FORUM.12

27 Jun 1994 - 28 Nov 1994

Topics

 1. gde.smo (77)
 2. jugoslavija (16)
 3. ex.yu (2183)
 4. srbija (437)
 5. svet (14)
 6. ljudska.prava (1)
 7. mediji (140)
 8. trac (30)
 9. devojke (1986)
 10. iseljenje (54)
 11. razno (61)
 12. unknown (1)

Messages - gde.smo

gde.smo.1 alien,
==================================================== Konferencija FORUM.11 dostigla je limit od 5000 poruka i sada je read-only. Za diskusije o politici otvorena je konferencija FORUM.12. Srećno! ==================================================== Teme u konferenciji FORUM.12: 1. gde.smo 0, nema novih. . . . 9. devojke 0, nema novih. 10. iseljenje 0, nema novih. 11. razno 0, nema novih. Ko će uvaliti politiku devojkama? ;)
gde.smo.2 fancy,
Nisam bio neko vreme ovde... Jel' vas spantic maltretirao..? .\/. [ Amerikanac u Parizu, Englishman in New York, Fan in Agram ]
gde.smo.3 alien,
[][ Amerikanac u Parizu, Englishman in New York, Fan in Agram ] Kako je bilo u gradu Agramu? :)
gde.smo.5 novim,
I Ovo je literatura: U Drugoj knjizi Seoba M. Crnjanskog, glavni junak, Pavle Isakovič, odlazi u Beču skoro svaki dan kod sekund-sekretara ruskog poslanstva, Volkova. Ovaj ga, kao i sve diplomate od zanata, prima ljubazno, s dosadom. I pita ga, Pavla, po stoti put, šta je problem njegov, i tih Srba, koji hoće da se u Rusiju sele. (Godine su sredina XVIII veka.): "Isaković se onda trže i progovri, pa poče da priča, kako su Serbi, na Kosovu, carstvo izgubili, kako je car Lazar poginuo, ali Miloš rasporio Murata i kako su oni, Isakoviči, u Austriju prešli, i kako žive sad u Sremu i temišvarskoj Generalkomandi, u Banatu, koji su Novom Servijom nazvali. Međutim, sekretar ga prekide. To je intjeresno, kaže, ali to su već čuli! Gospodin Nikolaj žernjev, premijer-sekretar, ne može više oka da, zbog njih, sklopi. Počeo je da sanja Murata i cara Lazara, na Kosovu. To su već čuli. Nego, neka mu kapetan kaže, iskreno, šta je, njega, nateralo da ide. To da mu kaže i neka, kad govori nemecki, ne žuri..." II A ovo je stvarnost. Godina je ova danas, govori Lars Erik Valgren, švedski general i bivši komanmdant Unprofora u bivšoj Jugoslaviji, o srpskim generalima u listu "Mladina": "Srpski generali su uvek, kada bismo seli da pregovaramo o primirju, počinjali izlagati istoriju srpskog naroda od kosovske bitke do danas. Naravno, srpski generali govorili su samo o tragičnim događajima iz istorije, pokušavali su me uveriti da su Srbi tragičan narod. Kod Mladića je bilo očito da mrzi Muslimane. Tokom razgovora sa njim moguće bilo opaziti i znakove šizofrenije."
gde.smo.6 astojkovic,
' Mladića je bilo očito da mrzi Muslimane. Tokom razgovora sa njim ' moguće bilo opaziti i znakove šizofrenije." koji su znakovi šizofrenije? Voleo bih da i ja (inženjer statistike) kao i general (švedski) znam koji su to znakovi, pa da kad ih primetim kod nekoga kažem "Tokom razgovora sa njim moguće bilo opaziti i znakove šizofrenije." Sale (psiholog amater;)
gde.smo.7 novim,
" koji su znakovi šizofrenije? Nemam pojma. Linux? :))) - Ima na Sezamu psiholo(škinj)a, pa ćemo valjda čuti. Nije poenta bila to što kaže Valgren za RM-a (usput mislim da je u pravu, ali u smislu da je u Bosni toliko šizofrena ili ludačka situacija da nije čudo da je šef jedne od vojski i sam to - toliko šizofrena da smo svi, i tamo i ovde, i na svim sranama, već - jedna strana bi rekla - "dobrano" odlepili), nego u paraleli naših priča. Otkud potrebe da stalno pričamo od početka ("od Kosova"), potrebe da stalno tražimo sam početak, početak početka (većina Srba na ovaj ili onaj način priča ili guta priče o nekakvom početku naroda, izvoru nacije, pravde, života, čega hoćeš). To s jedne strane, a sa druge: pričamo samo o velikim, epsko-kosmičkim tragedijama. Istorija je umela da bude i ovakva i onakva. Ipak, da li se, pričajući pre i iznad svega samo o tragičnom (i nezavisno od razloga da li smo u pravu, etc. etc.) - još više guramo, ukopavamo u tragedije, u grob istorije? U tom smislu je simptomatična izjava tog švedskog generala, kao svedočanstva naše priče, i gubljenja kod nas razlike između priče (fikcije, literature) i života (stvarnosti, realnog). RM je tu efemeran. Zapanjila me je skoro potpuna paralela između jedne fikcije (Crnjanskog) i jedne stvarnosti (svedočenja). Kao da se između toga zatvara volšeban krug. I tu smo - gde smo.
gde.smo.8 squsovac,
*> Otkud potrebe da stalno pričamo od početka ("od Kosova"), potrebe da *> stalno tražimo sam početak, početak početka (većina Srba na ovaj ili *> onaj način priča ili guta priče o nekakvom početku naroda, izvoru *> nacije, pravde, života, čega hoćeš). To s jedne strane, a sa druge: *> pričamo samo o velikim, epsko-kosmičkim tragedijama. Istorija je *> umela *> da bude i ovakva i onakva. Ipak, da li se, pričajući pre i iznad *> svega samo o tragičnom (i nezavisno od *> razloga da li smo u pravu, *> etc. etc.) - još više guramo, ukopavamo u tragedije, u grob istorije? Jednom mi neo reče u intervjuu "to bi bilo kao da predsednik SAD počne neki svoj govor pričom o Dejviju Kroketu ili Biku Koji Sedi. Odma bi ga zatvorili u ludaru.
gde.smo.9 dcolak,
│ koji su znakovi šizofrenije? │ Voleo bih da i ja (inženjer statistike) kao i general (švedski) znam │ koji su to znakovi, pa da kad ih primetim kod nekoga kažem Svi znamo šta je šizofrenija, so... ;) Sledge DAMMIR!
