EXTRA.8

20 Apr 1995 - 08 Dec 1995

Topics

 1. automobili (306)
 2. avioni (207)
 3. hi.fi (397)
 4. tv (296)
 5. biznis (90)
 6. sf (194)
 7. zvezde (63)
 8. misterije (577)
 9. sport (1742)
 10. etf (236)
 11. mg (14)
 12. yucca (121)
 13. cadua (91)
 14. razno (433)
 15. oruzje (15)
 16. fotografija (218)

Messages - misterije

misterije.1 bmisic,
Brat mi je voljan da potrosi 1000 DEM za - POJACALO - TJUNER - ZVUCNIKE Imali neko ideju kako te pare pametno utrositi na ovim prostrorima ??? Unapred hvala na predlozima pozdrav BMisic
misterije.2 hose,
ń:) Brat mi je voljan da potrosi 1000 DEM za ń:) ń:) - POJACALO ń:) - TJUNER ń:) - ZVUCNIKE ń:) ń:) Imali neko ideju kako te pare pametno utrositi na ovim ń:) prostrorima ??? ń:) ń:) Unapred hvala na predlozima Kako da shvatim ovo? Misterija kako tvoj brat ima tu sumu na okupu ili misterija kako kupiti dotične stvari?
misterije.3 mmitrovic,
Malo smo zaspali ovde. :) Ajd da malo zadenemo priču. U ai grupi smo postavili pitanje definicije inteligencije (ne samo veštačke) i dobili par zanimljivih odgovora, ostaviću ih ovde tokom nedelje. U međuvremenu, šta vi mislite?
misterije.4 radosav,
Ja mislim da to nije za temu misterije.
misterije.5 mboban,
=-= U ai grupi smo postavili pitanje definicije inteligencije (ne samo =-= veštačke) i dobili par zanimljivih odgovora, ostaviću ih ovde tokom =-= nedelje. U međuvremenu, šta vi mislite? Od svih definicija inteligencije, meni se najviše sviđa ova: Inteligencija = sposobnost mišljenja. BTW, što baš u misterije? :)
misterije.6 mmitrovic,
::::: Ja mislim da to nije za temu misterije. Zašto ne? Sve što nije poznato, jeste misterija. Nisu samo NLO i piramide misterija. Ko može sa 100% sigurnosti da kaže inteligencija je to, to i to.
misterije.7 radosav,
Mislim da to pitanje treba raspraviti u "filozofija" temi.
misterije.8 basrak,
> Inteligencija = sposobnost mišljenja. > > BTW, što baš u misterije? :) Pa za nekoga je to praaava misterija ;>
misterije.9 kepa,
Inteligencija je sposobnost brzog resavanja novonastalih problema.Prosto a sveobuhvatno.a sposobnost misljenja imaju svi. i pitanje:sta je hrabrost?:)
misterije.10 dr.grba,
>> i pitanje:sta je hrabrost?:) Kad izvršiš vel.nuž. Švarcenegeru pred vratima, pa pozvoniš da tražiš papir. Sorry (:O
misterije.11 ognjen,
)-> U ai grupi smo postavili pitanje definicije inteligencije Koliko ja znam, takva definicija već postoji: Snalaženje u nepoznatoj oblasti. Ona je, po meni, vrlo tačna. Iz nje se jasno vidi da veštačka inteligencija (mislim na porgramiranje) i nije inteligencija. Kompjuteru se zadaju sve moguće situacije u kojima bi mogao da se nađe, dakle, on je upoznat sa tim. Nema tu nikakve nepoznate oblasti, pa stoga nema ni traga od inteligencije.
misterije.12 kepa,
>>Kad izvrsis vel.nuz.Svarcenegeru.... Vic je dobar,ali sam ja zaista ozbiljan odgovor ocekivao. Ocigledno ga nemas,ni odgovor a ni hrabrost kad nisi smeo da kazes "veliku nuzdu"vec toskracujes sa tackama.:to skracujes tackama.:)))))))))))))))))
misterije.13 mboban,
Subject: Inteligencija =-= Koliko ja znam, takva definicija već postoji: =-= =-= Snalaženje u nepoznatoj oblasti. Istina je to što kažeš, ali... Koliko se sećam psihologije (malo ;), neka potpunija definicija bi bila: Sa biološke strane - inteligencija je sposobnost adaptacije. Sa psihološke strane - inteligencija je sposobnost učenja, sposobnost korišćenja starog iskustva u novim situacijama. =-= Ona je, po meni, vrlo tačna. Iz nje se jasno vidi da veštačka =-= inteligencija (mislim na porgramiranje) i nije inteligencija. =-= Kompjuteru se zadaju sve moguće situacije u kojima bi mogao da se =-= nađe, dakle, on je upoznat sa tim. Nema tu nikakve nepoznate =-= oblasti, pa stoga nema ni traga od inteligencije. Da li mislimo na isto kad pominjemo pojam veštačke inteligencije? Kompjuter jeste isprogramiran, date su mu situacije, ali je i ostavljeno prostora za dodatne informacije, koje bi sam prikupljao. U nekoj novoj situaciji, kompjuter analizira podatke koje poseduje i na osnovu toga donosi neke zaključke, formira nove stavove. Kompjuter UžI. Ja mislim da su tvorci veštačke inteligencije na ovo mislili kad su kreirali ovaj pojam... O:) // Ajde sad, nemoj da se foliraš, znam da si gledao "Terminator II" ;) \\
misterije.14 hose,
Što je Ovde TAKO Miiiirno i Tihooooo !!!!! PRAVA MISTERIJA ;)))) ))) )))
misterije.15 bjevdjic,
HEMIJA-KRV-STATUA ▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄ LONDON, 11. jula - Jedan italijanski hemičar objašnjava, u najnovijem broju stručnog časopisa "Kemistri in Britan" (Chemistry in Britain), fenomen koji već dugo zbunjuje katoličke vernike - kako neke statue Device Marije mogu da "liju krvave suze". Kako javlja Rojter, dr Luiđi Garlaskeli (Luigi Garlaschelli) tvrdi da su za takav efekat potrebne tri stvari: krv, statua od glazirane keramike ili maltera, i predmet oštar poput nokta. On dalje objašnjava da se krv može sipati u unutrašnju šupljinu porozne statue, koja je zatim upije. Kada se izgrebe površina statue, kroz malu pukotinu izbija krv. Dr Garlaskeli navodi da je to i eksperimentalno dokazao.
misterije.16 hose,
Što je Ovde TAKO Miiiirno i Tihooooo !!!!! PRAVA MISTERIJA ;)))) ))) )))
misterije.17 hose,
Gde se dede gospođ-a(ica) iz Tajni ?
misterije.18 zdravko,
Meni je prava MISTERIJA- kako ova tema uopste i postoji???? :)
misterije.19 nameci,
First time in mistery:)) Jedno pitanje. Šta bi trebalo da se dogodi 1999. godine, kada po svim astrološkim horoskopima i predviđanjima, koja daju i tibetske lame, nostradamus, te još neke sekte, tada dolazi kraj. Propagira se era Vodolija (era ljubav), kraj, atomski rati, a najzanimljivije je ustrojstvo planeta (kada planete u Sunčevom sistemu dolaze u jednu liniju, i po pričama tada dolazi do skupljanja neviđene energije, snage ili prame kako je još nazivaju Hindusi.) Ako mogu da zamolim da malo pročeprkate :))
misterije.20 fancy,
ŮŢ> Šta bi trebalo da se dogodi 1999. godine, kada po svim ŮŢ> astrološkim horoskopima i predviđanjima, koja daju i ŮŢ> tibetske lame, nostradamus, te još neke sekte, tada ŮŢ> dolazi kraj. Valex postaje sysadm sezama.
misterije.21 nameci,
>> Valex postaje sysadm sezama. 1999 godine :) ??????????????????????????? >> Izvini ali nisam upućen u neke stvari :) Ajde pojasni :)
misterije.22 fancy,
ŮŢ> Ajde pojasni :) Ko zna zna..;)
misterije.23 nameci,
>>> Ko zna zna..;) Il ćeš da pojasniš ili ćeš da te bijem :))
misterije.24 vitez.koja,
#=>>>> Ko zna zna..;) #=> #=> Il ćeš da pojasniš ili ćeš da te bijem :)) Ma šta ga moliš, udri ga odma! ;)
misterije.25 nameci,
Ma šta ga moliš, udri ga odma! ;) A daleko je Banja Luka :))
misterije.26 snemcev,
Subject: Re: Valex za SysAdm-a! >> Valex postaje sysadm sezama. U eri vodolije? Teško, teško... :)
misterije.27 nameci,
>> Valex postaje sysadm sezama. U eri vodolije? Teško, teško... :) Možda poslije te ere :) Ima vremena :)
misterije.28 zkecman,
!=> dolazi kraj. Propagira se era Vodolija (era ljubav), kraj, !=> atomski rati, a najzanimljivije je ustrojstvo planeta !=> (kada planete u Suncevom sistemu dolaze u jednu liniju, !=> i po pricama tada dolazi do skupljanja nevidene energije, !=> snage ili prame kako je jos nazivaju Hindusi.) Kao sto si i sam reko. Mnogi su predvideli kraj nase civilizacije (ha ha ha. Ono civilizacija ;). Takodje je istinita tvrdnja da planete dolaze u istu ravan, samo nemam pojma kako bi se zbog toga razvila neka energija. Ali moze biti, moze biti. Jedino je sigurno da ce biti totalno pomracenje !!! ;). Ja verujem da ce mo se poubijati do 2000g. Da je Pera odmah otisao u policiju, svega ovog ne bi bilo !!!
misterije.29 nameci,
Ono civilizacija ;). Takodje je istinita tvrdnja da planete dolaze u is ravan, samo nemam pojma kako bi se zbog toga razvila neka energija. Ali Po istočnim religijama, planete i kosmos šire provodnici su PRANE, kosmičke energije, a po prastarim sektama, oduvjek, kada se planete postave u jednu ravan, energija prolazi direktno kroz "majku" zemlju, na određenom mjestu, i tako određen "medij" može sa grupom (jakih i upućenih) daje kanališe prema nečemu (znači da rasturi SAD npr. :)
misterije.30 cnenad,
Subj. 1947 ALIEN & NLO Svi ste čuli da je prikazan film sa obdukcije 'navodnog' vanzemaljca koji je pronađen kad je pao NLO u valjda Meksiku ili negde južno u Ameriki. Videh i sličku u Ilustrovanoj. Pa malo u vezi toga, leš je snimljen od polovine na gore. Snimak je dosta mutan a i on je sav nekako sivkast. U opisu se kaže da ima 6 prstiju na nogama i rukama i da nema polni organ. U vezi ovoga, zašto onda nije snimljena cela slika. Mota mi se po glavi morbidna ideja da su iskoristili nekog mutanta nakon bacanja bombe na Hirošimu ili Nagasaki. Kada će biti JAVNO prikazan taj film sa obdukcije, i sve o tome ? ;)
misterije.31 zkecman,
HI! Evo jos malo misterija. ;) 1- Kako objasnjavate cinjenicu da su drevne Maje imale izgradjene puteve, iako se pouzdano zna da nisu znale za tocak. Naime ti putevi uopste ne lice na ove nase, pre bi se reklo da imaju sirinu piste na aerodromima. Cak sta vise kada se sa velike visine pogleda na te puteve, moze se videti ceo kompleks ulica, slepih ulica... Sve neodoljivo podseca na kosmodrom. Po Denikenu, Maje su puteve gradili zbog posetioca iz svemira. 2- U jednom arhipelagu se mogu sa odredjenog mesta na pucini videti sjajni kameni stubovi. Kad se ekipa naucnika, arheologa i istrazivaca iskrcala na to mesto, ustanovili su da je to ustvari jedan fosforescentni stub, koji nije "... vajarsko delo prirode.." vec je ustanovljeno da ga je ljudska ruka nacinila, starost mu je ogromna. Ne znam tacno kolika je ali se secam da je daleeeko pre prvih brodova i ostalih sredstava za plovidbu. Mozda su vanzemaljci (ogavan izraz) ziveli pod morem. 3- Nadjena je nedavno jedna mapa negde u sr. Americi. Mapa ko mapa, ali je starost ogromna. Inace na mapi je nacrtan americki koninent. Nista ne bi bilo cudno (ili bar malo), da nije na krajevima zakrivljena, kao kad se nesto pogleda kroz lupu, krajevi su zakrivljeni. Tek kad je nedavno jedan satelit nacinio snimak americkog kontinenta iz odredjenog ugla na ogromnoj visini, pa je slika preklopljena mapom, ustanovili su da su jednake i to potpuno. Ona zakrivljenost se objasnjava kao zakrivljenost zemlje. Pitanje je kako je autor mape mogao doci do tog visokog mesta i da nacrta kartu? 4- Pre neznam koliko godina su ameri poslali neki probni satelit oko zemlje. Nista ne bi bilo neobicno da se raketa u toku puta nije jednostavno izgubila. Trazili su je mesecima, ali od nje ni traga ni glasa. Tek je koju godinu kasnije ekipa arheologa negde u Africi pronasla deo neke metalne konstrukcije koja je odgovarala u potpunosti raketi koja je nestala. Sve je bilo neverovatno ocuvano. Jedino se nije slagala starost. Naime ispitivanja su potvrdila da je raketa stara nekoliko hiljada godina. 5- Svi vec znate da je u Kini simbol Zmaj. Taj simbol datira jos iz davnina, pitanje je kako su drevni stanovnici Kine znali uopste za oblik zmajeva. Nisu mogli bas da ih izmisle. Verovatno su morali da ih vide, ali kako kad su odredjene vrste dinosaurusa koje lice na zmajeve zivele mnogo pre prvih ljudi na zemlji !!! 6- Culi ste verovatno za misteriju Uskrsnjeg ostrva. Naime o cemu se radi: Na povrsini ostrva se nalaze stotine statua isklesanih u kamenu. Sad, sta je tu cudno ? Pa nista osim da su teske nekoliko tona i da tek na rastojanju od par kilometara postoji takva stena. Stena od koje su napravljeni svi predmeti je toliko tvrda da je ekspedicija pneumatskim cekicima par meseci po 12 sati dnevno kopala na istom mestu i rezultat je bio 5mm dubok rez. Kako su drevni narodi mogli da isklesu tolike predmete, i zatim ih pomere nekoliko kilometara? Upravo se daje film " Rapa Nui " koji, cini mi se, govori o tom ostrvu. 7- Po mnogim naucnim teorijama, covek je nastao od majmuna. Ali po evolucionom putu se na jednom mestu prekida linija. Jedan razmak od oko par stotina godina deli majmuna i neandertalca. Kao kad bi ste zamislili jednu traku. Na njenom pocetku su prvi oblici zivota, a negde pri sredini majmuni, pa se ta traka prekida i opet se nastavlja samo sto su umesto majmuna ljudi. E sad malo moje misljenje o NLO-ima: Oni koji misle da smo sami u svemiru grdno grese. Vrlo je sebicno misljenje da smo sami u svemiru. Recimo da svaka milionita zvezda u galaksiji ima svoj sistem planeta, neka svaka 100,000 planeta ima bar malih uslova za zivot, ostaje nam opet velika brojka planeta na kojima ima ili se radja zivot. Koliko samo ima svedoka da su videli NLO. Ako od broja prijavljenih kazemo da su 99% lazni, a nisu, ipak ostaje velika cifra. Zasto bi neka civilizacija morala da se unistava kao nasa, zar ne bi mogla da ide u pravcu razvoja. Ja verujem da bi i nasa civilizacija vec imala brodove koji idu brzinom vecom od brzine svetlosti, samo da nije bilo ovoliko ratova i mrznje i zavisti. Koliko je samo patenata unisteno u ratovima i ostalim unistenjima. Zasto neka civilizacija ne bi mogla da nastane daleko pre nase, pa da je u ovom trenutku strasno razvijenija? Mozda su ovi NLO-i samo stanovnici zemlje koji su se vratili kroz vreme da bi nas spasili, jer se ova nasa civilizacija unistila. U nekim casopisima se objavljuju tekstovi ljudi koji su kod nas bili uvuceni u NLO-e i tamo ispitivani, obavestavani o njihovim civilizacijama i tome kako su poslati da nas spasu. Evo par misterija i nekih mojih tumacenja i razmisljanja. Samo da se tema ne ugusi !!! Ajde ljudi zivnite !! Pozdrav, Sale.Car Sorry zbog stila pisanja. 3 iz srpskog.
misterije.32 sfilip,
> 7- Po mnogim naucnim teorijama, covek je nastao od majmuna. Ali po evolucionom hm, ako se ne varam, skoro sam negde čuo da su pronađene iskopine koje popunjuju tu "rupu" ali ne bih mogao da se setim gde sam to čuo :( > Oni koji misle da smo sami u svemiru grdno grese. Vrlo je sebicno misljenje > da smo sami u svemiru. Recimo da svaka milionita zvezda u galaksiji ima svoj > sistem planeta, neka svaka 100,000 planeta ima bar malih uslova za zivot, > ostaje nam opet velika brojka planeta na kojima ima ili se radja zivot. > Koliko samo ima svedoka da su videli NLO. Ako od broja prijavljenih kazemo > da su 99% lazni, a nisu, ipak ostaje velika cifra. Zasto dobro, ali to sve treba dokazati! naravno, onaj koj kaže "mi smo jedini" verovatno greši, uvek ima prilične šanse, ali to su samo nagađanja, teorije! > bi neka civilizacija morala da se unistava kao nasa, zar ne bi mogla da ide > u pravcu razvoja. Ja verujem da bi i nasa civilizacija vec imala brodove koji > idu brzinom vecom od brzine svetlosti, samo da nije bilo ovoliko ratova i prvo, brodovi koji idu brzinom većom od brzine svetlosti, ima ix u Star Wars i ostalima ;), tu će i ostati :) razlog je jasan, objasnio ga je čika ajnštajn još odavno ;) e, sad, što se tiče razvoja, pa nije li se tehnologija najviše razvijala u vreme ratova? nije li takmičarski duh rusa i amera poslao čoveka na mesec i pre toga u orbitu zemlje, baš za vreme hladnog rata? pa pitanje je šta bi bilo kad bi bili miroljubivi... > unistenjima. Zasto neka civilizacija ne bi mogla da nastane daleko pre nase, > pa da je u ovom trenutku strasno razvijenija? Mozda su ovi NLO-i samo ma sve to "može" da bude, ali ništa nije dokazano! > stanovnici zemlje koji su se vratili kroz vreme da bi nas spasili, jer > se ova nasa civilizacija unistila. U nekim casopisima se objavljuju tekstovi e sad vraćanje kroz vreme i putovanje brže od svetlosti ;) daj nemoj molim te :) > Samo da se tema ne ugusi !!! Ajde ljudi zivnite !! ma neće, dok je sezama biće i misterija utihnulih nodova i ostaloga ;) pozdrav.
misterije.33 zkecman,
!=> prvo, brodovi koji idu brzinom vecom od brzine svetlosti, ima ix !=> u Star Wars i ostalima ;), tu ce i ostati :) !=> razlog je jasan, objasnio ga je cika ajnstajn jos odavno ;) Prvo, jel Cika Anstajn ispitao prakticno svoju teoriju ?? Da te vidim. A za onaj let na mesec, za mene licno ko da ga nije ni bilo, kakve koristi ja imam od tog leta, nikakve. On su tamo sleteli, vatali besne gliste i skakutali, nista oni nisu uradili povodom boravka na mesecu. !=> ma sve to "moze" da bude, ali nista nije dokazano! Nije dokazana ni teorija relativiteta pa mnogi veruju u nju, iako lako moze da bude netacna. Zar nije Anstajn kopirao od zene sve ono ? Tako se bar prica. Ajd, Cu
misterije.35 sfilip,
> !=> prvo, brodovi koji idu brzinom vecom od brzine svetlosti, ima ix > !=> u Star Wars i ostalima ;), tu ce i ostati :) > !=> razlog je jasan, objasnio ga je cika ajnstajn jos odavno ;) > > Prvo, jel Cika Anstajn ispitao prakticno svoju teoriju ?? Da te vidim. "Da te vidim" ;)))))))))) e stvarno si jadan. Ajnštajn nije praktično ispitao teoriju, ali neki posle njega jesu, bar neke delove... a i ko si ti tu da tvrdiš da ta teorija nije tačna? :) > A za onaj let na mesec, za mene licno ko da ga nije ni bilo, kakve koristi ja > imam od tog leta, nikakve. On su tamo sleteli, vatali besne gliste i skakutali, > nista oni nisu uradili povodom boravka na mesecu. dali si ti stvarno tako bistar kao što izgledaš? štos je bio u tome da urade ono što rusi nisu uradili. e sad, dok su spremali ceo taj program, nemisliš valjda da su sva iskustva bačena? ;) to ti je bilo isto kao provera teorije. Mi znamo da je moguće dospeti do marsa brodom sa ljudskom posadom, ali ima previše ratova i gluposti da bi neko platio za to... elem, sigurno da su u apolo misiji skupljena razna važna iskustva. > bude netacna. Zar nije Anstajn kopirao od zene sve ono ? Tako se bar prica. tako se bar priča ;)
misterije.36 dejanr,
>> Stena od koje su napravljeni svi predmeti >> je toliko tvrda da je ekspedicija pneumatskim cekicima par >> meseci po 12 sati dnevno kopala na istom mestu i rezultat >> je bio 5mm dubok rez. Kako su drevni narodi mogli da >> isklesu tolike predmete, i zatim ih pomere nekoliko kilometara? Jedan "vic" iz nekog od romana Kapija (Frederik Pol): Došla dva istraživača svemira u blizini crne rupe, i primetili da se tu nalazi i neki predmet koji bi njima bio od velike koristi. Ali, kako da priđu? Mislili oni, mislili, i najzad se jedan setio: "Pazi ovako, ovo mače što smo poneli... da mu vežemo za rep sajlu, pa neka ono odlebdi do objekta, zakači se za njega i mi onda da ga dovučemo". Drugi: "E jesi budala, šta može jedno malo bedno mače pored crne rupe?" Prvi: "Nisam ja budala, nego sam pored mačeta poneo i bič..." žudo jedno šta su ljudi mogli da urade sa kamenjem kada je bič bio u blizini :( >> Ja verujem da bi i nasa civilizacija vec imala brodove koji >> idu brzinom vecom od brzine svetlosti, samo da nije bilo ovoliko ratova >> i mrznje i zavisti. Koliko je samo patenata unisteno u ratovima i >> ostalim unistenjima. Mislim da tu nisi u pravu, zapravo ratovi mnogo *pomognu* razvoju nauke. Znam da ružno zvuči, ali veliki broj pronalazaka je učinjen upravo u ratno vreme, a posle je imao i mirnodopske primene... pogledaj samo ovaj vek, atomska energija (zbog atomske bombe), radar (zbog praćenja aviona), kompjuteri (zbog razbijanja šifara), svemirska tehnologija (zbog špijunskih satelita, naročito u doba hladnog rata)...
misterije.37 dr.grba,
>> 1- Kako objasnjavate cinjenicu da su drevne Maje imale izgradjene puteve, >> iako se pouzdano zna da nisu znale za tocak. Da bi se napravio put, potrebna je lopata, a ne točak.
misterije.38 basrak,
> Prvo, jel Cika Anstajn ispitao prakticno svoju teoriju ?? :))))))))) Vic meseca. > Nije dokazana ni teorija relativiteta pa mnogi veruju u nju, E sad mi više nije do smeha. :((((((((
misterije.39 basrak,
> atomska energija (zbog atomske bombe), radar (zbog > praćenja aviona), kompjuteri (zbog razbijanja šifara), > svemirska tehnologija (zbog špijunskih satelita, naročito u > doba hladnog rata)... A da ne pričamo o novim materijalima bez kojih sad ne bi mogli ni da p*dnemo.
misterije.40 zkecman,
Evo jos malo misterija. Svima su dobro poznate metode prizivanja duhova. Ali, da li je zdravo prizi- vati duhove ? Na ovo pitanje mnogi spiritisti daju negativan odgovor. Naime, postoji vise vrsta duhova. To su: zli, dobri, saljivdzije... Spiritisti preporucuju prizivanje duhova samo proverenim osobama - medijumi- ma. Medijumi su ljudi koji imaju sposobnost da se skoncentrisu do tacke kada u njihovo telo ulazi duh pokojnog. Vecina osoba mogu da budu medijumi, koncentracija se postize dugotrajnom vezbom i meditiranjem. Pogresno je misljenje da se mora pasti u trans ili neko slicno stanje. Kod vrlo malog broja medijuma se javlja padanje u trans, cak sta vise to nije preporucljivo jer dusa umrlog moze zauvek opsesti medijumovo telo i tako u smrt poslati samog medijuma. Pri ovome se mora naglasiti da duh ne moze preziveti u telu zaposednutog, vec samo privremeno, zato sto nema potpunu kontrolu tj. nisu se uspostavile telesne veze. Na pocetku seanse svi okupljeni zatvaraju krug rukama. Ovo je potrebno radi telesne veze svih zivih dusa prisutnih u prostoriji. Krug se zatvara zbog zastite, naime onaj ko je u krugu njemu zle sile ne mogu nista. Ako se nadjete u situaciji da vas progoni nesto demonsko, samo nacrtajte oko sebe zatvoreni krug i zlo vam nece moci nista. U toku seanse duh prica kroz medijuma, nema nikakve case koja bi mogla da se protumaci kao necija podsvest. Po zavrsetku seanse, tj. kad medijum naredi duhu da izadje iz njegovog tela, niposto ne treba pricati o samom dogadjaju ili spominjati ime duha. Ovo je potrebno da bi se duh totalno odstranio. Sto se tice temperamenta duha, svi oni su zarobljeni u ovom materijalnom svetu tako da ce te vrlo tesko razgvarati sa nekim duhom iz visih slojeva. Ako prizivate (a to se preporucuje) duha umrlog poznanika, obavezno ga ispitajte, tj. postavi te mu pitanja koja samo vi i on znate. Ovo je potrebno jer cesto svrate duhovi zeljni zabave, zlobe... Ako ikad prizivate duha u kucnim uslovima, casa je naj bolji nacin. Takodje je potrebno prizivati duhove u prostoriji u kojoj nece niko spavati, tj. ako ste u mogucnosti nikad ne prizivajte duhove u sopstvenoj, ili necijoj kuci. Naj bolje je da je to napustena kuca, ili nesto slicno. Naime, duhovi se mogu nastaniti u toj prostoriji i praviti neprijatnosti, cak dovoditi do teskih oboljenja, najcesce psihicka. NAJ BOLJE JE PUSTITI DUHOVE NA MIRU, A MEDIJUME DA RADE SVOJ POSAO !!! Inace ovaj tekst je slobodno preprican iz mnogobrojne naucne i teoloske literature. Pozdrav, Sale.Car
misterije.41 zkecman,
=> "Da te vidim" ;)))))))))) e stvarno si jadan. Ajnstajn nije prakticno => ispitao teoriju, ali neki posle njega jesu, bar neke delove... a i => ko si ti tu da tvrdis da ta teorija nije tacna? :) E, aj necemo da se vredjamo. A sorry za dokaz, sad sam se setio da su u Zenevi u ZERN-u na onom veeelikom akceleratoru ubrzali neke cestice do brzine bliske svetlosnoj i da su se one pretvorile u energiju. Sorry ponovo. => dali si ti stvarno tako bistar kao sto izgledas? => stos je bio u tome da urade ono sto rusi nisu uradili. => e sad, dok su spremali ceo taj program, nemislis valjda da su sva iskustva => bacena? ;) to ti je bilo isto kao provera teorije. Mi znamo da je moguce => dospeti do marsa brodom sa ljudskom posadom, ali ima previse ratova i => gluposti da bi neko platio za to... elem, sigurno da su u apolo misiji => skupljena razna vazna iskustva. Ja jos uvek nisam cuo ni za kakve vazne i revolucionarne rezultate samo se cuje kako je to tajno, i ostala sr*nja. Oni samo pricaju da bi bili bolji od rusa. P.S. Glupi, isfolirani, smrdljivi i us*ani Ameri Pozdrav, Sale.Car
misterije.42 zkecman,
=> Cudo jedno sta su ljudi mogli da urade sa kamenjem kada je bic bio => u blizini :( Ja strrrasno sumnjam da su to ljudi uradili. Pa makar i hiljadu godina radili verujem da ne bi mogli. To su bre kamenice od nekoliko TONA ljudi. => Mislim da tu nisi u pravu, zapravo ratovi mnogo *pomognu* razvoju nauke. => Znam da ruzno zvuci, ali veliki broj pronalazaka je ucinjen upravo u => ratno vreme, a posle je imao i mirnodopske primene... pogledaj samo ovaj => vek, atomska energija (zbog atomske bombe), radar (zbog pracenja aviona), => kompjuteri (zbog razbijanja sifara), svemirska tehnologija (zbog spijunskih => satelita, narocito u doba hladnog rata)... To se i ja slazem, ali nazalost :(((((, sve to nevini trpe. Atomska bomba je jedina stvar koja nam uopste ne treba. Sta ce nam atomske centrale kad su ostali mnogo cistiji izvori energije na dohvat ruke, samo ih treba pokupiti. Ima jedna strrasno dobra karikatura. Pecinski covek onako grbav i bradat drzi u ruci kamenu sekiru, druga slika - isti taj covek samo drzi luk i strelu, treca slika - isti covek samo drzi atomsku bombu. Nazalost, samo se oruzje menjalo tokom svih ovih vekova :(((. Pozdrav, Sale.Car
misterije.43 zkecman,
=>Da bi se napravio put, potrebna je lopata, a ne tocak. Da ali ja stvarno ne znam sta ce njima toliki putevi. Zamisli jedno selo koje izgradi mrezu puteva kao na aerodromu, a da nema ni jedno vozilo. Za sto bi trosili snagu na put koji nigde ne vodi ?? Pozdrav, Sale.Car
misterije.44 sfilip,
> => "Da te vidim" ;)))))))))) e stvarno si jadan. Ajnstajn nije prakticno > => ispitao teoriju, ali neki posle njega jesu, bar neke delove... a i > => ko si ti tu da tvrdis da ta teorija nije tacna? :) > > E, aj necemo da se vredjamo. A sorry za dokaz, sad sam se setio da su sorry zbog uvreda... nisam hteo majke mi ;) > u Zenevi u ZERN-u na onom veeelikom akceleratoru ubrzali neke cestice > do brzine bliske svetlosnoj i da su se one pretvorile u energiju. > Sorry ponovo. da, da... i još beše da su merili brzinu svetlosti dvaput pod različitim uglovima, brzina je naravno bila ista, a to bi onda značilo da je ta tačka iz koje se merilo nepokretna, i da se sve okreće oko nje... beše to davno izvedeno, u prošlom veku ako se nevaram...
misterije.45 sfilip,
> Ja jos uvek nisam cuo ni za kakve vazne i revolucionarne rezultate > samo se cuje kako je to tajno, i ostala sr*nja. Oni samo pricaju > da bi bili bolji od rusa. /nisam ni video ovaj deo poruke ;)/ ma ne samo to, razne stvari, recimo avijacija itd! turbomlazni motor se razvio u nemačkoj, engleskoj i americi za vreme drugog svetskog rata, samo za ratne uslove! > P.S. Glupi, isfolirani, smrdljivi i us*ani Ameri u prevodu - treba ih pobiti ;)
misterije.46 sfilip,
> To se i ja slazem, ali nazalost :(((((, sve to nevini trpe. Atomska bomba > je jedina stvar koja nam uopste ne treba. Sta ce nam atomske centrale > kad su ostali mnogo cistiji izvori energije na dohvat ruke, samo ih > treba pokupiti. ma kako štaćenam? atomska energija je mnogo pomogla nerazvijenim zemljama.. > Ima jedna strrasno dobra karikatura. Pecinski covek onako grbav i bradat > drzi u ruci kamenu sekiru, druga slika - isti taj covek samo drzi luk > i strelu, treca slika - isti covek samo drzi atomsku bombu. > Nazalost, samo se oruzje menjalo tokom svih ovih vekova :(((. da video sam to... ali dali to po tebi znači da smo trebali da ostanemo u dobu pećinskih ljudi?
misterije.47 nameci,
žž>> žž>> Prvo, jel Cika Anstajn ispitao prakticno svoju teoriju ?? Da žž>> te vidim. Zar neki ne znaju da je u Fizici mnogo teorija napisano, pa tek kasnije 'mlogo kansije' praktično potvrđene :>
misterije.48 nameci,
žž>>> Ja verujem da bi i nasa civilizacija vec imala brodove koji žž>>> idu brzinom vecom od brzine svetlosti, samo da nije bilo žž>>> ovoliko ratova i mrznje i zavisti. Koliko je samo patenata žž>>> unisteno u ratovima i ostalim unistenjima. Ne mislim tako. Da ne bi Rusa i njihove 'lajke' ne bi Ameri nikada na mjesec (da izdvoje toliku lovu samo zbog šetanja po mjesecu :>
misterije.49 nameci,
žž> Evo jos malo misterija. žž> žž> Svima su dobro poznate metode prizivanja duhova. Ali, da li žž> je zdravo prizi- vati duhove ? žž> Na ovo pitanje mnogi spiritisti daju negativan odgovor. žž> Naime, postoji vise vrsta duhova. To su: zli, dobri, žž> saljivdzije... Spiritisti preporucuju prizivanje duhova samo žž> proverenim osobama - medijumi- ma. Medijumi su ljudi koji žž> imaju sposobnost da se skoncentrisu do tacke kada u njihovo žž> telo ulazi duh pokojnog. Vecina osoba mogu da budu medijumi, žž> koncentracija se postize dugotrajnom vezbom i meditiranjem. Imaju stare skripte, u mnogim religijama i sektama koje govore ovako: Prilikom prizivanja duše jedinoga, otvara se jedan taman dio univerzuma, suprotnost svemu. Svaka duša ima svoj razarački odraz u tome ogledalu. U zavisnosti od 'medijuma' i snage duše, kao i djela koja je obavila u životu 'karma' može umjesto duše da se pojavi njen odraz, i potrebna je velika snaga da bi se on otjerao. Isto tako može da se odvoji dio tame koji pripada prizivaču i zaposjedne ga. žž> Pogresno je misljenje da se mora pasti u trans ili neko žž> slicno stanje. Kod vrlo malog broja medijuma se javlja žž> padanje u trans, cak sta vise to nije preporucljivo jer dusa žž> umrlog moze zauvek opsesti medijumovo telo i tako u smrt žž> poslati samog medijuma. Pri ovome se mora naglasiti da duh ne Nisam čitao ovo dole a odgovorio sam :))) žž> moze preziveti u telu zaposednutog, vec samo privremeno, zato žž> sto nema potpunu kontrolu tj. nisu se uspostavile telesne žž> veze. Na pocetku seanse svi okupljeni zatvaraju krug rukama. Duh (ono što sam gore naveo) ne može ako ne pripada medijumu. (Mislim na tamni dio. Ne sjećam se pravog imena.) žž> Ovo je potrebno radi telesne veze svih zivih dusa prisutnih u žž> prostoriji. Krug se zatvara zbog zastite, naime onaj ko je u žž> krugu njemu zle sile ne mogu nista. Ako se nadjete u žž> situaciji da vas progoni nesto demonsko, samo nacrtajte oko žž> sebe zatvoreni krug i zlo vam nece moci nista. U toku seanse Ili ga zamislite, kao što možete zamisliti da vas vreća(kugla) plave ili zelene boje polako učauri u sebe. žž> Sto se tice temperamenta duha, svi oni su zarobljeni u ovom žž> materijalnom svetu tako da ce te vrlo tesko razgvarati sa žž> nekim duhom iz visih slojeva. Ako prizivate (a to se žž> preporucuje) duha umrlog poznanika, obavezno ga ispitajte, žž> tj. postavi te mu pitanja koja samo vi i on znate. Ovo je žž> potrebno jer cesto svrate duhovi zeljni zabave, zlobe... Bah, ovo već prelazi na igru :>. Nije to tako jednostavno i bezopasno. Znam iz posljedica koje sam vidio u jendoj kući poznanika koji je prizivao dušu Isusa Hrista. žž> žž> NAJ BOLJE JE PUSTITI DUHOVE NA MIRU, A MEDIJUME DA RADE SVOJ žž> POSAO !!! Vidi vraga stvarno. Najbolje je po preporuci svih (naročito budizma) duhove UOPŠTE NE PRIZIVATI!!!!! :)
misterije.50 sfilip,
> žž>> > žž>> Prvo, jel Cika Anstajn ispitao prakticno svoju teoriju ?? Da > žž>> te vidim. > > Zar neki ne znaju da je u Fizici mnogo teorija napisano, > pa tek kasnije 'mlogo kansije' praktično potvrđene :> ----------------------------------------------- 8.47 --- što si replicirao pogrešnu poruku? trebao si da repliciraš original poruku a ne moju repliku u kojoj sam isto rekao ;)
misterije.51 zkecman,
Jel ima neko nekih informacija o deda Milojevim i Nostradamusovim predskazanjima o nestanku sveta 2000 ? Nacuo sam da Nostradamus predvidja nesto i posle 2000. O cemu je rec ? Inace, oni koji ne veruju u bilo sta natprirodno neka daju resign ovoj temi. Bezvezno je da nam se diskovi pune porukama u stilu " Ajd dokazi ovo " ili tako nesto. Isto tako vas molim da se suzdrzite beskonacno dugih citata sa komentarom " Ajde.", " :) " ili tako nesto. Budite fer prema nama. Pozdrav, Sale.Car (uskoro novi user na sistemu).
misterije.52 zkecman,
!=> ma kako stacenam? atomska energija je mnogo pomogla nerazvijenim !=> zemljama.. NERAZVIJENIM ZEMLJAMA. Zar nerazvijene zemlje imaju ATOMSKE CENTRALE. To uopste nisam znao. Ja i dalje verujem da one daju vise stete nego koristi. Mozda si mislio da nerazvijene zemlje skladiste atomski otpad pa tako zaradjuju lovu ;). Sve je moguce. Pozdrav, Sale.Car
misterije.53 zkecman,
!=> budizma) duhove UOPSTE NE PRIZIVATI!!!!! :) To si totalno u pravu. Ja se drzim tog pravila ali ipak me to strrrasno privlaci i voleo bi da probam. A pozdravi tog cara koji je prizivao duh Isusa Hristosa. Bas bi voleo da napises sta mu se desilo i kako. Pozdrav, Sale.Car
misterije.54 basrak,
> E, aj necemo da se vredjamo. A sorry za dokaz, sad sam se setio > da su u Zenevi u ZERN-u na onom veeelikom akceleratoru ubrzali > neke cestice do brzine bliske svetlosnoj i da su se one > pretvorile u energiju. Sorry ponovo. Ajd' ti malo uzmi knjigu u ruke ili bar "Galaksiju", umesto "Trećeg oka", možda i naučiš nešto. žoveče, pričaš o teoriji koja jedna od (experimentalno) najproverenijih, a da ne pričam da bi knjige napisane o njoj mogle, poređane jedna na drugu, da dosegnu do Meseca.
misterije.55 dr.grba,
>> drzi u ruci kamenu sekiru, druga slika - isti taj covek samo drzi luk >> i strelu, treca slika - isti covek samo drzi atomsku bombu. "Ne znam kojim oružjem će se voditi treći svetski rat, ali četvrti će se sigurno voditi lukom i strelom." Albert Ajnštajn
misterije.56 knight,
> sigurno voditi lukom i strelom." Kamenicama.
misterije.57 nameci,
žž>> P.S. Glupi, isfolirani, smrdljivi i us*ani Ameri žž> žž> u prevodu - treba ih pobiti ;) u prevodu - treba ih poRObiti :)
misterije.58 nameci,
žž> žž> da video sam to... ali dali to po tebi znači da smo trebali žž> da ostanemo u dobu pećinskih ljudi? žž> žž> Sad smo još gori (ne intelektualno već moralno i duhovno)
misterije.59 nameci,
žž> žž> što si replicirao pogrešnu poruku? trebao si da repliciraš žž> original poruku a ne moju repliku u kojoj sam isto rekao ;) Ups, nisam vidio.:) Ajde budi moj kurir, pa neka to pitanja bude replika na ono što treba. :)
misterije.60 nameci,
žž> Jel ima neko nekih informacija o deda Milojevim i žž> Nostradamusovim predskazanjima o nestanku sveta 2000 ? Nacuo žž> sam da Nostradamus predvidja nesto i posle 2000. O cemu je žž> rec ? Inace, oni koji ne veruju u bilo sta natprirodno neka žž> daju resign ovoj temi. Bezvezno je da nam se diskovi pune žž> porukama u stilu " Ajd dokazi ovo " ili tako nesto. Isto tako žž> vas molim da se suzdrzite beskonacno dugih citata sa žž> komentarom " Ajde.", " :) " ili tako nesto. Budite fer prema žž> nama. Nostradamus je da će se voditi veliki rat, i da će glavnina tog rata trajati negdje oko 27 minuta i da će biti pogođena teritorija ('Velike Jabuke') što je lako pogoditi da se radi o Njujorku. Inače uzeću orginalan izvod (pjesmu) i razna dešifrovanja pa ću prbaciti. Loše nam se piše. Loše nam se piše :>
misterije.61 nameci,
žž> žž> To si totalno u pravu. Ja se drzim tog pravila ali ipak me to žž> strrrasno privlaci i voleo bi da probam. A pozdravi tog cara žž> koji je prizivao duh Isusa Hristosa. Bas bi voleo da napises žž> sta mu se desilo i kako. žž> Pozdravi ga ti. Parcela 3 Banjalučko groblje. Inače po sred plafona je izrezbaren krst. Nekoliko ostalih koji su prisustvovali jedva žele nešto da govore o tome. Usput krst je iscrtan i na prizivaču.
