PCHARD.2

06 Jun 1992 - 29 Jun 1993

Topics

 1. maticne.ploce (403)
 2. dodaci (210)
 3. diskovi (1055)
 4. video.kartice (737)
 5. matricni.stamp. (275)
 6. laseri (222)
 7. mreze (88)
 8. kvarovi (872)
 9. nabavka (255)
 10. benchmark (24)
 11. razno (826)

Messages - dodaci

dodaci.1 zdimic,
Hi! Imali neko iskustva sa povezivanjem dva printera na jedan comp, i to da jedan bude povezan standardno a drugi preko serijskog porta. Ovaj drugi ima tu mogucnost da radi na serijskom portu. Inace comp prijavljuje tri serijska i jedan paralelni port pri podizanju. Na jednom od ova tri je mis, a dva su prazna, s tim da je jedan game port. Unapred hvala na pomoci. Zoran
dodaci.2 markma,
Kupio bih dobar filter za monitor. Molio bih nekog da mi preporuci koji su najbolji i gde kod nas mogu da se nabave odnosno kod koga. I naravno ako zna kolika je cena bar otprilike.
dodaci.3 zkrstic,
> Kupio bih dobar filter za monitor. Molio bih nekog da mi preporuci Dobar? Zovi Perihard, imaš telefone o njihovim oglasima, nemam nio jedan pri ruci, na žalost. Oni imaju najbolje (i najskuplje:( ) Pozdrav. ZKr
dodaci.4 isekulovic,
>> Dobar? Zovi Perihard, imaš telefone o njihovim oglasima, nemam >> nio jedan pri ruci, na žalost. Oni imaju najbolje (i najskuplje:( ) 340-016
dodaci.5 ppekovic,
>> Dobar? Zovi Perihard, imaš telefone o njihovim oglasima, nemam >> nio jedan pri ruci, na žalost. Oni imaju najbolje (i najskuplje:( ) Perihard prodaje "Fortuna" filter od koga ja nisam video bolji. Možda neko drugi jeste? Paya
dodaci.6 markma,
Ů Perihard prodaje "Fortuna" filter od koga ja nisam video Ů bolji. Mozda neko drugi jeste? Zvao sam ih danas i ljudi mi rekose da vise nemaju staklene filtere. Inace danas sam okrenuo preko 50 telefona razlicitih Prodavnica opreme i samo sam u Cet computer shopy nasao filtere po ceni od 210 DM.
dodaci.7 jtitov,
> filtere. Inace danas sam okrenuo preko 50 telefona > razlicitih Prodavnica opreme i samo sam u Cet computer > shopy nasao filtere 50 tel?!? Nije lose. Sta mislis o tome da posaljes ovamo tih "50 telofona" sa adresama, a takodje i svako ko zna za jos neke dilere hardvera/softvera, pa da se formira jedna lepa baza prodavaca.
dodaci.8 markma,
Ů 50 tel?!? Nije lose. Sta mislis o tome da posaljes ovamo Ů tih "50 telofona" sa adresama, a takodje i svako ko zna za Ů jos neke dilere hardvera/softvera, pa da se formira jedna Ů lepa baza prodavaca. Sto da ne samo sad trenutno nemam vremena ali ovih dana stize, ali to su sve normalne prodavnice opreme cije sam telefone pokupio iz racunara.
dodaci.9 jtitov,
> ali to su sve normalne prodavnice opreme cije sam telefone > pokupio iz racunara. U tome i jeste kvaka! Sto si ti POKUPIO, tj. sredio sve te telefone. Baza podataka i jeste: uredjena grupa podataka koji se odnose na istorodne pojave. Ha, koja definicija. Iz malog mozga.
dodaci.10 markma,
Ů U tome i jeste kvaka! Sto si ti POKUPIO, tj. sredio sve te Ů telefone. Baza Nema problema stize ovih dana.
dodaci.11 dragisha,
ű> Perihard prodaje "Fortuna" filter od koga ja nisam video ű> bolji. Možda neko drugi jeste? Ja. Zove se Hoya i apsolutno je najbolji! Ali i najskuplji:((x dragisha
dodaci.12 mnikolic,
> Ja. Zove se Hoya i apsolutno je najbolji! Ali i najskuplji:((x Nije čudo. žini mi se da je Hoya vrlo cenjena firma u izradi raznih filtera koji se koriste u fotografiji. m.
dodaci.13 ndragan,
/ da vise nemaju staklene filtere. Mi smo nekome bili nabavili par staklenih filtara prošle godine. Nisam nimalo oduševljen - vidim sebe na ekranu. Bljak. Jel' ima matiranih?
dodaci.14 markma,
Ů nimalo odusevljen - vidim sebe na ekranu. Bljak. Jel' ima Ů matiranih? Neznam za matirane, ali je meni neophodan posto jako puno vremena provodim poder racunara pa me bole oci i glava, tako da sam sada kupio filter i za sada nema tih problema.
dodaci.15 zsiz,
Dali neko ima iskustva sa ugradnjom I/O kartice koja ima ugradjen sat u PC koji ima sat na osnonvoj ploči /motherboard-u?
dodaci.16 dejanr,
>> Dali neko ima iskustva sa ugradnjom I/O kartice koja >> ima ugradjen sat u PC koji ima sat na osnonvoj ploči Ja. Sa jednom takvom karticom smo se... da ne kažem šta, celo popodne, i najzad skalpel, pa odsekli sat. Posle toga je radila dobro. Mora biti da ima neki mikroprekidač kojim se isključuje taj sat, ali ako nema dokumentacije, mala šansa da ga nađeš, uz sve one RS232 portove.
dodaci.17 danko,
> Dali neko ima iskustva sa ugradnjom I/O kartice koja > ima ugradjen sat u PC koji ima sat na osnonvoj ploči > /motherboard-u? Obično su takve tarice za XT, a sat na osnovnoj ploči ima samo AT. Odatle sledi -> šta će ti takva kartica uopšte ? Ako je to XT Multi IO karta onda podržava i flopi ali samo do 720KB. DANKO
dodaci.18 jtitov,
> Mi smo nekome bili nabavili par staklenih filtara prosle > godine. Nisam A pa pretera ga ti! :) Em softver, em hardver, em profesura, em sada jos i izrada filtera, pa ce biti jos i zavarivanje, vodoinstalaterstvo, elektronika, radiomaterstvo, voznja camcem, pecanje, planinarenje, skijanje, sankanje, lov na leptire, ...
dodaci.19 jtitov,
> Dali neko ima iskustva sa ugradnjom I/O kartice koja > ima ugradjen sat u PC koji ima sat na osnonvoj ploci > /motherboard-u? Nekada davno sam kupio za firmu jednu takvu katricu. Bila je XT racunar i na sebi je osim sata imala i kontrolere za flopi/hard disk. I dan danas lepo radi, jedino sto pre bilo kog rada treba jednim programcetom inicijalizovati sat da bi pokazivao tacno vreme. Znaci NE PODESAVATI svaki put vreme, nego samo inicijalizovati.
dodaci.20 ndragan,
/ provodim poder racunara pa me bole oci i glava, tako da sam sada Bolja stvar od filtera (prema mom iskustvu) je 1) spuštanje monitora na nivo tastature (ne na makinu), čime se dobija bolji položaj vrata, inače stvarno boli glava; 2) blago zamračenje slike; blješteća slova zaista zamaraju i 3) izbegavanje programa koji mnogo skroluju :). Nemam filter, a tu i tamo kad odem na teren, ako je mrežica, skidam pa onda radim. Bue_ Ndragan
dodaci.21 zsiz,
>Ja. Sa jednom takvom karticom smo se... da ne kažem šta, >celo popodne, i najzad skalpel, pa odsekli sat. Posle toga >je radila dobro Za tu karticu ima neko uputsvo ali veoma šturo. Nema DIP prekidače za podešavanje nego konektore sa đamperima. U uputstvu je opisano kako podesiti RS232 portove, LPT port ali u vezi sata pominje se samo da postoji integralno kolo /sat ali ništa više. Dali možeš da mi napišeš kakvo je bilo IC kolo na toj I/O kartici? Naime dali je sat IC bilo u DIL kučištu sa rastojanjem izmedju dva reda nožica od 7,54 mm ili je bilo veče?
dodaci.22 zsiz,
>Obično su takve tarice za XT, a sat na osnovnoj ploči ima samo AT. >Odatle sledi -> šta će ti takva kartica uopšte Tačna je tvoja konstatacija iz prve rečenice. Karticu imam od pre i hteo sam da je zamenim za neku drugu karticu koja meni treba. Vlasnik te druge kartice ima AT i onda se javio problem koji sam ja opisao. P.S. I/O kartica bi mogla da posluži i za slušanje .mod muzike u stereo tehnici jer za to trebaju dva printer porta, a večina nas ima samo jedan printer port.
dodaci.23 zsiz,
>Nekada davno sam kupio za firmu jednu takvu katricu. Bila je XT racunar i >na sebi je osim sata imala i kontrolere za flopi/hard disk. I dan danas >lepo radi, jedino sto pre bilo kog rada treba jednim programcetom >inicijalizovati sat da bi pokazivao tacno vreme. Znaci NE PODESAVATI svaki >put vreme, nego samo inicijalizovati Tačno. Samo kod mene je drugi problem. I/O kartica ima sat na sebi. Motherboard ima sat na sebi. Ta dva sata dolaze u konflikt.
dodaci.24 dejanr,
>> Dali možeš da mi napišeš kakvo je bilo IC kolo na toj I/O kartici? >> Naime dali je sat IC bilo u DIL kučištu sa rastojanjem izmedju dva >> reda nožica od 7,54 mm ili je bilo veče? Uh, bojim se da se tako dobro ne sećam, bilo je to pre 2-3 godine. žini mi se (a može biti da se varam) da je bilo u pitanju jedno oveće četvrtasto kućište na kome je bio nacrtan sat, ličilo je na one satove koji su ugrađivani u (kod nas čuvene) Protec AT ploče.
dodaci.25 markma,
Ů Bolja stvar od filtera (prema mom iskustvu) je 1) Ů spustanje monitora na nivo tastature (ne na makinu), cime Ů se dobija bolji polozaj vrata, Hvala, ali dve stvari da ti kazem. Prvo meni je monitor od uvek stajao na istoj visini sa tastaturom i drugo vec sam kupio filter. Hvala u svakom slucaju.
dodaci.26 ndragan,
/ A pa pretera ga ti! :) Em softver, em hardver, em profesura, em sada / jos i izrada filtera, pa ce biti jos i zavarivanje, / vodoinstalaterstvo, elektronika, radiomaterstvo, voznja camcem, / pecanje, planinarenje, skijanje, sankanje, lov na leptire, ... Smanji maloo... nisam profesor već šest godina, u elektroniku se razumem ko marica u krivi džojstik, što bi reko Banuško; filtere smo preprodavali. Priznajem da sam sam proizveo (bljak) sliku koju sam video (svoj odraz, to jest). Što se tiče vodovoda, radio sam i to, ali majstori su brži. Veslam ponekad do druge obale. Ponekad pomažem ćaletu kad peče rakiju. Od sporta samo bicikl, i to ne takmičarski, nego gradski solo reli. Ne pecam, mi iz Alasa radimo sa mrežama (ređe Novel, više RPTI). E, da, i dve stare ljubavi: amaterski film/fotografija, i SF. I pre svega, svečano objavljujem prvi zub svoje ćerkice :), bio je proslavljen radno i svečano.
