CIVIL.6

11 Apr 1994 - 06 Jul 1994

Topics

 1. filozofija (4)
 2. religija (93)
 3. istorija (21)
 4. nauka (119)
 5. umetnost (13)
 6. knjizevnost (140)
 7. film (675)
 8. muzika (2079)
 9. o.jeziku (189)
 10. oko.sveta (370)
 11. enciklopedija (163)
 12. skola (94)
 13. licni.stav (830)
 14. savet (165)

Messages - skola

skola.1 dejanr,
Kao dobar uvod u novi tom CIVILIZACIJE, ima u današnjoj "Politici" lep tekst napisan posle testiranja u nekoj privatnoj firmi koja je zapošljavala dizajnere i sekretaricu. Kandidati (svi sa bar srednjom školom) su, uz ostalo, polagali i test iz "opšte obaveštenosti". Lele, kakvih su gluposti tamo napisali... recimo, da je vilin konjic kopitar, da su Starina Novak i Mali Radojica partizani, da se u samovaru kuva kupus, da je Markes saputnik Don Kihota, da se Don Kihot borio protiv vitezova Okruglog stola, da je Francuska revolucija počela padom Versaja... :) Ako nekoga ne mrzi, lepo bi bilo da prekuca tekst i pošalje ga ovde :)
skola.2 cnenad,
reply CIVILIZACIJA.5:skola 14.199 DEJANR ŁŁŁ kojoj sam i ja pripadao - po prvi put je napravljeno da ne možeš da se ŁŁŁ upišeš u srednju školu koju izabereš, nego se čitava odeljenja osnovnih ŁŁŁ škola sele "direktno" u najbližu srednju školu, pa kome šta upadne. Meni ŁŁŁ je upala nekakva Bibliotekarska škola. Imate li knjigu "Samrtno proleće" ? ;))) Sad opet u tom fazonu rade za upis u osnovnu školu, a bogami kako vrte istoriju u krug vratiće oni i to. Zamisli samo da recimo u moje vreme i pre toga dva odelenja koja su završila osmi razred budu prebačena kompletno u grafičku školu ili što ti reče bibliotekarsku, a dobro se zna da nisu svi rođeni za isto zanimanje. Doduše princip je bio da je to bilo samo kao neko produženo osnovno školovanje sa istim i još nekim dodatim predmetima čisto da se popuni klincima vreme da ne zvrje, dok se ne smisli nešto pametnije.
skola.3 cnenad,
reply CIVILIZACIJA.5:skola 14.200 balinda ŁŁŁ trebala da bude podizanje opšteg nivoa znanja.' Pretpostavljam da ŁŁŁ 'usmereno obrazovanje' (kada se već tako zove) akcent želi da stavi na ŁŁŁ određenu oblast. Mislim da su i jedno i drugo vrlo slični jer je u usmerenom koje sam ja prošao bila fora da prvu i drugu godinu učiš sve predmete sa određenog smera a od treće biraš i zanimanje plus ostali predmeti ali na malo stručnijem, a ipak dosadnom nivou. Gimnazija je nešto po istom principu ali s time da učiš i za zanimanje kojim ćeš se eventualno baviti plus svi ostali predmeti sve četiri godine.
skola.4 cnenad,
reply CIVILIZACIJA.5:skola 14.198 mbole ŁŁŁ Pa ovo baš i nije potpuno tačno. Predmeti su naravno uglavnom ostali ŁŁŁ isti. Pa nisi valjda mislio da će neko izbaciti matematiku, srpski, ŁŁŁ strani jezik ili fiziku? Profesori su naravno ostali isti (uglavnom, jer Naravno da su profesori ostali isti ali mi se čini da je i način njihovog rada ostao isti kao i ranije. To je kao kad mi pričaju o transformaciji u vojsci a jedina stvar koju su uradili je da su skinuli zvezdu sa kapa i podelili oficirima maskirne uniforme M-89. Sve što je ostalo od stare ideologije i dalje važi. Što se tiče Srpskog ne bih ga tako nazivao već treba komotno da predmet nazovu književnost. Što se mene lično tiče završio sam za računovođu i jedina stvar koju sam pored računovodstva gotivio bila je i 'ekonomska matematika' po programu baš rađena za potrebna izračunavanja u ekonomiji i bankarstvu sa konkretnim i razumljivim primerima i knjigu i dan danas držim kao priručnik kad mi za nešto zatreba. Da ne pominjem da mi je to bilo prvi put u istoriji školovanja da sam imao 5 iz matematike ali ne zbog bubanja nego baš zbog toga što bilo zanimljivo učiti tako nešto. Što se tiče izbacivanja određenih predmeta to je vrlo diskutabilno pitanje ali moj je stav da ne treba nekog terati da samo zarad ocene uči nekoliko (u mom primeru) vrlo egzaktnih ekonomskih nauka kao što su POL.EKONOMIJA PRIVREDNO PRAVO, EKONOMIKA PREDUZEĆA, STATISTIKA, RAžUNOVODSTVO, EK.MATEMATIKA BANKARSTVO, FINANSIJE kad se sa svima neće sigurno nikad u životu baviti niti naučiti sve. Zbog toga čovek u sebi i pravi selekciju za određene predmete, neke odbacuje za neke se zagreje i uči. Ali da mi uz to još ide filozofija, marksizam, logika, psihologija i ostali predmeti sigurno je (iako sam sve to pretrpeo) više ne treba tako raditi.
skola.5 dejanr,
>> > kojoj sam i ja pripadao - po prvi put je napravljeno da ne možeš da se >> > upišeš u srednju školu koju izabereš, nego se čitava odeljenja osnovnih >> > škola sele "direktno" u najbližu srednju školu, pa kome šta upadne. Meni >> > je upala nekakva Bibliotekarska škola. >> >> Sad opet u tom fazonu rade za upis u osnovnu školu... Mislim da je tako bilo oduvek (?), što se osnovne škole tiče išlo se u najbližu. To samo po sebi i nije glupo, jer malo dete teško može da ide negde daleko, dakle treba da mu je škola "nadohvat". Međutim, dešava se da u okolini na približno jednakom rastojanju ima dve ili tri škole, e u tom slučaju ne može da se bira, nego koja je kome po nekoj rnd() funkciji zapala... mada je uvek moglo na neku vezicu da se promeni.
