PCHARD.4

01 May 1994 - 11 Jan 1995

Topics

 1. sistemi (37)
 2. mikroprocesori (66)
 3. maticne.ploce (571)
 4. diskovi (951)
 5. video (512)
 6. dodaci (113)
 7. matricni (228)
 8. laseri (205)
 9. mreze (256)
 10. kvarovi (567)
 11. nabavka (796)
 12. benchmark (47)
 13. razno (573)

Messages - dodaci

dodaci.2 niklaus,
Prijatelj ima problem sa ATI BUS I/O karticom, a moguće da je i nešto 'gore' u pitanju. Naime, šta se dešavalo. Nakon nekog proizvoljnog trenutka (čitaj: iz čista mira), I/O kartica je tvrdila računaru da je sve podatke ispravno slala na paralelni port, a to nije bilo tačno. Konkretnije, Windows-i (pa i običan DOS, koji je slao ASCII) su slali na štampu na HP 3p dokument. Print Manager (ili u drugm slučaju DOS PRINT Spooler) su tvrdili da je sve poslato OK, međutim, laser ni makac. Moj dotični prijatelj je pomoću CheckIt-a ustanovio da na I/O kartici su postojale izvesne 3 greke: 2 na COMMAND portu (ne pitajte me šta je to - ako laže CheckIt...), i jedna na DATA portu. Pošto je printer (UBR sa istim kablom) na drugom računaru radio kako valja, nesrećnik je zaključio da ne I/O kartica "otišla". Kupi on novu, ispremešta jumper-e na staroj (jer je na njoj ostao HD/FD kontroler), tako da su u "simbiozi" radile dve I/O kartice. Doduše, ova druga je bila samo 2ser/2par/1game kombinacija. I šta onda bi? I sa novom karticom (skoro) isti problemi - štampač ništa da odštampa, a CheckIt prijavljuje 2 umesto ranijih 3 grešaka... Any (smart) ideas? (: Pomagajte (SEZAMovski) drugovi... (: Sean :)
dodaci.3 dcolak,
Šta mislite o ZOLTRIX modemima (14,400) ? Da li su dobri? Vredi li ih kupiti? Sledge DAMMIR!
dodaci.4 pinokio,
Any (smart) ideas? (: Pomagajte (SEZAMovski) drugovi... Za poćetak neka išćupa tu staru multi I/O kartu i stavi samo tu novu. Iskljući diskove ( Not Instal.), podigne makinu (koliko može) i da mu print screen ! Ako stvar proradi, onda je ono što sam i mislio. Njegov kontroler paralelnog porta je crknuo. Kako se disejblovanje istog (kao i ostalog) ne vrši fizičkim odvajanjem (đamperima) od sabirnice (makine), biće da mu gore pomenuti kontroler pravi ršum. Nenad
dodaci.5 vdosen,
Konačno sam nabavio Sound Blaster 16 ASP i potreban mi je neki dobar SW za rad sa WAV fajlovima, tj SW koji podržava sve mogućnosti SB 16 ASP. (digitalno miksovanje, efekti i sl.) Napominjem da sam skinuo neke programe sa IMTEL-BBS-a, kao što je Noise Master 2.0 i Surf, ali su oni skromnih mogućnosti i što je najgore rade užasno sporo. Ukoliko imate rešenje za moje probleme ili neke programe koje nisam gore naveo (iz neznanja) kontaktirajte me. Hvala !
dodaci.6 funky,
Jesi li probao Wavetool iz Turtle Tools paketa ?
dodaci.7 vdosen,
> Jesi li probao Wavetool iz Turtle Tools paketa ? NE, ne znam ni o čemu se radi, nemam iskustva :( Imaš li ti taj paket ? Šta radi? pozdrav VD.
dodaci.8 vstan,
> Sta mislite o ZOLTRIX modemima (14,400) ? > Da li su dobri? Vredi li ih kupiti? Jel kod Best compa ?
dodaci.9 dcolak,
│> Sta mislite o ZOLTRIX modemima (14,400) ? │> Da li su dobri? Vredi li ih kupiti? │ │ Jel kod Best compa ? Da. Primetio sam da ne primaju gomilu komandi iz uputstva. AT%XX su najčešće koje ne rade. Dalje, pri biranju broja, ne diže slušalicu, tako da čovek može da podigne telefon i da priča.. Nema dugme za pojačavanje/utišavanje beeper-a, tako da ubija zvukom. Ah, da, ne prepoznaje BUSY. Zamislite, imate modem od 14,400 i morate da sedite pored njega i udarate space... Što se tiče brzine, sve je ok.. Mislim da je ovaj modem koji ja dobih na test pokvaren, videću danas da ga zamenim.. Sledge DAMMIR!
dodaci.10 vstan,
> Ah, da, ne prepoznaje BUSY. Zamislite, imate modem od 14,400 i > morate da sedite pored njega i udarate space... Sta je tu cudno O:) Do pre godinu dana u malim oglasima cesto si mogao da nadjes napomenu tipa "prepoznaje busy".
dodaci.11 orlovicd,
Kupio sam CD ROM SONYC CDU33A sa kontrolerom, ali nisam dobio uputstvo za kontroler. Na njemu se nalaze 4 dzampera svaki sa po 4 pozicije (kontroler je sa GS i Goldstar cipovima). CD lepo radi medjutim, ne mogu da pristupim drajvovima A i B. Mislim da je problem u dzamperima pa molim za pomoc. Posto sam iz Nisa molim Vas da mi poruke ostavljate na mail (ne mogu da pratim konferencije). Unapred zahvalan ORLOVICD
dodaci.12 miroslavn,
Da li je moguće (uz neki adapter) priključiti miša koji je namenjen za PS/2 (mali DIN konektor) na klasični serijski port? Ako je moguće, molio bih šemu povezivanja pinova kako bih napravio adapter.
dodaci.13 bubble,
Treba da otvorite temu multimedia. Ali posto je nema, pitacu ovde. CD-ROM nece da mi radi :(. Tj. kad je ugradjen radio je, medjutim ja sam mu iscupao onaj kabl sto vodi od njega da zvucne kartice (onaj od 4 zice) da bi umesto mu promenio onaj korektor sto se kaci na karticu, jer je kartica praistorijska, pa joj onaj konektor nije odgovarao). Medjutim CD-ROM je prestao da radi, i kada sam opet stavio taj kabl, on i dalje nece da radi, pa vas pitam da li CD-ROM ne radi zbog tog kabla iz zbog neceg drugog.
dodaci.14 mmatovic,
Subject: SOUND CARDS ! Interesujeme sledece: - koje su cene i gde mogu da se nabave sledece zvucne kartice 1. HOT ES 488 2. EDISON GOLD ES 688 3. PROLINK SOUNDPLUS <Milos>
dodaci.15 dmiladinovic,
>> Da li je moguće (uz neki adapter) priključiti miša koji je >> namenjen za PS/2 (mali DIN konektor) na klasični serijski port? >> Ako je moguće, molio bih šemu povezivanja pinova kako bih Ako je u pitanju BUS miš, samo zaboravi. Međutim, ukoliko je u pitanju samo DIN izvedba RS-232, onda postoje prebacivači sa DIN-:232. Javi mi se na mail, možda imam još neki prebacivač viška.
