PCUSER.1

20 Sep 1991 - 08 Oct 1992

Topics

 1. baze.podataka (114)
 2. tekst.procesori (315)
 3. word.perfect (377)
 4. ms.word (68)
 5. editori (245)
 6. ventura (229)
 7. spreadsheets (47)
 8. grafika (479)
 9. cad (222)
 10. tools (504)
 11. virusi (372)
 12. knjige (69)
 13. nabavka (123)
 14. memory.mng (379)
 15. disk.cache (145)
 16. arhiveri (357)
 17. razno (883)
 18. unknown (26)

Messages - nabavka

nabavka.1 bulaja,
U ovoj temi pricacemo o nabavci softverske opreme (originalne, naravno), problemima i pitanjima vezanim za njenu registraciju i tehnicku podrsku i slicnim stvarima.
nabavka.2 bulaja,
Zna li neko kakav je sad status bivsih (?) predstavnika za YU softverskih kompanija (Borland, Microsoft, ..) koji imaju svoje sediste u Sloveniji (Marand, Atlantis, ..)? Da li su oni sad zvanicni predstavnici za "Sloveniju i bivsu (?) Jugoslaviju" ili nam ostaje da cekamo da neko odavde preuzme zastupnistvo?
nabavka.3 bojanp,
U konferenciji PC.SOFT tema nabavka bilo je reci o nabavci software-a. Izmedju ostalog bila je i informacija da je uvedena i carina na software i da iznosi oko 44%. Posle toga niko o tome nije napisao ni rec. Da li niko nije narucivao software ili nije zeleo da pise o losim iskustvima? U svakom slucaju evo jednog. Narucio sam software iz Amerike (faxom) i za sedam dana paket je stigao na kucna vrata. (Sta kazete na brzinu!) Vrednost paketa zajedno sa troskovima transporta bila je 358 USD kao sto je bilo i napisano na fakturu koja je bila u paketu. Carinska osnovica je bila 7879.60 YUD, a "iznos carine i drugih uvoznih dazbina" (tako pise u carinskoj deklaraciji) 4508.00 YUD !!! Ako vam pri ruci nije digitron (posto racunar sigurno jeste :)) to je 57.21%!! Mislim da nikakav komentar nije potreban. Budite sigurni da nije u pitanju nikakva greska jer u rubrici "naimenovanje robe" lepo pise softveri. Naravoucenije glasi: Kupite originalni software, AKO SMETE :((( Pozdrav, Bojan
nabavka.4 ivujanic,
╠ Zna li neko kakav je sad status bivsih (?) predstavnika za YU ╠ softverskih kompanija (Borland, Microsoft, ..) koji imaju svoje ╠ sediste u Sloveniji (Marand, Atlantis, ..)? Da li su oni sad ╠ zvanicni predstavnici za "Sloveniju i bivsu (?) Jugoslaviju" ili nam ╠ ostaje da cekamo da neko odavde preuzme zastupnistvo? Marand se i dalje ponaša kao YU zastupnik. Pre neki dan sam dobio "Enter", internu publikaciju Marand-a o novostima u programu koji zastupaju, nekim svetskim novostima... Mada, ništa od ponude za upgrade, mada spominju i Turbo Vision i Application Framework. Jedino ne znam da li sam to dobio kao registrovani korisnik BC++ -a ili zato što sam o njihovim proizvodima davno tražio (i dobio) infomacije... Da li je IKO IKAD dobio ponudu za upgrade nakon kupovine software-a KOD NAS?? Ivica P.S. da, dobih i demo disketu za Quattro Pro (tražio)
nabavka.5 bulaja,
To sto si dobio dinarske troskove u iznosu oko 57% ne otpada sve na samu carinu i poreze, vec su (pretpostavljam) uracunati i troskovi carinjenja, troskovi speditera i slicne gluposti. Ti dodatni troskovi cak mogu nekad predstavljati poprilican iznos, kod tebe je eto dodatnih 13%, meni se cak jednom desilo da platim vise aerodromskim gulikozama nego za carinu. Ali ne bi me cudilo da su se pametnjakovici dosetili u medjuvremenu i da je 44% malo, pa povecali carinu. Doduse 44% je sada realno manje od 20%, ali je svejedno situacija zaista tuzna :(.
nabavka.6 bulaja,
│Da li je IKO IKAD dobio ponudu za upgrade nakon kupovine │software-a KOD NAS?? └─── Ja sam kupio Borland C++ negde u julu i odmah prosledio registracionu karticu CET-u (od koga sam kupio, a oni mi rekose da ce poslati to Marandu), ali do danas ni traga ni glasa od zastupnika. Verujem da je CET tu karticu prosledio dalje (provericu ipak ovih dana da budem siguran) pa stoga nisam bas odusevljen "podrskom" koju imam od Maranda. Zvao sam jednom i "njihov" BBS, ali ni tamo bas nista nisam nasao (logicno objasnjenje je da verovatno trebam kao registorvani korisnik da trazim pristup nekoj specijalnoj konferenciji, ali se nigde u biltenima nije spominjao ni Marand ni Borland, iako su dali taj broj u svojoj reklami kao "BBS zaduzen za podrsku korisnicima"). Za neke, u medjuvremeno izasle patcheve (polu-upgrade-ove) sam slucajno naleteo na Bitnetu, ne verujem da bi za njih ikad saznao preko zastupnika. JžB
nabavka.7 dejanr,
Jedino je pozitivno što marku pri obračunu osnovice moraju da računaju po 13 din ;)
nabavka.8 ivujanic,
╠ Narucio sam software iz Amerike (faxom) i za sedam dana paket je ╠ stigao na kucna vrata. (Sta kazete na brzinu!) Vrednost paketa ╠ zajedno sa troskovima transporta bila je 358 USD kao sto je bilo i ╠ napisano na fakturu koja je bila u paketu. Carinska osnovica je bila ╠ 7879.60 YUD, a "iznos carine i drugih uvoznih dazbina" (tako pise u ╠ carinskoj deklaraciji) 4508.00 YUD !!! Ako vam pri ruci nije ╠ digitron (posto racunar sigurno jeste :)) to je 57.21%!! Mislim da ╠ nikakav komentar nije potreban. Budite sigurni da nije u pitanju ╠ nikakva greska jer u rubrici "naimenovanje robe" lepo pise softveri. Pa niko se ne buni, sve dok je zvaničan kurs po kome se obračunava carina takav kakav je :))) Kad devalvira... Ivica
nabavka.9 ivujanic,
╠ Zvao sam jednom i "njihov" BBS, ali ni tamo bas nista nisam nasao ╠ (logicno objasnjenje je da verovatno trebam kao registorvani ╠ korisnik da trazim pristup nekoj specijalnoj konferenciji, ali se ╠ nigde u biltenima nije spominjao ni Marand ni Borland, iako su dali ╠ taj broj u svojoj reklami kao "BBS zaduzen za podrsku korisnicima"). ╠ Za neke, u Pri Marandu smo se takoj, ko smo začeli prodajati Borlandove pakete, odločili, da bomo skušali kupcem v Jugoslaviji ponuditi čimveč od vsega, kar je na voljo Borlandovim kupcem v Ameriki in po svetu. V ta namen pripravljamo tudi tehnično podporo s pomočjo lastne elektronske oglasne deske (Bulletin Board System - BBS) za vse kupce Borlandovih paketov. Konference bomo polnili s podatki iz Borlandovih BBS-ov po svetu, demoverzijami, novostmi, nasveti in vsem, kar bi vas utegnilo zanimati. Vsem strankam, ki še nemajo modemov, bomo modeme ponudili po izredno ugodnih cenah. Upamo, da bomo sistem pognali že konec oktobra. preuzeto iz revije "Enter" - Marand. Dakle, pravi BBS će tek da proradi, ali do tog doba, za njega ćemo plaćati cenu međudržavnog PTT razgovora... Ivica
nabavka.10 bulaja,
Bio sam danas do CET-a i rekose mi da je moja BC++ registracina kartica jos uvek kod njih (!) a da su Marandu poslali fotokopiju. Saznao sam da je Marand vrlo zainteresovan da ostane zvanicni zastupnik i za ove krajeve, dok je sa Atlantisom (Microsoft) situacija malo neizvesnija. Sta ce od svega ovoga ispasti tesko da cemo videti pre nego sto se smiri ova idiotska situacija. Dobio sam u CET-u i drugi broj Marandovog biltena ("Enter", septembar '91), od zanimljivih stvari spominje se da ce *pravi* BBS (ko zna sta je bio onaj sto su ga pocetkom godine spominjali u reklamama) za tehnicku podrsku kupcima Borlandovih proizvoda poceti sa radom krajem oktobra.
