PCOS.4

22 Jun 1994 - 31 Mar 1995

Topics

  1. ms.dos (356)
  2. windows (2148)
  3. os.2 (450)
  4. unix (1161)
  5. 4dos (78)
  6. desqview (8)
  7. mreze (520)
  8. os.wars (10)
  9. razno (58)
  10. van.teme (1)

Messages - 4dos

4dos.1 bulaja,
**** new file **** R:\IBMPC\SYSTEM\*.* ---------------------- 4d50f zip 4243 4DOS v5.0 rev F: update (patch) sa verzije 5.0 rev E JP Software 4DOS 5.0 rev E ==> 5.0 rev F Patch Documentation 4DOS version 5.0 revision F includes the following changes to version 5.0 revision E: * Fixed a problem with identifying the CPU chip which could cause a system hang on newer 486 and Pentium systems. * Made some minor internal changes to the DOS 6 compressed drive support.
4dos.2 omega,
Da li moze da se ikako namesti da ukoliko vec postoji fajl preko koga se kopira, postavi kontrolno pitanje? Isto kao sto to radi COPY iz COMMAND.COM-a DOS-a v6.2...?
4dos.3 kuki,
> Da li moze da se ikako namesti da ukoliko vec postoji fajl preko koga > se kopira, postavi kontrolno pitanje? Isto kao sto to radi COPY iz > COMMAND.COM-a DOS-a v6.2...? alias copy=copy/r
4dos.4 kcurcic,
> Da li moze da se ikako namesti da ukoliko vec postoji fajl > preko koga COPY /R ... ako sam ja dobro shvatio pitanje. Kosta
4dos.5 omega,
Ţ COPY /R ... ako sam ja dobro shvatio pitanje. Hvala i tebi i kukiju, obojica ste dobro shvatili. Bas sam citao help, ali nikako mi nije jasno kako mi je to promaklo...:(
4dos.6 nbatocanin,
> Da li moze da se ikako namesti da ukoliko vec postoji fajl > preko koga se kopira, postavi kontrolno pitanje? copy /p
4dos.7 ognjen,
Gledam sa u DIRu, postoji 4dos 5.0a i jos sujaset revizija (sa a na b, sa b na c, sa c na d, sa d na e, sa e na f), sta treba da skidam i kako da strtujem, da bi dobio (normalno) najnoviju verziju. A, da! Imam 4dos 4.0.
4dos.8 bulaja,
│Gledam sa u DIRu, postoji 4dos 5.0a i jos sujaset revizija (sa a na b, │sa b na c, sa c na d, sa d na e, sa e na f), sta treba da skidam i kako │da startujem, da bi dobio (normalno) najnoviju verziju. └─── Skineš prvo 4DOS osnovnu verziju 5.0 (datoteke 4dos5*.*), a zatim na taj 4DOS.COM redom stavljaš BCD.. patch-eve (iz datoteka 4d50?.zip) dok ne dobiješ 4DOS 5.0f. Trebaće ti još i Patch.exe koji se nalazi u datoteci 4dpatch.zip (sve u SYSTEM direktorijumu).
4dos.9 wizard,
> Skineš prvo 4DOS osnovnu verziju 5.0 (datoteke 4dos5*.*), a zatim na taj > 4DOS.COM redom stavljaš BCD.. patch-eve (iz datoteka 4d50?.zip) dok ne > dobiješ 4DOS 5.0f. Ne uspeva mi prelazak na C reviziju. Da li je moguće da je razlog tome činjenica da mi je B revizija registrovana?
4dos.10 bulaja,
│ Ne uspeva mi prelazak na C reviziju. Da li je moguće da │ je razlog tome činjenica da mi je B revizija registrovana? └─── Nije moguće nego je sigurno :) - .RTPatch pre krpljenja proverava CRC stare datoteke i ako se nešto ne slaže preskače patch tog fajla :).
4dos.11 wizard,
> Nije moguće nego je sigurno :) - .RTPatch pre krpljenja proverava CRC > stare datoteke i ako se nešto ne slaže preskače patch tog fajla :). Pa kako onda da uradimo upgrade mi koji imamo registrovan 4dos, a izgubili smo SW distribuciju? Da je opet skidamo!? :( Ako neko ima registrovanu ovu poslednju reviziju, neka mi javi kako je to uspeo da uradi?
4dos.12 bulaja,
│Pa kako onda da uradimo upgrade mi koji imamo registrovan 4dos, │a izgubili smo SW distribuciju? Da je opet skidamo!? :( └─── Pa NoRMaLno, nego kako drugačije? Em što na već "registrovanu" verziju nemožete da uradite upgrade patch, em se sama registracija razlikuje za svaku reviziju.