skola.6 mbole,
Reply na 14.199 > Pretpostavljam da si 1962 ili 1963 godište? Da, to 77/78 je > bila generacija Da, na žalost :( > "direktno" u najbližu srednju školu, pa kome šta upadne. Meni > je upala nekakva Bibliotekarska škola. E ovde sam imao sreće. Mene su ubacili u petu gimnaziju koja je u to doba bila najelitnija škola u gradu. > Srećom, na neke mućke je Matematička gimnazija ostala kao > specijalna škola u koju se mogao svako upisati van > teritorijalnog principa, ali ako položi Par mojih drugara iz dvanaeset je izvelo još bolji štos. Naime momci i devojčice su položili drugi razred, razliku iz prvog i upisali se direktno u treći gimnazije, tj eskivirali usmereno. Oko toga se digla žestoka prašina, tako da je na kraju i direktor dvanaeste zglajznuo jer je, bože moj, dozvolio da se neki klinci izvuku od nove i mo0derne škole i vrate u staru i nikakvu. Eh gde mi je bila pamet, pa da i ja izvedem nešto ovakvo. > A na sve to su nam pridodali nekakvu praksu, i to, dakako, ne > na nekom normalnom mestu, nego u FOB-u (Fabrika odlivaka, posle > propala). FOB je, E to nije praksa. To se zvalo društveno koristan rad. Nas su slali u IKL. Valjda je ideja genijalnog tvorca nove škole bila da učenici treba da se upoznaju sa proizvodnjom. Mora da je loše spavao kad mu je to palo na pamet. žak mi se čini da je dotični termin zadržan i dan danas(do pre četiri godine je postojao sigurno), samo što nije tolko obavezan kao onda. Sad se uglavnom svodi na čišćenje školskog dvorišta i slično. Praksa je dolazila kasnije, u III i IV razredu, al je i to bilo za plakati. Jednostavno, izuzev za stručne škole, bilo je gotovo nemoguće pronaći firmu koja želi da primi jedno 100-200 indijanaca. Bilo je tu i komičnih stvari. Recimo moja malenkost je kao laboratorijski tehničar za fiziku, na praksi brojala automobile koji prolaze avalskim drumom. Niko živi nije hteo da nas primi, a praksu smo morali da imamo makar na papiru, pa su ovi iz škole izbunarili neki Institut za puteve ili kako se već zvao. Doduše bila je tu i jedna zgodna stvar. Firma je plaćala (kešom) za to brojanje. Poneseš pivce, kasetofon, i još neku zezalicu, ako imaš sreće bace te na neki malo frekventan drum i vozi Miško. E u četvrtoj smo već uspeli da se uglavimo na PMF, gde su nas vodali jedno 10 dana i pričali: to vam je to, ovo je ovo, samo ništa ne dirajte, a kad vam pokažemo šta ima bežite kući. Sledećih 10 dana smo bili u institutu za fiziku pri tehničkim fakultetima (Ruzveltova), i to je jedino ličilo na pravu praksu. Još jedno 20 dana smo proveli u Elektronskoj Industriji u Zemun Polju, gde je meni bilo interesantno (ostalima, kako kome), jer su se tu radile digitalne tel. centrale (čisto manuelna proizvodnja, čini mi se za vojsku), pa sam mogao da se igram lemilicom, pločicama i sl. I ovi se danas bune da im ne valja škola:) Amateri :))))
skola.7 mbole,
> Naravno da su profesori ostali isti ali mi se čini da je i > način njihovog rada ostao isti kao i ranije. Na žalost način njihovog rada je uslovljen planom i programom rada, koji donosi ministarstvo prosvete. Poneko stisne petlju, i odstupi od ovoga, jer mu je jasno da se radi o glupostima, al stvar nije nimalo naivna. Naime ako te uhvate letiš s posla, još ako ti senakači neki talenat iz ministarstva obro si bostan. > Što se tiče Srpskog ne bih ga tako nazivao već treba komotno da > predmet nazovu književnost. Pa predmet se i zove srpski jezik i književnost.
skola.8 ndragan,
/ je znati? Istom prilikom je urađena i blaga revizija nastavnih planova / i programa, a sledstveno tome i udžbenika. E tu je pokojni dr Đuro Kurepa izašao na pola svatova rezigniran iz sale gde su tekli pregovori o programima, jer su inženjeri imali većinu naspram profesora, te su tako stručni predmeti dobili šta su hteli, a matematika u ZSVO siđe na tri ipo časa, a nekim čudom u PUVO (pardon, PUOV) ostade na cela četiri, bar u tehničkim strukama. / Lele, al sam se raspisao. Moraću da se bacim na memoare ovih dana :))) "Nosač dnevnika od prvog dana do penzije", "Za kim zvonce zvrji", "Ja ću svejedno da upišem čas", "Pola vas nema, al' propitujem kao da ste u punom sastavu"... biraj naslov. Koliko si već izdržao?
skola.9 acka,
d>> Mislim da je tako bilo oduvek (?), što se osnovne škole tiče išlo se u d>> najbližu. To samo po sebi i nije glupo, jer malo dete teško može da ide d>> negde daleko, dakle treba da mu je škola "nadohvat". Međutim, dešava se d>> da u okolini na približno jednakom rastojanju ima dve ili tri škole, e d>> u tom slučaju ne može da se bira, nego koja je kome po nekoj rnd() d>> funkciji zapala... mada je uvek moglo na neku vezicu da se promeni. Pa činjenica je da se (najčešće) kriterijumi u osnovnim školama ne razlikuju tako puno kao u srednjim školama (madaaaa, nikome ne bih preporučila da završi Ujedinjene nacije jer će malo toga naučiti...). Ali je opet glupo da osnovne škole imaju svoja teritorijalna područja i deca sa tog područja mogu samo u tu školu da idu a ne u neku drugu... Ovde kod mene ima više škola baš na malom rastojanju i to je užas kako se dve škole *grabe* za učenike jer bi morali da poglase viškom neke nastavnike dok u trećoj otvaraju nova odeljenja jer ne mogu da rade sa po 45 učenika u odeljenju... Ali to su opet naša posla... Acka
skola.10 cnenad,
ŁŁŁ Na žalost način njihovog rada je uslovljen planom i programom rada, koji ŁŁŁ donosi ministarstvo prosvete. Poneko stisne petlju, i odstupi od ovoga, A jel' su profesori i nastavnici tu zbog ministarstva ili ono zbog njih ?
