EXTRA.8

20 Apr 1995 - 08 Dec 1995

Topics

 1. automobili (306)
 2. avioni (207)
 3. hi.fi (397)
 4. tv (296)
 5. biznis (90)
 6. sf (194)
 7. zvezde (63)
 8. misterije (577)
 9. sport (1742)
 10. etf (236)
 11. mg (14)
 12. yucca (121)
 13. cadua (91)
 14. razno (433)
 15. oruzje (15)
 16. fotografija (218)

Messages - tv

tv.1 diabola,
Dobio sam juče SAT antenu pa me zanima da li neko može da mi pošalje spisak svih programa (TV i radio) za ASTRU (sa frekfencijama).
tv.2 iivkovic,
Probaj sa ovim ! P.S. Koristice Ti i ako nabavis pokretni sistem. freq.arj
tv.3 nkrgovic,
Drugarica ima sledeci problem: Neki stari TV je stojao pored zvucnika i normalno ekran mu se namagnetisao. Kaze da je problem prilicno ozbiljan-jedna boja(mislim crvena) se uopste ne vidi. Kako to resiti. Napominjem da kupovina novog ekrana naravo nije resenje. Potrebno je samo ramagnetisati ekran(kao onaj degauss taster na monitorima). Secam se da je neko spominjao da je to (valjda na monitoru,ali sme li tu da bude razlike) postizao prelazeci polako lemilicom ispred ekrana. Znaci nekim jakim elektromagnetnim poljem. Zna li neko kako se ovo radi? Ne bih hteo da preporucujem nista za sta nisam siguran. tnx nk.
tv.4 maxinaki,
0o. Neki stari TV je stojao pored zvucnika i normalno ekran mu se 0o. namagnetisao. Kaze da je problem prilicno ozbiljan-jedna boja(mislim 0o. crvena) se uopste ne vidi. Kako to resiti. Pošto mi je to posao da ti dam par saveta: 1.Isključi TV iz utikača (u zidu) minimum nekoliko sati- -preporučljivo je celu noć, da bi degaussing kolo (PTC otpornik) se dovoljno ohladio i po uključenju odradio svoje. Ukoliko nema baš nikakvih poboljšanja, ne valja ti PTC. 2.Normalno ukloni SVE što moze da smeta (možda ćeš morati da premeštaš TV u drugi kraj sobe-ne bij se nije u pitanju crna magija). 3.Tek ako prve dve stvari ne pomognu, zovi nekoga ko ima uređaj za razmagnetisavanje ekrana.(Sigurno ima bar neko od servisa u okolini ko to ima i dolazi kući). Stvar nije komplikovana da bi morao da nosiš TV u servis. Pozdrav MaxiNaki.
tv.5 jovap,
Zna li neko JEFTINOG strucnjaka (to nije ovbican TV majstor) za popravku TRD jedinice TV Gorenje 703 TRDM - ili mozda ima neko drugo resenje ?
tv.6 sav.gacic,
Televizor mi je u fazi izdisanja - ekran mu je značajno izbledeo (Sony od pre desetak godina - ekran 68cm)... Imaju li smisla majstorske inicijative "osvežite ekran", ili da se okanem toga. Ima li znalaca koji bi posavetovali gde prvo da tražim TV (oko 70cm), gde im je najpovoljnija cena (u BG), postoje li još konsignacije, ili to se ta roba prodaje preko dilera? Može li se išta dogovoriti sa prodavcem? Pozdrav, Bik koji sedi.
tv.7 maja.s,
Da li neko zna koliko ima neskremblovanih programa na Astri D, da li je neki sportski.? Gde mogu (jevtino) da kupim exstender s'obzirom da moj RADIX 3000 nema opseg za Astru D tj. da li je vredno zezati se sa tim?
tv.8 vujos,
žuo sam za par novih(?) muzičkih tv-kanala. Ima li iko info na kojim su satelitima i koje su frekfencije ?
tv.9 scekick,
> Da li neko zna koliko ima neskremblovanih programa na Astri D, da li je > neki sportski.? Gde mogu (jevtino) da kupim exstender s'obzirom da moj > RADIX 3000 nema opseg za Astru D tj. da li je vredno zezati se sa tim? > > nema cisto sportskih,imas Super Channel,ima nesto sporta,a ono sto je ostalo ako sad nije skremblovano bice uskoro.Probaj extender kod AEB Mladenovic,Stadion C.Z. JS
tv.10 jmilosevic,
> Televizor mi je u fazi izdisanja - ekran mu je značajno izbledeo (Sony od pre > desetak godina - ekran 68cm)... Imaju li smisla majstorske inicijative > "osvežite ekran", ili da se okanem toga. Kod poštenog majstora bi prvo izmerili emisiju topova CRT pa na osnovi toga dalje postupali. KOd nas to izgleda kao utopija. Majstori sebi izmišljaju posao pa ko zna šta bi od ovog ispalo. Imam taj aparat (za ispitivanje i regeneraciju) u samogradnji prema nemačkim nacrtima i postiže kako kad rezultate. Valjda u zavisnosti od vrste cevi. Ako dođeš u Novi Sad, besplatno ćemo sve to uraditi :). Poz, jmilosevic
tv.11 mvukolic,
Gde mogu da se kupe kablovi za vezivanje TV i VCR-a? Mislim na one antenske, ne na SCART i slične.
tv.12 diag,
> Imam taj aparat (za ispitivanje i regeneraciju) u samogradnji > prema nemačkim nacrtima i postiže kako kad rezultate. Valjda u > zavisnosti od vrste cevi. Ako dođeš u Novi Sad, besplatno ćemo > sve to uraditi :). Možeš li da opišeš proceduru (ako nije tajna), pošto su mi neki drugari pričali da se buši katodna cev(?) i još gore. Mislim na Degeneraciju :) ekrana. pz Goran
tv.13 sav.gacic,
> od vrste cevi. Ako dođeš u Novi Sad, besplatno ćemo sve to uraditi :). Hvala na ponudi. Sa radošću primećujem da se slika malo popravila sama od sebe (!?) i nadam se da će nekako dogurati do sledećeg ciklusa duty-free šokova (kad državi zagusti za devize) ili nekog mešetara sa cenama prilagođenim srpskom nacionalnom interesu :) Pozdrav, Bik koji sedi.
tv.14 jmilosevic,
> Možeš li da opišeš proceduru (ako nije tajna), pošto su mi neki > drugari pričali da se buši katodna cev(?) i još gore. Mislim na > Degeneraciju :) ekrana. Aparart u radu ima pet procedura. Prva je testiranje na hladno spojeva katode-veneltovi cilindri (mrežica ili giter). Ako je to uredu, sledeća je ispitivanje vlakna da li je ispravno (kratak spoj ili povećan otpor). Zatim, ako je sve uredu, ide ispitivanje emisije sa zagrejanim topovima. Ispituju se pojedinačno sva tri topa. Onaj top koji pokaže manju emisiju se izlaže naizmeničnom naponu 350V AC. Pri ovom naponu dolazi do skidanja naslaga sa površene katode. Posle ovoga meri se opet emisija. Ako je sve uredu, posao je završen, a ako ne, postupak se ponavlja ali sa zagrejanim topovima. Ukoliko i ovo ne da rezultat ostaje poslednji pokušaj sa stavljanjem vlakna katodne cevi na povišeni napon grejanja (umesto 6.3V AC, da se napon od 8.0V) u trajanju od par minuta. žudotvorno, katodne cevi kojima nije bilo pomoći posle ovoga živnu (mada nekada ni to ne pomaže)! Nakon ovoga ide Life-test. Provera očekivanog veka života. Meri se brzina opadanja emisije kada se isključi struja zagrevanja. Ako kazaljka instrumenta brzo pada prema nuli, posao je prilično bio uzaludan ! Sve ovo se nauči iz knjiga sa cenom od 100 DEM. Poz, jmilosevic PS: Ima i sečenja grla katodne cevi sa zamenom topova. Mislim da je ovo skupa opravka za stari TV. Taman si to sredio, čeka te nešto drugo. Ima li ovde još vlasnika starih "kečeva"? :)
tv.15 diag,
> Poz, > jmilosevic I ja sam na tako nešto tipovo. Znači ipak se sve svodi na osvežavanje katoda. Ima li leka baš za ekran. Neki način da se on osveži. Hvala na iscrpnom odgovoru. pz Goran
tv.16 jmilosevic,
> katoda. Ima li leka baš za ekran. Neki način da se on osveži. > Koliko znam to se retko dešava, obično je u pitanju nedovoljno jaka struja emisije koja udara o sloj na unutrašnjoj strani prednjeg dela ekrana i stvara "sliku", a to su slabe katode. > Hvala na iscrpnom odgovoru. Nema na čemu, i drugi put :). poz, jmilosevic
tv.17 bjevdjic,
TELEVIZIJA-FESTIVAL ▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄ BAR, 23. maja (Tanjug) - U Baru se večeras u 21.00 sat svečano otvara prvi internacionalni TV festival "Bar 95". Tu značajnu manifestaciju će otvoriti predsednik Saveta festivala, glumac iz Beograda Mihajlo Janketić. Na ovom festivalu od najnovijih TV ostvarenja biće zastupljene emisije iz 13 zemalja i to iz Portugalije, Rusije, Bugarske, Rumunije, Italije, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Francuske, Grčke, Litvanije, Španije, Slovenije, Republike Srpske i SR Jugoslavije. Na prvom barskom internacionalnom TV festivalu biće zastupljene 32 TV kompanije iz ovih zemalja. Od toga je osam državnih televizija, a ostalo su privatne producentske kuće. Iz naše zemlje najviše emisija poslale su TV kuće NTV Studio B, TV Politika i Art kanal iz Beograda. Interesovanje za festival je veliko, ističu organizatori iz Turističkog saveza Bara, pa je već akreditovano oko 20 novinara iz zemlje i inostranstva. U Baru je, inače, počela sa radom i interna TV Festovizija, koja će građane Bara informisati o svim značajnim zbivanjima na ovom festivalu. Prvi internacionalni festival "Bar 95" trajaće do 27. maja. Pobednici će dobiti zlatnu, srebrnu i bronzanu maslinu.
tv.18 bjevdjic,
TELEVIZIJA-SNIMANJE ▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄ BEOGRAD, 25. maja (Tanjug) - Umetnički program Radio-televizije Srbije - Televizija Beograd počinje danas snimanje dramske serije "Gore - dole" po scenariju Gordana Mihića i u režiji Miloša Radivojevića. Planirano je da snimanje 16 jednočasovnih epizoda traje do februara iduće godine u Beogradu, Budvi i Subotici, uz učešće 250 glumaca, 1.600 statista i 70 televizijskih i filmskih radnika. Početak emitovanja na TV Beograd zakazan je za 17. mart iduće godine. U centru zbivanja je građanska porodica čiji članovi na različite načine prolaze kroz aktuelnu krizu i burne društvene promene. Glavne uloge u seriji igraju Danilo Bata Stojković, Vera žukić, Miodrag Krivokapić, Ivana Mihić, Branko Pleša, Milan žučilović, Dušanka Stojanović, Branislav Vidaković, Aleksandar Berček, Borivoje Todorović, Marko Nikolić i Dragan Bjelogrlić. Direktor fotografije je Radosav Vladić, scenograf Miodrag Nikolić, a kostimograf Aleksandra Basara.
tv.19 pavlovicz,
> Ima li znalaca koji bi posavetovali gde prvo da tražim TV (oko 70cm), gde > im je najpovoljnija cena (u BG), postoje li još konsignacije, ili to se ta > roba prodaje preko dilera? Može li se išta dogovoriti sa prodavcem? Ako imaš nekog u Makedoniji(kažu daje to sada država), Tamo možeš da nađeš jako povoljno tv.Moj ortak je došao pre par dana iz njihovog glavnog grada i doneo Samsung E-54 za 95.god. Stereo,teletext,Space look,ABS,TURBO itd,itd za 545 Dem.(kako je prešao granicu ne znam) Inače ima Sonijevih radnji. Robu od dilera izbegavaj(jeftinije ti je da sam izađeš na oglas da kupuješ TV). Moj ti je savet regeneriši ekran i odmah na oglas(naravno ne na Sezamu) Pozdrav, Zoran.
tv.20 aleka,
Hi! Imam matori GRUNDIG,ekran 56,kolor i odjednom je nestala slika. Znaci cuje se ton,a ekran kao da je ugasen(uopste ne daje znakove zivota). Ako neko ima ideju... Pozdrav, Mindza.
tv.21 dulev,
> Imam matori GRUNDIG,ekran 56,kolor i odjednom je nestala slika. > Znaci cuje se ton,a ekran kao da je ugasen(uopste ne daje znakove > zivota). BU208A ? (dv)
tv.22 cubra,
.oOo. Imam matori GRUNDIG,ekran 56,kolor i odjednom je nestala .oOo. slika. Znaci cuje se ton,a ekran kao da je ugasen(uopste ne .oOo. daje znakove Moguće je da ti je otišla horizontala, dakle napajanje TV-a, jer vrlo često ton ide sa posebnog napajanja, sa mrežnog trafoa. Probaj da čuješ ono pištanje, onaj tihi visoki ton od 16KHz, ako ga nema, otišla horizontala.
tv.23 iivkovic,
YOU ARE INTERESTED IN SATELITTE TV ? JOIN GROUP SAT.TV! IN SAT.TV : * REGULAR UPDATE (NEW CHANNELS WIT THEIR FREQUENCIES) * WATCH ALL VIDEOCRYPT CHANNELS FOR LESS THEN 40 DEM (YOU NEED VIDEOCRYPT DECODER AND COMPUTER) * TELE-SATELLIT MAGAZINE (YOU DON'T NEED TO BY MAGAZINE, JUST READ THIS) * NEWS FROM USENET'S (INTERNET) ALT.SATELLITE.TV.EUROPE * NUMBER OF FAQS ABOUT SAT.TV * AND MORE ... P.S. FOR ACCESS YOU NEED TO HAVE SOME INFORMATION FOR TRADE ?
tv.24 bjevdjic,
TV-ASOCIJACIJA ▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄ BEOGRAD, 1. juna (Tanjug) - Danas je u prostorijama BK Televizije održan sastanak predstavnika samostalnih radio-televizijskih stanica Srbije, na kome je formirana Asocijacija samostalnih radio-televizijskih stanica Srbije, saopšteno je iz BK Televizije. Asocijacija ima za zadatak razvoj i unapređenje ove delatnosti na nivou Srbije. Učesnici skupa su potpisali ugovor o formiranju Asocijacije i izabrali Upravni odbor.
tv.25 zokig,
>>> Imam matori GRUNDIG,ekran 56,kolor i odjednom je nestala slika. >> >> BU208A ? >> >> (dv) Imam matori GRUNDIG, ekran 56, kolor i odjednom je nestao ton. ?? :) ps. tona ima na skartu
tv.26 dulev,
> Imam matori GRUNDIG, ekran 56, kolor i odjednom je nestao ton. > > ?? :) > > ps. tona ima na skartu S obzirom na poslednje, MF deo je dobar i problem bi trebalo traziti u izlaznom pojacalu i iza njega (do zvucnika). Moguce da sve to kontrolise TDA4xxx (ne secam se vise tacnog broja), pa bi ga trebalo ispitati zajedno sa pripadajucim komponentama. Ne treba zaobici ni sklop koji iskljucuje zvucnike. Ovo sve prihvati sa rezervom, jer praviti neku dijagnostiku bez prisustva samog pacijenta... :) (dv)
tv.27 zokig,
Pre svega, hvala na komentaru. >> Ne treba zaobici ni sklop koji iskljucuje zvucnike. Šta bi ovo bilo? Ima li to veze sa dugmetom "mute" na daljinskom upravljaču? Pamti li se stanje istog (mute-a) negde u TV-u? poZ
tv.28 dulev,
> Pre svega, hvala na komentaru. :) >>> Ne treba zaobici ni sklop koji iskljucuje zvucnike. > Ima li to veze sa dugmetom "mute" na daljinskom upravljacu? Ima. > Pamti li se stanje istog (mute-a) negde u TV-u? Na zalost, ne znam kako je kod tebe izvedeno iskljucivanje zvucnika, pa samim tim ni da li je moguce to sto pitas. (dv)
tv.29 djanjusevic,
Da li neko zna dokle traje Sky kartica serija 09?
tv.30 bjevdjic,
SREDNJA EVROPA-KOMUNIKACIJA ▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄ BUDIMPEŠTA, 22. juna (Tanjug) - Jugoslavija se nalazi u grupi od 25 zemalja srednje i istočne Evrope koje su u Budimpešti potpisale sporazum o osnivanju regionalne satelitske televizije pod nazivom "Alfa", izjavio je danas Tanjugu šef naše delegacije Milan Atanacković. Sporazum o stvaranju međunarodne fondacije "Alfa", koji su svojim potpisom osnažili predstavnici višegradskih, balkanskih (ukljujučujući i sve otcepljene jugoslovenske republike) i država bivšeg Sovjetskog Saveza, predviđa se prikupljanje materijalnih sredstava za zakup jednog satelitskog kanala, verovatno na "Eutelsatu", odnosno proširenje saradnje na kulturnom i privrednom planu. Goste je u budimpeštanskom Kongresnom centru najpre pozdravio predsednik mađarske vlade Đula Horn (Gyula), a zatim je član Evropskog saveta Kristijan Cender (Christian Zeender) izrazio nadu da će zajednički program doprineti boljem međusobnom upoznavanju naroda na ovom prostoru, čime bi mogli da se zaleče ranije nastali konflikti. Očekuje se da bi eksperimentalni program mogao da počne iduće, a prve komercijalne emisije već 1997. godine. Sedište fondacije će se nalaziti u Budimpešti, a za njenog predsednika izabran je poznati češki filmski reditelj Jirži Mencel (Jiri Menzel). Zamišljeno je da se u početku program sinhronizuje na sedam najkorišćenijih jezika u regionu, s tim da bi svaka država titlovala prevod na svom maternjem jeziku. U znak želje za budućom plodnom saradnjom predstavnici 25 zemalja su u "Alfa" parku na Golertu posadili po jedno drvo. Naša delegacija je posadila lešnik, a zanimljivo je da su se Austrijanci opredelili za Pančićevu omoriku. U budimpeštanskim razgovorima, osim glavnog i odgovornog urednika "Art" kanala Atanackovića, učestvovali su sa naše strane i direktor Beogradskog instituta za film Miroljub Vučković, glumac i producent Ljubiša Samardžić, direktor "Centar filma" Đorđe Milojević, pomoćnik ministra za kulturu republike Srbije Vasilije Tapušković i Zoran Cvetanović. "Jugoslovenski ogranak ove fondacije osnovan je pre dve nedelje u Beogradu pod nazivom "Alfa TV YU". Predsednik te asocijacije je profesor Fakulteta političkih nauka dr Miroljub Radojković, počasni predsednik je ministar kulture u Vladi Srbije Nada Popović-Perišić, a ja sam izabran za predsednika Upravnog odbora. Našoj "Alfi" je već pristupio veliki broj poznatih kulturnih i javnih radnika što je najbolja garancija da ćemo uspešno izvršavati svoje obaveze", dodao je Atanacković.
tv.31 scekick,
> Da li neko zna dokle traje Sky kartica serija 09? Kartica traje dok Sky ne odredi,inace ova serija 09 se upgrade-uje s vremena na vreme,pa se u tom procesu neke original kartice resetuju,(video svojim ocima) pa se morala nabaviti nova. J
tv.32 djanjusevic,
DJ> > Da li neko zna dokle traje Sky kartica serija 09? DJ> DJ> Kartica traje dok Sky ne odredi,inace ova serija 09 se DJ> upgrade-uje s vremena na vreme,pa se u tom procesu neke original DJ> kartice resetuju,(video svojim ocima) pa se morala nabaviti DJ> nova. I kod mene su vidljivi njihovi pokusaji iskljucivanja Battery,Nasty,Mighty i nelegalnih originala,ali kod mene bloker vrsi dobro posao vec jedno 8 meseci,pa sam cisto pitao dokle traje 09,posto je godinu dana vec proslo od izdanja te serije.
tv.33 iivkovic,
> Da li neko zna dokle traje Sky kartica serija 09? Dok je Sky ne zameni sa serijom A0 (0A?) :). Zamena kartica je planirana za juli ove godine, mada i sky ne drži bas svoja obećanja (?), pa je moguće da se to odlozi na neko (nepoznato) vreme. Problem je izgleda u MTV-u koji treba da se prikljuci SKY Multichannels paketu, a ima neke obaveze prema kabl-operatorima u Nemackoj, koji usput nisu voljni da investiraju u novu opremu.
