PCOS.4

22 Jun 1994 - 31 Mar 1995

Topics

  1. ms.dos (356)
  2. windows (2148)
  3. os.2 (450)
  4. unix (1161)
  5. 4dos (78)
  6. desqview (8)
  7. mreze (520)
  8. os.wars (10)
  9. razno (58)
  10. van.teme (1)

Messages - mreze

mreze.1 muadib,
Dali je neko instalirao Windows 3.11 pod Novell Lite-om, instalacija za server (setup/a za server, setup/n za stanice). Tj sta se bira u network setup-u?
mreze.2 vvelinov,
> Dali je neko instalirao Windows 3.11 pod Novell Lite-om, instalacija za > server (setup/a za server, setup/n za stanice). Tj sta se bira u network Ne znam da li moze, ali ako moze mislim da ce Win da radi neprihvatljivo sporo.
mreze.3 vsuzic,
Da li je neko pokusavao da radi remote boot sa ODI drajverima na Netware-u? Naime kod boot-ovanja sve prodje do ipxodi pa onda pocne da javlja "can not open image boot file" autoexec izgleda nesto kao: lsl smc8000 ipxodi netx Inace ista stvar se desava i sa paket drajverima i pdipx-om. Napominjem da stvar radi bez problema sa dedicated ipx drajverom. U mrezi postoje dva servera i na oba je u sys:login iskopiran net$dos.sys i autoexec.bat. Sada vidim da nisam rekao da se radi o boot-ovanju radne stanice pomocu eproma na mreznoj kartici. Koristim DOS 6.2 i uradjen je rplfix na image fajlu Ako neko na osnovu ovih podataka moze nesto da kaze zamolio bih ga da to i ucini. Inace ODI ili Paket bez ODI-ja mi je neophodan zbog pristupa UNIX-u preko TCP/IP-a. Pozdrav.
mreze.4 vsuzic,
U medjuvremenu sam otrkrio RPLODI.com ali ni sada stvari nisu mnogo bolje - sada prodje i ipxodi i netx, ali nako netx-a javi da ne moze da cita drajv A: (abort retry fail) i sa f mogu da promenim slovo default drajva. Ovo bas i nije mnogo zgodno ako se zna da korisnici na mrezi nisu bas narocito vicni ni engleskom jeziku a ni mrezi samoj. Ako neko ima ideju kako zaobici ovo molim za pomoc.
mreze.5 mjevta,
Zelim da ostvarim potpunu kontrolu radnih stanica sa konzole supervisor. Za tu svrhu postoji program LAN HIJACK (za sada znam samo na njega), ali nemam registrovanu verziju. Molima za informacije o programima ove namene i iskustva onih koji ih koriste (koji preporucuju). bjevta PS: Mail me!
mreze.6 ab.comp,
==> drajv A: (abort retry fail) i sa f mogu da ==> promenim slovo default drajva. Ovo bas i nije ==> mnogo zgodno Ovo bi trebalo da zavisi od BOOT PROM-a. Kod nekih boot-ova za ARCNET kartice je difolt drajv posle butovanja bio a: umesto f: ali sve radi i problem nastaje tek ako računar ima i flopi. Onda se javlja navedena poruka. Normalno samo nosi oznaku a: inace je to mrezni disk. Problem može da se prevaziđe, u nekim slučajevima, dodavanjem MAP *1:=sys: u system login scriptu ili map f:=sys: pa f:. Može i da bude do dosa mada je po difoltu kod dosa lastdrive=e:. Sve u svemu mnogo čudne stvari, a davno su mi se dešavale pa se i ne sećam svih detalja. Pozdrav █ █ █ █ ▄▄█ █ █▄▄ █▄▄
mreze.7 vsuzic,
Na kraju se sve resilo - trebalo je u config.sys dodati lastdrive=E i vise posle boot-a i ucitavanja netx-a nije trazio drajv A: pozdrav.
mreze.8 petrovics,
[ Odgovor na poruku 7.290 u PC.OS.3 ] >> intenziteta koriscenja i vise:). Jedino sto bi trebalo dodati je jos 4 >> Mb RAM-a za server, odnosno da ukupno bude 8 Mb RAM-a. Verovatno ce tako i biti. Puno hvala svima koji su mi omogucili da bolje sagledam problem :)
mreze.9 petrovics,
[ Odgovor na poruku 7.289 u PC.OS.3 ] >> Win 4 WG sa druge strane obezbeduje uzajamno gledanje hard-diskova, >> lep mail sistem, lep chat na mrezi, itd. Ako sam dobro razumeo kao mrezni diskovi pored diskova na serveru mogu da se koriste i diskovi na radnim stanicama sa podignutim Win 4 WG ? >> Ako te zanima da to vidis uzivo, na Gradevinskom fakultetu radi >> Novell 4.01 + Win 4 WF 3.11 + TCP/IP. Trenutno je prikljuceno oko >> 40 stanica, sa tendencijom da se broj poveca na 60-tak. Rado bih to video, ali na zalost ja zivim u Nisu. Ako ovaj poziv bude vazio i kasnije rado cu da vas posetim kad budem dolazio u BGD :) >> Sto se tice NT-a, za koji nedelju navedena mreza treba da se uveca >> za jedan WIN NT Advanced server. Kada budem imao prva iskustva, javicu >> se. Zeljno ocekujem rezultate :)
mreze.10 djorzor,
> Ako sam dobro razumeo kao mrezni diskovi pored diskova na > serveru mogu da se koriste i diskovi na radnim stanicama sa > podignutim Win 4 WG ? Da. Ipak, to nije rešenje za svakodnevni rad. Korisnik koji radi na radnoj stanici koja služi kao server, ima beskonačno mnogo mogućnosti sa stanicu obori, i ostale korisnike ostavi bez diska. Ova mogućnost ima pravi smisao samo za povremena "kačenja" i preuzimanja podataka. Pored toga, sistemi zaštite podataka na mrežnom disku su prilično primitivni.
mreze.11 bulaja,
Ima li neko Netware 3.11 driver (NLM) za Colorado Jumbo 250 streamer odnosno ideju kako se isti moze koristiti nakacen na server? :)
mreze.12 dr.grba,
>> Ima li neko Netware 3.11 driver (NLM) za Colorado Jumbo 250 streamer >> odnosno ideju kako se isti moze koristiti nakacen na server? :) Zašto na server? Ako radi na serveru, teško da bi iko drugi mogao da radi išta drugo, bar koliko sam primio informaciju. Strimer valja staviti na neki privilegovani klijent - administratorov nod ili ako je manja mreža na neki posebno određen PC...
mreze.13 bulaja,
│Zašto na server? Ako radi na serveru, teško da bi iko drugi mogao da radi │išta drugo, bar koliko sam primio informaciju. Strimer valja staviti na neki │privilegovani klijent - administratorov nod ili ako je manja mreža na neki │posebno određen PC... └─── Ali ako je strimer nakačen na neku od stanica, onda pri backupu 250 Mb podataka ide od servera preko mrežnih kablova, što se takodje neće povoljno odraziti na performanse mreže :). Gledao sam nešto po dokumentaciji i Novell rešenje da strimer bude na serveru smatra sasvim Ok :). U tom slučaju se backup radi sa servera preko Novell-ovog SBACKUP.NLM uz koji treba i drajver (koji ja nemam:) za odredjeni strimer, a može ga uraditi bilo Supervisor bilo backup operater :).
mreze.14 dr.grba,
>> povoljno odraziti na performanse mreže :). Gledao sam nešto po >> dokumentaciji i Novell rešenje da strimer bude na serveru smatra sasvim >> Ok :). U tom slučaju se backup radi sa servera preko Novell-ovog >> SBACKUP.NLM uz koji treba i drajver (koji ja nemam:) za odredjeni Kakav se god ishod desio, zamolio bih te da preneseš svoje iskustvo.
mreze.15 bulaja,
žemu služi NetView u NetWare-u 3.11? :)
mreze.16 dejanr,
Da li možda neko ima lep i gotov IPX.COM za NE1000 kompatibilnu karticu za port 300 i IRQ5? Mogući predlozi: 1. Napravi ga sa WSGEN. Ne može. WSGEN (bar ovaj od Novell-a 3.11) nema na spisku 300 i IRQ5. 300 može sa IRQ3, a tako je već sve postavljeno, ali mi ne odgovara IRQ3. 2. Promeni port na kartici da bude 360, ili šta već WSGEN 'oće da kombinuje sa IRQ5. Ne može, nemam uputstvo za karticu, a iz onoga što piše na njoj nije očigledno kako se postavljaju portovi. Valjda bi se moglo eksperimentisati. Ne bih ako baš ne moram ;) 3. Koristi JUMPERS. Ne može. Probao, i nešto neće. 4. ?
mreze.17 mjevta,
>> Da li možda neko ima lep i gotov IPX.COM za NE1000 >> kompatibilnu karticu za port 300 i IRQ5? >> 2. Promeni port na kartici da bude 360, ili šta već WSGEN 'oće >> da kombinuje sa IRQ5. Ne može, nemam uputstvo za karticu, a iz >> onoga što piše na njoj nije očigledno kako se postavljaju >> portovi. Valjda bi se moglo eksperimentisati ... 1. Da li na kartici postoje bilo kakve oznake modela? 2. Za eksperimentisanje i ne treba mnogo vremena - truda, s obzirom da u nacelu postoje 3 grupe jumper-a: a) BNC/AUI grupa (izbor vrste kabla), b) IRQ & DMA grupa - samo jedan jumper moze da bude ukljucen (jedan za IRQ i jedan za DMA, s tim sto se ovaj zadnji i ne koristi). Ova grupa je na SVIM kartama koje sam video bila oznacena na stampi odgovarajucim oznakama (IRQ, odnosno DMA), tako da pretpostavljam da ovde ne bi trebalo da ima problema. c) Base Memory Address & Base I/O Address (switch-evi ili jumper-i, zavisi od izvedbe). Posto se BMA najcesce postavlja na C8000H, najverovatnije ne treba ove jumpere/switcheve dirati, a i nisu bitni za ovaj problem. Na mojim karticama ima ih 6. Base I/O Address se obicno podesava sa 2 sledeca JMP/SW, a to je vec trivijalno. Kod mojih kartica I od ta dva "penje" I/O adresu za 40H (ako je OFF), a drugi za 20H (takodje ako je OFF). Radi lakseg snalazenja moze da se koristi i komanda IPX /On, gde je n=0..9 kojom se proveri koja je trenutna konfiguracija kartice. BTW, i mene je mucio IRQ 5 i Base I/O addr 300H, ali to je, kako bi rek'o, nemoguce. bjevta PS: Ako te CNet ili CN100E asocira na karticu, mali me.
mreze.18 bulaja,
**** new file **** R:\WINDOWS\WMISC\*.* ---------------------- pipxtd zip 78585 IPX emulator za W4W 3.11 i NetWare Lite - mreža preko LPT IPX Emulator for WFW 3.11 and Netware Lite. Allows you to fool Windows for Workgroups 3.11 and Netware Lite into thinking that you have network cards instead of a parallel interface. Allows transfer rates of up to 800k/second. Uses laplink type cables.
mreze.19 mjevta,
Da li je nekome poznato zasto se s vremena na vreme javlja zagusenje mreze? Server je 386DX, 8MB RAM, diskovi 2*500MB. Do zagusenja pre nije dolazilo, a onda je pocelo da se javlja sasvim slucajno, cak i kada je samo 1 user na mrezi. Unapred hvala na sugestijama. bjevta
mreze.20 zormi,
* Da li je nekome poznato zasto se s vremena na vreme * javlja zagusenje mreze? Loša veza na nekom spoju kabl-BNC?
mreze.21 dejanr,
>> Da li je nekome poznato zasto se s vremena na vreme >> javlja zagusenje mreze? Može svašta da bude... ja bih pre svega sumnjao na kablove (da niste greškom stavili komad Arcnet kabla na Ethernet mrežu?), a onda na neku od mrežnih karti koja se na neki suptilan način pokvarila.
mreze.22 iboris,
Ł LL reformatiranjem harda iz za to predvidjenih programa. :)) Što reče dejran Hvala, ali ne hvala :)) (mislim na LL format) p.s. IDE moj disk IDE, ali kad stiže do LeLe ... :))
mreze.23 iboris,
Ł Unapred hvala na sugestijama. Pročačkaj prvo kablove.
mreze.24 zormi,
* Ł LL reformatiranjem harda iz za to predvidjenih programa. * * :)) Što reče dejran Hvala, ali ne hvala :)) (mislim na LL format) * * p.s. IDE moj disk IDE, ali kad stiže do LeLe ... :)) Kod IDE diskova koliko znam i ne može spolja da se menja interleave, njega zna samo ugradjeni kontroler koji može BIOS da slaže sve što mu padne na pamet ;).
mreze.25 mzdravkovic,
Zasto sa nondedicated servera 2.2 nece da radi Print Screen, i da li ovo moze nekako da se "popravi" ?
mreze.26 tvucko,
Možda imas malo memorije za 2*500MB diskova ? Probaj da proveriš da li su ti svi IPX ovi na radnim stanisam dobro izgenerisani. Proveri BIOS na ploči (Novell je dobro radio samo sa AMI BIOS-om) . Ako ne resis problem možeš da me nadjeđ na 021 - 338 189 TVucko
mreze.27 iritel,
Odgovor na PC.OS.3.mreze 7.242 Za smarkov-a !! Primer koda za FTP u C-u imas u Beogradu na UBBG. Za poznati NCSA Telnet na FON-u imas stariju verziju, malo ljudi zna za noviju na UBBG-u. U public direktorijumu imas TEL2306B.ZIP ( 983552 ), TEL2306S.ZIP ( 695808 ) i dokumentaciju u TEL23DOC.ZIP ( 67964 ). Snadji se za skidanje fajlova, svrati do fakulteta. Za SCO UNIX, imam podatak o nekom NCFTP Verzija 1.18, source , kompajlirao je tip keng@skypoint.net, njegov telefon je 612 475-2959. Kao sto se iz prilozenog vidi zivi u USA. PS. Radi li ono kod tebe Chameleon NFS !! Da li si ga probao sa Microsoft-ovim TCP/IP ? Pozdrav !! Zora Zoran V. Petrovic
mreze.28 mpaunovic,
Mom prijatelju je potrebna pomoc Instalirali su server - novel 3.11 - i nafilovali podatke sve spremili, i na kraju postavili lozinku od supervisor. ALi im je tu neki pogresan drajver za tastaturu bio ucitan, i sad vise niko ne moze da ponovi lozinku:((( Server mrtav. Skinuo sam sve poruke iz ove teme, i neko je pre dve godine pisao da se moze nekako promeniti ta lozinka, ako imas pristup serveru, i da je to cas negde opisano u uputama za novel (koje su ljudi negde izgubili:). Molio bih ako neko moze da kaze kako se to radi, ovde ili na privatnu postu, da pomogne. Napominjem da nije u pitanju nikakvo hakerisanje ili provaljivanje, nego da pomognemo ljudima da ne instaliraju opet ceo novell i jos podatke. Hvala unapred ako neko pomogne.
mreze.29 dejanr,
>> Skinuo sam sve poruke iz ove teme, >> i neko je pre dve godine pisao da se moze nekako >> promeniti ta lozinka, ako imas pristup serveru, i >> da je to cas negde opisano u uputama za novel (koje >> su ljudi negde izgubili:) U dokumentaciji za Novell 3.11 nema (ili bar ja nisam našao) nekog detaljnog recepta za takve situacije. Dato je samo okvirno uputstvo da treba oboriti server i patch-ovati SERVER.EXE na DOS particiji (pre toga, naravno, napravi kopiju) tako da se poremeti ime BINDERY fajlova. Onda ćeš se uspešno logovati kao SUPERVISOR (bez lozinke), pa ćeš valjda moći nekako da popraviš bindery fajlove u SYS:SYSTEM direktorijumu. Lično nisam nikada probao, tako da radiš na svoju odgovornost. Možda ima i neki lakši način (?)
mreze.30 zormi,
* postavili lozinku od supervisor. ALi im je tu neki * pogresan drajver za tastaturu bio ucitan, i sad * vise niko ne moze da ponovi lozinku Ako ne rešite problem do sredine avgusta (do tad sam na letovanju), mogao bih da probam.
mreze.31 skerl,
│ Za SCO UNIX, imam podatak o nekom NCFTP Verzija 1.18, source , │ kompajlirao je tip keng@skypoint.net, njegov telefon je 612 │ 475-2959. Kao sto se iz prilozenog vidi zivi u USA. └──── PC.OS.3:unix 4.373 ncftp172.zip Pozdrav, Skerl.
mreze.32 smarkov,
> Primer koda za FTP u C-u imas u Beogradu na UBBG. Za poznati NCSA Telnet na > FON-u imas stariju verziju, malo ljudi zna za noviju na UBBG-u. U public > Hvala ! > PS. > Radi li ono kod tebe Chameleon NFS !! > Da li si ga probao sa Microsoft-ovim TCP/IP ? Jeste (ostaje mi tajna kako znaš za softvere koje vrtim :) ). Pomenuti proizvod je TCP/IP za WIN3.1. Ima između ostalog odličnu X emulaciju (cut/paste X<->WIN) kao i NFS server za WIN3.1 (malo čudna kombinacija :). Nisam probao sa MS TCP/IP , čini mi se da instalacija ne nudi drugi transport osim originalnog NETMANAGE TCP/IP-a. Inače, firma u reklamama tvrdi da je tehnološki lider za TCP na WIN-ovima. Pre neki mesec su izdali razvojne alate za NT i tvrde da za njega prvi imaju RPC.
mreze.33 mjevta,
>> Možda imas malo memorije za 2*500MB diskova ? Izgleda da je to u pitanju. Kako pise u uputstvu (sve pise za one koji znaju da citaju), potrebno je oko: 0.023 * (kapacitet volumena u MB) / (velicina bloka u kB) + 2 MB za operativni sistem. Dakle, kod mene je: 2 * 505 MB = 1 010 MB kapacitet diskova 0.023 * 1 010 / 4 = 23.23 /4 = oko 6MB + 2MB = 8MB. Upravo toliko i imam. Dakle, knap. Dismount-ovao sam jedan volumen od nekih 380 MB, i probao: radi dobro (rek'o bih). Ako je samo to u pitanju, tj. memorija, onda nema frke. Medjutim, otpor na mrezi osciluje: na T konektoru varira od 25 do 30-ak oma. Primecuje se smanjenje i povecanje otpora, i to naglo (skok-pad). Zamolio bih nekog hardverasa da ovo malo prokomentarise. bjevta
mreze.34 janko,
Pozdrav Sezamovcima koji me nisu skoro čitali. :) Imam nekoliko pitanja vezanih za povezivanje PC računara na koja bih voleo da dobijem što detaljnije i kompetentnije odgovore i nadam se da sam na pravom mestu. (Nemam iskustva sa PC računarima, a za Meka su odgovori puno jednostavniji...) Koliko sam primetio, mrežne kartice za PC računare su postale prilično jeftine, i povezivanje PC računara više ne bi trebalo da bude ništa neobično čak i u kućnim uslovima. Daklem: šta mi je potrebno da bih povezao dva PC-ja eternetom? Koliko razumem, od hardvera mi treba samo po jedna kartica po računaru, i koaksijalni kabl po ukusu? Šta mi je dovoljno od softvera? Da li "Prozori za radne grupe" obezbeđuju sve, ili mi treba Novel? Da li se ikakav softver dobija uz kartice? Koliko je kompletno rešenje novi Novelov DOS? Koliko su usluge na mreži razvijene u programima za Prozore? Npr. mogu li da šaljem faks sa servera, kada sam na drugom čvoru? Dalje, da li su svi diskovi na svim čvorovima pristupačni svakom čvoru (ako tako definišem privilegije)? (Ovo bi bilo dovoljno za početak, imam još pitanja, ali kasnije...)
mreze.35 dejanr,
>> Daklem: šta mi je potrebno da bih povezao dva PC-ja eternetom? >> Koliko razumem, od hardvera mi treba samo po jedna kartica po računaru, >> i koaksijalni kabl po ukusu? Upravo tako... uz kartice ćeš dobiti T članove, i trebaće ti još par terminatora. >> Šta mi je dovoljno od softvera? Da li "Prozori za radne grupe" >> obezbeđuju sve, ili mi treba Novel? Windows for Workgroups obezbeđuje deobu resursa, dakle verovatno sve što ti treba za umrežavanje par PC-ja. Što se Novell-a tiče, ako misliš na Netware 3.1x ili 4.x, on ti ne bi odgovarao (bar koliko razumem potrebe) jer zahteva da se jedan računar odvoji za posvećeni server. >> Da li se ikakav softver dobija uz kartice? Obično se dobija disketa sa drajverima. Drajveri su neophodni ako kartica nije neka od standardnih (obično jeste). >> Koliko je kompletno rešenje novi Novelov DOS? Novell DOS je kompletno rešenje, u smislu da ima u sebi sve što je potrebno da se poveže pear-to-pear mreža. Nisam baš najzadovoljniji performansama. >> Koliko su usluge na mreži razvijene u programima za Prozore? Npr. mogu >> li da šaljem faks sa servera, kada sam na drugom čvoru? Hm, dobro pitanje. Priča se o nekom WinFax PRO-u za mreže koji to omogućava. Lično ga nisam video. >> Dalje, da li su svi diskovi na svim čvorovima pristupačni svakom čvoru >> (ako tako definišem privilegije)? Da.
mreze.37 ppekovic,
>> Daklem: šta mi je potrebno da bih povezao dva PC-ja eternetom? Dve ethernet kartice. Preporučio bi ti da kupiš NE1000 ili NE2000 kompatibilne, ili pak neke od 3COM-a ako ti trebaju bolje kartice. Razlog su drajveri. Ja koristim Thrust NE2000 plus kartice. Koštaju 110 DEM čini mi se. Pored kartica, treba ti ethernet kabal. Najbolje je uđi u neku od računarskih firmi i traži dve ethernet kartice, odgovarajući ethernet kabal, dva T člana (obično se dobijaju uz kartice) kao i dva terminatora. >> Šta mi je dovoljno od softvera? Da li "Prozori za radne grupe" >> obezbeđuju sve, ili mi treba Novel? Prozori za radne brigade ti omogućuju da deliš diskove i štampače kako pod samim prozorima tako i pod DOS-om. >> Da li se ikakav softver dobija uz kartice? Dobijaju se drajveri ( ODI, Unix, ... ) i eventualno software za konfigurisanje ( ako se konfiguracija radi softverski, ne preko džampera). Ponekad ćeš dobiti i neke test utility-e i sl. zezalice. >> Koliko je kompletno rešenje novi Novelov DOS? U okviru Novell DOS-a 7.0 dobijaš Novell Lite. Omogućuje ti da deliš diskove i štampače i sve što još ide uz to. To sve radi pod DOS-om, a preko toga će raditi bilo koji Windows-i. >> Koliko su usluge na mreži razvijene u programima za Prozore? Npr. mogu >> li da šaljem faks sa servera, kada sam na drugom čvoru? Pošto najveći deo FAX software-a za Windows radi tako što FAX-u pristupa preko drajvera koji se ponaša kao svaki drugi printer driver. Dakle, slanje na FAX je jednako slanju na printer. Pošto prozori omogućuju deljenje printera, ... >> Dalje, da li su svi diskovi na svim čvorovima pristupačni svakom čvoru >> (ako tako definišem privilegije)? Na W4WG i Novell Lite-u npr. Da. >> (Ovo bi bilo dovoljno za početak, imam još pitanja, ali kasnije...) Kolko pojena, kolko pojena??? :)))) Paya
mreze.38 dejanr,
>> > Koliko su usluge na mreži razvijene u programima za Prozore? Npr. mogu >> > li da šaljem faks sa servera, kada sam na drugom čvoru? >> >> Pošto najveći deo FAX software-a za Windows radi tako što FAX-u >> pristupa preko drajvera koji se ponaša kao svaki drugi printer >> driver. Dakle, slanje na FAX je jednako slanju na printer. Pošto >> prozori omogućuju deljenje printera, ... Ne kažem da ovo ne zvuči logično, ali da li si to probao? Ja lično nisam, ali znam neke koji jesu, i baš nije išlo da se sa svake stanice šalje faks preko iste kartice. Danko mi reče da je potreban WinFax PRO za mreže koji je dosta skuplji od "obične" verzije (što je i logično).
mreze.39 sslavko,
Evo par patchova za Novell Lite 3.11 ll11p05.zip
mreze.40 sslavko,
Pardon, ovo je za Novell Lite 1.1 ! ___ ! Drugi... ll11p04.zip
mreze.41 sslavko,
I treći... ll11u04.zip
mreze.42 bulaja,
Postoji li neki od directory sort programa (npr. Norton DS) koji radi na mrežnom disku (podrazumeva se da imam sve privilegije u direktorijumu gde hocu da sortiram datoteke)?
mreze.43 djorzor,
>>> Dakle, slanje na FAX je jednako slanju na printer. Pošto >>> prozori omogućuju deljenje printera, ... > > Danko mi reče da je potreban WinFax PRO za mreže > koji je dosta skuplji od "obične" verzije (što je i logično). Ja sam probao, koristeći FAX softver za W4WG 3.11 (moj omiljeni). Stvar dobro radi, uz možda male probleme, ali posle dva dana korišćenja sve legne na svoje. Lično sam probao da sa jednog W4WG šaljem faksove na lokanu i remote fax karticu, da šaljem faksove sa remote kartice na lokalnu i obrnuto. Uz to, W4WG korisnik je bio dignut preko NETWARE-a 4.0, tako da su svi fajlovi bili na mreži, tj. Novell serveru. Uzgred, sistem je teško konfigurisati ako na jednoj mašini treba da radi više korisnika, i jedan korisnik na više mašina. Kako je raspored štampača i faksova vezan za mašinu (hardver), a ne za korisnika, na svojoj mreži na kojoj rade paralelno NETWARE i W4WG, štampam preko Novell-a a ne preko W4WG. Zato, da li neko ima iskustva sa korišćenjem remote fax-a preko Novell-a, makar i 4.0?
mreze.44 dmiric,
Hi :) U Novell se slabo razumem, ali interesuju me dve stvari u vezi Novell DOS 7.0 Prvo, da li sigurnosni mehanizam dopušta da se dodele prava pristupa pojedinačnim direktorijumima i logičkim diskovima u okviru jednog, particionisanog diska. Ako može koliko je ova zaštita sigurna? Nije mi neophodno da bude hypersupersonična ali da bude otporna na pctools i slične. U stvari pitanje se svodi da li je Novell dos multi user os? Cela stvar je potrebna za mašinu na kojoj će raditi nekoliko ljudi potpuno različitih nivoa znanja, ali na žalost stvarčice kao što je pc-vault ne dolaze u obzir. Drugo, da li Novell DOS podržava umrežavanje običnim serijskim kablom. I da li je ovakvo umrežavanje ravnopravno (osim po pitanju propusnosti) u odnosu na ono sa mrežnim karticama? Unapred hvala. (md)
mreze.45 zormi,
*>> Koliko su usluge na mreži razvijene u programima za Prozore? Npr. mogu *>> li da šaljem faks sa servera, kada sam na drugom čvoru? * * Hm, dobro pitanje. Priča se o nekom WinFax PRO-u za mreže koji to * omogućava. Lično ga nisam video. Imam ga, ali se nisam udostojio ni da ga probam. Zašto? Zato što kod nas u 90% slučajeva kada zoveš fax neko počne sa druge strane da viče "alo, alo...". Ništa od automatike. :(
mreze.46 zormi,
*>> Dalje, da li su svi diskovi na svim čvorovima pristupačni svakom čvoru *>> (ako tako definišem privilegije)? * * Na W4WG i Novell Lite-u npr. Da. Na W4WG da bi stanica bila i server, treba da radi u enhanced modu.
mreze.47 zormi,
* Postoji li neki od directory sort programa (npr. Norton DS) koji radi na * mrežnom disku? Teško da može.
mreze.48 dejanr,
>> Prvo, da li sigurnosni mehanizam dopušta da se dodele prava pristupa >> pojedinačnim direktorijumima i logičkim diskovima u okviru jednog, >> particionisanog diska. Da! >> Ako može koliko je ova zaštita sigurna? Teško je reći... na prve ideje, kao što je butovanje sa dos diskete itd, je otporan. Sa NU /M se, naravno, mogu čitati svi podaci, mada ih je teško naći, osim kada se radi o tekstu. Sve u svemu... moglo bi da bude zadovoljavajuće. >> Drugo, da li Novell DOS podržava umrežavanje običnim serijskim kablom. Nisam primetio da to omogućava, ali pročačkaću malo... Ja sam ga isprobavao preko Ethernet karti. Može se probati i sa onim simulatorom IPX-a što je stigao na Sezam pre neki dan, čujem od jednog kolege da ga je uspešno pokrenuo, doduše pod Windowsima za radne grupe.
mreze.49 ppekovic,
>> Ne kažem da ovo ne zvuči logično, ali da li si to probao? Ja lično nisam, Ne, nisam probao jer nemam fax karticu i kao što si rekao, zvučalo mi ja samo logično. Paya
mreze.50 janko,
> Windows for Workgroups obezbeđuje deobu resursa, dakle > verovatno sve što ti treba za umrežavanje par PC-ja. Što > se Novell-a tiče, ako misliš na Netware 3.1x ili 4.x, on > ti ne bi odgovarao (bar koliko razumem potrebe) jer > zahteva da se jedan računar odvoji za posvećeni server. Voleo bih da znam malo detaljnije razliku u filozofiji ova dva rešenja. Deoba diskova mi je jasna -- vidim one diskove ili direktorijume na mreži, za koje mi je to dozvoljeno. U stvari... a) Mogu li da se na PC-ju definišu privilegije za svaki direktorijum pojedinačno (? b) Koji su to ostali resursi na koje se misli? Dalje, ako je štampač vezan na jedan od računara (a ne direktno u mrežu, kao čvor) da li je potrebno da drajver za štampač bude posebno pisan tako da može da odradi posao u mreži, tj. po nalogu nekog drugog čvora? c) Da li je uopšte uobičajeno da se štampači vezuju kao zasebni čvorovi u mreži, i šta je potrebno (osim takvog štampača) da bi se to podržalo, u pomenutim različitim mrežnim "operativnim sistemima" (ne znam kako da nazovem jednim imenom Novel, Prozore za radne brigade i Novel DOS)? Da se vratim na razliku "velikog" Novela i ostalih... Koje su prednosti "veilkog" Novela, u odnosu na ostale? "Mana" mu je potreba za "posvećenim serverom," a prednosti? Da li je ovo, na neki način preslikavanje filozofije velikih računara? Tj. zašto se uopšte koristi "veliki" Novel ako mali radi posao?
mreze.51 janko,
> Pored kartica, treba ti ethernet kabal. Najbolje je uđi u > neku od računarskih firmi i traži dve ethernet > kartice, odgovarajući ethernet kabal, dva T člana (obično > se dobijaju uz kartice) kao i dva terminatora. Zar se taj kabl razlikuje od običnog antenskog? Da li se varam ili su T članovi ono što se bode u kartice, a na njih se vezuje kabl. Šta su terminatori? Da li njima zatvaram drugi kraj T člana? Da li je broj terminatora potreban za jednu eternet mrežu uvek dva? Koliki su troškovi za Token Ring mreže -- puno veći nego za Eternet ili tu negde? Kolike su realne brzine jedne ili druge, u praksi? Zanima me rešenje koje se lako širi kada se pojavi još jedan računar, i u startu je _rešenje_, pa zato pitam sve ovo...
mreze.52 janko,
> Imam ga, ali se nisam udostojio ni da ga probam. Zašto? > Zato što kod nas u 90% slučajeva kada zoveš fax neko počne > sa druge strane da viče "alo, alo...". Ništa od > automatike. :( Ako rade kako treba, valjda ti faks modemi daju ono "bip" "bip" "bip" pa onaj s druge strane ukapira da treba da pritisne zeleno dugme na faks mašini? Panasonikove sekretarice umeju da se prešaltaju na faks i u slučaju, kada počnu sa vojs pozdravnom porukom...
mreze.53 dejanr,
>> a) Mogu li da se na PC-ju definišu privilegije za svaki direktorijum >> pojedinačno (? Da. >> b) Koji su to ostali resursi na koje se misli? Uglavnom štampači. >> Dalje, ako je štampač vezan na jedan od računara (a ne direktno u >> mrežu, kao čvor) da li je potrebno da drajver za štampač bude >> posebno pisan tako da može da odradi posao u mreži, tj. po nalogu >> nekog drugog čvora? Štampač je kod W4WG uvek vezan za jedan od računara, bar koliko znam, i mogu ga koristiti svi ostali, naravno ako vlasnik štampača to dopušta. Nije potreban nikakav poseban drajver, a pogotovu ne vezivanje štampača u mrežu kao nekakvog čvora. Sve to samo radi. >> Da se vratim na razliku "velikog" Novela i ostalih... Koje su prednosti >> "veilkog" Novela, u odnosu na ostale? Pre svega, performanse. Ako je mreža veća, svakako se ide na Novell NetWare. Tu su i razne usluge, bolja sigurnost, bolje administriranje resursima itd.
mreze.54 dejanr,
>> Zar se taj kabl razlikuje od običnog antenskog? Za razne Arcnet mreže zaista se koriste kablovi koji jako liče na antenske, ili još bolje rečeno na telefonske, čak su i džekovi slični. Za Ethernet mreže se koriste posebni koaksijalni kablovi, zbog većih brzina prenosa. Može biti da se ti kablovi koriste još za nešto, ali ja sam ih uvek nabavljao kao Ethernet kablove. >> Da li se varam ili su T članovi ono što se bode u kartice, a na njih se vezuje kabl. Da. >> Šta su terminatori? Da li njima zatvaram drugi kraj T člana? Da, na početku i kraju mreže. Jedan od njih treba uzemljiti (mada to malo ko radi ;) >> Da li je broj terminatora potreban za jednu eternet mrežu uvek dva? Da... ako je u pitanju klasična mreža. Ako je mreža veća, pribegava se podeli na dve-tri grane, što se obično svodi na nekoliko mrežnih karti u serveru/serverima. Tada je naravno potrebno još terminatora.
mreze.55 corto,
>  potrebno da se poveze pear-to-pear mreza. Nisam bas >  najzadovoljniji performansama. Hm, jedna ispravka : pise se peer-to-peer, pear je kruska ;) Apropo preformansi, posto si obecao detaljan test za sledece Racunare, postoji li mogucnost da se pojavi jedan sneak preview ovde ? :)
mreze.56 sbrk,
>> > potrebno da se poveze pear-to-pear mreza. Nisam bas >> > najzadovoljniji performansama. >> Apropo preformansi, posto si obecao detaljan test za sledece Racunare, >> postoji li mogucnost da se pojavi jedan sneak preview ovde ? :) Aha, i mene bi to interesovalo. BTW, zna li neko gde ima da se kupi originalni NDOS7, sa literaturom, naravno?
mreze.57 dmiric,
>>> Ako može koliko je ova zaštita sigurna? > > Teško je reći... na prve ideje, kao što je butovanje sa dos diskete > itd, je otporan. Sa NU /M se, naravno, mogu čitati svi podaci, mada ih > je teško naći, osim kada se radi o tekstu. Sve u svemu... moglo bi da > bude zadovoljavajuće. OK, nisam ni mislio na profesionalnog razvaljivača, nego na početnička brljanja. Mislim da nema propusta tipa da iz PcShella ili nekog file managera preskoči zaštitu i obriše fajlove ili da uspe da pokrene programa koji je bio zaštićen... >>> Drugo, da li Novell DOS podržava umrežavanje običnim serijskim > kablom. > > Nisam primetio da to omogućava, ali pročačkaću malo... Ja sam ga > isprobavao preko Ethernet karti. Ako ti nije teško, bilo bi mi jako značajno. > Može se probati i sa onim simulatorom IPX-a što je stigao na Sezam pre > neki dan, čujem od jednog kolege da ga je uspešno pokrenuo, doduše pod > Windowsima za radne grupe. Skinuću ga pa ću da vidim. U svakom slučaju hvala puno :) Pozdrav, (md)
mreze.58 violator,
:>>BTW, zna li neko gde ima da se kupi originalni NDOS7, sa :>>literaturom, naravno? U Racunarima pored teksta o NDOS-u imas i oglas, samo je 240ndin sto je preterano u ondosu na cenu od <70$ u Americi :)
mreze.59 dejanr,
>> BTW, zna li neko gde ima da se kupi originalni NDOS7, sa literaturom >> naravno? Mi smo ga dobili na test od firme Prosoft, telefon je 034-212-906. Ima oglas u "Računarima", pored preliminarnog prikaza. Ima i 10% popusta za čitaoce tog oglasa, mada cena za ndos 7 nije baš mala, 250 dinara ili tako nešto.
mreze.60 zormi,
* Zar se taj kabl razlikuje od običnog antenskog? Da, pre svega što ima impedansu 50 ohma, a antenski ima 75 ohma. ArcNet koaxijalci imaju impedansu od 93 ohma. * Šta su terminatori? Završne impedanse (za ethernet od 50 ohma), tj. otpornici koji zatvaraju kabl tako da se signal visoke frekvencije ne reflektuje nazad na krajevima. * Da li je broj terminatora potreban za jednu eternet mrežu uvek dva? Zavisi od topologije, ali svi kablovi moraju da budu zatvoreni na krajevima, dakle najmanje dva. * Koliki su troškovi za Token Ring mreže -- puno veći nego za Eternet * ili tu negde? Oko 5 puta veći. * Kolike su realne brzine jedne ili druge, u praksi? Zavisi od opterećenja. U malo opterećenim mrežama brži je Ethernet zbog manje dogovaranja izmedju kartica, a kod puno opterećenih Token Ring dobija prednost zbog više dogovaranja izmedju kartica. :) Realno se postiže oko 200-500 kB/s zavisno od tipa računara i kartica.
mreze.61 iboris,
Ł Koliko vidim W4WG nema uopste standard mod! Da li to znaci da nece Ł raditi na 286 masinama? Neće.Ł Realno se postiže oko 200-500 kB/s zavisno od tipa računara i kartica.
mreze.62 iboris,
Ł Realno se postiže oko 200-500 kB/s zavisno od tipa računara i kartica. Sa Token ringom se može postići 4-16 mb u sekundi.
mreze.64 whitie,
>> Gledao sam nesto po dokumentaciji i Novell resenje da >> strimer bude na serveru smatra sasvim Ok :) ... Jel` se to svi slazu po ovom pitanju ili se saveti daju samo poznanicima i prijateljima ..? Za slucaj da je ovo drugo iznosim svoje skromno misljenje po cenu mnogobrojnih retrija.Elem, druze, prijatelju, ne cini to !!! * Kao prvo, uzmi juzer gajd od Dzambo slonceta odeljak 4-1 i citaj: INSTALLATION NOTE:The tape drive hardware _should be_ installed in a workstation - not in the netvork server. Ovo ces lako naci;uokvireno je, podveceno iznad i ispod,lupljena krstaca pored, a bitne reci u recenici bold-ovane.Kada se proiz- vodjac toliko trudi da skrene paznju -> svakako procitaj !!! Kako smo mi momci sa Balkana,ipak cemo morati da lupimo zvaku... * Pogledaj monitorom u koneksn infu koji je red velicina tran- sfera po korisnicima.Garantujem da je vecinom reda par stotina MB. Ja licno skeniram 400 MB vol par puta na dan sa dva programa bez nekih problema i zagusenja. 250 MB nije neka brojka za eternet, < 100 sekundi. * Bez obzira sta ce neko reci, licno mislim da je za server bit- na JEDINO brzina diska i (posredno) kolicina memorije za baferovanje. Ova tvoja koncepcija oslobadja kejbl i stanice, a tu nije usko grlo! Zauzvrat opterecuje serverske resurse.Koje je optimalno resenje ? Ja bi licno, zelio da vidim strimer koji bi bio kontrolisan skazijem. Sve bi pocinjalo i zavrsavalo na njegovoj lokalnoj savirnici;pentium nebi ni znao sta mu se radi iza ledja. Zamisli samo, disk u delicu sekunde posalje podatke . . . koje onda strimer snima sat vremena, pa sledeci sat za verifikaciju.Nesto mi kaze da tako sta necu videti :). * Sad ozbiljno, brzina snimanja na tejp odredjuje "glad" za resur- sima.U konkretnom slucaju ( < 20 KB/sek ) moze i kroz paralelni port. Ovo bolan mozes i kofom, ne treba ti bastensko crevo zvano eternet . * Verovatno znas da se ono "250 MB strimer" postize uz kompresiju 1:3. Licno postizem kompresiju jedva 1:2 .Sa arj-om, isti posao, 1:5 . Imas li neki NLM koji ce ti to postici sa srevera ? * Ja sam od onih koji sa servera najure i sam DOS, samo da dobijem sto vise memorije. S-bekap trazi predhodno ucitavanje 5 NLM-ova sto je prava pljacka . Kad mi, zatim on sam zdipi _3 MEGA_ ja vadim pistolj. Da veselje bude vece on je od onih sto uzme a ne vraca. Kazu, cetvorka ume da otme svoje nazad. Ne znam, nisam pro'bo :). * Citamo gore pomenutu knjizicu dalje, odeljak 4-4. Kaze ... za vreme totalnog bekapa svi korisnici moraju biti odjavljeni sa mreze... Prosecan Amer bi kimnuo glavom i bio srecan do kraja zivota.Mi citamo dalje ... postoji rid onli kompatibiliti mod, neki programi ga trpe, drugi povracaju u njegovom prisustvu ... Ne popustamo citamo dalje ... ako se ispuni par uslova (jedno pola strane ) mozemo raditi bekap i dok korisnici normalno rade ... Znaci treba samo uvesti malo discimpline i nema problema. E bas da vidim ko ce da disciplinuje Pendzere, Taj pise po disku i dok spava. Pa, kako se to u praksi radi ? Otprilike ovako : >> ================================================= >> Sezam nece raditi u cetvrtak, 4. avgusta od 14 do >> 19 casova, zbog backup-a i redovnog odrzavanja. >> ================================================= E sad' smo dosli do glavnog; sta znaci tvrdnja da je sistem opterecen ako si "pobio" sve koji nisu hteli sami da odu ? * Ipak smo mi Balkanci -> da turimo mi ipak slonce na server !!! Evo ovako; Novel nije odusevljen da se dopisuje sa flopi kontrolerom. Kupi neki od Dzambovih kontrolera (AB-10, FC-10, TC-15, TC-15M), dalje razgovor preko,interapta i direktno saranje po memoriji. No tape controller board - no sex. A i sa njom nisu orgije B). pozdravljeni , Beli
mreze.65 bulaja,
│* Kao prvo, uzmi juzer gajd od Dzambo slonceta odeljak 4-1 i │citaj: │INSTALLATION NOTE:The tape drive hardware _should be_ installed │in a workstation - not in the netvork server. └─── Toga nema u mom uputstvu :) - uz strimer sam dobio Instalation Guide, uputstva za Colorado Backup for DOS/Win i Total Backup brošuru i nigde nema sličnog upozorenja. Naravno nema ni uputstva šta se radi sa serverom, pa nema ni odgovarajućeg NLM-a :). Ipak, u dokumentaciji za Novell Netware se spominje SBACKUP.NLM kao potpuno legalno rešenje za backup preko strimera koji je nakačen na file server. Problem je samo što se uz sam Novell dobijaju drajver za svega nekoliko stimera - one koji koriste izvesni DIBI-2 drajver, Wangtek strimer sa Quik O2 kontrolerom i Wangtek strimer sa PC36 (60, 125 ili 150/125) ctrl. Anyway priča se kod mene već završila tako da pošto nisam nigde našao driver za streamer, isti sam instalirao na jednu od manje opterećenih raznih stanica, odakle ga koristi po potrebi onaj ko hoće :).
