FORUM.12

27 Jun 1994 - 28 Nov 1994

Topics

 1. gde.smo (77)
 2. jugoslavija (16)
 3. ex.yu (2183)
 4. srbija (437)
 5. svet (14)
 6. ljudska.prava (1)
 7. mediji (140)
 8. trac (30)
 9. devojke (1986)
 10. iseljenje (54)
 11. razno (61)
 12. unknown (1)

Messages - razno

razno.1 mirijevac,
Evo, ovako..... Daje se na znanje, da ce Vladimir Sukalovic, aka Johnny ili Bandit BRANITI SVOJ DIPLOMSKI RAD na temu: INTERAKCIJE FOSFOLIPIDA I HEMOGLOBINA U HIPERINSULINIZMU u PETAK, 1.7.94 god. u Svecanoj Sali, Hemijskog Fakulteta... U 10:30 h <<<<<<<<<<<< ulaz slobodan... mirijevac
razno.2 dvesic,
Cao ! ( Mozda sam promasio temu, ali ... :) Da li neko zna kako stoji sa rasporedom slobodnih mesta na filoloskom fakultetu u Beogradu, posebno sa smer bibliotekarstvo i informatika, i spanski jezik. Unapred zahvaljujem na odgovoru i trudu. Pozdrav, Dejan.
razno.3 omega,
Kako se nabavlja uvozna dozvola? Nisam znao u kojoj drugoj conf da pitam :)
razno.4 snemcev,
>> Kako se nabavlja uvozna dozvola? Ako je roba na kontigentu (a jeste, čim ti treba uvozna dozvola) uvoznik treba da pošalje Ministarstvu za ekonomske odnose sa inostranstvom SRJ zahtev za dodelu kontigenta. Ako mu oni odobre kontigent i ako uvoznik sam obezbedi devize (od NBJ može da dobije devize samo za lekove, repromaterijal i sl.), uvoz nije problem. Pretpostavka je da pre svega ovoga postoji dozvola Komiteta za sankcije UN.
razno.5 squsovac,
============================== 16.152 Tanjug GS 23:24 1183 znak. Subota, 16. Maj 1992. 23:27 --------------------------------------------- iraccani neche prihvatiti novu iraccko-kuvajtsku granicu bagdad, 16. maja (rojter) - iraccki drzzavni ministar za inostrane poslove mohamad saed al-sahaf izjavio je danas da iraccani nikada neche prihvatiti granicu sa kuvajtom, onakvu kakvu suje "povukle" ujedinjene nacije. ako savet bezbednosti ratifikuje tu novu graniccnu liniju, region che se pretvoriti u bure baruta, upozorio je iraccki ministar. na danassnjoj specijalnoj sednici iracckog parlamenta sahaf je rekao da je granica sa kuvajtom, koju je predlozzila specijalna komisija UN aprila ove godine, nepravedna, da je u korist kuvajta, te da je odraz zapadnog pritiska. zato che u sluccaju da savet bezbednosti ratifikuje predlog komisije UN, to predstavljati opasan presedan, koji neche doprineti uspostavljanju stabilnosti u regionu, naglasio je iraccki ministar. on je dodao da ccak i u sluccaju da iraccka vlada bude priseljena da prihvati novouspostavljenu graniccnu liniji, iraccki narod se s tim nikada neche pomiriti. (kraj) .
razno.7 aleksandra.m,
> Da li neko zna kako stoji sa rasporedom slobodnih mesta na > filoloskom fakultetu u Beogradu, posebno sa smer > bibliotekarstvo i informatika, i spanski jezik. Sa zakašnjenjem, ali ipak: U načelu, nema više mesta za španski, ali nikad se ne zna da li će možda ipak da se nađe još neko, pa zato nemoj odmah odustajati. Za bibliotekarstvo i informatiku ne znam. Najbolje otidi do Studentskig trga 3, šalteri van upisnih rokova rade od 11 do 1, pa se tamo raspitaj. Drugi upisni rok je negde krajem avgusta, pa ti nije kasno da pokušaš da se prijaviš. Puno sreće :)
razno.8 peca.st,
Hi! Mozda sam pogresio konferenciju, ali me interesuje kako se krecu cene motora -- vespi. Interesuje me nesto ne mnogo mocno, tek da posluzi svrsi prevoza, moze i polovno? Kakve su, stoga, cene? Hvala!