nabavka.11 dgavrilovic,
╠ Zna li neko kakav je sad status bivsih (?) predstavnika za YU ╠ softverskih kompanija (Borland, Microsoft, ..) koji imaju svoje ╠ sediste u Sloveniji (Marand, Atlantis, ..)? Da li su oni sad ╠ zvanicni predstavnici za "Sloveniju i bivsu (?) Jugoslaviju" ili nam ╠ ostaje da cekamo da neko odavde preuzme zastupnistvo? Ne znaš koliko si teško pitanje postavio. Svi mi koji radimo na poslovima zastupstva i konsignacije smo još od početka rata kao na iglama jer smo ostali bez osnovnih preduslova za normalno poslovanje. Prvo jedno kratko razjašnjenje. Ovlašćeni zastupnik je velika zverka i ima ovlašćenja i obaveze i prema ino-principalu i prema svojim dilerima kao i prema krajnjem kupcu koje su bitno veće od inih koje imaju pretstavnici, ovlašćeni dileri ili ostala sitna boranija. Nasuprot uobičajenom mišljenju veoma malo inostranih softverskih kuća ima u Jugoslaviji ovlašćene zastupnike. Mrzi me da preturam stare brojeve Privrednog Pregleda kako bih vam rekao ko se kako registrovao ali već i pogled na poslednju stranu Računara govori da je Atlantis samo distributer Microsofta u Jugoslaviji. Sada ono najbitnije: Poslovi zastupstva i konsignacije su regulisani saveznim zakonima i odvijaju se pod nadzorom saveznih organa. Ne zato što je Ante Marković opasan čikica već zbog toga što je takva praksa u svetu. Zbog toga, dokle god bude postojala Jugoslavija, makar i kao slovo na papiru, strane firme će imati zastupnike koji deluju isključivo na celoj teritoriji Jugoslavije. Praktična posledica je to da je u Ljubljani teško kupiti Philips televizor a u Beogradu se još teže dolazi do Alfa Romea. U toku prošle godine mnogo je ljudi kupilo telefaks misleći da je to sve što im je potrebno da bi se obogatili. Kakvo li je bilo iznenađenje "trgovaca" koji su se namučili da bi našli broj fabrike iz Hong Konga kada su od kineza dobili ljubazan odgovor: "Kako imamo zastupnika u Gornjem Milanovcu molimo vas da se za kupovinu Nindža kornjača obratite njima". Ako si uporan možeš i nabaviti Nindža kornjače u inostranstvu ali će zastupnik i u tom slučaju dobiti svoju proviziju. Sve je ovo lepo dejstvovalo dok u Jugoslaviji nije zavladalo bezzakonje. I kurta i murta valja sve i svašta nabavljajući svoju robu od ko zna koga, pa ako vam potpuno nov usisivač iz uvoza ne radi zato što ne možete nabaviti kese za njega možete se žaliti samo upravi vodovoda. Pravi zastupnik nikada ne bi ostavio svoje kupce bez kesa ako ništa ono zbog strahovitih sankcija koje bi usledile i iz inostranstva i od strane domaće inspekcije. Ne znam kakvo je stanje na ovom polju kod kolega koji se bave softverom ali budite sigurni da tržište dejstvuje samo zbog entuzijazma onih koji ga drže a ne zbog zakonske regulative. Da li će ko dobiti registraciju iz inostranstva zavisi od dobre volje prodavca, njegovog dobavljača i dalje od ko zna kog inodobavljača. Bolje ne može biti dokle god se rat ne završi i ne postane jasno ko je zašta i zbog čega nadležan.
nabavka.12 dgavrilovic,
>> Budite sigurni da nije u >> pitanju nikakva greska jer u rubrici "naimenovanje robe" lepo pise softveri Budi drug pa reci koji je tarifni broj (piše ti na uvoznoj carinskoj deklaraciji). Koji god da je 57% je više nego što je potrebno da se namire i država i špediter i ostale prišipetlje. Da nisi platio i dostavu DHL-om?
nabavka.13 bojanp,
> Jedino je pozitivno sto marku pri obracunu osnovice moraju da racunaju > po 13 din ;) To je toliko pozitivno da sam u dilemi da li da se smejem ili da placem :)
nabavka.14 zkehler,
Ŕ Budi drug pa reci koji je tarifni broj (piše ti na uvoznoj carinskoj Ŕ deklaraciji). Koji god da je 57% je više nego što je potrebno da se Ŕ namire i država i špediter i ostale prišipetlje. Da nisi platio i Ŕ dostavu DHL-om? Tih 57% je izgleda neki njihov "porez na budale". Jednome iz moje firme su isto toliko uvećali dažbine, kada smo nedavno uvezli nešto softvera. ZK
nabavka.15 bojanp,
>>> Budite sigurni da nije u >>> pitanju nikakva greska jer u rubrici "naimenovanje robe" lepo pise > softveri > > Budi drug pa reci koji je tarifni broj (pise ti na uvoznoj carinskoj > deklaraciji). Koji god da je 57% je vise nego sto je potrebno da se namire > i drzava i spediter i ostale prisipetlje. Da nisi platio i dostavu DHL-om? > Na zalost neznam koji je tarifni broj, jer ne postoji takva rubrika na obrascu. U pitanju je obrazac "Uvozna postansko-carinska deklaracija za gradjane". Dostava je bila obicna postanska, tako da DHL nije umesao svoje prste (u moj dzep :)). BTW. Drzavi, spediterima i ostalim prisipetljama je i 57% malo. Njima nikad nije dosta, narocito drzavi. Pozdrav, Bojan
nabavka.16 aputnik,
ćžEPSONć HELP HELP HELP HELP Cuo sam od jednog prijatelja za program "SYSCERO C", Language áIV generation, inace pripada "Database Management áSysŹtem-u". Po nekim nasim saznanjima program je engleske proizvodnje Źi trebao bi da kosta nesto oko 3.000 lstg. Ako iko ima ikakvih vise saznanja o ovome programu, kao sto su ko Źga proizvodi (distribuira),gde bi ga mogao kupiti (naruciti), áda Źli neko ima ikakvih iskustava sa ovim programom itd., molim da mi Źostavi poruku. Unapred zahvalan, aputnik, NS
nabavka.17 bulaja,
Opet ja ;) sa pitanjem da li neko sada zna kako tacno stoje stvari sa zastupnicima softverskih firmi za (bivsu) YU cija se sedista nalaze u Sloveniji (Marand, Atlantis). Bio sam pre neki dan do CET-a da vidim ima li sta od upgrade-ova za nove Borlandove proizvode (konkretno BC++ 3.0) i rekose da sa Marandom stvari idu Ok, trebalo bi uskoro da dobiju upgrade pakete i to izgleda da ce opet biti neke specijalne (aukcijske) cene. Jedini problem koji je sada na vidiku je pitanje regulacije placanja dinari<->tolari, ali nadam se da ce se to nekako resiti (pa makar isli i u Bosnu po upgrade). Pokusacu ovih dana da dobijem Marand (posto me on vise interesuje, ako neko bude kontaktirao Atlantis nek javi rezultate) pa cu se raspitati o pojedinostima.