4dos.13 vcalic,
>> Pa NoRMaLno, nego kako drugačije? Em što na već "registrovanu" verziju >> nemožete da uradite upgrade patch, em se sama registracija razlikuje za >> svaku reviziju. žekaj bre. Ja imam neku budženu verziju koja ne bipće i ne ispisuje shareware poruku i svaki put sam uspeo da napravim upgrade !?!? Vlada
4dos.14 fancy,
ŮŢ> žekaj bre. Ja imam neku budženu verziju koja ne bipće i ne ispisuje ŮŢ> shareware poruku i svaki put sam uspeo da napravim upgrade !?!? Nisi.
4dos.15 ognjen,
CUVAJTE SE KOMANDE DELETE !!! Sada sam kucao: C:\>del b: *.* on je pitao Are You Sure, ja sam rekao Yes, i onda je poceo da brise. Sve bi bilo u redu, ali, on je na kraju pitao Delete c:\*.* (y/n)? Naravno, nisam hteo da eksperimentisem, pa sam podhitno rekao No, ali pitam se sta bi bilo da sam dodao parametar /Y ??? Da, 4dos je 4.0. Ne znam da li je to sredjeno u 5.0...
4dos.16 fancy,
ŮŢ> CUVAJTE SE KOMANDE DELETE !!! ŮŢ> Sada sam kucao: ŮŢ> C:\>del b: *.* ŮŢ> Da, 4dos je 4.0. Ne znam da li je to sredjeno u 5.0... Sasvim normalno ponašanje, i nema potrebe da se sređuje u 4DOS 5.0 Ionako je glavni feature 4DOS-a rad komandi sa više fajlova u liniji... Budi malo pažljiviji.
4dos.17 dejanr,
>> CUVAJTE SE KOMANDE DELETE !!! >> Sada sam kucao: >> C:\>del b: *.* >> on je pitao Are You Sure, ja sam rekao Yes, i onda je poceo da >> brise. Sve bi bilo u redu, ali, on je na kraju pitao >> Delete c:\*.* (y/n)? Moj omiljeni argument za "čuvajte se delete" je DEL .. - ja sam navikao da umesto DEL *.* kucam DEL . ali mi se jednom ili dva puta desilo da greškom otkucam još jednu tačku, i "ode" direktorijum iznad tekućeg :( Ovo se dešava i bez 4DOS-a, za razliku od onoga što si opisao i što je ponašanje 4DOS-a... mada, pre bih to nazvao "feature" nego bilo šta drugo. Ipak, pita pre nego što obriše, tako da ne bi trebalo da bude problema.
4dos.18 ognjen,
)-> ŮŢ> C:\>del b: *.* ▀ )-> Sasvim normalno ponasanje, i nema potrebe da se sreduje u )-> 4DOS 5.0 Ionako je glavni feature 4DOS-a rad komandi sa vise )-> fajlova u liniji... Budi malo pazljiviji. Uh, tek sad vidim kako sam se zaznuo. Dakle, trebalo je bez onoga space-a. Hvala.
4dos.19 wizard,
> žekaj bre. Ja imam neku budženu verziju koja ne bipće i ne > ispisuje shareware poruku i svaki put sam uspeo da napravim upgrade !?!? Kod mene i dalje neće. Pošalji ti to meni da ja to ispitam!
4dos.20 vlador,
> Moj omiljeni argument za "čuvajte se delete" je DEL .. - ja sam navikao Sada ću možda da otkrijem toplu vodu ali... Svaka naredna tačka označava sledeći roditeljski direktorijum kada je u pitanju 4Dos. Dakle, DIR ... će izlistati direktorijum-dedu tekućeg, DIR .... pradedu itd.
4dos.21 bulaja,
Izašao je 4DOS v5.5! Očekujte ga tokom dana u SYSTEM direktorijumu.
