PCOS.3

06 Dec 1993 - 22 Jun 1994

Topics

  1. ms.dos (662)
  2. windows (2095)
  3. os.2 (145)
  4. unix (595)
  5. 4dos (110)
  6. desqview (59)
  7. mreze (290)
  8. os.wars (763)
  9. razno (131)
  10. van.teme (29)

Messages - ms.dos

ms.dos.1 ndragan,
/ katalog (što je u krajnjoj instanci čak i moguće - eh, ta sigurnost u / okviru DOS-a) našao bi se u zoni sumraka. Rešenje bi bilo banalno: mogao bi da se nađe u direktoriju iznad, tj da sistem uradi jedno cd.. ako skonta da se briše tekući direktorij. Lepši je problem ako se radi pod mrežom, da se obriše direktorij koji je nekom tekući, šta će se desiti? Moraću da probam, ako se setim.
ms.dos.2 darone,
odgovor na pc.os.2:ms.dos (valjda :) 1.1423 >> 4dos >> del /z filename Ma 4dos otpada, jer sve mora da se nalazi na disketi koja mora da bude što manje napunjena, i da se posle svega računar normalno koristi. Ja se snašao sa fa (iz nu 4.5, valjda), pa del. Fala i tebi i dejanu i paji i dvesicu :)
ms.dos.3 alazovic,
da li neko zna zasto mi speed (landmark) prijavljuje DOS verziju 6o00 ponavljam 6o00 a ne 6.00 (ovo o nije o nego o sa crticom iznad ) pa ne mogu da startujem landmark :((((( KKKKKKKKKKKark :(((( !#, jer mi on kaze da mu treba DOS 3.0 ili visi. Imam AMD 386/40/4MB/BRAND TECH disk 191MB -- unapred zahvalan svima !!!
ms.dos.4 dejanr,
U direktorijumu IBMPC\SYSTEM je MS-DOS 6.2 Supplemental Disk (iz 5 delova). On sadrži: * AccessDOS - assists persons with disabilities in using MS-DOS 6.2 * Keyboard utilities, including Dvorak keyboard layouts * A program for creating a bootable compressed floppy disk * Utilities from MS-DOS 5.0 that were not included with MS-DOS 6.2 * Updated network files for MS-DOS 6.2 * MS-DOS Shell Preuzeto sa Imtel BBS-a. Prijatan download :)
ms.dos.5 kenza,
(;> DOS verziju 6o00 ponavljam 6o00 a ne 6.00 (;> on kaze da mu treba DOS 3.0 ili visi. Imam AMD Imas setver pa ga stavi u config.sys. i sve ce da radi fino :)
ms.dos.6 sir.oracle,
A tek sto je divno pod NFS-om ili necim sa slicnom mreznom logikom, gde bi navedeni poddirektorijum prdvidjen za brisanje mogao lako biti root direktorijum na necijem racunaru. Nesto kao deltree \ ;)
ms.dos.7 dragann,
Zeleo sam da procitam neke fajlove iz r:\ibmpc\system\dos62sup.a04, stvari koje se odnose na mrezu, ali kako da ih raspakujem u DOSu 5? Pokusao sam sa EXPAND ali ih on samo prekopira! Koji arhiver koristi MS? Ili neko da mi posalje NET.DOC iz Dos-a 6.2? Hvala Dragoljub
ms.dos.8 alazovic,
> imas SETVER... Nemam SETVER.SYS (ne znam kako :( ) a imam SETVER.EXE pa ako mozes, posalji mi ga na MAIL. ( da mi je znati ko pravi osakacene INSTALL-acije za dos...) ....Ocekujem SETVER.SYS...
ms.dos.9 kenza,
(;> Nemam SETVER.SYS (ne znam kako :( ) a imam SETVER.EXE pa (;> ako mozes, posalji mi ga na MAIL. SETVER.EXE ti i treba ;). Stavi ga samo u config.sys i ne brini :)
ms.dos.10 zormi,
* Koji arhiver koristi MS? Ili neko da mi posalje NET.DOC iz Dos-a 6.2? Uglavnom LHA. Ako te zanima ima li novih driver-a za Novell - nema, samo za PC LAN, LAN Manager...
ms.dos.11 astral,
│Ţ█Ů█ ....Ocekujem SETVER.SYS... Ne ocekuj ga jer tako nesto ne postoji !! :))) Odnosno, SETVER i jeste EXE program, ali se instalira u CONFIG.SYS Ja jos nisam video osakaceni DOS :))....
ms.dos.12 ab.comp,
==> Zeleo sam da procitam neke fajlove iz ==> r:ĐibmpcĐsystemĐdos62sup.a04, U jednoj od tih arhiva se nalazi njegov EXPAND.
ms.dos.13 dsisic,
Da li neko zna zasto se na komandu <ver> dos 6.2 javlja sa: MS-DOS Version 6.20.2021 ?
ms.dos.14 fancy,
ŮŢ> Da li neko zna zasto se na komandu <ver> dos 6.2 javlja sa: ŮŢ> MS-DOS Version 6.20.2021 ? Kako si to uspeo, 'leba ti..?? javlja 6.20
ms.dos.15 dr.grba,
>> Da li neko zna zasto se na komandu <ver> dos 6.2 javlja sa: >> >> MS-DOS Version 6.20.2021 ? Rezidentno đubre? Virus? Gremlini? Loša struja?
ms.dos.16 dejanr,
>> Da li neko zna zasto se na komandu <ver> dos 6.2 javlja sa: >> MS-DOS Version 6.20.2021 ? Pravi DOS 6.2 javlja 6.2. Možda imaš neku beta verziju? Koji su datumi na uslužnim fajlovima?
ms.dos.17 domana,
~~~ MS-DOS Version 6.20.2021 ? Verzija za 2021. godinu :):) Pyc
ms.dos.18 astral,
│Ţ█Ů█ >> MS-DOS Version 6.20.2021 ? │Ţ█Ů█ │Ţ█Ů█ Rezidentno dubre? Virus? Gremlini? Losa struja? Ma to je DOS 6.20 za sledeci vek :)))))
ms.dos.19 dsisic,
MS-DOS 6.20.2021 je stigao pre neki dan iz Beca, a datum i vreme na fajlovima su: 02 Sept 93 i 06.20 am.
ms.dos.20 dejanr,
>> MS-DOS 6.20.2021 je stigao pre neki dan iz Beca, a datum >> i vreme na fajlovima su: 02 Sept 93 i 06.20 am. Tako sam i mislio, to je garant neka pre-release verzija. Pravi DOS 6.2 nosi datum 27. septembar.
ms.dos.21 ilazarevic,
Ne znam da li je ovo već provaljeno, ali... Ako pri podizanju sistema legnete na Shift taster, preskače se ceo config.sys i autoexec.bat, a DOS se učitava u donjih 640K.
ms.dos.22 dmiladinovic,
Ovo nisam znao, dok se drzi levi shift prilikom butovanja, preskace se i config i autoexec. Naravno za dos 6.0. Ko je znao, nek izvine...
ms.dos.23 marzi,
=> Da li neko zna zasto se na komandu <ver> dos 6.2 javlja sa: => MS-DOS Version 6.20.2021 ? Izgleda da si naleteo na neku beta verziju. Pozdrav, Marko.
ms.dos.24 marzi,
=> Ne znam da li je ovo vec provaljeno, ali... Ako pri podizanju sistema => legnete na Shift taster, preskace se ceo config.sys i autoexec.bat, a DOS => se ucitava u donjih 640K. Jednostavno lupis F6 i preskocio si i autoexec.bat i config.sys Pozdrav, Marko.
ms.dos.25 vstan,
>=> legnete na Shift taster, preskace se ceo config.sys i autoexec.bat, a DOS > >Jednostavno lupis F6 i preskocio si i autoexec.bat i config.sys == F5
ms.dos.26 ilazarevic,
> Jednostavno lupis F6 i preskocio si i autoexec.bat i config.sys Pa, to je to, zar ne? :) Dva rešenja za isti problem.
ms.dos.27 zormi,
*>=> legnete na Shift taster, preskace se ceo config.sys i autoexec.bat, a *> DOS *> Jednostavno lupis F6 i preskocio si i autoexec.bat i config.sys * == * F5 ...a sa Ctrl-F5 se preskoči i podizanje DBLSPACE particija.
ms.dos.28 dr.grba,
>> Pa, to je to, zar ne? :) Dva rešenja za isti problem. ...Osim ako stoji switches=/f/n na vrhu config.sys ...
ms.dos.29 darone,
žini se da IBM ima dovoljno moći da drma industrijom čak i kad nešto ne uradi. Sudbina novog "Majkrosoftvog" "miltitasking" (višekorisničkog) operativnog sistema MS-DOS 4.0 je sasvim neizvesna zato što je IBM odbio da ga preuzme. Sad niko na tržištu ne želi da ima išta sa njim. Ne radi se o lošem kvalitetu. Jednostavno, IBM čeka na MS-DOS 5.0, koji je takođe višekorisnički orjentisan, ali za 286, dok je MS-DOS 4.0 bio za 8086. Očekuje se da bi MS-DOS 5.0 mogao da se pojavi tokom leta ili jeseni 1987. (B.Đ.) (Branko Đaković, pretpostavljam - prim. dar.) Računari 24, mart 87, strana 6. Inače, DOS5 se, kao što verovatno znate, pojavio aprila 1991. Okasnili su... samo tri - četiri godine ;)))
ms.dos.30 cnenad,
ŁŁŁ Jednostavno lupis F6 i preskocio si i autoexec.bat i ŁŁŁ config.sys Pa valjda i na F5 se preskace CONFIG i AUTOEXEC. BTW kad smo kod tog preskakanja, jel neko uspeo da provali zasto DOS 6.2 odbija da izvrsava AUTOEXEC na isti nacin kao CONFIG, kad se pritisne F8, tj. liniju po liniju uz pitanje "da li da izvrsim ovo ili ne".
ms.dos.31 cnenad,
ŁŁŁ ...Osim ako stoji switches=/f/n na vrhu config.sys ... Kad smo kod SWITCHES-a, kao da nema efekta sto se taj prekidac nalazi na pocetku CONFIG-a sto mozete ustanoviti ako izvrsavate jednu po jednu komandu. Ako sa F8 izvrsavam jednu po jednu liniju njega uvek prikaze zadnjeg iako stoji kao prva komanda. Cak mi se cini da i neke ostale stvari (QEMM, ANSI, MOUSE, SETVER, SHARE) razlicitim redosledom ucitava od onog koji je postavljen u CONFIG-u. Naravno, to mi je bitno jer sa /F se ukida cekanje 2 sec. pauze da bi se aktivirao DOS a ovako ispada da to radi tek na kraju i nema efekta.
ms.dos.32 paki,
­> Naravno, to mi je bitno jer sa /F se ukida cekanje 2 sec. pauze da bi ­> se aktivirao DOS a ovako ispada da to radi tek na kraju i nema efekta. Pa ima li čekanja od 2 sec. ili nema? Meni se čini da nema, valjda radi :).
ms.dos.33 vstan,
>BTW kad smo kod tog preskakanja, jel neko uspeo da provali zasto DOS 6.2 >odbija da izvrsava AUTOEXEC na isti nacin kao CONFIG, kad se pritisne F8, Ama kako nece !?
ms.dos.34 darone,
Himem.sys iz dosa 6.2 podigne slušalicu na modemu (internom) na COM4, a uz to ga i skroz obori, tako da mašina ne vidi taj port. Ima li leka? :( Ovo iznad je napisano pre nego što sam rešijo problem. Evo gi: >> device=c:\dos\himem.sys /testmem:off Ujedno ćete i ubrzati dizanje samog himema - što li su ubacili to testiranje memorije? p.s. hvala kaunu na hintu :)
ms.dos.35 vlad,
Iz dosade sam prckao po readme.txt koji je dosao uz DOS 6.2 i naisao na nesto vrlo zanimljivo: 7.12 Defragmenting uncompressed drives after changing file attributes ║ --------------------------------------------------------------------- ║ You can safely defragment both your compressed or uncompressed ║ drives, using the Microsoft Defragmenter or another defragmentation ║ program, as long as you do not change the attributes of your ║ compressed volume files. ║ ║ CAUTION If you change the attributes of a compressed volume file, ║ and then defragment that uncompressed drive without first ║ unmounting the compressed drives, you might lose data. ║ ║ If you want to fully defragment your uncompressed drive, you must ║ first unmount all compressed drives located on the uncompressed ║ drive, remove all their attributes, and then use DEFRAG or another ║ defragmenter. ║ Oduvek me je strasno nerviralo sto posle nekoliko smanjivanja i povecavanja komprimovanog drajva dobijem odvratno izfragmentiran HD sa gomilom onih ruznih X-ova na sve strane. Caka iz poslednjeg pasusa radi bez greske, cak i vrati atribute dblspace fajlovima kada ga posle defragmentacije (SD, naravno) ponovo "mountujem". Jos samo da se nekako izborim sa onim gnusnim Win-ovim 386spart.par i disk ce mi ponovo biti uredan kao sto je nekad bio B). P.S. Zna li neko "bezbolan" nacin da DBLSPACE.00X i 386SPART.PAR "bacim" na fizicki kraj HD-a?
ms.dos.36 dejanr,
>> Himem.sys iz dosa 6.2 podigne slušalicu na modemu (internom) na COM4, a uz >> to ga i skroz obori, tako da mašina ne vidi taj port. Ima li leka? :( Meni se to ne dešava. Doduše, modem je na COM3.
ms.dos.37 mvincic,
>> odbija da izvrsava AUTOEXEC na isti nacin kao CONFIG, kad se pritisne F8, >> tj. liniju po liniju uz pitanje "da li da izvrsim ovo ili ne". Kako to misliš? Kod mene lepo izvršava jednu po jednu liniju kad mu tako zapovedim...
ms.dos.38 v.nesic,
> P.S. Zna li neko "bezbolan" nacin da DBLSPACE.00X i 386SPART.PAR "bacim" na > fizicki kraj HD-a? Napiši programčić koji će da zauzme toliko i toliko slobodnog mesta na HD, ostavi tačno kolko treba pa onda copy -> del -> ren.
ms.dos.39 oldtimer,
> P.S. Zna li neko "bezbolan" nacin da DBLSPACE.00X i 386SPART.PAR "bacim" na > fizicki kraj HD-a? Brz način ne znam, ali mi nekako logičnije izgleda da se sve to baci na fizički početak a ne na kraj. Mislim da bi to ubrzalo rad. Šta kažu ostali?
ms.dos.40 maksa,
>> Jos samo da se nekako izborim sa onim gnusnim Win-ovim >> 386spart.par i disk ce mi ponovo biti uredan kao sto je nekad >> bio B). Izborićeš se ako u setup-u windowsa kažeš da nećeš permanent nego temporary swap file. :) Odoše X-ovi ... Što me podseti: da l' sam pogrešio što sam ovo uradio?
ms.dos.41 vlad,
>>> odbija da izvrsava AUTOEXEC na isti nacin kao CONFIG, kad se > > Kako to misliš? Kod mene lepo izvršava jednu po jednu liniju kad mu Tu je ako se dobro secam 4DOS nesto "kriv" B). Pise nesto u onom megabajtnom uputstvu o tome kako naterati 4DOS da izvrsava config i autoexec liniju po liniju. Po default-u ne moze B).
ms.dos.42 darone,
>> >> Himem.sys iz dosa 6.2 podigne slušalicu na modemu (internom) na COM4, a >> >> uz to ga i skroz obori, tako da mašina ne vidi taj port. Ima li leka? :( >> >> Meni se to ne dešava. Doduše, modem je na COM3. Ja se juče požalih kaunu da mi se to događa, a sve ponukan kevinim vrištanjem da sam celo popodne sedeo na telefonu ;) , i on mi reče da se to događa još ponekome.
ms.dos.43 darone,
>> Izborićeš se ako u setup-u windowsa kažeš da nećeš >> permanent nego temporary swap file. :) Odoše X-ovi ... >> >> Što me podseti: da l' sam pogrešio što sam ovo uradio? Bogami, ja tako imam od kada znam za Udovice na svom disku. I ne mogu se požaliti, iz dva razloga: prvo, ne moram da gledam taj temp fajl od par mega, a drugo, merio sam i izračunao da ne dobijam više nego da se nerviram što ga gledam ;)
ms.dos.44 milanv,
║║ P.S. Zna li neko "bezbolan" nacin da DBLSPACE.00X i 386SPART.PAR "bacim" ║║ na fizicki kraj HD-a? Ovo mi nije jasno. Zar ti cilj nije da 386SPART.PAR bude na fizičkom "početku" diska. Kako prozori intenzivno koriste ovaj fajl glave diska će imati kraći put i izvršavanje će biti brže (za DBLSPACE.00X - pojma ne znam čemu služi).
ms.dos.45 petrovics,
Ima li neko ideju kako da februarsku verziju MS DOS-a 6.0 zamenim za novu a pri tome ne moram da unistim DBLSPACE particiju (koja predstavlja ogroman deo diska) ? Kada pokrenem SETUP sa 1. MS DOS 6.0 diskete kaze mi da ne moze da se instalira dok se ne apgrejtuje DBLSPACE nekom disketom koju je Microsoft dao svojim beta testerima. Da sam znao da je ova verzija iz februara ustvari beta verzija nikad nebi dosla na moj disk :(((. Ovako sad samo cekam kad ce kompjuter da otkaze poslusnost... pozdrav, Sasa
ms.dos.46 dejanr,
>> Ima li neko ideju kako da februarsku verziju MS DOS-a 6.0 >> zamenim za novu a pri tome ne moram da unistim DBLSPACE >> particiju (koja predstavlja ogroman deo diska) ? Mislim da je bilo pre mesec dana diskusije o tome, ali nismo zaključili ništa konačno. Ja sam u međuvremenu probao to da uradim na jednom računaru po algoritmu: napravi backup svega, pa probaj... na kraju sam morao da "ubijem" hidden fajl, instaliram DOS 6.2 "od nule" i vratim backup. Ako je neko uspeo, neka kaže kako... mada mislim da backup ne gine, za svaki slučaj.
ms.dos.47 dr.grba,
Fancy me podseti : >> E, da! Ono "krkljanje" flopi drajvova na koje su se neki ovde >> žalili (pri startovanju pojedinih programa iz paketa NU i PCTOOLS) >> je skidanjem "automount" opcije nestalo... a tek sad ga nema, kad >> nema dblspace-a..;) Ja sam jedan od galamdžija po ovom pitanju. Otkad radi Stacker 3.1 umesto DblSpace nema tih blesavih manifestacija... Stacker:Dblspace x:y , x>y
ms.dos.48 mvincic,
>> autoexec liniju po liniju. Po default-u ne moze B). Ma jok, kad te pita: "da li bolan da procesiram autoexec?", ti kaži DA... Tako radi kod mene, uz 4dos naravno...
ms.dos.49 spale,
>> DblSpace nema tih blesavih manifestacija... Stacker:Dblspace x:y , x>y """ Da li ovo znaŔi da tra×i viÜe memorije i viÜe prostora na disku ili ... ;>> Nikola
ms.dos.50 debelijencija,
!=?> DblSpace nema tih blesavih manifestacija... Stacker:Dblspace !=?> x:y , x>y žžž Stani, pa ne može se deliti nulom! ;) Izvinjavam se na šumu, ali nisam mogao da odolim! :)
ms.dos.51 bojans,
Danas sam instalirao DOS 6.2 i isprobao DBLSPACE i naiđoh na dva problema (izvinjavam se ako su pitanja glupa ili ako je o ovome već bilo reči...) 1) Pri svakom startovanju pojavi se 'You must specify host drive for DoubleSpace drive'. Zašto, i kako to da otklonim? 2) VGAMAX neće da radi ako se DBLSPACE.SYS učita sa devicehigh. Ima li leka?
ms.dos.52 dejanr,
Pre neki dan sam u pc.prog/ms.dos poslao poruku o problemima sa DOS 6.2 - na dva računara neće da formatira disketu od 1.44, tj. formatira je ali na njoj bude jedan lost cluster koji posle treba "srediti" sa CHKDSK /F. Poslao sam u PC.PROG jer sam mislio da ćemo tim povodom prodiskutovati o funkcijama za formatiranje niskog nivoa. E, što se problema tiče, na oba računara je nestao kada je urađen upgrade QEMM-a 7.01 na 7.03, pomoću odgovarajućeg patch-a sa Sezama. A o funkcijama i dalje možemo da pričamo :)
ms.dos.53 vlad,
> Ovo mi nije jasno. Zar ti cilj nije da 386SPART.PAR bude na > fizičkom "početku" diska. Kako prozori intenzivno koriste ovaj Svejedno je meni gde će da bude ali kontam da je lakše strpati ga na kraj. Važno mi je samo da su mi svi unmovable fajlovi defragmentirani i zajedno na jednom mestu. Možda bi se dao napraviti neki programčić ili čak batch koji ce to da radi ali ja nemam za tako nešto dovoljno znanja & iskustva.
ms.dos.54 spale,
Jel zna neko kako da se edituje country.sys iz dosa 6.2 da bi prikazao datum u formatu dd-mm-gg ako koristim CP852? Nikola
ms.dos.55 kuki,
> Pre neki dan sam u pc.prog/ms.dos poslao poruku o problemima sa DOS 6.2 - na > dva računara neće da formatira disketu od 1.44, tj. formatira je ali na njoj > bude jedan lost cluster koji posle treba "srediti" sa CHKDSK /F. Poslao sam > u PC.PROG jer sam mislio da ćemo tim povodom prodiskutovati o funkcijama za > formatiranje niskog nivoa. > E, što se problema tiče, na oba računara je nestao kada je urađen upgrade > QEMM-a 7.01 na 7.03, pomoću odgovarajućeg patch-a sa Sezama. A o funkcijama > i dalje možemo da pričamo :) he, to se ne dešava samo na dosu 6.2, već i na 6.0, bar ovoj februarskoj verziji koja se vrti kod mene... Naime, pre nekog vremena sam dobio tridesetak 1.44M disketa, i sve su imale po jedan lost cluster koji se dao srediti sa chkdsk/f... inače, qemm je 7.01 (inače, diskete nisu bile od renomiranih firmi, već čuvene noname) :) Moraću da probam sa poznatijim disketama :))
ms.dos.56 milan,
> E, što se problema tiče, na oba računara je nestao kada je urađen > upgrade QEMM-a 7.01 na 7.03, pomoću odgovarajućeg patch-a sa Sezama. > A o funkcijama i dalje možemo da pričamo :) A da li je možebitno QEMM 7.03 dodatno patch-ovan tako što mu je mulajno po kodu pa ukinuto i ono sviranje koje te upozorava da ti si u posedu neregistrovane verzije? Ako jeste, vrati se na upgrade-vanu ali nemuljanu verziju! :)) Pl poz M
ms.dos.57 petrovics,
>> Ako je neko uspeo, neka kaze kako... mada mislim da backup ne gine, >> za svaki slucaj. Pa ako vec moram da radim backup (gde da nadjem tol'ke diskete !? :((( ), onda mi nije problem ni ceo disk da izformatiram i ponovo "namontiram"... pozdrav, Sasa
ms.dos.58 dejanr,
>> he, to se ne dešava samo na dosu 6.2, već i na 6.0, bar ovoj februarskoj >> verziji koja se vrti kod mene... Meni se na pravom DOS-u 6.0, sa istim qemm-om 7.01, nije dešavalo, normalno je formatirao diskete.