nabavka.18 igor.mil,
Upravo mi je stigao mi je COHERENT poštom, i zovu me radi carinjenja. Zanima me kolika je carina za softver? Takođe, traže mi potvrdu o ceni, koju ja nemam, pošto sam ga dobio na poklon. Da li da im odnesem one "Računare" u kojima se navodi cena COHERENTA ( :) ) kao nekakvu potvrdu, ili da pokušam da ih slažem da je još jeftiniji? Kakva su iskustva sa uvozom softvera? Posebno me zanima mišljenje onih koji su bili u istoj situaciji kao ja, znači, samo jedan komad, poštom.
nabavka.19 dejanr,
>> Zanima me kolika je carina za softver? Bojim se da je to jedna od onih stvari koje niko ne zna. Nedavno smo čuli tumačenje da se plaća carina u odnosu na stvarnu cenu softvera, i znamo slučajeve da je tako rađeno. No znam i za slučajeve (jako nedavne) kada je carinjena samo vrednost disketa. Ukratko, kako ti Bog da. >> Takođe, traže mi potvrdu o ceni, koju ja nemam, pošto sam ga dobio >> na poklon. žujem da je nedavno "Računarima" stigao na test neki Unix razvojni sistem, naravno besplatan kao i sav softver koji stiže na test, i da je carina i usluge špeditera došla do 30,000 dinara :(( >> Da li da im odnesem one "Računare" u kojima se navodi cena >> COHERENTA ( :) ) kao nekakvu potvrdu, Možeš da pokušaš, znam da priznaju (ili su barem nekada priznavali) strane časopise sa oglasom te firme!
nabavka.20 predrag,
>> Kakva su iskustva sa uvozom softvera? Posebno me zanima >> misljenje onih koji su bili u istoj situaciji kao ja, >> znaci, samo jedan komad, postom. Kako si prosao sa carinjenjem ???. Zanima me na kojoj carini si carinio i koliko si platio u odnosu na vrednost. Nadam se da te nisu odrali.
nabavka.21 bulaja,
Pretpostavljam da vas interesuje kako se trenutno krecu cene software-a kod nas, zato sam pre koji dan pokupio CET-ov cenovnik (pretpostaljam da su manje-vise iste cene i kod ostalih dilera), pa evo nekih delova cenovnika (malo je poveci, pa ako ima nesto sto vas interesuje a nisam ga naveo ovde, samo vicite ;). Sve cene su date u USD tj. dolarima, a placanje je u dinarima po crnom kursu. - DOS - Programiranje MS DOS 5.0 upgrade ........ 160 MS C 6.0 .................. 620 Norton Utilities .......... 230 MS MASM 6.0 ............... 275 PC Tools 7.1 .............. 255 MS Basic PDS 7.1 .......... 620 386 Max 5.1 ............... 165 MS Cobol 4.5 ............. 1215 QEMM 386 .................. 165 MS Fortran 5.1 ............ 660 QRAM ...................... 125 Borland C++ 3.0 ........... 589 Desqview .................. 230 Borland C++ &AppFrm 3.0 ... 909 Desqview 386 .............. 340 Turbo C++ 2nd ed .......... 199 PC Kwik Power Pack ........ 190 Turbo Pascal 6.0 .......... 219 Turbo Pascal 6.0 Prof ..... 299 - Baze Podataka Turbo Debugger & Tools .... 299 Clipper 5.01 ............. 1100 Paradox Engine 2.0 ........ 189 FoxBase+ 2.1 SU ........... 480 FoxBase+ 2.1 LAN .......... 730 MS Win SDK ................ 720 FoxPro 2.0 ............... 1105 MS Visual Basic ........... 295 FoxPro 2.0 LAN ........... 2070 Toolbok 4 Win ............. 720 Clarion Personal .......... 125 ObjectVision 2.0 (+RT) .... 269 Clarion Professional ..... 1100 Turbo C++ 4Win ............ 289 Paradox 3.5 ............... 559 Turbo Pascal 6.0 4Win ..... 289 dBase IV .................. 479 Borland Resource Wrkshp .... 99 - Text Procesori & DTP - Windows WordPerfect 5.1 ........... 645 MS Windows 3.0 ............ 210 MS Word 5.5 ............... 510 Norton Desktop ............ 230 Wordstar 6.0 .............. 600 Lotus 1-2-3 ............... 900 Ventura Gold for DOS ..... 1235 MS Excel 3.0 .............. 705 Corel Draw 2.0 ............ 805 - Ostali programi za DOS Pagemaker 4.0 ............ 1170 Harvard Graphics .......... 665 Ventura Gold 4 win ....... 1280 Quattro Pro 3.0 ........... 389 AmiPro .................... 695 Sidekick 2.0 .............. 189 MS Word 4win .............. 750 FrameWork IV ............. 1159 WordPerfect 4win .......... 730
nabavka.22 igor.mil,
> Kako si prosao sa carinjenjem ???. Vrednost Coherenta je $100, a momci su zaračunali carinu od 15000 dinara. Svaka im čast na lopovluku.
nabavka.23 predrag,
>> Pretpostavljam da vas interesuje kako se trenutno krecu >> cene software-a kod nas, zato sam pre koji dan pokupio >> CET-ov cenovnik (pretpostaljam da su manje-vise iste cene >> i kod ostalih dilera), pa evo nekih delova cenovnika >> (malo je poveci, pa ako ima nesto sto vas interesuje a >> nisam ga naveo ovde, samo vicite ;). Sve cene su date u >> USD tj. dolarima, a placanje je u dinarima po crnom >> kursu. Gledajuci cene i uporedjujuci ih sa cenama u "Byte" vidi se da su cene ne duplo skuplje NEGO SKORO TRODUPLO. I ako se placa carina na softver ona NIJE 200 % . Sa SVOJIM PROFITOM ove firme preterase. Da mi je da vidim fizicko lice koje ce da kupi na primer Venturu. Za ISTE pare moze se otici (i vratiti) u Ameriku i jos kupiti program. Cak verujem da dileri i to rade.
