PCPROG.5

05 Jan 1995 - 02 Oct 1995

Topics

 1. algoritmi (106)
 2. comment (2)
 3. ms.dos (27)
 4. windows (332)
 5. asembler (203)
 6. basic (228)
 7. jezici (126)
 8. pascal (1085)
 9. cccc (546)
 10. cpp (117)
 11. clipper (1048)
 12. baze.podataka (194)
 13. fox (231)
 14. cavo (192)
 15. razno (593)

Messages - windows

windows.1 pkaca,
U Borland-ovoj OWL 2.0 biblioteci postoji klasa TDib koja treba da omoguci laksi rad sa *.bmp slikama. Kada se napravi objekat te klase onda se podacima, odnosno nizu bita, koji opisuju sliku moze pristupiti sa funkcijom clanicom: void HUGE* GetBits() { return Bits; } Kada se koristi BMP slika sa 8 bitova ( 256 boja ) onda se sa gornjom funkcijom dobija HUGE pointer na niz bajtova pri cemu svaki bajt predstavlja indeks u paleti boja. Paleta boja se dobija sa funkcijom clanicom: TRgbQuad far* GetColors() {return (TRgbQad far*)Info->bmiColors; } pri cemu u niz boja sadrzi najvise 256 elemenata ( boja). Kako sada na osnovu x i y koordinate tacke u slici naci, koristeci gornje podatke, boju tacke? Pozdrav, Nenad .P.S. Ekvivalentno pitanje sta se desava kada na HUGE pointer dodam long vrednost da li se vrsi normalizacija pointera pri sabiranju ili ne?
windows.3 .obj,
> pri cemu u niz boja sadrzi najvise 256 elemenata ( boja). > Kako sada na osnovu x i y koordinate tacke u slici naci, koristeci > gornje podatke, boju tacke? Organizaciju bafera na koji si "dobio" pointer sa GetBits() opisana je u API Helpu. Ukratko, kada se radi sa 256 boja, bafer je organizovan kao niz sken-linija u kojima svakoj tački odgovara jedan bajt. Postoji dve specifičnosti: - Sken linije se ređaju od dole na gore (a ne obratno, kako bi bilo prirodno). - Ukoliko broj tačaka po horizontali nije deljiv sa 4, proširuje se do najvećeg broja deljivog sa 4. Na primer, ako je slika široka 5 tačaka, svaka sken linija zauzimaće 8 bajtova. > .P.S. Ekvivalentno pitanje sta se desava kada na HUGE pointer dodam > long vrednost da li se vrsi normalizacija pointera pri sabiranju > ili ne? Normalizacija pointera se vrši "posle" svake izmene vrednosti pointera. Kažem "posle" zato što se normalizacija zapravo vrši prilikom same operacije nad pointerom (npr. dodavanje DWORD-a na pointer). U Borland-ovim C kompajlerima pointeri su u svakom trenutku normalizovani. Ako huge pointer pokazuje na BYTE-ove, pointer možeš tretirati gotovo isto kao i običan FAR pointer na BYTE. Pozdrav, Obrad
windows.4 aleck,
reply na pc.prog.4 3.304 >> Ne da nije, nego je uvek string. ;) Vrednost TextBox.Text je _uvek_ tipa Biće da imam još dosta da čitam po helpu,ali mi nije jasno...U dotični textbox unosim broj i to se obrađuje u proceduri KeyPress čiji argument je Keyascii as Integer.Kad unesem broj i pritisnem ENTER on to preuzima i predaje Select Case selekciji gde ima Select Case textbox.text Case 15 to 18 <------- na ovom mestu mi ne prijavi grešku kad unesem broj ,ali ako unesem recimo ps,on vrišti Type Mismatch! Pošto broj i treba da bude unet,treba mi provera pre selekcije šta je uneto.Kako se to radi? p.s. Tek tri dana radim sa VB-om,tako da još uvek nemam pojma šta je Masked Edit:(.
windows.5 jovca.car,
/* textbox unosim broj i to se obrađuje u proceduri KeyPress čiji argument /* i predaje Select Case selekciji gde ima /* /* Select Case textbox.text /* Case 15 to 18 <------- na ovom mestu mi ne Uh. Za početak, batali Keypress i koristi Change. Kao drugo, ovo gore nema šanse da radi. Argument KeyAscii dobija _ASCII_vrednost_ pritisnutog tastera, što znači da za pritisnuto 1 imaš KeyAscii=49, za 2 je 50, etc. Btw, KeyPress nema dodira sa vrednošću Text promenljive. Opiši šta hoćeš da ti radi taj deo programa. Mislim da ti neće trebati ni Change. /* je Keyascii as Integer.Kad unesem broj i pritisnem ENTER on to preuzima ^^^^^^^^^^^^^^^ Ovo ti je ključna greška u razmišljanju! KeyPress procedura se aktivira čim pritisneš prvi taster. Znači, ako unosiš 123<Enter>, KeyPress će zasebno procesirati 1, pa 2, pa 3, pa <Enter>. Nije bre ovo Clipper ili Pascal! ;) /* p.s. Tek tri dana radim sa VB-om,tako da još uvek nemam pojma /* šta je Masked Edit:(. Pretpostavljam da koristiš Professional Edition. Startuj Professional Demo, i u meniju 'Professional Edition' odaberi 'Masked Edit Control'. Lepo je objašnjeno šta je Masked Edit. Kad si već tu, pogledaj mogućnosti i ostalih kontrola. Onda uđi u VB, klikni na taster u toolboxu ovog izgleda: ┌───┐ │##││ └───┘ i pritisni F1. Toliko. :)
windows.6 aleck,
>> Uh. Za početak, batali Keypress i koristi Change. Kao drugo, ovo gore nema >> šanse da radi. Argument KeyAscii dobija _ASCII_vrednost_ pritisnutog Kako bre nema šanse?!Keyascii mi treba samo da znam kad je gotov unos,a prava obrada je sa unetim tekstom,koji uzmem sa textbox.text. U stvari...sad čitam moju poruku ponovo...izvini,prenaglasio sam značaj KeyPress u dotičnom problemu.Mlad i neiskusan,šta ćeš:)... >> Opiši šta hoćeš da ti radi taj deo programa. Mislim da ti neće trebati ni >> Change. Vidi:unosim broj i propustim ga kroz Select Case.U zavisnosti od broja (od 15 do 18,od 19 do 23,od 23 do 29) to izaziva štampanje odgovarajućeg teksta u drugom textboxu.I TO RADI!!Unesem lepo 23 on to pokupi,baci na case i izađe pravi tekst.Kad unesem bs umesto tog 23...Beep:Type mismatch! Eto toliko. p.s. Jeste Professional Edition.Hvala za savet,videću već koliko sutra (sada je kasno...mora da se uči nešto drugo=ispiti).
windows.7 jovca.car,
/* Kako bre nema šanse?!Keyascii mi treba samo da znam kad je gotov unos,a /* prava obrada je sa unetim tekstom,koji uzmem sa textbox.text. Sorry, nisam razumeo šta hoćeš da uradiš. Batali Change i koristi KeyPress. O:) /* teksta u drugom textboxu.I TO RADI!!Unesem lepo 23 on to pokupi,baci na /* case i izađe pravi tekst.Kad unesem bs umesto tog 23...Beep:Type ^^ BS kao "bs", ili BS kao BackSpace?? :) U svakom slučaju, ne znam zašto ti javlja Type Mismatch. Kako ti ide cela ta procedura? Ono malo koda što si poslao mi ne govori previše. Uporedi sa ovim (radilo iz cuga - i za brojeve, i za slova, i za Backspace): Sub Text1_KeyPress (KeyAscii As Integer) If KeyAscii = 13 Then Select Case Val(Text1.Text) Case 1 Label1.Caption = "Uneo si 1" Case 2 Label1.Caption = "Uneo si 2" Case 3 Label1.Caption = "Uneo si 3" Case Else Label1.Caption = "RTFM, idiote!" End Select End If End Sub
windows.8 aleck,
>> BS kao "bs", ili BS kao BackSpace?? :) U svakom slučaju, ne znam zašto ti Uf,Murphy na delu...gde pogodih baš ta dva slova...ono prvo je u pitanju. Inače onaj uslov radi posao.Svaka čast. Thanks a lot! Acika.
windows.9 anastazia,
Potrebna mi je pomoč! Do sada sam pisao Windows programe (u BC++) koji su radili sa mojim "motorom" za upravljanje bazom podataka. Taj "motor" je bio veoma proste koncepcije sa desetak onih najosnovnijih funkcija. To funkcijoniše veoma lepo na jednom računaru (barem mi se niko do sada nije žalio na neku nepravilnost u radu), ali sada imam podrebu da moji programi rade na više računara, i da format zapisa baze bude u nekom poznatom formatu (*.db, *.dbf), što mi i stvara problem zbog koga se i javljam. Moji dosadašnji programi rade lepo u merži dok se ažurira samo na jednom računaru! :)). Ali taj moj format nije kompatabilan ni sa jednim poznatim formatom zapisa i nema nikakvih funkcija za rad u mreži, zaključavanje slogova i tmsl. Probao sam nekoliko drugih motora kao što su Paradox, i Code Base, ali prvi nisam uspeo naterati da indeksira kako ja hoču i pravi mi probleme sa novom 4.2 verzijom BC++. A drugi pošto je priatska verzija, pati od nedokumentovanosti (ako ste pomislili na onu narodnu htede Gaša kuvar biti al mu lonci smrde, prevarili ste se jer sam se dobro namučio oko oba programa). E sad kako mi možete pomoči; 1) Otkriti mi tajnu strukture zapisa DBF fajla. (format indeksa je poželjan) staviti akcenat na zapis BCD brojeva. 2) Takođe otkriti tajnu rada u mreži, dali se recimo neki slog zaključava pomoču nekog fleg-a u samom slogu, ili je u pitanju nešto drugo. 3) Ukoliko imate neku literaturu koja govori o gore navedenim stavkama, preporučite mi je, ili mi je prodajte. 4) Video sam da MS Office instalira neke ODBC drajvere ali nisam uspeo da ih programski iskoristim, takođe ako je neko u tome uspeo zmolio bih ga da mi pomogne, kako to da povežem sa BC++. 5) Ukoliko imate neke vaše rutine za upravljanje bazom, a koji zadovoljavaju gore navedene kriterijume (rade pod mrežom i Windows-om, u DBF formatu su, indeksiraju po proizvoljnom rasporedu i lepo su dokumentovane), a voljni ste da ih stavite u javno vlsaništvo ili da ih prodate. 6) Ako je neko uspeo da Paradox engine (verziju za Windows) natera da sortira po recimo 1250 CP, neka otkrije trik. Odgovorom na ova moja postavljena pitanja sigurno čete pomoči mnogima koji žele ovim da se bave.
windows.10 vlador,
> 1) Otkriti mi tajnu strukture zapisa DBF fajla. (format indeksa je > poželjan) staviti akcenat na zapis BCD brojeva. Imam ja strukturu DBF fajla (dBase III), ali ne i indeksnih fajlova, tako da je mala korist od toga. Ako treba viči pa ću ti poslati. Predpostavljam da baza mora da bude sortirana i u drugim aplikacijama, pa rešenje sa SortedCollection otpada. > 2) Takođe otkriti tajnu rada u mreži, dali se recimo neki slog zaključava > pomoču nekog fleg-a u samom slogu, ili je u pitanju nešto drugo. Načinom zaključavanja sloga direktim menjanjem baze nećeš mnogo (ništa) postići. Bolje je to rešiti funkcijama koje su ugrađene u sam C. To su SOpen i Locking, ako se dobro sećam. Sa SOpen otvaraš fajl na željeni način (sa pristupom za čitanje, upis ili i jedno i drugo, i zabranom istih), a sa Locking funkcijom zaključavaš određeni deo datoteke (od bajta tog_i_tog toliko bajtova). Pogledaj sintaksu pomenutih funkcija - ja se ne sećam. Ja sam svojevremeno napravio ove dve funkcije (malo modifikovane) i za Pascal, pa ako nekom treba... > 4) Video sam da MS Office instalira neke ODBC drajvere ali nisam > uspeo da ih programski iskoristim, takođe ako je neko u tome uspeo zmolio > bih ga da mi pomogne, kako to da povežem sa BC++. E, ovo bi bilo zaista fino. > 6) Ako je neko uspeo da Paradox engine (verziju za Windows) > natera da sortira po recimo 1250 CP, neka otkrije trik. Pitanje za ostale: da li Paradox Engine koristi legalne Windowsove funkcije, odnosno da li će sortiranje lepo raditi sa .objovim SLDom? --- ■ VLADOR ■ Ovako lep oktobarski dan nismo imali celog avgusta.
windows.11 ikordic,
RE: Rad u mreži => 1) Otkriti mi tajnu strukture zapisa DBF fajla. (format indeksa je => poželjan) staviti akcenat na zapis BCD brojeva. Bilo već više puta, poslednji put je ndragan to prekucao negde u PC.PROG.4:baze.podataka. Listing potiče iz knjige "Clipper 5 - Vodič za programere" by Rick Spence u izdanju Mikro Knjige. O istom trošku ... => 3) Ukoliko imate neku literaturu koja govori o gore navedenim => stavkama, preporučite mi je, ili mi je prodajte. ... ti je preporučena pomenuta knjiga za te i neke druge teme. Iako se prvenstveno bavi Clipper-om, mogu ti koristiti poglavlja o mrežnom radu, strukture .DBF, .NTX i ostalih datoteka, itd.
windows.12 dvesic,
>> Bilo već više puta, poslednji put je ndragan to prekucao negde >> u PC.PROG.4:baze.podataka. Listing potiče iz knjige "Clipper 5 >> - Vodič za programere" by Rick Spence u izdanju Mikro Knjige. >> O istom trošku ... Takođe preporučujem "Clipper 5.2 programiranje u mreži", Boot & Lief, izdanje Mikro knjige.
windows.13 bdjuricic,
Da li neko ima iskustva sa 32-bit dodatkom za W4W iz Seazmovog W:\SYSTEM direktorijuma (WIN32S.A01-04), tj. da li se isplati potrositi te sate na download? Imam 486DX66 sa VLB. Hvala za hint. Bogdan
windows.14 djelovic,
> Da li neko ima iskustva sa 32-bit dodatkom za W4W iz Seazmovog W:\SYSTE > direktorijuma (WIN32S.A01-04), tj. da li se isplati potrositi te sate n > download? Imam 486DX66 sa VLB. Hvala za hint Za sada se ne isplati. Win32s ('s' od subset) omogućava izvršavanje 32-bitnih Windows aplikacija, bitno brže nego što je to slučaj sa 16-bitnim aplikacijama. Na žalost, najveći broj aplikacija je pisan bez te ekstenzije na umu, tako da njen DL nema mnogo svrhe.
windows.15 zormi,
* Da li neko ima iskustva sa 32-bit dodatkom za W4W iz Seazmovog W:ĐSYSTEM * direktorijuma (WIN32S.A01-04), tj. da li se isplati potrositi te sate na * download? Ako nemaš aplikaciju pisanu za 32-bitni Windows API onda ti ne treba. Obično uz takve i dobiješ Win32s pa opet ga ne treba skidati. Od svih programa koje imam koristi ga samo Borland C++ 4.0 kod kompajliranja za NT.
windows.16 anastazia,
>Načinom zaključavanja sloga direktim menjanjem baze nećeš mnogo (ništa) >postići. Bolje je to rešiti funkcijama koje su ugrađene u sam C. To su >SOpen i Locking, ako se dobro sećam. Hvala poštovani kolega, što sete mi pomogli, i ukazali na put kojim ču dalje. Usput sam otkrio da su funkcije iz 32-bitnog API-a, LockFile i UnlockFile adekvatnije, pošto sam dosad koristio API funkcije za manipulaciju fajlom. ("The UnlockFile function unlocks a region in an open file. Unlocking a region enables other processes to access the region. The LockFile function locks a region in an open file. Locking a region prevents other processes from accessing the region." Ovo je iz Help-a). >Imam ja strukturu DBF fajla (dBase III), ali ne i indeksnih fajlova, tako >da je mala korist od toga. Ako treba viči pa ću ti poslati. To bi me veoma obradovalo, ali molm te pošaljite to u ovu konferenciju kako bi i drugi imali koristi, a ne na mail. >Pitanje za ostale: da li Paradox Engine koristi legalne Windowsove >funkcije, odnosno da li će sortiranje lepo raditi sa .objovim SLDom? Moguče je a evo i izvoda iz njegovog include fajla, pxengine.h, to sam malopre otkrio. S tim što ako se koristi BC++ 4.2 Paradox ume lepo da zaglavi računar, ne znam zašto. Ako neko ima rešenje neka se javi. //---------------------------------------------------------------------- // prototypes for engine functions // declarations of sort order tables, used in PXSetDefaults #ifdef WINDOWS # define SortOrderAscii 'a' // ASCII sort order # define SortOrderIntl 'i' // international sort order # define SortOrderNorDan 'n' // Norwegian/Danish sort order # define SortOrderSwedFin 's' // Swedish/Finnish sort order # define SortOrderNorDan4 'd' // Norwegian/Danish sort order for Paradox 4.0 #else // DOS extern char far * pascal far SortOrderAscii; // ASCII sort order extern char far * pascal far SortOrderIntl; // international sort order extern char far * pascal far SortOrderNorDan; // Norwegian/Danish sort order extern char far * pascal far SortOrderSwedFin;// Swedish/Finnish sort order extern char far * pascal far SortOrderNorDan4;// Norwegian/Danish sort order // for Paradox 4.0 #endif // DOS
windows.17 aleck,
>> Takođe preporučujem "Clipper 5.2 programiranje u mreži", Boot & >> Lief, izdanje Mikro knjige. Uzgred rečeno...nisam kupio neku progr.knjigu već duže vreme i kad sam svratio do CET-a da vidim šta ima,zapanjim se kako MikroKnjiga ima strava urađene knjige.Ono je brate na nivou onih stranih izdanja koja sam video na Sajmu(sa CD-om unutra).Ljudima svaka čast. p.s.Sorry na digresiji od teme.
windows.18 vlador,
> To bi me veoma obradovalo, ali molm te pošaljite to u ovu > konferenciju kako bi i drugi imali koristi, a ne na mail. Evo ga. =========================================================== dBASE - File Header Structure (dBASE II) Offset Size Description 00 byte dBASE version number 02h=dBASE II 01 word number of data records in file 03 byte month of last update 04 byte day of last update 05 byte year of last update 06 word size of each data record 08 512bytes field descriptors (see below) 520 byte 0Dh if all 32 field descriptors used; otherwise 00h - dBASE II file header has a fixed size of 521 bytes DBASE - File header structure (DBASE III) Offset Size Description 00 byte dBASE vers num 03h=dBASE III w/o .DBT 83h=dBASE III w .DBT 01 byte year of last update 02 byte month of last update 03 byte day of last update 04 dword long int number of data records in file 08 word header structure length 10 word data record length 12 20bytes version 1.0 reserved data space 32-n 32bytes ea. field descriptors (see below) n+1 byte 0dH field terminator. - unlike dBASE II, dBASE III has a variable length header dBASE - Field Descriptors ------------------------- dBASE II Field Descriptors (header contains 32 FDs) Offset Size Description 00 11bytes null terminated field name string, 0Dh as first byte indicates end of FDs 11 byte data type, Char/Num/Logical (C,N,L) 12 byte field length 13 word field data address, (set in memory) 15 byte number of decimal places dBASE III Field Descriptors (FD count varies): Offset Size Description 00 11bytes null terminated field name string 11 byte data type, Char/Num/Logical/Date/Memo 12 dword long int field data address, (set in memory) 16 byte field length 17 byte number of decimal places 18 14bytes version 1.00 reserved data area ================================================================ --- ■ VLADOR ■ If you can't change YOURSELF, than change the WORLD!
windows.19 ppekovic,
>> Ako nemaš aplikaciju pisanu za 32-bitni Windows API onda ti ne treba. >> Obično uz takve i dobiješ Win32s pa opet ga ne treba skidati. Od svih >> programa koje imam koristi ga samo Borland C++ 4.0 kod kompajliranja >> za NT. Jedini koji traži win32s a koji sam video je Mosaic. Paya
windows.20 djelovic,
Može li neko ko ima ftp da sa ftp.uu.net (137.39.1.9) dovuče ODBC SDK iz direktorijuma /vendors/microsoft? U tom direktorijumu Microsoft inače ostavlja programske primere, raznu dokumentaciju i sl., pa ne bi bilo loše da se ovde ostavi i spisak svih fajlova koji se tamo nalaze.
windows.21 .obj,
> Moze li neko ko ima ftp da sa ftp.uu.net (137.39.1.9) dovuce ODBC SDK iz > direktorijuma /vendors/microsoft? U tom direktorijumu Microsoft inace > ostavlja programske primere, raznu dokumentaciju i sl., pa ne bi bilo > lose da se ovde ostavi i spisak svih fajlova koji se tamo nalaze. ODBC SDK (barem verzija 2.0) je malo prevelik za skidanje (velik je oko 5 MB), a i možeš "svuda" da ga nađeš... Pozdrav, Obrad
windows.22 djelovic,
Može li ko da pošalje BWCC.DLL iz paketa BC++ 4.0? Glupavi Quattro Pro mi je preko te datoteke snimio staru verziju, i sada mi Resource Workshop javlja da mu treba BWCC.DLL 2.0 i odbija da radi :(.
windows.23 calex,
<!> Može li ko da pošalje BWCC.DLL iz paketa BC++ 4.0? Glupavi Quattro Pro Može. b.zip
windows.24 omega,
Ţ Moze li ko da posalje BWCC.DLL iz paketa BC++ 4.0? E kad smo vec kod nje, da li svi win programi napravljeni u BC traze bwcc.dll?
windows.25 djelovic,
> E kad smo vec kod nje, da li svi win programi napravljeni u BC > traze bwcc.dll? Ne. BC++ 4.0 ti daje izbor: 1. Plain old klasični Windows dijalozi, 2. BWCC dijalozi, 3. 3D dijalozi. BWCC dijalozi najbolje izgledaju ali zahtevaju i najviše rada dok se nacrtaju sličice u dugmadima, dok su 3D dijalozi najzgodniji za programe koji se distributiraju on-line: izgledaju cool a CTL3DV2.DLL zauzima svega 20K nezipovan. Obični dijalozi su bljak :).
windows.26 djelovic,
> > Može li ko da pošalje BWCC.DLL iz paketa BC++ 4.0? Glupavi Quattro Pro > > Može. Hvala! Bulajo, mogao bi da ovu datoteku prebaciš u dir s obzirom na to da je tamo stara verzija, a ova je duža svega za kilobajt-dva.
windows.27 vcalic,
>> Obični dijalozi su bljak :). Stvar ukusa. Ja ne volim Borlandove dijaloge :)) Vlada
windows.28 omega,
Ţ Ne. BC++ 4.0 ti daje izbor: A BC++ 3.1?
windows.29 anastazia,
>ODBC SDK (barem verzija 2.0) je malo prevelik za skidanje (velik je oko 5 MB), >a i možeš "svuda" da ga nađeš... Ako nije problem, malo pojasniti gde to "svuda", jer sam životno zainteresovan da dođem do tako nečeg. Pa ćak i ako se bude trebalo platiti :)). Molim te da mi odgovoriš na ovo pitanje, jer bi me spasao od dosta lutanja, i gubljenja vremena.
windows.30 ljubaz,
Nisam često u ovoj temi, nadam se da nećete zameriti ako je odgovor na moje pitanje davno dat. Evo problema: Instaliram PP5.0 ( Shareware verziju, naravno :) na svoje pendžere i krenem u help da vidim šta ima novo. Help se lepo rasprostre preko čitavog ekrana (ugodno za čitanje & šarmantno). Izađem i startujem neki drugi program i help u njemu, kad i on preko čitavog ekrana! E, to već nije ni lepo ni šarmatno da mi aplikacija vršlja kako hoće po mašini. Zna li ko kako da pripitomim dotičnu i svaku drugu?
windows.31 ljubaz,
Još jedna "rupuška:" na jednoj, naizgled klasičnoj mašini 486DX2/66 sa naizgled uobičajenim DOS-om 6.2 instaliram W4Wg 3.11 ( shareware verziju, naravno :) probam da izađem u DOS kroz njega... I javi se sledeća poruka: This Application has violated system integrity due to execution of an invalid instruction and will be terminated. Quit all applications, quit windows and restart your computer. Proverim Properties, proverim PIF, ništa neobično. Help, hilfe, Aiuto... itd.