razno.9 iboris,
Ł interesuje kako se krecu cene motora -- vespi. Interesuje Ł me nesto ne mnogo mocno, tek da posluzi svrsi prevoza, Ł moze i polovno? Kakve su, stoga, cene? Izmedju 1500 i 2500 dem. Zavisi koliko su stare, kako su očuvane, koliko su prešle itd...
razno.10 meric,
--> Izmedju 1500 i 2500 dem toliko ?!?!?
razno.11 omega,
Da li je neko obavesten kolika je carina na tehnicku robu, konkretno me zanima oprema za kompjuter? Ako se ne prijavi ta roba na carini, a pronadju je, da li sledi oduzimanje robe ili se placa carina kao da je i prijavljena?
razno.12 iboris,
Ł toliko ?!?!? Vespe su uvek bile na ceni. Ako misliš na Piaggio vespe, cena im je tolika (ovde u Beogradu).
razno.13 peca.st,
*** AKO ZELITE DA SE OBRATITE ZVANICNICIMA NASE ZEMLJE *** President of Socialist Republic of Yugoslavia: Slobodan Milosevic (salutation Dear President) Andrricev Venac 1 11000 Beograd faxes (381-11) 646-456 President of the Serbian Government: Nikola Sainovic (salutation Dear Prime Minister) Predsednik Vlade Republike Srbije Nemanjina 11 11000 Beograd faxes (381 11) 682-167 Minister of Internal affairs of the Republic of Serbia: Zoran Sokolovic (salutation Dear Minister) Ministar unutrasnjih poslova Republike Srbije Knez Milosa 101 11000 Beograd Minister of Justice: Dr. Tomislav Ilic (salutation Dear Minister) Minister pravde Republicko Ministarstvo za pravosudije i opstu upravu Nemaanjina 26 11000 Beograd faxes (381 11) 683-041 President of the Assembly: Dragan Tomic (salutation Dear President) Srpskih vladara 14 11000 Beograd faxes (381 11) 628-850
razno.14 zqusovac,
Siroti Ameri :) > President of Socialist Republic of Yugoslavia: > > Slobodan Milosevic (salutation Dear President) A Lilic (onaj sto mu ni zena ne veruje da je predsednik necega i sto salje cestitke drzavnicima tima Kapo Kiki To Nakpo) > President of the Serbian Government: > > Nikola Sainovic (salutation Dear Prime Minister) U medjuvremenu ustolicen Mirko Marjanovic. > Minister of Justice: > > Dr. Tomislav Ilic (salutation Dear Minister) Ni za ovoga trenutno nisam siguran. poz, zq
razno.15 fancy,
ŮŢ> President of Socialist Republic of Yugoslavia: SRY..? Auuu, kad se to desilo..?
razno.16 squsovac,
>> Minister of Justice: >> >> Dr. Tomislav Ilic (salutation Dear Minister) > > Ni za ovoga trenutno nisam siguran. Nije ni taj više. Min. Pravde je sada izvesni Aranđel Markićević.
razno.17 vcalic,
>> SRY..? >> Auuu, kad se to desilo..? Pa kad je drugačije pa bilo? ;) Vlada
razno.18 crncic,
>> *** AKO ZELITE DA SE OBRATITE ZVANICNICIMA NASE ZEMLJE *** >> Andrricev Venac 1 >> Nemanjina 11 >> Knez Milosa 101 >> Srpskih vladara 14 Sve lepše od lepšeg ;))
razno.19 dejanr,
>> > President of Socialist Republic of Yugoslavia: >> >> SRY..? >> Auuu, kad se to desilo..? Ma opet uče unapred :))
razno.20 supers,
>> Slobodan Milosevic (salutation Dear President) >> Andrricev Venac 1 >> 11000 Beograd >> faxes (381-11) 646-456 Ovo je adresa na poslu, u predsednistvu. Da ne ometamo coveka u radu, predlazem kucnu adresu: Slobodan Milosevic (salutation Dear Husband of miss President) Tolstojeva 33 11040 Beograd Fax nepoznat Kucajte pre ulaska i nemojte se uplasiti odreda milicije koji okruzuje kucu S.V.P.
razno.21 ayatolah,
Ima li neko tekstove (originalne ili prevedene) rezolucija UN kojim su nam uvedene sankcije? Aya.