misterije.62 dr.grba,
>> Inace, oni koji ne veruju u bilo sta natprirodno neka daju resign ovoj >> temi. A koga onda da zezamo? (: >> Pozdrav, Sale.Car (uskoro novi user na sistemu). Hvala na upozorenju (:
misterije.63 zkecman,
=> Ajd' ti malo uzmi knjigu u ruke ili bar "Galaksiju", umesto "Treceg oka", => mozda i naucis nesto. => => Covece, pricas o teoriji koja jedna od (experimentalno) najproverenijih, a => da ne pricam da bi knjige napisane o njoj mogle, poredane jedna na drugu, => da dosegnu do Meseca. Ja rekoh da se ne vredjamo. Sto se tice literature, tu sam vise knjiga procitao nego sto si ti rucaka pojeo. Pozdrav, Sale.Car
misterije.64 zkecman,
=> Nostradamus je da ce se voditi veliki rat, i da ce glavnina => tog rata trajati negdje oko 27 minuta i da ce biti => pogodena teritorija ('Velike Jabuke') sto je lako => pogoditi da se radi o Njujorku. Inace uzecu orginalan => izvod (pjesmu) i razna desifrovanja pa cu prbaciti. Ajd, sto pre. Ali zar nije Nova Jabuka ili nesto sl. New Jork je valjda Novi Jorka. Sad bas ne znam kako se prevodi Jork. Ali pogledacu. Nego, sta mislite o mogucnosti da su NLO-i u stvari stanovnici zemlje koji su dosli iz buducnosti. Nesto sam cuo u ranijim porukama (extra.7) da se govorkalo na tu temu ali jaaaako malo. Ajd, malo se napregnite i razmislite o ovoj mogucnosti. Sto se tice putovanja kroz vreme, jedno tumacenje neznam kog naucnika mi se strashno (da ne bude strasno ;) svidja. Naime, ako smo mi 2D bica i idemo po jednoj beskonacnoj (moze i kruznoj) traci, onda mi ne prelazimo 3D tj. debljinu trake. Ako bi se, pak, naslo neko orudje (ashov u ovom slucaju) onda bi moglo da se prodje kroz traku tj. 3D. Zasto se to ne bi uradilo i u slucaju 4D, samo da nam je poznato orudje. SAMO ;). Pozdrav, Sale.Car
misterije.65 zkecman,
=> Pozdravi ga ti. Parcela 3 Banjalucko groblje. => => Inace po sred plafona je izrezbaren krst. Nekoliko ostalih koji => su prisustvovali jedva zele nesto da govore o tome. => => Usput krst je iscrtan i na prizivacu. UUJJEE. Ajd malo opsirnije napisi sve sto znas. Mlogo me interesuje sta se zapravo dogodilo (ono sto nije misterija, znaci kako su prizivali, sta koga ...). Inace, desavalo se ranije da su prizivaci bili nakon posete duha u teskom dusevnom stanju. Cak se islo do toga da su bili kao biljke. A taj car je stvarno moron kad je prizivao ISUSA HRISTOSA. Pozdrav, Sale.Car
misterije.66 zkecman,
=> A koga onda da zezamo? (: Covece pa jel znas koliko ima konferencija i tema na sezamu ?? => Hvala na upozorenju (: Cekaj, jos nisam uplatio, al kad budem. Joooo sine al ce te da lupate resign i ignore. Sad sam na ortakovom useru, al kad budem imao svoj, pukli ste. Ova tema ima da zivne kao sto je zivnula kad je Hercog bio tu. BTW jel ima neko pojma gde je Hercog. Nesto ga ne vidjam od prosle godine u ovoj temi. Pozdrav, Sale.Car
misterije.67 nameci,
žž> žž> A koga onda da zezamo? (: žž> Idi u temu filozofija pa se tamo malo zezaj :>
misterije.68 nameci,
žž> => Covece, pricas o teoriji koja jedna od (experimentalno) žž> najproverenijih, a => da ne pricam da bi knjige napisane o žž> njoj mogle, poredane jedna na drugu, => da dosegnu do Meseca. žž> žž> Ja rekoh da se ne vredjamo. Sto se tice literature, tu sam žž> vise knjiga procitao nego sto si ti rucaka pojeo. žž> PS. Jel' računaš i bajke tu :)
misterije.69 nameci,
žž> žž> Ajd, sto pre. Ali zar nije Nova Jabuka ili nesto sl. New Jork žž> je valjda Novi Jorka. Sad bas ne znam kako se prevodi Jork. žž> Ali pogledacu. Zar ti nije poznato da NEW YORK zov u i Velika Jabuka. PS ono za Nostradamusa primite sa rezervom dok ne pogledam, jer sam stvarno DAAAAVVNNNNNOOOOO čitao :) žž> žž> Nego, sta mislite o mogucnosti da su NLO-i u stvari žž> stanovnici zemlje koji su dosli iz buducnosti. Nesto sam cuo žž> u ranijim porukama (extra.7) da se govorkalo na tu temu ali žž> jaaaako malo. Ajd, malo se napregnite i razmislite o ovoj Predložio bih ti da se maneš nekih SF romana, (šalim se:). Evo ti jedan ozbiljan prijedlog, pa ti ako ga usvajaš. Digni nekoliko knjiga o Hinduizmu, Lamaizmu i Budizmu, kao i neke naše crkvene, duhovne knjige sa slikama. Onda u biblioteci uzmi knjigu sa NLO (slikama.) Tu ćeš naći i neke teorije, a i oblike, koji ZAISTA ODGOVARAJU ONIM U CRKVENIM KNJIGAMA. Sada je diskutabilno kako to da opišemo. Kao stvarne NLO (bilo iz drugih Galaxija ili sistema, ili kao neka polubožanstva, ili demone, koji iz viših i nižih astrala, prelaze ponekad u našu 'dimenziju'. Obadve stvari su diskutabilne. Moguće je da su pravi NLO koje su 'stari' u svojim crkvenim knjigama, apokrifima, runama itd... zapisali kao nadbožanska bića (što je veoma moguće), ili zaista kao 'deve' (polubožanstva), koja prelaze u našu 'dimenziju'. Istina je ta da ljudski um i svjest (koja se trenutno nalazi na grubom nivou) mogu da 'dobiju unapređenje' i 'popnu' se u više sfere svjesti, a samim tim dobijaju i znanje o nekim stvarima koje su im bile nepoznate. žž> mogucnosti. Sto se tice putovanja kroz vreme, jedno tumacenje žž> neznam kog naucnika mi se strashno (da ne bude strasno ;) žž> svidja. Naime, ako smo mi 2D bica i idemo po jednoj žž> beskonacnoj (moze i kruznoj) traci, onda mi ne prelazimo 3D žž> tj. debljinu trake. Ako bi se, pak, naslo neko orudje (ashov žž> u ovom slucaju) onda bi moglo da se prodje kroz traku tj. 3D. žž> Zasto se to ne bi uradilo i u slucaju 4D, samo da nam je žž> poznato orudje. SAMO ;). žž> Po mom mišljenju, mješanje budućnosti u prošlost (opjevano i ispričano, kao i gledano mnogo puta) se kosi sa 'ravnotežjem' koje je postavljeno u kosmosu, a samim tim i na zemlju. Fizički prelaz između prošlosti i budućnosti je nemoguće premostiti (moje mišljenje), ali duhovni (adžan čakra >>treće oko<<) mijenja situaciju.
misterije.70 nameci,
žž> žž> UUJJEE. Ajd malo opsirnije napisi sve sto znas. Mlogo me Prvo da nešto ispričam, a kasnije ću nadovezati. Događaj se dogodio u blizini Doboja (mjesto poznato kao stecište 'crnjaka' ili 'darkera'), tako da obiluje negativnom 'pranom' (kosmičkom energijom) što veoma pogubno utiče na bilo kakvo bavljenje duhovnim stvarima. (Neki ljudi koji su meditirali, primjetili su da ih nešto vuče u niži astral (mjesto demona). Druga stvar poznata kod meditatora, putovanje 'zlatnim i duginim tunelima' koji vode u neke druge krajeve 'nešto slično astralnom putovanju' i koje sam sam doživio. Kada sam bio na Bihaću (drugo mjesto poznato po darkerima, i još 'tamnije') dogodio mi se isti slučaj. Htio sam da putujem 'duginim tunelima', ali pojavile su se samo crne jame, pune neke sluzi (po položaju u kojem sam se nalazio, bile su ispod mene), i nevjerovatno jako su me vukle unutra. Kada sam ušao u jednu od njih, vidjeo sam da je to pravi lavirint, i kada sam dolazio na kraj bilo kojeg prolaza (na kraju se nalaze vrata), otvarao sam ih, ali iz njih bi ispadale samo kosti, mrtvi ljudi, i vatra. Na kraju, na jednom mjestu sam otvorio prolaz, i našao sam se u tami koja me je fizički dodirivala. Užasno sam se uplašio, i počeo da letam okolo, dok na kraju nisam izletio iz svega toga (stalno sam se penjao gore, pa gdje god stigne,). Kada sam izašao iz tog stanja, bio sam užasno iscrpljen, i spavalo mi se. RUKE SAM JEDVA POMJERAO, a noge su bile u još gorem položaju. (kao neko stanje umora i iscrpljenosti). Ovaj slučaj se dogodio (sličan) još nekim ljudima. NAPOMINJEM DA OVO NIJE NIKAKVA SF PRIžA ILI MOJA AUTOSUGESTIJA, JER SU SVE TE STVARI UPOREĐIVANE, I MNOGE SU SLIžNE, IAKO LJUDI NISU JEDNI DRUGIMA TO SUGERIRALI. U vezi tog događaja, ljudi koji su prizivali dušu Hrista, nalazili su se u prostoriji 'prizivanje je obaveljeno uveče' potpuno mračnoj, sa upaljenim svijećama. Nemam sve informacije kako je to urađeno, ali znam da je prizivanje obavljeno na teritoriji koja nije pogodna za prizivanje duhova. Ne znam šta je prizvano, ali dodajem još nešto što sam zaboravio da napišem. Obadva krsta, u odnosu na ulaz i osobu su bila okrenuta naopačke. žž> interesuje sta se zapravo dogodilo (ono sto nije misterija, žž> znaci kako su prizivali, sta koga ...). Inace, desavalo se žž> ranije da su prizivaci bili nakon posete duha u teskom žž> dusevnom stanju. Cak se islo do toga da su bili kao biljke. žž> A taj car je stvarno moron kad je prizivao ISUSA HRISTOSA. Slažem se. Osoba koja nije dospjela u neko više stanje svjesti 'a taj momak sigurno nije' je prizivala nešto što ne može da kontroliše. To što mu se dogodilo, posljedice su njegovog neznanja. Ostali pričaju, da su primjetili neku unutrašnju borbu i razgovor u njemu, a onda je došlo do tog događaja.
misterije.71 nameci,
žž> Cekaj, jos nisam uplatio, al kad budem. Joooo sine al ce te žž> da lupate resign i ignore. Sad sam na ortakovom useru, al kad žž> budem imao svoj, pukli ste. Ova tema ima da zivne kao sto je žž> zivnula kad je Hercog bio tu. žž> BTW jel ima neko pojma gde je Hercog. Nesto ga ne vidjam od žž> prosle godine u ovoj temi. Slažem se Sale.car. To što ovaj 'dečko' dolazi u ovu temu, je čista posljedica toga što ne smije da navrati u temu npr. ex.yu, Srbija, gde.smo, filozofija, religija, clipper, cpp itd.. teme koje zahtjevaju podatke, informacije, ono što je 'dokazano' i ono čime se mnogi ljudi bave. (za filozofiju je potrebno, malo jače iskustvo, i znanje. Nisu filozofi bezveze filozofi :>
misterije.72 basrak,
> => Ajd' ti malo uzmi knjigu u ruke ili bar "Galaksiju", umesto > "Treceg oka", => mozda i naucis nesto. > Ja rekoh da se ne vredjamo. Pa i ne vređamo se. Ja TEBE vređam. ;>> > Sto se tice literature, tu sam vise > knjiga procitao nego sto si ti rucaka pojeo. E Sale, imenjače, kad si se onako isprovaljivao o teoriji relativiteta mogu samo da pretpostavim kakvu si literaturu "ručkao". :> But seriously... STR i OTR nisu nikakva misterija, a kamoli religija da bi se u nju verovalo. Sudeći po tvom znanju o dotičnoj problematici bilo koja knjiga NAUžNO popularnog karaktera će ti za prvu ruku biti dovoljna. Nije sramota ne znati niti pitati, niti je sramota lupati onakve gluposti, ali DOKAZIVATI da si u pravu I BRANITI te iste gluposti (koje si izrekao na račun teorije relativiteta - da ne pomisliš da sam replicirao na bilo šta drugo) je najveći blam koji mogu da zamislim.
misterije.73 sfilip,
> !=> ma kako stacenam? atomska energija je mnogo pomogla nerazvijenim > !=> zemljama.. > > NERAZVIJENIM ZEMLJAMA. Zar nerazvijene zemlje imaju ATOMSKE CENTRALE. To uopste > nisam znao. Ja i dalje verujem da one daju vise stete nego koristi. pa evo, atomska centrala u žernobilju? gomile po rusiji i istoku, pa čak i u bivšoj jugoslaviji beše jedna. Zato što manje razvijene zemlje manje paze na zaštitu prirode itd, a atomske centrale su jeftinije (ako se ne računa skladištenje atomskog otpada). Recimo, bacanje atomskog otpada u okean ne bi prošlo tek tako u kanadi ili americi, kao što je prolazilo u rusiji... ma dobro, slažem se da su atomske centrale loš način za proizvodnju energije... ali to ne znači da je atomska energija beskorisna, čakštaviše!
misterije.74 sfilip,
> žž> > žž> da video sam to... ali dali to po tebi znači da smo trebali > žž> da ostanemo u dobu pećinskih ljudi? > žž> > žž> > > Sad smo još gori (ne intelektualno već moralno i duhovno) well, uvek smo bili odvratni moralno i duhovno ;)
misterije.75 sfilip,
> Ja rekoh da se ne vredjamo. Sto se tice literature, tu sam vise knjiga > procitao nego sto si ti rucaka pojeo. sf romane i razne stripove tipa mister no i kompanija? ;) šalu na stranu, ako jesi, onda mi par tvojih prethodnih poruka uopšte nisu jasne... uradiću po tvom predlogu - daću resign ;)
misterije.76 zkecman,
=> PS. Jel' racunas i bajke tu :) Pa ako su ih napisali casopisi kao Galaxija, Elektor ... onda da. rep 8.70 =>koji vode u neke druge krajeve 'nesto slicno astralnom =>putovanju' i koje sam sam dozivio. E ajde napisi nesto, moze i na mail, kako se ulazi, putuje, ... Ako bi mogao sve sto znas o tome, posledice, mane, prednosti, hteo bi i ja da probam to isto. Pozdrav, Sale.Car
misterije.77 zkecman,
=>E Sale, imenjace, kad si se onako isprovaljivao o teoriji relativiteta mogu =>samo da pretpostavim kakvu si literaturu "ruckao". :> Ok sorry, malo sam prenaglio. Sorry again. Pozdrav, Sale.Car
misterije.78 zkecman,
=>pa evo, atomska centrala u Cernobilju? gomile po rusiji i istoku, pa cak i =>u bivsoj jugoslaviji bese jedna. Zato sto manje razvijene zemlje manje paze Nisam imao pojma da je SSSR bio nerazvijena zemlja, a takodje i exYu. Aj to malo pojasni. ;) Pozdrav, Sale.Car
misterije.79 zkecman,
Evo sta se desilo jednoj mojoj prijateljici. Prica je 100% istinita zato sto ima 10 svedoka, i zato sto nemaju razloga za laganje, cak sta vise. Bili su na jednoj proslavi u Lici. Dok su se vracali po goletima oko 3:00 izjutra po najvecem mraku pesice, zacuse u daljini neko brujanje. Nedugo zatim na horizontu bljesnu neko svetlo koje je sve zivo kilometrima daleko osvetljavalo. Videlo se ko po danu. Najednom je to svetlo pocelo da se krece ka njima i negde na desetak metara se zaustavilo nad njima. Ljudi su se us*ali zivi. Kazu da ih veci strah nije nikada obuzeo. To svetlo je stajalo par sekundi dok su oni blejali u njega. Nakon par sekundi se ogromnom brzinom uputilo dalje i nestalo. Ko ne veruje, ne mora da veruje. Ja verujem zato sto mi je to ispricala prijateljica koja ima 35 godina i koja nikad nije lagala, a nema razloga sada da laze !!! Pozdrav, Sale.Car
misterije.80 vvelisavljev,
> atomski rati, a najzanimljivije je ustrojstvo planeta > (kada planete u Sunčevom sistemu dolaze u jednu liniju, > i po pričama tada dolazi do skupljanja neviđene energije, > snage ili prame kako je još nazivaju Hindusi.) Mene zanima da li to ima ikakve naučne osnove ili se sve zasniva na religijama. Da znam da li da počnem da se brinem. :)
misterije.81 vitez.koja,
#=> Ajd, sto pre. Ali zar nije Nova Jabuka ili nesto sl. New #=> Jork je valjda Novi Jorka. Sad bas ne znam kako se #=> prevodi Jork. Ali pogledacu. E, Sale Care... basrak mora da je stravično mršavo novorođenče, ako si ti pročitao više knjiga nego on pojeo ručaka ;) Ili, kako beše... da nije on čitao ručkove, a ti jeo knjige?
misterije.82 wizard,
> ulica, slepih ulica... Sve neodoljivo podseca na kosmodrom. Po Denikenu, > Maje su puteve gradili zbog posetioca iz svemira. Po Denikenu je i zemlja okrugla da se "posetioci iz svemira" ne bi posekli kad sleću.... > dnevno kopala na istom mestu i rezultat je bio 5mm dubok rez. Kako su > drevni narodi mogli da isklesu tolike predmete, i zatim ih pomere > nekoliko kilometara? Beše jedan sjajan strip "Pećinko" u kome se jedan od njih isklesavši lik sličan tim na Uskršnjim ostrvima na nekoliko kamena na plaži, penje na liticu iznad i iskleše još jedan isti uz komentar: "Za 10.000 godina naučnici će se pitati otkud nama tehnologija da popenjemo ovu stenu na brdo". ;)
misterije.83 dr.grba,
>> Covece pa jel znas koliko ima konferencija i tema na sezamu ?? Ne, objasni mi ti. >> Cekaj, jos nisam uplatio, al kad budem. Joooo sine al ce te da >> lupate resign i ignore. Sad sam na ortakovom useru, al kad budem Svaka ti čast. Zbilja si nenadmašan. Prava misterija Sezama. A, da: pozdravi ortaka i reci mu da pročita ugovor o korišćenju Sezama.
misterije.84 nameci,
žž> =>koji vode u neke druge krajeve 'nesto slicno astralnom žž> =>putovanju' i koje sam sam dozivio. žž> žž> E ajde napisi nesto, moze i na mail, kako se ulazi, putuje, žž> ... Ako bi mogao sve sto znas o tome, posledice, mane, žž> prednosti, hteo bi i ja da probam to isto. DA ti kažem odmah ovo. Kako se ulazi, putuje itd. (neko je to opisao u Trećem oku, ali to je POTPUNO SRANJE). Stvari koje te štite se nalaze samo u tebi, prilikom putovanja, i osjećaš ih (osjećaš kada treba da se braniš). Samo jednom sam trebao da se branim od nečega, ali nisam, već sam se samo prepustio višoj svjesti, koja me je odvukla u viši astral. Drugo. Imaš i ruke i noge i glavu i sve dok si tamo. Slika je ista, samo što ti pored očiju frcaju neke iskre, kao kada gledaš Zvjezdane staze pa onaj svemirski skok, prolaze iza tebe. Ali se slabo vide. Slika je dosta zatamnjena, ali stabilna. Prvi put, kada sam osjetio da se tjelo polako (od pete pa do glave) počinje pješati. Osjećao sam ga kao da lebdi, ali u stvari to je bila među-faza. Tek onda je nastao mrak, i ja sam zaspao. Poslije nekog vremena, mislio sam da sanjam. 'Ustajem iz položaja u kome sam bio, ali na čudan način. Pokreti i komande koje zadaješ tjelu nisu na relaciji 'Mozak-živac-tjelo' već samo misao. Mislio sam da sanjam, jer nisam vidio astralnu nit, ali kasnije sam saznao, da u tom stadijumu i ne mogu da je vidim. Uplašio sam se, osjećajući se kao go, ali ne na ovaj način. Kao da nemam više zaštite. Ulazak u tjelo je bio veoma gadan. Misao mi je bila prevelika, tako da sam počeo da padam sa velike visine, a onda pri dnu sam se odjednom trgnuo, i probudio u svom tjelu. Ne znam kako se to sve dogodilo, ali poslije izvjesnog vremena meditiranja, tako je bilo. Takođe, kada si veoma umoran, velika je šansa da doživiš astralno putovanje. A to da imam neki sistem, nemam. Možda neki ljudi imaju, ali ja nemam. Imam sistem samo za putovanje po 'duginim tunelima' i to dolazi tek kada dobiješ određeni stepen vizuelizacije, i više svjesti. Postavi mi neka konkretna pitanja u vezi toga jer je tema zaista široka, od korišćenja energije, pa nadalje.
misterije.85 nameci,
žž> žž> Mene zanima da li to ima ikakve naučne osnove ili se sve žž> zasniva na religijama. Da znam da li da počnem da se brinem. žž> :) žž> Ne znam da li je objašnjena u fizici (ta energija), ali mnogi priznaju da ona postoji (pa bioenergija nije bioenergija, već čista prana, koju 'energičar' usmjerava i koristi.
misterije.86 sfilip,
> =>pa evo, atomska centrala u Cernobilju? gomile po rusiji i istoku, pa cak i > =>u bivsoj jugoslaviji bese jedna. Zato sto manje razvijene zemlje manje paze > > Nisam imao pojma da je SSSR bio nerazvijena zemlja, a takodje i exYu. > Aj to malo pojasni. ;) kako bre nije? :) u svakom slučaju, u kojoj zapadnoj zemlji bi elektrana kao žernobiljska mogla da ostane da radi posle havarije?! i to će raditi još 10 godina :( nemaju para da je sklone... strašno.
misterije.87 maksa,
>> Po istočnim religijama, planete i kosmos šire provodnici su >> PRANE, kosmičke energije, a po prastarim sektama, oduvjek, >> kada se planete postave u jednu ravan, energija prolazi >> direktno kroz "majku" zemlju, na određenom mjestu, i tako ... i tako CPS pada na 20. ;)
misterije.88 zkecman,
Kazi mi, kako se meditira, tj. ulazi u to stanje. Treba mi jedino putovanje kroz prostor. Da li ti kontrolises gde ides ili te nesto samo vodi ? Da li ima stetnih efekata i koji su ? E hvala ti unapred. See Ya. Pozdrav Sale.Car
misterije.89 zkecman,
=>E, Sale Care... basrak mora da je stravicno mrsavo novorodence, ako si =>ti procitao vise knjiga nego on pojeo rucaka ;) => =>Ili, kako bese... da nije on citao ruckove, a ti jeo knjige? Ha, ha, ha. A otkud ti znas koliko sam ja procitao ? Da nisi vidovit ??? Da, .....JESI !!! Wow imamo drugu Vavu ljudi !!! E a koliko naplacujes ?? Jel' moze jedan tretman ? BTW Ono Sale.Car je vise ocajnicki nego sto sam hteo da ispadnem car. Sve zivo sto sam probao (username) je bilo u stilu vec ima. Ovo sam bezveze otkucao i upalilo. I tako ja ostadoh Car. ;)))
misterije.90 nameci,
žž> kako bre nije? :) u svakom slučaju, u kojoj zapadnoj zemlji žž> bi elektrana kao žernobiljska mogla da ostane da radi posle žž> havarije?! i to će raditi još 10 godina :( nemaju para da je žž> sklone... strašno. Pitam se zašto je jednostavno ne miniraju :>
misterije.91 nameci,
žž>>> direktno kroz "majku" zemlju, na određenom mjestu, i tako žž> žž> ... i tako CPS pada na 20. ;) žž> ... i tako će modem od 2400 bauda imati 1500 CPS :)
misterije.92 ilazarevic,
> kad su ostali mnogo cistiji izvori energije na dohvat ruke, samo ih > treba pokupiti. Pokupi ih onda, a nama ostavi jednu cisternu benzina ;)
misterije.93 ilazarevic,
> imao svoj, pukli ste. Ova tema ima da zivne kao sto je zivnula > kad je Hercog bio tu. Biće rizajn, dakle ;)
misterije.94 hercog,
> BTW jel ima neko pojma gde je Hercog. Nesto ga ne vidjam od prosle > godine u ovoj temi. I'm back from dead... Sale
misterije.95 zkecman,
=> I'm back from dead... OOOOOOEEEEEEEEEEEEEE !!!! Ver ver ju bin ?
misterije.96 knight,
> I'm back from dead... ==== ==== Daj, nemoj da ga ložiš, sa' će da te pita sve o tome. ;)
misterije.97 zkecman,
!=> Daj, nemoj da ga lozis, sa' ce da te pita sve o tome. ;) U pravu si. Nego, kako si se to vratio iz mrtvih ? Ajde nam daj vise informacija. Jel si lebdeo nad krevetom ili si odmah uleteo u tamni tunel u kome se cula muzika ? :) Salim se samo. Pozdrav, Sale.Car
misterije.98 zkecman,
Za nesto vise od 25 godina udaljenost Zemlje i njenog satelita povecala se za vise od metra. Astronauti Apola 11 su, 21. jula 1969. godine, na Mesec postavili ogledalo koje omogucava da se pomocu laserskog zraka krajnje precizno izmeri udaljenost do Zemlje. Od kada je merenje pocelo satelit se stalno udaljavao. Da li to znaci da nas napusta ? Ne nuzno, kazu astrofizicari. Ako bi, suprotno dosadasnjim uverenjima, jezgro Meseca bilo tecno, toliko bi odstupanje od putanje bilo normalno. ============================================================== Jeste li primetili da se vreme ubrzalo ? Cajtnot osecate i pri obavljanju posla; nikako ne stizete da ga obavite u roku, za isti period vremena za koji ste ga prethodne godine obavili. Ili prvi je dan nove sedmice, a zakleli bi ste se da je prosli ponedeljak bio juce ili prekjuce. Da se vreme ubrzalo javljaju nam i nasa braca iz svemira. Oni kazu da se vreme ubrzalo za oko 20%. Americki naucnik Edvard Frenklin tvrdi da je vreme finomaterijalna supstanca zrnaste strukture. Ako je to tacno, onda bi i pomenuto ubrzanje od 20% bilo moguce. ============================================================== Pozdrav, Sale.Car
misterije.99 uobradovic,
Hi ! Dugo se nisam javljao, tako da i oni koji su me preko Sezama i znali sigurno su me zaboravili.Sve u svemu vratio sam se,pa da bih se uklju~io u raspravu,recite mi u par re~enica o ~emu se pisalo i o ~emu se sada pi{e. Unapred hvala Uro{ :)))
misterije.100 nameci,
Dugo se nisam javljao, tako da i oni koji su me preko Sezama i znali sigurno su me zaboravili.Sve u svemu vratio sam se,pa da bih se uključ u raspravu,recite mi u par rečenica o čemu se pisalo i o čemu se sada piše. Raspravljalo se o misterijama. Šta da ti kažemo :)
misterije.101 paki,
­> Da se vreme ubrzalo javljaju nam i nasa braca iz svemira. Oni ­> kazu da se vreme ubrzalo za oko 20%. Americki naucnik Edvard U odnosu na šta se to vreme ubrzalo? Možda u odnosu na sat na Slaviji? ;> Ozbiljno, može li nešto više o ovome?
misterije.102 ilazarevic,
> Frenklin tvrdi da je vreme finomaterijalna supstanca zrnaste > strukture. Ako je to tacno, onda bi i pomenuto ubrzanje od 20% :)))))))) Dobro bre, ovo nije misterija, ovo je smejurija :)))
misterije.103 nameci,
žž>> I'm back from dead... žž> ==== ==== žž> žž> Daj, nemoj da ga ložiš, sa' će da te pita sve o tome. ;) Otkud znaš da čovjek nije 'upoznao' svoju prošlu reinkrenaciju :) Usput da nam kaže kako je bilo tamo :)
misterije.104 dr.grba,
>> Ozbiljno, može li nešto više o ovome? Ozbiljno ne može (((((:
misterije.105 paki,
> I'm back from dead... Gee... Ova tema samo što nije dostigla kritičnu masu. Evakuišite se ljudi dok još možete. ;) V
misterije.106 uobradovic,
::> žž> =>koji vode u neke druge krajeve 'nesto slicno astralnom ::> žž> =>putovanju' i koje sam sam dozivio. ::> žž> ::> žž> E ajde napisi nesto, moze i na mail, kako se ulazi, ::> putuje, žž> ... Ako bi mogao sve sto znas o tome, posledice, ::> mane, žž> prednosti, hteo bi i ja da probam to isto. ::> Postavi mi neka konkretna pitanja u vezi toga jer je ::> tema zaista široka, od korišćenja energije, pa ::> nadalje. Šta treba da se radi,odradi... da bi se doživelo ili videlo nešto.A to 'nešto' ćete da mi objasnite.Šta je to ? Uroš
misterije.107 uobradovic,
úta su to ASTRALNA PUTOVANJA? úta može da se desi ako se baš puno uplašiš,da li možeš UVEK da se izvuĘeš ili to zavisi od tebe samog.
misterije.108 nameci,
žž>> Frenklin tvrdi da je vreme finomaterijalna supstanca žž>> zrnaste strukture. Ako je to tacno, onda bi i pomenuto žž> ubrzanje od 20% žž> žž> :)))))))) Dobro bre, ovo nije misterija, ovo je smejurija žž> :))) Da je vrijeme finomaterijalna supstanca zrnaste strukture, mislim da bi bilo velikih problema :)
misterije.109 nameci,
žž>> I'm back from dead... žž> žž> Gee... Ova tema samo što nije dostigla kritičnu masu. žž> Evakuišite se ljudi dok još možete. ;) žž> žudime kako se ova tema uopšte vidi u conf :) misterija :)
misterije.110 uobradovic,
HTEO BIH DA SAZNAM NEŠTO VIŠE O TELEPATIJI,I AKO MOčETE DA PREPORUžITE NEKU LITERATURU. Unapred hvala Uroš :)))
misterije.111 ilazarevic,
> Da je vrijeme finomaterijalna supstanca zrnaste strukture, > mislim da bi bilo velikih problema :) Ne bismo ti i ja ovde pisali ;)
misterije.112 uobradovic,
Može li neko nešto više da mi kaže o sledećim temama: - Šta su to ASTRALNA PUTOVANJA.Kako ih doživeti,da li su opasna.... - Nešto više o TELEPATIJI.... - i ako nešto znate o FOTONSKOM POJASU u koji Sunčev sistem treba da uđe u naredne dve godina Unapred hvala Uroš :))) P.S. I za svaku od ovih tema molio bih vas ako možete da mi preporučite i neku literaturu.
misterije.113 dr.grba,
>> P.S. I za svaku od ovih tema molio bih vas ako možete da mi >> preporučite i neku literaturu. Udžbenici poznavanja prirode, a potom biologija, geografija, fizika, hemija, malo matematike od petog do osmog razreda osnovne škole. <:
misterije.114 mmitrovic,
::::: Mene zanima da li to ima ikakve naučne osnove ili se sve zasniva ::::: na religijama. Da znam da li da počnem da se brinem. :) Malo sam bio odsutan :) (ispiti, braća, itd) Poravnavanje neće biti 1999. već 5/5/2000 izjutra po griniču. Izvor je SkyNews, a ja to ne mogu da proverim jer nemam veze sa astrologijom i astronomijom. U vezi sa tim, neki mag iz USA je "izračunao" da će "nešto" gravitaciono da utiče na zemlju i da će dovesti do pomeranja polova, koji će dalje da prave sranja, itd (ostatak je manje više standardan). U tim svojim proračunima se poziva na neke Ajnštajnove teorije. E sad, ja sa svim ovim veze nemam, a i ne sećam se baš svih aspekata katastrofe (davno je bilo), ako neko zna više, il prati Sky i seća se...
misterije.115 mmitrovic,
::::: Svi ste čuli da je prikazan film sa obdukcije 'navodnog' vanzemaljca ::::: koji je pronađen kad je pao NLO u valjda Meksiku ili negde južno u ::::: Ameriki. Ja sam video delove snimka. Vidi se celo telo, ima šest prstiju, truglastu glavu, velike crne oči, ali ne tako velike kao na slikama iz XFiles-a. U vezi sa genitalijama, vidi se nešto što nalikuje na obrijani ženski polni organ (rupa, da prostite :)). Nema nikakvih znakova mutacije (primetnih), a alien izgleda suviše veliki da bi bio mutirani Japi. Film je snimljen 1947, dve godine posle A-Bombe. Po izjavama stručnjaka film je autentičan. ::::: U vezi ovoga, zašto onda nije snimljena cela slika. Naši šabani, može kraj sveta da dođa a da ne primete. ::::: Kada će biti JAVNO prikazan taj film sa obdukcije, i sve o tome ? ;) Film je otkupila (eh, truli zapad) neka distributerska kuća i umnožila ga u hiljade komada i pušta ga u ponedeljak u prodaju, tako da će ga uskoro biti na Pinku. Izvor filma je mornarički oficir koji je snimao obdukciju i koji je pri razvijanju filma napravio kopiju. Po izjavi distributera sad ima rak i oće da se rastosilja filma, jer nema familije koju bi vlada USA terorisala. Međutim ne želi da kaže ko je oficir jer hoće da provede zadnje dane u miru (go figure this one?).
misterije.116 mmitrovic,
::::: nije "... vajarsko delo prirode.." vec je ustanovljeno da ga je ljudska ::::: ruka nacinila, starost mu je ogromna. Ne znam tacno kolika je ali se U tom istom Denikenu ima i tekst o steni iz koje je izvučena savršena kocka. Ajd recimo da stranice "sa strane" nisu bile problem, međutim najveća misterija je kako je kocka odvojena zadnjim delom od stene. ::::: 7- Po mnogim naucnim teorijama, covek je nastao od majmuna. Ali po Vezano za temu, nedavno su UK naučnici postavili teoriju po kojoj su ljudi i pečurke na određenom evolucionom nivou bili ista stvar. Ovo nije zezancija. ::::: Oni koji misle da smo sami u svemiru grdno grese. Vrlo je sebicno ::::: misljenje da smo sami u svemiru. Recimo da svaka milionita zvezda u ::::: galaksiji ima svoj sistem planeta, neka svaka 100,000 planeta ima bar Bez nekih dokaza, ova postavka, ma koliko mi verovali u nju, ne predstavlja ništa osim dogme, koja bi se vremenom pretvorila u neku futurističku religiju i koja bi nam zagorčavala živote. Sve što nam sad fali je još jedna religija. :( ::::: bi neka civilizacija morala da se unistava kao nasa, zar ne bi mogla da ::::: ide u pravcu razvoja. Ja verujem da bi i nasa civilizacija vec imala ::::: brodove koji idu brzinom vecom od brzine svetlosti, samo da nije bilo ::::: ovoliko ratova i mrznje i zavisti. Koliko je samo patenata unisteno u ::::: ratovima i ostalim unistenjima. Zasto neka civilizacija ne bi mogla da ::::: nastane daleko pre nase, pa da je u ovom trenutku strasno razvijenija? Da ljudi nisu ratovali, sada bi smo još uvek živeli u kolibama i jeli sirovu ribu. Nije u prirodi ljudskoj da se razvija bez potrebe. LJudima treba stimulans da bi nešto napravili, a istorija pamti samo dva motivatora: rat i novac.
misterije.117 mmitrovic,
::::: Mislim da tu nisi u pravu, zapravo ratovi mnogo *pomognu* razvoju nauke. ::::: Znam da ružno zvuči, ali veliki broj pronalazaka je učinjen upravo u ::::: ratno vreme, a posle je imao i mirnodopske primene... Iako ta konstatacija stoji, ipak je to medalja sa dve strane. Vremena se menjaju, više nije kao pred drugi svetski rat. Vlade su shvatile da u slučaju rata više ne pomaže čojstvo i veština, već tehnologija. Ko ima tehnologiju koju drugi nema, pobeđuje. Do pred kraj drugog svetskog rata (tačnije do Filadelfijskog eksperimenta), sva naučna otkrića (mlazni motori, rakete, radari, itd) su objavljivana, što je naravno uticalo na moral vojske. Po eksperimentu, tačnije neuspelom exp. stvari su se promenile. Od tada pa do danas nema revolucionarnih pronalazaka koji bi unapredili čovečanstvo, što je nemoguće s obzirnom na akademski razvoj. Moje je ubeđenje da vlade kontrolišu naučni razvoj i čuvaju tehnologije koje bi mogle unaprediti čovečanstvo, kako bi u slučaju rata imale prednost. To je i osnovni razlog mog mišljenja da ova "civilizacija" broji svoje zadnje godine. U principu, imamo par izbora: 1) Status Quo, tj vojna doktrina, zatišje do totalnog uništenja (zemlja je mala, a nas je sve više). 2) Napuštanje vojne opcije i kontrolisana primena tehnologije u širenju čovečanstva (duhovno zaostalog) u svemir. 3) Naprasno puštanje tehnologije i totalni haos. Ne izgleda baš ružičasto, zar ne. ;)
misterije.118 mmitrovic,
::::: Nego, sta mislite o mogucnosti da su NLO-i u stvari stanovnici zemlje ::::: koji su dosli iz buducnosti. Nesto sam cuo u ranijim porukama (extra.7) Obajsniću ti zašto to nije moguće. Prvo postavka: zamislimo vreme kao pravu, bez početka i bez kraja. Označimo dve tačke na pravoj. Tačka NV (naše vreme) i tačka VS (vremenski skok) negde u budućnosti. Da bi se dogodio VS događaj potrebno je pre toga da se rode naučnik (tačka N) i pilot (tačka P) vremeplova. Takođe je potrebno da se vremeplov otkrije (tačka NO, naučno otkriće). Da bi načunik otkrio vremeplov potrebni su određeni društveni uslovi i poretci koji bi ga na to motivisali (duž N-NO). Slični uslovi dovode pilota do tačke PO (pilotova odluka) gde on odlučuje da postane marinac i putuje kroz vreme :). Znači duž P-PO. Recimo da sad pilot uspe da promeni poredak stvari u tački NV. NV N P NO PO VS -------+---------//----------+-------+---------------+--+--------+------ \ N P NO PO VS \-------//----------+-------+---------------+--+--------+------ Time se stvara nova "budućnost" paralelna "bivšoj". Problem je što su društveni uslovi promenjeni pa naučnik i pilot ne moraju uopšte biti rođeni (možda njihove mame odluče da im je dosta jedno dete :)) žime je ugrožen ceo projekt. Drugi naučnik ili pilot ne mogu uraditi istu stvar jer oni ni neznaju šta se sve dešavalo u prvobitnoj budućnosti, pa neće ni pokušavati da menjaju prošlost. Ovime se stvara paradoks, koji posmatran uzročno-posledično daje samo jedan odgovor: nemoguće. Da bi se izbegao paradoks, naučnik mora da negde na vremenskoj pravoj "kreira" kritičnu duž N2-PO2, kopiju N-PO, ne samo vremenski već i prostorno, materijalno. A on to ne može da izvede pošto je čovek, fiksno vezan za tačku N i ne može da "iscenira" N2 i "žrtvuje" N. Jasno? ::::: 2D-3D, 3D-4D Traka se zove moebijusova, a teorija koju si pomenuo je osnov nada čovečanstva da će ikada napustiti ovaj sistem u kontrolisanoj letelici.
misterije.119 cnenad,
=> Ja sam video delove snimka. Vidi se celo telo, ima šest prstiju, => Film je otkupila (eh, truli zapad) neka distributerska kuća i umnožila => ga u hiljade komada i pušta ga u ponedeljak u prodaju, tako da će ga Gde si ti video delove snimka ?
misterije.120 cnenad,
=> Poravnavanje neće biti 1999. već 5/5/2000 izjutra po griniču. Izvor Poravnanje je bilo valjda i 1984 pa se ništa nije dogodilo.
misterije.121 teorist,
=> kraj drugog svetskog rata (tačnije do Filadelfijskog eksperimenta), ***************************** Da li je negde u conf. bilo šire o Filadelfijskom eksperimentu ? Milo bih te za pointer ili ako nije da malo ispričaš ono što znaš o tome. Teo.
misterije.122 inferno,
Ů│ ˙ Obajsniću ti zašto to nije moguće. Prvo postavka: zamislimo vreme kao Ů│ ˙ pravu, bez početka i bez kraja. Označimo dve tačke na pravoj. Tačka A ako zamislimo vreme kao površinu? :>
misterije.123 rcolic,
Zeleo bih da postavim nekoliko pitanja sirokom auditorijumu koji prati ovu temu: 1. Da li je neko cuo za motor Maja koji su dvojica evropskih konstruktora sacinili po nacrtima Maja i da razvija veliku snagu? Koliko trosi na 100km? Jel moze na bezolovni? Jel zna neko gde moze povoljno da se nadje? 2. Platio sam jednoj renomiranoj agenciji da mi uradi natalnu kartu po Hazarskom horoskopu koji se naime bazira na kretanju udaljenih nebebeskih objekata kao sto su crne rupe, kvazari? (zna li neko sta je ovo) i izracunali su mi da sam lokvanj, u stvari preciznije indijski lokvanj ali posto se u trenutku mog rodjenja pojavila i jedna supernova naginjem malo i na izraelski kaktus. Zna li neko kako se racuna podznak, jer nisu mogli da se sloze u agenciji da li je u pitanju tajlandska ptica dodo ili juznoafricki gavran? 3. Moj pradeda po zenskoj liniji je bio na svecanom otvaranju Tutuankamonove grobnice u Pizzi pa se ja plasim da i na mene ne predje faraonovo prokletstvo ili to vazi samo za musku liniju? Mozete li mi pomoci da se oslobodim straha kroz neki vid vise mentalne svesti? Da li smem da koristim kondom? 4. Cuo sam da su Japanci usavrsili svoje antigravitaciono polje predstavljeno pre par godina na Novosadskom poljoprivrednom sajmu, i da planiraju da ga u koorporaciji sa Majklosoftom iz Zrenjanina predstave trzistu. Uskoro i verzija za PC. Zamislite samo neogranicene mogucnosti anti-g polja - mozete drzati vas PC gde god pozelite bez straha da ce podzemne vode stetno uticati na vas najnoviji P6. drndi&floyd
misterije.124 mmitrovic,
::::: Poravnanje je bilo valjda i 1984 pa se ništa nije dogodilo. Poravnanje planeta sunčevog sistema sigurno nije moglo da bude 1984 jer je siderička revolucija (valjda se tako kaže) saturna 29.65 tropske godine. Najdužu revoluciju ima pluton, od 248 godine, ali ne znam da li je on uključen u "poravnanje". Saturn sigurno jeste.