skola.11 mbole,
> Koliko si već izdržao? Nisam izdržao. Ustvari izgleda da nisu izdržali oni:)) Ukinuše mi radno mesto. Nisu mogli da me se otresu drugačije :))) Počeo sam 02.11.87. a šutnuli su me 02.01.93. Patak dača (namerno malim slovom, veliko nije zaslušio), ili neki od njegovih pulena, je zaključio, da su eksperimentalne vežbe u fizici jedna savršeno nepotrebna stvar, i dotične su prebrisali iz programa. S obzirom da je moj glavni posao kao laboranta bio upravo priprema dotičnih vežbi, došli su mi glave. A taman sam bio sredio kabinet ko puslicu. Uostalom i ne čudi me kad znam ko je savetnik za fiziku. Dotična mi je predavala, svojevremeno u V gimnaziji (ako se to sme nazvati predavanjem), i mal se nisam šlogirao kad sam čuo gde je stigla. Code name joj je inače bio struja. Ne zbog znaja iz dotične oblasti već zbog toga što se pri pisanu po tabli tresla ko da je u najmanju ruku priključena na Đerdap. > svejedno da upišem čas", "Pola vas nema, al' propitujem kao da > ste u punom sastavu"... biraj naslov. Pevajte, ja i dalje držim čas :)))
skola.12 mbole,
> A jel' su profesori i nastavnici tu zbog ministarstva ili ono > zbog njih ? E pa stvar je malo komplikovanija. Ustvari ministarstvo je poslodavac nastavnicima. A ono bi trebalo da je tu zbog učenika tj. društva (mada se u meni bude neke sumnje da su razlozi njegovog postojanja sasvim drugačije prirode ;< recimo odskočna daska za mesto ambasadora)
skola.13 ndragan,
/ mu je jasno da se radi o glupostima, al stvar nije nimalo naivna. / Naime ako te uhvate letiš s posla, još ako ti senakači neki talenat iz Kao nosač dnevnika sam ukapirao da su samo dve stvari bitne: da je čas redovno upisan i da su ocene redovno upisane. Šta stvarno pišeš, a pogotovu šta radiš, mnooogo je manje bitno.
skola.14 fatman,
U školu se ide da se (nešto) nauči a ne da nas maltretiraju i da nam ocena zavisi od trenutačnog raspoloženja jadnog profana koji umesto plate prima Humanitarnu pomoć a ima ženu i dvoje male dece:dakle sve je povezano i vodi nas direktno u srednji vek ako ne i u doba prvobitnih ljudskih zajednica. Fatman
skola.15 dejanr,
>> E u četvrtoj smo već uspeli da se uglavimo na PMF, gde su nas vodali >> jedno 10 dana i pričali: to vam je to, ovo je ovo, samo ništa ne dirajte, >> a kad vam pokažemo šta ima bežite kući. Mi smo u četvrtom razredu išli (ponovo) u FOB, ali ovoga puta ne u livnice, jezgarnice i slična "lepa" mesta, nego u računski centar. I nije bilo loše - imali su neki (već i tada) stari Univac 9030 (plus-minus, možda sam malo omašio broj :) koji se programirao na kartice - sediš za onom mašinom za bušenje kartica jedno tri dana dok otkucaš, onda pustiš, pa traži greške, ispravljaj, pogađaj gde koja kartica treba da se ubaci (a traka jad i beda, ne vidi se uopšte slova pa se uglavnom pogađa na brojanje :)... ne dao Bog da ti neko raspe kartice, posle ćeš ih pre ponovo otkucati nego složiti ;)) Ukratko, šteta što mlađi programeri ne vide računar sa bušenim karticama - posle toga bi više cenili terminale :)))
skola.16 dr.grba,
>> Ukratko, šteta što mlađi programeri ne vide računar sa bušenim >> karticama - posle toga bi više cenili terminale :))) A mene su kao srednjoškolca na praksi upecali, pa sam im napravio dva seta kartica za podizanje sistema (neki PDP x sistemčić, stanica sa centrom u Novom Sadu). Dva puta 600 kartica... Učitaj ulaznu, ubaci praznu, izbuši, izvadi, drugu praznu, izbuši, izvadi... pazi na dve gomile originala i dva puta dve gomile kopija... Pet dana po pet-šest sati efektivno...
skola.17 zkehler,
Ŕ Ukratko, šteta što mlađi programeri ne vide računar sa bušenim Ŕ karticama - posle toga bi više cenili terminale :))) Kod menje je bilo obrnuto: u srednjoj školi sam išao na praksu u Intercommerce, koji je tada zastupao Burroughs. Ti računari su u jednom trenutku valjda bili standard za SDK. Nakon toga, iznenađenje na ETF-u: programiranje na ETF-u kod Dušana Slavića, a programi se unose na staroj IBM bušačici u RC-u. ZK
skola.18 wizard,
Subject: Re: učiti, učiti i samo učiti... > Bilo je tu i komičnih stvari. Recimo moja malenkost je kao > laboratorijski tehničar za fiziku, na praksi brojala automobile koji > prolaze avalskim drumom. Pa čuj, nikad ne znaš šta ti može u životu zatrebati... ;)
skola.19 fatman,
Ja idem u školu i dobar sam djak! MMMMMMMMM *****
skola.20 fric,
> E to nije praksa. To se zvalo društveno koristan rad. Nas > su slali u IKL. Valjda je ideja genijalnog tvorca nove > škole bila da učenici treba da se upoznaju sa proizvodnjom. E to nije društveno koristan rad, nego praksa. U 1. i 2. godini sam išao na po jedan dan društveno korisnog rada, da skupljamo lišće po Kalemegdanu :), odnosno da plevimo travu & korov na stadionu u čelezniku. Na tom grabuljanju po Kališu sretne nas neki par nemačkih turista, i pošto smo im objasnili šta mi to u stvari radimo, uslikaše našu grupu. Posle par nedelja stiže na moju adresu pismo sa fotografijama, za svakog na slici po jedna. Dugo posle toga smo razmenjivali Novogodišnje čestitke. Na praksu sam išao u Elektronsku Industriju (Zemun Polje, 'odsek formiranje elektrolitskih kondenzatora' :), Brodogradilište (metaloprerađivačka struka), Zelengoru (Umka, tekstilna industrija), Savezni zavod za statistiku (štamparija), a od 3. godine u ILR čeleznik (računari, NoRMaLno). Kad gledam sa ove distance, ne potcenjujem iskustvo koje sam stekao na tim 'praksama'.