dodaci.16 dmiladinovic,
>> stavio taj kabl, on i dalje nece da radi, pa vas pitam da li CD-ROM >> ne radi zbog tog kabla iz zbog neceg drugog. Ma jok, to je samo muzički kabl, koji odvodi muziku ka Sound Blasteru, da bi se preko njegovog izlaza mogla čuti ista. Pogledaj da li ti je na mestu kabl koji ide ka kontroleru, da li je pravilno okrenut, da li ti CD ROM ima napajanje, da li ti je kontroler dobro uguran i da li je dobro setovan. Može da se desi, da ako si vadio ili dodavao neku karticu u sistem, da ti se tuku portovi i adrese. Usput, da li ti je u Autoexec-u i Config-u sve namešteno kako treba ? Ajd pogledaj, pa javi.
dodaci.17 senna,
Prolink imas kod sutlica za 280 dm.
dodaci.18 bulaja,
Ima li neko software za HP ScanJet IIcx na engleskom?
dodaci.19 cane,
- Ima li neko software za HP ScanJet IIcx na engleskom? Ja imam za HP IIc (DeskScan II). Radi pod win. Ako te zanima, mail me.
dodaci.20 bubble,
:>> Ajd pogledaj, pa javi. Kabl koji ide od kontrolera do CD-ROM-a sam iskljucio, ponov ukljucio (pritom ga pomerio da ne ide preko ostalih kablova, i CD-ROM je proradio, sad se davim u programima za win (imam disk sa 613Mb programa za Windowse :) dec. 1993
dodaci.21 kenza,
Hi! Ima li neko VLB i/o card sa SMC chipset-om? Dobio sam takvu , ali bez drivera i uputstva :( , tako da trenutno radi sporije od obicnog kontrolera :( Hvala unapred, Kenza
dodaci.22 daca,
Molim sve ljude dobre volje da mi pomognu !!! l3áh│ Nabavio sam SCSI kontroler FUTURE DOMAIN sa cipom TMC - 950, na ploci ima jos i oznaka SUN-5231 (to je verovatno model kontrolera). Poenta je u tome sto sam ga dobio bez ikakvih drajvera kako za DOS tako i za WINDOWS, a o UNIX-u i da ne govorim. Kontroler je kupljen u Svajcarskoj tako da je reklamacija skoro nemoguca. Inace, kontroler je ispravan, prijavljuje LUN-ove, tj uredjaje. Molim onoga ko ima kontroler sa ovim cipom da mi ostavi fajl (ASPI drajver barem za DOS). Unapred zahvalan DACA !
dodaci.23 misai,
Ako neko ima ili je imao strimer ARCHIVE 2150 S ili sličan molio bih da se javi radi saveta oko kontrolerea i softveraH U obzir dolaze i drugi strimeri SCSI tipa. tel: 011/541-104, Jovica
dodaci.24 inferno,
Hi 2 all! Ovde imam neke šeme za pravljenje covox-a. Zanima me ako neko može da iz ovoga napiše spisak potrebnih delova za jedan i za drugi covox, pošto baš i ne umem da pročitam ove oznake... ┌───────┐ │ br.1 │ └───────┘ Zn426e +5V ┌────────┐ │ (2) D0 ───┤9 14├──┤ (3) D1 ───┤10 │ ┌┴┐ (4) D2 ───┤11 │ │ │ 390ŕ (5) D3 ───┤12 │ └┬┘ (6) D4 ───┤13 5├──┤ (7) D5 ───┤1 6├──┤ + (8) D6 ───┤2 4├──│────────┤█────> TO AMPLIFIER (9) D7 ───┤3 7 │ │ 10ŠF └────┬───┘ +¤ (may not be needed) │ 4.7ŠF█ │ │ (25) GND ────────┴──────┴────────────── GND ┌──────┐ │ br.2 │ └──────┘ signal pin 20k 20k D0 2 >───ĐĐĐ─┬─ĐĐĐ──0v 20k Đ 10k D1 3 >───ĐĐĐ─┤ 20k Đ 10k D2 4 >───ĐĐĐ─┤ 20k Đ 10k D3 5 >───ĐĐĐ─┤ 20k Đ 10k D4 6 >───ĐĐĐ─┤ 20k Đ 10k D5 7 >───ĐĐĐ─┤ 20k Đ 10k D6 8 >───ĐĐĐ─┤ 20k Đ 10k D7 9 >───ĐĐĐ─┤ 20k Đ 10k 100nF ├──────┤█────> TO AMPLIFIER Đ 10k GND 20 >───────┼────────────> 0v Unapred hvala...
dodaci.25 dtadic,
>> Ovde imam neke šeme za pravljenje covox-a. Zanima me ako >> neko može da iz ovoga napiše spisak potrebnih delova za >> jedan i za drugi covox, pošto baš i ne umem da pročitam ove >> oznake... Za šemu pod 1: - otpornik 390 oma, 1 kom - elektrolitski kondenzator 10 mikrofarada, 1 kom - elektrolitski kondenzator 4,7 mikrofarada, 1 kom - 8-bitni D/A konvertor ZN426E Za šemu pod 2: - otpornik 20 kilooma, 9 kom - otpornik 10 kilooma, 9 kom - kondenzator 100 nanofarada, 1 kom Preporučujem šemu 2 jer je to znatno jeftinija varijanta.
dodaci.26 bulaja,
Postoji li neki softver za Colorado Jumbo 250 strimer koji omogućava pregled podataka koji su snimljeni na traku kao da se radi o običnom disku? Software koji sam dobio uz stimer je Colorado Backup for DOS v 4.03 i kod njega tape directory mogu da vidim tako što prvo udjem u neki backup volume (koji su neverovatna glupost:) i onda unutar njega tražim po direktorijumima željeni file, što je jako zaobilazno rešenje i uopšte mi ne odgovara :) (pošto kad radim backup onda snimam samo po jedan veliki zip file u koji sam smestio sve ono što mi treba). Dakle, postoji li neki normalniji backup softver koji radi sa Colorado Jumbo?
dodaci.27 calex,
<!> Postoji li neki softver za Colorado Jumbo 250 strimer koji omogućava <!> pregled podataka koji su snimljeni na traku kao da se radi o običnom <!> disku? Software koji sam dobio uz stimer je Colorado Backup for DOS <!> v 4.03 i kod njega tape directory mogu da vidim tako što prvo udjem u Ne verujem da može nešto bolje da se nađe, jer ipak je traka u pitanju. Tu se praktično prave volumeni tj arhive <da ne kažem zipovi> i to jedna za drugom. Teško da bi mogao da se koristi nekakav FAT na početku trake pa da odmah vidiš šta sve ima. Ovo je nekakva vrsta sheza gde uđeš u arhivu <volumen> uradiš šta hoćeš pa onda ideš u drugu, što opet zahteva vreme. Mislim da su mu ti volumeni ipak obavezni. Ipak, možda bi ti malo više odgovarao Colorado Backup S/W for Win (v1.20) koji te volumene prikazuje nekako kao File Manager, pa imaš direktan pregled sadržaja volumena i biraš šta da skidaš. Isto radi i kod backupa, mada ako radiš backup jednog velikog zipa, onda ti i nije to mnogo bitno. Cale.... /mailnuo bih ti al je zipovan oko 870k/
dodaci.28 bulaja,
│Ipak, možda bi ti malo više odgovarao Colorado Backup S/W for Win │(v1.20) koji te volumene prikazuje nekako kao File Manager, └─── Thanks, dobio sam i taj program uz strimer, pa ću pogledati kako radi :).