mreze.66 dejanr,
Pre svega, hvala na izuzetno zanimljivoj i za diskusiju inspirativnoj poruci :) >> Ne popustamo citamo dalje ... ako se ispuni par uslova (jedno pola >> strane ) mozemo raditi bekap i dok korisnici normalno rade ... >> Znaci treba samo uvesti malo discimpline i nema problema. E bas da >> vidim ko ce da disciplinuje Pendzere, Taj pise po disku i dok spava. Mislim da nije problem u tome što neko piše po disku. Svaki iole savremen backup program (recimo Nortonov) će, kada naiđe na fajl koji je delimično ili potpuno zaključan, sačekati malo da se fajl oslobodi i onda nastaviti backup. Tako će, pre ili posle ;), snimiti sve fajlove sa diska. Problem je u tome što je takav backup, lako moguće, logički nekonzistentan. Naime, kada se upisuje jedan podatak, da kažemo transakcija, on se često ne upisuje samo u jednu bazu. Recimo, upiše se u bazu računa da je štampan račun, u bazu magacina da je odnesen jedan komad nečega, u bazu korisnika da je neko nešto kupio, u bazu prodavaca da je neko nešto prodao itd. Ako bi se to radilo redom, moglo bi se desiti da neko drugi promeni neki od podataka pre nego što je čitava transakcija završena, i eto problema. Rešenje da program zaključa sve baze koje su mu potrebne, pa da krene da piše, je jako neracionalno, a i dolazilo bi do deadlockova svaki čas (ja zaključam bazu A a treba mi još baza B, a Pera zaključa bazu B i treba mu još baza A da bi završio posao... možemo čekati u beskraj ;). Zato se obično ide na nekakvo logično zaključavanje - recimo, zaključava se samo slog korisnika, a onda ako je korisnik zaključan, niko neće ni pokušati da pristupa njegovim transakcijama, pa se može smatrati da će tu svaka operacija uspevati. To dobro ide dok je sve pod kontrolom mog programa, koji radi na raznim nodovima, ali kada "s neba padne" nekakav backup program pa počne da brljavi, desiće se da zapiše bazu korisnika pre izmene, i bazu magacina posle izmene, tako da, kada/ako se backup vrati, datoteke neće biti usklađene i eto haosa :( Sve skupa... za dobar backup mora da se isprazni mreža. Retke su mreže koje zaista rade 24 sata dnevno i za koje je problem da se napravi pauza za backup. Obično se on sasvim bezbolno izvrši posle kraja radnog vremena.
mreze.67 mjevta,
>> * Bez obzira sta ce neko reci, licno mislim da je za server >> bit- na JEDINO brzina diska i (posredno) kolicina memorije za >> baferovanje. to i ja uvek pricam kad se povede razgovor o tome kakav treba da bude sever. Onaj VLB je tezak laznjak kada se pusti da radi konkretan posao (poredjenje sa ISA-om). Uostalom, vreme pristupa disku je reda ms, a vreme pristupa memoriji reda ns, pa sto je razlika u nekoliko nula. Sto se RAM-a tice, sve dotle dok se oseca poboljsanje perfomansi vredi ga kaciti, a to zavisi od mreze do mreze. Jedino mogu da najtoplije preporucim CACHE kontrolere, jer je dobitak u brzini rada disk podsistema ponekad stvarno spektakularan. >> * Sad ozbiljno, brzina snimanja na tejp odredjuje "glad" za >> resur- sima.U konkretnom slucaju ( < 20 KB/sek ) moze i kroz >> paralelni port. Ovo bolan mozes i kofom, ne treba ti bastensko >> crevo zvano eternet . Strimer je prema mom iskustvu potpuno neupotrebljiv uredjaj za backup (JUMBO, da budem precizan). Toliko je beskrajno spor da backup nikad ne bih ni radio osim, mozda, jednom godisnje da moram da ga radim na njega. Umesto toga, preporucujem HARD DISK kao sredstvo za backup. Jedan od diskova na supervizorovoj radnoj stanici moze da sluzi samo za to. Jednom godisnje moze da se koristi i streamer. U mojoj firmi se backup radi dnevno (u nacelu), posle kraja radnog vremena. bjevta
mreze.68 neman,
> da moram da ga radim na njega. Umesto toga, preporucujem > HARD DISK kao sredstvo za backup. Jedan od diskova na > supervizorovoj Jos bolje je par diskova, na razlicitim racunarima i u razlicitim prostorijama.
mreze.69 bojans,
Jedan problem sa W4WG 3.11. Na disku je pomoću Doublespace-a napravljen novi virtuelni disk. Kada se sa drugog računara u mreži pristupa tom disku sve je OK, ali kada se sa njega (ili na njega) kopira veća količina podataka, dolazi do blokiranja sistema i poruke poput "disk time-out" (ili nešto slično). Da li neko zna zašo se ovo dešava?
mreze.70 ganta,
> Strimer je prema mom iskustvu potpuno neupotrebljiv uredjaj > za backup (JUMBO, da budem precizan). Toliko je beskrajno Jumbo (onaj od 120 Mb) u Americi košta $89 i ta klasa tape backupa je stvarno prevazidjena. Sve zavisi koliku količinu podataka treba da bekapuješ. Tebi se Hard isplati jer imaš relativno malo podataka za bekap. Pretpostavljam da je recimo neki DAT (HP C35480 8 GB, $ 1000) bolje dorastao situaciji gde treba da se snimi gomila podataka. Transfer (SCSI) ide oko 50 MB/min, a traka od 8 Gb košta $ 15!
mreze.71 gtomic,
> mreze do mreze. Jedino mogu da najtoplije preporucim CACHE > kontrolere, jer je dobitak u brzini rada disk podsistema > ponekad stvarno spektakularan. Moja iskustva su slična. Dakle što brži disk i što više memorije i normalno cache kontroler sa bar 4 Mb na sebi. > Strimer je prema mom iskustvu potpuno neupotrebljiv uredjaj > za backup (JUMBO, da budem precizan). Toliko je beskrajno Takodje, iz ličnog iskustva :( , ga smatram teško upotrebljivim zbog sporosti. Mada je jeftina varijanta. > da moram da ga radim na njega. Umesto toga, preporucujem HARD > DISK kao sredstvo za backup. Jedan od diskova na supervizorovoj E tu se ne slažem sa tobom. Prava stvar za back up je DAT uredjaj. Brz je (1 Gb prebaci za 10 do 20 min.) a kasete su manje od audio kaseta. Cena ?! Prava sitnica ! 3000 DM cca. OK, slažem se da je hard brži ali smisao je u tome da se rezervni podaci čuvaju na nekom drugom i sigurnijem mestu a kasetu možeš da staviš u sef npr. Goran T.
mreze.72 petrovics,
Od skoro u firmi koristimo Novell 3.11 i prilicno ga slabo poznajemo pa me interesuju neke stvari: - Da li je moguce podesiti da se disketna jedinica na serveru vidi kao mrezni resurs (disk) sa radnih stanica ? - Da li je moguce da se fax/modem kartica koristi kao mrezni resurs ? Unapred vam hvala na odgovorima :)
mreze.73 djorzor,
> Od skoro u firmi koristimo Novell 3.11 i prilicno ga slabo > poznajemo pa me interesuju neke stvari: > - Da li je moguce podesiti da se disketna jedinica na serveru > vidi kao mrezni resurs (disk) sa radnih stanica ? Ako koristiš samo Novell 3.11, ne može. Ako dodaš još nešto, (W4WG, Novell Lite) moglo bi se srediti. > - Da li je moguce da se fax/modem kartica koristi kao mrezni > resurs ? Mislim da može, iako nisam probao.
mreze.74 whitie,
>> Pre svega, hvala na izuzetno zanimljivoj i za diskusiju >> inspirativnoj poruci :) Maj pleza: ... >> Mislim da nije problem u tome sto neko pise po disku. Tacno ! Nije bitno ko pise nego sta.Ako su to .ini fajlovi, to je vise nego problem ! Neznam tacno zasto, tek u ovoj prici se usvaja predpostavka da su podaci ti koji su esencijalno vazni i pravi se parcijalni bekap samo tih delova vol-a.Ja bi opet vise voleo gubitak tih delova nego, naprimer, baterije NET$*.SYS fajlova.A upravo su oni, login skriptovi,printerski redovi razlog punog bekapa. Podatke mozes dosta lepo zastititi (vidi konf kliper) jer sam odlucujes o algoritmu programa.Jednu dobru ideju si i sam dao. Ako ipak zabrljas indekse,novo indeksiranje i gotova stvar.Zezno si osnovne fajlove, udri rebild. Na osnovu prometa mozes formirati stanje u magacinu i sl. Ako bas nista ne pomaze postoje stampani nalozi i koleginice ce to oddaktilografisati veoma brzo. Zvekio kompjuter ...sta se tu moze ... E ali, ako preores SYS vol na mrezi od stotinak korisnika koji uz to vole da se grupase, koriste MAP i slicne psovke, od koleginica mozes ocekivati jedino da ne lupkaju prstima dok gledaju u plafon. Problem je samo tvoj i nemas nista vise n`o ono u glavi. Samo Ludi Maks bi cackao po siskon-u dok se radi bekap. Sistemske datoteke su flegovane a onim glavnim (3 gore pomenute) ne moze direktno prici ni supervizor. Nasuprot tome Ludi Vindovs ne stiti svoje .ini-je a vazda brlja po njima i ima ih milion ...Uobicajena situacija :Pri slanju posla u printerski red setap-ujes neki spefican format papira. U ponedeljak te kolega pita sto saljes konfete na stampu...Ocito, koegzistentnost sistemskih fajlova je bitna koliko i ona dat-ind. Uzgred, po nacinu kako radi, cini mi se da taj Norton nije za rad na mrezi. Naime Novel ima fajlova koje nikad ne zatvara i Norton bi ih "malo duze" cekao. Uopste, bekap program za mrezu mora da resava podosta poslova kojih nema kod mono sistema.Ako nisi siguran probaj da zastitis binderi ili akses rajt informejsn fajlove, heder fajlova ili nesto slicno. Ako ne uspes pod hitno menjaj program. Radim sa obicnim Kolorado-vim programon i mogu ga preporuciti. Kupio me je kad je pri jednoj instalaciji primetio da sa 3.03 Avard biosom nije preporucljivo staviti konkurent DOS fleg. Bog te pa on kontrolise i bios!! Posle vidim da jedna od knjizica (40 strana) daje spisak kompjutera, adaptera, biosa i traka koje mu prijaju ili prave probleme. Impozantno ! Ljudi hladno izjave da im program na nekim IBM ili Kompak racunarima ne radi ! Vidi ovo za jedan tip Adaptec kontrolera (RLL): 2372A - Does not work with JUMBO software. 2372B - Successful operation with JUMBO softvare. 2372C - Generally successful operation with JUMBO softvare.Manufacturer has had problems with controllers using chips made by outside vendors.Vendor was not identified. Kazu, vani je takva podrska uobicajena stvar !! pozdravljeni , Beli
mreze.75 whitie,
# U vezi par poruka o nacinu zastime podataka na raznim medijumima. Mada sam cesto iskljuciv, u ovoj prilici sam za frontalni napad po celoj dubini fronta. Kad bi se rat dobijao jednim oruzjem, samo bi se ono proizvodilo. Moj nacin : U finasijskom knjigovodjstvu naprimer,odvojeni su nalozi koji se trenutno unose (dnevne datoteke),od onih ranije(kumulativne).Korisnici imaju pravo editovanja/upisa u prve i citanje drugih.Ispravka naloga od ranije nije moguca; neispravne stavke se storniraju. Tako nesto trazi i zakon (valjda). Na kraju radnog dana dnevne datoteke se testiraju; tip i sadrzaj svakog polja, ona bitnija - detaljno. Tako proverene datoteke onda pres- pem u kumulativne.Ova zadnja operacija je dovoljno brza da ne stvara probleme,ali ipak zakljucavam datoteke. Novostvorene datoteke presnimim na drugi disk (u nevolji, drugi vol na istom disku). Nema razloga cuvati ih cele. Pakovanje sa PKZIP ili ARJ traje malo duze ali nikoga ne ometa. Usteda prostora je znatna. Najzad ovako komprimovane fajlove bacim na tejp. Ovo najvise traje ali je odvojeno od svih zivotnih tokova tako da sporost ne smeta. Ovako imamo sigurnost radnih datoteka, takodje na disku podatke za 2 dana unazad, a uz dovoljan broj traka daljih 15 -tak dana. Na kraju godine sredjeni podaci se snime na tejp ( sada vac CD ) i bace negde u sef. pozdravljeni , Beli
mreze.76 zormi,
* Ł Realno se postiže oko 200-500 kB/s zavisno od tipa računara i kartica. * * Sa Token ringom se može postići 4-16 mb u sekundi. To je brzina prenosa kroz kabl. Realna brzina prenosa podataka sa jednog na drugi PC je znatno manja. Najviše što sam postigao sa Ethernetom koji teorijski prenosi preko 1 MB/s (10 Mb/s) je oko 500 kB/s i to sa EISA BusMaster karticama.
mreze.77 zormi,
* Od skoro u firmi koristimo Novell 3.11 i prilicno ga slabo * poznajemo pa me interesuju neke stvari: * - Da li je moguce podesiti da se disketna jedinica na serveru * vidi kao mrezni resurs (disk) sa radnih stanica ? Iz Novella ne može. * - Da li je moguce da se fax/modem kartica koristi kao mrezni * resurs ? Potreban dodatni software, a na radnim stanicama komunikacioni programi koji to podržavaju (npr. Procomm 2 for Win sada to ima ugradjeno, ranije se moralo posebno dobavljati).
mreze.78 djorzor,
Da li negde mogu da se nađu disk drajveri za Netware 3.11 za Adaptec SCSI kontroler AHA - 1540CF/1542CF? Bio bih veoma zahvalan za brzu isporuku istog :)))
mreze.79 banex,
>>> - Da li je moguce da se fax/modem kartica koristi kao mrezni >>> resurs ? Može, samo je potreban dodatni software koji i nije baš ni jeftin.
mreze.80 janko,
> E tu se ne slažem sa tobom. Prava stvar za back up je DAT > uredjaj. Brz je (1 Gb prebaci za 10 do 20 min.) a kasete > su manje od audio kaseta. Cena ?! Prava sitnica ! 3000 DM > cca. OK, slažem se da je hard brži ali Kad smo već kod "pravih stvari" (svako ima svog favorita) ima li ko iskustva sa magneto-optičkim diskovima? Meni _to_ izgleda kao najbolja stvar za bekap i šire?
mreze.81 dejanr,
>> Od skoro u firmi koristimo Novell 3.11 i prilicno ga slabo >> poznajemo pa me interesuju neke stvari: >> - Da li je moguce podesiti da se disketna jedinica na serveru >> vidi kao mrezni resurs (disk) sa radnih stanica ? Koliko znam, nije moguće.
mreze.82 jorad,
Nisam baš zadovoljan Login Skrip-om, pa ako bi neko mogao da mi pomogne... Login Skript mi izgleda ovako: >MAP V:=MNĐSYS:ROBNO >MAP S1:=SYS:PUBLIC >IF GREETING_TIME="MORNING" WRITE "DOBRO JUTRO %LOGIN_NAME !" >IF GREETING_TIME="AFTERNOON" WRITE " DOBAR DAN %LOGIN_NAME !" >IF GREETING_TIME="EVENING" WRITE " DOBRO VECE %LOGIN_NAME !" >WRITE " SADA JE %HOUR:%MINUTE h" >WRITE " DANAS JE %DAY.%MONTH.%YEAR" >WRITE " OVO JE RADNA STANICA BROJ %STATION" >MAP DISPLAY OFF >FIRE PHASERS 1 TIMES Međutim, on mi po startovanju ispiše: >>DOBRO JUTRO RADE ! >>SADA JE 11:08 h >>DANAS JE 11.08.1994 >>OVO JE RADNA STANICA BROJ 2 >>Good morning, RADE. >>Drive A: maps to a local disk. >>Drive B: maps to a local disk. >>Drive C: maps to a local disk. >>Drive D: maps to a local disk. >>Drive E: maps to a local disk. >>Drive F: = KAITAĐSYS: Đ >>Drive V: = KAITAĐSYS: ĐROBNO >>----- >>SEARCH1: = W:. ŠKAITAĐSYS: ĐPUBLICĆ >>SEARCH2: = U:. ŠKAITAĐSYS: ĐĆ Dakle, ignoriše naredbu MAP DISPLAY OFF (nije mi jasno zašto), a i ovaj ispis "Good morning, RADE" neznam kako da isključim.
mreze.83 dejanr,
>> Međutim, on mi po startovanju ispiš >> ... >> Good morning, RADE. >> Drive A: maps to a local disk. >> SEARCH1: = W:. ŠKAITAĐSYS: ĐPUBLICĆ >> >> Dakle, ignoriše naredbu MAP DISPLAY OFF (nije mi jasno zašto), >> a i ovaj ispis "Good morning, RADE" neznam kako da isključim. Imam gotovo rešenje - uđi u SYSCON i za svakog korisnika napravi login script, stavi u njega samo ; (komentar). Problem će nestati. Inače, Novell i tako savetuje da se za svakog korisnika napravi (makar i prazan) login script, jer je direktorijum MAIL za sve otvoren za create, pa bi teorijski neko nekome mogao da "podmetne" login script i tako izvrši neke naredbe u njegovo ime. Kada login script postoji, drugi nemaju prava da ga menjaju ili brišu, tako da je sigurnost povećana.
mreze.85 pinokio,
>> Nisam baš zadovoljan Login Skrip-om, pa ako bi neko Na kraju sys. login scr. stavi jedno EXIT i neće ti ćitati user login scr. Nakon toga bićeš srećan čovek ! :) Nenad
mreze.86 petrovics,
>> * - Da li je moguce da se fax/modem kartica koristi kao mrezni >> * resurs ? >> >> Potreban dodatni software, a na radnim stanicama komunikacioni programi >> koji to podrzavaju (npr. Procomm 2 for Win sada to ima ugradjeno, ranije >> se moralo posebno dobavljati). Jel moze malcice detaljnije objasnjenje :) ?
mreze.87 petrovics,
Kao sto u jednoj poruci vec rekoh tek se uhodavam po pitanju Novell-a 3.11 pa molim za jos jedno objasnjenje :) Interesuje me da li je potrebno podesavati neke parametre na Novell serveru (posle instalacije) da bi se eventualno povecale perfomanse mreze (prvenstveno mislim na koriscenje memorije na serveru i kesiranje podataka) ? Postoji li nacin da se prate parametri kao sto su utrosak memorije i efikasnost kesiranja mreznog diska ? Da li se o organizaciji memorije i kesiranju diska brine automatski sam Novell ili treba nesto da se podesi ?
mreze.88 djorzor,
> Interesuje me da li je potrebno podesavati neke parametre na > Novell serveru (posle instalacije) da bi se eventualno povecale > perfomanse mreze (prvenstveno mislim na koriscenje memorije na > serveru i kesiranje podataka) ? Generalno, NE! > Postoji li nacin da se prate parametri kao sto su utrosak > memorije i efikasnost kesiranja mreznog diska ? Ako posle startovanja servera pokreneš LOAD MONITOR moći ćeš da nađeš veoma mnogo korisnih informacija. > Da li se o organizaciji memorije i kesiranju diska brine > automatski sam Novell ili treba nesto da se podesi ? Uglavnom da. Možda treba proveriti sa vremena na vreme količinu Long Term Hits u (mislim) Disk Utilisation. Ne bi trebalo da padne ispod 90%.
mreze.89 ikordic,
RE: BNC terminatori Pretpostavljam da je bilo negde ovde: kako mogu da improvizujem terminator ako ga trenutno nemam (sa nekim otporima, beše)? Ako je ovo već elaborirano, molim pointer na poruku. I još nešto: postoji li neka, ikakva, bilo kakva, ma kako neverovatna mogućnost da Ethernet mreža radi samo sa JEDNIM terminatorom??? Gledao neku mrežu koja ne radi, čukao, gledao i na kraju konstatovao da drugi kraj nije terminated. Stavim tu terminator, malo džarnem kablovi i stvar proradi. Najbolja stvar - mreža je kao takva RADILA!?! Jel' oni to mene lože ili ...
mreze.90 cdragan,
> Pretpostavljam da je bilo negde ovde: kako mogu da > improvizujem terminator ako ga trenutno nemam (sa nekim > otporima, beše)? Ako je ovo već elaborirano, molim pointer > na poruku. Ako je mreža eternet, dovoljan ti je samo otpornik od 50 oma koji prikačiš na zadnji T konektor. Terminator i jeste otpornik od 50 oma samo spakovan u lepo BNC kućište a na nekim tipovima kartica imaš terminator i na samoj kartici koji samo treba džamperisati.
mreze.91 jorad,
>> Imam gotovo rešenje - uđi u SYSCON i za svakog korisnika >> napravi login script, stavi u njega samo ; (komentar). Problem >> će nestati. Šta ti je to trebalo Dejane? Pinokio mi reče da stavim na kraj EXIT i biću sretan čovek. Stavih, i bih sretan čovek :) Ali đavo mi neda mira i reših da probam i sa login skriptom. A kad sam već tu daj da ih lepo podesim za sve korisnike. Sve ja to lepo sredim :)) Divota jedna :))) , kad TRT... Sistem neće da mi čita ni jedan logi skript osim kod supervizora. Sad sam opet nesretan čovek :((( Je li moguće da postoji neka opcija kojom se isključuje čitanje login skripta? Ili...
mreze.92 jorad,
>> Na kraju sys. login scr. stavi jedno EXIT i neće ti ćitati >> user login scr. Nakon toga bićeš srećan čovek ! :) Srećan sam čovek . :) (skoro, vidi narednu poruku) :((
mreze.93 dejanr,
>> Sistem neće da mi čita ni jedan logi skript >> osim kod supervizora. Sad sam opet nesretan čovek :((( >> Je li moguće da postoji neka opcija kojom se isključuje čitanje >> login skripta? Ili... Nisu ti dobro sređena prava pristupa na MAIL direktorijumu, čini mi se da treba EVERYONE da ima pravo na CREATE, a da svako ima sva prava na svom direktorijumu. Kada se formiraju korisnici ovo treba automatski da se postavi, ali ako si nešto menjao, moraćeš da vratiš na normalu.
mreze.94 dejanr,
Isporučuje se Novell NetWare 4.02. Upgrade besplatan za vlasnike verzije 4.0x. NOVOSTI/microb 4.1205.
mreze.95 nkbog,
Imam problem sa sistemskim login skriptom u Novell NetWare 3.11: Ne mogu izvršiti ni jedno mapiranje diskova/kataloga, ako volume nije SYS, odnosno mogu samo izvršiti mapiranje kataloga na SYS disku. Mapiranje radi bez problema iz korisničkog skripta. Kada se izvrši MAP u sistemskom skriptu (bilo da naredba glasi: "MAP S1:=DRVO1:", "MAP *1:=DRVO1:", "MAP W:=DRVO1:" - DRVO1 je jedan od volumea na serveru): prijavi se greska: The following map operation could not be performed. "<deo naredbe nakon map>" Found error (il' nešto slično): 8998. Mapiranja na SYS volume idu bez problema, a u korisničkim skriptovima sve ide bez problema. Pretresao sam sva uputstva, ali niti gornja greska postoji, niti se igde pominje ovakvo ograničenje il' sam ga možda propustio. Ima li saveta? NB.
mreze.96 dejanr,
>> Pretpostavljam da je bilo negde ovde: kako mogu da improvizujem terminator >> ako ga trenutno nemam (sa nekim otporima, beše)? Terminator je u stvari otpornik od 50 oma, verovatno ta vrednost nije previše kritična, dakle tu negde oko 50. >> I još nešto: postoji li neka, ikakva, bilo kakva, ma kako neverovatna >> mogućnost da Ethernet mreža radi samo sa JEDNIM terminatorom??? Verovatno neka neverovatna mogućnost postoji, ali u celini ne radi. Arcnet mreže rade i sa jednim terminatorom, pa i bez terminatora, ali Ethernet ne. Konkretno, znam da kada treba dodati novi čvor, ako jako brzo skineš terminator i nakačiš kabl (sa već gotovim terminatorom na drugom kraju), bude sve u redu. Možda imaš 10-15 sekundi da to obaviš. Ako prođe više a mreža nema terminatora, popadaju sve (?) stanice. Serveri, naravno, "prežive", ali se posle sa svake od stanica moraš ponovo logovati.
mreze.97 dejanr,
>> Kada se izvrši MAP u sistemskom skriptu (bilo da naredba glasi: >> "MAP S1:=DRVO1:", "MAP *1:=DRVO1:", "MAP W:=DRVO1:" - DRVO1 je >> jedan od volumea na serveru): prijavi se Da mreža nema više servera? Ja uvek pišem MAP W:=server/volumen: i to radi. Ne škodi da se proba, mada ne verujem da je u tome stvar. Drugo što je izazivalo slične probleme (ne znam da li je baš kod bio 8998, ali poruka je bila tako nekakva) je kada korisnik nema baš nikakva prava na tom volumenu. Probaj za početak da mu daš bar neki read from files negde, za probu makar u root-u, pa vidi da li će i dalje mapiranje propadati. Najviše me zbunjuje što hoće da radi iz korisničkog login scripta, a neće iz sistemskog.
mreze.98 nkbog,
> Da mreza nema vise servera? Ima, al' je problem bio ljudski faktor... Mea culpa... Ime voluma je bilo pogresno O:). Sada sve radi fala bogu. Thanx anyway. NB.
mreze.99 jorad,
>>>> Je li moguće da postoji neka opcija kojom se isključuje >>>> čitanje login skripta? Ili... >> >> Nisu ti dobro sređena prava pristupa na MAIL direktorijumu, >> čini mi se da treba EVERYONE da ima pravo na CREATE, a da Podešeno, ali interesuje me kako mogu uraditi u Login skriptu da po startovanju odmah ode u odredjeni direktorij i startuje program koji navedem. Vidim da ne konstatuje DOS-ove naredbe CD i ostalo. I u opšte, šta se zgodno još može uraditi u korisničkom Login skriptu ?
mreze.100 dejanr,
>> da po startovanju odmah ode u odredjeni direktorij i startuje >> program koji navedem. Beše EXIT "imeprograma"? Nemam ovde Novell da probam, ali tako je nekako... >> I u opšte, šta se zgodno još može uraditi u korisničkom >> Login skriptu ? Uglavnom razna SET-ovanja... Za to ćeš ipak morati da listaš malo dokumentaciju, ima vazda komandi... jedna od korisnijih je FIRE PHASERS 2 TIMES :) U nedostatku dokumentacije, uđi u editor login scripta pa pritisni F1, dobićeš skroman help i spisak komandi.
mreze.101 mzdravkovic,
Da li je moguce instalirati Windows-e (bilo koje) na Novell fajl non-dedicated serveru 2.2 , tako da se sa windows-om radi na samom serveru ?
mreze.102 zkrstic,
> Da li je moguce instalirati Windows-e (bilo koje) na Novell fajl > non-dedicated serveru 2.2 , tako da se sa windows-om radi na samom > serveru ? NE! Ako ti je mreža do 3 računara, skidaj to čudo i stavi jal Njindonjs for Workgroups ili Novell Lite ili Personal Netware, za- boravi 2.2. Pobogu brate, nisi valjda Kipranin ;))) To je njiov' izum ;) Zkr :)
mreze.103 zormi,
* Interesuje me da li je potrebno podesavati neke parametre na * Novell serveru (posle instalacije) da bi se eventualno povecale * perfomanse mreze (prvenstveno mislim na koriscenje memorije na * serveru i kesiranje podataka) ? Ako nisi iskusan u tome, dobićeš samo slabije performanse. * Postoji li nacin da se prate parametri kao sto su utrosak * memorije i efikasnost kesiranja mreznog diska ? Ima u MONITOR-u. * Da li se o organizaciji memorije i kesiranju diska brine * automatski sam Novell ili treba nesto da se podesi ? Da, osim što ne može (v3.11) da automatski oslobadja svu korišćenu memoriju, pa se nakupe "džepovi". Poželjno je zato povremeno (mesečno) spustiti server i podići ga ponovo...
mreze.104 zormi,
* brzo skineš terminator i nakačiš kabl (sa već gotovim terminatorom * na drugom kraju), bude sve u redu. Možda imaš 10-15 sekundi da to obaviš. * Ako prođe više a mreža nema terminatora, popadaju sve (?) stanice. Server redovno proziva stanice da vidi da li su sve na broju. Ako se ne odazovu - izbaci ih iz liste. Interval prozivanja se može podesiti.
mreze.105 bulaja,
**** new file **** R:\IBMPC\MISC\*.* ---------------------- neos_10 zip 206669 NeOS v1.0: poboljšani mrežni OS za manje mreže NeOS - Network Enhanced Operating System Thank you for using (and hopefully buying) the NeOS Network Operating System. You have selected the best way to increase the capacity of your existing equipment with minimum investment. You will see a step improvement in your overall system performance regardless of the number of Personal Computers you have connected to NeOS. In selecting the NeOS solution, you have stepped into a new era of computer communications, without which your business cannot succeed today. The name of this program package originates from Greek, meaning "new"; the name wasn't an accident. In addition to the usual LAN features, you will find some powerful new capabilities which will make using your computers and network more productive as well as much easier. Igor Bujanovic University Computing Centre - Zagreb e-mail: igor@smile.srce.hr Vlatko Basic
mreze.106 bulaja,
**** new file **** R:\WINDOWS\WDRIVERS\*.* ---------------------- wg0991 exe 30999 Update-ovan NE2000.386 drajver za Win 4 Wgr ====================================================================== Microsoft(R) Product Support Services Application Note (Text File) WG0991: UPDATED NE2000.386 ALLOWS WINDOWS FOR WORKGROUPS TO START CORRECTLY ====================================================================== Revision Date: 2/94 1 Disk Included The following information applies to Microsoft Windows for Workgroups, version 3.11. Introduction ------------ When you use the Windows for Workgroups version 3.11 NE2000.386 driver with a Novell NE/2 network interface card (NIC), your system may stop responding (hang) when you try to start Windows for Workgroups. The WG0991 disk included with this Application Note contains an updated NE2000.386 driver to correct this problem.
mreze.107 jevta,
Može li neko pomoći apsolutnom početniku ? Pokušao sam da instaliram Windows for Workgroups na računar koji u perspektivi treba da postane server i u kome se nalazi mrežna kartica. Obzirom na karticu koju je W4W prepoznao želeo sam da instaliram i podršku za mrežu. Sve prođe u redu, setup napiše: instalation is completed. Međutim, Win neće da se startuje osim komandom win /n (isključuje podršku za mrežu). U bootlog.txt piše da je greška kod file-a NETAPI.DLL ERROR CODE 02. U čemu grešim, odnosno mogu li da ga nateram da se startuje normalnim win ??? Cu!
mreze.108 petrovics,
>> Da, osim sto ne moze (v3.11) da automatski oslobadja svu koriscenu >> memoriju, pa se nakupe "dzepovi". Pozeljno je zato povremeno (mesecno) >> spustiti server i podici ga ponovo... Puno hvala na odgovoru :) Imam jos neka pitanja O:) za sve prisutne: Sta je to ODI (IPXODI) i kako se instalira ? Kako da nateram mrezni printer (zakacen na file serveru ili radnoj stanici) da print fajl, koji treba da odstampa neku sliku, kopiran standardnim: "COPY file lpt1: /B" lepo odstampa? Sada mi se na papiru obavezno javljaju neke brljotine umesto slike koja treba da se odstampa. Izvinjavam se ako je o ovome pisano ali ja nista nisam uspeo da nadjem.
mreze.109 dvesic,
>> Sta je to ODI (IPXODI) i kako se instalira ? Mrezni drajver koji podrzava vise vrsta frame-ova kroz mrezu (paketa kojima se komunicira). Standardni IPX podrzava samo Ethernet_802.3 (default Novell-ov paket) dok preko ODI drajvera mozes koristiti i Ethernet_II, Ethernet_Snap i Ethernet_802.2 okvire, koji ti omogucavaju i TCP/IP sistem slanja. >> Kako da nateram mrezni printer (zakacen na file serveru ili >> radnoj stanici) da print fajl, koji treba da odstampa neku >> sliku, kopiran standardnim: "COPY file lpt1: /B" lepo Za pocetak, COPY/B File lpt1: Pre toga, proveri da li ti je default print job podesen na Text ili Byte stream podatke. Najbolje je za sve, pa i za tekstualner podatke postaviti Byte stream tip.
mreze.110 zormi,
* Sta je to ODI (IPXODI) i kako se instalira ? ODI (valjda OPEN DATALINK INTERFACE) je interface za mrežne kartice koji Novell forsira umesto standardnog IPX/SPX jer omogućava da se preko iste kartice i driver-a koristi više protokola istovremeno (npr. TCP/IP). Koristi se kao i IPX.COM samo se sastoji iz više modula (slojeva) od kojih je jedan driver za konkretan model mrežne kartice, a opcije se navode u posebnoj NET.CFG datoteci. * Kako da nateram mrezni printer (zakacen na file serveru ili * radnoj stanici) da print fajl, koji treba da odstampa neku * sliku, kopiran standardnim: "COPY file lpt1: /B" lepo odstampa? Za početak, ispravno je: COPY /B file lpt1:
mreze.111 djorzor,
> Sta je to ODI (IPXODI) i kako se instalira ? U pitanju je Novell-ov standard za instalaciju više vrsta mreža (na primer IPX, Microsoft, TCP/IP) na istoj mrežnoj kartici i istom kablu. Instalira se tako što se u AUTOEXEC.BAT stavi LSL NE2000 (ako koristimo NE2000 karticu) IPXODI VLM (ili NETX) Ovim se instalira samo IPX. Ako se doda recimo ODIPKT dobijamo i TCP/IP protokol. Na sličan način se dodaje i Microsoft mreža. > Kako da nateram mrezni printer (zakacen na file serveru ili > radnoj stanici) da print fajl, koji treba da odstampa neku > sliku, kopiran standardnim: "COPY file lpt1: /B" lepo odstampa? > Sada mi se na papiru obavezno javljaju neke brljotine umesto > slike koja treba da se odstampa. Proveri da li je pri definisanju printera navedeno "byte stream".
mreze.112 mjova,
> LSL > NE2000 (ako koristimo NE2000 karticu) > IPXODI > VLM (ili NETX) vrlo zanimljiva tema. da li neko od vas može da mi kaže zašto mi win polude posle instalacije ovih veznika? 1) naime, ako pre win instaliram ovo, onda win radi kao bajs na jednom točku - svaki izlazak u dos ponovo poziva komandni interpreter i pri tome izvršava autoexec.bat!! 2) ako veznike poteram iz dos prozora, e onda je tek haos ;). tu dolazi (posle završetka taska) pravoliniskog zakucavanja. ne znam šta može da bude, nisam imao dovoljno vremena da se time zanimam, ali ću prvom prilikom.
mreze.113 pinokio,
>>2) ako veznike poteram iz dos prozora, e onda je tek haos ;). tu dolazi (posle završetka taska) pravoliniskog zakucavanja. ??????????????????? Kako ti ovo pada na pamet ???!!! :))))) Kako uopšte misliš da ti to radi !? :))))) Što se pod jedan tiće to ti nešto nije uredu sa,.....PIF-om za DOS, komandnom linijom kojom pozivaš 4DOS, 4DOS.ini i tra la la....elem sve ono što se normalnim ljudima obično ne dešava, dok je kod tebe to sasvim normalno...:))) Uzdravlje i udri ! :)))) Nenad
mreze.114 mjova,
> Što se pod jedan tiće to ti nešto nije uredu sa,.....PIF-om za > DOS, komandnom linijom kojom pozivaš 4DOS, 4DOS.ini i tra la > la....elem sve ono što se normalnim ljudima obično ne dešava, > dok je kod tebe to sasvim normalno...:))) ništa, kad budeš došao u R, videćeš. u svakom slučaju, bez tih drajvera sve radi kako treba.
mreze.115 jmomir,
UPOMOC, poznavaoci Novel Netware-a 4.x Napravljena je stravicna greska, naime napravljen je skript fajl za administratora koji sadrzi samo jednu komandu. Mapiranje korisnickog dela diska. Time je administratoru onemoguceno da pridje bilo cemu drugom pa samim tim i administratorskim funkcijama, odnosno particiji gde su sistemski fajlovi za Netware. Probali smo da promenimo ovlascenje drugim USER-ima ali to ne moze, USER ADMIN ne moze da startuje NETADMIN SHELL, a drugi useri nemaju ovlascenje da to rade. Da li neko zna gde se krije taj famozni script fajl i kako mu prici te ga promeniti ili obrisati. Vasa pomoc ce mi mnogo znaciti jerbo sada mreza stoji, ne moze da radi. Unapred hvala jmomir
mreze.116 dens,
Reših i ja da probam famoznu bateriju drajvera na čelu sa LSL, NE2000 itd i nisam daleko dogurao... U vezi sa tim imam neka pitanja. 1. Kako se podešavaju nestandarne vrednosti interapta i adrese (konkretno IRQ5, adr. 360) u NET.CFG fajlu. 2. Kako uopšte i standardno nasetovanu karticu naterati da radi. Kartica koja lepo radi sa IPX.COM i EMSNETX.EXE (ili NETX.EXE) ne radi sa varijantom LSL, NE2000, IPXODI, NETX. Prijavljuje da ne može da nađe server. Da li nešto mora da se upiše u net.cfg? 3. Zašto Windows na par novih mašina ne radi u enhanced režimu kad sam ulogovan (zakuca se obavezno uz neku glupu poruku u stilu: error loading VGA80.drv). Uopšte imam problem sa instalisanjem običnih windows-a. Uvek je neki problem (kako to on vidi) oko verzije shell-a, iako koristim novije drajvere za mrežu. (Ima li nešto novije od DOSUP9?) Pozdrav, Dejan...
mreze.117 pinokio,
>>1. Kako se podešavaju nestandarne vrednosti interapta i adrese (konkretno IRQ5, adr. 360) u NET.CFG fajlu. 2. Kako uopšte i standardno nasetovanu karticu naterati da radi. Kartica koja lepo radi sa IPX.COM i EMSNETX.EXE (ili NETX.EXE) ne radi sa varijantom LSL, NE2000, IPXODI, N Vrlo jednostavno. Prvo vidiš koju zapravo karticu imaš :)) Zatim joj nađeš odgovarajući odi drajver, :) Naravno sledi pisanje net.cfg-a. Da bi se prikaćio na server trebaju ti samo 4 reda u net.cfg, pod uslovom da koristiš običnu kombinaciju DOS-Netware :) Piši: Link Driver NE2000 Frame Ethernet_802.3 int 5 port 340 Sa tim da Frame kod Novella 3.12 je 802.2 (i kod 4.0x) Spisak ostalih parametara je poduži ali nije bitan :) Nenad
mreze.118 zormi,
* UPOMOC, poznavaoci Novel Netware-a 4.x * * Napravljena je stravicna greska, naime napravljen je skript fajl za * administratora koji sadrzi samo jednu komandu. Mapiranje korisnickog dela * diska. Time je administratoru onemoguceno da pridje bilo cemu drugom pa * samim tim i administratorskim funkcijama, odnosno particiji gde su Nisam radio sa Netware 4.0, ali probaj da iskopiraš negde (sa disketa) MAP program na lokalni disk pa da njime mapiraš šta ti treba.
