PCHARD.5

11 Jan 1995 - 30 Jun 1995

Topics

 1. sistemi (37)
 2. mikroprocesori (149)
 3. maticne.ploce (557)
 4. diskovi (1049)
 5. video (516)
 6. dodaci (220)
 7. matricni (125)
 8. laseri (195)
 9. mreze (113)
 10. kvarovi (212)
 11. nabavka (874)
 12. benchmark (99)
 13. razno (809)
 14. inkjet (45)

Messages - matricni

matricni.1 miroslavn,
Koji 9-pinci spadaju u najbrže? (posebno pri štampanju grafike). A4 prvenstveno.
matricni.2 aleck,
Citat iz novembarskog PCM: "The 9-pin personal market is dead,24-pin fading..." U istom broju ima i test 109 printera(Laseri,High-end colori,Ink-jet i Dot-matrix) a za 9-pince kaže: Graphics Speed: 1. C.Itoh ProWriter c410 0.9ppm 399$ (?!) 3. Epson LX-300 0.8ppm 239$ a istovremeno imaš i lasere sa 600dpi i PS grafikom iste brzine za 500-700$.
matricni.3 sljubisic,
Molim za jednu informaciju: da li neko zna gde se moze naci (ukoliko takav postoji :) drajver za STAR NL-10 i Windowse? Jeste da moze da stampa pod nekom Epson emulacijom, ali neke stvari (bar kako mi covek rece) jednostavno se ne mogu podesiti. Zanimljivo je mozda, a nisam ni ja primetio do tada, da u spisku printera koje W3.11 kao najsveziji Windowsi podrzavaju (isto i kod 3.1) nema ni jednog STAR stampaca!? Ima nekih silnih, za nase podrucje manje vise egzoticnih, ali ni jedan star! Kao da su Star i Microsoft u zavadi? Za svaki savet i pointer zahvala!
matricni.4 vstan,
> Zanimljivo je mozda, a nisam ni ja primetio do tada, da u > spisku printera koje W3.11 kao najsveziji Windowsi podrzavaju > (isto i kod 3.1) nema ni jednog STAR stampaca!? Ima nekih Imao sam jednu verziju 3.1 sa dopunskom disketom punom drajvera za "ostale" stampace. Bilo je tu svega i svacega. Dakle pokusaj da nadjes (ja to odavno nemam).
matricni.5 maksa,
>> Imao sam jednu verziju 3.1 sa dopunskom disketom punom >> drajvera za "ostale" stampace. Bilo je tu svega i svacega. >> Dakle pokusaj da nadjes (ja to odavno nemam). Ovo postoji u firmi MD Profi, prekoputa džamije. Potražite im da presnimite, valjda neće da naplate. ;)
matricni.6 rkramer,
C:\> Ovo postoji u firmi MD Profi, prekoputa C:\> džamije. Potražite im da C:\> presnimite, valjda neće da naplate. ;) Hmmm, kad pomenusmo md.profy... Ima li neko njihov trenutni cenovnik da mi baci na mail? mrzi me da idem tamo, a znam da su imali pristojne cene (a i usluga je bila na nivou).
matricni.7 sjocic,
Imam stampac marke "Venus" 9 pina/A3 koji posle recimo 30-tak strana odstampanih u draftu 'propisti' na biperu alarmirajuci gresku. Stvar je u pregrevanju _nekog_ dela, a problem resavam tako sto ubacim u kuciste stampaca ventilator sa nekog starog PC-ja. Ima li nekog drugog resenja sem ovog - zamena tog elementa (ne znam o kom se radi) ili povecanje povrsine njegovog hladnjaka (ako je uopste vezan za hladnjak)?
matricni.8 zamahajev,
>> 30-tak strana odstampanih u draftu 'propisti' na >> biperu alarmirajuci gresku. Stvar je u pregrevanju _nekog_ >> dela, a problem resavam tako sto ubacim u kuciste stampaca >> ventilator Najverovatnije je u pitanju preterana osetljivost termičke zaštite glave štampača. Ja sam imao sličan problem sa STAR LC 24-10 što su rešili u Sagi tako što su premostili termičku zaštitu. Kod mene je nastao ovaj problem zbog toga što je štampač stajao u prostoriji sa enormno niskim temperaturama. Pozdrav Zamahajev
matricni.9 vlad,
Drugar me zamolio da pitam: Ima li neko drajver za AutoCad 12 za EPSON STYLUS 1000? žovek kaže da su mu slike izdužene kad ih otštampa sa drajverom koji sada koristi (ne znam koji je i da li ACAD12 ima drajver za Stylus). Hvala unapred.
matricni.10 hook,
> žovek kaže da su mu slike izdužene kad ih otštampa sa drajverom Ako mu je ovo jedini problem, onda ga može rešiti ako uradi kalibraciju štampača (za odabrani drajver).
matricni.11 djuk,
><> žovek kaže da su mu slike izdužene kad ih otštampa sa drajverom ><> koji sada koristi (ne znam koji je i da li ACAD12 ima drajver za ><> Stylus). Neka proba da pri konfigurisanju plotera ( štampači se konfigurišu kao ploteri ) po odabiru modela, na pitanje da li želi da kalibriše ploter, odgovori sa "yes" i eksperimentiše sa ponuđenim vrednostima. Potrebno je une- ti veličine za x i y pravac čime se može uskladiti odnos linija na odštampanom crtežu. Đorđe
matricni.12 vlad,
> Neka proba da pri konfigurisanju plotera ( štampači se konfigurišu > kao ploteri ) po odabiru modela, na pitanje da li želi da kalibriše Hvala (i tebi i Hook-u). Reći ću čoveku da proba. Javiću ako bude problema, mada mi ovo zvuči sasvim logično.
matricni.13 bobone,
Zna li ko kako je najlakše povezati dva PC računara na jedan matrični štampač.
matricni.14 ppekovic,
>> Zna li ko kako je najlakše povezati dva PC računara >> na jedan matrični štampač. Imaš po gradu za relativno male pare da kupiš printer switcher-e. Paya
matricni.15 zormi,
* Zna li ko kako je najlakše povezati dva PC računara * na jedan matrični štampač. Preklopnik. Postoje i elektronski inteligentni ali su skuplji.
matricni.16 kvale,
>> Zna li ko kako je najlakše povezati dva PC računara >> na jedan matrični štampač. Ako se dobro sećam bila je šema uređaja u ELEKTRU. Raspitaj se u tom pravcu, ili postavi pitanje u ORKAĐelektron. Goran
matricni.17 mibak,
LX-300 treba inicijalizovati ESC sekvencom da bi mogao da štampa ćirilicu i to podesiti kodnu stranu za dati zadatak. Nezgodno je da je svaki put odabiram kodnu stranu pomoću dugmića, pa bi to hteo da radim softverski. Treba izabrati CP 855. U uputstvu piše: WORD PROCESSING ASCII Dec Hex Description -------------------------------------------------------------------------- ESC t n 116 74 Select Character Tables Select character table n assigned by ESC(t n=0,1,48,49 a za ESC(t piše: CHARACTER TABLES ASCII Dec Hex Desciption ---------------------------------------------------------------------------- ESC ( t nn 40 116 28 74 Assign Character Table ESC ( t 3 0 d1 d2 d3 Assign character table set with d2 and d3 to table d1 d1=0,1,48,49 U tabeli među drgim kodnim stranicama piše: ------------------------------------------------- d2 | d3 | Table name ------------------------------------------------- 6 | 0 | PC 855(Cyrilic) ------------------------------------------------- Eto sve je tu, a kada sam probao da šaljem neke sekvence printer se blokira i ni makac. Zato molim S.O.S S.O.S S.O.S........ Hvala.
matricni.18 miroslavn,
Hm, ne spada baš u matrične, al' ne znam gde drugde da se obratim... Video sam da je u računarima prilično nahvaljen Epson Stylus 800, ali je ipak izostavljeno nekoliko važnih podataka koji me interesuju: 1) Kolika je zavisnost kvaliteta štampe od vrste papira, u poređenju sa matričnim i laserskim štampačima, kao i subjektivna ocena kvaliteta slike na običnom bankpost papiru u odnosu na dobre matrične štampače? 2) Koliki je deklarisani i broj strana u praksi koje sa jednim punjenjem (kertidžom) može da izgura, što tekstualnih što grafičkih, i koliko je to u poređenju sa matričnim štampačima? 3) Koje štampače on tačno emulira u nedostatku drajvera za neki program? 4) Ima li bilo koja ozbiljnija zamerka koju biste uputili ovom štampaču? Miroslav P.S. Koja je razlika izmađu 800 i 800+ ?
matricni.19 kriss,
Da li se neko bavi (re)programiranjem eproma štampača? Trebalo bi da se uništi par karakter-setova i da se tu stavi par drugih.
