PCHARD.4

01 May 1994 - 11 Jan 1995

Topics

 1. sistemi (37)
 2. mikroprocesori (66)
 3. maticne.ploce (571)
 4. diskovi (951)
 5. video (512)
 6. dodaci (113)
 7. matricni (228)
 8. laseri (205)
 9. mreze (256)
 10. kvarovi (567)
 11. nabavka (796)
 12. benchmark (47)
 13. razno (573)

Messages - razno

razno.1 niklaus,
Pitanje za (iskustvenije) vlasnike HP-ovih 'lasera': Da li je moguće HP 4L proširiti na 3, a da li na 4MB RAMa, i kako je to moguće isvršiti (da li zamenom osnovne pločice memorijskih modula, dodavanje m RAMa na istu, ili...)? Hvala! (: Sean :)
razno.2 snemcev,
>> Da li je moguće HP 4L proširiti na 3, a da li na 4MB RAMa, i kako je >> to moguće isvršiti (da li zamenom osnovne pločice memorijskih modula, >> dodavanje m >> RAMa na istu, ili...)? Imaš u uputstvu navedeno koja su memorijska proširenja moguća.
razno.3 danilo,
Da li neko zna gde mogu da se nabave 32-bitni Windows veznici za SCSI kontrolere? Mene konkretno zanimaju driveri za Longshine i Adaptec kontrolere?
razno.4 funky,
RE: vez´knici za SCSI ako nema kehler, nema niko
razno.5 zkehler,
Ŕ Da li neko zna gde mogu da se nabave 32-bitni Windows veznici Ŕ za SCSI kontrolere? Mene konkretno zanimaju driveri za Longshine Ŕ i Adaptec kontrolere? Za Adaptec VLB kontroler potraži u ComTrad servisu, Peca, 176-83-13. Ne znam ko bi mogao da ima za Longshine. BTW, je li neko video veznik za 32-bitni pristup za Adaptec AHA-1542x? ZK
razno.6 steva,
Kad smo već kod drajvera, da li ima neko Trantorov drajver za SCO Unix, CD-ROM? U pitanju je SCSI host adapter na muzičkoj kartici (PAS).
razno.7 danielm,
Ovo sam vec pitao ali moram opet jer mi je frka: Jel ima neko Phoenix ROM BIOS v2.00
razno.8 baper,
--> Jel ima neko Phoenix ROM BIOS v2.00 Ima nešto zakačeno u PC.UTIL.2:setup , uz poruku 1.15 , samo ne znam da li je v2.00
razno.9 wizard,
Ima li neko iskustva sa prepravljanjem Olivetti tastarure tako da se priključi na običan PC. Navodno je glavni problem što ona očekuje 12V umesto 5, a konektor bi se već dao promeniti. Ako je neko to već radio ili ima ideje, ... i javi se, biću mu veoma zahvalan. :)
razno.10 wizard,
Da li neko ikada uspeo da prepravi Olivetti tastaturu da radi sa običnim PC-jem? Po dokumentaciji reklo bi se da je prvi problem što O. tast. očekuje 12V na jednom od pinova (standardno 5), dok je ostalo ok..? Može i na mail, stvar je veoma bitna, a prilično i hitna.
razno.11 mmatovic,
Prodajem HANDY SCANNER DFI HS-3000 PLUS. 100-400 dpi i sa svim sto ide uz njega (software,kartica,dokumentacija)malo koriscen skoro nov. Cena 200 DEM. Ponude na mail. <Milos>
razno.12 dekiper,
Dobio sam ARTECSCAN skener (ručni, crno-beli) ali bez drajvera za njega. Da li neko ima drajvere za isti skener ili neki univerzalni? Pozdrav, Deki
razno.13 ssava,
Help me, svaka pomoc je dobro dosla. Da ne kupujem novi flopy 1.2 Mb, gde mogu da nabavim bravicu za flopy. Elem ista se od duge upotrebe :))) ili mi je neko od ukucana mnogo snazan polomila. Vec sam pokusao da je zalepim ali slaba vajda. Javljate se sa savetima i iskustvima. Pozdrav.
razno.14 zcvele,
ş> Da ne kupujem novi flopy 1.2 Mb, gde mogu da ş> nabavim bravicu za flopy. Elem ista se od duge upotrebe ş> :))) Kada tražite pomoć potrebno je da kažete više detalja. Pukla mi je bravica od TEAC FDD-a model XX YYY. Ima li ko a ne da kukate i plačete u prazno. Meni se desio jedan slučaj kada me žena nazvala i rekal da joj ne radi comp. Ja je pitam. Da li ste Uključili monitor sa napojnim kablom (5 min am objašnjavao šta je napojni kabl). Da li ima struje u utičnici. Kaže žena ima, radi cass. Da li kada uključice comp radi monitor NE Da li ste dobro gurnuli kabl koji ide od utičnice do računara. čena Ali ja nemam taj kabl :)))
razno.15 orlovicd,
Kupio sam CD ROM SONY CDU33A sa kontrolerom, ali nisam dobio uputstvo za kontroler. Na njemu se nalaze 4 dzampera svaki sa po 4 pozicije (kontroler je sa GS i Goldstar cipovima). CD lepo radi, medjutim, ne mogu da pristupim drajvovima A i B. Mislim da je problem u dzamperima pa molim za pomoc. Posto sam iz Nisa molim Vas da mi poruke ostavljate na mail (ne mogu da pratim konferencije). Unapred zahvalan ORLOVICD.
razno.16 ssava,
> Kada trazite pomoc potrebno je da kazete vise detalja. > Pukla mi je bravica od TEAC FDD-a model XX YYY. Ima li ko a ne > da kukate i placete u prazno. Sorry, primio k znanju. Moj propust a ko mi je i kriv kada prvo saljem poruku pa tek onda vadim drajv iz kucista. U svakom slucaju hvala zcveletu na ukazanoj nepreciznosti poruke. Elem ponovo da li neko zna gde se moze nabaviti bravica za MITSUMI FDD model D509V3 (japanac). Nije da kukam :))), ali ko zna postedece me muka da sam nesto budzim (imam ideja).
razno.17 mmatovic,
Subject: SOUND CARDS ! Interesujeme sledece: - koje su cene i gde mogu da se nabave sledece zvucne kartice: 1.HOT ES 488 2.EDISON GOLD ES 688 3.PROLINK SOUNDPLUS <Milos>
razno.18 jmilosevic,
>> Pukla mi je bravica od TEAC FDD-a model XX YYY. Ima li ko a ne >> da kukate i placete u prazno. Probaj sa dvokomponentnim lepkom. Meni je uspelo. Pozdrav. Jovan.
razno.19 jmilosevic,
>> Pukla mi je bravica od TEAC FDD-a model XX YYY. Ima li ko a ne >> da kukate i placete u prazno. Probaj sa dvokomponentnim lepkom. Meni je uspelo. Pozdrav. Jovan.
razno.20 anor,
Hi! Evo loga sa jednog USA BBS-a. Nesto kao Sezamova berza tek da se vidi kako se krecu cenu u Jamerici. Ima sve i svasta, nisam skinuo bas sve ali ima dosta. Pozdrav pcat.zip
razno.21 omega,
Da li uopste postoji rucni skener sa rezolucijom 800x800 dpi?
razno.22 predragd,
Ima li neko uputstvo za OASCAN HS9100 skener. Konkretno, interesuju me funkcije DIP prekidača. Peđa.
razno.23 dubos,
║> Da li uopste postoji rucni skener sa rezolucijom 800x800 ║> dpi? Firma Šutlić reklamira ručni skener Genius u poslednjem broju lista OGLASI upravo sa tom rezolucijom. Kažu da su ih prodali, ali da će ih uskoro biti opet. Kad je već o ručnim skenerima reč, da i ja pitam nešto: kakva su iskustva sa ručnim skenerima? Koji bi se mogao preporučiti? Najzad, da li je moguće instalirati ručni skener uz već instaliranog miša na portu 1, te modema na portu 4?
razno.24 d.stamen,
> iskustva sa rucnim skenerima? Koji bi se mogao preporuciti? > Najzad, da li je moguce instalirati rucni skener uz vec > instaliranog misa na portu 1, te modema na portu 4? Ja imam i misa na COM1 i modem na COM4 i rucni skener Genius 4500A i sve sljaka OK. Ako imas jedan prazan slot za karticu od skenera nema problema (skener ne ide na COM port). Usput ja sam super zadovoljan sa ovim skenerom, sasvim je ok za sitne stvari koje meni trebaju. A i da nisam, poklonu se u zube ne gleda :)
razno.25 cane,
- da li je moguce instalirati rucni skener uz vec instaliranog misa - na portu 1, te modema na portu 4? Ne znam koji bih skener mogao da te (ne)preporucim jer sam radio samo sa GS-4500 i slicnim. O njima je utisak da skeniran materijal nema neku upotrebnu vrednost. Pogotovo je skoro nemoguc OCR. No, ako ti potrebe nisu velike, moze dosta dobro da se iskoristi (al' ti treba mirna ruka...) A sto se pitanja tice, ja sam sa skenirima imao problema jedino u slucaju zvucnih kartica, tacnije SB 2.0 :(. Naime, bilo je sudaranja oko DMA kanala. SB koristi jedan jedini, a skener je mogao da se podesi na dva. Na zalost, bez obzira na podesavanja, stalno su se sudarali, pa je zajednicki rad bio skoro nemoguc. Problem je resen prodajom skenera i posvecivanjem igricama :) (ne, nisam ja u pitanju :) ).
razno.26 ssava,
> Probaj sa dvokomponentnim lepkom. Meni je uspelo. Probao i drzalo 15-ak dana uz oprezno koriscenje. Naprslina je poprilicna. U svakom slucaju hvala na savetu. Pozdrav, Sava.
razno.27 zkehler,
Ŕ Da li uopste postoji rucni skener sa rezolucijom 800x800 dpi? Podizanje rezolucije na 800x800 najčešće se radi softverski, ekstrapolacijom iz podataka dobijenih skeniranjem sa manjom fizičkom rezolucijom. ZK
razno.28 omega,
Ţ A sto se pitanja tice, ja sam sa skenirima imao problema jedino u slucaju Ţ zvucnih kartica, tacnije SB 2.0 :(. Naime, bilo je sudaranja oko DMA Ţ kanala. SB koristi jedan jedini, a skener je mogao da se podesi na dva. Ţ Na zalost, bez obzira na podesavanja, stalno su se sudarali, pa je Ţ zajednicki rad bio skoro nemoguc. Problem je resen prodajom skenera i Epilog sudaranja GeniScan GS-4500 vs Logitech SoundMan 16 je taj da mi je crkao skener :(((( Zato oprezno sa zajednickim koriscenjem zvucnih kartica i skenera...
razno.29 meda,
>> iskustva sa rucnim skenerima? Koji bi se mogao preporuciti? >> Najzad, da li je moguce instalirati rucni skener uz vec >> instaliranog misa na portu 1, te modema na portu 4? Sto se tice preporuke koji model, ne mogu ti reci, jer mi nije poznato za sta ti treba. Sto se tice instalacije, odgovor je moze, jer rucni skeneri se povezuju sa PC preko sopstvene kartice.
razno.30 zormi,
*║> Da li uopste postoji rucni skener sa rezolucijom 800x800 *║> dpi? * * Firma Šutlić reklamira ručni skener Genius u poslednjem broju lista * OGLASI upravo sa tom rezolucijom. Da to nije software-ska rezolucija? Npr. HP ScanJet IIcx ima valjda 400x400 hardware-sku, a 1200x1200 software-sku. Onu gore 800x800 znam da ima skener za slajdove, ali on kooštaaa.
razno.31 omega,
Ţ Podizanje rezolucije na 800x800 najcesce se radi softverski, Ţ ekstrapolacijom iz podataka dobijenih skeniranjem sa manjom fizickom Ţ rezolucijom. To znaci da ja i sa mojim skenerom 400x400 mogu sa tim softverom da postignem 800x800?
razno.32 dubos,
║> Usput ja sam super zadovoljan sa ovim skenerom, sasvim je Hvala lepo sezamovcima na savetima.
razno.33 dubos,
║> Da to nije software-ska rezolucija? Npr. HP ScanJet IIcx Ne bih znao, verovatno jeste. Uostalom, ako kupim ručni skener sa tom rezolucijom, ne bi mi bilo teško da te obavestim o činjenicama. :) ║> Onu gore 800x800 znam da ima skener za slajdove, ali on ║> kooštaaa. Ja, pak, nemam pojma o tome. :) Meni je potreban ručni skener za jednostavne stvari, a zavodljivog multimedijskog sveta se, kao umereni konzervativac, klonim. :) Mislim da je i cena za ručni skener sa rezolucijom 800*800 umerena - 280 DM/din.
razno.34 zkehler,
Ŕ To znaci da ja i sa mojim skenerom 400x400 mogu sa tim softverom Ŕ da postignem 800x800? U principu, da. Praktično, trebalo bi nađeš softver za tvoj tip skenera - to nije univerzalno. ZK
razno.37 draganf,
Znam da nije za ovu temu, iako je tema razno ali... Na jednom od štandova na sajmu tehnike, među centralama i telefonima (PANASONIC, ali sa naljepnicom te firme) bila je i štrikaća mašina, električna na kojoj se mogla programirati mustra i veličina i tako nekih stvari. Pošto me jedna prijateljica moli da dođem do toga pomagajte. U obzir dolazi i bilo koja druga firma koje se time bavi. Dragan
razno.38 petrovics,
>> Onu gore 800x800 znam da ima skener za slajdove, ali on koostaaa. Mozes li da mi napises nesto vise o tom skeneru i gde moze da se nabavi ?
razno.39 cane,
Sto se tice skenera za slajdove, to je posebna prica. Prvo, podrazumeva se da je skener u boji :), a drugo, mora da ima "pozadinsko osvetljenje", odnosno u samom poklopcu skenera mora da postoji svetlo (ravnomerno rasporedjeno) kako bi slajd mogao da se skenira (logicno). Osim ovoga, ne znam da li postoji nesto sto bi bilo bitno. No, vec ce se naci neko da ti objasni do detalja :). Ja jos samo da napomenem da sam imao prilike da vidim (i da radim sa njim :) ) jedan AGFA-in skener za slajdove. Tip je sa njim pravio stvarno cuda, mada i talenat i znanje imaju dosta udela, a sam skener ga je pre nekih godinu dana kostao 10-ak hiljada maraka. Nabavljen je u inostranstvu, mada mislim da se moze naci i ovde (nisam siguran). Cene su verovatno malo pale, ali mislim da ne treba ocekivati da budu jako jeftini, posĘto je potraznja za njima mnogo manja, manje se proizvode i manja je konkurencija.
razno.40 zormi,
*>> Onu gore 800x800 znam da ima skener za slajdove, ali on koostaaa. * * Mozes li da mi napises nesto vise o tom skeneru i gde moze da se nabavi ? Moja kuma je u fazi nabavke istog iz USA, pa kad stigne znaću više.
razno.41 vovi,
Ne razumem tvoje pitanje. Dali prijateljica ima takvu masinu, pa nezna da je izprogramira, ili zeli da nabavi slicnu? Ja imam strikacu masinu (Tojou) koja radi na busene kartice. Moze da strika uzorke zakardom (dve boje po redu) po uzorku koji se zadaje busenim karticama cija je sirina 24 petlji. Duzina uzorka je neogranicena (mada jedan djemper retko kada ima vise od 350 do 400 reda). Takodje moze da posebnom glavom strika rupicaste uzorke (divno za zenske bluzice). Postoji mogucnost rada i na dve ploce (dupli rad). Pri tome moze rad da bude i zakard (takva mogucnos se zove simul-knit. Moguce je plesti i djempere sa slobodnom sarom (intarzija). Pri tome broj boja nije ogranicen, ali rad u tom slucaju je slican tkanju to jest uzorak moras sam da formiras. Prilikom pletenja postoje i radovi koji se zovu plan (slicno skembe radu) i tuck (reljevno pletenje). Tkanje vunom je takoce podrzano. Sto se tice elektricnih masina (elektronskih) one su slicne ovim mehanickim stim sto se uzorak zadaje kroz program a ne breko busene kartice. Po mome iskustvu, prosecna domacica to ne moze jako da svari, pa obicno takve masine stoje nezaposlene. Ovo bi bilo ukratko o masinama za strikanje i to onim kucnim. Posto iz tvoga pitanja nisam zakljucio za sta se tvoja prijateljica interesuje, pretpostavljam da je ovo u pitanju. Ako imas jos nekih pitanja, molim postavi mi ih na mail jer ovu konferenciju ne pratim (cista je slucajnost sto sam naleteo na tvoju poruku). Puno pozdrava Vladimir.
razno.42 eotek,
hi, cudan problem me muci: kada racunaljka ne radi dva dana ne moze da se pokrene, jer se ne zavrti HD (Conner,202MB). onda ga otvorim, skinem kablove sa HD (od kontrolera i struje), vratim, zatvorim - radi. Stvar se ponavlja vec treci put ... sta bi moglo biti (racunaljka je relativno nova - 1 godina) ??
razno.43 vstan,
> se ne zavrti HD (Conner,202MB). onda ga otvorim, skinem kablove > sa HD (od kontrolera i struje), vratim, zatvorim - radi. Stvar > se ponavlja vec treci put ... > sta bi moglo biti (racunaljka je relativno nova - 1 godina) Hladan lem na konektorima ? Prvi kandidat je onaj za napajanje.
razno.44 eotek,
> Hladan lem na konektorima ? > Prvi kandidat je onaj za napajanje. thnx mucho, "hladan lem" ?? -> ja i struja = 2 sveta. je'l to konektor na HD ili konektor na strujnom kablu ka HD, ili.. ? kako srediti ? ako ne gnjavim mnogo ...
razno.45 dselakovic,
HITNO! Potrebne informacije o Compaq LTE LITE 25. Ako je moguce dobiti na pozajmicu ispravljac za isti gore navedeni. Telefon: (011) 686 508
razno.46 vstan,
>> Hladan lem na konektorima ? >> Prvi kandidat je onaj za napajanje. > > je'l to konektor na HD ili konektor na strujnom kablu ka HD, To je onaj konektor na HD-u sa 4 (ili 3) debela pina. > ili.. ? kako srediti ? Pa lemilicom. Nego, nije na odmet prethodno probati sa drugim flet kablom (onaj siroki pljosnati), a obavezno, i to prvo, i kabl za napajanje promeni i to tako da zakacis onaj sto je zakacen na veliki flopi. Kada ovo izvedes, a nece da zavrti, prvo drmaj konektor "strujnog" kabla. Isto i sa onim sirokim kablom. Ako se nista ne desava nece ni lemilica pomoci.
razno.47 petrovics,
>> Moja kuma je u fazi nabavke istog iz USA, pa kad stigne znacu vise. Nadam se da cemo svi znati vise ;) Nego prodaje li neko to kod nas ? Interesuje me neki skromni model (mala rezolucija, crno-belo,... ako moze ;).
razno.48 frant,
>> se ne zavrti HD (Conner,202MB). onda ga otvorim, skinem kablove >> sa HD (od kontrolera i struje), vratim, zatvorim - radi. Stvar >> se ponavlja vec treci put ... >> sta bi moglo biti (racunaljka je relativno nova - 1 godina) > > Hladan lem na konektorima ? > Prvi kandidat je onaj za napajanje. Dešava se to. Meni se tako ponašao 5.25'' flopi drajv MITSUMI. Problem je u tome što je lem na konektoru za napajanje bio slab, a konektor od izvora napajanja je u njega jako teško ulazio i to ne do kraja. Kad sam jednom skidao drajv, pa ga posle vratio, suviše sam jako gurao konektor... Drajv je onda pomalo radio, a najčešće se nije odazivao. Utvrdio sam da je lem na konektoru pukao (to se može videti pod lupom, ali je lakše izmeriti instrumentom). Posle sam to popravio, dodajući malo više tinola na svakom spoju konektora sa štampanom pločom. Problem je time rešen. Frant
razno.49 omega,
Imam problema sa disketnom jedinicom :( Naime, cita samo prvu disketu, a kada ubacim drugu, on se ponasa kao da je prva :( Kada lupim chkdsk b:, onda shvati...Jel neko zna u cemu je problem?
razno.50 calex,
### Imam problema sa disketnom jedinicom :( Naime, cita samo prvu ### disketu, a kada ubacim drugu, on se ponasa kao da je prva :( ### Kada lupim chkdsk b:, onda shvati...Jel neko zna u cemu je ### problem? Meni se to nekada dešavalo, mislim da ne bi bilo loše da uradiš jedan SCAN, čini mi se da je to bio DIR-2 ili možda Azusa (HongKong) virus. :(( pozdrav, Cale.. :)
razno.51 maksa,
>> onda shvati...Jel neko zna u cemu je problem? Meni se ovo desilo dva-tri puta, i svaki put je pomoglo usisavanje prašine i čišćenje, a u krajnjem slučaju još i razmrdavanje kontakata. Flopi (kuc-kuc) radi evo već preko 4 godine.
razno.52 omega,
Ţ Meni se to nekada desavalo, mislim da ne bi bilo lose Ţ da uradis jedan SCAN, cini mi se da je to bio DIR-2 ili mozda Ţ Azusa (HongKong) virus. :(( Probao sam i sa v115b i v201 i nista :(
razno.53 daca,
Hitno potrebni drajveri za DOS i WINDOWS za SCSI kontroler FUTURE DOMAIN cip je VLSI FUTURE DOMAIN VC5257 na kartici pise jos i SUN-5231. Unapred zahvalan Daca
razno.54 eotek,
> kablom (onaj siroki pljosnati), a obavezno, i to prvo, i kabl > za napajanje promeni i to tako da zakacis onaj sto je zakacen > na veliki flopi. Kada ovo hvala na odgovorima i pomoci, i tebi i frantu. ako opet zagusti eto mene ... eotek
razno.55 cane,
- onda shvati...Jel neko zna u cemu je problem? Naravno da zna :). Nisi odavno dunuo u flopi :)))). Elem, ma kako sasavo i glupo zvucalo, mislio sam bukvalno. Udahni duboko, primakni usta otvoru na flopiju i duni kao da hoces da srusis kucu malom prasetu :). Ako ni posle toga ne radi, znaci da je mehanika malo slogirana sto opet moze biti zbog prasine, pa ga prvo, ipak, detaljno ocisti.
razno.56 inferno,
Ů ˙ Naravno da zna :). Nisi odavno dunuo u flopi :)))). Ů ˙ Elem, ma kako sasavo i glupo zvucalo, mislio sam bukvalno. Ů ˙ Udahni duboko, primakni usta otvoru na flopiju i duni kao Ů ˙ da hoces da srusis kucu malom prasetu :). Samo jedno upozorenje.. žuo sam da je tako moguće otkinuti (oduvati) glavu FDD-a, tako da ipak treba biti malo umereen u jačini duvanja...
razno.57 zlaya,
- Samo jedno upozorenje.. - žuo sam da je tako moguće otkinuti (oduvati) glavu FDD-a, - tako da ipak treba biti malo umereen u jačini duvanja... - - Ajd sad!! :((((( Ne drži se ta glava na prašini, nego je fiksirana na metalni nosač, da bi je oduvao sa nosača, treba ti malo baruta, ili nekog drugog eksploziva. Jedino ako budeš koristio Trotil u te svrhe - garantovano ćeš da oduvaš svu prašinu ( a i glavu )... :)))))))))))))))))))) ZLAYA
razno.58 pinokio,
>> Samo jedno upozorenje.. žuo sam da je tako moguće otkinuti (oduvati) glavu FDD-a, tako da ipak treba biti malo umereen u jačini duvanja... Zavisi koliko si dobar kad duvaš ! :>>>> Aman, teško da ćeš moći pošteno da izduvaš prašinu, a ne da "oduvaš" glave(!?). Ko ti je to rekao !!!? Bože ala ima dokonih i blesavih ljudi. ;) Nenad
razno.59 mimarko,
Da li je moguce da se od PC-XT prosirse PC-XT prosiri na PC-AT 386 DX .Unapred hvala !!!!! mimarko
razno.60 bubble,
:>> Da li je moguce da se od PC-XT prosirse PC-XT prosiri na PC-AT :>>386 DX Nisam te bas razumeo, ali ako mislis na upgarde XT -> 386, trebalo bi da moze, samo ces mozda imati problema jer je napajanje drugacije (obicno slabije). Ja sam imao dvostruko iskustvo. 1. sam zamenio plocu, i onda je zezao harddisk (nije se redovno ukljucivao), pa sam vratio staru plocu, i sve je opet lepo proradilo (BTW. ploca je bila 386SX/25), Onda sam, posle nekog vremena, nabavio 286 plocu, i to je radilo. Onda sam promenio harddisk, i dodao jos jedan flopi, pa ponovo stavio 386 plocu (onaj put SX40Mhz), i to je radilo bez problema, tago da je verovatno meni bio problem da je 386 ploca vukla previse energije (ili se previse grejala), pa harddisk nije radio. BTW verovatno je potrebno menjati i memoriju, jer XT ploce vrlo cesto ne znaju za SIMM-ove, a 386+ ploce ni za sta osim SIMM-ova
razno.61 iboris,
Ł Da li je moguce da se od PC-XT prosirse PC-XT prosiri na PC-AT 386 DX Ostavi kuciste, a sve ostalo baci :)).
razno.62 mjevta,
Nisam siguran ali valjda je pitanje za ovu temu... Odnedavno imam Wave Blaster koji radi na jednoj 386 - tici sa 8MB.Problem je u tome što se kod iole kompleksnije MIDI kompozicije javlja "gušenje" tj ritmičke nepreciznosti u interpretaciji iako broj "glasova" odsviranih u jednom trenutku ne prelazi granicu od 32. To je posebno problematično kod ritam sekcije koja se nalazi na 10 ( teoretski privilegovanom ) MIDI kanalu. Isprobao sam sve raspoložive kombinacije I/O i MIDI port adresa, IRQ - a, 8 i 16 -bitnih DMA kanala ali bez rezultata. Takođe, testirao sam WB i na 486/33/8/VLB ( moj Sound Blaster nije LB ) i problem se manifestovao na identičan način. Inače "gušenje" je osetno izraženije pod Windows - ima nego pod DOS - om. E sad, da li je problem u količini MIDI informacija koju WB ne stiže da obradi, što je malo verovatno ( šta onda radi ta Motorola ) ili u protoku informacija do SB - a odn. od SB - a do WB - a ili nečem desetom?
razno.63 zormi,
* Odnedavno imam Wave Blaster koji radi na jednoj 386 - tici * sa 8MB.Problem je u tome što se kod iole kompleksnije MIDI * kompozicije javlja "gušenje" tj ritmičke nepreciznosti u * interpretaciji... Da li se "gušenje" javlja i kada se ne koristi Wave Blaster već samo ugradjeni FM sintisajzer u SB 16?
razno.64 dejanr,
PowerPC 603 čip će (kada se pojavi) koštati 165 odnosno 195 dolara (66/80 MHz). Prvi primerci čipa treba da budu raspoloživi krajem oktobra, a prvi IBM-ovi PowerPC računari krajem godine. NOVOSTI/microb 4.830.
razno.65 mjevta,
>> Da li se "gušenje" javlja i kada se ne koristi Wave Blaster >> već samo ugradjeni FM sintisajzer u SB 16? Ovo je teško utvrditi jer FM sinti raspolaže sa mnogo manje "glasova" nego što je potrebno da bi se interpretirala neka od problematičnih MIDI kompozicija ( na pr. wingwk.mid demo koji ide uz WB ). Ipak, rekao bih da ritam sekcija svira preciznije mada neuporedivo bednije. P.S. Ima li neko na sezamu Wave Blaster ili poznaje nekog ko poznaje nekog ko ... a raspoložen je da odgovori na par pitanja glede istog please ma se mjevta. P.P.S. Korisnik sa pseudonimom "zubar" u nekoj od poruka pomenuo je da poseduje WB međutim već mesec dana se ne kači na sezam. Da li mu je istekla pretplata?
razno.66 inferno,
Moze li mi neko dati semu paralelnog porta (gde je masa i kako su numerisani pinovi itd. itd..) Unapred hvala..
razno.67 kldragan,
Cao!!! Da li neko ima iskustva sa povezivanjem PC i 9" trake (TAP. Da napom tape ima SCSI-II dif.
razno.68 calex,
<!> Moze li mi neko dati semu paralelnog porta (gde je masa i kako su <!> numerisani pinovi itd. itd..) Evo rasporeda: PARALLEL PRINTER PORT I/O Mapping -------------------------- LPT1: $378-37A LPT2: $278-27A DB-25 Connector (Computer End) Pin Signal Pin Signal ------------------------------------------------------------------- 1 *STROBE 14 *Auto Feed 2 Data Bit 0 15 *Error 3 Data Bit 1 16 *Initialize Printer 4 Data Bit 2 17 *Select Input 5 Data Bit 3 18 GND 6 Data Bit 4 19 GND 7 Data Bit 5 20 GND 8 Data Bit 6 21 GND 9 Data Bit 7 22 GND 10 *Acknowledge 23 GND 11 Busy 24 GND 12 Paper Out 25 GND 13 Select Centronics 36 pin Connector (Printer End) Pin Signal Pin Signal ------------------------------------------------------------------- 1 *STROBE 19 GND 2 Data Bit 0 20 GND 3 Data Bit 1 21 GND 4 Data Bit 2 22 GND 5 Data Bit 3 23 GND 6 Data Bit 4 24 GND 7 Data Bit 5 25 GND 8 Data Bit 6 26 GND 9 Data Bit 7 27 GND 10 *Acknowledge 28 GND 11 Busy 29 GND 12 Paper Out 30 GND 13 Select 31 *Prime 14 *Auto Feed XT 32 *Error 15 šOSCXTć 33 Signal GND 16 Signal GND 34 N/C 17 Frame GND 35 N/C 18 +5v 36 N/C Cale....
razno.69 bulaja,
│Moze li mi neko dati semu paralelnog porta (gde je masa i kako su │numerisani pinovi itd. itd..) └─── R:\IBMPC\INFO\*.* ---------------------- pccables zip 4906 +Kratak opis kablova i konektora koje koriste računari
razno.70 bulaja,
**** new file **** R:\IBMPC\INFO\*.* ---------------------- pc_hardw zip 114867* Razna pitanja i odgovori vezani za PC hardver (FAQ) Summary: This is a monthly posting containing a list of Frequently Asked Questions (and their answers) pertaining to hardware and IBM PC clones. It should be read by anyone who wishes to post to any group in the comp.sys.ibm.pc.hardware.* hierarchy. Archive-name: pc-hardware-faq/part1 Last-modified: 1994/06/10 Version: 1.5 Table of Contents: S) 1.0 Introduction Q) 1.1 What does this FAQ cover? Q) 1.2 Where can I find the latest copy of this FAQ? Q) 1.3 Is it ok to (sell/buy/job-offer/advertise) things here? Q) 1.4 Where should I post? Q) 1.5 How come no one answers my questions? Q) 1.6 What are the going prices for...? Q) 1.7 +Who makes/Where can I find [some obscure piece of hardware]? Q) 1.8 What is the history of the IBM PC? S) 2.0 Motherboards Q) 2.1 What are the differences between the 80x86 CPUs? Q) 2.2 How do I pick the right processor? Q) 2.3 What is the difference between the 386SX/386DX and 486SX/486DX? Q) 2.4 What is a ZIF socket? Q) 2.5 What is over clocking and should I do it? Q) 2.6 Which is faster, a DX-50 or DX2-66 Q) 2.7 *What is the P24T/Overdrive? Q) 2.8 What are the differences between the 80x87 co-processors? Q) 2.9 Would a math co-processor speed up my machine? Q) 2.10 Can I use a x387 with my 486? Q) 2.11 Memory terminology, what does it mean? Q) 2.12 What happen to my 384k? Q) 2.13 How do I tell how big/fast my SIMMs are? Q) 2.14 What speed SIMMs do I need? Q) 2.15 Will 9 chip and 3 chip SIMMs work together? Q) 2.16 What do wait states and burst rates in my BIOS mean? Q) 2.17 Cache terminology, what does it mean? Q) 2.18 How do I upgrade the size of my cache? Q) 2.19 Do I need to fill the "dirty tag" RAM socket on my motherboard? Q) 2.20 How fast do my cache RAMs have to be? Q) 2.21 Which is the best cache policy, write-through or "write-back?" Q) 2.22 What about an n-way set associative cache, isn't it better? Q) 2.23 +Which is better, ISA/EISA/VLB/PCI/etc? Q) 2.24 *What are the (dis)advantages of ISA/VLB/EISA SCSI? Q) 2.25 Will an ISA card work in an MCA (PS/2) machine? Q) 2.26 *What does the "chip set" do? Q) 2.27 How do I enter the CMOS configuration menu? Q) 2.28 What is bus mastering and how do I know if I have it? Q) 2.29 Can I put an ISA cards in EISA slots? Q) 2.30 How should I configure ISA/VLB cards in the EISA config utility? Q) 2.31 What is the difference between EISA Standard and Enhanced modes? Q) 2.32 Is there any point in putting more than 16M in an ISA machine? Q) 2.33 What disadvantages are there to the HiNT EISA chip set? Q) 2.34 *Should I change the ISA bus speed? Q) 2.35 +Why is my PC's clock so inaccurate? Q) 2.36 Can I use IRQ2 or is it special? Q) 2.37 Where do all the IRQ's go? S) 3.0 IO controllers/interfaces Q) 3.1 *How do IDE/MFM/RLL/ESDI/SCSI interfaces work? Q) 3.2 *How can I tell if I have MFM/RLL/ESDI/IDE/SCSI? Q) 3.3 Do caching controllers really help? Q) 3.4 Do IDE controllers use DMA? Q) 3.5 Why won't my two IDE drives work together? Q) 3.6 Which is better, VLB or ISA IDE? Q) 3.7 How do I install a second controller? Q) 3.8 Which is better, SCSI or IDE? Q) 3.9 Can MFM/RLL/ESDI/IDE and SCSI coexist? Q) 3.10 What's the difference between SCSI and SCSI-2? Are they compatible? Q) 3.11 Can I share SCSI devices between computers? Q) 3.12 +What is Thermal Recalibration? Q) 3.13 How do I swap A: and B: Q) 3.14 +My floppy drive doesn't work and the light remains on, why? Q) 3.15 What is a 16550 and do I need one? Q) 3.16 *Are there any >4 serial port cards? Q) 3.17 Should I buy an internal or external modem? Q) 3.18 What do all of the modem terms mean? Q) 3.19 What kinds of sound cards are avalable? Q) 3.20 Where can I find EISA/VLB sound and IO cards? Q) 3.21 How does the keyboard interface work? Q) 3.22 Can I fake a keyboard so my computer will boot without it? S) 4.0 Storage/Retrieval Devices Q) 4.1 Why do I lose x Meg on my hard drive? Q) 4.2 *Should I get an IDE/floppy/SCSI/parallel port tape drive? Q) 4.3 I have two floppies. Can I add a floppy based tape drive? Q) 4.4 How fast is a tape drive? Will a dedicated controller improve this? Q) 4.5 What is QIC80, QIC40? Q) 4.6 How come I can't fit as much stuff on my tape drive as they claim? Q) 4.7 Are Colorado/Conner/Archive/... tapes compatible with each other? Q) 4.8 How does the drive/software know how long the tape is? Q) 4.9 What are all those QICs? Q) 4.10 Which QICs are read/write compatible? Q) 4.11 What is the CMOS/jumper setting for my hard drive? S) 5.0 Video Q) 5.1 +Can I use two video cards in the same system? Q) 5.2 *What kinds of monitors are available? Q) 5.3 *Can I get an RGB monitor to work with my PC? Q) 5.4 *How can I hook more than one monitor to my video card? Q) 5.5 *Which video card is best for DOS/Windows/X11/OS2? Q) 5.6 *What is the black horizontal line on my monitor? S) 6.0 Systems Q) 6.1 *What should I upgrade first? Q) 6.2 Do I need a CPU fan / heat sink Q) 6.3 What does the turbo switch do? Q) 6.4 How does the front panel LED display measure the system's speed? Q) 6.5 Should I turn my computer/monitor off? Q) 6.6 Are there any manufacturers/distributers who read the net? S) 7.0 Diagnostics Q) 7.1 +What do the POST beeps mean? Q) 7.2 +What do the POST codes mean? Q) 7.3 *I think my cache is bad. What's a good diagnostic? S) 8.0 Misc Q) 8.1 +What is the pin out for ...? Q) 8.2 *Where are benchmark programs located. What do they mean? Q) 8.3 What is Plug and Play? Q) 8.4 What size should I set my DOS partitions to be? Q) 8.5 Why won't my system boot from the hard drive? Q) 8.6 How do I clean my computer? Q) 8.7 *What OS's are available for the PC? Which are free? Q) 8.8 *How can I transfer files between my PC and a Unix system? Q) 8.9 What tape backup software is available? Q) 8.10 Why doesn't my new device work as fast as it should? Q) 8.11 My drive lists a MTBF of 300,000 hours. Will it really last 34 years? Q) 8.12 How do I find pin 1 on my chip/card/cable/connector? Q) 8.13 I've run out of power connectors, what can I do? S) 9.0 References Q) 9.1 What other FAQ's are out there? Q) 9.2 What do the industry acronyms stand for? Q) 9.3 Where can I get the ISA/EISA/VLB/PCI/etc specs? Q) 9.4 What books are available for the PC architecture? Q) 9.5 What books are available on network programming? Q) 9.6 +What's the phone number for... S) 10.0 Acknowledgments * = incomplete + = new or significant changes since last post
razno.71 cane,
Imam 386DX/40 plocu sa OPTi chipset-om i na njoj 128kb cache memorije. U prilici sam da dobijem jos 128kb kesa, pa me interesuje da li dodatne cipove mogu jednostavno da utaknem i vozim, ili mora da se menja neki kontrolni cip?
