PCUSER.1

20 Sep 1991 - 08 Oct 1992

Topics

 1. baze.podataka (114)
 2. tekst.procesori (315)
 3. word.perfect (377)
 4. ms.word (68)
 5. editori (245)
 6. ventura (229)
 7. spreadsheets (47)
 8. grafika (479)
 9. cad (222)
 10. tools (504)
 11. virusi (372)
 12. knjige (69)
 13. nabavka (123)
 14. memory.mng (379)
 15. disk.cache (145)
 16. arhiveri (357)
 17. razno (883)
 18. unknown (26)

Messages - ms.word

ms.word.1 vvelisavljev,
Imam problema sa MS WORDM-om 5.5. Pri instalaciji na AT 286 sa Hercules karticom, program se s vremena na vreme zablokira, pa odblokira. Na izgled bezazleno ali se dešava veoma često. Liči na virus. Proverio sam sa SCANV80: ništa ne registruje !? Da fazon bude još veći taj isti program radi odlično na 386 VGA. Šta da radim ? Možda sam pogrešio nešto kod instalacije ? Da li neko ima MS WORD koji lepo radi i na 286 sa herculesom ? U pitanju nije piratizovana verzija. I imam drajvere za hercules. A program na izgled lepo radi osim kad stane. :( Pozdrav, Viktor!
ms.word.2 zkehler,
Ŕ Da li neko ima MS WORD koji lepo radi i na 286 sa herculesom ? Sutra ću na poslu (ako stignem) da probam da instaliram Word 5.5 na računar sa Hercules kartom. Rezultati - sutra uveče, ili u utorak ujutru. ZK
ms.word.3 bjankovic,
> Imam problema sa MS WORDM-om 5.5. > Pri instalaciji na AT 286 sa Hercules karticom, > program se s vremena na vreme zablokira, pa odblokira. Problem bi mogao biti uzrokovan i tastaturom, drajverom za miša, drajverom za EMS i keybyu programom. Naravno i mnogim drugim stvarima, ali ovo je ono na šta sam ja nailazio. Najčešće su se takvi problemi javljali zbog neadekvatnog keybyu. Ako sumnjaš na neodgovarajući SCREEN.VID možeć ga slobodno obrisati ili preimenovati. Word će startovati u MDA modu.
ms.word.4 vvelisavljev,
Problem je bio u dosu. Na tom problematičnom AT sa hercules karticom nije uopšte bio problem u kartici nego u staroj verziji dosa 3.30. Instalirao sam DOS 4.01 i sada sve radi OK. Zahvaljujem se na pomoći! Viktor
ms.word.5 beki,
Upomoc !!! Potrebna mi je nova verzija drivera za HP LaserJet III i MS Windows 3. Ova koju ja imam ne radi ispravno u kombinaciji PageMaker V4/Adobe Type Manager. Unapred hvala, Beki
ms.word.6 vvelisavljev,
Kako da u WORDU 5.5 napravim nov rečnik za spelovanje i za sinonime na primer na srpskom ili nemačkom? Znam kako se dodaju nove reči, ali mi tada smetaju već unete reči na engleskom. Mogli bi ovde da sprovedemo razmenu rečnika. Pozdrav, Viktor Zr.!
ms.word.7 jpavlov,
Pre izvesnog vremena sa SEZAM-a se mogao preuzeti program MDICT.ZIP. To je Englesko - Hrvatski rečnik. Da bi MasterDict II radio korektno sa MS Works, Word 5.0 ili Word 4.0 programima potrebno je prvo pokrenuti MS-KEY program koji se isporučuje uz navedene Microsoft programe. Tek nakon što je MS-KEY pokrenut može se pokrenuti MasterDict II za rad u rezidentnom modu. U protivnom prilikom svakog pokretanja MasterDict II programa iz Worksa ili Worda doći će do zadrške u reagiranju tastature. Ja radim sa Word 4.0, ali nemam program MS-KEY, da li neko zna o kakvom je programu reč?
ms.word.8 stal,
Kaka se u Winword-u moze vrsiti numeracija strana, tako da prvi broj strane bude proizvoljan, a ne 1. Da li je moguc ispis matematickih simbola (ne mislim na grcka slova) bez primene nekog "fonta" sa simbolima (koren, integral....)
ms.word.9 bulaja,
Ne znam zasto korisnici WinWord-a ne prihvataju ovu temu kao svoju (?), ali moj (zvanican ;) stav je da je tema ms.word podjednako namenjena korisnicima starog Microsoft Word-a, kao i korisnicima Microsoft Word-a For Windows. Zato je i prethodna poruka prebacena iz teme teks.procesori u ms.word.