4dos.22 bulaja,
**** new file **** R:\IBMPC\SYSTEM\*.* ---------------------- 4dos55a zip 250987 4DOS v5.5, nezamenljiva zamena za command.com (program) 4dos55b zip 258338 4DOS v5.5, nezamenljiva zamena za command.com (help) Changes in Version 5.5 Be sure to read the installation instructions in this file before installing 4DOS 5.5! Version 5.5 is a major new release of 4DOS. It coincides with similar major releases of our other command processors: 4OS2 version 2.5 and 4DOS for Windows NT version 2.5. If you are a current 4DOS user, be sure to check over the list of changes in this version, in the file UPDAT55.DOC, BEFORE you begin using version 5.5! The list below gives only a very small sample of what's new in this version. If you're a new 4DOS user, you can skip UPDAT55.DOC. Here is a partial list of the new features in this version: * The new FFIND command can quickly locate a file by name, or find text within a file, anywhere on your system. You can even use extended wildcards for both filenames and text, allowing fast, flexible searches. * The maximum file description length has been increased to 511 characters. * Colors can now be specified as either digits or the color name to help those who are running out of room for ColorDir specifications. * LIST now supports wildcards in searches, so you can look for text using all the extended wildcard features you already use to search for files. * KEYSTACK automatically calculates scan codes for you, making it easier to enter keystrokes for troublesome programs that require them. * New variables and functions for batch programmers include keystroke detection, binary file reads and writes, string formatting, and conditional calcualations. * Errors in batch files display the batch file name and the line number where the error occured. * All file processing commands now support file selection by attribute (e.g. you can easily delete all hidden files or copy all read-only files) * Directory histories are inherited and can be global like aliases and command history. * @FINDFIRST/@FINDNEXT now support include lists.
4dos.23 drakce,
Izluđuje me novi 4dos (5.5). Koristim aliase tipa: @Alt-F=d:\<direktorijum>\ za brzo kretanje po disku i manipulaciju fajlovima (TAB). U novoj verziji ništa mi se ne ispisuje na ekranu, kao da sam stavio dva @ ispred aliasa. Nemam pojma kako da rešim problem, pa sve češće bacam poglede na backup stare verzije ...
4dos.24 omega,
Ţ @Alt-F=d:\<direktorijum>\ Ţ Ţ za brzo kretanje po disku i manipulaciju fajlovima (TAB). U novoj Ţ verziji nista mi se ne ispisuje na ekranu, kao da sam stavio dva @ Ţ ispred aliasa. Nemam pojma kako da resim problem, pa sve cesce bacam Identicno se i meni desava :( Help!
4dos.25 ognjen,
)-> Svaka naredna tacka oznacava sledeci roditeljski direktorijum )-> kada je u pitanju 4Dos. Dakle, DIR ... ce izlistati )-> direktorijum-dedu tekuceg, DIR .... pradedu itd. Ih, sto je novost. :) Ajde, kad se vec prisecamo: Umesto CD moze se statviti \ na kraj dakle umesto CD PERA kazes PERA\, ili \PERA\ ako oces iz roota i slicno. I jos nesto, ako hoces da zemenis XRD, kucaj DEL PERA /SXZ pravodim: /S - subdirektorijume, /X kad obrises dir, ukloni ga, i /Z za brisanje _svih_ fajlova, ukljucujuci read-only i slicne. Parametar /Y potvrdjuje bez pitanja. Zgodno za nekog TNT trojanca. ;>>>
4dos.26 vlador,
> Ih, sto je novost. :) :) Nisam ni rekao da je novost. :) Samo sam pomislio da možda neko ne zna. > Umesto CD moze se statviti \ na kraj dakle umesto CD PERA > kazes PERA\, ili \PERA\ ako oces iz roota i slicno. Ovo je jedna od stvari koju sam video pre nego što sam i instalirao 4dos. :) OK: neko možda ne zna... :)
4dos.27 dens,
>> za brzo kretanje po disku i manipulaciju fajlovima (TAB). U novoj >> verziji ništa mi se ne ispisuje na ekranu, kao da sam stavio dva @ Probao sam, kod mene radi, tj imam "eho" na ekranu...
4dos.28 mjova,
> Identicno se i meni desava :( Help! ljudi, meni sve radi sasvim dobro. možda treba posetiti bajt na 19626? ;) samo sam prekopirao novom verzijom staru i sve je nastavilo da radi kao i pre, uz novitete.
4dos.29 rkramer,
C:\> ljudi, meni sve radi sasvim dobro. možda treba posetiti bajt C:\> na 19626? ;) Ne zaboravi da ovde ima i novajlija :) Daklem CB na 19626 Pozdrav, RKRAMER
4dos.30 omega,
Ţ ljudi, meni sve radi sasvim dobro. mozda treba posetiti bajt na Ţ 19626? ;) Dens me je vec podsetio ;) Ţ samo sam prekopirao novom verzijom staru i sve je nastavilo da Ţ radi kao i pre, uz novitete. Ajd jos jednom da objasnim: alias je @alt-s=scan a: E sada, pritisnem alt+s i onda se NISTA ne pojavi (barem tako izgleda) i kada lupim enter, on zaista startuje scan...
4dos.31 fancy,
ŮŢ> ljudi, meni sve radi sasvim dobro. možda treba posetiti bajt na ŮŢ> 19626? ;) Pazi... čak iako je podešen bajt na... kako reče, 19626..? da... na 19626, sve lepo radi, NoRMaLno čak štaviše, ali ipak nema tzv. echo-a naredbi koje su keystackovane po function key-ovima. ^^^^^^^^^^^^ CB..?