razno.72 rkramer,
C:\> U prilici sam da dobijem jos 128kb kesa, pa me C:\> interesuje da li dodatne cipove mogu C:\> jednostavno da utaknem i vozim, ili mora da C:\> se menja neki Treba da promeniš raspored džampera na ploči... Imaš raspored za 256K u uputstvu za ploču, a ako ga nemaš - obrati se na mail...
razno.73 bulaja,
**** new file **** R:\IBMPC\INFO\*.* ---------------------- uart faq 23732 FAQ: The 16550A UART & TurboCom drivers FAQ: The 16550A UART & TurboCom drivers Edition: 21 Mar 94 | Expires: 21 Apr 94 | This article applies to: Intel-based systems running Windows 3.0 and 3.1, to a lesser extent: DOS applications not running under Windows, but NOT to: Windows 2.0 or prior, Windows/NT, OS/2 or PC Unix. Author: Bob Niland (HP) One of the unadvertised limitations of most current Windows PCs is that their RS-232C (serial, COM) performance is seriously deficient. Almost everyone who purchases a high-speed modem (V.FC, V.32terbo, V.32bis, V.32, PEP or HST) discovers the problem the first time they try to download a file or accept an incoming FAX (at 9600+) after upgrading the modem. Overrun, "CRC" and retry errors abound, even when the only active application is the datacomm or FAX program. If the transfer completes at all, it may take even longer than with the old 2400bps modem. ...
razno.74 bojt,
NoteBook se priključuje na adapter za struju preko nekog malog osmopinskog džeka. E sad, na tom džeku su se polomila dva pina. Da li neko zna gde bi u ovom gradu mogao da se nabavi takav džek?
razno.75 bulaja,
**** new file **** R:\IBMPC\DRIVERS\*.* ---------------------- pd0455 exe 18421 Rešava probleme EMM386 sa ne-SCSII Adaptec kontrolerima ====================================================================== Microsoft(R) Product Support Services Application Note (Text File) PD0455: ADAPTEC.SYS DRIVER ====================================================================== Revision Date: 6/94 1 Disk Included The following information applies to Microsoft MS-DOS(R), versions 5.0, 6.0, 6.2, 6.21, and 6.22. Introduction ------------ The disk provided with this Application Note contains ADAPTEC.SYS, a driver program that corrects an interrupt conflict between the Microsoft MS-DOS EMM386.EXE memory manager and certain older, non-SCSI Adaptec(TM) hard-disk controller cards. These controller cards use interrupts 60H-67H to store drive tables. Because these are the same interrupts used by EMM386.EXE to provide memory services, a conflict arises that causes the system to stop responding (hang) when the hard drive is accessed. ADAPTEC.SYS corrects this conflict by relocating the drive tables. If you have an Adaptec controller card and you find that loading EMM386.EXE causes erratic system behavior, installing ADAPTEC.SYS may correct the problem.
razno.76 dpriest...,
Hi. Da li se beeper moze iskoristiti protiv komaraca ? :) Zna li neko frekfenciju od koje isti beze ? Ako beeper moze proizvesti tu frekfenciju, eto nam novog usluznog programa: "PIPS!" :) Bez sale, postoji li takva mogucnost? Pojedose me... :( DP...
razno.77 cane,
Da li neko zna kako se krecu cene WORM CD-a (i praznih diskova) i cene za magneto-opticke drajvove i odgovarajuce diskete (3.5", 128mb)?
razno.78 stigor,
Ako neko ima iskustva sa Skenerima, molio bih ga da mi pomogne da razrešim dilemu koji je skener bolji : HP2CX ili Genius (color page 2, nisam siguran za ovo ali tako mi rekoše) i neke najosnovnije karakteristike o njima ...
razno.79 sojka,
===================================================== H I T N O !!!! ===================================================== Treba mi sadržaj eproma(27512) sa domaćim karakterima za štampač STAR LC-10,isto to mi treba i za štampač STAR LC-200 (271001). Tražim još i fotokopiju(ili original) uputstva za rukovanje istih štampača !!! HVALA UNAPRED ===================================================== Mail me sojka ili na tel.021/804-235 popodne (Robert)
razno.80 gtomic,
> Tražim još i fotokopiju(ili original) uputstva za rukovanje > istih štampača !!! Mislim da bih mogao nabaviti dokumentaciju za STAR LC-20, ali je na zalost na nemackom...:( Zovi me na tel. (021) 29-155 (Trazi Djordja Popovica)
razno.81 .bata.,
Zanima me da li neko zna objasnjenje za sledecu stvar: Mozda zvuci glupo ali kada je monitor neke svetle boje ( mi smo u Petinici testirali sa plavom) i sa rastojanja od jedno 2 metra proizvodite glas slican rezanju samo sa zatvorenim ustima slika na monitoru pocinje da treperi. Nase objasnjenje je bilo: poklapanje frekvencije osvezavanja sa treperenjem lobanje koje je izazvano 'rezanjem'... Inace sto se testiranja u Petnici tice bilo je vrlo interesantno nas jedno desetorica sa udaljenosti od 2m rezimo na monitore :)))) Srecom nije niko usao :))))
razno.82 bidza,
Pre nekoliko nedalja sam nabavio VLB 486-icu pa me intresuje : Postoji li neki drajver za VLB kontroler koji povecavaju brzinu prenosa podataka sa diska ? I da li bi neko mogao Da ga Uploadira ako nije veliki. Bio bi veoma zahvalan.
razno.83 vstan,
>Pre nekoliko nedalja sam nabavio VLB 486-icu pa me intresuje : >Postoji li neki drajver za VLB kontroler koji povecavaju >brzinu prenosa podataka sa diska ? I da li bi neko mogao Postoji. Dobitak u brzini je takoreci ogroman. Drajver si trebao da dobijes uz kontroler. To ti je kao sa VGA kartama - svaka ima specificne drajvere. Dakle trazi disketu sa drajverima za Dos i Win kod nabavljaca. p.s.Eventualno napisi koji je chip-set pa ako neko ima neka salje da isprobas.
razno.84 funky,
Probaj ovaj drajver, radi sa skoro svim VLB kontrolelima wbide.exe
razno.85 dmiric,
Ima li neko iskustvo sa optičkim mousem. Kako se kreću cene i mogu li se nabaviti u beogradu? Vredi li dati više u odnosu na Geniusa? Hvala unapred. Pozdrav, (md)
razno.86 dpriest...,
>>> Probaj ovaj drajver, radi sa skoro svim VLB kontrolelima Xm... Zar to nije IDE accelerator ? Mislim da ne konstatuje VLB. Gresim?
razno.87 funky,
Pa jeste IDE accelerator, ali radi i sa VLB (ima 32 bit Xfer mode). Inače se dobija uz VLB kontroler winbond, mada radi i sa svim ostalima. Nešto kao bkwik :)
razno.88 bidza,
> Probaj ovaj drajver, radi sa skoro svim VLB kontrolelima. Hvala za drajver ali izgleda da ne radi. Ustvari radi on ali nema promena. CHECKIT je prijavljivao a i prijavljuje 849 kb/sec. A i windows je od njega zaglavljuje. Inace , dobio sam ja neki drajver sa plocom , i pise : UM82C871 VL BUS IDE DRIVER & WINDOWS IDE DRIVER ali ne ubrzava nego usporava stvar. Ploca je UC 4913 , a disk CONNER 420 Mb (neznam bas sve de- talje), pa ako neko ima drajver nek pomaze.
razno.89 cane,
- Ploca je UC 4913 , a disk CONNER 420 Mb (neznam bas sve de- - talje), pa ako neko ima drajver nek pomaze. Imam isti disk i isti kontroler sa istim drajverom. Transfer je oko 2.5mb (DHD) i ni makac odatle. Inace, transfer je potpuno isti i sa i bez drajvera, ali posto sam se namucio dok sam namestio da radi sa Windows-om, nisam hteo da ga skidam :).
razno.90 miroslavn,
-> - Ploca je UC 4913 , a disk CONNER 420 Mb (neznam bas sve de- -> - talje), pa ako neko ima drajver nek pomaze. -> -> Imam isti disk i isti kontroler sa istim -> drajverom. Transfer je oko 2.5mb (DHD) -> i ni makac odatle. Inace, transfer je potpuno isti i sa i bez drajvera, -> ali žudno, ja sam probao taj disk na mojoj jadnoj 386/40 ploči i imao sam sa najobičnijim ISA kontrolerom transfer oko 3000kb/s (Core i DHD). E da, bila je uključena BlockTransfer funkcija u biosu. Bez nje je oko 1900kb/s. Sve je bez ikakvog drajvera naravno, a on ionako ne bi ništa pomogao jer ustvari on i uključuje BlockTransfer koji je već uključen na ploči. Po mom iskustvu, najbolje je uključiti BlockTransfer u biosu ako postoji i zaboraviti na sve drajvere, a ako ne postoji onda koristiti drajvere.
razno.91 crncic,
Subj.: WBIDE.EXE -*> Xm... Zar to nije IDE accelerator ? Mislim da ne konstatuje VLB. Možeš li reći da li radi sa svim diskovima, ili samo sa nekim modelima.
razno.92 corto,
>  Mozes li reci da li radi sa svim diskovima, ili samo sa nekim >  modelima. Radi sa Winbond VLB kontrolerima. Dosta glupo: ako se digne DOS drajver, Windows ni slucajno nece da se digne, ni u kakvom modu. Drajver za Windows nece da radi bez instaliranog DOS drajvera ;) Elem, remujes DOS drajver, dignes Windows, instaliras Windows drajver, podesis 32bit disk acess, izadjes iz Windowsa, skines onaj rem, priisnes inzenjersko dugmence i .... sve radi ;) Inace, cuh da isti Winbond kontroleri ne podrzavaju 32bit file acess u WIN3.11 ?? Istina ? A, da .... DHD rusi masinu sa instaliranim DOS drajverom, a i bez njega ??????
razno.93 frant,
> Subj.: WBIDE.EXE > > -*> Xm... Zar to nije IDE accelerator ? Mislim da ne konstatuje VLB. Pod DOS-om (i bez Local Bus-a) ovaj drajver se ponaša interesantno: izgleda da se postiže značajno ubrzanje (potrebna su dalja ispitivanja)... Međutim, ovaj drajver ne radi sa Windows-om 3.1 CEE (386 Enhanced Mode, 32 bit disk access). Ako postoji odgovarajući drajver i za Windows i ako ga neko ima, bilo bi lepo da ga ovde dobijemo. Frant
razno.94 zurzul,
Samo jedno pitanje: Ja imadem 386/DX na 40 i imam 4Mb rama! Da li ja mogu sada kupiti 2x1Mb memorije i imati 6Mb ili mogu samo imati 5 Mb memorije tj 4x1+4x256Kb?? Help!
razno.95 rkramer,
C:\> Ja imadem 386/DX na 40 i imam 4Mb rama! C:\> Da li ja mogu sada kupiti 2x1Mb memorije i imati C:\> 6Mb ili mogu samo imati 5 Mb memorije tj C:\> 4x1+4x256Kb?? Help! Po mojim informacijama samo koraci su 1, 2, 4, 5, 8.... Znači ne možeš imati 6 Mb (mislim da je ovo moguće na 386/SX)
razno.96 bidza,
> Imam isti disk i isti kontroler sa istim drajverom. Transfer je oko 2.5mb (DHD) i ni makac odatle. E, a kod mene ti je (CHECKIT): 866.9K/Second Determine Transfer Speed (C: 507K blocks) 13.9ms, 0.1ms Determine Average and Track Seek Times I ni kilobajt vise bez i sa drejverom :( > ali posto sam se namucio dok sam namestio da radi sa Windows-om, nisam hteo > da ga skidam :). Valjda IDEDRV.386 unacis u SYSTEM.INI a ne IDEDRV.SYS kojeg mozes slobodno da izbrises iz CONFIG.SYS-a (ako uopste stoji).
razno.97 calex,
<!> C:Đ> Ja imadem 386/DX na 40 i imam 4Mb rama! <!> C:Đ> Da li ja mogu sada kupiti 2x1Mb memorije i imati <!> C:Đ> 6Mb ili mogu samo imati 5 Mb memorije tj <!> Po mojim informacijama samo koraci su 1, 2, 4, 5, 8.... Znači ne <!> možeš imati 6 Mb (mislim da je ovo moguće na 386/SX) Koliko znam 386DX podržavaju sim<m>ove od 256k, 1M i 4M <neke mogu i od 16M>. Pošto imaš 2 banke <po 4 simma> a banka mora biti popunjena <najmanje jedna, najčešće je to BANK0 ili obe> to znači da su tačni ovi koraci tj. kombinacije su 1, 2, 4, 5, 8, 16, 17, 20, 32, 64. Mislim da je 6 MB prilično nemoguća kombinacija <i na SX>.
razno.98 rkramer,
C:\> da su tačni ovi koraci tj. kombinacije su 1, C:\> 2, 4, 5, 8, 16, 17, 20, C:\> 32, 64. Mislim da je 6 MB prilično nemoguća C:\> kombinacija <i na SX>. IDEALNA, ali na žalost nemoguća :(
razno.99 calex,
<!> IDEALNA, ali na žalost nemoguća :( Što idealna, ako jeste, da probam nekako da uradim disable ostalih 26MB? :))
razno.100 cira,
> mogu i od 16M>. Posto imas 2 banke <po 4 simma> a banka mora > biti popunjena <najmanje jedna, najcesce je to BANK0 ili obe> > to znaci da su tacni ovi koraci tj. kombinacije su 1, 2, 4, 5, > 8, 16, 17, 20, 32, 64. Mislim da je 6 MB prilicno nemoguca > kombinacija <i na SX>. Ja imam SX sa 3Mb ;).
razno.101 zurzul,
Hi! Evo mene opet! ;(( Ja bez problema nisam niko o nista!(zar nije tako?) Kada startujem memmaker i izaberem "custom" kada dodje do emm386.exe onda nastupaju problemi! Tada mi emm386 prijavi resku i to ovako: EMM386 has detected error #3 in an application at memory address 00B8:0050.To minimaze the chance of data lose,EMM386 has halted your computer to restart,pres ENTER For more information read the readme.txt file
razno.102 zcvele,
ş> EMM386 has detected error #3 ş> in an application at memory ş> address 00B8:0050.To minimaze ş> the chance of data lose,EMM386 has ş> halted your computer MOže se lako desiti da imaš jedan loš simm. Probaj sledeće: Stavi na memoriji jedno stanje čekanja više Probaj da digneš mašinu bez EMM-a i startaj WINDOWS i puno velikih aplikacija tipa Corel-a WORD4W i sl Ako ti prijavi aplication error ili sl. najverovatnije je da je memorija u pitanju. Pozdrav Cvele P.S. Apropo tvog taga iz poruke 12.8 svi odgovori i komentarii u konferencijama su ipak stvar dobre volje.
razno.103 funky,
Zašto nemoguća ? Kod starijix SX-ova sa 8 SIMM podnožja, odn. 4 banke, ovo je izvodljivo vrlo verovatno (zavisi u velikoj meri od inteligencije biosa). Ako čovek ima samo 4 podnožja, 6 MB je stvarno nemoguće :) PS Ako staviš 2 X 4 MB, ne ostavljaj druga dva podnožja prazna. Stavi makar 2 MB, ploča će ti sa svim popunjenim SIMMovima raditi značajno brže (ukoliko SX nema cache memoriju). Pozdrav, funky
razno.104 rkramer,
C:\> Zašto nemoguća ? Kod starijix SX-ova sa 8 SIMM po C:\> je izvodljivo vrlo verovatno (zavisi u velikoj C:\> meri od inteligencije biosa). Na žalost ;) imam DX...
razno.105 rkramer,
C:\> Što idealna, ako jeste, da prob C:\> am nekako da uradim disable C:\> ostalih 26MB? :)) Grrrrr... Daj malo ;) Inače, idealno je zbog odnosa CENA/mogućnosti...
razno.106 fancy,
ŮŢ> Radi sa Winbond VLB kontrolerima. Dosta glupo: ako se digne DOS ŮŢ> drajver, Windows ni slucajno nece da se digne, ni u kakvom modu. ŮŢ> Drajver za Windows nece da radi bez instaliranog DOS drajvera ;) Elem, ŮŢ> remujes DOS drajver, dignes Windows, instaliras Windows drajver, ŮŢ> podesis 32bit disk Ima li neko taj windows driver..? Meni u DOS-u radi perfektno sa WBIDE, ali win nema šanse da se digne. žuveni ekran: Insufficient memory or address space to initialize Windows in 386 enhanced mode. Quit one or more memory-resident programs or remove unnecessary utilities from your CONFIG.SYS and AUTOEXEC.BAT files, and restart your computer.
razno.107 crncic,
-*> Po mojim informacijama samo koraci su 1, 2, 4, 5, 8.... Znači ne -*> možeš imati 6 Mb (mislim da je ovo moguće na 386/SX) SX ploče imaju samo 2 banke, kako tu misliš da staviš 6 MB ? Još nešto, znam tipa koji ima 6 MB na 386DX, doduše nije na 40 MHz kao zurzulov nego na 33. Ima li to veze ?
razno.108 corto,
>  Ima li neko taj windows driver..? Ima onaj kome se nisi udostojio da odgovoris na mail, tj ja.
razno.109 zlaya,
> Ja imam SX sa 3Mb ;). ;))) Da nije možda nekom greškom SFL 40 V0 386SX /25 maderbord sa 6 podnožja za simove i HEDAKA SOC 0933-25 custom čipom u koja su stavljena 2 SIMMa od Mega i 4 od po 256K ? O:))) :)))))))))))))))))))) ZLAYA
razno.110 frant,
> Kada startujem memmaker i izaberem "custom" kada dodje do emm386.exe onda > nastupaju problemi! > Tada mi emm386 prijavi resku i to ovako: > EMM386 has detected error #3 > in an application at memory > address 00B8:0050.To minimaze > the chance of data lose,EMM386 has > halted your computer > > to restart,pres ENTER Slična mi se stvar dogodila kad sam startovao MEMMAKER. Nikad nije uspeo da završi optimizaciju, pa sam ga se otarasio... Ne bih rekao da mi je memorija neispravna, kao što to pretpostavlja zcvele. Dakle, taj MEMMAKER... Nego, batali MEMMAKER, pa probaj QEMM, ako ti je nešto takvo potrebno. Koristio sam ga bez problema, a sad mi više ne treba (izbacio sam neke rezidentne gluposti, a koristim NDOS). Frant
razno.111 zurzul,
>**>> IDEALNA, ali na zalost nemoguca :( Sve se moze kad se hoce samo se postavlja opet ono famozno pitanje KAKO?
razno.112 zurzul,
>**>> MOze se lako desiti da imas jedan los simm! Ja koristim Windows-ov HIMEM.SYS koji pri ukljucenju testira externu memoriju i on koliko znam obicno prepozna kada nesto nije u redu! Ne znam ali vrijedi pokusti!
razno.113 zurzul,
>**>> Jos nesto, znam tipa koji ima 6 MB na 386DX, doduse nije na >**>> 40 MHz kao zurzulov nego na 33. Ima li to veze ? Ja mislim da bih se cak i mogao kladiti sa tobom da na mojoj masini 386/DX na 40 (42)MHz ne moze da stane 6 Mb rama!
razno.114 zurzul,
>**>> Nego, batali MEMMAKER, pa probaj QEMM, ako ti je >**>> nesto takvo potrebno. Koristio sam ga bez problema, a >**>> sad mi vise ne treba imao sam QEMM ali koliko sam primjetio Windows nece da mi radi! Sve sto sam uradio to je izbacio Qemm i Windows radi ko i prije! Ko ce ti ga znati?
razno.115 fancy,
ŮŢ>>   Ima li neko taj windows driver..? ŮŢ> ŮŢ> Ima onaj kome se nisi udostojio da odgovoris na mail, tj ja. Nemoj da mi blatiš ime po conf., zaista nisam primio tvoj mail. (možda imam ignore na tebe..;)) ?
razno.116 ikordic,
RE: SIMM na DX => Ja imadem 386/DX na 40 i imam 4Mb rama! => Da li ja mogu sada kupiti 2x1Mb memorije i imati 6Mb ili mogu samo => imati 5 Mb memorije tj 4x1+4x256Kb?? DX ploče se proširuju modulima u koracima od po četiri. Znači ne možeš dodati još dva SIMM-a.
razno.117 omega,
Ţ imao sam QEMM ali koliko sam primjetio Windows nece da mi radi! Verovatno nisi startovao QWINFIX...
razno.118 corto,
>  Nemoj da mi blatis ime po conf., zaista nisam primio tvoj >  mail. (mozda imam ignore na tebe..;)) ? Nemas, odgovorio si danas O;) :)))) NHF
razno.119 zurzul,
>**>> Verovatno nisi startovao QWINFIX... Pa za koga ti mene smatras? Naravno da jesam(kada si mi ti rekao)ali opet nece.Pokaze se reklama Windows for Workgroups 3.11 i izbaci me u dos??
razno.120 zurzul,
EE da sada sam skontao!! Memmaker prebaci EMM386 da skenira visoku memoriju tj ubaci mu HIGHSCAN i tek onda mi EMM386 prijavljuje onu gresku a inace menu uz EMM386 stoji samo NOEMS i AUTO. Sta bi to moglo znaciti? Ajde help me!!
razno.121 cira,
>> Ja imam SX sa 3Mb ;). > > ;))) Da nije mozda nekom greskom SFL 40 V0 386SX /25 maderbord > sa 6 podnozja za simove i HEDAKA SOC 0933-25 custom cipom u > koja su stavljena 2 SIMMa od Mega i 4 od po 256K ? O:))) Jok. Imam Neat 386SX-16MHz sa AMI biosom. Memorija je postavljena 'vako: 1Mb na ploci (DIL ili bubamare), 2Mb u SIP modulima(pise bank0 i bank1), a slobodne ostaju bank2 i bank3.
razno.122 cane,
- bila je ukljucena BlockTransfer funkcija u biosu. Bez nje je oko - 1900kb/s. Neces verovati, kod mene je sa BlockTransfer sporiji!
razno.123 ilotina,
HI! Jel može neko da mi kaže nešto više o Sony Minidisk-u. Negde sam pročitao da ta stvarčica košta oko 1000dem, a da na diskete (3.5") staje 140MB (jedna disketa 30dem). Konretno me interesuje brzina prenosa. Ivan
razno.124 drasuo,
Pozdrav! Jedan moj prijatelj je nabavio IBM PS2/30 (286) mašinu, ali uz nju nije dobio disketu sa SETUP-om za BIOS. Da li neko ima istu ili zna nekog ko je ima?
razno.125 bidza,
Zar je moguce da bas niko nema drajver za kontroler UMC 4913 ?
razno.126 dmiric,
Hi! Potrebno mi je da kabl od tastature bude malko duži, pa planiram da ga produžim mikrofonskim širmovanim kablom? Može li da bude problema? (pad napona,skupljanje smetnji i tako to) Hvala unapred, (md)
razno.127 bojt,
Ko u gradu prodaje bubble jet-ove?
razno.128 zmax,
> Ko u gradu prodaje bubble jet-ove? Nekada je to prodavao IMTEL...
razno.129 nbatocanin,
Imam interesantan posao za vrsnog hardveraša: potrebno je popraviti specijalni računar na trkačkim kolima - ne pitajte me za kvar, jer ništa nisam video. Dalje je potrebno iskopirati neke ploče sa tog računara na njegovog dvojnika itd.
razno.130 funky,
Ako je u pitanju suzuki swift Gti, javi
razno.131 oldtimer,
Umoljava se Boris (?) koji je postavljao mrežu u štampariji UNIPRINT u Banovcima da se javi vlasniku iste (Dejan) ili da ostavi svoj voice meni na mail. žovek ima nekih problema a u Šutliću su na kolektivnom godišnjem odmoru pa ne može da dođe do broja telefona gorepomenutog Borisa. B) Miša B) Miša
razno.132 nbatocanin,
> Ako je u pitanju suzuki swift Gti, javi Nije, mislim da je Opel Astra, ali nisam siguran.
razno.133 szeman,
>> Ja koristim Windows-ov HIMEM.SYS koji pri ukljucenju testira externu >> memoriju i on koliko znam obicno prepozna kada nesto nije u redu! >> Ne znam ali vrijedi pokusti! PAčNJA!!! PAčNJA!!! PAčNJA!!! PAčNJA!!! Obavezno zameni Windovs-ov HIMEM.SYS DOS-ovim, jer sam se ja jednom gadno opekao, kada sam vršio defragmentaciju sa SD (Speed Disk iz 6.0). Zabrljao je nekoliko direktorijuma što je sam konstatovao (Verify On ;) (srećom nebitnih, sve važno sam imao i na disketama). Sa DOS-ovim HIMEM.SYS nisam imao problema. Kada sam izvršavao jednu moju aplikaciju na Clipperu, obavezno posle završetka iste i povratka u DOS, prijavi Memory allocation error, unable to load COMMAND.COM, sytem halted, dok je sa DOS-ovim HIMEM.SYS radio korektno. Naravoučenije ;) žUVAJ SE HIMEM.SYS-a IZ WINDOWSA !!! Ovaj savet nam je još davno dao dragi nam dejanr i njemu hvala, a vidite i zašto. Pozdrav, Saša
razno.134 petkovicd,
Sta treba setovati u CMOS SETUPu a da se posle podizanja ne pojavi "CMOS memory size mismatch" i sta znaci koja opcija u tom setapu a da se ne odnosi na flopi,HD, datum i monitor? Poruka verovatno nije na pravom mestu al' ne znam gde da je stavim. :)ejan┐yqŰO
razno.135 vstan,
> Sta treba setovati u CMOS SETUPu a da se posle podizanja ne > pojavi "CMOS memory size mismatch" i sta znaci koja opcija u Treba da udjes u setup i odmah da izadjes uz sejvovanje konfiguracije. Prosto ?
razno.136 calex,
<!>> Sta treba setovati u CMOS SETUPu a da se posle podizanja ne <!> Treba da udjes u setup i odmah da izadjes uz sejvovanje Nešto mi govori da je u pitanju malo stariji BIOS. žini mi se da kod njih nije bilo samo sejvovanje pa izlazak.
razno.137 vstan,
> <!> Treba da udjes u setup i odmah da izadjes uz sejvovanje > > Nesto mi govori da je u pitanju malo stariji BIOS. Cini mi se > da kod njih nije bilo samo sejvovanje pa izlazak. Ulaskom u setap se automatski detektuje kolicina mem. na ploci, te je dovoljno kao gore navedeno. Koliko se secam tako je kod AMI biosa od jedno 1989. pa nadalje.
razno.138 petkovicd,
Pa i meni se cini da je malo stariji BIOS od pre 1989. Cela stvar je u tome sto se ponekad ceo setup izbrise. Ne znam zasto ali mislim da nije baterija u pitanju je racunar nije ukljucivan mesec dana i sve je bilo OK a onda iz cista mira eto sve se zaboravi. Ako neko zna kako resiti i ovaj problem, primam sugestije. Kad se to desi ja setujem ono sto treba( ili bar mislim) i onda posle podizanja se izbaci na ekran "CMOS memory mis..". E ako posle toga promenim bilo koji parametar sve bude OK ??!! ( Za mene ovo zvuci kao Zona sumraka) :)ejan
razno.139 cane,
Hm, zao mi je ako je ovo vec bilo nekada davno, ali sam primetio nesto jako cudno. Naime, kao i mnogi, igrao sam se malo sa Spear of destiny i slicnim (3d wolf). Jednog dana (nedavno) ponesem da instaliram kod ortaka isto to. I, pocnem da igram i sve mi nesto cudno, al' nikako da provalim sta. Kad ono - tastatura nesto ne radi. Odnosno, problem je u sledecem: Kada trazite tajne prolaze, obicno idete malo ukoso prema zidu (strelica na gore) i drzite space. kada dodjete doivice, samo pritisnete i strelicu na levo, recimo, i nastavite dalje. Ako hocete desno, pritisnete i strelicu na desno. Medjutim, to ovde nijue radilo. Tacnije, radilo je na levo, ali ne i na desno! Ako sam hteo da okrenem u desno, morao sam da pustim ili space ili strlicu na gore. To mi je bilo cudno, pa sam kod kuce proverio stvari. Naravno, sve je bilo ok. Prvo sam pomislio da je 486/66 kod ortaka mozda suvise brz :), ali se onda svelo na testiranje tastature. Njegova je klik i sve radi savrseno u svim programima osim u Spear i tako tom. Moja je ne-klik i savrseno je funkcionisala i na njegovoj masini!? Odnosno, mogao sam da se okrecem levo-desno uz drzanje proizvoljnog broja tastera. Kasnije sam ovo probao sa jos dve masine koje su imale klik tastaturu. NI NA JEDNOJ spear nije radio kako treba (jedna je 386dx/33, a druga 486dx/40). Kada sam doneo moju tastaturu, opet je sve bilo ok? Neverovatno. Elem, da li neko zna u cemu je problem? tastatura koja ne radi sa spear-om je klik (mali backspace), a moja je ne-klik (veliki backspace). Na zalost, nisam imao ni jednu drugu ne-klik tastaturu na raspolaganju. Sve klik tastature su potpuno ispravne (jedna je potpuno nova). BIOS-i su manje-vise isti (AMI). I uvek sa mojom sve funkcionise, a sa klik ne. Ukoliko je neko zainteresovan, moze i demonstracija.
razno.140 violator,
Da li smeta ako su u razlicitim memorijskim bankama SIMM-ovi razlicitih brzina (npr. u 1. banci od 80ns, a u 2. 60ns)
razno.141 ognjen,
)-> Nase objasnjenje je bilo: poklapanje frekvencije osvezavanja )-> sa treperenjem lobanje koje je izazvano 'rezanjem'... Moje objasnjenje (zaustavite me kad pocnem da lupam): kada rezite vama vibriraju vilice prenoseci to na jagodicnu kost, o 'ocnu duplju', pa i na samo oko, i vibriranje je samo prividno. [ A meni bilo cudno zasto se trese cela soba? ]
razno.142 zeljkoj,
> Da li smeta ako su u razlicitim memorijskim bankama SIMM-ovi > razlicitih brzina (npr. u 1. banci od 80ns, a u 2. 60ns) Ne smeta, ali moraš u prvu banku da staviš SIMM sa najmanjom brzinom (recimo 80 ns).
