PCUTIL.1

09 Oct 1992 - 31 Aug 1993

Topics

  1. setup (26)
  2. memory.mgr (589)
  3. disk.soft (545)
  4. disk.cache (188)
  5. arhiveri (1345)
  6. virusi (392)
  7. grafika (552)
  8. tools (602)
  9. razno (617)
  10. van.conf (17)

Messages - memory.mgr

memory.mgr.1 fric,
Pri startovanju posle instaliranja na jedan raŽunar sa 386/40 ploŽom ('HOT-307 386 MAIN BOARD' :), AMI-jev bios), QEMM 6.02 mi javlja: <> This system does not have Shadow RAM that QEMM can use. Please <> add the NOSH parameter to your QEMM386.SYS command line ... Dodavao ili ne NOSH parametar, ja svejedno sa QEMM-om dobijam nekih 570 i kusur kb. Na ploŽi drugog proizvo¬aŽa sam po instaliranju QEMM-a lepo dobijao skoro 650 kb. U Žemu je źtos sa tom shadow memorijom, tj. kako i pod kojim uslovima ona moČe postati dostupna QEMM-u ?
memory.mgr.2 stal,
­=> Dodavao ili ne NOSH parametar, ja svejedno sa QEMM-om dobijam nekih ­=> 570 i kusur kb. Na ploŽi drugog proizvo¬aŽa sam po instaliranju QEMM-a ­=> lepo dobijao skoro 650 kb. U Žemu je źtos sa tom shadow memorijom, tj. ­=> kako i pod kojim uslovima ona moČe postati dostupna QEMM-u ? Udji u SETUP ploce i stavi Enable Shadow Ram (ili nekako drugacije, zavisi od ploce... ko zna kako je za tu HOT :)
memory.mgr.4 pmilovanovic,
joj imam problem: po instaliranju windowsa i startovanja aplikacije hard disk prosto posasavi tj. radi 30s a za to vreme ja nemogu nista da radim. kad prestane ja imam vremena samo da izaberem opciju OPEN i opet tako UZASNO!! znam da nesto nisam setovo dobro u CONFIGU. ako neko nesto zna neka se javi na PMILOVANOVIC. PS: imam 386/64c-4 mb ram-vga color sa 16M boja-hd 120 MB inace masina radi na 33MHZ.od programa nemam nista sem sto se dobija uz windows(ramdrive,smartdrv, himem,emm386) pozdrav PMILOVANOVIC
memory.mgr.5 milan,
> joj imam problem: po instaliranju windowsa i startovanja aplikacije hard > disk prosto posasavi tj. radi 30s a za to vreme ja nemogu nista da radim. > kad prestane ja imam vremena samo da izaberem opciju OPEN i opet tako > UZASNO!! znam da nesto nisam setovo dobro u CONFIGU. ako neko nesto zna > neka se javi na PMILOVANOVIC. > > PS: imam 386/64c-4 mb ram-vga color sa 16M boja-hd 120 MB inace masina > radi na 33MHZ.od programa nemam nista sem sto se dobija uz > windows(ramdrive,smartdrv, himem,emm386) Imaź ti sve źto ti treba. Nego, kako obiŽno u "boljim firmama" kaČu - poźaljite nam Vaź config.sys i autoexec.bat kako bi znali źta źkodi vaźem Žedu. Uz ovo poźalji i system.ini i win.ini kao i duČinu swap fajla i slobodan prostor na disku. Pl poz M
memory.mgr.6 fric,
> Udji u SETUP ploce i stavi Enable Shadow Ram (ili nekako Probao razne kombinacije... bez rezultata. I dalje traČim pomoę u sporu Qemm 6.02 protiv 386/40 ploŽe koja nema shadow ram-a koji bi Qemm mogao da iskoristi.
memory.mgr.7 ndragan,
/ ploŽom ('HOT-307 386 MAIN BOARD' :), AMI-jev bios), QEMM 6.02 mi It's hot stuff, man, the cops are just one step behind me... / <> This system does not have Shadow RAM that QEMM can use. Please Shadows? No, man, I prefer Rolling Stones.
memory.mgr.8 ddobricic,
Jedan moj prijatelj traČi EMS driver MM.SYS ili SHADOW.SYS za chip set G2GC102. Ovo mu treba da bi mogao da instalira UMB driver na 286 maźini. Zapravo pri pokuźaju instalacije UMB drivera on zahteva da se prvo podigne ovaj driver. Unapred hvala! se ma ddobricic
memory.mgr.9 robert,
<:> Jedan moj prijatelj traČi EMS driver MM.SYS ili SHADOW.SYS za chip <:> set G2GC102. Izvolte! Nadam se da je to taj MM.SYS. Ako sluŽajno znaź ko ima MMC.SYS drajver za G2GC103 Žipset, javni mi. mm40.arj
memory.mgr.10 ddobricic,
>> <:> Jedan moj prijatelj traČi EMS driver MM.SYS ili SHADOW.SYS za chip >> <:> set G2GC102. >> Izvolte! Nadam se da je to taj MM.SYS. Ako sluŽajno znaź ko ima MMC.SYS >> drajver za G2GC103 Žipset, javni mi. Hvala najlepźe! Nadam se da ęe to obaviti posao.Raspitaęu se za MMC.SYS, pa ako nadjem odmah ęu ga prebaciti. Pozdrav Dragan.
memory.mgr.11 tuci,
Imam ploŽu 286/20 sa oznakom M216-rev 1.1, sa PC CHIPS Žip setom i AMI biosom iz 1991 godine. Interesuje me ima li neko drajver za ovu ploŽu sa kojim bih mogao da dobijem UMB memoriju ? Pozdrav, Zlatko.
memory.mgr.12 bearboy,
║ Jedan moj prijatelj traČi EMS driver MM.SYS ili SHADOW.SYS za chip set ║ G2GC102. Ovo mu treba da bi mogao da instalira UMB driver na 286 maźini. ║ Zapravo pri pokuźaju instalacije UMB drivera on zahteva da se prvo podigne ║ ovaj driver. Neęe dobiti mnogo s tim UMB-om, naime, platięe EMS-om, a gubi se i mesto EMM-a.
memory.mgr.13 kzoran,
Ljudi, Instalirao sam Foxpro 2.0 na masinu sa 3 Mb QEMM memorije, i svu expanded memoriju oslobodio da bi je Fox mogao koristiti. Dok sam u expanded memoriji drzao cache (1.5 Mb), po startovanju Fox-a u meniju "About..." dobijao sam podatak o raspolozivih preostalih 1.5 Mb memorije, sto mi je govorilo da Fox ovu memoriju prepoznaje i koristi. Posle oslobadjanja memorije, Fox se znatno duze ucitava u memoriju, u uvodnom screenu prikaze na dnu DOS Extension Technology... ERGO Computing... a u meniju "About..." dobijam izvestaj Total Memory: 997,184 (???) EMS Memory: N/A (???) First 64K of EMS Use: N/A Znaci li ono "N/A" da Fox ne prepoznaje i ne koristi expanded memoriju, ili nesto drugo? I sta je to genijalno zakljucio Fox (ERGO ...). Napominjem da radim sa QEMM 6.0. Pozdrav, Zoran.
memory.mgr.14 ddobricic,
>> Neęe dobiti mnogo s tim UMB-om, naime, platięe EMS-om, a gubi se i mesto >> EMM-a. Znam, ali to je njegov izbor.Ja sam samo hteo da mu pomognem.U svakom sluŽaju najbolje je da on sam to shvati.Ovako, hvala na komentaru.Pozdrav Dragan.
memory.mgr.15 markma,
Zanima me dali moČe sledeęe: Imam Žetiri SIMM-a 1MB od 60 nsec, i kupio bi 4X4MB od 70 nsec. Dali to valja i dali ima nekih problema. InaŽe imam 486/50-ako neźto znaŽi
memory.mgr.16 bojanp,
> Zanima me dali moČe sledeęe: > Imam Žetiri SIMM-a 1MB od 60 nsec, i kupio bi 4X4MB od 70 nsec. > Dali to valja i dali ima nekih problema. > InaŽe imam 486/50-ako neźto znaŽi Ukoliko ploŽa ima keź, mislim da su i memorije od 70ns dovoljno brze i da neęe biti nikakvih problema. Sem toga ovo pitanje viźe spada u hardver nego ovde. Pozdrav, Bojan
memory.mgr.17 ndragan,
/ DOS Extension Technology... / ERGO Computing... Ovo tek toliko da se oglasi ekstender. Foks se rasprostro po memoriji koliko je dug, i ostavio manje od 1M za promenljive i ostale objekte. Ostalo zauzima on sâm, baferi itd. Bolje uporedi brzine ovako i onako, i to na dva-tri uzastopna puźtanja iste operacije.
memory.mgr.18 zkadic,
> Zanima me dali moČe sledeęe: > Imam Žetiri SIMM-a 1MB od 60 nsec, i kupio bi 4X4MB od 70 Koliko se ja razumem u hardware (nije mnogo) to bi trebalo da radi, ali samo ako je druga banka iste brzine ili brČa od prve banke. To ęe reęi da nove Žipove treba staviti umesto postojeęih, a stare u drugu banku. Nadam se da nisam neźto odvalio i da ęe sve da proradi kako treba. Pozdrav Zoran
memory.mgr.19 danko,
> radi, ali samo ako je druga banka iste brzine ili brČa od prve > banke. To ęe reęi da nove Žipove treba staviti umesto postojeęih, > a stare u drugu banku. Trebalo bi da radi bez problema (60nS ili 70nS ne menja stvar u praksi). To sa bankama nema veze jer sistem ne testira brzinu prve banke da bi zakljuŽio koliko brzo da se obraęa memoriji. To zavisio od broja stanja Žekanja i to ti ko voz (u ▒vacarskoj ne u Srbiji :). Voz prolazi svakih npr. 82nS. Ako je tvoja memorija 80nS ili brČa stięi ęe na voz i sistem radi. Ako je sporija neęe stięe i sistem pada. Me¬utim nema nikakve veze sa brzinom sistema da li je memorija sigla 2nS ili 22nS ranije. Problemi pouzdanosti se mogu javiti ako je to 2nS u regularnim uslovima a nestiČe kada se pregreje (da nije nekom poznato :)))? DANKO P.S. Tvoja teorija bi mogla da vaČi kada bi sistem sam menjao broj stanja Žekanja (krene od viźe pa smanjuje dok ne prestane da radi :))), pa posle postavi jedno viźe od kritiŽnog) i to radio samo na prvoj banci. Me¬utim to je potencijlani izvor velikih problema pa se to tako ne radi!
memory.mgr.20 banex,
>> Trebalo bi da radi bez problema (60nS ili 70nS ne menja stvar u >> praksi). Ne znam da li je to pitanje ploŽe ali kod mene na sx-u itekako ima veze u praksi. Proźirivanje memorije za 2mb nije nikako iźlo dok nisam stare Žipove (dip) 100ns prebacio u drugu banku a nove 70ns u prvu. Dotle je sistem 'nalazio' samo 2 mb.
memory.mgr.21 snemcev,
Programu UMB_DRVR.SYS treba podięi spomenik! Od 95K UMB-a, koliko je DOS prijavljivao, on je kod mene (386DX, chip set C&T 82C302, pri startovanju programa /C=04) napravio UMB od 224K! Jeste da se ne slaČe baź neźto sa EMM386.EXE, ali tu je zamena u vidu UMB_EMS4.SYS koji, btw, pravi EMS od XMS samo po potrebi, tj. tek posle zahteva programa. Drajver za EMS je toliko pametan da se povlaŽi u ilegalu posle stratovanja PendČera (nedozvoljava 386 Enhanced mod ako bilo koji program trenutno koristi EMS), a posle izlaska iz istih se reinkarnira (kao ptica fenix :)
memory.mgr.22 markma,
> drugu banku a nove 70ns u prvu. Dotle je sistem 'nalazio' > samo 2 mb. Imam trenutno instalirano u Bank 0 4x1MB (60ns), a u BANK 1 4x4MB (70ns), i da kucnem u drvo, pronalazi svih 20MB i radi bez problema:)
memory.mgr.23 danko,
> itekako ima veze u praksi. Proźirivanje memorije za 2mb nije > nikako iźlo dok nisam stare Žipove (dip) 100ns prebacio u Eto, vidź - Žovek se uŽi dok je Čiv. MoČda je zaŽkoljica u tvom sluŽaju u tome źto su memorije bile po 100ns, a ne 80nS. DANKO
memory.mgr.24 banex,
>> Imam trenutno instalirano u Bank 0 4x1MB (60ns), a u BANK 1 4x4MB >> (70ns), i da kucnem u drvo, pronalazi svih 20MB i radi bez Pa to bi i kod mene radilo (tj. radi ;) jer je brzina Žipova u nultoj banci veęa od onih iz prve. Kod mene je problem pravilo to źto sam imao sporije Žipove u nultoj banci pa brČe Žipove nije uspevao da prona¬e dok ih nisam prebacio ;) InaŽe, ploŽa sama raspoznaje koji su Žipovi u pitanju (1mbit; 256kbit), vaČno je samo da je banka popunjena istim Žipovima (18 komada). CU! -BANE-
memory.mgr.25 banex,
>> u tome źto su memorije bile po 100ns, a ne 80nS. MoČe biti, samo Žini mi se da je ta brzina u granicama dozvoljene (16mhz je procesor). Na starom xt-u sa posla sam imao silne probleme kod zahtevnih programa ( ventura; excell na udovicama ;) dok nisam otvorio kuęiźte i ustanovio da imam 512k solidne memorije i razliku do 640 sa nekom brzinom preko 200 pa su programi pucali kad upalim turbo. MoČeź misliti kako izgleda ventura na 4.77 mhz ;) CU! -BANE-
memory.mgr.26 ddobricic,
>> Jedan moj prijatelj traČi EMS driver MM.SYS ili SHADOW.SYS za chip set >> G2GC102. Ovo mu treba da bi mogao da instalira UMB driver na 286 maźini. Ispostavilo se da mu ustvari tereba EMMA.SYS, pa ako neko moČda ima neka ga okaŽi ovde u conf. Unapred hvala, Dragan.
memory.mgr.27 ztuke,
*>>> Jedan moj prijatelj traČi EMS driver MM.SYS ili SHADOW.SYS za chip set *>>> G2GC102. Ovo mu treba da bi mogao da instalira UMB driver na 286 maźini. *> *> Ispostavilo se da mu ustvari tereba EMMA.SYS, pa ako neko moČda ima *> neka ga okaŽi ovde u conf. Jel to nova verzija tog UMB drajvera koja podrČava Headland G2GC102 Žip set? Ja mislim da ova na sezamu nema taj Žip podrČan, pa ako je tako bilo bi dobro da ga poźaljeźovde. InaŽe taj EMMA.SYS drajver je pravo ¬ubre! :(( Ja ga imam i on ustvari pretvara EXT u EXP memoriju ali po specifikaciji LIM 3.2 a ne LIM 4.0 tako da stalno javlja kod novih programa (od 1990+) nedefinisanu funkciju 84! :( Nije mi jasno źto mu treba za taj UMB drajver EXP umesto EXT ali bilo bi dobro da nam javiź rezultate! KonaŽno, evo ti emma sa kratkim uputstvom! tuke emma.arj
memory.mgr.28 bearboy,
║ Programu UMB_DRVR.SYS treba podięi spomenik! Od 95K UMB-a, A i onom koji ga je UL-ovao na Sezam :>>>>
memory.mgr.29 ddobricic,
>> Jel to nova verzija tog UMB drajvera koja podrČava Headland G2GC102 >> Žip set? Ja mislim da ova na sezamu nema taj Žip podrČan, pa ako je tako Nije, podrČava G2GC103 i 113. >> Nije mi jasno źto mu treba za taj UMB drajver EXP umesto EXT ali bilo bi >> dobro da nam javiź rezultate! Neznam, navalio da proba.Ako rezultati budu vredni paČnje objavięu ih. >> KonaŽno, evo ti emma sa kratkim uputstvom! Hvala, i pozdrav Dragan.
memory.mgr.30 bearboy,
║ Programu UMB_DRVR.SYS treba podięi spomenik! BTW. Za AMD-ove 386/40 sa OPTI Žipovima ide parametar /c=09. Voila !
memory.mgr.31 bearboy,
║ Nije mi jasno źto mu treba za taj UMB drajver EXP umesto EXT ali bilo bi Malo osnovnih stvari - U extended memoriju se upisuje manje viźe direktno, a u EMS se piźe preko tzv. PAGE FRAME-a (koji se nalazi izme¬u 640K i 1M). E sad, ako ima EMS-a, onda UMB drajver ZNA da negde gore imaź bar 64K RAM-a koji se moČe pretvoriti u UMB (tj. pretvara sam PF u UMB (gubiź EMS))
memory.mgr.32 jtitov,
Evo jednog zanimljivog pitanja: Masina je 486/33 sa 20M RAM-a. Koristi se qemm 6.03 sa opcijama RAM ROM i x=b000-b7ff. Sve lepo radi (samo jedan autoexec i config) samo na pr. MI prijavljuje 19_i_kusur mega EXPANDED i 12_i_kusur XMS memorije. Gde nestane ostatak od 8M XMS? Tu nastaju problemi u smislu: ako se zeli veliki RAM-disk (10M) i cash (4M) i da to sve bude u extended memoriji, onda za WIN ne ostane skori nista! O cemu se radi?
memory.mgr.33 ztuke,
Da li neko zna kako da iskoristim memoriju na adresi C800-EFFF (dakle oko 160k) na 286-ici i eventualno na adresi B000-B7FF (32k)? Da li je tu moguęe nekako smestiti onaj svap fajl od 4DOS-a ili napraviti RAM-disk ili bilo źta drugo? tuke
memory.mgr.34 robert,
<:> Nije, podrČava G2GC103 i 113. ▒ta podrČava G2GC103? To mi treba ali nikako da na¬em...
memory.mgr.35 ddobricic,
>> ▒ta podrČava G2GC103? To mi treba ali nikako da na¬em... Bilo je reŽi o UMB driver-u za 286 i pomenuti Žip-set MM.SYS. Ako ti je potreban moČeź ga uzeti. OkaŽen je u poruci 2.9. Piźe (u poruci) da podrČava i Žip-set 102 ali je verovatno u pitanju lapsus jer podrČava 103 i 113, bar tako piźe u DOC file-u koji ide uz driver. Pozdrav, Dragan.
memory.mgr.36 robert,
<:> Ako ti je potreban moČeź ga uzeti. OkaŽen je u poruci 2.9. Da znam, ja sam ga okaŽio :) ali kod mene neęe da radi a imam 103 Žipset. Izgleda da mi treba neki noviji drajver, MMC.SYS kojeg nigde ne mogu da na¬em.
memory.mgr.37 ddobricic,
>> Da znam, ja sam ga okaŽio :) ali kod mene neęe da radi a imam 103 Žipset. Ha, Ha, Ha, dobar źtos! Kada sam odgovarao bio sam u nekoj guČvi i nisam ni primetio ... Kod mog druga nije hteo da radi ali je i razumljivo jer ima 102 Žipset. Probaęu da se raspitam za tvoj MMC.SYS pa ako natrapam na njega bięe okaŽen. Hvala i pozdrav, Dragan.
memory.mgr.38 mzdravkovic,
Prilikom instalacije QEMM-a na 386 masini, tj. nakon startovanja OPTIMIZE, stalno mi trazi da u direktorijumu QEMM386 bude datoteka QRAM.SYS Da li neko zna kakva je ova datoteka i kako da je stvorim posto je nema u paketu. MZdravkovic
memory.mgr.39 milan,
> Prilikom instalacije QEMM-a na 386 masini, tj. nakon startovanja > OPTIMIZE, stalno mi trazi da u direktorijumu QEMM386 bude datoteka > QRAM.SYS Da li neko zna kakva je ova datoteka i kako da je stvorim posto > je nema u paketu. Prvo, źta ęe ti optimize. MoČeź i ruŽno da naguraź po parŽięima gornje memorije tvoje rezidentne programe. Nije valjda da ih imaź dvadesetak sa tri Žetiri rupe u memoriji pa ti treba program koji raŽuna optimalan raspored? Drugo, QRAM.SYS je program za pravljenje gornje memorije na 80286 based maźinama i nema veze sa QEMM386. Neverovatno je da ti to traČi OPTIMIZE iz QEMM386, ako ti uopźte i pokreęeź odgovarajuęi program. Da nisi uzeo OPTIMIZE namenjen QRAM.SYS -u greźkom?! Pl poz M
memory.mgr.40 ilazarevic,
█ Da li neko zna kako da iskoristim memoriju na adresi █ C800-EFFF (dakle oko 160k) na 286-ici i eventualno na adresi █ B000-B7FF (32k)? Da li je tu moguce nekako smestiti onaj svap █ fajl od 4DOS-a ili napraviti RAM-disk ili bilo sta drugo? Ja sam prvo pokuźao da napravim UMB pomoęu onog Žudnog Bearovog drajvera - naravno nisam niźta uradio :) RAM disk - Žisto sumnjam... Najbolje źto moČeź da uradiź je da aktiviraź Shadow RAM ako ga imaź i pustiź da radi po svome.
memory.mgr.41 ssokorac,
─┼┤ Ja sam prvo pokuźao da napravim UMB pomoęu onog Žudnog Bearovog ─┼┤ drajvera - A ja sam sve to dao Norton Cache-u :). Baź fino radi :).
memory.mgr.42 bearboy,
║ Da li neko zna kako da iskoristim memoriju na adresi Koja ploŽa/proizvo¬aŽ, sinak ?
memory.mgr.43 ztuke,
*> moČeź da uradiź je da aktiviraź Shadow RAM ako ga imaź i pustiź da radi *> po svome. Nemam opciju aktiviranja shadow ram-a! :( eh, kada bi omoguęili u tom UMB drajveru podrźku mom G2GC101/102 Žip setu...! ;) tuke ps. valjda hoęe...! ;)
memory.mgr.44 ztuke,
*> ─┼┤ Ja sam prvo pokuźao da napravim UMB pomoęu onog Žudnog Bearovog *> ─┼┤ drajvera - *> *> A ja sam sve to dao Norton Cache-u :). Baź fino radi :). Na kojoj maźini si to uradio? 286? C&T i sl.? Baź si specifikovao memorijski segment od C800-EF00? Ako si NCACHE2-u dao sve "ono" na "onome gore navedenom" ajde napiźi kako! tuke
memory.mgr.45 ztuke,
*> Koja ploŽa/proizvo¬aŽ, sinak ? Baby 286 Main Board (G2) LM-103S Headland GC101/GC102 AT Chip Set tuke
memory.mgr.46 peacock,
>**< Prilikom instalacije QEMM-a na 386 masini, tj. nakon >**< startovanja OPTIMIZE, stalno mi trazi da u >**< direktorijumu QEMM386 bude datoteka QRAM.SYS Da li neko >**< zna kakva je ova datoteka i kako da je stvorim posto je >**< nema u paketu. Koja verzija Qemma? Mislim da sam jednom imao slicnu situaciju na ploci koja je imala hardverski EMS, pokusaj prvo to da iskljucis u BIOS-u. Bila je verzija Qemma 6.0 ili 6.01. U drugom redu Config.sys-a obavezno navedi himem.sys, mozda se zbog toga buni. Tako pise u uputstvu. Pozdrav
memory.mgr.47 acal,
Problem!!! Imam HeadLand-ovu 286 sa 2Mb RAM i kupio sam je kod ComTrad-a.Saznao sam da radi i sa EMS al mi treba neki drajver za tu plocu. U Manual pise da je to "HT12MM.SYS" drajver na utility disketi,ali ja je nisam dobio:((((((( Ako neko ima nek ga zakaci,ljubim ga Cu .....Acal
memory.mgr.48 bulaja,
**** new file **** \ibmpc\info qosswit2.arj Spisak command line opcija Quarterdeck programa (DV,QEMM) Datoteka sadrzi spisak svih opcija iz komandne linije (prekidaca) za razne programe (pakete) firme Quarterdeck. Ti programi su: DESQview (zakljucno sa verzijom 2.42), QEMM (6.02), QEXT (5.12), QRAM (1.01). U spisku je dat naziv opcije, njena skracenica, pregled po verzijama programa i kratak komentar (opis funkcije). Podaci su iz 04/92.
memory.mgr.49 acal,
> Baby 286 Main Board (G2) LM-103S > Headland GC101/GC102 AT Chip Set > > tuke Tuke,Tuke u istoj smo corbi ja bi ga zlatom platio(drajver) ako na basas na nesto korisno mailni Cu ...Acal
memory.mgr.50 darone,
>> Tuke,Tuke u istoj smo corbi ja bi >> ga zlatom platio(drajver) ako na >> basas na nesto korisno mailni Pa ovaj je gori od mene! darone
memory.mgr.51 ppekovic,
>> U Manual pise da je to "HT12MM.SYS" drajver na >> utility disketi,ali ja je nisam dobio:((((((( >> Ako neko ima nek ga zakaci,ljubim ga Potrazi u staroj pc.user conf. Ima ga na bar dva mesta. Paya
memory.mgr.52 ztuke,
*> Tuke,Tuke u istoj smo corbi ja bi *> ga zlatom platio(drajver) ako na *> basas na nesto korisno mailni VaČi se! :) Ali Žisto sumnjam! ;(( Pre ęe biti da svi idu na tu kartu da ja kupim neku 486/66DX2! ;)) ▒'o neko reŽe "Bięe ako bude!" ;))) tuke
memory.mgr.53 ztuke,
*> Pa ovaj je gori od mene! Ko? Acal ili ja?! ;)))) tuke
memory.mgr.54 darone,
>> *> Pa ovaj je gori od mene! >> >> Ko? Acal ili ja?! ;)))) Ma acal, mislio sam na desnu marginu :) darone
memory.mgr.55 bearboy,
║ Headland GC101/GC102 AT Chip Set Ja mislim da u DOC-u piźe da TRENUTA«NO nema podrźke NI ZA JEDNU Headland ploŽu, ali u Bięe, bięe piźe da ęe biti :)
memory.mgr.57 redhot,
Imam plocu 386-40 i 4Mb memorije. Kako god da pokusam da izvucem memoriju, nikako ne uspevam vise od 640+3072 tj. negde 'fali 384K. Kad preko EMS driver-a dobijem iz gornje memorije nekih 200K (C000-...), isto toliko se izgubi iz memorije preko prvog Mb. Ranije sam imao 286 sa takodje 4Mb i dobijao sam bogami celih 640+3456K na upotrebu. ?? Redhot
memory.mgr.58 mjova,
> negde 'fali 384K. kad sam sliŽno pitanje postavio na poŽetku upotrebe PC-a, ovde su mi rekli "jel sve radi? e, onda Žuti i uČivaj" ;)) to nikad neęeź moęi da 'izvuŽeź' jer se tu nalaze romovi, EMS page, video ram itd. sumnjam da si i na 286 imao baź toliko ako si korisito EMS. ako imaź HERC, onda imaź viźe memorije jer je drugaŽije raspore¬en ram kod nje i VGA.
memory.mgr.59 nboskovic,
*> Imam plocu 386-40 i 4Mb memorije. Kako god da pokusam da *> izvucem memoriju, nikako ne uspevam vise od 640+3072 tj. Probaj u setup-u da iskljuŽiź sve shadow opcije koje postoje i trebalo bi da uspeź da vrneź nazad i tih 384k memorije samo źto ęeź onda drastiŽno da usporiź rad same maźine, jer su tu prekopirani bios i system iz rom-a. (c) klap nikola
memory.mgr.60 dragisha,
ű> to nikad neęeź moęi da 'izvuŽeź' jer se tu nalaze romovi, EMS ű> page, video ram itd. sumnjam da si i na 286 imao baź toliko ű> ako si korisito Ovo 'nikad' je malo prejako:). Dokaz slijedi... U gornjih 384 su pored HiRam-a samo Hercules i VGA i neizbjeČni page frame. Htio sam i njega da izbacim, ali Stealth radi samo uz ukljuŽen EMS. dd ============================================================================= QEMM-386 / Type n=0123 4567 89AB CDEF + = Mappable 0n00 XXXX XXXX XXXX XXXX * = Rammable 1n00 ++++ ++++ ++++ ++++ F = Page Frame 2n00 ++++ ++++ ++++ ++++ H = High RAM 3n00 ++++ ++++ ++++ ++++ M = Mapped ROM 4n00 ++++ ++++ ++++ ++++ X = Excluded 5n00 ++++ ++++ ++++ ++++ V = Video 6n00 ++++ ++++ ++++ ++++ A = Adapter RAM 7n00 ++++ ++++ ++++ ++++ R = ROM 8n00 ++++ ++++ ++++ ++++ / = Split ROM 9n00 ++++ ++++ ++++ ++++ An00 VVVV VVVV VVVV VVVV Bn00 VVVV VVVV VVVV VVVV Cn00 FFFF FFFF FFFF FFFF Dn00 HHHH HHHH HHHH HHHH En00 HHHH HHHH HHHH HHHH Fn00 HHHH HHHH HHHH HHHH
memory.mgr.61 garderp,
Ovo je bila uvek interesantna tema. Poźto se uglavnom ne bavim hardverom uvek sam se pitao ko mi pojede tih 384 kB. Jeste da imam 8mB na ploŽi tako da mi se baź fuęka za tu sięu, ali kad je veę imam, zaźto da je nemam. I kad iskljuŽim ROM shadow, VGA shadow i ostale senke i nemam niźta na maźini osim himem(n).sys koji je vozaŽ za XMS opet nemam onih "sitnih" 384 kb. Setimo se ipak vremena kada je 48k na spectrumu bila sve, samo ne sięa. Da li bi neko mogao to da objasni i reźi. InaŽe ploŽa ima AMI bios.
memory.mgr.62 mjova,
> Ovo 'nikad' je malo prejako:). Dokaz slijedi... i nije neki dokaz, bios negde mora da bude mapiran, sad da l' se vidi ili ne, to je drugo pitanje. > U gornjih 384 su pored HiRam-a samo Hercules i VGA i > neizbjeČni page frame. Htio sam i njega da izbacim, ali > Stealth radi samo uz ukljuŽen EMS. normalno da mora da postoji jer je bios (i ostalo) mapirano negde u EMS i onda se po potrebi poziva u frame. dakle, 128k 'baŽeno' u video memoriju (bar kod mene jer moram da imam i simulaciju herca) i 64 za PF. ipak sam u pravu ;) uzgred, daj mi parametre kojima startujeź qemm ako imaź i naźa slova uz to ;). meni neźto ne ide baź kako treba, Žim pozovem neki program koji promeni slova odmah imam dodatne probleme jer niźta ne vidim ;)
memory.mgr.63 mjova,
> uzgred, daj mi parametre kojima startujeź qemm ako imaź i > naźa slova uz to ;). meni neźto ne ide baź kako treba, Žim > pozovem neki program koji promeni slova odmah imam dodatne > probleme jer niźta ne vidim ;) problem je bio u izvesnom softveru koji koristim s vremena na vreme. reźih problem, a stealth je potpun tako da sam dobio otprilike istu sliku kao i ti. iskreno, nisam ni hteo da probam ovo dok nisam morao ;) jer sam malo konzervativan, ali brate, sad kad vidim brdo hiram-a pomislim je*eź konzerve ;)
memory.mgr.64 dnikolic,
>> Pa ovaj je gori od mene! :)))) Da, ali si ti ovde duze! :) dn
memory.mgr.65 dragisha,
ű> uzgred, daj mi parametre kojima startujeź qemm ako imaź i naźa ű> slova uz to ;). meni neźto ne ide baź kako treba, Žim pozovem ű> neki program koji promeni slova odmah imam dodatne probleme ű> jer niźta ne vidim ;) Evo ovako... device = c:\etc\qemm\qemm386.sys RAM ST:M FR:C000 A za naźa slova koristim VGAMAX, kbddriver nenadmaźni ZKey:) Pozdrav, dd
memory.mgr.66 dragisha,
ű> ;) jer sam malo konzervativan, ali brate, sad kad vidim brdo ====== Joź si i dobar kakvih sve ovdje ima:) Pozdrav, dd
memory.mgr.67 acal,
>*> Tuke,Tuke u istoj smo corbi ja bi >*> ga zlatom platio(drajver) ako na >*> basas na nesto korisno mailni > > VaČi se! :) Ali Žisto sumnjam! ;(( Pre ęe biti da svi idu > na tu kartu da ja kupim neku 486/66DX2! ;)) ▒'o neko reŽe > "Bięe ako bude!" ;))) > > tuke Danke svima ali i ja bi sad da predjem na 386/40 Valjda ce me sreca posluziti da dobijem 500 marona na LOTO-u,valjda;))))))))) Cu ....Acal
memory.mgr.68 snemcev,
Pokupio sam sa Sezama tsrcom34.zip i probao mapmem.exe i program radi sa osnovnom memorijom OK, ali nikako ne prepoznaje gornju memoriju. Imam instaliran umb_drvr.sys. Da bi sve zvuŽalo joź zamrźenije, program device.exe posle spiska jedinica koje 'vozi' DOS prijavljuje 'Deceted device drivers patched in after CONFIG.SYS'. Kao vrhunac apsurda, mapmem.exe prepoznaje watch.com (iz istog paketa) uŽitan u gornju memoriju koju ne prepoznaje. Komplikovano i za reęi a kamo li za shvatiti. Jel hoęe joź neko ko koristi umb_drvr.sys da proba ovo? Nije da mi to Bog zna kako treba, al' me interesuje.
memory.mgr.69 pedjolino,
imam konfiguraciju 286 sa 1Mb memorije e sad treba mi neko da me posavetuje sta da radim sa memorijom tako da mi stacker ne smeta qemm ne radi kod mene ne znam zasto...nemam heatland plocu...pa ukoliko neko zna sta bi bilo najbolje da uradim javite se...please
memory.mgr.70 bulaja,
│Pokupio sam sa Sezama tsrcom34.zip i probao mapmem.exe i program radi │sa osnovnom memorijom OK, ali nikako ne prepoznaje gornju memoriju. └─── Da li si mapmem koristio sa opcijom /U ili ne? :)
memory.mgr.71 melev,
║ imam konfiguraciju 286 sa 1Mb memorije e sad treba mi ║ neko da me posavetuje sta da radim sa memorijom tako da mi ║ stacker ne smeta qemm ne radi kod mene ne znam ║ zasto...nemam heatland plocu...pa ukoliko neko zna sta bi ║ bilo najbolje da uradim javite se...please Ja sam imao isti problem sa STACKER-om ali sam ga resio tako sto sam STACKER smestio /EMS /NB i uzima mi samo 17kb BASE i 65 EMS. Imam HT plocu (286) i koristim HT12EMS.SYS ali bi mi dobro dosao savet kako da sredim memoriju. Probao sam ADDRAM, UMB i nije htelo nista da radi jer kaze da VGA karta koristi istu adresu (A000-BFFF). Jel to znaci da to mogu da koriste samo ljudi sa recimo HERC-om ili CGA? B.T.W. Koji mi keser preporucujete?
memory.mgr.72 zkrstic,
> imam konfiguraciju 286 sa 1Mb memorije e sad treba mi > neko da me posavetuje sta da radim sa memorijom tako da mi > stacker ne smeta qemm ne radi kod mene ne znam QEMM ??? Misliź na QRAM valjda ? Ili QEXT ?
memory.mgr.73 dragisha,
ű>│ Pokupio sam sa Sezama tsrcom34.zip i probao mapmem.exe i ű>│ program radi sa osnovnom memorijom OK, ali nikako ne ű>│ prepoznaje gornju memoriju. ű>└─── ű>Da li si mapmem koristio sa opcijom /U ili ne? :) Po mom iskustvu, svejedno mu je. Ja sam probao sve moguęe i nikako da dobijem tu informaciju od mapmem-a. «ini me sa da mi je uspijevalo na maźini koju sam ostavio u Bosni, ali od tada nijednom. Napomena (za pametne:)): Imam DOS=HIGH,UMB, imam obezbije¬en UMB pomoęu QEMMa. Probao sam i QRAM-om i sve je isto. dd
memory.mgr.74 snemcev,
>> Da li si mapmem koristio sa opcijom /U ili ne? :) Da, i kad je navedem, i kad je ne navedem, dobijam identiŽan ispis. Pokuźavajuęi neźto po sistemu 'i ęorava koka ubode zrno' izbacio sam iz CONFIG.SYS iz reda DOS=HIGH,UMB ono UMB i posle toga HIMEM.SYS nije hteo da se uŽita?!? Naravno, pre HIMEM-a se uŽitava umb_drvr.sys. Jel to tako treba da bude? Joź samo da napomenem da dos naredba mem bez problema prepoznaje i gornju memoriju i nepogreźivo identifikuje programe u njoj.
memory.mgr.75 mrajacic,
> Pokuźavajuęi neźto po sistemu 'i ęorava koka ubode zrno' izbaci > sam iz CONFIG.SYS iz reda DOS=HIGH,UMB ono UMB i posle toga > HIMEM.SYS nije hteo da se uŽita?!? Naravno, pre HIMEM-a se > uŽitava umb_drvr.sys. Jel to tako treba da bude? Nisam pratio prethodni deo diskusije, ali, u uputstvu za UMB drajver stoji da je DOS=<HIGH|LOW>,UMB obavezna komanda, odma posle DEVICE=UMB_DRVR.SYS (koji treba da je na prvom mestu). Ja sam imao problema sa UMB drajverom sa nekim video modovima (CHECKIT je na video testu 07h rebutirao maźinu), ali, kada sam iskljuŽio deo UMB-a koji je drajver naźao slobodan u VGA podruŽju (sa parametrom /M), sistem je radio bez problema. POZDRAV
memory.mgr.76 acal,
> Imam HT plocu (286) i koristim HT12EMS.SYS ali bi mi dobro ^^^^^^^^^^^^^^ ---------- Pa ti si moj covek,al sto se bre brate ne javi kad sam vikao i kukao za tim drajverom:)))))) Taj driver para vredi(DM),pa ako si imalo solidaran okaci ga ili ovde ili na nizepotpisanu adresu > dosao savet kako da sredim memoriju. Probao sam ADDRAM, > UMB i nije htelo nista da radi jer kaze da VGA karta ^^^ Ma UMB je carska,tebalo bi da radi sa EMS memorijom > koristi istu adresu (A000-BFFF). Jel to znaci da to mogu > da koriste samo ljudi sa recimo HERC-om ili CGA? Daj vidi za taj driver .....Acal
memory.mgr.77 melev,
║ Pa ti si moj covek,al sto se bre brate ne javi kad sam vikao ║ i kukao za tim drajverom:)))))) ║ Taj driver para vredi(DM),pa ako si imalo solidaran okaci ga ║ ili ovde ili na nizepotpisanu adresu Gore pomenuti driver sam OKACIO na 2.76 pa kome je potreban nek ga skine. Ali meni jos uvek UMB jer kao sto rekoh zeza me adresa koju koristi i VGA karta. Ako ti proradi ti obavezno javi kako i sta da namestim da bi sljakalo, jer ovako stvarno kuburim sa memorijom a novije igre traze sve vise slobodne memorije.
memory.mgr.78 zkrstic,
> Daj vidi za taj driver .....Acal Ima ga na 26 mesta na Sezamu. Ako baź neznaź gde drugde, pogledaj u conf MOST, jedna od prvih poruka u temi podrska, Žini mi se. Tamo ima gomila UMB drajvera, pa izvolte, źta kome treba. Pozdrav, Zkr
memory.mgr.79 dejanr,
>> Ima ga na 26 mesta na Sezamu. Ako baź neznaź gde drugde, pogledaj >> u conf MOST, jedna od prvih poruka u temi podrska, Žini mi se. Uh, "mali" je problem źto konferencija MOST viźe ne postoji poźto je rok njenog zakupa istekao :( No, ako se drajver ne moČe drugaŽije naęi, moČemo ga skinuti sa backup-a te konferencije, mada ęe to malo da potraje.
memory.mgr.80 darone,
>> Pokuźavajuęi neźto po sistemu 'i ęorava koka >> ubode zrno' izbacio sam iz CONFIG.SYS iz reda >> DOS=HIGH,UMB ono UMB i posle toga HIMEM.SYS nije >> hteo da se uŽita?!? Naravno, pre HIMEM-a se >> uŽitava umb_drvr.sys. Jel to tako treba da bude? Red DOS=HIGH, UMB mora (ne mora, ali bi trebalo) da bude poslednji u konfig.sisu :)) darone p.s. ne znam zaźto :)
memory.mgr.81 jtitov,
> ű>│ Pokupio sam sa Sezama tsrcom34.zip i probao mapmem.exe > i ű>│ program radi sa osnovnom memorijom OK, ali nikako ne > ű>│ prepoznaje gornju memoriju. Ko sto Bulaja rece mapmem /u daje iha-haj listu. Koristim qemm i ostalo sto uz to ide... Bas cudno!? > Napomena (za pametne:)): Imam DOS=HIGH,UMB, imam > obezbijeden He, he, imam i ja jedno pitanje: sta mu znaci to dos=high,UMB, tj. da li je potrebno (i zasto) stavljati to UMB kada sve lepo radi i sa njim i bez njega?
