SEZAM.2

19 Dec 1996 - 22 Dec 1999

Topics

  1. obavestenja (43)
  2. pitanja (2336)
  3. problemi (2185)
  4. predlozi (1127)
  5. konferencije (13)
  6. fajlovi (254)
  7. olr (1136)
  8. vote (35)
  9. kritika (1164)
  10. razno (1219)

Messages - obavestenja

obavestenja.1 nenad,
Dobrodošli u novi, drugi po redu, tom konferencije SEZAMNET. Ova konferencija namenjena je pitanjima o samom sistemu i rešavanju problema na koje korisnici nailaze tokom rada na njemu. Tema 'obavestenja' sadržavaće obaveštenja data od strane administratora sistema i moderatora i preporučujemo da je redovno pratite.
obavestenja.2 dzakic,
Danas u toku prepodneva, od 09:20 do 10:00 Sezam nije radio zbog nestanka struje u zgradi Bigz-a.
obavestenja.3 nenad,
U toku novogodišnje noći i par narednih večeri chat će izgledati malo drugačije. Biće moguće "prerušavanje" u druge username-ove. Nadamo se da će ova promena doprineti još veselijoj atmosferi i dobroj zabavi. :) U vezi ove promene moramo dati neke napomene kako ne bi bilo zabuna. Priikom ulaska u chat imaćete priliku da izaberete username pod kojim će se pojavljivati vaše poruke u chat-u. Nije moguće izabrati username ako je već "u upotrebi" - istovremeno se na vezi ne mogu pronaći dve iste maske. Ipak, čim se maska "oslobodi" može je uzeti bilo ko - zato pripazite šta, sa kim i kada pričate. :) Chat who (.who) daje spisak aktivnih maski, dok se standarnim pozivom komande 'who' (sa dve tačke iz chata) dobija standardan spisak korisnika koji su trenutno na vezi. Komanda '.to' se odnosi na masku a ne na pravi username, dok komanda 'page' radi normalno. Na raspolaganju je i komanda '.nick' pomoću koje možete promeniti username bez izlaska i ponovnog ulaska u chat. Takođe, tokom noći biće još nekih iznenađenja, a šta je to - saznaće oni koji noćas i naredne dve večeri budu svratili do chat-a. :) Maksenbal traje od večeras u 18 časova do sutra u 6 ujutru kada maske padaju! :)
obavestenja.4 nenad,
Uskoro će biti obrisane privatne poruke i poruke u grupama starije od mesec dana. Ako u njima imate nešto važno, požurite sa download-om.
obavestenja.5 nenad,
U petak 3.1. biće obrisane privatne poruke i poruke u grupama starije od mesec dana.
obavestenja.6 nenad,
Obrisane su privatne poruke i poruke u grupama starije od mesec dana i prepakovana je baza poruka. Pripazite na reply reference u exec datotekama.
obavestenja.7 nenad,
Problemi koje su korisnici imali u radu tokom noći i prepodneva (koji su se pre svega manifestovali kao povremena nemogućnost pisanja u konferencije) prouzrokovani su narušavanjem integriteta fajl-sistema na glavnom Sezamovom serveru. Iz tog razloga je sistem bio i nedostupan u pojedinim momentima tokom ranog popodneva. Nakon intervencije bi trebalo da je (skoro) sve u redu i nadamo se da se neće ponoviti ovi problemi. Ukoliko do nekih problema ipak dođe molimo vas da to prijavite, bilo u ovoj konferenciji bilo privatnom porukom administratorima sistema. Izvinjavamo se na neugodnostima koje ste mogli imati, pokušaćemo da ustanovimo da li su probleme izazvali česti nestanci struje u poslednje vreme, činjenica da se zgrada BIGZ-a ne greje tokom praznika ili nešto treće, ali to su faktori na koje malo možemo da utičemo. :(
obavestenja.8 nenad,
Danas u periodu od 11 do 13 časova je zgrada BIGZ-a u nekoliko navrata ostajala bez struje pa u tim periodima sistem nije radio. Nadamo se da se problemi neće ponovo javljati.
obavestenja.9 nenad,
U subotu 15. februara biće obrisane privatne poruke starije od mesec dana i prepakovana baza poruka.
