CIVIL.6

11 Apr 1994 - 06 Jul 1994

Topics

 1. filozofija (4)
 2. religija (93)
 3. istorija (21)
 4. nauka (119)
 5. umetnost (13)
 6. knjizevnost (140)
 7. film (675)
 8. muzika (2079)
 9. o.jeziku (189)
 10. oko.sveta (370)
 11. enciklopedija (163)
 12. skola (94)
 13. licni.stav (830)
 14. savet (165)

Messages - umetnost

umetnost.1 slavisa,
U ponedeljak 18 aprila u AP Branko Krsmanović počeće festival "Deset dana Krsmanca". Evo rasporeda predstava: ponedeljak 18 IV 20h Ljubinko i Desanka- Akademsko pozorište tekst Aleksandar Popović reditelj Goran Cvetković utorak 19 IV 20h Poslednji gost- Dramski studio Doma omladine Kragujevac t:Vidosav Stevanović r:Slavica Urošević 22h Specijalni gost festivala dr. Maksimilijan Mrmor -predavanje o psihološkim aspektima kraja i početka seksualne revolucije medveda zadrugara i pacova podrumara sreda 20 IV 20h Skoro monodrama- pozorište iz Smedereva(zaboravih ime) t,r:Vladimr Dasukidis četvrtak 21 IV 20h Medved i prosidba- DES beograd t:A.P.žehov r: Predrag Kalaba 21h Kimkela- KUD NIKUD Beograd r: Petar Pejaković petak 22 IV 20h Ljubinko i Desanka- Kraljevačko pozorište t:A.Popović r:Aleksandra Kovačević subota 23 IV 20h Ludilo udvoje- AP t:Ežen Jonesko r:Slaviša Rajković 22h Koncert iznenađenja nedelja 24 IV 20h Junakov san- AP t:Muza Pavlovna i Daniel Harms r:Goran Cvetković 22h Smrt- AP t:Vudi Alen r:Goran Cvetković ponedeljak 25 IV 20h Gospodar muva- Studio glume"Bratislav Bata Miladinović" t: V.Golding r: Nebojša Broćić 22h Nastojnik- AP t: Harold Pinter r: Dimitrije Stojanović utorak 26 IV 20h Emigranti- "Dobrica Milutinović" Sremska Mitrovica t: S.Mrožek r: Dragan Jovičić 22h Don žuan se vrača iz rata- AP t: Eden fon Horvat r: Sunčica Milosavljević sreda 27 IV 20h Soko zove orla- OFF teatar Niš r: Miruljub Nedović 22h Zatvaranje festivala i dodela nagrada AP mu dođe Akademsko pozorište.Ima još nekih koncerata u terminu od 22h. Adresa je Balkanska 4/I
umetnost.2 slavisa,
> sreda 20 IV 20h Skoro monodrama- pozorište iz Smedereva(zaboravih ime) Dom kulture Smederevo
umetnost.3 slavisa,
> U ponedeljak 18 aprila u AP Branko Krsmanović > počeće festival "Deset dana Krsmanca". Evo > rasporeda predstava: > subota 23 IV 20h Ludilo udvoje- AP > t:Ežen Jonesko > r:Slaviša Rajković > Adresa je Balkanska 4/I E pošto mi opet igra predstava sutra,ja opet isto dakle, ko bi gledao gore navedeno nek dođe sutra uveče i na blagajni pita za mene.Uvodim ga garant.Nećete se razočarati.Inače sutrašnju predstavu posvećujemo Jonesku. Toliko. Slaviša
umetnost.4 slavisa,
Ako volite pozorište,ako ne uživate u predstavama plitkohumornomalograđanskonacionalšovinističkotugaljivog tipa, ako volite da gledate i nešto drugo osim klasišnog pozorišta, a uz to ste u Beogradu, dođite u ponedeljak 13 juna u pola devet uveče u Akademsko pozoriÜte (Balkanska 4), imaćete možda jedinstvenu priliku da vidite predstavu pozorišta VHV (Vladimir Hurban Vladimirov) iz Bačkog Petrovca u režiji Ljuboslava Majere po tekstu Harolda Pintera nazvanu "Jezik gorštaka" u kojoj glume: Ondrej Brna, Johanes Edvard Van Den Ende, Viera Balačova, Daniela Leginova... Ovu predstavu sam gledao u Pančevu na festivalu malih i eksperimentalnih scena i to je sasvim sigurno nešto najbolje što sam video ove sezone. Pozorište VHV je pozorište vojvođanskih Slovaka i ima tri scene (Bački Petrovac, Kovačica i Stara Pazova). Svaka od tih scena neguje različit stil i sve se bave modernim (moglo bi se reći i eksperimentalnim) pozorištem. Jedan prijatelj je rekao da su Slovaci za pozorište isto što i crnci za muziku.Velika je šteta za beogradsku publiku što nije imala priliku da češće vidi odlično pozorište koje se pravi na par desetina kilometara od Beograda. Ljuboslav Majera je profesor pozorišne režije na akademiji u Bratislavi. Pre nekoliko godina je dobio nagradu za režiju na Sterijinom pozorju. Predstava će naravno biti na slovačkom i neće biti simultanog prevoda. Uredno se može pratiti i ukapirati živ sam svedok. Ako ste zainteresovani možete mi se javiti i na mail možda ću imati nekoliko besplatnih ulaznica.
umetnost.5 dr.grba,