memory.mgr.82 pedjolino,
>> imam konfiguraciju 286 sa 1Mb memorije e sad treba mi >> neko da me posavetuje sta da radim sa memorijom tako da mi >> stacker ne smeta qemm ne radi kod mene ne znam > > QEMM ??? Mislis na QRAM valjda ? Ili QEXT ? tako je pardon !!! hvala na ispravci...:)
memory.mgr.83 mjova,
ima li neko moČda ideju Žemu sluČi DMA= za qemm? neźto mi se Žini da se brzina ne menja vidno, da li je onda u pitanju sigurnost? meni sad to stoji na 128k, nije neka cifra, ali me zanima Žemu sluČi.
memory.mgr.84 bulaja,
│ima li neko mozda ideju cemu sluzi DMA= za qemm? └─── U qosswit2 pise da sluzi da sluzi da "set size of DMA buffer". Ovo i nije neka informacija :), a u QEMM dokumentaciji pise ovo za DMA: **** Notification when DMA buffer is too small If a device which uses DMA, such as a floppy drive, performs DMA transfers larger than the current size of the DMA buffer, then QEMM-386 will display a message indicating that the size must be larger. QEMM-386 will tell you how large the buffer must be, and you will need to add a DMA=xx parameter with the correct size to the DEVICE=QEMM386.SYS line in your CONFIG.SYS file.
memory.mgr.85 zkrstic,
> Uh, "mali" je problem źto konferencija MOST viźe ne postoji poźto > je rok njenog zakupa istekao :( No, ako se drajver ne moČe drugaŽije Uh, źto volim kada sam od koristi ;)))) Sorry, ne pratim je odavno i nisam ni primetio :( Pozdrav, Zkr PS. Upravo videh poruku sa HT12 okaŽenim. Nema potrebe za backupom :)
memory.mgr.86 vitez.koja,
#=> He, he, imam i ja jedno pitanje: sta mu znaci to #=> dos=high,UMB, tj. da li je potrebno (i zasto) stavljati #=> to UMB kada sve lepo radi i sa njim i bez njega? Koliko ja znam, sa EMM386 je potrebno da stavis i UMB, a ako koristis QEMM i sl. onda ne treba.
memory.mgr.87 dejanr,
>> He, he, imam i ja jedno pitanje: sta mu znaci to dos=high,UMB, tj. >> da li je potrebno (i zasto) stavljati to UMB kada sve lepo radi i >> sa njim i bez njega? Ako radiź samo sa DOS-om (HIMEM/EMM386) i hoęeź da diČeź programe u HIGH RAM, moraź da staviź ,UMB. Ako radiź sa QEMM-om ili MAX-om, ne da ne moraź nego ne treba da stavljaź ,UMB.
memory.mgr.88 peacock,
>**< ima li neko mozda ideju cemu sluzi DMA= za qemm? DMA=xxx, (DM), specifies the length of the maximum DMA transfer that can performed. XXX must be in the range 12 to 128, representing a maximum lenght of 12K to 128K. The default is 64K on PS/2 and XT architecture machines, 12 K on others.
memory.mgr.89 bearboy,
║ Jel hoęe joź neko ko koristi umb_drvr.sys da proba ovo? Nije da ║ mi to Bog zna kako treba, al' me interesuje. To se deźava i sa QEMM-om i sa joź nekim UMB drajverom. Mislim da tu nije u pitanju sam SW koji obezbedjuje UMB, nego NA«IN na koji obezbe¬uje stvar. Trebalo bi da neko proba sa EMM386 i da vidi da li i tamo pravi ovakve probleme.
memory.mgr.90 bearboy,
║ imam konfiguraciju 286 sa 1Mb memorije e sad treba mi ║ neko da me posavetuje sta da radim sa memorijom tako da mi ║ stacker ne smeta qemm ne radi kod mene ne znam ║ zasto...nemam heatland plocu...pa ukoliko neko zna sta bi ║ bilo najbolje da uradim javite se...please Ako misliź na Headle░and ploŽu, trebalo bi da uŽitaź ht12ems.sys i da Stackeru daź parametar /EMS. E sad, ako ti EMS memorija nije preko potrebna, moČeź da uradiź i sledeęu stvar - UŽitaź HT12EMS.SYS i POSLE njega uŽitaź QRAM sa parametrom FL=0 /i=d000-efff, i trebalo bi da dobijeź 64K UMB-a, bar je to bilo tako kod mene. PS. Ovo vaČi samo za Headland ploŽce HT12 !
memory.mgr.91 bearboy,
║ Imam HT plocu (286) i koristim HT12EMS.SYS ali bi mi dobro dosao savet ║ kako da sredim memoriju. Probao sam ADDRAM, UMB i nije htelo nista da ║ radi jer kaze da VGA karta koristi istu adresu (A000-BFFF). ║ Jel to znaci da to mogu da koriste samo ljudi sa recimo HERC-om ili CGA? Da, ta zona je zona je rezervisana za VGA karticu (a i EGA) i mada je moČeź iskoristiti za UMB i produČenu zonu, gubiź grafiŽke moguęnosti karte, pa nije baź praktiŽno. Pokuźaj da POSLE i PRE uŽitavanja HT12EMS-a ubaciź zonu d000-dfff za UMB_DRVR ili QRAM, moČda uspeź nekako da iskamŽiź kojih 64K UMB-a po cenu gubitka EMS-a.
memory.mgr.92 d.petrovic,
Ă> Ako misliź na Headle░and ploŽu, trebalo bi da uŽitaź ht12ems.sys Ă> i da A kako se HT12EMS.SYS instalira, tj, sa kojim parametrima, i jel mogu ja nekako i sa nekom drajverom na COMPAQ-ovoj 286-ici (nema SHADOW) da dobijem famoznu EMS memoriju ?
memory.mgr.93 snemcev,
>> Red DOS=HIGH, UMB mora (ne mora, ali bi trebalo) da >> bude poslednji u konfig.sisu :)) Ne mora! DOS 5.0 sortira CONFIG.SYS naredbe pre nego ih izvrźi tako da DOS naredba uvek bude prva izvrźena.
memory.mgr.94 snemcev,
>> je rok njenog zakupa istekao :( No, ako se drajver ne moČe >> drugaŽije naęi, moČemo ga skinuti sa backup-a te konferencije, >> mada ęe to malo da potraje. Pa ako veę budete skidali sa backup-a, skinite onda sve programe, pa ih stavite u neki dir. «uo sam da je tu bilo dosta interesantih stvari, ali kako sam bio odsutan dok je ta konferencija Čivela, nisam ih se domogao. Verujem da bi i druge ovaj predlog interesovao.
memory.mgr.95 acal,
█ koristi i VGA karta. Ako ti proradi ti obavezno javi kako █ i sta da namestim da bi sljakalo, jer ovako stvarno █ kuburim sa memorijom a novije igre traze sve vise slobodne █ memorije. ╔═════════ ║ZA SVE SRECNIKE KOJI IMAJU HT12 286 PLOCE Evo mog resenja kako doci do 64Kb High RAM 1)U Setup-u upisi Extended Memory Size 64Kb i omoguci relokaciju neiskoriscenog Shadow-a 2)U CONFIG.SYS dodajte: (posle EMS Managera) DEVICE=C:\[path]\HRAMDEV.SYS /F DEVICE=C:\[path]\HRAM.SYS ON /P . . . . . . . . DEVICE=C:\[path]\HRAM.SYS OFF ovo rezultira time sto ce 64Kb EMS biti nedostupna drugim programima ali dobijate High RAM 3)Pokrenite chkmem i vidite da li ste stvorili High RAM 4)Ako jeste dodajte u CONFIG.SYS parametar /s posle HRAMDEV.SYS /P tako da linija izgleda: DEVICE=C:\[path]\HRAMDEV.SYS /F /S ovo nece podici prograne u High vec samo snimiti njihove potrebe u HRAM0000.DAT file 4.5)U AUTOEXEC.BAT na pocetku ucitavanja TSR dodajte: C:\[path]\HRAM.EXE ON a na kraju ucitavanja: C:\[path]\HRAM.EXE OFF 5)Iz DOS pokrenite HRAM/L da bi videli analizu programa (koji mogu i koji ne mogu u High) 6)Zatim startujte HRAM/C da bi videli kako se ucitavaju programi u High Mem 7)Kad sve podesite uklonite switch /S i CONFIG.SYS 8)Napunite High RAM do vrha,moze vam ostati max. 620Kb u Low Mem TROUBLESHOOTING MAIL SEND ACAL P.S. U arhivi su sve potrebstine za ovaj opit:))))) highram.arj
memory.mgr.96 melev,
║ Ako misliź na Headle░and ploŽu, trebalo bi da uŽitaź ht12ems.sys i da ║ Stackeru daź parametar /EMS. E sad, ako ti EMS memorija nije preko ║ potrebna, moČeź da uradiź i sledeęu stvar - UŽitaź HT12EMS.SYS i POSLE ║ njega uŽitaź QRAM sa parametrom FL=0 /i=d000-efff, i trebalo bi da ║ dobijeź 64K UMB-a, bar je to bilo tako kod mene. Da imam bas tu plocu ali nisam dosad koristio QRAM, pokusao sam sa nekim UMBDRVR.SYS ali nije hteo da radi. Takodje i ADDRAM ne radi (kao zbog adrese koju koristi VGA karta). Ostaje mi znaci jos samo da probam QRAM. Nadam se da ce proraditi. P.S. A jel posle stavim DOS=HIGH,UMB i dizem sa DEVICEHIGH ?
memory.mgr.97 dragisak,
║ Ako misliź na Headle░and ploŽu, trebalo bi da uŽitaź ht12ems.sys i A gde moČe da se na¬e taj ht12ems.sys ?
memory.mgr.98 dragisha,
ű> He, he, imam i ja jedno pitanje: sta mu znaci to dos=high,UMB, ű> tj. da li je potrebno (i zasto) stavljati to UMB kada sve lepo ű> radi i sa njim i bez njega? UMB znaŽi da prepuźtaź DOSu brigu o HiRam-u, a ako njega nema QEMM (QRAM) to sam radi. E sad, Ovo źto radi DOS je ipak malo legalnije, pa sam zato i pokuźavao UMB. Razni *map* to nisu kontali i eto ni ja ga viźe ne koristim:) Pozdrav, dd
memory.mgr.99 dragisha,
ű> ║ Ako misliź na Headle░and ploŽu, trebalo bi da uŽitaź ű> ht12ems.sys i ű> ű> A gde moČe da se na¬e taj ht12ems.sys ? Frequently asked question:). I isto toliko Žesto ra¬eni UL. PreporuŽujem direktorij \IBMPC\memory.mgr:) Pozdrav, dd
memory.mgr.102 mcule,
Do pre neki dan je na mojoj masini visak od 384Kb (1Mb svega) iskoristavao PCKwik, i to za cache. Sve je to radilo sasvim ok (EMS). Medjutim, do pre neki dan sam procitao neki clanak da Extanded memorija i ovakvi programi koji je koriste za ovakve svrhe rade nekih 5-10% brze, pa ja reko, da probam :). Core test stvarno pokazuje da se toliko dobija na brzini (koliko je tu sada Core verodostojan, ne znam). Elem, od kada sam stavio da PCK koristi Extanded memoriju, imam problema sa Flopijem. Ponekad se zakoci, a i dosta sporije radi... Pitam vas: Da li je u pitanju ta zezancija oko memorije pa mi mozda FDD nesto nece da uradi dobro, ne slaze se bas najbolje, ili je mozda neki problem sasvim ne vezan za ovo, a pojavio se bas kad sam ja poceo da se intresujem malo vise za racunare, pa sve moram da probam sa ovim mucenikom :) (NEAT 286/16). Unapred hvala!
memory.mgr.103 bearboy,
║ ovo rezultira time sto ce 64Kb EMS biti nedostupna drugim programima E vala neęe moęi :( Ne da ti uzme 64K EMS, nego ti uzme DO POSLEDNJEG bajta ono źto si imao za EMS :(((
memory.mgr.104 bearboy,
║ A kako se HT12EMS.SYS instalira, tj, sa kojim parametrima, i jel mogu DEVICE=HT12EMS.SYS - ISKLJU«IVO za Hedlend HT12 ploŽe ║ ja nekako i sa nekom drajverom na COMPAQ-ovoj 286-ici (nema SHADOW) ║ da dobijem famoznu EMS memoriju ? Ako nemaź opciju u samom BIOS-u, teźko. Jedino sa nekim emuljatorom, koji ęe ti verovatno pojesti MNOGO memorije, a EMS ęe biti dozlaboga spor :(
memory.mgr.105 bearboy,
║ nekim UMBDRVR.SYS ali nije hteo da radi. Takodje i ADDRAM ne radi (kao zbog UMBDRVR nije radio zato źto HT12 ploŽa ima LOCK feature (zakljuŽava UMB zone ako se koristi page frame), a to jadni UMBDRVR ne zna da sam prepozna, osim ako se ne navede neka ploŽa koja mu je u listi. ║ P.S. A jel posle stavim DOS=HIGH,UMB i dizem sa DEVICEHIGH ? Narafski.
memory.mgr.106 dragisak,
║ Frequently asked question:). I isto toliko Žesto ra¬eni UL. ║ PreporuŽujem direktorij \IBMPC\memory.mgr:) Koji fajl ?
memory.mgr.107 bearboy,
Obrati paČnju ! Na mojoj 386/40 je Hyperdisk 4.51 redovno zaglavljivao sa Stack Overflow porukom. Kad na mesto QEMM-a vratio dobri stari UMB_DRVR, ovo se viźe NIJE deźavalo ! PS. Probao sam i SA i BEZ stealth-a, i raznim exclude-ovima !
memory.mgr.109 bulaja,
**** new file **** \IBMPC\SYSTEM\ qdpmi101.zip (74.418 bytes) Quarterdeck DPMI Host (potrebni 386+, QEMM) Quarterdeck DPMI Host (QDPMI) predstavlja punu implementacija DOS Protected Mode Interface (DPMI) verzije 0.9, ukljucujuci prosirenja MS-DOSa i virtuelnu memoriju. Potrebno je imati instaliran QEMM i 386 ili jaci racunar. DPMI je industijski standard koji dozvoljava DOS aplikacijama da koriste prednosti protected mode osobina 386 i 486 procesora.
memory.mgr.110 acal,
Yo,narode,taman kad sam se ponadao da su moji problemi sa memorijom konaŽno postali proźlost ja se odluŽim da kupim 386!! Elem,sad opet traČim memory.mng i na¬em ga: ╔═══════════╗ ║ QEMM-386 ║ ╚═══════════╝ Naravno verzija 5.12,me¬utim opet ima problemosa i tehniŽkih nedoumica npr: 1)QEMM mije za HRAM naźao nekoliko regija me¬u ostalim i segment B000-B7FF,koji sam ja /i u config.sys-u Ovaj moj postupak se nije svideo Njinjdowsima i ja sam moro da se odreknem 32 Kb HRAM-a 2)Poźto nemam nameru da koristim EMS,ja sam u config.sys-u stavio (u QEMM liniju) /NOEMS,i 64Kb Page Frame (E000-EFFF) prikljuŽio HRAM-u,Njinjdows odma izleti iz stroja:(((,iako sam dodao liniju u SYSTEM.INI:EMMEXCLUDE=E000-EFFF Postoji li moguęnost da se QEMM i WIN usaglase za ove segmente ACAL
memory.mgr.111 zkrstic,
> Naravno verzija 5.12,me¬utim opet ima problemosa i tehniŽkih > nedoumica npr: Batali bre tu verziju, na¬i 6.02, 6.03 ili Žak 6.00
memory.mgr.112 ppekovic,
>> Batali bre tu verziju, na¬i 6.02, 6.03 ili Žak 6.00 Kad smo kod QEMM-a, jel se verzija 6.03 prodaje samo kao deo DVX paketa ili moČe i posebno da se kupi? Paya
memory.mgr.113 sandro,
>> Batali bre tu verziju, na¬i 6.02, 6.03 ili Žak 6.00 I meni se deźava sliŽan problem sa Windows-ima i qemm386 5.11, ali neznam gde da na¬em noviju verziju, pa ako neko moČe da me uputi samo nek izvoli. SALE
memory.mgr.114 zkrstic,
> Kad smo kod QEMM-a, jel se verzija 6.03 prodaje samo kao deo > DVX paketa ili moČe i posebno da se kupi? Nemamo pojma :) «ak sam bio u rebusu na S'poreeu kada sam ustanovio da DVX (obaratiti paČnju) NEMA u sebi novi QEMM ??? Kada ga Čuti zakomplikuju, oni to rade detaljno ;) Zkr
memory.mgr.115 feniks,
>> i qemm386 5.11, ali neznam gde da na¬em noviju verziju OŽigledno nisi dosad zvao Euklid BBS ;)
memory.mgr.116 ppekovic,
>> Nemamo pojma :) «ak sam bio u rebusu na S'poreeu kada sam ustanovio >> da DVX (obaratiti paČnju) NEMA u sebi novi QEMM ??? Onda ja imam neku extra de luxe super verziju DVX-a jer u njoj ima QEMM 6.03 ;) Paya P.S. MoČda je tajna u tome źto je ovo PD verzija DVX-a by nb. ;))
memory.mgr.117 snemcev,
Ima li neko program u stilu MARK & RELEASE (v3.4), ali takav da radi i sa UMB_DRVR.SYS? Kod mene neęe, pa neęe. Inati se, źta li... Da stvar bude joź interesantnija, neęe da radi ni sa Žistim Dos-om 5.0 (Dos sa diskete, nema autoexec.bat, a u config.sys je samo DEVICE=HIMEM.SYS DEVICE=EMM386.EXE ram DOS=HIGH,UMB
memory.mgr.118 ladislavs,
Imam HT 286 ploŽu sa 1M i pokuźao sam da malo izbalansiram memoriju: naime posle instalacije drajvera za miźa, Stacker i tastaturu ostaje mi samo 564,048 bajta slobodno. Prvo sam u pomoę ht12ems1.sys (a kasnije i pomoęu Ht12mm.sys sa Sezama) napravio 64 k EMS i dodelio ih Stacker drajveru. Ovim sam dobio oko 6 k viźe LowDos i 64 k manje XMS za keźer. Me¬utim nisam mogao da pristupam nekim fajlovima sa stekovane particije. Sledeęe sam pomoęu Hramdev.sys (sledeęi uputstvo Acala iz poruke 2.95) pokuźao da napravim 64 k HighMemory i u njih ubacio drajver za Stacker, Norton cache i Doskey. Sada sam imao 606,416 bajta źto bi bilo savim OK. Me¬utim sada mi je prijavljivana greźka: MemoryInfo V7 iz PCToolsa : Error - EMS code 0084h I Norton Cache: EMS Memory Access Error (84H) returned for function request (40H). DesqView 2.26 je zagluplivao sistem. Imate li nekih sugestija? ciLa.
memory.mgr.119 snemcev,
>> Ima li neko program u stilu MARK & RELEASE (v3.4), ali takav da radi Pa zar je moguęe da niko nekoristi niźta drugo sem MARK & RELEASE?!? Ajd, nek je i tako, al' kod mene ni to neęe da radi sa Žistim DOS-om. Pomagajte drugovi, hoęu da se napijem,...
memory.mgr.120 spantic,
> Pa zar je moguęe da niko nekoristi niźta drugo sem MARK & > RELEASE?!? Ajd, nek je i tako, al' kod mene ni to neęe da > radi sa Žistim DOS-om. Pomagajte drugovi, hoęu da se > napijem,... Pa, ja koristim programe sa ovih prostora ( a moČda i ne, ali tako je pisalo :) RDA i RNE. Meni MARK i RELEASE nisu hteli da rade a ovi, da kucnem u drvo źljakaju :) Caka je u tome źto sam ih dobio bez iŽeg propratnog. Veoma su kratki.
memory.mgr.121 bcetina,
>> Pomagajte drugovi, hoęu da se napijem,... Vrlo rado.:)
memory.mgr.122 dexi,
­ Pa, ja koristim programe sa ovih prostora ( a moČda i ne, ali ­ tako je pisalo :) RDA i RNE. Meni MARK i RELEASE nisu hteli da ­ rade a ovi, da kucnem u drvo źljakaju :) Ni meni nisu hteli da rade po ponu¬enoj sintaksi, ali je fazon u tome źto prvo aktiviraź mark, udariź enter, pa tek onda startujeź TSR. Skidaź sa release, tako¬e bez parametara. Ako sve to treba da radi u UMB, onda treba uraditi ovako: lh mark lh TSR ... lh release P.S. imam i neki program re.com, koji Žini mi se treba da bude i sam rezidentan, a koji omoguęava uklanjanje TSR-ova iz memorije. dexi :)
memory.mgr.123 ladislavs,
> Imam HT 286 ploŽu sa 1M i pokuźao sam da malo izbalansiram memoriju: > Prvo sam u pomoę ht12ems1.sys (a kasnije i pomoęu > Ht12mm.sys sa Sezama) napravio 64 k EMS i dodelio ih > Stacker drajveru. > Sledeęe sam pomoęu Hramdev.sys (sledeęi uputstvo Acala iz > poruke 2.95) pokuźao da napravim 64 k HighMemory i u njih > ubacio drajver za Stacker, Norton cache i Doskey. Sada sam > imao 606,416 bajta źto bi bilo savim OK. Me¬utim sada mi > je prijavljivana greźka: > EMS Memory Access Error (84H) returned for function > request (40H). Da li neko zna da mi pomogne? ciLa.
memory.mgr.125 acal,
█ Imate li nekih sugestija? █ █ ciLa. Na mene ne raŽunaj viźe:( jer sam ja sad sreęni vlasnik 386-ice :))))))))))),al Hram je kod mene(?) źljako i sa Windowsima!!! ACAL P.S. Setih se da te pitam jel imaź G/1 il G/2 ploŽu moČe neźto da ČnaŽi
memory.mgr.126 spantic,
> Ni meni nisu hteli da rade po ponu¬enoj sintaksi, ali je > fazon u tome źto prvo aktiviraź mark, udariź enter, pa tek > onda startujeź TSR. Skidaź sa release, tako¬e bez Pa tako je i bilo reŽeno.
memory.mgr.127 spantic,
> na neki piratski BBS (Force Aracis,lako se dobija) Koji je ovo BBS?
memory.mgr.128 snemcev,
>> Pa, ja koristim programe sa ovih prostora ( a moČda i ne, ali tako je >> pisalo :) RDA i RNE. Meni MARK i RELEASE nisu hteli da rade a ovi, >> da kucnem u drvo źljakaju :) Jesi li voljan da to zadovoljstvo od programa podeliź sa joź nekim? ;)
memory.mgr.129 snemcev,
>> Ni meni nisu hteli da rade po ponu¬enoj sintaksi, ali je >> fazon u tome źto prvo aktiviraź mark, udariź enter, pa tek >> onda startujeź TSR. Skidaź sa release, tako¬e bez >> parametara. Ako sve to treba da radi u UMB, onda treba >> uraditi ovako: Da, to sve znam, i sve radi OK dok je u pitanju konvencionalna memorija, ali Žim se pre¬e na UMB (a svi rezidentni programi su mi u njoj, i zvrji joź 100K prazno) jednostavno neęe da radi. Non-stop prijavljuje greźke u stilu 'This sysem has no UMB'?!? A źta je onda onih 224K?!?
memory.mgr.130 snemcev,
>>>> Pomagajte drugovi, hoęu da se napijem,... >> Vrlo rado.:) PomaČeź u napijanju, ili nabavci memory manager-a? ;)
memory.mgr.131 mjova,
> Prvo sam u pomoę ht12ems1.sys (a kasnije i pomoęu > Ht12mm.sys sa Sezama) napravio 64 k EMS i dodelio ih > Stacker drajveru. ne znam źta ti znaŽi 64kb EMS je kad je samo jedan okvir (page frame) veliŽine 64kb. ems je zapravo naŽin pristupanja memoriji preko 1Mb (u nekim sluŽajevima i one izme¬u 640k i 1M) koja radi po sledeęem principu (uproźęeno): na nekoj slobodnoj adresi (izme¬u a000h i 10000h) napravi se 64k okvir (PF), pa po potrebi u taj okvir dovode potrebne stranice. stranice su delovi nepristupaŽne memorije (dosu) i duČine su 16k. po ovome u jedan okvir moČe stati 4 stranice itd. moČda ti ova digresija olakźa sagledavanje problema, a moČda ne. > EMS Memory Access Error (84H) returned for function > request (40H). pri proveri statusa EMS-a (int 67h/40h) EMS upravljaŽ vraęa da li je sve uredu ili postoji nekih problema (źto je ovde sluŽaj ;) 84 undefined function requested a źta to znaŽi stvarno - nemam pojma. drugo, źto se źtakora ;) tiŽe, mislim da njemu treba viźe memorije no źto mu ti dajeź.
memory.mgr.132 ladislavs,
> ne znam źta ti znaŽi 64kb EMS je kad je samo jedan okvir > (page frame) veliŽine 64kb. ems je zapravo naŽin Znam. Osnovna ideja HighRam-a je da (na mojoj sliŽnim ploŽama) pretvori taj page frame u UMB i uzgred ;) onemoguęi koriźęenje viźe EMS-a od 64 kb. To me naravno ne pog¬a naroŽito jer imam itako samo 1 M. > pri proveri statusa EMS-a (int 67h/40h) EMS upravljaŽ > vraęa da li je sve uredu ili postoji nekih problema (źto > je ovde sluŽaj ;) NaČalost. Ista greźka se javlja i bez drajvera za źteker i Himem i ostalih rezidentnih programa. Pri toj greźci bune se i protestuju samo programi koji testiraju EMS. Kada bi mogao nekako, globalno, da naredim da se EMS ne testira ;). DesqView se obavezno zaglavljuje. Ostalo radi, ali ne bi da se suviźe igram. > drugo, źto se źtakora ;) tiŽe, mislim da njemu treba viźe > memorije no źto mu ti dajeź. Ma jok. źteker dobija memorije koliko traČi, njemu niźta ne fali i uopźte se ne buni. Uspeo sam da deo Stacker-a nateram u obiŽan EMS, tako da gubim 64 kb EXT memorije, ali dobijam 6 kb viźe LowDos-a. Super trgovina ;>. ciLa.
memory.mgr.133 spantic,
> Jesi li voljan da to zadovoljstvo od programa podeliź sa > joź nekim? ;) Evo ih. oni.zip
memory.mgr.135 ladislavs,
> P.S. Setih se da te pitam jel imaź G/1 il G/2 ploŽu > moČe neźto da ČnaŽi Ne znam. Na uputstvu piźe samo 286 HT Single chip system board. (16/8 MHz) ciLa.
memory.mgr.136 ematic,
Treba mi EMS drajver za DTK 286 ploŽu koji moČe da mapira u konvencionalnu memoriju (ispod a000). Ako tako neźto postoji, a sluŽajno ga neko i ima, nek mi ga okaŽi ovde slobodno :) p.s. CS82C212 chipset
memory.mgr.137 mihajl,
Evo jedan EMS drajver za DTK plocu. dtk_ems.arj
memory.mgr.138 ematic,
> Evo jedan EMS drajver za DTK plocu. Hvala na trudu :), al` nije to to :(. Meni treba neźto źto moČe da mapira ispod A000 (daklem, pejdČ frejm u obiŽnoj memoriji). Joź jednom, DTK PTM-1232C 286 sa CS82C212. Dal` to moČe da se radi i da li neko ima takav drajver? Ljudi, pomagajte :)
memory.mgr.139 zormi,
Znate li da postoji bolji memory manager od QEMM-a, po nekim moguęnostima, pa uz to i shareware? (Shareware = 30s Žekanja kod reseta). ----- The Last Byte Memory Manager offers seven significant advantages over other MS-DOS Upper Memory Managers: 1. The Last Byte Memory Manager leaves no "stubs" in conventional memory. 2. The Last Byte Memory Manager will work with any processor chip, even the 8088 used in the original IBM PC. Many memory managers require a 386 cpu or better. 3. The Last Byte Memory Manager doesn't use protected mode. Unlike those memory managers that do, The Last Byte Memory Manager is totally compatible with any protected mode software, not just Microsoft Windows. 4. The Last Byte Memory Manager doesn't require any extended memory. Some memory managers depend on the processor's ability to remap physical memory from above 1MB into the upper memory area. 5. On motherboards that use one of the supported memory controller chips, The Last Byte Memory Manager, unlike all other memory managers, can use the unused shadow ram normally disabled by the display buffer, unshadowed ROMs or adapter cards. This gives it the unique ability to use all 384k of upper memory! 6. The Last Byte Memory Manager does not slow down the performance of your computer, because it does not incur the 5-10% execution overhead inherent in protected mode. 7. On motherboards that use one of the supported memory controller chips, The Last Byte Memory Manager can extend conventional memory using regular full-speed motherboard memory rather than using the EGA/VGA display buffer. (The display buffer memory of some EGA/VGA adapter cards can be as much as six times slower than regular memory.)
memory.mgr.140 dvidovic,
> Znate li da postoji bolji memory manager od QEMM-a, po > nekim moguęnostima, pa uz to i shareware? Ne znam dal' je bolji, ali znam da ŽuŽi na mom disku veę par nedelja i Žeka neku ploŽu sa 386 procesorom da se proba. Verzija je 2.20, najnovija i sastoji se od sledeęih arhiva: -TLB-V220.ZIP 212762 /mem. manager, uputstvo etc./ -TLB-A220.ZIP 169246 /utility programi/ -TLB-T220.ZIP 34029 /test program/ Uz poruku kaŽim arhivu sa test programom. Pozdrav Dule tlb-t220.zip
memory.mgr.141 pedjolino,
Zna li neko za program koji pravi EMS memoriju tako źto odvoji parŽe hard diska za to ? Neźto kao VIRTUAL MEMORY samo źto je sve kao EMS źto znaŽi da mogu da imam EMS memorije koliko god mesta na hard-u imam... Pozdrav, Pedja.
memory.mgr.142 zormi,
* Ne znam dal' je bolji, ali znam da ŽuŽi na mom disku veę * par nedelja i Žeka neku ploŽu sa 386 procesorom da se proba. Poenta je da tvrde kako program radi i na 286, pa Žak i na XT-u, ako je chipset u spisku podrČanih. Ima ga na IMTEL BBS-u, pa ako neko proba - nek' javi rezultate.
memory.mgr.143 jtitov,
> Uz poruku kacim arhivu sa test programom. Ma daj sve djuture. Ima ko ce da isprobava i izvestava o rezultatima...
memory.mgr.144 jtitov,
Da li se neko igrao (da ne kazem isprobavao) Memory manager: The Last Byte?
memory.mgr.145 dvidovic,
>> Uz poruku kacim arhivu sa test programom. > > Ma daj sve djuture. Ima ko ce da isprobava i izvestava o > rezultatima... Dam, ne pravim pitanje. Ide manager. tlb-v220.zip
memory.mgr.146 ladislavs,
> Poenta je da tvrde kako program radi i na 286, pa Žak i na > XT-u, ako je chipset u spisku podrČanih. Ima ga na IMTEL > BBS-u, pa ako neko proba - nek' javi rezultate. Skinuo sam ga sa IMTEL-a i na mojoj Headland 286/1M sa Ht12ems.sys postiČe dodatnih 64 k na raŽun EMS. Joź uvek ga testiram, ali do sada je sve OK. Jedino je ubitaŽno ono Žekanje 30 sec pri butovanju :(, al' to je izgleda cena. ciLa.
memory.mgr.147 ematic,
Pitao sam pre, da pitam opet. Jel' ima neko EMS drajver koji moČe da mi mapira u konvencionalnu memoriju, dakle ispod A000? PloŽa je 286 DTK PTM-1232C, CS82C212. Uzgred, da li je to na istoj moguęe ?
memory.mgr.148 jtitov,
>> XT-u, ako je chipset u spisku podrzanih. Ima ga na IMTEL Eh, svuda neki problemi. Sve je to tacno sto oni kazu, ALI: i chipset moje ploce je u spisku, ali ga programce za detekciju ne pronalazi! Naravno sve lepo radi kada je dignut qemm ili nesto drugo, ali to nije resenje. > Skinuo sam ga sa IMTEL-a i na mojoj Headland 286/1M sa > Ht12ems.sys postize dodatnih 64 k na racun EMS. Jos uvek ----------- Sto znaci da pored the last byte-a moras da imas jos po nesto 'dignuto'??? Pa bez veze. Ipak je qemm i dalje ono sto ce mi praviti himem, ems, xms, itd.
memory.mgr.149 ppekovic,
>> Sto znaci da pored the last byte-a moras da imas jos po nesto 'dignuto'??? >> Pa bez veze. Ipak je qemm i dalje ono sto ce mi praviti himem, ems, xms, U imenu TLB-a jasno stoji da je on UMB memory manager. Paya
memory.mgr.150 ladislavs,
> Sto znaci da pored the last byte-a moras da imas jos po > nesto 'dignuto'??? Kod mene mora, jer nemam hardverski EMS. Ovih sirotinjskih 64 k je, mogu da Ti kaČem bingo za mene: do sada nisam mogao ni to da postignem. ciLa.
memory.mgr.151 toma,
Imam neku staru maźinu (286/12 SUNTAC Žipovi) pa mi treba drajver SEMS.SYS, koji se inaŽe pominje u dokumentacija za ploŽu kao SUNTAC-62 CHIP SET EMS DRIVER. Jel ga ima neko? Pozdrav from Toma.
memory.mgr.152 dejanr,
>> Imam neku staru maźinu (286/12 SUNTAC Žipovi) pa mi treba >> drajver SEMS.SYS, koji se inaŽe pominje u dokumentacija >> za ploŽu kao SUNTAC-62 CHIP SET EMS DRIVER. Imaź ga uz poruku 2.25 u staroj konferenciji PC.HARD. PS Q: Kako da u¬em u staru konferenciju PC.HARD? A: KaČeź CO V PC.HAR /A, uoŽiź broj koji piźe levo od PC.HARD i onda CONF JOIN taj_broj
memory.mgr.153 vlad,
-> Imam neku staru maźinu (286/12 SUNTAC Žipovi) pa mi treba -> drajver SEMS.SYS, koji se inaŽe pominje u dokumentacija Trenutno radim na istom takvom raŽunaru. Imam sems.sys ali umesto njega koristim sems5.sys jer je noviji, a izgleda mi da se bolje slaČe sa raznim programŽięima. Ako te zanima mailni me pa ęe ti ga baŽim. Vladan
memory.mgr.154 d.petrovic,
Ă> PS Q: Kako da u¬em u staru konferenciju PC.HARD? Ă> A: KaČeź CO V PC.HAR /A, uoŽiź broj koji piźe levo od PC.HARD i Ă> onda CONF JOIN taj_broj Nemoj viźe :))))) Napravi makro ;)))
memory.mgr.156 pedjolino,
##>> Trenutno radim na istom takvom raŽunaru. Imam sems.sys ali ##>> umesto njega koristim sems5.sys jer je noviji, a izgleda mi ##>> da se bolje slaČe sa raznim programŽięima. Ako te zanima ##>> mailni me pa ęe ti ga baŽim. Ajde ga baŽi ovdi pa da se svi veselimo ajde please...
memory.mgr.157 dejanr,
>> Ajde ga baŽi ovdi pa da se svi veselimo ajde please... Nema potrebe, baź taj SEMS5.SYS nalazi se uz pomenutu poruku 2.25 u konferenciji PC.HARD
memory.mgr.158 toma,
U config.sys stoji: device=c:\sems5.sys i deźava se sledeęe: EMS LOGICAL PAGE NOT FOUND ! EMS DRIVER FAIL TO INSTALL ABORTED ! ▒ta sada? ps. Probao sam i da stavim HIMEM.SYS pre toga i ista stvar :((
memory.mgr.159 dejanr,
Ta poruka obiŽno znaŽi da ploŽa u stvari nije sa Suntec Žipovima, ili da su neki mikroprekidaŽi pogreźno postavljeni pa SEMS5.SYS treba da ima neki shitch. Na Čalost, davno sam imao posla sa tim ploŽama, tako da sam malo zaboravio kojih tu mikroprekidaŽa ima i kojih switch-eva. Ako imaź uputstvo za ploŽu, verovatno tamo piźe, premda je obiŽno "spartanski" izreŽeno.
memory.mgr.160 ssokorac,
─┼┤ Nemoj viźe :))))) Napravi makro ;))) Nemoj joź, vidiź da se tehnika tek usavrźava. Prvo je bilo CONF VIEW /a, pa CO VIEW /a pa sada CO V PC.HAR /a a nastavak oŽekujemo u posebnom umetku :). P.S. Hoęe li sa novom verzijom softvera biti dopunjen, tj. ponovo napisan :) help?
memory.mgr.161 vlad,
->>> Ajde ga baŽi ovdi pa da se svi veselimo ajde please... -> -> Nema potrebe, baź taj SEMS5.SYS nalazi se uz pomenutu poruku 2.25 -> u konferenciji PC.HARD Taman sam hteo da se veČbam u kaŽenju fajlova uz exec, a ti mi pokvari zadovoljstvo :).