matricni.20 cubra,
ĐŠč█ 1) Kolika je zavisnost kvaliteta štampe od vrste papira, u ĐŠč█ poređenju sa matričnim i laserskim štampačima, kao i ĐŠč█ subjektivna ocena kvaliteta slike na običnom bankpost papiru ĐŠč█ u odnosu na dobre matrične štampače? Kvalitet jako zavisi od papira. Na lošem i tankom papiru se razliva mastilo. Na običnom bankpost papiru je kvalitet izvanredan. U odnosu na dobre matrične štampače, kvalitet je po meni - za klasu iznad, dakle mnogo bolji. Ako ne uneseš facu u papir - možeš da pomisliš da je laser. ĐŠč█ 2) Koliki je deklarisani i broj strana u praksi koje sa ĐŠč█ jednim punjenjem (kertidžom) može da izgura, što tekstualnih ĐŠč█ što grafičkih, i koliko je to u poređenju sa matričnim ĐŠč█ štampačima? To jako zavisi od popunjenosti strane i zacrnjenja. Otprilike traje 700 000 karaktera u letter quality modu (ima i štedni mod gde ne ispada tako crno) što mu dođe jedno 200 strana krcatih tekstom. Ja po kući trošim jednu patronu već 3 meseca i ne mogu da je potrošim. Matrični na poslu potroši onu traku možda čak i brže. Samo traka za matrični je 10-tak maraka a kertridž je 30 maraka. Mada mi nije žao, kvalitet je zaista izvanredan. ĐŠč█ 3) Koje štampače on tačno emulira u nedostatku drajvera za ĐŠč█ neki program? Epsonove 24-pince. Dakle nema da te boli glava. ĐŠč█ 4) Ima li bilo koja ozbiljnija zamerka koju biste uputili ĐŠč█ ovom štampaču? Za sada nema ni jedna ozbiljna. Za te pare je najbolji na svetu. (U Americi je oko 220 $!) ĐŠč█ P.S. Koja je razlika izmađu 800 i 800+ ? Ovaj drugi je brži. žubra
matricni.21 mibak,
> LX-300 treba inicijalizovati ESC sekvencom da bi mogao da > štampa ćirilicu i to podesiti kodnu stranu za dati zadatak. > Nezgodno je da je svaki put odabiram kodnu stranu pomoću > dugmića, pa bi to hteo da radim softverski. Treba izabrati CP > 855. U uputstvu piše: > > WORD PROCESSING > ASCII Dec Hex Description > ---------------------------------------------------------------- > ESC t n 116 74 Select Character Tables > Select character table n assigned by > ESC(t > n=0,1,48,49 > a za ESC(t piše: > > CHARACTER TABLES > ASCII Dec Hex Desciption > ---------------------------------------------------------------- > ESC ( t nn 40 116 28 74 Assign Character Table > ESC ( t 3 0 d1 d2 d3 > Assign character table set with d2 and > d3 to table d1 > d1=0,1,48,49 > > U tabeli među drgim kodnim stranicama piše: > ------------------------------------------------- > d2 | d3 | Table name > ------------------------------------------------- > 6 | 0 | PC 855(Cyrilic) > ------------------------------------------------- > > Eto sve je tu, a kada sam probao da šaljem neke sekvence > printer se blokira i ni makac. Zato molim S.O.S S.O.S > S.O.S........ Hvala. E mibak, mibak ili si ti fulao temu i konf. ili ljudi neće da pomognu ili oće ali im se ne da.
matricni.22 kanki,
>>> printer se blokira i ni makac. Zato molim S.O.S S.O.S >>> S.O.S........ Hvala. >> >> E mibak, mibak ili si ti fulao temu i konf. ili ljudi neće da >> pomognu ili oće ali im se ne da. Ma, ljudi čitaju, i ja isto, ali nemam taj štampač, pa samim tim i neznam... pozdrav ps. Nedaj se junače :), svanuće...
matricni.23 milanv,
Molim za informaciju o kolor A3 printerima. Jako mi se sviđa Epson Stylus Color, samo, koliko znam ne pravi se u A3 varijanti. Ako grešim, super. Koji drugi printer preporučujete. Napominjem da je brzina rada mnogo važnija od kvaliteta, jer nemam nameru da štampam fotografije, već skice, karte i dijagrame.
matricni.24 ikordic,
RE: LX300 ESC/P => LX-300 treba inicijalizovati ESC sekvencom da bi mogao da štampa => ćirilicu i to podesiti kodnu stranu za dati zadatak. Najpre, jesi li siguran da LX300 ima ugrađene CP852 i 855? Ako jesi, 'ajde redom napiši šta i kako radiš, pa da vidimo ...
matricni.25 frant,
> Video sam da je u računarima prilično nahvaljen Epson Stylus 800, ali je > ipak izostavljeno nekoliko važnih podataka koji me interesuju: > 1) Kolika je zavisnost kvaliteta štampe od vrste papira, u poređenju sa > matričnim i laserskim štampačima, kao i subjektivna ocena kvaliteta > slike na običnom bankpost papiru u odnosu na dobre matrične štampače? Zavisnost kvaliteta štampe od papira je prilična, ali to nije veliki problem, jer sa kvalitetnim papirom za fotokopiranje Stylus daje dobar otisak. Mislim da se može lako nabaviti dobar papir od 80 g/m^2 koji i ja koristim i zadovoljan sam rezultatom. Druge vrste papira nisam koristio. U uputstvu piše da se može koristiti papir od 64 do 90 g/m^2 ako se koristi automatski ubacivač papira (feeder) ili od 52 do 90 g/m^2 ako se listovi ubacuju ručno. Subjektivna procena kvaliteta otiska je da on liči na laserski. Razlika se vidi kad se posmatraju pojedinačna slova, jer se pod lupom primećuje da su ivice slova malo neprecizne. Kod grafike ipak postoji primetnija razlika, jer se vide pruge od prolaza glave, iako nisu mnogo izražene. Ako se uzme u obzir razlika u ceni između Stylus-a i nekog laserskog štampača, zaključak je da je kvalitet štampe veoma dobar. Stylus svakako ima bolji kvalitet štampe od 24-igličnih matričnih štampača, koji jednako ili čak nešto više koštaju. > 2) Koliki je deklarisani i broj strana u praksi koje sa jednim punjenjem > (kertidžom) može da izgura, što tekstualnih što grafičkih, i koliko > je to u poređenju sa matričnim štampačima? Nemam iskustva sa matričnim štampačima, pa ne mogu da pravim poređenje. Sa jednim punjenjem mastila (koje još nije potrošeno, a ne znam ni da li je pri kraju) odštampao sam bar 350 strana, uglavnom teksta. Deklarisani vek kertridža sa mastilom je oko 0.7 miliona karaktera (Letter Quality). > 3) Koje štampače on tačno emulira u nedostatku drajvera za neki program? U uputstvu je navedena lista modela: (Stylus 800+) SQ-850/2550 (Stylus 800) LQ-850+/1050+ SQ-870/1170 LQ-550/1010 LQ-870/1170 LQ-500 LQ-570/1070 LQ-2550 LQ-100 LQ-800/1000 LQ-1500 Stylus 800+ se može u programima prijaviti kao jedan od njih, gledajući ovim redom koji je model ponuđen. U prvoj koloni su modeli koji podržavaju ESC/P2, a u drugoj oni koji podržavaju samo ESC/P. Ako program ne podržava ni jedan štampač iz liste, može se izabrati bilo koji od sledećih: LQ, EX, FX, LX, RX, MX, Epson printer, Standard printer, Draft printer. Koristim Stylus 800+ sa drajverom za Windows i tu nema problema. Ako se koristi drajver za npr. LQ-570 ili neki drugi, kvalitet štampe će, naravno, biti lošiji. > 4) Ima li bilo koja ozbiljnija zamerka koju biste uputili ovom štampaču? 1. Prilikom štampanja većih crnih površina i debelih slova dolazi do kvašenja papira mastilom. To samo po sebi nije problem, jer se mastilo osuši posle najviše 30-40 sekundi i nikad ne probije na drugu stranu. Međutim, ako se štampa više listova, tada može da bude problema, jer sledeći list može da razmaže nešto na prethodnom, koji se još nije osušio. Ovo se neće desiti ako se štampa običan tekst, a u suprotnom se preporučuje ručno uzimanje svakog lista čim se odštampa. 2. Mastilo nije otporno na vodu, tako da ga je lako razmazati npr. ako se list uzme vlažnim rukama, bez obzira kada je odštampan. Otisak koji daju standardni matrični i laserski štampači je postojaniji. 3. Ne postoji mogućnost štampanja na perforiranom ("beskonačnom") papiru. 4. Kertridž sa mastilom je prilično skup (oko 50 DEM u Beogradu). > P.S. Koja je razlika izmađu 800 i 800+ ? To ni prodavac nije mogao da mi kaže. Ono što je očigledno je da model 800+ ima draft, koji je zaista vrlo brz. Druge razlike mi nisu poznate, a moguće je da je Stylus 800+ malo brži i u "normalnom" režimu. Inače, utisak je da je Stylus vrlo brz, jer on sve štampa u jednom prolazu glave. Opšti utisak je da je Stylus 800(+) dobar i preporučljiv proizvod. Štampa brzo, tiho i kvalitetno, a cena mu nije visoka (platio sam ga 700 DEM jesenas u Beogradu). Postoje i drugi Stylus modeli, skuplji i jeftiniji od ovog, a takođe i Stylus COLOR. Frant
matricni.26 ikordic,
RE: Ink Jet => 2. Mastilo nije otporno na vodu, tako da ga je lako => razmazati npr. ako se list uzme vlažnim rukama, bez obzira kada => je odštampan. Auuu, ovo je veliki minus. Moje iskustvo sa *jet štampačima do sada nije bilo preterano obimno, nekoliko puta sam nešto štampao na njima i neki opšti utisak je da se radi o 'teresantnoj tehnologiji koja još uvek nije sazrela za evridej eksploataciju. Međutim, nakon hvalospeva koje sam video u "Računarima" i abroad, učinilo mi se da je to - to, da smo konačno dobili laser za mase. To što slova nisu baš savršena, i što papir malo mora da se suši za mene i nisu neke mane. Ali onda barem očekujem da kad se osuši, ostane suvo i da se ne razmaže kad ga uhvatim u ruke usred leta. Da li se ovo dešava sa svakim papirom? Šta bi bilo ako bi se koristila neka poroznija varijanta? Ako je već ovakva situacija, da li se pride i kruni? Savijem papir par puta i dobijem veselje po džepovima?