windows.32 vlador,
> aplikacija vršlja kako hoće po mašini. Zna li ko kako da > pripitomim dotičnu i svaku drugu? Stvar je u tome što je HELP jedinstvena windowsova aplikacija koja prikazuje .HLP fajlove. Onako kako je zatvoriš tako ćeš je sledeći put otviriti. Bojim se da tome nema pomoći. Barem ja ne znam... --- ■ VLADOR ■ Radi manje no sto mozes, a ono sto mozes,prebaci na druge
windows.33 vitez.koja,
#=> pendžere i krenem u help da vidim šta ima novo. Help se #=> lepo rasprostre preko čitavog ekrana (ugodno za čitanje #=> & šarmantno). Izađem i startujem neki drugi program i #=> help u njemu, kad i on preko čitavog ekrana! E, to već #=> nije ni lepo ni šarmatno da mi I varijanta: sam si namestio help preko celog ekrana, pa si zaboravio na to. II varijanta: taj PP (?) startuje maksimizovan help. Pri izlasku iz helpa negde se zapisuju podaci (moguće u neki .ini fajl, potraži pa ćeš naći) o veličini prozora i koječemu još. Rešenje je da namestiš help kako ti odgovara, a zatim staviš read-only atribut na fajl u koji se upisuju izmene, te ga tako zaštitiš od daljih promena. Rezultat bi trebalo da bude da PP startuje help preko celog ekrana, a ostali programi onako kako si ga ti namestio. Nisam probao, ali sam siguran da ova metoda funkcioniše. Međutim, onemogućavanjem menjanja help-ovog konfiguracionog fajla možda izgubiš još poneku mogućnost... Probaj, pa javi :)
windows.34 dbrnik,
Moze li neko da mi pomogne? Problem je otprilike ovakav: Presao sam sa XT-a na 486DX50 i naravno ne mogu da se snadjem Kako sve to ustimati da radi i brzo i dobro. Radim sa WFWG 3.11 i Corel 5.0. Sistem ima 8 MB ram, 250 VLB HD, 1 MB VLB Cirus Logic video. 
windows.35 ikordic,
RE: XT -> 486 => Presao sam sa XT-a na 486DX50 i naravno ne mogu da se snadjem žestitke :) Kakav je osećaj? ;))) => Kako sve to ustimati da radi i brzo i dobro. Radim sa WFWG 3.11 => i Corel 5.0. Sistem ima 8 MB ram, 250 VLB HD, 1 MB VLB Cirus Logic => video. Pitanje optimalnog "uštimavanja" jedne 486 konfiguracije se teško može uopštiti. Puno stvari zavisi od konkretne implementacije. Stoga, javi kakve probleme imaš i gde ne možeš da se snađeš, pa da vidimo.
windows.36 mdrazic,
> Presao sam sa XT-a na 486DX50 i naravno ne mogu da se snadjem > Kako sve to ustimati da radi i brzo i dobro. Radim sa WFWG 3.11 Zar ne radi brže ? :))
windows.37 markoni,
Postoji li neki "normalan" način da moje umetničko delo grafičkog tipa u Windows-u prebacim u bilo koji pristojan format (PCX, TIF, GIF, WMF, ...). Naime, CreateMetaFileDC kreira fajl koji ne uspevam da ubacim u Word :(( Da li ja negde grešim, ili to zaista nije to?!!
windows.38 djelovic,
> Naime, CreateMetaFileDC kreira fajl koji ne uspevam da ubacim u Word Windows programi razlikuju dve vrste metafajlova: placeable i obične. Standardne Windows funkcije rade sa običnom metafajlovima, dok Winword zahteva placeable metafajl. E sad, ono što tebi treba jeste funkcija koja će da zameni CreateMetafileDC tako da se kreira "placeable" metafajl. Bilo bi najbolje da pogledaš u WPJ.* datotekama u W:\INFO direktorijumu, jerbo su tamo dali (veoma kratak) sors CreateMetafileDCBetter funkcije koja pravi placeable metafajl. P.S. Ako ti treba neprogramersko rešenje, onda može da posluži i Corel. On je u stanju da učita običan metafajl i da ga "pljucne" kao placeable.
windows.39 markoni,
> E sad, ono što tebi treba jeste funkcija koja će da zameni > CreateMetafileDC tako da se kreira "placeable" metafajl. Bilo bi > najbolje da pogledaš u WPJ.* datotekama u W:\INFO direktorijumu, > jerbo su tamo dali (veoma kratak) sors CreateMetafileDCBetter > funkcije koja pravi placeable metafajl. Nažalost, tamo ima previše (btw dir je w:\prog) wpj*.* fajlova tako da mi se ne skida sve to. Može li malo bliža odrednica? > P.S. Ako ti treba neprogramersko rešenje, onda može da posluži i > Corel. On je u stanju da učita običan metafajl i da ga "pljucne" kao > placeable. Jock, ne vrši posla :((
windows.40 markoni,
> Nažalost, tamo ima previše (btw dir je w:\prog) wpj*.* fajlova tako da > mi se ne skida sve to. Može li malo bliža odrednica? Eh, videh da je to paket koji sadrži i mali spisak source-ova unutra, tako da ću gi raspakujem u padu, pa da vidim šta tu ima zanimljivo. Izvinjavam se na paranoji :))
windows.41 djelovic,
> Eh, videh da je to paket koji sadrži i mali spisak source-ova unutra, tako > da ću gi raspakujem u padu, pa da vidim šta tu ima zanimljivo. Da se ne bi mučio, pogledao sam kod sebe na disku gde se nalaze te rutine za Metafajlove. Možeš ih naći u WPJV1N8.* datoteci. BTW, ne vidim da bi ti škodilo da ih pokupiš - unutra ima pregršt zanimljivih trikova.
windows.42 ljubaz,
>> I varijanta: >> >> sam si namestio help preko celog ekrana, pa si zaboravio >> na to. Ova varijanta je naravno isključena. >> II varijanta: >> >> taj PP (?) startuje maksimizovan help. Pri izlasku iz >> helpa negde se zapisuju podaci (moguće u neki .ini fajl, >> potraži pa ćeš naći) o veličini prozora i koječemu još. >> Rešenje je da namestiš help kako ti odgovara, a zatim >> staviš read-only atribut na fajl u koji se upisuju >> izmene, te ga tako zaštitiš od daljih promena. Rezultat >> bi trebalo da bude da PP startuje help preko celog >> ekrana, a ostali programi onako kako si ga ti namestio. Fajl koji menja je WIN.INI :( i to sekciju: <Windows Help> a u njoj stavku: M_WindowPosition=<433,0,366,599,0> menja u: M_WindowPosition=<0,0,799,599,0> >> Nisam probao, ali sam siguran da ova metoda funkcioniše. >> Međutim, onemogućavanjem menjanja help-ovog >> konfiguracionog fajla možda izgubiš još poneku >> mogućnost... Probaj, pa javi :) Imaš li neku ideju kako ga sprečiti da ovo radi? P.S. PP = MGX Picture Publisher.
windows.43 dejanr,
Mislim da smo već jednom pričali o tome na Sezamu, ali ko zna, možda u međuvremenu neko ima neku novu ideju... Dakle, ima li načina da se iz DOS taska Windows-a nešto prosledi Print Manager-u. Konkretno, da se iz DOS taska na jednom računaru u W4WG mreži štampa nešto na printeru koji je fizički povezan sa nekom drugom stanicom? Na Novell-u to ide sasvim fino, ili programom CAPTURE ili NetWare pozivima. MORA da postoji i neki štos za W4WG!
windows.44 djelovic,
> Dakle, ima li načina da se iz DOS taska Windows-a nešto prosledi > Print Manager-u. Ima :). Sve što treba jeste mreža :). Naime, trik je u tome da izlaz iz DOS-a pošalješ na jednu mašinu, koja onda to opet vraća na tvoju mašinu koja štampa to što treba. Ukoliko ne možeš da se snađeš za detalje, reci pa da idemo korak po korak.
windows.45 jovca.car,
/* Dakle, ima li načina da se iz DOS taska Windows-a nešto prosledi /* Print Manager-u. Konkretno, da se iz DOS taska na jednom računaru Program WinLink. Ima ga u nekoj od konferencija.
windows.46 vcalic,
>> Dakle, ima li načina da se iz DOS taska Windows-a nešto prosledi >> Print Manager-u. Konkretno, da se iz DOS taska na jednom računaru >> u W4WG mreži štampa nešto na printeru koji je fizički povezan sa >> nekom drugom stanicom? Pa čini mi se da ako je u Print Manager-u štampač definisan kao udaljeni, da se on automatski vidi i iz DOS prozora. Znam da sam to isprobao, ali trenutno nemam WfWG mrežu u blizini, pa se ne sećam tačno. žak mislim da može i iz čistog DOS-a, primenom programa NET. Trebalo bi da bude da ako stanica nema na sebi štampač, prvi udaljeni postaje LPT1, a svaki sledeći dobija viši broj LPT2, LPT3... Vlada
windows.47 vitez.koja,
#=> Imaš li neku ideju kako ga sprečiti da ovo radi? Ne znam ništa bolje od onoga što sam već predložio - proglasi konfiguracioni fajl za read-only. Pošto se radi o WIN.INI, ovo rešenje je skoro neprihvatljivo.
windows.48 djorzor,
> Dakle, ima li načina da se iz DOS taska Windows-a nešto prosledi > Print Manager-u. Konkretno, da se iz DOS taska na jednom računaru > u W4WG mreži štampa nešto na printeru koji je fizički povezan sa > nekom drugom stanicom? Koliko se sećam, radi kada pošalješ štampu na lpt1: port na kome je WIN instalirao mrežni štampač.
windows.49 stosic,
Kako se iz windows programa radi sa portovima ?
windows.50 djelovic,
> Kako se iz windows programa radi sa portovima ? Simple. Funkcijom OpenComm otvoris komunikacioni port, i onda sa TransmitCommChar šalješ znake na port. Što se tiče očitavanja porta, za to služi _callback_ funkcija koju Windows poziva kada se određeni broj znakova "skupi" na portu. Za detalje pogledaj u Windows API helpu pod "Communications", a bila je na Sezamu i neka arhiva sa primerom korišćenja portova.
windows.51 dejanr,
Probao sam "ono" za štampanje iz DOS prozora Windows-a za radne grupe, i funkcioniše sve u 2^4! Stavi se na LPT1 (ili LPT2 itd) mrežni štampač, i onda najobičniji Clipper program štampa na printeru koji je okačen na neku "desetu" mašinu u mreži. Sve to bez ikakve izmene u samom Clipper programu. Hvala na pomoći ali, naravno, imam još pitanja ;) Eksperimentišući sa ovakvom instalacijom "mrežnog" štampača, došao sam do pitanja da li se to može na "klijent" kompjuteru uraditi i bez startovanja glomaznog Windows-a. Ispalo je da može, programom NET.EXE koji se nalazi u WIN direktorijumu. Umesto NET START koje inače startuje W4WG mrežu, stavi se NET START WORKSTATION i ista redirekcija radi i bez startovanja Windows-a. Međutim, izgleda da na server računaru (onaj na kome je štampač) ne mogu na istu foru da se share-uju resursi, mora da se startuje Windows. Ima li leka?
windows.52 zormi,
* Međutim, izgleda da na server računaru (onaj na kome je * štampač) ne mogu na istu foru da se share-uju resursi, * mora da se startuje Windows. Ima li leka? Nema. Za serverske funkcije mora biti pokrenut WWG u enhanced modu.
windows.53 vcalic,
>> Windows-a. Međutim, izgleda da na server računaru (onaj na kome je >> štampač) ne mogu na istu foru da se share-uju resursi, mora da se >> startuje Windows. Ima li leka? Ne. Šteta... Vlada
windows.54 stosic,
>> Kako se iz windows programa radi sa portovima ? > > Simple. Funkcijom OpenComm otvoris komunikacioni port, i onda sa Nisam mislio iskljucivo na com portove. Potrebna mi je zamena za DOS inp, inpw, outp, outpw funkcije.
windows.55 djelovic,
> Nisam mislio iskljucivo na com portove. Potrebna mi je zamena za DOS > inp, inpw, outp, outpw funkcije. Ukoliko hoćeš da pristupaš hardveru na niskom nivou, onda ti je verovatno potrebno da napišeš drajver za određeni uređaj. Ukoliko želiš mogu da iskopam neki primer pisanja drajvera pa da ga bacim na Sezam? P.S. OpenComm ne važi samo za COM portove već i za PRN.
windows.56 bigbrada,
*>> potrebno da napišeš drajver za određeni uređaj. Ukoliko želiš *>> mogu da iskopam neki primer pisanja drajvera pa da ga bacim *>> na Sezam? Hajde, please :) I meni bi trebalo tako nešto. Pozdrav, The.Great
windows.57 herak,
>> Nisam mislio iskljucivo na com portove. Potrebna mi je zamena za DOS >> inp, inpw, outp, outpw funkcije. Za sve 16-bitne Windows aplikacije moguće je slobodno (I TO RADI) koristiti inportb, odnosno outportb (ili njihove WORD) ekvivalente, ukoliko ne postoji (mada u to nisam siguran) .drv fajl koji šalje neku od poruka. Ovo je dokumentovano i u help fajlovima i u literaturi (bar za BORLAND C++ 4.0). 32-bitne aplikacije nisam radio tako da ti ne mogu reći detaljnije, ali sam negde pročitao da se COM port otvara sa CreateFile("\\.\COM1", .....). Oznaka "\\.\" govori 32-bitnim Win aplikacijama da se govori o sistemskom drajveru, a ne o realnom fajlu.
windows.58 djelovic,
> Za sve 16-bitne Windows aplikacije moguće je slobodno (I TO RADI) > koristiti inportb, odnosno outportb (ili njihove WORD) ekvivalente Ovo je tačno, ali pogrešno :). Nema potrebe da loše navike iz DOS sveta prenosimo na Windows. Na kraju krajeva, malo je toga što se pod Windowsima ne može uraditi bez "hakerisanja".
windows.59 stosic,
> Ukoliko zelis mogu da iskopam neki primer pisanja drajvera pa da ga bacim > na Sezam? Potrebno mi je samo citanje i pisanje na port uz pomoc Win API 16-bitnih funkcija.
windows.60 herak,
>>Simple. Funkcijom OpenComm otvoris komunikacioni port, i onda sa >>TransmitCommChar šalješ znake na port. Not so simple. Ovaj opisani način (izvinjavam se na izrazu) je "silovanje" Comm portova pod Windows-ima. TransmitCommChar je f-ja koja gura na red za slanje karaktera dati karakter pre bilo kog drugog. Ovo je naravno, jedan siguran način da se pošalje poruka, ali nikako i niz ili nizovi karaktera. Stoga je u Windows logici smišljena druga funkcija-WriteComm koja šalje niz karaktera na output buffer Comm porta. >>Što se tiče očitavanja porta, za to >>služi _callback_ funkcija koju Windows poziva kada se određeni broj znakova >>"skupi" na portu. Moram se i ovde malo pobuniti. Ovo je logika koja je korištena u Windows 3.0 pre uvodjenja EnableCommNotification funkcije i WM_COMMNOTIFY poruke u Win 3.1. BOOL EnableCommNotification(int CommDev, HWND hwnd, int cbWriteNotify, int cbOutQueue) idCommDev - identifikator komunikacionog uredjaja koji šalje poruke prozoru odredjenim hwnd parametrom, ovaj broj vraća OpenComm f-ja. hwnd - odredjuje prozor koji hvata WM_COMMNOTIFY poruku. cbWriteNotify - odredjue broj bajtova koje COM drajver mora upisati u input queue, pre nego što pošalje poruku prozoru. Po slanju ove poruke neophodno je pročitati sadržaj input queue-a. cbOutQueue - odredjuje najmanji broj bajtova koji se može pisati na port. U trenutku kada je broj bajtova u out queue manji od zadanog tek onda je moguće ponovno pisanje na port. Suština ove funkcije, odnosno poruke, je da kad god Comm port digne interrupt comm.drv prosledi WM_COMMNOTFY poruku u message queue. Ova poruka, kao i uostalom sve Windows poruke ima svoj LPARAM i WPARAM koji razlikuju tip poruke. WM_COMMNOTIFY poruka uvek kao WPARAM daje identifikaciju porta, a kao LPARAM notifikacioni status. Ovih statusa u najgrubljim crtama ima tri vrste: CN_TRANSMIT - govori o dogadjaju da se manje od cbOutQueue elemenata nalazi u output queue i čeka da bude poslato. CN_RECEIVE - govori o dogadjaju da se najmanje cbWriteNotify bajtova nalazi u input queue. CN_EVENT - govori o tome da se desio neki od dogadjaja navedenih u SetCommEventMask funkciji. Tako da ovde precizno govoreći i nije neophodno raditi sa nekom pravom callback funkcijom već je moguće u glavnoj hvatati sve poruke. Naravno koliko programera, toliko i rešenja, ja sam samo hteo da ukažem na ono što je vrlo dobro definisano i jasno rečeno u API-ju. Sadržaj porta se čita ili tako što se zove GetCommError funkcija kojom se proveri koliko se karaktera nalazi u input queue, pa se bafer koji je pridružen tom queue-u iščita. Ima tu još jedno četiri pet f-ja koje je moguće zvati i koristiti za proveru raznih statusa porta, postavljanje parametara itd. isl. PROCOM for Windows koristi, na primer, potpuno drugi pristup. Ceo program radi tako što besomučno šalje WM_TIMER u message queue. To je rešenje koje je takodje vrlo logično, ali je potrebno mnogo pažljivije i preciznije programiranje, jer je najmanje vreme generisanja i hvatanja WM_TIMER poruka reda 50ms - 55ms i nije najpreciznije, a zna se tačno koliko je 9600 bauda karaktera u sekundi. Mogao bih o tome još nadugačko pisati, ali mislim da je i ovo dovoljno. Eto toliko o tome kako je jednostavno programirati COM port pod Windowsima. Pozdrav, Herak.
windows.61 herak,
>>Ovo je tačno, ali pogrešno :). Nema potrebe da loše navike iz DOS sveta >>prenosimo na Windows. Na kraju krajeva, malo je toga što se pod Windowsima ne >>može uraditi bez "hakerisanja". Ruku na srce ovo i jeste pomalo hakeraj ;). Najveća je muka što ovde trenutno ne postoji radnja u koju se može otići i kupiti Windows DDK, niti se može časkom pretplatiti na Windows Programmer's Journal. Vrlo je slabo, tačnije nikako, dokumentovano kako Windows-i rade sa I/O portovima, tako da u slučaju da nema nikakvog drajvera za nekakav komunikacioni uredjaj mora malo i da se hakeriše. Ovo govorim iz konkretnog iskustva programiranja neke A/D karte za rad pod Windows-ima. Proizvodjač, ili bolje rečeno diler, nije isporučio uz karticu nikakav drajver. Windows-i nisu baš user friendly u odnosu na različite ISR-ove, a ne znam kako da napravim .drv fajl. I tako, ostadoše inportb i outportb kao sasvim solidna rešenja. Vrlo bih ti bio zahvalan ako bi našao taj tekst o pravljenju .drv-ova, pa da se menjamo ovde za različte drajvere. Pozdrav, Herak
windows.62 vcalic,
>> Za sve 16-bitne Windows aplikacije moguće je slobodno (I TO RADI) >> koristiti inportb, odnosno outportb (ili njihove WORD) ekvivalente, >> ukoliko ne postoji (mada u to nisam siguran) .drv fajl koji šalje >> neku od poruka. Ovo je dokumentovano i u help fajlovima i u literaturi >> (bar za BORLAND C++ 4.0). Ali ne pokušavaj takav program da startuješ recimo pod NT-om :)) Kažu da baš zbog ovakvih stvari 16-bitni Win programi ne rade pod NT-om. Vlada
windows.63 vcalic,
>> Mogao bih o tome još nadugačko pisati, ali mislim da je i ovo dovoljno. >> Eto toliko o tome kako je jednostavno programirati COM port pod >> Windowsima. Najjednostavnije je uzeti Visual Basic i nabaviti neki dobar VBX za rad sa COM portovima. Postoje i takvi u koje su ugrađeni i bitniji fajl transfer protokoli, uključujući Zmodem. Vlada
windows.64 herak,
To sto si rekao stvarno stoji, ali kad se nema bolje. ;)
windows.65 vcalic,
>> To sto si rekao stvarno stoji, ali kad se nema bolje. ;) Zar je moguće da niko nema taj čuveni DDK? Vlada
windows.66 djelovic,
> Zar je moguće da niko nema taj čuveni DDK? Ako treba, ja mogu da obezbedim DDK za NT. Ne znam da li on sadrži i DDK za Windows 3.11? Inače, i u drajverima se za pristup portovima koriste obične inp/outp funkcije; razlika je jedino što drajver omogućuje kontrolu pristupa nekom uređaju.
windows.67 herak,
>>Najjednostavnije je uzeti Visual Basic i nabaviti neki dobar VBX za >>rad sa COM portovima. Postoje i takvi u koje su ugrađeni i bitniji fajl >>transfer protokoli, uključujući Zmodem. Još jednostavnije je imati kućnog programera koji usput kuva kafu, ručak, čuva decu, čisti kuću, izvodi kera u šetnju i još ti daje pare zato što ga puštaš da sve ovo radi. Pozdrav, Herak.
windows.68 vcalic,
>> Ako treba, ja mogu da obezbedim DDK za NT. Ne znam da li on sadrži i DDK >> za Windows 3.11? Mislim da ne, ali nisam siguran. >> Inače, i u drajverima se za pristup portovima koriste >> obične inp/outp funkcije; razlika je jedino što drajver omogućuje kontrolu >> pristupa nekom uređaju. E, baš me zanima kako izgledaju ti Win drajveri. Imaš neki primer u source-u? Vlada
windows.69 vcalic,
>> Još jednostavnije je imati kućnog programera koji usput kuva kafu, ručak, >> čuva decu, čisti kuću, izvodi kera u šetnju i još ti daje pare zato što ga >> puštaš da sve ovo radi. Gde može da se nađe takav? ;) Vlada
windows.70 jovca.car,
/* Najjednostavnije je uzeti Visual Basic i nabaviti neki dobar VBX za Zar BC++ 4.0 ne podržava VBX-ove?
windows.71 vcalic,
>> Zar BC++ 4.0 ne podržava VBX-ove? Ne znam, ostao sam na 3.1!? Vlada
windows.72 djelovic,
> Zar BC++ 4.0 ne podržava VBX-ove? Da, ali je "a bit clumsy" sa njima.
windows.73 bulaja,
**** new file **** WINDOWS - W:\PROGRAM ---------------------- whas20 a01 399598 Microsoft Help Authoring System za WinWord 2.0 #1 whas20 a02 399567 Microsoft Help Authoring System za WinWord 2.0 #2 whas20 a03 399567 Microsoft Help Authoring System za WinWord 2.0 #3 whas20 a04 152424 Microsoft Help Authoring System za WinWord 2.0 #4 what60 zip 567880 Microsoft Help Authoring Toolkit za WinWord 6.0 5 file(s) 1874 kb
windows.74 jovca.car,
/* Da, ali je "a bit clumsy" sa njima. Što će reći...?
windows.75 djelovic,
Uz poruku je mala arhiva koja demonstrira pisanje device drajvera pod Windowsima. Enjoy. winedd.zip
windows.76 stosic,
Kako se pravi standardni 16-bitni DLL sa npr. sledecom funkcijom: int dodaj (int i) { return (i+1); } DLL treba da radi u VB i VO. Dobrodosao je i neki bolji primer, sa opisom def fajla i komandama za kompajliranje i linkovanje (imam MSVC++ 1.0 i Watcom C++ 10 ali , ako treba, nabavicu i Borlanda).