memory.mgr.162 dejanr,
[Odgovor na PC.HARD/diskovi >> Upravo si pokrenuo drugo pitanje koje me zanima, a to je organizacija >> memorije na PC-u. Znam da on ima osnovnih 640 KB, pa onda idu one silne >> nadgradnje. Gde je tu ta LIM (beźe Lotus-Intel-Microsoft?) memorija, >> źta je UMB? (Upper Memory Block) Koja su ograniŽenja pri adresiranju >> memorije? Koja je razlika izme¬u EMS-a i XMS-a? Ovo je zanimljiva tema o kojoj su "RaŽunari" viźe puta i na razne naŽine priŽali, tako da bih ti mogao preporuŽiti malo listanje starih brojeva. Za ovu priliku evo dva citata, mislim da ęe i neke druge poŽetnike zanimati. Prikaz QEMM-a max 6.0, RaŽunari 80 Zar postoje, pitaęe neki poŽetnici, razni tipovi memorije? Zar kilobajt nije uvek kilobajt? Dobro bi bilo da jeste, ali je istorija PC raŽunara uŽinila da ne bude. Sve je poŽelo pre nekih dvanaest godina kada je jedan mali i priliŽno samostalan tim IBM-ovih inČinjera koncipirao i dizajnirao novi raŽunar koji ęe docnije dobiti ime PC. Novi raŽunar je, dakako, trebalo zasnovati na nekom procesoru. Izbor je pao na Intel, firmu Žiji je inČenjer Marsijan Hof (Marcian Hoff), źto IBM-u svakako mnogo znaŽi, desetak godina pre doga¬aja o kojima govorimo (1970) dizajnirao prvi mikroprocesor u istoriji Žija je oznaka bila 4004. Poźto je veę izabran Intel, trebalo je izabrati i konkretan Žip. To je, svakako, mogao da bude Intel 8085 (ili njegov Zilog-ov konkurent Z80) ali je veę tada na trČiźtu bilo raznih (i to priliŽno uspeźnih) kompjutera zasnovanih na tom procesoru dok je IBM Čeleo neźto malo avangardnije. Izbor je pao na Intelov mikroprocesor 8088, Žiji je dizajn zavrźen sredinom 1978. godine - u tom trenutku bio je to moderan Žip izuzetnih karakteristika. OdluŽivźi se za njega, IBM-ovi inČenjeri su, premda to svakako nisu mogli ni zamisliti, nepogreźivo zacrtali put koji ęe nas danas navesti da se "patimo" sa QEMM-om. Mikroprocesor 8088 moČe da adresira taŽno 1 megabajt memorije źto je za 1980. godinu bio ogroman prostor koji se "ni sluŽajno" nije mogao popuniti RAM-om - ideja je bila da raŽunar ima tada sasvim pristojnih 16 K memorije, da se prostor do 64 K predvidi za proźirenja a ostatak... moČda jednog dana! Poźto je veliki adresni prostor bio slobodan, IBM je na vrh memorije smestio BIOS i rezervisao prostor za video memoriju, razna hardverska proźirenja i sliŽno; granica izme¬u memorijske zone rezervisane sa sistem i "slobodnog prostora" je priliŽno velikoduźno postavljena na 640 K - izgledalo je da je ta cifra dovoljno visoka i da ne predstavlja nikakvo znaŽajnije ograniŽenje. Uostalom, da ste vi konstruktor novog personalnog raŽunara, da li biste se zabrinuli źto vaźe "Žedo" ne moČe da adresira viźe od Žetiri gigabajta RAM-a źto je otprilike "ekvivalent" ondaźnjih 640 K? Stvari su se docnije razvijale vrlo brzo - PC standard je zaŽas pobedio CP/M prvenstveno zahvaljujuęi moguęnostima proźirenja; nove aplikacije su zahtevale sve viźe i viźe memorije i tako se za svega par godina "stiglo" do 640 K odnosno udarilo u limit nametnut arhitekturom PC-ja. Korisnici su, sa svoje strane, zahtevali sve viźe i viźe memorije. IBM je odgovorio promoviźuęi AT, raŽunar nove generacije koji, zahvaljujuęi mikroprocesoru 80286, moČe da adresira Žak 16 megabajta memorije. Potencijal je, dakle, bio tu ali ga nije bilo lako iskoristiti - 80286 zaista moČe da adresira 16 megabajta ali iskljuŽivo u takozvanom "zaźtięenom modu" u kome se ne mogu izvrźavati postojeęi DOS programi, osim ako su pisani na jako specijalan naŽin. Prelazak u zaźtięeni mod je, dakle, zahtevao pisanje kompletnog operativnog sistema i prateęih aplikacija źto ni do danas nije ura¬eno na zadovoljavajuęi naŽin. Zato je IBM odluŽio da podrČi proźirenu memoriju u izvesnoj meri i prepusti autorima softvera da se snalaze: kreiran je jedan interapt poziv koji prebacuje procesor u zaźtięeni mod, obezbe¬uje pristup bloku proźirene (extended) memorije i vraęa procesor u osnovni mod a onda je taj interapt iskoriźęen da se napiźe VDISK.SYS (ramdisk), jedina aplikacija koja je koristila extended memoriju. Naravno, jedan interapt je slaba podrźka - IBM Žak nije definisao kako neki program da zahteva i da oslobodi segmente extended memorije pa je dolazilo do "sudara" izme¬u pojedinih aplikacija, me¬usobne nekompatibilnosti itd. Drugim putem se kretao Lotus Žije je trČiźte vapilo za proźirenjem memorije. Zato je u saradnji sa Intelom (posle se prikljuŽio i Microsoft) definisan standard za koriźęenje expanded memorije nazvan LIM po poŽetnim slovima imena Lotus, Intel i Microsoft. Za razliku od extended memorije, LIM je bio raspoloČiv kako vlasnicima XT-a tako i vlasnicima AT-a - trebalo je samo nabaviti karticu sa memorijskim proźirenjem i tabele (spreadsheet) su mogle da se proźire. LIM memorija se zasniva na principima koji su dobro poznati svim korisnicima kuęnih raŽunara poslednje generacije - fiziŽki raspoloČiv RAM je mnogo veęi od onoga źto procesor moČe da adresira a onda se uz pomoę dodatnog hardvera omoguęava da pojedini segmenti memorije po potrebi budu mapirani umesto drugih - uz malo programerske veźtine program pristupa kompletnoj memoriji premda u manjim segmentima źto je najŽeźęe zadovoljavajuęe reźenje. LIM standard je u me¬uvremenu nekoliko puta unapre¬ivan tako da su definisani precizni standardi za alociranje segmenata, njihovo postavljanje na proizvoljne pozicije u memoriji (u poŽetku se radilo samo o fiksnim mestima) itd. LIM standard su usvojili mnogi autori softvera tako da veęina danaźnjih aplikacija koje su "gladne" memorije (Ventura, WordPerfect, PC Paintbrush, Turbo Debugger itd) bez problema prepoznaju i koriste sav dodatni RAM u raŽunaru. Rasprostranjenost LIM memorije nije baź oduźevila vlasnike AT raŽunara - kupili ste raŽunar, imate u njemu 2, 4 ili viźe megabajta koja vam sluČe kao (najŽeźęe nepotrebni) RAM disk ili keź a onda morate da kupite joź karticu i u njoj sledeęa 2 megabajta. I sve to samo zato źto je memorija u vaźem raŽunaru extended a ne expanded... a rekoźe vam da je taj AT novija generacija! Softversko pretvaranje extended memorije u LIM je moguęe ali veoma neracionalno (rad je prespor) i tek delimiŽno kompatibilno - LIM 4.0 standard se ne moČe u potpunosti softverski emulirati. To je navelo proizvo¬aŽe nekih AT ploŽa da dizajniraju Žipove koji ęe, uz pomoę odgovarajuęeg drajvera, omoguęiti pretvaranje extended memorije u LIM; poznatiji predstavnici ovakvih ploŽa su Suntec i NEAT. Kod njih je dovoljno podesiti mikroprekidaŽe i uŽitati drajver pa ęe memorija vaźeg raŽunara biti pretvorena u LIM i to bez ikakvih gubitaka na performansama. Pojava mikroprocesora 80386 je iz korena izmenila stvari. Na njemu je, naime, mapiranje segmenata memorije sasvim jednostavno pa se extended memorija pretvara u expanded Žisto softverski (nema pomeranja mikroprekidaŽa), performanse su izvanredne a moguęi su i razni trikovi o kojima ęemo tek govoriti. Ovakav posao poslednjih nekoliko godina obavljaju Expanded Memory Manager-i... Bajtovi liŽne prirode, RaŽunari 88, januar 1992 565 [OS.MSDOS.444, MIKR; PC]: Mora se priznati da su, pripremajuęi (za sada) poslednju verziju MS DOS-a, IBM i Microsoft imenovanjem pojedinih zona memorije uneli priliŽnu zbrku me¬u korisnike. Osnovna memorija od poŽetka adresne mape do 640K, UMB (Upper Memory Block) izme¬u 640K i 1024Kb i najzad HMA (High Memory Area) na adresama 1024K - 1088K, koje jesu iznad granice prvog megabajta ali im se na 286 i 386 moČe pristupiti kao da su ispod te granice! Dok su prva dva termina uglavnom jasna, HMA je tajanstven - ili su adrese ispod granice ili nisu, zar ne? U stvari, 80286 i 80386 sve vreme generiźu adresu sa viźe od 20 bitova, a u realnom reČimu vaČi relacija efektivna_adresa = 16*seg+offset, pa ako seg uzme maksimalnu vrednost (0ffffH), najveęa adresa koja moČe da se dobije sa 16-bitnim ofsetom bięe 1088K-1, dakle 64K viźe od megabajta. Na AT-u su, u normalnom reČimu rada, hardverski iskljuŽene adresne linije preko A19, potrebne za adresiranje viźe od 1M, pa se adrese preko 1M "premotavaju" na poŽetak adresnog prostora (u prvih 64K). Ako se te adresne linije aktiviraju (ne samo A20, nego i one iznad nje), moguę je direktan pristup tom dodatnom bloku (UMB) od 64K iznad prvog megabajta [Prilog: Aleksandar Damnjanovię (alexa)].
memory.mgr.163 bulaja,
**** new file **** R:\IBMPC\SYSTEM\*.* ---------------------- qemmfix arj 14736 QEMM 6.0x update za LOADHI.SYS i WINHIRAM.VXD LOADHI.SYS: There is a new LOADHI.SYS here that EVERYONE WHO USE QEMM should download! There is a bug in the multi-driver section of LOADHI.SYS whereby accessing one of the non-first devices in a multi-device device driver will corrupt memory. WINHIRAM.VXD: Users of QEMM who upgrade to Windows 3.1 will discover that Windows can not be run in 386 enhanced mode without excluding 32k of hi-ram. This version of WINHIRAM.VXD is a replacement for the version that ships with QEMM. Once you copy it into your QEMM directory you can remove the X=B000-B7FF from the QEMM command line in config.sys. Like magic you've got 32k more hi-ram for your LOADHI to access.
memory.mgr.164 peacock,
#### -TLB-V220.ZIP 212762 /mem. manager, uputstvo etc./ #### -TLB-A220.ZIP 169246 /utility programi/ Kada ces ovo da bacis na Sezam?
memory.mgr.165 mbole,
> EMS LOGICAL PAGE NOT FOUND ! > EMS DRIVER FAIL TO INSTALL ABORTED ! > > ▒ta sada? mislim da je to ploŽa ista kao moja. Moraź da podesiź dip prekidaŽe da bi omoguęio LIM. Evo źta piźe u uputstvu (dugaŽki dip pored memorijske banke) #6 #7 #8 size ------------------------- on on on 512 kb on on off 640 kb on off on 640 kb+384 kb on off off 640 kb+EMS 384 kb off on on 640 kb+1408 kb off on off 640 kb+EMS 1408 kb off off on 640 kb+3456 kb off off off 640 kb+EMS 3456 kb Imaź i dip #4 EMS port address on : 0E8h, off : 098H , źto neznam Žemu sluČi al probaj jedno pa ako ne radi onda drugo.
memory.mgr.166 dvidovic,
>#### -TLB-V220.ZIP 212762 /mem. manager, uputstvo >#### etc./ -TLB-A220.ZIP 169246 /utility programi/ > > Kada ces ovo da bacis na Sezam? Ono prvo sam okaŽio pre nedelju il' dve, a ovo drugo evo sad :) tlb-a220.zip
memory.mgr.167 bulaja,
**** new file **** R:\IBMPC\SYSTEM\*.* ---------------------- tlb-v220 arj 106480 The Last Byte Memory Manager v2.20 (#1/2) tlb-v220 a01 105099 The Last Byte Memory Manager v2.20 (#2/2) THE LAST BYTE MEMORY MANAGER (vers. 2.20) STILL NOT FREE, BUT NO LONGER CRIPPLED! Loads device drivers, TSRs, and more between 640k and 1 meg. Compatible w/DOS 5, Win 3.1, & all prot. mode software. Requires 8088 or above and a supported shadow ram controller, EMS, or R/W ram in the UMA.
memory.mgr.168 bulaja,
**** new file **** R:\IBMPC\SYSTEM\*.* ---------------------- tlb-t220 zip 34100 Testira kompatibilnost sa The Last Byte Mem Mgr v2.20 A small program to test compatibility with THE LAST BYTE MEMORY MANAGER (vers. 2.20) If successful, you may want to download TLB-V220.ZIP and (perhaps) TLB-A220.ZIP.
memory.mgr.169 bulaja,
**** new file **** R:\IBMPC\SYSTEM\*.* ---------------------- tlb-a220 zip 169246 Advanced utilities za The Last Byte Mem Mgr v2.20 A set of ADVANCED UTILITIES to go with THE LAST BYTE MEMORY MANAGER (vers. 2.20). Requires the companion standard package, TLB-V220.ZIP. Dakle ceo TLB paket (4 datoteke) je prebacen u \ibmpc\system dir. Hvala dvidovic-u na prilozima.
memory.mgr.170 darone,
>> X=B000-B7FF from the QEMM command line in >> config.sys. Like magic you've got 32k more >> hi-ram for your LOADHI to access. URAAAAAAAAAAAAAA! Zbog ovoga sam Žak morao da instaliram boot.sys ;) darone
memory.mgr.171 zkehler,
Ŕ WINHIRAM.VXD: Ŕ Users of QEMM who upgrade to Windows 3.1 will discover that Ŕ Windows can not be run in 386 enhanced mode without excluding Ŕ 32k of hi-ram. This version of WINHIRAM.VXD is a replacement for Ŕ the version that ships with QEMM. Once you copy it into your Ŕ QEMM directory you can remove the X=B000-B7FF from the QEMM Ŕ command line in config.sys. Like magic you've got 32k more Ŕ hi-ram for your LOADHI to access. UŽinih kao źto kaČu, i lepo se Windows 3.1 zaglavljuje, ako skinem opciju "X=B000-B7FF" iz QEMM386 linije u CONFIG.SYS-u. Problem ostaje i posle OPTIMIZE, i posle ponavljanja SETUP-a za Windows. Na maźini je instaliran i QDPMI. ZK
memory.mgr.172 milan,
> UŽinih kao źto kaČu, i lepo se Windows 3.1 zaglavljuje, ako skinem > opciju "X=B000-B7FF" iz QEMM386 linije u CONFIG.SYS-u. Problem ostaje > i posle OPTIMIZE, i posle ponavljanja SETUP-a za Windows. Na maźini > je instaliran i QDPMI. Ama laČu ti "frajeri iz barake" (tako izgleda "centrala" Quarterdeck-a). Ubaci ti lepo u system.ini u rubriku [386enhanced] liniju device=monoumb2.386 (drajver imaź na Windows disketlama ali ga setup ne raspakuje automatski nego moraź da ga sa expand razmotaź) i sve ęe da radi. «ak i sa stealth-om! Pl poz M
memory.mgr.173 jtitov,
>> Ucinih kao sto kazu, i lepo se Windows 3.1 zaglavljuje, >> ako skinem opciju "X=B000-B7FF" iz QEMM386 linije u >> CONFIG.SYS-u. Problem ostaje > Ama lazu ti "frajeri iz barake" (tako izgleda "centrala" > Quarterdeck-a). Ubaci ti lepo u system.ini u rubriku Ne lazu! Do pojave ove ispravke, koristio sam Milanov fazon sa onim device=... Sada sam i njega izbacio jer je nepotreban! qemm se dize kao ... qemm rom ram bez ikakvih exclude. Win radi bez problema.
memory.mgr.174 viktor,
Zdravo, Moram priznati da nije bas tacno da lazu. Naime, kod mene radi. Da ne bih bio "izvizdan" probao sam _i_ sa VGA-driver-om koji dolazi uz Windows-e _i_ sa originalnim driver-ima za TSENG-a (Turbo a i obicnima). Radi u svakom slucaju. Cak mi je uspelo da se izborim da "ukradem" cetiri oblasti po 4K koje ranije nisam uspevao oteti u raznim ROM-ovima. Naravno, sve je probano i nije se nigde "zaglavljivalo", "cak i sa stealth-om ...;). Oblasti sam "batalio" jer su suvise rascepkane (fragmented) da bi bile korisne. U svakom slucaju, cini se da standardi, sto se XMS-a i EMS-a tice polako postaju zaista standardi. Pre bih krivca trazio u DPMI-u ... (on lici da je jos u fazi decijih bolesti ...) Toliko, tek da prijavim ... Pozdrav.
memory.mgr.175 .sima,
> \IBMPC\SYSTEM\ > qdpmi101.zip (74.418 bytes) > Quarterdeck DPMI Host (potrebni 386+, QEMM) Hi da li bi neko mogao da mi kaze kako se koristi ovaj program. Srdjan
memory.mgr.176 darone,
>> UŽinih kao źto kaČu, i lepo se Windows 3.1 >> zaglavljuje, Meni radi :) Doduźe, nemam QDPMI. Nego, probao sam ja to Žudo da instaliram, nije da nije, ali nije neźto iźlo. Jes da se nisam mnogo gnjavio (ne radi? odo da spavam ;) - ali, da li je neko imao problema sa samom instalacijom QDPMI ili da razloge za neuspeh traČim u sebi? darone
memory.mgr.177 wizard,
> i sve ęe da radi. «ak i sa stealth-om! Aj' sad da se meni objasni kako to da mi je i do sada radilo bez ikakvih problema, sa sve stealthom i 300-tinak KB UMB-a. I dalje je sve O.K. a nikakve INCLUDE, EXCLUDE i sl. direktive nemam. MoČda je "krivac" onaj NOVIDEOFILL? Uzgred, Žime misli da se bavi Quarterdeck kada svi pre¬emo na OS/2? ;)
memory.mgr.179 darone,
>> Hi da li bi neko mogao da mi kaze kako se >> koristi ovaj program. Samo ga instaliraź. Potuno je transparentan (providan, lepźe) za korisnika. Osim kad pukne ;) darone
memory.mgr.180 milan,
> Aj' sad da se meni objasni kako to da mi je i do sada radilo bez ikakvih > problema, sa sve stealthom i 300-tinak KB UMB-a. Stvar je eksperimentalne prirode. ;) To, u stvari, znaŽi da utiŽe raspored ROM-ova (naroŽito onih "malih" gadnih posle FC00) i sposobnosti QEMM-a da se posle, s' oproźtenjem na izrazu, "dizanja", sna¬e i "pofata" gde je źta. Ako se neki ROM istom QEMM-u ne prijavi ili video kartica, ako je SVGA, "mazne" i monohromatski (B000-B7FF) adresni opseg, eto ti belaja. Dakle, nekada radi bez exclude a nekada pak ne! ;) Istina, za svaku pojedinaŽnu maźinu, dalo bi se utvrditi źta treba iskljuŽivati a źta ne, ali je jednostavnije primeniti novi WINHIRAM.VXD i MONOUMB2.386. Pl poz M P.S. A źto se tiŽe OS pola, nikada se na to neęe preęi. QEMM-a ęe pre da ubiju Windows-i.
memory.mgr.181 toma,
■■>> mislim da je to ploŽa ista kao moja. Moraź da podesiź dip prekidaŽe da ■■>> bi omoguęio LIM. Hvala ti ko bratu! Radi. E sad, kako najbolje da iskoristim to źto sam dobio? (źta ti koristiź, jel poma¬e QRAM....) A da, u SETUP-u ne mogu da iskljuŽim 384KB expanded-a pa mi uvek javlja gresku prilikom ukljuŽivanja???
memory.mgr.182 vitez.koja,
#=> Hi da li bi neko mogao da mi kaze kako se koristi ovaj #=> program. Ne koristi se nikako :) nego drugi programi koriste njegove usluge.
memory.mgr.183 mbole,
> Radi. E sad, kako najbolje da iskoristim to źto sam dobio? > (źta ti koristiź, jel poma¬e QRAM....) DotiŽni LIM sam koristio samo jedno kretko vreme dok sam u źkolici gde sam radio troźio Venturu. (trebale matematiŽke formule za neke pripreme za veČbe) Posle je doźo PageMaker pod Win pa ga viźe ne upotrebljavam. A i bilo je zamorno svaki put kad mi treba ventura gasiti raŽunar, prebacivati DIP, paliti raŽunar. Joź sam moro i kuęiźte da drČim otvoreno (nije flip-top). > A da, u SETUP-u ne mogu da iskljuŽim 384KB expanded-a pa mi > uvek javlja gresku prilikom ukljuŽivanja??? Verovatno je greźka u kucanju. Pa ti i treba da imaź expanded memoriju tj. LIM, a ne onu drugu tj extendid. Ustvari ako se malo bolje prisetim on expanded i ne prijavljuje. Davno bilo, a kuęiźte mi je blagi uČas za otvaranje da bih sad probo. «ek Žek da se setim. Al Žini mi se da je ovo radio sam. Samo prvi put kad ga ukljuŽim on zakuka kako mu memorija nije ona iz setupa, pokrene ga sam, sam promeni konfiguraciju memorije, ja samo kaČem da snimi stanje i gotovo. Beźe tu joź neki ¬avo u setup-u, dal ona poslednja stavka (scratch RAM option) probaj to da promeniź. Ako ne uspeź da reźiź javi se pa ęemo da prelistamo uputstvo od ploŽe. PS. SEMS5.SYS prima i parametre device=sems5.sys/m:xxx/p:xxxx/i:xxx /m:xxx system memory size, default is 640KB /p:EMS Physical page segment addres, default automatic /i:EMS port adress, default E*H or 98H
memory.mgr.184 wizard,
> Istina, za svaku pojedinaŽnu maźinu, dalo bi se utvrditi > źta treba iskljuŽivati a źta ne, ali je jednostavnije primeniti > novi WINHIRAM.VXD i MONOUMB2.386. SlaČem se. Microsoft je bolje spreŽiti nego se od njega posle leŽiti. ;) > P.S. A źto se tiŽe OS pola, nikada se na to neęe preęi. QEMM-a > ęe pre da ubiju Windows-i. Ne bih bio siguran. Do sada najpouzdaniji multitasking na PC-u sam radio pod OS/2. A najzad je i softver poŽeo da se pojavljuje... :)
memory.mgr.185 wizard,
> device=monoumb2.386 (drajver imaź na Windows disketlama """""""""""""""""""""""""""""""""" A na kojoj? Kod mene toga nema! :(
memory.mgr.186 milan,
>> P.S. A źto se tiŽe OS pola, nikada se na to neęe preęi. QEMM-a >> ęe pre da ubiju Windows-i. > > Ne bih bio siguran. Do sada najpouzdaniji multitasking na PC-u sam radio > pod OS/2. > > A najzad je i softver poŽeo da se pojavljuje... :) Da, da, to je ono źto sam hteo da kaČem al' nisam znao kako da se odrazim a da mi Dejran & co ne obriźu poruku. Da bi OS pola "zaČiveo" potrebno je da se, khm, khm, źto viźe onih "demo" programa moČe dobiti po gradu. Znaź ono, presnime ti "demo" verziju C/C++ na jedno dvajes' diskelti... Pl poz M
memory.mgr.187 milan,
>> device=monoumb2.386 (drajver imaź na Windows disketlama > """""""""""""""""""""""""""""""""" > A na kojoj? Kod mene toga nema! :( Od Žetvrte do źeste zavisi od verzije i kapaciteta (mislim da ga nema na beta verziji od 17. februara 1992. nego tek na verziji )zvaniŽnoj) od 10. marta 1992. Pl poz M
memory.mgr.188 zormi,
* Ne bih bio siguran. Do sada najpouzdaniji multitasking na PC-u sam radio * pod OS/2. Nisi probao Windows NT ;) Reset taster, gde to beźe?
memory.mgr.189 viktor,
Zdravo, Iz recenice: >>Nisi probao Windows NT ;)<< zakljucujem da je _neko_ _probao_ ...;) E, pa kada je probao, da li bi podelio i sa nama ostalima svoja iskustva. Naime, sta od SW-a za Win 3.1 radi, kako radi i slicno. Ili cemo morati da cekamo da to citamo u RACUNARI-ma ... ? Eto, ja sam pokusao ... Nije potrebno da to bude dugo, cak ni kao jedna (kraca) poruka nekih iz CIVILIZACIJA-e ... ;) Pozdrav. P.S. Eh, da, unapred da upozorim da se, za taj odgovor, nalazimo u pogresnoj konferenciji. Eto, i u vezi s tim sam pokusao ... da me ne optuzujete kasnije ... ;) P.P.S. SEZAM-u svaka cast na novom broju i linijama!
memory.mgr.191 toma,
■■>> gotovo. Beźe tu joź neki ¬avo u setup-u, dal ona poslednja stavka ■■>> (scratch RAM option) probaj to da promeniź. To kod mene nema!? ■■>> Ako ne uspeź da reźiź javi se pa ęemo da prelistamo uputstvo od ploŽe. Ma batali se. Ionako neznam źta mi je sve to trebalo. Ajd sad, kako da najbolje iskoristim ovo sto imam (EXTENDED)? (iskljuŽivo teram dos i PC Kwik Power Pack i .. stacker :)
memory.mgr.192 wizard,
> Od Žetvrte do źeste zavisi od verzije i kapaciteta (mislim > da ga nema na beta verziji od 17. februara 1992. nego tek na > verziji )zvaniŽnoj) od 10. marta 1992. Beta? Moja je verzija baź od tog datuma, ali nigde ne piźe beta. :(
memory.mgr.193 wizard,
> * Ne bih bio siguran. Do sada najpouzdaniji multitasking na PC-u sam > * radio pod OS/2. > > Nisi probao Windows NT ;) Nisam naČalost. :( Ali da li da rizikujem da od Microsofta 1998. godine dobiijem poruku: "E, znate onaj Windows NT... Ako imate disk Žiji je broj megabajta deljiv sa brojem rebara na vetilatoru, e onda primenite ovaj patch koji ęe spreŽiti da se pokvari disk na dan kada se poklope dan letnjeg solsticija i finale svetskog fudbalskog kupa. ;)
memory.mgr.194 milan,
> Beta? Moja je verzija baź od tog datuma, ali nigde ne piźe beta. :( Piźe, al' "sediź na oŽima" ;). Naime u nekom od *.wri fajlova (iz serije readme, sysini, winini i tako to) ili u tekstualnom delu win.com datoteke (proźpijuniraj malo) stoji neźto kao: "This BETA release ...". Pl poz M
memory.mgr.195 wizard,
> fajlova (iz serije readme, sysini, winini i tako to) ili u > tekstualnom delu win.com datoteke (proźpijuniraj malo) stoji > neźto kao: "This BETA release ...". Naźao sam u WIN.COM: "Please contact Windows beta support." :( GANG skrinovi rade, a negde sam proŽitao da ne rade u beta verziji. Moram pod hitno da se podnovim! :) Hvala na pomoęi.
memory.mgr.196 wizard,
Najlepźa :) poruka o greźci koju sam ikada dobio: EMM386: Unrecoverable privileged operation error #00 - press ENTER to reboot """""""""" I naravno, blokirao je odmah potom. :) (Posle kaČu da je srpski nejasan, ajde recite - jel "privilegovana" operacija ili greźka? ;) I sad pitanje za one źto smatraju da je DOS "izvanredan operativni sistem" jer je "pouzdan", jer se "pod njim lako izvodi multitasking", :) itd, dakle: Kad je veę tako dobar, zaźto nije spreŽio greźku, zaustavio aplikaciju i vratio mi prompt, ako veę ume da detektuje greźku? ;)
memory.mgr.197 mbole,
> Ajd sad, kako da najbolje iskoristim ovo sto imam (EXTENDED)? > (iskljuŽivo teram dos i PC Kwik Power Pack i .. stacker :) To najviźe zavisi od programa koje teraź. Za spread i baze cache, za ono źto ume da koristi memoriju mora da se proba. Ja uglavnom imam boot i jedno 6-7 konfiguracija u njemu u zavisnosti dal teram clipper, win ili neźto treęe. Pa onda recimo za clip imam ram disk na kome prevodim, za win samo malo keźa (500k) a on se snalazi sa ostalim. Sve u svemu nema pravila. Treba probati źta je optimalno za svaku aplikaciju pa ili izabrati srednje reźenje ili svaki put kad oęeź da radiź sa neŽim specifiŽnim alt-ctrl-del pa stavka iz boot-a.
memory.mgr.199 dejanr,
>> EMM386: Unrecoverable privileged operation error #00 - press ENTER to reboot >> """""""""" >> I naravno, blokirao je odmah potom. :) (Posle kaČu da je srpski nejasan, >> ajde recite - jel "privilegovana" operacija ili greźka? ;) >> Kad je veę tako dobar, zaźto nije spreŽio greźku, zaustavio aplikaciju i >> vratio mi prompt, ako veę ume da detektuje greźku? ;) Da si umesto EMM386 koristio QEMM ili 386MAX, oni bi to i uradili, mada se desi nekada da je memorija izbombardovana k'o Vukovar pa nema niźta od nastavka rada. DOS, koliko god da je dobar ;)) na Čalost ne nudi zaźtitu memorije.
memory.mgr.200 darone,
>> Naźao sam u WIN.COM: "Please contact Windows >> beta support." :( Naźo i ja! Izgleda da je najraźirenija verzija Udo 3.1 u Bgd beta ;) darone
memory.mgr.201 markma,
> Naźo i ja! Izgleda da je najraźirenija verzija Udo > 3.1 u Bgd beta ;) Naźo i ja, samo źto je kod mene Windows instaliran sa original disketa, tako da mi tu neźto nije baź najjasnije :(
memory.mgr.202 robert,
>> Naźo i ja, samo źto je kod mene Windows instaliran sa >> original disketa, tako da mi tu neźto nije baź najjasnije :( Ma nije to beta verzija (valjda). Drug mi reŽe da je na beta verziji to i pisalo na onom uvodnom ekranu Win-a. Ova daje lepo v3.1 pa źta se sekirate? Samo, u tom istom WIN.COM negde piźe da ova verzija ne moČe da se startuje u protected modu, źta to znaŽi???
memory.mgr.203 milan,
> Ma nije to beta verzija (valjda). Drug mi reŽe da je na beta verziji > to i pisalo na onom uvodnom ekranu Win-a. Ova daje lepo v3.1 pa źta se > sekirate? To jeste (neka vrsta) beta verzije. ZvaniŽna verzija nosi datum od 10. marta 1992. a ovo je neka verzija od februara. Da li je deo korisnika bio i zvaniŽno obdaren beta verzijom ili je to trebalo da bude alfa pa je u poslednjem prenutku promenjena, drugo je pitanje. U svakom sluŽaju dobar broj fajlova se na disketama razlikuje a nekih Žak ni nema na verziji iz februara. Pl poz M
memory.mgr.204 bojanp,
> Od Žetvrte do źeste zavisi od verzije i kapaciteta (mislim > da ga nema na beta verziji od 17. februara 1992. nego tek na > verziji )zvaniŽnoj) od 10. marta 1992. Koliko je meni poznato datoteke koje Žine Windowsw u pomenutoj zvaniŽnoj verziji imaju datum 20. mart 1992, a vreme naravno 3:10. Obzirom da veę pominjeź tu verziju, da li moČda znaź na koliko se disketa isporuŽuje? Da li na 6x1.44Mb kao verzija od 17. februara ili moČda na 7? Pozdrav, Bojan
memory.mgr.205 mbole,
> To jeste (neka vrsta) beta verzije. ZvaniŽna verzija nosi > datum od 10. marta 1992. a ovo je neka verzija od februara. Da I moja je od 10.03.92 pa ipak ima dotiŽnu poruku u win.com.
memory.mgr.206 milan,
> Obzirom da veę pominjeź tu verziju, da li moČda znaź na koliko se > disketa isporuŽuje? Da li na 6x1.44Mb kao verzija od 17. februara > ili moČda na 7? Isto na źest. Pl poz M
memory.mgr.207 markma,
> Koliko je meni poznato datoteke koje Žine Windowsw u > pomenutoj zvaniŽnoj verziji imaju datum 20. mart 1992, a > vreme naravno 3:10. Obzirom da veę pominjeź tu verziju, da > li moČda znaź na koliko se disketa isporuŽuje? Da li na > 6x1.44Mb kao verzija od 17. februara ili moČda na 7? > KOd mene su od 10.marta 1992 godine, vreme je 3:10 i ima 7 disketa od 5.25" i original su.
memory.mgr.208 leonardo,
├> KOd mene su od 10.marta 1992 godine, vreme je 3:10 i ima 7 disketa ├> od 5.25" i original su. Tako¬e i moje, doneo sam ih iz USA u novembru 1992. Pozdrav eo
memory.mgr.209 milan,
>> Koliko je meni poznato datoteke koje Žine Windowsw u >> pomenutoj zvaniŽnoj verziji imaju datum 20. mart 1992, a >> vreme naravno 3:10. Obzirom da veę pominjeź tu verziju, da >> li moČda znaź na koliko se disketa isporuŽuje? Da li na >> 6x1.44Mb kao verzija od 17. februara ili moČda na 7? >> > > KOd mene su od 10.marta 1992 godine, vreme je 3:10 i ima 7 disketa od > 5.25" i original su. Drugi podatak je taŽan, kako sam veę jednom rekao. Datum zvaniŽnog release-a je 10. mart 1992. i isporuŽuje se na 6 disketa od 1.44 ili 7 od 1.2. Sem razlike u fajlovima i sakrivene beta poruke verzija od 17. februara izgleda isto (vizuelno). 20. mart je datum prvog release-a C/C++ 7.0 a 23. je datum release-a SDK tools-a (ili obratno, mada MS voli da brlja sa datumima po C-u i fajlovi nose razne datume). Pl poz M
memory.mgr.210 bulaja,
ID:QS QEMM-386's Stealth Technology Quarterdeck Technical Note #168 by Michael Bolton Last Revision: 2 March 1993 Q. What is Stealth? Q. How does Stealth work? Q. What is the difference between ST:M and ST:F? Q. Which Stealth strategy is preferable? Q. Does Stealth slow down my system? Q. How can Stealth fail? Q. If I'm having problems with Stealth, what should I do? stltech.arj
memory.mgr.211 korvin,
­­>> Q. How does Stealth work? A: It's very simple. Stealth doesn't work at all :(
memory.mgr.212 nboskovic,
*> A: It's very simple. Stealth doesn't work at all :( Na mojoj makini zahvaljujuęi stelath opciji sam dobio joź 133kb gornje memorije slobodne. Gde ih je iskopao nemam pojma, ali sve i dalje radi bez problema :)) (c) klap nikola
memory.mgr.213 korvin,
­­>> Na mojoj makini zahvaljujuęi stelath opciji sam dobio joź ­­>> 133kb gornje memorije slobodne. Gde ih je iskopao nemam ­­>> pojma, ali sve i dalje radi bez problema :)) eee, pokuźaj da kombinujeź sldeęe stvari: vgamax, thelp (iz BC 3.0), vkeyb, i eh. Kada qemm preuzme kontrolu romovih poziva, vgamax neęe da radi u normalnoj text rezoluciji (brlja ekran) dok u 50 linija radi ok. :(( Reźio sam da ova mesec proglasim mesecom uzaludnih pokuźaja ;)
memory.mgr.214 korvin,
­­>> Na mojoj makini zahvaljujuęi stelath opciji sam dobio joź ­­>> 133kb gornje memorije slobodne. Gde ih je iskopao nemam ­­>> pojma, ali sve i dalje radi bez problema :)) eee, pokuźaj da kombinujeź sldeęe stvari: vgamax, thelp (iz BC 3.0), vkeyb, i eh. Kada qemm preuzme kontrolu romovih poziva, vgamax neęe da radi u normalnoj text rezoluciji (brlja ekran) dok u 50 linija radi ok. :(( Reźio sam da ova mesec proglasim mesecom uzaludnih pokuźaja ;)
memory.mgr.215 pedjolino,
Pa pobogu ljudi nije valjda da niko nema taj EMS simulator ? :(((
memory.mgr.216 spantic,
RESET.COM is a routine that will allow you to purge TSR routines (Terminate and Stay Resident) from your PC. Invoke it as follows: RESET FILENAME (no extension) The reset program will create a .COM file named FILENAME which will contain a picture of the system interrupt registers and memory allocation as they exist at the current time. Then you may load in any TSR type programs (REGDSP, for example, or WINDOWS or a spooler program). When you no longer want/need those resident programs in your system enter "FILENAME" and the system will be reset to the state at the time FILENAME was created. You can create several purge files but you can not run them out of sequence. I.E. You cannot create 'holes' in memory. Put the call to RESET into your AUTOEXEC.BAT file and then you'll be able to go back to a "clean" system anytime you need to. resettsr.zip
memory.mgr.217 jasicp,
> RESET.COM is a routine that will allow you to purge TSR > routines (Terminate and Stay Resident) from your PC. Invoke it Da li ima na R:\...\UTILITY ili slicnom direktorijumu nekog programa koji to moze takodje? Pozdrav, Djape !
memory.mgr.218 zddb,
Pokuźavam da instaliram 386MAX, ali mi ne uspijeva iz nekih razloga. Javi mi neźto kao: VGA SWAPPED OVER RAM= PRESEDENCE (kad ne zapisah taŽno) Pres any key ... I poslije toga mi se zakuca. MoČe li neko da mi proŽita iz uputstva o Žemu se radi? Tako¬e je vrlo Žudno da ASQ ne moČe da mi prepozna TSENG ET-4000 chip, veę javlja "unknown"? Vjerovatno je to jedno s drugim u vezi... Pozdrav, Zoran D. Brkię
memory.mgr.219 bulaja,
**** new file **** R:\IBMPC\UTILITY\*.* ---------------------- bmem301 arj 33770 Efikasna zamena DOS komande MEM (MS-DOS 3.3+) (pbojan) 04.10.93 BMEM 3.01 - ispravljen jedan minoran bag u vezi ems pod Windows sistemom - promenjeno malo 'estetike' - uvedena detekcija DR-DOS operativnog sistema, da bi se na vreme odustalo od pokusaja rada pod njim; public domain verzija podrzava samo MS-DOS v3.31+ sistem 04.02.93 BMEM 3.0 - verzija uradjena novim prevodiocem (BC++ 3.1) kvalitet koda daleko bolji - uvedeno ispisivanje svih prekida sa njihovim vlasnicima - uvedeno ispisivanje osnovnih informacija o sistemu prepoznavanje procesora i koprocesora... - potpuno preradjeno ispisivanje o 'upravaljacima' memorije pojacano razumevanje sa Windows sistemom ispravljen bag vezan za ocekivani broj ems handles - uvedeno zbirno ispisivanje informacija o memoriji sistema tzv. 'verbose' ispis sa /V, /VC i /VU opcijama - uvedeno ispisivanje glavne okoline sistema tzv. 'master environment', opcija /EN - pojacano razumevanje sa QEMM i 386-to-the-max 'upravljacima' - uvedeno ispisivanje informacija o buffers, files i ostalim sistemskim andrmoljama kod opcija /L, /C i /U, samo za MS-DOS 4.00+ - ispravljen bag kod zaustavljanja ispisa pri popunjenom ekranu - uvedena detekcija 4DOS procesora uz ispisivanje verzije - promenjena koncepcija i dizajn (?!) programa
memory.mgr.220 bearboy,
║ Pa pobogu ljudi nije valjda da niko nema taj EMS simulator ? Koji TAJ ems zimulator ?
memory.mgr.221 pedjolino,
##>> ║ Pa pobogu ljudi nije valjda da niko nema taj EMS simulator ##>> ? ##>> ##>> Koji TAJ ems zimulator ? Mislim da se zove TURBO EMS i radi sa HARD-om kao sa EMS memorijom...to mi treba ko' 'leba....:) ACT NOW ! :)
memory.mgr.222 isekulovic,
Koristi li neko Quadtel Expanded Memory Manager 4.00? Parametar /L koji postoji u uputstvu jednostavno ne priznaje. Javlja da je parametar pogreźan. InaŽe /L bi trebalo da sluČi za mapiranje memorije izme¬u odre¬enih adresa. Ako neko koristi ovaj manager ili neki sliŽan pa zna moguęe reźenje nek mi, please, javi.
memory.mgr.223 vcalic,
Primetio sam da mnogi koji koriste QEMM, 386MAX i sl. prihvataju savete iz dokumentacije pomenutih programa i u config.sys fajlu ne drČe opciju DOS=HIGH,UMB, veę samo DOS=HIGH. To baź nije najsreęnije reźenje jer onda DOS ne vidi postojanje UMB-a, źto onemoguęuje nekim programima da koriste UMB iako bi rado to uradili. Kod DOS-a 5.0 jedina prednost koriźęenja QEMM-ovog LOADHI programa je bila moguęnost da se odredi region u koji ęe se TSR uŽitavati. To DOS-ov LH nije mogao. U DOS-u 6.0, komanda LH prihvata parametar u kome se specificira region i duČina programa koji ęe se uŽitati, tako da viźe nema nikakve prepreke da se umesto DOS=HIGH stavi DOS=HIGH,UMB i od tad pa nadalje koriste DOS-ove komande. Oni koji hoęe da ostanu na DOS-u 5.0 mogu da koriste novu verziju 4DOS-a 4.02 koja podrČava novi format naredbe LH i tako odbace, po meni priliŽno nelogiŽnu, preporuku tvoraca QEMM-a i MAX-a da se ne koristi DOS=HIGH, UMB.
memory.mgr.224 dmiladinovic,
>> Mislim da se zove TURBO EMS i radi sa HARD-om kao sa >> EMS memorijom...to mi treba ko' 'leba....:) A jes dosadan, eve ti ga... turboems.arj
memory.mgr.225 dejanr,
>> Primetio sam da mnogi koji koriste QEMM, 386MAX i sl. prihvataju >> savete iz dokumentacije pomenutih programa i u config.sys fajlu >> ne drČe opciju DOS=HIGH,UMB, veę samo DOS=HIGH. To baź nije >> najsreęnije reźenje jer onda DOS ne vidi postojanje UMB-a, źto >> onemoguęuje nekim programima da koriste UMB iako bi rado to uradili. Koji su to programi? Meni je jedno vreme (doduźe pod nekim starijim 386MAX-om, 5.xx Žini mi se) stajalo DOS=HIGH,UMB i mnogo sam problema imao, a otkad sam uklonio ,UMB proradilo sve kao sat.
memory.mgr.226 banex,
>> DOS=HIGH,UMB, veę samo DOS=HIGH. To baź nije najsreęnije reźenje >> jer onda DOS ne vidi postojanje UMB-a, źto onemoguęuje nekim >> programima da koriste UMB iako bi rado to uradili. Kod DOS-a 5.0 >> jedina prednost koriźęenja QEMM-ovog LOADHI programa je bila >> moguęnost da se odredi region u koji ęe se TSR uŽitavati. To Mislim da u uputstvu za qemm explicitno piźe da se izbegava dos=high,umb odnosno da se omoguęi qemm-u da kontroliźe taj umb. Reci mi koji to programi ne mogu da prepoznaju takav umb?
memory.mgr.227 dcolak,
│ Primetio sam da mnogi koji koriste QEMM, 386MAX i sl. │ prihvataju savete iz dokumentacije pomenutih programa i u │ config.sys fajlu ne drČe opciju DOS=HIGH,UMB, veę samo │ DOS=HIGH. I ja sam probao samo DOS=HIGH i primetih da imam dosta manje UMB-a... Uglavnom vratih se na HIGH,UMB.. A źto se tiŽe LH-a kod mene je stvar sledeęa. Veęinu stvari uŽitavam iz config.sys-a, so koristim devicehigh... Za sve ostalo koristim LH (4.02dos).. ▒to se tiŽe QEMM-ovog loadhi ne svi¬a mi se jer zauzima viźe prostora od devicehigh... Sledge DAMMIR!
memory.mgr.228 vcalic,
>> Koji su to programi? Pravo da ti kaČem, o njima sam viźe Žitao nego źto sam ih video, pretpostavljam da se radi o programima koji nisu rezidentni a koriste UMB, ili moČda nekim rezidentnim programima koji UMB traČe direktno od DOS-a. (takvi su vshield na primer, ili onaj eh). Sve u svemu, ja radim sa QEMM-om 6.02 i ukljuŽen mi je DOS=HIGH,UMB, nikada nikakvih problema zbog toga nisam imao !?
memory.mgr.229 milan,
> ........................ Oni koji hoęe da ostanu na DOS-u 5.0 mogu da > koriste novu verziju 4DOS-a 4.02 koja podrČava novi format naredbe LH i > tako odbace, po meni priliŽno nelogiŽnu, preporuku tvoraca QEMM-a i MAX-a > da se ne koristi DOS=HIGH, UMB. DOS 5,6 ili ko zna koji, svejedno, ako se u konfigurisanju postavi DOS=UMB onda gornjoj memoriji ne moČe da dostupa QEMM ili 386-TO-MAX. U tome je stvar! InaŽe, ne znam ni jedan program koji ume da koristi UMB ako mu ih napravi EMM386 a ne ume ako mu ih napravi QEMM386. Ako takvih ima, molim da se ovde prijave i sankcioniźu! ;) Pl poz M
memory.mgr.230 zokalezic,
> programima koji UMB traČe direktno od DOS-a. (takvi su > vshield na primer, ili onaj eh). > > Sve u svemu, ja radim sa QEMM-om 6.02 i ukljuŽen mi je > DOS=HIGH,UMB, nikada nikakvih problema zbog toga nisam > imao !? Tako¬e QEMM 6.02 sa ukljuŽenim DOS=HIGH,UMB i vshield sa opcijom /lh i nemam nikakvih problema.