skola.21 fric,
> - imali su neki (već i tada) stari Univac 9030 > (plus-minus, možda sam malo omašio broj :) koji se > programirao na kartice - sediš za onom mašinom za Heh, mi smo u 3. godini u Loli 'programirali' na tadašnjim programabilnim kontrolerima, Intel 8080 (?), direktno u heksa kodu, a programe smo snimali na eprome... :) Zahvaljujući prethodnoj obuci na Parmezanovićevom Nar-u, nije bilo preterano teško. Glavni fora je bila da se pravilno izdiktira i ukuca ceo program. (podela rada: jedan diktira, drugi bode po tasterima). Još uvek pamtim da je C9 bio kod za RET, a 23 šta li beše (?) .... (imam negde sačuvane listinge :)
skola.22 fric,
reply na civilizacija.5_14.199 dejanr > srednju školu koju izabereš, nego se čitava odeljenja > osnovnih škola sele "direktno" u najbližu srednju školu, > pa kome šta upadne. Meni je upala nekakva Najbližu ? Mi sa Petlovog & Labudovog Brda (opština Rakovica) smo 'usmereni' do centra grada, tj. do ETCSŠ 'Nikola Tesla' :) A nije da nije bilo bližih škola, recimo na Banovom Brdu.
skola.23 koska,
Jest Fric bilo je tako i kada sam ja kretao u srednju.Mi iz Svetozara Markovica svi smo morali u GSB na Cuburi.Neki su to eskivirali (kao ja npr ;)),a neki ne. To ti je bilo 1984-85 godine.Nije doduse postojala neka jaca kontrola ,ali je srednja skola ipak zahtevala da ima vise ucenika iz obliznje osnovne skole. pozdrav koska.
skola.24 madamov,
> Heh, mi smo u 3. godini u Loli 'programirali' na tadašnjim programabilnim > kontrolerima, Intel 8080 (?), direktno u heksa kodu, a programe smo snimali na > eprome... :) Moj slučaj, takođe. B) XIII gimnazija, zar ne? Posle smo prešli na proizvod "kojim se mi probijamo na svetsko tržište", čudo zvano Lola 8. B)
skola.25 dejanr,
>> Heh, mi smo u 3. godini u Loli 'programirali' na >> tadašnjim programabilnim kontrolerima, Intel 8080 (?), >> direktno u heksa kodu, a programe smo snimali na eprome... :) Eh, da i ja ispričam (istinitu) tužnu priču sa srećnim krajem, koju mi je ispričao Voja Antonić, konstruktor računara "galaksija". Dakle, kada je on nabavio svoj prvi mikroprocesor u životu, Z-80, isti je košta nekih $150 ili čak više, ne sećam se tačno. Imao je nešto literature o tom procesoru, ali naravno nedovoljno, i nikakve opreme za razvoj, pa ni računar. Uz to nije imao nikakvog praktičnog iskustva u mašinskom programiranju. I, za svoj prvi projekat reši da napravi LIFE (Evolucija, pretpostavljam da svi znaju kako to izgleda), dakle ekran sa LED diodama, par tastera, malo RAM-a, EPROM i mikroprocesor. Napravi on to, ali dođe i trenutak da treba pisati program... Naravno, mogao se pisati samo u mašincu, dakle binarni kodovi, a programiranje EPROM-a se radi tako što se kuca bajt po bajt, na prekidačima (vi u "Loli" ste garant imali pravu tastaturu :). Otkuca on to, proba, kad ono (čudo jedno) ne radi. To je bila stvarno teška situacija, jer nije bilo lako znati da li je uzrok problema greška u hardveru, greška u softveru, loše kodiranje, loš unos u EPROM... Neko "beskrajno" vreme je proveravao program, kodiranje, unosio ga u EPROM i... ništa. Najzad mu dođe do ruke drugi Z-80, ubode ga, kad ono... radi iz prve! Mikroprocesor bio feleričan. Ironija cele priče je što je Voja posle toga projektovao stotine uređaja, i *nikada* mu se nije desilo da naleti na feleričan Z-80. Ali, eto, taj prvi je morao da bude takav ;(
skola.26 fric,
> Moj slučaj, takođe. B) XIII gimnazija, zar ne? Posle smo > prešli na proizvod "kojim se mi probijamo na svetsko > tržište", čudo zvano Lola 8. B) :) Yes ! Koja si ti generacija ? Ja sam maturirao '83. Prve pare od programiranja sam inače zaradio u 4.godini (usmerenog :), pišući sa još jednim kolegom asembler za dotičnu Lola 8 tokom zimskog raspusta. Ništa nismo napravili, NoRMaLno.
skola.27 nbatocanin,
> PROLOG: Na konkursu su ucestvovali mladici i devojke > izmedju 20 i 30 godina. Jedino u cemu nije bilo greske > jeste - plata. Ko ce se zamisliti nad ovolikim neznanjem? > Politika, ponedeljak 11. april 1994. Moram da kažem da je priča na mene ostavila prilično gadan utisak: opasno me nervira kada novinar namerno pojačava slabašni događaj da bi napravio jak utisak. Ima ljudi koji nemaju zavidan nivo opšte kulture, ima dosta i glupih ljudi, ima i zaostalih, pa šta onda? I ne vidim kakve veze ima što su ti ljudi napisali da žele platu od 300 dinara. Nisu zadovoljili kriterijume i nisu dobili posao. A što se tiče onoga što se naziva "opšta kultura", to je veoma širok pojam i mnogo je neumesno ismejavati nekoga _javno_ ako ne zna stvari za koje neko drugi smatra da ostali moraju znati.