4dos.32 fancy,
ŮŢ> sve lepo radi, NoRMaLno čak štaviše, ali ipak nema tzv. echo-a ŮŢ> naredbi koje su keystackovane po function key-ovima. Otkrivena misterija - bar kod mene. Naime, PRVI definisan keystroke alias u fajlu sa istima bio mi je: r` - što bi reklo da kod njega namerno nisam tražio echo kod izvršavanja. SVI OSTALI su bili definisani kao @Alt-Fn, @Fn, @... dakle, echo je trebalo da se vidi, ali NIJE sa 4DOS 5.5..! Mđt. kad sam pomenuti PRVI alias definisao kao @Alt-F4... Sve je došlo na svoje mesto. Doduše, sad je i on imao echo, što me je dovelo do logične ideje da ga premestim kao @@Alt-F4 na neko drugo mesto, i tako sam došao do zanimljivog otkrića: Svi keystroke aliasi, koji su definisani tako da imaju echo PRE ovoga sa "@@" su imali echo kasnije, dok su oni definisani POSLE "@@" gubili echo. Rešenje je bilo trivijalno i nametalo se samo po sebi: tzv. SILENT keystroke aliases (@@...) treba jednostavno staviti u alias listi na sam kraj keystroke aliasa. * Izvinite ako sam udavio, ali možda nekom pomogne da se oseća malo bolje.
4dos.33 ppekovic,
>> Ajd jos jednom da objasnim: alias je @alt-s=scan a: >> E sada, pritisnem alt+s i onda se NISTA ne pojavi (barem tako izgleda) >> i kada lupim enter, on zaista startuje scan... To je i logično jer nisi stavio Return sekvencu na kraj alias definicije. Dakle, treba da otkucaš sledeće: alias @alt-s=scan a:^X^Xr i sve će raditi. ^X znači da treba da pritisneš Ctrl-X a na ekranu će biti ispisana strelica na gore. Paya
4dos.34 fancy,
ŮŢ> Naime, PRVI definisan keystroke alias u fajlu sa istima bio mi je: ŮŢ> r` - što bi reklo da kod njega namerno nisam tražio echo ^^ Hmmm ovde je došlo do nekog sudaranja esc sekvenci... Zapravo, modifikovano, taj alias treba da glasi: @@Alt-F4 `exit^r` (^ je umesto ASCII 24)
4dos.35 omega,
Ţ>> Ajd jos jednom da objasnim: alias je @alt-s=scan a: Ţ>> E sada, pritisnem alt+s i onda se NISTA ne pojavi (barem tako izgleda) Ţ>> i kada lupim enter, on zaista startuje scan... Ţ Ţ alias @alt-s=scan a:^X^Xr Ma za to nema problema, moze i alias @@alt-s=scan a: Ali, ja hocu da kada pritisnem alt+s da mi se POJAVI "scan a:". To je radilo u verziji 5.0, ali ne i u 5.5 :(
4dos.36 omega,
Ţ tzv. SILENT keystroke aliases (@@...) treba jednostavno staviti u alias Ţ listi na sam kraj keystroke aliasa. Ţ * Ţ Izvinite ako sam udavio, ali mozda nekom pomogne da se oseca malo bolje. Hvala fan, to je zaista resilo sve probleme. >>> Osecam se malo bolje <<<
4dos.37 skerl,
│ Ajd jos jednom da objasnim: alias je @alt-s=scan a: └───── r na kraju reda? To je enter. Pozdrav, Skerl.
4dos.38 drakce,
>> Rešenje je bilo trivijalno i nametalo se samo po sebi: tzv. SILENT >> keystroke aliases (@@...) treba jednostavno staviti u alias listi na sam >> kraj keystroke aliasa. Bingo! To je rešilo sve probleme. Kada se "silent" alias nalazi ispred drugih keystroke aliasa, novi 4DOS "odlepi" i sve ostale proglasi za nevidljive. Thank's.
4dos.39 mjova,
> Ajd jos jednom da objasnim: alias je @alt-s=scan a: > E sada, pritisnem alt+s i onda se NISTA ne pojavi (barem > tako izgleda) i kada lupim enter, on zaista startuje > scan... ma da, kapiram. sve radi!