memory.mgr.231 almi,
> Tako¬e QEMM 6.02 sa ukljuŽenim DOS=HIGH,UMB i vshield sa > opcijom /lh i nemam nikakvih problema. Ali zato 386MAX ima mnogo,mnogo, ... :) Pozdrav ALMI.
memory.mgr.232 marzi,
Hi :) Imam jedan problem. Posto sam instalirao QEMM 6.02 meni WINDOWS nece da radi kada koristim TRIDENT-ov drajver za 800x600 a i u bilo kojoj drugoj rezoluciji. Jedino radi kada stavim obican VGA a onda nista nevalja slika. Da li to moze da se sredi u QEMM-u ili ne. Odgovore saljite u mail za MARZI. :) Pozdrav MARZI
memory.mgr.233 bojt,
>> Posto sam instalirao QEMM 6.02 meni WINDOWS >> nece da radi... Jesi stavio qemmfix?
memory.mgr.234 dnikolic,
>> Imam jedan problem. Pokusaj sa stavljanjem opcije x=b000-b7ff za qemm386.sys. Ako ne upali, pitaj mjovu. :) dn
memory.mgr.235 dnikolic,
>> Jesi stavio qemmfix? Zar se on QEMMFIX ne poziva automatski u toku instalacije QEMM-a? dn
memory.mgr.236 asterix,
> Posto sam instalirao QEMM 6.02 meni WINDOWS > nece da radi kada koristim TRIDENT-ov drajver > za 800x600 a i u bilo kojoj drugoj rezoluciji. > Jedino radi kada stavim obican VGA a onda nista > nevalja slika. > Da li to moze da se sredi u QEMM-u ili ne. MoČe, a i treba ti upravo qemm da ti to reźi (on i jeste memory manager :). Neęe da ti radi, jer se deźava da neźto zauzme mesto driver-u za video kartu, pa zbog toga ostaneź bez njega. Kod mene se on (driver za TVGA :) instalira izmedju B000 i B7FF, iz kojeg razloga sam stavio u config.sys sledeęu liniju: DEVICE=C:\QEMM\QEMM386.SYS R:1 RAM ROM X=B000-B7FF SORT:Y Žime se praktiŽno rezerviźe prostor potreban za driver. Ako se ovo kod tebe razlikuje, onda prvo moraź da provaliź koji deo memorije tvoja karta traČi da se smesti ! (mem /c :) Kasnije izvrźi i optimizaciju (optimize.exe) kada veę odrediź źta Žeź sve da diČeź, pa qemm sve to iz nekoliko puta sam razmesti po naj- povoljnijem poloČaju. ObiŽno ti preostane joź nekih 50-60Kb u prostoru do 1 Mb, a 'largest executable programm size' ne bi smeo da ti bude ispod 630000 bytes. Meni je 633 072 bytes. Pozdrav Nenad :)
memory.mgr.237 mjova,
> Da li to moze da se sredi u QEMM-u ili ne. neźto mi se Žini da treba staviti stacks= ??,??, ali ne znam kolko. drugo, udovice nemam ni na disketama, a kamoli na disku ;).
memory.mgr.238 bojt,
>> >> Jesi stavio qemmfix? >> Zar se on QEMMFIX ne poziva automatski u toku instalacije >> QEMM-a? Jok. Instaliraź QEMM, pa onda fajlovima iz qemmfix arhive (LOADHI, WINxxx, ...) ubijeź postojeęe ;).
memory.mgr.239 paki,
▒ta mi preporuŽujete kao memory manager za 386? Da li je UMBDRVR OK, jer mi daje >200K UMB, ili se sa QEMMom/EMM386 moČe postięi viźe/bolje/sigurnije? InaŽe, imam C&T CS8230.
memory.mgr.240 darone,
>> neźto mi se Žini da treba staviti stacks= ??,??, >> ali ne znam kolko. drugo, udovice nemam ni na >> disketama, a kamoli na disku ;). Ako ste u DOSu: stacks 0,0. Ako pod Udovicama, stacks 9,256. darone
memory.mgr.241 mazi,
> Imam jedan problem. > Posto sam instalirao QEMM 6.02 meni WINDOWS > nece da radi kada koristim TRIDENT-ov drajver > za 800x600 a i u bilo kojoj drugoj rezoluciji. > Jedino radi kada stavim obican VGA a onda nista > nevalja slika. Prvo uradiź QWINFIX iz QEMM-a, pa zatim pogledaź u knjiČici koju si dobio uz kartu da li piźe koji se memorijski segment treba zabraniti. Ako tamo ne piźe (źto je vrlo moguęe) onda probaj sa /x=A000-CFFF. Probaj ovo podruŽje da smanjiź jer je ovo vrlo veliko parŽe. Smanjuj i proveravaj, źta da ti kaČem. InaŽe, sa celim bi trebalo da radi. Ivan.
memory.mgr.242 dcolak,
│ Ako ste u DOSu: stacks 0,0. Ako pod Udovicama, │ stacks 9,256. A ako se koristi QEMM i HyperDisk, ima li razlike ? Sledge DAMMIR!
memory.mgr.243 darone,
>> │ Ako ste u DOSu: stacks 0,0. Ako pod >> │ Udovicama, stacks 9,256. >> >> A ako se koristi QEMM i HyperDisk, ima li >> razlike ? Pa, Žini mi se da nema. Ako imaź boot.sys, obavezno stavi za Udo himem.sys, na nekim maźinama je brČi i do 10% (zaźto?). Celu stvar sam saznao iz instalacije Udo 3.1, koja sama stavlja stacks 9,256 i QEMMa koji preporuŽuje stacks 0,0 (u stvari njegov Manifest). Jel zna neko Žemu sluČi sve ovo? darone
memory.mgr.244 vstan,
│> Imam jedan problem. │> Posto sam instalirao QEMM 6.02 meni WINDOWS │> nece da radi kada koristim TRIDENT-ov drajver │> za 800x600 a i u bilo kojoj drugoj rezoluciji. │ │ .... probaj sa /x=A000-CFFF. Probaj ovo podrucje da smanjis │ jer je ovo vrlo veliko parce. Smanjuj i proveravaj, sta da ti │ kazem. Inace, sa celim bi trebalo da radi. └────────────────────────── Kad je rec o VGA video adapteru granica exkludovanja ne ide do CFFF vec do BFFF. Za konkretan slucaj prvo probaj bez QWINFIX vec samo u QEMM386 liniji dodaj /x=b000-b800.
memory.mgr.245 mazi,
> Mislim da u uputstvu za qemm explicitno piźe da se izbegava > dos=high,umb odnosno da se omoguęi qemm-u da kontroliźe taj > umb. > > Reci mi koji to programi ne mogu da prepoznaju takav umb? «ini mi se Smartdrv.exe iz Windows-a. Sa DOS=HIGH u config.sys i dosta TSR-ova uŽitao se u osnovnu memoriju. Sa DOS=HIGH,UMB se uŽitao delom dole delom u UMB (bolje iźta nego niźta) Ivan.
memory.mgr.246 mazi,
> Kad je rec o VGA video adapteru granica exkludovanja ne ide > do CFFF vec do BFFF. Za konkretan slucaj prvo probaj bez > QWINFIX vec Ne znam, kod mene u dokumentaciji za kartu (Diamond 24X) piźe, da ako koristim QEMM, iskljuŽim deo memorije izme¬u A000 i C7FF. Ivan.
memory.mgr.247 todor,
>>>> Sta mi preporucujete kao memory manager za 386? Da li je >>>> UMBDRVR OK, jer mi daje >200K UMB, ili se sa QEMMom/EMM386 >>>> moze postici vise/bolje/sigurnije? Inace, imam C&T CS8230. Kod mene je dosta dugo radio i nisam imao nekih problema, sem njegovog drajvera za EMS o nije hteo svugde da radi. Inace sto se mene tice preporucujem ti ga ako do sad nisi imao problema sa kompatibilnoscu. ------------------------------------------------------------------------- Skinuo sam sa sezama dos6updt(HIMEM,EMM386) i stavio ih na moj DOS5 Novi emm386 obezbedjuje i XMS memoriju i pravi bez egzibijcija 91kb UMB-a. Iskreno preporucujem svima ovu kombinaciju za sad radi BEZ PROBLEMA. Pozdrav Milos
memory.mgr.248 paki,
­> Kod mene je dosta dugo radio i nisam imao nekih problema, ­> sem njegovog drajvera za EMS o nije hteo svugde da radi. ­> Inace sto se mene tice preporucujem ti ga ako do sad nisi ­> imao problema sa kompatibilnoscu. Hvala. Problema takve vrste nisam imao, jer sam ploŽu kupio pre nedelju dana :)
memory.mgr.249 vstan,
>> Kad je rec o VGA video adapteru granica exkludovanja ne ide >> do CFFF vec do BFFF. Za konkretan slucaj prvo probaj bez > > Ne znam, kod mene u dokumentaciji za kartu (Diamond 24X) =========== > pise, da ako koristim QEMM, iskljucim deo memorije Covek je pitao za Trident i za njega i dobio odgovor.
memory.mgr.250 asterix,
> piźe, da ako koristim QEMM, iskljuŽim deo memorije > izme¬u A000 i C7FF. Da li je moguęe sa tom driver-u treba baź toliko mesta ?
memory.mgr.251 peacock,
#### Sta mi preporucujete kao memory manager za 386? Da li je #### UMBDRVR OK, jer mi daje >200K UMB, ili se sa QEMMom/EMM386 #### moze postici vise/bolje/sigurnije? Inace, imam C&T CS8230. QEMM !
memory.mgr.252 paki,
­>#### Sta mi preporucujete kao memory manager za 386? Da li je ­>#### UMBDRVR OK, jer mi daje >200K UMB, ili se sa QEMMom/EMM386 ­>#### moze postici vise/bolje/sigurnije? Inace, imam C&T CS8230. ­> ­> QEMM ! OK, probaęu (za par nedelja). Ali ako mi da 93 Kb kao odvratni ;> EMM386, sledi DEL. :))
memory.mgr.253 pbojan,
**** new file **** R:\IBMPC\UTILITY\*.* ---------------------- bmem310 arj 34131 Efikasna zamena DOS komande MEM (MS-DOS 3.3+) (pbojan) 04.26.03 BMEM 3.10 - interno podrzan DOS 6.00 - ispravljen bag oko detekcije numerickog procesora - dodato prepoznavanje VCPI - opcija /m - dodato prepoznavanje DPMI - opcija /m - dodato prepoznavanje revizije DOS-a - ispravljen jos jedan bag vezan za prijavljivanje UMB ovaj put se greska pojavila pod Windows sistemom; valjda nema vise? 04.22.93 BMEM 3.03 - ispravljen bag vezan za obradu komandne linije 04.11.93 BMEM 3.02 - ispravljen bag vezan za lazno prijavljivanje UMB (jedan JZ je greskom bio JNZ, ...)
memory.mgr.254 vitez.koja,
#=> stacks 0,0 (u stvari njegov Manifest). Jel zna neko #=> Žemu sluČi sve ovo? Meni se cini da manifest to preporucuje u stilu 'ovo ti ne treba, u DesqView-u je to reseno 10 puta bolje'. Inace, pored toga pise i cemu cela stvar sluzi.
memory.mgr.255 mazi,
>>> Kad je rec o VGA video adapteru granica exkludovanja ne ide >>> do CFFF vec do BFFF. Za konkretan slucaj prvo probaj bez >> >> Ne znam, kod mene u dokumentaciji za kartu (Diamond 24X) > =========== >> pise, da ako koristim QEMM, iskljucim deo memorije > > Covek je pitao za Trident i za njega i dobio odgovor. Ovo nije bilo vezano za Trident, veę za VGA adaptere uopźte, tj. samo sam hteo da kaČem da gornja granica iskljuŽivanja moČe biti i veęa od BFFF. Ivan.
memory.mgr.256 mazi,
>> piźe, da ako koristim QEMM, iskljuŽim deo memorije >> izme¬u A000 i C7FF. > > Da li je moguęe sa tom driver-u treba baź toliko mesta ? Moguęe, probao sam da smanjim, i Windows neęe ni da mrdne dok uredno ne odvojim onoliko koliko piźe u dokumentaciji. InaŽe, deźavalo mi se da kad startujem QEMM bez iskljuŽivanja dotiŽnog podruŽja, kad startujem VPIC ili neki program koji automatski detektuje VESA, da detektuju samo prvih 256K video memorije. Zaźto, pojma nemam. Ivan.
memory.mgr.257 demil,
Uzgred budi reŽeno (napisano) ACAD12 odbija da radi kada u memoriji sretne update-ovane himem.sys i emm386.sys dok sa standardnim 5.00 radi bez problema. Demil
memory.mgr.258 todor,
>>>> Uzgred budi receno (napisano) ACAD12 odbija da radi kada u >>>> memoriji sretne update-ovane himem.sys i emm386.sys dok sa >>>> standardnim 5.00 radi bez problema. Na svu srecu ne radim sa CAD-om. Milos.
memory.mgr.259 snemcev,
>> QEMM ! Pro et contra?
memory.mgr.260 darone,
>> >> QEMM ! >> >> Pro et contra? A, ne! Samo pro. :)) darone
memory.mgr.261 peacock,
#### Pro et contra? Pro, svakako. Ja ga koristim godinama i nemam problema, narocito sa poslednjom verzijom koja se ponasa kao saobracajac - programima dodeli memoriju koju traze u tom trenutku. Tako nemas potrebe za raznim konfiguracijama da bi ti sve radilo kako valja.
memory.mgr.262 darone,
>> trenutku. Tako nemas potrebe za raznim >> konfiguracijama da bi ti sve radilo kako valja. Uuuups, ima: skoro sam negde napisao, Udo sa HIMEMom radi oko 10% brČe (kod mene i viźe, nisam baź merio) nego sa QEMMom. darone
memory.mgr.263 mazi,
> Uuuups, ima: skoro sam negde napisao, Udo sa > HIMEMom radi oko 10% brČe (kod mene i viźe, nisam > baź merio) nego sa QEMMom. Normalno, sa HIMEM-om comp radi u realnom modu, a pod QEMM-om u virtualnom 386 modu, odatle usporenje. Ivan.
memory.mgr.264 korvin,
­­>> Normalno, sa HIMEM-om comp radi u realnom modu, a pod QEMM-om ­­>> u virtualnom 386 modu, odatle usporenje. Ja sam startovao NJ sa himen.sys kao njin /3 i radilo je ?
memory.mgr.265 korvin,
>> Normalno, sa HIMEM-om comp radi u realnom modu, a pod QEMM-om >> u virtualnom 386 modu, odatle usporenje. Ja sam startovao NJ sa himen.sys kao njin /3 i radilo je ?
memory.mgr.266 dcolak,
│ Uuuups, ima: skoro sam negde napisao, Udo sa │ HIMEMom radi oko 10% brČe (kod mene i viźe, nisam │ baź merio) nego sa QEMMom. SVE radi 10% brČe bez QEMM-a. Proverio sa PMIPS ;)) Sledge DAMMIR!
memory.mgr.267 mjova,
>│ Uuuups, ima: skoro sam negde napisao, Udo sa >│ HIMEMom radi oko 10% brČe (kod mene i viźe, nisam >│ baź merio) nego sa QEMMom. > SVE radi 10% brČe bez QEMM-a. Proverio sa PMIPS ;)) to je normalno, qemm mora da obavi viźe posla, dok himeN ;) jok. himem obezbe¬uje samo DEO onoga źto nudi qemm.
memory.mgr.268 dcolak,
│ to je normalno, qemm mora da obavi viźe posla, dok himeN ;) jok. himem │ obezbe¬uje samo DEO onoga źto nudi qemm. Zato ti posle himem poteraź Win ;) BTW, imam 641*** KB executable memorije ;) UMB_DRV + HIMEM ;) P.S. Jel moČe bolje? Sledge DAMMIR!
memory.mgr.269 robert,
>> to je normalno, qemm mora da obavi viźe posla, dok himeN ;) jok. himem >> obezbe¬uje samo DEO onoga źto nudi qemm. Pa źta onda preporuŽujeź? QEMM ili Himen ;) ili da postoji opcija u Boot.sys pa ako hoęu WIN da dignem sa Himenom ili bez WIN sa QEMM?
memory.mgr.270 paki,
­> BTW, imam 641*** KB executable memorije ;) ­> UMB_DRV + HIMEM ;) ­> Jel moČe bolje? I mene zanima. Koji Žipset imaź? Moj je C=04, i imam 630*** bajta.
memory.mgr.272 mazi,
> Ja sam startovao NJ sa himen.sys kao njin /3 i radilo je ? Ma to je OK, Windows sa himem-om radi u 386 modu, ali bez memorijskog mena¬era (tj, samo sa svojim internim). QEMM kad radi, on praktiŽno simulira hardver. A moraź priznati da je Žisto hardversko reźenje brČe od emulacije, a to je upravo kod QEMM-a. On "emulira" expanded memoriju. Tu je razlika u brzini. Ivan.
memory.mgr.273 mazi,
> Pa źta onda preporuŽujeź? QEMM ili Himen ;) ili da postoji > opcija u Boot.sys pa ako hoęu WIN da dignem sa Himenom ili bez > WIN sa QEMM? Ja mislim da i dalje treba viźe konfiguracija, Žisto radi komocije QEMM, kad je dobro konfigurisan, je vrlo blizu idealnom reźenju, ali ipak nije u 100% sluŽajeva najbolji. Prema tome, lepo ti radi sa QEMM-om, al imaj i jednu HIMEM konfiguraciju. Ivan.
memory.mgr.274 darone,
>> Normalno, sa HIMEM-om comp radi u realnom modu, >> a pod QEMM-om u virtualnom 386 modu, odatle >> usporenje. Realni mod? MoČda, dok si pod DOSom, a i tada postoji XMS. A Žim u¬eź u Udovice, odmah preuzimaju kontrolu nad memorijom - i eto belaja ;)) darone
memory.mgr.275 dcolak,
│ Pa źta onda preporuŽujeź? QEMM ili Himen ;) ili da postoji opcija u │ Boot.sys pa ako hoęu WIN da dignem sa Himenom ili bez WIN sa QEMM? MoČe i MBOOT.. Imam tri opcije: Clean DOS Windows3.1 VPPROF To mu do¬e najpraktiŽnije :) Sledge DAMMIR!
memory.mgr.276 ivans,
Imam jedan problem sa QEMM-om 6.02. Naime, kada startujem program vidram.com sa argumentom on (tj. kad otkucam vidram on ;) i kada startujem neki program (naravno, u text modu) desi se da neki tekst (na primer, markeri direktorijuma i fajla u Pcshell 6.0) poŽne da blinkuje. Kada otkucam vidram off sve se vrati na normalu. Evo autoexeca i configa: autoexec.bat: ▓echo off verify off path c:░qemm;c:░msdos;c:░pctools;c:░utility;d:░windows;c:░4dos; SET TEMP=D:░WINDOWS░TEMP c:░qemm░loadhi /r:1 c:░utility░ctrlalt prompt $p$g alias .who=echo Nisi na Sezamu, some! :) config.sys: shell=c:░4dos░4dos.com buffers=1 files=30 device=c:░utility░tansi.sys DEVICE=C:░QEMM░QEMM386.SYS R:1 RAM ST:M STACKS=9,256 DEVICE=C:░HYPERDKX.EXE ox Zna li neko u Žemu je stvar? Hvala na odgovoru! Pozdrav, Ivans.
memory.mgr.277 dcolak,
│ I mene zanima. Koji Žipset imaź? Moj je C=04, i imam 630*** bajta. C=09, AMI Bios, 386/40... Sledge DAMMIR!
memory.mgr.278 sasap,
Hi! Hitno mi treba program koji na osnovu EGA memorije moČe da proźiri osnovnu DOS memoriju ukoliko se ne koristi grafika. (moČe i na MAIL) Pozdrav SA▒A
memory.mgr.279 wizard,
> Ja mislim da i dalje treba viźe konfiguracija, Žisto radi komocije > QEMM, kad je dobro konfigurisan, je vrlo blizu idealnom reźenju, > ali ipak nije u 100% sluŽajeva najbolji. Prema tome, lepo ti radi > sa QEMM-om, al imaj i jednu HIMEM konfiguraciju. Imam ista iskustva. PraktiŽno koristim samo jednu konfiguraciju (QEMM, HyperDisk) za Win i sve ostalo, i imam jednu sa HIMEM.SYS zbog - verovali ili ne - nekoliko igara. :) Ne koristim ACAD, on bi zahtevao joź jednu konfiguraciju. Ja sam bio malo razoŽaran kada je MS u novi DOS ubacio podrźku za viźe autoexec-a i config-a. To znaŽi da se ne teČi standardizaciji i proČimanju standar(a)da koriźęenja memorije preko 1MB, veę se samo omoguęava lakźe prilago¬avanje postojeęim "izmiźljotinama".
memory.mgr.280 mjova,
> Zato ti posle himem poteraź Win ;) > BTW, imam 641*** KB executable memorije ;) > UMB_DRV + HIMEM ;) > Jel moČe bolje? moČe ;)) Memory Type Total = Used + Free ---------------- ------ ------ ------ Conventional 640K 19K 621K Upper 180K 90K 90K Adapter RAM/ROM 0K 0K 0K Extended (XMS) 3276K 2572K 704K ---------------- ------ ------ ------ Total memory 4096K 2682K 1414K Total under 1 MB 820K 109K 710K Total Expanded (EMS) 3520K (3604480 bytes) Free Expanded (EMS) 704K (720896 bytes) Largest executable program size 621K (635728 bytes) Largest free upper memory block 90K (91712 bytes) MS-DOS is resident in the high memory area. n=0123 4567 89AB CDEF 0n00 XXXX XXXX XXXX XXXX 1n00 ++++ ++++ ++++ ++++ 2n00 ++++ ++++ ++++ ++++ + = Mappable 3n00 ++++ ++++ ++++ ++++ * = Rammable 4n00 ++++ ++++ ++++ ++++ F = Page Frame 5n00 ++++ ++++ ++++ ++++ H = High RAM 6n00 ++++ ++++ ++++ ++++ M = Mapped ROM 7n00 ++++ ++++ ++++ ++++ X = Excluded 8n00 ++++ ++++ ++++ ++++ V = Video 9n00 ++++ ++++ ++++ ++++ A = Adapter RAM An00 VVVV VVVV VVVV VVVV R = ROM Bn00 AAAA AAAA VVVV VVVV / = Split ROM Cn00 FFFF FFFF FFFF FFFF Dn00 HHHH HHHH HHHH HHHH En00 HHHH HHHH HHHH HHHH Fn00 HHHH HHHH HHHH HHHH
memory.mgr.281 dcolak,
│> BTW, imam 641*** KB executable memorije ;) │ Largest executable program size 621K (635728 bytes) Vidiź da ne moČe! Kod tebe je 635*** a kod mene 641*** :) Sledge DAMMIR!
memory.mgr.282 robert,
>> Conventional 640K 19K 621K >> Upper 180K 90K 90K E źta si mu radio da bi ovo dobio :). Ajde ako nije tajna, stavi tvoju QEMM liniju ovde :). Kod mene to izgleda ovako: Memory Type Total = Used + Free ---------------- ------ ------ ------ Conventional 639K 20K 619K Upper 176K 55K 121K Adapter RAM/ROM 0K 0K 0K Extended (XMS) 2896K 1344K 1552K ---------------- ------ ------ ------ Total memory 3711K 1419K 2292K Total under 1 MB 815K 75K 740K Total Expanded (EMS) 3312K (3391488 bytes) Free Expanded (EMS) 1552K (1589248 bytes) Largest executable program size 619K (634160 bytes) Largest free upper memory block 117K (119616 bytes) MS-DOS is resident in the high memory area.
memory.mgr.283 paki,
­> Memory Type Total = Used + Free Koji program je ovo? Jel to mem iz dosa 6.0 ili...?
memory.mgr.284 todorp,
> Koji program je ovo? Jel to mem iz dosa 6.0 ili...? QEMM.COM Pozdrav od Todora.
memory.mgr.285 darone,
>> Pa źta onda preporuŽujeź? QEMM ili Himen ;) ili >> da postoji opcija u Boot.sys pa ako hoęu WIN da >> dignem sa Himenom ili bez WIN sa QEMM? Ja u BUT.SISU ;) imam podrazumevanu konfiguraciju sa QEMMom (tu ęe sve sigurno raditi, ali ko zna kojom brzinom; sve źto sam mogao dodelio sam keźu, ram disku i ostade 400K prazno - pa ko se sna¬e), dok druga sa Hajmemom odmah startuej Udovice. I sve odliŽno radi. darone p.s. but.sis sa oba memori menadČera.
memory.mgr.286 spantic,
> Ja sam bio malo razoŽaran kada je MS u novi DOS ubacio > podrźku za viźe autoexec-a i config-a. To znaŽi da se ne > teČi standardizaciji i proČimanju standar(a)da koriźęenja > memorije preko 1MB, veę se samo omoguęava lakźe > prilago¬avanje postojeęim "izmiźljotinama". Mene je naprotiv najviźe oduźevilo konaŽno "sistemsko" reźenje problema izbora konfiguracije. Nema źanse da ti Matematika, na primer, radi u istoj konfiguraciji sa ostalim.
memory.mgr.287 drakce,
││ Conventional 640K 19K 621K ││ Upper 180K 90K 90K │└────────── │ E źta si mu radio da bi ovo dobio :). Ajde ako nije tajna, stavi tvoju QEMM └────────── Ma mjova je obiŽan amater, obrati paČnju na ovo: Total bytes owned Addr. Low area High area Program or device driver ----- -------- --------- -------------------------- 025Dh 5,776 98,304 Device=QEMM386 Attr=C000h Name=EMMXXXX0 03C7h 304 .. Device=LOADHI Attr=48C2h Units: 18432 0441h 2,624 .. COMMAND 04FAh 700,512 .. <largest free area> ---- Begin High (Upper) Memory ---- B001h .. 12,448 Device=QEMM386 Attr=2838h Units: 10240 B311h .. 1,376 VIDRAM C:\QEMM\VIDRAM.COM RESIDENT B369h .. 1,104 FILES D001h .. 26,256 Device=STACKER Attr=48C2h Units: 18432 D670h .. 784 ZKEY d:\util\custom2.kbd D6A2h .. 6,064 VGAMAX /N1 /X /F1d:\util\swiss.f16 /F1 /M1 720,896 bytes (704k) total DOS 5.00 conventional memory. 700,512 bytes (684k) largest executable program. 163,312 bytes if loaded high. Pozdrav ;))
memory.mgr.288 nboskovic,
*> Koji program je ovo? Jel to mem iz dosa 6.0 ili...? Mem iz DOS-a. (c) klap nikola
memory.mgr.289 zddb,
│ I mene zanima. Koji Žipset imaź? Moj je C=04, i imam 630*** bajta. >>>> C=09, AMI Bios, 386/40...<<<< Odakle Župate te brojeve? Koji program daje listu sa chipsetom? Pretpostavljam da dajete brojeve jer vas mrzi da piźete pun naziv!? *
memory.mgr.290 dcolak,
│ B311h .. 1,376 VIDRAM C:\QEMM\VIDRAM.COM RESIDENT :)))) │ 700,512 bytes (684k) largest executable program. 163,312 bytes if loaded hi │ │ Pozdrav ;)) «ik ukljuŽi naźa slova :)) Sledge DAMMIR!
memory.mgr.291 dkalaba,
=> Imam ista iskustva. PraktiŽno koristim samo jednu konfiguraciju => (QEMM, HyperDisk) za Win i sve ostalo, i imam jednu sa HIMEM.SYS => zbog - verovali ili ne - nekoliko igara. :) Ne koristim ACAD, on bi => zahtevao joź jednu konfiguraciju. Neęe biti baź tako...;) Ja koristim ACAD12 sa QEMM (moČe i HIMEM ali nije neophodno) i sve lepo radi.. ( 386/33 +387 sa 8Mb RAM-a ) Pozdrav, Dragomir... PS.: Sa istom konfiguracijom "trŽi" i WIN, QPRO, VPPROF i joź kojeźta. Doduźe poneźto bi moglo i brČe sa "usmerenim" konfiguracijama...
memory.mgr.292 mjova,
> Ma mjova je obiŽan amater, obrati paČnju na ovo: > B311h .. 1,376 VIDRAM C:\QEMM\VIDRAM.COM RESIDENT amater si ti! i ne pali decu ;). mi svi dobro znamo da su KEEN & TERMINATOR tvoji komandni interpreteri ;), a oni ne rade ako je ukljuŽen vidram ;) nego malo sam petljao i uradio ovako: device= d:\sys\qemm386.sys r:1 ram i=a000-afff ma=16 ha=32 nw3 ia u8 st:m i time dobio zaprepaźęujuęu koliŽinu memorije :) Memory Type Total = Used + Free ---------------- ------ ------ ------ Conventional 736K 16K 720K Upper 180K 90K 90K Total under 1 MB 916K 106K 809K Largest executable program size 720K (737040 bytes) Largest free upper memory block 86K (87984 bytes) malo sam potkratio ovaj izveźtaj da ne oteČem poruku, al' ko ne veruje nek proba. normalno, postoje izvesna ograniŽenja, ali BoČe moj :).
memory.mgr.293 mjova,
> E źta si mu radio da bi ovo dobio :). Ajde ako nije tajna, > stavi tvoju QEMM liniju ovde :). Kod mene to izgleda > ovako: pa obiŽno koristim ovako neźto: device= d:\sys\qemm386.sys r:1 rom ram dma=64 ma=16 ha=32 nw3 aram=b000-b7ff ia u8 st:m (sve u jedan red) verovatno te zanima ono st:m. najbolje je da poteraź optimize da odradi sam optimizaciju oko te opcije. moČda je potrebno sa se iskljuŽe neki daleovi. ako koristiź viźe razliŽitih opcija u config.sys-u (boot.sys il' sl.) onda najbolje da tu opciju staviź u Žist config.sys. aram sam dodao zato źto meni treba herc na vga, a ti ako to ne Čeliź (ili imaź herc) onda to izbaci. no, kad malo bolje pogledam, i ti koristiź neki stealth (moČda st:f), pa najbolje da proveriź źta stoji u configu. drugo, kako to da imaź 639k mem umesto 640? (moČda DTK ploŽa sa ukljuŽenim util iz biosa?)
memory.mgr.294 dcolak,
││ I mene zanima. Koji Žipset imaź? Moj je C=04, i imam │ 630*** bajta. │ │>>>> C=09, AMI Bios, 386/40...<<<< │ │ Odakle Župate te brojeve? Koji program daje listu sa │ chipsetom? Pretpostavljam da dajete brojeve jer vas mrzi │ da piźete pun naziv!? *********************************** * OPTi 386WB PC/AT, 486SXWB PC/AT * *********************************** /C=09 - Chip ID(s): 82C391 ( 386DX ), 82C493 ( 486 ) Zadovoljni? ;) Sledge DAMMIR!
memory.mgr.295 dens,
>> Odakle Župate te brojeve? Koji program daje listu sa chipsetom? >> Pretpostavljam da dajete brojeve jer vas mrzi da piźete pun naziv!? Program je verovatno UMB_DRVR. Kod mene (opti 391) je zglavljivao :( pa prema tome nikad nije koriźęen... Pozdrav, Dejan :)
memory.mgr.296 robert,
>> p.s. but.sis sa oba memori menadČera. Da, to sam na kraju i uradio. Pa sam se o istom troźku malo igrao sa emm386 i himem-om i memmakerom ali koliko sam video (mada se nisam preterano bavio time) QEMM ipak ostavlja viźe donje memorije. Razlika je od oko 2-3k. Bilo bi lepo da neko ko se viźe baktao time, da napiźe neźto o tome ovde.
memory.mgr.297 bulaja,
│Odakle cupate te brojeve? Koji program daje listu sa chipsetom? └─── R:\IBMPC\TEST\*.* ---------------------- shows174 zip 15099 Pokazuje koji se chip set nalazi na motherboard-u
memory.mgr.298 paki,
­> Odakle Župate te brojeve? Koji program daje listu sa ­> chipsetom? Pretpostavljam da dajete brojeve jer vas mrzi da ­> piźete pun naziv!? To je showset.com (evo ga :) Prvo ti kaČe koji imaź Žipset (ako ga prepozna :) a onda pogledaź u umb_drvr.doc da li umbdrvr voli taj Žipset. Ako voli, samo staviź broj /C=xx koji oznaŽava tvoj Žipset i na konju si. Ako ne, nije sve izgubljeno, nego moraź ruŽno za svaki blok od 16Kb (a ima ih oko 25) da proveravaź moČe li ili ne moČe da se iskoristi za UMB. showset.com
memory.mgr.299 paki,
­>> Koji program je ovo? Jel to mem iz dosa 6.0 ili...? ­> ­> QEMM.COM Ma mislio sam koji program daje ovakav ispis :)
memory.mgr.300 darone,
>> > Koji program je ovo? Jel to mem iz dosa 6.0 >> > ili...? >> >> QEMM.COM Ispravka: MFT.EXE iz paketa QEMM. darone
memory.mgr.301 drakce,
││ B311h .. 1,376 VIDRAM C:\QEMM\VIDRAM.COM RESIDENT ││ 700,512 bytes (684k) largest executable program. 163,312 bytes if loaded hi │└───────── │ «ik ukljuŽi naźa slova :)) └───────── Mada nisam imao ozbiljne namere piźuęi tu poruku :), Žinjenica je da sve to funkcioniźe, pa Žak i naźa slova. Grafika je naravno iskljuŽena, jedino su mi "blinkovali" neki atributi. MoČda i to moČe da se sredi ... Pozdrav PS: «ini mi se da je neko skoro pitao, da li se na EGA moČe dobiti extra memorije na uźtrb grafike? Kad sam se juŽe zezao sa tim, primetio sam da VIDRAM ima opciju EGA, źto ęe reęi - moČe!
memory.mgr.302 nboskovic,
*> «ik ukljuŽi naźa slova :)) Ima instaliran vgamax i zkey s obzirom da coristi custom2 raspored :)) (c) klap nikola
memory.mgr.303 dmiladinovic,
>> shows174 zip 15099 Pokazuje koji se chip set nalazi na motherboard-u Bas mi drago sto se neko pristetio ovog divnog programa. :( Kao prvoaprilska sala je odlican, do sada sam ga pustao, cisto probe radi, na poprilicnom broju razlicitih masina i mogu reci da je u otprilike 80% slucajeva javljao ciste gluposti, sto ce reci apsolutna glupost. Da, da, iskopcavao sam memoriske menagere.
memory.mgr.304 dmiladinovic,
>> Ja koristim ACAD12 sa QEMM (moze i HIMEM ali nije neophodno) i sve lepo Ako imas <8Mb RAM-a, probaj da dignes cistu konfiguraciju, tj. bez QEMM-a, EMM-a, obavezno, ako bez, onda i bez devicnjaka. Mislim da ces ustanoviti da ti je CAD proradio za oko 10% brze, pod uslovom da ti je u protektid rezimu.
memory.mgr.305 milan,
> Ma mjova je obiŽan amater, obrati paČnju na ovo: > > Total bytes owned > Addr. Low area High area Program or device driver > ----- -------- --------- -------------------------- > 025Dh 5,776 98,304 Device=QEMM386 Attr=C000h Name=EMMXXXX0 > 03C7h 304 .. Device=LOADHI Attr=48C2h Units: 18432 > 0441h 2,624 .. COMMAND > 04FAh 700,512 .. <largest free area> Amaterizam je izgleda rasprostranjena boljka u Srba. ;)) ▒to nisi uz'o 4DOS, gurn'o mu environment prostor u upper memoriju pa bi dobio joź 2368 bajta jer bi umesto command ponosno stajalo 4DOS i to samo 256 bajta! ;))) Pl poz M
memory.mgr.306 mazi,
> Neęe biti baź tako...;) > Ja koristim ACAD12 sa QEMM (moČe i HIMEM ali nije neophodno) i > sve lepo radi.. ( 386/33 +387 sa 8Mb RAM-a ) InaŽe, svi novi Autodesk-ovi proizvodi najbolje rade kad nema nikakvog memory manager-a, Žak ni Himem.sys-a. Nova verzija PharLap DOS/16 extender-a sve to sama lepo odradi. Ivan.
memory.mgr.307 robert,
>> 639k mem umesto 640? (moČda DTK ploŽa sa ukljuŽenim util iz biosa?) Eh tih 1k mi mazne UNIX za njegov boot. Nema veze sa BIOS-om. I plus, ova tvoja QEMM konfiguracija oŽigledno nije pravljena da radi sa Win ;) ne moČeź da startujeź Win u enhanced modu.
memory.mgr.308 dcolak,
│ Ima instaliran vgamax i zkey s obzirom da coristi custom2 │ raspored :)) Ja koristim IDEJUS (80x33) i nema źanse da ga poteram sa VIDRAM :( A imam druga koji ni foggs nije mogao da pokrene :) Sledge DAMMIR!
memory.mgr.309 korvin,
­­>> D6A2h .. 6,064 VGAMAX /N1 /X /F1d:░util░swiss.f16 ­­>> /F1 /M1 Aaaa, kako si uspeo da celog Max-a nabijeź u umb ?? Meni obavezno pojede makar 2 k :((
memory.mgr.310 ppekovic,
>> Kao prvoaprilska sala je odlican, do sada sam ga pustao, cisto probe >> radi, na poprilicnom broju razlicitih masina i mogu reci da je u >> otprilike 80% slucajeva javljao ciste gluposti, sto ce reci apsolutna >> glupost. «ini mi se da u okviru The Last Byte paketa postoji program koji testira koji Žip set imaź na ploŽi. Paya
memory.mgr.311 todorp,
> Ispravka: MFT.EXE iz paketa QEMM. Za onu shemu otkucaj: qemm /map Pozdrav od Todora.
memory.mgr.312 zddb,
>>device= d:░sys░qemm386.sys r:1 rom ram dma=64 ma=16 ha=32 nw3 aram=b000-b7ff ia u8 st:m<<< Joź samo kad bi objasnio pojedine parametre źta znaŽe, za one koji nemaju uputstvo, a verovatno ga neęe skoro ni imati..
memory.mgr.313 snemcev,
>> 639k mem umesto 640? (moČda DTK ploŽa sa ukljuŽenim util iz biosa?) A ja sam dosad imao 640K, a sad SI prijavi samo 639K. Bios je AMI-jev, a pitanje je KAKO?!?
memory.mgr.314 viktor,
> A ja sam dosad imao 640K, a sad SI prijavi samo 639K. Bios je AMI-jev, a > pitanje je KAKO?!? Zdravo, Sledeęi put kada budeź postavljao pitanje pokuźaj da budeź malo detaljnjiji :) . Ovako je zaista teźko pomoęi. Ovo vaČi kao predlog i svima ostalima. No, o tome sam veę pisao pa da vas ne davim ... ;) Pozdrav.
memory.mgr.315 viktor,
> Joź samo kad bi objasnio pojedine parametre źta znaŽe, za one koji > nemaju uputstvo, a verovatno ga neęe skoro ni imati.. Zdravo, QEMM je jedan od paketa koji dozvoljavaju mnogo toga i bez uputstva zbog Žinjenice da se skoro sve opcije nalaze izlistane u qemm386.sys file-u i valja ih sam jednim List-om ili neŽim sliŽnim potraČiti. Ovde su navedene skraęenice dok se tamo nalaze pune opcije ali nije problem uoŽiti naŽin skraęivanja. Nadam se da me zbog ovoga bulaja neęe kazniti ... ;) ▒to se tiŽe same navedene linije, jedino Žega nema u samom file-u jeste u8 ako se ne varam ali kao mali komentar Žini mi se da u liniji ima i nepotrebnih stvari da ne kaČem preterivanja :), no moČda se koriste neki paketi koji to i zahtevaju, ali źto bre i nw3 :)) . Pozdrav.
memory.mgr.316 paki,
­>> Ispravka: MFT.EXE iz paketa QEMM. ­> ­> Za onu shemu otkucaj: ­> qemm /map Ma fino, ali QEMM kod mene naŽisto poblesavi. Jedno 10 puta sam probao da instaliram QEMM i 9 puta je bilo greźaka kao da imam 8086 ;> a jednom je zavrźio proces, i rekao da sad imam 15Kb manje Low memory nego kad sam poŽeo. Dakle, I UMB_DRVR :) │ │ PS. Ako Sezam ubrlja poruku, │ ovde stoji srce :))) PPS. Da li je ovde veę bilo reŽi o tome kako konjfigurisati QEMM?
memory.mgr.317 bulaja,
│QEMM je jedan od paketa koji dozvoljavaju mnogo toga i bez uputstva │zbog cinjenice da se skoro sve opcije nalaze izlistane u qemm386.sys │file-u i valja ih sam jednim List-om ili necim slicnim potraziti. Ovde │su navedene skracenice dok se tamo nalaze pune opcije ali nije problem │uociti nacin skracivanja. │Nadam se da me zbog ovoga bulaja nece kazniti ... ;) └─── Zasto bih? :) Ima liste QEMM opcija i na Sezamu: R:\IBMPC\INFO\*.* ---------------------- qosswit2 arj 6463 Spisak command line opcija Quarterdeck prog. (DV,QEMM)
memory.mgr.318 sslavko,
>> PPS. Da li je ovde veę bilo reŽi o tome kako konjfigurisati QEMM? Otkucaj jedno find /a pa ęeź znati.
