PCHARD.4

01 May 1994 - 11 Jan 1995

Topics

 1. sistemi (37)
 2. mikroprocesori (66)
 3. maticne.ploce (571)
 4. diskovi (951)
 5. video (512)
 6. dodaci (113)
 7. matricni (228)
 8. laseri (205)
 9. mreze (256)
 10. kvarovi (567)
 11. nabavka (796)
 12. benchmark (47)
 13. razno (573)

Messages - maticne.ploce

maticne.ploce.1 vpudar,
Reply na PC.HARD.3: 4.790 -> poverenje u AMD 486DX2/66 jer ne radi pouzdano bez cooler-a. Zato na -> 66-ice isključivo Intel 486DX2/66 pa još i cooler+fan (20 DM) za svaki ********** Gde mogu da nabavim pomenutu kombinaciju (cooler+fan), pogotovo po toj ceni (20 DM)? Takođe, što se tiče "budženja", gde mogu da se nabave kristali (oscilator-moduli?) na 66 MHz?
maticne.ploce.2 vpudar,
Bolje prvo da pitam, da li preporučujete "budženje" 486 (Intel) SX/25 -> 33 Mhz? Jel ima ovde neki FAQ u vezi toga?
maticne.ploce.3 funky,
RE: SX/25 -> 33 Možeš slobodno i na 40 MHz. Stavi cooler i vozi. Taj procesor nije tolko skup da bi se nešto ustručavao. Ovaj moj SX/25 radi na 40 već 2 meseca. A na 33 ti čak ni cooler ne bi trebao. Dovoljan je običan hladnjak bez fan-a. Ili uzmi AMD DX2/50 i zameni procesore :) Pozdrav, funky
maticne.ploce.4 astral,
Imam maticnu plocu 486DX2/66 (odnosno, ne ja nego ortak) sa AMD procesorom. E, sad, na samom procesoru postoji neki povelik ventilator :) koji dosta lepo duva :). Pitanje je da li je to cooler, fan ili cooler+fan ?? P.S. I da li ce AMD sa ovim cudom raditi pouzdano ?? P.P.S. Da li neko ima detaljnija objasnjenja za AMI setup, pogotovo za ovu plocu ?? Ima tri miliona nekih opcija, a pojedini ekrani sa opcijama cak i skroluju jer ne moze sve da stane na ekran !!?? :)
maticne.ploce.5 vpudar,
RE: SX/25 -> 33 -> Možeš slobodno i na 40 MHz. Stavi cooler i vozi. Taj procesor nije -> tolko skup da bi se nešto ustručavao. Ovaj moj SX/25 radi na 40 već 2 -> meseca. A na 33 ti čak ni cooler ne bi trebao. Dovoljan je običan Wow! :) A da li bi neko mogao da mi kaže, kako se u stvari vrši zamena oscilatora? Na koji je način "uglavljen" u podnožje, ili zalemljen, šta li je već... I gde da nabavim novi kristal (cena?)?
maticne.ploce.6 funky,
RE: Kristali ... Ukoliko imaš 'kaiš' oko kristala, lepo ga otkači, izvadi kristal iz podnožja i ubodi drugi, pazeći na orijentaciju. Ako je kristal zalemljen, pomoz bog. A oko nabavke kristala...teško bogami. Najbolje bi bilo da zameniš praznu ploču uz doplatu za neku 25-66 VLB, a ako baš nećeš da uložiš ni banku, onda lepo odeš kod Pere (onaj što ima 386DX/40) sačekaš da se okrene i zameniš ;) Pozdrav, funky
maticne.ploce.7 mzdravkovic,
Imam novu plocu 486 VLB, i jedan vrlo cudan problem sa njom. Kada racunar ne radi, interni casovnik mnogo kasni. Za 5 minuta kasni 1 minut. Setovanje ploce sam vise puta proverio i pokusavao mnoge kombinacije, ali sat i dalje kasni. Ima li nekih ideja za popravku sata ?
maticne.ploce.8 astral,
│Ţ█Ů█ Ima li nekih ideja za popravku sata ? Jesi li sigran da je aktivirana (i ispravna) baterija na ploci ??
maticne.ploce.9 vpudar,
-> Ukoliko imaš 'kaiš' oko kristala, lepo ga otkači, izvadi kristal iz -> podnožja i ubodi drugi, pazeći na orijentaciju. Ako je kristal zalemljen, -> pomoz bog. Nije zalemljen, ima kaiš, na svu sreću :)))))) -> A oko nabavke kristala...teško bogami. Najbolje bi bilo da zameniš -> praznu ploču uz doplatu za neku 25-66 VLB, a ako baš nećeš da uložiš -> ni bank lepo odeš kod Pere (onaj što ima 386DX/40) sačekaš da se okrene -> i zameniš ;) :)))))) Samo, ipak bih voleo 66 MHz, sigurnije je... Znači, 386/33? :)
maticne.ploce.10 paca,
** Imam maticnu plocu 486DX2/66 (odnosno, ne ja nego ortak) sa ** AMD procesorom. E, sad, na samom procesoru postoji neki ** povelik ventilator :) koji dosta lepo duva :). Pitanje je da ** li je to cooler, fan ili cooler+fan ?? Ako duva onda je fan, a ako ima ispod fan-a i jednu masivnu plocicu to je tzv heat sink iliti cooler... Inace jedina ploca sa Advanced chipset setup-om koja ima tri ekrana je ALI 1429 Uglavnom pomaze AutoConfig ... Enabled Aca
maticne.ploce.11 astral,
Da, ona ploca zaista ima ALI chipset, ako se jedan jedini chip uopste moze tako nazvati :)). Da li je ta ploca dobra, losa ili prosecna ?? P.S. A za cooler cu jos da pogledam. Da li ce mozda biti nekih problema ako je na procesoru samo fan bez cooler-a ??
maticne.ploce.12 zdrawcke,
>>> Da, ona ploca zaista ima ALI chipset, ako se jedan jedini chip Veoma dobar chipset :)
maticne.ploce.13 steva,
Poštovanje cenjeni auditorijume, Ako neko zna šta znače sledeće stvari iz Advanced Chipset Setupa, ja bih mu bio jako zahvalan da me prosvetli. Zezao bih se sa pločom, ali bi voleo da znam šta radim :) Ploča je ALI (M1429 i M421 čipovi), VLB. U zagradama su default vrednosti. I/O recovery feature (Disabled) I/O recovery period (1.5u) Slow refresh (60u) Hidden refresh (Enabled) Shadow cacheable (Disabled) Non-CPU cycle RAS-CAS Delay (4t) VL master cycle cache read (0ws) VL master cycle cache write (0ws) 16bit ISA I/O Command WS (1 WS) 16bit ISA Mem.command WS (1 WS) VL device ready syn. mode (syn) Delay internal ADSJ feature (Disabled) Delay ISA cycle LDEVJ WS (3CLK2) I ima u advanced cmos setupu IDE Block Mode transfer (disabled) Može i u mail, pa ću ja da rezimiram.
maticne.ploce.14 astral,
// Moze i u mail, pa cu ja da rezimiram. Niposto u mail, zanima i mene !! :)
maticne.ploce.15 paca,
** Da, ona ploca zaista ima ALI chipset, ako se jedan jedini chip ** uopste moze tako nazvati :)). Da li je ta ploca dobra, losa ** ili prosecna ?? Najbolja, po mojoj oceni.Ima jedan chip (tj. single chip motherboard) ALI 1429 a ALI je inace skraceno od Acer Laboratories Inc. sto je deo Acer Peripherals koji se otcepio i nastavio sa izradom hvalabogu dobrih komponenata.Inace, u poslednje vreme, pored UMC, jedan od najspominjanijih kod zutih... ** ** P.S. A za cooler cu jos da pogledam. Da li ce mozda biti nekih ** problema ako je na procesoru samo fan bez cooler-a ?? Mora da ima ventilator i hladnjak ako je AMD i . Aca
maticne.ploce.16 vstan,
> ...Najbolja, po mojoj oceni.Ima jedan chip (tj. single chip > motherboard) ALI 1429 a ALI je inace skraceno od Acer > Laboratories Inc. .... E jos kada bi je naterao da radi kao DX2-80 :(
maticne.ploce.17 kanki,
Interesuje me za ploču PX486 P3 stanje džampera: jp5 jp6 jp16 ----------------------------------- Dali je ovo OK? ... 40 Mhz on on off 50 Mhz off on off
maticne.ploce.18 paca,
** ** E jos kada bi je naterao da radi kao DX2-80 :( Ne moze, jer generator frekvencije ne moze da se namesti na tu frq. Ako neko zna koji je raspored jumpera neka javi..
maticne.ploce.19 paca,
** 16bit ISA I/O Command WS (1 WS) ** 16bit ISA Mem.command WS (1 WS) Ovo je jasno sta je... stanja cekanja za 16bit periferiju - 1WS Za ostalo nemam pojma hvala.
maticne.ploce.20 funky,
RE: DX2-80 Šta će mu generator baš za DX2-80. Ja sam uspevao samo namestivši na 40 MHz, koje se lako udvostruče na 80. Doduše, čip nije bio ALI, ali bi trebalo da radi i sa ostalima na sličnu foru. Ovo važi samo ako ne postoji različit po- ložaj jumpera za DX i DX2. Znači, samo namesti kao da je DX40, i ako imaš sreće (ako ti je procesor iz bolje serije) možda ćeš i ti na Landmarku imati 265 :)│ Pozdrav, funky
maticne.ploce.21 vstan,
> namestivsi na 40 MHz, koje se lako udvostruce na 80. Doduse, cip > nije bio ALI, ali bi trebalo da radi i sa ostalima na slicnu > foru. Ovo vazi samo ako ne postoji razlicit polozaj jumpera za > DX i DX2. Razliciti je polozaj jumpera za "brzinu" na LB-u. Probacu jos jednom, samo moram da spustim brzinu na kontroleru jer ocigledno nije bila dobra komunikacija sa diskom.
maticne.ploce.22 paca,
** 486/66 kao 486/80 ... ** radi i sa ostalima na slicnu foru. Ovo vazi samo ako ne ** postoji razlicit polozaj jumpera za DX i DX2. postoji. :(
maticne.ploce.23 paca,
Pojavila se nova 486SX/DX maticna ploca sa chipom ALI od firme Acer Lab's koja nosi oznaku M1429+1431.U pitanju je tzv green ploca sa mogucnostima Ide HDD Time out enable;Auto Key-lock enable;Ide block mode enable;Boot sect.antivirus i naravno Autoconfig opcija. Pominjem je iz prostog razloga sto se mnogo lakse konfigurise nego ona "stara" ozloglasena zbog tri ekrana u Advanced chipset setup-u. Novi Adv.ch.setup je sada skracen na manje od ekrana. Preporucujem je... Za DX2-66 po Sysinfo 8.0 rezultat za CPU je 144. Aca.
maticne.ploce.24 vstan,
> Preporucujem je... Za DX2-66 po Sysinfo 8.0 rezultat za CPU je 144. === E to je bitno, nije se promenilo :)
maticne.ploce.25 nebojsha,
Posle zamene stare 486/33 ploce sa DX50 VLB nastadose problemi... U pocetku to nisam ni primetio,vec tek kasnije. Fora je jos nevidjena,naime,kad cita sa flopy diska sve je ok,medjutim kada pise po flopy disku nece da upise SAMO BOOT SEKTOR. Sve ostalo radi.Cudi me kako moze da formatira celuu disketu,a ne moze da upise boot sektor (ispise track 0 unuseble...). Kontroler je VLB i radi sa drajverom (quantumovim ???) i jednim Quantum-om od 340.
maticne.ploce.26 cane,
- flopy diska sve je ok,medjutim kada pise po flopy disku nece da upise - SAMO BOOT Probaj da usporis magistralu, pa probaj ponovo.
maticne.ploce.27 ndragan,
/ Imam novu plocu 486 VLB, i jedan vrlo cudan problem sa njom. Kada Verovatno je SX :). Ja imam 386/33 SX i isto tako kasni, štaviše kad ga isključim na sat-dva ode na neko jučerašnje vreme. Po kašnjenju skoro da mogu da odredim koliko je bio isključen; kao da za to vreme polako piči u rikverc. --> U konferenciji SEX, tema o.jeziku...
maticne.ploce.28 pecca,
ZDRAVO ,ZIVO !!! imam problem.kupio sam plocu dx386/40 sa 4mb rama.Ploca ima AWARD bios i CHIPSET CD-COM.SVE RADI ok dok ne startujem neku od igara.obavezno mi skoro sve igre zaglave.napominjem da su autoexec i config OK.PROBAO SAM OVE ISTE IGRE DA STARTUJEM KOD ORTAKA SA MOJIM AUTOEXECOM I CONFIGOM I SVE JE RADILO OK.CUO SAM DA SU CD-COM PLOCE TESKO GOVNO. PITANJE ZA VAS JE DA LI PLOCA IMA UTICAJA NAMOJE PROBLEME SA MEMORIJOM.????? FALA UNAPR4ED NA ODGOVORIMA !!!!!!!!!!
maticne.ploce.29 paca,
** imam problem.kupio sam plocu dx386/40 sa 4mb rama.Ploca ima ** AWARD bios i CHIPSET CD-COM.SVE RADI ok dok ne startujem neku ** od igara.obavezno mi skoro sve Sama ploca CD-COM (alias PC chips) nije losa. Nije vrhunac tehnologije, ali nije ni najbudjavija...funkcionise. Probaj da usporis magistralu-kod CD-COM to moze imati velikog uticaja. Od kada ti datira BIOS?
maticne.ploce.32 driks,
POMOC!! ploca: PX386DX/40, CASH 128Kb IVN 1.0 28/07/93, AMI, 4MB RAM problem: -Kako da ukljucim cash? -I cemu sluze sledece stavke u setup-u? ADVANCED CHIPSET SETUP Hidden Refresh: Disabled Single ALE Enable: No Fast Decode Enable: Disabled Cashe Read Cycle: 3-2-2-2 (moguce komb.:3-1-1-1, 2-2-2-2, 2-1-1-1 ) Non-Casheable Block-1 Size: Disabled Non-Casheable Block-1 Base: 0 KB Non-Casheable Block-2 Size: Disabled Non-Casheable Block-2 Base: 0 KB Casheable RAM ADDress Range: 64 MB Video BIOS Area Casheable: No (External Cashe Memory sam postavio na Enabled (po default-u je bio Disab.))
maticne.ploce.33 pecca,
fala lepo na misljenju ! mozda ce koristiti.SAMO MORAS DA MI OBJASNIS KAKO DA USPORIM MAGISTRALU. KAKO SE TO RADI ? B.T.W IMAM AWARD BIOS V 4.5 SA DATUMOM 1984-1993.?!?OVO SAM PROCITAAO SA EKRANA KAD SAM BUTOVAO KOMPJUTER.AKO OVO NIJE OK DATUM RECI MI MOLIM TE GDE SE MOZE PROCITATI DATUM BIOSA ? FALA NA ODGOVORIMA KOJE CETE MI POSLATI CAO !
maticne.ploce.34 vstan,
Problem - 486DLC/33+4mb ram (kupljeno kod Mege): kada se na plocu stavi jos 4mb, ploca to uopste ne konstatuje. Bios je Award. Ulazenjem i izlazenjem iz bios setup-a nista se ne desava. Ploca odbroji 4mb a ostatak ne vidi.
maticne.ploce.35 dpriest...,
>>> ADVANCED CHIPSET SETUP >>> Hidden Refresh: Disabled Ne, ovo nije odgovor na tvoje pitanje :) . Ima kompetentnijih za to. Ovo je jos jedno pitanje: Da li je moguce da Hidden refresh: Enabled uzurpira DMA kanal 1 ? U bilo kojoj dokumentaciji o bilo kojoj ploci, ako uopste pise, pise da je DMA 1 slobodan! Medjutim... na tri razlicite ploce primetih da ako je opcija Enabled, onda ne rade kartice koje koriste DMA 1. Tacnije rade... ali koliko rade (dok ne zaglupe racunar) to je pitanje slucajnosti :) Da li je jos neko primetio isto kod sebe? A ovo je jos jedno drugo pitanje/konstatacija: U SETUP-u imam opciju Internal cache mode WB/WT. pretpostavljam da se radi o WriteBack i WriteThrough nacinima rada cache-a, ali: sa WB ploca radi par sekundi - do par minuta. Uglupi se kad nesto radim sa diskom. Uzrok mi je stvarno nedokuciv? Nije valjda da sam procesor nema dobar kod za cachiranje memorije??? E, da. Radi se o 486 VLB /40Mhz motherboard-u, sa GOMILOM opcija u advanced chip setup-u, za koje sumnjam da znaju sta znace i oni sto izmisljali onolike skracenice :) (Internal ADSJ feat. & Cycle LDEVJ WS delay :)))) ) DP...
maticne.ploce.36 paca,
** mozda ce koristiti.SAMO MORAS DA MI OBJASNIS KAKO DA USPORIM ** MAGISTRALU. KAKO SE TO RADI ? ATBUSLCLK ili tako nesto CLCK*2/x x= dati brojevi pod Advanced chipset setup u opciji AtBusClockSelect Nadji tako da ti brzina bude 12Mhz ili manja 10,9,8,6 Digni stanja cekanja Sram read/write na/iznad 1WS bolja varijanta: Ucitaj mu F7 *Power on defaults, tj bios ti sam odredi vrednosti pod kojim bi masina morala da profunkcionise... Posto je to jako sporo, Wait Stateovi 2,3 itd. ti polako smanjuj vrednosti dok ti masina ne zaglavi. Zapamti setup pre prvog zaglavljivanja. Kada zaglavi vrati ga na prethodni setup, digni Speed/Sysinfo i pogledaj koji index brzine deklarisu.Ako je prihvatljiv,znaci da je sve u redu. Ako ne, onda verovatno imas neku budjavu karticu koja ne moze da radi na vecim brzinama sabirnice.... Ovo je moj metod,jes da dugo traje,narocito kod setapa sa 3 ekrana ali sta je tu je... By the way, apropo zaglavljivanja tvoje ploce, da li slucajno koristis QEMM? Aca
maticne.ploce.37 paca,
** kada se na plocu stavi jos 4mb, ploca to uopste ** ne konstatuje. Bios je Award. Ulazenjem i izlazenjem ** iz bios setup-a nista se ne desava. Ploca odbroji 4mb ** a ostatak ne vidi. Proveriti vizuelno dali se neki od kontakata na podnozjima druge banke iskrivio Taokodje da obicnom gumicom za brisanje ocistis podnozja samih simmova... Ovo se dogadja u 90% slucajeva... Ako ni to nije onda da ti zcvele prelemi drugu banku :) ? pozdrav Aca
maticne.ploce.38 pecca,
fala lepo i na ovom odgovoru ! ne koristim qemm,vec DOS 5 (HIMEM.SYS , EMM386 ).IMAM VIDEO KARTICU TRIDENT 8900 D.512 KB. PROBACU DA URADIM PO TVOM UPUTSTVU PA STA BOG DA CUCEMO SE JOS . CAO !
maticne.ploce.39 vstan,
> U SETUP-u imam opciju Internal cache mode WB/WT. > pretpostavljam da se radi o WriteBack i WriteThrough nacinima > rada cache-a, ali: sa WB ploca radi par sekundi - do par minuta. > Uglupi se kad nesto Pa valjda je interni cache po hardverskom difoltu WriteThrough kod Intel procesora (486). Ovako ga samo zbunjujes ?
maticne.ploce.40 vstan,
> Proveriti vizuelno dali se neki od kontakata na podnozjima druge > banke iskrivio Ako se nisu iskrivili u svim podnozjima pretpostavljam alarm tipa "memory ... eror" ? > Ako ni to nije onda da ti zcvele prelemi drugu banku :) ? Ovo umemo i sami ;)
maticne.ploce.41 fancy,
ŮŢ> sam procesor nema dobar kod za cachiranje memorije??? E, da. Radi ŮŢ> se o 486 VLB /40Mhz motherboard-u, sa GOMILOM opcija u advanced chip ŮŢ> setup-u, za koje sumnjam da znaju sta znace i oni sto izmisljali onolike ŮŢ> skracenice :) (Internal ADSJ feat. & Cycle LDEVJ WS delay :)))) ) E, da, imam istu ploču..:) Odlična je, i dopušta da izvučeš maksimum iz cele mašine, samo je potrebno pažljivo srediti parametre. Poslao sam skoro (pre jedno mesec-dva) Kenzi moj ACC, i ako hoćeš i ti, pitaj njega ili napravi nešto kao šablon svih opcija, pa ću ti popuniti. Inače, moja 40-ica u Manifestu ima PC/XT index (osim u regionima A000-AFFF i B800-BFFF) 25.5 !
maticne.ploce.42 zormi,
* Inače, moja 40-ica u Manifestu ima PC/XT index (osim u regionima * A000-AFFF i B800-BFFF) 25.5 ! Kad se porede performanse ploča, ne znam kakva su iskustva drugih, ali test koji meni daje bitno različite rezultate na različitim pločama je PC Bench 8.0, opcija Test Processor. Sa 486DX2/66 sam dobijao indexe izmedju 34.71 i 45.96 zavisno od MBD-a i (vrlo zavisno) od njegove podešenosti, dok razni drugi testovi tipa Speed daju uvek isti rezultat (Pentium/60 je dobio 69.6). Ako je još neko merio istim programom neka dobaci rezultate.
maticne.ploce.43 steva,
> Da li je moguce da Hidden refresh: Enabled uzurpira DMA > kanal 1 ? U bilo kojoj dokumentaciji o bilo kojoj ploci, ako Kod mene nema problema... Hidden refresh je postavljen na enabled, zvučna kartica radi bez problema. Imaš par programa za dijagnozu, pa proveri DMA kanale. > Nije valjda da sam procesor nema dobar kod > za cachiranje memorije??? E, da. Radi se o 486 VLB /40Mhz 40 Mhz? Ahem... AMD? :)
maticne.ploce.44 fancy,
ŮŢ> ali test koji meni daje bitno različite rezultate na različitim ŮŢ> pločama je PC Bench 8.0, opcija Test Processor. Veliko ti to čudo..:))) A za "priručne potrebe" dobar je i index koji daje MFT. I zaista zavisi od podešavanja parametara u BIOSu, i to bitno. žak i pri istoj konfiguraciji daje izvesnu varijaciju u rezultatima u zavisnosti kad ga startuješ... On zaista računa trenutno stanje. .\/.
maticne.ploce.45 paca,
** ** Ako se nisu iskrivili u svim podnozjima pretpostavljam alarm ** tipa "memory ... eror" ? Ne mora da prijavi nikakvu gresku,ako mu bar jedan od pinova nmarocito prvog slota druge banke nema kontakt.Jednostavno,ponasa se kao da u drugoj banci nema nista. cu Aca
maticne.ploce.46 paca,
** fala lepo i na ovom odgovoru ! ** ne koristim qemm,vec DOS 5 (HIMEM.SYS , EMM386 ).IMAM VIDEO ** KARTICU TRIDENT 8900 D.512 KB. PROBACU DA URADIM PO TVOM ** UPUTSTVU PA STA BOG DA CUCEMO SE JOS . ** CAO ! savet, bas onakav kakav su i meni 1992 slali: Kada odgovaras nekome koristi komandu CONF JOIN PC.HARD.4 CONF REPLY x.y gde je x.y broj poruke na koju repliciras. Bilo bi dobro i da navedes (kvotiras) deo teksta poruke na koju odgovaras. Ako budes ovako pisao poruke u konf, niko nece znati na sta se odnose... bye Aca
maticne.ploce.47 dpriest...,
>>> Pa valjda je interni cache po hardverskom difoltu WriteThrough >>> kod Intel procesora (486). Ovako ga samo zbunjujes ? Interesantno je da su ostavili opciju kojom mozes da ga zbunis? :)
maticne.ploce.48 dpriest...,
>>> mesec-dva) Kenzi moj ACC, i ako hoces i ti, pitaj njega ili >>> napravi nesto kao sablon svih opcija, pa cu ti popuniti. >>> Inace, moja 40-ica u Manifestu ima PC/XT index (osim u regionima E, ajd' ispisi setovanje redom onako kako idu (skraceno samo E/D i cifre koje se stavljaju) mrzim crtanje sablona. Bas me zanima koju opciju cu moci da promenim a da mi se makina ne zaglupi. Probaj kod tebe int.cache feature na WB! Trebalo bi da radi puno brze koliko se ja razumem u WriteBack feature? Kod mene se sa WB zaglupi! (kao i kad promenim bilo koju od onih misticnih opcija:) ) E, da. Koliki ti je :) disk transfer rate sa VLB controlerom ako ga imas u odnosu na obican? Kod mene sa VLB contr. 1650 a bez njega 1100? Ocekivao sam vise :( DP...
maticne.ploce.49 dpriest...,
>>> Kod mene nema problema... Hidden refresh je postavljen na enabled, >>> zvucna kartica radi bez problema. Imas par programa za dijagnozu, >>> pa proveri DMA kanale. Proverio vise puta. Nemam ni jedan check program koji usput i svira semplove i modove :)))))) tako da se ne moze proveriti da li kada neka kartica (SB i/ili ETHERNET) stvarno i koristi DMA sve radi kako treba, osim po tome sto se zna da nesto ne radi o.k. po zaglavljivanju! Napominjem: ne desava se svim plocama! Samo na 3-4, i to konstantno. Kad iskljucim hidden refresh, sve je o.k. !??? Any hint? DP...
maticne.ploce.50 fancy,
ŮŢ> tebe int.cache feature na WB! Trebalo bi da radi puno brze koliko se Uvek bio WB. ŮŢ> disk transfer rate sa VLB controlerom ako ga imas u odnosu na obican? TR po DHD: 3654 Kb/S sa VLB i driverom. 2800-2900 Kb/S sa ISA, ali sa bqwik.sys 2200 Kb/S sa ISA, BEZ bqwik.sys bqwik.sys = dqwik, malo dorađem omogućava iščitavanje više sektora odjednom kod IDE diskova, tj. radi isto ono što radi i "driver" za VLB. .\/.
maticne.ploce.51 wizard,
> kada se na plocu stavi jos 4mb, ploca to uopste > ne konstatuje. žesto treba predžamperisati...? (I stvarno ljudi, dosta sa tim marginama :( )
maticne.ploce.52 funky,
wk 486 SX/40 256 cache 0ws AWARD First Meg / Timings First Meg Speed PC/XT Memory Area K/Sec Index Memory Cache 19721 38.1 0000 - 2EFF 7609 14.7 <= ovo jeste sporo, ali vidi dužinu 2F00 - 2FFF 16457 31.8 3000 - 89FF 19511 37.7 8A00 - 9FFF 7606 14.7 <= takodje sporo ------------------------------------ovde je kraj base memorije A000 - B7FF 6445 12.4 B800 - BFFF 3123 6.0 C000 - C7FF 4506 8.7 C800 - EFFF 7625 14.7 F000 - FFFF 4519 8.7 HMA 7624 14.7 So, fanc, kako ovo stoji u odnosu na tvoju ploču ? I za referencu ostalima koji imaju 486/40. Ova je sa CD-COM čipom. Pozdrav, funky
maticne.ploce.53 mjevta,
>> isključim na sat-dva ode na neko jučerašnje vreme. Po Svojevremeno sam imao takvu plocu (SX-20, SIPP). Nikada nisam saznao u cemu je stos. Ako znas, javi, cisto sam radoznao. bjevta
maticne.ploce.55 maksa,
>> disk transfer rate sa VLB controlerom ako ga imas u odnosu na >> obican? Kod mene sa VLB contr. 1650 a bez njega 1100? Ocekivao >> sam vise :( Da nije u pitanju Conner od 250 Mb (240 i nešto, formatirano) ?
maticne.ploce.56 fancy,
ŮŢ> So, fanc, kako ovo stoji u odnosu na tvoju ploču? I za referencu ostalima ŮŢ> koji imaju 486/40. Ova je sa CD-COM čipom. Nešto ti tu nije baš kako treba..:) Da index BUDE isti za base memory, kao i za cache..? A pri tom, drastično manje je od 640-1088. U principu trebalo bi da je isti rezultat za najveći deo donjeg područja, i UMB. No, bilo kako bilo (was how was), evo ti i moje slike: (486 DX40, AMD) First Meg Speed PC/XT Memory Area K/Sec Index Memory Cache 19560 37.8 0000 - 00FF 19560 37.8 0100 - 51FF 13680 26.4 5200 - 5FFF 12929 25.0 6000 - 6EFF 19353 37.4 6F00 - 9FFF 13462 26.0 A000 - AFFF 1337 2.6 B000 - B7FF 13184 25.5 B800 - BFFF 4446 8.6 C000 - FFFF 13177 25.4 HMA 13257 25.6
maticne.ploce.57 cane,
- >> obican? Kod mene sa VLB contr. 1650 a bez njega 1100? Ocekivao - Da nije u pitanju Conner od 250 Mb (240 i nesto, formatirano) ? Imam slican problem, sa VLB drajverom 2400, bez njega oko 1600 (oba slucaja podrazumevaju i SmartDrive). Disk je Conner ali 420mb (CFS-420A).
maticne.ploce.58 vstan,
>>>> Pa valjda je interni cache po hardverskom difoltu >>>> WriteThrough kod Intel procesora (486). Ovako ga samo zbunjujes ? > > Interesantno je da su ostavili opciju kojom mozes da ga zbunis? Interesantno je da to nije slucaj sa Cyrix procesorima ;)
maticne.ploce.59 vstan,
>> kada se na plocu stavi jos 4mb, ploca to uopste ne konstatuje. > > Cesto treba predzamperisati...? Ma kakvo jumperisanje. Ploca je tako mala da nema mesta za za jumpere ;) (a i takvo resenje je stvar daleke proslosti)
maticne.ploce.61 dpriest...,
>>> Da nije u pitanju Conner od 250 Mb (240 i nesto, formatirano) ? ne, u pitanju je caviar 210 ! :(
maticne.ploce.62 funky,
Šta je pisac hteo da kaže ?
maticne.ploce.63 vstan,
> Sta je pisac hteo da kaze ? Omako mi se quote. Brisem je. Izvinjavam se na neugodnostima ;)
maticne.ploce.64 vstan,
> Sta je pisac hteo da kaze ? Nego kad se vec javljas, a covek si od struke :) Oko ovih mem. merenja brzine u MFT-u - ploce DX40/50 rade brze sa memorijom nego DX2-66. Pokazuje li se to i ovim merenjima ? (pitam ozbiljno)
maticne.ploce.65 maksa,
Na jednoj ploči je otkriven ;) do sada neprimećen local bus slot. Napomena - nije VLB, nego samo LB. Šta sa tim može da se radi, i koliki dobitak može da se postigne (video, disk) ? Šta tu može da se utakne ?
maticne.ploce.66 funky,
RE: MFT dx2 66 Kolko se sećam, trebalo bi da index bude veći samo u prvom redu kod dx2, či- ni mi se oko 63.7, (memory cache) što je brzina internog 8K cache-a. Kod osta- lih je to proporcionalno manje. Ajde skini u fajl MFT listu i baci ovde da vi- dimo :) Pozdrav, funky
maticne.ploce.67 zormi,
* Na jednoj ploči je otkriven ;) do sada neprimećen local * bus slot. Napomena - nije VLB, nego samo LB. Šta sa tim * može da se radi, i koliki dobitak može da se postigne Kako izgleda, pošto je osim VESA bilo nekoliko standarda? Ako je iste dužine kao ISA samo sa dva sloja kontakata (kao EISA) onda je verovatno OPTI local bus (za njega imam neku TSENG karticu). Ako je onaj dodatni slot u produžetku običnog, za njega nemam ništa :(
maticne.ploce.68 vstan,
> Kolko se secam, trebalo bi da index bude veci samo u prvom redu kod dx2 ... kod chede (dx40) kod mene (dx2-66) First Meg First Meg Speed PC/XT Speed PC/XT Memory Area K/Sec Index Memory Area K/Sec Index Memory Cache 19560 37.8 Memory Cache 33143 64.0 0000 - 00FF 19560 37.8 0000 - 00FF 33143 64.0 0100 - 51FF 13680 26.4 0100 - 9FFF 21657 41.8 5200 - 5FFF 12929 25.0 A000 - AFFF 1502 2.9 6000 - 6EFF 19353 37.4 B000 - B2FF 32248 62.3 6F00 - 9FFF 13462 26.0 B300 - B7FF 21156 40.8 A000 - AFFF 1337 2.6 B800 - BFFF 4232 8.2 B000 - B7FF 13184 25.5 C000 - C7FF 15804 30.5 B800 - BFFF 4446 8.6 C800 - EFFF 21232 41.0 C000 - FFFF 13177 25.4 F000 - FEFF 15811 30.5 HMA 13257 25.6 FF00 - FFFF 21306 41.1 HMA 21306 41.1 Eto ti pa objasni razliku u svim vaznim oblastima za 60%. UBR, ploca su iste.
maticne.ploce.69 fancy,
ŮŢ> kod chede (dx40) kod mene (dx2-66) ŮŢ> Eto ti pa objasni razliku u svim vaznim oblastima za 60%. ŮŢ> UBR, ploca su iste. 66 / 40 = 1.65 (165 %) Dakle, to ti je oko 65%, a onaj jedan do 66% ide tebi na šarm i poseban trud..;) .\/. [ Uđi, ne moraš da se izuvaš... ]
maticne.ploce.70 vstan,
> 66 / 40 = 1.65 (165 %) Sve je to jasno chedo, nego kako ? Ploca na 66 radi na 33 sa memorijom, a tvoja na 40, tako bar teorija kaze Ili MFT meri nesto sasvim "levo" ?
maticne.ploce.71 dejanr,
>> Na jednoj ploči je otkriven ;) do sada neprimećen local >> bus slot. Napomena - nije VLB, nego samo LB. Šta sa tim >> može da se radi, i koliki dobitak može da se postigne >> (video, disk) ? Šta tu može da se utakne ? Najvažnije je pitanje ovo poslednje. U neke stare LB slotove zapravo je mogla da se utakne samo memorijska kartica, i to proizvod firme koja je pravila ploču. žak i ako može nešto drugo, kod nas se teško nalaze specifične kartice, dakle ako nije po nekom standardu, teško da ćeš naći ikakvu primenu tog slota. Trebalo bi malo više informacija (iz dokumentacije ploče) da bi se videlo može li se dotični ikako upotrebiti.
maticne.ploce.72 fancy,
ŮŢ> Ploca na 66 radi na 33 sa memorijom, a tvoja na 40, tako bar teorija ŮŢ> kaze Ne bih rekao... Ajde ne pravi se naivan, zašto bi onda TI uzimao 66, kad si mogao lepo da ostaneš na bržoj 40-ici..:))) .\/. [ Dr.Ćirić@Male.Pčelice%kg.crazee ]
maticne.ploce.73 zcvele,
> Na jednoj ploči je otkriven ;) do sada neprimećen local > bus slot. Napomena - nije VLB, nego samo LB. Šta sa tim > može da se radi, i koliki dobitak može da se postigne > (video, disk) ? Šta tu može da se utakne ? Kako izgleda. Pre VLB-a pojkavljivao se Local bus (neki su ga zvali OPTI Local Bus) koji je imao jedan EISA konektor (nije EISA slot). Na našem tržištu je bila jedna ET4000AX karta koja je radila mrak sa tom konfiguracijom. Pozdrav Cvele
maticne.ploce.74 maksa,
>> Trebalo bi malo više informacija (iz dokumentacije ploče) da >> bi se videlo može li se dotični ikako upotrebiti. Potražih papir, i piše: Supports Local bus VGA implementation (Opti Standard). ... par redova niže: One 32-bit local bus slot (Opti standard). Ovo se valjda odnosi na isti slot. Pa, šta može ovde da se ubaci, tj. pravi li se još uvek išta korisno (video, HD kontroler) po tom Opti standardu ?
maticne.ploce.75 dejanr,
>> Ovo se valjda odnosi na isti slot. Pa, šta može ovde da se >> ubaci, tj. pravi li se još uvek išta korisno (video, HD >> kontroler) po tom Opti standardu ? Trebalo bi da se može naći VGA karti po OPTI standardu.
maticne.ploce.76 driks,
Sezamovci pomoc. Cashe mi pravi neke probleme. Kada je setovan, u toku rada mi dolazi do cudnog blokiranja racunara, pa ne pomaze ni reset ( posle reseta ponekad ne uspeva ni da digne sistem) vec pomaze samo gasenje racunara na nekoliko minuta. Ploca je inace PX386DX/40 sa 128kb cashe-a, a bios je AMI-ev, 4MB RAM-a (70nsec) i naravno bez uputstva. Evo navodim par stavki iz setup-a, cije znacenje neznam, a mozda predsta vljaju moguci izvor problema. ADVANCE CHIPSET SETUP Single ALE Enable: No Fast Decode Enable: Disabled Cashe Read Cycle: 3-2-2-2 (moguce komb.:3-1-1-1, 2-2-2-2, 2-1-1-1 ) Non-Casheable Block-1 Size: Disabled Non-Casheable Block-1 Base: 0 KB Non-Casheable Block-2 Size: Disabled Non-Casheable Block-2 Base: 0 KB Casheable RAM ADDress Range: 4 MB Video BIOS Area Casheable: No External Cashe Memory: Enabled Menjao sam wait stanja ali ne pomaze. Memory Read Wait State: 0,1,2 W/S Memory Write Wait State: 0,1,2,3 W/S Cache Write Wait State: 0,1,2 W/S
maticne.ploce.77 maksa,
Ne znam kako je ovo dospelo u FORUM/ex.yu, al' ga vraćam ovamo. :) >> * Ovo se valjda odnosi na isti slot. Pa, šta može ovde da se >> * ubaci, tj. pravi li se još uvek išta korisno (video, HD >> * kontroler) po tom Opti standardu ? >> >> Kao što rekoh, imam nekoliko Tseng ET4000 kartica za OPTI >> local bus. Ako te interesuje dodji kod mene u firmu pa probaj >> da li odgovaraju, mada mislim da je Cirrus 5422 brži od njih. Nije moja mašina, a vlasnik kaže da karticu ne bi nikako menjao, al' se zahvaljuje u svakom slučaju. :)
maticne.ploce.78 alien,
[]>>> Da nije u pitanju Conner od 250 Mb (240 i nesto, []>>> formatirano) ? [] [] ne, u pitanju je caviar 210 ! :( Kod mene je sa istim diskom 1650 na suvo (bez keširanja) bez VLB.
maticne.ploce.79 vstan,
> Cashe mi pravi neke probleme. Kada je setovan, u toku rada mi > dolazi do cudnog blokiranja racunara, pa ne pomaze ni reset ( > posle reseta ponekad Pa iskljuci ga dok ga ne zamenis.
maticne.ploce.80 driks,
>>> Cashe mi pravi neke probleme. Kada je setovan, u toku rada mi >>> dolazi do cudnog blokiranja racunara, pa ne pomaze ni reset ( >>> posle reseta ponekad >> >> Pa iskljuci ga dok ga ne zamenis. >> Upravo sam ga danas zamenio (navodno nisu bili dobro uglavljeni, a i jedan od njih je bio neki drugaciji, pa sam trazio da mi sva cetiri cipa promeni) i sada radi kao zmaj :)
maticne.ploce.81 mmatovic,
Zanimame sledece: - Imam plocu 486DX/33 i hteo bih da je zamenim (naravno uz doplatu) za 486DX2/66 VLB. Koliko bi kostala doplata i gde mogu da je zamenim? Unapred zahvalan Milos!
maticne.ploce.82 dekiper,
Zovni 764-451 i traži Vladu.
maticne.ploce.83 zizic,
> - Imam plocu 486DX/33 i hteo bih da je zamenim (naravno uz > doplatu) za 486DX2/66 VLB. Koliko bi kostala doplata i gde mogu > da je zamenim? Lepo ti nju prodaj i kupi tu novu. Ništa jeftinije ne bi prošao ni u jednoj od kombinacija koje pominješ. Naravno, malo je nezgodno biti bez PC u međuvremenu, ali i dalje mislim da ti je to najbolje rešenje (uostalom dok tražiš kupca merkaj cene 66-ice i kad dobiješ lovu ...)