ms.word.10 zamahajev,
Imam karticu VGA AHEAD uz koju sam dobio driver sa našim slovima i sledeće uputstvo: U DATOTEKU CONFIG.SYS TREBA DODATI : DEVICE=C:ĐDISPLAY.SYS CON=(EGA,437,2) U DATOTEKU AUTOEXEC.BAT TREBA DODATI : MODE CON CP PREPARE=((850) ĐEGACPI.YUS) MODE CON CP SEL=850 STANDARDNI SET ZNAKOVA SE MOčE AKTIVIRATI SA : MODE CON CP SEL=437 Sve normalno funkcioniše, ali bih ja, budući da skoro sve tekstove radim na ćirilici, da izmenim izgled samo nekih slova i to Y -> Dž (cirilično), Q -> Lj, W -> Nj. Ova izmena mi omogućava lakše kucanje bez velikih grešaka jer su slova na tastauri i ekranu ista (ne računajući tri navedena). Štampač zatim štampa tekst u ćiriličnom fontu. Kada ne radim sa tekst procesorom koristio bih yu ili ascii latinicu. Pregledao sam fajl EGACPI.YUS i na 7 mesta pronašao definicije svakog slova. Naša slova su definisana na po dva mesta. Pokušao sam po ugledu na definicije š, ć ... da izmenim Q, Y, W i novi fajl imenujem CEGACPI.YUS, pa da ga po potrebi aktiviram, ali ne ide. Da li neko može da mi pomogne da rasporedim nova slova u EGACPI.YUS. Šta znače parametri 437,2 i 850. Pokušao sam da koristim Foggy, ali WORD5 ga resetuje, a sa VFONT-om dobijam slova samo u tekstualnom modu dok se u grafičkom gube. Kada sam koristio Hercules karticu ovaj problem sam rešio tako što sam u fajlu SCREEN.VID definisao dve varijante jednu ćiriličnu, a drugu latiničnu koju sam kopirao u SCREEN.VID po potrebi. WORD sam startovao iz dve bat datoteke CWORD i LWORD. Kada sam se prebacio na VGA mislio sam da će to biti trivijalan zadatak, ali se pokazalo da se u fajlu SCREEN.VID nalaze samo znaci sa kodom preko 127. Šta je sa ostalim znacima odakle ih WORD uzima? Pozdrav Zamahajev
ms.word.11 spantic,
> Ne znam zasto korisnici WinWord-a ne prihvataju ovu temu > kao svoju (?), ali moj (zvanican ;) stav je da je tema > ms.word podjednako namenjena korisnicima starog Microsoft > Word-a, kao i korisnicima Microsoft Word-a For Windows. > Zato je i prethodna poruka prebacena iz teme > teks.procesori u ms.word. Zaboga! Reč je od dve potpuno različite stvari! Word može da se poredi sa WP, ali sa Word for Windows? No way!
ms.word.12 bulaja,
│Zaboga! Rec je od dve potpuno razlicite stvari! Word moze │da se poredi sa WP, ali sa Word for Windows? No way! └─── Aj' me sad ubedite da MS.WORD ne moze biti skracenica od MICROSOFT WORD FOR WINDOWS? No way! Dakle ako ne koristite stari (obican) Microsoft Word, citajte naziv ove teme kao ms.word (for win). Okay? ;)
ms.word.13 zormi,
* Zaboga! Reč je od dve potpuno različite stvari! Word može * da se poredi sa WP, ali sa Word for Windows? No way! Da li si video Word 5.5? Skoro identičan raspored menu-ja i način rada kao u Word for Windows (jedino što može da radi i u tekst modu).
ms.word.14 nkbog,
Bulayo, MS WORD i WinWord, se zaista strašno razlikuju. Ipak mislim da do daljnjeg, ipak nije potrebna posebna tema za WinWord. Jednoga dana će se ionako postojati samo Word. (for Windows naravno :)). NB.
ms.word.15 spantic,
> Da li si video Word 5.5? Skoro identičan raspored menu-ja Nisam. Video sam zadnji Word 5.0 i to ne zato što sam ja to žarko želeo ;)
ms.word.16 iboris,
Ima li ko ideju kako se u WORD4win prave tabele, ili bar pravi ispis u 2 kolone, ali tako da je moguće ravnati kolone po levoj ili desnoj ivici. Praktično, kako napraviti tabelu u word4win ?