windows.77 vlador,
Za VB magove... Svoj disk sam opteretio Visual Basicom 3.0 Pro, i prvi utisci su bili zadovoljavajući. A onda sam pokušao da napravim malu program koji će podatke iz neke postojeće baze da baci u tabelu (grid). Uzdao sam se u primere i u online help, ali ni jedan ni drugi mi nisu mnogo pomogli. Problem je u radu sa bazama. Prva stvar koja me interesuje (a možda i poslednja:) je čije je "dete" Recordset??? U helpu ga nabudžiše na Data1, ali nikako da nađem šta je to ustvari i kako da napravim ja svoj Data1, ili šta već. Još malo pitanja... O:) Može pointer na strukturu Database objekta? U helpu je nisam našao. Najbolje bi bilo kad bi neko napravio (komentarisan) gorenavedeni program i poslao ga ovde, ako nije problem, naravno. :)
windows.78 stosic,
SUBJECT: standartni 16-bitni DLL sa funkcijama za citanje/pisanje na port Potreban mi je DLL sa funkcijama za pisanje i citanje po proizvoljnom portu za CA-Visual Object. Kako nisam prof. windows programer posluzio sam se metodom stapa i kanapa: najblizi mi je bio Watcom C/C++ 10 i njegov primer u DLL dir-u. Evo rezultata probe (koristio sam abs() za test da bi posle iskoristio inp() i outp() - WIN Api nema te funkcije?) : - Napravio sam DLL i ukljucio ga u VO. - Funkcija Dodaj radi. - Funkcija Apsolutno NE! - Po zavrsetku programa dobijam GFP. Gde je caka? U nastavku je source: DLL16.C ------- #include <windows.h> int PASCAL LibMain( HANDLE hmod, WORD dataseg, WORD heap, LPSTR cmdline ) { char buf[128]; sprintf( buf, "DLL16 Started" ); MessageBox( NULL, buf, "DLL16", MB_OK | MB_TASKMODAL ); return( 1 ); } int __export FAR PASCAL Dodaj(int broj) { broj = broj + 1; return(broj); } int __export FAR PASCAL Apsolutno(int broj) { broj = abs(broj); return(broj); } DLL16.LNK --------- system windows dll initinstance memory file dll16 option oneautodata option map option heapsize=32K libfile libentry KOMPAJLIRANJE & LINKOVANJE -------------------------- wcc dll16 /bt=windows /mc /zu /d2 wlink @dll16
windows.79 mkaralic,
Zdravo, Da li neko zna zašto, kada u BC++ 3.1 formiram objekat ComboBox u dijalogu sa new TComboBox(this, IDD_CBB_, MAXPATH) Windows pri zvanju ovog dijaloga prijavljuje: Application Error WINDEV caused a General Protection Fault in module WINDEV.EXE at 0018:05D0? Kako, uopšte formirati ovakav objekat? // mik
windows.80 mibak,
Molim za pomoć. Kada iz Corela prebacujem u neki drugi format umulja se slika. Kako ovo rešiti. Hvala. /\/\|3
windows.81 dejanr,
>> Molim za pomoć. Kada iz Corela prebacujem u neki drugi format umulja se >> slika. Kako ovo rešiti. U koji format? Recimo, snimiš kao PCX, i onda neki program neće da učita taj PCX? Probaj da učitaš u običan Paintbrush (iz Windows-a) i da snimiš u istom formatu, ponekad pomogne. Inače, u celini nisam zadovoljan Corel-ovim snimanjem u raznim formatima, sve to (bar u verziji 4 sa kojom sam radio) prilično kilavo funkcioniše.
windows.82 djelovic,
> - Napravio sam DLL i ukljucio ga u VO. > - Funkcija Dodaj radi. > - Funkcija Apsoltno NE! > - Po zavrsetku programa dobijam GFP. Sasvim logično (kad znaš gde leži problem :)). Tvoja funkcija "Apsolutno" poziva bibliotečku funkciju _abs_, koja se nalazi u nekom DLL-u koji je došao uz Watcom C++. Međutim, pošto tvoj DLL ne naznačuje da će koristiti taj drugi DLL, onda poziv funkciji _abs_ ne može da uspe. Rešenje ima dve varjante: 1. U Watcomovom okruženju definiši da se uz DLL statički "pakuju" i sve bibliotečke funkcije, umesto da DLL zavisi od drugih DLL-ova. 2. Koristi _LoadLibrary_ da učitaš bibliotečki DLL koji sadrži funkciju _abs_. S obzirom na to da tebe zanimaju funkcije inp/outp, čini mi se najlogičnije (?) da ih sam napišeš na inline mašincu u okviru DLL-a, nego da ih učitavaš zajedno sa potencijalno velikom statičkom bibliotekom.
windows.83 bulaja,
Treba mi utility koji pruža više podataka o alociranim Windows resursima (dakle ko je zauzeo koliko čega, čak bi dobrodošla opcija praćenja i logovanja njihove alokacije) :). Postoji li nešto takvo?
windows.85 oki.,
>> Treba mi utility koji pruža više podataka o alociranim Windows >> resursima (dakle ko je zauzeo koliko čega, čak bi dobrodošla >> opcija praćenja i logovanja njihove alokacije) :). Postoji li >> nešto takvo? PC Tools for Win 2.0. Nakon pritiska Ctrl+ESC daje podatke o aktivnim aplikacijama (k'o i normalni Win), a pored toga i podatke o zauzetosti memorije, resursa(? nisam siguran jer mi trenutno nije aktivan).
windows.86 dvesic,
>> Treba mi utility koji pruža više podataka o alociranim Windows >> resursima (dakle ko je zauzeo koliko čega, čak bi dobrodošla Probaj MFT iz QEMM 7.5 paketa. Daje dosta detaljne informacije.
windows.87 omega,
Ţ>> Treba mi utility koji pruza vise podataka o alociranim Windows Ţ>> resursima (dakle ko je zauzeo koliko cega, cak bi dobrodosla Ako sam dobro shvatio, resenje je WinSight iz BC++.
windows.88 .obj,
Kako da sprečim Resource Workshop (verzija 1.02 tj. 3.1) da mi pravi RWS fajl svaki put kada iz njega snimim RC ili DLG datoteku? Hvala unapred.
windows.89 cnenad,
ŁŁŁ Ako sam dobro shvatio, resenje je WinSight iz BC++. Možda MS Info ?
windows.90 ziva,
Gde može da se nađe fajl WINSOCK.DLL za WfWg 3.11 Ziva
windows.91 goranr,
>> PCX? Probaj da učitaš u običan Paintbrush (iz Windows-a) i da snimiš u >> istom formatu, ponekad pomogne. >> >> Inače, u celini nisam zadovoljan Corel-ovim snimanjem u raznim formatima, >> sve to (bar u verziji 4 sa kojom sam radio) prilično kilavo funkcioniše. Isto to i u 3.0 i u 5.0 :(((( Ja na disku još držim 2.01 kad hoću nešto da exportujem u npr. GEM ili tako nešto. :(((
windows.92 bigbrada,
Treba mi mala pomoć (tzv. hint :) oko ikona. Naime, kako da svom programu dodelim ikonu koja će se pojavljivati pri korišćenju 'ALT+TAB'? Dodelio sam mu ikonicu koja se pojavljuje u PM-u sa : MainW. hIcon := LoadIcon (0, 'ICON'); MainW je tipa TWndClass, naravno, a 'ICON' je iz RES fajla. Da li se i ovo što hoću da postignem radi na sličan način? Kao što se vidi u pitanju je TPW, mada mi neće smetati ni odgovor u C-u :) 10x unapred :) The.Great
windows.93 spantic,
> Gde može da se nađe fajl WINSOCK.DLL za WfWg 3.11 Pravi ili lažnjak? Akoje pravi, probaj Trumpet Socket koje imaš na anonymous FTP-u: ftp://ubbg.etf.bg.ac.yu/msdos/comm/tcpip/winsock/ i u ftp://ubbg.etf.bg.ac.yu/msdos/comm/tcpip/ncsa/windows/ a ako je lažni (samo da prorade aplikacije koje traže winsock.dll) potraži nullsocket.zip.
windows.94 ziva,
> Akoje pravi, probaj Trumpet Socket koje imaš na anonymous FTP-u: > > ftp://ubbg.etf.bg.ac.yu/msdos/comm/tcpip/winsock/ A kako da odem tamo? Ziva
windows.95 calex,
<!>> ftp://ubbg.etf.bg.ac.yu/msdos/comm/tcpip/winsock/ <!> A kako da odem tamo? Možeš da probaš MR-systems BBS.
windows.96 ppekovic,
>> Gde može da se nađe fajl WINSOCK.DLL za WfWg 3.11 Recimo u Microsoft 32bit TCP/IP koga imaš ovde na Sezamu. Paya
windows.97 aleck,
>> Gde može da se nađe fajl WINSOCK.DLL za WfWg 3.11 Na UBBG-u.Nalazi se u msdos.comm.tcpip.misc pod imenom winsock.zip. Ima i winsockd.zip(doc fajl).
windows.98 mkaralic,
> Treba mi mala pomoć (tzv. hint :) oko ikona. Naime, kako da > svom programu dodelim ikonu koja će se pojavljivati pri > korišćenju 'ALT+TAB'? > > Dodelio sam mu ikonicu koja se pojavljuje u PM-u sa : > > MainW. hIcon := LoadIcon (0, 'ICON'); > > MainW je tipa TWndClass, naravno, a 'ICON' je iz RES fajla. Evo odgovora u BC++ u 3.1 : rWndClass.hIcon = LoadIcon (GetApplication()->hInstance, "Icon"); =========================== Ovo je iz jedne knjige, a do zaključka da je to to, došao sam tako što sam umesto onog što je gore podvučeno, stavio NULL i radilo je isto kao kod tebe. Kada sam vratio ovo podvučeno, sve je opet proradilo. Za ovaj parametar, koji je podvučen, piše da je "handle of application instance", znači, nešto kao broj aplikacije. Kada je to NULL, ikona se ne dodeljuje ni jednoj aplikaciji u toku rada (mislim), pa se zato i ne pojavljuje kod Alt+Tab. Ovo gore je deklarisano u C++ u kao: PTApplication GetApplication(); // pokazivač na objekat TApplication žini mi se da je hInstance članica TApplication, pa se tako i dobija njegova vrednost, jer se ova f-ja zove u f-ji koja ne pripada klasi naslednici TApplication. Eto, to je bio moj pokušaj da pomognem. Javi ako proradi. Pozdrav // Mik !!!
windows.100 bigbrada,
*>> Eto, to je bio moj pokušaj da pomognem. Javi ako proradi. Ne da radi, nego RADI! :)) Bilo je dovoljno samo jedno 'hInstance' :) tj. MainW. hIcon := LoadIcon (hInstance, 'ICON'); 10x a LOT! :) The.Great
windows.101 mkaralic,
> Da li neko zna zašto, kada u BC++ 3.1 formiram objekat ComboBox Eto me opet. Zna li neko kako da stvorim ComboBox u okviru za dijalog? Reč je o Borland C++ u. Unapred Hvala! Pozdrav // Mik !!!
windows.102 aleck,
Valjda ide ovde... Jedan moj prijatelj pita sledeće:Zašto Turbo Debager for win prijavljuje "Can't load windebug.dll"?Ima li ovde leka? p.s.TDW je iz Borland C++2.0.
windows.104 vcalic,
reply na cavo:15.21, bulaja >> Pa čitaj do kraja šta sam napisao :)! Poredio sam VB i batch fajlove >> zato što se VB programi (uz to što i izgledaju slično:) praktično >> interpretiraju prilikom rada (kao i batch datoteke). Izgledaju slično? Pitam se, jesi li ti uopšte video VB... Uostalom, to što VB kod radi sa dinamičkom bibliotekom ne znači da je interpretiran, pre da je baziran na nekoj vrsti p-koda. Kako to radi VO? Nemam nameru da ga koristim, ali me zanima? Vlada
windows.105 vcalic,
reply na cavo:15.23, .obj >> Da bi se napravio pravi _Windows_ program sa _odgovarajućim_ korisničkim >> interfejsom, _mora_ se koristiti jedan od sledeća tri jezika: C, C++ ili >> BPW. A asembler? ;) >> Sve ostalo se koristi za pravljenje čiste konfekcije, ma koliko se neko >> zavaravao da će za tri dana učenja VO-a/VB-a biti u stanju da pravi >> Microsoft-lookalike aplikacije. Naravno, mnogi alati (VB, VO, PowerBuilder, >> ...) su _i napravljeni_ da bi se u njima pravila konfekcija, ali toga treba >> biti svestan Naravno, teško da će neko uzeti Visual Basic ili nešto slično za pravljenje sistemskih programa, ali za pravljenje namenskih stvari, VB (i slično) su idealno rešenje. Programi se prave brzo i jednostavno, a po brzini izvršavanja ne zaostaju za onim rađenim u "pravim" jezicima. Videćemo da li će Borland Delphi uspeti da izmeni ovaj odnos snaga. On je predviđen za konfekciju, ali ima snagu pravog kompajlera, uostalom baziran je na Borlandovom Pascal-u. Vlada
windows.106 smarkov,
odgovor na PC.PROG.5:cavo 15.23 >VO-a/VB-a biti u stanju da pravi Microsoft-lookalike aplikacije. Naravno, >mnogi alati (VB, VO, PowerBuilder, ...) su _i napravljeni_ da bi se u njima >pravila konfekcija, ali toga treba biti svestan (a ti, ini mi se, nisi;). Lucidna konstatacija. Precizan izraz je 'corporate programmers'. Ima mnogo "primera iz života" koji pokazuju ograničeni domet ovakvih alata. (Da ne duljim jedan od ljudi sa kojima sam polemisao na sličnu temu je na ozbiljnija pitanja o primeni VB-a bežao u kupovinu raznih 'VB controls' paketa ... svašta). Dalji deo priče (za ozbiljne projekte <-> investicije) ide na konto standardizacije ... VB *nikada* (?) neće biti standardizovan jezik (ko hoće da polemiše neka mi pokaže neku aplikaciju koju je razvijao i koja radi sa istim look&feel na 4 platforme, nije da je ja imam :)). Istina, na SEZAMU (odnosno ovoj temi) dominira interesovanje za low-end aplikacija na desktop računarima ... Nemo' da neko polemiše sa mnom na temu - VB je fenomenalan ;). Tu smo jednomišljenici.
windows.107 smarkov,
> Naravno, teško da će neko uzeti Visual Basic ili nešto slično za > pravljenje sistemskih programa, ali za pravljenje namenskih stvari, VB (i Jel možeš da nam opišeš jedan nenamenski program (to je valjda program koji nema namenu, osnosno svrhu) :). Kako se oseća onaj ko se reši da napiše takav program. Nije valjda da nijedan program koji nije u VB-u pripada ovoj klasi ? U tom slučaju VB bi pored ostalih divnih osobina imao i terapeutska svojstva. (Nekada su proizvodi za vojsku imali generičko ime *za posebne namene* ili *za specijalne namene*).
windows.108 .obj,
> Jel možeš da nam opišeš jedan nenamenski program (to je valjda program koji > nema namenu, osnosno svrhu) :). Vlada je verovatno mislio na tzv. programe specijalne namene, tj. usmerene na ograničeno tržište. Pozdrav, Obrad
windows.109 vlador,
> Zna li neko kako da stvorim ComboBox u okviru za dijalog? Reč je o > Borland C++ u. Zvizni ga u Resource WorkShopu. :) Ili pogledaj primere (mislim da su iz \docdemos\owl dira) ili nabavi neku knjigu. Možeš i pogledati Help šta kaže za TComboBox.Init (je l' se ovako zove?).
windows.110 vcalic,
>> Vlada je verovatno mislio na tzv. programe specijalne namene, tj. usmerene >> na ograničeno tržište. Upravo tako, hvala na dopuni, odnosno ispravci. Nisam mogao sam da odgovorim na dotičnu poruku, jer je njen autor, nakon jedne dirljive ispovesti u konferenciji PC.HARD naprasno nestao iz mog vidokruga ;)) Vlada
windows.111 bulaja,
Odgovor na 15.23, .obj, 29.03.Sre 16:55 --------------------------------------------------------- │Nemo' da se zavaravaš da sa VO-om, VB-om ili bilo čime sličnim možeš da │napraviš "poseban" ("da ne izgleda slično") program. Iz aviona se odmah │vidi da li je program napisan u VO-u ili VB-u. └─── Pazi, ja ne pravim programe koje su "posebni" - ja pravim programe koji rade (možda je to njihova glavna posebnost:). A iz aviona se takođe i vidi i da li je neki program pisan npr. u Borland C++ (zato što uglavnom koriste BWCC i slične stvarčice), pa to opet ne govori ništa o njegovoj upotrebljivosti. Da ne pričamo o tome da se iz istog tog aviona :) može prepoznati i da li je nešto Windows program ili nije.
windows.112 bulaja,
│ Uostalom, to što VB kod radi sa dinamičkom bibliotekom ne znači │ da je interpretiran, pre da je baziran na nekoj vrsti p-koda. │ Kako to radi VO? Nemam nameru da ga koristim, ali me zanima? └─── VO je pravi kompajler, dakle pravi čisti izvršni kod. Nažalost i njemu treba za rad dosta DLL-ova (ukoliko se koristi sve od GUI i database klasa, potrebna su cela 2 Mb raznih DLL-ova), što je jedna od stvari koja mi najviše smeta kod njega (daleko od toga da je VO savršen, ima i on dosta svojih mana u ovoj prvoj implementaciji:).
windows.113 bulaja,
Odgovor na 15.35, .obj, 30.03.žet 07:18 --------------------------------------------------------- │Međutim, evo jednog primera: projekat koji trenutno završavam podržava │hipertekst.... Voleo bih da mi neko pokaže kako to da uradim u VO ili VB. │Da se zadržim samo na ovom primeru. └─── Jak ti primer.... Ja sam još davno napravio kompletan HyperText sistem (sigurno jednostavniji od tog tvog, ali ništa bolje mi nije ni trebalo) i to u običnom :) Clipper-u, pa opet ne smatram to nekim specijalnim dostignućem. Mogao bi verovatno bez problema da se uradi u VO i možda, zašto da ne, i u VB. Kaži mi šta je to što tvoj C++ (ili ASM:) čini toliko specijalnim u odnosu na druge alate? Sad ja tebi kao kontraprimer mogu navesti recimo kompletan informacioni sistem za praćenje poslovanja neke firme (znači pokriva SVE što se u njoj radi, da ne nabrajam pojedinačno), naravno svi su povezani u mrežu i rade istovremeno, sa DOS i Windows aplikacijama koje rade nad istim bazama podataka, sa takvim perverzijama kao što je npr. punjenje tekućih finansijskih pokazatelja direktno u direktorovu Excell tabelu (dobro Windows verziju i ovo poslednje nisam još do kraja završio:). Naravno da je sve urađeno u kombinaciji Clipper/DOS i Visual Objects/Windows :). Međutim isto to (a reč je o vrlo složenom zahtevu, sigurno obimnijem i složenijem od tvog primera:) bi naravno moglo da se uradi u nekom drugom jeziku (odnosno razvojnom alatu) - ja lično sam se ranije malo petljao i sa Borland C++ / CodeBase kombinacijom, i ona bi takođe mogla nekome da bude dovoljna za ceo projekat. Neko bi možda ceo posao uradio u VB-u, u nekim slučajevima bi i FoxPro/Access bili sasvim dovoljni ili čak (moguće je i to:) u Excell-u :). Korisnika jednostavno ne interesuje u čemu je sve to rađeno već da li i kako radi. │Daleko od toga. Ako za program dobijam dovoljno velike pare, uvek ću ga │radije napisati u C-u ili C++-u nego u VB ili VO. Malo je teže krenuti │na početku, ali se kasnije uvek isplati. Kada pokažeš čoveku na koje sve │načine možeš da proširiš njegovu aplikaciju, zaista mu je teško da odoli. └─── Za sve godine koliko se bavim ovim poslom, video sam nebrojenu količinu loših (očajnih, groznih..:) programa (da me pogrešno ne shvatiš - ovo nema nikakve veze sa tvojim programima, već sa argumentom koji navodiš:). I najčešći konačni argument za kojim su potezali njegovi tvorci bio je obično: "Znate, ovo je pisano u C-u (asembleru)!", a zatim značajan pogled koji očekuje da sad svi padnemo u oduševljavajući zanos njegovim remek delom. To je kod glupih korisnika palilo, pa sam onda i ja uzeo foru - "Znate ovo je pisano u osnovi u Clipper-u, ali su u velikoj meri korišćeni C i asemler.", na šta je bilo ****** koji su odgovarali "Da, eto odmah se vidi da je program bolji od onog konkurentskog što je pisan samo u Clipper-u" :). Ti i ja možda možemo suditi o nekom programu već prema alatu u kome je pravljen (ja se npr. zgrozim kad vidim da neko još uvek koristi Clipper S87 ili FoxPro sa tri dana iskustva, takođe ne ljubim mnogo ni VB:), ali korisnika to ne sme da zanima - program samo treba da ispunjava korisnikove zahteve i da zadovoljava njegove potrebe. žak i najbolji razvojni alat neće budali pomoći da napravi upotrebljiv proizvod, dok će neko ko zna šta i kako da uradi moći da napravi remek-delo i u "običnom" Visual Basic-u (ili nešto manje običnom Visual Objects-u:).
windows.114 smarkov,
>> Jel možeš da nam opišeš jedan nenamenski program (to je valjda program >> koji nema namenu, osnosno svrhu) :). > Vlada je verovatno mislio na tzv. programe specijalne namene, tj. usmerene > na ograničeno tržište. Jel' to tako ozbiljno zvučalo ? Mislim, da bude ovako ozbiljno objašnjeno :).
windows.115 .obj,
> │Nemo' da se zavaravaš da sa VO-om, VB-om ili bilo čime sličnim možeš da > │napraviš "poseban" ("da ne izgleda slično") program. Iz aviona se odmah > │vidi da li je program napisan u VO-u ili VB-u. > └─── > Pazi, ja ne pravim programe koje su "posebni" Kad je tako, što onda zameraš VB-u što "svi VB programi izgledaju isto"? Razgovor je počeo o toga. Pozdrav, Obrad
windows.116 .obj,
> (sigurno jednostavniji od tog tvog, ali ništa bolje mi nije ni trebalo) ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ Ovo mi je poznato od nekud. Upravo se radi o tome da, kada programiraš u nekom alatu "previsokog nivoa" moraš (samo u nekim slučajvima, naravno) da kažeš to "više ni ne treba", ali je problem zapravo u tome što "više ni ne može". Uzgred, mogu da pretpostavim kako radi pomenuti hypertext: pritisneš H i dobiješ meni sa "Jump to XXX", "Jump to YYY".. To je je zezanje, a ne hypertext. > finansijskih pokazatelja direktno u direktorovu Excell tabelu ^^^^^^ :)) Program se, for your information, zove Excel, sa jednim 'L'. Probaj da ga startuješ, piše u uvodnom ekranu. > I najčešći konačni argument za kojim su potezali njegovi tvorci bio je > obično: "Znate, ovo je pisano u C-u (asembleru)!", "Najčešći komentar"?!? :)) Ti očigledno imaš posla sa smešnim tipovima. Pozdrav, Obrad
windows.117 cnenad,
ŁŁŁ koja mi najviše smeta kod njega (daleko od toga da je VO savršen, ima ŁŁŁ i on dosta svojih mana u ovoj prvoj implementaciji:). Nažalost, mnogi programi za Win, danas više nisu u 'prvoj implementaciji' već u nekoj maltene dvocifrenoj, pa se ponašaju sve gore.