dodaci.29 acal,
HELP MEN IN NEEDÖĆş..... Potrebni mkakvi drajveri za CD -ROM Panasonic CR-562-B prilicno hitno.... AcaL P.S. E da zakacen je preko SB PRO-a
dodaci.30 acal,
Kupio sam CD-ROM (Panasonic CR-562) i priklucio ga na svoj SB PRO16,ali uz SB ja nisam dobio drajver koji pokrece ugradjeni host adapter za CD-u na SB,pa ako ga neko ima,nek mi baci na mail... AcaL
dodaci.31 inferno,
Ů:˙ Kupio sam CD-ROM (Panasonic CR-562) i priklucio ga na svoj Ů:˙ SB PRO16,ali uz SB ja nisam dobio drajver koji pokrece Ů:˙ ugradjeni host adapter za CD-u na SB,pa ako ga neko ima,nek Ů:˙ mi baci na mail... Sorry, što nemam rešenje tvog problema, ali ti si jedini čovek koga sam video da je CD-ROM vezao za SB... Pošto uskoro (ako je oktobar "uskoro" :()treba da nabavim CD-ROM i SB mislio sam da bi mogao nešto da mi objasniš. Naime, uz CD-ROM se dobije i kontroler, ali postoje neki modeli bez kontrolera - daju samo CDR. Pošto su modeli bez kontrolera jeftiniji od onih sa (a meni se ne bacaju pare), molio bih te da mi kažeš koji SB može da bude kontroler. Naime ja ne znam šta da kupim. Da li će mi SB podržavati CDR, ili neće? Unapred hvala..:)
dodaci.32 kcurcic,
Ima li neko drajver MSCAN.SYS za Microtek skener? To je datoteka koju trazi Corel4.0 PhotoPaint da bi radio sa skenerom, ali ja je nemam. :( Ako neko moze to da ostavi (pretpostavljam da nije veliko) bio bih mu jako zahvalan. thanx.
dodaci.33 omega,
Ţ Ima li neko drajver MSCAN.SYS za Microtek skener? To je datoteka koju Ţ trazi Corel4.0 PhotoPaint da bi radio sa skenerom, ali ja je nemam. :( Naravno :) mscan.sys
dodaci.34 kcurcic,
> Ţ Ima li neko drajver MSCAN.SYS za Microtek skener? To je datoteka k > Ţ trazi Corel4.0 PhotoPaint da bi radio sa skenerom, ali ja je nemam > > Naravno :) thanxalot, pal! Mozda ga sa ovim drajverom i Recognita prepozna. :) Pozdrav, Kosta
dodaci.35 cane,
Zna li neko nesto (ima li neko iskustva?) o dodavanju 128kb kesa na 386DX/40 plocu koja ima vec 128kb? Ja sam nabavio dodatne kes cipove, ali izgleda da treba zameniti i onaj kontrolni :(. Zna li neko nesto pouzdano? Gde se moze nabaviti taj kontrolni cip i koja mu je oznaka?
dodaci.36 steva,
> Zna li neko nesto (ima li neko iskustva?) o dodavanju 128kb > kesa na 386DX/40 plocu koja ima vec 128kb? Ja sam nabavio > dodatne kes cipove, ali izgleda da treba zameniti i onaj > kontrolni :(. Zna li neko nesto pouzdano? Gde se moze nabaviti > taj kontrolni cip i koja mu je oznaka? Imaš hardware FAQ na Sezamu ovde, skini, ima dosta korisnih informacija baš o kešu pa probaj. Na žalost, ja ne mogu oko toga da ti pomognem. Dosta ti je i ovo ;) U principu, stavi čipove i mrdni džampere. Onaj kontrolni čip o kome pričaš - pretpostavljam da je to tag ram. E, o njemu ima dosta, pominje se i neki dirty tag. Navodno za ploče sa CPU na 40 Mhz traže cache od 20ns plus tag od 12-15ns. Možda je to uzrok tvojih problema. Skini pa pročitaj.
dodaci.37 zdrawcke,
Da li neko ima UMC VLB kontroler koji na sebi ima eprom? Bio bih veoma zahvalan za sadrzaj istog :)
dodaci.38 p.vladimir,
Imam NOTEBOOK i 486 DX koji ima SBLASTER u sebi.Interesuje me da li bih mogao iz sb-a da dovedem kabl u notebook i da igram recimo igre preko notebook-a a da pri tome radi SB na NOTEBOOK-u . pozdrav
dodaci.39 enjoy,
Nabavio sam CD-ROM SONY , prikacio ga na 386/40K6-40 (dva kabla na Sound Blaster karticu a trecim doveo napajanje ) .Posedujem nekoliko programa za rad sa CD-om medjutim nikako nemogu da se snadjem sa MSCDEtj nijr\edna parametara ne odgovara i cini mi se da zbog toga nemogu da ga nateram da se javi . Molio bih nekog ko se u ovo razume da mi pomogne bilo savetom bilo preporukom za neku literaturu . Unapred hvala.
dodaci.40 calex,
<!> sa CD-om medjutim nikako nemogu da se snadjem sa MSCDEtj nijrĐedna Uz CD-ROM, takođe SONY, dobio sam i malo S/W a tu je i primer kako bi trebalo da izgledaju autoexec i config, tj šta bi trebalo dodati za CD konfiguraciju: PATH = C:ĐEASYSTOR;%PATH% C:ĐEASYSTORĐMSCDEX.EXE /D:ECD-XX /L:S LASTDRIVE=Z DEVICE=C:ĐEASYSTORĐSLCD.SYS /D:ECD-XX /B:340 /M:P /V /C Znači, dovoljan je fajl SLCD.SYS u easystor diru ili već gde mu odrediš i da je 340 slobodan. Ja sam jedino zamenio u autoexecu MSCDEX.EXE i koristim onaj iz dosa. pozdrav, Cale....
dodaci.41 pstojkovic,
Hi svima, Ne protim ovu konferenciju pa nisam baš siguran da je ovo pravo mesto, al ajd da probam. Miš mi je u kvaru, kolo mu je otišlo, pa me interesuje da li neko u Beogradu trguje takvom vrstom rezervnih delova. Jeste da miš nije toliko skup da bi se isplatila baš svaka popravka ali je i šteta da se baci. Miš je Genius-ov CLIX es a kolo je K0302003A (to bar piše na njemu). Ako neko zna gde to može da se nađe, ili da li se hvata neko drugo integrisano kolo, bio bih mu zahvalan na mi javi na mail. Hvala.
dodaci.42 rkramer,
Gde mogu da se nabave 25-pinski muški konktori (kao za paralelni kabl)? Adrese i eventualno cene na mil ili kao reply na ovu poruku :) Pozdrav, RKRAMER
dodaci.43 zeljkoj,
> Gde mogu da se nabave 25-pinski muški konktori (kao za > paralelni kabl)? Adrese i eventualno cene na mil ili kao reply > na ovu poruku :) Jel' to praviš COVOX?