dodaci.27 bearboy,
˙¨:> stereo tehnici jer za to trebaju dva printer porta, a vecina BEEP ! WRONG ! To se moze jednostavnije resiti sa STEREO-ON-ONE, a i nema toliko zica :)
dodaci.28 jtitov,
> I pre svega, svecano objavljujem prvi zub svoje cerkice > :), bio je proslavljen radno i svecano. Cestitke, cestitke... Bogme, kada se sretnemo, nece biti samo proslava useljenja u novu zgradu, nego novi zubi, novi klinci, ...
dodaci.29 zkrstic,
> I pre svega, svečano objavljujem prvi zub svoje ćerkice :), bio je > proslavljen radno i svečano. Mashala na zubu! U pravoj temi! PC.HARD:Dodaci :))))) Mashala još jedared Zkr :)
dodaci.30 mirijevac,
Da li može MFM kontroler koristiti floppy 360K i hard za XT.I kako to radi?
dodaci.31 dejanr,
>> Da li može MFM kontroler koristiti floppy 360K i hard za XT.I kako >> to radi? Problem 1: da li je MFM kontroler 16-bitni (većina jeste, ako su bazično za AT). Ako jeste, zaboravi. Ako nije, verovatno će moći
dodaci.32 mstanic,
Ima li neko neko drajver za Mustek Matador 105 ručni skener? Ako ima može u mail. hvala
dodaci.33 macak,
Jedan moj ortak ima neke lude ideje sa misem pa ga interesuje da li se na njega, odnosno, da li mis kada se pomera u nekom pravcu daje digitalne ili su to neki anlogni signali?
dodaci.34 michelle,
> da li se na njega, odnosno, da li mis kada se pomera u > nekom pravcu daje digitalne ili su to neki anlogni > signali? Daje digitalno analogne signale ;). A sad ozbiljno, dovoljno je da mu kažeš da se u mišu nalaze dva opto-kaplera (1 za x i 1 za y-osu). pozdrav, michelle
dodaci.35 danko,
> Jedan moj ortak ima neke lude ideje sa misem pa ga interesuje > da li se na njega, odnosno, da li mis kada se pomera u nekom > pravcu daje digitalne ili su to neki anlogni signali? Svaki miš daje digitalne signale. Oni u većini slučajeva nastaju iz senzora koji daju impulse pri okretanju točkića koje frikcijom okreće kuglica. Kod seriskog miša mikroprocesor vrši brojanje tih signala i šalje ih preko RS232 porta (odatle se i napaja) u računar. Vrlo digitalno! DANKO
dodaci.36 milan,
> kuglica. Kod seriskog miša mikroprocesor vrši brojanje tih signala i !!!!!!!! > šalje ih preko RS232 porta (odatle se i napaja) u računar. Vrlo > digitalno! Serijskog! Pl poz M
dodaci.37 mstanic,
>> se u mišu nalaze dva opto-kaplera (1 za x i 1 za y-osu). Sigurno je lapsus. Mislio si četiri optokaplera (2 za x i 2 za y osu) mada i nisu baš optokapleri.
dodaci.38 michelle,
>>> se u mišu nalaze dva opto-kaplera (1 za x i 1 za y-osu). ^ para > Mislio si četiri optokaplera (2 za x i 2 za y osu) mada > i nisu baš optokapleri. Nisu, ali "liče", a njemu je i to dovoljno kao informacija. pozdrav, michelle
dodaci.39 macak,
reply na sve poruke u vezi pacova :) Svima hvala za informacije. Koliko ce to pomoci mom drugaru, videcemo. Njegova ideja je bila da on od pacova napravi osciloskop (ili bar nesto sto bi licilo na njega). On smatra da ako moze nekako da prikljuci recimo sinusni signal na odgovarajuce "opto-kaplere", prekidace ili sta se vec nalazi u pacovu (za vertikalno pomeranje), onda bi uz pomoc pacova imao signal na ekranu koga bi morao jos da razvuce (uz pomoc nekog softvera). To je ideja. Koliko je to izvodljivo, pitanje je. pozdrav svima - macak.
dodaci.40 robert,
<:> prikljuci recimo sinusni signal na odgovarajuce "opto-kaplere", <:> prekidace ili sta se vec nalazi u pacovu (za vertikalno <:> pomeranje), Hmmm... glodar radi tako što ima dva točkića sa prorezima, po jedan za x i y koji se vrte u zavisnosti od pomeranja kugle, promenljivim brzinama. Te brzine se mere tako što se broji koliko puta je prekinut svetlosni zrak koji daje LED dioda sa jedne strane točkića (nešto kao svetlosna rampa) a sa druge strane točkića se nalazi fotoosetljiva komponenta (ne znam baš tačno koja, valjda neko IC) koje radi ono što sam malopre reko. Ti signali su dakle odmah digitalizovani tako da mislim da nema A/D konvertora u glodaru. Pravo da ti kažem, nemam ideju gde bi se sad ti kačili sinusni signali i kakav osciloskop može da se napravi (po svemu sudeći - nikakav) ali ako nekog ne mrzi, može da napravi uređaj za merenje brzine (vetra, protoka i šta ti ja znam).
dodaci.41 milan,
> kuglica. Kod seriskog miša mikroprocesor vrši brojanje tih signala i !!!!!!!! > šalje ih preko RS232 porta (odatle se i napaja) u računar. Vrlo > digitalno! Serijskog! Pl poz M
dodaci.42 danko,
> Njegova ideja je bila da on od pacova napravi osciloskop (ili bar > nesto sto bi licilo na njega). On smatra da ako moze nekako da JAOJ, a mi ozbiljno odgovarali na poruku. Taj pacov treba da se druži sa zkr-ovim krticama, pa da se zajedno ogledaju u osciloskopu! DANKO
dodaci.43 mstanic,
>> prikljuci recimo sinusni signal na odgovarajuce >> "opto-kaplere", prekidace ili sta se vec nalazi u pacovu >> (za vertikalno pomeranje), onda bi uz pomoc pacova imao >> signal na ekranu koga bi morao jos da razvuce (uz pomoc >> nekog softvera). To je ideja. Koliko je to izvodljivo, >> pitanje je. Savetuj mu da odustane, sem ako se ne drži pravila "Zašto jednostavno, kad može komplikovano".
dodaci.44 ndragan,
/ reply na sve poruke u vezi pacova :) / pozdrav svima - macak. Sad će da padne igranjac mačke i miša...
dodaci.45 fole,
Moj drugar ima Artec A-400 ručni skener. Zamima ga da li neko ima isti model i kakva su njegova iskustva ( sa 16 nijansi sivog). Takođe ga brine i Image 72 ( program dobijen sa skenerom), i pita se da li tu leži odgovor? Ima on i neki drugi progam pored Image-a, ali neuspeva da setuje prenos preko DMA-3 kanala. Odgovarajući SYS bi lepo pasovao? &Fole
dodaci.46 broker,
> Njegova ideja je bila da on od pacova napravi osciloskop > (ili bar nesto sto bi licilo na njega). On smatra da ako > moze nekako da Nek odustane. Može da proba da za to iskoristi GAME PORT ako ga ima u racunaru, ali je AD u konvertor u GAME PORT-u vrlo spor.
dodaci.47 broker,
> Njegova ideja je bila da on od pacova napravi osciloskop > (ili bar nesto sto bi licilo na njega). On smatra da ako > moze nekako da Nek odustane. Može da proba da za to iskoristi GAME PORT ako ga ima u racunaru, ali je AD u konvertor u GAME PORT-u vrlo spor.
dodaci.48 oki.,
H E L P !!!! Traže se drajveri ili programi za rad sa ručnim skenerom ARTEC A400 (klasa GENIUS 2000,4000,4500). Drug mi ima skener, a 'zahvaljujući' IMAGE 72 (program koji se dobija uz skener) ne može da koristi sve njegove mogućnosti (npr. skeniranje u nijansama sivog). Ima program SCAN EDIT ali ne može da ga koristi jer program prijavljuje grešku: DMA CONTROL CHECK ERROR (ili tako nešto). Pozdrav, 3OPAH.
dodaci.49 vvelisavljev,
> Traže se drajveri ili programi za rad sa ručnim skenerom > ARTEC A400 (klasa GENIUS 2000,4000,4500). Drug mi ima skener, Jesi li probao sa DRHALO?
dodaci.50 oki.,
>> Jesi li probao sa DRHALO? Nije. žemu to služi (a još i neradi:). I gde to da nađem? Pozdrav, 3OPAH.
dodaci.54 petkovicd,
Interesuje me sta je sve potrebno kupiti od opreme za PC da bi mogao da se koristi za rad sa sintisajzerima i u opste muzikom recimo kao mikseta + bar recimo 8okanalni magnetofon. Pretpostavlam da su to neke muzicke kartice samokoje i kakve i gde se nabavljaju i za koje pare? Dejan
dodaci.55 kermit,
Kao prvo baci PrC-a u đubre i kupi Atari Megu ili običnog 1040. On fura sintisajzere kako hoćeš, softvera ima i više nego što ti treba, a od dodataka ti fali samo midi kabl
dodaci.56 dnikolic,
Zna li neko da popravlja pacove? Imam GM-F301, i nije kabal u pitanju. dn
dodaci.57 d.petrovic,
Ă> Zna li neko da popravlja pacove? Imam GM-F301, i nije kabal u Ă> pitanju. To još nisam probao, mail me pa da vidimo :)
dodaci.58 mstanic,
Da li neko zna kako se spaja Džojstik na PC ? Ako neko zna neka ne bude lenj i nek odgovori. Hvala
dodaci.59 bulaja,
│Da li neko zna kako se spaja Dzojstik na PC ? └─── Potrebno je da imas I/O karticu sa Game portom (kod mene je to 15-pinska zenska uticnica).
dodaci.60 dejanr,
>> Da li neko zna kako se spaja Džojstik na PC ? Ako tvoja RS232 karta ima game port, onda se ušteka u njega. Ako nema, kupi se kartica sa game portom.
dodaci.61 petrovics,
>> >> Da li neko zna kako se spaja Dzojstik na PC ? >> >> Ako tvoja RS232 karta ima game port, onda se usteka u njega. >> Ako nema, kupi se kartica sa game portom. A kako se dzojstik za kucne racunare (sa 9-pinskim konektorom) spaja na taj 15-pinski? To jest koja zica gde ide ? pozdrav, PACA
dodaci.62 dejanr,
>> A kako se dzojstik za kucne racunare (sa 9-pinskim konektorom) >> spaja na taj 15-pinski? To jest koja zica gde ide ? Ne možeš, na žalost, spojiti džojstik sa prekidačima (a takva je većina džojstika za Commodore 64 itd) na analogni port. Trebala bi ti za to posebna kartica, video sam jednom takvu ali izgleda da su dosta retke (mada su i jeftine).
