PCOS.6

02 Nov 1995 - 24 Dec 1999

Topics

  1. ms.dos (289)
  2. windows (848)
  3. os2 (548)
  4. unix (731)
  5. 4dos (59)
  6. win95 (4863)
  7. mreze (355)
  8. os_wars (293)
  9. razno (204)
  10. winnt (967)

Messages - razno

razno.3 ndreadnought,
Guto, i mene muči nesrećni i mega-popularni Sanyo 94A, ali za WIN95, samo može u 16-bits. Q? da li je ovaj CD otpisan, ili OEM manufacturer ima nameru da izbaci nove drivere? (najgore je što ga u stvari ne prave korejanci itd, osim ako je nalepnica MADE IN JAPAN falsifikat)
razno.4 prado,
Hi! da li neko moze da mi preporuci neki program koji moze Acrobat-ov PDF format da konvertuje u neki drugi, npr. Word-ov DOC ili slicne. Pozdrav, Stanisa
razno.5 iobr,
ZAUZMITE PARČE EMISIJE! New faces! :) Mi smi "Kompjuterski nedeljnik" (NTV Computer Weekly), TV emisija o računarima. Bili smo u najužem izboru za najbolju emisiju o kompjuterima za 1995-u (Diskobolos). Tražimo saradnike za spremanje priloga iz različitih oblasti (hardver, softver, komentari, vesti...). Ispričajte nam svoje viđenje piraterije, lepotu programiranja u Moduli 2 ili opčinjenost najboljim programom za komponovanje. Pričajte nam ono što volite! Posetite nas na snimanju -- javite se. Ne zamerite što je ova poruka u par konferencija. :) (Prednost: iskustvo na televiziji i poznavanje game Epson Stajlusa) Kontakt: Ivan Obrovački, autor iobrŽsezam.co.yu ili iobrŽosmeh.fon.bg.ac.yu ili (najbolje) glasom na 061-431-280 (mobilni) ZAUZMITE PARČE EMISIJE! ----------------------------------------------------------- NTV Computer Weekly * MTV Studio B * Nedeljom od 21.30h -----------------------------------------------------------
razno.6 apostol,
Evo jednog zgodnog fonta za DOS (YUSCII raspored) E1 O:-) yubold.com
razno.7 toro,
Hi! :) Da li je nekom poznato, dešava se na više maina, raznih proizvodjača, čak i pod dva op. sistema Tačno u 17:00 čuje se alrm ( muzički). Pozdrav, Vlada
razno.8 vstan,
> Tacno u 17:00 cuje se alrm ( muzicki). Nudi li i caj ?
razno.9 nenad,
> Da li je nekom poznato, dešava se na više maina, raznih proizvodjača, > čak i pod dva op. sistema > Tačno u 17:00 čuje se alrm ( muzički). Koji operativni sistemi su u pitanju? Ako se dobro sećam u 17:00 se oglašavao onaj Jenki virus?
razno.10 slaki,
Sat na mom računaru (486/100) dnevno zakasni i po nekoliko sati (1-8). Da li neko zna u čemu je problem? P.S. Ako je potrebno još informacija, recite?
razno.11 vlad,
> Sat na mom računaru (486/100) dnevno zakasni i po > nekoliko sati (1-8). Koristis li mozda neke green funkcije? Pogasi to pa pogledaj da li ce opet da kasni. Ako green (pre svega suspend) nije krivac, moja sucut na ploci B(.
razno.12 cnenad,
=> Sat na mom računaru (486/100) dnevno zakasni i po => nekoliko sati (1-8). => Da li neko zna u čemu je problem? Šta igraš od igrica na toj mašini ? Neke od njih, npr. Aladin, Duke Nukem, Supaplex... znaju da poremete sat.
razno.13 kaplan,
Subject : JENKI == Koji operativni sistemi su u pitanju?Ako se dobro sećam u 17:00 se == oglašavao onaj Jenki virus? Jenki je poznat na našem tlu. Redovno svira u 17:00 Kod mog drugara se aktivirao u 17:00 i onemogućio mu je da bira sa modemom Znam da se aktivira pod DOS-om (ili WINDOWS-om) a za drugre ne znam (ope.sist.)
razno.14 kaplan,
Subject : BAKTERIJA == Sat na mom računaru (486/100)dnevno zakasni i po nekoliko sati (1-8). == Da li neko zna u čemu je problem? Probaj da zamenis bateriju. Obicno je ona uzrok. Moguće da ti je ploča nova a neko ti je stavio staru bateriju.....ili možda neki virus izaziva ovoliko kašnjenje.
razno.15 toro,
> Koji operativni sistemi su u pitanju? Ako se dobro sećam u 17:00 > se oglašavao onaj Jenki virus? Linux Slakware 3.0 i Dos 6.22 Jeste, Doodle 39, a pod linux-om mi obično radi i dos emulacija na jednom virtuelnom terminalu :-). Usput, lako se uklonio sa msav a nadam se da i nije neka štetočina. pozdrav, Vlada
razno.16 dbambi,
=>> Sat na mom računaru (486/100) dnevno zakasni i po =>> nekoliko sati (1-8). => => Koristis li mozda neke green funkcije? Pogasi to pa pogledaj da li ce opet => da kasni. Ako green (pre svega suspend) nije krivac, moja sucut na ploci Kako ga naterati da ima tačan sat uz upotrebu green-a ? U uputstvu za moju ploču piše da treba nešto modifikovati u config.sys , ali ne radi (barem kod mene). Bambi
razno.17 dr.grba,
Traži se Win95 drajver za video karticu Hercules Stingray (Pro). 16-bitni drajver ne pokazuje želju za saradnjom, a i tako to nije put rešenja. Zahvalnica, pivo, burek ili šta vam je već po volji zauzvrat (:
razno.18 snemcev,
>> Koristis li mozda neke green funkcije? Pogasi to pa pogledaj da li ce >> opet da kasni. Ako green (pre svega suspend) nije krivac, moja sucut >> na ploci B(. Mož' da bidne, al' ne mora da znači. Proveri kako su setovani džamperi koji određuju tip procesora. Imam jednu ploču kojoj sat skoro da i ne radi kad je ugašen računar ako ti džamperi nisu prilagođeni procesoru.
razno.19 passinger,
Ima li kakvog načina za "ručno" upravljanje niskim interaptima u NT-u ( 3.51 WS ) ? Radi se o tome da sam uzeo novi Creative SB16 PnP i u NT-u pokušao sa standardnim A220 I5 D1 itd, međutim, dasa javlja da je našao adresu, međutim, interapt mu ne odgovara i neće da se inicijalizuje pa neće. Sa malo čačkanja po BIOS-u i Configuration Manager-u je sve proradilo, ali na INT 10. To sada radi ali deo softvera koji se posebno podešava u izboru nema int 10 za SB, nego max 2-7. E, kad se setim nekad, staviš džamper na to-i-to i znaš kako da setuješ softver, a danas ...
razno.20 nlazic,
Kako se vrši konverzija FAT u NTFS particije pri instalaciji NT-a? Treba li da se particija formatira, može li se konvertovati i nakon instalacije i, uopšte, koliko je ceo postupak instalacije NT-a bezbolan sa stanovišta bezbednosti podataka? Kakva su iskustva sa NT 4.0? Dvoumim se između njega i NT 3.51 WS.
razno.21 calex,
<!> Kako se vrši konverzija FAT u NTFS particije pri instalaciji NT-a? <!> Treba li da se particija formatira, može li se konvertovati i nakon Instalacija nudi sve opcije, može na FAT kakav je, može i da ga preformatira, može da konvertuje u NTFS ili da prvo preformatira pa slobodno možeš da radiš, samo pažljivo čitaj šta ti nudi. ;) <!> instalacije i, uopšte, koliko je ceo postupak instalacije NT-a bezbolan <!> sa stanovišta bezbednosti podataka? Nema nikakve opasnosti, ako sve prođe kako treba. ;) Znam za neke kojima je pravilo probleme, a i meni je kod prve-druge instalacije ali sam od tada bar desetak puta instalirao i skidao i nikad nije brljao. <!> Kakva su iskustva sa NT 4.0? Dvoumim se između njega i NT 3.51 WS. Njega uzmi kad izađe _normalna_ verzija. Sada postoji beta2 a kod nas se dugo vuče neka predverzija iste. Ima dosta nedostataka pa je bolje da počneš sa 3.51 pa kasnije pređeš na noviju verziju.
razno.22 sljubisic,
><!> Kako se vrsi konverzija FAT u NTFS particije pri instalaciji NT-a? ><!> Treba li da se particija formatira, moze li se konvertovati i nakon > Instalacija nudi sve opcije, moze na FAT kakav je, moze i da ga > preformatira, moze da konvertuje u NTFS ili da prvo preformatira pa > slobodno mozes da radis, samo pazljivo citaj sta ti nudi. ;) Tacno tako. Stim sto je mozda na pocetku ipak najbolje ostaviti sve na FAT-u, kasnije je dovljno otkucati: convert d: /FS:NTFS i konverzija d: particije na NTFS ce se odigrati 'u letu'. Obratiti paznju na switch /FS:NTFS, kao da se Microsoft ne odrice da ce u buducnosti napraviti i neki bolji file sistem ? :) Ali, treba biti pazljiv jer NTFS particiju ne mozes nikako posle sa nekom slicnom komandom vratiti na FAT, vec moras bekapovati podatke i preforma- tirati je kao FAT. I to se mora uraditi iz NT-a jer DOS-ov FDISK ne prepo- znaje (ne moze da ih ukine) NTFS particije. Jedina alternativa (NT-u) je DISKEDIT i rucno petljanje sa particionim tabelama, al' to i nije bas nesto sto treba raditi na svom disku :)) Inace, ovo bekapovanje podataka mnoge jednostavno mrzi i to je ono na sta Microsoft izgleda i racuna ;) Inace, i kompresija fajlova (tipa Stackera ili Double Space-a) je jako dobro uradjena, i mozes je takodje raditi u 'letu', stim sto ce trenutno otvoreni fajlovi biti korektno 'preskoceni'. ><!> instalacije i, uopste, koliko je ceo postupak instalacije NT-a bezbolan ><!> sa stanovista bezbednosti podataka? > Nema nikakve opasnosti, ako sve prode kako treba. ;) Znam za neke > kojima je pravilo probleme, a i meni je kod prve-druge instalacije ali > sam od tada bar desetak puta instalirao i skidao i nikad nije brljao. I moja su iskustva ista. Zaista mi nikada nije pravio probleme, instali- ran bez preterivanja vise od 100-nak puta, i samo je 3 puta odbio da se instalira: u dva slucaja remarkirana (sporija memorija) a u trecem neisp- ravan externi L2 cache. Zamenom istih sve je proslo kako treba.
razno.23 biber,
>> Radi se o tome da sam uzeo novi Creative SB16 PnP i u NT-u pokusao >> sa standardnim A220 I5 D1 itd, medutim, dasa javlja da je nasao >> adresu, medutim, interapt mu ne odgovara i nece da se inicijalizuje >> pa nece. Sa malo cackanja po BIOS-u i Configuration Manager-u je >> sve proradilo, ali na INT 10. To sada radi ali deo softvera koji Cini mi se da malo mesas stvari. Ono I5 mu znaci IRQ, a ne INT. Kad je postavljen na IRQ 5 znaci da se u softverski koristi INT 0D. Naravno ti programima prijavljujes ono sto je i u konfiguraciji, tj. I5. Ako se koristi softverski interapt 10 kao sto navodis (mada neznam kako si to saznao), to znaci da je SB na IRQ 2 tj. I2 u konfiguraciji.
razno.24 nlazic,
>> I moja su iskustva ista. Zaista mi nikada nije pravio probleme, >> instali- ran bez preterivanja vise od 100-nak puta, i samo je 3 puta >> odbio da se instalira: u dva slucaja remarkirana (sporija memorija) a >> u trecem neisp- ravan externi L2 cache. Zamenom istih sve je proslo >> kako treba. Probao sam da instaliram tri verzije NT-a koje sam imao pri ruci: 3.51 Workstation, 3.51 Server i 4.0. Sve tri instalacije su prošle u njaboljem redu i ništa sa diska nije izgubljeno. Međutim javila su mi se dva problema koja nisam uspeo da rešim: 1. NT 4.0 neće da radi ni u jednom režimu sa više od 16 boja. Sa 16 boja radi u svim rezolucijama, al' sa više jok (čak ni u 640x480). Inače, valjano je prepoznao karticu (cirrus compatible). 2. Kako da instaliram Adobe Type Manager na NT 3.51 Serveru? Potreban mi je za Acrobat Reader. Probao sam i ručno da petljam po registry bazi, ali bezuspešno :( Hala svima na pomoći, uštedeli ste mi puno posla :)
razno.25 calex,
<!> 1. NT 4.0 neće da radi ni u jednom režimu sa više od 16 boja. Sa 16 <!> boja radi u svim rezolucijama, al' sa više jok (čak ni u 640x480). <!> Inače, valjano je prepoznao karticu (cirrus compatible). Izgleda da NT ne priznaje cirrus kao dobar video, nisam još našao ništa preko 640x480x64k i 800x600x256. :(( Iako na njoj ima 2MB, iako svi drugi (Win311, Win95, OS2) 'ladno daju 1024x768x64k, NT neće. :(( Ovo važi za NT 3.51, četvorka (beta) ima previše bagova (ovo je valjda jedan od njih) pa se čeka pravi NT 4.0. <!> 2. Kako da instaliram Adobe Type Manager na NT 3.51 Serveru? Potreban <!> mi je za Acrobat Reader. Probao sam i ručno da petljam po registry Nikako. :(( ATM _ne može_ na NT. Type 1 fontovi idu na NT, jedino što nudi da ih ostavi kao Type 1 (onda možeš da ih koristiš samo na PS štampačima) ili da ih konvertuje u TTF (samo ako za to imaš dozvolu svog dilera). ;>> Ako nisu po CP 1250, malo je problematično koristiti ih jer na NT ne idu poznati maperi. :(((
razno.26 nlazic,
>> Nikako. :(( ATM _ne može_ na NT. Type 1 fontovi idu na NT, jedino >> što nudi da ih ostavi kao Type 1 (onda možeš da ih koristiš samo na >> PS štampačima) ili da ih konvertuje u TTF (samo ako za to imaš >> dozvolu Uf :( Pa jel' može nekako da se startuje (prevari) Acrobat Reader na NT-u? Šteta je da propadnu megabajti knjiga u PDF-ovima :(
razno.27 mikis,
+> Uf :( Pa jel' može nekako da se startuje (prevari) Acrobat Reader na +> NT-u? Šteta je da propadnu megabajti knjiga u PDF-ovima :( Koliko je meni poznato, Acrobat bez problema radi na NT-u (ima svoju, "ugrađenu" verziju ATM-a koja je kompatibilna sa NT-om).
razno.28 plukovic,
Pitanje je verovatno elementarno i ranije postavljano, ali meni mnoge stvari oko ovog nisu jasne. Interesuje me koliko su ustvari kompatibilni FAT i NTFS. Da li ja mogu, ukoliko instaliram NT i NTFS, odneti nekom nesto na disketi ko ima 95-icu ili DOS? I naravno, da li nesto mogu uzeti od njega? >> svog dilera). ;>> Ako nisu po CP 1250, malo je problematicno koristiti >> ih jer na NT ne idu poznati maperi. :((( Zar se na NT-u nemoze koristiti Mapper95? Hvala unapred!