matricni.27 mibak,
> ps. Nedaj se junače :), svanuće... Jesi li to mislio na polarnu noć - hvala na ohrabrenju.
matricni.28 mibak,
> Najpre, jesi li siguran da LX300 ima ugrađene CP852 i 855? Ako > jesi, 'ajde redom napiši šta i kako radiš, pa da vidimo ... Siguran sam jer preko dugmića mogu da podesim i jednu i drugu kodnu stranu dok ESC sekvenca blokira štampač. WORD PROCESSING ASCII Dec Hex Description -------------------------------------------------------------------------- ESC t n 116 74 Select Character Tables Select character table n assigned by ESC(t n=0,1,48,49 Kada probam ovu komandu sa 0 i 1 vidim promenu u kodnoj strani naka šklj a sa 0 i šklj b sa 1, ali kada šaljem 48 i 49 proguta ono četiri prebaci na šklj b i ispiše 8 ili 9. a za ESC(t piše: CHARACTER TABLES ASCII Dec Hex Desciption ---------------------------------------------------------------------------- ESC ( t nn 40 116 28 74 Assign Character Table ESC ( t 3 0 d1 d2 d3 Assign character table set with d2 and d3 to table d1 d1=0,1,48,49 U tabeli među drgim kodnim stranicama piše: ------------------------------------------------- d2 | d3 | Table name ------------------------------------------------- 6 | 0 | PC 855(Cyrilic) ------------------------------------------------- Pa tako ja otkucam: ESC(t30160 i printer se zakuca i ni makac. eto tu je problem. Hteo bi da d1=0 bude latinica a d1=1 bude ćirilica. Hvala unapred.
matricni.29 cubra,
ĐŠč█ Ali onda barem očekujem da kad se osuši, ostane suvo i da se ĐŠč█ ne razmaže kad ga uhvatim u ruke usred leta. Da li se ovo ĐŠč█ dešava sa svakim papirom? Šta bi bilo ako bi se koristila ĐŠč█ neka poroznija varijanta? Ako je već ovakva situacija, da li ĐŠč█ se pride i kruni? Savijem papir par puta i dobijem veselje ĐŠč█ po džepovima? Ma ne kruni se, fala bogu. A i neće se razmazati ako ga uzmeš u ruke, nego ako ga uzmeš u mokre ruke...
matricni.30 vlador,
* PROBLEM * PROBLEM * PROBLEM * PROBLEM * PROBLEM * PROBLEM * Da li je moguće da glava u svakom drugom (aproksimativno:) prolazu dok štampa grafiku kroz Windows ne "udari" dobro pa na papiru ostaju horizontalne bele praznine (linije) visine do 1 do 10 tačaka (u zavisnosti od blizine glave papirui nekog RND-a)? Ako štampam samo tekst (Generic Text, DOS tekst) izgleda sve u redu. Štampač je Citizen Swift 24 sa emulacijom Epsona, a drajver LQ-400. Probao sam i sa LQ-800 i LQ-500 (pa čak i sa LX-400) ali isto. Zaboravio sam reći da se praznine nalaze na istom mestu ako više puta štampam istu stranu, ali su nekad izraženije a nekad manje (bez obzira na položaj glave). U čemu je point? Ribon, glava, ili nešto treće? --- ■ VLADOR ■ Tek sad ništa ne razumem. :(
matricni.31 frant,
> Ali onda barem očekujem da kad se osuši, ostane suvo i da se ne razmaže kad > ga uhvatim u ruke usred leta. Da li se ovo dešava sa svakim papirom? Šta bi > bilo ako bi se koristila neka poroznija varijanta? Ako je već ovakva > situacija, da li se pride i kruni? Savijem papir par puta i dobijem veselje > po džepovima? Ja sam rekao da problem postoji, ali NIJE tako izražen kao što ti misliš. Slova se uopšte ne krune i savijanje im ne škodi ni najmanje. Nezgoda je samo u tome što se mastilo rastvara u vodi. Dakle, ako se list pokvasi, mastilo se razmaže otprilike kao i obično mastilo za pisanje u istoj situaciji. To je sve. Odštampani list može potpuno normalno da se koristi, jedino ga treba čuvati od direktnog kontakta sa vodom (mokra čaša, znojave ruke, kišne kapi, suze... :). Sve što sam rekao odnosi se na štampanje na kvalitetnom papiru od 80 g/m^2, koji može lako da se nabavi. Probao sam da koristim još 2-3 vrste papira sličnog kvaliteta i debljine i otisak je bio vrlo dobar. Nisam imao potrebe da eksperimentišem sa nekvalitetnim i tankim papirom. Važi pravilo da se prvo proba papir pre nego što se nabavi veća količina, ali nije potrebno tražiti neku specijalnu vrstu papira (u uputstvu se to ne sugeriše). Jedna interesantna stvar koju sam zaboravio da pomenem je postojanje izvesnih ugrađenih procedura za održavanje štampača. Jedna se aktivira ručno preko kontrolnog panela i treba je pokrenuti kad/ako opadne kvalitet štampe. Meni to da sad nije bilo potrebno. Druga je malo zbunjujuća, jer se aktivira automatski prilikom (valjda) svakog petog uključenja štampača. Ona ne traje dugo i ne predstavlja problem, ali nisam video da se pominje u uputstvu. Što se tiče potrošnje mastila, na kontrolnom panelu postoji lampica (LED) "Ink Out", koja treperi ako je mastilo pri kraju, a svetli ako je sasvim potrošeno (tada štampač obustavlja štampanje). Punjenje istrošenog kertridža se NE preporučuje, pa uvek treba kupiti nov (to je mana u odnosu na klasične matrične štampače). Frant
matricni.32 cubra,
.oOo. Što se tiče potrošnje mastila, na kontrolnom panelu postoji .oOo. lampica (LED) "Ink Out", koja treperi ako je mastilo pri kraju, a .oOo. svetli ako je sasvim potrošeno (tada štampač obustavlja štampanje). .oOo. Punjenje istrošenog kertridža se NE preporučuje, pa uvek treba kupiti .oOo. nov (to je mana u odnosu na klasične matrične štampače). Meni se juče desilo da mi se istrošilo mastilo, i nije baš kao što ti kažeš, nego baš kao što piše u uputstvu. Odjedamput počnu da blinkaju LED diode Data i Ink Out, i izgleda kao da se štampač zaglavio i ne može se štampati, odnosno nema upozorenja da je mastilo pri kraju. Nakon toga sam zamenio kertridž (pametno je uvek imati rezervni) i iz radoznalosti sam razvalio stari kertridž. Unutra je potpuno ispunjen sunđerom (!) i ima elektrodu pomoću koje valjda signalizira kad se istroši. Stari kertridž mi je po kući trajao 4 meseca, čime sam prilično zadovoljan...
matricni.33 vlador,
Da li postoje ketridži sa mastilom za Stylus 800(+) u bojama? Mislim prvenstveno na Red, Green i Blue. Video sam u Corelu da postoji mogućnost štampanja separatisanih boja, pa bi se mogla odštampati svaka boja posebno i začas Stylus 800 postaje Stylus Color. Je l' imao neko iskustva sa ovim? --- ■ VLADOR ■ Izmakao sam mu stolicu. Nije pao, ostao je da visi.
matricni.34 pidza,
Javljam se ustvri za pomoc? Imam stampac HPthinkjet stampac sa HPserijskimporm portom lpt, hocu da ga prilagodim PC-ju ali neznam kako? Da li postoji neka sema za prepravku ? U napred hvala! :)))) PIDZA
matricni.35 bulaja,
│Da li postoje ketridži sa mastilom za Stylus 800(+) u bojama? Mislim │prvenstveno na Red, Green i Blue. Video sam u Corelu da postoji mogućnost │štampanja separatisanih boja, pa bi se mogla odštampati svaka boja posebno │i začas Stylus 800 postaje Stylus Color. Je l' imao neko iskustva sa ovim? └─── Ne pokušavaj - takvi kolori ne bi bili ni sa "Računare" O:). Dovoljno je odstupanje od 1mm prilikom uvlačenja hartije (a to odstupanje je sasvim normalna pojava) da rezultat bude neupotrebljiv. Plus što treba posle svakog prolaza menjati kertridž sa mastilom, plus što bi kertridži za 4 boje bili ukupno oko 200 DEM (otprilike),... Sve ovo ("Napravi sam Stylus Color") je ineče jedna od luđih ideja koju sam čuo u poslednje vreme (NHF:).