misterije.125 mmitrovic,
::::: Gde si ti video delove snimka ? U reportaži na SkyNews-u. Bila je specijalna 30min emisija o celom incidentu iz 1947, pa je na to dodato par sekvenci. Što se tiče distributera, njegovu izjavu sam čuo van te emisije u bloku vesti.
misterije.126 mmitrovic,
::::: A ako zamislimo vreme kao površinu? :> :) A kako bi onda vezao trodimenzionalni prostor sa dvodimenzionalnim vremenom? (I kako bi to uticalo na priraštaj vrana u Severnoj Dakoti (: )
misterije.127 mmitrovic,
::::: Da li je negde u conf. bilo šire o Filadelfijskom eksperimentu ? ::::: Milo bih te za pointer ili ako nije da malo ispričaš ono što znaš o Ne znam da li je bilo nešto o tome. Evo šta ja znam: Filadelfijski eksperiment je bio testiranje novog energetskog uređaja koji je trebao da učini brodove nevidljivim za radare. Međutim, po paljenju generatora, brod je obavila sfera zelenkastog gasa, nakon čega je brod nestao. U isto vreme se pojavio par hiljada kilometara dalje (takođe na vodi, što navodi na pomisao o vezi eksperimenta sa gravitacijom) blizu "ne-sećam-se-kog" grada gde je ostao minut, nakon čega se procedura ponovila i brod se vratio u filadelfiju pošto je, najverovatnije, neki mornar isključio generatore. Veći deo posade je poginuo, ostali su bili beznadežno poremećeni (mentalno). To je olakšalo skrivanje celog slučaja od strane vlade, koja je izjavila da napušta projekat (yeah, sure). Film, ako si ga gledao, je uglavnom fiktivan (a možda i nije), jer je malo verovatno da su neki mornari propali samo do pola u palubu, itd, itd. Usavršavanje ove tehnologije ima samo jednu vojnu primenu, infiltriranje trupa i mehanizacije iza linija fronta, što anulira sve taktike i sisteme konvencionalnog ratovanja. PS: Jedan fizičar mi je rekao da je tih dana u Filadelfiji primećen Albert Ajnštajn. E sad, da'l su te dve stvari povezane, who knows?
misterije.128 dr.grba,
>> Vezano za temu, nedavno su UK naučnici postavili teoriju po kojoj su >> ljudi i pečurke na određenom evolucionom nivou bili ista stvar. >> Ovo nije zezancija. Naravno da nije zezancija. Tu se važe i pterodaktili, maslačci, vrapci, gliste, jabuke, stidne vaši, bernardinci, kitovi, kelerabe, beli medvedi i Majkl Džekson. A predak su tzv. koacervati. Kažem ja lepo, poznavanje prirode za četvrti osnovne.
misterije.129 gerber,
YR>*> Poravnanje planeta sunčevog sistema sigurno nije moglo da bude 1984 Bilo bilo. Osim ako gomila novina (prvi put najavljeno u Ilustrovanoj negde 1974 :))) nije lagala.
misterije.130 tima,
=> Zeleo bih da postavim nekoliko pitanja sirokom auditorijumu koji prati Evo odgovora: 1,4 Milja Vijanovic vec duze vreme obradjuje te i slicne fenomene. U pripremi je njena nova knjiga "Kako su nestali srpski dinosaurusi? Zavera ili ne?" u kojoj ces naci detaljnije odgovore. U principu, to sve nas neko zajebaXa. 2 Ako kupis gore pomenutu knjigu dobices besplatno sve moguce vrste horoskopa sa podznacima za citavu porodicu. 3 Nista sto Ljubisha Trgovchevic ne bi mogao da zaleci, za 1000 DEM naravno. May the force be with you... Tima s
misterije.131 paki,
­>>> Vezano za temu, nedavno su UK naučnici postavili teoriju po kojoj su ­>>> ljudi i pečurke na određenom evolucionom nivou bili ista stvar. ­> i Majkl Džekson. No, Majkl Džekson ostade na tom nivou, a svi ostali su napredovali.
misterije.132 uobradovic,
Može li mi neko reći nešto više o: - Astralnim putovanjima - Telepatiji - Fotonskom pojasu Poruke možete slati i na mail. Unaped hvala Uroš P.S. Navedite mi literaturu za odredjenu oblast.
misterije.133 mmitrovic,
::::: Naravno da nije zezancija. Tu se važe i pterodaktili, maslačci, vrapci, ::::: gliste, jabuke, stidne vaši, bernardinci, kitovi, kelerabe, beli medvedi ::::: i Majkl Džekson. ::::: A predak su tzv. koacervati. Ja ozbiljno, a ti se šegačiš. :) Nisam mislio na prvobitne amino-kiseline i koacervate, nego na evolutivno razvijene gljive. Što će reći, fauna nije nastala odvajanjem od bukvi (sem možda muje :)), već od pečurki. Jel sad jasnije?
misterije.134 mmitrovic,
::::: Bilo bilo. Osim ako gomila novina (prvi put najavljeno u ::::: Ilustrovanoj negde 1974 :))) nije lagala. Možda su se poravnavali merkur, venera i zemlja. :)
misterije.135 dr.grba,
>> evolutivno razvijene gljive. Što će reći, fauna nije nastala odvajanjem >> od bukvi (sem možda muje :)), već od pečurki. Jel sad jasnije? A? │ └──── (idealna skraćenica. Glasi: "Izvinite, nisam vas najbolje razumeo. Da li biste hteli da ponovite rečenicu?") (:O
misterije.136 rcolic,
Posto neko vreme nisam pratio ovu konferenciju ukljucicu se sa malkice starijim porukama. Reply 8.63 >> Ja rekoh da se ne vredjamo. Sto se tice literature, tu sam vise knjiga >> procitao nego sto si ti rucaka pojeo. Reply 8.68 >> PS. Jel' racunas i bajke tu :) Da skratimo misteriju procitanih knjiga i pojedenih ruckova ponudicu vam resenje do koga sam dosao prilikom jednog trans-astralnog putovanja po vremensko prostornoj zakrivljenosti vise svesti u obliku kompleksnog relativistickog resenja: N = (G * 365 + G/4) * P N - Broj procitanih knjiga G - Starost citaoca P - Procenat ukupnog rucavanja do dana izracunavanja. Ako je manje od 80% moze doci do greske pri proracunu pogotovu ako se koriste kompleksni mikroprocesori u klasi P5 i kasniji. Test Primer: Subjekat A - star 18 godina ukupno je jeo 95% ruckova. N = (18 * 365 + 18/4) * 0.95 N = (6570 + 18/4) * 0.95 {koristimo operaciju mnozenja} N = (6570 + 4.5) * 0.95 {koristimo operaciju deljenja} N = 6574.5 * 0.95 {koristimo operaciju sabiranja} N = 6245.775 {ponavljamo prvi korak} Znaci zakljucujemo da je subjekat procitao 6245.775 odnosno malo manje od jedne knjige dnevno pocev od rodjenja. Trenutno je u fazi razvoja novi projekat zasnovan na najnovijim naucnim dostignucioma u vezi sa psiholoskim aspektima potrosnje kalorija posle 12 sati gladovanja koristeci princip indirektne kalorimetrije. Glavni problem je uslovljenost defekacije prostorno vremenskim ciniocima. Nadamo da cu sve probleme prevazici i dobiti novi algoritam koji ce biti prilago- djen plavusama i murkanima. Bibliografija: - High End Mathematics - USA Pub(l)ic Education For Masses - Stroitel'stvo i boevoe priminenie sovetskikh tankovykh voisk v Velikoi Otechestvennoi Voiny - Moskva Voenizdat, 1979 - Die geheime Luftrustung der Reichwehr und lhre Auswirkung auf den Flugzeugbestand der Luftwaffe zum Beginn des Zweiten Weltkriges, Karl-Heinz Volker - Bronyetankovaya tehnika v esobykh usloviyakh - M.Igol'nikov & A.Rykov
misterije.137 modesty,
"Tajne" izašle, evo i nastavka feljtona o piramidama. piramid.3
misterije.138 uobradovic,
::> Da skratimo misteriju procitanih knjiga i pojedenih ruckova ::> ponudicu vam resenje do koga sam dosao prilikom jednog ::> trans-astralnog putovanja po vremensko prostornoj ::> zakrivljenosti vise svesti u obliku kompleksnog ::> relativistickog resenja: Hoće li mi neko već jednom reći nešto o tim astralnim putovanjima i vaša iskustva. Može i na mail. Unapred hvala Uroš :(((
misterije.139 uobradovic,
Prošle godine,stigor je,čini mi upload-ovao fajl MJ-12. Mislim da svi znate o čemu je reč.To je strogo čuvana tajna o kontaktu vodećih zemalja sa 'vanzemaljcima' još od 40-tih godina pa na ovamo. MOLIO bih one koji imaju taj fajl da ga pošalju ili u conf. ili meni na mail. Unapred hvala Uroš
misterije.140 rcolic,
> =============================== > 8.16 EXTRA.7:misterije > drndi, 03.11.94. 00:01, 186 chr > --------------------------------------------------------- > Eto i mene sa daaaavno obecanim textovima o Operation Majority > tu: Sta je mj12, ko su clanovi, tajni dokumenti i jos mnogo to > > Ocekujem komentare... > ----------------------------------------------- 8.16 --- > Odgovori: 17 > ** Uz poruku 'mj12.zip' (113159 bytes) Kao sto se iz prilozenog vidi drndi je poslao fajl koji je teskom mukom nagovorio Moldera da mu posalje desifrovanu kopiju fajlova. ;) Salu na stranu kompletna dokumentacija je nabavljena sa jednog anarchy CD-ROM-a iz USA. Svi fajlovi su autenticni i nabavljeni su pre oko 2 godine. A kada sam ja pricao o Operation Majoriti niko mi nije verovao, sve dok se nije pojavio na X-Files-u. Sto ti je ironija sudbine. Ali nemojte mnogo da se lozite bilo je i dosta slicnih fajlova i slika na istom CD-ROM-u. Toliko od mene. drndi.
misterije.141 knight,
>> Hoće li mi neko već jednom reći nešto o tim >> astralnim putovanjima i vaša iskustva. Kupi knjigu, ima ih koliko hoćeš. Pogledaj oglase u bilo kom broju TV Novosti, Trećeg oka, Bazara, Ilustrovane politike... ;)
misterije.142 uobradovic,
::> Kao sto se iz prilozenog vidi drndi je poslao fajl koji je ::> teskom mukom nagovorio Moldera da mu posalje desifrovanu ::> kopiju fajlova. ;) Salu na stranu kompletna dokumentacija je ::> nabavljena sa jednog anarchy CD-ROM-a iz USA. Svi fajlovi su ::> autenticni i nabavljeni su pre oko 2 godine. A kada sam ja ::> pricao o Operation Majoriti niko mi nije verovao, sve dok se ::> nije pojavio na X-Files-u. Sto ti je ironija sudbine. Ali ::> nemojte mnogo da se lozite bilo je i dosta slicnih fajlova i ::> slika na istom CD-ROM-u. Toliko od mene. Ma imao sam ga ja,ali sam ga bio obrisao.Jel ga možda još imaš.
misterije.143 rcolic,
Pa imas ga jos uvek na Sezamu. Pogledaj u staroj konferenciji. drndi/.
misterije.144 wizard,
> Poravnanje planeta sunčevog sistema sigurno nije moglo da bude 1984 > jer je siderička revolucija (valjda se tako kaže) saturna 29.65 tropske > godine. Nema to veze, pomeraju se i druge planete. Inače, uticaj mase ostalih planeta na našu je zanemaljiv.
misterije.145 mmitrovic,
::::: A? Ovako, na određenom nivou evolucije postojale su gljive. Iz tih gljiva idu dva evoluciona pravca, jedan je završio kao klasične pečurke i gljive koje danas postoje, a druga grana je dalje evoluirala u faunu, i konačno u čoveka. Jel sad jasno?
misterije.146 mmitrovic,
Evo friških vesti o UFOima. Sky News je objavio da su stručnjaci koji su gledali onaj film o obdukciji izjavili da je film lažan, međutim nije objavljena nijedna izjava, niti objašnjenje kako je takav film mogao biti namontiran 1947 godine. Biće da se MJ angažovao. BTW, bliži se 42 mesec sankcija. Sećate se izjava Milje Nebuloze da će trajati 42 meseca.
misterije.147 basrak,
> Ovako, na određenom nivou evolucije postojale su gljive. Iz tih > gljiva idu dva evoluciona pravca, jedan je završio kao klasične > pečurke i gljive koje danas postoje, a druga grana je dalje > evoluirala u faunu, i konačno u čoveka. Jel sad jasno? A šta je bilo sa florom? Zaostala u razvoju? :)
misterije.148 dr.grba,
>> koje danas postoje, a druga grana je dalje evoluirala u faunu, i konačno >> u čoveka. Jel sad jasno? Ne, stvarno, kako to?
misterije.149 modesty,
> Hoće li mi neko već jednom reći nešto o tim > astralnim putovanjima i vaša iskustva. Odlična stvar u vremenu besparice - tako sam ja ove godine, uz pomoć astralne projekcije letovala na Ibici! Jes da nisam nešto posebno pocrnela, ali provod..............
misterije.150 modesty,
> Mislim da svi znate o čemu je reč.To je strogo čuvana > tajna o kontaktu vodećih zemalja sa 'vanzemaljcima' još Nije više! žak je i Molder naleteo na MJ i nagrabusio prošle srede (mada će se garantovano izvući u sledećem nastavku).
misterije.151 hercog,
Šta mislite o cikličnom ponavljanju događaja... Da krenemo od jednostavnijih primera... Jedna žena dobije drugo dete u 36 godini života, njena ćerka dobije ćerku u 35 godini. I njena unuka i njen sin su veoma slični: boja kose, ponašanje, osobine.... Sale
misterije.152 evlad,
<> posebno pocrnela, ali provod.............. CTRL-R, čekaj samo kad Nora pročita ...
misterije.153 darone,
>> Šta mislite o cikličnom ponavljanju događaja... Ja mislim da je to sranje. >> Da krenemo od jednostavnijih primera... Pošto je primer veoma, hm, šta već (ne vredi, sad sam se stvarno iznervirao ;) daj ti nama nešto teže da se zabavimo. ubr, primer ti ne šljaka, jer kako to da obe nisu dobile dete istog pola? E, to je meni neverovatno. Možda je neka imala astralno putovanje? Brrr, koži mi se ježa od pomisli na takve stvari ;)
misterije.154 maksa,
>> ubr, primer ti ne šljaka, jer kako to da obe nisu dobile dete >> istog pola? Meni je zanimljivije pitanje: da li je sterilnost nasledna ? Na pr., ako je neka žena bila nerotkinja, da li postoje šanse da se to desi i njenoj ćerci ?
misterije.155 iznogud,
:: Meni je zanimljivije pitanje: da li je sterilnost nasledna ? Na :: pr., ako je neka žena bila nerotkinja, da li postoje šanse da se :: to desi i njenoj ćerci ? Mislim da u tome dosta ima udela Rh faktor ćerkinog muža.
misterije.156 princess,
zanimljivo
misterije.157 kant,
>>> ubr, primer ti ne šljaka, jer kako to da obe nisu dobile dete >>> istog pola? > > Meni je zanimljivije pitanje: da li je sterilnost nasledna ? Na > pr., ako je neka žena bila nerotkinja, da li postoje šanse da > se to desi i njenoj ćerci ? Pazi, prema podacima koje si dao jako je teško utvrditi tačnu verovatnoću (fale uzrast, visina, težina, broj lk....) ali na osnovu nekih proračuna koji su vršeni baš na tu temu poslednjih godina šanse su između 12 i 17%.
misterije.158 paladin,
Ako je žena nerotkinja, kako može da ima ćerku ??????? ( sobzirom da si poruku pisao u 5 sati moj savet ti je da maneš misterije i spavaš malo duže :)
misterije.159 maksa,
>> Mislim da u tome dosta ima udela Rh faktor ćerkinog muža. A ako je i njegova majka bila nerotkinja ?
misterije.160 maksa,
>> Ako je žena nerotkinja, kako može da ima ćerku ??????? Ask me no questions, I'll tell you no lies.
misterije.161 inferno,
Ů│ ˙ Meni je zanimljivije pitanje: da li je sterilnost nasledna ? Na Ů│ ˙ pr., ako je neka žena bila nerotkinja, da li postoje šanse da se Ů│ ˙ to desi i njenoj ćerci ? :)))))))))))))))))))) Ćerci nerotkinje.. :)))
misterije.163 vlador,
> pr., ako je neka žena bila nerotkinja, da li postoje šanse da se > to desi i njenoj ćerci ? Nikakve. ;)
misterije.164 dr.grba,
>> Ako je žena nerotkinja, kako može da ima ćerku ??????? Aha! Skepsa u temi!
misterije.165 mmitrovic,
::::: Ne, stvarno, kako to? Veruj mi, nemam pojma. Ja sam bio na ivici da okinem srednju zbog biologije. :) Spaslo me je što mi je mecena bila zamenica direktora. ;) Iskreno, meni je bilo smešno kad sam čuo za ovu teoriju, ali sam se onda setio šta sam imao iz bilogije, pa sam se "umirio". :) Sećam se samo da su rekli da su dokazali teoriju, a da je najbolji pokazatelj iz "svakodnevnog" života podatak da se većina gljivičnih oboljenja (infekcija) teško leči jer se gljivice ili ne mogu otkriti, ili lekovi koji ih ubijaju takođu uništavaju okolno tkivo.
misterije.166 mmitrovic,
::::: Nije više! žak je i Molder naleteo na MJ i nagrabusio prošle ::::: srede (mada će se garantovano izvući u sledećem nastavku). Još se ne zna. :) Ovi sa Pinka su izgleda zaboravili da prevedu tu epizodu (koja je inače zadnja u X-Files serijalu, SkyOne je počeo da emituje seriju iz početka, kao što su uradili sa StarTrekom) pa su emitovali prvu.
misterije.167 mmitrovic,
::::: Meni je zanimljivije pitanje: da li je sterilnost nasledna ? Na ::::: pr., ako je neka žena bila nerotkinja, da li postoje šanse da se ::::: to desi i njenoj ćerci ? :))) E sad stvarno. Dosta sprdanja. Ova tema se zove misterije, a misterije su sve one pojave koje konvencionalna nauka ne može objasniti. U zadnje vreme se u ovoj temi oseća veliki otpor prema svim pokušajima da se zapodene neki razgovor. Priznajem da među začetim temama ima dosta "blesavih" ideja, ali ako se ograničimo samo na ono što conv. nauka dozvoljava kao moguće nikad nećemo proširiti svoje znanje. Ne postoje neobjašnjive stvari i fenomeni, postoje samo "još neobjašnjene" stvari. Ja lično verujem u postojanje inteligentnog života u svemiru, paranormalne fenomene, još neotkrivene sposobnosti ljudskog mozga, kao što su telekineza i pirokineza, mogućnost astralnog putovanja, reinkarnaciju i mnoge druge povezane pojave. Mislim da ovakav konzervativan pristup "neverovatnim" stvarima kakav vlada u ovoj temi obeshrabruje sve one koji se za pomenute stvari interesuju, ili su u njima lično ili posredno učestvovali, da o tome pričaju, bojeći se javne osude i izvrgavanja ruglu. Ja sam siguran da je bar neko sa SEZAMa prošao kroz proces regresivne hipnoze, što je "zemaljska" pojava. Kako to da niko o tome ne priča? Još jednom da ponovim, koga ove stvari ne interesuju, može da da resign. Ja sa druge strane nemam gde drugo da o ovim stvarima diskutujem. Slažem se da neki otpor mora da postoji, nemamo svi isti pristup ovim pojavama. Međutim, cinizam je zadnje što nam je potrebno, i mislim da svako može da se uzdrži od njega, ma kako mu tema zvučala "blesava". Ovo se ne odnosi samo na citiranu poruku, već i na ostale poruke "ovog" tipa. NHF, off course.
misterije.168 evlad,
<> Meni je zanimljivije pitanje: da li je sterilnost nasledna ? Na Ti ovo pričaš vicOVE ? Ako je neko sterilan-a ondaK po logiKi nema dece ...
misterije.169 mminovic,
> Ako je zena nerotkinja, kako moze da ima cerku ??????? > ( sobzirom da si poruku pisao u 5 sati moj savet ti je > da manes misterije i spavas malo duze :) Nije to uopste glupo :) Razmisljajte iskljucivo dialekticki,razmotrite sve informacije i uvidecete da covek nije nigde definisao da je majka nerotkinja od rodjenja( a ni sam nije bio svestan toga;)) Ali znaci moguca je hipoteticka situacija da je majka rodila cerku,postala sterilna,i kakve su sada sanse da i cerka bude sterilna :)) Pozdrav, Mindza. P.S.Nemam ja za dzabe filosofiju :))
misterije.170 basrak,
> Ako je neko sterilan-a ondaK po logiKi nema dece ... Sem ako mu je žena, ovaj, khm... dala drugom jel'te ;)
misterije.171 dr.grba,
>> pričaju, bojeći se javne osude i izvrgavanja ruglu. Ja sam siguran da >> je bar neko sa SEZAMa prošao kroz proces regresivne hipnoze, što je >> "zemaljska" pojava. Kako to da niko o tome ne priča? Prošao je nDragan. Opisao je to u autobiografskoj priči "Flešbek" (:
misterije.172 darone,
>> Ova tema se zove misterije, a misterije su sve one pojave koje >> konvencionalna nauka ne može objasniti. U zadnje vreme se u ovoj >> temi oseća veliki otpor prema svim pokušajima da se zapodene neki >> razgovor. Ako želiš da vidiš šta je otpor, čitaj poruke u temi misterije, konferencija EXTRA.1 oko 1. februara (mada bi bilo poželjno da pročitaš, recimo, sve od 20. januara.. to je valjda od poruke 200 naviše). To se ne zove otpor, nego sahrana ;) Pazi, ima puno. >> nikad nećemo proširiti svoje znanje. Ne postoje neobjašnjive stvari >> i fenomeni, postoje samo "još neobjašnjene" stvari. Jedna od tih "još neobjašnjenih" stvari je, pretpostavljam, i "ciklično ponavljanje događaja"? >> Ja lično verujem u postojanje inteligentnog života u svemiru, Niko ti i ne kaže da to ne smeš da radiš ;) >> paranormalne fenomene, još neotkrivene sposobnosti ljudskog mozga, Civilizacija postoji par hiljada godina, i za isto vreme niko nije otkrio ništa novo od sposobnosti ljudskog mozga? Vidim ja da smo na pragu velikog otkrića ;) >> kao što su telekineza i pirokineza, mogućnost astralnog putovanja, >> reinkarnaciju i mnoge druge povezane pojave. Ako se ide na Ibicu, brojte me ;) Inače, ja sam u prošlom životu bio mafijaš, strah. Tako mi piše u horoskopu. Ali ja ne verujem u to. >> pričaju, bojeći se javne osude i izvrgavanja ruglu. Apsolutno! Kada već država nema Treće mudo da Treće oko, Šesto čulo i Dvesta sisa ;) otkači po porezu, možemo bar mi ovde. >> Ja sam siguran da >> je bar neko sa SEZAMa prošao kroz proces regresivne hipnoze, što je >> "zemaljska" pojava. Kako to da niko o tome ne priča? Pa nešto sam se i ja pitao zašto ;)) >> Još jednom da ponovim, koga ove stvari ne interesuju, može da da >> resign. Tačno, ali nikoga ne možeš naterati da to uradi, niti ga možeš oterati odavde da ne bi diskutovao o nečemu što mu se dopada ili ne dopada. >> Ja sa druge strane nemam gde drugo da o ovim stvarima diskutujem. Ko kaže? Ako ja mogu da dam rizajn (što si mi savetovao), možeš i ti da otvoriš grupu (što ti ja ne savetujem, samo pravim paralelu).
misterije.173 iznogud,
:: Sem ako mu je žena, ovaj, khm... dala drugom jel'te ;) A koji je Rh faktor tog drugog?
misterije.174 hercog,
> Civilizacija postoji par hiljada godina, i za isto vreme niko nije > otkrio ništa novo od sposobnosti ljudskog mozga? Vidim ja da smo na Ko kaže da ništa nije otkriveno. U Rusiji imaš institute koji se bave parapsihološkim fenomemina, telekinezom, telepatijom. U dosta zemalja se razne naučne institucije bave proučavanjem tih fenomena. Dokazano je da čovek koristi samo 10% mozga u svakodnevnom ži- votu. Da li je ostalih 90% tu samo da bi nam glava bila dovo- ljno velika? Kako objašnjavaš Urija Gelera? Na Tibetu, Dalaj Lama reinkarnira neki 14 put. Dete koje se prvo rodi (muško) pronalazi sve ono što je prethodni Dalaj Lama posak- rivao i niko nije gde se nalazilo. Itd... Sale p.s. uvek je poželjno da postoje oni koji veruju i neveruju, da bi se došlo do prave istine, ali oni koji ne veruju ne bi trebalo da kažu da su oni koji veruju malte ne ludaci i da ih treba popljuvati... Mada je kroz istoriju dosta slučajeva, da je nešto novo sahranjivano od strane masa...
misterije.175 evlad,
<>> Ako je neko sterilan-a ondaK po logiKi nema dece ... <> Sem ako mu je žena, ovaj, khm... dala drugom jel'te ;) NaraFno, al' tada to nije _NJEGOVO_ dete, već _NJENO_ & _?_ ... Postoji tema na sez-u za ova pitanja, sa _stručnim_ urednicima Red'n'Cut ;> // čena rodila, mali isti komšija ;>>
misterije.176 mminovic,
> Civilizacija postoji par hiljada godina, i za isto vreme niko > nije otkrio nista novo od sposobnosti ljudskog mozga? Vidim ja > da smo na pragu velikog otkrica ;) Budisti koriste te mogucnosti mozga vec nekoliko 1000 godina :) Za nas ce biti otkrice ako uspemo da saznamo nesto vise o tome :) Pozdrav, Mindza. P.S.Hint to you,use your imagination! :)
misterije.177 maksa,
Subject: Stakerisanje RAM Diska With Vengeance >> :: Sem ako mu je žena, ovaj, khm... dala drugom jel'te ;) >> >> A koji je Rh faktor tog drugog? Ako mu je i baba nerotkinja, onda verovatno "-".
misterije.178 iznogud,
:: Ako mu je i baba nerotkinja, onda verovatno "-". Dobro bre, ljudi, dosta skepse i za*ebavanja! Ako već pominjemo babu, valjda je red da kažemo i njen Rh faktor, kao i stepen iskorišćenosti mozga, i sve o tome. P.S. Beep! Wrong! Baba nije budista!
misterije.179 paki,
> Kako objašnjavaš Urija Gelera? Oko njegovog šoua sa kašikama se svojevremeno dizala velika prašina ali se *vrlo* brzo slegla čim su ga objasnili tj. provalili. Kontrapitanje: Kako objašnjavaš Big Laleta? :) > Mada je kroz istoriju dosta slučajeva, da je nešto novo sahranjivano > od strane masa... Novo? Šta novo? Razni "svevideći" tipovi kojima se "javljaju" stvari zamlaćivali su čovečansto dok je još živelo po pećinama. Ne vidim da se od tad išta promenilo. V
misterije.180 ilazarevic,
> Meni je zanimljivije pitanje: da li je sterilnost nasledna ? Na > pr., ako je neka žena bila nerotkinja, da li postoje šanse da se > to desi i njenoj ćerci ? Jašta :) I ne samo to, u petoj generaciji nerotkinja rađaju se identične jednojajčane bliznakinje, takođe nerotkinje.
misterije.181 paki,
> P.S.Hint to you,use your imagination! :) Free your mind - reče MTV pa se skremblova. V
misterije.182 paki,
> Jašta :) I ne samo to, u petoj generaciji nerotkinja rađaju se identične > jednojajčane bliznakinje, takođe nerotkinje. Misliš - u svakoj petoj generaciji? A-HA! Ciklično ponavljanje događaja, šta sam ti rekao? V
misterije.183 iznogud,
:: Misliš - u svakoj petoj generaciji? A-HA! Ciklično ponavljanje događaja, :: šta sam ti rekao? Kad smo već kod ciklike... Imaju li te indentične jednojajčane bliznakinje/nerotkinje isti Rh faktor?
misterije.184 max.headroom,
> Oko njegovog šoua sa kašikama se svojevremeno dizala velika prašina ali > se *vrlo* brzo slegla čim su ga objasnili tj. provalili. No?! Odakle ti info da su Urija provalili i proglasili šarlatanom? Koliko se sećam, svojevremeno je "Galaksija" objavljivala članke o njemu, a taj časopis, tada, nije objavljivao baš svaku glupost. De, bar kaži gde je objavljeno.
misterije.185 ilazarevic,
> Misliš - u svakoj petoj generaciji? A-HA! Ciklično ponavljanje > događaja, Jašta :) Ne samo to, nego se u tačno devedeset petoj generaciji rađa Mulja Regulator sve đuture i cuzamen sa sestrom joj bliznakinjom, koja se krije u štampariji "Večernjih novosti" i jede neposlušne slovoslagače za doručak.
misterije.186 vitez.koja,
#=> Ko kaže da ništa nije otkriveno. U Rusiji imaš institute #=> koji se bave parapsihološkim fenomemina, telekinezom, #=> telepatijom. Daj nam, pošto si upućen u stanje u Rusiji, tačan naziv (i adresu, ako imaš) jednog od tih instituta...
misterije.187 hercog,
> Daj nam, pošto si upućen u stanje u Rusiji, tačan naziv (i > adresu, ako imaš) jednog od tih instituta... Eh, sad, ne znam tačno za naziv i adresu, jer sam o tome čuo dosta davno, a i nisam se raspitao za adresu... Zove se otprilike Institut za parapsihologiju... Sale ps. znaš li ti možda adresu Porshea ili Toshibe? može i adresa ITNMSa, Instituta za materijale isl..
misterije.188 darone,
>> ps. znaš li ti možda adresu Porshea ili Toshibe? Ne, ali Tošibu imam kod kuće (video), a Porše u garaži ;) Praviš li razliku?
misterije.189 paki,
> No?! Odakle ti info da su Urija provalili i proglasili šarlatanom? Koliko > se sećam, svojevremeno je "Galaksija" objavljivala članke o njemu, a taj > časopis, tada, nije objavljivao baš svaku glupost. De, bar kaži gde je > objavljeno. Ja mislim da sam baš u Galaksiji čitao i jedno i drugo: prvo članke o njegovim(*) moćima a onda nekoliko meseci (godina?) kasnije i ostatak priče. V * I ne samo njegovim; bila je to cela serija članaka, kažeš da si i ti čitao. Ipak, danas se od svega toga jasno sećam samo jedne slike sa uvrnutom kašikom i natpisom "Superminds" ispod toga. :)
misterije.190 wizard,
> Šta mislite o cikličnom ponavljanju događaja... Ima tu nešto... > Da krenemo od jednostavnijih primera... Evo na primer ti ćeš ove godine na fakultetu da ponovo upišeš istu godinu kao i prošle godine. ;)
misterije.191 crncic,
>> Dobro bre, ljudi, dosta skepse i za*ebavanja! Ako već pominjemo >> babu, valjda je red da kažemo i njen Rh faktor, kao i stepen Aman, kakvu ulogu igra taj Rh faktor u ovom slučaju ? Pričamo o sterilnosti, da.
misterije.192 iznogud,
:: Evo na primer ti ćeš ove godine na fakultetu da ponovo upišeš :: istu godinu kao i prošle godine. ;) Ima nešto u tome. Evo, javlja mi se da će se i meni to dogoditi ;) Dakle, ciklika i prekognicija odjednom ;)
misterije.193 hercog,
> Ne, ali Tošibu imam kod kuće (video), a Porše u garaži ;) Dobro daj mi onda adresu Boinga... Sale
misterije.194 darone,
>> Dobro daj mi onda adresu Boinga... Leteo sam Boingom. Video sam da radi, i to ne na televizji već predamnom (uživo bre ;) Vidim ja da ćeš da završiš sa "daj mi adresu Pionira 10" ;)
misterije.195 kenza,
(;> ps. znas li ti mozda adresu Porshea ili Toshibe? Imam ja adrese Porsche-a u svim zemljama gde postoji njihova adresa. U kojoj zemlji ti treba ? O;) A snaci cemo se i za Toshibu, ako treba, a treba , nece da se baci.
misterije.196 knight,
║> Vidim ja da ćeš da završiš sa "daj mi adresu Pionira 10" ;) Pionir mi je u kolima, kola su u garaži a imam i adresu Bo Derek... ;))
misterije.197 hercog,
> Leteo sam Boingom. Video sam da radi, i to ne na televizji već > predamnom (uživo bre ;) Na televiziji bilo o Institutu za parapsihologiju u Rusiji... Jest da ja nisam bio u Rusiji, ali ima ljudi koji jesu... > Vidim ja da ćeš da završiš sa "daj mi adresu Pionira 10" ;) Pa reklo bi se da neću ;) Možda je : 3219.12,31X 122.12,11Y 156.31,1Z ;) Sale
misterije.198 darone,
>> > Leteo sam Boingom. Video sam da radi, i to ne na televizji već >> > predamnom (uživo bre ;) >> >> Na televiziji bilo o Institutu za parapsihologiju u Rusiji... >> Jest da ja nisam bio u Rusiji, ali ima ljudi koji jesu... Aman, da završimo: sve što tražiš od mene možeš i sam da vidiš, opipaš ;), proveriš kako radi. Kada mi budeš pružio priliku da proverim to u šta si ubeđen (pride i da radi ;), verovaću i ja.
misterije.199 nbatocanin,
> No?! Odakle ti info da su Urija provalili i proglasili > šarlatanom? Koliko se sećam, svojevremeno je "Galaksija" > objavljivala članke o njemu, Takođe u Galaksiji. Gelera je provalio njegov asistent, neki naš zemljak ;)
misterije.200 paki,
Subj: Adresa Pionira 10 > Možda je : 3219.12,31X 122.12,11Y 156.31,1Z ;) Znam da ću zažaliti što pitam, :) ali šta bi ovo trebalo da predstavlja? V
misterije.201 ilazarevic,
> Znam da ću zažaliti što pitam, :) ali šta bi ovo trebalo da > predstavlja? A ti kao ne znaš, nego provociraš, a? ;)) Koordinate u hipergalaktičkom 4D koordinatnom sistemu sa posebnim osvrtom na integralne sume ;)
misterije.202 max.headroom,
> Takođe u Galaksiji. Gelera je provalio njegov asistent, neki naš > zemljak ;) A po kom principu je obmanjivao publiku? (i naučnike, ne zaboravimo)
misterije.203 vitez.koja,
#=> ps. znaš li ti možda adresu Porshea ili Toshibe? #=> može i adresa ITNMSa, Instituta za materijale isl.. Institut za materijale: Bulevar Vojvode Mišića 43. Adresu Toshibe takođe imam, pošto sam pazario par njihovih proizvoda, a to piše u svakom priručniku. Imaću jedared, nadam se, i priručnik koji Porše deli uz svoje proizvode :) #=>> Daj nam, pošto si upućen u stanje u Rusiji, tačan naziv #=>> (i adresu, ako imaš) jednog od tih instituta... #=> #=> Eh, sad, ne znam tačno za naziv i adresu, jer sam o tome #=> čuo dosta davno, a i nisam se raspitao za adresu... #=> Zove se otprilike Institut za parapsihologiju... :)))))) :DDDDDD :)) Kako čovek da se ne nasmeje na ovakvo dečije izvrdavanje. Prvo kažeš kako postoje institucije koje se bave time, sve ozbiljno i naučno, nema laži ni prevare, a kada treba da kažeš nešto konkretno počneš da se izvlačiš na ovako smešan način. Nego, pazi ti sad ovo: U Pakistanu već preko deceniju postoji vladina institucija za proučavanje jastuk-torte, modaliteta njenog nastanka, uticaja na populaciju itd. U toj, u svetu cenjenoj, instituciji rade neki od najvećh umova današnjice, kada je u pitanju polje izučavanja torti sa patišpanjem. Ozbiljno, ja čuo o tome. Samo, bilo je to dosta davno...
misterije.204 iznogud,
:: U Pakistanu već preko deceniju postoji vladina institucija za :: proučavanje jastuk-torte, modaliteta njenog nastanka, uticaja na Ih, jastuk torta. Ja sam dosta davno čuo o nekom institutu u Gvadalahari, koja se bavi pokušajima primene ljutog čilija na doboš, panj i Vasinu tortu (koja se, eto još jedne koincidencije, i u Gvadalahari isto tako zove), kao i uticaja minjona i bajadera na beztaktilnu deformaciju srebrnih kašika. Još samo kad bih mogao da se setim adrese instituta...
misterije.205 maksa,
>> Još samo kad bih mogao da se setim adrese instituta... Svi zaboravljaju adrese. Zar nije to sumnjivo ? Je l' vam upada u oči određena cikličnost ?
misterije.206 ilazarevic,
> Vasinu tortu (koja se, eto još jedne koincidencije, i u Gvadalahari > isto tako zove) Ne mogu da se ne setim džin-i-tonika, koji se isto zove (uz manje glasovne varijacije) na svim civilizovanim svetovima Galaksije ;))
misterije.207 nbatocanin,
> A po kom principu je obmanjivao publiku? (i naučnike, ne > zaboravimo) Uh, znaš li ti kad je to bilo (nema ni 15. godinica, sića ;> ). Ne sećam se. Sećam se samo nekih detalja sa krađom ličnih karti iz publike. Što se tiče naučnika, garantujem da je njih najlakše obmanuti. To su osobe sklone fantastičnom razmišljanju i prihvatanju novih stvari, a takvi su najpogodniji za mađioničare. Njihovo znanje će im teško pomoći u objašnjavanju viđenog fenomena, osim ako nisu doktorirali na optičkim varkama ;)
misterije.208 msasa,
Pozdrav ! Pre neki dan sam bio na uvodnom predavanju Silva metoda.Zanimljive stvari pod uslovom da je to sve tacno.Zanimama me da li je neko od usera koji prate ovo temu prosao taj kurs,kakva su iskustva itd.
misterije.209 pedjak,
> Silva metoda.Zanimljive stvari pod uslovom da > je to sve tacno.Zanimama me da li je neko Hajde i nama ispirčaj šta si čuo.