mreze.119 iritel,
Pozdrav !! Slucaj : FTP TCP/IP Packet Driver Ne2000, WFWG 3.1 Da li je neko imao slucaj da windows-i nece da rade ako je mount-ovan drive sa idrive, a i ako se podignu to se desava posle cekanja od jedno 10 minuta, a po izlasku iz win-a, u memoriji rsum. Plus nece da pristupa win mreznom drajvu. Napominjem "SLUCAJ", jer je to jedna kombinacija sa QEMM 7.04. Bez QEMM ili EMM386 svejedno sve proradi. Ako pocinjes instalaciju WFWG 3.1 sa vec instaliranim FTP TCI/IP na drugoj disketi se zaustavi i javi da ne moze da digne NETAPI.DLL. A najveca sreca je sto sve to na jednoj 486dx33 radi a na 486dx40 AMI ploci nece pa nece, da ne navodim kakve sam sve egzibicije pokusavao. Sve se svodi da je problem sa idrive odnosno mreznim drajvom i WFWG 3.11 i 486DX40 AMI.HHHHKKKKK plocom uz pomoc nekog memory menagera, qemm ili EMM386 nije vazno. Ako bude interesenata sledi detaljnija rasprava sa kolegama koje koriste slicne stvari. Zoran V. Petrovic PS. Na jednom mestu sam napisao WFWG 3.1 precizno je WFWG 3.11, pisem ONLINE.
mreze.120 djorzor,
> Napravljena je stravicna greska, naime napravljen je skript fajl za > administratora koji sadrzi samo jednu komandu. Mapiranje korisnickog dela > diska. Time je administratoru onemoguceno da pridje bilo cemu drugom pa > samim tim i administratorskim funkcijama, odnosno particiji gde su > sistemski fajlovi za Netware. Iskopiraj MAP komandu sa instalacione diskete na C:disk (ili korisnicki deo diska). Zatim mapiraj sta Ti treba rucno i promeni Script.
mreze.121 dejanr,
>> Napravljena je stravicna greska, naime napravljen je skript fajl za >> administratora koji sadrzi samo jednu komandu. Mapiranje korisnickog >> dela diska. Time je administratoru onemoguceno da pridje bilo cemu >> drugom pa samim tim i administratorskim funkcijama, odnosno particiji >> gde su sistemski fajlovi za Netware. Hm. Nisam radio sa NetWare 4.0, ali na 3.1 umesto LOGIN SUPERVISOR kaži ATTACH imeservera SUPERVISOR pa neće ni izršiti login script. Onda možeš polako da mapiraš šta već treba... Naravno, ako imaš MAP.EXE. Ako nemaš, valjda može nekako da se nađe na disketama od Novell-a ili tako negde.
mreze.122 dens,
>> Vrlo jednostavno. Prvo vidiš koju zapravo karticu imaš :)) Zatim >> joj nađeš Evo pogledaj šta se događa kad sve odradim: ║ c:\mreza\>lsl/c=net.cfg ║ NetWare Link Support Layer v2.05 (930910) ║ (C) Copyright 1990-1993 Novell, Inc. All Rights Reserved. ║ ║ Configuration File "NET.CFG" used. ║ ║ Max Boards 4, Max Stacks 4 ║ ║ c:\mreza\>ne2000 ║ Novell NE2000 Ethernet MLID v1.54 (931123) ║ (C) Copyright 1991 - 1993 Novell, Inc. All Rights Reserved. ║ ║ Int 15, Port 300, Mem D0000 ║ Max Frame 1514 bytes, Line Speed 10 Mbps ║ Board 1, Frame ETHERNET_802.2, LSB Mode ║ ║ NE2000-DOS-54: The board did not respond to the initialization command. ║ ║ NE2000-DOS-6: The adapter did not initialize. NE2000 did not load. sadržaj net.cfg fajla je: ║ LINK DRIVER NE2000.COM ║ FRAME ETHERNET_802.3 ║ INT 5 ║ PORT 360 Kao što se vidi iz priloženog, on je ignorisao net.cfg instrukcije iako je gore napisao da koristi "net.cfg". Sve ovo ne radi ni na mašini sa standardnim IRQ-om :(
mreze.123 dvesic,
>> Sve ovo ne radi ni na masini sa standardnim IRQ-om :( Bitno je da svaki red sem prvog bude uvucen bar jednim TAB karakterom : LINK DRIVER NE2000.COM FRAME ETHERNET_802.3 INT 5 PORT 360 Probaj, pa javi.
mreze.124 dejanr,
>> Bitno je da svaki red sem prvog bude uvucen bar jednim TAB karakterom : Da... inače, ok je i blanko (ili nekoliko blankova).
mreze.125 ppekovic,
>> sadržaj net.cfg fajla je: >> >> ║ LINK DRIVER NE2000.COM Potraži da slučajno po disku nemaš još negde net.cfg fajl. Paya
mreze.126 pinokio,
>>Kao što se vidi iz priloženog, on je ignorisao net.cfg instrukcije iako je gore napisao da koristi "net.cfg". Sve ovo ne radi ni na mašini sa standardnim IRQ-om :( Pazi sad ! Treba da prepišeš ono što sam ti napiso od slova do slova ! Kao drugo provjeri da li je kartica podešena kako treba. Treće razmisli o sledećem: 1. Da li je kartica kompatibilna 100% sa NE-2000 ?! 2. Ako jeste :) zašto neće da radi ? :)) - Neispravna - Tuće joj se IRQ ili adresa sa nekim drugim uređajem - Loše napajanje - Prebrza magistrala (ISA) - Loše ubodena kartica u slot - Podigao si neku budalaštinu od TSR (!) :)) - Omađijana ili bolesna - Tvrdoglava 3. Da se konsultuješ sa nekim iskusnijim :)) Prijatna zabava :) Nenad
mreze.127 isimic,
Ima li neko podrsku za instalaciju Novell-a 3.11 na SCSI disk sa Adaptecom 1542CF? Imam ASPITRAN.DSK i AHA1540.DSK koje sam dobio uz Adaptec, ali to nije dovoljno - install modul ne vidi disk. Na~uh ne{to i o Novell-u 3.12... Pozdrav, Zoran. P.S. Moj zaklju~ak posle nekoliko meseci rada sa Adaptecom - izgleda da sa njim (i SCSI-jem uop{te) nema problema jedino ako ~ovek ne radi sa tim.
mreze.128 dens,
>> Pazi sad ! Treba da prepišeš ono što sam ti napiso od slova do slova ! Proradilo je (najzad) !! Hvala svima na pomoći. Fazon je zbilja bio u razmacima na početku linija. Pozdrav.
mreze.129 jmomir,
Molim za savet! Novell 3.12. System administrator na Kipru nemoguce doci do njega a samim tim i do pasword-a. Mreza radi ali ima problem. Jedan racunar se buni. Ne zna se iz kojih razoga. Kartica (NE2000) zamenjena ali nista. Problem je sto je na njemu laserski stampac. Kada stampac prikacimo na drugi racunar njega jednostavno nema. Sve kombinacije smo probali. Sta nam je ciniti. Da li se mora nesto menjati u konfiguraciji mreze (ako je ID broj kartice negde memorisan, nova kartica je konfigurisana orema staroj),i da li to znaci da se mora saznati pasword od SysAdmin-a. Svaka hitna pomoc je od neprocenjivog znacaja jer dosta ozbiljan proces S T O J I. JMomir
mreze.130 dens,
>> P.S. Moj zaklju~ak posle nekoliko meseci rada sa Adaptecom - izgleda da >> sa njim (i SCSI-jem uop{te) nema problema jedino ako ~ovek ne radi sa tim. set code
mreze.131 dr.grba,
>> Novell 3.12. System administrator na Kipru nemoguce doci do njega a samim >> tim i do pasword-a. Mreza radi ali ima problem. Jedan racunar se buni. Ne Uvek, ali UVEK je potrebno da ključne lozinke budu kovertirane i zapečaćene, a potom ostavljene na sigurnom mestu i pod direktnom kontrolom direktora ili neke odgovorne osobe. Zanimljivo je da je ovakva praksa dosta retka ):
mreze.132 mdrazic,
Pitanje: Kako se logovati na mrežu kao supervisor a zaboravio si password Odgovor: Softver se zove SpareKey, radi na Novell 2.15 i kasnijim. Softver pravi "back door" za vašu mrežu. Praktično ovo izgleda ovako: loguješ se kao supervisor, izvršiš SPAREKEY.EXE sa neke stanice (instaliraš), pa disketu sa instaliranim programom zaključaš u neki sef za ne daj bože. Kasnije kad ne daj bože dođe, uzmeš disketu i pomoću nje se lepo loguješ sa pravima supervisora, izmeniš password itd. Logovanje ovim programom se ne registruje na mreži! To može biti loše za prave supervisore ukoliko neko ugrabi jedanput prava supervisora (otišao da piški), instalira ovaj program i kasnije bez traga vršlja po mreži SpareKey, Single server $295 Multi server (within building) $895 Support version (unlimited installs) $1295 Computer Masters International, Inc. 900 West Adams P.O.Box 6098 Macomb, IL 61455-6098 (309)833-4380
mreze.133 dejanr,
>> SpareKey, Single server $295 >> Multi server (within building) $895 >> Support version (unlimited installs) $1295 Lepa stvar (hvala za informaciju!), ali ako je cilj logovati se kao supervisor na Novell mrežu, uz pun pristup hardveru, to se može uraditi mnooogo jeftinije, da ne kažem džabe :) Pet minuta posla, bilo je govora u ovoj temi kako.
mreze.134 snemcev,
>> Svaka hitna pomoc je od neprocenjivog znacaja jer dosta ozbiljan >> proces S T O J I. A kad bi nakačili laser lokalno na računae na kom se vrti "proces"?
mreze.135 tstojic,
Molim za hitnu pomoc. Da li neko zna nesto u stilu: Proizvodac, oznaka modela, broj veza koje podrzava ( smart ili ne ), cena ... za koncentrator (ili ti hub) za Novell mrezu. Koncentrator treba da preko BNC konektora bude vezan za tanki ethernet (kicmu mreze) sa jedne strane, a sa druge preko upredene parice (10 Base-T konektora) sa radnim stanicama. Pogledao sam diskusiju u konferenciji pc.hard tema mreze ali nisam nasao odgovor. Inace i tamo sam okacio slicnu poruku. Zahvalan unapred! pozdrav toma.
mreze.136 dpriest...,
Hi. Radi li neko aktivno sa mreznim softverom LANSmart? To je jedna peer to peer mreza kojoj ne treba nikakva instalacija i koja moze raditi preko instaliranog novella ili bez njega. Uz mreznu verziju programa koji prodajem instaliram lansmart i do sada me nije izdao kako na mrezama sa 3 racunara tako i na mrezama sa 15 terminala. Samo vas slusam kako se mucite sa w4wg i nekim lite-ovima :) da bi dobili nesto sto se dobije za 10min. kopiranja LANSmarta :)))) Poiskljucujes sve kablove, premestas terminale, itd itd, mreza se malo uspori, racunari blokirani, onda spojis sve kako treba i sve lepo funkcionise kao da nista nije bilo... A ne kao kod nekih gde stanice i serveri 'umiru' pa ih treba reanimirati :)))) Salu na stranu, ima li nekog ko radi sa LANSmart-om? DP...
mreze.138 mpaunovic,
Dejane izvini sto ovako kasno odgovaram jer sam bio na odmoru i posle na putu. Hvala za pomoc, a takodje i gospodinu koji mi je poslao na privatni mail slicno uputstvo. Ne znam da li su ljudi uspeli nesto da urade u medjuvremenu u svakome slucaju imam sa cim da idem kod njih u ponedeljk ili utorak Jos jednom hvala!!
mreze.139 goranr,
> supervisor na Novell mrežu, uz pun pristup hardveru, to se može > uraditi mnooogo jeftinije, da ne kažem džabe :) Pet minuta posla, > bilo je govora u ovoj temi kako. Xmmm, jel može neki pointer na to? :) ÔOPAH
mreze.140 dejanr,
> > supervisor na Novell mrežu, uz pun pristup hardveru, to se može > > uraditi mnooogo jeftinije, da ne kažem džabe :) Pet minuta posla, > > bilo je govora u ovoj temi kako. >> >> Xmmm, jel može neki pointer na to? :) PC.OS/mreže 7.29. Imaš detaljno opisano u administratorskoj dokumentaciji za NetWare 3.11
mreze.141 iritel,
Pozdrav !! Da li je neko radio sa PC-NFS 5.1 ili je imao priliku da prisistvuje nekoj demonstaciji na sajmu ili necem slicnom. Ukratko interesuju me realna iskustva sa ovim programom. Mozda je u medjuvremenu izasla i novija verzija ?. Ako je neko imao prilike da malo vise koristi Solaris ( Sun-ov UNIX ) da li je koristio nesto slicno PC-NFS-u. To je jedno pitanje za ovog potencijalnog korisnika Solarisa. Drugo pitanje za korisnike Solarisa je : koliki broj nodova podrzava, standardno 64K kao kod SCO-a, ili podrzava veci broj ( za poznavaoce NEWS-a veoma vazan podatak). Pozdrav ! Zoran V. Petrovic PS. Podrazumeva se da se radi o Solarisu za PC racunare sa Intel-ovim procesorima
mreze.142 sale,
Subject: Povezivanje UNIX-a i Novell Netware-a Naravno, problem je pobezati file sisteme, odnosno diskove jednog i drugog sistema. Moguća su 3 rešenja: - Novell Netware server se NFS-uje (valjda može i Unix njemu da pristupa a i Novell Unix-u). Novell Netware 3.1* i 4.0* (a ni raniji, naravno) nemaju te module, a uputstva upućuju na proizvod Novell NFS (koji je svojevremeno koštao $5000, a sada koliko je, nemam pojma) za koga nisam čuo da postoji u Beogradu (ako neko zna, neka mi da pointer). Potreban je skup software, ta dva servera i zajednički ethernet. - preko gateway-a: rešenje koje radi ali traži jedan dedicted PC (ne treba mu disk, može čak i 286). Postupak je opisan u Linux-ovoj dokumentaciji (HOWTO) a software je PD (osim Netware-a, i eventualno Unix-a) (soss31.zip ima ga na FFS-u). Radi lepo, selektovani Novell direktorijumi se montiraju na Unix-u, i sve radi. Potreban je besplatan software, dva servera, gateway i zajednički ethernet. - Unix pristupa direktno Novell-ovom serveru (glumi Novell klijent). Dakle nešto kao prethodno, ali bez tog gateway-a. Da li neko zna nešto o tome? Bye, Sasa
mreze.143 mpeti,
Narode imam jedan VELIKI problem. Ne znam da li neko mozeože da mi pomogne. Radi se o sledećem: Lokalna PEER-to-PEER mreža (2x 486DX2/66 i 2x 386DX/40) ethernet kartice i tanki koax kabel. Do sada sam na ovoj mreži imao instaliran Netware LITE, a nedavno sam instalirao NOVELL DOS 7. Dva računara u mreži imaju interne DISCOVERY fax-modem kartice. Potrebno je iz batcha ( koristim abcfax ili bitfax) poslati fax. Iz batcha zato da se one bele ptice ne (m)uče. Na solo računaru sve to lepo prolazi i već je razradjeno ali mi se u mreži skoro uvek zaglavi posle poslatog faxa (9 od 10 slučajeva). Ima li neko neku ideju kako bi se ovo moglo rešiti. Voljan sam da menjam i mrežni softver (za sada obaveza Peer-to-Peer mreža, jer BOSS ne želi da ulaže u dedicated server) i fax program samo da mi već proradi jednom. POMAGAJTE NARODE. pozdrav mpeti
mreze.144 djorzor,
> Lokalna PEER-to-PEER mreža (2x 486DX2/66 i 2x 386DX/40) ethernet kartice i > tanki koax kabel. > Dva računara u mreži imaju interne > DISCOVERY fax-modem kartice. Potrebno je iz batcha ( koristim abcfax ili > bitfax) poslati fax. Mašine su Ti dovoljno dobre da pustiš Win for WG 3.11. U toj verziji remote fax lepo radi i šalje se direktno iz WORD-a i EXCEL-a.
mreze.145 mpeti,
>>> Lokalna PEER-to-PEER mreža (2x 486DX2/66 i 2x 386DX/40) ethernet >>> kartice i tanki koax kabel. >> >>> Dva računara u mreži imaju interne >>> DISCOVERY fax-modem kartice. Potrebno je iz batcha ( koristim >>> abcfax ili bitfax) poslati fax. >> >> Mašine su Ti dovoljno dobre da pustiš Win for WG 3.11. U toj >> verziji remote fax lepo radi i šalje se direktno iz WORD-a i >> EXCEL-a. Jeste ideja ti je dobra i svidja mi se, medjutim u mojem konkretnom slučaju je na žalost neprimenjiva. Razlozi: - Aplikacija iz koje se šalje fax je napisana u Clipper-u 5.2 (by me) i iz nje generišem ASCII fajl, koji fax program konvertuje i šalje na remote fax BEZ KORISNIKOVE INTERVENCIJE (batch). - Slanje faxa sa strane korisnika MORA biti maximalno jednostavno. Glavne operaterke na sistemu su medicinski i farmeceutski tehničar, i one imaju minimalno znanje o windows okruženju. Pored toga obzirom da radim u privatnoj firmi, s vremena na vreme i BOSS upada kao operater (poslati fakturu ili predračun van radnog vremena). Uzevši sve ovo u obzir mislim da je jasno da nema šanse da im objasnim da od sad moraju uraditi desetak ne baš jednostavnih radnji da bi poslali fax (izadji iz programa, startuj pendžere, startuj write, učitaj ASCII fajl, konvertuj ga u write format, konvertuj ceo text u font Roman 12cpi kako bi i tabele ličile na nešto, i na kraju odštampaj ono što si dobio, pa izadji iz windowsa i startuj ponovo knjigovodstveni program). Šta mislite kakva bi bila reakcija kad bih pokušao da ih ubedim da od sad ovako treba da rade ? I dalje se traži rešenje, kako mogu pod mrežom iz batch-a poslati fax, a da mi ne zaglavi računar. Da li bi možda pomoglo spašavanje i restauracija interapt vektora? Ima li neko program za to? Da li je možda neko probao izvesti ovakve kerefeke sa RipeFax-om? Da li postoji još neki fax program sem ovih (BitFax, ABCFax, RipeFax) za DOS okruženje? U vezi rada sa WinFax-om: da li postoji mogućnost, da DOS aplikacija podvali štampu Print manager-u windowsa, bez korisnikove intervencije, ili bar sa minimalnim intervencijama? Da li je možda neko čuo da postoji biblioteka za clipper za rad sa faxovima, kao što je npr. Silver Clip za modemske komunikacije? Dobro de, neću više da vas davim pitanjima, mislim da ste već do sada shvatili šta mi treba Pozdrav mPeti
mreze.146 bojans,
Na jedan problem kod W4WG 3.11 nailazim već drugi put (na različitim mrežama). Radi se o sledećem: Na disku je pomoću Doublespace-a napravljen novi virtuelni disk. Kada se sa drugog računara u mreži pristupa tom disku sve je OK, ali kada se sa njega (ili na njega) kopira veća količina podataka, dolazi do blokiranja sistema (zapravo dugotrajnog zastoja) i poruke poput "disk time-out" (ili nešto slično). Da li je to redovna pojava ili možda treba nešto dodatno podesiti kada se deli kompresovani disk?
mreze.147 dpriest...,
>>> - Slanje faxa sa strane korisnika MORA biti maximalno jednostavno. Ja sam imao slican problemcic, pa sam ga resio ovako: Na serveru na kojem je fax se u kontrolnoj petlji svakih 15 sekundi proverava sve i svasta, pa izmedju ostlog i zahtev neke od stanica za slanje fax-a. Kada neka stanica postavi flag zahteva, server pokupi fajl i prosledi ga BITFAX-u v4.05C koji onda odradi posao. Takodje je moguce dati zahtev i za tacno vreme slanja jer BF4 to omogucuje. Na stanicama koje imaju faxmodem, u atoexec-u je BF4 koji se startuje kao rezidentan, pa je onda potrebno samo posle 'P' za stampanje fakture ili necega slicnog pritisnuti i ctrl+alt+p i to je to. BF4 'hvata' izlaz koji bi inace isao na stampac i onda ga automatski i salje. Mreza koju koristim omogucuje i deljenje com portova, ali s obzirom da sam u program ugradio gore navedeno nism to iskoristio, tako da ne znam da li funkcionise princip remote fax-ovanja. Pokusaj ugraditi u svoju aplikaciju na serveru ovo sto napisah. Cini mi se nekako mnogo sigurnije nego remote fax sistem. DP...
mreze.148 bojans,
Dešava mi se nešto jako čudno u vezi sa štampanjem kod W4WG 3.11. Kada sa nekog računara u mreži štampam nešto na print server, bez obzira što je izašla odštampana strana, dotični posao ostaje u print manageru servera, tj. ne ugasi se. Uopšte ne mogu da ga izbrišem sem da izađem i ponovo uđem u print manager. Možda nešto nije dobro podešeno?
mreze.149 dens,
Ima li neko ideju šta mi nedostaje u paketu PCANYWHERE 5.0, budući da mi ovaj po pokušaju uspostavljanja veze sa host-om izbacuje: Cannot read licence file Mail je jako zgodna stvar za objašnjenja ;) Pozdrav, Dejan :)
mreze.150 bojans,
>> Dešava mi se nešto jako čudno u vezi sa štampanjem kod W4WG Rešen problem. PRINTMAN.EXE (print manager) nije bio identičan na oba računara. Sada je sve OK.
mreze.151 jovca.car,
/* U vezi rada sa WinFax-om: da li postoji mogućnost, da DOS aplikacija /* podvali štampu Print manager-u windowsa, bez korisnikove intervencije, Postoji program WinLink koji omogućuje ovo - štampanje iz DOS prozora, a preko Print Managera. Neko ga je okačio u nekoj od confova, ali se ne sećam ni ko, ni kada, ni u kom confu (verovatno pc.os.4/windows ili pc.os.3/ windows).
mreze.152 bulaja,
│Ima li neko ideju šta mi nedostaje u paketu PCANYWHERE 5.0, budući │da mi ovaj po pokušaju uspostavljanja veze sa host-om izbacuje: │Cannot read licence file └─── U sličaju mrežne instalacije AW otvori poddirektorijum LICENSE i u njega prebaci taj licence file, pa pretpostavljam da je problem u tome što nisi uradio instalaciju sa originalnih (ili "originalnih":) disketa na mrežni disk, već si to uradio na lokalni pa posle samo prebacio AW direktorijum na mrežu :).
mreze.153 makica,
Kada podignem anti virusni program za Novell na serveru, javlja mi "Loader cannot find, public symbol:KKKKKKKKKKKKot find public symbol: HIsColorMonitor" i prekine podizanje. Program sam preiuzeo sa Sezama.
mreze.154 djorzor,
> Kada podignem anti virusni program za Novell na serveru, javlja > mi "Loader cannot find, public symbol:KKKKKKKKKKKKot find public symbol: > HIsColorMonitor" i prekine podizanje. Program sam preiuzeo sa Sezama. Verzija NetShield-a koja je na Sezamu je suviše "nova" za uobičajenu verziju Netware-a 3.11. Treba uzeti stari NetShield (mislim da ga ima na IMTEL-u), a iz nove verzije uzeti samo VIR.DAT (zbog signatura virusa). Verovatno bi pomogao i upgrade na Netware 3.12, ali nisam probao. Pozdrav,
mreze.155 dpredovic,
> Stiglo je: > > Novlib 2 (1 disketa 720K) > biblioteka za Clipper sa funkcijama za Novell. > Izdala ju je firma Blinkinc. (poznato, zar ne?) Ex, sad sam se setio... Kako ovo izgleda (u odnosu na CA-Tools, npr.)
mreze.156 dpredovic,
U jednoj firmi naišao sam na malo čudnu situaciju. Postoje dve mašine vezane preko paralelnog porta i Concurrent Dosa. To je neko Digitalovo čudo od pre par godina, koje (izgleda) ima i neki multitaksing u sebi. Pošto baš i nisam neki pristalica tolike egzotike voleo bi da sve to prebacim na naki noviji Dos, ali da se ne izgubi ništa od funkcionalnosti (delenje diskova i štampača preko LPT-a), i bez hardverskih izdataka (jedna mašina je Lira :))) Šta preporučujete? Šta uopšte može da radi preko Lpt-a? Lite? N-Dos?
mreze.157 vlador,
> Šta preporučujete? Šta uopšte može da radi preko Lpt-a? Lite? N-Dos? Ima negde neki programčić koji ti napravi malu mrežicu od dva računara povezana preko paralelca. Zvao se UNET11 ili sl. Sad pogledah: R:\IBMPC\MISC\UNET11.ZIP. :)
mreze.158 vita,
Pozdrav... Treba mi detaljan opis mogucnosti da se srusi Novel 3.13 (valjda) Znam da je prilicno zaguljeno i sl. , ali... Treba mi da sa terminala mogu da pristupim onome sto mi server iz prve ne dozvoljava! Znam da je to skoro nemoguce samo sa terminala, ali ako bih ipak uspeo da ubacim trojanca na server, sta onda? Prilicno mi je bitno, a naravno nije u pitanju neki kriminal vec cito zezanje, ali mi je ipak bitno... (inace radi se o razbijanju mreze u skoli. Profesori su toliko ubeđeni da ona ne moze da se obori da to jednostavno moram da uradim! :))) Inace prilicno dobro znam i C i ASM tako da ne bi trebao da imam problema u recimo menjanju Interrapt rutina i sl.! Vita P.S. Ajd pozurite, prvi blok mi je u Utorak! (a tada bi trebao da probam barem nesto!)
mreze.159 dejanr,
>> Treba mi detaljan opis mogucnosti da se srusi Novel 3.13 (valjda) >> Znam da je prilicno zaguljeno i sl. , ali... >> Treba mi da sa terminala mogu da pristupim onome sto mi server iz >> prve ne dozvoljava! Nema šanse. >> Znam da je to skoro nemoguce samo sa terminala, ali ako bih ipak >> uspeo da ubacim trojanca na server, sta onda? Hm, jel ume neko da piše .NLM-ove? A tek kakve alatke za to trebaju... Najzad, ako su na serveru otkucali SECURE CONSOLE, onda na njega ne može da se ubaci ništa sa diskete. Ukratko, Novel je prilično siguran.
mreze.160 zormi,
* Znam da je to skoro nemoguce samo sa terminala, ali ako bih ipak žini mi se da Novell još uvek nudi $100.000 onome ko uspe. * uspeo da ubacim trojanca na server, sta onda? Tako bi moglo, ali ti treba Novell Development Kit (program mora da bude NLM), dosta znanja i da imaš pristup konzoli.
mreze.161 vita,
> Hm, jel ume neko da piše .NLM-ove? A tek kakve alatke za to tr > Najzad, ako su na serveru otkucali SECURE CONSOLE, onda na nje > može da se ubaci ništa sa diskete. Sigurno ce moci da se ubacuju stvari sa strane (sa disketa), a bogami ce se takve stvari i startovati.. (znaci moze trojanac). Sta su NLM-ovi, cini mi se da WATCOM tako nesto ima... Novel je takođe software koji kontrolise hardware, tako da ako bi se sa trojancem omogucla promena softwarea onda bi bilo moguce ono o cemu sam pisao (bar se nadam) Znam da ovo izgleda prilicno zaguljeno i naivno od mene sto mislim da je moguce, ali bi barem voleo da eksperimentisem :)) (mozda mi posluzi kasnije oko neceg ozbiljnijeg ;)) Vita P.S. Mora da postoji tu neko ko zna barem nesto!
mreze.162 pinokio,
>>PPPZnam da ovo izgleda prilicno zaguljeno i naivno od mene sto mislim da je moguce Ah nisu ti rekli da je ipak moguće da oboriš server !! Stvar je laka. Nađeš mu lokaciju, zavućeš ruku da kablova za napajanje i cak..! iskljućiš ga (tj.oboriš). Potom nabaviše nešto od vatrenog oružija, opašeš se dobro, spremiš hranu, vodu i zabarikadiraš se, pritom ne dozvoljavajući da serveru iko priđe. Em si ga oborio, em se više niko ne može da na njega prikači bar dok si živ. Naprijed !!!! Nenad
mreze.163 vita,
> serveru iko priđe. Em si ga oborio, em se više niko ne može da > bar dok si živ. Ha Ha, you are killing me... Slusaj BRE.. ;) ja sam krajnje ozbiljan i u prilicnoj frci sa vremenom, jerbo sutra imam prvi blok! Treba mi neko ko ce nesto pametno da mi kaze... Vita
mreze.164 mpeti,
>> ... Kada neka stanica postavi flag zahteva, server pokupi >> fajl i prosledi ga BITFAX-u v4.05C koji onda odradi posao. Meni bi bilo dovoljno da se faxovi šalju sa onih radnih stanica koje imaju ugradjenu fax-modem karticu, ali je problem u tome da kada prosledim fajl BITFAX-u (koristim V4.06E) on mi pošalje fax ali se pri izlasku zaglavi. >> Na stanicama koje imaju faxmodem, u atoexec-u je BF4 koji se >> startuje kao rezidentan, pa je onda potrebno samo posle 'P' za >> stampanje fakture ili necega slicnog pritisnuti i ctrl+alt+p i to >> je to. BF4 'hvata' izlaz koji bi inace isao na stampac i onda ga >> automatski i salje. Mreza koju koristim omogucuje i deljenje com >> portova... Kolika ti je aplikacija, da samo tako hladno možeš žrtvovati 88 kB konvencionalne memorije za BITFAX ? Meni pravi probleme ako imam manje od 580 kB slobodno. Da li možda tvoja verzija zauzima manje memorije ? Koju mrežu koristiš ? Imaš li Ethernet ili neke druge kartice ? Koliki je rezidentni deo za mrežu ? Možda bih bio zainteresovan i za mrežu koju ti koristiš ako ti faxovanje ide bez problema.
mreze.165 dcolak,
│ Slusaj BRE.. ;) ja sam krajnje ozbiljan i u prilicnoj frci sa │ vremenom, jerbo sutra imam prvi blok! │ Treba mi neko ko ce nesto pametno da mi kaze... Prava stvar je virus. Postoji gomila onih koje Scan ne prepoznaje. Nabavi jedan i kreni na posao. Još bolje da nađeš nekoga da ti napiše "custom" virus koji se aktivira u slučaju koji ti izrežiraš npr. datum. Lepo pozoveš profesore kroz 2 meseca, na zadati datum, kažeš im da upale server i .... ;) Naravno, računa se na to da ćeš zaraziti prave fajlove ;) Sledge DAMMIR!
mreze.166 dpriest...,
Sorry na duzini poruke. >>> Kolika ti je aplikacija, da samo tako hladno mozes zrtvovati 88 kB >>> konvencionalne memorije za BITFAX ? Meni pravi probleme ako imam >>> manje od 580 kB slobodno. Da li mozda tvoja verzija zauzima manje >>> memorije ? Aplikacija mi zahteva 390K, mreza jos 80K, tako da mogu da odvojim 88K. Ali to vise ne radim... Sto se tice blokiranja: Odo' ja malo da se raspitam kako im to sve funkcionise, i zadovoljni su. ALI: ponekad (svaki 4-5 fax) se posalje i nece da se vrati u program, kazu oni. Kao: ranije nije ali sad se desava. U medjuvremenu sam samo menjao sa dos-a 5 na 6.20! E, tu ja poblesavim, pa pocnem da saljem fax-ove i stvarno se blokira ko sto su rekli! Vracao sam i na dos 5 ali nista??? E, onda sam im promenio sistem za slanje fax-a tako da se _sigurno_ ne blokira: Izbacio sam bf4 iz autoexec-a kao rezidentni i pri stampanju pre onog "pritisni taster za pocetak stampanja" pritisnu "f" (print to fax file) i kad to urade, iz glavnog menija idu u tel. imenik i sa "f" salju fax na odgovarajuci broj iz imenika. Pri pozivanju BF4 oslobadjam memoriju (kao i za sve programe iz tool liste) tako da mi aplikacija zauzima samo 42K, mreza 80K pa BF4 moze da se rasiri kol'ko 'oce :) U pocetku stvar nije funkcionisala (bloikra mi LIDDER a BF4 radi o.k.) ali je stvar bila u sledecem: Bf4, kad salje, nesto brlja po portovima, disku i ko zna po cemu jos tako da se LIDDER pri pozivima mreznih aplikacija za spajanje na resurse blokira. Problem sam resio tako sto napravih bat fajl u kome u stvari pozivam bf4 sa dobijenim parametrima iz liddera ali posle njega sam stavio obican ECHO Pritisni taster kad se zavrsi slanje fax-a i PAUSE iza toga. Dakle: BF4 salje fax, za to vreme se vrti dos petlja i posle toga se bf4 deinstalira a lidder nesmetano moze da se vrati. Ova kombinacija _sigurno_ ne blokira, ali je ostavljeno na milost i nemilost operateru da pritisne taster pre nego sto se slanje faxa zavrsi, sto dovodi do blokiranja. Da nisi pokrenuo ovu temu ne bih ni pitao ljude u vezi fax-ovanja a oni mi ne bi ni rekli jer im to i nije 'previse smetalo' :) ??? (: volim ih :) Ali eto sad imam sistem koji fercera 100% za razliku od predjasnih 80% :) >>> Koju mrezu koristis ? Imas li Ethernet ili neke druge kartice ? >>> Koliki je rezidentni deo za mrezu ? Mozda bih bio zainteresovan i >>> za mrezu koju ti koristis ako ti faxovanje ide bez problema. LanSmart. EtherNet kartice. Rezidentni delovi (+- 30% zavisi od cfg-a) : WorkStation: 60K PrintServer: 80K FilePrintServer: 110K Fax-ovanje sada ide bez problema, na gore opisani nacin, mada LanSmart ima neke mogucnosti deljenja COM portova. Nisam probao, jer zauzima jos memorije, koju iz programa koristim za inetrno kesiranje koje mi je vaznije od deljenja com-ova s cim bi verovatno onda imao problema sa BF itd... Digital Priest...
mreze.167 sale,
>> >>PPPZnam da ovo izgleda prilicno zaguljeno i naivno od mene sto mislim da >> je moguce >> >> Ah nisu ti rekli da je ipak moguće da oboriš server !! >> Stvar je laka. Nađeš mu lokaciju, zavućeš ruku da kablova za napajanje i >> cak..! iskljućiš ga (tj.oboriš). Postoji daleko elegantnije rešenje: dođeš do bilo kog računara koji je na mreži, i prekineš ethernet kabl (ne da ga sečeš, nego ga otkopčaš, i to ne da ga otkopčaš iz računara, nego baš kabl). Još ako imaš sreće da nađeš poslednji (ili prvi) računar na kablu, ona samo skini terminator (onaj pampur na kraju kabla). Mreža tada pada ukoliko je utakvom stanju 10-tak sekundi. Svi koji do tada rade na mrežnom disku ili ispadaju u DOS ili im se blokira aplikacija.
mreze.168 dejanr,
>> Prava stvar je virus. Postoji gomila onih koje Scan ne prepoznaje. >> Nabavi jedan i kreni na posao. Još bolje da nađeš nekoga da ti napiše >> "custom" virus koji se aktivira u slučaju koji ti izrežiraš npr. >> datum. Korisnik pod Novell-om može da zarazi samo svoje fajlove, dalje ne može da prođe. Naravno, pod pretpostavkom da su prava pristupa dobro postavljena. Nema načina da se provali u sistem koji radi pod Novellom ako se nema hardverski pristup serveru. Mislim čak da postoji neka nagrada koju je Novell raspisao za one koji uspeju, i niko je za sve ove godine nije dobio (ili ako je dobio, pristao je da o tome ne priča :))
mreze.169 bubble,
:>> Mreža tada pada ukoliko je utakvom stanju 10-tak sekundi. Svi :>> koji do tada rade na mrežnom disku ili ispadaju u DOS ili im se :>> blokira aplikacija. Bolje odseci par metara kabla :)
mreze.170 dcolak,
│ Korisnik pod Novell-om može da zarazi samo svoje fajlove, dalje ne može │ da prođe. Naravno, pod pretpostavkom da su prava pristupa dobro │ postavljena. Znam za ovo. ;) Zato i rekoh da širi virus. Sami profesori će se sahraniti... :) Neka nađe lepu drugaricu koja je dobila najnoviji scan/clean te je spremna da ga ponudi profesorima :)) Šta se nalazi u novom scan/clean, well.. ;> Sledge DAMMIR!
mreze.171 novim,
" ==Phrack Magazine== ___________________ P H R A C K 4 3 July 1, 1993 ___________________ Volume Four, Issue Forty-Three, File 11 of 27 Help for Verifying Novell Security Provided By Phrack Magazine In nearly a year since their release, the programs Hack.exe and View.exe are still potential threats to the security of Novell Networks. Despite Novell's commendable response with a patch for the holes these programs exposed, many system administrators have not yet implemented the fix. We at Phrack encourage system administrators to uudecode and execute the following programs to determine whether or not their servers are at risk. The patches, SECUREFX.NLM for Netware 3.11, and SECUREFX.VAP for Netware 2.2 are available via Novell's NetWire, or from ftp.novell.com. Users with additional questions about Netware security can call Novell directly at 800-638-9273. " (Fajl uz poruku sadrži pomenuti uucode.) novell.zip
mreze.172 dejanr,
>> > Korisnik pod Novell-om može da zarazi samo svoje fajlove, dalje ne može >> > da prođe. Naravno, pod pretpostavkom da su prava pristupa dobro >> > postavljena. >> >> Znam za ovo. ;) Zato i rekoh da širi virus. Sami profesori će se >> sahraniti... :) Neka nađe lepu drugaricu koja je dobila najnoviji >> scan/clean te je spremna da ga ponudi profesorima :)) Šta se nalazi >> u novom scan/clean, well.. ;> Bilo koji administrator mreže bi bio lud da novopridošli program startuje sa supervisor (ili ekvivalentnog) računa - svako će imati svoj račun koji nije posebno privilegovan. Mada, što jeste jeste, tako se virus polako širi, pa najzad može da bude i startovan od strane SUPERVISOR-a, nekom greškom. Dakle, treba biti oprezan prema lepim drugaricama :)
mreze.173 vita,
> 2.2 are available via Novell's NetWire, or from ftp.novell.com > with additional questions about Netware security can call Nove > directly at 800-638-9273. > " > (Fajl uz poruku sadrži pomenuti uucode.) Cekaj!!! Ne kontam.. :(( Ovo je neki EXE fajl unutra... i? Mislim, ako bi mogo malkice da pojasnis? By the way oko 1:30 je nocu , tako da je mozda i meni nesto promaklo u datom tekstu. :) Vita P.S. Imao sam prvi BLOK!!! Prilicno su ne organizovani i konfuzni .. ima sanse... i to velike, detalje cu da napisem kada budem bio malko prisebniji (citaj: kad se probidim :)
mreze.174 mdrazic,
>> Novlib 2 (1 disketa 720K) >> biblioteka za Clipper sa funkcijama za Novell. >> Izdala ju je firma Blinkinc. (poznato, zar ne?) > > Ex, sad sam se setio... Kako ovo izgleda (u odnosu na > CA-Tools, npr.) Ja ne radim sa CA-Tools (nervira me da se vezujem za neku biblioteku koja 'prati' verzije Clippera). Ova biblioteka ima samo podršku za Novell funkcije (valjda sve što može da se dobije pošto nema tajni, Novell je sve lepo dokumentovao kako se prilazi bindery-ju). Možda joj najviše sliči ona PD biblioteka NETTO (zajedno sa sorsom!). Biblioteku nisam još probao praktično, to je za sada potencijalna budućnost, sa ljutom konkurencijom u NETTO, a bogme i kod iz knjige G.Liefa i Boota o mrežnom programiranju uopšte nije za bacanje. Milan
mreze.175 jsinfo,
Instalirala sam Novell Netware 4.02, ali ne mogu da zakacim CD-ROM, koji je ASPI kompatibilan; prvo ucitam ASPICD.DSK, koji mi javi da bi mozda trebala da uradim update istog, ali prodje, da bi mi potom odbio da ucita CDROM.NLM, sa porukama "loader cannot find public symbpl..." i naravno, sa brojem greske, koju posle kad pogledam, kaze, da su mi mozda zastareli "drajveri".Medjutim, to su "drajveri" (konkretno ASPICD.6DSK), koji su stigli uz sam Novell Netware paket!? jsinfo
mreze.176 makica,
Ima li neko zivaca da mi pomogne. Naime. Od poslovnog partnera iz Austrije dobio sam sistem koji se sastoji od servera i pet radnih stanica sa vec instaliranim Novellom 3.11 Odmah da kazem da mi je to prvi "sudar" sa mrezama uopste. Server je 486 dx sa 8 MB rama, radne st. su 386 dx sa po 4 MB ram BEZ HARD DISKOVA. Posedujem kompletnu dokumentaciju za novell ali na Nemackom. Takodje imam i originalne instalacione diskete. Mrezna kartica je E2000. Radne stanice se podizu pomocu Remote Boot procedure sa mreznog diska. Novell je instaliran tako da se podize IPX, NETX.COM i XMSNETX. Te fajlove nisam uspeo da pronadjem na disku, pa predpostavljam da su u fajlu NET$DOS.SYS. Zanima me kako da predjem na ODI drajvere, i kako da pristupim odnosno menjam NET$DOS.SYS tj. kako se radi sa DOSGEN.EXE ili kako se uopste konfigurise mreza bez lokalnih diskova. Unapred se izvinjavam ako je o ovome bilo reci. Usput, imam originalne diskete sa drajverima za STYLUS 800, i za grafi- cku karticuticu ET4000. Imam i instalacionu ver. programa EZ TAPE za backup za dos i windows. Ako je neko zainteresovan neka se javi. Da, najvaznija stvar u svemu je da mi odgovarate "srpski". Ja bas i nisam neki kompjuteras, a u firmi su me bacili "lavu pred rupu". Priznajem, nije mi zao. Hvala unapred.