razno.29 mikis,
+> Interesuje me koliko su ustvari kompatibilni FAT i NTFS. +> Da li ja mogu, ukoliko instaliram NT i NTFS, odneti nekom +> nesto na disketi ko ima 95-icu ili DOS? Ne može se baš govoriti o "kompatibilnosti", diskete i ovako ne mogu biti formatirane pod NTFS-om (već samo FAT-om), tako da oko toga nema nikakvih problema. Inače, iz NT-a se bez problema vide FAT particije, duga imena fajlova pamte se isto kao u 95-ici (zato se _ne sme_ raditi defragmentacija iz DOS-a!), ali zato nema ništa od naprednijih mogućnosti koje NTFS pruža (fiksni klasteri od pola KB, zaštita podataka, kompresija...). Sa druge strane, postoji program za DOS/Windows (3.x, 95) koji omogućava (samo) čitanje podtaka sa NTFS particija. Zove se NTFSDOS, poslao sam ga nedavno u ovu konferenciju. +>>> svog dilera). ;>> Ako nisu po CP 1250, malo je problematicno koristiti +>>> ih jer na NT ne idu poznati maperi. :((( +> +> Zar se na NT-u nemoze koristiti Mapper95? Koliko ja znam, ne može, ali ipak postoji rešenje: Accent 4.0a, 32 bit Release, za Win 95 i NT 3.x. Poslaću ga koliko danas u PCOS:win95 temu :)
razno.30 sljubisic,
> Pitanje je verovatno elementarno i ranije >postavljano, ali meni mnoge stvari oko ovog nisu jasne. >Interesuje me koliko su ustvari kompatibilni FAT i NTFS. >Da li ja mogu, ukoliko instaliram NT i NTFS, odneti nekom >nesto na disketi ko ima 95-icu ili DOS? > I naravno, da li nesto mogu uzeti od njega? Naravno, fajl sistem na disketi (FAT) je ostao isti, i ne postoji potreba da se on menja. NT kao sto znas podrzava FAT, HPFS, NTFS i naravno CDFS (CD) :) Ne jednom sam na disku imao sve tri particije, i NT se uopste nije bunio: kopirao je sa jedne na drugu, izvrsavao programe, i sve je radilo OK. Inace, interesantno je da naredba za on-line konverovanje FAT particije (dakle bez gubitaka podataka koji su na njoj) na NTFS (dok obrnuto sa NTFS-a na FAT nije moguce), otprilike ima sintaksu: convert d: /fs:ntfs iz cega se moze zakljuciti da NTFS nije poslednje iznenadjenje koje nam Microsoft sprema, vec se lako moze desiti da kroz neki service pack ili u nekoj novoj verziji dobijemo podrsku za neki novi fs koji bi trebao da bude jos ekikasniji od NTFS-a. Inace kada rekoh da sa NTFS-a nije moguce vratiti se na FAT, da me neko ne shvati pogresno pa da misli da se dotnicnog file sistema nece moci nikako resiti :), dovoljno je bekapovati podatke, i tu particiju preforma- tirati (iz NT-a) kao FAT. Cinjenica je da ovo mnoge mrzi i da je mozda i sam Microsoft na to racunao ;)
razno.31 gtomic,
> iz cega se moze zakljuciti da NTFS nije poslednje iznenadjenje koje nam > Microsoft sprema, vec se lako moze desiti da kroz neki service pack ili > u nekoj novoj verziji dobijemo podrsku za neki novi fs koji bi trebao da > bude jos ekikasniji od NTFS-a. Mislim da nisi u pravu i da su oni sa FS sistemom završili za narednih nekoliko godina, a ako te ovo #### navelo da da to pomisliš onda si u > convert d: /fs:ntfs zabludi jer se fajl sistem može konvertovati i u HPFS pa otud i taj switch.
razno.32 sljubisic,
>Mislim da nisi u pravu i da su oni sa FS sistemom zavrsili za narednih >nekoliko godina, a ako te ovo #### navelo da da to pomislis onda si u >> convert d: /fs:ntfs >zabludi jer se fajl sistem moze konvertovati i u HPFS pa otud i taj >switch. Ti mora da imas neki poseban NT koji mi nemamo? :) NT nikada nije mogao da _konvertuje_ u HPFS, sto na kraju krajeva nije ni cudno jer se radi o 'konkurentskom' file sistemu, a i NTFS nudi par pobo- ljsanja u odnosu na njega (npr. tzv. 'recovery-write' sistem, kao i bolje resen sistem zastite pojedinacnih fajlova od neovlastenog pristupa i dr.). Evo sta 'kaze' NT4.0 na 'help format' i 'help convert': FORMAT drive: [/FS:file-system] [/V:label] [/Q] [/A:size] [/C] FORMAT drive: [/V:label] [/Q] [/F:size] FORMAT drive: [/V:label] [/Q] [/T:tracks /N:sectors] FORMAT drive: [/V:label] [/Q] [/1] [/4] FORMAT drive: [/Q] [/1] [/4] [/8] /FS:file-system Specifies the type of the file system (FAT or NTFS). /V:label Specifies the volume label. /Q Performs a quick format. /C Files created on the new volume will be compressed by default. /A:size Overrides the default allocation unit size. Default settings are strongly recommended for general use. NTFS supports 512, 1024, 2048, 4096, 8192, 16K, 32K, 64K. FAT supports 8192, 16K, 32K, 64K, 128K, 256K. NTFS compression is not supported for allocation unit sizes above 4096. /F:size Specifies the size of the floppy disk to format (160, 180, 320, 360, 720, 1.2, 1.44, 2.88, or 20.8). /T:tracks Specifies the number of tracks per disk side. /N:sectors Specifies the number of sectors per track. /1 Formats a single side of a floppy disk. /4 Formats a 5.25-inch 360K floppy disk in a high-density drive. /8 Formats eight sectors per track. *** CONVERT drive: /FS:NTFS [/V] drive Specifies the drive to convert to NTFS. Note that you cannot convert the current drive. /FS:NTFS Specifies to convert the volume to NTFS. /V Specifies that Convert should be run in verbose mode. *** Ako me secanje dobro sluzi, ranije verzije NT-a su u liniji /FS:file-system Specifies the type of the file system (FAT or NTFS). imale nesto odprilike ovako: /FS:file-system Specifies the type of the file system (FAT, HPFS or NTFS). ali i tada se radilo samo o _formatiranju_ a nikako o _konvertovanju_.
razno.33 dr.grba,
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Microsoft(R) BackOffice (TM) News Electronic Newsletter Vol. 2, #23 August 27, 1996 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ TABLE OF CONTENTS 1. TECHNICAL INFORMATION AND RESOURCES 2. MICROSOFT NEWS - MICROSOFT EXCHANGE DEPLOYMENT CONFERENCE IS JUST AROUND THE CORNER http://www.microsoft.com/showcase - MICROSOFT EXCHANGE SERVICE PACK 2 AVAILABLE! http://www.microsoft.com/Exchange/servpack2.htm - MICROSOFT CONTRIBUTES TO "GROUPWARE AND CALENDARING INTEROPERABILITY" OVER THE INTER AND INTRANETS http://www.microsoft.com/Exchange/calsched.htm - NEW MICROSOFT WEB SITE FOCUSED ON NETWORK COMMUNICATIONS AND TELEPHONY http://www.microsoft.com/ntserver/communications - SQL SERVER SETS NEW WORLD RECORD FOR PRICE/PERFORMANCE http://www.microsoft.com/sql/performance/hp_tpc1.htm - MICROSOFT FALCON ENTERS BETA TESTING http://www.microsoft.com 3. INDUSTRY NEWS - 40 PLUS COMPANIES ATTEND FIRST CONFERENCE ON PROPOSED INTERNET NETWORKING STANDARD http://www.microsoft.com/intdev/cifs/ - ACTIVE VOICE ANNOUNCES VIEWMAIL FOR MICROSOFT EXCHANGE http://www.microsoft.com/Exchange/servpack2.htm 4. HOW TO USE THE MAILING LIST Full instructions on how to subscribe, unsubscribe and change addresses. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1. TECHNICAL INFORMATION AND RESOURCES Are you looking to download a driver, patch or sample file? If so, go to our Microsoft Support online website at: http://www.microsoft.com/kb/softlib/winnt.htm ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 2. MICROSOFT NEWS MICROSOFT EXCHANGE DEPLOYMENT CONFERENCE IS JUST AROUND THE CORNER Join Microsoft Program Managers, Developers, Product Managers, and Customers, September 11-13, 1996 in Austin, Texas for the Microsoft Exchange Deployment Conference. During the 3 days of the conference, you will learn detailed technical information to help you successfully and smoothly deploy Microsoft Exchange Server in your environment as well as the opportunity to interface and network with other organizations such as yourself who are deploying Microsoft Exchange. This is a must attend event if you are responsible for deploying Microsoft Exchange in your organization. For more information or to register please visit http://www.microsoft.com/showcase or call 800-254-5513 But hurry, space is limited. MICROSOFT EXCHANGE SERVICE PACK 2 AVAILABLE! Service Pack 2 for Microsoft Exchange Server is now available. In addition to a number of product fixes SP2 also includes the Exchange Client for Apple Macintosh, and server and client software for the Power PC platform. For more information, go to: http://www.microsoft.com/Exchange/servpack2.htm MICROSOFT CONTRIBUTES TO "GROUPWARE AND CALENDARING INTEROPERABILITY" OVER THE INTER AND INTRANETS In an effort to enable interoperability over the Internet or an Intranet for groupware, and calendaring and scheduling applications, Microsoft has proposed two Internet Drafts to the IETF for consideration. For more information, go to: http://www.micorosoft.com/Exchange/calsched.htm NEW MICROSOFT WEB SITE FOCUSED ON NETWORK COMMUNICATIONS AND TELEPHONY Microsoft now has a new web site focused on Windows network communications and telephony technologies and solutions. From this site, you can get more information about RAS, PPTP, multi-protocol routing, TAPI, and other related items. Windows is the only operating system you can buy with built-in internet, intranet, and communications services- this site focuses on this important point of differentiation. For more information, go to: http://www.microsoft.com/ntserver/communications SQL SERVER SETS NEW WORLD RECORD FOR PRICE/PERFORMANCE On August 19, 1996 Microsoft SQL Server shattered all previous TPC-C price/performance records, and at the same time established a new performance record on Windows NT Server. SQL Server achieved results of 5949 tpmC and $109/tpmC with HP's NetServer LX Pro 6/166 server, demonstrating once again that it delivers high levels of performance required for enterprise-class applications at the industry's lowest total cost of ownership. For more information, go to http://www.microsoft.com/sql/performance/hp_tpc1.htm MICROSOFT FALCON ENTERS BETA TESTING Beta testing began this week on Microsoft's message-based middleware technology, code-named Falcon, designed specifically for Windows NT Server. The new server technology allows applications to send and receive information as messages that are stored and routed through a series of queues that survive system and network failure. Level 8 Systems, Inc. partnered with Microsoft to develop a gateway between Falcon and legacy systems. Falcon technology is expected to ship in the first quarter of 1997. The current beta version was distributed to a limited group of approximately 200 customers and developers. Customers interested in learning more about Falcon can send email to msmqs@microsoft.com. For more information about Microsoft Falcon, visit the Microsoft Web site at: http://www.microsoft.com For more information about Level 8 Systems, or its products,visit the Web site at: http://www.level8.com/ 3. INDUSTRY NEWS 40 PLUS COMPANIES ATTEND FIRST CONFERENCE ON PROPOSED INTERNET NETWORKING STANDARD More than 40 companies, including AT&T, Apple Computer, Digital, Hewlett-Packard, IBM, and Sun Microsystems, will join Microsoft, August 26-27 in Redmond, for the first technical conference on the Common Internet File System (CIFS) protocol, a proposed standard for remote file-sharing over the Internet and corporate Intranets. The goals for the CIFS Implementers Workshop are to: 1) ensure broad interoperability of CIFS implementations on all platforms; and 2) to provide a forum for detailed working sessions on the draft CIFS 1.0 protocol specification. Microsoft submitted the CIFS specification to the Internet Engineering Task Force (IETF) in June 1996. For details, see http://www.microsoft.com/intdev/cifs/ ACTIVE VOICE ANNOUNCES VIEWMAIL FOR MICROSOFT EXCHANGE Available in November 1996, ViewMail for Exchange offers true unified messaging by providing access to voice, fax and e-mail messages from the Microsoft Exchange Universal Inbox. ViewMail for Exchange delivers voice and fax messages from the Repartee communications server to the Exchange Inbox, enabling users to access and reply to these messages from the Microsoft Exchange interface. For more information, got to: http://www.activevoice.com/ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 4. HOW TO USE THE MAILING LIST (Frequently Asked Questions) Q: I ALREADY FILLED OUT THE SURVEY ON THE WEB OR VIA E-MAIL, WHAT NEXT? A: Once you've filled out the questionnaire, we'll automatically send BackOffice News to you. Q: SOMEONE FORWARDED ME A COPY OF BACKOFFICE NEWS, I LIKE IT AND I WANT TO KEEP RECEIVING IT? A: Subscribing via the web is the preferred method to insure the fastest subscription and make sure you're immediately added to our distribution list. Fill out the form at: http://www.bhs.com/microsoft.backofficenews/ OR, if you can't get to the web site, to subscribe via email, send the command "SUBSCRIBE BACKOFFICENEWS" as the first line of your message to: "backofficenews- admin@microsoft.bhs.com." You'll receive a survey in the mail to fill out and return. Q: HOW DO I QUIT THIS LIST? A: Send the command "UNSUBSCRIBE BACKOFFICENEWS" as the first line of your message to: "backofficenews- admin@microsoft.bhs.com." Q: HOW DO I CHANGE MY ADDRESS? A: Send email requesting an address change to "backofficenews-admin@microsoft.bhs.com." Q: HOW DO I SEND SUGGESTIONS, COMMENTS OR FEEDBACK TO THE BACKOFFICE NEWS TEAM? A: Please send email to "backofficenews- feedback@microsoft.bhs.com" ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ If you haven't found what you're looking for, check out: http://www.microsoft.com/BackOffice/ ############################################### This document is provided for informational purposes only. The information contained in this document represents the current view of Microsoft Corporation on the issues discussed as of the date of publication. Because Microsoft must respond to change in market conditions, it should not be interpreted to be a commitment on the part of Microsoft and Microsoft cannot guarantee the accuracy of any information presented after the date of publication. INFORMATION PROVIDED IN THIS DOCUMENT IS PROVIDED "AS IS" WITHOUT WARRANTY OF ANY KIND, EITHER EXPRESS OR IMPLIED, INCLUDING BUT NOT LIMITED TO THE IMPLIED WARRANTIES OF MERCHANTABILITY, FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE AND FREEDOM FROM INFRINGEMENT. The user assumes the entire risk as to the accuracy and the use of this document. This document may be copied and distributed subject to the following conditions: 1) All text must be copied without modification and all pages must be included; 2) All copies must contain Microsoft's copyright notice and any other notices provided therein; and 3) This document may not be distributed for profit.
razno.34 gtomic,
> Ti mora da imas neki poseban NT koji mi nemamo? :) Workstation 3.51 je dovoljno dobra?
razno.35 sljubisic,
>> Ti mora da imas neki poseban NT koji mi nemamo? :) >Workstation 3.51 je dovoljno dobra? Ma, 3.51 je OK, ali radilo se o konvertovanju sa FAT-a na HPFS koje je neizvodljivo koriscenjem 'convert' komande.
razno.36 orlic,
> NT nikada nije mogao da _konvertuje_ u HPFS, sto na kraju > krajeva nije ni cudno jer se radi o 'konkurentskom' file > sistemu, a i NTFS nudi par pobo- ljsanja u odnosu na njega > (npr. tzv. 'recovery-write' sistem, kao i bolje resen sistem > zastite pojedinacnih fajlova od neovlastenog pristupa i dr.). > Evo sta 'kaze' NT4.0 na 'help format' i 'help convert': E sad jos jedno pitanjce... :) Negde sam pricitao (dal u novinama ili nekoj confi, negde...) da NT 4.0 moze da takodje bezbolno izvrsi prelazak iz NTFS>FAT. Jel' to tacno?
razno.37 sljubisic,
>sad jos jedno pitanjce... :) Negde sam pricitao (dal u novinama ili nekoj >confi, negde...) da NT 4.0 moze da takodje bezbolno izvrsi prelazak iz >NTFS>FAT. Jel' to tacno? Ne, nije tacno, takav prelazak nije podrzan.
razno.38 biki,
Ima li neko FONTOGRAPHER ver.4.1 ili informaciju gde moze da se nadje ukljucujuci i internet adresu.
razno.39 biki,
Treba mi softver za PROGRAMATOR EPROMA SUNSSINE na ploci pise oznaka 03-109a. Hvala unapred...
razno.40 ranx,
Imam ja, ali bez serial.no
razno.43 ab.comp,
Ima li ko drajvere za Hitači eksterni SCSI CD sa oznakom CDR 1503S. Prijatelj ga je doneo iz Švajcarske, zajedno sa računarom, a u međuvremenu je preformatirao disk na kome je bio instaliran drajver. Pozdrav █ █ █ █ ▄▄█ █ █▄▄ █▄▄
razno.44 nenad,
Citrix-ov WinFrame je klijent/server paket koji omogućava izvršavanje Windows aplikacija preko mreže - aplikacije se izvršavaju na WinFrame/Enterprise serveru, a korisnički interfejs na strani klijenta. Poenta je u tome da su u pitanju standardne aplikacije, one koje bi inače izvršavali na svom desktop računaru. Citrix-ov ICA protokol obezbeđuje da interakciju sa aplikacijom ima udaljeni korisnik, a da se koristi procesorska snaga servera. Klijent-softver postoji za sve bitnije operativne sisteme, od DOS-a, preko Windows-a 3.1/95/NT, do Mac-a, Unix-a i OS/2 Warp-a, a prodaju se i posebni "Info Devices" kojima je namena samo to. Neko će reći kako je X-Windows odavno izmišljen, ali u svakom slučaju ovo predstavlja zanimljivo rešenje koje nekome može pomoći da kupovinom jedne jake mašine pod Windows NT serverom zaštiti svoju investiciju u slabije mašine, i uz malo gubitka u komforu koristi savremene programe na prevaziđenim računarima. Zbog ovog proizvoda Citrix je imao i spor sa MS-om. Ako se zna da WinFrame može da radi i preko Internet-a, cela priča dobija dodatnu dimenziju, bar što se tiče upotrebljivosti. Naravno, ne prenose se cele slike ekrana, već se koristi protokol specijalno razvijeni za tu namenu. Novost iz Citrix-a je i Web-orijentisani klijent (plug-in za Web browsere - nalazi se u dir-u) koji postiže iste rezutate uz, naravno, pad performansi, a uz ovu poruku se nalazi Test Drive verzija pravog native klijenta za Windows 3.1 pomoću koje se možete povezati sa Citrix-ovim demonstracionim serverom u Americi. winfrm16.rar
razno.45 nenad,
> a uz ovu poruku se nalazi Test Drive > verzija pravog native klijenta za Windows 3.1 pomoću koje se možete > povezati sa Citrix-ovim demonstracionim serverom u Americi. A uz ovu je i 32-bitna Windows verzija. winfrm32.rar
razno.46 zeljkoj,
Ima li neko ideju zašto svi programi za čitanje CP/M disketa na PC-u, koji su radili na staroj 386-ici sada neće da rade?