dodaci.44 funky,
Danas nabavih CD ROM drive mitsumi, pa rekoh ovde u conf. da iznesem svoje utiske (pošto nije rasprostranjen kao sony ili pana koje svi znaju) Prvo: Sony-ja 33A ne bih uzeo nikad iz 2 razloga: SPOROSTI i nemotorizovanih vratanca (tip katapult je davno pokopan sa caddy-jem). Deklariše se kao 450ms, a 300 KB/s transfer ne može da postigne ni u ludilu. Ko je slušao PC plus emisiju na radio indexu čuo je da sam doneo PC magazin sa 15-tak testiranih CD romova, i tu je sony 33a je- dva dostigao 260 KB/s, što mu je donelo pretposlednje mesto (poslednje je bio Nec single speed ;). Pana je prošao prilično dobro za dual speed, medjutim, u poslednjem trenutku sam uzeo mitsumi-ja FX 001 D2 zato što 1. Ima sustained transfer 350 KB/s (pana 300), 250ms (pana 290) 2. Ima 16-bitni kontroler sa RCA činčevima za pojačalo (ovo je prevagnulo, zaobilazim mixer zvučne karte) 3. CD plejer za DOS ! (rezidentan dos program) Posle automatske instalacije od par minuta, slušao sa jam&spoon dok sam raspakivao arhive iz DOS navigatora ;) Moram da primetim da je i kvalitet tona znatno poboljšan u odnosu na moj prethodni mitsumi Lu001 (single speed). Dakle, moja topla prepo- ruka. funky
dodaci.45 zurzul,
##> Jel' to pravis COVOX? Ocigledno da pravi! Ili barem nesto sto podsjeca na COVOX! Vladimir
dodaci.46 rkramer,
C:\> > Gde mogu da se nabave 25-pinski muški konktori ( C:\> > paralelni kabl)? Adrese i eventualno cene na mil C:\> > na ovu poruku :) C:\> Jel' to praviš COVOX? C:\> Ocigledno da pravi! Ili barem nesto sto podsjeca C:\> na COVOX! Nemo' da lupate kad nemate pojma ;) Ne pada mi na pamet da pravim covox-a(ni sad, ni na dalje, a bo'me ni ubuduće :). Trebaju mi dva (2, TWO, ZWEI, D-V-A...) muška 25-pinska konektora da napravim paralelni kabl za data-switch, pošto zlaya pokušava da me odere sa 30 DEM za kabl od 1.5 metara (skupa mu montaža;). Pošto me ne mrzi da se bakćem sa time sklopiću ga sam :) Pozdrav, RKRAMER P.S. Ako neko ima info o tome gde isti mogu da se nabave neka slobodno lupi mail... Tek za informaciju u RK Nikola Tesla ih nemaju, So ovo otpada... P.P.S. Imam nekoliko ponuda u rezervi, ali čekam malo, da vidim da li ću da naletim na nekogo ko to prodaje za manje pare (daje džabe? ;)
dodaci.47 vstan,
> Pana je prosao prilicno dobro za dual speed, medjutim, u > poslednjem trenutku sam uzeo mitsumi-ja FX 001 D2 zato sto Zahvaljujem(o) na interesantnom tekstu :)) Nadam se da nije poslednji.
dodaci.48 kenza,
(;> Danas nabavih CD ROM drive mitsumi, pa rekoh ovde u conf. da iznesem Sve jue to o.k. , jos da si rekao i koliko kosta.. ;)
dodaci.49 funky,
>> Sve jue to o.k. , jos da si rekao i koliko kosta.. ;) Pa jedino ih Šutlić valja, a cena je (za šire mase) 350 DEM sa kontrolerom. inače, u computer-shoperu nema ispod 200 GBP nigde u engleskoj :)
dodaci.50 bdm.,
## Danas nabavih CD ROM drive mitsumi, pa rekoh ovde u conf. da iznesem ## svoje utiske (pošto nije rasprostranjen kao sony ili pana koje svi ## znaju) Da dopinim tvoj uporedni prikaz, cene vani: ■ Sony CDU-33A-82 215 DEM ■ Mitsumi FX 001 D 229 DEM ■ Panasonic 562 B 239 DEM BDM.
dodaci.51 zlaya,
- (2, TWO, ZWEI, D-V-A...) muška 25-pinska konektora da napravim - paralelni kabl za data-switch, pošto zlaya pokušava da me odere sa - 30 DEM za kabl od 1.5 metara (skupa mu montaža;). Pošto me ne mrzi da - se bakćem sa time sklopiću ga sam :) - - Pozdrav, - RKRAMER - - - P.S. Ako neko ima info o tome gde isti mogu da se nabave neka - slobodno lupi mail... Tek za informaciju u RK Nikola Tesla ih nemaju, - So ovo otpada... - P.P.S. Imam nekoliko ponuda u rezervi, ali čekam malo, da vidim da li - ću da naletim na nekogo ko to prodaje za manje pare (daje džabe? ;) Mnogo se zahvaljujem na negativnoj reklami koju sam dobio od vas. Predložio bih da pogledate stranu 24 knjige Sezam - Uputstvo za upotrebu (jun 92). Bavim se servisiranjem računarske opreme za razne firme tek nekih bednih sedam godina i nešto, i vi ste prvi koji kaže da derem ( uvek postoji prvi put ). Na vašu poruku u konferenciji sam vam dao cenovnik u e-mail, koji je isti za sve ( a ja, eto slučajno radim za novac a ne za slavu ), i kasnijom porukom jasno stavio do znanja da vam se ne isplati za tu metražu takva atrakcija, i ne prodajem konektore posebno. Zaista mi je žao što konektora nema u RK Nikola Tesla, pa da vidite pošto bi to oni prodavali ;))))). Kako stvari stoje, izgleda i ja spadam u one mangupe koji delove i opremu kupuju za "jeftine pare" kod onog "meverštojera" u Nemačkoj, pa onda za "skupe pare" prodaju nedužnim korisnicima. Konektore možete sa sve kablom da kupite odmah prekoputa železničke stanice za znatno manje pare nego što sam vam ponudio, samo treba da odete donde. :)))))))))))))))))))) ZLAYA
dodaci.52 rkramer,
C:\> i kasnijom porukom jasno C:\> stavio do znanja da vam se ne isplati za tu C:\> metražu takva atrakcija, i ne prodajem konektore C:\> posebno. Paralelni kabl od 1.5 metara atrakcija ??? Pa dobro ljudi, znam da se kod nas i na sapun plaća porez na luksuz, ali ovo je jedan KABL sa dva 25-pinska muška konektora na krajevima... Nisam tražio I/O karticu sa 24 paralelna i 48 serijskih portova (ovime, da ne bude zabune NE aludiram na cenu:). žim nabavim kabl (biće u toku ove nedelje) ostaviću cenu u konferenciji za koje sam ga pare nabavio. Znate, malo mi neverovatno deluje da data-switch košta koliko i 1.5 m paralelnog kabla. Ok, da ne bude da vršim anti propagandu zlayi mogu da pomenem da tip koji ima prodavnicu kablova u M. Birjuzova ovaj kabl prodaje za čak 40 Din. i to sa bolnim uzdahom jer je 'to veoma komplikovano uraditi... Znate ima žAK 50 lemova!'. Pozdrav, RKRAMER
dodaci.53 zlaya,
- Paralelni kabl od 1.5 metara atrakcija ??? Pa dobro ljudi, znam da - se kod nas i na sapun plaća porez na luksuz, ali ovo je jedan KABL sa - dva 25-pinska muška konektora na krajevima... Nisam tražio I/O - karticu sa 24 paralelna i 48 serijskih portova (ovime, da ne bude - zabune NE aludiram na cenu:). žim nabavim kabl (biće u toku ove Takav kabl nije atrakcija, u Beogradu se prodaju i kraći, doduše za modem, ali izrada kabla po narudžbi od 1,5 metara i nije baš najoptimalniji izbor. Lemova ima samo 36, mada nije bitno. Najjeftinije ti je da kupiš kabl od 1,3 metra, zadnji put sam ga video preko puta železničke stanice po 6 DEM, i konektor D25M sa Shellom za još nekih 4-5 DEM, pa da se pozanimaš sa lemilicom. :)))))))))))))))))))) ZLAYA
dodaci.54 ikordic,
RE: CD ROM => Nabavio sam CD-ROM SONY , prikacio ga na 386/40K6-40 (dva kabla na => Sound => sa CD-om medjutim nikako nemogu da se snadjem sa MSCDEtj nijr\edna Prvo instaliraš drajver u CONFIG.SYS (dobio si ga valjda uz disk), pa tek nakon njega MSCDEX. Jedan od parametara je i ime diska, koje definišeš u liniji u kojoj dodaješ drajver u CONFIG.SYS.