nabavka.24 ntrbojevic,
> Gledajuci cene i uporedjujuci ih sa cenama u "Byte" > vidi se da su cene ne duplo skuplje NEGO SKORO TRODUPLO. > I ako se placa carina na softver ona NIJE 200 % . > Sa SVOJIM PROFITOM ove firme preterase. Pa nije bas troduplo, ali 2.5 jeste. Nije da opravdavam CET ali fizicko lice pri uvozu plati skoro 100% carinu. I to na cenu softvera plus prevoz. Pa plati banci sto mu radi doznaku. Pa plati inostranoj banci 10-15 USD za istu tu doznaku. Onda ceka mesec dana da banka stvarno posalje doznaku. Na kraju izgubi ceo dan na carini i otkrije da je prosao 10-15% jeftinije nego da je otisao u firmu, dao pare i uzeo softver. Ipak se sve placa. Nesa (PS. Ako ovo lici na reklamu, dajem na znanje da nemam nikakve veze sa pomenutom firmom)
nabavka.25 dejanr,
>> Nije da opravdavam CET ali fizicko lice pri uvozu plati skoro 100% >> carinu. I to na cenu softvera plus prevoz. Pa plati banci sto mu >> radi doznaku. Pa plati inostranoj banci 10-15 USD za istu tu >> doznaku. Onda ceka mesec dana da banka stvarno posalje doznaku. >> Na kraju izgubi ceo dan na carini i otkrije da je prosao 10-15% >> jeftinije nego da je otisao u firmu, dao pare i uzeo softver Na žalost, jedini smislen i isplativ način da se kupuje softver jeste da neko u Americi kupi, spakuje i pošalje, diskete eventualno odvojeno od knjiga. Ako znate nekoga u krajevima oko Kalifornije, saznaćete da ima puno ljudi koji putuju tamo i ovamo, na svakih 15-tak dana se nađe po neko. Obično nije problem da ponese pare u jednom ili diskete u drugom smeru, a knjige mogu lepo poštom, na njih se ne plati carina.
nabavka.26 predrag,
>> stvarno posalje doznaku. Na kraju izgubi ceo dan na >> carini i otkrije da je prosao 10-15% jeftinije nego >> da je otisao u firmu, dao pare i uzeo softver. >> Ipak se sve placa. Bas zalim ljude koji imaju firme koje prodaju kompjutere (hardver) jer posao sa softwerom je mnogo isplatljiviji. Nema zezanja sa transportom,sastavljanjem itd... ps: Ideja da se nekoliko nas skupi i plati nekom vikend u New York (oko 700 $) ali zauzvrat da nam kupi softvter nije losa ?? pps: A ja da putujem ???
nabavka.27 ndragan,
/ ne duplo skuplje NEGO SKORO TRODUPLO. Tri puta dvostruko, dakle - šestostruko? Veni, vidi, and still can't beleave my eyes (reče Cezar u "Asteriksu") Bue_ NDragan ....zl
nabavka.28 ndragan,
/ Nema zezanja sa transportom,sastavljanjem itd... Znam. Najebali su samo oni koji to pišu. Izvini na izrazu, al' ajd samo provedi jedan dan kod nas i sakupljaj muzičke želje korisnika... Ako misliš na trgovinu uvoznim softverom, to je druga priča. Tu mušterija nikad nije videla autora, niti će ga ikad videti. Samo pošalješ i ne bune se.
nabavka.29 ndragan,
/ Tri puta dvostruko, dakle - šestostruko? Obećavam obožavaocima :) koji su se čudili što ovo nisam poslao u civilizacija/o.jeziku, da ću zbog toga da se stidim po čitavom telu 30 sekundi pred ogledalom. Moja duboka izvinjotina - niko nije savrfen. Bue_ NDragan
nabavka.30 nilo,
Zna li neko gde mogu da nabavim YU fontove i cirilicu za ega karticu,nesto slicno onome sto postoji za hercules a da radi na egi.Unapred zahvalan.
nabavka.31 siki,
Da li neko zna mogućnosti sledeće kombinacije: WINDOWS + FORTRAN COMPILER 5.1 ?? Na prospektu za FORTRAN sam pročitao (ako samo dobro razumeo) da omogućava startovanje programa većih od 640K (EXE verzije), a to je ono što me interesuje. :) Takođe me interesuje kako doći do nekog 386 FORTRAN kompajlera. Siki :(#
nabavka.32 bulaja,
│WINDOWS + FORTRAN COMPILER 5.1 ?? └─── Imas u R78/4 (vesti) jednu slajfnu o tom MS SDK Fortranu 4WIN (zajedno sa MS Cobolom).
nabavka.33 duki,
ALT HI! Pozdrav svima koji ovo citaju! (A dvostruki pozdrav onima koji odgovore!) ;))) Evo u cemu je stvar: Koje su adrese firmi koje su napravile: Lotus 1-2-3 Norton Utility Clipper I kako da od privatnika koji su pravili virus skenere dobijem ORIGINAL diskete, jer u onom doc-u pise da se ne sme koristiti za firme, ali ako ih koristi privatnik onda su SW (ili PD), a meni trebaju za firmu. COPYRIGHT BY -Duki- LTD. ALL RIGHTS RESERVRED
nabavka.34 floyd,
Da li neko zna gde moze da se nabave programi MEKELBA III za proracun konstrukcija metodom konacnih elemenata? Ove programe je pre nekoliko godina izala Gradjevinska knjjiga za C64 a verziju za PC nigde nisam uspeo da nadjem.
nabavka.35 bulaja,
│Koje su adrese firmi koje su napravile: │Lotus 1-2-3 │Norton Utility │Clipper └─── Ako ti trebaju za nabavku (kupovinu) softvera, onda znaj da se programi (uglavnom) NE kupuju od proizvodjaca, vec od dilera i prodavaca softvera. Ovo zato jer ih proizvodjac prodaje po tzv. preporucenoj ceni, koja moze biti i duplo veca od one u prodavnicama.
nabavka.36 pjankovic,
> Ako ti trebaju za nabavku (kupovinu) softvera, onda znaj > da se programi (uglavnom) NE kupuju od proizvodjaca, vec > od dilera i prodavaca softvera. Ovo zato jer ih > proizvodjac prodaje po tzv. preporucenoj ceni, koja moze > biti i duplo veca od one u prodavnicama. A sta je sa novim verzijama softvera? Da li se i upgrade-ovi mogu kupiti od dealer-a ili samo od proizvodjaca? Da li se kupovinom od dealer-a uopste stice pravo na upgrade? Pedja
nabavka.37 wizard,
>> Da li se >> kupovinom od dealer-a uopste stice pravo na upgrade? Pravo na "upgrade" stičeš registracijom. Obično treva poslati registracini broj (neki kupon ili kartica koju dobiješ u kutiji sa programom) proizvođaču. Kada izađe nova verzija oni ti pošalju ponudu za "upgrade". žesto je "upgrade" moguće dobiti i preko dilera. Pozdrav, Nenad
nabavka.38 bulaja,
│A sta je sa novim verzijama softvera? Da li se i upgrade-ovi mogu kupiti │od dealer-a ili samo od proizvodjaca? Da li se kupovinom od dealer-a │uopste stice pravo na upgrade? └─── Naravno da se stice, ti ni kupovinom direktno od proizvodjaca ne stices nikakva prava, vec moras da prodjes klasicni proces registracije (slanje kartica etc.). Nabavka upgrade-a od dilera nije bas uobicajena (znaci, upgrade se trazi uglavnom direktno od proizvodjaca), ali je cesto i ona moguca (naravno, samo kod mnogo prodavanih programa).