dodaci.63 petrovics,
Moze li neko da mi kaze dali su dzojstici za PC analogni (sa potenciometrima) ili sa prekidacima? Ako postoje obadve vrste dali su oni medjusobno kompatibilni a ako nisu kako se koji koristi? Kako da proverim da li dzojstik dobro funkcionise? Jedan moj prijatelj je kupio djojstik za PC i meni se cini da je rec o dzojstiku sa potenciometrima. Medjutim nismo mogli da ga aktiviramo i proverimo ni iz jednog programa i igre (PRINCE na primer)? Ima li neko predlog kako da testiramo ispravnost djojstika i jeli neko igrao neku igru sa dzojstikom i koju? unapred zahvalan PACA
dodaci.64 mstanic,
dejanr >> Ako tvoja RS232 karta ima game port, onda se ušteka u >> njega. Ako nema, kupi se kartica sa game portom. bulaja >> Potrebno je da imas I/O karticu sa Game portom (kod mene >> je to 15-pinska zenska uticnica). Hvala obojici. Znam ja to i imam karticu sa game portom i znam da je krajnje logično da se "ušteka" konektor u konektor, ali sam mislio (mada vidim da nisam rekao) na elekričnu shemu spajanja.
dodaci.65 bulaja,
│Znam ja to i imam karticu sa game portom i znam da je krajnje logicno da │se "usteka" konektor u konektor, ali sam mislio (mada vidim da nisam │rekao) na elekricnu shemu spajanja. └─── Sto odma ne kazes :) - imas u datoteci \ibmpc\info\pccables.zip (kratka je, 5 Kb) semu i Game i Joystick konektora.
dodaci.66 mstanic,
>> Jedan moj prijatelj je kupio djojstik za PC i meni se >> cini da je rec o dzojstiku sa potenciometrima. Medjutim >> nismo mogli da ga aktiviramo i proverimo ni iz jednog >> programa i igre (PRINCE na Za PC-game port treba džojstik sa potenciometrima, jer on ima na game portu a/d konvertor koji meri otpor tih spoljnih potenciometara u džojstiku. Ja sam jeftino kupio neki dzojstik (quickshoot ili tako nešto) i pokušao sam da ugradim u njega otpornike umesto potenciometara, ali tako jednostavno nije išlo. Onda sam uz pomoć jednog čipa i šest otpora ipak uspeo da napravim, ali za sada radi samo sa wolfenstein-om kako treba, sa sokoban-om gura samo napred i levo, elita zablokira a ostale igre nisam probao. Zato sam i postavio pitanje da li neko zna kako to treba rešiti da se ne mučim, a ako ne dobijem odgovor, verovatno ću oko nove godine još malo da čačkam ne bi li radio i sa ostalima.
dodaci.67 vvelisavljev,
> aktiviramo i proverimo ni iz jednog programa i igre (PRINCE na > primer)? Ima li neko predlog kako da testiramo ispravnost Obično CTRL+J aktivira korišćenje džojstika u većini igara. Sigurno može u Duelu a mislim i u Princu.
dodaci.68 oki.,
>> Moze li neko da mi kaze dali su dzojstici za PC analogni (sa >> potenciometrima) ili sa prekidacima? Džojstici za PC su analogni. >> Kako da proverim da li dzojstik dobro funkcionise? >> Jedan moj prijatelj je kupio djojstik za PC i meni se cini da je >> rec o dzojstiku sa potenciometrima. Medjutim nismo mogli da ga >> aktiviramo i proverimo ni iz jednog programa i igre (PRINCE na >> primer)? Ima li neko predlog kako da testiramo ispravnost >> djojstika i jeli neko igrao neku igru sa dzojstikom i koju? Na žalost i sam sam imao (imam) problema sa džojsticima. U sobi mi 'vise' dva neupotrebljiva džojstika >Quick joy M5< (oznaka 201). Oni jesu ispravni, ali ne rade (koji paradoks:) - namenjeni su za PC računare, imaju 15 polni konektor, analogni su, imaju potenciometar za kalibraciju (centriranje), ali...). Problem je izgleda što džojstici nisu u potpunosti analogni. Umesto dva potenciometra za računanje pravca, džojstik ima četiri prekidača (kao i obični džojstici), i 'parče' elektronike koje stvara analogni signal. Moj kompjuter 'ne vari' dobro takve signale pa se u igrama registruje samo pomeranje na gore i na levo, i pri tom je nemoguće centrirati ga. Najveća nevolja je što sam ga odneo kod druga i tamo RADI (kasnije sam probao i na tri druga računara i nije radio). Zaključak: Džojstik je možda ispravan, ali mu se ne sviđa tvoj komjuter! Pre nego što ga otpišeš, proveri ga na još kojem računaru. Što se tiče igara, evo nekih za koje znam da imaju opciju za džojstik : Golden Axe, The Duel, Barbarian, Falcon 3 ... Ako ti je pri ruci Quick Basic, imas naredbe STICK(x) i STRIG(x) koje kontrolišu džojstik (x je 0 ili 1). Ako ti bude trebalo, prekucaću ti test program koji sam dobio sa džojsticima. Pozdrav, 3OPAH.
dodaci.69 oki.,
>> Znam ja to i imam karticu sa game portom i znam da je >> krajnje logično da se "ušteka" konektor u konektor, >> ali sam mislio (mada vidim da nisam rekao) na elekričnu >> shemu spajanja. Šema PC džojstika je bila objavljena pre xx brojeva u Svetu Kompjutera. Nažalost ne znam koji je to bio broj, potražiću ga, pa ću ti javiti. Pozdrav, 3OPAH.
dodaci.70 petrovics,
>> kontrolisu dzojstik (x je 0 ili 1). Ako ti bude trebalo, prekucacu ti >> test program koji sam dobio sa dzojsticima. Hvala na pomoci a za test program nemoras da se mucis, mogu isam. Ipak djojstik jos uvek ne radi a proban je na drugom racunaru i radi odlicno. Koce da ga zna sta mu fali !? :((((
dodaci.71 korvin,
­­>> Sto odma ne kazes :) - imas u datoteci ĐibmpcĐinfoĐpccables.zip ­­>> (kratka je, 5 Kb) semu i Game i Joystick konektora. A ima li u toj datoteci i raspored pinova za tastaturu ? Naime, hoću da proširim tastaturu , ali petožilni kabl je problem. žuo sam da jedan pin nije potreban pa bih pokušao sa četvorožilnim kablom. Naravno, da bih znao koji pin nije potreban treba mi šema :) P.S. Uh bre, ala je ovo konfuzna poruka ;))
dodaci.72 dsoskic,
> A ima li u toj datoteci i raspored pinova za tastaturu ? Naime, hoću da Pin No. │ Signal Name ─────────┼─────────────── 1 │ Clock 2 │ Data 3 │ Spare 4 │ Gnd 5 │ +5v (500mA-max) Pozdrav, Danko p.s. imaš sve lepo i nacrtano u priloženom keyboard.arj (pcx). keyboard.arj
dodaci.73 korvin,
­­>> Pin No. │ Signal Name ­­>> ─────────┼─────────────── ­­>> 1 │ Clock ­­>> 2 │ Data ­­>> 3 │ Spare ­­>> 4 │ Gnd ­­>> 5 │ +5v (500mA-max) ­­>> ­­>> Pozdrav, Danko Puno hvala na pomoći. Pretpostavljam da spare ne moram da priključujem ?
dodaci.74 dnikolic,
Zelim da nabavim Fax-modem karticu. Priznajem da nisam expert za tu oblast, pa me zanima na sta treba da obratim paznju. Video sam da tu ima puno caka oko hardvera (9600/2400, S/R, MNP, itd. ), a zanima me i sta treba imati od soft- vera ( ja sam vec nesto nabavio :). Hvala, dn
dodaci.75 vvelisavljev,
> Ipak djojstik jos uvek ne radi a proban je na drugom racunaru i > radi odlicno. Koce da ga zna sta mu fali !? :(((( Možda ti nije uključen "skakačem" :) game port? Kod mene je na primer bio obrnuto utaknut kabel koji spaja port sa karticom. (crvena ide na 1)
dodaci.76 pele,
=} Zelim da nabavim Fax-modem karticu. Priznajem da nisam =} expert za tu oblast, pa me zanima na sta treba da obratim =} paznju. Video sam da tu ima puno caka oko hardvera =} (9600/2400, S/R, MNP, itd. ), a zanima me i sta treba =} imati od softvera ( ja sam vec nesto nabavio :). Sto se tice samog fax-modema obrati paznju da brzina faxa bude 9600b jer na toliko radi vecina pravix faxova.Takodje da bude i Send/Receive tj. da primas i da saljes faxove. Za modemski deo pozeljno je da postoji hardverski MNP5 protokol ali to poskupljuje cenu doticnog. Softvera za kontrolu faxa imas dosta (BitFax,Vinfax,...) tako da je tu najmanji problem. pele.
dodaci.77 dsoskic,
> Puno hvala na pomoći. Pretpostavljam da spare ne moram da priključujem ? Naravski
dodaci.78 broker,
>>> A kako se dzojstik za kucne racunare (sa 9-pinskim >>> konektorom) spaja na taj 15-pinski? To jest koja zica > gde ide ? > > Ne možeš, na žalost, spojiti džojstik sa prekidačima (a > takva je većina džojstika za Commodore 64 itd) na analogni > port. Ako džojstik ima mikroprekidače - može. Potrebno je samo malo prepraviti ga - ubaciti par otpornika i promeniti konektor...
dodaci.79 broker,
> Ja sam jeftino kupio neki dzojstik (quickshoot ili tako > nešto) i pokušao sam da ugradim u njega otpornike umesto > potenciometara, ali tako jednostavno nije išlo. Preporučujem ti da podešavanja radiš uz pomoć nekog test programa koji, kao npr. CheckIt, može da ti grafički prikaže položaje džojstika. tada samo treba da menjaš otpornike dok ne pronađeš odgovarajuće vrednosti... Tako sam podešavao ovaj moj analogni džojstik kućne izrade. Jedina razlika je što je moj stvarno analogni, sa potenciometrima.
dodaci.80 spece,
> Mozda ti nije ukljucen "skakacem" :) game port? Kod mene je na > primer bio obrnuto utaknut kabel koji spaja port sa karticom. > (crvena ide na 1) Stvarno, sta moze da bude uzrok neregularnog rada game porta? Simmptomi su sledeci: - igre prepoznaju djoistik. - trazi se i centriranje (uradi se) - posle toga dzoistik reaguje cudno: ide samo na jednu stranu, radi samo do polovine ekrana, reaguje cas prebrzo, sas presporo itd. Nemoguce ga je koristiti. Nijedno dugme (potenciometar) ne pomaze, niti se primecuje da ista radi. Dali se neko sreo sa takvim problemima?