4dos.40 ikordic,
RE: Patch => Ne zaboravi da ovde ima i novajlija :) Daklem CB na 19626 ??? 'Ajde još neki detalj ... ;)
4dos.41 dens,
>> 'Ajde još neki detalj ... ;) Ključne reči: Disk editor hex offset
4dos.42 ppekovic,
Zanimljiva poruka sa YU News-a. viktor@Osmeh.FON.BG.AC.YU (Viktor Obuljen) >> >> Zdravo, >> >> Juce sam primio JP Software-ov newsletter (The Prompt Solution Number >> 7, Autumn 1994) gde govore o 4DOS-u za Windows-e tj. paketu Take >> Command. Puno je dodato zanimljivosti i lici da je vredelo cekati ... >> Takodje je izasla nova verzija (5.5) 4DOS-a sa zanimljivim novinama. >> E, pa sad, ja da pitam da li neko ima nameru to da dovlaci jer su meni >> (i ne samo meni) sve staze i bogaze kojima smo to nekada radili >> zatvorene. >> >> Da pomognem: mesto koje oni navode kao Internet-mest gde se nalaze sve >> te stvari jeste FTP.STD.COM (/vendors/jpsoft (separate subdirectories >> under this for each product)) dok je CompuServe (GO PCVENB ili GO >> JPSOFT) i njihov Channel 1 BBS (Boston, 617-354-5776 Conference 5 for >> free DL), nadam se :-) vec poznat. >> >> Rekoh, da najavim i da pitam ;) >> >> Pozdrav. Paya
4dos.43 bulaja,
**** new file **** R:\IBMPC\SYSTEM\*.* ---------------------- 4d55b zip 9265 4DOS v5.5 rev B: update (patch) sa verzije 5.5 rev A 4DOS version 5.5 revision B includes the following changes to version 5.5 revision A: * Fixed a problem which could cause MOVE to delete files without moving them if you attempted to MOVE a file to itself (e.g. MOVE *.DAT with no target specified).
4dos.44 vcalic,
>> * Fixed a problem which could cause MOVE to delete files without >> moving them if you attempted to MOVE a file to itself (e.g. >> MOVE *.DAT with no target specified). Odlično !! Brzo su to primetili. Vlada
4dos.45 maksa,
Kako se kod 4DOS-a radi grupisanje komandi sa pajpovima ? Konkretno, svakih mesec dana ;) pokušam da sastavim alias: alias m = mem/c | l/s ili na pr.: alias va = arj l %1 | l/s (l je preimenovan list.com) al' odustanem, jer ne radi. Kako se ovo izvodi ?
4dos.46 vcalic,
>> Kako se kod 4DOS-a radi grupisanje komandi sa pajpovima ? >> Konkretno, svakih mesec dana ;) pokušam da sastavim alias: >> >> alias m = mem/c | l/s Kod mene takav alias stoji u fajlu ALIASES i stvar radi bez problema. Inače, trebalo bi da pomogne: alias m = `mem /c | l /s`. Dakle, ono što liči na apostrof ali obrnuto, ili malo ž u YUSCII-ju ;) Vlada
4dos.47 bosko,
> Kako se kod 4DOS-a radi grupisanje komandi sa pajpovima ? > Konkretno, svakih mesec dana ;) pokušam da sastavim alias: > > alias m = mem/c | l/s Kod mene u datoteci sa aliasima nema ni znaka =, pa ipak radi: ram mem/c|l/s Šta ti se pokaže kada posle otkucaš alias m ?
4dos.48 maksa,
>> Šta ti se pokaže kada posle otkucaš alias m ? Ne uspem ni da definišem alias, nego me odmah baci u list, čim to otkucam. Sad je ok, tj. proradilo je sa Vladinim separatorima (ASCII(96)).
4dos.49 dpredovic,
> alias m = mem/c đ l/s Zgodna stvar je i: alias more=list /s pa možeš da ga koristiš kao što si i navikao, a najzgodnija je ansiplus, sa svojim backscroll-om. :)
4dos.50 ppekovic,
Novosti/4.2897 4dos za Windows se zove Take Command. Paya
4dos.51 stanic,
Zbog cega mi se description za file (bilo koji u dir-u) pojavljuje u liniji u kojoj su .. (back dir).Ovo se desava samo kod komentarisanja prvog file-a. Za ostale je OK. 4dos je 5.0, a 4edit je malo bajat. Sve je lepo radilo sa 4dos 4.0. Nije previse vazno, al' ako neko zna... Milan.