matricni.36 frant,
> Meni se juče desilo da mi se istrošilo mastilo, i nije baš kao što > ti kažeš, nego baš kao što piše u uputstvu. Odjedamput počnu da > blinkaju LED diode Data i Ink Out, i izgleda kao da se štampač > zaglavio i ne može se štampati, odnosno nema upozorenja da je > mastilo pri kraju. žudno. U mom uputstvu za Stylus 800+ piše baš kao što sam rekao (strana 3-2): "When the Ink Out light on the control panel flashes, the ink in the ink cartridge is low. The printer will continue printing until the cartridge is completely empty. When it is out of ink, the printer stops and the Ink Out light stays on. Printing will not resume until you insert a new cartridge." Kad se podigne poklopac na štampaču, na njegovoj unutrašnjoj strani se vidi veeelika nalepnica sa crtežima i tekstom o ubacivanju koverti i održavanju štampača. I tu je objašnjeno ponašanje "Ink Out" indikatora, onako kao što sam opisao. Frant
matricni.37 vlador,
> Sve ovo ("Napravi sam Stylus Color") je ineče jedna od luđih ideja koju > sam čuo u poslednje vreme (NHF:). :) Naravno, nisam mislio bukvalno, iako je tako ispalo... Kanda mi fali smajli poneki. :) žisto sam pitao da vidim kako bi to išlo, osamstotkom odštampati 2-3 kolor strane, ak-k-ko mi baš zatreba. :) --- ■ VLADOR ■ If idiots could fly, this would be an airport.
matricni.38 cubra,
.oOo. Kad se podigne poklopac na štampaču, na njegovoj .oOo. unutrašnjoj strani se vidi veeelika nalepnica sa .oOo. crtežima i tekstom o ubacivanju koverti i održavanju .oOo. štampača. I tu je objašnjeno ponašanje "Ink Out" .oOo. indikatora, onako kao što sam opisao. Jeste, i kod mene isto tako piše na štampaču, jedino što mi se nije tako isponašao, nego je to odjednom bio i kraj mastila, bez upozorenja. Ko zna od čega to zavisi... prijatno štampanje...
matricni.39 kriss,
Da li neko može da mi kaže nešto o štampaču Panasonic KX-P1124 (valjda se ovako piše?) sem da je veoma star, što znam i ja. :) Dakle, da li može da se nađe ribon za njega, kakav je vaš lični utisak i slično. :)
matricni.40 bulaja,
│Da li neko može da mi kaže nešto o štampaču │Panasonic KX-P1124 (valjda se ovako piše?) │sem da je veoma star, što znam i ja. :) Dakle, da li može da se nađe │ribon za njega, kakav je vaš lični utisak i slično. :) └─── Model iz '90, 24-pinac, u klasi starijih Epson modela LQ-510/LQ-550. Jedan od prvih štampača koji je imao rešeno uvlačenje papira sa raznih strana (ispod, iza, ispred štampača i slično:) i istovremeno korišćenje beskonačnih obrazaca i pojedinačne hartije (po tome je bio bolji od Epson-a). Svojevremeno dobitinik PC Magazine Editor's Choice i drugih nagrada. Postojao je i A3 model KX-P1164, a kasnije (valjda '92) KX-P1124 je nasledio (nešto oslabljeni) model KX-P1123. Trošio je Panasonic ribone, isti model trake je išao i u 1124, 1164 i 1123 modele (valjda i u još neki, ali se toga baš ne sećam). Ja sam ga imao jedno vreme (godinu-dve, ne sećam se više:) i radio je sasvim pristojno. :)
matricni.41 milanv,
║║ Molim za informaciju o kolor A3 printerima. Zar je moguće da niko ne zna da mi navede neki A3 kolor printer? Trgovci, gde ste?
matricni.42 milanv,
║║ Molim za informaciju o kolor A3 printerima. Ako, već, nema odgovora na pitanje o A3, da probamo jedno uopšteno. Slučaj je ovakav: u Corel je uneta podloga u crnoj boji. Na njoj je docrtano par linija. Štampanje takvog crteža (A4) na HP4p traje 2-3 minuta. Ako promenim boju podlozi (ili stavim da bude siva) štampa traje 1-2 sata (ovakav postupak mi je neophodan da bi se naglasile docrtane linije na sivoj podlozi). Nisam pronašao rešenje da ovaj postupak ubrzam, ali me zanima sledeće: da li će štampanje na kolor printeru biti BRčE, jer u tom slučaju nije potrebno da podlogu pretvara u raster, već može da je odštampa nekom bojom? Veoma mi je važan odgovor, pa ako ga znate - pričajte!
matricni.43 calex,
<!> HP4p traje 2-3 minuta. Ako promenim boju podlozi (ili stavim da <!> bude siva) štampa traje 1-2 sata (ovakav postupak mi je ... <!> Nisam pronašao rešenje da ovaj postupak ubrzam, ali me zanima ... <!> tom slučaju nije potrebno da podlogu pretvara u raster, već može Sam si dao odgovor. Kada štampaš neki raster, promeni za HP4P setup/options/graphics u raster, umesto HPGL.
matricni.44 sjocic,
Da li neko ima ćirilične draft fontove za Epson lq 570 ? Trebalo bi da postoji tako nešto jer ako ima za 9 pince , zašto ne i za 24? Takođe bi dobro došao i neki font editor, ne videh ga u sezam dir-u .
matricni.45 milanv,
║║ <!> HP4p traje 2-3 minuta. Ako promenim boju podlozi (ili stavim da ║║ <!> bude siva) štampa traje 1-2 sata (ovakav postupak mi je ║║ ... ║║ <!> Nisam pronašao rešenje da ovaj postupak ubrzam, ali me zanima ║║ ... ║║ <!> tom slučaju nije potrebno da podlogu pretvara u raster, već može ║║ ║║ Sam si dao odgovor. Kada štampaš neki raster, promeni za HP4P ║║ setup/options/graphics u raster, umesto HPGL. Na ovaj način slika se zaista brzo odštampa, ali glavni problem nije rešen. Da ponovim: pozadinskoj (raster) slici menjam boju da bi odštampana izgledala siva, dok docrtani elementi ostaju crni i na taj način istaknuti. To je i razlog zbog koga sam spreman da uložim u kolor printer ukoliko on rešava ovaj problem. Molio bih nekoga ko ima kolor printer da ovo proba. Jako bih mu bio zahvalan.
matricni.46 kanki,
>> ║║ Molim za informaciju o kolor A3 printerima. >> >> Zar je moguće da niko ne zna da mi navede neki A3 kolor >> printer? Trgovci, gde ste? Znam za Mannesman Tally, e sad koji je broj, ne bih mogao tačno da rečem , ali mi se čini da je 131 (ili 191), prodavali su ga u IBIS-u, a takođe ima color opciju i Fujitsy DX2400 ps. Uzgred, ni malo mi se ne sviđa MT, moje lično mišljenje
matricni.47 kanki,
Za 'milanv' >> >> Sam si dao odgovor. Kada štampaš neki raster, promeni za HP4P >> setup/options/graphics u raster, umesto HPGL. I pređeš u Print Manager..
matricni.48 sjocic,
Da li neko ima (ili zna gde se moze naci) font editor za 24 pinske stampace ? (konkretno mi treba za Epson Lq 570).
matricni.49 milanv,
║║ takođe ima color opciju i Fujitsy DX2400 Imate li iskustva sa tim "crno-belim printerima koji imaju kolor opciju"? P.S. Isto važi i za DL3400, ali Fujitsy-a se užasavam.
matricni.50 milanv,
║║ I pređeš u Print Manager.. PM ne rešava problem. Corel mu prosledi sliku za par sekundi, a onda se ovaj muči sa printerom sledećih par sati:(.
matricni.51 vbumbasirevic,
Nabavio sam LQ100 (Epson), nisam dobio disketu sa drajverima. Koristim WordPerfect 5.1. Da li neko ima drajver?
matricni.52 nbatocanin,
> ║║ takođe ima color opciju i Fujitsy DX2400 > > Imate li iskustva sa tim "crno-belim printerima koji imaju > kolor opciju"? Ako se dobro sećam modela, upravo na tom je rađen neki projekat za obradu geografskih karata. Rezultat? Pa, kao kad pedantni učenik drvenim bojicama nacrta domaći zadatak ;)
matricni.53 kanki,
>> Imate li iskustva sa tim "crno-belim printerima koji imaju >> kolor opciju"? Pa u firmi imaju DX2200 i DX2400, i rade za sad odlično i veoma dugo, a da su iskorišćavani, jesu samo tako. U Win-u radim preko Epson FX105 drajvera... >> P.S. Isto važi i za DL3400, ali Fujitsy-a se užasavam. ???
matricni.54 kanki,
>> PM ne rešava problem. Corel mu prosledi sliku za par >> sekundi, a onda se ovaj muči sa printerom sledećih par sati:(. Da, ali ako skokne u PM ondak će ga malo brže srediti...