gde.smo.10 vitez.koja,
#=> Jednom mi neo reče u intervjuu "to bi bilo kao da #=> predsednik SAD počne neki svoj govor pričom o Dejviju #=> Kroketu ili Biku Koji Sedi. Odma bi ga zatvorili u #=> ludaru. Prosečna srpska taraba je...
gde.smo.11 novim,
" svoj govor pričom o Dejviju Kroketu ili Biku Koji Sedi. Odma bi ga " zatvorili u ludaru. Naša opsednutost istorijom u obliku tragedije kao da reprodukuje samo takvu istoriju. Tragedija je uvek priča o heroju koji postaje - sticajem okolnosti, intervencijom bogova ili spoljašnjih sila, svejedno čega: uvek je to spoljašnji splet - žrtva bez unutrašnje krivice. I zapanjuje da se od tog modela istorije ne mičemo već ko zna koliko (a meni se čini da smo se u istoriji pomakli napred samo onda kad smo odstupili od tog modela). Pazi ovo: Talijanski novinar po prezimenu Barili, kao dopisnik iz balkanskih ratova (onih, dakle, pre I svetskog), negde je u jugoistočnoj Srbiji zabeležio sledeću sliku. Ne tako daleko od fronta (posle neke bitke s Bugarima), nailazi jedne večeri na grupu koja sedi uz vatru; grupa se sastoji od izgladnelih staraca i podrpanih ranjenika, i čeka, na rubu nekog sela, da im stigne sanitetska pomoć i hrana. Svi su prilično izubijani, gladni, izmrcvareni i uopšte je slika k'o iz čitanke. Kad će im ta pomoć stići - niko ne zna. Ali o čemu se žustro prepiru uz vatru, izgubljeni u ratnoj vaseljeni? O tome da li je Srbija, u tom času, druga ili treća svetska vojna sila! (Da to Srbija nije ni približno, pokazalo se tek godinu kasnije, kad su Švabe pregazile tu "silu".) Ako uzmemo da je herojski tip kulture i istorije postojao i drugde - stari Grci su dali, manje-više, sve te modele - opet zbunjuje, jer uz taj tip idu i drugi, koji ga malo spuštaju na zemlju, relativišu (nemoguće je živeti normalno ako 24 sata dnevno misliš da si junak nad junacima, ili živeti večito sa traumom žrtve). Hoću ovu hipotezu da postavim: unormalićemo se onda kad dominantan kulturni model postanu priče koje piše mlađa (već srednjih godina) generacija naših pisaca, mnogo opuštenija, šira i, čak, obrazovanija. Sve dok nam je dominatna narativna matrica ova sadašnja zagrobno-sentimentalna (ona se valja kroz sve nacional-pisce, nacional-novinare i nacional-političare), nema naročite nade. (žak je manji problem što je to "nacional-matrica", mnogo veći je problem sama ta matrica, njena ograničena, kružna i izgleda šizofrena forma.) Veliki deo naših "svađa" i svađa (pa i ovde, u Forumu), uopšte nije sukob dve različite argumentacije; mnogo češće je to sukob dva tipa naracije (načina pričanja događaja).
gde.smo.12 milan,
[reply squsovac 1.8] > Jednom mi neo reče u intervjuu "to bi bilo kao da predsednik SAD > počne neki svoj govor pričom o Dejviju Kroketu ili Biku Koji Sedi. > Odma bi ga zatvorili u ludaru. Ja sam lično slušao Reganov govor koji počinje baš pričom o Biku Koji Sedi. I to odličan govor. Regan je bio sjajan govornik. Pl poz M P.S. naravno, ne radi se o tome. Priča je bila namenjena uvlačenju slušalaca u sled asocijacija, al' štta mogu kad' si uz'o loš primer.;>
gde.smo.13 dcolak,
│#=> Jednom mi neo reče u intervjuu "to bi bilo kao da │#=> predsednik SAD počne neki svoj govor pričom o Dejviju │#=> Kroketu ili Biku Koji Sedi. Odma bi ga zatvorili u │#=> ludaru. │ │ Prosečna srpska taraba je... A njena vrednost, izražena u bilo kojim "ciframa" je manja i od najmanjeg dugmeta na bilo kom Amerikancu... Sledge DAMMIR!
gde.smo.14 squsovac,
> Prosečna srpska taraba je... ... iz vremena amer. građ. rata. Gradski autobusi su nešto noviji. ;>
gde.smo.15 squsovac,
>> Jednom mi neo reče u intervjuu "to bi bilo kao da predsednik SAD >> počne neki svoj govor pričom o Dejviju Kroketu ili Biku Koji Sedi. >> Odma bi ga zatvorili u ludaru. > Ja sam lično slušao Reganov govor koji počinje baš pričom o Biku Koji Sedi. ******************* Pa naravno! žovek je nastojao da ga i Srbi razumeju. ;>
gde.smo.16 dcolak,
││ Prosečna srpska taraba je... │ │ A njena vrednost, izražena u bilo kojim "ciframa" je manja i od │ najmanjeg dugmeta na bilo kom Amerikancu... Nemoj opet da pomisliš da mi je proletela ironija ;)) Sledge DAMMIR!
gde.smo.17 balinda,
Jutros smo, već prvim vestima medija, saznali za "državni udar" koji se sinhronizovano, kako je to već red za takve stvari, preko noći "dogodio". Teoretičari tvrde da je nedelja ujutro najbolje vreme za takvu objavu. (Zanimljivo je da je promovisanje "Nove politike" pratila i lagana demonstracija sile nad potencijalno najjačim verbalnim oponentom.) Zapravo, ovim događajem niko nije previše zatečen tj. "narod" je mesecima pripreman da će mu biti rečeno šta se ubuduće od njega očekuje da misli. Informacije, koje pretenduju da stanje predstave neopozivim, počele su da pristižu iz svih kalibara družine koja je za ovo, očigledno, odlično pripremljena. (Tipujem da ćemo narednih dana gledati "bivše" TV Dnevnike u kojima će telegrami podrške za "zauzeti stav" dolaziti i iz najvećih zabiti Srbije i Crne Gore.) Ukratko, vredi očekivati da će naši, odavno samo "crno-beli" TV ekrani, redukovati svoje "boje" na samo jednu - "belu". Najzad, u autoritativnim režimima, reč "autoriteta" ima veću težinu od svake slike, pa čak i od same stvarnosti. Bilo bi, naravno, neugodno ako bi se srž pređašnje tzv. "dostojanstvene politke", sada mogla uporediti sa "saginjanjem" u kome su nekakve sankcije, do juče isključivane iz svake argumentacije, postale makar kakav razlog za premišljanje. Zaokreti ovakvog nivoa, drugde se mogu ostvariti jedino promenom ljudi na vlasti. Nije iznenađujuće kada se državni udar, u autoritarnom sistemu vlasti, dogodi u krilu te iste vlasti, ali je naš specijalitet da se ovakav "državni udar" promoviše u jednoj istoj glavi. Biće da su u pravu svi oni koji negoduju kada se naš režim naziva autoritativnim; možda je bliže istini nazvati ga "moždanim". (?) Tako su Srbija i Crna Gora pošteđane državnog udara, a istovremeno obogatile svet novim političkim pojmom: "Moždani državni udar."