dodaci.81 petrovics,
>> Mozda ti nije ukljucen "skakacem" :) game port? Kod mene je na >> primer bio obrnuto utaknut kabel koji spaja port sa karticom. (crvena >> ide na 1) Za "skakaca" neznam jer moj ortak (njegov je dzojstik u pitanju) nije dobio uputstvo uz karticu (nasi dileri :((( ) pa ne znam koji dzamper to radi. Sto se tice kabla, stavljan je na oba nacina. Programi prepoznaju samo pritiske na tasterima za pucanje (dva tastera) a pomeranje uopste ne registruju. Moze li nekako da se utvrdi gde je problem? pozdrav, PACA
dodaci.82 kenza,
[;> - posle toga dzoistik reaguje cudno: ide samo na jednu stranu, radi [;> samo do polovine ekrana, reaguje cas prebrzo, sas presporo itd. [;> Nemoguce ga je koristiti. Nijedno dugme (potenciometar) ne pomaze, [;> niti se primecuje da ista radi. [;> Dali se neko sreo sa takvim problemima? Ja sam se nazalost susreo sa tim problemom(jos uvek ga imam) :(((
dodaci.83 mstanic,
>> Preporučujem ti da podešavanja radiš uz pomoć nekog test >> programa koji, kao npr. CheckIt, može da ti grafički >> prikaže položaje džojstika. Možeš li mi reći gde ima takav program ?
dodaci.84 dtadic,
>> Mozes li mi reci gde ima takav program ? Checkit se moze naci ne Euklidu i Pingvinu, za ostale BBS-ove nisam siguran. Ako ti je hitno javi mi se na mail. DT
dodaci.85 mbasic,
Danas mi se zalio kolega na poslu. Nedavno je doputovao iz inostranstva i doneo dzojstik, mislim Quick Shoot. NaKK kutiji je pisalo da je za PC tako da sa kompatibilnoscu nebi trebalo da ima problema. Elem, dzojstik je prikljucen u Game Port, ali ne reaguje. Bolje receno ne reaguje kako treba. U igri Prince samo kada se povuce palica ka sebi on reaguje, u ostalim pravcima nista. Ne reaguje ni u Flight Simulatoru 4.0 iako je prijavljen. Kako cu ovih dana svratiti do njega, ako ima nekog ko se razume u ove sprave (ja ih nikada nisam imao ili sa njima radio) neka mi ostavi neku zgodnu poruku, npr. da li je potreban drajver, kako podesiti prekidace na dzojstiku i tome slicno. U medjuvremenu ja cu pokusati da saznam koji je ta▀cno model ove sprave za igranje. Pozdrav M. Basic
dodaci.86 broker,
> Možeš li mi reći gde ima takav program ? Zar ga nema na svakom ćošku? Probaj da nađeš kod nekog prijatelja servisera. A ako ne nađeš, malo je veliki za DL...
dodaci.87 spale,
Hi! Zna li neko čime da očistim fleke sa filtera? Filter nije staklen. Nikola
dodaci.88 zsiz,
U vezi sa 'midi' sistemom COVOX jedno pitanje. čeleo bi da preko COVOX-a slušam muziku na svom kasetofonu. On ima 5-to polni DIN konektor. Problem je što ja neznam na koje pinove da spojim izlaz 0V i drugi izlaz iz COVOX-a. Dakle ako gledamo muški 5-to polni konektor sa strane gde su mu pinovi koji ulaze u ženski konektor, kako spojiti COVOX? I__I 1 o o 5 2 o o 4 o 3 Pozdrav. zsiz
dodaci.89 nenadb.,
>> Zna li neko cime da ocistim fleke sa filtera? Filter nije staklen. E, svega ti na svetu, a od cega je ako nije stakleni ? Za stakleni najboje pomaze KRISTAL za ciscenje doticnog. Usput cuo sam za neku firmu, bice da je iz Mladenovca, koja se bavi 'higijenom' racunara. Pozoves ih, oni dodju, ociste ti kompletnu opremu (ukljucujuci i filter), do nivoa otvartanja komponenti. Pa ako je neko cuo slicnu stvar, a neka baci adresu i tel iste.
dodaci.90 nenadb.,
Jel ima neko ko se zanimao sa MIDI-jem na muzickim karticama ? Interesuje me kako da prikopcam sintisajzer na doticno cudo, koji je program dovoljno dobar, a ujedno i pitam ima li makar ko neku brosuru, knjizicu, o MIDI-ju, sekvencerima, semplerima, PATCH-ovima, key sequences-ma ... Dakle, sve u svemu interesuje me dosta toga o doticnoj problematici, a znam jako malo. Takodje, umoljavam drugove ATARI-ste da se ne mesaju, jerbo ne ocekujem odgovor u stili: 'Ma kupi ATARI, on sve to ima i najbolj je na svetu'.
dodaci.91 slom,
Kolega me zamolio da postavim nekoliko pitanja u njegovo ime u vezi Weitek koprocesora ; 1. Da li svaka 486 ploca ima mesto (podnozje) za Weitek koprocesor ? 2. Da li u zavisnosti od brzine maticne ploce postoje i Weitek koprocesori razlicitih brzina (MHz) ? 3. Kolika je otprilike cena ovog koprocesora u DEM ? 4. Koja operacije izvrsava i sta radi vise u odnosu na 'obicni' integrisani 486 koprocesor ? 5. Za koje primene je namenjen, tj, gde postize najbolje rezultate ? 6. Gde se moze naci literatura o njemu ? hvala unapred, sm PS: ako ima neka glupost u pitanjima, ne zamerite
dodaci.92 ssokorac,
─┼┤ E, svega ti na svetu, a od cega je ako nije stakleni ? Tzv. žičani, a od čega je on, nemam pojma, iako mi je ispred očiju. Valjda od žica :).
dodaci.93 moma,
>> U vezi sa 'midi' sistemom COVOX jedno pitanje. >> Zeleo bi da preko COVOX-a slusam muziku na svom >> kasetofonu. On ima 5-to polni DIN konektor. >> Problem je sto ja neznam na koje pinove da spojim >> izlaz 0V i drugi izlaz iz COVOX-a. Dakle ako gledamo >> muski 5-to polni konektor sa strane gde su mu pinovi >> koji ulaze u zenski konektor, kako spojiti COVOX? >> >> I__I >> >> >> 1 o o 5 >> >> 2 o o 4 >> o >> >> 3 >> 0V (masu koaksijalnog kabla) povezi sa 3. Kontakt na koji treba vezati srednju zicu koaksijala ces naci ovako ali je potrebno je da se kasetofon napaja preko kabla sa 220V : Ukljuci kasetofon i prebaci da signal uzima DIN-a. Potenciometar za regulaciju glasnoce postavi na sredinu. Uzmi iglu ili parce neizolovane zice, i drzeci je u ruci dodirni kontakte broj 1 2 4 i 5 na kasetofonu. tamo gde cujes "brujanje" povezi srednju zicu. Ako ti je kasetofon stereo, brujanje ces cuti na dva mesta. Na muskom konektoru prespoj ta dva kontakta i spoj sa srednjom zicom koaksijala. Pozdrav, Moma
dodaci.94 mstanic,
>> >> 1 o o 5 >> >> 2 o o 4 >> o >> >> 3 Obično je pin broj tri ulaz (izlaz i covox-a) kod mono (non-stereo) uređaja, dok bi pinovi 1 ili 5 trebali biti GND.
dodaci.95 spale,
██ E, svega ti na svetu, a od cega je ako nije stakleni ? E pa nije stakleni nego je platneni, valjda (nisam siguran kako se zove). Nikola
dodaci.96 dexi,
­ Obično je pin broj tri ulaz (izlaz i covox-a) kod ­ mono (non-stereo) uređaja, dok bi pinovi 1 ili 5 ­ trebali biti GND. ­>> ­>> 1 o o 5 ­>> ­>> 2 o o 4 ­>> o ­>> ­>> 3 ­ ­ Obično je pin broj tri ulaz (izlaz i covox-a) kod ­ mono (non-stereo) uređaja, dok bi pinovi 1 ili 5 ­ trebali biti GND. Konektor nije dobro obeležen ;) 1 * * 3 4 * * 5 2 * dexi :)
dodaci.97 mstanic,
>>>> >>>> 1 o o 5 >>>> >>>> 2 o o 4 >>>> o >>>> >>>> 3 >> >> Obično je pin broj tri ulaz (izlaz i covox-a) kod >> mono (non-stereo) uređaja, dok bi pinovi 1 ili 5 >> trebali biti GND. Izvini, obrnuto je. Bio sam umoran kad sam pisao odgovor. Još jednom, izvini.
dodaci.98 zsiz,
> povezi srednju zicu. Ako ti je kasetofon stereo, brujanje ces >cuti na dva mesta. Na muskom konektoru prespoj ta dva kontakta >i spoj sa srednjom zicom koaksijala. Hvala za informacije. Pozdrav. zsiz
dodaci.99 zsiz,
> Obično je pin broj tri ulaz (izlaz i covox-a) kod > mono (non-stereo) uređaja, dok bi pinovi 1 ili 5 > trebali biti GND. Hvala na informaciji. Pozdrav. zsiz
dodaci.100 mstanic,
>> Hvala na informaciji. Izvini, pogrešio sam. Nadam se da nisi spojio onako :( U PC.HARD.2 poruka 2.94 sam napisao zašto sam pogrešio.
dodaci.101 zsiz,
> Konektor nije dobro obeležen ;) > 1 * * 3 > 4 * * 5 > 2 * Dejane nisi me razumeo. Nisam tražio kako se tačno obeležava DIN konektor nego koji je pin za šta :) Pozdrav. zsiz
dodaci.102 zsiz,
> Izvini, obrnuto je. Bio sam umoran kad sam pisao odgovor. > Još jednom, izvini. Nema problema. Hvala za trud. Pozdrav. zsiz
dodaci.103 enterprise,
HI! IMAM PROBLEM U VEZI MOGA MISA. NEODGOVARA MI COM PORT. PODIGNI FAJL KOJI SALJEM JER CER TU NACI MOJE PITANJE! :)))))))))))))))))))))))))))))))) mouse.txt
dodaci.104 todorp,
Hi Mnogo bi bilo i nama i tebi lakse da u poruci postavis pitanje a ne da ga lovim po nekim fajlovima. Ovako moram 2 puta da se javljam da bi saznao sta hoces + jednom da ti odgovorim (ako znam ;). Uz poruku kaci fajl samo ako je mnogo dugacak ili ima kraktere koje sezamov editor nemoze da proguta. Pozdrav od Todora.