obavestenja.10 nenad,
Obrisane su stare privatne poruke u poruke u grupama i prepakovana je baza poruka. Pripazite na reply reference exec procedurama.
obavestenja.11 nenad,
* * Izmenjena naredba: ADIR Sintaksa: ADIR ime.arhive [filespec] PAD ADIR ime.arhive [filespec] Lista sadržaj arhive u direktorijumu, odnosno u PAD-u. Izmene u odnosu na prethodno ponašanje ove naredbe koja je već postojala odnose se na format prikaza i mogućnost zadavanja drugog parametra koji predstavlja ime fajla iz arhive koji treba prikazati. Ako se drugi parametar ne zada, podrazumeva se *.*. Moguća je upotreba džoker znakova ? i * kao u DOS-u, kako za ime arhive, tako i za datoteke iz arhive koje treba prikazati. Tip arhive se detektuje na osnovu njenog sadržaja a ne na osnovu ekstenzije kako je to bilo do sada. Primer: ADIR *.zip *.exe ADIR komanda prepoznaje sledeće tipove arhiva: pkzip, pkarc, rar, arj, lha, hyper, mdcd, dwc, squeeze i zoo, a tokom narednih dana će (nadamo se :) biti dodata podrška i za Macintosh SIT arhive. Takođe će uskoro biti omogućena i komanda UNARC.
obavestenja.12 nenad,
* * Izmena kod redirekcije u PAD U komandnoj liniji se sada iza znaka '>' može naći ime datoteke u PAD-u u koju se želi preusmeriti ispis. Ukoliko se ne navede, podrazumeva se 'textpad'. Stari znak za redirekciju '&' je i dalje tu zbog vertikalne kompatibilnosti, ne može se koristiti u kombinaciji sa imenom datoteke, ali se zato može naći bilo gde u komandnoj liniji, a ne samo na njenom kraju kao što je slučaj sa znakom '>'. Primer: HELP > help.txt who > lista.who Ova izmena bi trebalo da bude transparentna za većinu dosadašnjih primena znaka '>' za redirekciju. Ako prilikom korišćenja primetite neke nepravilnosti ili nelogičnosti molimo vas da to prijavite.
obavestenja.13 nenad,
* * Izmenjena naredba: MAIL LIST/READ... Prilkom filtriranja i ograničavanja ispisa samo na neke poruke moguće je koristiti znak '@' iza username-a za spisak internet mail-a. Tako će na primer: mail list $ bgates@ /a izlistati sve poruke koje su vam stigle od bgates-a, sa bilo kog sistema da su poslate. Naravno, važe i ostali modifikatori za filtriranje ispisa (datumski opseg, prikačen fajl uz poruku i sl.)
obavestenja.14 dzakic,
* * Izmene u prijemu INTERNET pošte Dolazni mail sa drugih sistema se od danas analizira u skladu sa MIME specifikacijom. To znači da ćete sve datoteke koje MIME poruka sadrži u sebi dobiti u dekodovanom (originalnom) obliku prikačene uz mail. Dekodiraju se Base64 i Quoted-Printable formati. Richtext se takođe prevodi u čitljivu formu. Ukoliko je poruka tipa 'multipart' (sadrži više ugnježdenih dokumenata), sve tekstualne poruke ćete dobiti u telu poruke međusobno odvojene separatorom, dok će svi eventualni binarni fajlovi biti zipovani (bez obzira koji arhiver koristite) i prikačeni uz poruku pod imenom MAInnnnn.ZIP, gde je nnnnn broj poruke uz koju je zip prikačen. Takođe, ako je telo poruke (tekstualni deo) veći od dozvoljene veličine mail poruke (32k), u telu poruke će ostati samo zaglavlje, a celokupna poruka će biti pridružena binarnim datotekama u zipu pod imenom 'message.txt'. I na kraju, ukoliko uz poruku ide samo jedan dokument, njegov sadržaj neće biti zipovan, već će se datoteka u originalnom obliku i pod istim imenom vezati za mail. Iz zaglavlja poruke izbacuju se sva irelevantna polja koja su iskorišćena u procesu dekodiranja, tako da će i zaglavlje biti kraće i preglednija. Slanje datoteka uz odlazne internet poruke trenutno nije moguće.