mreze.177 vitez.koja,
#=> Bilo koji administrator mreže bi bio lud da novopridošli #=> program startuje sa supervisor (ili ekvivalentnog) #=> računa - svako će imati svoj račun koji nije posebno #=> privilegovan. Ništa ne brini, to su profesori Matematičke gimnazije ;))) Oni što, kad naredba ne uspe, kucaju opet, ali velikim slovima.
mreze.178 vita,
> Ništa ne brini, to su profesori Matematičke gimnazije ;))) Oni > što, kad naredba ne uspe, kucaju opet, ali velikim slovima. Samo sam cekao da naprave pogresan potez.... I napravili su ga!! :))))))))))))))))))) Vita
mreze.179 pedjolino,
Okacih malopre poruku u conf. unix a da probamo i ovde. Treba mi da na istom kablu trce TCP/IP (PC/TCP emulacija terminala) i Novel tako da sa svake Dos masine mogu malo na Unix malo na Novel. Sta, gde i kako treba instalirati da bi ovo radilo. Ako je neko imao iskustava unapred zahvalan. Pozdrav Nenad.
mreze.180 djorzor,
> Treba mi da na istom kablu trce TCP/IP (PC/TCP > emulacija terminala) i Novel tako da sa svake Dos masine > mogu malo na Unix malo na Novel. Sta, gde i kako treba > instalirati da bi ovo radilo. Ako je neko imao iskustava > unapred zahvalan. Kada sam nešto slično (bez unix-a) instalirao na svom Fakultetu, pomogli su mi Dragan Sretenović, Dušan žurapov i Ivan Lučev. Ako ne možeš da ih nadješ, javi se.
mreze.181 dragisak,
> Treba mi da na istom kablu trce TCP/IP (PC/TCP > emulacija terminala) i Novel tako da sa svake Dos masine > mogu malo na Unix malo na Novel. Sta, gde i kako treba > instalirati da bi ovo radilo. Ako je neko imao iskustava > unapred zahvalan. Postoje dva jednostavna načina : 1. Uz pomoć Packet Drivera AUTOEXEC.BAT ne2000 0x60 5 0x300 <- Packet Driver za karticu ethdrv <- PC/TCP kernel pdipx <- IPX preko Packet Driver-a (imaš ga u PKTD11.ZIP na Sezamu) netx <- NetWare Workstation Shell 2. Uz pomoć ODI drajvera AUTOEXEC.BAT lsl <- NetWare Link Support Layer ne2000 <- ODI drajver za karticu (MLID) ipxodi <- IPX preko ODI drajvera netx <- NetWare Workstation Shell odipkt 1 96 <- emulator Packet Driver-a preko ODI drajvera broj 1 označava drugu logičku karticu kako je definisano u NET.CFG, dakle ETHERNET_II tip paketa, a 96=0x60 je interapt vektor Packet Drivera. (ima ga na Sezamu) ethdrv <- PC/TCP kernel NET.CFG Link support Buffers 6 1600 Protocol IPX Bind NE2000 Link driver NE2000 Int 5 Port 300 Frame ETHERNET_802.3 Frame ETHERNET_II
mreze.182 sale,
>> Treba mi da na istom kablu trce TCP/IP (PC/TCP >> emulacija terminala) i Novel tako da sa svake Dos masine >> mogu malo na Unix malo na Novel. Sta, gde i kako treba >> instalirati da bi ovo radilo. Ako je neko imao iskustava >> unapred zahvalan. "Računari 102", tekst "Od Novell-a kroz prozor", autor Zorana Đorđevića. Sjajno je opisano kako kroz isti ethernet gurati novell, w4w i tcp/ip paketiće, i da sve to radi kako treba. Doduše, terminali se pozivaju u Windows-u, ali sve to lepo radi. Moguće je, naravno, i da se to radi iz dos-a, ali ja to nisam radio. Takođe, možeš da napraviš gate između unix-a i novell-a, tako da unix koristi novell-ove diskove kao svoje. Sav sfotver je uglavnom pd ili sw, i ima ga kod nas. Šta te konkretno zanima, i koje su mašine?
mreze.183 zormi,
* Treba mi da na istom kablu trce TCP/IP (PC/TCP * emulacija terminala) i Novel tako da sa svake Dos masine * mogu malo na Unix malo na Novel. Sta, gde i kako treba * instalirati da bi ovo radilo. Ako je neko imao iskustava * unapred zahvalan. Više puta je pisano na tu temu ovde, a imaš opisano i u dokumentaciji za PC/TCP ;). Ukratko, treba ti neki driver za mrežnu karticu koji propušta obe vrste paketa, npr. paket driver (FON).
mreze.184 kica,
Imam Wester Digital mreznu karticu ali nemam softver da je poteram , pa nemogu da povezem radne stanice sa serverom. Na kartici je podeseno na I/O 300 IRQ 10 Mem CC000 Nove l je 3.12
mreze.185 pedjolino,
Hvala svima na uputstvima. Proradilo je sa ODI driver-om jer ne nadjoh nigde Packet driver PKTD11.ZIP. Gde li se dene?? Pozdrav Nenad
mreze.186 vcalic,
Šta upotrebiti od softvera za realizaciju peer-to-peer mreže sastavljene od 3-4 mašine od kojih je samo jedna 386 a ostale su 286-ice, pa Windows for Workgroups ne dolazi u obzir, a i koriste se isključivo DOS aplikacije? Da li je takvo povezivanje uopšte izvodljivo ili su za to potrebne jače mašine? Ako jeste, koji softver za to služi i koji je najbolji? Koliko ja znam o tome, tu su Novell Netware Lite, Novell DOS 7, Lantastic (čuo sam da je najbolji, jel to tačno?) a čuo sam i za neki hrvatski freeware paket da jako lepo radi na malim mrežama. Jel' probao to neko? Vlada
mreze.187 dejanr,
>> Da li je takvo povezivanje uopšte izvodljivo ili su za to potrebne >> jače mašine? Ako jeste, koji softver za to služi i koji je najbolji? >> Koliko ja znam o tome, tu su Novell Netware Lite, Novell DOS 7 Ja bih uzeo Novell DOS 7. Sve na jednom mestu, radi i sa sporim računarima.
mreze.188 spantic,
> Šta upotrebiti od softvera za realizaciju peer-to-peer mreže > sastavljene od 3-4 mašine od kojih je samo jedna 386 a ostale su 286-ice, > pa Windows for Workgroups ne dolazi u obzir, a i koriste se isključivo DOS > aplikacije? Da li je takvo povezivanje uopšte izvodljivo ili su za to Uzmi Lantastic 6.0. Dejanr ti je predložio Novell DOS 7.0, ali od njega i sam Novell diže ruke. Lantastic lepo radi, on je veoma pogodan i ako se imaju samo dva računara bez mrežnih kartica, jer podržava i vezu preko paralelnog porta.
mreze.189 djorzor,
Da li neko zna kako da isključim poruke Netware na radnoj stanici? Jednostavno, poruke Netware-a tipa "Printer is off-line" ili "Volume out of space" zablokiraju neke DOS programe. Hvala,
mreze.190 tstojic,
Slucajno sam pronasao originalnu WD disketu sa drajverima za mrezne kartice. Na disketi pise: SuperDisk for Ethercard PLUS ELITE LAN Adapter version 2.1. Istina disketa je iz 1990. godine i nisam imao vremena da pregledam sadrzaj, samo sam je zipovao sa pkzip -rP wd.zip. Bice mi drago ako ti bude od neke koristi! pozdrav Toma! wd.zip
mreze.191 zormi,
* Jednostavno, poruke Netware-a tipa "Printer is off-line" ili * "Volume out of space" zablokiraju neke DOS programe. Jesi li probao CASTOFF /A? Ako ne može, onda uzmi program MSG koji je TSR i prihvata sve poruke bez blokiranja.
mreze.192 ikordic,
RE: NetWare poruke => Da li neko zna kako da isključim poruke Netware => na radnoj stanici? Pa, valjda sa CAST?
mreze.193 ljubaz,
Pozdrav, Da li neko ima IPX.COM za mreznu karticu IBM PCNII/AKKKKK. Na serveru je instaliran NOVELL 2.20 i net$os koji je generisan prema datoj kartici dize IPX koji pronalazi karticu, ali IPX koji se generise na radnim stanicama sa WSGEN-om javlja ili da kartice nema ili hardware ERROR 51 *Äako se ukljuci na kartici ROM BIOS ON. Slavisa
mreze.194 dragisak,
> driver-om jer ne nadjoh nigde Packet driver PKTD11.ZIP. Gde > li se dene?? Na Sezamu ima samo v.10. Ja sam v.11 skinuo izgleda sa FON-a.
mreze.195 vpopovic,
> Da li neko zna kako da isključim poruke Netware > na radnoj stanici? Pročešljati dokumentaciju u kojoj piše CASTOFF Parameter ŠAllĆ: stops messages from the file server console and workstations. Purpose Prevents messages from reaching your station. How to use Type CASTOFF <Enter> Notes A. Before starting a process that can run unattended (compiling, remote hookup, etc.), use CASTOFF A to prevent messages from interrupting the process. B. To allow your station to receive messages, use CASTON.
mreze.196 vpopovic,
> Verzija NetShield-a koja je na Sezamu je suviše > "nova" za uobičajenu verziju Netware-a 3.11. Treba uzeti > Posle testiranja i pomoći dulečel.etf.BG.AC.YU, postoje dva rešenja: I Noviji CLIB.NLM, poželjno posle 1992 godine, testirano sa CLIB.NLM 3.12 od 19 Maja 1993. Za novije CLIB se nekako snađite sami. Svakako da "pasuje" kopiranje CLIB.NLM iz kompleta NetWare 3.12. II Krpež metoda, postoji update vezan za probleme clib.nlm modula, može se naći na ubbg i koliko je meni poznato nigde više (ispravite me ako grešim). Datoteka je .exe tipa, samoraspakujući arj format. Pomenuti dule upravo koristi takve pečeve. P.S. Problemi se, koliko je meni poznato, javljaju samo na fajl serverima sa herkules karticama. Valjda Amerikanci smatraju da više niko ni u fajl server ne stavlja nešto slabije od VGA :)
mreze.197 inforts,
Da li neko ima program za remote rad sa jedne stanice na drugoj za Novell mrezu ? Znaci komunikacija je preko koaksijalnog kabla. Imam program COMMUTE iz paketa PC TOOLS 7.0 ali je jako spor odziv, iako komunikacija ide preko LAN kabla. Pozdrav Dragan
mreze.198 szeman,
>> Hi. >> Radi li neko aktivno sa mreznim softverom LANSmart? To je jedna >> peer to peer mreza kojoj ne treba nikakva instalacija i koja moze Sve je vrlo jednostavno i vrlo lepo rešeno, naravno, brzina nije zavidna, no uslov za kućni rad ispunjava u potpunosti. Koristio sam LANSmart v2.01 sa starim Dlink karticama i imao sam vrlo pozitivna iskustva u odnosu na Topware software i kartice koje koristim na radnom mestu.
mreze.199 dpriest...,
>>> Sta upotrebiti od softvera za realizaciju peer-to-peer mreze >>> sastavljene od 3-4 masine od kojih je samo jedna 386 a ostale su >>> 286-ice, pa Windows for Workgroups ne dolazi u obzir, a i koriste >>> se iskljucivo DOS aplikacije? Da li je takvo povezivanje uopste >>> izvodljivo ili su za to potrebne Ja koristim LanSmart. Koristim ga u mnogo malih i 'velikih ' mreza i radi sasvim o.k. Imam jednu mrezu u kojoj je server 386/40 a 12 terminala su 286/8 i 286/16 i sve radi super (kuc, kuc, kuc). Prednost u odnosu na ostale je to sto je _jako_ jednostavna za instalaciju, nije zahtevna kao novija joj braca itd itd... sve u svemu: toplo preporucujem. DP...
mreze.200 dpriest...,
>>> Sve je vrlo jednostavno i vrlo lepo reseno, naravno, brzina nije >>> zavidna, no uslov za kucni rad ispunjava u potpunosti. Koristio >>> sam LANSmart v2.01 Po meni, ispunjava i uslove za mnogo ozbiljniji rad od 'kucnog'. Brzina nije zavidna, kao sto si rekao, (30-ak% sporiji od Novell x.xx) ali se moze instalirati na postojeci novell tako da koristi novell-ove 'transportne mehanizme' cime se prakticno dobija novell peer 2 peer. Sve u svemu, uz dobru organizaciju korisenja, pretice wfwg, lite i sl. Zasto sam uopste pitao da li ga neko koristi: Ja radim na verziji 3.20 od pre dve godine. Zanima me da li mozda znas gde se moze nabaviti ili kupiti ili dokupiti (posto imam regularno kupljenu verziju) novija verzija LanSmart-a? Bio bih VRLO zahvalan na bilo kakvoj informaciji. DP...
mreze.201 djorzor,
> * Jednostavno, poruke Netware-a tipa "Printer is off-line" ili > * "Volume out of space" zablokiraju neke DOS programe. > > Jesi li probao CASTOFF /A? Hvala svima ko' braći, ubio sam se pretražujući literaturu.
mreze.202 makica,
Imam jedan problem sa Novell 3.11 Prilikom podizanja servera, odnosno odmah nakon zavrsetka server ispise poruku: Problem with file Q_000B.SRV (TTS file...was not change) length kept = 0, had allocated = 4096 Doticni fajl je velicine 0. Sistem posle toga nastavlja normalno sa radom, sva tri korisnika koji su za sada na mrezi nesmetano rade. Ali meni bode oci ova poruka. Jos jedno pitanje: Da li je bolje svakodnevno, na kraju radnog vremena, obarati server i gasiti masine, ili ga drzati stalno podignutog i tokom neradnog dela dana, i na koje ga vreme obarati ako je bolje ovo drugo?
mreze.203 zormi,
* Problem with file Q_000B.SRV (TTS file...was not change) * length kept = 0, had allocated = 4096 Zanemari. Radi se o redu za štampu koji nije propisno zatvoren (nestanak struje?). * Da li je bolje svakodnevno, na kraju radnog vremena, obarati * server i gasiti masine, ili ga drzati stalno podignutog i * tokom neradnog dela dana, i na koje ga vreme obarati ako * je bolje ovo drugo? Zavisi od ukusa. Ja svoje servere gasim samo za godišnji odmor i to tako traje već 4 godine.
mreze.204 dvesic,
>> Problem with file Q_000B.SRV (TTS file...was not change) >> nesmetano rade. Ali meni bode oci ova poruka. Sa sistemske konzole dismountuj diskove, pa startuj VREPAIR modul (LOAD VREPAIR). On ce prekontrolisati diskove i sve lepo srediti. >> Da li je bolje svakodnevno, na kraju radnog vremena, obarati >> server i gasiti masine, ili ga drzati stalno podignutog i >> tokom neradnog dela dana, i na koje ga vreme obarati ako >> je bolje ovo drugo? Preporuka Novell-a je da server ostane ukljucen, ALI, ako nemas pouzdano napajanje (UPS) koje ce obezbediti nesmetan rad servera, ipak je bolje spustati ga stalno. Ako imas UPS, onda je najbolje periodicno spustanje (jednom nedeljno ili jednom u dve nedelje). Tokom duzeg rada (i u zavisnosti od inteziteta) dolazi do blage fragmentacije memorije na serveru, koja se spustanjem/podizanjem otklanja.
mreze.205 dens,
>> Imam program COMMUTE iz paketa PC TOOLS 7.0 ali je jako spor odziv, iako >> komunikacija ide preko LAN kabla. Norton PC Anywhere 5.0
mreze.206 pedjak,
Ima li neko opis IPX protokola, tj. servisa koje pružaju paket drajveri aplikacijama..?
mreze.207 zkrstic,
> Molim za savet! > Novell 3.12. System administrator na Kipru nemoguce doci do njega a > samim tim i do pasword-a. Mreza radi ali ima problem. Jedan racunar > se buni. Ne zna se iz Malo kasnim...., sorry :( Reci ime čoveka koji je na Kipru, pa da ti ga doteram ;) Nadam se da si razrešio problem do sada, al' ako nisi viči. Pozdrav, Zkr
mreze.208 ikordic,
RE: DOWN => Zavisi od ukusa. Ja svoje servere gasim samo za godišnji odmor => i to tako traje već 4 godine. A jel' reče neko ovde da 3.11 treba obarati jednom nedeljno zbog nekih problema oko fragmentacije memorije? Navodno, 4.x tih problema nema?
mreze.209 dejanr,
>> A jel' reče neko ovde da 3.11 treba obarati jednom nedeljno zbog nekih >> problema oko fragmentacije memorije? Navodno, 4.x tih problema nema? Šta da ti kažem, Sezamove servere obara isključivo Elektrodistribucija, kad nestane struje više od 40-50 minuta koliko drži UPS. Letos su radili neprekidno i intenzivno skoro četiri meseca, pa nisam primetio neki problem sa memorijom.
mreze.210 vvelinov,
> Ima li neko opis IPX protokola, tj. servisa koje pružaju paket > drajveri aplikacijama..? Ima nešto o tome u opisima interapta. Može se naći na Sezamu. Fajlovi inter42a.zip, b, c i d. 4 komada.
mreze.211 petrovics,
Interesuje me postoji li neki programski paket koji radi u Nowell Netware 3.11 ili Nowell Light okruzenju a koji omogucava sledece: 1) Da na jednom racunaru u mrezi moze da se vidi sadrzaj ekrana projzvoljnog racunara u mrezi. 2) Da se na jednom racunaru u mrezi vrti neki program a da svi ostali na svojim monitorima prikazuju njegovu sliku. Unapred hvala :)
mreze.212 zormi,
*=> Zavisi od ukusa. Ja svoje servere gasim samo za godišnji odmor *=> i to tako traje već 4 godine. * * A jel' reče neko ovde da 3.11 treba obarati jednom nedeljno zbog nekih * problema oko fragmentacije memorije? Navodno, 4.x tih problema nema? Reče ja :), ali po par meseci nije bio neki problem, a sigurno ćeš bar jednom morati za to vreme da ga spustiš i podigneš.
mreze.213 zormi,
* 1) Da na jednom racunaru u mrezi moze da se vidi sadrzaj * ekrana projzvoljnog racunara u mrezi. * * 2) Da se na jednom racunaru u mrezi vrti neki program a da * svi ostali na svojim monitorima prikazuju njegovu sliku. Postoji više programa obe vrste, ali uglavnom dosta brljave, zaglavljuju se, sporo rade, prave veliki saobraćaj u mreži...
mreze.214 srdjan.j,
Zanima me kombinacija Novell NetWare 2.15 i Win for WG. Da li mogu da egzistiraju zajedno na istoj mreži ? Srđan.
mreze.215 zkis,
Povezao sam dva 386SX racunara koristeci NeOS 1.0. Cini mi se da je sve OK. Da li neko ima iskustava o pouzdanosti ove mreze, ili mi predlaze da se predje na neko 'oprobano' resenje. Ili neka se jevi neko ko je instalirao NeOS 1.0, pa da malo razmenimo iskustva. Zikica
mreze.216 dkaralic,
Interesuju me iskustva u korišćenju remote pc stanica u Novell Netware okruženju. Znam da postoje TELEREPLICA i PCANYWHERE programi koji rade host-terminal emulaciju. Ovde je već nešto pokušano sa telereplikom, ali je dolazilo do velikih smetnji (đubreta) na stanici gde se vrši terminal emulacija. Radi se o poprečnoj vezi. Ljudi koji su program instalirali podesili su parametre veze tako da mi malo izgledaju čudno: nisu uključeni inicijalni string registri za rad sa mnp4 ili mnp5 (iako modemi to podržavaju), nije uključen flow control. Meni izgleda da ove parametre treba promeniti u inicijalni string sa mnp5 protokolom (ne koristi se za file transfer *.zip, nego ascii ekran i tastatura), nije uključena veća brzina prenosa (4800 ili 9600) zbog sinhrone veze između modema, uključiti flow control na RTS/CTS. Možda ovo što pišem više spada u konferenciju o komunikacijama, ali bih voleo da čujem mišljenje i u ovoj konferenciji. Da li se ovim izmenama može ovaj problem rešiti? Pretpostavljam da su veze od parice do modema korektne, tj. da nemaju smetnji. U pošti su proverili vezu između parica i tvrde da je sve OK. Ako neko već koristi TELEREPLIC-u voleo bih ako bi mogao da prenese svoj TR.TR file gde su navedeni konfiguracioni parametri remote stanice. Na osnovu njega lako je napraviti sa TRHOSTIN i parametre za host stanicu. Da li se bolje pokazao PCANYWHERE program od TELEREPLIC-e za ovu namenu? Pozdrav DraganK.
mreze.217 pinokio,
>> Da li se bolje pokazao PCANYWHERE program od TELEREPLIC-e za ovu namenu? Uzmi PC ANYWHERE i završi posao. Telereplic-a je simpatična stvar ali nije ni za primirisati Nortonovoj alatki. PCA je pouzdaniji, robusniji, konfigurativniji, ...ukratko moč u tvojim rukama. Dakle, cepaj ! Nenad
mreze.218 zkrstic,
> Da li se bolje pokazao PCANYWHERE program od TELEREPLIC-e za ovu > namenu? Na žalost Banex ti nemože lično odgovoriti i preneti svoje (naše) iskustvo, obzirom da je kompetentniji, pa ću morati ja :) PC-ANYWHERE se pokazao bitno bolji i fleksibilniji, nikakvih problema sa vezom nismo imali, radi MNP, radi i file transfer. Inače je u pitanju bila veza iz tri grada sa četvrtim koji je centrala, tj. sa Novell-om koji je glavni, a ova tri se ponašaju kao remote stanice. Ako ti bude baš negde zapelo, viči, pa da ujurim Banex-a :) Zkr
mreze.219 dragisha,
-> Ima li neko opis IPX protokola, tj. servisa koje pružaju paket -> drajveri aplikacijama..? To su dvije različite stvari. Za IPX protokol dovoljno podataka može da se nađe u knjizi Network Programming in C (ima Sezamovaca sa kopijama), a za paket drajvere pojašnjenja idu u nekom od pratećih tekst fajlova, čini mi se da je ekstenzija u stvari broj verzije. -- [Sometimes the light's all shinin' on me...]
mreze.220 vsuzic,
mreze.221 dvesic,
PROBLEM : RPRINTER na NOVELL 3.11 mrezi Ako mi je lokalni stampac preko RPRINTER programa vezan na mrezu, prilikom reseta racunara potrebno je da protekne neko odredjeno vreme ( >= 30 sec ) da bi se rprinter ponovo nakacio. Pri tom javlja da je "Printer allready in use". Petlja koja to (u AUTOEXEC.BAT-u) radi je : :petlja f:\login\RPRINTER STAMPA 0 > NUL if errorlevel 1 goto petlja Ima li nacina da se petlja izbegne, tj. da server & rprinter detektuju prekid veze za onih 10-tak sekundi koliko se dize racunar ?
mreze.222 dkaralic,
> PC-ANYWHERE se pokazao bitno bolji i fleksibilniji, nikakvih > problema sa vezom nismo imali, radi MNP, radi i file transfer. Hvala na pomoći. Uspeo sam da nađem neku verziju pcANYWHERE III 3.11a ali nigde ne nađoh nećto u stilu *.doc ili *.txt. Postoji neki readme file ali ne u obliku tutorial file. Ako poseduješ takav file (*.doc ili *.txt) bio bih zahvalan ako bi ga poslao. Ujedno me interesuje da li je to stara verzija ili možda ima i novijih. Ova se vodi sa datumom od 01.01.1990. Ne znam kako drugi rade, ali ja imam običaj da prvom pogledam uputstvo. Nisu valjda u prazno ljudi kucali taj tekst. Pozdrav DraganK.
mreze.223 kica,
Puno zahvaljujem tstojicu ns.zip" Pozdrav od KICE
mreze.224 petrovics,
>> Postoji vise programa obe vrste, ali uglavnom dosta brljave, >> zaglavljuju se, sporo rade, prave veliki saobracaj u mrezi... Znaci li to da su neupotrebljivi za potrebe raznih kurseva i primene u skolama ?
mreze.225 petrovics,
>> Interesuju me iskustva u koriscenju remote pc stanica u Novell Netware >> okruzenju. Znam da postoje TELEREPLICA i PCANYWHERE programi koji Kad smo vec kod povezivanja remote PC-a na Novell mrezu, jeli tacno da postoji paket za akces server koji se izvrsava na file serveru tako da ne mora da se posveti jedan racunar u mrezi samo za tu svrhu? Ako postoji, kakva su iskustva?
mreze.226 petrovics,
>> Uzmi PC ANYWHERE i zavrsi posao. Telereplic-a je simpaticna stvar ali Zanima me da li je bitno koja se emulacija terminala koristi na remote racunaru kada je na hostu PC ANYWHERE HOST ? Ovo me interesuje jer nikako ne uspevam da uspostavim vezu izmedju remote-a i hosta kada je na remoteu aktiviran anywhere terminal. Sobzirom da mi veza lepo radi kada je na remote-u ANSI emulacija (Telemate) nebih da se trudim ako nista necu da dobijem.
mreze.227 pinokio,
>>terminal. Sobzirom da mi veza lepo radi kada je na remote-u ANSI emulacija (Telemate) nebih da se trudim ako nista necu da dobijem. Naravno da je bitna. Ne znam zašto si imao problema sa uspostavljanjem veze ali stvar bi trebala da ardi prosto. Tamo- host, ovamo-remote. Otvoriš racun za remote, definišeš pass. i voziš. Ako sam te dobro shvatio, ti koristiš telemate za pristup host mašini (!?). Znaći Telemate-Telemate (ansi) i to radi. Onda bi PCA-PCA trebalo da rabota još bolje. Prosto rećeno, nisu komparativni. Pogotovo u onome što za što je PCA i namenjen-rad na host računaljki! Nenad
mreze.228 pinokio,
>>>.txt) bio bih zahvalan ako bi ga poslao. Ujedno me interesuje da li je to stara verzija ili možda ima i novijih. Ova se vodi sa datumom od 01.01.1990. Da to je stara verzija. U međuvremenu se pojavilo nekoliko novih. Stiglo se do v5.0. Što se dokumentacije tiće, nisu nikad bili izdašni po pitanju readme fajli. Help mu je mali i sladak- i pomaže. Ako ti treba pomoć u mail. Nenad
mreze.229 mzdravkovic,
>> Kad smo vec kod povezivanja remote PC-a na Novell mrezu, jeli >> tacno da postoji paket za akces server koji se izvrsava na file >> serveru tako da ne mora da se posveti jedan racunar u mrezi samo >> za tu svrhu? >> Ako postoji, kakva su iskustva? Postoji paket, ali nisam siguran da moze da se izvrsava i na file serveru. Rec je o Netware Access Serveru (NAS). To je kompilacija PC ANYWHERE-a i DESQVIEW-a prilagodjenih za rad u Novell mrezama. Jedan racunar u mrezi, tzv Access Server, sluzi za komunikaciju sa 16 udaljenih PC-a, a moze da radi i kao obicna radna stanica. Na Access Serveru je ostvaren multitasking, tako da svi udaljeni korisnici pristupaju mrezi preko tog racunara, i odatle je moguce pratiti sta svaki od korisnika radi. Udaljeni korisnici imaju potpuni pristup mrezi, kao sto pruza i PC ANYWHERE. Brzina komunikacije je od 300 do 115200 bauda. Za sve ovo potrebno je i dosta hardwera. Access Server mora da ima dosta RAM-a i neku multiserisku karticu (preporucuje se WNIM+). U taj jedan racunar moguce je postaviti cak 4 WNIM-a i tako omoguciti 16 udaljenih korisnika. Moja iskustva sa NAS-om su najbolja moguca. U jednoj organizaciji u Boru, postavio sam ovaj sistem da bi iz raznih magacina mogli da pristupaju glavnoj mrezi te firme, koja se nalazi u drugom delu grada. Komunikacija je ostvarena preko zakupljenih PTT parica i asinhronih modema domace proizvodnje (LINE DRIVER-a). NAS radi vec par godina, bez gasenja i nije bilo nikakvih problema. P.S. Gore spomenuta WNIM+ kartica, ima u sebi procesor Z80 i 64K memorije. Ovo me mnogo podseca na ZX SPECTRUM :)
mreze.230 zormi,
*>> Postoji vise programa obe vrste, ali uglavnom dosta brljave, *>> zaglavljuju se, sporo rade, prave veliki saobracaj u mrezi... * * Znaci li to da su neupotrebljivi za potrebe raznih kurseva i * primene u skolama ? Ja sam probao baš za te primene i odustao. Doduše to je bilo pre godinu-dve, možda je izašlo i nešto upotrebljivije.
mreze.231 aismaili,
Subject: Problemi sa Novell Netware 3.11 Vec neko vreme instalirali smo Novel mrezu 3.11 za 10 usera, ali imamo mali problem, kad god neko ne bude pravilno izlazio sa mreze (LOGOUT) nego bude resetovao racunar ili iskljucio kompletno, na njegovo mesto ostaje NOT-LOGGED-IN, i kad budu tri-cetri takva slucaja, ostaju toliko stanica nepotrebljeno, i uvek mora supervisor da ide preko fconsole i da brise sve takve slucajeve. A supervisor nije uvek tu ;).
mreze.232 petrovics,
>> Naravno da je bitna. Ne znam zasto si imao problema sa uspostavljanjem >> veze ali stvar bi trebala da ardi prosto. Tamo- host, ovamo-remote. Stvarno je prosto :). Ranije mi nije radilo zbog jednog mog glupog previda. Sada mi radi komunikacija i kada se na remote racunaru koristi PCA Remote :)) >> Ako sam te dobro >> shvatio, ti koristis telemate za pristup host masini (!?). Znaci >> Telemate-Telemate (ansi) i to radi Ne znam sta je tu cudno (!?) ? Jednostavno na hostu podesis da ce remote da koristi Ansi terminal i onda hostu pristupas pomocu Telematea (Ansi) na remote-u. P.S. Da ne bese tvoje poruke nebi mi palo na pamet gde je greska pa PCA Remote nece da radi. Hvala! :)
mreze.233 petrovics,
>> Postoji paket, ali nisam siguran da moze da se izvrsava i na file >> serveru. Rec je o Netware Access Serveru (NAS). To je kompilacija PC >> ANYWHERE-a i Hvala ti na detaljnom objasnjenju Access Servera (mada mi je dosta toga bilo poznato >;) ). Jedno mi sada nije jasno. Ja sam bio ubedjen da je racunar namenjen za Access server morao da bude posvecen (nije mogao da se koristi u lokalu) a da je sa nekom novom verzijom (ovo sam skoro cuo od prijatelja) moguce da access server bude isti racunar kao i fajl server (da bi se izbeglo posvecivanje, pored fajl servera, jos jednog racunara). Iz tvoje poruke zakljucujem da Access Server nikada nije ni morao da bude posveceni racunar. Moze li neko da me malo prosveti :) ?
mreze.234 petrovics,
>> Da to je stara verzija. U meduvremenu se pojavilo nekoliko novih. Stiglo >> se do v5.0. Sto se dokumentacije tice, nisu nikad bili izdasni po pitanju >> readme Kakve su razlike izmedju PCA 4.5 i 5.0 ?
mreze.235 sikima,
Treba da se formira veza izmedju nekoliko racunara ali uz pomoc inteligentnog multi-kontrolera 8xRS232. Da bi to sve funkcionisalo na glavnom racunaru mora biti instaliran UNIX, dok ostali racunari rade kao terminali. Intersuje me da li neko moze da opise nacin povezivanja ovakve veze i kakvim kablom se sve to izvodi. Da li je to sve moguce povezati a da je na glavnom racunaru instaliran DOS ? Kakve su brzine prenosa ovom serijskom vezom,... Puno pozdrava od Sikime p.s. Ako je vec bilo reci o ovome molim za pointer
mreze.236 zormi,
* Jedno mi sada nije jasno. Ja sam bio ubedjen da je racunar namenjen * za Access server morao da bude posvecen Morao bi. Medjutim NAS radi u protected mode-u na 386+ sa dovoljno memorije pa simulira više računara od kojih svaki može da bude po jedan asinhroni server, a jedan proces može da se ostavi i za samu stanicu. Koliko je to brzo i pouzdano - pitanje je. Novell je takodje izradjivao kartice (tačnije PC na kartici) koje se ubacuju u neki PC - i svaka bude po jedan asinhroni server.
mreze.237 szeman,
>> Zasto sam uopste pitao da li ga neko koristi: Ja radim na verziji >> 3.20 od pre dve godine. Zanima me da li mozda znas gde se moze >> nabaviti ili kupiti ili dokupiti (posto imam regularno kupljenu >> verziju) novija verzija LanSmart-a? Bio bih VRLO zahvalan na bilo >> kakvoj informaciji. I meni je potrebna novija verzija, ali kako trenutno kod kuće radim samo na jednoj mašini, nisam se raspitivao za novije verzije LanSmart-a, ali ako ti baš treba, potrudiću se... Pozdrav, Saša
mreze.238 pinokio,
re: PCAnywhere Razlika između ver. 4.5 i 5 nije drasticna, ali je primjetna. 5.0 radi brže, nema više awremote i awhost, sada je to sve aw - dakle jedan fajl kojeg konfiguriše da radi kao ovaj ili onaj. Tu je podška za win......(nisam probao).NAravno da nisu zaboravili da update-uju i konfiguracije za nove modeme 14400 i više :))), i tako.. Nenad
mreze.239 dpriest...,
>>> I meni je potrebna novija verzija, ali kako trenutno kod kuce >>> radim samo na jednoj masini, nisam se raspitivao za novije verzije >>> LanSmart-a, ali ako ti bas treba, potrudicu se... Potrudi se, PLEASE... DP...
mreze.240 dr.grba,
>> ostaje NOT-LOGGED-IN, i kad budu tri-cetri takva slucaja, ostaju toliko >> stanica nepotrebljeno, i uvek mora supervisor da ide preko fconsole i da >> brise sve takve slucajeve. A supervisor nije uvek tu ;). Ima tu dobro rešenje: prvi put opomena. Drugi put 5% od plate. Treći put 10% od plate. žetvrti put prekvalifikacija ili radna knjižica u ruke.
mreze.241 dr.grba,
>> Razlika između ver. 4.5 i 5 nije drasticna, ali je primjetna. 5.0 radi >> brže, nema više awremote i awhost, sada je to sve aw - dakle jedan fajl Možda zvuči blesavo, ali je poželjno zbog testiranja: radi li PC Anywhere 5.0 na null modem kablu između dve mašine?
mreze.242 zormi,
*>> ostaje NOT-LOGGED-IN, i kad budu tri-cetri takva slucaja, ostaju toliko *>> stanica nepotrebljeno, i uvek mora supervisor da ide preko fconsole i da *>> brise sve takve slucajeve. A supervisor nije uvek tu ;). * * Ima tu dobro rešenje: prvi put opomena. Drugi put 5% od plate. Treći put * 10% od plate. žetvrti put prekvalifikacija ili radna knjižica u ruke. Moj sistem za neposlušne korisnike mreže :) je da im isključim slanje MAIL-a grupama korisnika i time blokiram oglašavanje sitne trgovine... ;)
mreze.243 pinokio,
>> Možda zvuči blesavo, ali je poželjno zbog testiranja: radi li PC Anywhere 5.0 na null modem kablu između dve mašine? Zvući ! :))) Radi preko ćega hoćeš, sem preko paralelnog. Dakle, mreža, modemi, kablovi seriski, ovakvi, onakvi....trla lal lala....:)) Nenad
mreze.244 sikima,
Ponovo postavljam pitanje. Kakva su iskustva sa radom sa multi kontrolerima 8xRS232. Treba da se poveze neka "mrezica" od par racunara pa me interesuju iskustva u odnosu na Novell. Ako je vec bila diskusija o ovome molim za poi- nter. Puno pozdrava od Sikime
mreze.245 dejanr,
Dobio sam sledeću poruku privatnom poštom sa molbom da prosledim u neku javnu konferenciju, mislim da je stvar veoma neprijatna, pa prema tome i vredna dalje analize: >> From vasja@orao.etf.bg.ac.yu >> Subject: NETX+SCANDISK (DOS6.2) BUG!! >> Rec je o sledecem. Kada na solo PC-u sa DOS 6.20 (bez ikakve mreze) radis >> sa programom SCANDISK (stize uz DOS) sve je u redu. Medjutim ako je doticni >> PC u mrezi i ako je podignut NETX.EXE (ver 3.3x - 78xxx bytes) onda, ako >> startujes SCANDISK i uradis Surface Test lokalnog hard diska (recimo C:), >> sve izgleda u redu, samo kad izadjes iz programa na lokalnom hard disku ne >> ostane NISTA (BAS NISTA - nijedan direktorijum ni fajl, pa ni skriveni >> fajlovi). Ovo sam registrovao kod korisnika na mrezi koju administriram. >> Sreca njegova pa se pravio BACKUP. >> Elem, kad mu se to vec desilo, resio sam da ponovim situaciju i da proverim >> da li je stvarno u pitanju kombinacija SCANDISK+NETX i problem se ponovio. >> Kada sam SCANDISK probao na istoj masini sa svim mreznim softverom OSIM >> NETX.EXE sve je radilo OK.
mreze.246 mdjuric,
Zanimacijama u zivotu nikad kraja (pogotovu sa NJindonjsima ...) Jednog lepog dana covek koji se bavise DTP-om, sem gotovo manicne zelje da kao i svi pripadnici svoje kaste nabavi Mac (i oseti Plug&Play), odluci da nabavi HP LaserJet 4M+ koji u sebi, o cuda, sadrzase i mreznu karticu koja (naravno) podrzava sve moguce protokole komunikacije ali dobi samo Novell administrativni software. Kako naravno ne posedovase Novell mrezu, rece sebi "Nema veze, aktiviracu W4WG mrezu i preko nje normalno videti stampac na mrezi." Ali, kad da na vrbi rastase cipovi i da Microsoft znase programirati to bi mozda i radilo, ovako nista. Connect Network Printer? No printer. I probase svasta i svakako ali nista. Na kraju instalirase Personal Netware i bi zadovoljan, ali ne resi problem. Any clues? Pozdrav, Mladen.
mreze.247 dens,
>> Razlika između ver. 4.5 i 5 nije drasticna, ali je primjetna. 5.0 radi Nešto se ne sećam da je AW4.5 imao podršku za mrežu kakvu ima 5.0. Naime, sa aw5.0 možete kontrolisati potpuno i prilično brzo neku stanicu pod Novellom sa svoje stanice (pod uslovom da je tamo aktiviran odgovarajući host mod)
mreze.248 ppekovic,
>> Treba da se formira veza izmedju nekoliko racunara ali uz pomoc inteligentnog >> multi-kontrolera 8xRS232. Da bi to sve funkcionisalo na glavnom racunaru mora >> biti instaliran UNIX, dok ostali racunari rade kao terminali. Intersuje me da MultiPort kartica (nxRSxxx) se obično koristi za vezivanje modema, terminala i sl. uređaja za serijsku komunikaciju. Dakle, nije to mreža jer svi glavni posao rade na glavnom računaru. Logično, da bi sve funkcionisalo potreban ti je multitasking/mulituser operativni sistem što eliminiše DOS. Jedina komabinacija za pravljenje mreže preko serijske veze je da koristiš SLIP/PPP pa preko njega TCP/IP recimo. Na primer, na Unix mašini podigneš TCP/IP i SLIP interface za svaki port na koji hoćeš da zakačiš računar u mrežu. Ostali računari mogu biti i DOS. FTP PC/TCP software (nije shareware) za DOS radi preko paket drajvera a paket drajvere za serijsku vezu možeš da nađeš na FFS-u u arhivi pktdrv.zip ili tako nešto. Paya
mreze.249 bulaja,
**** new file **** R:\IBMPC\VIRUS\*.* ---------------------- 4ns161cr zip 180618 NetShield 1.61v117: zaštita od virusa za NetWare 4.0x Obratite pažnju da je ovo verzija za Novell NetWare 4.0x (do sada smo imali samo NetWare 3.x verziju). Zahvaljujemo slazar-u na prilogu.
mreze.250 snemcev,
>> Ima tu dobro rešenje: prvi put opomena. Drugi put 5% od plate. Treći >> put 10% od plate. žetvrti put prekvalifikacija ili radna knjižica u >> ruke. Kraća verzija: prvi put 20% od plate; drugi put radna knjižica u ruke.
mreze.251 nbatocanin,
Pitanje na temu "rogovi u vreći": oću da napravim da lokalni Win štampa na laseru u Novell 3.11 mreži. Napravio sam u printer setup-u gde šta treba, Win sve lepo šalje, ali print server javlja da "čeka da se mountuje form 0" i čeka. U Printcon (ili printdef?) se ispostavlja da je zadat nepostojeći format za default i to se ispravlja. Međutim, ponovno štampanje rezultuje istom porukom. Nadam se da nije toliko glup da moram ponovo da instaliram drajver?