dodaci.105 enterprise,
Imam jedan problem oko misa za moj PC. To je mis marke DOXXA za upotrebu sa 100% kompatabilnim racunarima. 100% Microsoft mouse. Imam 2 racunara. Jedan DAEWO a dugi TOPTEK. Oba poseduju com portove DAEWO com1 a TOPTEK com2. Na DAEWU mis radi bez problema a na TOPTKU uopste ne. NA m,ouse instalacionom programu mi kazu da treba da vidim neka dugmica "switchers" ili jumpers na seriskoj adaptor kartici i da treba da namestim ili com1 na IRQ4 ili com2 na IRQ3. Sta da radim? Sta da radim sa tim jumpersima i gde se oni nalaze?
dodaci.106 zsiz,
> Izvini, pogrešio sam. Nadam se da nisi spojio onako :( > U PC.HARD.2 poruka 2.94 sam napisao zašto sam pogrešio. Nisam. Nisam stigao da uradim a pored toga tvoj odgovor se nije slagao za drugim odgvorom ni sa podatkom koji sam dobio sa treče strane da je srednji pin za masu. Pozdrav. Zdenko
dodaci.107 peca.st,
!-> JER CER TU NACI MOJE PITANJE! AMAN! Što bre šalješ pitanja u fajlovima??? Postoji i exec datoteka, pomoću nje možeš da pošalješ pitanja i odogovore, a ne da ih kucaš on-line... Ovo čisto informativno, tek da znaš... ;)) P e C a
dodaci.108 ndragan,
/ ne ocekujem odgovor u stili: 'Ma kupi ATARI, on sve to ima i naj Neću da se mešam. Ionako je kasno :)
dodaci.109 vstan,
Moze li neko da preporuci skaner(e) u klasi ScanJet-a IIp, dakle A4 crno-beli, ali prihvatljivije cene. Kako se isti kupuje u USA vrlo dobro bi dosle i neke orjentacione cene (kako za HP tako i za preporucene modele) :) Stvar je pomalo hitna!
dodaci.110 dr.grba,
Natopi meku krpu alkoholom i lagano prevlaci preko filtra. Vec godinu i po dana, bez ikakvih problema, na taj nacin odrzavam 20 filtera u ERC-u u kom radim. A veruj mi, mi Banacani VEOMA dobro znamo sta je to prasina... p.s. Izvini za ovako kasni reply, bio sam u guzvi i nisam iscitao sve konferencije do juce... pozdrav, dr.grba
dodaci.111 dr.grba,
══ E, svega ti na svetu, a od cega je ako nije stakleni ? Od zenske carape (((: Salim se. Ti filtri se prave od ugljenih vlakana i predstavljaju rudiment mnogo slozenijih sistema na velikim prozorskim oknima ili na Space Shuttle-ima.... pozdrav, dr.grba
dodaci.112 jtitov,
> Moze li neko da preporuci skaner(e) u klasi ScanJet-a IIp, Kada bih sebi kupovao, uzeo bih samo najbolje - HP IIC. Posto je verovatno lova u pitanju, IIp kosta oko $600 na ulici. Mnooogo jeftinije ces proci u Singapuru, ali to je vec druga prica... Imas u toj klasi i Epson-e, ali ne znam ni cene ni modele. Ipak je Pakard Pakard...
dodaci.113 peacock,
>**< Natopi meku krpu alkoholom i lagano prevlaci preko >**< filtra. Bolje umesto alkohola koristi nesto za pranje prozora.
dodaci.114 vstan,
> > Moze li neko da preporuci skaner(e) u klasi ScanJet-a IIp, > >Kada bih sebi kupovao, uzeo bih samo najbolje - HP IIC. Posto je verovatno >lova u pitanju, IIp kosta oko $600 na ulici. Mnooogo jeftinije ces proci u >Singapuru, ali to je vec druga prica... Jel napisa $600 ili $1600 ? (Jest, lova je u pitanju)
dodaci.115 jtitov,
> Jel napisa $600 ili $1600 ? (Jest, lova je u pitanju) Napisa 6 0 0. Vec za 1600 moze da se kupi i HP-IIC (color) i jos da ti preostane lova za hamburger :). Cene su inace iz decembarskog BYTE-a.
dodaci.116 vstan,
> Cene su inace iz decembarskog BYTE-a. Zahvaljujem :) Eto uskoro u SRJ jos jedan IIP :)
dodaci.117 zkehler,
Moram da instaliram Colorado JUMBO streamer na UNIX mašinu. Da li neko ima softver za pogon Colorada pod UNIX-om? ZK
dodaci.118 vstan,
Ako neko moze da mi odgovori ima li gresaka u prilozenoj tablici. Rec je o rasporedu signala na serijskom portu. Unapred zahvaljujem :) DB-25 Connector: Pin Signal Pin Signal ------------------------------------------------------------------- 1 GND Ground / Shield 14 {2nd TXD} 2 TXD Transmit Data 15 Transmit Clock 3 RXD Received Data 16 {2nd Rec. Clock} 4 RTS Request to Send 17 {Receive Clock} 5 CTS Clear to Send 18 {Unassigned} 6 DSR Data Set Ready 19 {2nd RTS} 7 GND Ground 20 DTR Data Term Ready 8 DCD Carrier Detect 21 {Sig. Quality} 9 {Reserved} 22 RI Ring Indicator 10 {Reserved} 23 {Data Rate Sel.} 11 {Unassigned} 24 {Transmit Clock} 12 {2nd CD} 25 {Unassigned} 13 {2nd CTS}
dodaci.119 sule,
Ok je sve. Bitni si samo ovi koje si obeležio sa skaćenicama. Od toga je 7 tačnije "Signal ground" a 1 "Protective ground".
dodaci.120 zsiz,
Da li znate za neku literaturu za MIDI? Pozdrav. zsiz
dodaci.121 ematic,
Kad ništa ne pomaže, pročitaj uputstvo :). Dokaz da ipak nije loše čitati .doc-ove je HARDWARE.DOC, koji dolazi uz MP (module player) Marka J. Coxa. Tamo se nalazi veoma zanimljiva šemica za samogradnju D/A konvertora "za manje od 1 funte" :). Sve što je potrebno je jedan muški D25 konektor, 9 otpornika po 20k, 9 od 10k i kondenzator od 100 nF. Trebalo bi da otpornici budu od 1%, al' nije obavezno. Šema je sledeća (direktno preneta iz HARDVARE.DOC, sva slava njima :): Printer Port: signal pin 20k 20k D0 2 >───ĐĐĐ─┬─ĐĐĐ──0v 20k Đ 10k D1 3 >───ĐĐĐ─┤ 20k Đ 10k D2 4 >───ĐĐĐ─┤ 20k Đ 10k D3 5 >───ĐĐĐ─┤ 20k Đ 10k D4 6 >───ĐĐĐ─┤ 20k Đ 10k D5 7 >───ĐĐĐ─┤ 20k Đ 10k D6 8 >───ĐĐĐ─┤ 20k Đ 10k D7 9 >───ĐĐĐ─┤ 20k Đ 10k 100nF ├──────┤█────> TO AMPLIFIER Đ 10k GND 20 >───────┼────────────> 0v E sad najlepši deo :). Zvuk koji se dobija pomoću ove "Grunfove mašine" je stvarno dobar (kad kažem dobar, mislim fantastičan, za te pare :). Možete preslušavati Amigine .MOD-ove pomoću već pomenutog MODPLAY-a, a s drajverom za Covox karticu sviraće i WAV-ovi iz Udovica :)), tj. kompatibilni ste sa Covox-om i Disney Sound System karticama :), bar što se tiče reprodukcije zvuka. Prema tome, lemilicu u šake i za manje od sat vremena imaćete priliku da uživate :) ematic, prosvetitelj :)))))
dodaci.122 darone,
>> ematic, prosvetitelj :))))) Još da si prvi :)) darone
dodaci.123 oki.,
>> ematic, prosvetitelj :))))) Prosvetitelj je 'malko' zakasnio ;). Al' da radi, radi! Još kad napraviš dve karice (STEREO), zvuči fenomenalno. Pozdrav, 3OPAH.
dodaci.124 dcolak,
│ Prosvetitelj je 'malko' zakasnio ;). Al' da radi, radi! │ Još kad napraviš dve karice (STEREO), zvuči fenomenalno. ────── Šta bi TO moglo da bude?? :)) Nego, jel ima šanse da mi neko napravi kartice, a ja da mu platim koliko treba, jer, glup sam za lemilicu... Sledge DAMMIR!
dodaci.125 ematic,
> Prosvetitelj je 'malko' zakasnio ;). Al' da radi, radi! Još kad > napraviš dve karice (STEREO), zvuči fenomenalno. <-- oki > Još da si prvi :)) <-- darone Otkrih toplu vodu, jel' ? :)))))))))) Izvinite ako je bilo pre, nisam nigde video da je pisalo o ovome. Kad je meni proradila Grunfova mašina nisam mogao da izdržim a da ne počnem da gnjavim ljude da prave D/A konvertore :)))). Al' svejedno, nadam se da će i ovo podsećanje nekom da koristi. U to ime ja vas pozdravljam ;) ematic, vodoinstalater (prosvetitelj u penziji :))))) --> Ne mož' svaki da bide metaloglodač ;)
dodaci.126 paki,
­> Nego, jel ima šanse da mi neko napravi kartice, ­> a ja da mu platim koliko treba, jer, glup sam ­> za lemilicu... Takođe, i da li bi moglo da se vidi (čuje) kako to zvuči?
dodaci.127 oki.,
>> >> Šta bi TO moglo da bude?? :)) Specijalne kartice bez T (naročito ako su stereo) :)). >> >> Nego, jel ima šanse da mi neko napravi kartice, >> a ja da mu platim koliko treba, jer, glup sam >> za lemilicu... Pa, ako možeš da nabaviš delove, sa zadovoljstvom ću ih zalemiti. Ja sam se dočepao jednog starog radio aparata i počupao šta mi treba. Najveći problem mi je bio centroniks konektor, pa pošto ga nisam našao, iskoristio sam kabl od štampača i na njega, paralelno, nakačio Covox. Sada dok sviram, ne štampam i obrnto :). Pozdrav, 3OPAH.
dodaci.128 oki.,
>> Takođe, i da li bi moglo da se vidi (čuje) kako to zvuči? Naravno da može. Pozdrav, 3OPAH. P.S. Da li ti je Zrenjanin blizu?
dodaci.129 oki.,
>> Izvinite ako je bilo pre, nisam nigde video da je pisalo o ovome. Kad >> je meni proradila Grunfova mašina nisam mogao da izdržim a da ne >> počnem da gnjavim ljude da prave D/A konvertore :)))). >> Al' svejedno, nadam se da će i ovo podsećanje nekom da koristi. Nema problema :). Možda će se, zahvaljujući ovome, još neko 'zapaliti' i napraviti Covox? BTW, ako radiš u paskalu, ima ovde negde na Sezamu i unit koji svira *.MOD fajlove (ako ga ne nađeš, imam ga ja). Takođe, u conf. ?, temi windows postoji drajver za windows koji svira *.WAW fajlove. PITANJE: Zna li neko neke igre koje podržavaju Covox ili Diznijevu karticu? Poslednju igru na koju sam naleteo, a imala je podršku za Covox, bila je Street Fighter 2. Pozdrav, 3OPAH.
