PCOS.5

01 Apr 1995 - 02 Nov 1995

Topics

 1. ms.dos (269)
 2. windows (1620)
 3. os.2 (605)
 4. unix (1119)
 5. 4dos (67)
 6. desqview (6)
 7. mreze (311)
 8. os.wars (250)
 9. razno (62)
 10. van.teme (5)
 11. win95 (627)
 12. unknown (1)

Messages - 4dos

4dos.1 maksa,
Sori ako je mnogo trivijalno i opšte poznato, nisam znao. Alias može da se edituje sa eset kao svaka druga environment promenjiva. Zgodno ako imate neki oveći alias koji bi jednokratno da modifikujete.
4dos.2 madamovic,
> Sori ako je mnogo trivijalno i opšte poznato, nisam znao. Isto i ja za ovo : CD... je u 4DOS-u isto što i CD..Đ.. CD.... je u 4DOS-u isto što i cd..Đ..Đ.. etc.
4dos.3 jegor,
> Da li bi neko mogao da mi kaze, je li moguce da swapovanje 4 DOS-a > na disk pravi probleme 32-bitnom FA u Winu? > Barclok mi je prijavljivao razliku od nekih 4 mb u Winu, izmedju > swapowanog i ne swapowanog 4 DOS-a, pa sam ostavio swapovanje, ali > sam onda primetio da je iskljucen 32 bit FA. Windows je postao izuzetno > nestabilan, sve dok nisam vratio na staro. Ima li slicnih iskustava?
4dos.4 omega,
Jel neko primetio koliko nam oduzima zadovoljstvo koriscenja 4DOS-a? 150 kb, prava sitnica.
4dos.5 cnenad,
=> Jel neko primetio koliko nam oduzima zadovoljstvo => koriscenja 4DOS-a? 150 kb, prava sitnica. Gde i čega oduzima ? Mesta na disku..?..OK, memorije... ? Dole uzima 1 Kb, gore 2.5 a ostalo je u XMS/EMS ili na disku u SWAP fajlu. Doduše, ovo je kod NDOS-a, valjda je tako i kod tate ;)
4dos.6 omega,
Ţ Gde i cega oduzima ? Pojede 150 kb XMS. To ti dodje 4% memorije na 4 mb ;)
4dos.7 iznogud,
:: Pojede 150 kb XMS. To ti dodje 4% memorije na 4 mb ;) 4dos.ini: swapping=c:\temp\ Nisam primetio neko značajno usporenje pri swapu na disk
4dos.8 cnenad,
=> Ţ Gde i cega oduzima ? => => Pojede 150 kb XMS. To ti dodje 4% memorije na 4 mb ;) Nebitno, fala bogu da ima programa koji će iskoristiti memoriju preko 640 kb. >>> Bolje da sam gore nego dole ;) <<<
4dos.9 vlad,
> 4dos.ini: > swapping=c:ĐtempĐ > > Nisam primetio neko značajno usporenje pri swapu na disk Cak i sa nevidjeno brzim i dobro kesiranim diskom bi moralo da se oseti. Swap na disk ipak ne bih preporucio ni u jednoj varijanti. Cemu brate sluze svi ovi QEMM-ovi B).
4dos.10 jegor,
> 4dos.ini: > swapping=c:\temp\ > Nisam primetio neko znacajno usporenje pri swapu na disk Da li bi neko mogao da mi kaze, je li moguce da swapovanje 4 DOS-a na disk pravi probleme 32-bitnom FA u Winu? Barclok mi je prijavljivao razliku od nekih 4 mb u Winu, izmedju swapowanog i ne swapowanog 4 DOS-a, pa sam ostavio swapovanje, ali sam onda primetio da je iskljucen 32 bit FA. Windows je postao izuzetno nestabilan, sve dok nisam vratio na staro. Ima li slicnih iskustava? P.S. Parametri su bili podeseni upravo kao u gornjem primeru.
4dos.11 iznogud,
:: Barclok mi je prijavljivao razliku od nekih 4 mb u Winu, izmedju :: swapowanog i ne swapowanog 4 DOS-a, pa sam ostavio swapovanje, ali :: sam onda primetio da je iskljucen 32 bit FA. Windows je postao izuzetno :: nestabilan, sve dok nisam vratio na staro. Ima li slicnih iskustava? Meni 32BFA ne radi iz drugih razloga... Možda je problem u tome što 32BFA neće da se podigne na disku na kojem ima otvorenih fajlova :( Sam odluči šta ti više treba: memorija ili brzina.
4dos.12 jegor,
> Meni 32BFA ne radi iz drugih razloga... Mozda je problem u tome sto > 32BFA nece da se podigne na disku na kojem ima otvorenih fajlova :( Vidis, ovo mi ne pade na pamet. U svakom slucaju, Barclock laze ko pas, sto sam i ranije primecivao. 128 kb XMS-a i nije tako puno za lepe stvari koje se dobiju zauzvrat (bar ne na 8mb RAM-a).
4dos.13 iznogud,
Kako da postignem da mi se @alt- i @@alt- aliasi vide u komandnoj liniji? Ovako se samo smeštaju u bafer tastature bez ikakvog echoa na ekranu :( primer: alias @alt-8 *.* dir [alt-8] /w ... i sve lepo radi: posle pritiska na alt-8 se ne desi ništa, dok pritisak na slash pomeri kursor iza imaginarnih zvezdica. Kako da zvezdice dovedem na ekran?
4dos.14 fancy,
ŮŢ> Kako da postignem da mi se @alt- i @@alt- aliasi vide ŮŢ> u komandnoj liniji? Ovako se samo smeštaju u bafer tastature ŮŢ> bez ikakvog echoa na ekranu :( primer: alias @alt-8 *.* @@alt- ti se NEĆE videti, jer to i jeste osnovna ideja definisanja aliasa sa @@..:) Ali, @alt- bi trebalo da se vidi, a zašto se ne vidi je verovatno zato što je alias definisan u alias datoteci IZA nekog "@@" aliasa (!!) i zbog buga 4dos-a on postaje nevidljiv..! Probaj da aliase tipa @... izdefinišeš ISPRED @@... aliasa..! (da sve ovo ne bi bila prazna priča, upravo sam isprobao i radi)
4dos.15 iznogud,
:: Probaj da aliase tipa @... izdefinišeš ISPRED @@... aliasa..! :: (da sve ovo ne bi bila prazna priča, upravo sam isprobao i radi) Stvarno radi... :)))) Svaka čast, majstore! Vidim, smeše ti se 'Bajtovi'... ;)))
4dos.16 violator,
:>>Svaka čast, majstore! Vidim, smeše ti se 'Bajtovi'... ;))) Pa već je bilo... ;)))) Zar nisam zloban? O;)
4dos.17 vitez.koja,
Da li je moguće naterati Take Command da DOS programe izvršava ne u full-screen modu, nego u prozoru? (zasebnom DOS prozoru, ništa Caveman)
4dos.18 oper,
Subject: Re: Full Screen >> Da li je moguće naterati Take Command da DOS programe izvršava >> ne u full-screen modu, nego u prozoru? (zasebnom DOS prozoru, >> ništa Caveman) Sve može pomoću .pif - ova. Za NC, DN i sl. to radi baš kako treba. Za make, recimo (ukoliko napraviš .pif za njega) - takođe radi u prozoru, ali se isti po završetku zatvori, pa i nema mnogo smisla. Možda da napraviš .bat npr. make pause i to radi, ali je gnjavaža :) Pz, Pera...