gde.smo.18 novim,
"Partija će najpunije pomagati sve akcije masa koje vode k obrazovanju nezavisne Crne Gore". - Rezolucija IV kongresa KPJ, Drezden, oktobar 1928.
gde.smo.19 vujos,
¨> "Partija će najpunije pomagati sve akcije masa koje vode k obrazovanju ¨> nezavisne Crne Gore". ¨> ¨> - Rezolucija IV kongresa KPJ, Drezden, oktobar 1928. Đe pronađe ovo ?
gde.smo.20 zqusovac,
> "Partija ce najpunije pomagati sve akcije masa koje vode k obrazovanju > nezavisne Crne Gore". Hm, zasto da ne :) a) pod komunistima se nije ratovalo; b) Samostlna Crna Gora, po svaku cenu. poz, zq
gde.smo.21 novim,
"> "Partija ce najpunije pomagati sve akcije masa koje vode k obrazovanju "> nezavisne Crne Gore". " Hm, zasto da ne :) " " a) pod komunistima se nije ratovalo; " b) Samostlna Crna Gora, po svaku cenu. " " poz, " zq Prvo, onaj gornji citat je iz rezolucije KPJ, Drezden, 1928. Da ne zaboravimo. Drugo, jedina država čije bih stvaranje još podržao zove se: United States of Duty Free Shops. ad a) netačno, možda tvoja porodica nije, ali gomile drugih u Srbiji jesu. Komunističke simpatije ne daju ti i pravo da misliš da ćemo zaboraviti mračnu istoriju ove zemlje (ta istorija u mraku još traje). Uopšte uzev, komunizam i jeste doktrina permanentnog ratnog stanja. ad b) "po svaku cenu" znači i po cenu rata; protiv sam samostalnosti Crne Gore, jer je kao dan jasno da bi to izazvalo još jedan rat. (Ako bi moglo mirno, nek se ocepljuje/osamostaljuje svaki dan po tri puta do podneva, nemam ništa protiv.)
gde.smo.22 vujos,
¨> ad b) "po svaku cenu" znači i po cenu rata; protiv sam samostalnosti ¨> Crne Gore, jer je kao dan jasno da bi to izazvalo još jedan rat. (Ako ¨> bi moglo mirno, nek se ocepljuje/osamostaljuje svaki dan po tri puta ¨> do podneva, nemam ništa protiv.) Zašto misliš da bi to izazvalo rat ?
gde.smo.23 novim,
" Zašto misliš da bi to izazvalo rat ? Barem tri razloga: 1. Domaće tekuće ludilo nasilja. 2. Crna Gora je referendumom ušla sa Srbijom u SRJ. Srbijanski režim bi odatle glatko mogao da izvuče zaključak da ima pravo, da u liku SRJ, vojno interveniše protiv secesije. 3. Separatisti u Crnoj Gori bi se (nasuprot zaključku iz 2.) mogli pozvati na svoje razloge, i braniti vojno svoju opciju samostalne države. (Da ne pominjem još sijaset drugih unutrašnjih i još toliko spoljašnjih razloga. Pre će Kosovo otpasti od Srbije, no Crna Gora. Stoga, umesto proratne i nacionalističke politike otcepljenja Motenegrini bi pre trebalo da sa sličnomislećim Srbijancima povedu politiku stvaranja kvalitetne državne zajednice - to je ono ovde jako "dosadno" bla-bla o demokratiji, pravu, svojini, tržištu, ekonomiji, jeftinoj upravi i administraciju, evropskim standardima etc. /etc.)
gde.smo.24 alien,
[]" Zašto misliš da bi to izazvalo rat ? [] [] Barem tri razloga: Dao si razloge zašto bi moglo doći do rata, ali to nisu dovoljni razlozi da do rata zaista i dođe, a napisao si pre toga: [1.21] [] protiv sam samostalnosti Crne Gore, jer je kao dan jasno da bi to [] izazvalo još jedan rat. [] Stoga, umesto proratne i nacionalističke politike otcepljenja [] Motenegrini bi pre trebalo da sa sličnomislećim Srbijancima [] povedu politiku stvaranja kvalitetne državne zajednice - Izgleda da sam ja mnogo toga propustio u poslednje vreme glede svog informisanja. Proratne? Nacionalističke? žisto ekonomski i politički gledano, besmislena je dvočlana federacija u kojoj je jedna federalna jedinica 15 puta veća od druge. U skoro svim federacijama postoji određena (zanemariva, dobro kompenzovana) doza žrtvovanja prava građana na ime prava ('država') članica federacije i obratno. U ovakvoj federaciji je ta doza suviše velika da bi bila prihvatljiva. Politički najracionalnija opcija u ovom trenutku je samostalna Crna Gora i samostalna Srbija. Ukoliko i dođe do rata, razlog za to će pre biti ova i ovakva federacija, a ne samostalnost Crne Gore.