ms.word.17 kanda,
>> Ima li ko ideju kako se u WORD4win prave tabele, ili bar pravi ispis >> u 2 kolone, ali tako da je moguće ravnati kolone po levoj ili desnoj >> ivici. Praktično, kako napraviti tabelu u word4win ? Tabelu pravis sa Insert Table. Takodje, vec postojeci tekst mozes da obelezis i sa Insert Table pretvoris u tabelu. Sto se poravnanja tice, obelezi deo tabele koji hoces da formatiras i onda udari Format Paragraph. Uostalom, sve to imas u Tutorialu i Helpu.
ms.word.18 iboris,
HVALA !!!
ms.word.19 vaca,
Hi, imam jedan problem.Kada u WORD-u imam nekoliko redova da štampam, štampanje počne i odštampa prvih 10-ak redova i stane.Tu nastaje problem, jer javlja Printer not Ready, ali to i uradi jer na printeru više nesvetli dioda sa oznakom Ready. Onda dobijem poruku da idem u printer menager i da ispravim grešku, ali kada odem tamo i dam komandu resume printing, počne da mi štampa neke ASCII znake?!?! Da li zna neko u čemu je problem?Unapred zahvalan Vaca
ms.word.20 iboris,
Zna li neko kako da napravim tabelu u WORD 4 win, ali tako da mi nacrta i linije i kako da formiram veličinu svake kockice, po svom ukusu, kao u WP 5.1 ?
ms.word.21 zormi,
* Zna li neko kako da napravim tabelu u WORD 4 win, ali tako * da mi nacrta i linije i kako da formiram veličinu svake * kockice, po svom ukusu, kao u WP 5.1 ? Tabelu praviš sa <Insert> <Table> i zadaš broj vrsta i kolona. Linije biraš sa <Format> <Table> <Borders>. Pri tome podešavaš celu tabelu (Whole Table) ili izabrani deo (Selection). <Outline> su spoljne linije, a <Inside> unutrašnje. Tu možeš podesiti i širine kolona (Width), rastojanje izmedju kolona (Space Between Cols> itd. ali je zgodnije pomoću miša: klikneš na oznaku za lenjir (krajnje desno dugmence na ribbon-u) da dobiješ na lenjiru (ruler) oznake koje liče na T. Hvatanjem i razvlačenjem tih linija podešavaš kolone (treba da ti kurzor bude unutar tabele). Širina vrste se automatski prilagodjava količini ukucanog teksta.
ms.word.22 iboris,
HVALA TI KO BRATU !!!!!!
ms.word.23 dnikolic,
MS Word 4 Win se dobija na 3.5 disketama. Zanima me, cisto informativno ;>>>> moze li se nekako namontirati na 5.25 HD, ii kako? dn
ms.word.24 drazen,
Kao i svi MS proizvodi W2W dozvoljava instalaciju iz direktorijuma sa hard diska, uz koriscenje SUBST naredbe. Kako na inst disketama postoje direktorijumi to i njih treba kopirati na hard disk. Sada sa hard diska se onda instalacione diskete za W2W mogu onda kopirati na bilo kakve diskete, uz ocuvavanje strukture direktorijuma, a sve kasnije instalacije moraju da idu na isti nacin
ms.word.25 dragoslavr,
you > MS Word 4 Win se dobija na 3.5 disketama. Zanima me, you > cisto informativno ;>>>> moze li se nekako namontirati you > na 5.25 HD, ii kako? Ne znam odakle ti ta informacija, ali nije tačna :)))))) Pozdrav, Dragoslav
ms.word.26 ssokorac,
:> MS Word 4 Win se dobija na 3.5 disketama. Zanima me, :> cisto informativno ;>>>> moze li se nekako namontirati na :> 5.25 HD, ii kako? Ma, naravno. Samo ih iskopiraš na 2-3 5.25" disketa vise, i malo vise puta menjas diskete, ali inace je sve normalno. Ja sam ga tako instalirao... :)
ms.word.27 dnikolic,
>> onda instalacione diskete za W2W mogu onda kopirati na bilo kakve diskete, >> uz ocuvavanje strukture direktorijuma, a sve kasnije instalacije moraju da >> idu na isti nacin Problem je sto sadrzaj 3.5 diskete ne moze da stane na 5.25 :(. Plus sto ja nemam 3.5 drajv. dn
ms.word.28 dnikolic,
>> Ne znam odakle ti ta informacija, ali nije tacna :)))))) Pa jel neko ima na 5.25? :))))))))))) Na mail. dn
ms.word.29 ssokorac,
:> Pa jel neko ima na 5.25? :))))))))))) Na mail. Ma ne moraš na 5.25"!! Rekoh to već, zar ne? Samo iskopiraj sa 3.5" na 5.25" ali da ostanu isti direktorijumi. One viškove koji ne stanu iskopiraš na neke druge diskete, a prilikom instalicije W4W sam traži da ubaciš disketu... Kad traži disk 3, a ti ubacio 3, onda ubaci onu sa viškom...Jednostavno? ;) Ja sam tako instalirao bez ikakvih problema... Stasha
ms.word.30 bearboy,
-=< Problem je sto sadrzaj 3.5 diskete ne moze da stane na 5.25 :(. Plus sto -=< ja Probaj sledece - Ucitaj 800.COM Kucaj FORMAT A: /T:84/N:17 I eto ! 1.44 Mb na 5.1/4 disku !!!