razno.23 gari,
=-> Gledam mnoge druge oglase i ne vidim da i njih =-> pljujete kao mene / ne zelim da spominjem autore tih =-> oglasa nije ni vazno.Od sada mozete da se derete =-> kolko hocete i da me ignorisete,i ja cu vas. Nije stvar u tome sto ne pljuju druge kao tebe, nego je stvar u tome sto kada ja zovem iz Novog Sada i pokupim pad, imam vise impulsa zbog toga sto mi par sekundi duze arhivira pad, bogami i par desetina sekundi dok prenese SAMO tvoje poruke, a na kraju te poruke sam vec nebrojeno mnogo puta procitao. Uostalom i ovu poruku si napisao NAJMANJE 5-6 puta. Nemoj se hvatati sada za tih par desetina sekundi koje ja vise provedem na vezi sa Beogradom nego izracunaj da ukoliko svaki dan zovem sezam (a zovem), provedem na vezi NAJMANJE 5-6 minuta vise, a to ipak NESTO znaci kad stigne racun za telefon. Bilo bi ti bolje, a ne bi se zamerao sa ljudima, a mozda bi neko i bio onda zainteresovan da probas da "smanjis" poruke na maksimalno jednom nedeljno ili jos bolje jednom mesecno. Zamisli da neko skine poslednjih mesec dana iz konferencije mali oglasi, provede jedno pola sata na vezi i onda se "obraduje" sa tvojih 25% poruka... ...smanji malo poruke i videces da te nece niko napadati.
razno.24 veca,
>> ...smanji malo poruke i videces da te nece niko napadati. Em što ih je mnogo, em su nepregledne.
razno.25 galimpic,
Ima li neki SEZAMOVac koji igra bridž ?? B)
razno.26 .braca,
razno.27 sasap,
Hi! Izvinjavam se ako sam promašio konferenciju ali neznam gde bi tačno ovo trebalo da ide. Dolaze mi neki rođaci iz inostranstva pa su im rekli u našoj ambasadi da treba da im neko odavde pošalje GARANTNO PISMO kako bi mogli da uđu u YU. Kako ja nemam pojma o tome kako bi to pismo trebalo da glasi molio bih nekog ko ima iskustva sa tim da mi javi na MAIL (pošto ovo konferenciju slabo pratim) kako bi trebalo tačno da glasi to pismo, gde treba da se overi ili bilo šta što bi mi pomoglo. Pomalo je i HITNO jer bi moji rođaci što pre da krenu. Pozdrav, Saša
razno.28 bipin,
A u kojoj im je to ambasadi rečeno? Našoj?!! Ubeđen sam da je glupost ali interesantno je u svakom slučaju.
razno.29 snemcev,
>> Dolaze mi neki rođaci iz inostranstva Iz koje zemlje?
razno.30 alien,
[] Dolaze mi neki rođaci iz inostranstva pa su im rekli u našoj [] ambasadi da treba da im neko odavde pošalje GARANTNO PISMO kako bi mogli [] da uđu u YU. Kako ja nemam pojma o tome kako bi to pismo trebalo da [] glasi molio bih nekog ko ima iskustva sa tim da mi javi na MAIL (pošto [] ovo konferenciju slabo pratim) kako bi trebalo tačno da glasi to pismo, [] gde treba da se overi ili bilo šta što bi mi pomoglo. Nedavno sam upravo takvo pismo prekucavao sa papira. Prilično je jednostavno i nije neki problem ako napraviš neku stilsku grešku (nisam ja ;) ), što se iz priloženog da videti: GARANTNO PISMO - POZIVNICA Pozivam u goste svoju {rođaku} {Ime} {Prezime}, rođenu {datum} u {Mesto}, opština {Opština} - {Država}, sada {strani} državljanin sa adresom stanovanja: {Ime} {Prezime} {adresa} tel. {telefon} Moja {rođaka} može biti gost u mojoj porodici koliko želi i koliko to propisi u SRJ dozvoljavaju. U Beogradu, {datumpodnošenja} ──────────────── {tvojeIme} {tvojePrezime} {tvojaadresa} br.l.k. {br.l.k.} Umesto {rođaka} stavi tetka, sestra, majka ili odgovarajuće za mušku osobu, a umesto {strani} stavi odgovarajuće državljanastvo. Za svakog od 'gostiju' moraš pisati odvojeno pismo. Pismo treba napraviti u 3 primerka, overiti ih u opštini (plaća se neka jednocifrena taksa). Jedan primerak ostavljaš u opštini, jedan šalješ budućem gostu, a jedan zadržavaš. To bi otprilike bilo to.