nabavka.39 zokalezic,
> Da li neko zna gde moze da se nabave programi > MEKELBA III za proracun konstrukcija metodom konacnih > elemenata? Ove programe je pre nekoliko godina izala > Gradjevinska knjjiga za C64 a verziju za PC nigde nisam > uspeo da nadjem. Sto se tice Mekelbe imam neku verziju pojma nemam koja je (valjda 3) Ako te interesuje demo ... Pozdrav Zoran
nabavka.40 dejanr,
>> Pravo na "upgrade" stičeš registracijom. Obično treva poslati >> registracini broj (neki kupon ili kartica koju dobiješ u kutiji sa >> programom) proizvođaču. Kada izađe nova verzija oni ti pošalju ponudu >> za "upgrade". žesto je "upgrade" moguće dobiti i preko dilera. Tako je zaista u teoriji, ali il' sam ja veliki baksuz il' to ne funkcioniše odavde. N (N>20) puta sam slao tu karticu i jako retko dobijao ikakav odziv, a i ako sam dobijao, to je bilo od nekih malih firmica, od Borlanda i sličnih - malo morgen ;). Zato sam ustanovio drugu praksu - pošto mi softver i tako obično kupi neko u USA (inače je preskup), zamolim ga da registruje softver na sebe (njemu se još i od poreza odbija, truli kapitalizam!). TADA sve funkcioniše upravo tako kako kažeš.
nabavka.41 dejanr,
│Koje su adrese firmi koje su napravile: │Lotus 1-2-3 │Norton Utility │Clipper └─── Nantucket (proizvođači Clippera) 12555 W. Jefferson Boulevard Los Angeles, CA 90066 U.S.A. Peter Norton Computing Inc. 2210 Wilshire Blvd, Suite 186 Santa Monica, CA 90403, U.S.A. Za Lotus nemam u fajlu, ako zaista treba prelistaću neki BYTE i naći. Mada, kao što reče Bulaja, retko ko kupuje taj "veliki" softver od proizvođača, može se naći dosta jeftinije kod dilera, npr. Programers Paradize i slični.
nabavka.42 wizard,
>> od Borlanda i sličnih - malo morgen ;). Hm, znam primer da je čovek vrlo brzo dobio registraciju za Turbo C++. Ima jedna kvaka. ;) On je softver kupio ovde i slao karticu. Možda brojevi koje distribuiraju po USA ne pale odavde? Pozdrav, Nenad P.S. Kad malo razmislim, možda je on slao karticu MARAND-u ... mogu da ga pitam...
nabavka.43 mladenp,
> Da li neko zna gde moze da se nabave programi > MEKELBA III za proracun konstrukcija metodom konacnih Obrati se prof. Milisavu Kalajdžiću, autoru programa. Najbolje je da ga potražiš na Mašinskom fakultetu, tel. 328-651 (centrala). Budi uporan.
nabavka.44 mladenp,
> Tako je zaista u teoriji, ali il' sam ja veliki baksuz il' > to ne funkcioniše odavde. N (N>20) puta sam slao tu > karticu i jako retko dobijao ikakav odziv, a i ako sam > dobijao, to je bilo od nekih malih firmica, od Borlanda i > sličnih - malo morgen ;). Logično je da odziv dobijaš samo od malih firmi pošto one nemaju mrežu dilera. Velike firme *ne smeju* da kvare posao svojim dilerima. Od tebe se očekuje da program kupiš ovde gde ti je sve organizovano (obuka, saveti, upgrade, servis...). To što su ovdašnji dileri lopovi i misle da marža mora biti bar 100% tema je za dužu diskusiju. Sećam se nekog oglasa u "Računarima" gde se prodavac hvalio da su cene samo par procenata više nego u USA, a za Američke je uzeo preporučene cene. Jedna priča koja govori o odnosima proizvodjač - diler: Pre mesec dana nađe se moj kolega u Cirihu. Svratio je do poznate firme koja proizvodi opremu za merenje vibracija. Kada je zatražio da kupi neke kablove rekli su mu da to mora da obavi kod njihovog zastupnika za Jugoslaviju (nalazi se u Beču). Tek posle dužeg razgovora i nekoliko telefonskih razgovora sa Bečom (!!) pristali su da mu prodaju robu na licu mesta.
nabavka.45 floyd,
> Sto se tice Mekelbe imam neku verziju pojma nemam koja je (valjda 3) > Ako te interesuje demo ... Trebaju mi bas programi.
nabavka.46 bulaja,
│Hm, znam primer da je covek vrlo brzo dobio registraciju za Turbo C++. └─── Bas lepo, ali to nije neko pravilo. Ja sam kupio BC++ od Maranda (preko CET-a) jos pocetkom leta prosle godine, i od onda nisam dobio apsolutno nista od njih (jedan period verovatno zbog ratne situacije, ali vec dosta dugo posta normalno ide). │Ima jedna kvaka. ;) On je softver kupio ovde i slao karticu. Mozda │brojevi koje distribuiraju po USA ne pale odavde? └─── Da, ukoliko si SW kupio napolje uglavnom ili neces moci da ga registrujes kod lokalnog predstavnika ili ces morati da doplatis odredjen iznos ukoliko zelis podrsku i pravo na upgrade.
nabavka.47 skoprivica,
>-> Peter Norton Computing Inc. A sta je ono Symantec ? Jel su oni samo otkupili prava SVE prodaje njihovih programa? Aje... CTEBO.
nabavka.48 ndragan,
/ Ima jedna kvaka. ;) On je softver kupio ovde i slao karticu. Možda Da - imao sam i ja biserišku tog tipa. Kad smo kupili FoxPro 1.01 odnosno, nešto kasnije, 1.02 pre otprilike godinu dana, dobili smo ga preko nekih dilera iz Slovenije pa Nemačke; pojavila se neka nekompatibilnost pri radu u mreži. Mislili smo da je frka u foksu, i rešimo da se obratimo njima. Pod jedan, naši dileri nisu poslali reg. kartice (nismo znali da nisu, a takav je bio dogovor). Pod dva, kad sam dobio ameriku, kažu mi da mi je lakše da zovem London - biće manji račun. Ok, zovnem London, pa mi traži serijski broj, pa kontroliše, pa onda kažem da verovatno diler nije ni poslao karticu, ali poteraćemo ga da pošalje, pa on onda opet nešto brlja po tastaturi i kaže "vi imate američku verziju" - "da, tako piše" - "ali vi ne bi ni trebalo da imate američku verziju, takva je politika cena..." - "takvu su nam prodali" ... i onda biser: "Sorry, sir, I can't help you sir, you have an american serial number. Cheers!" I onda još 15 minuta sa amerikom - isto bez neke vajde; tek toliko da kažem da se problem rešio sam od sebe kad smo dobili sa Tajvana novu verziju mrežnog softvera. Za foks smo posle saznali da je u americi jeftiniji, ali se te jeftinije verzije ne podržavaju van USA. Bue_ NDragan
nabavka.49 pjankovic,
> Hm, znam primer da je covek vrlo brzo dobio registraciju > za Turbo C++. Ja sam kupio nekoliko originalnih programa, do sada. Neke sam kupio direktno od proizvodjaca i sa njihovom registracijom nije bilo problema. Redovno mi stizu obavjestenja o novim verzijama. Turbo C++ sam kupio kod distributera u Beogradu. Od nekoliko prilozenih adresa ja sam registracionu karticu poslao na najblizu, u Italiju. Ni poslije skoro godinu dana od njih niti abera. :( Pedja
nabavka.50 wizard,
>> A sta je ono Symantec ? Jel su oni samo otkupili prava >> SVE prodaje njihovih programa? Kakva prodaja, kupili celu firmu. žak i pravo da kače Peter-ovu sliku na reklame. :) Pozdrav, Nenad
nabavka.51 skoprivica,
>->> -> Peter Norton Computing Inc. >-> Kakva prodaja, kupili celu firmu. Cak i pravo da kace Peter-ovu >-> sliku na reklame. :) Pa kako je onda ovo adresa ?
