FORUM.12

27 Jun 1994 - 28 Nov 1994

Topics

 1. gde.smo (77)
 2. jugoslavija (16)
 3. ex.yu (2183)
 4. srbija (437)
 5. svet (14)
 6. ljudska.prava (1)
 7. mediji (140)
 8. trac (30)
 9. devojke (1986)
 10. iseljenje (54)
 11. razno (61)
 12. unknown (1)

Messages - svet

svet.2 dejanr,
žujem da je umro Kim Il Sung... Kao lep natpis na nadgrobnom spomeniku moglo bi da se napiše da je "njegova" Severna Koreja bila jedina od "socijalističkih" zemalja u kojima Orvelova knjiga 1984 nije bila zabranjena. Zapravo, preporučena je za čitanje, baš lepa knjiga o tome kako je jednom zabludelom članu partije pomognuto da se izleči od svoje jeresi ;)
svet.3 sbatic,
1. Da li neko slučajno zna kolika je plata predsednika SAD? žini mo se da sam negde nekad pročitao da je Nikson imao otprilike 18.000 dolara mesečno... 2. Kako se čita ono "Moulinex" i kako Englezi čitaju "Michelin"?
svet.4 dejanr,
>> 1. Da li neko slučajno zna kolika je plata predsednika SAD? Mislim da je oko 200,000 dolara godišnje. Osim toga ima i neki fond za reprezentaciju, tj. za troškove održavanja Bele kuće itd. Obezbeđenje plaća država. Na 200,000 dolara zarade, naravno, plaća porez itd.
svet.5 vitez.koja,
#=> 2. Kako se čita ono "Moulinex" "Muline", sa naglaskom na poslednjem slogu.
svet.6 supers,
"Kolika je plata predsednika SAD?" žoveče, zar je važno kolika mu je plata? Ja ne znam ni jednog predsednika SAD koji je živeo od svoje plate. Svi su oni biznismeni koji se valjaju u parama, a politikom se bave ili radi promocije, ili da umire savest, ili jednostavno da ubiju dosadu. Običan čovek, radnik, ne može biti predsednik SAD. Država mu plaća osnovne stvari, besplatno koristi Belu kuću i te stvari. Ali, da bi obavio svoj posao mnogo toga mora o sopstvenom trošku. Kod njih je baviti se politikom vrlo skupo. To je, u stvari, aristokratska republika. Narod, kobajagi, ima sva ljudska prava a u vlasti uopšte ne učestvuje.HH
svet.7 meric,
"Kolika je plata predsednika SAD?" žoveče, zar je važno kolika mu je plata?Ja ne znam ni jednog predsednika SAD koji je živeo od svoje plate. U pravu je. Monti Bruster :) je rekao zašto bi uložili 40 miliona dolara u reklamnu kampanju da bi imali platu od 60000 dolara godišnje.
svet.8 cdragan,
Na studiju B je noćas bio direktan prenos CNN programa i upravo su javili da je postignut sporazum i da invazije na Haiti neće biti ...
svet.9 supers,
>> Na studiju B je nocas bio direktan prenos CNN programa >> i upravo su javili da je postignut sporazum i da invazije >> na Haiti nece biti ... Sedras je shvatio da je slabiji i da ce dozivotno robijati kad se Ameri iskrcaju. Ovako ce da mirno ode u neku juznoamericku zemlju. Vratice se Aristid i zemlja ce ponovo biti americka polukolonija.
svet.10 haevorn,
A gde je ona Americka baza na G? Nije valjda na Kubi?
svet.11 supers,
>> A gde je ona Americka baza na G? Nije valjda na Kubi? Guantanamo. Da, da. Na Kubi je, bas preko puta Haitija. SAD je vojno intervenisala na Kubi 1898. godine. "Oslobodila" zemlju od Spanije. Od tada ima na Kubi bazu koja Kastru predstavlja trn u oku. Idealna kontrolna tacka za podrivanje svih neamerickih rezima u regionu.
svet.12 zqusovac,
Pitao je Milan, ali posto racunam da mozda jos nekoga zanima: Nemacki izborni sistem ====================== Bundestag (donji dom) ima 656 poslanika. Do ujedinjenja je imao 496. Od tog broja 1/2 (328) bira se proporcionlnim sistemom sa prve liste koja je sastavljena po pojedinacnim kandidatima stranke za svaku saveznu pokrajinu (Land). Druga polovina kandidata bira se 'drugim glasom' sa opste liste po strankama. Prakticno to izgleda ovako: Svaka pokrajina je za prvu listu izborna jedinica, a za drugu listu je izborna jedinica jedinstvena za celu saveznu drzavu. Glasac nije duzan da na obe liste glasa za istu stranku, tako da dolazi do specificne pojave 'korektivnog glasa'; tj. glasaci na prvoj listi uglavnom glasaju za stranku za koju su jasno opredeljeni ili imaju jasnu preferencu, a na drugoj listi u proseku 17.4% glasaca ne glasa za istu stranku za koju je glasalo na prvoj listi. Ovaj sistem, osim sto omogucava prilicno postenu raspodelu skupstinskih mesta u odnosu na apsolutni procenat glasaca, dodatno delimicno favorizuje i obrazovnije (tj. svesnije) glasace koji 'odgovornije' raspolazu svojim drugim glasom. Cenzus za ulazak u Bundestag je najmanje 3 