skola.28 hose,
ń:) Kod menje je bilo obrnuto: u srednjoj školi sam išao na ń:) praksu u Intercommerce, koji je tada zastupao Burroughs. Ti ń:) računari su u jednom trenutku valjda bili standard za SDK. Zmaje ,da nisi išao slučajno u VI beogradsku? Ako jesi, koja generacija? Pozdrav HOSE!
skola.29 index,
[] Moram da kažem da je priča na mene ostavila prilično gadan [] utisak: Slažem se. Ne znam odakle nekome ideja da su najvažniji elementi opšte kulture narodna epska poezija, operske pevačice, arhaizmi i slično. Naročito je debilno javno ismevanje nečije želje da bude plaćen (u suštini bednih) 300 DEM. žinjenica je da je opšta kultura kod nas na niskom nivou, ali je, po meni, onim tekstom najviše došao do izražaja nedostatak iste kod one novinarke (ili novinara?). Nenad
skola.30 ndragan,
/ mnogo je neumesno ismejavati nekoga _javno_ ako ne zna stvari za koje A da podmetnemo isti test Amerima da ga rešavaju... To samo za slučaj da nam bude dosadno u ovoj temi, pa da malo podgrejemo _onu_ raspravu ;)
skola.31 hose,
ń:) kulture, ima dosta i glupih ljudi, ima i zaostalih, pa šta ń:) onda? I ne vidim kakve veze ima što su ti ljudi napisali da ń:) žele platu od 300 dinara. Nisu zadovoljili kriterijume i nisu ń:) dobili posao. A što se Taj isti novinar nas je spustio na nivo jednog nemca ili amera B LJ A Kkkkkkkkkkkk :(((((
skola.32 madamov,
> Koja si ti generacija ? Ja sam maturirao '83. Maturirao sam 1984.
skola.33 zkehler,
Ŕ Zmaje ,da nisi išao slučajno u VI beogradsku? Nisam. ZK P.S. Zmaje?
skola.34 vitez.koja,
#=> Taj isti novinar nas je spustio na nivo jednog nemca ili #=> amera Jel' znaš ti kako izgleda prosečan Srbin ? :( Još mi treba da se pentramo da bi dostigli nivo jednog Nemca ili Amera.
skola.35 mbole,
> Jel' znaš ti kako izgleda prosečan Srbin ? :( Još mi treba da > se pentramo da bi dostigli nivo jednog Nemca ili Amera. Ti se penješ na dole :)))
skola.36 hose,
ń:) P.S. Zmaje? Samo pohvalno ime za nepoznate prijatelje. Kad kažem Zmaje -ne mislim na Ale(ala),jer je to vrlo uvredljivo reći za nekoga. One fazone sa Brate,Majstore,Šmekeru itd... prosto ne gotivim. Pozdrav HOSE!
skola.37 cnenad,
ŁŁŁ One fazone sa Brate,Majstore,Šmekeru itd... prosto ne gotivim. ŁŁŁ Pozdrav HOSE! Zmaju ! :)))
skola.38 fatman,
Ako ćemo o nivou opšte obrazovanosti kod nas i u svetu onda se treba setiti da kada deca iz npr.4 osnovne u u.s.a.(malim velika nisu zaslužili)upisulu ladno razred ili dva više nego što im priliči uzrastu.Ali opet pogledajmo naše shabane i đibere.........! FATman.
skola.39 .hik,
>> ŁŁŁ One fazone sa Brate,Majstore,Smekeru itd... prosto ne >> gotivim. >> >> Zmaju ! :))) Zmaje!! :))))))
skola.40 vitez.koja,
#=> P.S. Zmaje? Ma čovek je hteo da kaže: Ha, zmaje, ha! ;))
skola.41 jovca.car,
/* Ako ćemo o nivou opšte obrazovanosti kod nas i u svetu onda se treba Školstvo kod nas i Amera? Hmmm... index, armitage, oćemo još jednu turu o ovome? ;))
skola.42 dr.grba,
>> >> Zmaju ! :))) >> >> Zmaje!! :)))))) Bratu! Majstoru! Šmekere! (:
skola.43 vitez.koja,
#=> Ti se penješ na dole :))) Ja NISAM prosečan Srbin, što i tebi želim, :(
skola.44 fatman,
O K Zašto čovek uopšte ide u školu?
skola.45 index,
[] Ako ćemo o nivou opšte obrazovanosti kod nas i u svetu onda se [] treba setiti da kada deca iz npr.4 osnovne u u.s.a.(malim [] velika nisu zaslužili) ~~~~~~ A čime to, moliću lepo, treba da zasluže? Nisu valjda oni duzni da ti placaju profesora iz jezika i pravopisa? Nenad
skola.46 cnenad,
ŁŁŁ>> >> Zmaju ! :))) ŁŁŁ>> ŁŁŁ>> Zmaje!! :)))))) ŁŁŁ ŁŁŁ Bratu! Majstoru! Šmekere! (: Baki ! :)
skola.47 cnenad,
ŁŁŁ O K Zašto čovek uopšte ide u školu? Pa jel' tebe neko tera da ideš u školu ? Ja je nikad završio ne bi da me nisu terali ! ;)) I sad se mnogo lepše osećam, kad sam istu završio.
skola.48 hose,
ń:) Ma čovek je hteo da kaže: Ha, zmaje, ha! ;)) ******* Zmaje ! ******
skola.49 armitage,
> Školstvo kod nas i Amera? Hmmm... > index, armitage, oćemo još jednu turu o ovome? ;)) Šta, pa tek je par meseci prošlo odkako smo zakopali ratne modeme :) -*- Armitage -*-
skola.50 ndragan,
/ index, armitage, oćemo još jednu turu o ovome? ;)) Ne sećam se koliki je bio ceh prošli put. 'El da menjamo kafanu ili ćemo opet ovde?