>> desetina kilometara od Beograda. Ljuboslav Majera je profesor pozorišne >> režije na akademiji u Bratislavi. Pre nekoliko godina je dobio nagradu za >> režiju na Sterijinom pozorju. Obožavam ovog ludaka, iako je malčice zastranio u kolotečinu kvaziavangarde. Vreme njegovog vrha inspiracije, kada je intenzivno radio u kikindskom pozorištu, je bilo vreme kada je isto to pozorište počelo da ide po smotrama van konkurencije, jer je postalo monotono da stalno isti pobeđuju. Ljudi, da ste samo videli kako je postavio "Snoviđenje u noć ivanjsku: u Kikindi - HAOS, potpuni haos. Zato naslepo preporučujem Majerine predstave, sa kim god da je radio, šta god da je postavio. Uostalom, te slovačke grupe su dokazano odlične.
umetnost.6 spantic,
Kad smo već kod pozorišta, zna li ko štogod više o pokušaju izbacivanja Ristića sa mesta direktora Subotičkog pozorišta od strane aktuelne opštinske vlasti (inače DZVM+nešto Hrvata)? Za šta se sad optužuje?
umetnost.7 dr.grba,
>> Kad smo već kod pozorišta, zna li ko štogod više o pokušaju izbacivanja >> Ristića sa mesta direktora Subotičkog pozorišta od strane aktuelne >> opštinske vlasti (inače DZVM+nešto Hrvata)? Evo, dvanaesta godina kako pokušavaju da mu doakaju. ): Mediokriteti.
umetnost.8 spantic,
> Evo, dvanaesta godina kako pokušavaju da mu doakaju. ): Samo se izgleda menja sastav onih koji žele da ga skinu. Kreteni. žovek je izneo Subotičko pozorište na nivo kakav bi želelo da ima ma koje veliko svetsko pozorište. U međuvremenu sam čuo neke detalje. Najnoviji udar dolazi od strane predsednika opštine i DZVM. Obrazloženja su im kako je to zapravo mađarsko pozorište, a Mađari slabo tamo sada zalaze. Opada broj posetilaca. Ne napreduje renoviranje istog (m.p. Baš me čudi! ) etc. Naravno, uspeli su da obezbede podršku nekoliko glumaca mediokriteta. Pošto sami ne mogu da ga smene, pokušavaju da se nagode sa ministrom kulture, tražeći Ristićevu glavu. Pošto najverovatnije neće uspeti, treba očekivati politizaciju celog slučaja i ugrožavanje manjina. Zanimljivo je kako taj čovek ne odgovara nijednoj političkoj garnituri. Što bi se reklo, dovoljan razlog da se podrži. :(
umetnost.9 slavisa,
> Kad smo već kod pozorišta, zna li ko štogod više o pokušaju izbacivanja > Ristića sa mesta direktora Subotičkog pozorišta od strane aktuelne > opštinske vlasti (inače DZVM+nešto Hrvata)? > Za šta se sad optužuje? Koliko se sećam informacije koju negde pročitah, na njega se namerila potpredsednica opštine koja je SPSka (ona a ne opština), a povodom toga što radi Antigonu Dušana Jovanovića, koja pak ima vrlo veze sa Sarajevom doba sadašnjeg.
umetnost.10 dr.grba,
>> Samo se izgleda menja sastav onih koji žele da ga skinu. Kreteni. >> žovek je izneo Subotičko pozorište na nivo kakav bi želelo da ima >> ma koje veliko svetsko pozorište. Da ne kažemo da Ristićeve postavke imaju bolju prođu u Americi nego u Jugoslaviji. >> predsednika opštine i DZVM. Obrazloženja su im kako je to zapravo >> mađarsko pozorište, a Mađari slabo tamo sada zalaze. Opada broj A bio im je dobar kad je postavljao predstave na mađarskom... >> Zanimljivo je kako taj čovek ne odgovara nijednoj političkoj >> garnituri. Što bi se reklo, dovoljan razlog da se podrži. Zato što je taj čovek toliko iznad politike, da bi bilo deplasirano stavljati ga u isti koš sa tim .... Da ne pričamo koliko je nadmoćno pametniji od njih. Kada je neko pametniji od tebe, a ti ohol, onda ga mrziš. Kada ga mrziš, a bolji je od tebe, onda ga se plašiš. A kad se nekoga plašiš, onda ga napadaš.
umetnost.11 spantic,
> Koliko se sećam informacije koju negde pročitah, na njega se namerila > potpredsednica opštine koja je SPSka (ona a ne opština), a povodom toga > što radi Antigonu Dušana Jovanovića, koja pak ima vrlo veze sa Sarajevom > doba sadašnjeg. Ili si pogrešio ili se situacija promenila. Sada ga napadaju Mađari iz DZVM, a brani ministar kulture.
umetnost.13 dikla,
> Zato sto je taj covek toliko iznad politike, da bi bilo deplasirano > stavljati ga u isti kos sa tim .... Da ne pricamo koliko je nadmocno > pametniji od njih. Ruku na srce ja sam pokusao da ga sFatim ali...:) U periodu dok je bio u Novom Sadu odgledao sam nekoliko njegovih predstava ali tesko da me je to bas mnogo dojmilo. Ono sto mi je bilo interesantno je glamurozna scenografija i (uglavnom) mnogo ljudi na sceni (u 'Atlantidi' neko ih izbroja 200) Ne smatram sebe nekim poznavaocem pozorista ali ni toliko glupim da ne mogu da shvatim neke 'poruke' iz predstave ali ovo je bilo i suvise za mene... :(