dodaci.55 amarilis,
ť (2, TWO, ZWEI, D-V-A...) muska 25-pinska konektora da napravim ť paralelni kabl za data-switch, posto zlaya pokusava da me odere ť sa Prodaje ih M&G electronic 018-22-462 po ceni od 2din+kuciste 2,20 din a kabl 2din/metru. Pozdrav za sve!
dodaci.56 zlaya,
-ť (2, TWO, ZWEI, D-V-A...) muska 25-pinska konektora da napravim -ť paralelni kabl za data-switch, posto zlaya pokusava da me odere -ť sa - -Prodaje ih M&G electronic 018-22-462 po ceni od 2din+kuciste 2,20 din a kabl -2din/metru. - Pozdrav za sve! - Odlično! žim budem prolazio kroz Niš kupiću 2 konektora sa kućištima, i metar ipo kabla. Nadam se da to nije onaj pljosnati (3M) kabl, jer neznam kako bih nekom to uvalio kao printer sharer kabl. :)))))))))))))))))))) ZLAYA
dodaci.57 calex,
<!> -Prodaje ih M&G electronic 018-22-462 po ceni od 2din+kuciste 2,20 din <!> a kabl <!> Odlično! žim budem prolazio kroz Niš kupiću 2 konektora sa kućištima, i Ja često O:)) prolazim kroz Niš, pa ako mogu kako da pomognem.
dodaci.58 ilalic,
Kada se radi o RAM-u svuda po oglasima pise npr. 4 Mb SIMM , a ne kaze se koliko bit-na :) je ta memorija - da li je to 1 Mb x 32 bit , ili 2 Mb x 16 bit-a (jer su obe u totalu u stvari 4 Mb) Ako neko zna nesto vise neka mi odgovori. Hvala :) ilalic
dodaci.59 amarilis,
ť metar ipo kabla. Nadam se da to nije onaj pljosnati (3M) kabl, ť jer neznam kako bih nekom to uvalio kao printer sharer kabl. Ima i pljosnatog ako si zainteresovan ;)
dodaci.60 zlaya,
- Ima i pljosnatog ako si zainteresovan ;) Samo za 50 pina, jel šalju i poštom, ili mora da se ode tamo O:))))) ? :)))))))))))))))))))) ZLAYA
dodaci.61 nicic,
Potreban softver za strimer CONER C 250MQ, za dos i windows. Ponude na mail.
dodaci.62 bcetina,
Jedno pitanje. Šta treba da bi se slika sa video kasete prenela na PC za dalju obradu? Jedan Dr. radi na ECHO snimanju pa b srca pa bi da analizira video snimke. Ne znam ništa o ovoj temi, pa ako je to ostalima dosadno, može i u mail. Hvala. (I koliko to približno košta, gde ima...)
dodaci.63 hook,
> Jedno pitanje. Šta treba da bi se slika sa video kasete prenela na PC za > dalju obradu? Jedan Dr. radi na ECHO snimanju pa b srca pa bi da analizira > video snimke. Ne znam ništa o ovoj temi, pa ako je to ostalima dosadno, može > i u mail. Hvala. (I koliko to približno košta, gde ima...) Treba ti kartica sa kompozitnim video ulazom i izlazom (npr. VIGA+ ili VIGA Genlock). Cena?...prava sitnica :) Mislim da takve kartice prodaje ELEGRA pa se tamo detaljnije raspitaj.
dodaci.64 jkpbvk,
Da li neko zna gde se moze nabaviti driver za rolandov ploter CAMM-2 ( ploter za graviranje )? Cuo sam da ga ima na nekom BBS-u u BGD. ali neznam kom. Ako neko zna na kom ili gde se moze naci neka ostavi MAIL. Unapred zahvalan ! mail: JKPBVK kArE
dodaci.65 moebius,
Dal' je neko negde video ili cuo nesto o TWAIN-u? Potreban mi je detaljan opis da nesto isprogramiram. Ajde budite dobri pa javnite sta znate.. P.S. Ako neko naidje na opis MIDI formata ..znate vec sta
dodaci.66 rpausic,
Nisam primetio da je ranije bilo reči o ovome, a ako jeste, uputite me. Naime, interesuje me šta je Serial Bus Mouse system? Vidim da svi miševi (ili skoro svi) to imaju, ali nikako da provalim kako to funkcioniše. Hvala unapred na pomoći.
dodaci.67 jerry,
HELP! AIDE! HILFE! AIUTO! AYUDA! HULP! Imam CD-ROM bez podataka i bez drivera. Model "Philips" CM 110. Ako neka dobra dusa ima tehnicke podatke i driver, bicu bezgranicno zahvalan, (do groba) placam pice i klopu u klubu. Pomagajte drugovi... Jerry
dodaci.68 himera,
Postao sam srecni vlasnik IBM misa. Medjutim nema klasican COM1/2 konektor vec PS konektor (lici na mali DIN jack). Da li neko zna kako da povezem zice sa ovog misa na standardni misji konektor, ili mozda gde mogu da nadjem adapter.
dodaci.69 evlad,
>> Postao sam srecni vlasnik IBM misa. Medjutim nema klasican COM1/2 >> konektor vec I ja imam IBM mouse. To je PS/2 mouse, tastatura & mis su vezani za 8742 Keyboard Controller (gledam sa blok seme mog osobnog racunala :). Ta 'generacija' misonja je razvijena za IBM-ovu seriju PS/2 racunara ... Za adapter nisam cuo, priznajem.
dodaci.70 calex,
<!> Postao sam srecni vlasnik IBM misa. Medjutim nema klasican COM1/2 <!> konektor vec PS konektor (lici na mali DIN jack). Da li neko zna kako <!> da povezem zice sa Zar to nije BUS miš? Viđao sam komplete sa adapterima i za 9-pinski i za 25-pinski konektor. Pretpostavljam da ne bi trebalo da bude problem da se nađe raspored pinova za njega.
dodaci.71 himera,
Prekjuce sam bio u Segedinu i video adapter koji trazim u poruci 6.68. Nazalost ga ne prodaju odvojeno, vec samo u kombinaciji sa bezicnim misem :(. Dakle adapter postoji. Find next....
dodaci.72 piter,
>> Postao sam srecni vlasnik IBM misa. Medjutim nema klasican >> COM1/2 konektor vec PS konektor (lici na mali DIN jack). Da li >> neko zna kako da povezem zice sa ovog misa na standardni misji >> konektor, ili mozda gde mogu da nadjem adapter. Ja imam vec godinama Microsoft mouse (onaj prvi model) sa PS/2 prikljuckom i nisam uspeo da ga nateram da radi na obicnom seriskom portu i ako sam imao svu dokumentaciju i slicne stvari ali nece...
