PCHARD.3

29 Jun 1993 - 30 Apr 1994

Topics

 1. maticne.ploce (570)
 2. dodaci (188)
 3. diskovi (1074)
 4. video.kartice (837)
 5. matricni (336)
 6. laseri (318)
 7. mreze (54)
 8. kvarovi (457)
 9. nabavka (239)
 10. benchmark (151)
 11. razno (776)

Messages - laseri

laseri.1 bulaja,
Kako da na HP LaserJet-u (IIIp, al to valjda nije bitno:) dobijem YU slova, po YUSCII rasporedu. Znaci treba mi bilo kakav font po YUSCII-ju tako da mogu da ga download-ujem u stampac i onda sve sto stampam (obicni text fajlovi) ima YU slova. Moze li se to? :)
laseri.2 jtitov,
> kakav font po YUSCII-ju tako da mogu da ga download-ujem > YU slova. Moze li se to? :) U ovoj novoj savemenoj tehnici (Win+ttf+...) ne znam kako bi isao download, ali po starom sistemu kada su programi bas slali fontove u stampac, to bi bilo ovako: nabavis *.sfp font sa rasporedom slova po zelji (za laser, nije bitan koji) i odgovarajuci program SAMO za slanje u stampac. Zatim iz odgovarajuceg programa (valjda clipper-programa he,he) se posalje odgovarajuci kod koji aktivira doticni font (moze ih biti vise, zavisi od memorije stampaca) i udri stampu. Mislim da su korisni programcici isli uz Fontware paket (program za 'izradu i ugradnju' fontova u razne dos-text-procesore).
laseri.3 dejanr,
Istraživanja pokazuju da će 60% postojećih kolor štampača i 38% korisnika koji trenutno nemaju štampač u sledeća 24 meseca preći na sledeću generaciju (laserskih?) kolor printera. NOVOSTI/microb 4.623.
laseri.4 predrag,
>> Istrazivanja pokazuju da ce 60% postojecih kolor stampaca >> i 38% korisnika koji trenutno nemaju stampac u sledeca 24 >> meseca preci na sledecu generaciju (laserskih?) kolor >> printera. NOVOSTI/microb 4.623. Ja sam bio pokupio onaj fajl u konferenciji novosti koji si ti preneo da je HP poceo da prodaje laserski kolor stampac za 1700 $. Tu mi nije jasno sto se pominje da je to laserski stampac jer spominje se i da ima 100 i kusur dizni ?? Zar to nije bubble jet stamapac koji pljucka mastilo a ne laserski.? Ako nesto vise znas o tom stamapacu ili nekom slicnom napisi cemu sluzi laser u tim stampacima. pp od: Predraga
laseri.5 demil,
DE> Kako da na HP LaserJet-u (IIIp, al to valjda nije bitno:) DE> dobijem YU slova, po YUSCII rasporedu. Znaci treba mi bilo DE> kakav font po YUSCII-ju tako da mogu da ga download-ujem Imaš sve što ti treba u mail-u, što bi rek'o Dejanr. Demil
laseri.6 dejanr,
Dodatak za lakše štampanje nalepnica i koverata na LaserJet štampačima. NOVOSTI/microb 4.770.
laseri.7 dejanr,
PostScript Level 2. NOVOSTI/microb 4.776.
laseri.8 haevorn,
Yo! Na pretposlednjoj strani junskog MMikra ima reklama za HP LaserJet 4L. Kaže da ima 300dpi(RET), 35fontova, ne znam koliko ppm, itd. Najlepše (ako nije štamparska greška) je što košta oko 1600 DM. Da li zna neko nešto konkretnije o ovom laseru? HAEVORN v.b.
laseri.9 zormi,
* HP LaserJet 4L. Kaže da ima 300dpi(RET), 35fontova, ne znam koliko ppm, * itd. Najlepše (ako nije štamparska greška) je što košta oko 1600 DM. * Da li zna neko nešto konkretnije o ovom laseru? Nije štamparska greška, zaista je jeftin. Moj kolega ga video na sajmu Compudex na Taiwanu. Ima i nekakvo automatsko uključivanje/isključivanje. Ne znam druge detalje.
laseri.10 jtitov,
> HP LaserJet 4L. Kaze da ima 300dpi(RET), 35fontova, ne znam koliko ppm, > itd. Najlepse (ako nije stamparska greska) je sto kosta oko 1600 DM. Nije stamparska greska, stvarno je mnogo jeftiniji od prave IV, ali i pored fontova (da li imaju yu kuke? naravno ne ;)) manje brzine (oko 5 strana/min) ne vidim apsolutno nikakv razlog pojavi tog modela. Najosnovnije je da mu je rezolucija 300dpi i time je prica zavrsena. 300dpi+ret ima i HP IIIp i kosta oko $700+cenkanje na americkom kontinentu.
laseri.11 dikla,
> * itd. Najlepse (ako nije stamparska greska) je sto kosta oko 1600 > DM. * Da li zna neko nesto konkretnije o ovom laseru? > > Nije stamparska greska, zaista je jeftin. Moj kolega ga video na sajmu > Compudex na Taiwanu. Ima i nekakvo automatsko > ukljucivanje/iskljucivanje. Ne znam druge detalje. Mislim da o njemu ima nesto opsirnije u NOVOSTI.3 7.9 zkehler
laseri.12 dgrbic,
:: Najosnovnije je da mu je rezolucija 300dpi i time je :: prica zavrsena. 300dpi+ret ima i HP IIIp i kosta oko :: $700+cenkanje na americkom kontinentu. S obzirom da je preporučena cena LJ4L oko $850, za očekivati je da je on tu upravo da zameni pomenuti LJIIIp, a i njegova cena će na ulici biti sigurno niža od pomenute. Ono što je interesantno kod 4L je "brzi start", treba mu dosta manje vremena za zagrevanje nego ostalim laserima, a takođe i štednja tonera, pri čemu se dobija malo bleđa slika, što je za mnoge primene sasvim O.K. Inače, u ovim letnjim Računarima ima nešto malo o ovom štampaču.
laseri.13 kenza,
(;> HP LaserJet 4L. Kaze da ima 300dpi(RET), 35fontova, ne znam (;> koliko ppm, itd. Najlepse (ako nije stamparska greska) je (;> sto kosta oko 1600 DM. U Racunarima pise da kosta 849 $, znaci da nije greska, a to je jos manje od 1600 dem :))))
laseri.14 robert,
>> HP LaserJet 4L. Kaže da ima 300dpi(RET), 35fontova, ne znam koliko >> ppm, >> Da li zna neko nešto konkretnije o ovom laseru? Evo šta piše u junskom CHIP-u gde je ovaj štampač testiran: brzina: 4 ppm rezolucija: 300x300 dpi emulacije: PCL 5e, HP/GL-2, PJL skalabilni fontovi: 8 fontova u 26 profila memorija: 1M standardno, 2M max. interfejs: Bi-Tronics, paralelni uvlačenje papira: automatsko/manuelno kapacitet: 1 slot za 100 listova dimenzije (šxvxd): 36.2 x 16.4 x 35.3 težina: 7kg trajanje tonera: 3000 strana trajanje valjka: 3000 strana troškovi štampanja: 6.4 feniga po strani; 3.2 u Economy modu drajveri/softver: HP Explorer, Win i DOS drajveri garancija: 12 meseci Kažu da je velika mana to što sa tonerom mora da se menja i valjak ali se nadaju da će se pojaviti neko ko radi punjenje tonera. U testu se pokazalo da štampa nešto brže nego što je ovde napisano. Naime, tekst štampa 3.1 ppm a grafiku 1.05 ppm. Inače CHIP mu je od mogućih 100 poena dao 70.
laseri.15 zkehler,
Ŕ Na pretposlednjoj strani junskog MMikra ima reklama za Ŕ HP LaserJet 4L. Kaže da ima 300dpi(RET), 35fontova, ne znam Ŕ koliko ppm, itd. Najlepše (ako nije štamparska greška) je što Ŕ košta oko 1600 DM. Da li zna neko nešto konkretnije o ovom Ŕ laseru? LJ 4L: * 300dpi, 4 strane u minutu; * 1MB RAM, proširivo do 2MB; tehnika kojom se sadržaj strane komprimuje pri obradi, pa je efektivni kapacitet memorije dvostruko veći; * ima znake naše latinice po CP 852 rasporedu; * ekološki toner (reciklabilan skoro u potpunosti), drastično smanjena potrošnja električne energije; * u stand-by modu pod napajanjem je samo memorija i deo kontrolne elektronike, pa se štampač uključi tek kada na paralelnom portu oseti signal; * po veličini manji od EPSON-a LQ-570, skoro duplo manji od HP LJ IIIP; * cena: ispod 1,900 DEM, ima u ComTradu. * Uskoro: za neznatno više para LJ 4LM, Post Script verzija. Za opširniju priču pogledaj najavu koju sam u NOVOSTI preneo iz Hewlett Packard foruma na Compuserve-u, poruka 7.9 (čini mi se). ZK
laseri.16 dikla,
> brzina: 4 ppm > rezolucija: 300x300 dpi > emulacije: PCL 5e, HP/GL-2, PJL > skalabilni fontovi: 8 fontova u 26 profila > memorija: 1M standardno, 2M max. > interfejs: Bi-Tronics, paralelni > uvlacenje papira: automatsko/manuelno > kapacitet: 1 slot za 100 listova > dimenzije (sxvxd): 36.2 x 16.4 x 35.3 > tezina: 7kg > trajanje tonera: 3000 strana > trajanje valjka: 3000 strana > troskovi stampanja: 6.4 feniga po strani; 3.2 u Economy modu > drajveri/softver: HP Explorer, Win i DOS drajveri > garancija: 12 meseci Po ovome je ispod cak i IIp !!!
laseri.17 bojans,
>> * Uskoro: za neznatno više para LJ 4LM, Post Script verzija. Baš se nešto pitam da li ima smisla opredeliti se za Post Script uz ovakav štampač (inače jedan veoma simpatičan i poželjan proizvod). To me, pomalo, podseća na situaciju kao kada bismo Jugu ugradili elektronski kontrolisano aktivno ogibljenje, servo upravljač i ABS kočnice, a zadržali motor od 45 KS. Razlozi zbog kojih bi se neko odlučio za kupovinu PS štampača bi, na primer, mogli da budu: velike mogućnosti samog jezika, čime se rasterećuje računar i, indirektno, povećava brzina štampe; potpuna kompatibilnost probnog otiska sa eventualnim budućim otiskom na nekoj visokorazlučivoj (nepatvorena hrvaščina, zar ne :))) izlaznoj jedinici; neki složeni i sofisticirani grafički poslovi koje Post Script *može* a recimo PCL *ne može* da reši. Što se brzine tiče, pitanje je veoma diskutabilno. Kod Post Script štampača se, dakle, pojedini poslovi prepuštaju interpreteru u samom štampaču. Da li je ova kombinacija hardvera i softvera moćnija od recimo Corel Draw!-a i 486DX2/66 koji će u slučaju PCL štampača odraditi isti posao? Mislim da je koncept Laser Mastera što se Post Scripta tiče znatno fleksibilniji (mislim na WinJet i WinPinter 800). Emulator P. Scripta se u, njihovom slučaju, oslanja na resurse samog računara po principu brži računar - brže štampanje, za razlika od pravih PS štampača gde ovo ne važi. Stoji i sledeći argument u korist Post Scripta. Mnogi kvalitetni programi koji potiču sa Mac-a ka na pr. Quark Xpress, Adobe Illustrator ili Adobe Photo Shop oslanjaju se na Post Script u toj meri da neke mogućnosti jednostavno ne rade na PCL štampačima. Sreća je što su autori Corela praktično emulirali sve bitnije stvari, u verziji 4 čak i kolor separaciju. Da se vratim na sam početak. Dakle, Post Script je lepa i moćna stvar, ali ne na rezoluciji 300 dpi. Post Script je, ipak, napravljen za profesionalnu grafičku pripremu, a ona jednostavno *zahteva* veću rezoluciju. Mislim da kupovina HPLJ 4LM nije dobra investicija, za razliku od HPLJ 4L koji je trenutno čini mi se najpoželjniji bazni štampač.
laseri.18 robert,
>> Po ovome je ispod cak i IIp !!! Pa dobro, ne zove se džabe "light". Nego Zoran Kehler je napomenuo (što sam ja zaboravio) da je ovaj štampač u stvari ekološki štampač pa ne opterećuje prirodu toliko i štedi energiju itd. što je na zapadu veoma važna stvar. Ovde se na to ionako nikad ne gleda...
laseri.19 nikac,
>■ Po ovome je ispod cak i IIp !!! Koliko para, toliko i muzike. Pozdrav, -=Nikac=-
laseri.20 vpopovic,
> greska) je sto kosta oko 1600 DM. Da li zna neko nesto > konkretnije o ovom laseru? S obzirom na cenu kupio bi odmah. A stvarno i kupujem polovni laser. Na telefon 412-592
laseri.21 dejanr,
Kako amerikanci recikliraju tonere za laser. NOVOSTI/microb 4.796.
laseri.22 dgrbic,
:: Što se brzine tiče, pitanje je veoma diskutabilno. Kod :: Post Script štampača se, dakle, pojedini poslovi :: prepuštaju interpreteru u samom štampaču. Da li je ova :: kombinacija hardvera i softvera moćnija od recimo Corel :: Draw!-a i 486DX2/66 koji će u slučaju PCL štampača :: odraditi isti posao? Pa možda i jeste, jer kolko se sećam, 4ML ima neki RISC procesor (valjda Intel 960), za razliku od 4L koji ima Motorolu 68000. Promena procesora je uvedena verovatno da bi se povećala brzina obrade (što je za PostScript potrebno).
laseri.23 mazi,
<O-O> Intel 960), za razliku od 4L koji ima Motorolu 68000. <O-O> Promena procesora je uvedena verovatno da bi se povećala <O-O> brzina obrade (što Pa čoveče, ne da radi brže, nego ubija. Kad sam prvi put čuo šta su metnuli, krstio sam se :)) Inače, čini mi se da je i860 na 25MHz. Ivan.
laseri.24 haevorn,
// Po ovome je ispod cak i IIp !!! ...98,99,100 (uh, kako kažu: kad se iznerviraš prvo izbroj do deset. Bio sam veoma iznerviran.) Naravno da nije ispod IIp. Nije ni ispod IIIp, ali jeste ispod 4 i zato se zove 4L. Da ne bi detaljisali, pročitaj NOVOSTI 8.9, mada ti je dovoljno da pročitaš i ono što si "kvotovao". (Možda nisi koristio MNP, pa je bilo đubreta u podacima koje si dobio, ako je tako, sorry) HAEVORN v.b.
laseri.25 dikla,
> ...98,99,100 (uh, kako kazu: kad se iznerviras prvo izbroj do deset. > Bio sam veoma iznerviran.) Mora da si bio jako iznervran dok si brojao do 100, ja obicno brojim do 10....:) > Naravno da nije ispod IIp. Nije ni ispod IIIp, ali jeste ispod 4 i > zato se zove 4L. Da ne bi detaljisali, procitaj NOVOSTI 8.9, mada ti > je dovoljno da procitas i ono sto si "kvotovao". (Mozda nisi koristio > MNP, pa je bilo dubreta u podacima koje si dobio, ako je tako, sorry) Ono na cega sam mislio kad sam to rekao je , brzina, memorija (prosirivost) i broj kopija jednim punjenjem tonera ! Nisam se upustao u ostale teh. detalje i nemam nameru, 4L nemam nameru da kupujem, sasvim me lepo sluzio IIp. MNP ne koristim, softverski mrzim, hardverski nemam, radim na 1200 i od skoro koristim SOR te poruke ne citam i ne pisem on-line ! Pozdrav
laseri.26 spale,
Da li se uz Laserjet IIIp dobija neka disketa sa drajverima? Potreban mi je drajver za Windows 3.1, jer mi onaj iz windowsa EE pravi neke probleme. Ja koristim tuđ printer i uzeo sam ga samo sa uputstvima, a čovek od od koga sam ga pozajmio nije tu da ga pitam da li ima disketu. :( Ako neko ima drajvere, molio bih ga da mi se javi, prilično je hitno. Nikola
laseri.27 haevorn,
// Mora da si bio jako iznervran dok si brojao do 100, ja obicno // brojim do 10....:) Jesam, (that was the point), ali možda je to bilo i od vrućine. // Ono na cega sam mislio kad sam to rekao je , brzina, memorija (prosirivost) // i broj kopija jednim punjenjem tonera ! brzina je zvanično ista (4ppm), mada je po testu junskog BYTEa 4L malo sporiji od obične Dvojke (8ppm). ==== ------ ------ ==== memorija je 1Mb ali pošto se podaci komprimuju ima je bar 1.5, ako ne i 2Mb, inače proširiv je za još jedan Mb. Koliko znam IIp dolazi (je dolazio) sa 512Kb fabrički. Za broj kopija: ne znam koliko izvlači IIp, ali 4L ima Econo mod, tj. štampa svaku drugu tačku (valjda), uglavnom štedi toner. Nešto kao "Draft" na 'pincima'. // Nisam se upustao u ostale teh. detalje i nemam nameru, 4L nemam nameru // da kupujem, sasvim me lepo sluzio IIp. Naravno, ni ne kažem ja da treba da ga kupiš, pogotovu ne ako te IIp još služi. Samo naglašavam da se ovaj laserčić pojavljuje sa (skoro) istim mogućnostima kao i starija braća, po duplo nižoj ceni! Znači laseri ipak nisu tako skupi i posebni (kako su pokušavali da nas ubede ranijih godina) i uskoro će svaki blentavi američki PrCijevac imati jedno laserče na stolu. Nekad se znalo: laser je za klase, 'pinac' je za mase. Sa' će to polako početi da se menja... (nažalost?) HAVORN v.b.
laseri.28 vlad,
-> Da li se uz Laserjet IIIp dobija neka disketa sa drajverima? Ja nisam dobio ni jednu disketu uz HPIIIp, a dobio sam sve ostalo (MR Systems). Ni u jednom od uputstava ne pise da drajveri spadaju u standardnu opremu. Pametan je Packard, znaju oni da svako ko drzi do svog programa daje uz njega i drajver za HP stampace. B)
laseri.29 draganm,
*> memorija je 1Mb ali posto se podaci komprimuju ima je bar 1.5, *> ako ne i 2Mb, inace prosiriv je za jos jedan Mb. Koliko znam *> IIp dolazi (je dolazio) sa 512Kb fabricki. Koliko ja vidim jedina razlika izmedju 4L i 3P je u 'ekonomskom' rezimu i prosirivosti (3P moze da se prosiri do 5Mb).
laseri.30 draganm,
*> Ja nisam dobio ni jednu disketu uz HPIIIp, a dobio sam sve *> ostalo (MR Systems). Ni u jednom od uputstava ne pise da *> drajveri spadaju u standardnu opremu. Trebao si da dobijes jednu disketu sa HP screen programom.
laseri.31 dikla,
> Trebao si da dobijes jednu disketu sa HP screen programom. A to bolje i ne koristiti, bolji je pizzaz plus !
laseri.32 dikla,
> memorija je 1Mb ali posto se podaci komprimuju ima je bar 1.5, > ako ne i 2Mb, inace prosiriv je za jos jedan Mb. Koliko znam IIp > dolazi (je dolazio) sa 512Kb fabricki. Da, to mu je default, s tim da je prosiriv (ako se dobro secam) na 4 Mb... > Za broj kopija: ne znam koliko izvlaci IIp, ali 4L ima Econo mod, > tj. stampa svaku drugu tacku (valjda), uglavnom stedi toner. Nesto kao > "Draft" na 'pincima'. Zavisi, svojevremeno sam merio brzinu i mislim da je tu negde oko 4 minute, sa ASCII tekstom, sa kombinacijom grafike vreme se drasticno produzava. Recimo kada pustim nesto iz AutoCad-a, printanje jedne strane traje i po 10 minuta, verovarno zbog vektorske grafike (?). > jedno laserce na stolu. Nekad se znalo: laser je za klase, 'pinac' je ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ > za mase. Sa' ce to polako poceti da se menja... (nazalost?) ~~~~~~~~~~ Ovo mi se svidja...:)
laseri.33 spale,
>> Pametan je Packard, znaju oni da svako ko drzi do svog >> programa daje uz njega i drajver za HP stampace. B) Ma znam ja to, ali mi se čini da je drajver iz WinEE bagovit, probao sam da instaliram windowse sa različitih disketa i na tri računara, i svaki put isto. Ajde ako neko koristi winEE i laserjet IIIp, neka kaže da li mu radi kako treba. Please! :( Nikola
laseri.34 dejanr,
HP LaserJet 4ML, najnoviji HP-ov model. To je zapravo LJ4L, ali sa PostScript-om. NOVOSTI/microb 4.806.