mreze.252 galimpic,
Firma u kojoj radim hoće da uvede mrežu, tako da svaka radna stanica ima svoju aplikaciju (knjigovodstvo, proizvodnja, magacin, itd). Tu će biti 7-8 računara i ja bih trebao da sve to napravim i povežem u mrežu. Napakovao sam se silnim knjigama o Novell-u, client-server arhitekturama, posvećenim serverima i počeo da sve to prežvakavam. Ali može li sve to da se reši i ovako: povežeš računare, instaliraš W4W 3.11 i sad svi vide jedan HD koji se nalazi samo na jednom računaru, i nekoliko štampača po radnim stanicama. Onda svakoj stanici napraviš program i čovek i ne može da izađe u DOS da brlja (šta ima magacioner da uči kako se prijavljuje, odjavljuje - on hoće da radi sa svojom aplikacijom a ako nešto pukne da pozove mene). Prosto i jednostavno. Da li (i zašto) to tako ne može? I još ovo: - da li je problem što je jedna (i samo jedna) od stanica 286? - da li je problem ako se programi pišu u CLIPPER-u, pa se izvršavaju kao DOS aplikacije? Inače, rado bih sve napravio u Win ali se šefovi za sada groze miševa ("šta će mi to kad imam one tastere sa strelicama")? - da li sve ovo pada u vodu ako stanice nemaju svoje HD? - da li onda mogu da normalno koristim "server" tj. računar na kome je HD kao stanicu u kojoj bih pisao aplikacije, radio sa CORELDRAW-om i sl. Vidim da ima dosta pitanja ovakvog tipa (početničkih) na koja niko ne odgovara pa bih molio ako može bar da mi neko kaže "DA,u principu može" ili "NE, kad porasteš kašće ti se samo, ipak uzmi Novell".
mreze.253 danilo,
> Razlika između ver. 4.5 i 5 nije drasticna, ali je primjetna. 5.0 radi brže, Gde to ima ?
mreze.254 budima,
U vezi sa problemom NOT-LOGGED-IN: Prvo, ako user resetuje ili iskljuci racunar i potom se ponovo prijavi mrezi, bice iskoriscena bas ta veza. Drugi slucaj je kad user stvarno iskljuci racunar i ode. Tada stvar u ruke preuzimaju serverovi takozvani watchdog packets uz pomoc kojih se proverava da li je stanica jos aktivna. Standardno, neaktivna stanica se iskljuci od strane servera posle nekih 15 do 20 minuta, ali se to moze promeniti, naravno uz veliki oprez da se ne remeti ispravnost rada u normalnim okolnostima. Sve se podesava uz pomoc SET parametara (Communication) na serveru, i to: Number of Watchdog Packets, Delay Between Watchdog Packets i Delay Before First Watchdog Packet. Za vise informacija otkucaj na mrezi help set (ili, ne daj boze mail budima)
mreze.255 rpausic,
>## Treba da se formira veza izmedju nekoliko racunara ali uz pomoc >## inteligentnog multi-kontrolera 8xRS232. Da bi to sve funkcionisalo >## na glavnom racunaru mora Koliko tačno terminala treba da vežeš? Sa običnim serijskim karticama (UNIX za mase :) ) možeš da zakačiš 3 terminala, uz malo natezanja i 4, kablovi null modem, tri žice, 25 pinski ili 9 pinski konektori. (jedna kartica sa dva serijska košta oko 20 DEM). Ako hoćeš više terminala, onda moraš da platiš relativno skupe multiport kartice, kablovi ostaju isti. Pod DOSom ne dolazi u obzir, osim ako ne dodaš neki mrežni dodatak, a nisam probao nešto slično realizovati sa serijskim vezama. Možda može Lantastic?
mreze.256 rpausic,
>## aplikacijom a ako nešto pukne da pozove mene). Prosto i >## jednostavno. Da li (i zašto) to tako ne može? W4WG. Ako i može, neefiaksno je u odnosu na Novell. >## - da li je problem što je jedna (i samo jedna) od stanica 286? NE! >## - da li je problem ako se programi pišu u CLIPPER-u, pa se >## izvršavaju kao DOS aplikacije? Inače, rado bih sve napravio u Win >## ali se šefovi za sada Nije problem. žak se tako najčešće i radi. >## - da li sve ovo pada u vodu ako stanice nemaju svoje HD? Ne pada u vodu. Naprotiv, to ti je najjeftinije rešenje. >## - da li onda mogu da normalno koristim "server" tj. računar na >## kome je HD kao stanicu u kojoj bih pisao aplikacije, radio sa >## CORELDRAW-om i sl. Na žalost ne. Novije verzije novell-a imaju posvećeni server, pa na njega možeš zaboraviti. Novell 2.15 nema posvećeni server, ali nisam siguran ni da možeš komotno koristiti zahtevan softver kao što su Windowsi :( >## porasteš kašće ti se samo, ipak uzmi Novell". Da li si razmišljao o UNIX-u?
mreze.257 dejanr,
>> povežeš računare, instaliraš W4W 3.11 i sad svi vide jedan HD koji se >> nalazi samo na jednom računaru >> Da li (i zašto) to tako ne može? Može tako, ali preporučujem da žrtvuješ jedan računar za server i instaliraš Novell NetWare. Imaćeš bolje performanse i manje problema. >> - da li je problem što je jedna (i samo jedna) od stanica 286? Ako koristiš Novell, nije problem. Mislim da ne bi trebalo da bude problem ni sa Windows-om, ali davno nisam probao, ne znam kako bi to radilo. Možda previše sporo. >> - da li je problem ako se programi pišu u CLIPPER-u, pa se izvršavaju >> kao DOS aplikacije? Nikakav problem. >> - da li sve ovo pada u vodu ako stanice nemaju svoje HD? Windows rešenje... nije baš da pada u vodu, ali bi bilo mnogo problema. >> - da li onda mogu da normalno koristim "server" tj. računar na kome je HD >> kao stanicu u kojoj bih pisao aplikacije, radio sa CORELDRAW-om i sl. Ne preporučujem da to radiš u bilo kojoj varijanti, čak i kod Windows mreže, ako su svi računari toliko zavisni od tog jednog diska. Onda kada taj računar padne (a svi znamo kako ume da padne pod Corelom ili bilo čim drugim), ode cela mreža. Ovako, instaliraš Novell, server, i ne boli te glava... bar ne previše ;)
mreze.258 rower,
Imam mrezu od par racunara umrezenih NDOS-ovim Personal netware-om. Sve je ok sto se toga tice. Sada bih zeleo da na tu (peer-to-peer) mrezu zakacim jos dve diskless radne stanice. U principu to sada i radi nekako, dizem ih sa dve boot diskete (za svaki) sto mi se ne cini kao neko elegantno resenje. Takodje posto su mi EMM386 i DPMS (Novell-ovi) pri boot-u na A:\ pri kasnijem dizanju Windows-a 4WG, trazi ih na A:\ sto moze da radi (bilo da je disketa unutra, bilo da samo pritisnem taster - on produzi bez problema, a mogu i da neki dir mapiram na A:\ ), ali je u principu ruzno. Takodje me interesuje koje fajlove da koristim ( za sada radim sa obicnim startnet.bat-om samo sam izbacio server.exe) za dizanje ovih WS. Molio bih da mi neko iskusniji od mene pomogne. rower
mreze.260 ab.comp,
==> ispravlja. Međutim, ponovno štampanje rezultuje ==> istom porukom. Nadam se da nije toliko glup da ==> moram ponovo da instaliram drajver? Pre toga je korišćen form sa nekim drugim brojem, a Novell traži kod svake promene obrasca da mu se kuca konzolna komanda: Print nn FORM MOUNT ili tako nešto (nemam pri ruci Novell). Pogrledaj help za print konzolnu komandu. Posle ove komande će sva štampa ići normalno sve dok ne dođe do ponovne promene obrasca (FORM). Pozdrav █ █ █ █ ▄▄█ █ █▄▄ █▄▄
mreze.261 dvesic,
>> ==> ispravlja. Medutim, ponovno stampanje rezultuje >> ==> istom porukom. Nadam se da nije toliko glup da >> ==> moram ponovo da instaliram drajver? >> Pre toga je koriscen form sa nekim drugim brojem, a Novell >> trazi kod svake promene obrasca da mu se kuca konzolna >> komanda: Ili startuj PCONSOLE PRINT SERVER INFORMATION PRINT SERVER STATUS/CONTROL PRINTER STATUS (odaberi stampac) SERVICE MODE : Minimize form changes across queues Posle toga nisam imao slicnih problema.
mreze.262 majkl,
Problem sa ripiterom Ima li neko iskustva sa ripiterima? Naime, problem je sledeći: Na radnoj stanici koja 'prolazi' kroz ripiter ka serveru na kome je instaliran Novell 3.11 već nakon Login komande dobija Network Error on SERVER Error sending on network. Kablovi i konektori su provereni, bez ripitera sve radi (dok se mreža ne optereti), i što je najinteresantnije kada se server podigne sa 3.12 sve normalno radi ( U svim slučajevima korišćen je ETHERNET_802.3). Pregledanje SET komandi i NET.CFG parametara nije pomoglo. Šta sam prevideo?
mreze.263 bulaja,
Postoji li neki Novell NetWare (verzija 3.11) monitoring sistem lepši (i korisniji:) od standardnog monitor.nlm?
mreze.264 ikordic,
RE: MONITOR.NLM => Postoji li neki Novell NetWare (verzija 3.11) monitoring sistem lepši => (i korisniji:) od standardnog monitor.nlm? Za to nismo čuli, ali sam video neki pendžers šel, pokreće se sa radne stanice. Probano, ima raznih servisa ali posle pet minuta rekao " ... caused GPF ..." i utamanjen sa diska.
mreze.265 petrovics,
Posle saveta dobijenih u ovoj konferenciji i u predzadnjim Racunarima uspeo sam da instaliram podrsku za Windows i NetWare mrezu u Windos For WorkGroup. Sada imam mrezu sa 5 racunara: dva pod Dosom (Netware clienti sa ODI drajverima) dva pod W4WG (opet se radi o racunarima sa instaliranim ODI drajverima u DOS-u) i jedan NetWare 3.11 server. Na svim radnim stanicama mi odlicno radi komunikacija sa NetWare serverom (i iz dosa i iz W4WG) ali se ova dva racunara pod W4WG medjusobno ne vide. Kratko receno radi mi Novell ali ne i Windows mreza. Pretpostavljam da je problem u konfigurisanju mreze u okviru Windows-a i/ili u NET.CFG fajlu pa bih molio da mi neko odgovori na sledeca pitanja: 1. Sta bi trebalo da stoji u NET.CFG za navedenu situaciju ? 2. Koji drajveri treba da se instaliraju u Windows-ima i koji treba da bude primaran ? 3. Treba li jos nesto da se podesi ? P.S. Kad izlazim iz Windowsa javlja se simptom opisan u fajlu DEADLOCK.TXT u okviru arhive WINUP9.ZIP (crni ekran sa blinkajucim kursorom u gornjem levom uglu koji posle 1 min. nestane)
mreze.266 dejanr,
Microsoft će licencirati delove mrežnog podsistema Windows-a 95 zainteresovanim kompanijama. To verovatno znači da će Windows ubuduće bolje sarađivati sa drugim mrežama nego do sada. NOVOSTI/microb 4.2252.
mreze.267 djorzor,
> ali se ova dva racunara pod W4WG medjusobno ne vide. > Kratko receno radi mi Novell ali ne i Windows mreza. Jel' može malo detaljnije? Na primer, startovani su WIN na oba računara, ne vide se kada se startuje Network Drive u File Manager-u, itd. > Pretpostavljam da je problem u konfigurisanju mreze u okviru > Windows-a i/ili u NET.CFG fajlu pa bih molio da mi neko odgovori > na sledeca pitanja: Ako si poštovao proceduru iz Računara, trebalo bi da sve bude u redu. Ako ne pomognu opisi simptoma, mogu da bacim konfiguracijske fajlove na Sezam. > P.S. Kad izlazim iz Windowsa javlja se simptom opisan u fajlu > DEADLOCK.TXT u okviru arhive WINUP9.ZIP (crni ekran sa > blinkajucim kursorom u gornjem levom uglu koji posle 1 min. > nestane) Kod WIN 3.11 uobičajeno je da se "izlazi" taj jedan minut. Ako posle toga mašina normalno radi, mislim da nema razloga za brigu :)
mreze.268 petrovics,
>> > ali se ova dva racunara pod W4WG medjusobno ne vide. >> > Kratko receno radi mi Novell ali ne i Windows mreza. >> >> Jel' moze malo detaljnije? Na primer, startovani su WIN na oba >> racunara, ne vide se kada se startuje Network Drive u File >> Manager-u, itd. U AUTOEXEC.BAT-u racunara koji imaju instaliran W4WG po pitanju startovanja mreza nalazi se sekvenca naredbi od kojih je prva NET START za koju predpostavljam da aktivira Windows mrezu. Neposredno zatim se startuje LSL, drajver za karticu, IPXODI i EMSNETX. Ovako podignut racunar lepo radi u kao DOS klijent u NetWare 3.11 mrezi. U Windows-ima je instaliran mrezni drajver Novell/Anathem NE200 [NDIS2] sa protokolima: Microsoft NetBEUI i IPX/SPX Compatible transport with NetBios Default protokol je Microsoft NetBEUI Iz Windows-a se vidi Novell disk i stampaci sto znaci da mogu da pristupim podacima na mreznom disku i da povezem bilo koji Novell stampac. Mogu i da se logujem na Novell server ako to nisam uradio pre startovanja WIN-a. Ako na dva mrezna racunara startujem WIN i ako je jedan stampac (sa strane Novell mreze on je lokalni za jedan od racunara) u Print Menager-u deklarisan kao deljiv ne mogu da ga povezem i koristim sa drugog racunara pod WIN. Kada iz ControlPanel-a pokrenem Printers, izaberem neki od stampaca i odem na Conect, Network ne nudi mi se ni jedan od deljivih stampaca. Ako probam da iz Chat programa "pozovem" drugog korisnika dobijem spisak trenutno aktivnih korisnika na Windows mrezi na kojem se vidim samo ja (isto vazi i za drugi racunar). >> Ako si postovao proceduru iz Racunara, trebalo bi da sve bude u >> redu. Ako ne pomognu opisi simptoma, mogu da bacim konfiguracijske >> fajlove na Sezam. Sto se tice mene, mogao bi :) >> Kod WIN 3.11 uobicajeno je da se "izlazi" taj jedan minut. >> Ako posle toga masina normalno radi, mislim da nema razloga >> za brigu :) A jeli normalno i to da se poprilicno smanji slobodna memorija kada se aktivira Windows mreza ?
mreze.269 djorzor,
> U AUTOEXEC.BAT-u racunara koji imaju instaliran W4WG po pitanju > startovanja mreza nalazi se sekvenca naredbi od kojih je prva > NET START za koju predpostavljam da aktivira Windows mrezu. > Neposredno zatim se startuje LSL, drajver za karticu, IPXODI i > EMSNETX. Koliko znam, ovo će teško da radi. Treba da se pojavi i NET START NETBIND i tome slično. Da li si siguran da se poštovao celu proceduru iz Računara? Računar koji je ovako konfigurisan će lepo videti NetWare ali ne i W4WG. > Ako na dva mrezna racunara startujem WIN i ako je jedan stampac > (sa strane Novell mreze on je lokalni za jedan od racunara) Da li vezan sa Rprinter za NetWare, ili ne? > Print Menager-u deklarisan kao deljiv ne mogu da ga povezem i > koristim sa drugog racunara pod WIN. Kada iz ControlPanel-a > pokrenem Printers, izaberem neki od stampaca i odem na Conect, > Network ne nudi mi se ni jedan od deljivih stampaca. Da li uopšte vidiš drugi WIN računar ? >>> Ako si postovao proceduru iz Racunara, trebalo bi da sve bude u >>> redu. Ako ne pomognu opisi simptoma, mogu da bacim konfiguracijske >>> fajlove na Sezam. > > Sto se tice mene, mogao bi :) > Važi, ali ne verujem da ću postiči pre naredne nedelje. Nažalost, u priličnoj sam gužvi :((( > A jeli normalno i to da se poprilicno smanji slobodna memorija > kada se aktivira Windows mreza ? Ako je aktiviraš iz DOS-a, komandom NET a ne startovanjem WIN-a, odogvor je da, normalno je.
mreze.270 ljubaz,
zdravo, da li neko ima IPX.COM koji radi sa mreznom karticom PCN II Slavisa
mreze.271 jorad,
Molio bih ako neko može da mi pomogne... Instalirao sam Novel 4.0, ali kada se prijavim kao administrator i pokušam startovati NETADMIN javlja mi sledeću poruku. "You are not logged in to Directory Services.You must be logged in to Directory Services before you can run NETADMIN." U ElectroText-u za ovu poruku kaže: You have not been authenticated as an authorized NetWare Directory services user,... E, sad... zašto nisam autorizovan kada tokom same instalacije automatski oformi objekt za administratora. Nešto ja tu očigledno nisam dobro uradio, ali šta ?
mreze.272 bojt,
>> "You are not logged in to Directory Services.You must be >> logged in to Directory Services before you can run NETADMIN." Treba da digneš nod pod VLM-om umesto pod NETX-om.
mreze.273 ddabic,
Treba mi savet. U par poruka sam video da treba da izbacim iz upotrebe postojecu verziju Novell-a v2.15, koji mi inace pravi probleme kod rada na serveru (cesto javlja da nema dovoljno memorije u FOX aplikaciji). "Mreza" se sastoji od dva racunara 1. Server 386DX-40 4MB RAM 80MB HD (neposvecen) 2. Stanica 286 1MB RAM sa flopijem bez HD kartice su NE2000 kompatibilne Znam da treba da predjem na Novel DOS 7.0 ili Lantastic ili ??? ali me interesuje sledece: 1. Da li mogu da racunam na neku od ovih varijanti ako nemam HD na radnoj stanici? 2. Moze li WS da ostane 286? 3. Sta se najbolje slaze sa FOX-om za DOS ? 4. Mogu li kasnije mrezu da prosirim ? 5. Gde mogu da nabavim odgovarajuci softwer i posto? Gornja konfiguracija je primer, interesujeme uopsteno sta minimalno od hardvera mora da ima mreza od dva-tri radna mesta a da sve to funkcionise brzo i pouzdano u kombinaciji sa FOX-om za DOS. Unapred HVALA, P.S. Izvinjavam se ako je o ovome vec bilo diskusija, molim za pointer.
mreze.274 dejanr,
>> 1. Da li mogu da racunam na neku od ovih varijanti ako nemam >> HD na radnoj stanici? Ovo je najteže od pitanja. Novell DOS teorijski može da radi sa diskete, kao i svaki DOS, ali mu treba dosta raznih komponenti da bi radio normalno. žini mi se da se to sve ne može "zbudžiti" na 1.2 M disketu, premda ne isključujem mogućnost da to nekome uspe. >> 2. Moze li WS da ostane 286? Da. >> 3. Sta se najbolje slaze sa FOX-om za DOS ? Koliko znam Fox radi lepo sa svim vrstama mreže, dakle on nije neki ograničavajući faktor pa ni faktor po kome se može izvršiti izbor. >> 4. Mogu li kasnije mrezu da prosirim ? Naravno. >> 5. Gde mogu da nabavim odgovarajuci softwer i posto? Mi smo ga dobili na test (Novell DOS 7) od ProSofta, Kragujevac, tel 034 34-619. U maju ove godine cena je bila oko 250 dinara, možeš da ih pozoveš i proveriš da li je bilo promena.
mreze.275 spantic,
> Znam da treba da predjem na Novel DOS 7.0 ili Lantastic ili ??? Moj predlog je da uzmeš Lantastic 6.0. Odgovori su da, osim za pitanje diskless stanice. Jednostavno to sa L 6.0 nisam probao, mada u literaturi se spominje da je radilo sa prethodnim verzijama.
mreze.276 vlad,
> Ovo je najteže od pitanja. Novell DOS teorijski može da radi sa > diskete, kao i svaki DOS, ali mu treba dosta raznih komponenti da bi > radio normalno. žini mi se da se to sve ne može "zbudžiti" na 1.2 M Ne znam za Novell DOS, ali ako se dobro sećam trebalo bi da radi i Lantastic i Netware Lite. Nisu veliki, a može štošta da se izbaci. Preporučujem da prvo probaš NWLITE.
mreze.277 dkaralic,
Interesuju me iskustva supervisora koji su radili sa Novel Netware verzijama 3.x, a sada imaju mogućnosti da koriste verziju 4.0, kakva su njihova iskustva u vezi stabilnosti sistema? Da li su već imali neka negativna iskustva i ako su postojala da ih barem navede. Poznata mi je priča u vezi silnih patch-ova za 3.11 verziju i iz tih razloga i prethodno postavljeno pitanje. DraganK.
mreze.278 vlad,
> Interesuju me iskustva supervisora koji su radili sa Novel Netware > verzijama 3.x, a sada imaju mogućnosti da koriste verziju 4.0, kakva I mene zanimaju iskustva sa 4.0. SSto detaljnije, to bolje B). Pre svega me zanima ssta se konkretno i prakticcno dobija apgrejdom i do koje mere se razlikuje administriranje mrezzze. > Poznata mi je priča u vezi silnih patch-ova za 3.11 verziju i iz tih > razloga i prethodno postavljeno pitanje. Vala bass. Imam ih na disku jedno 10 mega i potpuno se izgubim u njima B(. Sa druge strane to znacci da se Novell trudi da odrzzi stvar "up to date" ssto je vrlo pohvalno. Ne znam samo kada che prestati da pruzzaju podrssku te vrste za V3.11, ali koliko poznajem firmu to neche biti skoro. Milioni raccunara u svetu joss jako dugo neche prechi na 4.0, dok che kod nas pirata to ichi mnogo brzze. SSto recce jedan moj drugar i kolega, biche fesste kad poccnu medjusobno da se povezuju mrezze koje rade na piratizovanom Novell-u. To se buni kad je sa obe strane isti serijski broj B).
mreze.279 ddabic,
> Moj predlog je da uzmes Lantastic 6.0. Odgovori su da, osim za Gde mogu da nabavim Lantastic 6.0 i za kolko para. Odgovor moze i na mail.
mreze.280 mvincic,
>> odrzzi stvar "up to date" ssto je vrlo pohvalno. Ne znam samo >> kada che prestati da pruzzaju podrssku te vrste za V3.11, ali Možeš li da pišeš naša slova kako treba ili da ih uopšte ne pišeš. I jedno i drugo je daleko bolje od ove kvazi YU varijante. Pozdrav...
mreze.281 mzdravkovic,
Da li moze na serveru pod Novell mrezom (2.2 ili 3.11) da se postavi CD-ROM tako da mu se moze pristupati sa svake radne stanice ?
mreze.282 petrovics,
>> Koliko znam, ovo ce tesko da radi. Treba da se pojavi i >> NET START NETBIND i tome slicno. Da li si siguran da se >> postovao celu proceduru iz Racunara? Siguran sam :(. Moze li malo preciznije ovo "i tome slicno" :). Sta treba da se startuje u AUTOEXEC.BAT pa da mi radi Windows mreza ali tako da radi samo iz WIN-a (ne trebaju mi DOS klijenti za Windows mrezu) ? >> > Ako na dva mrezna racunara startujem WIN i ako je jedan stampac >> > (sa strane Novell mreze on je lokalni za jedan od racunara) >> >> Da li vezan sa Rprinter za NetWare, ili ne? Ne vidim kakve veze ima Rprinter? Ja iz Windowsa vidim NetWare-ove redove za stampu (bezobzira da li je stampac vezan na neku radnu stanicu ili na File Server. >> Da li uopste vidis drugi WIN racunar ? Samo golim ocima :). Kroz mrezu ga ne vidim. >> > Sto se tice mene, mogao bi :) >> >> Vazi, ali ne verujem da cu postici pre naredne nedelje. Nazalost, >> u prilicnoj sam guzvi :((( Imam ja strpljenja :) >> > A jeli normalno i to da se poprilicno smanji slobodna memorija >> > kada se aktivira Windows mreza ? >> >> Ako je aktiviras iz DOS-a, komandom NET a ne startovanjem >> WIN-a, odogvor je da, normalno je. Pa zar ne mora da se startuje NET pre dizanja WIN-a !? Molim te objasni mi malo ovo.
mreze.283 mickeyl,
Je li iko uspio da poveže radnu stanicu sa serverom koristeći NE2000 kompatibilne mrežne kartice različitih proizvođača?
mreze.284 vlad,
> Možeš li da pišeš naša slova kako treba ili da ih uopšte ne > pišeš. I jedno i drugo je daleko bolje od ove kvazi YU varijante. To je Tanjug varijanta koju koristim kad god sam za računarom koji nema YU slova. Tekst konvertujem pre slanja, samo što sam ovog puta zaboravio.
mreze.285 vlad,
> Je li iko uspio da poveže radnu stanicu sa serverom koristeći > NE2000 kompatibilne mrežne kartice različitih proizvođača? Naravno. Da vidiš samo koliko različitih NE2000/NE1000 ima u Tanjugu B). Ne kapiram u čemu je kod tebe problem?
mreze.286 dejanr,
Ray Noorda, koji je 1983. godine osnovao firmu Novell Inc, povlači se u penziju, u 70. godini. NOVOSTI/microb 4.2755.
mreze.287 mickeyl,
==> Tanjugu B). Ne kapiram u čemu je kod tebe problem? Ni ja bogami. Pročitaj ovo dole, možda ti bude jasnije. ==> Ne znam šta nije u redu, ali NETX prijavljuje da ne može da ==> nađe server. Sve do NET shell-a prođe ko podmazano. žim stavim ==> kartice istih proizvođača sve je Ok. Je li neko pretpostavlja ==> šta bi mogao da bude problem. Ovaj problem sam prvi put imao sa ==> Ethernet 16+ karticom (original) i Lantech-ovom karticom. IRQ i ==> adrese su uštimane i ne znam stvarno šta nije u redu. Probao ==> sam i sa IPX-om i sa ODI drajverima, ali uvijek isto. ;(((
mreze.288 whitie,
Da, da ...Novel to " NOT-LOGGED-IN "sam regulise cak i ako je prosla MM automatska instalacija -> zakljucak : sistem administrator se malo igrao da ubrza komunikaciju ! Dakle, Prvi put -> 20 % od plate sto se igra u radno vreme ; sledeci put -> 15 dana na kurs u Minhen pa da vidi svoga boga :)
mreze.289 vlad,
> Ni ja bogami. Pročitaj ovo dole, možda ti bude jasnije. Pročitao, i nije mi ništa jasnije B(. Možda su ti kartice setovane da se butuju sa mreže??
mreze.290 mickeyl,
==> Pročitao, i nije mi ništa jasnije B(. Možda su ti kartice ==> setovane da se butuju sa mreže?? Misliš BOOT ROM. No chance. Jednostavno sve je OK, samo što sa takvim karticama radna stanica ne može da nađe server. Ako su kartice identične tj. iste firme, sve šljaka.
mreze.291 galimpic,
Zna li neko za problem kada mrežni štampač guta slova, prelomi stranu na sred i sl. To se meni dešava, imam Novell 3.11, server je neki levi 386SX. Inače, ASCII fajlove dobro štampa, ali kada se,recimo, donese fajl štampan u Wordu i onda COPY IME.PRN LPT1: /B, štampač posle nekoliko vremena vrisne.
mreze.292 dvesic,
>> Zna li neko za problem kada mrežni štampač guta slova, prelomi >> stranu na sred i sl. To se meni dešava, imam Novell 3.11, Stara boljka :( Obavezno uradi Upgrade fajlova PSERVER.NLM i RPRINTER.EXE iz DosUp9.Exe datoteke (ima je na Sezamu)
mreze.293 vlad,
> takvim karticama radna stanica ne može da nađe server. Ako su > kartice identične tj. iste firme, sve šljaka. Stvarno nemam pojma. Mozda ti je kartica u serveru blesava. Probaj da je zamenis.
mreze.294 vvelinov,
> Zna li neko za problem kada mrežni štampač guta slova, prelomi stranu na > sred i sl. To se meni dešava, imam Novell 3.11, server je neki levi 386SX. Pserver.nlm ima bag. Uzmi novi iz dosup9.exe. Inace moraš malo da doteras print job definiciju prema aplikacijama koje koristiš. Ako si stavio mali time-out, a štampaš iz Win. imaćeš puno problema. Ako stavis Auto endcap onda će dokumenti lepo da se štampaju samo moraš da napustiš aplikaciju da bi štampanje uopšte krenulo. Ako imaš udaljene štampače problemi su još i veći. Ali taj se problem rešava tako što staviš PNW i štampanje postaje pesma.
mreze.295 bulaja,
Da li je moguće na NetWare v3.11 serveru namestiti sistemsko vreme bez spuštanja Novell-a? Znam da je bilo ranije pitanja o ovome vezanih za podešavanje vremena na Sezamu, ali se ne sećam da li je nadjeno rešenje :).
mreze.296 dejanr,
>> Da li je moguće na NetWare v3.11 serveru namestiti sistemsko >> vreme bez spuštanja Novell-a? Naravno. Na samom serveru komandom SET TIME (ako nije urađeno secure console) a sa bilo koje stanice iz programa FCONSOLE.
mreze.297 mvincic,
>> vreme bez spuštanja Novell-a? Znam da je bilo ranije pitanja Valjda iz Fconsole, sistem status... Sigurno ne mora da se obara server.
mreze.298 ndragan,
/ Pretpostavljam da je recimo neki DAT (HP C35480 8 GB, $ 1000) / bolje dorastao situaciji gde treba da se snimi gomila podataka. WORM tehnika postaje sve jeftinija, a vredi razmisliti i o r/w optičkim diskovima. To već i nije tako skupo, a postaje i dovoljno brzo. U svakom slučaju, drastično brže od strimera.
mreze.299 ndragan,
/>   potrebno da se poveze pear-to-pear mreza. Nisam bas / Hm, jedna ispravka : pise se peer-to-peer, pear je kruska ;) A prevodi se kao 'rame-u-rame' :)
mreze.300 ndragan,
/ 3. Sta se najbolje slaze sa FOX-om za DOS ? Treba ti EMM drajver, ako nemaš 4M na stanici a voziš verziju 2.5 ili 2.6 (X); za 2.0 može da se prođe i sa 1M, ali i on voli EMS. Alternativno (ili uporedo), dići što više u UMB. Ne kažem da bez toga neće raditi, ali si ovako sigurniji da nećeš dobiti poruku 'insufficient memory'.
mreze.301 ndragan,
/ su njihova iskustva u vezi stabilnosti sistema? Da li su već imali / neka negativna iskustva i ako su postojala da ih barem navede. Nisam pratio ovu konferenciju mesecima, otkako se javljam sa svog telefona (adio besplatnim pozivima iz bivše firme), al' sad mi nešto treba, pa mi je ova poruka idealan šlagvort. Elem, tamo u Mađarskoj imam jednog servera pod 4.01 i još tri druga (koja nisam ni video) pod 3.12. Sve skupa ima 50 i kusur stanica, rutera, bridževa, optičkih kablova i ostalih picaboca kolko ti duša oće. Krajevi mreže su udaljeni oko kilo ipo metar. Bio je problem sa stanicama bez diska, što su se dizale pod bajnderijem i nisu videle nds; što su se dizale pod dos6.0 a nije bilo direktorija za njega nego za 6.2, što je comspec bio postavljen na nepostojeći direktorij, što smo dve nedelje morali da im čačkamo login skriptove dok nije sve proradilo. Onda je neko nešto instalirao u dos particiju servera (ne, ni istraga nije u toku), te se prilikom sledećeg obaranja sistem učitao sa tamo nekim himem.sys i još nekim drugim glupostima, nakon čega je temeljno pobrljavio, te je usledila reinstalacija (sa CD ROMa, što ubrzava samo učitavanje, ali ne i ostalo). O'ta doba sistem vozi kako-tako ok, a i nakupovali su se za džabaka nekih malih kvantumovih diskića (četres mega) tako da sad sve stanice imaju diskove i svi imaju pristup via VLM/NDS. Ostao je jedan problem: server se neperiodično glavio sa porukom 'Exception - process 01, system halted, coredump y/n, power off to reboot' (bilo je tamo još dosta teksta ali uglavnom po pitanju sadržaja registra i slično - naravno, ne radi ni PrtScr, a nemam kad da sve prepisujem, jer za pet minuta počinju da zvone telefoni). To se događa u proseku na tridesetak do pedesetak sati, u opsegu od dvaput na dan do jednom u pet dana. Na serveru se vrte dve aplikacije, jedna (valjda) u kliperu (bar se zna da firma koja to radi vozi kliper), i moja u foksu. Bio je sumnjiv foks (još imaju onog brku, gruzijski crni, u glavi, i stalno traže sabotere i ko bi ono mogao da bude kriv), a onda je ona druga aplikacija premeštena na drugi server i sad je moja aplikacija solo na ovom. Poslednje što znam je da je radilo tri dana bez padanja, a sad očekujem telefon odande pa ću čuti šta je bilo naredna tri dana. Makina je Acer Altos 486/66 sa 40M RAM (krenulo sa 16, pa dignuto, pa Novel nije prepoznavao, pa je posle pristao); disk je skazi (ili su dva diska, nemam pojma) valjda negde oko giga ukupno. Memorijski čipovi su menjani više puta, čak su izbačene neke Simensove ili Samsungove memorije samo zato što su imale bezimene parnosne čipove. Bilo je u igri (i još je, ako se pojava ne prekine) da se ubaci jedna Pentijum veš mašina ako ovo dosad ne upali. Naš serviser, kad se raspitivao kod starijih kolega iz drugih firmi o mogućim uzrocima ovih izuzeća, dobio je otprilike tekst "3.* je pičkin dim, a 4.* ima dušu". Elem, ima li neko pojma za koji ocov to čudo izbacuje taj "Exception"
mreze.302 zormi,
*>> Da li je moguće na NetWare v3.11 serveru namestiti sistemsko *>> vreme bez spuštanja Novell-a? * * Naravno. Na samom serveru komandom SET TIME (ako nije urađeno secure * console) a sa bilo koje stanice iz programa FCONSOLE. ... ili programom NSETTIME iz paketa Novell Utilities koji vreme sa stanice prenese na server (obrnuto od SysTime). Potrebno je biti ulogovan kao Supervisor (ili beše može i Console Manager).
mreze.303 ndragan,
/ Da li moze na serveru pod Novell mrezom (2.2 ili 3.11) da se postavi / CD-ROM tako da mu se moze pristupati sa svake radne stanice ? Imao sam u sobi nekoliko dana servera na 3.11 sa sonijevim cedejcem (malo sam igrao Dinu kad mi pukne film od posla). Elem, na serveru: load c:aspicd.dsk load c:cdrom cd mount 2 Onda ti on javi ime volumena, recimo MSVC. Sa stanice mapiraš to map r:=msvc: i onda ti je taj r: na cedeu. Novelov drajver malo pokušava da kešira cede, i to praveći bafer na svom disku. U Dini su neke vožnje bile strava spore prvi put, međutim sasvim ok pri drugom prolazu. Na serveru otkucaj "cd help" pa dobijaš punu stranu sintahe. Za neke druge drajvove idu drugi drajveri (skazi ili ne, pitanje je sad), a oni imaju svoju sintaksu. Bitno je da se nekako uzjaše (mount). Neki diskovi nisu legali nikako - te javlja duplicate file names, te ovo ono (recimo Journeyman Project). Verovatno se iz dosa učitavaju preko nekih drajvera (a u stvari su za Meka), koje novel ne šljivi.
mreze.304 ikordic,
RE: NetWare TIME => Naravno. Na samom serveru komandom SET TIME (ako nije urađeno secure => console) a sa bilo koje stanice iz programa FCONSOLE. Da li se onda u skladu sa tom promenom ažurira i vreme na stanicama?
mreze.305 zormi,
*=> Naravno. Na samom serveru komandom SET TIME (ako nije urađeno secure *=> console) a sa bilo koje stanice iz programa FCONSOLE. * * Da li se onda u skladu sa tom promenom ažurira i vreme na stanicama? Da, ali tek pri sledećem logovanju ili po izvršenju komande systime.
mreze.306 dkaralic,
> Ostao je jedan problem: server se neperiodično glavio sa > porukom 'Exception - process 01, system halted, coredump y/n, > power off to reboot' Ne znam da li koristiš Novellovu dokumentaciju (System Messages). Ja nažalost koristim 3.10 već skoro 4 godine i u većini slučajeva ako je nešto zaškripalo, dokumentacija je pomogla. Što se tiče verzije 4.01 imam mogućnosti samo da se upoznam preko help programa za windows. I to dosta skromno jer u sebi ima samo Utilities Reference ili tome slično. Zna se koliko može biti velika kompletna dokumentacija, tako da je ovo samo za prvu pomoć. Elem, moj običaj je i da ljudima postavljam pitanja, pa da ne bih sebe izneverio, navodim ga. Trebalo bih uskoro da postavim novi server, s tim što bih još neko vreme ostavio i stari server. Većina stanica nemaju disk, nego se dižu preko PROM boot-a. Naravno u tom slučaju kontrola ide preko file BOOTCONF.SYS. Ako u mreži postoje 2 servera i u njima 2 BOOTCONF.SYS na koji način će stanice znati na koji server da se prikače. Pošto ovo pisanje već traje neko vreme, u međuvremenu sam saznao od jednog čoveka da treba da koristim naredbu PREFERRED ili tako nešto slično. Pogledah u help i nađoh da se on stavlja u SHELL.CFG naredbom Preferred Server. Ako možda grešim, ispravite me. DraganK
mreze.307 sevos,
Da li je neko imao sledeci slucaj. Nakon dizanja dva servera u mrezi koja je inace dobro konfigurisana i kao takva radi vec dve godine, oba servera pocnu da salju poruke Sharing violation, Server on network xxxx also has my serial number. Ovo ne bi bilo sporno da nije rec o dva zaista razlicita servera (jedan je verzija od 20 , a drugi od 100 korisnika)koji imaju ra- zlicitte serijske brojeve. Dalje, mreza i broj cvora koji se javljaju u porukama ne odgovaraju situaciji na terenu. Naime jedan server prijavljuje prisustvo neautorizovanog dvojnika na nepostojecoj mrezi 4 (definisao sam mreze 1,2,3, aa, bb, i cc), a drugi na nepostojecoj mrezi d. Spustanjem servera i ponovnim podizanjem oba, stvar je izgladjena. Drugi problem je pojava svakakvog djubreta na ekranu jednog servera. Kada se na slepo izadje iz modula monitor, dobije se regularna slika console. Drugi put kada se pojavilo to djubre nije se moglo izaci a posto je server istovremeno internal router, blokiran je bio i pristup drugom serveru iz nekih grana mreze koje idu preko routra (tj tog servera). H
mreze.308 dejanr,
Izašao pcAnywhere Access Server - do osam sesija na udaljenoj (dovoljno moćnoj) mašini. NOVOSTI/microb 4.2891.
mreze.309 inforts,
Da li je moguće sa konzole file servera, na koji je priključen printer, kontrolisati pomenuti printer (npr. "ubijanje" štampe, promena redosleda..). Ovo sam uspevao sa radne stanice pomoću PCONSOLE ili PSC, a na file server konzoli se samo vidi dijagnostički ekran, bez mogućnosti kontrole. Možda postoji neki NLM ? Pozdrav Dragan
mreze.310 dkaralic,
Jedan sam od retkih koji koristi ARCnet, pa me interesuje koja firma prodaje 93 omske terminatore i po kojoj ceni (u dinarima sa porezom). Ako cenovnik nije za javno prikazivanje moče i putem mail-a. DraganKKKKKKK DraganK.
mreze.311 ndragan,
/ Ja nažalost koristim 3.10 već skoro 4 godine i u većini slučajeva / ako je nešto zaškripalo, dokumentacija je pomogla. Što se tiče U međuvremenu je stigla dokumentacija, jedno deset kila knjiga. Greškarnik ima dva toma. Spisak AbEnd poruka ima oko 30 strana, i nisu poređane abecedno, nego po internim kodovima. Uz svaku od njih je odštampano uputstvo "vidi opšte uputstvo na strani 1", i tako koju stotinu puta. Rečenu grešku, naravno, nisam uspeo da pronađem. Inače, proizvođač mašine tvrdi da je problem u neusklađenosti biosa sa novelom, stiže uskoro druga makina.
mreze.312 vcalic,
Jel ima neko onaj update-ovan CLIB za Netware 3.11 koji je potreban za startovanje NETSHIELD-a iz R:\VIRUS direktorijuma ovde na Sezamu? Vlada
mreze.313 aseovic,
> Da li je moguce sa konzole file servera, na koji je prikljucen printer, > kontrolisati pomenuti printer (npr. "ubijanje" stampe, promena redosleda..). Pod Novell-om 4.0 moze. Danas sam probao i uspeo da ubijem job sa "Abort printing job" iz PSERVER.NLM-a Ne znam da li moze da se menja redosled poslova, ali trebalo bi da moze. Pogledacu sve opcije pa cu ti javiti. A. Seovic
mreze.314 dejanr,
Počela isporuka Novell NetWare 4.1. NOVOSTI/microb 4.3077.
mreze.315 vlad,
> Jel ima neko onaj update-ovan CLIB za Netware 3.11 koji je potreban Mail me. Ako ima jos zainteresovanih, okacicu ga ovde cim stignem.
mreze.316 mdrazic,
>> Jel ima neko onaj update-ovan CLIB za Netware 3.11 koji je potreban > > Mail me. Ako ima jos zainteresovanih, okacicu ga ovde cim > stignem. A je li to možda "Novell's NetWare C Interface for DOS" ? Ranije sam video knjigu o C programiranju za Novell NetWare (pristup njegovim servisima) koja je pretpostavljala da korisnik (čitač) poseduje ovaj softver da bi proradili primeri iz knjige. Ako to nije to, možda o ovom interfejsu nešto znate? Milan
mreze.317 zormi,
* A je li to možda "Novell's NetWare C Interface for DOS" ? * Ako to nije to, možda o ovom interfejsu nešto znate? Ja pomalo radim u njemu, skoro sam pravio vezu Pegasus Mail-a i UUPC-a. Šta te interesuje?