matricni.55 cnenad,
Drajver za WordPerfect 5.1 za LQ 100. 100-wp51.zip
matricni.56 cnenad,
Da li vam se smučilo da Epson LQ 100 setujete štampajući CFG listu i pritiskajući YES/NO ? Evo programa koji to radi. Potrebno je da štampač bude uključen i kad mu promenite nešto on zapišti. Nažalost, program je na Nemačkom ali nadam se da ćete se snaći jer nije komplikovano. Uostalom redosled opcija je istovetan onima koje štampač sam odštampa. lq100cfg.zip
matricni.57 comi,
Ej Jer neko ima driver za EPSON STYLUS COLOR hitno mi treba. namisite mi mail
matricni.58 vbumbasirevic,
Hvala za program, kao i za drajver za WP 5.1
matricni.59 galimpic,
U firmi smo naš STAR LC-20 zamenili sa novim, sličnog imena ali mnoogo boljim STAR LC24-20. Elem, odjednom ni programi za knjigovodstvo (AB Soft) ni Word 5.0 ne izbacuju strane kad završe posao, tako da Queue (Novell 3.11) slabo vredi. Sve sam pretresao (nisam baš tupav) i spremam se da napišem scenario za Twilight Zone. Ima li neko ideju šta je u pitanju? Džamperi su OK (nijedan nema veze sa temom), <FF> kapira, ali se nešto ipak poremetilo. . ű
matricni.60 cane,
- Da li vam se smucilo da Epson LQ 100 setujete stampajuci CFG listu i Znao sam da ce biti nesto od tebe :). Sad jos samo da prevedem to cudo...
matricni.61 alazovic,
 ű Ima li neko bilo kakvih podataka o Star-u NL - 10. Nemam bas nikakvu literaturu uz stampac. A.A.
matricni.62 mdave,
Subject: Re: NL 10 > Ima li neko bilo kakvih podataka o Star-u NL - 10. > Nemam bas nikakvu literaturu uz stampac. Ako ti je baš problem, možeš da mi se javiš na mail pa ćemo da neđemo.
matricni.63 mdrazic,
> Ima li neko bilo kakvih podataka o Star-u NL - 10. > Nemam bas nikakvu literaturu uz stampac. Šta ti treba? Koji adapter imaš pozadi gde ulazi printer kabl?
matricni.64 alazovic,
STANL 10 Stampac sam prikljucio na PC. Ima Odgovarajuci adapter za IBM. Pitanja: 1. Kako uvuci automatski papir u stampac (ima li osim poruke i koje dugme) 2. Ispred one rucice (automatika, vrsta papira i popravke ) postoji jos jedna koja ide po visini - cemu sluzi. 3. Pozadi kod adaptera imam neke prekidace (neznam trenutno koliko cca.7) koji cemu sluzi ? 4. Pod Windowsima stavih drajver za EPSON LX 400, da neki drugi ne pasuje bolje od Epsonovih ili da li postoje drajveri za Win za STAR Hvala unapred. :) A.A. HOno STAN je u stvari STAR NL 10 . . .
matricni.65 mdrazic,
> STAR NL-10 > > Stampac sam prikljucio na PC. Ima Odgovarajuci adapter za IBM. > Pitanja: > 1. Kako uvuci automatski papir u stampac (ima li osim poruke i koje > dugme) Namestiš traktor papir u vođice (za A4 skineš zadnju ploču, rotiraš je, izvariš metalnu žicu i montiraš da stoji pod uglom oko 60 stepeni kako bi niz to gurao A4 papir pojedinačno na zadnju stranu valjka) i tada levu polugu gurneš na Auto i papir se sam dovede na mesto (mada ja posle malo vratim). Polugu vratiš na jedan os srednja dva položaja u zavisnosti da li imaš traktor ili A4. > 2. Ispred one rucice (automatika, vrsta papira i popravke ) > postoji jos jedna koja ide po visini - cemu sluzi. Ako je to ono na ravnom poklopcu, to je za A4 kad umećeš papire da reguliše levu marginu. Ako nije to, javi detaljnije o čemu se radi. > 3. Pozadi kod adaptera imam neke prekidace (neznam trenutno koliko cca.7) > koji cemu sluzi ? To su dip-switch-evi kojima podešavaš razne stvari: ON OFF 1 Ignore download characters Enable download characters 2 Paper-out detected Paper-out not detected 3 LF must be from host Auto LF with CR 4 Character set #1 Character set #2 5 11in page 12in page 6, 7, 8 daju international character set: on on on USA off on on France on off on Germany off off on England on on off Denmark off on off Sweden on off off Italy off off off Spain > 4. Pod Windowsima stavih drajver za EPSON LX 400, da neki drugi ne pasuje > bolje od Epsonovih ili da li postoje drajveri za Win za STAR Lepo radi kao EPSON FX 80 Milan
matricni.66 daca,
Cao svima! Pre neki dan dobio sam IBM 4210 stampac, namenjen je za Mainframe sisteme. Iz nekih starih kataloga sam zakljucio da moze da radi i kao normalan centroniks. Kada mu se skine poklopac ima 8 sviceva koje bi nekako trebalo setovati. Da li neko zna kako? Unapred zahvalan, Daca!
matricni.67 mladenp,
Ima li neko uputstvo za štampač Olivetti DM 292. To je 9-pin A3. Došao mi je pod ruku jedan sa ugrađenim juski setom. Pretpostavljam da su naša slova preko švedskih pa želim da ih isključim i prebacim na USA. Problem je što dip svičeve nisam umeo da nađem. Monstrum je zatvoren sa svih strana. ;)
matricni.68 wizard,
> Ima li neko uputstvo za štampač Olivetti DM 292. To je 9-pin A3. > Došao mi je pod ruku jedan sa ugrađenim juski setom. Ako je to ono što ja mislim da jeste onda će ti i otići ispod ruku sa ugrađenim YUSCII setom. ;) (naša slova su ubačena u sve setove znakova).
matricni.69 evlad,
>> na USA. Problem je što dip svičeve nisam umeo da nađem. Monstrum je >> zatvoren sa svih strana. ;) U firmi imam olivetti 309, koliko se sećam prilikom paljenja treba stisnuti setup i tada ti na papiru ispiše meni, crveni reper na plastici nosača glave je kurzor ... Ispiše ti značenje tastera i podesiš štampač za 5 minuta ...
matricni.70 de.pavlov,
MSDOS - R:\YU ---------------------- defx10 zip 98181* Font Editor za Epson 24pin štampače (de.pavlov) DEFX je program za generisanje fontova za Epson 24-pinske, i kompatibilne, štampače. Može da čita već definisani font i da ga prepravlja, ili da pravi novi font od početka. Radi sa Draft i LQ fontovima ( LQ = 10 cpi, 12 cpi, Proporcionalni ). Omogućava definisanje znakova [ASCII 32 do ASCII 255] iz proširenog ASCII skupa znakova. Originalni štampač LQ 550 i slični ne podržavaju direktno definisanje znakova većih od ASCII 127. znaka. Zato sam taj problem rešio programski u programu DPRINT. MSDOS - R:\YU ---------------------- dprint10 zip 54424* Štampanje,Konverzija, Fontovi(24pin,lat-ćir)(de.pavlov) Program DPRINT omogućava konverziju raznih kodnih rasporeda, korišćenje korisnički, i u štampaču, definisanih fontova, i sve to odštampano na štampaču ili u datoteci. Podržana je konverzija i štampanje ćiriličkih i latiničkih rasporeda i fontova. Ovim programom možete koristiti kako klasične download fontove tako i download fontove koji su specijalno pravljeni da podržavaju i definicije znakova iznad (ASCII 127) znaka - to su svi fontovi napravljeni programom DEFX, koji možete naći u paketu DEFX10.ZIP . Ako ne koristite korisnički definisane (download) fontove tada program DPRINT možete koristiti za konverziju kodnih rasporeda i štampanje na štampač, bez obzira na tip štampača, ili u datoteku. Konverzija znakova obuhvata ne samo konverziju latiničkih rasporeda, već podržava i konverzije ćiriličkih rasporeda međusobno kao i konverziju ćiriličkih rasporeda u latiničke i obrnuto. Takođe, moguće je uraditi i bilo koju drugu konverziju u proširenom skupu ASCII znakova [ char(0)..char(255) ] koja se može obuhvatiti pod definiciju : konverzija \\ bilo kog dvoznaka ili jednoznaka \\ u \\ dvoznak ili jednoznak ili znak ništa \\. Kritike (pozitivne i negativne) će biti pažljivo pročitane.
matricni.71 dr.grba,
>> prepravlja, ili da pravi novi font od početka. Radi sa Draft i LQ >> fontovima ( LQ = 10 cpi, 12 cpi, Proporcionalni ). Omogućava definisanje >> znakova ŠASCII 32 do ASCII 255Ć iz proširenog ASCII skupa znakova. Pitanje: ima li načina da dođem do YUSCII na 20 CPI? Štampač je LQ 1170.