razno.143 omega,
Ţ Obavezno zameni Windovs-ov HIMEM.SYS DOS-ovim, jer sam se ja jednom Cak i ako je W4WG u pitanju?
razno.144 zeljkoj,
> Cak i ako je W4WG u pitanju? Neeeee, ako je 3.11. A ako je 3.1, zameni. To sve važi za DOS 6.2 i stariji. Ako imaš 6.22 onda je moguće (mada čisto sumnjam :)) da je taj iz DOSa bolji.
razno.145 zurzul,
##> Neeeee, ako je 3.11. A ako je 3.1, zameni. To sve vazi za DOS ##> 6.2 ja imam DOS 6.2 i W4WG i opet me niste ubijedili da je DOS-ov himem.sys bolji od Windows-ovog! ;)) zurzul
razno.146 uploader,
Elem ovako: Da li ima neko od vas hardveraša upustvo za multi-I/O,2ser,1par,1game karticu MIO-400KF REV A tj opis đampera (po mogučstvu svih!) a radi lakše orijentacije evo šta sam ja do sada našao od đampera: J1-LED HD J5-IDE CONTRL J2-FDC-CONTRL JP2-Pozicija 1-2 IRQ5 sel, 2-3 IRQ7 SEL A ostalo... to prepuštam vama 8).
razno.147 zeljkoj,
> ja imam DOS 6.2 i W4WG i opet me niste ubijedili da je DOS-ov > himem.sys bolji od Windows-ovog! ;)) Ja sam rekao da je Windowsov bolji ako je ver 3.11, a DOSov ako je Win 3.1 Znači - nesporazum :)
razno.148 calex,
Nešto ne mogu da protumačim oznake na SIMM-ovima. Kakvi su ovi 4P1004JDJ-1T ?? Inače 4MB SIMM.
razno.149 adzem,
Nisam siguran da je ovo pravo mesto za pitanje, ali 'ajde da probam. Skoro sam u jednoj firmi naisao na mrezu sa 5 terminala i to Digital VT 420, 320 i 220. Osobe koje rade na terminalima imaju silne muke da se snadju sa zagradama i ostalim znacima koji zamenjuju nasa slova (u pitanju je YUSCII raspored). Pitanje je da li se moze izvesti da se na monitorima vide nasa slova. Ako neko zna resenje ili nekoga (pojedinca ili firmu) ko moze da po- mogne neka se javi u konferenciju ili na mail. Hvala na pomoci. :)
razno.150 zcvele,
ş> Pitanje je da li se moze izvesti da se na monitorima vide nasa ş> slova. Ako neko zna resenje ili nekoga (pojedinca ili firmu) ş> ko moze da po- mogne neka se javi u konferenciju ili na mail. Bila je privatna firma u Nišu koja je radila terminale. Pokušaću da ti nekako iskopam informacije. Ako možda cale ili neko drugi iz Niš zna nalazili su se u zdradama kod zadnje stanice Duvanište (blizu satelitske antene). Pozdrav Cvele
razno.151 spantic,
> Skoro sam u jednoj firmi naisao na mrezu sa 5 terminala i to Digital > VT 420, 320 i 220. Osobe koje rade na terminalima imaju silne muke da Ako ne grešim svi ovi terminali mogu se softverski reprogramirati da bise dobila naša slova. Uključiv i VT 220, samo ako nije zapravo kopija istog. Sa timese svojevremeno dosta igralo na ETFu, mislim da i ja imam fajlove sa fontovima negde, a ako ne, Frleih sasvim sigurno ima.
razno.152 szeman,
>> Ţ Obavezno zameni Windovs-ov HIMEM.SYS DOS-ovim, jer sam se ja jednom >> >> Cak i ako je W4WG u pitanju? Izvini što nisam naglasio, u pitanju je Windows 3.1.
razno.153 szeman,
>> Ja sam rekao da je Windowsov bolji ako je ver 3.11, a DOSov ako je >> Win 3.1 Znači - nesporazum :) Nije stvar koji je bolji, već koji pouzdano radi. Ovo samo radi preciznosti, poentu znamo obojica. :)
razno.154 driks,
Da je neko imao ovakav problemcic? masina: PC386DX/40, 128kes, 4MB ram-a, WD caviar 210MB. Pri radu sa Word-om for Win (ili u onom programu WRITE) pri ucitavanju dokumenta dolazi mi do blokiranja pacova i tastature ( i to obicno pri pomeranju pacova dok se dokument ucitava ), pa pomaze samo _reset_. Ovo se sve desava kada je u CMOS-u: CLKI/3,4,5 dok pri CLKI/6 radi sve O.K. Napominjem da mi se ovo desava *samo* u Win. i to *samo* pri ucitavanju dokumenata. Windows mi je pri inicijalizaciji 'postavio' misa na 'Microsoft, or IBM PS/2' Na sta ja sumljam: 1. nije dobar izbor pacova (upravo kasnije cu probati neke druge konfigura cije ) 2. multi I/O kontroler (to mi je rekao jedan serviser kada smo se culi telefonom) 3. ploca (valjda ovo nije :>) 'ajd pomozite .
razno.155 dcolak,
Ljudi, držao sam, slušao sam, gledao sam: THINKPAD 750C Ah, kako da ženska lepo priča, sve u 44Khz... (ok, ok, bilo je šuma, dakle nije baš na 44, ali je moglo) ;) Tastatura je MRAK! :) Sledge DAMMIR!
razno.156 dejanr,
Kako da pretvorite svoj PC u moćnu RISC mašinu? NOVOSTI/microb 4.1390.
razno.157 dejanr,
Večito pitanje: da li da odmah kupite Pentium ili da malo sačekate? Šta o tome kaže glavni urednik časopisa BYTE. NOVOSTI/microb 4.1391.
razno.158 mdrazic,
> Ljudi, držao sam, slušao sam, gledao sam: > > THINKPAD 750C žuj ćito, 'odo bolan... Za vreme upisa brucoša firma preko koje prodajemo paket za studentsku službu nam je dala jedan IBM Thinkpad da nam se nađe pri ruci za brze intervencije na terenu :))))) Mašina je notebook veličine, tastatura odlična, miš je izveden u obliku jedne gumice između slova H, J i N (ili G,H,B; gumicu guraš prstom, što veći pritisak, kursor brže ide, genijalno), kolor ekran kakvog drugi prenosni samo sanjaju, ima multimediju. Kad se digne tastatura, unutra je najveći deo tanki flopi drajv 2.88MB. Do njega je akumulator i hard disk 340MB (mislim). Cela 486 'ploča' je manja od flopija. Nosi se u elegantnoj tašnici sa ispravljačem i kablom. Jako nam je pomogao kod interventnih kompilacija paketa, da ne govorim o imidžu kad se pojavimo na dotičnom mestu. Jako lepa stvar, ali mnogo skupa :(( Milan
razno.159 dejanr,
Microsoft će, izgleda, uskoro početi da prodaje tastature. Za sada niko ne zna kako će tastatura izgledati, ali izgleda da će biti posebno prilagođena radu pod Windows-om 4.0, sa ili bez miša. NOVOSTI/microb 4.1502.
razno.160 bigbrada,
Imam mali problem sa SIMM-ovima. Naime, do sada sam imao 2MB i sve je bilo OK. Sada sam nabavio još 2 i ubacio ih, upalio računar i sve je bilo OK, dok mi se nije na ekranu pojavilo: Memory Parity Error System Halted I to se dešava pri svakom startovanju neke aplikacije iz Windowsa ili nekog prg-a koji zahteva malo više memorije (Master of Orion itd.) Šta treba da uradim da se to ne bi dešavalo. Inače, ako nešto znači, ploča je Intel-ova, 386SX, 25Mhz. Sasha.
razno.161 piter,
>> Imam mali problem sa SIMM-ovima. >> Naime, do sada sam imao 2MB i sve je bilo OK. >> Sada sam nabavio jos 2 i ubacio ih, upalio >> racunar i sve je bilo OK, dok mi se nije na >> ekranu pojavilo: >> Memory Parity Error >> System Halted U BIOS-u iskljuci istoimenu opciju, i ako i posle toga nebude radilo onda je nesto neispravno ili mesas SIMM-ove... :)
razno.162 bigbrada,
*>> U BIOS-u iskljuci istoimenu opciju, i ako i posle toga nebude *>> radilo onda je nesto neispravno ili mesas SIMM-ove... :) Mešam SIMM-ove? Zar treba da budu u nekom posebnom rasporedu? Sasha.
razno.163 dejanr,
Ručni kolor skaner za 300 dolara. NOVOSTI/microb 4.1685.
razno.164 dejanr,
Portabl kopir mašina koju možete da nosite u tažni. NOVOSTI/microb 4.1687.
razno.165 dejanr,
Interesuje li vas šta se dešava na magistrali? :) Nekoliko zanimljivih tekstova, NOVOSTI/microb 4.1689 (BACK OF THE BUS), NOVOSTI/microb 4.1690 (SCSI AND BEYOND) i NOVOSTI/microb 4.1691 (Purchasing Hints, Troubleshooting Tips)
razno.166 dejanr,
Da li će serijski port biti zamenjen paralelnim? NOVOSTI/microb 4.1692. TITLE: Pumping Up the Parallel Port An alternative to high-speed serial is sitting right in your PC The Centronics-style parallel port, says Larry Stein, president of Farpoint
razno.167 dejanr,
486DX4... da li je to alternativa za Pentium? NOVOSTI/microb 4.1693.
razno.168 piter,
>>*>> U BIOS-u iskljuci istoimenu opciju, i ako i posle toga >>*>> nebude radilo onda je nesto neispravno ili mesas >> SIMM-ove... :) >> Mesam SIMM-ove? Zar treba da budu u nekom posebnom rasporedu? Pa obicno je pozeljno napred sporiji nazad brzi, a nece bas uvek da radi ni ako su pomesani oni sa devet IC na sevi sa ovim na tri IC... Ma sta drugi pricali PC racunari uopste nisu ni blizu kompatibilni kako se prica, primeri: disk koji nece da radi na tri od pet racunara (razlicite konfiguracije), IDE kontoler koji radi samo sa jednom plocom <--> ploca koja radi samo sa tim kontrolerom, dva diska (isti model) sa totalno razlicitim raporedom dzampera (imao sam dokumentaciju) pa jos nece da rade kao Master, Slave... i jos puno toga ce se svega setiti...
razno.169 omega,
Ţ Rucni kolor skaner za 300 dolara. NOVOSTI/microb 4.1685. ^^^^^^ E ajde sad neko da mi konkretno razjasni, da li se kaze skAner ili skEner? Cas vidjam jedno, cas drugo po oglasima. Valjda ipak skEner...?
razno.170 dcohadzic,
Moze li neko da pomogne? Treba da odgonetne sledece cipove: Naziv br.nozica proizvidnja TL710CJ 14 Texas Ins. F8140 16 Singapore F8022 16 Singapore 8009 14 Indonesia 8506 8506 8 ? 8116 8 ? 8616 8 ? 8619 8 ? 8522FH 8 AMI K565PY1 .1802 22 ? H V A L A !
razno.171 dejanr,
>> E ajde sad neko da mi konkretno razjasni, da li se kaze skAner ili skEner? >> Cas vidjam jedno, cas drugo po oglasima. Valjda ipak skEner...? Na englesnom je scanner, dakle ako direktno prepišeš na srpski, skaner. Izgovor nešto više liči na skener. U našim rečnicima ove reči nema, dakle valjda nema ni službenog pisanja :)
razno.172 dr.grba,
Na jednoj ganc novoj 486 mašini, SysInfo iz paketa Norton Utils 7.0 se obavezno zaglavi na startu. No viruses, no nothin' unusual. Ima te li neku ideju zašto se ovo zbiva?
razno.173 zeljkoj,
> Na englesnom je scanner, dakle ako direktno prepišeš na srpski, > skaner. Izgovor nešto više liči na skener. U našim rečnicima > ove reči nema, dakle valjda nema ni službenog pisanja :) Verovatno britanski izgovor više liči na "skaner", a američki na "skener".
razno.174 kenza,
(;> obavezno zaglavi na startu. No viruses, no nothin' unusual. Ima te li (;> neku ideju zasto se ovo zbiva? Meni se posle TeleMate-a zaglavi bilo sta Nortonovo!?
razno.175 dejanr,
>> Na jednoj ganc novoj 486 mašini, SysInfo iz paketa Norton Utils 7.0 se >> obavezno zaglavi na startu. No viruses, no nothin' unusual. Ima te li neku >> ideju zašto se ovo zbiva? Probaj da podigneš mašinu bez raznih IDE drajvera i svega ostalog, tj. bez CONFIG.SYS i AUTOEXEC.BAT. Ako i dalje ne radi, pre će biti da je problem u SysInfo nego u mašini (mada, nikad se ne zna), naročito ako na njoj druge stvari rade normalno. U tom slučaju, probaj sa novijom verzijom SI. Meni je SI iz verzije 5.0 Nortona pravio razne probleme na 486 računarima. Ovaj iz 8.0 je ok, a sa 7.0 nisam probao.
razno.176 dejanr,
Evo spiska adresa i telefona firmi koje se bave zvučnim karticama, multimedijalnom opremom i srodnim stvarima. Poslao ga je make.me, zahvaljujemo se na prilogu. AdLib Gold 1000 ProAudio Spectrum 16 Sound Blaster AdLib Multimedia ThunderBoard for Windows Creative Labs 220 Grande-Alle East MediaVision 1901 McCarthy Blvd. Suite 850 3185 Laurelview Court Milpitas, CA 95035 Quebec Cyti Fremont CA 94538 tel: (408) 428-66-00 Quebec G1R2J1, Canada tel: (510) 770-86-00 tel: (418) 529-96-76 (800) 845-58-70 (800) 463-26-86 FIRME KOJE SE BAVE IZRADOM CD-a ILI PROGRAMA ZA CD Philips Consumer Electronics Co. 615/521-4311 615/521-3210 FAX JVC 714/965-2610 741/968-9071 FAX Optical Media Intl. 800/347-2664 408/376/3511 Meridian Data Inc. 408/438-3100 408/438-6816 Asymetrix Corp. 206/637-1500 206/454-0672 FAX CE Softwere 515/224-1995 515/224-4534 Claris Corp. 408/727-8227 408/987-7440 FAX KnowledgeSet Corp. 800/456-0469 415/968-9888 Macromedia Inc. 415/442-0200 415/442-0190 FAX Multi-Ad Service Inc. 309/692-1530 Symantec Corp. 408/253-9600 On Technology Inc. 617/876-0900 617/876-0391 FAX Apple Computer Inc. 408/974-2042 Dataware Technologies Inc. 800/354-6944 Young Minds Inc. 909/335-1350 Eastman Kodak Co. 800/242-2424 ext 77 Philips Consumer Electronics Co. 800/835-3506 310/217-1883 FAX Sony Computer Pheripheral 800/872-2318 Products Co. 800/872-3393 FAX Digital Audio Disc Corp. 812/462-8100 812/466-9125 FAX Disc Manufacturing Inc. 800/433-3472 ext 921 Metatec/Discovery System 614/761-2000 614/761-4258 FAX Nimbus Information System 800/782-0778 3M Optical Recording Dept. 800/336-3636 Sony Electronic Publishing Co. 408/372-2812 408/375-7130 FAX Compact Disc Service Inc. 408/741-4770 408/867-0518 Consolidated Software Services Inc. 408/435-8808 408/435-9156
razno.177 supers,
Jedan moj komsija je zavrsio ETF, nema posao i interesuje se za popravljanje racunara. Molim sve koji se razumeju da mu preporuce literaturu.
razno.178 .bata.,
ŔŔŔ obavezno zaglavi na startu. No viruses, no nothin' unusual. ŔŔŔ Ima te li neku ideju zašto se ovo zbiva? Jel' si siguran da se zagavi. Na jednoj masini koju sam imao prilike da testiram sysinfo je cekao otprilike jedno 2-3min dok nije ispisao sta treba..
razno.179 dr.grba,
>> Jel' si siguran da se zagavi. Na jednoj masini koju sam imao prilike >> da testiram sysinfo je cekao otprilike jedno 2-3min dok nije ispisao >> sta treba.. Zaglavljivao je. Rešeno. Ne znam kako, čeprkao sam po setapu (: Uostalom, kao da setujem stanja čekanja, CLKI... na 486 DX2 33/66 MHz VLB, 256 cache? Ploča je tajvanska PX486 P3, procesor AMD, valjano hlađen. Kako iskoristiti keš? Šta je 3-1-1-1, 3-2-2-2? Šta je to: Hidden refresh (Disabled/Enabled) Single ALE Enable (Yes/No) Fast Decode Enable (Disabled/Enabled) AMI BIOS iz '92... IA kako se ophoditi prema video shadow ROM opcijama, adaptor shadow ROM... Disable? Enable? Gde da potražim hintove? Smučile mi se eksperimentalne metode, a nemam pomoći ): Stvarno nije fora da mi jedan 386 radi brže od ove mašine... (-%║■ Glb! Help!
razno.180 calex,
<!> Uostalom, kao da setujem stanja čekanja, CLKI... na 486 DX2 33/66 MHz <!> VLB, 256 cache? Ploča je tajvanska PX486 P3, procesor AMD, valjano <!> hlađen. Kako iskoristiti keš? Šta je 3-1-1-1, 3-2-2-2? <!> Hidden refresh (Disabled/Enabled) <!> Single ALE Enable (Yes/No) <!> Fast Decode Enable (Disabled/Enabled) <!> IA kako se ophoditi prema video shadow ROM opcijama, adaptor shadow <!> ROM... Disable? Enable? Gde da potražim hintove? Smučile mi se <!> eksperimentalne Takvu istu imam u firmi od maja. Jedino što je INTEL procesor. Podešeno je otprilike ovako: External Cache Memory Enabled Video ROM Shadow <oba> Enabled System ROM Shadow Enabled <ostali disabled> Hidden Refresh Disabled Single ALE Enable No AT BUS Clock Selection CLKI/3 Fast Decode Enable Disabled Memory Read/Write State 0 WS Cache Read Option 2-1-1-1 Cache Write State 0 WS Inače, Sysinfo 8.0 je 142,4 a CheckitPro daje CPU oko 31.000 a NPU 110.000. Može biti da nešto nije kako treba, ali radi kako treba a svaki hint bi i meni dobrodošao. pozdrav, Cale....
razno.181 ikordic,
RE: SIMM => Naime, do sada sam imao 2MB i sve je bilo OK. => Sada sam nabavio još 2 i ubacio ih, upalio => Memory Parity Error => System Halted 1. izvadiš stare SIMM-ove i na njihovo mesto staviš nove. Ako mašina radi, probaš neke testove (HIMEM, CHECKIT, NDIAGS). Ako i dalje radi, imaš tu nesreću da su ti te dve grupe SIMM-ova neudružljive. Rešenje je da ih zameniš. 2. Ako ne radi, novi SIMM-ovi (ili samo jedan od njih) su ti neispravni.
razno.182 dr.grba,
>> Takvu istu imam u firmi od maja. Jedino što je INTEL procesor. >> Podešeno je otprilike ovako: Tnx, probaću. Dodatno pitanje: postoji li mogućnost da je neki jumper ili štogođ slično postavljen tako da ometa neke od poželjnih kombinacija?
razno.183 calex,
<!> Dodatno pitanje: postoji li mogućnost da je neki jumper ili štogođ <!> slično postavljen tako da ometa neke od poželjnih kombinacija? Vidi kako se ponaša, pa ako nije dobro a nemaš uputstvo, poslaću ti raspored jumpera. pozdrav, Cale....
razno.184 dr.grba,
>> Vidi kako se ponaša, pa ako nije dobro a nemaš uputstvo, poslaću >> ti raspored jumpera. E, kad kućište ne bi bilo plombirano... (: Novo, novo: Caletov recept je navio mašinu kako valja, bar zasad se tako čini. (: Sysinfo 7.0: oko 147 (: -----> "Alo, dete, dva piva za Caleta!"
razno.185 calex,
<!> E, kad kućište ne bi bilo plombirano... (: Ja ga skoro nikad nisam ni zatvorio. U stvari, ja sam ga i sklopio. :)) <!> Sysinfo 7.0: oko 147 (: Eto ti sad, kod mene 142,4. Daj, kako si to uspeo. :)) <!> -----> "Alo, dete, dva piva za Caleta!" Ako, ako, sve ovo ostaje zapisano. O;)
razno.186 dr.grba,
>> <!> Sysinfo 7.0: oko 147 (: >> >> Eto ti sad, kod mene 142,4. Daj, kako si to uspeo. :)) Poslao mi neki tip iz Niša hint. Imaš u poruci PC.HARD.4:13.180 (((: Bez zezanja, primetio sam da ovaj test daje različite rezultate. Da ga đAvo nosi ako znam šta sam opet skrivio (: A moda će ovako raditi jedno dva-tri dana, dok postigne prosek, pa onda da se vrati kako treba (: Hmmmm... A možda "Parity Error Check Disabled"? Ali to je za memoriju, a ne za procesor... Idemo dalje...
razno.187 calex,
<!> Bez zezanja, primetio sam da ovaj test daje različite rezultate. Da ga <!> đAvo nosi ako znam šta sam opet skrivio (: Ma, kod mene se razlikuje ali je razlika u onom ,1 ili ,2. <!> Hmmmm... A možda "Parity Error Check Disabled"? Ali to je za memoriju, <!> a ne Nema razlike. :(( Ajde, eksperimentiši malo pa nađi u kom zecu leži grm.
razno.188 dr.grba,
>> Nema razlike. :(( Ajde, eksperimentiši malo pa nađi u kom zecu >> leži grm. Da tražim da bude sporije, kao kod tebe? Ne pada mi na pamet! (((:
razno.189 zeljkod,
Da li neko zna nešto više o strimer kaseticama: TC200 Koliki im je kapacitet, koji strimer ih koristi, koliko otprilike košta strimer ... Dobio sam više komada, pa me naravno zanima da li je to upotrebljivo Dodatno pitanje: (mada ne spada ovdje) može li se prikačiti na Amigu? čeljko
razno.190 .bata.,
Treba mi kartica koja moze da da lep izlaz na video. Cena nije prepreka.. Naravno da ova poruka nije promasila konferenciju (ne nije za male.oglase) voleo bih da mi preporucite neku karticu koja ima slicne mogucnosti sa kojom ste imali pozitivna iskustva. (onda cu poruku da saljem u male.oglase i saljem fax-om potraznju najrazlicitijim firmama)
razno.191 bigbrada,
*>> Pa obicno je pozeljno napred sporiji nazad brzi, a nece bas *>> uvek da radi ni ako su pomesani oni sa devet IC na sevi sa *>> ovim na tri IC... Elem, posle silnih premeštanja i isprobavanja uspeh da ih nateram da rade :) Jedina stvar koja nije kako treba je sledeća. Kada se uključi mašina broji memoriju do 4MB i javlja "Mismatch memory size", a zatim, posle resetovanja broji do 3.4MB i sve prolazi OK. Šta se desilo sa ovih 600k? Sasha.
razno.192 pinokio,
Imam jedno pitanje, glasno i jasno ! Zna li neko broj BBS-a za podršku od Promise Technologies ???!!! Hvala, na bilo ćemu. Nenad
razno.193 dr.grba,
Kakvi problemi su mogući prilikom instalacije VLB video kartice i VLB keš kontrolera na 486 ploču? Postoji li mogućnost da se ovi adapteri međusobno "guraju"? Mislim pritom na one MASTER... SLAVE slotove. Kako postupiti, osim biti besan na onog ko se hvali da ume da sklopi mašinu, a da ustvari ne ume? ):
razno.194 dejanr,
DEC promovisao najbrži Alpha AXP čip. NOVOSTI/microb 4.1751.
razno.195 dares,
Ljudi! Zna li neko nešto o onom bekapovanju sa računara na video rekorder? O tome je bilo reči u Svetu kompjutera (predzadnji broj ili tu negde). Tu rekoše da to nije toliko komplikovana stvar što se hardvera tiče ali treba imati neki program za to. Oni su to prikazali za Amigu ali valjda to postoji i za PC. Neka firma to prodaje za 60 din (nisam 100% siguran za cenu).
razno.196 zlaya,
-Ljudi! -Zna li neko nešto o onom bekapovanju sa računara na video -rekorder? O tome je bilo reči u Svetu kompjutera (predzadnji -broj ili tu negde). Tu rekoše da to nije toliko komplikovana -stvar što se hardvera tiče ali treba imati neki program za to. -Oni su to prikazali za Amigu ali valjda to postoji i za PC. - Neka firma to prodaje za 60 din (nisam 100% siguran za cenu). - To se za Amigu zove "Amiga Backup", i sastoji se od jednog IC, par konektora, otpornika i kondenzatora. I za De luxe varijantu ima još jedan tranzistor. Za PC postoji interface kartica, ovaj primerak kod mene je 16 bitna ISA kartočka, ima memoriju za IC komande za video, snima oko 1,2 GB na C-180 video kasetu - bilo koji standard. Naprava je Made in USSR, i košta 200 USD u Moskvi. Uz nju ti idu kablovi i software Rusko / Engleski, pa šiftuješ šta ti treba. :)))))))))))))))))))) ZLAYA
razno.197 dejanr,
>> Zna li neko nešto o onom bekapovanju sa računara na video rekorder? Verovatno je tehnika u zadnjih par godina napredovala... ono što znam to je da su u "Pupinu" radili eksperimente tog tipa (računajući i hardver koji su projektovali) i da je radilo dosta slabo. Tj. lepo se snimi, lepo se i reprodukuje, ali ako traka stoji nekoliko dana, ili mesec dana, posle se sa nje "pola" ne može pročitati. Mora da se pravi neki kod sa višestrukom redundancom i automatskom kontrolom grešaka, pa i sa njim je stvar sumnjivo upotrebljiva. Ako neko ima novijih iskustava, neka kaže!
razno.198 ilazarevic,
Ima li neko adapter sa 25-pinskog na 9-pinski priključak? Treba mi za miša, i prilično je hitno.
razno.199 alazovic,
Imam veoma jednostavno pitanje ? Kako povezati dva PC-a paralelnim kablom (raspored pinova), tako da sa jednog kompjutera koristim hard disk drugog, i obratno. Tj imam laptop PC koji bi hteo da vezem sa mojom "desktop" masinom. Sta mi je od programa potrebno ? Ako je o ovome vec negde pricano, uputite me otprilike na conf. i broj poruke. Zahvalan unapred Aleksandar Lazovic
razno.200 zcvele,
ş> Kako povezati dva PC-a paralelnim kablom (raspored pinova), ş> tako da sa jednog kompjutera koristim hard disk drugog, i ş> obratno. Tj imam laptop PC koji bi hteo da vezem sa mojom ş> "desktop" masinom. Sta mi je od programa potrebno ? Kao prvo prouči Help od dosa 6.X (Interlink interserver). Ima čak i raspored pinova na kablu tako da možeš da povežeš mašinu. Za obična kopiranja ti preporučujem Fast Wire koji je jako dobar i ide preko paralelnog porta i istog kabla kao za interlink. Cvele
razno.201 .ken.,
> Imam veoma jednostavno pitanje ? > > Kako povezati dva PC-a paralelnim kablom (raspored pinova), > tako da sa jednog kompjutera koristim hard disk drugog, i > obratno. Tj imam laptop PC koji bi hteo da vezem sa mojom > "desktop" masinom. Sta mi je od programa potrebno ? > Ako je o ovome vec negde pricano, uputite me otprilike > na conf. i broj poruke. > Zavisi sta ti je potrebno. Ako zelis najobicniji transfer podataka izmedju racunara (znaci kopiiranje i slicno tada po meni je najlakse raditi iz NC 4.0 Izaberes opciju Link izaberes port i vozi Misko ... Ako zelis da radis pravu mrezu tada najlepsa iskustva imam sa NOVEL-LITE i PIPX drajverom (ovaj drajver ti omogucava da umesto mrezne kartice koristis paralelni port). Kabel koji radi sa PIPX ( radi i sa NC na paralelnom portu ) Making Your Own 4BIT Cable If you wish, you may make your own 4BIT cable for use with Pipx. the cable wiring diagram is given below: ******************************* * 4-BIT CABLE WIRING DIAGRAM * ******************************* DB-25M DB-25M Male Connector Male Connector 1--------------------------------1 2--------------------------------15 3--------------------------------13 4--------------------------------12 5--------------------------------10 6--------------------------------11 7 7 8 8 9 9 10--------------------------------5 11--------------------------------6 12--------------------------------4 13--------------------------------3 14--------------------------------14 15--------------------------------2 16--------------------------------16 17--------------------------------17 18--*--------------------------*--18 | | 19--* *--19 | | 20--* *--20 | | 21--* *--21 | | 22--* *--22 | | 23--* *--23 | | 24--* *--24 | | 25--* *--25 Sheild--------------------------------Sheild
razno.202 gaslanidis,
Potrebne informacije, programi, tehni~ki podaci, elektri~ne {eme za: - Sound Blaster 16 ASP, - CD-ROM drive, - QIC-80 tape streamer, - DAT tape drive, - S/P DIF digitalni audio priklju~ak, - Video-8 format PCM snimanja muzike, - WAV i MID format audio fajlova, - MPEG i AVI format video fajlova, - Video Maker, ReelMagic ili sli~an hardverski MPEG ko/dekompresor. Tako|e potrebna knjiga DIGITAL AUDIO AND COMPACT DISC TECHOLOGY (ima je u Maplin-ovom katalogu), kao i pristupa~na adresa gde se mo`e nabaviti: - 87C196KC-16 - Delec Bus-Converter Sledi vredna nagrada! Obratiti se na tel. 011/542-916. Zvezdan
razno.203 neman,
Potrebne informacije o masini za sivenje ili vezenje kojom upravlja PC. Poruke slati na mail neman
razno.204 omega,
Kako funkcionise hardverski reset?
razno.205 bubble,
Da li na UART cipu mora da pise da je UART cip :) tj. pregledao sam svoju I/O karticu i nisam video ni jedan cip na kome pise uart :) Ako ima drugih naziva molim vas navedite koji su :)
razno.206 zormi,
* Kako funkcionise hardverski reset? Obori (ili beše podigne) naponski nivo na RESET nožici mikroprocesora (takodje i na bus-u i ostalim "zainteresovanim" čipovima).
razno.207 stigor,
> Da li na UART cipu mora da pise da je UART cip :) tj. pregledao > sam svoju I/O karticu i nisam video ni jedan cip na kome pise > uart :) Ako ima drugih naziva molim vas navedite koji su :) Nikad ne piše UART na čipu (do sada se nisam susreo sa takvim čipom)... A nazivi su raznoliki, preko brojke na čipu lako se definiše (u većini slučajeva) koji je Uart u pitanju, npr: 16550A 73M550 16C550 T16C55A Jasno se vidi da je reč o 16550, a imaš i čipove sa "egotičnim" brojevima npr. 82C607 ili PC87312 (16550), koje bez pomoći kataloga ne možeš "dešifrovati" ... :)
razno.208 omega,
Ţ Obori (ili bese podigne) naponski nivo na RESET nozici mikroprocesora Ţ (takodje i na bus-u i ostalim "zainteresovanim" cipovima). Hm, pa da li ga je ikako moguce softverski spreciti? Izgleda da ne?
razno.209 severian,
> Hm, pa da li ga je ikako moguce softverski spreciti? Izgleda da > ne? Stvar radi upravo onako kako ti je zormi objasnio... So, hardverski reset ne možeš softverski sprečiti, bar ne sa 'običnim' prekidačima...
razno.210 zormi,
* Ţ Obori (ili bese podigne) naponski nivo na RESET nozici mikroprocesora * Ţ (takodje i na bus-u i ostalim "zainteresovanim" cipovima). * * Hm, pa da li ga je ikako moguce softverski spreciti? Izgleda da ne? Jedino da se otkači reset taster od motherboard-a. ;) Obrnuto može. U firmi smo pravili karticu koja se poveže na taj konektor. Na kartici su brojači a kad odbroje do kraja kartica kratko spoji konektor (kao da je pritisnut reset taster). E sad, pokrene se jedan TSR program koji kontroliše stanje računara i održava brojače. Ako je nešto sumnjivo ili se PC zaglavi, sledi mu hard reset.
razno.211 dejanr,
BYTE je dodelio godišnje nagrade iz raznih oblasti. U NOVOSTI/microb 4.1877. imate kompletan spisak: proizvod godine Pentium, PC godine Gateway 4DX2, laptop godine IBM Thinkpad, laser godine HP 4M, modem godine Practical Peripherals PM9600SA, video karta Diamond Viper, softver godine OS/2 2.x, tekst procesor godine Word for Win, baza podataka godine Paradox... pogledajte!