razno.47 epson,
GRBO Wgrafiti meni iako radim u 800*600 TrueColor (32-bit) nisu na CENTRU ekrana vec furnu DESNO van dometa mog monitora, negde na zid :)
razno.48 dr.grba,
>> GRBO Wgrafiti meni iako radim u 800*600 TrueColor (32-bit) nisu na CENTRU >> ekrana vec furnu DESNO van dometa mog monitora, negde na zid :) Eto ti ga vraže ): Ispraviću u sledećoj verziji, napraviću generalno rešenje za sve režime. Zasad, molim za strpljenje, nemam vremena za dokolicu. Kako ti radi u 256 boja? P.S. Prenesi u mail, otkud mi u ovom konfu? (:
razno.49 kgelevski,
Nisam siguran dali je ovo pravo mesto ali imam potrebu za jednim malim programcicem sa kojim bi mogao da popunjavam virmane. Program netreba iste da pamti niti da sabira iznose vec samo da popunjava virmane. Unapred hvala.
razno.50 nenad,
IBM has released the first update to Its OpenDoc object-oriented development environment, available for the first time for Windows NT, Windows 95, and AIX in addition to OS/2, as a free download from the World Wide Web. Aside from crossplatform support, OpenDoc 1.1 adds new capabilities that include integrated support for LotusScript; Microsoft's ActiveX, through both OLE- and OCX-based components; and Java applets and JavaBeans. IBM also plans to integrate the OpenDoc update into a forthcoming edition of VisualAge for C++ some time in 1997. C++ developers will also be able to integrate Java-based network components through OpenDoc's newly added support for Java applets and JavaBeans. OpenDoc 1.1 can be downloaded free of charge at http://www.software.ibm.com for the OS/2, Windows NT, Windows 95, and AIX platforms. OpenDoc 1.1 for Macintosh is available from the Apple Web site at http://www.apple.com.
razno.52 sljubisic,
************************************************************************* * * * Svim korisnicima i korisnicama :) SezamNet-a zelim srecnu i uspesnu * * * * Novu 1997. godinu, vise memorije, brze procesore i mnogo stabilnije * * * * a vise 'user-friendly' operativne sisteme, na kojima ce raditi sve * * * * aplikacije koje ce Vam ikada zatrebati :) * * * * * * Onima koji ipak ne veruju u Deda Mraza :) zelim samo vise memorije, * * * * jos brze procesore i dobro napunjene UPS-ove :) * * * * * * * * Srecna Vam Nova Godina, * * * * Slobodan R. Ljubisic, * * Vas moderator * * * *************************************************************************
razno.53 gavran,
da li neko zna gde se moze nabaviti merlin? koji su utisci pri radu sa njim? kakav je izbor programa za njega, da li postoji netscape u verziji za njega? pozdrav milan
razno.54 nenad,
> da li neko zna gde se moze nabaviti merlin? Ako misliš na legalnu kupovinu obrati se nekom od ovlašćenih distributera IBM-a, recimo DATA 011 ili zastupniku - SBS. Ipak, moja preporuka je da zaobiđeš ove druge ako je moguće. Mislim da po našim piratima kruži disketna verzija od nekih 60-ak disketa. To je (verovatno) ispravna verzija pošto takav oblik postoji i na originalnom CD-u, ali instalaciju sa disketa preporučujem samo jako mladim korisnicima kompjutera. ;) > koji su utisci pri radu sa njim? Mnogo veće i zahtevnije od prethodne verzije, ali i dosta bolje. :) Što je najvažnije, ne pati od "dečijih bolesti" jer su nove samo nadogradnje, osnova je ostala ista. > kakav je izbor programa za njega, da li postoji netscape u verziji > za njega? Izbor je, što se opštih stvari tiče, sasvim pristojan. Uglavnom nisu u pitanju isti naslovi kao za Windows, ali ima i takvih. Ipak, često su oni drugi bolja rešenja jer maksimalno iskorišćavaju najveće Warp-ove prednosti (WPS hijerarhiju klasa i objekni model koji je ispod njega). Netscape postoji (dogovorom IBM-a i NS-a) i to poboljšana verzija 2.02E (obogaćena OS/2 specifičnim stvarima - WPS drag&drop i upravljanje glasom, ali i nekim dodatnim stvarima iz verzije 3.0 - SSL 3, ispravno ponašanje back tastera kod frejmova). Verzija 3.0 se neće praviti, idu direktno na 4.0, tj. na komunikatora. Za razliku od drugih platformi, Netscape za OS/2 je besplatan za sve korisnike Warp-a. Za neka dalja eventualna pitanja i diskusiju, molim da pređemo u konferenciju PCOS, tema os2.
razno.55 nenad,
IBM i Sun će u toku ove godine tržištu ponuditi prve 64-bitne verzije svojih Unix-a. U pitanju su AIX 4.3 i Solaris 2.6. Ovo će biti treći i četvrti 64-bitni operativni sistemi koji se pojavljuju na tržištu, prethodili su Digital i opet IBM (grupa koja radi OS za AS/400 mašine). Za ovu godinu 64-bitne Unix-e najavili su i Silicon Graphics i Hewlett-Packard.
razno.56 nenad,
Toshiba moves into operating system market with Java software for Intel PCs A unit of Toshiba plans to sell an operating system designed for Intel-based PCs that will offer users a faster way to run Java applications than those means currently available, the company announced on Tuesday. The JVOS, as the Java-based operating system is called, will be available in July. It will target low-cost PCs both as a stand-alone operating system and as a companion operating system to Windows 95, according to Junya Mizuno, general manager, of Toshiba's open systems division. Users will be able to choose which system to run during boot up, he said. The company expects hardware vendors to bundle the operating system, which takes up about 16MB of hard disk space, with PCs, Mizuno said. The system's price will be based on volume purchased, but a shrink-wrapped version of the system will sell for about $40 in Japan. The selling point of the JVOS is that it compiles Java applications between five and 10 times faster than a browser equipped with a Java virtual machine, Mizuno said. Instead of interpreting the Java code or using a just-in-time compiler, as the Java virtual machine does, the JVOS incorporates Asymetrix's virtual machine, called SuperCedeVM. This software optimizes Java code once, allowing applications to be used over and over without recompiling, Mizuno said. That capability will save time when using large Java-based applications such as word processors or spreadsheets. "When you want to use an application often the JVOS compiler is better, but if you are using small applets only one or two times, the virtual machine might be better," Mizuno said. JVOS uses a kernel based on micro-ITRON, an embedded operating system developed by Tokyo University that is used widely in applications such as printers and automobile controllers, Mizuno said. The JVOS also has its own file system, so it does not require a network to operate, Mizuno said.
razno.57 jevta,
Nova verzija MSICE. Internet keš explorer za MSIE. Shareware. msice125.exe
razno.59 jevta,
Za w95. Nisam probao, trebalo bi da prati instaliranje programa i da isti deinstalira, s tim što prati i promene u registriju, te i to čisti. ezclean.zip
razno.60 jevta,
Nova mestimično jubilarna verzija SHEZA, uuups, pardon NETTERMA. dakle, Netterm verzija 4.04 nt32404.exe
razno.61 jevta,
Dunce verzija 2.52 Poboljšanja za Dial up networking... dunc252
razno.62 jevta,
Zna li neko gde da nađem MFC42.DLL ??
razno.63 nenad,
> Zna li neko gde da nađem MFC42.DLL ?? To liči na neki runtime za programe nastale korišćenjem MFC-a, a čini mi se da je postojao i MS Visual C 4.2? Ne mogu da ti pomognem, ali bar da znaš u kom pravcu treba da tražiš... :)
razno.64 calex,
> Zna li neko gde da nađem MFC42.DLL ?? Nešto takvo dolazi sa instalacijom NT 4.0, tačnije mfc42.dl_ i mfc42u.dl_ ali se nije instaliralo kod mene.
razno.65 maksa,
>> Zna li neko gde da nađem MFC42.DLL ?? Evo. mfc42dll.zip
razno.66 jevta,
> Nešto takvo dolazi sa instalacijom NT 4.0, tačnije mfc42.dl_ i > mfc42u.dl_ ali se nije instaliralo kod mene. Nadjeno, hvala. Na Bog_te_pita_kom_sajtu. Trebao mi je za neki novi lister sam ubacio umesto WIndowsovog. Gledacu da ga posaljem, ako ne zaboravim...
razno.67 jevta,
> >> Zna li neko gde da nađem MFC42.DLL ?? > > Evo. Hvala na trudu. Samo par sati pre tvoje poruke sam ga pronasao, ali neka ga ovde. Sigurno ima jos ljudi kojima ce trebati.
razno.68 jevta,
Ako se ateknu PTT uslovi okačiću ovdi freedums102. To je program koji prošituje mogućnosti DUNA tako da npr možete zvati jednog provajdera koji ima i više telefonskih brojeva, pratiti log seanse, aktivirati određeni program po dobijanju veze,reći mu daprekine vezu posle xx minuta itd. Ne dopada mise što preuzima kod rediala punu kontrolu nad računarom, pa dok on zove svai multitasking je otežan (ili nisam našao načina da ga upristojim. Freeware. fdums102.zip
razno.69 nenad,
Oracle se (skoro) izjasnio - njihov Network Computer će za osnovu imati BSD Unix. Oracle unit to launch BSD Unix-based network computer software in April Oracle's Network Computer Inc. (NCI) subsidiary plans to launch its Intel-based network computer software at the Oracle OpenWorld User Conferences in Vienna and Tokyo in April, a company spokesman confirmed Wednesday. The software will be based on BSD Unix, an old version of the operating system put out by the University of California at Berkeley. It will run on both Intel x86-architecture chips and the ARM RISC processor, according to sources close to NCI. The company recently hired a team of programmers specifically to write client software that will run on the Intel processor, a source close to NCI said. However, NCI spokesman Randy Brasche would not confirm that the company is using BSD. "It's more complicated [than] that, but there will be more than one operating system developed," he said. "We will be using a Unix-based microkernel, but we will be separately pursuing several different strategies. One will be based on VxWorks from Wind River Systems. The other I can't elaborate on right now," Brasche said. Wind River's VxWorks is a real-time operating system, typically used in embedded applications, according to analysts. An analyst said using BSD would make sense for NCI. "It is quite logical for Oracle to base an operating system on BSD," said Clay Ryder of Zona Research Inc. in Redwood City, Calif. "BSD Unix has been the basis for many good operating systems in the past. Although it's not the best solution, it is probably the cheapest. They [Oracle] will not have to pay a royalty on what they use." "The reason they chose BSD was that there was a lot of code that could be hacked out of it to make a very slim operating system for the network computer," a source close to NCI said. Meanwhile, Brasche said NCI plans to focus on three markets -- education, consumer, and corporate. "We will roll out the network computer software in two phases," he said. "The first phase in April will include the Intel-based client software and will be aimed at the business market. The second phase, aimed at the consumer market, will be made during the third quarter and will be made in conjunction with consumer electronics manufacturers RCA and Zenith." Brasche did not elaborate on when products aimed at the educational market would be launched. NCI's new development team is developing three different technologies: NC System Software, NC Server Software, and the NC Smart Card, according to an Oracle statement. NC System Software is a client operating system that will include network connectivity, World Wide Web browsing, multimedia content, and real-time audio and video. NC Server, based on Oracle database software, will include components for authentication and administration, file management, e-mail delivery, and dispatching software updates to network computers. NC Card is a smart card that looks like a credit card and provides personalized access to the network by identifying the user and providing security through a personal identification number.
razno.70 banga,
Win95 <-> Mac Hteo bih da razmenjujem media file, preko E-maila. Pošto nemam pojma o Macu pitanje je da li je to moguće, i ako jeste da li su potrebni neki konvertori. Interesuju me: Slike (.jpeg ili bilo koje druge) Zvuk (.wav ili neke druge) Dovoljno je da može bar jedan tip od ovih gore Movie (.mov ili .qt)
razno.71 janko,
> Slike (.jpeg ili bilo koje druge) JPEG će Mac pročitati bez problema. Samo će primalac (ako nije instalirao pneki dodatak) dobiti fajl na koji ne može da klikne dvaput da ga otvori (slabost PC file sistema koji ne pamti tip fajla osim kao ekstenziju imena fajla, pa ti ne prenese ni kroz mail!) Kada on posle uradi Saave As, posle može da klikće i na fajl. Ako otvori fajl recimo iz Photoshopa, obavezno će ga uspešno otvoriti. > Zvuk (.wav ili neke druge) .wav je PC format, moraće da ga konvertuje (ili ti). > Dovoljno je da može bar jedan tip od ovih gore Movie (.mov ili .qt) QuickTime je izmislio APPLE i davno pre nego što je bilo uobičajeno videti video na PC svaki Mac ih je prikazivao. Opet može da važi problem sa očuvanjem tipa.
razno.72 dr.grba,
Hajde da pitam i ovde, mada ovo nije optimalno mesto... Tražim disketu sa video drajverima za IBM ThinkPad 370C. Belaj: nema ga na sajtu IBM-a... ): Hvala unapred, ako ima pomoći.
razno.73 nenad,
> Tražim disketu sa video drajverima za IBM ThinkPad 370C. > Belaj: nema ga na sajtu IBM-a... ): Pa zar se ne dobija uz mašinu, ili još bolje - zar se ne dobija preinstaliran Windows na tim mašinicama? Na sajtu (sj. sajtovima) IBM-a ga verovatno ima, ali kako ti nisi završio prinudni kurs "Snalaženje na IBM-ovom sajtu", pogledaću ja verovatno već večeras. Dakle video drajveri za 370C za..?
razno.74 dr.grba,
>> Pa zar se ne dobija uz mašinu, ili još bolje - zar se ne dobija >> preinstaliran Windows na tim mašinicama? Čovek kupio polovnjaču na groblju kompjutera u Nemačkoj. Niks disketten, najn. Bitte eine diskette einlagen, kako reče FORMAT A: na toj makini ((: >> Na sajtu (sj. sajtovima) IBM-a ga verovatno ima, ali kako ti nisi >> završio prinudni kurs "Snalaženje na IBM-ovom sajtu", pogledaću >> ja verovatno već večeras. Dakle video drajveri za 370C za..? Video drajveri za 370C. Tačka. Nema opcija. Ako ti išta znači, ima neki miris na Western Digital, a sećam se datoteke VGAC24.DRV. Biću zadovoljan i da mi samo pošalješ adresu lokacije, skinuću datoteku sam. A ako si baš navalio, skini ti (:O Ako nađeš, svaka ti se dala (:
razno.75 sjocic,
-> Video drajveri za 370C. Tačka. Nema opcija. Ako ti išta znači, ima -> neki miris na Western Digital, a sećam se datoteke VGAC24.DRV. Ako nesto znaci, u mom noutbuk-u je WD Paradise 'kartica', i uz isti sam dobio Utility disketu sa drajverima za gorepomenutu za Win3.1. E sad, racunar nije IBM, a jos manje 370C, i nema fajla koji se bas zove 370C - ustvari, jedina slicnost je WD i Win 3.1 :) Ako znaci (a malo je verovatno) okacicu (280kb) ?
razno.76 dr.grba,
>> Ako znaci (a malo je verovatno) okacicu (280kb) ? Držim te na stand-by, dok se ne proveri original. Koliko sam uočio eksperimentišući sa raznim varijacijama, kod ovih makina nema govora o improvizaciji. Tnx, u svakom slučaju.
razno.77 swix,
-=> Trazim disketu sa video drajverima za IBM ThinkPad 370C. -=> Belaj: nema ga na sajtu IBM-a... ): -=> -=> Hvala unapred, ako ima pomoci. Daj čovo vidi koji je čip/grafička unutra pa nabavi drajvere za isti/istu. Ako ti je toliko hitno neće ti mnogo smetati mogući gubitak brzine usled neorginalnog drajvera.
razno.78 nenad,
> Video drajveri za 370C. Tačka. Nema opcija. Ako ti išta znači, ima > neki miris na Western Digital, a sećam se datoteke VGAC24.DRV. Varijanta istok: skini onaj SSD (kako se već zove stari UNIVBE) iz \dos\drivers\, poteraj ga i nek ti kaže tačno koji čipset imaš na video karti. Onda možeš da probaš sa običnim drajverom, ne verujem da je u tom TP-u neka bog-zna-kako egzotična kartica. ps. Pogledao sam, stvarno nema. Piše - nije update-ovano od kada je izašao, contact your IBM representative... Ne vidim ga ni među novim modelima, kanda se ne proizvodi više. Predlažem zaobilazan pristup, opisan gore.