tv.34 iivkovic,
Microsoft TV shedule : 27/6/95 14:30 London Intelsat K Transponder V6U (11.5585 Ghz) Polarity V Microsoft DevCast #11 - Win95 Development - in Focus Win95 Development: Focus on Win32 Understand the advantages of a Win32 application on Windows 95. How can you take advantage of the Win32 API to make you applications more robust? (i.e., threads, structured exception handling, Win16 mutex) Win95 Development: Focus on Windows NT Support What are the architectural differences between applications running on Windows 95 and Windows NT ? What is the best dubugging environment? We'll show you how. Program Length: 120 min. 14:30 London Intelsat K Transponder V6U (11.5585 Ghz) Polarity V =-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=-=-=-=-=-=-=-=-= 18/7/95 14:30 London Intelsat K Transponder V6U (11.5585 Ghz) Polarity V Office 95 Traincast: Developing Solutions with Microsoft Office for Windows 95 Learn how to use Visual Basic for Applications to customize routine tasks, as well as develop powerful information systems for automating your business. Now in Microsoft Excel, Access and Microsoft Project, Visual Basic for Applications provides the common macro language for Office for Windows 95. Office 95 provides a rich development environment, offering new programmable objects and tight integration with Microsoft Exchange. This last program in the 3-part Office Traincast series will show you how you can develop powerful client-server solutions using Office 95. =-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=-=-=-=-=-=-=-=-= 25/7/95 14:30 London Intelsat K Transponder V6U (11.5585 Ghz) Polarity V Microsoft DevCast #12 - Win95 Development - in Focus Win95 Development: Focus on OLE What are the Windows 95 logo requirements? How easy are these requirements to implement using MFC? Win95 Development: Focus on Plug and Play Plug and Play is available through Windows 95. Why is this important to you as an application developer? Program Length: 120 min. =-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=-=-=-=-=-=-=-=-= 11/8/95 Intelsat K Transponder V6U (11.5585 Ghz) Polarity V REPLAY - BEST OF MICROSOFT TV Distributed Computing Series: The Internet - The information highway becomes reality This program shows you how to connect to and use the Internet with the Microsoft Windows Operating Systems, Protocols (TCP/IP, SLIP, PPP), dial up service providers, FTP, Gopher and Mosaic. See how companies have implemented World Wide Web and FTP servers to provide information and initiate global commerce. Program Length: 60 min.
tv.35 iivkovic,
WAV najava onog americkog, antisrpskog itd. informativnog kanala. Upitanju je pravi (CNN), a ne njegova interncaionalna verzija. cnn.arj
tv.36 mpalacios,
Programe Spaske Medjunarodne Televizije (TVE I) 17-23 jula 1995. Satelit EUTELSAT HOT BIRD 11222 Mhz, horizontalna polarizacija tvei1707.exe
tv.37 ratman,
Kako vremenski ide onaj ciklus filmova sa Lawrence Olivier-om, i kada ce biti prikazan najavljeni "Hamlet" iz '47 ? Pozdrav, Dejan
tv.38 djanjusevic,
Ima li ovde nekog ko je snimao Star Trek TNG.Nedostaju mi nekih 49 epizoda od 178,pretezno iz prve i druge sezone.
tv.39 jpiri,
> Ima li ovde nekog ko je snimao Star Trek TNG.Nedostaju mi nekih 49 epizoda > od 178,pretezno iz prve i druge sezone. Imam ja 4-5 traka, ali samo probranih epizoda. Iz prve i druge sezone ima možda 5-6 epizoda.
tv.40 jpiri,
> Kako vremenski ide onaj ciklus filmova sa Lawrence Olivier-om, Gde ide taj ciklus?
tv.41 mpalacios,
Spanska medjunarodna televizija (Satelit Eutelsat Hot Bird) *********************************************************** Programe od 24-7-95 do 30-7-95 tvei2407.exe
tv.42 peri,
> Spanska medjunarodna televizija (Satelit Eutelsat Hot Bird) >********** > > > Programe od 24-7-95 do 30-7-95 ok. :), Cenim äto ove info. okaüiä u .ZIP fajlu, poäto, na moju éalost ne znam Äpanski a bezveze mi je, da ih stalno primam. S druge strane, IGNORE mi je previäe radikalno reäenje. Thanks. Poz.
tv.43 iivkovic,
OGLAS za (skoru) popunu (jednog) praznog mesta u GROUP:sat.tv Uslovi (one and only - skoro k'o Sony) : - informacije o satelitskoj TV i radiju. Prijave na mail. P.S. Da, u pravu ste :(, VLAST (user :) je odlučio da promeni sredinu u kojoj živi na (po nas) najgori način. Ode čovek na Novi Zeland :(.
tv.44 iivkovic,
Filmovi na Sky-evim kanalima u avgustu. sky08hmc.zip
tv.45 mpalacios,
> ok. :), Cenim äto ove info. okaüiä u .ZIP fajlu, poäto, na moju > éalost ne znam Äpanski a bezveze mi je, da ih stalno primam. S > druge strane, IGNORE mi je previäe radikalno reäenje. Thanks. Hvala na razumevanje. Naravno znam da ne svaki Srbin govori nas jezik (isto kao ne svaki Spanac razume vas). U svakom slucaju, ja pratim kanale na nemackom, ne znajuci ovaj jezik. Uvek mozes da nades nesto interesantno i razumljivo: sport, muzika, dokumentali. Upravo zbog toga ja sam mislio da i Spanska Televizija moze da predstavlja nekakav interes, ne samo za uzki krug strucnjaka, nego i za sve, koje imaju satelitsku antenu. Pored toga, preko antene orientisane prema Hot Birt, mozes da dobijas veoma interesante kanale na razlicitim jezicima: SPA: TVE Internacional, Euronews, Eurosport FRA: TV5, Euronews, MCM (Muzicki kanal, slican sa MTV, ali jos ne kodificiran), Eurosport, Arte ITA: RAI 1, RAI 2, Euronews NEM: RTL, RTL2, Euronews, Eurosport, Deutsche Welle ENG: Euronews, Eurosport, EBN (poslovni kanal), SuperChannel, BBC Int. Pozdrav tvei3107.zip
tv.46 rkramer,
Ne znam da li je prava tema tako da cu ukratko... Treba mi antenska skretnica sa pojacivacem i covekom koji ce sve to (dve antene :) da namesti da hvatam sto vise kanala :). So ako ovde ima onih koji se time bave => ma wr rkramer za dogovor POzdrav, RKRAMER
tv.47 omega,
U cemu je tacna razlika izmedju VHS i BETA sistema?
tv.48 pavlovicz,
> U cemu je tacna razlika izmedju VHS i BETA sistema? Uh :) Betamaks sistem je razvila Japanska firma SONY.Beta sistem koristi traku širine 12.5 mm.Pojavio se 1975 god. godinu dana pre VHS sistema. Betamaks ima reputaciju tehničke perfekcije.Njegov video bubanj, prečnika 74.5 mm okreće se brzinom od 5.83 metara/sec. što omogućava glavama da snimaju na većoj površini trake nego u VHS sistemu. Betamaks kasete (155*95*25) nešto su manjih dimenzija nego VHS, ali i najduža traka daje kraće vreme snimanja od najduže trake u VHS formatu. VHS sistem je razvila firma JVC i predstavljen je 1976 god. Kompanija JVC je za potrebe ovog sistema razvila M sistem za vođenje trake.Bubanj VHS je prečnika 62 mm i okreće se brzinom od 4.84 metara/sec. pa teoretski daje i slabiji kvalitet slike, ali kod klasičnog snimanja tona VHS daje bolje rezultate. Zbog toga što se kod Betamaksa traka okreće brzinom od 1.87 cm/s. a kod VHS-a 2.339 cm/s. VHS kaseta je dimenzija 187*104*25.Vreme trajanja je duže tako da na kaseti od 4 sata u Long-play režimu dobija se 8 sati snimka. All in All, Beta sistem je(malo) bolji od VHS, ali ponuda traka i opreme je na strani VHS. Pozdrav, Zoran.
tv.49 gerber,
YR>*> Betamaks sistem je razvila Japanska firma SONY.Beta sistem YR>*> koristi traku širine 12.5 mm.Pojavio se 1975 god. godinu dana pre YR>*> VHS sistema. I predstavlja malo uprošćeniju (kućnu) verziju U sistema, koji se kao profesionalni video rekorder koristi(o) na svim TV stanicama. YR>*> VHS sistem je razvila firma JVC i predstavljen je 1976 god. YR>*> Kompanija JVC je za potrebe ovog sistema razvila M sistem za vođenje Što će reći traka kada se izšnira iz kasete formira slovo M oko bubnja, za razliku od Bete i U-a gde traka formira U i većom površinom se nalazi oko bubnja. Dodatna razlika je što kod je Bete traka po ubacivanju u VCR konstatno van kućišta, što će reći i tokom premotavanja (uz odmicanje od bubnja da se ne bi trošile glave), pa je stoga moguć pregled dokle se stiglo sa premotavanjem, i brži prelaz iz FF & REW moda u Play & Rec. Glavni uzrok "propasti" Bete je nespremnost da se (osim Sanyo-u) drugim firmama da licenca za sistem, sve do trenutka kada je već bilo kasno, tj. kada je VHS već preovladao na tržištu.
tv.50 omega,
Re: BETA vs VHS Samo, ipak mi nesto nije jasno. Ako je beta propala, zasto je i dalje koriste sve TV kuce? I drugo, kakva je razlika u kvalitetu i rezoluciji?
tv.51 gerber,
YR>*> Samo, ipak mi nesto nije jasno. Ako je beta propala, zasto je i YR>*> dalje koriste sve TV kuce? Beta nije propala, i dalje se prave modeli (osim ako nisu prestali u poslednjih godinu dana), ali se, pogotovo u Evropi skoro uopšte ne kupuju. U Japanu kako tako, u SAD još nekako. TV kuće koriste starijeg brata - Umatic-a, koji je ipak referetni standard :), nešto kao onaj čuveni magnetofon za tonsko snimanje, na vrh mi jezika .. A da, UHER ;) YR>*> I drugo, kakva je razlika u kvalitetu i rezoluciji? U početku, značajna, sećam se da mi je prva Beta imala za 1/4 veći broj linija na ekranu. Kasnije sa pojavom HQ, malo se smanjila, ali je i dalje Super Beta jedino lošija od S-VHS-a, koji ipak postiže takve rezultate samo sa posebnim (preskupim) trakama, a i sam je propala investicija.
tv.52 pavlovicz,
> Beta nije propala, i dalje se prave modeli (osim ako > nisu prestali u poslednjih godinu dana), ali se, pogotovo Nisu. Super beta HI-FI SL-HF 950 S model za 94/95 u Švajcarskoj košta 3078 Franaka - 10% za iznošenje iz zemlje Zoran.
tv.53 gerber,
YR>*> Super beta HI-FI SL-HF 950 S model za 94/95 u Švajcarskoj košta YR>*> 3078 Franaka - 10% za iznošenje iz zemlje Pa, drago mi je da vidim da mi je makina još u proizvodnji :). U Minhenu bi moralo biti barem 15% jefitinije.
tv.54 vujos,
¨> Beta nije propala, i dalje se prave modeli (osim ako ¨> nisu prestali u poslednjih godinu dana), ali se, pogotovo ¨> u Evropi skoro uopšte ne kupuju. U Japanu kako tako, u SAD ¨> još nekako. Beta SP se veoma mnogo koristi u TV kućama, jer je kvalitetan uređaj, što pokazuje i cena (oko 50.000 DEM!) ¨> TV kuće koriste starijeg brata - Umatic-a, koji je ¨> ipak referetni standard :), nešto kao onaj čuveni U-matic se već gubi, jer Beta SP trenutno drži primat, ali je uveliko u svetu pretekla (i postaje standard) BETA SP DIGITAL.
tv.55 omega,
Ţ TV kuce koriste starijeg brata - Umatic-a Sta je sad pa to? Jel ima veze sa Betom?
tv.56 gerber,
YR>*> U-matic se već gubi, jer Beta SP trenutno drži primat, ali je uveliko u YR>*> svetu pretekla (i postaje standard) BETA SP DIGITAL. Nisam znao. Mislio sam da se to U-matic nešto modernizuje (smanjuje :)) a ne da (pametno) Betu usavršavaju.
tv.57 gerber,
YR>*> Ţ TV kuce koriste starijeg brata - Umatic-a YR>*> YR>*> Sta je sad pa to? Jel ima veze sa Betom? Pa iz njega je i nastala Beta. Dakle Umatic je profesionalni uređaj, koji su smanjili (uključujući i trake), ukinuli sofisticiranije funkcije i eto ti kvalitetan VCR za kućnu upotrebu. Kako vidim iz prethodne poruke, priča sada ide obrnutim putem.
tv.58 zqusovac,
> Beta nije propala, i dalje se prave modeli (osim ako > nisu prestali u poslednjih godinu dana), ali se, pogotovo > u Evropi skoro uopste ne kupuju. U Japanu kako tako, u SAD > jos nekako. > > TV kuce koriste starijeg brata - Umatic-a, koji je > ipak referetni standard :), nesto kao onaj cuveni Ne bas! Referentna traka za studijsko snimanje i emitovanje u celom svetu je Beta SP (znaci istovremeno i Short Play i Special Performance). U-matic je odavno mrtav iz dva razloga: 1. trake su prevelike, spore pri premotavanju i ne moze se napraviti praktican kamkorder (kombinacija kamere sa rekorderom/plejerom), vec je obicno kamera kablom vezana za rekorer/plejer koji se nosi preko ramena, sto je izuzetno nezgodno. Ukupna tezina savremenog Beta SP kamkorder sistema je oko 9 kg ne racunajuci bateriju (Sony serije 300 i 400), dok su najsavremeniji U-matici (vise se ne prave) tezili oko 5 (kamera) + 15 kg (rekorder/plejer). 2. Tehnicki kvalitet Bete SP je visi od U-matica (rezolucija i kvalitet boje). Sada se radi na razvoju kvalitetnog Hi-8 sistema koji ce jednog dana (mozda) zameniti BSP. Licno ne verujem da ce do toga skoro doci usled dva razloga: a) iovako cela svetska medijska industrija ceka da se digitalni sistemi razviju do pune pouzdanosti. U medjuvremenu na trziste izlazi vise raznih sistema, i sada se cini da bi sledeci globalni sistem mogao da bude opticki disk. Soni vec ima kameru sa CD rekorderom/plejerom (serija 700C) koja se za sada koristi za snimanje materijala za koji se zna da ce biti podvrgnut specijalnim efektima. b) promena sistema uslovljava i promenu kompletne tehnike za snimanje, montazu i emitovanje, sto je strahovito skup proces, tako da ce svi cekati da se zaista razvije sistem za koji pstoje tehnicke i marketinske garancije da moze a zameni BSP pre nego sto ulete u avanturu promene tehologije. Glede S-VHS, to je neuspesan pokusaj da se od kucnog napraviji profesionalni sistem po direktnoj analogiji sa Betom. Medjutim, tehnicka ogranicenja VHS-a takva su da se ne mogu prevazici, pa S-VHS nije imao nikakvog znacajnog uspeha. Ponegde u svetu koristile su ga male TV stanice, ali nekompatibilnost mu je svuda dosla glave. Kad smo vec kod toga, evo vam primer iz 'nase zemlje': Sve stanice iz sistea JRT koristile su U-matic kao prvi ENG sistem u boji. Sa pojavom Bete reakcija Beograda i Zagreba bila je radikalno razlicita: Zagreb je odmah odlucio da za najvaznija snimanja predje na Betu, a da regionalna studija (koja su se tada otvarala i po Srbiji i po Hrvatskoj) oprema U-maticima kako se oslobadjaju. Za razliku od njih, Srbija je odlucila da se zadrzi na U-maticu kako bi se odrzala unutrasnja kompatibilnost unutar sistema, a da se sa regionalnim studijima saceka. Nakon nekog vremena Srbija i Bosna odlucile su se za S-VHS za regionalna studija a Hrvatska i Slovenija prebacile su stare U-matike regionalcima. Tako su obe koncepcije imale unutrasnju nekompatibilnost izmedju regionalnih i centralnih studija, ali Slo i Hrv bile su u prednosti jer su im regionalci radili na profesionalnoj tehnici (iako zastareloj). Kada se pojavila Beta SP, svi su poceli da je kupuju i zamenjuju obicnu Betu u centralnim studijima. Medjutim, Srb i BiH imale su nove novcte poluprofesionalne sisteme u regionalnim studijima, pa su polako izbacivale U-matic ali su obicnu Betu zadrzavale uz BSP. Istovremeno, Hrv i Slo su, uvodjenjem BSP, standardne Bete pocele da salju regionalnim studijima, cime su postigli vertikalnu kompatibilnost prema centrali, jer BSP moze da radi i sa standardnim Beta kasetama (obrnuto nije moguce). Istovremeno, postigli su optimalnu konfiguraciju opreme, jer nije moralo da se ceka da neki deo opreme dodje do kraja svog radnog veka i da se rashoduje, vec se nakon optimalnog vremena slao na manje zahtevna mesta a nova oprema kupovana je tamo gde je potrebno. Z to vreme u Srbiji i dalje vlada nekompatibilnost, neka od regionalnih studija polako prelaze na BSP ali S-VHS i dalje vlada. poz, zq
tv.59 gerber,
YR>*> Referentna traka za studijsko snimanje i emitovanje u celom svetu je YR>*> Beta SP (znaci istovremeno i Short Play i Special Performance). U-matic YR>*> je odavno mrtav iz dva razloga: Da, nešto sam u zaostatku. Promena vokacije i okruženja, šta li :)
tv.60 vujos,
¨>Sada se radi na razvoju kvalitetnog Hi-8 sistema koji ce jednog dana (mozda ¨>zameniti BSP. Licno ne verujem da ce do toga skoro doci usled dva razloga: Gledah izveštaj sa sajma TV tehnike (ne sećam se gde je bio) Prvi put je pretavljena kamera koja snima materijal na Hard disk. Disk je veličine 3 Gb, a gabarit kao dve kasete Bete SP. Vremensko ograničenje je 15 minuta. Disk su bacali da pada po podu i kasnije ga koristili kao da ništa nije bilo. Mislim da je ovo budućnost TV tehnike. Primera radi HD od 540 Mb u januaru '95. koštao je oko 520 DEM. Sada se za istu cenu dobija HD od 1.2 Gb. Šta će biti sa cenom do nove godine ('96.) možemo samo da pretpostavimo. O montaži na računaru da i ne pričamo. Pohraniti kompletan video materijal na HD, a kasnije izmontirari i izbaciti u realnom vremenu je savršenstvo. Još ako se ikada usavrši upravljanje glasom, bi će to pravi posao za Crnogroce: ležiš, gledaš, pričaš, a tamo se montira. ;)
tv.61 vujos,
¨> Nisam znao. Mislio sam da se to U-matic nešto modernizuje ¨> (smanjuje :)) a ne da (pametno) Betu usavršavaju. Pričam ti o stvarima koje koristi jedna TV kuća. Nigde nećeš naći digitalni U-matic. A kad smo kod smanjivanja, BETA SP trake su gabaritno duplo manje od U-matic traka. Montaža na Beti SP je mnogo brža, a ima razlike i u kvalitetu slike. Veći broj Beta SP ima na sebi i RS-232 priključak!
tv.62 pavlovicz,
> U Minhenu bi moralo biti barem 15% jefitinije. Sigurno i više, jer ako uređaj košta 3078 SFR kataloški onda je u prodavnicama oko 2500 a u Deutche oko 2200 - 14% melverštojer verovatno bi mogao da se donese do naše granice za oko 2000 DM. A onda te sačekaju naši sa carinom od 150 % za tehničku robu pa dobiješ opet cenu kao u Švici. Možda je jevtinije živeti preko :) Pozdrav, Zoran.
tv.63 omega,
Ţ 2. Tehnicki kvalitet Bete SP je visi od U-matica (rezolucija i kvalitet Ţ boje). Jel moze i neka konkretna vrednost? Beta je negde oko 720x450, a VHS, obican TV?