ms.word.31 predrag,
>> -=< Problem je sto sadrzaj 3.5 diskete ne moze da stane >> na 5.25 :(. Plus sto -=< ja >> >> Probaj sledece - >> >> Ucitaj 800.COM >> Kucaj FORMAT A: /T:84/N:17 >> >> I eto ! 1.44 Mb na 5.1/4 disku !!! Ajde javite vasa iskustva sa ovim fazonom. ! Ja nemam flopi disk od 3.5 inca a verujem da ima dosta ljudi koji ga takodje nemaju. Neka neko ko ima oba flopija proba ovaj fazon i javi nam jer u zadnje vreme SKORO svi novi programi su na disketama od 3.5".
ms.word.32 mladenp,
>>> Ucitaj 800.COM >>> Kucaj FORMAT A: /T:84/N:17 >>> >>> I eto ! 1.44 Mb na 5.1/4 disku !!! > Ajde javite vasa iskustva sa ovim fazonom. ! > ...Neka neko ko ima oba flopija proba ovaj fazon i javi nam Pre svega, sa T:84 i N:17 ne dobijaš 1.44 već 1.42 Mb. Drugo, pošto se 3.5 flopi formatira sa T:80 i N:18, ne funkcioniše ni DISKCOPY. Ako ni jedno od ovih ograničenja ne pravi probleme desiće ti se treća stvar: sedamnaest sektora je (zavisno od kvaliteta diskete) previše. Verovatno će biti i određen broj loših, taman toliko da ti ostane nešto više od 1.2 Mb (nepouzdanog) prostora. :(
ms.word.33 banex,
:Reply to 4.31 Predrag >> Pre svega, sa T:84 i N:17 ne dobijaš 1.44 već 1.42 Mb. >> Drugo, pošto se 3.5 flopi formatira sa T:80 i N:18, Da bi se uopšte dobilo toliko prostora, disk mora biti novijeg datuma. Stari diskovi (kao što je moj) ne mogu formatirati više od standardno 1,2 ni sa 800.com-om. Takođe i disketa mora biti jedna od ovih novijih sa oznakom 2hd, čini mi se, koja ima veću gustinu. Program 800.com preporučuje max. 81 traku U protivnom, mnogo loših/nesigurnih sektora koje odmah pucaju, ako uopšte i uspeš da ga sa tim parametrima formatizuješ :(
ms.word.35 feniks,
│ Da bi se uopste dobilo toliko prostora, disk mora biti novijeg │ datuma. Stari diskovi (kao sto je moj) ne mogu formatirati vise od │ standardno 1,2 ni sa 800.com-om. Takode i disketa mora biti jedna od └────── Slazem se, ne vazi ni za sve novijeg datuma :(. Ali mozda i ima resenja ;) . Ako posle programa 800.com primenite ovaj programcic (ne znam odakle mi, ni da li je PD ili ne, ali - radi!) onda je moguce, bar sa floppy-ima TEAC, formatirati: 5.25",HD na 1.5MB a 3.5",HD na 1.75MB maksimalno Caka lezi i u promenljivom interleave faktoru (moze da bude i 2) Pozdrav, S.P. fdmax.arj
ms.word.36 andrejl,
Program je PD, ali ti ga nisi poslao celog. Imam kompletnu verziju koja uključuje i source i još par programčića. Ne znam da li već postoji na Sezam-u, a ako ga nema mogu da ga UL. bue, andrejl
ms.word.37 bulaja,
│Program je PD, ali ti ga nisi poslao celog. Imam kompletnu verziju koja │ukljucuje i source i jos par programcica. Ne znam da li vec postoji na │Sezam-u, a ako ga nema mogu da ga UL. └─── Koliko mi je poznato, nema ga na Sezamu. Go on sa uploadom, najbolje ga baci meni na mail, a moze i u PC.USER:tools.