ms.dos.59 dejanr,
>> A da li je možebitno QEMM 7.03 dodatno patch-ovan tako >> što mu je mulajno po kodu pa ukinuto i ono sviranje koje te >> upozorava da ti si u posedu neregistrovane verzije? Hmmm... da nije neka greška, QEMM nema registrovanu i neregistrovanu verziju, nema ga u shareware obliku nego je odmah "registrovan". Upgrade je ovaj oficilelni, sa Sezama... a poruku tog tipa nisam dobijao
ms.dos.60 dvesic,
>> 1) Pri svakom startovanju pojavi se 'You must specify host >> drive for DoubleSpace drive'. Zasto, i kako to da otklonim? Pokusavas sa kesiranjem DBLSPACE drajva. Kesiraj neduplirani deo diska; npr. ako ti je D dupliorani a K neduplirani deo, kesiraj K a NE D drajv.
ms.dos.61 vlad,
>>> he, to se ne dešava samo na dosu 6.2, već i na 6.0, bar ovoj >>> februarskoj verziji koja se vrti kod mene... > > Meni se na pravom DOS-u 6.0, sa istim qemm-om 7.01, nije dešavalo, > normalno je formatirao diskete. Meni se nije dešavalo ni sa jednom verzijom DOS-a ili QEMM-a na nekoliko različitih mašina. Na tim konfiguracijama je ipak "konstanta" bio 4DOS, pa je moguće da je on "kriv".
ms.dos.62 dejanr,
>> Meni se nije dešavalo ni sa jednom verzijom DOS-a ili QEMM-a na nekoliko >> različitih mašina. Na tim konfiguracijama je ipak "konstanta" bio 4DOS, pa >> je moguće da je on "kriv". Moguće je, ali mislim da nije u tome stvar. 4DOS je zamena za Command.Com, a formatiranje se poziva na usluge DOS-a (i/o funkcije). Dakle, mislim da nije u pitanju ni command.com ni format.com nego su nesto brljali po "centru". Zašto se to na dva računara nije slagalo sa QEMM-om 7.01, i zašto se na tvom računaru slagalo, to valjda znaju samo u Quarterdeck-u. Neki "hint" u tom smeru razmišljanja je da je formatiranje jednako (loše) radilo kada sam uzeo FORMAT.COM iz DOS-a 5.0 (prvo ga je trebalo "opraviti" da radi pod DOS-om 6.2, ili uvrstiti u SETVER).
ms.dos.63 darone,
>> Jel zna neko kako da se edituje country.sys iz dosa 6.2 da bi prikazao >> datum u formatu dd-mm-gg ako koristim CP852? Ja koristim francuski format vremena & datuma: (iz config.sys) country=033,,c:\dos\country.sys Sasvim sam zadovoljan, s jednim jedinim problemom: neki stariji paketi (Norton Jutilitiz 4.5) ne kontaju u cemu je fazon, pa ne radi, recimo, fd (file date, kako li se vec zove). NU 7 radi ok.
ms.dos.64 mirkot,
>> Jel zna neko kako da se edituje country.sys iz dosa 6.2 da bi >> prikazao datum u formatu dd-mm-gg ako koristim CP852? Evo ti countryu.sys koji je nabudžen da prikazuje datum u našem obliku. Mirko countryu.zip
ms.dos.65 vstan,
>>> Jel zna neko kako da se edituje country.sys iz dosa 6.2 >>> da bi prikazao datum u formatu dd-mm-gg ako koristim CP852? > > Ja koristim francuski format vremena & datuma: > country=033,,c:\dos\country.sys A jos je lepsi portugalski ili danski, jerbo francuzi odvajaju hiljade zarezom a ne tackom :)
ms.dos.66 milan,
>>> A da li je možebitno QEMM 7.03 dodatno patch-ovan tako >>> što mu je mulajno po kodu pa ukinuto i ono sviranje koje te >>> upozorava da ti si u posedu neregistrovane verzije? > > Hmmm... da nije neka greška, QEMM nema registrovanu i neregistrovanu > verziju, nema ga u shareware obliku nego je odmah "registrovan". > Upgrade je ovaj oficilelni, sa Sezama... a poruku tog tipa nisam > dobijao Jeste greška je. :))))) Naime, meni se slična stvar desila kada sam na 4DOS-u koji teram uz QEMM 7.03 i MS-DOS 6.2 ukinuo sviranje, pa sam se vratio na sviranje. :))) Pardon. :)))) Pl poz M
ms.dos.67 darone,
>> A jos je lepsi portugalski ili danski, jerbo francuzi >> odvajaju hiljade zarezom a ne tackom :) Sto meni i odgovara :)
ms.dos.68 petrovics,
>> Pokusavas sa kesiranjem DBLSPACE drajva. Kesiraj neduplirani >> deo diska; npr. ako ti je D dupliorani a K neduplirani deo, >> kesiraj K a NE D drajv. Da li ovo vazi za sve disk kesere pa i PC Kwik ?
ms.dos.69 dmiladinovic,
Nisam bas siguran da spada ovde, ali... Hitno potreban program koji iz dosove linije moze da upravlja muzickim delom CD ROM-a. Sve u svemu potrebno su funkcije, Start, Stop, Pause, ,Shuffle, Program. Ajde narode,obrnuh sve BBS-ove, al' ne nadjoh ama bas nista... Usput ako nekom treba, imam rezidentni program za to, pa sa menijima, al' iz dosovog tasak ni makac. Usput zar ne bi trebao neki od dosova da ima nesto slicno ?
ms.dos.70 ddobricic,
> Usput ako nekom treba, imam rezidentni program za to, pa sa menijima, Bio bih ti zahvalan ako ga pošalješ. Dragan.
ms.dos.71 zormi,
Ovaj mali TSR bi trebalo da "vara" programe koji zahtevaju SHARE.EXE. Ko ima Word 6 neka javi da li radi sa njim... noshare.zip
ms.dos.72 novim,
" Ko ima Word 6 neka javi da li radi sa njim... radi, već nedelju dana, sve je ok. :)
ms.dos.73 cnenad,
ŁŁŁ>> Ima li neko ideju kako da februarsku verziju MS DOS-a 6.0 ŁŁŁ>> zamenim za novu a pri tome ne moram da unistim DBLSPACE ŁŁŁ>> particiju (koja predstavlja ogroman deo diska) ? ŁŁŁ ŁŁŁ Mislim da je bilo pre mesec dana diskusije o tome, ali nismo ŁŁŁ zakljucili nista konacno. Ja sam u meduvremenu probao to da Konacno je to da vodim sa 2:0 u brisanju podataka na DBLSPACE-ovanom drajvu kod prijatelja (ima sanse da izjednaci, ali samo ako mu dozvolim da brise moje DBLSPACE-ovane diskete :))) ). Salu na stranu. NE MOZE, i jos jednom, NE MOZE NIKAKO. Mora se raditi BACKUP na diskete ili nekomprimovani drajv, obrisati fajlovi DBLSPACE.* iz ROOT-a i onda na to instalirati zvanicna verzija od 10.3.93. (moze se po izboru nakon toga staviti DBLSPACE) pa onda uraditi STEPUP na 6.2.
ms.dos.74 cnenad,
ŁŁŁ>> nema, kad nema dblspace-a..;) ŁŁŁ ŁŁŁ Ja sam jedan od galamdzija po ovom pitanju. Otkad radi ŁŁŁ Stacker 3.1 umesto DblSpace nema tih blesavih ŁŁŁ manifestacija... Stacker:Dblspace x:y , x>y Imao sam prilike da se uverim u rad samog STAC-a 3.1 kod prijatelja kome sam odneo igricu iz koje ne moze da se izadje osim RESET-om preko tastera ili prekidaca. Sta je sve posle toga STAC morao da uradi da bi moglo da se nastavi sa radom na racunaru bilo je pravo mucenje gledati; sve one njegove cake za proveru podataka, pregled klastera i slicne zezalice. Kad bi morao da radim i zivim sa tako necim, mislim da bi odmah bacio diskete sa STACK-erom 3.1. u djubre. Toga nema ako se resetuje racunar na kom je DBLSPACE.
ms.dos.75 cnenad,
ŁŁŁ nikad nebi dosla na moj disk :(((. Ovako sad samo cekam kad ŁŁŁ ce kompjuter da otkaze poslusnost... Nece da otkaze poslusnost, sigurno. Ta verzija je potpuno ista sa zvanicnom. Samo je caka u zvanicnoj u kojoj je MICROSOFT na(e)merno (?) dodao proveru da li se instalira na novinarsku verziju ako je aktiviran DBLSPACE iz novinarske jer je pretpostavio ko su novinari... :)))) BTW, je'l neko probo ili cuo: "moze li se DOS 6.0. direktno instalirati (upgrade-ovati) na verzije koje su ... < 6 ?"
ms.dos.76 cnenad,
ŁŁŁ Tu je ako se dobro secam 4DOS nesto "kriv" B). Pise nesto u ŁŁŁ onom Ja sam pitao za cist DOS, a koliko se secam jos se neko zalio da mu se pojavila poruka INVALID STARTUP SWITCH / Y i prekine izvrsavanje autoexec-a.
ms.dos.77 cnenad,
ŁŁŁ a drugo, merio sam i izracunao da ne dobijam vise nego da se ŁŁŁ nerviram sto ga gledam ;) Zar nije usporen rad sa "PENDZERIMA" kad je setovan privremeno SWAP ? Ako si to merio i ustanovio da je ista brzina (meni se cini da nije mada nisam merio) onda se i isplati brisati isti sa diska. Ali, da li onda WIN uzima po malo mesta sa diska kad mu zatreba memorije ili odmah odredi velicinu i ako je malo nece da startuje programe ?
ms.dos.79 markom,
■■■ prekidaca. Sta je sve posle toga STAC morao da uradi da bi ■■■ moglo da se nastavi sa radom na racunaru bilo je pravo ■■■ mucenje gledati; sve one njegove cake za proveru podataka, ■■■ pregled klastera i slicne zezalice. Kad bi morao Pretpostavljam da je taj tvoj prijatelj, moj drug Sale ;) Što ne reče, omako usput da dečko ima 286/16. Dođi kod mene pa da uradimo isto, ili stavi dblspc. kod njega, pa da vidiš onda muke ... ■■■ Toga nema ako se resetuje racunar na kom je DBLSPACE. Jedini razlog zbog kojeg sam skinuo dblspace su upravo problemi koji nastaju resetovanjem. Marko
ms.dos.80 isekulovic,
>> dodao proveru da li se instalira na novinarsku verziju ako je >> aktiviran DBLSPACE iz novinarske jer je pretpostavio ko su novinari... >> :)))) A ako nije aktiviran?
ms.dos.81 .bale.,
žini mi se da je nekad davno neko pomenuo da postoji program koji može da pocepa DOS particiju na dva dela, bez posledica po podatke ako su lepo spakovani. Ima li toga negde ovde i da li je moguće novodobijenu particiju iskoristiti za neki drugi OS? Regards from .bale. ! #:*)+-<
ms.dos.82 darone,
>> ŁŁŁ a drugo, merio sam i izracunao da ne dobijam vise nego da se >> ŁŁŁ nerviram sto ga gledam ;) >> >> Zar nije usporen rad sa "PENDZERIMA" kad je setovan privremeno SWAP ? Pa jeste. Lepo rekoh: merio sam (uporedio brzine pri temp i perm swap fajlu) i izračunao da dobijam više (time što je temp a ne perm) nego da se nerviram što ga gledam (perm, a pošto ga nemam, ne nerviram se). Naravno, kad imam neki veeeejiki posao da obavim, a ja napravim permanent i kasnije ga obrišem.
ms.dos.83 djelovic,
> žini mi se da je nekad davno neko pomenuo da postoji program koji može da > pocepa DOS particiju na dva dela, bez posledica po podatke ako su lepo > spakovani. Ima li toga negde ovde i da li je moguće novodobijenu particiju > iskoristiti za neki drugi OS? Ima ga u diru.
ms.dos.84 dr.grba,
>> Toga nema ako se resetuje racunar na kom je DBLSPACE. Naravno, posle njega ostaje tabula rasa. (: Ne, ne, ne zapodevam raspravu, samo ponavljam da mi Stacker radi k'o rođeni brat, dok je jedina valjana po(s)ledica mog korišćenja DblSpaceta to što sam naučio da ponekad uradim backup radnog diska. A vrlo žive direktorijume skidam na diskete tako često da mislim da ću potražiti psihijatra. DblSpace mi je pukao dva puta, i sa mojim poverenjem prema njemu je zauvek gotovo. A, da! A što se tiče resetovanja pod Stacker diskom (286 mašina), any time, any place. Nećeš ga nadje*ati. Bar ne na mojoj makini.
ms.dos.85 bulaja,
│žini mi se da je nekad davno neko pomenuo da postoji program koji može da │pocepa DOS particiju na dva dela, bez posledica po podatke ako su lepo │spakovani. Ima li toga negde ovde i da li je moguće novodobijenu particiju │iskoristiti za neki drugi OS? └─── R:\IBMPC\SYSTEM\*.* ---------------------- fips08 zip 85006 Nedestruktivna podela hard disk particije na dva dela Izgleda da je file malo zalutao u SYSTEM dir :), prebacicu ga u DISKUTIL. FIPS nisam koristio, ali ako je disk bio pre toga samo sa jednom particijom (primary DOS partn) onda bi trebao da podelom diska napravi i DOS extended particiju i u njoj novi logicki disk (D:). To znaci da ne bi trebalo da predstavlja problem da se (iz FDisk-a ili neceg slicnog) ukine extended DOS particija i onda stavi neka druga. Ali ako se deli logicki disk (npr. D:) koji je vec na exteded DOS particiji, onda to vec ne bi bilo tako lako :).
ms.dos.86 dejanr,
>> Ima ga u diru. Samo oprezno sa njim. Ja jednom napravio backup, i on lepo podelio. Super. Drugi put me neki prijatelj, pisac inače, molio da mu podelim disk, ja odem, ajde da napravimo backup, nema disketa. Ajde, snimimo bar njegove tekstove, pustim program, on sve lepo odradi i na kraju - nema particija :(( Pustim NDD, on nešto brljao, popravljao i najzad ispade više lost cluster-a nego podataka. Srećom, na disku nije bilo Bog zna šta, ali opet, ponovo istalacija DOS-a, QEMM-a, WordPerfect-a, Windows-a... :( Gubitak vremena popriličan :(( Sve u svemu, ne bih mu previše verovao.
ms.dos.87 cnenad,
ŁŁŁ>> Ima li neko ideju kako da februarsku verziju MS DOS-a 6.0 ŁŁŁ>> zamenim za novu a pri tome ne moram da unistim DBLSPACE ŁŁŁ>> particiju (koja predstavlja ogroman deo diska) ? ŁŁŁ ŁŁŁ Mislim da je bilo pre mesec dana diskusije o tome, ali nismo ŁŁŁ zakljucili nista konacno. Ja sam u meduvremenu probao to da Konacno je to da vodim sa 2:0 u brisanju podataka na DBLSPACE-ovanom drajvu kod prijatelja (ima sanse da izjednaci, ali samo ako mu dozvolim da brise moje DBLSPACE-ovane diskete :))) ). Salu na stranu. NE MOZE, i jos jednom, NE MOZE NIKAKO. Mora se raditi BACKUP na diskete ili nekomprimovani drajv, obrisati fajlovi DBLSPACE.* iz ROOT-a i onda na to instalirati zvanicna verzija od 10.3.93. (moze se po izboru nakon toga staviti DBLSPACE) pa onda uraditi STEPUP na 6.2.
ms.dos.88 cnenad,
ŁŁŁ>> nema, kad nema dblspace-a..;) ŁŁŁ ŁŁŁ Ja sam jedan od galamdzija po ovom pitanju. Otkad radi ŁŁŁ Stacker 3.1 umesto DblSpace nema tih blesavih ŁŁŁ manifestacija... Stacker:Dblspace x:y , x>y Imao sam prilike da se uverim u rad samog STAC-a 3.1 kod prijatelja kome sam odneo igricu iz koje ne moze da se izadje osim RESET-om preko tastera ili prekidaca. Sta je sve posle toga STAC morao da uradi da bi moglo da se nastavi sa radom na racunaru bilo je pravo mucenje gledati; sve one njegove cake za proveru podataka, pregled klastera i slicne zezalice. Kad bi morao da radim i zivim sa tako necim, mislim da bi odmah bacio diskete sa STACK-erom 3.1. u djubre. Toga nema ako se resetuje racunar na kom je DBLSPACE.
ms.dos.89 cnenad,
ŁŁŁ nikad nebi dosla na moj disk :(((. Ovako sad samo cekam kad ŁŁŁ ce kompjuter da otkaze poslusnost... Nece da otkaze poslusnost, sigurno. Ta verzija je potpuno ista sa zvanicnom. Samo je caka u zvanicnoj u kojoj je MICROSOFT na(e)merno (?) dodao proveru da li se instalira na novinarsku verziju ako je aktiviran DBLSPACE iz novinarske jer je pretpostavio ko su novinari... :)))) BTW, je'l neko probo ili cuo: "moze li se DOS 6.0. direktno instalirati (upgrade-ovati) na verzije koje su ... < 6 ?"
ms.dos.90 cnenad,
ŁŁŁ Tu je ako se dobro secam 4DOS nesto "kriv" B). Pise nesto u ŁŁŁ onom Ja sam pitao za cist DOS, a koliko se secam jos se neko zalio da mu se pojavila poruka INVALID STARTUP SWITCH / Y i prekine izvrsavanje autoexec-a.
ms.dos.91 cnenad,
ŁŁŁ a drugo, merio sam i izracunao da ne dobijam vise nego da se ŁŁŁ nerviram sto ga gledam ;) Zar nije usporen rad sa "PENDZERIMA" kad je setovan privremeno SWAP ? Ako si to merio i ustanovio da je ista brzina (meni se cini da nije mada nisam merio) onda se i isplati brisati isti sa diska. Ali, da li onda WIN uzima po malo mesta sa diska kad mu zatreba memorije ili odmah odredi velicinu i ako je malo nece da startuje programe ?
ms.dos.92 darone,
>> žini mi se da je nekad davno neko pomenuo da postoji program koji može da >> pocepa DOS particiju na dva dela, bez posledica po podatke ako su lepo >> spakovani. Ima li toga negde ovde i da li je moguće novodobijenu particiju >> iskoristiti za neki drugi OS? Ima u diru, zaboravih kako se zove, probaj util, system i... \jz, fun ;) dir.
ms.dos.93 darone,
>> BTW, je'l neko probo ili cuo: "moze li se DOS 6.0. direktno instalirati >> (upgrade-ovati) na verzije koje su ... < 6 ?" Ja probao čak štaviše uzgred i uspeo. I to sa obe verzije (novinarska i prava).
ms.dos.94 dejanr,
[Odgovor na PC.PROG/baze.podataka, 12.136, djelovic] >> > [Real hackers' method: COPY CON: PROGRAM.EXE] >> >> COPY /B CON: PROGRAM.EXE :) Neće moći - javiće DOS "cannot do binary read from a device" (ili tako nešto). Mora COPY CON PROGRAM.EXE, pa onda u programu koji se piše ne koristiti kod 26 :) Šta je jedan kod manje za pravog programera :))
ms.dos.95 petrovics,
>> Nece da otkaze poslusnost, sigurno. Ta verzija je potpuno ista sa >> zvanicnom. Samo je caka u zvanicnoj u kojoj je MICROSOFT na(e)merno (?) Nadam se da si u pravu. Ipak cu pod hitno da sakupim diskee za bekap.
ms.dos.96 spantic,
Za ljubitelje komandne linije pod Windowsima. wincmd63.zip
ms.dos.97 cnenad,
ŁŁŁ A, da! A sto se tice resetovanja pod Stacker diskom (286 ŁŁŁ masina), any time, Zaboravio sam da napomenem, to sam uradio dok je disk radio i muljao ekrane iz igrice. Najcudnije mi je to sto je verzija 3.1. Prijatelj rece da je potrebno resetovati racunar kad disk nista ne radi. Meni se do sada x puta dogodilo da padne sistem zbog nekog programa i nista se cudno ne dogadja sa podacima na DBL.drajvu. Ipak, na mestu je konstatacija da DBLSPACE zna da otkaze iz cista mira (ili pod strogo determinisanim uslovima koji korisniku nece biti poznati). To je rizik koji preuzimam, jer *.BAK je na sigurnom mestu.... ...to be continued... .or. .not. ?
ms.dos.98 lucas,
Vidim da se javljaju ljudi i imaju problema sa upisivanjme VGAMAX-a u highmem Elem da ja ispričam moj slučaj .... Uz'o ti ja VGAMAX i ZKEY sa sezama pa rek'o da probam, i stvarno probam i sve super radi aili kada sam uradio optimize sa qemm-om 7.03 on počne, stane i neće dalje .... e je*iga rek'o ja da ja nazovem drakceta mog drugara koji ne samo da je mag za rešavanje problema nego i ima vgamax, što pomislih to i uradih ali avaj, ni drakce nezna rešenje problema jer i njeg muči isti problem, i on mi ka'o: "remuj ti vgamax a kada se optimizuje skini rem pa neka u bude o osnovnoj memoriji", i ja to uradih.... Par dana kasnije otvarao ja nešto moj krš od mašine i pošto me zezao et4000 (vga kartica nije htela da radi u 16,7 miliona boja i u noninteraled modu, a trebala bi) ja vid'o da ima neki džamper na njoj pa rek'o da ga skinem i eno vraga ne samo da je sve na kartici proradilo već i pri prvom optomizovanje proša i vgamax u high mem.... Dakle magija ili ....? Pozdrav LUCAS ....
ms.dos.99 petrovics,
>> DblSpace mi je pukao dva puta, i sa mojim poverenjem prema njemu je >> zauvek gotovo. Najzad da naletim na nekog kome je licno pukao DBLSPACE :). Naime ja ga koristim oko pola godine i to sa onom beta verzijom dosa 6.0 i *nikakvih* problema sa njim nisam imao. U medjuvremenu su mi mnogi govorili "da je nesiguran i da lako puca" ali niko od njih to licno nije doziveo. Posto je tvoje iskustvo iz prve ruke, molim te reci mi sta se i kako (kada) to desava DBLSPACE-u?
ms.dos.100 dzakic,
> Vidim da se javljaju ljudi i imaju problema sa upisivanjme VGAMAX-a u highmem Ja sam problem rešio ovako. (c) (mislim) by wizard: ˙˙˙ config.sys ˙˙˙ installhigh = d:\utils\vga\vgamax.com /n4/x/f1d:\utils\vga\swiss.f16/f1 ˙˙ autoexec.bat ˙˙ d:\utils\vga\ vgamax /pzak.vpl/p/f2swiss.f12/f3swiss.f10/f1/m1/a2/b3>nul d:\
ms.dos.101 klisa,
>> Ja sam problem rešio ovako. (c) (mislim) by wizard: >> >> ˙˙˙ config.sys ˙˙˙ >> installhigh = d:\utils\vga\vgamax.com /n4/x/f1d:\utils\vga\swiss.f16/f1 ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ Mislim da je ovo kritičan deo. Ovo je kod mene zakucavalo mašinu. VGAMAX treba pustiti da kroz CONFIG.SYS alocira potrebnu memoriju, a kroz AUTOEXEC da je popuni fontovima i paletom, i *tada* aktivira.
ms.dos.102 gtomic,
Nesto sam nacuo pa ajd' da to ovde proverim da li je istina. Elem, da li postoji mogucnost, u DOS 6.2, zastite podataka na disku u smisilu zakljucavanja odredjenih direktorijuma i fajlova. Ako moze molio bih dobru vilu da mi javi, kako to! Goran T.