mreze.318 makica,
>>Mail me. Ako ima još zainteresovanih, Ima, ako ti nije problem. Bojan.
mreze.319 mdrazic,
>* A je li to možda "Novell's NetWare C Interface for DOS" ? > > Ja pomalo radim u njemu, skoro sam pravio vezu Pegasus Mail-a i UUPC-a. > Šta te interesuje? Interesuje me dotični softver zbog naših studenata da mogu da iskoriste neke knjige o pristupu Novell Netware servisima iz C jezika. Ako imaš pošalji ili kaži gde je ako je već poslat negde. Unapred zahvalan, Milan
mreze.320 vlad,
> A je li to možda "Novell's NetWare C Interface for DOS" ? Pravo da ti kazem, pojma nemam B(. Znam samo da bez novog/updateovanog CLIB-a ne radi ni novi NETSHLD.
mreze.321 zormi,
*> * A je li to možda "Novell's NetWare C Interface for DOS" ? *> *> Ja pomalo radim u njemu, skoro sam pravio vezu Pegasus Mail-a i UUPC-a. *> Šta te interesuje? * * Interesuje me dotični softver zbog naših studenata da mogu da iskoriste * neke knjige o pristupu Novell Netware servisima iz C jezika. Ako imaš * pošalji ili kaži gde je ako je već poslat negde. Paket se sastoji od desetak disketa i tri debele knjige. Nije public i prilično je skup :(.
mreze.322 vlad,
> Ima, ako ti nije problem. Nije problem. Ovo je najnovija verzija koju imam, nisam apsolutno siguran jerbo imam gomilu nekih patcheva i updatea medju kojima se tessko snalazim.
mreze.323 vlad,
> Ima, ako ti nije problem. Evo jopet, beše mi pukla veza B((. clib.zip
mreze.324 stanic,
Malo pitanjce:koji od naredna tri se najbolje pokazao u praksi Novell 2.20,Novell Lite ili Novell DOS 7(brzina,komfor etc..) Nikako da dodjem do prave informacije.Po pricama svaki od nave- dena tri je i nabolji i najgori.Pomagajte, hitno je mnogo. Milan
mreze.325 dejanr,
>> Malo pitanjce:koji od naredna tri se najbolje pokazao u praksi >> Novell 2.20,Novell Lite ili Novell DOS 7(brzina,komfor etc..) Između ta tri, moj redosled je Novell DOS 7 pa Novell Lite. Novell 2.20 ne služi za istu stvar, na njemu doduše možeš da "voziš" neposvećeni server, ali to i dalje nije mreža u kojoj sa svake stanice možeš da pristupaš resursima svake druge.
mreze.326 petrovics,
Jedno pitanje za iskusne korisnike Novel Netware mreze... ... Koju mreznu igru najbolje obozavate i preporucujete :)) ?
mreze.327 inforts,
Nisam našao program pomoću koga mogu da kontrolišem štampu sa FILE SERVER-a iz Novell NetWare 3.11, ali da bi još malo pričali o štampanju šaljem na uvid program koji zamenjuje PSERVER.EXE ( jedan PC je odvojen kao posvećeni print server). To je FPSERVER (ime potiče od Fast Print SERVER). I dalje je jedan PC posvećen za štampu ali to sada može da bude i stari PC XT (hard disk nije potreban). Brzine prenosa su sledeće: Novell PSERVER.EXE 2000 bps FPSERVER-om na 386DX/40 100000 bps PC XT (8088/4.77) 10000 bps Znači čak je i XT brži sa ovim softverom od Novell-ovog (nažalost) krša. Mogu se aktivirati COM 1-4 i LPT 1-3. Sa ovog print server-a se mogu ubijati štampe, menjati redosled... Ne mora da se trči do najbliže stanice i da se startuje PSC ili PCONSOLE. Probao sam ovaj program, i čim pošaljem štampu sa stanice printer odmah počne da zuji. Nažalost, ovo sve radi 20 min. Da bi sve funkcionisalo kako valja treba ukucati šifru koja se dobija od autora. Ona se dobija na osnovu serijskog broja File servera, znači svaka kombinacija FILE SERVER-FPSERVER ima svoju šifru. Možda postoji način da se ovo zaobiđe. Pozdrav Dragan. fpserv32.zip
mreze.328 mdrazic,
>*> * A je li to možda "Novell's NetWare C Interface for DOS" ? >*> > Paket se sastoji od desetak disketa i tri debele knjige. Nije public > i prilično je skup :(. Onda to nije to. Zamišljao sam (a i trebalo bi da bude) kao neki mali interfejs koji argumente C funkcija popakuje u odgovarajući paket za opštenje sa Novell-om. U svakom slučaju hvala na obaveštenju. Nije mi samo jasno zašto ovaj C interface ima desetak disketa kad je ceo C sa mogućnošću pravljenja NLM modula manji. Milan
mreze.329 eotek,
win nt - mreza koja radi posao ? ================================ nakon ulepljivanja win4wg i netwareta - zakljucak: ipak je to krpez. ergo, (10 * pitajuci) pogled ka "novoj tehnologiji", na bazi 486/ISA/AT/66 i b e z novela, dakle nt kao (jedini) mrezni os: 1. koliko server mora imati min memorije, a koliko optimalno ? 2. stanice: min / optimalno memorije, mogu li i 286/hercules ? 3. sta se na stanicama instalira radi pristupa serveru, moze li but sa diskete (pravi li nt uopste but diskete ?) ? 4. nt server nije posvecena masina ? 5. "vide" li se diskovi na stanicama (cim se ukljuce/po logovanju)? 6. kako rade c i kliper aplikacije (narocito mrezne) ? 7. ostali dos programi (q,nc,dn,tm,sor,msc6,clipp5.2 ...) ? 8. win prog bez problema ( ms office, winfaxLite, corel 3 ...) ? 9. iskustva sa remote logovanjem/pristupom (modemom) ? : da ili ne ??
mreze.330 spantic,
> Između ta tri, moj redosled je Novell DOS 7 pa Novell Lite. Novell 2.20 Izvinjavam se Dejanu na hostu, ali preskočio sam originalnu poruku. Za manje mreže je po meni od gornje navedenog pogodniji Lantastic 6. Ide po svemu, pouzdan je.
mreze.331 zormi,
* samo jasno zašto ovaj C interface ima desetak disketa kad je ceo C sa * mogućnošću pravljenja NLM modula manji. Većinu zauzimaju gotove biblioteke za razne memorijske modele i razne C kompajlere, mada postoji i source od svega pa mogu da se naprave i ručno.
mreze.332 svemic,
Sta je to JUPAK,posto sam video neke brojeve telefona kao BBS.Ima ih i u Nisu i u Beogradu i u Novom Sadu. Pozdrav !!!
mreze.333 ppekovic,
>> nakon ulepljivanja win4wg i netwareta - zakljucak: ipak je >> to krpez. ergo, (10 * pitajuci) pogled ka "novoj tehnologiji", A šta to ne valja u kombinaciji wfwg i Netware-a da bi se odrekao dokazane pouzdanosti i brzine Netware-a, tj. šta je to što NT nudi a što ova kombinacija nema. Paya
mreze.334 eotek,
> A sta to ne valja u kombinaciji wfwg i Netware-a da bi se - dupla administracija - "gubljenje" jednog racunara (dedic. server) - slab remote login preko modema - ne "vidi" se disk na stanici dok nije ulogovan korisnik - korisnik samostalno moze svoj napr. win-dokument uciniti dostupnim drugima samo putem maila, nema linkova - komplikacije sa komunikacijama, narocito "deljivim" > odrekao dokazane pouzdanosti i brzine Netware-a, tj. sta je to > sto NT nudi a sto ova kombinacija nema. - ne sporim netware za dos aplikacije, niti njegovu pouzdanost, ali potrebno mi je tako pouzdano resenje za mesavinu programa - dos/win, mogucnost lakog povezivanja na daljinu (i sa unix masinama) ... - _ne znam sta nt nudi_ - zato i pitam. no, izgleda da se ovde sa nt nije neko ozbiljnije bavio, pa - cini mi se, ne gine mi da sam sve od pocetka probam ...
mreze.335 ndragan,
/ Za manje mreže je po meni od gornje navedenog pogodniji Lantastic 6. Saglasan. Fino leže i u pendžere, dokumentacija nije preobimna, sve skupa vrlo dobar izbor za do desetak makina.
mreze.336 dvesic,
Jedna interesantna stvar (problem ?) Redovno koristim GREP program koji dolazi uz većinu Borlandovih paketa za pretragu više fajlova za određenim stringom ili regularnim izrazom. Kada to radim na stand-alone mašini, obično izgleda ovako : GREP *.* String_Koji_Trazim > Rezultat.Lst Međutim, to mi na mrežnom disku NE USPEVA, jer mi SHELL javlja nešto tipa : FILE IN USE DURING OPEN ... (REZULTAT.LST) Može li se to nekako prevazići (sem da promenim program za pretragu ;) ?
mreze.337 galimpic,
Ovo sam već pitao pre par meseci, ali se pravi odgovor nije našao: Novell 3.11, file i print server 386-33, Stanice 386SX i 386DX40 (kupljena je posle servera pa je zato jača mašina), štampač StarLC20. Sve lepo radi dok ne pokušam da odštampam grafiku - npr. fajl iz Winworda. Tada štampač poludi, dva -tri reda štampa lepo, pa neke gluposti, pa opet red-dva kako treba itd. Job configuration je default što znači da je Byte stream uključen, Use inter- upts sam isključio, opet je sve po starom. Kada štampač priključim na lokalni LPT stanice i ENDCAP-ujem, pa probam isto da odštampam, sve je OK. Dakle, sve čega sam mogao da se setim sam odstranio kao uzrok. Šta sam zaboravio?
mreze.338 timot,
Postoji li neki dijagnosti~ki program za Novell mre`e odn. da li je "raspolo`iv" na ovim prostorima.
mreze.339 dvesic,
>> LPT stanice i ENDCAP-ujem, pa probam isto da odštampam, sve je >> OK. Dakle, sve čega sam mogao da se setim sam odstranio kao >> uzrok. Šta sam zaboravio? Koji su podaci (datum,dužina) za PSERVER.NLM i RPRINTER.EXE ?
mreze.340 inforts,
>Ne radi dobro printer na Novell 3.11 Uzmi noviji PSERVER.NLM. Nalazi se u Novell Netware v3.11 Update (R:ĐmiscĐupd311.a0*)
mreze.341 djorzor,
> Kada > štampač priključim na lokalni LPT stanice i ENDCAP-ujem, pa probam isto da > odštampam, sve je OK. Dakle, sve čega sam mogao da se setim sam odstranio Probaj da zamenis I/O karticu na serveru.
mreze.342 inforts,
>Ne radi dobro printer na Novell 3.11 Još i ovo da dodam: Na I/O kartici mi je umesto željenog LPT2, bio postavljen LPT3. Mrežni softver je bio postavljen na LPT2, i ništa se nije bunio. Međutim štampa je funkcionisala kao puž. Svaki minut odžtampa po jedan red. Trebalo mi je dva dana da se setim da pogledam raspored džampera na I/O kartici. Posle toga sve je bilo OK. Pozdrav Dragan
mreze.343 zoranv,
> win nt - mreza koja radi posao? Imam u firmi već duže vreme NT advanced server 3.1. (Očekuje se 3.5 ovih dana). Dakle evo nekih odgovora na postavljena pitanja: >1. Koliko server mora imati min memorije ...? Mnogo. Mala priča vezana za ovo: u specifikaciji programa piše 16Mb. Odem ja na jedan sajam i razgovaram sa Microsoft Official-om i mi tu nešto kao pričamo, i pitam ga, pa dobro koliko memorije treba NT serveru. Kaže on pa jedno 24 Mb, sa 32 Mb će raditi sasvim dobro. Ovo se promenilo za verziju 3.5, za koju kažu da će pristojno raditi i samo sa 16 Mb (radiće i sa 8, ali ne znam kako). >2., 3. stanice ... Stanice su optimalno NT mašine, ali s obzirom da to nije baš realno (za sada), dovoljno je Windows za radne grupe. Postoji neki Kit i za dizanje mreže pod DOS-om, prodaje se odvojeno od wfwg. Ukoliko imaš wfwg može da se diže i iz DOS-a, a ukoliko nemaš, može da se nabudži. >4. posvecena masina ... Ne. Ali nemoj da ocekujes previše. Moći ćeš da je koristiš samo programe koji rade pod NT-om, a to nije baš uvek slučaj. (Corel 4 Photopaint recimo ne radi) Osim toga programi će raditi sporije nego pod WIndowsima, ali to i nije smisao korišćenja NT servera. >5. "vide" li se diskovi na stanicama ... Vide se čim se uloguješ. >6. kako rade c i kliper aplikacije, ostali DOS programi ... Bez problema, ali verujem da rade brže pod Novellom. (Iako nisam merio) >8. win prog Tu je na svojem. Prema podacima koji su nam prezentovani na sajmu (DECUS 1994.) novi NT 3.5 je optimizovan za rad sa Wfwg, i pokazali su nam dijagrame kako mu je odziv na wfwg klijente dva puta brži nego kada se budži Novell sa wfwg. >9. remote logovanje Postoji remote access (klijent je deo wfwg) koji radi OK, sad ne mogu baš da ga poredim sa drugim stvarima, ali pošto se uloguješ imaš pristup svim resursima na mreži (mail,chat, diskovi itd.). >:da ill ne? Zavisi od potreba i mogućnosti. Ako si orijentisan na DOS - verovatno nema potrebe. Što se mene tiče: da. (Olakšava mi život na više načina - npr. ima ugrađen TCP/IP).
mreze.344 ppekovic,
>> Što se mene tiče: da. (Olakšava mi život na više načina - npr. ima ugrađen >> TCP/IP). To imaš i na NetWare-a. Nego da nema slučajno NFS, tj. šta sve ima od TCP/IP servisa? Paya
mreze.345 inforts,
Da li je moguće koristiti NLM module iz Novell Netware-a 4.0 u verziji 3.11. Hteo bih da iskoristim modernije NPRINTER i SBACKUP (printserver na file server-u i backup na file serveru). Da li postoji neka "batch" procedura (nešto kao *.NCF) u verziji 3.11 kojom može da se obavi SBACKUP a da se ne koriste meniji. Kako bar zapamtiti opcije koje se podese u SBACKUP meniju za sledeću seansu. Može li neko da ukratko opiše koji su noviteti kod NPRINTER i SBACKUP iz verzije 4.0. Pozdrav Dragan
mreze.346 eotek,
veliko hvala na odgovorima. > Stanice su optimalno NT masine, ali s obzirom da to nije bas > realno (za sada), dovoljno je Windows za radne grupe. Postoji jeli to opet dupla administracija ( NT i W4WG) ?
mreze.347 zormi,
* Da li je moguće koristiti NLM module iz Novell Netware-a 4.0 u verziji * 3.11? Ne.
mreze.348 zoranv,
> To imaš i na NetWare-a. Nego da nema slučajno NFS, tj. šta sve > ima od TCP/IP servisa? Nema NFS. Ima FTP server i klijent, telnet klijent, ping, finger, rcp, rexec,rsh,tftp,SNMP. Odnosi se na verziju 3.1. Podržava WINSOCK aplikacije. Međutim, u verziji 3.5 ima nekih interesantnih stvari kao što je DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol). Ovaj protokol omogućuje da server adrese domena deli dinamički. Dakle nije potrebno da svaka stanica ima fiksnu TCP/IP adresu nego to server rešava u letu. Ovo je zgodno za administraciju. (Inače mora se imati i klijent koji to podržava - 32-bitni TCP/IP za wfwg sa sezama to podržava). Ono što mi se sviđa kod NT-a je što je dobro integrisan sa wfwg, a to je kod mene dominantno okruženje. Tako je moguće na svim stanicama i serveru dići samo TCP/IP i sve funkcioniše savršeno. (NT ima ugrađen NetBios preko TCP/IP-a). Pri tome na stanicama nema TSR-a, sve se diže pod Windows-ima. (Ne znam da li ovo može i kod NetWare-a.) U mreži ima i mainframe-ova, kojima hoću da pristupim sa radnih stanica, zbog toga mi je TCP/IP naročito interesantan.
mreze.349 dvesic,
Subject: NMAGENT Da li je neko upoznat sa korišćenjem NMAGENT-a na Novell-u 3.11 ? Pokušavao sam instalaciju istog, ali posle stalno (na sistemskoj konzoli) dobijam nešto kao DCLI error - Unable to bind protocol ... ili slično :) Inače, preko mreže teram četiri okvira (802.3, 803.3, SNAP, II)
mreze.350 zoranv,
Što se tiče administracije W4W i NT-a, lako se može podesiti da sva administracija ide sa NT-a (kada je u pitanju lozinka korisnika). Međutim, što se tiče deljenja resursa, za razliku od W4W, na NT-u se resursi ne zaštićuju lozinkom, nego privilegijama koje se korisniku (ili grupi) dodele ili ne dodele. Ne treba zaboraviti da je NT server optimalno server za NT radne stanice, u kojem slučaju su mogućnosti administracije na serveru zaista sjajne (jedino ne znam još nikog ko koristi NT radne stanice).
mreze.351 eotek,
> Sto se tice administracije W4W i NT-a, lako se moze hvala, jos jednom.
mreze.352 inforts,
Da li je moguće preko COM porta spojiti stanicu na Novell 3.11 mrezu, bilo na neku drugu stanicu, bilo na server, tako da postane punopravan član mreže. Pozdrav Dragan
mreze.353 zormi,
* Da li je moguće preko COM porta spojiti stanicu na Novell 3.11 mrezu, bilo * na neku drugu stanicu, bilo na server, tako da postane punopravan član Za početak probaj da preuzmeš neku stanicu (PcAnywhere, Telereplica...).
mreze.354 d.petrovic,
> Da li je moguće preko COM porta spojiti stanicu na Novell 3.11 > mrezu, bilo na neku drugu stanicu, bilo na server, tako da > postane punopravan član mreže. Znam da može na LPT, ali neznam kako (ala sam od koristi) Više informacija može da ti da Ivan Stamenkovic alias Lord Ivanhoe, jedan od SysOp-a u SetNet-u
mreze.355 bulaja,
Imam problema sa Windows-ima (NoRMaLno:) koji totalno slude mrežnu karticu. Sve radi Ok pre nego što se Win startuju, mrežni diskovi se vide čak i iz njih (mada ne praktikujem Windows rad sa dignutim mrežnim drajverima), ali odmah posle izlaska iz Windows-a se veza sa serverom izgubi i NETX javi onu čuvenu poruku "No known file server...". Posle softverskog ili hardverskog reseta IPX ili LSL/.../IPXODI prođu bez problema (što bi trebalo da znači da prepoznaju mrežnu karticu) ali NETX ne vidi server. Tek posle isključivanja i ponovnog uključivanja računara NETX proradi (naravno do prvog sledećeg startovanja odnosno izlaska iz Win). Probano je sa zamenom mrežne kartice i ništa nije pomoglo. Windowsi zu 3.11 za radne grupe i nije instalirano ništa od njegovih mrežnih drajvera (naravno pokušao sam i sa Win /n). Da li se još neko susretao sa sličnom misterijom i ima li predloga šta da radim?
mreze.356 vlad,
>> Da li je moguće preko COM porta spojiti stanicu na Novell 3.11 > > Znam da može na LPT, ali neznam kako (ala sam od koristi) Cini mi se da moze i na COM uz pomoc PIPX drajvera. Probao sam nekad davno Netware Lite i radilo je, mada sporo. Na LPT sasvim sigurno moze. Pipx je SW i neregistrovan radi samo kratko vreme.
mreze.357 vladak,
Da li postoji neka peer-to-peer mreža kojoj se može pristupati iz W4WG 3.11 bez mnogo problema? Ukoliko ovakva mreža ne postoji da li je moguće instalirati Novell Lite tako da radi istovremeno sa mrežom pod W4WG ili ga instalirati u DOS prozoru Windowsa? Ako neko ima ovakva iskustva molio bih da malo pojasni stvar.
mreze.358 pedjolino,
Ima li neki nacin da se koristi Telemate na modemu koji je vezan na Novell server (sa radne stanice, naravno). Ako ne Tm postoji li neki drugi kulturan komunikacioni program koji bi se mogao koristiti. Drugo pitanje je kako da gore navedeni program poteram u SCO Unix emulaciji Dos-a. Pozdrav Nenad!
mreze.359 whitie,
1--> bulaja, 02.02.95. 16:48, 2--> netx.exe v 3.32 3--> sys$log.err 1--> ... NETX javi onu cuvenu poruku "No known file server..." Ovo si izgleda parafrazirao. Precasljao san NET-ove od 3 pa nadalje i ne nadjoh nista slicno. Mozda neko drugi stoji nivo iznad NET-a i salje tu poruku. Mozda NET-a i nema. NETX bi ti rekao: 2--> A network server could not be found. 1--> Tek posle iskljucivanja i ponovnog ukljucivanja racunara NETX proradi Ovo mi izgleda poznato i mirise na: 3--> 1.1.54 LAN receive buffer limit reached. All buffers are in use. Possible causes: disk channel bottleneck or buffers have been lost. Nadjes li ovo, probaj da poteras pod mrezom MSD v 2.00 (imas ga u dosu), pa ako se i on zablesi na isti nacin onda vrlo verovatno imas ARC mreznu kar- ticu. Problem je dokumentovan u dos-u i prozorima. Ukratko, kod koji Mikrosoft koristi za prepoznavanje hardvera se ne snalazi bas najbolje na tom polju i njihova je preporuka da se instalacija programa izvodi sa /I . Onda rucno uneses konfiguraciju / ako znas :) /. Novi prozori i MSD ( v 2.10 - ne vidi mrezne diskove, ima Windows opciju) su kao prepravljeni. Rekoh _KAO_ ! Ovo je krupnica, a sitnica ima koliko 'oces. Pogotovo kad mesas IPX i Win 3.11 . Sta ti monitor kaze o stanici kad je zaglupljena. Na kom je dir-u. Sta tada imas od TSR programa u memoriji ( da nije nesto odjavljeno ). Kako se NETX mirise sa Manifestom ( MFT ). Nakon svega: 1.Masina i kartice su najverovatnije OK, 2.Hearts / crna dama / nije dowoljno jak razlog da se zezas sa Win 3.11 3.Win 3.11 ne koristiti na neozbiljnim i nedoraslim masinama.
mreze.360 mvincic,
>> Imam problema sa Windows-ima (NoRMaLno:) koji totalno slude mrežnu >> karticu. Sve radi Ok pre nego što se Win startuju, mrežni diskovi se Koji interapt koristiš? To liči na simptome koje sam imao dok sve kartice nisam podesio da rade sa irq 10 ili irq 5 ... Po defaultu se kolju sa COM2.
mreze.361 bulaja,
│ 1.Masina i kartice su najverovatnije OK, │ 2.Hearts / crna dama / nije dowoljno jak razlog da se zezas sa Win 3.11 │ 3.Win 3.11 ne koristiti na neozbiljnim i nedoraslim masinama. └─── Za 2. i 3. si potpuno pogrešio :). Na mašini se uglavnom koriste Excell (i to intenzivno) i WinWord, a konfiguracija je 486/66, 8 Mb RAM. Na kraju sam ipak uspeo sve da nateram da proradi instalacijom ODI drajvera umesto IPX-a, ali i dalje mi nije jasno kako je Win pravio toliko s*anja da ni hard reset nije mogao da osvesti mrežnu karticu.
mreze.362 ognjen,
Kako se šalju poruke sa terminala na terminal u Novelu? Znam da ima SEND, ali su lukavi i premudri profesori to ukinuli, pa nam je glavno zadovoljstvo na blok nastavi uskraćeno. So, postoji li još neki način? Bila bi poželjna i 'caka' (ako postoji) da terminal ne beep-će kada primi poruku. Takođe nas zanima postoji li komanda za pregled trenutno ulogovanih korisnika. Postoji li neka zaštita od nadgledanja supervisora (ili kako se već kaže u Nevol terminologiji 'bog')? Večno zahvalni, Učenici MGa. :)
mreze.363 vlad,
> Kako se šalju poruke sa terminala na terminal u Novelu? Znam > da ima SEND, ali su lukavi i premudri profesori to ukinuli, pa SEND mora da radi (valjda) ako svi otkucate CASTON. Verovatno su vam u sistemski login skript stavili komandu CASTOFF. B) > nam je glavno zadovoljstvo na blok nastavi uskraćeno. So, postoji > li još neki način? Bila bi poželjna i 'caka' (ako postoji) da Uzmite lepo Novell Chat i ne boli vas glava B). Samo ga kopirajte u neki mrezni direktorijum koji je svima dostupan ili neka ga svako nosi na disketi B). Fajl je mali, i ako stvar uradite pametno (preimenujete ga) nece vas lako provaliti B). > Takođe nas zanima postoji li komanda za pregled trenutno > ulogovanih korisnika. USERLIST > Postoji li neka zaštita od nadgledanja supervisora (ili > kako se već kaže u Nevol terminologiji 'bog')? Zavisi samo od toga koliko je sposoban Supervisor. Pravi majstor moze da vam (vasim radnim stanicama) radi sta mu padne na pamet. Ako kontrolise koje fajlove vase radne stanice drze otvorene, provalice vam brzo i Chat. Al' sam vas lepo brifovao B). Samo kad pomislim kako bih vas "ispreskakao" Hijackom da sam vam profesor B))))))))). > Večno zahvalni, Učenici MGa. :) Nema na cemu, samo da od ovoga nesto i naucite. B)
mreze.364 dejanr,
>> Kako se šalju poruke sa terminala na terminal u Novelu? Znam >> da ima SEND, ali su lukavi i premudri profesori to ukinuli Šta se desi kada otkucaš SEND? >> Takođe nas zanima postoji li komanda za pregled trenutno >> ulogovanih korisnika. USERLIST (ima i parametar, /A)
mreze.365 ognjen,
)-> Zavisi samo od toga koliko je sposoban Supervisor. Pravi )-> majstor moze da vam (vasim radnim stanicama) radi sta mu )-> padne na pamet. Ma ja krenuo da kucam neki program u pascalu što bi mi pomogao da svima šaljem SEND, i odjednom program počne da se briše. :) I pita me profan "Ognjene, radiš li zadatak", a ja kao "Ma da...", i tek onda ukapiram da mi on briše program. :) Kako se osloboditi napasti? :( Inferno mi je dao ideju: nacrtaš ogroman ascii ekran gde piše ŠTA BRE BLENEŠ?, i povremeno ga izbaciš na ekran... Kad počne profan da se nakašljava, znači da te nadgleda. :) )-> Uzmite lepo Novell Chat i ne boli vas glava B). Gde se može naći? )-> Samo ga kopirajte u neki mrezni direktorijum koji je svima )-> dostupan ili neka ga svako nosi na disketi B). Verovatno neće moći ni jedno ni drugo. :( Samo profesor može da snima sa diskete, naše disk jedinice su isključene, a javnih direktorijuma nema, već svako ima svoja dva diska. :( Najvažnije od svega: Može li se nekako isključiti beep, prilikom primanja poruke?? A bilo bi dobro i: Kako da pošaljem anonimnu poruku (page)?
mreze.366 ognjen,
)-> Šta se desi kada otkucaš SEND? Ne znam, nisam imao blok nastavu, samo su mi rekli drugi učenici. Može li se dobiti nekako kratak help - spisak svih komandi? I kako?
mreze.367 vlad,
> i tek onda ukapiram da mi on briše program. :) Kako se osloboditi > napasti? :( Tesko. Novell je velika firma koja veoma dobro vodi racuna o sigurnosti svog softvera. Ako je Supervisor resio da te maltretira, spijunira, ometa ili se na bilo koji nacin izivljava na tebi - mozes samo da places ili da probas da mu provalis password pa da ga uneredis nacisto. > ŠTA BRE BLENEŠ?, i povremeno ga izbaciš na ekran... Kad počne > profan da se nakašljava, znači da te nadgleda. :) Ima dosta inteligentnih nacina da zamajavate nekog ko vas nadgleda. Velika vecina tih nacina, na zalost, nemaju mnogo veze sa funkcionisanjem mreze kao takve B). > )-> Uzmite lepo Novell Chat i ne boli vas glava B). > > Gde se može naći? Mislim da ga ima i na Sezamu (freeware je), a sigurno ima na Imtel BBS-u. Ja sam video dva razlicita - NVCHAT i NETCB. Oba rade prakticno iste stvari, a jedan (ne znam tacno koji) radi i bez NETX-a. Tu vam vec supervisor ne moze nista jer niste ulogovani na mrezu vec koristite samo IPX. > da snima sa diskete, naše disk jedinice su isključene, a javnih > direktorijuma nema, već svako ima svoja dva diska. :( Znaci da je mreza dobro isplanirana. Ne verujem da mozete bilo sta da uradite ako ne provalite supervisor password. Da ne bi ispalo kako vas ovde ucim destruktivnosti, smatram da je svaki supervizor kome provale pass sam za to kriv. Tu ubrajam i sebe B). > Najvažnije od svega: Može li se nekako isključiti beep, > prilikom primanja poruke?? Kljestima B). Mislim da ne moze. Probajte da naucite nesto o toj mrezi na kojoj radite i da malo udjete u fazon sa komandama. Na Novellu se obicno hipertekst baza sa detaljnim opisom komandi dobija jednostavno - HELP. Ako to ne radi, probajte recimo: map root c:=sys:Đpublic (nisam siguran da sam pogodio sintaksu) c: nfolio Ako ni to ne upali, pitajte profesora kako se dobija Novell-ov help. Svakom pedagogu bi trebalo da bude drago kad njegovi ucenici pokazuju zelju za znanjem, a znanje je moc B).
mreze.368 dejanr,
Šta "smera" Novell? Cilj je milijarda međusobno povezanih korisnika pre 2000. godine. Veoma opsežan komentar. NOVOSTI/microb 4.3752 i 4.3753.
mreze.369 violator,
:>> Ma ja krenuo dí kucam neki program u pascalu što bi mi pomogao :>> da svima šaljem SEND, i odjednom program počne da se briše. :) I :>> pita me profan "Ognjene, radiš li zadatak", a ja kao "Ma da...", Ma super vam skola... Kod mene (doduse´xCř imamo tim-ove, ali nema veze :))) ), se ceo blok setas, slusas vokmen, pevas :))))) i boli te uvo. Doduse ovo ne mogu da rade svi jer bi ih unistila profesorka na odgovaranju, ali posto ja znam sve mogu da joj račim sta hocu ;))))))
mreze.370 kenza,
(;> A bilo bi dobro i: Kako da posaljem anonimnu poruku (page)? Ulogujes se kao guest, posaljes i brzo se izlogujes :)
mreze.371 kenza,
(;> sigurnosti svog softvera. Ako je Supervisor resio da te (;> maltretira, spijunira, ometa ili se na bilo koji nacin izivljava Profani nemaju nivo Supervisor-a. Imaju iste privilegije kao i ucenici, s tim sto mogu jos da pregledaju ucenicke dir-ove, i sta ovi rade.I to rade preko LA (mislim, ali nisam siguran da se tako zove :( :), i tako sto imaju pravo da koriste Assist opciju.Ucenici mogu da koriste LA ali mogu da gledaju samo neulogovane kompjutere, ne mogu da ih reboot-uju,.... (;> Znaci da je mreza dobro isplanirana. Ne verujem da mozete bilo (;> sta da uradite ako ne provalite supervisor password. Da ne bi To koliko je dobro isplanirana se moze provaliti po nacinu na koji su deljene sifre na samom pocetku.Trebalo je samo ukucati ime i naci se ulogovan na datom nalogu. Posle toga set pass i.... :) veselje.Naravno, posle prvog odeljenja niko vise u skoli nije mogao da se uloguje na svoj nalog :) Sto se passworda tice, pass profana moze da se sazna kad god zelis. Jedino je pitanje sta ce ti. Moja profanka drzi pass zapisan na zadnjoj strani svoje svescice, koju ostavlja na katedri za vreme odmora O;). Inace, neko je donosio rezidentan GETIT.COM, koji kada se digne na masini, upisuje u *.txt fajl ime i pass svih koji su se tu ulogovali u medjuvremenu (sve dok neko ne reboot-uje komp). Naravno, sve je to samo igra koja nije bas popularna u zadnje vreme, jer su rekli da ce sve pokusaje ataka na integritet mreze rigorozno kaznjavati. Ako neko ima zelje i hrabrosti, a pored toga i koristi !? da se sa tim igra,....go for it :)
mreze.372 kenza,
(;> ovo ne mogu da rade svi jer bi ih unistila profesorka na odgovaranju, (;> ali posto ja znam sve mogu da joj raZim sta hocu ;)))))) To zato sto te voli, inace...ne budi siguran da ne moze da ti da keca.
mreze.373 spantic,
> Znaci da je mreza dobro isplanirana. Ne verujem da mozete bilo > sta da uradite ako ne provalite supervisor password. Da ne bi > ispalo kako vas ovde ucim destruktivnosti, smatram da je svaki Nemoj da učiš decu takvim stvarima. Za to se u MG-u leti iz škole ;)
mreze.374 mvincic,
>> Uzmite lepo Novell Chat i ne boli vas glava B). Samo ga kopirajte >> u neki mrezni direktorijum koji je svima dostupan ili neka ga Zašto? NETCB radi i bez logovanja tj samo pod IPX-om :)
mreze.375 kenza,
(;> ulogovan na datom nalogu. Posle toga set pass i.... :) veselje.Naravno, (;> posle prvog odeljenja niko vise u skoli nije mogao da se uloguje na (;> svoj nalog :) Zaboravio sam da napomenem da je sada setpass ukinut, i nemoguce je menjanje lozinke.Ono sto stoji,stoji :(
mreze.376 dejanr,
>> Zaboravio sam da napomenem da je sada setpass ukinut, i nemoguce >> je menjanje lozinke.Ono sto stoji,stoji :( Očigledno je biti SUPERVISOR mreže kojoj pristupa toliki broj inteligentnih korisnika maksimalno zainteresovanih da prave džumbus ;) veoma težak ali i izazovan posao :)
mreze.377 whitie,
--> bulaja, 09.02.95. 15:05 --> Za 2. i 3. si potpuno pogresio :). Reci nekom da ima levi racunar i pri tome se na njemu igra je uvreda na kvadrat :). A nisam to mislio .... Spomenuo si da se odjavljujes sa mreze pri ulasku u prozore. Mislio sam da to radis zbog nedostatka memorije. Drugih razloga nema. U upotrebi su sinonimi : 3.0 -> pasijans, 3.1 -> minsko polje i 3.11 -> herc. Ako prozore vec nisi umrezio, 3.1 radi sve sem pomenute "crnke", a ne svadja se sa Novelom. Okej ima tu jos nekih sitnica... Samo sam ti predlagao da probas sa 3.1 . --> ali i dalje mi nije jasno kako je Win pravio toliko s*anja --> da ni hard reset nije mogao da osvesti mreznu karticu. Problem je ocito na serveru a ne na stanici. Prozori ocito usrece server sa nekim podatkom, koji on uporno pamti. Dok Novel ne brisne tu konekciju nema mu zivota. Problem se lako resava -> kupis mrezni program kod Mikrosofta :-))) .
mreze.378 eotek,
re: novel 3.11 & win 3.1 & winword 6.1 instaliram winword sa setup /A, na mrezni disk - sve ok. zatim pokusam setup message: fali setup.stf. pokusam decomp setup.st_ message: error in exe file ( nije, laze 100%). well, ima li neko pametan da je vec uradio, pa da me malo prosvetli ?
mreze.379 ppekovic,
>> Drugo pitanje je kako da gore navedeni program poteram u SCO >> Unix emulaciji Dos-a. Radi bez ikakvih izmena na toj emulaciji. Jedino što moraš je da kada startuješ DOS emulaciju, da joj omogućiš korišđenje odgovarajućeg com porta. Tako, ako ti je modem na com2, kucaj: # dos +acom2=/dev/tty2a Paya
mreze.380 kenza,
(;> korisnika maksimalno zainteresovanih da prave dzumbus ;) veoma tezak (;> ali i izazovan posao :) Zaboravio sam da kazem Ognjenu da ako hoce da profesor ne bude u toku sa onim sto radi, lepo treba pre logina da udje u windows (obicno su na c:), izadje u dos prompt, tamo se uloguje, udje u TP, otvori neki fajl, stisne shift-F1 za npr. $I- (tako zbuni profesora :), ode u neki drugi prozor i radi sta hoce :) Povremeno treba promeniti sadrzaj dos prozora, odnosno pozvati help za nesto drugo :)
mreze.381 vlad,
> ovi rade.I to rade preko LA (mislim, ali nisam siguran da se tako LanAssist. Bojle da su uzeli Lan Hijack B). Ako profesorski useri nisu supervisor ekvivalenti, odnosno ako imaju samo malo vise prava na mrezi nego ucenici, onda ne mozete po toj mrezi tek tako da vrsljate B). Neke stvari cete ipak moci da uradite, a sta i koliko - to zavisi samo od toga koliko ste spremni da ucite B). Pregledajte Nfolio, a ako ga ne nadjete - mail me. > Sto se passworda tice, pass profana moze da se sazna kad god zelis. > Jedino je pitanje sta ce ti. Moja profanka drzi pass zapisan na I ne treba ti. Kunst je instalirati fiktivnog usera sa supervisor privilegijama B). > odmora O;). Inace, neko je donosio rezidentan GETIT.COM, koji kada > se digne na masini, upisuje u *.txt fajl ime i pass svih koji su se > tu ulogovali u medjuvremenu (sve dok neko ne reboot-uje komp). Zato ja resetujem masinu kad god je ostavljam samu B). > Naravno, sve je to samo igra koja nije bas popularna u zadnje vreme, > jer su rekli da ce sve pokusaje ataka na integritet mreze rigorozno > kaznjavati. Ako neko ima zelje i hrabrosti, a pored toga i koristi Najveca korist koju mozete imati od brljanja po mrezi je ono sto cete pritom morati da naucite. Ako ne budete preterano destruktivni necete imati ni stete B).
mreze.382 vitez.koja,
#=> veoma težak ali i izazovan posao :) "put preko Dubočice je duplo duži, ali je zato mnogo gori" ;)))
mreze.383 bulaja,
│Zaboravio sam da napomenem da je sada setpass ukinut, i nemoguce │je menjanje lozinke.Ono sto stoji,stoji :( └─── Probajte SysCon.
mreze.384 vlad,
> Nemoj da učiš decu takvim stvarima. Za to se u MG-u leti iz > škole ;) Što? Tako sam i ja počeo da učim Novell. Nisam bio bezobrazan i pravio sr*nje pa me niko nije ni izbacio B). Šalu na stranu, smatram da momcima treba omogućiti da nešto nauče ako već za to imaju dobru volju. To što oni uče radi zafrkanjcije je samo prednost. Kroz igru se najlakše uči, a kad shvatiš da si debelo zagriz'o u tematiku onda je već kasno B).
mreze.385 vlad,
> Zašto? NETCB radi i bez logovanja tj samo pod IPX-om :) Tačno. Probao sam nekoliko chat-ova za Novell pa sam pozaboravljao šta koji može da radi.
mreze.386 spantic,
> I ne treba ti. Kunst je instalirati fiktivnog usera sa supervisor > privilegijama B). Jedan je zbog toga za malo izleteo iz MG-a kao primer. Ne učite decu takvim stvarima, kada im se može sve obiti o glavu.
mreze.387 kenza,
(;> Jedan je zbog toga za malo izleteo iz MG-a kao primer. Ne ucite (;> decu takvim stvarima, kada im se moze sve obiti o glavu. To nije bilo bas tako....Ako hoce, mislim da je bolje da sam kaze. Brado? Koliko ja znam, iz price, sve je uradjeno dok je osoba sa vecim privilegijama izasla na par momenata iz kabineta a da se nije izlogovala.
mreze.388 vlad,
> Probajte SysCon. Verovatno su im prava toliko ograničena da ni SysCon nemaju. Ja bih im prvo ograničio prava na public direktorijum, bez obzira što tamo nema ništa agresivno. Sreća da ja tamo nisam supervisor B).
mreze.389 ognjen,
)-> Ima dosta inteligentnih nacina da zamajavate nekog ko vas )-> nadgleda. Velika vecina tih nacina, na zalost, nemaju mnogo )-> veze sa funkcionisanjem mreze kao takve B). Pošto se dâ zaključiti da si i ti supervisor, sumnjam da ćeš podeliti sa nama tajnu? :)
mreze.390 vlad,
> Jedan je zbog toga za malo izleteo iz MG-a kao primer. Ne učite > decu takvim stvarima, kada im se može sve obiti o glavu. Mozda sam malo preterao, ali i dalje mislim da je stvar odgovornosti pojedinca na koji ce nacin iskoristiti steceno znanje. Smatram da su momci savrseno svesni moralnih i materijalnih posledica neodgovornog i destruktivnog baratanja mrezom. Mislim da im mogucnost da nesto nauce ne treba uskratiti bez obzira na moguce zloupotrebe.
mreze.391 vlad,
> Koliko ja znam, iz price, sve je uradjeno dok je osoba sa vecim > privilegijama izasla na par momenata iz kabineta a da se nije > izlogovala. U tom slucaju je trebalo prvo kazniti doticnu osobu koja se krajnje neodgovorno ponela. Zamisli da neko ostavi otkljucan auto (upaljen i sa kljucem u bravi, u kraju poznatom po kradjama) pa posle kuka sto su mu ga ukrali . B) Ne opravdavam kradju, samo pravim razliku u diferenciji. B)
mreze.392 dejanr,
>> Zamisli da neko ostavi otkljucan auto (upaljen i sa kljucem u bravi, >> u kraju poznatom po kradjama) pa posle kuka sto su mu ga ukrali . B) Sav taj nemar vlasnika auta ne bi lopovu bio nikakva olakšavajuća okolnost, kad bi ga uhvatili.