4dos.19 apostol,
Ljudi, NDOS iz Nortona 8.0 ima prompt koji i pri promeni diska na A: i B: gleda da li je disketa u drajvu, i ako nije, javlja "Not ready...". Fazon je što je prethodna verzija iz NU 6.0 imala prompt C:Đ> za C:, ali A> za A: i B> za B:, tj. disketa nije morala da bude u drajvu. Ima li rešenja?
4dos.20 cnenad,
=> Ljudi, NDOS iz Nortona 8.0 ima prompt koji i pri promeni diska na A: i => B: gleda da li je disketa u drajvu, i ako nije, javlja "Not ready...". Nešto tu nije u redu. Kod mene upali lampicu flopija ali pređe na disk na koji sam mu rekao.
4dos.21 bulaja,
**** new file **** MSDOS - R:\SYSTEM ---------------------- 4dos551 zip 532831 4DOS v5.51: nezamenljiva zamena za command.com 1 file(s) 520 kb updat551.doc
4dos.22 bulaja,
**** new file **** MSDOS - R:\SYSTEM ---------------------- 4dos551a zip 33248 4DOS v5.51 rev A build 44: upgrade sa 5.51 rev A (43) 1 file(s) 32 kb 4DOS version 5.51 rev A build 44 includes the following changes to version 5.51 rev A build 43: * Fixed a problem which prevented 4DOS from finding its own directory at startup. * Modified the "Setup error 1" message which was displayed when 4DOS could not find its own directory to a more informative message; Substituted a short delay after the message (interruptible with a keystroke) for the previous requirement to "press a key to continue". * Updated 4DOS.HLP to reflect the new error message and its causes and fixes.
4dos.23 apostol,
A jesi li siguran da je to ta ista verzija? Ako jeste, okači mi NDOS.INI.
4dos.24 cnenad,
=> A jesi li siguran da je to ta ista verzija? Ako jeste, okači mi => NDOS.INI. Jel' si rekao NDOS 8.0. ? Ta je ;) Evo ga NDOS.INI. [Primary] Alias=32000 Environment=900 History=8192 UMBLoad = YES UMBEnvironment = YES Swapping=XMS, EMS, C:\T, None StdColors=Bri Cya On Bla ListColors=Bri Whi On Bla HistWinColor=Gre On Bla ColorDir=DIRS:Mag On Bla;COM:Gre On Bla;EXE:Bri Gre On Bla;BAT BTM:Bri Blu On Bla;ZIP:Bri Yel On Bla;ARJ:Yel On Bla; PRG:Red On Bla;INI:Bri Mag On Bla;SYS:Bri Whi On Blu; DBF:Bri Yel On Blu;TXT DOC:Bri Red On Bla;OVO:Bla On Bri Red; C2:Bla On Red;RRR:Red On Bri Yel EditMode=Insert DescriptionMax=40 BeepFreq=130 BeepLength=4 BrightBG=Yes HistMin=0 CursorIns=10 CursorOver=100 CommandSep=^ *** Linije u kojima se podešavaju boje moraju biti u jednoj liniji. Ovde sam ih tako stavio da SEZAM ne bi odsekao bespotrebno.
4dos.25 hercog,
Skinuh ja sa sezama 4dos551 i patch, sve uradih kako treba. Kada učitavam sistem sve lepo ide dok ne treba da se učita MSCDEX. Tada qemm (7.5) ispiše ono čuveno da aplikacija remeti stabilnost sistema i Terminate ili Reboot. Ako ne učitam MSCDEX qemm pukne na sledećoj liniji autoexec.bat Da li je to problem do qemm 7.5 ili 4dos551? Sale
4dos.26 omega,
Da li je sigurna (za koriscenje, s obzirom na VFAT) kombinacija 4DOS v5.51 i DOS 7.0? Problem je u tome sto se ovako 4DOS ponasa kao da ne postoje LFN.
4dos.27 hercog,
Da li je to bug 4dos ili nešto drugo, ne znam. Ako pomoću eval naredbe oduzimam dva broja recimo 2.3-2.2 dobijem rezultat 0.1, ali ako oduzimam recimo 2.3-2.21 dobijem rezultat 0. žim je razlika manja od 0.1 rezultat je 0. BTW format naredbe koju koristim je: ? echo %@eval[%&], tj to je alias. Sale
4dos.29 mcule,
Kako da postignem da se na ekran ne ispiše ono što pritisnem? čelim da kada izadjem iz 4dos-a snimim 'history list', i kada ponovo startujem 4dos, da dobijem i ono što sam ranije kucao (prethodna seansa). Imam sledeći alias za izlazak: Malt-x Mhistory > c:\system\4dos\istorijaKexitSr U autoexec sam stavio za čitanje prethodnih komandi: history /r c:\system\4dos\istorija E, ja kada izlazim pritisnem 'alt-x' i sve to šljaka ok, ali me nervira što mi se uvek ispiše onaj red: Mhistory > c:\system\4dos\istorijaKexitSr Kažem, sve mi radi, ali, može li da radi i da se ovaj gore ne ispiše? SEZAM mi proguta pola aliasa, s toga ide legenda: M = majmun K = "stepen" - komand separator S = #024
4dos.30 wizard,
> Kako da postignem da se na ekran ne ispiše ono što pritisnem? > čelim da kada izadjem iz 4dos-a snimim 'history list', i kada > ponovo startujem 4dos, da dobijem i ono što sam ranije kucao > (prethodna seansa). U zip-u u kome si dobio wiz-deveroper's edition 4dos-a imaš i primer baš toga što ti treba... ;)
4dos.32 mcule,
>> U zip-u u kome si dobio wiz-deveroper's edition 4dos-a >> imaš i primer baš toga što ti treba... ;) E, taj me zip i ubi načisto! Nepažljivo sam iskopirao potrebne datoteke u moj dir 4dos, i nestade mi pola mojih stvari koje sam imao ranije. Morao sam svega da se prisećam bre. Nego, nemoj puno da mi palamudaš ;), nego reci kako da dobijem ono što već imam, ali da mi se onaj red ne ispisuje na ekran bre :).