maticne.ploce.84 pmiletic,
Da li mi ko zna nesto reci o Compaq racunarima? Radi se o Compaq DESKPRO/33 4/33 racunaru, o kome nazalost nemam literaturu (zagubila se pri dostavljanju racunara). Problem mi predstavlja ugradjeni kontroler za zvuk o kome ne znam nista. Na poledjini kucista imam 4 otvora (po 2 za mikrofon i zvucnike). O cemu se radi, koji softver moze raditi sa tim, da li neke npr. igre i sl. mogu davati glas preko nje itd. Na maticnoj ploci se nalazi cip sa sledecim oznakama: ANALOG DEVICES, AD1848JP, SOUND PORT, 9310, A33648.1 . Inace ako sta znate o njemu recite. Npr. zeza me sa WORD-om (u neko doba jednostavno gdje god kliknem sa misom jedini efekat je markiranje dijela teksta, problem su i TTF fontovi jer nece da prikaze sve instalirane fontove, pa za svaki font prikazuje po 2 imena). Ako ne moze preko konferencije, posaljite mi preko mail-a ili na neki drugi nacin poruke (jer sam se raspisao ...). pmiletic
maticne.ploce.85 trix,
Ima li neko setup utility za EISA Phoenix bios, Opti chip set ploče ? Veoooma bih bio zahvalan za bilo kakav kontakt!
maticne.ploce.86 ddcool,
Posedujem Forex 386DX/40/128Kb matičnu ploču. Norton Sysinfo pokazuje za CPU speed 31.2. Problem je što nikako ne mogu da isključim turbo režim (ili što je još gore možda ne mogu da ga uključim). Ploča je stara manje od godinu dana, a kod drugara koji ima godinu dana stariju ploču (isto 386DX/40) samo od drugog pro- izvođača Sysinfo daje za CPU oko 44.1, a kod isključivanaja turbo-a indeks mo- mentalno drastično opadne, slično je i kod drugog prijatelja koji ima sasvim novu ploču (isto sa AMD 386DX/40), znači pod turbom 40 i kusur, a kad se isključi turbo znatno manje (oko 28). Za ploču koju ja imam Sysinfo daje konstantno 31.2, a za tip proce- sora AMD 386DX/40, i kad uključim i kad isključim turbo, podaci se ne menjaju. Proverio sam turbo prekidač on je OK i priključen je gde treba na ploču, i u setapu stoji turbo switch enabled, ali ništa ne pomaže. Ako neko zna šta je u pitanju, spora ploča ili neki defekt, neka javi. Pozdrav, Dejan
maticne.ploce.87 funky,
RE: forex 386 /40 Ploče sa forexom su najbrže 386 ploče koje sam ikad video. CPU speed je standardan, tj. oko 44 SI, ali najbitnija je magistrala. Sa quantumom LPS 270 i magistralom na 16-20 MHz, transfer ide i do 2850 KB/s (bez ikakvih budženja). Ako kod tebe ide sporije, verovatno su u BIOSu vrednosti za SRAM WS povećane (stavi sve moguće nule - radi provereno 100 %). Single ALE stavi na DISABLED i to je uglavnom najbitnije. 2. mogućnost: možda je ploča na 33 MHz, odn. kristal nije na 80 nego na 66 MHz (index od 32 odgovara toj brzini). MOžda je neko "slučajno" promenio. i na kraju, probaj sa Ctrl-Alt-+ /- za brzinu. da bi bio siguran da radi u turbo modu. PS tipujem na 2
maticne.ploce.88 cane,
- Posedujem Forex 386DX/40/128Kb maticnu plocu. Norton Sysinfo pokazuje - za CPU speed 31.2. Evo ti jos jedno nagadjanje... Kod ortaka sam video plocu 386/33 koja ima procesor na 40MHz. Ne znam u cemu je fora i zasto ploca koja ne moze da se nabaci na 40MHz ima taj procesor, ali je bilo upravo tako. Dakle, mozda bi pomoglo da neko sa 386/33 plocom kaze koji index ima u SysInfo. Ako je 31.2 moguce je da ti je ploca na 33.
maticne.ploce.89 pele,
Drug je iz Amerike doneo 386/25MHz 2 Mb. Prilikom startovanja računara dvaput bipne a zatim još jednom i ispiše poruku: XCMOS CHECKUM FAILURE PRESS <F1> TO RESUME Bios je AMI 89. Kad se računar nekako digne, često se u toku rada, posle 10-15 minuta blokira tastatura a miš i dalje radi. Ponekad se bez razloga upale sve lampice na tastauri. Svaka pomoć je dobrodošla. pele.
maticne.ploce.90 dejanr,
>> Drug je iz Amerike doneo 386/25MHz 2 Mb. Prilikom startovanja računara >> dvaput bipne a zatim još jednom i ispiše poruku: >> >> XCMOS CHECKUM FAILURE >> PRESS <F1> TO RESUME Uđi u SETUP i podesi sve parametre. Poruka će nestati, a to za blokiranje tastature... videće se da li će se ponavljati i kada je setup dobar.
maticne.ploce.91 cane,
Imam jednu 386DX/40 plocu (standardna OPTi) staru oko godinu dana. Radila je odlicno, ali se onda odjednom desilo nesto porazavajuce :(. Naime, prilikom ukljucivanja, ploca (odnosno zvucnik) zapisti 9 puta (AMI BIOS). Prema podacima koje imam to znaci neki Checksum failure. Na zalost, nije moguce promeniti bas nista u samom BIOS-u jer do njega ne moze ni da se dodje (ploca odmah blokira). Istina, jednom mi je uspelo da sve prodje OK, ali se posle minut-dva sve smrzlo i pocelo da pisti. Od tada vise nikada nisam video cak ni uvodnu poruku :(. Postoji li neko resenje? BTW, iskljucivao sam i ukljucivao bateriju ali nije pomoglo. Da li treba pokusati sa odlemljivanjem?
maticne.ploce.92 rkramer,
C:\> Imam jednu 386DX/40 plocu (standardna OPTi) staru C:\> oko godinu dana. Radila je odlicno, ali se onda C:\> odjednom desilo nesto porazavajuce :(. Naime, C:\> prilikom ukljucivanja, ploca (odnosno zvucnik) C:\> zapisti 9 puta (AMI BIOS). Prema podacima Nešto slično se pre godinu dana desilo i kod mene (više se ne sećam koliko je bipova bilo, ali ih je bilo mnogo u svakom slučaju ;). Takođe nisam mogao da dospem do CMOS Setupa, i takođe je jednom ili dva puta proradila, a onda se odmah blokirala. Verovao ili ne problem je bio MODEM (pokvaren naravno). Mislim da su bipovi ukazivali na grešku na grafičkom adapteru... P.S. Ne kažem da je modem i kod tebe pokvaren, ali izvuci jednu po jednu karticu (eventualno zameni sa drugom) pa vidi da nije tako nešto u pitanju. P.P.S. Imam takođe OPTI ploču.
maticne.ploce.93 ddcool,
> Ploče sa forexom su najbrže 386 ploče koje sam ikad video. > CPU speed je standardan, tj. oko 44 SI, ali najbitnija je > magistrala. Sa quantumom LPS 270 i magistralom na 16-20 MHz, > transfer ide i do 2850 KB/s (bez ikakvih budženja). > > Ako kod tebe ide sporije, verovatno su u BIOSu vrednosti za > SRAM WS povećane (stavi sve moguće nule - radi provereno 100 > %). Single ALE stavi na DISABLED i to je uglavnom najbitnije. Zahvaljujem na pomoći, postavio sam stanje čekanja keševa na 0 i sada je CPU speed 43.4. Ali ne razumem ono za disk, ja imam quantum LPS 340A, i izvlačim svega 1314 Kb/s (seek 12.25 ms, track 3.58 ms, transfer 1313.9 Kb/s). Koristeći opciju AT-BUS CLOCK iz setup-a, pri I/O CMD Recovery contol posta- vljen na disabled, ne dobijam ništa, tj. prenos je uvek oko 1315 Kb/s, jedino kad postavim AT-BUS CLOCK na CLK2IN/2 ploča ne prepoznaje disk, sve ostalo CLK2IN/3, CLK2IN/4, CLK2IN/5 i CLK2IN/6 ne donosi rezultate. Ako bi mogao da mi objasniš kako da postignem bolji rezultat. Pozdrav, Dejan
maticne.ploce.94 zcvele,
ş> Evo ti jos jedno nagadjanje... Kod ortaka sam video ş> plocu 386/33 koja ima procesor na 40MHz. Ne znam u cemu ş> je fora i zasto ploca koja ne moze da se nabaci na 40MHz ş> ima taj procesor, ali je bilo upravo tako. Dakle, mozda ş> bi Problem je što je chipset na 33MHz i da se dizanje takta ne preporučuje. Kod 486 ploča je druga priča jer ti tu možeš dodatno da hladiš CPU a chipset već radi na 50MHz. Cvele
maticne.ploce.95 deki.dj,
=-> Problem je što je chipset na 33MHz i da se dizanje takta =-> ne preporučuje. Kod 486 ploča je druga priča jer ti tu =-> možeš dodatno da hladiš CPU a chipset već radi na 50MHz. Kod mene je procesor 386/33 ali je u BIOS-u setovanje po defaultu za procesor na 40 MHz. S' druge strane ploča sa ETEQ čip setom, po dokumentaciji, može da svira na 25/33/40 MHz !? ;) Da li to znači da se procesoru (386) na 33 može povećati takt na 40 MHz i da će sve biti OK ? (Nešto baš neverujem...) Na kojoj onda frekvenciji radi čip set, 33 ili 40 ?
maticne.ploce.96 funky,
> transfer ide i do 2850 KB/s (bez ikakvih budženja). >> izvlačim svega 1314 Kb/s (seek 12.25 ms, track 3.58 ms, transfer 1313.9 >> Ako bi mogao da mi objasniš kako da postignem bolji rezultat. 1314 KB je stvarno malo. Menjajući klok magistrale, trebalo bi da dobijaš veće vrednosti. To što neće da radi sa CLK /2 (20 MHZ) je zbog bajatijeg (ili lošijeg) AT IDE adaptera. Sam disk trpi provereno. Evo ti i svedoka: SEZAM: laki (forex 40 MHz + quantum LPS 270 AT ISA) Nidžo, kaži čoveku. Verovatno je u pitanju revizija same ploče. Pozdrav, funky
maticne.ploce.97 funky,
RE: 25/33/40 mhZ ako ti u dokumenjtaciji piše tako, znači da je ploča predvidjena do 40 MHz i jedino moraš da promeniš kristal za takt (i procesor, naravno - mada nije neophodno ;) probaj, šta te košta. U najgorem slučaju ti se uglavi mašina :) Samo, ne postoje cooler-i za 386, pa moraćeš nešto da budžiš-lepiš :) Pozdrav, funky
maticne.ploce.98 trix,
> probaj, šta te košta. U najgorem slučaju ti se uglavi mašina :) > Samo, ne postoje cooler-i za 386, pa moraćeš nešto da budžiš-lepiš :) Za hladjenje procesora i RAM-DAC-a koristim još jedan ventilator od napajanja. Jednom tromesečno razjurim prašinu i to je to. Do duše hladjenje je samo preventivno ali zaista efektno.
maticne.ploce.99 boccaccio,
Imam jedan problem (da li samo ovo već čuo negde?): Kada startujem HIMEM.SYS javi sledeću grešku: ERROR: HIMEM.SYS has detected unrelaibe XMS memory at ad 00700776h XMS Driver not installed. Prvo što mi je palo na pamet je pokvarena memorija. Međutim, zašto kada ukl*učim proveru kompletne memorije ne grešku? Šta može biti uzrok ovome i kojim programom bi to mogao da utvrdim (mail me :)) Pozdrav, Boris p.s. Sada ga učitavam sa HIMEM.SYS /TESTMEM:OFF
maticne.ploce.100 pmiletic,
Hajde ljudi, pa zar niko nema kontakta sa COMPAQ-ovim racunarima? Ako ko ima iskustva neka procita moju molbu 3.84 od 29.06. Bio bih :)))))))))))))). Pozdrav Predrag
maticne.ploce.101 deki.dj,
=-> RE: 25/33/40 mhZ =-> =-> ako ti u dokumenjtaciji piše tako, znači da je ploča =-> predvidjena do 40 MHz i jedino moraš da promeniš kristal =-> za takt (i procesor, naravno - mada nije neophodno ;) Kristal za takt ili takt za kristal... ;) Normalno je da se freq. kristalu nemože promeniti, ali je moguće promeniti BUS Clock u BIOS-u. =-> probaj, šta te košta. U najgorem slučaju ti se uglavi =-> mašina :) Samo, ne postoje cooler-i za 386, pa moraćeš =-> nešto da budžiš-lepiš :) Da! ;) ALI meni je mašina na 33MHz, ali setovanje je za 40MHz, i jedino tako radi bez zaglavljivanja !?! :) Kada namestim vrednosti za 33MHz počinje zaglavljivanje tastature. Verovatno se zbog takvog setovanja (na 40MHz) mašina više greje i tako postoji veća šansa da (nedaj bože) pandrkne. ;)
maticne.ploce.102 kostja,
Molio bih nekoga da dostavi u BENCHMARK podatke za 386DX, 486DLC i 486SX ploce sto se tice brzine. Moze po bilo kom programu za testiranje. Pozdrav :)
maticne.ploce.103 funky,
Re: 386DX 486 DLC 486SX 40 MHZ !!! ----------------Landmark----------Si 7.0-------------Checkit (drystones) 386DX 62.5 44 oko 11000 486DLC 130 65 oko 15000 486SX 133 86 oko 19000 ------------------------------------------------------------------------ 486SX ti je najbolje rešenje, jer em ploča ima 256 cache, em je local bus funky
maticne.ploce.104 zcvele,
ş> Prvo što mi je palo na pamet je pokvarena memorija. ş> Međutim, zašto kada ukl*učim proveru kompletne memorije ş> ne grešku? Najverovatnije ti ne valja memorija. Probaj da zameniš redosled SIMMova. Ako ti se adresa promeni onda je to to. Kompletna provera iz biosa nije toliko pouzdana. ş> Šta može biti uzrok ovome i kojim programom bi to ş> mogao da utvrdim (mail me :)) Imaš ih raznih. Najlakše je da probaš iz windowsa. Digni WIN i par velikih aplikacija kao COREL WORD4W EXCEL i sl i otvori par većih fileova. Ako ti se pobuni win u vidu greške aplikacije ili sl. onda znaš da ti je problem u memoriji. Pozdrav Cvele
maticne.ploce.105 ddcool,
> pomoglo da neko sa 386/33 plocom kaze koji index ima u > SysInfo. Ako je 31.2 moguce je da ti je ploca na 33. Ovo nije sigurno, kristal je od 80 MHz, problem je bio u stanju žeka- nja DRAM-a i keševa (bili su na 1W/S). Drugi je problem što kad to isključim tj. stavim 0W/S Windows mi se sruši kad kod nešto pokušam da odštampam, a ne- kad i pre :(. Tako da brzinu imam izgleda samo za pod DOS :((. Rešenje pro- blema možda leži u video karti (trident 8900Cl), u uputstvu piše da je fa- brički omogućen prenos podataka u DRAM pri 0W/S, ali da "ponekad" može doći do rušenja sistema pa se preporučuje upotreba dva džampera na kartici. Pogle- daću da nije možda ovo u pitanju. Pozdrav, Dejan
maticne.ploce.106 ddcool,
> 1314 KB je stvarno malo. Menjajući klok magistrale, trebalo bi > da dobijaš veće vrednosti. To što neće da radi sa CLK /2 (20 > MHZ) je zbog bajatijeg (ili lošijeg) AT IDE adaptera. Sam disk > trpi provereno. Kao što rekoh menjao sam klok, ali se ništa ne menja u prenosu, možda bih trebao da uzmem neki drugi program za testiranje? Na AT IDE adapteru po- stoji džamper za koji na poleđini piše nešto u stilu IDE IOCLHY (optional), probao sam i sa tim, ali ništa se ne dešava. Uzgred kako da znam da mi je ada- pter od novijih ili je "bajat". Pozdrav, Dejan
maticne.ploce.107 cane,
Da li je za 486DX/40 neophodan cooler? Molim sto hitnije odgovore.
maticne.ploce.108 funky,
Ako ti se sa 0 WS glavi u windowsu, lek koji skoro uvek pali je da staviš SIMMove nekog drugog proizvodjača, ili (redje) da im zameniš mesta.
maticne.ploce.109 zizic,
> Ovo nije sigurno, kristal je od 80 MHz, problem je bio u stanju > žeka- nja DRAM-a i keševa (bili su na 1W/S). Drugi je problem > što kad to isključim tj. stavim 0W/S Windows mi se sruši kad > kod nešto pokušam da odštampam, a ne- kad i pre :(. Tako da > brzinu imam izgleda samo za pod DOS :((. Rešenje pro- Praktično imam identičan problem. Koji motherboard imaš ? Kod mene je ALI chipset sa AMI BIOSom iz aprila '93 (386/40/4Mb). Ako saznaš odgovor (važi i za bilo kog drugog) molim te javi mi da se rešim ove bede. U Windowsima moram doslovno da prepolovim performanse PC-ja da se ne bi rušio...
maticne.ploce.110 zcvele,
ş> Da li je za 486DX/40 neophodan cooler? Molim sto hitnije ş> odgovore. NE ali se preporučuje Cvele
maticne.ploce.111 pele,
>=} Uđi u SETUP i podesi sve parametre. Poruka će nestati, a >=} to za blokiranje tastature... videće se da li će se >=} ponavljati i kada je setup dobar. Uspeli smo da sredimo SETUP tako da se ona poruka više ne javlja. Međutim, tastatura se i dalje blokira s vremena na vreme. Možda je problem i u samoj tastaturi jer je plaćena 12$ :) pele.
maticne.ploce.112 ddcool,
> Ako ti se sa 0 WS glavi u windowsu, lek koji skoro uvek pali je > da staviš SIMMove nekog drugog proizvodjača, ili (redje) da im > zameniš mesta. Skoro sam dodavao još 4Mb memorije, SIMMovi su iste brzine (70 ns), ali od drugog proizvođača. Da li si mislio da zamenim mesta SIMMovima u okviru iste banke ili da zamenim mesta bankama. Stavio sam u config.sys baffers=30,8 i sada se Windows znatno ređe ruši tj. samo dva puta i to oba kada sam, posle dužeg rada u Corelu kopirao neke glomazne objekte, a zatim ih prebacivao na sledeću stranu i sl. Dejan
maticne.ploce.113 ddcool,
> Praktično imam identičan problem. Koji motherboard imaš ? Kod > mene je ALI chipset sa AMI BIOSom iz aprila '93 (386/40/4Mb). > Ako saznaš odgovor (važi i za bilo kog drugog) molim te javi mi > da se rešim ove bede. U Windowsima moram doslovno da prepolovim > performanse PC-ja da se ne bi rušio... Kod mene je ploča Forex Super 386/40DX ima 128Kb keša, a na njoj se nalazi 8Mb memorije u SIMMovima od dva različita proizvođača (prva i druga banka). AMI BIOS je iz juna 92, video karta Trident 8900CL, disk quantum LPS 340A. Ploču sam konfigurisao iz setapa na sledeći način AT BUS CLK/3 IO Recovey Disabled DRAM wait 0W/S Cashe read 0W/S Cashe write 0W/S U config.sys sam stavio buffers=30,8. Rezultati na testovima: Wintach 800x600 256 3.92 Sysinfo overall 32.5 Core 2557 Kb/s Windows sada (posle promene u config.sys-u) radi znatno stabilnije, tj. rušio se samo dva puta i to posle višečasovnog rada u Corel-u pri pokušaju da kopiram komplikovani objekat i pri pokušaju snimanja na disk. Možda ako još povećam bafere rad postane potpuno stabilan. Dejan
maticne.ploce.114 joepesci,
> Da li je za 486DX/40 neophodan cooler? Molim sto hitnije odgovore. Ne ako nije sa VLB komponentama (kartica i kontroler). U protivnom savetujem pod obavezno. Sallute, Joe
maticne.ploce.115 funky,
>> Core 2557 Kb/s znači, ipak si uspeo. Kad bi stavio /2 umesto /3 otišo bi na 2850 :)
maticne.ploce.116 bulaja,
**** new file **** R:\IBMPC\INFO\*.* ---------------------- bios31 zip 25157 The AMI BIOS survival guide (AMI BIOS FAQ) What is the AMI BIOS survival guide? ================================== BIOS settings are a frequent problem in several hardware related newsgroups. Did you ever experienced a system lock up or poor performance and erratic behaviour due to improper BIOS settings? Have you ever been let in the dark by a cryptic 5 pages badly written motherboard manual? The answer is probably yes. I took some initiative and decided to edit a FAQ for the AMI BIOS (American Megatrends Inc.). This BIOS is, I believe, the most common. The guide provides a description of each BIOS functions (at least those we are aware of) and tips for their settings. I hope it will eventually help newbies "decipher" BIOS settings and more advanced users "optimize" their system. It could even keep you from a painful visit to your local computer store! TABLE OF CONTENT ================================== 1.0 DEFINITIONS 1.1 BIOS 1.2 CMOS 1.3 Chipset 2.0 POST AND ENTERING SETUP 2.1 A Typical AMI BIOS POST Sequence 2.2 AMI BIOS POST Errors 2.3 Other AMI BIOS POST Codes (*) 2.4 BIOS Error Messages 3.0 STANDARD CMOS SETUP 4.0 ADVANCED CMOS SETUP 5.0 ADVANCED CHIPSET SETUP 6.0 AUTO CONFIGURATION WITH BIOS DEFAULTS 7.0 AUTO CONFIGURATION WITH POWER-ON DEFAULTS 8.0 CHANGE PASSWORD 9.0 HARD DISK UTILITY 9.1 Hard Disk Format 9.2 Auto Detect Hard Disk 9.3 Auto Interleave 9.4 Media Analysis. 10.0 WRITE TO CMOS AND EXIT 11.0 DO NOT WRITE TO CMOS AND EXIT 12.0 FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ)
maticne.ploce.117 mjevta,
Imam mainboard VLB sa AMD 486-40 cipom koja radi na 33MHz. Kako da je dzamperisem da radi na 40 MHz? Metodom uzaludnih pokusaja pronasao sam jumper koji prebacuje 25/33 MHz, ali nista vise. Uputstvo, naravno, nemam. Vise jumpera se nalazi pored procesora, radi blizeg opisa. bjevta
maticne.ploce.118 vstan,
> Imam mainboard VLB sa AMD 486-40 cipom koja radi na 33MHz. > Kako da je dzamperisem da radi na 40 MHz? Metodom uzaludnih > pokusaja pronasao sam jumper koji prebacuje 25/33 MHz, > ali nista vise. Uputstvo, naravno, nemam. Mogao si bar da navedes chip-set.
maticne.ploce.119 calex,
<!> Imam mainboard VLB sa AMD 486-40 cipom koja radi na 33MHz. <!> Kako da je dzamperisem da radi na 40 MHz? Metodom uzaludnih <!> pokusaja pronasao sam jumper koji prebacuje 25/33 MHz, Evo ti raspored na mojoj ploči (PX486 P3) VLB, možda je taj: main freq. JP5 JP6 JP16 25MHz OFF OFF ON 33MHz ON OFF OFF 40MHz ON ON OFF pozdrav, Cale....
maticne.ploce.120 mjevta,
>>> Imam mainboard VLB sa AMD 486-40 cipom koja radi na 33MHz. >>> Kako da je dzamperisem da radi na 40 MHz? Metodom uzaludnih >>> pokusaja pronasao sam jumper koji prebacuje 25/33 MHz, >>> ali nista vise. Uputstvo, naravno, nemam. >> >> Mogao si bar da navedes chip-set. Izvinjavam se, ali mislio sam da su ove ploce toliko rasprostranjene da nema potrebe za detaljnijim opisom. BIOS je AWARD-ov, a na ploci se nalaze i sledeci cipovi: - Regional HT6542, - SARC RC4018A4 9338-AS, - Mosel 9331FN (8 kom), - ISSI <neka oznaka> (2 kom), - jos nekoliko manjih integralaca. Raspolazem samo ovim informacijama. Unapred hvala, bjevta
maticne.ploce.121 mjevta,
>> <!> Imam mainboard VLB sa AMD 486-40 cipom koja radi na 33MHz. >> <!> Kako da je dzamperisem da radi na 40 MHz? >> Evo ti raspored na mojoj ploči (PX486 P3) VLB, možda je taj: Puno hvala. Kombinovanjem dva jumpera (jedan sam znao, a drugi odmah nasao na osnovu tvoje poruke), jumperisao sam je i na 50MHz, a onda vratio na 33 MHz. Naime kolika je normalna radna temperatura AMD 486-40 procesora? Ovaj moj (jumperisan na 33 MHz) je toliko vreo da prst na njemu moze da se drzi nepunu sekundu. Da li je to normalno? Koliko bi se grejao na 50MHz (malo vise, mnogo vise)? Da li su mi neophodni hladnjak ili dodatni ventilator ili oba? Koliko se greju drugi 486 chipovi na drugim plocama? bjevta
maticne.ploce.122 boccaccio,
YOU> Najverovatnije ti ne valja memorija. Probaj da zameniš redosled YOU> SIMMova. Ako ti se adresa promeni onda je to to. YOU> Kompletna provera iz biosa nije toliko pouzdana. Kada je čovek proklet pa misli da neće njega :(. Elem. posle promene SIMM-ova, javlja se na adr. 75B776h tako da je memorija. Mislim da je sada 8 SIMM po redu tako da će izdržati do ponedeljka. YOU> Imaš ih raznih. Najlakše je da probaš iz windowsa. Digni WIN i YOU> par velikih aplikacija kao COREL WORD4W EXCEL i sl i otvori par YOU> većih fileova. Ako ti se pobuni win u vidu greške aplikacije YOU> ili sl. onda znaš da ti je problem u memoriji. Pa meni se ovo stalno dešava. Corel je pre Upgrade padao nonstop (bio je ne upotrebljiv), Excel nije, a Word4Win 6 neće ni da se instalira (dvojka radi fino). Definitivno memorija. Pozdrav, Boris p.s. Tnx za otvorene oči. :))
maticne.ploce.123 nicic,
Testirajuci brzinu hard diska primetio sam jednu nelogicnost. Imam racunar 486 VLB (model M601 V1.3), VLB kontroler i hard CONNER CFA540A. Transfer je (sa programom DHD 2.1) i obicnim (16 bitnim kontrolerom) 1254kB/s, a sa VLB je 2276kB/s. Isti hard disk sa istim (16 bitni) kontrolerom, ali na 386SX/25 sa sabirnicom na 8Mhz je 2212,21kB/s (!?). U cemu je problem? U maticnoj ploci? p.s. Da li neko ima uputstvo za osnovnu plocu 486VLB M601 V1.3 sa biosom AWARD verzije 214X2002
maticne.ploce.124 vstan,
>>> Mogao si bar da navedes chip-set. > > Izvinjavam se, ali mislio sam da su ove ploce toliko > rasprostranjene da nema potrebe za detaljnijim opisom. > BIOS je AWARD-ov, a na ploci se nalaze i sledeci cipovi: > ........................ > - SARC RC4018A4 9338-AS, Znaci SARC ploca. A ploca ima mnogo - Sarc, Forex, UMC, ALi, Opti, SiS, Winbond,.... , tako da na rasprostranjenost u ovakvim porukama ne racunaj.
maticne.ploce.125 vstan,
> Naime kolika je normalna radna temperatura AMD 486-40 > procesora? Ovaj moj (jumperisan na 33 MHz) je toliko vreo > da prst na njemu moze da se drzi nepunu sekundu. > Da li je to normalno? Jeste. > Da li su mi neophodni hladnjak ili dodatni ventilator ili oba? > Koliko se greju drugi 486 chipovi na drugim plocama? Ventilator dosta pomaze. Ja sam u pocetku skinuo ventilator i hladnjak je bio skoro vreo. Sa ventilatorom je mlak (66Mhz).
maticne.ploce.126 bulaja,
**** new file **** R:\IBMPC\INFO\*.* ---------------------- overclck faq 14592 Overclocking FAQ: povećavanje procesorskog clock-a "Overclocking" is increasing the clock rate of a processor beyond its rating for the purpose of increasing system speed without buying a new, faster, but more expensive processor. "Overclocking" is a slang term, and not an engineering or scientific term. The correct technical terms are "speed- margining" (more common) and "undertiming" (less common) (Cameron Spitzer).
maticne.ploce.127 alazovic,
Imam 486/66 VLB, a razlog mog javljanja je brzina procesora: po Landmark SPEED-u daje klasicnih 223 MHz CPU, 587 MHz FPU ali Norton SI daje samo 99, sto je daleko od onih maksimalnih 144, a i PC BenchMark daje 350 za CPU, za razliku od maksimalnih 400 Ploca je kupljena u IMTEL-u pre mesec dana, i ima naziv UC 4913 V1.4, datum 22.12.1993, i ima dva CHIP-a UM 82C491 real single chip ; UM 82C493A TTL integration Bios Date je 4.4.93. U setapu je AUTOCONFIG=ENABLED Da li neko zna nesto o ovoj ploci ? Kako da je poguram malo brze ? Ako neko zna, neka mi javi na mail ili ovde u CONF.
maticne.ploce.128 pinokio,
>ali Norton SI daje samo 99, sto je daleko od onih maksimalnih 144, ................ Odgovor je trivijalan :)) Imaš mnogo stanja ćekanja za upis i čitanje u ex keš, ili ti iskljućen algoritam za writhe back u keš. Pitanje je samo zašto je tako !? Postoje dvije varijante: !. Da je to standardno setovano ( K'o biva samo da proradi, pa ko voli brže neka gura) u zavisnosti koji procesor će ploća da nosi i koju memoriju (cache) 2. Da to najvjerovatnije neće raditi, pa su odmah i iskljućili ;> Probaj i vidi, ako bude zakucavalo ti vrati na BIOS def. i polako :)) Nenad
maticne.ploce.129 andrejt,
Dakle imam AMD 386 /40 i videh u racunarima onu mogucnost block transfera (podesavanje u setupu), pa posto nisam primetio toga u mome setupu,pomislih da imam krivu plocu (mada se opis slaze - strasno je mala) , pa pitanje je : da li na mojoj ploci koja je px386q moze doticni block transfer ili ne (nabavljena u IMTELu ako to nesto znaci) ? Ako moze gde se podesava u setupu ?
maticne.ploce.130 cane,
Za sporost tvoje ploce verovatno je kriv upravo AUTOCONFIG=ENABLED. Naime, u BIOS-u su, po default-u, podesena neka silna stanja cekanja, sporija magistrala itd. Iako je tako spporije, to nikako nije iznenadjujuce jer ovako ploca sigurno radi sa sivm komponenĘtama. Ako mislis da ce sistem da izdrzi, mozes slobodno da skines taj autoconfig i da podesis sva stanja cekanja na nulu, kao i da ubrzas magistralu (CLKIN/?)
maticne.ploce.131 zamahajev,
Imam ploču 386sx /16 MHz. Hteo bih da pređem na nešto jače npr. 486sx, 486 dlc. Zanima me da li bi pri prelasku na 486 mogao da zadržim sve postojeće kartice VGA, kontroleri i ostali. Šta je sa memorijom. Na ploči imam 4 modula od po 1 MB. Da li je moguće jednostavno ove module umetnuti u novu ploču? Kakve su to magistrale SLB, VESA sa stanovišta prelaska na njih, tj. da li je moguće zadržati stare kartice i kontolere. Pozdrav Zamahajev
maticne.ploce.132 funky,
RE: 486/66 Si=99 Imao sam skoro priliku da se sretnem sa jednom takvom pločom. Si nikako da predje 99. žak i sa SVIH 0 WS u setup-u - isto. Imala je Opti čipset i AMI bios. Jednostavno, nije mogla brže. Kad sam zamenio procesore sa jednom CD-COM pločom (koja je imala 486DX/40), Opti je pokazao zdravih Si=86, dok je CD-COM sa dx2/66 pokazao ne loših Si=132. I tako ostade. Ako ne uspe optimizacija setup-a, bojim se da si osudjen na Si=99 :) Ili zameni samo ploču a zadrži procesor.
maticne.ploce.133 rkramer,
C:\> Dakle imam AMD 386 /40 i videh u racunarima onu C:\> mogucnost block transfera (podesavanje u setupu), C:\> pa posto nisam primetio toga u mome C:\> setupu,pomislih Ako ga nemaš u Setupu (što je vrlo verovatno , jer se opcija pojavljuje samo na nanjnovijim) onda skini drajver DQWIK (ima ga i na Sezamu - ali je neregistrovan, pa postiže slabije rezultate). Za dalje informaije - ma wr rkramer
maticne.ploce.134 mjevta,
Dokupio sam 4BM i ubacio u svoju 386/33/4MB međutim pri svakom prvom startovanju mašine, a nakon što istestira svih 8MB zakuca sa uz poruku "Parity error; adr. hex 0000:0002". Reboot ne pomaže ali po isključivanju i uključivanju mašine sve prođe OK. Checkit ne prijavljuje nikakvu grešku i pored detaljnijeg testiranja u više prolaza.Inače SIMM - ovi su, naravno, različitog proizvođača (4+4) ali iste brsine - 70 ns, a "igranje" sa parametrima BIOS - a nije dalo rezlutata. U čemu je stvar? mjevta.
maticne.ploce.135 zcvele,
ş> Imam ploču 386sx /16 MHz. Hteo bih da pređem na nešto jače ş> npr. 486sx, 486 dlc. Zanima me da li bi pri prelasku na 486 ş> mogao da zadržim sve postojeće kartice VGA, kontroleri i ş> ostali. Šta je sa memorijom. Na ploči imam 4 modula od po 1 ş> MB. Da li je moguće jednostavno ove module umetnuti u novu ş> ploču? Kakve su to magistrale SLB, VESA sa stanovišta prelaska ş> na njih, tj. da li je moguće zadržati stare kartice i ş> kontolere. Pozdrav Zamahajev Jednostavno JESTE Možeš bez problema da zameniš MB. Zgodno bi bilo da kupiš VLB ploču pa kada ti porastu zahtevi pomalo ćeš početi da se širiš. A te delove nemoj da bacaš nego ih pričuvaj pa možda jednog dana skrpiš mašinu za chatanje na sezamu. Pozdrav Cvele
maticne.ploce.136 acal,
... Imam ploču 386sx /16 MHz. Hteo bih da pređem na nešto jače npr. 486sx, ... 486 dlc. Zanima me da li bi pri prelasku na 486 mogao da zadržim sve ... postojeće kartice VGA, kontroleri i ostali. Šta je sa memorijom. Na ploči ... imam 4 modula od po 1 MB. Da li je moguće jednostavno ove module umetnuti ... u novu ploču? Kakve su to magistrale SLB, VESA sa stanovišta prelaska na ... njih, tj. da li je moguće zadržati stare kartice i kontolere. Nema nikakvih problema oko upgrade-a samo ti vozi... Što se tiče kartica i memorije sve to možeš da prebaciš i na novu ploču osim ako se ne opredeliš za drugu magistralu. Sada ti je u kompjuteru AT BUS,opcija koju ti pominješ a zove se Vesa Local Bus ima direktno izvedene pinove za kontakt sa procesorom pa je samim tim (manje-više :))) ) brza ...Nažalost prelaskom na drugu magistralu možeš (čitaj:trebo bi) da promeniš i osnovne kartice (I/Okontroler,graf. kartica) Ne bi trebo da ima/ problema :)) AcaL
maticne.ploce.137 ikordic,
RE: Problemi sa memorijom => prolaza.Inače SIMM - ovi su, naravno, različitog proizvođača (4+4) => ali iste brsine - 70 ns, a "igranje" sa parametrima BIOS - a nije => dalo Skromna iskustva: kombinacija memorijskih modula različitih proizvođača po pravilu NE funkcioniše. Kad ovo kažem, mislim na 100% ispravan rad sistema. Daklem, pre bi se moglo govoriti o nekom čudu u slučaju da sve radi bez (vidljive) greške, umesto da se kao "čudna" iskustva tretira nefunkcionisanje.
maticne.ploce.138 vstan,
> Skromna iskustva: kombinacija memorijskih modula razlicitih > proizvodaca po pravilu NE funkcionise. Kad ovo kazem, mislim na > 100% ispravan rad sistema. Po mom skromnom iskustvu po pravilu FUNKCIONISE.
maticne.ploce.139 rkramer,
C:\> Dokupio sam 4BM i ubacio u svoju 386/33/4MB C:\> međutim pri svakom prvom startovanju mašine, a C:\> nakon što istestira svih 8MB zakuca sa C:\> prolaza.Inače SIMM - ovi su, naravno, različitog C:\> proizvođača (4+4) ali iste brsine - 70 ns, a C:\> "igranje" sa parametrima BIOS - a nije dalo Ok, mož' da bidne, al' ne mora da znači... Imao sam sličan slučaj pre neki dan, s tim što je u pitanju bilo dograđivanje 2 Mb, i što nije htela da radi ploča NI POSLE VAĐENJA dodatih 2 Mb. Problem je rešen iz BIOSA, pomoću opcije AUTO CONFIG WITH BIOS DEFAULTS. Na žalost nisam probao da ponovo dodam ista dva Mb i da probam da li će da prorade pomoću ovog, jer je tip bio totalno upaničen :( Svejedno ama ništa te ne košta da probaš ovo, samo naravno zapiši podatke (ne bi' da vređam, ali šta ja znam kakvih nas sve ima :)
maticne.ploce.140 zcvele,
ş> Skromna iskustva: kombinacija memorijskih modula različitih ş> proizvođača po pravilu NE funkcioniše. Kad ovo kažem, mislim ş> na 100% ispravan rad sistema. Ispravno si se izrazio (skromna) Pazi problem jeste sa memorijom ali je pitanje kakav. Pogledaj da li su ti dobri kontakti na SIMM-ovima. To se počne dešavati na ovim vrućinama :( Pozdrav Cvele
maticne.ploce.141 jovca.car,
/* > proizvodaca po pravilu NE funkcionise. Kad ovo kazem, mislim na /* Po mom skromnom iskustvu po pravilu FUNKCIONISE. Aj se vas dvojica sporazumite. :) O čemu je reč - različiti SIMM-ovi unutar jedne banke (što uglavnom NE funkcioniše) ili SIMM-ovi iste sorte u jednoj, a druge sorte u drugoj banci (što uglavnom FUNKCINIŠE) ?
maticne.ploce.142 cane,
Imam 386DX/40 plocu (HOT serija) sa 128kb kesa i zeleo bih da stavim jos 128k. Nabavio sam potrebne cipove i stavio ih, ali se racunar svaki put zablokira tacno pre ispisivanje one cuvene tabele (AMI BIOS). Nista ne pomaze nego moram da vratim jumper na 128k. Da li je za konfiguraciju od 256k na ovoj ploci potreban poseban kontrolnoi cip (neki TAG ram) ili ne? Ja imam onaj stari za 128k, pa sam mislio da mozda on treba da se zameni. Ako je to tacno, gde se i po kojoj ceni moze nabaviti taj cip?
maticne.ploce.143 vstan,
> O cemu je rec - razliciti SIMM-ovi unutar jedne banke (sto > uglavnom NE funkcionise) ili SIMM-ovi iste sorte u jednoj, a > druge sorte u drugoj banci (sto uglavnom FUNKCINISE) ? Uglavnom funkcionise i jedno i drugo ;)
maticne.ploce.144 cane,
- O cemu je rec - razliciti SIMM-ovi unutar jedne banke (sto uglavnom NE - funkcionise) ili SIMM-ovi iste sorte u jednoj, a druge sorte u drugoj - banci (sto uglavnom FUNKCINISE) ? Nije lepo da te jos vise zbunjujem, ali kod mene vec 8 meseci u istoj banKi rade 2*1mb NEC, 1*1mb TOSHIBA i 1*1mb GoldStar SIMM-ovi :). Imam jos jedno slicno iskustvo. Sva neprijatna iskustva sa ovakvim kombinacijama dolaze iskljucivo sa Sezama.
maticne.ploce.145 mjevta,
>> Pazi problem jeste sa memorijom ali je pitanje kakav. Pogledaj Problem je prevaziđen premda još ovek nemam pojma o čemu se radilo. Kada sam prvu banku popunio starim SIMM - ovima a drugu novim ( a baš sam se bio zainatio da ga nateram da profunkcioniše u obrnutom rasporedu ) boot-irao je bez problema. BTW. novi SIMM - ovi imaju 3 čipa.