tv.64 pifat,
Evo malo nedavnih vesti na engleskom koje pise saradnik nemackog casopisa TELE-SATELLIT. Pozdrav, Igor ts.zip
tv.65 calex,
<!> All in All, Beta sistem je(malo) bolji od VHS, ali ponuda traka i <!> opreme je na strani VHS. Malo? Moj prvi video je bio Sanyo beta, još '84. U to vreme je već bilo jasno da će VHS da preovlada a kako je i zvuk na mom video bio očajan, uzeo sam VHS Hi-Fi. Posle toga promenio nekoliko ali baš nijedan od njih (nijedan VHS koji sam ikada imao prilike da vidim) nije mogao da priđe po slici beti. Da sam bio pametan i kupio neku betu Hi-Fi i najgluplji VHS plejer ....
tv.66 calex,
<!> Dodatna razlika je što kod je Bete traka po ubacivanju u <!> VCR konstatno van kućišta, što će reći i tokom premotavanja <!> (uz odmicanje od bubnja da se ne bi trošile glave), pa je stoga Pa nije ovo baš obavezno. Moja nekadašnja beta nije uvlačila traku oko glave osim kada je o play modu. Koliko znam, nekoliko godina unazad i kod VHS rekordera može da se naiđe na to. <!> Glavni uzrok "propasti" Bete je nespremnost da se (osim Sanyo-u) <!> drugim firmama da licenca za sistem, sve do trenutka kada je <!> već bilo kasno, tj. kada je VHS već preovladao na tržištu. Davao je Sony licence mnogim firmama. Međutim, JVC je dozvolio da bez ikakvih ograničenja ko god hoće radi VHS. Zato je, nažalost, najgori mogući sistem opstao i proizvodi ga svaka druga kuća na žutom istoku. :((((( JVC se ipak malo opametio i, koliko znam, za davanje licence za S-VHS nije baš široke ruke.
tv.67 calex,
<!> I drugo, kakva je razlika u kvalitetu i rezoluciji? Razlika u rezoluciji (VHS-Beta) i nije neka (oba oko 240-270) ali je u kvalitetu neuporedivo.
tv.68 calex,
<!> za 1/4 veći broj linija na ekranu. Kasnije sa pojavom <!> HQ, malo se smanjila, ali je i dalje Super Beta jedino <!> lošija od S-VHS-a, koji ipak postiže takve rezultate samo sa Mislim da su po broju linija VHS i ß bili približni. Jedino što je kvalitet bio drastično na strani bete. Zato je JVC uveo HQ da malo popravi situaciju. Super beta je donela nešto više linija, oko 300 i odgovor na to je bio S-VHS. Poslednji Sonijev odgovor je bio Beta-ED sa nešto manje od 500 (ili beše više?) linija.
tv.69 calex,
<!> Beta SP se veoma mnogo koristi u TV kućama, jer je kvalitetan <!> uređaj, što pokazuje i cena (oko 50.000 DEM!) Bitna stvar je koliko generacija može da se iskopira i kako se makine ponašaju u montaži. Za U-matic važi da _nekoliko_ generacija ne donosi gubitak. Beta SP _najmanje_ deset. Nisam baš ni siguran za U-matic da li može da _snima_ sliku po sliku. BTW, kod VHS-a se vide gubici i na prvoj kopiji. Sony je relativno skoro izbacio ß-SP za desetak hiljada dolara. Naravno, i dalje ima i onih od više desetina 'iljada.
tv.70 calex,
<!> Nigde nećeš naći digitalni U-matic. A kad smo kod smanjivanja, BETA SP <!> trake su gabaritno duplo manje od U-matic traka. Montaža na Beti SP je U Beta-SP video ide nekoliko _veličina_ traka, naravno, zavisno od dužine. One kraće, od par desetina minuta su otprilike kao i one _amaterske_ bete. Zato su Beta SP od 90 minuta veće od U-matic. <!> Veći broj Beta SP ima na sebi i RS-232 priključak! To se sve češće ugrađuje. Profesionalni S-VHS takođe često imaju RS-232.
tv.71 calex,
<!> Jel moze i neka konkretna vrednost? Beta je negde oko 720x450, a VHS, <!> obican TV? Odakle ti ovo 720x450???
tv.72 vujos,
¨> Bitna stvar je koliko generacija može da se iskopira i kako se ¨> makine ponašaju u montaži. Za U-matic važi da _nekoliko_ generacija ¨> ne donosi gubitak. Beta SP _najmanje_ deset. Nisam baš ni siguran za ¨> U-matic da li može da _snima_ sliku po sliku. BTW, kod VHS-a se vide Beta SP kaseta od 30 minuta se koristi već 2 godine, svakog dana osim vikenda. Znači može veoma mnogo materijala da se nasnimi jedno preko drugog. Beta ima mogućnost snimanja sliku po sliku, što se i koristi za snimanje animacija.
tv.73 jovke,
Da li neko ima okvirnu šemu emitovanja RAIUNO i RAIDUE. Šema emitovanja iz Satelit TV br. 26 više ne odgovara. Na HOT BIRD-u se pojavo test signal kanal TM3. Emitovanje programa najvljeno za 20.08. 20h. Imali informacija kakv će program emitovati.
tv.74 vstan,
> Davao je Sony licence mnogim firmama. Medutim, JVC je dozvolio > da bez ikakvih ogranicenja ko god hoce radi VHS. Zato je, > nazalost, najgori moguci sistem opstao i proizvodi ga svaka > druga kuca na zutom Propao je na zalost i 2000, samo ga ovde niko ne pominje :(
tv.75 teorist,
=> Malo? Moj prvi video je bio Sanyo beta, još '84. U to vreme je => već bilo jasno da će VHS da preovlada a kako je i zvuk na mom video => bio očajan, uzeo sam VHS Hi-Fi. Posle toga promenio nekoliko ali baš => nijedan od njih (nijedan VHS koji sam ikada imao prilike da vidim) => nije mogao da priđe po slici beti. Da sam bio pametan i kupio neku => betu Hi-Fi i najgluplji VHS plejer .... A zašto ne razmisliš o nekoj S-VHS mašini. Prosečno koštaju oko 1500 dem ( u Nemačkoj, kod nas su oko 2000 ) Svi modeli ( koje sam video ) imaju HI-FI Stereo ton, kvalitet sa VHS trakama je maximalan za taj sistem, ali je kvalitet koji mašina postiže na S-VHS trakama POLUPROFESIONALAN ( nije uzaludno taj sistem uz Video HI8 u većini lokalnih TV stanica kod nas, ali i u svetu ) Jest da su cene S-VHS kaseta drastične za naše uslove ( reda veličine od 20 DEM pa više ) ali za ono do čega ti je stalo ne treba žaliti. BTW - probaj da negde kupiš novu BETAMAX kasetu kod nas ?
tv.76 teorist,
<!> Beta SP se veoma mnogo koristi u TV kućama, jer je kvalitetan <!> uređaj, što pokazuje i cena (oko 50.000 DEM!) => => Bitna stvar je koliko generacija može da se iskopira i kako se => makine ponašaju u montaži. Za U-matic važi da _nekoliko_ generacija => ne donosi gubitak. Beta SP _najmanje_ deset. Nisam baš ni siguran za => U-matic da li može da _snima_ sliku po sliku. BTW, kod VHS-a se vide => gubici i na prvoj kopiji. => Sony je relativno skoro izbacio ß-SP za desetak hiljada dolara. => Naravno, i dalje ima i onih od više desetina 'iljada. Pa sada redom : BETACAM SP (pravi naziv sistema, nesme se mešati BETACAM i BETAMAX ) mašine se sada proizvode u tri klase, mada se skoro pojavila i nova DIGITALNA BETACAM SP serija mašina Najkvalitetnija klasa su BVW 6? (60,65 ), 7? ( 70,75 ) mašine to su broadcast mašine, sa najboljim kvalitetom izrade i najvećom izdržljivošću na neprekidan rad ( po uputstvima mašine mogu da rade 7 dana nedeljno bez gašenja ) Ove mašine imaju 4 tonska kanala: 2 AFM (Hi-Fi) i 2 LNG (linear) cene ovih mašina su odo 45000 pa naviše Nešto lošija je serija BVW 2600 i 2800 mašine To su mašine u takozvanoj industrijskoj klasi. Smatra se da imaju nešto lošiji kvalitet slike ( mada lično to nisam uspeo da uočim ) i imaju samo linearni (LNG) tonski zapis (što se itekako oseća kada se radi ozbiljniji remix tona ) Pored toga mašine pored standardnih COMPOSITE i COMPONENT ( Y,R-Y,G-Y ) i DUB priključaka za video imaju i COMPONENT S konektor što govori da su namenjene i uparivanju sa profi S-VHS i Hi8 mašinama. Koliko sam uspeo da vidim, glavna razlika u unutrašnjosti je zamena većine elektronskih "komponenti" integrisanim kolima što očigledno poskupljuje održavanje mašine. cene ovih mašina su oko 30000 pa naviše Rekorderi u obe ove klase imaju ugrađenu konzolu za montažu na prednjoj ploči mašine. Najmlađa generacija je UVW serija BETACAM SP mašina To su najjeftinije mašine ovog formata. Imaju samo LNG ton, i NEMAJU ugrađenu konzolu, te je vezivanje na spoljnu konzolu obavezno, a takođe na samoj mašini ne postoji ni JOG/SHUTTLE komanda pa je bilo kakav rad bez konzole skoro nemoguć ( čak se ni asembli rez ne može izvesti čisto ) Vrlo malo sam radio sa tim mašinama, ali u REM montažama koje sam video i koliko sam čuo od ljudi iz branše mašine se ponašaju sasvim normalno i još od nikoga nisam čuo da je ova mašina pravila probleme. Takođe i ova mašina je krcata integralcima u svim sektorima elektronike. Cene ovih mašina su oko 8500 Plejer i oko 12500 rikorder Postoji još nekoliko BETACAM SP mašina, ali nisu montažne mašine pa ih ne spominjem. Što se tiče generacija, BROADCAST mašine tolerišu oko 7 kopiranja dok slika ostaje u BROADCAST kvalitetu, dok za jeftinije mašine nemam tačnu informaciju, ali pretpostavljam da je tu negde. U-MATIC format može da snima FRAME BY FRAME, ali preciznost zavisi od toga da li mašina ima ugrađen TIME CODE ( koji se koda BETACAM i BETACAM SP mašina serijski ugrađuje, ali je kod U-MATIC formata opcija ) Iz ličnog iskustva znam da najkvalitetnije U-MATIC SP mašine mogu da snimaju FRAME BY FRAME bez većih problema ako se koristi ispravna (čitaj nova) U-MATIC SP traka ( probao sam oko 4 sec. i ni jedanput mašina nije "ukrala" neki frejm. BTW Rezolucija slike nije jedini faktor koji odlučuje o kvalitetu, već postoji i odnos Signal/Šum koji je kod U-MATIC i BETACAM (SP) mašina drastično veći od "kućnih" formata o čemu svedoči to da S-VHS u prvoj generaciji ima bolju sliku od bilo koje U-MATIC mašine ali već u drugoj generaciji je slika U-MATIC SP mašine bolja od bilo koje S-VHS ( ili Hi8 ) mašine.
tv.77 teorist,
=> .... Poslednji Sonijev odgovor je => bio Beta-ED sa nešto manje od 500 (ili beše više?) linija. 500 linija ( ili više ) ???????????? Ajde molim te navedi mi sistem ssa 500 ili više linija rezolucije (osim ako ne misliš na HORIZONTALNU REZOLUCIJU koja je 625 linija ali i na naj jeftinijim PAL mašinama O;)))))))) )
tv.78 teorist,
<!> Jel moze i neka konkretna vrednost? Beta je negde oko 720x450, a VHS, <!> obican TV? => => Odakle ti ovo 720x450??? A ja siromah pomisli ** ***** 42 is the ANSWER TO LIFE BETA negde oko * * * * THE UNIVERSE AND * * * EVERYTHING * * * ******* * * * * *******
tv.79 teorist,
=> Veći broj Beta SP ima na sebi i RS-232 priključak! A reci mi koja to PRO montažna mašina nema remote priključak (RS-232)
tv.80 teorist,
=> => .... Ukupna tezina savremenog Beta SP kamkorder sistema je => oko 9 kg ne racunajuci bateriju (Sony serije 300 i 400), dok su => najsavremeniji U-matici (vise se ne prave) tezili oko 5 (kamera) + 15 kg => (rekorder/plejer). Pa BETACAM SP kamkorderi su od 7 do 15 kg težine (bez baterije), što najviše zavisi od težine kamere i objektiva i od koncepcije sistema ( kamera + rekorder ili slepljeni kamkorder ) => => Sada se radi na razvoju kvalitetnog Hi-8 sistema koji ce jednog dana (mozda) => zameniti BSP... => Pa Hi8 teško se može dalje razvijati osim u digitalnom smeru, ali je tu veliko ograničenje kapacitet trake (širina/brzina - tj. efektivna površina koja se koristi za snimanje, a koja ide u prilog S-VHS sistemu koji ima traku od oko 12 mm, a kod Hi8 sistema je 8 mm ) A da bi samo dostigao kvalitet BSP sistema treba još mnoooooogo vremena da prođe. Uzgred već se pojavila DIGITALNA BETACAM SP oprema koja je vertikalno kompatibilna sa BETACAM i BETACAM SP => => Glede S-VHS, to je neuspesan pokusaj da se od kucnog napraviji profesionalni => sistem po direktnoj analogiji sa Betom. Medjutim, tehnicka ogranicenja VHS-a => takva su da se ne mogu prevazici, pa S-VHS nije imao nikakvog znacajnog => uspeha. Ponegde u svetu koristile su ga male TV stanice, ali => nekompatibilnost mu je svuda dosla glave. => Pa S-VHS i Hi8 se koriste ne samo kod nas nego i u svetu u malim lokalnim TV stanicama, jer "mogu da odrade posao". Da je S-VHS napravljen po "direktnoj analogiji sa Betom" nebi se složio jer je kod BETACAM mašina u odnosu na BETAMAX ubrzano kretanje trake kroz transport, što kod S-VHS sistema nije urađeno, već je brzina trake u transportu ( a i brzina rotirajućih glava ) ISTA kao kod VHS JEDINA razlika između VHS i S-VHS ( kao i između VIDEO 8 i Hi8 ) je način beleženja CHROMA (kolor) signala koji se kod lošijeg snima kompozitno (modulisano sa LUMA signalom) a kod nove varijante komponentno (posebno se snima CHROMA a posebno LUMA signal) Kakva je to nekompatibilnost koja mu je došla glave ???? BTW JVC je već najavio za 1996. i DIGITALNI VHS sistem koji bi trebao da bude vertikalno kompatibilan sa VHS sistemom. => => .... Za to vreme u Srbiji i dalje vlada nekompatibilnost, => neka od regionalnih studija polako prelaze na BSP ali S-VHS i dalje vlada. => Navedi mi molim te koji regionalni studio RTS koristi S-VHS koji je dobio od RTS ! ( u stvari koje dopisništvo RTS uopšte koristi išta sem U-MATIC ili BETACAM (SP) mašina ) P.S. Po najnovijem ugovoru RTS da bi grad otvorio regionalno dopisništvo (studio) mora SAM GRAD da kupi BETACAM SP opremu za kompletan studio i da istu opremu POKLONI RTS-u U VLASNIŠTVO :)
tv.81 calex,
<!> Beta SP kaseta od 30 minuta se koristi već 2 godine, svakog dana osim <!> vikenda. Znači može veoma mnogo materijala da se nasnimi jedno preko Nisam mislio na snimanje na istu traku nego na to da se pravi kopija od kopije pa od nje sledeća i tako ...
tv.82 calex,
<!> A zašto ne razmisliš o nekoj S-VHS mašini. Prosečno koštaju oko <!> 1500 dem ( u Nemačkoj, kod nas su oko 2000 ) Ne bih, ipak, nekako me odbijaju ova tri slova. :)) <!> sa VHS trakama je maximalan za taj sistem, ali je kvalitet koji <!> mašina postiže na S-VHS trakama POLUPROFESIONALAN ( nije uzaludno <!> taj sistem uz Video HI8 u većini lokalnih TV stanica kod nas, ali Moj prijatelj ima priv TV pa često provodim vreme tamo. Makine koje koristi su S-VHS (sprema se da nabavi nekoliko komada Beta SP) ali ne one standardne nego profesionalne. Ima i nekoliko, kako kaže, _poluprofesionalnih_ jer S-VHS koje se uobičajeno prodaju nisu baš nešto. <!> BTW - probaj da negde kupiš novu BETAMAX kasetu kod nas ? Kod nas? Ne vidim ni neku ponudu VHS kaseta. Ni ranije nisam BETA kasete kupovao kod nas :)) jer pre desetak godina i nije bio čest slučaj naći video kasetu u nekoj radnji.
tv.83 calex,
<!> => bio Beta-ED sa nešto manje od 500 (ili beše više?) linija. <!> 500 linija ( ili više ) ???????????? <!> Ajde molim te navedi mi sistem ssa 500 ili više linija rezolucije Pa napisao sam manje ili više od 500, nisam baš siguran. Nadam se da negde imam neki prospekt pa ću da prepišem i podatke. Mislim da je ipak reč o nekih 450. Naravno, u pitanju je Beta ED.
tv.84 zqusovac,
> U Beta-SP video ide nekoliko _velicina_ traka, naravno, zavisno > od duzine. One krace, od par desetina minuta su otprilike kao i one > _amaterske_ bete. Zato su Beta SP od 90 minuta vece od U-matic. Dve velicine. Manja ide u kameru a veca, takozvana 'montazna' koristi se uglavnom za arhive i duzi materijal. Divota BSP sistema je sto montazne jedinice primaju obe velicine bez ikakvih dodataka (moze i naizmenicno). poz, zq
tv.85 zqusovac,
> Vrlo malo sam radio sa tim masinama, ali u REM montazama > koje sam video i koliko sam cuo od ljudi iz branse masine > se ponasaju sasvim normalno i jos od nikoga nisam cuo da > je ova masina pravila probleme. Nedavno mi je zapalo da sam u veeeelikoj zurbi morao na njima da montiram (sam, nisam imao montazera, a vec je to samo po sebi dovoljan problem jer montiram samo 'za ne daj boze'). Bila je nekakva budget konfiguracija sa jednom od nizih konzola (moja definicija: visokoamaterska) koje stede na tasterima pa se pola stvari radi preko funkcijskih (lose i nelogicno rasporedjenih). Naspominjah se majke projektantima masina, sta bih u tom trenutku dao za jednu sedamdesetpeticu. Inace, sporije premotavaju, merio sam. Nije mi jasno zasto. poz, zq
tv.86 zqusovac,
> Navedi mi molim te koji regionalni studio RTS koristi S-VHS koji je > dobio od RTS ! ( u stvari koje dopisnistvo RTS uopste koristi ista > sem U-MATIC ili BETACAM (SP) masina ) Sabac, Uzice. > Po najnovijem ugovoru RTS da bi grad otvorio regionalno dopisnistvo > (studio) mora SAM GRAD da kupi BETACAM SP opremu za kompletan studio > i da istu opremu POKLONI RTS-u U VLASNISTVO :) E, ovo nism znao. Svaka im cast ! :( poz, zq
tv.87 teorist,
> Navedi mi molim te koji regionalni studio RTS koristi S-VHS koji je > dobio od RTS ! ( u stvari koje dopisnistvo RTS uopste koristi ista > sem U-MATIC ili BETACAM (SP) masina ) => => Sabac, Uzice. Hvala na informaciji. Ovo nisam znao. > Po najnovijem ugovoru RTS da bi grad otvorio regionalno dopisnistvo > (studio) mora SAM GRAD da kupi BETACAM SP opremu za kompletan studio > i da istu opremu POKLONI RTS-u U VLASNISTVO :) => => E, ovo nism znao. Svaka im cast ! :( => Provereno, ako te interesuje, pokušaću da nađem taj ugovor i da ga prepišem u conf. BTW, urednika za taj program postavlja g.Vučelić, a ne grad koji je opremio regionalni centar. Pozdrav Teo.