4dos.33 drakce,
>> Kako da postignem da se na ekran ne ispiše ono što pritisnem? Zbog nedostajućih juski znakova nisam baš tačno razumeo tvoj alias, ali znam da "keystroke aliasi" mogu biti nevidljivi, ako ih definišeš sa dva @ (majmuna) umesto sa jednim: @@alt-x = OnoŠtoTiTreba
4dos.34 mcule,
>>@@alt-x = OnoŠtoTiTreba To je to :). Dva majmuna rade posao... Thanx, drakče! :)
4dos.35 paki,
> čelim da kada izadjem iz 4dos-a snimim 'history list', i kada > ponovo startujem 4dos, da dobijem i ono što sam ranije kucao Mrzi te da kucaš? I mene. :) Ubaci sledeće parče u autoexec.bat i dodaj 'LocalHistory = No' u 4dos.ini ako već nisi. IFF EXIST \history.log THEN history /r \history.log IFF %@filesize[\history.log] GT 2000 THEN echo History.log has grown too big. del history.log ENDIFF ENDIFF log /h /w c:\history.log Ključna linija je ova zadnja - posle nje se svaka komanda koju otkucaš odmah upisuje u fajl - nema potrebe za snimanjem pri izlasku iz shella. Razlog protiv snimanja pri izlasku je što ti se istorija neće sačuvati ako resetuješ računar ili izađeš kucajući samo 'exit'. Ono 'LocalHistory = No' je tu da ne bi morao da učitavaš log pri startovanju sekundarnih shellova (u 4start.btm) već samo pri dizanju sistema, tj. u autoexec.bat. Problem nastaje kada log poraste - njegovo učitavanje može primetno da potraje. Bilo bi mnogo lepše kada bi umesto brisanja celog fajla mogao da sačuvam njegov kraj - recimo zadnjih 25-50 linija. Naravno, lako je napisati programče koje bi to radilo, ali ima li načina da se to izvede koristeći samo 4dos? Inače, i ja sam namestio da mi izlaz iz shella bude na jedan taster (ctrl-d u mom slučaju) i da zove batch koji uradi obično exit ako je sekundarni shell, a ako je primarni onda isprazni keš, ispiše podsetnik i parkira glave. V
4dos.36 iznogud,
:: Inače, i ja sam namestio da mi izlaz iz shella bude na jedan taster :: (ctrl-d u mom slučaju) i da zove batch koji uradi obično exit ako je :: sekundarni shell, a ako je primarni onda isprazni keš, ispiše podsetnik :: i parkira glave. 'Ajd baži i to, nemoj da si sebičan... ;)))
4dos.37 snemcev,
Subject: Re: 4Dos history >> da sačuvam njegov kraj - recimo zadnjih 25-50 linija. Naravno, lako >> je napisati programče koje bi to radilo, ali ima li načina da se to >> izvede koristeći samo 4dos? Trebalo bi da može. 4Dos ima lep set funkcija za low level rad sa datotekama: fileopen, fileread i slične.
4dos.38 paki,
> :: Inače, i ja sam namestio da mi izlaz iz shella bude na jedan taster > :: (ctrl-d u mom slučaju) i da zove batch koji uradi obično exit ako je > :: sekundarni shell, a ako je primarni onda isprazni keš, ispiše podsetnik > :: i parkira glave. > > 'Ajd baži i to, nemoj da si sebičan... ;))) Evo, neću... :) Kao prvo, ctrl-d je za 4dos rezervisan taster i po defaultu ne dozvoljava da se na njega kače aliasi. Zato u 4dos.ini treba staviti 'NormalKey = Ctrl-D'. (Kome nije jasno zašto sam baš toliko zapeo za ctrl-d, slobodno neka upotrebi alt-x, sa njime nema problema.) U fajl sa aliasima ubaci se '@ctrl-d ^elogout^r' (^ = ascii(24)). I na kraju, sam batch fajl. Ako nije startovan iz 4dos-a, onda samo priprema računar za gašenje jer ne može da ustanovi da li je trenutni shell primarni. Ako neko zna kako to utvrditi kod command.com-a, neka viče. --- logout.bat --- @echo off if not "%@eval[2+2]" == "4" goto non4dos if %_shell != 0 exit set stderr=`>&>nul` :non4dos c:\utils\reminder\reminder %stderr% set stderr= mem /c | find /i "hyperdkx" >nul if not errorlevel 1 hyperdkx e or mem /c | find /i "smartdrv" >nul if not errorlevel 1 smartdrv /c /x park --- eof --- V
4dos.39 schef,
Gde mogu da nađem 4DOS? :)
4dos.40 .sima,
║║ Gde mogu da nađem 4DOS? :) r:\system na Sezamu /msdos/system/ na Fonu [pojma.nemam] na UBBG i na skoro svakom većem BBS-u
4dos.41 paki,
> Subject: Re: 4Dos history > Trebalo bi da može. 4Dos ima lep set funkcija za low level rad sa > datotekama: fileopen, fileread i slične. Ok, ali ako ću već da programiram, uradiću to u nekom normalnom jeziku - kad je bal, nek je bar na vodi. Nadao sam se nekom lakšem i bržem (crnogorskijem;)) rešenju tipa: tail -50 history.log > history.$$$ move history.$$$ history.log Za one nostalgičare koji još uvek čuvaju edlin iz nekog starog dos-a, evo batch-a koji "seče glavu" tekstualnom fajlu. A vi ostali... pa, vi ništa. Tko ne leti, ne vrijedi. ;) --- tail.btm --- @echo #^r%1^r^r1,-1D^rE | edlin %2 >nul --- eof :) --- I opet, ^ = ascii(24). V
4dos.42 paki,
Evo malog .BTM fajla koji umesto standardne poruke o grešci ispisuje neku od vaših poruka. Unutra je i .DOC. 4error.zip
4dos.43 .sima,
Hi Kada se pod 4dos-om slučajno pritisne ctrl-print screen, kako se abortuje.
4dos.44 novim,
Za OS/2 korisnike 4Dos-a: Kad se u Notebook-u prijavljuje 4Dos, može se staviti: - Kod imena programa: d:\path\4dos.com - Za parametre: @d:\path\4dos.ini /K alias /r d:\path\aliases Može se i u CONFIG.SYS fajlu (za OS/2, naravno) staviti i 4Dos kao primarni Dos shell za sve Dosove sesije. Dakle, dosta klasične i logične stvari za poznavaoce 4Dosa. Ps: Onaj 4Dos 5.51 je zgodan, ali pravi poznate probleme... Ako ga je neko prizvao pameti, nek javi u mail, nbmz... :)
4dos.45 vlador,
> Kada se pod 4dos-om slučajno pritisne ctrl-print screen, kako se > abortuje. Još jednom Ctrl-print pa A (za Abort(us)) ili F (za Fail).