razno.31 ganta,
Juče dobih mail od drugara u kome me obaveštava da je na Usenetu otvorio novu grupu: alt.beograd. Ukoliko neko ima mail pristup sa nekog od računara Beointerneta, može da pošalje nešto što smatra da je zanimljivo direktno njemu na: vladančscruznet.com Možda bi moglo da se organizuje da s vremena na vreme vidimo šta se tamo priča? > Na Usenet-u sam startovao grupu alt.beograd. Evo mog obralozenja : > >=========== > Posto su soc.culture.yugoslavia naselili > seljacko-patriotsko-nacionalisticki orijentisani moroni (ili jos gore, > placenici) pa pristojan svet nece da gaca po govnima do kolena, vreme je > za novu grupu. > > Nova grupa je o Beogradu i Beogradjanima. I siroj okolini interesantnoj za > Beogradjan(k)e. Pokriva interesovanja ljudi sa vise od 8 razreda osnovne > skole i razvijenim korteksom. Dakle, intelektualaca :-). (To automatski > iskljucuje 99% sadasnjih ucesnika u soc.culture.yugoslavia). Sta se desava > u Beogradu, sta se prica, sta se slusa i gleda i sta se misli. A i sire. > > Mozda se nekako povezemo sa SEZAM-om pa se omoguci cross-posting ? > > Iz grupe su eksplicitno iskljuceni svi aktivni prvoborci ratova iz > poslednjih par godina. I svi aktivisti kojima srce iz inostranstva krvari > za rodnom grudom pa kenjaju li kenjaju o pravdama i nepravdama. Drugim > recima grupa je za individualiste koji se iz ovoga ili onog razloga > smatraju Beogradjanima. (objasnjenje za pseudo-intelektualce, da se ne > zamaraju replikama: 'kenjati' je savrseno legitimni izraz u beogradskom > zargonu i moze se cuti i u finim kucama sa nekoliko generacija > Beogradjana). > > To bi ukratko bio statut (da ne kazem charter) grupe. > > Kome se ne dopada, ne mora da ucestvuje. Ili neka pravi svoju grupu. > > Kako da se organizuje grupa ? > > 1. Najlakse je napraviti alt. grupu (recimo, alt.beograd). Za to ne treba > ni CFD ni CFV. Ali alt. grupa ne moze da bude moderated sto znaci da bi > bila podlozna zagadjenju. > > 2. regularna grupa soc.culture.beograd, moderated. Tu je problem ko ce da > bude moderator i opasnost da se pretvori u cenzurisanu grupu (kao neka od > brojnih postojecih e-mail lista raznoraznih provenijencija). > > Meni se cini da je 1. mozda nesto bolje resenje. > > Sve ovo ima smisla samo ako ima interesovanja. Odoka bih rekao da > interesovanje postoji ako mi se za 10 dana javi vise od 30 ljudi. Sve > sugestije (charter i organizacija) su dobrodosle. Neka se jave oni koji su > ZA, ako ih ima. Ne zanima me ko je protiv. > >=========== > > Javilo se 14. Ipak sam je startovao, pa sta bude.
razno.32 snemcev,
>> GARANTNO PISMO - POZIVNICA Svašta sam očekivao, ali da će Jugoslavija ovo da uvede... nikada! Btw, iz kojih zemalja dolaze rođaci kojima ovo treba?
razno.33 spantic,
> Svašta sam očekivao, ali da će Jugoslavija ovo da uvede... nikada! Ne vidim zbog čega se čudiš. Reč je o recipročnim merama i samo bi još i falilo da ni to nisu uradili. Inače, garantna pisma su postojala i bila tražena i ranije. Recimo za CCCP, pre njegovog raspada.