razno.212 bubble,
:>> Hm, pa da li ga je ikako moguce softverski spreciti? Izgleda da :>> ne? Mozes samo hardverski, izvuces onaj kabl koji ide od reset tastera do ploce, i (cini mi se, nisam siguran) stavis dzmper kako ti se ne bi kompjuter stalno resetovao :)
razno.213 zlaya,
-Kako funkcionise hardverski reset? - Funkcioniše tako što ti resetuje mašinu ;))). Ono što je tebi dostupno (kao čoveku, korisniku i programeru) su 2 pina na maderbordu, koje kad kratkospojiš resetuješ mašinu. Jedina fora da sprečiš hardwerski reset odatle je da odspojiš kabl koji ti ide na taster. E, sada, kako funkcioniše hardwerski reset na PCu? Funkcioniše tako što ima samo 4 nivoa reseta, koji se izvršavaju jedan za drugim. Kada si uključio ljutu mašinu, preko jednog otpornika počinje da se puni kondenzator, i kada dostigne 85% napona od 5Vdc on podiže liniju SYSTEM RESET na High. Paralelno njemu je vezan inkriminisani reset taster. Kada stisneš tasterčić isprazniš kondenzator, on obara system reset na Low, pa ga popne opet na High, i tako daje reset impuls na kolo za reset. Preko još par kola na isto mesto je vezan i Power Good signal. On nam dolazi sa Swichera, ili sa još jednog integralca (bio na nekim starim pločama, pa ga pojelo vreme), za koji se ne sećam oznake. Dok se on ne pokaže dobrim ;), on nepušta istu liniju da ode na High, niti aktivira 146818 integralac (CMOS+RTC čip, kasnije integrisan u 82C206 SMD i PLCC verziju, kao i 82C306, ali 206 se pokazao jeftinijim i rasprostranio se po pločama onoliko :)) ). Kada se i on složi da bi bilo krajnje vreme da se pošalje signal za sistem reset, onda kolo za resetovanje preuzima dalji posao. Inače i čip 14818 ima dva nivoa reseta, jedan gde briše samo ceo sadržaj, a drugi koji briše sve osim sata. Radi jednostavnijeg života oba pina su obično vezana na istu tačku, tj opet otpornik i kondenzator, ali ne ona dva od sistem reseta, već na svoje, koji su vezani za onu bezobraznu bateriju koja sve to drži pod naponom. Ima ploča gde su to dodatno zakomplikovali, sigurno vam se dešavalo da uđete u CMOS posle nekih fizikalija na maderbordu (čupaj/stavljaj), kad tamo samo tačno vreme, a ostalo nema ništa. Isti efekat se prosto izvodi i softwerski, ali to nas ne zanima, zar ne ;))). System reset ide na kolo koje ispituje da li je uključen turbo ili ne. Kada njega resetuje, isto kolo generiše reset za 8042 čip za tastaturu, kolo za detekciju Matematičkog koprocesora i za DMA kontroler. DMA kontroler resetuje Procesor, Interrupt controler, pa iza toga Slotove, tj sve što je zabodeno u slotove. Kod 82C206 SMD varijante, on preuzima funkciju resetovanja AT BUSa. Kada radiš softwerski reset, ti ideš od nivoa 2, tj kola za detekcij turbo prekidača, pa na dalje. Neke starije tastature su podržavale System reset, koji je zapravo išao isto od drugog nivoa. :)))))))))))))))))))) ZLAYA
razno.214 omega,
Ţ Funkcionise tako sto ti resetuje masinu ;))). Ono sto je tebi dostupno (kao Hvala na tako iscrpnom odgovoru.
razno.215 ikordic,
RE: Reset karta => Obrnuto može. U firmi smo pravili karticu koja se poveže na taj => E sad, pokrene se jedan TSR program koji kontroliše stanje računara => i održava brojače. Ako je nešto sumnjivo ili se PC zaglavi, sledi mu => hard reset. Hmm, 'teresantno :) Jel' ovo komercijalno raspoloživo? Neke cene, dodatne karakteristike?
razno.216 gaslanidis,
Potrebne informacije, programi, tehni~ki podaci, elektri~ne {eme za: - Sound Blaster 16 ASP, - CD-ROM drive, - QIC-80 tape streamer, - DAT tape drive, - S/P DIF digitalni audio priklju~ak, - Video-8 format PCM snimanja muzike, - WAV i MID format audio fajlova, - MPEG i AVI format video fajlova, - Video Maker, ReelMagic ili sli~an hardverski MPEG ko/dekompresor. Tako|e potrebna knjiga DIGITAL AUDIO AND COMPACT DISC TECHOLOGY (ima je u Maplin-ovom katalogu), kao i pristupa~na adresa gde se mo`e nabaviti: - 87C196KC-16 - Delec Bus-Converter Sledi vredna nagrada! Obratiti se na tel. 011/542-916. Zvezdan
razno.217 dejanr,
IBM odlaže promociju PowerPC sistama. NOVOSTI/microb 4.1915.
razno.218 ikordic,
RE: Reset => tastera do ploce, i (cini mi se, nisam siguran) stavis dzmper kako ti => se ne bi kompjuter stalno resetovao :) :)))) Ne bre, računar se resetuja kada SPOJIŠ kontakte.
razno.219 inikolic,
Zanima me cena CD-a i gde moze da se nabavi. Ali varijanta koja moze i da snimi...
razno.220 bubble,
:>> :)))) Ne bre, računar se resetuja kada SPOJIŠ kontakte. Pa rekao sam da nisam siguran :)))) ionako nista lose ne bi bilo, samo bi mu se kompjuter resetovao do besvesti (tj. dok ne bi skinuo dzamper :))))
razno.221 zcvele,
ş> Hm, pa da li ga je ikako moguce softverski spreciti? Izgleda ş> da ne? Moguće Uzmeš sečice i mekanim (softverskim) zahvatom skineš konektor :)))) Nije moguće! Cvele
razno.222 nboskovic,
*> Pa rekao sam da nisam siguran :)))) ionako nista lose ne *> bi bilo, samo bi mu se kompjuter resetovao do besvesti *> (tj. dok ne bi skinuo dzamper :)))) Ne bi se resetovao, već se ne bi uopšte dizao dok mu ne bi skinuo džamper :) (c) klap nikola
razno.224 osasa,
Prodajem stampac: - model: STAR LC 10 COLOR - matricni, devetopinski - cena: 250.- DEM Tel: 011/ 4881-638 Vlada
razno.225 dturina,
Da li bi neko mogao da mi da blize informacije o hp48sx , 48gx kao i hp28c kao i njihove cene kod nas i gde mogu da se nadju? Takodje me interesuje i neki predlog u vezi nekog od racunala za texnicke fakultete koji bi korisno magao da se koristi (posebno za Gradjevinu)? Unapred zahvalan DTURINA
razno.226 dejanr,
>> Da li bi neko mogao da mi da blize informacije o hp48sx , 48gx kao i hp28c >> kao i njihove cene kod nas i gde mogu da se nadju? HP28 je danas zastareo, i ne isplati ga se kupovati (btw, eno ga jedan komad stoji u uzlogu Komisiona kod bioskopa Zvezda, ako neko neće da sledi savet sa početka rečenice :). Što se HP48 mašina tiče, jesu par godina stare, ali su sjajne, za onoga ko je spreman da uči nešto sasvim novo i gubi vreme na to :) GX je, ako se dobro sećam, "sledeća generacija" od sx. Ne verujem da ih ovde neko zvaničko prodaje, dakle samo oglasi... čini mi se da je ppekovic prodavao jedan hp48, pa možeš na mail da ga pitaš da li je prodao.
razno.227 zandric,
Moze li ko preporuciti dobrog majstora za popravku monitora?
razno.228 osasa,
Prodajem stampac: - model: STAR LC 10 COLOR - matricni, devetopinski - made in JAPAN - cena: 250.- DEM (fiksno) Tel: 011/ 4881-638 Vlada
razno.229 mdave,
Subject: Re: Popravka MD> Moze li ko preporuciti dobrog majstora za popravku monitora? Daj mi tel. pa cu uputiti jednog majstora na tebe.
razno.230 zcvele,
ş> Prodajem stampac: ş> Tel: 011/ 4881-638 OVO NIJE KONFERENCIJA MALI OGLASI Cvele
razno.231 mdave,
Subject: Re: Popravka Sorry, ovo je trebalo u mail ali sam promašio taster. :(
razno.232 dvesic,
Imam "sitan" problem : moje napajanje nema konektor za 3.5" flopi. Imam cak tri :)) konektora i svi su isti (kao za 5.25 ili hard disk). Pitanje : sta mi je ciniti ? Ima li neki medjukonektor koji omogucava kacenje 3.5 na 5.25 konektor za napajanje ili gde mogu zameniti jedan konektor ili u krajnjem slucaju da menjam celo napajanje ? (Mada bi, po meni, to bilo vrlo drasticno resenje).
razno.233 dejanr,
>> Imam "sitan" problem : moje napajanje nema konektor za 3.5" >> flopi. Imam cak tri :)) konektora i svi su isti (kao za 5.25 >> ili hard disk). >> >> Pitanje : sta mi je ciniti ? Ima li neki medjukonektor koji >> omogucava kacenje 3.5 na 5.25 konektor za napajanje Postoji adapter za to. Trebalo bi da ga ima svaki prodavac računara koji ima servis, samo moraš da se raspitaš za cenu. Kod mene u kućištu ima valjda dva takva adaptera, i nikada nisu pravili probleme.
razno.234 ndjokic,
Da li neko ima software za cd-rom za scsi controler sa aspi interfejsom K(adaptec)? Nebojsa
razno.235 mazi,
<O> Da li neko ima software za cd-rom za scsi controler sa aspi interfejsom <O> K(adaptec)? Koji softver? ASPICD.SYS? To imam. Kad to staviš, radi ti sve što radi za CD od bilo kog softvera. To bi trebao da imaš na disketama od EZ-SCSI softvera koji ide uz Adaptec kontrolere. Ivan.
razno.236 mdimitrijevic,
Zna li neko dobar servis koji bi se bavio popravkom NOTEBOOK racunara tip 'SER' (ako ista znaci :( ) nabavljen iz Singapura ????????? Pozdrav, Marjan P.S. Mislim na servis u BEOGRAD-u.
razno.237 vstan,
> Zna li neko dobar servis koji bi se bavio popravkom NOTEBOOK > racunara tip 'SER' (ako ista znaci :( ) nabavljen iz Singapura Posalji jedan mail na dmiladinovic.
razno.238 cane,
Moze li neko da mi ostavi tacne podatke o delovima koji su mi potrebni za pravljenje jednog paralelnog kabla za povezivanje dva kompjutera? Znam da postoji sema za povezivanje u samom DOSu, ali mi je potreban spisak svih potrebnih delova sa njihovim tacnim oznakama. Hvala unapred.
razno.239 vstan,
> Moze li neko da mi ostavi tacne podatke o delovima koji su mi > potrebni za pravljenje jednog paralelnog kabla za povezivanje > dva kompjutera? Dva muska 25-pinska konektora i 25-zilni kabl.
razno.240 zcvele,
ş> Moze li neko da mi ostavi tacne podatke o delovima koji su ş> mi potrebni za pravljenje jednog paralelnog kabla za ş> povezivanje dva kompjutera? Znam da postoji sema za ş> povezivanje u samom DOSu, ali mi je potreban spisak svih Potrebno ti je sledeće:) DB25Muški konektor komada 2 12-tožilni kabl dužine po želji i po mogućnosti oklopljeni Shema povezivanja se nalazi u ovoj konf ili konf komunikacije autor zcvele ili DOS 6.** help Interlink - notes Cvele
razno.241 cubra,
ĐŠč█> Moze li neko da mi ostavi tacne podatke o delovima koji ĐŠč█> su mi potrebni za pravljenje jednog paralelnog kabla za ĐŠč█> povezivanje dva kompjutera? ĐŠč█ ĐŠč█ Dva muska 25-pinska konektora i 25-zilni kabl. Nije baš tako. Treba ti kabl sa 18 pina. Evo šta treba da se po veže: Pin Signal Pin Signal ------------------------------------------------------------------- 1 *STROBE 14 *Auto Feed 2 Data Bit 0 15 *Error 3 Data Bit 1 16 *Initialize Printer 4 Data Bit 2 17 *Select Input 5 Data Bit 3 18 GND 6 Data Bit 4 19 GND 7 Data Bit 5 20 GND 8 Data Bit 6 21 GND 9 Data Bit 7 22 GND 10 *Acknowledge 23 GND 11 Busy 24 GND 12 Paper Out 25 GND 13 Select Dakle, 18-25 povežeš u konektoru. žubra
razno.242 stefan,
Da li neko ima nekakve podatke o strimerima firme "Archive Corporation", konkretno me zanima model 5540?
razno.243 zurzul,
Evo mene opet sa problemom. :(( Ovo (to) mi se več dešavalo (niko mi nije mogao pomoči) pa ja ponovo kukam. žesto mi EMM detektuje grešku pa mi to saopšti ovako: EMM386 had detected error #00 in an application at memmory address 3002:0038.To minimaze the chance of data losse,EMM386 has halted your computer. For more information,see the README.TXT file. to restart your computer,press ENTER Memoriju sam pročešljao sa NDIAGS i nije našao ništa loše,pročitao sam README.TXT file ni tamo nisam našao ništa. :(( Jel ima ko kakvu ideju? Šta mi je dalje za činiti? svaki HELP je dobrodošao, Vladimir
razno.244 zcvele,
ş> Da li neko ima nekakve podatke o strimerima firme "Archive ş> Corporation", konkretno me zanima model 5540? Firma koja je jako dugo na tom tržištu koja pravi jako dobre strimere ali se desi da nekada imaju loš software. Po modelima tačno ne znam ali reci koja je traka u pitanju (DC600, DC120, DC250). Na samom strimeru piše sa unutrašnje strane koji je kapacitet :) Cvele
razno.245 frant,
> žesto mi EMM detektuje grešku pa mi to saopšti ovako: > > EMM386 had detected error #00 in an application > at memmory address 3002:0038.To minimaze the chance > of data losse,EMM386 has halted your computer. > For more information,see the README.TXT file. > > to restart your computer,press ENTER > > Memoriju sam pročešljao sa NDIAGS i nije našao ništa loše,pročitao > sam README.TXT file ni tamo nisam našao ništa. :(( Ista stvar i kod mene. Dešava se kad god pokrenem MEMMAKER, a da se ne zaglavi odmah posle reboot-a, nego malo kasnije. Memoriju sam testirao isto kao ti i sve izgleda normalno. Svi drugi programi rade bez problema (kuc, kuc). Frant
razno.246 stefan,
> ş> Da li neko ima nekakve podatke o strimerima firme "Archive > ş> Corporation", konkretno me zanima model 5540? > Po modelima tačno ne znam ali reci koja je traka u pitanju (DC600, DC120, > DC250). Na samom strimeru piše sa unutrašnje strane koji je kapacitet :) OK, za to može da se zaviri ;) Međutim, prvenstveno me zanima kakav kontroler mu treba?
razno.247 sbrk,
Zoltrix Fax/Modem 14400/14400 Interni modem Zoltrix V32bis, V3.0 1994 god. - Nikako neće da okrene broj, nego se stalno čuje tu-tuu, a modem umesto da okreće pulsno, za svaki broj daje neki isti zvuk (trt-trt), iako je setovano ATDPX3B0E1... (ovo B0 je valjda CITT, a B1 je Bell). U aktivnom profilu je ono što i treba da bude: X3, ATDP... Modem je zamenjen sa istim modelom kod prodavca, i taj drugi se isto ponaša. Pa sad da ne bi išao kod prodavaca da ih teram da ga setuju kako valja, da li neko zna o čemu bi moglo da se radi? Napominjem da drugi modem na 2400 (interni) radi odlično sa istog slota, kao i to da ovaj Zoltrixov modem može da uspostavi vezu kada se broj okrene ručno, pa sa veza uspostavi preko ATA i ATD. Brzina transfera je odlična. Jedino neće nikako da sam okrene broj.
razno.248 ikordic,
RE: Memorija => EMM386 had detected error #00 in an application => at memmory address 3002:0038.To minimaze the chance Ako izuzmemo neke banalnosti (program ima bug, imaš gomilu TSR-ova ...) nešto ti nije uredu sa memorijom. Najpre, uzmi neki žešći program za testiranje memorije, koji će to pročešljati malo detaljnije (CheckIt, npr) i zadaš mu da kopa lagano i u više prolaza, naravno na čistu makinu. U svakom slučaju, nađi načina da možeš pouzdano da izazoveš grešku. Onda probaj da povećaš stanja čekanja, zameniš redosled SIMM-ova, sve u cilju ustanovljavanja uzročnika problema.
razno.249 dens,
>> Nije baš tako. Treba ti kabl sa 18 pina. Evo šta treba da se po Kakav li je to kabl sa pinovima ;) ? >> 2 Data Bit 0 15 *Error >> 3 Data Bit 1 16 *Initialize Printer >> 4 Data Bit 2 17 *Select Input >> 5 Data Bit 3 18 GND Ovo je kabl za vezu računar-printer, a ne za vezu računar- računar. Kod ovog drugog kabla je potrebno nešto manje žila, 12- 13, ne sećam se. Način povezivanja je objavljen jedno 100 puta, a za one koji ne vole da traže po conf, imaju ga u fajlu unet11.xxx i naravno u helpu DOS-a (od vezije u kojoj se pojavljuje interlnk).
razno.250 gonzo,
-+*> žesto mi EMM detektuje grešku pa mi to saopšti ovako: -+*> -+*> EMM386 had detected error #00 in an application -+*> at memmory address 3002:0038.To minimaze the chance -+*> of data losse,EMM386 has halted your computer. -+*> For more information,see the README.TXT file. -+*> -+*> to restart your computer,press ENTER Nešta slično ovome se meni dogodilo (samo 2 puta do sada), samo što piše: EMM386 had detected error #16 in an application, i error #13.Ostalo je sve isto.Kada mi se ovo prvi put desilo, sve što se do tada nalazilo u bios-u (phoenix bios) je obrisano, pa nisam mogao pristu- piti disku. Odneo sam kompjuter do Game (odatle sam ga i uzeo) i oni su ga ponovo podesili. Drugi put mi se to desilo kada sam gledao jednu sliku, i već sam se uplašio da mi je bios ponovo ispražnjen, kad ono: ništa! :) Sve je ostalo kao i ranije. Ponavljam, prvi put je to bio error #16 kada mi se bios ispraznio, a drugi put error #13, kada je ostao čitav. Kakva je razlika između #16 i #13?
razno.251 vstan,
[subj:Zoltrix] > Modem je zamenjen sa istim modelom kod prodavca, i taj drugi se > isto ponasa. Pa sad da ne bi isao kod prodavaca da ih teram da > ga setuju kako valja, da li neko zna o cemu bi moglo da se Lepo prosetaj do njih i trazi pare nazad, ako te je sramota sto njih nije sramota.
razno.252 zurzul,
##> Ista stvar i kod mene. Dešava se kad god pokrenem MEMMAKER, a da Ma i on če da radi ako mu isključiš opciju da skenira HIGH memmory.
razno.253 zurzul,
##> probaj da povećaš stanja čekanja, zameniš redosled SIMM-ova, sve u cilju Ma mjenjao sam SIMM-ove i ne pomaže. Imam Checkit 4.0 (onaj od po 4 disketle po 720 Kb) i kad mu zadam da češlja memoriju on resetuje računar. :((
razno.254 d.stamen,
Pisem online pa nema citata: Koliko sam video rece da ti je init atdpx3.... , i mislim da tu gresis. Probaj da iz init stringa izostavis dp, znaci samo atx3..., a da u dial prefiksu stavis atdp, mislim da ce to zavrsiti posao. Postoji i varjanta da nadjes S registar koji odredjuje nacin okretanja broja, pa da ga podesis na pulsno. PozPozdrav Dejan
razno.255 zcvele,
ş> OK, za to može da se zaviri ;) Međutim, prvenstveno me zanima ş> kakav kontroler mu treba? Imaju dve verzije Arhive strimera. Jedni rade na SCSI kontroleru a drugi imaju vlastiti. Zaboravio sam tačnu oznaku kontrolera :) Cvele
razno.256 zcvele,
ş> Imam Checkit 4.0 (onaj od po 4 disketle po 720 Kb) i kad mu ş> zadam da češlja memoriju on resetuje računar. :(( Pa reče ti čovek na čistu mašinu. žista mašina nema čak ni dos=high, tj bez autoexeca i config.sys-a.
razno.257 zurzul,
##> Pa reče ti čovek na čistu mašinu. žista mašina nema čak ni dos=high, tj bez ##> autoexeca i config.sys-a. Jesam,i prošao je sve testove i to po nekoliko puta. Ne prijavljuje nikakvu greškicu. Šta mi je za činiti?
razno.258 piter,
>> DSZ█ Dva muska 25-pinska konektora i 25-zilni kabl. >> Nije bas tako. Treba ti kabl sa 18 pina. Evo sta treba da se Treba ti tacno 11 zica 10 data (po pet u oba smera) i jedna da se spoji oklop na oklop... dokumetacija iz programa LL3... uspesno se koristi vec godinama... :)
razno.259 ikordic,
RE: CheckIt => Imam Checkit 4.0 (onaj od po 4 disketle po 720 Kb) i kad mu zadam => da češlja memoriju on resetuje računar. :(( CheckIt resetuje računar u prisustvu EMM386. Izbači ga pa probaj ponovo.
razno.260 gari,
=-> [subj:Zoltrix] =->> Modem je zamenjen sa istim modelom kod prodavca, i taj drugi se =->> isto ponasa. Pa sad da ne bi isao kod prodavaca da ih teram da =->> ga setuju kako valja, da li neko zna o cemu bi moglo da se =-> =-> Lepo prosetaj do njih i trazi pare nazad, ako te je sramota =-> sto njih nije sramota. To bi bilo u redu da je modem NEISPRAVAN. U ovom slucaju modem je MOZDA neispravan, a MOZDA lose setovan. To NIJE posao prodavca, jer ti uz modem dobijes i uputstvo za rukovanje na kome je (ukoliko je za zapadno trziste) nacrtano kako se taj modem podesava. Znaci, verovatno: "UKOLIKO NISTA DRUGO NE POMAZE, PROCITAJ UPUTSTVO." Prodavac jeste duzan da ti namesti modem da radi kako treba, ali u tom slucaju ne bi trebalo da se ljutis ako ti tu uslugu i naplati. Prodavac nije isto sto i serviser, a placen je samo modem, a ne i instalacija...
razno.261 cnenad,
Svi znate da postoji adapter za backup na video trake za AMIGU. Kako stoje stvari sa PC-jem ?
razno.262 ikordic,
RE: CheckIt => Imam Checkit 4.0 (onaj od po 4 disketle po 720 Kb) i kad mu zadam => da češlja memoriju on resetuje računar. :(( CheckIt resetuje računar u prisustvu EMM386. Izbači ga pa probaj ponovo.
razno.264 zurzul,
##> Kao što več rekoh,probao sam na čistu mašninu i CheckIt nije ništa neobično ##> tj. prijavio je da je OK. Eto šta radi brza tastatura. Ovde kao nešto da fali? Moram sve iz početka. Daklem, Kao što več rekoh,probao sam na čistu mašinu i Checkit nije ništa neobično primjetio tj. test memorije je prošao bez problema.
razno.265 cane,
Hvala za informacije o kablu i povezivanju.
razno.266 cane,
- Da li neko ima nekakve podatke o strimerima firme "Archive Corporation", - konkretno me zanima model 5540? Hah, i ti sine Brute?! :)) Dakle, imam isti model, ali i meni manjka dokumentacije jer sam ga dobio od ortaka. No, kapacitet mu je 40mb, prima najnormalnije kasetice od 120mb (formatiras ih na 40, naravno) i - nema teorije da ga prepozna i jedan krsteni program za backup ;(. Ipak, treba li ti program (originalni) za njega, mozes da probas da ostavis mail jednom od korisnika Sezama. Treba ti hint? User pocinje na "c" i ima cetiri slova... :) P.S. Raspakovano 90k. P.P.S. Program je prastar kao i sam strimer (inace odlicne firme), ali funkcionise odlicno i ima sve sto mu treba. P.P.P.S. Formatiranje kasete - cca. 75 min.
razno.267 omega,
Imam jedan zanimljiv problem ;) Desava se retko, ali se desava. Ukljucim racunar, startujem win, kad ono prikaze sliku i ispise "Stack overflow, System Halted". I tako resetujem, probam ponovo, deseteak puta i isto :( E sad, primenim silu :)), odn. lupim dobro racunar po kucistu odozgo (baby kuciste) i on se resetuje, startujem win i radi!!! Ima li neko ideju o cemu se radi ovde? P.S. Inace, moj racunar je poznat i po tome sto kad malo jace drmnes sto, on se resetuje :( Cistio sam power supply i opet isto :(
razno.268 jovca.car,
/* "Stack overflow, System Halted". I tako resetujem, probam ponovo, Stavi u config.sys STACKS=9,256
razno.269 omega,
Ţ Stavi u config.sys STACKS=9,256 To vec stoji...
razno.270 bojt,
>> >> Stavi u config.sys STACKS=9,256 >> To vec stoji... Probaj 18,512
razno.271 fancy,
ŮŢ>Ţ Stavi u config.sys STACKS=9,256 ŮŢ> ŮŢ> To vec stoji... stacks=0,0 ?
razno.272 ikordic,
RE: Reset => P.S. Inace, moj racunar je poznat i po tome sto kad malo jace drmnes => sto, on se resetuje :( Cistio sam power supply i opet isto :( Šta da ti se kaže pametno ... jedino da otvoriš kućište i počneš redom da mrdaš sve moguće kablove i konektore u potrazi za lošim kontaktom. Probaj mašinu sa drugim napajanjem. Probaj da izvadiš svoje napajanje iz kućišta, al' ostavi kablove, priključi ga i počni da lemaš napajanje :) u cilju utvrđivanja uzročnika itd.
razno.273 omega,
Ţ Probaj 18,512 Ok, ali kao sto rekoh, to se desava retko, pa cu vas sve izvestiti ;) ako se ponovo desi :)
razno.274 omega,
RE: Reset Ţ Sta da ti se kaze pametno ... jedino da otvoris kuciste i pocnes redom da Ţ mrdas sve moguce kablove i konektore u potrazi za losim kontaktom. Probaj Pa to sam vec radio i nista :(
razno.275 ganta,
> Svi znate da postoji adapter za backup na video trake za AMIGU. Kako stoje > stvari sa PC-jem ? Ima odavno. Još pre 2-3 godine sam video oglas u Byte-u. Neko reče da ga ima u Rusiji za 200 dem.
razno.276 frant,
> E sad, primenim silu :)), odn. lupim dobro > racunar po kucistu odozgo (baby kuciste) i on se resetuje, startujem > win i radi!!! Ne znam rešenje za tvoj problem, ali ti ne preporučujem da udaraš računar dok radi. Matičnoj ploči i ostalim čisto elektronskim delovima to ne škodi mnogo, ali može da se ošteti hard disk. Frant
razno.277 cubra,
ĐŠč█ Imam jedan zanimljiv problem ;) Desava se retko, ali se ĐŠč█ desava. Ukljucim racunar, startujem win, kad ono prikaze ĐŠč█ sliku i ispise "Stack overflow, System Halted". I tako ĐŠč█ resetujem, probam ponovo, deseteak puta i isto :( E sad, ĐŠč█ primenim silu :)), odn. lupim dobro Sigurno će ti svi reći da je u pitanju jedan predivan kvar nazvan "hladan lem" i u pravu su. To ti je kad se loše zalemljen lem malo "protrese" pa počne da gubi, to jest kontakt. :) Na PC-ju to nije baš lako naći kao na TV-u, gde ljudi uzmu pa preleme celu, to jest ploču. čelim ti puno uspeha u rešavanju tvog problema.
razno.278 vlajel,
COMPORT V2.5 Type <CR> to continue:DOS Equipment List Initially Indicates: 3 serial ports 1 parallel ports Current Port Addresses and Types: COM1: 03F8h, Type=16450 COM2: 02F8h, Type=16450 COM3: 02E8h, Type=16550AFN LPT1: 0378h Koliko je verovati ovim podacima ? & kontroler nije baš najnoviji čak šta više;) Tačno je da modem poseduje 16550,ali... PS:čemu je ekvivalentan 16450
razno.279 jpptticb,
> => Imam Checkit 4.0 (onaj od po 4 disketle po 720 Kb) i kad mu zadam > => da češlja memoriju on resetuje računar. :(( > > CheckIt resetuje računar u prisustvu EMM386. Izbači ga pa probaj > ponovo. Na jednoj makini u firmi Checkit resetuje pri testu memorije ako je ukljucen EMM386 iz Win-a, a sa onim iz DOS-a radi OK!
razno.280 cnenad,
ŁŁŁ Ima odavno. Još pre 2-3 godine sam video oglas u Byte-u. Da, znam da se tada pojavio, ali, mislio sam da li je u međuvremenu promovisan neki standard, cene drastično pale, kvalitet porastao, ima da se kupi kod nas, da li je neko probao, kako radi i slično ? BTW, informacije koje je neko slao u ovu temu pre dva meseca (dejanr) sam pročitao.
razno.281 omega,
Ţ COMPORT V2.5 Gde si nasao ovaj program?
razno.282 gmaz,
Najlepse bih zamolio onoga ko ima ---------------------- QD-6500A VL I/O CARD da mi se javi. ---------------------- Trebaju mi drajveri za ovu karticu jer je disketa koju sam dobio uz nju neupotrebljiva. Hvala!
razno.283 frant,
> Sigurno će ti svi reći da je u pitanju jedan predivan kvar > nazvan "hladan lem" i u pravu su. To ti je kad se loše zalemljen > lem malo "protrese" pa počne da gubi, to jest kontakt. :) > Na PC-ju to nije baš lako naći kao na TV-u, gde ljudi uzmu pa > preleme celu, to jest ploču. Može lako da bude baš to. Prilikom traženja "hladnih lemova" preporučujem da se krene od priključaka za napajanje i sl.. Meni se desilo da je disk drajv od 5.25'' otkazao posle jednog vađenja i vraćanja u računar. Gubio je napajanje. Krivac sam bio ja, jer sam snažno gurao priključak za napajanje, pa je pukao jedan (inače slab) lem na konektoru drajva. Pukotina se mogla videti samo pod lupom. Prelemio sam sve spojeve konektora i od tada drajv radi (kuc, kuc) bez problema. Sličan kvar je sasvim moguć i na matičnoj ploči. Frant
razno.284 omega,
Ţ Sigurno ce ti svi reci da je u pitanju jedan predivan kvar Ţ nazvan "hladan lem" i u pravu su. To ti je kad se lose zalemljen Ţ lem malo "protrese" pa pocne da gubi, to jest kontakt. :) A zasto se zove "hladan"? Ali nije mi tu jasna jedna stvar. Ako je to kvar, zasto se ispoljava samo u Windows-ima? Evo opet mi se danas desilo, i posle petog resetovanja je proradio :( Inace, probao sam sve savete tipa "stacks=xx,yy" i nijedan ne radi :(
razno.285 bdm.,
## COMPORT V2.5 Gde se ovo može nabaviti? BDM.
razno.286 zurzul,
##> Na jednoj makini u firmi Checkit resetuje pri testu memorije ako ##> je ukljucen EMM386 iz Win-a, a sa onim iz DOS-a radi OK! Sve je OK ,nego mene još uvijek muči ona porukica EMM-a. :(( Ajd,ako ne znate recite pa da se latim čekiča.
razno.287 zcvele,
ş> (formatiras ih na 40, naravno) i - nema teorije da ga ş> prepozna i jedan krsteni program za backup ;(. Danas sam se setio. Ako imaš QIC karticu radi i Norton Backup za windows i to jako dobro. Cvele
razno.288 vlajel,
>## COMPORT V2.5 > > Gde se ovo može nabaviti? > > BDM. Kod mene;)) ako te zanima da ti {aljem?
razno.289 vlajel,
> Ţ COMPORT V2.5 > > Gde si nasao ovaj program? Ne se}am se,treba ti ?
razno.290 vstan,
> ## COMPORT V2.5 > > Gde se ovo moze nabaviti? Komunikacije.7: 1.334 dsisic 03.10 Pon comport.zip 30kb
razno.291 calex,
<!>## COMPORT V2.5 <!> Gde se ovo može nabaviti? Evo može i ovde. Sreća da je kratak. comport.zip
razno.292 vlajel,
>> ## COMPORT V2.5 >> >> Gde se ovo moze nabaviti? > > Komunikacije.7: > 1.334 dsisic 03.10 Pon comport.zip 30kb > Da to je isti;)pa ne moram da kačim;)
razno.293 zormi,
* Najlepse bih zamolio onoga ko ima * ---------------------- * QD-6500A VL I/O CARD da mi se javi. * ---------------------- * Trebaju mi drajveri za ovu karticu jer je disketa koju sam dobio uz nju * neupotrebljiva. Probaj (Imtel BBS): QD6500.ZIP 75598 10-03-94 UMC QD-6500 IDE VESA LB Drivers.
razno.294 stefan,
>Dakle, imam isti model, ali i meni manjka dokumentacije jer sam ga dobio od >ortaka. No, kapacitet mu je 40mb, prima najnormalnije kasetice od 120mb >(formatiras ih na 40, naravno) i - nema teorije da ga prepozna i jedan >krsteni program za backup ;(. Heh, pa nemam ja taj strimer ;) To u stvari jedan moj ortak oće da pazari (možda baš od tebe? :) pa ga zanima koje je kontroler u pitanju. Koliko vidim, ni ti ne znaš odgovor na to pitanje ili sam se prevario? Cvele reče da su oni ili SCSI ili da se isporučuju sa već isporučenim kontrolerom.
razno.295 omega,
Ţ> Ţ COMPORT V2.5 Ţ> Gde si nasao ovaj program? Ţ Ne se}am se,treba ti ? Poslao je vec Calex. Hvala.
razno.296 bdm.,
## Komunikacije.7: ## 1.334 dsisic 03.10 Pon comport.zip 30kb Thanks for the tip... :) BDM.
razno.297 jmilovic,
> Danas sam se setio. Ako imas QIC karticu radi i Norton Backup > za windows i to jako dobro. To takodje radi i program CPBACKUP iz paketa PCTOOLS 8.0, i to sa svim strimer jedinicama koje podrzavaju stadarde QIC 40/80-FDS QIC 2/36 i SCSI.