misterije.210 mmitrovic,
::::: Hajde i nama ispirčaj šta si čuo. Nadam se da se ne ljutite što odgovaram na tuđe pitanje, L&M: Kurs se zasniva na tehnikama autosugestije praktikovane u alfa stanju (faza u kome se mozak nalazi u onih 15min koliko traje REM deo sna). Alfa stanje karakteriše dominantno funkcionisanje moždanih centara u opsegu frekvencija od 7-14Hz (preko 14Hz je beta stanje i u njemu se nalazimo kada smo budni i obavljamo svakodnevne poslove). Prednost bete je veća kontrola nad motornim funkcijama tela na uštrb "intelektualnog" dela. Alfa stanje pomera ciklus u drugom smeru, oslabljuje motorne funkcije što dovodi do opuštanja čula i mišića, regulaciju endokrinog i imunološkog sistema (kao u snu), dolazi do sinhronizacije leve i desne hemisfere (desna je zadužena za kreativnost i intuitivnost, dok je leva logičko- racionalna). U beta stanju malo ljudi može da koristi desnu hemisferu. Kao posledica ovoga u alfa stanju se povećavaju kreativne sposobnosti. Alfa stanje takođe daje uvid u "programski kod" mozga koji se može menjati u neke korisne svrhe. Pod ovim ne mislim na 10 PRINT ... već na apstraktan pristup materiji. Pored ova dva stanja postoje još i teta (4-7Hz) i delta (0.5-4Hz). Delta predstavlja dubok san, dok je teta najređe zastupljena pošto predstavlja prelaz iz/u alfe/u u/iz deltu/e. Kurs traje dva vikenda (subota i nedelja) od 0900 do 2100. Prvog vikenda se radi prelaz u alfu bez padanja u san, što je veoma važno kako bi mogli da primenjujete tehnike, kojih se prvog vikenda radi 13. Zadnja, 14. tehnika se radi drugog vikenda, pošto je veoma opširna. Tehnike su: 1) Kontrola spavanja - uz pomoć ove tehnike možete bez upotrebe drugih sredstava zaspati. Korisno ako treba da vozite celu noć a ne spava vam se pre puta. ;) Takođe je siguran lek protiv nesanice. 2) Kontrola buđenja - "programirano" buđenje u bilo koje vreme bez obzira na umor. Drugo, ako ste nekad primetili da se posle devet sati sna osećate gore nego posle pet sati sna. To je zato što vas je budilnik probudio usred tete ili delte (kao kad iz prve ubacite u petu :) ). Ova tehnika počinje da funkcioniše 15min pre željenog vremena dizanjem stanja u alfu, pa potom buđenja. 3) Kontrola budnosti - kratkotrajno otklanjanje umora. Kada na primer vozite, umorni ste, a treba vam samo još pola sata do cilja, ili ako spremate ispit i treba vam samo još malo. Naravno, ovo je samo pozajmica, spavanje vam ne gine. 4) Kontrola glavobolja - no comment. Sve je rečeno. 5) Kontrola snova - sastoji se iz više faza: tehnika koja omogućuje pamćenje snova, tehnika tumačenja i finalno tehnika kojom "naručujete" određene snove u kojima podsvesno rešavate neke probleme. Pod tumačenjem ne mislim na sanovnike, već na lično tumačenje (svakom čoveku njegov san predstavlja drugačiju poruku, cilj tehnike je da ovladate svojom ličnom simbolikom snova). 6) Tehnika mentalnog ekrana - kritična tehnika. Većina tehnika, naročito reprogramiranje, se bazira na ovoj tehnici. Omogućava vizelizaciju određenog problema ili pojave i upotrebu tih drugih tehnika. 7) Tehn. memorijskih kuka. Sistem pamćenja (uz pomoć mentalnog ekrana) tačnije štrebanja (znači, bez razumevanja). Pomaže pri pamćenju dosadnih stvari, npr. telefonskih brojeva, itd. 8) Tehnika tri prsta - Teška za savlađivanje (potrebno je dosta vežbe), omogućuje reprogramiran prelaz u alfu u roku od par sekundi. Najveću primenu ima u učenju i primeni podsvesnog znanja (na primer nešto što ste čuli na predavanjima a ne sećate se u beti, u alfi se sigurno može prizvati. Mozak sve pamti, ali indeksira samo neke stvari ;) ). U ovakvim okolnostima je potreban čest prelaz između alfe i bete, pa se koristi ova tehnika. 9) Ogledalo uma - koristi se za rešavanje problema kod kojih su vam poznati i trenutna situacija i cilj koji je pred vama. 10) "Levitacija ruke" - prelazak u teta stanje, što dovodi do većeg psihičkog i fizičkog opuštanja. Duboka meditacija. 11) "Anestezija rukavice" - kontrola nad bolom i usporavanje krvarenja. 12) Tehnika čaše vode - rešavanje problema kada vam je poznata situacija ali ne i cilj. 13) Kontrola navika ili reprogramiranje - oslobađanje ili namerno izazivanje navika (pušenje, alkohol, kontrola težine, itd.) 14) Tehnika laboratorije - daje punu kontrolu nad čulima, tj. možete da naterate sebe da vam na minus pet bude vrućina i obratno, da simulirate audio vizuelne efekte. Za ovu tehniku postoji gomila predvežbi pa se ova tehnika radi dva cela dana. Cena kursa je 230 din ako se uplati do zadnje nedelje, odnosno 260 ako se plaća u zadnjoj nedelji pred kurs. Kapacitet je 150 novih + 70 starih usera. Plaća se samo prvi put, obnavljanje kursa je besplatno. Pored ovih 14 vežbi postoji još, ali se one ne rade na običnom već na extra i ultra kursu, koji se ne drži kod nas (ultra). Sad u oktobru treba u beograd da dođe sam Hose Silva i da održi naprednim userima jedan ultra kurs. To je otprilike sve što znam. Ja lično skupljam cash i ići ću na kurs u oktobru, tako da će posle biti još informacija.
misterije.211 guta,
>> Pre neki dan sam bio na uvodnom predavanju >> Silva metoda.Zanimljive stvari pod uslovom da >> je to sve tacno.Zanimama me da li je neko Moj ortak bio, čuo, kupio knjigu. Ja prelistao knjigu (od ubeđivanja ortaka sam davno odustao), sa sledećim zaključcima: - šarena laža - još jedna od 'apsolutno-fantastičnih-sve-probleme-rešavajućih' metoda 'uzdizanja na više nivoe svesti'. Dokle ljudska inventivnost u gluposti može da ide, ilustrovaću samo primerom da su sem reči 'om' koju treba ponavljati u meditacijama, smislili još desetak raznih hom, hum, trum-brum i ostalih reči za, zamislite, različite nivoe meditacije. Jedan 'nivo' (u knjizi su nivoi predstavljeni ko' činovi u McDonaldsu ;) iz istočnih religija više nije dovoljan, jer kako izvući pare kada polazniku 'kursa' možete za 25 sekundi da objasnite da se meditacija sastoji od sedenja i ponavljanja mantre 'om' ? - svaka treća rečenica u knjizi je: 'Za ovo imamo primer gospođe X.Y koja je meditirala zajedno sa našim instruktorima i želela da joj prihvate projekat na kome je radila. Posle desetak dana meditacije u kojoj je intenzivno uticala ( pazi ovo ;) na ljude koji su projekat trebali da prihvate, otišla je na razgovor. Njena pozitivna energija skupljena tokom meditacije je uticala na komisiju, i projekat je prihvaćen.', i tome slično. Zaista svaka treća rečenica. čalosno. - klasična priča o 'skupljanju ljudskih duša' koje se posebno razvijaju u kriznim vremenima među nesazrelom, neinteligentnom, intelektualno zaostalom ili problemima opterećenom populacijom. - ne treba ni da pominjem da je moj ortak doživeo pre dve godine nervni slom (razlozi nisu bitni), i da je veoma sklon da prihvati takva hokus-pokus 'mi-ćemo-vas-usrećiti' rešenja, i veoma nesklon da razložno popriča o boljim (razumnim) rešenjima. poz, Guta
misterije.212 dusko,
U nastavku je poruka preneta sa FidoNet-a, ciji se autor predstavio kao covek koji se bavio NLO slucajevima u jednoj od vladinih agencija SAD. BTW ovde se pominje i "Roswell incident" iz '47. U maju ove godine i nase novinske agencije su prenele vest da je jednu kopiju filma, snimljenog na licu mesta neposredno posle incidenta, snimatelj dao prof. XXX (zaboravio sam kako se zove :), koji je kako kazu jedan od vodecih u UFO oblasti. E, sad taj profesor je, u maju, najavio prvo javno prikazivanje tog filma za septembar na simpozijumu o NLO-ima na Skotskom univerzitetu u Edinburgu. So, da li je neko cuo/procitao/video nesto o pomenutom filmu? Pozdrav, Dusko ------------------------------------------------------------------------- Path: durlan!news From: Chris.Santurri@f109.n323.z1.fidonet.org (Chris Santurri) Newsgroups: fidonet.internet Subject: INFORMATION Message-ID: <gate.5y29aD813w165w@durlan.co.yu> Date: Mon, Sep 11 95, 01:18:05 EDT X-Fido-Date: 06 Sep 95 14:58:52 X-Fido-To: All X-Fido-Echo: INTERNET Hello all. I have been reading your message conference for some time now and have made a decision to release certain information regarding U.F.O.'s in a few selected forums of debate starting with yours. You do not know who I am, nor do I wish to release my real name at this time. I am currently leaving a position which I have held for 20 years, because of my distrust of the people I used to work with. I choose to release this information because of its importance to the general public. My former position in the intelligence department of my agency, gave me the opportunity to be a part of countless operations dealing with U.F.O's. As a requirement for my job, I had to be briefed on 32 years of information concerning sightings, landings, and eventual contact. Here is a brief synapsis of selected events from 1943 to present. 1943 - Various reports of 'Foo fighters' during WW2. Due to the ongoing conflict, nobody bothered to pursue a large scale investigation. Reports were reviewed fully in 1945. .................... 1947 - Roswell incident. U.F.O. crashes in New Mexico (later discovered that this was due to lightning hitting the craft), all occupants died soon after. All debris was moved to Wright Patterson AFB for study and cataloguing, then pieced out to various government laboratories for further analysis. .................... 1947 - New committee formed to deal with the new alien presence (PROJECT MAJESTIC). Various small projects were started to gather information regarding the WHO/WHERE/WHAT/WHEN of the U.F.O. question. .................... 1948 - Analysis of alien bodies complete. Autopsy revealed that the physical make-up of the specimens were fundamentally similar to that of humans with some exceptions, a few of which follow: 1. Specimens heart was 20% smaller than average human. 2. Cosmetic differences, Ie. (odd shaped head, 4 fingers, 4 toes, eyes). 3. Blood was pale yellow in color. 4. Odd skin color (light gray.), no hair. ( Current release of Alien Autopsy footage is a hoax. Only still shots were made of real autopsy.) ................... 1949-1952 - High level government officials were told to keep silent about U.F.O. related material/reports. Large scale information procurement plan was instituted to keep track of valid sightings. ................... 1968 - Small craft crashed near the Nellis Air Force range. Wreckage was stored at the facility (later popularly known as area 51). One surviving alien (similar to the one found at Roswell) was studied at the base. Information gained from the study is as follows: 1. Feeding the alien was a problem. It rejected many items given it. Finally we found it was able to eat raw beef and insects. It also had a preferrence for vegetables/plants. 2. Several linguistics experts tried to open a dialog with the alien. But were unsuccessful in attempts at using speech or sign language. 3. The alien slept only 1 hour per day. During which, it could not be awakened. 4. Preferred bright sunlight as opposed to artificial light. 5. Communication was difficult. Alien language was not similar to any earth language except possibly egyptian heiroglyphics. Spoken speech sounded like short stuttering mid-range tones. We were forced to communicate to the alien by using pictures. 6. Alien was familiar with pieces of wreckage shown to it from Roswell crash. (the alien died after four months of captivity in 1969 due possibly to pneumonia.) NOTE: The base was to become a testing/study facility for U.F.O related material due to the fact of its location/size and success with above project. ................... 1978 - Analysis of Roswell craft hull continuing. Details of the hull material are as follows: 1. Highly Pliable 2. Retains shape. (Hundreds of tests were made to warp material, but were unsuccessful.) 3. Very high tensile strength. (Unbreakable even to this day.) 4. Silver in color, Non-porous. 5. Experiments trying to duplicate the lightning "hit" on the craft to test material are ongoing. (Study of certain components within craft helped with stealth technology experiments.) ................... 1985 - Analysis of propulsion system ongoing, but nearing completion. Materials needed to create identical an system is unavailable. ................... 1990 - Various selected documentation regarding U.F.O's were destroyed, due to massive paperwork overload. Most texts are now stored on computer. ................... 1993 - I was asked to devise a plan which would reveal the alien presence to the public and minimize panic if the need arose. The result was PROJECT CONTACT. ( The conditions that were stated would be necessary in order for the project to go forward, are nothing short of an alien war or public contact instituted by the aliens. This was, in my opinion, too little too late.) .... There are more aspects to the history of U.F.O's which I will reveal as I see fit at a later time. --- * Origin: Welcome to Fascist Free Rhode Island! (1:323/109)
misterije.213 mminovic,
> Cena kursa je 230 din ako se uplati do zadnje nedelje, odnosno > 260 ako se placa u zadnjoj nedelji pred kurs. Kapacitet je 150 > novih + 70 starih Ok MIX:) Samo nam jos reci kada je to(datum),gde se prijaviti(adresa) i da budemo srecni:)) Pozdraav, Mindza. P.S.Jel' ti izgledas uvek onako _SVEZ_ zbog ove tehnike ;>>
misterije.214 ognjen,
)-> je to sve tacno.Zanimama me da li je neko )-> od usera koji prate ovo temu prosao taj kurs,kakva )-> su iskustva itd. To sam i ja jednom pitao :) ============================== 8.771 EXTRA.5:misterije deki.dj, 16.06.94. 17:48, 221 chr Odgovor na 8.770, ognjen, 16.06.Cet 15:24 -------------------------------------------------------- =-> Naterajte nekoga ko je zavrsio kurs... Zaboravih kako se =-> kurs zove... :) Uglavnom, ono ucenje kako uci u ALFA =-> stanje i raditi SILVA METOD, je ime kursa. Pogledaj FORUM.11:razno Poruke: 70,75,77,78 ---------------------------------------------- 8.771 ---
misterije.215 oberon,
> sistema (kao u snu), dolazi do sinhronizacije leve i desne > hemisfere (desna je zaduzena za kreativnost i intuitivnost, > dok je leva logicko- racionalna). U beta stanju malo ljudi > moze da koristi desnu hemisferu. Da li je ovo jednoko kod levorukih ? Pitam posto sam ja taj (ne)srecnik.
misterije.216 cdragan,
> BTW ovde se pominje i "Roswell incident" iz '47. U maju > ove godine i nase > Edinburgu. So, da li je neko cuo/procitao/video nesto o > pomenutom filmu? Jao dule ... i ti ode u te vode ... :)))) Kupi novi telegraf (danas izašao) i na unutrašnjim stranama ima strana dve posvećena tome, sa opisom kao je dođeno do filma a ima i nekoliko slika iz obdukcione sale dok na stolu leži 'marsovac' ili šta već :) ... kamera švenkuje oko lutkastog leša. Obnaženo telo leži na stolu za seciranje. Njegove proporcije ne odgovaraju proporcijama normalnog čoveka. Visina 1,5 metara. Stomak deluje neobično ispupčen, otečen. Pol: ženski. Dužina nogu i ruku je kao u 12-godišnjeg deteta. Na desnoj butini zjapi otvorena rana. Glava: nesrazmerno velika. Uši: manje nego normalne. Nos: nesrazmerno mali. Mala usta: otvorena. Oči: tamni procepi, nema beonjača ... itd, itd ..
misterije.217 peacock,
#### To je otprilike sve što znam. Ja lično skupljam cash i ići ću Sve je ovo lepo. Samo da dodam: u Kragujevcu su registrovana dva samoubistva poslednjih nekoliko meseci kod ljudi koji su obučeni ovom metodom. Zato, pamet u glavu!
misterije.218 sav.gacic,
> Sve je ovo lepo. Samo da dodam: u Kragujevcu su registrovana dva > samoubistva poslednjih nekoliko meseci kod ljudi koji su obučeni > ovom metodom. Zato, pamet u glavu! Svanulo im ;) Pozdrav, Bik koji sedi
misterije.219 schef,
Jel' zna možda neko šta je to Hodžin zapis? Znam samo da ima veze sa crnom magijom, ali mi je potrebno i nešto više o tome.
misterije.220 mmitrovic,
::::: Sve je ovo lepo. Samo da dodam: u Kragujevcu su registrovana dva ::::: samoubistva poslednjih nekoliko meseci kod ljudi koji su obučeni ::::: ovom metodom. Zato, pamet u glavu! Ja znam tačno troje ljudi koji su kurs završili (bar počeli). Prva dvojca kažu da su posle kursa primetili niz poboljšanja u životu, jedan od njih je predamnom primenio tehniku tri prsta i vizuelizacije da se priseti gde je zagubio ličnu kartu. Sa druge strane, treća (riba) je posle prvog vikenda forsirala tehniku pamćenja snova (pre se nije ničega sećala) i tokom te nedelje imala teške noćne more svako veče. Prekinula je kurs i vratili su joj pare. Kaže da joj je trebalo mesec dana da se dovede u red. Tako da pretpostavljam da rizik postoji, al' ako sam dovoljno lud da skačem iz aviona, i iskačem iz tramvaja u pokretu, ovo mi nije ništa. :) Mali psiho izlet. ;) A i ako se upucam bar neću morati da preživljavam Caju. :) PS "Baš sam odvratan, a čovek u bolnici ;)"
misterije.221 mmitrovic,
::::: Svanulo im ;) Skontali su suštinu svemira i postojanja života u njemu. :) PS: They couldn't handle it.
misterije.222 ognjen,
)-> Da li je ovo jednoko kod levorukih ? Ne, nervi se u moždu ukrštaju tako da je kod levorukih aktiviranija desna strana mozga, i obrnuto. U desnoj se nalazi centri za maštu (kreativnost), stoga su levaci kreativniji od ostalih. Jedini problem je što na to oni ne obraćaju mnogo pažnje.
misterije.223 inferno,
Ů│ ˙ Ne, nervi se u moždu ukrštaju tako da je kod levorukih Ů│ ˙ aktiviranija desna strana mozga, i obrnuto. U desnoj se nalazi Ů│ ˙ centri za maštu (kreativnost), stoga su levaci kreativniji od Ů│ ˙ ostalih. Jedini problem je što na to oni ne obraćaju mnogo Ů│ ˙ pažnje. Evo baš nešto prelistavam biologiju.. :) Kaže da se nervi ne ukrštaju u mozgu nego u "čvoru života" koji se nalazi ispod kože, negde gde je baza lobanje (može da se napipa).. :)
misterije.224 satriani,
Sreo Isus slepce i rece im,verujete li da mogu da vam vratim vid. Naravno da verujemo,inace ne bismo dosli.Pokri im isus ociKKM I i rece verujte i nikome ne govorite da mozete videti inace ce te izgubiti ponovo vid.I tako slepci progledase. Mislim da je najvaznija vera u sebe ,a to je jedna od osnovnih Kstvari koje covek razvije i ucvrsti posle pohadjanja kursa.Osim toga, ja sam licno bio na sva tri i sasvim sam zadovoljan.Upravo sam skoro otvorio i grupu koja se bavi silva metodom i pozivam HHHvane da mi se jave jer tamo cu izneti mnogo vise informacija iskustava i materijala. Pozdrav tebi i ostalima Nesa-user(Satriani)
misterije.225 satriani,
Pozivam sve Silvance da pristupe u grupu koja se bavi Silva-metodom,ali i svim drugim nacinima pozetivnog i veceg iskoriscenja uma.Tkdj. pozivam i one koji nisu jos postali Silvanci,ali su zainteresovani. Pozdrav od Silvanca Satrijanija
misterije.226 satriani,
Citao sam u nekoliko knjiga da odredjeni ljudi imaju sposobnost da citaju knjige brzinom od preko 1000 reci u minuti i da se to moze razviti.Verujete li u to ?Voleo bih da mi se jave oni koji su slicni doticnima ili takve poznaju.Podatke sam izavdio iz knjiga koje nisu bile sf edicija. Pozdrav svima koji se prikljuce diskusiji. Satriani
misterije.227 mastermind,
=> Citao sam u nekoliko knjiga da odredjeni ljudi imaju sposobnost da citaju => knjige brzinom od preko 1000 reci u minuti i da se to moze razviti.Verujete 1000 reči u minuti ? to mu dođe oko 17 reči u sekundi ili otprilike 1,5 red .... toliko svako može da pređe pogledom,( svi znamo kako se čita lektira ;) ) ali da razume ono što je pročitao ??? => Pozdrav svima koji se prikljuce diskusiji. pozdrav i tebi ;) MasterMind ... FATAL ERROR #1: NO COMPUTER!
misterije.228 mileusna,
>> 1000 reči u minuti ? >> to mu dođe oko 17 reči u sekundi ili otprilike 1,5 red .... >> toliko svako može da pređe pogledom,( svi znamo kako se čita >> lektira ;) ) ali da razume ono što je pročitao ??? Ok, ajde da krenemo od činjenica. Zna li neko koliko je reči u minuti čitao Kenedi? Koliko se sećam, on je bio dobar u tome, a pošto je poznata ličnost, verujem da do podatka nije teško doći. Glede tog brzog čitanja, ovako, u 'narodu', čuo sam teorije da se pri tom čitanju ne čita red po red, već u delovima, recimo po tri reda istovremeno s' leva na desno. E sad, kako to u glavi slažu u jednu celinu ne pitajte mene. :)
misterije.229 frant,
> Tkdj. pozivam i > one koji nisu jos postali Silvanci,ali su zainteresovani. > Pozdrav od Silvanca Satrijanija Mene to pomalo zanima, mada nisam išao na predavanja. Dakle, ako ima još mesta u grupi... Frant
misterije.230 cnenad,
TV Pink, Petak 20.10.1995. u 22:00 emituje se film sa obdukcije 'vanzemaljca' iz 1947.
misterije.231 cdragan,
E, beše se neko ovde raspitivao za oanj slučaj, bem li ga kako se beše zvaše, uglavnom onaj snimak vanzemaljca i obdukcije istog ... :) Elem, malopre beše najava na TV PINKU, dakle u petak u 22:00 specijalna emisija povodom događaja i kolko ja videh biće prikazan taj snimak, pa ko voli nek izvoli ... :))))
misterije.232 modesty,
Za petak u 22 na TV Pink je najavljena specijalna emisija o Rozvelu. Pa ako nekoga interesuje...
misterije.234 zulu,
-*>> emituje se film sa obdukcije 'vanzemaljca' iz 1947. Ili, 'prevara od 200.000 US$'. Mada sumnjam da je prevara.
misterije.235 cnenad,
=> Ili, 'prevara od 200.000 US$'. Mada sumnjam da je prevara. Po slici koju sam video u Ilustrovanoj i po ovim insertima u najavi meni sve ovo deluje na mutanta. Kako, odakle i zašto mutant, valjda ćemo saznati jednom. Naravno ne isključujem mogućnost da postoje, dovoljno objašnjenje je da prebrojite koliko na ovoj planeti ima biljki, životinja i ljudskih rasa. Zašto onda ne bi postojali i 'veliki sivi' ;) ?
misterije.236 zulu,
-*>> Naravno ne iskljucujem mogucnost da postoje, dovoljno -*>> objasnjenje je da prebrojite koliko na ovoj planeti ima -*>> biljki, zivotinja i ljudskih rasa. -*>> Zasto onda ne bi postojali i 'veliki sivi' ;) ? A, ako logicno razmislimo, zasto i ne bi postojao zivot na drugim planetama? Ja licno verujem u njih, jer ne verovati mi se cini da je pomalo egoisticno (mi i samo mi !?). A sta cemo sa Marsom? Njegovi sateliti kriju dosta toga. I kako to da svaka sonda koja je obletala ili pokusala da sleti na njegovu povrsinu prestala da emituje signale?? Neke su prestajale vec po samom prilasku Marsu, dok je cak jedna emitovala signal sa povrsine citavih 20 min i 'crkla'. Fobos (strah) i Deimos (uzas) su 2 Marsova satelita od kojih je jedan (ne znam tacno koji) mnogo lak za svoje dimenzije, a sastavljen je od cvrste materije. Naucnici predpostavljaju da je on sluzi kao 'odskocna daska' za dalje letove u kosmos. Razvucim pricu...;) ZULU
misterije.237 vpoznanovic,
Zanima li nekog šta se desilo s Mulderom i Scully u nastavku (trećoj sezoni) emitovanja X-Filesa? :)
misterije.238 severian,
> Zanima li nekog šta se desilo s Mulderom i Scully u nastavku (trećoj > sezoni) emitovanja X-Filesa? :) Jel' to ide treća sezona na Sky-u? Ako ide, uskoro će valjda i Pink da krene... B.
misterije.239 saboteur,
rz B00000000000000 ?>> A, ako logicno razmislimo, zasto i ne bi postojao zivot T?>> na drugim planetama? Ja licno verujem u njih, jer ne verovati mi T?>> se cini da je pomalo egoisticno (mi i samo mi !?). T?>> A sta cemo sa Marsom? Njegovi sateliti kriju dosta toga. T?>> I kako to da svaka sonda koja je obletala ili pokusala da sleti T?>> na njegovu povrsinu prestala da emituje signale?? Neke su T?>> prestajale vec po samom prilasku Marsu, dok je cak jedna T?>> emitovala signal sa povrsine citavih 20 min i 'crkla'. T?>> Fobos (strah) i Deimos (uzas) su 2 Marsova satelita od T?>> kojih je jedan (ne znam tacno koji) mnogo lak za svoje dimenzije, T?>> a sastavljen je od cvrste materije. Naucnici predpostavljaju da T?>> je on sluzi kao 'odskocna daska' za dalje letove u kosmos. T?>> Razvucim pricu...;) T?>> ZULU jock ,prica je cool ,al da postoje drugi sem nas to je vise nego normalno Ako neko kaze da smo sami na svetu grdno se vara ,jel svemir je beskrajan (valjda) ,ima toliko trilijardi i trilijardi galaksija kao nasih i drugih da samim tim postoji jos isto toliko zivih materija ,mozda cak neki lice i na ove ljude na zemlji :) ,kao sto si reko na marsu postoje kanjoni i korita gde je isla voda ,nadjene su bakterije i mars je kao celina najslicnija zemlji Za nekih bilion godina mozda se i razvije nesto na marsu ,a to govori da samo u nasoj glaksiji postoje da kazem 2 planete sa zivotom: 1. Zemlja na kojoj zivot vec uveliko traje i uskoro ce da se zavrsi (znamo zbog cega):((( 2. Mars na kome se zivot tek stvara (mozda je i bio nekad ,ali nije nista nadjeno) Ne poredim planetu Pluton jer ona nije ispitana dovoljno Straaasno me zanima svemir ,i jako mi je krivo sto ova danasnja tehnologija je bedna za dalje "osvajanje" svemira ,ljudska noga je krocila samo na mesec koji i nije planeta vec satelit ,tako da ce proci jos mnogo (ako se pre ne raspadnemo) vremena ,dok ljudi budu otisli negde izvan suncevog sistema... Verujem da mozda svaki 2. sistem ima zivot :) Ljudi slobodno raspravljajte o ovoj temi obozavam je :) ,a voleo bi da cujem i vasa misljenja i svemiru ,al samo njemojte da pricate da ne postoji zivot nigde sem u ovde :))) ,to je sve stvar naucnika ,ono sto sad izgleda nestvarno i nedokazano ,bice...samo je pitanje vremena! AcCeSS DeNiED ... "Mr. Worf, fire phasers at @FN@" ... Zzzzzap!
misterije.240 mileusna,
>> TV Pink, Petak 20.10.1995. u 22:00 >> emituje se film sa obdukcije 'vanzemaljca' iz 1947. El' možete posle ovde da prokomentarišete viđeno?
misterije.241 wizard,
> emituje se film sa obdukcije 'vanzemaljca' iz 1947. Nije vanzemaljac već vanzemaljka, i gotovo je sigurno da je u pitanju nerotkinja.
misterije.242 zeljkoj,
>>> TV Pink, Petak 20.10.1995. u 22:00 >>> emituje se film sa obdukcije 'vanzemaljca' iz 1947. > > El' možete posle ovde da prokomentarišete viđeno? Ti ne hvataš Pink? ;>
misterije.243 zulu,
-*>> 2. Mars na kome se zivot tek stvara (mozda je i bio nekad -*>> ,ali nije nista nadjeno) Sumnjam da se tek stvara, jer ako se uzme u obzir da se Sun ce vremenom hladi, sledi da je veca verovatnoca da je zivot postojao tamo pre nego na Zemlji. A sto se tice snimaka poslednje sonde koja je nesto i emitovala sa Marsa, lepo se vidi slika grada ?! kroz neko stenje, jer je sonda sletela u krater. Tih par 'solitera' vrlo mnogo podsecaju na neki deo New Yorka tako da ne iskljucujem foto-montazu, ali nikad se ne zna. 'Grad' je dobio vec ime po krateru u kome se nalazi, ne secam se imena tacno... E ovo postaje naporno za prste, bilo bi mnogo bolje kada bi mogli da se nadjemo negde pa da se lepo ispricamo, ali je to izgleda trenutno naucna fantastika ;)))... Na zalost. Pisite... ZULU
misterije.244 zulu,
-*>> El' mozete posle ovde da prokomentarisete videno? Da se nesto srusilo - srusilo se, a ono dalje (obdukcija) lici bas na foto-montazu, ako je verovati onom hirurgu. A ako je verovati ljudima, u vezi materijala nadjenog na i oko mesta udesa tamo je bilo necega... BTW kakva je vajda od prevare da se srusio NLO? A velika Sibirska eksplozija? ZULU
misterije.245 mylos,
**>> A velika Sibirska eksplozija? E, to mene vise interesuje od npr. Rosewella!!! Nije sigurno bilo covekovo delo, ali ko zna sta jeste?? U Roswellu se nesto srusilo (ko zna sta je), ali mislim da je velika frka napravljena od toga...veca nego sto bi trebala da bude! P.S. Lepo je onaj hirurg sinoc komentarisao...
misterije.246 inferno,
Ů│ ˙ Zanima li nekog šta se desilo s Mulderom i Scully u nastavku Ů│ ˙ (trećoj sezoni) emitovanja X-Filesa? :) Mene.. :)
misterije.247 inferno,
Ů│ ˙ Zanima li nekog šta se desilo s Mulderom i Scully u nastavku Ů│ ˙ (trećoj sezoni) emitovanja X-Filesa? :) Mene.. :)
misterije.248 saboteur,
T?>> -*>> 2. Mars na kome se zivot tek stvara (mozda je i bio nekad T?>> -*>> ,ali nije nista nadjeno) T?>> Sumnjam da se tek stvara, jer ako se uzme u obzir da se T?>> Sun ce vremenom hladi, sledi da je veca verovatnoca da je zivot T?>> postojao tamo pre nego na Zemlji. A sto se tice snimaka poslednje T?>> sonde koja je nesto i emitovala sa Marsa, lepo se vidi slika grada T?>> ?! kroz neko stenje, jer je sonda sletela u krater. Tih par T?>> 'solitera' vrlo mnogo podsecaju na neki deo New Yorka tako da ne T?>> iskljucujem foto-montazu, ali nikad se ne zna. 'Grad' je dobio T?>> vec ime po krateru u kome se nalazi, ne secam se imena tacno... Hmm...pa mozda je zivot nekad vec postojao ,pa je doslo do ko zna kakvog rata (mozda jaceg od atomskog) i sve je sravnjeno sa zemljom Licno neverujem da se vidi slika grada ,tj. da se vidi grad ,to je mozda obicna pukotina ,isto se verovalo za onu "cuvenu" glavu na marsu ,koja je velika i po nekoliko kilometara a ustvari je delo prirode.... AcCeSS DeNiED ... What'sforthisSPACEkeyanyway?
misterije.249 cnenad,
=> udesa tamo je bilo necega... BTW kakva je vajda od prevare da se => srusio NLO? A kakva je vajda od prevare da nije ? ;)
misterije.250 icvetkovic,
>> BTW kakva je vajda od prevare da se srusio NLO? Materijalna pre svega.
misterije.251 pyc.guy,
Sta mislite o onom autopsiji "vanzemaljca" koja je bila prikazana na Pinku pre neki dan? Moje misljenje da je to sve iscenirano od strane Amerikanaca da namerno nevesto izgleda kako bi ljudi poverovali da se radi o nekoj prevari. Mislim da su oni to ucinili da bi prikrili stvarne vanzemaljce koje, verujem, poseduju. Posto je svemir beskonacno veliki, po meni bi suludo bi bilo misliti da nigde ne postoji inteligentni zivot sem na Zemlji. Sto se tice njihovog izgleda mislim da nije nenormalno da izgledaju slicno coveku, fizika, hemija valjda vladaju i tamo u svemiru, zar ne? :) Jedina stvar koja me nekako zbunjuje je ta u vezi najmanjeg moguceg udaljenja njihove planete. Cak i to udaljenje, koje je veeoooma malo verovatno, je toliko daleko da bi tamosnja civilizacija morala da izmisli sta_ti_ja_znam, hibernaciju, putovanje brze od svetlosti, teleport i slicne zavrzlamice ;) Da li ste citali text bivseg americkog oficira u Tajnama o saradnji americke vlade i vanzemaljaca? Jeste da je to mozda laz, ali ipak. Ma sta, mi mozemo samo da nagadjamo... Pyc
misterije.252 zulu,
-*>> obicna pukotina ,isto se verovalo za onu "cuvenu" glavu na ^^^^^^^^^^^^^^^ Da se razumemo, pukotina nije! Jasno se vide 3 solitera od kojih jedan vrlo malo podseca na Empire State Building. Slika je bila objavljena u novinama (nekim nasim, cini mi se da je bila Ilustrovana...). -*>> marsu ,koja je velika i po nekoliko kilometara a ustvari je -*>> delo prirode.... Cekaj, ovo jos nije dokazano, mozda je to poruka prethodne civilizacije na planeti nama (nazovi: njhovim potomcima). Cisto da nam kazu odakle smo...;))) ZULU
misterije.253 zulu,
-*>> A kakva je vajda od prevare da nije ? ;) E o tome vec moze dosta da se raspravlja... Klasicno objasnjenje je da se sve to radi da se ne bi stvorila panika medju ljudima. Ko zna kako bi ljudi poceli da se ponasaju kada bi objavio da su npr. oni medju nama? Pocelo bi nepoverenje medju stanovnistvom, klali bi se pod obrazlozenjem da sam ga vide da radi to i to, ili jednostavno receno - PANIKA! ;), itd... I (nadam se) ti i ja znamo da panici nema mesta dok se ne dokaze suprotno. Makar i u ovakvom slucaju. Ako su oni toliko napredniji od nas, sigurno im ne trebaju robovi, niti da zauzmu planetu iz ko zna kakvih razloga Tada su ljudi bili drugaciji, vidis da to ide postepeno, treba napraviti jedan prelazni period da bi na kraju rekao kako su oni medju nama i da nam, ne znam, koliko pomazu itd... E, bas sam se zalepio za ovo da su medju nama, ali nadam se da si shvatio poentu cele price... Pokusavam da kazem mnogo toga na malo prostora, ali ne ide, zato je ovo mozda malo konfuzno.. ZULU
misterije.254 zulu,
-*>> o nekoj prevari. Mislim da su oni to ucinili da bi prikrili -*>> stvarne vanzemaljce To je ono o cemu sam pricao...;))) -*>> Da li ste citali text bivseg americkog oficira u Tajnama o -*>> saradnji americke vlade i vanzemaljaca? Jeste da je to mozda -*>> laz, ali ipak. Ma sta, mi mozemo Ovo je bio povod mojoj prosloj poruci... ZULU
misterije.255 zulu,
-*>> E, to mene vise interesuje od npr. Rosewella!!! Nije sigurno -*>> bilo covekovo delo, ali ko zna sta jeste?? O ovome bih mogao do sutra da pricam, ali bas mi se toliko ne kuca, veruj mi... ZULU
misterije.256 vpoznanovic,
>> Jel' to ide treća sezona na Sky-u? Ako ide, uskoro će valjda i Pink >> da krene... Ne, još ne ide, al' se nadam da će uskoro. :)
misterije.257 vpoznanovic,
>> Mene.. :) Evo, ovo je kratak sadržaj epizode pod nazivom "The Blessing Way", drugog od tri dijela koji se bave slučajem šifrovanih zapisa u kojima su opisani eksperimenti nad vanzemaljcima. Oni koji ne žele da im na ovaj način pokvarim užitak, neka malo zažmure... :) Dana Scully visits Albert Hosteen's family, and finds them badly beaten by the Cigarette Smoking Man's thugs. She immediately goes in search of Mulder but finds only a charred ruin. Believing her partner is dead, she starts home to Washington, DC, but is stopped and searched by troops demanding the DAT tape Mulder received from his informant, The Thinker. Back at the FBI, she finds herself suspended and must surrender her badge and gun. She discovers a strange implant in her neck, and visits a hypnotist to try to access memories of her abduction. Meanwhile, Albert Hosteen has found Mulder dying in the desert, and conducts a "Blessing Way" ceremony to let the Navaho Holy People heal his soul. While he hangs between worlds, Mulder experiences visions of Deep Throat and his father, urging him to complete his quest. Scully attends the funeral of Mulder's father, and there meets the Well-Manicured Man, a member of the Cigarette-Smoking Man's cabal, who warns her that she has been targeted for murder. Mulder returns to his father's house, where confronts his mother with old photographs showing his father, Deep Throat, and other familiar faces taken in 1972, the year his sister disappeared. The Cigarette Smoking Man, increasingly desperate for the missing tape, pressures Skinner to find it. Scully's sister Melissa is gunned down by Krycek and his minion, who mistake her for Dana Scully. Events race to an explosive standoff as Scully, convinced that Skinner is intent on killing her, holds him at gunpoint in Mulder's apartment...as they hear footsteps approach the door. Pitajte ako vam nešto nije jasno. :)
misterije.258 msasa,
Oko onoga na Pinku. Da verujem u NLO,verujem. Da se nesto tamo srusilo,srusilo se Ali da je ono obdukcija vanzemaljca,nema teorije Heh,mislio sam da ce se nesto videti,ali sve je zamuceno,nejasno nebih rekao da je to to. Onaj igrani film koji je bio iza emisije.Neznam kada je film snimljen ,ali na kraju filma iznose se stvari iz onog file-a mj12.zip.Jel to pokusaj da se ta stvar razglasi po narodu ili je sve to jos jedna dobro izrezirana akcija trulog zapada (kako sam originalan !) sa ciljem da se zgrne jos para i jos para i jos... Sasa
misterije.259 max.headroom,
> El' možete posle ovde da prokomentarišete viđeno? Dovedoše nekog stručnjaka-hirurga koji je operisan od mašte. Utvrdio je, naravno, da je u pitanju "verovatno neki mutant, ali sigurno ljudsko biće". Tj. tako nekako. 'ebaće ga tužnog agenat Molder ;)
misterije.260 ivantod,
> >> Jel' to ide treća sezona na Sky-u? Ako ide, uskoro će valjda i Pink > >> da krene... > >Ne, još ne ide, al' se nadam da će uskoro. :) Prema informaciji koju ja imam, nove epizode bi na sky kanalu (a to znači i na Pinku ;) trebalo da krenu početkom sledeće godine. Ivan
misterije.261 ivantod,
> Evo, ovo je kratak sadržaj epizode pod nazivom "The Blessing Way", A mogu li ja da pitam, odakle tebi taj tekst i da li tamo postoje i sadržaji ostalih epizoda? :) Ivan
misterije.262 zulu,
-*>> Ali da je ono obdukcija vanzemaljca,nema teorije Izgleda da smo se svi slozili oko ovoga gore navedenog...;))) ZULU
misterije.263 cnenad,
=> verovatno, je toliko daleko da bi tamosnja civilizacija morala da izmisli => sta_ti_ja_znam, hibernaciju, putovanje brze od svetlosti, teleport i Strašno je da postoji tamo negde neko ili nešto što može doći do nas;) Još strašnije je da smo sami.
misterije.264 cnenad,
=> Tada su ljudi bili drugaciji, vidis da to ide postepeno, treba => napraviti jedan prelazni period da bi na kraju rekao kako su oni => medju nama i da nam, ne znam, koliko pomazu itd... Ako nam tako pomažu, neka fala, nek'se odma' vrnu' odakle'n su došli ;)
misterije.265 cnenad,
=> Dovedoše nekog stručnjaka-hirurga koji je operisan od mašte. Utvrdio je, Što bi čika Neša rekao, klasičan novinar, nema veze sa hirurgijom ;) => naravno, da je u pitanju "verovatno neki mutant, ali sigurno ljudsko Poznato je da po raznoraznim institutima ima bića koja nisu ni ljudi ni životinje. Bilo je slučajeva da su takva bića bežala, da su ih na slobodi viđali ljudi i to je dovoljno da se napravi fama kako je neko video vanzemaljca. Stoga nije nemoguće da je nad jednim takvim bićem izvršena autopsija. Stvar koja zbunjuje je sledeće: ako su toliko napredni da stignu do nas, valjda im je i medicina toliko razvijena da spreči ili onemogući telesne povrede i slično. Otvoreni prelom koji si video na desnoj nozi na filmu sigurno ne ide u prilog ove teorije. **** Nego, možda ste primetli reklamu čudesne Nade Simić i njenih ruku koja dodirom leči sve bolesti. Komentar moje keve je: 'Što sebi ne napravi lepši nos, kad je čudotvorna ?' ;)
misterije.266 cnenad,
=> Evo, ovo je kratak sadržaj epizode pod nazivom "The Blessing Way", drugog => od tri dijela koji se bave slučajem šifrovanih zapisa u kojima su opisani Jel' ovo nastavak one zadnje epizode koja je pre nedelju dana emitovana na 3K u noćnom programu, kad su u onoj pustinji bacili bombe u rupetinu gde je Molder uskočio ?
misterije.267 inferno,
Ů│ ˙ O ovome bih mogao do sutra da pricam, ali bas mi se toliko Ů│ ˙ ne kuca, veruj mi... Pa ti onda samo malo kucaj.. čisto da naučimo osnove. :)
misterije.268 miskom,
>isto se verovalo za onu "čuvenu" glavu na Marsu ,koja >je velika i po nekoliko kilometara i u stvari je delo prirode.... žžžžžžžžžžžž Otkud znaš ?
misterije.269 ilazarevic,
> Dovedoše nekog stručnjaka-hirurga koji je operisan od mašte. Njega su pitali šta on o tome misli kao hirurg, on je lepo i odgovorio, bez mnogo biranih reči ;) Baš je ispao faca... "Ma ovo su neki laici, to se tako ne radi, vidite kako drži skalpel, uvek se počinje od glave..." Kao da otvaraju kokošku, a ne "vanzemaljca" :) Najviše od svega mi se svidelo to što su sva trojica isključili svaku mogućnost da su u pitanju vanzemaljci (što je jedino normalno - ko je još čuo da vanzemaljci postoje?) Mada, moglo je lako da se desi da, u trenutku dok oni samouvereno dokazuju da vanzemaljaca nikada nije bilo na Zemlji, naiđe Vogonska konstruktorska flota i napravi novu obilaznicu ;)
misterije.270 ilazarevic,
> Da li ste citali text bivseg americkog oficira u Tajnama o saradnji > americke vlade i vanzemaljaca? Jeste da je to mozda laz, ali ipak. > Ma sta, mi mozemo samo da nagadjamo... žitaš "Tajne"? :) -> Tigre, na čemu si?
misterije.271 saboteur,
T?>> Da se razumemo, pukotina nije! Jasno se vide 3 solitera T?>> od kojih jedan vrlo malo podseca na Empire State T?>> Building. Slika je bila objavljena u novinama (nekim T?>> nasim, cini mi se da je bila Ilustrovana...). Hm...znas ni to nije dokazano :) ,inace ima dokaza da je nekad tu postojala civilizacija.... AcCeSS DeNiED ... Sreca.To je...NO CARRIER
misterije.272 iznogud,
:: biće". Tj. tako nekako. 'ebaće ga tužnog agenat Molder ;) Molder! Molder! Molder! Alealeale!!!!!! Skali! Skali! Skali! Alealeale!!!!! ;)
misterije.273 iznogud,
:: Stoga nije nemoguće da je nad jednim takvim bićem izvršena autopsija. Meni je, onako, najsmrdljivije delovala činjenica da je 'vanzemaljac' humanoidan, ima lepo izdiferenciranu glavu, u kojoj je mozak (!), da ima dva oka, usta, nosne proreze... A pored toga i dve ruke, dve noge... I pri svemu tome je, čisto onako psihološki, i niži od prosečnog čoveka... Malo mašte, bre, ljudi. Dosta tog antropomorfizma.