razno.34 alien,
[]>> GARANTNO PISMO - POZIVNICA [] [] Svašta sam očekivao, ali da će Jugoslavija ovo da uvede... nikada! Tako je to kada mala zemlja umisli da je velika pa počne da se k*rči i primenjuje 'reciprocitet' iako joj je to protiv interesa. [] Btw, iz kojih zemalja dolaze rođaci kojima ovo treba? Iz svih onih za koje je potrebna viza pa je stoga i za državljane te zemlje potrebna viza za dolazak 'vamo. Konkretno: ono je pisano za nemačkog državljanina i na osnovu toga se dobija viza u YU konzulatu u Nemačkoj. Nepotrebna komplikacija, ali se ta viza ipak lako dobija. Postavlja se pitanje: šta ako neko nema rođake i prijatelje ovde nego hoće da dođe kao običan turista? Jeste da je to vrlo malo verovatno ;>, ali...
razno.35 spantic,
> Tako je to kada mala zemlja umisli da je velika pa počne > da se k*rči i primenjuje 'reciprocitet' iako joj je to protiv > interesa. Ne. Tako je to kada jedna zemlja iole drži do sebe. U ovom slučaju joj je to itekako u interesu. To je procedura koju primenjuje svaka normalna zemlja, bez obzira na veličinu.
razno.36 darone,
>> Ne. Tako je to kada jedna zemlja iole drži do sebe. U ovom >> slučaju joj je to itekako u interesu. To je procedura koju >> primenjuje svaka normalna zemlja, bez obzira na veličinu. Moram samo da primetim jednu začkoljicu: zemlje koje su nam uvele vizu sigurno imaju jake razloge za to, dok smo mi to uveli na osnovu reciprociteta (bar koliko sam ja ukapirao). U situaciji u kojoj smo, ta mera, a to ćeš morati da primetiš, najviše pogađa baš naše ljude koji ovde dolaze da posete rodbinu i donesu im stvari i pokoju kintu (jer, da im nije problem, ne bi neko na Sezamu pitao "A kako se to radi?"). Ako ne primetiš, veruj meni, nagledao sam se takvih stvari. Strendžeri u ove krajeve ionako ne zalaze, a i ako baš zalaze - čisto sumnjam da je teško doći do te vize. Nego, da ti ja nešto ispričam: znaš da sam bio van zemlje i za ta putovanja mi je bila porebna viza. Da li mi veruješ da bez intervencije _odande_ ne bih dobio nalepnicu u pasošu? Ja tamo imam rodbinu, i apsolutno svako pravo da ih posetim, ali mi opet, zbog "procedure koju primenjuje svaka normalna zemlja" to nije omogućeno. Grešiš, i to mnogo.
razno.37 max.headroom,
> slučaju joj je to itekako u interesu. To je procedura koju ****************** Da? Razjasni, molim. Osim što se potucamo po redovima i gubimo vreme na birokratske zvrčke, nerviramo se (svi zajedno - i "oni" i "mi"), i naslušamo se seljačina po redovima i na šalterima. To tebi, kao inadžiji po default-u, možda deluje kao savršeno rešenje, ali meni, brate, ne. Samo se nemoj slepo držati tih "dostojanstveno" balje- zgarija i tračeva da "mi dobijamo, a oni gube", te "prvi su počeli". Koliko shvatam, svi smo u minusu, i takav sistem treba osuditi - ne podržati.
razno.38 spantic,
> primetiš, najviše pogađa baš naše ljude koji ovde dolaze da posete rodbinu > i donesu im stvari i pokoju kintu (jer, da im nije problem, ne bi neko na Procedura za dobijanje viza za naše ljude sa stranim državljanstvima, koliko sam imao prilike da čujem od istih je prilično jednostavna. Rođaci moje devojke koji žive u Sloveniji, na primer, su vizu bez garantnog pisma bez problema dobili u konzulatu u Trstu. Njihovi prijatelji, isto Srbim su je dobili na samom graničnom prelazu. > Sezamu Grešiš, i to mnogo. Naprotiv. Po tvome drugi su imali razloge, a mi nemamo prava da odgovorimo? Nonsens!
razno.39 spantic,
> Koliko shvatam, svi smo u minusu, i takav sistem treba osuditi - ne > podržati. A ko je pak hvali? Sam si rekao, SRJ nije prva počela sa takvim merama. Da nije uzvratila recipročno, mi i dalje ne bismo imali ništa od toga, samo još više sprdanja sa nama.
razno.40 djelovic,
> A ko je pak hvali? Sam si rekao, SRJ nije prva počela sa takvim > merama. Da nije uzvratila recipročno, mi i dalje ne bismo imali ništa > od toga, samo još više sprdanja sa nama. A ovako imamo nešto od toga? Osim matretiranja ljudi?