maticne.ploce.146 ikordic,
RE: SIMM => > proizvodaca po pravilu NE funkcionise. Kad ovo kazem, mislim na => > 100% ispravan rad sistema. => => Po mom skromnom iskustvu po pravilu FUNKCIONISE. Eh, ne budi bukvalista :), nisam mislio na idealne situacije u kojima ti uzmeš HQ modul jednog proizvođača i HQ modul druge firme, to lepo upariš i voziš. žinjenica je da se korišćenjem memorijskih modula različitih proizvođača, pa čak i modula istog proizvođača a različitih generacija, u okviru jedne banke pojavljuju problemi koji se inače ne javljaju. I nemojte sad n reply-a u stilu "... šta lupaš, kod mene sve radi OK!". Nisam rekao da takva kombinacija NEĆE raditi - jednostavno je verovatnije da ćeš imati problema sa takvom kombinacijom nego kada koristiš module iste generacije. Takođe vredi primetiti da sam u svojoj poruci napisao da se očekuje 100% ispravan rad sistema. žesto se dešava da mi stigne sistem koji radi naizgled sasvim OK, ali se, eto, nekad desi po neki nepredviđeni pad sistema, koji se ondak pripisuje virusima, disk cache programima, softveru itd. Onda uključiš /TESTMEM:OFF kod HIMEM.SYS-a i tu pukne oko 30-40% takvih kombinacija, nakon toga dolazi CheckIt koji pronađe one tice koje HIMEM.SYS nije našao. Finalnu inspekciju vrši "poslednje čudo teknike - SIMM tester", koji se najređe koristi jerbo dosta dugo žvaće svoje testove, a ja za to neimam vremena. Fala jasno da se nekada desi i da štrajkuje modul koji je u skladu sa ostalim prisutnim. Govorim samo o nečemu što se može izolovati kao pojava koja pravi probleme. Kada ti mesečno prođe 200 i kusur mašina kroz servis/asemblažu, razviješ sposobnost da svaki problem otkloniš što je moguće brže, bez zezanja sa detaljima tipa " ... 'ajde sad da probamo kombinaciju No. 47, ako ne ide onda ... " i tako to. Jednostavno, primetio sam da takva kombinacija pravi probleme - ako tebi sve radi OK, onda super. P.S.: Ova poruka je pisana na mašini koja ima 1 MB u DIP memorijama različitih brzina i proizvođača + 4 potpuno različita SIMM-a od po 1 MB ...
maticne.ploce.147 cane,
Ortak je nedavno kupio jednu 486DX40 plocu (AMD) be cooler-a za koji je i ovde vladalo misljenje da nije bas neophodan, mada je pozeljan. Medjutim, kako smo se sinoc obojica bukvalno opekli na procesor i mada se isti potpuno ohladio za pola minuta, on sada zeli dkupi cooler, odnosno fan. Medjutim, problem je sto fan ne moze da stane u kuciste (mini tower) jer mu smeta maska za diskove. Naravno, Marfi je umesao svoje prste, tako da fali samo oko 5mm, ali sve je to dzaba jer ne moze ëćśda se dobije ni jedan jedini milimetar. Elem, pitanje za vas je sta biste radili u datoj situaciji? Napominjem da je promena kucista vrlo nepozeljna i navodi se samo kao zaista krajnje resenje. Recimo, da li biste vi busili, sekli ili savijali masku za diskove? Da li je to neko, mozda, veÍÜc radio? Voleo bih da mi odgovorite sto pre jer se zaista brinemo za procesor. Pravo cudo da se jos nije istopio.
maticne.ploce.148 lkudlik,
Imam AMD 486 DX40VLB(od MEGE) plocu sa AWARD 4.5 BOIS-om i ALI RC4018A4 Chip Set Ploca ima oznaku M601. Najbolje sto sam uspeo podesiti je sledece: First Meg Speed PC/XT Memory Area K/Sec Index Memory Cache 19560 37.8 0000 - 0FFF 7615 14.7 -----slabo 1000 - 3EFF 8658 16.7 -----slabo 3F00 - 3FFF 16344 31.6 4000 - 44FF 19496 37.6 4500 - 53FF 7564 14.6 ----slabo 5400 - 54FF 16344 31.6 5500 - 55FF 19560 37.8 5600 - 9FFF 7589 14.7 -----slabo A000 - AFFF 1783 3.4 B000 - B7FF 7534 14.5 B800 - BFFF 3891 7.5 C000 - C7FF 4495 8.7 C800 - DFFF 7575 14.6 E000 - EFFF 1784 3.4 F000 - FEFF 4502 8.7 FF00 - FFFF 7411 14.3 HMA 7551 14.6 Da li moze da se podesi od ovoga bolje ? CHIPSET FEATURES SETUP je sledeci: AT CLOCK: CLK/3 Non-Cacheble Block 1: Disabled KYB CLOCK: CLK/4 Memory Remap: Enabled Cache Write Wait State: 0 WS Non-Cacheable Block 2: Disabled System BIOS Cacheable: Enabled Video BIOS Cacheable: Enabled Menjanjem Cache Write WS-a nista se ne menja. Na sta on uopste utice ? Cemu sluze Non-Cacheable Block-ovi i kako ih koristiti ? Da li se ova ploca moze budziti na 50Mhz i kako ? lkudlik
maticne.ploce.149 cane,
- Ploca ima oznaku M601. Najbolje sto sam uspeo podesiti je sledece: A cime si to merio? Da li program moze da se nadje na Sezamu?
maticne.ploce.150 rkramer,
C:\> - Ploca ima oznaku M601. Najbolje sto sam uspeo C:\> podesiti je sledece: C:\> C:\> A cime si to merio? Da li program moze da se C:\> nadje na Sezamu? Ne znam da li se varam, ali meni format MNOGO liči na Manifest (MFT) iz QEMM-a
maticne.ploce.151 vstan,
> Medjutim, problem je sto fan ne moze da stane u kuciste (mini > tower) jer mu smeta maska za diskove. Naravno, Marfi je umesao > svoje prste, tako da fali samo oko 5mm, ali sve je to dzaba jer Ima hladnjaka visih i nizih, ovih drugih najcesce. Razlika je izmedju 5-10mm, pa neka proba tj. premeri na licu mesta.
maticne.ploce.152 vstan,
> Ploca ima oznaku M601. Najbolje sto sam uspeo podesiti je > sledece: > > First Meg > Speed PC/XT > Memory Area K/Sec Index > Memory Cache 19560 37.8 > 0000 - 0FFF 7615 14.7 -----slabo > 1000 - 3EFF 8658 16.7 -----slabo > 3F00 - 3FFF 16344 31.6 > 4000 - 44FF 19496 37.6 > 4500 - 53FF 7564 14.6 ----slabo Pa to je to, tj. sve je normalno. Ne moze onih 37.8 da bude svuda, jer je tu rec o cache mamoriji (20ns), sto je i lepo napisano, a ostalo je u "obicnoj" memoriji (60-70ns), gde ponegde nesto "proleti" kroz cache pa se pojavi poneki rezultat preko 30.
maticne.ploce.153 ddcool,
Imam ploču Forex sa AMD386DX/40/128Kb/8Mb. Problem je što se sistem ruši ako se iz setupa setuje Cash read 0 W/S. Ostale opcije od interesa koje su trenutno setovane i sa kojima sistem radi su: AT BUS Clk2in/3, I/O recov. cont. Disabled, DRAM Wait 0 W/S i Cashe write 0 W/S. Cashe read je postavljen na 1 W/S i sistem radi. Ako se izabere Cashe read 0 W/S brzina je fantastična, kao probu sam koristio DOOM pod Dos-om i Corell i Word 6.0 pod windows-ima. Posle izvesnog vremena DOOM me izbaci u DOS i javi nešto u stilu bad texture colour, a pod windowsima dobijem close-ignore kad probam nešto da odštampam ili snimim fajl na disk. Zanima me kako je na drugim 386 pločama jer ovoj mojoj pri ovoj ko- nfiguraciji sysinfo da bednih 32, tj. sporije i od 386DX/33. Još nešto na ploči postoji džamper za koga u uputstvu piše: "JP5-Short for Automatic System Dynamic Burning" Zna li neko šta ovo ustvari znači. Dejan
maticne.ploce.154 cane,
Da li bi neko ko ima 486DX/40 bez fan-a i slicnih stvarcica, mogao da mi kaze koliko mu se sam procesor greje? Mozda je to nesto normalno i ne predstavlja stvarnu opasnost?
maticne.ploce.155 vstan,
> Da li bi neko ko ima 486DX/40 bez fan-a i slicnih stvarcica, > mogao da mi kaze koliko mu se sam procesor greje? Mozda je to > nesto normalno i ne predstavlja stvarnu opasnost? Procesor se mnogo greje i radi bez problema i bez fana i bez hladnjaka. Temp. je otprilike 1sec drzanja prsta na procesoru ;) Koliko znam od meni poznatih niko nema problema.
maticne.ploce.156 frant,
> koje su trenutno setovane i sa kojima sistem radi su: AT BUS Clk2in/3 Imam matičnu ploču "M321 PC Chips" - 386DX, 40 MHz, 64 KB Cache (računare sa ovom pločom je prodavao ComTrad 1992. godine). Radi se o uobičajenoj matičnoj ploči (ISA), a BIOS je AMI (5.5.1991.). Problem: nigde nisam video mogućnost da se na ovoj ploči podešava frekvencija za AT BUS (parametar u stilu ClkIn/x). U BIOS Setup-u to ne postoji, niti sam primetio na samoj ploči nekakve džampere, kojima bi se to moglo podesiti. To mi je čudno, jer je sama ploča pravljena za tri verzije procesora (80386-40 na 40/33MHz, 80386-33 na 33/25MHz ili 80386-25 na 25/20MHz). Dakle, negde bi se morala podesiti frekvencija BUS-a u zavisnosti od upotrebljenog oscilatora, koji odgovara datom procesoru, zar ne? > Zanima me kako je na drugim 386 pločama jer ovoj mojoj pri ovoj ko- > nfiguraciji sysinfo da bednih 32, tj. sporije i od 386DX/33. Kod mene SysInfo (Norton Utilities 8) pokazuje 43.2 . Frant
maticne.ploce.157 mjevta,
>> Da li bi neko ko ima 486DX/40 bez fan-a i slicnih stvarcica, >> mogao da mi kaze koliko mu se sam procesor greje? Greje se mnogo i na 33 MHz, a na 40/50 jos i vise. Planiram fan i cooler, za svaki slucaj. Za sada mi ploca radi na 33, bas zbog toga. bjevta
maticne.ploce.158 mjevta,
>> Procesor se mnogo greje i radi bez problema i bez fana i bez >> hladnjaka. Na kojoj frekfenciji? Grejanje je uzasno na 40 MHz, a na 50MHz radi k'o ringla. bjevta
maticne.ploce.159 cane,
- Ima hladnjaka visih i nizih, ovih drugih najcesce. - Razlika je izmedju 5-10mm, pa neka proba tj. premeri na licu mesta. Problem je sto ne fali 5mm visine nego sirine :(. Tacnije, situacija je, otprilike, ovakva: ██████████ - procesor 486DX/40 ─────────────────┐████████ █│████████ █│████████ │ │- maska za diskove │ Dakle, gledano po sirini fali samo oko 5mm. Ali gledano odozdo (na slici), fali 2-3cm. A po visini mislim da ima samo oko 1cm slobodnog prostora.
maticne.ploce.160 vstan,
>>> Procesor se mnogo greje i radi bez problema i bez fana i bez >>> hladnjaka. > > Na kojoj frekfenciji? Grejanje je uzasno na 40 MHz, a na 50MHz > radi k'o ringla. Na 40 Mhz. Radio sam par meseci sa tom plocom i sve je bilo u redu. I na 50 Mhz radilo bez hladjenja, doduse ovde je bio Intel a na 40 Amd. Na 66 (Amd) sam u startu skinuo ventilator, bio samo mali hladnjak, i dve nedelje radilo isto bez problema. Posle sam, za svaki slucaj, vratio ventilator ;)
maticne.ploce.161 vstan,
> - Razlika je izmedju 5-10mm, pa neka proba tj. premeri na licu > mesta. > > Problem je sto ne fali 5mm visine nego sirine :(. Tacnije, > situacija je, otprilike, ovakva: Slikovito opisana situacija ;) Bonsek u ruke i neka zacepi. Aluminijum se lako sece. Doduse 1cm visinske slobode je stvarno problem. Moze da stane nizi hladnjak, takvi su vecinom, a ventilator ne mora da se kupi. Neki prodaju sa i bez fana.
maticne.ploce.162 nebojsha,
> Na kojoj frekfenciji? Grejanje je uzasno na 40 MHz, a na 50MHz > radi k'o ringla. U principu, hladjenje nije lose za procesor ma na kojoj on frekvenciji radio, ali je od 40 MHz pa nadalje pozeljno. Meni se desavalo da kod DX2-66 ploca jednostavno radi par minuta, a onda nastaje haos u sistemu. Posle stavljanje cooler-a stvar je resena. Pozdrav,Nebojsha
maticne.ploce.163 nikac,
Imao bih 2 pitanja: 1) Koliko je isplativo i kakvi su dobici pri nabavci VLB IDE controlera+Multi IO kartce u odnosu na standardnu? 2) Jeli neko zna gde bi se mogao naci interni kes za 486-tice i koliko bi otprilike kostao? Moze i na mail ko preferira...
maticne.ploce.164 vstan,
> Imao bih 2 pitanja: > 1) Koliko je isplativo i kakvi su dobici pri nabavci > VLB IDE controlera+Multi IO kartce u odnosu na standardnu? Dobici su ogromni i nema sta da se razmisljas. > 2) Jeli neko zna gde bi se mogao naci interni kes za 486-tice > i koliko bi otprilike kostao? Pa interni nikako ;) Mozda externi ?
maticne.ploce.165 amarilis,
Neko rece ringla?UZAS jedan ! Na 40 MHz mi se sprzila buba svaba na procesoru a nedelju dana kasnije je poceo da dimi (procesor :) ) i prosto je ispario!Zato ko nema hladnjak neka ga obavezno kupi jer nikom ne bih zeleo ono sto se meni desilo!Ventilator i nije toliko potreban ali bar mali(i onaj najmanji) je MMMMMMMMMMMKHKPMMKhladnjak je neophodan!
maticne.ploce.166 pinokio,
>> Dobici su ogromni i nema sta da se razmisljas Aman, odakle ti da dobici ogromni !? Koliko ogrromni 15 ili 20 % ?? I dokle sa tim transeferima, te toliki mi je te onoliki mi je.. VLB kontroler a i bilo koji drugi mu neće pomoći da pristupi brže podacima nego što može. Itd, itd... Ako je tih zbirnih 15-ak % ogromna stvar onda pardon na reply-u. Uzgred VLB kontroleri znaju da naprave takav haos sa diskovima, specijalno kad disku navlaćite te silne terabajte trransfera. Ukratko dobici su mali, međutim pošto je razlika u ceni još manja onda je kupovina ispativa. Samoako se plaća razlika u ceni. Nenad
maticne.ploce.167 nebojsha,
>>> Dobici su ogromni i nema sta da se razmisljas Dobitaka ima, ali nisu ni blizu ogromnih. To sto glupi testovi ispisuju, nema veze sa zivotom. Jednostavno mozete da izmerite stopericom za koliko se vremena ucita blok od nekoliko desetina MB na VLB i na ISA masini. Trik je u tome sto je brzina koja se prikazuje u svim testovima, brzina protoka podataka izmedju hard diska i racunara, a koliko sam hard disk toga moze da obradi, to je vec druga prica. Ovo je najlakse uporediti sa modemima,tj. to je kao kada setujete modem 2400 da radi na 9600, i on radi... Nebojsha
maticne.ploce.168 calex,
<!> Neko rece ringla?UZAS jedan ! Na 40 MHz mi se sprzila buba svaba na <!> procesoru a nedelju dana kasnije je poceo da dimi (procesor :) ) i <!> prosto je ispario!Zato ko nema hladnjak neka ga obavezno kupi jer nikom <!> ne bih zeleo ono sto se meni desilo!Ventilator i nije toliko potreban <!> ali bar mali(i onaj najmanji) je Uh, bre, naplašiste me. Kod mene DX2/66 radi bez ičega od zimus. Verovatno sam u međuvremenu zaboravio da stavim nešto za hlađenje ali sam sad uzeo hladnjak i ventilator i upravo stavio. Inače, PC radi prilično, bar 15h dnevno <noćni rad na sezamom i ne računam>, konfiguracija solidna <2 HDD, CD-rom, laser, skener, strimer, modem>, okolina pakleno vruća. Procesor je Intel, možda me je to spasilo <?>. Do sada nije pravio baš nikakav problem <nije bilo kočenja u radu niti bilo kakvih problematičnih situacija>. P.S. Nemoj bubašvabu na roštilj, zar nisi našao neko bolje meso? I kako si samo uspeo da je nateraš na procesor??
maticne.ploce.169 funky,
>>a VLB i na ISA masini. Trik je u tome sto je brzina koja se >>prikazuje u svim testovima, brzina protoka podataka izmedju hard >>diska i racunara, a koliko sam hard disk toga moze da obradi, to >>je vec druga prica. Ovo je najlakse uporediti sa modemima,tj. to >>je kao kada setujete modem 2400 da radi na 9600, i on radi... Ovo si rekao genijalno. Napiši majke ti test koji će da meri transfer u samom disku, tj. izmedju ploča i bafera i prikaži je. Tu brzinu jedino možeš saznati iz dokumentacije proizvodjača, a ostalo je stvar interfejsa, isnt it? Usporedba sa modemima je u najmanju ruku usporediva sa brzinom magistrale. Kad povećaš DTR speed to mu dodje kao da povećaš klok magistrale, tj dobici su oko 10-20 % (ništa epohalno, ali izmerivo). Kad već pričaš o kopiranju a nisi probao, ja ću ti reći: Iskopiraj fajl DOOM.WAD (10 MB) sa jednog na drugo mesto sa i bez VLB drajvera i videćeš razliku od 30-tak posto. Uostalom, ako kod tebe ne pomaže, promeni disk. funky
maticne.ploce.170 zcvele,
ş> okolina pakleno vruća. Procesor je Intel, možda me je to ş> spasilo <?>. Porediš Ferarija i Mazdu :)
maticne.ploce.171 bulaja,
│Aman, odakle ti da dobici ogromni !? Koliko ogrromni 15 ili 20 % ?? └─── Po onome što sam ja merio (a nisam merio raznorazne transfer rate-ove i slične gluposti, već opsežne obrade baza podataka i slične operacije:) realno ubrzanje koje se postiže ugradnjom VLB kontrolera su oko 30 % što je s obzirom na minimalna dodatna ulaganja jako dobar rezultat.
maticne.ploce.172 vstan,
> Ovo si rekao genijalno. ... Nije mu prvi put ;) > Kad vec pricas o kopiranju a nisi probao, ja cu ti reci: > Iskopiraj fajl DOOM.WAD (10 MB) sa jednog na drugo mesto sa i > bez VLB drajvera i videces razliku od 30-tak posto. Uostalom, > ako kod tebe ne pomaze, promeni disk. A tek razlika izmedju VLB i obicne isa-e pri kopiranju diska od 250mb.
maticne.ploce.173 kenza,
(;> ko nema hladnjak neka ga obavezno kupi jer nikom ne bih zeleo ono sto (;> se meni desilo!Ventilator i nije toliko potreban ali bar mali(i onaj (;> najmanji) je MMMMMMMMMMMKHKPMMKhladnjak je neophodan! Meni radi na 40 MHz (486 amd) vec par meseci bez ikakvih hladnjaka i bez ikakvih problema.
maticne.ploce.174 adj.joe,
O sledećem je već bilo reči, ali ne mogu da naĐem potpun odgovor: šta je najbolje uraditi sa 486/40 procesorom - ostaviti ga da radi na predviđenoj frekv. - podići mu frekv. na 50 MHz - ubaciti ga u DX2 ploču i podići frekv na 80 MHZ? Uslučajevima 2 i 3 na šta treba obratiti pažnju pri kupovini motherboard-a (koji chipset je preporučljiv, odn, koja ploča), i uopšte kako bi tačno trebalo izvesti takvu operaciju? Da li bi DX2 ploča sa SiS chipsetom odgovarala za slučaj 3, ili bi najpogodnija bila ploča koja omogućava i DX4 procesore? Koliki dobitak bi bio u slučju 2, odn. 3, u odnosu na DX2/66 ( ako bi bio uopšte), a kolika stabilnost? Hvala unapred, .JOE.
maticne.ploce.175 funky,
RE: overclocking Ako imaš AMD486/40 najpametnije bi ti bilo da nasviraš na 50 MHz. U tom slučaju trebaće ti cooler i ploča koja radi stabilno na 50 MHz. Po mom mišljenju, Opti je dobar, ALI neće pa neće. DX2/66 će raditi na 80 MHz nekoliko minuta i počeće da brljavi (čak i sa coolerom). Odnosi se na Intel, AMD nisam probao, ali pošto AMD DX2/50 radi kod nekih ljudi bez problema na 66 više meseci, mislim da će i 66 raditi na 80 bez problema. Najbolje da sačekaš da DX4/100 padne cena pa ga nasviraš na 120 MHz (radi sigurno). ako te mrzi da čekaš, DX/40 -> 50 :))) javi šta si uradio :)
maticne.ploce.176 kostja,
RE: 4+4 mega koji se ne vole bas nesto... Ako ce ti nesto pomoci, evo mog skromnog saveta. Ja sam imao slican slucaj sa SIMM-ovima koji su bili firme NEC, ali su kontrolni cipovi bili drugaciji. Doduse nije mi se desio tvoj slucaj, ali nista ne kosta da probas da zamenis polozaj cipova u memorijskim bankama. To ce reci ona cetri koja su bila u BANK 0 stavis u BANK 1, a ovih novih 4 mega stavis na njihovo mesto ( u prvu banku). Mozda i tebi pomogne ovaj trik. Pozdrav! :)
maticne.ploce.177 pinokio,
> - ostaviti ga da radi na predviđenoj frekv. - podići mu frekv. na 50 MHz - ubaciti ga u DX2 ploču i podići frekv na 80 MHZ? Najbolje da ga staviš na neku Pentijum ploću i eto ti pentijum za male pare. Nenad p.s. Ostavi procesor na miru, nije ti on ništa kriv !
maticne.ploce.178 ajankovic,
Imam jedno pitanje !!! Imam nameru da na mojoj AMD 386/40 ploci zamenim oscilator ( kristal). Kristal koji bih stavio bi bio Pupinov na 109 MHz. Da li ce to biti kobno za moju plocu , tj da li je to isplativo eksperimentisati. Inace kristal mi je vezan zicom, a ne plastikom. Da li je jos neko to radio????? Gde se moze nabaviti prosirenje sa 64k na 128 ili 256 internog kesa, i sta bi se postiglo time ??? Sale...
maticne.ploce.179 vstan,
> Imam nameru da na mojoj AMD 386/40 ploci zamenim oscilator ( > kristal). Kristal koji bih stavio bi bio Pupinov na 109 MHz. Da > > Gde se moze nabaviti prosirenje sa 64k na 128 ili 256 internog > kesa, i sta bi se postiglo time ??? Svom tom manipulacijom dobice malo, a za cache ima da bacis jedno 50-80dem.
maticne.ploce.180 adj.joe,
RE: overclockoning Eh, ništa još nisam odlučio, ali kad sam video nove cene komponenti neke prodavnice u Nemačkoj ( MB 486/40 cca 420.-, MB 486/66 3 VLB, 6 ISA, 1 AT slot SiS chipset 609.- ; u oba slučaja AMD CPU, a i 486/40 ja LB) rekoh da se ponovim. Pa je tu nastala dilema šta da radim. A u vezi sa "budženjem", ako sam dobro shvatio za 486DX2/80 treba uzeti 486DX2/66 CPU (sa MB-om) pa uraditi ... (šta?). Još ke vidime šta ke se desi sa planovite, ali se nadam najpovoljnijem ishodu. Thnx, .JOE.
maticne.ploce.181 bidza,
> Ako imas AMD486/40 najpametnije bi ti bilo da nasviras na 50 MHz. U tom > slucaju trebace ti cooler i ploca koja radi stabilno na 50 MHz. Po mom > misljenju, Opti je dobar, ALI nece pa nece. Sve je to lepo ali kako namestiti plocu (Umc 4913) na 50 Mhz ?
maticne.ploce.182 boccaccio,
Desilo se. Riknuo mi je BIOS. Na BIOS-u piše : AMIBIOS AMERICAN MEGATRENDS 486dx ISA BIOS (C) 1992 AA4179189 Ima 28 nožica. Pošto sam pri vađenu uspeo da slomim i dve nožice :((, interesuje me gde mogu da se nađe BIOS koji odgovara mom računaru. 486dx-33MHz, 8 MB RAM-a, 2 VLB slota. Ploča je OPTi. Pozdrav, Boris p.s. Poprilično je hitno, jer treba da dođem u BG na jedan dan. p.p.s. Odgovore u mail jer se javljam sa tuđeg računara.
maticne.ploce.183 crncic,
-*> Najbolje da sačekaš da DX4/100 padne cena pa ga nasviraš na 120 MHz Ima li negde kod nas ploče sa ovim procesorom ?
maticne.ploce.184 zdrawcke,
re: overclocking Eksperimentisanjem sa relativno velikim brojem uzoraka ustanovljeno je da je od presudnog znacaja za uspesno naterivanje procesora na veci takt od predvidjenog upravo kvalitet clock signala tj njegov "waveform". Pokazalo se da signali koje proizvode oscilatori koji imaju dvostruko veci clock od potrebnog i koji se zatim deli po frekvenciji, imaju dobre sanse da poteraju CPU u trk bez saplitanja. Isto vazi i za clock chip-ove. Dve ploce sa istim chip setom (ALI) ponasale su se razlicito u zavisnosti da li su imale chip oscilator odnosno oscilator sa neudvostrucenom f. Prva trenutno radi na 50MHz vec 24h bez cooler-a (ALI 1429) sa temp. ambijenta od 30 stepeni.
maticne.ploce.185 vstan,
> Posto sam pri vadenu uspeo da slomim i dve nozice :((, > interesuje me gde mogu da se nade BIOS koji odgovara mom > racunaru. Moras da nabavi, kupis, i eprom. Skini nalepnicu i vidi sta pise, trebalo bi nesto tipa 27512. Nadji nekog sa istom verzijom Biosa, da se snimi njegov sadrzaj, pa da se upise u tvoj, samo pazljivo sa vadjenjem, prepusti nekom vicnijem ;) Ovo je jedina varijanta. Bios-e niko ne prodaje zasebno.
maticne.ploce.186 zcvele,
ş> Pošto sam pri vađenu uspeo da slomim i dve nožice :((, ş> interesuje me gde mogu da se nađe BIOS koji odgovara mom ş> računaru. Poneseš postojeći BIOS. Varijanta 1 Da firma ima isti bios. Varijanta 2 Odeš do firme koja ima ERPOM programator i ljudi ti lepo naleme nožice i skinu podatke iz EPROM-a i isprogramiraju drugi. A bogati kako ti je uspelo da polomiš nožice :( Pozdrav Cvele
maticne.ploce.187 dveselinovic,
U celosti se slažem sa ovim. Moja iskustva su istovetna, a samo bih dodao da su se po meni najbolje pokazali OPTI čipovi. Subjektivno, na svaki procesor koji radi iznad 33 MHz bih dodavao hladnjak, bezbednosti radi, ne nužno sa ventilatorom (koji ionako kad-tad crkne), ali obavezno sa slojem silikonske paste između procesora i hladnjaka. Najlošiji hladnjak koji sam do sada video je smanjio temp. procesora za 10-11 stepeni. Pozdrav, DVV
maticne.ploce.188 cane,
Eh, da, gde mogu da nadjem BIOS za HOT 386/40 plocu?
maticne.ploce.189 vstan,
>Poneses postojeci BIOS. > >Varijanta 2 >Odes do firme koja ima ERPOM programator i ljudi ti lepo naleme nozice i skinu >podatke iz EPROM-a i isprogramiraju drugi. Ali kakva vajda od starog ako je, kako rece covek, "riknuo" , u sta ne racunam gubitak ekstremiteta. (Ovo pod 2 mogu da mu uradim samo ne vidim svrhu)
maticne.ploce.190 zcvele,
ş> Ali kakva vajda od starog ako je, kako rece covek, "riknuo" , Reč riknuo u poruci se može svesti na dve stvari 1: Riknuo tako što ga je polomio 2: Riknuo zato što je crkao :)) Za varijantu pod 1 važi moj odgovor. POzdrav Cvele
maticne.ploce.191 vstan,
> ş> Ali kakva vajda od starog ako je, kako rece covek, "riknuo" > > Rec riknuo u poruci se moze svesti na dve stvari > 1: Riknuo tako sto ga je polomio > 2: Riknuo zato sto je crkao :)) > > Za varijantu pod 1 vazi moj odgovor. Covek je prijavio 2, pri cemu je usput uradio ono pod 1.
maticne.ploce.192 ikordic,
RE: Dokumentacija za MB Treba mi pomoć u vezi jedne ploče koju sam nabavio, a uz koju nemam dokumentaciju. Radi se o ploči sa 486DX-33 procesorom i 256 KB cache. Veličina je na pola puta između onih maleckih (do ruba ISA konektora) i baby-AT (koje idu do kraja kućišta). žipset je izvesni BIOTEQ, a oznake na čipovima su 82C3481 i 82C3482 na 33MHz. Poslednji konektor (gledano od napajanja) je 8-bitni i u njegovom nastavku (tamo gde bi trebao biti nastavak za 16-bitni) nalazi se Keyboard BIOS. Osam SIMM podnožja se nalaze između konektora za napajanje i prvog 16-btinog ISA slota. U BIOS-u nema podešavanja brzina sabirnice i nekih naprednih tehnika. Sudeći prema nalepnicama, ploča je iz '92, a u ta vremena nije bila praksa da na ploči ispišu šta koji džamper radi. Nadam se da je ovo bilo dovoljno detaljno. Ima li, dakle, neko dokumentaciju uz ovakvu ili sličnu ploču? Normalno, zanima me raspored džampera.
maticne.ploce.193 calex,
<!> Treba mi pomoć u vezi jedne ploče koju sam nabavio, a uz koju nemam <!> baby-AT (koje idu do kraja kućišta). žipset je izvesni BIOTEQ, a oznake <!> na čipovima su 82C3481 i 82C3482 na 33MHz. Poslednji konektor (gledano <!> od <!> Nadam se da je ovo bilo dovoljno detaljno. Ima li, dakle, neko <!> dokumentaciju uz ovakvu ili sličnu ploču? Normalno, zanima me raspored <!> džampera. Gde me nađe, imam ovakvu u ormanu od kako je došao DX2. Nisam našao ovde neku dokumentaciju o njoj, pitaću sutra kolegu, možda zna gde je. Sada mogu da ti napišem kako je ona džamperisana a ako nađem neki papir, ide i on. Koliko se sećam, nije pravila problema. Spojeni:JP-3 1-3 JP-4 1-2 JP-10 1-2, 3-4, 7-8 JP-11 2-4 JP-13 3-4 JP-15 1-2 JP-16 1-2, 3-4 JP-18 1-2, 3-4 JP-20 5-6, 7-8 pozdrav, Cale....
maticne.ploce.194 calex,
<!> Treba mi pomoć u vezi jedne ploče koju sam nabavio, a uz koju nemam <!>< Gde me nađe, imam ovakvu u ormanu od kako je došao DX2. Nisam <!>< našao ovde neku dokumentaciju o njoj, pitaću sutra kolegu, možda zna <!>< gde je. Sada mogu da ti napišem kako je ona džamperisana a ako nađem <!>< neki papir, ide i on. Koliko se sećam, nije pravila problema. Našao sam :)). Ploča je MB-1433FA, što možeš da vidiš između slotova i SIMM-ova. Jumper settings: JPE Fuse enabled/Disabled Selection (Optional) Open: Fuse Enabled Closed: Fuse Disabled JP3 8042 Turbo Control Pin Selection ┌───┐ a. 8042 pin 23 (default) b. 8042 pin 30 1│o o│3 1-3 2-4 2│o o│4 └───┘ JP4 Monitor Type Selection Open: Mono Closed: Color JP7 RTC Chip Type Selection Open: 146818 used (default) Close: Dallars used JP10 CPU Type Selection 80486DX2 80486DX(default) 80486SX 80487SX ┌───┐ closed 1-12 1-12 3-10 1-12 1│o o│12 " 2-11 2-11 2-11 │o o│ " 4-9 4-9 5-8 │o o│ │o o│ │o o│ 6│o o│7 └───┘ JP11 CMOS Discharge ┌───┐ 3-1 Closed: To clear CMOS SETUP memory, if there has 4│o o│2 been any inappropriate operation incurring 3│o o│1 the system is failure. └───┘ 4-2 Closed: To Maintain set up and extended setup data in CMOS for normal functioning. (default) JP15 3.6V Battery Enabled/Disabled Open: External battery enable. Closed: 3.6V internal battery enabled. (default) Cache memory size setting: (ovde je samo za 256K, dovoljno ti je) JP2 7-2 JP13 3-2 JP16 3-2 JP18 3-2 JP20 5-4 8-1 4-1 4-1 6-3 ┌───┐ ┌───┐ ─────┬───── ─────┬──── ─────┬──── 5│o o│4 3│o o│2 │ │ │ │o o│ 4│o o│1 │ │ │ │o o│ └─┬─┘ │ │ │ 8│o o│1 └─────────────┴─────────────┘ │ └─┬─┘ │ └─────────────────────────────────────────────────────┘ To bi bilo to, TTL4N pozdrav, Cale....
maticne.ploce.195 shile,
KAKO DA IZMENIM DATUM NASTANKA BIOS-a?
maticne.ploce.196 rkramer,
C:\> KAKO DA IZMENIM DATUM NASTANKA BIOS-a? A za koj' će ti to andrak ? :) Da nećeš slučajno da prevariš neki program koji traži da BIOS bude od 'tog-i-tog' datuma ? :)))) Nema spasa - jedino da menjaš BIOS (Što je malo teže) ili da menjaš ploču (što je lakša, ali skuplja varijanta :). Pozdrav, RKRAMER
maticne.ploce.197 todorp,
Subject: Re: datum bios-a > program koji trazi da BIOS bude od 'tog-i-tog' datuma ? :)))) Nema > spasa - jedino da menjas BIOS (Sto je malo teze) ili da menjas plocu > (sto je laksa, ali skuplja varijanta :). Delimicno tacno :) Skoro svi programi kojima treba datum bios-a (npr. ndiags, sysinfo, pc-config itd.) ga dobijaju sa adrese f000:fff5 i tu mozes da mu radis sta hoces jer su to obicnih 8 bajtova (znaci mm/dd/yy). Medjutim ima i onih koji gledaju ROM-ID i tu je jedan deo datum biosa. E to nemoze da se promeni. Btw. onaj_koji_je_pitao se nije izjasnio za sta mu treba. Pozdrav od Todora
maticne.ploce.198 jolicm,
Mozda glupo pitanje, ali stvarno ne znam. Ako se bios kopira u ram (dali su to one opcije u setup-u), da li onda moze ?
maticne.ploce.199 funky,
RE: Datum biosa Zar ne vidiš da čovek ima računar sa matorim biosom, pa hoće da promeni datum zbog lakše prodaje. Promena je škakljiva, jer većina biosa proverava i checksumu. Datum se najlakše iščita iz DOS-a: C>DEBUG -D F000:FFF5 L 8 i to je to. pozdrav
maticne.ploce.200 make.me,
Koje su ploce bolje ISA LB ili EISA LB.
maticne.ploce.201 szeman,
>> -*> Najbolje da sačekaš da DX4/100 padne cena pa ga nasviraš na 120 >> MHz >> >> Ima li negde kod nas ploče sa ovim procesorom ? Naravno da ima (npr. T.M. Comp) samo je i cena duplo veća u odnosu na 486DX2/66 (DX2 - 780, DX4 - 1600, a P5 - 1900). Trenutno se kupovina ne isplati, ali će cene ubrzo sigurno pasti, P5, P6 pa i P7 ( živi bili... :)) će preuzeti tržište računara, pa će za nas smrtnike cene 486 high-end platformi biti vrlo zanimljiva kupovina. Setimo se samo drastičnog pada cena HD-a ispod 250Mb kada je počela masovnoja upotreba diskova većih kapaciteta. Tendencija proizvodjača je, kao što je poznato, ova: što pre se po svaku cenu osloboditi 'zastarele' tehnologije i time prikupiti novac za dalja istraživanja & razvoj, što nama, Jugovićima, koji nemamo mogućnosti (čitaj: para :) da pratimo nove 'egzibicije' to svakako ide na ruku... oće reći džep, itd., itd.
maticne.ploce.202 bulaja,
Kakva je razlika izmedju master i slave Local Bus slota i šta treba stavljati u koji (disk kontroler, video,..)?
maticne.ploce.203 dveselinovic,
A P6 je zakazan za kraj 1995. godine. Očekuje se da će biti 128-bitni, sa 32-64 kB internog keša, nekih 10 miliona tranzistora i početnom brzinom od 100 MHz. U tom svetlu, ja ću najverovatnije preskočiti Pentium, jer je on očigledno samo prelazni korak. Pozdrav, DVV
maticne.ploce.204 ikordic,
RE: VLB master => Kakva je razlika izmedju master i slave Local Bus slota => i šta treba stavljati u koji (disk kontroler, video,..)? U principu, svejedno je gde stavljaš koju kartu. Postoje specijalne karte koje mogu iskoristiti master slot (nešto kao "bus mastering"), i to tako što imaju veći prioritet pri radu i u nekim trenucima mogu preuzeti kontrolu nad resursima/procesorom. Isto tako, u Setup-u moraš odobriti opcije vezane za master slot. To je teorija. U praksi se teško slažu master karte "divljih" proizvođača sa matičnom pločom, pogotovu ako potiču od različitih proizvođa;a. Bila su neka iskustva sa nekim Ethernet VLB master kartama i cache kontrolerima, ali je nakon dosta zajebancija isključena master opcija, i 'vakvi su pušteni u rad. Sve u svemu, to je još uvek (relativno) nov koncept, kome treba malo vremena da sazri kako zbog međusobne kompatibilnosti, tako i zbog sumnjivih razlika između deklarisanih i praktičnih ubrzanja.
maticne.ploce.205 zcvele,
ş> Koje su ploce bolje ISA LB ili EISA LB. Pazi ni ISZ LB ni VESA LB ne postoje. Postoje ISA ploče sa npr i sa VESA LB slotovima. VESA Bus je standard koji je trebao da nasledi ISA standard. Nije zaživeo više prvenstveno zbog cene. Inače sada možeš da kupiš ploče i sa ISA i sa VESA LB i EISA slotovima na jednoj ploči. Na konkretno pitanje sam ti već i odgovorio. VESA je bolja ali i skuplja :) Pozdrav Cvele
maticne.ploce.206 zormi,
* U praksi se teško slažu master karte "divljih" proizvođača sa matičnom Uopšte, najveća mana VESA LOCAL BUS standarda je što nema bus arbitražu, tj. postoji master mod ali ako dva uredjaja žele da ga koriste ne mogu da se dogovore (ili da im neko presudi), već kad ko uspe da dograbi bus. Nasuprot tome PCI (takodje i EISA) to ima lepo rešeno, uz još neke prednosti na strani PCI-a: nezavisnost od vrste i takta procesora, veća projektovana brzina prenosa, 64-bitni standard...