nabavka.52 wizard,
>> Pa kako je onda ovo adresa ? Ne znam, možda se nisu selili. :) Neka neko bolje stavi adresu Symantec-a. Pozdrav, Nenad
nabavka.53 bulaja,
U oglasima po jucerasnjim dnevnim novinama pojavilo se sledece: - "SOFTLAND", Skadarska 44, tel. 848-5698 ovlasceni sudistributer BORLANDa - "MISOFT", Drinciceva 20, tel. 320-776 ovlasceni distributer MICROSOFTa - CET, tel. 343-043 u oba slucaja ovlasceni diler Potrudicu se da saznam nesto vise o terminima "ovlasceni distributer" i "ovlasceni su distributer", nadam se da je to ono sto smo cekali.
nabavka.54 bpetrovic,
Jel ima možda neko program za emulaciju POST SCRI▀ÚPTA na Úlaserskim štampačima ??? To je jedno - a drugo: treba mi program kojim skenerom mogu da unosim tekst u računar Ako neko može da mi pomogne biću mu veoma zahvalan!
nabavka.55 boox,
>> Jel ima možda neko program za emulaciju POST SCRI▀ÚPTA na Úlaserskim >> štampačima ??? Jedan od programa za štampanje postscript fajlova na laserskim štampačima, a ne i za pravu emulaciju je "GoScript Plus" firme LaserGo Inc. Program je copyright, a zipovan staje na jednu 1.44" disketu. >> To je jedno - a drugo: >> treba mi program kojim skenerom mogu da unosim tekst u računar Jedan od popularnih programa za optičko prepoznavanje karaktera je "Recognita Plus" madjarske firme SZKI Recognita Corporation. Program je copyright, a zipovan staje na dve 1.2" diskete.
nabavka.56 kole,
>> Jel ima možda neko program za emulaciju POST SCRI▀ÚPTA na Úlaserskim Imam dobrih vesti. Napokon sam skinuo GhostScript koji radi to što nam treba. Prilažem ono što će raditi na svim računarima. Autor je dao samo "ugly" font, lepše treba skidati... Pozdrav, Kole
nabavka.58 kole,
GhostScript II deo. U prethodnoj poruci "svi računari" znači svi PC. Postoji i EXE verzija samo za 386, ali me mrzi da ULujem. Ako ima više zainteresovanih, staviću i to. Pozdrav, Kole
nabavka.59 ivans,
* ............ Program je copyright, a zipovan staje na dve * 1.2" diskete. Gde nade tako minijaturne diskete? :))) (Sala, naravno!) Pozdrav, Ivans.
nabavka.60 bulaja,
│Jel ima mozda neko program za emulaciju POST SCRIPTA na laserskim stampacima? └─── Tema nabavka je namenjena porukama vezanim za nabavku (originalnog) softvera. Sad je malo kasno za premestanje poruka u prikladniju temu, ali da znate za ubuduce ... ;)
nabavka.61 bpetrovic,
Tema nabavka je namenjena porukama vezanim za nabavku (originalnog) softvera. Sad je malo kasno za premestanje poruka u prikladniju temu, ali da znate za ubuduce ... ;) Eh pa o tome i govorim :.(
nabavka.62 kole,
>> Tema nabavka je namenjena porukama vezanim za nabavku (originalnog) Ja sam (takođe) kriv, nisam gledao ime teme, a mislio sam da je ista kao ona u kojoj sam tražio istu stvar Pozdrav, Kole
nabavka.63 bulaja,
│Ja sam (takode) kriv, nisam gledao ime teme, a mislio │sam da je ista kao ona u kojoj sam trazio istu stvar └─── Ma nije to vise bitno ;), nego jer valja nesto taj GhostScript, tj. vredi li da se baci u neki dir?
nabavka.64 kole,
>> Ma nije to vise bitno ;), nego jer valja nesto taj GhostScript, tj. >> vredi li da se baci u neki dir? Deluje sasvim OK, jedino što je prikaz na ekranu očajan (nabije celu stranu na jedan ekran što je i za VGA mnogo). Ostaje jedino štampanje, a pošto ima samo jedan font, ne dobija se ono što je pisac želeo da postigne. Meni služi za štampanje radova pa mi je svejedno, ali mislim da bi trebalo prvo skinuti ostale fontove pa ga onda staviti. Takođe, ja ga nisam probao na laseru, samo na 24pin. Pozdrav, Kole
nabavka.65 kuzma,
> U prethodnoj poruci "svi racunari" znaci svi PC. Postoji i > EXE verzija samo za 386, ali me mrzi da ULujem. Ako ima > vise zainteresovanih, Ja sam zainteresovan, ostali javite se!
nabavka.66 kuzma,
> Ma nije to vise bitno ;), nego jer valja nesto taj > GhostScript, tj. vredi li da se baci u neki dir? Izgleda da radi prilicno dobro, probaj (ne znam koji su ti kriterijumi za prebacivanje u dir). Pozdrav, kuzma
nabavka.67 ndragan,
/ a ne i za pravu emulaciju je "GoScript Plus" firme LaserGo Inc. A po čemu se razlikuje od prave emulacije? Po tome što mora da se startuje, (nije ugrađen u štampač) ili ima još neka razlika? Zanima me jer nikad nisam radio sa pravim postskript štampačem, a goskript je sasvim uspešna zamena. BTW, kako da ga snabdemo ćiriličkim i juski fontovima? O ovome sam čak pričao sa njihovim (.)(.)opom, Karlom Daherti, na njihovom BBSu, pa mi je poslala par strana sa nekim kodnim tabelama za Venturu i WP, ali to nije to - jednostavno, nisu imali pravo rešenje. Bue_ NDragan
nabavka.68 bpetrovic,
-) ostale fontove pa ga onda staviti. Takođe, ja ga nisam -) probao na laseru, samo na 24pin. E ajde reci mi koji su brojevi poruka sa tim programom?? Ja mislim da si to slao ali mi je veza bila očajna pa nisam mogao da uzmem.. Unapred zahvalan BPetrovic
nabavka.69 kole,
>> E ajde reci mi koji su brojevi poruka sa tim programom?? 16.56 i 16.58. Pošto ima interesenata staviću i GS24-386, ali bih molio Bulaju da kaže gde da ga stavim... Pozdrav, Kole
nabavka.70 hacker,
<+> > U prethodnoj poruci "svi racunari" znaci svi PC. Postoji i <+> > EXE verzija samo za 386, ali me mrzi da ULujem. Ako ima <+> > vise zainteresovanih, Slobodno... ( 386 ) ako može... :)
nabavka.71 bulaja,
│Izgleda da radi prilicno dobro, probaj (ne znam koji su ti │kriterijumi za prebacivanje u dir). └─── Trenutno je glavni kriterijum da ne zauzima prostor na disku ;). Inace, ako radi posao bar nekolicini ljudi (posto ne mogu sam bas sve da probam), moze da ide i u dir.
nabavka.72 bulaja,
│16.56 i 16.58. Posto ima interesenata stavicu i GS24-386, ali bih molio │Bulaju da kaze gde da ga stavim... └─── Pojma nemam ;), moze tekst.procesori, grafika, razno?