matricni.72 kriss,
˙˙ defx10 zip 98181* Font Editor za Epson 24pin štampače ˙˙ dprint10 zip 54424* Štampanje,Konverzija, ˙˙ Fontovi(24pin,lat-ćir)(de.pavlov) 'Ajd bolje da pitam, nego da se pravim gluplji nego što jesam. ;) Sa štampačima sam isključivo na 'Vi', pa me zanima da li ovo radi sa Panasonic-om KX-P1124 koji je kompatibilan sa EPSON-om 2500? Viš', problem kod ovog štampača je što za definisanje slova mora da mu se ugradi poseban bafer od 32K, koga, jelte, nemam, pa tako nemam ni YU slova pod DOS-om. :( Glavno pitanje - jer tvoj program uspeva to nekako da prevaziđe? :)
matricni.73 de.pavlov,
> Pitanje: ima li načina da dođem do YUSCII na 20 CPI? Štampač je LQ 1170. Ako štampač prima ESC/P kodove - onda može. 20 CPI se dobija kombinacijom : 12 CPI + condensed (F6 i F10 iz DEFX menija). DEFX i DPRINT rade sa ESC/P kodovima. LQ 1170 radi sa ESC/P2 kodovima. Pogledaj u uputstvu za štampač kakva mu je kompatibilnost sa ESC/P kodovima - trebalo bi da prima ESC/P kodove, tj. da su oni sa ESC/P2 kodovima naniže kompatibilni sa ESC/P , ali ćeš sve to najbolje proveriti ako probaš da odštampaš neki kraći tekst. (Ako ništa drugo, uključi neku od emulacija štampača sa ESC/P kodovima.) Za sada, DEFX i DPRINT ne podržavaju skalabilne fontove sa ESC/P2 kodovima.
matricni.74 de.pavlov,
> Panasonic-om KX-P1124 koji je kompatibilan sa EPSON-om 2500? Viš', > problem kod ovog štampača je što za definisanje slova mora da mu se > ugradi poseban bafer od 32K, koga, jelte, nemam, pa tako nemam ni YU > slova pod DOS-om. :( Glavno pitanje - jer tvoj program uspeva to > nekako da prevaziđe? :) Verovatno ne može. U emulaciji prima sve ostale ESC/P komande osim definicije znakova, a prima i definicije znakova ako dokupiš bafer ? Jedina šansa, bez kupovine bafera, bi bila da se sa uključivanjem emulacije pojavi i bafer :) . Možeš da probaš DPRINT sa nekim od priloženih fontova, i uključenom emulacijom, ali su šanse verovatno nepostojeće.
matricni.75 dr.grba,
>> LQ 1170 radi sa ESC/P2 kodovima. Pogledaj u uputstvu za štampač kakva >> mu je kompatibilnost sa ESC/P kodovima - trebalo bi da prima ESC/P kodove, Kaže da može. >> Za sada, DEFX i DPRINT ne podržavaju skalabilne fontove sa ESC/P2 >> kodovima. Skaliranje mi ne treba. Dovoljno je ovo što tražim.
matricni.76 diag,
PITANJE: -------- Da li je neko radio sa NEC PinWrite P6 printerom A4 9 pina. Zanima me da li štampa grafiku i kako? Pošto nemam uputstvo potreban mi je raspored džampera ako isti postoje. pz Goran
matricni.77 de.pavlov,
>>> Pitanje: ima li načina da dođem do YUSCII na 20 CPI? Štampač je LQ 1170. >> 20 CPI se dobija kombinacijom : 12 CPI + condensed > Dovoljno je ovo što tražim. 20 CPI može da se dobije u DEFX i na drugi način, sa boljom kontrolom izgleda znakova. Izaberu se proporcionalni znaci (F6) i onda sa Alt-F7 označi granica znakova - granica može biti od 42 do 1, pa se u skladu sa granicom dobijaju sledeći CPI : 360/42, 360/41, 360/40, ... , 360/18 = 20 CPI, 360/17, 360/16 (TINY.ELQ u DEFX10.ZIP), ...
matricni.78 ikordic,
RE: NEC Px => Da li je neko radio sa NEC PinWrite P6 printerom A4 9 pina. => Zanima me da li štampa grafiku i kako? Pošto nemam uputstvo => potreban mi je raspored džampera ako isti postoje. Koliko znam, NEC Px printeri se podešavaju preko menija. Meni se dobiva tako što prilikom isključenja držiš pritisnut neki taster. Ondak ti se meni ispisuje na papiru i ti nekako biraš opcije. Mislim da će ti sve ispisati kada ubodeša pravu kombinaciju. Na žalost, ne sećam se detalja, al' probaj par kombinacija, nema ih baš toliko :) Inače, kako "da štampa grafiku"? Pa, tu ti ne trebadu nikakva podešavanja. Kada je u Epson kompatibilnom modu i naiđe odgovarajuća ESC/P sekvenca za grafičku štampu, prebaci se u grafički mod i štampa.
matricni.79 diag,
> Inače, kako "da štampa grafiku"? Pa, tu ti ne trebadu nikakva > podešavanja. Kada je u Epson kompatibilnom modu i naiđe > odgovarajuća ESC/P sekvenca za grafičku štampu, prebaci se u > grafički mod i štampa. Ovaj ne štampa. Šta god mu podmetnem pljuje Đubre. Inače nisam spomenuo da u unutrašnjosti štampala tj ispod glave postoji indikator koji prikazuje brojebe od 0-9 i neka slova koji pak odgovaraju određenom set rasporedu. Sve kombinacije isprobane -džaba. Štampalo je Nemačko i uglavnom su setovi skandinavski i švabski. Još i ovo. Pošto sam imao dva porta na herculu i na kombi kontroleru isproban je na oba i opet isto. Inače otisak je sjajan i gura do 400x400dpi. pz Goran
matricni.80 de.pavlov,
DPRINT 1.1 - Dopunjeno je uputstvo za upotrebu. - Sada i štampači koji nemaju memoriju za download fontova mogu da štampaju korisnički definisane znakove (download fontove). Potrebno je da štampač podržava Epson grafičke modove. Datoteke u DPRINT11.ZIP : 1-CITAJ DOC instalacija dokumentacije INSTALL BAT DPRINT EXE glavni program IB10 ELQ fontovi po rasporedu JUS I.B1.015 IBDR ELQ IBDRPR ELQ IBPROP ELQ TINY ELQ SAH ELQ chess font REGDPRN EXE za registraciju programa REGDPRN INI DKONV INI inicijalna datoteka za konverziju kodnih rasporeda DPRINT INI inicijalna datoteka za glavni program DPRINT DOC dokumentacija i uputstvo za rad dprint11.zip
matricni.81 bulaja,
│** Uz poruku 'dprint11.zip' (62218 bytes) └─── Prebačeno je u R:\YU umesto stare verzije, hvala na prilogu :).
matricni.82 diag,
Potreban driver za windows-e za NEC Pinwriter model P3300 (original) šljaka on i sa 2200 ali seče neke tabele i tako to. Ako neko ima nek baci. :)
matricni.83 vbacko,
Imam STYLUS 1000 i najveca dimenzija za stampanje koju sam do sada dobio je 345x1600. Medjutim, nervira me sto ne koristi njegovu punu sirinu kojom se glava (bar tako izgleda da moze) krece. Kako da dobijem maksimalnu stampu na STYLUSU 1000 ??!?!?!? P.S. Koristim ga za AutoCAD, zato mi treba sto veca sirina stampe.
matricni.84 evlad,
>> krece. Kako da dobijem maksimalnu stampu na STYLUSU 1000 ??!?!?!? Imaš u sezam-ovom diru drivere za stylus, u toj datoteci se nalazi i program za kalibraciju ( da uspravna linija bude prava ), nalazi se i konfiguracioni program sa kojim određuješ kodne strane i veličinu papira. OPREZ !!! ukoliko postaviš ne postojeće kodne strane štampač će završiti u servisu kao moj stylus 800+ :(( dobro se raspitaj koje kodne strane podržava tvoj stylus.
matricni.86 vbacko,
Ne razumem...kako da zavrsi na opravci!!!!!! Ne mogu da nadjem drajvere, ako mozes ostavi mi naziv direktorijuma ili bar naziv fajla !!!