misterije.274 iznogud,
:: Mada, moglo je lako da se desi da, u trenutku dok oni samouvereno :: dokazuju da vanzemaljaca nikada nije bilo na Zemlji, naiđe Vogonska :: konstruktorska flota i napravi novu obilaznicu ;) Nije bio četvrtak, već petak. Ovoga puta smo dobro prošli... ;)
misterije.275 iznogud,
:: koje, verujem, poseduju. Posto je svemir beskonacno veliki, po meni bi :: suludo bi bilo misliti da nigde ne postoji inteligentni zivot sem na :: Zemlji. I od celog 'beskonačno velikog svemira' oni baš da natrapaju na Zemlju? I baš svi da budu humanoidni? I svi da imaju skelet, lobanju u kojoj se nalazi mozak, paran broj ruku i nogu (o očima da ne pričamo)? I svi tako pametni, pa da nisu čuli za Anštajna (BTW, ko je gledao Pink u subotu, zna da je Anštajn imao strava nećaku ;), pa još ne znaju da ne mogu da lete brže od svetlosti ? ;))))))))))))))))))))))))))))))
misterije.276 pyc.guy,
─── Strasno je da postoji tamo negde neko ili nesto sto moze doci do nas;) Pa sta fali... Valjda bi bili dobronamerni, ko sto bi i ljudi valjda bili...:) Slusajte ovaj moj trip: jako bi voleo da cujem muziku koju tamo gaje! Valjda to postoji tamo...:)) Kladim se da furaju techno. ;) Pyc
misterije.277 pyc.guy,
─── Citas "Tajne"? :) Kad dovatim, sto? :) Pyc
misterije.278 pyc.guy,
─── I od celog 'beskonacno velikog svemira' oni bas da natrapaju na ─── Zemlju? I bas svi da budu humanoidni? I svi da imaju skelet, lobanju u ─── kojoj se nalazi mozak, paran broj ruku i nogu (o ocima da ne pricamo)? Bas u vezi toga, cale mi je rekao da je citao jedan tekst u kome se izlaze da je bas to logicno - da su slicni nama... Zasto paran broj ruku, zasto dva oka... itd... Pyc
misterije.279 pyc.guy,
─── Stvar koja zbunjuje je sledece: ako su toliko napredni da stignu do ─── nas, valjda im je i medicina toliko razvijena da spreci ili onemoguci ─── telesne povrede i slicno. Kako moze medicina da spreci povrede?! :) Pyc
misterije.280 pyc.guy,
─── humanoidan, ima lepo izdiferenciranu glavu, u kojoj je mozak (!), Otkud znas da je mozak? leba ti...;) Mozda je bubreg? ;> Pyc
misterije.281 iznogud,
:: Pa sta fali... Valjda bi bili dobronamerni, ko sto bi i ljudi valjda :: bili...:) Slusajte ovaj moj trip: jako bi voleo da cujem muziku koju Ljudi (čitaj: naprednija civilizacija) su bili vrlo 'dobronamerni' pri svakom susretu sa niže razvijenom civilizacijom, tako da više nema Maja, Acteka, Indijanaca, pogledaj šta je ostalo od Mavarske kulture, u šta se pretvorila Australija... Jao si ga nama ako se sretnemo sa superiornijom civilizacijom od naše, i ako je ta druga civilizacija makar upola agresivna kao naša.
misterije.282 iznogud,
:: Bas u vezi toga, cale mi je rekao da je citao jedan tekst u kome se :: izlaze da je bas to logicno - da su slicni nama... Zasto paran broj :: ruku, zasto dva oka... itd... A naslov teksta, ko ga je pisao, argumenti... I sve o tome ;) Meni je malo teško da prihvatim da evolucija ide _potpuno istim_ putem na dva potpuno različita eko-sistema.
misterije.283 zulu,
-*>> Ako nam tako pomazu, neka fala, nek'se odma' vrnu' odakle'n -*>> su dosli ;) Ne mislim na 'NJIH', vec na kojekakve politicare koji su vise upuceni u to od nas... ZULU
misterije.284 zulu,
-*>> Hm...znas ni to nije dokazano :) ,inace ima dokaza da je -*>> nekad tu postojala Pa to hocu da kazem...!!!! ;) ZULU
misterije.285 zulu,
-*>> I bas svi da budu humanoidni? I svi da imaju skelet, lobanju -*>> u kojoj se nalazi mozak, paran broj ruku i nogu (o ocima da -*>> ne pricamo)? Da ,stooo? Pa hemija je, verovatno, ista svuda u svemiru, od cega smo mi inace postali..;) ZULU
misterije.286 severian,
> Otkud znas da je mozak? leba ti...;) Mozda je bubreg? ;> > Iskreno rečeno, meni je tzv. mozak delovao kao juneća jetra ;) B.
misterije.287 ilazarevic,
> Ovoga puta smo dobro prošli... ;) Ok, onda sledećeg četvrtka ;)
misterije.288 ilazarevic,
> od cega smo mi inace postali..;) Iz nosa stvorenja zvanog Velika Zelena Šmrkotina ;)
misterije.289 ilazarevic,
> Kad dovatim, sto? :) Ništa, ništa, samo da ustanovim brojno stanje :))
misterije.290 iznogud,
:: Otkud znas da je mozak? leba ti...;) Mozda je bubreg? ;> Bubreg? Zaštićen tvrdom koštanom ljuskom, tj. jedno od zaštićenijih mesta u telu? Prijatelju, ne znam koliko znaš o evoluciji, ali na tom mestu _mora_ da bude jedan od vitalnijih organa. PS Znam, i bubreg je vitalan organ. Ali ne koliko mozak/srce/pluća, što nam i građa našeg tela govori.
misterije.291 iznogud,
:: Da ,stooo? Pa hemija je, verovatno, ista svuda u svemiru, :: od cega smo mi inace postali..;) Hemija i evolucija su dve _potpuno_ različite stvari. Ako si čitao _išta_ o stvarima o kojim pričamo, onda znaš da je ugljenično/vodonično/ kiseonična hemija najverovatnija za oblik života kakav može da se razvije na zemljolikim planetama (tj. najviše stabinih jedinjenja na temperaturama koje vladaju na ovakvim planetama), dok evolucija zavisi od slučaja i uslova koji vladaju u datom ekosistemu. Navedi mi bar jedan primer zašto je humanoidna forma superiornija od, recimo, forme sa četiri ruke, dve noge, mozgom zaštićenim masivnim grudnim košem, i očima smeštenim kao kod puža, na pokretljivim 'rogovima'?
misterije.292 iznogud,
::> od cega smo mi inace postali..;) :: :: Iz nosa stvorenja zvanog Velika Zelena Šmrkotina ;) Izvini, to je samo jedna od teorija, manje prihvaćena u ovom delu univerzuma, a mi ipak imamo manje od pedeset nogu... ;)))
misterije.293 saboteur,
T?>> >isto se verovalo za onu "cuvenu" glavu na Marsu ,koja T?>> >je velika i po nekoliko kilometara i u stvari je delo prirode.... T?>> Otkud znas ? Pa tu "glavu" sam video u nekom Engleskom casopisu i pisalo je nesto slicno (Vetrovi da su to napravili od peska itd..) ,ali to je logicno Pazi Mars je manji od zemlje ,ako bi SAMO glava bila nekoliko kilometara na planeti bi mozda zivelo 100 zivih bica (ako i toliko) i to pod uslovom da nema reka ,mora i okeana :) Ali na marsu ce se sigurno nesto stvoriti! Mars ima godisnja doba (zimu prolece ,leto ,jesen) u leto ima najmanje snega (sneg je voda zar ne) ,cak se smatra da na marsu ima i nekih biljaka (neki life form) ,godina na marsu traje 687 dana...itd...:) AcCeSS DeNiED
misterije.294 zulu,
-*>> Pa ti onda samo malo kucaj.. cisto da naucimo osnove. :) Pa, ovako...: Eksplozija se dogodila juna 1908. u Sibiru, zato je i dobila ovaj naziv, na svu srecu bez zrtava, ako se ne racunaju velika stada irvasa koja su bukvalno sprzena. Po analizama naucnika ona vrlo mnogo podseca na nuklearnu eksploziju koja se dogodila iznad povrsine zemlje. To je tek primeceno posle bacanja bombe na Hirosimu i Nagasaki 1945., jer su i te bombe eksplodirale u vazduhu. Posledice vazdusne nuklearne eksplozije su sledece (iste kao i u Sibiru):iznad epicentra eksplozije zgrade (Hirosima) ili drvece (Sibir) ostaje 'citavo'. Sto znaci da zgrade nisu potpuno srusene, a ni drvece nije iscupano iz zemlje vec je samo ostalo bez i jedne grancice. No, vratimo se Sibiru. VSE se dogodila severo - zapadno od Bajkalskog jezera. Kazu da si posle eksplozije (30.06.) u Londonu u ponoc mogao da citas i najsitnije clanke 'The Times'-a. Prasak se cuo na 800 km od epicentra i na toj udaljenosti su seizmografi u Irkutsku registrovali detonaciju snage potresa. Neki ocevidci tvrde da je 'projektil' (ne znam kako bih to nazvao) menjalo pravac prilikom leta, "kao da je trazilo mesto gde nema ljudi" sto je izjavio jedan ocevidac. Inace TO je preletelo i jedan selo u kome je toga dana bio pijacni dan pa su ga primetili i ljudi sa trznice. Jedan covek je izjavio, da je trenutak pre nego sto je TO proletelo iznad njegove kuce, seo na trem i pas je poceo da laje. U momentu kada je TO preletelo iznad njegove kuce bio je sav mokar i ledja su se zalepila za stolicu u kojoj je sedeo. Inace suma i sve sto se nalazilo u krugu od je oprljeno i poleglo...Bilo je opustoseno vise od 700 km2 (2000 km2). toliko za sada... ZULU
misterije.295 vstan,
> vanzemaljaca nikada nije bilo na Zemlji, naide Vogonska > konstruktorska flota Sa planete Gongo ?
misterije.296 miskom,
> Iskreno rečeno, meni je tzv. mozak delovao kao juneća jetra ;) """"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""" 0;)))))
misterije.297 miskom,
> I svi tako pametni, pa da nisu čuli za Anštajna (BTW, ko je > gledao Pink u subotu, zna da je Anštajn imao strava nećaku ;), > pa još ne znaju da ne mogu da lete brže od svetlosti ? > ;)))))))))))))))))))))))))))))) Da nisu tako pametni kako bi dospeli na Zemlju :)
misterije.298 mirche,
> Meni je malo teško da prihvatim da evolucija ide _potpuno > istim_ putem na dva potpuno različita eko-sistema. Pa slažem se, uvaženi kolega :), živ primer imamo i na zemlji sa dinosaurusima kada se evolucija posle "velikog sudara" odlučila za jednu prihvatljiviju varijantu sa nama. Još jedno takvo "čukanje" sa meteoritima i uskoro će dva krokodila da pričaju viceve o Muji i Hasi po conf. vicevi. :))
misterije.299 mirche,
> Ali na marsu ce se sigurno nesto stvoriti! Mars ima godisnja > doba (zimu prolece ,leto ,jesen) u leto ima najmanje snega > (sneg je voda zar ne) ,cak se smatra da na marsu ima i nekih > biljaka (neki life form) ,godina na marsu Pa ovo će malo teže da ide :( a ako bude i išlo dugo će da potraje :( Prva stvar je da je gustina Marsove atmosfere negde oko jedne stotine Zemljine atmosfere i to sastavljena uglavnom od ugljen-dioksida. Temperatura na Marsu je značajno niska i nikad se ne penje iznad tačke topljenja leda a i ne izgleda da se na površini može naći tekuća voda iako ima polarne kape koje bi mogle da sadrže led. Trenutna traganja su u pravcu mikroskopskog života koji još nije nađen a većina naučnika priznaje da uslovi ne govore u prilog života. Taman i da se nešto tamo razvije dugotrajnom evolucijom verovatno neće biti u stanju da to proslavi jer će ga, kao i zemlju uostalom, progutati crveni džin :(
misterije.300 mirche,
> A sta cemo sa Marsom? Njegovi sateliti kriju dosta toga. > I kako to da svaka sonda koja je obletala ili pokusala da sleti > na njegovu povrsinu prestala da emituje signale?? Neke su > prestajale vec po samom prilasku Marsu, dok je cak jedna Ne znam šta mogu da kriju sateliti nepravilnog oblika koji su veličine 28 i 16 kilometara na najširem delu... Po meni to su obične dve "kamenčine" i ništa više. A što se tiče sondi to su nestrpljivi Rusi zapeli da spuste sonde na Mars pre Amerikanaca pa su uleteli u oluju koja je tada zahvatila planetu i logično je da nisu izdržali. Za to vreme američki satelit se zezao unaokolo po orbiti snimajući Marsove pratioce i kada je oluja prošla prešao na snimanje Marsa. Ne treba mistifikovati bespotrebno :)
misterije.301 dr.grba,
>> Jao si ga nama ako se sretnemo sa superiornijom civilizacijom od naše, >> i ako je ta druga civilizacija makar upola agresivna kao naša. Delfini? (:
misterije.302 zulu,
-*>> Ljudi (citaj: naprednija civilizacija) su bili vrlo -*>> 'dobronamerni' pri svakom susretu sa nize razvijenom -*>> civilizacijom, tako da vise nema Maja, Acteka, Indijanaca, -*>> pogledaj sta je ostalo od Mavarske kulture, u sta Bravo.
misterije.303 zulu,
-*>> Meni je malo tesko da prihvatim da evolucija ide _potpuno -*>> istim_ Ako krenemo od toga da je hemija ista u svemiru... ne znaci da evolucija nece da 'napravi' ista stvorenja vec u osnovi slicna (2 ruke, 2 noge...), jer mu to dodje najpogodnije za razvitak neke inteligente 'rase'. Pogledaj samo zivotinje, kako ce ona, molim te, da pravi stampane ploce, integralce, itd...;)))))) Ima samo sape, krila, papke,... a sa tim ne moze nista drugo sem da se krece, lovi, leti, pliva... Stoga nije ni cudo da ce druga rasa biti slicna nasoj. ZULU
misterije.305 zulu,
-*>> recimo, forme sa cetiri ruke, dve noge, mozgom zasticenim -*>> masivnim grudnim kosem, i ocima smestenim kao kod puza, na -*>> pokretljivim To je OK! Ali vidis da su u globalu slicne (ruke, noge..., a ne papci, pipci, peraja...). U tome je problem... ZULU
misterije.306 zulu,
-*>> na planeti bi mozda zivelo 100 zivih bica (ako i toliko) i -*>> to pod uslovom da nema reka ,mora i okeana :) Mozda su ti ALFovi prilagodjeni na takvu vrstu zivota koja je nama nepojmljiva... Evolucija ti je cudo, bre... ZULU
misterije.307 iznogud,
:: Sa planete Gongo ? Matični svet je, koliko se sećam, Vogsfera?
misterije.308 iznogud,
::>> Jao si ga nama ako se sretnemo sa superiornijom civilizacijom od naše, ::>> i ako je ta druga civilizacija makar upola agresivna kao naša. :: :: Delfini? (: 'Fala Bogu, nisu agresivni. Ja više cvikam od miševa ;)
misterije.309 iznogud,
:: Da nisu tako pametni kako bi dospeli na Zemlju :) Da su pametni, ne bi ni dolazili ovamo ;)
misterije.310 iznogud,
:: Ako krenemo od toga da je hemija ista u svemiru... ne :: znaci da evolucija nece da 'napravi' ista stvorenja vec u :: osnovi slicna (2 ruke, 2 noge...), jer mu to dodje :: najpogodnije za razvitak neke inteligente 'rase'. Ponovo mešaš 'hemiju' u celu stvar. Hajde to da rasčistimo. Ti, virus AIDS-a, sekvoja, ajkula... ste načinjeni od iste 'hemije', tj. od istih gradivnih supstanci, ali moraš priznati da postoje bar minimalne razlike u vašoj građi... ;) Nije hemija ono što određuje kako neki organizam izgleda, već evolucija i prirodno odabiranje. Jasnije? Za rezvitak neke inteligentne vrste nije presudno postojanje parnog broja ekstremiteta, već da se ispuni nekoliko uslova, među kojima su i: da vrsta ne ode suviše u specijalizaciju (pogledaj bilo koju grabljivicu - zašto bi recimo gepard razvijao mozak kada su mu i noge dovoljne da lovi?), da ima razvijen manipulativni organ, i da ima dovoljan moždani kapacitet, tako da nešto ostane i za razmišljanje kada se oduzme kapacitet potreban za kontrolu manipulativnog organa (pa ma kako on izgledao). PS Naravno, ovo gore navedeno pati od antropomorfizma - opisao sam uslove za nastanak inteligencije slične nama. Elita koja je čitala određenu knjigu, izvor svekolikog znanja, zna da je jedna od inteligentnih formi i huluvu - superinteligentna nijansa plave boje ;)
misterije.311 saboteur,
T?>> Mozda su ti ALFovi prilagodjeni na takvu vrstu zivota koja je T?>> nama nepojmljiva... Evolucija ti je cudo, bre... Paa da! Moguce je, tj. sigurno je! P.S. MOLIM TE mi nemoj pominjati ALFa, tu lutku bi iseko na komade Ne mogu da ga smislim, A*F me nervira isto kao i onaj srecko To treba ubiti! Zaglupljuju decu od malena.... Predlazem da otvorimo grupu, gde bi bili svi zainteresovani za Space i sve o njemu :) AcCeSS DeNiED
misterije.312 saboteur,
T?>> Pa ovo ce malo teze da ide :( a ako bude i islo dugo ce da potraje :( T?>> Prva stvar je da je gustina Marsove atmosfere negde oko jedne stotine T?>> Zemljine atmosfere i to sastavljena uglavnom od ugljen-dioksida. T?>> Temperatura na Marsu je znacajno niska i nikad se ne penje iznad tacke T?>> topljenja leda a i ne izgleda da se na povrsini moze naci tekuca voda iako T?>> ima polarne kape koje bi mogle da sadrze led. Trenutna traganja su u pravc T?>> u T?>> mikroskopskog zivota koji jos nije naden a vecina naucnika priznaje da T?>> uslovi ne govore u prilog zivota. Taman i da se nesto tamo razvije T?>> dugotrajnom evolucijom verovatno nece biti u stanju da to proslavi jer ce T?>> ga, kao i zemlju uostalom, progutati crveni dzin :( Ne slazem se sa ovim! Greska naucnika i ljudi je upravo u tome sto stalno polaze od toga da je na planetama nemoguc zivot samo zato sto covek ne moze tu da prezivi! Mozda neko bice zivi na ugljendioksid, na nesto sto nasa civilizacija nema, mozda zive bez vode, piju ko zna kakvu supstancu! Mozda ni ne piju, mozda zive na temp. -3000....nista se od toga ne zna ,a sve je to moguce! Kako stvari stoje to se nikad ni nece saznati, nama bi trebalo jos 100000 godina da usavrsimo ove bedne rakete, brodove itd. ,a zemlja jos toliko na zalost nece preziveti:( Mozda ce na Marsu da se razvije neki novi life form, bas zbog tih klimatskih uslova...normalno za sve treba vreme.... P.S. Da li ste gledali neku emisiju (posle 2000 valjda) u kojoj su napravili neki fantastican elektronski teleskop, i tvrdili da svemir ima kraja! Meni je to nemoguce jel ne mogu da zamislim taj kraj, a opet nemogu da zamislim ni da je beskonacan...to su samo pretpostavke u koje ja licno ne verujem. AcCeSS DeNiED
misterije.313 saboteur,
T?>> > A sta cemo sa Marsom? Njegovi sateliti kriju dosta toga. T?>> > I kako to da svaka sonda koja je obletala ili pokusala da sleti T?>> > na njegovu povrsinu prestala da emituje signale?? Neke su T?>> > prestajale vec po samom prilasku Marsu, dok je cak jedna Ma ti sateliti su ko nas Mesec :) Nista oni ne kriju, ja ne znam zasto su ljudi zapeli za taj Mars. Jeste da je to planeta najslicnija zemlji, ali sta god da ima na Marsu ljudi naprave misteriju:)) Evo ti si sad to uradio u vezi satelita. Inace, mene jako zanima planeta Pluton koja je potpuno ne ispitana i najdalja je, kao da predstavlja vrata u neku novu galaxiju:) AcCeSS DeNiED
misterije.314 zulu,
-*>> mikroskopskog zivota koji jos nije naden a vecina naucnika -*>> priznaje da uslovi ne govore u prilog zivota. Taman i da se -*>> nesto tamo razvije Ako se ne varam, neke baterije su nadjene. I jos nesto, zasto stalno pricate da ce se na Marsu tek stvoriti zivot? Ako se uzme u obzir da se Sunce vremenom hladi, onda sledi da je veca mogucnost da je na Marsu VEC postojao zivot... ZULU
misterije.315 zulu,
-*>> nista vise. A sto se tice sondi to su nestrpljivi Rusi -*>> zapeli da spuste sonde na Mars pre Amerikanaca pa su uleteli -*>> u oluju koja je tada zahvatila To su samo 2 sonde, a bilo ih je vise,ako se ne varam...
misterije.316 mirche,
> ne moze tu da prezivi! Mozda neko bice zivi na ugljendioksid, > na nesto A da ti malo baciš pogled na periodni sistem i vidiš neke karakteristike ovog jedinjenja... pa da onda nastavimo diskusiju... > Mozda ni ne piju, mozda zive na temp. -3000....nista se od toga > ne zna ,a sve je to moguce! Na ovom mestu pogledati III zakon termodinamike (deo o dostizanju aposlutne nule) > Mozda ce na Marsu da se razvije neki novi life form, bas zbog > tih klimatskih uslova...normalno za sve treba vreme.... Ovde će baš da treba vremena :( ako ikad. Glupost je, po meni, tražiti neku vrstu organskog života u sunčevom sistemu već treba tražiti dalje... a za dalje treba razviti posebnu tehnologiju a dok mi razvijemo tahionski pogon i dok nađemo budalu da proba da se zaleti u crnu rupu i izađe negde na drugom kraju univerzuma proći će dosta vremena. Najverovatniji, po svemu sudeći, biće "pogon na principu beskonačne neverovatnoće" :))
misterije.317 mirche,
> Ako se ne varam, neke baterije su nadjene. ******** Te baterije su ispale sa sonde kad se spuštala na Mars :))) > zivot? Ako se uzme u obzir da se Sunce vremenom hladi, onda sledi Aman, Sunce je još uvek u glavnoj sekvenci i te tako drastične promene još nisu nastupile. A kada bude počelo da se hladi poželećeš da se to nikada nije desilo jer će ti biti preterano toplo. U trenutku kada sunce počne da fuzioniše Helijum, kao teži element od dosad korićšenog Vodonika, ima toliko da se raširi (obim milion puta veći od sadašnjeg) da će ti i to "hladno" (faza crvenog žara), zbog velike emisione površine biti pakleno toplo... Dobro, de, nemoj da paničiš :)) dotle ima da prođe još jedno desetak eona.
misterije.318 mirche,
> ljudi naprave misteriju:)) Evo ti si sad to uradio u vezi > satelita. Aloooo! Gledaj kome repliciraš! uhvatio si moj quote sa prethodne poruke. :)
misterije.319 mirche,
> To su samo 2 sonde, a bilo ih je vise,ako se ne varam... Sad me teraš da prekopavam po starim publikacijama... Dakle bile su: Mariner 4 ('64) Mariner 6 i Mariner 7 ('69) Mariner 9 ('71) Samo što se ovaj parkirao u orbitu stigla su dve ruske sonde Mars 2 i Mars 3 koje su spustile po jednu manju sondu na površinu planete pravo u oluju. Mariner 9 je uradio kompletnu kartu Marsa. Posle su sledili Viking 1 i Viking 2 jedan za drugim koji su spustili svoje lendere na Mars i analizirali atmosferu, sastav tla i ono najvažnije tražili dokaze o postojanju mikroskopskog života koje nisu našli. Slike koje su poslali pokazuju pustinjsko okruženje sa stenama svih veličina.
misterije.320 iznogud,
:: ne moze tu da prezivi! Mozda neko bice zivi na ugljendioksid, na nesto !!!!!!!!!!!!! Imaš li ti najblažu ideju zašta služi kiseonik u tvom životnom ciklusu? Sa čim može da se spoji ugljendioksid, pa da se stvori neka energija? :: Mozda ni ne piju, mozda zive na temp. -3000....nista se od toga ne zna !!!!! Ovo u viceve. ;)
misterije.321 iznogud,
:: zivot? Ako se uzme u obzir da se Sunce vremenom hladi, onda sledi Sunce se ne hladi vremenom. Nije to nikakva, što bi Maratonci rekli, 'vuruna'. Naša zvezda će održavati stabilno svoju temperaturu još neko (duže) vreme, a onda će vodonik biti potrošen, gravitacija će odneti prevagu nad energijom koja se oslobađa fuzijom (trenutno su te dve sile u ravnoteži), a onda će da bude BUM! pošto će početi fuzija težih elemenata.
misterije.322 iznogud,
:: Ma ti sateliti su ko nas Mesec :) Našeg Meseca ima za omanju planetu, a ono su bre dve kamenčine ;) Nemoj Mesec da mi diraš! ;))
misterije.323 zulu,
-*>> P.S. MOLIM TE mi nemoj pominjati ALFa, tu lutku bi iseko na -*>> komade Nije ALF kao licnost vec kao Alien Life Form... -*>> Predlazem da otvorimo grupu, gde bi bili svi zainteresovani -*>> za Space i sve o njemu :) Bilo bi nas malo mnogo za 1 grupu, zar ti se ne cini... ZULU
misterije.324 zulu,
-*>> godina da usavrsimo ove bedne rakete, brodove itd. ,a zemlja -*>> jos toliko na zalost nece preziveti:( Kako ce nam sve te rakete izgledati smesno jednog dana... ;))) ZULU
misterije.325 zulu,
-*>> ljudi naprave misteriju:)) Evo ti si sad to uradio u vezi -*>> satelita. Ustanovljeno je da je jedan njegov 'mesec' mnogo lak za svoju velicinu i predpostavlja se da je supalj... To sam hteo da kazem. ZULU P.S. Izgleda da imam problema sa konverzacijom ;)))
misterije.326 msavkovic,
┌┌┌ Prva stvar je da je gustina Marsove atmosfere negde oko jedne ┌┌┌ stotine Zemljine atmosfere i to sastavljena uglavnom od ┌┌┌ ugljen-dioksida. Zaboravljas (a mozda i ne znas) da su u Poljskoj nasli neke racice koji uopste ne konzumiraju kiseonik ;)
misterije.327 mirche,
-> a onda će da bude BUM! pošto će početi fuzija težih elemenata. Mala ispravka. Neće biti BUM! Suviše je malo za BUM! :)))
misterije.328 mirche,
-> Zaboravljas (a mozda i ne znas) da su u Poljskoj nasli neke -> racice koji uopste ne konzumiraju kiseonik ;) A da sećam se :) Beše posle eksperimenta račići uginuše od asfiksije :)) Stvarno ne znam. Daj neko bliže određenje, naučni izvor, časopis itd...ovako ne vredi. Da si rekao bakterija, medved u stanju hibernacije, indus koji meditira :) pa da se i zamislim ali ovo... Mislim da preterano gledaš X-Files i svemirsku policijsku stanicu :)
misterije.329 mirche,
-> Našeg Meseca ima za omanju planetu, a ono su bre dve kamenčine -> ;) ********* Ma batali Mesec sada, nego interesantno je kako žene utiču na razvoj astronomije. Najveći krater na Phobos-u nosi ime Stickney po devojačkom prezimenu žene astronoma koji je otkrio te satelite jer... ajde sad malo da karikiram: :) Asaph Hall je noćima buljio kroz teleskop tražeći tu "kamenčinu" i već onako iznuren sa očima k'o sarme dolazi kod žene: - Ma j**'o satelite! Idem spavati! :) A žena mu kaže: "Pa probaj još ovo veče..." :)
misterije.330 mileusna,
>> u subotu, zna da je Anštajn imao strava nećaku ;), pa još ne znaju >> da ne mogu da lete brže od svetlosti ? ;))))))))))))))))))))))))))) Ko kaže? Lepo piše da je brzina svetlosti maksimalna, nama poznata, brzina u prirodi. :) ^^^^^^^^^^^^^
misterije.331 mileusna,
>> Meni je malo teško da prihvatim da evolucija ide _potpuno istim_ >> putem na dva potpuno različita eko-sistema. Što potpuno različita? Recimo da život može da se razvije samo u identičnim uslovima kao na Zemlji i da negde, tamo u svemiru, postoji planeta koja je ama baš nalik Zemlji. Veličina, udaljenost od zvezde, temperatura i sl. Zar nije logično da se život upravo razvija istim putem?
misterije.332 mileusna,
>> Pazi Mars je manji od zemlje ,ako bi SAMO glava bila nekoliko >> kilometara na planeti bi mozda zivelo 100 zivih bica (ako i toliko) >> i to pod uslovom da nema reka ,mora i okeana :) Ma... :)) Valjda se misli da nije u pitanju neki hram, sfinga ili sl. Ne verujem da je neko zaista pomišljao na glavu živog bića (sem tebe;). Elem, možda je tu ukopan i neki trensformers koji se prinudno spustio na Mars, ko će ga znati... :)
misterije.333 zeljkoj,
> Ljudi (čitaj: naprednija civilizacija) su bili vrlo > 'dobronamerni' pri svakom susretu sa niže razvijenom > civilizacijom, tako da više nema Maja, A odakle ti ideja da su oni bili 'niže razvijeni'? :))
misterije.334 saboteur,
T?>> A da ti malo bacis pogled na periodni sistem i vidis neke karakteristike T?>> ovog jedinjenja... pa da onda nastavimo diskusiju... Covece shvati! Ponasas se ko ovi kreteni (Ljudi koji nazivaju sebe naucnicima) ne mozes stalno porediti sa ljudima! Tacno kad bi ugljendioksid bio radioaktivan, mozda neko bice udise to!!!! Kakav god bio element, neko bice ga mozda koristi kao "najobicniju stvar" Mozda oni isto tako misle 'nema sanse da neko udise kiseonik' Posto je mozda za ta bica kiseonik stetan kao i nama ugljend. T?>> Na ovom mestu pogledati III zakon termodinamike (deo o dostizanju T?>> aposlutne nule) Opet ti.... -273K je mozda moguce dostici na nekoj tamo planeti! Kad raspravljamo o ovome MORAS da mislis na nemoguce!!!! T?>> Ovde ce bas da treba vremena :( ako ikad. Glupost je, po meni, traziti T?>> neku vrstu organskog zivota u suncevom sistemu vec treba traziti dalje... Tu se potpuno slazem. T?>> a T?>> za dalje treba razviti posebnu tehnologiju a dok mi razvijemo tahionski T?>> pogon i dok nademo budalu da proba da se zaleti u crnu rupu i izade negde T?>> na drugom kraju univerzuma proci ce dosta vremena. T?>> Najverovatniji, po svemu sudeci, bice "pogon na principu beskonacne T?>> neverovatnoce" :)) :)))))) AcCeSS DeNiED
misterije.335 saboteur,
T?>> > ljudi naprave misteriju:)) Evo ti si sad to uradio u vezi T?>> > satelita. T?>> Aloooo! Gledaj kome repliciras! uhvatio si moj quote sa prethodne poruke. :)))) Sorry :)) AcCeSS DeNiED
misterije.336 saboteur,
T?>> :: ne moze tu da prezivi! Mozda neko bice zivi na ugljendioksid, na nesto T?>> !!!!!!!!!!!!! T?>> Imas li ti najblazu ideju zasta sluzi kiseonik u tvom zivotnom ciklusu? Oooooooooooooo jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeb.................!!!!!!!!!!!!!!! Ovo me izludi....Sta je bre vama u glavi?!?!?!?! STALNO MISLITE DA JE NEKO BICE GRADJENO I FUNKCIONISE KAO COVEK!!!!!! SHVATI DA JE U PITANJU I NEMOGUCE!! T?>> Sa cim moze da se spoji ugljendioksid, pa da se stvori neka energija? T?>> :: Mozda ni ne piju, mozda zive na temp. -3000....nista se od toga ne zna T?>> !!!!! T?>> Ovo u viceve. ;) Jel si ti bukvalista ili sta?! Ja sam namerno stavio taj broj, da kazem kolika je velika temp. mogo sam i da kazem -1000000000000000000000!! AcCeSS DeNiED
misterije.337 saboteur,
T?>> -*>> P.S. MOLIM TE mi nemoj pominjati ALFa, tu lutku bi iseko na T?>> -*>> komade T?>> Nije ALF kao licnost vec kao Alien Life Form... :)))))))))))))) ,a sorry, ja svatio da je covek ubacio tog debila kao primer :)))) T?>> Bilo bi nas malo mnogo za 1 grupu, zar ti se ne cini... Ne bi! Posto ja licno nikad ne bi ubacio one ljude koji polaze sa naucnog tacka gledista! Treba misliti na nemoguce, ovo sto je danas covek otkrio nije nista! AcCeSS DeNiED
misterije.338 saboteur,
T?>> Kako ce nam sve te rakete izgledati smesno jednog dana... Meni su vec (i jos odavno) smesne!:)) Pazi shita: 1. Materijal za raketu je jezivo skup, mora se sklapati u prostorijama 6x cistije od operacione sale... 2. Slaba brzina, s'obzirom na svemir :) 3. Covek sedi u jezivom polozaju (osecam da prvo kad izadje na mesec se istegli;)))) ) 4. Veoma mala razdaljina koju raketa moze da dostigne (tacnije do Meseca) 5. Sto se komadi dok leti odvajaju i na kraju ostane samo kupola (pazi shit!) 6. Sto ta bedna kupola nema nista, nego mora da se spusti u vodu... Sve ovo tera coveka na smeh! ;) AcCeSS DeNiED
misterije.339 saboteur,
T?>> Ustanovljeno je da je jedan njegov 'mesec' mnogo lak za svoju T?>> velicinu i predpostavlja se da je supalj... Hmmm....Treba to ispitati ;), Mozda je u nutra neka ALF baza :)) Ili je od nekog strava lakog materijala izgradjen.... AcCeSS DeNiED
misterije.340 mileusna,
>> Predlazem da otvorimo grupu, gde bi bili svi zainteresovani za >> Space i sve o njemu :) Vidi ga ovaj partyBreaker... ;) Taman se rasplamsala rasprava a on bi u grupu. :)
misterije.341 pyc.guy,
─── A naslov teksta, ko ga je pisao, argumenti... I sve o tome ;) Videcu sa caletom... Ja nisam citao text. Mozda napisem nesto ako nadjem vremena...;) ─── Meni je malo tesko da prihvatim da evolucija ide _potpuno istim_ ─── putem na dva potpuno razlicita eko-sistema. Vrlo je, po meni, logicno da biotopi Zemlje i tamo_neke_druge planete na kojoj se razvio zivot budu veoma slicni. Recimo da se inteligentni zivot moze stvoriti samo u ovakvim i slicnim uslovima? Eto, recimo banalni primer: Enzimi deluju samo u nekom intervalu temperature, kako bi onda bilo moguce da postoje stvorenja koja zive na -100 gola i bosa ;) Zezam se malo... Mislim da je proces evolucije na nekom drugom mestu morao da tece slicno kao i na Zemlji, hemija je svuda ista, elementi su svuda isti... Koacervatna kapljica i tako to...:) Ja sam laik, nemojte mi zameriti... Ko zna koliko se ovo moje razlikuje od istine. To je samo moje misljenje. Pyc
misterije.342 pyc.guy,
─── da postoje bar minimalne razlike u vasoj gradi... ;) Nije hemija ─── ono sto odreduje kako neki organizam izgleda, vec evolucija ─── i prirodno odabiranje. Jasnije? hemija? Pa ona je od presudnog znacaja za evoluciju zivih bica! Gresim li? Sve je pocelo od procesa koje danas izucava hemija. Sve je to toliko povezano, da se ne moze odvojeno posmatrati. Pyc
misterije.343 pyc.guy,
─── Ko kaze? Lepo pise da je brzina svetlosti maksimalna, ─── nama poznata, brzina u prirodi. :) I to me jako zbunjuje... Zasto je brzina svetlosti maksimalna moguca? Nekako mi se cini da moze i brze... ;) Sta vi mislite? Pyc
misterije.344 pyc.guy,
─── Bubreg? Zasticen tvrdom kostanom ljuskom, tj. jedno od zasticenijih ─── mesta u telu? Prijatelju, ne znam koliko znas o evoluciji, ali na ─── tom mestu _mora_ da bude jedan od vitalnijih organa. Sto se tice bubrega, to sam se zezao. Hteo sam, ustvari, da kazem da bi se tu mozda mogao nalaziti organ koji se ne da uporediti sa nekim nasim "zemaljskim" organima... ─── PS Znam, i bubreg je vitalan organ. Ali ne koliko mozak/srce/pluca, ─── sto nam i grada naseg tela govori. Pa da... bubreg mozes prodas za 50 soma, a mozak stvarno ne mozes :)) Pyc
misterije.345 iznogud,
:: Mala ispravka. Neće biti BUM! Suviše je malo za BUM! :))) Pod BUM! sam podrazumevao naduvavanje otprilike do Venerine orbite (ispravi me ako grešim), oduvavanje kompletne Zemljine atmosfere... A posle nekog vremena lagani prelazak u belog patuljka. Ok? Forma zadovoljena? ;)
misterije.346 iznogud,
:: A odakle ti ideja da su oni bili 'niže razvijeni'? :)) Na nižem _tehničkom_ razvitku. Znaš, malo je teško razbacivati se duhovnim vrednostima dok ti oko glave zvižde kuršumi, a ti u ruci držiš neku patetičnu zašiljenu grančicu.
misterije.347 iznogud,
:: Veličina, udaljenost od zvezde, temperatura i sl. Zar nije :: logično da se život upravo razvija istim putem? Mirche ti odgovori - da našu Zemlju nije u prošlosti kvrcnuo neki asteroid (ovo je valjda trenutno važeća teorija), i ti i ja bi sad imali repove, četiri noge, pasli travu i bili veliki kao trospratnica ;) Šalu na stranu, evolucija je toliki zbir slučajnosti da je praktično nemoguće da se u dva razdvojena ekosistema dođe do identičnih rezultata. A posebno je smešna pomisao o alienima koji šatro liče na nas, samo su manji, da bi se mi osećali fizički nadmoćniji...
misterije.348 iznogud,
:: Ko kaže? Lepo piše da je brzina svetlosti maksimalna, :: nama poznata, brzina u prirodi. :) Ne nama poznata, već maksimalna. Dok se ne nađe rupa u Anštajnovoj teoriji relativiteta, važi ovo što sam rekao. BTW, preporučujem za čitanje Anštajnovu knjigu 'Moja teorija'. Pisana je naučno-popularno, laik je može lako razumeti, a sve što ti ja mogu reći on može još bolje ;)
misterije.349 iznogud,
:: Oooooooooooooo jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeb.................!!!!!!!!!!!!!!! :: Ovo me izludi....Sta je bre vama u glavi?!?!?!?! :: STALNO MISLITE DA JE NEKO BICE GRADJENO I FUNKCIONISE KAO COVEK!!!!!! :: SHVATI DA JE U PITANJU I NEMOGUCE!! Najlakša stvar je sakrivati se u mistiku i 'to čovek ne može da shvati'. Kada bi se malo potrudio, pa pročitao i pokoju knjigu iz oblasti o kojoj pričamo, možda bi malo smirio hormone i shvatio da neke temeljne postavke moraju svuda vladati.
misterije.350 iznogud,
:: Zaboravljas (a mozda i ne znas) da su u Poljskoj nasli neke racice koji :: uopste ne konzumiraju kiseonik ;) Po dubinama raznih Arktika ;) su nalažena bića koja imaju anaeroban metabolizam, tj. ne udišu kiseonik. Koliko se sećam, metabolizam im je zasnovan na korišćenju sumpornih jedinjenja, no nemojte me držati za reč ;)
misterije.351 iznogud,
:: Sto se tice bubrega, to sam se zezao. Hteo sam, ustvari, da kazem :: da bi se tu mozda mogao nalaziti organ koji se ne da uporediti sa :: nekim nasim "zemaljskim" organima... Znam da si se zezao ;). Ono što ja 'tedoh reći je sledeće: evolucija je ipak prilično predvidljiva disciplina, te je tako dobro zaštićen mogao biti samo neki vrrrrlo važan organ za onog šatro-aliena.
misterije.352 mirche,
-> I to me jako zbunjuje... Zasto je brzina svetlosti maksimalna -> moguca? Nekako mi se cini da moze i brze... ;) Sta vi mislite? LJUDI! Ovo je provokacija! Ua provokator! Ua! :))))
misterije.353 pyc.guy,
─── Sve ovo tera coveka na smeh! ;) Pa ti izmisli bolju raketu ako umes...;) Stvarno, smiri malo hormone, to i ti i ja preporucujem nakon citanja malopredjasnjih poruka... Pyc
misterije.354 pyc.guy,
─── LJUDI! Ovo je provokacija! ─── Ua provokator! Ua! :)))) Neee, truli paradajiz! ;) Pyc
misterije.355 zulu,
-*>> Te baterije su ispale sa sonde kad se spustala na Mars :))) Aha! ;))))))) Znam i za slucaj kada je NASA napravila sondu koja treba da kaze da li na mestu na kome je sletela ima zivota (na osnovu kretanja, i sl.). Sondu su postavili za jedan vikend u Central Park, i ona je posle nekoliko sati rada poslala izvestaj da nema zivota. ;)))) ZULU -*>> Helijum, kao tezi element od dosad koricsenog Vodonika, ima -*>> toliko da se rasiri (obim milion puta veci od sadasnjeg) da Da, a onda ce crveni dzin da 'pojede' Zemlju i jos par planeta...