tv.88 teorist,
=> => Nedavno mi je zapalo da sam u veeeelikoj zurbi morao na njima da montiram => (sam, nisam imao montazera, a vec je to samo po sebi dovoljan problem jer => montiram samo 'za ne daj boze'). Bila je nekakva budget konfiguracija sa => jednom od nizih konzola (moja definicija: visokoamaterska) koje stede na => tasterima pa se pola stvari radi preko funkcijskih (lose i nelogicno => rasporedjenih). Naspominjah se majke projektantima masina, sta bih u tom => trenutku dao za jednu sedamdesetpeticu. Inace, sporije premotavaju, merio => sam. Nije mi jasno zasto. => Pa dobro de, nije ni SONY lud da ti da dobru mašinu za male pare. Koliko para, toliko muzike. Izgleda im je rezon: evo jeftine Betacam SP mašine, zaljubite se u nju i za koju nedelju kupite prave ( BVW ?? ) mašine, da bi sve to radilo brže i lakše . (dali ste malo love, sada nam dajte MNOGO para, da bi sistem šljakao kako valja) Sećaš se U-MATIC mašina serije VO-9800 i 9850 koje su na prvi pogled lepo radile, ali si tek kasnije mogao da shvatiš koliko ti vremena oduzima njihova sporost i nepreciznost kao i VELIKI PROBLEM sa pregrevanjem mašine. UVW na svu sreću ne skida traku sa glave pri brzom motanju ( uh ) Probao sam te mašine u kombinaciji: dva plejera UVW-1600 i BVW-70 preko RM-550 (čini mi se da je to beše oznaka konzole) i plejeri su sasvim lepo radili ( nisu krali ;) ) Inače nisam video da proizvode UVW mašine sa DT glavama ( mašine sa mogućnošću trik reprodukcije )
tv.89 pavlovicz,
> Davao je Sony licence mnogim firmama. Da, ali je već bilo kasno ;)
tv.90 omega,
Ţ Odakle ti ovo 720x450??? Pardon, 740x578. Toliko je bar kad se grebuje sa bete.
tv.91 fbojan,
> Razlika u rezoluciji (VHS-Beta) i nije neka (oba oko 240-270) > ali je u kvalitetu neuporedivo. Najbitnija stvar za kvalitet slike je odnos signal/sum, sto niko od vas dosad nepomenu!
tv.92 calex,
<!> Pardon, 740x578. Toliko je bar kad se grebuje sa bete. Malo si pobrkao, ovo se odnosi na PAL i pokazuje nešto sasvim drugo.
tv.93 stefan,
><!> Pardon, 740x578. Toliko je bar kad se grebuje sa bete. > > Malo si pobrkao, ovo se odnosi na PAL i pokazuje nešto sasvim > drugo. A ako se odnosi na PAL rezoluciju onda su i brojke pogrešne :)
tv.94 teorist,
=> Najbitnija stvar za kvalitet slike je odnos signal/sum, sto niko od vas dosad => nepomenu! Kako niko nije pomenuo ? A ja :)
tv.95 teorist,
Ţ Odakle ti ovo 720x450??? => => Pardon, 740x578. Toliko je bar kad se grebuje sa bete. Nešto slično tome (768 * 576) se računa kao PAL rezolucija kada se grebuju slike, ali postoje varijacije na računaru pa na primer promenom aspekta može se raditi i u 512*576 i opet dobiti full-size PAL slika, idt... Oće reći 720x578 ima isto onoliko veze sa 42 koliko i 720x450 :)
tv.96 vujos,
HITNO! HITNO! HITNO! HITNO! HITNO! HITNO! HITNO! Potreban LCD display za SONY montažnu konzolu RM-E300 ! (u originalu: SONY VIDEO EDITING CONTROLLER/TITLER RM-300)
tv.97 omega,
Ţ Malo si pobrkao, ovo se odnosi na PAL i pokazuje nesto sasvim drugo. Pa rekoh vec, ako sam pobrkao, onda ti znas tacnu rezoluciju. Koja je?
tv.99 sandro,
Hteo bih da preusmerim sat. antenu sa astre na hot bird Antena mi je parabola 1,20 m sa astrom sa imao odličan prijem u Beogradu, ima li neko iskustva sa ovim satelitom?
tv.100 vujos,
HITNO! HITNO! HITNO! HITNO! HITNO! HITNO! HITNO! Potreban LCD display za SONY montažnu konzolu RM-E300 ! (u originalu: SONY VIDEO EDITING CONTROLLER/TITLER RM-300)
tv.101 jovke,
> Hteo bih da preusmerim sat. antenu sa astre na hot bird Antenu treba okrenuti 6 stepeni prema zapadu. Ja sam morao malo da podesim i elevaciju da bi izbegao nešto malo sparklova. Ja živim u okolini Šida i imamam antenu od 1.40 , ali mislim da za Beograd nije velika razlika. Inače HOT BIRD je prava stvar ako su ti dosadili nemački kanali. Da li znaš kako se kreću cene kartica za Videokript u Beogradu.
tv.102 fbojan,
> Hteo bih da preusmerim sat. antenu sa astre na hot bird > Antena mi je parabola 1,20 m sa astrom sa imao odlican > prijem u Beogradu, ima li neko iskustva sa ovim satelitom? HOT BIRD je satelit mnogo jaci od Astre i kanali koji idu sa njega imaju mnogo bolju sliku. Na toj poziciji se nalazi jos jedan EUTELSAT koji ima i nekih slabijih kanala (VIVA, VIVA 2) koji se u Paracinu sa 1.2m vrlo lose primaju. Nazalost nemam iskustava sa tim kanalima u BGu. Steva
tv.103 ssrdjans,
Zna li neko sta je potrebno da bi se gledao CNN preko Astre? Ja imam antenu od 1.40 i prijem je jako slab.. Da li sa ovim precnikom antene moze da se hvata CNN? Ako moze, da li mi treba bolji konvertor?
tv.104 bjevdjic,
TELEVIZIJA-NASILJE ▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄ NJUJORK, 15. avgusta - Veza između nasilja na televiziji i agresivnog ponašnja je isto tako snažna kao između pušenja i raka na plućima, tvrdi profesor psihologije Lionard Iron (Leonard Eron) sa Univerziteta američke države Mičigen. Iron proučava odnos nasilja na televiziji i agresivnog ponašanja gledalaca već duži niz godina. Prateći dvadeset godina ponašanje osoba koje su u detinjstvu gledale puno tv programa sa scenama nasilja došao je do zaključka da je među takvima veći procenat agresivnih osoba, delikvenata i robijaša nego iz kontrolne grupe koja je bila pošteđena gledanja nasilja na televiziji u detinjstvu. Prema mišljenju psihologa, izveštava UPI, dužnost je roditelja da kontrolišu šta deca gledaju i da im ne dozvoljavaju da emisije u kojima ima puno nasilja. Ako već prate neki program gde ima nasilja deci treba objasniti da je to samo gluma.
tv.105 pifat,
Evo vesti zaključno sa 13. avgustom 1995. Igor ts.zip
tv.106 iivkovic,
> Da li znaš kako se kreću cene kartica za Videokript > u Beogradu. Pa, postoje neke kombinacije koje nisu baš kartice ?!. Naime, sa komjuterom, odgovarajućim programom i naravno prikladnim interfejsom može se prevariti dekoder, tako da BSkyB kanali, Adult, Eurotica itd. postaju slobodni. Zainteresovan ?
tv.107 djorzor,
Treba mi sistem za prijem "zemaljske" televizije u mom stanu. Naravno, ideja je da svi programi mogu da se gledaju u svim sobama, da video može da se vidi u svakoj sobi i da jednog dana mogu da sistem proširim i na satelitski TV. Da li neko može da mi preporuči majstora (firmu) koja će to da uradi kvalitetno i za razumne pare? Pozdrav,
tv.108 pavlovicz,
Pozovi na broj 407-940 i traži Ivana. žovek je elektroinženjer i radi za BK. Neću mnogo da ga hvalim samo ću reči da je konstruisao LOGA-3 antenu, Elektronsku Antenu sa pojačivačem i radi profesionalne skretnice za prijem različitih programa. Pozdrav, Zoran.
tv.109 visnja,
> Pa, postoje neke kombinacije koje nisu baš kartice ?!. Naime, > sa komjuterom, odgovarajućim programom i naravno prikladnim > interfejsom može se prevariti dekoder, tako da BSkyB kanali, > Adult, Eurotica itd. postaju slobodni. Zainteresovan ? Hajde, ako nije tajna reci o cemu se radi. Ja sam zainteresovan jer radim na slicnom projektu. Naime prosle godine sam sa kolegom radio kartice sa razvojnim sistemom koji se vezuje za PC-a i baziran je oko intelovog 8051 mikrokontrolera. Sama kartica je takodje bila uradjena sa 8051. Razvojni sistem je uglavnom simulirao dekoder, ili karticu i bio je i veza sa karticom. Sada pokusavamo da uradimo drugacije. Muka mi je od masinca za 8051. Direktna veza PC-a sa karticom (PC je dekoder) i direktna veza PC-a sa dekoderom (PC je kartica). Bez interfejsa, samo kabl na LPT1. Dakle softfer je kljuc u ovom slucaju. Ideja je: - Ubaciti original karticu, - Ubaciti blanko karticu sa nekim kontrolerom (verovatno ce to biti neka motorola sa EEPROM-om) - Ubaciti jos jednu blanko... i tako stancujes. Pomenuti kolega je elektronicar, ja sam programer i on je gazda ovog projekta. Zato ako neko ima neku ideju ili zeli da razmeni znanja i iskustva neka se javi. Pozdrav VISNJA.
tv.110 vision,
To sto kazes ti za vezu PC-a sa dekoderom ili tako nesto preko kabla na LPT1, , nece bas ici lako. Signali koji dolaze sa dekodera (u kartici) su TTL. Znaci tebi treba konverzija TTL >> RS232 (serijski). Inace, sve ovo sto govorimo je strogo ilegalno :), pa ne bih da nastavimo.
tv.111 visnja,
> To sto kazes ti za vezu PC-a sa dekoderom ili tako nesto preko > kabla na LPT1, , nece bas ici lako. Signali koji dolaze sa > dekodera (u kartici) su TTL. Znaci tebi treba konverzija TTL >> > RS232 (serijski). > > Inace, sve ovo sto govorimo je strogo ilegalno :), pa ne bih da > nastavimo. Ko ti garantuje da je veza RS232. Ja imam protokol serijske komunikacije, napisan u 8051 masincu. Sada osciloskopom lovimo nano sekunde i pravimo isti protokol u pascal-u. Za sada dobro ide. A sto se ilegale tice... ?!? da nece SKY da me apsi? Moze da mi ponudi posao :))
tv.112 fbojan,
> Hajde, ako nije tajna reci o cemu se radi. > Ja sam zainteresovan jer radim na slicnom projektu. Naime prosle godine Stvar je u sledecem. Napravi se kartica koja se preko seriskog interfejsa poveze sa PC, ubaci se u dekoder umesto obicne kartice, na PC se startuje program i vozis! Kartica podrzave SVE sisteme skremblovanja koji koriste karticu po ,mislim, ISO standardu, D2MAC,videokript I i II i trenutno se najlakse nabavlja softver za videokript I, dok za VCII jos nisam cuo da takav softver postoji. To sto ti i kolega hocete da napravite mislim da nije bas najbolje resenje jer je nemoguce skinuti na taj nacin sadrzaj orginal kartice! To sto vi hocete da uradite, je skidanje samo koda koji se koristi taj vremenski period pa eventualno mozete da to snimite u tu karticu, dok neki vas drug snima skremblovanu emisiju pa posle poveze video sa dekoderom, i ubaci tu karticu i gleda samo program koji je sniman u isto vreme kad i vasa kartica. Inace ovo je moguce i sa gorepomenutom karticom, stim sto ne snimas u eprom nego i fajl na disk. SKY nije tako mutav pa u proseku svakih 2 nedelje pri- menjuju ECM i postojece kartice ucini beskorisnim dok se ne reprogramiraju. Trenutno najbolje resenje posle ovog sa kompjuterom je baterijska kartica koja na sebi ima senzore pa moze da joj se ukuca novi kod, bez potrebe da se kartica salje prodavcu na reprogramiranje. Steva
tv.113 kanki,
>> Pa, postoje neke kombinacije koje nisu baš kartice ?!. Naime, >> sa komjuterom, odgovarajućim programom i naravno prikladnim >> interfejsom može se prevariti dekoder, tako da BSkyB kanali, >> Adult, Eurotica itd. postaju slobodni. Zainteresovan ? Vazda...
tv.114 vision,
Ja ti garanrujem da je veza sa RS232 i dekoderom (sam imam tu karticu i uzivam gledajuci SKY :)) CU.
tv.115 iivkovic,
> Hajde, ako nije tajna reci o cemu se radi. Radi se o software-u koji omogućava da kompjuter (koji se na videocrypt decoder povezuje preko interfejsa) simulira (ili emulira ?) karticu. Koliko se razumem u tehnologiju (nisam ni (vrstan) programer, a ni elektroničar :( ) to sve radi tako što je napravljen softverski emulator kontrolera na kartici koji uz pomoć kopije algoritma koji se nalazi na samoj kartici (a iskopiran je u sam PC program) šalje dekoderu (preko RS232 porta) podatke koje bi slala original kartica. Znam da je objašnjenje konfuzno (i teško da se može reći da je tačno) al' to je što od mene možeš da očekuješ. Što se , pak, software-a koji sve ovo omogućava (i šeme potrebnog interfejsa) tiče mogu reći samo da je to (do skoro) bio freeware, ali zbog onih koji su to komercijalizovali (tj. prodavali) u zemljama gde je moguće legalno pratiti (uz pretplatu) BSkyB kanale (UK). Iz ovoga što si rekao ("štancovanje") mislim da želiš da zaradiš na tome (što je sasvim fer ako je to tvoga uma i ruku delo) moraću da konsultujem autore (Nemce) pa ćemo videti. Jednostavnije, plašim se da mi ne rasteraš (potencijalne) kupce ... P.S. (Ipak) Hint: Ima ovog software-a (ne garantujem da su to najnovije verzije, al' ...) na nekoliko BBS-ova u Jugoslaviji, pa ti vidi ...
tv.116 vujos,
¨>P.S. (Ipak) Hint: Ima ovog software-a (ne garantujem da su to najnovije ¨>verzije, al' ...) na nekoliko BBS-ova u Jugoslaviji, pa ti vidi ... ─────────────────────────┬──────────────┬────────────┬────── NUCLEUS BBS 081/41-288 ¨│¨ 2400-14400 ¨│¨ 3 linije ¨│¨ 24 h ─────────────────────────┴──────────────┴────────────┴────── ADAPTER TXT 17,280 05-22-94 ADULT ZIP 21,632 05-22-94 Koga interesuje neka naiđe i pokupi ;)
tv.117 visnja,
> Ja ti garanrujem da je veza sa RS232 i dekoderom (sam imam tu > karticu i uzivam gledajuci SKY :)) Hvala za informaciju, dosta mi znaci, samo je li veza direktna... ili je izmedju neki kontroler.
tv.118 visnja,
> pretplatu) BSkyB kanale (UK). Iz ovoga što si rekao > ("štancovanje") mislim da želiš da zaradiš na tome (što je > sasvim fer ako je to tvoga uma i ruku delo) Ne radi se o zaradi. Treba meni i jos nekolicini ortaka. Zato i ne radim resenje koje je za duge staze (garancija).
tv.119 visnja,
> ADAPTER TXT 17,280 05-22-94 > ADULT ZIP 21,632 05-22-94 > > Koga interesuje neka naiđe i pokupi ;) Hvala za ovaj info.
tv.120 pifat,
Novosti časopisa Tele-Satellit za prošlu nedelju. Igor ts-news.zip
tv.121 visnja,
NEMAM TV sa teletexom. Gde mogu (i da li mogu) naci informacije o SAT programima. Pomazite ljudi... Pozdrav VISNJA.
tv.122 teorist,
=> NEMAM TV sa teletexom. Gde mogu (i da li mogu) naci informacije => o SAT programima. Pomazite ljudi... => Pozdrav VISNJA. žini mi se da još uvek izlazi časopis 'Satelit TV video', tu su objavljivali kompletan program podosta SAT TV kanala. Pozdrav.
tv.123 airton,
> NEMAM TV sa teletexom. Gde mogu (i da li mogu) naci informacije > o SAT programima. Pomazite ljudi... A zasto ne ugradis teletext?
tv.124 visnja,
> => NEMAM TV sa teletexom. Kada sam vec pomenuo teletex pre par poruka, da pitam i ovo: ZNA LI IKO ISTA O FORMATU TELETEXA, tj zapalio sam se da uradim software na pc-u (uz nesto malo hardvera) koji bi citao teletex. Razlozi nisu komercijalni i ko zeli da pomogne neka se javi. Ako software bude ikada uradjen bice DzABE, zato HINT... Pozdrav VISNJA.
tv.125 iivkovic,
> ZNA LI IKO ISTA O FORMATU TELETEXA, tj zapalio sam se da uradim > software na pc-u (uz nesto malo hardvera) koji bi citao teletex. Konferencija EXTRA.6 poruka 4.48. Datoteka tel!txt.arj. Message from sojka.
tv.126 modesty,
>> NEMAM TV sa teletexom. Gde mogu (i da li mogu) naci >> informacije o SAT programima. Pomazite ljudi... Magazin SATELIT TV - kompletan program. Kupiš ga u Platou.
tv.127 vision,
Uz poruku saljem info file o teletekst dekoderima i principu rada, interesantan fajl :). CU. txt.zip
tv.128 vukadin,
>> ZNA LI IKO ISTA O FORMATU TELETEXA, tj zapalio sam se da uradim >> software na pc-u (uz nesto malo hardvera) koji bi citao teletex. Interesuje me koju šemu za teletext koristiš.Na Sezamu sam našao tel!txt.arj ali ne znam koliko je ta arhiva pouzdana odn. da li može da se koristi. Jedno pitanje za sve : može li se teletext pratiti na Herkulesu ili zahteva bolje kartice?
tv.129 visnja,
> Interesuje me koju šemu za teletext koristiš.Na Sezamu sam > našao tel!txt.arj ali ne znam koliko je ta arhiva pouzdana odn. > da li može da se koristi. > Jedno pitanje za sve : može li se teletext pratiti na Herkulesu > ili zahteva bolje kartice? Skinuo sam file. Read.me je na HOLANDSKOM. Tu imas demo za kreiranje teletexta (za nas neinteresantno), imas mini CAD za stampane pločice i fajlove sa štampama za teletex decoder. Tu je naravno i program za čitanje teletexta koji radi u text režimu, ali ne garantujem da će biti srećan sa herkulom. Probaću pa ću ti javim. Samo nigde ne nadjoh šemu ili bar šta od delova da kačim na priložene štampe?!? Pozdrav Višnja.
tv.130 vukadin,
>> će biti srećan sa herkulom. Probaću pa ću ti javim. Samo nigde ne n >> šemu ili bar šta od delova da kačim na priložene štampe?!? Što se delova tiče imaš fajlove sa ekstenzijom .000.To su ploter fajlovi ukoima piše kako treba sklapati i spisak delova.Arhivu sam odavno skinuo ali nisam siguran da li da pravim zbog herkulesa.Što se tiče program za teletekst svojevremeno je u konferenciji orka bio i program txtabm.* koji su pravili Slovenci i koji isto tako fino radi u txt modu ali oni glavni naslovi su zamuljani što mi i ne smeta mnogo.Dakle ako može neko da mi kaže da li teletxt može da se čita na Herkulesu da bi znao da li da pravim karticu. P.S. Izvinjavam se zbog grešaka u kucanju ali pišem on-line. Pozdrav, Marko.
tv.131 pifat,
Vesti casopisa Tele-satellit - prvi deo ts.zip
tv.132 pifat,
Vesti Tele-satellit-a drugi deo ts1.zip
tv.133 visnja,
Re: TELETEX na PC >> Jedno pitanje za sve : može li se teletext pratiti na >> Herkulesu ili zahteva bolje kartice? Proučio sam konačno o čemu se radi. Ne pravi ovakav dekoder ni pod razno. Šta on radi? Pa kompletan teletext dekoder je na priloženom interfejsu, PC izigrava SAMO IIC terminal. Interesantno je što je IIC. Jedina interesantna stvar u svemu tome. Glavni čip na interfejsu je 65 DEM. Ako Već praviš teletex dekoder (nabavljaš) bolje ga ugradi u TV nego u PC. Da se PC-u na neku foru prosledjuje video signal pa on softverski da emulira dekoder (onaj čip od 65 dem)... to bi bilo nešto. Pozdrav Višnja.