memory.mgr.319 dkuki,
Da li neko moze da mi dobaci datoteku loadhi.com iz starog DOS50? Unapred zahvalan, Djordje
memory.mgr.320 wizard,
> Da li neko moze da mi dobaci datoteku loadhi.com iz starog DOS50? Ne moČe jer takav fajl ne postoji u DOS-u 5.0. MoČda misliź na istoimeni fajl iz paketa QEMM?
memory.mgr.321 viktor,
> Zasto bih? :) Ima liste QEMM opcija i na Sezamu: Zdravo, Eto, zabavljen svojim metodama "u se i u svoje kljuse" to sam propustio :) Dakle, korist bulaja-ine poruke je dvostruka, ne peŽe me viźe savest i nauŽih neźto novo :) Pozdrav.
memory.mgr.322 fancy,
ŮŢ> PPS. Da li je ovde vec bilo reci o tome kako konjfigurisati QEMM? Zavisi sve od tvoje konfiguracije, ne postoji univerzalno resenje. Fancy
memory.mgr.323 fancy,
ŮŢ> ŮŢ> Da li neko moze da mi dobaci datoteku loadhi.com iz starog DOS50? ŮŢ> ŮŢ> Naredba ovakve sintaxe nije nikad postojala u DOS-u, vec u QEMM-u (postoji jos uvek), dok ono sto loaduje HI iz dos-a nije externa vec interna naredba sintaxe (mislim) loadhigh. ^^^^^^^^ Fancy
memory.mgr.324 dens,
>> preterano bavio time) QEMM ipak ostavlja viźe donje memorije. Razlika >> je od oko 2-3k. Bilo bi lepo da neko ko se viźe baktao time, da napiźe Kod mene se memmaker nije proslavio uopźte ;) Ne kaČem da ne valja, jer na nekim maźinama daje sjajne rezultate, osim ako mu u manu ne ubrojim to źto se ne moČe predvideti kako ęe odraditi posao. Pozdrav, Dejan :)
memory.mgr.325 mjova,
> Joź samo kad bi objasnio pojedine parametre źta znaŽe, za > one koji nemaju uputstvo, a verovatno ga neęe skoro ni > imati.. r:1 - ovo je sam qemm montirao pri instalaciji, valjda naglaźava da se rezidentni deo uŽita u region 1 rom - sve romove prebaciti u ram ram - postavi ram gde god moČe dma=64 - direktni pristup memoriji (rad sa flopijem, i joź nekim ure¬ajima) bude problema ako je manje od 64. default je 12 źto je sigurno malo. ma=16 - ─┐ ha=32 - ─┴ za DV nw3 - udovice i nemam, zaźto bi onda bio kompatibilan sa njima? ;) aram=b000-b7ff - ovo mi treba radi simulacije herca na vegi ia - ignore A20 u8 - unusual 8, da se ne kaŽi na osmicu ako baź ne mora st:m - sealth max
memory.mgr.326 mjova,
> nego kad sam poŽeo. Dakle, I UMB_DRVR :) lepo. jel ti imaź ovo sa sezama ili neźto novije?
memory.mgr.327 vlad,
-> A ja sam dosad imao 640K, a sad SI prijavi samo 639K. Bios je AMI-jev, a -> pitanje je KAKO?!? Verovatno si u setup-u stavio "scratch RAM option" na 2 (reduce base memory size by 1Kb). Vrati to na "1", ali odmah proveri da li ti radi NDD (kod mene nije hteo - prijavljivao je "memory alocation exceeded capacity").
memory.mgr.328 paki,
­> ŮŢ> PPS. Da li je ovde vec bilo reci o tome kako ­> konjfigurisati QEMM? ­> ­> Zavisi sve od tvoje konfiguracije, ne postoji univerzalno ­> resenje. Ionako sam ga źkartirao. Kad bolje razmislim super mi je i ovako. U odnosu na 286/12/1Mb je raj O:)
memory.mgr.329 skerl,
eXtended Memory Specification (XMS), version 3.0 January 1991 Copyright (c) 1988, Microsoft Corporation, Lotus Development Corporation, Intel Corporation, and AST Research, Inc. Microsoft Corporation Box 97017 One Microsoft Way Redmond, WA 98073 LOTUS (r) INTEL (r) MICROSOFT (r) AST (r) Research This specification was jointly developed by Microsoft Corporation, Lotus Development Corporation, Intel Corporation,and AST Research, Inc. Although it has been released into the public domain and is not confidential or proprietary, the specification is still the copyright and property of Microsoft Corporation, Lotus Development Corporation, Intel Corporation, and AST Research, Inc. Disclaimer of Warranty MICROSOFT CORPORATION, LOTUS DEVELOPMENT CORPORATION, INTEL CORPORATION, AND AST RESEARCH, INC., EXCLUDE ANY AND ALL IMPLIED WARRANTIES, INCLUDING WARRANTIES OF MERCHANTABILITY AND FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE. NEITHER MICROSOFT NOR LOTUS NOR INTEL NOR AST RESEARCH MAKE ANY WARRANTY OF REPRESENTATION, EITHER EXPRESS OR IMPLIED, WITH RESPECT TO THIS SPECIFICATION, ITS QUALITY, PERFORMANCE, MERCHANTABILITY, OR FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE. NEITHER MICROSOFT NOR LOTUS NOR INTEL NOR AST RESEARCH SHALL HAVE ANY LIABILITY FOR SPECIAL, INCIDENTAL, OR CONSEQUENTIAL DAMAGES ARISING OUT OF OR RESULTING FROM THE USE OR MODIFICATION OF THIS SPECIFICATION. Pozdrav, Skerl. p.s. Da, da, ima header :)
memory.mgr.330 dkuki,
> QEMM-u (postoji jos uvek), dok ono sto loaduje HI iz dos-a > nije externa vec interna naredba sintaxe (mislim) loadhigh. > ^^^^^^^^ > Fancy > Hvala Fansy. Djordje
memory.mgr.331 paki,
­>> nego kad sam poŽeo. Dakle, I UMB_DRVR :) ­> ­> lepo. jel ti imaź ovo sa sezama ili neźto novije? V5.22, mislim da je sa Sezama. Ako neko ima noviju, nek kaČe slobodno :)
memory.mgr.332 fancy,
ŮŢ> Hvala Fansy. ŮŢ> ŮŢ> Djordje Nema na cemu... Fancy ^
memory.mgr.333 vstan,
>Kod mene se memmaker nije proslavio uopste ;) > >Ne kazem da ne valja, jer na nekim masinama daje sjajne >rezultate, osim ako mu u manu ne ubrojim to sto se ne moze Gledao sam ga danas kako "radi". Qemm+Optimize je zakon :)
memory.mgr.334 skerl,
ID:D6 MS-DOS 6 and Quarterdeck Products Quarterdeck Technical Note #166 by Bill Burge Last Revision: 31 March 1993 The information in this Technical Note assumes that you are using versions of Quarterdeck products that are DOS 5 compatible: QEMM-386 ver 6.00 and later, DESQview 2.40 and later, QRAM 2.0 and later, QEMM-50/60 6.00 and later, and any version of DESQview/X. Pozdrav, Skerl. msdos6qd.zip
memory.mgr.335 dejanr,
Hvala na prilogu. Par zanimljivih mesta iz datoteke (zapravo, jedino źto je, bar po mom miźljenju, vaČno: >> 1. Is Microsoft DOS 6 compatible with my Quarterdeck products? >> >> Absolutely! There is nothing in DOS 6 that poses any danger to your >> system or the data stored in it due to the use of any Quarterdeck >> product. In addition, there are no known incompatibilities between >> MS DOS 6.0 and Quarterdeck's DESQview or DESQview/X multitaskers. ?? It may also be helpful to know that MemMaker does NOT handle CALLed >> batch files... The significance of this is that Quarterdeck's Optimize >> process DOES handle CALLed batch files... This means that when >> MemMaker deletes the QEMM-386 commands from the AUTOEXEC.BAT and >> CONFIG.SYS, it leaves them in the Optimized, CALLed batch files. >> These would have to be removed by editing the CALLed batch files >> and deleting the LOADHI information. >> It is obvious that with the greater selection of features that QEMM-386 and >> Optimize possess, MemMaker doesn't stand a chance of making more Upper >> Memory. >> The most talked-about feature of Microsoft DOS 6 is DoubleSpace. >> DoubleSpace was designed to be compatible with QEMM-386's Stealth >> feature. Disk compression utilities, including Stacker, XtraDrive, >> and now DoubleSpace, have gone to great lengths to be both Stealth- >> AND Optimize-compatible. >> Quarterdeck's commitment to adding functionality to DOS, and DOS-based >> programs, has kept our products at the forefront of memory management and >> multitasking technology. With each new version of DOS comes an opportunity >> for Quarterdeck to design new features and offer the DOS user an even >> greater implementation of the world's most widely used operating system. >> Rest assured that Quarterdeck intends to continue this pattern.
memory.mgr.336 viktor,
Zdravo, Jedna mala dopuna o kompatibilnosti. Naime, OPTIMIZE (QEMM 6.03) ne prepoznaje novu (MSDOS 6.0) komandu (config.sys) INSTALLHIGH te tu mogu nastati problemi. On pokuźava da tu ugura LOADHI.COM sa njegovim opcijama i to pro¬e "nekaČnjeno" u toku OPTIMIZE-a uz pojavljivanje dole-pomenutih poruka koje retko ko gleda u toku rada OPTIMIZE-a. No, kada se stvar stvarno poŽne koristiti pojave se one poznate poruke da nije moguęe baciti to gore pa ęe biti ostavljeno dole i korisnik se moČe nasekirati ;). Ali, sve jeste baŽeno gore (naravno ako je tu i dos=umb, ako nije, onda ni UNSTALLHIGH nema smisla). Ovo se ne bi moglo nazvati bug-om ili nekompatibilnoźęu, pre bi se moglo reęi da je korisnik sam kriv źto je pokuźavao da navede i jedan i drugi paket da urade jedno te isto. OPTIMIZE bi to mogao prevazięi jednostavnim pitanjem ili zanemarivanjem onih linija u kojima je INSTALLHIGH. No, viźe reŽi nego źto je to problem. Sve ovo nije teźko prevazięi, valja se samo odluŽiti kome dati u zadatak da to "baca gore". Pozdrav.
memory.mgr.337 ivans,
* Imam jedan problem sa QEMM-om 6.02. Naime, kada startujem * program vidram.com sa argumentom on (tj. kad otkucam * vidram on ;) i kada startujem neki program (naravno, u * text modu) desi se da neki tekst (na primer, markeri * direktorijuma i fajla u Pcshell 6.0) poŽne da blinkuje. * Kada otkucam vidram off sve se vrati na normalu. Ima li leka ovoj boljci? :) Pozdrav, Ivans.
memory.mgr.338 snemcev,
>> Sledeęi put kada budeź postavljao pitanje pokuźaj da budeź malo >> detaljnjiji :) Do pre par meseci, svi programi, pa i dos su prijavljivali 640K memorije, a sad Dos najednom prijavljuje samo 639K. Svi programi koji kopaju sami po memoriji prona¬u da je instalirano 640K, a onog jednog kilobajta nema ni od korova. Dakle, 'Dos reports 639K' i 'A search for aktive memory finds 640K conventional memory (00000-A0000)'. Ima u setupu ona opcija za odre¬ivanje Bios steka. Jedna moguęnost je koriźęenje steka na adresi 0000:0030, a druga je 'reduce base memory size by 1K'. Jel to to? Ako jeste, onda da vas razoŽaram i kaČem da nije jer źta god ja tu stavio, on i dalje ima 639K memorije. Da nije moČda krivac ovaj UMB_DRV?
memory.mgr.339 robert,
>> on i dalje ima 639K memorije. Da nije moČda krivac ovaj UMB_DRV? Da li si moČda instalirao UNIX na tvoj komp?
memory.mgr.340 dejanr,
Ne bi da te plaźim, ali tako se manifestuju razni 'Stoned' virusi. Pusti za svaki sluŽaj SCAN. Druga moguęnost je neki user defined type diska u setup-u, ali ne verujem da to uzima Žitav kilobajt.
memory.mgr.341 skerl,
│ dos=umb, ako nije, onda ni UNSTALLHIGH nema smisla). Ovo se ne bi │ moglo nazvati bug-om ili nekompatibilnoscu, pre bi se moglo reci da │ je korisnik sam kriv sto je pokusavao da navede i jedan i drugi │ paket da urade jedno te isto. OPTIMIZE └──── Tacno, s tim da je installhigh jos i nedokumentovana komanda. Pozdrav, Skerl.
memory.mgr.342 dmiladinovic,
>> Da li si mozda instalirao UNIX na tvoj komp? Ma mora da je to u pitanju, jednstavno covek nije primetio da na racunaru ima instaliran UNIX, koji brat bratu zauzima 40Mb. Nesto se, usput, i masina cudnije butuje, al' nije vazno.
memory.mgr.343 dkuki,
CONF JOIN EXTRA.3 CONF write eng >> STRUCNI SKUP >> >> 1. NAZIV SKUPA: 24. KONGERES O GREJANJU, HLADJENJU I >> KLIMATIZACIJI Apsolvent sam na smeru koji je i tema ovog uvazenog skupa u SITS. Veoma sam zaintersovan za uclanenje kao i za casopis KGH i molio bih Vas za informaciju u vezi sa tim. Moj cilj pristupanja ovakvom savezu je iskljucivo BEDAN POLOZAJ Masinskog fakulteta(Beograd) u sistemu informacija, jer nijedan fakultet a pogotovu Masinski ne bi se smeo dovoditi u takvu situaciju. Uvek se rastuzim kad vidim XT-kompjuter sa 20 Mb raspolozive tvrde memorije, a to mozete videti u vecini kabineta na Masincu. Covek ne moze da pomisli sta bismo mi sa KGH uradili sa jednim 486 racunarom u integrisanoj mrezi. Vredja me potpuno indiferentan stav vlade u odnosu na jedan vazan fakultet kao sto je moj. Zar je moguce da zbog svojih politickih interesa ne mogu da sklone sape sa jedne tako vazne nacionalne vrednosti - nase tehnicke nauke. HITNA je depolitizacija tih institucija, a razlozi su sledeci. Trebalo bi videti nase laboratorije pokvarenih, zastarelih instrumenata, entuzijasta i sivih lica koji se provlace katakombama i ko zna kakvim zivotinjicama koje se gmiulje kroz nekad davno ostavljene okrugle, pravougaone profile celicnih sipki ili vec oblik onoga sto su nekada bile, strane delegacije i decacke ekskurzije koje su se samo podrugljivo smeskale na sav taj vasar ostataka nekadasnjeg sistema. "Novi" nista nije izmenio. Zalozio bih se za svrstavanje u red jednog ETF-a i moguce povezivanje Masinskog i Tehnoloskog fakulteta u jednu mocnu kompjutersku mrezu, a time i jacu saradnju sa mnogim tehnickim univerzitetima u Srbiji. Posle sankcija - snazan prodor u svet. Bolje je ipak biti mali Japanac nego ponosan ratnik. Potpuno sam saglasan sa Vasim kodeksom i zeleo bih pristupiti ovom savezu. Iskreno Vas, Djordje P.S.: Reklama je uspela. SAVEZ IN@ENJERA I TEHNI^ARA SRBIJE - VA[ VODI^ U 21. VEK
memory.mgr.344 ivans,
** Imam jedan problem sa QEMM-om 6.02. Naime, kada startujem ** program vidram.com sa argumentom on (tj. kad otkucam ** vidram on ;) i kada startujem neki program (naravno, u ** text modu) desi se da neki tekst (na primer, markeri ** direktorijuma i fajla u Pcshell 6.0) poŽne da blinkuje. ** Kada otkucam vidram off sve se vrati na normalu. MoČda nisam bio dovoljno jasan u poŽetku, pa bih da to malo ispravim, kao i da dodam joź neke Žinjenice koje sam u me¬uvremenu otkrio. Elem, reźim ja da dignem sistem pod "golim" DOS-om, plain vanilla, i u tu svrhu obriźem autoexec.bat i config.sys. Uradim to, startujem vidram on (naravno, prethodno otkucavźi cd qemm) i zatim se pozicioniram u direktorijum gde je PCTOOLS. Aktiviram PCShell - blinkuje. Aktiviram Desktop/Notepad - blinkuje tekst u prozoru. (U oba sluŽaja reŽ je o delovima paketa PCTOOLS 6.0) Dakle, nisu u pitanju nikakvi rezidentni programi koji bi na neki naŽin "ometali" Vidram. Koristim MS DOS 3.30 (da, joź uvek! :) i imam TVGA 8800 kartu. Evo izveźtaja koji izbacuje program BIC.COM, dobijen uz drajvere za karticu: The System BIOS date is: 06/28/90 The Video BIOS Information... Date: 04/26/90 Model & Version: D4-131 OEM Code:0 Ima li neko ideju źta (dalje ;) da radim? Pozdrav, Ivans.
memory.mgr.345 dcolak,
│ Ima li neko ideju źta (dalje ;) da radim? Ukljuci monochrome boje u programima i neęe biti blinkovanja. So, odi ti lepo na biranje boja i postavi ih na mono.. Javi kako ide.. ;) Sledge DAMMIR!
memory.mgr.346 ivans,
*│ Ima li neko ideju źta (dalje ;) da radim? * * Ukljuci monochrome boje u programima i neęe biti * blinkovanja. So, odi ti lepo na biranje boja i postavi ih * na mono.. Javi kako ide.. ;) Da, kada startujem Pcshell sa opcijom /lcd zaista nema blinkanja... a nema ni boja... :( Sad se postavlja pitanje ne zahtevam li previźe od QEMM-a, tj. da li je uopźte moguęe imati i boju i Vidram on, a nemati blinkanje. Mislim da bi QEMM, kao ceo paket, morao da prepozna i da poźtuje Pcshell i njegove zahteve... LM (elem :), pitanje je otvoreno. Pozdrav, Ivans.
memory.mgr.347 dcolak,
│ je uopźte moguęe imati i boju i Vidram on, a nemati blinkanje. Mislim da bi │ QEMM, kao ceo paket, morao da prepozna i da poźtuje Pcshell i njegove │ zahteve... LM (elem :), pitanje je otvoreno. Potrebno je da radi sa PCT4.30 i to je sve... So, ipak preterujeź (do nove verzije QEMM-a), jer ź'a ęe ti boje ako imaź SIMHERC ;) Sledge DAMMIR!
memory.mgr.348 ivans,
* Potrebno je da radi sa PCT4.30 i to je sve... Kako kome... * So, ipak preterujeź (do nove verzije QEMM-a), jer ź'a ęe ti * boje ako imaź SIMHERC ;) Imam Trident 8800 i kolor monitor, pa mi se ne Žini da preterujem ;) Pozdrav, Ivans.
memory.mgr.349 korvin,
­­>> PCTOOLS. Aktiviram PCShell - blinkuje. Aktiviram Desktop/Notepad - ­­>> blinkuje tekst u prozoru. (U oba sluŽaja reŽ je o delovima paketa ­­>> PCTOOLS 6.0) Dakle, Vidram ,koliko ja znam, ti iskljuŽuje video memoriju i tako poveęava slobodnu memoriju. E sad, PC tools, za prikaz ne koriste baź tekst mod veę neźto izme¬u źto je verovatno razlog tog blinkovanja. Tako¬e, isti efekat se javlja i kada zadaź neku suviźe veliku vrednost za boju.
memory.mgr.350 dcolak,
│ Imam Trident 8800 i kolor monitor, pa mi se ne Žini da preterujem ;) Imaź pravo. BTW, jel imaź program SMONITOR? Koristim ga sa Smonitor M źto ukljuŽuje mono mod kartice, so, ajd mi reci kako taj mod izgleda na kolor monitoru.. Jel moguęe da su boje sive? Sledge DAMMIR!
memory.mgr.351 leonardo,
├>>> 639k mem umesto 640? (moČda DTK ploŽa sa ukljuŽenim util iz ├>>> biosa?) Hi! Kad smo veę kod biosa, moČe li mi neko please objasniti źta taŽno znaŽe i kako se uopźe trebaju postaviti parametri u setup-u, konkretno ovo dole u "ADVANCED CHIPSET SETUP": Non-Casheable Block-0 Base:____KB (default: 8192KB) Non-Casheable Block-0 Size:__MB (default: 64MB) Non-Casheable Block-1 Base:0KB (default: 0KB) Non-Casheable Block-1 Size:Disabled (default: Disabled) Bios je naravno AMI BIOS (C) Ram size 8192 ili ti 8MB (4X4MB) PloŽa AMD 386/40 64cashe. Hvala unapred ťeo
memory.mgr.352 ivans,
*│ Imam Trident 8800 i kolor monitor, pa mi se ne Žini da * preterujem ;) * * Imaź pravo. BTW, jel imaź program SMONITOR? * Koristim ga sa Smonitor M źto ukljuŽuje mono * mod kartice, so, ajd mi reci kako taj mod izgleda * na kolor monitoru.. Jel moguęe da su boje sive? Upravo sam pregledao dve 5.25" HD diskete sa driverima i utilityjima koje sam dobio uz karticu, me¬utim tamo nema programa SMONITOR :( tako da ti ne mogu niźta reęi o tome kako to izgleda/kako bi to trebalo da izgleda. Uzgred, dobro si me podsetio (nije ova tema, ali valjda se moderator neęe naljutiti :), ima li neko drivere za ovu karticu (Trident 8800) za Windows 3.1? Ja sam dobio samo za 2.x, pa me interesuje ima li neŽeg "sveČijeg" :). Pozdrav, Ivans.
memory.mgr.353 ivans,
* Vidram ,koliko ja znam, ti iskljuŽuje video memoriju i * tako poveęava slobodnu memoriju. Malo preciznije - iskljuŽuje grafiŽku video memoriju i na njen raŽun pravi dodatni RAM. * E sad, PC tools, za prikaz ne koriste * baź tekst mod veę neźto izme¬u źto je * verovatno razlog tog blinkovanja. Hmmm... Nisam siguran da ne koriste tekst mod, jer se efekat pojavljuje ne u svim "akcijama" paketa... Na primer, blinkuje Desktop/Notepads, ali ne i Desktop/Outlines, mada su u pitanju vrlo sliŽne aplikacije... Mada, nekog logiŽnijeg odgovora tu i nema... Pozdrav, Ivans.
memory.mgr.354 dejanr,
>> E sad, PC tools, za prikaz ne koriste baź tekst mod veę neźto izme¬u >> źto je verovatno razlog tog blinkovanja. PC Tools za prikaz koristi tekst mod, ali naprosto definiźe karaktere źto je na VGA kartama moguęe. Te definicije zahtevaju neku memoriju, mada opet, pre bih oŽekivao da se sve zaglupi ako te memorije nema, nego da blinkuje (?)
memory.mgr.355 kale,
> Non-Casheable Block-0 Base:____KB (default: 8192KB) > Non-Casheable Block-0 Size:__MB (default: 64MB) Ovime odre¬ujeź podruŽje memorije koje ne treba keźirati. Neophodna stvar za rad kartica koje s procesorom komuniciraju preko sopstvene RAM memorije, gde svako oŽitavanje odre¬ene adrese treba stvarno izvrźiti (podatak u keźu je moČda zastareo - netaŽan). Pozdrav!
memory.mgr.356 wizard,
> Ima li neko ideju źta (dalje ;) da radim? Niźta. Koliko je meni poznato, to je nemoguęe izbeęi. Ako imaź SHEZ, podesi mu da boja za pozadinu bude, recimo, hi-black (ili bilo koja iz grupe hi-boja :), startuj vidram i u¬i u SHEZ. Da vidiź veselja... ;)
memory.mgr.357 milan,
> Ovime odre¬ujeź podruŽje memorije koje ne treba keźirati. Neophodna > stvar za rad kartica koje s procesorom komuniciraju preko sopstvene RAM > memorije, gde svako oŽitavanje odre¬ene adrese treba stvarno izvrźiti > (podatak u keźu je moČda zastareo - netaŽan). A koje su te? Jel' su to i obiŽne video kartice i sl. ili samo neke "egzotiŽne"? Pl poz M
memory.mgr.358 snemcev,
>> Da li si moČda instalirao UNIX na tvoj komp? Nema ga ni od korova!
memory.mgr.359 snemcev,
>> Ne bi da te plaźim, ali tako se manifestuju razni 'Stoned' virusi. >> Pusti za svaki sluŽaj SCAN. Nije, 110% provereno x+1 put. >> Druga moguęnost je neki user defined type diska u setup-u, ali ne >> verujem da to uzima Žitav kilobajt. Nije ni to, tip je 35, znaŽi nije 47 - user defined.
memory.mgr.360 ivans,
* PC Tools za prikaz koristi tekst mod, ali naprosto * definiźe karaktere źto je na VGA kartama moguęe. Te * definicije zahtevaju neku memoriju, mada opet, pre bih * oŽekivao da se sve zaglupi ako te memorije nema, nego da * blinkuje (?) Otprilike sam i ja neźto sliŽno mislio, mada nisam smeo da tvrdim da PC Tools baź koristi tekst mod... Ako se ne varam, neke nove verzije paketa Norton Utilities koriste grafiku, moČda je zato Korvin i pomislio da sliŽno radi i PC Tools. Ima li joź nekog sa ovakvom konfiguracijom? Kakva su njegova iskustva? E, da, sad mi pade na pamet... Meni je u Setupu podeźeno da je ukljuŽen video shadow RAM (uf, kako grozno zvuŽi ;)... Probaęu da ga iskljuŽim, pa da vidimo... Pozdrav, Ivans. P.S. Dejane, jesi li namerno citirao Korvinovu poruku kao odgovor meni ili je, daleko bilo, doźlo do nekog baga u sistemskom softveru?
memory.mgr.361 ivans,
*> Ima li neko ideju źta (dalje ;) da radim? * * Niźta. Koliko je meni poznato, to je nemoguęe izbeęi. Izgleda da je zaista nemoguęe... Ono sa SHEZ-om nisam probao, mada mogu da zamislim veselje :)... Pozdrav, Ivans.
memory.mgr.362 pavbok,
Evo neźto zanimljivo ne znam ne seęam se da li je bilo veę al neka. MemoryManager za AT compjutere emm286.exe + emm286.txt Skinuto sa Imtela. emm286.zip
memory.mgr.363 snemcev,
>> Vidram ,koliko ja znam, ti iskljuŽuje video memoriju i tako poveęava >> slobodnu memoriju. E sad, PC tools, za prikaz ne koriste baź tekst >> mod veę neźto izme¬u źto je verovatno razlog tog blinkovanja. Tako¬e, >> isti efekat se javlja i kada zadaź neku suviźe veliku vrednost za >> boju. Razlika je u tome kako se tretira sedmi bit boje pozadine. On moČe da znaŽi high intesity (bright) ili blink. Ovo se moČe kontrolisati programski. Taj vidram izgleda natera karticu da sedmi bit tumaŽi kao blink.
memory.mgr.364 kale,
> A koje su te? > Jel' su to i obiŽne video kartice i sl. ili samo neke > "egzotiŽne"? Neke ethernet kartice (radio sam sa WD8003E), neke viźekorisniŽke kartice (radio sam sa AIMS i Longshine). ObiŽne video kartice ne treba prijavljivati. Zaźto? TaŽan odgovor ne znam, ali bi moglo da bude sledeęe: 1. One svoju memoriju ne menjaju same veę Žekaju da to uradi glavni procesor (to znaŽi da sadrČaj procesorskog keźa ostaje koherentan sa sadrČajem lokalnog RAM-a kartice). 2. Zna se gde se u memorijskoj mapi pojavljuju obiŽne video kartice, (valjda Herc 0xB0000 do 0xBFFFF, a VGA 0xA0000 do 0xBFFFF) pa je pri dizajnu ploŽe veę predvi¬eno da ovo podruŽje bude izuzeto ili da BIOS-rutine izvrźe praČnjenje keźa kad treba. Razlog 1 bi ladno mogao da pro¬e za Herc. VGA me¬utim imaju veęi RAM nego źto je "prozor" u kome se on pojavljuje. Pretpostavljam da postoji komanda VGA kartici kojom joj kaČeź koji deo njenog RAM-a da ti se pojavi u "prozoru". Ako ove pretpostavke stoje, onda mora da vaČi 2. Pozdrav, Kale
memory.mgr.365 wizard,
> Ako se ne varam, neke nove verzije paketa Norton > Utilities koriste grafiku, moČda je zato Korvin i pomislio da sliŽno radi i > Tools. Ne, tako¬e rade u tekst modu sa predefinisanim nekim karakterima, ukljuŽujuęi i "dinamiŽko permanentno predefinisavanje" karaktera zarad lepog oblika strelice za miźa. :))
memory.mgr.366 mazi,
>>> Ne bi da te plaźim, ali tako se manifestuju razni 'Stoned' >>> virusi. Pusti za svaki sluŽaj SCAN. > > Nije, 110% provereno x+1 put. > >>> Druga moguęnost je neki user defined type diska u setup-u, >>> ali ne verujem da to uzima Žitav kilobajt. > > Nije ni to, tip je 35, znaŽi nije 47 - user defined. A źta mislite, da nije prepametnost samih programa koji to proveravaju? Onaj źto proverava, preskoŽi BIOS ili CMOS, kao, on zna bolje, pa otrŽi negde na 0040:xxxx ili tude nedje da sam to utvrdi, kad ono, neki pa- metniji iznad njega rezerviso 2 bajta za pokazatelj "tamo neŽeg", ovaj jadan nadje 640K - 2 bajta, sabere, podeli, oduzme, ne ostane mu ceo broj, zaokruČi na manji, i tako se zbog par bajta rezervisanih za tamo neźto dobije 639K pri testiranju. A, źta mislite na ovo? Ivan.
memory.mgr.367 mazi,
> baź koristi tekst mod... Ako se ne varam, neke nove verzije > paketa Norton Utilities koriste grafiku, moČda je zato Korvin i > pomislio da sliŽno radi i PC Tools. Koji to norton, Norton desktop for windows? One kvazi-gluposti nisu grafika veę predefinisani ROM karakteri koji su sada u ram-u karte. Od grafiŽkog moda nema ni G. Ivan.
memory.mgr.368 snemcev,
>> A, źta mislite na ovo? Mislim da mi DOS A NE SYSTEM INFO prijavljuje 639K RAM-a! Pretpostavka otpada.
memory.mgr.369 korvin,
­­>> mada opet, pre bih oŽekivao da se sve zaglupi ako te memorije nema, ­­>> nego da blinkuje (?) Taj blink se deźava ako prepuniź registre za razne boje. U stvari, neko ko programira sa grafikom bi to trebao da objasni. Nego, Ivans-e, da li koristiź stealth opciju qemm-a ?
memory.mgr.370 ivans,
Najpre da se izvinim źto sam rekao da novije verzije Norton-Utilitiesa koriste grafiŽki mod... Jednostavno, video sam, valjda je to bio NU 6.0, strelicu koja je mnogo podseęala na onu iz Windowsa, pa sam zato pomislio da je u pitanju grafika... Svaka Žast PNC-u, za ono nikada ne bih rekao da se moČe izvesti iz "bednog" DOS-a; a tek kako glatko ide po ekranu kada se vozi pacovom... :) Izvinjotina! * Nego, Ivans-e, da li koristiź stealth opciju qemm-a ? Probao sam i sa stealth i bez i svaki put se isto ponaźa... Me¬utim, mislim da to koristim li stealth ili ne koristim nema veze... Veę sam ranije opisao da sam podigao sistem *bez* autoexeca i *bez* configa, Žist DOS, onaj koji posle dizanja pita za datum i vreme, i PC Shell se jednako ponaźao (naravno, bilo je tu cd/qemm, vidram on, cd/pctools, pcshell ── sve kucano Žak i sa sistemskim promptom)... Jedino źto mi pada na pamet je neka nekompatibilnost sa DOS-om 3.30, koji koristim, eto, joź uvek... :) Pozdrav, Ivans.
memory.mgr.371 mazi,
> Mislim da mi DOS A NE SYSTEM INFO prijavljuje 639K RAM-a! > Pretpostavka otpada. Jel misliź ili si siguran? Mem iz dos-a u suźtini nema nikakve veze sa biosom, kao ni recimo MSDOS.SYS ako to neęe. BIOS je brate, tu i bez dos-a. Ivan.
memory.mgr.372 leonardo,
├>> Non-Casheable Block-0 Size:__MB (default: 64MB) ├> Ovime odre¬ujeź podruŽje memorije koje ne treba keźirati. Hvala ti na uloČenom trudu, to mi je bilo jasno iz same opcije tj. pitanja. Zanima me kako bi to trebalo da bude u mom sluŽaju sa Tseng VGA 512Kb i 8Mb RAM i ... źta bi joź trebalo znati za taŽnu kombinaciju. Pozadrav ťeo
memory.mgr.373 snemcev,
>> Jel misliź ili si siguran? Siguran sam. Ono "mislim" je u tonu prethodne poruke. >> Mem iz dos-a u suźtini nema nikakve veze sa biosom, kao ni >> recimo MSDOS.SYS ako to neęe. Nisam to ni osporio. SI kaČe da sam prona¬e 640K, a kad upita dos koliko ima memorije, dos mu odgovori 639K. Zaźto?!?
memory.mgr.374 korvin,
­­>> promptom)... Jedino źto mi pada na pamet je neka nekompatibilnost sa ­­>> DOS-om 3.30, koji koristim, eto, joź uvek... :) Izgleda da je to najverovatnije.
memory.mgr.375 kale,
>> Zanima me kako bi to trebalo da bude u mom sluŽaju >> sa Tseng VGA 512Kb i 8Mb RAM i ... Na gomili raŽunara (recimo petnaest) sa VGA karticama sam opciju za onemoguęavanje keźiranja ignorisao (samo źto se tiŽe video kartice). Ni jednom to nije smetalo da ispravno radi (istina, veęina samo pod UNIX-om). Kako ni od koga nisam Žuo da je imao problema jer mu se vrźi keźiranje video kartice i kako ni u jednom uputstvu za iste nisam video spominjanje tog problema, i kako "default" vrednosti u setup-u ne iskljuŽuju keźiranje video kartica, zakljuŽujem (nepotpunom indukcijom ;) da je isti reźen na samoj ploŽi i/ili u BIOS-u. ZakljuŽak: ne iskljuŽuj je od keźiranja, a i moČeź, ni u jednom sluŽaju ne bi trebalo da imaź problema. Pozdrav!
memory.mgr.376 mornar,
>> Nisam to ni osporio. SI kaze da sam pronade 640K, a kad upita dos koliko >> ima memorije, dos mu odgovori 639K. Zasto?!? Verovatno imas Hercules, MDA ili CGA. Ako je tako, onda pojedini mem. manager-i, npr QEMM, mogu da izvrse povecanje osnovne memorije na racun video memorije. Ovo znam iz iskustva. Kada sam ortaku instalirao QEMM 6.03 i otkucao mem, ovaj je prijavio negde oko 700KB osnovne memorije !? Da li je bolje imati Hercules ? ;)))) Pozdrav.
memory.mgr.377 pedjolino,
##>> Da li je bolje imati Hercules ? ;)))) ^^^^^ DA ! i to bez... ...ovoga ! :)
memory.mgr.378 furlani,
Ovako imam pc 286 sa 4mb rama ali kad ocu da igram Michael Jordan Flight trazi ems memory a ja sam u setup-u stavio 3mb rama nece!!! a kad sam instalirao ems40.sys on mi instalira samo oko 300kb zasto? sta da radim!!!!!! Pozdrav Ceda
memory.mgr.379 snemcev,
>> Verovatno imas Hercules, MDA ili CGA. Nije, imam SVGA. Uzrok je bio u onom ,UMB u DOS= liniji u CONFIG.SYS. Zaźto? Samo nebo zna...
memory.mgr.380 furlani,
Ima li neko emm286.exe? ako ima please posalji na mail Pozdrav Furlani
memory.mgr.381 bugica,
Da li neko moČe da mi kaČe gde da na¬em drajvera EMS za ploŽSUNTEC. Treba zove sems.sys. Jako mi je hitno. Mnogo hvala Bugica
memory.mgr.382 ivans,
*­­>> promptom)... Jedino źto mi pada na pamet je neka *­­>> nekompatibilnost sa DOS-om 3.30, koji koristim, eto, *­­>> joź uvek... :) * * Izgleda da je to najverovatnije. Na Čalost, nije to u pitanju. Probao sam danas da sistem podignem sa DOS-om 5.0, opet plain vanilla DOS (nema fajlova AUTOEXEC.BAT i CONFIG.SYS), i VIDRAM se jednako loźe ponaźa :(. Ima li ko joź neku ideju? Pozdrav, Ivans.
memory.mgr.383 pavbok,
Da li neko moČe da mi objasni ovaj fenomen. U Config.sys fajlu imam npr. Buffers=50 i on zauzme Žitavih 32 K memorije u Conv memoriji raŽunara. A kada stavim Buffers=40 on zauzme 1 K memorije raŽunara. InaŽe sam sve optimizoao sa Memmakerom evo źaljem i svoj autoexec.bat i config.sys bez Buffers=50. InaŽe je sve isto. Da li neko to moČe da mi objasni taj doga¬aj iliti ugo¬aj. autoconf.zip
memory.mgr.384 viktor,
> Da li neko to moČe da mi objasni taj doga¬aj iliti ugo¬aj. Zdravo, Ako pre¬eź, kod mene je taj broj 45 kod tebe moČda bude razliŽit za 1 ili 2, buffers=45 onda se ti buffer-i ne mogu smestiti u HMA te ih on (DOS) baci dole. Ja sam do broja 45 doźao jednim malim iterative-nim test-iranjem :)) Dakle, dok ima mesta u HMA on ih tamo smeźta, kada pukne ... Pozdrav. P.S. Zaboravih, moČda ti ovo neęeź ni proŽitati jer te nervirahu moji Zdravo i Pozdrav, no valjda ęe ti neko dojaviti ili ęe me citirati ... ;))
memory.mgr.385 vlad,
-> Da li neko moze da mi kaze gde da nadem drajvera EMS -> za plocSUNTEC. Treba zove sems.sys. -> Jako mi je hitno. -> Mnogo hvala -> Bugica Ovaj drajver je sasvim lepo sljakao na jednoj SUNTAC ploci. Imao sam i taj sems.sys koji je dosao uz racunar, ali je on bio mnogo "matoriji" pa sam ga bacio. Bice mi drago ako ti posluzi. sems5.zip
memory.mgr.386 milan,
> P.S. Zaboravih, moČda ti ovo neęeź ni proŽitati jer te nervirahu moji > Zdravo i Pozdrav, no valjda ęe ti neko dojaviti ili ęe me citirati ... ;)) Treb'o si prvo malo da ga muŽiź, kao "znam sliŽan sluŽaj na fakultetu to BIOS neźto brlja pa nam je zato pukao disk" ;)), pa tek onda da kaČeź u Žemu je stvar, ako veę hoęeź da se duriź na predmetnog jerbo se nervirao nad tobom. Pl poz M P.S. Umalo da zaboravim: Zdravo, a i Pozdrav!
memory.mgr.387 sslavko,
>>> Da li neko to moČe da mi objasni taj doga¬aj iliti ugo¬aj. >> >> Zdravo, >> >> Ako pre¬eź, kod mene je taj broj 45 kod tebe moČda bude >> razliŽit za 1 ili 2, buffers=45 onda se ti buffer-i ne >> mogu smestiti u HMA te ih on (DOS) baci dole. Ja sam do >> broja 45 doźao jednim malim iterative-nim test-iranjem >> :)) Dakle, dok ima mesta u HMA on ih tamo smeźta, kada >> pukne ... >> >> Pozdrav. >> P.S. Zaboravih, moČda ti ovo neęeź ni proŽitati jer te >> nervirahu moji Zdravo i Pozdrav, no valjda ęe ti neko >> dojaviti ili ęe me citirati ... ;)) Evo da pomognem. Citiram te :)))
memory.mgr.388 viktor,
> tek onda da kaČeź u Žemu je stvar, ako veę hoęeź da se duriź na Zdravo, Ja se durio nisam, zaista veę sam se samo, izgleda neuspelo, naźalio ... :)) Pozdrav.
memory.mgr.389 viktor,
> Evo da pomognem. Citiram te :))) Zdravo, Hvala. :)) Eto, ipak je neko ovo i shvatio kao źalu ... :)) Pozdrav.
memory.mgr.390 fancy,
ŮŢ> Hvala. :)) Eto, ipak je neko ovo i shvatio kao źalu ... :)) You are very, veeeeery lucky...