razno.79 dr.grba,
>> Varijanta istok: skini onaj SSD (kako se već zove stari UNIVBE) >> iz \dos\drivers\, poteraj ga i nek ti kaže tačno koji čipset imaš >> na video karti. Nisam na ovo ni pomislio... >> među novim modelima, kanda se ne proizvodi više. Predlažem >> zaobilazan pristup, opisan gore. Yo, tnx. Ali, u međuvremenu je ThinkPad otišao svome vlasniku, pa će morati obojica da malo pričekaju (:
razno.80 nenad,
Odvojimo se za trenutak od svakodnevnih problema i pogledajmo korak dalje. Još se ni Java virtualna mašina nije "primila", a vodeće tehnološke firme razmatraju sledeći korak - Univerzalnu virtuelnu mašinu, onu koja će moći da izvršava sve programe, pisane u "svim" jezicima i to na svim platformama... Software's Holy Grail arrives with quest for 'universal virtual machine' With Java virtual machines now gaining wide acceptance, computer scientists at companies such as IBM, Microsoft, Sun Microsystems, and Lucent Technologies are beginning to ponder the industry's next great software challenge: universal virtual machines (UVMs). IBM, in conjunction with Taligent, has begun a research effort intended to create a single virtual machine capable of running applications written in C++, Smalltalk, or Java, said John Slitz, vice president of application development marketing for IBM's Software Solutions Division, in Armonk, N.Y. "I can't say exactly when we'll get there, but it is something we expect to be able to do," Slitz said. "You have to look at it from our perspective: With all the languages we support, we need this to happen." Once developed, a universal virtual machine would, in theory, allow developers to write an application in any language and run it on any system. But at this stage, the challenges associated with developing UVMs are immense, and any such mechanism would probably only be capable of running interpreted code, which would have a big impact on performance and memory requirements. Nevertheless, officials at Sun, which developed the Java Virtual Machine, said the concept of a virtual machine for multiple languages is intriguing. "The question we are trying to figure out is where would we use it and how would we use it," said Joe Keller, director of marketing and support for Workshop products at SunSoft, in Mountain View, Calif. "What happens to C or C++ in Java virtual machines? We're still trying to figure that out." Keller said one of the first problems that would have to be addressed is C and C++ pointers, which would create a number of security risks within Java virtual machines because the Java programming language does not support pointers. One Microsoft official said the company's TechEd conference next month might shed light on the potential of the UVM approach. "It's constraining for Java programmers to be working with just one language," said Cornelius Willis, Internet development marketing group product manager at Microsoft, in Redmond, Wash. "They just don't have any real choice." Other vendors are also making interim steps to link Java more closely to other languages. For example, Lucent on April 2 at the JavaOne Developer's Conference, in San Francisco, demonstrated its Dis virtual machine for the Limbo language, which is the language of Lucent's Inferno operating system. Dis allows Java to run within Inferno by "translating byte code to Dis code," said a Lucent employee who requested anonymity. "We are not running a dual VM, we are augmenting our VM to run Java."
razno.81 nenad,
> a vodeće tehnološke firme razmatraju sledeći korak - Univerzalnu > virtuelnu mašinu, onu koja će moći da izvršava sve programe, > pisane u "svim" jezicima i to na svim platformama... Što je najzabavnije to izgleda i nije tako daleko - već krajem ove godine IBM planira da izbaci novu verziju svog VisualAge for Smalltalk koji će direktno generisati i Java i Smalltalk byte-code, ali i novu Virtuelnu Mašinu koja će moći da izvršava i jedne i druge programe. Za početak sledeće godine najavljena je podrška i za Basic. IBM seeks universal appeal with virtual machines IBM is on track to be one of the first to market with a so-called universal virtual machine that would broaden the scope of write-once-run-anywhere development beyond Java. The company this fall will roll out a version of its VisualAge for SmallTalk that generates Java and SmallTalk byte code and will release a virtual machine (VM) capable of running both, company sources said. That release will be followed in early 1998 with the addition of Basic support, effectively merging the code bases of the company's VisualAge development products for interpreted languages. The universal, or multilingual, virtual machine will include a just-in-time compiler. This merger will facilitate the creation and distribution of hybrid applications, combining legacy SmallTalk and Basic code with Java code, according to sources, who stressed that IBM will work with its strategic partner to ensure core Java-language and byte-code support. Whether IBM's VM plan resonates beyond VisualAge users remains to be seen, said Stan Dolberg, an analyst at Forrester Research, in Cambridge, Mass. "The big challenge is evolving a single, broadly deployable Internet development language with high-level services that everyone knows and loves," Dolberg said. "The idea of a single VM that executes SmallTalk, Java, and Basic code and does it in a way that those languages can consistently count on a uniform set of services is a next-century event." Microsoft, IBM, Sun, and Lucent are all investigating universal virtual machine technology.
razno.82 seki,
Zna li neko Web adresu kompanije koja pravi Linux? Ognjen
razno.83 nenad,
> Zna li neko Web adresu kompanije koja pravi Linux? Linux "prave" razni entuzijasti širom sveta. Postoje firme koje taj rad skupljaju, sređuju, lepo upakuju i prodaju u vidu "distribucija", zajedno sa još nekim softverima, instalacionim programima i sl. Poznate su Slackware, Redhat, Caldera i druge distribucije. Verovatno je najbolje startno mesto za pronalaženje informacija o Linux-u: www.linux.org.
razno.84 space.ace,
>> Zna li neko Web adresu kompanije koja pravi Linux? Prvo, ne postoji kompanija koja "pravi" Linux, već postoje kompanije koje prave distribucije Linux-a. Big difference :). Linux je UNIX u javnom vlasništvu i svi mogu učestvovati u njegovom razvoju, a neke kompanije prave te distribucije u kojima skupe sve što se njima učini zanimljivo i potrebno za jedan linux-box. Evo ovako, nekoliko najinteresantnijih adresa tih kompanija: www.redhat.com - RedHat www.cdrom.com - Walnut Creek CDROM (slakware distribucija) www.caldera.com - Caldera (nekoliko distribucija, kao Caldera Open Linux //najbolja Caldera Network Desktop www.suse.com - SUSE GMBH (S.u.S.E. Linux distribucija) www.debian.com - Debian Linux itd. Ima ih mnogo, a ove su najinteresantnije. Ako te interesuje još, idi na yahoo i postavi upit "Linux" i sve će ti se samo kasti.. ;)
razno.85 nenad,
> koje prave distribucije Linux-a. Big difference :). Linux je UNIX > u javnom vlasništvu i svi mogu učestvovati u njegovom razvoju, a neke Linux u osnovi jeste besplatan, ali nije u javnom vlasništvu - autori zadržavaju Copyright na ono što radili, shodno GNU licenci.
razno.86 madamov,
> Ima ih mnogo, a ove su najinteresantnije. Ja bih dodao www.mklinux.apple.com (Linux za Power Macintoshe), ali sumnjam da će ga interesovati. B)
razno.87 r.i.s,
Napravio sam savrseno beskoristan programcic za DOS, koji samo radi 'dir' i to bez parametara (doduse, uz jos par sitnica). Nemoj da se neko slucajno predje pa da ga skine ! s-dir.zip
razno.88 guta,
#> Po stažu: #> #> calex, vstan, guta #> #> Trenutno je prvi sprečen, pa najbolje da se obratiš #> onoj dvojici :) Moram da napomenem da mi je u tom trenutku staž bio oko 3 sata ;)
razno.89 guta,
- novo - windows\fun\*.* ------------------ hmacar.zip 1116k ű Macaroni Scr. Saver: Makaroni pevaju "Makarenu" (3.11/95) Dobro, ovo možda i ne spada u ovu konferenciju, ali je svakako za Windows, što se i dalje ponegde u svetu naziva operativnim sistemom ;) Sad ozbiljno o neozbiljnom: Windows 3.1x/95 Screen saver, sa makaronima koji igraju i pevaju (malo izmenjenu) temu iz popularnog hita ;) "Makarena". Jedan od najpopularnijih screen saver-a u svetu uopšte.
razno.90 nenad,
Vest za nas možda ne i tako bitna ali zanimljiva. Netscape će portovati svoj FastTrack server na BeOS! Marc Andersen kaže kako su "Unix i NT fini operativni sistemi, ali nisu optimizovani za multimediju". :) Netscape to port FastTrack Web server to Be OS Netscape will port its FastTrack Web server to the Be operating system, Mark Andreessen announced Saturday during a keynote address at the Be developers conference here. The product will become available this fall and will be jointly distributed by Be and Netscape, both over the World Wide Web and via OEMs. The partnership marks the first time a Netscape server will be available on the Be OS, extending Netscape's cross-platform Web server strategy to the Power PC. Netscape's Web servers are also available on Windows NT and Unix. FastTrack may not be the last product that Netscape ports to the Be OS, Andreessen said. "We'll see what the level of interest is," he said. "We certainly are open-minded about porting a lot of other servers to the Be OS in the future." Netscape chose to port to the Be OS because of that system's superior multimedia capabilities, according to Andreessen. "Unix and Windows NT are fine OSes, but the code base in them now is enormous," he said. "They are not optimized for multimedia development." The companies said that the combination of the Be OS and Netscape's FastTrack will yield "an exceptionally fast Web server with very high data throughput. In addition, Be's 64-bit multithreaded journaling file system helps enable the Netscape FastTrack server to provide users with rapid access to volumes of large data files and enhanced protection of stored data," the companies said in a prepared statement. In addition, applications developed with Visual JavaScript, a tool due from Netscape later this year, will also be able to run on the Be system. Andreessen's keynote address and FastTrack announcement followed addresses from Be's CEO Jean-Louis Gassee, CTO Erich Ringewald, and Marketing Vice President Mark Gonzales. Be offered developers at the conference an early pre-release preview of the Be OS. A more general beta preview release will be available next month.
razno.91 supers,
Koje fajlove traže Windows i MS Office, upgrade verzije? Interesuje me da li je dovoljno podmetnuti fajl određenog naziva, ili se mora obezbediti instalaciona disketa sa kompletnim sadržajem.
razno.92 nenad,
> Problem je što u tom slučaju niko ne bi želeo da plati reklamu u > takvom časopisu pa bi cena opet skočila usled manje ostvarenog > prihoda na oglasima. A što ne bi? Opet onaj naš klasični elitizam. Podsećam da su oglasi u Svetu Kompjutera najskuplji. Razlog je jednostavan - imaju najveći tiraž. :)
razno.93 madamov,
> A što ne bi? Opet onaj naš klasični elitizam. Podsećam da su > oglasi u Svetu Kompjutera najskuplji. Razlog je jednostavan - > imaju najveći tiraž. :) A zašto imaju najveći tiraž? Zato što su jeftini ili to ima veze sa uređivačkom koncepcijom i ciljnom grupom čitalaca? Nema to veze sa elitizmom, da Svet kompjutera nije u Politikinoj kući moga bi da se štampa na rotaciji u Bugarskoj i sa tim tiražem koji ima (navodno 20.000 mesečno) bi mogao da ima istu cenu kao danas, a da bude na kvalitetnijem papiru i u punom koloru.
razno.94 gonzo,
> Bugarskoj i sa tim tirazem koji ima (navodno 20.000 mesecno) bi > mogao da ima A i tih 20.000 se brzo rasproda. Znaci da su najcitaniji casopis.
razno.95 banga,
Yu slova na Mac-u Pita me drug iz Australije (nemam pojma o Mac-ovima), kako da podesi Srpsku ćirilicu ili latinicu, odnosno traži adresu na Internetu gde to ima objašnjeno, ako ima, i fontove
razno.96 stefan,
>Yu slova na Mac-u ORKA:mac je sigurno mnogo bolje mesto za ovakvo pitanje :)
razno.97 banga,
>> Yu slova na Mac-u > ORKA:mac je sigurno mnogo bolje mesto za ovakvo pitanje :) 10x, nisam znao da postoji ovakva konf.
razno.98 superhik,
Da li može neko da mi pošalje drajver za CD (MCI je u pitanju) za Win4workgroups .
razno.99 calex,
- novo - windows\system\*.* ------------------ tc32200.zip 744k Take Command/32 v2.00: komandni procesor za Win95 i NT Take Command/32 v2.00 - New! (July 1997) release of JP Software's 32-bit GUI command processor for MS Windows 95 and NT (for Intel-compatible CPUs). Command enhancements, over 50 new commands, dozens of powerful batch file features, many other unique command line tools. 4DOS/4NT compatible, dozens of new Windows-related features as well. Shareware, $69.95 full registration. 07-24-97 release A (108). NEW VERSION OVERVIEW -------------------- Since the last major release we've added 150 new features to Take Command/32! Here are a very small number of major highlights; for complete details, see the online help: >> Extended Directory Searches allow you to change to a directory anywhere on your system by entering only part of its name. See Directory Navigation in the help for complete details. >> Caveman technology is now included in Take Command/32, allowing you to run many character-mode applications directly within the Take Command window. >> You can directly execute URLs, and files with Windows associations, from the Take Command/32 prompt. >> New commands include: OPTION: Offers complete configuration adjustment in all products, either through interactive dialogs or on the command line. SWITCH: Provides for "case" statements in batch files. TOUCH: Adjusts file dates and times. TREE: Displays the directory tree, with or without file names, in a variety of formats. >> New file exclusion ranges provide a convenient way to exclude files from any internal command -- faster and more flexible than using EXCEPT. >> The new batch file debugger can execute each line step by step, process or trace into additional batch files, and display variables, aliases, and expanded commands at each step. See the online help for 150+ additional new command line tools, switches, variables, functions and other enhancements!
razno.100 svitac,
Uz ovu poruku treba da je vezan fajl fire.exe!Probajte da ga skonete i pokrenete(radi pod MS-DOS-om). Ako fajla nema,...izvin'te moja greska. :) fire.exe
razno.101 supers,
Spremam se da kao maturski rad uradim komparativnu analizu fajl-sistema. Molim vas da me uputite gde bih mogao naći precizne podatke o FAT-u, FAT32, NTFS-u, HPFS-u, Unix i CP/M fajl sistemima... Svaki pointer mi radi posao, bilo na papirnu literaturu, bilo na internet stranicu.
razno.102 mihailod,
> FAT32 Ovo ne znam. > NTFS-u, HPFS-u Sjajan opis FAT/NTFS/HPFS imas u Windows NT Resource Kit-u. Ti tekstovi su definitivna referenca i najbolje sto sam video na tu temu. Imas mane, prednosti, specificnosti svakog od njih. > Unix Po meni je biblija knjiga od Bach-a:"The Design of UNIX operating system" ali je relativno teska. Moze ti pomoci i knjiga od Rockhind-a: "Advanced Unix programming" koja je laksa za pracenje a ima sve potrebno i opisano na sjajan (cak malo i humoristican) nacin. > CP/M Ovo ne znam.
razno.103 supers,
>> Sjajan opis FAT/NTFS/HPFS imas u Windows NT >> Resource Kit-u. Ti tekstovi su definitivna >> Po meni je biblija knjiga od Bach-a:"The Design >> Moze ti pomoci i knjiga od Rockhind-a: "Advanced Hvala. Nadam se da ću ovo naći u biblioteci IS Petnica. Doprineo si nastanku jednog neuštogljenog maturskog rada iz informatike :)
razno.104 jjerry,
Shta je ustvari HPFS ? (Hewlett Packard? :)))) P.S Zvuchalo mi je kao Hewlett Packar pa,poshto imam HP-ovu mashinu...:)
razno.105 mihailod,
ON LINE... HPFS = High Performance File System. Kreirao ga je IBM (u sardanji sa MS?) za OS/2 i nema nikakve veze sa HP-om...
razno.106 dr.grba,
>> Uprkos moderatorovoj poruci i apelu ipak moram da >> repliciram u ovu konferenciju. Bar si mogao da preseliš poruku u ovu temu. Bilo je dovoljno iza broja poruke na koju repliciraš da lupiš " :razno". Raspravljati o tome o čemu raspravljaš u temi o Windowsu 95 baš i nije neki kunst. P.S. Adresirao sam na firusa, ali nisam mislio samo na njega.