ms.word.38 dexi,
w4w2.0 na disketama bilo kog kapaciteta?! RECEPT: Prekopirajte instalacione diskete na hard disk, ali tako da bude ocuvano struktura direktorijuma. Prvo napravite podirektorijume u direktorijumu temp (a1, a2, ... a7). U svaki podirektoriju iskopirajte po jednu disketu. Kad ste to uradili sledeca naredba i proizvoljan broj disketa proizvoljno isformatirano resava vas problem :) Prvo se pozicionirajte u nadredjeni direktorijum (temp ili onaj u kome vam se nalaze a1, a2 itd direktorijumi) i otkucajte sledece arj a -va -r -p1 a:\w4w20 Kad budete zeleli da instalirate w4w moracete da uradite sledece arj x -v a:\w4w20 c:\temp Ja word imam na 11 disketa formatiranih na 800K :)
ms.word.40 timothy,
Trebaju mi fontovi za MS WORD 5.5 (Cirilica i YU font) Trebaju mi hitno. Pozdrav, Timothy
ms.word.41 dgavrilovic,
>> Trebaju mi fontovi za MS WORD 5.5 (Cirilica i YU font) >> Trebaju mi hitno. Valjda misliš na screen.vid. Evo ti za herkules. Ćirilicu nemam, a i ovo radi samo u grafičkom modu 80 x 25. scrhgc.zip
ms.word.42 dgavrilovic,
Evo i za VGA. scrvga.zip
ms.word.43 adzem,
Ne verujte racunarima (br.80, test WinWord 2.0) ! Ne treba vam EGA ili VGA. WinWord 2.0 sasvim lepo radi i na HERCULESU !
ms.word.44 nkbog,
> Ne treba vam EGA ili VGA. > WinWord 2.0 sasvim lepo radi i na HERCULESU ! Inace vecina programa koja radi pod Windowsima "SAMO na EGA+" bi se mogla "trivijalno" naterati da radi na Herculesu. Problem je samo u jednom pitanju koje trazi EGA vertikalnu rezoluciju (koja je za dva piksela veca od Herkulesove). Programi pak bez problema rade i bez ovog pitanja, mada to nije sigurno... Elem nadjete broj 350 (pretvorite ga u heksadekadni sistem) i upisete 348 i eto resenja. NB
ms.word.45 kzoran,
Hi! Postoji li za MS WORD 5.0 ili 5.5 driver za laserski printer IBM 4029? Ovo je potrebno jednom mom drugaru koji je uz PS/1 nabavio i IBM laser i cartridge za printer sa latin2 rasporedom. Iz DOS-a mu sve radi OK, ali WORD prilikom svake stampe radi download fontova ako je podesen za interne fontove, a driver za kertridz koji je njemu potreban nema u spisku opcija prilikom instalacije WORD-a. Pozdrav, Zoran.
ms.word.46 spece,
Gde se mogu nabaviti YU fontovi za MS WORD FOR WIN? Ili koji i kako se instaliraju oni iz WIN-a? Meni neke prepozna, neke ne...
ms.word.47 adiklic,
>> Gde se mogu nabaviti YU fontovi za MS WORD FOR WIN? >> Ili koji i kako se instaliraju oni iz WIN-a? Meni >> neke prepozna, neke ne... Pokreneš word, zatim setup printer i fontovi su tu.