razno.41 ilazarevic,
> A ovako imamo nešto od toga? Osim matretiranja ljudi? Imamo, kako da ne - sad se ne saginjemo @;>>
razno.42 spantic,
> A ovako imamo nešto od toga? Osim matretiranja ljudi? Ni izdaleko koliko se naši maltretiraju u pojedinim državama. Primer: Slovenac bez problema dobija vizu za SRJ ako mu neko pošalje garantno pismo. Slovenija traži za vizu da ti blizak rođak živi u Sloveniji.
razno.43 djelovic,
> > A ovako imamo nešto od toga? Osim matretiranja ljudi? > > Ni izdaleko koliko se naši maltretiraju u pojedinim državama. Ne vidim kako tuđa glupost može da opravda našu?
razno.44 darone,
>> Ni izdaleko koliko se naši maltretiraju u pojedinim >> državama. Primer: Slovenac bez problema dobija vizu za >> SRJ ako mu neko pošalje garantno pismo. Slovenija traži >> za vizu da ti blizak rođak živi u Sloveniji. Pa u tome i jeste caka; čemu onda vize? Konkretno, čemu onda naše vize ako su samo formalnost? Strane vize nisu puka formalnost - valjda je jasno da za to postoji jak razlog (recimo, ni jednoj zemlji nije u interesu da se školujem za džabe kod njih; fakat je da većina doseljenika iz exyu nema novaca da sama sebi plaća školovanje - zato se kače na vrat državi, a da to ne bi uradili, uvedene su vize).
razno.45 spantic,
> Ne vidim kako tuđa glupost može da opravda našu? Ovo zaista ničemu ne vodi. Da ponovim svoj stav i da završim sa predmetom: To je ponašanje svake normalne države.
razno.46 spantic,
> postoji jak razlog (recimo, ni jednoj zemlji nije u interesu da se školujem > za džabe kod njih; fakat je da većina doseljenika iz exyu nema novaca da Xm, deder Darone objasni ovaj razlog za vize, molim te. žak i kod nas su i nekada stranci (ako su baš želeli da se ovde školuju) isto morali da plaćaju. Kako to možeš da središ da ti neka država plaća školovanje tako da mora vizom da se brani od toga?
razno.47 dcolak,
│> > A ovako imamo nešto od toga? Osim matretiranja ljudi? │> │> Ni izdaleko koliko se naši maltretiraju u pojedinim državama. │ │ Ne vidim kako tuđa glupost može da opravda našu? A što vi mučite crnce? :)) Sledge DAMMIR!
razno.48 mavava,
>> To je ponašanje svake normalne države. Ti ovo smatraš normalnom državom? Svašta!
razno.49 spantic,
> Ti ovo smatraš normalnom državom? Svašta! Hoćeš reći da ne želiš da ovo postane normalna država?
razno.50 darone,
>> Xm, deder Darone objasni ovaj razlog za vize, molim te. žak i kod nas >> su i nekada stranci (ako su baš želeli da se ovde školuju) isto morali >> da plaćaju. Ok, to sam naveo samo kao primer - i sumnjam da bi školovanje par (desetina) hiljada osnovaca i srednjoškolaca (u nekoj zemlji gde je i srednje obrazovanje obavezno) bilo lako prihvaćeno. U situaciji u kojoj smo, moja je procena da bi bar par (desetina) hiljada porodica pobeglo u jednu zemlju, zato sam tu cifru i pomenuo. Nego, kad si već počeo, da proširimo temu: zašto je tako teško otići na Zapad bez fakulteta? Zašto poene donose diplome, radno iskustvo i pare za investicije? Zato što tako donosiš pare više nego što uzimaš (odnosno, država će najverovatnije imati koristi od tebe). Možeš li da zamisliš koliki bi broj nekvalifikovanih radnika zapalio za Kanadu da može? Svaka normalna država pokušava da ima koristi od toga što ćeš doći kod njih; ako to ne možeš da im priuštiš, neće ti ni dozvoliti ulazak. Jugoslavija nema koristi od toga što je stranim državljanima uvela vize.