laseri.35 zkehler,
Ŕ Ma znam ja to, ali mi se čini da je drajver iz WinEE bagovit, Ako je WinEE drajver bagovit, instaliraj drajver iz neke druge sveže verzije (iz Windows for Workgroups, na primer). To je pomoglo kod mene. ZK
laseri.36 dejanr,
Sećam se da smo pre nekog vremena imali "problemčić" sa LaserJet IV driverom za Windows, tj. okačili neki driver pa je ispalo da smo takav već imali. Kolega je skinuo sa stranog BBS-a LaserJet driver datiran 30. aprila 1993. Evo uz poruku readme fajla koji ide uz njega. Ako može neko ko ima LJ4 da pogleda da li je to nešto novije od onoga u direktorijumu, pa da šaljemo ako treba i da brišemo ako ne treba. readme.txt
laseri.37 oldtimer,
> Kolega je skinuo sa stranog BBS-a LaserJet driver datiran 30. aprila > 1993. Evo uz poruku readme fajla koji ide uz njega. Ako može neko > ko ima LJ4 da pogleda da li je to nešto novije od onoga u direktorijumu, > pa da šaljemo ako treba i da brišemo ako ne treba. Itekako je noviji. Prethodni je iz novembra prošle godine i nije baš... Šaljite, šaljite B) B)Miša
laseri.38 spale,
>> Ako je WinEE drajver bagovit, instaliraj drajver iz neke >> druge sveže verzije (iz Windows for Workgroups, na primer). >> To je pomoglo kod mene. Iskopirao drajver iz 'običnog' windowsa, preimenovao ga, instalirao i radi ko sat (za sada ;) Nikola
laseri.39 draganm,
*> A to bolje i ne koristiti, bolji je pizzaz plus ! Imas li ga ?
laseri.40 haevorn,
Hrvatski časopis "Bug" u junskom broju testira WinJet kartice za povećanje ispisa na HP štampačima. WinJet800 za HPIII i WinJet1200 za HP4. Prva navodno povećava razoluciju na 800, a druga na 1200dpi. Da li je stvarno tako: SLIKE.ZIP sadrži dve .GIF sličice skenirane iz časopisa (HP ScanJet IIp), (prilično dobro uskenirano). Peti (LMU1200) štampač je Appleov true-1200 laser. HAEVORN v.b. slike.zip
laseri.41 haevorn,
// Da, to mu je default, s tim da je prosiriv (ako se dobro secam) // na 4 Mb... Pa ako ovde dodaš još 1Mb imaš ukupno 2Mb, kad se to komprimuje - eto ti 4Mb // Zavisi, svojevremeno sam merio brzinu i mislim da je tu negde oko // 4 minute, sa ASCII tekstom, sa kombinacijom grafike vreme se drasticno // produzava. Recimo kada pustim nesto iz AutoCad-a, printanje jedne // strane traje i po 10 minuta, verovarno zbog vektorske grafike (?). Samo tekst se izbacuje prilično brzo, zavisi od komplikovanosti, ali teško da traje 4min. To što iz AC-a traje 10 minuta zavisi najviše od sporog Centronicsa i sporog AutoCad-a tj. AutoCadu treba verovatno mnogo vremena da proračuna stranu. Ako ne radiš u PScriptu štampač nema mnogo veze sa vektorskom grafikom (čak i ako radiš, nisam siguran da ima). Uglavnom sve zavisi od programa, kad su grafičke strane u pitanju. E pošto 4L ima povećanu brzinu prenosa kroz Centronics, trebalo bi i da štampa brže. HAEVORN v.b.
laseri.42 feniks,
│ // produzava. Recimo kada pustim nesto iz AutoCad-a, printanje jedne │ // strane traje i po 10 minuta, verovarno zbog vektorske grafike (?). │ │ teško da traje 4min. To što iz AC-a traje 10 minuta zavisi najviše od │ sporog Centronicsa i sporog AutoCad-a tj. AutoCadu treba verovatno mnogo │ vremena da proračuna stranu. └───────── AutoCad se sporo printao najverovatnije zbog nedostatka matematičkog koprocesora (koristiš neki emulator, zar ne?) ;)
laseri.43 dikla,
> Imas li ga ? Da ! Podrzava jedno 7-8 razno raznih formata, TIFF, GIF....
laseri.44 dikla,
> AutoCad se sporo printao najverovatnije zbog nedostatka > matematickog koprocesora (koristis neki emulator, zar ne?) ;) Ne, imam hardverski koprocesor, samo sto je dosta sporiji od procesora, makina je 386/25 a koprocesor je negde (ako se dobro secam) oko 10-12 Mhz. Mozda je u tome sporost....:( Koja je brzina prenosa sa serijiskim kablom ?
laseri.45 dikla,
> Samo tekst se izbacuje prilicno brzo, zavisi od komplikovanosti, ali > tesko da traje 4min. To sto iz AC-a traje 10 minuta zavisi najvise od Pardon, mislio sam na cetri strane u minuti :)
laseri.46 bojans,
>> Kolega je skinuo sa stranog BBS-a LaserJet driver datiran 30. >> aprila 1993. Evo uz poruku readme fajla koji ide uz njega. Ako >> može neko ko ima LJ4 da pogleda da li je to nešto novije od >> onoga u direktorijumu, pa da šaljemo ako treba i da brišemo >> ako ne treba. Sa nestrpljenjem očekujem da već jednom pošalje(te)š drajvere. Red bi bio da se posle toliko vremena koliko je LJ4 prisutan na tržištu, konačno pojave ispravni win drajveri.
laseri.47 dejanr,
>> Sa nestrpljenjem očekujem da već jednom pošalje(te)š drajvere. >> Red bi bio da se posle toliko vremena koliko je LJ4 prisutan na >> tržištu, konačno pojave ispravni win drajveri. Drajveri koji su bili u direktorijumu su bili ispravni, a pojavili su se otprilike 20 dana pošto je štampač izašao na tržište, zahvaljujući kolegama iz Kragujevca. To su bili drajveri koje je Hewlett-Packard isporučivao uz LaserJet 4. U svakom slučaju, najavljena nova verzija je u direktorijumu DRIVERS, datoteke L4WIN31.A0x.
laseri.48 corto,
> > AutoCad se sporo printao najverovatnije zbog nedostatka > > matematickog koprocesora (koristis neki emulator, zar ne?) Da razjasnimo jednom za svagda: AutoCAD od verzije 10 nadalje NE MOZE DA RADI bez mat. koprocesora sem na 486, naravno.   >  Ne, imam hardverski koprocesor, samo sto je dosta sporiji od >  procesora, makina je 386/25 a koprocesor je negde (ako se >  dobro secam) oko 10-12 Mhz. Mozda je u tome sporost....:( Jeste, u tome je sporost. Sve dok radis manje stvari bice u redu. Ako pocne da brlja, stvar je u koprocesoru. Ja sam jedan spalio (12 Mhz) na 286/16 u prilicno intenzivnom radu na izvodjackom projektu (crtezi red velicine 1 MB). Laseri inace sporo stampaju iz AutoCADa. Zakljucak: Brzina rada programa nema veze sa brzinom stampanja. Ima veze odnos racunar-stampac. dJOLE
laseri.49 bojans,
>> Drajveri koji su bili u direktorijumu su bili ispravni, a >> pojavili su se otprilike 20 dana pošto je štampač izašao na >> tržište, zahvaljujući kolegama iz Kragujevca. To su bili >> drajveri koje je Hewlett-Packard isporučivao uz LaserJet 4. E, pa neće biti da su bili ispravni. Imali su tu "greščicu" da prouzrokuju da pojedini redovi ispadaju tako da tekst kod koga bi trebalo da desna ivica bude uravnata deluje prilično pijano. Ovo se najočiglednije manifestovalo pri radu sa Venturom 4.1 (i to samo na rezoluciji 600x600) koja je zbog ovih bugova bila skoro neupotrebljiva. Uostalom u tekstu README.TXT koji ide uz nove drivere, ovo je i potvrđeno i (kažu) ispravljeno. Nisam stigao da proverim da li je zaista tako.
laseri.50 dikla,
> velicine 1 MB). Laseri inace sporo stampaju iz AutoCADa. > Zakljucak: Brzina rada programa nema veze sa brzinom stampanja. Ima > veze odnos racunar-stampac. Daj pojasni ovo.... Kako nema veze, zar ACAD pre samog printanja ne "izvektorise" pa salje printeru, ako je racubar brzi, on ce pre uraditi posao i poslati printeru i krajni efekat je brze printanje !
laseri.51 dikla,
Zanima me sta spada pod "redovno odrzavanje" laserskih printera ? Za dve godine, promenu sam mu samo kertridz par puta i to je sve. Ima li tu jos nekih stvari koje bi se trebale ocistiti itd...
laseri.52 zkehler,
Ŕ Sa nestrpljenjem očekujem da već jednom pošalje(te)š drajvere. Ŕ Red bi bio da se posle toliko vremena koliko je LJ4 prisutan na Ŕ tržištu, konačno pojave ispravni win drajveri. A propos drajvera za LJ 4/4M - vest iz prve ruke: ********** The lastest postscript driver we have that will work with the LJ4m is version 3.56. The file name is called PSCRIP.EXE and is available in the MSL forum on Compuserve. The latest regular driver for the LJ4m is version 31.1.18 and is called HPCL5E.EXE. Regards, Paul Iwaniec Microsoft Product Support ********** ZK
laseri.53 zlaya,
YO! Redovno održavanje laserskog printera podrazumeva čišćenje i zamenu pojedinih potrošnih delova. Potrošni delovi su: Kaseta sa tonerom, selenski valjak, jedinica za prenos i pečenje papira, gumice za uvlačenje papira, žica za razelektrisanje papira. Kod HP lasera selenski valjak i toner se nalaze u istoj kaseti, tako da to menjaš sa zamenom tonera. Ukoliko koristiš reparirane kasete sa tonerom imaćeš vremenom lošiji otisak, i to je sve. Kad budeš otvorio i očistio štampač pogledaj u kom sĘtanju su gume za uvlačenje papira, pa ako su ok zatvori ga i teůraj dalje. Ovo ostalo je znatno trajnije. :))))))))) ZLAYA
laseri.54 draganm,
*> Da ! *> Podrzava jedno 7-8 razno raznih formata, TIFF, GIF.... Ajde ako te ne mrzi ostavi ga na mail...
laseri.55 dejanr,
>> Zanima me sta spada pod "redovno odrzavanje" laserskih printera ? Uz svaki toner dobiješ "strip" o tome šta treba uraditi pri zameni - onim štapićem za čačkanje bebinog nosa nežno obrisati žičice ("koronu"), krajem "ravnala" obrisati valjak na kome se "ravnalo" nalazi i zameniti "ravnalo" novim, mekom krpom obrisati unutrašnjost lasera, iščetkati onom malom četkicom što treba da se iščetka (ima slika) i... to je uglavnom to. Ja sam još primetio da se na onom mestu gde papir ulazi skupi dosta nekakve prašine i nekog drugog đubreta, pa i to povremeno očistim krpom (posle toga krpa obično može da se baci, koliko je crna).
laseri.56 dikla,
> Ajde ako te ne mrzi ostavi ga na mail... U frci sam sa vremenom, idem na godisnji danas, ako se do tad nesnadjes, baci mi mail pa ce mo se dogovoriti... I nije bas mali, ako se nevaram 200-300 kb .ARJ :(
laseri.57 dikla,
> skupi dosta nekakve prasine i nekog drugog dubreta, pa i to povremeno > ocistim krpom (posle toga krpa obicno moze da se baci, koliko je > crna). Thanx zlayi i dejannu na korisnim informacijam....
laseri.58 bojt,
>> >> Laseri inace sporo stampaju iz AutoCADa. Zakljucak: Brzina >> >> rada programa nema veze sa brzinom stampanja. Ima veze >> >> odnos racunar-stampac. >> Daj pojasni ovo.... Kako nema veze, zar ACAD pre samog >> printanja ne "izvektorise" pa salje printeru, ako je racubar >> brzi, on ce pre uraditi posao i poslati printeru i krajni >> efekat je brze printanje ! Što se "vektorisanja" tiče, tu si u pravu, ali posle toga dolazi "slanje" slike na štampač, a brzina štampanja u velikoj meri zavisi od drajvera za laserski štampač. Na primer, ako se štampaču šalje bit-mapirana slika, samo štampanje će trajati ne preterano dugo, i to bez neke spektakularne razlike izmedju kompleksnih i manje kompleksnih crteža. Medjutim, ovakav metod daje slabiji kvalitet odštamane slike od slike koja se dobija kada se HP LaserJet III (ili kompatibilac) natera da radi kao ploter. U tom slučaju njemu se šalje ploterski fajl a sam štampač crta linije, uz potpuno iskorišćenje RET tehnologije. Za ovakvu štampu obično je potrebno imati bar 2MB RAM-a (4MB kod LJ4) i Page Protection. U slučaju da je crtež jednostavan, samo štampanje je veoma brzo, dok kod kompleksnih crteža može da potraje ohohohoho... Dobar deo "krivice" za sporo štampanje na ovakav način pre svega snosi sporost komunikacije računara i štampača preko paralelnog porta, posebno kada se ima u vidu veličina PLT fajlova (mogu da narastu i do par MB). Sami PLT fajlovi su sastavljeni od skupava ASCII HPGL komadni, i u 99% slučajeva su sastavljeni od komandi tipa PU;PA12345,5828; PD11528,5623;PD11020,4882 itd. Medjutim, ACAD12 podržava HPGL2 (koga podržavaju i štampači od LJ3 pa naviše), koji ima mogućnost zadavanja vrednosti (koordinate itd) u binarnom obliku (ENCODED), što u odnosu na klasični HPGL povećava brzinu štampanja od 3 do 10 puta, pošto je neuporedivo manje podataka potrebno preneti sa računara na štampač. Na žalost, ACAD12 koristi 7-bitni ENCODED metod (valjda zbog moguće 7E1 komunikacije preko serijskog porta) iako postoji i 8-bitni metod, tako da samo tu gubi oko 12% brzine. Mejdutim, uz sva ta ubrzanja, moj (višegodišnji) utisak je da je HPGL štampa na Pakardovim laserima, kada se uzme u obzir posao koji treba odraditi, neoprostivo spora. To me navodi na zaključak da je za tu svrhu u njihove štampače ugradjen softver koji je uradjen pre svega po principu "samo da radi", dok brzina izgleda uopšte nije bila važna. Nadao sam se da će LJ4 doneti znatna poboljšanja na tom polju, ali se u praksi pokazalo da je on tek duplo brži od "trojke" (doduše, pri rezoluciji 600x600), a to, kada se ima u vidu koji je procesor u "trojci" a koji u "četvorci", ukazuje da nikakvih ozbiljnijih poboljšanja u softveru nije bilo.
laseri.59 corto,
>  Daj pojasni ovo.... Imas jako lepo objasnjenje u 58...Uostalom, ako smem da primetim, koristiti lasere za stampanje iz ACADa je po malo mazohisticki. Laseri su pre svega pravljeni da pljunu tekst. Jako je los procenat iskoriscenja formata (prevelike margine) i ogranicen si na A4. Mozda malo skrecem s teme, jer covek radi s onim sto ima, ali osim plotera bilo koje vrste jedini izlazni uredjaj na kome zaista moze da se uradi projektantski posao je onaj isti JetPro koga sam vec dovoljno izreklamirao. R12 ima lepe mogucnosti izvoza PostScripta, sto, opet, navlaci na laser kao izlazni uredjaj. Ako si ogranicen na A4, onda OK. Vektorizacija je brz proces (osim ako radis 3D model pa brises skrivene ivice) bez oobzira na masinu, i to sam hteo da kazem. Slanje podataka, odnosno pretvaranje u bit mapu ili slanje vektora su stvar drajvera i izlaznog uredjaja. Ostalo ti je covek lepo napisao u 58 :) dJOLE
laseri.60 bojt,
>> Uostalom, ako smem da primetim, koristiti lasere za stampanje >> iz ACADa je po malo mazohisticki. Laseri su pre svega >> pravljeni da pljunu tekst. Jako je los procenat iskoriscenja >> formata (prevelike margine) i ogranicen si na A4. Mozda malo >> skrecem s teme, jer covek radi s onim sto ima, ali osim >> plotera bilo koje vrste jedini izlazni uredjaj na kome zaista >> moze da se uradi projektantski posao je onaj isti JetPro koga >> sam vec dovoljno izreklamirao. Mislim da korišćenje lasera za štampanje iz ACADa nije nimalo mazohistički, sem ako se ne radi o formatima A0 i, eventualno, bojama. Uz svu sporost koju sam ranije opisao, laseri su *neuporedivo* brži od plotera. Uz to, moguće je staviti crteže u "red" za štampanje, posle čega nije potrebno da neko dežura, kao pored plotera, da bi zamenio papir itd. Medjutim, ono što je najvažnije: crtež odštampan na LJ3 (u HPGL modu), pa na kvalitetnoj foto-kopir mašini uvećan na format A3, daje znanto precizniju sliku od slike dobijene na ploteru sa i najfinijim perima. Kod LJ4, koji ima 4x veću rezoluciju, to je još drastičnije. U vezi sa svim ovim, ispričaću vam jednu veoma interesantnu priču. Jedna švajcarska firma je pre dve godine trebala da "za juče" preda neki veliki projekat. Sve je manje više moglo da se stigne, ali nepromostiv problem je iskrsao kada su shvatili da, po završenom doterivanju crteža, trebaju iste i da "isplotaju". Radilo se, naime, o par stotina vrlo komplikovanih crteža, pa su vrlo brzo došli do zaključka da bi im za sve to trebalo bar desetak dana, sve i da angažuju sve raspoložive plotere A0 u gradu. Na moju sugestiju modemom su poslali fajlove jednoj američkoj firmi (u kojoj je radio jedan moj kolega sa studija) koja je imala laser A0 i - trećeg dana su stigli crteži DHL-om.
laseri.61 corto,
>  najvaznije: crtez odstampan na LJ3 (u HPGL modu), pa na >  kvalitetnoj foto-kopir masini uvecan na format A3, daje znanto >  precizniju sliku od slike dobijene na ploteru sa i najfinijim >  perima. Kod LJ4, OK, a kako stoji sa debljinama linija ?!? Normalno da su linije preciznije, kada nema pocetnog zadebljanja linije, sto postoji sa svakim perom, a jaaaaako se vidi na uvecanju. >  koja je imala laser A0 i - treceg dana su stigli crtezi >  DHL-om. Rekao si magicno A0. A plotovanje iz rolne i sa scriptom je moguce i bez nadzora (probao!) Najbolje sto sam javideo je OCE termal transfer koji ama sve radi sam, treba mu samo plot fajl ili fajlovi koje iskopiras na ugradjeni disk, i vozi.....a debljine linija su programabilne. Ima u OSI, koga zanima. Za cenu ne pitajte, JEZIVA je, ali ne znam kakva u poredjenju sa laserom. dJOLE
laseri.62 bojt,
>> >> najvaznije: crtez odstampan na LJ3 (u HPGL modu), pa na >> >> kvalitetnoj foto-kopir masini uvecan na format A3, daje >> >> znanto precizniju sliku od slike dobijene na ploteru sa i >> >> najfinijim perima. >> OK, a kako stoji sa debljinama linija ?!? Normalno da su >> linije preciznije, kada nema pocetnog zadebljanja linije, sto >> postoji sa svakim perom, a jaaaaako se vidi na uvecanju. Sa debljinama linija stoji odlično. Naime, HPGL za LJ ima posebnu naredbu PW (Pen Width), kojom se odredjenom peru dodeljuje "debljina". Ako se kaže, na primer, PW0,3; to znači da pero 3 crta "najtanje" moguće. Kod ACAD-a 12 postoji mali problem jer on za svakoj boji dodeli pero (pa tako 256 puta), ali iz meni neobjašnjivih razloga (očito neki bug), svakom od tih pera dodeli debljinu od 0.254mm, što za posledicu ima "krmače". Nezgodno je što u setup-u za printer ne postoji neka opcija tipa "select all", pa da se svim bojama odjednom uvede debljina pera 0 (najtanje), nego se mora mukotrpno selektovati svih 256 (doduše, može se "uhvatiti" jedno 8-10 komada odjednom - toliko stane u meni). >> Za cenu ne pitajte, JEZIVA je, ali ne znam kakva u >> poredjenju sa laserom. Koliko se ja sećam, jeziva je bila i cena tog lasera A0. Od skoro su pojeftinili laseri A3, ali su i dalje veoma skupi.
