede i reče :"Znaš li ti da ja mogu za te pare da živim 15 dana?!" Ovaj ga blaženo pogleda i reče "čiveti sa mora a ovo je luksuz to se ne mora!" Znači neka bledi ako hoće dobru animaciju ima da pljune, uradiće mu neko i za 200Dem po minuti a onda kad krenu ljudi da se smeju za reklamu pući će i sledeću put će znati šta radi, valjda ,uf danas se više ništa ne zna :( cope
borland.224 nesaburbon,
>> E, ubo si u centar. Ja odrah prste i tastaturu pitajuci o >> Reflex-u 2 a ti ni mukajet. Ima li kakav demo, kod vas u >> CETu ili igde? Za sada nemam nista o Reflex-u. Potrudicu se da demo ili neki prospekt za ver. 2.0 nabavim sto pre. Stay tuned ! Nesaburbon
borland.225 nesaburbon,
>> Kada ce CETova legalizacija pirata? Od septembra. Nesto ce morati da se uradi da se originalni softver priblizi onima koji to stvarno zele i znaju da koriste. Uzmimo, na primer, principe objektnog programiranja. Koji god novi paket covek pogleda naleti na njih : Visual Basic, Access, PDX f/Win, cak su i radne tabele pocele da se grade od objekata (?). To navodim samo kao primer, a ne kao neku moju filozofiju, jer su prosla i ova godina stvarno promenile nacin koriscenja programskih paketa. Kako da te nove tendencije dopru do mladih ljudi i kod nas ? Dali smo mali doprinos sponzorisuci ovogodisnje takmicenje srednjih skola u Informatici i tom prilikom sam video sve te klince sa koliko entuzijazma rade zadatke (za neke od zadataka mi je trebalo bar 15 min. da ukapiram o cemu se tu radi). Koliko bi im znacila bar po jedna original kutija na stolu, uz racunar ! Piratskim kopijama se, ipak, samo mistifikuju novi programski paketi. Nesaburbon
borland.226 nesaburbon,
>> Da, ali onda posle loseg filma distributer i vlasnik >> bioskopa ne masu dzigericom pred posetiocima >> 'objasnjavajuci' im kako su im oni omogucili tu 'divnu' >> predstavu. Kako ne masu ? Pa toliko filmova se reklamiralo Oskarima i Palmama i nekim glavnim glumcima, a bili su (subjektivno) dosadni i prazni (poslednji Lynch, Wenders...). Mada, ne kazem, mozda su se reziseru, producentu, glumcima i jos po nekom dopali. >> Nekako si lako prevideo cinjenicu da je ista nestala, ali >> si zato bio azuran da budes cinican :( ! Kaseta je stvarno nestala. Vise razocaran nego cincan. Nesaburbon
borland.227 dr.grba,
>> Da, to je i nasa cena. Najpovoljnija cena dosada jos od vremena >> Marandove legalizacije pirata. Na ovu ponudu mogu samo da huknem i kažem 'E, gde ja ovo živim'... Garant bih izdejstvovao kupovinu kada bi klima u firmi bila bolja... ):
borland.228 dr.grba,
>> E, ubo si u centar. Ja odrah prste i tastaturu pitajuci o Reflex-u >> 2 a ti ni mukajet. Ima li kakav demo, kod vas u CETu ili igde? I uopšte, kakva je praksa imanja/distribucije/preporuke demo programa raznih paketa? Onomad se pojavio Excel demo, ako se ne varam iz vašeg izvora...