tv.134 vukadin,
>> Šta on radi? Pa kompletan teletext dekoder je na priloženom >> interfejsu, PC izigrava SAMO IIC terminal. Interesantno je što je >> IIC. Jedina Jedno pitanje : šta znači IIC terminal ? >> Ako Već praviš teletex dekoder (nabavljaš) bolje ga ugradi u TV >> nego Koje su cene ugradnje teleteksta u TV i gde se može nabaviti?
tv.135 visnja,
> Jedno pitanje : šta znači IIC terminal ? IIC ili negde I na kvadrad C je standardni serijski protokol za komunikaciju koji možeš naći unutar TV-a. Dakle i veza izmedju TELETEXT dekodera i TV-a je IIC linijom. Nisam kompetentan za elektroniku te je i objašnjenje banalno. Imam nešto literature za IIC pa kada proučim... Trenutno sam na PC nakačio IR prijemnik i uspeo sam neki protokol da napišem i PC reaguje na daljinske fino. Opet banalizujem: TT Dekoder kačiš na IIC liniju kojom idu komande sa daljinskog (za tvoj tip TV-a dakle moraš nabaviti daljinac sa teletext komandama. Pošto ga ja nemam za moju tošibu, pozajmio sam odgovarajući, zato sam na pc-a nakačio IR prijemnik i skinuo kodove za tošibu - može se i univerzalnim daljinskim, ali volim da imam backup kodova na PC-u). U TT Dekoder ide i video signal iz koga se "čupa" tekst. Sa druge strane dekoder vezuješ na RGB (scart). No ako si laik za elektroniku kao i ja bolje je rešenje : > Koje su cene ugradnje teleteksta u TV i gde se može nabaviti? Mislim da se radi o eksternom TT dekoderu, koji je u zasebnoj kutiji sa svojim daljinskim. Ulaz je video signal a izlaz RGB ili isto video. Nisam imao prilike da sretnem takvu kutiju i mislim da je oko 150 DEM pogledaj oglase sigurno neko radi. Ako nađeš - obavesti i mene. Pozdrav Višnja.
tv.136 crncic,
Slabo se razumem u satelitsku tv, pa se nemojte smejati ovako laičkom pitanju :) Koji su sateliti najgledaniji, odnosno koji je još popularan pored Astre (jedino mi je taj poznat :)) ?
tv.137 visnja,
> Koji su sateliti najgledaniji, odnosno koji je još popularan > pored Astre (jedino mi je taj poznat :)) ? Hot Bird, nešto zapadnije od astre. A između astre i Hot Bird-a mož gledati HRT (neprijatelja!). Još ka zapadu imaš neki satelit sa TV Norveškom, ljudi pismeni pa ne sinhronizuju filmove, mada ih nema baš mnogo. Tu i tamo uleti po neki pa ako znaš engleski a nemaš karticu i dekoder dobrodošlo. Još ka zapadu imaš i CMT ako voliš Američke narodnjake. Ako te zainteresuje, javi da ti ostavim tačna imena satelita, pozicije i frekvencije kanala, trenutno mi nisu pod rukom pa je ovo uopšteno. Pozdrav Višnja.
tv.138 crncic,
>> Hot Bird, nešto zapadnije od astre. A između astre i Hot Bird-a mož E kad bi mi objasnio to zapadno, vertikalno, itd. Npr. šta mu dodje vertikalna polarizacija ili 1 GHz vartikalno ?? :) >> Američke narodnjake. Ako te zainteresuje, javi da ti ostavim >> tačna imena satelita, pozicije i frekvencije kanala, trenutno Kad imaš vremena baci, naravno. Još nešto, vezano za samu antenu tj. tanjir. Postoje dva tipa, parabola i ona druga :) Kako se zove ta druga i u čemu je razlika ? Tnx.
tv.139 visnja,
> E kad bi mi objasnio to zapadno, vertikalno, itd. Npr. šta mu > dodje vertikalna polarizacija ili 1 GHz vartikalno ?? :) Da probam da objasnim. Ja sam prvu antenu nabavio pre mesec dana, dakle pre 32 dana sam postavljao ISTA ovakva pitanja. Po zanimanju sam samo siroti programer, elektronika mi je na amaterskom nivou, kao i telekomunikacije. No da probam: Svi sateliti su geostacinarni (ista tacka u odnosu na ZEMLJU), i nalaze se na jednoj liniji, tako da ih mozes sve dohvatiti jednim motorom na anteni. Linija nije bas linija malo je parabola (ili hiperbola - PAZI nema veze sa tipom antene), ali to nije problem jer pokretno postolj na anteni resava stvar. Nasa linija ide od istoka ka zapadu. Tacka na koju antena gleda, merimu u uglovima. Sami sateliti su tzv. Klarkovom pojasu, jer je cika Klark izracunao gde satelit moze da bude i da STOJI u odnosu na planetu. Signal koji antena prima je reda GigaHerca a to je mnoogo visa frekvencija od klasicnog radio TV prenosa. Elektromagnetni talasi imaju osobinu da sto im je frekvencija visa, fizicki se ponasaju kao svetlost. Zato kada je oblacno ili pada kisa racunaj na slabiji prijem. Zato i antena lici na jedno ogledalo, koje ima zizu i u zizi je konvertor. U zavisnosti gde je ziza imas OFSET i PARABOLA antene. Geometrija PARABOLICNE antene je jednostavna, ziza je u sredini i antena malo gleda u vis, pravo ka satelitu. Pa kad padne sneg 'oce se na'vata na antenu, sto je lose. OFSET ima spustenu zizu, teze se proracunava i pravi, stoji vertikalnije i to joj je i jedina prednost po meni. Sneg lakse sklizne. Signal koji se salje, zbog visoke frekvencije je usmeren i POLARIZOVAN, zamisljajuci ga vizuelno salje se vertikalno ili horizontalno. Ti u konvertoru imas neke dve diode (zaboravio sam koje) i prijemnik sa 11 ili 18 volti (mislim da je toliko) kroz koaksijalni kabl bira koju diodu ukljucuje. Tako hvatas horizontalni ili vertikalni signal na toj frekvenciji. Ovo je jedan sistem, postoji i magnetna polarizacija, ali je u principu stvar ista. To znaci da ako hvatas neki kanal na H pol - Stavi mu V i rukom okreni konvertor za 90 stepeni, videces taj kanal, cisto da probas. Postoji na nekim ruskim kanalima ciklicna polarizacija, to mu znaci da ti je sve jedno da li je prijemnik na H ili V. Da te ne zbuni sto istim koaksijalnim ide i napon za polarizaciju u signal sa antene. Jedno je jednosmerna komponenta a druga visoke freq. i nije ih tesko razdvojiti jednim filterom. Ti naravno ne pravis takav filter, on je ugradjen u opremu. Nadji negde novinu TELE SATELIT, u nemackoj je 8.50 DM. Tu uvek imas pozicije satelita i kanale sa frekvencijama za svaki od tih satelita. evo nekih satelita: gde je NAZIV SATELITA komentar nekih kanala ---------------------------------------------------------------------------- 19,2 stepena istocno ASTRA 1A, 1B, 1C, 1D 16,0 -- istocno EUTELSAT II-F3 (tu je HRT) 13,0 -- istocno EUTELSAT II-F1/HOT BIRD 1 (RAI UNO,DUE, VIVA I,II..) 10,0 -- istocno EUTELSAT II-F2 (neki dosadni turci) 7,0 -- istocno EUTELSAT II-F4 (tu imas BG1) 1,0 -- zapadno INTELSAT 702 (TVnorge i odlican radio) 27,5 -- zapadno INTELSAT 601 (Country Music Tv.) Ovo su neki interesantni sateliti zapadno od astre. Ima ih jos naravno, i naravno ne vidis sve kanale, ima nekoliko bandova, pa koliko ih ima tvoj prijemnik to ti je. Odnosno moze li tvoj prijemnik hvatati kanale na 4Ghz ili na 20GHz. Pozdrav Visnja.
tv.140 dvesic,
Re: Daljinski za ISKRIN tv Pokvaren mi je daljinski za televizor CATV ISKRA 8456. Sklop je relativno prost, izdvaja se integralac ITT SAA 1250 (8044 12). Ako neko zna kako bih najlakše mogao da utvrdim kvar (unimerom?) ili gde bih (brzo i jeftino) popravio daljinski, bio bih zahvalan. Pozdrav, Dejan. (Poruka poslata u ORKA:ELEKTRON I EXTRA:TV)
tv.141 badsector,
Da li iko zna kada ce astra lansirati novi satelit 1E i kada ce poceti da emituje i sta ce biti od programa na tom novom satelitu?
tv.142 crncic,
>> Da probam da objasnim. Ja sam prvu antenu nabavio pre mesec dana, dakle >> pre 32 dana sam postavljao ISTA ovakva pitanja. Po zanimanju sam samo Hvala za ovako opširan i koristan odgovor.
tv.143 pifat,
Nedeljne vesi caopisa Testi casopisa Tele-Satellit ts.zip
tv.145 zotasevic,
U casopisu se pominje i neka ts-tse lista koja sadrzi podatke o satelitima i njihovim pokretanjima. Pominje se i adresa gde se ona nalazi (majordomo@tnet.de). Moze li se nekako doci do toga ?
tv.146 pifat,
Na zalost, do te liste ne mogu doci. Igor
tv.147 crncic,
>> Da li iko zna kada ce astra lansirati novi satelit 1E i kada ce poceti >> da emituje i sta ce biti od programa na tom novom satelitu? Šta je trenutno od programa na satelitima Astra 1A - 1D ?
tv.148 olio,
Pitanje: Da li neko ovde jeftino instalira TV-antene na krov posto sam na Karaburmi, pa kucna antena ne pomaze. Pozdrav Oliver
tv.149 crncic,
>> Šta je trenutno od programa na satelitima Astra 1A - 1D ? Niko ne zna ? Ajd' da pitam još nešto... Kolika je žižna daljina (tanjir - konvertor) kod parabola antene od 120 cm ? I da li je to u opšte od neke važnosti, tj. ima li veze na kojoj ću visini postaviti konvertor ?
tv.150 fbojan,
> >> Sta je trenutno od programa na satelitima Astra 1A - 1D ? > > Niko ne zna ? Ajd' da pitam jos nesto... > > Kolika je zizna daljina (tanjir - konvertor) kod parabola antene > od 120 cm ? I da li je to u opste od neke vaznosti, tj. ima > li veze na kojoj cu visini postaviti konvertor ? Sto se tice programa na ASTRA satelitima ima ih mnogo, pa ti je najlakse da odes do trafike, kupis casopis Satelit TV i procitas ono sto te interesuje. Sto se zizne daljine tice, to zavisi od konstrukcije antene, i veoma je bitno da se tacno podesi rastojanje od konvertora do centra antene. Ako je antena dobro napravljena ziza ce biti u veoma maloj loptici, koju ako promasis gubis mnogo na kvalitetu slike. Ako pak pomeras konvertor 3-4cm napred nazad, a slika ostaje ista onda si kupio losu antenu! Steva
tv.151 jpiri,
Evo jednog programa za sve one koji gledaju SKY kanale preko kompjutera. Ako vam je dosadilo da vam je računar blokiran dok rade DOS programi za deskremblovanje, probajte WINCRYPT. Prvi Windows program koji dešifruje sve SKY multi-channels kanale, i koji to može da radi u pozadini, dok vi koristite računar za nešto korisnije. E sad, ovaj program nije bez problema, (obavezno pročitajte README.TXT) ali to je posledica PC arhitekture, podjednako kao i načina kako Videocrypt dekoder funkcioniše. (Uostalom, po tvorcima Videocrypt sistema skremblovanja, ovaj program uopšte ne bi mogao ni da postoji!). Program je testiran na PACE MSS risiverima, kao i sa PACE VC100 i Thompson eksternim dekoderima. Računar je Pentium/90 ali bi trebalo da radi i na 486. Ajde probajte ga slobodno, program je besplatan. Ionako nove kartice, serije 10 stižu za koji dan, pa i nema puno vremena, jer (za sada) nijedan program to neće moći da dešifruje. Javite utiske i posebno probleme. Zanima me da li radi na svim mogućim kombinacijama računar-dekoder. wincrypt.zip
tv.152 teorist,
=> => Evo jednog programa za sve one koji gledaju SKY kanale preko => kompjutera. A gde ima da se kupi HARDWER (externi, ne neka PC kartica) za dekodiranje ? => Računar je Pentium/90 ali bi trebalo da radi i na 486. Ma ajde ? Neko napisa prošlog meseca da na goloj A-500 radi dekoder, dok comp. svira module :)))))))))))))))))))))))
tv.153 crncic,
>> Sto se zizne daljine tice, to zavisi od konstrukcije antene, i >> veoma je bitno da se tacno podesi rastojanje od konvertora do Verovao ili ne, ali nisi mi rekao ništa konkretno :( Rekao sam da je antena parabola od 120 cm, ako se razumeš i možeš da mi pomogneš reci šta još da ti pošaljem od podataka da bi mi rekao tačno rastojanje izmedju antene i konvertora, da li je to 40, 45, 50 cm ili koliko već...
tv.154 crncic,
>> za deskremblovanje, probajte WINCRYPT. Prvi Windows program koji >> dešifruje sve SKY multi-channels kanale, i koji to može da radi Postoji li nešto slično za MTV ili za neki drugi skremblovan kanal ?
tv.156 jpiri,
>> A gde ima da se kupi HARDWARE za dekodiranje? Javi se na mail. Nije neka velika investicija. >> Računar je Pentium/90 ali bi trebalo da radi i na 486. > Ma ajde ? OK, Moja greška. Bio sam malo konzervativan. U principu, trebalo bi da radi i na 386, jer je program baziran na interaptima. Zato sam program i ostavio ovde da bi ga ljudi testirali i javili svoje utiske. (ja lično nemam i 386 i 486 na raspolaganju da bi mogao kategorički da tvrdim da radi i na njima, iako bi trebao. OK? )
tv.157 jpiri,
>> Prvi Windows program koji dešifruje sve SKY multi-channels kanale > Postoji li nešto slično za MTV ili za neki drugi skremblovan kanal ? MTV je u paketu SKY kanala, znači dešifruje i njega. Svi Videocrypt kanali na ASTRI su zapravo u SKY paketu, znači dešifruje sve. (osim Japanske televizije koja nije u paketu, ali ne verujem da te to osobito zanima :) Samo da još jednom napomenem da SKY izdaje NOVU seriju kartica, i da će sigurno proći DOSTA vremena, dok se i ta ne 'provali'. (Ova serija koja ističe u oktobru, je uspešno odolevala skoro 6 MESECI dok nije provaljena. E sad, ova nova će možda biti provaljena i brže a možda i neće! Ako nekog zanima, mogu da mu opišem kako je teklo 'razbijanje' serije 09 = trenutna verzija). U svakom slučaju, HARDWARE koji bi eventualno kupili za povezivanje PC-a sa Videocrypt dekoderom, je UNIVERZALAN za sva vremena. Jedino pitanje je SOFTWARE koji celu stvar pokreće. Inače samo da napomenem za moderatora i sve zainteresovane, ovo je POTPUNO LEGALNA stvar VAN V. Britanije i Severne Irske! Zvuči smešno i upravo je tako. To je posledica toga što na nivou Evropske Unije ne postoje zakoni koji univerzalno regulišu ovu oblast. Dakle gledajte slobodno, dok SKY ne izbaci novu karticu (što je upravo u toku - lično verujem da će novi algoritam proraditi 1. oktobra znači nije baš puno vremena ostalo. No i to će neko provaliti.)
tv.158 jpiri,
>> Neko napisa prošlog meseca da na goloj A-500 radi dekoder, dok >> comp. svira module :))))))))))))))))))))))) Smanji doživljaj, isto radi i na PC-ju (i više!). Da si skinuo prikačeni fajl i pročitao README.TXT saznao bi da je moguće ne samo 'svirati module' nego i startovati npr. Microsoft Cinemania CD-ROM i gledati video klipove. Da li ti je to dovoljno?
tv.159 visnja,
> Javite utiske i posebno probleme. Zanima me da li radi na svim > mogućim kombinacijama računar-dekoder. RADI! Ne otvara samo ADULT CHN. Dekoder je Amstradov SRD510... Hvala ti puno, bar cu ovih par dana da uzivam dok ne aktiviraju seriju 10...
tv.160 visnja,
> A gde ima da se kupi HARDWER (externi, ne neka PC kartica) za > dekodiranje ? Bice kod mene, cekam da se aktivira serija 10 za koji dan i da je razvalim i imacu kartice (samostalne, bez PC). Naravno ako razvalim, za seriju 09 trebalo je 6 meseci. Ma Se ME za koji dan. Pozdrav Visnja. > => Računar je Pentium/90 ali bi trebalo da radi i na 486. > > Ma ajde ? > Neko napisa prošlog meseca da na goloj A-500 radi dekoder, dok > comp. svira module :))))))))))))))))))))))) Probano na 386/40 - radi na 386 / 40.
tv.161 visnja,
> U svakom slučaju, HARDWARE koji bi eventualno kupili za > povezivanje PC-a sa Videocrypt dekoderom, je UNIVERZALAN za sva > vremena. Jedino Hardver je jednostavan i svodi se ds RS-232 +-12V treba doterati na TTL nivo. Koristi se MAX cip. Ko ga nema a vest je u elektronici moze uzeti bilo koji TTL cip sa invertorima. treba reci da se po liniji koristi po JEDAN invertor jer MAX invertuje signal.
tv.162 scekick,
Samo na znanje i ravnanje serija Voyager (nastavak Startrek-a) pocinje na SKY one 22.oktobra. Jaksa
tv.163 jpiri,
>> Javite utiske i posebno probleme. Zanima me da li radi na svim >> mogućim kombinacijama računar-dekoder. > RADI! I na 386? Super, jedino sam se za njega bojao. > Ne otvara samo ADULT CHN. Da znam, ADULT nije u SKY paketu, pa je to zbog toga. Nije problem da dodam u program i rutine koje njega dešifruju, ali neću jer je to toliko glup kanal, da ne želim na njega da trošim ni 0.5 sec. Uostalom, program otvara TV X a to su ti ista soft sranja. Možda jedino da se potrudim (ako više ljudi to bude tražilo) da ubacim dešifrovanje EUROTICA kanala sa EUTELSAT-a, oni su malo tvrdji, a i nisu u SKY paketu, tako da će raditi i posle 1. oktobra. > Hvala ti puno, bar cu ovih par dana da uzivam dok ne aktiviraju seriju 10. You're welcome!
tv.164 bolid,
> Ako nekog zanima, mogu da mu opišem kako je teklo > 'razbijanje' serije 09 = trenutna verzija). Može, ako te ne mrzi. Pozdrav Uroš
tv.165 fbojan,
> Evo jednog programa za sve one koji gledaju SKY kanale preko > kompjutera. Program na mojoj 486 dx4 makini definitivno ne radi! Win je onaj 3.11CEE i pokusavao sam svasta al nece. Ako je neko uspeo neka napise koja su mu podesavanja kom porta,brzina,pariti.., pa da probam ponovo! Sto se tice nove SKY kartice hakeri su najavili veoma brzo razbijanje koda! Sta ce od toga da bude videcemo. Steva
tv.166 jpiri,
> Program na mojoj 486 dx4 makini definitivno ne radi! > Win je onaj 3.11CEE i pokusavao sam svasta al nece. Hmmm, za sada si prvi sa problemima. Ajde napiši mi šta se tačno dogadja. > Ako je neko uspeo neka napise koja su mu podesavanja > kom porta,brzina,pariti.., pa da probam ponovo! Sva pomenuta podešavanja radi sam program, jedino što ti treba da uradiš je da postaviš odgovarajući COM port. Ako si pročitao README.TXT tamo ti piše da se u WINCRYPT.INI sekcija [options], opcija 'port' vrši to podešavanje. Na kom ti je portu adapter, i da li ti je adapter uopšte ispravan? Obrati pažnju da ne sme da bude nijedan blanko u setovanju porta! Znači: port=1 (ovo je OK, i aktivira COM1) port= 1 (ovo NIJE OK!). Pozdrav, Piri. PS. Ako ti ni ovo ne radi, javi da ti pošaljem nešto izmenjenu verziju. I meni su svojevremeno na WIN CEE neki programi odbijali da rade (čak i Windows-ov kalkulator!) pa se ispostavilo da u CEE postoji neka glupost koja pravi probleme drajveru moje video kartice. žim sam stavio US Windows, sve je proradilo savršeno.