razno.298 cubra,
ĐŠč█ A zasto se zove "hladan"? Ali nije mi tu jasna jedna stvar. Hladan se zove jer izgleda kao kada lemiš sa nedovoljno zagrejanom lemilicom. Inače, hladan lem reaguje na zagrevanje, jer kada se zagreva i hladi, reaguje mehanički, pa dobija ili gubi kontakt. ĐŠč█ Ako je to kvar, zasto se ispoljava samo u Windows-ima? Evo ĐŠč█ opet mi se danas desilo, i posle petog resetovanja je ĐŠč█ proradio :( Inace, probao sam sve savete tipa "stacks=xx,yy" ĐŠč█ i nijedan ne radi :( E to već ne znam, čudni su putevi gospodnji. Znaš, nije isključeno da u računaru, (kao i u TV-u, uostalom) postoje sićušni ljudi.:) Pozdrav, žubra
razno.299 cubra,
ĐŠč█ PS:čemu je ekvivalentan 16450 Ekvivalentan je sa 8250 i 80450.
razno.300 kanki,
Monitor AXIOOM s14asl, ima prekidač za DPMS on/off pitanje je za koji đavo ovo služi ---------""""( a uz to i ??radi:)
razno.301 maksa,
>> pitanje je za koji đavo ovo služi ---------""""( a uz to i >> ??radi:) Biće malo nesretno formulisano, al' mislim da je to podrška za hardverski screen saver koji omogućavaju neke svežije kartice. Valjda ? :)
razno.302 rkramer,
C:\> Current Port Addresses and Types: C:\> COM1: 03F8h, Type=16450 C:\> COM2: 02F8h, Type=16450 C:\> COM3: 02E8h, Type=16550AFN C:\> Koliko je verovati ovim podacima ? & kontroler C:\> nije baš najnoviji C:\> čak šta više;) C:\> Tačno je da modem poseduje 16550,ali... Posto su odgovori na ovu poruku uglavno bili tipa 'a gde se ovo moze nabaviti' ;) ajd' da i ja nesto recem. Podacima mozes verovato 100%, samo je pitanje na koji ih nacin interpretiras :) Podaci za COM3 su ispravni jer ti je modem na tom portu (ili svejedno mozda na COM4) i program cita podatke sa modema. Posto ti je modem sa uartom 16550 sto si i sam rekao - nema nikakve misterije. Kada bi izvadio modem dobio bi samo podatke za com1 i com2. Pozdrav, RKRAMER P.S. Kucam on-line i _stvarno_ me mrzi da ispravljam greske nastale u prvoj i drugoj liniji poruke :)
razno.303 cane,
- Svi znate da postoji adapter za backup na video trake za AMIGU. Kako - stoje stvari sa PC-jem ? Cuh samo da postoji i da je duplo skuplji :). Nista vise. Nista provereno. No, kad smo vec kod toga, zanima me koliko podataka moze da stane na video traku od 240 minuta ako snimam na LP? Ili SP, svejedno.
razno.304 cane,
- > Danas sam se setio. Ako imas QIC karticu radi i Norton Backup - > za windows i to jako dobro. - - To takodje radi i program CPBACKUP iz paketa PCTOOLS 8.0, i to - sa svim strimer jedinicama koje podrzavaju stadarde QIC 40/80-FDS Hm, da li neko mozda ima pomenutu karticu? Uz povoljnu cenu kupujem odma'. P.S. Naravno, ni Norton backup for windows ne bi bio visak :).
razno.305 cane,
- Heh, pa nemam ja taj strimer ;) To u stvari jedan moj ortak oce da pazari - (mozda bas od tebe? :) pa ga zanima koje je kontroler u pitanju. Koliko :)) Iskreno receno, sumnjam jer sam poslednji put oglas za prodaju dao pre podosta vremena. I to je cena bila 50 dem, jer mi je bio cilj da ga se otarasim posto nemam kaseta za njega, a ne investira mi se dodatno. Inace, kontroler se ne dobija uz sam strimer, nego opciono. Ocigledno, ja ga nemam. U tom slucaju strimer se kaci kao B: flopi, a posto ja imam oba flopija - cvrc Milojko ;(. No, nadjem li kontroler sigurno cu da ga ustekam, makar da sklonim neke bajate igre :). P.S. Ali ako tvoj prijatelj zaista insistira, moze i da ga kupi ;).
razno.306 calex,
<!> No, kad smo vec kod toga, zanima me koliko podataka moze da stane na <!> video traku od 240 minuta ako snimam na LP? Ili SP, svejedno. U nekom SK je skoro pisalo o tome. Malo je nezgodno raditi na taj način jer backup traje 4 sata <8 na LP>. S druge strane, ja se NIKADA ne bih odlučio na tako nešto. Traka koju koriste VHS kasete ima malo nezgodan odnos širina prema debljini. Zbog toga je mnogo izložena deformaciji. To se na samim video snimcima manifestuje kao drop-out pa i nije tako strašno, međutim, ako se koristi za snimanje Hi-Fi zvuka mala deformacija prosto uništi zvuk. Mogu da zamislim šta se desi kada se na backupu uništi samo deo snimljene sekunde.
razno.307 darone,
Help :) Potreban mi je, makar na pozajmicu, kabl kojim se povezuje CD ROM sa kontrolerom. Ako je taj kabl isto kao i kabl kojim se hard vezuje za svoj kontroler, onda mi isti (kabl) ne treba (jer ja imam jedan takav viška).
razno.308 nboskovic,
*> ga nemam. U tom slucaju strimer se kaci kao B: flopi, a *> posto ja imam oba flopija - cvrc Milojko ;(. No, *> nadjem li kontroler sigurno cu da ga ustekam, makar da *> sklonim neke bajate igre :). Uz strimer se dobija kabl koji omogućava da se zajedno zakače i drugi flopi i strimer, tako da ne bi smelo da bude problema po pitanju rada strimera i obadva flopija. (c) klap nikola
razno.309 ppekovic,
>> Potreban mi je, makar na pozajmicu, kabl kojim se povezuje CD ROM sa >> kontrolerom. Ako je taj kabl isto kao i kabl kojim se hard vezuje za svoj >> kontroler, onda mi isti (kabl) ne treba (jer ja imam jedan takav viška). Potreban ti je "neuvrnuti" :) kabal od 40 žica (kao za HD) ako radiš sa racimo Panasonic ili Mitsumi drajvovima ili 34 žice (kao za floppy ali neuvrnut) ako radiš sa Sony-jem. Paya
razno.310 vstan,
> Potreban mi je, makar na pozajmicu, kabl kojim se povezuje CD > ROM sa kontrolerom. Ako je taj kabl isto kao i kabl kojim se > hard vezuje za svoj kontroler, onda mi isti (kabl) ne treba Zavisno da li je Panasonic ili Sony odgovara kabl za hard ili flopi (sta kome odgovara trenutno ti neznam reci).
razno.311 mikis,
+> Cuh samo da postoji i da je duplo skuplji :). Nista vise. Nista provereno. Postoji, ali bijim se da je mnogo više nego duplo skuplji ;) Doduše, u Nemačkoj košta 100-tinak DEM, ali se pomenuta spravica (u Amiga verziji, naravno) može napraviti za 20-ak DEM, ili kupiti (kod nas) za 30-ak. Uzgred, ista firma koja pravi za Amigu napolju, ne kod nas) najavila je i PC verziju. Ako vas ba[ interesuje, evo vam adresa i telefon, pa proverite :) Lyppens Software Productions Generaal Coenderslaan 25 5623 LT Eindhoven The Netherlands Tel&Fax: +31-40-461403 +> No, kad smo vec kod toga, zanima me koliko podataka moze da stane na video +> traku od 240 minuta ako snimam na LP? Ili SP, svejedno. Otprilike 1MB/min.
razno.312 bdm.,
Kako najlakše namestiti YU slova na EGA kartici, probao sam sa VGAMAX i fontom dimenzija 8x14 ali neće da radi... :( BDM.
razno.313 rkramer,
C:\> Kako najlakše namestiti YU slova na EGA kartici, C:\> probao sam sa VGAMAX i fontom dimenzija 8x14 ali C:\> neće da radi... :( Probaj All4Yu... Mislim da radi i sa default fontom, a ako je font predugacak onda juri nkbog-a da ti doturi program za rasturanje CDF datoteke da bi mogao da ubacis jedan 8x14.
razno.314 haevorn,
Mozda je i soft problem, ali ne lici... Dakle, isformatiram disketu na jednom, gurnem je u drugi racunar, iskopiram sa nje fajl, vratim nazad u prvi racunar i on vise nece da je procita. Kad je disketa WriteProtected onda je sve ok. Drajv je nov, kontroler je nov jer su se slicni problemi desavali i ranije pa smo na to sumnjali - ali problem je, izgleda, ostao. Racunar ima i neprijatnu osobinu da se s vremena na vreme zamrzne, a nekad se posle reseta ne dize nego izbaci neke bezvezne znakove koji trepcu (posle ispisivanja onog pravougaonika u kome su inf. o sistemu). Na racunar je prikljucen Zyxelov modem i racunar je u mrezi. Help!
razno.315 omega,
Ţ Kako najlakse namestiti YU slova na EGA kartici, probao sam sa VGAMAX i Ţ fontom dimenzija 8x14 ali nece da radi... :( Ja sam svojevremeno patch-ovao EGA.CPI.
razno.316 akole,
Dali neko moze da mi preporuci dobar eprom-programator
razno.317 evlad,
>> Kako najlakše namestiti YU slova na EGA kartici, probao sam sa VGAMAX i >> fontom dimenzija 8x14 ali neće da radi... :( Može YUSCII pazi ideeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee... YUCH.COM Prepoznaje EGA & VGA, povratak na usa MODE MONO (CO80) ... Ako si zainteresovan za YUCH.ASM mail -> evlad :) yuch.com
razno.318 dejanr,
Mikroprocesori budućnosti... Intel dobija ozbiljnu konkurenciju, ali je i dalje prvi! NOVOSTI/microb 4.2203, 4.2220.
razno.319 dejanr,
Znate li šta je VLIW (very large instruction word)?. Pročitajte NOVOSTI/microb 4.2204 i 4.2205.
razno.320 darone,
>> Zavisno da li je Panasonic ili Sony odgovara kabl za hard >> ili flopi (sta kome odgovara trenutno ti neznam reci). Hvala i tebi i Paji, disk je Panasonik i uturiću mu kabl od harda.
razno.321 evlad,
>> Dali neko moze da mi preporuci dobar eprom-programator Dataman S3
razno.322 bdm.,
## Može YUSCII pazi ideeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee... YUCH.COM ## Prepoznaje EGA & VGA, povratak na usa MODE MONO (CO80) ... Majstore, baš mi YUSCII i treba. ## Ako si zainteresovan za YUCH.ASM mail -> evlad :) Very thanks, COM mi je sasvim dovoljan. :) BDM. P.S. Hvala i rkrameru i omegi za hintove.
razno.323 kriss,
˙˙ Mozda je i soft problem, ali ne lici... ˙˙ nece da je procita. Kad je disketa WriteProtected onda je sve ˙˙ ok. Liči na neki virus ... Mada kasniji opis više podseća na neki hardverski problem. Ipak, preispitaj ti to dobro (sa više AV programa), pa onda javi rezultate.
razno.324 cane,
- Uz strimer se dobija kabl koji omogucava da se zajedno zakace - i drugi flopi i strimer, tako da ne bi smelo da bude problema Imas li ga (kabl) ?
razno.325 akole,
> Dataman S3 Dali si koristio ovaj eprom programator? Kakva su iskustva? Imas li mozda neko uputvo ili tako nesto da vidim kakav je, kakve su mu mogucnosti ? Mogu li promovi da se programiraju? Moze i u mail (akole) da negusimo druge. Unapred hvala
razno.326 dejanr,
Malo sam izgubio kontakt sa EPROM-ima, danas mi donesoše da prekopiram nekakav 27513. Moj programator ga je pročitao kao 27512, ali nije umeo da programira takav eprom, tako da sam ga kopirao u 27512. Sad dal' će to da radi tamo gde treba, će vidimo. Zna li neko kakvi su to EPROM-i i da li im se procedura programiranja stvarno razlikuje?
razno.327 evlad,
>> Majstore, baš mi YUSCII i treba. Imam i cirilicu za egu ! Hoćeš ? fajl egaciril.com je manji od 4 kb ! raspored: w==nj, q==lj, y==dž x==x ostalo kao yuscii ... Javi se na mail ako ti treba, mogu da ga 'registrujem' na tvoje ime po želji. Ako ti treba egaciril.asm takodje na mail ... Pozdrav Vlada
razno.328 evlad,
>> Dali si koristio ovaj eprom programator? Kakva su iskustva? Intel IPPS koristio 2 godine (2716,2764) Dataman S3 koristio 2 godine (2764,27256,2864,MCS-51) >> Imas li mozda neko uputvo ili tako nesto da vidim kakav je, >> kakve su mu mogucnosti ? Mogu li promovi da se programiraju? Sve je to ostalo u bivšoj firmi :(. Sa time smo upisivali program za industrijsku elektroniku. Dataman vežeš sa pcplus i radiš sa njim kao sa modemom. Vrlo inteligentan ;). Ima eprom u kome se nalazi komletan program od datamana, tako da kada ti otkaže baterija samo ga ponovo napuniš. Prepoznaje oko 60 tipova raznih epromova, ima dodatke za mikro-kontrolere ... Cena je bila oko 3000 dem. Veličine je džepnog kalkulatora te je pogodan za teren. Ima tastaturu tako da možeš i ručno da ubacuješ ili koriguješ kod ... Da ne pričam o funkcijskoj tastaturi ... Imao je i user defined burn protocol tj mogao si da mu programiraš algoritam za formiranje eproma ... Prihvatao je Intel, Motorola HEX format i binarni format. Ako nekom trebaju objašnjenja ovih formata voljan sam da ih uploadujem. Zašto bi sa ovim gušili nekog ? Valjda ova conf treba da ima i obrazovni karakter ! Niko se nije naučen rodio !
razno.329 zcvele,
ş> - To takodje radi i program CPBACKUP iz paketa PCTOOLS 8.0, i ş> to - sa svim strimer jedinicama koje podrzavaju stadarde QIC ş> 40/80-FDS Na žalost ne radi sa QIC 24 ş> Hm, da li neko mozda ima pomenutu karticu? Uz povoljnu cenu ş> kupujem odma'. Teško ćeš je naći :(. Problem je u tome što se uvek prodavala uz strimer :( Cvele
razno.330 inforts,
Dobio sam jedan rastelovani XT kome ne radi sat iako ima I/O karticu sa satom realnog vremena. Na XT-u nisam nasao program kojim se to podesava i cita vreme sa te kartice. Kopao sam po SEZAM-u i nasao sam poruku u konferenciji PC.HARD.2 broj 11.393 (od cak pre dve godine) sa datotekom TIMER.ZIP koja bi trebalo da resi ovaj problem. TIMER.ZIP treba da sadrzi datoteke (bar tako pise u poruci): RAMCLK.COM, SETCLK.COM i TIMER.COM. Medjutim TIMER.ZIP gresku koju ne otklanja ni PKZIPFIX. Poruku je poslao .rhinoceros. medjutim taj korisnik se vec godinu dana nije javljao na Sezam, pa ne mogu licno da mu pisem. Da li neko ima ove ili slicne programe. Inace kartica je tipa ALPHA DESIGN II (1 floppy, 1 ser, 1 par, game + clock) Unapred zavalan, uz pozdrave Dragan
razno.331 omega,
Koja je razlika izmedju 486DLC i 486DX ploce?
razno.332 dvesic,
>> Koja je razlika izmedju 486DLC i 486DX ploce? 486DLC Set instrukcija kompatibilan sa 486. Klon 486SX procesora. Nema koprocesor. Nortonov SI za 486DLC/33 daje 56, i u rangu je sa 486SX/25. Interni kes 1kb. Ima bolje uradjen mikrokod za rad sa integer operacijama, i tu tuce 486SX/25 za otprilike 25% posto (provereno). 486DX Ono pravo :) Ugradjen koprocesor, interni kes 8kb. 486DX/33 efektivno brza od 486DLC/33 60% u integer operacijama, N puta , gde N tezi ý :), u FP operacijama.
razno.333 jovca.car,
Računar se napušta na kraće vreme (2-3 sata). Šta je "najbezbolnije" za njega? 1. Ugasiti ga. 2. Ugasiti samo monitor. 3. Zamračiti monitor. 4. Ostaviti sve kakvo jeste. 5. Samo aktivirati screensaver.
razno.335 jpptticb,
> TIMER.ZIP treba da sadrzi datoteke (bar tako pise u poruci): > RAMCLK.COM, SETCLK.COM i TIMER.COM. > Medjutim TIMER.ZIP gresku koju ne otklanja ni PKZIPFIX. Poruku je > poslao .rhinoceros. medjutim taj korisnik se vec godinu dana nije > javljao na Sezam, Korisnik .rhinoceros je verovatno sysop RHINOCEROS BBS-a, pa bi se moglo pogledati jel' ima nesto na njegovom BBS-u. Za svaki slucaj evo jednog timer.com, mislim da ce biti dovoljan. timer.zip
razno.336 cnenad,
ŁŁŁ 5. Samo aktivirati screensaver. Ovo :) !, mada je i to nepotrebno kod VGA monitora ali je zanimljivije. BTW, kad bi bio neki screen saver za dos koji bi tražio password :) !?
razno.337 ognjen,
)-> 5. Samo aktivirati screensaver. Verovatno je ovo najbolje resenje. Skoro je neko pomenuo da 'sok' (ne, nije juice, nego shock :) koji kompjuter dozivi prilikom paljenja je 4 sata. Ovo je onda, najbolje resenje.
razno.338 zormi,
* Računar se napušta na kraće vreme (2-3 sata). Šta je "najbezbolnije" za * njega? Teško je dokazati, zavisi od ukusa. Ja koristim ovo: * 2. Ugasiti samo monitor.
razno.339 inforts,
> moglo pogledati jel' ima nesto na njegovom BBS-u. Za svaki slucaj > evo jednog timer.com, mislim da ce biti dovoljan. > ** Uz poruku 'timer.zip' (1176 bytes) Nije uspelo javlja: ** PC TIMER 1.2 ** No clock found Inace u specifikaciji I/O kartice pise da koristi sledeće I/O adrese: HEX 2c0 - clock chip control register (OUT) HEX 2c1 - data holding register for read (IN) and write data (OUT) Hvala za pokušaj, pozdrav Dragan
razno.340 spantic,
Da li ikom išta govori traka koju proizvodi 3M sa oznakom DC 1000? Traka izgleda kao za strimer, ali je sama traka upola tanja.
razno.341 gristic,
//Racunar ima i neprijatnu osobinu da se s vremena na vreme zamrzne, a //nekad se posle reseta ne dize nego izbaci neke bezvezne znakove koji trepcu Povećaj broj stanja čekanja u setup-u, smanji brzinu magistrale, probaj sa default bios vrednostima, proveri da li imaš stealth QEMM, pogledaj IRQ i adresu na mrežnoj kartici. ─── * If it's not on fire, it's a software problem.
razno.342 darone,
>> Računar se napušta na kraće vreme (2-3 sata). Šta je "najbezbolnije" za >> njega? >> 5. Samo aktivirati screensaver. Po mom dubokom ubeđenju, samo ovo.
razno.343 jovca.car,
/* * 2. Ugasiti samo monitor. Ovo i ja koristim. E sad, da li dolazi do nekog štetnog pada/skoka napona pri isključenju i uključenju monitora?
razno.344 djcorto,
>> Imam i cirilicu za egu ! Hoces ? fajl egaciril.com je manji od >> 4 kb ! Radi li to na EGA kartici sa 64K ? Svi dosadasnji pokusaji su bili dosta bezuspesni ....
razno.345 djcorto,
>> Dobio sam jedan rastelovani XT kome ne radi sat iako ima I/O >> karticu sa satom realnog vremena. Na XT-u nisam nasao program >> kojim se to podesava i cita vreme sa te kartice. Prvo proveri bateriju, a program ti saljem na mail :) dJOLE
razno.346 inferno,
Ů│ / * * 2. Ugasiti samo monitor. Ů│ Ů│ Ovo i ja koristim. E sad, da li dolazi do nekog štetnog pada/skok Ů│ napona pri isključenju i uključenju monitora? A šta se dobija zamračivanjem monitora??
razno.347 zormi,
*/ * * 2. Ugasiti samo monitor. * * Ovo i ja koristim. E sad, da li dolazi do nekog štetnog pada/skoka napona * pri isključenju i uključenju monitora? Sigurno da, ali na osnovu višegodišnjeg iskustva od svih PC komponenti najkraći radni vek imaju monitori, ventilatori, streamer-i, floppy-ji, pa zatim hardovi... što je i logično jer mehanika (i katodne cevi) mnogo brže stare od elektronike, koja opet mnogo brže zastareva ;)
razno.348 zurzul,
žitam nešto ovaj oktobarski BYTE pa mi nešto nije jasno, Ovako kaže : Low-cost 5-1/4" Philips CD-ROM drive provides access to a wealth of titles and reference material! * 8-bit PC compatibile ISA card * Uses IRQ 3, 4, 5 or 6 and I/O port 300x,310x or 340x * 150Kb per second transfer rate; 375ms average access time * Automated setup software,drivers & CD ROM extensions Cost $99.95 Sve sam ja ovo shvatio ali sad kad bi mi još neko objasnio razliku između ovog koji košta 100 dolara i onog koji košta 300 dolara?? evo i nekih cijena INTEL 144i modema je $79.95 INTEL SatisFAXtion 400 interni/external $278.33/$308.89 USR 14.4K interni Neki WINRadio fm, košta $89 ,to je koliko sam sFatio radio koji se kači na kučište i upravlja se sa njim iz Control Panela ,što če reči nešto kao SB samo što nije SB nego je fm radio (radi pod DOS-om i Win-om) Ima još toga,ako nekog interesuje mogu da pobacam cjene.
razno.349 dejanr,
Veoma značajna presuda u korist Intel-a u sporu sa AMD-om. NOVOSTI/microb 4.2248.
razno.350 dejanr,
>> Sve sam ja ovo shvatio ali sad kad bi mi još neko objasnio razliku između >> ovog koji košta 100 dolara i onog koji košta 300 dolara?? Verovatno je u pitanju single speed cd rom. Treba izbegavati.
razno.351 jovca.car,
/* A šta se dobija zamračivanjem monitora?? Valjda se manje troši ekran. Bez značaja na VGA+ monitorima.
razno.352 cnenad,
ŁŁŁ Neki WINRadio fm, košta $89 ,to je koliko sam sFatio radio koji se kači ŁŁŁ na kučište i upravlja se sa njim iz Control Panela ,što če reči nešto kao Bio je test u nekom od 'ranijih' brojeva SK. Simpatična stvar, mada bi mogli početi to da ugrađuju odmah na zvučne kartice.
razno.353 dr.grba,
>> Uz strimer se dobija kabl koji omogućava da se zajedno zakače >> i drugi flopi i strimer, tako da ne bi smelo da bude problema >> po pitanju rada strimera i obadva flopija. čivo me interesuje: kakav je izbor nekog eksternog medijuma za backup? Video sam eksterne strimere, ali oni zahtevaju ugrađivanje kartice. Postoji li nekakav uređaj koga bubnem npr. na paralelni port, pa po potrebi mogu da ga odnesem od mašine do mašine? Ako postoji, koliko košta uređaj, a koliko nosilac podataka?
razno.354 dr.grba,
>> Može YUSCII pazi ideeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee... YUCH.COM >> Prepoznaje EGA & VGA, povratak na usa MODE MONO (CO80) ... >> Ako si zainteresovan za YUCH.ASM mail -> evlad :) Potvrđujem uspešnu dvogodišnju primenu ovog programa.
razno.355 evlad,
>> Radi li to na EGA kartici sa 64K ? Svi dosadasnji pokusaji su bili dosta >> bezuspesni .... Izvoli probaj ... egaciril.com egaciril.com
razno.356 zokalezic,
>> čivo me interesuje: kakav je izbor nekog eksternog medijuma za backup? >> Video sam eksterne strimere, ali oni zahtevaju ugrađivanje kartice. >> Postoji li nekakav uređaj koga bubnem npr. na paralelni port, pa po >> potrebi mogu da ga odnesem od mašine do mašine? Ako postoji, koliko košta >> uređaj, a koliko nosilac podataka? U Novembarskom PC WORLD-u ima interesantan članak "Is the Floppy Disk Dead" u kome su prikazana 3 uređaja. Prvi je Datasonix Pereose to je zapravo licencirani Sonijev ScoopMan - digital tape recorder and player . Sam uređaj je težine 10 unci košta 595 US$ i povezuje se na PC preko paralelnog porta, a u planu su i verzije za PCMCIA i za SCSI interface. Koristi kasetice veličine 1/4 audio kasete, težine 1/10 unce na koju se može smestiti 1.25 GB podataka koristeći Stac kompresiju. Indeksni fajl se čuva na HD za sve kasetice tako da automatski znaš koja kaseta ti treba za određeni fajl. Očekivana cena za kasetice je 25-30 US$. Brzina prenosa podataka je 5 MB u minuti. Ovo postoji sada u prodaji korisna adresa: Datasonix, Boulder, Colorado 800/328-2779 Drugi je opet Sonijev 2.5" Mini Disc. Koristi se magnetno-optička tehnologija da se na disk smesti 140 MB podataka. Prosečno vreme pristupa je 300 ms a brzina prenosa 150 Kb/s za interni model ( nešto kao single speed CD ). Diskovi mogu biti read only , rewriteble i mešavina sa nešto read only sektora i sa rewritable sektorima. Cena za rewritable je 30 US$ a sam uređaj sa SCSI, PCMCIA i Paralelnim interfejsom trebalo bi da se pojavi ove jeseni (novembar). Do kraja godine Soni treba da izbaci i 12 uncni Walkman size MD Drive sa cenom između 550 US$ - 750 US$. Korisna adresa Sony 800/352-7669 Treći je Swan FRD Drive. To je zapravo mešavina Floppy+Hard drive. Veličine je 3.5" driva i sadrži HD kapaciteta 88 ili 170 MB i Floppy drive koji koristi specijalne diskete kapaciteta 44 MB ili 88 MB . HD mu u stvari služi kao bafer za trenutno skladišćenje podataka, dok ih ne kopira na floppy diskete. Takođe može da čita i piše sa standardnim DD i HD disketama oko 10 puta brže od normalnog drajva. Cena za diskete od 44 MB je 20 US$ a za 88 MB je 30 US$. Cena uređaja sa HD od 88 MB je 300 US$ a sa 170 MB HD je 359 US$. Očekuje se u prodaji u početku 95. Korisna adresa Swan Instruments, Santa Clara, California 408/727-9711 Nadam se da je ovo pomoglo Pozdrav Zoran
razno.357 vlad,
> /* A šta se dobija zamračivanjem monitora?? > Valjda se manje troši ekran. Bez značaja na VGA+ monitorima. Ekran se definitivno manje troši i duže traje. Svako ko je video ekrane sa "iscrtanim" Tetrisom ili Koreom zna šta to znači B). Koliko znam to je od značaja na *svim* monitorima bez izuzetka. Upravo gledam u jedan VGA na čijoj desnoj strani lepo vidim onu tabelu od koreanskog tetrisa B((. Osim uklučivanja saver-a ja praktikujem i povremeno "šetanje" ekrana za koji milimetar na bilo koju stranu (potenciometrom za vertical i horizontal hold). To sprečava da snop stalno bije na isto mesto jer, bez obzira na saver, na ekranu najduže stoji maska jednog te istog programa (kod mene NC).
razno.358 calex,
<!> čivo me interesuje: kakav je izbor nekog eksternog medijuma za backup? <!> Video sam eksterne strimere, ali oni zahtevaju ugrađivanje kartice. <!> Postoji li nekakav uređaj koga bubnem npr. na paralelni port, pa po Sve po tvojoj želji. Postoji, imam. Trakker strimerica, uz nju samo izvor i kablić pa bubneš u paralelni port i voziš. Koristi one uobičajene mini-cartridge, DC120 i DC250. Cene ne znam.
razno.359 evlad,
>> Potvrđujem uspešnu dvogodišnju primenu ovog programa. Hvala za lobi O:).
razno.360 ikordic,
RE: Intel vs. AMD => Veoma značajna presuda u korist Intel-a u sporu sa AMD-om. Fala Bogu! Ovu konkretnu vest čekam već skoro mesec dana. Može li se nešto organizovati da NOVOSTI pristižu barem jednom nedeljno?
razno.361 cubra,
ĐŠč█ Valjda se manje troši ekran. Bez značaja na VGA+ monitorima. A kako to na VGA monitorima nema značaja. Ja sam video crno beli OLIVETI monitor na kome se tako usekla maska programa na kom se uglavnom radilo, da to više nije moglo ni da se koristi.
razno.362 zeljkoj,
> pa ne mogu licno da mu pisem. Da li neko ima ove ili slicne > programe. Inace kartica je tipa ALPHA DESIGN II (1 floppy, 1 > ser, 1 par, game + clock) Evo, uz poruku šaljem jedan takav programčić. timer.com
razno.363 kanki,
Pozdrav... Krenu Ja da pravim LPT kabel za LapLink i vidim da u stvari nemam šemu... Šta sad?? Nešto sam preturao i našao nešto što bi trebalo da je šema spajanja, tako sam i napravio, ali nešto neće, pa bi molio da mi neko kompetetan reče je li to to.... ------------- 2 - 15 3 - 13 4 - 12 5 - 10 6 - 11 15 - 2 13 - 3 12 - 4 10 - 5 11 - 6 25 - 25 -------------- ps. ako nije neka kaže kako treba
razno.364 dcolak,
│ A kako to na VGA monitorima nema značaja. Ja sam video crno beli │ OLIVETI monitor na kome se tako usekla maska programa na kom se │ uglavnom radilo, da to više nije moglo ni da se koristi. Poenta je u onome CRNO-BELI. Priča se o kolorima ;) Sledge DAMMIR!
razno.365 jovca.car,
/* li nekakav uređaj koga bubnem npr. na paralelni port, pa po potrebi mogu /* da ga odnesem od mašine do mašine? Ako postoji, koliko košta uređaj, a Nije baš za backup, al je dobar za prenos sa mašine na mašinu: hard disk na paralelnom portu. Cene u Engleskoj idu od ť289 (85MB, 16ms) do ť499 (340MB, 8ms). Veličina 6" x 3" x 1".
razno.366 piter,
>> 2 - 15 >> 3 - 13 >> 4 - 12 >> 5 - 10 >> 6 - 11 >> 15 - 2 >> 13 - 3 >> 12 - 4 >> 10 - 5 >> 11 - 6 Ovo je OK... >> 25 - 25 Ovo ne treba, nego umesto toga treba vezati lim koji okruzuje pinove na isti sa druge strane... :)
razno.367 ognjen,
)-> USR 14.4K interni Cena?
razno.369 zurzul,
##> )-> USR 14.4K interni ##> ##> Cena? $116.59
razno.370 dejanr,
U današnjoj "porciji" vesti iz sveta pročitaćete dve zanimljive koje se bave superkompjuterima. NEC je (NOVOSTI/microb 4.2598) proizveo najbrži računar na svetu, vektorski paralelni superkompjuter koji "pretiče" njihov prethodni model 40 puta. Takođe, Cray Computer je probovisao Cray-4 (NOVOSTI/microb 4.2659).
razno.371 dejanr,
Otvoren je jesenji Comdex. žitajte vesti u NOVOSTI/microb 4.2617, 4.2618, 4.2635, i 4.2656.
razno.372 cubra,
ĐŠč█ │ A kako to na VGA monitorima nema značaja. Ja sam video ĐŠč█ crno beli │ OLIVETI monitor na kome se tako usekla maska ĐŠč█ programa na kom se │ uglavnom radilo, da to više nije moglo ĐŠč█ ni da se koristi. ĐŠč█ ĐŠč█ Poenta je u onome CRNO-BELI. ĐŠč█ ĐŠč█ Priča se o kolorima ;) Bajo, ako znaš kako radi katodna cev, onda znaš da to nema veze dal li je color ili cb. A ako ne znaš kako radi gorepomenuta, znaj da se troše i jedne i druge. Pogledaj malo katodne cevi video igara u poker-aparatima. Maske su usečene do bola. A katodna cev ne zna da li je ganja VGA ili CGA monitor. Ako mi ne veruješ, probaj. Pusti mesec-dva neki program da radi, pa se uveri. žubra
razno.373 bubble,
:>> ##> )-> USR 14.4K interni :>> ##> :>> ##> Cena? Ajd' baci pogled koliko kosta externi sportser na 28800 BPS :) cisto informaciono... :)
razno.374 djcorto,
>> Izvoli probaj ... egaciril.com Probacu, hvala :)
razno.375 djcorto,
Daj mi pointer na poruku gde je bila latinica ....
razno.376 dcolak,
│ Bajo, ako znaš kako radi katodna cev, onda znaš da to nema veze │ dal li je color ili cb. A ako ne znaš kako radi gorepomenuta, │ znaj da se troše i jedne i druge. Pogledaj malo katodne cevi │ video igara u poker-aparatima. Maske su usečene do bola. A katodna Fala bogu znam kako radi ;) Ali, da li si ikada video VGA Color MONITOR da ima senku? Dakle pričamo o kompjuterima. Ja nisam nikad video tako nešto... Sledge DAMMIR!
razno.377 vlad,
> Krenu Ja da pravim LPT kabel za LapLink i vidim da u stvari nemam > šemu... Šta sad?? Nešto sam preturao i našao nešto što bi trebalo da Nisam zagledao onaj tvoj raspored, ali evo ti jednog koji provereno radi. Probano sa LapLink-om, Interlink/Interserver-om, Norton linkom, Lantastikom, U-net-om, i ko zna čime još. Nema greške B). LAPLINK 3 - PARALLEL CABLE WIRING Laplink version 3 has an option to transfer data via the parallel ports. The cable details are :- Plugs - DB25 male at both ends Signal Direction Cable-Parallel Port 2 - 15 -ERROR > 3 - 13 SLCT > 4 - 12 PE > 5 - 10 -ACK > 6 - 11 BUSY > 10 - 5 DB3 < 11 - 6 DB6 < 12 - 4 DB2 < 13 - 3 DB1 < 15 - 2 DB0 < scr - scr chassis - No connection to all other pins No loops between pins on either connector IHR, August 1989. Šema se nalazi u fajlu "PC-CABLES.TXT", trebalo bi da ga ima u nekom od dir-ova.