memory.mgr.391 pavbok,
B> P.S. Zaboravih, moČda ti ovo neęeź ni proŽitati jer te B> nervirahu moji Zdravo i Pozdrav, no valjda ęe ti neko dojaviti B> ili ęe me citirati ... ;)) Veę sam se navikao na Zdravo i Pozdrav u svakom sluŽau hvala
memory.mgr.392 ndragan,
/ Ja sam do broja 45 doźao jednim malim iterative-nim test-iranjem :)) Zvao si me? Dobro, evo: Ja sam do broj-a 40-et 5-et doęi-ao 1-im mali-m iterative-nim test-iranjem :-:))
memory.mgr.393 snemcev,
Ajde da mi neko ovo objasni: koristim Qemm 6.02, sa onim update, a posle izlaska iz Windows-a imam gomilu zauzetih blokova UMB-a, svaki je duČine 00000h i u totalu nemam ni bit slobodan u UMB?! Ponovno startovanje Windows-a prijavi da ova verzija Dos-a nije podrČana. Jedino reźenje je troprstak. Jel' moguęe da sam neźto zaboravio tokom instalacije Qemm-a? Ovo pitam jer mi se pre nije deźavalo niźta sliŽno ovom.
memory.mgr.394 viktor,
> Zvao si me? Dobro, evo: Moram priznati da si u _ovoj_ poruci bio zaista _vidovit_ :)) Sasvim zorno se seęam da sam na _tebe_ mislio kada sam se ovde zaista iČivljavao sa svime ovim oko nadodavanja nastavaka na reŽi :)) . To je kao metoda polovljenja intervala ili metoda reźetanja. Moraź udariti i u drugu stranu, tj. preterati da bi naźao meru ;).
memory.mgr.395 dr.grba,
>> B> P.S. Zaboravih, moČda ti ovo neęeź ni proŽitati jer te >> B> nervirahu moji Zdravo i Pozdrav, no valjda ęe ti neko dojaviti >> B> ili ęe me citirati ... ;)) >> >> Veę sam se navikao na Zdravo i Pozdrav u svakom sluŽau hvala Navikao?... ...smlatio makro u Qedit-u za klanje pozdrava...
memory.mgr.396 bugica,
Da li neko zna zbog Žega se sems.sys zaglavi kad ga instaliram sa samo 1 MB operativne iako sam konfigurisao gornjih 384 k kao EMS. U uputstvu za ploŽu źe da je to sasvim u redu. Bugica
memory.mgr.398 pedjolino,
Narode, zna li neko äta da radim s onim EMM286 imam 286/1Mb i kad turim emm286 u config.sys napravi on meni expanded memoriju ali mi dole zauzme oko 65Kb ?!?!? Treba mi za DV-a pa ako bi mi neko odgovorio bio bih mu jako zahvalan... pozdrav, Pedja.
memory.mgr.399 dr.grba,
>> e mojne da ti manijak da po piŽci... :)) Da li ti misliź da je ovo smeźno? ▒irom SEZAM-a źiriź neki beogradski kvazi-maŽo uliŽni reŽnik koji moČda ponekad nije najprikladniji, bez obzira na prisustvo smajlija. Molim te, razmisli malo da li je to u redu. Neęu ti lupati ignore, jer to nikom nisam dosada uradio, a tebi na duźu kome si uputio onu źalu.
memory.mgr.401 vcalic,
>> Da li ti misliź da je ovo smeźno? Pusti, bre, Žoveka. Doduźe, ako nisi gledao dotiŽni film nisi ni mogao da skapiraź fazon, pa ti reŽenica zvuŽi stvarno provokativno, ali to je jedna od udarnih iz "An¬ela"
memory.mgr.402 spale,
Hi! Pitanje u vezi memmakera iz dosa 6.0. Kada ga startujem, napravi konfiguraciju koja bi trebalo da radi kako treba, me¬utim na onim mestima u autoexecu gde stavi LH, prijavi neźto u stilu: Invalid command "/l:2" ili "/l:1" i uopźte ih ne uŽita. Uz poruku źaljem config i autoexec onakve kakve ih je memmaker napravio, bez ikakvih izmena. Nikola PS. E, da, zaboravio sam pitanje. ;) Da li neko zna o Žemu se radi? memmaker.zip
memory.mgr.403 ndragan,
/ Moram priznati da si u _ovoj_ poruci bio zaista _vidovit_ :)) Sasvim / zorno se seęam da sam na _tebe_ mislio Nije da si pravio egzek za mene, nego sam ja naźao da u svom egzeku odgovorim na toliko tvojih poruka, a onda ti odgovarao meni itd. Baź si inspirativan :), ili smo utrefili talase.
memory.mgr.404 dr.grba,
>> Pusti, bre, Žoveka. Doduźe, ako nisi gledao dotiŽni film nisi >> ni mogao da skapiraź fazon, pa ti reŽenica zvuŽi stvarno >> provokativno, ali to je jedna od udarnih iz "An¬ela" Gledao sam film i svi¬a mi se. Ali i dalje mislim ono źto sam napisao.
memory.mgr.405 viktor,
Bila mi je Žast, a bojim se da ęemo sliŽno ponoviti i danas ;).
memory.mgr.406 snemcev,
Jednom sam pitao, al' niko nije niźta odgovorio. Po izlasku iz Windows-a imam gomilu malih zauzetih blokova u UMB koji prave probleme prilikom ponovnog startovanja Windows-a. Dok nisam instalirao Qemm 6.02, toga nije bilo, pa zato pretpostavljam da je on krivac. Joź jedna stvar mi se deźava - iz Žista mira tastatura ponekad sebi uvrti u glavu da je pritisnut Shift ili Ctrl ili Alt. Sledeęih par znakova koje otkucam interpretira u skladu sa tim, tako da źetajuęi se kroz tekst u editoru sejem osmice, dvojke, trojke kao da sa Shift pritiskam strelice, PgUp, PgDn i sl. Jel i za ovo kriv Qemm? E, da, koristim stealth:M.
memory.mgr.407 m.hristodulo,
>> >> e mojne da ti manijak da po piŽci... :)) >> >> Da li ti misliź da je ovo smeźno? ▒irom SEZAM-a źiriź neki >> beogradski kvazi-maŽo uliŽni reŽnik koji moČda ponekad nije >> najprikladniji, bez obzira na prisustvo smajlija. Molim te, >> razmisli malo da li je to u redu. Neęu ti lupati ignore, jer >> to nikom nisam dosada uradio, a tebi na duźu kome si uputio >> onu źalu. Izvini, mogu ja i ozbiljno... ▓ao mi je ako nekog iritiram ovim, ali Čeleo sam samo da unesem malo duha u komunikacije na Sezamu, da se ne utopimo u preozbiljnim razgovorima, kakvi su raŽunarski. To najbolje znaju oni koji se samnom nadju u chat-u: acka, enterprise, zdule, bubble, putnik, didldi, princess, jednonoga, dikla, bojanp, pahuljica i ostali... Ima joź njih sa sliŽnim motivima uveseljavanja naroda: darone, fancy i ostali majstori Sezama. I tebe sam ubrajao u takve. Dr.Grbo, izvinjenje tebi, i NDraganu, na onom odgovoru. Valjda ima i takvih, kojima se to svidja, koji se malo i oraspoloČe, uprkos ovim tmurnim vremenima. Ako nema, dobro... Neęu viźe, keve mi... :)) Koliko znam, ti si '66. godiźte. Ja sam '72.... Nismo mi tako daleko, koliko bi moglo da se pomisli. I treba da odrČavamo duh Beogradske Ulice. Ipak, to je naź grad!
memory.mgr.409 fancy,
ŮŢ> Izvini, mogu ja i ozbiljno... Ali nemoj dugo..:) Fancy
memory.mgr.410 asterix,
> ▓ao mi je ako nekog iritiram ovim, ali Čeleo sam samo da > unesem malo duha u komunikacije na Sezamu, da se ne utopimo u > preozbiljnim razgovorima, kakvi su raŽunarski. To najbolje znaju Ma samo nastavi :) > tako daleko, koliko bi moglo da se pomisli. I treba da odrČavamo > duh Beogradske Ulice. Ipak, to je naź grad! NIKO TEBE NE SME DA BIJE <-- FARAON ;)))
memory.mgr.411 snemcev,
>> duh Beogradske Ulice. Ipak, to je naź grad! Da, a naź grad je Kikinda, i zato...
memory.mgr.412 dgrbic,
:: Pitanje u vezi memmakera iz dosa 6.0. Kada ga startujem, :: napravi konfiguraciju koja bi trebalo da radi kako treba, :: me¬utim na onim mestima u autoexecu gde stavi LH, prijavi :: neźto u stilu: Invalid command "/l:2" ili "/l:1" i uopźte :: ih ne uŽita. Uz poruku źaljem config i autoexec onakve :: kakve ih je memmaker napravio, bez ikakvih izmena. Imaź 4dos? Imaź 4dos stariji od verzije 4.02? E, o tome se radi.
memory.mgr.413 m.hristodulo,
>> Joź jedna stvar mi se deźava - iz Žista mira >> tastatura ponekad sebi uvrti u glavu da je >> pritisnut Shift ili Ctrl ili Alt. Sledeęih par >> znakova koje otkucam interpretira u skladu sa >> tim, tako da źetajuęi se kroz tekst u editoru >> sejem osmice, dvojke, trojke kao da sa Shift >> pritiskam strelice, PgUp, PgDn i sl. Jel i za ovo >> kriv Qemm? E, da, Meni se sliŽne stvari doga¬aju otkad koristim Zakov ZKEY. Poźto imam 286-icu, nemam QEMM. Reźenje je da ispritiskam dotiŽne tastere [CTRL] [ALT] [SHIFT] pa se onda sve svede na normalu...
memory.mgr.414 m.hristodulo,
>> NIKO TEBE NE SME DA BIJE <-- FARAON ;))) Ma razbięemo Rimljane, kad ti kaČem!
memory.mgr.415 m.hristodulo,
>> Da, a naź grad je Kikinda, i zato... Ok, onda. ▓iveo duh Urbane Sredine!
memory.mgr.416 m.hristodulo,
>> Ali nemoj dugo..:) Neęu! Evo opet sam onaj stari: Smrdlj... :X
memory.mgr.417 fancy,
ŮŢ> Neęu! Evo opet sam onaj stari: ŮŢ> ŮŢ> Smrdlj... :X E, tako te v...glb.:X
memory.mgr.418 peacock,
>**< pritiskam strelice, PgUp, PgDn i sl. Jel i za ovo kriv >**< Qemm? E, da, koristim stealth:M. Moguce. Stavi u device liniju IA na kraju. Mozda pomogne.
memory.mgr.419 dr.grba,
>> Koliko znam, ti si '66. godiźte. Ja sam '72.... Nismo mi >> tako daleko, koliko bi moglo da se pomisli. I treba da odrČavamo >> duh Beogradske Ulice. Ipak, to je naź grad! Izvinjenje prihvaęeno. Nisam '66, nego '65, al' to je blizu (; O duhu beogradske ulice nemam źta da kaČem. To je tvoj grad, a ne moj. U Beogradu sam proveo Žetiri dosta teźke godine i da nije bilo knjiČara, poludeo bih. Neęu dalje da apsolviram, miźljenje o tim stvarima neęu da iznosim na ovakvom mestu. >> ▓ao mi je ako nekog iritiram ovim, ali Čeleo sam samo da >> unesem malo duha u komunikacije na Sezamu, da se ne utopimo u Ovo apsolutno podrČavam, ali imati duha najpre znaŽi imati oseęaja za meru. Znaź, svojevremeno sam i ja bio opomenut na svoje ponaźanje na SEZAM-u, pa kad sam malo pretumbao, uvideo da su ljudi u pravu. I vrlo je lako uęi u prihvatljive okvire - otkrij pravu meru... P.S. Ova poslednja reŽenica bi mogla da se interpretira u duhu teme u ovoj konferenciji, Žisto da mi ne izbriźu poruku...
memory.mgr.420 dr.grba,
>> >> Da, a naź grad je Kikinda, i zato... >> >> Ok, onda. ▓iveo duh Urbane Sredine! M.hristodulo i Zlobo, molim vas, prestanite. Ovo je PC.UTIL:memory.mgr...
memory.mgr.421 m.hristodulo,
>> E, tako te v...glb.:X ­:-X
memory.mgr.422 m.hristodulo,
>> Izvinjenje prihvaęeno. Dobro, drago mi je. >> O duhu beogradske ulice nemam źta da kaČem. To je >> tvoj grad, a ne moj. Ok, sorry 'bout that, al uvati me uvek tako neki lokal-patriotizam, pa prokenjam. Ne uzimaj za ozbiljno, svako treba najviźe da voli svoj grad, zar ne? >> Ovo apsolutno podrČavam, ali imati duha najpre >> znaŽi imati oseęaja za meru. Znaź, svojevremeno >> sam i ja bio opomenut na svoje ponaźanje na >> SEZAM-u, pa kad sam malo pretumbao, uvideo da su >> ljudi u pravu. I vrlo je lako uęi u prihvatljive >> okvire - otkrij pravu meru... Evo otkrivam je... Hvala na savetu! >> M.hristodulo i Zlobo, molim vas, prestanite. Ovo >> je PC.UTIL:memory.mgr... A ko je Zloba, molięu lepo??? Da nije Cobe moČda? Ako nije, onda OK.
memory.mgr.423 viktor,
> za meru. Znaź, svojevremeno sam i ja bio opomenut na svoje ponaźanje > na SEZAM-u, pa kad sam malo pretumbao, uvideo da su ljudi u pravu. Hajde, kada na tebe opomene tako lepo deluju, *** uz napomenu da sam rad da govorimo o oŽuvanju duha Beograda, pogotovu Kalenięeve pijace na kojoj sam se rodio i kao deŽak i momak Čiveo, *** da pokuźam da vas obojicu lepo prebacim u neku odgovarajuęu konferenciju i temu ... ;))
memory.mgr.424 jevta,
Imam problem, pa ako neko nasluęuje reźenje... Komanda mem/c pokazuje mi 619kb free. Koristim qemm6.02. Problem nastaje bilo u koji program da u¬em (NC,SOR,TM,DV).Startujem li Norton Commander i kucam mem/c deźava se sledeęe: 4dos.com i dalje uzima 4kb u gornjoj memoriji, ali silaze i 103kb u osnovnih 640kb memorije.Posledica 503kb slobodna iz NC-a.Kako, zaźto? To se deźava od juŽe bez vidnog razloga.Isto je i sa ostalim gorepomenutim programima. Probao sam reinstalaciju QEMM-a, vraęanje na 4dos4.01 i opet isto.
memory.mgr.425 snemcev,
>> Reźenje je da ispritiskam dotiŽne tastere [CTRL] >> [ALT] [SHIFT] pa se onda sve svede na normalu... Pa to i ja uradim, al' źta kad se źetam po programu, napravim par izmena, usput posejem ko-zna-koliko ko-zna-Žega, propustim program kroz kompajler i dobija 165654689712316 greźaka. Zar to ruŽno da ispravljam?
memory.mgr.426 snemcev,
>> Ok, onda. ▓iveo duh Urbane Sredine! Lukavo, lukavo ;)))
memory.mgr.427 demil,
Da li neko moČe da kaČe koje su opcije uz EMM386.sys iz Dos-a 6.0 da bi on postao aktivan, naime standardno device=emm386.sys 640 ram (ili bez onog "ram") ne prolazi - EMM386 se instalira ali kaČe da je inactive te programi ne mogu sa LH da se diČu u gornju memoriju. Demil
memory.mgr.428 fancy,
ŮŢ> Da li neko moČe da kaČe koje su opcije uz EMM386.sys iz Dos-a 6.0 da bi ŮŢ> on postao aktivan, naime standardno device=emm386.sys 640 ram (ili bez A da staviź EMM386.EXE ? ^^^ Gde samo na¬e BLABLA.SYS ...to su valjda ukinuli, moja 6-ica nema tako neźto...!? ^^^ Kad to staviź, startuj memmaker, i uČivaj... Fancy
memory.mgr.429 d.petrovic,
Ă> Pa to i ja uradim, al' źta kad se źetam po programu, napravim par Ă> izmena, usput posejem ko-zna-koliko ko-zna-Žega, propustim Ă> program kroz kompajler i dobija 165654689712316 greźaka. Zar to Ă> ruŽno da ispravljam? Meni se to deźavalo sa: TM-om PCT-om i SOR-om. Bez pametnog razloga poslednja dva su se smirili, samo joź TM zeza, tu ęe pre biti problem do NEkvalitetne tastature i programa nego do memory managera. Menjaj editor, u Brief-u se to ne deźava :)
memory.mgr.430 dr.grba,
>> A ko je Zloba, molięu lepo??? Da nije Cobe >> moČda? Ako nije, onda OK. Izvinjavam se na lokal patriotizmu (i ja volim svoju varoź) : Zloba je Slobodan NemŽev, alias snemcev, moj mladi kolega i drug.
memory.mgr.431 spale,
██ Imaź 4dos stariji od verzije 4.02? Da, posle slanja poruke sam u helu 4dos-a primetio naredbu LH, koja, koliko mi se Žini, ne koristi one parametre. Nikola
memory.mgr.432 snemcev,
>> Meni se to deźavalo sa: TM-om PCT-om i SOR-om. Bez pametnog razloga >> poslednja dva su se smirili, samo joź TM zeza, tu ęe pre biti problem >> do NEkvalitetne tastature i programa nego do memory managera. Menjaj >> editor, u Brief-u se to ne deźava :) Tastatura je NAN-TAN i istom se sluČim veę Žetiri godine i nikad me nije izneverila. Da bi mi savest bila mirna, promenuo sam tastaturu, pa ęu da vidim dal' ęe i ova da pravi probleme. Kao źto sam rekao, deźava mi se da iz Žista mira kompjuter sebi uvrti u glavu da je pritisnut Shift, Ctrl ili Alt.
memory.mgr.433 danilo,
> ŮŢ> Da li neko moČe da kaČe koje su opcije uz EMM386.sys iz Dos-a 6.0 da > ŮŢ> on postao aktivan, naime standardno device=emm386.sys 640 ram Taj "update" si verovatno skinuo sa IMTEL BBS-a. Ako malo bolje pogledaź videęeź da je himem.sys za XMS ver. 2, a na originalnim disketama je XMS ver. 3. SliŽno je i sa EMM386.sys. Pretpostavljam da je reŽ o nekom zakasnelom update-u za DOS 5.
memory.mgr.434 fancy,
ŮŢ>> ŮŢ> Da li neko moČe da kaČe koje su opcije uz EMM386.sys iz Dos-a 6.0 da ŮŢ>> ŮŢ> on postao aktivan, naime standardno device=emm386.sys 640 ram ŮŢ> ŮŢ> Taj "update" si verovatno skinuo sa IMTEL BBS-a. Ako malo bolje pogledaź ŮŢ> videęeź da je himem.sys za XMS ver. 2, a na originalnim disketama je ŮŢ> XMS ver. 3. SliŽno je i sa EMM386.sys. Pretpostavljam da je reŽ o nekom ŮŢ> zakasnelom update-u za DOS 5. HEY! NO WAY! Nisam ja to pitao! Upravo si citirao moj citat Žoveka koji je to pitao :)))))) Pa ja sam mu i postavio pitanje odakle mu ti anahronizmi...;( «uj, emm386.sys... pa to je prohujalo sa DOS 2.1 :DDD Fancy
memory.mgr.435 darone,
>> NAN-TAN Aaaaaaaaaaaaaaargh! Zolikin duh! ;))) darone
memory.mgr.436 m.hristodulo,
>> Izvinjavam se na lokal patriotizmu (i ja volim >> svoju varoź) : Zloba je Slobodan NemŽev, alias >> snemcev, moj mladi kolega i drug. Ok, evo prekidamo, neęemo viźe, do prve prilike... :))) ha ha
memory.mgr.437 demil,
DE> Taj "update" si verovatno skinuo sa IMTEL BBS-a. Ako malo DE> bolje pogledaź DE> videęeź da je himem.sys za XMS ver. 2, a na originalnim diske DE> XMS ver. 3. SliŽno je i sa EMM386.sys. Pretpostavljam da je DE> reŽ o nekom zakasnelom update-u za DOS 5. Stvarno je skinut sa Imtela-a. Ja i jesam Čeleo da skinem Update za 5.0 za ove driver-e. Jedino mi nije jasno otkud to .SYS kod EMM386. Rename extenzije ne pomaČe :( . Demil
memory.mgr.438 fancy,
ŮŢ> Stvarno je skinut sa Imtela-a. Ja i jesam Čeleo da skinem Update za 5.0 ŮŢ> za ove driver-e. Jedino mi nije jasno otkud to .SYS kod EMM386. Rename ŮŢ> extenzije ne pomaČe :( . Ma to je neka puźka, zaboravi to...:( Fancy
memory.mgr.440 asterix,
>>> NAN-TAN > > Aaaaaaaaaaaaaaargh! Zolikin duh! ;))) > > darone Jel to beźe onaj Žuveni XT sa NAN-TAN tastaturom ? ;>>
memory.mgr.441 ndragan,
/ Dr.Grbo, izvinjenje tebi, i NDraganu, na onom odgovoru. Dobro de. Za domaęi da sloČiź onu frku sa keźiranjem ram diska i uobliŽiź u neki tekst u jednom komadu, tek da imamo sve na gomili za potonje generacije. Tamo je lepo izraČena sva moja ozbiljnost.
memory.mgr.442 ndragan,
/>> Da, a naź grad je Kikinda, i zato... / Ok, onda. ▓iveo duh Urbane Sredine! Nee... i zato... popni se na ludaju
memory.mgr.443 drakce,
│ Stvarno je skinut sa Imtela-a. Ja i jesam Čeleo da skinem Update za 5.0 za │ ove driver-e. Jedino mi nije jasno otkud to .SYS kod EMM386. Rename extenzije └──────── "Ja samo pipn'o!" :). Elem, taj update sam svojeČiŽno poslao na Imtel. Ubrzo se ispostavilo da je to zakrpa za DOS 6.0, a ne za Peticu kako sam prvobitno mislio. Problem je źto sam potpuno zaboravio da obavestim ljude na Imtelu o tome. Pardoniram ... Pozdrav
memory.mgr.444 fancy,
ŮŢ> "Ja samo pipn'o!" :). Elem, taj update sam svojeČiŽno poslao na Imtel. Ubrzo ŮŢ> se ispostavilo da je to zakrpa za DOS 6.0, a ne za Peticu kako sam prvobitno Ma piźe tamo da je to (za)krpa za 6icu...Samo, źta to zaista krpi, bog sveti zna...
memory.mgr.445 dr.grba,
>> Nee... >> >> i zato... popni se na ludaju Ne zna on źta je ludaja, prevedi mu. (;
memory.mgr.446 m.hristodulo,
>> Nee... >> >> i zato... popni se na ludaju Zaźto me provociraź? Pa posle m.hrist ovo, m.hrist ono... Aj me prosvetli pa napikaj źa ti naŽi ono popni se na ludaju. Mojne da fali, sutra kad se uźtekujem na Sezam... :)
memory.mgr.447 m.hristodulo,
>> Dobro de. Za domaęi da sloČiź onu frku sa >> keźiranjem ram diska i Keźiranje RamDiska - vic meseca! I tu nema źta viźe da se doda...
memory.mgr.448 ndragan,
/ m.hrist ono... Aj me prosvetli pa napikaj źa ti U okolini Kikinde nalazi se jedna ravna geografska pojava, tzv Banat. Toliko je ravan (od Zr. do Ki. jedina geografska pojava viźa od metra je most preko kanala), da kaČu "popneź se na ludaju pa vidiź Kekendu". Kikin¬ane su dosta zajebavali s tom ludajom (od BG na jug kaČe se dulek), a oni, kao prave Lale, shvate da od protivljenja nema vajde, nego okrenu fazon u svoju korist i naprave festival ludaje. Jel, Grbo, kad pada ludajdan?
memory.mgr.449 dr.grba,
>> nego okrenu fazon u svoju korist i naprave festival ludaje. Jel, >> Grbo, kad pada ludajdan? Polovinom oktobra, mislim treęi vikend u mesecu, u kraj berbe kukuruza, pa se onda lepo istimare vranci, pa u Žeze, pa deca prave karneval, pa Raźa Popov do¬e da otkrije neku novu rupu na saksiji...Pred "Narvikom" se peŽe vo na raČnju, kretuźa na sve strane, zeke baloni, kokice, suncokret i źeęerna vata... Opźtinsko takmiŽenje za najlepźi izlog... Mnogo lepo, trgom ne moČ' da pro¬eź... A ludaje sve manje i manje ))): Pre jedno tri godine najveęa je imala 92 kg, a proźle jedva 64-65, ako se dobro seęam...
memory.mgr.450 m.hristodulo,
>> "popneź se na ludaju pa vidiź Kekendu". :)))
memory.mgr.451 snemcev,
>> U okolini Kikinde nalazi se jedna ravna geografska pojava, tzv Banat. ;)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) PS Morao sam!
memory.mgr.452 dejanr,
Izaźao je QEMM 7.0. Glavna novost: Stealth DoubleSpace i VIDRAM za Windows. Manifest 2 (ide uz QEMM) obezbe¬uje i analizu mreČe i Windows okruČenja i prepoznaje Pentium. Izaźli su i novi DesqView i DesqView/X. NOVOSTI/microb 4.490.
memory.mgr.453 cdragan,
> Izaźao je QEMM 7.0. Glavna novost: Stealth DoubleSpace i > VIDRAM za Windows. O, neee. Ajd' sad podeźavaj sve ispoŽetka ;)
memory.mgr.454 pishta,
>> UŽinih kao źto kaČu, i lepo se Windows 3.1 zaglavljuje, >> ako skinem opciju "X=B000-B7FF" iz QEMM386 linije u >> CONFIG.SYS-u. Problem ostaje i posle OPTIMIZE, i posle >> ponavljanja SETUP-a za Windows. Na maźini je instaliran i > QDPMI. > > Ama laČu ti "frajeri iz barake" (tako izgleda "centrala" > Quarterdeck-a). Ubaci ti lepo u system.ini u rubriku > [386enhanced] liniju device=monoumb2.386 (drajver imaź na > Windows disketlama ali ga setup ne raspakuje automatski > nego moraź da ga sa expand razmotaź) i sve ęe da radi. «ak > i sa stealth-om! > > Pl poz M heh, znam da je ovo jedna malo starija poruka, al' tek se sada naźlo vremena da se ovim pozabavim.Naime i ja bi' da skinem opciju ARAM=B000-B7FF, al' imam dve nedoumice: -koji to drajver trazim (monoumb2.386, niti ma źta sliŽno ne postoji na mojim instalacionim disketama)? -kako i sa Žime se "razmotavaju" ruŽno fajlovi sa instalacionih disketa Windowsa? eto tako... andor
memory.mgr.455 viktor,
> -koji to drajver trazim (monoumb2.386, niti ma źta sliŽno ne postoji > na mojim instalacionim disketama)? Postoji na verziji Windows-a koju ima milan (on tako tvrdi ... ;)) ) a to je ona prva posle one sa datumom: 17.02.92. Postoji tako¬e, Žak se sama i install-ira, koliko se seęam, u MS-DOS 6.0. > -kako i sa Žime se "razmotavaju" ruŽno fajlovi sa instalacionih > disketa Windowsa? Na jednoj od prvih disketa postoji program expand.exe koji sve to odradi. ObiŽno se odgovarajuęa verzija istog programa nalazi u odgovarajuęem direktorijumu (windows ili dos) i skoro nikada nisu saglasne jedna s drugom ... ;)) Ove novije umeju same da nadopune prezime file-a dok one ranije to ne umeju te moraź znati prezime sam.
memory.mgr.456 milan,
> -koji to drajver trazim (monoumb2.386, niti ma źta sliŽno ne postoji > na mojim instalacionim disketama)? > -kako i sa Žime se "razmotavaju" ruŽno fajlovi sa instalacionih > disketa Windowsa? Odgovor isti kao i ranije: ;)) 1) Ima ga na disketama iz release (a ne prerelease verzije Windowsa 3.1 od 17. februara 1992.) verzije Windowsa 3.1 od 10. marta 1992. 2) "Raspakivanje" se vrźi programom expand.exe koji se nalazi na prvoj disketli. Pl poz M
memory.mgr.457 dens,
>> -kako i sa Žime se "razmotavaju" ruŽno fajlovi sa instalacionih >> disketa Windowsa? Verovatno sa EXPAND <FILE> Dejan :)
memory.mgr.458 darone,
>> 1) Ima ga na disketama iz release (a ne >> prerelease verzije Windowsa 3.1 od 17. februara >> 1992.) verzije Windowsa 3.1 od 10. marta 1992. Da li neko koristi ovu verizju i ima instalacione diskete za istu? Imam problema sa jednim od programa, diskete su ovde tek u prolazu ;) darone p.s. aj nid it! :)
memory.mgr.459 viktor,
Joź neźto da napomenem, QEMM 6.03 mi nije viźe zahtevao da iskljuŽim tu oblast i nije se zaglavljivao a novi emm386 isto ne pravi problem oko toga te preporuŽujem da se prvo proveri da li zaista postoji potreba za tim.
memory.mgr.460 fancy,
ŮŢ>>> 1992.) verzije Windowsa 3.1 od 10. marta 1992. ŮŢ> Da li neko koristi ovu verizju i ima instalacione ŮŢ> diskete za istu? Imam problema sa jednim od Imam ja.
memory.mgr.461 leonardo,
├>1992.) verzije Windowsa 3.1 od 10. marta 1992. ├> Imam ja. Tako¬e imam i ja, pa ako treba...
memory.mgr.462 skerl,
│ p.s. aj nid it! :) └──── aj hev it! :)
memory.mgr.463 viktor,
Iako nisam probao "sedmicu" sluŽajno sam naleteo na najavu nekih problema pa pomislih da nije na odmet da to podelim sa vama ... nekog moČe osloboditi muka ... ;)) In article <742084060.AA00532▓moes.coplex.com> Philip.Bartol▓f22.n10.z1.moes.cop lex.com (Philip Bartol) writes: > -=> Quoting 2119641▓hydra.maths.unsw. to All about Pkzip 2.04g & Qemm 7???? ><=- > > 21> I have a problem with Pkzip 2.04g & Qemm 7, when I run Pkzip, it > 21> crashes the machine, the following is a list of the error through qemm: > >I heard they pulled QEMM 7.0 off the shelf. If that's the case you >might want to go back to v6.02 until they release the 7.1 that I heard >is supposed to fix all the QEMM 7.0 problems. QEMM 7.0 would also (with DOSDATA loaded in DOS 6) when formatting a 3.5 HD disk with format b: /Q/U .. would format it to some funky number of bytes .. and lots of bad sectors.. I think that was fixed also.. the patch is available from: ftp.wustl.edu /pub/msdos_uploads/upgrades/Qemm7.01/qemm701u.zip ( 112517 bytes, Jun 26, 20:10 ) ... it is the official patch from Quarterdeck -- ___ _ _ ___ _ __ cee1▓ra.msstate.edu ¬ ░ ¬ ¬ ¬░ ¬ ¬ ░ ¬ ¬ / ¬ cevans▓abe.msstate.edu ¬-,/ ¬ ¬ ¬ ░ ¬ ¬--< ¬ ¬< ¬- ¬ ░ ¬__¬ ¬ ░¬ o o o ¬__/ ¬ ¬ ░ ¬__ o o o . . . for God.
memory.mgr.464 dejanr,
U direktorijum UTIL je qosswit4.zip, spisak opcija Quarterdeck programa (QEMM i porodica). Do sada je tamo bila verzija 2.
memory.mgr.465 fancy,
ŮŢ> pomislih da nije na odmet da to podelim sa vama ... nekog moČe osloboditi ŮŢ> the patch is available from: ŮŢ> ftp.wustl.edu /pub/msdos_uploads/upgrades/Qemm7.01/qemm701u.zip Postoji peŽ na Imtelu, i to mislim baź taj... Problem je samo u tome - ko ima QEMM 7.x ..? Fancy
memory.mgr.466 nikac,
Spasavajte. Imam 386sx 16 mhz 4 godine stara, hercules kartu. Instalirao sam windows 3.1. Sve odlicno radi dok ne pustim u rad qemm 6.03. Tacnije kad pod qemm-om pustim file manager on mi resetuje ili zablokira komp :( Sta bi to moglo da bude? u configu stoji sledece: device=c:░qemm░qemm386.sys r:1 ram st:m Pozdrav, -=Nikac=-
memory.mgr.467 dejanr,
>> Spasavajte. Imam 386sx 16 mhz 4 godine stara, hercules kartu. >> Instalirao sam windows 3.1. Sve odlicno radi dok ne pustim u >> rad qemm 6.03. Tacnije kad pod qemm-om pustim file manager >> on mi resetuje ili zablokira komp :( Sta bi to moglo da bude? >> u configu stoji sledece: >> device=c:░qemm░qemm386.sys r:1 ram st:m Mali je ovaj svet - i ja sam baź prekjuŽe imao identiŽan problem na jednom raŽunaru. Verujem da ęe WIN /S uspeźno startovati Windows - ako to nije sluŽaj, onda problem nije isti. Dakle, poźto je Windows stalno pucao pod QEMM-om, ja zakljuŽim (kako ęe se pokazati, pogreźno) da QEMM nije kompatibilan sa tom ploŽom (zna se i to desiti povremeno) pa stavim 386MAX. Kad ono, isti problem ali ovoga puta neźto deskriptivniji - kaČe 386MAX neźto kao "ne umem ja da pokrenem Windows u protected modu na maźini sa manje od 640 K osnovne memorije". Manje? Gledam ja, gledam, nije manje od 640 K, nego 704 K jer je iskoriźęeno i 64 K od Herculesa. Tu mi sine da je moČda problem u tome źto je osnovna memorija *razliŽita* od 640 K, pa to muŽi Windows. KaČem mu da ne źiri osnovnu memoriju na raŽun Herculesovog bafera kad ono - proradi! Vidi koji je QEMM-ov switch za to pa probaj, verujem da ęe uspeti. PS Jel to znaŽi da Windows ne moČe da radi u protected modu na Herculesu uz koriźęenje 64 K dodatka na osnovni RAM? Sve mi se nekako Žini da je to pre moglo (mada odavno nisam imao posla sa Herculesima)
memory.mgr.468 vlad,
->>> rad qemm 6.03. Tacnije kad pod qemm-om pustim file manager ->>> on mi resetuje ili zablokira komp :( Sta bi to moglo da bude? -> -> Mali je ovaj svet - i ja sam bas prekjuce imao identican problem -> na jednom racunaru. Verujem da ce WIN /S uspesno startovati -> Windows - ako to nije slucaj, onda problem nije isti. Svet je stvarno mali! Bio sam sasvim zadovoljan sa svojih 710kb osnovnog ram-a (386DX/25, AMI, OpTi, Herc, QEMM-386MAX, 4DOS) dok nisam ustanovio da tako nece da mi radi Norton disk doktor i komanda REBOOT iz 4DOS-a. Prijavljivao mi je "Memory allocation exceeded capacity" i zaglavljivao masinu. Posle dosta muke uspeo sam da ustanovim da je jedino resenje "Scratch ram option" u AMI-jevom setup-u. Kad sam tu stavio "reduce base memory size by 1kb" NDD i 4DOS su proradili ali sad ni pod razno ne mogu QEMM-om da isteram vise od oko 635k slobodnog ram-a. Povrh svega, ni Win. nece da rade u enhanced modu (lepo mi urade cold reset!). Iz dejanove price sam zakljucio da Win. traze *tacno* 640k "donjeg" ram-a da bi radili u enhanced modu. Tu mene ocigledno kolje onaj 'scratch ram', ali isto tako je ocigledno da i bez njega nesto ozbiljno nije u redu. Ima li ideja?
memory.mgr.469 npetrovic,
Ako neko ima program koji emulira EMS na HD-u . Neka mi se javi. Znam da postoji jedan takav ali takodje znam da mogu da nabavim samo demo verziju koja uopste ne valja (max 256 kb...:) OK pisite mi na mail Pyc
memory.mgr.470 darone,
>> PS Jel to znaŽi da Windows ne moČe da radi u protected modu na >> Herculesu uz koriźęenje 64 K dodatka na osnovni RAM? Sve mi se >> nekako Žini da je to pre moglo (mada odavno nisam imao posla >> sa Herculesima) QEMM 6.0 (valjda, ili 5.xx, ali ne verujem) + Win 3.0 + Herc + C:\win /3 = radi. «ini mi se da je QEMM bio Žisto instaliran, tada joź nisam znao ni Q od QEMMa da promenim, pa nisam niźta ni dirao ;)) darone
memory.mgr.471 dcolak,
│ Ako neko ima program koji emulira EMS na HD-u . Neka mi se javi. Znam │ da postoji jedan takav ali takodje znam da mogu da nabavim samo demo │ verziju koja uopste ne valja (max 256 kb...:) OK pisite mi na mail Imaź li 386? Mislim da QDPMI ima opciju Virtual Memory kojom se programi varaju da imaju viźe memorije... Naravno, potreban je i QEMM.. Sledge DAMMIR!
memory.mgr.472 darone,
>> Iz dejanove price sam zakljucio da Win. traze *tacno* 640k "donjeg" ram-a >> da bi radili u enhanced modu. Tu mene ocigledno kolje onaj 'scratch ram', >> ali isto tako je ocigledno da i bez njega nesto ozbiljno nije u redu. Za ne bi trebalo da se ubaci u QEMM red u CONFIG.SYS x=a000-a7ff? Ili x=a000-afff, źta veę, i da to bude dovoljno? darone
memory.mgr.473 dejanr,
>> QEMM 6.0 (valjda, ili 5.xx, ali ne verujem) + Win 3.0 + Herc + C:\win /3 = >> radi. I meni je to davno radilo sa Win 3.0, dok sam imao Hercules. No, sada je problem Windows 3.1
memory.mgr.474 npetrovic,
~~~ Imas li 386? Ne to je za 286 sa 1 Mb rama...:) Pyc
memory.mgr.475 vlad,
-> Za ne bi trebalo da se ubaci u QEMM red u CONFIG.SYS x=a000-a7ff? -> Ili x=a000-afff, sta vec, i da to bude dovoljno? Mislim da sam probao i to. Sve u svemu Windows-e sam do sad instalirao jedno dobrih 30 puta i nece ni da cuju da rade u enhanced modu. B(( Izgleda mi da je jedino resenje da konacno kupim VGA.
memory.mgr.476 dejanr,
>> > Za ne bi trebalo da se ubaci u QEMM red u CONFIG.SYS x=a000-a7ff? >> > Ili x=a000-afff, sta vec, i da to bude dovoljno? >> >> Mislim da sam probao i to. Sve u svemu Windows-e sam do sad instalirao >> jedno dobrih 30 puta i nece ni da cuju da rade u enhanced modu. B(( >> Izgleda mi da je jedino resenje da konacno kupim VGA. Reźenje nije loźe :) ali ako hoęeź i reźenje sa Herculesom, uradi ovako: uzmi 386MAX 6, instaliraj ga, nek on uradi sve źto zna, i onda kaČi WIN. Tu ęe 386MAX da kaČe "e, ne mogu u Windows zbog tralala, nego ti stavi u 386MAX.PRO red u kome piźe to-i-to". Staviź taj red, resetujeź raŽunar, WIN, kad ono... radi :)
memory.mgr.477 viktor,
Ako sa QEMM-om i Hercules-om sa Windows-ima 3.1 Čelite da radite u enhanced reČimu, po mojim iskustvima kod nekoliko prijatelja, dovoljno je samo napomenuti QEMM-u da ne "produČi" osnovni komad memorije preko 640K (obiŽno ode do 704K, ako se dobro seęam). Mislim da je prekidaŽ za to NOVIDEORAM ili neźto sliŽno. Sa EMM386 nema tih problema jer on ne dozvoljava takvo produČavanje.
memory.mgr.478 peacock,
Da li je neko video/ima QEMM 7.0/7.1 ?