borland.229 corto,
>  hoce dobru animaciju ima da pljune, uradice mu neko i za >  200Dem po minuti a onda kad krenu ljudi da se smeju za reklamu >  puci ce i sledecu put ce znati sta radi, valjda ,uf danas se >  vise nista Naravno da se ne zna, jer tako treba! No, da ne skrecemo s teme, poenta je, po mome, sledeca: svi imamo sve programe i ceprkamo po njima. Mali broj ljudi koje znam ima dokumentaciju ili ima pristup istoj. Program se bez dokumentacija ZAISTA koristi max 50%. Naravno, mislim na monstrume tipa Quattro, AutoCAD, Corel itsl. Profi upotreba podrazumeva profi cenu. Amaterska stap-i-kanap upotreba podrazumeva sitne cene. U ovim uslovima, kada je vazno imati ista, a ne ono sto nam zaista treba, padanje cena je neminovnost. Mada ne radim s Borlandovim paketima, ono malo sto sam imao prilike me je uverilo da su ozbiljni. NAdam se da ce i CET biti dostojan statusa koji ima u odnosu na Borland i Misrosoft. Ovo je dobro mesto da se na miru i prijatelski isvadjamo, i kazemo nesiburbonu i ono sto mozda ne bismo u razgovoru, a on bi to trebaloda shvati kao korisnicku povratnu informaciju, jednu jaaako korisnu stvar za bilo koju ozbiljnu firmu. Apropo, ima li sta novog za Reflex2? dJOLE
borland.230 nesaburbon,
>> NAdam se da ce i CET biti dostojan statusa koji ima u >> odnosu na Borland i Misrosoft. Ovo je dobro mesto da se >> na miru i prijateljski isvadjamo, i kazemo nesiburbonu i >> ono sto mozda ne bismo u razgovoru, a on bi to trebalo da >> shvati kao korisnicku povratnu informaciju, jednu jaaako >> korisnu stvar. Tako ja to i shvatam, da kritike na Sezam-u ipak dolaze od ljudi koji bi starno zeleli da kupe originalni paket, samo da su cene cene nize ili bar nas standard visi i da im je iskreno krivo kada shvate da svoje znanje ne mogu da toliko unovce da takav novac ponovo uloze u znanje (lic. softver). Uostalom, (potencijalni) kupac je uvek u pravu. Sto se Reflex-a tice, za sada jos uvek nista. Nesaburbon
borland.231 jtitov,
>i recimo da se borimo za istu stvar. Ni ja sebi ne mogu da kupujem >softverske pakete koje bih zeleo, a toliko lepih stvari prolazi kroz >nasu radnju. Mislis da sam srecan zbog toga. Tebi je ipak lakse jer Nije moguce da vam nikada nije palo na pamet da bar nesto iskopirate za svoju dusu??????? Prosto ne mogu da verujem???? To bi bilo isto kao kada pcelar ne bi probao svoj med; ili poslasticar svoje kolace; ili mesar strpnuo malo lepih kobasica. Ali ako ste BAS toliko posteni, onda nesto nije bas u redu sa vama. Bez ljutis. Da ja radim u vasoj radnjici bar bi nesto iskopirao za svoju dusu. Dobro, programi su zapakovani, itd. ali sigurno moze da se postigne neki dogovor sa musterijom da se napravi kopija koja se ne bi dalje sirila.
borland.232 corto,
>  kopija koja se ne bi dalje sirila. Daaa, to je moguce isto kao i perpetuum mobile...nemoj da se pravis naivniji nego sto si, a i svi mi :>>> dJOLE
borland.233 dr.grba,
>> nesto iskopirao za svoju dusu. Dobro, programi su zapakovani, itd. >> ali sigurno moze da se postigne neki dogovor sa musterijom da se >> napravi kopija koja se ne bi dalje sirila. Šta ima da se dogovaraju sa mušterijom? Valjda mogu da otvore po primerak paketa radi prezentacije?
borland.234 corto,
>  kopija koja se ne bi dalje sirila. Daaa, to je moguce isto kao i perpetuum mobile...nemoj da se pravis naivniji nego sto si, a i svi mi :>>> dJOLE
borland.235 jtitov,
>> kopija koja se ne bi dalje sirila. >Daaa, to je moguce isto kao i perpetuum mobile...nemoj da se pravis >naivniji nego sto si, a i svi mi :>>> E pa vidis, kod mene vaze druga pravila; ako mi doticna osoba kaze 'ovo je samo za tebe' to tako i bude. I ne postoji razlog zasto bih nekome 'pozajmio' softver ako sam dao rec da necu da sirim. Cak ni najboljem drugu...
borland.236 vstan,
>E pa vidis, kod mene vaze druga pravila; ako mi doticna osoba kaze >'ovo je samo za tebe' to tako i bude. I ne postoji razlog zasto bih >nekome 'pozajmio' softver ako sam dao rec da necu da sirim. Cak ni Daaa. Situacija mi poznata. Znaci ima nas.
borland.237 corto,
>  >  E pa vidis, kod mene vaze druga pravila; ako mi doticna osoba >  kaze 'ovo je samo za tebe' to tako i bude. I ne postoji razlog >  zasto bih nekome 'pozajmio' softver ako sam dao rec da necu da >  sirim. Najzad da neko i ovo kaze! Umalo da otkucam SPS parolu (ne mogu da se nateram, a ovde bi isla 100%) dJOLE
borland.238 djelovic,
> Sto se kasete tice , razlog zasto ne zovemo ljude koji su ostavili > svoje adrese je taj sto mi nije vratio kasetu poslednji koji ju je > pogledao. Moja greska, poceo sam da je dajem na rec i tako je kaseta > isparila. Kaseta je kod mene - vi me niste zvali, a i ja sam skroz na nju zaboravio... :( Doneću ti je u ponedeljak.