windows.118 mdrazic,
>> (sigurno jednostavniji od tog tvog, ali ništa bolje mi nije ni trebalo) > žžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžžž > Ovo mi je poznato od nekud. Upravo se radi o tome da, kada programiraš u > nekom alatu "previsokog nivoa" moraš (samo u nekim slučajvima, naravno) > da kažeš to "više ni ne treba", ali je problem zapravo u tome što "više > ni ne može". Molim kolege da ne pluju (ni po podu, ni po drugima, ni po alatima). Ovo mi opet liči na večita nadmetanja 'Partizan' - 'Zvezda', da ne kažem 'Spectrum' - 'Commodore'. Tačno je da u asembleru može da se napiše aplikacija koja radi sa bazama podataka (znam i svetle i one druge primere). Međutim tako nešto ne bih nikom preporučio. Pitanje je ZAŠTO je neko izabrao da radi u asembleru baze (ili u C-u, recimo). U svim do sada viđenim slučajevima je to bilo zato što je znao taj jezik a mrzelo ga je da i pogleda drugi jezik (Clipper, Oracle, Fox,...) i šta taj drugi jezik može bolje da uradi od prvog. Jedan takav zagriženjak u mogućnosti (najboljeg!) jezika koji je znao, posle žestokog prvobitnog pljuvanja po Clipperu i (pretpostavite kakvih) pokušaja da uradi posao u svom (najboljem) jeziku je posle godinu dana (zamislite dužinu tih muka) došao i zamolio me da iskopira Clipper. Posao je završio u omraženom Clipperu. Treba shvatiti da je Clipper JEZIK, da je POSEBNE namene (orijentisan ka bazama podataka) i da mu naravno fale neke stvari koje ima recimo C. Nema tu stroge tipizacije, nema integera, nema sve one silne manipulacije bitovima, pristupa crevima operativnog sistema. A da li to uopšte treba u svakodnevnom radu nas profesionalnih korisnika Clippera? Ako nešto nedostaje, to se može dodati kao .obj modul nastao iz C-a ili asemblera. Ono što je potrebno za manipulaciju MASOVNIM PODACIMA je tu. Tu je vrlo pristojan virtual memory manager, tu je pametno smišljen sistem RDD drajvera za tabele, tu su i svi dodaci u vidu biblioteka (i C je go kao pištolj bez biblioteka!), a da ne pričamo o lakom i udobnom baratanju listama (a ne običnim nizovima), mogućnosti prevođenja u toku izvršavanja programa (makroi i kodni blokovi) itd. U C ili C++ jeziku sve te stvari treba prvo uraditi radi normalnog rada sa bazama, a onda to više nije C, zar ne? I Clipper je pisan u C jeziku. Druga krajnost (od nipodaštavanja mogućnosti) je razočarenje korisnika što im Clipper ne rešava probleme rada sa tabelama kao što to recimo radi Oracle ili sličan database manager. U Clipperu, da bi aplikacija radila kako treba, treba poštovati osnovna pravila rada sa relacionim bazama podataka. Pošto to ne radi automatski (kao u Oracle-u) to je potrebno da programer sam kontroliše lokotiranje, otvaranje, zatvaranje tabela i slično. Po pravilu oni koji nemaju teorijska znanja iz ovoga (ili veštine) popljuju Clipper (tipično: "To je igračka!") zato što ne mogu sa dvadesetak linija koda da napišu neku proceduru. Ali zato se u Clipperu mnogo lakše rade neke stvari koje traže dosta truda u SQL-u recimo. Nemam ideju gde bih mogao u C source-u da nađem biblioteku sličnu BandIt biblioteci/report writer-u koja postoji u Clipper source-u. Ili recimo nešto slično dClip paketu. Ili nešto slično dBase III+. Milan
windows.119 pirke,
>>> Clipperu i (pretpostavite kakvih) pokusaja da uradi posao u svom >>> (najboljem) jeziku je posle godinu dana (zamislite duzinu tih muka) =========================== I jesu muke. Ali ako preguras te pocetne muke uz puno puno vremena i zivaca da bi napisao nesto sto se u clipperu dobija sa par komandi isplati se. Veoma se isplati. Da ne bude zabune: ne pljujem po Clipperu, samo kazem da neki namenski program moze da izgleda i da bude mnogo kvalitetniji u svim smislovima, jer clipper je ipak alat koji je namenjen za baze bilo koje vrste, a kad pises svoje funkcije za rad sa bazom, tacno znas sta ti treba i zasto pises, pa se ne opterecujes sa univerzalnoscu koja odnosi i brzinu i kvalitet itd... Nema nikakve potrebe za prepucavanjima tipa clipper je ovo a onaj je ono. Onaj ko misli da pise bilo kakvu bazu, sigurno je dobro promislio i odlucio se na osnovu vise elemenata (vreme, znanje, zahtevi itd) tako da i kad mu neko kaze da je nesto ovakvo ili onakvo, nece verovati, jer veruje sebi, predpostavljam. >>> nesto ne bih nikom preporucio. Pitanje je ZASTO je neko izabrao >>> da radi u asembleru baze (ili u C-u, recimo). U svim do sada Kao sto rekoh, isplati se (iz licnog iskustva). Pa ko voli, nek' izvoli... DPriest...
windows.120 bulaja,
│Uzgred, mogu da pretpostavim kako radi pomenuti hypertext: pritisneš H │i dobiješ meni sa "Jump to XXX", "Jump to YYY".. To je je zezanje, a ne │hypertext. └─── Ako tvoj sistem radi na takav način (a ne verujem da radi, ne znam samo zašto si onda posegnuo za ovakvim poređenjem), nemoj misliti da niko drugi to ne može uraditi onako kako treba :). Rekoh HyperText, što znači da samo klikneš (ili dovučeš kurzor) na naglašenu reč (pojam) i browser skoči pravo u prikaz teksta na koji pokazuje HT link. ││finansijskih pokazatelja direktno u direktorovu Excell tabelu │└─── ^^^^^^ │:)) Program se, for your information, zove Excel, sa jednim 'L'. │Probaj da ga startuješ, piše u uvodnom ekranu. └─── Ovakve nesuvisle upadice (najčešćih oblika "jao što si glup, nisi stavio zarez", "nepismeni, piše se odvojeno" ili "nemaš pojma, to se piše ovako", uz manje ili više dodatnih epiteta) se nažalost sreću povremeno na Sezamu i obično ukazuju da onaj ko ih koristi nije dorastao ili nije raspoložen za vođenje kulturne i konstruktivne diskusije. Šteta. :((
windows.121 mdrazic,
> Da ne bude zabune: ne pljujem po > Clipperu, samo kazem da neki namenski program moze da izgleda i da > bude mnogo kvalitetniji u svim smislovima, jer clipper je ipak > alat koji je namenjen za baze bilo koje vrste, a kad pises svoje > funkcije za rad sa bazom, tacno znas sta ti treba i zasto pises, pa se > ne opterecujes sa univerzalnoscu koja odnosi i brzinu i kvalitet itd... Na stranu to što ne razumem šta si ovim hteo da kažeš, ali učinilo mi se (jer je baš tako bilo i napisano u tvojoj poruci na koju sam replicirao) da treći učesnik (ni kriv ni dužan) nije napravio hypertext sistem bolji nego što jeste ne zbog toga što mu bolji nije trebao (kako je sam rekao) nego zato što to nije ni mogao da uradi (po tvome) u jeziku koji koristi (Clipper beše?). To sam označio kao nekorektnu argumentaciju, ništa drugo. I dalje se divim ljudima koji koriste asembler za baze, što ne znači da puno cenim takav pristup. Milan
windows.122 .obj,
> Ovakve nesuvisle upadice (najčešćih oblika "jao što si glup, nisi > stavio zarez", "nepismeni, piše se odvojeno" ili "nemaš pojma, to > se piše ovako", uz manje ili više dodatnih epiteta) se nažalost > sreću povremeno na Sezamu i obično ukazuju da onaj ko ih koristi > nije dorastao ili nije raspoložen za vođenje kulturne i > konstruktivne diskusije. Šteta. :(( Nisi ti zaboravio zarez, nego si DVA puta pogrešno napisao IME PROGRAMA. To isto ime programa se ogromnim slovima ispisuje SVAKI put kada se uđe u program. To samo govori koliko si TI dorastao za diskusiju.
windows.123 dvesic,
Imam gadnih problema sa WinfWG (CEE ili US, svejedno) 3.11. Naime, ako na stanici u Novell 3.11 mreži na koju je nakačen printer (sa RPRINTER) radim u MS DOS promptu Win-a, u trenutku kada neko pošalje posao na štampu dolazi do onog plavog ekrana "DEVICE CONFLICT ..." Po izlasku iz promprta, štampa se normalno nastavi, ali je strašno iritirajuće. Imate li pojma o čemu se to radi i kako ispraviti stvar ? (Inače, nije uključena MS mreža, već samo podrška za Novell 3.11) Pozdrav, Dejan.
windows.124 paki,
­> Nisi ti zaboravio zarez, nego si DVA puta pogrešno napisao IME PROGRAMA. ­> To isto ime programa se ogromnim slovima ispisuje SVAKI put kada se uđe ­> u program. To samo govori koliko si TI dorastao za diskusiju. Uz izvinjenje što se uplićem u diskusiju, mislim da je Bulaja u pravu - skrećeš temu na nebitne stvari.
windows.125 vcalic,
>> Naime, ako na stanici u Novell 3.11 mreži na koju je nakačen printer >> (sa RPRINTER) radim u MS DOS promptu Win-a, u trenutku kada neko pošalje >> posao na štampu dolazi do onog plavog ekrana "DEVICE CONFLICT ..." Obično se dešava ako u Control Panel/Enhanced/Device Contention za LPT port stoji Always Warn. Treba da stoji Idle i to što veća vrednost. Vidi da nije to. Vlada
windows.126 pirke,
>>> Na stranu to sto ne razumem sta si ovim hteo da kazes, ali ucinilo >>> mi se (jer je bas tako bilo i napisano u tvojoj poruci na koju sam >>> replicirao) da treci ucesnik (ni kriv ni duzan) nije napravio >>> hypertext sistem bolji nego sto jeste ne zbog toga sto mu bolji >>> nije trebao (kako je sam rekao) nego zato sto to nije ni mogao da >>> uradi (po tvome) u jeziku koji koristi Na stranu to sto ne razumem kako to da ne razumes... :) 1. Hypertext je vrlo neprikladan primer za ono sto sam hteo da kazem. Isti se moze napraviti skoro u bilo cemu i uospte nije komplikovano niti je tesko. Mislim da se tu slazemo. Uopste nisam ni replicirao zbog hypertexta vec zbog stava: u clip_eru se moze sve sto i u C-u i PASCAL-u i u asmbleru i to isto tako dobro. 2. Da pokusam da ti objasnim ono sto mislim da ne razumes: Clipper je program (prevodilac ovo ili ono, nije bitno) za izradu programa za rad sa _bazama_bilo_koje_vrste_. Bar se meni tako cini. Nije specijalizovan za pravljenje aplikacija za biblioteke ili za knjigovodstvo, vec mozes raditi i jedno i drugo i trece. Samim tim programeri koji su pisali Clipper su morali ostaviti mogucnost da ti nesto uradis ovako ili onako ili na neki treci nacin, dok neko ko pise svoje funkcije (za sortiranje ili pretrazivanje npr.) zna tacno sta mu treba i samim tim ne mora da proverava da li je neki podatak ovkav oonakav ili nekakav treci, vec tacno zna kakv je, i pise tu funkciju za samo takav (jedan) slucaj. U kodu koji pravi clipper mora da ima _bar_jedan_CMP_ vise odo onog sto cu ja napisati, jer on mora da pazi na vise razlicitih situacija (jer ti pises program za sebe, ali on mora da radi nekom trecem koji pise sasvim drugacije!). Ovo moje tumacenje pada polako u vodu jer se sve vise koriste SIX (valjda) i slicni dodaci kliperu, koji su jako jako dobri. 3. Ako ne kapiras sta sam mislio sa ovim pod 2. sta mogu? Ne znam kako bolje da objasnim ono sto sam mislio da kazem. 4. Mislim da sam pogresio sto sam uopste replicirao prvi put, jer ovo ne vodi nikuda. Nije konstruktivno. Vazno je da su nasi korisnici zadovoljni, a trziste ce pokazati (za par godina) koji jezik najisplativiji za razvoj odredjenih vrsta aplikacija. 5. Sto se mog licnog iskustva tice, poznajem i Clipper i Pascal i Assempler i C i Access a ne koristim za razvoj mojih projekta samo clipper. Mozda i gresim. Mozda su to samo predrasude. A mozda neko ima kompleks vise a neko nize vrednosti :). A ja sigurno nemam potrebu za dokazivanjem i zato odustajem. 6. Tacka. Digital Priest...
windows.127 .obj,
> Uz izvinjenje što se uplićem u diskusiju, mislim da je Bulaja u > pravu - skrećeš temu na nebitne stvari. OK, kad ti kažeš. Samo, da li bi ozbiljno shvatio nekoga ko ti kaže da je car za DTP i da koristi program PressKvarq? Pozdrav, Obrad
windows.128 .obj,
[Reply na PC.PROG.5:15.64] > P.S. Kad smo vec kod alata: Kad ce, bre, taj DELPHI kod nas, pa da > se vise ne zezamo :) Eh, džaba se nadaš. Kao što možeš i da pretpostaviš, od ogromnih obećanja ostalo je vrlo malo. Tako barem pričaju po Internetu, a obzirom na neke testove koje su obavili, Borland je ovoga puta omanuo. Pozdrav, Obrad
windows.129 dvesic,
>> Obično se dešava ako u Control Panel/Enhanced/Device >> Contention za LPT port stoji Always Warn. Treba da stoji Idle >> i to što veća vrednost. Vidi da nije to. Nije to :( Pokušano i sa "Never warn" ali neće. Ipak, hvala. Detaljnije objašnjenje : ako povećam idle time ili bafer za štampač samo odložim poruku "This Application Atempted ....". [ Zbog ovakvih gluposti mrzim Win ! ]
windows.130 vcalic,
>> Nije to :( Pokušano i sa "Never warn" ali neće. Ipak, hvala. >> >> Detaljnije objašnjenje : ako povećam idle time ili bafer za štampač >> samo odložim poruku "This Application Atempted ....". >> >> [ Zbog ovakvih gluposti mrzim Win ! ] Stvar ukusa, ali moje iskustvo govori da je problem u "čačkanju tamo gde ne treba" a ne u Windows-ima, jer oni sa veoma mnogo razloga rade to što rade. Elem, da probamo dalje. Pogledaj Control Panel/Printers, možda tamo nije sve namešteno kako treba. Proveri opciju Fast Printing Direct To Port i podatke u stavci Timeout. E, da, i vidi kako je vezan štampač. Da bi sve radilo kako treba Windows mora da štampa na mrežni štampač a ne na lokalni port. Dakle u Connect treba da stoji ime Novell print servera a ne LPT (Local Port). Vlada
windows.131 vcalic,
>> Eh, džaba se nadaš. Kao što možeš i da pretpostaviš, od ogromnih obećanja >> ostalo je vrlo malo. Tako barem pričaju po Internetu, a obzirom na neke >> testove koje su obavili, Borland je ovoga puta omanuo. Šteta ako je stvarno tako. Na papiru je lepo zvučalo :( Vlada
windows.132 nbatocanin,
> u clip_eru se moze sve sto i u C-u i PASCAL-u i u asmbleru > i to isto tako dobro. Naravno da ovo nije tačno :) > zna kakv je, i pise tu funkciju za samo takav (jedan) > slucaj. U kodu koji pravi clipper mora da ima > _bar_jedan_CMP_ vise odo onog sto cu ja napisati Naravno, specijalizovani jezik može samo da teži "idealnom" kodu. Ne treba zaboraviti da je ne tako davno ideal "idealnog koda" napušten da bi se dobio veći komfor: setite se samo intelektualnih trikova kako da se na Z80 najbrže izbriše ekran :) Sad više niko ne razmišlja da li će se i = i + 1 prevesti baš u INC ili u koju instrukciju više. O veličini koda da i ne govorim. Jednostavno, bajt gore ili dole; milisekund tamo-ovamo, u 99,9% slučajeva nije bitan. > a trziste ce pokazati (za par godina) koji jezik najisplativiji za > razvoj odredjenih vrsta aplikacija. Bojim se da je već pokazalo :) Ako gledaš sa stanovišta tvog klijenta, misliš li da je pametno da se više pouzda u tvoj kod, ili u kod neke velike (strane) firme? Na primer, bez obzira što su neke revizije Clipper-a imale bagova, sve je to bilo daleko bezazlenije po korisnike nego sasvim normalan i očekivan bag u vrlo dobro razvijenom C programu. Da bi se program _dobro_ istestirao, to treba finansirati debelo, a ovde to niko neće, a i ne isplati se u najvećem broju slučajeva. Ako na to dodamo mnogo jaču uzlaznu liniju nadgradnje... Koliko se sećam, ti koristiš Pascal? On se definitivno učvrstio kao jezik pogodan za obuku, ali je i definitivno napušten kao sredstvo za razvoj (koliko je meni poznato). U tom smislu mislim da je pobeda specijalizovanih alatki pre ili kasnije neminovna, i to ne samo u poslovnim aplikacijama.
windows.133 pirke,
>>> ostalo je vrlo malo. Tako barem pricaju po Internetu, a obzirom na >>> neke testove koje su obavili, Borland je ovoga puta omanuo. Borland me do sada nije izneverio, pa se jos uvek nadam. Osim toga frend je bio u hanoveru na sajmu i video to cudo na delu. Odusevljen je onim sto je video, ali nije ga 'propustio kroz sake' tako da ne moze da pobije one negativne kritike koje je neko ostavio ovde sa INET-a. DP...
windows.134 pirke,
>>> kako da se na Z80 najbrze izbrise ekran :) Sad vise niko ne >>> razmislja da li ce se i = i + 1 prevesti bas u INC ili u koju >>> instrukciju vise. O velicini koda da i ne govorim. Jednostavno, >>> bajt gore ili dole; milisekund tamo-ovamo, u 99,9% slucajeva nije >>> bitan. Ma ja sam ti nepopravljivi nostalgicar i jos uvek su mi neke takve 'sitnice' vazne... Mada je sada min. masina 486DX/40 540M HDD i 8M RAM ja i dalje volim da mi je aplikacija manja od 2MB i da radi brzo i na 286/16 1MB RAM i sa 40MB HDD. Prosto mi ide na nerve ovaj access npr. koji za normalan rad trazi 486/40 16MB ram i pravi kod od xx disketa za neku glupost. Upoznat sam s tim da je to neminovnost, ali ipak... >>> Koliko se secam, ti koristis Pascal? On se definitivno ucvrstio Pa... uporno trazim nesto dovoljno dobro pa da se definitivno preselim... Za sada sam skoro sve probao i nikako da naidjem na nesto sto ce da mi 'legne'. Mnogo nade polazem u DELPHI... >>> definitivno napusten kao sredstvo za >>> razvoj (koliko je meni poznato). A pascal ne mogu da 'zaboravim' s obzirom na vec razvijene aplikacije. ...ex, da sam pre 5-6 godina poceo sa C-om... Ovako znam da ima mnogo boljih stvari, ali prepisivati/preradjivati xxx hiljada linija koda je prakticno nemoguce pa zato do delphi-ja: BP7 rulez :) DP...
windows.135 dvesic,
>> Stvar ukusa, ali moje iskustvo govori da je problem u >> "čačkanju tamo gde ne treba" a ne u Windows-ima, jer oni sa >> veoma mnogo razloga rade to što rade. Veoma ne volim Win, i trudim se da što manje petljam po istima. >> >> Elem, da probamo dalje. Pogledaj Control Panel/Printers, možda >> tamo nije sve namešteno kako treba. Proveri opciju Fast >> Printing Direct To Port i podatke u stavci Timeout. Naravno, tako je namešteno. >> E, da, i >> vidi kako je vezan štampač. Da bi sve radilo kako treba >> Windows mora da štampa na mrežni štampač a ne na lokalni port. >> Dakle u Connect treba da stoji ime Novell print servera a ne >> LPT (Local Port). Baš tako. Vezan je na queue i to permanentno.
windows.136 dr.grba,
>> Imate li pojma o čemu se to radi i kako ispraviti stvar ? (Inače, nije >> uključena MS mreža, već samo podrška za Novell 3.11) Pogledaj da li je radnoj grupi datsa mogućnost podele štampača (Network Setup). Možda se sprečavanjem te mogućnosti, a prepuštanjem tog posla Netware servisima, pojava konflikta može izbeći.
windows.137 dr.grba,
>> Eh, džaba se nadaš. Kao što možeš i da pretpostaviš, od ogromnih obećanja >> ostalo je vrlo malo. Tako barem pričaju po Internetu, a obzirom na neke >> testove koje su obavili, Borland je ovoga puta omanuo. Zapravo, se što bih voleo da znam jeste da li će omogućiti integraciju resursa Novell Office paketa, kao što VB nudi za MS Office. Bez ove opcije nema razgovora o ozbiljnom pokušaju konkurencije. Osim toga - već previše kasni. Nedostojno velike kuće kakva je Borland. Zaboravili su, izgleda, da se u ovom poslu spavanje na lovorikama ne prašta.
windows.138 dvesic,
> Pogledaj da li je radnoj grupi datsa mogućnost podele štampača > (Network Setup). Možda se sprečavanjem te mogućnosti, a > prepuštanjem tog posla Netware servisima, pojava konflikta može > izbeći. ----------------------------------------------- 3.136 --- Ne čitaš pažljivo :)) MS Mreža (a time i radne grupe) nije instalirana :)
windows.139 bigbrada,
Opet ja :) I opet mi je potrebna mala pomoć. Naime, o čemu se radi. Zamislite jedan lepi, mali Drop Down Combo Box, koji se nalazi u jednom OwnerDraw Dialog-u. Ja hoću da napunim listu tog CBox-a, i pronađem nešto što izgleda ovako : SendDlgItemMessage (Dialog, id_Dlg, Message, WParam, LParam); Pronađem i ovo : cb_AddString tj poruku koja dodaje string u listu CBox-a! Ono što me je ukočilo je to što tu piše još i ovo : LParam - A pointer to a null-terminated string to be added (!?!?!) Kako, kog đavola, može LParam, koji je tipa LongInt biti Pointer????? Ima li nekoga ko će mi to razjasniti, please... The.Great
windows.140 herak,
>>Kako, kog đavola, može LParam, koji je tipa LongInt biti Pointer????? Ako se malo podsetiš, pointeri nisu ništa drugo do memorijske adrese. Tako ne vidim razlog zašto long int ne može biti adresa memorijske promenljive koja sadrži prvi bajt stringa o kome pričaš. Pozdrav, Herak.
windows.141 duzle,
>**> Koliko se sećam, ti koristiš Pascal? On se definitivno >**> učvrstio kao jezik pogodan za obuku, ali je i >**> definitivno napušten kao sredstvo za >**> razvoj (koliko je meni poznato). Citat iz PC Computer World-a: "...Borland's Turbo Pascal is the most popular PC compiler (it has sold two million copies so far) and far from being restricted to educational use, there is evidence that it is more popular than C or C++ as a professional developer's tool. Forty percent of Turbo Pascal programmers are professionals who have been programming for eight or more years; they're hardly beginners. Let's put this into perspective. While applications like Claris' FileMaker Pro and Autodesk's Generic CADD were written in Turbo Pascal, the language is most commonly used by corporates and consultants, rather than major software houses. Nonetheless it's popularity, and the size of some of the projects undertaken, surprised even Borland. That's partly because many Pascal users bow to peer pressure and claim to use C or C++, and partly because nobody thought to ask....". Ovo meni kazuje da ipak nisi u pravu :). Ognen
windows.142 nbatocanin,
> Pa... uporno trazim nesto dovoljno dobro pa da se > definitivno preselim... Za sada sam skoro sve probao i > nikako da naidjem na nesto sto ce da mi 'legne'. Mnogo > nade polazem u DELPHI... Moj prijatelj Doki je radio beta test i bio je oduševljen. Doduše, ima tu dve stvari: Doki je izuzetan programer, ali i poznata paljevina ;) Sad, kakvo je stanje... Ostavio sam nedavno poruku sa njegovim utiscima, a pokušavam da ga nagovorim da mi transportuje pomenuti softver ili bar širi prikaz (radi u Norveškoj) ;)
windows.143 nbatocanin,
> Citat iz PC Computer World-a: > Ovo meni kazuje da ipak nisi u pravu :). Hm, tačno da se TP veoma koristio za DOS utilitije, ali to mu ne pomaže mnogo da bude izbor za budućnost. Glavni razlog što su ga ljudi koristili je integrisana okolina koja je sada zastarela. Naime, standardni Pascal bez objekata i modula je veoma siromašan jezik. A sa ovim dodacima je krpljena Modula, pa ne vidim razlog za ostajanju na njemu, ako neko već hoće tu liniju? Doduše, ne bi bilo prvi put da ne ispadne sve logično...
windows.144 bigbrada,
---==­ Ako se malo podsetiš, pointeri nisu ništa drugo do ---==­ memorijske adrese. Da, uvideo sam šta mi je raditi :) 10x anyway :) The.Great
windows.145 skojic,
Od skoro sam poceo da se bavim sa VB, pa bih molio za pomoc na pocetku. Prolikom startovanja programa maska koja se pojavljuje nekompletna je. Nedostaje joj Sstatusna linija, a i pozadina je transparetna. Iza se vidi PM i ostalo. Hvala, Srdjan
windows.146 mister.h,
S.O.S. S.O.S. S.O.S. S.O.S. S.O.S. S.O.S. Kako da Visual Basic iscita podatke sa COM1. Znaci, ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ bez modema, direktno. Preciznije na COM1, u buffer stizu u hex formatu podaci (1A,..,FF,..), dakle po 2 bajta, i iz DOS-ovog deBug-a se lepo vide. Znaci kako u VB 3.0 onog trenutka kad stigne podatak na Com1 da ga procita i u vidu text$ ispise u MsgBox? Posto je stvar jako,jako hitna, urgentna, molim sve koji znaju da rese ovaj problem da mi se jave na tel: 013/520-064 Jaroslav ili na MAil:mister.h Sledi svaki dogovor. Pozdrav. S.O.S. S.O.S. S.O.S. S.O.S. S.O.S. S.O.S.