4dos.46 paki,
­> Evo malog .BTM fajla koji umesto standardne poruke o grešci ­> ispisuje neku od vaših poruka. Unutra je i .DOC. Naravno, da vam se ne bi ispisivale komande prilikom izvršavanja BTM fajla, u 4DOS.INI dodajte BatchEcho=No.
4dos.47 .sima,
║║ Još jednom Ctrl-print pa A (za Abort(us)) ili F (za Fail). Hvala. Samo da dodam: Posle posle ponovnog Ctrl-print-a treba pritiskati F nekoliko puta. Tačnije onoliko puta koliko ima slova u promptu.
4dos.48 paki,
­> Još jednom Ctrl-print pa A (za Abort(us)) ili F (za Fail). Ovo radi pod COMMAND.COM, za 4DOS prelistaj poruke u ovoj temi. Ukratko, odgovaraj sa 'I' i ispisivaće se znak po znak prompta. Kada se ispiše zadnji znak, pritisni Ctrl-P i to je to :)
4dos.49 dpredovic,
> Ps: Onaj 4Dos 5.51 je zgodan, ali pravi poznate probleme... Ako ga je > neko prizvao pameti, nek javi u mail, nbmz... :) Ako su poznati problemi ono što ja mislim da jesu - problemi koji se javljju u saradnji sa qemm-om, onda je dovoljno optimize-uu zabraniti loadhi u shell komandi. I pre sam imao nekih problema sa tom opcijom (koja kod 4dos-a i onako ništa pametno ne uradi), ali sada su ga do daske...
4dos.50 cdragan,
> Evo malog .BTM fajla koji umesto standardne poruke o > grešci ispisuje neku od vaših poruka. Unutra je i .DOC. Probaću i ovo, ali postoji elegantno rešenje koje ja odvno koristim a to je da se u listi aliasa jednostavi stavi UNKNOWND_CMD i sad ovde navedete šta treba da se izvrši ... Zak je, na primer, kao kaznu za bilo koju pogrešno otkucanu komandu, odmah startovao ZBTET ;)
4dos.51 d.petrovic,
Jel probao neko naredbu DIR PRN ? Kod COMMAND.COM-a ne radi ovo. Volume in drive F is SYS Directory of F:ĐSORĐPRN.* PRN 701 9-22-95 0:15 701 bytes in 1 file(s) 8,192 bytes allocated 25,051,136 bytes free Volume in drive F is SYS Directory of F:ĐSORĐCON.* CON 313 9-22-95 0:16 313 bytes in 1 file(s) 8,192 bytes allocated 25,018,368 bytes free Volume in drive F is SYS Directory of F:ĐSORĐLPT1.* LPT1 701 9-22-95 0:16 701 bytes in 1 file(s) 8,192 bytes allocated 25,018,368 bytes free Volume in drive F is SYS Directory of F:ĐSORĐCOM1.* COM1 112 9-22-95 0:16 112 bytes in 1 file(s) 8,192 bytes allocated 25,018,368 bytes free ĐsorĐp
4dos.52 paki,
­> Probaću i ovo, ali postoji elegantno rešenje koje ja odvno ­> koristim a to je da se u listi aliasa jednostavi stavi :) A šta misliš, kako ovo radi?
4dos.53 novim,
"> Ps: Onaj 4Dos 5.51 je zgodan, ali pravi poznate probleme... Ako ga je "> neko prizvao pameti, nek javi u mail, nbmz... :) " Ako su poznati problemi ono što ja mislim da jesu - problemi koji se " javljju u saradnji sa qemm-om, onda je dovoljno optimize-uu zabraniti Ma jock. Mislio sam na probleme kad istekne 21. dan upotrebe...
4dos.54 vitez.koja,
U nekom broju računara, ne sećam se kom, potkrala se jedna mala greška: piše da 4DOS.INI (e baš) mora da bude u direktorijumu gde je 4DOS.COM, ili u root direktorijumu, ili već nešto na tu temu. Elem, ne mora. Stvar se rešava na sledeći način: SHELL=C:\TRTMRT\4DOS.COM @C:\TRTMRT\4DOS.INI Valjda će biti nekome od koristi, jer očigledno ovo ne znaju svi (pisac članka, u najmanju ruku;).
4dos.55 wizard,
> Kad se u Notebook-u prijavljuje 4Dos, može se staviti: > - Kod imena programa: d:\path\4dos.com > - Za parametre: @d:\path\4dos.ini /K alias /r d:\path\aliases > Može se i u CONFIG.SYS fajlu (za OS/2, naravno) staviti i 4Dos kao > primarni Dos shell za sve Dosove sesije. Ja ipak preferiram treće rešenje - poseban program-objekat za DOS sesiju u kojoj je 4DOS primarni šel. Pošto je običan command.com i dalje default za ostale sesije na ovaj način izbegavam da se 4dos učitava pri startovanju svakog DOS programa sa gomilom svojih podešavanja, aliasa, istorija... Prednost u odnosu na prvu varijantu je mala ušteda u memoriji pošto se ne učitava i command.com i 4dos.com (što i nije toliko bitno pošto kod Warp-a nije toliko izražen problem nedostatka memorije u DOS tasku jer je velika većina drajvera nepotrebna, tj. koriste se virtuelni drajveri koji zauzimaju beznačajno malo mesta). Kod mene: 655360 bytes total memory 655360 bytes available for DOS 643696 largest executable program size
4dos.56 mcule,
Re: 4dos & OS/2 >> 655360 bytes total memory >> 655360 bytes available for DOS >> 643696 largest executable program size 655360 bytes total memory 655360 bytes available for DOS 648336 largest executable program size ^^^^^^ ;).
4dos.57 novim,
" Re: 4dos & OS/2 ">> 655360 bytes total memory ">> 655360 bytes available for DOS ">> 643696 largest executable program size " " " 655360 bytes total memory " 655360 bytes available for DOS " 648336 largest executable program size " ^^^^^^ 'Ajd' sad: Memory Type Total = Used + Free ---------------- -------- -------- -------- Conventional 736K 7K 729K Upper 96K 5K 91K Reserved 256K 256K 0K Extended (XMS) 1.984K 144K 1.840K ---------------- -------- -------- -------- Total memory 3.072K 412K 2.660K Total under 1Mb 832K 12K 820K Largest executable program size 729K (746.368 bytes) Largest free upper memory block 88K (90.400 bytes) Available space in High Memory Area 0K (0 bytes) PC DOS is resident in the high memory area. PS: Ama je l' neko sredio 4Dos v. 5.51?
4dos.58 spale,
Kojom komandom u 4dos.ini datoteci se 4dos-u 5.5 saopštava da želim sortiranje fajlova po ekstenzijama?