skola.51 fatman,
Ja bih Te zamolio da kada citiraš moj tekst ,citiraš celu rečenicu da nebi došlo do pogrešnog rezumevanja zbog iskakanja iz konteksta. Srdačno Fatman
skola.52 index,
[] Ja bih Te zamolio da kada citiraš moj tekst ,citiraš celu [] rečenicu da nebi došlo do pogrešnog rezumevanja zbog iskakanja [] iz konteksta. Nije bilo potrebe jer nisam replicirao na tvoju rečenicu (koja je gramatički totalno besmislena (čak i kada se izuzmu greške u kucanju, mala/velika slova i interpunkcija)), nego na tvoj komentar u zagradi. Taj komentar se može posmatrati kao zasebna rečenica, ali se odnosio na (citiram): 'u.s.a.' koje se sasvim lepo moglo videti. Dakle, nije moglo doći do pogrešnog razumevanja jer tvoja rečenica nije imala nikakvo razumljivo značenje. Pročitaj ponovo šta si napisao: =============================== 12.38 CIVILIZACIJA.6:skola fatman, 21.04.94. 15:12, 273 chr --------------------------------------------------------- Ako ćemo o nivou opšte obrazovanosti kod nas i u svetu onda se treba setiti da kada deca iz npr.4 osnovne u u.s.a.(malim velika nisu zaslužili)upisulu ladno razred ili dva više nego što im priliči uzrastu.Ali opet pogledajmo naše shabane i đibere.........! FATman. -----------------------------------------------12.38 --- Nenad
skola.53 jovca.car,
/* Šta, pa tek je par meseci prošlo odkako smo zakopali ratne modeme :) Srbi, pa da se drže primirja. 'De s' ti to vid'o...;)
skola.54 fatman,
Više ništa nemam da kažem o ovome, argumentovano si me pobio u stavovima pa idi (de)Bilu Klintonu i pohvali mu se. Srdačno Fatman
skola.55 haevorn,
// Zašto čovek uopšte ide u školu? Da mu ne bi bilo dosadno?
skola.56 superhik,
>>>>>> > Jel' znaš ti kako izgleda prosečan Srbin ? :( Još mi >>>>>> > treba da se pentramo da bi dostigli nivo jednog Nemca ili >>>>> > Amera. >>>>>> >>>>>> Ti se penješ na dole :))) Da se penje na dole pa ne bih baš rekao pazi ameri jesu glupi ALI neće dozvoliti da se bilo koji predsednik iživljava nad njima što nije slučaj u nas Srba :(
skola.57 superhik,
>>>>>> A ti momak skrati te uzvičnike, jedan je sasvim dovoljan, >>>>>> čist bonton, ili ignore... Hm... >>>>>> >>>>>> Sledge DAMMIR! Izvinjavam se ;) "!"
skola.58 nemanja.,
Jel zna neko nesto o privatnoj klasicnoj gimnaziji? Ne placa se ali primaju samo 45 ucenika i imaju super uslove. ne polaze se klasican prijemni vec s radi test opste kulture(lak bar meni) 3 razlicita testa inteligencije,zatim sledi razgovor sa psihologom i pedagogom i nakon toga odluka. Ja sam prosao testove ali ipak mislim da je skola tesko sranje iako mi je blizu.(nalazi se u bloku 70 na nbgu) Tamo se nikad ne bi upisao prvenstveno zbog toga jer su druzenje i medjusobni kontakti medju decom zabranjeni! NA moje pitanje zasto je tako odgovoreno mi je da deca ne bi bezala sa casova. :))
skola.59 superhik,
<__> <__>>>>>>> A ti momak skrati te uzvičnike, jedan je sasvim <__>>>>>>> dovoljan, čist bonton, ili ignore... Hm... <__>>>>>>> <__>>>>>>> Sledge DAMMIR! <__> <__> Izvinjavam se ;) "!" Uopšte ne znam kako je ova poruka dospela ovde ali nadam se da će vitez.koja primiti izvinjenje jer je ona nastala kao proizvod ili moje greške ili nekog bag-a u SOR-u! Još jednom se izvinjavam.
skola.60 spantic,
> Jel zna neko nesto o privatnoj klasicnoj gimnaziji? Ne placa se > ali primaju samo 45 ucenika i imaju super uslove. ne polaze se Pa ko je onda finansira? -> Ne postoji takva stvar kao što je besplatni ručak!
skola.61 nemanja.,
#> Jel zna neko nesto o privatnoj klasicnoj gimnaziji? Ne placa se #> ali primaju samo 45 ucenika i imaju super uslove. ne polaze se # # Pa ko je onda finansira? Kazu vise privatnih firmi,a kojihm to je poslovna tajna.
skola.62 spantic,
> Kazu vise privatnih firmi,a kojihm to je poslovna tajna. Kako izgleda ugovor?
skola.63 nemanja.,
#> Kazu vise privatnih firmi,a kojihm to je poslovna tajna. # # Kako izgleda ugovor? Ugovor nisam video. Ne daju ti tvoju kopiju vec samo potpisujes potvrdu da si potpisao ugovor. Sve u svemu nisu to cista posla.
skola.64 spantic,
> Ugovor nisam video. Ne daju ti tvoju kopiju vec samo potpisujes > potvrdu da si potpisao ugovor. Sve u svemu nisu to cista posla. Zanimljivo. Kako to opstaje na sudu? Potpisuješ da si potpisao nešto što nisi ni video? A tamo školarina milion dinara?
skola.65 ilazarevic,
> Pa ko je onda finansira? CIA ;) Finansira(la) je "Elita".
skola.66 ognjen,
)-> Tamo se nikad ne bi upisao prvenstveno zbog toga jer su )-> druzenje i medjusobni kontakti medju decom zabranjeni! NA )-> moje pitanje zasto je tako odgovoreno mi je da deca ne bi )-> bezala sa casova. :)) Joj! :) Pa, ko ce da im ide u takvu skolu? A, i kako mogu da zabrane medjusobne kontakte?