razno.107 jujo,
Sta mislite o operativnom sistemu koji ima GUI like Win95, ima integrisan DialUp prikljucak za Internet, Integrisan WebBrowser, jedan demo program, file menadzment, notepad i drajver za bilo koju VESA kompatibilno video kartu. Zahteva minimum 386, 4Mb RAM, modem i 0 bajtova na HD. U stvari uopste ne koristi HD. Sve je stalo na JEDNU disketu od 3.5", sa koje se i butuje. Stvar se zove QNX, pa ko voli neka proba. Ja jednostavno nisam mogao da se nacudim. Ovo je trial verzija, pa mozete ostati na "mrezi" 15 min. pre nego sto sam OS prekine. yooyo: qnx.zip
razno.108 vdjole,
> Sta mislite o operativnom sistemu koji ima GUI like Win95, ima > integrisan DialUp prikljucak za Internet, Integrisan WebBrowser, > jedan demo program, file menadzment, notepad i drajver za bilo > koju VESA kompatibilno video kartu. Zahteva minimum 386, 4Mb RAM, > modem i 0 bajtova na HD. U stvari uopste ne koristi HD. Sve je > Manje od jednog minuta do kraja rada. > stalo na JEDNU disketu od 3.5", sa koje se i butuje. > Stvar se zove QNX, pa ko voli neka proba. Ja jednostavno > nisam mogao da se nacudim. Evo jednog izvoda iz maila koji sam krajem 1996. razmenio sa čovekom koji je (kao i ja) vrlo rezervisan prema smeru u kome je krenuo razvoj hardvera i softvera ličnih računara. Razni detalji su se od tada promenili i tekst je pomalo zastareo (verzija QNX-a, procesor "standardnog" PC-ja, itd.), ali ipak ovo može da posluži kao mala dodatna informacija. Ako ima neko ko može više da kaže, rado bih i ja čuo dodatne detalje. Elem: "Nego, da ne grešimo dušu u pogledu PrC-a, posle nekih informacija koje su ukazivale da je TO ono što nam treba, prisustvovao sam nedavno jednoj prezentaciji gde sam, jedini put do sada, video neki EFIKASAN način upotrebe tog računara. Reč je o NAMENSKOM operativnom sistemu QNX (sada V4.3) koji je dizajniran pre desetak godina ZA REAL-TIME aplikacije, dakle za potrebe kontrole procesa i prikupljanja podataka. Iako za korisnika QNX može izgledati kao još jedan Unix, to NIJE Unix, već ima specijalno razvijen micro-kernell (veličine nekoliko desetina KB!) koji obavlja potpunu i vrlo finu kontrolu multi-taskinga a sve ostalo su taskovi koji se mogu paralelno ili sekvencijalno vrteti. Na primer, ako ti ne treba file-system, ne mora se ni instalirati. Taskovi komunici- raju preko sistema poruka i semafora, a mogu pristupati i zajedničkoj memoriji, pri čemu kernel potpuno podržava kooperaciju taskova na više računara povezanih LANom, serijskom ili bilo kojom drugom zamislivom hardverskom vezom. Svaki računar u takvoj "mreži" vidi ostale računare, njihove taskove, memoriju i fajlove praktično kao deo sebe samog tako da se, de fakto, dobija prilično efikasan multiprocesorski sistem. Operativni sistem uspeva da izađe na kraj sa komunikacijom taskova toliko brzo da se ostvaruje skoro pun teoretski propusni kapacitet veze (mreže). QNX ima i GUI po imenu Photon koji dosta liči na Win95, s tom razlikom što mu je za funkcionisanje potrebno nešto manje od 500KB (!) RAMa i što radi otprilike beskonačno brzo. Na demonstraciji je, između ostalog, čovek pustio u jednom prozoru Doom (i to ima za QNX) u kome je animacija sve vreme išla vrlo glatko, dok je za to vreme u drugom prozoru otvorio jedan Application builder, kreirao, editovao i kompilovao jedan C program kojim je zatim "u hodu" menjao rezoluciju na monitoru (dok je onaj Doom i dalje radio u svom prozoru). Sve je to išlo na manje-više standardnoj mašini sa 486 procesorom (133MHz). Photon podržava većinu grafičkih karti i ima maksimalnu veličinu logičkog displeja od 32768 x 32768 piksela. S obzirom na način umrežavanja računara nema nikakvih prepreka da se takav displej formira kao kompozitna slika na više monitora vezanih na razne računare. Na primer, 'ladno se može mišem "prevući" otvoreni prozor sa jednog na drugi monitor (svaki monitor vezan za svoj računar). Photon je takođe vrlo minijaturizovan, a cela skalamerija je predviđena i za instaliranje u ROMove tzv. "embedded" sistema, na primer, računara u automobilu, televizoru ili džezvi za kafu. Ova stvar izgleda vrlo pouzdano radi i QNX ima one raznorazne američke SERTIFIKATE ZA UPOTREBU U SISTEMIMA ZA ODRŽAVANJE ŽIVOTA (zamisli da te u bolnici nakače na life-support koji radi pod Win95 ;> ). Inače, osim pri bootovanju, QNX uopšte NE KORISTI čak ni BIOS sa PrCa. Softver je prilično specifičan, s obzirom na namenu operativnog sistema. Postoje C i C++ kompajleri, razni application-builderi koji formiraju izvorni C++ kod za aplikacije koje koriste Photon, zatim alati za Dynamic Data Visualization (na primer da se u realnom vremenu prikazuju u grafičkom obliku podaci koje u isto vreme prikuplja neki drugi task), postoji i izvesan broj finih baza podataka i SQL servera- neke od banaka koriste QNX u svojim mrežama. Naravno postoje i Data Acquisition Manageri i gomila drajvera ("widget") za raznorazne ulazno-izlazne uređaje, itd. A može se kompilovati i veliki deo programa koji postoje u izvornom kodu za razne Unix-e. Elem, to nikako NIJE operativni sistem za kućni računar, ali je odličan ako treba automatizovati i kontrolisati neko postrojenje, vršiti merenja itd, s obzirom da je cena hardvera tj. računara minimalna. Kod mene u firmi je realna mogućnost da QNX sistemima zamenimo neke prastare kontrolne sisteme zasnovane na PDP računarima - od čega smo se do sada uzdržavali shvatajući kakvo je sr*&ť%e DOS. Zapravo, na jednom mestu već koristimo (stariji) QNX tako da iskustva nisu samo sa one prezentacije. Navodno su i neke firme (kao M.Pupin) koje su krenule da prave neke zahtevne kontrolne sisteme na osnovi DOS/Windows, posle izvesnog vremena videle da su se zeznule i zapale u ćorsokak, pa se prešlo na QNX (naravno, ovde čovek hvali svoju robu...). " Ako se dobro sećam, cena jednog lepog QNX softverskog paketa koji je uključivao kernel, file manager, data acquisition manager, Photon, ostale potrebne džidžabidže, editor, C++ kompajler i drugu razvojnu skalameriju bila je (kod zastupnika) oko 4000 USD.
razno.109 popovics,
▄- Elem, to nikako NIJE operativni sistem za kućni računar, ali ▄- je Nije mi jasno zašto da ne? Da li to znači, da korisnici TREBA da traće svoje JAKE ( danas, u odnosu pre par godina ) računare na nestabilne i sj*bane operativne sisteme, kad već imaju mogućnost grafičkog okruženja, koje NIJE skolono padovima i problemima, koje odlično izvršava pravi multitasking i na 486/8 računarima? Ako to to znači, onda 'ajmo svi na Microsoft proizvode, jer su oni baš takvi. LM, dosta o kritikovanju a sada jedno pitanje: Da li se negde može QNX nabaviti i naterati da radi sa HDD-a i da li se može slagati sa Dos-om/Win95 na istoj mašini ( ima multi boot ), gde bi 95-ica bila primarni OS, a Dos i QNX bili OS po izboru? Ili se možda QNX može koristiti kao Winx.xx, tj. da se poziva iz komandne linije Dos-a? P.S Prtočitao sam da podržava Dos-ov FAT... P.P.S Mogao bi neko da okači koji prog za ovaj sjajni OS, ako kojim slučajem ima...
razno.110 stameni,
U vezi sa ovim QNX-om... E, pa, isprobao sam ga na eksperimentalnoj mašini sa 4M RAM-a, koji, izgleda, nisu dovoljni: posle učitavanja sistema, kad odbroji onih 100%, prijavi sledeće: A kbd fast Unable to exec /bin/init: Not enough memory Zna li ko šta dalje?
razno.111 bujic.p,
> U vezi sa ovim QNX-om... E, pa, isprobao sam ga na > eksperimentalnoj mašini sa 4M RAM-a, koji, izgleda, nisu dovoljni: > posle učitavanja sistema, kad odbroji onih 100%, prijavi sledeće: Na uvodnom ekranu QNX-a stoji da je minimalna konfiguracija 386 sa 6MB RAM-a Inače ja sam danas preko QNX-a bio na internetu preko 20 min, (nije me isključio posle 15 minuta). Čini mi se da je sve mnogo brže nego u Win95. Naravno postoje ograničenja demo verzije - VGA je samo u 256 boja, ništa se ne može sačuvati na disk, samim tim ne pamti nikakva setovanja. Pozdrav, Buki
razno.112 jujo,
# a sada jedno pitanje: Da li se negde moze QNX nabaviti i naterati da # radi sa HDD-a i da li se moze slagati sa Dos-om/Win95 na istoj masini # ( ima multi boot ), gde bi 95-ica bila primarni OS, a Dos i QNX bili OS # po izboru? Ili se mozda QNX moze koristiti kao Winx.xx, tj. da se poziva # iz komandne linije Dos-a? # # P.S Prtocitao sam da podrzava Dos-ov FAT... # P.P.S Mogao bi neko da okaci koji prog za ovaj sjajni OS, ako kojim # slucajem ima... Pa pogledaj detalje na www.qnx.com. Napisi im par toplih reci i poslace ti propagandni materijal, pa se iz toga moze dosta saznati. Meni je to stiglo 2-3 nedelje posle slanja Email-a, totalno dzabe. Koverta je velicine A4 i u njoj ima par knjiga, jedan casopis i demo disketa. yooyo:
razno.113 jujo,
# U vezi sa ovim QNX-om... E, pa, isprobao sam ga na # eksperimentalnoj masini sa 4M RAM-a, koji, izgleda, nisu dovoljni: # posle ucitavanja sistema, kad odbroji onih 100%, prijavi sledece: # # A kbd fast Unable to exec /bin/init: Not enough memory # # Zna li ko sta dalje? Zeznuo sam se...treba mu 6MB...sorry... yooyo:
razno.114 popovics,
▄- eksperimentalnoj mašini sa 4M RAM-a, koji, izgleda, nisu ▄- dovoljni: Fora je u tome da je APSOLUTNI minimum 6Mb, a ne 4Mb, i to PIŠE, ali ko će da ćita... :(
razno.115 stameni,
>> Fora je u tome da je APSOLUTNI minimum 6Mb, a ne 4Mb, i to PIŠE, ali ko >> će da ćita... :( Možda piše, al' tek posle startovanja. Ja pročitah ovde da mu je dosta 4M, a u stvari čovek je pogrešio.
razno.116 vdjole,
>> Elem, to nikako NIJE operativni sistem za kućni računar, ali >> je > Nije mi jasno zašto da ne? Da li to znači, da korisnici TREBA da traće > svoje JAKE ( danas, u odnosu pre par godina ) računare na nestabilne i > sj*bane operativne sisteme, kad već imaju mogućnost grafičkog okruženja, Prvi tekst je bio citat iz e-maila od pre dve godine. Osnovni razlozi za takav moj tadašnji stav bili su: - Manji izbor softvera; - Teža dostupnost softvera (ko sve ima QNX?); - Originalni softver se mora dobro platiti, a ne kao... u prošloj poruci sam napisao da je neki paket za elementarni rad koštao otprilike 4-5000 USD; - Plaća se nešto (real-time sposobnosti) što nije svakome potrebno; Kako danas stoje stvari ne znam. Kada smo pre par godina u firmi razmatrali kupovinu QNXa (ništa od toga, sirotinja...) pregledao sam i neki katalog postojećeg softvera. Situacija je TADA bila otprilike ovakva: -Više nego odličan izbor softvera za prikupljanje i prikaz podataka; -Odličan izbor baza podataka, puno SQL kompatibilnih proizvoda; -Dobri kompajleri (C, C++) i alati za razvoj aplikacija; -Srednje žalostan izbor softvera za obradu teksta; -Skoro nikakav izbor softvera za grafiku i obradu slika; Raspoloživost softvera za internet tada nisam ni gledao. S druge strane, skoro sav PD softver za razne UNIX-e (i drugi softver dostupan u izvornom kodu) se može, lakše ili teže, prilagoditi za QNX. Inače, potpuno se slažem sa tvojim mišljenjem o Microsoft proizvodima. Glomazno, sporo, nepouzdano, PODLO! > a sada jedno pitanje: Da li se negde može QNX nabaviti i naterati da radi > sa HDD-a i da li se može slagati sa Dos-om/Win95 na istoj mašini > ( ima multi boot ), gde bi 95-ica bila primarni OS, a Dos i QNX bili OS Može se nabaviti :) ... kupiš kod zastupnika :( ... po gore navedenoj ceni. Kod mene u firmi na jednom računaru stoji (stari) QNX V2.* (nema Photon, nema ništa...) zajedno sa DOS-om na disku. Potrebna je posebna particija i to je to. Pri dizanju sistema se bira šta se želi. Ne znam da li QNX vidi DOS fajl sistem (FAT, itd). Koristi unix-like fajl sistem ("POSIX compatible", što god to značilo). Nešto se maglovito sećam da je čovek na prezentaciji možda pomenuo da se DOS (ili njegova emulacija?) može pokrenuti kao jedan od taskova u QNXu ali stvarno nisam siguran. Najbolje je da se konsultuje www.qnx.com... ko je ono rekao da je dobio neke prospekte... tamo bi trebalo da piše...
razno.117 popovics,
▄- nisam siguran. Najbolje je da se konsultuje www.qnx.com... ko ▄- je ono rekao da je dobio neke prospekte... tamo bi trebalo da ▄- piše... Piše u onim html fajlovima koji se dobijaju na onoj demo disketi, i koji se automatski učitavaju pri startovanju Voyager-a da PODRŽAVA DOS ( čitaj:16-bit ) FAT. Voleo bih da ima još programa, ali kako mi se čini, nadmašuje 95-icu po kvalitetu... P.S Da li ona Demo verzija ima ograničenje po pitanju broja otvorenih taskova ili mi se priviđa?
razno.118 mihailod,
BYTE za April donosi jedan zanimljiv podatak o duzini source kodova nekih popularnih operativnih sistema: Windows NT (1992) 4 miliona linija Windows NT 4.0 (1996) 16.5 miliona Windows NT 5.0 (this year) 27-30 miliona Solaris (UNIX iz Sun-a) 6-7 miliona Takodje se pominje da ovde diskutovani QNX ima kernel od 10 Kb koji podrzava 14 sistemskih poziva...
razno.119 jujo,
Pre mesec dana sam poslao demo verziju QNX na 1 disketi. E, u medjuvremenu sam se potrudio i kod jednog "ovlascenog distributera" sam naisao na QNX 4.23 operativni sistem. Isporucuje se na 17 disketa podeljenih u nekoliko paketa: 1. Boot disketa kom 1 2. Install kom 4 3. Photon microGUI kom 6 4. Photon developer kom 3 5. QNX TCP/IP kom 2 6. Win95 to QNX kom 1 // paket za pristup QNX masinama iz win95 Ceo OS se instalira veoma brzo i lako. Zahteva posebnu particiju i instalira svoj BootManager. Boot Manager iz OS/2 bez problema bootuje QNX, tako da ga po zavrsetku instalacije mozete instalirati. QNX je pre svega UNIX like OS. Ima skoro sve standardne UNIX komande, ali se u nekim sitnicama razlikuje. Naime QNX npr. moze da radi i bez koriscenja HD, tj. nije mu potreban fajl sistem. NIsu mu potrebni ni standardni I/O uredjaji da bi radio. On je prevashodno razvijan da bude "mali" i "realtime". Kernel je velicine oko 10kb. Iako izgleda kao UNIX on obicnim korisnicima koji nisu navikli na vi, joe, ili slicne editore nudi vedit, editor koji je po snazi i izgledu jednak TSE-u za DOS. QNX takodje ima konzole (Ctrl+Alt+(0..6)) kao linux npr. ali se one mogu povecavati ili smanjivati (Ctrl+Alt+ < ili > ) Najvece cudo je ipak Photon microGUI. Isporucuje se na 6 disketa, i instalira se bez "ikakvih" pitanja. Po zavrestku instalacije otkucas "ph" i ako je sve u redu podicice se GUI, cije primere mozete videti u fajlu okacenom uz poruku. Video kartice se detektuju uz manje-vise problema. Npr. sa Matroxom je radio perfektno, dok Virge-a nije hteo da podigne cak ni u VGA modovima. ET6000 nije prepoznao, ali je ipak radio u 1024x768x256 (???). Cirrus 5446 je "glatko" prepoznao. Sam rad je stravicno brz. Sve se odvija prakticno trenutno. Zaista nisam imao prilike da cekam na neku operaciju, mada sam ga podvrgavao "velikim" mukama. Npr. dok je tekla instalacija preograma sa diskete, ja sam u jos 2 shella trazio neki fajl (find / -name blabla) i startovao program koji simulira "realtime" mogucnosti QNX (pracenje toka nekog procesa), i njegov prozor vukao do besvesti po ekranu (full drag ukljucen). Ni u jednom trenutku nije ni malo zastao. Poznato je kako se ponasaju ostali OS kada se pristupa disketi. Na dnu ekrana se nalazi TaskBar (u Win95 stilu). To mu je, sto se mene tice, najveci "vizuleni" minus. Odmah iznad njega se nalazi Desktop manager ili DashBoard klon. QNX podrzava 9 virtuelnih ekrana. Po dokumentaciji imate i mogucnost da povezete vise kompjutera i da im vezete Desktope. Tada imate mogucnost da "prebacite" ceo prozor na drugu masinu i da drugi korisnik radi sa njim sta hoce. Na dodatne 3 diskete stize i Photon developer, tj. appbuilder, koji vizuelno podseca na VB ill DELPHI. Kompajler na zalost nije stigao uz QNX, ali po dokumentaciji vidim da trazi Watcom C/C++. Na zalost od WebBrowsera nema nista, mada se sa njihovog sajta moze skinuti. Ovo su bile prve impresije vezane za QNX. Meni se licno mnogo svidja, pa cu se potruditi da ga sto duze zadrzim na HD. Ne zauzima mnogo. posle CELE instalacije zauzima negde oko 28 Mb. Cak mu je i particija od 100Mb dovoljna za komotan rad. Sada sam u potrazi za Watcom kompajlerom za QNX. Imam ceo Watocom 10.6 CD, ali na njemu nema ni reci o QNX-u. Doduse, sa njim mogu da prevodim C-programe, ali nemam nikakve biblioteke za linkovanje. Ako uspem da pronadjem, probacu da propustim neke moje programcice, (pre svega demo efekte), da vidim kako ce raditi u Photon-u. yooyo: photon.zip
razno.120 popovics,
| svoj BootManager. Boot Manager iz OS/2 bez problema bootuje | QNX, tako da ga po zavrsetku instalacije mozete instalirati. OK, OK. Stalno pominješ Boot Menager. Ajde molim te malo ga opiši kakav je, i koje opcije ima. Naime VEOMA RADO bih napravio Multi Boot Win95 ( već u dualboot-u sa Dos 6.2 ) i QNX. Stavio bih QNX na jednu particiju pod FAT16 ( D: ), a da mi Dos i Win budu na C i da budu default sistemi ( Win95 primarni, a Dos ako se stisne F4 prilikom boot-a ). Da li je ovo moguće odnsno da li QNX prepoznaje i može da čita i piše sa Fat16 particijama?