misterije.356 zulu,
-*>> Aloooo! Gledaj kome repliciras! uhvatio si moj quote sa -*>> prethodne poruke. Nema veze. Shvatio poruku...;) ZULU
misterije.357 msavkovic,
┌┌┌ Mislim da preterano gledas X-Files i svemirsku policijsku stanicu ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ =)
misterije.358 msavkovic,
┌┌┌ ─── Ko kaze? Lepo pise da je brzina svetlosti maksimalna, ┌┌┌ ─── nama poznata, brzina u prirodi. :) ┌┌┌ ┌┌┌ I to me jako zbunjuje... Zasto je brzina svetlosti maksimalna ┌┌┌ moguca? Nekako mi se cini da moze i brze... ;) Sta vi mislite? Bravo Pyc, pokazi ti njima ;) Ogled: "Ako svemirski brod koji leti brzinom svetlosti obilazi zemlju, i na njemu stoji veeeeliki casovnik na kome pise vreme (recimo da se vidi sa zemlje) Onda on obidje recimo 5 puta oko zemlje. Ti pogledas na svoj sat, i pogledas na onaj sat u svemirskom brodu i videces razlicita vremena." Niko, ali niko me ne moze ubediti da je to moguce! :)
misterije.359 msavkovic,
┌┌┌ rezultata. A posebno je smesna pomisao o alienima koji satro ┌┌┌ lice na nas, samo su manji, da bi se mi osecali fizicki ┌┌┌ nadmocniji... I debeli ;)
misterije.360 kile,
>> Ustanovljeno je da je jedan njegov 'mesec' mnogo lak za svoju velicinu >> i predpostavlja se da je supalj... kapija ...
misterije.361 zulu,
Sta bi sa komentarom na moju poruku o velikoj Sibirskoj eksploziji??? Ja se ubih kucajuci, a vi k'o da se nista nije desilo..;) ZULU
misterije.362 zulu,
-*>> Ne bi! Posto ja licno nikad ne bi ubacio one ljude koji -*>> polaze sa naucnog tacka gledista! Treba misliti na nemoguce, -*>> ovo sto je danas covek otkrio Pa, onda probaj sa grupom... ZULU
misterije.363 zulu,
-*>> 6. Sto ta bedna kupola nema nista, nego mora da se spusti u -*>> vodu... ^^^^ NE mora, moze i na tvrdu podlogu kao sto rade Rusi... ZULU
misterije.364 zulu,
-*>> Hmmm....Treba to ispitati ;), Mozda je u nutra neka ALF baza Ma mozda sluzi kao 'odskocna daska' ili 'pumpa' za dalji put u Svemir...;))) ZULU
misterije.365 zulu,
-*>> Vrlo je, po meni, logicno da biotopi Zemlje i -*>> tamo_neke_druge planete na kojoj se razvio zivot budu veoma -*>> slicni. Recimo da se inteligentni Najzad!!!!!!!!!! ;))) ZULU -*>> Ja sam laik, nemojte mi zameriti... Ko zna koliko se ovo -*>> moje razlikuje od istine. To je samo moje misljenje. Takodje. ;)
misterije.366 space.ace,
\\* Meni su vec (i jos odavno) smesne!:)) Ti, izgleda gledaš na one stare rakete. Pogledaj, Arijanu, šta njoj fali? Dobro, fale joj neke stvari, ali bar lepo izgleda (wow, kakva riba, reko bi neko :)))) Mada, budućnost "naše" svemirske flote su space-shuttle i kako se ono zvaše, e ne mogu se setim. Uglavnom, ove konvencionalne rakete će uskoro biti odbačene, kad ja smislim novi tip rakete, koja će da ide na jogurt! whole life is a mistery! alx.
misterije.367 space.ace,
\\* Zaboravljas (a mozda i ne znas) da su u Poljskoj nasli neke racice \\* koji Taj tip živuljki je ono što mi zovemo anaerobnim. Može se živeti bez O2. alx.
misterije.368 space.ace,
\\* Nista oni ne kriju, ja ne znam zasto su ljudi zapeli za taj Mars. Što se mene tiče, mogli bi da se okrenemo Titanu! alx.
misterije.369 space.ace,
\\*- *>> Ljudi (citaj: naprednija civilizacija) su bili vrlo \\*- *>> 'dobronamerni' pri svakom susretu sa nize razvijenom \\* Bravo. žovek je u pravu. Nikada mi nismo bili dobronamerni, i sad kao da očekujemo da će ONI biti dobronamerni. Pa čim ih ugledaju, Ameri će da opale neku raketu iz STAR WARS programa, i oni će da uzvrate ko zna čim. Nema nas, ljudi. alx.
misterije.370 iznogud,
:: Niko, ali niko me ne moze ubediti da je to moguce! :) To su pričali i Galileju kada je tvrdio da se Zemlja okreće, Brunu za heliocentrični Sunčev sistem, Pasteru kada je tvrdio da mikroorganizmi izazivaju bolesti, samom Anštajnu kada je obelodanio svoju teoriju... ...a i sam Anštajn je slično rekao za Hajzenbergov princip neodređenosti i celu kvantnu fiziku ;)
misterije.371 iznogud,
:: 5. Sto se komadi dok leti odvajaju i na kraju ostane samo kupola (pazi :: shit!) E, ajd' ozbiljno malo prevrni literaturu pre nego što počneš da deliš svoje opaske okolo. Za tvoju informaciju, raketa se izrađuje u više stepena između ostalog i zato što bi trebalo poneti apsurdno veliku količinu goriva da bi se ceo brod ispalio u orbitu u komadu, i zato što bi ti delovi bili mrtav terat, samo smetali i povećavali opasnost pri povratku u atmosferu. Dugo je važilo uverenje da je nemoguće napraviti brod koji bi se popeo u orbitu baš zbog mase goriva potrebne za taj poduhvat (masa goriva takođe ulazi u ukupnu masu broda). Višestepeni sistem raketa je jedno od elegantnijih ideja u mehanici. Tek napretkom nauke se došlo do space-shuttleova, a izgleda da su globalni trend istraživanja rakete-avioni (ili avioni-rakete) koji bi uzleteli sa (više-manje) normalnog aerodroma, sami ili na nekom nosaču, izašli van atmosfere a zatim se vratili na polazište.
misterije.372 zulu,
-*>> Onda on obidje recimo 5 puta oko zemlje. Ti pogledas na svoj -*>> sat, i pogledas na onaj sat u svemirskom brodu i videces -*>> razlicita vremena." -*>> Niko, ali niko me ne moze ubediti da je to moguce! :) Moguce je, ali ne bas tako... ZULU
misterije.373 ilazarevic,
> Matični svet je, koliko se sećam, Vogsfera? Yap.
misterije.374 ilazarevic,
> Izvini, to je samo jedna od teorija, manje prihvaćena u ovom delu > univerzuma, a mi ipak imamo manje od pedeset nogu... ;))) ...što nas ne sprečava da se pozabavimo recenzijom bestselera Ulona Kulofida "Ma ko je taj Bog uopšte?!"
misterije.375 ilazarevic,
> Ja se ubih kucajuci, a vi k'o da se nista nije desilo..;) Blizu si, blizu... još samo malo, pa pogađaš ;)
misterije.376 zulu,
-*>> Dugo je vazilo uverenje da je nemoguce napraviti brod koji -*>> bi se popeo u orbitu bas zbog mase goriva potrebne za taj -*>> poduhvat (masa goriva takode ulazi u ukupnu masu broda). -*>> Visestepeni sistem raketa je jedno od elegantnijih ideja u -*>> mehanici. Tek napretkom nauke Zato su 'marsovci' napravili vestacki satelit u obliku 'stencuge' gde posle izlaska iz orbite dopunjuju gorivo za dalji put... ;)))))))))) ZULU
misterije.377 vitez.koja,
#=> Ko kaže? Lepo piše da je brzina svetlosti maksimalna, #=> nama poznata, brzina u prirodi. :) Nije maksimalna, samo je ista u svim referentnim sistemima... sk
misterije.378 mirche,
-> Da, a onda ce crveni dzin da 'pojede' Zemlju i jos par -> planeta... Ja rekoh obim a ne prečnik :) Ajd sad digitron u šake pa da računamo ;)
misterije.379 mirche,
-> Ok? Forma zadovoljena? ;) :)))
misterije.380 mirche,
-> Mirche ti odgovori - da našu Zemlju nije u prošlosti kvrcnuo -> neki asteroid (ovo je valjda trenutno važeća teorija), i ti Ako bi prihvatili trenutno jedinu kako-tako prihvatljivu teoriju da je veći deo sunčevog sistema nastao pre oko 4,6 eona ili 4,600,000,000 godina i da je zemlja nastala od jednog otkinutog dela sunca pa uključujući vremensku razliku koja je bila potrebna za njeno hladjenje do prihvatljive temperature i tako došli do konstatacije da život na zemlji u obliku primitivnih ćelija postoji već od pre 3,500.000.000 godina, onda bi još mogli uključiti i činjenicu da je u to vreme naš sunčev sistem bio još uvek "nestabilan" u smislu gomile manjih letećih objekata, asteroida i sl., koji su s vremena na vreme bivali zarobljavani u orbitama većih tela kao sateliti ili padali na njih kao meteoriti. Pretpostavlja se da je veliki broj tih objekata u prošlosti žestoko bombardovao i zemlju i izazivao prirodne katastrofe ali da život ipak nikada nije bio potpuno uništen i da nije morao da započinje ponovo. Naravno, nama su najinteresantniji ovi "skorašnji" takvi udari koji su se desili jer smo otkrivanjem postojanja radioaktivnog raspada kod pojedinih elemenata dobili mogućnost da tačno izmerimo iz kog perioda datiraju pojedini slojevi zemljine kore i automatski s tim i iz kog perioda su neki pronadjeni fosili. Logično je da su se naučnici zapitali zašto su neke vrste (pre svega dinosaurusi) nestali sa lica zemlje i to su pripisali nekoj velikoj katastrofi koja je zadesila zemlju kao što je udar nekog većeg asteroida o nju. Elem, da skratimo priču, pretpostavka je da se takav udar i desio u prošlosti(ne možemo biti baš precizni sa tačnim vremenom udara ali se grubo pretpostavlja da se to desilo pre ne manje od nekih desetak milona godina) i da je po tom pitanju najsumnjiviji Sibir kao mesto udara a mnogi to povezuju i sa ogromnim rudnim bogatstvom koje se tamo nalazi. Posledica udara je podizanje ogromne količine prašine u atmosferu koja se nije slegla cele tri godine i za taj period ostavila zemlju bez dovoljno sunčeve svetlosti tako da je sav biljni svet izumro a i ceo lanac ishrane koji za njim sledi. O temperaturi na zemlji ne treba ni govoriti. Tvrdi se da za takvu katastrofu u ovom trenutku je dovoljan i jedan asteroid sa recimo 8 km u prečniku s obzirom na njegovu brzinu a kamoli neki veći :( Ehej! Nemoj neko da mi dira u teoriju o starosti zemlje! :) Tu teoriju je postavio i naučno obrazložio naš najpriznatiji naučnik Milanković i tako zaslužio da se čak i jedan krater na mesecu nazove po njemu :) -> liče na nas, samo su manji, da bi se mi osećali fizički -> nadmoćniji... Veličina bi valjda trebala dosta da zavisi i od mase matične planete tj. njene gravitacije. Imamo primer vrsta sa najvećih dubina okeana koje su skoro sve redom spljoštenog oblika a i na samog čoveka u svakom trenutku deluje 101.325 Njutna po kvadratnom metru atmosferskog pritiska.
misterije.381 mirche,
-> Covece shvati! Ponasas se ko ovi kreteni (Ljudi koji nazivaju -> sebe naucnicima) ne mozes stalno porediti sa ljudima! Neko ti ovde već reče pa ne bih da se ponavljam ali prijateljski savetujem da, pre nego što počneš da negiraš nešto što si čuo, uzmeš i pročitaš nešto od tih "suprotnih" stavova. Probaj da postaviš sebi neko jednostavno pitanje: Da li bi uopšte i razmišljao na ovu temu da nije bilo mnogo prethodnika koji su delić po delić sastavljali mozaik da bismo došli dovde i imali, priznao to ili ne, neke prethodne informacije? Ruku na srce, svako od nas stvara određene predrasude, usvajajući neke od principa, koje ga ograničavaju da vidi šire i čine nespremnim za neka nova otkrića ali ipak, čini mi se, ne u tolikoj meri da ne može da povuče granicu između logičnog i nečeg krajnje radikalnog što se, s vremena na vreme, nudi. Ajde da razmišljamo na temu evolucije... Zašto ti više ne koristiš svoj rep? Ne možeš čak ni svesno da ga pokreneš... Mozak ga je potpuno zaboravio. Pre nekog vremena mu je ukinuo i pogon tj. uklonio je potrebnu mišićnu masu koja ga je pokretala, preselio je na neka korisnija mesta, samo ishranjuje taj deo tela snabdevajući ga krvotokom i ostalim telesnim tečnostima tako da ovaj sada živi na nekoj socijali. žak se i smanjio od prethodne veličine. A vala i ne treba ti :) Sišao si sa drveta, ne skačeš više sa grane na granu pa ti ne treba kormilo a i muve si naučio da rasteruješ rukama. Ako krenemo dalje da razmišljamo na ovaj način možemo se zapitati zašto mi u stvari nemamo tri oka umesto samo ova dva? Meni bi baš dobro došlo još jedno kao retrovizor :) (posebno na nekim demonstracijama pred skupštinom) Medjutim, čini mi se da tu postoji mali problem. Kako bi se to kontrolisalo od strane mozga? Mozak, kao jedan veliki bio-kompjuter, bi verovatno trebao da bude mnogo bolje razvijen od našeg koji trenutno imamo da bi izbegao konfuzije i da bi sve to skladno radilo. Bez obzira koliko mi mistifikujemo njegove funkcije i on ima svoje radne memorije, diskove, bafere i slično, možda malo drugačije organizovane i uz pomoć drugih tehnika i koji se zovu drugačije (kratkotrajna/dugotrajna memorija), ali ipak nešto relativno slično što svakako ima svoja ograničenja u potrošnji energije, brzini reagovanja i obrade informacija. Sve ovo je podložno prirodnom odabiru vrsta a rezultati tih miliona godina evolutivnog rada su oko nas. Iz toga bi trebali da izvedemo određene zaključke...
misterije.382 inferno,
Ů│ ˙ Poznato je da po raznoraznim institutima ima bića koja nisu Ů│ ˙ ni ljudi ni životinje. Odakle ta bića tu? Napravili ih nevajalci? ;)
misterije.383 inferno,
Ů│ ˙ Jel' ovo nastavak one zadnje epizode koja je pre nedelju Ů│ ˙ dana emitovana na 3K u noćnom programu, kad su u onoj Ů│ ˙ pustinji bacili bombe u rupetinu gde je Molder uskočio ? E da.. Šta se desilo sa Molderom (kako se izvukao) kad se sakrio u onaj vagon zakopan u pustinji koji su negativci posle zapalili... Tu se prekida epizoda i dalje ne znam šta se zbilo. :)
misterije.384 inferno,
Ů│ ˙ Hm...znas ni to nije dokazano :) ,inace ima dokaza da je Ů│ ˙ nekad tu postojala civilizacija.... Dokaza? Super, kaži nam nešto više o dokazima. BAš me zanima. :)
misterije.385 mileusna,
>> Sve ovo tera coveka na smeh! ;) Pa dobro, niko ti nije zabranio da napraviš nešto bolje. :)
misterije.387 mileusna,
>> Ne nama poznata, već maksimalna. Dok se ne nađe rupa u Anštajnovoj >> teoriji relativiteta, važi ovo što sam rekao. Citat iz fizike IV: "Brzina svetlosti c je ista u svim inercijalnim sistemima referencije i maksimalna (do danas poznata) brzina prenosa interakcije između čestica." Eto... Niko nije ubeđen (i ne sme ni biti ubeđen) da je brzina svetlosti ama baš najveća. To da ne zavisi od inercijalnih sistema i da je c u stvari i brzina interakcije pokazuje da ipak postoji neki 'vic' u vezi sa tom brzinom, ali verovatno slično važi i za veće brzine. Šta hoću da kažem: To što se u velikom broju obrazaca pominje c ne znači da je ono i najveća brzina u prirodi. Nama je brzina svetlosti 'dostupna', pa se zato uvek i polazilo od nje. Ja u ovom trenutku ne vidim šta bi moglo da se kreće brže od svetlosti. Pa i sama svetlost je, da tako kažem, čudna. Naime, da nema svetlosti, ne bi bilo ni svemira, jer sve što mi vidimo je zapravo svetlost. Uh, al sam počeo da serem... ;) Elem, da skratim: Možda postoji brzina veća od c, a možda i ne. :)
misterije.388 mileusna,
>> "Ako svemirski brod koji leti brzinom svetlosti obilazi zemlju, i >> na njemu stoji veeeeliki casovnik na kome pise vreme (recimo da se >> vidi sa zemlje) Onda on obidje recimo 5 puta oko zemlje. Ti >> pogledas na svoj sat, i pogledas na onaj sat u svemirskom brodu i >> videces razlicita vremena." >> Niko, ali niko me ne moze ubediti da je to moguce! :) Ako ideš u gimnaziju, pa stigneš do IV razreda, pa budeš učio relativističku teoriju, pa ti profesor zvekne jednog keca ima da te ubedi k'o belu lalu. ;) Šalu na stranu. Dakle, po već pomenutoj relativističkoj teoriji, ispada tako. Obično se tu koristi paradoks blizanaca. Strpaš jednog blizanca u brod i šineš ga brzinom c u svemir. Kroz 50 (zemaljskih) godina se vrati. On je mlad, a njegov burazer na Zemlji je već starac. Naime, tako brojke govore. :) Zanimljivo je da isto važi i u ovozemaljskom svetu, ali pošto su 'naše' brzine Zanemarljive (sa velikim Z) u odnosu na brzinu svetlosti (ili neku veću brzinu;), onda to nema šanse da se primeti. Sve je ovo nastalo kao posledica Majkelsonovog ogleda i, iz njega izvedenog, drugog postulata, odnosno toga da je brzina svetlosti ista u svim inercijalnim referentnim sistemima. Onda su se naučnici malo igrali time, i pronašli mnoge zanimljive stvari, između ostalog i to da se vreme razlikuje u referentnim sistemima. Eto... To ti je u najkraćem. Ako hoćeš detalje, najbolje ti je da sačekaš IV godinu. :)
misterije.389 basrak,
Re: Mars >> I kako to da svaka sonda koja je obletala ili pokusala da >> sleti na njegovu povrsinu prestala da emituje signale?? > nadjene su bakterije Ovde postoji neka kontradikcija, zar ne? ;)
misterije.390 basrak,
> inace ima dokaza da je nekad > tu postojala civilizacija.... Misliš na Zemlji? Pa da. Bilo nekad pa se spominjalo ;)
misterije.391 basrak,
> mozda zive na temp. -3000 E baš to! :( A i ostali su ti argumenti... Dakle, postoji nauka koja se zove hemija (pa znao sam da je ne voliš ;) i većina naučnika se slaže da je život moguć samo na bazi ugljenika. To, dakako, nikako ne znači da su eventualni vanzemaljci imalo nalik ljudima. Neki naučnici u ovoj konstataciji nisu baš toliko isključivi pa ugljeniku, kao elementu na kome je jedino moguće zasnovati život, pridružuju i silicijum.
misterije.392 basrak,
> Kad raspravljamo o ovome MORAS da mislis na > nemoguce!!!! A mi rAspravljamo? ;)) E pa, bez ikakvog podcenjivanja, za raspravu je potrebno i neko znanje... > Opet ti.... -273K je mozda moguce dostici na nekoj tamo > planeti! -273 Kelvina? :) Ajd i da prihvatim to kao lapsus, pa da si kao mislio na -273°C, svejedno moram da te razočaram - i na ovoj planeti je dostignuta ta temperatura, pa čak i niža. Danas se savim normalno izvode eksperimenti na temperaturama od nekoliko mili-Kelvina (mK), a pojedine sisteme je moguće ohladiti i do 1E-6 Kelvina (odn. reda mikro-Kelvina)... A znači mislio si baš na temperaturu apsolutne nule, dakle 0 Kelvina, ma koliko ona iznosila u Celzijusima? Da... verovatno je moguće dostići tu temperaturu... u nekom drugom kosmosu, sa nekim drugim zakonima fizike, možda je i zaista moguće... Je*i ga. Šta ćeš... Kad smo prikovani za ovaj glupi kosmos gde ni tastatura ne može sama od sebe da te lupi po nosu, jel'te?
misterije.393 basrak,
> Još jedno takvo "čukanje" sa > meteoritima i uskoro će dva krokodila da pričaju viceve o Muji > i Hasi po conf. vicevi. Ne. Pa oni su imali svoju šansu. Posle nas možda neki insekti, iako ja uvek tipujem na pacove.
misterije.394 basrak,
> Iskreno rečeno, meni je tzv. mozak delovao kao juneća jetra ;) Pa kad ga je čup'o onaj kasapin i nije neko čudo ;)
misterije.395 basrak,
> Asaph Hall je noćima buljio kroz teleskop tražeći tu > "kamenčinu" i već onako iznuren sa očima k'o sarme dolazi kod > žene: - Ma j**'o satelite! Idem spavati! :) > A žena mu kaže: "Pa probaj još ovo veče..." :) Ili možda: - Cmok... Cmok... - Ma nemoj večeras. Boli me glava. - #@#%$&! I tako ljut ode on da bulji u zvezde, kad ono... Eureka!
misterije.396 saboteur,
T?>> Najlaksa stvar je sakrivati se u mistiku i 'to covek ne moze da shvati'. T?>> Kada bi se malo potrudio, pa procitao i pokoju knjigu iz oblasti o T?>> kojoj pricamo, mozda bi malo smirio hormone i shvatio da neke temeljne T?>> postavke moraju svuda vladati. Pazi, ako krenes sa naucne tacke gledista neces videti prst ispred nosa! Mora da se misli na neverovatne stvari, jel covek za sada o svemiru zna veooooooma malo, gotovo nista! Ne slazem se uopste na ovo sto si reko!!! NE MORAJU sve temeljne postavke da vladaju! One su mozda prisutne samo na zemlji i okolnim planetama!Odkud ti znas kako je u drugim galaxijama!?!?!? BTW: Cito sam jako puno u vezi ove teme! I sa puno toga se ne slazem, zato sto ,za razliku od tebe i slicnih tipova, svemir ne svatam onako kako su naucnici rekli, jel mi je to cist debilizam, ne moze se govoriti o necemu sto se nije ni videlo! Upamti svemir je beskrajan! AcCeSS DeNiED
misterije.397 saboteur,
T?>> Pa, onda probaj sa grupom... Mislio sam da ti otvoris grupu ;) AcCeSS DeNiED
misterije.398 mileusna,
>> i ti i ja bi sad imali repove, četiri noge, pasli travu i >> bili veliki kao trospratnica ;) Pravi dizelaši... ;) >> Šalu na stranu, evolucija je toliki zbir slučajnosti da je >> praktično nemoguće da se u dva razdvojena ekosistema dođe do >> identičnih rezultata. A posebno je smešna pomisao o alienima koji Slažem se, ali opet, nije ni nemoguće. BTW, kada sad malo promislim, imam osećaj da bi broj nogu verovatno zavisio od gravitacije, odnosno od veličine planete. Šta će nekom na Mesec 4, pa čak i 2 noge? Dovoljna mu je jedna da skakuće. Na Jupiteru verovatno žive bića nalik na stonoge, itd. :)
misterije.399 zeljkoj,
> P.S. MOLIM TE mi nemoj pominjati ALFa, tu lutku bi iseko na > komade Ne mogu da ga smislim, A*F me nervira isto kao i onaj > srecko To treba ubiti! Zaglupljuju decu od malena.... Manijačeeeeeeeeeeeee! ALF JE CAAAAAR! čIVEOOO AAAAAAAAAAALF!!!
misterije.400 saboteur,
T?>> E, ajd' ozbiljno malo prevrni literaturu pre nego sto pocnes da delis T?>> svoje opaske okolo. Za tvoju informaciju, raketa se izraduje u vise T?>> stepena izmedu ostalog i zato sto bi trebalo poneti apsurdno veliku T?>> kolicinu goriva da bi se ceo brod ispalio u orbitu u komadu, i zato T?>> sto bi ti delovi bili mrtav terat, samo smetali i povecavali opasnost T?>> pri povratku u atmosferu. T?>> Dugo je vazilo uverenje da je nemoguce napraviti brod koji bi se T?>> popeo u orbitu bas zbog mase goriva potrebne za taj poduhvat (masa T?>> goriva takode ulazi u ukupnu masu broda). Visestepeni sistem raketa T?>> je jedno od elegantnijih ideja u mehanici. Tek napretkom nauke T?>> se doslo do space-shuttleova, a izgleda da su globalni trend T?>> istrazivanja rakete-avioni (ili avioni-rakete) koji bi uzleteli T?>> sa (vise-manje) normalnog aerodroma, sami ili na nekom nosacu, T?>> izasli van atmosfere a zatim se vratili na polaziste. Zar ti to ne govori o nesavrsenstvu?!!?!? Inace space shuttle je cool, samo sa cuo da ima neke stvari koje nisu uopste dobre....ne znam koje stvarno... AcCeSS DeNiED
misterije.401 saboteur,
T?>> Probaj da postavis sebi neko jednostavno pitanje: Da li bi uopste i T?>> razmisljao na ovu temu da nije bilo mnogo prethodnika koji su delic po T?>> delic sastavljali mozaik da bismo dosli dovde i imali, priznao to ili ne, T?>> neke prethodne informacije? Ruku na srce, svako od nas stvara odredene T?>> predrasude, usvajajuci neke od principa, koje ga ogranicavaju da vidi sire T?>> i cine nespremnim za neka nova otkrica ali ipak, cini mi se, ne u tolikoj T?>> meri da ne moze da povuce granicu izmedu logicnog i neceg krajnje T?>> radikalnog sto se, s vremena na vreme, nudi. T?>> Ajde da razmisljamo na temu evolucije... T?>> Zasto ti vise ne koristis svoj rep? Ne mozes cak ni svesno da ga T?>> pokrenes... Mozak ga je potpuno zaboravio. Pre nekog vremena mu je ukinuo Vise ne idemo na 4 noge, pa nam ne treba za ravnotezu ;)) T?>> i T?>> pogon tj. uklonio je potrebnu misicnu masu koja ga je pokretala, preselio T?>> je na neka korisnija mesta, samo ishranjuje taj deo tela snabdevajuci ga T?>> krvotokom i ostalim telesnim tecnostima tako da ovaj sada zivi na nekoj T?>> socijali. Cak se i smanjio od prethodne velicine. A vala i ne treba ti :) T?>> Sisao si sa drveta, ne skaces vise sa grane na granu pa ti ne treba kormil T?>> o T?>> a i muve si naucio da rasterujes rukama. T?>> Ako krenemo dalje da razmisljamo na ovaj nacin mozemo se zapitati zasto mi T?>> u stvari nemamo tri oka umesto samo ova dva? Meni bi bas dobro doslo jos T?>> jedno kao retrovizor :) (posebno na nekim demonstracijama pred skupstinom) T?>> Medjutim, cini mi se da tu postoji mali problem. Kako bi se to T?>> kontrolisalo od strane mozga? Mozak, kao jedan veliki bio-kompjuter, bi T?>> verovatno trebao da bude mnogo bolje razvijen od naseg koji trenutno imamo T?>> da bi izbegao konfuzije i da bi sve to skladno radilo. Bez obzira koliko m T?>> i T?>> mistifikujemo njegove funkcije i on ima svoje radne memorije, diskove, T?>> bafere i slicno, mozda malo drugacije organizovane i uz pomoc drugih T?>> tehnika i koji se zovu drugacije (kratkotrajna/dugotrajna memorija), ali T?>> ipak nesto relativno slicno sto svakako ima svoja ogranicenja u potrosnji T?>> energije, brzini reagovanja i obrade informacija. T?>> Sve ovo je podlozno prirodnom odabiru vrsta a rezultati tih miliona godina T?>> evolutivnog rada su oko nas. Iz toga bi trebali da izvedemo odredene T?>> zakljucke... Ovo je sve tacno! I dobro si reko, ali opet ja....ma necu da ponavljam Ako to ne mozete da svatite razumem! Ima puno takvih! Neki cak misle i da smo sami u svemiru:((( AcCeSS DeNiED
misterije.403 saboteur,
T?>> I to me jako zbunjuje... Zasto je brzina svetlosti maksimalna moguca? T?>> Nekako mi se cini da moze i brze... ;) Sta vi mislite? Ma da! Samo pritisnes F9 i eto te u drugoj galaxiji ;)) AcCeSS DeNiED
misterije.404 basrak,
> Mada, budućnost "naše" svemirske flote su space-shuttle i kako > se ono zvaše, e ne mogu se setim. Buran.
misterije.405 basrak,
> Za tvoju informaciju, raketa se izrađuje u > više stepena između ostalog i zato što bi trebalo poneti > apsurdno veliku količinu goriva da bi se ceo brod ispalio u > orbitu u komadu, Apsolutno. Za nevernike - jednačina Ciolkovskog - kretanje tela sa promenjivom masom.
misterije.406 basrak,
> i da je po tom pitanju najsumnjiviji Sibir kao mesto udara Ja čuo da je najverovatnije Yukatan. Ljudi proučavali satelitske snimke i našli obrise nekog ogromnog kratera kome se starost baš lepo podudara sa nestankom dinosaurusa.
misterije.407 basrak,
> Ů│ ˙ Poznato je da po raznoraznim institutima ima bića koja > nisu Ů│ ˙ ni ljudi ni životinje. > > Odakle ta bića tu? Napravili ih nevajalci? ;) Ma misli čovek da ima mnogo bubašvaba po institutima, što je verovatno tačno ;))
misterije.408 cnenad,
=> veći deo sunčevog sistema nastao pre oko 4,6 eona ili 4,600,000,000 godina => i da je zemlja nastala od jednog otkinutog dela sunca pa uključujući Skoro sam sa čika Nešom razgovarao na sličnu temu i moram priznati da ima nešto u tome kad on tvrdi da je ključ svega Sunce. Kad se razreše sve njegove tajne biće rešene i ostale.
misterije.409 cnenad,
=> Odakle ta bića tu? Napravili ih nevajalci? ;) Ajde bre, ne lupetaj mnogo. Uvek je bilo nesrećnih slučajeva da se rode osobe koje imaju deformisane ekstremitete i slične i gore anomalije. Baš bih voleo da vidim (ipak kažem, ne daj bože, i ne želim nikom) kakav bi ti bio otac takvog deteta i da li bi hteo da budeš to uopšte ? Nad takvim bićima se ne može izvršiti eutanazija, a negde se moraju smestiti.
misterije.410 cnenad,
=> kao elementu na kome je jedino moguće zasnovati život, pridružuju i => silicijum. Kad počnu iz čipova da nam izlaze vanzemaljci ;) kuku lele.
misterije.411 cnenad,
=> sto se nije ni videlo! Upamti svemir je beskrajan! Ništa nije beskrajno (možda i jeste ali posmatrano sa stanovišta teorije relativiteta). Koliko god ti zastupao stanovište da je beskrajan ja mogu da tvrdim suprotno, ali ovim nećemo ništa postići niti saznati ko je u pravu.
misterije.412 zulu,
-*>> Blizu si, blizu... jos samo malo, pa pogadas ;) ha ha! pukoh od smeha...
misterije.413 msavkovic,
┌┌┌ -*>> Onda on obidje recimo 5 puta oko zemlje. Ti pogledas na svoj ┌┌┌ -*>> sat, i pogledas na onaj sat u svemirskom brodu i videces ┌┌┌ -*>> razlicita vremena." ┌┌┌ -*>> Niko, ali niko me ne moze ubediti da je to moguce! :) ┌┌┌ ┌┌┌ Moguce je, ali ne bas tako... Ne, bas to kaze Ajnstajnova teorija. Ajde objasni mi gde gresim?
misterije.414 msavkovic,
Pa nemoj bre toliko da citiras!
misterije.415 msavkovic,
┌┌┌ Ako ides u gimnaziju, pa stignes do IV razreda, pa budes ┌┌┌ ucio relativisticku teoriju, pa ti profesor zvekne jednog keca ┌┌┌ ima da te ubedi k'o belu lalu. ;) Idem u IV g. :), vec imam keca, ali jos nisam ubedjen ;) ┌┌┌ Salu na stranu. Dakle, po vec pomenutoj relativistickoj ┌┌┌ teoriji, ispada tako. Obicno se tu koristi paradoks blizanaca. ┌┌┌ Strpas jednog blizanca u brod i sines ga brzinom c u svemir. ┌┌┌ Kroz 50 (zemaljskih) godina se vrati. On je mlad, a njegov ┌┌┌ burazer na Zemlji je vec starac. Dokle ce ljudi da posmatraju sve to iz razlicitih inercijalnih sistema? Recimo ti si onaj blizanac sto stoji na zemlji. I gledas kako tvoj brat odleti i dodje, kakve veze ima brzina c sa tim. Sadasnja nauka kaze da njemu vreme sporije prolazi, zato sto ide brze. Puf, pa zato ce otici dalje, i nista vise. Oborice oni Ajnstajnam kad tad. :)
misterije.416 paki,
­> Elem, da skratim: Možda postoji brzina veća od c, a možda i ne. ­> :) Da pravimo listu? Iznogude? O:) P.S. Ubroj me u "možda".
misterije.417 max.headroom,
> T?>> Ovde ce bas da treba vremena :( ako ikad. Glupost je, po meni,traziti > T?>> neku vrstu organskog zivota u suncevom sistemu vec treba traziti > T?>> dalje... > Tu se potpuno slazem. Buuu, nemaštoviti stvorovi :) A šta bi sa Venerom, koja, čini mi se, ima neke izglede da bude prva planeta na kojoj će naći vanzemaljski mikroorganizam? Istina, malo je vruća & kisela, ali nije sve do Sunca i tropskih plaža... Evo, i ja se danas smrzoh :) > Covece shvati! Ponasas se ko ovi kreteni (Ljudi koji nazivaju sebe > naucnicima) ne mozes stalno porediti sa ljudima! Pomalo si konfuzan, ali nemoj naučnike nazivati kretenima - nije pristojno. :) I još jedna sitnica: -273, ali C (Celzijusova stepena).
misterije.418 max.headroom,
> 1. Materijal za raketu je jezivo skup, mora se sklapati u prostorijama 6x > cistije od operacione sale... Nije da sam stručan po ovom pitanju, ali je pri sklapanju jednog raketoplana potrebna rigorozna kontrola svih komponentni od kojih je isti sklopljen. Zašto? Pa, da ga naprave traljavo - puk'o bi k'o želendžer, i ljudi bi se pitali gde im odlazi novac od poreza... A i nije veselo gledati kako ti na visini od par kilometara eksplodira oprema skupa milione dolara. Dakle, ako želiš sigurnu letelicu - moraš je napraviti od pouzdanih i skupih delova, koji se ne koriste u garaži, u domaćinstvu, ili u brodogradnji; takođe moraš dobro da je proveriš, a svaka provera je, razume se, skupa, jer je vrše retke laboratorije (znaš već - simulacije i testovi koji se NE vrte na PC-u) :) > 2. Slaba brzina, s'obzirom na svemir :) žim žovek otkrije neki novi pogonski sistem koji ne troši poznatu hemiju, znaćeš (videćeš na CNN-u: vazdušne operacije iznad Bosne i tome nalik). Dotle nam ostaje da se nadamo da će nuklearni pogon biti dovoljno usavršen (misli se na - siguran), da će NASA, bez bojazni od Hirošime u Cape Canaveral-u, lansirati takvu letelicu. > 3. Covek sedi u jezivom polozaju (osecam da prvo kad izadje na mesec se > istegli;)))) ) Tih par sati mu ne pada strašno teško, s obzirom na činjenicu da meni dupe otpadne već posle tri sata vožnje međugradskim autobusom (a ni jedan od znanih mi vozača ne vozi toliko impresivno da osetim ubrzanje od par G)... > 4. Veoma mala razdaljina koju raketa moze da dostigne (tacnije do Meseca) Odgovor na ovo pitanje se može svesti na tekst ispod tačke 2. Sve je pitanje pogonskog sistema. > 5. Sto se komadi dok leti odvajaju i na kraju ostane samo kupola (pazi > shit!) 6. Sto ta bedna kupola nema nista, nego mora da se spusti u vodu... :))) Da su znali bolje - veruj mi, napravili bi. Opet, nisi svestan izdržljivosti poznatih materijala, kao ni pogona (a čini mi se, ni razdaljina), pa sile potrebne da se par tona digne na određenu visinu... žak mislim da su višestepene rakete, bar u obliku koji pominješ, već sada stvar prošlosti (mada nisam siguran da je Space Shuttle išta više od običnog orbitera). > 6. Sto ta bedna kupola nema nista, nego mora da se spusti u vodu... Pa, sam 'landing' i ne mora biti toliko spektakularan :) koliko i uzletanje. Šalu na stranu, ovo je dobra dosetka konstruktora raketa, jer nisu morali da izmišljaju ništa više od "običnog" sistema sa padobranom potrebnog za prizemljenje. Nešto modernije letelice će svakako koristiti princip sletanja-poletanja koji već sada koristi Šatl.
misterije.419 ilazarevic,
> ha ha! pukoh od smeha... Nije meni cilj da pukneš, jerbo ako pukneš, ko će pisati te silne naučno zasnovane i debelim dokazima potvrđene teorije...
misterije.420 iznogud,
:: Zato su 'marsovci' napravili vestacki satelit u obliku :: 'stencuge' gde posle izlaska iz orbite dopunjuju gorivo za dalji :: put... Xe, lako je njima da se duvaju okolo, kad im je masa njihove planetice 0,107 Zemljine... Video bi ih ja ovde, ovde je podvig samo izaći u orbitu... ;))))))))) PS Kad sam već tu, sa Sharpom PC-E500 u ruci ;))), evo ostalih podataka o Marsu: - Udaljenost od Sunca - 1.5237 AU (*) - Radijus - 3397 km - Gravitacija - 0.38 (*) - Zapremina - 0.151 (*) - Masa - 0.107 (*) - Trajanje godine - 1.8809 (*) (*) <- Zemlja == 1
misterije.421 mileusna,
>> Nije maksimalna, samo je ista u svim referentnim sistemima... Znam... Upravo poslah poruku koja dodiruje tu temu. Možda sam se samo nespretno izrazio.
misterije.422 mileusna,
>> Odakle ta bića tu? Napravili ih nevajalci? ;) Poznato je da je doktor žengele, ovaj... hoću reći Mengele, svašta radio po logorima u 'naučne' svrhe. Svakakve je mutante stvarao. Zato je i bio tražen posle rata od strane velikih sila. Ne zbog zločina, već zbog informacija i znanja koje je posedovao. Naime, bilo mu je omogućeno ono što tada nikome nije bilo. Mogao je da eksperimentiše do mile volje... :( Poznavajući recimo razne eksperimente Američke vlade, ne bi me čudilo da se danas, negde u svojim odajama, i oni ne bave pravljenjem raznih monstruma i mutanata. P.S. Sa druge strane, ima i bića poput čoveka slona koja su rođena deformisana.
misterije.423 zulu,
-*>> Ovde postoji neka kontradikcija, zar ne? ;) Nisi procitao da se jedna zadrzala na povrsini 'citavih' 20 min.;)) Pa prestala da radi. ZULU
misterije.424 zulu,
-*>> Mislio sam da ti otvoris grupu ;) Opet JA ?!?! :))))) ZULU
misterije.425 maksa,
>> BTW: Cito sam jako puno u vezi ove teme! I sa puno toga se ne >> slazem, zato sto ,za razliku od tebe i slicnih tipova, svemir >> ne svatam onako kako su naucnici rekli, jel mi je to cist >> debilizam, ne moze se govoriti o necemu sto se nije ni videlo! >> Upamti svemir je beskrajan! Skroz beskrajan? A onaj plafon na koji su okačene one svetle tačke što se vide uveče?
misterije.426 zulu,
-*>> Ne, bas to kaze Ajnstajnova teorija. Ajde objasni mi gde -*>> gresim? Mislim da kretanje treba da bude pravolinijsko, 'ajde reci mi kako zamisljas toliko brzo kruzno kretanje... ZULU
misterije.427 zulu,
-*>> Oborice oni Ajnstajnam kad tad. :) Mislim da ni Ajnstajnu teorija relativiteta nije jasna ;)))), kladim se da ni on ne bi mogao da je objasni... :)))))))) ZULU
misterije.428 zulu,
-*>> Nije meni cilj da puknes, jerbo ako puknes, ko ce pisati te -*>> silne naucno zasnovane i debelim dokazima potvrdene -*>> teorije... :)))))))))))
misterije.429 mileusna,
>> Idem u IV g. :), vec imam keca, ali jos nisam ubedjen ;) Dobro, onda će da te ubede u avgustu... ;) >> odleti i dodje, kakve veze ima brzina c sa tim. Sadasnja nauka kaze >> da njemu vreme sporije prolazi, zato sto ide brze. Puf, pa zato ce >> otici dalje, i nista vise. Ma, koliko će on daleko otići ne zavisi od toga kakva su im vremena. On se kreće brzinom c. Ovde se jednostavno radi o tome da vreme sporije ide. Normalno da ću i ja u ovo verovati tek kada se i dokaže u stvarnosti, a ne putem formulica, ali za sada je to tako... :) Nisam ja kriv, majke mi, već onaj sedokosi brka, što se oženio Milevom pa je odjednom postao pametan. ;)
misterije.430 basrak,
> Sadasnja nauka > kaze da njemu vreme sporije prolazi, zato sto ide brze. Puf, pa > zato ce otici dalje, i nista vise. Kad bi postojalo apsolutno vreme i apsolutan prostor onda bi to bilo tako. No, gle čuda, prostor i vreme su neraskidivo povezani. Zato se i govori o "prostor-vremenu".