razno.378 mladenp,
> Ajd' baci pogled koliko kosta externi sportser na 28800 > BPS :) cisto informaciono... :) 240 dolara u NY. I podržava V.34 za razliku od mnogih drugih.
razno.379 severian,
> Fala bogu znam kako radi ;) Ali, da li si ikada video VGA Color > MONITOR da ima senku? Dakle pričamo o kompjuterima. Ja nisam > nikad video tako nešto... E, nisi dovoljno gledao:> Ja sam, svojim očima (a i alien je bio prisutan), u servisu PC Plus-a, svojevremeno video VGA Color monitor koji je imao _jako_ primetnu senku po sredini ekrana. Senka je bila lako prepoznatljivog porekla, i poticala je od NC-a (ona linija "što razdvaja dva prozora za fajlove").
razno.380 dcolak,
│ E, nisi dovoljno gledao:> Ja sam, svojim očima (a i alien je bio │ prisutan), u servisu PC Plus-a, svojevremeno video VGA Color monitor koji │ je imao _jako_ primetnu senku po sredini ekrana. Senka je bila lako │ prepoznatljivog porekla, i poticala je od NC-a (ona linija "što razdvaja │ dva prozora za fajlove"). Eto nama zaključka. Koristite Screen Savere i sa Color Monitorima. Hm, ko nam ono reče da se to njima ne može desiti? ;)) Sledge DAMMIR!
razno.381 vlad,
> Ovo ne treba, nego umesto toga treba vezati lim koji okruzuje pinove > na isti sa druge strane... :) Kad se već pominje povezivanje šasija, odnosno uzajamno uzemljenje računara koji rade u nekoj mreži: žak i kada se radi o samo dva računara, spajanje mase (kućišta) jednog na masu drugog može da stvori probleme, naročito ako su računari utaknuti u različita napajanja. Razlika u potencijalu može da bude tolika da pošteno "prodrma" sa mrežnog kabla. Uspeo sam tako da spalim jednu I/O karticu mada mi je to bilo ko_zna_koje_po_redu takvo povezivanje. Mreže sa više računara (Novell) su poseban problem. Kako god spojim uzemljenje mrežnog kabla - negde obavezno "trese". Naročito je opasno ako se oklop ethernet kabla naslanja na konektor neke od kartica na računaru (npr. video - kabl za monitor). Kod kućnih mreža je rešenje utaknuti sve računare u isti izvor napajanja (uzemljenje). Drugi način je jednostavno ne povezivati mase, odnosno vezati samo jednu na kabl - tek toliko da ima smisla što je oklopljen. Mislim da kod neoklopljenog kabla nema potrebe za uzemljenjem, jeftiniji je, a sasvim zadovoljava kada je manje dužine od jedno tri metra. Kablove za povezivanje (bilo koje) po mom iskustvu nikako ne treba gurati/vaditi kad su računari uključeni. Za ethernet još uvek nisam našao zadovoljavajući način uzemljenja. Najdalje što sam išao je uzemljenje terminatora na vodovodnu cev (hladnu i mokru). Malo manje "šmercuje", ali me još uvek plaši B(. Definitivno sam izgubio svako poverenje u ono nazovi-uzemljenje u zidu.
razno.382 zurzul,
##> Ajd' baci pogled koliko kosta externi sportser na 28800 BPS :) ##> cisto informaciono... :) USRobotics 28.8K w/fax internal $189.20 28.8K w/fax external 208.78 14.4K internal 116.59 14.4K w/fax internal 119.50 14.4K external 135.50 14.4K w/fax external 139.50 Worldport 14.4K w/fax 236.09 Mislim da je glupost kupovati 28.8K modeme prvenstveno zbog PTT-a a drugo,ko još radi na 28.8K. Sasvim je dovoljan 14.4K modem a za poslje če mo vidjeti.. Vladimir
razno.383 evlad,
>>>> Izvoli probaj ... egaciril.com >> Probacu, hvala :) Moja ega ima 264k, baš me zanima da li će da radi ...
razno.384 evlad,
>> Daj mi pointer na poruku gde je bila latinica .... 317 - raspored YUSCII
razno.385 dejanr,
>> > 2. Ugasiti samo monitor. >> >> Ovo i ja koristim. E sad, da li dolazi do nekog štetnog pada/skoka napona >> pri isključenju i uključenju monitora? Gašenje monitora može da zaglupi i/ili resetuje računar, ali samo ako je električna instalacija loša (bez uzemljenja itd). Ako je instalacija iole normalna, ne bi trebalo da bude problema. Uostalom, vredi probati. Uzgred, i ja kada ostavljam računar na sat vremena obično ugasim monitor, a kompjuter ostavim da radi. Ako je na više sati, onda obično pogasim sve.
razno.386 evlad,
>> Moja ega ima 264k, baš me zanima da li će da radi ... ==== Khmm, 256k koji tasterus ...
razno.387 zcvele,
ş> E, nisi dovoljno gledao:> Ja sam, svojim očima (a i alien je ş> bio prisutan), u servisu PC Plus-a, svojevremeno video VGA ş> Color monitor koji je imao _jako_ primetnu senku po sredini ş> ekrana. Senka je bila lako prepoznatljivog porekla, i poticala ş> je od NC-a (ona linija "što razdvaja dva prozora za fajlove"). E niste videli u Televiziji monitore na kojima stoji test slika i pidžama(one vertikalne pruge). Ne vidiš razliku kada je upaljen a kada ugašen :)) Cvele
razno.388 zcvele,
ş> uvek plaši B(. Definitivno sam izgubio svako poverenje u ono ş> nazovi-uzemljenje u zidu. Dobro došao u društvo:)))) Cvele Jedan od najčešćih problema je baš te vrste. žak i nekada loše uzemljenje može da bude i otežavajući elemenat jer počne da stvara i "treći" potencijal. Imao sam u jednoj apoteci slučaj gde je loš produžni kabl preko mase printera na server uspeo da sjebe monitor na serveru :(( i još jednoj radnoj stanici :(. Napon je bio 40-ak volti.
razno.389 cnenad,
Obratiti pažnju na donju poruku. Suviše lepo zvuči da bi bilo istinito ! :( ─ Area: Pro.PC Msg#: 20 Sent Local Date: 19 Nov 94 18:57:24 From: Zoran Kosijer --+ +--+ +-- + | +--+ +-- | | | | --+-- | | | | | --+ +--+ +--+ | +--+ +--+ +--+ +--+ | | | | | | | | | | | | | --+ +--+ +--+ +-- +--+ + +--+ +--+ +-+ + | +-+ +-+ + + ++ +- -+- ++ +- +-+ +-+ + + +-+ +-+ + +- +-+ + ---------------------------------------------------------------------------- SYSTEM REQUIREMENTS TO RUN THIS PROGRAM: o A 386 DX CPU with at least 1 MEG of Extended memory. o HIMEM.SYS / QEMM or any other EMM manager. o DOS 3.x or higher and/or Windows 3.1 (optional) Welcome to a FIRST in PC TECHNOLOGY. Your computer is capable of doing much more than you think, and the companies that make them don't tell you everything. Well WE WILL. What if we told you that there is a program that converts your 386 DX into a real 486 DX/2 66 MHZ! You would say it's impossible, or it's another one of those HOAX PROGRAMS. Well you are wrong. In fact there are many programs out there that CLAIM to SPEED-UP your computer or increase your memory, but do they REALLY give results ? They either eat memory, behave strangely, and the result is not significant. Well throw away all those programs, because 386TO486.COM is the right choice. Yes, this little program, under 22 K, will convert your 386 DX into a 486 DX/2 66 MHZ, SAFELY. This program only works with 386 DX's, it does not support SX or 286 computers. Now you might seem skeptic and think this is a joke. This program took 6 months to program, and was carefully studied by top notch programmers and debuggers. They have come up with a SAFE technique to do so. We will not go into technical details, but we will attempt to explain. What this program does, is, it adds a mini TSR program into a protected memory area and this RESIDENT program acts as a CPU, it analyses the program being run and takes over the work, does its own calculations, compresses the program in memory, changes certain commands, all in realtime! All this frees up your regular CPU. So your regular CPU does its chores and the EMULATED CPU does its work too. It's like having a math co-processor, but in this case it's a CPU co-processor. And it's not all!!! This TSR does more than free the load out of your CPU, it also features a graphic processor and sound processor. 2 independant built-in modules that take care of graphic manipulations in all modes including CGA, EGA, VGA, SVGA, XVGA, and modes up to 24 bit color. It's like having a seperate GRAPHIC CPU, so imagine all the work load taken off your regular CPU. It also features a built-in sound processor, that takes care of sound processing, for programs that use sound cards and PC SPEAKER as well. The program also features a MATH CO PROCESSOR emulator, even better than Q387.EXE, it is as fast as the real math chip itself, this also is installed. So with all these utilities in memory (TSR) it works to help free your CPU, it also changes your BIOS, setup and memory contents to configure it into a 486 66 so other programs can recognise it. When we say it converts it into a 486 66, we really mean it!!! Your 386 DX 40 becomes 486 66 MHZ, tests have been made and we measured the CPU speed with different programs. Without this utility installed we got from 37.5 to 40 MHZ! With the utility installed we got an amazing 67.2 MHZ to 74 MHZ! Faster than the real 486 66 MHZ!!! Everything is automatic and temporary, once you turn off your computer everything is reset. When you run the program it will read your configuration and adjust itself accordingly. This utility takes away NO MEMORY, it resides in a special unused portion of your memory, and it is fully compatible with ANY DOS version, any WINDOWS version, any other TSR's in memory, other memory.
razno.390 vlajel,
> Gašenje monitora može da zaglupi i/ili resetuje računar, ali > samo ako je električna instalacija loša (bez uzemljenja itd). Da,ako se gasi preko prekidača na monitoru:) na novijim pločama/Green/se posle 10-ak minuta monitor sam ugasi nesto kao 'stand by' na tv-u,tako da nema skoka ili pada napona,a zgodno je ako izđeš negde pa zaboraviš na komp:)) Pošto je bilo reči o tome da statična slika zna da udesi monitor povremeno koristim programčić koji sam okačio,isti dosta brzo dribla preko ekrana u raznim pravcima,na taj način 'uslovno' rečeno osvežava fosforni sloj,zanima me ima li to nekog smisla ili ne ? PS:dodatne opcije su vgamoire ? vgamoire.zip
razno.391 zormi,
* a protected memory area and this RESIDENT program acts as a CPU, * it analyses the program being run and takes over the work, does * its own calculations, compresses the program in memory, changes * certain commands, all in realtime! All this frees up your * regular CPU. Ajde! ;) A na čemu se program izvršava da bi obavio sve te funkcije? Možda na keyboard kontroleru :))) ? Naravno, ovo ne može da se napravi iz mnogo razloga. Emulator koprocesora može, ali da bude brži od njega nikako jer je koprocesor rešen u hardware-u na nivou mikrokodova instrukcija i digitalne logike. Assemblerske instrukcije su za red veličine sporije od toga i tu nikakvo programiranje ne može da pomogne... Ono što npr. Q387 radi je da brže emulira koprocesor (koristeći trapping) nego što računaju neke standardne biblioteke za rad bez koprocesora, ali daleko od toga da se može napraviti software koprocesor iste brzine kao hardware-ski. Obrnuto može ;)
razno.392 nkrgovic,
>> Koja je razlika izmedju 486DLC i 486DX ploce? Pazi ovako 486DLC je zamena za 386,malo ubrzana i sa 1kb kes-a. Ima vecinu instrukcija kao 486,ali ipak ne moze da prevari sve programe. Posto ima manji broj pinova,ima neka frka sa sirinom magistrale za podatke,koja na dlc-u nije 32-bitna,a na 486 sx-u jeste.Zato se na dlc ne moze lepo ugraditi vlb(ugradjuje se ali neke karte ne rade). Mislim da je 486sx na 25 ipak bolji od dlc-a na 40.Brzina je otprilike ista,a sx je ipak "pravi 486".Jedan moj drug je pre oko 3 meseca izvrsio bas takav upgrade i vrlo je zadovoljan. Razlika izmedju sx i dx 486 je samo u tome sto dx ima koprocesor,a sx nema(ima ali ne radi-ista stvar).Dx ti je mnogo bolji u radu sa grafikom i bilo gde gde ima float matematike.U dos-u je razlika vrlo mala. Igrice su mnogo brze na dx-u,pogotovo one koje se rade kao 3d.Licno sam preso sa sx-a(25) na dx(40) i ubrzanje u strice commander-u je bilo ohohohoho. Licno preporucujem bar 486sx.Dlc moze da ide jedino kao zamena za 386dx, nikako za 486. nk
razno.393 gristic,
//don't tell you everything. Well WE WILL. What if we told //you that there is a program that converts your 386 DX into a //real 486 DX/2 66 MHZ! You would say it's impossible, or it's VEP4PC.EXE :) A gde je program za stakerisanje RAM-a? SYSTEM REQUIREMENTS TO RUN THIS PROGRAM: o A YUGO 45 with at least 1 L gasoline. o Drinking driver. o Fog and/or Night (optional) Welcome to a FIRST in CAR TECHNOLOGY. Your car is capable of doing much more than you think, and the companies that make them don't tell you everything. Well WE WILL. What if we told you that there is a program that converts your YUGO 45 into a real FERRARI 3000XL! You would say it's impossible, or it's another one of those HOAX PROGRAMS. Well you are wrong. In fact there are many programs out there that CLAIM to SPEED-UP your car or increase your gasoline, but do they REALLY give results ? They either eat gasoline, behave strangely, and the result is not significant. Well throw away all those programs, because YUGO2FER.COM is the right choice. Yes, this little program, under 22 $, will convert your YUGO 45 into a FERRARI 3000XL, SAFELY. This program only works with YUGO's, it does not support Trabant or Z750 cars. Now you might seem skeptic and think this is a joke. This program took 6 months to program, and was carefully studied by top notch drivers and mechanics. They have come up with a SAFE technique to do so. We will not go into technical details, but we will attempt to explain. ... Ili umesto YUGO stavite Serbia a umesto FERRARI New Zealand :). Davno se nisam ovako zabavljao... Ako to radi kao i gramatika u ovom tekstu onda vsjo panjatno. ─── * ...and they lived happily ever after.
razno.394 ikordic,
RE: JOKES:bez.veze => Now you might seem skeptic and think this is a joke. This program You bet! :))))))) => We will not go into technical details, but we will attempt to ;)))) => it analyses the program being run and takes over the work, does => its own calculations, compresses the program in memory, changes => certain commands, all in realtime! All this frees up your => regular CPU. So your regular CPU does its chores and the :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Piš živi :)))))) => color. It's like having a seperate GRAPHIC CPU, so imagine all the ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ => sound processor, that takes care of sound processing, for programs ^^^^^^^^^^^^^^^^ => The program also features a MATH CO PROCESSOR emulator, even better ^^^^^^^^^^^^^^^^^ => utility takes away NO MEMORY, it resides in a special unused portion ^^^^^^^^^ ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ => of your memory, and it is fully compatible with ANY DOS version, ^^^^^^^^^^^^^^^^ :))))))))))))))))))))))))))))))) Majko mila :))))))))))))))))))))) hvala cnenadu na ovome, predugo se nisam ovako smejao :)))))))))))))))))))))))) Pozdravio ga Odisej :)))))))
razno.395 ikordic,
RE: Green ploče => Da,ako se gasi preko prekidača na monitoru:) na novijim => pločama/Green/se posle 10-ak minuta monitor sam ugasi E, ovo još nisam video u praksi, Kako ploča ugasi monitor?
razno.396 cnenad,
ŁŁŁ VEP4PC.EXE :) A gde je program za stakerisanje RAM-a? Napravi RAM disk i dupliraj ga Stackerom ili Dbl/DrvSpaceom.
razno.397 vlad,
> dribla preko ekrana u raznim pravcima,na taj način 'uslovno' rečeno > osvežava fosforni sloj,zanima me ima li to nekog smisla ili ne ? Ima smisla samo psihološki. Znaš da ti screen saver radi, a sviđa ti se to što vidiš. Strogo uzev, najbolji sejver je onaj koji potpuno zamrači ekran - bez kerefeka B).
razno.398 vlad,
> Jedan od najčešćih problema je baš te vrste. žak i nekada loše > uzemljenje može da bude i otežavajući elemenat jer počne da stvara i > "treći" potencijal. Hvala na dobrodošlici B). Koliko samo ima "uzemljenja" koja su u stvari nulovana, a koliko još onih koja su uzemljena u vazduh, da ne kažem u **************** B((. Jedini lek je instrument u ruke, pa uzemljuj sam kako znaš i umeš. Toplo preporučujem svima da izmere napon između nule i uzemljenja, pa ako prelazi nekoliko volti - ašov u ruke.
razno.399 aleck,
>> o A YUGO 45 with at least 1 L gasoline. >> o Drinking driver. >> o Fog and/or Night (optional) ........ :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Apsolutno fenimenalno..:)).Umro sam od smeha.Svaka čast.
razno.400 zormi,
* RE: Green ploče * *=> Da,ako se gasi preko prekidača na monitoru:) na novijim *=> pločama/Green/se posle 10-ak minuta monitor sam ugasi * * E, ovo još nisam video u praksi, Kako ploča ugasi monitor? Nisam ni ja video jer je potreban i green UPS ;) koji ima konektor za odgovarajuću utičnicu na green MBD. Kada preko konektora stigne signal da je ploča u stand-by-u UPS isključi struju monitoru.
razno.401 zormi,
* Strogo uzev, najbolji sejver je onaj koji * potpuno zamrači ekran - bez kerefeka B). Teorijski da, u praksi ne valja jer izgleda kao isključen pa tetkice gase struju. ;)
razno.402 vstan,
> => plocama/Green/se posle 10-ak minuta monitor sam ugasi > > E, ovo jos nisam video u praksi, Kako ploca ugasi monitor? Valjda ode u neki stend-by rezim, kao TV ?
razno.403 zeljkoj,
> Napravi RAM disk i dupliraj ga Stackerom ili Dbl/DrvSpaceom. Ja sam probao. :)
razno.404 mikis,
+> A gde je program za stakerisanje RAM-a? Samo se ti zezaj, program za stakerisanje RAM-a (doduše, za Mac) uveliko postoji (RAM Doubler, firme Connectix). Uzgred, i na PC-ju možeš stakerisati ram disk ;)
razno.405 mdave,
Subject: Re: Green Ploče MD> Nisam ni ja video jer je potreban i green UPS ;) koji ima MD> konektor za odgovarajuću utičnicu na green MBD. Kada preko MD> konektora stigne signal da je ploča u stand-by-u UPS MD> isključi struju monitoru. Šta je _tačno_ EPA ?
razno.406 szeman,
>> 28.8K w/fax internal $189.20 >> 28.8K w/fax external 208.78 Nisam baš u toku... Po podacima koje navodi Thomas Browne (text iz R-a) cena za ovu grupu modema se kretala oko $3.500 (ako je ovaj podatak nije štamparska greška) >> Mislim da je glupost kupovati 28.8K modeme prvenstveno zbog PTT-a a >> drugo,ko još radi na 28.8K. Sasvim je dovoljan 14.4K modem a za >> poslje če mo vidjeti.. Ne baš. :) U fazi pregovora (ili čak izvršenja ;>) je projekat za osavremenjavanje PTT komunikacione mreže na nivou Republike. No, kako sam već previše puta bio svedok neuspelih projekata, mogu samo da kažem - DAJ BOčE !!! Ko zna nešto više, nastavak u tema:ptt.
razno.407 ikordic,
RE: Green => Nisam ni ja video jer je potreban i green UPS ;) koji ima => konektor za odgovarajuću utičnicu na green MBD. Kada preko => konektora stigne signal da je ploča u stand-by-u UPS => isključi struju monitoru. UPS? Ili PSU? ;) Mda, ali neko (dejanr?) je pre izvesnog vremena rekao nešto u stilu "ja otišao da se prošetam kad ono ploča mi ugasi monitor". Daklem, za tako nešto moraš da imaš ili pomenuti Green PSU ili kombinaciju zelenog monitora, ploče i grafička kartice, koji trebadu da se uz to i slažedu kako treba.
razno.408 zormi,
* Nisam ni ja video jer je potreban i green UPS Ispravka, mislio sam na power supply unit, ne znam što mi se UPS-evi motaju po glavi :(
razno.409 pbojan,
>> moras da imas ili pomenuti Green PSU ili kombinaciju zelenog >> monitora, ploce i graficka kartice, koji trebadu da se uz to i >> slazedu kako treba. Pa, koliko se ja razumem ;), trebadu :) ti samo Green ploca i Green monitor, ili preciznije, EnergyStar. Po isteku zadatog vremena, ploca gasi procesor na 0MHz, a monitor odlazi u stand-buy rezim. Obicno monitori imaju dva LEDa, gde jedan kaze 'Updaljen sam', a drugi 'A sad sam i ugasen' :))). Philips ima jedan LED koji trepce kada je monitor u stand-buy. Nisam siguran koliki uticaj na sve to ima video karta.
razno.410 dpetrov,
Da li neko zna Pin Out za 3,5 Floppy Notebook računara
razno.411 gristic,
//ŁŁŁ VEP4PC.EXE :) A gde je program za stakerisanje RAM-a? // //Napravi RAM disk i dupliraj ga Stackerom ili Dbl/DrvSpaceom. Rekao sam RAM. Stakerisanje RAM diska je već opšte mesto. ;) Na mašini sa 2MB otkucaš MEM i dobiješ: Memory Type Total = Used + Free ---------------- -------- -------- -------- Conventional 640MB 344MB 296MB Upper 4193MB 4,193MB 86MB Reserved 128MB 128MB 0MB Extended (XMS) 7,916MB 3,676MB 4,240MB ---------------- ------- ------- -------- Total memory 8,192MB 3,570MB 4,622MB Total under 1 TB 148MB 4,194MB 382MB Total Expanded (EMS) 7,584MB (7,766,016 Kbytes) Free Expanded (EMS) 4,240MB (4,341,760 Kbytes) Largest executable program size 296MB (302,832 Kbytes) Largest free upper memory block 85MB (87,392 Kbytes) WINDOWS PING-PONG RELEASE is resident in the high memory area. Kadbisegađaliautobusima. ;) ─── * Mary had a little RAM -- only about a MEG or so.
razno.412 cane,
- Sve sam ja ovo shvatio ali sad kad bi mi jos neko objasnio razliku izmedu - ovog koji kosta 100 dolara i onog koji kosta 300 dolara?? Brzina pristupa i brzina transfera. Ovaj CD koji spominjes je ocigledno single-speed sa prosto ocajnim brzinama. Sa druge strane, sada se sve vise prozivode i kupuju double-speed drajvovi koji su prakticno duplo brzi. Na kraju, imas i quattro-speed drajvove sa transferom od preko 1mb, ali im je cena blago zastrasujuca :(. P.S. Naravno, cenu nabija i ime proizvodjaca. Toshiba mora biti skuplja od tamo nekog Mitsumi-ja. A ima i razloga :).
razno.413 cane,
- Veoma znacajna presuda u korist Intel-a u sporu sa AMD-om. Neke je vec spominjao, evo ja podsecam. Da li bi bio tako ljubazan da, kada vec tako bombasticno najavis neku novost ("veoma znacajna...") spomenes, u najkracim crtama, i o cemu se radi? P.S. A da kasnite sa vestima - kasnite :(.
razno.414 jovca.car,
/* Šta je _tačno_ EPA ? Environment Protection Agency
razno.415 jovca.car,
/* E, ovo još nisam video u praksi, Kako ploča ugasi monitor? Green ploča preko green napajanja pošalje green signal green monitoru preko jednog do sada nekorišćenog green pina u green kablu, i ovaj se sam ugasi, odnosno upali. Ovako je to rešavao (čini mi se) green Dell na svojim green računarima, a verujem da je isti green fazon i u DPMS green standardu.
razno.416 dejanr,
>> Neke je vec spominjao, evo ja podsecam. Da li bi bio tako ljubazan da, >> kada vec tako bombasticno najavis neku novost ("veoma znacajna...") >> spomenes, u najkracim crtama, i o cemu se radi? Nema razloga da na to trošim vreme, koga zanima može da pročita vest iz konferencije NOVOSTI, zato je i prenosimo.
razno.417 piter,
Zainteresovan naslovom na najnovijem Svetu Kompjutera odlucih se teska srca da ga kupim i to mi je bila prva greska, a druga je kad sam uzeo da ga citam... ;( Posebno bih zeleo da govorim o njihovoj komepenciji u testiranju opreme i o tekstu na 21. strani "Cetir' konja debela", u tekstu pise da su koristili XCOPY F:\NRMAPS\*.* NUL >NUL XCOPY uopste ne moze da kopira nesto na NUL device, a ako su koristili obican COPY ( a u tekstu im se omaklo X) ni onda rezultati nisu tacni zato sto COPY na NUL kopira samo fajlove krace od 64KB, a ako su duzi onda kopira samo prva 64KB... I sto bi oni rekli: "...(vredi manje, i ako ce vas trgovci uveravati da Svet Kompjutera ionako pise samo gluposti)." ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ ;)
razno.418 piter,
>> Pa, koliko se ja razumem ;), trebadu :) ti samo Green ploca i >> Green monitor, ili preciznije, EnergyStar. Po isteku zadatog >> vremena, ploca gasi procesor na 0MHz, a monitor odlazi u >> stand-buy rezim. Obicno monitori imaju dva LEDa, gde jedan >> kaze 'Updaljen sam', a drugi 'A sad sam i ugasen' :))). >> Philips ima jedan LED koji trepce kada je monitor u stand-buy. >> Nisam siguran koliki uticaj na sve to ima video karta. Treba ti samo MONITOR koji ima DMPS (GREEN) funkciju, i kada BILO KOJA video kartica iskljuci (bilo hardwerski (green ploca) ili softverski (screen saver)) video signal monitor sam "iskljuci sebe", tj. ode u neki stand by rezim sto se obicno detektuje smanjenjem inteziteta power lampice...
razno.419 pinokio,
>>Treba ti samo MONITOR koji ima DMPS (GREEN) funkciju, i kada BILO KOJA video kartica iskljuci (bilo hardwerski (green ploca) ili softverski (screen saver)) video signal monitor sam "iskljuci sebe", tj. ode u neki Neće biti. Treba ti i video kartica koja podržava green standard. Dakle, ploča (ili neki soft.) pošalje signal video karti a ova na jednom od 15 pinova (ne znam kojem) obori (ili podigne?) napon monitor to konstatuje i prebaci se stand by režim. Pod uslovom da isti podržava takvu vrstu signalizacije (iliti da je Green). Kod kartica koje ne podržavaju tu funkciju(samo se ukida ver. i horiz. synhron. Te ti stoga i išćezne slika sa monitora. Nenad
razno.420 armitage,
Subject: SPEA V7-VEGA Plus (PCI) Da li neko ima lična iskustva sa ovom grafičkom karticom? Bio bih mu zahvalan kada bi napisao par reči o njoj. BTW, kartica ima Advanced Logic čip. -*- Armitage -*-
razno.421 zcvele,
ş> ima jedan LED koji trepce kada je monitor u stand-buy. Nisam ş> siguran koliki uticaj na sve to ima video karta. Veliki. Cerovatno ima pin kojim kaže monitoru "E frajeru štedi struju, zar ne vidiš da je restrikcija ba ":))
razno.422 ikordic,
RE: Šum => kada vec tako bombasticno najavis neku novost ("veoma => znacajna...") spomenes, u najkracim crtama, i o cemu se radi? Pretpostavljam da je smisao takvih najava da te naćera da pročitaš tu vest u konferenciji NOVOSTI? Smatram da je bezveze da se ista vest dva puta pojavljuje. Štaviše, ja smatram da su i ovakve najave suvišne, jer za tako nešto postoji tema digest ...
razno.423 gonzo,
Ajde ko hoće u grupu "hp550c", na mail.
razno.424 piter,
>>>> Treba ti samo MONITOR koji ima DMPS (GREEN) funkciju, i kada >> BILO KOJA video kartica iskljuci (bilo hardwerski (green >> ploca) ili softverski (screen saver)) video signal monitor sam >> "iskljuci sebe", tj. ode u neki >> Nece biti. Treba ti i video kartica koja podrzava green >> standard. Dakle, ploca (ili neki soft.) posalje signal video >> karti a ova na jednom od 15 pinova (ne znam kojem) obori (ili >> podigne?) napon monitor to konstatuje i prebaci se stand by >> rezim. Pod uslovom da isti podrzava takvu vrstu signalizacije >> (iliti da je Green). Kod kartica koje ne podrzavaju tu >> funkciju(samo se ukida ver. i horiz. synhron. Te ti stoga i >> iscezne slika sa monitora. A da probas?
razno.425 dradalj,
Dobio sam modem Mihajlo Pupin model PP 19,2 k GS (eksterni) U zivotu nisam video veci. Problem je u tome sto nemam nikakvu literaturu za njega. Probao sam da ga spojim ali s obzirom da pozadi ima luster klemu sa deset izvoda nisam znao koja je kombinacija prava. Inace veze se na seriski port. Ako neko zna nesto neka pomaga ovde ili na mail. Unapred hvala.
razno.426 piter,
>> Dobio sam modem Mihajlo Pupin model PP 19,2 k GS (eksterni) >> U zivotu nisam video veci. Problem je u tome sto nemam nikakvu >> literaturu za njega. Probao sam da ga spojim ali s obzirom da >> pozadi ima luster klemu sa deset izvoda nisam znao koja je >> kombinacija prava. Inace veze se na seriski port. Ako neko >> zna nesto neka pomaga ovde ili na mail. >> Unapred hvala. Mislim da neces moci da ga iskoristis, to je BASE-BAND modem, brzi modem za male razdaljine, radi samo na fiksnim linijama, po nekom sinhronom protokolu, i to u nasim uslovima posta garantuje 4800 i ako je radio i na 9600... Ako ti treba knjiga, mogu da ti posaljem, samo da te odma upozorim da Pupin cesto u iste kutije pakuje puno revizija iste stvari pa uputstva cesto ne odgovaraju u potpunosti...
razno.427 zurzul,
##>>> 28.8K w/fax internal $189.20 ##>>> 28.8K w/fax external 208.78 ##> ##> Nisam baš u toku... Po podacima koje navodi Thomas Browne (text iz R-a) ##> cena za ovu grupu modema se kretala oko $3.500 (ako je ovaj podatak nije ##> štamparska greška) Ovo su cijene iz Oktobarskog BYTE-a,što če reći da je kod nas tu negdje oko $3.000-3.500. :)))) ##> Ne baš. :) U fazi pregovora (ili čak izvršenja ;>) je projekat za ##> osavremenjavanje PTT komunikacione mreže na nivou Republike. No, kako ##> sam već previše puta bio svedok neuspelih projekata, mogu samo da ##> kažem - DAJ BOčE !!! Ko zna nešto više, nastavak u tema:ptt. Ma nema od toga ništa... Ljudi gledaju kako da se izvuku iz ove krize a ne da usavrše centrale. Kome još trebaju brze centrale (izuzev nas sa brzim modemima,naravno)??
razno.428 zeljkoj,
> COPY ( a u tekstu im se omaklo X) ni onda rezultati nisu tacni > zato sto COPY na NUL kopira samo fajlove krace od 64KB, a ako > su duzi onda kopira samo prva 64KB... ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ Odakle ti to?
razno.429 vstan,
>>>>> Treba ti samo MONITOR koji ima DMPS (GREEN) funkciju, i >>> kada BILO KOJA video kartica iskljuci (bilo hardwerski (green >>> ploca) ili softverski (screen saver)) video signal monitor >>> sam "iskljuci sebe", tj. ode u neki >>> Nece biti. Treba ti i video kartica koja podrzava green >>> standard. Dakle, ploca (ili neki soft.) posalje signal video >>> karti a ova na jednom od 15 pinova (ne znam kojem) obori (ili >>> podigne?) napon monitor to konstatuje i prebaci se stand by >>> rezim. Pod uslovom da isti podrzava takvu vrstu signalizacije >>> (iliti da je Green). Kod kartica koje ne podrzavaju tu >>> funkciju(samo se ukida ver. i horiz. synhron. Te ti stoga i >>> iscezne slika sa monitora. > > A da probas? A da malo skratis quote ;)
razno.430 piter,
>>> COPY ( a u tekstu im se omaklo X) ni onda rezultati nisu >>> tacni zato sto COPY na NUL kopira samo fajlove krace od 64KB, >>> a ako su duzi onda kopira samo prva 64KB... >> ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ >> Odakle ti to? Probaj COPY DOOM2.WAD NUL i cudi se... :) Na mom XT-u (20MB disk) to uradi za 1-2 sekunde, a glave urade samo TAK-TAK-TAK-TAK-TAK, sto ti dodje 26*512*5=66560, stim da on procita samo 64KB, znam koliko je potrebno da iskopira 14MB na ovoj zivotinji...
razno.431 svemic,
Trebaju mi drajveri za CD SONY CDU33(tako nesto). Nisam dobio od prodavca disketu jer to nisam ja narucivao vec jedan moj prijatelj. Unapred hvala !!!
razno.432 zeljkoj,
> Probaj COPY DOOM2.WAD NUL i cudi se... :) > Na mom XT-u (20MB disk) to uradi za 1-2 sekunde, a glave urade samo > TAK-TAK-TAK-TAK-TAK, sto ti dodje 26*512*5=66560, stim da on procita > samo 64KB, znam koliko je potrebno da iskopira 14MB na ovoj zivotinji... Ma radi se o binarnom fajlu, treba da otkucaš COPY /B DOOM2.WAD NUL: Kada ne otkucaš ono /B onda čim naiđe na karakter sa ascii kodom 27 (escape), prestane sa kopiranjem.
razno.433 ikordic,
RE: Šum => Probaj COPY DOOM2.WAD NUL i cudi se... :) => Na mom XT-u (20MB disk) to uradi za 1-2 sekunde, a glave urade samo Ti na XT-u sa 20 MB diskom držiš DOOM?!?