dodaci.130 darone,
>> šta mi treba. Najveći problem mi je bio >> centroniks konektor, pa pošto ga nisam našao, >> iskoristio sam kabl od štampača i na njega, >> paralelno, nakačio Covox. Kod zkra u rediJo klubu košta par dem. darone
dodaci.131 dcolak,
│ Pa, ako možeš da nabaviš delove, sa zadovoljstvom ću ih │ zalemiti. Ja sam se dočepao jednog starog radio aparata i │ počupao šta mi treba. Najveći problem mi je bio centroniks │ konektor, pa pošto ga nisam našao, iskoristio sam kabl od │ štampača i na njega, paralelno, nakačio Covox. Sada dok │ sviram, ne štampam i obrnto :). Jel možeš da mi daš spisak potrebnih delova? I jel ima šanse da se koristi u igrama? Sledge DAMMIR!
dodaci.132 oki.,
>> Kod zkra u rediJo klubu košta par dem. >> >> darone Txanks. Ovako je bilo besplatno ;). Kad budem svraćo u BG navrnuću. Jel to u ono u Timočkoj ulici? Pozdrav, 3OPAH. P.S. Imaju li cenovnik u binarnom obliku? :)
dodaci.133 ematic,
> BTW, ako radiš u paskalu, ima ovde negde na Sezamu i unit koji > svira *.MOD fajlove (ako ga ne nađeš, imam ga ja). Takođe, u > conf. ?, temi windows postoji drajver za windows koji svira > *.WAW fajlove. Covox drajver imam, okačio ga je spantic :). Btw, ima li neko nešto u C-u za sviranje .MOD-ova, il' da se skida taj unit, pa da se budži ? > PITANJE: Zna li neko neke igre koje podržavaju Covox ili > Diznijevu karticu? + još jedno pitanje, jel' zna neko koja je najnovija verzija MODPLAY-a ? žini mi se da sam negde čuo/video za verziju 2.40 ? Ako ga neko ima (nešto noviji, noviji > 2.19b :), može i da ga okači tu negde :)
dodaci.134 paki,
­> P.S. Da li ti je Zrenjanin blizu? Pa nije baš, ali... :)) OK, samo sam pitao.
dodaci.135 eagle,
> u C-u za sviranje .MOD-ova, il' da se skida taj unit, pa da se > budži Skini ga... to ti je u stvari jedan .obj (E)Eagle
dodaci.136 peca.st,
!-> Covox drajver imam, okačio ga je spantic !-> :). Btw, ima li neko nešto u C-u za !-> sviranje .MOD-ova, il' da se skida taj !-> unit, pa da se budži ? Teško ćeš (po meni nikako, ali...) taj unit nabudžiti za C. To je .TPU fajl, dakle niša od povezivanja. Peđa.
dodaci.137 eagle,
> Teško ćeš (po meni nikako, ali...) taj unit nabudžiti za C. > To je .TPU fajl, dakle niša od povezivanja. Ne znam odakle ti to... ja sam skinuo odavde .OBJ fajl (E)
dodaci.138 janko,
> čitati .doc-ove je HARDWARE.DOC, koji dolazi uz MP (module > player) Marka J. Coxa. Tamo se nalazi veoma zanimljiva > šemica za samogradnju A gde može da se nađe taj MP? > pare :). Možete preslušavati Amigine .MOD-ove pomoću već > pomenutog MODPLAY-a, a s drajverom za Covox karticu > sviraće i WAV-ovi iz Udovica :)), tj. kompatibilni ste sa > Covox-om i Disney Sound System karticama :), bar što se > tiče reprodukcije zvuka. Može li se ova zvrčka udružiti sa onim tejp adapterom za Spektrum? Pomenuti isto koristi printer port, izlaze PBO, 5V, BUSY, kratko spaja PE i GND, i kratko spaja pinove (1) i (10) Ako može, to je mnogo zgodno, jer je onda dovoljan jedan konektor da radi dve stvari? Ima li još nešto da radi sa time osim .WAV iz Njindonjsa i tih fajlova koji su sa Amige?
dodaci.139 janko,
> Nema problema :). Možda će se, zahvaljujući ovome, još > neko 'zapaliti' i napraviti Covox? Hoće. Još ako uz to napravim i tejp interfejs za Spektruma, biće mi dupla sreća. Gde da kupim potrebne delove? Kako da sve to upakujem, a da bude estetski?
dodaci.140 dtadic,
>> P.S. Imaju li cenovnik u binarnom obliku? :) Tema ORKA:electron, poruka 6.2, datoteka rclub.exe DT
dodaci.141 oki.,
>> Jel možeš da mi daš spisak potrebnih delova? Evo, fajl HARDWARE.DOC, pa pogledaj. >> I jel ima šanse da se koristi u igrama? Da, ali većina igara ga ne podržava :(. Pozdrav, 3OPAH. hardware.zip
dodaci.142 oki.,
>> Pa nije baš, ali... :)) OK, samo sam pitao. :)) Nema problema.
dodaci.143 oki.,
>> Hoće. Još ako uz to napravim i tejp interfejs za Spektruma, >> biće mi dupla sreća. Tako treba ! ;) >> Gde da kupim potrebne delove? Kako da sve to upakujem, a da bude >> estetski? Ja sam delove povadio iz starog radio aparata, a ako tako nemaš, pogledaj po BG prodavnicama, spisak je u ORKA.3:electron poruka 6.38. A, za estetiku, ne pitaj mene, moj je daleko od estetike, u ostalom, važno je da radi :).
dodaci.144 oki.,
>> Tema ORKA:electron, poruka 6.2, datoteka rclub.exe Hvala!
dodaci.145 oki.,
>> Covox drajver imam, okačio ga je spantic :). Btw, ima li neko nešto >> u C-u za sviranje .MOD-ova, il' da se skida taj unit, pa da se budži Jel' će ti ovo pomoći: HARDWARE.DOC MOD-OBJ.DOC MOD-OBJ.OBJ TCMOD.C TCMOD.PRJ TPMOD.EXE TPMOD.PAS NTG-READ.COM >>+ još jedno pitanje, jel' zna neko koja je najnovija verzija >> MODPLAY-a ? žini mi se da sam negde čuo/video za verziju 2.40 ? Ako >> ga neko ima (nešto noviji, noviji > 2.19b :), može i da ga okači tu >> negde :) Eeeeee, to i meni treba ! :). modcode.arj
dodaci.146 darone,
>> Txanks. Ovako je bilo besplatno ;). Kad budem >> svraćo u BG navrnuću. Jel to u ono u Timočkoj >> ulici? Jes', neki paran broj dođe. >> P.S. Imaju li cenovnik u binarnom obliku? :) Ima, pre nedelju - dve ostavljen u ORKA:electron, zkr posl'o. darone
dodaci.147 dcolak,
│ Evo, fajl HARDWARE.DOC, pa pogledaj. Zahvaljujem se na spisku. │ Da, ali većina igara ga ne podržava :(. BTW, jel ovaj naš "dodatak" radi kao COVOX kartica? Jel ta kartica nešto mnogo staro kad je igre ne koriste ili je to samo neki interni naziv za naše dragoljubče? ;) Sledge DAMMIR!
dodaci.148 ematic,
> A gde može da se nađe taj MP? Euklid BBS, alias darone :) > Može li se ova zvrčka udružiti sa onim tejp adapterom za > Spektrum? U principu može, al' nemoj mene da teraš da to radim :))) > Ima li još nešto da radi sa time osim .WAV iz Njindonjsa i tih > fajlova koji su sa Amige? Ova spravica služi za razonodu, prema tome ne radi se, nego se igra :)) Ako imaš neku igru koja podržava Covox ili DSS uživaš više nego kad slušaš sve to preko spikera. Možeš i da uzmeš npr. MODEDIT i da skladaš glazbu ;)... Uglavnom, prvenstvena namena je za zezanje (a mnogo jeftinije nego da pazariš 'pravu' zvučnu karticu:)))
dodaci.149 ematic,
> Jel' će ti ovo pomoći: Hvala najlepše :) > Eeeeee, to i meni treba ! :). "Tata, tata, i ja bih ovo radio..." :))))))
dodaci.150 ematic,
> BTW, jel ovaj naš "dodatak" radi kao COVOX kartica? Radi, sve u 2**4 :)
dodaci.151 pele,
>=}>> svraćo u BG navrnuću. Jel to u ono u Timočkoj >=}>> ulici? >=} >=} Jes', neki paran broj dođe. Precizno do u mesnu zajednicu :) Da suzim epsilon okolinu, dotični paran broj je 18. pele.
dodaci.152 dcolak,
│ Radi, sve u 2**4 :) Ex što je razumljiv odgovor O;)))) Sledge DAMMIR!
dodaci.153 petrovics,
>> pare :). Mozete preslusavati Amigine .MOD-ove pomocu vec pomenutog >> MODPLAY-a, a s drajverom za Covox karticu svirace i WAV-ovi iz >> Prema tome, lemilicu u sake i za manje od sat vremena imacete priliku >> da uzivate :) Ja se danas iznervirah i napravih to cudo. Stvarno lepo radi osim jedne sitnice, cuje se neki sum dok ide reprodukcija. Zanima me da li se i kod drugih sum cuje i kako mogu da ga se resim? pozdrav, SASA
dodaci.154 ematic,
> │ Radi, sve u 2**4 :) > > Ex što je razumljiv odgovor O;)))) Odgovor dostojan pitanja, rekao bih ;)
dodaci.155 ematic,
> Ja se danas iznervirah i napravih to cudo. Stvarno lepo radi > osim jedne sitnice, cuje se neki sum dok ide reprodukcija. > Zanima me da li se i kod drugih sum cuje i kako mogu da ga se > resim? Xm, kod mene šuma nema (ili ne mogu da ga čujem :). Mada, koliko sam primetio do sada, da li će šuma biti ili ne, u mnogome zavisi od onoga šta puštaš. Naime, nisu svi .MOD-ovi rađeni s kvalitetnim semplovima, znači moguće je da šum bude zbog toga. Doduše, kada odvrneš do daske, ne reprodukuješ ništa, možeš da čuješ malko, da ga tako nazovem, cvrčanja koje potiče od rada kompjutera, al' to nije uopšte toliko strašno, normalno se uopšte ne primećuje. Da li na to misliš kada kažeš 'šum' ? Treće, u onome HARDWARE.DOC-u piše da treba probati da se skine kondenzator od 100nF ako je loš kvalitet zvuka. I četvrto, suprotno od ovoga ;), što sam video u nekom .DOC-u od Visual Player-a. Probaj ovo: (nja nja nja, ovo je sve isto) 20k █ 10k 100nF ├──────┤├─┬──> To Amplifier │ │ █ 10k ┴ 10nF <---- Obrati pažnju │ ┬ GND 20 >───────┼─────────┴──> 0v Kako mi reče čovek koji se u to razume (ja se u elektroniku razumem isto koliko i u kamenorezaštvo :))), ovaj extra kondenzator služi kao filter, prema tome tu ne bi smelo da ima šuma. Btw, kakvi su ti otpornici, kod mene su od 5% i lepo radi, a svugde piše da je samo 1% ono pravo !?