misterije.431 vasic,
> T?>> Zasto ti vise ne koristis svoj rep? Ne mozes cak ni svesno da ga > T?>> pokrenes... Mozak ga je potpuno zaboravio. Pre nekog vremena mu je > ukinuo > > Vise ne idemo na 4 noge, pa nam ne treba za ravnotezu ;)) Izem ti logiku... sto na četiri noge je kud i kamo stabilniji od onog na dve. I ne treba mu rep.
misterije.432 vasic,
> Predlazem da otvorimo grupu, gde bi bili svi zainteresovani za Space i > sve o njemu :) Ne, ostanite ovde, zanimljivije je. ;)
misterije.433 vasic,
> Pazi, ako krenes sa naucne tacke gledista neces videti prst ispred nosa! > Mora da se misli na neverovatne stvari, jel covek za sada o svemiru > zna veooooooma malo, gotovo nista! Ako iko ikada smisli nekakav hiperdrajv ili bilo šta što će nas odvesti do zvezda u prihvatljivom vremenu za prihvatljivu cenu, to sigurno nećeš biti ti, niti iko ko razmišlja kao ti. Od nečega se mora početi. Ako ti misliš da ćeš u jednom dahu izmaštati Veliku Objedinjenu Teoriju - samo napred, i bolje požuri, umesto što gubiš ovde vreme sa nama nevernicima.
misterije.434 zeljkoj,
> :)))))))))))))) ,a sorry, ja svatio da je covek ubacio tog > debila kao primer :)))) Debil je onaj ko ne voli Alfa. ;)
misterije.435 zeljkoj,
> Na nižem _tehničkom_ razvitku. Znaš, malo je teško razbacivati > se duhovnim vrednostima dok ti oko glave zvižde kuršumi, a ti u > ruci držiš neku patetičnu zašiljenu grančicu. Da li je oružje jedino merilo tehničkog razvitka? Imali su veća znanja iz astronomije i matematike od Evropljana.
misterije.436 zeljkoj,
> -*>> 6. Sto ta bedna kupola nema nista, nego mora da se spusti > u -*>> vodu... > ^^^^ > > NE mora, moze i na tvrdu podlogu kao sto rade Rusi... Ma ti problemi sa prizemljenjem su odavno prevazidjeni. :)
misterije.437 msavkovic,
┌┌┌ -*>> Ne, bas to kaze Ajnstajnova teorija. Ajde objasni mi gde ┌┌┌ -*>> gresim? ┌┌┌ ┌┌┌ Mislim da kretanje treba da bude pravolinijsko, 'ajde reci mi ┌┌┌ kako zamisljas toliko brzo kruzno kretanje... Pa mogao si i da me pitas: "Kako zamisljas toliko brzo kretanje" ;) Ali nije u tome stvar.
misterije.438 msavkovic,
┌┌┌ Mislim da ni Ajnstajnu teorija relativiteta nije jasna ;)))), ┌┌┌ kladim se da ni on ne bi mogao da je objasni... Pa da :) Dunulo mu ono za E=mcř, i onda seo covek i raznoraznim transformacijama opet dosao do E=mcř. Pu, mora da je to to :)
misterije.439 msavkovic,
┌┌┌ za sada je to tako... :) Nisam ja kriv, majke mi, vec onaj ┌┌┌ sedokosi brka, sto se ozenio Milevom pa je odjednom postao ┌┌┌ pametan. ;) Ne zaboravi da je imao ql necaku :)
misterije.440 vasic,
> za razliku od tebe i slicnih tipova, svemir ne svatam onako kako su > naucnici rekli, jel mi je to cist debilizam, ne moze se govoriti o necemu > sto se nije ni videlo! Jesi li ti video nekad virus? (Ne Mikelanđela, nego pravi virus) A bakteriju? A svoja leđa? (da budemo pristojni;) Sledeći put kad te nešto potera kod doktora, hoćeš li verovati njegovoj dijagnozi, s obzirom da te on nije otvarao da vidi šta to ima unutra? Jesi li ikada video elektron? A radio talase? A da li te to sprečava da koristiš radio, TV, električno svetlo i skribonanišeš po elektronskom mediju kao što je Sezam?
misterije.441 vasic,
> PS Kad sam već tu, sa Sharpom PC-E500 u ruci ;))), evo ostalih > podataka o Marsu: Beše trajanje dana 24h 30 i nešto min? A ako se dobro sećam, u eksperimentima koji se tiču čovekovog biološkog časovnika i koji su se sastojali u zatvaranju dotičnog (ne časovnika, nego čoveka) u pećinu bez ikakve veze sa spoljnim svetom utvrđeno je da se njegov dnevni ciklus posle nekog vremena ustali na približno 24 i po sata. Nudge, nudge, you know what I mean? You know what I mean? ;)))
misterije.442 vasic,
> Inace space shuttle je cool, samo sa cuo da ima neke stvari koje nisu > uopste dobre....ne znam koje stvarno... Recimo to da se često kvari i da ima tendenciju da svoj teret i putnike isporučuje all over Florida. ;>
misterije.443 vasic,
> Ma, koliko će on daleko otići ne zavisi od toga kakva su > im vremena. On se kreće brzinom c. Ovde se jednostavno radi o > tome da vreme sporije ide. Odavno sam prošao IV razred srednje škole i nisam imao keca iz fizike, ali sa jednom stvari nikad nisam bio načisto: Uhvatimo mi tako onog sabotera, strpamo ga u kapsulu i šutnemo brzinom od 0.999999c na povratno putovanje do Alfa Kentaura. Devet godina kasnije, on se vraća, ništa stariji i ništa manje ubeđen da je teorija relativiteta gomila sranja. E, sad, ako su svi referentni sistemi ravnopravni, zašto je baš njegovo vreme bilo razvučeno a ne naše? Zar nije svejedno da li se njegova kapsula kreće u odnosu na ostatak univerzuma, ili obrnuto?
misterije.444 iznogud,
:: Mislim da ni Ajnstajnu teorija relativiteta nije jasna ;)))), :: kladim se da ni on ne bi mogao da je objasni... Neverovatna je fama koju ljudi prave oko pomenute teorije. U suštini je stvar vrlo prosta.
misterije.445 iznogud,
:: tome da vreme sporije ide. Normalno da ću i ja u ovo verovati :: tek kada se i dokaže u stvarnosti, a ne putem formulica, ali :: za sada je to tako... :) Nisam ja kriv, majke mi, već onaj Dokazano u stvarnosti. Napravljen je ogled sa avionom i dva časovnika, pomenuta teorija vrlo elegantno objašnjava neke astronomske anomalije koje Njutnovska mehanika nikako ne može da objasni... itd. Spisak je podugačak.
misterije.446 iznogud,
:: Da li je oružje jedino merilo tehničkog razvitka? :: Imali su veća znanja iz astronomije i matematike od Evropljana. Jes' verovatno su sve teleskopima u glavu tukli Korteza i njegove.
misterije.447 mylos,
**>> Dokazano u stvarnosti. Napravljen je ogled sa avionom i dva casovnika, E ajde molim te objasni taj eksperiment!!! Kako su bre avion ubrzali do brzine svetlosti? ;)
misterije.448 basrak,
> Mislim da ni Ajnstajnu teorija relativiteta nije jasna ;)))), > kladim se da ni on ne bi mogao da je objasni... Neko već reče: Albert Ajnštajn - "Moja teorija" - "Moj pogled na svijet"
misterije.449 zulu,
-*>> > Vise ne idemo na 4 noge, pa nam ne treba za ravnotezu -*>> Izem ti logiku... sto na cetiri noge je kud i kamo -*>> stabilniji od onog na Pa da. Vidi kengura...
misterije.450 zulu,
-*>> Da li je oruzje jedino merilo tehnickog razvitka? -*>> Imali su veca znanja iz astronomije i matematike od -*>> Evropljana. Pa, vidis da se na zemlji sva nova tehnicka dostignuca prvo koriste da bi covek unistio sam sebe, a tek onda u 'miroljubive' svrhe. Pogledaj samo atomsku energiju: prvo - BOMBA, pa tek onda ELEKTRANE! ZULU P.S. Nije ni cudo sto ljudi prvo gledaju oruzje a onda sve ostalo, jer covek ce izgleda da uradi sve da bi sebe unistio...
misterije.451 msavkovic,
┌┌┌ Debil je onaj ko ne voli Alfa. ;) Debil je onaj ko moze da voli tupavo_americku_lose_napravljenu_lutku ;)
misterije.452 maksa,
>> Nudge, nudge, you know what I mean? You know what I mean? ;))) Say no more! Say no more! ;))
misterije.453 basrak,
>**>> Dokazano u stvarnosti. Napravljen je ogled sa avionom i dva > casovnika, > > E ajde molim te objasni taj eksperiment!!! Kako su bre avion > ubrzali do brzine svetlosti? ;) Ne znam da li je napravljen takav ogled, ali znam da se relativistički efekat ne pojavljuje samo na brzinama bliskim c, već i u svakodnevnom životu sa svakodnevnim brzinama samo što je tada zanemarivo mali. Ono što takođe znam, a to je da su današnji časovnici izuzetno precizni tako da mere vreme sa tačnošću od, čini mi se, 1e-15 sekundi. No postoji masa drugih eksperimenata u kojima je nedvosmisleno potvrđena valjanost STR.
misterije.454 ilazarevic,
> Jesi li ti video nekad virus? (Ne Mikelanđela, nego pravi virus) A > bakteriju? A svoja leđa? (da budemo pristojni;) Moliću fino, za ovo poslednje dovoljno je par ogledala ;)
misterije.455 ilazarevic,
> E, sad, ako su svi referentni sistemi ravnopravni, zašto je baš > njegovo vreme bilo razvučeno a ne naše? Zar nije svejedno da li se > njegova kapsula kreće u odnosu na ostatak univerzuma, ili obrnuto? Koliko sam ja shvatio, svi sistemi su ravnopravni, ali su neki ravnopravniji od ostalih ;) Meni je taj primer sa starenjem čoveka vrlo sumnjiv... Ne liči na fizičare da tako prizemno objašnjavaju svoju nauku.
misterije.456 zulu,
-*>> od 0.999999c na povratno putovanje do Alfa Kentaura. Devet -*>> godina kasnije, on se vraca, nista stariji i nista manje -*>> ubeden da je teorija A jel' to znaci da i njegov bioloski casovnik stoji???? To mi bas i nije najjasnije! ZULU
misterije.457 zulu,
-*>> Neverovatna je fama koju ljudi prave oko pomenute teorije. -*>> U sustini je stvar vrlo prosta. Ti si, izgleda, jedan od retkih koji je uspeo da je razume. Bravo!
misterije.458 zulu,
-*>> Dokazano u stvarnosti. Napravljen je ogled sa avionom i dva -*>> casovnika, Avion se kretao brzinom od 1c?
misterije.459 petjo,
>>> E, sad, ako su svi referentni sistemi ravnopravni, zasto je bas >>> njegovo vreme bilo razvuceno a ne nase? Zar nije svejedno da li se >>> njegova kapsula krece u odnosu na ostatak univerzuma, ili obrnuto? >> >> Koliko sam ja shvatio, svi sistemi su ravnopravni, ali su neki >> ravnopravniji od ostalih ;) Meni je taj primer sa starenjem coveka vrlo >> sumnjiv... Ne lici na fizicare da tako prizemno objasnjavaju svoju nauku. To gore sto je napisano je OK ali pod jednim uslovom.... tj da moze da se posmatra iz bilo kog referentnog sistema... Ustvari ne moze...I tu i jeste kvaka...Nisu svi sistemi ravnopravni i bitno je koji od dvojce ljudi se krece a koji stoji tj covek koji je na zemlji onaj u brodu ( paradoks blizanaca !).Radi se o tome da onaj u brodu mora da se i ubrza do C sto znaci da je on u neinercijalnom sistemu u odnosu na coveka na zemlji Tada dolazi do poznatog efekta deletacije vremena i kontrakcije prostora...Inace sa brzinom C coveku je i prostor smanjen (kontrakovan) Inace ne mora da se krece pravolinijski u brodu vec moze i u krug npr. oko zemlje pa ce opet da se dobije isti efekat skracivanja vremena....Pa da rezimiram....=> Bitno je ko je u neinercijalnom sistemu a ko ne.... tj ko se ubrzava!!
misterije.460 petjo,
>> Ne znam da li je napravljen takav ogled, ali znam da se relativisticki >> efekat ne pojavljuje samo na brzinama bliskim c, vec i u svakodnevnom >> zivotu sa svakodnevnim brzinama samo sto je tada zanemarivo mali. Ono sto >> takode znam, a to je da su danasnji casovnici izuzetno precizni tako da >> mere vreme sa tacnoscu od, cini mi se, 1e-15 sekundi. >> >> No postoji masa drugih eksperimenata u kojima je nedvosmisleno potvrdena >> valjanost STR. Ovo sa avionom je tacno tj. moze i sa avionom da se oseti smanjenje vremena...( ne covek vec meraci !!) probaj i da izracunas pomocu formule...pa ces da vidis koji je red velicine...nije nesto ali postoji!!
misterije.461 miskom,
> Dakle, postoji nauka koja se zove hemija (pa znao sam da je ne > voliš ;) i većina naučnika se slaže da je život moguć samo na > bazi ugljenika. To, dakako, nikako ne znači da su eventualni > vanzemaljci imalo nalik ljudima. Neki naučnici u ovoj > konstataciji nisu baš toliko isključivi pa ugljeniku, kao > elementu na kome je jedino moguće zasnovati život, pridružuju i > silicijum. Pa zašto onda hemičari ne stvore neko živo biće veštačkim putem kad su tako pametni ? ;)
misterije.462 petjo,
>> -*>> od 0.999999c na povratno putovanje do Alfa Kentaura. Devet >> -*>> godina kasnije, on se vraca, nista stariji i nista manje >> -*>> ubeden da je teorija >> >> A jel' to znaci da i njegov bioloski casovnik stoji???? >> To mi bas i nije najjasnije! >> ZULU To ne znaci da njegov sat stoji vec znaci da satovi na zemlji idu ko ludi...Inace desava se sledeci efekat...Posto mu recimo treba 5 godina tamo i 5 nazad to je 10. Ali to je 10 godina iz referentnog sistema Zemlje. Za coveka u brodu nije!!! Posto se on krece oko 1C kog njega dolazi do kontrakcije prostora takodje tj. njemu zvezda nije na 5 vec recimo na 0.5 godina putovanja. Tako on lepo sedne i za 0.5+0.5=1 godinu se vrati nazad kad ono svi ostarili za 10 a on za 1 godinu. ??? Posto iste formule vaze i za prostor i za vreme znaci da koliko se razlikuje vreme izmedju 2 sistema toliko se razlikuje i prostor tj. ako se neko krece oko 1C kad se vrati nazad ljudi ce recimo ostariti 1000 godina ali ce kontrakcija prostora u tom slucaju za njega biti ogromna tj. njemu je zvezda na par sati voznje!!!! Tu i jeste efekat!! Pitanje je takodje bilo da li ti se ustvari isplati da zuris jer sto si ti brzi to na zemlji vreme prolazi sve brze....pa onda zakljucis da je bolje da malo usporis da ne bi dosao posle 10000 godina nazad i zatekao sta?? Ali ustvari nista mu ne pomaze i da ide sporo jer ce se opet vratiti posle 10000 (priblizno) jer zbog poznatog relativistickog efekta povecanjem brzine se ne dobija na vremenu (na zemlji je to smesno jer sto si ti brzi normalno stignes brze tamo gde si posao!!) Eto sta ustvari cini relativitet !!!
misterije.463 zeljkoj,
> Neverovatna je fama koju ljudi prave oko pomenute teorije. > U suštini je stvar vrlo prosta. Pošto sam tek treći razred gimnazije, a nestrpljiv sam da je upoznam ;), molio bih te da je ovde ukratko objasniš.
misterije.465 maroquinne,
-> od 0.999999c na povratno putovanje do Alfa Kentaura. Devet -> godina kasnije, on se vraća, ništa stariji i ništa manje -> ubeđen da je teorija relativiteta gomila sranja. I ne zatiče nas ovde već po staračkim domovima :))) -> E, sad, ako su svi referentni sistemi ravnopravni, zašto je -> baš njegovo vreme bilo razvučeno a ne naše? Zar nije svejedno -> da li se njegova kapsula kreće u odnosu na ostatak univerzuma, -> ili obrnuto? Nije, vidiš. Uprošćeno, tu deluje veza Prostor-Vreme. Tačnije, mi u odnosu na svemir stojimo odnosno svaki referentni sistem u odnosu na svemir stoji. Referentni sistem je ključ svega. A kako? E tu bi trebalo imati bar malo nekog uvida u "formulice" koje opisuju ovu teoriju. Baš konstatujem kako se istorija ponavlja :)) dok prelistavam knjigu izvesnog Charlesa Nordmanna iz 1924-te godina koji se, kao pristalica nove teorije, ubi objašnjavajući nove principe birajući što jednostavniji rečnik ne bi li ih ikako uspeo približiti ljudima koji nemaju baš mnogo pojma o ovome kao i tvrdokornim naučnicima naviknutim na ustaljenu Newton-ovsku mehaniku. Jedan moj prijatelj koji nije pokušao da se udubi u samu teoriju, a mnogo je nezgodan pri ubedjivanju jer voli da je u pravu, kad god se pomene teorija relativnosti on vrlo isključivo konstatuje: "Ma, ta teorija je odavno propala... evo ti primer... šta ćeš sa dva mimoilazna zraka svetlosti... kolike se njihove brzine jednog u odnosu na drugi?" i, naravno, pravi grešku zbog sabiranja brzina na bazi klasične mehanike... Ajnštajnu iznose slične primere. Pitanje je ovako: Ako sabotera pošalješ brzinom recimo od 200.000 km/s na put sa zemlje i on iz svog referentnog sistema izbaci telo, u pravcu i smeru svog kretanja, brzinom od 200.000 km/s da li to znači da se telo u odnosu na zemlju kreće brzinom od 400.000 km/s? Odnosno, zar to ne pobija zakone relativističke mehanike? Ajnštajn na to kaže: Sve je ok. Saboter stvarno šiša 200.000 u odnosu na nas. I to telo u odnosu na sabotera šiša 200.000, ali u odnosu na nas ono ide brzinom od 277.000 km/s. Gde je kvaka? Upravo u skraćenju saboterovih mera koji nema pojma da su njegove mere koje on koristi u našim očima tj. našem referentnom sistemu kraće. Kako se uz pomoć E=m*cř objašnjava nemogućnost da telo dostigne brzinu c? To je usled toga što su masa i brzina kod Ajnštajna povezani dok kod klasičara masa mu dođe kao neki koeficijent koji se prihvata takav kakav je bez posebnog obrazlaganja. Sve je ovo teško dokazati kada raspolažemo samo brzinama koje su daleko ispod ovih o kojima pričamo ali tvrdnja je sledeća: Pri malim brzinama najveći deo akceleracije koji dajemo telu troši se na povećanje kinetičke energije tela dok idući bliže ka brzini svetlosti sve veći deo se troši na povećanje mase a sve manji deo na brzinu tako da se brzina svetlosti nikad ne dostiže jer ma koliko mi ubrzavali naše telo sva energija koju uložimo, ode na povećanje mase a minimalni deo, koji je svakog sledećeg trenutka sve manji, na povećanje brzine. Usput, ima jedna hipotetička pričica koja baš dobro opisuje mogućnost poimanja kod ljudi pa ću probati da je prepričam... Zamisli da na zemlji koja je u našem slučaju data kao idealno glatka lopta žive neka bića koja imaju samo dve dimenzije tj. dužinu i širinu. Koji bi bili njihovi dometi u spoznaji sveta oko sebe? Mogli bi da definišu ravansku geometriju relativno lako. Mogli bi da definišu paralelnost pravih, ili da kažu da dvojica, svaki idući po pravoj liniji a različitim pravcima, mogu da se sretnu samo u jednoj tački. I lepo bi živeli svo to vreme dok razvojem tehnike ne bi napravili svoja dvodimenzionalna kola i počeli da putuju. Našao bi se i jedan koji bi želeo da vidi šta to ima dalje od njegovog sveta pa, krenuvši na dalek put u jednom pravcu, grdno bi se razočarao kad bi se vratio na svoje polazište. To bi izazvalo pravu uzbunu u dvodimenz. naučnom svetu i preispitivanje osnovnih naučnih postulata o pravoj, odnosu dve prave u ravni itd... Verovatno bi iz svega toga mogla da se empirijom izrodi i Euklidska geometrija koju bi recimo primenjivali samo kada se radi o velikim razdaljinama dok bi u velikoj meri i dalje baratali sa "klasičnom" zarad lakše manipulacije. Sada treba pogledati nas koji smo možda na pravom putu da definišemo neku novu geometriju sa vremenom kao četvrtom dimenzijom ali tu ima mnogo problema jer u našem referentnom sistemu mi nemamo osećaj neke nove dimenzije kao ni ovi dvodimenzionalci za svoju treću-visinu... pozdrav, mirche (privremeno u ilegali na tudjem useru dok ne obnovi pretplatu :)
misterije.466 mileusna,
>> E, sad, ako su svi referentni sistemi ravnopravni, zašto je baš >> njegovo vreme bilo razvučeno a ne naše? Zar nije svejedno da li se >> njegova kapsula kreće u odnosu na ostatak univerzuma, ili obrnuto? Da bi se vratio, on staje, pravi zaokret, tj. mora da se kreće ubrzano, pa samim tim raketa nije inercijalni sistem referencije. Eto, to je to u suštini. Bogami, da ti je Gača predavao, imao bi ti keca zbog ovoga... ;) P.S. Eto, stvaram legendu od čoveka, a lepo sam rekao sebi da neću da ga zapamtim, iako me on stalno ubeđuje da hoću. ;)
misterije.467 mileusna,
>> Avion se kretao brzinom od 1c? žek bre... Pa nije c jedinica, već veličina. c = 3 * 10^8 m/s. :)
misterije.468 stefan,
> -*>> Dokazano u stvarnosti. Napravljen je ogled sa avionom i dva > -*>> casovnika, > > Avion se kretao brzinom od 1c? Jok. Što ne pogledaš kako izgleda formula koja izražava diletaciju vremena pa probaš iz nje nešto da zaključiš?
misterije.469 pyc.guy,
─── Debil je onaj ko moze da voli tupavo_americku_lose_napravljenu_lutku Znaci i ja sam debil? :) ALF is kewl... Mislim, fazoni su kewl..:) Pyc
misterije.470 max.headroom,
> Ne, bas to kaze Ajnstajnova teorija. Ajde objasni mi gde gresim? Stvarno, po pitanju putovanja bliskih brzinama svetlosti (teorijskim, naravno), muči me jedna sitnica... Kako naterati objekat da menja pravac kretanja pri takvim brzinama? Kako bi objekat, kao u datom primeru, _kružio_ oko Zemlje? P.S. Na stranu ostatak OTR-a koji lepo kazuje da će vrli svemirski brod negde pri brzini bliskoj svetlosnoj otići Bogu na istinu.
misterije.471 max.headroom,
> odleti i dodje, kakve veze ima brzina c sa tim. Sadasnja nauka kaze da > njemu vreme sporije prolazi, zato sto ide brze. Puf, pa zato ce otici > dalje, i nista vise. Dakle, teorija predviđa sledeće: što se objekat brže kreće, njegov časovnik sporije kuca. Ako vreme koje otkucava časovnik na Zemlji uzmemo za referentno, tada će brodski časovnik pokazati odstupanje u pravcu usporenja protoka vremena. Što se objekat više bliži brzini svetlosti, to mu vreme "sporije prolazi", a kada je dostigne, vreme se zaustavlja. Teorijski, naravno. Ovo je, čini mi se, potvrđeno u eksperimentu kada je jedan časovnik postavljen na vrh nekog visokog tornja, a drugi u njegovo podnožje (više o ovome potražiti u temi nauka, čini mi se); takođe, raspravljalo se i o životnom veku čestica koje se kreću brzinama bliskim svetlosnoj (navodno, duži je, kako teorija i predviđa). Nego, ako mi za referentni sistem uzimamo tačku koja se i sama kreće (npr. Zemlju, koja pak kruži oko Sunca, a Sunce oko centra Galaksije, i tako dalje, a sve se to udaljava određenom briznom od tačke Big Bang-a), tada je verovatno za pretpostaviti da je moguće "naterati" vreme nekog objekta da teče i brže. Samo, kako? :)
misterije.472 max.headroom,
> Nije maksimalna, samo je ista u svim referentnim sistemima... Ovaj momenat ne shvatam najbolje :) Da li je ista u referencijalnim sistemima koji se kreću istom brzinom, ili u ama baš svim ref. sist., nevezano za brzinu kojom se kreću? Npr. ispalim zrak svetlosti sa svemirskog broda koji se ne kreće. U smeru tog zraka svetlosti se kreće druga letelica, i to, recimo, brzinom od 150,000 km/s. Ako se brzina svetlosti meri sa tog drugog objekta koji se kreće, da li će ona biti i dalje c? (Npr. kao automobili koji se kreću u istom smeru, samo različitim brzinama. Ako jedan ide 50 km/h, a drugi 100 km/h, kada meriš brzinu kretanja bržeg automobila iz sporijeg, ustanovićeš da on ide samo 50 km/h. A šta ako se kreću jedan nasuprot drugog?) :)
misterije.473 mortrisha,
### E, sad, ako su svi referentni sistemi ravnopravni, zašto je baš njegovo ### vreme bilo razvučeno a ne naše? Zar nije svejedno da li se njegova Zato što u bržim sistemima vreme sporije teče. To je dilatacija (produženje) vremena, a posledica je pojave da u različitim sistemima vreme različito teče. Ne postoji apsolutno vreme iliti referentni sistem za vreme. Nije naše, zemaljsko, vreme ono u odnosu na koje se mere ostala (vremena). Jedino što smo mi emotivno vezani za njega...
misterije.474 iznogud,
:: Pošto sam tek treći razred gimnazije, a nestrpljiv sam da je upoznam ;), :: molio bih te da je ovde ukratko objasniš. Sad je vreme sajma knjiga - pravi trenutak da pazariš knjigu 'Moja teorija' pomenutog naučnika ;) Kratka je, brzo se čita, i, koliko se sećam, jedva da ima dve ili tri formule ;) U suštini, sve se svodi na nekoliko osnovnih postavki - da su svi sistemi posmatranja ravnopravni, da je brzina svetlosti konstantna u svim sistemima itd...
misterije.475 iznogud,
:: E ajde molim te objasni taj eksperiment!!! Kako su bre avion ubrzali do :: brzine svetlosti? ;) Nisu ubrzali avion do brzine c, već napravili jaaako precizan časovnik koji dopušta merenje relativističkih efekata pri 'običnim' uslovima. I nije fazon u brzini aviona, već u razlikama visina dva časovnika: jedan je na površini zemlje, dok je drugi jedno dvadesetak km iznad. Na prvi časovnik deluje jača gravitaciona sila nego na drugi (sila opada sa kvadratom udaljenosti), a po teoriji relativiteta, da pojednostavimo stvari, su ekvivalentna 'dešavanja' izazvana dejstvom gravitacione sile i ubrzanjem. Ergo, časovnik na zemlji je dublje u gravitacionom bunaru, te će da radi sporije.
misterije.476 iznogud,
:: (Npr. kao automobili koji se kreću u istom smeru, samo različitim :: brzinama. Ako jedan ide 50 km/h, a drugi 100 km/h, kada meriš brzinu :: kretanja bržeg automobila iz sporijeg, ustanovićeš da on ide samo 50 :: km/h. A šta ako se kreću jedan nasuprot drugog?) :) Relativistička mehanika _nije_ isto što i ova naša, Njutnovska mehanika. Jedna od tema za razmišljanje: brzina se definiše kao pređeni put u _jedinici vremena_. Dakle, podrazumeva se konstantnost I pređenog puta I jedinice vremena. A usta nam se osušiše pričajući o tome da konstantnost vremena ne postoji...
misterije.477 zeljkoj,
> Sad je vreme sajma knjiga - pravi trenutak da pazariš knjigu > 'Moja teorija' pomenutog naučnika ;) Kratka je, brzo se čita, > i, koliko se sećam, jedva da ima dve ili tri formule ;) Ok. :)
misterije.478 mileusna,
>> svetlosti... kolike se njihove brzine jednog u odnosu na drugi?" i, >> naravno, pravi grešku zbog sabiranja brzina na bazi klasične >> mehanike... Jeste... Lepo ljudi napravili Lorencove transformacije po kojima sve dolazi na svoje mesto. Naime, za probleme koji su recimo tipa slaganje brzina, postoje odgovarajući obrasci po relativističkoj teoriji. Pošto se u klasičnoj teoriji nije mogla naći rupa u makro svetu, svi 'relativistički' obrasci istovremeno zadovoljavaju i klasičnu teoriju, odnosno, u slučajevima kada je u>>c (mnogo manje, u je brzina referentnog sistema) svode se na odgovarajuće obrasce kojima baratamo mi obični smrtnici na Zemlji. :)
misterije.479 vitez.koja,
#=> Npr. ispalim zrak svetlosti sa svemirskog broda koji se ne kreće. #=> U smeru tog zraka svetlosti se kreće druga letelica, i to, recimo, #=> brzinom od 150,000 km/s. Ako se brzina svetlosti meri sa tog #=> drugog objekta koji se kreće, da li će ona biti i dalje c? Da, isto c. Bio jednom neki ogled sa Suncem i Zemljom u raznim položajima (udaljenjima od Sunca) i onda je tu nešto mereno sa nekim instrumentima koji su imali dovoljnu preciznost da izmere razliku, ali razlike nije bilo. Ne znam kako je ovo tačno išlo, ali znam da je svojevremeno ovo mene ubedilo :) sk
misterije.480 kriss,
˙˙ Jok. Što ne pogledaš kako izgleda formula koja izražava ˙˙ diletaciju vremena pa probaš iz nje nešto da zaključiš? Ne pratim diskusiju (diskusiju? :)) ), ali se diletacija vremena može doživeti kod čekanja gradskog autobusa, na primer. ;)
misterije.481 vpoznanovic,
>> Prema informaciji koju ja imam, nove epizode bi na sky kanalu (a to znači >> i na Pinku ;) trebalo da krenu početkom sledeće godine. Da li ste znali da sve one epizode koje smo putem Sky kanala gledali na Pinku, Politici i 3K nisu originalne, tj. nisu kompletne verzije epizoda koje su prikazivane u Americi? Sky je izbacio sve one scene koje nisu bile u skladu sa nekim njegovim pravilima, tako da smo i mi po svemu sudeći ostali uskraćeni za neke detalje. Što je najgore, kriterijumi su im bili vrlo čudni; za neke kadrove se i mogao naslutiti razlog eliminacije, ali ima dosta onih koji su "izrezani" iz samo njima znanih razloga. žitava stvar je primijećena kad je potpuna verzija serije počela da se se emituje na kanalu BBC2.
misterije.482 vpoznanovic,
>> A mogu li ja da pitam, odakle tebi taj tekst i da li tamo postoje >> i sadržaji ostalih epizoda? :) Tekst sam dobio sa Fox Network Home Page-a koji se nalazi na sistemu Delphi, naravno u Americi. Radi se o zvaničnom WWW site-u kompanije koja proizvodi X-Files. Postoje sadržaji svih epizoda koje su do sada prikazane. Treća sezona je krenula krajem septembra i do sada je prikazano šest epizoda. Mislim da ih više od pola još nije ni snimljeno. Uglavnom, uporedo sa emitovanjem serije stizaće i sadržaji ostalih epizoda.
misterije.483 ilazarevic,
> Ovaj momenat ne shvatam najbolje :) Da li je ista u referencijalnim > sistemima koji se kreću istom brzinom, ili u ama baš svim ref. > sist., nevezano za brzinu kojom se kreću? Nevezano za brzinu kojom se kreću. U svakom referentnom sistemu brzina svetlosti u vakuumu je ista.
misterije.484 inferno,
Ů│ ˙ Jedna od tema za razmišljanje: brzina se definiše kao Ů│ ˙ pređeni put u _jedinici vremena_. Dakle, podrazumeva se Ů│ ˙ konstantnost I pređenog puta Koja brzina? Srednja, trenutna?
misterije.485 mileusna,
>> koji se kreću istom brzinom, ili u ama baš svim ref. sist., >> nevezano za brzinu kojom se kreću? Ama baš ista. Recimo, raketa se kreće brzinom c, a sa nje se emituje, u smeru kretanja, svetlosni zrak. E, i on se kreće brzino c, i u odnosu na raketu, i u odnosu na, recimo Zemlju, a ne 2c kako bi neki 'klasičar' izračunao prostim sabiranjem brzina. :)
misterije.486 mileusna,
>> ### E, sad, ako su svi referentni sistemi ravnopravni, zašto je baš njegovo >> ### vreme bilo razvučeno a ne naše? Zar nije svejedno da li se njegova >> >> Zato što u bržim sistemima vreme sporije teče. To je >> dilatacija (produženje) vremena, a posledica je pojave da >> u različitim sistemima vreme različito teče. Jock, ni ti ne shvataš. Svi inercijalni referentni sistemi su ekvivalentni, tj. nikako ne možeš dokazati koji sistem se kreće, a koji miruje, ili opet, nikakvim merenjima se ne može utvrditi apsolutna brzina kretanja nekog inercijalnog referentnog sistema u odnosu na centar masa vasione. žovek je pitao zašto ne bi uzeli za primer da se zemlja kreće, a raketa miruje, jer je to, po relativističkoj teoriji isto. Odgovor, kako već napisah, leži u tome da raketa nije inercijalni sistem referencije.
misterije.487 basrak,
Re: o ili u? > Pitajte ako vam nešto nije jasno. :) > Mulder Pa jel' nije Molder?!
misterije.488 basrak,
> nije nesto ali postoji!! Nemoj da pričaš?! Ne mogu da verujem... ;))
misterije.489 basrak,
> Ti si, izgleda, jedan od retkih koji je uspeo da je razume. > Bravo! Pre će biti da je jedan od retkih kome se dalo da uzme knjigu u šake. ;)
misterije.490 mortrisha,
### žovek je ### pitao zašto ne bi uzeli za primer da se zemlja kreće, a raketa ### miruje, jer je to, po relativističkoj teoriji isto. Odgovor, Ne, čovek je pitao: ### E, sad, ako su svi referentni sistemi ravnopravni, zašto je baš ### njegovo vreme bilo razvučeno a ne naše? Zar nije svejedno da li Njegovo vreme je bilo razvučeno u odnosu na _nas_. A to je zato što se raketa kretala _brže_ u odnosu na _nas_. ### pitao zašto ne bi uzeli za primer da se zemlja kreće, a raketa ### miruje, jer je to, po relativističkoj teoriji isto. Odgovor, ### kako već napisah, leži u tome da raketa nije inercijalni ### sistem referencije. Ovo je OK.
misterije.491 basrak,
> Ne pratim diskusiju (diskusiju? :)) ), ali se diletacija > vremena može doživeti kod čekanja gradskog autobusa, na primer. > ;) Neki to lepo osete i na časovima fizike... ;>
misterije.492 paki,
­> Da bi se vratio, on staje, pravi zaokret, tj. mora da se ­> kreće ubrzano, pa samim tim raketa nije inercijalni sistem referencije. ­> Eto, to je to u suštini. OK, a ako posmatramo iz sistema vezanog za raketu, onda se Zemlja kreće ubrzano, pa ona nije inercijalni sistem referencije. U čemu je razlika?
misterije.493 schef,
­=->  Jedna od tema za razmišljanje: brzina se definiše kao ­=->  pređeni put u _jedinici vremena_. Dakle, podrazumeva se ­=->  konstantnost I pređenog puta U vezi ove teme za razmišljanje evo zadatka: Nalaziš se u brzom vozu koji se kreće brzinom od 100 km na sat.Ako skočiš u vis i zadržiš se recimo jednu sekundu da li ćeš doskočiti na isto mesto ili će ti voz "izmaći" ispod nogu za recimo neki centimetar. Ili drukčije: Da li će skok u dalj u vozu koji se kreće biti duži ako skačeš u pravcu kretanja voza ili obratno. Goran
misterije.494 zeljkoj,
> Da li će skok u dalj u vozu koji se kreće biti duži ako > skačeš u pravcu kretanja voza ili obratno. Biće samo ako voz usporava ili ubrzava, dakle ako predstavlja neinercijalni sistem. :)
misterije.495 maroquinne,
-> Da li će skok u dalj u vozu koji se kreće biti duži ako -> skačeš u pravcu kretanja voza ili obratno. Ih bre! Ti se vratio u istoriju :) To su još i Galilej i Njutn provalili apsolutno i relativno kretanje u klasičnoj mehanici. Drž' se teme... pozdrav, mirche * "Stupid Vanila... come on! Don't waste my time" Ref: City Cowboys
misterije.496 maroquinne,
-> ali razlike nije bilo. Ne znam kako je ovo tačno išlo, ali -> znam da je svojevremeno ovo mene ubedilo :) Ovo je najbolje :) Kao jedan moj prijatelj na usmenom iz fizike... Profanka ga cedi na jednom pitanju i na kraju, vrteći glavom, konstatuje: "Vidim da ovo pitanje niste naučili....", a ovaj će: "Nisam, ali mogu da diskutujem..." boreći se da spreči neminovno :))) mirche
misterije.497 sav.gacic,
> Sta bi sa komentarom na moju poruku o velikoj Sibirskoj > eksploziji??? > Ja se ubih kucajuci, a vi k'o da se nista nije desilo..;) Tunguski meteorit? Ih! U vreme Makartija u SAD su neki dokoni arhiantikomunisti opšte prakse su navodno sračunali da je meteorit mogao bitno da utiče i na istoriju i njima uštedi posao... Naime, došli su do zaključka da je meteorit "sačekao" još jedan Zemljin okret, tresnuo bi posred St. Peterburga i Revolucije ne bi bilo (zbog manjka kvoruma :) ). Ali, eto Tunguziji je bilo suđeno da se ovako proslavi (osim poslovičnog sinonima za bestragiju u našem jeziku)... Pozdav, Bik koji sedi
misterije.498 mileusna,
>> Njegovo vreme je bilo razvučeno u odnosu na _nas_. A to je zato što >> se raketa kretala _brže_ u odnosu na _nas_. Ali smo se i mi kretali _brže_ u odnosu na _raketu_.
misterije.499 mileusna,
>> OK, a ako posmatramo iz sistema vezanog za raketu, onda se Zemlja >> kreće ubrzano, pa ona nije inercijalni sistem referencije. >> U čemu je razlika? Pa, kada malo bolje razmislim... Ne znam ni sam. :) Obrazloženje verovatno leži u objašnjenju šta je zapravo inercijalni sistem referencije. Naime, pravi inercijalni sistem referencije zapravo i ne postoji, ali se za inercijalne sisteme uzimaju oni na koje deluje sila približno jednaka nuli. Svaki referentni sistem, koji se kreće nekom konstantnom brzinom u odnosu na neki već definisani inercijalni sistem, i sam postaje inercijalni referentni sistem. Ako se kreće ubrzano u odnosu na neki inercijalni sistem, onda on predstavlja neinercijalni referentni sistem. Tu valjda treba tražiti 'kvaku' i objašnjenje ko se kreće, a ko miruje. Sa druge strane, možda rešenje leži i u opštoj teoriji relativnosti, odnosno ekvivalentnosti gravitacione i inercijalne sile, ili u svemu tome skupa... Ne znam... A i kapci se spuštaju... (ma samo vam se čini da nalazim kojekakva opravdanja. ;) Uostalom, šta se ja brinem, nije moja teorija:) P.S. Jedno znam sigurno. Sutra ću, povodom ekskurzije, biti lansiran brzinom autobusa u smeru Grčke, a naučno je dokazano da čovek posle šest dana ekskurzije izgleda stariji 20 godina, barem dok se ne naspava i odmori. :) Cu... :)
misterije.500 iznogud,
:: Nalaziš se u brzom vozu koji se kreće brzinom od 100 :: km na sat.Ako skočiš u vis i zadržiš se recimo jednu sekundu :: da li ćeš doskočiti na isto mesto ili će ti voz "izmaći" :: ispod nogu za recimo neki centimetar. Ili drukčije: :: Da li će skok u dalj u vozu koji se kreće biti duži ako :: skačeš u pravcu kretanja voza ili obratno. U, stvarno si me bacio u razmišljanje... ;) Pratiš li šta se priča po temi? ;)
misterije.501 iznogud,
:: Da, isto c. Bio jednom neki ogled sa Suncem i Zemljom u raznim :: položajima (udaljenjima od Sunca) i onda je tu nešto mereno sa nekim :: instrumentima koji su imali dovoljnu preciznost da izmere razliku, :: ali razlike nije bilo. Ne znam kako je ovo tačno išlo, ali znam da :: je svojevremeno ovo mene ubedilo :) Siguran si da se o tome radi? Hoking (ili Ajnštajn, nisam siguran) pominju sličan ogled kojim je nepobitno utvrđeno da ne postoji tkz. eter.
misterije.502 ilazarevic,
> Jedna od tema za razmišljanje: brzina se definiše kao pređeni put u > _jedinici vremena_. Brzina se definiše kao dr/dt.