borland.239 nesaburbon,
Pozdrav svima, Evo, posle krace pauze nastavlja se i nasa konferencija. Nadam se da ce biti vise razloga da je citate i pratite i da cemo uspeti da vas na vreme obavestavamo i o novim paketima i o ostalim stvarima koje prodajemo. Za koji dan stizu nam nova verzija Visual Basica-a, Visual C++, eventualno Access 1.1, a u oktobru i najavljene nove verzije svih hitova Borlanda i Microsofta. Nastavljaju se i prezentacije (kojih ste se sigurno zazeleli). O njima ce te biti blagovremeno obavesteni. Za pocetak, ko radi u Borland Pascalu i ima verziju 7.0, moze, uz najavu, da dodje kod nas i presnimi dodatak na 7.01. Potrebno je da donese dve 3.5" diskete. NESABURBON
borland.240 skerl,
│ Za pocetak, ko radi u Borland Pascalu i ima verziju 7.0, moze, │ uz najavu, da dodje kod nas i presnimi dodatak na 7.01. Potrebno │ je da donese dve 3.5" diskete. └──── Dva pitanjca: 1. u cemu se sastoji razlika tj sta su to ispravili 2. da li ova ponuda vazi samo za registrovane kupce :) Pozdrav, Skerl.
borland.241 nesaburbon,
Ispravljeni su uglavnom svi bagovi iz ver. 7.00 (ne pitaj koji). Ponuda vazi za sve (cak i za jednog dana registrovane kupce). NESABURBON
borland.243 dekiper,
Evo novih (osetno nižih) cena u CET-u... Pozdrav, Deki BORLAND - ObjectVision 2.1 250 - ObjectVision Pro 2.1 370 - Paradox 4.0 480 - Paradox 4.5 520 - Paradox Runtime 190 - Paradox SE 130 - Paradox LAN Pack (1 usr) 195 - Paradox SQL Link InterBase 535 - Paradox SQLL DEC Rdb/VMS 535 - Paradox SQL Link Novell 535 - Paradox SQL Link Oracle 535 - PDX Eng. 3.0 & Database Framw. 560 - NOVO ! Paradox for Windows 4.5 450 - NOVO ! Paradox f/Win Workgr. ed. 570 - dBASE IV 2.0 (DOS) 390 - dBASE IV Compiler 570 - dBASE IV LAN Pack (DOS/1 us) 280 - dBASE IV LAN Pack (10 us.) 2.790 - Quattro Pro 5.0 (prom.) 170 - Quattro Pro 5.0 f/Win 180 - Quattro Pro f/Win 5.0 Workgr. Ed. 240 - Quatro Pro LAN (1 usr.) 330 - Sidekick 2.0 130 - Borland C++ & App.Fram. 3.1 560 - Borland C ++ 3.1 390 - Turbo C ++ for Windows 3.1 Visualiz. 190 - Turbo C ++ 3.0 190 - Turbo Pascal f/Win 1.5 250 - Turbo Pascal 7.0 250 - Borland Pascal w/Objects 7.0 490 - Protogen 2.1 End User 100 - Brief 3.1 DOS & OS/2 150 - The World of ObjectWindows for C ++ 230 - The World C ++ 230 - The World of Objectvision 130 - Learn Paradox 4.0 today 140 MICROSOFT - Word 6.0 for Windows 850 - Excel 4.0 for Windows 850 - Powerpoint 3.0 for Windows 850 - Project 3.0 for Windows 1.190 - Works 4.0 for Windows 340 - Publisher 2.0 for Windows 340 - Win Office 3.0 (Word+Excel+Powp+Mail) 1.290 - Win Office Pro (Office + Access) 1.630 - Word 6.0 780 - Works 3.0 250 - Works 2.0 EAST EUROPE Vers. 250 - AlphabetPlus 265 - Foxbase Plus 386 690 - FoxPRO 2.5 for Windows 790 - FoxPro 2.5 850 - FoxPro Distribution Kit 850 - FoxGraph 490 - MS-DOS 6.0 Upgrade 180 - MS Windows 3.1 EE 240 - Windows NT 850 - Windows NT Upgrade 650 - Windows NT Advanced Server 2.590 - Win for Workgroups Starter Kit 1.490 - Windows for Workgr. User Kit 750 - W4W Starter Kit - Add On 970 - W4W User Kit - Add On 490 - Windows for Workgroups 450 - W4W Add On 180 - W4W Add On 5 Pack 490 - W4W Connect DOS 140 - Windows Productivity Pack 195 - Windows SDK 3.1 (CD) 620 - Windows DDK 3.1 (CD) 860 - Test for Windows 1.0 790 - Visual Basic 3.0 f/Win 350 Prof. Toolkit for VB 590 - Visual Basic 3.0 Prof. f/Win 850 - Visual C ++ Standard 350 - Visual C ++ Professional 850 - Quick C Compiler 2.5 170 - Quick C & Quick Assembler 470 - MS Access f/Windows 790 - Macro Assembler 6.1 350 - Basic Prof. Develop. Sys. 7.1 850 - C /C++ Prof. Dev. Sys. 7.0 850 - Cobol 1.890 - Fortran 5.1 760 - LAN Manager Serv. & 10 Us. 2.1 3.590 - LAN Manager 10 Users Ext. 2.1 1.990 - LAN Manager Unlim. Us. Exten. 