dodaci.73 cubra,
ĐŠč█>> Postao sam srecni vlasnik IBM misa. Medjutim nema klasican ĐŠč█>> COM1/2 konektor vec ĐŠč█ ĐŠč█ I ja imam IBM mouse. To je PS/2 mouse, tastatura & mis su ĐŠč█ vezani za 8742 Keyboard Controller (gledam sa blok seme mog ĐŠč█ osobnog racunala :). Ta 'generacija' misonja je razvijena za ĐŠč█ IBM-ovu seriju PS/2 racunara ... Za adapter nisam cuo, ĐŠč█ priznajem. Ja sam pre 2 godine dobio nekog miša za koga se ispostavilo da je paralelni miš, tj. da se kači na specijalnu karticu. Iznervirani saznanjem da treba da bacimo miša, ja i drugar smo se zainatili, i zaludni, uradili sledeće: 1. skinuli protokol Gmouse-a 2. napravili adapter sa mikroprocesorom koji skida signale sa optičkih čitača miša i šalje serijske podatke u GMOUSE formatu. Cela elektronika je uspela da se napoji sa 10 mA iz DTR signala na RS232 portu, tako da nema napajanja. 3. Koristimo miša već 2 godine. Sada se sami sebi čudimo kako smo imali živaca za to... Mnogo je isplatnije dati miša deci da s' igraju. žubra
dodaci.74 dr.grba,
>> Mnogo je isplatnije dati miša deci da s' igraju. Da, eno moja Ana svakodnevno stavi miša na uvo pa telefonira Alfu (((:
dodaci.75 rpausic,
Šta je bilo? Svi junaci nikom ponikoše? :) Elem, interesuje me i bilo koja mogućnost da se koriste 3 tastera. Miš ih ima, ali je drajver za njega prilično skroman a literatura ne postoji :( Mislio sam da ću ubrzo dobiti par odgovora, kad ono ZEZAMovci zatajiše :(
dodaci.76 maksa,
>> Elem, interesuje me i bilo koja mogućnost da se koriste 3 >> tastera. Mislio sam da ću ubrzo dobiti par odgovora, kad >> ono ZEZAMovci zatajiše :( Mislim da je za početak potrebno da miš bude instaliran kao Mouse Systems compatible. Ovo je jedini način da drajver vidi sva tri dugmeta. Kada se ovo uradi, pristupa mu se preko standardnih int. 33 f-ja.
dodaci.77 omega,
Ţ Mislio sam da cu ubrzo dobiti par odgovora, kad ono ZEZAMovci zatajise :( Dugo ti je vremena trebalo to da shvatis ;>
dodaci.78 zcvele,
ş> Sada se sami sebi čudimo kako smo imali živaca za to... ş> Mnogo je isplatnije dati miša deci da s' igraju. Mnogo isplatnije ga je prodati jer se ti miševi teže nabavljaju. Cvele
dodaci.79 zcvele,
ş> Ja imam vec godinama Microsoft mouse (onaj prvi model) sa PS/2 ş> prikljuckom i nisam uspeo da ga nateram da radi na obicnom ş> seriskom portu i ako sam imao svu dokumentaciju i slicne ş> stvari ali nece... Koliko se sećam a imao sam jedan takav primerak Microsoft mouse (BUS mouse) ima posebnu karticu na kojoj biraš inetrrupt. NIsam pokušavao da ga vežem na serijski port a čip na kartici nije bio neki klasični UART. Cvele P.S. To je bio najbolji miš sa kojim sam radio. Posle njega svaki klik bilo je mučenje :(
dodaci.80 amarilis,
ť Zar to nije BUS mis? Vidao sam komplete sa adapterima i za ť 9-pinski i za 25-pinski konektor. Pretpostavljam da ne bi ť trebalo da bude problem da se nade raspored pinova za njega. Evo jednog nesrecnog vlasnika istog.Imam taj adapter ali nece da radi pa nece. Konacno sam ga odneo u servis gde su ispitali misa i ispostavilo se da je prob lem u adapteru(nov,isti onakav kakav se daje u kompleteu sa misem).Adapter ina ce nema nikakve eletronike (obican kabl).U servisu su mi rekli da imaju shemu ali da je treba pronaci medju gomilom papira :(.
dodaci.81 amarilis,
ť Zar to nije BUS mis? Vidao sam komplete sa adapterima i za ť 9-pinski i za 25-pinski konektor. Pretpostavljam da ne bi ť trebalo da bude problem da se nade raspored pinova za njega. Evo jednog nesrecnog vlasnika istog.Imam taj adapter ali nece da radi pa nece. Konacno sam ga odneo u servis gde su ispitali misa i ispostavilo se da je prob lem u adapteru(nov,isti onakav kakav se daje u kompleteu sa misem).Adapter ina ce nema nikakve eletronike (obican kabl).U servisu su mi rekli da imaju shemu ali da je treba pronaci medju gomilom papira :(.
dodaci.82 piter,
>> ş> Ja imam vec godinama Microsoft mouse (onaj prvi model) sa >> PS/2 ş> prikljuckom i nisam uspeo da ga nateram da radi na >> obicnom ş> seriskom portu i ako sam imao svu dokumentaciju i >> slicne ş> stvari ali nece... >> Koliko se secam a imao sam jedan takav primerak Microsoft >> mouse (BUS mouse) ima posebnu karticu na kojoj biras >> inetrrupt. NIsam pokusavao da ga vezem na serijski port a cip >> na kartici nije bio neki klasicni UART. >> To je bio najbolji mis sa kojim sam radio. Posle njega svaki >> klik bilo je mucenje :( Slazem se da je najbolji, bolji cak i od serije II, ali nije tacno da je BUS ... Postoje SERISKI, PARALELNI, PS/2, BUS i ... misevi...
dodaci.83 cubra,
ĐŠč█ ş> Sada se sami sebi čudimo kako smo imali živaca za to... ĐŠč█ ş> Mnogo je isplatnije dati miša deci da s' igraju. ĐŠč█ ĐŠč█ Mnogo isplatnije ga je prodati jer se ti miševi teže ĐŠč█ nabavljaju. Jeste, ali tad još nisam ništa znao, i još nisam verovao da na svetu... A sada ga ne bi dao ni za koje pare. :) žubra
dodaci.84 avvocato,
Kupio sam SOUND BLASTER 16 ASP, pa imam problema sa istim. Nikako ga ne mogu prijaviti na High DMA kanale (5, 6, 7), nego oba moram setovati na Low DMA kanale. Imao li je još neko slične probleme, zana li neko rešenje? KAda pokušam da ga sa "Diagnose" prebacim na High DMA, sistem se blokira. Pomoć!!!
dodaci.86 ddusan,
Potrebna mi je pomoc za modem, interesuje me koji je od ova dva modema bolji to jest jeftiniji: - INTEL 144/144i - US ROBOTICS SPORTSTER 14.000 Neznam za koji da se odlucim. HVALA
dodaci.87 aspasic,
│ Kupio sam SOUND BLASTER 16 ASP, pa imam problema sa istim. Nikako │ ga ne mogu prijaviti na High DMA kanale (5, 6, 7), nego oba moram │ setovati na Low DMA kanale. Imao li je još neko slične probleme, │ zana li neko rešenje? Ja sam zbog identičnog problema morao da promenim materičnu ploču, tj. prešao sam sa 386 Dx-40 na 486. Seventh Son Of The Seventh Son
dodaci.88 vlad,
> interesuje me koji je od ova dva > modema bolji to jest jeftiniji: > - INTEL 144/144i > - US ROBOTICS SPORTSTER 14.000 Mislim da nećeš pogrešiti za koji god da se odlučiš, oba su boli glava. Ja trenutno ima USR i prezadovoljan sam s njim (još mu ne nađoh manu). žujem da Intel nije ništa slabiji. U inostranstvu je oko 70 DEM jeftiniji od USR-a, a ovde - kako te podkače...
dodaci.89 zurzul,
##> žujem da Intel nije ništa slabiji. U inostranstvu je oko 70 ##> DEM jeftiniji od USR-a, a ovde - kako te podkače... Intel je $79.95 ( u inostranstvu naravno).
dodaci.90 vlad,
> Intel je $79.95 ( u inostranstvu naravno). Tako je. Slaže se sa cenom u Kanadi (oko 100 CA$). Ovde ih ne videh ispod 300 DEM.