4dos.59 apostol,
>> želim sortiranje fajlova po ekstenzijama? set dircmd=/o:e
4dos.60 msavkovic,
===[General]==[4DOS 4DEMOS: Part 1]==[Snowman]================================ _____Introduction 4DOS is going to change your life. We live in an age of SPEED. Efficiency and organization are the hallmarks of every productive member in the demo scene. It stands to reason that someone productive will be more successful than someone who is not. 4DOS is a command interpreter which replaces COMMAND.COM. A command interpreter handles input statements like "dir", "copy", "rd" etc. With 4DOS, your Dos, Windows, or OS/2 environment can be tweaked to fit _your_ needs. 4DOS will make you more productive. It will do this by enhancing your computer in three very measurable ways: 1. Minimize keystrokes 2. Provide more information on-screen 3. Make your computer user-friendly This is the first in a series many articles. When we have completed, your computer will be an extension of yourself. _____Features Here are just a few examples of things you can do: aliases - hit F6 and Scream Tracker pops up color-coded files - arj, zip, lzh in blue. s3m, xm, mod in green descript.ion - add descriptions to all of your files extension execution - type "ascent.s3m" and it automatically plays filename completion - type "cd m", hit tab, and it changes to "cd music" memory management - path, color codes, aliases, and other 4DOS variables loaded into upper memory blocks the ultimate prompt - dynamically shows free memory, hard drive space, presence of mouse and CD-ROM, and shell level The best part about 4DOS is that you don't have to learn it all at once. Start small. Pick up a trick here and there. Then when you are comfortable with everything, go back and learn other features. 4DOS is completely compatible with your old COMMAND.COM. Things have been added or enhanced, but not taken away. The documentation is excellent, to the point, and easy to understand. _____Getting Ready Reading these articles and learning 4DOS will not take up much of your time. Within days of using 4DOS's features, you will save enough time to make it worthwhile. Below are the basic steps you need to take to get yourself set up. Please do not skip anything. In future articles, I will be relying on steps you will take here. Here is the plan: 1. On your hard drive, create a directory called \4DOS. 2. Get a high density disk and label it "4DOS". 3. Get on our site (ftp.cdrom.com) and download the files: /pub/demos/utils/dos/4dos -rw-r--r-- 1 r3cgm ftp-horn 10313 Mar 27 20:02 4d55b.zip -rw-r--r-- 1 r3cgm ftp-horn 41552 Mar 27 20:02 4d55c.zip -rw-r--r-- 1 r3cgm ftp-horn 252781 Mar 27 20:02 4dos55a.zip -rw-r--r-- 1 r3cgm ftp-horn 259354 Mar 27 20:03 4dos55b.zip -rw-r--r-- 1 r3cgm ftp-horn 48551 Mar 27 20:03 4dpatch.zip -rw-r--r-- 1 r3cgm ftp-horn 45764 Mar 27 20:03 4ed.zip -rw-r--r-- 1 r3cgm ftp-horn 4513 Mar 27 20:03 4touch3.zip ------------ ----------- 662828 bytes 7 files 4. Copy the files to your disk and to your \4DOS directory. 5. Put the disk away for awhile. 6. We will be using 4DOS version 5.5. It is in two parts: 4dos55a.zip and 4dos55b.zip. Unzip them both in your \4DOS directory and delete the archives (you still have them on disk) 7. Add the following line to your CONFIG.SYS file: SHELL=C:\4DOS\4DOS.COM C:\4DOS /P /E:1024 "SHELL=" - specifies your default command shell "C:\4DOS\4DOS.COM" - the path and filename of the shell "C:\4DOS" - directory where your shell resides "/P" - 4DOS is now your primary shell. this means when you 'shell to DOS' that it will use 4DOS "/E:1024" - allocate 1024 bytes for your environment 8. PLAY! If you have done all of these steps and rebooted, then you are ready to start learning about 4DOS. Use the online help by typing "help". In two weeks time, I'll be back to show you how to color-code your files. Remember, 4DOS 4EVER! -Christopher G. Mann r3cgm@ftp.cdrom.com
4dos.61 msavkovic,
===[General]==[4DOS 4DEMOS: Part 2]==[Snowman]================================ _____Preparation This article assumes you have read Part 1 of this series. Be sure to follow all of the steps I listed there. We will be relying on them now. Today we are going to talk about Environmental Variables and Color-Coded Directories. During the past two weeks, I went out and collected a lot of utilities for ya'll. I also reorganized the directories. Instead of the files being located under /pub/demos/utils/dos/4dos, they are now just under /pub/demos/utils/4dos. You can also get files talked about in these articles in /pub/demos/utils/4dos/tutor. Here is what you need to do for today's lesson: 1. Create a directory somewhere off the root directory on your hard drive called \STARTUP. We will be putting many cool files in here. 2. Get your favorite ascii editor ready (I prefer QEdit). By the way, QEdit is made from the same people who bring you 4DOS: JP Software. [Environmental Variables] _____Overview Beware, the first few articles in this series are relatively simple. Don't get caught off guard. Here is an excerpt from an upcoming article: "...=$e[2D$e[0;34m(%%@DOSMEM[k]base) $e[0;32m(%%@XMS[k]xms) $e[0;33m(%%@EMS[k]ems) $e[0;36m(%%@DISKFREE[c:,m]hard) %%@IF[%@CDROM[d:] == 1,$e[1;33m(CD-ROM) ,]%%@IF[%%_MOUSE == 1,$e[0;31m(mouse) ,]$e[0;35m(shell $z) $e[0;37m $_$p$g..." So as you can see, there's a lot to be covered before we get to that point. Anyway, on to the lesson for today... Many programs require environmental variables. Common examples would include "ULTRASND=240,1,1,11,7" and "BLASTER=A220 I7 D1 T2". We do not want to have these cluttering up your AUTOEXEC.BAT file. Its time for them to grow up and leave. Its time for SET_ENVS.BAT! _____Make It So OK, we know that we want a file called SET_ENVS.BAT and we want it to be located under \STARTUP. But what does SET_ENVS.BAT look like? For starters, you need to make a standard header block. This is just a bit of text that you stick at the top of each file explaining what it is. Here is my personal header block: : File Name : SET_ENVS.BAT : Title : Set Environmental Variables : Author : Christopher G. Mann : Last Modification : May 30, 1995 : Purpose : Configure environment for different applications. All of my batch files follow this format. Notice that each line begins with a ":". This is the same thing as a REM, but its much cleaner in my opinion. Next we want to list the environmental variables. However, when we run this file, we don't want everything to be displayed to the screen. We want to just type SET_ENVS and go! So the next two lines are: : Don't echo anything @echo off The ": Don't echo anything" is just a comment. I suggest you use them often. Trust me, in a few months you'll go back to modify a file and not have any idea why you did something. Last, but not least, we list our