misterije.503 petjo,
>> U vezi ove teme za razmisljanje evo zadatka: >> Nalazis se u brzom vozu koji se krece brzinom od 100 >> km na sat.Ako skocis u vis i zadrzis se recimo jednu sekundu >> da li ces doskociti na isto mesto ili ce ti voz "izmaci" >> ispod nogu za recimo neki centimetar. Ili drukcije: >> Da li ce skok u dalj u vozu koji se krece biti duzi ako >> skaces u pravcu kretanja voza ili obratno. >> Bas si truo.... Pa naravno da nema veze....da li si u vozu ili nisi...ako si ucio malo fizike bilo bi ti jasno... Dovoljno je samo da vezes koordinatni sistem za voz i to je kraj...To znaci da sto se tebe tice ti ni ne treba da znas da li se kreces ili ne... ako se kreces ubrzano onda je to druga stvar ali ovako nema nikakve veze... Tj vratis se na isto mesto!!!! Sve je to fizika burazeru :))))
misterije.504 petjo,
>> OK, a ako posmatramo iz sistema vezanog za raketu, onda se Zemlja >> krece ubrzano, pa ona nije inercijalni sistem referencije. >> U cemu je razlika? To ne moze tako da se posmatra jer u relat. IMA RAZLIKE I BITNO je ko se ubrzava a ko ne... to je sustina!!! Ne mozes da kazes ako se on krece onda se i ja krecem.... Nego samo mozes da poredis kretanje u odnosu na nesto!!
misterije.505 maroquinne,
-> Da su pametni, ne bi ni dolazili ovamo ;) Ako su neki vanzemOljci i dolazili 'vamo ne verujem da su baš imali turističku nameru već pre da traže mesto gde bi mogli da se nastane. S obzirom na neka ograničenja vezana za kosmička putovanja taj koji krene na takav put nema nameru da se vraća tamo odakle je krenuo... mirche
misterije.506 maroquinne,
-> Tj vratis se na isto mesto!!!! -> Sve je to fizika burazeru :)))) Ne da si mu objasnio, nego... :))))
misterije.507 maroquinne,
-> Siguran si da se o tome radi? Hoking (ili Ajnštajn, nisam -> siguran) pominju sličan ogled kojim je nepobitno utvrđeno da -> ne postoji tkz. eter. Michelson je čovek koga tražiš. Uradio je to uz pomoć pruga koje se javljaju pri interferenciji svetlosti čije se i najmanje promene mogu primetiti uz pomoć mikroskopa. Posle ovoga ispalo je da se eter pomera zajedno sa zemljom tj. da ga zemlja vuče. Pre toga fizičari su utvrdili pojavu kod teleskopa koja se naziva aberacija koja je, uprošćeno, pojava da slika zvezde, koju recimo posmatramo, se ne formira tačno u smeru ose teleskopa već ima mali otklon i to usled toga što svetlostni snop koji ulazi u teleskop pretrpi malo "pomeranje" na svom putu usled zemljinog kretanja pa po ovome ispada za zemlja ne vuče eter već pliva u njemu. Onda se pojavi Ajnštajn i ukine eter :) mirche
misterije.508 iznogud,
::> Jedna od tema za razmišljanje: brzina se definiše kao pređeni put u ::> _jedinici vremena_. :: :: Brzina se definiše kao dr/dt. Šta mu dođe to dr? Ja sam živeo u uverenju da je brzina data jednadžbom v = ds / dt? Anyway, mašaš poentu fabule. Ja sam pričao o prostom, ravnomernom kretanju, gde je brzina ista ma koliki vremenski interval uzeli. Tek kod ravnomerno ubrzanog kretanja počinju da se pominju srednja brzina, trenutna brzina... Stvar je bila u tome da ako mi izmerimo da neki brod pređe za sekundu recimo 200.000 km, uređaji u tom brodu neće izmeriti istu brzinu, pošto mu je sekunda duža u odnosu na našu. Nego, da se vratimo temama za razmišljanje ;). Ovo me odavno kopka: dilatacija mase kod relativističkih brzina je poznata stvar, je li tako tako je. Do te dilatacije ne dolazi bez veze, već je to posledica E=mc2, tj. brod se kreće sve brže i brže zato što mu se dodaje sve veća i veća energija, pa se ta energija i masa sabiraju... Interesuje me sledeće: da li će u nekom trenutku priraštaj mase biti toliki da brod postane jednostavno pretežak i počne kolapsiranje mase broda?
misterije.509 zulu,
-*>> turisticku nameru vec pre da traze mesto gde bi mogli da se -*>> nastane. Pa i mi istrazujemo Mesec i jos po koju planetu suncevog sistema, pa jos nemamo nameru da se tamo nastanimo!
misterije.510 ilazarevic,
> Šta mu dođe to dr? Ja sam živeo u uverenju da je brzina data > jednadžbom v = ds / dt? U suštini je isto, samo što je r = r(t) vektor položaja, pa se onda koordinate zadaju parametarski, pa se izvodi dalja računica. Onda se sve veličine razlažu na komponente po koordinatnim osama, i računica se meni lično mnogo više sviđa nego kod prirodnog opisivanja :) Jeste da se kod prirodnog načina dođe do normalnog i tangencijalnog ubrzanja, koja imaju znatnog fizičkog smisla, ali ja više volim onaj matematičarski pristup ;)
misterije.511 zulu,
-*>> turisticku nameru vec pre da traze mesto gde bi mogli da se -*>> nastane. Pa i mi istrazujemo Mesec i jos po koju planetu suncevog sistema, pa jos nemamo nameru da se tamo nastanimo!
misterije.512 maksa,
>> Pa i mi istrazujemo Mesec i jos po koju planetu suncevog >> sistema, pa jos nemamo nameru da se tamo nastanimo! Ko kaže? Ja svako veče sa terase zveram u mesec, i merkam jednu parcelu. ;)
misterije.513 maroquinne,
-> Pa i mi istrazujemo Mesec i jos po koju planetu suncevog -> sistema, pa jos nemamo nameru da se tamo nastanimo! Pa ne bih se baš kladio u to (:) Ko bi bio tako lud da baci tolike pare na istraživanja bez da vidi neku korist od svega toga? Ako ne baš nastanjivanje onda eksploatacija nekih rudnih bogatstava kojih, izvesno je, ima na okolnim planetama. Glavni problem je transport. Ako nisi primetio u medjuvremenu gore se već nešto sklapa što treba da liči na orbitalnu stanicu. To u najmanju ruku sugeriše da se planiraju i neka dalja putovanja. Problem energije za napajanje je značajno smanjen u ovom slučaju jer u tim uslovima solarna energana je vrlo moguća i mnogo isplativija nego na zemlji. žak, ako bi napravio dovoljno veliku (čitaj: dovoljno skupu) takvu elektranu u stacionarnoj orbiti koja bi sistemom nekih podobnih elektromagnetnih talasa (recimo lasera) snabdevala neku tačku na zemlji najvećim delom godine bi imao jeftinu energiju ovde. Osim toga i svemirski brodovi bi se mogli konstruisati na drugi način sada neopterećeni problemom gravitacije, atmosfere itd... i koji se ne bi morali uopšte spuštati na zemlju. Samo ga parkiraš na stanicu, u zemljinoj orbiti, pozoveš taksi (Buran-taxi 20% popusta na tel. poziv :) i na zamlji si. Tu ideju si mogao da vidiš i u Klarkovoj odiseji 2001. Ako bi uspeo da ekonomično rešiš problem bitisanja za vreme dugih putovanja, bez klaustrofobičnih napada, mogao bi vrlo jeftino da se odvezeš do udaljenih planeta uz pomoć sunčevog "vetra" mada bi poduže trajalo što znači da bi morao cele porodice da smestiš na takav brod. Dakle vidiš da nije slučajno što se neprestano testira izdržljivost kosmonauta i što se neki ljudi ostavljaju tamo godinama da cepaju šah po ceo dan :) i posle se meri koliko su poludeli i koliko su se rahitični vratili... Šalu na stranu ali očigledno je da se nešto planski radi i sa određenim ciljem. Ne treba smetnuti sa uma i da je potencijalni cilj popularna ideja iz filma "Moonraker" :) (ovaj deo za akutne paranoike) ali nešto se radi. Kad samo pomislim... mi se ovde na Balkanu poubijasmo medjusobno :((( pozdrav, mirche
misterije.514 schef,
­=->  Nego, da se vratimo temama za razmišljanje ;). Ovo me ­=->  odavno kopka: dilatacija mase kod relativističkih brzina je ­=->  poznata stvar, je li tako tako je. Do te dilatacije ne ­=->  dolazi bez veze, već je to posledica E=mc2, tj. brod se ­=->  kreće sve brže i brže zato što mu se dodaje sve veća i veća ­=->  energija, pa se ta energija i masa sabiraju... Interesuje ­=->  me sledeće: da li će u nekom trenutku priraštaj mase biti ­=->  toliki da brod postane jednostavno pretežak i počne ­=->  kolapsiranje mase broda? A kada bi bilo moguće da se postigne c (brz.svetl.) onda bi masa imala beskonačnu vrednost. Možeš li to da zamisliš? E sad, ja sam završio 4. raz. gimnazije ove godine, ali fizika mi nije baš jača strana. :) Samo se sećam da nam je prof. crtao neki grafik, zavisnost brzine od sile koja gura dato telo. Logično bi bilo da se što se više povećava sila, to i brzina konstantno (linearno) raste. Ali u jednom trenutku više povećanje sile ne dovodi do povećanja brzine, već naprotiv do njenog smanjenja (to je već kada je brzina dostigla negde oko 0,8c. Iz ovoga sledi da je nemoguće postići i brzinu svetlosti, a kamoli brzinu veću od nje. E sada, kolika bi to bila masa da zbog nje dođe do raspada sistema, ne znam. To možda zavisi od prirode tela. Meni nije jasno nešto drugo. Ako se fotoni kreću brzinom svetlosti, a oni su dualne prirode (i talas i čestica) zar ne (uostalom sve je dualne prirode, čak i ja imam svoj sopstveni talas :) ), kako onda ti isti fotoni nemaju beskonačnu masu dok se kreću brzinom c????? Srleř
misterije.515 iznogud,
:: gimnazije ove godine, ali fizika mi nije baš jača strana. :) Samo se :: sećam da nam je prof. crtao neki grafik, zavisnost brzine od sile koja :: gura dato telo. Logično bi bilo da se što se više povećava sila, to i :: brzina konstantno (linearno) raste. Ali u jednom trenutku više povećanje :: sile ne dovodi do povećanja brzine, već naprotiv do njenog smanjenja (to :: je već kada je brzina dostigla negde oko 0,8c. Iz ovoga sledi da je :: nemoguće postići i brzinu svetlosti, a kamoli brzinu veću od nje. Malo si ti to pogrešno shvatio. Stvar je u tome što se pri 'malo većim' brzinama počinje da javlja efekat dilatacije mase, te je učinak (konstantne) sile sve manji i manji. Caka sa nemogućnošću postizanja c i jeste u tome što kako više dodaješ energiju telu (tj. što ga više ubrzavaš) ono teži sve više, tako da ti je potrebna sve veća sila da bi održao stopu ubrzanja... Naravno, nemoguće je da telo usporava dok ti deluješ na njega silom u pravcu kretanja. Možda je profesor govorio o stopi _ubrzanja_ ? PS Što se fotona tiče, oni su malo... hm... povlašćeni u odnosu na ostale čestice ;)
misterije.516 basrak,
> kako onda ti isti > fotoni nemaju beskonačnu masu dok se kreću brzinom c????? Fotoni nemaju masu mirovanja (koja bi se onda pri ubrzanju do c popela na beskonačnu).
misterije.517 vasic,
> OK, a ako posmatramo iz sistema vezanog za raketu, onda se Zemlja > kreće ubrzano, pa ona nije inercijalni sistem referencije. > U čemu je razlika? Paaaa... :) ovako: raketa koja miruje ili se kreće ravnomerno jeste inercijalni sistem jer u njoj važi Njutnov prvi zakon (zakon inercije): kako gde šta ostaviš, ono tu ostaje, makar to bilo i na sred sobe. Kada raketa ubrzava, ti ne možeš da ostavljaš stvari da vise unaokolo - bez da nešto vidljivo (*) deluje na njih, one padaju. Dakle, zakon inercije, onako kako ga je Njutn formulisao ovde ne važi. Znači, inercijalnost sistema se ne određuje prema tome da li se nama čini da taj sistem ubrzava nego prema tome da li u njemu važi zakon inercije. (*) ništa vidljivo - znači ni jedno drugo telo *unutar* sistema ne deluje na posmatrano. Naravno, sve vreme govorimo o unutrašnjosti rakete i ne ulazimo u to šta stvara potisak inače bi zaključili da je raketa koja ubrzava takođe inercijalni sistem. :)
misterije.518 vasic,
> Njegovo vreme je bilo razvučeno u odnosu na _nas_. A to je zato što > se raketa kretala _brže_ u odnosu na _nas_. Da, to kažemo ti i ja. Gledano iz našeg koordinatnog sistema on se kreće a mi stojimo. Ali, gledano iz njegovog koordinatnog sistema, on stoji a ostatak univerzuma zuji pored njega. Zašto onda ne bi on uzeo tu brzinu univerzuma, ubacio je u jednu od Lorencovih formula i zaključio da je vreme u ostatku univerzuma razvučeno u odnosu na _njega_ zato što se univerzum kreće _brže_ u odnosu na _njega_? ;)
misterije.519 vasic,
> tj. brod se kreće sve brže i brže zato što mu se dodaje sve veća i veća > energija, pa se ta energija i masa sabiraju... Interesuje me sledeće: > da li će u nekom trenutku priraštaj mase biti toliki da brod postane > jednostavno pretežak i počne kolapsiranje mase broda? :) Cool ideja, nema šta. Ali nema šanse. Jer ako bi bilo tako, ti uvek možeš da izmisliš neki koordinatni sistem u odnosu na koji se mi baš sad krećemo brzinom od c-. Ja još nisam kolapsirao, a ti? :)
misterije.520 iznogud,
::: ) Cool ideja, nema šta. Ali nema šanse. Jer ako bi bilo tako, ti uvek :: možeš da izmisliš neki koordinatni sistem u odnosu na koji se mi baš sad :: krećemo brzinom od c-. Ja još nisam kolapsirao, a ti? :) Da, ali ja takođe nigde okolo ne primećujem plavi pomak koji se, jelte, dešava zato što ja putujem relativističkom brzinom u odnosu na nešto tamo u svemiru ;). Po tome što pričaš, nikakva dilatacija se _nikada_ ne može primetiti. Doskočice sa tim da je 'sve relativno, moj Alberte' malo skreću sa teme, ali mislim da ne možeš osporiti da dilatacija mase _postoji_, da dilatacija vremena _postoji_ i dilatacija dužine _postoji_. Dakle, pitanje još uvek stoji. PS A što se tiče zavrzlama oko toga ko se kreće a ko ne, šta mislite da obrnemo stvari: ako se raketa kreće relativističkom brzinom, onda naš koordinatni sistem u odnosu na raketu možemo proglasiti ref. sistemom koji se kreće nekom 'negativnom' brzinom (ovo nema veze sa kretanjem u suprotnom pravcu), pa raketino vreme ostaje kako treba, dok naše vreme ubrzava, masa se smanjuje, a dužina povećava. Caka je samo u tome što je 'naše' u ovom slučaju ceo okolni univerzum, tako da se pored naše mase 'smanjuje' i gravitaciona konstanta, tako da je pitanje vremena kada će, i pored toga što masa rakete ostaje ista za putnike, ta masa postati 'preteška' i početi ono o čemu sam pričao... Drži li ovo vodu, fizičari? ;)
misterije.521 darone,
>> Pa i mi istrazujemo Mesec i jos po koju planetu suncevog >> sistema, pa jos nemamo nameru da se tamo nastanimo! "Jedini valjan dokaz da inteligentan život postoji van Zemlje leži upravo u tome što nas nikada nisu ni posetili." - Kalvin i Hobs
misterije.522 max.headroom,
> Ko kaže? Ja svako veče sa terase zveram u mesec, i merkam jednu > parcelu. ;) A, bre, ava-kare, što, bre, parcelu?! :) Možda Mesec postane interesantan kada, jednog lepog dana, počnemo da hodamo jedni drugima po glavama, ali je taj dan još uvek podaleko. Minerala, stalagmita i stalaktita ima i na Zemlji u, pretpostavljam, dovoljnim količinama. A i transport do prve fabrike je jeftiniji. Za šta Mesec može konkretno da služi? Možda za lansiranje letelica, ali to je bila ideja koja je pojavom SpaceShuttle-a polako počela da biva manje interesantna. Nije interesantan ni kao strateška tačka. Sve u svemu, ni za šta nije interesantan.
misterije.523 iznogud,
:: fabrike je jeftiniji. Za šta Mesec može konkretno da služi? Možda za :: lansiranje letelica, ali to je bila ideja koja je pojavom SpaceShuttle-a :: polako počela da biva manje interesantna. Nije interesantan ni kao :: strateška tačka. Sve u svemu, ni za šta nije interesantan. Mesec može biti itekako interesantan kao svemirski rudnik, tj. kao izvor materijala za neku buduću svemirsku stanicu. Njegov 'gravitacioni bunar' je dosta plići, nema atmosferu, tako da je već sa sadašnjom tehnologijom moguće napraviti elektromagnetni top za izbacivanje materijala na orbitu bez ikakvog drugog goriva sem električne struje. Treba li reći da zbog nedostatka atmosfere sunčane baterije tamo rade mnogo bolje nego na Zemlji, tako da je i pomenuta električna energija praktično besplatna? Postojanje manje sile teže može mnogo značiti i u industriji, pošto verovatno postoje tehnološki procesi koji će tek pri takvim uslovima dati željene rezultate. Nedostatak atmosfere je pravi raj za optičke teleskope. Takođe, manja teža omogućuje veća ogledala, i smanjuje rizike od loma i krivljenja tih ogledala. Što se radio-teleskopa tiče, ako ih staviš na tamnu stranu, cela Mesečeva masa će se nalaziti između njih i Zemlje, tako da će biti efikasno zaštićeni od zemaljske radio-buke. Smanjena teža je značajna i za medicinske svrhe, pošto pozitivno deluje na krvotok starijih osoba (srce se manje muči), a ipak postoji, za razliku od bestežinskog stanja, tako da je smanjena stopa atrofiranja mišića i stopa gubitka kalcijuma iz kostiju. I tako u nedogled... Daleko od toga da Mesec služi samo za plimu i oseku ;)
misterije.524 darone,
>> Sve u svemu, ni za šta nije interesantan. Kako nije? "Viđu zvijezde, viđu Mjeseca, dosta romantike..." ;))
misterije.525 max.headroom,
> Fotoni nemaju masu mirovanja (koja bi se onda pri ubrzanju do c popela na > beskonačnu). Nije mi jasno sledeće - ako fotone ne posmatramo kao čestice sa masom, kako to da na njih utiče gravitaciona sila?
misterije.526 iznogud,
:: Nije mi jasno sledeće - ako fotone ne posmatramo kao čestice sa masom, :: kako to da na njih utiče gravitaciona sila? Nema gravitacione sile - nisi pažljivo čitao Ajnštajna & Hokinga ;). Postoji samo iskrivljenje prostorvremena. Svako telo krivi prostorvreme oko sebe u saglasnosti sa svojom masom, i sva tela se u četvorodimenzionalnom prostorvremenu kreću pravolinijski tim zakrivljenim prostorom, samo što se nama čini ;) da zaokreću. Ovo je, inače, jedna od revolucionarnijih Ajnštajnovih zamisli.
misterije.527 vpoznanovic,
>> Pa jel' nije Molder?! Tako se piše, zar to nije očigledno?
misterije.528 mmitrovic,
::::: Dotle nam ostaje da se nadamo da će nuklearni pogon biti dovoljno ::::: usavršen (misli se na - siguran), da će NASA, bez bojazni od Hirošime u ::::: Cape Canaveral-u, lansirati takvu letelicu. Na koju foru bi radio taj nuklearni pogon? Ti reaktori mogu da proizvode samo toplotu (i preko nje elektriku). Koliko ja znam, mi još nemamo ni impulsne ni gravitacione motore koji bi konvertovali te oblike energije u kinetičku. (mada..., alieni i amerikanci, nikad se ne zna) :)
misterije.529 mmitrovic,
::::: kao elementu na kome je jedino moguće zasnovati život, pridružuju i ::::: silicijum. I fluor. Ne pitajte me kako, ovo sam čuo na Beyond2000, a ja definitivno ne volem hemiju.
misterije.530 mmitrovic,
::::: živog bića (sem tebe;). Elem, možda je tu ukopan i neki ::::: trensformers koji se prinudno spustio na Mars, ko će ga znati... :) Voltron, defender of the universe. :))
misterije.531 mmitrovic,
::::: I to me jako zbunjuje... Zasto je brzina svetlosti maksimalna moguca? ::::: Nekako mi se cini da moze i brze... ;) Sta vi mislite? Posmatraj to ovako (malo infitezimalnog racxuna): Telo koje se kreće brzinom beskonačno bliskom brzini svetlosti, i dalje ubrzava, imaće masu koja će težiti beskonačnoj. To nije rekao Ajnštajn već Lorenco (mislim da se zovu Lorencove transformacije) Mo Mv - trenutna masa Mv = ------------------- Mo - masa mirovanja sqrt(1-(vř/cř)) v - trenutna brzina c - brzina svetlosti iz ove jednačine se za v<<c dobija Mv = Mo U graničnom području ove jednačine, telo dostiže beskonačnu masu, implodira svemir, i zbog nestabilnosti eksplodira u novi big bang. :) Da ne pominjemo impuls, dimenzije, vreme, i energiju. Ozbiljno, kako se u fizici dokazuje da je c max. brzina. Mora da postoji neki finiji dokaz od ovog "mog". I kad smo već kod toga, zna li neko kako je Lorenco došao do svojih transformacija?
misterije.532 mmitrovic,
::::: Ja u ovom trenutku ne vidim šta bi moglo da se kreće brže ::::: od svetlosti. Pa i sama svetlost je, da tako kažem, čudna. tahioni? ameri ih još uvek jure u onoj planinčini.
misterije.533 mmitrovic,
::::: ikakve veze sa spoljnim svetom utvrđeno je da se njegov dnevni ciklus ::::: posle nekog vremena ustali na približno 24 i po sata. Ja imam informaciju da je 25h biološki dan. Ima li nekog medica da potvrdi?
misterije.534 mmitrovic,
::::: Da li je oružje jedino merilo tehničkog razvitka? čalosno, ali DA. ::::: Imali su veća znanja iz astronomije i matematike od Evropljana. To im nije mnogo pomoglo protiv oklopa i kuršuma. :( Nisu amerikanci (originalni) jedine civilizacije koje su uništene. Istorija pamti i mnogo veće civilizacije koje je uništila pohlepa i neizmerna ljudska glupost. Da je samo malo lepše organizovano, Rimsko carstvo bi danas vladalo svetom, i ljudi ne bi ni znali za pojam nacije i nacionalizma. Svi bismo bili rimljani i bilo bi nam lepo.
misterije.535 mmitrovic,
::::: Ko kaže? Ja svako veče sa terase zveram u mesec, i merkam jednu ::::: parcelu. ;) Moraću da te razočaram. Po međunarodnom zakonu koji je i bivša jugoslavija potpisala, niko nema i ne može imati vlasnička prava nad mesecom i njegovim "parcelama" :). To je podatak koji malo ljudi zna. Mada poznajući metod rada USA-e, da mogu oni bi se već nastanili tamo (legalno). ;)
misterije.536 mmitrovic,
::::: Usput, ima jedna hipotetička pričica koja baš dobro opisuje mogućnost ::::: poimanja kod ljudi pa ću probati da je prepričam... Moebijusova traka, jedina nada "ozbiljnih" ljudi da će čovečanstvo ikada napustiti solarni sistem.
misterije.537 mmitrovic,
::::: OK, a ako posmatramo iz sistema vezanog za raketu, onda se Zemlja ::::: kreće ubrzano, pa ona nije inercijalni sistem referencije. ::::: U čemu je razlika? Razlika je, da uprostimo, u osećaju. Ubrzanje jednog inercijalnog sistema "stvara" u njemu silu suprotnog smera u odnosu na smer ubrzanja. Dakle, ako se brod kreće ubrzano, "nešto" će vas vući ka dnu broda, samim tim znate da ubrzavate. Za to "nešto" se čeka kvantna teorija gravitacije. Ili, ako nema ubrzanja, a u vašem sistemu nemate referencu na drugi sistem (nema prozora da vidite kako promiču zvezde), nema načina na koji bi ste saznali da li se krećete ili stojite. PS. I zemlja je neinercijalni sistem, pošto se ubrzano kreće (svako ne pravolinijsko kretanje je ubrzano), ali su sile zanemarljive, a i navikli smo na njih.
misterije.538 basrak,
> Ozbiljno, kako se u fizici dokazuje da je c max. brzina. Ne dokazuje se. U tome mnogi greše. To je prirodni zakon i on se kao takav može samo postulirati. A pitanje, zašto je brzina svetlosti takva kakva je, je besmisleno odn. isto je kao i npr. pitanje zašto je zakon gravitacije određen onom Njutnovom formulom i sl. jer se svodi na pitanje zašto je priroda ovakva kakva jeste. Odgovor na ovo pitanje ne možete naći u okviru fizike.
misterije.539 basrak,
> ::::: Ja u ovom trenutku ne vidim šta bi moglo da se kreće brže > ::::: od svetlosti. > > tahioni? ameri ih još uvek jure u onoj planinčini. Ne jure Ameri tahione jer su to potpuno fiktivne čestice, čestice sa imaginarnom masom. Šta je to imaginarna masa, šta je uopšte imaginarna jedinica "i"?! To nema fizičkog smisla. To su to naprosto matematičke apstrakcije. Biće da si tahione pomešao sa neutrinima. Njih i te kako pokušavaju da ulove i to baš u planinčinama odn. rudnicima jer su isti skoro neopservabilni.
misterije.540 basrak,
>>> Pa jel' nije Molder?! > > Tako se piše, zar to nije očigledno? Misliš sa "u"? Pa ne znam, zato te i pitam...
misterije.541 zeljkoj,
> vladalo svetom, i ljudi ne bi ni znali za pojam nacije i > nacionalizma. Svi bismo bili rimljani i bilo bi nam lepo. Mi bismo sada bili robovi. Ne vidim šta je tu lepo. :)
misterije.542 maroquinne,
-> Ozbiljno, kako se u fizici dokazuje da je c max. brzina. Mora -> da postoji :))) Dokaz je da jednostavno nema protiv-dokaza :))) što su neki već rekli ovako: "Potrebno je hiljade dokaza da bi se potvrdila teorija relativiteta a samo jedan je dovoljan da je obori" (nisu još našli ni taj jedan :) pozdrav, mirche
misterije.543 maroquinne,
-> Moraću da te razočaram. Po međunarodnom zakonu koji je i bivša ***** Naglasak na "bivša" :))) Makso navali!!! ;))) mirche
misterije.544 max.headroom,
> moguće napraviti elektromagnetni top za izbacivanje materijala na orbitu > bez ikakvog drugog goriva sem električne struje. Treba li reći da zbog Kao što sam ukratko naveo... Sa sirovinama možeš da se ubrišeš, što se kaže, ako ti nedostaje pogon za njihovu preradu. E, sad', što se jedna svemirska stanica gradi iha-haj, moš' zamisliti koliko dugo bi se gradila omanja fabričica za preradu ruda i minerala. A ako imaš na umu transport materijala na Zemlju, onda ti i do Pančeva ideš preko Londona :) > Postojanje manje sile teže može mnogo značiti i u industriji, pošto > verovatno postoje tehnološki procesi koji će tek pri takvim uslovima > dati željene rezultate. Daleko povoljnija situacija je upravo bliže Zemlji, dakle, u njenoj orbiti. Misliš da džabe sklapaju ovu stanicu? > Nedostatak atmosfere je pravi raj za optičke teleskope. Takođe, manja > teža omogućuje veća ogledala, i smanjuje rizike od loma i krivljenja Heh, kol'ko ljudi para pogubiše na ova istraživanja - sam Bog zna... Aman, jedan Hubble im je dosta, neće valjda finansirati i izradu nekog mega-teleskopa na Mesecu, koji bi im doneo moguće koristi, ali sigurne gubitke. Daleko isplativija varijanta je, tada, podizanje kolonija koje bi tamo gubile vreme i bavile se raznoraznim marginalnim istraživanjima. > Smanjena teža je značajna i za medicinske svrhe, pošto pozitivno deluje > na krvotok starijih osoba (srce se manje muči), a ipak postoji, za Big deal :) Misliš li da se nekome isplati gradnja odeljenja gerijatrije na Mesecu?
misterije.545 vasic,
> Nije mi jasno sledeće - ako fotone ne posmatramo kao čestice sa masom, > kako to da na njih utiče gravitaciona sila? Utiče. Samo su u normalnim gravitacionim poljima zakrivljenja putanje fotona tako mala da ih je jedva moguće detektovati. Pardon - fotoni idu pravo a prostor je uvrnut (tek da se Iznogud ne buni). :)
misterije.546 vasic,
> Da, ali ja takođe nigde okolo ne primećujem plavi pomak koji se, jelte, > dešava zato što ja putujem relativističkom brzinom u odnosu na nešto > tamo u svemiru ;). Po tome što pričaš, nikakva dilatacija se _nikada_ > ne može primetiti. Ne primećuješ plavi/crveni pomak zato što ne gledaš gde treba. :) Video bi ga ako bi gledao pravo u to u odnosu na šta se krećeš relativističkom brzinom. Ako bi se nalazio u brodu koji leti brzinom c- sve bi ti bilo u plavo-crvenim tonovima *osim* drugog broda koji leti istom brzinom, paralelno sa tvojim. Takođe, on ti ne bi izgledao ni gram teži ili milimetar kraći nego što je bio pre poletanja. > Doskočice sa tim da je 'sve relativno, moj Alberte' malo skreću sa teme, > ali mislim da ne možeš osporiti da dilatacija mase _postoji_, da > dilatacija vremena _postoji_ i dilatacija dužine _postoji_. Dakle, pitanje > još uvek stoji. I ne pokušavam da osporim. A da je relativno, relativno je. :)
misterije.547 vasic,
>> Smanjena teža je značajna i za medicinske svrhe, pošto pozitivno deluje >> na krvotok starijih osoba (srce se manje muči), a ipak postoji, za > > Big deal :) Misliš li da se nekome isplati gradnja odeljenja gerijatrije > na Mesecu? Nama bi. :) Možda bi tada konačno uspeli da skinemo onog @!#@$, ali to je već tema za forum.
misterije.548 max.headroom,
> Na koju foru bi radio taj nuklearni pogon? Ti reaktori mogu da Mislio sam na nekakvu kontrolisanu nuklearnu reakciju... A što se tiče antigravitacionog motora - videću da ti pošaljem šemu za samogradnju na mail, pa javi kakvi su rezultati ;)
misterije.549 max.headroom,
> Postoji samo iskrivljenje prostorvremena. Svako telo krivi > prostorvreme oko sebe u saglasnosti sa svojom masom, i sva tela se u Ok, ok :) Probaću da pitam isto, ali preko sledećeg primera: sećate li se one "vetrenjače na svetlo", tj. vetrenjače čiji točak pokreće Sunčeva svetlost? Ako fotoni nemaju masu, kako pokreću pomenutu vetrenjaču?
misterije.550 ilazarevic,
> Mi bismo sada bili robovi. Ne vidim šta je tu lepo. :) Bili bismo slobodnjaci.
misterije.551 zeljkoj,
>> Mi bismo sada bili robovi. Ne vidim šta je tu lepo. :) > > Bili bismo slobodnjaci. U svakom slučaju bismo bili divlje varvarsko pleme. :)
misterije.552 iznogud,
:: Ok, ok :) Probaću da pitam isto, ali preko sledećeg primera: sećate li :: se one "vetrenjače na svetlo", tj. vetrenjače čiji točak pokreće Sunčeva :: svetlost? Ako fotoni nemaju masu, kako pokreću pomenutu vetrenjaču? Nemaju masu, ali imaju energiju ;) Pravi odgovor bi bio 'ne znam, moraću da malo pročačkam po knjigama', al' da probamo nešto iz glave ;) Daklem, svi pominju čuvenu formulu E=mc^2, koja odeđuje vezu mase i energije. Njoj ekvivalentna je E=h*V (V - ni, frekvencija). Ovo može da se i izjednači, pa onda dobijamo mc2 = hV => m = hV / c2. Srpski rečeno, foton je 'teži' što mu je veća frekvencija, što se i slaže sa zapažanjima (najveću štetu mogu da izazovu zračenja sa najvišom frekvencijom, recimo UV ili X zračenje). Sve ovo, naravno, uz ogradu da sam ja davno polagao fiziku, pa bi bilo lepo da se javi neko ko je malo familijarniji sa temom, bilo da potvrdi ili opovrgne ovo što napisah ;)
misterije.553 ilazarevic,
> svetlost? Ako fotoni nemaju masu, kako pokreću pomenutu vetrenjaču? Imaju impuls ili količinu kretanja: h p = --- * k 2PI k je talasni vektor, h je Plankova konstanta. Kod te vetrenjače radi zakon održanja impulsa.
misterije.554 iznogud,
:: U svakom slučaju bismo bili divlje varvarsko pleme. :) Za razliku od ovog finog i civilizovanog društva u kojem sad uzživamo, a? ;)
misterije.555 ilazarevic,
> U svakom slučaju bismo bili divlje varvarsko pleme. :) Ne mora da znači :) Ja se računam u Ilire ;) Iliri su imali i kraljicu :)
misterije.556 ilazarevic,
> Daklem, svi pominju čuvenu formulu E=mc^2, koja odeđuje vezu mase i > energije. Njoj ekvivalentna je E=h*V (V - ni, frekvencija). Ovo može > da se i izjednači, pa onda dobijamo mc2 = hV => m = hV / c2. Ovo je sasvim ok što se mene i mog znanja fizike tiče :), samo što bih ja izbegao tu masu koliko god mogu - da neko ne pomeša sa masom mirovanja, koja je kod fotona 0. Vetrenjača radi zbog zakona održanja energije i impulsa (iz ova dva se postave jednačine, pa se nešto već dobije ;)
misterije.557 vitez.koja,
#=> Ako fotoni nemaju masu, kako pokreću pomenutu vetrenjaču? Nemaju masu mirovanja. Imaju impuls. sk
misterije.558 iznogud,
:: koja je kod fotona 0. Vetrenjača radi zbog zakona održanja energije i :: impulsa (iz ova dva se postave jednačine, pa se nešto već dobije ;) Jes', to bih i ja rek'o, samo da sam se setio ;)))))))) Ovako je moralo malo izokola... ;)
misterije.559 ilazarevic,
> Jes', to bih i ja rek'o, samo da sam se setio ;)))))))) Ja sam pre jedno nedelju dana obnavljao malo kvantnu mehaniku, pa sam svež, inače... ma, ti si to davno učio, zar ne? :)
misterije.560 iznogud,
:: Ja sam pre jedno nedelju dana obnavljao malo kvantnu mehaniku, pa sam :: svež, inače... ma, ti si to davno učio, zar ne? :) Yap. ;)
misterije.561 rcolic,
Subj: "Vetrenjace na svetlo" For I dipt into the future, far as a h human eye could see, Saw the v Vision of the world, and all the wonder that would be; Saw the heavens fill with commerce, argosies of magic sails,... Ulysses, Alfred Lord Tennyson I nemo' neko da mi dira u suncev vetar!
misterije.562 modesty,
> Moraću da te razočaram. Po međunarodnom zakonu koji je i bivša > jugoslavija potpisala, niko nema i ne može imati vlasnička > prava nad mesecom i njegovim "parcelama" :). To je podatak koji > malo ljudi zna. Na tu temu toplo preporučujem novelu Roberta Hanlajna :"žovek koji je prodao Mesec".
misterije.563 mmitrovic,
::::: Ne dokazuje se. U tome mnogi greše. To je prirodni zakon i on se kao ::::: takav može samo postulirati. Give me a break. :) Hoćeš da kažeš da je ova teorija o max brzini dogmatska. Da je niko dasada nije ni dokazao ni opovrgao, tj. da niko nije ni pokušao, jer je to tako. Zvuči mlogo nelogično. ::::: A pitanje, zašto je brzina svetlosti takva kakva je, je besmisleno odn. ::::: isto je kao i npr. pitanje zašto je zakon gravitacije određen onom ::::: Njutnovom formulom i sl. jer se svodi na pitanje zašto je priroda ovakva ::::: kakva jeste. Odgovor na ovo pitanje ne možete naći u okviru fizike. Da, ali je zakon gravitacije eksperimentalno dokazan. Ovaj nije (niko još nije ubrzao neko telo do C), dakle da bi u njega verovali mora biti teorijski dokazan (da se poziva na već dokazane teorije).
misterije.564 mmitrovic,
::::: Mislio sam na nekakvu kontrolisanu nuklearnu reakciju... A što se tiče Pa i ja sam mislio na kontrolisanu reakciju. :) Nekontrolisane reakcije su imale loš uticaj na posadu. Ono što mene interesuje je na koju foru bi se brod sa reaktorom pomakao iz mesta (sem da eksplodira ;) ). Ne, nemoj mi reći, reaktor greje vodu i ona šiklja iz suženog otvora i imamo akciju/reakciju :) PS. A šemu za grav.engine obavzeno pošalji ;)
misterije.565 basrak,
> Hoćeš da kažeš da je ova teorija o max brzini dogmatska. Da je > niko > dasada nije ni dokazao ni opovrgao, tj. da niko nije ni > pokušao, jer je > to tako. Zvuči mlogo nelogično. Ne radi se tu ni o kakvim dogmama. Nauka nije religija... Prirodni zakon znači da je to odziv prirode na naše "postavljeno pitanje", što u prevodu znači rezultat eksperimenta. Ako ćemo već o "dogmama" u nauci, a naročito u fizici, to je onda da je jedino ispravno ono što nam daje priroda, što u prevodu znači eksperiment. Tako se i valjanost neke teorije potvrđuje ili opovrgava upravo kroz eksperimente... Da ne dužim dalje, valjda ti je sad jasno šta znači "prirodni zakon". Da, naravno, ne radi se ni o kakvoj *teoriji* o brzini svetlosti. Razliku između teorije, postulata, hipoteza i sl. pogledaj u nekoj literaturi koja se bavi epistemologijom nauke. NHF, ali ovu glupost dole neću ni da komentarišem... :) > Da, ali je zakon gravitacije eksperimentalno dokazan. Ovaj nije > (niko > još nije ubrzao neko telo do C), dakle da bi u njega verovali > mora biti > teorijski dokazan (da se poziva na već dokazane teorije). P.S. Sredi editor.
misterije.566 spantic,
> Na tu temu toplo preporučujem novelu Roberta Hanlajna :"žovek koji > je prodao Mesec". Ali ne iz iskasapljenog forumovog izdanja, već iz serijala "Buduća istorija" koji je objavljen u Polarisu.
misterije.567 zulu,
Hajde da malo prekinemo filozofiranje o brzini svetlosti i da se vratimo onome o cemu smo govorili ranije. Povod za ovu pruku je tekst koji je izasao u DEMu, a tice se Marsa. Prilozene su neke fotografije i vrlo su zanimljive. To su one slicice o kojima sam ranije govorio. Ko hoce nek' procita DEM i neka malo komentarise, ova tema tome (valjda) sluzi ;) Pozdrav, Z
misterije.568 vvelisavljev,
> govorio. Ko hoce nek' procita DEM i neka malo ''' DEM ?! Šta je to? žasopis?
misterije.569 superhik,
=:> Šta je to? žasopis? Ma da. Konto DEM-a, mišljenje dosta ljudi u ovom gradu je da je DEM jedan 'običan' tabloid!? Ja sam to samo čuo... kakvo je mišljenje Sezamovaca ??
misterije.570 satriani,
<< Konto DEM-a, mišljenje dosta ljudi u ovom gradu je da je DEM << jedan 'običan' tabloid!? << Ja sam to samo čuo... kakvo je mišljenje Sezamovaca ?? Tresla se gora , rodio se mis.Zaista nije mnogo potrebno da bi se neki ljudi potresli bilo kojom informacijom,makar ne znali da li je ona tacna.Ipak kazu da provokacija razvija kreativnost.Pa neka je malo razvijaju , bas kao i mastu. Pozdrav od Nese :))
misterije.571 zulu,
-*>> Sta je to? Casopis? Da, ima ga na svim kioscima Politike... Lako prepoznatljiv jer je na novinskoj hartiji i stampan zutom bojom... Poz., Zulu
misterije.572 zulu,
-*>> Konto DEM-a, misljenje dosta ljudi u ovom gradu je da je DEM -*>> jedan 'obican' tabloid!? Bulevarski casopis iliti zuta stampa, samo ovo na poledjini sam ja vec citao na nekom drugom mestu i vrlo su slicni tekstovi...
misterije.573 ivan.mile,
>> DEM ?! >> >> Šta je to? žasopis? DEtektivski Magazin. Inače, nije loš, ima zanimljivih stvari (ubistva, UFO, droga itd.)
misterije.574 max.headroom,
> Konto DEM-a, mišljenje dosta ljudi u ovom gradu je da je DEM > jedan 'običan' tabloid!? E, ja jesam viđao žute štampe, ali da bude štampana i na žutom papiru... :))) P.S. Stvarno treba biti lik pa za ozbiljno, bar kod nas, uzimati tekstove koji ne spadaju u domen stručnih, a i njih uzimati sa određenim ogradama. Da li je ma ko, ko čita pomenuto đub..., ovaj, literaturu, svestan stručne potkovanosti autora tekstova? žuj - DEM... Budibogsnama.
misterije.575 mmitrovic,
::::: Konto DEM-a, mišljenje dosta ljudi u ovom gradu je da je DEM ::::: jedan 'običan' tabloid!? ::::: Ja sam to samo čuo... kakvo je mišljenje Sezamovaca ?? Skandalozno :)) Senzacionalno :) PS> Kako je Šoder voleo Sandru. :)))
misterije.576 vvelisavljev,
TNX to ALL za informacije o DEM-u.
misterije.577 modesty,
> Ali ne iz iskasapljenog forumovog izdanja, već iz > serijala "Buduća istorija" koji je objavljen u Polarisu. Apsolutno saglasna!