dodaci.156 robert,
>> Ja se danas iznervirah i napravih to cudo. Stvarno lepo radi A koje si otpornike koristio? Od 1/4W ili 1/2W. To nigde ne piše a voleo bih da znam koje da kupim. I da li stvarno treba ona kondenzator ili ne?
dodaci.157 oki.,
>> BTW, jel ovaj naš "dodatak" radi kao COVOX kartica? >> Jel ta kartica nešto mnogo staro kad je igre ne >> koriste ili je to samo neki interni naziv za na To dragoljubče JESTE Covox !!!!! :))))) A zašto je igre ne koriste, nemam pojma!? Pozdrav, 3OPAH.
dodaci.158 dcolak,
│ Odgovor dostojan pitanja, rekao bih ;) Elementary dear Watson! ;)) Sledge DAMMIR!
dodaci.159 ematic,
> Elementary dear Watson! 1. Elementary *my* dear Watson! ;) 2. Originalno, dragi moj Sledždamire ;>
dodaci.160 ematic,
> A zašto je igre ne koriste, nemam pojma!? Videh tek sad, koristi je Wolfstein 3-D (u R:\IBMPC\FUN\W3D1-ASM.ARJ-A04) :)
dodaci.161 pedjak,
> BTW, jel ovaj naš "dodatak" radi kao COVOX kartica? Da, potpuno je kompatibilna.
dodaci.162 dnikolic,
>> + jos jedno pitanje, jel' zna neko koja je najnovija verzija >> MODPLAY-a ? Cini mi se da sam negde cuo/video za verziju 2.40 ? Ako Ja dobih pre neki dan MODPLAY PRO, mozes da prikazes GIF dok svira i slicno. Imam utisak da svira mnogo bolje nego onaj stari, a mozda su mi ovo novi MODovi bolji, ko zna! dn
dodaci.163 petrovics,
>> Xm, kod mene suma nema (ili ne mogu da ga cujem :). Mada, koliko sam >> primetio do sada, da li ce suma biti ili ne, u mnogome zavisi od >> onoga sta pustas. Naime, nisu svi .MOD-ovi radeni s kvalitetnim Ti modovi na Sound Blaster-u rade perfektno >> uopste toliko strasno, normalno se uopste ne primecuje. Da li na to >> mislis kada kazes 'sum' ? Trece, u onome HARDWARE.DOC-u pise da treba Ovaj sum vise lici na krcanje >> Btw, kakvi su ti otpornici, kod mene su od 5% i lepo radi, a svugde pise >> da je samo 1% ono pravo !? Isto od 5%
dodaci.164 petrovics,
>> >> Ja se danas iznervirah i napravih to cudo. Stvarno lepo radi >> >> A koje si otpornike koristio? Od 1/4W ili 1/2W. To nigde ne pise a >> voleo bih da znam koje da kupim. I da li stvarno treba ona kondenzator >> ili ne? od 1/8W. U principu nije bitna snaga pa je bolje da uzmes sto manje (fizicki). Sto se tice kondenzatora: Probaj i sa njim i bez njega. On sluzi da bi sprecio prolaz jednosmerne komponente ulaznog signala u pojacavac. Ona u principu smeta pojacavacu.
dodaci.165 ematic,
> Ja dobih pre neki dan MODPLAY PRO, mozes da prikazes GIF dok > svira i slicno. Imam utisak da svira mnogo bolje nego onaj > stari, a mozda su mi ovo novi MODovi bolji, ko zna! I MODPLAY 2.19b je (tako piše kad se startuje :)) MODPLAY PRO. Bitna je verzija, tj. da li je to nešto novije od 2.19b. Inače, utisak te verovatno ne vara, jer starije verzije prilično falširaju kod pojedinih efekata. Ovde je to ispravljeno, ali ne u potpunosti, tako da neki .MOD-ovi zvuče loše (ne i s nekim drugim plejerom). Dakle, koja je verzija tvoga MODPLAY-a ?
dodaci.166 ematic,
> Ovaj sum vise lici na krcanje Da li je konstantno isti šum, ili se menja u zavisnosti od onoga šta radiš na računaru ? Ono što sam ranije napisao, da se čuje neko 'cvrčanje' kada se dooobro odvrne pojačalo, odnosno 'šumovi' su u direktnoj zavisnosti s onim što se radi na kanti :)). Slična stvar se čuje i kada uključim radio na FM, normalno, s priključenim DAC-om na računar (ne mora da bude uključen u pojačalo). Možda dužina i vrsta kabla kojim se povezuje računar i pojačalo utiče na to ? Hoću reći, možda s oklopljenim kablom ne bi bilo problema ? Možda kabal deluje kao neka vrsta mini-odašiljača ? Šta misliš ? :) p.s. Ovo ja po zdravoj seljačkoj logici, inače, kao što rekoh, u elektroniku se razumem ko marica u kriv krastavac :)))
dodaci.167 dcolak,
│ 2. Originalno, dragi moj Sledždamire ;> Naravno, sa ono *my* bi bilo truba, ovako, bez je mnogo bolje! ;) Sledge DAMMIR!
dodaci.168 ematic,
> Naravno, sa ono *my* bi bilo truba, ovako, bez je mnogo bolje! > > ;) Kao što rekoh. Originalno dragi moj Sledždamire ;)
dodaci.169 mazi,
> falširaju kod pojedinih efekata. Ovde je to ispravljeno, ali ne > u potpunosti, tako da neki .MOD-ovi zvuče loše (ne i s nekim > drugim plejerom). Dakle, koja je verzija tvoga MODPLAY-a ? To je zato što ima više verzija samih MOD fajlova, tako da će neki stariji modovi svirati zaista lošije (To je upisano i u samom modplay.cfg fajlu gde imaš opciju za uključivanje/isključivanje te opcije) Ivan.
dodaci.170 mazi,
> Hoće. Još ako uz to napravim i tejp interfejs za Spektruma, > biće mi dupla sreća. Ako se još neko bakće time, i ima prebačene neke igre (posebno sabre wolf, Knight lore, Chuckie egg II, Nodes of Yesod) neka me MAIL-ne (inače, napravih sam onaj jednostavniji interface za kas, i to sam!) :)) Ivan.
dodaci.171 mazi,
> onoga šta puštaš. Naime, nisu svi .MOD-ovi rađeni s kvalitetnim > semplovima, znači moguće je da šum bude zbog toga. Doduše, kada Bogami, to sam i ja mislio za semplove dok nisam nabavio pravi plejer Sada šumova nema ni kad ide 'prazno'. Ivan.
dodaci.172 dnikolic,
>> da neki .MOD-ovi zvuce lose (ne i s nekim drugim plejerom). Dakle, >> koja je verzija tvoga MODPLAY-a ? U pravu si. 2.19b. dn
dodaci.173 vvelisavljev,
> Naravno da može. E a šta kažež na ideju da napraviš i meni onako za džabaka. :)))
dodaci.174 ematic,
> Ako se još neko bakće time, i ima prebačene neke igre (posebno > sabre wolf, Knight lore, Chuckie egg II, Nodes of Yesod) neka Imaš brdo igara za Spectrum na Euklidu, a ima nešto malko i na FFS.
dodaci.175 ematic,
> To je zato što ima više verzija samih MOD fajlova, tako da će > neki stariji modovi svirati zaista lošije (To je upisano i u > samom modplay.cfg fajlu gde imaš opciju za > uključivanje/isključivanje te opcije) To je opcija za kompatibilnost sa Protracker .MOD-ovima, koja je uvedena tek u ovoj verziji MP-a. Međutim, problem nije u tome, problem je što sam MP ne podržava najbolje pojedine efekte iz 'običnih' Soundtracker i Noisetracker .MOD-ova. Bilo je gore u prethodnim verzijama, dok u ovoj (2.19b) tek poneki ne zvuči kako treba. Evo ga .MOD u Noisetracker formatu koji falšira sa MP, dok ga drugi plejeri (konkretno, Visual Player) korektno reprodukuju. fals.zip
dodaci.176 mazi,
> Imaš brdo igara za Spectrum na Euklidu, a ima nešto malko i na > FFS. Fala na uputu! Ivan.
dodaci.177 oki.,
>> Videh tek sad, koristi je Wolfstein 3-D (u >> R:\IBMPC\FUN\W3D1-ASM.ARJ-A04) :) Jesi li probao?
dodaci.178 dcolak,
Ok, evo jednog pitanjca. Kako da čitam RS-232 na kome je prikačen miš, i da saznam na koju stranu se pomera, tj. koje dugme je pritisnuto? BTW, ne trebaju mi units, lib's i slično. Potrebno je drugu sa Atari ST-om, koji hoće da prikači PC-ov miš na comp ;) So, u pitanju je Genius Mouse, i koje linije na RS-232 se koriste za šta, kada je miš prikopčan.. Pitanja su pomalo kohfuzna O;) no mislim da shvatate ;) Sledge DAMMIR!
dodaci.179 madamov,
****** Potrebno je drugu sa Atari ST-om, koji hoće da prikači PC-ov miš na comp ;) ****** Skini za drugara fajlove uz poruke broj 9.30 i 9.35 iz NOVOSTI konferencije. Reč je o nekim online časopisima za Atari ST. U njima ima kompletna šema i objašnjenje kako povezati PC miš na Atari. A onda podatke sa miša čita kao da koristi Atarijev, originalni, miš.
dodaci.180 stefan,
> Kako da čitam RS-232 na kome je prikačen miš, i da saznam > na koju stranu se pomera, tj. koje dugme je pritisnuto? > BTW, ne trebaju mi units, lib's i slično. Potrebno je drugu > sa Atari ST-om, koji hoće da prikači PC-ov miš na comp ;) Pravo da ti kažem nije mi jasno šta će ti PC rutine za očitavanje miša da bi ga priključio na Atari. Znaš, rutine nisu iste ;) Uostalom miš se na atariju ne priključuje na RS232 nego na poseban port. Više o tome kako da priključiš to na atari imaš u conf. NOVOSTI poruke 8.35 i 9.30
dodaci.181 dcolak,
│ Skini za drugara fajlove uz poruke broj 9.30 i 9.35 iz │ NOVOSTI Hvala. Sledge DAMMIR!
dodaci.182 dcolak,
│ Pravo da ti kažem nije mi jasno šta će ti PC rutine za │ očitavanje miša da bi ga priključio na Atari. Znaš, rutine │ nisu iste ;) Uostalom miš se Ex, šta ću, imam "zanimljivog" druga, btw thanx. Sledge DAMMIR!