laseri.63 demil,
DE>> Da razjasnimo jednom za svagda: AutoCAD od verzije 10 nadalje NE MOZE DE>> DA RADI bez mat. koprocesora sem na 486, naravno. Ti nisi čuo za q387,v.3.x (koji bar 50% Sezamovog acad naroda koristi sa 11 i 12), ili...? Demil
laseri.64 corto,
>  pero 3 crta "najtanje" moguce. Kod ACAD-a 12 postoji mali >  problem jer on za svakoj boji dodeli pero (pa tako 256 puta), >  ali iz meni neobjasnjivih razloga (ocito neki bug), svakom od >  tih pera dodeli debljinu od 0.254mm, sto za posledicu ima >  "krmace". Nezgodno je sto u setup-u za printer ne postoji neka >  opcija tipa "select all", pa da se svim bojama odjednom uvede >  debljina pera 0 (najtanje), nego se mora mukotrpno selektovati Ne moras dodeljivati pera svim bojama, nego samo onima koje su prisutne u crtezu :). A dodeljivanje i koje su debljine moguce ti zavisi i od drajvera za, kako to ACAD zove, ploter. Ja za JetPro imam drajver sa 6 pera, za debljine 0.07*n, n=(1,3,5,7,9). Pero 6 je debljina 0, ako hoces neki layer, tj boju da izbacis. Nije lose. Perspektive izvucene sa 0.07 izgledaju sjajno, pogotova sa puno detalja. dJOLE
laseri.65 corto,
>  Ti nisi cuo za q387,v.3.x (koji bar 50% Sezamovog acad naroda >  koristi sa 11 i 12), ili...? Cuo, kako da ne. ali on mu isto dodje koprocesor, makar i softverski, zar ne? Hteo sam da kazem, ne rade BEZ koprocesora, softverskog ili hardverskog, svejedno. dJOLE
laseri.66 bojt,
>> Ne moras dodeljivati pera svim bojama, nego samo onima koje su >> prisutne u crtezu :). Eh, tačno je to, ali problem nastaje kada više firmi radi na istom projektu, pa razmenjuju crteže, a svako se nadje pametan da bira neke šašave boje. Ovako kad jednom prepraviš drajver, miran si. >> Ja za JetPro imam drajver sa 6 pera, za debljine 0.07*n, >> n=(1,3,5,7,9) Kod lasera se baš zada debljina, koja može da ide od, ako se dobro sećam, 0.025mm (ili 0.0025) do koliko hoćeš (jednom sam probao debljinu 10mm i izadje, naravno jedna debela kobasica ;) ).
laseri.67 bulaja,
**** new file **** R:\IBMPC\PRINTER\*.* ---------------------- jetcol27 zip 79843 Stampa do 10 strana teksta na jednom listu (laser prn) JETCOL27 Worked around compiler bug which caused -N option to not print page numbers. Added macro to print from BOXER text editor
laseri.68 bulaja,
Problem sa jednim laserom (model Citizen Ventura 120) koji daje bled otisak. Stampac nije koriscen jedno godinu dana, sada mu je stavljena nova kaseta sa tonerom ali je otisak jako bled. U cemu bi mogao da bude problem?
laseri.69 dejanr,
>> sada mu je stavljena nova kaseta sa tonerom ali je otisak jako bled. HP LJet-ovi imaju jedno dugmence kojim se "odvrće" koliko tonera da troše - ako štediš toner bude bleđi otisak i obratno. Da nije tako nešto?
laseri.70 draganm,
*> HP LJet-ovi imaju jedno dugmence kojim se "odvrce" koliko *> tonera da trose - ako stedis toner bude bledi otisak i *> obratno. Da nije tako nesto? Tesko da bi moglo nesto tako da bude. Kada se to dugmence 'zavrne' laser i dalje daje crn otisak ...
laseri.71 rajkos,
molio bih ako neko nesto zna o prosirenju memorije na prvim HP LJ stampacima sa 128 KKKK da mi ostavi poruku ili MAIL. Koja se memorija tu koristi, gde se stavlja, da li je neko ima na prodaju i slicno. Moze se javiti i mom drugaru Zlatku u BGD na tel. 519-723. Puno hvala RAJKOS
laseri.72 demil,
Površnim testiranjem laserskog stampaca HP4L uočio sam da ima prilično gadan bug (or feature ;) ). Naime ukoliko se štampa puna širina ekrana na pr. Print screen NC-ovog ekrana skida 79 i 80-tu kolonu. Verovatno je slična situacija i iz aplikacija. Da li postoji način da se odštampaju sve kolone od 0 do 80 kao na matričnom (nekim podešavanjem papira u kaseti) ili se treba oprostiti od zadnje dve kolone u 10 znakova/inču? Demil
laseri.73 aspasic,
E da li neko ima driver za HP4 za Venturu? Ako ima send me a mail, pliiz :) AS
laseri.74 ematic,
> prilično gadan bug (or feature ;) ). Naime ukoliko se štampa > puna širina ekrana na pr. Print screen NC-ovog ekrana skida 79 > i 80-tu kolonu. Verovatno je slična situacija i iz aplikacija. Nije bug, nego feature, ista stvar je još na prvom LJ-u. Naime, kada npr. štampaš sa ugrađenim Courier-om od 10 cpi ne može da se izvuče punih 80 kolona. Hint: promeni font (možeš iz menija da odabereš drugi, a možeš i da pošalješ neki svoj u štampač, pa udri njime :)
laseri.75 bojans,
>> E da li neko ima driver za HP4 za Venturu? Verovatno misliš na driver za GEM verziju Venture. Koliko ja znam (voleo bih da grešim) ovako nešto se još nije pojavilo, pitanje je da li će uopšte. U svakom slučaju bilo bi jako lepo za one koji koriste GEM Venturu. Ja bih, na primer, u tom slučaju mogao da iskoristim veliki broj Agfa/Intellifont soft fontova koji su pored TrueType fontova, takođe podržani od strane HP LJ 4. Nadam se da je jasno da bi driver trebao da omogući korišćenje obe vrste fontova. Ima li možda neko Intellifont for Windows?
laseri.76 demil,
DE>> > prilično gadan bug (or feature ;) ). Naime ukoliko se štampa DE>> > puna širina ekrana na pr. Print screen NC-ovog ekrana skida 79 DE>> > i 80-tu kolonu. Verovatno je slična situacija i iz aplikacija. DE>> DE>> Nije bug, nego feature, ista stvar je još na prvom LJ-u. Naime, kada DE>> npr. štampaš sa ugrađenim Courier-om od 10 cpi ne može da se izvuče DE>> punih 80 kolona. Hint: promeni font (možeš iz menija da odabereš drugi, DE>> a možeš i da pošalješ neki svoj u štampač, pa udri njime :) Problem je u tome što pomenuti primer zahteva PC-8 set znakova zbog crtanja odgovarajućih linija tako da od ugrađenih fontova pomoći nema. Demil
laseri.77 ematic,
> Problem je u tome što pomenuti primer zahteva PC-8 set znakova > zbog crtanja odgovarajućih linija tako da od ugrađenih fontova To se takođe podešava iz menija. Ako nisi siguran koji font treba da namestiš, pritisni 'Print Fonts' i dobićeš tabelu u kojoj pišu brojevi fonta i set karaktera. Npr. kod mene (HP IIP), je prvi manji interni font koji završava posao za dump ekrana Courier od 10 tačaka (odnosno 12 cpi), koji za PC-8 set ima interni broj 2.
laseri.78 terza,
Trebam ovih dana da nabavim laser za firmu i dilema je: HP IIIp ili HP IVl navodno je ovaj drugi jefitiniji za nekih 500 DEM, sta bi mi preporucili. TerzaAT S0=0 Q0 v1 X3
laseri.79 zkehler,
Ŕ Trebam ovih dana da nabavim laser za firmu i dilema je: Ŕ HP IIIp ili HP IVl Mislim da ne bi trebalo da se dvoumiš: kupi 4L. LJ IIIP prestaje da se proizvodi u trećem kvartalu ove godine, pa će lagano početi da se smanjuje ponuda memorijskih proširenja, Post Script cartridgea, drajveri će ostati na sadašnjim verzijama, etc. Posle raznih probanja, izgleda da ono što HP piše u reklama i tehničkoj dokumentaciji nije puko hvalisanje: na primer, 4L se zaista ponaša kao da ima 2MB, a ne 1MB memorije, zatim je i kvalitet otiska bolji, a sada se pojavio i WPS - interfejs za Windows, koji omogućava daljinsku kontrolu štampača iz Windowsa (ima/nema tonera, ima/nema papira, RET, Econo mode On/Off, etc.). Pogledaj reklamu koju sam za 4L dao u "Vremenu" (reklama za ComTrad): tu stranicu ne mogu da odštampaju LJ IIIP, LJ III i LJ 4 - ovaj zadnji u rezoluciji 600x600 i sa 2MB memorije. LJ 4L je štampa bez problema! ZK
laseri.80 iboris,
Ł Pogledaj reklamu koju sam za 4L dao u "Vremenu" (reklama za ComTrad): Ł tu stranicu ne mogu da odštampaju LJ IIIP, LJ III i LJ 4 - ovaj zadnji Ł u rezoluciji 600x600 i sa 2MB memorije. LJ 4L je štampa bez problema! Zar i 4L ima rezoluciju 600 x 600 ?
laseri.81 zkehler,
Ŕ Ł Pogledaj reklamu koju sam za 4L dao u "Vremenu" (reklama za Ŕ Ł ComTrad): tu stranicu ne mogu da odštampaju LJ IIIP, LJ III i Ŕ Ł LJ 4 - ovaj zadnji u rezoluciji 600x600 i sa 2MB memorije. LJ Ŕ Ł 4L je štampa bez problema! Ŕ Ŕ Zar i 4L ima rezoluciju 600 x 600 ? Nema; možda je bilo nejasno, ali sam hteo da kažem da štampači koje sam nabrojao u osnovnoj verziji ne mogu da odštampaju taj crtež. ZK
laseri.82 robert,
>> Zar i 4L ima rezoluciju 600 x 600 ? Nema...
laseri.83 zkehler,
Ŕ Ł Pogledaj reklamu koju sam za 4L dao u "Vremenu" (reklama za Ŕ Ł ComTrad): tu stranicu ne mogu da odštampaju LJ IIIP, LJ III i Ŕ Ł LJ 4 - ovaj zadnji u rezoluciji 600x600 i sa 2MB memorije. LJ Ŕ Ł 4L je štampa bez problema! Ŕ Ŕ Zar i 4L ima rezoluciju 600 x 600 ? Nema, već 300x300. Možda nisam bio dovoljno jasan: LJ IIIP, LJ III i LJ 4 nisu mogli *u svojoj osnovnoj konfiguraciji* da odštampaju crtež. ZK
laseri.84 adj.joe,
Da li bi neko mogao da napiše nešto o štampaču Panasonic KXP 4410, mislim osobine, karakteristike i ako moze poređenje sa HP LJ 4L (ili nekim drugim)? Hvala unapred, .JOE.
laseri.85 jtitov,
> HP IIIp ili HP IVl > navodno je ovaj drugi jefitiniji za nekih 500 DEM, sta bi mi preporucili. Od pitanja mi se digla kosa na glavi, ali nema veze. Sta bi ti kupio: golfa ili mecku 190? Uz razliku u ceni od max $500???? HP IIIp je P-personal/portabl (pa i nije bas) ali sve u svemu kucni laserski stampac. 4 strane u minuti, 300x300 rezolucija, pouzdan, dobar, PCL5, RET tehnologija stampe (mikro tackama popunjava 'rupe' izmedju onih 300x300 tackica - opsti utisak kao da je veca rezolucija). Preporucujem ga svakom racunardziji. Imam ga na poslu. Vrlo sam zadovoljan. Fali mi bar jos 1M memorije, ali zivi se i bez toga. HP IV je PRAVI 600x600 laser. Robustan, 8 strana u minuti. Nista vise ne treba reci. Ako firma ima tih dodatnih 500-1000 DEM (a mozda i vise, zavisi od dilera) i treba joj visokokvalitetni otisak, obavezno kupiti HP IV. Racunati i na dodatne (povecane) izdatke za toner, posto je potreban mnogo finiji nego za 300x300. Ako se sve svodi na povremenu stampu, bez rokova za juce, uglavnom tekst, bez daljih prosledjivanja stampariji, sasvim lepo posao zavrsava i jeftiniji HP IIIp. Najbolje je da licno pogledas otisak i jednog i drugog. Kad pogledas HP IV smrznuces se. Toliko je dobar. Naravno dobar za kucnu upotrebu. Za profi otisak treba ipak daleko vise para. DSelakovic prodaje jedan za 2500 DEM sto je dzabe za taj stampac! Poznavajuci coveka, mislim da nije kradeno, a uz to ce ti dati i garanciju iza koje ce i stajati.
laseri.86 dsoskic,
> Pogledaj reklamu koju sam za 4L dao u "Vremenu" (reklama za ComTrad): > tu stranicu ne mogu da odštampaju LJ IIIP, LJ III i LJ 4 - ovaj zadnji > u rezoluciji 600x600 i sa 2MB memorije. LJ 4L je štampa bez problema! Ajde obesi to ovde ko fajl, pa da pogledamo i mi koji nemamo Vreme.
laseri.87 dragoslavr,
> HP IV je PRAVI 600x600 laser. Robustan, 8 strana u minuti. Nista vise ne žovek je pitao za HP IV L... ;)
laseri.88 stal,
­= >> HP IIIp ili HP IVl <─────────────────────────────────────── (*) ­= >> navodno je ovaj drugi jefitiniji za nekih 500 DEM, sta bi mi ­= >> preporucili. ­=> HP IV je PRAVI 600x600 laser. Robustan, 8 strana u minuti. Nista vise ­=> ne treba reci. Ako firma ima tih dodatnih 500-1000 DEM (a mozda i ­=> vise, Propustio si jedno "L" (*) :)
laseri.89 terza,
> Pogledaj reklamu koju sam za 4L dao u "Vremenu" (reklama > za ComTrad): Pogledao, tamo ima i jedan clanak bas o HP IVL, hvala puno na odgovoru.
laseri.90 terza,
>> HP IIIp ili HP IVl >> navodno je ovaj drugi jefitiniji za nekih 500 DEM, sta bi > mi preporucili. > > Od pitanja mi se digla kosa na glavi, ali nema veze. Sta > bi ti kupio: golfa ili mecku 190? Uz razliku u ceni od max > $500???? Vjerovatno ti dobar dio kose pada preko ociju kada nisi vidio ono "l", ali me cudi kad ti se vec digla, kao sto kazes, nisi ni tada vidio. Inace dizanje kose na glavi je zgodna stvar kad se ides sisati.
laseri.91 drpr,
Haj svima, moj buraz ima DeskJet 500c (nije laser , već pljucka kako reče dejanr) pa me zanima kako na njemu mogu da dobijem slova po nekom standardu, najbolje yuscii ? Ako neko ima isti štampač nek se javi da vidim kako da rešimo problem. Ja nemam nikakva iskustva sa istim ili bilo kojim laserom pa mi je potrbno solidno objašnjenje :)) cope
laseri.92 zkehler,
Novosti na tržištu kolor štampača: ink-jet vs. thermal transfer. NOVOSTI.3:razno, poruka 8.42. ZK
laseri.93 wizard,
> NOVOSTI.3:razno, poruka 8.42. 43.
laseri.94 zkehler,
Skinuo sam danas sa Compuserve paket Windows drajvera za HP Laser Jet 4L. Paket koristi osobinu 4L da ima dvosmeran Centronix port, pa može Windowsu da javlja stanje printera. Ako je u računaru instalirana zvučna kartica, ili bar drajver za PC zvučnik, program će poruke o stanju i da izgovori - pravi HAL9000. Paket sadrži novi Print Manager - onakav kakav dolazi sa Windows for Workgroups (dugmići za Pause/Resume, Default printer, etc.), a paket u View meni doda Printer status opciju, koja je aktivna samo za 4L. Što se samog drajverskog dela tiče, radi se o verziji 31.V1.18, dakle istoj kao i trenutnoj verziji drajvera za celu seriju 4. Paket je jako dobar - probao sam danas na poslu. Radi OK sa običnim Windowsom, kao i sa Windows for Workgroups (naravno, samo za lokalni printer). Kompletno se sam instalira. Help sadrži praktično ceo sadržaj Getting started knjižice u okviru Manuala koji se dobija uz 4L. Poslao sam ga danas SysAdmima - valjda će uskoro u neki od direktorijuma. ZK
laseri.95 .bale.,
Kada se očekuje 4 ML (tako se valjda zvaše 4 L sa PostScript-om) u Beogradu?
laseri.96 zkehler,
Ŕ Kada se očekuje 4 ML (tako se valjda zvaše 4 L sa PostScript-om) Ŕ u Beogradu? Ovih dana naručujemo u ComTradu robu za prvu septembarsku pošiljku; tu će biti i lepa količina LJ 4ML (300dpi, 4MB RAM, Post Script, Mac i PC kompatibilan). ZK
laseri.97 haevorn,
A Cena? Prava sitnica? ;)
laseri.98 terza,
I sta se desi sa tim drajverima za HP4L???? Terza
laseri.99 bojans,
Da li se kasete za toner za HP 4L mogu ili ne mogu reciklirati? Ako ne mogu, čini mi se da kod nas neće biti baš preterano popularan.
laseri.100 zkehler,
Ŕ I sta se desi sa tim drajverima za HP4L???? Dešava se da nisam imao vremena da odem do redakcije "Računara" i prebacim ih na Sezam. Danas sam doneo disketu sa WPS paketom Jovi Regaseku, pa je sada samo pitanje trenutka kada će on ili DejanR staviti sve na Sezam. ZK
laseri.101 dikla,
Jel skoro neko radio recicklazu kasete za II p ! Interesuju me kakva je trenutna situacija, ko radi, cena, kvalitet..
laseri.102 raleks,
Pozdrav svima, Posle ugradnje dodatnog 1MB u HP IIIp (ukupno 2MB) i setovanja Page protect u Windows-u i stampacevom kontrolnom panelu, opet nisam uspeo da odstempam ne tako slozeni crtez i COREL 4.0 (oko 400K print fajl). Stempac mi javlja gresku 20 MEM OVERFLOV. Self test stampaca prijavljuje korektno 2048K kao i Page protect A4. Da li ovo znaci da sam bacio 250DM?
laseri.103 bojt,
>> Posle ugradnje dodatnog 1MB u HP IIIp (ukupno 2MB) i setovanja >> Page protect u Windows-u i stampacevom kontrolnom panelu, >> opet nisam uspeo da odstempam ne tako slozeni crtez i COREL >> 4.0 (oko 400K print fajl). Stempac mi javlja gresku 20 MEM >> OVERFLOV. Self test stampaca prijavljuje korektno 2048K kao i >> Page protect A4. Da li ovo znaci da sam bacio 250DM? Mislim da čitava stvar perfektno profunkcioniše tek sa +2 ili više MB (znači najmanje ukupno 3MB). Naime, page protection uzme za A4 1.6MB RAM-a (ili tako nekako) i to onda služi samo za to, a sve ostalo (npr fontovi) treba da se smesti u ostatak.
laseri.104 dejanr,
>> Posle ugradnje dodatnog 1MB u HP IIIp (ukupno 2MB) i setovanja >> Page protect u Windows-u i stampacevom kontrolnom panelu, opet >> nisam uspeo da odstempam ne tako slozeni crtez i COREL 4.0 >> (oko 400K print fajl). Page protect ti je "pojeo" megabajt memorije (tako je na LJ III, valjda je i na IIIp slično), dakle kao da nisi ništa ni dokupio. Probaj da *isključiš* page protect pa da štampaš opet.
laseri.105 dsoskic,
> Posle ugradnje dodatnog 1MB u HP IIIp (ukupno 2MB) i setovanja > Page protect u Windows-u i stampacevom kontrolnom panelu, opet Imam 4 mb u HP LJ III, tako da tih problema nisam imao. Jesi li probao da isključiš "page protect"?