razno.51 darone,
>> > Ti ovo smatraš normalnom državom? Svašta! >> >> Hoćeš reći da ne želiš da ovo postane normalna država? Ubeđen sam da će uvođenje viza ovu državu dovesti u sam svetski vrh. Panto bre :( Ukratko, i da prekinem po ovom pitanju da se oglašavam; uvođenje viza je jedan totalno pogrešan akt, pogotovo u slučaju Jugoslavije državljanima, recimo, Nemačke, dok zaista imam razumevanja za one koji su državljanima SRJ uveli isto. Ne kažem da je to ispravno, ali (mislim da) razumem mehanizam koji je doveo do toga. Ne vredi dalje da se ubeđujemo.
razno.52 bulaja,
│ Hoćeš reći da ne želiš da ovo postane normalna država? └─── Nikad nije bila niti će ikad to biti...
razno.53 severian,
>> Ti ovo smatraš normalnom državom? Svašta! > > Hoćeš reći da ne želiš da ovo postane normalna država? A hoćeš li ti reći da se normalna država postaje tako što se uvedu ulazne vize? Za državu, pardon, Vlast koja uvodi vize samo zbog reciprociteta (a drugog razloga, u našem slučaju, nema), pre može da se kaže da pati od kompleksa inferiornosti, no da je normalna...
razno.54 mavava,
>> Hoćeš reći da ne želiš da ovo postane normalna država? Otkud ti ideja da sam to hteo da kažem.? Valjda svi želimo da živimo u normalnoj državi. Nemam utisak da se krećemo u dobrom smeru. čika Neša
razno.55 spantic,
> Svaka normalna država pokušava da ima koristi od toga što ćeš doći kod > njih; ako to ne možeš da im priuštiš, neće ti ni dozvoliti ulazak. > Jugoslavija nema koristi od toga što je stranim državljanima uvela vize. Sve je to u redu. Samo mi još objasni uvođenje viza os strane, recimo Slovačke. Usput, navedi i neki primer, gde neka zemlja u diplomatiji *nije* uzvratila recipročnim merama.
razno.56 bulaja,
│Usput, navedi i neki primer, gde neka zemlja u diplomatiji *nije* │uzvratila recipročnim merama. └─── Zar smo "mi" uveli sankcije zemljama članicama UN? :)
razno.57 darone,
>> Sve je to u redu. Samo mi još objasni uvođenje viza os strane, recimo >> Slovačke. Slovačke? Ok, zaista ne znam, samo znam dve porodice koje su i tamo zbrisale, što znači da ih ima bar par stotina (porodica, da se razumemo). Drugo, tako su se bar osigurali od svoje nesreće ako se rat i ovde plane (sva sreća nije). Slovačka i žeška nisu daleko. >> Usput, navedi i neki primer, gde neka zemlja u diplomatiji *nije* >> uzvratila recipročnim merama. Hmmm... Da, da, da, kako da zaboravim, pa uveli smo recipročne mere celom svetu. Ma sjebasmo ih sankcijama, prosto ne znaju šta će bez nas ;) Nisam siguran da znam o čemu pričam, ali: Amerima nije bila potrebna turistička viza pre rata (nama jeste za SAD); oduvek nam je bila potrebna viza za Grčku, da li je i njima za Jugoslaviju zaista ne znam. Stvarno se ne razumem u materiju :)
razno.58 spantic,
> Zar smo "mi" uveli sankcije zemljama članicama UN? :) Jesmo ;) Kao što nama niko ne prodaje zvanično robu, tako je i mi zvanično ne prodajemo ;)
razno.59 spantic,
> Nisam siguran da znam o čemu pričam, ali: Amerima nije bila potrebna > turistička viza pre rata (nama jeste za SAD); oduvek nam je bila potrebna > viza za Grčku, da li je i njima za Jugoslaviju zaista ne znam. Stvarno se > ne razumem u materiju :) Nije baš. Bolje da si uzeo Meksiko. Amerikancima je uvek trebala viza za SFRJ. Druga je stvar što su za neke (ili sve) zemlje postojale varijante dobijanja na graničnim prelazima.
razno.60 jkpbvk,
Evo jedne vrlo zanimljive fotografije,jako dobro. ex_yu.jpg
razno.61 pedjak,
> Nisam siguran da znam o čemu pričam, ali: Amerima nije bila potrebna > turistička viza pre rata (nama jeste za SAD); oduvek nam je bila > potrebna viza Amerima je uvek trebala viza.