environmental variables. Open up both your AUTOEXEC.BAT and SET_ENVS.BAT files and start cutting and pasting. When you are done, your AUTOEXEC.BAT file should contain _no_ "SET" statements. Here are a few of my variables: SET BLASTER=A220 I7 D1 T2 SET CAPAMOD=/pan33 /fde0 /lop0 /md01 /rnd /clr1 SET NU=C:\NU SET TEMP=C:\TMP SET ULTRADIR=C:\US SET ULTRASND=240,1,1,11,7 The last step is to have SET_ENVS.BAT called every time you start your machine. We can do this by adding one line to your AUTOEXEC.BAT file: CALL C:\STARTUP\SET_ENVS.BAT Now your system is cleaner and more organized. Please do not skip over making this file. We will be adding a lot to it later (when we start working on aliases). [Color-Coded Directories] _____Overview Wouldn't it be nice to have all of your GIF and JPG files appear in blue and your MOD and S3M files in green? With a quick glance, you can easily identify any type of file. Color-coded directories will save time and make your system look a lot more groovy! :) _____Make It So We need to make a new file. What is it called? It's SET_COLS.BAT! And where are we going to put it? Yippers, in \STARTUP. At this point, you might be noticing a trend. Right now, I have 5 SET_XXXX.BAT files in my \STARTUP directory. By the time I'm done writing this series there might have a couple more. Here is my header block for this file: : File Name : SET_COLS.BAT : Title : Color Directory Configuration for 4DOS : Author : Christopher G. Mann : Last Modification : May 30, 1995 : Purpose : This file contains a list of common file extensions : : and the colors those files should be displayed as : : when a "dir" is requested. And we don't want this file to echo either so add: : Don't echo anything @echo off Here is a list of my own color-coded files (slightly condensed): : Archive set colordir=arj zip lzh lha a0?: cyan; : Batch Files set colordir=%colordir%bat btm: red; : Code set colordir=%colordir%c h asm hpp cpp pas bas scr:bright cyan; set colordir=%colordir%obj tms: white; : Directories set colordir=%colordir%dirs:blue; : Executables set colordir=%colordir%com exe: bright red; : Graphics set colordir=%colordir%gif jpg lbm pcx tga wpg: bright magenta; : Music set colordir=%colordir%669 amf far mod mtm ptm s3m xm:bright blue; : System set colordir=%colordir%drv sys: bright green; : Text set colordir=%colordir%1st doc me nfo txt:green; For a list of color names, just type "HELP COLORS" at your 4DOS prompt. You'll notice that my first set is "set colordir=arj zip..." and the second one is "set colordir=%colordir%bat btm...". Why do we have that "%colordir%" thingie in there? Well, we are working with 1 variable here, the "colordir" variable. If you were to type: set colordir=Snowman set colordir=can't track music. then the value of colordir would be "can't track music" because you reset the variable when you entered a new value. We get around this by typing: set colordir=Snowman set colordir=%colordir% can't track music. That little "%colordir%" means 'take the original value of colordir and put it before the rest of this line'. So after typing the above two lines, the value of colordir is "Snowman can't track music." Just like with SET_ENVS.BAT, we want this file to be called automatically every time we boot our machine. So add the following line to your AUTOEXEC.BAT file: CALL C:\STARTUP\SET_COLS.BAT You might be thinking "Hey, we are using 'set colordir'. Why didn't that go in our SET_ENVS.BAT file?" Well, I'm not going to tell you. Its a secret. [Wrapping Up] OK, now your system has Color-Coded directories and Environmental Variables all organized and tidy. But wait! All of that stuff eats up memory. Are you going to run out? Well, last week I told you to add the line: SHELL=C:\4DOS\4DOS.COM C:\4DOS /P /E:1024 to your CONFIG.SYS file. The "/E:1024" means 'allocate 1024 bytes for environmental memory'. You can check to see how much you have left simply by typing MEMORY from your 4DOS prompt. Here is what mine looks like: 655,360 bytes total DOS RAM 635,280 bytes free <--- and I'm not even using QEMM! 1,843,200 bytes free XMS memory (HMA in use) 2,048 bytes total environment 575 bytes free <--- I still have 575 bytes left 2,048 bytes total alias 873 bytes free 1,024 bytes total history If you notice that your environment space is running low, then simply increase the "/E:xxxx" parameter above to accommodate. Mine is currently set to 2048, but its unlikely at this point that you will need more than that. Well, now you have fancy colors and your environmental variables all set. Next issue, we'll talk about ALIASES, PATH, and CDPATH. This will bring the number of SET_XXXX.BAT files up to four. The fifth file will be SET_PROM.BAT, entitled "The Ultimate Prompt". This will utilize a lot of internal 4DOS calls so we'll put it off until the forth installment of this series. Until then, take care everyone. And remember, 4DOS 4EVER! -Christopher G. Mann r3cgm@ftp.cdrom.com
4dos.62 msavkovic,
===[General]==[4DOS 4DEMOS: Part 3]==[Snowman]================================ _____General Introduction Welcome to the third installment in the "4DOS 4DEMOS" series. By this time, you should be getting very attached to some of the features 4DOS is giving ya'. Trust me, once you make the switch from DOS to 4DOS, there's no going back. _____General Overview This article assumes you have read Parts 1 and 2. Be sure to follow all of the steps I listed there. We will be relying on them now. This article is going to be a biggie, so get out your favorite beverage and flip on the radio 'cause we are gonna be here for awhile. To sum up what we have done so far: Part 1 Created \4DOS and put files in there Added "SHELL=" statement to CONFIG.SYS file Part 2 Created \STARTUP Created \STARTUP\SET_ENVS.BAT to handle environmental variables Created \STARTUP\SET_COLS.BAT to handle color-coded directories Today we are going to discuss PATH, CDPATH, and ALIASES. You already know what PATH does. If you don't, stop reading this article, turn off your computer, and go ask your mom to give you a lesson in DOS Fundamentals. Anyway, today I'm gonna show you how to make your PATH really big and obnoxious. CDPATH is kind of like PATH, but it helps you search for directories instead of executables. ALIASES allow you to abbreviate commands or make new ones. Its one of the best time-saving and useful features of 4DOS. _____Miscellaneous Bye Bye BAT, Yo Yo BTM. Taken from 4DOS online help: "A batch file can run in two different modes. In the first, traditional mode, each line of the batch file is read and executed individually. In the second mode, the entire batch file is read into memory at once. The second mode can be 5 to 10 times faster, especially if most of the commands in the batch file are internal commands... The batch file's