dodaci.183 stefan,
> │ Skini za drugara fajlove uz poruke broj 9.30 i 9.35 iz ^^^^ > Hvala. Ne znam da li sam možda i ja napravio istu grešku pa rekoh da napomenem. U pitanju je 8.35
dodaci.184 ematic,
> Jesi li probao? Tek posle i puška tandžara :(. Neće :(
dodaci.185 ognjan,
Hi! Treba mi sema spajanja misa na COM port. Pokusavam prepraviti nekog pacova za C128 da radi sa PCjem. Mozda sema vec negdje postoji na Sezamu, ali nisam uspio pronaci je. Ogy.
dodaci.187 ognjan,
>> Treba mi sema spajanja misa na COM port. Pokusavam prepraviti >> nekog pacova Pa nije valjda da niko ne zna kako se spaja mis ???! Ogy.
dodaci.188 robert,
Šta mislite da li valja kupiti Sound karticu sledećih karakteristika: -Kompatibilna sa: AdLib SB 2.0 SB Pro Covox Speech Thing Walt Disney Sound Systems - Stereo - Game port + MIDI interfejs + CD-ROM interfejs - Mogućnost dodavanja SCSI - Sample Rate: 44.1 KHz (8 bit) - 2x4 Watt - sa zvučnicima i to sve za 288.90 DEM a zove se PMSS ProPlus od firme Pearl. Svi komentari dobrodošli :).
dodaci.189 wizard,
> i to sve za 288.90 DEM a zove se PMSS ProPlus od firme Pearl. Sve one karakteriatike gore kažu jedno - da je kartica SB Pro kompatibilna ali i da nije ni jača od nje. Uporedi je sa cenom SB Proa i znaćeš gde si... Cena je, mislim, OK, iako treba znati da po komponentama koje na sebi ima većina zvučnih kartica ne bi smela da košta preko 20-30 DEM. ;(
dodaci.190 korvin,
­­>> - Mogućnost dodavanja SCSI Ova stavka mi nije jasna ??
dodaci.191 wizard,
> ­­>> - Mogućnost dodavanja SCSI > > Ova stavka mi nije jasna ?? Verovatno je kartica komatibilna sa Pro Audio Spectrumom i ima SCSI kontroler na sebi. Na njega možeš da prikačiš standardni CD-ROM, SCSI disk ili bilo koji SCSI uređaj. (Ovo je teorijski, nisam bio u prilici da probam :)
dodaci.192 zormi,
* AdLib * SB 2.0 * SB Pro * Covox Speech Thing * Walt Disney Sound Systems Dakle, čist Sound Blaster Pro kompatibilac, ove dve su slabije. * - Stereo * - Game port + MIDI interfejs + CD-ROM interfejs * - Mogućnost dodavanja SCSI Ovo verovatno znači da ne dobijaš automatski SCSI interface za CD ROM nego neki "fabrički", a da je SCSI opciono. Da li kartica ima konektor sa 16-pina (tzv. LMSI interface za CD), 34 pina (Sony interface) ili 50 pina (SCSI interface za CD)? * - Sample Rate: 44.1 KHz (8 bit) Ako je čist SB Pro, onda je ovo sample rate mono, a kad sample-uješ stereo onda ide do 22 kHz. U kombinaciji sa 8 bita po sample-u dobiješ otprilike kvalitet FM radija stereo. Za sintisajzerski deo ne piše ništa, trebalo bi da bude 20-kanalni sa 4 operatora (Yamaha OPL3?). * - 2x4 Watt * - sa zvučnicima * * i to sve za 288.90 DEM a zove se PMSS ProPlus od firme Pearl. U inostranstvu za ovoliko možeš kupiti original SB Pro sa MIDI adapterom za sinti. Ako je to cena ovde - nije ni skupo ni extra povoljno.
dodaci.193 korvin,
­­>> Verovatno je kartica komatibilna sa Pro Audio Spectrumom i ima SCSI ­­>> kontroler na sebi. Na njega možeš da prikačiš standardni CD-ROM, SCSI ­­>> disk ili bilo koji SCSI uređaj. (Ovo je teorijski, nisam bio u prilici ­­>> da probam :) Sumnjam da ima SCSI kontroler, pošto oni nisu tako jeftini. Što se tiče tog zapažanja oko cena, pa zvučne kartice i koštaju 30$ samo ne ovde ;)
dodaci.194 vlad,
-> Pa nije valjda da niko ne zna kako se spaja mis ???! Imam ja to u "Hardware Bible", al sam je pozajmio pa mi nije pri ruci.B( Ima negde i jedan ASCII fajl koji se zove pccables.txt (mozda i na Sezamu). Tu bi trebalo da bude i opis vezivanja pacova.
dodaci.195 robert,
>> Sumnjam da ima SCSI kontroler, pošto oni nisu tako jeftini. Što se Nema kontroler ali se kartica može proširiti dodatkom da radi kao SCSI kontroler i može da se kači CD-ROM itd. To košta još 60DEM.
dodaci.196 robert,
>> U inostranstvu za ovoliko možeš kupiti original SB Pro sa MIDI >> adapterom za sinti. Ako je to cena ovde - nije ni skupo ni extra >> povoljno. E hvala na iscrpnom odgovoru. Izgleda da je najbolje naručiti Sound karticu od nekog ko ide u Singapur. Na zapadu su takve "igračke" precenjene :((.
dodaci.197 kenza,
(;> tice tog zapazanja oko cena, pa zvucne kartice i kostaju 30$ (;> samo ne ovde ;) A gde to kostaju 30$ ?
dodaci.198 korvin,
­­>> A gde to kostaju 30$ ? Poslovna tajna :))
dodaci.199 zormi,
* (;> tice tog zapazanja oko cena, pa zvucne kartice i kostaju 30$ * (;> samo ne ovde ;) * * A gde to kostaju 30$ ? Koliko sam upućen, za $30 može da se dobije AdLib kompatibilna kartica (sinti, 11 FM kanala) na Dalekom istoku. Za još toliko može da se nadje SB 2.0 kompatibilna koja ima i digitalizator do 15 kHz mono 8-bitno (a reprodukuje i do 44 kHz). E, sad, za sviruckanje je dosta i AdLib, ali za digitalne efekte, MOD-ove, WAV u Windows-ima i sample-ovan govor treba SB. Ko igra X-Wing ili Comanche zna o čemu pričam :)
dodaci.200 ognjan,
>> Ima negde i jedan ASCII fajl koji se zove pccables.txt (mozda >> i na Sezamu). Tu bi trebalo da bude i opis vezivanja pacova. Eh, ima sve moguce kablove i konektore, OSIM spajanja misa :(( Ogy.
dodaci.201 michelle,
> -> Pa nije valjda da niko ne zna kako se spaja mis ???! > Ima negde i jedan ASCII fajl koji se zove pccables.txt > (mozda i na Sezamu). Tu bi trebalo da bude i opis > vezivanja pacova. Ne znam da li je ovo ono što se traži, ali možda pomogne: signal 9-pin 25-pin RX 2 3 TX 3 2 DTR 4 20 GND 5 7 RTS 7 4 Inače, u pccables nema takvog rasporeda, tj. o miševima ni reči. mp
dodaci.202 vlad,
-> Eh, ima sve moguce kablove i konektore, OSIM spajanja misa :(( -> Ogy. Ondak cemo ipak morati da pricekamo moj Hardware Bible. Ako ni tamo nema dizem ruke od daljeg traganja.
dodaci.203 mazi,
> E hvala na iscrpnom odgovoru. Izgleda da je najbolje naručiti > Sound karticu od nekog ko ide u Singapur. Na zapadu su takve > "igračke" precenjene :((. Pa ni u Singapuru nisu baš džabe. SB pro je oko 250DM, dal sa dodatnim mikrofonom ili ne, nemogu da se setim. Ali sigurno bez MIDI kablova. Ivan.
dodaci.204 sivan,
Da li je ok shema za MIDI koja se daje uz HARDWARE MANUAL za SB 2.0?Postoje samo MIDI RXD i MIDI TXD prikljucci.Masa je kuciste konektora.Da li je neko to napravio a da radi?Ili izgleda svi su probali samo da se igraju sa SB2.0.Ako neko ima shemu midi kabla za SB2.0 neka mi posalje ili ako mogu da ga dobijem na 5 minuta da utvrdim put podataka. Unapred zahvalan i pozdrav od Radeta P.S. gde da nadjem semplovane stvari na 44.1 KHz.Ovi semplovi na 15160Hz nisu nizasta osim za neko zazanje po Windows-ima i slicno.
dodaci.205 zormi,
* Da li je ok shema za MIDI koja se daje uz HARDWARE MANUAL za SB 2.0? Nisam zagledao tu šemu, ali ne može se direktno vezati sinti za MIDI izlaz SB-a (ujedno i joystick izlaz). Potrebno je i malo elektronike, opto-coupler... * P.S. gde da nadjem semplovane stvari na 44.1 KHz.Ovi semplovi na 15160Hz nis * nizasta osim za neko zazanje po Windows-ima i slicno. To su sample-ovi standardnog Sound Blastera. Mogu da ti nasemplujem svojom Pro Audio Spectrum 16 karticom :), ali to zauzima 170 kB/sec za stereo 16-bitno. Preglomazno :(
dodaci.206 ognjan,
>> Ne znam da li je ovo ono što se traži, ali možda pomogne: Ma to je to! Ne trazim ja nista pametno :) Znas li samo jos koji su to signali misa ??? X/Y, Tasteri itd... Ogy.
dodaci.207 michelle,
> Ma to je to! Ne trazim ja nista pametno :) Znas li samo jos > koji su to signali misa ??? X/Y, Tasteri itd... Svi signali se šalju preko RX (receive) i TX (transmit) linija, normalno usaglašeni sa RS232C protokolom. Nemam tvoju originalnu poruku, jer me dugo nije bilo na SEZAMu, a uvek zaboravim da je potrazim kad sam on-line, tako da ne znam zašta ti je to potrebno. Signali koji se generišu na optokaplerima u mišu, i signali sa tastera se u jednom VLSI kolu pretvaraju u povorke impulsa i šalju se računaru preko RX, kada je DTR aktivan. Znači, na samom konektoru serijskog miša za PC/MAC... ne postoje signali X/Y, tasteri, itd. Takvi signali postoje samo na paralelnim miševima. mp
dodaci.208 dmiladinovic,
>> Nema kontroler ali se kartica moze prosiriti dodatkom da radi kao >> SCSI kontroler i moze da se kaci CD-ROM itd. To kosta jos 60DEM. SCSI nema kontrolere, vecma host adaptere i to na samom uredjaju.
dodaci.209 dveselinovic,
A inteligentni SCSI-2 disk kontroleri? Sa sve procesorom, BIOS-om, i RAM-om? Pozdrav, DVV
dodaci.210 dmiladinovic,
>> A inteligentni SCSI-2 disk kontroleri? Sa sve procesorom, BIOS-om, >> i RAM-om? Kolko sam ja upoznat, oni su i dalje host adapteri. Doduse 'inteligentni', ali ipak samo host adapteri. :))) Usput, kad bolje razmislim, ovde je bilo reci o SCSI a ne o SCSI-2. Uostalom, ko je ikad video SCSI-2 ? Ja mislim da je to plod prljave maste... :)))