maticne.ploce.207 zcvele,
ş> VESA Bus je standard koji je trebao da nasledi ISA standard. **** ş> Na konkretno pitanje sam ti već i odgovorio. VESA je bolja ali ş> i skuplja :) **** Greška Treba da piše EISA
maticne.ploce.208 ikordic,
RE: Dokumentacija za MB Jednom sam pokušao ovo i posrećilo mi se. Da vidimo kakve sam sada sreće: Imam pred sobom matičnu ploču za 486DX i, norrmalno, ni lista dokumntacije uz istu. Sve što bi mi trebao jeste opis rasporeda džampera. U nastavku dajem kako otprilike izgleda ploča. Nisam baš ubo razmeru, ali ... Ako imate nešto slično, javite se. Ploča je Baby AT dimenzija, daklem ide do kraja kućišta. Ima šest 16-bitnih i dve osmobitne utičnice. Vrlo je karakterističan raspored SIMM podnožja koji se nastavljaju na 8-bitne utičnice. Daklem: ┌─┐ ┌─┐ ┌─┐ ┌─┐ ┌─┐ ┌─┐ ┌─┐ ┌─┐ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ┌───┐ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │K B│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │┌───┐│B I│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ││BIO││R O│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ││S ││D S│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │└───┘└───┘ ├─┤ └─┘ └─┘ ├─┤ ├─┤ ├─┤ ├─┤ ├─┤ ╔═══════╗ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ║ OPTI ║ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ║F82C206║ │ │ ╔══╦══╗ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ║ ║ └─┘ ║ ║ ║ └─┘ └─┘ └─┘ └─┘ └─┘ ╚═══════╝ ║ ║ ║ ┌──────────┐ SIMM ║ ║ ║ ┌──────┐┌─────────┐ │ │ pod- ║ ║ ║ │ OPTI ││ │ │ 486 │ nožja ║ ║ ║ │82C392││ WEITEK │ │ SOCKET │ ║ ║ ║ └──────┘│ SOCKET │ │ │ ║ ║ ║ │ │ └──────────┘ ╠══╬══╣ └─────────┘ ║ ║ ║ ║ ║ ║ ┌─────────┐ ┌─┬─┬─┬─┬─┐ ║ ║ ║ │ OPTI │ │ │ │ │ │ │ cache ║ ║ ║ │ 82C493 │ │ │ │ │ │ │ ║ ║ ║ │ │ └─┼─┼─┼─┼─┤ ║ ║ ║ └─────────┘ │ │ │ │ │ ║ ║ ║ │ │ │ │ │ ╚══╩══╝ └─┴─┴─┴─┘
maticne.ploce.209 pbojan,
Stigla mi je nova MB, sa najlepsim BIOSom koga sam video. Rec je o WinAMI BIOSu, sa sve grafickim rezimom, prozorima i misem. Lepota! Ploca spada u Green tehnologiju, odnosno podrzava Power Management, ukoliko je procesor iz S-serije. Na ploci je Intel DX2/66, koji na SysInfo kazuje 143.8!! (66MHz) Memorije (8MB) su 72-pinske. Nazalost, banke su malo cudne: ima ih tri (cetiri podnozija za 1MB SIMM, i dva za 72-pinske 32-bitne memorijice), pri cemu nultu banku dele cetiri podnozija za standardne 1MB SIMM plocice, i jedan slot za 72-pinske. Ovo onemogucava popunjavanje svih podnozija, posto u toj jednoj banci moraju da stoje ili jedna ili druga vrsta memorija. Trenutno masina radi na 80MHz ;) radi testiranja, i posle ukupno 24h rada nema vecih problema (Sysinfo 158, Speed 267). Malo je bilo problema sa Local Basom (tri komada) posto se ploca na 80MHz nije najbolje snasla, pa je moralo malo da se zonglira sa stanjima cekanja.
maticne.ploce.210 funky,
>> Trenutno masina radi na 80MHz ;) radi testiranja, i posle ukupno 24h rada >>nema vecih problema (Sysinfo 158, Speed 267). Malo je bilo problema sa Local >>Basom (tri komada) posto se ploca na 80MHz nije najbolje snasla, pa je moralo >>malo da se zonglira sa stanjima cekanja. Moja (bivša) dx2/66 je na 80 MHz pokazivala 165 u Si :) (od idealnih 173) Inače, kod tipa radi i dan-danas na 80 MHz (već 3 meseca) kaže pre bi se ubio nego da se spusti na 66 ;) oIoAHKU
maticne.ploce.211 pinokio,
>> Moja (bivša) dx2/66 je na 80 MHz pokazivala 165 u Si :) (od idealnih 173) Skoro sam imao zabavu da prosviram jednu "80" koja je sa sve VLB video i kontrolerom pokazivala 172,8 po SI, a po pcbench 8.0 --56,8 i to savršeno stabilno bez ikakvih budalaština i tako 10 sati. Preživjela je i dvije poduže partije doom-a, ako to nekome nešto znaći ! :))) Međutim, da ne bi bilo zabune ja je nikad nebih držao kod sebe na tom režimu jer je gorepomenuta ljepotica poćela tako žestoko da se greje već poslije 20-ak minuta mada je bila u velikom tower-u sa dva ventilatora priide. Nakraju je skinut poklopac i hlađena ručno :)) sa stoonim ventilatorom. Bez svega toga je radila kako treba, ali na 28 stepeni sobne temperature ja se prosto nisam mogao zezati i gatati kada će se procesor pretvoriti u jeno veliku žvaku. Imajte na umu da se pored procesora greje i memorija, video kartica, memorija na video kartici, keš memorija, vezna logika.....tra,lala... Pamet u glavu.:) Nenad
maticne.ploce.212 calex,
<!> Jednom sam pokušao ovo i posrećilo mi se. Da vidimo kakve sam sada <!> sreće: <!> Imam pred sobom matičnu ploču za 486DX i, norrmalno, ni lista <!> dokumntacije Ko zna šta sve može da te snađe, :)))) opet ću da konsultujem koleginu dokumentaciju, ja čuvam samo ono što je kod mene. Samo, meni ovo liči na malo stariju ploču, nabudženu. Kako samo četiri SIMM-a? Da nije neka SX ili 286 ploča? pozdrav, Cale....
maticne.ploce.213 piter,
>> Inace, kod tipa radi i dan-danas na 80 MHz (vec 3 meseca) kaze >> pre bi se ubio nego da se spusti na 66 ;) I ja sam se igrao sa 80 MHz, ali sam u prilici da jednu plocu dignem na 100MHz ima li neko iskustava, sve moze samo da ne ode procesor (DX2/66)...
maticne.ploce.214 pbojan,
>> Moja (bivsa) dx2/66 je na 80 MHz pokazivala 165 u Si :) (od idealnih 173) Pa, i kod mene radi na 172.8, ali je tada sistem nestabilan, pogotovo ako se malo pazljivije testira. Ako se testira pod DOSom, sve izgleda sjajno, ali pod Win, pa Borland... Ja sam lepo stavio 1ws na cache, i sada lepo radi.
maticne.ploce.215 pbojan,
>> minuta mada je bila u velikom tower-u sa dva ventilatora priide. Nakraju je Dali si imao fan na procesoru? Fan + cooler je obavezan za ozbiljniji rad. >> Imajte na umu da se pored procesora greje i memorija, video >> kartica, memorija na video kartici, kes memorija, vezna >> logika.....tra,lala... Pa, ovde bas i nisi preterano u pravu, osim ako ne mislis da ostale komponente sistema greju okolinu procesora pa njemu otezavaju disipaciju. Komponente o kojima pricas su projektovane za neke svoje maksimalne brzine koje su malo dalje od 40MHz.
maticne.ploce.216 dr.grba,
>> Inače, kod tipa radi i dan-danas na 80 MHz (već 3 meseca) kaže pre bi >> se ubio nego da se spusti na 66 ;) A kakav je realan dobitak? Mislim, ako mu pukne procesor, da li će reći "šta ima veze, isplatilo se"...? (:
maticne.ploce.217 kanki,
Imam ploču PX486 P3 sa 486/40MHz i u upustvu stoji da moze: MHz j5 j6 j16 ------------------------------ 16 25 33 40 on on off 50 off on off Ploča za sad radi na 40MHz ali nisam nikako uspio da je poćeram na 50MHz. Kad bih skinuo džamper j5, samo bipne dva puta i ukoči se, (slika:crnac u tunelu) pomoć....?!?
maticne.ploce.218 dejanr,
>> Ploča za sad radi na 40MHz ali nisam nikako uspio da je poćeram na 50MHz. >> Kad bih skinuo džamper j5, samo bipne dva puta i ukoči se, >> (slika:crnac u tunelu) Verovatno na toj brzini ne može da komunicira sa memorijom ili nečim drugim... dosta je da jedna komponenta nije za 50 MHz, pa čitava ploča ne radi.
maticne.ploce.219 vstan,
> Ploca za sad radi na 40MHz ali nisam nikako uspio da je poceram > na 50MHz. Kad bih skinuo dzamper j5, samo bipne dva puta i ukoci se, Jesi li u setupu primenio odgovarajuce protivmere - povecao raznorazna stanja cekanja ?
maticne.ploce.220 dragann,
Da li postoje, mogu da se nadju ploce 386DX koje primaju 1Mbit * 1 DRAM cipove? Dragoljub
maticne.ploce.221 dtadic,
>> Da li postoje, mogu da se nadju ploce >> 386DX koje primaju 1Mbit * 1 DRAM cipove? Mogu da se nađu preko oglasa ili kod preprodavaca polovne opreme.
maticne.ploce.222 kanki,
>>> Ploca za sad radi na 40MHz ali nisam nikako uspio da je poceram >> Jesi li u setupu primenio odgovarajuce protivmere - povecao raznorazna >> stanja cekanja ? I stanja sam mijenjao i stavljao na 2WS, magistralu na /6 ali ništa...:(( bipne dvaput i crnjo na ekranu... goran
maticne.ploce.223 vstan,
> I stanja sam mijenjao i stavljao na 2WS, magistralu na /6 /6 je mozda mnogo - probaj /8 ili /10 ili fiksna vrednost od 7.xx Mhz (ako ima u setupu).
maticne.ploce.224 dsoskic,
486DX2/66Mhz ili 486DX4/100Mhz, šta bi savetovali? Prednosti i mane? Ja nisam video na delu DX4, a nisam ni imao prilike da pročitam mnogo toga o dotičnom, pa ne znam ni da li je isplativa razlika u ceni, niti da li je pouzdan rad sa istom. p.s. dobro bi došao i "hint" gde mogu da pročitam nešto više. Ako se ne varam svojevremeno je bilo nešto u nekom broju računara.
maticne.ploce.225 kanki,
>>> I stanja sam mijenjao i stavljao na 2WS, magistralu na /6 >> >> /6 je mozda mnogo - probaj /8 ili /10 ili fiksna vrednost od >> 7.xx Mhz (ako ima u setupu). Ali 50/6=8.3..MHz i to je najsporije sto moze, mada ploča radi na 40MHz i magistrala je /3 tj neđe oko 13MHz i sve je OK... goran ps. Muči me to što kad je na 50MHz, uključim i bipne, i ništa???
maticne.ploce.226 vstan,
>>> /6 je mozda mnogo - probaj /8 ili /10 ili fiksna vrednost od >>> 7.xx Mhz (ako ima u setupu). > > Ali 50/6=8.3..MHz i to je najsporije sto moze, mada ploca >radi na 40MHz i magistrala je /3 tj nede oko 13MHz i sve je OK... Nije matematika 50/6 vec 100/6. Dakle delis 100 sa /x (tako je na vecini ploca).
maticne.ploce.227 vstan,
>486DX2/66Mhz ili 486DX4/100Mhz, sta bi savetovali? Prednosti i mane? > >Ja nisam video na delu DX4, a nisam ni imao prilike da procitam mnogo toga o >doticnom, pa ne znam ni da li je isplativa razlika u ceni, niti da li je Ploca na 100 je duplo skuplja od one na 66 (AMD).
maticne.ploce.228 bulaja,
Ima li neke praktične razlike (dobici u brzini zbog manje čekanja:) kod korišćenja memorije (SIMM) brzine 60 ns umesto 70 ns (na 486DX i 486DX2 pločama)?
maticne.ploce.229 vstan,
>> Ali 50/6=8.3..MHz i to je najsporije sto moze, mada ploca >>radi na 40MHz i magistrala je /3 tj nede oko 13MHz i sve je OK... > > Nije matematika 50/6 vec 100/6. Dakle delis 100 sa /x Vidim svasta sam napisao. Vreme je za godisnji odmor ;) Cu :)
maticne.ploce.230 dejanr,
>> 486DX2/66Mhz ili 486DX4/100Mhz, šta bi savetovali? Prednosti i mane? Zavisi po kakvoj ceni nađeš ovaj drugi, kod nas su i dalje dosta retki. Ja bih uzeo ili DX2/66, ili Pentium/90. Mislim da ti "poslednji trzaji" procesora u vidu visokih frekvencija retko ispadnu naročito zgodni, sećam se recimo 286/25... >> p.s. dobro bi došao i "hint" gde mogu da pročitam nešto više. Ako se ne >> varam svojevremeno je bilo nešto u nekom broju računara. Biće u "Računarima 102", ovom broju što samo što nije izašao :) jedan tekst o njima.
maticne.ploce.231 kanki,
>>> Nije matematika 50/6 vec 100/6. Dakle delis 100 sa /x >> >> Vidim svasta sam napisao. Vreme je za godisnji odmor ;) ****** Slažem se sa tobom :))) >> Cu :) I tebi ps. Nego zaboravih, kad je na 50MHz i ugasim turbo, ista stvar sa zaglavljivanjem...
maticne.ploce.232 violator,
:>>Ima li neke praktične razlike (dobici u brzini zbog manje :>>čekanja:) kod korišćenja memorije (SIMM) brzine 60 ns umesto 70 ns :>>(na 486DX i 486DX2 pločama)? Mislim da nema, tj. procesor ima neku minimalnu brzinu koju zahteva od memorije da bi mogao da radi sa 0 W/S, i nema svrhe stavljati brze simm-ove od tog minimuma
maticne.ploce.233 ikordic,
RE: Dokumentacija za MB => Samo, meni ovo liči na malo stariju ploču, nabudženu. Kako samo => četiri SIMM-a? Da nije neka SX ili 286 ploča? Propust pri crtanju - nije moglo da stane :). Jeste, ima osam komata (dva reda po četiri SIMM).
maticne.ploce.234 ikordic,
RE: 486DX 40/50 => > Ploca za sad radi na 40MHz ali nisam nikako uspio da je poceram => > na 50MHz. Kad bih skinuo dzamper j5, samo bipne dva puta i ukoci => se, => => Jesi li u setupu primenio odgovarajuce protivmere - povecao => raznorazna stanja cekanja ? Ovo nema veze s tim. Pri POST-u se računar diže sa najmaksimalnijim stanjima čekanja i ostalim faktorima koji dodatno usporavaju računar. Tek kad završi sa istim (kaže beep i počne sa dizanjem) primene se vrednosti iz Setup-a. A dva beep na početku označavaju Parity Error unutar prvih 64 KB RAM.
maticne.ploce.235 ikordic,
RE: Overclocking => jer je gorepomenuta ljepotica poćela tako žestoko da se greje već => poslije 20-ak minuta mada je bila u velikom tower-u sa dva => ventilatora priide. Nakraju je žekaj bre, jel' ti to držiš takvu mašinu bez cooler-a? Stvarno mi niste jasni (ne samo ti). Što vam je, ljudi, problem da potrošite desetak maraka na tako bitnu stvarčicu? U krajnjem slučaju stavite samo hladnjak + malo silikonske paste - da škodi ne može, a da pomogne, bogme, može. P.S.: Pre jedno mesec dana sam video jedno podnožje na kome je intenzivno radila jedna pedesetica. Nakon što smo (jedva) odvalili CPU, gledali smo vrlo zanimljivu konstrukciju koja je nekad bila ZIF podnožje. E sad, dal' je do podnožja ili procesora ...
maticne.ploce.236 diag,
Imam "stari" problem sa cmos-om tj. kada mašina prenoći isključena ujutru kada je upalim izbriše sve podatke iz cmosa. Pokušaću sa ext. baterijom pa i sa zamenom interne na ploči, jer očigledno posle svakog dužeg isključenja gubim podatke iz cmosa. Ako zamena int baterije ne upali šta dalje da radim. Ploča je UMC 486 sx/dx/dx2/p24j sa 3 vlb slota. g.
maticne.ploce.237 pinokio,
> Pa, ovde bas i nisi preterano u pravu, osim ako ne mislis da ostale > komponente sistema greju okolinu procesora pa njemu otezavaju disipaciju. Da se ponovim. "Imajte na umu da se pored procesora greje i memorija, video kartica, memorija na video kartici, keš memorija, vezna logika.....tra,lala..." Plus keš kontroler, modemi, zvućne kartice, diskovi........... Što će reći da dizanje kloka procesoru na int. 80 MHz znaći ext. 40 podiže temperaturu za cca. 20-ak %. Što više periferija koji su time poćele da tamburaju na većoj frek. tim je temperatura u kućištu veća, samim tim i glavobolja kako to ohladiti. Kuleri (razni) sa ili bez ventilatora koji se hvataju za procesor samo delimično rešavaju problem. Takođe dodatni ventilatori sami po sebi nisu rešenje (pošto se loše kontamo sad mislim - u kombinaciji sa onim na procesoru i u napajanju). Ćišćenje kućišta od visoke temperature se rešava prvenstvano dobro dimenzionisanim kućištem (u svakom smislu). Ovdje ću napomenuti da to i nije problem ako je sobna temperatura 15 stepeni i duva blagi maestral. Da zakljućim. Nisam imao hrabrosti da to uradim, jerbo je temp. u prostoriji bila 28 stepeni, jer nisam imao povjerenja u ventilator od 7-8$, jer je hladnjak na procesoru i sa ventil. bio vreo, jer od šume zmija i pljoski po kućištu vazduh teško struji, jer je kućište imbecilno projektovano, jer nemam 10 procesora. A možda i nemam ja*a. Nenad
maticne.ploce.238 pinokio,
> žekaj bre, jel' ti to držiš takvu mašinu bez cooler-a? Stvarno mi niste > jasni (ne samo ti). Što vam je, ljudi, problem da potrošite desetak maraka Promašaj! Nije problem u markama nego u gurmanluku. Ali evo, da podjelim recept i sa tobom, k'o biva nikad se nezna... Dakle, prvo dobro nabiješ procesor u podnožije, zatim mu naviješ klok u smeru kazaljke na satu na zidu na 80 MHz. Potom ubodeš dve priručne VLB kartice i pustiš da se vrti neki Winbench ili sl. Za to vreme, na radnom stolu pripremiš jedno jaje, kašiku parmezana, malo origana, dve-tri kapi kečapa i ovlaš soli. Nakon 15-ak minuta ugasiš mašinu, slupaš nježno jaje preko procesora (pazi da ti ne preleti na ploču!), pospeš parmezan, kečap i origano. Dakako posoliš, po volji. Spustiš poklopac i kresneš makinu. Peći na visokoj temp. par minuta. Servirati toplo, a ako si raspoložen, za prijatelje možeš jelo ukrasiti i jednom maslinkom. Za veće društvo postupak ponoviti više puta. Zato je vrlo važno da ne oštetiš ploču. Nenad
maticne.ploce.239 zdrawcke,
>>> Ima li neke praktične razlike (dobici u brzini zbog manje >>> čekanja:) kod korišćenja memorije (SIMM) brzine 60 ns umesto 70 ns >>> (na 486DX i 486DX2 pločama)? Sve zavisi od chipset-a. Kod mene sa ALI+AMD486DX2-66 memorija od 70 ns radi sa 0WS (keš takođe), odnosno najbrže moguće...
maticne.ploce.240 dsoskic,
> Ja bih uzeo ili DX2/66, ili Pentium/90. Uzeo sam VLD DX2/66, sa VLB IDE kontrolerom i Cirrus 5428 (za prvo vreme). Stvarno je lepo imati po DHD (funky-jevom) 4662 kb transfer u dosu i jako lep i brz prikaz pod Windows-ima (skoro duplo brži od ISA 486/50). Međutim kad sam uradio upgrade sa Win-a 3.10 na Win 3.11 4 WG (radi naširoko hvaljenog 32-bitnog pristupa) nije hteo da mi dozvoli isti (Enabled ali ne radi), pri drugom pokušaju ponovne instalacije (ne upgrade) čak ge je ostavio Disabled (zasenčen - nema ni pristupa). Instalirao sam driver za Win, za kontroler (UMC *UM82C871) imam WD Caviar 2540, pod Dos-om piči ko lud, al pod Win-om :( samo 16-bitni pristup, sve i svašta sam probao, al jednostavno neće pa neće, pri ulasku u Win ispisuje poruku kako je "WDCTRL failed at 03 ,0F" ?? Help needed. please p.s. skinuo sam onaj Funky-jev driver (za dos) misleći da je možda za Win, i jako lepo i sa njim radi ali opet to je samo za Dos. Jel vredi probati sa raznim driverima za Win, ako vredi sa kojima, ili nešto iz Bios-a, kontrolera, ili MB (AMD) nije dobro postavljeno.
maticne.ploce.241 d.stamen,
> Medutim kad sam uradio upgrade sa Win-a 3.10 na Win 3.11 4 WG > (radi nasiroko hvaljenog 32-bitnog pristupa) nije hteo da mi > dozvoli isti (Enabled ali ne Stavi u config.sys i liniju DEVICE=C:\WINDOWS\IFSHLP.SYS Kod mene je bilo to.
maticne.ploce.242 feniks,
Na ploči 486/33 sa UMC setom imam neki AMI bios iz 1990. godine. Da li bi smeo da stavim neki drugi moderniji bios (sviđa mi se verzija 2.3 iz 1993.god.)? i pod kojim uslovima? Kod moje ploče je sve potpuno automatski i sada ne mogu ništa da menjam (ws i sl.) SP
maticne.ploce.243 funky,
Jesi li stavio u SYSTEM.INI Š386enhĆ device=idedrv.386, a prethodno obrisao device=*wdctrk ? pardon, wdctrl :)
maticne.ploce.244 nkrgovic,
Instalirao sam driver za Win, za kontroler (UMC *UM82C871) imam WD Caviar 2540, pod Dos-om pici ko lud, al pod Win-om :( samo 16-bitni pristup, sve i svasta sam probao, al jednostavno nece pa nece, pri ulasku u Win ispisuje poruku kako je "WDCTRL failed at 03 ,0F" ?? To se i meni desavalo.Problem je u tome sto se tvoj drajver za kontroler i doticni wdctrl ne trpe.Resenje je da udjes u system.ini i izbacis device liniju gde se poziva tvoj drajver(samo na pocetku stavis ; ).
maticne.ploce.245 dejanr,
>> Instalirao sam driver za Win, za kontroler (UMC *UM82C871) imam WD >> Caviar 2540, pod Dos-om pici ko lud, al pod Win-om :( samo 16-bitni >> pristup, sve i svasta sam probao, al jednostavno nece pa nece, >> pri ulasku u Win ispisuje poruku kako je "WDCTRL failed at 03 ,0F" ?? Ne tvrdim da će ovo pomoći, ali je na par mesta "upalilo". Uzmi disketu koju si dobio uz kontroler, pogledaj README fajl na njoj, još bolje odštampaj ga, i onda radi *tačno* onako kako tamo piše da treba instalirati drajver za DOS i za Windows. Ako si pre toga nešto menjao po SYSTEM.INI, još bolje je da pre svega (velika gnjavaža! :( ) ponovo instaliraš ceo Windows. Koliko god da ti izgleda glupo nešto što su u tom README fajlu napisali (tipa isti drajver stavi iza te i te linije i izbaci sve komentare između), ipak uradi tako i verovatno će proraditi.
maticne.ploce.246 aspasic,
Hi :) Imam mali problem: naime, skoro sam nabavio MB 486 DX na 40 Mhz, VLB, chipset HiNT, i po neki put kad je upalim, zaglavi se odmah posle iščitavanja biosa kartice, tj neposredno pre nego ispiše poruku: HiNT Corp. ...itd 486 at 40, setting at 40 Mhz posle jednog reseta, sve je OK. To se ne dešava stalno, ali malo, malo pa me zezne. What's the problem? Seventh Son Of The Seventh Son
maticne.ploce.248 ikordic,
RE: Baterija za MB Ako časovnik počne bezveze da kasni (po desetak minuta dnevno), pogledajte da li nešto nije u redu sa baterijom. Konkretno, ja imam eksterno napajanje ploče (4*1.5 V) i pre jedno nedelju dana pojavilo se opisano kašnjenje. Nakon promene baterija, sve radi normalno. E sad, ako vam je baterija na ploči ...
maticne.ploce.249 piter,
>> Imam mali problem: naime, skoro sam nabavio MB 486 DX na 40 >> Mhz, VLB, chipset HiNT, i po neki put kad je upalim, zaglavi >> se odmah posle iscitavanja biosa kartice, tj neposredno pre >> nego ispise poruku: >> posle jednog reseta, sve je OK. To se ne desava stalno, ali >> malo, malo pa me zezne. What's the problem? Ja sam imao takav problem sa jednom Green 386DX/40 i kasnije se ispostavilo da je u pitanju bio ispravljac od sekretarice, proveri okolne uticaje...:)
maticne.ploce.250 jolicm,
POMOĆ ! Računar UNISYS MB 286 8MH Mitsubishi Bios 1985 ? Kako ući u setup ? Koštane kombinacije esc, ins, del, f1, f2, ... Kako ući u setup pomoću debugera ?? .............................................. :)
maticne.ploce.251 dsoskic,
RE: VLB kontroler UM82c71, i dalje bez 32-bita u Windows-u :(( > Stavi u config.sys i liniju DEVICE=C:\WINDOWS\IFSHLP.SYS To je sam Win 3.11 stavio, proverio sam tu je u config-u. > Jesi li stavio u SYSTEM.INI [386enh] device=idedrv.386, a prethodno obrisao > device=*wdctrl ? Jesam. Probao sam i sa jednim i sa drugim, neće pa neće :( > To se i meni desavalo.Problem je u tome sto se tvoj drajver za kontroler > i doticni wdctrl ne trpe.Resenje je da udjes u system.ini i izbacis > device liniju gde se poziva tvoj drajver(samo na pocetku stavis ; ). Probao sam i to, ali je tada windows ostao bez ijednog drajvera, stavljao sam i jedan pa drugi :(, niks
maticne.ploce.252 dsoskic,
> odštampaj ga, i onda radi *tačno* onako kako tamo piše da treba instalirati > drajver za DOS i za Windows. Ako si pre toga nešto menjao po SYSTEM.INI, > još bolje je da pre svega (velika gnjavaža! :( ) ponovo instaliraš ceo > Windows. Uz driver za VLB Controler je vrlo jednostavna instalacija. Startuješ programče i sve sam uradi. Probao sam i sa ponovnom instalacijom Windows-a, ali ne ide. > Koliko god da ti izgleda glupo nešto što su u tom README fajlu napisali > (tipa isti drajver stavi iza te i te linije i izbaci sve komentare > između), ipak uradi tako i verovatno će proraditi. Ako u readme fajlu tvog Vlb kontolera, piše nešto što ne liči na ovo dole pošalji, pa da probam i to. Da li postoji šansa da je neki IRQ, u koliziji (modem, skener, laser)? Ako postiji šansa onda da čupam kartice pa da probam i to. Da li se u Bios-u nešto da podesiti, kao na pr. IDE Block transfer? p.s. :) evo šta piše u readme fajlu: :) (2). +--------------------------------------------------------------------+ Install DOS & WINDOWS drivers for UM82C871 VL-Bus IDE Controller +--------------------------------------------------------------------+ If you want to install DOS ide driver & windows driver, please follow the steps below. I. Insert this diskette in a floppy disk drive, and close the drive door. II. At the command prompt, type the drive letter of the drive you are using, followed by a colon(:), and then press ENTER. III. Type SETUP, and the press ENTER. IV. Follow the instructions on the screen.
maticne.ploce.253 kenza,
(;>> Jesi li stavio u SYSTEM.INI [386enh] device=idedrv.386, a prethodno (;>> obrisao device=*wdctrl ? (;> (;> Jesam. Probao sam i sa jednim i sa drugim, nece pa nece :( Izvinjavam se sto sam kvotirao malo vise, ali : kod mene radi sa device=*int13 i device=idedrv.386 a *wdctrl sam obrisao. Javi rezultate. :)
maticne.ploce.254 diag,
> Međutim kad sam uradio upgrade sa Win-a 3.10 na Win 3.11 4 WG > (radi naširoko hvaljenog 32-bitnog pristupa) nije hteo da mi > dozvoli isti (Enabled ali ne radi), > pri drugom pokušaju ponovne instalacije (ne upgrade) čak ge je > ostavio Disabled (zasenčen - nema ni pristupa). > > Instalirao sam driver za Win, za kontroler (UMC *UM82C871) imam > WD Caviar 2540, pod Dos-om piči ko lud, al pod Win-om :( samo > 16-bitni pristup, sve i svašta sam probao, al jednostavno neće > pa neće, pri ulasku u Win ispisuje poruku kako je "WDCTRL > failed at 03 ,0F" ?? U sistem.ini fajlu treba da stoji: 32bitdiskaccess=on device=*int13 device=c:Đpath i ime drajvera za win(kod mene je vldisk.386) ;device=*wdctrl Medjutim i kod mene se nešto čudno dešava posle toga windows se blokira na samom početku. Radi se o wfwg3.11 a kontroler je UMC82c863 i 82c865 chip set. Ako neko ima ovaj kontroler zamolio bih ga da proveri da li su originalni drajveri za ovaj umc kontroler: * vlide.exe za dos i * vldisk.386 za windows i ako nisu da mi pošalje prave ili odgone- tne način instaliranja istih???. Goran
maticne.ploce.255 peacock,
#### Nakon promene baterija, sve radi normalno. E sad, ako vam je #### baterija na ploči ... ... uzmite lemilicu u ruke :)
maticne.ploce.256 .ken.,
Da li AMD 486 procesor u sebi sadrzi i kooprocesor? U onoj tabeli (izasloj u umetku od pre nekoliko brojeva - Savrseni PC) pise da nema. Ako nema sta se radi tada. Ima li neko iskustva sa plocama sa AMD procesorom.
maticne.ploce.257 trix,
> Bios 1985 ? > Kako ući u setup ? Koji BIOS? Sigurno je da je setup na disketi. Zato je vrlo važno ko je potpisao BIOS. Ako je Phoenix, proceprkaj po starijim PC.HARD-ovima i naci ces cak dve verzije.
maticne.ploce.258 zurzul,
##> Bios 1985 ? ##> Kako uci u setup ? ##> Kostane kombinacije esc, ins, del, f1, f2, ... ##> Kako uci u setup pomocu debugera ?? Probaj sa ALT+PAUSE,ALT+C,ALT+S,ALT+CTRL+PAUSE!
maticne.ploce.259 kostja,
> Probaj sa... Bolje raci probaj sa svime sto ti padne na pamet, jer sam imao plocu kojoj se ulazak u bios aktivirao sa ALT+B (Bios). Pozdrav :)
maticne.ploce.260 bulaja,
│ Da li AMD 486 procesor u sebi sadrzi i kooprocesor? └─── Da - AMD 486 DX je potpuni klon Intel-ovog 486 procesora.
maticne.ploce.261 pbojan,
>> Medjutim i kod mene se nesto cudno desava posle toga windows >> se blokira na samom pocetku. Radi se o wfwg3.11 a kontroler je >> UMC82c863 i Imamo isti stos. Ja sam lepo ostavio WIndowsov wdctrl, i sa njim imam sasvim pristojan transfer - 3000Kb/s.
maticne.ploce.262 pbojan,
>> Savrseni PC) pise da nema. Ako nema sta se radi tada. >> Ima li neko iskustva sa plocama sa AMD procesorom. Imaju korpocesor (AMD 486DX procesori), potpuno su kompatabilni, jako dobro podnose povecanje kloka sa 40 na 50MHz ;) ... Jednom recju, uzimaj slobodno.
maticne.ploce.263 aspasic,
│ dobro podnose povecanje kloka sa 40 na 50MHz ;) ... Jednom recju, │ uzimaj slobodno. Znači li to da ja moju 486 na 40 AMD VLB za coolerom mogu 'ladno da nasviram na 50, bez ikakve bojazni? Seventh Son Of The Seventh Son
maticne.ploce.264 zurzul,
##> Bolje raci probaj sa svime sto ti padne na pamet, jer sam ##> imao plocu kojoj se ulazak u bios aktivirao sa ALT+B (Bios). Ma hajde...tastatura ima SAMO 101 tipku! Neka proba svaku sa svakom i ....
maticne.ploce.265 zlaya,
-POMOĆ ! -Računar UNISYS -MB 286 8MH Mitsubishi -Bios 1985 ? -Kako ući u setup ? -Koštane kombinacije esc, ins, del, f1, f2, ... -Kako ući u setup pomoću debugera ?? -.............................................. -:) - U setup ulaziš samo uz pomoć posebne SETUP diskete rađene za UNISYS ili električne bušilice. Pošto je ovo drugo destruktivno, treba ti STARTUP V 2.6 ili 3.1 da bi si pomogao. Inače Mitsubishi je pravio samo 4 modela koja odgovaraju tvom opisu, i to sva 4 različita. Ako ga okreneš, i pogledaš s leđa nalepnicu sa serijskim brojem naći ćeš nešto u fazonu T3126-00, pa pošalji mi tu oznaku, pa ćemo da vidimo. :)))))))))))))))))))) ZLAYA
maticne.ploce.266 dr.grba,
>> Da li AMD 486 procesor u sebi sadrzi i kooprocesor? Ima, ako je DX (:
maticne.ploce.267 dejanr,
>> Da li AMD 486 procesor u sebi sadrzi i kooprocesor? DX verzija ima. AMD 486 je sasvim solidna zamena za Intel.
maticne.ploce.268 dsoskic,
> Imamo isti stos. Ja sam lepo ostavio WIndowsov wdctrl, i sa njim > imam sasvim pristojan transfer - 3000Kb/s. Sa kojim programom si to testirao iz Win-a.
maticne.ploce.269 dsoskic,
> kod mene radi sa device=*int13 i device=idedrv.386 > a *wdctrl sam obrisao. > > Javi rezultate. :) Kod mene i dalje stoji: Disk Access: Using BIOS <<<<<< možda je nešto u BIOS-u naopako podešeno :( File Access: Drive C: 32-Bit
maticne.ploce.270 pbojan,
>> Znaci li to da ja moju 486 na 40 AMD VLB za coolerom mogu >> 'ladno da nasviram na 50, bez ikakve bojazni? Po meni (ne preuzimam nikakvu odgovornost) mozes. Ja sam jednu za coolerom i fanom drzao sest meseci na 50MHz, bez ikakvih problema. Sada je ta ploca kod devojke, radi i dalje. Na 50MHz :). Koliko cujem, skoro svi koji imaju taj procesor su to uradili. Preporucuje se, ipak, nabavka silikonske paste.
maticne.ploce.271 pbojan,
>> Sa kojim programom si to testirao iz Win-a. Sa istim kojim sam testirao i pre ubadanja VLB kontrolera, kada mi je prijavljivao ispod 200KB/s - PC Tools 4 Win SystemConsultant. Inace, WInBench 4,0 DiskMark mi javlja 1700 :), a ranije, ne pitaj :)) (to je pravi test - test file od 32Mb, kes, 32bitni pristup, pa kom' opanci...). Uzgred, za one koji misle da je SmartDrive los (WinBench, kes od 1MB, iskljucen 32bitni pristup fajlovima): Norton SpeedCache+ : 560 SmartDrive : 980
maticne.ploce.272 zormi,
*>> Znaci li to da ja moju 486 na 40 AMD VLB za coolerom mogu *>> 'ladno da nasviram na 50, bez ikakve bojazni? * * Po meni (ne preuzimam nikakvu odgovornost) mozes. Ja sam u oba svoja PC-a (na poslu i kod kuće) ubacio AMD 486DX2/50 stavio hladnjak sa pastom i ventilator i pustio ih na 66. Ima tome nekoliko meseci. Koštali su kao Intel 486DX/33.
maticne.ploce.273 diag,
>>> Medjutim i kod mene se nesto cudno desava posle toga windows >>> se blokira na samom pocetku. Radi se o wfwg3.11 a kontroler >>> je UMC82c863 i > > Imamo isti stos. Ja sam lepo ostavio WIndowsov wdctrl, i sa > njim imam sasvim pristojan transfer - 3000Kb/s. Moram da napomenem da ovakav transfer ostvaruje i Quantum od 270Mb na običnom ISA kontroleru na 386dx40-ci. žemu onda služi vlb kontroler uopšte???. Još i ovo. Samo sam načuo da svi diskovi koji su u prodaji kod nas ustvari i ne podržavaju 32-bitni pristup. Da li je ovo istina ili trač?. Ako je neko imao bolja iskustva sa vlb neka napiše. Goran
maticne.ploce.274 ikordic,
RE: Overclocking => Znači li to da ja moju 486 na 40 AMD VLB za coolerom mogu 'ladno => da nasviram na 50, bez ikakve bojazni? Uz probni period od jedno nedelju dana, svakako. U to vreme pokušavaj da mašinu opteretiš raznim testovima koji treba da provere sve resurse koji direktno zavise od povećanja kloka. Ukoliko počne da blentavi, vrati na 40, i to je nešto. Problem je što dosta VLB kartica pravi veselja na tako visokim frekvencijama. Drugo, vidi koja ti je brzine cache memorije (trebalo bi tag 15ns, ostalo max. 20).
maticne.ploce.275 dpriest...,
>>> direktno zavise od povecanja kloka. Ukoliko pocne da blentavi, >>> vrati na 40, i to je nesto. Problem je sto dosta VLB kartica pravi >>> veselja na tako Da... :( Moja VLB kartica mi je napravila VELIKO VESELJE! Kad ugledah gomilu nicega na svom drugom disku od 235Mb, koji je 2 minuta ranije bio pun potrebnih stvari... Isao sam sa 40 na 50 Mhz. Procesor se nije grejao vise nego inace (nisam merio u stepen...) Sve je seuper radilo par sati. Naravno samo sa prvim diskom. Na drugom nista. Pomislih, mora da ne moze da mu pristupi kako treba, pokusavao sam sve sa bios setupom ali nista. Mislio sam da kad vratim na 40Mhz, sve ce bit o.k. Ali ni kad sam vratio na 40, nista od podataka na HD-u. :( Eto, za uzivanje na oko 30% brzoj masini od par sati, sad moram da dva dana instaliram sve i svasta sa disketa... To ubrzanje mi nije realno potrebno pa sam ipak vratio na 40Mhz. Ako budem nesto ozbiljnije radio u 3DS3 onda cu da opet na 50, a do tad... idem da instaliram gomilu SW :) programa... :( DP...
maticne.ploce.276 pbojan,
>> Moram da napomenem da ovakav transfer ostvaruje i Quantum od >> 270Mb na obicnom ISA kontroleru na 386dx40-ci. Cemu onda sluzi >> vlb kontroler Ovo i jeste Quantum LPS270, ali na DX2/66, sto znaci na 33MHz, dok tvoj transfer postizes na 40MHz! Pri tome, kao sto si procitao, radi se BEZ drajvera za VLB.
maticne.ploce.277 pbojan,
Za one koji nisu imali srece da se sretnu za Green plocama, mali prikaz: Dakle, i dalje pricamo o onoj istoj ploci sa AMI WinBIOS-om. Osim standardnih opcija za podesavanje svega i svacega, ploca poseduje i mogucnost prepoznavanja procesora S-serije, i nudi, na osnovu toga da li je CPU tog tipa ili ne, odredjene Green funckije. Ukoliko CPU nije iz S-serije, podrzane su sledece funkcije (Auto mod): - TimeOut timer: 15sec - 4h - usporavanje CPU na 8MHz kada istekne timer vreme - gasenje ekrana kada istekne timer vreme Ukoliko je CPU iz S-serije, podrzane su sledece funckije (SMI mod): - TimeOut timer: 15sec - 4h - usporavanje CPU na 0MHz kada istekne timer vreme! - gasenje ekrana kada istekne timer vreme - gasenje monitora ukoliko je u sistemu Green power supply - gasenje ostalih uredjaja prikljucenih na Green power supply Dakle, ukoliko imate srecu da posedujete ovakvu plocu, i na njoj procesor iz S-serije, imacete sjajan Screen Saver. Postupak podrazumeva podesavanje TimeOut timera na neko vreme koje bi obezbedilo sigurnost od iskljucivanja usred rada. Recimo, standardnih 5min za kucne potrebe. Potom se podesavaju interapt ulazi i IO portovi koji ce biti posmatrani kao uslov za ulazak u SMI ili Auto mod, ili izlazak iz njega. Standardno podesavanje je: IRQ1 tastatura, IRQ3 COM2 - modem, IRQ4 COM1 - mis, IRQ6 floppy disk, IRQ7 LPT1 - stampac, IRQ14 Hard disk; IO portovi za hard disk, floppy i tastaturu, i za one koji rade sa local bus uredjajima, LRQ monitor za posmatranje aktivnosti na LB. Pored toga, moze se osmatrati video memorija, i jos niz IRQ. Ovo obezbedjuje precizno otkrivanje aktivnosti sistema. Konacno, omogucava se Sleep funckija monitora, cime se zapravo gasi ekran. Ukoliko ova funkcija nije omogucena, slika ce biti zamrznuta po ulasku u SMI ili Auto mod. U stvarnom radu, ovaj sistem radi savrseno (na ploci je DX2 iz S-serije). Posle 5min neaktivnosti, gasi se monitor, dok se za smanjivanje brzine CPU na 0MHz za pocetak mora verovati na rec. Medjutim, posle par minuta, prostim dodirom CPU se vidi da je potpuno hladan! Eto nacina da spasete CPU ukoliko zaboravite da iskljucite masinu pre odlaska na spavanje :). Sledeca aktvinost na bilo kom od podesenih interapta ili IO portova (recimo pomeranje misa) aktivira ceo sistem. Posle par dana testiranja nikakvih problema nije bilo, sem jednog trivijalnog: iz nekog razloga, ukoliko je bio pod Win aktiviran After Dark screen saver i pri tom je radio WinBench DiskMark, gasio se ekran. Po uklanjanju After Darka sve je radilo kako treba. Ocigledno je da je Green sistem sjajno zamisljen, i da radi posao jos bolje. Posebno zanimljiva funkcija, koju iz jasnih razloga nisam mogao da probam, je gasenje eksternih uredjaja (monitora pre svega) preko Green power supply, ali mislim da to ne bih preziveo :).