nabavka.73 zsiz,
#Ma nije to vise bitno ;), nego jer valja nesto taj GhostScript, #tj. vredi li da se baci u neki dir? Bulaja budi drug pa ili podeli fajlove uz poruke 16.56 `gs24-ps.zip` (295936 bytes) i poruke 17.337 `gs24-exe.zip` (345856 bytes) ili ih stavi (podeljene) u neki dir. Kole je zaboravio da na Sezam-u svi ljudi nemaju 2400 modeme vec ima i onih sa 1200 modemima. Pozdrav Zdenko
nabavka.74 bulaja,
│Bulaja budi drug pa ili podeli fajlove uz poruke 16.56 `gs24-ps.zip` │(295936 bytes) i poruke 17.337 `gs24-exe.zip` (345856 bytes) ili ih │stavi (podeljene) u neki dir. └─── Ok, bice podeljeno (i verovatno stavljeno u dir) za dan-dva kad prosetam do redakcije, i mene mrzi da sve ovo skidam ;)
nabavka.75 djnsnd,
Da li bi mogao detaljnije da objasniš čime se bavi taj program?
nabavka.76 zsiz,
*Ok, bice podeljeno (i verovatno stavljeno u dir) za dan-dva kad prosetam *do redakcije, i mene mrzi da sve ovo skidam ;) Bulaja, hvala ti unapred. Pozdrav. Zdenko
nabavka.77 zkrstic,
> Pa ljudi nemojmo se zezati. Video sam u PC.OS:ms.dos 90% poruka > gde jedni iznose probleme a drugi rešavaju a 90% od tih problema > su posledica neimanja uputstava jer sve to lepo piše u knjizi. > To znači da niko nema knjigu tj. niko ne kupuje softver. A i oni Prijatelju, Sve što si naveo u svojoj poruci je apsolutno tačno. Ali... Danas je 25.05.1992. ;) mi smo u "SRJ", Srbiji, većina u Beogradu. Marka danas košta (tačnije, ujutro će koštati, a ne pitaj me kako dolazim do tih podataka) 780 dinara. Clipper 5.01 košta oko 1450 tih istih maraka. Nekakva šuš-muš, možda i "dobra" plata je oko 60-70 tih istih maraka. Pokušaj da izmnožiš ona dva broja gore, 780 i 1450. Odvratna cifra :( Nekada davno, kad je na vlasti bio onaj gad od Ante Markovića, ja sam imao platu oko 70000 nekih njegovih dinara. Prodavao sam Finansijsko knjigovodstvo za 2000- 2500 demova. Plate, takođe. Bilo je sve to mnooogo leeepo. žak sam razvio sjaaaajan metod. Prodavao sam samo tuđe programe, za 20% provizije. Jednostavno, mrzelo me da se akam sa kojekakim zaludnim korisnicima. Laaadno sam pazario BC++, original naravno. Reko, da kupim Clipper, ma neću sada, kažu da je 5.0 pun bagova, kupiću ga čim ga srede. Htedoh da pazarim Bitstream Value Pack, na žalost, nije se moglo, zatvorili Sloveniju. I onda je laaagano krenulo sve u majčinu. Oslobodismo se jarma kojekakih reformista, dođoše neki drugi. Danas, prodajem svoje programe, za plaaafon 600-700 demova, a dok stignem da podignem dinarsku protivvrednost iz banke, to više ne bude 600-700, već 500 ako imam jaaako mnogo sreće, a uglavnom je nemam :(( Elem, da ne se*em više: Razmišljanje ti je OK i na mestu, samo za neko drugo vreme. Daj bože da dočekamo to vreme :( Pozdrav, zkr
nabavka.78 bdm.,
## To znaci da niko nema knjigu tj. niko ne kupuje softver. A i oni Ko da ja ne bih voleo da imam to sto i ti na originalima. Kod nas covek jedva ustedi 3000 DEM da kupi masinu a odakle mu jos toliko za programe? BDM.
nabavka.79 nrobert,
Trazim program za animaciju Concorde !!!! NROBERT
nabavka.81 banusko,
Gde moze da se nabavi SYTOS koji radi pod verzijom Novell 3.11??? Pozdrav.
nabavka.82 bearboy,
Evo lista programa koji mogu da se kupe u Madarskoj, i cene. Cenama treba dodati jos 25% (porez) i ako hocete cenu u DEM, podelite sa 50 (kurs marke) U pitanju su SKORO SVI progami koji se uopste mogu dobiti (korisnicki programi) price.arj
nabavka.83 vlada,
Ako nekome treba CorelDraw 3.0... Pozdrav, Vladimir
nabavka.84 tesloni,
> Ako nekome treba CorelDraw 3.0... Meni treba .... ... ­Ú-> Tesloni <-Ú­
nabavka.85 zormi,
* Ako nekome treba CorelDraw 3.0... Treba, šalji... ;)
nabavka.86 spale,
██ Ako nekome treba CorelDraw 3.0... Treba. Nikola
nabavka.87 djorzor,
> Ako nekome treba CorelDraw 3.0... DA ! DA ! DA ! DA ! DA ! ...
nabavka.88 dnikolic,
>> Ako nekome treba CorelDraw 3.0... Izem ti blokadu! :)) dn P.S. Treba!
nabavka.90 drpr,
-> Ako nekome treba CorelDraw 3.0... Zanima me na koliko je disketa stigao i koliko je stvarnobolji? cope
nabavka.91 vvelisavljev,
> Ako nekome treba CorelDraw 3.0... Naravno! Koliko zauzima? (disketa, MB na hardu)
nabavka.92 lucas,
Da li neko zna nešto o programu LOTUS 123 verzija 1.1 za Windows-e? Interesuje me koliko je dobar,da li je bolji od,recimo,Excel-a 4.0 ili Quatro Pro-a 4.0 ... itd? Takođe me interesuje isto to ali za verziju Lotusa 123 3.1 za DOS. Pozdrav LUCAS ....
nabavka.93 sivana,
treba, salji ili ostavi poruku na mail ..sivana
nabavka.94 zormi,
* Da li neko zna nešto o programu LOTUS 123 verzija 1.1 za * Windows-e? Imam original, tačnije ceo novi Lotus paket za Windows (AMI PRO 2.0, Freelance, CC:Mail...) ali da ti pravo kažem nisam ga ni probao pošto koristim EXCEL. Ako te zanima dodji da prelistaš dokumentaciju, a možemo da se dogovorima i za neku trampu...
nabavka.95 vitez.koja,
> PRO 2.0, Freelance, CC:Mail...) ali da ti pravo kazem nisam > ga ni probao posto koristim EXCEL. Cemu sluzi Freelance (i freelance plus) i kako u EXCELu da napisem makro (funkcijski) da mu prosledim parametar u zavisnosti od kog bi se sadrzaj neke celije uvecao 2,3 ili 4 puta? Ako te mrzi da pises (ako je povece, a ne bi(h) trebalo, napisi neki najprostiji primer za funkcijski marko, npr. vraca faktorijel parametra, a mozda je ovo i teze ;))))
nabavka.96 zormi,
* Cemu sluzi Freelance (i freelance plus) Za vektorsko crtanje, slično Corell Draw-u. Ovo je nova verzija koja radi pod Windows i uzima mnogo MB na disku. * i kako u EXCELu da napisem makro (funkcijski) da mu prosledim * parametar u zavisnosti od kog bi se sadrzaj... To bolje da ti objasni neko verziraniji u Excel-u.