windows.147 .marko.,
Ima li neko win32s ver. 1.20 ili visu.
windows.148 mister.h,
> Kako da Visual Basic iscita podatke sa COM1. Znaci, > ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ PRORADILO JE !!!!!!!!!!!!!! Hvala svima koji su se javili.
windows.151 mmitrovic,
::::: Hm, tačno da se TP veoma koristio za DOS utilitije, ali to mu ne ::::: pomaže mnogo da bude izbor za budućnost. Glavni razlog što su ga ::::: ljudi koristili je integrisana okolina koja je sada zastarela. Naime, Što je zastarela? Ako misliš na prateće alatke, ipak imaj u vidu da je BP7 izašao 92 i da je tada bio zakon. U iščekivanju nove verzije dobra je i ova. ::::: standardni Pascal bez objekata i modula je veoma siromašan jezik. A ::::: sa ovim dodacima je krpljena Modula, pa ne vidim razlog za ostajanju Pa niko više ni ne koristi standardni pascal. A što se tiče unita, oni su najbolja stvar koja se desila Pascalu. Zašto, vidi dalje... ::::: na njemu, ako neko već hoće tu liniju? Doduše, ne bi bilo prvi put da ::::: ne ispadne sve logično... Pa nije baš nelogično. Daću ti jedan vrlo subjektivan pristup stvari, iliti, zašto nisam prešao na C++ kad mi se više sviđa? Prvi razlog je brzina prevođenja i linkovanja. Pascal tu šije za par dužina sve kompajlere. Najveću zaslugu za to nose upravo unit-i. C++ čak ni sa precompiled headers nije mu ni blizu. Drugi je postojanje inteligentnog linkera, tako da pascal (čak i bez optimizacije, čiji mi nedostatak veoma smeta) daje neuporedivo manji EXE fajl. Opet najveća zasluga pada na unit-e i njihovu organizaciju. Treće je ipak veća preglednost koda, bez nekog većeg komentarisanja. Znam da se i u C++ može pisati čitak kod, ali džaba mi C ako bar jednom ne uradim nešto tipa a=(b=(c<<3)+0x23)>>2. :) Osim toga ja na mom SXu sa 4mb mogu ladno da programiram u BPu i da mi još ostane pola memorije, dok kod C++ to nije slučaj. Mislim, zar je tako teško u BC++ ubaciti podršku za unite. K'o da ne rade u istoj firmi.
windows.152 mmitrovic,
::::: Prolikom startovanja programa maska koja se pojavljuje nekompletna je. ::::: Nedostaje joj Sstatusna linija, a i pozadina je transparetna. Iza se Biće da nemaš dosta memorije.
windows.153 aleck,
>> ::::: Prolikom startovanja programa maska koja se pojavljuje nekompletna >> je. ::::: Nedostaje joj Sstatusna linija, a i pozadina je transparetna. >> Iza se >> Biće da nemaš dosta memorije. žekaj malo.Možda čovek misli na to što se od VB-a pojave samo meni i toolbar sa titlebarom,plus još recimo toolbox,form i project box.To je normalno stanje i nema nikakve pozadine ni statusne linije.
windows.154 bigbrada,
---==­ Od skoro sam poceo da se bavim sa VB, pa bih molio za ---==­ pomoc na pocetku. Prolikom startovanja programa maska koja ---==­ se pojavljuje nekompletna je. Nedostaje joj Sstatusna ---==­ linija, a i pozadina je transparetna. Iza se vidi PM i ---==­ ostalo. Pozadina je transparentna zato sto je i nema :) Sale.
windows.155 nbatocanin,
> Što je zastarela? Ako misliš na prateće alatke, ipak imaj > u vidu da je BP7 izašao 92 i da je tada bio zakon. U > iščekivanju nove verzije dobra je i ova. Sasvim je ok, ali ja govorim o TP, a ne o novijem BP. Koliko mi se čini, BP nije ni blizu postigao popularnost TP-a. A bila je reč o korišćenosti. > Pa niko više ni ne koristi standardni pascal. A što se > tiče unita, oni su najbolja stvar koja se desila Pascalu. Da, ali 'unit' ne postoji nigde van Borlanda. šta sa ostalim OS? Uostalom, uniti su ekvivalent modula iz Module.
windows.156 duzle,
>**> Pa nije baš nelogično. Daću ti jedan vrlo subjektivan >**> pristup stvari, iliti, zašto nisam prešao na C++ kad mi se Eh, teško da neko može da bude objektivan po pitanju okruženja u kome radi :). >**> više sviđa? Prvi razlog je brzina prevođenja i linkovanja. >**> Pascal tu šije za par dužina sve kompajlere. Najveću zaslugu >**> za to nose upravo unit-i. C++ čak ni sa precompiled headers >**> nije mu ni blizu. Drugi je postojanje inteligentnog linkera, >**> tako da pascal (čak i bez optimizacije, čiji mi nedostatak >**> veoma smeta) daje neuporedivo manji EXE fajl. Opet najveća >**> zasluga pada na unit-e i njihovu organizaciju. Treće je ipak >**> veća preglednost koda, bez nekog većeg komentarisanja. Znam >**> da se i u C++ može pisati čitak kod, ali džaba mi C ako bar >**> jednom ne uradim nešto tipa a=(b=(c<<3)+0x23)>>2. :) Osim >**> toga ja na mom SXu sa 4mb mogu ladno da programiram u BPu i >**> da mi još ostane pola memorije, dok kod C++ to nije slučaj. Ili kraće: Borlandova ekstenzija paskala je jednostavna, ali moćna. Jedino mi smeta ponekad što nije dozvoljeno višestruko nasleđivanje, ali i to se da zaobići (to je već subjektivna stvar - koliko si spreman da oprostiš ;)). Ponekad multiple inheritance može da napravi i probleme (dupliranje koda itd.). Ono što me najviše fascinira je činjenica da je turbo paskal sa samo 4 nove reči uspeo da (doduše nepotpuno - nasleđivanje SAMO jednog objekta, nepotpuni polimorfizam) postane ozbiljna OOP alatka - constructor, destructor, object i virtual. Mislim da jednostavnije od ovog ne može. Ognen
windows.157 mmitrovic,
::::: žekaj malo.Možda čovek misli na to što se od VB-a pojave samo meni i ::::: toolbar sa titlebarom,plus još recimo toolbox,form i project box.To je ::::: normalno stanje i nema nikakve pozadine ni statusne linije. žak i u tom slučaju pozadina je bela, ne transparentna. Svoj reply sam bazirao na pokušajima da startujem PhotoShop na niskomemorijskoj mašini. Efekti su bili isti. Nekompletni headeri, transparentni klijent prozorčići, ...
windows.158 mmitrovic,
::::: Sasvim je ok, ali ja govorim o TP, a ne o novijem BP. Koliko mi se ::::: čini, BP nije ni blizu postigao popularnost TP-a. A bila je reč o ::::: korišćenosti. Zadnja verzija TPa je 6.0 i ona ima isti IDE kao i BP7. Ima i TurboVision objekte. Drugo, postoji TP7.0 koji je u stvari BP7 ali samo za DOS real mode. Na 2HD diskete. BP7 je u stvari turbo pascal samo je borland prilepio svoje ime uz njega (valjda zato što je to uradio sa svojim C++). ::::: Da, ali 'unit' ne postoji nigde van Borlanda. šta sa ostalim OS? ::::: Uostalom, uniti su ekvivalent modula iz Module. Pa ni ne mora. Niti ja patim od neke čistote jezika. Ukoliko bi neko napravio arhaični prog. jezik koji bi uklopio najbolje od c++, oopascala, module ja bi odmah prešao na njega. Ja sam pre svega PC Dos/Win programer i ne zanima me mnogo portabilnost mojih programa. Ja sam i dalje za to da borland napravi C++ verziju sa unitima, pa makar njen source radio samo na PCu i samo pod BC++.
windows.159 mmitrovic,
::::: constructor, destructor, object i virtual. Mislim da jednostavnije od ::::: ovog ne može. Jeste jednostavno sa te tačke gledišta. Međutim borland je morao dosta toga da doda/promeni da bi implementirao OOP.
windows.160 djelovic,
Veoma često mi zapadne da na brzinu moram da napišem malu bazu podataka sa samo jednom tabelom za svega par dana upotrebe, pa sam se setio Borlandovog ObjectVision-a koji je svojevremeno reklamiran kao turbo-jednostavan flat-file sistem. Dejan Dinčić koji je o njemu pisao u "Računarima" nije više ovde, pa me zanima ima li neko iskustva s tim čudom?
windows.161 uros.v,
Zasto PhotoMagic 1.0 prilikom exporta fajla u bitmap-formatu izbaci djubre, tj. sivu ili crnu povrsinu? Ovako mi nista ne koristi.
windows.162 jovca.car,
/* žak i u tom slučaju pozadina je bela, ne transparentna. Svoj reply Aman ljudi, pozadina nije ni bela, ni transparentna! Nje jednostavno NEMA. VB-ov prozor ima samo titlebar, meni i toolbar, što se vidi po ivici koja je odmah ispod toolbara. Tool, form i project boxevi nisu MDI prozori, već slobodno lunjaju po celom desktopu.
windows.163 duzle,
>**> Jeste jednostavno sa te tačke gledišta. Međutim borland je >**> morao dosta toga da doda/promeni da bi implementirao OOP. Naravno.Međutim, za krajnjeg korisnika, to što je Borland morao da doda/promeni je potpuno nebitno. Ognen
windows.164 djelovic,
Tema: Helpovi sa YU slovima. Trenutno sa još par ljudi dovršavam nekakav tekst procesor na srpskom jeziku (radni naslov: "Srpska Reč" :)), pa mi je zatrebalo da napravim help sa sve YU slovima. Naravno, to nije problem ukoliko i korisnik ima iste fontove i koristi isti kodni raspored, ali u suprotnom... U suprotnom nema niakvih problema! :)) U [Options] sekciju .HPJ datoteke treba samo ubaciti FORCEFONT= stavku, i može se podesiti font koji će biti "zapakovan" uz help.
windows.165 peacock,
#### ObjectVision-a koji je svojevremeno reklamiran kao #### turbo-jednostavan flat-file sistem. Dejan Dinčić koji je o #### njemu pisao u "Računarima" nije više ovde, pa me zanima ima #### li neko iskustva s tim čudom? Ja sam se radio sa OV još sa verzijom 1.0. Bilo je lepo zamišljeno, ali dosta traljavo realizovano. Sa 2.1 su ispravili stvar, okruženje je obogaćeno mnogim opcijama. Praktično za jednokratnu upotrebu, kako i tebi treba. Crtaš form za unos po ekranu, napraviš link sa bazom i gotovo. Ima primera i mnogo kompleksnijih stvari koji se nalaze u paketu, a dobijaš i run time. Pokušaj, nećeš izgubiti puno vremena.
windows.166 jovca.car,
Uz poruku su .doc fajlovi iz ODBC SDK: APPDOC.DOC - Application Programmer's Guide The guide is organized into the following chapters: - Chapter 1, "ODBC Theory of Operation," provides conceptual information about the ODBC interface. - Chapter 2, "A Short History of SQL," contains a brief history of SQL. - Chapters 3 through 8 describe how and when to call ODBC functions. - Chapter 9, "Constructing an ODBC Application," lists developer's kit contents, describes how to build an application, and includes sample code. Appendix A contains SQL syntax information. DRVDOC.DOC - Driver Developer's Guide REFDOC.DOC - API Reference Guide Sve je u WinWord 2 formatu. odbc.zip
windows.167 djelovic,
> Uz poruku su .doc fajlovi iz ODBC SDK: Hvala na veoma korisnom prilogu!
windows.168 nbatocanin,
> Zadnja verzija TPa je 6.0 i ona ima isti IDE kao i BP7. Uh, diskusija se malo razvukla, pa gubim nit. Govorili smo o izboru programskog jezika kao osnove razvojnog alata za budućnost. Moja subjektivna procena je da to neće biti Pascal, zato što ima ograničenja koja prevazilazi direktan naslednik, Modula. Znači, ako se uzima ta linija, uzeće Modulu (valjda). Argument da je verzija TP na PC veoma popularna stoji, ali radi se o nestandardno proširenom jeziku, pa će teško biti uzet u obzir za izbor razvojnog jezika budućnosti, a i broj korisnika TP-a je danas najmanje prepolovljen u odnosu na TP 2.0. Razlog je verovatno to što se u međuvremenu pojavilo puno novih C alata. TP je u vreme kada se pojavio po ceni i mogućnostima bio 2 klase iznad konkurencije, a sada je borba izjednačena. Mada, kao što rekoh, možda i nisam u pravu: jasno je da niko do sada nema jasnu pobedu, pa će trka biti nastavljena. Svako gura jezik koji mu je pri ruci, bez obzira na njegovu "pogodnost". Tako VB ima BASIC za osnovu, verovatno zbog odluke Microsofta da posebno gura C kao alat za profesionalni i Basic za "kućni" razvoj. Borland gura Delphi koji za jezik ima Pascal. Na primer, zašto Microsoft nije izabrao Pascal za "kućni" jezik? Naravno, između ostalog zato što nemaju dobar Pascal kompajler! Zna se ko je tu glavni ;) Doduše, Basic ima tu prednosti kao interpreter. Videćemo koliko će ko uspeti u proguravanju :)
windows.169 .obj,
> Na primer, zašto Microsoft nije izabrao Pascal za "kućni" jezik? > Naravno, između ostalog zato što nemaju dobar Pascal kompajler! Heh, teško Microsoftu da napravi paskal kompajler. Skoro svakih mesec dana izbace program koji se 'ladno po složenosti može meriti sa paskal kompajlerom. Nego, stvar je jednostavno u tome da što je princip rada (programiranja) u paskalu i C++-u veoma sličan, a razlika se svodi na sintaksu plus neke manje ili više sitne pogodnosti jednog jezika uz mane drugog. Smatram da hipotetični Visual Pascal ne bi uopšte bio, kako kažeš, "kućni" jezik. Da je Microsoft napravio Visual Pascal, imao bi dva konkurentska proizvoda, zbunjivao kupce, ostavio rupu na tržištu, itd.itd., a takve greške se Biliju ne dešavaju. > Videćemo koliko će ko uspeti u proguravanju :) Tipujem na VC++ i VB. :) Iako koristim BC++ i VB, bojim se da Borlanda može da spase samo FTC. Pozdrav, Obrad
windows.170 zeljkoj,
> Heh, teško Microsoftu da napravi paskal kompajler. Skoro svakih > mesec dana izbace program koji se 'ladno po složenosti može > meriti sa paskal kompajlerom. Microsoft je već odvano napravio Pascal :)) - Quick Pascal, poslednja verzija je 4.0.
windows.171 vlador,
> U [Options] sekciju .HPJ datoteke treba samo ubaciti FORCEFONT= stavku, i > može se podesiti font koji će biti "zapakovan" uz help. A da li taj font mora biti instaliran u Control Panel/Fonts ili ne?
windows.172 nbatocanin,
> Heh, teško Microsoftu da napravi paskal kompajler. Skoro > svakih mesec dana izbace program koji se 'ladno po > složenosti može meriti sa paskal kompajlerom. žuj, po tom kriterijumu: kojoj je onda ozbiljnijoj soft.firmi problem da napravi Pascal kompajler ;) Onaj što su ga napravili i što sam ga video pre neku godinu bolje da nisu napravili i bolje da nisam video ;> Što su ga onako sklepali, nemam pojma. > Smatram da hipotetični Visual Pascal ne bi uopšte bio, kako kažeš, > "kućni" jezik. Nisi me razumeo: kažem da je MS umesto Basica za osnovu VB _mogao_ uzeti i Pascal, ali nije. Naravno da bi Visual Pascal mogao biti i profi alat. > Da je Microsoft napravio Visual Pascal, imao bi dva konkurentska > proizvoda, zbunjivao kupce, ostavio rupu na tržištu, itd.itd., a > takve greške se Biliju ne dešavaju. A i igrali bi na slabu kartu: zna se da je dobar Microsoft C, Fortran, Basic, ali Pascal... Što onda Borland zbunjuje kupce sa dva takva proizvoda? > Tipujem na VC++ i VB. :) Ne smem da dajem prognoze. Sasvim sigurno će krađa ideja od konkurencije biti glavna metoda razvoja narednih godina ;) Ima da liče jedni na druge ko kinder jaja ;) Pobediće ne najbolji proizvod, nego brzina i dobar marketing. Ako uopšte neko pobedi. A i bolje za nas da ne pobedi.
windows.173 jovca.car,
/* spase samo FTC. ^^^ Šta je ovo?
windows.174 dr.grba,
>> napravio Visual Pascal, imao bi dva konkurentska proizvoda, zbunjivao >> kupce, ostavio rupu na tržištu, itd.itd., a takve greške se Biliju ne >> dešavaju. Naravno, to je boranija spram onog što on radi. On odma' puca na operativne sisteme... ((((: Micfosoft Addict
windows.175 dr.grba,
>> Microsoft je već odvano napravio Pascal :)) - Quick Pascal, poslednja >> verzija je 4.0. Sa naglaskom na "poslednja" (:
windows.176 .obj,
> žuj, po tom kriterijumu: kojoj je onda ozbiljnijoj soft.firmi problem > da napravi Pascal kompajler ;) Onaj što su ga napravili i što sam ga > video pre neku godinu bolje da nisu napravili i bolje da nisam video ;> To je ipak bilo, kako kažeš, "pre neku godinu" (tačnije, pre nekih 6-7 godina). > Što onda Borland zbunjuje kupce sa dva takva proizvoda? Pa zato što imaju lošu poslovnu politiku. Pogledaj samo šta je ostalo od onolikih Sprint-ova, Quattro-Pro-a, Reflex-a, Paradox-a, Prolog-a, Basic-a, Sidekick-a, Eureke... Ostala su im dva-tri proizvoda, i to sa prilično sumnjivim perspektivama na tržištu (osim BC++-a). Pozdrav, Obrad
windows.177 .obj,
>/* spase samo FTC. > ^^^ > Šta je ovo? (sori) U pitanju je Federal Trade Comission, organizacija koja je u SAD zadužena između ostalog za "regulisanje" monopola. To su oni što su mogli da rasture Microsoft na više odvojenih kompanija (a nisu, za sada). To bi sigurno bilo u interesu ostalih softverskih kompanija, ali su Ameri možda procenili da im se ne isplati da izigravaju poštenjačine pa da opet izgube svetski monopol na još jednom značajnom tržištu koje im je preostalo od Japanaca. Pozdrav, Obrad
windows.178 djelovic,
> A da li taj font mora biti instaliran u Control Panel/Fonts ili ne? Ne mora. Help datoteka ga sadrži u celini.
windows.179 zeljkoj,
>>> Microsoft je već odvano napravio Pascal :)) - Quick Pascal, >>> poslednja verzija je 4.0. > > > Sa naglaskom na "poslednja" (: Na žalost, Microsoft je digao ruke od njega. :( Može li neko malo da opiše taj Quick Pascal?
windows.180 nbatocanin,
>> Što onda Borland zbunjuje kupce sa dva takva proizvoda? > > Pa zato što imaju lošu poslovnu politiku. Hm, nešto mi pade na pamet: ako MS poštuje ovu politiku, zašto je kupio Fox? Tj. koliko su tačne glasine da ga ja kupio da bi ga upropastio?
windows.181 dejanr,
>> Može li neko malo da opiše taj Quick Pascal? Davno sam radio sa njim... bio je potpuno kompatibilan sa Turbo Pascalom 5.0 (ili možda 5.5), ali su onda krenuli drugim putem što se tiče objektnih ekstenzija. Razvojna okolina je bila kao kod QuickBasic-a, a brzina prevođenja... u rangu tada važećeg Turbo Pascala, možda malo sporiji. Ukratko, ok proizvod ali je Turbo Pascal imao već toliki broj korisnika da QuickPascal, koji svakako nije bio spektakularno bolji (po mom mišljenju je zapravo bio slabiji, ali to je za diskusiju) nije imao nikakvu šansu da uspe. Ne znam ni što su ga pravili.
windows.182 dejanr,
>> Hm, nešto mi pade na pamet: ako MS poštuje ovu politiku, zašto je >> kupio Fox? Tj. koliko su tačne glasine da ga ja kupio da bi ga >> upropastio? Kupio ga je da bi uzeo Rushmore tehnologiju (a da ga posle ne sude za povredu autorskih prava kao kod Stackera) i da bi parirao Borlandu koji je kupio dBASE (Ashton Tate). Ne verujem da će ga upropastiti, čujem da je nedavno izašla nova verzija za unapređenjima, ali svakako ga neće pustiti da ugrozi Access.
windows.183 dr.grba,
>> Hm, nešto mi pade na pamet: ako MS poštuje ovu politiku, zašto je >> kupio Fox? Demonstracija sile (dolara)? >> Tj. koliko su tačne glasine da ga ja kupio da bi ga >> upropastio? Ili barem držao zauzdanog.... Ali, zar ne beše priča da su u MS mislili da je to jedini način da se dođe do valjanog Rushmore algoritma? Beše neki trač na tu temu u vreme kupovine, samo ne mogu da se setim detalja.
windows.184 dr.grba,
>> je nedavno izašla nova verzija za unapređenjima, ali svakako ga neće >> pustiti da ugrozi Access. Evo šta Microsoft kaže o tome: (MS Office Developer's Kit - Designing Integrated Solutions, page 66) ******************** Microsoft Access and Microsoft FoxPro In addition to Microsoft Access and Microsoft SQL Server, Microsoft offers another choice for database management - Microsoft FoxPro. Like Microsoft Access, Microsoft FoxPro can be used either ina a client-oriented configuration on user's desktops, or as a back-end database server. oth of these products offer a rich set of tools for creating complete relational database applications. However, there are two main differences between Microsoft FoxPro and Microsoft Access: - Microsoft FoxPro offers a programming language that is based on the xBase standard. xBase is a superset of the dBase III language that was popularized in the Borland International dBase database system. xBase allows FoxPro to run existing dBase applications with little or no modification. Microsoft Access, on the other hand, has its own Basic-based programming language. - Microsoft FoxPro may be suitable for departmental database solutions than Microsoft Access, which was designed primarily for smaller, workgroup-sized applications. ******************** Da ne prepisujem više nego ovoliko, o FoxPro sistemu se više ni ne piše. Jedina rasprava u koju uvlače čitaoca je odnos između SQL Servera i Access baza kao različitih nivoa snage.
windows.185 zormi,
* Hm, nešto mi pade na pamet: ako MS poštuje ovu politiku, zašto je * kupio Fox? Osvajanje novog tržišta često mnogo više košta od otkupljivanja već uspešnog proizvoda. Recimo, Microsoft je godinama pokušavao da progura MS Money sofware za kućno knjigovodstvo, ali nikako nije mogao da potisne već poznat paket te namene Quicken koji i danas drži preko 60% tog dela tržišta. Onda su jednostavno otkupili Quicken a da im ne bi sudili zbog zavodjenja monopola (otkupili su najvećeg konkurenta svom proizvodu i praktično zauzeli celo tržište) - prodali su MS Money Novell-u. Dakle, prodavaće svoj Money pod imenom Quicken starim kupcima koji su za njega čuli. Iz istog razloga su i MS i Borland pokupovali poznate database pakete umesto da ulažu milione u marketing nekih svojih novih imena. Ne bi me začudilo da se FoxPro vremenom stopi sa MS Access-om, ali će se još prodavati pod starim imenom koje ima svoje kupce. Izašao je inače Visual FoxPro... ;)
windows.186 zeljkoj,
> Davno sam radio sa njim... bio je potpuno kompatibilan sa Turbo > Pascalom 5.0 (ili možda 5.5), ali su onda krenuli drugim putem Da li je mogao da koristi unite iz Turbo Pascala? > diskusiju) nije imao nikakvu šansu da uspe. Ne znam ni što su > ga pravili. Pa da bi pokazali da umeju da naprave i Pascal. :))
windows.187 omega,
Uz sta se isporucuju mciavi.h i digitalv.h? Nikako da ih pronadjem...
windows.188 jzivan,
Ne mogu da instaliram Windows for workgroups na racunaru sa Herkules karticom. Instalacioni program mi traži drajver za tu karticu. Ako ga ko ima neka mi pošalje. Unapred hvala.