maticne.ploce.278 nemanja.,
# taj procesor su to uradili. Preporucuje se, ipak, nabavka # silikonske paste. ^^^^^^^^^^^^^^^^ A gde to nabaviti i sta kad se nabavi? :)
maticne.ploce.279 dejanr,
>> Za one koji nisu imali srece da se sretnu za Green plocama, mali prikaz: >> >> Dakle, i dalje pricamo o onoj istoj ploci sa AMI WinBIOS-om. Osim >> standardnih opcija za podesavanje svega i svacega, ploca poseduje i >> mogucnost prepoznavanja procesora S-serije, i nudi, na osnovu toga da >> li je CPU tog tipa ili ne, odredjene Green funckije. Hvala za zanimljiv prikaz. Inače, ja sam se sa Green pločom sreo prvi put pre par meseci, kada sam je kupio (a nisam ni znao kakva čuda ima :) Prvi šok bio je kada je posle par sati rada, kada sam otišao do druge sobe, ugasio monitor. Ja mislio da je nešto totalno crklo, bilo je iznenađenje kada sam video da ima screen saver u BIOS-u. Tim povodom sam ušao u Setup i sve to oko Green stavio na disable, posle čega je računar radio k'o pre rata :) Posle ponekog teksta o tome i ove tvoje poruke, možda bih mogao da ponovo uključim nešto od toga... mada, valjda sam ja konzervativan :), meni računar i tako radi po vasceli dan, obično ga ne gasim ni kada pođem negde u grad na kraće. Ne koristim nikakav screen saver, samo imam dva dobra ventilatora u kućištu. I, evo već ne znam koliko godina (da kucnem u drvo), sa raznim pločama, diskovima, monitorima itd, ničemu ništa nije falilo od rada. Da, što se tiče screen savera, imao sam slučajeve sa nekim Hercules monitorima (starim) na kojima su svaki dan radili u nekom mom programu, da se posle par godina rada i na isključenom monitoru vidi standardna maska za unos podataka :) Međutim, na mono VGA i VGA monitorima se, pod istim uslovima, to (bar za sada?) ne dešava.
maticne.ploce.280 rkramer,
C:\> Koliko cujem, skoro svi koji imaju C:\> taj procesor su to uradili. Preporucuje se, ipak, nabavka C:\> silikonske paste. Silikonska pasta, silikonska pasta... Zašto mi je to poznato? Da nije to ona providna, gusta masa za spajanje stakala na izlogu ? :)
maticne.ploce.281 rkramer,
C:\> Za one koji nisu imali srece da se sretnu za Green plocama, C:\> mali prikaz: C:\> C:\> Dakle, i dalje pricamo o onoj istoj ploci sa AMI C:\> WinBIOS-om. Osim standardnih opcija za podesavanje svega i C:\> svacega, ploca poseduje i mogucnost prepoznavanja procesora C:\> S-serije, i nudi, na osnovu toga da li je CPU tog tipa ili C:\> ne, odredjene Green funckije. Da li se ovakve ploče prodaju i kod nas. Kakva im je cena. Sa kakvim se procesorima prodaju (Konkretno da li je moguće nabaviti jednu sa 486/40 AMDom ?)
maticne.ploce.282 crncic,
>> Silikonska pasta, silikonska pasta... Zašto mi je to poznato? Da >> nije to ona providna, gusta masa za spajanje stakala na izlogu ? :) :) Ne, to za staklo je silikonski lepak, a silikonska pasta je u glavnom čiste bele boje - kao mleko.
maticne.ploce.283 dcolak,
│ Da, što se tiče screen savera, imao sam slučajeve sa nekim Hercules │ monitorima (starim) na kojima su svaki dan radili u nekom mom programu, da │ se posle par godina rada i na isključenom monitoru vidi standardna maska za │ unos podataka :) Međutim, na mono VGA i VGA monitorima se, pod istim │ uslovima, to (bar za sada?) ne dešava. Warning! ;) Ako imate MONO (S)VGA monitore nikako ih nemojte ostavljati bez screen savera (sa nepomičnom slikom na ekranu). Video sam gomilu monitora sa SPEED-om na ekranu i kad se ugase :)) Za Color ne znam, valjda je bolja situacija ;) Sledge DAMMIR!
maticne.ploce.284 ognjen,
)-> Da, sto se tice screen savera, imao sam slucajeve sa nekim )-> Hercules monitorima (starim) na kojima su svaki dan radili u )-> nekom mom programu, da se posle par godina rada i na )-> iskljucenom monitoru vidi standardna maska za unos podataka Moj slucaj. :( Ovaj mi je monitor od starog XT-a kada je od igrica postojao samo tetris, koji je bio igran po ceo dan (da li se secate na kom je nezgodnom mestu bilo Esc na XT tastaturama?). I, kad igrac ode napolje, na rucak, ili na koji drugi posao, kompjuter ostaje u igrici, maltretirajuci ekran. Da vidite sad kad se zadesi da se popuni ceo ekran, ala se vide desno nacrtane sve figurice. :)
maticne.ploce.285 rkramer,
C:\> :) Ne, to za staklo je silikonski lepak, a silikonska pasta C:\> je u glavnom C:\> čiste bele boje - kao mleko. Hmmmm... Mislim da sam viđao tu i tamo... Nego, zašto je ona _toliko_ važna kod ubacivanja hlađenja na procesor ? Pozdrav, RKRAMER
maticne.ploce.286 zcvele,
ş> POMOĆ ! ş> Računar UNISYS ş> MB 286 8MH Mitsubishi ş> Bios 1985 ? ş> Kako ući u setup ? ş> Koštane kombinacije esc, ins, del, f1, f2, ... ş> Kako ući u setup pomoću debugera ?? Može se lako desiti da ti treba kao i za IBM Setup disketla :( Cvele
maticne.ploce.287 zormi,
* C:Đ> :) Ne, to za staklo je silikonski lepak, a silikonska pasta * C:Đ> je u glavnom * C:Đ> čiste bele boje - kao mleko. * * Hmmmm... Mislim da sam viđao tu i tamo... Nego, zašto je ona * _toliko_ važna kod ubacivanja hlađenja na procesor ? Ona je dobar provodnik toplote. Kada staviš hladnjak na procesor a on ne prione dobro, ostanu mali vazdušni džepovi izmedju procesora i njega a vazduh je solidan toplotni izolator (zato se prozori prave iz dva sloja sa vazduhom izmedju). E, po teoriji pasta obezbedjuje bolje hladjenje. Koliko to ima stvarnog uticaja u praksi ne znam ali ne škodi da se stavi kad je imaš.
maticne.ploce.288 kostja,
Cao! Evo i mene sa malim pitanjem za MB. Imam MB Winbond 386sx/33 sa nekim kvazi local bus-om za video karticu. Mislim lepo to cudo radi (performanse video kartice pod Win brze za 50%) i nije mi to problem. Elem, u uputstvu pise da postoji dzamper JP15 koji regulise radni clock CPU, to jest sluzi da kaze jel` na ploci 386sx na 40 ili <=33. Samo tog dzampera nema na ploci. Zato ima JP7 kojeg nigde nema u upustvu, a ima takodje tri nozice kako je potrebno za JP15. Imali neko iskustva i sta da radim? Pozdrav :)
maticne.ploce.289 dejanr,
>> Hmmmm... Mislim da sam viđao tu i tamo... Nego, zašto je ona >> _toliko_ važna kod ubacivanja hlađenja na procesor ? Pa, treba nešto da provodi toplotu od procesora do hladnjaka. Vazduh (makar i njegov jako tanak sloj) nije baš idealan za to.
maticne.ploce.290 dr.grba,
>> taj procesor su to uradili. Preporucuje se, ipak, nabavka silikonske >> paste. Gde, kako i pošto se silikonska pasta može naći?
maticne.ploce.291 crncic,
>> Hmmmm... Mislim da sam viđao tu i tamo... Nego, zašto je ona >> _toliko_ važna kod ubacivanja hlađenja na procesor ? Pa silikonska pasta služi za 'bolje odvodjenje' toplote sa procesora na hladnjak. S' obzirom da nemam iskustva sa hladjenjem procesora, neka ti neko drugi objasni u detalje kako se to radi.
maticne.ploce.292 crncic,
>> Warning! ;) Ako imate MONO (S)VGA monitore nikako ih nemojte >> ostavljati bez screen savera (sa nepomičnom slikom na ekranu). A jel istina ono da će (S)VGA color monitor posle izvesnog vremena (sa nepomičnom slikom) 'crknuti' ?
maticne.ploce.293 pbojan,
>> Gde, kako i posto se silikonska pasta moze naci? Iskreno receno, istu muku i ja mucim u poslednje vreme, tesko se nalazi okolo. Medjutim, ako znas nekoga ko ide za Singapur... ;)
maticne.ploce.294 pbojan,
>> ventilatora u kucistu. I, evo vec ne znam koliko godina (da >> kucnem u drvo), sa raznim plocama, diskovima, monitorima itd, >> nicemu nista nije falilo od OK, medjutim, znas i sam, DX2/66, Pentium i bratija se zaista profesionlno greju ;), pa im nije za zgoreg malo pomoci iskljucivanjem na 0MHz kada nije potrebno da rade. Meni se jednom (pre tri godine) desilo da mi se usred noci masina sama od sebe ukljucila, jer je probio glavni prekidac!! Samo da zamislis kakvu sam facu ujutro napravio kada sam ugledao letece tostere na ugasenom racunaru :))).
maticne.ploce.295 pbojan,
>> Da li se ovakve ploce prodaju i kod nas. Kakva im je cena. Sa >> kakvim se procesorima prodaju (Konkretno da li je moguce >> nabaviti jednu sa 486/40 AMDom ?) Da ne bih sada besplatno reklamirao, samo se raspitaj da li imaju Green ploce. Sto se procesora tice, u 'prikazu' sam naglasio koji elementi Green sistema su podrzani za koji tip procesora. Cena ploca je sasvim standardna (da naglasim: to nisu ne znam kakve ploce, vec prilicno obicne, samo novijeg datuma).
maticne.ploce.296 fancy,
ŮŢ>>> Gde, kako i posto se silikonska pasta moze naci? ŮŢ> ŮŢ> Iskreno receno, istu muku i ja mucim u poslednje vreme, tesko se ŮŢ> nalazi okolo. Medjutim, ako znas nekoga ko ide za Singapur... ;) Ako je to silikonski kit (a ne vidim zašto ne bi bio) onda ga, brate, ima u svakoj farbari.
maticne.ploce.297 zcvele,
ş> C:Đ> :) Ne, to za staklo je silikonski lepak, a silikonska ş> pasta C:Đ> je u glavnom ş> C:Đ> čiste bele boje - kao mleko. ş> Hmmmm... Mislim da sam viđao tu i tamo... Nego, zašto je ona ş> _toliko_ važna kod ubacivanja hlađenja na procesor ? Zato što ima veliku toplotnu provodnost i što dobro prijanja uz podloge. Ona pomaže da se što lakše toplota koju generiše izvor (CPU) prenese na hladnjak koji odvodi toplotu. Vazduh kao materijal je odličan izolator kada nema strujanja tako da silikonska pasta zameni tanko sloj vazduha između hladnjaka i CPU-a. Cvele
maticne.ploce.298 pinokio,
>> Ako je to silikonski kit (a ne vidim zašto ne bi bio) onda ga, brate, ima u svakoj farbari. :))) Pričaju ljudi o pasti a ne kitu. I slanina i pašteta dolaze (uglavnom) sa istog mjesta ali drugaćije izgledaju i različito konzumiraju. :)) Pastu je teško naći u BGD (!?!). Skoro sam dobio jednu dozu iz Njemačke (baš doza, u špricu) i koštala me je 7 din. Za jedan procesor potrebna je jedna kap, prematome jednostavnije je da se ode do nekog servisa i zamoli za istu. :)) Nenad
maticne.ploce.299 crncic,
Kako se podešava brzina magistrale kod 386SX ploča ? U SetUp-u (AMI) nema tih opcija kao kod DX ploča.
maticne.ploce.300 fancy,
ŮŢ> :))) Pričaju ljudi o pasti a ne kitu. I slanina i pašteta dolaze ŮŢ> (uglavnom) sa istog mjesta ali drugaćije izgledaju i različito Pa to je to... To se samo zove kit, a izgleda kao pasta i nalazi se upravo u tubi,tj. kako ti kažeš dozi, sa sve špricom. Upravo i služi za stvari o kojima se ovde pričalo, pa mi je bilo čudno da se niko ne seti da toga ima kod nas kol'ko 'oćeš... samo je cena nešto veća, i uglavnom se ne isplati kupovati samo zbog zaptivanja procesora i hladnjaka. (mislim da je jedan špric, tj. otprilike 200 gr. oko 20 dinara)
maticne.ploce.301 dcolak,
│ A jel istina ono da će (S)VGA color monitor posle izvesnog vremena │ (sa nepomičnom slikom) 'crknuti' ? Definiši "izvesno vreme." :) Sledge DAMMIR!
maticne.ploce.302 kanki,
>> RE: Overclocking >> >> => Znači li to da ja moju 486 na 40 AMD VLB za coolerom mogu >> 'ladno => da nasviram na 50, bez ikakve bojazni? ..... >> frekvencijama. Drugo, vidi koja ti je brzine cache memorije >> (trebalo bi tag 15ns, ostalo max. 20). Može li brzina keš memorije 20ns da pravi probleme kod povećanja 40 na 50MHz goran
maticne.ploce.303 zcvele,
ş> Kako se podešava brzina magistrale kod 386SX ploča ? Kod nekih pliča nikako kod nekih ploča pomoću jumpera, a tek kod zadnje generacije iz setup-a. Cvele
maticne.ploce.304 jerry,
} Ja sam u oba svoja PC-a (na poslu i kod kuce) ubacio AMD 486DX2/50 } stavio hladnjak sa pastom i ventilator i pustio ih na 66. Moze li se ubaciti AMD procesor umesto INTEL-a na istu plocu? Tj. Da li su pin-to-pin kompatibilni?
maticne.ploce.305 crncic,
>> │ (sa nepomičnom slikom) 'crknuti' ? >> Definiši "izvesno vreme." :) Pa šta znam, sat vremena, dva... ?
maticne.ploce.306 ikordic,
RE: AMD & Intel => Moze li se ubaciti AMD procesor umesto INTEL-a na istu plocu? => Tj. Da li su pin-to-pin kompatibilni? Si. :)
maticne.ploce.307 ikordic,
RE: Overclocking => Može li brzina keš memorije 20ns da pravi probleme kod povećanja => 40 na 50MHz Mož' da bidne, al' ne mora da znači. :) Tag 15 ns i ostalo na 20 radi sasvim OK na većini 50 MHz ploča. Desi se ponekad da nekvalitetni čipovi to ne izdrže. Rešenje nije tražiti brži keš (mada vredi probati) već naprosto treba naći čipove drugog proizvođđača i probati sa njima - trebalo bi da proradi. A što, jel' imaš neke probleme?
maticne.ploce.308 zeljkoj,
> Ako je to silikonski kit (a ne vidim zašto ne bi bio) onda ga, > brate, ima u svakoj farbari. Nije to to :)) Taj silikonski kit je ono za prozore.
maticne.ploce.309 zeljkoj,
> Kako se podešava brzina magistrale kod 386SX ploča ? > U SetUp-u (AMI) nema tih opcija kao kod DX ploča. Kod mene ima ;). Ploča je 386SX/33 MHz/AMI BIOS/OPTI čipset. Uđeš u setup, a onda iz menija izbereš Advanced Chipset Setup. ATCLK Select je brzina magistrale. CLK2/8 je 8 MHz, CLK2/6 je 12 MHz, a CLK2/4 je 16 MHz. Default je CLK2/8. Kada stavim CLK2/6 disk i grafika postanu primetno brži. Disk Graf. CLK2/8 1 MB/s 4055 chr CLK2/6 1.2 MB/s 6500 chr Kada stavim CLK2/4 disk neće da radi, ali sam probao da dignem sistem sa diskete i izmerim brzinu grafike. Rezultat je 8192 chr.
maticne.ploce.310 zeljkoj,
> Definiši "izvesno vreme." :) 10 godina ;))
maticne.ploce.311 ognjen,
)-> Zato sto ima veliku toplotnu provodnost i sto dobro prijanja )-> uz podloge. Kad vec pricate o toj pasti da nesto upitam. Kako se ona skida? Naime, kada ti stavis tu pastu na procesor, ona se razlije k'o kaladont, pa me bas zanima kako bi je skinuli?
maticne.ploce.312 pbojan,
>> To se samo zove kit, a izgleda kao pasta i nalazi se upravo u >> tubi,tj. kako ti kazes dozi, sa sve spricom. Posto je bilo dosta pitanja u vezi OverClockinga i silikonske paste, da demistifikujemo stvar: silikonska pasta NIJE silikonski kit! Kit sluzi za zaptivanje prozora, obicno je 'providan', i zgusnjava se posle jedno dan stajanja. Jednom postavljen kit se tesko skida ;). Pasta je mat bele boje, pod prstom izgleda kao rastopljena bela zvaka, ili gusta pasta za zube. Na procesor se maze kolicina od jednog zrna graska u tankom sloju, i na to se stavlja cooler (sa fenom). Time se drasticno povecava disipacija toplote, a time i zivotni vek procesora, zato sto je silikonska PASTA daleko bolji provodnik toplote od vazduha. Razlika se moze izmeriti i najobicnijom fizickom metodom trpanja prsta sa donje strane ploce ispod procesora (a da se pre toga isti, tj. prst, ne lizne :) sto nije preporucljivo, ili, ko poseduje digitalni termometar, stavljanjem istog na zgodno mesto. Uglavnom, dobitak je drastican. U poslednje vreme je tesko doci do PASTE. Ja sam se snasao uz pomoc prijatelja sa Sezama ;). Ovim putem mu se jos jednom zahvaljujem :).
maticne.ploce.313 vujos,
¨> :) Ne, to za staklo je silikonski lepak, a silikonska pasta je u glavnom ¨> čiste bele boje - kao mleko. ... i veeeeeeeeoma se razlikuju po toplotoj provodljivosti.
maticne.ploce.314 dsoskic,
> Gde, kako i pošto se silikonska pasta može naći? Svojevremeno mi neko reče, da se u starim ruskim i drugim "višim" tranzistorima, starije proizvodnje, nalazi u gornjem delu neka bela ili providna pasta, koja bađ služi za hlađenje istih, pa reših da proverim. Malopre sam, makazama, otvorio jedan macušita tranzistor i iz njega je izašlo dovoljno paste da se namaže, ne samo, jedan procesor. Da li je to ta pasta, o kojoj se govori? A da provodi temperaturu, ko luda, provodi :). p.s. takvi tranzistori se mogu naći u svakom "malo" starijem uređaju (radio, tv i dr.).
maticne.ploce.316 zcvele,
ş> Kad vec pricate o toj pasti da nesto upitam. Kako se ona ş> skida? Naime, kada ti stavis tu pastu na procesor, ona se ş> razlije To me podseća na vic kada je mujo vozio motor i derao se "Ko ima vaki kavasaki". Kad se našao jedan mangup i rekao "Imam ja" a on odgovori "A kako se gasi". Elam kako se pasta skida, teško. A i što bi je skidao. Cvele :)
maticne.ploce.317 kanki,
>>RE: Overclocking >> >>=> Može li brzina keš memorije 20ns da pravi probleme kod povećanja >>=> 40 na 50MHz >> >>Mož' da bidne, al' ne mora da znači. :) Tag 15 ns i ostalo na 20 radi sasvim .... >>A što, jel' imaš neke probleme? * * * * * * * Ň══════════════════ż :)) pa to je da places, dignem je na 50MHz a ploca samo pokaze crnca i bipne dvaput, i to je to (nema ni tridentovog bios skrena:( goran
maticne.ploce.318 diag,
> :)) pa to je da places, dignem je na 50MHz a ploca samo pokaze > crnca i bipne dvaput, i to je to (nema ni tridentovog bios > skrena:( > Izgleda glupo ali Trident je mnogo zahtevna kartica probaj sa nekom drugom možda i proradi?. g.
maticne.ploce.319 fancy,
ŮŢ> da demistifikujemo stvar: silikonska pasta NIJE silikonski kit! Kit Sorry, ali sve je upućivalo na to... Inače kit ne služi samo za prozore..:)
maticne.ploce.320 crncic,
>> Ploča je 386SX/33 MHz/AMI BIOS/OPTI čipset. >> Uđeš u setup, a onda iz menija izbereš Advanced Chipset Setup. E na ovoj ploči to neće, kad u SetUp-u udariš enter preko Advanced Chipset SetUp-a (da bi ušao u njega) on jednostavno neće da udje u taj meni, kao da ne postoji ! Ima li leka ?
maticne.ploce.321 dcolak,
│ >> │ (sa nepomičnom slikom) 'crknuti' ? │ >> Definiši "izvesno vreme." :) │ │ Pa šta znam, sat vremena, dva... ? Neće, nema razloga, osim, hm... Osećaš li se baksuzno? :)) Sledge DAMMIR!
maticne.ploce.322 feniks,
│ >> Ploča je 386SX/33 MHz/AMI BIOS/OPTI čipset. │ >> Uđeš u setup, a onda iz menija izbereš Advanced Chipset Setup. │ │ E na ovoj ploči to neće, kad u SetUp-u udariš enter preko │ Advanced Chipset SetUp-a (da bi ušao u njega) on jednostavno │ neće da udje u taj meni, kao da ne postoji ! Ima li leka ? └──────────────────── Imam sličan problem. Probaj sa programom AMISE260.ZIP koji je negde po direktorijumima na sezamu, ali mislim da je kod te ploče masa parametara podešena preko automatskog režima i ručno podešavanje ne utiče ništa. :( PS. Zgodna stvar je ona opcija "auto configuration with bios defaults" ako nešto zabljaš"
maticne.ploce.323 dikla,
> Znaci li to da ja moju 486 na 40 AMD VLB za coolerom mogu 'ladno > da nasviram na 50, bez ikakve bojazni? btw. Jel se doticna radnja radi iz BIOS-a ?
maticne.ploce.324 dcolak,
│ Sorry, ali sve je upućivalo na to... │ Inače kit ne služi samo za prozore..:) Ma daaaj.... Stvarno? :)) Kad očvrsne dobije se model? :)) Ili sam van kontexta? :) Sledge DAMMIR!
maticne.ploce.325 jolicm,
Sezamovci !, da li neko od vas ima memorijsku mapu cmosa, znači šta se na kojoj adresi nalazi ?? Ako neko ima, a komplikovano je, moze na mail, pa uz dogovor na fax. :)
maticne.ploce.326 dejanr,
>> Sezamovci !, da li neko od vas ima memorijsku mapu cmosa, znači šta se na >> kojoj adresi nalazi ?? Planirao sam da o mapi cmos ram-a napišem nešto za sledeće (ili one tamo) "Računare", tako da i ja prikupljam podatke... Ima jedna mapa u PC Magazine-u od 15. septembra 1994, mada izgleda da je ona uglavnom pisana sa pogledom na AMI BIOS-e. Inače, samo prvih 30-tak bajtova je standardizovano (zapravo, samo prvih 16 je strogo standardizovano), ostalo ide od BIOS-a do BIOS-a... čak se i checksumi različito računaju.
maticne.ploce.327 jolicm,
Na temu cmosa (pišem on line , pa ne citiram) Interesuju me pre svega 286 tice Ja sam dobio od EVLAD neke podatke, kao što su tip disketnih jedinica, količine standardne memorije i extendend memoruje, vreme, datum .. Ovo mi treba zbog posla, izmedju ostalog popravljam i računare, kod nekih ne mozes ući u setup. Potreban je program za setup. To sam rešio da napravim. Do sada sam otkrio (sam, pregledom par cmos-eva) i gde se upisuje tip diska, broj cilindara, glava, sektora. Cmos ima 64 bajta i čini mi se da su svi jako vazni za sistem (ili gotovo svi). Ja nemam PC Magazine, ako mozes da mi tu mapu pošalješ faksom, javi pa da ti dam broj faksa. Inače bilo bi dobro da se ovde ili u nekom od direktorija nadje opis sadrzaja cmos-eva. :)
maticne.ploce.328 kanki,
>> Izgleda glupo ali Trident je mnogo zahtevna kartica probaj >> sa nekom drugom možda i proradi?. Sad me pokopa, imam na raspolaganju 3(tri) kartice i sve su Trident-ove :( ps. Da se čovjek popi*ki...
maticne.ploce.329 dejanr,
>> btw. Jel se doticna radnja radi iz BIOS-a ? Ne, obično se menja kvarc kristal.
maticne.ploce.330 dejanr,
>> Potreban je program za setup. Pogledaj u direktorijumu, ima AMI-jev program koji omogućava da se podesi sve i svašta (da ne kažem i što treba i što ne treba :) u SETUP-u. >> Ja nemam PC Magazine, ako mozes da mi tu mapu pošalješ faksom, >> javi pa da ti dam broj faksa. Na žalost, dotični broj više nije kod mene, ali ako mi dođe do ruke ponovo, setiću se. Ako ti nije žao 17 dinara, imaš da ga kupiš u knjižari preko puta Konja, stoji u izlogu.
maticne.ploce.331 zeljkoj,
> Svojevremeno mi neko reče, da se u starim ruskim i drugim > "višim" tranzistorima, starije proizvodnje, nalazi u gornjem > delu neka bela ili providna pasta, koja bađ služi za hlađenje > istih, pa reših da proverim. I ja sam došao na tu ideju. U svim tranzistorima snage u metalnim TO-66 i TO-3 kućištima se nalazi ta pasta. Imam jedan "pregoreli" 2N3055, pa ću da probam da ga otvorim.
maticne.ploce.332 zeljkoj,
> neće da udje u taj meni, kao da ne postoji ! Ima li leka ? Možda ima neki džamper ili mikroprekidač na ploči, pogledaj knjižicu koju si dobio uz nju. Inače, česta je pojava da nekih stvari ima u setap meniju, a ne rade. :)
maticne.ploce.333 crncic,
>> TO-66 i TO-3 kućištima se nalazi ta pasta. Imam jedan "pregoreli" >> 2N3055, pa ću da probam da ga otvorim. :) Hmm, nemoj otvarati tranzistor, u njemu sigurno nećeš naći pastu. Možda je ima izmedju tranzistora i hladnjaka.
maticne.ploce.334 snemcev,
>> Ako ti nije žao 17 dinara, imaš da ga kupiš u knjižari preko puta >> Konja, stoji u izlogu. Ako mu nije žao da dođe do Beograda, verovatno mu nije žao ni 17 dinara :))
maticne.ploce.335 amarilis,
ť Gde, kako i posto se silikonska pasta moze naci? Ima je M&G electronic po ceni od 2din za 4 grama ili 3din za 5grama shpric 018/22462
maticne.ploce.336 amarilis,
ť Malopre sam, makazama, otvorio jedan macusita tranzistor i iz ť njega je izaslo dovoljno paste da se namaze, ne samo, jedan ť procesor. ť ť Da li je to ta pasta, o kojoj se govori? A da provodi ť temperaturu, ko luda, provodi :). Apsolutno romanticno! Naravno da se moze i to upotrebiti(imam oko 200 grama starih OC277 :) sto ce reci bar za nekoliko kila procesora ;>)
maticne.ploce.337 ognjen,
)-> Pogledaj u direktorijumu, ima AMI-jev program koji omogucava )-> da se podesi sve i svasta (da ne kazem i sto treba i sto ne )-> treba :) u SETUP-u. Da li isti radi samo za AMI biose, ali moze i sa nekim drugim? Necu da probam sa mojim Awardom, jer prepostavljam da moze da ima nezeljene posledice...? Cuvena Sezamovska Hrabrost... :)
maticne.ploce.338 zcvele,
ş> Ima je M&G electronic po ceni od 2din za 4 grama ili 3din za ş> 5grama shpric Da ne znam o čemu se radi izgledalo bi kao da neko diluje drogu :))) Cvele
maticne.ploce.339 dejanr,
>> > Pogledaj u direktorijumu, ima AMI-jev program koji omogucava >> > da se podesi sve i svasta (da ne kazem i sto treba i sto ne >> > treba :) u SETUP-u. >> >> Da li isti radi samo za AMI biose, ali moze i sa nekim drugim? Pisan je za AMI BIOS-e, sa drugima nisam probao ali ne verujem da bi radio... Ako bi stvarno pisao po njima, bilo bi loših posledica, ali verovatno odbija da menja ono što ne razume ;) Uostalom, možeš da ga startuješ, ne verujem da će od toga ikakvih problema biti.
maticne.ploce.340 fancy,
ŮŢ> │ Inače kit ne služi samo za prozore..:) ŮŢ> Ma daaaj.... Stvarno? :)) Kad očvrsne dobije se model? :)) Stvarno. Jedna od poznatijih upotreba ja zaptivanje bas zvučnika za kutiju. Izvoli svrati kod mene da overiš. Radi se o svojevremeno prilično popularnom projektu u listu "SAM" sa Dynaudio zvučnicima. Zatim, popravke spojeva, na cevi, koji cure... E, da, i to ću ti demonstrirati...
maticne.ploce.341 dsoskic,
> I ja sam došao na tu ideju. U svim tranzistorima snage u metalnim > TO-66 i TO-3 kućištima se nalazi ta pasta. Imam jedan "pregoreli" > 2N3055, pa ću da probam da ga otvorim. U 2n3055, nema silikonske paste ukoliko se dobro sećam.
maticne.ploce.342 dsoskic,
> Apsolutno romanticno! > Naravno da se moze i to upotrebiti(imam oko 200 grama starih OC277 :) sto > ce reci bar za nekoliko kila procesora ;>) Eto rešenja za nekoliko kila :) sezamovaca. Ja još nisam stavio silikonsku pastu, jer mi se čini da je 486/66 za kulerom, po prilično hladna, da ne kažem mlaka, mada "od viška glava ne boli". Koliki je vek tih ventilatorčića na kulerima, možda je zbog toga, ipak, bolje staviti pastu, pa kad crkne da ne bude belaja ili da bude. Možda 486/66 i ne može da radi samo sa hladnjakom sa pastom, bez fan-a?
maticne.ploce.343 kenza,
(;> btw. Jel se doticna radnja radi iz BIOS-a ? Kod mene se pomere jumperi na ploci. (486/40 amd, ali chipset)
maticne.ploce.344 pbojan,
>> Ne, obicno se menja kvarc kristal. Boze sacuvaj :))). Tako je bilo nekada na starim, dobrim plocama. Kristali jesu bolji, ali ploce sa clockom 'u cipu' su jeftinije. Dake, podesavanja se vrse prebacivanjem jumpera na modernijim plocama (milsim da skoro nisam video 486 plocu sa kristalom).
maticne.ploce.345 dejanr,
>> > Ne, obicno se menja kvarc kristal. >> >> Boze sacuvaj :))). Tako je bilo nekada na starim, dobrim plocama. Kristali >> jesu bolji, ali ploce sa clockom 'u cipu' su jeftinije. Dake, podesavanja se >> vrse prebacivanjem jumpera na modernijim plocama (milsim da skoro nisam >> video 486 plocu sa kristalom). Vrši se, kada imaju džampere :) Inače, nisam video ploču na kojoj se ne može ubaciti eksterni oscilator. Doduše, to obično ne dokumentuju u knjižici koja ide uz ploču, ali u servisnoj dokumentaciji uvek ima.
maticne.ploce.346 steva,
> Koliki je vek tih ventilatorčića na kulerima, možda je zbog Kad smo već kod veka ventilatorčića, dotični je počeo čudno da bruji kod mene. Ako rikne jel da kupujem novi ili da ostavim? Navodno Intel baš zbog tih stvari ne daje lifetime warranty na 66ice, dok Overdrive ima lifetime... ako se propisno instalira :)
maticne.ploce.347 dikla,
> Ne, obicno se menja kvarc kristal. Tnx !
maticne.ploce.348 jerry,
} Elam kako se pasta skida, tesko. A i sto bi je skidao. Pa i nije tesko. Pasta k'o pasta. Krpu u ruke i obrises.
maticne.ploce.349 jerry,
}>> Gde, kako i posto se silikonska pasta moze naci? } } Iskreno receno, istu muku i ja mucim u poslednje vreme, tesko se nalazi } okolo. Medjutim, ako znas nekoga ko ide za Singapur... ;) Bice, bice... :) (Kod mene u firmi)
maticne.ploce.350 jerry,
} kompjuter ostaje u igrici, maltretirajuci ekran. Da vidite sad } kad se zadesi da se popuni ceo ekran, ala se vide desno nacrtane } sve figurice. :) A na suprotnom zidu se vidi rentgenski snimak igraca?
maticne.ploce.351 amarilis,
ť Da ne znam o cemu se radi izgledalo bi kao da neko diluje drogu ť :))) Cvele Takve stvari se ne stavljaju u katalog.Videti licno ;>>>>
maticne.ploce.352 vstan,
> Koliki je vek tih ventilatorcica na kulerima, mozda je zbog > toga, ipak, bolje staviti pastu, pa kad crkne da ne bude belaja Konstrukcija tih ventilatorcica je takva da su veliko s**nje po pitanju dugovecnosti. > Mozda 486/66 i ne moze da radi samo sa hladnjakom sa pastom, > bez fan-a? Moze bez fana (i paste) na 66 (Amd). Ja sam u startu skinuo fan i nakalemio ga posle jedno 2-3 nedelje.
maticne.ploce.353 vstan,
> } Elam kako se pasta skida, tesko. A i sto bi je skidao. > > Pa i nije tesko. Pasta k'o pasta. Krpu u ruke i obrises. E, a kada sa osusi ?
maticne.ploce.354 ikordic,
RE: Overclocking => : )) pa to je da places, dignem je na 50MHz a ploca samo pokaze => crnca i bipne dvaput, i to je to (nema ni tridentovog bios skrena:( Biptanje nema veze sa Trident-om, dva bipa na početku ti po knjizi označavaju da je problem sa paritetnom memorijom u prvih 64 KB. Imaš, daklem, problema sa RAM memorijom. Brzina keša tu nema mnogo veze, jer se pri podizanju sistema koriste svi mogući faktori koji usporavaju ceo sistem (stanja čekanja, ...), pa je vrlo mala razlika između mašine koja radi na 40 i 50 MHz. E sad, dal' je do RAM-a, boga pitaj. Imaš li raznorodne SIMM-ove? Probaj da ih malo premeštaš. Da li tvoj ploča ima takt generator u čipu ili si menjao oscilator? Možda chip-set nije dizajniran za jače frekvencije? Da li su ti karte VLB? Ako jesu, probaj da na njima (ili samoj ploči) podesiš stanja čekanja za LB.
maticne.ploce.355 zeljkoj,
> :) Hmm, nemoj otvarati tranzistor, u njemu sigurno nećeš naći > pastu. Možda je ima izmedju tranzistora i hladnjaka. Ne, ne, ne! Pasta se stavlja između tranzistora i hladnjaka, ali nisam na to mislio. U jednoj knjizi sam pročitao da je tranzistorima te vrste kućište ispunjeno silikonskom pastom da bi se toplota iz unutrašnjosti što bolje prenela na kućište, pošto je ono "prišrafljeno" na hladnjak. U toj knjizi su pominjana navedena kućišta, a i logično je da je unutra pasta, pošto bi i vazduh, i neki drugi gas, i vakuum bili toplotni izolatori, a cilj je da se tranzistor što bolje ohladi. Ipak ću otvoriti 2N3055 (kad je već crk'o :), samo kad budem imao vremena.
maticne.ploce.356 zeljkoj,
> Da ne znam o čemu se radi izgledalo bi kao da neko diluje drogu > :))) Ne bi, mnogo je mala cena. ;))
maticne.ploce.357 crncic,
>> Ipak ću otvoriti 2N3055 (kad je već crk'o :), samo kad budem imao Samo napred, mada nećeš ništa naći. Otvarao sam 2N3055 pre par godina i unutra nema paste, veruj mi.
maticne.ploce.358 fcrnogorac,
> sadrzaj CMOS-a Na Sezamu postoji program ASQ200 koji ti daje kompletan sadrzaj CMOS-a i jos ponesto. Pored toga mislim da u TECHHELP (mislim da se tako zove ) i DOSREF... (ili nesto tako) koji se takodje nalaze negde na Sezamu, mora biti nesto o sadrzaju CMOS-a. Drago C.
maticne.ploce.359 vracko,
Gde se u Beogradu može naći naći cooler za Pentiuma. Dragan
maticne.ploce.360 dejanr,
>> Gde se u Beogradu može naći naći cooler za Pentiuma. Koliko sam video, sve firme koje prodaju računare već na 486 instaliraju ventilatore, na Pentiume pogotovu. Ne znam da li te ventilatore prodaju odvojeno, ali verovatno ćeš naći neki, ako pozoveš par većih (ili pre manjih? :) firmi iz oglasa.
maticne.ploce.361 funky,
RE pentium cooler Imaš u TM compu, košta 50 DEM. LARGE pentim cooler je 100 DEM. (486 cooler je 30) pozdrav
maticne.ploce.362 frant,
> U 2n3055, nema silikonske paste ukoliko se dobro sećam. Koliko se ja sećam, u onim staaaarim tranzistorima AC 550 (koristi li to iko) bilo je nešto tečno. Ti su se tranzistori dobijali u školskim kompletima za opštetehničko obrazovanje pre desetak godina. Frant
maticne.ploce.363 jolicm,
Hardveraši. Upomoć !!!! Dobio sam neki analogno-digitalni, digitalno-analogni konvektor. u nekom bednom uputstvu stoji da na svojim ulazima prima signale, i za svaki signal setuje po jedan bajt na nekoj svojoj adresi. Ima 3 data registra i 3 kontrol registra. io adresa mu je H220 Da li bi mogao neki vrlo jednostavan primer kako da kupim vrednosti sa njega ? Unapred zahvalan !.