extension determines its mode. Files with a .BAT extension are run in the slower, traditional mode. Files with a .BTM extension are run in the faster, more efficient mode..." So now we are going to rename our files from .BAT to .BTM. Don't forget to modify that header block inside each file to reflect this change. Also, you will probably have to change your AUTOEXEC.BAT where the calls are made to these files. [PATH and CDPATH] _____Overview According to the "Tomb of Ancient Microsoft Lore": "A PATH (pronounced pa'th) is an environmental variable containing a string of ASCII characters (representing drive/directory combinations and each separated by a semi-colon), thru which, by reference to this variable, a series of locations can be searched for a file containing an extension of BAT, COM, or EXE, and with filename being user-specified from the command prompt... and whereupon finding a file matching both said requirements, said file is automatically executed via the operating system -- at such time the PATH variable remains inactive until the user is once again returned to the command prompt...in his mercy. AMEN." Gates 23:19 Let's go ahead and create a file called SET_PROM.BTM in the \STARTUP directory. Here's my header block for this one: : File Name : SET_PATH.BTM : Title : PATH and CDPATH configuration for 4DOS : Author : Christopher G. Mann : Last Modification : May 28, 1995 : Purpose : Configure directory options for faster access. Using the same trick we did with our SET_COLS.BTM, we can concatenate multiple lines of data into one variable. : Regular Stuff PATH=C:\;C:\-STARTUP;C:\4DOS;C:\4DOS\4EDIT20;C:\COMP;C:\DOS;C:\F-PROT; PATH=%PATH%C:\MUSIC;C:\NC;C:\NU;C:\PROG;C:\TC\BIN;C:\TM; PATH=%PATH%C:\US;C:\UTIL\QBACK;C:\WINDOWS;C:\WP; : Music Stuff PATH=%PATH%C:\MUSIC\S3M;C:\MUSIC\XM;C:\MUSIC\MOD;C:\MUSIC\MTM; Now wait a second! The directories C:\MUSIC\S3M, C:\MUSIC\MOD, etc. only contain music files (no EXEs, COMs, or BAT/BTM files). Why on earth do I have those directories in my path if there is nothing to execute there? The exciting answer to this question can be found in the next issue of o1art. Moving on to CDPATH... er... what exactly _is_ CDPATH? In essence, it helps you look for directories just like PATH helps you look for files. Assume I have the following directory structure on my C drive: \GRAPH \GRAPH\GIFS \GRAPH\JPGS ...and then I set CDPATH=C:\GRAPH. Now, I can type... C:\> cd gifs ...and BLAMMO!, I'm moved automatically to the \GRAPH\GIFS directory without having to go to \GRAPH first. Pretty neat eh? So to finish up our SET_PROM.BTM (in which both PATH and CDPATH are defined) we add: : CD Path (search these for subdirectories) SET CDPATH=C:\;C:\MUSIC;C:\MUSIC\-TRACK;C:\MUSIC\-PLAY;C:\HORNET;C:\TMP; You want to know a secret? "path" and "cdpath" are both in UNIX too! Don't forget to call SET_PATH.BTM from your AUTOEXEC.BAT file. [ALIASES (Basic)] _____Overview Unless you want this section to be 50k, we're only going to have enough space to talk about the basics of aliases. We'll cover Intermediate and Expert in future installments of this series. Perhaps the best way to tell what an alias does is by giving an example: C:\> alias d=dir C:\> d 4dos4dem.* 4dos4dem.1 4450 6-18-95 16:52 4dos4dem.2 8657 6-18-95 16:52 4dos4dem.3 5915 6-18-95 20:45 So in this case, we have said to DOS that when we type "d", we want it to substitute "dir". Pretty simple eh? You might guess that we're going to have a file chock-full of aliases. You'd be right. Is it going to be under \STARTUP? Sure is. Is it going to be called SET_ALIAS.BTM? No! Would I be considered odd because I'm asking myself a lot of questions? Sure would. The dudes at JP Software designed 4DOS to be fast and efficient. To this end, they have enhanced the way we load aliases. You _could_ have a file containing the following: (SET_ALIAS.BTM) alias d=dir alias toohard=ft2.exe alias diedie=win But look at that! We have the word "alias" on every line. Isn't that a bit redundant? Let's take the same file but remove the "alias": (ALIAS.LST) d=dir toohard=ft2.exe diedie=win Now all we have to use is the command "alias /r alias.lst" and 4DOS will take each line of the file and make it an alias. We can add this command to our AUTOEXEC.BAT file so that we read in aliases automatically when we boot up. Using the "alias /r" command is much faster than having a .BAT file containing tons of "alias x=y" statements. Would you do me a favor? How about creating a list of your very own (called ALIAS.LST) and sticking it in your \STARTUP directory. If you do, I promise to give you lots of kEwL-kRaD tips on enhancing them. When you're done, add the following line to your AUTOEXEC.BAT file: alias /r c:\startup\alias.lst Depending on how crazy you get with aliases, you might start running low on environmental room. If you _do_ run out, increase the size by using the method I described in the second installment of this series. Well folks, next week we get to some _fun_ stuff! We'll talk about EXECUTABLE-EXTENSIONS and PROMPT. We'll also have a section entitled "Aliases and the Function Calls of Doom". Until then, take care everyone. And remember, 4DOS 4EVER! -Christopher G. Mann r3cgm@ftp.cdrom.com
4dos.63 msavkovic,
=--------------------------------------------[4DOS 4DEMOS: Part 4]--[Snowman]-= _____INTRODUCTION Welcome to the forth installment in the "4DOS 4DEMOS" series. It has been over three months since I've written one of these things. It might be a good idea for you to go back and read the first three parts. _____General Overview This article assumes you have read Parts 1 and 2. Be sure to follow all of the steps I listed there. We will be relying on them now. Just for reference, here is a list of what we have covered so far (and what we will cover today): Part 1 (demonews.091) - Overview of 4DOS How to get started Part 2 (demonews.093) - Made SET_ENVS.BAT for environmental variables Made SET_COLS.BAT for color-coded files Part 3 (demonews.095) - Renamed .BAT files to .BTM to speed things up Made SET_PATH.BTM for PATH and CDPATH variables Made ALIAS.LST for basic-level aliases Part 4 (demonews.103) - Added to SET_ENVS.BTM for executable extensions Added to ALIAS.LST for intermediate-level aliases Some may question the wisdom of having so many .BTM files when they could all be put together in one big .BTM file. Although I do intend to show you how to put these all together in a later part, now it seems that having separate .BTM files for each type of activity makes things clearer. Today we are going to discuss executable extensions and intermediate-level aliases. Executable extensions allow you to "execute" S3Ms, GIFs, and ASM files (I'm not kidding). Intermediate-level aliases will discuss several of the more k3wLiO ways of tweaking your system. _____EXECUTABLE EXTENSIONS Imagine being able to type FM-RIFF from your dos prompt and having CapaMod automatically load up in the background and start playing FM-RIFF.S3M. Imagine being able to type PAM_ANDR and have Display pop up and show you a fine picture of Pamela Anderson (called PAM_ANDR.JPG). And for those more code-oriented, imagine being able to type MYPROG and having your favorite compiler automatically start working on MYPROG.CPP. _____How Does It Work? Yes folks, all this and more is possible when you harness the power of executable extensions. But how does it work? How can you do it? 4DOS includes functionality for you to specify a given program to run when you type the name of a file with a given extension. For example, type: SET .S3M=C:\MUSIC\PLAYERS\CMOD225\CS3MTSR.EXE Now let's assume we have a file called NEWSONG.S3M which is located either in the current directory or somewhere in your CDPATH. Now type NEWSONG. 