gde.smo.25 zqusovac,
> Prvo, onaj gornji citat je iz rezolucije KPJ, Drezden, 1928. Da ne > zaboravimo. Prvo, odakle je citat nije ni bitno. Samo pokazuje da je i tada postojala legitimna teznja da Crna Gora bude drzava (u oviru YU ili drugacije) > ad a) netacno, mozda tvoja porodica nije, ali gomile drugih u Srbiji > jesu. Komunisticke simpatije ne daju ti i pravo da mislis da cemo > zaboraviti mracnu istoriju ove zemlje (ta istorija u mraku jos traje). > Uopste uzev, komunizam i jeste doktrina permanentnog ratnog stanja. Ad a) se mislilo da se nije ratovalo otkako su komunisti dosli na vlast (ovaj rat izazvali su i poceli nacionalisti). E, sad, mislim da upravo ovo odredjuje sustinu problema, ne samo mog i tvog nego problema zbog kojeg nam je sada ovo sto nam je i ovo kako nam je. Svecano izjavljujem: BOLI ME ONA STVAR ZA DRUGI SVETSKI RAT, a da o jos ranijoj povijesti i ne govorim. Iliti, da budem precizan: volim da znam gde je ko bio i sta je radio, i u proslom i u pretproslom i u -n-tom ratu i izmedju njih, ali to mi je samo minorna cinjenica. Nemam nameru nikom da se svetim, ja zivim sada i ovde. Mislim da je tragedija sto na toliko malo u ovoj zemlji zivi na kraju 20-og veka. A sto se tice komunistickih simpatija: nemam ih, naprotiv. Samo sto nisam u modnom trendu da trazim da se komunisti javno spale, pobiju, prekopa Cedin grob... Imam simpatija za partizane, oduvek sam smatrao da su bili u pravu i da je jedini castan cin dici se i braniti zemlju od bilo kakve okupacije a ne surovati sa fasizmom i bilo kakvom neistom silom. Ergo ne podnosim cetnike, ustase, nedicevce, ljoticevce, belogardejce i ostala govna. I da predupredim: u mojoj najuzoj familiji (ujne, ujaci, tetke, stricevi, babe, dede) imao sam poginulih, da se ogranicim samo na mrtve, od svih vojski, ukljucujuci i partizansku - osim od ustasa. To partikularno ne menja moj opsti stav. > ad b) "po svaku cenu" znaci i po cenu rata; protiv sam samostalnosti > Crne Gore, jer je kao dan jasno da bi to izazvalo jos jedan rat. (Ako > bi moglo mirno, nek se ocepljuje/osamostaljuje svaki dan po tri puta > do podneva, nemam nista protiv.) Ad b) iovako cete vi Srbi zavrsiti ovu avanturu gradjanskim ratom, pa sto da Crna Gora to ne iskoristi da se otcepi ? poz, zq
gde.smo.26 ilazarevic,
> grob... Imam simpatija za partizane, oduvek sam smatrao da su bili u > pravu i da je jedini castan cin dici se i braniti zemlju od bilo kakve > okupacije a ne surovati sa fasizmom i bilo kakvom neistom silom. Ergo ne > podnosim cetnike, ustase, nedicevce, ljoticevce, belogardejce i ostala > govna. Optimalno podržavam :) Podržavam i otcepljenje Crne Gore, mada se tu javlja jedan problem. Šta bi se desilo sa Crnogorcima koji ostaju ovde? Ne bih voleo da me neko maltretira...
gde.smo.27 milan,
> Optimalno podržavam :) Podržavam i otcepljenje Crne Gore, mada se tu > javlja jedan problem. Šta bi se desilo sa Crnogorcima koji ostaju > ovde? Ne bih voleo da me neko maltretira... Pa oni su i jedini pravi problem. Naime, šta se tiče nas Srbijanaca da li će Crnogorci da se otcepe? Nas zanimaju određeni geo-strateški motivi da oni ostanu u Jugoslaviji. Za uzvrat bi ponudili neku vrstu državne samosvojnosti CG unutar Jugoslavije. Lično mislim da je rešenje koje postoji sasvim u redu, mada se, recimo, može raspravljati da li bi Gornji Dom skupštine trebalo da odlučuje o svim pitanjima kao i Donji Dom ili bi trebalo njegove nadležnosti ograničiti samo na one zakone koji mogu uticati na status federalne jedinice (američki versus nemački model). No, ako bi došlo do pokušaja (dovoljno ozbiljnog) otcepljenja glavnu gužvu u Srbiji proper bi napravili beogradski Crnogorci. Oni bi se osetili i ugroženi za svoj identitet ali i pozvani da "one dole" uče pamet. kako ih puno ima baš u vojsci i policiji, mislim da bi mogli da naprave prilično sr***. Zato, bar za sada, ne treba "zabadati trn u zdravu nogu" nego treba podržavati racionalne političke partije u Crnoj Gori a to su DPS i NSCG. Pl poz M
gde.smo.28 vujos,
¨>" Zašto misliš da bi to izazvalo rat ? ¨> ¨> Barem tri razloga: ¨> ¨> 1. Domaće tekuće ludilo nasilja. Moguće. ¨> 2. Crna Gora je referendumom ušla sa Srbijom u SRJ. Srbijanski režim ¨> bi odatle glatko mogao da izvuče zaključak da ima pravo, da u liku ¨> SRJ, vojno interveniše protiv secesije. Nas su pitali da li hoćemo sa Srbijom, ali vas nijesu pitali da li hoćete sa nama !!! Referendum je tada završen kako je i završen, ali se sada stanje promijenilo. Xeee, što se vojne agresije tiče, tako ste mislili i kada je bila Slovenija u igri i zna se kako se sve završilo. ¨> 3. Separatisti u Crnoj Gori bi se (nasuprot zaključku iz 2.) mogli ¨> pozvati na svoje razloge, i braniti vojno svoju opciju samostalne ¨> države. Separatisti u CG su samo reakcija na anticrnogorske kampanje po srbiji! ¨> Motenegrini bi pre trebalo da sa sličnomislećim Srbijancima povedu ¨> politiku stvaranja kvalitetne državne zajednice - to je ono ovde jako ¨> "dosadno" bla-bla o demokratiji, pravu, svojini, tržištu, ekonomiji, ¨> jeftinoj upravi i administraciju, evropskim standardima etc. /etc.) Sve je to fino ali reče Slavko Perović da velika riba uvek pojede malu kada ogladni :(
gde.smo.29 vujos,
¨> žisto ekonomski i politički gledano, besmislena je dvočlana ¨>federacija u kojoj je jedna federalna jedinica 15 puta veća od druge. Tužna istina :(
gde.smo.30 vujos,
¨>Ad b) iovako cete vi Srbi zavrsiti ovu avanturu gradjanskim ratom, pa sto da ¨>Crna Gora to ne iskoristi da se otcepi ? To se čeka. Polako, doći će i to na red, jednostavno smo prisiljeni na tako nešto.
gde.smo.31 vujos,
¨>Optimalno podržavam :) Podržavam i otcepljenje Crne Gore, mada se tu javlja ¨>jedan problem. Šta bi se desilo sa Crnogorcima koji ostaju ovde? Ne bih voleo ¨>da me neko maltretira... 1. Neko da te maltretira ? 2. Kakav je to strah od crnogoraca ? 3. Da li je to tvoje mišljenje ili opšte ??? 4. Što su ti sada krivi crnogorci ??? 5. Stalno je prisutan strah od nekoga? 6. Srbi su uvijek u pravu?
gde.smo.32 novim,
" žisto ekonomski i politički gledano, besmislena je dvočlana " federacija u kojoj je jedna federalna jedinica 15 puta veća od druge. Pa, to isto tvrde i zagovornici unitarističke SRJ. Upravo na ovaj snažno sukobljeni interes i skrećem pažnju. Kad je reč o tako snažnom koflikutu interesa, a nema mehanizama za njihovo rešavanje, onda se po pravilu pribegava nasilju. Otuda, "po svaku cenu" Zq-a - pošto to uključuje i nasilne, ratne metode - meni nije prihavtljivo.