obavestenja.16 nenad,
Otvoren je novi, treći po redu, tom konferencije MUZIKA. Pripazite na reply reference u exec datotekama, a za korisnike SOR-a - uz ovu poruku je update-ovan fajl SOR.CFG koji treba smestiti u DATA direktorijum umesto postojećeg. sor.cfg
obavestenja.17 dzakic,
U nedelju, 23. marta biće obrisane privatne poruke starije od mesec dana. Ako tamo imate nešto važno, požurite sa downloadom.
obavestenja.18 nenad,
Danas oko 9:20 je došlo do petominitnog nestanka struje u zgradi BIGZ-a pa u tom periodu Sezam nije radio. Izvinjavamo se onima koji zbog toga u tom periodu nisu mogli dobiti vezu.
obavestenja.19 dzakic,
Danas u vremenu od 12:15 do 13:30 u prostorijama redakcije nije bilo struje. Izvinjavamo se zbog neprijatnosti na koju nismo mogli da utičemo.
obavestenja.20 nenad,
U nedelju će biti obrisane privatne poruke i poruke iz grupa starije od mesec dana.
obavestenja.21 nenad,
Obrisane su privatne poruke i poruke u grupama starije od mesec dana i prepakovana je baza poruka. Pripazite na reply reference u exec datotekama. Ujedno obaveštavamo sve korisnike da će ubuduće sve poruke u grupama i privatnoj pošti starije od mesec dana biti bez najave brisane.
obavestenja.22 nenad,
Sistemski RAR arhiver će uskoro biti update-ovan sa sadašnje verzije na verziju 2.01, pa preporučujemo da se i vi koji ga koristite "obnovite" na vreme.
obavestenja.23 dzakic,
Od danas je moguće odgovoriti na internet poruku komandom MAIL REPLY broj poruke. Odgovor se šalje na adresu koja je navedena iza 'Reply-To:', odnosno 'From:'.
obavestenja.24 nenad,
Otvoren je novi, deseti po redu, tom konferencije KOMUNIKACIJE. Uz ovu poruku je update-ovana datoteka SOR.CFG za one koji koriste taj program. sor.cfg
obavestenja.25 dzakic,
U nedelju, 14.06. biće obrisane privatne poruke starije od mesec dana. Ako tamo imate nešto važno, požurite sa downloadom.
obavestenja.26 nenad,
Otvoren je novi, osamnaesti po redu, tom konferencije FORUM. Uz ovu poruku je prikačena update-ovana datoteka SOR.CFG za one koji koriste taj OLR. sor.cfg
obavestenja.27 dzakic,
U sredu, 30. jula biće obrisane privatne poruke starije od mesec dana. Ako tamo imate nešto važno, požurite sa download-om.
obavestenja.28 nenad,
Otvoren je novi tom konferencije MALI.OGLASI pošto je prethodni dostigao limit od 10000 poruka. sor.cfg
obavestenja.29 nenad,
Razmena pošte sa internetom trenutno je u prekidu, dok ne otkrijemo razloge i otklonimo probleme molimo vas da uvažite izvinjenje zbog toga.
obavestenja.30 dzakic,
U četvrtak, 18.09.1997. biće obrisane privatne poruke starije od mesec dana. Ako tamo imate nešto važno...
obavestenja.31 dzakic,
U zgradi BIGZ-a jutros od 10 pa do 16h nije bilo struje.
obavestenja.32 dzakic,
U poslednjih sedam dana je bilo izvesnih problema sa prijemom datoteka uz internet poštu. Naime, datoteka je stizala na sistem, ali je poruka pogrešno označena i fajl se nije mogao preuzeti. Problem je otklonjen, i svi koji su dobili poruku u kojoj piše da je sadržaj u datoteci (koje nije bilo), neka poruku ponovo pročitaju, ovog puta će biti ponuđen prenos. Od pomoći može biti komanda: MAIL FIND 18sep- * @ Traži: datoteci
obavestenja.33 dzakic,
Danas u zgradi BIGZ-a nije bilo struje od 13:10 do 15:45.
obavestenja.34 dzakic,
Sezam nije radio od sinoć u 23:15 do jutros u 09:15 zbog nestanka struje.