9.900 - Multimedia Develop. Kit for Win. 1.090 OSTALI Baze Podataka - Clarion Prof. Developer 3.0 1.790 - CA Clipper 5.2 1.690 - Nantucket Tools III 1.590 - Superbase 4 f/Windows 1.490 - Superbase 4 Develop. Edt. 2.890 - Raima Database Manager 1.090 Pomocni programi - 386 Max 6.0 290 - Check-it 365 - Deskview 386 6.02 565 - Deskview/X 590 - Hi Jaak 2.1 570 - Hi Jaak 1.0 for Windows 590 - Norton Utilities 7.0 390 - Norton Commander 4.0 195 - Netroom 310 - Norton Desktop f/Win 2.2 390 - PC Tools 8.0 470 - PC Tools for Windows 470 - QEMM 7 330 - QRAM 230 - Spinrite 3.1 330 - Stacker 3.1 370 - Super PC Kwik Power Pak 3.1 320 Poslovna Grafika - Harvard Graphics 3.0 1.290 - Harvard Graphics f/Win 1.290 - Statgraphics 2.365 - Statgraphics 386 3.300 Tekst Procesori - Chi Writer 1.190 - Professional Write 2.2 610 - WordPerfect 6.0 for DOS 990 - WordPerfect 5.2 f/Windows 970 - Wordstar 7.0 980 - Wordstar f/Windows 990 Komunikacije - Procomm Plus 2.01 290 - Procomm Plus 1.0 f/Win 390 - LapLink Pro V 490 - WinFax PRO 3.0 350 Desktop Publishing - Adobe Photoshop 2.5 f/Win 1.790 - Adobe Illustrator 4.0 f/Win 1.490 - Corel Draw 4.0 & CD-ROM 1.290 - Harvard Draw 1.0 990 - Micrografx Designer 4.0 1.590 - Pagemaker 5.0 f/Win 1.790 - Pizzas Plus 360 - Toolbook f/Windows 1.290 - Ventura Gold for Dos 1.790 - Ventura Pub 4.1 Windows 1.790 Programski jezici - Watcom C/C ++ 9.5 1.790 - CodeBASE 5.0 990 - Symantec C/C ++ 6.0 Profess. 1.090 CAD Programi - DesignCAD Profess. Series 2.090 - DesignCAD 3D 1.090 - DesignCAD 6.0 2D 850 - MathCAD 4.0 f/Win 1.390 - MathCAD 2.5 . 1.150 - VinylCAD 1.690 - AutoCAD R12 5.990 - AutoCAD & AME 6.990 - AutoCAD f/Win 5.790 - 3D Studio 2.0 6.890 - Animator Pro 1.890 - Easy View 490 LOTUS - 1-2-3 3.4 Std. 990 - Lotus 1-2-3 4.0 f /Win 990 - Improv f/Win 2.1 1.490 - Symphony 2.2 Std. 790 - Smart Suite 1.790 - Ami Pro 3.0 1.090 - Freelance 2.0 f/Win 1.090 - Magellan 350 NOVELL - Novell Netware 2.2-5 Us. 1.550 - Novell Netw. 2.2 - 10 Us 3.490 - Novell Netw. 2.2 - 50 Us 6.990 - Novell Netw. 2.2 -100 Us 10.450 - Novell Netw. 3.11- 5 Us . 1.890 - Novell Netw. 3.11- 10 Us. 4.390 - Novell Netw. 3.11- 20 Us 5.690 - Novell Netw. 3.11-100 Us 12.090 - Novell Netw. 3.11-250 Us 21.700 LANTASTIC - Lant. AE-2 Ether.Star.Kit f/DOS 1.990 - Lant. AE-2 Ethr.St.K. f/Win ISA 1.990 - Lantastic AE-3 St. Kit 4.1 ISA 2.190 Xenix-Unix Programi - SCO Foxbase+ 386 2.590 - SCO Foxbase+ 386 RTime - Xenix 1.290 - Microfocus Cobol - Xenix 6.900 - RM Cobol 85 for Unix 6.750 - RM Fortran for Xenix 2.400 - SCO C ++ f/Unix 2.990 - Norton Utilities f/Unix 890 - SCO Unix 386 Develop. System 2.590 - SCO Unix 386 Operating Sys. (16 us) 2.690 - SCO Unix 386 Oper. System (unlim.) 3.790 - SCO TCP/IP Runtime Sys. Multi. 