gde.smo.33 novim,
" Xeee, što se vojne agresije tiče, tako ste mislili i kada je bila " Slovenija u igri i zna se kako se sve završilo. Hej, keep cool... Koje "vi" je ovde mislilo i šta? Ne pripisuj mi nešto o čemu nisam ni pisao... (Uostalom, ja samo tvrdim da bi u slučaju razlaza Crne Gore i Srbije došlo do rata; tvoja poruka to potvrđuje.)
gde.smo.34 novim,
" Pl poz M Milanova poruka je skica čitavog problema u malome, i slagao se neko ili ne slagao s Milanovim političkim stavom, morao bi se složiti barem s skiciranim prikazom činjenica (morao bi, ako mu je, naime, do činenica stalo. Ako nije, e, pa - široko mu polje...).
gde.smo.35 novim,
" Prvo, odakle je citat nije ni bitno. Samo pokazuje da je i tada " postojala legitimna teznja da Crna Gora bude drzava (u oviru YU ili " drugacije) Tebi je legitimno sve što je nečija volja? Moram ti odmah skrenuti pažnju da voluntarističke shvatanje legitimiteta smatram suviše proizvljnim da bih u njegovom okviru ozbiljno raspravljao o istoriji, geografiji, ili o politici. Dakle - za mene je sporno sve što se osniva na volji po svaku cenu. Volja po svaku cenu (kao krajnji osnov, ili kao temelj legitimnosti) vodi upravo u ludilo rata. Demonstrirano od Troje do Bosne. Ostale tvoje ispovedne žvake o partizanima i komunizmu takođe me ne zanimaju. Ili ne dopuštaš da neko komunizam smatra nasiljem na istorijom (životom, ljudima, porodicama, ekonomijom, kulturom - čitaj ovu posludnju reč u svim njenim registrima)?
gde.smo.36 superhik,
=:> 6. Srbi su uvijek u pravu? Of course ;)
gde.smo.37 superhik,
=:> To se čeka. Polako, doći će i to na red, jednostavno smo =:> prisiljeni na tako nešto. E znaš šta baš bih voleo da se C.G. otcepi! iz dva razloga : 1. Pošto im je jedini izvor prihoda turizam konačno bi sa malo elana ušli u hotelijerstvo etc. a da i ne govorim o "ljubaznosti" prodavačica i dr. 2. Srbi bi to jedva dočekali pa da blokiraju C.G. prilaze :( i odakle bi se onda dolazilo u C.G.???? hint : iz Šiptarije!
gde.smo.38 superhik,
=:> Xeee, što se vojne agresije tiče, tako ste mislili i kada je =:> bila Slovenija u igri i zna se kako se sve završilo. Slušaj (iz pouzdanih izvora:moj brat) koji je bio u Sloveniji kao vojnik JNA! :( Slovenci su u šorcu i majci sa jednom puškom zarobljavali po jedan tenk! :( a šta misliš zbog čega? Zbog VELEIZDAJE svih oficira naša vojska je išla bez municije???? A ti crnogorac nemoj NIKAD da zaboraviš da C.G. NIKAD ne bi ovu blokadu preživela da nije Srba!
gde.smo.39 djelovic,
> A ti crnogorac nemoj NIKAD da zaboraviš da C.G. NIKAD > ne bi ovu blokadu preživela da nije Srba! Doduše, ne bi je ni imali da nije Srba.
gde.smo.40 alien,
[]" žisto ekonomski i politički gledano, besmislena je dvočlana []" federacija u kojoj je jedna federalna jedinica 15 puta veća []" od druge. [] [] Pa, to isto tvrde i zagovornici unitarističke SRJ. Tačno, ali... S obzirom da većina građana bar jedne od država (mislim na CG) nije spremna na takvu opciju, nju razuman čovek ne treba uzimati u obzir. [] Upravo na ovaj snažno sukobljeni interes i skrećem pažnju. Hmmm... ne bih rekao da je prisajedinjenje Crne Gore u interesu Srbije, naprotiv. Smatram da je i za CG i za Srbiju bolje da budu samostalne (prijateljske (zar je potrebno naglašavati?)) države. [] Kad je reč o tako snažnom koflikutu interesa, a nema mehanizama [] za njihovo rešavanje, onda se po pravilu pribegava nasilju. To što jedna država silu (i rat kao pretnju) koristi kao adut da bi drugu primorala da bude u sastavu 'federacije', ne znači da ova druga treba da pogne glavu i prihvati tako nešto. Crna Gora ne pripada Srbiji i ako želi da bude samostalna, ima potpuno pravo da to i bude. Ako Srbija pokuša silom to pravo da joj uskrati, to će biti žalosno (kao i mnogo toga do sad) i mi, građani Srbije trebalo bi da se stidimo zbog toga, a ne da ubeđujemo građane Crne Gore da je bolje da se predaju da ne bi bilo rata tj. da ih Sloba ne bi tukao.
gde.smo.41 ilazarevic,
> A ti crnogorac nemoj NIKAD da zaboraviš da C.G. NIKAD > ne bi ovu blokadu preživela da nije Srba! A ti srbijanac nemoj NIKAD da zaboraviš da C.G. NIKAD ovu blokadu ne bi ni dobila da nije bilo Srba!
gde.smo.42 ilazarevic,
> 1. Neko da te maltretira ? > 2. Kakav je to strah od crnogoraca ? > 3. Da li je to tvoje mišljenje ili opšte ??? > 4. Što su ti sada krivi crnogorci ??? > 5. Stalno je prisutan strah od nekoga? > 6. Srbi su uvijek u pravu? Ne, nisi me razumeo, i ja sam Crnogorac na privremenom radu, pa se plašim za budućnost ako bih postao nacionalna manjina u Srbiji :)
gde.smo.43 cnenad,
ŁŁŁ zanimaju. Ili ne dopuštaš da neko komunizam smatra nasiljem na ŁŁŁ istorijom (životom, ljudima, porodicama, ekonomijom, kulturom - čitaj Nazovi ti taj period pravim nazivom a ne komunizmom jer to sigurno nije bio niti će komunizam dok je ovog i ovakvog sveta ikada postojati. Po meni je to bila 'tiha diktatura'.
gde.smo.44 vujos,
¨> Zbog VELEIZDAJE svih oficira naša vojska je išla bez municije???? ¨> A ti crnogorac nemoj NIKAD da zaboraviš da C.G. NIKAD ¨> ne bi ovu blokadu preživela da nije Srba! A ti srbijanac nemoj NIKAD da zaboraviš da blokade ne bi ni bilo da nije s(v)rbije. ps. Kasnim sa odgovorom, vidim da su ti već odgovorili i samo čekam šta ćeš sada da repliciraš.