laseri.106 zkehler,
Ŕ>> Posle ugradnje dodatnog 1MB u HP IIIp (ukupno 2MB) i setovanja Ŕ>> Page protect u Windows-u i stampacevom kontrolnom panelu, opet Ŕ>> nisam uspeo da odstempam ne tako slozeni crtez i COREL 4.0 Ŕ>> (oko 400K print fajl). Ŕ Ŕ Page protect ti je "pojeo" megabajt memorije (tako je na LJ III, Ŕ valjda je i na IIIp slično), dakle kao da nisi ništa ni dokupio. Ŕ* Probaj da isključiš* page protect pa da štampaš opet. Na Compuserve-u sam naišao na poruku u HP forumu gde njihov čovek preporučuje da se za štampanje grafike koristi HP/GL opcija, a ne Raster, plus isključivanje Page Protect opcije. ZK
laseri.107 bojt,
>> Na Compuserve-u sam naišao na poruku u HP forumu gde njihov >> čovek preporučuje da se za štampanje grafike koristi HP/GL >> opcija, a ne Raster, plus isključivanje Page Protect opcije. Hm, ja već par godina štampam grafiku koristeći HPGL (koji fakat daje najbolji kvalitet crteža) i na "trojkama" bez memorijskog proširenja i PP se redovno dešavalo da "puknu" kod iole komplikovanijeg crteža, i to tako da "izadje" samo 1/4 strane. Kod LJ4 je situacija još gora: pre "puca", a kad pukne izadje 1/5 (ili manje) crteža (što je logično s obzirom da "četvorka" ima 2MB pri rezoluciji 600dpi, a "trojka" 1MB pri 300dpi). Interesantno je da su iste slike, kada se štampaju kao bit-mapirane, prolazile. Uglavnom, LJ3 sa 3MB RAM-a i PP ili LJ4 sa 6MB i PP rade savršeno. ;)
laseri.108 bulaja,
**** new file **** R:\WINDOWS\WMISC\*.* ---------------------- hp4l_win a01 161400 Hewlett-Packard LaserJet 4L printing system for Win #1 hp4l_win a02 161446 Hewlett-Packard LaserJet 4L printing system for Win #2 hp4l_win a03 161432 Hewlett-Packard LaserJet 4L printing system for Win #3 hp4l_win a04 161447 Hewlett-Packard LaserJet 4L printing system for Win #4 hp4l_win a05 160508 Hewlett-Packard LaserJet 4L printing system for Win #5 HEWLETT-PACKARD LASERJET 4L PRINTING SYSTEM FOR MICROSOFT WINDOWS 3.1 The HP LaserJet 4L Printing System for Microsoft Windows 3.1 is a collection of software that gives you convenient access to your printer's features when used in the Microsoft Windows 3.1 environment. The HP LaserJet 4L Printing System for Microsoft Windows 3.1 version 31.V1.00 provides the following new features: Automatic Setup. The HP LaserJet 4L Printing System for Microsoft Windows 3.1 provides its own automatic setup program. It is NOT necessary to install this printing system through the Control Panel. Setup instructions are detailed in this README file. Graphical Status Window. The HP LaserJet 4L Printing System for Microsoft Windows 3.1 Status Window graphically displays printing status and error information about the printer on the PC screen. A small Window pops up automatically when a job is printed and displays an image of the printer as well as the name of the print job and the current time. If an error occurs during the print job, information is provided in the Status Window regarding the error. In addition, condition-specific Help information can be accessed by pressing F1 or choosing the Help option on the Status Window menu. The HP LaserJet 4L Printing System for Microsoft Windows 3.1 Bi-Tronics I/O communication driver for the PC and printer parallel port allows bi-directional communication to the PC in order to provide status and error information to be displayed by the Status Window. Support for Sound. The Microsoft Windows 3.1 Sound driver for the PC speaker as well as several sound files are provided with the HP LaserJet 4L Printing System. This sound driver utilizes the audio speaker of the PC to communicate printer conditions verbally in conjunction with the Status Window. Updated Version of Microsoft Print Manager for Windows 3.1. This updated version of the Print Manager provides an expanded Tool Bar from which you can pause and resume print queues as well as pause, resume, re-order, and delete individual print jobs. Additionally, a new Information button is provided which when pressed activates the HP LaserJet 4L Status Window. The Print Manager must be enabled and activated for proper Status Window performance. The Setup program automatically enables and activates the Windows Print Manager during installation. Support for Graphics Quality. The LaserJet 4L Printing System supports 300, 150, and 75 dpi. The actual graphics resolution settings are denoted by the descriptive terms of High, Medium, and Low rather than the actual dpi. Support for the internal Intellifont typefaces. All the internal Intellifont typefaces in the HP LaserJet 4L printer are supported in the 19U symbol set. To obtain WYSIWYG results, use HP Intellifont which supports on-the-fly screen fonts to match your printer fonts in Windows 3.1. Support for HP-GL/2 Support for HP-GL/2 is provided in the HP LaserJet 4L Printing System for Microsoft Windows 3.1 version 31.V1.00. Under the Options Dialog in the Printer Setup, an option of "Graphics Mode" is available. Two options are present: HP-GL/2 or Raster. The first choice enables HP-GL/2 which will increase print performance. The second choice uses raster only. The default graphics mode is set to raster for the HP LaserJet 4L. Support for EconoMode Support for EconoMode is provided in the HP LaserJet 4L Printing System for Microsoft Windows 3.1 version 31.V1.00 within the Options Dialog. There are two options available, On or Off. With EconoMode enabled the output will resemble draft mode, using fewer dots in order to conserve toner. Support for Print Density Print density support is provided in the Options Dialog. Adjust the density of the printer according to the desired density. The density range is one (lightest) to five (darkest). Dialog Support for REt Another feature added to the Option Dialog is the REt (Resolution Enhancement technology) box. The options here are Light, Medium, Dark, and Off. < Thanks to zkehler >
laseri.109 wizard,
> Page protect ti je "pojeo" megabajt memorije (tako je na LJ III, valjda > je i na IIIp slično), dakle kao da nisi ništa ni dokupio. Probaj da > *isključiš* page protect pa da štampaš opet. Pitanje: čemu služi "page protect" na HP IIIp i kako se isključuje, tj. kako da znam da je isključen/uključen? Naime, štampač nije u stanju da odštampa stranu ako print-job ima više od 400-tinak KB i javlja "memory overflow" ili tako nešto... Ima 1MB u sebi.
laseri.110 dejanr,
>> Pitanje: čemu služi "page protect" na HP IIIp i kako se isključuje, tj. >> kako da znam da je isključen/uključen? Ne znam da li si nekada imao ZX-81, ali štos je otprilike sličan. Prodaju ti računar/štampač sa 1 K / 1 M memorije. To nije dovoljno ni za jedan pun ekran / punu stranu teksta, ali je tako računar / štampač jeftiniji pa se "navučeš" da ga kupiš. žim ekran / strana počne da se popunjava, dobiješ poruku da je memorija prepuna, i ti šta ćeš, moraš da ideš u radnju i kupiš još 16 K / 2 mega. Konkretnije, LJ III ne može da štampa svaku (niti čak ikakvu iole složenu) HPGL sliku (emulacija plotera). Ako ti trebaju takve slike, moraš da dodaš još bar mega (a još bolje dva mega) ram-a i da uključiš page protect i voila, odjednom možeš da štampaš sve HPGL slike. Što se tiče uključivanja/isključivanja, na LJ III se to radi sa kontrolnog panela, ima opcija u meniju pa ti napiše PAGE PROT OFF i možeš da prebaciš na ON ili obratno. Pretpostavljam da je tako nekako i na IIIp, iako nisam probao.
laseri.111 bojt,
>> Pitanje: čemu služi "page protect" na HP IIIp i kako se >> isključuje, tj. kako da znam da je isključen/uključen? Naime, >> štampač nije u stanju da odštampa stranu ako print-job ima >> više od 400-tinak KB i javlja "memory overflow" ili tako >> nešto... Ima 1MB u sebi. Page protect na HP LJ III (IIIp, IV...) služi da se *unapred* rezerviše potrebna memorija u kojoj štampač "zamisli" čitavu stranu i da ona *samo za to* služi. To znači da se ta memorija ne može više iskoristiti za, na primer, downloadovane fontove i slično. Količina memorije koju pojede PP se razlikuje u zavisnosti od tipa papira (A4, Legal,...), ali je svakako preko 1MB, tako da se PAGE PROTECT ON/OFF opcija pojavljuje u meniju tek ako se u trojku (ili četvorku) ugradi dodatna RAM memorija. Onda može da se javi slučaj koji smo ovde imali prilike da vidimo: Lejzerdžetu 3 sa 2MB RAM-a i uključenim PagePotect-om može da "zafali" memorije za download fontova ili za neku drugu svrhu, pošto je glavnina memorije rezervisana isključivo za "zamišljanje" strane. Kao što rekoh, minimum za nesmetan rad na trojkama je, po mom iskustvu (drljam to već tri godine i nisam nikada imao problema), 3MB RAM-a (znači +2), a za četvorku 6MB (+4).
laseri.112 wizard,
> Konkretnije, LJ III ne može da štampa svaku (niti čak ikakvu iole složenu) > HPGL sliku (emulacija plotera). Ako ti trebaju takve slike, moraš da dodaš > još bar mega (a još bolje dva mega) ram-a i da uključiš page protect i > voila, odjednom možeš da štampaš sve HPGL slike. Kapiram čemu služi dodatna memorija, ali ne kapiram čemu služi taj "page protect", no nije ni važno... > Što se tiče uključivanja/isključivanja, na LJ III se to radi sa kontrolnog > panela, ima opcija u meniju pa ti napiše PAGE PROT OFF i možeš da prebaciš > na ON ili obratno. Pretpostavljam da je tako nekako i na IIIp, iako nisam > probao. Probaću, ali mene brine to što taj laser ima samo 1MB memorije, a ti reče da otprilike toliko pojede "page protect", pa se plašim da možda i nije to u pitanju. :(
laseri.113 raleks,
>>Page protect ti je "pojeo" megabajt memorije (tako je na LJ III, valjda >>je i na IIIp slicno), dakle kao da nisi nista ni dokupio. Probaj da >>*iskljucis* page protect pa da stampas opet. Sada se OK. Iskljucio sam Page protect i stampa bez problema crteze i iz CORELA4 i iz ACAD12. Svima puno hvala na pomoci. RAleks
laseri.114 dejanr,
>> Kapiram čemu služi dodatna memorija, ali ne kapiram čemu služi taj "page >> protect", no nije ni važno... Kada crtaš neku HP-GL sliku bez page protect-a, HP pamti linije - prva linija odavde dovde, druga odavde dovde itd. Onda se u trenutku štampanja to transformiše u bit mapu (koja je za samu mašinu jedino kompetentna, pošto laser mora da zna dal' da zalepi zrnce tonera na neko mesto il' da ga ne zalepi), ali delić po delić. Takav metod "puca" kod složenih slika. Ako uključiš page protect, on rezerviše cca 1 megabajt i odmah crta bit mapu cele strane. Tako može da odštampa svaku sliku, dakle nema greške. >> Probaću, ali mene brine to što taj laser ima samo 1MB memorije, a ti >> reče da otprilike toliko pojede "page protect", pa se plašim da možda i >> nije to u pitanju. :( Ako imaš ukupno 1 mega, neće ti ni nuditi da uključiš page protect, dakle ta stavka neće ni da se pojavi u meniju. Tek ako imaš 2 ili više megabajta ukupne memorije (dakle, mega osnovne i još bar mega dodatka), opcija se pojavljuje i može se aktivirati.
laseri.115 snemcev,
>> Probaću, ali mene brine to što taj laser ima samo 1MB memorije, a ti >> reče da otprilike toliko pojede "page protect", pa se plašim da možda >> i nije to u pitanju. :( Nemoj da brineš, sa 1M nemaš mogućnost da uključiš Page Protect.
laseri.116 wizard,
> Nemoj da brineš, sa 1M nemaš mogućnost da uključiš Page Protect. Pa tek sad brinem, jer mi nije jasno zašto neće da štampa. :))
laseri.117 dsoskic,
> HEWLETT-PACKARD LASERJET 4L PRINTING SYSTEM FOR MICROSOFT WINDOWS 3.1 Da li je neko nabavio nove drajvere za III i da li je nekom palo napamet da eksperimentiše sa drajverima za IV (korišćenje na III) i normalno da li upšte rade a Trojci?
laseri.118 bojans,
> Da li je neko nabavio nove drajvere za III i da li je nekom palo Novi drajveri za trojku!? Zar se ovako nešto pojavilo? Daj još neku informaciju o čemu se radi.
laseri.119 draganm,
*> Pozdrav svima, *> Posle ugradnje dodatnog 1MB u HP IIIp (ukupno 2MB) i setovanja *> Page protect u Windows-u i stampacevom kontrolnom panelu, opet *> nisam uspeo da odstempam ne tako slozeni crtez i COREL 4.0 *> (oko 400K print fajl). Stempac mi javlja gresku 20 MEM *> OVERFLOV. Self test stampaca prijavljuje korektno 2048K kao i *> Page protect A4. Da li ovo znaci da sam bacio 250DM? Postavi u controll panelu print TT fonts as graphics ... malo usporava rad ali ne jede memoriju stampaca. BTW. preplatio si prosirenje. -=>Phantom Lord<=-/.CoRRoSioN.
laseri.120 zkehler,
Ŕ> HEWLETT-PACKARD LASERJET 4L PRINTING SYSTEM FOR MICROSOFT Ŕ WINDOWS 3.1 Ŕ Ŕ Da li je neko nabavio nove drajvere za III i da li je nekom palo Ŕ napamet da eksperimentiše sa drajverima za IV (korišćenje na Ŕ III) i normalno da li upšte rade a Trojci? Probao sam 4L WPS i drajvere za 4/4M na IIIP laseru; ne rade kako treba. Nisam koristio ništa od stvari specifičnih za 4 ili 4L. Nisam se, doduše, ni trudio mnogo. ZK
laseri.121 bojans,
Jedan neobičan problem koji ne mogu baš najbolje da objasnim: Šta se zapravo dešava kada mi se strana prelomljena u venturi za win (koja na ekranu izgleda potpuno korektno) na HP LJ 4 odštampa potpuno bezveze tj. ne pojavi se ni jedno slovo već sve sami kvadratići. Kada uključim opciju 'Print TrueType as graphics' dobijem normalno odštampanu stranu. Na celoj strani korišćen je samo jedan font generisan Fontographerom. Da li je moguće da TrueType rasterizator u HP 4 ne podnosi fontove generisane Fontographerom, tako da kada rasterizaciju obavi windows sve je OK?
laseri.122 predrag,
>> Support for HP-GL/2 >> Support for HP-GL/2 is provided in the HP LaserJet 4L >> Printing System for Microsoft Windows 3.1 version >> 31.V1.00. Under the Options Dialog in the Printer Setup, >> an option of "Graphics Mode" is available. Two options >> are present: HP-GL/2 or Raster. The first choice enables >> HP-GL/2 which will increase print performance. The >> second choice uses raster only. The default graphics >> mode is set to raster for the HP LaserJet 4L. Uuuu al je dugacak drajver.;>> Ako ga neko skine a ima neki drugi laser (npr. hp III, valjda su svi HP laseri sa HP-GL.2 isti ??) i ova opcija radi nek javi pa da odvojim par noci (tada su mi telefonske veze dobre) pa da skidam. pp od: P
laseri.123 danko,
> Page protect na HP LJ III (IIIp, IV...) služi da se *unapred* > rezerviše potrebna memorija u kojoj štampač "zamisli" čitavu Mislim da je bojt zasluzio da dobije malecni plaketicu (lep pleonazam) za najlepse objasnjenje pojma page-protect u praksi. Samo da dodam da na LJ 4 moze i 6MB da bude malo, ali to se retko desava. Ja imam LJ4 sa 6MB i koristim raster-graphics opciju (umesto HP-GL graphics) i pre neki dan sam morao da ukljucim page-protect jer mi je pucao plikom stampanja pune sjafne nalepnica za diskete. DANKO
laseri.124 danko,
> Probao sam 4L WPS i drajvere za 4/4M na IIIP laseru; ne rade kako treba. > Nisam koristio ništa od stvari specifičnih za 4 ili 4L. Nisam se, doduše, > ni trudio mnogo. Da li si probao drajvere za 4L na 4 i da li imas neke novije drajvere za 4 od ovih sto su na Sezamu. Osim novog print-managera (za koji mi svejedno posto ionako koristim Win4Workgroup) ostale opcije mi deluju interesantno. Jos kad bi Novell ubedio NetWare-ov printers server da komunicira preko bi-tronic porta - bilo bi super! DANKO
laseri.125 zkehler,
Ŕ Da li si probao drajvere za 4L na 4 i da li imas neke novije Ŕ drajvere za 4 od ovih sto su na Sezamu. Osim novog Ŕ print-managera (za koji mi svejedno (...) Mislim da su na Sezamu drajveri u verziji 18; na Compuserve postoje drajveri v20. Nisam probao 4L WPS na LJ 4; postoji i WPS za LJ 4, ali ga još ne puštaju. Inače je, izgleda, tendencija da se veliki deo mozganja u procesu štampe prepusti inteligentno štampaču (to je i dejanr preneo sa BIX-a). ZK
laseri.126 novim,
na koji nacin je moguce prosiriti memoriju HPL4 sa 1 na 2 Mb (tj. da koristi dodatni Mb s diska kompjutera, ili ima neki drugi nacin)?
laseri.127 dejanr,
>> na koji nacin je moguce prosiriti memoriju HPL4 >> sa 1 na 2 Mb (tj. da koristi dodatni Mb s diska >> kompjutera, ili ima neki drugi nacin)? Da koristi sa diska kompjutera, nemoguće. Ali se može dodati memorija kupovinom i "ubadanjem" memorijskih jedinica u sam laser. Kod svih većih prodavaca opreme može da se kupi potrebno memorijsko proširenje za LJ 4 (nisu u pitanju SIMM/SIPP moduli koji "idu" u većinu matičnih ploča, nego neki malo (ali dovoljno ;) različiti).
laseri.128 mzarkov,
Problem. Ako iz EE Windows-a na LJ4 stampam tekst koji sadrzi nase znake oni se poljavljuju samo ako koristim LJ3 driver. Ukoliko koristim LJ4 driver printer stampa znake koji se nalaze na istim mestima u Windows osnovnom karakter setu (Latin 1, ansi). LJ4 driver je 1.18. Moze li to cudo da sa natera da radi kako treba? MZ
laseri.129 bojans,
>> Ako iz EE Windows-a na LJ4 stampam tekst koji sadrzi nase >> znake oni se poljavljuju samo ako koristim LJ3 driver. Ukoliko >> koristim LJ4 driver printer stampa znake koji se nalaze na >> istim mestima u Windows osnovnom karakter setu (Latin 1, >> ansi). LJ4 driver je 1.18. Moze li to cudo da sa natera da >> radi kako treba? I ja sam uočio ovaj problem. Radi se o tome da će LJ4 uvek, kada smatra da je to moguće, upotrebiti svoje interne fontove. E sad što nisu predvideli da Times New Roman na pr. postoji i u EE varijanti, to izgleda i ne vide kao neki veliki problem. Mislim da je jedno od rešenja koje ovde pali (doduše prilično grubo) uključivanje opcije 'Print TrueType as Graphics' čime se štampaču direktno saspe bit-mapa cele strane prethodno formirana od windowsa. To pali sigurno, (doduše probao sam samo na LJ4 sa 6M memorije) da li ima i nešto bolje, recimo neka naredba kojom bi se štampaču eksplicitno naredilo da ne upotrebljava interne fontove, ne znam... :(
laseri.130 dejanr,
>> Ukoliko koristim LJ4 driver printer stampa znake koji se nalaze na >> istim mestima u Windows osnovnom karakter setu (Latin 1, ansi)... Na žalost... o tome je pisalo i u ovim "Računarima", i izgleda da nema pomoći. Doduše, objavljen je patch kojim se sprečava drajver da promeni set karaktera, ali to važi samo dok ne počne uravnavanje, a posle on opet istera svoje :( Možda bi se mogao drajver bolje patch-ovati, ali to tek treba neko da uradi. Inače, ovo nije bag drajvera, piše u njegovoj dokumentaciji da on "namerno" aktivira 19U (ili kako već beše) set znakova. Ja to rešavam tako što uključim "Print True Type fonts as graphics" i onda radi manje-više normalno. Ali bih više voleo da se sredi drajver.
laseri.131 zkehler,
Ŕ Ako iz EE Windows-a na LJ4 stampam tekst koji sadrzi nase znake Ŕ oni se poljavljuju samo ako koristim LJ3 driver. Ukoliko Ŕ koristim LJ4 driver printer stampa znake koji se nalaze na istim Ŕ mestima u Windows osnovnom karakter setu (Latin 1, ansi). LJ4 Ŕ driver je 1.18. Moze li to cudo da sa natera da radi kako treba? Baš sam na LJ 4L nešto gledao oko toga. Najbolje je da izabereš Windows Latin 2 karakter set, iz menija ili Explorer softvera. Mislim da će funkcionisati. ZK
laseri.132 bojans,
>> Na žalost... o tome je pisalo i u ovim "Računarima", i izgleda >> da nema pomoći. Doduše, objavljen je patch kojim se sprečava >> drajver da promeni set karaktera, ali to važi samo dok ne >> počne uravnavanje, a posle on Da li je zapravo najveći problem u ovome? Jednostavno, izbegnemo korišćenje internih fontova i stvar bi trebalo da je rešena. Međutim, upravo tada nastupa, po mom mišljenju, ozbiljniji problem. Drajver (ili možda interni menadžer fontova samog štampača) će se u nekim situacijama opet opredeliti za interni font. Ja na primer nikako nisam uspeo da odštampam jednu stranu na kojoj je bio korišćen Garamond. Stalno sam dobijao interni Garamond font koji nema naša slova, tako da tu nikakvo manipulisanje setovima karaktera ne bi pomoglo. Kada već korišćenje internih fontova nije rešeno na zadovoljavajući način, da li je moguće na neki način staviti do znanja drajveru ili štampaču da ih ignoriše?
laseri.133 dejanr,
>> Jednostavno, izbegnemo korišćenje internih fontova i stvar bi trebalo >> da je rešena. Pa da, ali LJ 4 ima tako lepe i tako brojne interne fontove, i to sa našim slovima, živa šteta da to ne koristimo samo zato što je drajver glup pa uvek aktivira Roman2 character set.
laseri.134 adj.joe,
Nisu laseri, ali su još manje matrični: pljuckalice. Pitanje: da li neko ima iskustva sa njima, i kakva, a konkretno da li neko moze nešto da mi kaze o HP DeskJet 510, Texas Instruments MicroMarc, Seikosha SpeedJet 300 i Epson Stylist 800. Odn. moze i neko poređenje sa Epsonom LQ 570+ i Panasonic-om KX-P2123. Namena štampača bi bila opšta, začinjena sa nešto jednostavnijih crteza iz ORCAD-a. Dve osobine me posebno interesuju: prilagođenost štampanju iz Windowsa - štampanje TTF-ova i broj sivih nijansi. Neke osnovne osobine navedenih pljuckalica imam, a jedino ništa ne piše o skali nijansi sivog. I još jedno pitanje adekvatno ovoj temi: šta meni kao korisniku donosi PCL 3, odn. PCL 4.5 i PCL 5. Molio bih neki opširniji odgovor na ovo pitanje, pošto mi nisu jasne mogućnosti, a samim tim i razlike. Hvala unapred, .JOE.