razno.121 jujo,
# OK, OK. Stalno pominjes Boot Menager. Ajde molim te malo ga opisi kakav # je, i koje opcije ima. Naime VEOMA RADO bih napravio Multi Boot Win95 ( # vec u dualboot-u sa Dos 6.2 ) i QNX. Stavio bih QNX na jednu particiju # pod FAT16 ( D: ), a da mi Dos i Win budu na C i da budu default sistemi ( # Win95 primarni, a Dos ako se stisne F4 prilikom boot-a ). Da li je ovo # moguce odnsno da li QNX prepoznaje i moze da cita i pise sa Fat16 # particijama? cek..cek..nisam dobra skapirao sta hoces. BootManager je program za bootovanje operativnih sistema sa RAZLICITIH particija. Jedini uslov je da doticni oerativni sistemi podrzavaju mogucnost bootovanja sa svoje particije. To su npr. Linux, OS/2, QNX. NIJEDAN Microsoftov OS ne ume da se bootuje sa svoje particije osim ako doticna nije primarna. Ovo znaci da NT koji se nalazi na logickom disku DOS-EXTENDED particije neces moci da bootujes. BootManager zahteva SVOJU particiju od 2mb na pocetku ili kraju diska. Ona je primarna. Kod mene je situacija sledeca: 1. DOS-FAT16 primarna 2. Extended 2.1 DOS-FAT16 logicki disk 2.2 DOS-FAT16 logicki disk 3. QNX primarna 4. BootManager primarna <active> Kada BIOS bootoje masinu, on procita particionu tabelu i pozove program koji se nalazi u boot sectoru aktivne particije. Kod mene je to BM. E, onda mi on izlista particije i pita sa koje da butuje masinu. Jednostavno, otvori na textualnom ekranu plavi prozor i u njemu spisak izbranih particija i ti se prosetas do zeljene i lupis <enter>. Naravno, imas i mogucnost da definises timeout za izbor i default particiju. BM se prvo pojavio sa OS/2, pa se sada preselio u Partition Magic 3.x. Radi najbolje od svih boot menadzera koje sam probao (7-8 drugih). Ima samo jednu manu (feature). Ako imas 2 primarne FAT16 particije, on automatski prilikom izbora prve sakriva drugu i obratno. Ako je u pitanju FAT32 onda to ne radi. Tako ako imas DOS na jednos primarnoj i Win97 sa FAT32 na drugoj, kad bootojes DOS on misli da se nalazi na C disku, a drugu particiju normalno ne vidi. Medjutim kada bootujes Win97 onda DOS particiija ostaje ne sakrivena i onda Win97 NIKADA nece dobiti C slovo osim ako nije prva particija u sistemu. Mozda neces odmah skapirati sta sam hteo da kazem, ali celu zabunu sa particijama je napravio Billi. BTW... QNX ima svoj FS i nemoze da se instalira na FAT particiju. Moze da im pristupa (cita i pise po njima). yooyo:
razno.122 popovics,
| cek..cek..nisam dobra skapirao sta hoces. BootManager je | program za bootovanje operativnih sistema sa RAZLICITIH | particija. Jedini uslov je da doticni oerativni sistemi | podrzavaju mogucnost bootovanja sa svoje particije. To su npr. | Linux, OS/2, QNX. NIJEDAN Microsoftov OS ne ume da se bootuje | sa svoje particije osim ako doticna nije primarna. Ovo znaci da | NT koji se nalazi na logickom disku DOS-EXTENDED particije | neces moci da bootujes. Nisi baš najbolje skapirao :). LM, Win95 i Dos 6.2 se TRENUTNO nalaze na primarnoj, aktivnoj particiji pod Fat16. Nije instaliran ni jedan boot menadžer. U Dos 6.2 prelazim tako što stisnem F4 ( alternativa F8 ) kada krene win da se boot-uje. U pitanju je particija pod radnim nazovom C: :). E, sad ja TRENUTNO imam i particiju D:, na koju bi da smestim i QNX. Da li je moguće da se na novu particiju ( verovatno E: ) stavi boot manager i da se sistem probudi u njemu a da on nudi dve opcije boot sa C: ( gde su Win i Dos ) i boot sa D: gde će biti QNX. U pitanju je samo jedan fizički disk ( od 1.3gb, ako je važno )... P.S Napiši još nešto o tom Unix kompatibilnošću, odnosno u demo verziji nisam primetio da QNX ima komandni mod, već samo grafički...
razno.123 jujo,
# QNX. Da li je moguce da se na novu particiju ( verovatno E: ) stavi boot # manager i da se sistem probudi u njemu a da on nudi dve opcije boot sa # C: ( gde su Win i Dos ) i boot sa D: gde ce biti QNX. U pitanju je samo # jedan fizicki disk ( od 1.3gb, ako je vazno )... Moze. Pre nego se upustis u instalaciju QNX-a, uzmi PQMagic 3.x i iz njega obrisi D particiju i napravi BootManager particiju na kraju slobodnog prostora i dodaj C particiju u listu u BM. Tek tada instaliraj QNX na ostatak diska. Posle instalacije QNX-a masina odmah ulece u QNX, zato sto je sada on aktivna particija. Prilikom Boot-a drzi taster '4' i trrebalo bi da se bootuje DOS&WIN95. Ponovo startuj PQMAgic i u BM listu dodaj i QNX particiju, a zatim postavi da je BM aktivna particija. I to je sve. Kad restartujes masinu uleces u BM i sa strelicama izaberes OS i vozis. Jednostavno, zar ne. Sto se kompatibilnosti sa ostalim UNIX-ima tice, i QNX ima komandni prompt. U stvari to ti je kao DOS & Win311. Kad se digne QNX, kucas 'ph' i ulazis u graficki deo OS-a. Ima sve standardne UNIX komande, plus par svojih za rad sa PC hardware-om (mis, CD, SCSI...) yooyo: P.S.: QNX instalira svoj BM koji je velicine 512 bajta i imas tek par sekundi da pritisnes broj particije sa koje se bootojes. Malko ruzno, ali raadi.
razno.124 dr.iivan,
> cek..cek..nisam dobra skapirao sta hoces. BootManager je program za > bootovanje operativnih sistema sa RAZLICITIH particija. Jedini uslov > je da doticni oerativni sistemi podrzavaju mogucnost bootovanja sa > svoje particije. To su npr. Linux, OS/2, QNX. NIJEDAN Microsoftov OS > ne ume da se bootuje sa svoje particije osim ako doticna nije primarna. Cekaj, ako sam ja sve ovo dobro skapirao, BM mi omogucava da ja imam dva (ili vise) razlicita operativna sistema na dve (ili vise) particije i da dizem OS po zelji. Znaci, ukljucim masinu i sa menija biram koji OS da se digne. E sad, sta znaci to da nijedan Microsoftov OS ne moze da se bootuje sa svoje particije osim ako ona nije primarna? Ja bih stavio Win95 i Linux. Tu su potrebne tri particije: Win95, Linux i BM. Da li ce tu sve ok da sljaka i da li, kada dignem OS na jednoj particiji, mogu drugoj da pristupam bez problema? > BootManager zahteva SVOJU particiju od 2mb na pocetku ili kraju diska. > Ona je primarna. Sta znaci primarna? Koje sve "privilegije" ona ima? > BM se prvo pojavio sa OS/2, pa se sada preselio u Partition Magic 3.x. Znaci, BM dolazi uz PM i tu mi je sve sto mi je potrebno? Fino.
razno.125 nenadt,
> E sad, sta znaci to da nijedan Microsoftov OS ne moze da se bootuje sa > svoje particije osim ako ona nije primarna? > > Ja bih stavio Win95 i Linux. Tu su potrebne tri particije: Win95, Linux > i BM. Da li ce tu sve ok da sljaka i da li, kada dignem OS na jednoj > particiji, mogu drugoj da pristupam bez problema? pa Microsoftov je, šta očekuješ? ako već hoćeš da staviš Linux, onda nema problema. Linux dolazi sa svojim "Boot Menu" sistemom (pravo ime mu je "Boot Loader"), koga moraš da koristiš, inače se pozdravi od Linux-a (bilo je davno -- ne sećam se više, ali mislim da neće da se digne bez njega). > > BootManager zahteva SVOJU particiju od 2mb na pocetku ili kraju diska. > > Ona je primarna. > > Sta znaci primarna? Koje sve "privilegije" ona ima? samo tu da se sa nje diže DOS. inače termin "primarna" postoji samo kod proizvoda koji imaju veze sa MS-om i nigde više. > > BM se prvo pojavio sa OS/2, pa se sada preselio u Partition Magic 3.x. > > Znaci, BM dolazi uz PM i tu mi je sve sto mi je potrebno? Fino. moj ti je savet da ipak koristiš Lilo (Linux Loader). ne treba mu posebna particija, već se drži na linux particiji.
razno.126 jujo,
# Cekaj, ako sam ja sve ovo dobro skapirao, BM mi omogucava da ja imam # dva (ili vise) razlicita operativna sistema na dve (ili vise) particije # i da dizem OS po zelji. Znaci, ukljucim masinu i sa menija biram koji # OS da se digne. Bas tako!!! # # E sad, sta znaci to da nijedan Microsoftov OS ne moze da se bootuje sa # svoje particije osim ako ona nije primarna? # Pa DOS/Win95/NT nisu u stanju da se butuju sa extended/logicke particije. Uspevaju samo sa primarne. NT se butuje sa extended/logicke uz pomoc jednog DOS programcica koji se ucitava pre iosys i msdos sys fajlova. # Ja bih stavio Win95 i Linux. Tu su potrebne tri particije: Win95, Linux # i BM. Da li ce tu sve ok da sljaka i da li, kada dignem OS na jednoj # particiji, mogu drugoj da pristupam bez problema? Naravno. Moja preporuka je: Win95 - prva i primarna particija Linux - moze primarna, a moze i extended/logicka BM - primarna na kraju diska. Sve malverzacije mozes obaviti uz pomoce svevisnjeg PartitionMagica 3.0x # Sta znaci primarna? Koje sve "privilegije" ona ima? ??? Pa zbun je u Microsoftovom standardu za particije. Ne da je glup nego boli. Primer: Akom imas 1 dis i na njemu 2 particije (1 primarna[DOS/WIN95], i 1 extended/logicka[NT npr.]) imaces slovo C rezervisano za DOS/WIN95 a slovo D za NT. E ako ubacis jos jedan disk, a na njemu imas primarnu particiju, onda ce ta nova primarna particija dobiti slovo D a NT ce se preseli na E, pa nece hteti da se podigne korektno i svi pathovi ce mu biti sjebani. # Znaci, BM dolazi uz PM i tu mi je sve sto mi je potrebno? Fino. Da...fino... yooyo:
razno.127 jujo,
# pa Microsoftov je, sta ocekujes? # ako vec hoces da stavis Linux, onda nema problema. Linux dolazi sa # svojim "Boot Menu" sistemom (pravo ime mu je "Boot Loader"), # koga moras da koristis, inace se pozdravi od Linux-a ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ NETACNO. BM moze ladno da bootoje linux. Potrebno je da LILO (LInux LOader) stavis u boot sektor linux particije, a ne u MBR. Ja kod mene momentalno imam DOS, linux, QNX & BM. DOS je primarna za njim na extended/logickoj ide linux pa za njim na primarnoj QNX i na kraju BM I sve lepo radi
razno.128 nenadt,
samo neznam koja je svrha koristiti Loader koji zahteva posebnu particiju. meni pod QNX-om i Win95 sve lepo radi i sa QNX Loader-om. Ono sa menijima mi se bas i nesvidja.
razno.129 dr.iivan,
> ako vec hoces da stavis Linux, onda nema problema. Linux dolazi sa > svojim "Boot Menu" sistemom (pravo ime mu je "Boot Loader"), koga moras > da koristis, inace se pozdravi od Linux-a (bilo je davno -- ne secam se > vise, ali mislim da nece da se digne bez njega). Jel' radi isto kao i Boot Menager, tj. ima iste opcije/mogucnosti? Bitno mi je da mogu da biram koji OS da se digne i da mogu svim particijama da pristupam bez problema koji god OS dignem, inace nikakva korist od BM-a. > > Sta znaci primarna? Koje sve "privilegije" ona ima? > > samo tu da se sa nje dize DOS. inace termin "primarna" postoji samo kod > proizvoda koji imaju veze sa MS-om i nigde vise. Primarne su one koje za OS imaju DOS? Glupost. > > Znaci, BM dolazi uz PM i tu mi je sve sto mi je potrebno? Fino. > > moj ti je savet da ipak koristis Lilo (Linux Loader). ne treba mu > posebna particija, vec se drzi na linux particiji. Ako je tako, onda fino. Ionako vise poverenja imam u unix stvari. Samo mi odgovori na prvo pitanje gore.
razno.130 dr.iivan,
> Win95 - prva i primarna particija > Linux - moze primarna, a moze i extended/logicka > BM - primarna na kraju diska. > Sve malverzacije mozes obaviti uz pomoce svevisnjeg PartitionMagica 3.0x Sve mi je jasno, samo jos dva pitanja. Hoce li Linux raditi ok ako pre instalacije uradim fat16->fat32 pa onda odvojim particiju i instaliram ga ili ne smem da radim konverziju pre nego sto odvojim particiju za linux? Verovatno se pitas zasto bih radio konverziju ako ionako odvajam particiju, ali to je zato sto ne znam kada cu instalirati linux, a gubitak na disku je veeeliki. Mogu li posle fat16->fat32 da vratim na fat32->fat16?
razno.131 supers,
>> Mogu li posle fat16->fat32 da vratim na fat32->fat16? Možeš, a odgovor za sva tvoja pitanja na ovu temu je Partition Magic.
razno.132 jujo,
# Hoce li Linux raditi ok ako pre instalacije uradim fat16->fat32 pa onda # odvojim particiju i instaliram ga ili ne smem da radim konverziju pre # nego sto odvojim particiju za linux? Verovatno se pitas zasto bih # radio konverziju ako ionako odvajam particiju, ali to je zato sto ne # znam kada cu instalirati linux, a gubitak na disku je veeeliki. Ma radi sta hoces. Mozes da imas i FAT64 ako oces, njemu nece smetati ;) yooyo:
razno.133 jujo,
# Jel' radi isto kao i Boot Menager, tj. ima iste opcije/mogucnosti? # # Bitno mi je da mogu da biram koji OS da se digne i da mogu svim # particijama da pristupam bez problema koji god OS dignem, inace nikakva # korist od BM-a. Da radi bas ono za sta je i napravljen. Mene u linux loaderu nerviralo sto moram da kucam DOS za dos ili linux za linux. Cak i u instalaciji Open Linux CALDERE v1.1 ti se lepo nudi mogucnost da iskoristis postojeci BootManager, umesto LILO-a. Ovde samo strelicama izaberes OS i lupis enter. Jos pritom i lepo izgleda. Plavi prozorcic i spisak OS-ova. Prosetas trakicu i enter... Uspeva da bootoje sve sto sam ja probao (DOS, linux QNX, OS/2, cak i Win95 na 2 primarnoj particiji), osim NT-a, koji trazi svoj BM na FAT16 disku. Jednom prilikom sam bootovao linux sa drugog diska! BM ima jos jednu stvar, a to je da sakriva medjusobno 2 primarne FAT16 particije, sto je vrlo zgodna stvar, ako znas da je iskoristis. yooyo:
razno.134 dr.iivan,
> # Bitno mi je da mogu da biram koji OS da se digne i da mogu svim > # particijama da pristupam bez problema koji god OS dignem, inace > nikakva # korist od BM-a. > > Ovde samo strelicama izaberes OS i lupis enter. Jos pritom i lepo > izgleda. Plavi prozorcic i spisak OS-ova. Prosetas trakicu i enter... Fino.. Hvala za info!