gde.smo.45 vujos,
¨> E znaš šta baš bih voleo da se C.G. otcepi! ¨>iz dva razloga : ¨> 1. Pošto im je jedini izvor prihoda turizam ¨>konačno bi sa malo elana ušli u hotelijerstvo etc. a da i ne govorim ¨>o "ljubaznosti" prodavačica i dr. Ti si bre genije. ¨> 2. Srbi bi to jedva dočekali pa da blokiraju C.G. prilaze :( ¨>i odakle bi se onda dolazilo u C.G.???? Srbima nije teško da blokiraju. Navika je čudo ;) 20 min avion Podgorica-Bari 180 min hidro-gliser Budva-Bari 30 min automobil Podgorica-Skadar, a može i gliserom ;) Vidiš brže do Italije nego do Beograda. žudno ;) Izgleda da si još mali i nemaš pojma šta znači pruga BAR-BEOGRAD ? Pitaj tatu ili mamu. ¨> hint : iz Šiptarije! Očigledno da, opet, nemaš pojma kako je sada u Albaniji i kakva je trgovina između Crne Gore i susjedne države. Gorivo iz Albanije se transportuje, preko CRNE GORE za Srbiju !!!! I ne samo za Srbiju, već i za Republiku Srpsku i Krajinu !!!! Ko ne veruje kolike su količine tečnog goriva u pitanju neka dođe i broji auto-cisterne ;)
gde.smo.46 vujos,
¨> Hmmm... ne bih rekao da je prisajedinjenje Crne Gore u ¨>interesu Srbije, naprotiv. Smatram da je i za CG i za Srbiju bolje ¨>da budu samostalne (prijateljske (zar je potrebno naglašavati?)) ¨>države. Kasnim sa odgovorom. U potpunosti se slažem sa tvojim citatom. Kamo sreće da smo se podelili i pre sankcija, jer bi i Srbima mnogo lakše zapalo sve ovo što se desilo. Ipak ne treba zaboraviti da je izlazak na more veoma značajan za privredni razvoj. I veoma važna stvar je promjena politike u Albaniji.
gde.smo.47 vujos,
>Ne, nisi me razumeo, i ja sam Crnogorac na privremenom radu, pa se plašim za >budućnost ako bih postao nacionalna manjina u Srbiji :) Pardon, pogrešno sam te razumio.
gde.smo.48 vujos,
¨> Hej, keep cool... Koje "vi" je ovde mislilo i šta? Ne pripisuj mi ¨> nešto o čemu nisam ni pisao... (Uostalom, ja samo tvrdim da bi u ¨> slučaju razlaza Crne Gore i Srbije došlo do rata; tvoja poruka to ¨> potvrđuje.) Ne. Pobrkali smo neke pojmove. Mislio sam zašto se požurilo sa ratnom opcijom u Sloveniji jer znamo kako se završilo ? Ratna opcija je dosta diskutabilna u slučaju Crne Gore. Postavlja se pitanje: Protiv koga bi se ratovalo ? Sjeverni dio Crne Gore je srpski orjentisan, Sandžak muslimanski, južni dio Liberali. Mješovito stanovništvo na ovoliko malom prostoru. Preostaje samo neka mirna solucija!
gde.smo.49 superhik,
=:> Doduše, ne bi je ni imali da nije Srba. Što jeste jeste! ;)
gde.smo.50 superhik,
=:> To što jedna država silu (i rat kao pretnju) koristi kao =:> adut da bi drugu primorala da bude u sastavu 'federacije', ne =:> znači da ova druga treba da pogne glavu i prihvati tako =:> nešto. Crna Gora ne pripada Srbiji i ako želi da bude =:> samostalna, ima potpuno pravo da to i bude. Ako Srbija pokuša =:> silom to pravo da joj uskrati, to će biti žalosno (kao i =:> mnogo toga do sad) i mi, građani Srbije trebalo bi da se =:> stidimo zbog toga, a ne da ubeđujemo građane Crne Gore da je =:> bolje da se predaju da ne bi bilo rata tj. da ih Sloba ne bi =:> tukao. Neko je rekao skoro da : "podržavam ocepljenje samo ako se izvrši mirnim putem" to i ja potpisujem
gde.smo.51 superhik,
=:> A ti srbijanac nemoj NIKAD da zaboraviš da C.G. NIKAD ovu =:> blokadu ne bi ni dobila da nije bilo Srba! Možda ali bi zato sad još uvek bila u sastavu Austro-Ugarske ;(
gde.smo.52 alien,
[] Milanova poruka je skica čitavog problema u malome, i slagao [] se neko ili ne slagao s Milanovim političkim stavom, morao bi [] se složiti barem s skiciranim prikazom činjenica (morao bi, [] ako mu je, naime, do činenica stalo. Ako nije, e, pa - široko [] mu polje...). Da se složim sa tim da su DPS i NSCG racionalne političke opcije i da ih treba podržati? Dokle smo dogurali... :(
gde.smo.53 novim,
" Mješovito stanovništvo na ovoliko malom prostoru. Preostaje samo neka " mirna solucija! žitava istorija u poslednjih nekoliko godina govori suprotno. Dokle god ima ratničkih stavova "moja država po svaku cenu", dotle nema neophodnog minimalnog uslova za politički kompromis. Rešenje - i u slučaju odnosa Crne Gore i Srbije, kao i Srbije i Kosova - jeste da se konačno iznalaze kompromisi; ono što je trebalo tražiti i pre početka raspada bivše Yu. Naime, konačno preći s primitivne ravni razmišljanja o grubim kvantitatvnim pojmovima (teritorije, veličine nacije) na kvalitetnija merila - i pitati se koliko šta košta i da li se investiranje u nešto isplati, na koji rok, kako, itd. Ovo poslednje vodi evropskim političkim standardima, tj. laganoj izdradnji kvalitetne (a ne samo velike ili male) države, političkih ustanova, socijalne autonomije, ekonomskog jačanja, itd. Sudeći po porukama ovde od poslednjih nekliko dana, izgleda da je o kvalitetu socijalnog i državnog života ovde još prerano razmišljati.