memory.mgr.479 zkehler,
Because you asked for it: sluČbeni press release za QEMM 7.00 i 7.01: NEWS RELEASE FOR IMMEDIATE RELEASE Contact: Charles McHenry (503) 772-2382 QUARTERDECK SHIPS QEMM VERSION 7, MANIFEST VERSION 2, DESQview VERSION 2.6 AND DESQview 386 VERSION 2.6 New QEMM features more memory free for programs, MS-DOS 6 multiple configuration and DoubleSpace support, enhanced MS Windows support, ease of setup, enhanced hardware compatibility including Pentium. SANTA MONICA, Calif., June 15, 1993 -- Quarterdeck Office Systems, Inc. (NASDAQ:QDEK) today announced the release and shipment of version 7 of the Quarterdeck Expanded Memory Manager (QEMM), the number one selling memory manager for DOS and Microsoft Windows users, as well as new versions of its Manifest system analysis program and its DESQview and DESQview 386 DOS multitaskers. The new versions of all of the products feature advances in memory management, network support and enhanced hardware compatibility. QEMM version 7 offers significant gains in the amount of memory free for running programs through its new DOS-Up feature that moves the DOS kernel, resources and data above 640K freeing 7-70K, its Stealth DoubleSpace feature that frees 40K of memory on systems running Microsoft's DOS 6 DoubleSpace disk compressor, and its VIDRAM for Windows feature that provides as much as 736K for running DOS text programs inside MS Windows. QEMM 7 also offers support for DOS 6 multiple configuration files, enhanced MS Windows, Stacker and SuperStor support, express installation, a new QEMM Setup feature for changing QEMM parameters, editing configuration files and getting online help and hints, built-in DPMI support, and enhanced hardware compatibililty including Pentium, battery-powered notebooks and bus-mastering controllers. "Each year memory management becomes more and more important," said Therese E. Myers, president/CEO and co-founder of Quarterdeck. "Now with MS-DOS 6 and its memory-intensive utilities, with multimedia PCs and their hardware drivers for CD ROMs and sound, not to mention networks with the need for enterprise computing, there's less and less memory free to run programs. QEMM 7's purpose is to alleviate these problems. "With QEMM 7, we have once again made important memory management breakthroughs", continued Myers. "Whereas in past releases we concentrated on finding every usable address of memory, in QEMM 7 we concentrated on breaking through the memory boundaries to be able to run more TSRs and drivers than there are available addresses. Our Stealth DoubleSpace feature is a breakthrough of this kind." Also released today is Manifest version 2, which is included with QEMM 7 and DESQview, or can be purchased separately. The new version of Manifest provides reporting and analysis of networks, battery-support, the Pentium processor and MS Windows. In response to user request, Manifest also supports the editing of configuration files. The new releases of DESQview and DESQview 386 feature enhanced network support, including support for Netware Lite and LANtastic servers and other peer-to-peer networks, as well as "under-the-hood" compatibility and performance enhancements. Both DESQview and DESQview 386 include Manifest. DESQview 386 also includes QEMM 7. QEMM 7 is also incorporated into DESQview/X version 1.1. Users who purchased DESQview/X 1.1 after April 15, 1993 can receive an upgrade to QEMM 7 for $5 shipping and handling. The suggested list price of QEMM 7 is $99.95. In the United States upgrades for QEMM 7 are available both directly from Quarterdeck and from dealers. The upgrade price direct from Quarterdeck for QEMM 7 is $35.00 plus $5 shipping and handling. The suggested list price of the upgrade through dealers is $39.95. The upgrade cost of Manifest, which lists at $59.95, is $15.00; of DESQview 2.6, which lists at $99.95, is $20.00; and of DESQview 386 v 2.6, which lists at $149.95, is $45; add $5 for shipping and handling. Upgrades are available from Quarterdeck only. Quarterdeck registered users who purchased a Quarterdeck product after April 15, 1993 may upgrade for $5 shipping and handling, with proof of purchase. All upgrades include new manuals. In the United States, users may upgrade from Quarterdeck by calling 24-hours a day. Contact Quarterdeck's automated order processing system, Quartermaster, at (800) 854-3210 (customer ID number is required), send a fax to (800) 354-3329 or call Quarterdeck's order department at (800) 354-3222. Large volume multi-paq and flexi-paq upgrades are available upon request. In Canada users may upgrade from ROAR at (800) 268-5181. Quarterdeck is a technology leader in the development of software products that enhance the performance of DOS-based personal computer hardware and software. The company develops, markets and supports multitasking, windowing and memory management software designed to bring cost-effective computing solutions to business and professional PC users. Quarterdeck Office Systems, Inc. is located at 150 Pico Boulevard, Santa Monica, CA 90405. The company can be reached at (310) 392-9851. EDITORIAL CONTACT: Charles McHenry (503) 772-2382 cmmchenry (MCI ID); or, Claudia Zimmer (310) 392-9851 McHenry & Associates Editor's Note: All trademarks are the property of their respective companies.
memory.mgr.480 zkehler,
Pitanja i odgovori o QEMM 7.00/7.01: QEMM 7 Commonly Asked Questions and Answers What is new in QEMM 7? We had six objectives for QEMM 7: (1) More memory free for programs. (2) Compatibility with the hardware advances that have occurred since QEMM 6. (3) Performance and compatibility enhancements for Microsoft Windows. (4) Easier installation and finetuning. (5) MS-DOS 6-specific features. (6) More detailed reporting (Manifest) of your system's configuration. The result is that QEMM has been significantly enhanced in all of the above categories. (see below) What does QEMM 7 do for me if I already have QEMM 6? First, more memory free for programs. The 640K area used by DOS programs continues to get more and more cramped. As networks accommodate cross platform computing, network drivers have gotten bigger (example Netware ODI; TCP/IP). Multimedia means large pen drivers, sound drivers and CD ROM drivers--all which take memory. Disk compressors and anti-virus programs also require memory. QEMM 7 builds upon the innovative memory management techniques incorporated in QEMM 6 that we call Stealth. QEMM 6's Stealth feature used the EMS page frame for ROMs, freeing 48-115K of memory for other drivers. QEMM 7 expands its Stealth capabilities, using the EMS page frame to stealth specific drivers--the first of which is the DOS 6 DoubleSpace driver. QEMM 7's Stealth DoubleSpace feature frees 40K for other drivers. But the breakthrough in QEMM 7 is that the page frame can be used to manage (rather than just fill) the upper memory area between 640K-1MB. In addition, QEMM 7 provides a smaller DOS footprint below 640K--resulting in more memory (7-70K) free for programs. QEMM 7's DOS-Up feature moves the DOS kernal, DOS data and/or DOS resources above 640K. Second, compatibility with the newest hardware. It has been 22 months since we introduced QEMM 6. Since then hardware has changed and advanced-- especially graphics adapters, bus-mastering controllers, CD ROMs, pen computing and sound. A memory manager, more than any other software, needs to accommodate new hardware drivers and devices. Over the last 22 months our technical support kept detailed records of our user's hardware and QEMM's compatibility with this hardware. As a result, QEMM 7 recognizes more types of new techniques like: shadow RAM, adapter RAM, bus-mastering controllers, suspend/resume features of battery-powered PCs, the Pentium processor, etc. Third, smoother MS-Windows performance. QEMM 7's MS-Windows features are mostly "under the hood", the result of experience in using Windows 3.1 with QEMM. One small feature is that when QEMM 7 detects that you are starting up Windows, it reserves 8-24K for Windows' buffers. The result is better performance of DOS programs inside Windows. Manifest now detects Windows, reports Windows information, and lets you edit Windows .INI files. QEMM's Vidram feature gives you 700K+ for DOS text programs. Fourth, easier still installation and fine tuning. QEMM 7 has an Express Install feature that streamlines installation. QEMM 7's new QSetup provides menus and online help for changing QEMM parameters and features. It also lets you edit configuration files and provides troubleshooting tips and hints. Fifth, MS-DOS 6-specific features. MS-DOS 6 gives you the ability to manage multiple CONFIG.SYS files. QEMM 7's Installation, QSetup and Optimize all support DOS 6's multiple configuration feature. In addition, QEMM 7's Stealth DoubleSpace feature frees 40K of the 43k memory addresses used by DoubleSpace, making this memory available for other drivers and TSRs. Sixth, a more robust Manifest. Manifest now gives you information on networks, battery, MS-Windows and Pentium, plus additions to its other reporting categories. Using Manifest you can now edit configuration files. Seventh, lots of little things. Install and Optimize accommodate Stacker and SuperStor. DPMI Host provides built-in DPMI services with virtual memory. QEMM 7 is 32-bit for faster performance. There is enhanced Stealth testing. QEMM has a smaller footprint below 640K. ROM holes are detected to give maximum memory when a page frame is not reserved. On IBM PCs the memory reserved for IBM BASIC can be reclaimed. Why do I need QEMM when DOS 6's MemMaker is free? For DOS users the key to system performance is memory management. Memory is the most precious resource of the DOS PC. It is the resource which has the greatest limitations and which is the hardest to understand (for power users as well as novice users). If you compare a DOS PC to a high powered car, good memory management is akin to keeping the car tuned. It is essential if you want smooth performance. Microsoft has historically viewed compatibility as the responsibility of non-Microsoft developers (hardware and software). What this means is that Microsoft expects software and hardware to be compatible with its products--not vice versa and this is the reason why the DOS user's legacy in software and hardware often is not compatible with a new Microsoft release. Quarterdeck in contrast has a commitment to making its products compatible with the hardware and software of our users. And it is a major focus of QEMM. The utilities in DOS 6 require precious memory. DoubleSpace takes 43K; VSafe takes 43K, Undelete takes 13K, Interlink takes 9K--all of which mean that every user needs some automatic way of managing memory. MemMaker does that, but with limitations. It ignores multiple configurations and called batch files. It finds the most upper memory when an EMS page frame is not reserved--thus restricting WordPerfect 5, Lotus 1-2-3 r2.x, Foxpro and other application programs, most of the "hot" games, network drivers and other devices from using expanded memory. And even then the upper memory made available is less than that made available by QEMM without a page frame--not to mention Stealth. But the most important reason for using QEMM 7 with DOS 6 is to set up your PC in the most flexible and expandable way--so that programs and drivers can be added without suddenly encountering "out of memory" conditions or compatibility problems. Memory needs to be transparent--no matter what you want to do. Why does Quarterdeck like the EMS page frame so much? In 1985 Intel, Lotus and Microsoft specified a way of expanding the amount of memory a DOS program could use. This specification was called the Expanded Memory Specification (EMS). Key to EMS was a 64K area reserved (usually above 640K) as paged memory, i.e. memory that could be accessed and used instantanteously by one or several programs. This paged memory was (and still is) used by Lotus and Borland to increase the size of their spreadsheets, WordPerfect to increase the size of documents and Borland and Fox to increase the size of databases. It is used by game programs to speed up the performance of their graphics screens. It is used by networks, such as Novell Netware, DEC Pathworks, and IBM LAN Server, to reduce the network driver footprint. It is used by Microsoft to reduce the footprint of its MSCDEX CD ROM and its VSafe anti-virus drivers. And it is (and has been since 1985) used by Quarterdeck for DOS multitasking. EMS is important because it provides a window into memory. It serves to break through the DOS 640K barrier without major new development. It is an accepted industry standard. And it works. In fact it has worked reliably since 1985. Surprising to many, it is often faster than accessing the protected mode of the PC. We at Quarterdeck like EMS because we understand its power. Our use of expanded memory in DESQview lets us multitask DOS programs. Our use of expanded memory with Stealth in QEMM lets us multitask ROM code, the DOS 6 DoubleSpace driver and drivers that use EMS. And it provides us with a known, proven way of breaking through the DOS 640K memory limitation as multimedia and networking require more and more DOS memory. To us it's the window into "expanded" memory management. Is the stealthing of ROMs safe? Yes it is--but the amount of memory that QEMM's Stealth ROM feature makes available does vary from one PC brand to another--and can, on some PCs, be 0K. When QEMM's Optimize detects that you have more drivers and TSRs than fit in memory above 640K, it determines whether the Stealth ROM feature will work on your PC. First it tries to make available the maximum amount of memory by using the Stealth Mapping method. If it detects memory conflicts it tries the Stealth Frame method. This method makes available 48K of memory in contrast to 115K with Stealth Mapping. The detection in QEMM 7 will also try to assess if there are any memory addresses that can be excluded and still use Stealth Mapping. In doing the detection, your system can hang. But on reboot you will find that Stealth cannot be used. That is the purpose of the detection. If you add Stealth Mapping to the QEMM command line without doing Stealth detection, your system may hang if there are memory conflicts. In this case you will have to troubleshoot to see if any memory addresses can be excluded or if you have to use the Stealth Frame method or no Stealth at all. Can I use QEMM without a page frame? Of course. Since QEMM's default setup is with the page frame on, you will have to install QEMM using its Advanced Install option or after installation run QEMM's QSetup program and turn the page frame off. QEMM maximizes the amount of memory available even when you do not use a page frame--for it finds holes in ROMs that are not being used.
memory.mgr.481 peacock,
>**< QEMM maximizes the amount of memory available even when >**< you do not use a page frame--for it finds holes in ROMs >**< that are not being used. Zahvaljujem(o) na iscrpnom odgovoru. U ocekivanju Novell DOS-a 7.0 i ovo ce dobro doci :)
memory.mgr.482 darone,
>> DESQview VERSION 2.6 AND >> DESQview 386 VERSION 2.6 Nekada je bilo (do DV V2.24 sigurno, za nadalje nisam siguran): DV = DV QEMM = QEMM DV386 = DV+QEMM Iz teksta nisam ukapirao, da li se DV386 V2.6 i DV V2.6 razlikuju? darone
memory.mgr.483 darone,
>> Iz teksta nisam ukapirao, da li se DV386 V2.6 i DV V2.6 razlikuju? Pardon, nisam se baź najlepźe odrazio. Pitanje bi trebalo da glasi: >> Iz teksta nisam ukapirao, da li se DV iz DV386 V2.6 i DV V2.6 razlikuju? darone
memory.mgr.484 d.petrovic,
Ă> Ako neko ima program koji emulira EMS na HD-u . Neka mi se javi. Ă> Znam Jesi ti ovamo skoro prelistao direktorijum ? ;)). dir Util, ali smatraj taj program neupotrebljivim ;(
memory.mgr.485 ssokorac,
─┼┤ Jesi ti ovamo skoro prelistao direktorijum ? ;)). dir Util, ali ─┼┤ smatraj taj program neupotrebljivim ;( Ukoliko ga ne registrujeź, naravno. Neregistrovani moČe da pravi vrlo malo EMS dok registrovani moČe mnogo viźe. «isto da se ne pomisli da program ne valja. :) Ne, nemam registrovanu verziju :).
memory.mgr.487 drpr,
Nadam se da sam ubo temu :)) Elem dobih qemm 7.01 i na¬oh se u problemima :(( Prvo koristim 4dos i nije mogao da ga na¬e zato źto je 4dos.com bio hidden i read-only (bag or fiŽr????) drugo noviteti su lepi ali stvaraju probleme kod 4dosa. Dos-up źto dolazi uz program hoęe da ceo dos baci gore i to je ok ali ne radi ako imam 4dos (neęe neke fajlove da uŽita npr. neradi setdos /i-log) morao sam u qsetupu da definiźem da ostavi samo dos=high a to povlaŽi 17k manje konvencionalne memorije. Da li je neko naiźao na sliŽne probleme i da li je uspeo da ih reźi? Usput dal valja onaj dpmi host (ja ga obrisah) i Žemu sluČi (sem za borland c++ ...) ? cope PS 4dos mi je prajmari źel i u pathu je
memory.mgr.488 dragoslavr,
> Elem dobih qemm 7.01 i na¬oh se u problemima :(( > Prvo koristim 4dos i nije mogao da ga na¬e zato źto je 4dos.com > bio hidden i read-only (bag or fiŽr????) drugo noviteti su lepi I ja koristim sve gore nabrojano i nemam nikakvih problema... sa jednom razlikom: 4dos ima samo atribut archive! Sve radi toliko podmazano da sam skinuo multiconfig koji sam drČao zbog ranijih neslaganja Win, QEMM, 4dos... Uostalom, evo ti moj config pa vidi... Uzgred, stvarno sam oduźevljen novim QEMM-om i njegovim memori menadČmentom: sve ovo i miź su uzeli samo 6 kb osnovnog RAM-a! :) Pozdrav, Dragoslav konf.zip
memory.mgr.489 drpr,
-> hoęe da ceo dos baci gore i to je ok ali ne radi ako imam -> 4dos (neęe neke fajlove da uŽita npr. neradi setdos -> /i-log) morao sam u qsetupu da definiźem da ostavi samo -> dos=high a to povlaŽi 17k manje konvencionalne memorije. Da -> li je neko naiźao na Evo dokle sam stigao sa sre¬ivanjem :)) Elem u qsetup-u sam sredio da dos-up digne (partial) sve sem samog command.com (umesto 17kb gore digne 15kb - nije neki gubitak) a za dalje se javljajte. IskljuŽio sam dpmi valjda mi neŽe trebati :)) cope
memory.mgr.490 drpr,
-> skinuo multiconfig koji sam drČao zbog ranijih neslaganja -> Win, QEMM, 4dos... Ja i dalje imam problema sa win-om :((( Elem padnu mi pri uŽitavanju. Samo mi se zamrzne uvodni ekran to jest nekako iskrivi i ni ctrl-alt-del ne pomaČe, elem pogledaęu tvoju konfiguraciju pa ęem da vidim źta da radim :) cope
memory.mgr.491 klisa,
>> gubitak) a za dalje se javljajte. IskljuŽio sam dpmi valjda ▒to se tiŽe Windows-a, moČda pomogne Stealth Mapping (ST:M). Uostalom, evo ti moje (Žitaj: mjovine) QEMM komandne linije, pa vidi: DEVICE=c:\QEMM\DOSDATA.SYS DEVICE=c:\QEMM\QEMM386.SYS DBF:2 RAM ROM SH:N ST:M DMA=64 VHI:N DEVICE=c:\QEMM\DOS-UP.SYS DEVICE=c:\QEMM\ST-DBL.SYS Napominjem da *sve* vreme imam u UMB sledeęe programe: hyperdisk, hyperkey, ansi, doublespace (tako¬e stealth-ovan), turbo help, expert help (EH), vgamax, zkey i ramdisk (srdisk v2.04). Sve to lepo radi zajedno (kuc, kuc, kuc). Tako¬e je podignuto i sve źto se moglo od DOS-a (tj. 4DOS-a). >> -> 4dos (neęe neke fajlove da uŽita npr. neradi setdos >> -> /i-log) morao sam u qsetupu da definiźem da ostavi samo Uzgred, zaźto stavljaź setlog /i-log, rad sam znati? :)
memory.mgr.492 drpr,
-> skinuo multiconfig koji sam drČao zbog ranijih neslaganja -> Win, QEMM, 4dos... Uostalom, evo ti moj config pa vidi... -> Uzgred, stvarno sam oduźevljen novim Stvarno imaź veeeeeliku sreęu ili ja imam nesreęu :(( Kad sam stavio tvoj config i izbrisao sve loadhi tako da kad poteram optimize sam sredi komp mi pri butu mrzne. Posle celodnevnog ŽaŽkanja uspeh da ih nateram da nekako prorade ali je ostao probleam sa windows. I dalje mi pada na uvodnom ekranu Žak sam stavio i x=b000-b8000 źto mi je pre stajalo i opet padaju, nikako da nateran win da radi :((, ne koristim ni jednu stilth opciju (stilth mi je na off) ajd jer neko moČ da dokuŽi u Žemu je problem ? cope
memory.mgr.494 drpr,
-> ▒to se tiŽe Windows-a, moČda pomogne Stealth Mapping (ST:M). -> Uostalom, evo ti moje (Žitaj: mjovine) QEMM komandne linije, -> pa vidi: Prvo hvala za konfiguraciju i ona mi je dosta pomogla jer je pre toga bila mnogo komplikovanijasa izgleda ovako: config.sys ------------- DEVICE=C:\QEMM\DOSDATA.SYS DEVICE=C:\QEMM\QEMM386.SYS DBF:2 RAM ROM SH:N ST:M DMA=64 VHI:N R:1 DEVICE=C:\QEMM\DOS-UP.SYS @C:\QEMM\DOS-UP.DAT DEVICE=C:\QEMM\LOADHI.SYS /R:1 C:\QEMM\QDPMI.SYS SWAPFILE=DPMI.SWP SWAPSIZE=1024 SHELL=c:\4dos\4dos.com @c:\4dos\4dos.ini /p DOS=HIGH,UMB STACKS=0,0 DEVICE=c:\qemm\loadhi.sys /r:1 C:\dos\ansi.sys country=033,,c:\dos\country.sys buffers=1 files=30 --------------- I dalje windows mrzne (i sa x=b000-b800) ajd pa javite se da vidimo źta je problem? cope
memory.mgr.495 dragoslavr,
> Kad sam stavio tvoj config i izbrisao sve loadhi tako da kad > poteram optimize sam sredi komp mi pri butu mrzne. Posle... Nadam se da si path-ove promenio, kao i ramdisk... Kod mene sve stvarno ;) dobro radi... Sve mi se Žini da ti neźto nije u redu sa ploŽom ili memorijom (parity moČda?) Jel do tada sve źljakalo OK? Pozdrav, Dragoslav
memory.mgr.496 klisa,
>> I dalje windows mrzne (i sa x=b000-b800) ajd pa javite se >> da vidimo źta je problem? Probao sam sa tvojim config.sys, i rekao bih da je problem u nekom od *.vxd drajvera. U verziji 7.00 zaista nisu radili Windows-i, a u v7.01 rade :). Dakle, treba da na¬eź patch 7.00 -> 7.01. Imam ga ja, a ima ga i dragoslavr, od koga sam ga i dobio. Ako ti treba... pozdrav
memory.mgr.497 aspasic,
### Žak sam stavio i x=b000-b8000 źto mi je pre stajalo i ### opet padaju, nikako da nateran win da radi :((, ne koristim ### ni jednu stilth opciju (stilth mi je na off) ajd jer neko moČ ### da dokuŽi u Žemu je problem ? Pa treba da staviź X=B000-B7FF, pa ęe valjda da radi. ASP
memory.mgr.498 stal,
­=> --------------- ­=> ­=> I dalje windows mrzne (i sa x=b000-b800) ajd pa javite se da ­=> vidimo sta je problem? Cini mi se da sam i ja jednom imao sl. problema ali nije bio problem u configu nego u autoexecu. Tamo gde ti stoji alias /r aliases (ili sl.) mogu nastati problemi. Probaj to da izbacis za pocetak pa vidi dalje...
memory.mgr.499 kuki,
Evo da se i ja javim sa mojim utiscima oko novog qemm-a :) Posle instalacije, nisu hteli da mirade prozori kako treba, naime, oni se startuju, ali prilikom izlaska se zabinguju, i samo je reset pomagao :( E sad, izbacivanjem svega i svaŽega iz autoexec-a sam ustanovio da neęe da rade ako je na hyperdisk-u ukljuŽen staged write, pa sam umesto stare verzije, stavio novu, i prozori su mi volźebno proradili :)) Stara verzija je bila valjda 4.3, i lepo se slagala sa starim qemm-om (6.03) i udovicama zajedno i sa staged write opcijom... Sad sve radi ko ludo, i niźta viźe ne diram :))
memory.mgr.500 drpr,
-> Sve mi se Žini da ti neźto nije u redu sa ploŽom ili -> memorijom (parity moČda?) Jel do tada sve źljakalo OK? Da nikada nisam imao problema źto se ploŽe i memorije tiŽe, pathove sam promenio a u 6.03 verziji sa onim updateom za himem.sys i drugo nisa morao ni da iskljuŽim adresu b00-b800. cope
memory.mgr.501 drpr,
-> Probao sam sa tvojim config.sys, i rekao bih da je problem u ->* nekom od .vxd drajvera. U verziji 7.00 zaista nisu radili ->* Windows-i, a u v7.01 Dobio sam paŽ za 7.01 tako da tu nije bio porblem kaČem bio jer poruka sledi :)) cope
memory.mgr.502 drpr,
-> pomagao :( E sad, izbacivanjem svega i svaŽega iz autoexec-a -> sam ustanovio da neęe da rade ako je na hyperdisk-u ukljuŽen -> staged write, pa sam umesto stare verzije, stavio novu, i -> prozori su mi volźebno Elem prvo hvala kukiju koji mi dade ideju!!! Nisam bio lenj pa sedoh i uradih sledeęe. Prvo sam "izbrisao" ceo autoexec.bat i butno maźinu, sve je lepo proźlo i probam ja da u¬em u windows ka ono radi!!! UkljuŽim ja i od b000-b7ff (izbriźem x deo) probam windows windows radi probam word Žisto da probam,kad radi. ZnaŽi problem je u nekom programu, kao i kod kukija i tu je poŽela borba. Iako sam imao na meti neke programe ajd ko velim da idem redom. Tsr-ova imam puno pa je sve to uzelo negde oko 1h vremena i 2 cigarete. Na kraju ustanovim da mi se q387 kolje sa windowsima pod qemm 7.01 ni sam ne znam zaźto. Meni emulacija koprocesora nije neźto bitna pa reko nema veze, ipak ęu da pogledam dokumentaciju za neki trabl źuting sa windows pa ęu da javim ako reźim problem :) cope Fiiijjjjju i taj problem reźih uz pomoę vas i dobre volje sad imam 647536 bajtova slobodne memorije i ne mrdam ;)))
memory.mgr.503 aspasic,
### Žak sam stavio i x=b000-b8000 źto mi je pre stajalo i ### opet padaju, nikako da nateran win da radi :((, ne koristim ### ni jednu stilth opciju (stilth mi je na off) ajd jer neko moČ ### da dokuŽi u Žemu je problem ? Pa treba da staviź X=B000-B7FF, pa ęe valjda da radi. ASP
memory.mgr.504 dcolak,
│ sve to uzelo negde oko 1h vremena i 2 cigarete. Na kraju │ ustanovim da mi se q387 kolje sa windowsima pod qemm 7.01 ni BTW, meni nikada q387 nije radio pod Win. Jer, kad npr. u WinFract odaberem iscrtavanje sa floating point-om Win pukne i izleti u DOS! So, jel neko provalio Žemu sluČi q387 pod Win-om? Sledge DAMMIR!
memory.mgr.505 viktor,
E, sada kad sve tako lepo radi, za nagradu nama koji smo sve Žitali ;)) odgovor na jedno pitanje: Kakav je dobitak? Znam da ęete rado o tome polemisati pa da pojasnim ;)) : QEMM je veoma dobar u obezbe¬ivanju UMB no to se uvek, makar do sada, a verujem i dalje jer je to skoro kao zakon fizike ;)), plaęalo memorijom iznad 1024 koju je uzimao. Baź skoro sam raŽunao da EMM daje ne manje od QEMM-a kada se podvuku crte na oba raŽuna, a ostavlja ono iznad 1024 netaknuto, osim onih 64K za DOS. Nekada se deźava da zbog 20K UMB-a date QEMM-u 256K gore (video sam te sluŽajeve). E, voleo bih da znam koliko se "plaęa" u ovoj novoj verziji. Jasno, sve je to veoma relativno, jer, zaista, kada je tu doata TSR-ova i driver-a onda je źto veęi UMB zaista neophodan no kada toga nema, nije lako ustanoviti gde je granica, tj. ko je bolji. Eto, tek da malo pokrenem raspravu ... a i da neźto dobijem i "na gotovo" pre nego nabavim tu novu verziju ... ;)) Joź jedna napomena, poźto koristim prvenstveno Windows-e to nisam neprikosnoveno zainteresovan za maksimalnu "donju" memoriju dok mi je jasno da mnogima koji rade u DOS-u to moČe znaŽiti "da ili ne" u nekom programu.
memory.mgr.506 drpr,
-> Kakav je dobitak? Pa sad dobitak je sledeęi. Imam viźe osnovne memorije za oko 17k (moČda neźto manje) u odnosu na verziju 6.03. Ja od kad imam pc koristim qemm i na njega sam se navikao tako da źto zbog lenjosti źto zbog neznanja ne Čelim da prelazim na neki drugi memori menadČer :)) cope
memory.mgr.507 milan,
> gde je granica, tj. ko je bolji. Eto, tek da malo pokrenem raspravu ... a > i da neźto dobijem i "na gotovo" pre nego nabavim tu novu verziju ... ;)) > Joź jedna napomena, poźto koristim prvenstveno Windows-e to nisam > neprikosnoveno zainteresovan za maksimalnu "donju" memoriju dok mi je > jasno da mnogima koji rade u DOS-u to moČe znaŽiti "da ili ne" u nekom > programu. Pa, poŽ'o si i zavrźio raspravu. ;) ▒ta ti mogu kad' sam sebi odgovaraź! ;) A, i u pravu si, slaČem se da: Koj' koristi Windowse (to je neki virus za usporavanje raŽunara pomoęu grafike i swapovanja na disk, źta li? ;)), tome ne da ne treba QEMM nego ni EMM386. Uostalom svaki test pokazuje da su Windowsi samo sa XMS drajverom (valjda zato źto tera direkt na A20 i nema da se zeza sa simulacijom V86 moda i EMM standarda) samo debilno spori, ali da su, kada se doda neki od EMM drajvera, naprosto idiotski spori. Od idiota do debila je ipak neki napredak, zar ne? :) Ali, ako se uporede QEMM i EMM386 koji su potrebni onim korisnicima PrC-a koji nisu mazohisti i antivirusno su nastrojeni, pa stoga rade u DOS-u, jasno je da je prvi bez premca - em ima lepe źlingeraje i svaźta te obaveźtava i priŽa ti i voli te, a em ume da ti pokaČe da imaź 649575 bytes free. Ti istina ne znaź źta ęe ti tol'ki bajtovi al' impresivno deluje, zar ne? ;) Pl poz M
memory.mgr.508 v.nesic,
Upravo sam instalirao QEMM 7.01 i naiźao na jedan veliki problem. Kada uŽitam VGAMAX, QEMM mi se javi sa pitanjem terminate/reboot i pri tom se joź i zaglavi. (navodno je naiźao na invalid instruction) Ako neko ima neku ideju źta da radim bięu neka pomaČe, please :-( P.S. Sa QEMM 6.00 je sve radilo OK, probao sam da iskljuŽim stealth-ove ali nije pomoglo kao ni ukidanje remapiranja ROM-a ca C000:0000
memory.mgr.509 ppekovic,
>> Kada uŽitam VGAMAX, QEMM mi se javi sa pitanjem terminate/reboot >> i pri tom se joź i zaglavi. (navodno je naiźao na invalid instruction) VGAMax je i meni, a koliko se seęam i joź nekim na Sezamu pravio probleme. Ja sam ih reźio tako źto: 1. VGAMax uŽitavam kao prvi rezidentni program u autoexec-u 2. Fontove uŽitavam u osnovnu memoriju Paya
memory.mgr.510 mjova,
> 1. VGAMax uŽitavam kao prvi rezidentni program u > autoexec-u 2. Fontove uŽitavam u osnovnu memoriju postoji mnogo bolje reźenje ;) config.sys: installhigh= d:\utl\jus\zkey.exe jova -h3b3c -k0 installhigh= d:\utl\jus\vgamax.com /n3 /x autoexec.bat: vgamax /F1swiss.f12 /F2swiss.f16 /F3spec.f8 vgamax /m1 /f1 /a3 /p%de_je%mjova.pal /p tako se moČe postięi da sve to radi brzo, dobro i efikasno ;) elem, onim uŽitavanjem iz configa se izbegava kopiranje env-a, a razdvojenim instaliranjem vgamax-a i uŽitavanjem fontova se izbegava neki bugię. dok nisam razdvojio ove dve stvari, i kod mene su se deźavale Žudne vragolije ;). (ranije sam ga instalirao iz autoexec-a) sliŽne probleme su imali joź neki odavde, ali ne znam da li prate temu. dakle, sa qemm 701, vgamax radi super!!
memory.mgr.511 aspasic,
### Kada uŽitam VGAMAX, QEMM mi se javi sa pitanjem terminate/reboot ### i pri tom se joź i zaglavi. (navodno je naiźao na invalid ### instruction) Probaj da staviź opciju /x, da bi se VGAMAX uŽitao u extended memory ASP
memory.mgr.512 wizard,
> Kada uŽitam VGAMAX, QEMM mi se javi sa pitanjem terminate/reboot > i pri tom se joź i zaglavi. (navodno je naiźao na invalid instruction) Meni VGAMAX uvek blokira kad ga uŽitam u gornju memoriju. QEMM je 6.03. Videęemo da li ęe sedmica neźto da promeni...
memory.mgr.513 v.nesic,
> dakle, sa qemm 701, vgamax radi super!! Radi, radi :)))))))))))))))))))))))))))))) P.S. Posle pola sata ukidanja sviŽeva po qemm ukonuo sam /e na vgamax-u i sve je proźlakalo :)))))
memory.mgr.514 nboskovic,
*> Meni VGAMAX uvek blokira kad ga uŽitam u gornju memoriju. *> QEMM je 6.03. To se i meni deźavalo dok nisam preźao na qemm 7.01. Od tada nema problema sa VGAMAX-om, jer ga lepo iz config.sys-a dignem gore sa installhigh i sve radi. Normalno, fontove uŽitam iz autoexec-a. (c) klap nikola
memory.mgr.515 isekulovic,
Koja je razlika izmedju 'volatile' i 'nonvolatile handle' kod EMS-a?
memory.mgr.516 bulaja,
Pravi mi problema QEMM 7.01. Naizgled sve radi Ok, ali prilikom softverskog reseta (bilo Ctrl-Alt-Del bilo programski jump) "zamrzne" se slika na ekranu i tako ostane. Sistem se ponovo digne, mogu cak i na slepo da kucam, ali ekran je potpuno zamrznut i tek hard reset pomaze. Pokusao sam i da izbacim sve rezidentno i QEMM opcije sveo samo na RAM, ali opet nikako nece da radi, dok je sa QEMM 6 radilo bez problema. Konfiguracija je: hardware 386DX/Trident VGA 9000, OS 4DOS/MS-DOS 5.0.
memory.mgr.517 v.nesic,
> Pravi mi problema QEMM 7.01. Naizgled sve radi Ok, ali prilikom > softverskog reseta (bilo Ctrl-Alt-Del bilo programski jump) "zamrzne" se > slika na ekranu i tako ostane. Sistem se ponovo digne, mogu cak i na > slepo da kucam, ali ekran je potpuno zamrznut i tek hard reset pomaze. > Pokusao sam i da izbacim sve rezidentno i QEMM opcije sveo samo na RAM, > ali opet nikako nece da radi, dok je sa QEMM 6 radilo bez problema. Probaj da iskljuŽiź traČenje rupa po ROM-u, inaŽe je default pa ga treba posebno naglasiti, recimo: device=c:\qemm\qemm386.sys ram nrh Tako¬e moČeź da startujeź program qsetup i iz njega odabereź opciju za trouble shooting qemm koja ti ukine sve źto se da ukinuti pa ti posle dodajeź jedno po jedno.
memory.mgr.518 tica,
Druźtvo imam problem sa QEMM 7.01. Imam 386 SX sa 2Mb RAM i QEMM radi sledece. - Blokira mi komp na : Device=c:░dos░ansi.sys - Kada sam izbacio ansi proźao je CONFIG.SYS i AUTOEXEC.BAT ali mi blokira komp na: ncd sf2 (Street Fighter 2) - Optimize blokira NCACHE /INSTALL, a i VSHIELD /LH Kako da sredim stvar ? Tica.
memory.mgr.519 ppekovic,
>> softverskog reseta (bilo Ctrl-Alt-Del bilo programski jump) "zamrzne" se >> slika na ekranu i tako ostane. Sistem se ponovo digne, mogu cak i na >> slepo da kucam, ali ekran je potpuno zamrznut i tek hard reset pomaze. I meni su se deźavale sliŽne stvari. Onda sam startovao SOR i naźao jednu poruku u kojoj se priŽa o nekim problemima sa QEMM-om. Tamo je dat i primer komdne linije za start qemm-a u config-u. Prepisao sam sve switch-eve i od tad je, Žuk, Žuk, sve proradilo kako valja. Nemam pojma Žemu koji switch sluČi i mrzi me da traČim sve dok radi kako treba. :) Evo linije: device=c:\qemm\qemm386.sys dbf:2 ram rom sh:n dma=64 vhi:n rf x=b000-bfff Ovo na kraju sam ja dodao jer imam i vga i hercules na maźini pa je bilo nekih problema. Paya
memory.mgr.520 milan,
> Konfiguracija je: hardware 386DX/Trident VGA 9000, OS 4DOS/MS-DOS 5.0. OboČavamo da prtljamo po QEMM-u ama nema dovoljno podataka. Poźalji config i autoexec pa ęemo reęi źta ne valja. Odokativno, zaudara da nisi dobro uradio exclusion checkings. Pl poz M
memory.mgr.521 cnenad,
Preneseno iz PC.PROG.3. ms.dos ĹĹĹ Veoma sam raspolozen da udjem u raspravu o tome koliko je ĹĹĹ dobar EMM jer smatram da vise nije tako los kao sto se prica ĹĹĹ i da memmaker sasvim lepo odradjuje svoj posao dok za QEMM ĹĹĹ uvek smatram da je alatka koja donosi dobitak u odredjenim ĹĹĹ slucajevima ali po cenu usporenja i jos ponecega. No, ne ĹĹĹ volim pausalne rasprave pa ovu poruku valja shvatiti samo kao ĹĹĹ poziv da se takvi slucajevi u kojima je memmaker veoma ili ĹĹĹ relativno lose odradio posao ovde prikazu ali dokumentovano i ĹĹĹ detaljno. Cini mi se da od toliko hvaljenog QEMM-a 7.01 ostaje samo h. Ako neko moze neka me razuveri. Jer pre nego sto sam ga stavio uradio sam optimizaciju sa MEMMAKER-om i imao sam slobodno 589 kb a posle instaliranja QEMM-a ostalo je slobodno 581 kb donje memorije. iz configa devicehigh C:\DOS\ANSI.SYS SHELL=C:\DOS\COMMAND.COM C:\DOS\ /p devicehigh dblspace iz autoexeca vshield LH SMARTDRV NCC /SET C:\NCC.PAR LH MOUSE Lh DOSKEY lh vshield1 navedni su programi koje zelim da ucita u gornju memoriju i ostavi sto vise donje memorije slobodno ali eto on napravi manje. Ali pored svega toga cini mi se da je racunar sad malcice sporiji nego pre QEMMA.
memory.mgr.522 kuki,
> Cini mi se da od toliko hvaljenog QEMM-a 7.01 ostaje samo h. > Ako neko moze neka me razuveri. Jer pre nego sto sam ga stavio evo, ja ęu da probam da te razuverim :))) > devicehigh C:\DOS\ANSI.SYS > SHELL=C:\DOS\COMMAND.COM C:\DOS\ /p > devicehigh dblspace prvo, izbaci ono devicehigh. ostavi samo device=c:\dos\ansi.sys shell=itd device=dblspace > vshield > LH SMARTDRV > NCC /SET C:\NCC.PAR > LH MOUSE > Lh DOSKEY > lh vshield1 ovde izbaci sve lh-ove, ostavi samo pozive programa vshield SMARTDRV NCC /SET C:\NCC.PAR MOUSE DOSKEY vshield1 i startuj optimize! Posle mi reci koliko si ram-a dobio :)) Pozdrav, Vladimir P.S. ne zaboravi da u prvu liniju configa staviź device=c:\qemm\qemm386.sys ram rom
memory.mgr.523 bulaja,
│device=c:\qemm\qemm386.sys dbf:2 ram rom sh:n dma=64 vhi:n rf └─── Radi!! :) (samo javlja da ne prepoznaje komandu rf al' nema veze:). Btw cemu sluzi onaj dosdata.sys? Sa njim dobijam nekih 5 Kb vise osnovne memorije (DOS se vise digne:), ali se u kombinaciji sa boot.sys ponasa jako cudno - prvo se pojavi boot.sys meni, kad izaberem opciju javi se poruka koju ispisuje dosdata.sys, a onda se opet vrati na boot.sys menu. Posle tog drugog izbroa, dalje radi Ok.
memory.mgr.524 cnenad,
ŁŁŁ ovde izbaci sve lh-ove, ostavi samo pozive programa ŁŁŁ vshield ... ŁŁŁ i startuj optimize! Posle mi reci koliko si ram-a dobio :)) Da, nisam to uradio kad sam startovao OPTIMIZE vec ostavio komande koje je stavio MEMMAKER i koje je onda normalno QEMM prepravio na svoje pa posle toga ostalo manje memorije. Ali malopre kad sam dosao na posao sacekalo me neprijatno iznenadjenje. Kad sam startovao racunar onaj fajl koji se ucitava iz prve linije CONFIG-a posle QEMMA (mislim da je DOSDATA.SYS) disk se vrteo, kao da ucitava nesto a nikako nije nastavljao dalje sa ucitavanjem. Juce je sve radilo OK. I jos nesto juce kad sam radio sa OPTIMIZE u procesu optimizacije je prijavljivao da je napravio slobodno 632 Kb, a kad se resetuje racunar ostalo je slobodno kao sto rekoh 581 kb. Zasto to ? Ali mnogo vaznije je da mi kazete sta se to dogodilo (ako znate) sa tim DOSDATA.SYS i zbog cega nije nastavljeno dizanje sistema pa da ako je nesto bezveze vratim QEMM na disk i od sada koristim njega.
memory.mgr.525 cnenad,
ŁŁŁ Btw cemu sluzi onaj dosdata.sys? Sa njim dobijam nekih 5 Kb ŁŁŁ vise osnovne Jos problema sa DOSDATA.SYS ?
memory.mgr.526 wizard,
> Ovo na kraju sam ja dodao jer imam i vga i hercules na maźini > pa je bilo nekih problema. Digresija - kako se snalaze Windows i/ili OS/2 sa dve kartice?
memory.mgr.527 tica,
Druźtvo sredio sam stvar: - Poizbacivao sam sve rezidentne programe iz CONFIG.SYS i AUTOEXEC.BAT. - Startovao OPTIMIZE sa opcijom za POWER OFF/ON testiranje. - Ubacio onu liniju "izgleda źaźavo ali meni QEMM radi fino." - On mi je dodao x=f000-f0ff st:m r:1 sve je proradilo sem NCACHE :(, pa sam presao na stari dobri SMARTDRV :). Tica. P.S. Ako neko zna kako da sredim NCACHE neka piźe. (posle NCACHE /INSTALL poŽne da źtuca tastatura i na kraju se blokira uz neizbeČno bip-bip.)