laseri.135 zqusovac,
> Nisu laseri, ali su jos manje matricni: pljuckalice. > Pitanje: da li neko ima iskustva sa njima, i kakva, a Imam ja, i to jako lepa. Vec tri-cetiri meseca vlasnik sam Canon BJ-10sx i ne mogu da ga dovoljno nahvalim. Probao sam i BJ-20, ali posto mi je portabilnost vaznija od visokih peak brzina (mada ni BJ-10 nije spor, naprotiv) uzeo sam ovaj manji. Slova su perfektna, rad super tih osim normalnog cangrljanja prvih sekundi po ukljucenju kada masina testira mehaniku. Grafika je jako dobra, ostra i lepo definisana. Jedino sto mi nedostaje je CSF, ali to cu sebi priustiti prilikom prvog putovanja u inostranstvo. Moja jedina primedba je transformator, koji je u odnosu na transformator za toshibin notebook nevidjeno kabast i tezak, ali mislim da ovo vec spada u cepidlacenje. Otkako imam ovog malisu, laser (HPIII) koji mi stoji kod kuce ukljucujem samo i jedino ako mi je potrebno da nesto hitno odstampam a pljuckavac mi nije pri ruci. Sto se mene tice 'ladno bih ga prodao, ali obzirom da je polovina istog vlasnistvo mog brata SQ-a cekam da se on vrati pa da vidimo sta cemo. Vazna napomena: kvalitet ispisa na pljuckavcu veoma mnogo zavisi od kvaliteta papira! Dosta sam eksperimentisao i ustanovio da je KVALITETNI papir za fotokopir masine (stranog porekla, ali to se valjda podrazumeva) sasvim zadovoljavajuci. Najbolji rezultati dobijaju se na finom uglacanom bankpostu, na peliru su rezultati od sasvim prihvatljivih do osrednjih, a na recikliranim papirima uglavnom losi jer previse upijaju (pa stoga i mrljaju). Na foliji nisam probao. A sta misle moderatori da se osnuje i tema BUBBLE? poz, zq
laseri.136 mzarkov,
> Bas sam na LJ 4L nesto gledao oko toga. Najbolje je da > izaberes Windows Latin 2 karakter set, iz menija ili > Explorer softvera. Mislim da ce funkcionisati. Hvala. Symbol set se moze odabrati softverski, pa sam se nadao da ce WIN EE taj detalj da prosledi driveru. Nazalost to se ne desava. Windows Latin 2 karakter set mi izgleda kao veoma dobro resenje. U Windows Latin 1 (ANSI) setu na pozicijama nasih slova nalaze se malo eth (ko li to koristi), mali i veliki ae diftong i malo i veliko e grave. Malo i veliko z (zaba) su na pozicijama koje nisu ispunjene u Windows Latin 1 setu, a s (suma) vec postoji. U Win Latin 2 setu ne zamenjeni su jos neki karakteri (a grave, i dieresis, na primer) ali su mi ti karakteri od manjeg znacaja (drugima mozda nisu). MZ
laseri.137 drpr,
-> Moja jedina primedba je transformator, koji je u odnosu na -> transformator za toshibin notebook nevidjeno kabast i tezak, -> ali mislim da ovo vec spada u Da pratiš temu hi.fi u extri shvatio bi da ovo može da bude samo prednost. Što teži transformator znači da je bolji i izdržljiviji. Znači ne brini se dugo će da traje napajanje jer nije fušareno. cope
laseri.138 asterix,
> lepo definisana. Jedino sto mi nedostaje je CSF, ali to cu sebi priustiti CSF ?
laseri.139 bulaja,
│Da pratis temu hi.fi u extri shvatio bi da ovo moze da bude │samo prednost. Sto tezi transformator znaci da je bolji i │izdrzljiviji. Znaci ne brini se dugo ce da traje napajanje │jer nije fusareno. └─── Da li je to prednost i za Walkmane? :)
laseri.140 haevorn,
// CSF? Cut Sheet Feeder?
laseri.141 adj.joe,
>> Imam ja, i to jako lepa. Već tri četiri meseca vlasnik Canon BJ-10sx i Baš lepo, i ohrabrujuće. Ali bih te zamolio za malo više podataka o tome šta mali moze/ne moze u odnosu na laser. I ako ti ne bi bilo teško interersuje me tvoje mišljenje o tome šta bi prvo kupio od navedenih štampača. Pozdrav, .JOE.
laseri.142 drpr,
-> Da li je to prednost i za Walkmane? :) Naravno ;) Ako se baviš bildovanjem staviš jedan od cca 20kg pa da vidiš kako mišići rastu :))) cope
laseri.143 leonardo,
Pomozite ljudi ! :( Kojim sistemom da proverim šta ne valja ?!? Moj BJ10x prilikom ispisa na papir preskače sredinu tako da su slova podeljena na pola. žistio sam mu kaseticu prilikom uključivanja ali ne pomaže. Pošto prvi put u životu imam takav printer može li neko ko ga poseduje ili se razume da baci neki savet ? Pozdrav ťeo
laseri.144 asterix,
> Imam ja, i to jako lepa. Vec tri-cetiri meseca vlasnik sam Canon BJ-10sx i > ne mogu da ga dovoljno nahvalim. Probao sam i BJ-20, ali posto mi je Ja sam oduvek imao utisak da su ti bubble jet-ovi slabašni i krhki. Imao sam utisak da je to dobra stvar za nošenje sa lap-top-om u tašni. Nekako nisam imao poverenje da tako mala stvar može da bude izdržljiva. Kakva su tvoja iskustva po tom pitanju. Koliko odprilike dnevno štampaš stranica. Kako rešavaš refilling ?
laseri.145 zqusovac,
> Da pratis temu hi.fi u extri shvatio bi da ovo moze da bude > samo prednost. Sto tezi transformator znaci da je bolji i > izdrzljiviji. Znaci ne brini se dugo ce da traje napajanje > jer nije fusareno. A da ti nosis na ramenu notebook sa napajanjem, stampac sa napajanjem, poket modem (moze i bez napajanja), nesto knjiga, fotokopija, faksova, novine, casopise, fotoaparat, world receiver, aparat za brijanje i prvu pomoc shvatio bi da svaki gram opreme ujutru tezi 5 grama uvece. Zato bih ja uvek vise voleo manji trafo. BTW, Canon BJ-10 tezak je 1.7 kg a trafo otprilike isto toliko. Osim toga dimenzije trafoa su ~ 9x6x6 cm, a trafo od toshibinog notebooka tezi oko 300-400 g a dimenzije su mu ~ 12x7x2 cm pa se i lakse nosi i lakse pakuje. poz, zq
laseri.146 zqusovac,
>// CSF? > Cut Sheet Feeder? Da. Umetac za pojedinacne listove. poz, zq
laseri.147 zqusovac,
> Bas lepo, i ohrabrujuce. Ali bih te zamolio za malo vise podataka o > tome sta mali moze/ne moze u odnosu na laser. I ako ti ne bi bilo tesko > interersuje me tvoje misljenje o tome sta bi prvo kupio od navedenih > stampaca. Ja ga najvise koristim za tekst, tj. za hard kopije kojima je bitan sardzaj a ne izgled, mada ima ugradjena dva osnovna fonta u raznim kombinacijama velicina, sirina itd, pa sve to ispadne sasvim lepo. Ne znam da li se moze prosiriti novim fontovima i kako jer me nije zanimalo. Na kvalitetnom papiru ispis je u najmanju ruku jednak starom HPII+. Grafiku slabo koristim, jesam doduse probao i bio zadovoljan ali nisam heavy user pa neka odgovori neko drugi. Ovaj pljuckavac nije za DTP, za to je definitivno potreban laser. Probao sam nekoliko crteza iz Corela i lepo su ispali. Mene brzina zadovoljava, kao i bafer, jer za vecinu tekstova koje ja stampam nije potreban veci. Nemam pojma da li bih osim ovoga ista drugo kupio. Jedino bi u kombinaciji bio novi HP portabl deskjet, nisam siguran za oznaku, mislim da je 200. poz, zq
laseri.148 zqusovac,
> Moj BJ10x prilikom ispisa na papir preskace sredinu tako da su > slova podeljena na pola. > Cistio sam mu kaseticu prilikom ukljucivanja ali ne pomaze. > Posto prvi put u zivotu imam takav printer moze li neko ko ga > poseduje ili se razume da baci neki savet ? Cisti ponovo. I ponovo, i ponovo. Ako nakon 10-15 puta ni to ne pomogne menjaj kasetu. A kad se pomiris sa cinjenicom da je ta kaseta otpisana, probaj da je necim fizicki ocistis. Ne znam cime i ne znam hoce li pomoci ali ima logike. poz, zq
laseri.149 zqusovac,
> Ja sam oduvek imao utisak da su ti bubble jet-ovi slabasni i krhki. Imao > sam utisak da je to dobra stvar za nosenje sa lap-top-om u tasni. Nekako > nisam imao poverenje da tako mala stvar moze da bude izdrzljiva. Kakva su > tvoja iskustva po tom pitanju. Koliko odprilike dnevno stampas stranica. > Kako resavas refilling ? Bogami nisu. Jednom sam greskom na bubbleta stavio knjiga u tezini od dobrih 15 kg i nista mu nije bilo. Drugi put je kolega zakacio za gajtan i povukao ga preko pola sobe i surovo na pod. Tada mu je preskocio zupcanik koji blokira glavu da se ne bi kretala ako nije umetnut papir, vratio sam ga na mesto i to je sve. U proseku stampam 5-20 strana dnevno, najvise u jednom danu bilo oko 100, sve radim u HQ modu a za refilling kupujem nove kasete (jos nisam menjao). Reuters fotoreporteri koriste jedan 10-e za tesku grafiku, tj. printuju fotografije koje im Nikon PhotoScanner skenira i tako ih kao hard copy ostavljaju u evidenciju. Rade vec nekih 10 meseci, iskljucivo u grafickom modu, najmanje 40 komada dnevno u proseku i nisu nikada imali ni jedan problem. poz, zq
laseri.150 wizard,
> Zato bih ja uvek vise voleo manji trafo. BTW, Canon BJ-10 tezak je 1.7 kg > a trafo otprilike isto toliko. Osim toga dimenzije trafoa su ~ 9x6x6 cm, > a trafo od toshibinog notebooka tezi oko 300-400 g a dimenzije su mu ~ > 12x7x2 cm pa se i lakse nosi i lakse pakuje. Aman bre čoveče - trafo je trafo. Zameni ga, to bar nije problem...
laseri.151 zqusovac,
> Aman bre čoveče - trafo je trafo. Zameni ga, to bar nije problem... Nisam ja baš pristalica tog srpskog sistema 'znam ja bolje nego proizvodjač'. Valjda ima neki razlog što su ga napravili kako su ga napravili. A i ne razumem se u trafoe :) poz, zq
laseri.152 kenza,
Hi! Dobio sam na privremeno( do ukidanja sankcija ;) koriscenje printer THE PRINTER WORKS LX-29000.Elem, u uputstvu pise da ima neku CANON masinu u sebi, da je kompatibilan sa LJ2 i sa APPLE LASER WRITER PLUS(PostScript). Tako sam ga i instalirao u windowsima i grafika je super, ali pri stampanju domacih tekstova nece da stampa veliko Z (zaba) i C (Cukun deda;). I to nece samo na vrhu strane, na drugim mestima je sve o.k. !? Zna li neko gde je BUG ? Tnx , kenza
laseri.153 wizard,
> Nisam ja baš pristalica tog srpskog sistema 'znam ja bolje nego > proizvodjač'. Valjda ima neki razlog što su ga napravili kako su ga > napravili. Pa ništa... Kad sledeći put oznojen i premoren uveče sedneš i raspakuješ trafo - uzmi ga u ruke, pažljivo pogledaj, odmeri, složi facu i reci: "Ko zna zašto je to dobro..." :))
laseri.154 snemcev,
>> Zna li neko gde je BUG ? Tnx , kenza žini mi se da je problem u Prozorima...
laseri.155 leonardo,
├> I to nece samo na vrhu strane, na drugim mestima je sve o.k. !? Ne mogu da verujem da neće samo u vrhu strane. Probaj onda sledeće da ga zezneš: Stavi da u gornjem levom uglu papira oštampa tačku kao prvi red prvi znak npr. Helveticu ili bilo koji drugi font veličine 4 points. Onda tvoj tekst više nije prvi u vrhu strane :)) p.s. Ma probaj varijante, do kojeg reda neće a od kojeg hoće i td... pa uočiće se valjda po kom principu neće :)
laseri.156 dkuki,
> Pa nista... Kad sledeci put oznojen i premoren uvece sednes i raspakujes > trafo - uzmi ga u ruke, pazljivo pogledaj, odmeri, slozi facu i reci: > > "Ko zna zasto je to dobro..." :)) :))) "Imaju !" :) Poz DK
laseri.157 kenza,
(;> p.s. Ma probaj varijante, do kojeg reda nece a od kojeg hoce (;> i td... pa uocice se valjda po kom principu nece :) Javicu rezultate kasnije ;)
laseri.158 novim,
mojem prijatelju potreban drajver za HP4 (onaj monstrum 600x600). ima li ko, nek me mailne, pliz :)
laseri.159 dejanr,
>> mojem prijatelju potreban drajver za HP4 (onaj monstrum >> 600x600). ima li ko, nek me mailne, pliz :) Drajver za šta? Ako je za Windows, ima u direktorijumu.
laseri.160 pinokio,
Draga gospodo laserasi i ostali ! Problem je za vas trivijalan, ali ja nisam kao vi ! Naime, u posjedu mi je jedan laser HP LJ IIIp. Međutim veoma je nevaljao i neće da stampa ! U stvari on povuće papir i radi sve ostale radove normalno, ali izbaci praznu stranicu ( belu ili bijelu). Self test - radi, prima sa LPT-a komande...da stampa neće! Toner je nov ( proban i drugi poluprazan), tako da su eliminisani ti benigni fazoni. Konsltovan je HAPLE i oni rekoše de je u pitanju FORMATER PLOžA (!!!???????). Kako ja nisam baš stručan po pitanju lasera i uopšte štampača bez trake, molim da mi se pomogne. Nadam se da neko zna sta je FORMATER PLOžA i čemu služi (!!!???) što više podataka to bolje. Sve me interesuje. Inače cijena te ploče procjenjuje se na 800 DM (!??). Aman, bolje novi laser kupiti. :)) Dakle, upomoć, upomoć, upomoć ! Nenad P.S. Ako je neko stidljiv i neće u konferenciju, može i u mail. Primam sve. Hvala HAPLE= HAPEL (prim.aut.)
laseri.161 snemcev,
>> Primam sve. Baš sve? ;))))) Šalu na stranu, sa laserima baratam od 1989. i nikada mi se nije ništa slično dogodilo. Jedino što je mene umelo jako da zeza je neslaganje orjentacije stranice u setup-u štampača i programa koji štampa. Npr, ako je štampač postavljen na landscape, a stranica u Venturi prelomljena u portrait-u, posle štampanja dobijate jedno veliko ništa. Ako ste srećniji, pojaviće se jedna tanka crna linija dužinom A4 stranice dugačka taman onoliko koliko je A4 stranica široka. Lek: promenite u setup-u štampača landscape u portrait i sve će proraditi. Poenta ove priče: probaj i iz drugih programa i drugih modova da nešto odštampaš, ko zna, možda i proradi! Btw, šta si mislio pod onim "self-test radi"?
laseri.162 gtomic,
> Naime, u posjedu mi je jedan laser HP LJ IIIp. Medutim veoma je nevaljao i > nece da stampa ! U stvari on povuce papir i radi sve ostale radove normalno, > ali izbaci praznu stranicu ( belu ili bijelu). Self test - radi, prima sa > LPT-a komande...da stampa nece! Toner je nov ( proban i drugi poluprazan), > tako da su eliminisani ti benigni fazoni. Konsltovan je HAPLE i oni rekose de > je u pitanju Meni se desila ista stvar sa MT-911, a uzrok je bio crkavanje interfejsa (da hardverasi oproste) tj. neke elektronike u laseru, a uzrok je bio uticanje ukljucenog lasera u centriniks port takodje ukljucenog racunara. Usput je crkla i I/O kartica. Sve je bilo popravljeno jer je pod garancijom (isporucioc opreme nije shvatio kako je nastao kvar O:). Eto to je bilo moje iskustvo.
laseri.163 pinokio,
Ĺ> Btw, šta si mislio pod onim "self-test radi"? E, vidiš ti sad...ON je jedan veliki bezobraznik.Naime, ja vrlo dobro znam da neke stvari na relaciji softver - hardver mogu da izazovu velike glavobolje. Stoga sam za probu uzeo sljedeće : - Jedan ispravan cetroniks kabl ( provjeren, garant) - Napojni kabl ( takođe ispravan ) - Struju iz lokalne mreže (?!) - Papir 80 gramski (najboljeg kvaliteta) - Ispravan kompjuter - Dobru volju i vrijeme Elem, za test sam koristio interni SELF TEST, propratnu pojavu dobijenu (ugrađenu) (u)z štampač. Dok je proba sa računaljke glasila : copy c:autoexec.bat lpt1: /b Nakon obe probe ( u više navrata ) ON je poslušno obavio posao grijao, palio ventilator, jedan mehanizam,....trla-la..uvukao papir, izbacio van i NIŠTA ! Da završim, printer se ponaša sasvim "normalno" sem što neće da štampa (!) Ne prijavljuje bilo kakvu grešku. A ja kao vrli majstor ne znam kako da mu naredim da izvrši kompletnu dijagnostiku. Ili preciznije da mi sam kaže koji dio nije uredu. Nemam servis menjuel. ;) Nenad
laseri.164 dejanr,
>> Elem, za test sam koristio interni SELF TEST, propratnu pojavu >> dobijenu (ugrađenu) (u)štampač. Dok je proba sa računaljke >> glasila : copy c:autoexec.bat lpt1: /b >> >> Nakon obe probe ( u više navrata ) ON je poslušno obavio posao >> grijao, palio ventilator, jedan mehanizam,....trla-la..uvukao >> papir, izbacio van i NIŠTA ! Ovo što sledi je totalno, što bi rekli Ameri, wild guess: jesi li probao sa drugim tonerom? Ako nije to, trebalo bi da negde na laseru ima rupa u koju treba gurnuti šrafciger za nešto što se zove "machine test" - to mu dođe niži nivo od self-test-a koji ipak podrazumeva slova, fontove itd. Kakve to rezultate daje?
laseri.165 ndragan,
/ Btw, šta si mislio pod onim "self-test radi"? Nijednom štampaču ne verujem da je riknuo dok ne vidim da neće da reaguje na print skrin iz dosa.
laseri.166 pinokio,
>gurnuti šrafciger za nešto što se zove "machine test" - to mu dođe >niži nivo od self-test-a koji ipak podrazumeva slova, fontove itd. >Kakve to rezultate daje? Gurnuo ! Doduše ne šrafciger nego....olovku. Desilo se sljedeće: Ventilator je zazujao jače, na displeju je napisao "engine test" i nastavio da radi. Zatime je rado uvukao papir i izbacio ga van. ODŠTAMPAN !!!! Dobio sam linije preko čitavog papira. Uredne i crne. Pravilno raspoređene u razmacima od cca 7 mm i debljine 0.5, recimo. Veselje je kratko trajalo. Pukušao sam da mu ponovo dam "Self test", međutim stvari su i dalje ostale iste. Tužno. Iz ovoga izvodim sljedeće: - Da je štampački dio & toner ispravan - Osnovna ploča, takođe - Napajanje OK ( jer se koplet elektronika izuzev Canon makine napaja preko ili iz osnovne ploče) - I/0 sklop ispravan - Kablovi i drangulije u svakom slučaju su ispravni - Sklop koji kontroliše printerski dio ( "Formater ploča" !!??????) očigledno nije dobrog zdravlja. Inače nalazi se ispod osnovne ploče i direktno je vezan za Canon makinu. Ima li nade ? Sem da se nosi kod čika doktora....;) Nenad
laseri.167 snemcev,
>> Elem, za test sam koristio interni SELF TEST, propratnu pojavu >> dobijenu (ugrađenu) (u)z štampač. Dok je proba sa računaljke >> glasila : žisto da razjasnimo: i self test ništa ne odštampa. Right? Btw, HP štampači su se pokazali kao vrlo inteligentni. Svaku grešku u radu prijavljuju vrlo informativnim porukama na displeju. U ovoj tvojoj situaciji bi trebao da ispiše nešto u stilu 'NEED SERVICE', ali on očigledno ne konstatuje nikakvu grešku u elektronici. Beats the hell out of me!
laseri.168 dr.grba,
>> Nijednom štampaču ne verujem da je riknuo dok ne vidim da neće da >> reaguje na print skrin iz dosa. U mojim programima je ubačena ona funcija za sprečavanje print screen. Zašto? Zato što mi se tako htelo. Dakle, tu ti test neće proći (:
laseri.169 snemcev,
>> Gurnuo ! Doduše ne šrafciger nego....olovku. Desilo se sljedeće: žisto informativno, gde mu dođe to dugmence?