mreze.393 iritel,
Pozdrav!! Treba mi "dobrovoljac" !!! Dobio sam Evaluation copy softvera Beame & Whiteside NFS for Windows NT Beame & Whiteside Multiconect for Windows NT Da bi mogao da ispitam karakteristike, moram da ih instaliram. Posto nemam Windows NT AS ( Advanced Server ) Version 3.5 , DA LI JE NEKO ZAINTERESOVAN, a ima Windows NT AS 3.5, za probu doticnog softvera na njegovom racunaru, neka se javi. Na mail zoranp@fon.fon.bg.ac.yu ili na epetrovi@ubbg.etf.bg.ac.yu PS. O kakvom se softveru radi. Prvi sadrzi NFS client-a za Windows NT, a takodje i NFS server za 10 korisnika. Prema prospektnom materijalu, postize na nekom hardveru i 1MB ( ?? ) prenos. Koristi TCP/IP isporucen sa Windows NT AS 3.5. Drugi proizvod ( Multiconect ) omogucava da se Windows NT AS 3.5 vidi kao Novel NetWare server, sa malo slabijim prenosom nego pravi NetWare. I podrazumeva se sa malo slabijim karakteristikama. DA SKRATIMO PRICU, KO HOCE DA PROBA NFS I EMULACIJU NETWARE-A NA WINDOWS NT ADVANCED SERVERU VERZIJA 3.5, Datum ( expire date ) je 15 MART 1995, ili da vracamo datume na racunaru. Zainteresovani javite se na mail ili na telefon Zoran V. Petrovic , IRITEL tel 105-042 lokal 338, 376
mreze.394 vlad,
> Pošto se dâ zaključiti da si i ti supervisor, sumnjam da ćeš > podeliti sa nama tajnu? :) Nema tu neke velike tajne, niti ja nesto krijem od vas B). Mislio sam na "psihološki rat", a ne na bušenje po mreži. Novell je više nego dobro organizovan mrežni operativni sistem sa gomilom načina da se obezbedi od neovlašćenog pristupa. U zavisnosti od toga koliko je vešt supervisor svaka od sigurnosnih mera može imati i rupu. Propusti u bilo kom sistemu obezbeđenja najčešće su psihološke prirode (npr. password je ime supervisorovog psa). Jesam supervisor, ali nisam ni blizu onoliko dobar koliko bih hteo da budem. I ja još mnogo toga treba da naučim.
mreze.395 vlad,
> Sav taj nemar vlasnika auta ne bi lopovu bio nikakva olakšavajuća > okolnost, kad bi ga uhvatili. Naravno da ne bi, ali ne bi bio ni vlasniku, a prilika stvara lopova. Govorimo o zaštiti kompjuterskih sistema, a tu je neku radnju mnogo teže okarakterisati kao lopovluk, o "hvatanju" da i ne govorimo. U konkretnom slučaju koji je inicirao priču po meni se sve svodi na još uvek vladajuću "Balkan-logiku". Zabrane i pretnja drakonskim kaznama služe kao pokriće za neodgovornost onih kojima je posao da spreče zloupotrebe. Ako nekoga nekad i uhvate, taj posluži "za primer" bez obzira na stvarnu težinu prestupa. Potom se sve nastavlja po starom.
mreze.396 kenza,
(;> )-> Ima dosta inteligentnih nacina da zamajavate nekog ko vas (;> )-> nadgleda. Velika vecina tih nacina, na zalost, nemaju mnogo Kao sto rekoh , nisam upucen u rad mreze :(, (zasada :) , ali posle ukucavanja passworda kod nas se poziva batch file start.bat u kojem je ne znam sta uradjeno, ali se izmedju ostalog poziva i LA, (mozda sam lupio).Objasnjenje sledi... Uglavnom, kada se opali par puta ctrl-break, prekine se batch, i onda profesor dobija odgovor od LA '...can not establish connection...' kada pokusa da nadgleda sta se radi. :) Hoce li neko upuceniji da objasni stvar?
mreze.397 ikordic,
RE: INTERLNK/SVR Postoji li neka alternativa DOS-ovom INTERLNK/INTERSVR paketu? Osnovni problem jeste što INTERSVR zahteva da mašina bude "posvećena", tako da nije moguće pokrenuti ga u pozadini ili DOS prozoru pod Windows. Ne trebaju mi korisnici, deljenje direktorija, štampača, itd., samo da diskovi servera budu vidljivi na klijentu.
mreze.398 makica,
on-line Pratim ovu prilicno zivu diskusiju o razbijanjima, kradjama, podvalama... pa mi kao novom u koriscenju mreza, nesto nije jasno: postavljaju li se mreze i stanice medju nepoznatim ljudima, ili u okviru grupe ljudi koji se medjusobno poznaju?, bez obzira da li je firma, skola ili nesto trece u pitanju?, i da li Supervisor treba da bude FBI dasa ili neko ko ce svojim, ja misli ipak saradnicima, pokazati ono sto ih interesuje? Potpuno se slazem sa argumentima VLAD-a, jer mislim da niko normalan u smislu koriscenja mreze (racunara) nece uraditi nesto sto ce ubiti mrezu ili bitan podatak, sem iz NEZNANJA, a za takvo neznanje je, po meni ISKLJUCIVI krivac Supervisor, koji na pitanja odgovara zabranama i kaznama.
mreze.399 zormi,
Ima li neko dokumentaciju za Novell Asynchronous Communication Server od milošte zvani NACS?
mreze.400 dvesic,
>> u pitanju?, i da li Supervisor treba da bude FBI dasa ili neko >> ko ce svojim, ja misli ipak saradnicima, pokazati ono sto ih >> interesuje? Dužnost i obaveza SuperVisora je da onemogući bilo šta što bi rezultovalo gubitkom podataka i/ili nestabilnošću mreže. Tu se uopšte ne postavlja pitanje odnosa sa ostalima. Svakako da im treba pokazati sve što žele, nikako na račun mreže/podataka. >> mislim da niko normalan u smislu koriscenja mreze (racunara) >> nece uraditi nesto sto ce ubiti mrezu ili bitan podatak, sem >> iz NEZNANJA, a za takvo neznanje je, po meni ISKLJUCIVI krivac >> Supervisor, koji na pitanja odgovara zabranama i kaznama. Pogrešan stav. Prvo treba onemogućiti bilo šta što će "sto ce ubiti mrezu ili bitan podatak" a tek onda obrazovati široke narodne mase. Ovakvim pristupom se gubi potreba za zabrana i kaznama :)))
mreze.401 ognjen,
)-> Nema tu neke velike tajne, niti ja nesto krijem od vas B). )-> Mislio sam na "psihološki rat", a ne na bušenje po mreži. Pa dobro, i psihološki rat je nešto... ako znaš kako. :) BTW, bio sam na bloku, i neka profanka nam je držala zamenu, koja je svašta tolerisala, pa čak i naše beskonačno pištanje preko LanAssist-a... Kako stoje stvari: SEND ne radi, prijavljuje Bad command or file name. Castoff i Caston, prijavljuju istu stvar. Srećom, tu je bio LA, pa smo se sa njim igrali. :) SETPASS - ne radi. :( SysCon - takođe. (sve prijavljuje Bad command...). Probao sam HELP, kao i map root c:=sys\public, pa me pitao nešto (da li da C pretvori u mrežni disk, ili tako nešto), ja rekao Yes, i probam NFOLIO, ali cvrc, opet Bad command. Shvatio sam da nema ništa od helpa (tu ne računam POMOC.BAT), kada mi je profesorka rekla da nema pojma da li mogu da pogledam help, tj. da misli da nemam(o) te 'privilegije'. Može da se startuje pascal i C, i da se igraš na svom disku. Nema prispupa disketama, niti public fajlova (osim nekih sistemskih, i LA :)... Sve u svemu, prava mreža za supervisora početnika, a pravo mučenje za znanja željnog korisnika. :( ... i izazovna meta za hakera. ;)
mreze.402 jovca.car,
/* Postoji li neka alternativa DOS-ovom INTERLNK/INTERSVR paketu? Osnovni LapLink?
mreze.403 kenza,
(;> Potpuno se slazem sa argumentima VLAD-a, jer mislim da niko normalan u (;> smislu koriscenja mreze (racunara) nece uraditi nesto sto ce ubiti Ovde se i ne radi o tome. Niko ni ne zeli da ubije mrezu :), sve je pocelo Ognjenovim pitanjem kako da onemoguci profesora da ga nadgleda.
mreze.404 makica,
>> Dužnost i obaveza SuperVisora je da onemogući bilo šta što bi >> rezultovalo gubitkom podataka i/ili nestabilnošću mreže. Tu se >> uopšte ne postavlja pitanje odnosa sa ostalima. Svakako da im >> treba pokazati sve što žele, nikako na račun mreže/podataka. Zašto "onemogući". Pa nije valjda da i ovde važi "da komšiji crkne krava, pa makar meni crklo deset". Naime, iz "onemogući" proizilazi da Supervisor ipak nije FBI nego CIA, ili KGB, pa polazi od toga da su njegovi podčinjeni tu samo zato da bi mu radili na "račun mreže/ podataka". Da li ćeš ti, kao Supervisor, meni kao korisniku na tvojoj mreži, pokazati kako se provaljuje zaboravljena šifra, a to je recimo ono "što ja želim"? Po onome što pišeš, ne dolazi u obzir, jer je "obaveza SuperVisora da onemogući..", a ja od tebe to tražim ne zato što bih voleo to da znam, nego zato da bih "srozao tebe kao SuperVisora"? Mislim da to nije odnos. Možda grešim, i možda sam naivan, ali mislim da je i "pitanje odnosa sa ostalima." jako važno. >> Pogrešan stav. Prvo treba onemogućiti bilo šta što će >> "sto ce ubiti mrezu ili bitan podatak" a tek onda obrazovati >> široke narodne mase. Ovakvim pristupom se gubi potreba za >> zabrana i kaznama :))) Pa, ti se prvo namučiš da "onemogućiš bilo šta..", a zatim za tim što si uradio "se gubi potreba". Pa zašto onda ne obrneš redosled: prvo nauči "narodne mase", pa ćeš odmah "izgubiti potrebu za zabranama i kaznama". B)))). Ali da uzmem konkretnu stvar od koje je sve počelo. Ako se u školi već obrazuju budući SuperVisori, smatram da bi oni trebali po izlasku iz klupa da "razbijaju". Kako će da "razbijaju", ako ih niko nije, iizmedju ostalog, naučio kako se bez prepreka, i KROZ prepreke pristupa svemu. Seti se samo onih pitanja u stilu "SuperVisor izgubio šifru..". Koliko sam ja shvatio, kod momaka koji su započeli ovu priču, odgovori na ovakva pitanja su u stilu "to nesme da se dira." Zašto? "Pa, eto zato." Ako na takvoj, školskoj (trenažnoj) mašini ima tako značajnih podataka, onda tu nešto nije u redu, da nebudem grublji, jer ja ipak nisam dovoljno kompetentan. Molim te da ovo neshvatiš kao neku kritiku ili omalovažavanje. Pozdrav, B)ojan.
mreze.405 makica,
>> Ovde se i ne radi o tome. Niko ni ne zeli da ubije mrezu :), sve je >> pocelo Ognjenovim pitanjem kako da onemoguci profesora da ga nadgleda. Da, tako je počelo, ali se ispostavilo da ljudi nemogu da pokrenu masu stvari, kao što se iz poruke 7.401 vidi: SEND, SETPASS... (šta onda uče, daktilografiju?) i, kao najlepše od svega, ovo što prepisujem iz dotične poruke: ║ Probao sam HELP, kao i map root c:=sysĐpublic, pa me pitao ║ nešto (da li da C pretvori u mrežni disk, ili tako nešto), ja ║ rekao Yes, i probam NFOLIO, ali cvrc, opet Bad command. Shvatio ║ sam da nema ništa od helpa (tu ne računam POMOC.BAT), kada mi je ║ profesorka rekla da nema pojma da li mogu da pogledam help, tj. ║ da misli da nemam(o) te 'privilegije'. ╚════════ Da li je moguće da je pregled HELPA privilegija, koja se nekom daje a nekom ne? I da Profa to NEZNA? A nevidim ni štetu od toga da momci nauče kako se "onesposobljava" SuperVisor, jer će tako lakše naučiti kako da se kao budući SuperVisori od takvih stvari brane. Mada ni dalje ne razumem zašto se sve svodi na borbu izmedju SuperVisora i korisnika. I dalje, tvrdoglavo mislim da je to stvar poverenja, odnosno ubedjenja da stve kao SuperVisor dovoljno naučili svoje korisnike baratanju mašinama. Onome ko nezna, lako je zabraniti i ograničiti pristup, a onome ko zna, to nije potrebno uraditi. Još ako je taj koji zna neko koga poznajete, i vi mu dali to znanje, nevidim razloga za strah. A strah je opravdan samo u ovom navedenom slučaju kada "profesorka nema pojama da li" neko ima ili nema privilegije pa ili nezna? ili neće??? da to proveri. B)ojan.
mreze.406 kenza,
(;> svemu. Seti se samo onih pitanja u stilu "SuperVisor izgubio sifru..". Danas (bio sam prisutan): Prilazi profa programiranja mom drugu iz odeljenja i kaze:' Jel znas koja je sifra za nalog nastava3 ? Ja zaboravio...' (;> Ako na takvoj, skolskoj (trenaznoj) masini ima tako znacajnih podataka, (;> onda tu nesto nije u redu, da nebudem grublji, jer ja ipak nisam Nema nikakvih vaznih podataka ni na jednoj masini. Jedini problem je sto bi kada bi se sve obrisalo to obustavilo odrzavanje blok nastave.
mreze.407 kenza,
(;> Da li je moguce da je pregled HELPA privilegija, koja se nekom (;> daje a nekom ne? I da Profa to NEZNA? Jedini ko se razume je sam Supervisor. Profe znaju koliko i ucenici, o mrezi, ako ne i manje. Oni znaju ono sto predaju, ali o mrezi niko nista nema pojma.
mreze.408 violator,
:>> Nema nikakvih vaznih podataka ni na jednoj masini. Jedini :>> problem je sto bi kada bi se sve obrisalo to obu.ĆXWőŰšH˛■> odrzavanje blok nastave. Šrafciger u HDD ;))))) Prosto O;)
mreze.409 dvesic,
>>>> Dužnost i obaveza SuperVisora je da onemogući bilo šta što >>>> bi rezultovalo gubitkom podataka i/ili nestabilnošću mreže. >> >> Zašto "onemogući". Pa nije valjda da i ovde važi "da komšiji >> crkne krava, pa makar meni crklo deset". Poređenje ne stoji. >> Naime, iz "onemogući" >> proizilazi da Supervisor ipak nije FBI nego CIA, ili KGB, pa >> polazi od toga da su njegovi podčinjeni tu samo zato da bi mu >> radili na "račun mreže/ podataka". Ne, iz onemogući sledi da sam sebe štedim glavobolje koju bi mi prouzrokovalo neovlašćeno brisanje podataka, hakerisanje ili nešto treće. Daleko od toga da su korisnici "potčinjeni" :)) Ti si na mreži da bi koristio programe/podatke koji su zajednički za sve, da bi ponešto naučio. Sem u problematičnim situacijama (ili kada ti nešto pokazuje) ti sa SV-om ne bi ni trebao da imaš kontakta. Kako si mu onda potčinjen ? :))) >> Da li ćeš ti, kao >> Supervisor, meni kao korisniku na tvojoj mreži, pokazati kako >> se provaljuje zaboravljena šifra, a to je recimo ono "što ja >> želim"? Ne, neću. U najboljem slučaju ću ti promeniti šifru u novu, ako se radi o tvom user-u. Na Novell-u ionako ne možeš znati nečiju šifru, već je možeš promeniti (ako imaš dovoljne privilegije) u novu. To što ti želiš ... pa nije SV Deda Mraz :)) >> Po onome što pišeš, ne dolazi u obzir, jer je "obaveza >> SuperVisora da onemogući..", a ja od tebe to tražim ne zato >> što bih voleo to da znam, nego zato da bih "srozao tebe kao >> SuperVisora"? Mislim da to nije odnos. Opet pogrešno gledaš na stvari. Biti SuperVisor je posao i u to ne treba mešati lična osećanja ili ne daj Bože komplekse više/ niže vrednosti. >> Možda grešim, i možda >> sam naivan, ali mislim da je i "pitanje odnosa sa ostalima." >> jako važno. Kako da ne, sve dok ne utiče na pravilan rad celog sistema. >>>> Pogrešan stav. Prvo treba onemogućiti bilo šta što će >>>> "sto ce ubiti mrezu ili bitan podatak" a tek onda obrazovati >>>> široke narodne mase. Ovakvim pristupom se gubi potreba za >>>> zabrana i kaznama :))) >> >> Pa, ti se prvo namučiš da "onemogućiš bilo šta..", a zatim za >> tim što si uradio "se gubi potreba". Pa zašto onda ne obrneš >> redosled: prvo nauči "narodne mase", pa ćeš odmah "izgubiti >> potrebu za zabranama i kaznama". B)))). Zato što bih tim redosledom omogućio nekom da napravi štetu i probleme. Šta nedostaje prvom pristupu ? (sem mogućnosti da malo hakerišeš po sistemu :)) >> Ali da uzmem konkretnu stvar od koje je sve počelo. Ako se u >> školi već obrazuju budući SuperVisori, smatram da bi oni >> trebali po izlasku iz klupa da "razbijaju". Kako će da >> "razbijaju", ako ih niko nije, iizmedju ostalog, naučio kako >> se bez prepreka, i KROZ prepreke pristupa svemu. Nisam znao da se obrazujete za SuperVisore. No ako je već to tako nikakav problem nije da 99% SV posla naučite i kao članovi grupe koju SV oformi. Za postavljanje uređaja, podelu prava nad direktorijumima i fajlovima, redovan backup, definisanje korisnika NE MORATE imati SV privilegije. Opet, bez opasnosti po mrežu. >> Seti se samo >> onih pitanja u stilu "SuperVisor izgubio šifru..". Vrlo neodgovorno od jednog SV-a. Neka je zapiše ili neka još nekom od saradnika da SV prava, tako da mu on može promeniti šifru, ako je zaboravi. >> Koliko sam >> ja shvatio, kod momaka koji su započeli ovu priču, odgovori na >> ovakva pitanja su u stilu "to nesme da se dira." Zašto? "Pa, >> eto zato." Ako na takvoj, školskoj (trenažnoj) mašini ima tako >> značajnih podataka, onda tu nešto nije u redu, da nebudem >> grublji, jer ja ipak nisam dovoljno kompetentan. Bez ljutnje, nisi. Na školskoj mašini možda nema podataka, ali šta ako je to server za administraciju ili računovodstvo. Da li bi se ljutili ljudi tvoje škole kada bi neki maldi haker, a zbog propusta SV-a obrisao obračun za plate ? Ja sam i dalje za minimalistički pristup. Što manje prava, to bolje. Naravno, to NE podrazumeva ukidanje help-a :) >> Molim te da ovo neshvatiš kao neku kritiku ili omalovažavanje. >> Pozdrav, B)ojan. Daleko bilo. Samo (konstruktivan) razgovor :))) Pozdrav, Dejan.
mreze.410 dvesic,
>> baratanju mašinama. Onome ko nezna, lako je zabraniti i >> ograničiti pristup, a onome ko zna, to nije potrebno uraditi. Misliš ? Zar ne bi došao u iskušenje, makar samo jednom da startuješ format iz INSTALL.NLM ? :)) Naravno, karikiranje, ali ljudsku radoznalost ćeš sprečiti samo većim čekićem. >> Još ako je taj koji zna neko koga poznajete, i vi mu dali to >> znanje, nevidim razloga za strah. Cenim tvoj osećaj za pooverenje među ljudima, ali sam imao dosta loših primera, tako da izbegavam ovakav način razmišljanja.
mreze.411 dvesic,
>> Nema nikakvih vaznih podataka ni na jednoj masini. Jedini >> problem je sto bi kada bi se sve obrisalo to obustavilo >> odrzavanje blok nastave. Što je dovoljan razlog za onemogućavanje istog :)))
mreze.412 mdrazic,
> Pa, ti se prvo namučiš da "onemogućiš bilo šta..", a zatim za tim što > si uradio "se gubi potreba". Pa zašto onda ne obrneš redosled: prvo > nauči "narodne mase", pa ćeš odmah "izgubiti potrebu za zabranama i > kaznama". B)))). Probleme retko kada pravi masa koju i možeš naučiti lepom ponašanju (s tim da će biti frustrirana zbog: ne smeš ovo, ne smeš ono, ako to uradiš biće katastrofa...). Probleme prave isključivo pojedinci zbog: ličnog dokazivanja, nehata, šale, zlobe. Tu učenje masa nema nikakvog efekta. Problem je kako toj masi (dobronamernoj) da omogućiš normalan rad sa programima koji im trebaju i da njih zaštitiš od opisanih pojedinaca. Primer: instaliraš Visual C++ na XXX MB na disk (to traje...) i njega treba da koriste i studenti i ostali a da pri tome ne pobrišu neki potreban fajl, da slučajno (u bukvalnom smislu) nešto ne pokvare, da ne prepune disk svojim fajlovima (DOOM) tako da drugi trpe itd. I sam kada radim i ako imam pristup supervisor-u, izbegavam ga i logujem se pod svojim imenom sa ograničenim pravima da bih mrežu zaštitio od sebe samog (recimo zamene del . sa del ..). Milan
mreze.413 mdrazic,
> Jedini ko se razume je sam Supervisor. Profe znaju koliko i ucenici, > o mrezi, ako ne i manje. Oni znaju ono sto predaju, ali o mrezi niko > nista nema pojma. Niko nije savršen pa ni supervisor :) Doakaćete vi njemu kad tad... U MG, pre puno godina, bio je jedan 'Liton' računar na kome su se obučavali đaci (a i profesori). Programirali oni tako, vežbali, ali kako to uvek biva našao se pojedinac kome to nije bilo dosta nego je učio, probao, kopao po dokumentaciji, što bi rekli zaludeo se. I otkrije on kako da promeni sistemske poruke računara. Od tada kad god bi bila neka greška umesto uobičajene poruke na engleskom izašlo bi "Grga konj" (pogađate, profesor). Ostali đaci đavoli, odjednom im svi programi postadoše grešni, a poruka odzvanja (figurativno, naravno). Da ne pričam da je i profesor sa neviđenim entuzijazmom počeo da uči, proba, kopa po dokumentaciji dok i sam nije otkrio kako se menjaju poruke :)) Milan
mreze.414 violator,
:>> (figurativno, naravno). Da ne pričam da je i profesor sa :>> neviđenim entuzijazmom počeo da uči, proba, kopa po :>> dokumentaciji dok i sam nije otkrio kako se menjaju poruke :>> :)) Pa odlično, i učenici i profesor su naučili dosta o toj mašini, a dvesic je protiv toga!
mreze.415 ikordic,
RE: INTERLNK/SVR => /* Postoji li neka alternativa DOS-ovom INTERLNK/INTERSVR paketu? => /* Osnovni => LapLink? Da li program startovan na klijentu "vidi" diskove servera, kao što se to inače dešava na mreži? Ili je to samo za kopiranje sa jednog na drugi računar? Ne znam da li si probao INTER* par, da li znaš o čem' se radi?
mreze.416 dvesic,
>> Pa odlično, i učenici i profesor su naučili dosta o toj >> mašini, a dvesic je protiv toga! Ma kopajte vi koliko hoćete, samo mi u server ne dirajte ! :))) Namćor, pa to ti je ! ;)
mreze.417 goranr,
>> Da li program startovan na klijentu "vidi" diskove servera, kao što se to >> inače dešava na mreži? Ili je to samo za kopiranje sa jednog na drugi >> računar? Ne znam da li si probao INTER* par, da li znaš o čem' se radi? Probao sam ja preko paralelnog kabla, i može se fino koristiti za kopiranje fajlova. Međutim, to nije prava mreža, jer ne možeš da zakačiš printer pa da ga deliš (ispravite me ako grešim, davno to beše...), kao ni da prikačiš još neki nod. Međutim, za te usluge (povremenog kopiranja i sl.) ja bih ti preporučio LapTop Link od verzije 3 pa nadalje (ja imam 5, ali je nisam davno koristio, otkad sam postavio pravu mrežu). ÔOPAH
mreze.418 vlad,
> SETPASS - ne radi. :( SysCon - takođe. (sve prijavljuje Bad > command...). Dobro su vam "ustinuli" prava na mrezi. Mozes jos eventualno da probas samo MAP, da vidis koji su ti mrezni direktorijumi uopste dostupni. Mreza na kojoj radite ocigledno nije tako koncipirana da vi na njoj ucite funkcionisanje mreze, administraciju... Trebalo bi da se konsultujete sa nekim ko je nadlezan & kompetentan pa da mu objasnite da zelite da naucite sto vise o mrezi na kojoj radite. Osoba kojoj treba da se obratite verovatno nije supetvizor vec neko ko njemu daje "radne naloge", verovatno direktor.
mreze.419 vlad,
> Opet pogrešno gledaš na stvari. Biti SuperVisor je posao i u to > ne treba mešati lična osećanja ili ne daj Bože komplekse više/ > niže vrednosti. Slazem se. Posto sam dobrim delom bio katalizator cele ove diskusije pokusacu da malo bolje artikulisem svoj pogled na stvari: Odnos user - supervisor je pre svega pitanje odgovornosti za sistem. SV je odgovoran za nesmetano funkcionisanje cele mreze, a iz toga proisticu i njegova neogranicena prava. To ipak ne znaci da ta prava moze i sme da zloupotrebi. Konkretno: supervizor sam jedne male mreze na kojoj ima i podataka koji nikako ne spadaju u moj domen (poslovno-finansijske transakcije, privatna i poslovna korespondencija...). Takvim poverljivim podacima pristupam samo onda kada to od mene zatrazi onaj ko ih je kreirao. Moj je posao da brinem o njihovoj sigurnosti, a njihov sadrzaj i manipulaciju ostavljam onima koji su za to ovlasceni. To je granica mojih ovlascenja i odgovornosti. Sto se korisnika mreze tice, trudim se da im omogucim da ono sto na mrezi treba da rade urade na sto laksi i brzi nacin. Korisnik ima pristup samo onim podacima koji su mu neophodni za rad. To je neophodno da bi se obezbedila sigurnost mreze, stroga i jasna podela ovlascenja i odgovornosti i bezbednost podataka svakog pojedinacnog korisnika. O zloupotrebama, a posebno greskama, ne treba razmisljati kao o mogucnosti vec kao o neminovnosti koja se dogodi pre ili kasnije. Poverenje sa tim zaista nema mnogo veze. Onaj kome poklonim poverenje i omogucim mu sira ovlascenja mora da preuzme i odgovarajuci stepen odgovornosti. Posto sam za funkcionisanje mreze u krajnjoj instanci odgovoran samo ja, strogo vodim racuna o tome kome cu da dam kakva prava. Mnogo pre nego sto sam dobio sansu da administriram "svoju" mrezu bio sam (i jos uvek sam) korisnik do skora najvece Novell mreze na ovim prostorima. Prava su mi bila i ostala strogo ogranicena u skladu sa potrebama mog radnog mesta, i nikad se nisam bunio zbog toga. Supervizori znaju da sam i ja supervizor, ali posto mi "u opisu radnog mesta" nije administriranje te mreze SV privilegije mi ne trebaju. Zasto da mene neko juri kad na mrezi nesto zariba? B) Sve u svemu, pored dobrog poznavanja funkcionisanja mreze u najvece vrline sposobnog supervizora ubrajam vestinu optimalne, pregledne i efikasne raspodele prava korisnika. Ako je to pravilno odmereno i uradjeno sistematski - ne boli glava ni korisnike ni supervizora.
mreze.420 ikordic,
RE: INTERLNK/INTERSVR => Probao sam ja preko paralelnog kabla, i može se fino koristiti za => kopiranje fajlova. Međutim, to nije prava mreža, jer ne možeš da Ne, bre. Znam i šta je LapLink i šta je NC i da postoje programi koji rade sličan posao. To mi ne treba. Treba mi veza između dva računara koja mi u DOS-u omogućava da na klijentu vidim diskove servera, obratno nije neophodno. Daklem, molio nih za odgovor od nekoga ko ZNA šta radi INTERLNK/INTERSVR kombinacija iz paketa MS-DOS 6.0 i noviji. Treba mi funkcionalna zamena INTERSVR-a (server) koja je voljna da radi kao TSR u pozadini u DOS-u ili barem kao Win DOS task, što INTERSVR ne može jer traži posvećenu mašinu.
mreze.421 ndragan,
/ psihološke prirode (npr. password je ime supervisorovog psa). Jedan je tako otišao na Lastovo (vo ono vremja), a kolegama sa posla trebalo da ponovo presnime nešto što im je ostavio na lošoj disketi. Probali su sva moguća imena - i braće i sestara i žene i dece i pasa i pasica ((c) maja) i mačaka i svih švalerki koje su im pale na pamet, pa ništa. Morali su da prekucaju tekst sa papira, a kad se tip vratio, pitali ga koja je to lozinka koju nisu mogli da provale. Lozinka je glasila "OK".
mreze.422 ndragan,
/ mrezu ili bitan podatak, sem iz NEZNANJA, a za takvo neznanje je, po Ja nisam bio stigao da postavim prava pristupa po grupama fajlova, pa mi je jedan korisnik obrisao sve što je mogao (tj što nije bilo otvoreno tog trenutka). Kako? Iz nortona je hteo da obriše sadržaj svoje diskete, a nije dobro pritisnuo tab da pređe na nju, a posle nije mnogo ni gledao. Stvar je izvađena za dva-tri sata, ali... hm. A jedini mogući krivac je jedna jajara koja je poradi neke sitne love držala kurs, a na kursu ni 5 ni 6 nego "kako iz NCa čačkati konfig.sis", i to na kursu za medicinare. Dobro da nije bila veća šteta. Naravno, prava su profiltrirana u sledeća dva dana.
mreze.423 ndragan,
/ da je i "pitanje odnosa sa ostalima." jako važno. Ma jeste, ali što kažu, 'pametnog čoveka možeš samo šes puta zajebati na isti štos' - ako mi dođeš sa nekom frkom, ja ću da zalegnem na tatasturu dok ne isplivamo i ti i ja iz nje, koristeći i sve moguće rupe, a _onda_ ću da se postaram da se te rupe uredno pozatvaraju, da ne bih sutra imao problema, i da ih ne bi inao ni ti ni drugi korisnici. / nauči "narodne mase", pa ćeš odmah "izgubiti potrebu za zabranama i / kaznama". B)))). Obrati pažnju na moju priču od prošlog puta: neko ih je naučio kako da koriste NC pre nego što su valjano shvatili šta je fajl, šta je disk, i šta ko vidi kroz mrežu. I našao se neko da (nepažnjom) obriše ceo glavni direktorij aplikacije, koju koristi 30 mašina istovremeno. Uostalom, za korisnike kakve imam (tamo samo izigravam Admina dok ne nađu pravog) bolje je da fajlove, koje hoću da zaštitim, ni ne vide, a u svakom slučaju da nemaju pravo na brisanje. / Ako na takvoj, školskoj (trenažnoj) mašini ima tako značajnih / podataka, onda tu nešto nije u redu, Da pokušamo: nemaju dovoljno mašina; neko je držao svoje privatne stvari na njoj sve misleći da ih niko neće naći; neko je ipak našao pa vlasnik sad sumnja na đake jer kolege ionako ne bi umele da provale... paranoja?
mreze.424 dvesic,
>> sličan posao. To mi ne treba. Treba mi veza između dva >> računara koja mi u DOS-u omogućava da na klijentu vidim >> diskove servera, obratno nije neophodno. Uzmi Novell Lite - mali, jednostavan i radi posao.
mreze.425 vcalic,
>> Uzmi Novell Lite - mali, jednostavan i radi posao. BTW, zna li neko kako naterati Netware Lite i Windows For Workgroups da rade zajedno? Kad je aktivan SERVER.EXE iz NWLite-a, Windows puca. Unošenje linija u SYSTEM.INI koju sugeriše dokumentacija za NWLite, ne rešava problem sa WfWg!? Vlada
mreze.426 ognjen,
)-> Ja sam i dalje za minimalistički pristup. Što manje prava, to bolje. )-> Naravno, to NE podrazumeva ukidanje help-a :) Verovatno bi drugačije pričao da si korisnik.
mreze.427 vladak,
> BTW, zna li neko kako naterati Netware Lite i Windows For Workgroups > da rade zajedno? Kad je aktivan SERVER.EXE iz NWLite-a, Windows puca. Baš sam se u proteklih nekoliko nedelja ovde raspitivao o tome. Imam instaliran Novell Lite i on radi pod W4WG dobro, jedino što se po startovanju W. javlja poruka da MS mreža nije dobro instalirana i naravno mreža pod W4WG ne radi, ali radi mreža pod Novell Lite-om. Ako se W4WG startuju sa win/n ili izabere u Network Setup-u da nije instalirana nikakva mreža Novell Lite i dalje radi OK. Jedini problem je kako da rade i Novell Lite i mreža pod W4WG. Na to pitanje nemam odgovor ali pokušavam i dalje. Ideja je da se mreža pod W4WG konfiguriše da radi sa ODI protokolom. > Unošenje linija u SYSTEM.INI koju sugeriše dokumentacija za NWLite, ne > rešava problem sa WfWg!? Tih pet linija u [386Enh] sekciju datoteke system.ini moraš dodati da bi Lite uopšte radio. Jesi li primetio da nije potrebno dodavati VIPX.386, već radi i bez njega. Izgleda da već ima neka podrška za Novell, što bi rekli po default-u. :)
mreze.428 vlad,
> Lozinka je glasila "OK". B))) Tako meni jednom kolega dade jedan jako zanimljiv programcic B) koji je bio zipovan pod sifrom. Ni on ni ja nismo mogli da se setimo sifre sve dok mi se slucajno nije desilo da u NC-u na pitanje da ukucam password nisam odgovorio sa enter. Fajl je bio kriptovan bez sifre, odnosno trebalo ga je raspakovati komandom za raspakivanje kriptovanih fajlova bez upisivanja *bilo kakvog* password-a. B))
mreze.429 vlad,
> Uzmi Novell Lite - mali, jednostavan i radi posao. Ili Lantastic. Radi preko LPT kabla bez ikakvih dodatnih drajvera.
mreze.430 vlad,
> Stvar je izvađena za dva-tri sata, ali... hm. A jedini mogući krivac > je jedna jajara koja je poradi neke sitne love držala kurs, a na > kursu ni 5 ni 6 nego "kako iz NCa čačkati konfig.sis", i to na kursu > za medicinare. Dobro da nije bila veća šteta. Ja, na srecu, imam posla sa korisnicima koji po pravilu ne cackaju ono sto ne znaju, a pitaju kad god im nesto nije jasno. To je prakticno idealna situacija, ali se nikad ne zna kada ce uleteti neki zevzek da za**be stvar. Prava na mrezi postoje zato da bi se integritet podataka zastitio i od slucajnih i od namernih budala, jer budale su tako inventivne. Ako dobro sprecis - manje ces morati da lecis, a prava uvek mozes naknadno dati onom kome trebaju i ko ih nece zloupotrebiti.
mreze.431 vcalic,
>> instalirana nikakva mreža Novell Lite i dalje radi OK. Jedini problem >> je kako da rade i Novell Lite i mreža pod W4WG. Na to pitanje nemam >> odgovor ali pokušavam i dalje. Ideja je da se mreža pod W4WG >> konfiguriše da radi sa ODI protokolom. Možda da se Windows-u podvali da je u pitanju pravi Netware? >> Tih pet linija u [386Enh] sekciju datoteke system.ini moraš dodati >> da bi Lite uopšte radio. Jesi li primetio da nije potrebno dodavati >> VIPX.386, već radi i bez njega. Izgleda da već ima neka podrška za >> Novell, što bi rekli po default-u. :) Da, WfWg ima svoj drajver za IPX, koji se zove drugačije, i što je važno mnogo je pouzdaniji od VIPX.386. Vlada
mreze.432 makica,
on-line : Odgovor na sve o Supervisorima. Po pregledu do sada napisanog, a i iz licnog iskustva od petka, POVLACIM SVE STO SAM PRICAO I PISAO O UKADNJU ZABRANA. Jedini mi je problem kako da SEBI postavim zabrane: naime, u petak uradim cuveno DEL *.* ,misleci da sam na A:, i "ubijem" dvodnevni rad koleginice: unosi Gradjevinske norme. Meni nije potreban nesavestan korisnik. Ja sam to samom sebi. Zato, a i zbog vasih tekstova, sam promenio misljenje. Svaka cast svakom, brljavine nikom. B)ojan.
mreze.433 dvesic,
>> da SEBI postavim zabrane: naime, u petak uradim cuveno DEL *.* >> ,misleci da sam na A:, i "ubijem" dvodnevni rad koleginice: >> unosi Gradjevinske Možda si mogao da sve vratiš nazad sa SALVAGE, sem ako ti taj direktorijum nije označen kao PURGE.
mreze.434 pedjolino,
Zna li neko kako da natera Nowell Netware 3.12 server da vidi vise od 16Mb RAM-a, a kojih naravno ima. Po dizanju prijavljuje 15.999 Mb. Hvala, Nenad
mreze.435 novim,
Posavetujte me. Dopala mi je šaka mala Toshiba (XT je, ali ima hardić od 20 mega). Kako da je vežem za svoju mašinu? Šta mi savetujete? Koje varijante postoje preko serijskog, a koje preko paralelnog porta? Hteo bih da iz tog povezivanja (XT-a, dakle, i AT-a; pri tom da se lako otkači notebook) izvučem što više.
mreze.436 spantic,
> Kako da je vežem za svoju mašinu? Šta mi savetujete? Koje varijante > postoje preko serijskog, a koje preko paralelnog porta? Hteo bih da > iz tog povezivanja (XT-a, dakle, i AT-a; pri tom da se lako otkači > notebook) izvučem što više. Možda najjednostavnije rešenje pošto rabiš Warp na ažbahi je da koristiš Lantastic preko paralelnog porta. Imaš Lantastic za OS/2 (zadnja verzija koju sam video je 5.0, ali pitaj bolje wizarda) i za DOS.
mreze.437 novim,
" koristiš Lantastic preko paralelnog porta. Imaš Lantastic za OS/2 Koliko najviše može biti dug paralelni kabal za povezivanje dva PC-ija? (A koliko serijski?)
mreze.438 zormi,
* Zna li neko kako da natera Nowell Netware 3.12 server da vidi vise * od 16Mb RAM-a, a kojih naravno ima. Po dizanju prijavljuje 15.999 Mb. Verovatno imaš 32 MB RAM-a, pa: REGISTER MEMORY 1000000
mreze.439 whitie,
Izvod iz Nowellovog Help. Za vise vidi REGISTER MEMORY ! Ţ Ů Ţ Note NetWare v3.11 automatically addresses Ů Ţ memory above 16MB on EISA machines. Ů Ţ Ů Ţ On microchannel and ISA (AT bus) machines, Ů Ţ NetWare v3.11 can address memory automatically Ů Ţ only up to 16MB. Ů Ţ Ů Ţ Use REGISTER MEMORY to enable the operating Ů Ţ system to address memory above 16MB. Ů Ţ Ů
mreze.440 vlad,
> Možda si mogao da sve vratiš nazad sa SALVAGE, sem ako ti taj > direktorijum nije označen kao PURGE. Probao sam par puta da markiram direktorijum kao purgable i opet su fajlovi mogli regularno da se vrate sa salvage. U cemu je gvint? Nikakvu razliku nisam primetio. Mozda "minimum file delete wait time" vazi i za purgable direktorijume ali mislim da ne bi trebalo.
mreze.441 vlad,
> Kako da je vežem za svoju mašinu? Šta mi savetujete? Koje varijante > postoje preko serijskog, a koje preko paralelnog porta? Hteo bih da Najbrze i najjednostavnije je preko serijskog kabla interlink/interserver-om. Isti rade i sa paralelnim kablom koji preporucujem zbog brzine, ali ga je teze nabaviti/napraviti (ima 10 zila + sirm). Interlink sam lepo prepoznaje na koji port je prikacen kabl i "umapira" drajvove servera na client masinu. Mana mu je sto dok je aktivan ne mozes nista da radis na masini koja je server, ali mislim da ti to nece ni biti bitno posto ce server da ti bude ljap-top. Ako hoces "pravu" a jeftinu mrezu, teraj Lantastic preko paralelnog ili serijskog kabla. Netware Lite moze preko paralelnog kabla ali treba da mu uvalis poseban drajver.
mreze.442 dvesic,
> Probao sam par puta da markiram direktorijum kao purgable i opet > su fajlovi mogli regularno da se vrate sa salvage. U cemu je > gvint? Nikakvu razliku nisam primetio. Mozda "minimum file delete > wait time" vazi i za purgable direktorijume ali mislim da ne bi > trebalo. Markirao si sa FLAGDIR Ime_Dir P i opet si mogao da vratiš nazad ? Teško, mada ne i nemoguće :) Proveri šta ti javi sa flagdir Ime_Dira Purge ili Normal ?
mreze.443 wizard,
> Kako da je vežem za svoju mašinu? Šta mi savetujete? Najjeftinja varijanta: serijski kabl i DOORAWAY. Malo skuplje i puno bolje: paralelni kabl i Lantastic.
mreze.444 violator,
:>> Malo skuplje i puno bolje: paralelni kabl i Lantastic. Kolika je max. dužina paralelnog kabla?