skola.67 nemanja.,
# )-> Tamo se nikad ne bi upisao prvenstveno zbog toga jer su # )-> druzenje i medjusobni kontakti medju decom zabranjeni! NA # )-> moje pitanje zasto je tako odgovoreno mi je da deca ne bi # )-> bezala sa casova. :)) # # Joj! :) Pa, ko ce da im ide u takvu skolu? A, i kako mogu da # zabrane medjusobne kontakte? Ja sigurno necu. :) Po pravilniku skole kontakti su zabranjeni,a koliko se to postuje ne znam. Verovatno racunaju da ce deca biti u strahu da ih ne otkriju pa se nece ni druziti. :)
skola.68 dejanr,
žujem da se osnovna škola skraćuje sa 8 na 6 godina? Zna li neko detalje?
skola.69 superhik,
<__> žujem da se osnovna škola skraćuje sa 8 na 6 godina? To je samo predlog!
skola.70 ilazarevic,
> žujem da se osnovna škola skraćuje sa 8 na 6 godina? Predlog je (kako sam ga ja shvatio) da se osnovna škola skrati na 6 godina. Posle toga dolaze dve godine, posle kojih zanatlije idu na posao, a ostali uče još dve godine. Dakle, u 18. godini se kreće na fakultet, sa deset godina škole (umesto dosadašnjih 12). Sem ovoga, pominjali su i neko smanjivanje broja predmeta.
skola.71 .hik,
>> To je samo predlog! Koji će biti usvojen:)
skola.72 spantic,
> žujem da se osnovna škola skraćuje sa 8 na 6 godina? To je predlog nekog manijaka. Zar im bivši CCCP nije dovoljan primer da tako ne valja?
skola.73 dejanr,
>> > žujem da se osnovna škola skraćuje sa 8 na 6 godina? >> >> Predlog je (kako sam ga ja shvatio) da se osnovna škola skrati na 6 >> godina. Izgleda da je u međuvremenu Ministarstvo prosvete demantovalo da se uopšte o tome razmišlja. Dakle, bila je neka neproverena vest.
skola.74 cnenad,
ŁŁŁ Dakle, bila je neka neproverena vest. Neko iz ministarstva je proturio tu vest ali nije bio ovlašćen za tako nešto. Vrlo je logično da će služba za informisanje to demantovati dok ne dođe pravo vreme da na sva zvona objave te izmene.
skola.75 superhik,
<__>>> To je samo predlog! <__> <__> Koji će biti usvojen:) Neće, odbijen je! :)
skola.76 umajstorovic,
BTW, jeste li culi da ce u gimnazje, umesto odbrane i zastite uvesti nekakvu informatiku. Tu ce se uciti DOS, baratanje nekakavim tekst procesorom i jos ponesto. Jedina mana tog predloga je sto bi trebalo da doticni predmet predaju profesori odbrane i zastite, da ne bi zbog ostali bez posla. Iskreno se nadam da ovo zadnje nece usvojiti.
skola.77 dr.grba,
>> Neko iz ministarstva je proturio tu vest ali nije bio ovlašćen za tako >> nešto. Vrlo je logično da će služba za informisanje to demantovati dok ne >> dođe pravo vreme da na sva zvona objave te izmene. Navodno (priča koju sam čuo istim trač tonom) se radi o tome da će država subvencionirati samo osnovno školovanje, pa će time smanjiti fondove...
skola.78 cnenad,
ŁŁŁ uvesti nekakvu informatiku. Tu ce se uciti DOS, baratanje ŁŁŁ nekakavim tekst procesorom i jos ponesto. Jedina mana tog Napokon !!! Fala bogu da su se setili. Samo što na to treba da dodaju i Windows, Unix...
skola.79 dcolak,
│ odbrane i zastite, da ne bi zbog ostali bez posla. Iskreno se │ nadam da ovo zadnje nece usvojiti. Naravno da će se usvojiti, pa gde ti živiš? Isti principi postoje od O.Š. pa do Visokih Najboljih na Svetu Univerziteta.... Sledge DAMMIR!
skola.80 vitez.koja,
#=> To je predlog nekog manijaka. Zar im bivši CCCP nije dovoljan #=> primer da tako ne valja? 6 godina osnovnog obrazovanja je jedna sasvim normalna pojava i u (mnogim, nekim?) zapadnim zemljama. Mislim da je to ideja koju bi trebalo podržati. Ko neće se školuje, široko mu (minsko :) polje... sk
skola.81 spantic,
> 6 godina osnovnog obrazovanja je jedna sasvim normalna pojava i u > (mnogim, nekim?) zapadnim zemljama. Mislim da je to ideja koju bi Kojim to zemljama?
skola.82 djelovic,
> > 6 godina osnovnog obrazovanja je jedna sasvim normalna pojava i u > > (mnogim, nekim?) zapadnim zemljama. Mislim da je to ideja koju bi > > Kojim to zemljama? U Americi je prvih šest godina elementary school, pa dve godine middle school, i ondak ide srednja škola. U pojedinim školama su prve dve objedinjene (u smislu da su u istoj zgradi :)), ali *osnovna* škola traje šest godina.