obavestenja.35 dzakic,
Razmena sa EuNetom je posle višednevne pauze upravo krenula. Transfer je u toku i poruke će se u bazi pojaviti kada ceo prenos bude završen, pretpostavljamo u toku prepodneva. Izvinjavamo se svima na ovako neprijatno dugoj pauzi i zahvaljujemo na razumevanju. Da ne govorimo mnogo unapred, pre nego sve bude ugovoreno, ali ima izgleda da uskoro dobijemo daleko brži i pouzdaniji mail sistem (koji gotovo uopšte neće zavisiti od bigza). Uskoro više o tome.
obavestenja.36 dzakic,
Razmena maila sa inostranstvom ponovo ne radi zbog neplaćenog računa. Pokušaćemo da u toku dana odlazni mail ponovo pošaljemo nekim drugim putem. Konferencija mali.oglasi ponovo je otvorena za pisanje.
obavestenja.37 sysadm,
Većina vas će se složiti da je projekat Sezam, nastao davne '89 godine, prolazio kroz razne teškoće i iskušenja, ali da nikada nije došao u ovako ponižavajuću situaciju koju imamo prilike da vidimo u poslednjih godinu i više dana. Razlog za ovakav odnos prema Sezamu i ljudima koji na njemu rade, može se tražiti isključivo u drskom ponašanju direktorke novinskog sektora koja uporno ignoriše sve naše napore da rešimo tekuće probleme sistema i ne ispunjava svoje zakonske obaveze prema nama. Zbog takvog odnosa BIGZ-a prema Sezamu, i uslova u kojima nismo u stanju da pružimo kompletnu uslugu kakvu svaki korisnik koji uredno plaća pretplatu svakako zaslužuje, odlučili smo da svim članovima koji su se javljali na sistem od 15. januara 1996. poklonimo po 2 meseca pretplate. Oni kojima je pretplata istekla tako imaju dva meseca gratis, a onima koji imaju aktivnu preplatu ona je produžena za dva meseca. Smatramo da nije pošteno i dalje naplaćivati pretplatu jer se već duže vreme ni jedan deo zarađenog novca ne koristi za unapređenje Sezamovog hardvera i softvera već _isključivo_ za pokrivanje nekakvih tekućih manjkova i gubitaka BIGZ-a. Zbog toga će se ova praksa nastaviti i ubuduće, sve dok se odnos BIGZ-a prema ovom sistemu ne promeni. Zak i Nenad
obavestenja.38 obren,
Konferencije VICEVI.4 i MUZIKA.3 su privremeno zatvorene, kako za pisanje tako i za čitanje. Razlog su oštećeni hederi, nastali prilikom prepunjavanja Sezamovih diskova zbog čega pri čitanju pojedinih poruka dolazi do prekidanja veze što naravno iritira sve korisnike. Dok se problem ne sredi, bilo oporavkom hedera ili otvaranjem novih tomova, što će nadam se biti uskoro, bolje je da ove dve problematične konferencije ne budu vidljive kako ne bi nepotrebno stvarale probleme. Hvala na razumevanju
obavestenja.39 obren,
> Konferencije VICEVI.4 i MUZIKA.3 su privremeno zatvorene, kako za > pisanje tako i za čitanje. Razlog su oštećeni hederi, nastali prilikom > prepunjavanja Sezamovih diskova zbog čega pri čitanju pojedinih poruka > dolazi do prekidanja veze što naravno iritira sve korisnike. Izvinjavam se, ali ispostavilo se da nije moguće potpuno zabraniti pristup već otvorenim i posećivanim konferencijama, osim "ručno", za svakog pojedinačnog korisnika. Dok se problem ne reši, ostaje da odustanete privremeno od praćenja problematičnih konferencija tako što ćete otkucati sledeće komande: conf open vicevi.4 conf resign conf open muzika.3 conf resign
obavestenja.40 nenad,
Ponovo su "upotrebljive" konferencije VICEVI i MUZIKA.
obavestenja.41 nenad,
Obrisane su privatne poruke i poruke u grupama starije od mesec dana i prepakovana je baza poruka. Obratite pažnju na broj poruke prilikom odgovaranja.
obavestenja.42 obren,
Svim korisnicima je produžena pretplata za 6 meseci.
obavestenja.43 nenad,
Ponovo radi bioskop.