mreze.445 vlad,
> Koliko najviše može biti dug paralelni kabal za povezivanje dva > PC-ija? (A koliko serijski?) U zavisnosti od kvaliteta kabla (debljine provodnika, "oklopa") paralelni moze da ide do nekih 15-tak metara. Serijski, narocito dobro oklopljen (shielded twisted pair), moze valjda oko 100. Nisam eksperimentalno proveravao, ali sa paralelnim kablovima do 3m duzine, cak i potpuno neoklopljenim ("trakastim"), nisam imao nikakvih problema.
mreze.446 spantic,
> Koliko najviše može biti dug paralelni kabal za povezivanje dva > PC-ija? (A koliko serijski?) Paralelni
mreze.447 wizard,
> koristiš Lantastic preko paralelnog porta. Imaš Lantastic za OS/2 > (zadnja verzija koju sam video je 5.0, ali pitaj bolje wizarda) i > za DOS. Za OS/2 postoji Lantastic 1.0 koji je ekvivalentan verziji 5.0 za DOS/Win. Krajem prošle godine izašao je i Lantastic 6.0 za sve tri platforme, tako da više nema konfuzije sa brojevima, ali ja tu verziju nisam video. E sad, da li radi sa paralelnim portom i kako ne znam, imam jako malo iskustva sa Lantastic-om.
mreze.448 vlad,
> Markirao si sa FLAGDIR Ime_Dir P i opet si mogao da vratiš nazad ? Ne secam se bas tacno, mislim da sam koristio Filer, ali to bi trebalo da bude isto? Fajlove sam vracao sasvim regularno. > Teško, mada ne i nemoguće :) Proveri šta ti javi sa flagdir Ime_Dira Mreza mi nije trenutno dostupna ali cu da probam pa cu javiti. > Purge ili Normal ? Purge, definitivno.
mreze.449 goranr,
>> Daklem, molio nih za odgovor od nekoga ko ZNA šta radi INTERLNK/INTERSVR >> kombinacija iz paketa MS-DOS 6.0 i noviji. Treba mi funkcionalna zamena >> INTERSVR-a (server) koja je voljna da radi kao TSR u pozadini u DOS-u ili >> barem kao Win DOS task, što INTERSVR ne može jer traži posvećenu mašinu. A ti hoćeš da kažeš da ja NE ZNAM šta radi Interlnk/Intersvr!? Molim te, postavio si pitanje kako radi Interlnk za povremeno kopiranje fajlova, a upravo zbog toga što ZNAM kako radi sam ti tu preporučio gorenavedeni LL kao veoma efikasno rešenje. ÔOPAH
mreze.450 centrotextil,
Da li neko ima noviju verziju NOVELL BUYERS GUIDE To je reklamna disketa Novela sa prikazom njihovih proizvoda (nije licencni software) Ova koju ja imam je iz 1991, znači zaključno sa verzijom 3.11 Bilo bi lepo da se to uploaduje. hvala pozdrav Branko Djokić. CENTROTEXTIL
mreze.451 petrovics,
>> Inferno mi je dao ideju: nacrtas ogroman ascii ekran gde pise >> STA BRE BLENES?, i povremeno ga izbacis na ekran... Kad pocne >> profan da se nakasljava, znaci da te nadgleda. :) Pitanje je upuceno znalcima Netware-a... Kako je moguce da se vidi sta se desava na ekranu nekog od racunara ?
mreze.452 petrovics,
U firmi imamo mrezu Netware 3.11 pa me interesuje nesto oko perfomansi. Server je 386/40 sa 8MB RAM i sa diskom od 420 MB (neki Seagate). U mrezi je jedan 486/66, jedan 386/40, jedan 386sx/16 i dva racunara 286 (jedan na 16 i jedan na 20 MHz). Ono sto me muci je transfer rate mreznog diska koji dobijam programom SysInfo iz Norton Utilities 5.0. Kada mi je 486-ica jedina logovana na mrezu SI pokazuje da je prenos kod citanja sa mreznog diska oko 340 KB/Sec a kod pisanja oko 310 KB/Sec. Na 386-ici rezultati su isti za upis i citanje i iznose kao oni za upis kod 486-ice. Javlja mi se i problem da jedna 286-ica (inace ona jedina ima drugaciju mreznu kartu u odnosu na sve druge racunare) ima mnogo gore rezultate od svih ostalih racunara (transfer je oko 150 KB/Sec). Interesuje me koje bi brzine trebao da ocekujem i sta je potencijalni uzrok ovakvih rezultata (narocito na onoj 286-ici). Zaboravio sam da kazem da su svi racunari povezani preko IPXODI drajvera.
mreze.453 vlad,
> Kako je moguce da se vidi sta se desava na ekranu nekog od > racunara ? Ima dosta programcica koji odradjuju ne samo pregled ekrana svih racunara u mrezi vec i kompletno preuzimanje konzole bilo kog od njih (Lan Hijack, Lan Assist...). Ja koristim Hijack i vise sam nego zadovoljan. Omogucava normalan rad na bilo kom od preuzetih racunara, solidno je ukomponovan u mrezu, zauzima samo oko 6k na remote stanici, omogucava razne help key-eve, konferencijske veze... Najkorisniji je kad te korisnik koji je pet spratova nize zamoli za pomoc u spasavanju obrisanog fajla, a valja i kad hoces da saljes faksove sa pet masina istovremeno. B)
mreze.454 dejanr,
>> Javlja mi se i problem da jedna 286-ica (inace ona jedina ima >> drugaciju mreznu kartu u odnosu na sve druge racunare) ima mnogo >> gore rezultate od svih ostalih racunara (transfer je oko 150 KB/Sec). Bojim se da je problem u tome što je AT prespor pa ne stiže da se "gura" u mrežu, i onda njegovi zahtevi duže čekaju na opsluživanje. Možeš da probaš da zameniš mrežnu kartu i kabl, za slučaj da je nešto od toga "malo" neispravno, a ako i posle toga bude isto... nema pomoći, osim da se upgrade-uje AT na nešto bolje.
mreze.455 petrovics,
>> Bojim se da je problem u tome sto je AT prespor pa ne stize da se "gura" >> u mrezu, i onda njegovi zahtevi duze cekaju na opsluzivanje. Mozes da >> probas da zamenis mreznu kartu i kabl, za slucaj da je nesto od toga >> "malo" neispravno, a ako i posle toga bude isto... nema pomoci, osim da >> se upgrade-uje AT na nesto bolje. Na osnovu nekih proba sam zakljucio da je po svoj prilici problem u kartici. Upgrade racunara nam sigurno ne gine, a ka' ce, ne znamo :). Nije mi bas jasna konstatacija " 'malo' neispravno". Znaci li to da jedan segment mreznog kabla (koaksialac sa zakvacovanim BNC-ovima) moze i lose da "radi" ? Ja sam mislio da kabl moze da bude ispravan ili ne !? Kolika bi trebala da bude brzina prenosa sa mreznim diskom u uslovima koje sam opisao ?
mreze.456 zormi,
* jedina logovana na mrezu SI pokazuje da je prenos kod citanja sa * mreznog diska oko 340 KB/Sec a kod pisanja oko 310 KB/Sec. * * Javlja mi se i problem da jedna 286-ica... (transfer je oko 150 KB/Sec). To su normalni rezultati, ne posebno dobri, ali ni toliko loši za hardware koji imaš.
mreze.458 ndragan,
/ za raspakivanje kriptovanih fajlova bez upisivanja *bilo kakvog* / password-a. B)) ;). Takođe je dobar štos bio da reč "Enter" bude lozinka. Zeznu se čak i oni koji je znaju :). Setio sam se jednog što je sedam puta resetovao mašinu, jer je stalno dobijao "Cache memory 0K". Osmi put je primetio da ono nije 0K, nego OK.
mreze.459 ndragan,
/ Zna li neko kako da natera Nowell Netware 3.12 server da vidi vise / od 16Mb RAM-a, a kojih naravno ima. Po dizanju prijavljuje 15.999 Mb. Hm, momci su se namučili da ubede 4.01 da prepozna 40M. Nemam pojma kako, to radi druga ekipa, ali nije baš bilo isti dan gotovo.
mreze.460 ndragan,
/ (zadnja verzija koju sam video je 5.0, ali pitaj bolje wizarda) i 6.0, čak ima i instalaciju za pod prozor, sa sve grupom programa za nadzor, kompletan šel može iz prozora. Trošio sam to par meseci dok nismo digli novel. Nemam primedaba. Mada, promače mi ta varijanta sa LPT kablom. Nije mi palo na um da i to ume.
mreze.461 ndragan,
/ BNC-ovima) moze i lose da "radi" ? Ja sam mislio da kabl moze da / bude ispravan ili ne !? Ili prilično ispravan, tako da povremeno pravi manje smetnje; mreža ponovo pošalje paket koji nije ispravno stigao; on prođe iz drugog, trećeg, entog puta. Ne primećuješ ništa, osim da je sporije.
mreze.462 vlad,
Trazili ste Lan Hijack - hvatajte! P.S. Ovo je definitivno SW i moglo bi u dir. l_hijack.zip
mreze.463 vlad,
P.P.S. Neregistrovan, Lan Hijack radi samo kratko vreme, tek toliko da ga probas. Moj mail radi stalno. B)
mreze.464 bulaja,
│Javlja mi se i problem da jedna 286-ica (inace ona jedina ima │drugaciju mreznu kartu u odnosu na sve druge racunare) ima mnogo │gore rezultate od svih ostalih racunara (transfer je oko 150 KB/Sec). └─── Iako Nortonov SysInfo meri brzinu prenosa sa (read) i na (write) mrežnog diska, usko grlo je throughput kroz mrežne kablove (naročito ako je server rasterećen tj. nema drugih procesa koji bi usporavali pristup disku). Rezultati od 300 do 400 Kb/s su uobičajeni za NE-2000 kartice (na thin ethernet mreži), uz sitnu razliku u preformansama između IPX i ODI drajvera. Moguući uzrok slabijih performansi te 286 stanice je slabija mrežna kartica (možda NE-1000?) ili performanse samog sistema (brzina ili dodatna stanja čekanja AT bus-a).
mreze.465 vlad,
> trećeg, entog puta. Ne primećuješ ništa, osim da je sporije. U Novell-u se losa kablaza lepo detektuje iz Monitor-a.
mreze.466 goranr,
>> 1. Dušo, ne lupaj ;) pitao sam da li neko zna za neku ALTERNATIVU tom >> paketu, a ne KAKO radi. Šta si TI video, to samo ti znaš ;) >> 2. Ono što hoću da kažem, obično i kažem. >> >> 3. Pročitaj ono što napišeš pre slanja. >> >> 4. Smanji doživljaj ;) 1. Da, ja sam ti i preporučio svojevrsnu alternativu Interlinku, po mom mišljenju _MNOGO_ bolju i zreliju. A ono što sam video... video sam samo ono što je napisano... 2. To je o.k. 3. Ja to uvek radim kad završim sa čitanjem paketa, kao i pre slanja execa. 4. Hmmm, to bi se i za tebe moglo reći... >> EOD Najzad da se slažemo oko nečega... :))) ÔOPAH
mreze.467 oki.,
Frend je do sada mreže instalirao sa instalacionih disketa, pa mu je palo na pamet :) da ubrza stvar tako što će kopirati diskete na CD i odatle vršiti instlaciju. Međutim, nije siguran da to može. Zato me je zamolio da se raspitam da li je moguće tako nešto izvesti? U pitanju je Novell 3.12 i 4.0.
mreze.468 mzdravkovic,
Svojevremeno mi je u ovoj temi objasnjeno kako da postavim CDROM na fajl server pod novellom 3.11. Receno mi je da na serveru treba uraditi: load c:aspicd.dsk load c:cdrom.dsk cd mount 2 Medjutim gorenavedenih fajlova nema u novell-u 3.11. Ima slicnih fajlova u novelu 4.0 (ASPICD, CDNASPI I ASPITRAN) ali nisam uspeo da ih iskoritim na novelu 3.11. Gde bih mogao da nadjem potrebne fajlove za CDROM-a i novel 3.11 ? Ni u helpu nisam nasao nista u vezi CDROM-a. CD je SONY CDU 33A-01. Hvala
mreze.469 dpredovic,
Subject: Lantastic <-> Netware Za potrebe nkih malih mreža odlučio sam se za Lantastic 6.0. Za sada mi nije potrebno da sve to povežem sa velikim netware-om, ali kad-tad trebaće. Jel Ima nekih iskustava?
mreze.470 d.petrovic,
> load c:aspicd.dsk > load c:cdrom.dsk > cd mount 2 Zar nije došao nijedan .dsk uz CD ?
mreze.471 toma,
Počinje nova godina, i ja ponovo o mrežama. Ovog puta sam čvrsto rešio da konačno napravim tu famoznu mrežu. Bio bi tu jedan server i 4 radne stanice. So, šta da učinim da to radi što je moguće brže. Mislio sam da uzmem neki 486, 540HD, al' se setih da mi Dejan R. jenom reče da je bolje uzeti 386 i keš kontroler nego 486 (trudiću se da nabavim 486 i keš kontr. :) Brine me i koliko je usporenje u odnosu na rad na singl mašini. Sve radne stanice već imaju svoje HD-ove pa bih voleo i to da iskoristim. žekam uputsva pa da krenem u nabavku... Pozdrav.
mreze.472 dvesic,
>> 4 radne stanice. So, šta da učinim da to radi što je moguće >> brže. Što više memorije serveru. Sve >= 8 Mb je OK. >> jenom reče da je bolje uzeti 386 i keš kontroler nego 486 >> (trudiću se da nabavim 486 i keš kontr. :) Jači efekat ćeš imati sa 8Mb RAM-a na serveru nego 4 + 4 Mb (server + kontroler ) >> je usporenje u odnosu na rad na singl mašini. Sve radne Ne preterano. Na osrednje optimizovanoj mreži je prenos nešto preko 300 kb/sec. Međutim, ne sme se zaboraviti izvrstan keš na serveru; tako da sam na svojoj (čuj svojoj :) firminoj) mreži na dve (slabije) stanice imao situaciju da Clipper program radi brže sa mrežnim diskom. >> stanice već imaju svoje HD-ove pa bih voleo i to da >> iskoristim. žekam uputsva pa da krenem u nabavku... Sve TEMP direktorijume drži na lokalnim diskovima. Swap od Win-a takođe ... Ako je ikako moguće, uzmi jumperless kartice. Podešavanje će ti biti neuporedivo lakše. (Još ako nađeš klona NE2100 za pristojne pare - eto veselja :)
mreze.473 dr.grba,
>> Mislio sam da uzmem neki 486, 540HD, al' se setih da mi Dejan R. >> jenom reče da je bolje uzeti 386 i keš kontroler nego 486 (trudiću se >> da nabavim 486 i keš kontr. :) Brine me i koliko je usporenje u Jaka baterija diska i puno memorije su ključni atributi jakog servera, tako da teza o 386 mašini, ali sa keš kontrolerom itekako ima smisla. I stavi 10 MB memorije, pa bog da te vidi. Mada, istini za volju, za četiri stanice su i 8 MB sasvim dosta.
mreze.474 dr.grba,
>> biti neuporedivo lakše. (Još ako nađeš klona NE2100 za pristojne >> pare - eto veselja :) Ovih kartica nema, pa nema ):
mreze.475 dr.grba,
>> I stavi 10 MB memorije, pa bog da te vidi. Lapsus digitus. Htedoh reći: 16 MB.
mreze.476 ikordic,
RE: Jumperless mrežne karte => Ako je ikako moguće, uzmi jumperless kartice. Podešavanje će ti ... ili ih ipak zaobiđi. Možeš da naletiš na one cvećke koje se tako s vremena na vreme resetuju same od sebe. Pa ako ti kartice nisu setovane na neki defaylt, eto veselja. Obzirom da se podešavanje vrši jedared za svagda, fakat da ćeš izgubiti minut više ako mrdaš džampere umesto vožnje kurzorima i nije bitan. Prepuštam ti da sam zamisliš situaciju sa puno velikih belih 'tica kojima se spontano dešava opisana pojava.
mreze.477 mjova,
> Ako je ikako moguće, uzmi jumperless kartice. Podešavanje > će ti biti neuporedivo lakše. (Još ako nađeš klona NE2100 > za pristojne pare - eto veselja :) nisam još imao prilike da probam, ali aj' da pitam: kako se podešavaju kartice bez jumper-a, ako se radi o računaru koji treba da ima *dve* ovakve kartice? ;). da li se podešavaju ponaosob, pa se uglave ili može nekako drugačije? mislim da bi bilo skroz bez veze da se opet (i sa njima) mora otvoriti računar radi setovanja.
mreze.478 dr.grba,
>> ... ili ih ipak zaobiđi. Možeš da naletiš na one cvećke koje se tako s >> vremena na vreme resetuju same od sebe. Pa ako ti kartice nisu setovane na Tvrdim da je uzrok ovog problema u lošem uzemljenju računara. Loše uzemljenje je uzrok većine "fantomskih" problema na mrežama. Ali, o ovome bi mogao da priča neko ko je bolje upućen u materiju nego ja. Hajde da apsolviramo ovo. Sigurno nije na štetu, a koristi bi moglo biti, i to velike.
mreze.479 pinokio,
>>nisam još imao prilike da probam, ali aj' da pitam: kako se podešavaju kartice bez jumper-a, ako se radi o računaru koji treba zavisi od software-a koji dobijaš uz kartice. One bolje imaju setup takav da može da prepozna prisustvo više istih kartica u računaru pa te pita a koju ćeš ? Ima i dalje, neki vidi šta sve od hardvera imaš u makini pa ti savjetuju najbolje itd. Nenad
mreze.480 dkaralic,
Pitanja glasi: Pri radu sa dužim fajlovima npr. 1-10 MB, dešava se da mreza "puca". žak i jedno jednostavno NCOPY dir1 dir2 pravi problem a da na govorim o reindeksiranju baze ili pakovanju iste. Sistem je 486 EISA, 32 MB RAM-a, 1 GB HD, Adaptek kontroler, ARCNET mreza, ARC-ARRAY kartica na serveru (4 direktna ulaza na kartici), a na ostalim stanicama obične ARCNET 8 bitne kartice sa BOOT PROM-om. Pročitah u nekoj o prethodnih poruka da najveći broj problema dolazi od neadekvatnog uzemljenja. Proveriću i to, a ako se već neko susretao sa sličnim problemom, voleo bih da to prenese i nama u ovom konferenciji. DraganK.
mreze.481 goranr,
>> Za sada mi nije potrebno da sve to povežem sa velikim netware-om, >> ali kad-tad trebaće. Jel Ima nekih iskustava? Da te pitam, pošto imaš iskustva sa Lantasticom... Da li je Lantastic 6.0 kompatibilan sa OS/2 (tj. da li mogu da na masinu sa OS/2 instaliram lantastic, i sve to fino povezem sa drugim mašinama pod DOS-om, takođe sa Lantasticom)?
mreze.482 vlad,
> Tvrdim da je uzrok ovog problema u lošem uzemljenju računara. > Loše uzemljenje je uzrok većine "fantomskih" problema na mrežama. To je zaista veliki problem. Nedavno smo pricali ovde o tome ali nismo dosli do pouzdanog i prihvatljivog resenja. Ima li nekih novih iskustava i ideja po pitanju uzemljenja ethernet mreza?
mreze.483 dvesic,
>> Sistem je 486 EISA, 32 MB RAM-a, 1 GB HD, Adaptek kontroler, >> ARCNET mreza, ARC-ARRAY kartica na serveru (4 direktna ulaza >> na kartici), a na ostalim stanicama obične ARCNET 8 bitne Da li si registrovao gornjih 16 Mb memorije ? Koja verzija Novell-a je u pitanju ? >> kartice sa BOOT PROM-om. Pročitah u nekoj o prethodnih poruka >> da najveći broj problema dolazi od neadekvatnog uzemljenja. >> Proveriću i to, a ako se već neko susretao sa sličnim >> problemom, voleo bih da to prenese i nama u ovom konferenciji. Jedan kraj mreže (ali samo jedan) zatvori terminatorom koji ima izvod za uzemljenje i u slučaju da ti je lepo urađeno uzemljenje računara to veži za masu kompjutera (na masku ispred ventilatora).
mreze.484 dpredovic,
Subject: Re: Lantastic > Da li je Lantastic 6.0 kompatibilan sa OS/2 (tj. da li mogu da na > masinu sa OS/2 instaliram lantastic, i sve to fino povezem sa drugim > mašinama pod DOS-om, takođe sa Lantasticom)? Koliko kapiram, postoji Lantastic za OS/2. Ne vidim zašto bi bio nekompatibilan sa dos varijantom.
mreze.485 goranr,
>> >> Koliko kapiram, postoji Lantastic za OS/2. Ne vidim zašto bi bio >> nekompatibilan sa dos varijantom. Pitam pošto sam čuo informaciju da Lantastic 6.0 stiže za DOS, Win i OS/2, sve zajedno. A za kompatibilnost... čisto da budem siguran :)))))
mreze.486 d.petrovic,
Za disk od 540 MB ti treba bar 8 MB RAM. Ne treba ti tako brza ploča. Ja sam kod sebe stavio 540 MB + 200 MB. Ovaj od dvesta je mirroring jednom volumenu na onom od 540. Tu ide source. Obrati pažnju na mrežne kartice. Neka se podešavaju softverski (smanjiš sebi muke). Transfer nebi smeo da bude ispod 350KB/sec. Za ostalo me zovi ;) P.S. Kod instalacije podesi ploču pre instaliranja novell-a. Svo čačkanje po biosu posle može da ti ruši server.
mreze.487 d.petrovic,
> => Ako je ikako moguće, uzmi jumperless kartice. Podešavanje će > ti > > ... ili ih ipak zaobiđi. Možeš da naletiš na one cvećke koje se > tako s Ja sam ovih dana kod Tehnicom-a uzimao dosta tih kartica i nijedna ne zajebava, a transfer je oko 380/350
mreze.488 d.petrovic,
> da teza o 386 mašini, ali sa keš kontrolerom itekako ima > smisla. I stavi 10 MB memorije, pa bog da te vidi. Mada, istini > za volju, za četiri stanice su Ima smisla, ali gde da nadje VLB 386 ? :))) 486 dlc ili slično...
mreze.489 d.petrovic,
> Jedan kraj mreže (ali samo jedan) zatvori terminatorom koji ima > izvod za uzemljenje i u slučaju da ti je lepo urađeno > uzemljenje računara to veži za masu kompjutera (na masku ispred > ventilatora). Zbunjuješ čoveka... Nabavi terminator koji na sebi ima lančić pa taj lančić zašarafi.
mreze.490 dkaralic,
>> Da li si registrovao gornjih 16 Mb memorije ? Koja verzija Novell-a >> je u pitanju ? Da, gornjih 16 MB je registrovano. Novell čak to i kaže. Serviseri mi govore da je u pitanju memorija. Probaće da je zamene pa ćemo videti da li je u tome stvar. Što se tiče verzije Novell-a to je 3.12 Do skora sam radio sa 3.1 i 386 na 33 MHz sa 8 MB RAM-a na serveru koji je opkskrbljivao oko 15 korisnika. Nažalost tih 8 MB RAM-a je bilo premalo za toliki broj korisnika. Ali avaj, ta ploča nije dozvoljavala SIMM-ove veće od 1 MB. Nabavih novu makinu i krenuh. Rekoh, ajde probaj i sa novom verzijom NOVELL-a (3.12), jer je 3.11 puna bagova (tako kažu). Iskoristih MIGRATE opciju i prebacih sve (skoro) po redu. Ali tada nastadoše problemi već ranije opisani. >> Jedan kraj mreže (ali samo jedan) zatvori terminatorom koji ima izvod za >> uzemljenje i u slučaju da ti je lepo urađeno uzemljenje računara to >> veži za masu kompjutera (na masku ispred ventilatora). Administrator sam skoro 4 godine. Ono što piše u NOVELL-omiv knjigama već mi je dovoljno poznato. Kažu neki ljudi da ne piše sve u knjigama. Ja im verujem. Iskustva nikad dosta. I zato još jedanput pitam da li je neko imao slična iskustva u padanju mreže i kako je to rešio (ako je uspeo to da reši)? DraganK.
mreze.491 dr.grba,
>>> da teza o 386 mašini, ali sa keš kontrolerom itekako ima >>> smisla. I stavi 10 MB memorije, pa bog da te vidi. Mada, istini >>> za volju, za četiri stanice su >> >> Ima smisla, ali gde da nadje VLB 386 ? :))) Mislio sam na ISA keš kontroler koji se može staviti u svaki 386, npr. BusLogic BJ-910A.
mreze.492 dr.grba,
>>> uzemljenje računara to veži za masu kompjutera (na masku ispred >>> ventilatora). >> >> Zbunjuješ čoveka... Ako je čovek bio zbunjen onakvim objašnjenjem, onda ni ne treba da se hvata umrežavanja računara.
mreze.493 wizard,
> Pitam pošto sam čuo informaciju da Lantastic 6.0 stiže za DOS, Win i > OS/2, sve zajedno. A za kompatibilnost... čisto da budem siguran :))))) Mislim da zajedno idu samo verzija DOS/Win, a da je verzija za OS/2 poseban paket. Rado bih pročitao da grešim...
mreze.494 ndragan,
/ jenom reče da je bolje uzeti 386 i keš kontroler nego 486 (trudiću se / da nabavim 486 i keš kontr. :) Trenutno najisplativija varijanta je 486SX, mada nije nešto značajno jeftiniji. Server se oslanja skoro isključivo na cele brojeve, i koprocesor mu nije previše bitan.
mreze.495 d.petrovic,
>>>> da teza o 386 mašini, ali sa keš kontrolerom itekako ima >>> Ima smisla, ali gde da nadje VLB 386 ? :))) > Mislio sam na ISA keš kontroler koji se može staviti u svaki > 386, npr. BusLogic BJ-910A. Nisam pažljivo čitao. Ipak, sad... zar nije bolje memoriju dati serveru, a razliku u ceni za keš kontroler upotrebiti za običan VLB i neku slabiju 486
mreze.496 szinf,
>FILE IN USE DURING OPEN ...(FILE ZA IZLAZ SA >) to je normalna poruka jer taj file je otvoren za izlaz i grep ne moze da ga analizira... ali bi sve rezultate trebalo da smesta u njega dakle ako nesto ne radi, nema veze sa ovom porukom...
mreze.497 dr.grba,
>> Nisam pažljivo čitao. Ipak, sad... zar nije bolje memoriju dati serveru, >> a razliku u ceni za keš kontroler upotrebiti za običan VLB i neku slabiju >> 486 Pravo da ti kažem, voleo bih da vidim i jednu i drugu opciju na delu. Brojke i grafikone ne volim da uzimam kao merilo. Boga mi, teško je odlučiti...
mreze.498 gristic,
Da li neko zna šta znače džamperi W1,W2,W3,W4,W5 na 8-bitnoj mrežnoj kartici WD8003E? Da li neko ima paket drajvere, IPX obdžikte ili neke alatljike za dijagnostiku/setovanje/budženje spomenutog đubreta. ─── * Microsoft anounced EDLIN 95 for Windows NT.
mreze.499 vlador,
> ─── > * Microsoft anounced EDLIN 95 for Windows NT. Ja nemam veze s ovim, majke mi! :)
mreze.500 dvesic,
>>> FILE IN USE DURING OPEN ...(FILE ZA IZLAZ SA >) >> to je normalna poruka jer taj file je otvoren za izlaz i grep >> ne moze da ga analizira... ali bi sve rezultate trebalo da >> smesta u njega Razlozi za poruku su mi jasni, ali ne i zašto ne dolazi do iste pod čistim DOS-om.
mreze.501 nbatocanin,
> Razlozi za poruku su mi jasni, ali ne i zašto ne dolazi do > iste pod čistim DOS-om. Instaliran SHARE, pa pukao program koji je zaključao?
mreze.502 dvesic,
>>> Razlozi za poruku su mi jasni, ali ne i zašto ne dolazi do >>> iste pod čistim DOS-om. >> >> Instaliran SHARE, pa pukao program koji je zaključao? Ne koristim SHARE; za to služi native podrška od Novell-a.
mreze.503 petrovics,
Ceo dan trazim po Helpu ali nikako da nadjem resenje za moj problem... Naime, trenutno je moguce na racunarima u nasoj mrezi otvoriti samo po 40 fajlova na Netware 3.11 serveru. U helpu pise da se otvaranje vise fajlova omogucava dodavanjem sledeceg reda u datoteci SHELL.CFG: FILE HANDLES=xxx gde je xxx broj datoteka. Pretpostavljam da ovu datoteku koristi NETX.COM pa sam je napravio u istom direktorijumu gde je i on. Ona sadrzi samo taj jedan red. Posle ovoga se nista nije promenilo. Interesuje me kako da povecam maksimalan broj otvorenih fajlova i jeli bitno, u vezi sa ovim, sta u CONFIG.SYS stoji u redu: FILES=xxx Unapred HVALA :)
mreze.504 sbrk,
Hteo sam da podignem W4Wg na dva, pa onda i na treći kompjuter. Dal' bi neko hteo da napiše šta je potrebno, onako sve po redu. Pretpostavljam da trebaju neke mrežne kartice (koje?), thin ethernet kabl, terminatori, ili možda ima neki drugi način povezivanja (verovatno ću povezati i treći kompjuter) i onda kako treba instalirati Windowse, itd. Hteo sam prvo da omogućim mail i chat, i onda bi instalirao Lotus Organizer. Da li je dovoljno imati W4Wg da bi mreža funkcionisala, ili treba podići i neki drugi mrežni OS (Novell Lite, Lantastic...)?
mreze.505 zormi,
* Pretpostavljam da ovu datoteku koristi NETX.COM pa sam je * napravio u istom direktorijumu gde je i on. Neke verzije NETX.COM ne umeju to da pronadju pa treba prethodno preći u katalog u kome se nalaze. Možda je to?
mreze.506 ndragan,
/ datoteci SHELL.CFG: Da ne beše net.cfg?
mreze.507 vlad,
> datoteci SHELL.CFG: > > FILE HANDLES=xxx Ako si namerio da to setujes za sve radne stanice ipak jos jednom pogledaj Help (nfolio). Jednom od SET komandi u autoexec.ncf to sigurno moze da se podesi, samo se ni ja bez helpa ne secam koja je.
mreze.508 dr.grba,
>> hteo da napiše šta je potrebno, onako sve po redu. Pretpostavljam da >> trebaju neke mrežne kartice (koje?), thin ethernet kabl, terminatori, ili >> možda ima neki drugi način povezivanja (verovatno ću povezati i treći >> kompjuter) i onda kako treba instalirati Windowse, itd. Treba ti osnovna infrastruktura mreže, dakle mrežne karte, kablovi, terminatori. Klasično ožičavanje. Ništa posebno čak i ako si neiskusan, mada je savet iskusne osobe poželjan: podešavanje bazne adrese, IRQ. Ovo ne bi smelo da bude problem. Treba potom "doinstalirati" radnu grupu. Trebaju ti instalacione diskete WfWG kojim si već odradio instalaciju. Kroz Win Setup program najpre definiši postojanje karte, pa protokola... Kad kreneš, vidiš da je sve na gomili, pa se ni ne propušta. (: Naknadno dodavanje treće mašine zahteva samo definisanje opcije, imenovanje računara; imenovanje radne grupe identično sa imenom već definisane radne grupe. Posao koji amater u hardveru/mrežnom softveru može da obavi sam, po mom mišljenju (ako sam ja uspeo iz cuga, onda može svako (((: ) >> Hteo sam prvo da omogućim mail i chat, i onda bi instalirao Lotus >> Organizer. Automatski dobijaš WinPopup, Chat i još par servisa, naravno ono glavno je podela diskova, direktorijuma, datoteka, štampača. Za Mail aplikaciju jedan od računara radne grupe mora preuzeti svojstvo Mail servera, jer je struktura servisa dosta složena. No, nije problem: sve imaš što ti je potrebno (više diska! više diska!)... >> Da li je dovoljno imati W4Wg da bi mreža funkcionisala, ili treba podići i >> neki drugi mrežni OS (Novell Lite, Lantastic...)? Ovo je samo opcija.
mreze.509 whitie,
1-> ndragan, 26.03.95. 12:03, 46 chr 2-> petrovics, 25.03.Sub 15:53 3-> NGUIDE.ART 2-> datoteci SHELL.CFG: 1-> Da ne bese net.cfg? 3-> Every workstations in Novell Netware network will have available 40 file handles by default WITHOUT giving any specification. If there is requirement for more it's needed to place request for it in NET.CFG (or SHELL.CFG) file. SHELL.CFG is _old_ used name which is replaced by NET.CFG in last days. Command to place in there is FILE HANDLES=<m> and it will assure ability to open maximum of <m> files FROM NETWORK. ### Vidi ovo ### 3-> IMPORTANT NOTE. Files allocated in CONFIG.SYS by FILES=<n> and files allocated from network by FILE HANDLES=<m> are INDEPENDENT from each other. <n>+<m> MAY NOT exceed 254 and in old versions of Netware Shell (NETX) it will NOT give any warning when this is happening and will allocate just default (40 or even less). New netware Shell is giving warning and refusing to load when <n>+<m> is over 254. <n>+<m> is also NUMBER OF FILES AVAILABLE for OPEN _AT_ workstation, but <n> is talking about LOCAL FILES and <m> about NETWORK FILES (files from network). This fact can also affect CLipper application with F<x> setting by the way (that's why F255 is most nice solution also). From this comment is also coming out one other warning, NUL device which is using file handle when opened more times is using ALWAYS local file handle and not Netware file handle when used for testing number of file handles available for opening. ### Inace... 3.11 nije ogranicio broj otvorenih fajlova, ali je taj broj ogra- nicen memorijom na serveru. 2.02 je ogranicen na 255 fajlova ali ima caka da se taj problem prevazidje ( QEMM ). Preporucujem gorecitirani NGUIDE.ART i ako ne radite na kliperu. Poruka je mozda trebala da bude adresirana na 7.503 petrovics.
mreze.510 petrovics,
>> Neke verzije NETX.COM ne umeju to da pronadju pa treba prethodno >> preci u katalog u kome se nalaze. Mozda je to? Upravo je to bio razlog :). Puno ti hvala! Nije mi palo na pamet da problem moze da bude tako trivijalan.
mreze.511 petrovics,
>> / datoteci SHELL.CFG: >> >> Da ne bese net.cfg? Koliko ja znam NET.CFG koristi LSL.COM.
mreze.512 petrovics,
>> > datoteci SHELL.CFG: >> > >> > FILE HANDLES=xxx >> >> Ako si namerio da to setujes za sve radne stanice ipak jos jednom >> pogledaj Help (nfolio). Jednom od SET komandi u autoexec.ncf to >> sigurno moze da se podesi, samo se ni ja bez helpa ne secam koja >> je. Kao sto sam napisao problem sam resio sa SHELL.CFG ali sam pogledao i SET-ove. Koliko sam primetio tu se definisu samo maksimalne dozvoljene vrednosti za broj otvorenih fajlova, zakljucanih fajlova, zakljucanih slogova... Nisam primetio da sa SET moze da se podesi koliko maksimalno fajlova moze da otvori svaka radna stanica po difoltu (difolt je izgleda 40 fajlova).
mreze.513 makica,
>>> Neke verzije NETX.com ne umeju... >>> preci u katalog u kome se nalaze. >> Upravo je to bio razlog... Molim te da malo pojasnis stvar. Koji katalog? Onaj u kome je NETX ili SHELL? Ja imam stanice sa BOOT Rom om pa me zanima da li NED$DOS.SYS zna da pronadje SHELL.CFG, ili i on mora da se WSGEN-uje. B)ojan.
mreze.514 fancy,
Ima li nekoga ko bi mi dao pointer na neki text o LANTASTIC..? Hitno je potrebno jednoj prijateljici, so gentlemani, pokažite se.
mreze.515 vlad,
> Nisam primetio da sa SET moze da se podesi koliko maksimalno > fajlova moze da otvori svaka radna stanica po difoltu (difolt je Sasma je moguce da sam se ja malkice zabunio B). Tih SET-ova ima toliko da mi se cinilo neverovatnim da nema te opcije.
mreze.516 spantic,
Subject: Novell Utility, bin, part 1/3 JRBUTILS v2.20 JRButils v2.20 comprises 54 utilities for managing Novell networks. This collection of utilities is in two parts: (1) Part A contains the 30 utilities which are available on the Internet in JRB220A.ZIP. Read CHANGES.TXT for details of new features and bug fixes. (2) Part B comprises 24 new utilities in JRB220B.ZIP. They are available from the author upon payment of a registration fee, and are described in the accompanying document JRB220B.TXT. All 54 utilities run under NW 2.1x, 2.2 and 3.x. They have undergone limited testing using the VLM's and under NW 4.01 bindery emulation. All problems discovered during testing have been fixed, but it should be noted that no attempt has (yet) been made to make them NW 4.x aware e.g. CREATOBJ will create a mail directory and place the login script within it, whereas under 4.x, the login script is stored in a property of the user. The next release will be NW 4.x aware and will incorporate support for Netware Directory Services (NDS). Summary of Utilities The utilities in this release are as follows. 'A' or 'B' indicates whether they are in JRB220A or JRB220B. ACCEXP Warns of impending account expiration (A) BINDCLOS Closes the bindery (A) BINDOPEN Opens the bindery (A) CHKHOME For use with David Harris' SETHOME utility (A) CON_OPS Lists, adds, or deletes console operators (B) CREATOBJ Creates bindery objects en masse (A) DELOBJ Deletes bindery objects en masse (A) DISABLE Disables logins (A) DOWNSRVR Downs a file server (A) DQUOTA Displays quota, space used, space available for a single user (A) ENABLE Enables logins (A) FSUPDATE Copies, deletes or renames files across multiple servers. GETREST Displays account, time and station restrictions for multiple users (A) GETBAL Displays account balances and credit limits en masse (B) GETEQUIV Displays security equivalences, lists who is equivalent to who (A) GETQUOTA Displays quotas, space used, space available for multiple users (A) GRPADD Adds users to groups (A) GRPDEL Removes users from groups (A) GRPLIST Lists the members of a group, or all users on the server (A) JRBMAP Enhanced version of Novell's MAP utility (B) JRBPURGE Enhanced version of Novell's PURGE utility (B) KILLCONN Clears connections from a file server (A) LASTLGN Display the previous login time in a login script (B) LISTOBJ Lists bindery objects of any type (A) MAKEMEMB Makes a user a member of one or more groups (A) MGRADD Adds managed users to a user account manager or work group manager (B) MGRDEL Removes managed users from a user account manager or work group manager (B) MGRLIST Lists managers and their managed users (B) MOVEUSER Copies users from one server to another (B) NETCOPY Copies a directory tree preserving attributes, ownership, trustee assignments, directory quotas (B) PQADD Assigns operators or users to a print queue (B) PQDEL Removes operators or users from a print queue (B) PQDELJOB Deletes one or more jobs from a print queue (B) PQLIST Lists jobs in one or more print queues (B) PQSTATUS Displays the status of one or print queues across one or more servers, allows changing of queue status (B) PQUSERS Lists operators or users for one or more print queues (B) PSADD Assigns operators or users to a print server (B) PSDEL Removes operators or users from a print server (B) PSUSERS Lists operators or users for one or more print servers (B) PWDEXP Warns of impending password expiration (A) RENOBJ Renames bindery objects (A) SALVLIST Lists deleted files in one or more directories (B) SETREST Sets account, time and station restrictions en masse (A) SETBAL Sets account balances and credit limits en masse (B) SETEQUIV Sets security equivalences (B) SETHOME2 Sets the HOME_DIR bindery property for multiple users (A) SETNAME Sets the full name for user, groups, printservers (A) SETOWNER Sets file ownership en masse (A) SETPWORD Sets passwords en masse (A) SETQUOTA Sets disk/volume/directory quotas en masse (A) TRSTLIST Lists trustees for users, groups, files, directories (A) USERGRPS Lists the groups belonged to for one or more users (A) USERS Lists users logged in to one or more servers (A) USERMGRS Lists the managers of one or more users (B) jrb220a.arj
mreze.517 spantic,
Subject: Novell Utility, bin, part 2/3 jrb220a.a01 jrb220a.a01
mreze.518 spantic,
Subject: Novell Utility, bin, part 3/3 jrb220a.a02 jrb220a.a02
mreze.519 d.petrovic,
> / datoteci SHELL.CFG: > > Da ne beše net.cfg? LSL, IPXODI, ... - Net.Cfg Ipx, Netx ... - Shell.Cfg Rešenje je (verovatno) u tome da se pozicionira u direktorijum gde se taj fajl nalazi. Shell.Cfg koriste i IPX i NETX, ali (mislim) liniju FILE HANDLES=xxx koristi samo NETX I.. kako meni ljudi nedavno ovde objasniše: Zbir fajlova iz Config.Sys i Shell.Cfg ne sme da pređe 255
mreze.520 zzk.,
Unesreci me nevjerovatna nepaznja: Bekap traka na kojoj sam imao godisnje podatke nekoliko firmi, obrisana je (ne pitajte zasto imam samo jednu). :( Radi se JUMBO bekap sistemu (250 MB). Na traku je trebalo da se snime jos neki podaci i zbog prijavljenog nedostatka prostora sistem inzenjer je odlucio da je obrise. Kaze da je upotrijebio QUICK, a ne SECURITY Erase. Nakon brisanja poceo je snimanje podataka za koje mu je prostor falio, ali je to prekinuto u dosta ranoj fazi, tako da sada uvid u direktorij prijavljuje da je traka prazna (obrisana). Ima li nade za ovu jadnicu ?