tv.167 jpiri,
>> Ako nekog zanima, mogu da mu opišem kako je teklo >> 'razbijanje' serije 09 = trenutna verzija). > Može, ako te ne mrzi. Ajde da probam, s tim da ću malo pojednostaviti stvari (neka mi stručnjaci ne uzmu za zlo). Ovako: Ima jedan ludi Irac koji je siva eminencija za 'razbijanje' svih živih skremblovanih kanala. žovek je čak napisao i knjigu o tome, u kojoj opisuje sve postojeće sisteme skremblovanja sa njihovim prednostima i manama, postoji i posebno poglavlje o kriptologiji, hash funkcijama itd. E sad, po tom Ircu, kada je SKY izbacio seriju 09 (a to je bilo čini mi se u maju prošle godine), zajedno sa karticom je ZVANIžNO objavljen i DEO koda koji se nalazi u kartici! To je valjda SKY objavio u stilu: Ovo je toliko siguran sistem da čak i sa ovim informacijama nećete uspeti da ga razbijete. Isto tako je moguće i da je kod GREŠKOM objavljen. U svakom slučaju, i naš Irac se tri puta prekrstio (naš čovek) jer i sam nije mogao da veruje da je SKY napravio takav gaf. žak je priznao da bez ovih informacija ne bi mogao ništa da uradi! Potom je seo i napisao program (poznat u hakerskim krugovima kao PHOENIX) kojim je bilo moguće aktivirati tzv. QuickStart kartice. To su original SKY kartice koje si mogao da pokupiš u bilo kojoj robnoj kući u Engleskoj, besplatno, zato što nisu bile aktivirane (morao si da zoveš SKY telefonom da ti uključe karticu). Takodje si mogao da ponovo re-aktiviraš kartice na kojima ti je istekla pretplata, kao i da uključiš i PREMIUM tj. movie i sports kanale na običnoj multi-channels kartici (koja je duplo jeftinija). I sve je to bilo gotovo već u junu prošle godine! No nije sve išlo tako glatko. Vaskrsnute kartice je SKY počeo da isključuje. Onda se pojavila nova verzija PHOENIX-a (a pojavili su se i neki drugi programi koji rade istu stvar) pa se pojavio BLOKER (uredjaj koji jednostavno filtrira sve poruke koje šalje SKY. Drugim rečima, čim bloker primeti da je SKY poslao naredbu za isključivanje kartice, ta se poruka jednostavno ignoriše tj. ne prosledjuje se kartici.) Onda je SKY izbacio nove QuickStart kartice i ovaj put držao jezik za zubima, i ovaj hack više nije radio. No u to vreme, (kraj prošle godine) već su se pojavili prvi programi za PC za emuliranje kartice koji nisu u potpunosti funkcionisali, (tj. otvarali su 1 ili 2 od 4 aktivne komandne sekvence) ali ubrzo je stvar definitivno proradila i tada je počela mrtva trka izmedju SKY-a koji je u početku menjao naredbe svakog meseca, a sada pri kraju života serije 09 i na svake 2 nedelje. Eto to je ukratko i po sećanju. Neka me neko ispravi ako sam negde pogrešio (što je moguće). Inače kartica serije 09 je pravo malo čudo, pogotovo u odnosu na staru seriju 07 (08 nikad nije zaživela). 07 je samo menjala ofset u tabeli ključeva za dekodiranje, dok je 09 pravi mali interpreter, jer u 32 bajta koji stižu s neba, postoji mali 'program' dužine 16 bajtova sa sve kodovima instrukcija i operandima! ECM mere (Electronic counter measures) koje SKY primenjuje da onemogući piratske kartice i programe kao što je WINCRYPT, se u stvari svode na to da se 'pusti novi program'. Naime, u svakom trenutku je aktivno 4 ovakva 'programa', pa kad se neki promeni - ti to vidiš tako što povremeno gubiš sliku. (ovo je malo pojednostavljeno - ali to je to.) Uf, ala sam odužio. Ima tu još zanimljivih stvari, ali to već prelazi na diskusiju o načinu na koji funkcionišu Videocrypt dekoder i komunikacija sa smart card karticom, a to je već priča za sebe.
tv.168 fbojan,
> Verovao ili ne, ali nisi mi rekao nista konkretno :( > Rekao sam da je antena parabola od 120 cm, ako se razumes Lepo sam ti ja rekao da je stvar u konstrukciji antene, a ne u tipu, ofset ili parabola. Postoje antene istih precnika ali drugacije dubine, pa shodno tome imaju i razlicitu ziznu daljinu! Najbolje resenje je da nadjes nekog ko ima istu antenu, uzmes metar u ruke i premeris potrebno :). Sto se tice kvaliteta antene to sam ti lepo objasnio! Ako kad pomeras konvertor napred-nazad nekih 3-4 cm dobijas istu sliku, ta antene nije dobro napravljena tj ima veoma malo iskoristenje. Steva
tv.169 fbojan,
Veoma mi je drago da neko kod nas razvaljuje programe za videokript :). Steva p.s Sad se setih! Jel sam tebi obecao neki sors za season softvera? Ako jesam, ne racunaj vise na to jer je doticni otiso sa starim diskom, nisam imao gde da presnimim sve ono sto mi je trebalo nego samo najosnovnije :(.
tv.170 crncic,
>> možda i neće! Ako nekog zanima, mogu da mu opišem kako je teklo >> 'razbijanje' serije 09 = trenutna verzija). Pa ajde, piši...
tv.171 crncic,
>> Možda jedino da se potrudim (ako više ljudi to bude tražilo) da ubacim >> dešifrovanje EUROTICA kanala sa EUTELSAT-a, oni su malo tvrdji, a i nisu Gde se nalazi EUTELSAT u odnosu na HotBird ?
tv.172 jpiri,
>> dešifrovanje EUROTICA kanala sa EUTELSAT-a, oni su malo tvrdji, a i nisu > Gde se nalazi EUTELSAT u odnosu na HotBird ? Na istoj su poziciji.
tv.173 mantoniadis,
>!>> Gde se nalazi EUTELSAT u odnosu na HotBird ? >!> >!> Na istoj su poziciji. I nisu :) Eutelsat II F3, je 16 stepena istocno. Eutelsat II F1, je 13 stepena istocno. Eutelsat II F2, je 10 stepena istocno. Eutelsat II F4, je 7 stepena istocno. Na koju poziciju je HotBird?
tv.174 visnja,
> p.s Sad se setih! Jel sam tebi obecao neki sors za > season softvera? Ako jesam, ne racunaj vise na to Meni si obecao. Nema problema, nabavio sam stvar.
tv.175 visnja,
>> Gde se nalazi EUTELSAT u odnosu na HotBird ? > > Na istoj su poziciji. Jesu ako mislite na EUTELSAT II-F1.
tv.176 jpiri,
>>!>> Gde se nalazi EUTELSAT u odnosu na HotBird ? >>!> Na istoj su poziciji. > I nisu :) I jesu :) žovek je pitao za EUTELSAT sa kojeg se emituje EUROTICA, a to je II F1 na 13 stepeni istok.
tv.177 loncar,
Da li neko moze da mi kaze gde i po kojoj ceni moze da se nabavi kabl koji spaja pc i videocrypt dekoder? Ivan
tv.178 jpiri,
>> Da li neko moze da mi kaze gde i po kojoj ceni moze da >> se nabavi kabl koji spaja pc i videocrypt dekoder? Javi se na mail.
tv.179 kanki,
>>> p.s Sad se setih! Jel sam tebi obecao neki sors za >>> season softvera? Ako jesam, ne racunaj vise na to >> Meni si obecao. Nema problema, nabavio sam stvar. Jeli komplikovan sklop za povezivanje PC sa Tjunerom.... šema?? ili može ona koja se nalazi u SEASON7.zip arhivi..
tv.180 fbojan,
> Program na mojoj 486 dx4 makini definitivno ne radi! > Win je onaj 3.11CEE i pokusavao sam svasta al nece. > Ako je neko uspeo neka napise koja su mu podesavanja Program je zahvaljujuci jpiriju proradio, i to tako sto se u system.ini delu 386enhanced ubace sledece linije: com2fifo=0 com2rxtrigger=1 com2txfifo=0 Ovo je potrebno ubaciti SAMO ako imate na i/o kartici 16550 UART cipove!!!!
tv.181 crncic,
>> Eutelsat II F3, je 16 stepena istocno. >> Eutelsat II F1, je 13 stepena istocno. E, ajd' sad ću malo da davim... Kako da odredim tih 13 stepeni ? Druga stvar, kaže 13 stepeni istočno - koja je to referentna tačka (iliti početna) od koje se 'ide' na istok ? P.S. - Gde je Astra, na koliko stepeni ? Istok ili zapad ? Da znam, kupio bih Satelit TV u trafici, ali kažu to više ne izlazi !?
tv.182 jpiri,
>> kupio bih Satelit TV u trafici, ali kažu to više ne izlazi !? Lažu te. Evo upravo je izašao oktobarski broj.
tv.183 visnja,
> Da li neko moze da mi kaze gde i po kojoj ceni moze da > se nabavi kabl koji spaja pc i videocrypt dekoder? > > Ivan Javi se na mail.
tv.184 visnja,
> Jeli komplikovan sklop za povezivanje PC sa Tjunerom.... šema?? > ili može ona koja se nalazi u SEASON7.zip arhivi.. Moze i ona. A moze i jednostavnije ali do 1m duzine kabla.
tv.185 fbojan,
> Da li neko moze da mi kaze gde i po kojoj ceni moze da > se nabavi kabl koji spaja pc i videocrypt dekoder? > > Ivan imas kod mene profi uradjenu karticu za 100dm. Ako ti cena odgovara mail ili 035 555412. Steva
tv.186 djanjusevic,
Od danas serija 09 vise ne vazi. :((((( A u ponedeljak opet pocinje STTNG :((((((
tv.187 denis,
U zadnje vreme imam nekih problema sa videom marke Roadstar VCR 750. Dok gledam neku kasetu iznenada se izgubi ton i pocne neka skripa (moze da se smanjuje i pojacava, znaci nije mehanicke prirode), to traje izvesno vreme pa se vrati na normalno. Nema nekog pravila, desava se na raznim kasetama, posle razlicitog perioda rada, razlicita je ucestalost i trajanje. Probao sam da ocistim glave, i nije nista pomoglo ( u stvari, znao sam da nece al' ajde ). Sta to moze da bude, jel neki ozbiljniji kvar, kolko moze da kosta opravka? Vredi li da nosim u BG Elektronik, jesu li pouzdani?
tv.188 jpiri,
>> Od danas serija 09 vise ne vazi. :((((( Još uvek RADI. Informacija iz Irske je da će raditi još bar 2 nedelje. Nije mi logično, ali ko mari. Što duže to bolje.
tv.189 saboteur,
;>> Od danas serija 09 vise ne vazi. :((((( ;>> A u ponedeljak opet pocinje STTNG :(((((( COOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! STAR TREK THE NEXT GENERATION RULES TOO MUCH!:) Access Denied
tv.190 ognjen,
)-> svih živih skremblovanih kanala. žovek je čak napisao i )-> knjigu o tome, u kojoj opisuje sve postojeće sisteme )-> skremblovanja sa njihovim prednostima i manama, postoji i )-> posebno poglavlje o kriptologiji, hash funkcijama itd. Da li imaš tu knjigu?
tv.191 sjocic,
Dva laicka pitanja buduceg vlasnika sat.antene: Da li je moguce na racunar vezati i jeftinije receivere (klasa kompleta do 600 dem) i ako jeste kolika je cena kabla - kartice za PC? Videh u oglasima antenu sa 2 konvertora koja moze da prima signal sa 6 satelita (fixna antena) Astra+Eutelsat+Hot bird. Da li je neko vidjao tako nesto, tj. valja li to , jer bi mi to za rel. malo para vrsilo posao? Hvala na svakom odgovoru! :)
tv.192 mantoniadis,
Problem sa televizor Grundig. Dosta stari model (bez daljinski), pa se od pre mesec slika vise nije cista, cak sa teskocom mogu da procitam title na filmovima.. Sta je u pitanju i da li moze da se popravi?
tv.193 kanki,
>>> Jeli komplikovan sklop za povezivanje PC sa Tjunerom.... >>> šema?? ili može ona koja se nalazi u SEASON7.zip arhivi.. >> Moze i ona. A moze i jednostavnije ali do 1m duzine kabla. A koja je to jednostavnost.. :)
tv.194 kanki,
>> Kako da odredim tih 13 stepeni ? >> Druga stvar, kaže 13 stepeni istočno - koja je to referentna >> tačka (iliti početna) od koje se 'ide' na istok ? Bajo, uzmi kompas pa sredi stvar, ako nemaš dotičnog onda nadji bilo koji satelit, npr Astru koja je na 19.2 stepena pa onda odokativno ides na 16 pa 13... i tako redom određuješ satelite... pravi ugao 90 stepeni pa pola njega.... to je bio moj sistem dok sam imao antenu... :) pozdrav
tv.195 pavlovicz,
> bude, jel neki ozbiljniji kvar, kolko moze da kosta opravka? Vredi li da > nosim u BG Elektronik, jesu li pouzdani? Sasvim. Dobićeš i garanciju od 6 ili 12 mes. ne znam tačno, ali cene su im " Izdrži " ;)
tv.196 visnja,
>> Da li neko moze da mi kaze gde i po kojoj ceni moze da >> se nabavi kabl koji spaja pc i videocrypt dekoder? >> Ivan Kvalitetno, Profy. 60DEM. (012) 52 949, Misa. Pozdrav.
tv.197 visnja,
> A koja je to jednostavnost.. :) Tu mislim na MAX cip koji je potreban za komunikaciju. Lakse je naci neki TTL sa otvorenim kolektorom. Npr. 74LS05 plus par otpornika. U tom slucaju duzina kabla ide do 1 - 2 m. U principu elektronika nije jednostavnija, nego nabavka. Pozdrav.
tv.198 fbojan,
>>> Kako da odredim tih 13 stepeni ? >>> Druga stvar, kaze 13 stepeni istocno - koja je to referentna >>> tacka (iliti pocetna) od koje se 'ide' na istok ? > > Bajo, uzmi kompas pa sredi stvar, ako nemas doticnog onda nadji > bilo koji satelit, npr Astru koja je na 19.2 stepena pa onda > odokativno ides na 16 pa 13... i tako redom odredujes satelite... > pravi ugao 90 stepeni pa pola njega.... to je bio moj sistem dok sam > imao antenu... :) Ako vec imas antenu usmerenu ka ASTRI najlakse ti je da ukucas neku frekvenciju kanala sa HOT BIRD satelita, okrenes antenu malo udesno i veoma lako ima da nadjes potreban satelit! Preostaje ti samo fino podesavanje sto je najlakse izvesti tako sto nadjes neki kanal sa dosta peckica pa onda posmatrajuci kvalitet slike, antenu pomeras levo-desno i gore-dole. Sa malo vezbe bices u stanju da pronadjes bilo koji satelit. Inace kao 0 stepeni se uzima GRINIC!
tv.199 fbojan,
> Jos uvek RADI. > Informacija iz Irske je da ce raditi jos bar 2 nedelje. > Nije mi logicno, ali ko mari. Sto duze to bolje. U novom SATELIT TV su napisali da je SKY odustao od promene koda posto su kao izgubili trku sa piratima i da cekaju digitalni sistem prenosa! Ovo je malo verovatno jer se na SKY kanalima uveliko vrte reklame za nove SKY kartice!
tv.200 fbojan,
> Da li je moguce na racunar vezati i jeftinije receivere > (klasa kompleta do 600 dem) i ako jeste kolika je cena > kabla - kartice za PC? Povezivanje se ne vrsi na bilo koji risiver nego na dekoder koji se kupuje kao odvojena komponenta ili na risiver sa ugradjenim dekoderom. > Videh u oglasima antenu sa 2 konvertora koja moze da prima > signal sa 6 satelita (fixna antena) Astra+Eutelsat+Hot bird. > Da li je neko vidjao tako nesto, tj. valja li to , jer bi mi > to za rel. malo para vrsilo posao? > Vrsi poso ali je kvalitet prijema slabiji nego ako je na ante- ni samo jedan konvertor.
tv.201 jpiri,
> Da li imaš tu knjigu? Nažalost ne. Ali nije isključeno da ću je nabaviti.
tv.202 jpiri,
> U novom SATELIT TV su napisali da je SKY odustao od promene > koda posto su kao izgubili trku sa piratima i da cekaju digitalni > sistem prenosa! Kanda si čitao članak na brzinu :) Ne piše da su odustali od nove kartice (ona se već uveliko šalje pretplatnicima), nego da su digli ruke od Videocrypt-a kao načina skremblovanja, jer su svesni da je sistem postao suviše ranjiv, i da je samo pitanje vremena kada će svaka nova kartica biti provaljena. Stoga sve nade polažu u novi sistem skremblovanja koji će medjutim biti primenjivan samo na digitalnim kanalima. To u prevodu znači da će period izmedju izdavanja novih SKY kartica u budućnosti biti sve duži i duži (na zaboravi da je SKY u početku menjao kartice svakih 5-6 meseci, dok je serija 09 trajala (odnosno još traje) evo već više od 15 meseci. Znači da ćemo ubuduće moći da gledamo Sky kanale sve duže i duže :)
tv.203 crncic,
>> Videh u oglasima antenu sa 2 konvertora koja moze da prima >> signal sa 6 satelita (fixna antena) Astra+Eutelsat+Hot bird. Hmm, nisam skoro čitao oglase, ali mi ovo izgleda zanimljivo i zainteresovan sam - mada mi deluje neverovatno/nemoguće. Ako saznaš nešto više molio bih da obavestiš (da, imam fiksnu).
tv.204 sjocic,
├> Hmm, nisam skoro čitao oglase, ali mi ovo izgleda zanimljivo ├> i zainteresovan sam - mada mi deluje neverovatno/nemoguće. ├> Ako saznaš nešto više molio bih da obavestiš (da, imam fiksnu). Najbolje bi bilo da pozoves direktno ljude koji to rade pa da se lepo raspitas (0230/ 83-267). Koliko sam ja shvatio oni rade dogradnju postojecih antena i komplet konfiguracije. Stos je u tome sto se postojeci konvertor pomera iz zize, pa je signal isti sa oba konvertora i nesto slabiji. Imas nesto o tome i u setembarskom Satelit TV. Ako se odlucis za dogradnju, iznesi ovde svoje utiske :)
tv.205 fbojan,
> Tu mislim na MAX cip koji je potreban za komunikaciju. > Lakse je naci neki TTL sa otvorenim kolektorom. Npr. 74LS05 plus > par otpornika. U tom slucaju duzina kabla ide do 1 - 2 m. > U principu elektronika nije jednostavnija, nego nabavka. > Pozdrav. Kartica uradjena sa 74ls05 je mnogo jeftinija od one sa MAxom, ali ponekad hoce da pravi probleme, pa sam se ja odlucio za skuplju i sigurniju varijantu!
tv.206 fbojan,
> Problem sa televizor Grundig. Dosta stari model (bez daljinski), > pa se od pre mesec slika vise nije cista, cak sa teskocom mogu > da procitam title na filmovima.. > Sta je u pitanju i da li moze da se popravi? Koliko se ja razumem u TV, tu je u pitanju visoki napon, koji sluzi za fokusiranje. U laksem slucaju crkao je varnicar koji stiti ekran od prenapona, a u tezem VN kaskada. Popravka je u oba slucaja jednostavna ali je drugi MNOOGO skuplji.
tv.207 sjocic,
├> Povezivanje se ne vrsi na bilo koji risiver nego na dekoder ├> koji se kupuje kao odvojena komponenta ili na risiver sa ├> ugradjenim dekoderom. Da li to znaci da Pace Mss 1000 ili 500 sa pozicionerom i Videocryptom zadovoljavaju ove uslove, tj. da se bez problema kace na racunar ?
tv.208 mantoniadis,
Potreban telefon i adresa majstora koji bi popravio TV..
tv.209 rogi.phantom,
jel neko zna gde mogu da kupim visoko naponski trafo za tv (mrzi me da sad gledam broj trafoa ) ali uopsteno gde to moze da se kupi , po nekoj povoljnijoj ceni.
tv.210 jpiri,
> Da li to znaci da Pace Mss 1000 ili 500 sa pozicionerom i Videocryptom > zadovoljavaju ove uslove, tj. da se bez problema kace na racunar ? Da.