gde.smo.54 superhik,
=:>> Ne, nisi me razumeo, i ja sam Crnogorac na privremenom radu, =:>> pa se plašim za budućnost ako bih postao nacionalna manjina =:> u Srbiji :) =:> =:> Pardon, pogrešno sam te razumio. Je**li smo čvorka kad se udruže dva Crnogorca! ;)
gde.smo.55 superhik,
=:> Ti si bre genije. Šta da ti pričam ! A samo kaži da nisam u pravu što se tiče ljubaznosti! =:> ¨> 2. Srbi bi to jedva dočekali pa da blokiraju C.G. =:> prilaze :( ¨>i odakle bi se onda dolazilo u C.G.???? =:> =:> Srbima nije teško da blokiraju. Navika je čudo ;) =:> =:> 20 min avion Podgorica-Bari =:> 180 min hidro-gliser Budva-Bari =:> 30 min automobil Podgorica-Skadar, a može i gliserom ;) =:> =:> Vidiš brže do Italije nego do Beograda. žudno ;) =:> =:> Izgleda da si još mali i nemaš pojma šta znači pruga =:> BAR-BEOGRAD ? Pitaj tatu ili mamu. E pa sad zajebo si se malo! ;) Ako se kojim slučajem sutra otcepimo vama bi i dalje važile sankcije a osim toga misliš da su SVI Crnogorci buržuji pa da svaki put kad idu bilo gde (Crna Gora je veeeelika država) sedaju na avion AIR MONTENEGRO turs-a ;>>> A do skadra idite slobodno! ;)
gde.smo.56 superhik,
=:> ps. Kasnim sa odgovorom, vidim da su ti već odgovorili i samo =:> čekam šta ćeš sada da repliciraš. Ko čeka taj dočeka! ;>
gde.smo.57 fifana,
> Mjesovito stanovnistvo na ovoliko malom prostoru. Preostaje samo neka > mirna solucija! A mogucnost rata unutar Crne Gore, gde Srbija, po obicaju, ne bi bila u ratu? Lj.
gde.smo.58 vmisev,
> Rešenje - i u slučaju odnosa Crne Gore i Srbije, kao i Srbije i Kosova - > jeste da se konačno iznalaze kompromisi; ono što je trebalo tražiti i pre > početka raspada bivše Yu. Naime, konačno preći s primitivne ravni razmiš- > ljanja o grubim kvantitatvnim pojmovima (teritorije, veličine nacije) na > kvalitetnija merila - i pitati se koliko šta košta i da li se investiranje > u nešto isplati, na koji rok, kako, itd. Ovo poslednje vodi evropskim po- > litičkim standardima, tj. laganoj izdradnji kvalitetne (a ne samo velike > ili male) države, političkih ustanova, socijalne autonomije, ekonomskog > jačanja, itd. Hm. Lepo rečeno. Ali, koliko je takav način primeren podneblju o kojem se govori? Kompromis je sjajna stvar, ali neko treba da ga sprovode ;). Mis- lim da je, kada se govori o Srbiji, ova priča utopija :(. Voleo bih da gre- šim. Vladimir
gde.smo.59 vujos,
¨> E pa sad zajebo si se malo! ;) E sad ko se zajebo a ko ne... neko drugi će da sudi. Izvini supegenije, pardon superhik što ubuduće neću čitati tvoje nebuloze. Veoma si naporan, ne samo u ovoj konferenciji. Izgleda nemaš drugih poslova sem da repliciraš po SEZAMU.
gde.smo.60 vujos,
>A mogucnost rata unutar Crne Gore, gde Srbija, po obicaju, ne bi bila u ratu? Mislim da je teško da sami dođemo do te opcije. Ali uvek postoji šansa da neko drugi (spolja) umeša prstiće.
gde.smo.61 ilazarevic,
> Možda ali bi zato sad još uvek > bila u sastavu Austro-Ugarske ;( Ko zna da li bi i Austro-Ugarske bilo... Ovako možemo da se pitamo i da li bi došlo do naseljavanja Balkana, ili do bilo čega drugog.
gde.smo.62 milan,
> Da se složim sa tim da su DPS i NSCG racionalne političke > opcije i da ih treba podržati? > Dokle smo dogurali... :( Nismo mi nego Crnogorci! ;>> Mi smo sasvim nemoćni prema tome kakvi su ljudi koji se kriju iza određenih političkih opcija. Radikali i liberali u Crnoj Gori okupljaju oko sebe najnasilnije segmente populacije opsednute unitarnom odnosno separatističkom opcijom. Sva nasilja u crnogorskom poltičkom životu potiču od njih. Jedni čine ličnu gardu Riste Sotone na Cetiju i prelaze zajedno sa njime preko grane BiH (bivšu?) da se malo bave herojskom privredom a drugi dovode Antonija Pedera da sam sebe hirotoniše dok se članovi Odbora za Svojeglavu (Autokefalnu) Crnogorsku Crkvu obračunavaju bombama i pištoljima po crnogorskoj rivijeri. Za njih su Momo i Novak čisti racionalisti. Dekart sam. Pl poz M
gde.smo.63 superhik,
=:> Izvini supegenije, pardon superhik što ubuduće neću čitati =:> tvoje nebuloze. Veoma si naporan, ne samo u ovoj =:> konferenciji. Izgleda nemaš drugih poslova sem da repliciraš =:> po SEZAMU. :( neću dalje da komentarišem tvoje poruke!
gde.smo.64 alien,
[]> A mogucnost rata unutar Crne Gore, gde Srbija, po obicaju, ne []> bi bila u ratu? ~~~~~~~~~~ [] [] Mislim da je teško da sami dođemo do te opcije. Ali uvek [] postoji šansa da neko drugi (spolja) umeša prstiće. ;) žini mi se da ste rekli istu stvar...
gde.smo.65 djokab,
>> Resenje - i u slucaju odnosa Crne Gore i Srbije, kao i Srbije ====== >> i Kosova - jeste da se konacno iznalaze kompromisi; ono sto je ======== Valjda je Kosovo (kao i Metohija) u srbiji? >> trebalo traziti i pre pocetka raspada bivse Yu. Naime, konacno >> preci s primitivne ravni razmisljanja o grubim kvantitatvnim >> pojmovima (teritorije, velicine nacije) na kvalitetnija merila >> - i pitati se koliko sta kosta i da li se investiranje u nesto >> isplati, na koji rok, kako, itd. Ovo poslednje vodi evropskim ======= >> politickim standardima, tj. laganoj izdradnji kvalitetne (a ne >> samo velike ili male) drzave, politickih ustanova, socijalne >> autonomije, ekonomskog jacanja, itd. Ne moze sve da se stavi u prostu ekonomsku ravan - "da li se isplati?". Neko bi mogao da pita da li se ljubav isplati. Ako se gleda ekonomskim merilima - ocigledno se ne isplati. Ali bi zivot bez nje bio pakao. Isto tako Srbija bez Kosova i Metohije bi se mozda (samo mozda) "isplatila". Ali, da li bi vredelo ziveti u zemlji koja se oslobodila svojih najstarijih istorijskih spomenika, svoje tradicije? A sta su to "evropski politicki standardi"? Da li je evropski standard to sto se francuska nikako ne odrice Korzike, na kojoj NIKADA nisu ziveli Francuzi? Ili uporno englesko institiranje na suverenitetu nad Severnom Irskom? Djordje
gde.smo.66 alien,
[] Rešenje - i u slučaju odnosa Crne Gore i Srbije, kao i Srbije [] i Kosova - jeste da se konačno iznalaze kompromisi; ono što je [] trebalo tražiti i pre početka raspada bivše Yu. Slažem se, ali kompromis ne mora uvek biti nešto između. Fakat je da ni Srbiji ni Crnoj Gori ne odgovara 'federacija' u kojoj druga članica može na sve staviti veto. Srbija će uvek vući ka unitarnijem, a Crna Gora ka konfederalnijem uređenju. Kompromisno rešenje je stvaranje samostalnih država. [] Sudeći po porukama ovde od poslednjih nekliko dana, izgleda da [] je o kvalitetu socijalnog i državnog života ovde još prerano [] razmišljati. Lično smatram da se ovakva 'federacija' ekonomski ne isplati.