laseri.170 pinokio,
Informativno, isto se nalazi ispod poklopca na stražnjici štampalnika. I još preciznije iznad seriskog porta. Dakle odvrneš dva šarafa, oboriš poklopac na radni sto ili podlogu i pogledaš duboko u rupu. Vidječeš tamo u tmini jedan taster. Pritisni ga. Ostalo će se odigrati samo pred očima tvojim. Nenad
laseri.171 dejanr,
>> Ima li nade ? Sem da se nosi kod čika doktora....;) Jedino to - na štampaču je očito nešto neispravno, mašina radi ali kada dođe do softvera koji treba nešto da štampa, zaškripi.
laseri.172 ndragan,
/ U mojim programima je ubačena ona funcija za sprečavanje print screen. / Zašto? Zato što mi se tako htelo. Dakle, tu ti test neće proći (: Ni dosad nisam testirao štampač iz tvog programa, a sad mi tek ne pada na pamet :)
laseri.173 draganf,
U čemu je štos da je HP3P skuplji od HP4L i šta je pametnije kupiti, pošto ću sledeće sedmice morati doći u BG po jedno od to. Dragan
laseri.174 dejanr,
>> U čemu je štos da je HP3P skuplji od HP4L i šta je pametnije kupiti, Ja bih svakako uzeo HP4L, ako je stvarno jeftiniji onda tim pre. Ako je i nešto skuplji, mislim da se i dalje isplati.
laseri.175 darone,
>> >> U čemu je štos da je HP3P skuplji od HP4L i šta je pametnije kupiti, >> >> Ja bih svakako uzeo HP4L, ako je stvarno jeftiniji onda tim pre. Ako je >> i nešto skuplji, mislim da se i dalje isplati. Za/protiv? Iskreno rečeno, ni meni nije jasno koji je zaista bolji. Evo šta znam: HP IIIP HP 4L 300x300 300x300 0:0 obavezno dokupljivanje RAMa iako ima 1 mega, dovoljno je 0:1 toneri na svakom koraku ? 1:1 nije zelen ;) jeste zelen ;) 1:1 isključuje se iz struje ne isključuje se (bljak! ;)) 2:1 I, koji je brži i ostale kerefeke (ko ima bolju programsku podršku - bar van Udovica)? darone
laseri.176 bulaja,
│Za/protiv? Iskreno receno, ni meni nije jasno koji je zaista bolji. └─── Cini mi se da je ipak bolji izbor je HP 4L :). Jedini problem za sada je nabavka tonera (ukljucujuci i njegovo recikliranje), ali su zato izrazite prednosti npr. opcija za stednju tonera, brzina zagrevanja (spremnosti za rad), kompresija, BiTronics interface,...
laseri.177 kale,
Ima li HPIIIP RET (Resolution Enhancement Technology)? Znam da III ima.
laseri.178 darone,
>> Ima li HPIIIP RET (Resolution Enhancement Technology)? Znam da III ima. Ima i P.
laseri.179 snemcev,
>> HP IIIP HP 4L >> >> isključuje se iz struje ne isključuje se (bljak! ;)) 2:1 Šta li ovo znači? U kom smislu se ne isključuje iz struje?
laseri.180 dejanr,
>> > isključuje se iz struje ne isključuje se (bljak! ;)) 2:1 >> >> Šta li ovo znači? U kom smislu se ne isključuje iz struje? Pa, naravno da se može isključiti šteker iz zida, ali nema potrebe za ON/OFF prekidačem - stalno je spreman.
laseri.181 zddb,
Odnedavno mi HPIIIp laser štampa, po vertikali, na 1cm od ivice papira, na svakih 38mm (kao što piše u uputstvu) po jednu oveću tačku. Uputstvo kaže da ne valja kaseta. E sad se ja pitam kako, kad je skoro nekorišćen i štampač i kaseta (oko godinu dana i 700 štampanih strana), uz to je sve kupljeno kod pouzdane firme (Gama). I još sam strogo vodio računa da ne osvetlim valjak, da ne stavljam svašta u laser... Jedino mi je objašnjenje da je valjak nekako zaprljan ili oštećen tako da na jednom mestu "vezuje" više tonera. Najzanimljivije je što se to ne dešava stalno. Uglavnom, kada je više zagrejan štampač, više i brlja, ali to nije pravilo. Ponekad ga upalim, stoji mi pola sata upaljen i onda odštampam 10-ak strana i one su čiste! žini mi se da je nekad neko ovde pisao čime se čisti valjak, ali nisam uspeo da pronađem tu poruku!? * S
laseri.182 dvesic,
Cao ! Potrebni su mi soft fontovi za HP 4L (YUSCII, sa nasim slovima). Bio bih vrlo zahvalan ako bi ih neko poslao. Hvala, Dejan.
laseri.183 haevorn,
4L ima naša slova po 852 rasporedu, uz nekoliko akrobacija mogao bi to da probaš
laseri.184 bojt,
Imam izvesnih problema sa HP LJ III. Naime, na svakoj odštampanoj strani odredjena zona oko sredine papira se odštampa znatno bledje nego ostatak. Ja čistio, čistio, promenio 2 tonera (i to ne reciklirana već nova) ali ne pomaže. Ima li neko ideju o čemu bi tu moglo da se radi, ili zna za neki servis u gradu gde bi to eventualno moglo da se popravi?
laseri.185 mirkot,
>> Imam izvesnih problema sa HP LJ III. Naime, na svakoj >> odštampanoj strani odredjena zona oko sredine papira se >> odštampa znatno bledje nego ostatak. Ja čistio, čistio, >> promenio 2 tonera (i to ne reciklirana već nova) ali ne >> pomaže. Zavisi šta si čistio. Nisam to radio na HP III, ali treba očistiti one tanke žice koje stvaraju električno polje (korone) i eventualno sočiva kroz koja prolazi laserski zrak do valjka. Pažljivo proveri (i očisti) sve električne kontakte između kutije sa valjkom i tonerom i unutrašnjosti štampača. Budi veoma pažljiv jer su korone jako tanke i ako ih pokidaš ne gine ti servis. Inače, korone iz laserskih štampača se mogu zameniti istim žicama koje se stavljaju i u kopir mašine. Mirko
laseri.186 mvincic,
>> 4L ima naša slova po 852 rasporedu, uz nekoliko akrobacija mogao bi to da Nisam uspeo da isteram ništa drugo osim "courier"-a. Verovatno zato što drugih i nema ;) Pozdrav, Dens
laseri.187 haevorn,
Kako samo kurier? Pa npr. na Trojki baš za kurijer nema svih tih kodnih rasporeda, a za ostale (skalabilne) fontove ima.
laseri.188 zkehler,
Nije sasvim za temu LASERI, ali... Svi HP proizvodi koje ovde prodaje ComTrad dolaze sa opremom za Istočnu Evropu, koja obuhvata i nacionalne znake prema CP 852, ali bez starih rešenja, kakvo je YUSCII. Međutim, to ne spasava korisnike sa gomilama programa rađenih u YUSCII rasporedu. Ima li neko rešenje YU znaka po CP437 (YUSCII, osnosno 7-bitni YU standard) za Hewlett-Packard Desk Jet 510 štampače, i za Laser Jet familiju lasera? ZK
laseri.189 zkehler,
Ŕ U čemu je štos da je HP3P skuplji od HP4L i šta je pametnije Ŕ kupiti, pošto ću sledeće sedmice morati doći u BG po jedno od Ŕ to. Priča je srednje dužine: "P" u nazivu označava "Personal" seriju, a "L" je "Lite" iliti lagana serija. "Personal" HP laseri podrazumevaju pokrivanje svih potreba prvenstveno individualnih korisnika, uključujući tu i one čiji rad postavlja dosta velike zahteve pred štampač. "Lite" štampači nastali su sa željom da se na svaki sto (u firmi ili kod korisnika kući) stavi laser umesto matričnog štampača. "P" imaju dosta velike mogućnosti proširenja i nadogradnje, obično više portova (RS-232 i Centronix); "L" imaju vrlo ograničene mogućnosti proširenja i samo jedan port (HP 4L možeš za sada proširiti samo do 2MB). Prema Hewlett-Packardu, "P" serija nije dovoljna za velike zahteve firmi ili većih kancelarija, pa su zato tu serije 4, 4Si i slične. Naravno, sada već svi HP laseri imaju RET tehnologiju za povećanje kvaliteta ispisa. Pametnije je kupiti 4L: IIIP se više ne proizvodi, i biće sve teže nabaviti proširenja raznih tipova; 4L je svež proizvod, i ima dobre osobine drugih štampača iz serije 4. Ako ti 4L nije dovoljan - zbog rezolucije od samo 300dpi, ili maksimalnih samo 2MB memorije - sačekaj dok se kod nas ne pojavi 4P: 600dpi, 2MB standardno (najviše 32MB), serijski i paralelni port, razne mogućnosti proširenja. Ako ti treba Post Script, sačekaj 4MP: sve kao 4P, ali 6MB stanradno, uz Level 2 Post Script i - čini mi se - AppleTalk port za vlasnike Macintosha. ZK
laseri.190 snemcev,
>> Imam izvesnih problema sa HP LJ III. Naime, na svakoj >> odštampanoj strani odredjena zona oko sredine papira se >> odštampa znatno bledje nego ostatak. Otvori štampač, i na vrhu, sa leve strane postoji točkić sa brojevima od 1 do 9 (1 daje najcrnji, a 9 najbleđi otisak). Povećaj vrednost na njemu, pa onda probaj nešto da odštampaš. Trebalo bi da pomogne.
laseri.191 haevorn,
Da li zna neko komande za 4L za npr. promenu količine tonera, RET-a, default fonta, Page Protecta, tj. sve ono što se šalje pomoću njegovog Explorer softvera?
laseri.192 madamov,
> čini mi se - AppleTalk port za vlasnike Macintosha. Ne treba da ti se čini, jeste tako. žim ima M u oznaci modela, znači ima i AppleTalk (LocalTalk) port.
laseri.193 dejanr,
>> Da li zna neko komande za 4L za npr. promenu količine tonera, RET-a, >> default fonta, Page Protecta, tj. sve ono što se šalje pomoću njegovog >> Explorer softvera? Nadam se da će neko imati taj podatak, a ako ti ga niko ne pošalje probaj da startuješ LPTX (ima negde u direktorijumu) pa onda uradi nešto od tih operacija iz programa. Trebalo bi da "zarobi" kod koji se šalje, pa da ga posle lako iščitaš.
laseri.194 haevorn,
Zanima me cemu sluzi komanda za npr. Outline, Shadow, etc. u uputstvu za HP laser kad ni jedan od ugradjenih fontova ne podrzava tu mogucnost. (ili krace: da li moze interni CG Times da se ispise Outline) Sta o tome kaze cuveni Technical Reference Manual i gde uopste ta knjizica moze da se nadje (da li je vredi traziti, uopste)??
laseri.195 draganm,
*> Odnedavno mi HPIIIp laser stampa, po vertikali, na 1cm od *> ivice papira, na svakih 38mm (kao sto pise u uputstvu) po *> jednu ovecu tacku. Uputstvo kaze da ne valja kaseta. E sad se *> ja pitam kako, kad je skoro nekoriscen i stampac i kaseta (oko *> godinu dana i 700 stampanih strana), uz to je sve kupljeno kod *> pouzdane firme (Gama). I jos sam strogo vodio racuna da ne *> osvetlim valjak, da ne stavljam svasta u laser... Jedino mi je *> objasnjenje da je valjak nekako zaprljan ili ostecen tako da *> na jednom mestu "vezuje" vise tonera. Najzanimljivije je sto *> se to ne desava stalno. Uglavnom, kada je vise zagrejan *> stampac, vise i brlja, ali to nije pravilo. Ponekad ga upalim, *> stoji mi pola sata upaljen i onda odstampam 10-ak strana i *> one su ciste! Cini mi se da je nekad neko ovde pisao cime se *> cisti valjak, ali nisam uspeo da pronadem tu poruku!? Imao sam slican problem, sa tom razlikom sto se iz meni nepoznatih razloga na jednom mestu na valjku ZALEPIO toner, posle detaljnog ciscenja valjka sve je islo ok. -=> Phantom Lord <=-/.CoRRoSioN.
laseri.196 mvincic,
>> Kako samo kurier? Pa npr. na Trojki baš za kurijer nema svih tih kodnih >> rasporeda, a za ostale (skalabilne) fontove ima. Naučio sam napamet sve ESC sekvence pokušavajući da isteram na HP4L neki drugi font, ali je courier ostao jedini sa našim slovima. Ako sam nešto propustio, slobodno javite ;) Pozdrav, Dens :)
laseri.197 haevorn,
// ali je courier ostao jedini sa našim slovima Ne znam kako to (ne)uspevaš, ali meni je išlo bez problema. U HL4L su _svi_ fontovi skalabilni i za _sve_ fontove važe ista "pravila" Doduše, nisam još uspeo da ga nateram da štampa "Albertus", ali ostali fontovi rade bez problema. Da, za "Corunet" moraš da "uključiš" italik prvo. Naredba za CP852: ("E" je <ESC> - 027) E(17U, za npr. Times: E(s4101T za Coronet: E(s1s116T itd... (btw, veličina slova za kurijer i leter-gotik se određuje "pičom", a ne "point-sajzom" pošto su to neproporcionalni fontovi)
laseri.198 haevorn,
Ax, da, još nešto: Ako hoćeš fontove koji su proporcionalni moraš to i da kažeš štampaču sa E(s1P i obrnuto E(s0P Inače evo, sad sam probao: neće Albertusa, pa nikako... :(
laseri.199 corto,
Jes' da nisu laseri, ali nikako nisu matricni...elem, za pljuckavce Canon i HP produkcije imate refill pack kod Nukleusa...a ja bih, da nesto putujem napolje, potrazio i okolo....mislim da bi moglo jeftinije ;) dJOLE
laseri.200 zddb,
Odnedavno mi HPIIIp laser štampa, po vertikali, na 1cm od ivice papira, na svakih 38mm (kao što piše u uputstvu) po jednu oveću tačku. Uputstvo kaže da ne valja kaseta. E sad se ja pitam kako, kad je skoro nekorišćen i štampač i kaseta (oko godinu dana i 700 štampanih strana), uz to je sve kupljeno kod pouzdane firme (Gama). I još sam strogo vodio računa da ne osvetlim valjak, da ne stavljam svašta u laser... Jedino mi je objašnjenje da je valjak nekako zaprljan ili oštećen tako da na jednom mestu "vezuje" više tonera. Najzanimljivije je što se to ne dešava stalno. Uglavnom, kada je više zagrejan štampač, više i brlja, ali to nije pravilo. Ponekad ga upalim, stoji mi pola sata upaljen i onda odštampam 10-ak strana i one su čiste! žini mi se da je nekad neko ovde pisao čime se čisti valjak, ali nisam uspeo da pronađem tu poruku!? * S
laseri.201 zddb,
>>>> Imao sam slican problem, sa tom razlikom sto se iz meni nepoznatih razloga na jednom mestu na valjku ZALEPIO toner, posle detaljnog ciscenja valjka sve je islo ok.<<<< Da, samo što sam ja okretao-obrtao i nisam primetio nikakve fleke na valjku. Jedino je možda u pitanju neka nevidljiva masnoća (ako nije feler na selenskom sloju!?). Drugo, ja sam ga ovlaš brisao antistatičkom krpicom. A čime si ti očistio valjak? Nekom tečnošću?
laseri.202 dejanr,
Novi HP LaserJet 4P, najjeftiniji (?) 600 DPI laser na tržištu. Istovremeno je predstavljena i nešto unapređena verzija 4MP. NOVOSTI/microb 4.633.
laseri.203 zddb,
*> Odnedavno mi HPIIIp laser stampa, po vertikali, na 1cm od *> ivice papira, na svakih 38mm (kao sto pise u uputstvu) po *> jednu ovecu tacku. Uputstvo kaze da ne valja kaseta. E sad se *> ja pitam kako, kad je skoro nekoriscen i stampac i kaseta (oko Otkrio sam, posle par meseci, šta je uzrok! Okretao sam kasetu i vidim sa zadnje strane prorez. Pogledam unutra i šta vidim? Sasušena bubetina blizu valjka. Pretpostavljam da je zaklanjala svetlosni zrak. Uvučem papir da je pomerim i - buć! Upadne negde dole, verovatno u toner. Pretpostavljam da mi to neće stvarati problem - nastala je supa sa malo mesa... Nego štampa je ostala ista. E sad vidim da je u otm prorezu širine pola santimetra, negde na sredini, na plafonu ostalo nešto belo na nečem što mi liči na gumeni crni valjak. Izgleda da je buba iscedila neku kiselinu i da ta belina daje fleke. Ostaje mi da otvorim kasetu, i očistim poklopac (pretpostavljam) s donje strane. ne znam da li to smem tek tako ili da nosim nekom da mi to uradi. Moj drug NESA mi je to sa bubom odavno pogodio, ali mi je izgledalo neverovatno!
laseri.204 dejanr,
Ako planirate da kupujete laserski štampač, pogledajte nekoliko tekstova iz NOVOSTI/microb. Poruka 4.803 govori o Lexmark IBM 4039Laser series, 4.804 poredi razne 600*600 dpi štampače, 4.807 razmatra da li se odlučiti za 300*300 ili za 600*600, 4.808 opisuje razne stvari na koje treba paziti pri izboru lasera, 4.810 se odnosi na najbolje lasere za poslovne primene a 4.811 je test 13 kolor laserskih štampača...
laseri.205 ndragan,
/ tek tako ili da nosim nekom da mi to uradi. Moj drug NESA mi je to sa / bubom odavno pogodio, ali mi je izgledalo neverovatno! Prvi slučaj sa mišem (živim) koji pregrize nešto u štampaču imali smo još 1989. Za poslednjih godinu dve ima ih sve više. Naročito su u opasnosti firme koje su van grada, pa zaređaju sa prinudnim odmorima, te ili zatvore menzu ili drastično smanje klopu. Dosta miševa se onda razmili po kancelarijama (a jednom su pojeli kompletna zadnja sedišta u nekoj Astri), i uspevaju da se uvuku u PC ako fali bar jedan slepac (onaj lim što zatvara mesto za karticu). Imali smo slučaj da je miš pregrizao sve kablove koji idu u osovinu diska, i to tako lepo i glatko da naš maestro tvrdi da on nema tako dobra klešta za tako fin rez. Poslednja žrtva - jedan Fudžicu DX 2250, vraćen sa popravke danas. Pola kablova bilo izgriženo. Na lokaciji je bila kafana koja se već mesecima renovira, levo je picerija, desno mali dućan, promet opao, 300 metara od centra Zrenjanina.
laseri.206 adj.joe,
A kamo rezultati za ink-jet štampače? Ako je moguće, i nije mnogo zahtevno, bio bih zahvalan za dati tekst. Nadam se da ćete ga i poslati. Pozdrav, .JOE.
laseri.207 dejanr,
>> A kamo rezultati za ink-jet štampače? Ako je moguće, i nije >> mnogo zahtevno, bio bih zahvalan za dati tekst. Nadam se da >> ćete ga i poslati. Rado bih poslao, ali to što je u NOVOSTI/microb je sve što nađoh na Internet-u (i BIX-u) o tome. Ako vidim neki test ink-jet štampača, rado ću preneti.
laseri.208 dperkovic,
Burazer ima nameru da za svoju firmu kupi izmedju ostalog laserski stampac. Kako ga zanima prvenstveno za stampanje nekih ponuda, obrazaca i tome slicno (znaci nista neka teska grafika) interesuje se koji bi HP-ov model bio u ovom trenutku bio najpovoljniji za kupovinu uzimajuci u obzir faktor cene i lakoce nabavke repromaterijala u buducnosti. DejanP
laseri.209 oldtimer,
> Burazer ima nameru da za svoju firmu kupi izmedju ostalog laserski stampac. HP4L je i napravljen za korisnike sličnih zahteva a povoljnije može da bude samo nešto polovno. Kako sa HP tonerima obično nije bilo problema za očekivati je da će i ubuduće moći lako da se nabave. B) Miša
laseri.211 adj.joe,
A ako je neko naišao na rezultate testa ink-jet štampača, bilo bi lepo da okači ovde, ili mi pošalje u mail. Hvala unapred. Pozdrav, .JOE.
laseri.212 corto,
>  A ako je neko naisao na rezultate testa ink-jet stampaca,... Kog? HP ? Canon? Houston? Imas ih sve u Racunarima od prethodne godine, a i u PC Magazine od januara i juna ove, cak u junskom broju imas uporedni test Canona i HP-a. dJOLE
laseri.213 dejanr,
Kolor štampači postaju nešto što se može nabaviti po prihvatljivoj ceni. NOVOSTI/microb 4.955 i 4.956.
laseri.214 adj.joe,
>Kog? HP? Canon? Houston? Imas ih sve u Racunarima od prethodne godine Pošto sam pobudio nečije interesovanje, da malo dodam. Interesujem se za testove, ili barem rezultate istih, pošto imam nameru ako se kofinansijer slozi, da u dogledno vreme nabavim štampač, a nemam kako da ih uporedim. Konkretno se odno si na štampače: HP DeskJet 510KKKKKKKKKKKKKKKHP DeskJet 510, TI microMarc, Epson Stylist 800, a mozda bi došao u obzir i Canon BJ 200 (koliko znam on je prenosni, to mi ništa ne znači). Elem, o ovim štampačima mislim da nije ništa pisano prošle godine u Računarima, ako se izuzme HP 500 - ali to je već prethodni model od gorepomenutog. A što se tiče PC Magazine-a, ne znam ge da ga nađem. Namena štapača bila bi opšta - od svega po malo, a hteo bih naravno što bolji kvalitet za što manje para, odn. za okvirnu cenu ovih štampača. Pa da još jednom zamolim: svaka DOBRONAMERNA informacija je dobrodošla i unapred sam zahvalan na istoj. Pozdrav, .JOE.