nabavka.97 lucas,
Na disketi gde mi je bio turbo pascal 4.0 oštetili su mi se 4 fajla pa ako ih neko ima neka mi pošalje na mail. To su sledeći fajlovi: BINOBJ.EXE BINOBJ.DOC CPASDEMO.PAS CPASDEMO.C Unapred zahvalan LUCAS .... p.s.Fajlovi su sa druge diskete koja se zove GRAPHICS/MICROCALC p.s.s.Poruka za moderatora - Imam original tp 4.0 nebrini ovo nije piratisanje samo mi se oštetila disketa
nabavka.98 vitez.koja,
>* i kako u EXCELu da napisem makro (funkcijski) da mu prosledim >* parametar u zavisnosti od kog bi se sadrzaj... > To bolje da ti objasni neko verziraniji u Excel-u. Nadam se da je taj neko procitao ovo....
nabavka.100 lucas,
Da li neko zna za koliko novca,gde i kako mogu u najskorije vreme da nabavim sound blaster ili neku kompatibilnu karticu u Beogradu. Pozdrav LUCAS .... Interesuje me najeftiniji tip dakle običan sound blaster ne pro ili tako nešto. p.s.Možda je trebalo da ovo ostavim u oglase ali me interesuje informacija a ne obavezno i kupovina.
nabavka.101 stojke,
> Ako nekome treba CorelDraw 3.0... Salji, salji
nabavka.103 bearboy,
˙¨:> Interesuje me najeftiniji tip dakle obican sound blaster ne pro ili tako ˙¨:> nesto. Ako ti se ne zuri, do septembra ti mozgu nabaviti obican Sound Blaster za manje od 150 US$ (zajedno sa prevozom, dazbinama, itd.)
nabavka.105 toma,
Problem rešen. Hvala bogu sto sam na SEZAM-u, i nboskovic-u sto je poslao.
nabavka.106 drakce,
Molio bih nekog ko ima *bilo* kakav software za Microtek MSF300G (ili slični) scanner da mi se javi na mail. Stvar je prilično beskorisna bez programa koji bi je pokrenuo ... Pozdrav
nabavka.107 miro,
■■ Molio bih nekog ko ima *bilo* kakav software za Microtek MSF300G ■■ (ili slični) scanner da mi se javi na mail. Stvar je prilično ■■ beskorisna bez programa koji bi je pokrenuo ... Ja imam Microtek MSF300C i nekakav EYESTAR software, ali to radi samo pod Pendžerima 2.1 maksimalno. Win/r u verziji 3.0 i 3.1 započne rad, ali zablokira nakon par pokreta mišem. Skaner gonim (neverovatno, ali istinito) uz pomoć PC Paintbrush-a verzija 2.38, naravno uz MICROTEK.SYS driver u CONFIG.SYS datoteci. Ako ti ovo nešto znači, javi se mail-om. Pozdrav.
nabavka.109 jtitov,
> ■■ Molio bih nekog ko ima *bilo* kakav software za > Microtek MSF300G ■■ (ili slicni) scanner da mi se javi na > mail. Stvar je prilicno ■■ beskorisna bez programa koji bi > je pokrenuo ... Photo Styler 1.03 ima driver za Microtek skenere. (I to samo za njih) Radi pod Win i pored skeniranja ima mogucnost i vrlo lepe manipulacije sa slikama, kako crno-belim tako i u coloru i to do 24-bitnog formata.
nabavka.110 dzakic,
Jedan me je student zamolio da ostavim ovde pitanje ima li neko softver koji bi obuhvatao sledeće elemente iz matematičke statistike: 1) mere srenje vrednosti 2) mere varijabiliteta 3) koeficijenti asimetrije i spoljašnjosti 4) kvantili 5) intervali poverenja za metematička očekivanja Dečku je to prilično hitno, do srede (9.sep) recimo, pa ako neko zna nešto o ovome... Nije neophodno da sve bude u jednom paketu, on treba da unese vrednosti, program da ispiše rezultate. Hvala unapred
nabavka.111 mzarkov,
Skoro svaki statisticki paket to moze (Statgraf, NCSS, SPSS ITD). Vecina savremenih paketa podrzava i osnove eksploratorne analize podataka (moj grozan prevod). Mail. MZ
nabavka.113 ppekovic,
>> Jedan me je student zamolio da ostavim ovde pitanje ima li neko >> softver koji bi obuhvatao sledeće elemente iz matematičke >> statistike: Ajde svratite i ti i zsiz večeras do kluba na demonstraciju statgrafa ;) Paya
nabavka.114 dejanr,
Najjeftiniji način (za one koji imaju JUPAK priključak) za "dovoženje" PD/SW softvera je poziv centra STENAR (Slovenija). Tamo se možete ulogovati na username PCSOFT password PCSOFT i pregledati direktorijume sa javnim softverom (DIR, CD [.PC], SZ (za download) itd. Uz poruku je spisak trenutno postojećih programa, ako nešto od toga što nemamo download-ujete i pošaljete na Sezam, bićemo vam zahvalni. Moj mali prilog akciji je PGP2.0, biće u direktorijumu koliko večeras. pcsoft.zip
nabavka.115 mzarkov,
> Najjeftiniji nacin (za one koji imaju JUPAK prikljucak) za > "dovozenje" PD/SW softvera je poziv centra STENAR > (Slovenija). Tamo se mozete Odlicno. A broj? MZ
nabavka.116 dejanr,
Neko je juče tražio broj STENAR-a. Broj je 161100008, tj komanda je: set host 161100008 /x29
nabavka.117 dragisha,
ű> Najjeftiniji način (za one koji imaju JUPAK priključak) za ű> "dovoženje" PD/SW softvera je poziv centra STENAR (Slovenija). ű> Tamo se možete Ti stvarno imaš dara za informisanje.:) Jel' NUA isti kao kad zoveš ABM.BBS? dd
nabavka.118 dejanr,
>> Jel' NUA isti kao kad zoveš ABM.BBS? Nije, ABM BBS se zove preko EIGER-a a ovo je čvor STENAR. Broj je u poruci 16.116 (161100008)
nabavka.119 drakce,
│ Nije, ABM BBS se zove preko EIGER-a a ovo je čvor STENAR. └───── Samo da se nadovežem: bez obzira što se ne može pristupiti direktno ABM-u, preko STENAR-a se može poslati email, bar je tako nekad bilo na Decnetu. Primer za adresu je: STENAR::MX%"ime.prezime@abm.bbs" Možda to i sad funkcioniše? Pozdrav
nabavka.120 dragisha,
ű> Samo da se nadovežem: bez obzira što se ne može pristupiti ű> direktno ABM-u, preko STENAR-a se može poslati email, bar je ű> tako nekad bilo na Decnetu. Primer za adresu je: ű> ű> STENAR::MX%"ime.prezime@abm.bbs" ű> ű> Možda to i sad funkcioniše? Ja sam probao da pošaljem mail na ime.prezime%abm.bbs%stenar@uni-lj.ac.mail.yu I do sada nisam dobio ni odgovor (a primalac nema ignore:)) a ni poruku da je to neprohodno. dd
nabavka.121 slom,
> Ja sam probao da posaljem mail na > > ime.prezime%abm.bbs%stenar@uni-lj.ac.mail.yu > Probaj; ime.prezime@f102.n380.z2.fidonet.org sm
nabavka.122 dragisha,
ű> Probaj; ime.prezime@f102.n380.z2.fidonet.org ű> ű> sm Bravo! Nije mi palo na pamet, iako je dejanr skoro ostavio fido brojeve. dd
nabavka.123 garderp,
Da li neko ima DBASE IV Treba mi za učenje SQL-a. Oracle npr. je prevelik za moju mašinu. Peđa