matricni.87 evlad,
>> Ne razumem...kako da zavrsi na opravci!!!!!! Stulus podržava određeni broj kodnih stranica, sa konfiguracionim softverom mu proglašavaš 4 aktivne (one koje koristiš). Ako upišeš da radi sa 4 ne postojeće kodne strane moraćeš da ga nosiš u servis da tamo ponovo napune eeprom :((, jer ni jedan od 3 vrste reseta štampača ne utiče na odabranu vrstu fonta i selektovanu kodnu stranu. vrste reseta: -softverski reset (ecs @) -reset sa kontrol panela -hardverski reset od računara >> Ne mogu da nadjem drajvere, ako mozes ostavi mi naziv >> direktorijuma ili bar naziv fajla !!! dir /a sty*.* i eto sezam odgovara ... sorry za ovakav odgovor, radio sam davno DL, ali stvarnosenesećamgdeje //whereismyspacebutton :)
matricni.88 bulaja,
│Ne mogu da nadjem drajvere, ako mozes ostavi mi naziv │direktorijuma ili bar naziv fajla !!! └─── WINDOWS - W:\DRIVERS ---------------------- stylusw zip 372537 Windows drajveri za EPSON Stylus 800+ i Stylus COLOR
matricni.89 dr.grba,
>> //whereismyspacebutton :) pROBBABLY FLIPPED. (: Hajde, ispričaj ljudima kako si prošao sa renomiranom firmom... ):
matricni.90 evlad,
>> Hajde, ispričaj ljudima kako si prošao sa renomiranom firmom... ): Zvao sam ih baš danas iz firme. Sa istim softverom je gospodin Tale uspeo da 'ukomira' i njegov stylus 400 :) Nisam zloban ali VOLEM :)) Dokazalo se da sam uspeo softverski da UBIJEM Štampač VEROVALI ILI NE !!! Pošto nema programator za taj moduo (eeprom je u SMD tehnologiji na zasebnoj stampanoj ploči) poručio je novi ... Sada čekam da to stigne i da najzad dobijem svoj stylus 800+ :) Naravno GREŠKA je bila MZ-ova što su mi isporučili pogrešan konfiguracioni program za štampač :(((( Daklem, otvorite 4 očiju i 5 antivirusnih paketa, pre nego što stavite 'driver disketu' u opticaj ... // printer killer
matricni.91 frant,
> Naravno GREŠKA je bila MZ-ova > što su mi isporučili pogrešan konfiguracioni program za štampač :(((( > > Daklem, otvorite 4 očiju i 5 antivirusnih paketa, pre nego što stavite > 'driver disketu' u opticaj ... Ako je to onaj konfiguracioni program za Stylus 800, a pretpostavljam da jeste, meni nije naškodio. Međutim, primetio sam da ne radi baš korektno na Stylus-u 800+, pa ga zato nisam ni koristio mnogo. Postoji mogućnost da se Stylus vrlo jednostavno podesi pomoću ugrađenog programa (procedura je opisana u uputstvu). Ja sam tako izabrao CP 852 od ponuđenih rasporeda i sve radi normalno. Frant
matricni.92 evlad,
>> mnogo. Postoji mogućnost da se Stylus vrlo jednostavno podesi pomoću >> ugrađenog programa (procedura je opisana u uputstvu). Ja sam tako >> izabrao CP 852 od ponuđenih rasporeda i sve radi normalno. Da, tako ide kada u rom-u imaš ugrađen CP852 ... Moj stylus 800+ je za U.K. područje, podržava sledeće kodne rasporede: USA FRANCE GERMANY U.K. DENMARK 1 SWEDEN ITALY SPAIN CP437 CP850 CP860 CP863 CP865 CP861 BRASCII ABICOMP I ja sam vrlo jednostavno pokušao da postavim CP852 i CP855 na opisani način ( sa konfiguracionim softverom), ali je štampač završio karijeru u servisu, a ja pivce za živce ;)
matricni.93 meding,
> │Ne mogu da nadjem drajvere, ako mozes ostavi mi naziv > │direktorijuma ili bar naziv fajla !!! > └─── > WINDOWS - W:\DRIVERS > ---------------------- > stylusw zip 372537 Windows drajveri za EPSON Stylus 800+ i > Stylus COLOR Da, lako je za 800+, uz njega se dobije disketa sa drajverima (od kojih su SAMO NEKI i za STYLUS 1000), ali može li se doći do drajvera za WINDOWS i STYLUS 1000, ili se i dalje moraju koristiti drajveri za 24 pin ESC P/2 štampače (sa, naravno, gubitkom na kvalitetu)?
matricni.94 meding,
> │Ne mogu da nadjem drajvere, ako mozes ostavi mi naziv > │direktorijuma ili bar naziv fajla !!! > └─── > WINDOWS - W:\DRIVERS > ---------------------- > stylusw zip 372537 Windows drajveri za EPSON Stylus 800+ i > Stylus COLOR Da, lako je za 800+, uz njega se dobije disketa sa drajverima (od kojih su SAMO NEKI i za STYLUS 1000), ali može li se doći do drajvera za WINDOWS i STYLUS 1000, ili se i dalje moraju koristiti drajveri za 24 pin ESC P/2 štampače (sa, naravno, gubitkom na kvalitetu)?
matricni.95 frant,
> I ja sam vrlo jednostavno pokušao da postavim CP852 i CP855 na opisani > način ( sa konfiguracionim softverom), ali je štampač završio karijeru > u servisu, a ja pivce za živce ;) Koristio si pomenuti program, a ja sam mislio na ono što je ugrađeno u sâm štampač (ispiše ti opcije na papiru, pa ti postavljaš vrednosti pomoću kontrolnog panela). Pošto kod tebe ne postoji CP 852, tu se ne može ništa. To što ti je štampač otkazao je neki bag u njegovom programu, a možda je i bio neispravan. Ljudi iz EPSON-a nisu smeli da dozvole da unošenje pogrešne vrednosti "ubije" uređaj. Frant
matricni.96 evlad,
>> tu se ne može ništa. To što ti je štampač otkazao je neki bag u >> njegovom programu, a možda je i bio neispravan. Ljudi iz EPSON-a nisu >> smeli da dozvole da unošenje pogrešne vrednosti "ubije" uređaj. Da, ipak je bug !!! U servisu su na isti način _ubili_ njihov stylus 400 :(( 400 i 800 imaju isti mikrokontroler na MB-u, razlika je u eepromu i par okolnih elemnata ... (bar mi tako rekoše u MZ-u ...) // Printer killer
matricni.97 evlad,
Subject: Stylus 800+ Epilog printer killer-a ;) U petak 12.05. sam dobiJo glanc nov stylus. Otpakovan je u MZ i podešen (cp852 - ova _nova_ serija ima ugrađenu ovu kodnu stranu, ali nema 855 :( ) garancija mi ide od 12.05., ljubazno su mi zahvalili što sam im otkrio sistemsku grešku u stylus-u ( čak sam dobiJo kafu & sok :)) ). Mislim da ih je i malo _bolelo_ što je objavljen odabrani bajt u PC-ju ;) U svakom slučaju želim da se zahvalim dejanr-u i DVV-u na korisnim sugestijama, pre nego što je sve objavljeno _public_. Savet za novopečene vlasnike stylus-a: Kada kupite štamač, obavezno nakon selfesta pokrenite default settings (prilikom paljenja držati taster Economy/Condenset) nakon podešavanja jezika, printer će ispisati koje kodne strane podržava !!! (ono što piše u knjizi je samo primer, merodavno je što štampač odštampa !!!) Nakon toga izbirajte kodnu stranu na opisani način. Ovo možete uraditi u samoj radnji jer za sva ta testiranja nije potreban računar. Nemojte se plašiti, mastilo ne curi napolje kada se štamač okreće, bitno je samo fiksirati glavu sa predvičenim kartončićem i zalepiti trakom poklopce ( moj stylus je uspešno preživeo put Beograd - Kikinda i to u autobusu ) Obavezno proverite datum proizvodnje na mastilu !!! Stylus Evlad :) PS. Driver za win se može konfigurisati da štapma portrait i landscape
matricni.98 dr.grba,
>> Obavezno proverite datum proizvodnje na mastilu !!! I? Kad se mastilo smatra starim? Šest meseci? Dve godine?....
matricni.99 evlad,
>>>> Obavezno proverite datum proizvodnje na mastilu !!! >> I? Kad se mastilo smatra starim? Šest meseci? Dve godine?.... Slično kao mleko u tetrapaku ;) imaš utisnut mesec i godinu na kutiji dokle važi ...
matricni.100 gerber,
Molio bih za sledeću informaciju: Štampač STAR NX 1000 (9pin, NLQ, 8 ugrađenih fontova) da li se i dalje pravi, a ako ne, sa kojim bi se štampačem te vrste mogao uporediti, i kolika mu je okvirna vrednost ? Takođe, riboni koje koristi su 8mm. Da li se to može naći kod nas ?
matricni.101 frant,
> Otpakovan je u MZ i podešen > (cp852 - ova _nova_ serija ima ugrađenu ovu kodnu stranu, ali nema 855 :( ) Pre bi se reklo da je to varijanta istog modela namenjena drugom tržištu. Moj Stylus 800+ kupljen je jesenas na istom mestu i ima CP 852 i CP 855 (i još puno drugih). žak mislim da je ovo prvi primerak Stylus-a 800 _+_ koji su dobili. Ne razumem zašto EPSON pravi više raznih varijanti, pa se samo stvara zabuna... > Mislim da ih je i malo _bolelo_ što je objavljen odabrani bajt u PC-ju ;) Bolelo ih je, jer su oni prvi doneli Stylus na naše tržište. Mislim da su ga prodavali po umerenoj ceni u nameri da ga učine popularnim. Sad, kad ljudi pročitaju da je sa ovim modelom bilo problema, verovatno će ga izbegavati. To je šteta, jer je štampač dobar i predstavlja novu tehnologiju. Ne bi bilo nikakvih problema da su svi prodati primerci imali potrebne "kodne strane" za srpski jezik. > Nemojte se plašiti, mastilo ne curi napolje kada se štamač okreće :)))) Frant
matricni.102 mdrazic,
Molim ako neko ima dowmload fontove za EPSON LX300 po YUSCII rasporedu da mi se javi ili ovde pošalje. Takođe i za ostale 9-pince ako može :) Milan
matricni.103 cureaa,
POMAGAJTE: Kako da povezem stampac STAR LC -10C za PC racunar. Stampac je bio povezan na COMODORE C64 preko seriskog nestandardnog ulaza prilagodjen za comodore racunare.Ovaj stampac nema prikljucke za CENTRONIKS ni RS 232c.Verovatno treba da se NAPRAVI neki INTERFACE. Ja nisam hardveras ali sam cuo da taj interfejs moze da se ugradi u centroniks kabal(neko integrisano kolo ili svic registar). HVALA UUAPRED. Moguc dogovor uz naknadu. .