ms.dos.103 dejanr,
>> Elem, da li postoji mogucnost, u DOS 6.2, zastite podataka na disku u >> smisilu zakljucavanja odredjenih direktorijuma i fajlova. Ako moze >> molio bih dobru vilu da mi javi, kako to! U samom DOS-u, ne postoji. Ima raznih programa (nešto ćeš naći i po Sezamovim direktorijumima) koji obezbeđuju takve stvari, manje ili više efikasno, manje ili više pouzdano. Budi jako oprezan sa programima tog tipa, lako se može desiti da ti toliko dobro "zaključaju" disk da posle ni ti ne možeš da ga "otključaš" (ala ga opravi, svaka mu čast... ;)
ms.dos.104 dzakic,
>>> installhigh = d:\utils\vga\vgamax.com /n4/x/f1d:\utils\vga\swiss.f16/f1 > Mislim da je ovo kritičan deo. Ovo je kod mene zakucavalo mašinu. > VGAMAX treba pustiti da kroz CONFIG.SYS alocira potrebnu memoriju, > a kroz AUTOEXEC da je popuni fontovima i paletom, i *tada* aktivira. Da, prvo se zakucavao. Onda sam alociranje memorije preselio u config i proradio je. Posle mi ne da đavo pa ubacim da se učita barem prvi font i - radi i to. U svakom slučaju hint je bio 'installhigh', dalje neka eksperimentiše sâm...
ms.dos.105 bbaja,
Stari DOS (6.0) imao je backup program koji je mogao da se instalira u WIN okruzenju. Zasto novi 6.20 to nema?
ms.dos.106 dejanr,
>> Stari DOS (6.0) imao je backup program koji je mogao da se >> instalira u WIN okruzenju. Zasto novi 6.20 to nema? Ima! Kreni ponovo u instalaciju i gledaj šta se dešava - ponudiće ti šta se instalira, a šta ne. Mora biti da si "isključio" backup za Windows (ili ga možda nisi uključio, ne znam šta je default)
ms.dos.107 vlad,
> Najzad da naletim na nekog kome je licno pukao DBLSPACE :). > Naime ja ga koristim oko pola godine i to sa onom beta verzijom > dosa 6.0 i *nikakvih* problema sa njim nisam imao. U Prema mom iskustvu sa DBLSPACE-om, on moze da pukne jedino ako nesto spolja ugrozi integritet fajla dblspace.00X. Jednom mi se samo desilo da se doticni cross-linkovao sa nekim drugim fajlom na C drajvu pa ga je NDD kasnije uneredio. Internih problema sa dblspace drajvom *nikad* nisam imao. Mislim da bi se i mogucnost cross-linkovanja i ostalih "napada" na dblspace svela na nulu kada bi se njemu dodelila jedna posebna particija i ona cela komprimovala.
ms.dos.108 miroslavn,
Imam mali problem. Naime instalirao sam DOS 6.2, sa instalacionih disketa (3hd 3.5"), i događa mi se sledeće: Kad recimo startujem neke programe sa hard diska, kompjuter, pošto ih učita, zavrti i flopije što ranije nije radio. Npr. kad učitam PCTOOLS (ver 4.30), zatim Norton SysInfo ... Isto tako ih zavrti i pošto učita ceo config.sys i u trenutku kad počinje da čita autoexec.bat sa diska on zavrti flopije. Napominjem da mi se to sa DOS-om 5.0 nije događalo. I još jedna čudna stvar! Pctools 4.30 neće da pročita DBLspacovane drajvove, javlja sector not found! čudno! a dblspace uspeva da zavara i windows-e i sve ostale programa a pctools neće da šljaka kako treba! (ponekad i oće da pristupi... kako mu se ćefne) Svi ostali programi sasvim normalno pristupaju dblspaceovanim diskovima! E da, ovaj dos 6.2, je datiran 27.9.1993.g. P.S. Evo i moj config.sys i autoexec.bat ... zajedno P.P.S. Nema virusa, proverio scan109 konfig.62
ms.dos.109 cnenad,
ŁŁŁ>> dodao proveru da li se instalira na novinarsku verziju ako ŁŁŁ>> je aktiviran DBLSPACE iz novinarske jer je pretpostavio ko ŁŁŁ>> su novinari... :)))) ŁŁŁ ŁŁŁ A ako nije aktiviran? Ukoliko nemas aktiviran DBLSPACE, tj. fajlove u ROOT-u instalacija prolazi OK. Cak i da ga imas prebaci podatke na nekomprimovani drajv (ako imas mesta za to :) ), ukini DBLSPACE tj. brisi sve DBLSP*.* u ROOT-u i instaliraj zvanicni DOS. Kad to uradis mozes da ponovo napravis DBLSPACE drajv, ili da radis STEPUP na 6.2. pa onda da pravis DBLSPACE.
ms.dos.110 cnenad,
ŁŁŁ usput da decko ima 286/16. Dodi kod mene pa da uradimo isto, Kakve veze ima tip/model racunara sa tim ? ŁŁŁ Jedini razlog zbog kojeg sam skinuo dblspace su upravo ŁŁŁ problemi koji nastaju resetovanjem. Koji to ?
ms.dos.111 cnenad,
ŁŁŁ> country=033,,c:\dos\country.sys Valjda moze i 047 i 049. Moze li se nekako MICROSOFT-u dojaviti, da definitvno promeni onaj idiotski ispis datuma gggg-mm-dd ? I da ih pitate ko im je to rekao da se tako pise kod nas.
ms.dos.112 dejanr,
>> Moze li se nekako MICROSOFT-u dojaviti, da definitvno promeni onaj >> idiotski ispis datuma gggg-mm-dd ? I da ih pitate ko im je to rekao >> da se tako pise kod nas. Mogu ti reći da sam i ja otprilike tako reagovao u svoje vreme :) No, objasniše mi da tu Microsoft nije ništa kriv i da su naprosto uradili onako kako piše u našem važećem standardu. E sad, ko je to u standard stavio i zašto ga do sada ne menja (ako ga nije promenio) kad ovde datume tako niko živi ne piše...
ms.dos.113 bbaja,
Stari DOS (6.0) imao je backup program koji je mogao da se instalira u WIN okruzenju. Zasto novi 6.20 to nema?
ms.dos.114 markom,
■■■ Koji to ? Ono što se kod Stacker-a zove updating allocation map. Na disku sam imao preko 150 cross linked fajlova i slično. Marko
ms.dos.115 lucas,
>> Ja sam problem rešio ovako. (c) (mislim) by wizard: Ja zaboravih da kažem da nisam stavljao VGAMAX u config.sys već mi normalno stoji u autoexec.bat-u, i digao ga je qemm 7.03 Pozdrav LUCAS ....
ms.dos.116 dr.grba,
>> puca" ali niko od njih to licno nije doziveo. Posto je tvoje >> iskustvo iz prve ruke, molim te reci mi sta se i kako (kada) to >> desava DBLSPACE-u? Bilo je to na drajvu koji mi služi za programiranje i razvoj. Pošto radim u Clipperu, onda u toku rada dolazi do vrlo intenzivnih promena na disku - prekompilacije, novi exe, izmene u source, brisanje .DBF i .NTX datoteka, dakle sve i svašta... A, da, beše to particija od 30 MB, pa dblspacovana. Trudio sam se da pod DBLSPACE uvek bude slobodno barem 6 - 7 MB. Povremeno - možda jednom nedeljno - pustio bih DEFRAG da sredi drajv. Što se tiče promiskuiteta, pazim s kim radim (:, tako da o nekim infekcijama sistema nema govora. Keš koristim samo za čitanje (286/16, 2 MB...) Ne sećam se više tačno, ali jedan od dva puta je počeo tako što mi je program u toku n-tog ulaska zaglavio, što se očito desilo zbog neke korupcije .EXE fajla. Napominjem da je u pitanju bio inkrementalni link pomoću Blinkera. Nije mi bilo preostalo ništa sem reboota. Posle toga je došlo do tihe jeze, već u toku dizanja sistema. Najpre sam samo zavirio pomoću NDD (ništa ne dirajući), i on je isprijavljivao greške gde kod je to bilo moguće. Zanimljivo, šetajući sa "dir" po disku, sve je bilo "vidljivo" normalno. Nikakvo kopiranje na disketu ili drugi drajv nije prolazilo. Tada sam pustio NDD da pokuša šta se da pokušati.... Posle sam došao u firmu posle podne da preinstaliram drajv. Drugi put nije bilo vidljivog razloga za havariju. Prethodno gašenje mašine je prošlo bez problema, u međuvremenu GARANT nije niko dirao mašinu. Opet ista pesma, osim što je "dir" ispisivao neke japanske narodne pesme. NDD nije bio u stanju ni da vidi o čemu se radi. E, onda sam prešao u asketski mod i usput se ratosiljao DBLSPACE programa. Kada sam došao do DOS 6.20, išlo je fino, dok zbog nekih testova opet nisam bio prinuđen da upotrebim DBLSPACE. (Već sam bio u očajničkoj potrazi za Stackerom...). I zbilja, radio mi je DBLSPACE pod DOS 6.20 nekih mesec dana, ovaj put bez problema, ali već pomenuh ono o redovnim backupima. Stacker 3.1 je instaliran pet-šest minuta nakon što sam dobio diskete u ruke. Preko DBLSPACE, na prilično punom drajvu, ali neka, poneo sam neku knjigu da čitam. Od onda me glava ne boli, nemam nijedan problem sa prostorom na disku, kao ni sa integritetom sadržaja istog. Odustao sam od Windowsa, ali i tako nemam mašinu za Windows, a i ništa pametnije sem zezanja mi nije bilo u repertoaru. Znam, treba se pružati prema guberu. Ovo što se koriste takvi alati za tegljenje diska samo je stvar nužde. Meni bi za VEOMA udoban rad, računbajući sve zašta mi je komp zbilja potreban, i odričući se Windowsa bilo dovoljno oko 100 MB diska, sve sa prostorom koji bi lajao na disku, e da ga lako prepakujem ili se poigram sa nekim programom, pa ga zviznem... Ovako imam tačno toliko sa Stackerom...
ms.dos.117 dr.grba,
>> Prema mom iskustvu sa DBLSPACE-om, on moze da pukne jedino ako >> nesto spolja ugrozi integritet fajla dblspace.00X. Jednom mi se >> samo desilo da se doticni cross-linkovao sa nekim drugim fajlom na >> C drajvu pa ga je NDD kasnije uneredio. Internih problema sa Hoćeš da kažeš da je NDD kriv?
ms.dos.118 dr.grba,
>> Kad recimo startujem neke programe sa hard diska, kompjuter, pošto >> ih učita, zavrti i flopije što ranije nije radio. Npr. kad učitam >> PCTOOLS (ver 4.30), zatim Norton SysInfo ... Ja sam ovo isto prijavljivao. Problem je kod mene nestao kada sam umesto DBLSPACE preinstalirao Stacker 3.1. Izgleda da je neka kvaka u DBLSPACE i nekoj preoštroj kukici u drajveru. Rešenje nije nađeno. A što se tiče PC Tools 4.30, radio mi je bez problema na DBLSPACE drajvu.
ms.dos.119 snemcev,
>> Mora biti da si "isključio" backup za Windows (ili ga možda nisi >> uključio, ne znam šta je default) Nije ga uključio -- default je "Ms Dos only".
ms.dos.120 petrovics,
>> A, da, bese to particija od 30 MB, pa dblspacovana. Trudio sam se da >> pod DBLSPACE uvek bude slobodno barem 6 - 7 MB. Povremeno - mozda jednom >> nedeljno - pustio bih DEFRAG da sredi drajv. Sto se tice promiskuiteta, >> pazim Reci mi molim te jeli ti to bila cela particija dblspaceovana ili samo deo neke vec particije? Simtome koje si opisao sam video licno na jednom racunaru na kome je bio DOS 5.0 i bez stekera. Sad ocajnicki pokusavam da se setim kako se sve to desilo...
ms.dos.121 darone,
>> >> Mora biti da si "isključio" backup za Windows (ili ga možda nisi >> >> uključio, ne znam šta je default) >> >> Nije ga uključio -- default je "Ms Dos only". Da, a ako se dobro sećam, defaulti o ovim opcijama pri instalaciji se razlikuju kod Dosa 6 i Dosa 6.2.
ms.dos.122 cnenad,
ŁŁŁ Hoces da kazes da je NDD kriv? Vrlo je moguce. E sad kod nekoga uneredi samo nekoliko fajlova, a kod nekoga i sve ostale. Ipak je bolje za sada koristiti SCANDISK...
ms.dos.123 bbaja,
Instalirao sam novi disk i hteo bih da odvojim jedno 50 MB da to dblspacujem. Necu, medjutim, da mi postojece programe prebacuje na isti, vec da ostane prazan. Kako to da postignem? Probao sam, ali me dblspace posto mu zadam paramente upozorava da ce SVE postojece fajlove da prebaci na novi drajv - tu odustajem. Sta da radim?
ms.dos.124 dr.grba,
>> Reci mi molim te jeli ti to bila cela particija dblspaceovana >> ili samo deo neke vec particije? Cela particija. Podelio sam disk FDISK-om na particije C: (10 MB, ovo uvek radim na svim mašinama koje održavam, a ostatak ide po potrebi/nahođenju), D: (30 MB) i E: (oko 25 MB). D: i E: su radni diskovi, D: je pod Stackerom. E: nije pod Stackerom. I funkcioniše valjano za onoliko i ono što mi treba.
ms.dos.125 dr.grba,
>> Vrlo je moguce. E sad kod nekoga uneredi samo nekoliko fajlova, a >> kod nekoga i sve ostale. Ipak je bolje za sada koristiti >> SCANDISK... Ne znam da li vam je poznato, ali kad uoči Stacker driver na sistemu, ScanDisk se ponaša kao uvređeno derište - uradi samo preliminarni pregled (nivo CHKDSK kontrole) i javi da kategorički odbija da se druži sa istim...
ms.dos.126 dens,
>> odustajem. Sta da radim? Uzmi Stacker...
ms.dos.127 milan,
> Probao sam, ali me dblspace posto mu zadam paramente upozorava > da ce SVE postojece fajlove da prebaci na novi drajv - tu > odustajem. Sta da radim? Odaberi opciju "Create (a) new compressed drive" umesto "Compress (an) existing drive". Pl poz M
ms.dos.128 marzi,
=> odustajem. Sta da radim? Nemoj da diraš disk. DBLSPACE, STACKER i ostale zezancije ti netrebaju (samo može da te boli glava). Pozdrav, Marko.
ms.dos.129 i.a.n.,
>> Ne znam da li vam je poznato, ali kad uoči Stacker driver na sistemu, >> ScanDisk se ponaša kao uvređeno derište - uradi samo preliminarni pregled Konkurencija je to... :( Zbog toga sam i ostao na 6.0, chkdsk ne davi, a scandiska nema.
ms.dos.130 goranr,
Kako mogu da instaliram MS-DOS 6.20? Skinuo sam onaj upgrade sa Sezama, i ja ga pokrenuo, kad ono kaže da nema DBLSPACE.INI. Ok, ajde, nemam DBLSPACE, ali znam da svaki put kad radi SYS c: prenese i DBLSPACE, uradim ja SYS c:, prenese DBLSPACE.INI, startujem MAKE-SYS, kad ono opet isto... DOS je 6.0, revizija A, datiran na februar 1993... ÔOPAH
ms.dos.131 nboskovic,
*> je 6.0, revizija A, datiran na februar 1993... Treba ti verzija DOS-a koja nosi datum iz marta 1993 da bi mogao da uradiš upgrade na 6.2 (c) klap nikola
ms.dos.132 fancy,
ŮŢ> Kako mogu da instaliram MS-DOS 6.20? ŮŢ> DOS je 6.0, revizija A, datiran na februar 1993... Nikako. Bar sa OVIM DOS-om koji imaš. Pošto si dobio test verziju, pravo je čudo da do sad nisi nabavio zvaničnu verziju DOS-a 6.0 datiranu 10.03.1993. Javi se Microsoft-u na telefon... :)
ms.dos.133 goranr,
>> zvaničnu verziju DOS-a 6.0 datiranu 10.03.1993. Javi se Microsoft-u >> na telefon... :) Da, obavezno, prvom prilikom :)))))) Inače, čudi me što nigde ne piše da je to test verzija.... ÔOPAH
ms.dos.134 markom,
■■■ je 6.0, revizija A, datiran na februar 1993... To ti je 'novinarska' verzija DOS-a 6.0 sa koje ne može da se uradi upgrade. Treba ti ona verzija datirana na 10.03.1993. Marko
ms.dos.135 ganta,
>>> Kad recimo startujem neke programe sa hard diska, kompjuter, pošto >>> ih učita, zavrti i flopije što ranije nije radio. Npr. kad učitam >>> PCTOOLS (ver 4.30), zatim Norton SysInfo ... > > Ja sam ovo isto prijavljivao. Problem je kod mene nestao kada sam umesto > DBLSPACE preinstalirao Stacker 3.1. Izgleda da je neka kvaka u DBLSPACE > i nekoj preoštroj kukici u drajveru. Rešenje nije nađeno. :( Drugi put (od mene), ISKLJUžI automount !
ms.dos.136 dr.grba,
>> Nemoj da diraš disk. DBLSPACE, STACKER i ostale zezancije >> ti netrebaju (samo može da te boli glava). Da, da... Svima nama trebaju veći diskovi ili ih barem želimo. U vaskolikoj svetskoj populaciji korisnika PC i sličnih mašina teško je naći onog koji ne spada u jednu od ove dve kategorije, ili koji neće toj kategoriji pripasti veoma uskoro.
ms.dos.137 dr.grba,
>> Konkurencija je to... :( Zbog toga sam i ostao na 6.0, chkdsk ne >> davi, a scandiska nema. MS DOS nije ništa prijemčiviji ni prema ostalim konkurentima. Dok neki install programi raznih proizvođača stave jednostavno REM u CONFIG.SYS i AUTOEXEC.BAT ako im nešto eksplicitno smeta, mali mekani jooook! MemMaker pobriše, fizički uništi prisustvo QEMM delova u ovim fajlovima. Ne bi me čudilo da sledeći MS DOS pobriše i QEMM fajlove sa diska...
ms.dos.138 dr.grba,
>> > Ja sam ovo isto prijavljivao. Problem je kod mene nestao kada sam >> > umesto DBLSPACE preinstalirao Stacker 3.1. Izgleda da je neka >> > kvaka u DBLSPACE i nekoj preoštroj kukici u drajveru. Rešenje >> nije nađeno. >> >> :( Drugi put (od mene), ISKLJUžI automount ! Hvala na hintu, ali neće biti drugog puta. Bar ne kod mene.
ms.dos.139 vlad,
> Hoćeš da kažeš da je NDD kriv? Ne. NDD jednostavno ne može da zna koji od kros-linkovanih fajlova legitimno zauzima dati prostor na disku. On nekako nabada, a verovatnoća da pogodi pravi je 50% (čisto empirijski verovatno i manje - Murphy). Kriv je onaj softver ili hardver koji je kroslinkovao DBLSPACE sa nekim fajlom XXX. To nije uvek odraz kvara i može da se dešava relativno često (kao što je kod mene slučaj u poslednje vreme B(), a što je dblspace veći utoliko je veća verovatnoća da baš njega strefi B(.
ms.dos.140 vlad,
>>> Kad recimo startujem neke programe sa hard diska, kompjuter, pošto >>> ih učita, zavrti i flopije što ranije nije radio. Npr. kad učitam > > Ja sam ovo isto prijavljivao. Problem je kod mene nestao kada sam Ukinuti AUTOMOUNT iz dblspace-a (Tools/configure, valjda).
ms.dos.141 vlad,
> Probao sam, ali me dblspace posto mu zadam paramente upozorava > da ce SVE postojece fajlove da prebaci na novi drajv - tu Izaberi CREATE NEW EMPTY COMPRESSED DRIVE pri instalaciji. Pitaće te koliko slobodnog prostora hoćeš da ostaviš na nekomprimovanom drajvu i tako dalje kroz proceduru instalacije...
ms.dos.142 igor,
Drustvo, javljam se zbog problema sa Stackerom. Posto nisam nasao konkretnu temu u vezi njega, milim da mi se javi onaj ko ima neki *.DOC ili slicno o Stacker-u (uputsvo). Da kazem nesto i o konkretnom problemu: kreirao sam stacker-drive - program ne javlja nikakve probleme ali posle novog pokretanja sistema stacker-drive se ne montire a program kaze da ne nalazi file STACVOL... e, toliko. Ako mi neko moze pomoci bicu mu zahvalan ... pozdrav od Igora P.S. zaboravio sam da napomenem da je DOS particija bila PUNA prr stekerisanja"KK ... :(
ms.dos.143 ppekovic,
Od instaliranja MS-DOS-a 6.2 imao sam sledeći problem: U najvećem broju slučajeva kada pokušam bilo koju operaciju sa floppy-jem (dir a:, copy a:. i sl.) računar zablokira. Sistemom izbacivanja jednog po jednog programa iz config-a i autoexec-a sam ustanovio da je problem u kešeru. Koristim nortonov ncache2. Problem je rešen kada sam isključio keširanje floppy-ja. Dakle, ncache2 /A:-A-C-I-W /B:-A-C-I-W rešava problem. Sa keširanjem HD-a nisam imao problema. Paya
ms.dos.144 kriss,
˙˙ Drustvo, javljam se zbog problema sa Stackerom. Posto nisam ˙˙ nasao konkretnu temu u vezi njega, milim da mi se javi onaj ko ˙˙ ima neki *.DOC ili slicno o Stacker-u (uputsvo). Da kazem Evo ti izvod iz config.sys-a za početak: DEVICE=C:ĐQEMMĐLOADHI.SYS D:ĐSTACKERĐSTACKER.COM /P=5 E:ĐSTACVOL.DSK F:ĐSTACVOL.DSK DEVICE=D:ĐSTACKERĐSSWAP.COM E:ĐSTACVOL.DSK DEVICE=D:ĐSTACKERĐSSWAP.COM F:ĐSTACVOL.DSK Dakle, stekerisani su mi drajvovi E i F, steker mi se nalazi na d: Uporedi sa tvojim config-om.
ms.dos.145 cnenad,
ŁŁŁ Ukinuti AUTOMOUNT iz dblspace-a (Tools/configure, valjda). Kao sto sam rekao ranije, to se dogadjalo i kod mene dok nisam iskljucio AUTOMOUNT koji se i odnosi na flopi drajvove. Medjutim kod prijatelja ta opcija stoji ukljucena ali se njemu ne dogadja nista slicno sa flopijima.
ms.dos.146 vlad,
> iskljucio AUTOMOUNT koji se i odnosi na flopi drajvove. > Medjutim kod prijatelja ta opcija stoji ukljucena ali se > njemu ne dogadja nista slicno sa flopijima. Verovatno je u pitanju BIOS, da čovek nema nešto egzotično ili neki TSR koji brlja po BIOS-u?
ms.dos.147 ppekovic,
>> ncache2 /A:-A-C-I-W /B:-A-C-I-W >> >> rešava problem. Sa keširanjem HD-a nisam imao problema. Na žalost, iako je zaglupljivanje pri obraćanju floppy-iju smanjeno, ipak se s vremena na vreme zaglupljuje. Vratio sam se na spori, ali sigurni smartdrv. Paya
ms.dos.148 cnenad,
ŁŁŁ Mislim da je ovo kritican deo. Ovo je kod mene zakucavalo masinu. VGAMAX ŁŁŁ treba pustiti da kroz CONFIG.SYS alocira potrebnu memoriju, a kroz ŁŁŁ AUTOEXEC da je popuni fontovima i paletom, i *tada* aktivira. Meni stoji sve u AUTOEXEC-u ali program učitavam tako što ispred stoji LH što šljaka onako kako treba. Zanimljivo je da QEMM prilikom prve faze optimizacije sve uradi korektno, a onda drugi put zaglavi izvršavanje te linije.