1.390 - SCO TCP/IP Dev. Sys.3.2 V4.2 990 - SCO NFS 1.2.1 1.590 - SCO Xenix 386 Dev. Sys 2.490 - SCO Xenix 386 Oper. Sys 2.490 - SCO VP/ix 1.2 (3+ users unlimited) 2.090 - SCO IPX/SPX 1.0.2 (unlim.) 1.190 - Corel DRAW! UNIX 2.190 - Open Desktop Pers. System 3.0 2.490 - Open Desktop Devel. System 3.0 3.890 - Open Desktop Server Upgrade 3.0 3.890 - WP for Unix 5 users 3.690 - WP for Unix 10 Users 6.490 - MS Word for Unix Multi 2.790 CREATIVE LABS - Multimedia Upgrade Kit + SoundBlaster Pro + Win 3.1 2.390
borland.244 wizard,
> - Chi Writer 1.190 > - Ami Pro 3.0 1.090 > - Word 6.0 for Windows 850 Da se zna ko kosi a ko vodu nosi! ;)))
borland.245 vstan,
>> - Chi Writer 1.190 >> - Ami Pro 3.0 1.090 >> - Word 6.0 for Windows 850 > >Da se zna ko kosi a ko vodu nosi! ;))) Pre ce biti da si pogresno shvatio ;)
borland.246 wizard,
> >> - Chi Writer 1.190 > >> - Ami Pro 3.0 1.090 > >> - Word 6.0 for Windows 850 > > > > Da se zna ko kosi a ko vodu nosi! ;))) > > Pre ce biti da si pogresno shvatio ;) ?
borland.247 yowo,
Sasvim je ispravni da je Chi Writer najskuplji tekst procesor! Onaj ko je dovoljno lud, da to koristi, valjda je i dovoljno lud da baci tolike pare.
borland.248 dekiper,
Nije do CET-a. ChiWriter je i napolju najskuplji word processor. Zašto je tako, teško je reći. Meni takođe nije logično. Za detaljnije, naravno 343-043.
borland.249 nesaburbon,
Poceli smo sa prodajom punih verzija i Upgrade-a programskog mega-hita Borland C++ 4.0. - Borland C++ 4.0 490 DEM - Upgrade BC++4.0 420 DEM Verovatno vec dosta znate o ovom programu, ali ipak, prepisacu Vam sta pise u reklami u novom Byte-u : What it takes to be the best C++ : - Uncompromising C++ support with templates, exception handling, and Run-time Type information - Customizable multi-pane Professional Editor featuring BRIEF technology - Four easy-to-use visual Experts to assist you in creating and customizing your applications - Fastest 16- and 32-bit C and C++ for Windows and 16-bit DOS compilers - ObjectWindows 2.0-the safest App. Framework with extensive API coverage - Tightly integrated VBX control support for C and C++, including Drag and Drop - Integrated GUI Debugger with Smart Breakpionts and Object Inspectors Navalite, sto se kasnije javite program duze cekate. NESABURBON
borland.250 nesaburbon,
Poceli smo da primamo uplate za Upgrade i pune pakete Paradox-a 4.5 za DOS i Win. Ko je zinteresovan nek' se javi. O utiscima o PDX f/Win Workgr. Edt. kroz 15 dana.
borland.251 nesaburbon,
Dobili smo prospekt za jedan veoma ambiciozan paket firme Borland : ** PARADOX 4.5 Development Edition for Windows ** Sta je sve dodato ? Napisacu vam na engleskom jer paket nismo jos dobili pa da ne bi bilo neke zabune ... " Tools include the SQL Tools source code to integrate pre-built code into applications for common client/server funcionality, such as remote updates and other management routines. Or select from enormous library of pre-built ObjectPAL routines from the Developer's Toolkit. With Borland SQL Link, connect the power of Paradox to SQL database servers such as Oracle or Microsoft SQL Server. Also included is the Resource Workshop, which allows you to quickly create Windows resources. etc......" Koga interesuje vise neka navrati u CET. NESABURBON