ms.word.48 iboris,
Ł Inace vecina programa koja radi pod Windowsima "SAMO na EGA+" bi se Ł mogla "trivijalno" naterati da radi na Herculesu. Problem je samo Ma radi 'ladno i na HGC-u. Kod nas na faksu je instalirano na jednoj 286 i na jednoj 386-ici, sa herkulesima, i rade bez problema (za sada). Pozdrav, Boris
ms.word.49 sveto,
WORD 4 Win 2.0 i jednacine Nedavno sam slagao neki maturski rad prepun matematike i za to sam koristio Word4Win 2.0. Dakle, bila je to muka bozja, ali sam nekako preziveo. Evo par iskustava: 1. Umesto editora jednacina mnogo je bolje koristiti njegovog starijeg brata, program MathType, od koga je editor jednacina i licenciran. Naime da bi se unele SAMO DVE jednacine koriscenjem editora iz Worda, treba odabrati meni Insert Object Equation, sacekati malo da se editor ucita, nacrtati jednacinu, preneti je u tekst, pa onda jovo nanovo. A to, bogami, traje. Sa druge strane, MathType ne podrzava OLE koncept, bar ne ova verzija koju imam, ali zato lepo instalira dva makroa u Insert meni. Kada pocne rad, prvo se podigne MathType,a zatim Word tako da je kasnije preklapanje aplikacija znatno brze jer su oba programa u memoriji. O brzini pri editovanju da i ne govorim. Sem toga MathType podrzava i makroe, tako da se najcesce korisceni simboli mogu dobiti jednim klikom, npr.limes-od-f(x)/x-kad-x-tezi-plus-besonacno. 2. Za plain text sam koristio True Type cirilicu. Sa druge strane, Equation editor za matematicke simbole koristi bit-mapirani MS Symbol font. Sad, dal' zbog mene, da li zbog zhaketa, tek nije bilo sanse da dobijem pravilno odstampanu stranicu sve dok u Control panelu nisam odabrao opciju Show only TT fonts in appl. U medjuvremenu dobijao sam budiboksnama kakve znake, tj. lepo pocne da se stampa otvoren tekst (TTF), ali cim predje na jednacinu (BMP) izgleda da se sludi i uzme prvi font s' reda, umesto pravog. Kombinacija koja je kasnije vrlo lepo radila je: - otvoran tekst> cirilica TTF - otvoren tekst u editoru jednacina> Times New Roman (TTF) - simboli, grcka slova> Symbol (TTF). Zbog oznacavanja nekih formula iskazne algebre morao sam da koristim i Script (BMP) font, ali na malo cudan nacin: vratim se u Control panel, ukinem ekskluzivnost TT fontovima, otkucam sta sam mislio, nazad u Control panel ponovo ...only TTF..., nazad u Word itd. Srecom, em radi, em nije bilo toliko tih simbola. Pretpostavljam da je problem u editoru jednacina, posto u MathType ekvivalentu (inace prilicno svezoj kopiji) pise da ce tek u narednoj verziji biti podrzani TT fontovi. 3. Mada Word nije TEX, ipak sam ocekivao da ce WYSIWYG koncept biti dosledno sproveden. Nema sanse! Kad se slazu jednacine u vise redova vrlo je bitno da postoji aposutno tacno pozicioniranje po vertikali (recimo, sistem sa vise jednacina i hocu da svi znakovi jednakosti budu jedan ispod drugog). Kako su TT fontovi neproporcionalni, a blank je prisutan sa samo jednom sirinom, to je i inace vrlo tesko poravnati stvari po vertikali. Medjutim, kada se na to doda ono sto me je zaprepastilo, a to je da u jednoj vrsti prikaza vidim da sam sve poravnao, u drugoj (npr. Page Preview) da je sve krivo i coskasto, a na papiru dobijem nesto sasvim trece, onda ne znate ko je tu lud. Kombinacija koja je radila je da se sve poravna na ekranu, da se to stampa i ustanovi koliko sta "bezi" levo ili desno, da se unese odgovarajuca deformacija u vec slozeni tekst i onda ponovo stampa... Letnji dan do podne. Inace deformacija se unosi ubacivanjem blankova, ali i variranjem sirine blanka tako sto se proglasi da se blank uzima iz fonta jednog, odnosno drugog pitcha. Naravno da se na ekranu smesta sve iskrivi, ali zato na stampi ipak sve ispadne pristojno. 