skola.83 milan,
>> > 6 godina osnovnog obrazovanja je jedna sasvim normalna pojava i u >> > (mnogim, nekim?) zapadnim zemljama. Mislim da je to ideja koju bi >> >> Kojim to zemljama? > > U Americi je prvih šest godina elementary school, pa dve godine > middle school, i ondak ide srednja škola. U pojedinim školama su > prve dve objedinjene (u smislu da su u istoj zgradi :)), ali > *osnovna* škola traje šest godina. U Grčkoj je šest godina osnovna škola, tri godine gimnazija i tri godine licej. U svim kantonima Švajcarske osnovna škola traje šest godina ali se zato preostatak znatno razlikuje. Neki kantoni imaju još sedam godina do kraja srednje škole tj. do upisa na fakultet, a neki kantoni samo pet, tako da se se čak uvode dodatni razredi radi homologizacije kvalifikacija za upis na fakultete kada se prelazi iz kantona u kanton... I tako dalje,... Prosvetno pedagoški zavod (to je sada valjda pod Ministarstvom Prosvete, al' se nekada tako zvalo) je svojevremeno radio komparativnu analizu. Većina zemalja koje su obrađene (oko 50), a za koje bi lako se složili da su "normalne", ima šestogodišnju osnovnu školu, dve do tri godine "osrednje" škole i dve do tri godine srednje škole. No nije u tome problem, tj. nije problem da li školovanje (dofakultetsko) treba da bude dvostepeno ili trostepeno. Problem je u ukupnom broju godina dofakultetskog školovanja. Osim kantona Šafhauzen koji ukupno ima trinaest godina dofakultetskog školovanja, većina zemalja u svetu ima uglavnom jedanaest godina dofakultetskog školovanja. Manji (ali i dalje priličan) broj zemalja, ima, kao i mi, dvanaest godina ali zato u većini od njih osnovna škola startuje sa pet do šest godina starosti a ne sa šest do sedam kao kod nas. Najmanji (SSSR i još nekoliko zemalja) je imao samo deset godina dofakultetskog školovanja ali zato veoma razvijen sistem obaveznih predškolskih ustanova. Moj utisak je da bi dofakultetsko školovanje u Srbiji trebalo smanjiti na jedanaest godina, ali je to samo utisak, jer sam za to sasvim nestručan pošto - sem maturantima Matematičke gimnazije, što su ipak zreli i opredeljeni matematičari - nikada nisam predavao deci i ne znam njihove saznajne mogućnosti. Ipak, posmatrajući svoje studente imam utisak da mi "nekako u proseku" dolaze sa jedno godinu do dve "zakašnjenja". ;)) Pl poz M
skola.84 cnenad,
ŁŁŁ U Americi je prvih šest godina elementary school, pa dve godine middle ŁŁŁ school, i ondak ide srednja škola. U pojedinim školama su prve dve E, a šta je Middle a šta srednja ? Po prevodu ne vidim razliku. ;)
skola.85 inferno,
ĐčĐ > žujem da se osnovna škola skraćuje sa 8 na 6 godina? ĐčĐ ĐčĐ To je predlog nekog manijaka. Zar im bivši CCCP nije dovoljan ĐčĐ primer da tako ne valja? Dezinformacije... Rekoše danas da nema ništa od toga...
skola.86 zolika,
>> BTW, jeste li culi da ce u gimnazje, umesto odbrane i zastite >> uvesti nekakvu informatiku. Tu ce se uciti DOS, baratanje >> nekakavim tekst procesorom i jos ponesto. Jedina mana tog Prema neproverenim informacijama, zasluga za ovaj predmet trebalo bi da pripadne Đuri Pauniću, profesoru sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu. Naime, priča se da je on uspeo nekako da se ubaci u komisiju (ako je ima) za pravljenje planova i programa za gimanzije. žini mi se da je to dobro, jerbo je dotični bio moj mentor :) a ume da popularizuje nauku. Taj novi predmet trebalo bi da bude verna kopija informatike za geoografe kod nas, na PMF-u, gde se rade DOS, WORDSTAR i LOTUS. Mislim da će biti dobro ako se dotični predmet usvoji kao takav.
skola.87 spantic,
> geoografe kod nas, na PMF-u, gde se rade DOS, WORDSTAR i LOTUS. Mislim da > će biti dobro ako se dotični predmet usvoji kao takav. Sa baš takvim programom? žisto sumnjam.
skola.88 dcolak,
│ nauku. Taj novi predmet trebalo bi da bude verna kopija informatike za │ geoografe kod nas, na PMF-u, gde se rade DOS, WORDSTAR i LOTUS. Mislim da │ će biti dobro ako se dotični predmet usvoji kao takav. Bože me sačuvaj WS-a. Ljudi će još pomisliti kako je obrada texta računarem složen posao... Eh... Sledge DAMMIR!
skola.89 zolika,
>> Bože me sačuvaj WS-a. Ljudi će još pomisliti kako je obrada texta >> računarem složen posao... Eh... A šta fali WS-u? Treba mlade naraštaje upoznati sa počecima računarske pismenosti :-))))) Zamisli da su uzeli da im predaju "vi" za UNIX...?
skola.90 cnenad,
ŁŁŁ ŁŁŁ>> Bože me sačuvaj WS-a. Ljudi će još pomisliti kako je obrada texta ŁŁŁ>> računarem složen posao... Eh... ŁŁŁ ŁŁŁ A šta fali WS-u? Treba mlade naraštaje upoznati sa počecima računarske ŁŁŁ pismenosti :-))))) Zamisli da su uzeli da im predaju "vi" za UNIX...? Sa nečim treba početi, a posle će oni 'maštovitiji' i intuitivniji sami odabrati pravi softver sa kojim će nešto raditi. Tako isto bi moglo da se postavi pitanje zašto MS DOS a ne UNIX, zašto LOTUS a ne EXECELL ili QP... Ovde bi sigurno trebala podrška firmi koje prodaju softver da sklope nekakve aranžmane sa ministarstvom za prosvetu i da se uzme samo najnoviji (u tom trenutku) i najbolji i najprilagodljiviji softver.
skola.91 dr.grba,
>> Ovde bi sigurno trebala podrška firmi koje prodaju softver da sklope >> nekakve aranžmane sa ministarstvom za prosvetu i da se uzme samo >> najnoviji (u tom trenutku) i najbolji i najprilagodljiviji softver. Takvi aranžmani sa ministarstvima se ne prave iz tako plemenitih pobuda ):
skola.92 cnenad,
ŁŁŁ Takvi aranžmani sa ministarstvima se ne prave iz tako plemenitih pobuda Ma meni je sve bilo jasno odmah kad sam video poruku da se radi na uvođenju DOS-a u škole, ali nisam hteo dalje da komentarišem u ovom pravcu ;)))
skola.94 bobland,
Pošto se prijemni na fax bliži šaljem vam rešenja informatora iz hemije za poljoprivredni fakultet. Pošto file obiluje formulama bilo je nemoguće da bude u ASCII formatu tako da je ostao u chiwriteru. Pošto ne znam da li uopšte ima interesenata za ovo nisam otkucao komplikovanije formule, ali ako nekog ovo zanima neka mi se javi. Uz poruku šaljem i poljofax.zip u kojem se nalazi malo detaljnije objašnjenje i naravno ključ za informator. CIAO from BOBLAND poljofax.zip