maticne.ploce.364 calex,
<!> Dakle, i dalje pricamo o onoj istoj ploci sa AMI WinBIOS-om. Osim <!> standardnih <!> Ukoliko CPU nije iz S-serije, podrzane su sledece funkcije (Auto mod): Vidim da si dobro proučio ploču, pa da pomogneš i meni. U prilici sam da dobijem upravo ovu ploču <reč je o 419R1, zar ne?> u zamenu za staru, koja radi odlično mesecima. Obe su sa Intelom 486DX2/66, nova je S-serija. Kada je podesim kako mislim da je OK, neka merenja daju dobre rezultate <143.8 sysinfo>. Međutim, Win ispada negde u trenutku kada bi trebalo da se 'pojave' prvi prozori. Prvo sam posumnjao u softvere ali kada vratim staru ploču, sve je OK. Probao sam kako se ponaša sa minimalnim setovanjem <fail-safe default values> i sve je proradilo, ali strava sporo, što i nije čudo. Sada isprobavam razne kombinacije u setapu a i sa džamperima pa bih ti bio zahvalan ako me malo poštediš mučenja, jer sam tanak sa vremenom. Javi kako si podesio jumpere, šta si postavio u setapu i kakvi su rezultati svega toga. Inače, na njoj je 16MB <4x4> RAM, VLB IDE, VLB CL5428 sa 2MB, što sa starom pločom radi OK. P.S. Do sad sam uspeo da proradi Win, kada isključim externi cache :( ali tada sysinfo pokazuje oko 125. Kada ext cache uključim i pozovem win, PC se resetuje. U nekim kombinacijama, jednostavno prijavljuje razne greške kada pokušam da pokrenem neku win aplikaciju. Jedini kako tako 'normalan' rad je sa fail-safe konfiguracijom, tada valjda sve radi, ali kako... :(( P.S.2. Vratio sam staru ploču i sve radi kako treba. žini mi se da neću još malo da pređem na green. Mada, možda je nešto i neispravno na ovoj.
maticne.ploce.365 bobland,
Imam velik i neobičan problem sa mojom 486/33 DX mašinom. Frka je u tome što je kompjuter posle ugradnje drugog hard diska (Conner CFS420) naglo usporio. Po nekim testovima (još sve nisam kompletirao) radi znatno sporio, a sve to izgleda ovako: Linpack: 80386/32 MHz 3 wait states 80287/73.9MHz Bus Bandwidth 21.3 Mbytes/second without coprocessor time 77 index 0.62 with coprocessor time 22.63 index .99 Speed: AT 20 MHz 80287 70 MHz Sysinfo 12 Si (Norton) 386/387 Morate priznati da jadno izgleda. Ploča je doduše trenutno bez keša (aktivira se nedostupnim džamperom :() pa i to treba uzeti u obzir. Sad ću da vam kažem nešto više o ploči. Kupljena je kod Game proleća 1993. i nosi oznaku STO486WB. Prima i DX2 procesora, a ima 2 banke 30-pinskih i 2 banke 72-pinskih SIMM-ova (64Mb). Ima 4 Mb RAM-a i 256 kb keša koji kako ste čuli nije uključen. Nije VLBus i ima 7 16-bitnoh i 1 8-bitni slot. Bios je marke MR. Ako ste mislili da je u pitanju pogrešan setap znajte da garantovano nije pošto ga je nekoliko stručnjaka proverilo i optimalno podesilo. Procesor je naravno Intel 486 DX. žipset je Opti i to čipovi 82C206; 82C392; 82C493. Samo još nešto da pojasnim: u vreme montiranja drugog harda je pao sistem na prvom. Uglavnom, pošto nešto nije baš pasalo odneo sam ga kod poznanika koji ima servis za PC. On ga je sredio, ali je brzina bila rapidno manja i to posebno u DOS-u dok je se Win još nekako i držao. On se kune da ništa nije dirao (a i ja bih rekao). Posle toga ga je pregledalo još nekoliko kompjuteraša i nenađoše dijagnozu. Sve se kretalo oko toga: ili je procesor?! ili BIOS. Molim vas za vaše mišljenje. Kažite bilo šta (lupajte), samo da se od nečeg krene. Možda bi se moglo krenuti i sistemom eliminacije. Unapred hvala i nadam se da će te mi pomoći. Svi idu na overclocking, a ja na downclocking ;) (što mi neko reče sada imaš 286 i po ;). Najčudnije je što se koprocesor drži. Još samo da kažem da je pre ove havarije prelazio 50-ticu na sysinfu. Svaka pomoć je dobrodošla, a ako vam trebaju još neki testovi, samo kažite.
maticne.ploce.366 ikordic,
RE: Green ploča => P.S. Do sad sam uspeo da proradi Win, kada isključim externi cache :( => ali tada sysinfo pokazuje oko 125. Kada ext cache uključim i pozovem => win, PC se resetuje. U nekim kombinacijama, jednostavno prijavljuje Probaj da zameniš keš čipove sa sve tagom, pošto već imaš obe ploče na raspolaganju.
maticne.ploce.367 funky,
re: spora 486 Ja mislim da si ti nekako isključio turbo-žicu koja vodi od prekidača na board ili si na neki drugi način prešao na low speed. Probaj sa kombinacijok CTRL-SHIFT-alt-+/- ovo uključuje odn. isključuje cache kod MR biosa. Nemoguće da ovoliko uspori zbog diska. Otkači na trenutak drugi disk da bi se uverio da nije do njega i javi. pozdrav
maticne.ploce.368 dcolak,
│ Dobio sam neki analogno-digitalni, digitalno-analogni konvektor. │ u nekom bednom uputstvu stoji da na svojim ulazima prima signale, i za │ svaki signal setuje po jedan bajt na nekoj svojoj adresi. │ Ima 3 data registra i 3 kontrol registra. io adresa mu je H220 │ Da li bi mogao neki vrlo jednostavan primer kako da kupim vrednosti sa Zavisi kako je kartica implementirana. Elem, na onima sa kojima sam se bavio stvar se radila preko jednog 'switch' registra. Dakle, na jednoj lokaciji se nalazi podatak koji "ulazi." Mi ga sa prostim PEEK pročitamo. Onda onaj 'switch' registar stavimo na 0 pa ponovo na 1 i nova vrednost nas čeka na onoj istoj lokaciji ;) Postavljanjem odr. vrednosti u odr. registre se može birati koji će port biti in, a koji out itd.. Bez uputstva će ići teško do nikako... Probaj da se dočepaš docova.. Sledge DAMMIR!
maticne.ploce.369 calex,
<!> Probaj da zameniš keš čipove sa sve tagom, pošto već imaš obe ploče na <!> raspolaganju. Teško, na novoj ploči su zalepili preko njih onu garanciju a na staroj je pola na podnožjima a pola direkt na ploči.
maticne.ploce.370 ikordic,
RE: Performanse => Morate priznati da jadno izgleda. Ploča je doduše trenutno => bez keša (aktivira se nedostupnim džamperom :() pa i to treba Ne znam šta se buniš - ako ti je isključen keš još su ti rezultati testova dobri! Evo sad probah, (sa isklučenim kešom) Landmark speed kaže da mi se mašina ponaša kao AT na 15 MHz.
maticne.ploce.371 gari,
=-> Probaj sa kombinacijok CTRL-SHIFT-alt-+/- ovo ukljucuje odn. =-> iskljucuje cache kod MR biosa. Nemoguce da ovoliko uspori zbog CTRL+ALT+[+/-] =-> diska. Otkaci na trenutak drugi disk da bi se uverio da nije do =-> njega i javi. Slazem se... :)
maticne.ploce.372 gonzo,
-+*> Morate priznati da jadno izgleda. Ploča je doduše trenutno -+*> bez keša (aktivira se nedostupnim džamperom :() pa i to Ništa bez keša.Kad ga uključiš, testiraj pa ćeš videti. ;)
maticne.ploce.373 bobland,
Re: Re sporo Hvala vam svima na pomoći, ali mi se čini da niste uboli metu. Turbo je bio uključen (da vidiš samo kako je bez njega ;), a što se diska tiče ne kažem da je on krivac. Postoje samo dva uzroka: - sve i svašta :). Zamolio bih vas samo da ne obraćate puno pažnje na taj disk. On najverovatnije nema neke veze. Treba uzeti u obzir da je mašina transportovana, doduše kolima, zatim da je bila kod nekog drugog i da ja stvarno ne znam šta je tamo moglo snaći. Postoje i drugi uzroci kao što su zli duhovi i noć vešTica :). Što se keša tiče, on ni pre nije bio uključen, ali je mašina išla prilično brže. PMIPS trenutno je ocenjuje kao 486/20 MHz. Sad, da koprocesor ne radi kako treba pomislio bih da je nešto čačkao po ploči (inače ide od 20Mhz do 80 Mhz), međutim čini mi se da je koprocesor u redu. Uglavnom, hvala vam i samo nastavite tako. Bilo šta da vam padne na pamet, samo javljajte. Možda mi pomogne. Unapred zahvalan BB
maticne.ploce.374 rpausic,
>## * vlide.exe za dos i >## * vldisk.386 za windows i ako nisu da mi pošalje prave ili >## odgone- tne način instaliranja istih???. Pošalji drajvere, da ih vidimo. Ja imam neke, verziju 1.01, pa očajnički tražim nešto novije. U pitanju su idedrv.sys i .386. VLB adapter je UMC MIO 2080 (multi I/O sa UM82C8xx čipovima).
maticne.ploce.375 rpausic,
>## +------------------------------------------------------------------ >## Install DOS & WINDOWS drivers for UM82C871 VL-Bus IDE Controller >## +------------------------------------------------------------------ Molim te pošalji te drajvere, ako su novije verzije od 1.01, a verujem da jesu.
maticne.ploce.376 jolicm,
Ako neko ima AWARD BIOS ZA 286 mašinu HI i LO molim da mi pošalje datoteku sa sadrzajem u mail. Hvala. :)
maticne.ploce.377 diag,
re: driveri za vlb ide kontroler > Pošalji drajvere, da ih vidimo. Ja imam neke, verziju 1.01, pa > očajnički tražim nešto novije. U pitanju su idedrv.sys i .386. > VLB adapter je UMC MIO 2080 (multi I/O sa UM82C8xx čipovima). Nabavio sam neke drivere i sa njima sad kao radi i to 32-bit disk access. Evo šaljem ih uz poruku. poz Goran driver.arj
maticne.ploce.378 dsoskic,
d > Molim te pošalji te drajvere, ako su novije verzije od 1.01, a verujem da > jesu. Jesu, 3.0 ver. i jako su dobri. I evo stižu idedrv.arj
maticne.ploce.379 robi.s,
>> Molim te pošalji te drajvere, ako su novije verzije od 1.01, a verujem da >> jesu. > > Jesu, 3.0 ver. i jako su dobri. I evo stižu Hi ! Ima li načina da se isključi onaj beep kod dizanja Win ?
maticne.ploce.380 hobit,
> Dobio sam neki analogno-digitalni, digitalno-analogni konvektor. > u nekom bednom uputstvu stoji da na svojim ulazima prima signale, i za > svaki signal setuje po jedan bajt na nekoj svojoj adresi. Da li u toj literaturici koju imas stoji sa kojim AD/DA konvertorom je kartica kompatibilna (Burn Brown, Foxboro, HP,...). Mnogo ce pomoci barem taj podatak, pa da se vide neke postojece biblioteke io funkcija.
maticne.ploce.381 ognjen,
)-> Ako neko ima AWARD BIOS ZA 286 masinu HI i LO molim da mi )-> posalje datoteku sa sadrzajem u mail. Hvala. :) Imam ja AWARD BIOS 286, i kada sam otvarao plocu, zaista sam na nekim cipovima video neke nalepnice HI i LO. Veze nemam sta prestavljaju, mozda sam lupio, i veze nemam sta da radim sa tim BIOSem, i koju datoteku da ti posaljem. Ako si voljan da mi objasnis, ja sam spreman.
maticne.ploce.382 fancy,
ŮŢ> Hi ! Ima li načina da se isključi onaj beep kod dizanja Win ? Ima..;) nobeep.zip
maticne.ploce.383 jolicm,
To ti vazi samo ako imas programator eproma, onda uzmeš biose i isčitaš ih u datoteku. Ako imaš javi.
maticne.ploce.384 robi.s,
> Ima..;) Thanx. Ovako je još lepše :)
maticne.ploce.385 ognjen,
)-> To ti vazi samo ako imas programator eproma, onda uzmes biose )-> i iscitas ih u datoteku. Ako imas javi. Ne znam bas sta znaci ovo sto si rekao, sto verovatno znaci da nemam. E, sad, da odvalim mozda: bio je neki program koji 'skine' bios u datoteku, ako to moze da radi, ja cu da ga potrazim i starttujem, so, reci ako ti treba.
maticne.ploce.386 jolicm,
Hvala na trudu! Našao sam biose !
maticne.ploce.387 ognjen,
)-> Nasao sam biose ! Lepo, sad mi odgovori, ako imas dokumentaciju (da li postoji?) ili pak znas da koristis Award Bios 286 - Setup (CtrlAltEsc valjda). Postoji 48 tipova definisanih hard diskova. Medjutim, nema ni jedan podesivi, tj. da mu ja unesem parametre. Tj, mozda i postoji, ali nije u listi i ja ne mogu da ga nadjem. Moze li se ikako to srediti?
maticne.ploce.388 peacock,
#### Jesu, 3.0 ver. i jako su dobri. I evo stižu Da znaš da jesu. Probao sam iz zezanja, transfer je otišao sa 1800 na 3400, a Win radi. Videćemo kako će da se ponaša narednih dana. Mašina je inače vrlo standardna 386DX40/4/WD340/noname kontroler.
maticne.ploce.389 jolicm,
Za Award Bios 286 nemam dokumentaciju. Što se tiče setovanja pitao sam neke ljude. Izabereš tip diska da se slaze broj glava i priblizno MB kapacitet. Kazu da se formatizuje kroz disk manager. To ti je sve što sam uspeo saznati. :)
maticne.ploce.390 srdjan.j,
==> Hi ! Ima li načina da se isključi onaj beep kod dizanja Win ? Naravno da ima ! Pokreni Control Panel ( iz grupe Main ) i izaberi ikonicu Sound. Tu imaš dva list-box-a. U levom su neki događaji u Windowsima - izaberi Windows Start - i onda u desnom listbox-u izaberi <none>. Srđan.
maticne.ploce.391 zcvele,
ş> i postoji, ali nije u listi i ja ne mogu da ga nadjem. Moze li ş> se ikako to srediti? Jeli mora AWARD. Ako može AMI da ti pošaljem. Cvele
maticne.ploce.392 ognjen,
)-> Izaberes tip diska da se slaze broj glava i priblizno MB )-> kapacitet. Nisi me shvatio. Dakle, ubacio sam disk od 420 Mb, i probao da izaberem parametre. Ali, parametri su bili samo za neke prastare diskove (jasno, bios je, valjda iz 86, ili 87) do 105 Mb, i nista vise. Dobro, pomislim ja, to je tako i u drugim biosima, ali u drugim takodje ima i podesavanje 'nestandardnih' parametara. Ali, toga kod mene nema. Ili ima, a ja ne mogu da najdem. So, ako znas gde da trazim...
maticne.ploce.393 zcvele,
Neko je tra/io BIOS za 286 koji ima user defind tip 47. Evo jednog amijevog koji se pokazao jako dobrim. Cvele ami286.zip
maticne.ploce.394 ognjen,
)-> Jeli mora AWARD. Ako moze AMI da ti posaljem. Da mi posaljes BIOS ili sta? Ne znam da li moze (neko kaze da, neko kaze ne) tak tako iscupati i staviti novi BIOS. Ko zna, mozda vredi probati... ( Kako da mi posaljes? Postom? Modemom? :)
maticne.ploce.395 ognjen,
)-> Neko je tra/io BIOS za 286 koji ima user defind tip 47. Evo )-> jednog amijevog koji se pokazao jako dobrim. Aha... A sta ja da radim sa ta dva fajla? Kako da ih 'prekopiram' u BIOS? I, da li ce onda sigurno da radi?
maticne.ploce.396 ognjen,
Da, imam Award-ov BIOS 286.
maticne.ploce.397 zcvele,
ş> ( Kako da mi posaljes? Postom? Modemom? :) U međuvremenu sam ti poslao Amijev BIOS u okviru Bin filea. Potrebna su ti 2 eproma od 256 k i da ti ih neko izprogramira. Elem zameniš bios i probaš. Da li će da radi, pa kod 286 ploča uglavnom su se mogli menjati biosi (ovo se odnosi na starije generacije ploča). Za nove zavisi jer su već proizvodžači čipsetai ploča počeli da naručuju bios-a za svoje potrebe. Cvele
maticne.ploce.398 mazi,
<O> Da mi posaljes BIOS ili sta? Ne znam da li moze (neko kaze da, <O> neko kaze ne) tak tako iscupati i staviti novi BIOS. Ko zna, <O> mozda vredi probati... Na to zaboravi. Većina (99%) BIOS-a se pravi prema ploči i čipsetu na njoj, tako da prosta zamena bios-a otpada. Ivan.
maticne.ploce.399 robi.s,
> Naravno da ima ! Pokreni Control Panel ( iz grupe Main ) i izaberi > ikonicu Sound. Tu imaš dva list-box-a. U levom su neki događaji u Pitanje se odnosilo na beep koji potiče od VLB drajvera što se ne može isključiti iz CP. Rešenje za one koji koriste dotični drajver je prikačeno uz poruku 3.382 :).
maticne.ploce.400 crncic,
Možda će nekome biti smešno, ali kako stoje stvari sa 386DX green pločama ? Ima li ih, gde,...
maticne.ploce.401 cane,
HITNO mi je potreban sadrzaj (ako neko ima, naravno) BIOS-a za 386DX/40 OPTi plocu. EPROM ima oznaku M27C512 (kao i B88IB i 9235E5 i AA0605502). Ukoliko neko poseduje sadrzaj ovog EPROM-a, ili bi bio voljan da isti (eprom) pozajmi na nekoliko dana, molio bih da se javi na mail. Hvala.
maticne.ploce.402 mazi,
<O> Možda će nekome biti smešno, ali kako stoje stvari sa 386DX green <O> pločama ? Ima li ih, gde,... Koliko znam, sve nove 386 ploče se prave sa Green Feature-om. čak sam ih par i video. Ima ih, verovatno svako ko sada prodaje 386 ploče ima baš takve. Ivan.
maticne.ploce.403 ab.comp,
Kolega ima problema sa novom 486 pločom sa Award biosom. Bios traži PASS iako je 24h ploča bila bez baterije. Da li postoji difolt pass za Awardove biose kao za AMI-jeve ("ami")? U uputstvu za ploču to ne piše. Pozdrav █ █ █ █ ▄▄█ █ █▄▄ █▄▄
maticne.ploce.404 cnenad,
U amanet mi je ostavljeno da 'doteram' :) jedan 286 računar što sam i uradio. Ploča ima HEADLAND čipove (to sam video nabrzaka, kad sam podigao poklopac) INTEL 287 koprocesor, 640 kb base i 384 Ext. memorije, deklarisana je kao ATECH ploča sa QUADTEL SETUP-om, koji se poziva iz DOS-a pritiskom na CTRL-ALT-S. Disk na mašini jeste spor, ali je i sam takt procesora spor zato što je u SETUP-u SPEEDUP opcija stavljena na NORMAL i pritiskanje TURBO tastera nema efekta. Kad sam tu opciju stavio na FAST prekidač TURBO je počeo da obavlja svoju funkciju kako treba a mašina normalno da radi brže. Međutim, na mašini se nalazi i Double Space. Za početak sam na kompresovani disk stavio NC. Pozovem ga jednom, ok, radi. Još jednom i tap, DATA ERROR reading drive D: i slične poruke. Resetujem mašinu, sve radi, ponovo pozovem NC, izađem, ponovo pozovem NC, ista poruka ponovo. Otkucam DIR iz ROOT-a C: diska (nekompresovan) na njemu je džumbus. Umesto spiska fajlova i imena diska i serijskog broja ispisani su smajliji, datoteke kao da je neko kriptovao, odnosno kao da čitate poruku koju je neko poslao zaboravljajući da podesi kodni raspored :))), tj. nešto u ovom stilu: Volume label of drive C is Serial number is:!#č$%$%čž& č!č$ž&*č1.00.649879.č!čž132 12-12-01 06:01 !čč#$čč%$.02.č$!#8.č!$#!$$! 12-12-02 06:02 i tako dalje. Obratiti pažnju na datum i vreme jer je zaista tako i pisalo !?! Kad se mašina resetuje, sve je OK dok se ne pozove neki program. Pošto sam nekoliko puta ponavljao dotičnu situaciju, pokrenem ja lepo sa čiste diskete mašinu. Nateram je ponovo na opisani način u džumbus :)) i uradim SCAN sa diskete. Ako sam na C: disku ne mogu da odem ni u jedan DIR ili pozovem program, dok se na D: može preći iz DIR-a u DIR i slično i pozvati program ali onda čeka poruka DATA ERROR. Kao što rekoh, pokrenuo sam SCAN i za divno čudo, on lepo prepoznaje LABEL diska, ROOT i sve direktorijume i sve fajlove. Pustio sam ga da završi i nije prijavio nijedan virus. Onda sam krenuo na uklanjanje sumnjivih TSR-ova ali opet isto. Onda podignem čistu mašinu, opet isto. Uklonim DBLSPACE pošto je ionako bio prazan kompresovani disk. Opet isto. Dakle ništa od softvera ne pravi problem nego ta opcija u SETUP-u. Izvinjavam se na ovako detaljnom opisivanju, ali ŠTA SE OVO DOGODILO i ima li leka ili mašina do zamene ploče mora da radi na taktu od samo 6 i nešto Mhz ? BTW, kako stoje stvari da se sa UMB_DRVR napravi gornji blok memorije u koji bi mogli da se smeste neki TSR-ovi ?
maticne.ploce.405 calex,
<!> Kolega ima problema sa novom 486 pločom sa Award biosom. Bios <!> traži PASS iako je 24h ploča bila bez baterije. <!> Da li postoji difolt pass za Awardove biose kao za AMI-jeve Biće da je 24h malo da se resetuje. Lakše je da sam to uradiš. U uputstvu piše koja dva pina da prespojiš da bi očistio cmos. žini mi se da ni AMI više nema default pass, malo su promenili sistem setovanja, mada to u tvom slučaju verovatno ne bi značilo nešto. Ako je neko stavio pass, ne pomaže tu nikakav default.
maticne.ploce.406 dr.grba,
>> čak sam ih par i video. Ima ih, verovatno svako ko sada prodaje >> 386 ploče ima baš takve. Kako ova rečenica lepo zvuči. Prodaju se, baćo, i ploče koje su lagerovane daaaavno. Sumnjam da ima "novih" 386 ploča sa BIOS čiji je datum iz '91. godine, a video sam i takve, nedavno kupljene....
maticne.ploce.407 dr.grba,
>> Da li postoji difolt pass za Awardove biose kao za AMI-jeve >> ("ami")? U uputstvu za ploču to ne piše. Pokušaj sa "NULL".
maticne.ploce.408 severian,
>>> Da li postoji difolt pass za Awardove biose kao za AMI-jeve >>> ("ami")? U uputstvu za ploču to ne piše. > > Pokušaj sa "NULL". Neki stariji AMIjevi BIOSi imali su mogućnost 'softverskog' reseta CMOS registara. Dakle, probaj da uključiš računar držeći pritisnut INS taster a onda ga otpusti za vreme testa memorije. Ako ovo ne upali pogledaj u dokumentaciji za motherboard koja dva pina moraš da kratko spojiš (džamperom) da obaviš posao... Ovo sve, naravno, ako se već nisi setio lozinke:)
maticne.ploce.409 mazi,
<O> Kako ova rečenica lepo zvuči. Prodaju se, baćo, i ploče koje su lagerovane <O> daaaavno. Sumnjam da ima "novih" 386 ploča sa BIOS čiji je datum iz '91. <O> godine, a video sam i takve, nedavno kupljene.... Pa sad, zavisi kako se nabavljaju, gde i za koliko. Ivan.
maticne.ploce.410 dr.grba,
Na jednoj 386 DX 40 mašini, sa AMI BIOS iz 1992, boot sekvenca prijavljuje 32 kb memorije. Ovakva kombinacija mi nije poznata, pa bih molio za potvrdu ili hint na eventualnu grešku ili kvar.
maticne.ploce.411 kostja,
RE: Masina je inace vrlo standardna 386DX... Koliko znam 386 se ne prave sa LB slotovima, pa kako si onda upotrebio drajvere za VLB kontroler? Jer greska u kucanju ili cudo prirode?
maticne.ploce.412 peacock,
#### Koliko znam 386 se ne prave sa LB slotovima, pa kako si onda #### upotrebio drajvere za VLB kontroler? Jer greska u kucanju ili #### cudo prirode? Ni jedno, ni drugo. Drajveri su iz nekog većeg paketa za VLB kontroler, ali ovi rade na svakoj mašini čiji disk ima interni keš. Pogledaj poruke par nedelja unazad, bilo je interesantnih stvari.
maticne.ploce.413 bdm.,
## Ni jedno, ni drugo. Drajveri su iz nekog većeg paketa za VLB ## kontroler, ali ovi rade na svakoj mašini čiji disk ima interni keš. A gde se mogu dotični naći... :) BDM.
maticne.ploce.414 robi.s,
> Koliko znam 386 se ne prave sa LB slotovima, pa kako si onda upotrebio > drajvere za VLB kontroler? Jer greska u kucanju ili cudo prirode? Gledam ovu moju šklopociju i nešto mi ne liči na čudo prirode ;),iako je 386DX/40 sa dva VLB slota :).
maticne.ploce.415 severian,
> Ni jedno, ni drugo. Drajveri su iz nekog većeg paketa za VLB > kontroler, ali ovi rade na svakoj mašini čiji disk ima interni > keš. 'Ajde da pitam... Kako da saznam da li moj HD ima interni keš?
maticne.ploce.416 kostja,
RE: Ali oni rade na svakoj masini ciji disk ima ... Pa, nesto nam se ne poklapa tu... resio ja da isprobam to cudo, ali lako mi blokira pri instalaciji. Sa druge strane kad ga "rucno ubacim" u config ne dobijem nista, ili pravilnije receno cak neki programi kazu da je nesto malce sporije. Ko zna moze biti zbog smartdriva ili block transfer opcije iz mog BIOS-a.
maticne.ploce.417 kostja,
RE: Iako je 386DX/40MHz sa 2 VLB slota. Svaka cast, samo gde nadje tu plocu? Znam da kad se pojavio 386DX od AMD-a da je bilo price da su napravljene neke ploce sa doticnim stvarima ali u verziji OPTI LB. Doduse i ja imam neku plocu sa nekim Winbus slotom za video karticu, ali VLB?
maticne.ploce.420 robi.s,
> Svaka cast, samo gde nadje tu plocu? Ploča je kupljena u Pešti i navodno podržava procesore do 486DX2/66 (podnožje postoji,ali nisam imao prilike da probam kako bi to u praksi radilo :( ). Inače, u jednom slotu se nalazi CL 5428, a u drugom multi I/O kontroler (naravno VLB) i sve to evo već oko 10 meseci zadovoljavajuće radi (kuc,kuc) .
maticne.ploce.421 vstan,
> 'Ajde da pitam... Kako da saznam da li moj HD ima interni > kes? Ako je disk IDE tipa poteraj RDIDE i kazace koliki je cache, ako ga ima. Nalazi se u diru \ibmpc\test.
maticne.ploce.422 zormi,
* 'Ajde da pitam... Kako da saznam da li moj HD ima interni keš? Ako je IDE disk, program RDIDE će ti reći.
maticne.ploce.423 dpetrov,
=> => Poštovanje cenjeni auditorijume, => => Ako neko zna šta znače sledeće stvari iz Advanced Chipset Setupa, ja bih => mu bio jako zahvalan da me prosvetli. Zezao bih se sa pločom, ali bi => voleo da znam šta radim :) => => Ploča je ALI (M1429 i M421 čipovi), VLB. U zagradama su default => vrednosti. Da li je neko dao odgovor na ovo pitanje i ako jeste gde se nalazi. Unapred zahvalan << dpetrov >>
maticne.ploce.424 dpetrov,
=> Pojavila se nova 486SX/DX maticna ploca sa chipom ALI od firme Acer Lab's => koja nosi oznaku M1429+1431.U pitanju je tzv green ploca sa mogucnostima => Ide HDD Time out enable;Auto Key-lock enable;Ide block mode enable;Boot => sect.antivirus => i naravno Autoconfig opcija. Da li je neko uspeo da na ovoj ploči (verzija DX2 66) nagura DX280. Ako jeste kad u koliko sati i u kojoj ulici (nije bitan grad). << dpetrov >>
maticne.ploce.425 rpausic,
>## Koliko znam 386 se ne prave sa LB slotovima, pa kako si onda >## upotrebio drajvere za VLB kontroler? Jer greska u kucanju ili cudo >## prirode? Juče mi jedna prođe kroz ruke. 386DX40, 2 VLB slota, mogućnost nadgradnje na 486 :)
maticne.ploce.426 peacock,
#### programi kazu da je nesto malce sporije. Ko zna moze biti #### zbog smartdriva ili block transfer opcije iz mog BIOS-a. Isključi sve to, pa probaj. Možda ti je veći dobitak sa block transferom iz BIOS-a.
maticne.ploce.427 kostja,
RE: Ploca je kupljena u Pesti... Interesantno, nisam ni znao da se tako nesto moze naci. Reci mi kako zgleda raditi na takvoj masini? Mislim nije cetvorka, ali bi grafika i disk trebali da daju lepe cifre.
maticne.ploce.428 kostja,
RE: Juce mi jedna prodje kroz ruke.. A na koji nacin? Da budem jasniji... jel opravka, prodaja ili sl. Ja se jos uvek igram sa jednom 386SX masinicom, pa mi bas dodje interesantna ta DX sa LB jer u krajnjem slucaju razlika za IDE je 30, a izmedju 5422 i 5428 je isto 30DM.
maticne.ploce.429 severian,
> Ako je disk IDE tipa poteraj RDIDE i kazace koliki je cache, > ako ga ima. Nalazi se u diru \ibmpc\test. Saznao. Hvala na pointeru.
maticne.ploce.430 steva,
> => > => Poštovanje cenjeni auditorijume, > => > => Ako neko zna šta znače sledeće stvari iz Advanced Chipset > > Da li je neko dao odgovor na ovo pitanje i ako jeste gde se Nije :))
maticne.ploce.431 sasap,
Moj kolega ima sledeći problem: poseduje ploču: NEAT 12 Mhz PTM-1232C (286) Made in TAIWAN R.O.C instalirano 4 MB (SIMM) DTK (DATATECH) 286 Chipset ROM BIOS v.3.26 (c) 1986/90 i hoce da pretvori EXT u EXP memoriju. Neko mu je rekao da mu treba neki drajver i da treba da podesi jumpere na ploči. Pošto uz računar nije dobio nikakvo uputstvo ili bilo kakve drajvere :) molio bih one koji znaju kako preba podesiti jumpere i imaju taj drajver da mi se jave na MAIL ili da mi odgovore ovde u konferenciji, mada sumnjam da je ovo interesantno za širi krug ljudi sobzirom na tendencije (486,586,...). Pozdrav, SAŠA
maticne.ploce.432 vstan,
>> => Pojavila se nova 486SX/DX maticna ploca sa chipom ALI od >> firme Acer Lab's => koja nosi oznaku M1429+1431.U pitanju je > > Da li je neko uspeo da na ovoj ploci (verzija DX2 66) nagura > DX280. Ako jeste kad u koliko sati i u kojoj ulici (nije bitan Nisam uspeo :( (Da sacekamo da se paca vrati pa da ga priupitamo ?)
maticne.ploce.433 cane,
- poseduje plocu: NEAT 12 Mhz PTM-1232C (286) - Made in TAIWAN R.O.C - instalirano 4 MB (SIMM) - DTK (DATATECH) 286 Chipset ROM BIOS v.3.26 Imam potpuno istu plocu. Sve sto treba da uradis da bi pretvorio EXT u EXP, jeste da odes u setup, prosetas se po opcijama i tamo ces naci sve sto ti treba (mislim da je meni "NEAT chipset bla, bla..."). Sto se jumper-a na ploci tice, nikakvo premestanje nije potrebno. Nevolja je jedino sto je kolicina EXP memorije fiksna, odnosno, ne mozes staviti koliko ti hoces, nego ili 384k, ili 1mb, ili 2mb... No, drajver ti je potreban. Ja ga jos imam (bar bi trebalo :) ), pa ga mozes ocekivati uskoro. cane. P.S. Da si ostavio broj telefona, sada bi vec imao i drajver i uputstvo i...
maticne.ploce.434 vstan,
>>> => Pojavila se nova 486SX/DX maticna ploca sa chipom ALI od >> >> Da li je neko uspeo da na ovoj ploci (verzija DX2 66) nagura DX280. Koliko se secam funky rece da Opti hoce a ALI nece :(
maticne.ploce.435 zcvele,
ş> Neki stariji AMIjevi BIOSi imali su mogućnost 'softverskog' ş> reseta CMOS registara. Dakle, probaj da uključiš računar ş> držeći pritisnut Davno je davno bilo to :)))) Nesećam s e da sam skoro sreo tu opciju :) Cvele
maticne.ploce.436 lkudlik,
Help !!!!! Nabavio sam plocu 386DX/20 bez kesa. Ploca sadrzi sledece: -procesor je INTEL-ov 386DX/20(tako pise), -jedan 32 slot,4x16 bit. slota,8 SIMM podn., 2 com porta,1 lpt port,mesto za 80387, mesto 80287(EVEN ODD) i C&T 386 CHIPSET (pise 20 MHz) -82C206 \ -82C301 nalazi se u XCMOS setupu -82C302 / Bios je AMI-jev dok na ploci se nalazi natpis AMI ARTECH 1986 (bar sam tako desifro), dok setup za XCMOS pise EXTENDED CMOS SETUP PROGRAN Ver 1.50 AMI.... Imam dva problema i to: I problem: Problem je da ploca nemoze da nadje 384 kB od 1024,setup izbroji 1024 ali posle u konfiguraciji pise 640 kB BASE MEMORY 0 KB EXT. MEMORY ?????? Probao sam i sa INS medjutim nista.MEMMAKER nece da radi jer odmah na pocetku prijavi gresku da ne nadje 384 kB i enter izlaz.Stavio sam i 4 MB ali opet nista(setup izbroji 4096 ali u konf. pise 640 kB BASE MEMORY 3072 KB EXT. MEMORY (gde je 384 KB nemam pojma) Drugi problem sto mi sysinfo javlja da je procesor 80386DX 16 MHz ?????(lepo pise na procesoru 20 MHz). Neznam u cemu je problem nedobro podesen SETUP ili neki JUMPER(ima ih dosta za COM i LPT plus oni za mem.,color itd....). Masina radi bez problema ALIIIIIIIII !!!! Ako neko ima neku ideju jos bolje neku dokumentaciju za datu plocu nek se javi svaki savet je dobro dosao. AKO JE POTREBNO POSLACU IZGLET XCMOS SETAP-a. UNAPRED HVALA..
maticne.ploce.437 ognjen,
Kako ide proces zamene maticne ploce u racunaru? Da li je obavezno menjati napajanje? Postoje li neke tacno odredjene velicine ploca ili se moze desiti da nova ploca ne moze da stane u kuciste?
maticne.ploce.438 ikordic,
RE: 286 EMS => i hoce da pretvori EXT u EXP memoriju. Neko mu je rekao da mu treba Ako omane hardver, imaš softversko rešenje u vidu drajvera za 286 ploče r:\ibmpc\system\umb_drvr.arj, koji u sebi sadrži UMB provider (da šibaš programe u HMA) i generički EMS drajver. čali bože što nema novije verzije. Kada bi podržavala moj 486, pljunuo bi EMM386.
maticne.ploce.439 ikordic,
RE: Boot => Na jednoj 386 DX 40 mašini, sa AMI BIOS iz 1992, boot sekvenca => prijavljuje 32 kb memorije. Ovakva kombinacija mi nije poznata, pa Šta znači "boot sekvenca"? Brojanje memorije na početku? Veličina keša? Shadow RAM?
maticne.ploce.440 robi.s,
> Reci mi kako zgleda raditi na takvoj masini? Mislim nije > cetvorka, ali bi grafika i disk trebali da daju lepe cifre. Evo ovo što imam pri ruci : -video: bios video speed 8240 chr/s,direct video speed 95489 chr/s (checkit 3.0) -hard: 1536 kb/s (core 3.02), 1648 kb/s (dhd 2.1) Kao što se vidi disk baš nije zadnja reč tehnike.
maticne.ploce.441 dpetrov,
You> Pojavila se nova 486SX/DX maticna ploca sa chipom ALI od firme Acer You> Lab's koja nosi oznaku M1429+1431.U pitanju je tzv green ploca sa Imam specifiŔan problem. Ova ploŔa + AMD DX266 + Seagate 3491A (420) + VLB UMC kontroler(UM82C871,863,865) (TM Computers)u srednjem slotu zatim u BIOS-u AT bus select CLK2/4 DRAM WIAT STATE I OSTALO NIJE BITNO (U OVOM SLU╚AJU BAR TAKO MISLIM) POLLING CLOCK CLK2/2 DMA CLOCK CLK2/2 Ostale opcije u BIOS-u ostaju i dalje nejasne poÜto niko nije dao (joÜ uvek:((( na njih pravi odgovor i Qemm 7.x zbog kojeg Ŕini mi se i nastaje problem. Naime na ploŔi je VLB Clock podeÜen na DX266, na kontroleru High speed za 33 MHz (ima joÜ opcija za podeÜavanje 50-tice High,Middle,Low speed) i sistem radi kako treba sve dok se ne pokrene Qemm OPTIMIZE expres proces, nakon Ŕega na disku nastupaju problemi File Alocation, File corupt, Cross Linked. Ranije dok je ova ploŔa bila podeÜena na VLB Clock 50MHz i UMC na High greÜke su nastajale ŔeÜŠe i tako­e se floppiji nisu dobro iÜŔitavali. GreÜke nestaju podeÜavanjem UMC kontrolera na Middle speed, me­utim, transfer diska padne sa 4450 na 3900. Znam da ovo i nije toliko bitno ali me interesuje ako neko zna ovu problematiku, da raÜŔistim da li ova konfiguracija mo×da mo×e da radi ispravno sa UMC High speed, ili zna gde se greÜka krije (do diska, kontrolera, ploŔe ili softvera) PS: Config.sys je sledeŠi (ako je od neke pomoŠi) DEVICE=C:\QEMM\DOSDATA.SYS SET LOADHIDATA=C:\QEMM\LOADHI.RF DEVICE=C:\QEMM\QEMM386.SYS RAM RF DEVICE=C:\QEMM\DOS-UP.SYS @C:\QEMM\DOS-UP.DAT DEVICE=C:\QEMM\LOADHI.SYS /RF C:\QEMM\QDPMI.SYS SWAPFILE=DPMI.SWP SWAPSIZE=1024 BUFFERS=30 FILES=30 DOS=HIGH SHELL=C:\QEMM\LOADHI.COM /RF C:\COMMAND.COM C:\ /P DEVICE=c:\qemm\loadhi.sys /RF c:\windows\ifshlp.sys DEVICE=c:\qemm\loadhi.sys /RF c:\idedrv.sys STACKS=0,0 COUNTRY = 038,852,C:\DOS6\COUNTRY.SYS DEVICE=C:\QEMM\LOADHI.SYS /RF C:\DOS6\DISPLAY.SYS CON=(,,2) switches = /f
maticne.ploce.442 funky,
Da, opti upravo ide kod mene na 80 MHz. U pitanju je AMI winBIOS i AMD procesor na 66, Opti green chipset. Inače, celu noć je vrteo DOOM i nije izbacio Z_LOCK u DOS ;) Na žalost, neće da radi sa 0ws SRAM, pa ide sa 1ws ali sa 2-1-1-1 i tako ima SI 158.5. Ako se stavi DX4/100 MHz procesor, postoji veeooma interesantna opcija da se jumperom reguliše da li će 100-ka da udvostručuje takt ili (defolt) utrostruč uje. U prvom slučaju ploča radi na 50 MHz :) procesor na 100, što je bolje od 33/100. Šta znači IDE LBA mode u BIOSu ?
maticne.ploce.443 bubble,
:>> Kako ide proces zamene maticne ploce u racunaru? Da li je :>> obavezno menjati napajanje? Postoje li neke tacno odredjene :>> velicine ploca ili se moze desiti da nova ploca ne moze da stane :>> u kuciste? Ne bi trebalo da ima problema, osim ako ne menjas neki fosil od ploce nekom dosta boljom (XT -> 386 npr. :) ) Mada ni tada ne bi trebalo da ima problema (mada sam ja imao ;) )
maticne.ploce.444 rkramer,
C:\> Ako se stavi DX4/100 MHz procesor, postoji C:\> veeooma interesantna opcija da se C:\> jumperom reguliše da li će 100-ka da C:\> udvostručuje takt ili (defolt) utrostruč C:\> uje. U prvom slučaju ploča radi na 50 MHz :) C:\> procesor na 100, što je bolje žuj, bolje :))) To mora da letttiii :) Pošto je otprilike jedna takva ploča kod nas?