razno.136 shoom,
Hitno !!! Treba mi AWECP16.EXE ^^^^^^^^^^^ U pitanju je Control Panel za pod Win311 - NOVA verzija koja radi i sa *.SF2 ... uostalom, neka bude za pod win95+, probaću da ga nateram da radi pod Win32s ... samo da bude awecp16.exe ... Ako neko ima, neka ga baci mail-om ... 10x unapred ..
razno.137 jujo,
Mozda ova poruka nema veze sa PCOS, ali mislim da ce biti zanimljiva... Ovuvek sam zeleo da imam MacOS na mojoj kanti (PC...AMD K6/266) i pre neki dan naleteh na FusionPC, DOS program koji emulira Mac-a. Zanimljiva stvar u ovoj emulaciji je to sto emulira sve mogucnosti Mac-a. Imam DEMO verziju Fusion-a i za sada mi omogucava samo 8 MB RAM-a. Za emulator je potreban Macintosh 512k ili 1024k ROM (iz Quadre ili LC-a) i sistemski CD (diskete). Iz setup programa se napravi HD file (max 100mb u demo verziji) i na njega se instalira sistem. Probao sam sistem 8 i nisam uspeo da ga jer mu 8mb RAM-a nije dovoljno. Sistem 7.6 je takodje odbio instalaciju. Tek 7.5.5 se instalirao bez frke. Bez problema mountuje Mac CD i diskete. Cak se i bootuje sa CD-a ako je isti bootabilan. Kako radi? VRLO DOBRO!!!! Nisam u pocetku uspeo da procenim brzinu rada, ali kad sam probao da pustim .mov sa preview igre UNREAL za Mac-a iz Avgustovskog broja MacFORMAT-a, nisam mogao ocima da verujem. Oko 2 min. dugacka animacija je protekla glatko skoro bez trzanja. Video mod je bio 640x480x256. Posle sam instalirao i Photoshop 3.0.5 (4.0 nece da radi sa 8mb) i uspeo da ga pokrenem. Radi bez problema. Jedino se buni kad se startuje jer ima malo memorije, ali slike ucitava baz muke, a razne disort, noise i blur efekte radi sasvim lepo. Bitna stvar mi je bila i osvezavanje ekrana kod pomeranja slike. Ocekivao sam da ce da se bas vuce, ali sam se iznenadio kako radi, jer sam imao osecaj kao da raidm sa Photoshopom na nekoj 486/100 ili 133. U prilogu saljem i 2 slike koje sam grebnuo. Ako nekog zanima mogu i da posaljem i sam emulator, ali ce biti problema sa sistemskim disketema ili CD-om za Maca jer to nije bas cesta stvar u ovim krajevima. Ako neko naleti na crack ili serial molio bih ga da mi posalje je nemam 130 USD za registraciju (a i domace VISA kartice su trenutno "smrznute" u inostranstvu). yooyo: mac_pcx
razno.138 jujo,
file mac_pcx je mojom greskom otisao bez extenzije. Ako ga neko vidi, neka mu doda .zip. yooyo:
razno.139 the.edge,
T?>> A. If you have the initial release of Windows 95, you will have an old T?>> comctl32.dll and we have a bug with this file. ^^^ Ovo se nalazi u readme-u od MS Comic Chat-a 2.5. Ono sto je bitno jeste da se spominje rec BUG u MS proizvodu. Malko cudno, s obzirom da smo navikli na issue-se. ;) Mora da je Billy posle izbichovao tog ko je pisao readme. ;) AcCeSS DeNiED
razno.140 svetozardz,
Nabavio sam HD 2.4GB, ima jednu particiju, FAT32. DOS je 7.1 i instaliran je WIN95/97. Za sada nemam nameru da koristim druge OS. Da li je neko raspolozen (na ovoj vrucini)da mi preporuci: -da li da ostanem na jednoj particiji ili da podelim disk na nekoliko particija? -u slucaju podele, dali je brzi rad i sredjivanje diska? -da li je svrsishodno koristiti jednu od particija za backup, obzirom na sigurnost podataka? -ako mi se preporucuje podela diska, gde bih mogao da nabavim iz Partition Magica fajl pqmagict.exe ? Pozdrav Svetozar.
razno.141 supers,
>> -da li da ostanem na jednoj particiji ili da podelim disk >> na nekoliko particija? To zavisi isključivo od tebe. Nekim ljudima olakšava rad kada razne vrste podataka bacaju na različite particije (meni, na primer) ali nekima otežava. >> -u slucaju podele, dali je brzi rad i sredjivanje diska? Nema nikakvih značajnih razlika u radnim performansama. Jasno, defragmentacija jedne particije traje mnogo kraće od defragmentacije celog diska i možeš da pojedine particije defragmentiraš po svom nahođenju. Nakon neregularnog gašenja mašine, Scandisk brže odradi posao jer skenira samo one particije koje imaju neku nekonzistentnost. >> -da li je svrsishodno koristiti jednu od particija za backup, >> obzirom na sigurnost podataka? Time nisi postigao sigurnost podataka, jer uvek ceo disk može da crkne. Ipak, korisno je .ini fajlove, registry, pa i cele sistemske direktorijume kopirati na drugu particiju. To olakšava posao kada dođe do softverske havarije, ali svoja dokumenta moraš snimati na diskete, ZIP ili rezati na CD.
razno.142 milosh.zorica,
> -da li je svrsishodno koristiti jednu od particija za backup, > obzirom na sigurnost podataka? Jeste. Podela particija je dosta dobra stvar. Tako će ti podaci biti mnogo sigurniji i bezbedniji. U slučaju formatiranje harda, prebaciš sve važne podatke na jednu particiju, formatiraš drugu, pa ponoviš i eto, formatiranje bez gubitka podataka. > -ako mi se preporucuje podela diska, gde bih mogao da nabavim > iz Partition Magica fajl pqmagict.exe ? Imam ja. Ako treba, poslaću ti.
razno.143 supers,
>> U slučaju formatiranje harda, prebaciš sve važne podatke >> na jednu particiju, formatiraš drugu, pa ponoviš i eto, formatiranje >> bez gubitka podataka. Ne znam zašto mnogi ljudi imaju naviku da nemilice formatiraju disk čim nešto pođe naopako. U takvim slučajevima je dovoljno obrisati sistemske direktorijume (Windows, Program Files...) što je čas posla, a važnim podacima ništa ne fali ako imaju svoje foldere. Naravno, prednost formatiranja je što particija postaje čista i defragmentirana.
razno.144 the.edge,
A ja ne vidim svrhu formatiranja jedne pa druge particije... Ako se podaci prenesu u drugu dok se prva formatira, i obratno, onda cemu to? AcCeSS DeNiED
razno.145 supers,
>> A ja ne vidim svrhu formatiranja jedne pa druge particije... >> Ako se podaci prenesu u drugu dok se prva formatira, i obratno, >> onda cemu to? Pazi, to je jedini način da ljudi sačuvaju veću količinu podataka, a da kući nemaju ni fioku, ni ZIP, ni CD rezač. A to je situacija sa 90% ljudi ;> Naravno, u većini slučajeva pad sistema ne znači da baš mora da se pribegne formatiranju.
razno.146 milosh.zorica,
Da. Ali, formatiranje je najbezbedniji i najsigurniji način. A, veoma često i jedini.
razno.147 gkosta,
> A ja ne vidim svrhu formatiranja jedne pa druge particije... > Ako se podaci prenesu u drugu dok se prva formatira, i obratno, onda cemu to? Pa kako...?! Nije covek mislio na prebacivanje _svih_ podataka sa jedne na drugu, vec prebacujes samo one fajlove koje su ti bitni, a unistavas sistemske fajlove i neke nebitne stvari (programe i sist. fajlove...). U tom slucaju je sasvim logicna procedura "copy-format-copy-format". Naravno, back-up CD rules. ;)
razno.148 the.edge,
Ja sam razumeo da je on mislio na sve fajlove, a ne samo na glavne programe i sl. Zato mi je i bilo nelogicno. AcCeSS DeNiED
razno.149 supers,
>> Da. Ali, formatiranje je najbezbedniji i najsigurniji način. A, >> veoma često i jedini. Nije ni najbezbedniji ni najsigurniji. Jedini je kada je particija ozbiljno oštećena, brži je kada je na disku totalni haos (previše fajlova i direktorijuma u rootu) i eventualno je isplativiji kada je particija gadno fragmentirana. S druge strane, u velikoj većini bezazlenih slučajeva rešavanje softverskog problema se svodi na deltree windows i deltree progra~1 ;> Ipak, postoji veliki broj ljudi koji i tada tvrdoglavo rade format, pa posle jure diskete sa drajverom za CD, arjom, zipom...
razno.150 ranx,
> -da li da ostanem na jednoj particiji ili da podelim disk > na nekoliko particija? Preporučujem ti podelu na bar dve particije - jednu za W95 i programe i jednu za podatke.
razno.151 svetozardz,
>Nabavio sam HD 2.4GB, ima jednu particiju, FAT32. >DOS je 7.1 i instaliran je WIN95/97. >Za sada nemam nameru da koristim druge OS. >Da li je neko raspolozen (na ovoj vrucini)da mi preporuci: >-da li da ostanem na jednoj particiji ili da podelim disk >na nekoliko particija? >-u slucaju podele, dali je brzi rad i sredjivanje diska? >-da li je svrsishodno koristiti jednu od particija za backup, >obzirom na sigurnost podataka? >-ako mi se preporucuje podela diska, gde bih mogao da nabavim >iz Partition Magica fajl pqmagict.exe ? Hvala na savetima. Resio sam da podelim disk. U prethodnim raspravama shvatio sam da sa Patition Magicom ne gubim podatke i da je OS u funkciji. Bio bih zahvalan da mi neko posalje pqmagict.exe, po mogucnosti sa kratkim uputstvom. Pozdrav Svetozar.
razno.152 milosh.zorica,
> Nije covek mislio na prebacivanje _svih_ podataka sa jedne na drugu, vec > prebacujes samo one fajlove koje su ti bitni, a unistavas sistemske > fajlove i neke nebitne stvari (programe i sist. fajlove...). Da. Prekopiraš sorseve, textove, slike ili bilo šta važno. A, programe i sistemske fajlova držiš na cd-u. Backup je obavezan, svakom, ko želi sigurno- st svoji podataka. Ali... ovo je samo za ne daj Bože.
razno.153 jujo,
Nasao sam registrovanu verziju FusionPC-a. Sada na masini teram MacOS 8.1 i radi bez problema. Mogu cak i da surfam sa Mac-a. Brzina rada je zadovoljavajuca. Otprilike kao LC475. btw... imam k6/266. yooyo:
razno.154 ranx,
> Nasao sam registrovanu verziju FusionPC-a. Sada na masini Jel tajna gde?
razno.155 jujo,
# > Nasao sam registrovanu verziju FusionPC-a. Sada na masini # # Jel tajna gde? Uzeo sam od drugara... kaze da ga je nasao pomocu hotbot-a. Proveri jos i filez.com i astalavista.sk yooyo:
razno.156 obren,
Novell software to bundle IE By Ben Heskett September 10, 1998 Shedding historical baggage, networking software player Novell announced plans to include a copy of Microsoft's Internet Explorer (IE) Web browser with every copy of the company's flagship operating system. Novell, previously a venomous Microsoft foe, has altered its attitude toward the Redmond, Washington-based software giant in recent years, a mood swing that has accelerated under the leadership of chairman and CEO Eric Schmidt. Adding IE to Novell products is the latest sign that relations between the two software companies have thawed. Under terms of the deal, a copy of IE will ship with every NetWare operating system client update and will also ship with forthcoming versions of NetWare 5.0, the latest upgrade to Novell's core server software product, according to Novell. A copy of the Communicator browser from Microsoft rival Netscape Communications already ships with Novell products. Novell also plans to bundle a version of Netscape's FastTrack Web server software with each copy of NetWare 5.0. Both browsers will interface with the Netscape server, according to Novell. Senior executives from the company said Novell's previous attitude toward partnerships needed to change from the past, an evolution hastened by Schmidt's arrival. "We sort of wanted to have a new spirit of cooperation with just about anybody," said Chris Stone, senior vice president of strategy and corporate development at Novell. Given the classically frosty rapport between Novell and Redmond, it may come as a surprise to some that the networking software maker would choose to add Microsoft technology to its own software, but Stone said the move is long overdue and could lead to other initiatives. "There's lots of discussions between the two of us," Stone said. "There's a huge overlap in our customer base." Stone also stressed that Novell should not be included in the anti-Microsoft camp dominated by the likes of Netscape, Sun Microsystems, and Oracle. He said Novell had "no time" to fight with Microsoft over the hot topics of the day, such as operating systems and the Java programming language. "We're trying to be the platform for the Net," Stone said. Novell also announced yesterday that the company's NetWare 5.0 operating system software has begun shipping ahead of a schedule announced in August. The good news is another indication that the previously struggling software firm may be righting itself. Late last month, the company was buoyed by another positive fiscal quarter. Meanwhile, Novell is continuing its strategy of providing interoperability and adding functions to Microsoft's Windows NT client and server operating system. NT has encroached on Novell's classical strength, but working with NT is now seen as preferable to direct competition with Redmond's corporate operating system. Last week, Novell announced that plans to offer a version of its directory services software package which runs on NT are in full swing, with a test version of its Novell Directory Services now available.
razno.157 gkosta,
Problem: ======== Uzeo sam startup disketu za Win 98 i sa nje digao sistem (kako bih formatirao disk i instalirao W98 na golu masinu). Pojavila su mi se nasa slova i doslo je do onih tipicnih zamena mesta tastera na tastaturi - "Z" i "Y", ":" i "." itd... (pitam se da li je ovo u redu?!). Otkucao sam FORMAT C:/S/V i nije hteo da izvrsi naredbu nego je napisao: "Insufficient memory to load system files. Format terminated."!?!?!? Hvala vam unapred.
razno.158 juice,
@> Uzeo sam startup disketu za Win 98 i sa nje digao sistem (kako bih @> formatirao disk i instalirao W98 na golu masinu). @> @> Pojavila su mi se nasa slova i doslo je do onih tipicnih zamena mesta @> tastera na tastaturi - "Z" i "Y", ":" i "." itd... (pitam se da li je @> ovo u redu?!). @> @> @> @> Otkucao sam FORMAT C:/S/V i nije hteo da izvrsi naredbu nego je @> napisao: @> "Insufficient memory to load system files. Format terminated."!?!?!? Cudo jedno sta sve ima na toj startup disketi ;)) Prosto uzasno mnogo stvari, pa cak i virtuelni disk ;) Pazi, ja sam lepo usao, izeditovao auto i config i digao sistem bez nekih gluposti koje mi uopste ne trebaju. Sve je radilo kako treba, formatirao sam disk bez problema, samo bez ikakvih switcheva. Ti probaj, pa vidi jel radi. Pozdrav!
razno.159 gkosta,
> Pazi, ja sam lepo usao, izeditovao auto i config i digao sistem bez nekih > gluposti koje mi uopste ne trebaju. Sve je radilo kako treba, formatirao sam > disk bez problema, samo bez ikakvih switcheva. Ti probaj, pa vidi jel radi. Tacno. Hvala ti, uspelo je bez sviceva. Sad vam se javljam iz suncane "devedeset-osmice"! :)) Vreme je lepo, kupamo se svaki dan... samo da ne naidje oluja! ;(
razno.160 miskop,
Pogledajte šta sve može da vas snađe ako koristite neke od pro- grama koje su napravili Micro$oft-ovi programeri, a Boga mi i još neki. ;) Ovo je sa adrese: ----------------------------------- Golden Ideas from Micro$oft http://www1.omnitel.net/savel/swap/ ----------------------------------- HTML format. ;) ludilo.zip
razno.161 pecanac,
Kako ući u bios nekih računara... del during boot AMI, Award Esc during boot Toshiba F1 during boot Toshiba; Phoenix; Late model PS/1 Value Point and 330s F2 during boot NEC F10 when square in top RH corner of screen Compaq Ins during boot IBM PS/2s w/ Reference Partition Reset twice Some Dells Alt Enter Dell Alt ? some PS/2s Ctrl-Esc General Ctrl Ins some PS/2s when pointer at top right of screen Ctrl Alt Esc AST Advantage, Award, Tandon Ctrl Alt + General Ctrl Alt S Phoenix Ctrl Alt Ins Zenith, Phoenix Ctrl S Phoenix Ctrl Shift Esc Tandon 386 Shift Ctrl Alt + Num Pad del Olivetti PC Pro Setup disk Old Compaqs, Epson (Gemini), IBM, IBM PS/2, Toshiba, most old 286s
razno.162 vdunic,
Jel bi mogao neko da mi pošalje Partition Magic na mail. Treba mi da konvertujem FAT32 u FAT16 ili ako zna neko drugo rešenje neka kaže. Hvala unapred.