ms.dos.149 wizard,
> Na žalost, iako je zaglupljivanje pri obraćanju floppy-iju > smanjeno, ipak se s vremena na vreme zaglupljuje. Vratio sam se na > spori, ali sigurni smartdrv. A što ne probaš Hyper? Ja sam svojevremeno sa Hypera prešao na Norton (u fazonu - više verujem njima nego nekoj tamo SW firmi), ali sam se brzo pokajao... Norton keš mi se sudarao sa internim kešom na disku (bar mi je tako Zlaya objasnio) i stalno blokirao mašinu sa "Internal stack overflow". A Hyper je i brži...
ms.dos.150 ppekovic,
>> A što ne probaš Hyper? Ja sam svojevremeno sa Hypera prešao na >> Norton (u fazonu - više verujem njima nego nekoj tamo SW firmi), Zato što neću da razmišljam o tome da li će? kad će? i sl. da pukne. Koristio sam pre izvesnog vremena i hyper ali, koliko se sećam, imao sam nekih problema sa clipper programima. Paya
ms.dos.151 ajankovic,
!! što šljaka onako kako treba. Zanimljivo je da QEMM prilikom !! prve faze optimizacije sve uradi korektno, a onda drugi put !! zaglavi izvršavanje te linije. Probaj da Vgamax staviš na prvomesto u autoexec.bat-u :). Meni sve sljaka bez problema. Sale...
ms.dos.152 bearboy,
> MemMaker pobriše, fizički uništi prisustvo QEMM delova u ovim > fajlovima. Ne bi me čudilo da sledeći MS DOS pobriše i QEMM > fajlove sa diska... Pa ni QEMM nije od danas :) Evo, sad sam na jednom računaru instalirao DV/X (zajedno sa QEMMom), i QEMM je k'o od šale obrisao EMM386 :)
ms.dos.153 cnenad,
ŁŁŁ Verovatno je u pitanju BIOS, da čovek nema nešto egzotično ili neki TSR ŁŁŁ koji brlja po BIOS-u? Pa koristi INT13X od FMT-a, BIOS je AMI od 5/92, mašina 486DX50 EISA... Po meni ništa čudno da bi se odupiralo naletima DBLSPACE-a...
ms.dos.154 vlad,
> Pa koristi INT13X od FMT-a, BIOS je AMI od 5/92, mašina 486DX50 > EISA... Po meni ništa čudno da bi se odupiralo naletima > DBLSPACE-a... Zaista nema ništa egzotično. Ipak, AMI-jevih biosa ima toliko da im se broja ne zna pa je sasvim moguće da ovaj konkretni malo drugačije prima INT13X.
ms.dos.155 zormi,
U vezi MS DOS 6.2 bug-a koji sam ranije pomenuo: sa uključenim automount-om DOS na nekim računarima ne uspeva da formatira blank disketu a na svim unosi veeeliku pauzu, evo i pokušaja da se problem reši. fmtfix62.zip
ms.dos.156 spantic,
Da li je iko imao prilike da vidi Novell DOS 7.0? Po člancima beta verzija je bila dostupna još u oktobru.
ms.dos.157 wizard,
> Da li je iko imao prilike da vidi Novell DOS 7.0? Po člancima > beta verzija je bila dostupna još u oktobru. To je, ako se ne varam, ono što treba da nasledi DR-DOS 6.0 i da ponovo utre put za Microsoft i ukaže im na to kako da prave sledeći DOS?
ms.dos.158 spantic,
> To je, ako se ne varam, ono što treba da nasledi DR-DOS 6.0 i da > ponovo utre put za Microsoft i ukaže im na to kako da prave > sledeći DOS? Da. Po autoru članka beta verzija ( između ostalog ) ima "ono pravo" bar što se multitaskinga tiče. Videćemo.
ms.dos.159 domana,
~~~ Da. Po autoru clanka beta verzija ( izmedu ostalog ) ima "ono pravo" bar ~~~ sto se multitaskinga tice. Videcemo. Joj, joj ocuuuu MT u dosu, to bi bilo ono pravo! Pyc
ms.dos.160 .bale.,
> Joj, joj ocuuuu MT u dosu, to bi bilo ono pravo! Ubilo se.
ms.dos.161 wizard,
> Da. Po autoru članka beta verzija ( između ostalog ) ima "ono pravo" bar > što se multitaskinga tiče. Videćemo. Ali koja je svrha toga kad je većina progama sad već pod Win-om?
ms.dos.162 smarkov,
> Joj, joj ocuuuu MT u dosu, to bi bilo ono pravo! Ako hoćeš da pokrećeš komercijalne aplikacije uzmi DV. Ako hoćeš da pišeš svoje aplikacije koje sadrže multitasking i za to postoji razmerno jednostavno rešenje. smarkov
ms.dos.163 domana,
~~~ Ako hoces da pokreces komercijalne aplikacije uzmi DV. ~~~ Ako hoces da pises svoje aplikacije koje sadrze multitasking ~~~ i za to postoji razmerno jednostavno resenje. Ma kakav DV... To treba da je na nivou dosa a ne na nivou jutilitija... Povrh svega, cuo sam da je MT u DV mnogo gori nego u Win, a ja stvarno ne mogu da zamislim nesto gore... Pogledajte amigu, MT je jedina stvar gde joj skidam kapu, tu su jos uvek bolji... A to u vezi multitaskinga u okviru aplikacije, to je jedna pametna stvar ali nije to to... Pyc
ms.dos.164 furlani,
> Ako hoćeš da pokrećeš komercijalne aplikacije uzmi DV. > Ako hoćeš da pišeš svoje aplikacije koje sadrže multitasking Da li DV moze da radi bez qemm-a tj. sa memmakerom? I kako da namestim da mogu da startujem TM to je oko 200 kb?Stalno mi napise nemam memorije ;( P.S.Da da i jel moze da se koristi ems memorija za DV?
ms.dos.165 mirkot,
Ako imate instaliran ANSI.SYS ovaj prompt će vam ispisivati sat u gornjem desnom uglu: PROMPT $e[s$e[0;70H$e[7m$t$e[0m$e[u$p$g Možemo da otvorimo konkurs za najblesaviji prompt :) Mirko
ms.dos.166 markom,
■■■ Da li DV moze da radi bez qemm-a tj. sa memmakerom? I kako da Aman, ne radi on sa MemMakerom nego sa HIMEM.SYS + EMM386.EXE baterijom !!!!!! Marko
ms.dos.167 dr.grba,
>> Možemo da otvorimo konkurs za najblesaviji prompt :) Gde ćeš blesavije od C> (:
ms.dos.168 dejanr,
>> Da li DV moze da radi bez qemm-a tj. sa memmakerom? I kako da Koliko znam, radi. MEMMAKER će ugraditi EMM386.EXE, a sa njim DV radi. Doduše, nisam nešto opsežnije testirao, samo sam probao.
ms.dos.169 smarkov,
> Ma kakav DV... To treba da je na nivou dosa a ne na nivou jutilitija... Malo si zamenio uloge. Kada pokreneš DV pre će biti da je DOS utility ;) (dodje mu nešto kao loader). Ako znaš šta je DV teško možeš da kažeš da je utility (da li si video WIN3.1 u DV prozoru, ili 32DOS aplikaciju pokrenutu sa real time kernelom u DV prozoru, ili izvršavao DOS programe X terminala) > A to u vezi multitaskinga u okviru aplikacije, to je jedna pametna > stvar ali nije to to... To je jedna korisna stvar ;) i za onoga kome je potrebno to je to. smarkov
ms.dos.170 nemo,
==> PROMPT $eŠs$eŠ0;70H$eŠ7m$t$eŠ0m$eŠu$p$g ==> ==> Možemo da otvorimo konkurs za najblesaviji prompt :) možemo. na početku druge linije dati BackSpace i tako spojiti u jednu liniju. staviti u autoexec.bat. obavezno. :) le cap PROMPT $eŠ44;37m Windows $eŠ1B$eŠ9D█████████$eŠ1B$eŠ9D██████$eŠ41m Sucks $eŠ1B$eŠ9D█████████$eŠ1B$eŠ9D█████████$eŠ40m $p$g
ms.dos.171 jasicp,
> Mozemo da otvorimo konkurs za najblesaviji prompt :) prompt Current directorium = $p$_Command :$s Probajte ! ( 4dos ili norton, mozda i MaliMeki moze ovo da odradi ! ).
ms.dos.172 cnenad,
Da li neko zna zašto UPGRADE instalacija DOS-a od tri diskete ima datum 27 ili 29.09.93. dok 'modemski upgrade' ima datum 30.09.93. (mislim na fajlove na disketama i kad se raspakuje arhiva modemskog upgrade). ? Da nije opet neka BETA verzija 6.2. ili je to možda caka jer je kasnije pušten u 'promet' modemski upgrade ? Vreme na fajlovima je otprilike isto, neki imaju 06:00 a neki 06:20, ali COMMAND.COM nema istu veličinu na disku kod mene i u instalacionim disketama (on i još neki fajlovi nisu kompresovani).
ms.dos.173 snemcev,
>> Možemo da otvorimo konkurs za najblesaviji prompt :) Beše nekad objavljeno u starom, pomalo zaboravljenom listu iz bratske nam Dežele da je jedan od najluđih prompt u obliku zastave Južne Karoline. Tip koji ga je napravio se kune da ga koristi svaki dan.
ms.dos.174 markom,
■■■ Tip koji ga je napravio se kune da ga koristi svaki dan. E, ima debila svuda :)))) Marko
ms.dos.175 vstan,
> Da li neko zna zasto UPGRADE instalacija DOS-a od tri diskete > ima datum 27 ili 29.09.93. dok 'modemski upgrade' ima datum > 30.09.93. (mislim na fajlove na disketama i kad se raspakuje > arhiva modemskog upgrade). ? Da nije opet menka beta .. Taman i ja htedoh da pitam. Ima li ko ideju ? (I ono o duzini fajlova)
ms.dos.176 bearboy,
>> Da. Po autoru članka beta verzija ( između ostalog ) ima "ono >> pravo" bar što se multitaskinga tiče. Videćemo. > > Ali koja je svrha toga kad je većina progama sad već pod > Win-om? Pa brže je (valjda) :)
ms.dos.177 bearboy,
> Povrh svega, cuo sam da je MT u DV mnogo gori nego u Win, a ja > stvarno ne mogu da zamislim nesto gore... I nemoj :) Ne znam zašto i kako, ali je meni DV brži bar 50% od udovica (4 taska - TM, TS Environment, CALIBRAT i jedan program za intenzivno računanje), a ako povećam klikove ispada da je duplo brži... A da ne govorimo o X stvarčicama, mreži, etc :)...
ms.dos.178 bearboy,
>> Ako hoćeš da pokrećeš komercijalne aplikacije uzmi DV. >> Ako hoćeš da pišeš svoje aplikacije koje sadrže multitasking > > Da li DV moze da radi bez qemm-a tj. sa memmakerom? I kako da DV radi sa bilo koji EMM managerom koji podržava VCPI, vajda...
ms.dos.179 vcalic,
>> I nemoj :) Ne znam zašto i kako, ali je meni DV brži bar 50% od udovica (4 >> taska - TM, TS Environment, CALIBRAT i jedan program za intenzivno >> računanje), a ako povećam klikove ispada da je duplo brži... A da ne >> govorimo o X stvarčicama, mreži, etc :)... Kod mene je obrnuto, tj. Windows beži DV-u. Jedina prednost DV-a koju sam uspeo da primetim je jednostavnost pri svičovanju prozora. Alt + broj prozora_i_tu_si je mnogo manje frustrirajuće od onog Alt_Tab_do_besvesti ili Ctrl-Esc čije učitavanje ume i da potraje. Vlada
ms.dos.180 dcolak,
│ I nemoj :) Ne znam zašto i kako, ali je meni DV brži bar 50% od udovica (4 │ taska - TM, TS Environment, CALIBRAT i jedan program za intenzivno │ računanje), a ako povećam klikove ispada da je duplo brži... A da ne │ govorimo o X stvarčicama, mreži, etc :)... Ja imam potpuno drugačije iskustvo. Ustvari, pod DV mnoge programe (telemate btw) nisam uspeo da startujem, a definitivno ga je XRD činjenica da BBS ne može da radi kako valja. Problem je u ispisu teksta i preko tuđih taskova... Ako bih to sredio, onda ne bih mogao da vidim naša slova na ekranu i slično... Sledge DAMMIR!
ms.dos.181 domana,
Kako da ubacim SOR u DV? Nikako ne ide...:( Pyc
ms.dos.182 bulaja,
│Kako da ubacim SOR u DV? Nikako ne ide...:( └─── Meni radi Ok :). Da mu nisi dao suviše malo memorije (meni je na 288 Kb)?
ms.dos.183 vitez.koja,
#=> DV radi sa bilo koji EMM managerom koji podržava VCPI, #=> vajda... DV može da radi potpuno bez EMMa... ps. ili EM manager, ili EMM, biraj :)
ms.dos.184 kriss,
˙˙ Kako da ubacim SOR u DV? Nikako ne ide...:( Nemoj ni da ga ubacuješ. ;) Samo otvori dos prozor i vozi ... A ako baš hoćeš da ga imaš u listi, prvo probaj sa 'prepiskom' "osobina" BIG dos-a, pa javi jel ide :)
ms.dos.185 drakce,
│ Kako da ubacim SOR u DV? Nikako ne ide...:( └─────── Kod mene radi OK. Kačim ti uz poruku DVP, izmeni samo imena direktorijuma. so-pif.dvp
ms.dos.186 dejanr,
Koliko je, zapravo, siguran DBLSPACE i ostali slični programi? Gde nastupaju problemi i u kolikoj su opasnosti podaci? NOVOSTI/microb 4.523, 4.524 i 4.525
ms.dos.187 mstanic,
>> računanje), a ako povećam klikove ispada da je duplo >> brži... A da ne govorimo o X stvarčicama, mreži, etc ^ Jel' to hoćeš da kažeš da imaš DV/X i da radi pod DOS-om?
ms.dos.188 gaston,
Pitao bih nesto ... Jedan od racunara na kome radim je i 286 sa 2 Mb memorije sa MS DOs-om 5.0. Koji memory manager moze (pre svega, da li moze) da mi da pristup do gornjih 1024 Kb ? Imam LastByte ali ga nisam probao, deluje jako komplikovano. Ima li neko iskustva sa njime, ili mozda sa QRAM-om ? Unapred zahvalan Nesa Gaston
ms.dos.189 rkramer,
C:\> PROMPT $e[s$e[0;70H$e[7m$t$e[0m$e[u$p$g C:\> C:\> Možemo da otvorimo konkurs za najblesaviji prompt Evo jednog malo opsirnijeg :) Napravio sam ga sam - narafski... C:\> Prompt $_$e[1;34m$v$s$s$s$e[1;37m$l$e[1;33mMod: C:\> %Config%$e[1;37m$g$_$e[0;32m$D $T$_$_$e[1;33mVi C:\> ste u C:\> $e[0;30m$e[30;46m$p$_$e[0;40m$e[1;37mUnesite C:\> komandu $E[5;31m$g $E[0;37m E, sada samo skinite quote i ubacite u auteoexec :) Pozdrav, RKRAMER P.S. Ovo je radilo pod 4dos-om - za rad pod command.com-om ce VEROVATNO biti potrebne neke modifikacije (veoma male). Ukoliko imate nekoliko konfiguracija u Autoexecu i Configu na vrhu prompta ce se prikazivati i izabrana konfiguracija (tek da ne zaobravite gde se nalazite:(.
ms.dos.190 niklaus,
(:>>> računanje), a ako povećam klikove ispada da je duplo (:>>> brži... A da ne govorimo o X stvarčicama, mreži, etc (:> ž (:> Jel' to hoćeš da kažeš da imaš DV/X i da radi pod DOS-om? Ne znam dal' ga bearboy ima, al' pod DOSom radi. (: Sean :)
ms.dos.191 astral,
│Ţ█Ů█ Jedan od racunara na kome radim je i 286 sa 2 Mb memorije sa MS │Ţ█Ů█ DOs-om 5.0. Koji memory manager moze (pre svega, da li moze) da mi │Ţ█Ů█ da pristup do gornjih 1024 Kb ? Zavisi koji chip-set imas na ploci. Ja bih ti savetovao da uzmes UMB_DRVR.SYS koji mi vec vise od godinu i po dana radi odlicno. Prvo na 286-12, a sada i na 386-40. Problem je jedino sto neki chip-setovi nisu podrzani, pa ces to morati da vidis. U svakom slucaju, prvo probaj sa ovim drajverom (vrlo je jednostavan, samo mu svicom /C=?? kazes koji chip-set imas i sve ostalo je njegova briga). Ostavlja ti slobodno oko 623k RAM-a, kada za sve drajvere stavis DEVICEHIGH.
ms.dos.192 ppekovic,
>> Kod mene je obrnuto, tj. Windows beži DV-u. Jedina prednost DV-a koju >> sam uspeo da primetim je jednostavnost pri svičovanju prozora. Alt + broj >> prozora_i_tu_si je mnogo manje frustrirajuće od onog Alt_Tab_do_besvesti ili >> Ctrl-Esc čije učitavanje ume i da potraje. Udji u PIF editor i klikni na advanced. Pogledaj dole, još dole, da, da, na dnu prozora. Definiši lepo "vrući ključ" :)) za tu aplikaciju i uživaj. Klik - SOR, Klik - Telemate, Klik - Word, ... Paya
ms.dos.193 cnenad,
ŁŁŁ Imam LastByte ali ga nisam probao, deluje jako komplikovano. ŁŁŁ Ima li neko iskustva sa njime, ili mozda sa QRAM-om ? Evo saveta od Zloboleona :))) Pa što bre ne probaš !! Ja kod mene nisam mogao ni jedno ni drugo jer imam neku staru ploču čiji čip-set ni jedan ni drugi program ne podržavaju ! :(((
ms.dos.194 bubble,
Stvaraju mi se enormne kolicine cross-link-ovanih fajlova sta da radim - HELP!
ms.dos.195 markom,
*** Stvaraju mi se enormne kolicine cross-link-ovanih fajlova sta *** da radim - HELP! Formatiraj disk ... Marko
ms.dos.196 vitez.koja,
#=> DOs-om 5.0. Koji memory manager moze (pre svega, da li moze) da mi #=> da pristup do gornjih 1024 Kb ? Šta tačno želiš?
ms.dos.197 mnikolic,
>> Stvaraju mi se enormne kolicine cross-link-ovanih fajlova sta da >> radim - HELP! Proveri sve device drajvere i TSR-ove. Vlada
ms.dos.198 bubble,
:>> Proveri sve device drajvere i TSR-ove. Uz poruku moji autoexec.bat i config.sys, pa molim te pogledas sta me zeza auconf.zip
ms.dos.199 dcolak,
│ *** Stvaraju mi se enormne kolicine cross-link-ovanih fajlova sta │ *** da radim - HELP! │ │ Formatiraj disk ... Poteraj NDD i očekuj gubitak ogromnog dela podataka. Snif :( To se meni desilo i to baš na BBS fajlovima... Eh, nekad davno, ne ponovilo se :) Sledge DAMMIR!
ms.dos.200 gristic,
║ Poteraj NDD i očekuj gubitak ogromnog dela podataka. Snif :( To se ║ meni desilo i to baš na BBS fajlovima... Eh, nekad davno, ne ponovilo ║ se :) Ë─── Znaš ono: ;) ──────────────────────────────────────────────── * Don't NDD, download a virus to remove the FAT.
ms.dos.201 astral,
│Ţ█Ů█ * Don't NDD, download a virus to remove the FAT. Ovo bi mozda bilo i smesno da nije glupo ;(. Kome je to NDD unistio FAT ??!! Koristim ga od neke bajate verzije, trenutno sam na na 7.0 i radi savrseno. Vise puta mi je popravio ili spasio disk/disketu.
ms.dos.202 dr.grba,
>> Stvaraju mi se enormne kolicine cross-link-ovanih fajlova sta da >> radim - HELP! Može svašta da bude. Proveri eventualno prisustvo virusa; proveri ponašanje programa za keširanje diska i ako treba isključi keširanje upisa; izvrši defragmentaciju diska, može pomoći da ti se sistem manje muči; proveri da li ti neki program ostavlja smeće za sobom u vidu raznih swapova i tempova.... možda je bilo šta od ovoga. A možda i nešto sasvim različito. Samo bez panike. Valjda imaš backup važnih podataka. Ako nemaš, eto ti razloga da imaš. Kad god radim backup tekućih stvari, kažem u sebi: "Dabogda mi ne zatrebalo..."
ms.dos.203 asterix,
> muči; proveri da li ti neki program ostavlja smeće za sobom u vidu > raznih swapova i tempova.... možda je bilo šta od ovoga. A možda i windows ? ;)
ms.dos.204 gristic,
║ muci; proveri da li ti neki program ostavlja smece za sobom u vidu ║ raznih swapova i tempova.... mozda je bilo sta od ovoga. A mozda i ║ ║ windows ? ;) Ë─── ──────────────────────────────────────────────────── * Air conditioned environment - Do not open Windows.
ms.dos.205 bubble,
:>>nesto sasvim razlicito. Samo bez panike. Valjda imas backup vaznih :>>podataka. Ako nemas, eto ti razloga da imas. :>> :>>Kad god radim backup tekucih stvari, kazem u sebi: :>> :>>"Dabogda mi ne zatrebalo..." Eh - imao bih i ja backup da imam streamer, medjutim posto imam 15 disketa - na njih ne bih mogao da stavim nista bitnije sa diskova (210Mb), a jos mi i te diskete trebaju za nabavljanje programa - tako da nemam backup, a ostajem bez mnogih lepih stvari :((((
ms.dos.206 dr.grba,
>> > muči; proveri da li ti neki program ostavlja smeće za sobom u >> > vidu raznih swapova i tempova.... možda je bilo šta od ovoga. A >> možda i >> >> windows ? ;) Smeće po definiciji (((: nhf, nadam se (;
ms.dos.207 dr.grba,
>> Eh - imao bih i ja backup da imam streamer, medjutim posto imam >> 15 disketa - na njih ne bih mogao da stavim nista bitnije sa >> diskova (210Mb), a jos mi i te diskete trebaju za nabavljanje 15 disketa i HD od 210 MB? Ti si hrabar čovek, ali mislim da je mudrost važnija od hrabrosti. U tvom slučaju, kada se osvrneš iza sebe, bolje bi ti bilo da si imao disk od 130 MB i 100 disketa, zar ne?
ms.dos.208 ognjen,
)-> Ovo bi mozda bilo i smesno da nije glupo ;(. Kome je to )-> NDD unistio FAT ??!! Meni! :) Salim se, nije NDD, ali jeste SD (speed disk). Daklem, prekinuo sam ga u fragmentaciji diskete (srecom, samo je bila disketa), i on nije nista update-ovao u FATu, i ocigledno je bilo da fajl koji se sadrzi samo iz znakova ÷ (chr(246) - inace znak kojim se obelezava prazan prostor na disku), ok, tj. da postoji "negde drugde", ali to negde se nije znalo gde. FAT je kazao drugacije i nisam uspeo da ga "nadjem". Medjutim, kad sam par puta prekidao fragmentaciju iz PCSHELLa, nije bilo ni najmanjih problema. (Ne mojte me pogresno shvatiti - ne branim ja PCS, ali kad je rec o fragmentaciji, tu ga radje koristim od SDa, mozda zato sto je i brzi od njega).
ms.dos.209 astral,
│Ţ█Ů█ Meni! :) Salim se, nije NDD, ali jeste SD (speed disk). │Ţ█Ů█ Daklem, prekinuo sam ga u fragmentaciji diskete (srecom, samo je A kako si ga prekinuo ?? Sa CTRL-ALT-DEL ?? :)). SD koristim od prvog dana kada sam kupio kompjuter i nikada mi nije upropastio apsolutno nista, a prekidao sam ga vise puta. Cak sam ga pustio nekoliko puta i na DBLSPACE drajvu i sve je uradio kako treba, bez gubitka ijednog podatka !! Dakle, SD je bio i ostao najbolji defragmentator koji sam koristio. Zato me stvarno cudi da ti je bilo sta pobrljavio. A mozda ipak nije on kriv ??