maticne.ploce.445 zcvele,
ş> 640 kB BASE MEMORY ş> 0 KB EXT. MEMORY ?????? ş> 640 kB BASE MEMORY ş> 3072 KB EXT. MEMORY (gde je 384 KB nemam pojma) Može se lako desiti da ih i ne vidiš. Možda ima neka opcija u biosu da ih pronađe. ş> Drugi problem sto mi sysinfo javlja da je ş> procesor 80386DX 16 MHz ?????(lepo pise na ş> procesoru 20 MHz). Pogledaj takt kristala a ne CPU-a. Npr jedno vreme firme su prodavale DX-33 i ako je bio AMD 386-40 CPU. Mašina je stvarno radila na 33 jer je chipset i clock bio na 33 MHz Cvele
maticne.ploce.446 dejanr,
>> Kako ide proces zamene maticne ploce u racunaru? Da li je >> obavezno menjati napajanje? Obično se ne mora menjati. Nove ploče redovno troše manje od starih. Ako je napajanje od 150 ili 200 vati (a obično jesu), više je nego dovoljno. To što se tiče snage, što se tiče ventilacije... tu je ponekad dobru ugraditi dodatni ventilator u kućište, ili u samo napajanje. >> Postoje li neke tacno odredjene velicine ploca ili se moze desiti >> da nova ploca ne moze da stane u kuciste? Staće sigurno, nego je pitanje onih "drukera" kojima se ploča zakačinje za kućište. Svako kućište koje sam u zadnje vreme viđao imalo je nekoliko familija rupa ozdo, tako da se svaka ploča mogla, ovako ili onako, zakačiti. No, vredi proveriti ako je kućište staro.
maticne.ploce.447 ikordic,
RE: UMB => Problem je da ploca nemoze da nadje 384 kB Vidi da li ti je uključen Shadow RAM ili EMS u setup-u.
maticne.ploce.448 ognjen,
)-> Ne bi trebalo da ima problema, osim ako ne menjas neki fosil )-> od ploce nekom dosta boljom (XT -> 386 npr. :) ) 286 -> 386. Da li moze biti problema sa napajanjem? U smilu da rikne ploca zbog prejake struje?
maticne.ploce.449 driks,
>> velicine ploca ili se moze desiti da nova ploca ne moze da >> stane u kuciste? E ja sam imao 286-cu, pa sam je zamenio za 386-cu i imao 'srece' da nova ploca nelegne ni u dve rupe (od 5 mogucih). Da ne bi bilo busenja, kartice sam 'ubo' u plocu i kartice zasarafio, tako da mi je ploca pricvrscenja preko kartica i visi na jednom koncicu.
maticne.ploce.450 calex,
<!> Šta znači IDE LBA mode u BIOSu ? To sam našao na jednoj green ploči a u uputstvu piše ovo: If your IDE hard disk drive capacity over 528MB, and wich to create partition in capacity over 528MB, please Enabled this feature.
maticne.ploce.451 vstan,
> 286 -> 386. Hmm, prvo disk, sada ploca ;)
maticne.ploce.452 dr.grba,
>> => prijavljuje 32 kb memorije. Ovakva kombinacija mi nije poznata, pa >> >> Šta znači "boot sekvenca"? Brojanje memorije na početku? Veličina keša? >> Shadow RAM? Bljak, omaška u mom kucanju... Hteo sam reći 32 kb keša na ploči. Verovatno je u pitanju neki loše podešen jumper na ploči, kaže serviser. Njegov problem, mašina je pod garancijom.
maticne.ploce.453 lkudlik,
>Moze se lako desiti da ih i ne vidis. Mozda ima neka opcija u biosu da ih >pronade. Problem je u tome sto su to dosta stari cipovi(po mom misljenu) jer dosad nisam video(mislim XCMOS setup).Probao sam dosta toga,razne kombinacije ali nista od toga.Neznam kako mislis da ih "ne vidim "kad ih ne vidi ni QEMM,MEMAKER.Probao sam i sa ukljucivanjem odnosno iskljucivanjem SHADOW-a ali nista od toga. >Pogledaj takt kristala a ne CPU-a. Imam dva kristala jedan 32000 MHz a drugi 40000 MHz(jedan pored drugog). Sigurno postoji jumper da ukljucim odnosno isljucim jedan od kristala, ALI KOJI JE PRAVI !!!!! (nista lakse). pozdrav
maticne.ploce.454 zcvele,
ş> Da li moze biti problema sa napajanjem? U smilu da rikne ploca ş> zbog prejake struje? kako to misliš. da drugačije formulišemo pitanje, da li je napajanje dovoljno jako da izdrži 386 ploču. E pa imaju tu i periferije koje vuku dosta struje. Ne brini nema problama. Može se vrlo lako desiti da tvoja 286-tica ima veću potrošnju od 386 ploče :) Cvele
maticne.ploce.455 bigbrada,
*>> Vidi da li ti je uključen Shadow RAM ili EMS u setup-u. Kad smo kod toga, čemu korisnom služi Shadow RAM? The.Great
maticne.ploce.456 pbojan,
>> Na zalost, nece da radi sa 0ws SRAM, pa ide sa 1ws ali sa >> 2-1-1-1 i tako ima SI 158.5. Ako se secas, to sam i ja pricao svojevremeno za svoju plocu (koja radi na 80MHz), ali sam u medjuvremenu promenio mem cipove, i umesto 72-pinskih stavio obicne od 60ns. Sysinfo kaze 172.8 :).
maticne.ploce.457 funky,
>> Ako se secas, to sam i ja pricao svojevremeno za svoju plocu (koja radi na >>80MHz), ali sam u medjuvremenu promenio mem cipove, i umesto 72-pinskih >>stavio obicne od 60ns. Sysinfo kaze 172.8 :). Ma sećam se, muka je što moja ploha prima samo HD SIMMove, a ja imam samo jedan od 4 MB 70ns => teško ću naći takav sa 60ns. A i ne bunim se, i ovako je dobro. Danas mi nalete jedna S3/805 sa 2.4 drajverima, i paz sad: Lanmark 24650 CHR/ms !! (na 40 MHz l.busu) Wintach = 38.5 overall u 800x600x256 boja A tek DOOM kako leti....
maticne.ploce.458 fancy,
ŮŢ> A i ne bunim se, i ovako je dobro. Danas mi nalete jedna S3/805 sa 2.4 ŮŢ> drajverima, i paz sad: Daj te drajcere ovamo...
maticne.ploce.459 funky,
Re drajveri Kako kad su dugački (1 1.44 disketa) ? Dodji ako te zanimaju :)
maticne.ploce.460 dsoskic,
> A i ne bunim se, i ovako je dobro. Danas mi nalete jedna S3/805 sa 2.4 > drajverima I jesu li brži i bolji od onih 2.23, koji datum nose, to ako valja :) moglo bi u dir. > Lanmark 24650 CHR/ms !! (na 40 MHz l.busu) > Wintach = 38.5 overall u 800x600x256 boja Sa normalno setovanom DX2/66 pločom Wintach = 39.04 C8(1024x768x256) Sa ne normalno setovanom DX2/66 pločom (tj malo :) nasvirana) Wintach = 42.63 C8(1024x768x256)
maticne.ploce.461 stanic,
Trebao bih da kupim plocu│ DX2/66 pa me interesuje na cega da obratim paznju pri kupovini: 1.kojii chipset da uzmem 2.BIOS 3.cene i gde uzeti(ovo u mail) 4.sta je jos bitno pri izboru Milan.
maticne.ploce.462 jpiri,
> Sa normalno setovanom DX2/66 plocom Wintach = 39.04 C8(1024x768x256) Pretpostavljam da te zanima, cisto radi orijentacije: Ista rezolucija, PCI karta sasvim obicna, nista S3, (neka Avance Logic, nikad cuo), Wintach 52.83 Ah da, mala razlika: Pentium 90Mhz :)
maticne.ploce.463 funky,
> Sa normalno setovanom DX2/66 plocom Wintach = 39.04 C8(1024x768x256) Slabo :) Probaj u 800x600, već je poznato da se wintach indeksi povećavaju sa rezolu- cijom i brojem boja. To je meni blizu 50, a ako te ne mrzi, stavi 800x600 u 65K boja i probaj. Na 486dx2/80 MHz S3 805vlb , 800x600x65000 wintach overall = 58.5 (sa 1ws cache) uzgred, Pentium/60 sa ISTOM karticom ima index 55 :) Nego, imaš li WinTune test ?
maticne.ploce.464 jpiri,
> Nego, imas li WinTune test ? Ne, a nisam ni cuo za njega. Po cemu je specifican?
maticne.ploce.465 zcvele,
ş> Kad smo kod toga, čemu korisnom služi Shadow RAM? Služi da se jedan deo memorije koja se nalazi u BIOS-u prebaci u RAM jer je sam pristup RAM-u znatno brži. Cvele
maticne.ploce.466 finus,
Dobio sam sa racunarom WinBond kontroler IDE VLB, ali nemam drajver za njega :(( Dobio sam drajvere za VISION kontroler, ako nekome treba poslacu. Meni bi trebali za WinBond kontroler. Molio bih nekoga ko ih ima da posalje.
maticne.ploce.467 kostja,
RE: Performanse 386DX/40 sa VLB Bice da tu nesto nije u redu. Ja imam jedan mali SX sa nekim kvazi LB slotom (ako se tako moze nazvati) koji radi na 33MHz i sa obicnim ST-3290 i najobicnijom SVGA Oak 77 512k rezultati su priblizni tvojima. Evo: - Checkit video: 7435/67008 chr/s - Core 3.0 B) 2208 S) 1296 R) 928 - DHD 2.3 2141k Niti mi je disk na VLB-u, niti mi je kartica nesto posebno( a o VLB da i ne spominjem). Doduse, moju sam plocicu nasvirao na max jer sam je naterao na 40MHz, magistralu na 16MHz, i imam u BIOS-u opciju Block Transfer. Pozdrav :) P.S. Koja ti je SVGA kartica i jel` ti disk kontroler VLB?
maticne.ploce.468 robi.s,
> Bice da tu nesto nije u redu. Rezultati sa novim diskom : -core 3.02 : B) 3600 S) 2704 R) 1248 -DHD 2.3 : 3480 Kontroler je VLB sa puno džampera koji značajno utiču na performanse diska, a kako je to sve slabo dokumentovano preostaje samo eksperimentisanje :(. Inače, u biosu nemam Block transfer.Moj utisak je da ipak najveći značaj ima sam disk,odnosno da li pripada nekoj novijoj generaciji. > P.S. Koja ti je SVGA kartica ? CL 5428. P.S. A da mi lepo pređemo na PCI ? :)
maticne.ploce.469 mikis,
+> Dobio sam sa racunarom WinBond kontroler IDE VLB, ali +> nemam drajver za njega :(( Pogledaj u temu diskovi, trebalo bi da okačim fajl PTI255W.ZIP, mislim da je to ono što ti treba :)
maticne.ploce.470 adj.joe,
Da li je neko imao iskustva sa pločama koje omogućavaju Enhanced IDE, i sa odgovarajućim diskovima - posebno me interesuje za PCI sabirnicu. Da li takve ploče imaju ugradjen konektor za HD na sebi?
maticne.ploce.471 crncic,
>> Pogledaj u temu diskovi, trebalo bi da okačim fajl >> PTI255W.ZIP, mislim da je to ono što ti treba :) Danas sam bio u Imtel-u, dobio sam tu disketu, na njoj je WBIDE.EXE ! E sad, DHD i ostali ne mogu da procene performanse diska kad je WBIDE aktivan. Disk je Quantum Maverick 540. Finus.
maticne.ploce.472 deki.dj,
> Danas sam bio u Imtel-u, dobio sam tu disketu, na njoj je WBIDE.EXE ! > E sad, DHD i ostali ne mogu da procene performanse diska kad je > WBIDE aktivan. Disk je Quantum Maverick 540. Kod mene je slična situacija. Master je SEAGATE ST3120A , a kao slave je QUANTOM Maverick 540 koji je i štekerovan. U ovoj kombinaciji WBIDE neće da radi ali je više verovatno da ja neznam da ga podesim. :( Help!
maticne.ploce.474 feniks,
Prijatelj bi kupio matičnu ploču 386/40 sa 128kb cache, pa pita koji tipovi su se pokazali kao najpouzdaniji i gde se mogu nabaviti. P.S. Preplašiše ga priče o green pločama :)
maticne.ploce.475 zddb,
Naleteo sam na jedan egzotičan računar kupljen u Americi: 386sx sa Phoenix BIOSOM iz 1989. Problem je sledeći: Za sada ne mogu da ga otvorim, te ne znam šta se u njemu od memorije nalazi. Programi tipa NDIAGS prepoznaju 4 Mb, ali u praksi postoji samo 1 Mb. Vlasnik se kune da mašina ima 4 Mb. BIOS setup je vrlo oskudan, u njemu se može definisati memorija kao EXTENDED ili EXPANDED, ali samo teoretski, jer u praksi ništa se ne može uneti u polja sa ciframa. U uputstvu piše da postoji memorijski menadžer PEMM.EXE (za EMS) na disketi, koja, naravno, ne postoji. Da nema neko slučajno takav program, ili istu ploču? I zašto bi on bio potreban za 386 mašinu? Sve mi smrdi na nekog melezana, tipa 80286 /80386?
maticne.ploce.476 alazovic,
Hitno!!! Pomagajte ljudi, ko boga vas molim! -Problemi sa misem na COM1 portu- Moj drug je pre neki dan kupio PC 486DX2 66Mhz sa ISA Multi I/O kontrolerom. Mis ne radi na COM1, a radi na COM2. Nije problem u kontroleru, jer sam probao sa mojim VLB kontrolerom i on se isto ponasao. Probao sam karticu u mom PC (isto 486DX2 66) i tu je mis radio na COM1. Jedina situacija kada mis proradi, na trenutak, preko COM1 je kada u Windows-u pristupam disketnoj jedinici. Ploca je sa AMD 486DX2 na 66 sa 256 Kb kesa. AMIBIOS datum 8/8/93. Na ploci ima sledeca dva velika cipa: FOREX FRX46C521A i SYS 85C206. Pomagajte! Pozdrav, Aleksandar Lazovic
maticne.ploce.477 piter,
>> >> Pogledaj u temu diskovi, trebalo bi da okacim fajl >> >> PTI255W.ZIP, mislim da je to ono sto ti treba :) >> Danas sam bio u Imtel-u, dobio sam tu disketu, na njoj je >> WBIDE.EXE ! E sad, DHD i ostali ne mogu da procene performanse >> diska kad je WBIDE aktivan. Disk je Quantum Maverick 540. Oni drajveri sa Imtela koji su zakaceni uz poruku (v1.01) uopste nisu najnoviji, meni na disketama pise v1.20, ali su to ustvari isti ti drajveri koji postoje na Imtelu, a postoji i novija verzija, onaj koji sam ja poslao uz poruku, stim sto ja nemam (trenutno) i taj noviji drajver za windows...
maticne.ploce.478 piter,
Verovatno ste videli ili bar culi za ploce (AMI BIOS) koje imaju lepe ikonice i podesavaju se misom... :( AAAAAAAAAAAAAAAA! Popizdecu od njih normalnu plocu podesim za 5 min (cisto fizickog posla), a za ovu mi je trebalo pola sata... :( Cisto da se izjadam malo, kako muce nas postene hardverase, ako mi sad neki korisnik uleti u bios nece odoleti da malo klik-klik po ikonicama, i onda naravno sledi (zvrrrrrr), "ovaj racunar nece da radi", pre su se plasili svega sto nije windows ;), a ovo bas lici.
maticne.ploce.479 cnenad,
ŁŁŁ -Problemi sa misem na COM1 portu- Uzmi od nekog, miša na probu, i vidi da li on radi na COM1.
maticne.ploce.480 mdrazic,
> Oni drajveri sa Imtela koji su zakaceni uz poruku (v1.01) uopste nisu > najnoviji, meni na disketama pise v1.20, ali su to ustvari isti ti > drajveri koji postoje na Imtelu, a postoji i novija verzija, onaj > koji sam ja poslao uz poruku, stim sto ja nemam (trenutno) i taj noviji > drajver za windows... Proveri još jednom, pošto mi se čini da je tvoj drajver STARIJI. Naime, noviji, sa Imtela, ima datum ?.4.94. a stariji datum ?.1ili2.94. Pri tom je po dužini stariji duži od novijeg a i pisani su od strane raznih firmi. Stariji kada se startuje sa komandne linije daje pregled parametara disk(ov)a sa mogućnošću promena, a noviji ima switcheve za podešavanje svakog od moguća 4 na kontroler nakačena diska. Milan
maticne.ploce.483 bdragan,
Potreban mi je sadrzaj BIOS-a NEAT 386 SX Potreban je noviji bios, 92 ili 93 a moze i 94 godiste. Menjam kvarcni kristal pa zbog vece brzine rada procesora moram imati i vise opcija za podesava- nje brzine sabirnice. Molim vlasnike NEAT ploca sa 386 SX procesorom da mi se jave radi digovora oko kopiranja bios-a. pozdrav Dragan B.
maticne.ploce.484 ddusan,
Sta moze da bude ako WINDOWS-a javi PARITY ERROR. 1. Neispravna memorija (9 cipova 70 ns NEC) ima 8 MB svi su isti.Kako proveriti koja nije ispravna. 2. Nesto nije u redu sa plocom (386dx40) 3. Sta znaci ako iskjucim PARITY u BIOS-u, jeli je to preporucljivo,itd. HVALA
maticne.ploce.485 zcvele,
ş> 1. Neispravna memorija (9 cipova 70 ns NEC) ş> ima 8 MB svi su isti.Kako proveriti koja ş> nije ispravna. ş> 2. Nesto nije u redu sa plocom (386dx40) Zapamtiš koji je koji simm. Pa onda zameniš gornju i donju banku. Ako se prilikom zaglavljivanja promeni adresa onda sa 4MB metodom isključivanja otkriješ loš simm Probaj iz Checkita 3.0 da ga nađeš ili moža AMIDIAG Cvele
maticne.ploce.486 .braca,
Kupio sam još 4MB rama ali kad ih stavim HIMEM mi javi gršeku pri testiranju memorije ... u helpU piše zovite servis. Kod priljatelja iste memorije lepo rade ?! Da nema neki džamper?
maticne.ploce.487 ppekovic,
>> Kupio sam još 4MB rama ali kad ih stavim HIMEM mi javi gršeku pri >> testiranju memorije ... u helpU piše zovite servis. Kod priljatelja >> iste >> memorije lepo rade ?! Da nema neki džamper? Da li računar kada ga uključiš istestira svih 8M? Probaj da zameniš mesta modulima u gornjoj i donjoj banci. Paya
maticne.ploce.488 vvelisavljev,
Meni bi trebale ovde neke stvari da se objasne: Well, jedan drug ima 386DX/40Mhz sa 64K Cache-a i 2Mb ram-a. Kada ja ukljucim cache mašina osetno brže radi ali ne prođe mnogo vremena dok ne ispiše: Interlan Stack Overflow System Halted. Šta se tu zbiva?! Drugi slučaj je kod drugog druga koji ima 486X/40Mhz sa 487 i 4MB ram-a sa 256 K cache-a. Kod njega su svi mogući wait-state-ovi na maximum, mašina radi šta ja znam za mene relativno brzo ali recimo ko zna za igru Doom2 ili recimo SimCity2000 zakoče se tj. ispišu gornje navedenu poruku sa onim System halted. Tu u AMI bios-u postoji mali milion opcija za koje nemam blage veze čemu služe kao što su Cache Cyrcle ili kako već gde su moguće vrednosi 3-2-2-2, 3-1-1-1, 2-2-2-2 i 2-1-1-1. Daklem, o čemu se radi sa ovim pločama ili bolje reći memorijom?! Unapred, hvala!
maticne.ploce.489 ikordic,
RE: Stanje čekanja => Well, jedan drug ima 386DX/40Mhz sa 64K Cache-a i 2Mb ram-a. Kada ja => ukljucim cache mašina osetno brže radi ali ne prođe mnogo vremena dok => ne ispiše: Interlan Stack Overflow System Halted. Šta se tu zbiva?! Pravac servis. Ili nije u redu neki od SIMM-ova, ili ne valja neki od keš čipova ili ceo keš kontroler. Sve u svemu, pošto ne znaš materiju, bolje to poveri stručnjaku. => Drugi slučaj je kod drugog druga koji ima 486X/40Mhz sa 487 i 4MB => navedenu poruku sa onim System halted. Tu u AMI bios-u postoji mali => milion opcija za koje nemam blage veze čemu služe kao što su Cache Odaberi opciju "Load BIOS defaults" i nakon toga ne diraj ništa. Za 40 MHz ploču ostavi 3-2-2-2, a stanja čekanja za pristup memoriji smanjuj jedno po jedno, dok god sistem radi normalno. Potom iziđi otle i ne diraj ništa više dok se ne uputiš u materiju. Pogledaj fajl bios31.zip, tamo su pobliže objašnjene nepoznate ti opcije u setup-u.
maticne.ploce.490 jkpbvk,
>< Meni bi trebale ovde neke stvari da se objasne: >< Well, jedan drug ima 386DX/40Mhz sa 64K Cache-a i 2Mb ram-a. Kada ja >< ukljucim cache masina osetno brze radi ali ne prode mnogo vremena dok ne >< ispise: Interlan Stack Overflow System Halted. Sta se tu zbiva?! Meni se isto to desavalo ali samo pod EMS memorijom i to sa par cache programa dok nisam nabavio najnoviji Nortonov Speed Cache 4.07 sa kojim nemam takvih problema, a ujedno je i najbrzi od svih ostalih. Dakle,menjaj cache program,ako nemas gore pomenuti reci,poslacu ga.
maticne.ploce.491 zoranj,
HELP ! Ima matičnu ploču 386 dx 40. Kada je računar isključen, sistemsko vreme stoji - ne odbrojava. Zna li neko šta je u pitanju. (Merio sam napon na bateriji i on je OK).
maticne.ploce.492 vstan,
> Meni se isto to desavalo ali samo pod EMS memorijom i to sa par > cache programa dok nisam nabavio najnoviji Nortonov Speed Cache Ovde je rec o problemima sa hardverskim cache-om.
maticne.ploce.493 vlad,
> Zna li neko šta je u pitanju. (Merio sam napon na bateriji i on je Možda ti je pogrešno setovaj džamper za bateriju, pa stoji kao da imaš eksternu, a nje nigde. Proveri za svaki slučaj.
maticne.ploce.494 calex,
<!> HELP ! Ima matičnu ploču 386 dx 40. Kada je računar isključen, <!> sistemsko vreme stoji - ne odbrojava. Nešto slično sam video na jednom portabl-video rekorderu. Kada je isključen iz struje, on vrlo kratko radi a onda zaustavi sat na trenutno vreme i tako stoji dok ne dobije struju. Pretpostavljam da u bateriji imaš _dovoljno_ struje da pamti trenutno vreme a _malo_ da 'odbrojava'. Sa ovim videom je problem rešen tako što je dva-tri dana bio neprekidno uključen pa se baterija dopunila.
maticne.ploce.495 osasa,
Bio bih vrlo zahvalan ukoliko bi me neko posavetovao gde da nabavim oscilatorsko kolo od 40 MHz (4 nozice) koje diktira radni takt motherboarda! Unapred HVALA! Vlada
maticne.ploce.496 aleck,
Jedan moj prijatelj pita:s kojim programom se može detektovati da li je matična ploča(u stvari magistrala) VLB,PCI ili obična ISA?
maticne.ploce.497 bubble,
:>> Jedan moj prijatelj pita:s kojim programom se može detektovati :>> da li je :>> matična ploča(u stvari magistrala) VLB,PCI ili obična ISA? Predlazem cisto vizuelnu metodu - otvori kuciste i vidi :)
maticne.ploce.498 vstan,
> Jedan moj prijatelj pita:s kojim programom se moze detektovati > da li je maticna ploca(u stvari magistrala) VLB,PCI ili obicna ISA? Delimicno uspesan je Config. Ima ga u diru. Nekada detektuje VLB, nekad ne. Kod mene konkretno detektuje kada je iskljucen turbo ;) Sto se tice PCI tu je pouzdan 100% i na 486 i na P5. U slucaju da ploca ima i PCI i VLB uvek prijavljuje PCI. Program detektuje da li je i video kartica 16 ili 32-bitno orjentisana. Inace sto se detekcije tice njih pouzdano NE detektuju Sysinfo-i iz Pct_9.0_Gold i NU_8.0.
maticne.ploce.499 jerry,
} Bio bih vrlo zahvalan ukoliko bi me neko posavetovao gde da nabavim } oscilatorsko kolo od 40 MHz (4 nozice) koje diktira radni takt Probaj u Institutu Mihailo Pupin, odeljenje kristali. Mada oni imaju samo kristale a tebi treba kompletan kristalni oscilator. Mada uvek mozes da probas. Mozda prave i to.
maticne.ploce.500 mzdravkovic,
Imam plocu 486 VLB DX2 66Mhz, koja na sebi ima AMI BIOS na kome pise 486 DX 50 ISA BIOS. Da li je to razlog sto mi ceo razuna nema ocekivane performanse, (dosta je sporiji)? Da li je preporucljivo menjanje BIOS-a, i da li se negde moze kupiti? I jos jedno pitanjce: da li na gore pomenutu plocu mogu da stavim ovaj novi "zeleni" BIOS.
maticne.ploce.501 aleck,
Imam 486DX2 na 66MHz,ali i neki prilično siromašan AMI BIOS,datiran iz 1993.godine. Interesuje me da li se on može promeniti u neki noviji i da li bi ta promena uticala na rad računara(prvenstveno me interesuje da li će uopšte proraditi).Sa ovim kad god nešto promenim računar se blokira,a postavljene vrednosti su maltene minimalne. Gde mogu da kupim odgovarajući BIOS i kolko košta? Hvala. p.s.Oću da ga poteram malo brže...
maticne.ploce.502 ikordic,
RE: 486 BIOS => Imam plocu 486 VLB DX2 66Mhz, koja na sebi ima AMI BIOS na kome pise => 486 DX 50 ISA BIOS. Da li je to razlog sto mi ceo razuna nema => ocekivane performanse, (dosta je sporiji)? Da li je preporucljivo => menjanje BIOS-a, i da li se negde moze kupiti? I jos jedno pitanjce: => da li na gore pomenutu plocu mogu da stavim ovaj novi "zeleni" BIOS. 1. Ne. Kakve to performanse očekuješ a kakve dobijaš? Jesi li optimalno podesio sva stanja čekanja u setapu? 2. Uvek je lepo imati najnoviji verziju softvera, ali je to u ovom slučaju praktično neizvodljivo. BIOS se uglavnom pravi za jedan određen čipset/implementaciju, tako da ne pali menjanje drugim "sličnim". Verovatnoća da ćeš naći noviju verziju postojećeg je jako mala. 3. Vidi 2.
maticne.ploce.503 ssubotic,
MOčETE LI MI NEŠTO REĆI O 486DX2MM/80MHz NUDI JE MR-SYSTEMS TEL 436-855
maticne.ploce.504 rmatijevic,
> Imam plocu 486 VLB DX2 66Mhz, koja na sebi ima AMI BIOS na kome > pise 486 DX 50 ISA BIOS. Da li je to razlog sto mi ceo razuna > nema ocekivane performanse, (dosta je sporiji)? Da li je > preporucljivo menjanje BIOS-a, BIOS možeš zameniti, neće ništa crći, ali neće svaki BIOS da radi sa tvojom pločom, drugo, mora se testirati sve dosta pažljivo posle zamene jer može da se sistem u nekim momentima zaglavi i slično, pa će ti praviti probleme. Moje iskustvo govori da ti to nije rešenje, treba pogledati ostale komponente ili prodati tu ploču i uzeti drugu. CONF JOIN SEZAM.8 CONF REPLY 4.162 > 1. shift/down za selektovanje quote-a. > 2. shift/del za prebacivanje quote-a u privremenu datoteku Q > 3. odeš na PRIVATE, alt/w, ime korisnika i eto trebi quote-a. zahvaljujem na odgovoru, obradovao sam se - ali stvar ne radi. ne dešava se ama baš ništa. quote mogu da selektujem sa alt-q i da prebacim u prrivremenu datoteku, ali šta znači ono ODEŠ NA PRIVATE ? takve komande nema. ...moguće je da imam problem sa YU drajverom za tastatutru ili slično pošto bi bar shift / del trebalo da radi.
maticne.ploce.505 aspasic,
Hi :) Šta mislite o radu 486 Dx2/66 na 80 Mhz? Seventh Son Of The Seventh Son
maticne.ploce.506 funky,
RE DX2/80 MHz Obavezno skini cooler i pogledaj jel stvarno 80 MHz. Ako jeste, uzmi slobodno, rade provereno dobro - SI kaže 173 na BIOS defolt konfiguraciji, i posle više sati DOOMa se ne glavi ;) A to što ide na 100 MHz je druga priča ;)))))
maticne.ploce.507 mazi,
Pozdrav svima! Imam jedan -sitan- problem sa kojim sam se patio par dana pa odustao. Stvar je u sledećem. Nikako ne mogu da nateram PCI Cirrus 5434 sa VRAM memorijama da proradi u Windows-u sa Pentium P90 procesorom i original intelovom pločom. Bitan momenat je da svi VESA modovi iz DOS-a rade, rade drajveri za 3D Studio 3.0 i AutoCad 12, i isto tako, da Video karta ne pravi problema na 486DX2/66/PCI mašini u Windows-ima, tj. fercera bez problema. Interesantno je da se kompjuter ne zaglavi pri dizanju drajvera, već nako što je sve startovano, on lepo udje u grafički mod, oddrnda par stotina fontova, ispiše grupe i ikone i pukne. Samo hard reset pomaže. Probao sam sve ono što se da probati sa uputstvima koja da WIN/?. Eh, da, isti problem je i sa W4WG 3.11 i sa Win 3.1 Pa sad, ako neko ima bar ideju šta može da me zeza, nek javlja. Inače, sve što postoji u BIOS-u sam probao, ploču nisam džamperisao jer nema džampera, druge video karte (S3-864, ET4000W32) rade bez problema. Ivan.
maticne.ploce.508 mzdravkovic,
>> => Imam plocu 486 VLB DX2 66Mhz, koja na sebi ima AMI BIOS na kome pise >> => 486 DX 50 ISA BIOS. Da li je to razlog sto mi ceo racunar nema >> => ocekivane performanse, (dosta je sporiji)? Da li je preporucljivo >> => menjanje BIOS-a, i da li se negde moze kupiti? I jos jedno pitanjce >> => da li na gore pomenutu plocu mogu da stavim ovaj novi "zeleni" BIOS >> >> 1. Ne. Kakve to performanse ocekujes a kakve dobijas? Jesi li >> optimalno podesio sva stanja cekanja u setapu? Kao prvo transfer rate diska je samo 1.7 Mb/s iako imam disk CONNER CFS 420 i obican VLB kontroler. Takodje rad sa grafikom je dosta sporiji u odnosu na konfiguraciju 486 local bus DX 50 Mhz, iako sada radim sa VLB grafickom karticom. Da li BIOS moze da bude kriv za sporu grafiku, ili je to samo zato sto ploca radi na 33Mhz ? Mislim da sam u setap-u podesio sve kako treba. Isprobavao sam sve varijante i vrsio ispitivanja.
maticne.ploce.509 ikordic,
RE: 486 MB Imam pred sobom jednu 486 ISA ploču iz '93. Problem mi je što nemam nikakvu dokumentaciju uz nju te je ne mogu pravilo konfigurisati. Ploča je no-name, čipset je OPTI. Ima šest 16-bitnih i jednu osmobitnu ISA utičnicu osam SIMM ležišta, klok generator u čipu. U setapu ima modernijih opcija (Auto detect HD) ali nema najnovijih (Block transfer, PM). OPTI VLSI čipovi su 82C392B, 82C493B i F82C206. Izgleda otprilike ovako: ┌─┐┌─┐┌─┐┌─┐┌─┐┌─┐┌─┐ │ ││ ││ ││ ││ ││ ││ │ I │ ││ ││ ││ ││ ││ ││ │ ┌┬┬┬┬┬┬┬┐ S │ ││ ││ ││ ││ ││ ││ │ │││││││││ S A │ ││ ││ ││ ││ ││ ││ │ │││││││││ I │ ││ ││ ││ ││ ││ ││ │ │││││││││ M S │ ││ ││ ││ ││ ││ ││ │ │││││││││ M L ├─┤├─┤├─┤├─┤├─┤├─┤└─┘ │││││││││ O │ ││ ││ ││ ││ ││ │ │││││││││ T │ ││ ││ ││ ││ ││ │ └┴┴┴┴┴┴┴┘ │ ││ ││ ││ ││ ││ │ └─┘└─┘└─┘└─┘└─┘└─┘ ┌─────┐ ┌───┐ │ │ │opt│┌─────┐ │opti │ ┌───────┐└───┘│ │ └─────┘ │ │ │opti │ │ C P U │ └─────┘ │ │ ┌─┐ └───────┘ ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┤ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │c│a│c│h│e│ ├─┘ └─└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ Ako neko ima ovakvu ili sličnu ploču, bio bih zahvalan na pomoći. Normalno, trebaju mi funkcije pojedinih džampera.
maticne.ploce.510 feniks,
│ Interesantno je da se kompjuter ne zaglavi pri dizanju drajvera, već │ nako što je sve startovano, on lepo udje u grafički mod, oddrnda │ par stotina fontova, ispiše grupe i ikone i pukne. Samo hard reset │ pomaže. Probao sam sve ono što se da probati sa uputstvima koja da │ WIN/?. Eh, da, isti problem je i sa W4WG 3.11 i sa Win 3.1 └─────────────────────── Meni se slicno desavalo sa jednom video kartom (ET4000) koja nije htela da radi na brzini sabirnice CLK/2, ali na CLK/3 radi savrseno. Takodje pod DOS-om nije blokirala, vec tek u Windows-ima. Moguce je i da je neki cip u VRAM-u neispravan (prespor).==> zamena ;) Pri kojoj brzini sabirnice je doticna karta radila na 486DX2/66?
maticne.ploce.511 dr.grba,
>> RE DX2/80 MHz >> Obavezno skini cooler i pogledaj jel stvarno 80 MHz. Ako jeste, uzmi De, de: ko pravi ove procesore? Da li stvarno postoje ove "legalne" mašine?
maticne.ploce.512 ikordic,
RE: VLB => Kao prvo transfer rate diska je samo 1.7 Mb/s iako imam disk CONNER => CFS 420 i obican VLB kontroler. Takodje rad sa grafikom je dosta => sporiji u odnosu na konfiguraciju 486 local bus DX 50 Mhz, iako sada => radim sa VLB grafickom karticom. Da li BIOS moze da bude kriv za => sporu grafiku, ili je to samo zato sto ploca radi na 33Mhz ? Bilo je dosta poruka na ovu temu u ovoj konferenciji, mislim da bi te zanimalo da malo prekopaš unazad. Uglavnom, za veći TR diska treba da uradiš sledeće: u BIOS-u uključiš Block transfer mode, na kontroleru imaš nekoliko brzina (240 do 600 ms), povećavaš brzinu dok god sve stabilno radi. Na samoj ploči imaš džamper kojim se podešava stanje čekanja pri radu sa LB periferijama, koja je potrebna sa pločama koje rade na 40 i 50 MHz. Koliko sam shvatio, u toj ploči je ranije bio 50 MHz. Pošto tvoja radi na 33 MHz imaš to stanje čekanja viška. Pomenuto stanje čekanja se podešava i na karticama (kontroler, grafička), pa ih džarni i tamo. => Mislim da sam u setap-u podesio sve kako treba. Isprobavao sam sve => varijante i vrsio ispitivanja. Hm, to je pitanje ;) Ima tu više than meets the eye. Pokupi amibios.faq, negde je u INFO direktorijumu, tamo su manje-više objašnjeni neki pojmovi koji se javljaju u okviru setapa.
maticne.ploce.513 vlad,
> Meni se slicno desavalo sa jednom video kartom (ET4000) koja nije > htela da radi na brzini sabirnice CLK/2, ali na CLK/3 radi savrseno. > Takodje pod DOS-om nije blokirala, vec tek u Windows-ima. Meni se identicna stvar jos uvek desava B(. Sve je upravo onako kako si opisao. Sve drugo mi radi sa bilo kojom brzinom sabirnice ali se Tseng buni B(. Cekam novu plocu & video kartu.
maticne.ploce.514 spantic,
> De, de: ko pravi ove procesore? Da li stvarno postoje ove "legalne" mašine? Da. Koliko mi je poznato AMD. Moguće je da je to posledica onog spora sa Intelom.
maticne.ploce.515 djuk,
><> Stvar je u sledećem. Nikako ne mogu da nateram PCI Cirrus 5434 ><> sa VRAM memorijama da proradi u Windows-u sa Pentium P90 Imam istu kartu i skoro da sam zadovoljan, iako mi neke stvari ne rade baš kako treba.Mašina je 486DX2/66/PCI , kartica ima 2 MB RAM i u Windows-ima ne pravi nikakve probleme, radi jako brzo i u svim mogućim rezolucijama, frekvencijama i bojama. U svim Paint programima mota sliku po ekranu očas' posla. E sad, meni su pri kupovini rekli da postoje dve vrste drajvera, jedni za kartice sa 1MB i posebno pisani za one sa 2MB.Možda je stvar u tome, ja imam ,navodno, baš te za 2MB. :)) Verzija drajvera je 1.10 06/14/94. Postoje drajveri GD543X, GD5430, GD5434. Koristim naravno ovaj poslednji, mada neku bitnu razliku u odnosu na ostale nisam pri- metio - svi su ver.1.10 . ><> Bitan momenat je da svi VESA modovi iz DOS-a rade, rade ><> drajveri za 3D Studio 3.0 i AutoCad 12, i isto tako, da Sada dolazimo do onoga zašto sam samo "skoro" zadovoljan. VESA modovi ( 1.2 ) iz DOS-a rade, osim 800x600/16mc u nekim slučaje- vima. Jednostavno, neki programi ga ne detektuju, neki da (VPIC), a neki ( QPEG 1.4e ) pokazuju da postoji, ali sliku iscrtavaju svaki drugi red, crno-belo, sa izmenjenim proporcijama x,y . Da pod Windows-ima ne radi sve kako treba i da ne pokazuje ni 1024x768/64k , već bih pomislio da ne radi drugi MB ili DAC, ovako sve prebacujem na softver. Da li sam u pravu ?? Jedan mnogo veći problem je drajver za ACAD i 3DS. Sa 256 boja radi ok, ali čim stavim 32k, 64k ili ne daj bože 16mil. počinje da blesa- vi : pojedini meniji se samo delimično iscrtavaju, render iz ACAD-a mogu da snimim samo oko trećine ekrana, pojavljuju se neke pruge,dok na kraju sve ne blokira i pomaže samo cold reset. :( Ovo se dešava samo kada podesim da se renderiše na display ekranu. Kada stavim da render ide na rendering screen boje su ok, ali onda ne mogu to i da snimim kao *.tga ,jer ACAD nije 3DS pa da i to može, ili ja ne znam za takvu opciju. Nije rešenje da stavim da slika ide u fajl, jer se tako dobije samo *.rnd sa kojim posle mogu da se slikam, a i ogroman je. Kod 3DS-a slična stvar - pri renderu uz deklarisan drajver na high ili true color ( rezolucija je nebitna, kao i kod ACAD-a ) iz aviona se vidi da slika ipak izlazi u 256 boja (po jasno uočljivim štraftama pozadine ). Da li je tako urađena slika kada se snimi kao *.tga ili *.tif ipak u 16 mil. boja ili je rešenje u NULL drajveru ? Ne može da se podesi ni posebno rezolucija za material display (recimo 640x480/64k) i display screen ( 800x600/256 ), uvek prihvata za oba ek- rana poslednje unesenu vrednost. Verzija drajvera je TURBO DLD CLASSIC 2.00p 26-Maj-1994. godine. ><> Inače, sve što postoji u BIOS-u sam probao, ploču nisam Molim te šta si sve to isprobao ?? Šta treba podesiti u PCI BIOS-u ?? Kod mene stoji 11,level. Pojma nemam šta to znači, isto radi i kada ništa ne stoji, što sam slučajno otkrio kada mi se iz nepoznatih ra- zloga jednom izbrisao BIOS, pa pošto nisam znao šta treba da upišem, ništa nisam ni stavio. Tako je radilo dok mi nisu rekli u servisu da je "11,level" baš ono što meni treba. Naravno o ubedljivosti tog obja- šnjenja ne treba mnogo pričati. Bilo bi interesantno da još neko prenese iskustva sa ovom karticom, jer za oko 400 DEM mislim da se dobije mnogo od onoga što nude dosta skuplje kartice. Pre 5434 sam imao WD90C33 VLB i sa ovom sam mnogo zadovoljniji. Đorđe
maticne.ploce.516 djuk,
><>> Meni se slicno desavalo sa jednom video kartom (ET4000) koja ><>> nije htela da radi na brzini sabirnice CLK/2, ali na CLK/3 ><>> radi savrseno. Takodje pod DOS-om nije blokirala, vec tek u Windows-ima. Kada sam se i sam raspitivao oko podešavanja brzine sabirnice, rečeno mi je da kod VLB ( a isti princip je valjda i kod PCI ) magistrale, to podešavanje u BIOS-u nema veze jer periferije komuniciraju direktno sa procesorom. žačkajući po ploči primetio sam jumper koji određuje da li će komunikacija biti 33 MHz za VLB ili veća, ali to nisam dirao. Po toj logici video kartice na VLB rade na onoj brzini na kojoj i procesor (kod DX2 isto na 33MHz, a ne na 66MHz ).Zbog toga i dolazi do problema kod periferija koje rade sa procesorima na većim frekvencijama ( 40MHz, 50MHz ), pa se umeću sta- nja čekanja. Da li sam ja ovo dobro shvatio, činjenica je da eksperimentisanjem sa CLK/x nisam dobio nikakva ubrzanja ni na prethodnoj VLB ploči + kartici ni na sadašnjoj PCI kombinaciji. Đorđe
maticne.ploce.517 maksa,
Šta znači kada NDIAGS prijavi: ┌─ Misc ───────────────────────────────────────────────────────────┐ │ DMA Controller: PASSED │ │ Interrupt Controller: BAD CYLINDER Timer │ │ Timers: PASSED │ │ └──────────────────────────────── │ ───────────────────────────────┘ │ na crvenoj pozadini ────┘ Da li sa ovim ima veze čudno ponašanje miša koji povremeno odluta sam od sebe na levo ili na desno ? Je l' otišla I/O kartica ?