razno.163 phillipov,
Pa ako vam nije tesko mogao bi isto da ucini i sto se tice mene
razno.164 juice,
@> Jel bi mogao neko da mi posalje Partition Magic na mail. Treba mi da @> konvertujem FAT32 u FAT16 ili ako zna neko drugo resenje neka kaze. Mnogo je veliki da se salje ovde, bolja varijanta je da odes do lokalnog pirata i snimis ili na hard ili na diskete. Pozdrav!
razno.165 sjocic,
├> konvertujem FAT32 u FAT16 ili ako zna neko drugo rešenje neka kaže. Ako imaš Win98 onda ti ne treba PM. Pronađi samo Fat convertor.
razno.166 pavijan,
> ├> konvertujem FAT32 u FAT16 ili ako zna neko drugo resenje neka kaze. > > Ako imas Win98 onda ti ne treba PM. Pronadi samo Fat convertor. ______________________________ Ako ti je disk (ili particija) veca od 1Gb gubis oko 280-300 Mb sa prelaskom iz FAT 32 u FAT 16. Inace cak i da imas 98 nemozes da konvertujes prema FAT 16 vec samo prema FAT 32. Dakle, PQMagic je neophodan. Pre pokretanja PQMagic-a korisno je (da ne kazem pozeljno) odraditi SCANDISK pa DEFRAG pa tek onda raditi sa PQMagic-om. Pozdrav od pavijana.
razno.167 dr.iivan,
> ├> konvertujem FAT32 u FAT16 ili ako zna neko drugo rešenje neka kaže. > > Ako imaš Win98 onda ti ne treba PM. Pronađi samo Fat convertor. A jel' se u Win98 može podeliti disk, a da podaci ostanu, dakle bez formata? Da li to novi fdisk radi ili je sve po starom?
razno.168 banga,
OPTi 931 pod W98 Da li je neko instalirao ovo pod W98 ? Evo šta se dešava kod mene. 1. Skinuo sam najnovije drajvere sa Interneta koje sam našao preko Altaviste (isti su kao i na OPTi sajtu). Datum 22 maj 98. 2. Intalirao W98 na golo, prepoznao je kao Ad Lib Gold bez svih resursa pa normalno i da ne radi. 3. Obrisao sam to, međutim W98 i ne primećuje više karticu. Kada pokušam na silu da instaliram ručno drajvere dobijem ih bez svih resusrsa (fali Interrupt i DMA). Nije moguće (bar ja ne znam) to ručno dodati. 4. Instalirao sam W95b isto na golo. Isto je poznao kao Ad Lib, ali za razliku kad sam obrisao, uredno je dozvolio kartici da se prijavi i bez problema sam instalirao drajvere.
razno.169 nenadt,
Re: Opti 931 pod W98 nemam pojma kako kod tebe to ne radi. ja sam instalirao drajvere, resetovao masinu i pri sledecem boot-ovanju sam dobio poruku "Windows has found.. tra-la-la", nakon ceka mi je trazio da ubacim disketu sa drajerima (???). Posle toga sve je radio OK. e sad, jebada. ako ti ne detektuje "novi hardver" odmah po prvom resetovanju, pozdravi se od toga. digni dos drajvere i setuj ga kao Windows Sound System i instaliraj ga pod Windows-om tako. Onda ce da radi (ali onda nema nista od igranja DOS igrica). pozdrav, pj
razno.170 banga,
> e sad, jebada. ako ti ne detektuje "novi hardver" odmah po > prvom resetovanju, pozdravi se od toga. digni dos drajvere i > setuj ga kao Windows Sound System i instaliraj ga pod > Windows-om tako. Onda ce da radi (ali onda nema nista od > igranja DOS igrica). E, što ti kažeš, jebada. Nije mi bilo potrebno za DOS igrice ;) Ako još nekom bude potrbno. Posle dugotrajnih pokušaja, čini mi se da sam pronašao put do W98. - Instalacija pod DOS-om i sndinit -> Sound Blaster & compatibles - Brisanje Ad Lib i ostalih pogrešno detektovanih kartica - Add New Hardware -> Sound Blaster or Compatible (pronadže sam W98) - Ako i dalje neće -> 931 Drivers setup To mu dodže to. (Prvi, Zadnji & Poslednji put sa 82c931 ;)
razno.171 banga,
Podešavanje PC vremena prema atomskom časovniku. Specijalno za Sezam Net ;) atmtm21.exe
razno.172 dr.iivan,
> Podešavanje PC vremena prema atomskom časovniku. > > Specijalno za Sezam Net ;) Reci ljudima da radi samo ako imaju Internet ;)
razno.173 phillipov,
Smatram da bi moderator ove konferencije trebalo da napravi temu Windows98
razno.174 sljubisic,
>Smatram da bi moderator ove konferencije trebalo da napravi >temu Windows98 Moderator ne moze, ali moze da preporuci sistem administratoru da to ucini :) Inace, ideja odavno postoji, samo je pitanje da li ostaviti dve teme (95 i 98) ili samo jednu (98)? I ako ostane samo jedna, da li je mozda najbolje nazvati je "Windows9x" ? Hoce li to zbunjivati nove i manje iskusne ucesnike ove konferencije? Moderator
razno.175 banga,
> I ako ostane samo jedna, da li je mozda najbolje nazvati je > "Windows9x" ? > Hoce li to zbunjivati nove i manje iskusne ucesnike ove > konferencije? Njih dovoljno zbunjuje (a i mene vrlo često), što su u bilo kojoj konferenciji. To _nije_ razlog :)
razno.176 phillipov,
Da to bi bilo josh bolje-da se tema nazove windows9x a i hvala ti shto si mi pojasnio redosled(administrator)
razno.177 miskop,
>> Inace, ideja odavno postoji, samo je pitanje da li ostaviti dve teme (95 i >> 98) ili samo jednu (98)? Mislim da je najbolje otvoriti _novu_ temu za Win98, a Win95 neka ostane. Bez obzira što Win 95 i 98 deluju vrlo slično, ipak se u nekim stvarima razlikuju.
razno.178 dr.iivan,
> >Smatram da bi moderator ove konferencije trebalo da napravi > >temu Windows98 > > Moderator ne moze, ali moze da preporuci sistem administratoru da to > ucini :) Inace, ideja odavno postoji, samo je pitanje da li ostaviti dve > teme (95 i 98) ili samo jednu (98)? > > I ako ostane samo jedna, da li je mozda najbolje nazvati je "Windows9x"? > Hoce li to zbunjivati nove i manje iskusne ucesnike ove konferencije? Pa ja mislim da je već bilo reči o ovome i da je to rešeno :) Ako se otvori Win98, šta ćemo 2000.? :) Dakle, trpajte sve u Win95, što manje Windowsa, to bolje :)
razno.179 morkin,
> Moderator ne moze, ali moze da preporuci sistem administratoru da to > ucini :) Inace, ideja odavno postoji, samo je pitanje da li ostaviti > dve teme (95 i 98) ili samo jednu (98)? > > I ako ostane samo jedna, da li je mozda najbolje nazvati je > "Windows9x" ? Pogledajte Forum. Tamo rasprave o nečemu vrlo mnogo lutaju pa se često desi da se raspravlja o nečemu u pogrešnoj temi. Verovatno će pitanje iz Win 95 povući neko pitanje iz 98 itd. Neka ostane jedna tema, pod nazivom Windows.
razno.180 sljubisic,
Svim ucesnicima ove konferencije i svim korisnicima SezamNet-a zelim da u predstojecoj godini unaprede svoje racunare kako bi na vreme poceli da se spremaju za operativne sisteme treceg milenijuma :-) I zelim Vam da vam ovi operativni sistemi drugog milenijuma pruzaju sve vise radosti u koriscenju racunara a sve manje glavobolja :-) Slobodan Ljubisic Vas Moderator
razno.181 banga,
> I zelim Vam da vam ovi operativni sistemi drugog milenijuma > pruzaju sve vise radosti u koriscenju racunara a sve manje > glavobolja :-) Na 2-gi milenijum treba da čekamo još godinu. Srećna zadnja iz 20-veka ;) Nadam se da će do novog milenijuma ukinuti tramvaj i ostale Europenise :)
razno.182 giovanni,
Ę? Na 2-gi milenijum treba da čekamo još godinu. Dve godine. ;)
razno.183 calex,
> zelim da u predstojecoj godini unaprede svoje racunare kako bi > na vreme poceli da se spremaju za operativne sisteme treceg > milenijuma :-) Ja unapredih računar pred NG i sad moram da čekam na OS nekog sledećeg milenijuma. :( Detalji u temi winnt. ;)
razno.184 vvaske,
UPOMOĆ ! Imam VEELIKI problem... Prvo da kažem da je ovo pc 386, sa win3.11 CE i dosom 6.22 Drugo (glavno:),od juče mi se dešava da se windows nekad startuje, a nekad jednostavno posle uvodne slike, jednostavno izleti nazad u dos prompt i ostane gluv na moje udaranje po tastaturi... Primetio sam i da memmaker više ne radi-kaže da ne može da napravi UPPER memoriju... Zbog svega toga (a pošto nemam diskete od DOS-a 6.22) sam instalirao neki MS DOS 5.0 ali nemački i ...Windows opet startuje u proseku svaki treći put... Pre nego što formatiram disk, ima li iko kakve ideje, šta me ovo zeza ? Pozdrav, Vvaske
razno.185 obren,
Gemulator Pro 5.20a Beta and Gemulator 5.02 Beta Thursday, Feb. 18 Emulators Online has released a new beta of Gemulator for download. In both pro and standard formats, this program is summarized as: Our Gemulator product is the world's only real-time Apple Macintosh emulator for Windows 95, Windows 98 and Windows NT 4.0 that runs the real Mac OS and classic Macintosh programs. Run Pagemaker, Freehand, Wingz, Mac Word, Mac Excel, Mac Paint, Mac Write, and thousands of other Macintosh programs directly on your PC. You can also run Atari ST and Atari 8-bit software, all using one emulator. Gemulator is already used by over 10,000 customers, including Fortune 500 companies and educational institutions. Once Gemulator is installed on your PC, you can simply copy Macintosh and Atari files to your PC's hard drive and run them, even from Macintosh formatted disks and SCSI devices such as CD-ROMs, ZIP disks, and external Macintosh hard drives. No messing with special cables, special disk formats, or other obsolete techniques. http://www.emulators.com/gem50/gemprobt.zip (Gemulator Pro 5.20a Beta) http://www.emulators.com/gem50/gem502b.zip (Gemulator 5.02 Beta) scrshots.zip
razno.186 saint,
Kolko to cudo zauzima?
razno.187 stameni,
Kako da utičem na parametre (pre svega dužinu, a zatim i na frekvenciju) sistemskog beepa (echo ^G)?
razno.188 hrka,
Trebaju mi drajveri za mreznu karticu ethernal pci ajd ako neko ima nek posalje pozdrav
razno.189 ian.stuart,
koja je tema za linux,jer ja nevideh ni jednu,BRE?
razno.190 sljubisic,
>koja je tema za linux,jer ja nevideh ni jednu,BRE? O Linux-u se obicno diskutuje u temi UNIX. Posto broj poruka u ovoj temi nije preveliki za sada nema potrebe za otvaranje neke posebne teme namenjene specijalno Linux-u.
razno.191 ian.stuart,
Hvala
razno.192 sljubisic,
Interesuje me postoji li neki programcic koji bi mi omogucio da ja od svoji 5-6-7 slika napravim screen saver (za Win95/98/NT). Slike bi se naravno vrtele u krug. Dakle, bilo bi pozeljno da ja mogu da izaberem koje slicice hocu, izaberem koliko svaka provede na ekranu i _eventualno_ neke efekte tipa fade-in/fade-out i sl. - i onda to "kompajliram" u .scr fajl? Da li je neko video neki ovakav programcic?
razno.193 ventura,
> Da li je neko video neki ovakav programcic? ja sam video gomilu takvih programa, mislim da cak imas jedan i na sezamu.
razno.194 philippus,
Ti sigurno mislish na neki program tipa ms GIF Animator probaj sa tim ali nisam siguran da mozhesh u njemu da snimish u scr formatu.
razno.195 sljubisic,
> ja sam video gomilu takvih programa, mislim da cak imas jedan i na sezamu. Na Sezamu (u diru, ako mislimo na isto?) se nalazi samo jedan program slicne namene, koji moze proizvoljan AVI ili MPG da stavi kao screen saver (ili vise sukcesivnih .avi odn. .mpg fajlova). U principu, to bi i meni moglo da odradi posao, ali bi onda morao da "kompajliram" svoje fotografije u .mpg ili .avi, sto opet iziskuje dodatan program koga nemam... Meni bi najbolje posao odradio neki program kome bi ja mogao lepo da zadam koje slike da mi vrti (i kojim tempom) i da on odradi sve ostalo. Ako si video gomilu takvih programa, secas li se naziva makar jednog od njih?
razno.196 sljubisic,
>Ti sigurno mislish na neki program tipa >ms GIF Animator >probaj sa tim ali nisam siguran da mozhesh u njemu da snimish >u scr formatu. Meni zapravo treba program koji ce da napravi "slide show" i da to snimi u screen saver formatu. Sasvim mi je svejedno da li ce biranje fotografija i "kompajliranje" u .scr biti rucno, a zatim rucno ubacivanje u windows direktorijum i sl. ILI cu instalirati neki screen saver koji ce pod svojim settingsima imati mogucnost da mu se stavi "play lista" i parametri za pustanje (tempo, fade_in/fade_out i sl.)
razno.197 bigbane,
Za to nemas boljeg od ovog Uleadovog koji saljem. Mozes uz slike dodavati i zvuk, tekst, a slike se mogu smenjivatiati na mnogo nacina. Iskopiraj ga u win direktorijum pa kada ga nades u listi sejvera idi na setings zatim advanced i pravi svoj sejver. rz
razno.198 bigbane,
E, izvini fajl ima zip ekstenziju pozdrav.
razno.199 sljubisic,
Skinuo sam fajl, dodelio mu ekstenziju ZIP, odzipovao, prekopirao u Windows direktorijum, startovao Screen Saver panel, odabrao ULEAD i kliknuo na Setting i dobio sledecu poruku: "Unable to find the program path registration in the [ScreenSaver] section of ULEAD32.INI" ??
razno.200 bigbane,
> Skinuo sam fajl, dodelio mu ekstenziju ZIP, odzipovao, prekopirao u > Windows direktorijum, startovao Screen Saver panel, odabrao ULEAD i > kliknuo na Setting i dobio sledecu poruku: > "Unable to find the program path registration in the [ScreenSaver] > section of ULEAD32.INI" Toga sam se i plasio, naime taj sejver mi je se instalirao uz program koji sam dobio uz skener (Ulead iPhotoExpress) tako da ne znam moze li da radi samostalno. U svakom slucaju evo ti zip datoteka sa moja dva ini fajla, oba idu u windowsov dir pa probaj sa njima, ako ne buge islo probaj da na www.ulead.com nadjes instalaciju samo sejvera, ili nekoga ko ima taj program. Inace sejver je sigurno upravo ono sto zelis. Ako bude trazio jos neki fajl ti pisi. poz. ul.zip
razno.201 miskop,
> Interesuje me postoji li neki programcic koji bi mi omogucio da ja od svoji > 5-6-7 slika napravim screen saver (za Win95/98/NT). Slike bi se naravno > vrtele u krug. THE BIG SCREEN With Axialis Professional Screen Saver Producer, you can create screen savers that play music, display images and animations, and play videos. An integrated "workspace" provides you with all of the tools you need, including a visual screen saver editor, a media file librarian, a variety of built-in multimedia viewers, and much more. You can generate standalone SCR files that you or anyone can install on their system. Axialis Professional Screen Saver Producer 3.0, Windows 95/98/NT Shareware: http://www.softseek.com/files/review?DESCCU27689sw
razno.202 philippus,
Takodje trazhi libriraries ili neshto sluchno :)) Filke
razno.203 bigbane,
>Takodje trazhi libriraries >ili neshto sluchno Pa ne znam kod mene radi Aj ako te ne mrzi napisi sta tacno trazi, bas me interesuje, da nisu neke VB biblioteke, posto su mi neki programcici koji su radili OK pod 95, u 98 trazili upravo VB biblioteke.
razno.204 philippus,
mogutje poshto nemogu da se setim jer mi posle toga pao sistem,pa josh nisam instalirao program,odgovor tjesh dobiti u toku dana