razno.434 kriss,
U jednoj novoj 386/40 ploči (ima i green funkcije) stavljeno je 4 MB RAM-a u vidu 72-pinskog SIMM-a. Kad se sistem digne i krene da broji memoriju, stigne do 3840 KB i kaže OK. E sad, kod mene je na starijoj ploči 4 MB u vidu 4 SIMM-a od po 1 MB (čak mislim da ni nema podnožje za 72 pina) i brojanje ide do (normalnih?) 4096 KB. Da li je moguće da je razlika od onih 3840 do 4096 KB ikako "pokvarena" ili da ne postoji ili štatijaznam (recimo kao neki bad sektori na disku :) pa je procesor samo obeleži kao loše i preskoči, ili je to neki novi fazon ploče? Ili nešto treće nije u redu?
razno.435 szeman,
>> Ovo su cijene iz Oktobarskog BYTE-a,što če reći da je kod nas tu >> negdje oko $3.000-3.500. :)))) ;)) Ajde nabavi mi 28.8KB modem/fax za $189 i spreman sam odmah da ti dam onu razliku do $3.500. ;>>
razno.436 rkramer,
C:\> Ma radi se o binarnom fajlu, treba da otkucaš C:\> COPY /B DOOM2.WAD NUL: C:\> Kada ne otkucaš ono /B onda čim naiđe na C:\> karakter sa ascii kodom 27 C:\> (escape), prestane sa kopiranjem. Hmph... Nesto mi se cini da si pomesao odredjene stvari. Ono '/B' se pojavljuje samo ako spajas isecene binarne fajlove sa COPY ?.?+?.?. Ako ne navedes /B, copy na mestima spojeva ubacuje nesto (mislim jedno enter ili sl) jer smatra da su to textovi. E, sada... Ima necega u tome sto ti pricas jer ukoliko uredjaj SA koga se kopira nije disk - kopiranje traje sve do nailaska na karakter Ctrl-Z (Escape).
razno.437 ikordic,
RE: (X)COPY => Ma radi se o binarnom fajlu, treba da otkucaš COPY /B DOOM2.WAD NUL: => Kada ne otkucaš ono /B onda čim naiđe na karakter sa ascii kodom 27 => (escape), prestane sa kopiranjem. ??? Kakav bre ESC (27)? Misliš na EOF (26)? Nema bre to veze ... Naredba COPY ima dva modaliteta rada, sa prekidačem /A (ne gleda veličinu fajla već čeka EOF) i /B (čita fajl do ukupne upisane dužine). Navođene prekidača /B je sasvim nepotrebno, osim ako se ne spaja više fajlova, što u konkretnom slučaju nije potrebno.
razno.438 zokig,
>> BTW, kad bi bio neki screen saver za dos koji bi tražio password :) !? AfterDark !?
razno.439 fancy,
ŮŢ> je razlika od onih 3840 do 4096 KB ikako "pokvarena" ili da ne postoji 4096Kb - 3840Kb = 256Kb => Shadow RAM.
razno.440 ikordic,
RE: POST memorije => U jednoj novoj 386/40 ploči (ima i green funkcije) stavljeno je 4 MB => RAM-a u vidu 72-pinskog SIMM-a. Kad se sistem digne i krene da broji => memoriju, stigne do 3840 KB i kaže OK. E sad, kod mene je na starijoj Sasma OK na svim novijim ploča. 256 KB ti biva pojedeno za potrebe Shadow RAM-a. Neke ploče izbroje i taj deo kada poisključuješ sve Shadow-e a neke ni tada ne. Uglavnom, sve je u redu, imaš tu memoriju, samo se ne broji na početku.
razno.441 vstan,
> za 72 pina) i brojanje ide do (normalnih?) 4096 KB. Da li je > moguce da je razlika od onih 3840 do 4096 KB ikako "pokvarena" > ili da ne postoji ili statijaznam (recimo kao neki bad sektori "Brojanje" zavisi od ploce. Dakle rec je o redovnoj pojavi. Nemo' da se uzbudjujes :)
razno.442 diag,
Evo ovde imaš drajvere za Sony i Panasonic cdrom . pz Goran cdrom.arj
razno.443 zeljkoj,
> ploči 4 MB u vidu 4 SIMM-a od po 1 MB (čak mislim da ni nema podnožje > za 72 pina) i brojanje ide do (normalnih?) 4096 KB. Da li je moguće da > je razlika od onih 3840 do 4096 KB ikako "pokvarena" ili da ne postoji Memorija je OK. Dokle će da broji, zavisi od ploče i još nekih stvari. (Meni sa TSENG ET4000 grafičkom karticom broji do 3840, a kada ubacim neki levi TRIDENT broji do 4096.
razno.444 zeljkoj,
> Hmph... Nesto mi se cini da si pomesao odredjene stvari. Ono '/B' > se pojavljuje samo ako spajas isecene binarne fajlove sa COPY Nisam ništa pomešao, sve je provereno u praksi.
razno.445 zeljkoj,
> fajla već čeka EOF) i /B (čita fajl do ukupne upisane dužine). Navođene > prekidača /B je sasvim nepotrebno, osim ako se ne spaja više fajlova, što u Ne bih baš rekao da si u pravu.
razno.446 piter,
>>> Probaj COPY DOOM2.WAD NUL i cudi se... :) >> Ma radi se o binarnom fajlu, treba da otkucas COPY /B >> DOOM2.WAD NUL: Kada ne otkucas ono /B onda cim naide na >> karakter sa ascii kodom 27 (escape), prestane sa kopiranjem. Da u pravu si moja greska, ali opet su lupili za ono XCOPY... ;)
razno.447 piter,
>> => Probaj COPY DOOM2.WAD NUL i cudi se... :) >> => Na mom XT-u (20MB disk) to uradi za 1-2 sekunde, a glave >> Ti na XT-u sa 20 MB diskom drzis DOOM?!? Pa sta, jel ja tebe pitam na cemu se ti igras DOOM2...
razno.448 zurzul,
##> ;)) Ajde nabavi mi 28.8KB modem/fax za $189 i spreman sam odmah da ti dam ##> onu razliku do $3.500. ;>> Ja sam samo prenjeo cijene iz oktobarskog BYTE što znači da toga ipak ima,samo ne kod nas. :((
razno.449 mdrazic,
> Hmph... Nesto mi se cini da si pomesao odredjene stvari. Ono '/B' > se pojavljuje samo ako spajas isecene binarne fajlove sa COPY > ?.?+?.?. Ako ne navedes /B, copy na mestima spojeva ubacuje nesto > (mislim jedno enter ili sl) jer smatra da su to textovi. E, sada... > Ima necega u tome sto ti pricas jer ukoliko uredjaj SA koga se kopira > nije disk - kopiranje traje sve do nailaska na karakter Ctrl-Z > (Escape). Nije baš tako. 'ASCII' fajlovi se (često) završavaju sa Ctrl-Z ( to je EOF a ne Esc ). Kod kopiranja više tekstova u jedan se fajlovi čitaju do pojavljivanja prvog EOF markera ili do kraja fajla ako markera nema, zatim čita drugi fajl itd. Milan
razno.450 mdrazic,
> Ti na XT-u sa 20 MB diskom držiš DOOM?!? Valjda za potrebe testiranja brzine diska :))
razno.451 ikordic,
RE: COPY => > fajla već čeka EOF) i /B (čita fajl do ukupne upisane dužine). => > Navođene prekidača /B je sasvim nepotrebno, osim ako se ne spaja => više fajlova, što u => => Ne bih baš rekao da si u pravu. Puno fala na obimnom odgovoru ;) Gde to nisam u pravu? Podrazumevano stanje naredbe COPY (ili default, po naški) jeste /B. Jedina situacija kada nije tako jeste kada spajaš više fajlova u jedan. Zato u toj situaciji moraš navesti /B. Ta situacija nije posredi. Šta tu nije jasno?
razno.452 zeljkoj,
> Gde to nisam u pravu? Podrazumevano stanje naredbe COPY (ili default, po > naški) jeste /B. Jedina situacija kada nije tako jeste kada spajaš više > fajlova u jedan. Zato u toj situaciji moraš navesti /B. Ta situacija nije Nije to jedina situacija. I kada se kopira na neki "ne-disk" uređaj (COM1:, NUL:, i slično), mora se navesti /B.
razno.453 mikis,
+> ;)) Ajde nabavi mi 28.8KB modem/fax za $189 i spreman sam odmah da ti dam +> onu razliku do $3.500. ;>> Ti to ozbiljno? :) Ako hoćeš, nabaviću ti ja US Robotics Sportster 28800, u Beogradu, za samo 500$ (800 DEM), a ti mi daj tu razliku do 3500$ ;)) (btw. može i USR Courier V34 Dual Standard, svega 1000$ :)) Cene 28800 modema u USA kreću se od 160-170$ za no-name (V.Fast), za 200-tinak mogu se uzeti USR Sportster, Supra(Fax) i slični, takođe V.Fast (ali V34 upgrade-abilni), "pravi" V34 Sportsteri su oko 240$, a US Robotics Courier-i V34 koštaju 400-700$ (u zavisnosi od dodatnih standarda koje podržavaju). p.s. Cene su okvirne, i podležu svakodnevnim promenama - naravno, naniže :) p.p.s. Baš me zanima, ko bi dao 3500$ za modem? :)
razno.454 goranr,
Ne spada bas u ovu konferenciju, no dobro... Da li neko ima program DeskScan 2.1 za HP ScanJet-a II, ali da je na engleskom jeziku, pošto sam uz mog SJ II CX dobio nemačku verziju programa. Ponude na mail. Unapred zahvalan, ÔOPAH
razno.455 vpudar,
Da li je neko uspeo da priključi PS/2 kompatibilnog miša na AT računar? Postoji li neka prepreka (u hardverskom smislu, verovatno UART čip) da se to uradi? žini mi se da je kod PS/2 miša protokol dosta sličan komunikaciji s tastaturom. Pa, ako neko ima neku dokumentaciju o tome...
razno.456 ppekovic,
>> za 72 pina) i brojanje ide do (normalnih?) 4096 KB. Da li je moguće da >> je razlika od onih 3840 do 4096 KB ikako "pokvarena" ili da ne postoji >> ili štatijaznam (recimo kao neki bad sektori na disku :) pa je Isključi "senke" :) (shadow RAM) opciju i brojaće ti do 4096. Paya
razno.457 jovca.car,
/* Gde to nisam u pravu? Podrazumevano stanje naredbe COPY (ili default, po /* naški) jeste /B. Jedina situacija kada nije tako jeste kada spajaš više ^^^^^^^^ Da jeste, taj svič ne bi ni postojao. ;)
razno.458 rkramer,
C:\> > nije disk - kopiranje traje sve do nailaska na k C:\> > (Escape). C:\> C:\> Nije baš tako. 'ASCII' fajlovi se (često) C:\> završavaju sa Ctrl-Z ( to je EOF a ne Esc ). Kod C:\> kopiranja više tekstova u jedan se fajlovi čitaju C:\> do pojavljivanja prvog EOF markera To sam i hteo da kazem... ali ocigledno nisam :) Inace, umesto (Escape) bi trebalo da stoji ('Escape') posto citiram objasnjenje zeljkoj-a. Hm, mislim da ubuduce ne bih trebao da odgovaram on-line, stvaram samo vecu zabunu :(
razno.459 fancy,
ŮŢ> Gde to nisam u pravu? U sledećem: ŮŢ> Podrazumevano stanje naredbe COPY (ili default, po naški) jeste /B. Nije tako.
razno.460 szeman,
>> Ti to ozbiljno? :) Ako hoćeš, nabaviću ti ja US Robotics Sportster >> 28800, u Beogradu, za samo 500$ (800 DEM), a ti mi daj tu razliku >> do 3500$ ;)) (btw. može i USR Courier V34 Dual Standard, svega 1000$ :)) $500 / $189 = 2.6 ;) Onda bi moglo da bude tako. ;) Ipak, pogledaj R 102 (septembar) prevod text-a Thomas Browne: "Cena od $3.699 za Microcom DeskPorte-ove nije preterana, pogotovu...." i uporedi karakteristike sa ovim što navodiš: >> takođe V.Fast (ali V34 upgrade-abilni), "pravi" V34 Sportsteri su >> oko 240$, a US Robotics Courier-i V34 koštaju 400-700$ (u >> p.p.s. Baš me zanima, ko bi dao 3500$ za modem? :) Zar nisi čuo da Pupin nudi svoje modeme (ne znam nihove karakteristike) kao "preporuku" za komunikaciju sa SPP za cirka 2000 DEM, uz navodne priče kako je neophodan V32 standard, a ovaj modem to ima, pa onda... balablabla ;)))) E, dobio sam ludački napad smeha, pa su morali da me polivaju vodom da dodjem sebi. ;)))))) I šta misliš koliko direktora se zaletelo da kupi ovaj modem, ako imaju bar jednog programera sa kojim su razgovarali o ovome ? ;) Ovi iz Pupina se verovatno nadaju onoj drugoj polovini... ;)
razno.461 ikordic,
RE: COPY => ŮŢ> Gde to nisam u pravu? => => U sledećem: => => ŮŢ> Podrazumevano stanje naredbe COPY (ili default, po naški) jeste => /B. => => Nije tako. E jeste tako ;) Kako inače objašnjavaš da ti COPY TRT.EXE A: kopira ceo fajl, a ne samo deo do pojave EOF? Po tebi, COPY bilo kod ne-tekstualnog fajla bi trebalo propratiti sa /B? Uostalom, apstrakt iz DOS 6.2 HELP-a: /B Indicates a binary file. When the /B switch precedes the list of filenames on the command line, it applies to all files whose names follow the /B switch, until COPY encounters an /A switch, in which case the /A switch applies to the file whose name precedes the /A switch. ... The /B switch specifies that the command interpreter is to read the number of bytes specified by the file size in the directory. The /B switch is the default value for COPY unless COPY is combining files. ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ Ono što sam ja (a i MS) zaboravio jeste da ovo ne važi za BLOCK uređaje, kao što su PRN, COM, NUL itd.
razno.462 piter,
>>>> p.p.s. Bas me zanima, ko bi dao 3500$ za modem? :) >> Zar nisi cuo da Pupin nudi svoje modeme (ne znam nihove >> karakteristike) kao "preporuku" za komunikaciju sa SPP za >> cirka 2000 DEM, uz navodne price kako je neophodan V32 >> standard, a ovaj modem to ima, pa onda... balablabla ;)))) E, >> dobio sam ludacki napad smeha, pa su morali da me polivaju >> vodom da dodjem sebi. ;)))))) A da li si ti video nekad modeme koje prodaje PUPIN, da stoti put ponovim TO SU RACAL-MILGO MODEMI upakovani u Pupinovo kuciste da budu kompaktiniji, mrzi me da opet pisem karakteristike i koje sve sinhrone i asinhrone protokole i... podrzava...
razno.463 fancy,
ŮŢ> => Nije tako. ŮŢ> E jeste tako ;) ŮŢ> Ono što sam ja (a i MS) zaboravio jeste da ovo ne važi za BLOCK ŮŢ> uređaje, kao što su PRN, COM, NUL itd. ^^^^^^^^^^^^^^^^ ^^^^^^^ Sasvim dovoljno. Vidiš da nije tako.
razno.464 miroslavn,
Interesuju me tehnički podaci, kao i iskustva oko štampača HP1200c. Da li on može da služi kao printer-ploter (ima li HP-GL emulaciju?) ? Jel on A3 format? Kako stoji sa kertridžima? Sve što vam je poznato je dobrodošlo... Imate li neko drugo (bolje) rešenje za A3 printer-ploter, tj. mora da radi i kao štampač, ali i da ima HP-GL emulaciju? (cena nije presudna, pošto je za firmu, ali je bitan kvalitet, i mogućnost nabavke kertridža)
razno.465 ognjen,
)-> Iskljuci "senke" :) (shadow RAM) opciju i brojace ti do 4096. Sta je Shadow RAM?
razno.466 dejanr,
U današnjem "pametu" vesti iz sveta dosta je onih koje se bave upravo završenim jesenjim COMDEX-om (Las Vegas, CA), verovatno najvećim računarskim sajmom u svetu. Evo kratkog rezimea tih vesti: NOVOSTI/microb 4.2736. - Editorial - COMDEX Impressions From A First Timer NOVOSTI/microb 4.2672. - Gates' Video At Keynote NOVOSTI/microb 4.2673. - WordPerfect Denies Mac Rumors NOVOSTI/microb 4.2674. - DynaTek's InfiniDisc Juggles Hundreds Of CD-ROMs NOVOSTI/microb 4.2676. - Penetrating The Infotainment Market NOVOSTI/microb 4.2677. - IBM's Press Room NOVOSTI/microb 4.2678. - Chinon Intros Quad Speed CD-ROM Drive NOVOSTI/microb 4.2679. - New Font Compression System NOVOSTI/microb 4.2680. - Commerce On The Info Highway NOVOSTI/microb 4.2681. - The Home Of The Future NOVOSTI/microb 4.2688. - DEC's $179 PCI Ethernet Adapter Board NOVOSTI/microb 4.2689. - Novell's Frankenberg Demos "Corsair" NOVOSTI/microb 4.2690. - Novell Messaging Goes Wireless NOVOSTI/microb 4.2692. - Microsoft Marvel Now Microsoft Network NOVOSTI/microb 4.2700. - Epson's New PCMCIA Cards NOVOSTI/microb 4.2701. - Motorola's 2-Way Wireless PCMCIA Card NOVOSTI/microb 4.2703. - PerForm For Windows Gets Help NOVOSTI/microb 4.2704. - Novell Introduces A Host Of Software NOVOSTI/microb 4.2706. - Broderbund Showcases 4 Titles NOVOSTI/microb 4.2707. - Digital Collections Offer World Class Museums NOVOSTI/microb 4.2709. - Moon Valley's NetCruiser CD And More NOVOSTI/microb 4.2710. - Word for Windows Gets Internet Assistant NOVOSTI/microb 4.2712. - "Go Figure" Math Program NOVOSTI/microb 4.2714. - Kolvox Demos New Level Of Voice Recognition NOVOSTI/microb 4.2721. - Intel's Grove Predicts More Integrated PCs NOVOSTI/microb 4.2722. - Industry Calls For Long View On Wall Street NOVOSTI/microb 4.2727. - $175M In Software Losses During Show NOVOSTI/microb 4.2732. - Dell Intros More Pentium-based PCs NOVOSTI/microb 4.2738. - IBM's OS/2 Is Everywhere NOVOSTI/microb 4.2750. - ISYS Shows Version 4.0 Of Info Retriever
razno.467 dejanr,
Baterija koja može da napaja prenosivi računar i do 30 časova! Naravno, pošto je platite $650 i ako vas ne mrzi da teglite šest funti. NOVOSTI/microb 4.2716.
razno.468 dejanr,
Kodakovi štampači pojeftinili 50%. NOVOSTI/microb 4.2669.
razno.469 vpudar,
-> RE: Šum -> ->=> Probaj COPY DOOM2.WAD NUL i cudi se... :) ->=> Na mom XT-u (20MB disk) to uradi za 1-2 sekunde, a glave urade samo -> -> Ti na XT-u sa 20 MB diskom držiš DOOM?!? Tačno tako. Izgleda čudno, ali mogu da se zakunem - SVOJIM OžIMA sam video - XT, 20 MB - i DOOM2! :) Mogu da vam kažem da XT računar nije tako loš kao što vi mislite Pogotovo ako je od poznate firme, kao ovaj - ima na primer, bolju tastaturu i boljeg miša, garantujem, i lepše kućište, i brži modem od 90% korisnika Sezama i korisnika PC računara, uopšte (koje sam ja video). I može se sasvim lepo upotrebiti za mnoge stvari.
razno.470 szeman,
>> A da li si ti video nekad modeme koje prodaje PUPIN, da stoti put >> ponovim TO SU RACAL-MILGO MODEMI upakovani u Pupinovo kuciste da budu Ma, poenta je u tome da i f/m 144/144 od $80 odrade isti posao kao i ti Pupinovi od 2000 DEM. ;)
razno.471 piter,
>> Tacno tako. Izgleda cudno, ali mogu da se zakunem - SVOJIM >> OCIMA sam video - XT, 20 MB - i DOOM2! :) >> Mogu da vam kazem da XT racunar nije tako los kao sto vi >> mislite Pogotovo ako je od poznate firme, kao ovaj - ima na >> primer, bolju tastaturu i boljeg misa, garantujem, i lepse >> kuciste, i brzi modem od 90% korisnika Sezama i korisnika PC >> racunara, uopste (koje sam ja video). I moze se sasvim lepo >> upotrebiti za mnoge stvari. HVALA... :)
razno.472 piter,
>>>> A da li si ti video nekad modeme koje prodaje PUPIN, da >>>> stoti put ponovim TO SU RACAL-MILGO MODEMI upakovani u >> Pupinovo kuciste da budu >> Ma, poenta je u tome da i f/m 144/144 od $80 odrade isti posao >> kao i ti Pupinovi od 2000 DEM. ;) Nadji mi koji modem za $80 dolara (ZyXel koji ima skoro iste karakteristike kosta $400-$600) ima: Kompatibilnost: CCITT V33, V32bis, ... (V42bis, MNP5) Brzine prenosa: 14400, 12000, 9600, 7200... Format podataka: Asinhroni: 8,9,10 ili 11 bita (serijski, binarni) Sinhroni : serijski, binarni Rezim rada: 2-W DIAL (HAYES), V25 DIAL (Async), V25 DIAL (Sync_c), V25 DIAL (Sync_b), 2-W DIAL (DUMB), 2-WIRE LEASED, 4-WIRE LEASED Vreste modulacije: (Standardne) sa ili bez ponistavanja eha. Ekvalizacija: - automatska i adaptivna frakcionalna (T/2) ekvalizacija - kompromisna (4 rapoloziva ekvalizatora) Predajni takt: Interni, eksterni ili predajni takt modema. Predanji nivo: fiksan (-9dBm za komutirane) ili podesiv (od 0 do -12 dBm) ili za iznajmljne linije od 0 do -23 dBm... Prag detekcije nosioca -26, -33 ili -43 dBm za komutirane i -33, -43 ili -51 dBm za fiksne linije. Mogucnost testiranja: ... (mrzi me da prepisujem sta sve moze) ... Daljinsko setovanje i ocitavanje parametara: dva nivoa zastite (password) U slucaju pada kvaliteta fiksne linije, automatski prelazak na komutiranu uz stalnu proveru stanja fiksne i povratak u slucaju poboljsanja uslova. Ogranicenje brzina od - do i automatko smanjivanje u slucaju lose veze... Potrosnja: 18W Tezina: oko 2,8 Kg Radi na: 0-50C Opcije: ... + display na kome se uvek mogu pratiti sve karakteristike veze i jos mnogo toga sto modemi za $80 nemogu da ponude... pisao sam vec sto puta... :)
razno.473 andrejt,
__> Tacno tako. Izgleda cudno, ali mogu da se zakunem - SVOJIM OCIMA sam __> video - XT, 20 MB - i DOOM2! :) A jesi nesto pio pre toga ? Ili je ovo jos jedan slucaj za cica Nesu ;) __> Mogu da vam kazem da XT racunar nije tako los kao sto vi mislite __> Pogotovo ako je od poznate firme, kao ovaj - ima na primer, bolju __> tastaturu i boljeg misa, garantujem, i lepse kuciste, i brzi modem od __> 90% korisnika Sezama i korisnika PC racunara, uopste (koje sam ja __> video). Ovo je govorio moj ortak dok nije nabavio 486/40 - od tad je promenio misljenje :)) __> I moze se sasvim lepo upotrebiti za mnoge stvari. Za tetris npr ;)
razno.474 vpudar,
Re: Šumř -> __> Tacno tako. Izgleda cudno, ali mogu da se zakunem - SVOJIM OCIMA sam -> __> video - XT, 20 MB - i DOOM2! :) -> -> A jesi nesto pio pre toga ? Ili je ovo jos jedan slucaj za cica Nesu ;) Otkud tolika neverica? :) Niko ne kaže da smo _igrali_ DOOM2 na XT-u. Ali činjenica je da su originalni fajlovi bili na njegovom hardu. Btw, verovao ili ne, taj XT ima SuperVGA video karticu i kolor monitor. Sve u svemu, vrlo zanimljiva tema za diskusiju :)
razno.475 dejanr,
Na Sezamu je bilo reči o Pentiumovom "aritmetičkom bagu". Intel je priznao njegovo postojanje i ponudio (neku vrstu) zamene feleričnih čipova... NOVOSTI/microb 4.2821.
razno.476 dejanr,
Novi Pentium-i mogu da rade poput "dvoglavih aždaja" - dva procesora zajedno. NOVOSTI/microb 4.2836 i NOVOSTI/microb 4.2848.
razno.477 dikla,
> Interesuju me tehnički podaci, kao i iskustva oko > štampača HP1200c. Da li on može da služi kao > printer-ploter (ima li HP-GL emulaciju?) ? > Jel on A3 format? Kako stoji sa kertridžima? > Sve što vam je poznato je dobrodošlo... Slučajno mi je tu Novembarski BYTE u kome je i test 92 printera. Za HP1200c izmedju ostalog stoji da spada u HIGH-QUALITY COLOR printere i da je tu najbolji kada su u pitanju odnos cena/kvalitet. Spada u Ink-jet tehnologiju, 600 dpi, post script, 4 MB, amerska cena $2749 ... HPGL izgleda da nema (bar u tabeli ne stoji) a da li je A3, mislim da jeste, bar tako deluje na slici ..;)
razno.478 zcvele,
ş> Sta je Shadow RAM? Jedan deo BIOS-a se prebaci u RAM zbog bržeg pristupa :) Cvele
razno.479 zdrawcke,
>>> Ma, poenta je u tome da i f/m 144/144 od $80 odrade isti posao kao >>> i ti Pupinovi od 2000 DEM. ;) 'Ajde ga stavi u trafo stanicu, pa da vidimo? Zašto uporno pričaš o stvarima koje ne poznaješ?
razno.480 zeljkoj,
> Sve u svemu, vrlo zanimljiva tema za diskusiju :) Jel' imate Windows na tom kompjuteru? Baš me zanima kako radi... Naravno, verziju 3.0 ili nižu, pošto od 3.1 pa nadalje Windows ne može da radi u real modu.
razno.481 omega,
Da li neko zna gde se najvise i najjeftinije (ako se uopste ;) prodaju Pentium konfiguracije?
razno.482 evlad,
>> Da li je neko uspeo da priključi PS/2 kompatibilnog miša na AT računar? PS/2 mouse dobija 5V napajanja iz ps/2 priključka ... Serijaki miš možeš bez problema da spojiš na ps/2, ali obrnuto jock :(.
razno.483 nbatocanin,
> Nadji mi koji modem za $80 dolara (ZyXel koji ima skoro > iste karakteristike kosta $400-$600) ima: Jel su to oni modemi na ETF-u koji što u 60% veza umesto CONNECT daju majmune i đubre ;>> Šala, nemam pojma kakvi su to modemi, ali je činjenica da UVEK radije zovem Sezam nego ETF upravo zbog njihovih modema. Sad, dal' je do ljudskog faktora dal' do hardvera ...
razno.484 andrejt,
__> Otkud tolika neverica? :) Niko ne kaze da smo _igrali_ DOOM2 na XT-u. __> Ali cinjenica je da su originalni fajlovi bili na njegovom hardu. I nista pored njih ;) __> Btw, verovao ili ne, taj XT ima SuperVGA video karticu i kolor monitor. Ne verujem.
razno.485 stigor,
Potreban eprom (sa YU setom) za Panasonic KX-P1124i ... Savaka info. je dobrodošla ... Unapred hvala ...
razno.486 vlad,
> Sve u svemu, vrlo zanimljiva tema za diskusiju :) Jašta. Da i ja malo "zabiberim": Jedan prastari Amstrad XT (CGA mono, MFM 20Mb, 8Mhz) celo leto je uredno primao generalni servis agencije Frans Pres sa satelita i nije ni trepnuo. Njega sam stavio pošto na njegovoj rasklacenoj i izlizanoj tastaturi novinari nisu hteli da rade. Da bi stvar bila još blesavija, sprava uopšte nema ventilator za hlađenje. Power supply je u monitoru, a mama ploča i ostale komponente se hlade na principu promaje (ko zna kako se greje ST 225 u zatvorenom kućištu biće mu jasno). Vrućine su, kao što znate, bile žestoke, grešnik uopšte nije gašen, a pošto se pali na monitoru nije gašen ni on. Vesti je slagao na svoj disk (nije bio umrežen). Sprava je proletos pazarena za 250 DEM. Toliko na temu "Ja i moj XT".
razno.487 szeman,
>> Nadji mi koji modem za $80 dolara (ZyXel koji ima skoro iste >> karakteristike kosta $400-$600) ima: Impresivno i nema spora oko toga, samo me nisi razumeo: razlika je u tome što je komunikacija sa SPP (dakle, Firma -> SPP) NIJE POTREBAN tako skup modem. Za komunikaciju je potreban modem koji ima V42, preporuka 9600 bps. Ne vidim svrhu da se izdvoji toliko velika svota novca za kupovanje vrhunskih modela, čije se udarne karakteristike nikada neće ni upotrebiti. Male firme sigurno nemaju tu potrebu, jer se posao svodi na pitanje "Ima para, nema para", a kad se stiša prašina oko poznatog skandala od pre nekoliko meseci, biće odobrene i transakcije. Ima li onda svrhe bacati se u toliki trošak ?
razno.488 szeman,
>> 'Ajde ga stavi u trafo stanicu, pa da vidimo? Zašto uporno pričaš o >> stvarima koje ne poznaješ? ;))) A šta bi on radio tamo? ;))) Pročitaj poruku upućenu piteru i biće jasnije. Sapienti sat.
razno.489 mdrazic,
> Nadji mi koji modem za $80 dolara (ZyXel koji ima skoro iste > karakteristike kosta $400-$600) ima: > > Format podataka: Asinhroni: 8,9,10 ili 11 bita (serijski, binarni) > Rezim rada: 2-W DIAL (HAYES), V25 DIAL (Async), V25 DIAL (Sync_c), > V25 DIAL (Sync_b), 2-W DIAL (DUMB), 2-WIRE LEASED, 4-WIRE LEASED > Potrosnja: 18W > Tezina: oko 2,8 Kg > Opcije: ... A jel' mora da je 2,8Kg; sme li lakši. I koliko je bitno ono 4-WIRE LEASED (koliko često to koristiš) ? Sada bez šale: Zyxel je jako dobar modem, sam podešava brzinu dinamički prema liniji i sl. i sl. ali to jednostavno nekim ljudima NE TREBA, pa je zato BOLJE rešenje kupiti višestruko jeftiniji modem koji ono što čoveku treba radi 95% na isti način kao skuplji (bolji) modem. Ja nikad ne bih umesto mog peroreza sa dva oštra nožića i vadičepom koji je debeo 4mm uzeo i u džepu nosio švajcarski perorez od 500g sa lupom, makazama, testerom, itd. Izgleda da i ovde važi onaj čuveni 80-20 odnos: za 80% usluga ovih uređaja platiš 20%, za ostalih 20% platiš (ako hoćeš ili ti treba) još 80%. A za dve godine će oba isto vredeti u poređenju sa valjda 115200 modemima. Milan
razno.490 zeljkoj,
> __> Btw, verovao ili ne, taj XT ima SuperVGA video karticu i > kolor monitor. > > Ne verujem. A zašto ne veruješ? Osmobitne VGA kartice lepo rade na XT-u.
razno.491 zeljkoj,
> Toliko na temu "Ja i moj XT". Imao sam ja prošlog leta neki prastari XT. Naročito mi je ostao u sećanju njegov hard disk: Miniscribe 5.25 inčni 20 MB, 92 ms, 150 kB/s. Još je bio DoubleSpaciran...
razno.492 inferno,
Nadam se da je tema dobra. :) Koji Multimedija upgrade Kit da kupim? Dakle, nešto što sadrži SB 16 i neki dobar CD-ROM. Kako se kreću cene u inostranstvu (od toga sve zavisi). :))
razno.493 vpudar,
-> __> Btw, verovao ili ne, taj XT ima SuperVGA video karticu i kolor -> monitor. -> Ne verujem. Video adapter je valjda Paradise SVGA, nalazi se na ploči. Pogrešno sam se izrazio za 'karticu'.
razno.494 vpudar,
->> Sve u svemu, vrlo zanimljiva tema za diskusiju :) -> -> Jel' imate Windows na tom kompjuteru? Baš me zanima kako radi... -> Naravno, verziju 3.0 ili nižu, pošto od 3.1 pa nadalje Windows -> ne može da radi u real modu. Nemamo :). Ali sam radio na fakultetu gde imaju original Olivetti 286 mašine, i to one na 6 (8?) MHz. Windows (3.1 CEE) je, zamisli, radio u 640x480/16, kolor SVGA, opet integrisana Paradise na ploči (sa ugrađenim YU VGA set-om u EPROM-u, btw). Sećam se da je Speed davao katastrofalne rezultate (oko 10 MHz). Međutim, u praksi nije bilo toliko strašno. Dalo se raditi.