maticne.ploce.518 bojt,
>> Sada dolazimo do onoga zašto sam samo "skoro" zadovoljan. VESA >> modovi ( 1.2 ) iz DOS-a rade, osim 800x600/16mc u nekim slučaje- >> vima. Ja sam imao problema na svim mašinama koje imaju 54xx karte, zato što iste nisu htele da rade u većim rezolucijama kad god bi PAGE FRAME (QEMM ili EMM386, svejedno) bio na D000. Probaj da premestiš PAGE FRAME ili ga ukini.
maticne.ploce.519 feniks,
│ Da li sam ja ovo dobro shvatio, činjenica je da eksperimentisanjem │ sa CLK/x nisam dobio nikakva ubrzanja ni na prethodnoj VLB ploči + kartici │ ni na sadašnjoj PCI kombinaciji. └────────────────────────────────── Ima dosta tačnog u tvojoj poruci, ali verovatno ti u setup-u stoji: AUTO Config Function - Enabled ;) - stavi da to bude "disabled", pa tek onda ima smisla menjati CLK/x. Treba napomenuti da je CLK/x samo jedan od parametara koji su u auto- konfiguraciji bili automatski određeni. Treba da znas kako ručno da podesiš i sve ostale parametre, inače ti ne gine "crnac u tunelu". :) Pozdrav, sp
maticne.ploce.520 aleck,
>> sledeće: u BIOS-u uključiš Block transfer mode, na kontroleru imaš >> nekoliko brzina (240 do 600 ms), povećavaš brzinu dok god sve stabilno Sorry što se mešam,ali kako da znam koja je koja brzina?Tamo ima samo gomila jumpera.Otkud znam koja je prava kombinacija?
maticne.ploce.521 armitage,
> >> RE DX2/80 MHz > >> Obavezno skini cooler i pogledaj jel stvarno 80 MHz. Ako jeste, uzmi > > De, de: ko pravi ove procesore? Da li stvarno postoje ove "legalne" mašine? AMD. Napolju su ovi procesori na dobrom glasu. Ploče sa njima koštaju 100-150 DM više od DX2/66 MHz. -*- Armitage -*-
maticne.ploce.522 dejanr,
>> Sorry što se mešam,ali kako da znam koja je koja brzina?Tamo ima samo >> gomila jumpera.Otkud znam koja je prava kombinacija? Nema načina, osim da pročitaš uputstvo koje si dobio uz kontroler. Ako ga nisi dobio, onda da juriš prodavca da ti ga da.
maticne.ploce.523 ikordic,
RE: DX2/80 => De, de: ko pravi ove procesore? Da li stvarno postoje ove "legalne" => mašine? AMD. Radi k'o zmaj. I na 100. Ludilo :)
maticne.ploce.524 mzdravkovic,
>> Uglavnom, za veci TR diska >> treba da uradis sledece: u BIOS-u ukljucis Block transfer mode, >> na kontroleru imas nekoliko brzina (240 do 600 ms) Izgleda da je bas to moj problem, zato sto u mom BIOS-u nema opcije Block transfer mode. U zadnjim racunarima u bajtovima licne prirode dato je sta treba setovati u BIOS-u da bi se izvukla maksimalna brzina diska. Medjutim od svih onih parametara koje treba setovati u mom BIOS-u postoji samo jedan. Da li to onda neki "slab" BIOS ? Na kontroleru imam samo jedan jumper HDD fast ili slow, ali njime nista nisam dobijao. >> Koliko sam shvatio, u toj ploci je ranije bio 50 MHz. Ne, nego sam ranije imao 486 DX 50 Mhz ISA BUS, i cini mi se da je brza od ove nove 486 DX2 66 Mhz VLB
maticne.ploce.525 vlad,
Neki dan pazarih novu 386/40 MB pa ima nekih novih momenata koji mi nisu baš najjasniji: IDE block transfer - Šta znači i koliko ima smisla? Primetio sam da mi se disk ponekad čudno "blokira" kad je ovo uključeno (Maxtor 7213AT). Ima li to neke veze sa kontrolerom? Green funkcije - Kad uključim "uspavljivanje" diska on se lepo umrtvi posle naznačenog vremena ali neće opet da se probudi. žujem da se zavrteo ali se pri tome i blokira - pomaže samo gašenje računara - reset ga ne povrati. Uopšte, setup ima gomilu podešavanja (AMI) od kojih 80% ne znam šta znače a voleo bih da iz ploče izvučem maksimum. Primetio sam da mi se rad sa diskom osetno ubrza kad neke stvari naštimujem ali mi onda mašina postaje nestabilna. Voleo bih ako ima neke dobre duše koja se u ove stvari razume, a voljna je da svrati na piće (kod Merkatora) pa da sredimo stvar na licinom mestu. Dosta mi je više nabadanja napamet B(.
maticne.ploce.526 ikordic,
RE: Džamperi => Sorry što se mešam,ali kako da znam koja je koja brzina?Tamo ima samo => gomila jumpera.Otkud znam koja je prava kombinacija? Pitaš Manuela :)
maticne.ploce.527 djuk,
><> Ja sam imao problema na svim mašinama koje imaju 54xx karte, kada je ><> PAGE FRAME (QEMM ili EMM386, svejedno) bio na D000. Probaj da premestiš Nije problem ni u kakvom PAGE FRAME-u. Isto se dešava i kada vozim mašinu pod QEMM 7.04 i kada je potpuno "gola" konfiguracija. :(( ACAD12 i 3DS3 uvek pokrećem pod sledećim CONFIG.SYS-om: device=c:Đqd6500.sys buffers=45 files=40 shell=c:ĐdosĐcommand.com c:ĐdosĐ /e:576 /p Problem nije ni u QD6500.sys, jer se i bez njega isto dešava. Inače, kada je sistem pod QEMM-om MFT prijavljuje sledeće: DC00-EBFF 64k PAGE FRAME To valjda nije isto što i D000. QEMM nije pod STELTH-om. >><> a neki ( QPEG 1.4e ) pokazuju da postoji, ali sliku iscrtavaju svaki >><> drugi red crno-belo, sa izmenjenim proporcijama x,y . Mala dopuna : u 800x600/16 mil. boja QPEG sliku izbaci otprilike na 2/3 njene duzine po X osi, crno-belo, pri čemu nedostaje svaka druga VERTIKALNA linija ! To je sve pod drajverom za VESA 1.2 sa 2 MB, drajver za CIRRUS 2MB ovu opciju i ne predviđa !?? p.s. usput, kako se pomera PAGE FRAME na drugu adresu? Đorđe
maticne.ploce.528 djuk,
><> AUTO Config Function - Enabled ;) ><> - stavi da to bude "disabled", pa tek onda ima smisla menjati CLK/x. Nisam ni ja od juče :). Još davno, kada sam počeo da se upoznajem sa računarima, čačkanje po BIOS-u ( doduše tada po mašinama prijatelja koji su imali dovoljno hrabrosti da razumeju moj istraživački duh ;>> ) je obeća- valo "ludo zezanje". Po principu pokušaja i pogrešaka otkrio sam što-šta. Moju prvu mašinu (486DX2/66 UMC chip-set) sam sa jadnih 98 u SI doterao na 131. Zbog nekih problema sa video karticom WD90C33, celu ploču sam zamenio sa novom ( 486DX2/66 OPTI chip-set AMI green winbios, sa kojom sam opet imao strahovite probleme oko dva meseca uz silne zamene komponenti) koju sam uspeo da nafriziram na 143,nešto . Isti rezultat dobijam i sada ( napokon sve radi "skoro" u redu ) sa PCI 486DX2/66 . Znači, nema ni govora da držim AUTO Config Function - Enabled ! Opet i dalje tvrdim da nisam primetio nikakvu razliku između raznih CLK/x . Dok sam na faksu imao 486DX/33 ISA CIRRUS 5422 , ovo je palilo i tu sam do- bijao ubrzanje kartice za oko 20 % . Tako je "govorio" Landmark2 SPEED. Đorđe
maticne.ploce.529 djuk,
><> Da li sa ovim ima veze čudno ponašanje miša koji povremeno ><> odluta sam od sebe na levo ili na desno ? Je l' otišla I/O Da ne koristiš GENIUS drajver 10.20 ? Da ti se ne dešava ovo najčešće u NC-u? Ako je nešto od ovoga tačno, nisi usamljen, pojava je primećena na više mesta. :( Za onaj test ne znam, nisam ga nikad ni pokrenuo, Nortona ne držim, volim PCTOOLS. ;)) Đorđe
maticne.ploce.530 djuk,
><> Uglavnom, za veći TR diska treba da uradiš sledeće: u BIOS-u uključiš ><> Block transfer mode, na kontroleru imaš nekoliko Zdravo, kako ovo radi kod tebe? Ja sam probao i sa uključivanjem Block moda iz biosa, ali ako mi je uključen drajver za kontroler ( VISION ) ništa se ne dešava. Ako drajver isključim, a Block mode uključim, brzina je opet ista. Pošto samo sa drajverom imam standardniju brzinu prenosa, a koristim i dodatni drajver za Windows, Block mode ne uključujem. -brzina bez drajvera za kontrolor i bez Block mode-a 2983 KB/s transfer rate -brzina bez drajvera ali sa Block mode-om ( koji padeži ;>> ) zavisi kako ga "zahvati" - od 4640.4 do 4704 KB/s -brzina sa drajverom QD6500.sys otprilike kao sa Block modom - min 4640.4 KB/s Sve je mereno pomoću programa DHD23 ( uz preskakanje srca zbog zvukova koji se čuju iz Harda ) i CORE3 , rezultati su podudarni. Disk je WD CAVIAR AC2420H. Đorđe
maticne.ploce.531 calex,
<!>>> Sorry što se mešam,ali kako da znam koja je koja brzina?Tamo ima samo <!> Nema načina, osim da pročitaš uputstvo koje si dobio uz kontroler. Ako <!> ga nisi dobio, onda da juriš prodavca da ti ga da. Pa i nije da nema drugih načina. Meni uputstvo baš nije mnogo pomoglo, na njemu ima raspored svih OSTALIH jumpera osim ovih kojima se podešava brzina. Tako mi je mesecima FT (po DHD) bio oko 2300, dok nisam u nekoj konferenciji našao i taj raspored. Sada je FT solidnih 4400-4700, za oba diska, WD2250 i CFS420A, drugi nešto malo brži.
maticne.ploce.532 calex,
<!> Izgleda da je bas to moj problem, zato sto u mom BIOS-u nema opcije <!> Block transfer mode. U zadnjim racunarima u bajtovima licne prirode Ja sam u poslednje vreme promenio nekoliko MB i samo jedna od njih je imala ovu opciju. Ne sećam se da sam baš nešto dobio kada je aktivirana. Najviše sam dobio džamperisanjem VLB IDE kontrolera. <!> Na kontroleru imam samo jedan jumper HDD fast ili slow, ali njime nista <!> nisam dobijao. Jesi li siguran da je samo taj jedan jumper za to? Znaš li baš za šta služe ostali na kontroleru? Ja u uputstvu nisam imao ništa o tome i tek naknadnim džamperisanjem sa dobio povećanje FT, sa 2300 na oko 4500 (po DHD). Koji ti je VLB kontroler, možda neko može da ti pomogne? P.S. Sada sam malo menjao po setup-u, probao sa raznim vrednostima cpuclk i ustanovio da sa cpuclk/4 umesto /2 PC počne stabilnije da radi dok se neke karakteristike UOPŠTE ne manjaju (sysinfo 143.8, dhd 4500 i sl.). Menjao sam i IO Recovery Time i još ponešto, ali uglavnom bez uticaja???? Naravno, Auto-Config Function je Disabled :). U uputstvu ne piše baš mnogo o nekim podešavanjima (Dram Type, Hold PD Bus, Refresh Cycle, CoProcesor Ready, Check ELBA# Signal), možda to utiče na sve? Uglavnom, sa cpuclk/4 više ne pucaju (povremeno) neki Windows programi.
maticne.ploce.533 diag,
> > Neki dan pazarih novu 386/40 MB pa ima nekih novih momenata > koji mi nisu baš najjasniji: > > IDE block transfer - Šta znači i koliko ima smisla? Primetio > Green funkcije - Kad uključim "uspavljivanje" diska on se Prelistavajući stare papire naiđoh na ovaj disk (Maxtor 7213AT), koji sam i ja svojevremeno imao a evo i tačnog datuma: 9.8.1992. koštao je u nabavci oko 1000-ke. Primera radi ploča 386dx40 je išla glat za 450-500 dem pa možda i više. Sve ovo govori da ti je disk star baćo i ide block tr. neće imati smisla jer to ovaj disk ne podržava. Slična stvar je i sa green funkcijom. To što ti se mašina "glavi" nije strano nijednoj ploči kada joj pročačkaš po setapu i nabudžiš sve na 0 wait state i sve clockove na najmanje vrednosti. Rešenje je verovatno za sada da sve ostaviš po "difoltu"- po knjižici, a za dalje novi disk i uklapanje komponenata. Iskreno do tada ćeš već nabaviti Sextijuma. pz Goran
maticne.ploce.534 aleck,
>> Sve je mereno pomoću programa DHD23 ( uz preskakanje srca zbog zvukova >> koji se čuju iz Harda ) i CORE3 , rezultati su podudarni. Disk je WD Da nije možda zvuk tipa klik-klak?Ja sam momentalno vratio sve na staro kad se to začulo.žim promenim nešto(bilo šta,makar samo jednu opciju ubrzam) u BIOS-u,neće da podigne DOS sa harda.A hard lupa li lupa... Strava i užas.:( Inače imam problema sa wbide drajverom.Prvo tek sam nedavno otkrio da ga imam i da on treba da bude startovan za bolji transfer("...a upališ motorku?!").E sad,kad ga lepo stavim u config.sys on krene i kaže nešto u stilu:No disk on secondary port instaled,....! Logical Disk Device Driver not installed! Šta da mu radim?Kad iz DOS-a napisem wbide on mi kaže No Device Driver Found,a ima ga u memoriji.Bljah...pitam se kako to da nije instaliran kad sam ga kupio... Acika. p.s.U uputstvu(thanks to DejanR) piše:"Design with Winbond W83759F, W83757AF & W83758P chipsets.".Drajver je za Win3.1.Jel odgovara i za Win3.11 4CEE ili mora neki drugi i gde ima tog drugog?
maticne.ploce.535 aleck,
>> Voleo bih ako ima neke dobre duše koja se u ove stvari >> razume, a voljna je da svrati na piće (kod Merkatora) pa da >> sredimo stvar na licinom mestu. Dosta mi je više nabadanja I ja bih voleo takođe,stim što je u pitanju Slavija.Ako ima dobre duše sa jednim slobodnim popodnevom,neka se javi na mail. Thanks.
maticne.ploce.536 dejanr,
>> IDE block transfer - Šta znači i koliko ima smisla? Primetio >> sam da mi se disk ponekad čudno "blokira" kad je ovo >> uključeno (Maxtor 7213AT). Ima li to neke veze sa >> kontrolerom? Ima mnogo smisla, ako radi. Ubrzava pristup disku. Međutim, nije kompatibilno sa starim diskovima (meni je recimo neki Maxtor od 200 mega radio, ali nije pouzdano zapisaivao, tj. kad malo više kopira na disk stizala je poruka Drive not ready itd). Ako ne radi, moraš ga isključiti. >> Green funkcije - Kad uključim "uspavljivanje" diska on se >> lepo umrtvi posle naznačenog vremena ali neće opet da se >> probudi. žujem da se zavrteo ali se pri tome i blokira - >> pomaže samo gašenje računara - reset ga ne povrati. Verovatno da ti disk nije dovoljno "zelen". Uzgred, to mi izgleda kao mnogo manja smetnja od onog prvog, ja te green funkcije i tako poisključujem i kad ih diskovi podržavaju. Možda kad bi trebalo vezati PC na neki akumulator / invertor pa štedeti struju, imalo bi smisla, ovako...
maticne.ploce.537 maksa,
>> Da ne koristiš GENIUS drajver 10.20 ? Dešava se sa svakim drajverom. >> Da ti se ne dešava ovo najčešće u NC-u? NC ne koristim, a dešava se svuda gde se pojavljuje miš, uključujući i Win. >> Za onaj test ne znam, nisam ga nikad ni pokrenuo, >> Nortona ne držim, volim PCTOOLS. ;)) Ovaj (NDIAGS) je jedini prepoznao anomaliju koja bi se mogla vezati za taj problem. Inače, PCTools-u je valjda analogan NC, a Central Point, čini mi se, još nema nešto nalik Norton Utilities kome pripada NDIAGS.
maticne.ploce.538 bojt,
>> p.s. usput, kako se pomera PAGE FRAME na drugu adresu? Iza QEMM386.SYS staviš FRAME=adr (npr FRAME=E000)
maticne.ploce.539 vstan,
> IDE block transfer - Sta znaci i koliko ima smisla? Primetio > sam da mi se disk ponekad cudno "blokira" kad je ovo > ukljuceno (Maxtor 7213AT). Ima li to neke veze sa Taj Maxtor je starija garda pa mu verovatno takve stvari ne prijaju. Slican slucaj je i sa uspavljivanjem. 90% da ne podrzava sleep funkciju, barem u celosti. Inace, malo lakse sa TIM diskom ! :)))
maticne.ploce.540 zormi,
* No disk on secondary port instaled,....! * Logical Disk Device Driver not installed! Verovatno imaš VLB kontroler sa dva konektora za HD, tj. za 2 x 2 HD. Ova poruka kaže da na drugom konektoru nema HD-a pa ne bi trebalo da te uznemirava. Ne sećam se ima li driver neki switch da uopšte ne testira drugi port.
maticne.ploce.541 vlad,
> NC ne koristim, a dešava se svuda gde se pojavljuje miš, > uključujući i Win. Biće da ti se štakor zaprljao ili negde gubi kontakt. I meni se slično dešavalo. Procedura: - Prvo probaj miša na drugom računaru. Ako radi, možda ti ne valja kabl ili konektor na računaru, ili pak COMM port. Ako ne radi na drugoj mašini: - Dobro očisti miša i spolja i iznutra (ako treba - uz otvaranje) - Proveri kabl i konektore (od I/O kartice pa sve do miša). - Dobro prekontroliši štampanu pločicu u pacovu - zna tu da bude i "'ladnih lemova".
maticne.ploce.542 vlad,
> To što ti se mašina "glavi" nije strano nijednoj ploči > kada joj pročačkaš po setapu i nabudžiš sve na 0 wait state i > sve clockove na najmanje vrednosti. Skinuo sam "block mode" i sve zelene funkcije i sada radi kako valja. Sva setovanja su na "hyper speed" i nema problema (videću šta će Win. na to da kažu). Uskoro ionako menjam disk pa se nadam da će sve biti još bolje ("svrbi" me transfer od 1.1 Mb/sec B) ).
maticne.ploce.543 vlad,
> Verovatno da ti disk nije dovoljno "zelen". Uzgred, to mi izgleda > kao mnogo manja smetnja od onog prvog, ja te green funkcije i tako > poisključujem i kad ih diskovi podržavaju. Možda kad bi trebalo Meni se to sviđa pošto imam običaj da po ceo dan ne gasim računar, a nekako mi je lakše kad znam da mi se disk ne vrti bez veze B). Ostalo je jasno, zahvaljujem na objašnjenju i tebi i Goranu. Ima još jedna caka koja mi je nejasna. Uključivao sam gašenje monitora i "uspavljivanje" procesora ali te dve opcije ni pod razno neće da rade pod QEMM-om. Ne mogu čak ni OPTIMIZE da poteram, samo mi ispiše onaj "čuveni" čaršav sa porukom posle koje pomaže samo hard reset. Voleo bih da mi proradi gašenje monitora pa da za sva vremena raskrstim sa screen saver-ima. Pod čistim DOS-om je sve ok (lepo se ugasi i još lepše upali).
maticne.ploce.544 vstan,
> vezati za taj problem. Inace, PCTools-u je valjda analogan NC, > a Central Point, cini mi se, jos nema nesto nalik Norton > Utilities kome pripada NDIAGS. U PcT 9.0 je dijagnostika ubacena u SI.
maticne.ploce.545 djuk,
><>>> Sve je mereno pomoću programa DHD23 ( uz preskakanje srca ><>>> zbog zvukova ><> Da nije možda zvuk tipa klik-klak?Ja sam momentalno vratio ><> sve na staro kad se to začulo.žim promenim nešto u BIOS-u Ma nema veze to lupanje sa promenama u BIOS-u, ja nisam ništa novo menjao, to lupa i zavija dok DHD23 testira disk. Kada ga testira CORE3, tišina je apsolutna. :)) Mada, kad bolje razmislim, kod mene ne lupa klik-klak, to više liči na Wzziiiiii ( molim da se otvori tema za onomatopeju hard diskova ;>> ) , možda se kod tebe stvarno nešto čudno dešava ? ><> kaže nešto u stilu:No disk on secondary port instaled,....! ><> Logical Disk Device Driver not installed! Malo je glupav, ne shvata da imaš samo jedan disk i onda te plaši svakojakim porukama. ;) Đorđe
maticne.ploce.546 djuk,
><> Iza QEMM386.SYS staviš FRAME=adr (npr FRAME=E000) Koje su sve adrese moguće za PAGE FRAME i kakvi problemi ili poboljšanja mogu nastati njegovim pomeranjem ? Đorđe
maticne.ploce.547 aleck,
>> Verovatno imaš VLB kontroler sa dva konektora za HD, tj. za 2 x 2 HD. >> Ova poruka kaže da na drugom konektoru nema HD-a pa ne bi trebalo da >> te uznemirava. Ne sećam se ima li driver neki switch da uopšte ne >> testira drugi port. Sve sam ja to ukapirao(pametan k'o pčelica:).Ima dva konektora i ima i switch.Piše da ako se stavi /P on skenira samo primary port.Međutim i sa tim mi skenira oba porta i ispisuje dotičnu poruku i NE INSTALIRA DRAJVER!A ja baš zapeo da ga instaliram...samo kako?
maticne.ploce.548 vlad,
> Inace, malo lakse sa TIM diskom ! > :))) Nema frke B)). Prosao je Calibrate (80 patterns) bez greske.
maticne.ploce.549 maksa,
>> Biće da ti se štakor zaprljao ili negde gubi kontakt. I meni >> se slično dešavalo. Ništa od toga. Probano sa više miševa (svi čisti, držim do te higijene ;) i dešava se ista stvar, sem sa Microsoft Mouse 2, koji se isto ponašao šašavo, al' na sasvim drugi način - zakoči se i ne mrda dok se ne pritisne neki njegov taster. >> ... >> - Proveri kabl i konektore (od I/O kartice pa sve do miša). Sve sam to uradio, al' ništa. Sve se to dešava i na drugoj ploči sa istim primerkom kontrolera (Promise combi VLB/I/O). Je l' zna neko tačno da protumači onu poruku NDIAGS-a ? (Alt-O, Alt-O, Alt-O :)
maticne.ploce.550 bojt,
>> Koje su sve adrese moguće za PAGE FRAME i kakvi problemi ili >> poboljšanja mogu nastati njegovim pomeranjem ? Zavisi od bios-a, shadow-a i adresa rom-ova periferija. Mislim da su moguće adrese od C000, D000, E000 i F000 (treba voditi računa da adresa frame-a omogućava da se isti ceo smesti u segment od 64K, mada mislim da QEMM sam vodi računa o tome, pa u tom smislu verovatno nije moguće frame staviti na, na primer, DC50 ). Problemi mogu nastati razni (npr neki programi neće da rade, neke periferije neće da rade itd), a pomeranju se i pristupa da bi se eliminisali problemi koji su postojali pre pomeranja. ;) Na primer, ukoliko je to moguće, dosta je zgodno page frame staviti na početak (C000), ili na kraj (F000) najvećeg "high memory region"-a, zato što se tako najveći region ne preseca na dva manja. To omogućava da OPTIMIZE digne više TSR programa u high ram, pošto TSR programima obično treba nešto više memorije da se instaliraju od memorije koju konačno zauzmu.
maticne.ploce.551 diag,
> Inače imam problema sa wbide drajverom.Prvo tek sam nedavno > otkrio da Stavi novi driver. Ima ih po ovoj konf. pz Goran
maticne.ploce.552 ikordic,
RE: AMI BIOS => IDE block transfer - Šta znači i koliko ima smisla? Primetio => sam da mi se disk ponekad čudno "blokira" kad je ovo => uključeno (Maxtor 7213AT). Ima li to neke veze sa => kontrolerom? Znači da se podaci šalju u blokovima (paketima) podataka umesto pojedinačno. Ovime se u nekim slučajevima drastično dobija na brzini. Pomenuti blok transfer podržavaju noviji diskovi. A baš sa tim LXT Maxtor-ima ima problema po tom pitanju. Rešenje: zaboravi na blok transfer ili menjaj disk. => Green funkcije - Kad uključim "uspavljivanje" diska on se => lepo umrtvi posle naznačenog vremena ali neće opet da se => probudi. žujem da se zavrteo ali se pri tome i blokira - => pomaže samo gašenje računara - reset ga ne povrati. Isto kao i gore: pomenute funkcije ne rade sa svakim diskom, a taj tvoj je tu negde na granici. => Uopšte, setup ima gomilu podešavanja (AMI) od kojih 80% ne => znam šta znače a voleo bih da iz ploče izvučem maksimum. Imaš u info direktorijumu FAQ u vezi AMI BIOS-a, tamo imaš opisane neke od nerazumljivih opcija iz setapa.
maticne.ploce.553 ikordic,
RE: WinBond => upališ motorku?!").E sad,kad ga lepo stavim u config.sys on krene i => kaže nešto u stilu:No disk on secondary port instaled,....! Nađeš na disketli sa drajverima README fajl pa vidi koji su parametri. Treba ti onaj koji zahteva da se ne skanira drugi HD port i da se omogući multiple sector access na prvom, mislim da je u pitanju /PM.
maticne.ploce.554 ikordic,
RE: ISA CLK => Opet i dalje tvrdim da nisam primetio nikakvu razliku između raznih => CLK/x . Dok sam na faksu imao 486DX/33 ISA CIRRUS 5422 , ovo je CLK/x utiče na brzinu ISA magistrale. Fala jasno da nećeš primetiti ubrzanja ako ne koristiš ISA kartice.
maticne.ploce.555 ikordic,
RE: Blok transfer => kako ovo radi kod tebe? Ja sam probao i sa uključivanjem Block moda => iz biosa, ali ako mi je uključen drajver za kontroler ( VISION ) => ništa se ne dešava. Ako drajver isključim, a Block mode uključim, => brzina je opet ista. Pošto samo sa drajverom imam standardniju brzinu Taj drajver omogućava pomenuti blok transfer, tako da ti je svejedno gde je uključen. Blok transfer podržan iz BIOS-a bi trebao biti nešto brži, al' ako ti je isto, super. Ostavi oba uključena, da škodi ne može, a nekad ćeš morati da dižeš konfiguraciju bez drajvera. => Sve je mereno pomoću programa DHD23 ( uz preskakanje srca zbog => zvukova koji se čuju iz Harda ) i CORE3 , rezultati su podudarni. Ne brigaj za te zvukove :) Brzina komunikacije sa kontrolerom na disku nikako ne može da uzrokuje neke kvarove, jedino sistem može da eventualno ne proradi kako treba.
maticne.ploce.556 aleck,
>> Ma nema veze to lupanje sa promenama u BIOS-u, ja nisam ništa >> novo menjao, to lupa i zavija dok DHD23 testira disk. Kada ga testira >> CORE3, tišina je apsolutna. :)) Hmm...pogrešno sam te razumeo. >> Malo je glupav, ne shvata da imaš samo jedan disk i onda >> te plaši svakojakim porukama. ;) Inače problem:) je što mogu da priključim 2x2HDD,a ja jadnik nit' imam para ,nit' mesta u minitower-u,a da ne pričam što ni ovaj jedan ne mogu da uredim;a on se ljuti što nemam disk na drugom portu.Tuga jedna neopisiva :). Wbide drajver radi,iako mi još uvek izdaje poruku ...not installed.Sa njim je data transfer(bez cache-a) porastao sa <2MB/s na 4.6MB/s.A zašto skenira i drugi port kad sam stavio /P(da skenira samo prvi) nemam pojma.Komplikovano do zla boga.;)
maticne.ploce.557 aleck,
>> brzina (240 do 600 ms), povećavaš brzinu dok god sve stabilno radi. Na Izlačim pomalo bajatu poruku,ali danas sam čačkao po ploči i video sledeće:pri kupovini mi je rečeno da je na kontroleru nameštena minimalna brzina,a kad sam pogledao(10x provereno) raspored jumpera to ispade 240ns. Služeći se logikom(a i eksperimentom) rekao bih da je to max.Da li ima još neki jumper na ploči koji može da utiče na brzinu? >> samoj Koliko sam shvatio, u toj ploči je ranije bio 50 MHz. Pošto tvoja >> radi na 33 MHz imaš to stanje čekanja viška. Pomenuto stanje čekanja se >> podešava i na karticama (kontroler, grafička), pa ih džarni i tamo. Moja ploča je kombinovana 33/50MHz.Interesuje me,čisto da potvrdim svoja razmišljanja:za 486DX2/66 ploča se setuje na 33,jel?Koji od sledećih jp namešta stanje čekanja o kome pričaš:CPU Clock Select(25,33,40,50)=clock generator speed,CPU Select,VLB Identifier Bit Select(za CPU speed <=33,>33) (sva tri na m.ploči);CPU speed(33,50)=koliko se stavlja za DX2(kontroler)? I još samo jedno i neću više:):jel ima neko šemu jumpera za karticu sa S3805 čipom?Igrom slučaja jedino to uputstvo nisam dobio,a na kartici nigde nisam mogao da pronađem naziv(osim čuvenog Made in Taiwan R.O.C.). Svi jumperi su otvoreni pa me interesuje jel tu ima nekih setovanja.
maticne.ploce.558 nboskovic,
*> i sa tim mi skenira oba porta i ispisuje dotičnu poruku i *> NE INSTALIRA DRAJVER!A ja baš zapeo da ga *> instaliram...samo kako? A da nemaš na kontroleru neki džamper koji isključuje drugi konektor za disk? Ako imaš probaj da taj drugi konektor diejbluješ pa onda da instaliraš drajver. (c) klap nikola
maticne.ploce.559 dupol,
ZžZ 0 HHHHHH. ˝ů.
maticne.ploce.560 dr.grba,
>> ZžZ >> >> 0 >> HHHHHH. >> ˝ů. Je li ovo neki poziv u pomoć? (:
maticne.ploce.561 djuk,
><> CLK/x utiče na brzinu ISA magistrale. Fala jasno da nećeš primetiti ><> ubrzanja ako ne koristiš ISA kartice. Pa ja to sve vreme i pokušavam čoveku da objasnim ! p.s. fala jasno ?? ;) Đorđe
maticne.ploce.562 djuk,
><> uključen. Blok transfer podržan iz BIOS-a bi trebao biti nešto brži, al' ><> ako ti je isto, super. Ostavi oba uključena, da škodi ne može I meni je logično da blok transfer podržan iz BIOS-a treba da je brži, ali pošto već izvesno vreme radim sa QD6500.sys , a problema nema, brzina OK, ostaviću ovu kombinaciju. Ipak ne vidim zašto bih istovremeno imao uključene dve stvari koje vrše isti posao, bez dobitka u performansama sistema. ><> Ne brigaj za te zvukove :) Brzina komunikacije sa kontrolerom na disku Ma, kada sam preživeo prvi šok, sada je OK , a i ne pokrećem DHD23 baš svaki čas. B) Đorđe
maticne.ploce.563 aleck,
>> Stavi novi driver. Ima ih po ovoj konf. Gde,gde??
maticne.ploce.564 aleck,
>> ti onaj koji zahteva da se ne skanira drugi HD port i da se omogući >> multiple sector access na prvom, mislim da je u pitanju /PM. Za to treba(video sam taj readme fajl) /P /CM,ali opet testira i drugi port i ispisuje poruku.Jel neko ima taj WinBond sa 2x2HDD? Ako da,onda malo iskustava ne bi bilo na odmet da se iznesu...
maticne.ploce.565 aleck,
Re:vlad >>=> Uopšte, setup ima gomilu podešavanja (AMI) od kojih 80% ne >>=> znam šta znače a voleo bih da iz ploče izvučem maksimum. Šta ti znači to "gomilu podešavanja"?Da li bi mogao da mi kažeš datum BIOS-a?Kod mene u uputstvu za matičnu ploču piše da ima Award BIOS,a ono AMI i još pride siromašan,pa kad su već menjali bar da stavim neki sa više opcija.Nema čak ni tu opciju IDE Block Transfer,a ne verujem da WD AC2420 to ne podržava.
maticne.ploce.566 funky,
>> Ma, kada sam preživeo prvi šok, sada je OK , >> a i ne pokrećem DHD23 baš svaki čas. B) Ma pokreći slobodno, prija to disku (:::)) Zamisli masažu kad ti kosooka devojčica gazi po ledjima. Nemo mi reći da ti ne bi prijalo pa makar i svaki dan ;)) PS. A da sam još i ugradio merenje vremena starta diska odn. disk stane pa krene, to tek ne bi preživeo. Mnogo se bre lako šokiraš :)
maticne.ploce.567 vlad,
> brzini. Pomenuti blok transfer podržavaju noviji diskovi. A baš sa > tim LXT Maxtor-ima ima problema po tom pitanju. Rešenje: zaboravi na > blok transfer ili menjaj disk. Promenio disk B). Sa ovim novim Maxtor-om od 540Mb sve fercera bez problema. Bez block transfera je islo oko 1Mb/sec, a sada 1.13Mb/sec. Sa starim, kao sto smo videli, block transfer nije radio, a brzina - 710kb/sec. > Imaš u info direktorijumu FAQ u vezi AMI BIOS-a, tamo imaš opisane Hvala na pointeru. Procitacu pa ako nesto ne nadjem - eto me opet B). BTW, probah i Win. Sve vrednosti u setup-u su najbrze moguce i jos ne primetih nikakve anomalije.
maticne.ploce.568 jpptticb,
> već menjali bar da stavim neki sa više opcija.Nema čak ni tu > opciju IDE Block Transfer,a ne verujem da WD AC2420 to ne > podržava. Verovao, neverovao, dobio sam neke materijale od Western Digital-a, i u njima kaze ovako: 1) LBA (Logical Block Addressing) imaju sledeci: WDAC2340/1270/2540/2700/31000/31200 (sve Caviar), 2) LBA *NEMAJU* WDAC1210/2420 (Caviar) i WDAL2170/2200 (Caviar Lite); 3) Ima i informacije za novu seriju (Fall '94), sa 10 ms pristupom: WDAC1365/1425/2700/2850 (Caviar) i svi imaju LBA Pozdrav
maticne.ploce.569 feniks,
│ Promenio disk B). Sa ovim novim Maxtor-om od 540Mb sve fercera │ bez problema. Bez block transfera je islo oko 1Mb/sec, a sada │ 1.13Mb/sec. Sa starim, kao sto smo videli, block transfer nije │ radio, a brzina - 710kb/sec. └──────────────────────────── Neću da ti kvarim početno oduševljenje za novim diskom, ali dok si još na početku vidi da li je LL format rađen sa interleave 1:1 (probaj test recimo sa programom CONF727E.ZIP). Rekao bih da je trebalo da dobiješ oko 3 puta veće vrednosti za transfer rate. Primera radi, sa IDE diskom Conner CP30204 na ISA sabirnici dobija se bez block transfera oko 1700 kb/s a sa njim oko 2800 kb/s. Pozdrav, sp
maticne.ploce.570 funky,
>>Promenio disk B). Sa ovim novim Maxtor-om od 540Mb sve fercera >>bez problema. Bez block transfera je islo oko 1Mb/sec, a sada >>1.13Mb/sec. Sa starim, kao sto smo videli, block transfer nije >>radio, a brzina - 710kb/sec. Ako je u pitanju maxtor 7540AV, razočaraću te činjenicom da taj disk ima svega 32K bafer, a što je manje od 64 K bloka koji koriste najra- šireniji programi za testiranje. Stoga, ne očekuj bitnije promene u transferu menjanjem brzine kontrolera ili magistrale (naravno, brzina se poveća ali to ne možeš da vidiš testom koliko.) Eventualno, pokreni Coretest /B:32 i javi rezultate. Ako je Maxtor MXT540, skidam kapu, mada ne bih reko s obzirom na 1.1 MB transfer
maticne.ploce.571 ikordic,
RE: 33 MHz VLB => Služeći se logikom(a i eksperimentom) rekao bih da je to max.Da li => ima još neki jumper na ploči koji može da utiče na brzinu? To je sve. Možda još na samom kontroleru imaš džamper kojim se ubacuje dodatno stanje čekanja ako se radi o kloku jačem od 33 MHz. Ako sam dobro shvatio na kontroleru ti je to džamper označen sa CPU speed (33,50). Turi ga na 33 MHz. => svoja razmišljanja:za 486DX2/66 ploča se setuje na 33,jel?Koji od Jes' :) => sledećih jp namešta stanje čekanja o kome pričaš:CPU Clock => Select(25,33,40,50)=clock generator speed,CPU Select,VLB Identifier => Bit Select(za CPU speed <=33,>33) (sva tri na m.ploči);CPU => speed(33,50)=koliko se stavlja za DX2(kontroler)? Ovo prvo (clock select) bira frkvenciju klok generatora. Time biraš na koliko MHz radi procesor. Ako npr. staviš 40 MHz, dobićeš DX2 80 MHz :) CPU select džamperima podešavaš koji je tip procesora zaboden. VLB ident. podešavaš eventualno stanje čekanja za VLB, koje se koristi kod 40 i 50 MHz ploča. Istu funkciju bi trebao da imaš i na VLB kartici. Pošto tvoj radi na 33 MHz, isto ti ne treba i samo džaba usporavaš makinu.