ms.dos.210 peacock,
#### bilo da fajl koji se sadrzi samo iz znakova ÷ (chr(246) - #### inace Pre će biti da je loša disketa. Meni se dešavalo da moram nekoliko puta da formatiram noname diskete da bih mogao da ih koristim. Posle prvog formatiranja, Norton pokayuje da je disketa puna cross linked fajlova i na njoj su samo chr246.
ms.dos.211 dikla,
> 15 disketa i HD od 210 MB? Ti si hrabar covek, ali mislim da je > mudrost vaznija od hrabrosti. U tvom slucaju, kada se osvrnes iza > sebe, bolje Stvarno cudna 'kombinacija', ja imam disk od 42 MB i 400 disketa .. :)
ms.dos.212 vitez.koja,
#=> Eh - imao bih i ja backup da imam streamer, medjutim #=> posto imam 15 disketa - na njih ne bih mogao da stavim #=> nista bitnije sa diskova Ne možeš da staviš ništa bitnije na 20 MB (toliko disketa imaš) ? Ne zameri, mislim da ti u tom slučaju i nemaš ništa bitno na svom disku.
ms.dos.213 jerry,
> )-> Ovo bi mozda bilo i smesno da nije glupo ;(. Kome je to > )-> NDD unistio FAT ??!! > > Meni! :) Salim se, nije NDD, ali jeste SD (speed disk). Meni je takodje Norton SD unistio root direktorijum. Kako se to desilo? Nemam pojma. Sve sam uradio regularno, zavrsio kompresiju i sledeci put kad sam ukljucio racunar dobio sam "Invalid command.com". Digao sam masinu sa diskete i video da su svi fajlovi u ROOT dir-u imali izmenjeni prvi karakter??? COMMAND.COM -> FOMMAND.COM AUTOEXEC.BAT -> SUTOEXEC.BAT CONFIG.SYS -> BONFIG.SYS MIRROR.COM -> WIRROR.COM Kao da su svi bili obrisani pa vraceni sa slucajnim prvim karakterom. Jedino sto me navodi na neku logiku je da je masina radila pod MS-DOS + Concurent DOS. (DEC verzija multitasking environment-a).
ms.dos.214 paki,
­> MIRROR.COM -> WIRROR.COM Ovo deluje logično :)
ms.dos.215 ognjen,
)-> A kako si ga prekinuo ?? Sa CTRL-ALT-DEL ?? :)). Ne, sa nekim crvenim dugmetom na kucistu. ;) Normalno, sa Esc (valjda se tako prekida), pa me pitao da li sam siguran, pa Y, i cap, sutra nista ne radi! ;( :) )-> SD koristim od prvog dana kada sam kupio kompjuter i nikada )-> mi nije upropastio apsolutno nista, Svaka tebi cast, ali ja sam ga koristio 2 puta (jednom za HD jednom za disketu) i unisti mi je (jednom ;) FAT na disketi, i od tad ga se klonim. )-> Dakle, SD je bio i ostao najbolji defragmentator koji sam )-> koristio. Tu se varas. Imam NU 4.5 (mrzelo me da nabavljam novije ;), i (isto neki prastari) pcshell, i (testirao sam) drugi je znatno brzi. Skoro duplo! )-> A mozda ipak nije on kriv ?? Moze biti... Ali, drugog krivca nisam nasao...
ms.dos.216 ognjen,
)-> Pre ce biti da je losa disketa. Diskete su 100% err free, EsCom, i nikad nisam imao problema sa njima.
ms.dos.217 cnenad,
ŁŁŁ Dakle, SD je bio i ostao najbolji defragmentator koji sam koristio. ŁŁŁ Zato me stvarno cudi da ti je bilo sta pobrljavio. A mozda ipak nije on Ne bih voleo da preraste u raspravu NAJBOLJI ali takođe koristim SD. Zbog MALEX-a koji mi dosađuje da pređem sa DBLSPACE-a na ŠTA (CK) LU (ER) morao sam dotičnom i još nekima da dokazujem da se ništa opasno ne može desiti (i nije se desilo) u sledećim slučajevima koji su isprobani: 1. Defragmentacija SD-om V7.0. komprimovanog drajva + RESET 2. Defragmentacija DEFRAG-om komprimovanog drajva + RESET 3. Podignuti 'pendžeri' sa PC TOOLS-om za isti, defragmentaicija komprimovanog drajva sa COMPRESS-om iz PCTW-a + RESET Stoga treba proveriti koju verziju NU-a koristiš (jel' znaš, ona beta verzija iz decembra 92 zna da pravi velike probleme; utvrđeno sa NDD-om i sa SD-om). Jedini slučaj kad je mašina radila pogrešno (pa i svi ostali programi) je bila sa pokvarenim čipovima za eksternu keš memoriju pa je nekoliko puta SD, NDD i CALIBRATE zabrljao stvar ali je to već bio hardverski kvar. p.s. Da je COMPRESS od PCT-a iole valjao MS bi ga stavio u novu verziju ?!? Ne tvrdim da ne valja ali ipak preferiram SD koji je veoma unapređen u verziji 7.0. i mnogo brži i pouzdaniji.
ms.dos.218 gristic,
║ Diskete su 100% err free, EsCom, i nikad nisam imao problema ║sa njima. Ë─── Pretpostavljam da misliš na EsCom DSHD 5.25". Te su (relativno) OK. Ja sam koristio EsCom DSHD 3.5" koje su po deklaraciji takođe bile 100 % error free, i nikad nisam uspeo da formatizujem disketu bez bad sektora. žak se dešavalo da na *istoj* mašini 4-5 puta formatizujem *istu* disketu (nevinu ;) tek izvađenu iz kutije) i dobijem svaki put *različit* broj loših sektora. ─────────────────────────────────────────────────── * Newsbytes - Microsoft announce EDLIN for Windows.
ms.dos.219 dens,
>> (isto neki prastari) pcshell, i (testirao sam) drugi je znatno >> brzi. Skoro duplo! Ubedljivo najbrži defragmenter koji sam probao i koji koristim je DISK ORGANIZER sa Sezama. Mislim da postoji novija verzija (3.20) na Imtelu. Brži je jer verovatno ima drugačiju strategiju optimizacije. Pretpostavlam da on prvo izvrši analizu kako da koji blok premesti na odredište. Time se omogućava da se redosled premeštanja optimizuje. Svaki, pa i najnoviji SD ili Compress rade "u letu". Pogledajte recimo koliko nepotrebnih premeštanja (na kraj pa potom na odredište) urade i SD i Compress. Povodom disk organizera (DOG), koristim ga od kako je na sezamu, kod kuće i na poslu na više mašina. Nije bilo nikakvih problema do sada. Za one koji bi probali, sintaksa je: DOG C: /fill ili DOG C: /auto Pozdrav, Dejan
ms.dos.220 fancy,
ŮŢ> Ubedljivo najbrži defragmenter koji sam probao i koji koristim je ŮŢ> DISK ORGANIZER sa Sezama. Mislim da postoji novija verzija (3.20) ŮŢ> Za one koji bi probali, sintaksa je: DOG C: /fill ili DOG C: /auto Fantastičan program, brz kao munja, cool as coke, fancy as windows, ali ima jednu manu - nisam uspeo da ga pokrenem osim sa plain vanilla konfiguracijom - dakle, F5 na startupu... Konfiguracija mi je zapravo jedna - QEMM 7.03, sa 634 Kb free dole. Ah, da, tu je i 4dos. Posle bilo kakvog startovanja, zavrti se i pita me - "Background programs running?" i tu privede stvar kraju..;( Ili on nešto zna šta ja ne znam ili je ovo neprijatan bug u v3.20. Usput šaljem v3.20, pa ko ima živce nek provaljuje. dog320.zip
ms.dos.221 ivan.s,
Skoro mi se desila jedna od onih stvari koje izgledaju potpuno nemoguce - posle jedne sitne havarije na disku ostao mi je nekakav fantomski XENIX bootstrap, koji pri svakom dizanju masine pokusava da podigne XENIX, a da mi uopste nije jasno odakle sa diska on dolazi. Ne znam da li je problem u nekakvoj interakciji QEMM, mreznog softwarea i Zortech C++ kompajlera, ili u samom C++, ali izgleda da je na masinama na kojim radim vrlo opasno pritisnuti ctrl-brake u toku kompajliranja - racunar ce se verovatno blokirati (BTW, isto se desava i sa blinker-om). Kada se to poslednji put desilo, ctrl-alt-del nije bilo od pomoci; ustvari, ni hardverski reset nije pomogao, jer je racunar odbio da se digne pod DOSom. Na disku je bio instaliran DOS i XENIX, tako da je XENIX particija bila aktivna, a dos se bira sa XENIXovog boot: prompta. Medjutim, kada sam otkucao dos, disk se vrlo bucno oglasio, ekran se obrisao, i ja sam ponovo dobio boot: prompt. XENIX se dizao bez problema, a kada sam racunar digao pod DOSom sa flopija, svi podaci na C: su bili tu; zakljucio sam da je C++ nekako zabrljao boot sektor na C: particiji, napravio backup drajva C, i uradio jedno format c: /s. To nije nista promenilo - XENIX se i dalje dizao OK, DOS samo sa flopija. Sad dolazi zanimljivi deo - DOSovim fdiskom sam proglasio za aktivnu DOSovu C:. Rezultat: u toku dizanja racunar bi ispisao nesto kao /boot not file or directory, stage 1 boot failure; to je, pretpostavljam, poruka XENIXovog bootstrap loadera, ali kako je on uopste startovan, kada je aktivna particija bila DOS, a ne UNIX ?
ms.dos.222 .bale.,
> bootstrap, koji pri svakom dizanju masine pokusava da podigne XENIX, a > da mi uopste nije jasno odakle sa diska on dolazi. Dolazi sa master boot sektora, mora da si nekada imao i XENIX na disku :) > bootstrap loadera, ali kako je on uopste startovan, kada je aktivna > particija bila DOS, a ne UNIX ? Došlo je do neke svađe, jer upravo taj bootstrap treba da dâ kontrolu DOS-ovom boot-u. On se startuje uvek, jer se nalazi na prvom sektoru nulte glave nultog cilindra :) Obriši ti sve particije fdiskom, pa onda sve formatiraj ponovo, ako treba i LL. Ne verujem da se isplati drugačije, bar bih ja to po kratkom postupku.
ms.dos.223 gaston,
Hvala svima koji su mi odgovorili u vezi memory manager-a za 286. Probao sam UMB_DRVR.SYS i ne podrzava moj cip (AMD 80l286). Ima li neko iskustva sa QRAM-om ? Ako je sve sto svi ti memory manageri omogucavaju prebacivanje DOS-a u visoku memoriju, onda to imam i u DOS-u 5.0. Meni treba pristup onom 1Mb iznak 1024 Kb. Ako se nista ne moze uciniti, reci cu FOxPro-u daKKKKKK koristi taja 1Mb kao SORTWORK, a pre toga cu instalirati RAMDRIVE ... Nesa Gaston
ms.dos.224 dens,
>> "Background programs running?" i tu privede stvar kraju..;( Pazi 'vamo, kod mene je radio normalno sa 4dos-om, QEMM7.03, vgamaxom, kstack-om itd. Ta poruka se pojavila onog momenta kad sam podigao UNDELETE /SC (sentry). Da li to koristiš? Očigledno registruje konkurentni pristup disku.
ms.dos.225 domana,
~~~ Ima li neko iskustva sa QRAM-om ? Imam ja, veoma povoljna. Javi se na mail ako hoces help. Ja imam headland za kojeg postoji specijanlni driver za EMS, ovde na sezamu. Ne znam kako ce biti sa tom tvojom plocom... Pyc
ms.dos.226 fancy,
ŮŢ> UNDELETE /SC (sentry). Da li to koristiš? Očigledno registruje BINGO gazda! Koristim Smartcan iz Nortona, i to je to.
ms.dos.227 vitez.koja,
#=> žak se dešavalo da na *istoj* mašini 4-5 puta #=> formatizujem *istu* disketu (nevinu ;) tek izvađenu iz #=> kutije) i dobijem svaki put *različit* broj loših #=> sektora. Problem nije u disketama (a odgovor je u boci;).
ms.dos.228 .marko.,
-->> onda sve formatiraj ponovo, ako treba i LL. Ne verujem da se isplati -->> drugacije, bar bih ja to po kratkom postupku. Samo ostro i po zemlji i na prvu loptu! :))
ms.dos.229 astral,
│Ţ█Ů█ Ako je sve sto svi ti memory manageri omogucavaju prebacivanje DOS-a │Ţ█Ů█ u visoku Ni slucajno. Meni je recimo, sa UMB-om, u prvih 640k samo 14k DOS-a i 3k command.com-a. Sve osatlo (ostatak DOS-a, sve drajveri, svo TSR-ovi....) nalazi se u UMB-ovima. Tako mi je 623k slobodno (637000 bajtova).
ms.dos.230 saricl,
Imam DOS 5.0 i zanima me dali mogu da instaliram CP852. Ako mogu sta da ugradim u autoexec.bat i config.sys. Ako ne mogu neka mi neko posalje keyboard.sys i display.sys od DOS 6.0 pliiiizzzzz.
ms.dos.231 vitez.koja,
#=> Imam DOS 5.0 i zanima me dali mogu da instaliram CP852. #=> Ako mogu sta da ugradim u autoexec.bat i config.sys. Možeš, i neko će ti već napisati kako se to rešava samim DOSom. Ja ti predlažem bolje rešenje: ekranski font po CP852 i neki drajver za tastaturu. U arhivi uz poruku imaš font 852_1.RAW (izvučen iz DOSa) i definiciju tastature. Font učitavaš programima DFLOAD ili DFKEEP, iz paketa DFE???, a tastaturu redefinišeš dzakicevim ZKEYom. Sve što ti je potrebno za YU slova na ovaj način nalazi se ili u ovom fajlu ili u sezamovim direktorijumima. Od kada sam prešao na ovaj način dobijanja YU slova, mene leđa više ne bole :) Ostaju mi sve dobre strane korišćenja CP852, dok su loše (skoro) eliminisane; zapravo, od loših osobina ostaju samo slova đĐ na dve linedraw pozicije, i to je sve. SVI karakteri na kojima nisu naša slova u ovom fontu su prema IBM standardu, znači nema onih groznih izuvijanih znakova umesto grčkih slova kao kod DOSovog CP852 fonta, pa čak i okviri izgledaju normalno (sem ona dva znaka koja su preklopljena slovima đ i Đ, ali pomenuti se prilično retko koriste; u pitanju su gornji uglovi kod 'double side' stila). I najlepše od svega, oslobodio sam se DOSovog idiJotskog drajvera za tastaturu; sad mi je Z stvarno Z, a dve tačke (:) su tamo gde to na tastaturi piše :) 852.zip
ms.dos.232 bubble,
:>>Z, a dve tacke (:) su tamo gde to na tastaturi pise :) Ovo trazim i ja vec duze vreme nadam se da je i Z Z a Y Y
ms.dos.233 ognjen,
)-> 1. Defragmentacija SD-om V7.0. komprimovanog drajva + RESET )-> Stoga treba proveriti koju verziju NU-a koristis (jel' znas, )-> ona beta verzija iz decembra 92 zna da pravi velike probleme; Opa. Slaba tacka. :) Koristim 4.5. :)
ms.dos.234 ognjen,
)-> Ja sam koristio EsCom DSHD 3.5" koje su po deklaraciji )-> takode bile 100 % error free, i nikad nisam uspeo da )-> formatizujem disketu bez bad sektora. Ja sam uspeo uvek, ispade disketa sad glavni krivac. :)
ms.dos.235 dr.grba,
>> žak se dešavalo da na *istoj* mašini 4-5 puta formatizujem *istu* >> disketu (nevinu ;) tek izvađenu iz kutije) i dobijem svaki put >> *različit* broj loših sektora. Vreme da produvaš drajv od prašine...
ms.dos.236 dens,
>> BINGO gazda! >> Koristim Smartcan iz Nortona, i to je to. Koristio sam ranije smartcan, ali on striktno odbija da radi pod WIN i ne sarađuje sa undelete 4 win. Zato sam prešao na dosov undelete, koji radi undelete i u prozoru.
ms.dos.237 gristic,
║Vreme da produvaš drajv od prašine... Ë─── Nije to. Učiš tatu kako se prave deca ;) BASF, 3M, SONY i ostale su bile OK. Te 3.5" diskete sam isprobao na nekoliko mašina i različit broj loših klastera se javljao i na potpuno novim mašinama. Kod tretmana NDD-om dešavalo se da "proširi kapacitet" diskete na nekoliko *GB*, što na drugim disketama nisam "uspevao" da dobijem. Stabilizovale su se tek na 1MB. Verovatno sam te 1991. naleteo na izrazito lošu seriju. Sa EsCom HD *5.25"* nisam imao ni najmanjih problema, čak su neke radne izdržale prilična mučenja do danas bez otkaza. Od 10 kutija (101 disketa ;) loših klastera bilo je za 1KB (2).
ms.dos.238 mirche,
U DOS-u 6-ici ima jedna glupost koja mi se dešava pri upotrebi opcije MEM /C /P . Ubacuje jedno P u keyboard buffer. Blesavo, A? Jel' se to događa još nekome?
ms.dos.239 astral,
│Ţ█Ů█ Imam DOS 5.0 i zanima me dali mogu da instaliram CP852. │Ţ█Ů█ Ako mogu sta da ugradim u autoexec.bat i config.sys. U config.sys dodaj sledecu liniju: DEVICE=C:\DOS\DISPLAY.SYS CON=(852,,EGA.CPI) a u autoexec.bat MODE CON CODEPAGE PREPARE = ((852) C:\DOS\EGA.CPI) MODE CON CODEPAGE SELECT = 852 Posle toga sa KEYB YU biras nasu, a sa KEYB US americku tastaturu. Medjutim, i ja bih ti iz nekoliko razloga preporucio neki ekranski font plus neki drajver. Naime, DOS premapira sve zivo tako da dobijes raspored kao na nasim pisacim masinama (ako si navikao na tastature, bices ocajan), a plus poremeti dosta grafickih karaktera pa cesto dobijas neke gluposti na ekranu umesto ASCII 'crteza' (cak i u NC-u :(( ). Licno (posle godinu dana koriscenja CP852 iz DOS-a) koristim VKEYB za premapiranje tastature i YUFOG kao ekranski font. VKEYB je zaista odlican i radi bez greske. Sto je najvaznije, mozes da premapiras samo potrebne karaktere, a da sve ostalo ostavis gde i treba da bude (i gde pise na tastaturi). Plus sto ti svi graficki karakteri ostaju gde treba, osim sto slova dj i Dj zauzimaju po jedan graficki karakter (po samoj definiciji CP852). YUFOG takodje odradi svoj deo posla ali samo u tekst rezimima. No, cak i ako koristis neki graficki program pod DOS-om, nije problem i dalje ces imati nasa slova, samo sto ces umesto njih, na ekranu videti njihove ASCII kodove. No, sve ce biti bez greske. Sto je najludje, sa VKEYB-om cak mozes da prebacujes tastaturu USA/YU i u DOS prozoru pod Win-om :)). Ako ti jos nesto nije jasno, slobodno mail, a ako si u BGD postoji mogucnost da navratim do tebe da ti instaliram sve sto treba.
ms.dos.240 dejanr,
>> U DOS-u 6-ici ima jedna glupost koja mi se dešava pri upotrebi opcije >> MEM /C /P . Ubacuje jedno P u keyboard buffer. Blesavo, A? Jel' se to >> događa još nekome? Ja probao i ne dešava se ništa neobično. DOS 6.2+QEMM.
ms.dos.241 arazumenic,
-> U DOS-u 6-ici ima jedna glupost koja mi se dešava pri upotrebi opcije -> MEM /C /P . Ubacuje jedno P u keyboard buffer. Blesavo, A? Jel' se to -> događa još nekome? To se redovno dešava kada za nastavak prikaza pritisneš kurzorske tastere. Probaj sa razmaknicom, ili nečim sličnim, nećeš ništa dobijati na ekranu. Saša
ms.dos.242 saricl,
> Mozes, i neko ce ti vec napisati kako se to resava samim DOSom. Ja ti > predlazem bolje resenje: ekranski font po CP852 i neki drajver za Mozda zvuci idiotski ali ja se u rasporede nista nerazumem. So nemoj da ti bude tesko pa mi na mail (da ne masiramo auditorijum) Posalji kako to da uradim. Mislim da uklopim ovo sto si poslao sa onim sto imam (suvi DOS 5.0 ) Sta mi jos treba , ali molim te crtaj ovo sto si napisao za mene je ko da govoris spanski:( Koje su to lose osobine CP852?
ms.dos.243 saricl,
> U config.sys dodaj sledecu liniju: > DEVICE=C:\DOS\DISPLAY.SYS CON=(852,,EGA.CPI) Nakon ovog dobijam poruku: INVALID SYNTAX OD DISPLAY.SYS CODE PAGE DRIVER > a u autoexec.bat > > MODE CON CODEPAGE PREPARE = ((852) C:\DOS\EGA.CPI) > MODE CON CODEPAGE SELECT = 852 Poruka nakon ovog je: CODE PAGE OPERATION NOT SUPORTED OF THIS DEVICE DEVICE ERROR DURING SELECT. Ucemu je stos?
ms.dos.244 zkehler,
Ŕ DEVICE=C:ĐDOSĐDISPLAY.SYS CON=(852,,EGA.CPI) Treba: DEVICE=C:ĐDOSĐDISPLAY.SYS CON=(EGA,852,,2) "2" označava broj kodnih strana koje ćeš koristiti. Može se staviti broj od 1 do 6 (za EGA i VGA). Za LCD displej mora se staviti 1. "852" je hardverski karakter set koji koristiš. ZK
ms.dos.245 cnenad,
ŁŁŁ Opa. Slaba tacka. :) Koristim 4.5. :) Znam, video sam još jedan odgovor na sličnu temu koji si poslao, ali zar ne misliš da bi mogao da pređeš na noviju verziju ?
ms.dos.246 astral,
│Ţ█Ů█ MEM /C /P . Ubacuje jedno P u keyboard buffer. Blesavo, A? Jel' se │Ţ█Ů█ to dogada jos nekome? ??!! Ne.
ms.dos.247 astral,
│Ţ█Ů█ > DEVICE=C:\DOS\DISPLAY.SYS CON=(852,,EGA.CPI) │Ţ█Ů█ │Ţ█Ů█ Nakon ovog dobijam poruku: │Ţ█Ů█ INVALID SYNTAX OD DISPLAY.SYS CODE PAGE DRIVER Mala zabuna O:)) Prava sintaksa je DEVICE=C:\DOS\DISPLAY.SYS CON=(EGA,852,N) gde je N broj od 1-6, a oznacava koliko kodnih strana mozes da podesis na masini. Izvinjavam se na gresci, ali poruka je pisana oko 04:00, pa nije ni cudo da sam pogresio. Ovoga puta podaci su tacni, posto je sve lepo prepisano iz knjige Microsoft MS-DOS User's Guide and User's Reference. │Ţ█Ů█ Poruka nakon ovog je: │Ţ█Ů█ │Ţ█Ů█ CODE PAGE OPERATION NOT SUPORTED OF THIS DEVICE │Ţ█Ů█ DEVICE ERROR DURING SELECT. Ovo se javlja jer nije aktiviran display.sys (zbog pogresnog setovanja). Detalje si dobio na mail.