windows.189 bulaja,
│Ne mogu da instaliram Windows for workgroups na racunaru sa Herkules │karticom. Instalacioni program mi traži drajver za tu karticu. Ako │ga ko ima neka mi pošalje. Unapred hvala. └─── FAQ: WINDOWS - W:\DRIVERS ---------------------- herc311 exe 157332 Hercules driver za Windows 3.11
windows.190 nbatocanin,
> Kupio ga je da bi uzeo Rushmore tehnologiju (a da ga posle > ne sude za povredu autorskih prava kao kod Stackera) i da > bi parirao Borlandu koji je kupio dBASE (Ashton Tate). Hm, ta tehnologija po meni i nije nešto naročito. Uostalom, koriste je i SIX i Comix i svi novi RRD-ovi, pa ih niko ne tuži. > Ne verujem da će ga upropastiti, čujem da je nedavno izašla nova > verzija za unapređenjima, ali svakako ga neće pustiti da ugrozi > Access. žitao sam nedavno u nekom časopisu planove MS-a za budućnost. Ne sećam se tačno, ali tu je svoje mesto zauzeo i Fox. Generalno, čini mi se da Access mora još malo "sazreti" da bi bio ozbiljna konkurencija proizvodima sa višegodišnjom tradicijom.
windows.191 jzivan,
Hvala bulaja
windows.192 mmitrovic,
::::: kupio Fox? Tj. koliko su tačne glasine da ga ja kupio da bi ga ::::: upropastio? Ima novih glasina da je u mađarsku stigao VisualFOX. Kol'ko tu ima istine, nemam pojma.
windows.193 jovca.car,
/* Ima novih glasina da je u mađarsku stigao VisualFOX. Kol'ko tu ima Najavljen je za kraj aprila. Potpuno 32-bitan (zahteva Win32s, Win95 ili NT), integrisan ODBC, OLE2 i OLE Automation, podrška za OCX kontrole, objektno orjentisan, event-driven, sa odličnim IDE-om (MS Office look&feel). Nimalo nalik na odbačen/upropašćen proizvod. :)
windows.194 msavkovic,
Kako da u Visual Basic-u 3.0 za opciju file/new koju napravim u formi1 vezem neku formu2 ? Mozda je trivijalno, ali se ne bavim VB-om.
windows.195 nlazic,
> Kako da u Visual Basic-u 3.0 za opciju file/new koju napravim > u formi1 vezem neku formu2 ? Formu 2 puštaš sa: form2.Show ' <- Ovo treba da se nalazu negde u form1 Istu formu zatvaras sa: Unload form2 ' <- Ovo se nalazi negde u form2 :) Nebojša :)
windows.196 herak,
Molio bih da ako je neko zainteresovan da se prijavi kao beta tester zanimljivog softvera za Windowse da mi se javi na mail. Hvala, Herak.
windows.197 djelovic,
Kako "uhvatiti" interapt pod Windowsima. Zgodno za one kojima treba programiranje custom kartica i hardvera: I assume you are trying to talk to some specialized piece of hardware through a hardware interrupt. The rules are: █ Put the ISR and any code or data used by the ISR in a DLL and mark everything that is needed at interrupt time as FIXED in the SEGMENTS section of your .DEF file. Don't mark everything fixed just the stuff you need at interrupt time. Fixed DLL code and data is automatically page-locked to keep it from being paged in enhanced mode. █ Use the MS-DOS Get Interrupt Vector call (Interrupt 21h, Function 35h) and Set Interrupt Vector call (Interrupt 21h, Function 25h) to manipulate the interrupt vector. Don't worry Windows does the right thing to reflect the interrupt into protected mode. If the hardware you are dealing with is memory mapped or passes real-mode addresses in registers, you will need to obtain protected-mode selectors for the memory (because your ISR will be running in protected mode). DOS protected-mode interface (DPMI) calls are available for this purpose. █ The ISR does not have to reside in the lower 1 MB of physical memory. However, if you are allocating memory for a device that expects it to be in physical memory below 1 MB, you need to allocate the memory with GlobalDOSAlloc. █ The only Windows function that you can call from an ISR is PostMessage. Now for a bit of a sermon: If you want to support specialized hardware under enhanced-mode Windows, you will more than likely have to write a virtual device (VxD) for the hardware. Windows running in enhanced mode is very good about reflecting interrupts from devices into the appropriate virtual machine (VM), but this virtualization comes at a price: interrupt latency. Most devices are quite sensitive to delays in servicing their interrupts, especially devices that transfer data. The only way to guarantee that interrupts from your device are processed in a timely manner is to write a VxD for it. The VxD runs in ring 0 and handles the interrupt directly, and thus does not incur any VM scheduling or virtualization overhead. Information on how to write VxDs is contained in the Windows version 3.1 Device Driver Kit (DDK) Virtual Device Adaptation Guide.
windows.198 mmitrovic,
::::: Information on how to write VxDs is contained in the Windows version 3.1 ::::: Device Driver Kit (DDK) Virtual Device Adaptation Guide. Mogu li neki odlomci iz ovoga, ako neko poseduje dotičnu knjigu.
windows.199 trki,
Ako neko zna u cemu je problem molio bih da mi ogovori ??? Napisao sam neki instalacioni (SETUP) program za WINdowse i taman da budem siguran da sve radi kako treba odem kod jednog kolege da ga probam. Naravno pre toga sam ge probao na nekiliko razlicitih konfiguracija i sve je bilo u redu . KAda sam pustio SETUP koji treba samo da iskopira par fajlova na disk njegov PROMISE drajver se javio sa porukom da SETUP.EXE pokusava da radi nesto sto je navodno nekompatibilno sa 32bitnim pristupom , to je javio PROMISE (jos jedan od mnogih controlera). Interesuje me da li je neko imao slican problem , u mom programu se ne koriste nikakve nelegalne instrukcije , vec se koriste klasicne open i close funkcije. Uglavnom posto moj SETUP.EXE radi svuda korektno sem na pomenutom PROMISE VLB kontroloru , mozda je samnom sve u redu , ali bih ipak voleo da cujem i vase misljenje. Unapred hvala. trki
windows.200 vlador,
Kako mogu da dođem do VBX fajla za rad sa baznim gridovima (grid koji se popunjava iz baze:)?
windows.201 iznogud,
Imam mali problem :(((( Pošto je pisanje hook programa izgleda postao nacionalni sport YU programera, rešim ti i ja da napišem jedan. Ideja je bila jednostavna: klikneš dvaput na naslov (caption) prozora, on stalno ostane na vrhu (da, znam da to ima u xx programa, al ja ne koristim nijedan od njih). Lepo sam postavio hook funkciju, najlepše od svega što program i radi... al sporadično. Sve je ok dok ne dođem do nekog MDI programa rađenog u nekom frameworku (MS Word, BC++...). Naime, rečeni programi imaju krš božji klasa prozora, od kojih se jedna klasa brine za jedno, druga za drugo... Kako da odaberem pravi prozor, i da mu dodelim OnTop atribut?
windows.202 djelovic,
Postoji li nacin da se promeni pozicija ikone za prozor koji nije minimizovan? Dakle, da se podesi mesto na koje ce ikona da ode kada se prozor minimizuje. Probao sam sa SetWindowPlacement, al ne mere ž:(.
windows.203 dvesic,
Potrebni su : - VBX sa primitivama za crtanje (linija, luk, elipsa, krug ...) - VBX kao primer za Browse nad nekom tabelom (tj. postoji izvor podataka npr. ODBC; kako uraditi pregled tih podataka pod Visual C++ ?) Ima li sugestiija ? :)) .
windows.204 .obj,
> Postoji li nacin da se promeni pozicija ikone za prozor > koji nije minimizovan? Dakle, da se podesi mesto na koje ce > ikona da ode kada se prozor minimizuje. Probao sam sa > SetWindowPlacement, al ne mere ž(. Davno sam imao posla sa time, ali znam da to sigurno može da se uradi preko SetWindowPlacement().
windows.205 dr.grba,
>> - VBX sa primitivama za crtanje (linija, luk, elipsa, krug ...) >> ... >> Ima li sugestiija ? :)) Da, ja sugeriram da se to dojavi i meni, ako neko kojim slučajem ima... (:
windows.206 duzle,
Jel' zna neko neku dobru knjigu o programiranju pod Windows-ima, po mogućstvu vezanu za Borland Paskal ? Ogi
windows.207 dvesic,
Kakav je tačan postupak generisanja VBX-ova u Visual C++ 1.5 ? Potrebno je što detaljnije objašnjenje i to prilično hitno. Pozdrav, Dejan.
windows.208 .obj,
> Kakav je tačan postupak generisanja VBX-ova u Visual C++ 1.5 ? > Potrebno je što detaljnije objašnjenje i to prilično hitno. Jes' video tekst u PC #3 o tome? Ima i primer okačen u fajlu uz poruku u PCPRESS konferenciji, kompletan komentarisan sors VBX-a, sve spremno za kompajliranje sa Borland C++. Za Visual C++, treba samo da malo izmeniš MAK fajl. Umesto bcc, stavi cl, tako da se generiše kod u small modelu (pazi, kod DLL-a, što VBX jeste, DS je različit od SS!) i prepravi poziv linkera tako da se linkuju VC-ove biblioteke za DLL. Inače, za kompajliranje ti treba i CDK (Control Development Kit) iz Visual Basic 3.0 Professional Edition. Ako hoćeš samo da prekompajliraš neki VBX, iz CDK-a ti trebaju samo fajlovi VBAPI.H i VBAPI.LIB. Naravno, ako hoćeš nešto da menjaš u sorsu VBX-a, treba ti i VBAPI.HLP. Good luck, Obrad
windows.209 sandman,
Da li neko ima neke informacije o Win32s EXE formatu? Nasao sam u BC++ 4.0 neki PE.TXT ali mi je nerazumljiv. CU
windows.210 iznogud,
Malo pitanje za Win32 guru-e: sa kog heap-a (local, global) se oslobađa memorija pri pozivu operatora new (C++) u Win32 ??
windows.211 dvesic,
Re: VBX + Visual C++ 1.5 Još jedno pitanje u vezi VBX-a (.to .obj :) Pročitao sam članak u PC-u i pokupio primer. Ono što meni (tačnije, mom prijatelju) treba je : - da li postoji način da se u Visual C++ 1.5 uz pomoć Control Wizard-a izgeneriše VBX ? U opciji za kompajliranje je čekirana opcija za VBX, međutim, izlaz je uvek u DLL formatu.
windows.212 .obj,
> - da li postoji način da se u Visual C++ 1.5 uz pomoć > Control Wizard-a izgeneriše VBX ? U opciji za > kompajliranje je čekirana opcija za VBX, međutim, izlaz > je uvek u DLL formatu. Pošto ne koristim VC++, ne mogu da ti preciznije odgovorim. Ako VC neće da ti napravi VBX, to verovatno znači da VC-ov Control Wizard to ne ume da radi. U stvari, pogledaj u help-u, tamo sigurno piše šta taj Wizard ume a šta ne. Obrni-okreni, kako god da je nastao skelet VBX-a (nekim od Wizard-a, ili iz primera u PC-u), "meso" moraš sam da popuniš. Ne vidim razlog da ne iskoristiš primer iz PC-a, pošto sam ga napravio tako da ima sve što jedna VBX kontrola treba da ima, a da bude jednostavan za izmene.
windows.213 paki,
Mali trik u vezi Delfija, možda nekom pomogne u rešavanju jednog, po meni, neprijatnog problema. Ako iz programa pravite tabelu (npr. Table1), neće postojati objekti koji označavaju polja (npr. Table1Picture) - ništa zato, pristupa im se pomoću Table1.FieldByName('Picture'). E, tu nastaje problem: tim načinom se dobija objekat TField, a ne TGraphicField, pa nema ništa od upotrebe metoda LoadFromFile. Trik se sastoji u tome da se u toku dizajna projekta napravi neki objekat (ja sam probao s TImage, radi savršeno) koji će nam poslužiti za učitavanje slike, pa se zatim odatle slika prekopira u problematično polje tabele, pomoću Assign. Pomoćni objekat treba da ima mogućnost da učita sliku bez mnogo gnjavaže (idealno pomoću LoadFromFile), i treba da bude nevidljiv (Visible:=False) i isključen (Enabled:=False, mada ne znam da li je ovo neophodno). Dakle, trik bi izgledao otprilike ovako: ... Image1.Picture.LoadFromFile ('...'); Table1.Edit; Table1.FindField('Picture').Assign(Image1.Picture); ... Pretpostavljam da ovo nije savršeno rešenje, postoji li nešto legalno (nemam nikakvu dokumentaciju sem Helpa, a ne verujem da su momci u Borlandu ovo prevideli)? * I jedno pitanje: kako se iz aplikacije bira da neko polje po defaultu ima neku vrednost? To se iz Database Desktopa postiže jednostavnim kucanjem željene vrednosti na predviđeno mesto, ali nisam video odgovarajući property (dok, npr. property za Value Required postoji).
windows.214 omega,
Da li bitmapa uopste moze da se prilepi na button? Jel se neko bavio pravljenjem sopstvenih custom control dll-ova?
windows.215 vlador,
Pitanje za one koji su se već uhvatili u koštac sa Delfijem. Koliko su programi pisani u BPW7 portabilni na Delfi? Odnosno, ako imam sors pisan za BPW7, u kojoj meri ću morati da ga prepravljam da bi on proradio pod VB killerom? Ili ću morati da ga pišem ponovo?
windows.216 nlazic,
*> Koliko su programi pisani u BPW7 portabilni na Delfi? Odnosno, *> ako imam sors pisan za BPW7, u kojoj meri ću morati da ga *> prepravljam da bi on proradio pod VB killerom? Ili ću morati *> da ga pišem ponovo? Zavisi šta si radio. U principu kompatibilnost postoji. Da ne bi nagađali, šaljem deo Delphi-evog README.TXT fajla koji se odnosi na kompatibilnost sa BPW 7.0 BP 7.0 Compatibility Notes -------------------------- o Passing Borland Pascal 7.0 style object variables as arguments in an open array constructor is not supported. o Don't use the Borland Pascal 7.0 Fail procedure with Delphi classes. o Though we do not recommend using ObjectWindows and VCL units in the same application, by following these instructions, you can easily work on your Borland Pascal 7.0 Windows projects in the Delphi development environment: 1. Open your program or library file as a project. Make sure there's a correct module header declaration (i.e. program, library or unit) at the beginning of the .PAS file. 2. Change the Search Path on the Options|Project|Directories page to include \DELPHI\SOURCE\RTL70. 3. Update the uses clause of each unit as follows: o For each unit that uses WinTypes, replace "WinTypes" with "Messages, WinTypes" o Remove all references to the Win31 unit ---------------------------------------------------------------------- Sve u svemu, ne bi trebalo da bude problema sa većinom programa pisanih u BPW 7.0. Pozdrav, :) Nebojša :)
windows.217 mmitrovic,
::::: nastaje problem: tim načinom se dobija objekat TField, a ne ::::: TGraphicField, pa nema ništa od upotrebe metoda LoadFromFile. To što ti je on vratio TField objekat ne znači da on to i jeste, zato probaj sa typecast-om da tretiraš vraćeni TField kao TGraphicField. Da bi bio siguran, probaj sledeće: uporedi TypeOf(TGraphicField) sa TypeOf(xx), ako je xx:=Table.FieldbyName('Picture'); ako su isti, onda ti je vraćeni objekat tipa TGraphicField. PS. Ne radim sa Delphiem, ali je ovo klasika Pascal OOPa. Možda se krajnje rešenje malo razlikuje, pa eksperimentiši malo. PS2. Da li si siguran da se ovde radi o Txxx tipovima, ili o Pxxx tipovima. Malo mi je glupo da se radi sa samim objektima, a ne pointerima.
windows.218 concept,
Pri instalaciji VB4.0(nije beta) pojavio mi se msgbox sa porukom da nemoze dad ucita fajl win95\system\ctl3dv2.dll,jer ga navodno koristi neka druga aplikacija,to mi se dogodilo na vise masina na koje je instaliran.E sad pitanje,kako da se to zaobidje ili ako nemoze kako ce to uticati na dalji rad vb-a? P.S. ve masine su pod win95
windows.219 petrovics,
>> Pri instalaciji VB4.0(nije beta) pojavio mi se msgbox sa porukom da >> nemoze dad Kako se prepoznaje beta? Na koliko disketa je original i postoji li VB4.0 profesional?
windows.220 netcomp,
Upomoć ! Potrebno mi je rešenje za sortiranje ćiriličnih podataka po AZBUCI... O čemu se radi, napravio sam VB aplikaciju, po zahtevu korisnika, na ćirilici. Jedna poveća MS Access 2.0 baza, sa OLE 2.0 ugradjenim Word i PaintBrush objektima (u samoj bazi), i.t.d. Kad kazem, na ćirilici, mislim i na izgled ekrana i svih njegovihKHHPekrana i svih njegovih objekata, ali i format podataka... Problem mi se javio, kada sam formirao 30-ak raznih Crystal Report izveštaja, u nemogućnosti (ili neznanju) da sortiram podatke, po AZBUCI... žini mi se da je Obrad Bjelić sa SLD dao drajver za sortiranje po abecedi , sa osvrtom na "dj","lj" i sl., a šta ćemo sa AZBUKOM ? I uopšte, ne ide mi kombinacija GDIFIX+MAPPER+SLD, ili ne znam da podesim Windows za ćirilicu (mada sam tekst iz R.105 čitao 10 puta)... Zato, ako neko moze da mi pomogne, PLEASE HELP ME ... NetComp.SoftWare.Group.NS
windows.221 vbacko,
H Citajuci API help za windowsow LZEXPAND naidjoh na pomenuti program COMPRESS.EXE. Nakon toga uradih WHERE COMPRESS.EXE, moj ce ti racunar na to da ne postoji takav fajl. Shavtih da ga mogu naci na sezamu, ali gde. UPOMOC !!! Unapred Hvala - VBACKO
windows.222 vbacko,
Radim neki programcic u Delphi-u i pokusavam da napravim svoj screen saver. Medjutim, kako da napravim da mi se tajmer postavi na nulu kad god pomerim misa ili tako nesto. Sa eventima nista ne dobijam jer cim aplikaciju minimalizuje dolazi do toga da se tajmer ne ponistava jer jednostavno ne vucem misa u okviru tog forma vec van njega.
windows.223 paki,
Subj: Delphi i TMemoField Kako pristupiti sadržaju memo polja? Dešava mi se sledeće: Table.FieldByName('Polje').DataSize vraća 0, iako u polju postoje podaci, pa GetData u bafer smešta nil. Kako pristupiti ovim podacima, da li pomoću GetData ili na neki drugi način? * I drugo pitanje, kako se iz programa podešava default vrednost nekog polja? To se može izvesti iz Database Desktopa, ali nigde nisam naišao na odgovarajući TField property.
windows.224 zeljkoj,
> COMPRESS.EXE. Nakon toga uradih WHERE COMPRESS.EXE, moj ce ti > racunar na to da ne postoji takav fajl. Shavtih da ga mogu naci > na sezamu, ali gde. UPOMOC !!! Isporučuje se uz kompajlere koji prave kod za Windows.
windows.225 vbacko,
>Isporucuje se uz kompajlere koji prave kod za Windows. Ama sve je to lepo, ali ja nemam instalacionu verziju ni jednog kompajlera. Delphi mi je instalirao prijatelj sa svo CD-roma. Znaci: gde mogu da ga nadjem na na SEZAMU (mislim na COMPRESS.EXE)
windows.226 paki,
­> zato probaj sa typecast-om da tretiraš vraćeni TField kao ­> TGraphicField. Da bi bio siguran, probaj sledeće: Radi savršeno, hvala. ­> PS2. Da li si siguran da se ovde radi o Txxx tipovima, ili o Pxxx ­> tipovima. ­> Malo mi je glupo da se radi sa samim objektima, a ne pointerima. Koliko ja vidim, u pitanju su objekti.
windows.227 sradovan,
! Ima li neko emulator za postscript koji radi pod WIN 3.11 ili WIN 95 a da podrzava PCL 5 (HP 4p) i to takav da mu je 8 MB dosta za rad?
windows.228 paki,
­> ­> Malo mi je glupo da se radi sa samim objektima, a ne pointerima. ­> ­> Koliko ja vidim, u pitanju su objekti. U međuvremenu mi je ukazano na to da ne vidim baš najbolje :) Naime, ako se objekat deklariše pomoću službene reči 'class' (nisam se udubljivao u problematiku), onda se radi s pointerima, a objekat čuči na hipu; ako se deklariše pomoću 'object', onda se prenosi ceo objekat.
windows.229 vbacko,
IMA LI LJUDI KOJI SU IMAJU NEKO MISLJENJE O DELFIJU !!!
windows.230 dejanr,
>> IMA LI LJUDI KOJI SU IMAJU NEKO MISLJENJE O DELFIJU !!! Ima... recimo, ja imam relativno dobro mišljenje o njemu - nisam, doduše, radio na Delphi-ju ništa veliko, ali mali Windows programi rade sjajno. U junskom broju PC-ja je bio prikaz u kome je mišljenje nešto detaljnije izloženo.