4dos.52 spale,
Da li neko zna kako da namestim boje u 4dos-u 5.x? Konkretno, hoću da mi ispis u DOS-u bude -bright blue on black-. To sam u verzijama 4.x lepo rešavao komandom 'color bri blu on bla', ali u petici mi ne ide, ili se boje izgube posle prvog cls, ili posle prvog dir-a... Nikola
4dos.53 violator,
:>> Da li neko zna kako da namestim boje u 4dos-u 5.x? Konkretno, :>> hoću da mi ispis u DOS-u bude -bright blue on black-. To sam u :>> verzijama 4.x lepo rešavao komandom 'color bri blu on bla', ali :>> u p etic╣ mi ne ide, ili se boje izgube :>> posle prvog cls, ili posle prvog dir-a... Bice da su prilicno osakatili ovu peticu, vidim ovde dosta zalbi. Ipak necu preci na peticu. Bar ne dok ne budem nasao nacin da je "registrujem"
4dos.54 ppekovic,
>> Da li neko zna kako da namestim boje u 4dos-u 5.x? Konkretno, hoću da mi >> ispis u DOS-u bude -bright blue on black-. To sam u verzijama 4.x lepo >> rešavao komandom 'color bri blu on bla', ali u petici mi ne ide, ili se boje >> izgube posle prvog cls, ili posle prvog dir-a... 4dos.ini StdColors=Bright Blue on Black Paya
4dos.55 spale,
>> StdColors=Bright Blue on Black Thanx, stvar je bila u ansi drajveru. Nije hteo da radi sa eansi.sys, a malopre sam stavio ansi.sys iz dos-a i stvar fercera. Nikola
4dos.56 jevta,
Kada se kucaju jednoslovne komande ( kod mene su to aliasi; npr m=mem/c, c=cls, n=dn.com,a=acd /add...) pgdown ne reaguje, tj. nemam history !? Ovo važi ukoliko ne kucam nijednu višeslovnu naredbu. A ako kucam, recimo dir, pa bilo sta od ovoga history postoji za *sve* komande. Tako treba, ili ??
4dos.57 leonardo,
├>. Tako treba, ili ?? 4dos.ini line: HistMin=3 ;označava koliko minimalno slova u komandi ;da pamti u History Ti stavi: HistMin=1 ;sve OK ;) Pozdrav ťeo
4dos.58 ikordic,
RE: History => Kada se kucaju jednoslovne komande ( kod mene su to aliasi; => npr m=mem/c, c=cls, n=dn.com,a=acd /add...) pgdown ne reaguje, => tj. nemam history !? Ovo važi ukoliko ne kucam nijednu Imaš u 4dos.ini stavku HistMin=x. To x podesiš na minimalnu dužinu komande koja će se pamtiti u hisory baferu. Neka optimalna dužina je četiri, sve ispod toga nema nekog smisla.
4dos.59 vlad,
Od kad sam instalirao Norton Cache ne rade mi komande PUSHDIR i POPDIR! Jednostavno kaže "unknown command", ostale komande (bar koliko sam video) rade normalno. Bez ovog kešera ili sa smartdrajvom je sve u redu. Ovo mi mnooogo smeta, a ne bih želeo da se odreknem Norton keša jerbo mi fercera ko lud. Zna li neko koji mu je?
4dos.60 fancy,
ŮŢ> Od kad sam instalirao Norton Cache ne rade mi komande PUSHDIR i POPDIR! pushd i popd..? ;)
4dos.61 vlad,
> pushd i popd..? ;) Kako god ih ti nazvao one i dalje ne rade (aliase nisam menjao). So, ima li neke konstruktivne sugestije?
4dos.62 jevta,
> HistMin=3 ;označava koliko minimalno slova u komandi > ;da pamti u History > Imaš u 4dos.ini stavku HistMin=x. To x podesiš na minimalnu > dužinu komande koja će se pamtiti u hisory baferu. Neka > optimalna dužina je četiri, sve :) Hvala, ne bi mi palo na pamet.. ;)
4dos.63 lucas,
Imam mali problemčić u 4dos-u. Naime koristim 4dos v5.5 rB i sve dok sam koristiom qemm 7.03 sve je bio ok kada sam prešao na qemm 7.04 izgubio sam boju u listu historiju,dir-u .... tako da je sada sve crno-belo. Nabavio sam qemm 7.5 i mislio sam da će problem biti rešen ali .... isto. Na kraju sam zaključio da je problem sa stealth opcijom u qemm-u jer kada je uklonim boja se vrati (ali stealth mi treba). Da li neko ima sličan problem i još bolje da li zna šta da radim?
4dos.64 mjova,
šta sve može 4dos, ovo super ;). elem, ako koristite multi-boot ms dos-a, i ako često menjate konfiguracije, onda je ovo sasvim zgodno za vas. naime, promt može nositi važne informacije vezane tekuću konfiguraciju itd. dakle, ako vam se čini zanimljivim, probajte ovo: prompt=`($e[0;31;40;2m%config% $e[32m$e[0;33;40;2m%@word[%_win, $h W2 W3 WR]$e[32;2m#$zr%@if[%?%==0,$e[2m,$e[1m]$r$e[2m) $p$g$e[K` sad, pošto je linija duža od jednog reda, treba spojiti ove dve u jednu, ali tako da ostane jedna razmak između reči kojima se završava prvi i počinje drugi red. to dodajte u autoexec. prva inforamcija je promenljiva %config% definisana prilikom izbora konfiguracije, zatim sledi broj shell-a u kome se nalazite. ovaj broj je obično 0, ali ako iz nekog programa pozovete 4dos (dos shell), onda će on odgovoarati nivou u kome ste trenutno. iza toga, sledi errorlevel. ako je neki program vratio broj različit od 0, onda će biti light green, obično je green. i, na kraju, još nešto: ako iz win pozovete dos, onda će pored svega toga, u promptu pisati u kom modu rade win.