ms.dos.248 astral,
│Ţ█Ů█ Koje su to lose osobine CP852? U principu sam CP852 nema neke lose osobine. Odnosno, postoji jedna mala glupost, a to je da zauzima dva graficka karaktera (po mom misljenju bez ikakve potrebe), a to su đ za dj i Đ za DJ. No, dobrih strana je mnogo vise, a najbolja je ta da je CP852 interno podrzan u svim novijim programima i stampacima (ja sam pre godinu i nesto kupio EPSON LQ-100 u koji je ugradjena podrska za CP852 i jos gomilu drugih). No, najgore je sto su lose osobine sadrzane u samom DOS-u. Naime, kada koristis CP852 (odnosno kada ga instaliras) preko DOS-a, on ti poremeti raspored skoro svih karaktera :(. Naravno, slova ostaju na svom mestu, ali se promene mesta mnogim drugim znacima. Tacnije, tastatura se u potpunosti prilagodjava rasporedu znakova na nasim pisacim masinama. Naravno, ovo je katastrofa za svakog ko je navikao na rad sa kompjuterom, a ne sa pisacim masinama. Dakle, znaci koji se menjaju su (dopustite i neke male greske :) ) : ^ (shift-6) = & & (shift-7) = / * (shift-8) = ( ( (shift-9) = ) ) (shift-0) = = Menjaju se i - i +, kao i znak pitanja, ali sada nisam siguran sta dolazi na njihovo mesto. {[ = sh }] = dj :; = ch "' = tj |\ = zz < (shift-,) = ; > (shift-.) = : / = - ? (shift-/) = _ Mislim da je to sve, osim sto nisam siguran za "-" i "+", ali na njihova mesta doalze "*" i "?" Ako te zanima, mogu da pogledam detaljnije.
ms.dos.249 dr.grba,
>> U DOS-u 6-ici ima jedna glupost koja mi se dešava pri upotrebi >> opcije MEM /C /P . Ubacuje jedno P u keyboard buffer. Blesavo, A? >> Jel' se to događa još nekome? Svašta. Ali gle, stvarno: ako pauzu prekinem sa strelicama, pojaviće se slova K, M, P, H za levo, desno, dole, gore, respektivno. E, da sam juče umro.... (:
ms.dos.250 ognjen,
)-> Znam, video sam jos jedan odgovor na slicnu temu koji si )-> poslao, ali zar ne mislis da bi mogao da predes na noviju )-> verziju ? Otkud mi tolike pare? ;) Da, mozda jednog dana (kad dobijem na LOTOu :).
ms.dos.251 cnenad,
ŁŁŁ U DOS-u 6-ici ima jedna glupost koja mi se dešava pri ŁŁŁ upotrebi opcije MEM /C /P . Ubacuje jedno P u keyboard ŁŁŁ buffer. Blesavo, A? Jel' se to događa još nekome? A jesi li probao MEM/P/C ? !!!!!!! Ko zna, to se dešavalo i jednom mom drugu , pa kada sam stavio onu sintasku sve je bilo OK !! :) Pozdrav !
ms.dos.252 maksa,
>> Svašta. Ali gle, stvarno: ako pauzu prekinem sa strelicama, >> pojaviće se slova K, M, P, H za levo, desno, dole, gore, >> respektivno. Nema misterije. :) Ovo se dešava jerbo pomenuti tasteri šalju extended scan codes, odnosno umesto jednog bajta vraćaju dva komaTa, tako da se pojavi po bajt viška koji upada u bafer.
ms.dos.253 dvesic,
Molim dobru dusu koja je raspolozena da mi dostavi spisak fajlova iz C:\DOS (ili ekvivalentnog) sa MS DOS 6.2 fajlovima. Razlog: igrao se, igrao pa pola izbrisao ! :)) Pozdrav, Dejan. P.S. Jedno pitanje : Na DOS-u 6.00 sam normalno koristio SRDISK; imam logicke drajvove C: D: (dupliran, HOST je na K:) E: SRDISK je bio instaliran kao F: drajv. Po instalaciji 6.2 SRDISK je drajv L: i nikako ne uspevam da ga nateram da se vrati na f: Ima li neko neku ideju ?
ms.dos.254 dejanr,
>> Svašta. Ali gle, stvarno: ako pauzu prekinem sa strelicama, pojaviće se >> slova K, M, P, H za levo, desno, dole, gore, respektivno. Nije tako nelogično, strelica "emituje", recimo, [K. Ono esc izazove nastavak ispisa, a K ostane u baferu.
ms.dos.255 majkl,
Svojevremeno je postavljeno pitanje kako iz batch obrade utvrditi da li postoji neki direktorijum. Glavni problem je bilo prijavljivanje greške ukoliko se proverava ĐPRVIĐDRUGI a ĐPRVI ne postoji. Tada sam predlagao neelegantno rešenje korišćenjem komande TREE i FIND. Postoji i mnogo elegantniji metod. Trik je u korišćenju NUL datoteke, koja postoji u svakom direktorijumu i komande EXIST koja neće proizvesti grešku u problematičnoj situaciji. (YUSCII) čecho off if "%1"=="Đ" goto ima if exist %1Đnul goto ima echo %1 ne postoji goto kraj :ima echo %1 postoji :kraj
ms.dos.256 sir.oracle,
Pre jedno mesec dana zalio sam se na DBLSPACE,STACKER i slicno pa sam dobijao zanimljive odgovore tipa kupi jos jedan disk i slicno. Bojim se da je pravi odgovor u stvari bio: Zameni boot loader zvani MSDOS 6.0 nekim operativnim sistemom ( unix , os/2, ...) pa ce sve doci na svoje mesto. Sada cu vam ispricati PRICU SA TUZNIM KRAJEM na temu Kako unistiti 200 i kusur megabajta na hard disku: Postoji jedan racunar 486 kod mog kolege i u upotrebi je oko godinu dana. Donet je iz USA i nije imao do sada nikakve probleme u radu. Na njemu je instaliran MSDOS 5.0+QEMM 6.03+SMARTDRV. U maju 1993.instalirana je regularna verzija MS DOS-a 6.0. Racunar nije ni primirisao nikakve STACKER-e i DBLSPACE-ove, s obzirom da je kapacitet diska sasvim zadovoljavajuci, a racunar takodje poseduje i streamer (colorado). Elem u sredu je prilikom izvrsavanja fortranskog programa, koji je pre oko 1/2 godine kompajliran MS FORTRANOM 5.0 (u upotrebi oko 2 godine od strane kolege, na ovoj masini od njene kupovine) i od tada bezbroj puta propusten kroz masinu (ne radi nista sistemski, samo cita iz datoteke, racuna i upisuje u drugu datoteku - covek ima source), pa recimo oko 1000 puta racunar tako pukao da je to bio LAS VEGAS SHOW. Tekuci direktorijum u kojem je radio sadrzavao je gomilu datoteka veoma cudnih naziva a ukupna velicina mu je bila oko 900 MB - jel to neko protura DBLSPACE na mala vrata ;( Da je samo to bio problem bilo bi sve u redu, medjutim pustanjem chkdsk-a i ndd-a ustanovljeno je da je svaki iole veci file (gotovo ceo disk bio corrupted ili crosslinked). Uradjena je sledeca procedura: chkdsk c: (bez /F) ndd (samo provera, bez izmena) zatim je uradjen backup na radnu traku (da se spase sta se spasti moze) ndd (pustene su sve ispravke) restore sa sistemske trake (software) i sa gore navedene radne trake vracene su ispravne datoteke. CRNI HUMOR: Posto je direktorijum u kojem je radio program bio potpuno razbudzen ndd je pitao da li da upise njegov sadrzaj u file. Odgovoreno je potvrdno i gle cuda: Umesto sadrzaja direktorijuma u file-u je bila izlazna datoteka iz programa (cak su i tab-ovi ostali). Ko kaze da je sve bilo izgubljeno ;) PITANJE: Sta se desilo i zbog cega? NARAVOUCENIJE: (ocekujem vase cenjene odgovore) ps. Covek je juce instalirao unix pps. Nemojte misliti da ne volim Microsoft, naprotiv!
ms.dos.257 paki,
­> Svasta. Ali gle, stvarno: ako pauzu prekinem sa strelicama, pojavice se ­> slova K, M, P, H za levo, desno, dole, gore, respektivno. Jasno, ovi tasteri ubacuju dva znaka u bafer tastature, a /p proüita samo jedan, pa ovaj drugi ostaje u baferu. Probaj isto, ali s nekim ispisom koji traéi pauzu dva puta. Proći će sa samo jednim pritiskom na strelicu.
ms.dos.259 dr.grba,
>> Nije tako nelogično, strelica "emituje", recimo, ŠK. Ono esc >> izazove nastavak ispisa, a K ostane u baferu. Da, ovo je jasno. Ali opet, ako kažem TYPE ABCD.EFG│MORE (pipe) kako bi se ispis zaustavio na svakom ekranu, pa nastavljao strelicom, ovaj efekat se ne bi ponovio. Anyway, zanimljivo da je gazdi ovo promaklo.
ms.dos.260 astral,
│Ţ█Ů█ >> opcije MEM /C /P . Ubacuje jedno P u keyboard buffer. Blesavo, A? │Ţ█Ů█ Svasta. Ali gle, stvarno: ako pauzu prekinem sa strelicama, pojavice │Ţ█Ů█ se Sasvim ocekivano, ustvari, posto se ne prazni bafer tastature prilikom izlaska iz MEM (a i zasto bi ?? :) ). Ista stvar bi trebalo da se desi i sa funkcijskim tasterima i sa grupom tastera iznad strelica.
ms.dos.261 cnenad,
ŁŁŁ )-> poslao, ali zar ne mislis da bi mogao da predes na noviju ŁŁŁ )-> verziju ? ŁŁŁ ŁŁŁ Otkud mi tolike pare? ;) Da, mozda jednog dana (kad dobijem na Ko traži, taj i nađe ono što traži.
ms.dos.262 astral,
│Ţ█Ů█ SRDISK je bio instaliran kao F: drajv. Po instalaciji 6.2 SRDISK │Ţ█Ů█ je drajv L: i nikako ne uspevam da ga nateram da se vrati na f: U kompletu SRDISK dobijas i program (ili bese drajver) koji omogucava da se SRDISK drajvu odredi slovo pod kojim ce da radi. Trenutno ne znam napamet koji je program/drajver u pitanju, ali pogledaj malo dokumentaciju. │Ţ█Ů█ fajlova iz C:\DOS (ili ekvivalentnog) sa MS DOS 6.2 fajlovima. A zasto ?? Sve sto mislis da ti treba, mozes da stavis. Sve sto mislis da ti ne treba mozes da obrises. Veruj mi da je mali broj ljudi koji imaju iste fajlove u DOS direktorijumu (osim onih koji imaju sve). Jednostavno, za rad DOS-a ti nije neophodan ni jedan fajl. Sta ces drzati na disku zavisi od potrebe i ukusa :) P.S. Ja imam DOS 6.0 i oko 700k u dosovom direktorijumu.
ms.dos.263 dvesic,
>> U kompletu SRDISK dobijas i program (ili bese drajver) koji >> omogucava da se SRDISK drajvu odredi slovo pod kojim ce da >> radi. ... ali pogledaj malo dokumentaciju. Naravno da dobijam, bez njega SRDISK i ne radi ;) Dokumentaciju sam pogledao, ali ne pomaze pa sam se obratio sirem Sezamovskom auditorijumu. Jos jednom, problem je u sledecem : Imam C: D: (DoubleSpace-ovan, K: je originalni) E: i SRDISK koji je PRE instalacije DOS 6.2 bio F: drajv. (linija u CONFIG-u : DEVICE=SRDEMS.SYS F:) POSLE instalacije, SRDISK je postao L: (odmah posle K: ;) i nema zive sanse da ga ponovo vratim na F: Molim za savet. >> A zasto ?? Sve sto mislis da ti treba, mozes da stavis. Sve >> sto mislis da ti ne treba mozes da obrises. Veruj mi da je >> mali broj ljudi koji imaju iste fajlove u DOS >> direktorijumu (osim onih koji imaju sve). Jednostavno, za rad >> DOS-a ti nije neophodan ni jedan fajl. Sta ces drzati na >> disku zavisi od potrebe i ukusa :) Apsolutno ! Ali, kada izbrises stvari koje ti trebaju (SIZER, CHKSTATE ...) onda je najbolje da prvo utvrdis u cemu je problem (sta fali :). >> P.S. Ja imam DOS 6.0 i oko 700k u dosovom direktorijumu. A ja DOS 6.2 i oko 1400k u C:\DOS. Jel' to bitno ?
ms.dos.264 dens,
>> korišćenju NUL datoteke, koja postoji u svakom direktorijumu i Ovo piše u helpu za DOS
ms.dos.265 mbole,
Zanimljivost DOS-a 6.2 Njegov help je izgleda i veća pomoć nego što su autori zamislili. Kada pokrenem mem /c /p, ili mem /d /p (ovo /p je bitno, a trebalo bi da zaustavi ispis posle punog ekrana), ekran lepo odskroluje kao da parametra /p i nema. E sad, pokrenem help mem, ili samo help, i on mi lepo pomogne :) tj. posle izlaska iz helpa, parametar /p radi kako treba. Ovo se dešava bez obzira da li je aktivan 4dos ili command.com. Jel se ovo dešava još nekome.
ms.dos.266 nboskovic,
*> Jel se ovo dešava još nekome. Kod mene radi baš kako bi trebalo, sa pauzom. U pitanju je dos 6.2 i 4dos 5.0 (c) klap nikola
ms.dos.267 bubble,
:>>racuna i upisuje u drugu datoteku - covek ima source), pa recimo :>>oko 1000 puta racunar tako pukao da je to bio LAS VEGAS SHOW. :>> :>>Tekuci direktorijum u kojem je radio sadrzavao je gomilu datoteka :>>veoma cudnih naziva a ukupna velicina mu je bi :>>la oko 900 MB - jel to neko protura Da li si probao scan c: ?
ms.dos.268 markom,
*** Jel se ovo dešava još nekome. Meni ne, doduše je i dalje koristim mem/c|more. Marko
ms.dos.269 rkramer,
C:\> Imam C: D: (DoubleSpace-ovan, K: je originalni) E: C:\> i SRDISK koji je PRE instalacije DOS 6.2 bio F: C:\> drajv. C:\> (linija u CONFIG-u : DEVICE=SRDEMS.SYS F:) A da probas da drajver za SRDISK stavis PRE DoubleSpace-a? Mozda upali... U stvari - TREBALO bi da upali :)
ms.dos.270 dvesic,
Imam problema sa DoubleSpace-om iz MS DOS-a 6.2. Tacnije, ako pokusam da startujem PC TOOLS 4.3 sa drajva koji je pod DBLSPACE-om, jednostavno pukne uz neku gresku tipa DIVIDE OVERFLOW. Isto se to desava i ako sa nedupliranog drajva startujem PC, pa pokusam prelazak na duplirani. Ideje ?
ms.dos.271 astral,
│Ţ█Ů█ A da probas da drajver za SRDISK stavis PRE DoubleSpace-a? Mozda │Ţ█Ů█ upali... U stvari - TREBALO bi da upali :) Ne, nema nikakve veze, kod mene je SRDISK poslednji u config-u, pa sve radi (istina, pustio sam ga da bude I: :)) ).
ms.dos.272 astral,
│Ţ█Ů█ POSLE instalacije, SRDISK je postao L: (odmah posle K: ;) │Ţ█Ů█ i nema zive sanse da ga ponovo vratim na F: Here we go again :)) DEVICE=SRDmmm.SYS [d:] [/A] The [] around the parameter mean it is optional; you must not type the brackets. d: The 'd:' can be used to tell the driver at what letter it is assigned in case DOS does not let it know it. Another use for 'd:' is to define into what SRDISK drive the current driver is to be appended. If you need to have SRDISK at some specific drive letter, you can use SRDUMMY.SYS. Note though, that drive letters are always used in order from A to Z and you can only use up a few drives before the letter you want to use. 5.3. SRDUMMY DEVICE DRIVER SRDUMMY.SYS can be used to force installable device drivers to some specific drive letters. To better understand what for you might need it, read the following paragraph. DOS allocates drives in order from A to Z. The first drives A and B are always used for floppy drives. If you have hard disks, drives from C up are allocated to them by DOS before CONFIG.SYS is loaded. After all the standard hardware drives have been assigned, DOS reads the CONFIG.SYS and loads the devices found there. Each block device driver (a device supplying only an array of blocks of data, like SRDISK) is assigned one or more drive letters in the order they are in CONFIG.SYS. The device drivers can not determine to which drives they get assigned. SRDUMMY.SYS tells DOS it provides one or more block devices and thus uses up some drive letters. There will not be any drives though, and if you access the drives, you'll get the drive not ready error. SRDUMMY.SYS takes one parameter: The drive letter the next block device should be loaded to. Take a look at the following sample CONFIG.SYS: DEVICE=SRDXMS.SYS DEVICE=SRDUMMY.SYS G: DEVICE=SRDEMS.SYS If you have one hard disk, the floppies and hard disk use letters A-C. SRDXMS.SYS is then loaded to D and SRDUMMY.SYS uses drives E and F. SRDEMS.SYS loads thus at G. If you add a second hard drive, it will take drive letter D and SRDXMS.SYS will then be at E and SRDUMMY.SYS use only drive F putting SRDEMS.SYS to G again. If you add a few more drives so that drive G is already in use before SRDUMMY.SYS gets loaded, you will only get a warning message from SRDUMMY.SYS and the SRDEMS.SYS will load at the next available drive letter. DR-DOS 6 seems not to allow access to drive letters after P: even with LASTDRIVE=Z statement in CONFIG.SYS. So with DR-DOS you must avoid using the last drive letters after P:. Eto, nadam se da je sada jasnije na sta sam mislio kada sam rekao da postoji drajver koji ti podesava da srdisk bude na kom hoces slovu :). Nije da tvrdim da je ovo resenje tvog problema, ali je sasvim moguce. [When all else fails, read the docs]
ms.dos.273 dmiladinovic,
Jedno pitanje. Da li se to samo meni dešava, ili zaista u DOS-u 6.2, kada se koriste meniji prilikom boot-a, nije moguće iskopčati testiranje extended memorije u himem-u. Regularno, linija je: Device=c:\dos\himem.sys /testmem:off, ali himem ipak testira memoriju.
ms.dos.274 sir.oracle,
Izvinjavam se sto sam to zaboravio da navedem: Kada je disk vrisnuo prvo sto smo uradili je boot readonly disketa sa scan-om v111.
ms.dos.275 mr.bagins,
Da li neko može da mi kaže šta znači poruka "unexpected interrupt", posle koje se pojavi još gomila "brojki i slova" po ekranu, među kojima se spominju i neki "byte granular" i "crash adress = nešto (unrelocated)" Instalirani su Dos 6.0, QEMM 7.03, 4dos 5.0 rev C Hvala unapred.
ms.dos.276 dens,
>> Meni ne, doduše je i dalje koristim mem/c|more. Pade mi na pamet, za one koji to možda ne znaju, umesto "|more" se uvek može koristiti |l/s (ili |list/s) čime se naročito u slučaju dužih ispisa dobija komforniji ispis istih. (pipe)
ms.dos.277 dvesic,
>> C:\> (linija u CONFIG-u : DEVICE=SRDEMS.SYS F:) >> >> A da probas da drajver za SRDISK stavis PRE DoubleSpace-a? >> Mozda upali... U stvari - TREBALO bi da upali :) Hvala. Tako ocigledno i fino - ko bi se toga setio ? :))) Nego, samo onako (problem jeste resen ali ) me kopka zasto je to u konfiguraciji Dos 6.00 & DblSpace radilo sve u 16 ? ( Config.Sys je 100 % identican u oba slucaja) Pozdrav, Dejan.
ms.dos.278 dvesic,
>> Here we go again :)) Osveta, slatka osveta, a ? ;) >> Eto, nadam se da je sada jasnije na sta sam mislio kada >> sam rekao da postoji drajver koji ti podesava da srdisk bude >> na kom hoces slovu :). Nije da tvrdim da je ovo resenje >> tvog problema, ali je sasvim moguce. Apsolutno ! Ali, uvek procitam FM pre nego sto postavim pitanje ovde. BTW, nije resenje problema. Nema veze, hvala ti na ulozenom trudu ! Pozdrav, Dejan.
ms.dos.279 spale,
>> se promene mesta mnogim drugim znacima. Tacnije, tastatura se u >> potpunosti prilagodjava rasporedu znakova na nasim pisacim masinama. >> Naravno, ovo je katastrofa za svakog ko je navikao na rad sa >> kompjuterom, a ne sa pisacim masinama. Nije baš toliko teško navići se. Ja sam kroz dva dana kucao bez ikakvih problema. Nikola
ms.dos.280 nicic,
Ovih dana instalisao sam DOS6.2 na racunaru koji ima 2Mb, koji je 386 i na kome je sasvim lepo radio Windows 3.1. Radio. Pre ove verzije dosa koristi sam DOS5. Problem je u sledecem: u nekim radnjama (u Windows-u, konkretno WP5.1 for win) javlja da nema dovoljno memorije (na disku ima). Povecavanjem memorije na 4Mb sve radi lepo, cak se i u Control panelu pojavljuje ikona "386 Enhanced" (sa 2Mb nije je bilo, ali samo pod DOS6.2). Ima li resenja?