dodaci.91 jmilosevic,
Evo nekih cena iz PC Magazine November 1994. Firma: USR Sportster 144 ť 139 Qual,Meridian house.The Courtyard USR Courier V32TerboFax ť 285 Alban Park.Hatfield Rd.St Albans Courier range ideally suited for Herts AL4 0LA proffessional and bureau user (Napomena prodavca.) Firma: USR Sportster 144 ť 117 Express Tech. Ashford Rd. ZOOM ť 135 Ashford Middx. TW15 1XE USR Sportster 144 FAX ext ť 115 Simply Computers USR Sportster 144 FAX int ť 125 28 Walthamstow Business centre USR Courier V32bis/Fax int/ext ť 299 Clifford Road,Walthamstow London E17 4SX USR Sportster 144+FAX ext ť 134 UK Flex Ltd, Studio 1A USR Sportster 144 FAX int ť 132 The Ice House, 180-182 Faseley St USR Courier V32bis+Fax int/ext ť 295 Birmigham, B5 5SX Intel 14.4 Fax/Modem PCMCIA ť 248 (Po njihovom tvrđenju najpouzdaniji snabdevači) USR Sportster 144(+Fax) ť 119 Javelin computers USR Worldport 144(+Fax) ť 169 Unit 1, Brookhouse Business centr Whalley range Blackburn BB1 6BB USR Sportster 144+FAX ext ť 139 Scotland & Northern Sales USR Sportster 144 FAX int ť 139 Eldon House, 66 Townheadeley St USR Courier V32bis+Fax ext ť 285 Kirkintilloch Glasgow G66 1NZ MultiTech MultiModemZDX 19200 ť 195 Telesystems Ltd (300-19200bps MNP 2-5 V.42,V.42bis 3 Wycombe Road,Prestwood Group 3,Class 2,10 year Warranty) Bucks. HP16 0ND USR Courier V34+V32bis+Fax ext ť 499!! US Robotics Ltd 224 Berwick Avenue, Slough (Data: ITU-T Standard at 28800bps, Berkshire SL1 4QT V.FC at 28800bps, V.32terbo+ at 21600bps, V.32terbo at 19200bps,HST at 16800bps HST Cellular at 12000bps, V.31bis to <--- Fantazija !! V.21 14400-300bps Fax: ITU-T V.17 to V.27ter 14400-4800bps EIA/TIA Class 1 & 2.0) Poz, jmilosevic
dodaci.92 zurzul,
##> Tako je. Slaže se sa cenom u Kanadi (oko 100 CA$). Ovde ih ne ##> videh ispod 300 DEM. Meni se sviđa Motorola Fax/modem na 14400bps.Košta $120 što če reči da nije mnogo skuplji od Intela a MISLIM (?) da je dosta bolji.
dodaci.93 zurzul,
##> Tako je. Slaže se sa cenom u Kanadi (oko 100 CA$). Ovde ih ne ##> videh ispod 300 DEM. Meni se sviđa Motorola Fax/modem na 14400bps.Košta $120 što če reči da nije mnogo skuplji od Intela a MISLIM (?) da je dosta bolji.
dodaci.94 zurzul,
##> Evo nekih cena iz PC Magazine November 1994. Koliko je odnos funte i marke?
dodaci.95 zeljkoj,
> Koliko je odnos funte i marke? 1:2.7
dodaci.96 vujos,
¨>> Koliko je odnos funte i marke? ¨> ¨>1:2.7 Mislim da je u Jugobanci pre 5-6 dana odnos bio 1:2.46
dodaci.97 bubble,
:>> Mislim da je u Jug┐banci pre 5-6 dana odnos bio 1:2.46 Stite domacu valutu ;)))
dodaci.98 vlad,
> Meni se sviđa Motorola Fax/modem na 14400bps.Košta $120 što če reči > da nije mnogo skuplji od Intela a MISLIM (?) da je dosta bolji. Nisam ga video ali mi uskoro stiže najnoviji katalog iz Toronta pa će da bacim cene i modele.
dodaci.99 ganta,
>> Koliko je odnos funte i marke? > > 1:2.7 U Londonu 12.12.94: (pouzdan izvor) > Trenutno stanje u Midland Banci je: > kupovni prodajni valuta > 2.601 2.393 DM > 1.656 1.52 US$ > Znaci 1 funta = 2.601 DM > i 1 funta = 1.656 US$ Pri promeni tamo u menjačnicama moguć je do 10% lošiji kurs.
dodaci.100 ddusan,
Prijatelj je u mogucnosti da nabavi strimer IRWIN model 110 config AP-01 Zanima ga dali je neko upoznat sa ovim modelom strimera koliki mu je kapacitet i nacin privezivanja(flopi ili njegov kontroler). HVALA.
dodaci.101 spantic,
> Nisam ga video ali mi uskoro stiže najnoviji katalog iz Toronta > pa će da bacim cene i modele. Interesantniji bi bio iz Amerike. Ispada da su u Kanadi modemi dostaskupljinego u SAD. Kolega mi je interni Intel 1440/144 i našao po ceni od 220 $ CAN što ipak nije tako blizu američkoj ceni.
dodaci.103 vlad,
> Interesantniji bi bio iz Amerike. Ispada da su u Kanadi > modemi dostaskupljinego u SAD. Kolega mi je interni Intel > 1440/144 i našao po ceni od 220 $ CAN što ipak nije tako Isti taj modem moj burazer video svojim očima za samo 100 CA$ i zamalo promašio da ga kupi - otiš'o k'o alva. Cena je još od proletos, a u međuvremenu sigurno nije poskupeo. Slabo ti je tražio taj kolega B). Na preskok pohvatane cene iz najnovijeg "Toronto computes!" (nisam tražio najjeftinije): USR 28.8 interni - 338 USR 28.8 eksterni - 359 USR 14.4 interni - 160 USR 14.4 eksterni - 185 Zoltrix 14.4 interni - 99 Zoltrix 14.4 eksterni - 175 Digicom Voice 19.2 interni - 155 GVC 14.4 interni - 120 GVC 28.8 eksterni - 275 GVC 28.8 interni - 245 GVC 14.4 Voice - 148 IO card with one 16550 port - 36 Intela nema već neko vreme ali će ga moj bata već negde nagaziti B). Cene ostalih komponenti su mnogo bliže našim. Hard diskovi od 540 Mb su oko 350 CA$, čisto radi ilustracije. Kanadski dolar je oko 1.5 - 1.2 DEM, a na sve cene ide porez od 14%.
dodaci.104 vlad,
> Kanadski dolar je oko 1.5 - 1.2 DEM, a na sve cene ide porez od Ispravka: 1.1 - 1.2 DEM
dodaci.105 rccomp,
Imam nameru da kupim interni faks modem 14400 i malo sam gledao oglase, raspitivao se i imam par pitanja: Od nekoliko marki koje se najcesce pojavljuju, koju biste vi izabrali? U pitanju su Zoltrix, Prolink, nejm ili beznejm sa Rockwell cipovima, a videh i jedan komad Delrine. Za nju sam (to je, bar po meni zenski rod:) ) cuo da je JAAAKO dobra firma i da pravi STRAVA modeme. To mi je rekao covek koji NE prodaje isti. Hm! Ali, narocito me interesuje sta je to (po secanju pricam) RPI - iliti Rockwell Protocol Interface ? Otprilike bi trebalo da je neki drajver koji omogucava implementaciju svih mogucih i nemogucih protokola, mnp, tra-la-la... Da li to znaci da doticni modem prakticno ima sve navedene protokole ali softverski izvedene ? Ja sam tako shvatio. Isplati li se ? Inace sam srecni vlasnik jednog noname int. modema sa mnp, 2400, i ne bojim se previse kupovine nonejm-a, samo mi se cini da su ovi za velike brzine sasvim druga tehnologija i da ipak treba paziti. Svaki drugi savet je dobrodosao. Hvala unapred (i unazad i kako god... Bata
dodaci.106 dubos,
║> Od nekoliko marki koje se najcesce pojavljuju, koju biste ║> vi izabrali? Nedavno sam izabrao faxmodem INTEL 144i. Zadovoljan sam.