4dos.65 vitez.koja,
Sjajan prompt :) Samo, nedostaje u njemu predlog jelovnika za danas ;)
4dos.66 maksa,
>> šta sve može 4dos, ovo super ;). Stvarno super, uz manu da posle ovoga sve što treba da bude belo postaje zeleno. Ne razumem se baš u ansi sekvence, pa, je l' može to da se sredi nekako ?
4dos.67 mjova,
> Stvarno super, uz manu da posle ovoga sve što treba da > bude belo postaje zeleno. Ne razumem se baš u ansi > sekvence, pa, je l' može to da se sredi nekako ? može ;). stvar je u tome da ja preferiram zelena slova na crnoj pozadini, pa sam prompt prilagodio tome. prompt=`($e[0;31;40;2m%config%$e[32m$e[0;33;40;2m%@word[%_win, $s$h W2 W3 WR]$e[32;2m#$zr%@if[%?%==0,$e[2m,$e[1m]$r$e[2m) $p$g$e[K` umesto 32, stavi 37 i dobijaš belu umesto zelene. (ovo je ujedno i verzija očišćena od bagova ;)
4dos.68 bulaja,
**** new file **** MSDOS - R:\SYSTEM ---------------------- 4d55c zip 40504 4DOS v5.5 rev C: update (patch) za verzije 5.5 rev B 1 file(s) 40 kb 4DOS version 5.5 rev C includes the following changes to version 5.5 rev B: General Feature Changes: * Changed the version string to use the country-defined decimal character, so IF tests on the version level will work properly. * Comparisons like "if %_date == 12-20-94 ..." now work as they did in 5.0. Note that even though these tests now work, this approach is not recommended. To test two strings quotes should be used around the strings. Otherwise the fact that the strings begin with digits may cause them to be interpreted as numbers. * Fixed a problem with an @@ key alias turning off echoing for subsequent @ key aliases. * Fixed a problem with numeric color names with values greater than 7 when BRI or BLI was not used). Also, the "ON" is now optional. * Fixed a problem with numeric comparisons where one had a decimal component and the other didn't (e.g., "if 2 == 2.0"). * Truncated the description length returned by @DESCRIPT and DESCRIBE to a maximum of 255 characters, to avoid line length problems. DIR and SELECT can still display longer descriptions, you just can't go over 255 characters on the command line (as always). * Worked around a bug in NCACHE and SMARTDRV 4.0, which were destroying the internal command list (usually affecting PUSHD and POPD) if SDFlush=Yes was used. Variable and Function Changes: * @ALIAS: Now truncates aliases greater than the maximum line size (255 in DOS, 1023 in OS/2 & NT) to avoid line length errors. * @ATTRIB: Fixed a problem with not matching against all the specified attributes. * @EVAL: Fixed a problem which was truncating the returned value. * @FILEREAD in binary mode will now properly terminate the input string. * @INT and @NUMERIC now do more exhaustive testing. Batch File Changes: * Fixed a problem with ESC not working with SETDOS /Y1 (the ESC should have been equivalent to an 'R'). * Fixed a problem with the batch file line (used in error messages) not getting updated inside command groups or line continuations (where the previous line ended in an escape character). Command Changes: * ?: Fixed a problem with a "?..." command being executed even if it was inside an IFF block where the condition was false. Also fixed a problem when the command following a "?" was an alias. * ?: The "?" command can now be redirected or piped; using redirection or piping will no longer cause "?" to be interpreted as a batch prompt command. * ALIAS: Added a check for UNKNOWN_CMD alias loops. * DIR: Fixed case problems with SETDOS /U1 and the /F and /L switches. * DO: Fixed an obscure problem if you do a LEAVE in a DO UNTIL, in the same loop pass where DO would have terminated anyway. * DRAWBOX: Slowed down the ZOOM option on fast systems so you can actually see it. * EXCEPT: Fixed a problem with ranges. * FFIND: Fixed a bug where FFIND would loop endlessly if there was a match on the last line of a file, with no terminating CR/LF, and a bug in the /E option. Also, FFIND will no longer return the "." and ".." directories. * LIST: Now supports files with CR's only (no LF's). LIST should now display files properly whether lines are terminated by CR, LF, or CR/LF. * SELECT: Fixed a problem with calling up LIST within SELECT, then hitting ^C in LIST and again when you return to SELECT. Also fixed an occasional problem with garbage on the SELECT header line after doing a LIST from within SELECT.