ms.dos.281 astral,
DOS'S FATE ▀▀▀▀▀▀▀▀▀▀ THE FUTURE OF THE DOS MARKET ============================ DOS may be struggling in the wake of Windows, but don't start to sing its requiem yet. The gallant old operating system can still provide you with plenty of bussiness. --------------------------------------------------------------------------- Is DOS dead ? With the hype surrounding Windows, one might think that the old standby operating system is ready for the undertakers. but obituaries for the platform are still premature, according to developers and resellers and plenty of DOS opportunities for resellers remain. True enough, a quick glance at DOS's market performance reveals its decline. In the second quarter of 1993, North American software firms sold $413 million worth of products in Western Europe, according to the latest report by the Software Publishing Association. Of that total, Windows-based applications made up 70% ($290 million), showing a growth of 47 percent over the same period the previous year. DOS-based sales, in contrast, fell by 43 percent, to $75.2 million. But to judge the current strength and influence of DOS by row sales figures is to oversimplify. Dispite the dismal showing of DOS in comparison with Windows, some of the most prominent software producers are standing by DOS with their latest releases. "Windows application sales have been outstripping DOS application sales," admits Heather Stark, editor of Software Product Markets at research firm Ovum. However, she adds, "right now most of Windows is sitting on top of DOS, so there's a lot of hidden DOS arround." There is also much DOS in plain view. A large and loyal user base, and active development by software giants Microsoft, IBM and Novell, provide indications that the Dos market is still alive. They are also good reasons why the sector should not be overlooked. THE WINDOWS CHALLENGE --------------------- Of course, one cannot ignore the fact that Windows is attracting more users. About 80 percent of new applications are designed for the Windows environment, according to Dean Ratcliffe, senior industry analyst at market research firm Dataquest. And while Microsoft continues to support and upgrade MS-DOS, the company is realistic about user preferences. "We don't see it as a platform developers are making any new significant developments on," says Mark Edwards, personal systems marketing manager at Microsoft. "Most of the applications that are being sold are maintenance releases of existing applications. Of all the existing development, I would say that 95 percent of the efforts are on Windows-based applications." People tend to buy more applications that run under Windows mainly because it makes working between applications easier. Under Windows, it is not necessary to quit an application to move to another; and OLE (object linking and embedding) and DDE (dynamic data exchange) simplify data interchange. "People are moving toward the GUI in volume," Ratcliff says. "It's a lot easier to use, and (users) are a lot more productive." Advances in hardware performance in the past five years have also helped to put Windows in the software limelight. "I think the main thing to look at is the current base of hardware," says David Parry, technical adviser at Software Paradise Plc., a UK-based reseller. "You've got a lot of manufacturers who have completely dropped out of the 286-based market, and I think it says something that a lot of manufacturers are dropping out of the low-end hardware market." SERVING THE DOS DIEHARDS ------------------------ Nevertheless, the existing DOS market is not to be ignored. A wide base of DOS users remains; they generally operate low-end machines, perhaps not equipeped to run Windows; and they require a supply of DOS-based applications and upgrades. One factor keeping DOS going is that core of diehards refuses to switch to Windows. "People don't like to change," says David Sumner, product marketing manager at WordPerfect UK. "Change is naturally seen as a difficult thing." Several DOS diehards still prefer the character-based operating system over fancy GUIs with mouse support. Many of these users bought their PCs a few years ago, and are satisfied with the basic word processing and spreadsheet applications that run under DOS. One standfast DOS market has been among small office/home office (SOHO) users. Many of these use their computers only for basic word processing or accounting projects. They do not want to deal with the hassles of setting up Windows -- or don't have enough memory and power to run it. "There's a market for the installed base of low-end machines running on 8086 and 286 chips," says Jonathan Cooper, PC-DOS brand manager for IBM UK. "Also, machines that have a limited capacity, such as portable and pen machines, will still run DOS applications." At Software Paradise, for example, DOS sales still make contribution to revenue. "DOS has got such a large base. A large number of corporations still rely totally on DOS," Parry says. "A large number of companies won't even move to Windows yet, because they have a big investment in DOS machines. That's the main thing -- they want to protect their existing investment." Software Paradise's catalog is testament to the continuing importance of DOS-based software. Many of the popular applications are utilities such as memory managemant and anti-virus programs. But word processing and educational packages such as language tutors are still being created for the DOS patform. PC games are also big sellers among DOS users. "Basically, I think DOS is going to survive," declares Parry. "It's going to keep going for a few good years, until we start pushing the limits of Pentium and break through into new areas where we see the 386 dropping off." EVOLVING IN THREE DIRECTIONS ---------------------------- The consensus among software marketing managers, also, is that computing's faithfull, though somewhat haggard, workhorse is not yet ready to be put out to pasture. It still has several years left, they say. "DOS is going three different ways," explains Dataquest's Ratcliff. "You have three differnet organizations taking DOS in three different directions." He's refering to Microsoft, Novell and IBM, which are still developing their character-based operating systems, thus underscoring their commitment to their DOS-based customers. Despite it's heavy hyping of Windows, Microsoft is standing behind the product that prpelled the firm to success when IBM needed an operating system for the first PCs. "We are commited to the continued development of MS-DOS, as long as our customers require it and want additional functionallity for the operating system," Edwards says. "There's still life in it, and I imagine by the year 2000 there will still be a number of DOS users." Microsoft recently released MS-DOS 6.2. The new version is ripe with utilities such as enhanced disk compression, an integrated disk analyzer, repair tools, an automatic disk scanner and other features. And the firm is making the future MS-DOS 7.0 an integral part of its 4.0 version of Windows (known in its present development stage as "Chicago"). MS-DOS 7.0 will also be sold separately. Microsoft belives that resellers can still appeal to DOS users. To help them to promote the operating system, it recently started packaging MS-DOS 6.2 with the instructive book "DOS for Dummies," which made a big hit with US buyers. COMMINTMENT FROM BIG BLUE ------------------------- Equally commited to DOS's future, IBM recently announced PC-DOS 6.1. Like Microsoft's release, it includes a suite of integrated utilities as disk compression, an anti-virus tool, memory management and full-screen backup. At COMDEX Fall in November, Big Blue demonstrated its DOS workplace shell, designed to give the operating system the ease of a GUI. "DOS workplace shell offers an advanced workplace environment that is similar in design to the OS/2 workplace shell," says IBM's Cooper. He explains that the shell has a user customizable drag and drop facility, a file manager, and object-oriented elegance not previously available in the DOS environment. Applications appear as icons stored in folders, or placed right on the desktop for easy access. "We're aiming at all our customers," Cooper says. "But in particular, corporations will gain a great deal." IBM's development not only brings a GUI look and feel to DOS; it allows users to keep multiple applications open and switch between them quickly and easily -- one of the main practical advantages of Windows. In addition, IBM plans to add a "desktop clipboard". This will allow the cutting and pasting of data between applications. IBM's new release gives resellers an opportunity to appeal to DOS users who require an upgrade. The versions GUI functions will provide the appropriate enticement. The portable market is another target of the release. Notebook users, particulary, can benefit from the data compression technology in PC-DOS 6.1. The version also includes PenDOS extensions, which add pen-oriented capabilities to DOS applications such as spreadsheets, databases and word processors. PC-DOS 6.1 also provides support for PCMCIA credit card-size storage devices. "Interest from OEMs has been high, and a number of new agreements will be announced later," reports Pat James, UK marketing manager for IBM Personal Software Products. "Negotiations are also currently under way with a number of major European retail outlets." NOVELL AS A PARTISAN -------------------- Novell is another strong partisan of the DOS platform. It solidified that commitment when it bought Digital Research a couple of years ago, making DR-DOS its own. "We certainly believe there is still a significant demand from the market for DOS-stule operating systems, regardless [of whether] there is a Windows or Windows-like fron end," says Graeme Allan, UK marketing director for Novell. "There is a need for that style of operating system to continue for some time." The networking developer recently announced DR-DOS 7.0, which is designed as a component of NetWare to provide extended networking facilities. "What we are also doing with DOS is incorporating a lot of peer-to-peer networking facilities," Allan explains. "It's taking advantage of putting more networking into the base product." Other major software suppliers see the utility in providing the best of both worlds to their customers. Lotus still makes 1-2-3 for DOS, even though its Windows version is a big seller. Borland recently released Quattro Pro 5.0 for DOS. And Word Perfect 6.0, with a graphical environment similar to Windows, demonstrates the power of graphics on DOS. "Word Perfect for DOS counts for a major part of our revenue," says WordPerfect's David Sumner. "There are a few good years left in DOS applications -- at least five." Clearly, DOS is far from finished. Its continued evolution and backing by major software developers will ensure a stable market for the operating system and its applications for some time to come. To paraphrase the writer Mark Twain, rumors of DOS's death have been greatly exaggerated. Written by Martin Cheek. Taken from "European Computer Sources -- for resellers, OEms and integrators", february 1994. Brought to you by me :)).
ms.dos.282 astral,
│Ţ█Ů█ pitanje ovde. BTW, nije resenje problema. Hmmm.... Zanimljivo. A da li si siguran da nije u pitanju neka beta verzija novog DOS-a ?? I probaj da podignes 'golu' masinu (ne sa stola, nego sistem :) ). Ostavi samo drajver za SRDISK, pa probaj ponovo. E, i sad mi pade na pamet nesto. DOS mi pri svakoj instalaciji stavi u config ono LASTDRIVE=. Pogledaj da nije i tebi stavio, moze lako da se desi da je u tome problem (inace, ta linija ti verovatno nikada nece zatrebati :) ). │Ţ█Ů█ Nema veze, hvala ti na ulozenom trudu ! Any time.... Samo sto ja ne odustajem dok problem ne resim :))
ms.dos.283 mbole,
> Povecavanjem memorije na 4Mb sve radi lepo, cak se i u > Control panelu pojavljuje ikona "386 Enhanced" (sa 2Mb > nije je bilo, ali samo pod DOS6.2). Da ti nije 6.2 gurnuo u autoexec ili config nešto što jede malo memorije, tako da ne ostane dosta za Win enh mod. BTW kolki beše minimum RAM-a za 386 enh mod Win-a.
ms.dos.284 vstan,
> Da li se to samo meni desava, ili zaista u DOS-u 6.2, kada se > koriste meniji prilikom boot-a, nije moguce iskopcati testiranje extended > memorije u himem-u. > Regularno, linija je: Device=c:\dos\himem.sys /testmem:off, ali > himem ipak testira memoriju. Kod mene je ok (6.2+EMM386).
ms.dos.285 markom,
*** BTW kolki beše minimum RAM-a za 386 enh mod Win-a. Dva mega ;) Marko
ms.dos.286 dr.grba,
>> Jasno, ovi tasteri ubacuju dva znaka u bafer tastature, a /p >> proüita samo jedan, pa ovaj drugi ostaje u baferu. Probaj isto, >> ali s nekim ispisom koji traéi pauzu dva puta. Proći će sa samo >> jednim pritiskom na strelicu. Probao sam type qqq.qqq│more (pipe); fajl ima tačno tri ekrana (oko 70 redova). I ne radi kako ti predviđaš. Pritisak na strelicu pošalje samo jedan ekran u scroll. Dakle, ipak je neka nedoslednost... P.S. set code, kolega.
ms.dos.287 dr.grba,
>> THE FUTURE OF THE DOS MARKET >> ============================ Interesantan tekst. BTW, treba li ti uputstvo kako se ovakvi materijali kače u posebnu datoteku uz poruku? ):
ms.dos.288 rkramer,
C:\> Hvala. Tako ocigledno i fino - ko bi se toga C:\> setio ? :))) C:\> C:\> Nego, samo onako (problem jeste resen ali ) me C:\> kopka zasto je C:\> to u konfiguraciji Dos 6.00 & DblSpace radilo C:\> sve u 16 ? žek, Jel' to STVARNO upalilo ili... Iz konteksta tvoje poruke ne može baš da se zaključi (ima previše smajlija;)
ms.dos.289 bubble,
:>>*** BTW kolki bese minimum RAM-a za 386 enh mod Win-a. :>> :>>Dva mega ;) Nije tacno - 640Kb osnovne i 1024Kb Extended mada 386 ench. moze da se startuje i sa manje (kod mene) samo je ocajno sporo (sa win/3)
ms.dos.290 dvesic,
>> Hmmm.... Zanimljivo. A da li si siguran da nije u >> pitanju neka beta verzija novog DOS-a ?? I probaj da podignes >> 'golu' masinu (ne sa stola, nego sistem :) ). Ostavi samo >> drajver za SRDISK, pa probaj ponovo. Ne nije beta; instaliran je 6.2 StepUp sa Sezama na dos 6.0 od 10/03. Pokusao sam razne fore. Ako stavim liniju sa srdems ISPRED poziva DBLSPACE-a, sve je OK; ramdrajv je F: Ali, ako linija ostane POSLE DBLSPACE-a SrDisk dobija slovo L: (jer dblspace za host proglasi drajv K:). To jeste logicno (da dobije prvo slobodno slovo (L:); nije logicno sto je pod sesticom UVEK dobijao slovo F: Koristio sam i srdummy, ali ne pomaze. >> E, i sad mi pade na pamet nesto. DOS mi pri svakoj >> instalaciji stavi u config ono LASTDRIVE=. Pogledaj da nije >> i tebi stavio, moze lako da se Davno uklonjeno. >> Any time.... Samo sto ja ne odustajem dok problem ne resim :)) Pa sad, otisao sam linijom manjeg otpora - instaliram prvo SrDisk pa DblSpace - sta cu taka mi sudbina :))
ms.dos.291 astral,
│Ţ█Ů█ Interesantan tekst. BTW, treba li ti uputstvo kako se ovakvi │Ţ█Ů█ materijali kace u posebnu datoteku uz poruku? ): Pa Bale mi je vec objasnio ;)))) Salim se, znam kako se salju fajlovi uz poruke :), i znam da nije bas lepo ovo sto sam uradio. No, smatrao sam da je tekst zanimljiv (pogotovo sto je jako svez) i smatrao sam da ce interesovati dosta ljudi. A i sto tako sam hteo da i oni manje zainteresovani pogledaju bar jedan deo teksta :). Osim toga, mnogi ne skidaju fajlove uz poruke, pa ne bi ni videli tekst koji sam ja kucao preko jednog sata O:) BTW, uskoro saljem i jedan tekst (iz istog izvora) o POWER PC-u. Ima jos zanimljivih tekstova, a narocito predstavljanja i najava -- bice ako bude vremena za prekucavanje :). Inace, samo napomena da je ceo (zapadni) svet totalno poludeo za PCMCIA standardom !! Pojavila se gomila proizvodjaca sa ogromnim brojem najrazlicitijih kartica. Tu su memorije (do 4mb valjda), fax/modemi minimum na 9600, mrezne kartice, pa cak i hard diskovi !! Cene su jos uvek dosta visoke, recimo hard od 42mb je skoro 500 funti. No, primetio sam da su cene sa nekog zanimljivog, odnosno skupljeg trzista jer je sve u proseku skuplje 30-70% nego u Nemackoj ili Americi. Medjutim, i pored toga, PCMCIA ce sigurno postati sve prisutniji jer zbog velikog broja proizvodjaca cene vrlo brzo i rapidno padaju. Druga zanimljivost je pojava REWRITEABLE OPTICAL diskova. Formati su isti (3.5" i 5.25"), a kapaciteti se krecu od 'odmerenih' 128mb (3.5", puno prostora i niska cena), preko 600mb, pa sve do 1.2gb (5.25" only) !! Izgleda da i tu cene drasticno padaju. Inace, tvrde da nova generacija optickih disketa moze da se prebrisuje :) preko 10 miliona puta. Prosecno vreme pristupa je 25ms, a neki noviji drajvovi postizu (prema tvrdnji) i 10ms !! Naravno, brzina prenosa je ogromna. Najludje od svega je sto sa ovih disketa (ili diskova :) ) mozete cak i da butujete sistem sto ranije nije bilo moguce. Totalno ludilo. Na zalost, izgleda da mi jos dugo necemo moci da se pridruzimo svtskim trendovima. :(
ms.dos.292 astral,
│Ţ█Ů█ Pa sad, otisao sam linijom manjeg otpora - instaliram prvo │Ţ█Ů█ SrDisk pa DblSpace - sta cu taka mi sudbina :)) :) Da, izgleda da DS ne dozvoljava da se na sistem naknadno nakaci neki drajv ispred samog DS-a. A RAMDRIVE jeste prakticno naknadno nakaceni disk. Zato ti i dodeljuje prvo slobodno slovo posle DS-a. Na zalost, izbrisao sam juce DS (konacno, jesam zapao u jos vecu bedu jer sada imam samo 5mb slobodno, lai je brzina veca za 3-4 puta !!), pa ne mogu da testiram ovo. Znam samo da je meni DS bio H:, a SRDISK uvek I:
ms.dos.293 dragisha,
-> Posto je direktorijum u kojem je radio program bio potpuno razbudzen ndd -> je pitao da li da upise njegov sadrzaj u file. Odgovoreno je potvrdno -> i gle cuda: Umesto sadrzaja direktorijuma u file-u je bila izlazna -> datoteka iz programa (cak su i tab-ovi ostali). Ko kaze da je sve bilo -> izgubljeno ;) Bila je nedavno jedna vrlo nadahnuta diskusija u kojoj je DejanR objasnio da je MSDOS izuzetno siguran, bolje rečeno sigurniji od Unix-a i ostalog treša:). So, to što misliš da se desilo nije se desilo, nego je najvjerovatnije neki budući pad Unix fajlsistema koji se vratio kroz vrijeme. (tahioni, maybe!:)) -- [I tried to drown my problems but they can swim!]
ms.dos.294 m.hristodulo,
>> Ni slucajno. Meni je recimo, sa UMB-om, u >> prvih 640k samo 14k DOS-a i 3k command.com-a. >> Sve osatlo (ostatak DOS-a, sve drajveri, svo >> TSR-ovi....) nalazi se u UMB-ovima. Tako mi je >> 623k slobodno (637000 bajtova). Meni je na HT12 286-ici sa 2 MB totalnog RAM-a, uz HT12MM.SYS i QRAM-om, ostalo 610 KB osnovne memorije. Da li moze jos bolje? ZKEY nece da mi se ucita u high RAM, iako ima jos 14 KB slobodnog prostora u njemu. ZKEY posle instalacije zauzima jedva kilobajt, ipak loadhi nece ni da cuje... Nije strasno, al' reko da pitam, :-) Da li moze da se koristi istovremeno i QRAM (uz frame lenght = 0) i EMS memorija? Ovo pitam zbog toga sto gubim 384 KB EMS-a, da bih dobio 64 KB high RAM-a. Jos nesto, pitao bih sve koje koriste UMB_DRVR.SYS - da li je moguce na HT12 286 plocama, iskoristiti EMS memoriju umesto shadow RAM-a za kreiranje UMB? Nesto sam malo pokusavao, i ne ide. Probao sam sa /c=00 i raznim kombinacijama /m=, ali nista...
ms.dos.295 paki,
­> Probao sam type qqq.qqq│more (pipe); fajl ima tačno tri ekrana (oko 70 ­> redova). I ne radi kako ti predviđaš. Pritisak na strelicu pošalje ­> samo jedan ekran u scroll. Dakle, ipak je neka nedoslednost... Možda je rutina koja čita znake kod 'more' dovoljno inteligentna da vidi da je to samo jedan taster, a da su dva koda? Ništa drugo mi ne pada na pamet. ­> P.S. set code, kolega. Rečeno - učinjeno :)
ms.dos.296 cnenad,
ŁŁŁ Ne nije beta; instaliran je 6.2 StepUp sa Sezama na dos 6.0 Ali mi ne utvrdismo za sigurno da'l je to beta ili nije ? :(
ms.dos.297 ognjen,
Cesto,, kada hocu da pokrenem SOR, pritisnem i ono T, koje se nalazi odmah do r, i umeto SOR, ukucam SORT i necto disk pocinje da hara (sve do ^C). Cemu sluzi ova naredba? (zaturio sam uputstvo ;).
ms.dos.298 dvesic,
>> Cek, Jel' to STVARNO upalilo ili... Iz konteksta tvoje poruke >> ne moze bas da se zakljuci (ima previse smajlija;) Upalilo je, stvarno !
ms.dos.299 dvesic,
>> ZKEY nece da mi se ucita u high RAM, iako >> ima jos 14 KB slobodnog prostora u njemu. ZKEY posle >> instalacije zauzima jedva kilobajt, ipak loadhi nece >> ni da cuje... Nije strasno, al' reko da pitam, :-) Slicnih problema sam imao i ja (doduse : Qemm 7.03 na nekoj 386SX, ali princip je isti): Zkey (kao i mnogi drugi programi) ima inicijalnu velicinu 64k tako da neki memory.mgr ne prepoznaju pravu velicinu od 1k-2k. Resenje (za Qemm) je bilo /SQT (Sqeeze it) parametar koji nalaze da se program instalira privremeno u Page Frame pa po instalaciji prebaci u slobodan region. Mozda takvo resenje postoji i za tebe ?
ms.dos.300 obren,
> ZKEY neće da mi se učita u high RAM, iako ima još 14 KB slobodnog > prostora u njemu. ZKEY posle instalacije zauzima jedva kilobajt, > ipak loadhi neće ni da čuje... Samo promeni redosled učitavanja tako da ZKey bude među prvima, pošto mu treba malo više memorije da bi se "raspakovao". Ja sam bar to tako rešio.
ms.dos.301 vstan,
> da hara (sve do ^C). Cemu sluzi ova naredba? (zaturio > sam uputstvo ;). Kucaj *help*, pa enter. Uputstvo ce se samo prikazati ;)
ms.dos.302 markom,
*** da hara (sve do ^C). Cemu sluzi ova naredba? (zaturio *** sam uputstvo ;). Verovatno za sortiranje. Marko P.S. sort /? :)
ms.dos.303 jovca.car,
/* Zkey (kao i mnogi drugi programi) ima inicijalnu velicinu /* 64k tako da neki memory.mgr ne prepoznaju pravu velicinu /* od 1k-2k. Resenje (za Qemm) je bilo /SQT (Sqeeze it) parametar jel moze ovo malo detaljnije, posto i mene iritira zkey.(qemm 7.02)
ms.dos.304 dvesic,
>> jel moze ovo malo detaljnije, posto i mene iritira zkey.(qemm >> 7.02) Moze. U Autoexec.Bat-u, na liniji koja dize Zkey dodaj parametar /SQT, tj. nesto kao C:\QEMM\LOADHI /SQT Zkey.Exe ... u ovom slucaju, Qemm pokusava da startuje program koristeci neke svoje Temp bafere. Ako ovo ne proradi, probaj sa /SQF Sada to isto Qemm pokusava koristeci EMS page frame. Kao krajnje resenje, ako nista ne uspe, pokusaj /RES:nnnn gde je nnnn rezidentna velicina Zkey-a u tvojoj konfiguraciji. Pozdrav, Dejan.
ms.dos.305 astral,
│Ţ█Ů█ ZKEY nece da mi se ucita u high RAM, iako │Ţ█Ů█ ima jos 14 KB slobodnog prostora u njemu. ZKEY posle │Ţ█Ů█ instalacije zauzima jedva kilobajt, ipak loadhi nece Mislim da memory manager-i traze da bude slobodno onoliko koliko zauzima izvrsni fajl, jer on i ne zna koliko ce fajl zauzimati posle :) │Ţ█Ů█ UMB_DRVR.SYS - da li je moguce na HT12 286 plocama, │Ţ█Ů█ iskoristiti EMS memoriju umesto shadow RAM-a za │Ţ█Ů█ Probao sam sa /c=00 i raznim kombinacijama /m=, ali UMoBolni drajver ne radi na plocama sa Headland chip set-om. Prema tome, nikakvo budzenje sa opcijama ti ne moze pomoci.
ms.dos.306 dragisha,
-> Meni je na HT12 286-ici sa 2 MB totalnog -> RAM-a, uz HT12MM.SYS i QRAM-om, ostalo 610 KB -> osnovne memorije. Da li moze jos bolje? NEAT 286 sa 2Mb RAM + QRAM, 691,000~ free. Naravno, sa Hercom. Odbij Herc pa uporedi:). -- [Illiterate? Write for information!]
ms.dos.307 v.nesic,
> Mislim da memory manager-i traze da bude slobodno onoliko koliko zauzima > izvrsni fajl, jer on i ne zna koliko ce fajl zauzimati posle :) QEMM zna :)
ms.dos.308 astral,
│Ţ█Ů█ QEMM zna :) Da, tako pise u onom .DOC fajlu. Jedino je onda pitanje zasto mi UMoBolni drajver daje 622K RAM-a slobodno, a QEMM 6.0 samo 610K. UMB mi lepo podari 166K UMB-a, a QEMM samo 136K. Pokusao sam sa nekim njegovim programima, lai nije dalo boljih rezultata. Da ne spominjem da mi je UMB sve to podario odmah, bez nekog cackanja i da se sastoji od jednog jedinog fajla koji zauzima manj od 50K. Sa druge strane, QEMM se sastoji od 50-ak fajlova duzine 450K, a po defalt-u ne namesti ama bas nista osim sto neke TSR-ove potrpa u onih bednih 136K UMB-a. Znam, znam, reci cete da uzmem novije verzije, da stavljam gomilu nekih morbidnih opcija i sviceva, lai sta ce mi to kada UMB sve to radi daleko lepse lakse i komfornije ?? Dakle, svaka njemu cast sto zna, ali mogao bi da ima i jos neku dobru osobinu.
