CIVIL.6

11 Apr 1994 - 06 Jul 1994

Topics

 1. filozofija (4)
 2. religija (93)
 3. istorija (21)
 4. nauka (119)
 5. umetnost (13)
 6. knjizevnost (140)
 7. film (675)
 8. muzika (2079)
 9. o.jeziku (189)
 10. oko.sveta (370)
 11. enciklopedija (163)
 12. skola (94)
 13. licni.stav (830)
 14. savet (165)

Messages - filozofija

filozofija.1 niklaus,
Evo zanimljivog članka, koji ima dosta dodirnih tačaka sa 'mojom' filozofijom shvatanja realnosti (o kojoj sam ponešto uzgred izlanuo u temi muzika, odn. stav "bez droga i sl.") putem autosugestije i samokontrole... Razumom do emotivne stabilnosti Zašto da od jednog problema pravimo dva i nesreći dodamo depresiju, bes ili paničan strah od budućnosti?! Godine 1955. američki psiholog Alber Elis je utemeljio sveobuhvatan pristup emotivnim problemima - racionalno emotivnu terapiju. Danas se smatra najuticajnijim živim psihologom. Objavio je više od 50 knjiga iz oblasti psihologije i oko 600 stručnih tekstova. Šta je racionalno-emotivna terapija? RET je praktičan, rešenju usmeren pristup tretiranja psiholoških problema. Osnovni cilj ove terapije je promena stavova, uverenja i pogrešnih ponašanja kojima ljudi sebe onemogućavaju da žive potpunijim životom u sadašnjosti. Učeći da razmišljamo racionalno i reagujemo manje emotivno i uznemireno na stvari u našem životu koje ne mogu biti promenjene, RET pomaže da energiju iskoristimo radeći na onome što se promeniti može. Koristeći se RET tehnikom i principima možete dostići konstruktivnu životnu filozofiju koja će vam omogućiti bolje prihvatanje sebe, veće samopouzdanje i emotivnu stabilnost. Postavljanjem realnih životnih ciljeva, odvikavanjem i odučavanjem od starog načina razmišljanja i emocija i ponašanja koja vas blokiraju u ostvarenju postavljenih ciljeva, stičete veštinu rešavanja problema. Dakle, naglasak je na rešenju, a ne samo uvidu u problem. Racionalno-emotivna terapija može se primeniti na mnoge životne situacije i psihičke probleme kao što su: bračni prblemi, problemi roditeljstva, usamljenost odnos sa suprotnim polom, zastoji u učenju i radu, preterana pasivnost, problemi na poslu, strahovi i fobije, anksioznost, depresivnost, ljubomora, opsesivni odnos prema hrani i telu, nedostatak samopouzdanja, sklonost besnim i agresivnim ispadima. U programu RET centra je psihološka pomoć u vidu individualne i grupne terapije i savetovanja. RET centar takođe organizuje promotivna predavanja i kurseve za zainteresovane profesionalce i studente. (iz časopisa 'Vreme zdravlja', broj 25) ps Ovo pri kraju počinje da liči na reklamu, a samu reklamu koja bi usledila sam isekao. (: pps (zaključak) Pušenje ili zdravlje - odlučite sami.
filozofija.2 ndragan,
/ pps (zaključak) Pušenje ili zdravlje - odlučite sami. Još me nisu ubedili da se ono 'ili' mora shvatiti kao XOR. Uostalom, XOR se kod nas izgovara kao 'ili... ili...', prema tome ovo je _uključivo_ ili.
filozofija.3 niklaus,
(:> / pps (zaključak) Pušenje ili zdravlje - odlučite sami. (:> (:> Još me nisu ubedili da se ono 'ili' mora shvatiti kao XOR. Uostalom, XOR (:> se kod nas izgovara kao 'ili... ili...', prema tome ovo je _uključivo_ (:> ili. Pa dobro - kad si navalio. "ILI pušenje ILI zdravlje." (ili) stranjski 'smoking XOR health'. (: (: Sean :)
filozofija.4 ndragan,
/ Pa dobro - kad si navalio. "ILI pušenje ILI zdravlje." Jeste preciznije, ali me opet nisi ubedio.