4dos.69 kuki,
hmmm, zanimljiv problem :) naime, pre nekog vremena sam baš 'teo da vidim koliko je nasnimljeno podataka na jednom cd-romu, i ukucah, jelte, 4dosovu komandu free... na to mi je 4dos javio da ima 130 i nešto mb, što mi je bilo čudno... sa dir/s/u sam dobio brojku od oko 630Mb što je bilo realnije, al je traaajalo :(
4dos.70 mjova,
> to mi je 4dos javio da ima 130 i nešto mb, što mi je bilo > čudno... sa dir/s/u sam dobio brojku od oko 630Mb što je > bilo realnije, al je nije u pitanju 4dos, već veznici za CD-Rom. svaki cd rom ima 134Mb. nema veze koliko zaista ima mesta i da li je disk pun. nikad nećemo saznati zašto veznik dosu prijavljuje 134Mb. moguće je da se "nekom tamo" programeru dopala baš ta cifra, a možda je izabrana nekim drugim ključem...
4dos.71 maksa,
>> nikad nećemo saznati zašto veznik dosu prijavljuje 134Mb. Ova cifra zvuči kao razlika između trenutnog kapaciteta CD-a (oko 650 ?) i onoga što DOS/BIOS kombinacija može legalno da vidi (500_i_koliko?) bez drajvera, LBA, i ostalih mađija. PS Sori ako nema veze sa životom ... uticaj kviza Brojke & Slova. ;)
4dos.72 mjova,
> Ova cifra zvuči kao razlika između trenutnog kapaciteta > CD-a (oko 650 ?) i onoga što DOS/BIOS kombinacija može > legalno da vidi (500_i_koliko?) bez drajvera, LBA, i > ostalih mađija. vidiš, može biti da si u pravu. ne znam tačno koliko može stati na cd rom, ali gornja granica koju dos ima je 504Mb, valjda ;).
4dos.73 mjova,
ne znam da li spada ovde ili pod neku drugu temu, ali svakako da ima veze sa 4dos-om, 4os-om i udovicama. dakle, ako niste imali prilike da vidite TCMD, onda ukratko: radi se o 4dos-like komandnom interpreteru za win. taj interpreter je toliko dobar da nemam reči (ima par sitnica koje mi se ne sviđaju, ali ispraviće oni to uskoro). napisala ga je ista ekipa iz JP sw-a, te podržava sve ono što ima i 4dos (blagodeti btm, interne komande, prilagođeno za win, a kad sam lupio TAB, odlepio sam ;). aliasi se ladno učitavaju sa alias /r <imefajla>, što se može i automatizovati. TCMD može da se utripuje u system.ini u liniji shell=, pa će umesto program managera ovo biti win shell, što, moram priznati, izgleda zaista moćno (ako vam pacov nije miljenik). sve pomalo podseća na os/2 i njegovu komandnu liniju - kada startujete neku aplikaciju ;), onda se za nju otvara drugi prozor u kome se ona izvršava. ovo je super u većini slučajeva, ali slobodno možete zaboraviti na ACD, NCD i sl. - oni promene direktorijum, ali u tekućem "procesu" (po navodima jer pojam proces bi onda imao veoma široooko značenje ;). druga nezgodacija je što nema interpreter za prompt. u njemu ne važi brdo komandi $? fazona. možda bih dodao da je dobro imati i neki ansi interpreter, iz sličnih razloga.
4dos.74 vcalic,
>> dakle, ako niste imali prilike da vidite TCMD, onda ukratko: Jel' Take Command shareware? Ako jeste, što ga nema ovde? ;) Vlada
4dos.76 msavkovic,
Ako sam u aliasu namestio da "dir" bude "dir/2", sta da ubacim u alias da za direktorijum D:\PROG "dir" ustvari bude "dir/1" ?
4dos.77 wizard,
> Ako sam u aliasu namestio da "dir" bude "dir/2", > sta da ubacim u alias da za direktorijum D:\PROG "dir" ustvari bude > "dir/1" ? U fajl sa alias-ima dodaj: dir iff %_cwd=d:\prog then & dir/1 & else & dir/2 & endiff
4dos.78 wizard,
> dir iff %_cwd=d:\prog then & dir/1 & else & dir/2 & endiff Sorry, zaboravih: umesto & stavi svoj separator komandi.