laseri.215 corto,
>  gorepomenutog. A sto se tice PC Magazine-a, ne znam ge da ga >  nadem. PC Magazin mozes da procitas u CET-u, vicu ljudi po Sezamu. Inkjet stampac je po mom skromnom misljenju bolji od lasera, OSIM ako radis DTP. Za svaku drugu svrhu, za priblizno iste pare dobijas bolji proizvod, koji je sposoban za rezolucije 360x360 i formate papira do A2 (npr HI JetPro, odnosno Canon BJ 300/330) u osnovnoj konfiguraciji, sto malo koji laser prihvatljive cene moze da ponudi. Stampa u boji (HP 500C) je takodje vrlo upotrebljiva do poluprofesionalnog nivoa zahteva. Jedini problemi su papir i mastilo. Korisno je koristiti gladak papir, jer se na iole "dlakavom" stampa razliva. Ne mnogo, ali ipak ;) Kasete s mastilom ili tonerom su relativno kratkog veka, koji zavisi od predmeta stampe, a istovremeno dosta skupe. Postoji mogucnost reciklaze. Nadam se da mi nece otkinuti glavu zbog druge recenice ;) U svakom slucaju, lepo je ako ti je ovo pisanije od pomoci :)
laseri.216 adj.joe,
>Ink-jet stampac je po mom skromnom misljenju bolji od lasera, OSIM ako Uh, da nije malo prejaka izjava. Ja lično nemam iskustva ni sa jednim ni sa drugim, ali mi ovako na prvi pogled ( i ono što sam video da je odštampano na laserskom štampaču) ne izgleda baš tako. Anyway, svaka informacija je dobrodošla, kao što sam već napisao, ali je u ovom slučaju predlog, recimo, BJ 300, malo skuplje - oko 30% - od onoga što ja mogu da platim. U obzir su došla ona tri modela koja sam naveo, a skoro sam video da je i NEC izbacio neki Jetmate 800. Šta ćeš, budzet mi ograničava zelje. Ali mene interesuje, kao što sam ranije već i pitao, da li neko zna šta tačno mogu ovi štampači, a konkretno navedeni modeli. Šta uostalom određuje broj nijansi sivog koje mogu da odštampaju? Šta je bolje: ESC/P2 (Epson Stylus 800) ili PCL 3 (HP Deskjet 510, i ostali koji ga emuliraju)? Da li je bitniji broj dizni ( TI microMarc - 128, Epson - 48, HP - ?), ili rezolucija ( HP, TI - 300dpi, Epson - 360 dpi)? BTW, kakva iskustva imaš sa štampačima ? Sorry, ako sam udavio. Pozdrav, .JOE.
laseri.217 haevorn,
Da li neko zna, da li ovaj novi HP4P ima one 'sitne stvari koje život čine lepšim/lakšim' a koje postoje na 4L? Mislim na Econo mode, Memory enhancement, jednu kasetu za sve vrste papira,... Još nešto: da li se RET primenjuje i na rezoluciju 600dpi i ako da, da li se to konkretno i primećuje?
laseri.218 funky,
Da li ste čuli da je izašo Canon BJ10 sx ? Video sam ga u izlogu i pao na teme. Još je manji, ima okrugle dugmiće i ima deklarisano 115 CPS za razliku od 80│ i kusur kolko ima BJ10e. I još ima ugradjena 4 skalable fonta, za razliku od 10e koji ima samo 2. toliko :) pozdrav
laseri.219 funky,
Jeli, jer ti ono adj. u username-u znači Adjungovani joe ? ;)
laseri.220 ndjokic,
Dragi Sezamovci imam veliki problem.Kupio sam u Nemackoj HPL4.ali sam uz njega dobio uputstvo na nemackom kao i diskete sa softverom koje su takodje na nemackom.Pretpostavljate da ja znam engleski i posto nemam nikakva iskustva sa laserima,stampac mi stoji neupotrebljen.Molio bih vas da mi pomognete sa vom na engleskom kao i sa disketama na engleskom sa explorer program.Ako neko zna bolje nemacki u ima sve ovo na engleskom rado bih se i menjao.U svakom slucaju pomagajte!Moze i telefonski na 545868.Unapred hvala!.
laseri.221 bulaja,
│Dragi Sezamovci imam veliki problem.Kupio sam u Nemackoj HPL4.ali sam │uz njega dobio uputstvo na nemackom kao i diskete sa softverom koje su │takodje na nemackom. └─── Nadam se da ce ti ovo pomoci: R:\WINDOWS\WMISC\*.* ---------------------- hp4l_win a01 161400 Hewlett-Packard LaserJet 4L printing system for Win #1 hp4l_win a02 161446 Hewlett-Packard LaserJet 4L printing system for Win #2 hp4l_win a03 161432 Hewlett-Packard LaserJet 4L printing system for Win #3 hp4l_win a04 161447 Hewlett-Packard LaserJet 4L printing system for Win #4 hp4l_win a05 160508 Hewlett-Packard LaserJet 4L printing system for Win #5
laseri.222 corto,
>  BTW, kakva iskustva imas sa stampacima ? Sa inkjet stampacima imam toliko da evo vec trecu godinu intenzivno koristim JetPro stampace. Za sve sto mi je trebalo bili su sjajni! Za njih ne vazi kao za lasere da su potrebna prosirenja memorije i sl. Iz Corel npr stampa je sasvim dobra, s tim sto su vidljive pruge, kako glava izvlaci redove, ako imas sive ili crne povrsine na slici. Kako ce ti stampati zavisi od drajvera. Windows drajveri za Canon moje HI JetPro teraju jako lepo, a ima ih i za HP. Imao sam par puta priliku da odstampam neki kolor na HP 500 C i time sam isto bio sasvim zadovoljan. Dakle, za tehnicku dokumentaciju, tekst i slike koje umnozavas fotokopiranjem, sasvim su OK. Neces imati zacrnjenje kakvo daje laser, a i stampa na pausu je problematicna zbog razlivanja. Original HI paus je za to bio jedini lek, samo to kostaaaaa.... ;( Eto, toliko...nadam se da je pomoglo :)
laseri.223 index,
÷■÷ (npr HI JetPro, odnosno Canon BJ 300/330) u osnovnoj žini mi se da sam te pre par meseci već ovo pitao, ali da li bi mogao da kažeš koliko se para može tražiti (u prevodu: koliko vredi), a koliko dobiti za polovan (vrlo malo korišćen) HI JetPro 360+. Odgovor mi je bitan jer znam za jedan takav koji leži usamljen jer se ne koristi, a verujem da još nekog zanima kako se kreću cene. Nenad
laseri.224 kenza,
(;> Jeli, jer ti ono adj. u username-u znaci Adjungovani joe ? (;> ;) Ne nego Adjugovani(prvo minorovan pa transponovan ;)
laseri.225 corto,
>  Cini mi se da sam te pre par meseci vec ovo pitao, ali >  da li bi mogao da kazes koliko se para moze traziti (u >  prevodu: koliko vredi), a koliko dobiti za polovan (vrlo malo >  koriscen) HI JetPro 360+. Meni se cini da sam ti odgovorio da novi kosta sa cutsheet feederom oko 4000 DEM...mozda imam interesenta, pa cu ti ostaviti mail. Masina je toliko dooobra, da ispod 2000 ne vredi ici, bar ja ne bih. A da imam lovu kao sto nemam, dao bih toliko bez trunke razmisljanja :)
laseri.226 adj.joe,
>Eto toliko... Nadam se da je pomoglo. Kako da ne, hvala :)
laseri.227 squsovac,
Tokom selidbe (sebe i printera) ispala mi je negde nekakva (pretpostavljam) opruga koja u kaseti gura onaj metalni deo sa papirom na gore tako da sad ubacujem papir ručno (ispod onog metala sam ubacio parče savijenog kartona), ali to uvek ne šljaka. 1. Ima li neko taj feder (ili šta već jeste) viška? 2. Ima li neko u rel. blizini centra HPLJ III da barem odem da vidim kako izgleda cela skalamerija u ispravnom stanju pa da nešto budžim? 3. Ima li neko na prodaju kasetu (A4)? Unapred zahvaljujem
laseri.228 corto,
Neko bese spominjao JetPro na prodaju? Mozda imam musteriju za oko 1500....mail
laseri.229 corto,
Neko bese spominjao JetPro na prodaju? Mozda imam musteriju za oko 1500....mail
laseri.230 bulaja,
Ima li neko editor LaserJet fontova (.SFP)?
laseri.231 mikis,
Postoji li ESC sekvenca (PCL komanda) kojom se ukljucuje/iskljucuje EconoMode na HP LaserJet-u 4L/4ML? Odnosno, mozeli se ovo uraditi na neki drugi nacin osim preko drajvera?
laseri.232 haevorn,
// Postoji li ESC sekvenca Pre jedno mesec dana sam i ja pitao nešto slično i niko mi nije (pozitivno) odgovorio. Koliko znam ne postoji. To je verovatno zato da ne bi mogla da ti se desi kombinacija Econo ON i Econo OFF teksta u dokumentu. U stvari to nije uzrok nego posledica. :) Da li neko zna čemu služe PJL "komande" na poslednjoj strani uputstva za 4L? (Verovatno je to ono što nam treba, ali po starom dobrom HP običaju "detaljnije informacije se mogu naći u Tehnikal Referens Manjualu" ;)
laseri.233 corto,
Jeste da nije laser, al je termalac! Video sam danas u SAGI STAR termalac, cijena 1200 DEM, cena materijala 0,1 DEM po kvadratnom santimu otiska (100 DEM tri ribona koji izvlace po 8 A4 formata, tacno 20x25 cm). Vredno paznje!
laseri.234 mikis,
Nazalost, to nije to. PJL komande sluze za kontrolu stampaca povezanog u mrezu (bar tako kaze moje uputstvo :) ). Medjutim, mora da postoji neka sema da se EconoMode iskljuci/ ukljuci, samo bi malo trebalo "procackati" drajver, a ja bas nisam vican za tako sto ;(
laseri.235 zorans,
HELP !!! Radi se o HP Laser Jet stampacu. Ovaj je malo stariji: model 2686A. Ima samo serijski interface ( Rs232 ili Rs422 ). Problem je sto je stampac na 110 V. Obzirom da ima potrosnju cca 800 W, to znaci da bi trafo 220/110 morao da bude veliki kaostampac. Ima li neko shemu ili znanje o tome kako da mu se interno ( nekim jumperom ili sl) napajanje uredi na 220 V. pozdrav Zorans
laseri.236 nemo,
==> Medjutim, mora da postoji neka sema da se EconoMode iskljuci/ ==> ukljuci, samo bi malo trebalo "procackati" drajver, a ja bas nisam because you've asked for it: ECONMODE... le cap econmode.zip
laseri.237 mirkot,
>> Ima li neko editor LaserJet fontova (.SFP)? Uzmi program SLED. Mirko
laseri.238 dejanr,
>> > Ima li neko editor LaserJet fontova (.SFP)? >> >> Uzmi program SLED. SLED je bazično program za crtanje (i to dobar), premda može da edituje i fontove, za nuždu. Preporučio bih FontGen V (možda ima i neki noviji?) koji, inače, pravi ista firma kao i SLED. A i dosta liče. FontGen je namenski pravljen za editovanje bit mapiranih fontova, ima više raznih alatki. Ni jedan ni drugi nisu pd/sw.
laseri.239 corto,
>  Jeste da nije laser, al je termalac! Video sam danas u SAGI >  STAR Da dopunim: radi se o KOLOR termalcu, stampa na obicnom papiru i?ili foliji, a moze i c/b.
laseri.240 haevorn,
A koja mu je rezolucija? Svaka manja od 300 (a i ta je diskutabilna) je nizašta. Sa npr. 203dpi možeš da zamisliš kako bi izgledali faxovi u boji ;))
laseri.241 bulaja,
│A koja mu je rezolucija? │Svaka manja od 300 (a i ta je diskutabilna) je nizašta. └─── 320*320
laseri.242 mikis,
Hvala za programce, medjutim mene i dalje zanima kako to sam da uradim? Kako je to uradio autor ovog programa? Ovo mi je bitno jer koristim malo egzoticnu opremu (Amiga 1200 + HP LJ 4ML), pa da ne bih svaki cas startovao PC emulator samo zbog toga...
laseri.243 spale,
Koliko je memorije poterbno štampaču HP4L da bi lepo štampao iz Corela? Kako štampa bez 'page protection' kada ima samo jedan megabajt? Nikola
laseri.244 predrag,
>> Radi se o HP Laser Jet stampacu. Ovaj je malo stariji: >> model 2686A. Ima samo serijski interface ( Rs232 ili >> Rs422 ). Problem je sto je stampac na 110 V. Obzirom da >> ima potrosnju cca 800 W, to znaci da bi trafo 220/110 >> morao da bude veliki kaostampac. Ima li neko shemu ili >> znanje o tome kako da mu se interno ( nekim jumperom ili >> sl) napajanje uredi na 220 V. Ja imam HP III na 110 V. Kada sam ga kupio zvao sam tada servis HP u Beogradu (bese to davno) i rekose da je to tako komlikovano i skupo da sam tada kupio neki autotransformator u ISKRINOJ prodavnici (kod Mazestika a druga prodavnica je bila u Marsala Tolbuhina kod kafane Vltava). Autotransformator je bio papreno skup jer je to transformator koji je bio za 3 KW (oko 8 kilograma), sam namestas napon od 0-380 Volti a ti transformatori se koriste za neke motore, valjda i za glavanizaciju i sta ti ga ja znam pa su nabili cene. Onda sam srecom naleteo na jednog sezamovca (hvala ti boze sto su nam se putevi ukrstili) i kupio sam od njega jeftino transformator. Transformator radi ko zmajcek i lep je ko puslica, beli, dimenzije oko 10 x 12 cm 800 W. Znaci ,ne mora da bude velik ko stampac ;)) Jampera,bar kod mene nema, a i kazu da su laseri kupljeni u Americi kvalitetniji jer tamo da ti se nesto pokvari odmah se dize velika prasina. Kupuj list"oglasi" jer sam tamo nekada video da se neka firma reklamira da pravi sve moguce vrste transformatora i ako nadjem poslacu ti. pp od: P
laseri.245 mikis,
+> Koliko je memorije poterbno stampacu HP4L da bi lepo stampao iz Corela? Kako +> stampa bez 'page protection' kada ima samo jedan megabajt? Kod mog prijatelja (koji se bavi grafickim dizajnom - Corel 4) sasvim lepo stampa sa 1 Mb. HP LJ4L ima ugradjenu Memoru Enchancement tehnologiju, odnosno neku vrstu kompresije podataka koja se aktivira ukoliko stranica ne moze da stane u memoriju, tako da izgleda kao da imas bar 2 Mb RAM-a
laseri.246 sslavko,
Zna li neko nešto o IBM Personal Pageprinter-u? To je IBM-ov laser koji umesto standardnog paralelnog ili RS-232 interfejsa ima ugradjen neki 15-pinski konektor. Ispod njega ima i 2 9-pinska ženska konektora koji su sakriveni ispod plastičnih poklopaca. O čemu se radi? Kako ovaj printer vezati na PC? Stvar je dosta hitna pa molim za brze odgovore. Pozdrav Slavko.
laseri.247 point,
Posedujem trafo 220/110 V , 1000 W , 9.09 A, Toroidno jezgro precnika 15 cm, visina 7 cm. Trafo je nekoriscen i po JUS-u je !. CENA: veoma povoljno 200 DM ! Kontakt: Dejan 023/66-879.
laseri.248 zcvele,
> Problem je sto je stampac na 110 V. Obzirom da ima potrosnju > cca 800 W, to znaci da bi trafo 220/110 morao da bude veliki > kaostampac. Ima li neko shemu ili znanje o tome kako da mu se > interno ( nekim jumperom ili sl) napajanje uredi na 220 V. Trafo možeš naručiti u firmi Traf Co Nalaze se u Ognjena Price čini mi se broj 64. Cca nekih 150m od vrha taksi štanda na raskršću Maksima Gorkog i Crvene armije. Broj telefona mi se na žalost nalazi na poslu. Pozdrav Cvele
laseri.249 sir.oracle,
Izvinjavam se jer bi ovo trebalo da ide u male oglase ali mi je veoma hitno: Greskom sam sa dve strane dobio toner za HP IIp tako da sada imam jedan viska i zurim da ga prodam dok je covek koji ga je doneo jos u Jugi. Toner je nov neotpakovan, samo 150 DEM. (toliko je njega kostao). ps. ponude slati iskljucivo na mail.
laseri.250 haevorn,
jel' zna neko kako se kreće cena HP4P/4PM ovde, a kako u 'normalnom svetu'?
laseri.251 vnessa,
Imam problem sa štampanjem iz programa WORD4DOS 5.0. Ako instaliram printer drajver HPLASER, WORD koristi štampačeve fontove (bez naših slova), iako sam prethodno učitao download (yu) fontove. Kad probam da štampam bez prethodno instaliranog printer drajvera ne mogu da podesim format strane, ali u tom slučaju WORD koristi download (yu) fontove. Inače, štampač je HPIIIP. Kako da ubedim WORD i štampač da uz instaliran printer drajver (bez njega nema formatiranja strane) koriste download (yu) fontove?
laseri.252 kalej,
Da li neko ima Uputstvo za HP DeskJet 500 na engleskom,ja imam na nemackom pa mozemo da se menjamo ili neki drugi dil.
laseri.253 dtadic,
Gde se, i po kojoj ceni, može naći paus za laser.
laseri.254 trnavac,
Pozdrav svima Nabavio sam stampac HP4L ali sa programima na francuskom. Bio bih zahvalan svima koji poseduju ovaj stampac sa software-om na engleskom jeziku ako bi bili voljni da mi iskopiraju sadrzaj istih. Oni koji su voljni da mi pomognu neka mi se jave na mail trnavac. Unapred zahvalan. Raja
laseri.255 trnavac,
Hvala svima koji su se potrudili da mi pomognu. Raja.
laseri.256 pele,
Drug me zamolio da vas pitam koliko košta proširenje memorije za LJ IIp od 1 Mb. Unapred hvala. pele.
laseri.257 dejanr,
>> Drug me zamolio da vas pitam koliko košta proširenje memorije >> za LJ IIp od 1 Mb. Vidim da niko ne odgovara, pa da kažem koliko znam, a to nije baš mnogo. Ima raznih proširenja, raznih proizvođači pa i raznih cena. Ali očekivao bih da kartica u koju možeš da natrpaš do 4 mega memorije, plus čipovi koji čine taj megabajt, košta sve skupa između 100 i 150 maraka.
laseri.258 lisse,
Prijatelj je kupio POSTSCRIPT modul za laser i sada trazi da mu obeybedim YU postscript fontove. Kako nikad nisam radio sa postscriptom, nije mi jasno da li ce doci do nekog poboljsanja kvaliteta stampe ako se sa tim modulom stavrno koriste postscript dload fontovi u odnosu na situaciju kada se koriste TrueType fontovi uz ukljucenu opciju "Print TrueType as graphics". Nekako mi je logicno da nece. Ukoliko ipak hoce, mozda neko ima nesto od YU postscript fontova koje bih mogao da probam, pa bi mogao da ih ostavi ovde ili u mail. Pozdrav, lisse P.S. Informacija mi je dosta hitna.
laseri.259 .bale.,
> Prijatelj je kupio POSTSCRIPT modul za laser i sada trazi da mu Gde je kupio? U YU?
laseri.260 lisse,
...postscript modul.. Kupio ga je u Madjarskoj. Za XEROX laser... lisse
laseri.261 rzoltan,
Jel neko imao problem sa HP IV da na pausu neće da otisne? Probali smo sa dve vrste pausa, i kao da ne uspeva da ga dopeče kako treba; na nekim mestima se skida. Posle smo morali da proteramo nekoliko listova bankposta da očistimo makinu. Na HP III nismo imali takav problem nikad. Ako neko zna šta bi mogao da bude uzrok, a još bolje kako se to leči, nek ne bude lenj... neka kaže, nećemo mu ništa. RZoltan & NDragan.
laseri.262 dejanr,
>> Jel neko imao problem sa HP IV da na pausu neće da otisne? Probali smo >> sa dve vrste pausa, i kao da ne uspeva da ga dopeče kako treba; na nekim >> mestima se skida. Posle smo morali da proteramo nekoliko listova >> bankposta da očistimo makinu. Na HP III nismo imali takav problem nikad. Ja sam imao sličan problem na LJ II, i ustanovio sam da se javlja kada se koristi paus koji, pošto mu ne znam ime, zovem "zeleni". Prepoznaje se po tome što kad pogledaš ris sa strane, a ono zeleno :) Stvarno ne znam kako bih drugačije opisao, ali ih po tome nepogrešivo prepoznam (i zaobiđem) pri kupovini. E, kad se stavi taj zeleni paus onda se dešavaju sve takve stvari - zamrsi se, vuče više listova, na nekim listovima prazna mesta i najzad moraš da pustiš list papira da to sve pročisti. Ne znam da li je i to vaše sličan problem, ja napisah koliko sam znao.