4. Stampanje je obavljeno na HPLJIII i kvalitetu otiska se nema sta prigovoriti. Posto je narucilac tako hteo, stranice su bile sarene k'o Uskrsnje jaje, jer se broj velicina fontova po stranici kretao izmedju 4 i 8 (ovo podvuci, ovo podebljaj, ono italik ...). Ideja autora je bila da se tako istice i naglasava misao. (Tacno, ali kad se sve istakne...) Sa druge strane kad je vec na raspolaganju vektorski font u velicinama 4-127, onda udri, Bacho! Ovo pominjem zato sto sam definitivno potvrdio ono sto je vec davno poznato: tekst treba da bude sto ravniji kako bi se lepo citao. U tom slislu, za ovu vrstu rada mogu da preporucim: - ravan tekst (body) slagati cirilicom Roman plain, velicinom 10-11, sa maksimalno 50 znakova u redu i proredom od 1.5. Medjunaslove slagati istim pismom velicine 12-13, a glavne naslove velicinom 14-15. - isticanja vrsiti prelaskom na cirilicu Roman Italic (pravi, a ne elektronski kurziv). - kod navodjenja stranih imena, pored naseg izgovora datog cirilicom, u zagradi dati original za sta koristiti Times New Roman Bold. Kako je cirilica vizuelno "teza" od odgovarajuce latinice, treba uzeti Bold jer inace "stvar ne radi". Nadam se da ce ovoliko pisanije nekome ipak koristiti. Ako kome bude trebalo, PORED SYMBOL TT FONTA SPECIJALNO ZA SLAGANJE MATEMATIKE IMAM JOS DVA TT FONTA SA DOPUNSKIM SIMBOLIMA KOJE OVAJ PRVI NEMA. Ako neko ima dobru TT latinicu sa nasim slovima, neka se javi! Pozdrav, Sveto P.S. Rad na ovom problemu u trajanju od dve nedelje, za koje vreme nisam uspeo da otputujem u posetu detetu (!) doneo mi je isto onoliko para kao onom Cigi iz vica: Ukrao Ciga koznu jaknu i odneo je na pijac da je proda. Posto je bila guzva, ostavi zenu da prodaje jaknu, a on ode da vidi ima li sta da se "kupi". Kad se vratio, vidi stoji zena bez jakne. "Ode li jakna?" "Ode!" "Posto?" "Po ceni kostanja". PPS. Neka se cige ne uvrede. I sam sam prilicno "garav" tako da me na Zelenjaku cesto zovu "burazere". Sveto
ms.word.50 jtitov,
> cesto zovu "burazere". E pa "burazeru" SVA TI CAST na opisanom postupku slaganja formula. Eh, da je vise takvih opisa... Nisam korisnik Worda, nego WP-a, pa povodom toga sta siroki auditorijum misli o jednom naucnom skupu na temu: text procesori u praksi? Predlog je da se na nekom mestu, u neko vreme koje vecini odgovara (uf), postave 3-4 masine iste klase i na njima demonstriraju uporedno mogucnosti raznih text procesora. To bi bio lep show i za oci i za dusu. A ima dosta konkurenata: Word 4 Win, WP 4 Win, WP5.1, Word 5.5, Ami Pro, Tex, ...
ms.word.51 zamahajev,
Kako u MS Wordu 5.0 da izvršim prenumeraciju fusnota. Radio sam jedan veliki tekst, pa kada sam došao do 20. strane primetio sam da na sam jedan deo teksta na strani 4 zaboravio. Sada mi je između fusnota 5) i 6) potrebna nova fusnota. Probao sam da ubacim, ali sada dobijam fusnote 5), 6), 6), 7) ... Kako da izbegnem pojavljivanje istih brojeva u fusnotama. Pozdrav Zamahajev
ms.word.52 pishta,
Da li neko zna kako u WinWord-u 2.0 da izvršim proveru pravopisa za ma šta što nije engleski?Meni konkretno treba brazilski portugalski.Izgleda da ne postoje fajlovi koji to sadrže a naravno imam "originalne" instalacione diskete?Da li to znači da njih ima samo u Word-u koji se porodaje u Brazilu, da za francuski ima samo u Francuskoj itd...?Zašto su onda svi jezici navedeni u meniju?(exe fajl jedan, a pravopis-gde ga kupiš). Ako neko može da mi pomogne mudrim savetom ili ima fajlove za braziliski portugalski bio bih vrlo, vrlo zahvalan!
ms.word.53 zormi,
* Da li to znači da njih ima samo u Word-u koji se porodaje u Brazilu, * da za francuski ima samo u Francuskoj itd...? Izgleda da da. Ja imam verzije za USA i UK i imaju različite spellchecker-e.
ms.word.54 zkrstic,
> to znači da njih ima samo u Word-u koji se porodaje u Brazilu, > da za francuski ima samo u Francuskoj itd...? Da, sa garancijom :(
ms.word.55 obren,
Ima li ko ćirilicu za WinWord? Pošto ne koristim Windows i ne razumem se baš mnogo u njegove fontove, konkretno treba bilo koji font (ne bilo kojeg kvaliteta, već bilo kog tipa!) koji može da se koristi u Wordu za Windows. Ako ne može na poklon, spreman sam i da platim. P.S. Treba jednom udruženju Srba iz Švajcarske za štampanje biltena.