tv.211 jpiri,
> >> Videh u oglasima antenu sa 2 konvertora koja moze da prima > >> signal sa 6 satelita (fixna antena) Astra+Eutelsat+Hot bird. > Hmm, nisam skoro čitao oglase, ali mi ovo izgleda zanimljivo > i zainteresovan sam - mada mi deluje neverovatno/nemoguće. Stvar uopšte nije nova, ja sam to imao montirano pre više od godinu dana (dok nisam zamenio za motorizovan sistem). Nemoj samo da padaš na marketinške fore tipa '6 satelita', jer su to u stvari 4 ASTRE i 2 Eutelsata. Dakle samo 2 orbitalne pozicije, što se postiže montažom dodatnog konvertora, tako da ti stari konvertor i dalje hvata Astru, a novi Eutelsat. Ograničavajući faktor je udaljenost satelita tj. možeš da gledaš samo satelite koji su relativno 'blizu'. U datom slučaju Astra na 19.2 i Hot Bird na 13 stepeni. Nezgodno je što onda ni jedan satelit ne hvataš 100% kvalitetno, ali ako gledaš samo kanale sa 'jačim' signalom (npr. Nemci na ASTRI + Italijani na Eutelsat-u) verovatno nećeš primetiti nikakav pad kvaliteta. Isto tako, ako na Astri gledaš SKY kanale, verovatno će ti prijem biti lošiji (uglavnom na Movie kanalima, Disney i sl.).
tv.212 bojt,
>> Problem sa televizor Grundig. Dok sam ja imao Grindig televizor, uvek je uspevao da ga popravi neki inž. Miroslav žučković. Prošlo je dosta od tada pa ne znam da li adresa i telefon važe, ali ipak pokušaj: Kosančićev Venac 4, I sprat, tel 636-575.
tv.213 fbojan,
> Kanda si citao clanak na brzinu :) > Ne pise da su odustali od nove kartice (ona se vec uveliko > salje pretplatnicima), nego da su digli ruke od Videocrypt-a > kao nacina skremblovanja, jer su svesni da je sistem postao > suvise ranjiv, i da je samo pitanje vremena kada ce svaka > nova kartica biti provaljena. Sorry, na dezinformacijama, jer mi je ovo rekao drug koji redovno kupuje doticno ***nje od casopisa, a ja samo preneo! Ako neko ima novi program za D2MAC neka ga baci ovde, a ako ga ja budem nabavio u medjuvremenu dobice te ga! Steva
tv.214 visnja,
> Kartica uradjena sa 74ls05 je mnogo jeftinija od one sa MAxom, > ali ponekad hoce da pravi probleme, Izvini, ako imas vremena: KOJE PROBLEME ?!?!??!??!? Razvojni sistem razvijen oko intelovog procesora 8051, koji sam nekada koristio za seriju 07 VC kartica ima slicnu vezu sa PC-jem, razvila ga je grupa nemaca (casopis elector), pa bih te molio da objasnis nemcima te probleme 74ls.. serije. Mozda ti ljudi odma' daju posao.
tv.215 visnja,
> Razvojni sistem razvijen oko intelovog procesora 8051, koji sam > nekada koristio za seriju 07 VC kartica ima slicnu vezu sa > PC-jem, razvila ga je grupa nemaca (casopis elector), pa bih te > molio da objasnis nemcima te probleme 74ls.. serije. Mozda ti > ljudi odma' daju posao. Cak sam procitao da u najnovijem broju PC-a objavljuju razvojni sistem sa 8031. Nemam taj broj ali DA SE KLADIMO DA JE VEZA SA RS232 izvedena nekom CMOS varijantom 74... serije!
tv.216 crncic,
>> Da li to znaci da Pace Mss 1000 ili 500 sa pozicionerom i Videocryptom >> zadovoljavaju ove uslove, tj. da se bez problema kace na racunar ? Au, baš skupi risiveri, cirka 850 odnosno 750 DM... Kad smo već kod njih, u čemu je razlika izmedju 1000 i 500 ? Može li mi neko opisati modele MSS 200 i 300 ?
tv.217 snemcev,
Jel može neko da mi objasni na kom principu rade oni univerzalni (ili možda treba "univerzalni"?) daljinski upravljači za televizore? Moj daljinski se pokvario, pa sad tražim zamenu po sistemu "pukla guma, a rezervne nema..."
tv.218 sjocic,
├> Au, baš skupi risiveri, cirka 850 odnosno 750 DM... Gde ih ima po toj ceni - Pace 1000 sam vidjao najnize za 890 ? Ako si u toku sa cenama kako se krecu kompleti tj. Pace 1000 (ili 500) + antena 1.5m + motor + sve ostalo i ugradnja? ├> Kad smo već kod njih, u čemu je razlika izmedju 1000 i 500 ? Imas oba modela sa pozicionerom i videokriptom ili bez njih. Pace 1000 za razliku od 500 ima Dolby surround system i ugradjeno pojacalo 4x20 W, sto ce reci mozes receiver da kacis direktno na zvucnike (4 komada).
tv.219 fbojan,
> Izvini, ako imas vremena: KOJE PROBLEME ?!?!??!??!? > Razvojni sistem razvijen oko intelovog procesora 8051, koji sam nekada Napravim ti ja karticu sa 5m kabla odnesem kod coveka i nece da radi! Ispostavilo se da je problem u duzini kabla, sto mi se sa MAX cipom nije desavalo donekih 8m! Nisam bre ja mislio da ta kartica ne valja samo sam se odlucio za sigurnije, sto se tice duzine kabla, ali nazalost skuplje resenje. Daleko od toga da 74ls... serija pravi probleme sto se tice pouzdanosti rada! Steva
tv.220 vujos,
¨>Jel može neko da mi objasni na kom principu rade oni univerzalni (ili ¨>možda treba "univerzalni"?) daljinski upravljači za televizore? Moj ¨>daljinski se pokvario, pa sad tražim zamenu po sistemu "pukla guma, a ¨>rezervne nema..." Prilikom predaje signala sa daljinca svaki pritisnuti taster ima svoj kod. Univerzalni daljinci imaju u sebi skoro sve kodove za televizore i video rekordere koji su na tržištu (mislim da se spominje oko 200 tipova). U knjižici koju dobiješ sa univerzalcem imaš detalje. Cena oko 120 DEM ?
tv.221 fbojan,
> pojacalo 4x20 W, sto ce reci mozes receiver da kacis direktno na > zvucnike (4 komada). Ta cifra od 4x20 W, je obican reklamni trik jer je rec o 4x5 W sinusne snage i to na 4 oma!
tv.222 fbojan,
> Jel moze neko da mi objasni na kom principu rade oni univerzalni (ili > mozda treba "univerzalni"?) daljinski upravljaci za televizore? Moj > daljinski se pokvario, pa sad trazim zamenu po sistemu "pukla guma, a > rezervne nema..." Uzmes lepo univerzalni daljinac, preko puta njega stavic tvoj, i ispretiskas dugmice tako sto pritisnes dugme na tvom daljincu i dugme na univerzalcu koje treba da zapamti tu funkciju i to je to! Nadam se da ti je ovo nabrzaka objasnjenje dovoljno jasno, ako nije vici!
tv.223 cubra,
.oOo.> Kartica uradjena sa 74ls05 je mnogo jeftinija od one sa .oOo.> MAxom, ali ponekad hoce da pravi probleme, .oOo. .oOo. Izvini, ako imas vremena: KOJE PROBLEME ?!?!??!??!? Nisam baš od početka pratio diskusiju, ali imam nešto iskustva: Prava stvar je jedino 1488 i 1489. To su pravi drajveri za RS232 (ili ekvivalenti drugih proizvođača). običan MAX ne može da ide preko 57600 bita/s jer nema dovoljan strujni kapacitet pa mu ivice nisu dovoljno strme. U jednom kata- logu iz 95. godine sam video da sada ima i specijalnih MAX-ova za velike brzine. Dosta su skupi. Sa logičkim kolima serijska veza ide, ali ne može na velikim brzinama i na većim dužinama kabla. Ali pošto je lako i jeftino (ne treba ti - napajanje) i pošto je u 99% slučajeva dovoljna, onda se često i ovako izvodi. Ali nikad u profi uvređajima :)
tv.224 pavlovicz,
>Jel može neko da mi objasni na kom principu rade oni univerzalni (ili >možda treba "univerzalni"?) daljinski upravljači za televizore? Moj >daljinski se pokvario, pa sad tražim zamenu po sistemu "pukla guma, a >rezervne nema..." Imaš dve vrste univerzalnih daljinskih : 1. Learning - tj. kao što fbojan reče staviš univerzalni daljinac i tvoj daljinac FACE to FACE i otkucaš sve komande na svom daljinskom. To je ovaj " Podložan učenju zapamtio " i sad možeš tvoj daljinski da ostaviš u neku fioku 2. Novi modeli daljinskih imaju umemorisane kodove za više vrsta uređaja.Dovoljno je samo da uneseš koji TV,CD,Video itd imaš i odmah ih imaš na Univerzalnom daljincu. Po meni su bolji ovi pod br. 1. zato što nisu ograničeni modelom uređaja, već možeš i da ih koristiš za uređaje starije proizvodnje.
tv.225 crncic,
>> Gde ih ima po toj ceni - Pace 1000 sam vidjao najnize za 890 ? Pa šaraj malo, kopaj po oglasima, nemoj gledati samo velike firme tipa Unikom, EAB, Astra i sl... >> Pace 1000 (ili 500) + antena 1.5m + motor + sve ostalo i ugradnja? Slabo pratim komplete (nisam u situaciji pa ni ne gledam)... Antena 1.50m 180-200 DM, pokretna oko 220 DM. Cambridge LNB 0.8 dB 70 DM.
tv.226 crncic,
Zna li neko gde se može naći risiver PACE Mss 100, to je ovaj novi, mali... Jedini ga za sada prodaje ICP iz Niša, pa ako neko zna još nekog prodavca ovog proizvoda mogao bi da obavesti. Usput, traži se i opis PACE Mss 200 modela, ako neko ima časopis Satelit TV br. 22 molio bih ga da prekuca tekst.
tv.227 mavava,
>> 1. Learning - tj. kao što fbojan reče staviš univerzalni daljinac i >> tvoj daljinac FACE to FACE i otkucaš sve komande na svom daljinskom. >> To je ovaj " Podložan učenju zapamtio " i sad možeš tvoj daljinski da >> ostaviš u neku fioku Slažem se da je ovaj daljinac prava stvar. Međutim nisam imao prilike da vidim neki od tih. Jedini koji sam video je neki malecki sa diplejom i malim dugmencetom za prebacivanje TV, VIDEO itd. Praksa je pokazala da je to nepraktično. Da li neko zna gde ima da se kupe veći i sa mogućnošću da može da zameni 4 daljinca.? Toliko ih imam na stolu. :) pozdrav, čika Neša
tv.228 visnja,
> Napravim ti ja karticu sa 5m kabla odnesem kod coveka i nece da > radi! Naravno, sa 74ls... neces isterati vise od 2m... Pozdrav, Visnja.
tv.229 visnja,
> Jel može neko da mi objasni na kom principu rade oni > univerzalni (ili možda treba "univerzalni"?) daljinski > upravljači za televizore? Moj Ja od PC-a pravim univerzalni daljinac, dako da kodove mozes snimati na HD, Sve je to jos uvek u razvoju - plan je da neki od mikrokontrolera (8051?) preuzme tu funkciju. Cilj je pozicioner za AMSTRAD SRD 520, koji bi "hvatao" daljinski istog. Ako mozes od komsije da nabavis ISTI daljinski kao tvoj crknuti, mozes da isprogramiras univerzalni, mada oprezno jer ni svi univerzalni ne reaguju na sve daljinske. Konkretno, naleteo sam skoro na jedan univerzalni koji nije prepoznavao AMSTRADOV daljinski.
tv.230 crncic,
>> Po meni su bolji ovi pod br. 1. zato što nisu ograničeni modelom >> uređaja, već možeš i da ih koristiš za uređaje starije proizvodnje. Face to face, pa dobro, možda su i bolji. Ali šta ako je tvoj daljinac već pokvaren, od koga će taj univerzalni da 'nauči' šta treba ?
tv.231 visnja,
> običan MAX ne može da ide preko 57600 bita/s jer nema dovoljan > strujni kapacitet pa mu ivice nisu dovoljno strme. U jednom > kata- logu iz 95. godine sam video da sada ima i specijalnih > MAX-ova za velike brzine. Dosta su skupi. Jeste, ali ovde se radi o 9600 bita/s. Ako neko hoce uradicu mu i sa MAX-om za velike brzine, u tom slucaju stvar radi ISTO, samo je cetiri puta skuplje.
tv.232 vision,
>> Naravno, sa 74ls... neces isterati vise od 2m... Kod mene u firmi, kompjuter je na drugom spratu, dekoder na prvom (negde 12-15m) i sve lepo radi, mislim da problem nije u 74ls...
tv.233 fbojan,
> Ja od PC-a pravim univerzalni daljinac, dako da kodove mozes snimati na HD, > Sve je to jos uvek u razvoju - plan je da neki od mikrokontrolera (8051?) > preuzme tu funkciju. Cilj je pozicioner za AMSTRAD SRD 520, koji bi Vidim da odlicno poznajes elektroniku, pa ajd da te pitam nesto sto ce sve ovde da zanima! Problem je ovakav. Svi znamo da je kupovina eksternog dekodera velika investicija pa sam ja razmisljao, kako to da se resi. Princip bi bio ovakav, uzme se neki jeftini risiver sa dekoderom, AMSTRAD 510 ili CAMBRIDGE RD480, i preradi se da radi samo kao dekoder! Stvar je prosta za uraditi samo treba imati semu doticnog uredjaja ili odgovarajuce instrumente i resili bi problem! Potrebno je preskociti tjunerski deo risivera koji se preradjuje i na ulaz dekodera dovesti signal koji izlazi iz nekog drugog risivera. Ovo se lako radi na AMSTRAD SRD600, za koji sam nasao kako to da se uradi, ali nikako ne mogu da nadjem za 510 ili RD480 koji su jako jeftini u Madjarskoj, reda 200dm! Pa ako imas vremena, a instrumente vidim imas, pokusaj ovo da uradis i bicu ti vecno zahvalan :)! Steva
tv.234 calex,
<!> to nepraktično. Da li neko zna gde ima da se kupe veći i sa mogućnošću <!> da može da zameni 4 daljinca.? Toliko ih imam na stolu. :) Postoje, samo kol'ko ih cene i đe ih ima, ne znam. :)) Odavno sam u Marantz prospektu video nekoliko komada sličnih, na kojima je predprogramirano desetak Marantz proizvoda a mogu da se programiraju svi postojeći i, kako kažu, oni koji će tek da se naprave, infrared daljinski. :)) Trebalo bi da mogu da pamte mnogo više od 4.
tv.235 fbojan,
> Kod mene u firmi, kompjuter je na drugom spratu, dekoder na prvom (negde > 12-15m) i sve lepo radi, mislim da problem nije u 74ls... Kako li si samo to uspeo?!
tv.236 snemcev,
>> Univerzalni daljinci imaju u sebi skoro sve kodove... >>... Cena oko 120 DEM ? Da ne znaš možda gde ih ima? Da ne bude reklama, može i u mail.
tv.237 snemcev,
>> Uzmes lepo univerzalni daljinac, preko puta njega stavic tvoj, i >> ispretiskas dugmice tako sto pritisnes dugme na tvom daljincu i >> dugme na univerzalcu koje treba da zapamti tu funkciju i to je to! Da, a šta da se radi kad je stari daljinski neispravan, tj. za neke tastere ne šalje ama baš ništa?
tv.238 zulu,
-*>> to neprakticno. Da li neko zna gde ima da se kupe veci i -*>> sa mogucnoscu da moze da zameni 4 daljinca.? Toliko ih -*>> imam na stolu. :) Probaj u Komisionu u Nusicevoj, deo Nusiceve kada se izadje iz tunela samo pravo... Uh al' sam objasnio, ali se nadam da cete shvatiti... ZULU
tv.239 visnja,
> RD480 koji su jako jeftini u Madjarskoj, reda 200dm! Pa ako > imas vremena, a instrumente vidim imas, pokusaj ovo da uradis i > bicu ti vecno zahvalan :)! Da ne repliciram celu poruku, SRD 510 se moze ispraviti i tada on radi kao dekoder kada je iskljucen (ne iz mreze naravno), odnosno klasicno kada se ukljuci. Ako ti to odgovara, javi pa da ti nekako objasnim o cemu se radi. I da napomenem da se u elktroniku ne razumem. Amater sam, cak niskog nivoa. Samo radim u ekipi sa jednim koji je babaroga za elektroniku. Zato i informacije sporo idu. Nanjnovija fora kod mene je da sam sa prosirio freq. opseg SRD 510, gore za 150Mhz a dole za 40Mhz, sa odgovarajucim konvertorom, eto ASTRE 1D veoma elegantno i na AMSTRADU SRD510. Prepravlja se SRD510 i ugradjuje se mali prekidac iza njega. Podesavanje frekvencije koja je van opsega 950-1700 se sada sa ovim prekidacem izvodi malo drugacije od klasicnog, ali radi! Pozdrav Visnja.
tv.240 visnja,
> Kod mene u firmi, kompjuter je na drugom spratu, dekoder na > prvom (negde 12-15m) i sve lepo radi, mislim da problem nije u > 74ls... Nemoguce, mora da postoje i tranzistori, zbog duzine kabla a i zbog potrebe otvorenog kolektora.
tv.241 vujos,
¨>>> Univerzalni daljinci imaju u sebi skoro sve kodove... ¨>>>... Cena oko 120 DEM ? ¨> ¨>Da ne znaš možda gde ih ima? Da ne bude reklama, može i u mail. Evo sada sam zvao druga koji ima AV servis i maloprodaju elektronike i ostalih zezalica... Ima 5 vrsta univerzalnih daljinaca od 90 do 150 DEM ! Radnja je u Podgorici. Ako imaš nekoga ovamo javi da nabavljamo.
tv.242 crncic,
Da li je lansiran satelit Astra 1E ? Najavljeno je za 12. Oktobar, a i direktan prenos lansiranja na kanalu EuroNews, mada ja ništa nisam video - možda mi promaklo ?
tv.243 crncic,
Može li mi neko razjasniti pojam 'trash hold' koji je inače vezan za satelitske risivere ? I još nešto, šta je to polarotor ?
tv.244 scekick,
> Moze li mi neko razjasniti pojam 'trash hold' koji je inace > vezan za satelitske risivere ? > I jos nesto, sta je to polarotor ? "trash hold" je oznaka za osetljivost prijemnika,odnosno odnos izmedju suma i signala.Sto je brojka manja,to je prijemnik bolji. Polarotor je uredjaj koji se montira na konvertor koji se nalazi u zizi antene.talasi sa satelita se emituju ili u linearno ili kruzno.Ako je linearno emitovanje,ono je horizontalno ili vertikalno,a ako je cirkularno(kruzno) onda je ili u levo ili u desno. Ovo se cini iz razloga da se udvostricu broj TV signala koji se emituju a satelita.Ako ne bi bilo polarotora,onda bi konvertor(ima malu antenu u sebi) primao ili samo vertikalne,ili horizontalne TV talase.Ovako konvertor prima i jedne i druge.Postoje dve vrste,mehanicki,koji se sve manje koriste,i elektronski konvertori.Komanda za stelovanje konvertora je "scew",i onda se tacno podesi uredjaj u konvertoru.Postoje i konvertori sa ugradjenim polarotorom. J PS:Verovatno ce neko jos bolje da ti objasni,ovo je samo za prvu pomoc.
tv.245 zotasevic,
Astra 1E treba da se lansira u noci ju subote i nedelje. Nisam za sada uspeo da saznam tacno vreme lansiranja, ali prenos treba da) i na Bayerische Fernsechen.
tv.246 marni,
Moze li neka preporuka ... ... za satelitski antenski pokretni sistem (konvektor, risiver...) koji bi se uklopio u budzet od 1000-1200 DM. Hvala! Ps. Zaboravih, zemaljski antenski pokretni sistem na krovu! ;)
tv.247 fbojan,
> ... za satelitski antenski pokretni sistem (konvektor, risiver...) > koji bi se uklopio u budzet od 1000-1200 DM. Od risivera ti preporucujem GRUNDIG STR-400ap, od antena parabolu od 1.5m i MTI konvertor sa odgovarajucom fid hornom. Motor nije tako bitan, mada se kod mene jako dobro pokazao SUPER JACK HQII+. Doticni risiver ima odlicnu sliku i zvuk, pa je mnogo bolji izbor od Ehostara 5700 ili od Pace MSS500.