razno.495 vpudar,
->>> Da li je neko uspeo da priključi PS/2 kompatibilnog miša na AT računar? -> -> PS/2 mouse dobija 5V napajanja iz ps/2 priključka ... -> Serijaki miš možeš bez problema da spojiš na ps/2, ali obrnuto jock :(. Zar ne mogu da napajanje pokupim sa RTS gde je valjda stalno visok nivo (ako mu drajver tako kaže), i onda ga 'stabilizujem' pomoću 7805? Kako da spojim serijski miš na ps/2? Misliš na serijski port ili nešto drugo? Mrzi me da ponovo izmišljam poruku, preneću ono što sam napisao na Rhinoceros BBS-u: =========================================================================== BBS: Rhinoceros BBS Date: 12-03-94 (01:26) Number: 692 From: VLADIMIR PUDAR Refer#: NONE To: ALL Recvd: NO Subj: PS/2 miš na običnom PC-u? Conf: (114) VNet:HardW --------------------------------------------------------------------------- U vezi priključivanja PS/2 miša zaključio sam da u stvari ništa ne znamo - koriste se, na istom konektoru, _različite_ linije za komunikaciju sa mišem, i različite za tastaturu. Zbog toga je moguća zamena, svejedno gde utakneš tastaturu, na primer. Za tastaturu znamo, koristi 4 pina od 6, i to: GND, +5V, DATA i CLK. Protokol je serijski, bidirekcionalni DATA, sa handshaking-om. Isto kao kod običnog PC AT. Miš koristi takođe 4 pina od 6 na konektoru. GND i +5V su zajednički, ostaju dva pina za koje ne znamo čemu služe. Da li je DATA linija bidirekcionalna? Ako jeste, onda ništa od priključivanja PS/2 miša na običan PC računar/serijsku karticu. Obični PC serijski miševi koriste GND, RXD, TXD, RTS, a ponekad i DTR pin. Pretpostavljam da napajanje ide preko RTS (onda ne mora da bude +5V?). Pin RXD je prijem, a TDX slanje od strane računara (za inicijalizaciju i polling). Dakle, DATA linije su striktno razdvojene. Nisam jedino siguran za napajanje i eventualan handshaking - šta se koristi? Ono što mene interesuje - raspored pinova (sa _značenjima_) kod PS/2 miša piše obično u svakom priručniku uz PS/2 računar - Help me!!! ---
razno.496 mdimitrijevic,
Uz poruku prilazem moj program koji ce vam resiti jedan vrlo neprijatan problem. Prilozen je izvod iz DOC fajla : xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx ┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐ │ NAPOMENA: │ │ ----------- │ │ Program CHG v0.2 bi pod DOS-om trebalo da radi potpuno normalno i da │ │ vam omoguci rad sa neispravnim diskom. Dok rad pod raznim korisnickim │ │ programima (PCSHELL, NC ...) morate pokusati na svojoj konfiguraciji. │ └───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘ CHG v0.2 (CHANGE LINE & DPB) ---------------------------- CHG je program koji ce vam zatrebati samo mozda. I to ako vam se pokvari CHANGE LINE na disk drajvu. To zapravo znaci da disk drajv ne pre- poznaje promenu diskete u drajvu. To se manifestuje time da ako ispisete sa DIR fajlove sa jedne diskete a zatim ubacite drugu disketu i sa DIR dobijete sadrzaj prve diskete. Ili ako recimo ubacite disketu manje gustine ( 720KB ), a zatim ubacite disketu vece gustine ( 1440KB ) i racunar vam prijavi gresku. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Pozdrav, Marjan P.S. Javite ako vam program ne radi ili ako imate problema. Postoji mogucnost da razvijem i verziju 0.3 koja bi potpuno resavala problem sa CHANGE LINE ali uz odredjeno usporenje kod pristupanja drajvu. ( skoro neprimetno ) chg02.arj
razno.497 evlad,
>> Kako da spojim serijski miš na ps/2? Misliš na serijski port ili nešto >> drugo? Imaš u genius serial mouse kompletu kabel At(9pin)->ps/2(6pin) i samo spojiš, e a za ps/2 na serial stoji da treba i malo hardware-a osim žica ... >> Ono što mene interesuje - raspored pinova (sa _značenjima_) kod PS/2 >> miša piše obično u svakom priručniku uz PS/2 računar - Help me!!! Raspored i značenje konektora ps/2 mouse ću uzeti kod gazde mog bivšeg računara :)
razno.498 omega,
Ţ CHG v0.2 (CHANGE LINE & DPB) Ţ ---------------------------- Ţ Ţ CHG je program koji ce vam zatrebati samo mozda. I to ako vam se Ţ pokvari CHANGE LINE na disk drajvu. To zapravo znaci da disk drajv ne pre- Ţ poznaje promenu diskete u drajvu. To se manifestuje time da ako ispisete Odlicno, radi :) Ovo bi moglo u dir. Nocna mora je konacno zavrsena ;)
razno.499 andrejt,
__> A zasto ne verujes? Osmobitne VGA kartice lepo rade na XT-u. ^^^ Ovo je presudno.
razno.500 andrejt,
__> Video adapter je valjda Paradise SVGA, nalazi se na ploci. Pogresno sam __> se izrazio za 'karticu'. Jel' ovo treba da shvatim kao da je taj XT kupljen sa ugradjenim u plocu, adapterom, paradise ? (Znam da je amstrad ugradjivao ega tako - ali svga ?)
razno.501 andrejt,
__> Nemamo :). Ali sam radio na fakultetu gde imaju original Olivetti 286 __> masine, i to one na 6 (8?) MHz. Windows (3.1 CEE) je, zamisli, radio u __> 640x480/16, kolor SVGA, opet integrisana Paradise na ploci (sa ugradenim Pa sto nije bio 800x600x16 makar ?
razno.502 vpudar,
-> __> Nemamo :). Ali sam radio na fakultetu gde imaju original Olivetti -> __> masine, i to one na 6 (8?) MHz. Windows (3.1 CEE) je, zamisli, rad -> __> 640x480/16, kolor SVGA, opet integrisana Paradise na ploci (sa ugr -> -> Pa sto nije bio 800x600x16 makar ? Uh, pa to bi bilo baš _jako_ sporo. :)
razno.503 aleck,
>>> Interesuju me tehnički podaci, kao i iskustva oko >>> štampača HP1200c. Da li on može da služi kao Baci pogled na novembarske Računare...
razno.504 piter,
>>> Sve u svemu, vrlo zanimljiva tema za diskusiju :) >> Jel' imate Windows na tom kompjuteru? Bas me zanima kako >> radi... Naravno, verziju 3.0 ili nizu, posto od 3.1 pa nadalje >> Windows ne moze da radi u real modu. Posto je to moj racunar da se i ja malo izjasnim, Windows 3.0 je radio perfektno cak i neke stvari za koje su drugi svojevremeno na sezamu tvrdili da su nemoguce (formatiranje diskete i radjenje jos neceg)...
razno.505 piter,
>> __> Btw, verovao ili ne, taj XT ima SuperVGA video karticu i >> kolor monitor. >> Ne verujem. Oces da vidis, ima i to Paradise Plus SVGA... :)
razno.506 piter,
>> __> A zasto ne verujes? Osmobitne VGA kartice lepo rade na >> XT-u. ^^^ >> Ovo je presudno. OVO JE IPAK SVGA kartica, rade i 800x600 256 boja i 1024x768/4 boje... 256KB RAM-a :)
razno.507 piter,
>> __> Video adapter je valjda Paradise SVGA, nalazi se na ploci. >> Pogresno sam __> se izrazio za 'karticu'. >> Jel' ovo treba da shvatim kao da je taj XT kupljen sa >> ugradjenim u plocu, adapterom, paradise ? >> (Znam da je amstrad ugradjivao ega tako - ali svga ?) Da tako treba da shvatis ali evo da nemozgamo svi vise: 8086/10MHz SVGA Paradise PLUS (integrisan na plocu) IDE XT (integrisan na plocu) HD 20MB (IDE XT Microscience 8225XT) FD 3,5" 1.44MB MICROSOFT MOUSE Type I PS/2 Tastatura (Po Vpudar-u odlicna, PS/2, radi uz pomoc konektora i na svim drugim racunarima) Monitor COLOR Modem Racal-Milgo ;) SB 2.0 ...
razno.508 piter,
>> A jel' mora da je 2,8Kg; sme li laksi. I koliko je bitno ono >> 4-WIRE LEASED (koliko cesto to koristis) ? >> Sada bez sale: Zyxel je jako dobar modem, sam podesava brzinu >> dinamicki prema liniji i sl. i sl. ali to jednostavno nekim Prvo ja nepricam o Zyxel-u nego o RACAL-MILGO modemima (postoje Zyxel-i sa slicnim karakteristikama), a drugo meni uopste netreba 90% funkcija koje modem nudi, ali znam kome preko 20 komada u reku skoro Non-Stop radi i to su povezani i preko 4-WIRE i jos istovremeno i na komutirane ako "padne nivo" fiksnih linija... :)
razno.509 bulaja,
│CHG v0.2 (CHANGE LINE & DPB) └─── Prebačenu u R:\DiskUtil, hvala na prilogu :).
razno.510 dcolak,
│ -> Pa sto nije bio 800x600x16 makar ? │ │ Uh, pa to bi bilo baš _jako_ sporo. :) 640x480x256 je mnogo sporije od 800x600x16. Zato i ovo što kucam gledam u 800x600 ;) Da, čuvena Tri8900c Sledge DAMMIR!
razno.511 dares,
Da li neko zna nešto o modemu MTM COMMLINK VIII. Proizvela ga je Metalka (Slovenačka) ali su svi čipovi RACAL-MILGO pa mislim da bi to mogao biti Racalov Commlink VIII. Treba mi šema Dip-ova i sve ostalo što bi mi moglo koristiti prilikom konfiguracije istog. Mislim da ga je P.Peković spomonjao u jednom broju računara, kad je govorio o nekim Racalovim modemima.
razno.512 andrejt,
Q> Uh, pa to bi bilo bas _jako_ sporo. :) A ovako kao nije ? ;) (Kad je bal nek je na 800x600 ;)
razno.513 andrejt,
Q> Oces da vidis, ima i to Paradise Plus SVGA... :) Jel' nosis po kucama ? ;)
razno.514 zeljkoj,
> Pa sto nije bio 800x600x16 makar ? Pa vidiš da čovek kaže da je i ovako sporo. Kako bi tek bilo u 800 x 600.
razno.515 zeljkoj,
> 8086/10MHz 8086? On bi mogao i sa 16-bitnom karticom, normalno ako ploča ima 16-bitne slotove. Mislio sam da se radi o 8088.
razno.516 spantic,
> Da li neko zna nešto o modemu MTM COMMLINK VIII. > Proizvela ga je Metalka (Slovenačka) ali su svi čipovi RACAL-MILGO > pa mislim da bi to mogao biti Racalov Commlink VIII. Metalka nije proizvodila modeme, već je bila zastupnik firme Racal. Zastupnik Racal-a u SRJ je (barem je bila do sancija) firma MDS: Drugi Bulevar 170, 11070 Novi Beograd Telefon: 670 225 ili 603 550 Fax: 691 917
razno.517 cnenad,
Jedan savet za sve one koji ostavalju uključene mašine preko noći O:) Mislim da to nije dobro raditi, zbog čestih isključenja struje. Naravno kod mene se mašina ponovo sama podigne, aktivira Win i sve ostalo. Kao razlog zašto tako nešto ne treba raditi navodim moj slučaj: zbog nestanka struje na disku se pojavilo nekoliko CROSS LINK datoteka. Pošto je aktivan i DBLSPACE problem je još veći. Ako se pojavi neko oštećenje, DBLSPACE to prijavi i posle 30 Sec nastavi rad odnosno podizanje mašine. Ako u tom momentu spavate (dake ostavljate računar uključen noću) a mašina se sama podigne nakon dolaska struje, eto problema, a pogotovo za nove fajlove koji se stvaraju na disku.
razno.518 bubble,
U nekom oglasu u BYTE-u sam video sledece: ....speed range from 1.2 kb/s to Fractional T1.... pa me zanima koliko je to fractional T1 :)
razno.519 ppekovic,
>> Da li neko zna nešto o modemu MTM COMMLINK VIII. To je Racal-Milgo baseband modem. Radi preko dve žice asinhrono do max. 19.2Kbit/s. Paya
razno.521 mikis,
+> Ipak, pogledaj R 102 +> (septembar) prevod text-a Thomas Browne: "Cena od $3.699 za Microcom +> DeskPorte-ove nije preterana, pogotovu...." i uporedi karakteristike sa +> ovim što navodiš: Ja ti opet kažem: u pitanju je štamparska greška. Iz teksta se jasno može videti da modem nema *NIKAKVIH* posebnih karakteristika koje bi opravdale *toliko* visoku cenu (za razliku od Racal modema, koje je paya testirao pre par brojeva). +> Zar nisi čuo da Pupin nudi svoje modeme (ne znam nihove karakteristike) +> kao "preporuku" za komunikaciju sa SPP za cirka 2000 DEM, uz navodne priče +> kako je neophodan V32 standard, a ovaj modem to ima, pa onda... balablabla žuo sam. Samo, kakve to i ima veza sa cenama modema u Americi? p.s. Pošto mi izgleda ne veruješ, evo ti cena nekih USR modema *U BEOGRADU*. Adresu/telefon prodavca možeš dobiti na mail ;) (svi modemi su eksterni) SPORTSTER 14.400 V32Bis,V42Bis,Mnp5,Fax,57600Bps = 490Dm ----------------------------------------------------------------- SPORTSTER 28.800 V.34Bis,V.Fcc,V32-Terbo,V32Bis,V42Bis,Mnp5,Fax = 850Dm ----------------------------------------------------------------- COURIER 28.800 - FLASHROM - ASL! V.34Bis,V.Fcc,V32-Terbo,V32Bis,V42Bis,Mnp5,fax = 1150Dm ----------------------------------------------------------------- COURIER Dual Standard (DSHST) 28.800 - FLASHROM - ASL! HST,V.34Bis,V.Fcc,V32-Terbo,V32Bis,V42Bis,Mnp5,fax =1400Dm -----------------------------------------------------------------
razno.522 zurzul,
##>>>> Interesuju me tehnički podaci, kao i iskustva oko ##>>>> štampača HP1200c. Da li on može da služi kao ##> ##> Baci pogled na novembarske Računare... I u novembarskom BYTE-u imaš *prikaz* perfomansi štampača.
razno.523 piter,
>> Metalka nije proizvodila modeme, vec je bila zastupnik firme >> Racal. Zastupnik Racal-a u SRJ je (barem je bila do sancija) >> firma MDS: >> Drugi Bulevar 170, 11070 Novi Beograd >> Telefon: 670 225 ili 603 550 >> Fax: 691 917 Ili: Nikolajevska 2, 21000 Novi Sad Telefon: 021/24-699 Fax: 021/28-764
razno.524 szeman,
>> žuo sam. Samo, kakve to i ima veza sa cenama modema u Americi? Nema, ima veze sa uzaludnim bacanjem para. Pročitaj poruku 13.487. >> p.s. Pošto mi izgleda ne veruješ, evo ti cena nekih USR modema >> *U BEOGRADU*. Adresu/telefon prodavca možeš dobiti na mail ;) (svi >> modemi su eksterni) Hvala na inforamcijama. A što se maila tiče, slobodno šalji. :) Pozdrav
razno.525 galimpic,
Treba mi citac bar-koda ili magnetnih kartica koji moze da salje signale u PC. Neke firme nude citace i readere koji se prikljucuju na ulaz za tastaturu, ali sve to kosta 500$. Cini mi se da to nije tako komplikovana stvar da mora toliko da bude skupo. Ako neko moze da mi pomogne, bio bih mu zahvalan.
razno.526 tarajce,
Ima li koga sa HP 500 DESKJET štampačem, ko ima ubašene YU karaktere ??? Bio bih jako zahvalan za sadrčaj (EP)ROM-a, ako ga neko ima. Može da posluži i neki softverski drajver samo da dobijem YU set na štampaču.
razno.527 steva,
Kako mogu da ocenim koje je napajanje bolje? Moje napajanje se dosta greje i ventilator ocajno slabo radi, a sumnjam da bas i nije najnovije, mada ga imam pod garancijom. Hteo bih da ga zamenim sa jednim drugim koje radi fino na oko, tj. duva ;) ali ne bih da se zeznem, pa ako moze neka dobra dusa da mi objasni kako mogu da ih uporedim, tj. sta da merim i kojim instrumentima. Hvala unapred.
razno.529 ikordic,
RE: PS/2 tastatura Potrebna mi je pomoć u vezi sa priključivanjem PS/2 tastature na standardni DIN konektor. Da li se radi o istim vezama, samo su u pitanju drugačiji konektori? Ako je tako, zna li neko kako treba povezati konektore? Imao sam jedan koji je omogućavao da se standardna tastatura prikači na PS/2 konektor, dobijao se uz noutbuk računare koliko se sećam. To bi daklem trebala biti neka prosta rabota?
razno.530 dulev,
> RE: PS/2 tastatura > > Potrebna mi je pomoc u vezi sa prikljucivanjem PS/2 tastature na > standardni DIN konektor. Da li se radi o istim vezama, samo su u PS/2 PC ----------------- 1 2 2 3 3 4 4 5 5 1 6 NC kuciste kuciste (dv)
razno.531 ikordic,
RE: PS/2 tastatura => PS/2 PC Hvala na odgovoru. Znaš li možda kako su numerisani pinovi na PS/2 konektoru?
razno.532 danilo,
> na disku se pojavilo nekoliko CROSS LINK datoteka. Pošto je aktivan i > DBLSPACE problem je još veći. Ako se pojavi neko oštećenje, DBLSPACE to Predlazem ti da iz autoexec-a pokreneš neki ndd ili sličan program koji će automatski da odradi dijagnostiku i oporavak prilikom svakog dizanja sistema. Danilo
razno.533 cnenad,
ŁŁŁ Predlazem ti da iz autoexec-a pokreneš neki ndd ili sličan program koji ŁŁŁ će automatski da odradi dijagnostiku i oporavak prilikom svakog dizanja žini mi se da neće automatski odraditi sve. Ako naiđe i na najmanji problem postavlja pitanje korisniku, 'Šta da radim ?' sa ponuđenim odgovorima i čeka da se korisnik smisli.
razno.534 fancy,
ŮŢ> Predlazem ti da iz autoexec-a pokreneš neki ndd ili sličan program koji ŮŢ> će automatski da odradi dijagnostiku i oporavak prilikom svakog dizanja ŮŢ> žini mi se da neće automatski odraditi sve. Ako naiđe i na najmanji ŮŢ> problem postavlja pitanje korisniku, 'Šta da radim ?' Ovo nije loše, za neke korisnike sam napravio batch-ove koji sadrže: 1. Za automatsko čekiranje, bez popravki: scandisk /checkonly /nosummary (posle pregledati scandisk.log u root-u) 2. Za automatske ispravke: scandisk /autofix /nosummary Scandisk je deo DOS 6.2X... i radi otprilike isto što i NDD. p.s. po potrebi, može se staviti i switch /all
razno.535 ana,
HELP! HELP! HELP! HELP! HELP! HELP! HELP! HELP! HELP! HELP! HELP! Ima li neko C kompajler za 8051 mikrokontroler (treba mi što pre!) - po mogućstvu sa literaturom i sl. Treba mi za projekat na faksu, a IAR C iz 87-me godine, koji imam, mi ne radi kako treba!? Marke (anin brat)
razno.536 dulev,
> Hvala na odgovoru. Znas li mozda kako su numerisani pinovi na PS/2 > konektoru? 2 1 Pogled na muski 4 3 6 # 5 sa strane lemova. (dv)
razno.537 piter,
>> RE: PS/2 tastatura >> Hvala na odgovoru. Znas li mozda kako su numerisani pinovi na >> PS/2 konektoru? MDS NICETIC MIROSLAV 021/24-699 Pre neki dan je bila i beogradska adresa, konektor kosta 2-3 marke, imaju i sa PS/2 na obicnu i obrnuto, a i RACAL-MILGO modema... ;)
razno.538 nsamardzic,
Ako neko slucajno ima raspored izvoda za IC SN7400 (16 nozica) neka mi se javi u mail.
razno.539 dejanr,
Informacije o Pentium bagu... NOVOSTI/microb 4.3022. Iz te poruke: najjednostavniji način da proverite da li vaš Pentium ima bag: >> One common test, which can be performed on the Calculator in >> Microsoft Windows, is to divide 4195835 by 3145727 and multiply >> the result by 3145727. The result should be 4195835, but on the >> flawed Pentiums, the number is off by 256. Inače, Intel zamenjuje procesore samo onima koji dokažu da im bag stvara realne probleme u poslu. Samo što to dokazivanje ne ide baš jednostavno...
razno.540 deva,
Imam problemče, pa reko' da upitam ovde. Došao sam u posed noname miša s tri dugmeta (bio mi je potreban za ACAD). Imam novi GMOUSE i MSMOUSE driver, mišev originalni driver (wm.com), kao i gomilu drugih. Problem je u tome što nikako ne mogu da ga podignem kao mouse systems mouse (da mogu da se upotrebe sva 3 dugmeta). U njegovom readme fajlu kaže da treba prebaciti prekidač s' donje strane miša (koji naravno NE postoji) u drugi položaj. Pored toga probao sam pritiskanje dugmadi (1., 2., 3., 1.&2., ...) pri butovanju, promenu portova i šta sve ne. Pitanje glasi: Je li se neko susretao sa ovakvim stvarima do sad i kako su (ukoliko jesu) rešene, kao i da li postoji driver koji može miša nasilno da prijavi kao Mouse sys. mouse? Na kutiji piše da podržava oba moda! Unapred hvala Deva
razno.541 cubra,
14-napajanje 5V 7 -masa 1,2 ulazi, 3 izlaz 4,5, ulazi, 6 izlaz 9,10 ulazi, 8 izlaz 12,13 ulazi, 11 izlaz kolo je četvorostruko NI kolo žubra
razno.542 omega,
Koje su najbolje komponente (kvalitet/cena) na nasem trzistu? Npr. koja je najbolja SVGA kartica - S3, WD, OAK, CIRRUS? Koji je najbolji SCSI disk od 1Gb - Conner, Quantum ili Seagate?
razno.543 zeljkoj,
> Koji je najbolji SCSI disk od 1Gb - Conner, Quantum ili Seagate? Western Digital. ;>
razno.544 mikis,
+> Iz te poruke: najjednostavniji način da proverite da li vaš Pentium ima bag: +> +> >> One common test, which can be performed on the Calculator in +> >> Microsoft Windows, is to divide 4195835 by 3145727 and multiply žekaj, zar se nije tvrdilo da se greška javlja jednom u 9 milijardi operacija? Biće ipak da su gorepomenute brojke rezultat nesavršenosti Windows kalkulatora (već smo utvrdili da u njemu ima bagova :) ). Sem toga, nije valjda da taj kalkulator koristi FPU? (Microsoft tvrdi da ne koristi)
razno.545 djcorto,
>> (koji naravno NE postoji) u drugi polozaj. Pored toga probao >> sam pritiskanje dugmadi (1., 2., 3., 1.&2., ...) pri >> butovanju, promenu portova i sta sve ne. Glupo pitanje, ali da li si sproveo instalaciju drajvera gde te eventualno pita u kom modu zelis da se podigne ? Inace, koliko znam, ili postoji prekidac, ili se drzi pritisnuto obicno levo dugme (pick). Ovo, naravno, vazi za njegov drajver.
razno.546 djcorto,
>> Npr. koja je najbolja SVGA kartica - S3, WD, OAK, CIRRUS? OAK i Cirrus ne mogu NIKAKO da budu najbolje, bez obzira na jeftinocu.
razno.547 milan,
> Sem toga, nije valjda da taj kalkulator koristi FPU? (Microsoft > tvrdi da ne koristi) Koristi ako je prisutna. Tako radi većina kalkulatora koji su implementirani u korisničke programe. MIcrosoft tako nešto nikada ne bi tvrdio, verovatno si pomešao sa tvrdnjom da sam operativni sistem (DOS) ili paraoperativni sistem (Windows) ne koristi floating point operacije što je naravno tačno. Pl poz M
razno.548 dejanr,
>> žekaj, zar se nije tvrdilo da se greška javlja jednom u 9 milijardi >> operacija? Pa da, ali se greška ne javlja ponekad, nego se uvek javi za zadate brojeve. Dakle, ti brojevi su tako "natempirani" da se greška pojavi. >> Biće ipak da su gorepomenute brojke rezultat nesavršenosti >> Windows kalkulatora (već smo utvrdili da u njemu ima bagova :) ). Ne, u celom svetu se ovaj test koristi da se verifikuje (ne)postojanje baga u datom Pentiumu. Ja sam na svim Pentium mašinama do kojih imam pristup (njih 6 ili 7) našao bag :( >> Sem toga, nije valjda da taj kalkulator koristi FPU? (Microsoft >> tvrdi da ne koristi) WINDOWS ne koristi FPU, a kalkulator, naravno, koristi. Bilo bi glupo da računa bez "koprocesora", kad ga već ima. Ko bi mislio da će koprocesor imati bug ;(
razno.549 jmilovic,
Dali se moze od uredjaja za napajnje pc racunara napraviti punjac akumulatora ???
razno.550 omega,
Da li neko ima iskustva sa Bermanovim (tako nesto) monitorima?
razno.551 rpausic,
>## sam pritiskanje dugmadi (1., 2., 3., 1.&2., ...) pri butovanju, >## promenu portova i šta sve ne. Pri butovanju ili pri uključivanju? Do sada sam sretao miševe koji reaguju na pritisnut srednji taster prilikom UKLJUžIVANJA računara, znači ništa reset, ni soft, ni hard. P.S. AutoCAD se ne radi sa no-name miševima :))) Za nekih 30-tak DEM možeš nabaviti sasvim solidne Genius ili CD-COM miševe (imam jedan višak, od kada sam dobio Genius mouse Too)
razno.552 vlad,
> Dali se moze od uredjaja za napajnje pc racunara napraviti punjac > akumulatora ??? Trebalo bi da možeš da puniš i dva akumulatora istovremeno (+- 12V). Pitanje je samo koliko se to isplati. Ako imaš power supply wiška bolje je da ga prodaš i kupiš regularan punjač. Možda još i zaradiš, a usrećićeš nekog kome je riknuo PS.
razno.553 evlad,
>> Da li neko ima iskustva sa Bermanovim (tako nesto) monitorima? Bermon CM-1248-LR upravo gledam u nj. Za sada radi ko zmaj (čuk čuk). Uz monitor sam dobio i Nemački atest za LR ?! dok na njemu piše made in Taiwan rezolucija 1024x768x256c i 800x600x64kc
razno.554 zeljkoj,
> Sem toga, nije valjda da taj kalkulator koristi FPU? A zašto ne bi koristio? > (Microsoft tvrdi da ne koristi) Ma foliraju se. ;))
razno.555 supers,
>> Pri butovanju ili pri ukljucivanju? Do sada sam sretao miseve koji >> reaguju na pritisnut srednji taster prilikom UKLJUCIVANJA racunara, Moze li objasnjenje? Otkud moze imati veze koje dugme je pritisnuto na misu dok BIOS radi proveru memorije, na primer?
razno.556 miccko,
MOJ DRUG IMA STAMPAC CANON BJ 10E (PLjUCKAVAC) ALI BEZ IKAKVIH PAPIRA I UPUTSTAVA. PA AKO NEKO POSEDUJE NEKU BROSURU ILI UPUTSTVO BILO STA STO BI MOGLO DA BUDE OD KORISTI NEK MI SE JAVI. ISTO AKO JE NEKO RADIO SA ISTIM A ZNA NEKE CAKE NEK SE JAVI NA MAIL ILI NA TELEFON 011/157-448. NENAD. UNAPRED SE ZAHVALJUJEM! MICCKO
razno.557 vpudar,
->> Hvala na odgovoru. Znas li mozda kako su numerisani pinovi na PS/2 ->> konektoru? -> -> 2 1 Pogled na muski -> 4 3 -> 6 # 5 sa strane lemova. Ako smem da primetim, iste konektore (za tastaturu i miša) koriste i neke Silicon Graphics radne stanice. Moguće je da su PS/2 miš i tastatura potpuno kompatibilni sa SG. To ima još jednu posledicu (iz "Indy"-jevog priručnika): isti, potpuno isti signali, koriste se za miša i tastaturu. Razlika je, verovatno, u protokolu (komande i sl.). Evo i značenja: 1 DATA 2 reserved 3 GND 4 POWER +5V 5 CLOCK 6 reserved
razno.558 zeljkoj,
Probao sam da u setupu duplo povećam brzinu magistrale. Transfer diska je sada 2.5 MB/s umesto 1.8 MB/s, a brzina grafičke kartice 8192 chr/s umesto 4055 chr/s. Interesuje me da li smem ovako da ostavim, ili može nešto da "crkne"?
razno.559 djcorto,
>> Moze li objasnjenje? Otkud moze imati veze koje dugme je >> pritisnuto na misu dok BIOS radi proveru memorije, na primer? Imas drajvere za miseve gde ti drzanje prvog dugmeta dok se racunar podize kaze drajveru da se digne u Mouse Systems modu, tj sa sva tri aktivna dugmeta. Ako se ne drzi, dize se u Microsoft modu, tj sa aktivna dva dugmeta. Lepse resenje je preklopnik. Za AutoCAD su i tri dugmeta ponekad malo, ali su apsolutni minimum !
razno.560 mavava,
>> CHG je program koji ce vam zatrebati samo mozda. I to ako vam >> se pokvari CHANGE LINE na disk drajvu. To zapravo znaci da >> disk drajv ne pre- poznaje promenu diskete u drajvu. To se >> manifestuje time da ako ispisete sa DIR fajlove sa jedne >> diskete a zatim ubacite drugu disketu i sa DIR dobijete >> sadrzaj prve diskete. Ili ako recimo ubacite disketu manje >> gustine ( 720KB ), a zatim ubacite disketu vece gustine ( >> 1440KB ) i racunar vam prijavi gresku. Dobro sam istestirao program i evo rezultata, što se tiče mog flpy-ja. Prepoznaje promenu diskete ali......... Ne vidi one od 720kb. Diskete od 1,44 vidi ali prijavljuje grešku kod programa koji traže instalaciju. žudno. pozdrav, čika Neša
razno.561 vgenije,
Na tigru sam od sysop-a sistema cuo da je na comodore moguce ugraditi neke konektore preko kojih bi bilo moguce povezati doticni kompjuter sa nekim izlaznim uredajima (sijalice,prekidace....) DAli je to tacno i ako jeste dali je moguce i sa pc racunraima-kako je moguce? pozdrav p.s.ne bi vas mucio ovim pitanjem da tigar pirot nije u blokadi pa ne mogu da dodem do sysop-a
razno.562 zurzul,
##> Na tigru sam od sysop-a sistema cuo da je na comodore moguce ugraditi ##> neke konektore preko kojih bi bilo moguce povezati doticni kompjuter sa ##> nekim izlaznim uredajima (sijalice,prekidace....) Koliko ja (ne)znam sijalicu ne možeš priključiti ali možeš priključiti neke releje koji bi uključivali sijalicu ali pak mjesto releja staviti neke energetske prekidače i samim tim sa malom strujom utičeš na provodnost/neprovodnost dotičnog.
razno.563 vgenije,
> releje koji bi ukljucivali sijalicu ali pak mjesto releja > staviti neke energetske prekidace i samim tim sa malom strujom > utices na provodnost/neprovodnost doticnog. E na to sam i mislio.Gde mogu da nabavim te releje,kolikaje otrpilike njihova cena i i ocena o njihovj primeni me zanima?
razno.564 kriss,
Da li neko zna kako mogu da se uklope dva diska u jednoj mašini, sa recimo, 8 particija, ali tako da se sekundarni hard disk "nastavi" na particije onog prvog i ram disk, a ne da se prvo vide primarne particije prvog i drugog, pa onda sekundarne? Znači ovim redosledom: Prvi disk 1 2 3 4 Ramdisk 9 Drugi disk 5 6 7 8 a ne ovim: 1 5 2 3 4 6 7 8 9 kako ga BIOS namesti. Hvala.
razno.565 maksa,
>> Da li neko zna kako mogu da se uklope dva diska u jednoj >> mašini, sa recimo, 8 particija, ali tako da se sekundarni hard >> disk "nastavi" na Ovo valjda ne može.
razno.566 calex,
<!> Da li neko zna kako mogu da se uklope dva diska u jednoj mašini, sa <!> recimo, 8 particija, ali tako da se sekundarni hard disk "nastavi" na Možeš da nastaviš drugi disk ako postaviš da su mu particije extended a ne primarne. Sad sam probao da diskeditom promenim na drugom disku da je extended particija ali ne može, disk nestane. Pretpostavljam da, ako se to postavi pri pravljenju particija, iz fdiska, onda može da radi. A da li možeš ramdisk da udeneš, to već ne znam.
razno.567 wizard,
> Da li neko zna kako mogu da se uklope dva diska u jednoj mašini, sa > recimo, 8 particija, ali tako da se sekundarni hard disk "nastavi" na > particije onog prvog i ram disk, a ne da se prvo vide primarne > particije prvog i drugog, pa onda sekundarne? Jednostavno tako što na drugom disku ni jedna particija neće biti primarna. E sad RAM disk...
razno.568 nboskovic,
*> particije onog prvog i ram disk, a ne da se prvo vide *> primarne particije prvog i drugog, pa onda sekundarne? *> Znači ovim redosledom: Za ram disk ne znam kako da uradiš ,ali drugi disk u toj mašini uzmi i ponovo mu uradi fdisk ali tako da ceo disk prijaviš kao extended particiju. Tada ćeš prvo imati sve particije prvog diska a zatim particije drugog diska. (c) klap nikola
razno.569 zurzul,
##> E na to sam i mislio.Gde mogu da nabavim te releje,kolikaje otrpilike ##> njihova cena i i ocena o njihovj primeni me zanima? Iskreno,pojma nemam. P.S. Releji su užasno skupi.
razno.570 vgenije,
> P.S. Releji su uzasno skupi. znas li otprilike cenu ?
razno.571 vgenije,
razno.572 vgenije,
Dali je moguce stampati na 230 gramskom papiru pomoci HP IVL laser jet-a?
razno.573 calex,
<!> Dali je moguce stampati na 230 gramskom papiru pomoci HP IVL laser Smanjuješ, beše juče na 250 gramskom. Nemam pri ruci HP4L, ali za HP4P piše da u kasetu može do 105 g/mř a u manual feed do 157.5. Trebalo bi da je tu negde i 4L.