dodaci.107 vlad,
> Od nekoliko marki koje se najcesce pojavljuju, koju biste vi > izabrali? U pitanju su Zoltrix, Prolink, nejm ili beznejm sa Sve zavisi od toga koliko para imaš i koliko ćeš ozbiljno/intenzivno koristiti modem. Skoro svaki ima neku manu, a mnogo zavisi i od centrale/linije. Zoltrix-i su najjeftiniji ali znaju da se muče sa prepoznavanjem busy signala. Ako ti to ne smeta ne vidim razlog da pucaš više para za nešto "od imena".
dodaci.108 ikordic,
RE: 14400 modemi => Od nekoliko marki koje se najcesce pojavljuju, koju biste vi => izabrali? U pitanju su Zoltrix, Prolink, nejm ili beznejm sa Rockwell => cipovima, a videh i jedan komad Delrine. Za nju sam (to je, bar po => meni zenski rod:) ) cuo da je JAAAKO dobra firma i da pravi STRAVA => modeme. To mi je rekao covek koji NE prodaje isti. Hm! :))) Delrina, pravi modeme, a? :) To su ti neki pismeni (pre)prodavci. Ime su dedukovali iz propratnog uputstva za WinFax. Znači, ni taj nema ime :) Što se tiče Zoltrix-a, pod uslovom da nađeš PRAVI Zoltrix, pažnje vredan uređaj. Jedina mana mu je (barem verzije koje sam video) glomazan i bučan relej, što znači da a) nikakvo utišavanje zvučnika u noćne sate ne pomaže i b) taj neće dugo živeti, što imamo prilike da čitamo u ovoj konferenciji. Prolink modemi imaju problema sa 14400 vezama sa dosta BBS-ova u gradu, uz ogradu da je proban na dosta lošim vezama, pa ovo ne mora da se dešava kod tebe. Takođe, još uvek kruže gradom primerci koji imaju firmware za nemačko tržište, što se manifestuje zaglupljivanjem nakon što par puta okreneš isti broj. I naravno, tu je i GVC 14400, po mom mišljenju najbolji posao za male pare (oko 200,- DEM). Ono zbog čega mi se dopao jeste da ostvaruje stabilne 14400 veze i u lošim uslovima, radi OK sa Sezamom i ima sve bitne opcije kao i skuplji i mnogohvaljeni Intel & Co. Inače svi ovi, pa čak i hvaljeni Intel, u nekim situacijama imaju probleme oko priključivanja na Sezam. To se obično (ali ne i uvek) da izbeći specifičnim dial stringovima. => Ali, narocito me interesuje sta je to (po secanju pricam) RPI - iliti => Rockwell Protocol Interface ? Otprilike bi trebalo da je neki drajver => koji omogucava implementaciju svih mogucih i nemogucih protokola, RPI je teška žvaka. Pod bombastičnim imenom se kriju modemi koji nemaju hardverski implementirane protokole za korekciju grešaka i kompresiju podataka. Tačno je da je dobra stvar ako promenom drajvera možeš da se apdejtuješ na najnovije komunikacione protokole, ali pod a) softvera koji to podržava nema i pod b) sumnjam da će u naredno vreme izaći neki novi standard za 14400 komunikacije ;) Dodatan faktor je što si onda vezan samo za softver koji "podržava" pomenuti RPI, što se obično svodi na razne BitCom-e i slične gluposti. => Isplati li se ? Nikako. Ako je rad sa 2400 modemima bez korekcije grešaka nekako i moguć, na 14400 je apsolutno NEMOGUĆ. Zbog desetak maraka se stvarno ne isplati odreći se bitnog komfora pri radu. Sve u svemu, ovakve modeme IZBEGAVATI! Daklem, kada kupujete modem tražite da vam prodavac eksplicitno potvrdi da su pomenuti protokoli HARDVERSKI podržani. Ništa se nije promenilo od 2400 dana ... :)
dodaci.109 steva,
> I naravno, tu je i GVC 14400, po mom mišljenju najbolji posao za male pare > (oko 200,- DEM). Ono zbog čega mi se dopao jeste da ostvaruje stabilne > 14400 veze i u lošim uslovima, radi OK sa Sezamom i ima sve bitne opcije > kao i skuplji i mnogohvaljeni Intel & Co. Kratka dopuna: GVC ima potpuno isti čipset kao i Intel. U februarskom Computer Shopperu bio je uporedni test 14400 modema, gde su GVC i Intel dali u dlaku iste rezultate. Kad ih otvoriše, unutra sve isto... Na Tajvanu se pričalo da GVC radi OEM za Intel, ali ja nisam nigde našao zvaničnu potvrdu.
dodaci.110 rccomp,
> Delrina.. Pa, da, i ja sam mu rekao da sam cuo za njih po programu, a on kaze 'ma da, da, samo to oni dali ime programu po modemima...' - hvali ga, a prodaje drugu marku... ? A ono za RPI - znao sam, majke mi :) cim sam video u oglasu da kaze da ide i program (BitCom) specijalno prilagodjen za RPI - bilo mi (skoro) sve jasno :)), al' reko' da pitam, jer ipak deluje lepo i bombasticno - a mozda valja. Ali, kad ja tamo a ono medjutim ;) Sto se tice veze na 2400 bez MNP-a, to kod mene ne moze da prodje u zivotu. Nisam na losoj centrali, (Novi Bgd) ali ponekad ne mogu ni da se ulogujem od djubreta. Najbolji trenuci su kada uspem da otkucam 3-4 komande kako treba! Posle obicno nastane krs i lom. Srecom, neverovatno retko dobijam vezu bez mnp-a a i tada momentalno prekinem (poucen iskustvom). Inace, hvala puno na ovako iscrpnom odgovoru, narocito za GVC. Moram da idem "2 MIN" :((
dodaci.111 omega,
Ţ Kratka dopuna: GVC ima potpuno isti cipset kao i Intel. U februarskom Ţ Computer Shopperu bio je uporedni test 14400 modema, gde su GVC i Ţ Intel dali u dlaku iste rezultate. Kad ih otvorise, unutra sve isto... Ţ Na Tajvanu se pricalo da GVC radi OEM za Intel, ali ja nisam nigde Ţ nasao zvanicnu potvrdu. Posto sam i ja to isto cuo iz sasvim drugog izvora, mozda nesto i ima u tome...
dodaci.112 frant,
> Kratka dopuna: GVC ima potpuno isti čipset kao i Intel. ------ Šta ti podrazumevaš pod pojmom "čipset"? Ako misliš na ROCKWELL, postoji veliki broj različitih modema koji ga imaju. Među njima je i Intel 144/144i. Frant
dodaci.113 milanv,
Da li je na Sezamu bilo reči o optičkim disk jedinicama sposobnim i za pisanje? Zanimaju me neka uopštena mišljenja o tome, u smislu vredi li već sada ulagati u to ili sačekati još neko (ne zbog cene, već zbog tehničkih karakteristika). Znate li nešto o op. disku RICOH 9200E II? Kakav je u odnosu na konkurente i koja mu je cena? P.S. Naravno da me ne interesuje za kućnu upotrebu, nego za skladištenje velikog broja skeniranih dokumenata.