laseri.263 iboris,
Ł Jel neko imao problem sa HP IV da na pausu neće da otisne? Probali smo Ł sa dve vrste pausa, i kao da ne uspeva da ga dopeče kako treba; na nekim Ja sam skoro štampao nešto na HP 4L, i nikakvih problema nisam imao. Da nije paus u pitanju ? Možda je previše tanak ?
laseri.264 pyramid,
>>> Jel neko imao problem sa HP IV da na pausu neće da otisne? Probali smo >>> sa dve vrste pausa, i kao da ne uspeva da ga dopeče kako treba; na >>> nekim mestima se skida. Posle smo morali da proteramo nekoliko listova Ako se boja skida to sigurno znači da je grejač ne dopeče. To se meni desilo na fotokopir mašini. Zamenjen je malecni osigurač. Kod vas me brine to što se samo na nekim mestima skida ? Otvorite mašinu pa tražite nešto čudno unutra. U 20 % slučajeva se nađe. Preostalih 80 % pokriva serviser.
laseri.265 rzoltan,
Jel neko imao problem sa HP IV da na pausu neće da otisne? Probali smo sa dve vrste pausa, i kao da ne uspeva da ga dopeče kako treba; na nekim mestima se skida. Posle smo morali da proteramo nekoliko listova bankposta da očistimo makinu. Na HP III nismo imali takav problem nikad. Ako neko zna šta bi mogao da bude uzrok, a još bolje kako se to leči, nek ne bude lenj... neka kaže, nećemo mu ništa. RZoltan & NDragan.
laseri.266 astral,
│Ţ█Ů█ Ł Jel neko imao problem sa HP IV da na pausu nece da otisne? Probali │Ţ█Ů█ smo │Ţ█Ů█ Da nije paus u pitanju ? Mozda je previse tanak ? Skoro sam stampao nesto na HP IV sa 10mb RAM-a. Nikako nije hteo da stampa, odnosno, stampao je, ali se paus obavezno zaglavljivao i pravio sra*je u stampacu :(. Paus izgleda kao i svaki drugi, cak mozda i bolje, ali mislim da je ipak to (paus) u pitanju.
laseri.267 danej,
Hi svima! Molim neku dobru dusu, korisnika HPLJ II (moze i III) da mi odgovori na sledeca pitanjca: - kolika je cena novog tonera? - koliko prosecnih strana teksta moze da izgura nov toner? (A4, 12pt, 1.5li) - kolika je cena punjenja tonera? - koliko prosecnih strana teksta moze da izgura punjen toner? Hvala!
laseri.268 dragann,
Drug pita: Potreban Windows driver za HP IIIp koji stampa u ogledalu. Vec ima program ALICE. Dva puta hvala.
laseri.269 fluid,
Da Vas priupitam nesto ... Kupio sam (egzoticni i to samoinicijativno) laserski stampac firme CANNON SX (600x300) sa EICON PostScript karticom (sa 3Mb) memorije. Sve je to jako lepo, ali ... Imam originalni softver i literaturu (iz Kanade - direktno iz Eicon-a), softver se normalno instalira, stampac radi self-test bez problema. Iz Venture 3.0 stampa direktno, ali je slika smanjena, a ne A4 formata. Iz Windows-ovih programa nece da stampa direktno, vec preko print-to-file, pa onda naredbom iz DOS-a. Nisam upoznat sa PostScript programskom jezikom, a u uputstvu ne pise mnogo o tome. Ne mogu podesiti format strane na A4 niti na bilo koji drugi format. Molim sve koji imaju ovaj stampac (ili njemu slican) da mi pomognu oko podesavanja. Unapred zahvalan Sasa Fluid
laseri.270 zcvele,
> Molim neku dobru dusu, korisnika HPLJ II (moze i III) da mi > odgovori na sledeca pitanjca: > - kolika je cena novog tonera? > - koliko prosecnih strana teksta moze da izgura nov toner? (A4, > 12pt, 1.5li) - kolika je cena punjenja tonera? > - koliko prosecnih strana teksta moze da izgura punjen toner? Nazovi Perihard Inženjering, oni rade to. Imaš reklame po novinama. Pozdrav Cvele
laseri.271 meda,
>> Potreban Windows driver za HP IIIp koji stampa u ogledalu. >> Vec ima program ALICE. A za sta mu treba? Naime, u WIN soft. (Corel, WFW) ima opcija za taj oblik stampe. U Corelu je komanda Miror, u WFW cini mi se Face. Pozdrav Milan
laseri.272 danej,
Hvala!
laseri.273 astral,
│Ţ█Ů█ >> Potreban Windows driver za HP IIIp koji stampa u ogledalu. │Ţ█Ů█ U Corelu je komanda Miror, u WFW cini mi se Face. Ne, Corel ce to u mnogim slucajevima uraditi dosta traljavo, a kada je rec o Paragraf tekstu, nece uraditi uopste. Zato je mnogo preporucljivije koristiti opciju Emulsion down. Samo kliknite na Print i kada vam se iscrta print meni (sa prikazom strane, tj. print preview) udjite u Options. Tamo cete naci i ovu opciju (valjda :) ).
laseri.274 meda,
>> │Ţ█Ů█ >> Potreban Windows driver za HP IIIp koji stampa u >> ogledalu. Da i pitao sam zasto mu treba. >> │Ţ█Ů█ U Corelu je komanda Miror, u WFW cini mi se Face. >> Ne, Corel ce to u mnogim slucajevima uraditi dosta traljavo, >> a kada je rec o Paragraf tekstu, nece uraditi uopste. Pa nisam bas siguran. Za WFW se i dalje ne secam. Na kom laseru radis? A i paragraf ima malo specifican nacin obrade. Ja sam koristio Miror dosta i sa puno uspeha, a i ne samo ja. >> Zato je mnogo preporucljivije koristiti opciju Emulsion >> down. Samo kliknite na Print i kada vam se iscrta print >> meni (sa prikazom strane, tj. print preview) udjite u Options. >> Tamo cete naci i ovu opciju (valjda :) ). Opcija za foto-slog, slazem se zato sam i pitao, zasto mu treba. Inace ova opcija je prava stvar za miror . Koje si probleme imao sa miror? Pozdrav Milan
laseri.275 bulaja,
Ima li neko softver za HP IVp na engleskom? Takodje sam zainteresovan za zamenu uputstva na engleskom za ono na nemackom (veciti problem:).
laseri.276 astral,
│Ţ█Ů█ Inace ova opcija je prava stvar za miror . Koje si probleme imao sa │Ţ█Ů█ miror? Pa problemi su ti da nije hteo da napravi mirror paragraf teksta (dok je sve ostalo bilo manje-vise ok). Medjutim, i kada uradi mirror, nekada ne uradi za sve karaktere, a nekada je kvalitet mirror-ovanih karaktera ocajan :(. Zato i koristim pomenuti Emulsion down koji sve uradi savrseno. S tim da nije samo za foto-slog. Potreban je i moze se koristiti za bilo koju vrstu stampe (tip tako radi pripremu na pausu za sito stampu, ofset, kao i za Linotronic). Inace, sve se stampa na HP IV sa 10mb (sto ce se uskoro prosiriti). Tako da je nemoguce da zbog rezolucije ili ko zna cega mirror ispadne ocajno. Jednostavno, opcija je malo traljavo uradjena :). A i sta ce mi pored emulzije ??
laseri.277 zkehler,
Ŕ Ima li neko softver za HP IVp na engleskom? Takodje sam (...) Zar nije softver za sve LJ IVxx štampače više-manje univerzalan, odnosno proveri za koji štampač ga instaliraš? Milsim da je jregasek nešto tako utvrdio u svojim testovima. Ako jeste, probaj softver koji dolazi uz LJ 4L, ili LJ IV. Traži od Pece, ComTrad Servis, 176-83-13. ZK
laseri.279 dejanr,
HP-ov PostScript II Upgrade za LeserJet IIISi - nova generacija PostScript softvera. NOVOSTI/microb 4.648.
laseri.280 corto,
>  nista.Pa ako bilo ko zna neki razlog ili broj telefon neke >  firme kojoj bi mogao da se obratim neka mi se obrati na mail >  (posto ja ovu konferenciju ne pratim) Zovni SAGU, oni imaju to isto, ali kao STAR.
laseri.281 p.vladimir,
=>zovni SAGU, oni imaju to isto, ali kao star. Izvini ali mi objasni sta je to SAGA i kako da je zovnem? vlada
laseri.282 corto,
>  Izvini ali mi objasni sta je to SAGA i kako da je zovnem? Racunarska firma, nije od jeftinijih, tel je 2223579, nalaze se u Sava Centru
laseri.283 zkehler,
Ŕ =>zovni SAGU, oni imaju to isto, ali kao star. Ŕ Izvini ali mi objasni sta je to SAGA i kako da je zovnem? To su ti oni što prodaju lamelni parket i ulazna vrata od punog drveta - videh na reklami na TV. ZK
laseri.284 corto,
>  To su ti oni sto prodaju lamelni parket i ulazna vrata od >  punog drveta - videh na reklami na TV. :))))) Jesu, ali i jako dobre racunare. Ne reklamiram, pukim slucajem sam imao priliku da radim na dosta njihovih masina, i, osim sto nikako da nauce da nije ista VGA potrebna za server i CAD, ali slusaju kad im se lepo objasni, sve drugo jako lepo radi. Da ne spominjem 24 satni on-site support, koji se inace ne oglasava, a ima ga ... ;)
laseri.285 leonardo,
Pomoc!!! Molim onoga koji zna kako se resetuju vrednosti u meniju HP LJ4p da mi hitno javi na tel. 751-907 Hvala u napred ťeo
laseri.286 leonardo,
Pomoc!!! Molim onoga koji zna kako se resetuju vrednosti u meniju HP4p-a da mi hitno javi na mail ili tel. 751-907 (18-22h) (Ratko) Hvala u napred ťeo
laseri.287 leonardo,
POMOĆ please!! Molim onoga koji zna kako se resetuju vrednosti u meniju HP4p-a na fabričke vrednosti da mi hitno javi na mail ili tel. 751-907 (18-22h) (Ratko). Problem je u tome što štampač pri štampi iz FONTER-a ne štampa više naša slova jer sam ja valjda igrajući se sa menijem promenio nešto vitalno (kodnu stranicu ?!?). Isti zadatak odštampan na Epsonu je perfektan!?! Takođe mi trebaju upustvo i diskete na engleskom za kopiranje. Moje su na GLUPOM nemačkom. Ako išta mrzim to je nemački jezik! Hvala u napred i plaćam piće! ťeo
laseri.288 mbole,
> Molim onoga koji zna kako se resetuju vrednosti u meniju > HP4p-a na fabričke vrednosti da mi hitno javi na mail ili > tel. 751-907 (18-22h) (Ratko). Ako ništa drugo ne pomaže odlemi mu jedan kraj baterije na 2-3 sata pa ga zalemi ponovo. Resetovaće se garantovano.
laseri.289 fluid,
Posedujem laser printer CANON SX sa EICON POSKRIPT karicom. Kartica se ugradjuje u racunar i prijavljuje se kao LPT2 port. Posto ne postoji fizicki LPT2 port kartica se softverski vezuje za dos. Stampa iz venture 3.0 direktno iz programa ali ne stampa iz windowsa, konkretno iz corela.Moguce je stampati iz corela ali u datoteku a onda iz datoteke ide bez problema. Molim one koji znaju da mi pomognu da podesim print menager kako bi stampao direktno na stampac. Unapred zahvalan. Milicevic Sasa FLUID
laseri.290 mbole,
> Molim one koji znaju da mi pomognu da podesim print menager > kako bi stampao direktno na stampac. Probaj da u ControlPanel, Printers, Connections, izabereš LPT2 DOS (umesto LPT2), i/ili da ukineš krstić na fast printig direct to port
laseri.291 zdimic,
> Molim onoga koji zna kako se resetuju vrednosti u meniju > HP4p-a na fabričke vrednosti da mi hitno javi na mail ili Na Sezam-u je već, ali u grupi, program za setovanje HPLJ4. Nadam se da bulaya čita ovo, pa isti stavi u dir. Ima ga oko 36K, da ga ne UL-ujem opet.
laseri.292 bulaja,
**** new file **** R:\IBMPC\PRINTER\*.* ---------------------- lj4u12 zip 35734 Utility za setovanje HP LaserJet 4 stampaca The LJ4 Utility allows you to quickly change the settings of your LaserJet 4 family printer. Now you can change for example your printer's papersize, the default typeface or EconoMode setting just by typing LJ4 and the corresponding command at the DOS prompt. This minimizes the time needed for changing your printer's settings because you don't have to start the Hewlett-Packard remote control panel or walk to your printer to do so. <Thanks to zdimic>
laseri.293 trix,
Postoji li mogucnost da se u HP II umesto postojeceg Drama ugrade megabitni cipovi i poveca kolicina memorije na 2MB (lemljenjem cipova)? Postoji li ikakvo resenje koje zaobilazi kupovinu kartice? xxx
laseri.294 mister.h,
LASER HP III P, Molim vas, posto treba da stampam na tudjem lasercu, da li podnosi stampanje na HAMERU ?(deblji i tvrdji papir). ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ Prenesite mi neka vasa iskustva sa takvom stampom. HVALA, HVALA, HVALA.
laseri.295 mbole,
> Molim vas, posto treba da stampam na tudjem lasercu, > da li podnosi stampanje na HAMERU ?(deblji i tvrdji papir). župavo. Može ti se lako desiti da ostaneš bez valjka, tj da ga hamer trajno ošteti, što znači kupovinu nove kasete. Samom štampaču ne bi trebalo da bude ništa. Uostalom u uputstvu od štampača ti piše koju najdeblju hartiju može da primi. Jes da su vrednosti u gramima/m^2, al snaći ćeš se ti da ga izmeriš :)) Šalu na stranu. HP laseri ne bi trebalo da se hrane hamerom. Sigurno postoje i oni koji mogu da ga progutaju, al ti nisu baš česti, i sigurno nisu iz HP laser jet familije.
laseri.296 haevorn,
// sigurno nisu iz HP laser jet familije Navodno HP 4P/PM moze da stampa na svacemu, pa i na hameru
laseri.297 ndragan,
/ da li podnosi stampanje na HAMERU ?(deblji i tvrdji papir). Probao sam jednom sa starim HPLJ II, izgleda lepo ali se ne zapeče dobro - skida se prstima. Preporučujem nekakav trik, recimo da se poprska lakom za kosu.
laseri.298 leonardo,
Pomoć! Ima li neko od vas uputstvo i diskete sa drajverima za HPIVP na ENGLESKOM! Zamolio bih za pomoć jer moje je sve na nemačkom :((( ťeo
laseri.299 astral,
│Ţ█Ů█ Ima li neko od vas uputstvo i diskete sa drajverima za HPIVP │Ţ█Ů█ na ENGLESKOM! Ja mogu samo da ti ponudim prevodjenje. Ako ne nadjes uputstvo, ostavi mi u mail koliko ima strana, a ja cu da ti kazem koliko bi kostalo (ne previse). Mada ne valja ni da ima puno strana :).
laseri.300 astral,
Komsija ima HP IV sa prosirenjem na 10mb RAM-a. I sve je uglavnom u redu, osim jedne 'sitnice'. Naime, desava se da mu je potrebno stampanje povecih slika (iz Corel-a, sa nekoliko TIFF-ova) duzine oko 6-7mb. I stampac 'ladno prijavi da nema dovoljno memorije !!?? E, sad, njemu nije jasno zasto ne moze da odstampa slike od 6mb ako ima instalirano 10mb. Da li je moguce da je stampacu za preracunavanje slike potrebno cak 3-4mb memorije ?? P.S. Napominjem da nema nikakvih slicnih problema, da stampac ne prijavljuje nikakvu gresku u memoriji i slicno. Instalirano je 10mb potpuno ispravne memorije. DŰOa li je prosirenje na vise od 10mb jedino resenje ??
laseri.301 vstan,
Moze li kod HP lasera, konkretno serija III, da se resetuje, odnosno promeni page counter ? Pitam da bih znao da li mogu da naletim na takvu "malo koriscenu" masinu od stotinak hiljada strana ;)
laseri.302 isimic,
Jednom mom drugaru treba softver za podr{ku HP 4P na engleskom. Kupio je printer u Nema~koj, pa mu je i literatura i softver na nema~kom. Mo`e li neko da mu pomogne? Telefon je 011/140-019, Zoran. Hvala!
laseri.303 snemcev,
>> Jednom mom drugaru treba softver za podr{ku HP 4P na engleskom. >> Kupio je printer u Nema~koj, pa mu je i literatura i softver na >> nema~kom. Set yu kod! A za pomoć, uskoro mi stiže takoreći na dohvat ruke jedan 4P iz Arerike, pa ako za ovih par dana ne bude rešio problem, javi mi se od nedelje na mail.
laseri.304 snemcev,
>> Jednom mom drugaru treba softver za podr{ku HP 4P na engleskom. >> Kupio je printer u Nema~koj, pa mu je i literatura i softver na >> nema~kom. Set yu kod! A za pomoć, uskoro mi stiže takoreći na dohvat ruke jedan 4P iz Arerike, pa ako za ovih par dana ne bude rešio problem, javi mi se od nedelje na mail.
laseri.305 zizic,
>>> Jednom mom drugaru treba softver za podršku HP 4P na >>> engleskom. Kupio je printer u Nemačkoj, pa mu je i literatura >>> i softver na nemačkom. > > Set yu kod! > Ja ne vidim da mu nešto ne valja sa Yu kodom, nemoj da prepadaš čoveka ...
laseri.306 jovca.car,
/* Ja ne vidim da mu nešto ne valja sa Yu kodom, nemoj da prepadaš čoveka Jel i ti to imaš yuscii ili mi se samo čini? ;)
laseri.307 isimic,
Gde i kako se mo`e nabaviti program ALISA (ako sam dobro zapamtio ime) za obrtanje strane ({tampanje u negativu - "kontra{iht") za WINDOWS, {to su u DOS-u re{avali programi ZZ-a hprop i hprol? Pozdrav!
laseri.308 dejanr,
>> Gde i kako se mo`e nabaviti program ALISA (ako sam dobro zapamtio ime) >> za obrtanje strane ({tampanje u negativu - "kontra{iht") za WINDOWS Da, preuzmi ga iz Sezamovog direktorijuma PRINTER i, ako ti odgovara, registruj kod autora. PS Postavio sam ti set code na yuscii.
laseri.309 dcolak,
│ Gde i kako se mo`e nabaviti program ALISA (ako sam dobro zapamtio ime) │ za obrtanje strane ({tampanje u negativu - "kontra{iht") za WINDOWS, {to │ su u DOS-u re{avali programi ZZ-a hprop i hprol? Set Code :)) Sledge DAMMIR!
laseri.310 isimic,
Hvala. Nisam baš previše često na ovim talasima, pa mi je to promaklo. Pozdrav!
laseri.311 zizic,
> /* Ja ne vidim da mu nešto ne valja sa Yu kodom, nemoj da > prepadaš čoveka > > Jel i ti to imaš yuscii ili mi se samo čini? ;) Imam :)). A sad mi odaj tajnu u čemu je fazon ???
laseri.312 jovca.car,
/* Imam :)). A sad mi odaj tajnu u čemu je fazon ??? Jednostavno, čovek je pisao u yusciiju, a nije stavio odgovarajući set code na Sezamu. Svi mi sa code!=yuscii vidimo yusciijevske K&K, sem vas nekolicine upornih ;) kojima je sve normalno, jer i inače []{}\|^@`~ vidite kao naša slova.
laseri.313 darone,
>> Gde i kako se mo`e nabaviti program ALISA (ako sam dobro zapamtio ime) >> za obrtanje strane ({tampanje u negativu - "kontra{iht") za WINDOWS, {to Kad smo već kod šihta i negativa, da se razjasnimo da su to dve različite stvari. E, sad: da li neko zna kako iz Udovica odštampati negativ?
laseri.314 kanki,
Trebao bi mi drajver za Windows a za štampač Xerox 4045, ili bilo kakav podatak dali je kompatibilan sa nekim drugim ili bilo šta drugo...
laseri.315 astral,
│Ţ█Ů█ stvari. E, sad: da li neko zna kako iz Udovica odstampati negativ? CorelDRAW! ??
laseri.316 oldtimer,
> Kad smo već kod šihta i negativa, da se razjasnimo da su to dve različite > stvari. E, sad: da li neko zna kako iz Udovica odštampati negativ? Crni Darone. pa valjda ti znaš da Corel i Quark mogu, a to je valjda dovoljno. B) Miša
laseri.317 darone,
>> │ Ţ█Ů█ stvari. E, sad: da li neko zna kako iz Udovica odstampati negativ? >> >> CorelDRAW! ?? Windows. Ne Corel.
laseri.318 darone,
>> Crni Darone. pa valjda ti znaš da Corel i Quark mogu, a to je valjda >> dovoljno. Dovoljno, ali tek onako pitam... :)) Tražio mi neko skoro, pa mu nisam odgovorio, pa reko, valjda će to neko ovde znati...