windows.231 nlazic,
*> IMA LI LJUDI KOJI SU IMAJU NEKO MISLJENJE O DELFIJU !!! Ima, naravno :) Zabavljao sam se sa Delfijem neko vreme i mislim da je odličan. Evo mojih razloga. Kao prvo, ja se ne bavim bazama podataka i nije me preterano interesovalo kakav je na tom planu u poređenju sa ostalim paketima. Dugo vremena sam koristio BP 7.0 i njegov OWL za pisanje Windows programčića i prilično sam se mučio. Onda mi je pod ruke došao VB 3.0 koji kompletnu komunikaciju sa W. preuzima na sebe. Velika mana VB-a je, međutim, jezik. U bejziku se zaista nije moglo mnogo uraditi osim, možda, nešto sa bazama podataka za koje sam već rekao da me ne interesuju. Onda je naišao Delfi koji je bio spas. On ima odličnu "vizuelnu" komponentu kojom se bukvalno crta program, a iza koje stoji moćan Object Pascal, jezik koji je još u verziji 7 Borlandovog kompajlera doteran na zaista visok nivo. Tačno je da treba malo vremena da bi se upoznale novosti koje Delfi unosi u paskal kao jezik, ali veruj mi, isplati se. Te novosti koje donosi Delfi, opasno približavaju paskal C++u koji "važi kao standard za pisanje Windows aplikacija". Na kraju, održana je puna kompatibilnost za BP 7.0 tako da sam mogao da iskoristim gomilu modula koje sam do tada napisao, a koje bih morao da pišem ponovo da sam ostao na, recimo, VB-u. Delfi ne bi trebalo da bude komplikovan ni za korisnike koji se do sada nisu bavili programiranjem, a voleli bi da počnu. Detaljno poznavanje Object Pascal-a je svakako dobrodošlo, ali se neki programčići (i to ne baš sasvim elementarni) sasvim lepo mogu napisati i bez njega. Uostalom, Borland u dokumentaciji koju isporučuje uz Delfi "naprednom" Object Pascal-u ne posvećuje ni celih stotinak stranica. Rezime: Delfi je spas za nekog ko se bavi programiranjem Windows-a, ma šta da se pod tim podrazumevalo. On jeste prvenstveno namenjen programiranju baza podataka (uz Delfi se isporučuje i kompletan Borland Database Engine u čiji kvalitet ne treba sumnjati), ali i ostali korisnici koje se ne bave tim stvarima dobijaju moćnu alatku za pripitomljavanje Windows-a. Još ako si ranije radio u paskalu... Pozdrav, :) Nebojša :)
windows.233 vbacko,
> nastavak proce o delfiju !!! Priznajem da sam nastupio naivno u pogledu Delfija. U njemu sam za samo dva H sata napravio fantastican recnik za windowse. A sada radim program za autoskole. Sve je toliko brzo i savrseno da me u stvari to i brine. Sta me najvise interesuje ?! Pa naravno, kakva mu je buducnost. Svi znamo da je Broland sad nesto drugo. Sta ako se ne pojavi 32 bitna verzija (mozda vec postiji ?), sta ako izadje OLE 3 ili tamo neki, a sta ... Zbog svega ovoga pitam se dali vredi gubiti vreme u Delfiju. Najvise sumnjam u to da ce ba IBM razvijati prvenstveno za OS WARP, bar mi izgleda logicno jer sam negde procitao da ne postoje zasada bog zna kakvi alati za OS. p.s. Nikada pre nisam procitao knjigu o objektnom programiranju i programiranju pod windowsima. Naravno u prirodnomatematickim srednjim skolama radi se PASCAL. Sta u stvari hocu da kazem ? Pa recnik sam napisao posle 3 dana tumaranja po helpovima (Delphi i windows API .hlp). Ovim zelim da ohrabrim sve ljude koji se boje windows programiran. Treba da probaju, sigurno ce to biti pravo osvezenje (prosto ne mogu vise da trpim DOS). p.p.s. Nesvidja mi se kako Delphi radi sa SQL-om - SELECT * form baza je jako sporo. ZASTO !!!!???? pozdrav VBACKO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
windows.234 visnja,
> Rezime: Delfi je spas za nekog ko se bavi programiranjem > Windows-a, ma šta da se pod tim podrazumevalo. On jeste > prvenstveno namenjen programiranju baza podataka (uz Delfi se > isporučuje i kompletan Borland Database Engine u čiji kvalitet > ne treba sumnjati), ali i ostali korisnici koje se ne bave tim > stvarima dobijaju moćnu alatku za pripitomljavanje Windows-a. > Još ako si ranije radio u paskalu... > > :) Nebojša :) Ne da sam radio nego se razbijao od pascala. Koristim BP 7.0 + PXEngine + TVISION ili OWL. Moze li mi neko reci kakav je BDataEngine i moze li mi DELPHI prevoditi stare >>DOS<< aplikacije ako imam SOURCE svih unit-a? Moze li linkovati TPU TPP i TPW verzije BP7.0 ako nemam SOURCE? Odnosno mogu li da brisem BP7.0 kada instaliram DELPHI? Pozdrav :)
windows.235 nlazic,
*> moze li *> mi DELPHI prevoditi stare >>DOS<< aplikacije ako imam SOURCE svih *> unit-a? Moze li linkovati TPU TPP i TPW verzije BP7.0 ako nemam *> SOURCE? Odgovor na sva pitanja je ne. Delfi nema nikakve veze sa DOS-om. Što se tiče TPU, TPP i TPW fajlova - Delfi ih ne poznaje. Ako nemaš sors teško da bilo šta možeš uvući u njega. Delfi umesto ovih, od svakog unit-a napravi po jedan .DCU fajl koji kasnije ulinkuje u finalni .EXE. *> Odnosno mogu li da brisem BP7.0 kada instaliram DELPHI? Možeš da obrišeš deo koji se bavi Winodws-ima, ako imaš neophodne sorsove naravno. Ipak ti preporučujem da jedno vreme zadržiš oba kompajlera dok ne vidiš šta ti je od svega stvrano potrebno. Pozdrav, :) Nebojša :)
windows.236 nlazic,
*> Sta me najvise interesuje ?! Pa naravno, kakva mu je buducnost. Svi *> znamo da je Broland sad nesto drugo. Sta ako se ne pojavi 32 bitna *> verzija (mozda vec postiji ?), sta ako izadje OLE 3 ili tamo neki, a *> sta ... Zbog svega ovoga pitam se dali vredi gubiti vreme u Delfiju. Borland je obećao 32-bitnu verziju za oko dva meseca po izlasku Win95. Što se tiče Borlanda, sumnjam da će nestati. Može da se desi da ih neko otkupi, ali to ne znači da će njihovi paketi (Delfi pogotovo) prestati da se prodaju i razvijaju. U najgorem slučaju, ako Borland ne uspe nikome da se proda, prodaće bar neke svoje pakete da bi izvukli koju kintu više, a Delfi je među njima nejperspektivniji. Pozdrav, :) Nebojša :)
windows.237 dr.grba,
>> Sta me najvise interesuje ?! Pa naravno, kakva mu je buducnost. Svi znamo >> da je Broland sad nesto drugo. Sta ako se ne pojavi 32 bitna verzija >> (mozda vec postiji ?), sta ako izadje OLE 3 ili tamo neki, a sta ... Zbog Pitanje: može li se Delphi-jem ući ispod haube Quattro Pro-u i Paradox-u?
windows.238 vbacko,
Postoji li neka literatura kod nas za DEPLPHI ???? Pronasao sam u helpu da Delphi podrzava COMMIT i ROLLBACK, ali mi nesto bas i nije radilo. Voleo bih da procitam nesto o tome na sezamu od nekoga ko ga je zaista probao. Pozdav, VBACKO
windows.239 visnja,
Hvala :)
windows.240 omega,
ŢZbog svega ovoga pitam se dali vredi gubiti vreme u Delfiju. Pa u tome i jeste poenta. Ne treba se zatupljivati sa TPW, BP, Delphi, ni sa OWL. Uzmes BC++, radis sa cistim WIN API, i cekas razvoj situacije. BTW, jel MS ima pandan Resource Workshop-u?
windows.241 visnja,
> Pa u tome i jeste poenta. Ne treba se zatupljivati sa TPW, BP, > Delphi, ni sa OWL. Uzmes BC++, radis sa cistim WIN API, i cekas > razvoj situacije. Pa ima istine u ovome, samo poznajuci osnove OWL-a, dobijas portabilno znanje. Lako radis u TurboViziji za DOS, Pascal OWL, C++ OWL (ovo iz iskustva) a verovatno ce se lako terati i OS/2 aplikacije. OWL (ili turbo vizija) je prilicno portabilan skup objekata za sve sisteme tipa prozori, meniji i sl. Sumnjam da bi poznavanje jednog takvog sistema nekoga moglo da zatupi. Mozda je ovakvo razmisljanje i posledica mog licnog stava da ne treba mnogo paznje posvecivati konkretnoj masini i konkretnom operativnom sistemu. Sta mi vredi sto i dan danas znam da na adresi 23609 spectrum pamti duzinu bip-a pri pritisku na neki taster ili da je na 23755 pocetak basic-a kod golog spectruma. Te gluposti samo zauzimaju par MB-a u mom mozgu. Ne bih voleo da se za 10 gosina isto osecam razmislajuci o API-ju.
windows.242 vgenije,
HI hitno mi treba putokaz za dobijanje pie-a i ostalih slicnih stvari u wordu za windows 6.0 elem,ortak treba da kuca neki seminarski rad pa mu zbog procenata treba onaj iseceni krug sa procentima ili oni stubovi razlicite velicine hvala p.s.izvinjavam se zbog gore pomenutog -rucnog-:)) objasnjavanja ali nisam u trenutku mogao da se setim kako se to strucno zove
windows.243 omega,
Ţsamo poznajuci osnove OWL-a, dobijas portabilno znanje. Portabilno za sta? Win i eventualno (?) OS/2, i to sve dok Borland i dalje pruza podrsku. ŢSumnjam da bi poznavanje jednog takvog sistema nekoga moglo da zatupi. Poenta je da nikoga _ne treba_ savetovati da to uci.
windows.244 gerber,
YR>*> da je Broland sad nesto drugo. Sta ako se ne pojavi 32 bitna verzija YR>*> (mozda vec postiji ?), sta ako izadje OLE 3 ili tamo neki, a sta ... Znam da su ti već odgovorili, ali evo opet glede 32 bitnog Delfija, za W95 koja je spremna da izađe ubrzo posle samog W95. Normalno, kažu da je brža, a sadrži i podršku za duge nazive fajlova i prilagođena je novim W95 kontrolama (tabbed property sheet npr.). Visual Control Library postaje potpuno 32-bitna, ali ostaje kozmetički nepromenjena, tako da će sav kod pisan za 16-to bitnu verziju moći da se rekompliacijom prenese u 32-bitnu verziju. Puna OLE podrška kao i podrška za pravljenje OCX kontrola i OCX container aplikacija. Planira se proširenje VBX podrške za verzije 2.0 i 3.0 i za 16-bitne i za 32-bitne platforme. (Šta god da to, gore navedeno, uopšte značilo :)) Kad sam počeo - uskoro izlazi i Borlandov C++ 5.0 usklađen sa W95 i NT 3.51 (već je dobio W95 zvanični logo).
windows.245 gerber,
YR>*> hitno mi treba putokaz za dobijanje pie-a i ostalih slicnih stvari u YR>*> wordu za windows 6.0 Hmm. NIsam siguran šta pitaš. Da li kako uopšte da počne sa grafičkom prezentacijom (chart) što se postiže pritiskom na ikonu "insert chart" (pa se u meniju bira da li će biti u vidu "pogače" ili kolumna), ili kako da organizuje podatke kada je već jednom otvorio grafikon? Ovo drugo ne znam, ali za početak ima opciju za unos podataka (sve u prozoru Grafa-a) i tako dalje. Inače čini mi se da je jednostavnije ako ima Excel da u njemu Wizardom napravi grafikon pa da ga unese u Word.
windows.246 vgenije,
> > Hmm. NIsam siguran sta pitas. Da li kako uopste da pocne > sa grafickom prezentacijom (chart) sto se postize pritiskom > na ikonu "insert chart" (pa se u meniju bira da li ce > biti u vidu "pogace" ili kolumna), ili kako da organizuje Kad kliknem na gore pomenutu ikonu on mi da poruku: this command is not available because microsoft card is not available sto me najvise buni.Dali je problem u instalaciji programa,mada sam prilicno siguran da sam deo sa graph-om instalirao ilije to neka druga kvaka.Inace interesuje me samo da konstruisem -pogacu- upisivajuci vrednosti nevezano sa textom koji je prethodno napisan..
windows.247 gerber,
YR>*> Kad kliknem na gore pomenutu ikonu on mi da poruku: YR>*> this command is not available because microsoft card is not available YR>*> YR>*> sto me najvise buni.Dali je problem u instalaciji programa,mada sam YR>*> prilicno siguran da sam deo sa graph-om instalirao ilije to neka druga Pogledaj u direktorijum WINDOWS/MSAPPS/MSGRAPH gde bi morao da imaš fajlove Graph.exe, Msgraph.hlp, Msgraph3.reg. Nažalost kako sam samo (ne baš preterani) obični korisnik Worda, nemam ideju o čemu je reč sa pomenutim MS card. Ajde stručnjaci dajte rešenje.
windows.248 diabola,
> this command is not available because microsoft card is not available Ova poruka se javlja jer je najverovatnije oštećena registraciona baza Windows-a. Probaj da sa programom REGEDIT.EXE učitaš registracionu bazu koja ide uz MSGRAPH (.reg). Ako ni to ne uspe onda moraš ručno da je ispravljaš ali ti to ne preporučujem jer to traži malo veće znanje. Inače se to meni desilo pa sam morao ručno da je ispravljam ceo dan.
windows.249 vgenije,
> ti to ne preporucujem jer to trazi malo vece znanje. > Inace se to meni desilo pa sam morao rucno da je ispravljam ceo > dan. Sta preporucujete?Sta ponovo da instaliram windows ili word?
windows.250 iznogud,
:: Pa u tome i jeste poenta. Ne treba se zatupljivati sa TPW, BP, :: Delphi, ni sa OWL. Uzmes BC++, radis sa cistim WIN API, i cekas :: razvoj situacije. žist Win API? Brrrr... ;))))) Sa tog stanovišta se više isplati preći na neki MSVC. Mada... Teško se menja klub za koji navijaš ;)
windows.251 iznogud,
:: Pa ima istine u ovome, samo poznajuci osnove OWL-a, dobijas portabilno :: znanje. Lako radis u TurboViziji za DOS, Pascal OWL, C++ OWL (ovo :: iz iskustva) a verovatno ce se lako terati i OS/2 aplikacije. Pretpostavljam da pričaš o OWL-u iz TP-a, tj. OWL 1.0. Malo razočarenje: OWL 1.0 i 2.0 nemaju veze s vezom. OWL 2.0 (BC++ 4.X) više liči na MFC nego na svog prethodnika. A, iskreno, nisam baš primetio neku veliku sličnost OWL i TV (sem u event-driven modelu rada, što ionako nije zasluga OWL-a nego Windowsa).
windows.252 paki,
Kako da promenim boju pozadine u message box-ovima i standardnim windows dijalozima? Pošto su mi svi prozori u programi u sivo-belim tonovima glupo izgleda kad iskoči message box sa recimo ružičastom :) pozadinom, ako je tako namešteno u kontrol panelu.
windows.253 visnja,
> >samo poznajuci osnove OWL-a, dobijas portabilno znanje. > > Portabilno za sta? Win i eventualno (?) OS/2, i to sve dok > Borland i dalje pruza podrsku. Šta ćeš više od windows-a. Ja ih mrzim, ali ako kao programer hoću hleb trebalo bi da ih proučim na najbezbolniji način. Danas većina kupljenih mašina kod nas ima neki od WIN. Perspektivno tržište za programe. Zato sam se odlučio za OWL. Jako lepo napisani objekti. Barem se nauči kako lepo "pisati objekte" (i njih mrzim). > >Sumnjam da bi poznavanje jednog takvog sistema nekoga moglo da > zatupi. > > Poenta je da nikoga _ne treba_ savetovati da to uci. Naravno, sve je to individualna stvar.
windows.254 visnja,
> Pretpostavljam da pričaš o OWL-u iz TP-a, tj. OWL 1.0. > Malo razočarenje: OWL 1.0 i 2.0 nemaju veze s vezom. > OWL 2.0 (BC++ 4.X) više liči na MFC nego na svog prethodnika. > A, iskreno, nisam baš primetio neku veliku sličnost OWL i TV ####################################### > (sem u event-driven modelu rada, što ionako nije zasluga OWL-a > nego Windowsa). Nisam ni ja primetio ali sam probao i video da je relativno jednostavno. Radio sam dosta u Turbo Viziji (pascal) nešto malo OWL Pascal i probao sam da uradim nešto u OWL2.0 i BC 4.00. Napominjem da C ili C++ NEZNAM. Za tri dana imao sam lep program koji evidentira ljude i za njih vezane nekakve podsetnike. (Trivijalni primer relacione baze). Sve uz pomoć CTRL F1, Tražio sam po HELP-u poznate stvari...
windows.255 diabola,
> Sta preporucujete?Sta ponovo da instaliram windows ili word? Nema potrebe ako u direkt. gde je MSGRAPH imaš reg bazu. Ako nemaš ond ipak reinstaliraj WORD. ja sam imao sreće da mi je ostala kopija stare reg. baze svih programa u WIN (ostala pri inst. COREL-a) pa sam je lako doradio i sad radi.
windows.256 .obj,
> Kako da promenim boju pozadine u message box-ovima i standardnim windows > dijalozima? Pošto su mi svi prozori u programi u sivo-belim tonovima > glupo izgleda kad iskoči message box sa recimo ružičastom :) pozadinom, > ako je tako namešteno u kontrol panelu. Možeš da napraviš filter koji presreće poruku WM_CTLCOLOR i farba dijaloge odn. message box-ove kako ti želiš. Mnogo prostije (i lepše) rešenje je da u programu koristiš CTL3D.DLL. U nastavku poruke su dve funkcije koje ja koristim u svojim programima: Ctl3DInit se pozove na početku programa a Ctl3DDone na kraju. Ako program pronadje CTL3D.DLL ili CTL3DV2.DLL, koristiće ih, a ako ih nema, nikom ništa :) typedef BOOL (WINAPI *LPCTL3DFUNC)(HINSTANCE); HINSTANCE hCtl3DInstance; void Ctl3DInit(HINSTANCE hInstance) { UINT OldErrorMode; LPCTL3DFUNC lpfn; OldErrorMode = SetErrorMode(SEM_NOOPENFILEERRORBOX); hCtl3DInstance = LoadLibrary("CTL3D.DLL"); if(hCtl3DInstance < (HINSTANCE)32) hCtl3DInstance = LoadLibrary("CTL3DV2.DLL"); SetErrorMode(OldErrorMode); if(hCtl3DInstance < (HINSTANCE)32) hCtl3DInstance = (HINSTANCE)NULL; else { lpfn = (LPCTL3DFUNC)GetProcAddress(hCtl3DInstance, MAKEINTRESOURCE(12)); if(lpfn != (LPCTL3DFUNC)NULL) { (*lpfn)(hInstance); lpfn = (LPCTL3DFUNC)GetProcAddress(hCtl3DInstance, MAKEINTRESOURCE(16)); if(lpfn != (LPCTL3DFUNC)NULL) (*lpfn)(hInstance); } } } void Ctl3DDone(HINSTANCE hInstance) { LPCTL3DFUNC lpfn; if(hCtl3DInstance != (HINSTANCE)NULL) { lpfn = (LPCTL3DFUNC)GetProcAddress(hCtl3DInstance, MAKEINTRESOURCE(13)); if(lpfn != (LPCTL3DFUNC)NULL) (*lpfn)(hInstance); FreeLibrary(hCtl3DInstance); } } Cheers, obj
windows.257 omega,
Ţ Ako program pronadje CTL3D.DLL ili CTL3DV2.DLL, koristice ih U cemu je razlika izmedju ova dva? BTW, cini mi se da ima problema ukoliko se koristi starija verzija istog ukoliko je vec aktivna neka druga.
windows.258 djelovic,
> Ţ Ako program pronadje CTL3D.DLL ili CTL3DV2.DLL, koristice ih > > U cemu je razlika izmedju ova dva? BTW, cini mi se da ima > problema ukoliko se koristi starija verzija istog ukoliko je > vec aktivna neka druga. CTL3DV2.DLL se buni ukoliko nije u \WINDOWS ili \WINDOWS\SYSTEM direktorijumima, i to je manje-više glavna razlika u odnosu na CTL3D.DLL. To je urađeno jer neke starija aplikacije (među njima i Microsoftove) nisu obraćale pažnju na verziju DLL-a koji se instalirao, pa se prečesto dešavalo da se starija verzija instalira preko novije, a da neka aplikacija zahteva neke od mogućnosti novije verzije.
windows.259 mkaralic,
> Kako da promenim boju pozadine u message box-ovima i standardnim windows Nabavi ctl3d. On daje trodimenzionalan oblik okvirima za dijalog. Nisam te baš najbolje razumeo, ali ako se radi o tvojim programima, biblioteku i help za trodimenzionalne kontrole možeš naći u paketu Borland C++ 4, a ako te zanima za gotove programe, onda sa SEZAM-a pokupi all3d.zip. Pozdrav // Mića !!!
windows.260 omega,
Ţ CTL3DV2.DLL se buni ukoliko nije u \WINDOWS ili \WINDOWS\SYSTEM Ţ direktorijumima, i to je manje-vise glavna razlika u odnosu na CTL3D.DLL. Da li to znaci da CTL3D.DLL moze da se drzi u tekucem diru i potpuno izmeni, i da se niko nece buniti?
windows.261 iznogud,
:: Šta ćeš više od windows-a. Ja ih mrzim, ali ako kao programer hoću hleb Hm? Ako si programer, nema šta da voliš ili mrziš, već da pišeš program za onaj OS koji mušterija traži ;)
windows.262 djelovic,
> Da li to znaci da CTL3D.DLL moze da se drzi u tekucem diru i potpuno > izmeni, i da se niko nece buniti? Moze da se drzi u tekucem diru, samo mi nije jasno na sta mislis kada pitas da li moze potpuno da se izmeni?
windows.263 omega,
Ţna sta mislis kada pitas da li moze potpuno da se izmeni? Mislim na resurse, tacnije - na onu (jedinu) bitmapu.
windows.264 visnja,
> Hm? Ako si programer, nema šta da voliš ili mrziš, već da pišeš > program za onaj OS koji mušterija traži ;) O tome i pričam!
windows.265 oper,
Subject: Re: Delphi & Paradox >> Pitanje: može li se Delphi-jem ući ispod haube Quattro Pro-u i >> Paradox-u? Evo prvih utisaka o sprezi Delphija i Paradoxa. Pošto se u paskal razumem k'o Marica u kriv qrac (zlobnici bi rekli da se ni u Paradox ne razumem ništa bolje) moguće da sam nešto pobrkao, pa molim da mi se ne uzme za zlo :) Što se tiče ulaska 'pod haubu' - ostvaruje se preko 'Borland Database Engine' (BDE) kojem se pristupa preko predefinisanih objekata u Delphiju (TTable, TQuery i sl.). Inače, korisnici Borlandovih proizvoda su, po ko zna koji put, pojeli govn* zbog poslovne politike Borlanda. Sada se pristup bazama odvija preko već pomenutog BDE, koji koristi usluge 'language driver'a, koje ParadoxEngine ne podržava :(. Konkretno, to znači da ću tablama pristupati preko PE koji radi korektno uz .obj-ov SLD, u kom slučaju će mi te tabele kad im pristupim iz Delphija sadržati kuke & kvake umesto naših slova, ili ću promeniti 'language driver' za te tabele, i uopšte neću moći da im pristupam iz PE. Sam rad sa bazama je jednostavan, koliko je to moguće. Postoje predefinisane komponente za pristup tabelama (TTable, TQuery, TDataSource) kao i 'data controls' (DBGrid, DBText, DBMemo, DBCheckBox...) koji se, kao u VBu, razmeštaju po formama i automatizuju pristup podacima kroz gore navedene komponente. Koliko mi moje skromno poznavanje paskala dozvoljava da vidim, osnovna ideja nije mnogo različita od PE biblioteke, samo se implementeacije razlikuju. Sam postupak je sledeći - na formu dovučeš TTable i TDataSource kontrole. Ove dve su nevidljive. U njima klikneš ime baze i tabele. Zatim ubaciš TDBGrid, TDBEdit i sl. i u njima odrediš izvor podataka i to je to. Naravno TTable komponenta sadrži i metode za otvaranje, zatvaranje tabela, promenu aktivnog indeksa i sl. ako treba da 'zalaziš pod haubu'. Inače da li neko koristi BDE uz Borlandov C? Ako da - kakva su iskustva, gde može da se nabavi, ISOT (i sve o tome :) Pz, Pera...
windows.266 paki,
> Možeš da napraviš filter koji presreće poruku > WM_CTLCOLOR i farba dijaloge odn. message box-ove kako ti > želiš. Program je rađen u Visual Basic-u tako da je 'hvatanje' poruka koje autori VB-a nisu predvideli malo problematično. Na svu sreću, našao sam neki csform.vbx koji dodaje nove event-e na formu a među njima se nalazi i CtlColor. > Mnogo prostije (i lepše) rešenje je da u programu > koristiš CTL3D.DLL. U nastavku poruke su dve funkcije koje To već radim. Jedini je problem što se Ctl3D i VB-ove forme se nikako ne slažu tako da samo message box-ovi i standardni dijalozi (Open, Save As, itd.) postanu 3D. Pokušavao sam i da primenim f-ju Ctl3dSubclassCtl() na pojedinačne kontrole na formi ali nije bilo efekta. :( Hvala na sorsu. Iskoristiću ga jednog dana, kad se oslobodim ove bede. ;) V
windows.267 varsic,
Imam Windows-e 3.11(fWG) i MS-DOS v6.20 i Windowsi su mi na PATH-u. Odakle god da startujem win pri izlasku iz njega dobijam prompt uvek u ROOT direktorijumu diska iz kojeg sam startovao win. Kako da namestim da mi prompt bude disk i direktorijum odakle sam win pozvao ? Vlada
windows.268 supers,
>> Kako da namestim da mi prompt bude disk i >> direktorijum odakle sam win pozvao ? Pogledaj da slučajno ne startuješ Win iz BAT fajla. Ako postoji neki w.bat ili win.bat, izbriši mu cd\ sa kraja :)
windows.269 vitez.koja,
#=> Kako da namestim da mi prompt bude disk i #=> direktorijum odakle sam win pozvao ? Uz pomoć trikova :) Ako koristiš 4DOS, iskoristi naredbe pushd i popd.
windows.270 prado,
Upravo sam u toku pisanja diplomskog rada u winword-u 6. Interesuje me gde bih mogao nabaviti cirilicne tt-fontove i, postoje li post script istih.( Zao mi je zbog moje neobavestenosti, ili neznanja).
windows.271 omega,
Da li postoji neka grupa koja se bavi win programiranjem, pošto je ovde pakleno tiho? Ako ne, 'ćemo da je osnujemo.
windows.272 iznogud,
:: Da li postoji neka grupa koja se bavi win programiranjem, :: pošto je ovde pakleno tiho? Ako ne, 'ćemo da je osnujemo. A grupa će da se bavi Win programiranjem, za razliku od teme koja se bavi Win programiranjem?
windows.273 djelovic,
> Da li postoji neka grupa koja se bavi win programiranjem, > pošto je ovde pakleno tiho? Ako ne, 'ćemo da je osnujemo. Ne brini, sada ce ljudi da pocnu da prelaze na Windows 95 pa ce i te kako biti buke ovde. Duga imena datoteka, niti koje vas oslobadjaju potrebe da neki proces "seckate", ... Mmmmmmmm :).