matricni.104 evlad,
>> Stylus-a 800 _+_ koji su dobili. Ne razumem zašto EPSON pravi više >> raznih varijanti, pa se samo stvara zabuna... Koliko mi je prezentirano u MZ-u, Epson _formira_ štamač sa osnovnih 8 kodnih strana, dok se _buđenje_ ostalih posebno naplaćuje ... Seljački rečeno, koliko platiš toliko jezika štampaš, naravno da je kod nas varijanta 'daj min uzmi max' :((( >> Bolelo ih je, jer su oni prvi doneli Stylus na naše tržište. Naravno, ali nisu obezbedili adekvatne uslove (mislim na prateći softvare, eventualna brošura na našem jeziku i slično ... za moj pojam nisu držali _profesionalni_ nivo, i eto ja naleteo na _minu_ ...)
matricni.105 mdave,
Subject: Re: Star LC10 + C64 + PC > Stampac je bio povezan na COMODORE C64 preko seriskog nestandardnog > ulaza prilagodjen za comodore racunare.Ovaj stampac nema prikljucke > za CENTRONIKS ni RS 232c.Verovatno treba da se NAPRAVI neki > INTERFACE. Ja nisam hardveras ali sam cuo da taj interfejs moze da > se ugradi u centroniks kabal(neko integrisano kolo ili svic > registar). HVALA UUAPRED. Serviser u mojoj firmi je imao isti problem i, pošto je zaključio da mu se ne isplati da pravi interface, napravio je od C64 interface. :) Sporo, ali šljaka. :)
matricni.106 dpetrov,
Cini mi se da u ovoj konferenciji, nedostaje jos jedna tema a to je pored matricni i laseri, pljuckavci. Salu na stranu, potrebna mi je informacija da li neko u gradu opravlja Ink jet stampace i to Canon-ove modele, crko je jedan cip pa se malo mucim da ga pronadjem...
matricni.107 dr.grba,
>> Koliko mi je prezentirano u MZ-u, Epson _formira_ štamač sa osnovnih 8 >> kodnih strana, dok se _buđenje_ ostalih posebno naplaćuje ... Da, samo malo: koliko kodnih strana štampača koristiš u redovnom radu? >> nisu držali _profesionalni_ nivo, i eto ja naleteo na _minu_ ...) ...a oni naleteli na tebe... (:
matricni.108 evlad,
>> Da, samo malo: koliko kodnih strana štampača koristiš u redovnom radu? maksimalno možeš postaviti 4 aktivne od prisutnih xx. Zavisno od poslova na yu-području bile bi dovoljne 3 (852,855,437) pod uslovom da ih imaš ugrađene :(( ( 437 == usa je default i ide uz svaki model, kao i 850 ) >> ...a oni naleteli na tebe... (: O:) // druže plavi nemoj po glavi
matricni.109 evlad,
>> Cini mi se da u ovoj konferenciji, nedostaje jos jedna tema a to >> je pored matricni i laseri, pljuckavci. Salu na stranu, potrebna Za temu cavo je bio limit 20 poruka ... Moderatore oglasi se :)
matricni.110 gredicv,
Help Potrebni drajveri za stampace LQ1070 i LQ 100 za program OrCad Javite se .
matricni.111 dr.grba,
>> maksimalno možeš postaviti 4 aktivne od prisutnih xx. Zavisno od poslova >> na yu-području bile bi dovoljne 3 (852,855,437) pod uslovom da ih imaš >> ugrađene :(( ( 437 == usa je default i ide uz svaki model, kao i 850 ) (((: ...a onda su izmislili Windows i TrueType... (:
matricni.112 evlad,
>> (((: >> ...a onda su izmislili Windows i TrueType... (: Da, i još nešto vrlooo lepooo ;) stylus jednakom brzinom štampa grafiku i text mod, nema _deranja mačaka_ u grafičkom modu kao kod matričnih 9 i 24 :))
matricni.113 jooo,
Da li je neko uspeo da na Stylus-u 1000 odstampa stranu vecu od 55 cm duzine. Ako jeste KAKO? (Samo da nije PCAD-om) Video sam crteze vecih dimenzija ali iz druge ruke tako da nisam na izvoru mogao da pitam kako je to uradjeno. Ako je to moguce da li postoji mogucnost da se crtez takvih dimenzija stampa direktno iz AutoCad-a?
matricni.114 cnenad,
=> Potrebni drajveri za stampace LQ1070 i LQ 100 za program OrCad Na disketi sa drajverima za LQ 100 nema dotičnih za OrCad :(
matricni.115 dubos,
Molba sezamovskom narodu Jednoj arhaičnoj, robusnoj i vrlo živahnoj XT mašini, sa Herculesom, potrebni su drajveri sledećih štampača, i to samo za određene programe: 1) CITIZEN MSP 15 E, za WP 5.1 za ChiWriter; 2) STAR LC-10, samo za WP.5.1 Moguće je da su ovi drajveri za predočene štampače već kačeni na SEZAM, pa bih, u tom slučaju, molio za hint. Hvala.
matricni.116 vstan,
> Moderatore oglasi se :) :)))
matricni.117 gredicv,
Hvala na trudu ali za instalacione diskete i ja znam. Cuo sam da tamo daleko u nekoj Americi , firma koja proizvodi OrCad daje na BBS drajvere za svaki novi stampac koji se pojavi pa me interesuje da ih neko nije skinuo. DAKLE Jos jednom da li neko poseduje poseduje drajver za LQ 100 i LQ1070 za program OrCad. Spanacko
matricni.118 jandjelkovic,
Pokusaj da pozoves ORCAD-ov BBS u USA. Prijatelj!
matricni.119 gredicv,
Prijatelju Hvala za ideju posluzicu se telefonom br.687-??? samo ako mi das brojeve OrCad-ovog BBS-a u americi. **** A sto ne bi moglo ? ********* Spanacko
matricni.120 danilo,
> Štampač STAR NX 1000 (9pin, NLQ, 8 ugrađenih fontova) da li Koliko se sećam to je naziv za za američko tržište. Na evropskom se javlja pod nazivom STAR LC 10.
matricni.121 gerber,
MR>*>> Štampač STAR NX 1000 (9pin, NLQ, 8 ugrađenih fontova) da li YR>*> Koliko se sećam to je naziv za za američko tržište. Na evropskom se YR>*> javlja pod nazivom STAR LC 10. Mušterija se u međuvremenu predomislila, ali sad bar znam za sledeći put. Ko zna možda ga na petogodišnjicu i otpakujem da vidim šta je unutra ;) Hvala, u svakom slučaju :)
matricni.122 aspasic,
Hi :) Zna li možda neka dobra duša nešto o TOSHIBA A3 24-pinskom štampaču? Na prednjoj ploči ne piše oznaka, a na nalepnici na zadnjem delu štampača piše: PRT 3521SFP. Štampač je starije proizvodnje, izgleda robusno, ima ventilator u sebi, nema traktor. Problem je u tome što sam probao gomilu drajvera iz Windows-a 3.11 i ni jedan ne odgovara. Uputstvo, naravno, nemam, tako da ne znam ni raspored DIP switcheva koji se nalaze pored priključka za centronix kabl. Ako neko poseduje ovu grdosiju ili ima uputstvo ili zna raspored DIP-ova, neka mi pošalje ovde, jer ako ne može da štampa grafiku, tj iz Windowsa, postaje mi beskoristan. Unapred zahvalan. Seventh Son Of The Seventh Son P.S. Prilično mi je hitno.
matricni.123 aspasic,
Hi :) Zar je moguće da baš niko nije ni čuo za ovaj štampač??!! 'ajdemo ponovo: Zna li možda neka dobra duša nešto o TOSHIBA A3 24-pinskom štampaču? Na prednjoj ploči ne piše oznaka, a na nalepnici na zadnjem delu štampača piše: PRT 3521SFP. Štampač je starije proizvodnje, izgleda robusno, ima ventilator u sebi, nema traktor. Problem je u tome što sam probao gomilu drajvera iz Windows-a 3.11 i ni jedan ne odgovara. Uputstvo, naravno, nemam, tako da ne znam ni raspored DIP switcheva koji se nalaze pored priključka za centronix kabl. Ako neko poseduje ovu grdosiju ili ima uputstvo ili zna raspored DIP-ova, neka mi pošalje ovde, jer ako ne može da štampa grafiku, tj iz Windowsa, postaje mi beskoristan. Unapred zahvalan. Seventh Son Of The Seventh Son
matricni.124 zurzul,
Hi! Imam neki problemčić sa STAR-om LC24-10. Kad mu pošaljem nešto na štampu, on štampa ali ne dugo :( stane i nema boga da ga poslje nešto pokrene. Samo reset pomaže. Da li je možda EPROM u pitanju ? poz, z
matricni.125 deva,
Hallo svima. Da li bi neko mogao, slučajno, da mi kaže da li neki od standardnih Win drajvera (WFW 3.11) može da se upotrebi za PANASONIC KX-P1592, prethistorijsko đubre. Deva