ms.word.56 drazen,
Iko imaju Win 3.1 onda ima dosta True Type cirilica, pristojnog kvaliteta. Mislim da neke od tih cirilica mogu da se nadju i na Sezamu. Ako nemaju Win 3.1 nego 3.0, onda im trebaju ekranski fontovi i printerski (za laser). Svega toga ima, i mislim da nije potrebno nikakvo placanje. Je necu biti ovde nedelju dana, pa ako kojim cudom ne resis problem do tada, javi mi na mail. Pl poz D
ms.word.57 vitez.koja,
#=> Ima li ko cirilicu za WinWord? Stize ti jedna rasterska cirilica na mail #=> Ako ne moze na poklon, spreman sam i da platim. Naravno da ne moze ;)) Ali ako imas lepu sestru ili sestrinu drugaricu... U suprotnom posalji 459.95 dolara na racun 34657843-36784-34-3124143 u Qwertybank, Gulanferstrasse 312/b u Svajcarskoj
ms.word.58 obren,
> Ima li ko ćirilicu za WinWord? Problem rešen - hvala svima koji su poslali fontove!
ms.word.59 adiklic,
>> Problem rešen - hvala svima koji su poslali fontove! Verovatno ih imaš bezbroj..
ms.word.60 drazen,
U WinWord-u postoji jako zgodan nacin da se koriste bookmarks i Merge fields. Pri pocetku teksta pritisnuti Ctrl-F9, na sta se dobiju dve zagrade { }. Izmedju njih se upise npr {set faraon "Sadam Husein"}. Onda u tekstu svuda gde treba da stoji tekst "Sadam Husein" pritisnuti Ctrl-F9 pa u zagrade upisati {ref faraon}. Na kraju se osvetli ceo tekst i pritisne F9, posle cega nestane {set faraon "Sadam Husein"} a na mestima gde je bio {ref faraon} stoji uvazeno ime. Postoji jos i mogusnost da se edituje bookmark. Na osvetljeni tekst se pritisne Shift-F9 pa se recimo stavi npr {set faraon "Najveci Srbin dvadesetog veka"} i ponovi procedura sa Ctrl-F9. Interesantno je da se u okviru bookmark-a moze specificati i font za tekst. Pl poz D
ms.word.61 sveto,
Ako nekom treba: MS WORD for Win and OS/2 Technical reference - Application developers library" lista sve naredbe Word basica. Investicija u pomenutu knjigu se vec ispaltila: 100 DEM za template koji radi nesto sto je klijent trazio. Pozdrav, Sveto
ms.word.62 adiklic,
Koristim word4win, swiss 11 ttf (yuscii) i štampam na epson 550.Slova mi nisu iste debljine, najdrastičnija razlika je između t (štampa ga debelo) i l (štampa ga tanko).Mora li to tako da bude, ima li pomoći ili neki bolji font? Pozdrav Aca/
ms.word.63 zsiz,
Počeo sam da radim sa programom Word za Windows. Probao sam da uvezem slike. Pri instalacij izabrao sam fe za sve grafičke formate koje Setup nudi. Pri uvozu slika nema problema sa .PIC, .PLT (HPGL) i .TSa .PCX i .EPS nikako ne ide. Ima li ko neka slična iskustva? PS. Radi se o V1.1a
ms.word.64 markma,
> PS. Radi se o V1.1a Uzmi verziju 2.0 i nema frke, a ako neznas kako da je nabavis javi mi se na mail da se dogovorimo.
ms.word.65 sniksic,
Zasto se u editoru formula W4W zaglupe TT fontovi FENCES & MTEXTRA, bez obzira da li je instaliran HPIII ili nekakav devetoiglicni stampac. Sugerirana resenja iz Helpa nisu dala nikakve rezultate. Receni fontovi se ne mogu vidjeti niti u Control panelu. Tko zna??
ms.word.66 kuzma,
Odeš u Control panel, kažeš Remove font(s) ali izaberi opciju da ih ne obriše sa diska, a zatim podovo Add i biće sve u redu.
ms.word.67 danko,
> Zasto se u editoru formula W4W zaglupe TT fontovi FENCES & MTEXTRA, bez > Tko zna?? Netko rječe da se fontići trebaju dati deinstalirati, a pak zatim ponovo instalirati, pa svi dečki sa takvim problemima trebaju tak probati! DANKO
ms.word.68 mnikolic,
Prodajem nekorišćenu knjigu: "Primena programa MS Word" autori Dragan M. Pantić i Nada Pantić izdavač Tehnička knjiga, 1989 cena 2400 din