direktno izabrana kandidata na prvoj listi (do 1957. bio je jedan) ili 5% glasova na drugoj listi. Ovaj cenzus je u praksi pokazao da eliminise ekstreme: na primer, 1957, je Izbeglicka Stranka, koja je u prethodnom sazivi umala 27 mandata (od tadasnjih 496) sasvim eliminisana jer je dobila smo 4,6%, sto je doprinelo stabilnosti Nemacke. Mandati se dele na sledeci nacin: Saberu se svi glasovi svih stranaka koje su zadovoljile uslov (3 mandata ili 5%). Ako nisu, ti glasovi se nadalje sasvim zanemaruju (osim ako su dobile po 1 ili 2 direktna mandata). Onda se po d'Hondt formuli (poznatoj i ovde) podele mandati po strankama i dele se po listama saveznih pokrajina. Prvih 328 mandata deli se dobitnicima prve liste. Zatim se broj dobijenih mandata po prvoj listi za svaku stranku oduzima od ukupnog broja mandata koji toj stranci treba da pripadnu. Znaci da se 328 mesta sa druge liste deli tako da svaka stranka (grupacija) dobia broj mandata proporcionalan broju glasova za listu. Ukoliko odredjena stranka izgubi na prvoj listi jer joj je mali broj kandidata pobedio na 'kandidatskoj' listi, to nadoknadjuje na drugoj listi koja ispravlja ovu 'nepravdu. Inace, danas je najvece pitanje da li ce FDP (liberali) i PDS (SPS Nemacke ;) uci u parlament. Male stranke su uvek kljucni element nemacke stabilnosti jer ulaze u koaliciju sa najvecom strankom, koja nikad do sada nije imala apsolutnu vecinu. Moja je procena da PDS sigurno ulazi, i to da ce imati 3 direktna mandata, pa ce tako ukupno dobiti 32-37. Pretpostavljam da ce se provuci i FDP, sa jedva nekih 5.x%. Bice interesntno. poz, zq
svet.13 dejanr,
>> Inace, danas je najvece pitanje da li ce FDP (liberali) i PDS (SPS Nemacke >> ;) uci u parlament. Male stranke su uvek kljucni element nemacke stabilnosti >> jer ulaze u koaliciju sa najvecom strankom, koja nikad do sada nije imala >> apsolutnu vecinu. Moja je procena da PDS sigurno ulazi, i to da ce imati 3 >> direktna mandata, pa ce tako ukupno dobiti 32-37. Pretpostavljam da ce se >> provuci i FDP, sa jedva nekih 5.x%. Bice interesntno. Sad čuh na TV da Kol izgleda dobija izbore, mada ne rekoše sa kakvom većinom i da li su i koliko mesta Kinkelovi liberali osvojili. Verovatno su ušli u parlament, i na osnovu toga se javlja da će Kol imati dovoljnu većinu da obrazuje vladu. Zadivljujuće kako se kod njih prilično pouzdani rezultati znaju već sat-dva po zatvaranju birališta. Kad se setim naših 10 dana sa nošenjem listića po raznim opštinama... :( PS Hvala za detaljan opis izbornog sistema, zaista je zanimljiv i deluje dosta realno, mada i jako komplikovano.
svet.14 zqusovac,
> Sad cuh na TV da Kol izgleda dobija izbore, mada ne rekose sa kakvom > vecinom i da li su i koliko mesta Kinkelovi liberali osvojili. Verovatno > su usli u parlament, i na osnovu toga se javlja da ce Kol imati dovoljnu > vecinu da obrazuje vladu. Rezultati: CDU/CSU 294 SPD 252 B90/G 49 FDP 47 PDS 30 sto ukupno cini 672 poslanika. Visak mandata pojavio se usled veceg broja mandata koje su stranke dobile direktno sa prve liste. To ukazuje da su izbori bili tesni. Dodela tih dodatnih mandata ucvrscuje stabilnost sistema i sprecav eventualne nepravde ukoliko bi se po strogom d'Hondt principu insistiralo na stalnom broju mesta u parlamentu. Prakticno dodatni mandati daju se sa druge liste. Dakle, koalicija ima 341/672 odnosno 4 vise od polovine. To je vrlo tesna vecina, posebno za nemacke uslove. Moja je procena da ova vlada nece izdrzti sve 4 godine. Inace, Kol je na prilicnom gubitku (1. u mandatima, 2. u procentima, cak i u tradicionalno cvrstim hriscanskodemokratskim okruzima - u celoj Bavarskoj skocio je SPD - a posebno 3. u padu podrske njegovom koalicionom partneru FDP na drugoj listi. FDP je sa 90 mandata spao na 47, sto je izborna katastrofa. Pitanje je hoce li na iducim ili drguim od sada izborima uopste preci cenzus. > Zadivljujuce kako se kod njih prilicno pouzdani rezultati znaju vec > sat-dva po zatvaranju biralista. Kad se setim nasih 10 dana sa nosenjem > listica po raznim opstinama... :( Civilizovana zemlja. Sva biracka mesta povezana su sa centralnim kompjuterom, sve se radi direktno u mrezu. > PS Hvala za detaljan opis izbornog sistema, zaista je zanimljiv i deluje > dosta realno, mada i jako komplikovano. U sustini nije komplikovan, tj. laicima izgleda ali zaista nije. poz, zq