tv.248 bmisic,
Dali neko ima ili zna gde mogu nabaviti shemu za TV "BLAUPUNKT" MS 63-76C tip FM100-30DTS TV je kupljen je pre sedam godina u free shopu u Kosovskoj ulici. TV je bio na popravci i majstor mi je rekao da je u pitanju bio bezazlen kvar i napomeanuo da ako zealim dalje da odrzavam televizor moram nabaviti shemu.
tv.249 mpalacios,
Program Spanske Medjunarodne Televizije (Television Espanola Internacional) za period 6-12 novembra. Eutelsat Hot Bird tvei0611.zip
tv.250 dvesic,
Molim predloge za pristojan dekoder. Cene i mesto nabavke vrlo poželjni :) Pozdrav, Dejan.
tv.251 zeljkoj,
Da li se video kasete snimljene u Americi (NTSC sistem) mogu lepo gledati kod nas (PAL). Jedan serviser iz Ei servisa tvrdi da ne mogu, iako ja mislim suprotno. :)
tv.252 calex,
<!> Da li se video kasete snimljene u Americi (NTSC sistem) mogu lepo <!> gledati kod nas (PAL). Jedan serviser iz Ei servisa tvrdi da ne mogu, U principu ne može. Poslednjih godina su počeli da se pojavljuju video rekorderi koji NTSC snimak mogu da reprodukuju i na normalnim PAL televizorima, ipak ne 100% sigurno. Baš juče videh u nekom Sony prospektu da _svi_ VHS-ovi iz te serije to mogu. Možda je to počelo da se i standardno ugrađuje?
tv.253 petjo,
>> Da li se video kasete snimljene u Americi (NTSC sistem) mogu lepo gledati >> kod nas (PAL). Jedan serviser iz Ei servisa tvrdi da ne mogu, iako ja >> mislim suprotno. :) Nema sanse osim ako nemas video koji moze to da konvertuje... Inace se ne vidi nista... samo neko mrmljanje.
tv.254 zqusovac,
> Da li se video kasete snimljene u Americi (NTSC sistem) mogu lepo gledati > kod nas (PAL). Jedan serviser iz Ei servisa tvrdi da ne mogu, iako ja Serviser:ti = 1:0 poz, zq
tv.255 vitez.koja,
#=> Da li se video kasete snimljene u Americi (NTSC sistem) mogu lepo #=> gledati kod nas (PAL). Jedan serviser iz Ei servisa tvrdi da ne #=> mogu, iako ja mislim suprotno. :) Ako imaš video sa NTSC (bila jedna serija Gorenje videa :) i TV sa NTSC mogućnostima ondak može... Moš' da probaš i sa TV-om sa britanskim NTSC-om, ali ne znam šta će da ispadne od toga. PAL(/SECAM) video + "regular" TV = ništa na ekranu, što će reći pojma ti nemaš :) sk
tv.256 calex,
<!> britanskim NTSC-om, ali ne znam šta će da ispadne od toga. PAL(/SECAM) <!> video + "regular" TV = ništa na ekranu, što će reći pojma ti nemaš :) Ko je rekao PAL(/SECAM) video? Uzme neki od novijih rekordera koji to može (a sve ih je više) i kaseta sa NTSC snimkom ide na taj "regular" TV. Baš sam gledao nešto na ovaj način pre par nedelja.
tv.257 zeljkoj,
> Serviser:ti = 1:0 :)) Ipak čovek bolje zna svoj posao od mene. :)
tv.258 zeljkoj,
> video + "regular" TV = ništa na ekranu, što će reći pojma ti > nemaš :) :))
tv.259 vitez.koja,
#=> Ko je rekao PAL(/SECAM) video? Kod nas je prilično uobičajena bila nekoć prodaja videa & plejera za PAL i MESECAM (Middle East ...), pa zato napisah... #=> Uzme neki od novijih rekordera #=> koji to može (a sve ih je više) i kaseta sa NTSC snimkom ide na #=> "taj regular" TV. Baš sam gledao nešto na ovaj način pre par #=> nedelja. Ok, svaka čast, ali ja nemam neki od novijih rekordera :)... Inače, pre neku godinu sam dobio neke NTSC kasete, pa sam bio kod druga koji ima video sa pal/secam/ntsc mogućnostima. Najbolja slika koju smo mogli da dobijemo na TV-u je bila neka crno-bela i to onako, jadna :)... Rekao bih da ovi noviji videi rade neku konverziju, a ovaj drugov stari je mogao samo da radi reprodukciju raznih vrsta snimaka? sk
tv.260 teorist,
<!> britanskim NTSC-om, ali ne znam šta će da ispadne od toga. PAL(/SECAM) <!> video + "regular" TV = ništa na ekranu, što će reći pojma ti nemaš :) => => Ko je rekao PAL(/SECAM) video? Uzme neki od novijih rekordera => koji to može (a sve ih je više) i kaseta sa NTSC snimkom ide na taj => "regular" TV. Baš sam gledao nešto na ovaj način pre par nedelja. Svi noviji PANASONIC VHS uređaji provereno emituju NTSC na PAL, samo nema šanse da se slika snimi :(
tv.261 jevta,
> <!> Da li se video kasete snimljene u Americi (NTSC sistem) > mogu lepo <!> gledati kod nas (PAL). Jedan serviser iz Ei > servisa tvrdi da ne mogu, > > U principu ne moze. Poslednjih godina su poceli da se > pojavljuju video rekorderi koji NTSC snimak mogu da reprodukuju > i na normalnim Podsetiste me.... Zna li neko gde, kkao, kod koga mogu 8mm NTSC snimak sa trake da presnimim na "normalan" tape. Prilicno je hitno.
tv.262 calex,
<!> jadna :)... Rekao bih da ovi noviji videi rade neku konverziju, a ovaj Jedna od korisnih digitalnih mogućnosti. :)
tv.263 calex,
<!> Podsetiste me.... Zna li neko gde, kkao, kod koga mogu 8mm NTSC <!> snimak sa trake da presnimim na "normalan" tape. Prilicno je hitno. Verovatno je i prilično skupo. Trebalo bi da se to radi i u nekim bolje opremljenim video klubovima.
tv.264 zqusovac,
> NTSC mogucnostima ondak moze... Mos' da probas i sa TV-om sa > britanskim NTSC-om, ali ne znam sta ce da ispadne od toga. PAL(/SECAM) Bese mi promaklo. Britanski sistem nije NTSC nego PAL, ali razlikuje se od kontinentalnog PAL-a po tome sto je ekranska rezolucija 525 linija. poz, zq
tv.265 hellena,
U vezi ove nove 16:9... Jer to neko vec gledo malo duze pa da iznese utiskove? Da kaze jer to stvarno bolje za oko il' eto opet hoce da nam izbiju lovu iz dzepa?
tv.266 scekick,
> Britanski sistem nije NTSC nego PAL, ali razlikuje se od kontinentalnog > PAL-a po tome sto je ekranska rezolucija 525 linija. razlika zmedju Britanskog i Kontinentalnog Pal-a nije u broju linija vec u faznoj pomerenosti tonskog podnosioca.zato ima Pal-B Pal-G.Inace NTSC je 525 linija ekranske rezolucije,i razlicit je broj poluslika.zato NTSC se moze gledati na PAL TV,kao direktan signal,ali se ne moze reprodukovati ili snimita na VCR,jer je razlicita brzina okretanja trake i sinhronizacije(tkz tracking).Inace sala,kad se NTSC pojavio govorilo se da je to skracenica od :Never Twice Same Color".Inace konverzija se moze obaviti u svakom bolje opremeljenom video klubu u Beogradu,a prave se i trosistemski VCR,stim da je za NTSC samo reprodukcija,a Pal i Secam snimanje. J
tv.267 scekick,
> U vezi ove nove 16:9... > Jer to neko vec gledo malo duze pa da iznese utiskove? > Da kaze jer to stvarno bolje za oko il' eto opet hoce da nam > izbiju lovu iz dzepa? razlika je vidljiva i to u pozitivnom smislu,narocito prilikom gledanja filmova.Istina,filmovi i jesu snimljeni u sistemu 16:9 odnosno letterbox.Za prikazivanje na "normalnim" TV prebaciju se jer je odnos 4:3.Inace 16:9 dolazi do izrazaja tek kad se emituje u HDTV(televizija visoke definicije) kad slika ima rezoluciju od 1250 linija.Privremeno se eksperimentise sa PAL PLUS sistemom,ali je krajnji cilj HDTV,sto ce se pojaviti tek digitalnom TV.U Engleskoj se predividja tek iduce godine razvoj digitalne zemaljske TV,a nova generacija Astra satelita bice za digitalnu satelitsku TV.sada SKY vec emituje neke filmove u formatu 16:9,na obicnim TV se ogleda crnim trakama gore i dole,odnosno kao sinemaskop,ali prodaja tih televizora ne ide bas najbolje. J
tv.268 scekick,
Veceras na NS PLUS Startrek Voyager prva epizoda 23.10 BTW na Sky Movies Gold 23.00 veceras hard's days night,a u nedelju Help isto u 23.00 J
tv.270 jone,
:::> U vezi ove nove 16:9... ::: do izrazaja tek kad se emituje u HDTV(televizija visoke definicije) kad Imao sam tu srecu da vidim 16:9 HDTV. Kad sam prvi put naleteo na ovakav TV u jednoj radnji, pet minuta nisam mogao da odvojim oci od ekrana. Secam se i prenosa nekog koncerta ozbiljne muzike - kad je reziser dao zum na celo, moglo je bez problema da se vidi kako se svetlost preliva preko neravnina na laku instrumenta! To je sto se tice kvaliteta slike. A 16:9 vas dokrajci. Treba videti neki sportski prenos na ovakvom TV-u - npr. atletski miting ili trku formule. Osecaj prostora, pa boje...uh! Reci da je u pitanju fotografski kvalitet nije dovoljno. Treba videti tu pokretnu sliku fotografskog kvaliteta. Negde sam citao da u nekom muzeju predvidjaju da postave nekoliko desetina ovakvih uredjaja, na kojima bi onda prikazivali slike iz fonda. Ovo bi bila izlozba koja se komponuje i menja ocas posla a posetioci ne bi morali da setaju okolo vec bi im slike dolazile na noge. 'Oce reci, slika je TAKO dobra. Ali je stvar skuuupa! Mislim da je tek prosle godine cena u Japanu pala ispod 10.000$ za jedan ovakav TV. A HD programa je bilo samo 8h dnevno. Jos nema dovoljno trzista za ovako nesto, tako da se ceka "kriticna masa". E, da - postoje vec i amaterske video kamere koje mogu da snimaju u 16:9 formatu. Nisu skuplje od obicnih (naravno, ne snimaju HD). Postoje i HD video CD plejeri - jedan film staje na, cini mi se dva CD-a velicine LP gramofonske ploce.Cena je bila 2-3000$, ako se dobro secam. Pa kad se to pokrene... ...pa jos plejer univerzalan - kad se otvore vratanca,iskoci tanjir sa lezistem za gore pomenuti CD, za obican CD i za CD SINGLOVE (koji imaju otprilike 4-5 cm u precniku)... ...pa svira i peva sta god mu poturite... ...a kad se kopira sa CD-a na VHS traku, slika ostane jos uvek fantasticna (ne znam sto nesto ovako ne nabave nasi pirati?)...
tv.271 fbojan,
> U principu ne moze. Poslednjih godina su poceli da se pojavljuju > video rekorderi koji NTSC snimak mogu da reprodukuju i na normalnim > PAL televizorima, ipak ne 100% sigurno. Bas juce videh u nekom Sony > prospektu da _svi_ VHS-ovi iz te serije to mogu. Mozda je to pocelo > da se i standardno ugraduje? Veliki deo novih video rekordera to mogu, zahvaljujuci tome sto se u novijim televizorima ugradjuju IC kola za sinhronizaciju koja mogu da rade u svim standardima! Ako si maler pa imas neki star TV onda ne mozes nista da vidis! Inace ti video rekorderi nemogu da sluze kao konvertori standarda, jer kad reprodukuju NTSC sa njh se nemoze nista snimiti. Steva
tv.272 diabola,
Imam TV DUAL (digitalni) koji ima RGB ulaz (SCART) i zanima me da li može da se veže komjuter na njega (kako piše u uputstvu) sa CL 5434 graf. karticom, odnosno kolika mu je maksimalna frekfencija osvežavanja. Mića
tv.273 crncic,
>> BTW na Sky Movies Gold 23.00 veceras hard's days night,a u nedelju Help >> isto u 23.00 BTW ti imaš novu Sky karticu pa možeš da pratiš ovaj kanal ?
tv.274 hellena,
> BTW ti imas novu Sky karticu pa mozes da pratis ovaj kanal ? Kad smo vec kod kartica... Jer se razglabalo ovde o karticama i PC-u? Ako nije daj da cujemo nekog ko zna nesto ili ima iskustva s' tim. Hocu reci povezivanju PC-a radi dekodiranja raznoraznih kodiranih tv kanala.
tv.275 teorist,
=> Britanski sistem nije NTSC nego PAL, ali razlikuje se od kontinentalnog => PAL-a po tome sto je ekranska rezolucija 525 linija. ! Da li su video oprema i snimci iz UK upotrebljivi kod nas ? Pogotovo me zanima za snimke, posto sam se razmisljao da narucim neke Video snimke iz Londona ?
tv.276 nebojsha,
Imam kamkoder hitachi, ali su prijateljici u singapuru uvalili bez modulatora i video out-a. Na njemu postoji samo mini DIN sa 8 pina koji nigde nisam upeo da nadjem. Da li neko zna raspored signala i gde da nadjem ovaj konektor? Da li je moguce prikluciti video sa scart izlazom na SVGA monitor ili da se nekako zbuci nesto poput tjunera za monitor ? Nebojsha
tv.277 nebojsha,
Ne razumem se bas dobro u Engleski pal, ali znam samo da im je zvuk pomeren u odnosu na nas. Jedan Atari ST kuplen u Londonu je preko modulatora davao sliku ali ne i ton. Hirurskim potezom na modulatoru to j esredjeno. Nebojsha
tv.278 nebojsha,
Jednom sam poslom bio u firmi IDEA PLUS i tamo videh neki JVC S_VHS vidoje koji je davao strava sliku (kada smo prebacivali sa bete). Kolika je rezolucija S-Vhs-a,cena i da li su mu potrebne posebne kasete ? Znam da snima i na obicne VHS,ali zbog kvaliteta ? Nebojsha
tv.279 scekick,
> Da li su video oprema i snimci iz UK upotrebljivi kod nas ? > Pogotovo me zanima za snimke, posto sam se razmisljao da narucim > neke Video snimke iz Londona ? Za video opremu potrebno je da pise Pal G i Pal B i onda je kompatibilno.Za video kasete nema problema,donosio iz UK i nije bilo problema,samo ako je video za Evropski PAL J
tv.280 visnja,
> Jer se razglabalo ovde o karticama i PC-u? Ako nije daj da > cujemo Burazeru, mi ozednesmo i ogladnesmo pricajuci ovde o tome... BTW, cuo sam da u BGD-u neka firma prodaje original kartece za preko 1000 marona ?!?
tv.281 scekick,
BTW da li je neko gledao NS PLUS u subotu uvece(ili petak) emisiju uzivo sa dva (ili dve) najcuvenija BG travestita.Sjajna emisija ! J
tv.282 pifat,
Jedna sitnica: Vjeran Miladinovic je godinama radio kao prodavac ulaznica i kurir u Narodnoj opservatoriji/Astronomskom drustvu "Rudjer Boskovic" na Malom Kalemegdanu.
tv.283 vitez.koja,
#=> Da li su video oprema i snimci iz UK upotrebljivi kod #=> nas ? Da. Ja sam snimao neke gluposti sa TV tamo, i bez problema ih gledao ovde.
tv.284 mpalacios,
Spanska medunarodna televizija (TVE Internacional) 27-11-95 >> 3-12-96 tvei2711.exe
tv.285 crncic,
>> nekog ko zna nesto ili ima iskustva s' tim. Hocu reci povezivanju >> PC-a radi dekodiranja raznoraznih kodiranih tv kanala. Pregledaj poruke iz Septembra i Oktobra, tu sve piše.
tv.286 teorist,
=> Jednom sam poslom bio u firmi IDEA PLUS i tamo videh neki JVC S_VHS vidoje => koji je davao strava sliku (kada smo prebacivali sa bete). Kolika je rezolucija => S-Vhs-a,cena i da li su mu potrebne posebne kasete ? Znam da snima i na obicne => VHS,ali zbog kvaliteta ? S-VHS ima rezoluciju oko 400 linija (vertikalnih!, VHS ima oko 250) Medjutim i signal/šum odnos je za par db bolji od VHS-a, te je tu najveći dobitak. Da bi S-VHS dao bolju sliku trebaju mu i S-VHS trake, koje naravno nećeš moći da gledaš na običnom VHS videu. Ako u S-VHS mašinu staviš VHS kasetu, dobićeš običan VHS snimak (naravno, osetiće se da je radjen na dobroj mašini, a ne na nekom #???!$!# tajvancu ;)) )
tv.287 zqusovac,
> BTW da li je neko gledao NS PLUS u subotu uvece(ili petak) emisiju uzivo > sa dva (ili dve) najcuvenija BG travestita.Sjajna emisija ! Nisam gledao pocetak, ali najvise sam perverzno uzivao u gluosti voditeljke koja je pokusala da kako-tako privede emisiju kraju, sve se nadajuci da joj sefovi nece sve po spisku. I jos kad je ona zenstvenija izjavila kako joj je Rackovic polizao anus ;))) poz, zq
tv.288 ikordic,
RE: VGA na TV => Imam TV DUAL (digitalni) koji ima RGB ulaz (SCART) i zanima me da li može => da se veže komjuter na njega (kako piše u uputstvu) sa CL 5434 graf. Ne možeš, to povezivanje sa kompjuterom se odnosi na računare koji imaju digitalni RGB ili composite video izlaz, a VGA toga neima.
tv.289 crncic,
>> S-VHS ima rezoluciju oko 400 linija (vertikalnih!, VHS ima oko 250) A Beta ?
tv.290 teorist,
=> >> S-VHS ima rezoluciju oko 400 linija (vertikalnih!, VHS ima oko 250) => => A Beta ? Pogledaj malko avgustovske poruke (čini mi se?) Ako misliš na Betacam SP onda je to oko 450 linija, mada to NIJE najvažnija stavka, mnogo je važniji S/N ratio !!! ;)
tv.291 iivkovic,
Program na SKY-evim filskim kanalima u decembru 1995. P.S. Da neko ne kaže da gledamo samo TVE Internacional ;). skydec.arj
tv.292 slom,
Zamolio me drugar da upitam. Ima li gde u Beogradu da se kupe multichannel kartice za dekodovanje (deskremblovanje) i posto ?
tv.293 crncic,
>> Ako misliš na Betacam SP onda je to oko 450 linija, mada to NIJE >> najvažnija stavka, mnogo je važniji S/N ratio !!! ;) Ajde ti nama kao montažer (ili monter ?) objasni te stvari :) Stvarno bi mogao, ne zezam se. Kojih tu još sistema ima osim Betacama, šta je s/n ratio...
tv.294 crncic,
>> Zamolio me drugar da upitam. Ima li gde u Beogradu da se kupe >> multichannel kartice za dekodovanje (deskremblovanje) i posto ? Ima, ima, doduše neznam šta smatraš pod multi-channel, ali ova što otvara kanale iz Sky paketa košta cca 1000 DM, da nije greška u kucanju :) Kartica je naravno original - za te pare, jel'... Firma je Unicom Unisat, Studentski grad (to je blok 2) NBGD. Opet, proveri cenu ! Ako ne možeš da se snadješ za telefon naći ću i njega negde.
tv.295 sjocic,
Tri pitanja: Koji se sistem preporucuje kod kupuvine kamkordera: Hi8, VHS C ili neki drugi ? Kako se krecu cene i koji su modeli preporucljivi Sony, Panasonic ili JVC ? Koji standard daje najbolji kvalitet slike / zvuka ?
tv.296 mpalacios,
TVE Internacional (Spanska Medjunarodna Televizija) 11-17 dec 95 Eutelsat Hot Bird tvei1112.exe