windows.274 omega,
Ţ A grupa ce da se bavi Win programiranjem, za razliku od teme Ţ koja se bavi Win programiranjem? Da.
windows.275 ppekovic,
>> Ne brini, sada ce ljudi da pocnu da prelaze na Windows 95 pa >> ce i te kako biti buke ovde. Duga imena datoteka, niti koje >> vas oslobadjaju potrebe da neki proces "seckate", ... Mmmmmmmm >> :). Kako to tužno zvuči nakon programiranja na Unix-u i OS/2. Na stranu Unix, ali i OS/2 je imao to i još mnogo više još u verziji 1.x. Paya
windows.276 djelovic,
> Kako to tužno zvuči nakon programiranja na Unix-u i OS/2. Na stranu > Unix, ali i OS/2 je imao to i još mnogo više još u verziji 1.x. I nad popom ima pop! :) Secam se kada se pojavio OS/2 1.0 i kada ga UNIX-ovci popljuvase sto mu je najnaprednija forma interpocesne komunikacije "named pipe". Dal' su se stvari u medjuvremenu promenile ne znam, ali imace to i Windows... za par godina :). BTW, moze li OS/2 da vrti 32-bitne Windows programe?
windows.277 zkis,
Da li neko može da pomogne ! Kada kažemo kodna strana 1250 (Win) to se odnosi na latinično pismo. Da li postoji-je ćirilični TTF koji je prilagođen ovoj kodnoj strani, tj. tamo gde je npr latinično slovo 'đ' na istom mestu bude i ćirilično slovo đ , itd.. za sva naša slova Ako neko zna ili/i još i poseduje takve TTF-ove, Please Mail Me !!
windows.278 vcalic,
>> I nad popom ima pop! :) >> Secam se kada se pojavio OS/2 1.0 i kada ga UNIX-ovci popljuvase sto mu je >> najnaprednija forma interpocesne komunikacije "named pipe". Dal' su se >> stvari u medjuvremenu promenile ne znam, ali imace to i Windows... za par >> godina :). Named pipes postoje u NT-u još od 3.1 verzije. Vlada
windows.279 ppekovic,
>> BTW, moze li OS/2 da vrti 32-bitne Windows programe? Sve što radi uz win32s radi i pod Windows-om pod OS/2. Jedino mi ne radi ovaj novi NetScape što traži win32s verziju 2.1. Paya
windows.280 calex,
<!> Kada kažemo kodna strana 1250 (Win) to se odnosi na latinično pismo. <!> Da li postoji-je ćirilični TTF koji je prilagođen ovoj kodnoj strani, <!> Ako neko zna ili/i još i poseduje takve TTF-ove, Ne verujem da postoje takvi fontovi. Nešto možeš da rešiš ako koristiš Windows 311 CEE sa fiksanim GDI-jem pošto fiks prebacuje njegove Cyr fontove baš na 1250. Tu imaš na raspolaganju tri fonta, Times New Roman, Arial i Courier New. Ostali ćirilični su ili po YUSCII ili po nekom ruskom rasporedu.
windows.281 ikordic,
RE: Win32 pod OS/2 => BTW, moze li OS/2 da vrti 32-bitne Windows programe? IBM-ovi PR-guys kažu da će potpuna podrška toga biti uskoro, evo samo što nije. Ljudi upućeni u materiju kažu malo sutra. Doduše, ti drugi su poznati kao lobisti u koris' jedne male, mekane kuće... :)
windows.282 varsic,
=■■> Uz pomoc trikova :) Ako koristis 4DOS, iskoristi naredbe pushd i =■■> popd. Ne koristim 4DOS. U nekim ranijim porukama procitao sam da je to zbog 32-bitnog bristupa disku i da treba da se obrise neki fajl. Koji je to fajl ?
windows.283 omega,
winstub.asm?
windows.284 djelovic,
Ne znam da li znate, ali Turbo Debuger iz paketa Borland C++ 4.5 nudi i fantasticnu opciju pod imenom "Just-In-Time" debugging. Evo o cemu se radi: Pokrenete program bez dibagera, i ako dodje do greske dibager se *automatski* ucita i pozicionira *tacno* na onu liniju u kojoj je program pukao. Nema vise onoga program pukne, ti resetujes masinu, startujes dibager, pokrenes program, i cekas da se greska opet desi (a mozda i nece). Viva Borland!
windows.285 iznogud,
:: pukao. Nema vise onoga program pukne, ti resetujes masinu, startujes :: dibager, pokrenes program, i cekas da se greska opet desi (a mozda i :: nece). Viva Borland! Koliko se sećam, to ima i MSVC. Ne mogu glavu da dam, ali čini mi se da sam video JIT u MSVC 1.5. Inače, to valjda nije specijalitet kompajlera, već usluga koju pruža Win NT/ Win95. žini mi se da ne radi na običnim Win 3.11.
windows.286 max.headroom,
Hmuh, imam jedan problem: PIF editorom kreiram PIF koji pokreće DOS aplikaciju u prozoru. Od terminalskih fontova posedujem jedan VGA 8x16, i kada prvi put pokrenem tu DOS app. u prozoru, font je OK (tj. taj je, sa nasim slovima). Međutim, tada Windowsi zapisu u DOSAPP.INI neke budibogsnama parametre, i svaki sledeći put kada pokrenem taj PIF fajl terminal font je neki drugi, a ne onaj prvobitno prikazan. Daklem, zna li neko kako da uz PIF fajl zadenem informaciju koji se terminalski font koristi u aplikaciji koja trči u prozoru (Windowed)? Ili još lakše - kako da sprečim Win da upisuje bilo šta u onaj DOSAPP.INI? Unapred zahvalan svima :)
windows.287 visnja,
> :: pukao. Nema vise onoga program pukne, ti resetujes masinu, > startujes :: dibager, pokrenes program, i cekas da se greska > opet desi (a mozda i :: nece). Viva Borland! Aux, ima li ovakvoga i za OS/2. To mi treba. Nervira me kada se program zatupavi, i znam da mi je u memoriji zatupljen, a ja ne mogu da ga vidim vec samo terminisem!
windows.288 hobit,
> Aux, ima li ovakvoga i za OS/2. To mi treba. Nervira me kada se > program zatupavi, i znam da mi je u memoriji zatupljen, a ja ne > mogu da ga vidim vec samo terminisem! U BC++ 2.0 for OS/2 ima opcija enable run-time information ako je to to, nisam probao. \bye
windows.289 maksa,
>> U BC++ 2.0 for OS/2 ima opcija enable run-time information ako >> je to to, nisam probao. To verovatno nije to. RTTI je deo C++ jezika koji obezbeđuje konstrukcije i operatore (typeid) za runtime ispitivanje tipa objekta.
windows.290 omega,
Re: winstub.asm 15 min truda se isplatilo...Posle kompajliranja (TASM, TLINK) dobija se identican (u bajt) winstub.exe: .MODEL TINY .STACK 256 .DATA poruka db 'This program must be run under Microsoft Windows.', 0Dh, 0Ah, '$' .CODE start: mov dx, offset poruka push cs pop ds mov ah, 9 int 21h mov ax, 4C01h int 21h END start
windows.291 fancy,
ŮŢ> Ili još lakše - kako da sprečim Win da upisuje bilo šta u onaj ŮŢ> DOSAPP.INI? Unapred zahvalan svima :) attrib dosapp.ini +r ;)
windows.292 visnja,
>>> U BC++ 2.0 for OS/2 ima opcija enable run-time information >>> ako je to to, nisam probao. > > To verovatno nije to. RTTI je deo C++ jezika koji obezbeđuje > konstrukcije i operatore (typeid) za runtime ispitivanje tipa > objekta. > Ljudi ocu taj C za OS/2. Gde da ga nadjem???
windows.293 jovca.car,
Da li postoji neka C biblioteka ili VBX za podršku TWAIN skenerima? Bilo šta što će mi omogućiti skeniranje iz mog programa.
windows.294 omega,
WriteProfileString sluzi za win.ini, a sta je sa system.ini i control.ini? Nije valjda da (opet) mora sve peske?
windows.295 .obj,
> WriteProfileString sluzi za win.ini, a sta je sa system.ini i > control.ini? Nije valjda da (opet) mora sve peske? Mora, ko ne ume da gleda u helpove ;) P.S. WritePrivateProfileString
windows.296 pstojanovic,
M o l b a Može li mi neka dobra duša ostaviti ili ovde ili u mail datoteku VER.H koja ide uz Resource Compiler (RC.EXE) iz WIN-SDK ?
windows.297 fancy,
Da li bi mi neko dao pointer na fajl u kome su pobliže opisani Win API-ji, ali malo opširnije nego u Win SDK Help ili Win 3.1 API reference koji idu uz Visual Basic. Phanx IA.
windows.298 vcalic,
>> Da li bi mi neko dao pointer na fajl u kome su pobliže opisani Win >> API-ji, ali malo opširnije nego u Win SDK Help ili Win 3.1 API >> reference koji idu uz Visual Basic. Ovde po Sezamu ga nemaš. Mada, rekao bih da su opisi u SDK Help-u sasvim dovoljno, ako su to isti oni koji idu i uz BC++ 3.1, a mislim da jesu. Vlada
windows.299 fancy,
ŮŢ>>> Da li bi mi neko dao pointer na fajl u kome su pobliže opisani Win ŮŢ>>> API-ji, ali malo opširnije nego u Win SDK Help ili Win 3.1 API ŮŢ> Ovde po Sezamu ga nemaš. Mada, rekao bih da su opisi u SDK Help-u Ako nema na Sezamu, ima li možda neko nešto slično, a spreman je da podeli sa mnom..?
windows.300 ikordic,
RE: JIT => Ne znam da li znate, ali Turbo Debuger iz paketa Borland C++ 4.5 nudi i => fantasticnu opciju pod imenom "Just-In-Time" debugging. Evo o cemu se => radi: Q. What is Just-In-Time Debugging? A. Just-In-Time debugging is a new feature of VC++ 2.0. It enables you to open a debugging session when an error occurs instead of closing your application. For example, if an unhandled exception occurs and Just-In-Time debugging is enabled, Visual C++ 2.0 uses a Win32 service to notify the VC++ debugger that an error has happened. The debugger starts and attaches to your application at the point of fault. This feature can save you time because you don't have to re-create errors. The Just-In-Time debugger is also useful when you are debugging asserts in place. If an assertion occurs when Just-In-Time debugging is enabled, you can choose the Retry button on the assertion message to open the debugger at the point of the assertion. Daklem kombinacija prevodioca i Win32 API. Otkad je Clipper ovo imao... :)
windows.301 jpiri,
Da li ja negde grešim ili je 'multitasking deo' u Windows 95 žestoko iseckan u odnosu na 'pravi' Win32 tj. Windows NT (iako su kompatibilni)? Reč je o grupi funkcija oko CreateProcess i CreateThread: Svi znamo da Windows 95 podržava multi-threaded programiranje, medjutim kakva vajda od više thread-ova ako ne mogu da im odredjujem prioritet? Naime, GetPriorityClass(GetCurrentProcess()) mi vraća 32(?) a po Win32 dokumentaciji treba da bude 0 (lowest) - 31 (highest). SetPriorityClass() vraća FALSE kao da nemam odgovarajuće privilegije (kakve sad privilegije, nije to NT)? Ista priča sa GetThreadPriority (vraća 0 što ima smisla) ali zato SetThreadPriority isto vraća FALSE? Igram se tek 24h sa Win95 i mora da sam nešto propustio, nije moguće da sve aplikacije (i thread-ovi) imaju isti prioritet? Takav multitasking nikada ne može biti 'smooth', a upravo se time u Microsoft-u jako ponose. So, gde grešim? Nije valjda da moram da pišem VxD? PS. Borland 4.5, target Win32.
windows.302 ikordic,
RE: W95 Threads (PC.OS.5:windows, 2.1045, maksa) => Iz fazona sam probao da prevedem jedan 32-bitni primer sa => multithreading-om iz BC4.02, koji je naravno odbijao da se => startuje pod običnim windows-ima, i - radi. Ako nekog zanima => da vidi kako to otpr. izgleda, exe je prikačen uz poruku. Ako je neko imao iskustva sa ovime (multithreading pd Win), umoljavam za kratak komentar, da li je komplikovano za rad i realizaciju, kako i da li radi... i S.O.T. :)
windows.303 .obj,
> Ako je neko imao iskustva sa ovime (multithreading pd Win), > umoljavam za kratak komentar, da li je komplikovano za rad i > realizaciju, kako i da li radi... i S.O.T. :) Osnovne stvari su trivijalne. Evo jednog primera za igranje: #define WIN32_LEAN_AND_MEAN #include "windows.h" #include "stdio.h" void Thread1(void) { int i; for(i = 0; i < 100; i++) printf("%d ", i); } void Thread2(void) { int i; for(i = 0; i < 100; i++) printf("Zdravo "); } void main(void) { DWORD dwThreadID1, dwThreadID2; CreateThread( (LPSECURITY_ATTRIBUTES)NULL, 10240, (LPTHREAD_START_ROUTINE)Thread1, (LPVOID)NULL, 0, &dwThreadID1); CreateThread( (LPSECURITY_ATTRIBUTES)NULL, 10240, (LPTHREAD_START_ROUTINE)Thread2, (LPVOID)NULL, 0, &dwThreadID2); printf("Threads started, press Ctrl+C to quit.\n"); for(;;); } bcc32 -WM -WC test.c
windows.304 ziks,
Da li neko ima drajver za stampac LQ-100 (Epson) i LX-400 ? Na mojim Win. imam najblizi drv. za LQ-500 i LX-800. Pomagajte ! :) P.S. Ako ga ima negde na Sezamu, gde? Ja nisam mogao da ga nadjem :(. Hvala...
windows.305 cnenad,
=> P.S. Ako ga ima negde na Sezamu, gde? Ja nisam mogao da ga nadjem :(. Imaš na brzom SEZAM-u u temi PC.UTIL uz jednu od mojih poruka arhivu EPSONWD.ZIP u kojoj ti je drajver za LQ-100. Arhiva je instalaciona pa moraš celu da skineš a u njoj su inače i drajveri za ostale LQ, Stylus, SQ štampače. Dakle, CO JO TEST CO LI PC.UTIL CNENAD /T /A kad vidiš koji je broj poruke CO FI n.nnnn(d;)
windows.306 hercog,
Postoji li nešto za Windows što će moći da čita i piše, tj da radi sa DBF i NTX datotekama od Clippera? Sale
windows.307 vlador,
> Postoji li nešto za Windows što će moći da čita i piše, tj > da radi sa DBF i NTX datotekama od Clippera? vb, delphi...
windows.308 djelovic,
Zna li ko da napiše INF datoteku za instalaciju/deinstalaciju programa pod Windowsima 95?
windows.309 spantic,
> Zna li ko da napiše INF datoteku za instalaciju/deinstalaciju programa pod > Windowsima 95? To je na Dev. CD koji bi trebalo da je već gde treba, barem po MS. Naravno, nisam od velike pomoći, jer nemam isti :(
windows.310 djelovic,
> To je na Dev. CD koji bi trebalo da je već gde treba, barem > po MS. Naravno, nisam od velike pomoći, jer nemam isti :( Txe :(. Ja imam nekakvo uputstvo za pisanje INF datoteka (NT Dev), ali je ono toliko šturo da oči izgubih pokušavajući da ga protumačim :).
windows.311 galimpic,
Re: INF datoteka Dr. Dobbhi^_és Journal od septembra ove godine ima clanak upravo o tome, sa sve listingom programa za instalaciju. Mogao bih da propustim to kroz Recognitu i posaljem ovde, ali sumnjam da bi poruka dugo opstala na Sezamu.
windows.312 zokalezic,
Da li ima neka funkcija u Win API-ju pomoću koje se može saznati u kom se dir-u nalaze fontovi ?
windows.315 kika,
Zaravo. Evo jednog pitanja za BC ++ 4.5 (owl 2.0) programere Pokusao sam da u TStatusBar main prozora ubacim TGauge kontrolu. To sam izveo preko TControlGadget. TGauge mi je potreban radi prikazivanja procenta pri ucitavanju iz baze podataka (Paradox Engine). U TApplication klasu sam ubacio: TGauge *procenat; ... procenat = new TGauge(MainWindow,"%d%%",IDC_PROCENAT,2,2,250,true,2); StatuBar->Insert(*new TControlGadget(*procenat,TGadget::Recesed)); ... Promenjivoj "procenat" pristupam iz MDIChild prozora u kome se vrsi ucitavanje podataka TApplication *app = TYPESAFE_DOWNCAST(GetApplication(), TMyApp); app->procenat->SetValue(count); ... Sve to funkcionise ali rezultati su vidljivi tek kada se zavrsi sa ucitavanjem iz baze. Procenat miruje dok se svi podatci ne ucitaju i prikazu u prozor pa se tek tada procenat iscrta u StatusBar-u. Ovde mi nije najjasnije da li procenat->SetValue(count) direktno iscrtava nove vrednosi TGauge-a ili samo salje poruku pa windows ne stize da obradi. Nije pomagalo ni StatusBar->LayoutSession(), niti ->Invalidate. Pokusao sam i bez TGauge-a da samo jednostavno ispisujem brojeve ucitanih slogova sa prostim StatusBar->SetText(buff) ili StatusBar->SetHintText(buff) ali desavalo se isto. Unapred sam zahvalan ako se nadje neko ko moze da mi rasvetli ovu "misteriju"!!!
windows.316 djelovic,
> Sve to funkcionise ali rezultati su vidljivi tek kada se zavrsi sa > ucitavanjem iz baze. Pa jednostavno TGauge ne dobije WM_PAINT poruku sve dok ti vršiš obradu jer je za to vreme, kao i ostale aplikacije, blokiran. Probaj da: 1. Napraviš da se obrada vrši kao odgovor na WM_TIMRER poruku. 22. Ubaciš u petlju sa obradom podataka jedan "jedač" poruka. Za detalje konsultuj Obradov tekst iz (valjda) pretposlednjeg PC-ja. 3. Ukoliko je program za Windows 95 startuj obradu u odvojenoj niti.
windows.317 iznogud,
:: żxG.őőG.čš=╝áčP&ŠF■─&;Vr■─Đń6&u6&K&ŠFč┴ŢÇ>Y :: XúäXXXčćÓ$┤˛P 6é 6Çíäč :: ¤PŞ╗-š.čš=;°őăsŠůš2ńú$XVż[č<Ć^├&ü~ :: ÷süűđt To i ja mislim. Apsolutno se slažem.
windows.318 .obj,
> Pa jednostavno TGauge ne dobije WM_PAINT poruku sve dok ti > vršiš obradu jer je za to vreme, kao i ostale aplikacije, > blokiran. Ako je ovo stvarno u pitanju, možda bi vredelo probati da se nakon TGauge.Set (ili kako se već zove taj metod) uradi jedno TGauge.UpdateWindow? (Ne koristim OWL, ali se u običnom C-u pozove f-ja UpdateWindow() kada se želi da se forsira repaint.)
windows.319 vcalic,
Konkretno: može li *udobno* da se radi sa 32-bitnim Windows C kompajlerima na 486DX4-100 sa 16M? Ove mašine, mada su kod nas iznad proseka, u svetu više nisu ni entry-level a takvi kompajleri su obično pravljeni za high-end klasu... Vlada
windows.320 djelovic,
> Konkretno: može li *udobno* da se radi sa 32-bitnim Windows C > kompajlerima na 486DX4-100 sa 16M? Ove mašine, mada su kod nas iznad > proseka, u svetu više nisu ni entry-level a takvi kompajleri su obično > pravljeni za high-end klasu... Nemaš nikakvih problema. BTW, obavezno probaj Visual C++ 2.0 - na takvoj mašini bi trebao da prevodi jedan osrednji modul za 10-20 sekundi maksimum, a ima razvojno okruženje koje je fan-tastično.
windows.321 visnja,
> Konkretno: može li *udobno* da se radi sa 32-bitnim Windows C > kompajlerima na 486DX4-100 sa 16M? Ove mašine, mada su kod nas > iznad proseka, Ja bih rekao JOK. Dok sve lepo leti na takvoj mašini, ovakvi kompajleri su spori i nerviraju. Ne bih to nazvao udobno. Treba ponekad i do minut da prevede i linkuje banalne stvari...
windows.322 spantic,
> Konkretno: može li *udobno* da se radi sa 32-bitnim Windows C > kompajlerima na 486DX4-100 sa 16M? Ove mašine, mada su kod nas iznad > proseka, u svetu više nisu ni entry-level a takvi kompajleri su obično > pravljeni za high-end klasu... Xm, zavisi šta koristiš. U principu Visual C++ 2.0 radi na takvoj kombinaciji ko zmaj, ali dibager, bez obzira što radi, nije baš u tom opisu komfornog rada.
windows.323 ikordic,
RE: 32-bit C++ => Konkretno: može li *udobno* da se radi sa 32-bitnim Windows C => kompajlerima na 486DX4-100 sa 16M? Ove mašine, mada su kod nas iznad Da se nisam ponovijo pre neki dan (P5-100) rekao bih ti DA! Ali sada... A da ti pričam o ortaku koji mi je ostavio na čuvanje četir' modula od po 16 MB 60 ns + mojih 8 MB? :))) Tica? Avijon? Munja, bre :) P.S.: Nemoj da se šališ sa Borlandom, prelomi pametno - VC je prava stvar.
windows.324 mmitrovic,
::::: Da li ima neka funkcija u Win API-ju pomoću koje se može saznati ::::: u kom se dir-u nalaze fontovi ? Zar nije obavezno da se FOT fajlovi nalaze u SYSTEM dir-u, a da u njima pise polozaj TTFa?
windows.325 kika,
> 2. Ubacis u petlju sa obradom podataka jedan "jedac" poruka. Za detalje > konsultuj Obradov tekst iz (valjda) pretposlednjeg PC-ja. Nemam pri ruci taj tekst. Mozes li mi pojasniti u dva reda sta si konkretno mislio. hvala unapred !!
windows.326 omega,
Da li je neko uspeo da staticki ulinkuje CTL3D(S.LIB) sa BC++? Ili mozda ima ctl3d.c?
windows.327 djelovic,
> Ili mozda ima ctl3d.c? Ne mere :). Majkrosoft je izričito naglasio da kod za 3D kontrole neće nikome da daje, jer bi onda svaki proizvođač pravio neki svoj modul.
windows.328 omega,
Ţ Ne mere :). Majkrosoft je izricito naglasio da kod za 3D kontrole nece Ţ nikome da daje, jer bi onda svaki proizvodac pravio neki svoj modul. A Note About the CTL3D Source Code The source for CTL3D was originally distributed by the Microsoft Developer Network to show how CTL3D works and to help debug problems. However, we received a number of requests from developers asking how they could modify CTL3D to suit their own needs. Because a number of applications rely on CTL3D working as originally distributed, the need for a single release point for the library became apparent. For this reason, Microsoft will no longer distribute the source for CTL3D. To help compensate for the missing source code, we have added the "How CTL3D Works" section to this article and included the DRAW3D.C and DRAW3D.H files. If you have questions about a particular aspect of CTL3D, feel free to contact Kyle Marsh. Problem je sto nigde nema ni DRAW3D.*, a ni Kajlove e-mail adrese.
windows.329 ikordic,
RE: W95 .INF => > Zna li ko da napiše INF datoteku za instalaciju/deinstalaciju programa => > pod Windowsima 95? => To je na Dev. CD koji bi trebalo da je već gde treba, barem => po MS. Naravno, nisam od velike pomoći, jer nemam isti :( Upit na W95 + .INF je dao oko 700 pogodaka :))) 'Ajde malo preciznije šta ti treba, pa da potražimo...
windows.330 fric,
>> Postoji li nešto za Windows što će moći da čita i piše, >> tj da radi sa DBF i NTX datotekama od Clippera? > > vb, delphi... Koliko sam video iz helpa (uz malo zakašnjenje :), VB ne podržava NTX fajlove ... :( (ispravite me ako grešim)
windows.331 nbatocanin,
>>> Postoji li nešto za Windows što će moći da čita i piše, >>> tj da radi sa DBF i NTX datotekama od Clippera? Visual Objects, FiveWin, ...
windows.332 stanic,
Pogledaj CA-Visual Objects možda će da radi ;) A što se tiče VB-a nemaš direktu podršku, ali mislim da može preko ODBC ako imaš instaliran CA DBF driver.