4DOS will expand this and invisibly use the command: C:\MUSIC\PLAYERS\CMOD225\CS3MTSR.EXE NEWSONG.S3M Now if you were to type NEWSONG /lop0, 4DOS would expand it to: C:\MUSIC\PLAYERS\CMOD225\CS3MTSR.EXE NEWSONG.S3M /lop0 So it is easy to add an extra command line argument or two if needed. All you gotta do is add a bunch of these to your SET_ENVS.BTM file and you can really impress your friends. Here are a few starters: : Archives SET .ARJ=ARJ x -y SET .A0?=ARJ x -y SET .ZIP=PKUNZIP -d : Code SET .ASM=TASM SET .CPP=TCC -mc -a -G -2 -O SET .PAS=TPC -$G+ +$A+ : Graphics SET .GIF=DISP SET .JPG=DISP SET .TGA=DISP : Music SET .MOD=LH E:\-PLAY\CMOD225\CMODTSR.EXE SET .S3M=LH E:\-PLAY\CMOD225\CS3MTSR.EXE There are a couple things to take note of here: -"SET .ASM=TASM" was used instead of "SET .ASM=TASM.EXE" because the .EXE extension is optional (in most circumstances). -We used the ? in "SET .A0?=ARJ x -y" so that we could unarj files with extensions of .A01, .A02, .A03 etc. 4DOS allows you to use * and ? wildcards in the extensions you specify. -Although not really a 4DOS function, we used the LH with "SET .MOD" and "SET .S3M" so that we could Load High the CapaMod player. Depending on the song you are playing, you might be able to snag a few extra k of base memory for other things while a tune is playing in the background. Don't forget that for these commands to work, the SET_ENVS.BTM file has to be run again. You can do this by rebooting, typing SET_ENVS, or re-running your AUTOEXEC.BAT. But you already knew that of coz, so I digress... _____ALIASES (Intermediate) In issue 95 of DemoNews, we talked about what aliases were and how to use them. Today we'll look at some more advanced features. _____Partial Alias Names Consider the alias "DEMOS =CDD C:\DEMOS". Not too complicated, right? You type DEMOS and your system puts you in the C:\DEMOS directory. That CDD simply means "Change Drive and Directory". If we had only used CD and we were currently in the E:\NONOPICS directory, then the alias would not have worked because it would have had to change to a different drive. Now consider the alias "DE*MOS =CDD C:\DEMOS". What is that * doing in the middle? Probably the best way to explain it is by example. We already know that typing DEMOS will take us to the C:\DEMOS directory, but with that * in place, we can type DEMOS, DEMO, DEM, or DE and 4DOS will do the same thing. Having an * means that we can type in the full alias name, or any part of it up to the *, and the same thing is done. Even after using 4DOS for so long, I have not found a real use for this. Maybe you start out early making the alias DEMOS and then later want to change it to just DE. Then I guess having DE*MOS could help you through the transition process. We probably won't be using Partial Alias Names much, but please remember that it is there. _____Using Alt, Ctrl, and Function Keys in Aliases Consider the alias "@Alt-d =dir". You press ALT-D and 4DOS spits out the word "DIR" at your prompt. You hit enter and you get a directory. That's what I call a little slick. Now consider the alias "@@Alt-d =dir". Now you press ALT-D, and instead of 4DOS spitting out the word "DIR", it automatically executes the command and hides the word "DIR" from you. Now that's what I call pretty slick. Here are some common aliases you may wish to put in your ALIAS.LST file: ALIAS @@F6 =tm.exe ALIAS @@Alt-d =dir ALIAS @@Shift-1 =c:\music\tracker\st3\st3.exe ALIAS @@Ctrl-Tab =c:\games\heretic\her.bat For a complete list of key names (like Alt-, Ctrl-, Tab, etc.) just type HELP ALIAS at your 4DOS prompt. _____Multiple Commands in Aliases Consider the alias "@@Alt-d =`cls ^ dir`. So what's with the ` and ^ characters? Well, the ^ is a command separator. This means that our alias first does CLS and then it does DIR. The ` is just used to group the two commands together. It's also there as a safeguard we won't talk about now. Here are some more aliases you can now add to your ALIAS.LST file: ALIAS FT2 =`MOUSE.COM ^ FT2.EXE` ALIAS ANGRY =`CDD C:\MYMUSIC ^ DEL *.*` _____Parameters in Aliases The forth and final little alias lore we will look at are parameters within aliases. Consider the alias "cooldir =`cls ^ dir %1 %2 %3 %4`. This notation is just like a .BAT file. Each % refers to command-line argument. Now you can type COOLDIR *.S3M *.MOD and 4DOS will expand this to: CLS DIR *.S3M *.MOD Now you can use really cool aliases like the following: ALIAS D =`cls ^ dir /h /j /k /ogen %1 %2 %3 %4` ALIAS @@Alt-d =D In this case, when you press Alt-d, the alias D is executed. All of those parameters I'm using after dir are just to make things look really pretty. That's what I call extremely slick. _____A Note of Caution Do be careful. If you define an alias that is a pre-existing command (like "alias dir = ... ", "alias copy = ... ") your new command would replace the old one. I'll discuss this more in a future tutorial. _____CONCLUSION Now you are getting into some really neato stuff. Believe it or not, we've only touched the surface of 4DOS. Next week we'll talk about reusable directory variables, the "select" command, and 4DOS function calls. And remember, 4DOS 4EVER! Snowman / Hornet - r3cgm@ftp.cdrom.com
4dos.64 rboskovic,
Kako se zavrsi diskusija o MAPPER-u? Smem li ili ne smem da ga koristim? Mnogo mi je bio bitan ranije, a bogami i sada... Rade
4dos.65 dvesic,
Re: 4dos 5.51 rev 44 Ala su ga opravili, svaka im čast :( Jedna od glavnih prednosti COPY naredbe 4dos-a je (odnosno bila, do verzije 5.50) kopiranje stabla direktorijuma praktično neograničene dubine. Više nije :( Sada na 7-8 nivou puca sa runtime greškom, Stack OverFlow. Na istoj mašini, 5.50 odlično radi posao. Vaša iskustva ?
4dos.66 mcule,
Ajde nek neko baci onu običnu ikonicu 4dos-a, ostao sam bez i jedne, pri prelasku na 95 sa Warp-a.
4dos.67 fancy,
Evo. 4dos.ico