memory.mgr.528 dens,
>> P.S. Ako neko zna kako da sredim NCACHE neka piźe. >> (posle NCACHE /INSTALL poŽne da źtuca tastatura i na kraju se Koji ncache i koji dos ? Kod mene radi ncache2 iz NU7.0 zajedno sa qemm-om 6.03 pod DOS-om 6.0. Ako priŽate o QEMM7.01 onda... niźta :) Dejan :)
memory.mgr.529 npetrovic,
Ko je uspeo da na 286 sa 1 Mb RAM-a instalise visoku memoriju, neka mi pise... Pyc
memory.mgr.530 ppekovic,
>>> Ovo na kraju sam ja dodao jer imam i vga i hercules na maźini >>> pa je bilo nekih problema. >> >> Digresija - kako se snalaze Windows i/ili OS/2 sa dve kartice? Windows-i rade ali ne koriste moguęnosti dve kartice. U dos sesiji pod windows-om sve savrźeno radi. Pod OS/2 sam probao da stavim hercules kao drugi video podsistem, ali se niźta nije deźavalo, tj. nisam znao kako praktiŽno da ga iskoristim. Hercules uglavnom koristim u DOS-u za debug (listing na herulesu, izlaz na vga), za "pamęenje" podataka sa ekrana tako źto iskopiram vga ekran na hercules, zatim za testiranje programa (izgled ekrana) na herc. i sl. Na unix-u pustim jednog user-a na hercules, drugog na vga, ... divota. :) Paya
memory.mgr.531 ppekovic,
>> sve je proradilo sem NCACHE :(, pa sam presao na stari dobri SMARTDRV :). Kod mene je ncache2 pravio problema kada sam ga stavio da se startuje iz config-a sa install=... «im sam ga vratio u autoexec sve radi bez problema. Paya
memory.mgr.532 fancy,
ŮŢ> Ko je uspeo da na 286 sa 1 Mb RAM-a instalise visoku memoriju, neka mi ŮŢ> pise. Uspeo sam ja na Olivettiju u firmi, furam dos5 i HMA, a kombinacija je ubitaŽna - QRAM + HIMEM.SYS ! Ne pitaj niźta, poslaęu u ponedeljak config.sys i autoexec.bat... Posle viźesatnog experimentisanja, doźao sam do jedine moguęe konfiguracije, i to, Žini mi se prvo ide device=himem.sys, pa onda ono za qram... dos=high je sledeęi i tako to... U svakom sluŽaju, model je olivetti 290S, (286ica, na 20 MHz... Žini mi se) Fancy
memory.mgr.533 nikac,
Povodom rasprave oko memmaker-a i qemm 7.01... Memmaker je "uspeo" da mi na sistemu napravi negde oko 496kb osnovne memorije (skoro da je bilo bolje da ostavim cist DOS). Evo isprobao sam qemm 7.01 i imam slobodne osnovne memorije tacno 697kb (jeste da imam hercules, ali ipak :) Uglavnom, ne znam zasto neki kazu da qemm 7.01 ne valja, a dizu u nebesa memmaker. Ja nisam stekao utisak da stvari stoje bas tako...
memory.mgr.534 cnenad,
ŁŁŁ Uglavnom, ne znam zasto neki kazu da qemm 7.01 ne valja, a ŁŁŁ dizu u nebesa memmaker. Ja nisam stekao utisak da stvari ŁŁŁ stoje bas tako... Ne dizem u nebesa ni MEMMAKER niti QEMM ali mi se cini da nesto nije u redu sa QEMM. Pitam najvise zbog toga jer je kod mene ispisao da ucitava DOSDATA.SYS lampica od diska se palila ali on nije nastavljao da dize sistem. Fala bogu da cu pre da koristim ono sto ostavlja vise slobodne memorije. Ali cini mi se da e MICROSOFT polako ali sigurno postao ZAKON za sve. Najsigurniji, najpouzdaniji itd. (uostalom on je napravio DOS.) Ne tvrdim da je MEMMAKER bolji ali ne svidja mi se da koristim nesto sto nije zazivelo na racunaru vise od 24 sata a da nije pocelo da pravi probleme.
memory.mgr.535 nikac,
>■ Ne tvrdim da je MEMMAKER bolji ali ne svidja mi se da koristim >■ nesto sto nije zazivelo na racunaru vise od 24 sata a da nije >■ pocelo da pravi probleme. Pa i ja sam prvo tako mislio. Npr. meni se qemm 5.7, a bogami pomalo i 6.0 redovno pucali. Medjutim ja se nisam obeshrabrio, nabavio sam 6.03 koji se sasvim lepo radio, a 7.01 mi evo vec dve nedelje radi odlicno (cak su windows-i proradili) i nijednom mi nije pukao. Ustvari izgleda da sve zavisi od konfiguracije. Ipak definitivno sam izgubio poverenje u memmaker i microsoft-ove naredne memory.mgr-e kad mi se pod njim njihov rodjeni paket windows zaglavio (vise puta na raznim mestima).
memory.mgr.536 niklaus,
> Btw cemu sluzi onaj dosdata.sys? Sa njim dobijam nekih 5 Kb vise > osnovne memorije (DOS se vise digne:), ali se u kombinaciji sa > boot.sys ponasa jako cudno - prvo se pojavi boot.sys meni, kad > izaberem opciju javi se poruka koju ispisuje dosdata.sys, a onda > se opet vrati na boot.sys menu. Posle tog drugog izbroa, dalje > radi Ok. Otprilike kao źto si rekao - nekad beźe samo DOS=HIGH(,UMB) a sada je DOS=SkyHIGH. U stvari ispod kiźobrana (640kB) ostaje joź manji deo koji po potrebi (a to je sada Žeźęe) poziva ostatak iz HMA. Ovo bi trebalo da rezultira smanjenjem brzine... ): Ali neka kaŽamak mu njegov - bre sve je Žisto ispod amrela. (((: (:niklaus:)
memory.mgr.537 vlad,
> 6.03 koji se sasvim lepo radio, a 7.01 mi evo vec dve nedelje radi > odlicno (cak su windows-i proradili) i nijednom mi nije pukao. Iskustva su nam ista. Iako su starije verzije QEMM-a bile zaista "user friendly" ova je za koplje bolja. Prvi put sam samo udarao enter kroz celu instalaciju a da nisam morao da gledam ni źta ispisuje na ekranu. Probao sam ga na nekoliko 386 i svima je proradio bez greźke. Ponegde je trebalo ubaciti poneki "exception" ali je QEMM 7.01 i to sam odradio bez greźke.
memory.mgr.538 fancy,
Upravo sam instalirao QEMM 7.01, i rezultati su impresivni... Imam 634 kb slobodno ispod 640 .... M¬t... Nigde mi nema expanded memoarije, kao ni extended... Jednostavno javlja OKb available i za EMS i za XMS... Tristan neęe da mi radi, a to je veę katastrofa..:(((( InaŽe imam 8 Mb RAM-a... Evo slike sa lica mesta: Memory Summary: Type of Memory Total = Used + Free ---------------- ----------------- ----------------- ----------------- Conventional 655360 (640K) 5984 (6K) 649376 (634K) Upper 0 (0K) 0 (0K) 0 (0K) Adapter RAM/ROM 393216 (384K) 393216 (384K) 0 (0K) Extended (XMS) 7340032 (7168K) 7340032 (7168K) 0<─┐ (0K) ---------------- ----------------- ----------------- ----------│------ Total memory 8388608 (8192K) 7739232 (7558K) 649376 │(634K) │ Total under 1 MB 655360 (640K) 5984 (6K) 649376 │(634K) │ Press any key to continue . . . │ Total Expanded (EMS) 7602176 (7424K) │ Free Expanded (EMS) 0 (0K) <───- ZA▒TO ???!! Largest executable program size 649360 (634K) ═══════════ Largest free upper memory block 0 (0K) MS-DOS is resident in the high memory area. E, jedva Žekam odgovor :) (100% je neźto oŽigledno, ali ja sam veę too tired...) Fancy p.s. Ah da... u CONFIG.SYS -u mi stoji sledeęe: DEVICE=C:\QEMM\DOSDATA.SYS DEVICE=C:\QEMM\QEMM386.SYS RAM ST:M R:1 DEVICE=C:\QEMM\DOS-UP.SYS @C:\QEMM\DOS-UP.DAT DEVICE=C:\QEMM\LOADHI.SYS /R:1 C:\QEMM\QDPMI.SYS SWAPFILE=DPMI.SWP SWAPSIZE=1024 DEVICE=C:\QEMM\LOADHI.SYS /R:1 C:\QEMM\ST-DBL.SYS
memory.mgr.539 cnenad,
Covek mi danas dade instrukcije kako da lepo i najbolje uradim OPTIMIZACIJU sa QEMM (a poslusao sam i savete odavde da izabacim sve instrukcije LH dok se radi OPTIMIZE) i sve lepo prodje. Napravi slobodno 606272 Kb slobodno (da odlucio sam da ga vratim na racunar) a kad sam resetovao racunar prijavio je da ne moze da ucita ovaj red DEVICE=C:\QEMM\LOADHI.SYS /R:1 C:\QEMM\ST-DBL.SYS vec ga je ubacio u donju memoriju. Ima li neko ideju zasto je to napravio, i moze li to da se resi ?
memory.mgr.540 nboskovic,
*> DEVICE=C:\QEMM\LOADHI.SYS /R:1 C:\QEMM\ST-DBL.SYS A da probaź bez /R:1 veę da ga pustiź da on sam spakuje to gore gde ima mesta? (c) klap nikola
memory.mgr.541 milan,
Jedino źto moČemo je da ti źiljnemo naź config i auto (odnosno releventne delove jer su multiconfig) pa ako pomogne ... Koja je maźina, kakve su joj osobitosti? Nisi napisao! Ova je obiŽan 48633MHz sa 8MB RAM-a i karticom marke ¬ubre na TSENG Žipu TE4000 (monitor je NEC 3D al' to nije vaČno i disk je malo poveęi al' to valjda ne utiŽe). CONFIG.SYS [qemm] dos=high buffers=10 device=c:\q\dosdata.sys SET loadhidata=c:\q\loadhi.rf device=c:\q\qemm386.sys ram rom st:m rf device=c:\q\dos-up.sys @c:\q\dos-up.dat REM device=c:\d\d6supp\kbdbuf.sys 128 REM device=c:\q\loadhi.sys /rf c:\q\st-dbl.sys device=c:\q\loadhi.sys /RF c:\q\qdpmi.sys vm killswap REM device=c:\q\loadhi.sys /r:1 c:\d\ansi.sys REM device=c:\q\loadhi.sys /r:1 c:\nnansi\nnansi.com SHELL=c:\q\loadhi.com /RF c:\4dos\4dos.com c:\4dos @c:\4dos\4dos.ini /e:2000 /p REM stacks=20,256 stacks=0,0 AUTOEXEC.BAT @echo off cls prompt $P$g path c:\;..;c:\u;c:\a;c:\d;c:\w;c:\br;c:\b;c:\pck;c:\q;c:\n;c:\nd;d:\w4w;c:\pct;c:\n dw;e:\maplev\bin;e:\excel;e:\c\bin;C:\NC; SET bpath=;c:\br\macros SET bhelp=c:\br\help SET bfile=c:\br\state.rst SET bbackup=c:\br\backup SET bpackages=doc-txt,txt:wp 78;msg-txt:wp 65 SET bflags=-bi120k6l512Mprtu300z -mMB -mrestore -D101key SET btmp=c:\temp SET lib=e:\c\lib;e:\c\mfc\lib SET include=e:\c\include;e:\c\mfc\include SET helpfileS=e:\c\help\*.hlp SET init=e:\c\init SET tmp=e:\c SET maplelib=e:\maplev\lib SET nd=c:\nd SET symantec=c:\symantec SET nu=c:\n SET pkzip.cfg=c:\a SET temp=c:\temp SET pctools=c:\pct\data SET wmcaddir=e:\winmcad SET qdpmi=swapfile c:\q\qdpmi.swp 1024 adjclock a goto %config% :qemm REM loadhi /r:1 c:\exelink\exelink.com REM c:\u\fdform\fdread REM @c:\w\ad_wrap.com REM loadhi /r:2 c:\w\ad-dos.com alias /r c:\\4dos\aliases.lst setdos /l1 /u1 /m1 /a0 REM loadhi /r:2 c:\u\confmt.com s c:\q\loadhi /RF files +42 c:\q\loadhi /RF c:\d\share.exe REM loadhi /r:2 c:\u\gmouse\mouse c:\q\loadhi /RF c:\d\mouse /y c:\q\loadhi /RF c:\nnansi\nnansi.com d call fast REM qf201 /q REM diskopt /s3 /t15 REM loadhi /r:2 c:\u\screen\ansi.com fast c:\q\loadhi /RF super /ConfigFile=c:\pck\pckwik.ini c:\q\loadhi /RF pckkey /m3 /c+ REM ctty con REM pckscrn /ep /w+ /s:100 /x1 REM loadhi /r:2 c:\spkt\hyper386.exe c:6000 cw:2000 or:+ ok:+ orf kt:+ S REM loadhi /r:2 c:\spkt\hyperkey.exe or ok:+ REM c:\d\smartdrv.exe 6000 2000 c+ d+ e+ f+ REM call doskey REM loadhi /r:2 c:\nnansi\nnansi.com d REM ctty con goto end
memory.mgr.542 peacock,
#### E, jedva Žekam odgovor :) (100% je neźto oŽigledno, ali ja #### sam veę too tired...) QEMM od verzije 6.xx se ponaźa kao skretniŽar u memoriji, źta mu ko zatraČi, on daje i sve lepo radi. Vidi samo da li ti uopźte treba QDPMI.
memory.mgr.543 fancy,
ŮŢ> pomogne ... Koja je maźina, kakve su joj osobitosti? Nisi ŮŢ> napisao! Ova je obiŽan 48633MHz sa 8MB RAM-a i karticom marke ŮŢ> ¬ubre na TSENG Žipu TE4000 (monitor je NEC 3D al' to nije vaČno i Probaęu, pa ke vidivme :) Moja maźina je obiŽna... baź k'o tvoja, samo sa taŽno 5 puta manjim ;) diskom, i cirrus logic GD5422 karticom... ▒to se tiŽe ONOGA da nema XMS i EMS, provalio sam da se to doga¬a PO▒TO STARTUJEM TRISTAN (TRIST256) i poźto mi se javi poruka DIVIDE OVERFLOW..:(((( ▒a li je to u pitanju..? Od tog trenutka, available XMS i EMS se nulira!!!! Eni ajdias??? Fancy
memory.mgr.544 fancy,
ŮŢ> QEMM od verzije 6.xx se ponaźa kao skretniŽar u memoriji, źta ŮŢ> mu ko zatraČi, on daje i sve lepo radi. Vidi samo da li ti ŮŢ> uopźte treba QDPMI. Ma to znam... ok, skinul sam QD... ali no change... Kad startujem TRISTAN, javi mi DIVIDE OVERFLOW vrati se na prompt, i posle mem /c vidim da mi je available XMS = 0 kao i available EMS... (naravno,. isto to javlja i u MFT-u) :(( Fancy
memory.mgr.545 peacock,
#### Jednostavno javlja OKb available i za EMS i za XMS... Tristan #### neęe da mi radi, a to je veę katastrofa..:(((( Kako ne»e, kad radi :) Koliko ?
memory.mgr.546 milan,
> ▒to se tiŽe ONOGA da nema XMS i EMS, provalio sam da se to > doga¬a PO▒TO STARTUJEM TRISTAN (TRIST256) i poźto mi se javi > poruka DIVIDE OVERFLOW..:(((( > ▒a li je to u pitanju..? > Od tog trenutka, available XMS i EMS se nulira!!!! > Eni ajdias??? Aha! Sad' mi se Žini da sam ga "ufatio". TRISTAN preferira da mazne jedno 2M extended (ali obiŽne ne XMS memorije). To i stvara probleme jer ne koristi ni jedan od standardih protokola. Moguęe je da se kod tebe "napad" na taj memorijski sektor koji obavlja TRISTAN deźava baź preko adresnog prostora koji u nekoj obradi prekida uzima ta Žudna grafiŽka kartica, ili joź gore, neźto treęe koje "pogura" stvar. Tako TRISTAN ubije XMS handle, a time i EMS handle jer se EMS emulira preko XMS. Otuda i ta poruka. Naravno, ovo je pribliČan opis i ne pretendujem da sam ga taŽno "ufatio". Zato, za poŽetak probaj da eksperimentiźeź, da keźeru ne daź svu ostalu memoriju nego neźto "skromno", recimo 2-3 MB, pa pogledaj źta se deźava. Pl poz M
memory.mgr.547 cnenad,
ŁŁŁ A da probas bez /R:1 vec da ga pustis da on sam spakuje Probao sam isto prijavljuje CAN'T LOADHI ST-DBL.SYS. Sta sada ?
memory.mgr.548 fancy,
ŮŢ>#### Jednostavno javlja OKb available i za EMS i za XMS... Tristan ŮŢ>#### neęe da mi radi, a to je veę katastrofa..:(((( ŮŢ> Kako ne»e, kad radi :) Koliko ? Upravo otkrih - TRIST16 HO»E da radi, ALI TRIST256 javlja DIVIDE OVERFLOW... shit :((((( Fancy
memory.mgr.549 aspasic,
PovlaŽim sve pohvale u vezi MemMaker-a i sve kritike u vezi QEMM-a :) ASP
memory.mgr.550 fancy,
ŮŢ> poruka. Naravno, ovo je pribliČan opis i ne pretendujem da sam ŮŢ> ga taŽno "ufatio". Zato, za poŽetak probaj da eksperimentiźeź, ŮŢ> da keźeru ne daź svu ostalu memoriju nego neźto "skromno", recimo ŮŢ> 2-3 MB, pa pogledaj źta se deźava. Moraęemo da ga fatamo ponovo... Keźeru sam inaŽe davao 4Mb, pa sam spustio na 3... pa sam odvojio za tristan 2 Mb u LendToApps... i niźta... Usput, provalio sam da se tu negde sjebava grafika, jer VPIC neęe da radi u modovima 640x.. 800x.. i 1024x.. samo 320x200 :((((( Kad pustim konfiguraciju sa emm386 radi besprekorno... baź kao da je unutra qemm603 ;) Fancy
memory.mgr.551 nboskovic,
*> Probao sam isto prijavljuje CAN'T LOADHI ST-DBL.SYS. Sta *> sada ? Da li uŽitavaź neźto pre njega u gornju memoriju? Ako uŽitavaź onda probaj da staviź njega prvog pa onda ostale programe. Ako njega uŽitavaź prvog, e onda stvarno ne znam kako bi mogao da reźiź taj problem. (c) klap nikola
memory.mgr.552 peacock,
#### Kad pustim konfiguraciju sa emm386 radi besprekorno... baź #### kao da je unutra qemm603 ;) JuŽe sam komźiji hteo da prepakujem QEMM jer ponekad bez Stealtha daje koji bajt viźe. On ima neku Žudnu 386DX ploŽu, pa se QEMM zakucavao non stop, dok mu nisam rekao da potraČi sam regione koje treba iskljuŽiti. Kada je naźao źta treba da iskljuŽi, sve je proradilo kao sat. Izbaci sve QEMM opcije iz config.sys, pa kreni u custom optimize, trebalo bi da prodje.
memory.mgr.553 peacock,
#### Upravo otkrih - TRIST16 HO»E da radi, ALI TRIST256 javlja #### DIVIDE OVERFLOW... shit :((((( Verovatno te zeza kartica...
memory.mgr.557 cnenad,
ŁŁŁ Da li ucitavas nesto pre njega u gornju memoriju? Ako ŁŁŁ ucitavas evo ga config koji je napravio qemm posle setup-a i optimize-a: DEVICE=C:\QEMM\DOSDATA.SYS DEVICE=C:\QEMM\QEMM386.SYS RAM ROM ST:M R:1 DEVICE=C:\QEMM\DOS-UP.SYS @C:\QEMM\DOS-UP.DAT DEVICE=C:\QEMM\LOADHI.SYS /R:2 C:\QEMM\QDPMI.SYS SWAPFILE=DPMI.SWP ... SWAPSIZE=1024 BUFFERS=30,0 FILES=60 LASTDRIVE=E FCBS=4,0 BREAK=ON COUNTRY=049 DOS=UMB DOS=HIGH DEVICE=C:\QEMM\LOADHI.SYS /R:2 C:\DOS\ANSI.SYS SHELL=C:\QEMM\LOADHI.COM /R:2 C:\DOS\COMMAND.COM C:\DOS\ /E:1024 /p DEVICE=C:\QEMM\LOADHI.SYS /R:1 C:\QEMM\ST-DBL.SYS Probao sam bez paramtera, ne ide. Probao sam da pomerim i iznad linije za ANSI ne vredi.
memory.mgr.558 v.nesic,
> evo ga config koji je napravio qemm posle setup-a i optimize-a: > DEVICE=C:\QEMM\DOS-UP.SYS @C:\QEMM\DOS-UP.DAT ^^^^^^^^^^^^^^^^^^ Proveri ovo, moČda je zabrljano ──────┘
memory.mgr.559 bearboy,
> Ko je uspeo da na 286 sa 1 Mb RAM-a instalise visoku memoriju, > neka mi pise... Evo piźem ti :)
memory.mgr.560 nboskovic,
*> Probao sam bez paramtera, ne ide. Probao sam da pomerim i *> iznad linije za ANSI ne vredi. Stvarno viźe nemam ideja. MoČda je neko drugi imao takav problem i uspeo da ga reźi? Nego, źto se tiŽe ove linije iz tvog configa: *> SHELL=C:\QEMM\LOADHI.COM /R:2 C:\DOS\COMMAND.COM C:\DOS\ *> /E:1024 /p Jedan moj prijatelj je pokuźavao instalaciju , valjda PCT-a, ne znam koja verzija, i install program mu je konstantno prijavljivao da ne moČe da na¬e command.com sve dok nije sklonio ovo loadhi za njega. Ovo sam napisao ako se nekome desti takav problem da proba prvo sa ovm reźenjem. A sad pitanje povodom ovog dizanja command.com-a gore. Zar se to isto ne dobija sa dos=high? (c) klap nikola
memory.mgr.561 peacock,
#### DOS=UMB #### DOS=HIGH IskljuŽi prvo, ostavi drugo, pa optimize. Izgleda da i DOS i QEMM pokuźavaju da urade isto.
memory.mgr.562 npetrovic,
~~~ Evo pisem ti :) Posalji mi config & autoexec, ako te ne mrzi :) Pyc
memory.mgr.563 niklaus,
> DEVICE=C:░QEMM░LOADHI.SYS /R:1 C:░QEMM░ST-DBL.SYS > > vec ga je ubacio u donju memoriju. > Ima li neko ideju zasto je to napravio, i moze li to da se resi ? Poskidaj ovaj LOADHI zajedno sa sviŽem iz linije, pa resetuj. UŽitaęe ga ispod amrela. Startuj QSETUP (iz QEMM-ovog dira, naravno) i u njemu mu zadaj da optimizuje DBLSPACE.BIN, turajuęi ga kako valja u HIMEM. Ako se stvar ne bude promenila, problem je taj źto imaź ili premalo prostora u HMA, ili nedovoljno 'continous' HMA (potrebno je minimum, po mojo proceni, nekoh 50kB). (:niklaus:)
memory.mgr.564 niklaus,
> PovlaŽim sve pohvale u vezi MemMaker-a i sve kritike u vezi QEMM-a > :) A ja se nadovezujem sa jednom kritikom na konto QEMM (konkretnije QEMM-a 7.00 & 7.01). Evo źta mi se ne svi¬a. Svojevremeno, dok sam na makini imao QEMM 6.02, a kasnije i 6.03, pod Windowsima u DOS Promptu naredba MEM mi je prijavljivala za EMS viźe memorije nego źto je ima na ploŽi. ▒tos je bio u tome źto je logiŽki 'spajao' uobiŽajenu EMS sa Swap fajlom. Sada toga nema u DOS Prompt-u ):. Ovo nije samo iz kozmetiŽkih razloga, nego Win DOS Prompt je takvu EMS memoriju (EMS_normal+SWAP) stvarno i znao da iskoristi u bilo kom programu (priŽa se o Tristanu), tako źto je 'varao' da postoji tolika koli- Žina EMS-a kolika je. (:niklaus:)
memory.mgr.565 nboskovic,
*> programu (priŽa se o Tristanu), tako źto je 'varao' da postoji tolika *> koli- *> Žina EMS-a kolika je. U okviru tristana imas i fajl koji omogucava da tristan radi i pod win tako da ne moras da ides u dos da bi ga startovao. U okviru imena tog programa se pojavljuje jedno W ( valjda, nisam 100% siguran :)) pa probaj onda. Jedino sto tada moras da ukucavas svaki put sifre kad ga startujes :) (c) klap nikola
memory.mgr.566 cnenad,
ŁŁŁ Stvarno vise nemam ideja. Mozda je neko drugi imao takav ŁŁŁ problem i uspeo da ga resi? Imam ja, jer problem je resen. QEMM mora da se instalira sa ORIGINALNE diskete (barem kod mene). Sve je proradilo kako treba a evo kratkog "PRIOPCENJA" Total expanded mem. 3,538,944 (3.456 Kb) Free -------/----- 1,785,856 (1.744 Kb) Largest executable prg. 647,824 ( 633 Kb) Largest free upper mem. block 127,200 ( 124 Kb) Posle brda ucitanih programa u gornju memoriju, vise sam nego zadovoljan. A sad nesto drugo. Sta sve moze da se obrise od fajlova iz QEMM direktorijuma kao nepotrebno ?
memory.mgr.567 v.nesic,
> A sad pitanje povodom ovog dizanja command.com-a gore. Zar > se to isto ne dobija sa dos=high? Ne.
memory.mgr.568 drpr,
-> ne znam koja verzija, i install program mu je konstantno -> prijavljivao da ne moČe da na¬e command.com sve dok nije -> sklonio ovo loadhi za njega. Ja imam probleam sa 4dos-om koji je sliŽan. Kada u qsetupu definiźem da mi se ceo dos digne gore maźina mi prijavljuje ako ne moČ da na¬e command.com. To sam reźio time źto sam u qsetupu definisao da mi ne diČe ceo dos gore tj. sve sem commmand.com-a. cope
memory.mgr.569 cnenad,
Ljudi ovde nesto nije u redu. Eto javih da je sve OK kad opet problemi. Evo malopre dodjoh na posao, startovah masinu i opet je zaglavio na ucitavanju DOSDATA.SYS. Jedno tri puta sam resetovao masinu i nije hteo da se ucita sistem. Preskocim CONFIG i AUTOEXEC i ponovo startujem OPTIMIZE sa vrednostima koje sam juce postavio i snimio, sve je uradio. Medjutim opet nece da ucita gore ST-DBL.SYS. Jel ima neko ideje ? Evo ponovo autoexeca i configa: DEVICE=C:\QEMM\DOSDATA.SYS DEVICE=C:\QEMM\QEMM386.SYS RAM ROM ST:M R:1 DEVICE=C:\QEMM\DOS-UP.SYS @C:\QEMM\DOS-UP.DAT DEVICE=C:\QEMM\LOADHI.SYS /R:2 C:\QEMM\QDPMI.SYS SWAPFILE=DPMI.SWP SWAPSIZE=1024 BUFFERS=30,0 FILES=60 LASTDRIVE=E FCBS=4,0 BREAK=ON COUNTRY=049 DOS=UMB DOS=HIGH DEVICE=C:\QEMM\LOADHI.SYS /R:2 C:\DOS\ANSI.SYS SHELL=C:\QEMM\LOADHI.COM /R:2 C:\DOS\COMMAND.COM C:\DOS\ /E:1024 /p DEVICE=C:\QEMM\LOADHI.SYS /R:1 C:\QEMM\ST-DBL.SYS @ECHO OFF PATH C:;C:\DOS;C:\W31;C:\AL;C:\AL\NU70;C:\SYMANTEC;D:\A;D:\BAT;D:\BLINKER2;D:\DB4;D: \CL51\BIN;D:\NG; SMARTDRV (cuo sam da se SMARTDRV ucitava po DEFAULT u gornju memoriju) C:\QEMM\LOADHI /R:2 /LO VSHIELD /M/CHKHI/SWAP/LH NCC C:\NCC.PAR /SET SET TEMP=C:\W31\TEMP SET SYMANTEC=C:\SYMANTEC SET NU=C:\AL\NU70 SET INCLUDE=D:\CL51\INCLUDE SET LIB=D:\CL51\LIB SET PLL=D:\CL51\PLL SET CLIPPER=F40 C:\QEMM\LOADHI /R:2 DOSKEY LH MOUSE (linija je bila removana dok je radio OPTIMIZE pa sam posle dodao LH) C:\QEMM\LOADHI /R:2 VSHIELD1 PROMPT $P$G$_$T$_$D$_$ Vasa naredba: CLS 1 @ECHO ON
memory.mgr.570 peacock,
#### SWAPFILE=DPMI.SWP SWAPSIZE=1024 <--izbaci ovo #### DOS=UMB <---izbaci ovo #### DOS=HIGH #### DEVICE=C:░QEMM░LOADHI.SYS /R:2 C:░DOS░ANSI.SYS #### SHELL=C:░QEMM░LOADHI.COM /R:2 C:░DOS░COMMAND.COM C:░DOS░ #### /E:1024 /p DEVICE=C:░QEMM░LOADHI.SYS /R:1 C:░QEMM░ST-DBL.SYS #### #### SMARTDRV <---ovo uŽitaj na kraju #### C:░QEMM░LOADHI /R:2 /LO VSHIELD #### /M/CHKHI/SWAP/LH NCC C:░NCC.PAR /SET #### C:░QEMM░LOADHI /R:2 DOSKEY #### LH MOUSE (linija je bila removana dok je radio OPTIMIZE pa #### sam posle dodao LH) C:░QEMM░LOADHI /R:2 VSHIELD1 Izbaci jedan VSHILD, źto ęe ti obadva. Nije ti QEMM kriv, i da hoęe, nema gde da stavi tolike programe. Probaj bez keźa, ili ga uŽitaj poslednjeg. Skloni LH sa mausa, neka QEMM odradi sve.
memory.mgr.571 skerl,
│ Ja imam probleam sa 4dos-om koji je slican. Kada u qsetupu │ definisem da mi se ceo dos digne gore masina mi prijavljuje ako │ ne moz da nade command.com. To sam resio time sto sam u qsetupu └──── Za svaki slucaj proveri da nisi stavio samo Shell=c:\q\loadhi c:\4d0s\.... Ako jesi samo promeni loadhi u loadhi.com i sve ce proraditi. Bar je kod mene tako proradilo :) Pozdrav, Skerl.
memory.mgr.572 cnenad,
ŁŁŁ Izbaci jedan VSHILD, sto ce ti obadva. Nije ti QEMM kriv, i ŁŁŁ da hoce, nema gde da stavi tolike programe. Probaj bez kesa, ŁŁŁ Evo malopre dodjoh na posao, startovah masinu i opet je ŁŁŁ zaglavio na ucitavanju DOSDATA.SYS. Jedno tri puta sam ŁŁŁ resetovao masinu i nije hteo da ucita sistem. Samo je vrteo disk i ŁŁŁ nista. Moze li neko da razresi ovo. Jer kao sto rekoh j**** program koji radi manje od 24 sata na nekom racunaru ! Stvarno, nije mi jasno sta se dogadja sa tim DOSDATA.SYS-om. Ali kazem, uradio sam instalaciju sa ORIGINAL diskete i sve je proradilo. Lepo sam se zezao, resetovao racunar i sve je radilo. Jutros kad nije hteo da ucita ponovo sam uradio OPTIMIZE i sad radi (evo vec sam ga resetovao sto puta) a pitanje je da li ce sutra hteti da se digne sistem ponovo. ŁŁŁ#### SWAPFILE=DPMI.SWP SWAPSIZE=1024 <--izbaci ovo ŁŁŁ#### DOS=UMB <---izbaci ovo BTW, to je uradio QEMM posle OPTIMIZE ali cu da probam. ŁŁŁ da hoce, nema gde da stavi tolike programe. Probaj bez kesa, ŁŁŁ ili ga ucitaj poslednjeg. Skloni LH sa mausa, neka QEMM ŁŁŁ odradi sve. Sta cu da radim bez kesiranja, da odspavam po koju dok zavrsi posao ili se nesto ucita ? Za misa je bilo sklonjeno LH ali je bio removan pa je tek posle stavljeno LH i njega je ucitao gore.
memory.mgr.573 cnenad,
ŁŁŁ Moze li neko da razresi ovo. Jer kao sto rekoh j**** program ŁŁŁ koji radi manje od 24 sata na nekom racunaru ! E sad sam se iznervirao. Pokusavao sam jos jedno 10 puta da radim OPTIMIZE i uvek je prijavljivao neke bezveze poruke (mozda i nije - ne znam) i svaki put pravio razlicite rasporede i parametre. Medjutim sad stalno prijavljuje LARGEST UPPER MEM. BLOCK 0 BYTES. Otkucam MEM/C - i samo 4 - 5 fajlova ucitano a dole slobodno 632 Kb. Medjutim kod SET xxxx naredbi iz autoexeca prijavljuje ENVIROMENT OUT OF SPACE !? Najveca glupost je sledecea: invalid switch na naredbi iz config-a SHELL=C:\QEMM\LOADHI.COM /R:2 C:\COMMAND.COM C:\ /P (to je QEMM napravio) E pa ovako, masina je 386 DX 40 Mhz, 64 Kb CACHE sa 4 Mb rama. Da li neko moze da mi napise sta sve treba ispravno da uradim da bi pre svega sistem radio kako treba (to jest da pre svega ne zaglavljuje na ucitavanju) a potom i sve potrebne radnje za QSETUP i OPTIMIZE a da budu ucitani DBLSPACE, SMARTDRV, ANSI.SYS, VSHILED, DOSKEY, MOUSE (e da sad se setih za ovog pacova imam disketu oridjinale LOGITECH a ovo je MOUSE COM a ne SYS, da mozda bacim na disk MOSE.SYS ?). Unapred zahvalan eventualni buduci veliki MRZITELJ QEMM-a !
memory.mgr.574 v.nesic,
> E sad sam se iznervirao. Pokusavao sam jos jedno 10 puta da radim OPTIMIZE Be coll, nemoj da se nerviraź. Izbaci DOS=UMB. Sve źto uŽitavaź gore uŽitavaj sa QEMM-ovim loaderm. Startuj QSETUP i naredi da command.com ide dole. Ako keźiraź sa smartdrv uŽitaj ga gore, ne daj mu da sam prŽka. Mouse ne pravi probleme, i moj je logitech. Izbaci onog rezidentnog virusolovca (bar dok ne proradi). Ne daj optimize-u da sve radi sam. Obavezno proveravaj kako je rasporedio memoriju. Probaj da iskljuŽiź stealth za pojedine delove ROM-a.
memory.mgr.575 fancy,
ŮŢ> Jel ima neko ideje ? Kako da ne... Reźenje se nameęe samo po sebi - QEMM 6.03 Fancy p.s. it solved all my problems.
memory.mgr.576 vlad,
> E sad sam se iznervirao. Pokusavao sam jos jedno 10 puta da radim > OPTIMIZE i uvek je prijavljivao neke bezveze poruke (mozda i nije - > ne znam) i svaki put pravio razlicite rasporede i parametre. > Medjutim sad stalno prijavljuje LARGEST UPPER MEM. BLOCK 0 BYTES. Masine su nam identicne, a ja nemam nikakvih problema. Imao sam, doduse dok nisam bukvalno naterao QEMM da preispita sistem trazeci "exceptions". Nasao je sta mu je trebalo i sad radi bez problema.
memory.mgr.577 snemcev,
>> Shell=c:\q\loadhi c:\4d0s\.... A źto nazva direktorijum 4d0s, a ne 4dos? ▒tamparska greźka? :)
memory.mgr.578 mjova,
> Za svaki slucaj proveri da nisi stavio samo > Shell=c:\q\loadhi c:\4d0s\.... Ako jesi samo promeni ^ (jel to neźto novo? ;) za 4dos nije potrebno koristiti loadhi. 4dos se sam diČe, zato ga imam ;) (ili se radi o nekoj smeźnoj koliŽini bajtova)
memory.mgr.579 dens,
>> Otkucam MEM/C - i samo 4 - 5 fajlova ucitano a dole slobodno 632 Kb. >> Medjutim kod SET xxxx naredbi iz autoexeca prijavljuje ENVIROMENT OUT Pusti mem/c na miru. Pravuinformaciju ti daje samo loadhi bez parametara. Skini svuda lh i u configu devicehigh zameni sa device; poveęaj environment u shell komandi sa: /E:1024
memory.mgr.580 skerl,
│>> Shell=c:\q\loadhi c:\4d0s\.... │ │ A sto nazva direktorijum 4d0s, a ne 4dos? Stamparska greska? :) └───── Ako moze O umesto 0 (k'o sto neko rece u pc.prog) sto ne bi moglo i 0 umesto O ;> Pozdrav, Skerl.
memory.mgr.581 bearboy,
> ~~~ Evo pisem ti :) > > Posalji mi config & autoexec, ako te ne mrzi :) Ne mrzi me, ali su dotiŽni izbrisani pre 2 godine, otkako nemam 286, veę samo najbolje stvarŽice :)
memory.mgr.582 dens,
>> Reźenje se nameęe samo po sebi - QEMM 6.03 >> >> Fancy "...duboko si me razoŽarao..." ;) P.S. Probaj ponovo ....
memory.mgr.583 wizard,
Imam problem sa QEMM 7.01. Ponekad mi se taster DEL (sivi) ponaźa kao njegov (beli ;) ekvivalent sa numeriŽke tastature i umseto da briźe karakter na kome je kursor, on ispisuje decimalnu zapetu. Joź nisam izolovao ;) situacije i okolnosti pod kojima se to deźava, ali źaljem ovde jer moČda neko moČe i ovako da mi pomogne... BTW, novi QEMM mi nije dao ni bajt memorije viźe nego stari, pa smatram umesnim pitanje Žemu sluČe oni razni DOS-UP.SYS i sliŽni?
memory.mgr.584 fancy,
ŮŢ> "...duboko si me razoŽarao..." ;) Ah, primetio si..:) A tek źto sam sebe razoŽarao... mada... stvari su jednostavne: Kad sam skinuo stealth, sve je proradilo (osim Telemate-a pod Windows-ima) kako treba... i, u tom stanju memorijska slika mi je bila loźija nego sa 6.03... Sa 6.03 imam 623 K slobodno DOLE, i 74 K gore (148 K zauzeto...) Sa 7.01 imam 634 K ----- II ----- 56 K -II- (dakle, iste stvari uŽitane i u 1. i u 2. konfiguraciji...) Buduęi da mi je 18 k gore znaŽajnije nego 11 k dole, izbor je jasan. ŮŢ> P.S. Probaj ponovo .... MoČda, ali ne sa 7.01... Usput, stavio sam Manifest 2.0 iz novog paketa, tako da nije sve tako crno... Novi mani je sjajan :) Fancy
memory.mgr.585 peacock,
#### Imam problem sa QEMM 7.01. Ponekad mi se taster DEL (sivi) #### ponaźa kao njegov (beli ;) ekvivalent sa numeriŽke tastature #### i umseto da briźe karakter na kome je kursor, on ispisuje #### decimalnu zapetu. Dodaj u QEMM liniju IA. MoČda se ne slaČu najbolje QEMM i keź. #### BTW, novi QEMM mi nije dao ni bajt memorije viźe nego stari, E, ovo je stvarno Žudno...
memory.mgr.586 dr.grba,
>> A źto nazva direktorijum 4d0s, a ne 4dos? ▒tamparska greźka? :) T0 5E D0GADJA KAD NE PAZ1M0 (((8
memory.mgr.587 vlad,
> BTW, novi QEMM mi nije dao ni bajt memorije viźe nego stari, pa > smatram umesnim pitanje Žemu sluČe oni razni DOS-UP.SYS i sliŽni? U vezi sa ovim: Zna li neko ima li svrhe DOS-UP kada se koristi 4DOS? On se ionako sam smesti na najbolje moguęe mesto. Nisam primetio ni neko poboljźanje u iskoriźęenju memorije sa STEALTH-DBLSPACE. Sve u svemu, ni meni 7.01 nije dao viźe memorije ali imam utisak da ju je malo bolje (Žitaj - opreznije) rasporedio.
memory.mgr.588 milan,
> MoČda, ali ne sa 7.01... Usput, stavio sam Manifest 2.0 iz novog > paketa, tako da nije sve tako crno... Novi mani je sjajan :) Na kraju ęeź da me nateraź da te ubedim da 7.01 radi. ;) OŽigledno nisi dobro uradio razne exclusions. Pl poz M
memory.mgr.589 cnenad,
ŁŁŁ Skini svuda lh i u configu devicehigh zameni sa device; ŁŁŁ povecaj environment u shell komandi sa: /E:1024 Da, glupi QEMM nije znao da to treba da se strpa tamo. :( Ali nije mi jasno zasto je prijavljivao DOS na ovu naredbu koju je stavio QEMM , INVALID SWITCH. SHELL=C:\QEMM\LOADHI.COM /R:2 C:\COMMAND.COM C:\ /P I tako ostavih racunar do juce ujutro kad sam dosao na posao. I kad sam startovao masinu opet standardna pojava, sistem ne nastavlja ucitavanje kad se ispise linija DOSDATA.SYS koja je inace prva u CONFIG.SYS-u (bila) Mislim da sam vec jedno 4-5 puta imao slucaj da se tu zaglavljuje i stalno Vas pitao u vezi toga, a to je najvaznija stvar. Kad ste vec toliki poznavaoci QEMM-a onda mi lepo objasnite zasta to sluzi i da li je potrebno da uopste CUCI u CONFIG.SYS-u ? Jer sta vredi dalje petljanje sa QEMM kad samo jedan dan radi a onda zaglavljuje i to na istom mestu i pod istim simptomima. Ispise liniju na ekranu DEVICE=C:\QEMM\DOSDATA.SYS i zaglavi, u stvari vrti disk ali ne nastavlja da dalje ucitava. Dakle ?