gde.smo.67 alien,
[] Nismo mi nego Crnogorci! ;>> Pa naravno, druga strana je kriva ;). Ovakva 'federacija' (država u kojoj su Crnogorci (u smislu: građani CG) taoci svog straha od mnogo veće Srbije, njene moći, vojske i oružja, a Srbijanci (u smislu: građani Srbije) taoci svog straha od Crnogoraca (po poreklu) u Srbiji, njihove moći, vlasti i oružja) će vremenom stvarati sve veće tenzije i mržnju između ovih strana :(. Bolje je praviti razlaz na vreme... [] Radikali i liberali u Crnoj Gori okupljaju oko sebe najnasilnije [] segmente populacije ...... Isto kao SRS i SPO u Srbiji? ;> [] Svojeglavu (Autokefalnu) Crnogorsku Crkvu obračunavaju bombama Protiv sam mešanja crkve i politike i crkve u politiku (i obratno), stoga mi ovo i ne zvuči kao neki argument. [] Za njih su Momo i Novak čisti racionalisti. Ne, oni su samo poslušno okrenuti Srbiji.
gde.smo.68 fifana,
> Cini mi se da ste rekli istu stvar... Aha! Lj.
gde.smo.69 superhik,
=:> Valjda je Kosovo (kao i Metohija) u srbiji? Bogami koliko je ova nacija otupela još će da proglase KOsovo RePubljIku ;((((
gde.smo.70 novim,
" kojoj druga članica može na sve staviti veto. Srbija će uvek " vući ka unitarnijem, a Crna Gora ka konfederalnijem uređenju. " Kompromisno rešenje je stvaranje samostalnih država. ─────────── Ubio me bog ako ovo razumem... (Samostalna država kao "kompromis" između unitarne i konfederalne opcije?)
gde.smo.71 mbekcic,
> =:> Xeee, što se vojne agresije tiče, tako ste mislili i kada je > =:> bila Slovenija u igri i zna se kako se sve završilo. > Slovenci su u šorcu i majci sa jednom puškom zarobljavali po jedan tenk! :( > a šta misliš zbog čega? > Zbog VELEIZDAJE svih oficira naša vojska je išla bez municije???? Zbog dogovora Zlobe i Ku(r)čana:((( > A ti crnogorac nemoj NIKAD da zaboraviš da C.G. NIKAD > ne bi ovu blokadu preživela da nije Srba! Da nije bilo Zlobe&Co pitanje je da li bi oni tu blokadu i dobili? Bulatović nije ništa bolji od Zlobe, ali to vešto krije!
gde.smo.72 superhik,
=:> Da nije bilo Zlobe&Co pitanje je da li bi oni tu blokadu i =:> dobili? Bulatović nije ništa bolji od Zlobe, ali to vešto =:> krije! Of course to je ista gamad! ;(
gde.smo.73 vitez.koja,
Da li ste gledali "Fazone i fore" pre neki dan ? žini mi se da je u pitanju nova serija emisija. Ršumović se divno uklopio u kulturno-umetnički program RTSa :( Stoji on tako ispred neke ikone, ili ulaza u oltar, uglavnom ispred neke crkvene slike, a sav obučen u crno, i sa krstom veličine šake na grudima, i nešto deklamuje :( Ršum - pop ;))
gde.smo.74 zqusovac,
> Rsumovic se divno uklopio u kulturno-umetnicki program RTSa :( > Stoji on tako ispred neke ikone, ili ulaza u oltar, uglavnom > ispred neke crkvene slike, a sav obucen u crno, i sa krstom > velicine sake na grudima, i nesto deklamuje :( Rsum - pop ;)) I on je jedan od onih koji je poTurboSrbodilkanio jos odavno. Na jednoj promociji neke decje knjige, jos 1990, bili mi zajedno gosti. Sedamo na binu u Radovicu i vidim on se nesto gnjezdi - neudobno mu. Pitam ga ja sto se gnjezdi, a on kaze zulja ga pistolj otpozadi, a ne moze da ga stavi napred jer kad sedi ne moze da zakopca sako, a ako ga stavi otkopcan nezgodno je da deca vide pistolj. 'Pa, pobogu, sta ce Vam pistolj?' pitam. 'Eh, naivan si ti, imaju oni po Beogradu crne trojke i spisak nas vaznih Srba koje treba da ubiju' ;))) poz, zq
gde.smo.75 stefan,
Sinoć sam na Studiu B u emisiji "Utisak nedelje" čuo jednu stvarno neverovatnu vest a to je da je Mihalj Kertes, direktor savezne uprave carina, doneo odluku o tome da svaki carinik jedanput nedeljno za svoje potrebe može zapleniti box cigara i litar viskija! Da li neko zna nešto više o ovome?
gde.smo.76 milan,
> Sinoć sam na Studiu B u emisiji "Utisak nedelje" čuo jednu stvarno > neverovatnu vest a to je da je Mihalj Kertes, direktor savezne > uprave carina, doneo odluku o tome da svaki carinik jedanput > nedeljno za svoje potrebe može zapleniti box cigara i litar viskija! > Da li neko zna nešto više o ovome? Sumnjam da je tako glup da "domese odluku". NTV Studio B je inače poznat što tračeve (tačne ili ne) proglašava za "vesti". Verovatno je da je to Mihajlo ;)) "šanuo na uvo" carinicima. Ali, kako dokazati? Pl poz M
gde.smo.77 dikla,
> doneo odluku o tome da svaki carinik jedanput nedeljno za svoje > potrebe moze zapleniti box cigara i litar viskija! Da li neko zna > nesto vise o ovome? Jel on to uveo neki novi oblik organizovanja sindikata ...;O)