ms.dos.309 mbole,
> Ako stavim liniju sa srdems ISPRED poziva DBLSPACE-a, > sve je OK; ramdrajv je F: > Ali, ako linija ostane POSLE DBLSPACE-a SrDisk dobija > slovo L: (jer dblspace za host proglasi drajv K:). > To jeste logicno (da dobije prvo slobodno slovo (L:); > nije logicno sto je pod sesticom UVEK dobijao slovo F: Pa ne sćam se više tačno ali čini mise da je dblspace iz 6.0 išao na prvo slobodno slovo, dok ovaj iz 6.2 zvizne neko daleko iz samo njemu poznatih razloga. Između ostalog verovatno to nisi primetio ali pri instalaciji dblspace-a to možeš promeniti. Možeš promeniti i naknadno. Pozovi dblspace, Tools, Options, Last drive rezerved for dblsdpace use... Ako ovde staviš E: trebalo bi da sve bude na svom mestu. žini mi se da sam to čak i pročitao negde, tj da su zaključili da je taj prvi slobodan drive (prvo slobodno slovo) najčešće ustvari mrežni drive pa su onda po defaultu dali neko daleko slovo.
ms.dos.310 mbole,
> Nije tacno - 640Kb osnovne i 1024Kb Extended P to ti je upravo 2MB na ploči, pošto su onih 360K nedostupni (osim kao UMB) tj rezervisani. > mada 386 ench. moze da se startuje i sa manje (kod mene) samo > je ocajno sporo (sa win/3) Može al to je forsirano.
ms.dos.311 bubble,
:>>> Nije tacno - 640Kb osnovne i 1024Kb Extended :>> :>> P to ti je upravo 2MB na ploci, posto su onih 360K nedostupni :>>(osim kao UMB) tj rezervisani. Teoretski da, prakticno ne. Uvek ti trebaju neki driveri, a i nesto mi proguta 200K RAM-a tako da ce malo teze ostati 1024Kb extended memorije za win na 2M masini :(
ms.dos.312 dens,
>> morbidnih opcija i sviceva, lai sta ce mi to kada UMB sve to radi >> daleko lepse lakse i komfornije ?? Svakako, ;> poznato je i da UMB_drvr dinamički alocira ekspanded i XMS, da na sistemima sa VGA daje preko 634KB i sve u tom stilu. ;) Uzgred, QEMM 7.0X je praktično nova generacija istog. Mnogo je bolji od 6.0X
ms.dos.313 jovca.car,
/* C:\QEMM\LOADHI /SQT Zkey.Exe ... /* Ako ovo ne proradi, probaj sa /SQF /* Kao krajnje resenje, ako nista ne uspe, pokusaj /RES:nnnn Ne radi. :( Za SQT javlja Illegal parametar, a ostala dva ne pomazu. Uporno kuka kako ne moze da ucita zkey u gornju memoriju. A imam slobodno jos 35Kb UMB-a...:(
ms.dos.314 bubble,
Molim vas posaljite mi DBLSPACE.nesto_sto_treba_za_upagrde :)
ms.dos.315 ialeksic,
Pitanje: Od cega zavisi da li ce se na ekranu prikazati "smesko" ili ^A kada se pritisne Alt-001 na NUM-KEYPAD-u? Jel BIOS, ANSI.sys, DOS KEYBOARD/CON DRAJVERI ili nesto drugo? Koliko sam emprijski uspeo da utvrdim ni 286 ni XT ne mogu da se "smeskaju".
ms.dos.316 m.hristodulo,
>> NEAT 286 sa 2Mb RAM + QRAM, 691,000~ free. >> Naravno, sa Hercom. Odbij Herc pa uporedi:). I kod mene je Hercules, ali opet ono izmedju A000 i B000 (iako pise da je slobodno) ne ide nikako. Od celog segmenta izmedju A000 i FFFF (384 KB) za UMB mogu da iskoristim samo segment izmedju C000 i D000 (64 KB EMS page frame). Alternativno, mogu da koristim tih 384 za EMS, ali mi je primamljivije 64 KB UMB. NEAT je bolja ploca, i samim tim pretpostavljam da imas bar 128 KB UMB.
ms.dos.317 bubble,
:>>Koliko sam emprijski uspeo da utvrdim ni 286 ni XT ne mogu da :>>se "smeskaju". Mogu, Verovatno je neki keyboard driver u pitanju
ms.dos.318 bubble,
Prefolmulisacu pitanje - 'Ocu DBLSPACE.BIN da bih moga da upgarde-ujem dos 6 na dos 6.2
ms.dos.319 ognjen,
)-> > Cemu sluzi ova naredba? )-> Kucaj *help*, pa enter. Uputstvo ce se samo prikazati ;) " Read data from standard input, sort it, and send it to standard output " - nije mi bas jasno... :)
ms.dos.320 dejanr,
>> Prefolmulisacu pitanje - 'Ocu DBLSPACE.BIN da bih moga da >> upgarde-ujem dos 6 na dos 6.2 NIKAKO to nemoj da radiš! Ne računajući to što je u pitanju komercijalni softver, ako probaš da "prevariš" upgrade tako što ćeš mu poturiti DBLSPACE od pravog (dakle, martovskog) DOS-a 6.0, verovatno ćeš ostati bez podataka sa diska! Do sada, koliko znam, nije nađen način da se uradi upgrade sa "novinarskog" DOS-a 6.0 na bilo koji kasniji DOS, ako je u igri DBLSPACE. Ukratko, moraš da napraviš backup, instaliraš DOS 6.2 i njegov DBLSPACE i najzad da vratiš backup. Gnjavaža, ali šta se može - treba izbegavati beta i slične verzije.
ms.dos.321 dvesic,
>> Ne radi. :( >> Za SQT javlja Illegal parametar, a ostala dva ne pomazu. >> Uporno kuka kako ne moze da ucita zkey u gornju memoriju. Izvinjavam se ! Probaj sa : loadhi /squeezet:c:\utils\zkey.exe ili sa : loadhi /squeezef:c:\utils\zkey.exe
ms.dos.322 mbole,
> " Read data from standard input, sort it, and send it to > standard output " - nije mi bas jasno... :) > Pročita podatke sa standardnog ulaza, sortira ih i pošalje na standardni izlaz. ;)))) Šalu na stranu, uglavnom se koristi za sortiranje datoreka sa čistim ascii tekstom. ako je sadržaj mika txt zika jova dima laza sort < mika.txt ispisuje na ekran sadržaj datoteke mika.txt sortiran po prvom slovu svakog reda dima jova laza zika sort < mika.txt > pera.txt će sortirani sadržaj upisati u datoteku pera.txt Pri tome se sortira po ascii-ju, znači engleskoj abecedi. Ima još mogućnosti (zadavanje pozicije karaktera u redu prema kome će se sortirati itd.). Sve u svemu retko potrebno.
ms.dos.323 mbole,
> Teoretski da, prakticno ne. Uvek ti trebaju neki driveri, a i > nesto mi proguta 200K RAM-a tako da ce malo teze ostati 1024Kb Šta ti bre proguta 200K RAM-a?
ms.dos.324 bubble,
:>>NIKAKO to nemoj da radis! Ne racunajuci to sto je u pitanju :>>komercijalni softver, ako probas da "prevaris" upgrade tako sto :>>ces mu poturiti DBLSPACE od pravog (dakle, martovskog) DOS-a 6.0, :>>verovatno ces ostati bez podataka sa diska! nemam dblspace (obrisao sam ga odmah po instaliranju DOS-a), medjutim upgarde trazi dblspace.bin da bi poceo da se instalira, u SK-u sam procitao da nem problema da se upgarde-uje ako nema DBLSPACE-a. Dakle treba mi dblspace.bin jer sam ga obrisao odmah po instalaciji da mi ne zauzima prekopotrebno mesto na mom disku.
ms.dos.325 bubble,
:>> Sta ti bre proguta 200K RAM-a? greska - 200K Extendeda - sumnjam na QEMM
ms.dos.326 janko,
> Pri tome se sortira po ascii-ju, znači engleskoj abecedi. Jok bogami. Sortira po rasporedu koji odgovara podešenoj zemlji. Ako ste podesili našu zemlju u CONFIG.SYS, onda će sortitati po našoj abecedi. (CP852 je ono kroz šta DOS obezbeđuje našu abecedu). Može, čak, da sortira i po azbuci, ako koristite odgovarajući COUNTRY INFO. Informaciju o sortiranju bi trebalo da koristi sav pametan softver za DOS, kao i druge informacije (format datuma i sl.).
ms.dos.327 zkehler,
Ŕ " Read data from standard input, sort it, and send it to Ŕ standard output " - nije mi bas jasno... :) "Standard input" je konzola, odnosno tastatura, ako se ne naredi drukčije. "Standard output" je isti taj uređaj, i takođe se može narediti da izlaz bude nešto drugo; to se zove "redirekcija". Sort se može koristiti ovako: SORT < ulazna_datoteka > izlazna_datoteka. ZK
ms.dos.328 zkehler,
Ŕ Prefolmulisacu pitanje - 'Ocu DBLSPACE.BIN da bih moga da ============== ==== Ŕ upgarde-ujem dos 6 na dos 6.2 ======= Izvadi bombone iz usta :) Ako imaš komercijalni MS DOS 6.0, pokupi Upgrade na verziju 6.2 sa Sezama. ZK
ms.dos.329 m.hristodulo,
>> Za SQT javlja Illegal parametar, a ostala dva ne >> pomazu. Uporno kuka kako ne moze da ucita zkey u >> gornju memoriju. I kod mene ZKey ne ide u UMB nikako. (HT12 286, HT12MM.SYS, HIMEM, QRAM, Hercules). Ali dobro, kilobajt manje - vise, nije vazno. Meni je problem sto SmartDrive ne ide u UMB, :-(
ms.dos.330 ognjen,
)-> Koliko sam emprijski uspeo da utvrdim ni 286 ni XT ne mogu da )-> se "smeskaju". Mogu. Startuj neki stariji basic, pa ces da vidis kako ce da se smeskaju sa ^A.
ms.dos.331 wizard,
> Od cega zavisi da li ce se na ekranu prikazati "smesko" ili ^A kada se > pritisne Alt-001 na NUM-KEYPAD-u? > Jel BIOS, ANSI.sys, DOS KEYBOARD/CON DRAJVERI ili nesto drugo? Od programa u kome se nalaziš. Ako si u DOS-u, onda od komandnog procesora koji koristiš... da ne kažem "školjke". ;)
ms.dos.332 wizard,
> Ako imaš komercijalni MS DOS 6.0, pokupi Upgrade na verziju 6.2 sa > Sezama. Jel zna neko čemu tačno služi eksterna komadna 'eject' iz PC-DOS-a 6.1? Pretpostavljam za floptical, ali...?
ms.dos.333 bulaja,
│Jel zna neko čemu tačno služi eksterna +odadna 'eject' iz │PC-DOS-a 6.1? Pretpostavljam za floptical, ali...? └─── Macintosh emulator. :)
ms.dos.334 bubble,
:>> Ako imas komercijalni MS DOS 6.0, pokupi Upgrade na verziju 6.2 :>>sa Sezama. Imam dos 6 nego sam obrisao dblspace (da ne bih padao u iskusenje :) ) a upgarde nece da se izvrsi bez dblspace.bin-a
ms.dos.335 dens,
>> I kod mene ZKey ne ide u UMB nikako. (HT12 Ljudi tražite od autora novu verziju... ;) Smartdrv je poznat po tome što neće baš uvek da ode gore... bez obzira što ima 3x više mesta nego što mu je potrebno...
ms.dos.336 dens,
>> Ako imaš komercijalni MS DOS 6.0, pokupi Upgrade na verziju 6.2 sa >> Sezama. Da li neko zna kako izgleda instalacija dosa 6.2? Imam original (kopiju) DOSa 6.0 i primećujem da postoje neke razlike u odnosu na dos6.2 koji sam nabavio. Prvo, DOS6.0 se instalira butovanjem mašine i čini mi se da je jedini način instalacije ako se ne koriste trikovi. Dos 6.2 koji imam mislim da ne sadrži uopšte sistemske fajlove, pa se stoga setup radi komandom a:setup
ms.dos.337 dejanr,
>> Prvo, DOS6.0 se instalira butovanjem mašine i čini mi se da je >> jedini način instalacije ako se ne koriste trikovi. Dos 6.2 koji imam >> mislim da ne sadrži uopšte sistemske fajlove, pa se stoga setup radi >> komandom a:setup Zato što nisu iste stvari - taj DOS 6.0 koji imaš se verovatno daje uz neki račun, i omogućava da "od nule" podigneš DOS. Verzija 6.2 je verovatno paketO6.2 upgrade, znači podrazumeva da na računaru već imaš neku od prethodnih verzija... U principu i jedan i drugi rezultiraju istom instalacijom.
ms.dos.338 bubble,
'Ocuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu DBLSPACE.BIN!!!!!!!!!!!
ms.dos.339 mjova,
> Moze. U Autoexec.Bat-u, na liniji koja dize Zkey dodaj > parametar /SQT, tj. nesto kao ma jok, učitaj ga lepo iz config-a: installhigh= d:\utl\jus\zkey.exe jova -h3b3c -k0 radi provereno.
ms.dos.340 skerl,
│ Jel zna neko cemu tacno sluzi eksterna komadna 'eject' iz │ PC-DOS-a 6.1? Pretpostavljam za floptical, ali...? └──── Izbacuje disketu iz drajva, k'o na Sun-u :) Pozdrav, Skerl.
ms.dos.341 vitez.koja,
#=> Jel zna neko čemu tačno služi eksterna komadna 'eject' #=> iz PC-DOS-a 6.1? Pretpostavljam za floptical, ali...? A zna li neko čemu služi POWER.EXE iz DOSa 6.2 ? To je nekakav device driver, koliko sam video, i nisam primetio nikakav efekat kada je isti učitan.
ms.dos.342 skerl,
│ Jel zna neko cemu tacno sluzi eksterna komadna 'eject' iz │ PC-DOS-a 6.1? Pretpostavljam za floptical, ali...? └──── Izbacuje disketu iz drajva, k'o na Sun-u :) Pozdrav, Skerl.
ms.dos.343 cnenad,
ŁŁŁ A zna li neko čemu služi POWER.EXE iz DOSa 6.2 ? To je nekakav device Mislim da je u pitanju programče koje potpomaže UPS ili nešto slično. Jesam li u pravu ?
ms.dos.344 maksa,
>> Mislim da je u pitanju programče koje potpomaže UPS ili nešto >> slično. Jesam li u pravu ? Ne baš, POWER iz DOS-a 6.* služi za power consumption menadžment (smanjenje potrošnje struje) kod laptop i notebook računara, tako što u slučaju neaktivnosti isključuje komponente koje bi inače cedile baterije (LCD, motor diska...). PS Probajte DOS-ov help, dobra je stvar. ;)
ms.dos.345 fancy,
ŮŢ> A zna li neko čemu služi POWER.EXE iz DOSa 6.2 ? To je nekakav device ŮŢ> driver, Power je za kontrolu korišćenja baterija kod laptopova, dakle, neupotrebljiv na "standardnim" računarima.
ms.dos.346 mbole,
>Može čak da sortira i po azbuci, ako koristite odgovarajući COUNTRY INFO. Koji je odgovarajući ?
ms.dos.347 mbole,
> :>> Sta ti bre proguta 200K RAM-a? > greska - 200K Extendeda - sumnjam na QEMM Da ga ne pretvara u expanded?
ms.dos.348 dmiladinovic,
>> Jel zna neko čemu tačno služi eksterna komadna 'eject' iz Pa pošto dotični DOS podržava rad CD-a, verovatno je vezana za izbacivanje istog.
ms.dos.349 astral,
│Ţ█Ů█ I kod mene je Hercules, ali opet ono izmedju Shvatite, ljudi, HEADLAND ne podnosi memory menager-e !! :)) :(
ms.dos.350 astral,
│Ţ█Ů█ A zna li neko cemu sluzi POWER.EXE iz DOSa 6.2 ? To je nekakav │Ţ█Ů█ device driver, POWER je dodatak jos iz DOS-a 6.0, a sluzi da na notebook-ovima i slicnima pokusa da ustedi sto vise struje. Nisam proverio da li mu i koliko uspeva :). [When all else fails, read the docs :)]
ms.dos.351 astral,
│Ţ█Ů█ nabavio. Prvo, DOS6.0 se instalira butovanjem masine i cini mi se da Zanimljivo, a gde si uopste nabavio taj DOS ??!! Ja imam instalacionu verziju DOS 6.0 i lepo ima programce setup (ili bese install) i tako se i instalira. Nikakvo butovanje i ostale gluposti.
ms.dos.352 astral,
│Ţ█Ů█ 'Ocuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu DBLSPACE.BIN!!!!!!!!!!! A sto lepo ne uzmes instalacioni DOS, nasnimis EXPAND.EXE i DBLSPACE.BI_ na isto mesto :) i onda kazes EXPAND DBLSPACE.BI_ DBLSPACE.BIN ?? P.S. Moguce da se nesto ne slaze u proceduri, mrzelo me da proveravam :)
ms.dos.353 bubble,
:>>> greska - 200K Extendeda - sumnjam na QEMM :>> :>> Da ga ne pretvara u expanded? Opet greska - fali mi 700K Neke fore QEMM-a. Sva sreca da mi stize memorija ovih dana :)
ms.dos.354 bubble,
:>>A sto lepo ne uzmes instalacioni DOS, nasnimis EXPAND.EXE i :>>DBLSPACE.BI_ na isto mesto :) i onda kazes EXPAND DBLSPACE.BI_ :>>DBLSPACE.BIN ?? Zato sto ja jadan imam samo 15 disketa, pa kad nesto instaliram moram odma da brisem sa disketa, da bio mogao da pribavim nove programe/igre. To se desilo i DOS-u 6.
ms.dos.355 markom,
*** A zna li neko čemu služi POWER.EXE iz DOSa 6.2 ? To je *** nekakav device driver, koliko sam video, i nisam primetio *** nikakav efekat kada je isti učitan. Ako nemaš LAPTOP/NOTEBOOK ne možeš ni da primetiš :) Marko
ms.dos.356 dr.grba,
>> Zato sto ja jadan imam samo 15 disketa, pa kad nesto instaliram >> moram odma da brisem sa disketa, da bio mogao da pribavim nove >> programe/igre. To se desilo i DOS-u 6. Sve, sve, ali aktuelni DOS mi uvek leži na disketama, po mogućstvu u integralnoj verziji. Pa taman mi to bile jedine diskete...
ms.dos.357 bubble,
Ako me ovaj MS-DOS 6.2 step-up upgarde ne ubije - nista nece. Treba mi dblspace.bin iz martovskog dosa 6 :(((.
ms.dos.358 wizard,
> Izbacuje disketu iz drajva, k'o na Sun-u :) Meni nije uspelo. :)))))) (Neće ni hard-disk da izbaci ;) Ipak mislim da je za CD ili floptical. :)
ms.dos.359 zdimic,
Drugaru potrebna pomoć!!! Prilikom instalacije QEMM-a na dblspace-ovani disk, kad je krenula optimizacija mašina ušla u petlju i stalno se resetuje. Kad je digao sa diskete, ima šta i da vidi, u stvari nevidi :( Na rutu samo dva sys fajla, autoexec i config, miror i ništa više. Nema ni jednog poddirektorijuma. Ja u autoexec-u ne videh ništa loše, sve je pokušavano samo telefonom, a ni u config.sys-u. Inače ceo disk je pod dblspace-om. Ništa nije čačkano dok ne čujem neki savet. Možda bi pomoglo i kad bih imao config.sys i autoexec.bat sa nekog dblspace-ovanog diska, jer možda je qemm dao neki opšti koji ne diže dblspace? Ima li nekih ideja ili predloga? Da se neko nije susreo s ovakvom mukom. Da li radi uopšte QEMM na disku koji je ceo pod dblspace-om?? (jedna cela particija C: i onaj valjda fiktivni disk H:).
ms.dos.360 fancy,
ŮŢ> Ako me ovaj MS-DOS 6.2 step-up upgarde ne ubije - nista nece. Ako ti ovo nije lekcija za budućnost - ništa nije.
ms.dos.361 dens,
>> Shvatite, ljudi, HEADLAND ne podnosi memory menager-e !! :)) :( Kakva ti je to izjava ;) ? Moja ploha je Headland, mada 386 opti C391 i naravno podnosi sve vrste memory menagera...
ms.dos.362 dens,
>> verziju DOS 6.0 i lepo ima programce setup (ili bese install) i tako se >> i instalira. Nikakvo butovanje i ostale gluposti. Svojeručno kopirao sa original Microsoft disketa.
ms.dos.364 sceka,
I ja sam imao isti problem samo nemam DBLSPACE nego STACKER 3.0 Probao sam sve moguce ali nista inace masina je 486DX33/8MB Probao sam i sa prebacivanjem dos-a na nekompresovani deo, STACKER-a takodje ali nista. Problem mi je ostao neresiv. Pozdrav, sceka
ms.dos.365 markom,
*** Ako me ovaj MS-DOS 6.2 step-up upgarde ne ubije - nista nece. *** Treba mi dblspace.bin iz martovskog dosa 6 :(((. ma wr me :)
ms.dos.366 dejanr,
>> Da li radi uopšte QEMM na disku koji je ceo pod dblspace-om?? (jedna cela >> particija C: i onaj valjda fiktivni disk H:). Morao bi da radi... Meni se slična stvar desila jednom sa QEMM-om 6.xx, srećom na disku bez DBLSPE-a. žitav ROOT direktorijum je otišao, NDD ga je oporavio ali su izgubljeni podaci o imenima svim kataloga, pa je posle bilo "seti se, seti se." ;( Dakle, QEMM-ov INSTALL je iz nekog razloga pobrljao root direktorijum. Jaiprobao da dignem DOS sa sve DBLSPACE-om sa diskete (moraš naravno napraviti takvu disketu na ispravnom računaru) pa video šta kaže DBLSPACE /CHKDSK. Smatraj da si imao sreće ako spaseš podatke sa diska... ili bar deo njih.
ms.dos.367 markom,
*** Ako ovako nastavim, ovako cu preko sezama polako preuzeti ceo *** martovski dos 6 :). Posaljite mi 3 sistemska file-a *** martovskog dos-a 6 na mail molim vas inace cu poludeti :). Obrati mi se na mail da te pitam nešto, molim te ... Marko
ms.dos.368 make.me,
Imam stacker 3.0 i nikakvih problema sa QEMM7.03 nemam.Jednom prilikom u Moskvi imao sam istih problema kao ti ali tamo nije bilo QEMMxxx.Pogledaj DOC fajl kod nekog, jer pise ( cinimi se ) kako da starujes dblspace.Na 286 je to trajalo oko 1 sat i 45 min.Otprilike po secanju: DEFRAG DBLSPACE /F Nemoj da me drzis za rec ali tako nekako.Nisam siguran da je bas /F
ms.dos.369 zdimic,
H> Prilikom instalacije QEMM-a na dblspace-ovani disk, kad je krenula > optimizacija mašina ušla u petlju i stalno se resetuje. Mislim, ili se barem nadam, da bi pomoglo kad bih imao AUTOEXEC.BAT i CONFIG.SYS sa nekog diska koji je ceo pod dblspace-om. Možda bi najbolje bilo kad bih imaoM sistemsku disketu napravljenu na mašini koja radi pod dblspace-om. So, ima li neka dobra duša kompjuter sa ovakvom konfiguracijom gde bih mogao da napravim sistemsku disketu?
ms.dos.370 astral,
│Ţ█Ů█ >> Shvatite, ljudi, HEADLAND ne podnosi memory menager-e !! :)) :( │Ţ█Ů█ Kakva ti je to izjava ;) ? Moja ploha je Headland, mada 386 opti │Ţ█Ů█ C391 Mislio sam na ploce koje imaju i njihov chip-set. Jedini "memory menager" koji radi sa njima i koji je neophodan za bilo kakvo budzenje po memoriji je HT12M.SYS (ili behu dva "M"-a ?? :) ). Bez njega ne radi nista. A inace, izjava je plod iskustva sa 10-ak HEADLAND ploca od kojih ni jedna nije proradila ni sa jednim MM-om :(.
ms.dos.371 astral,
│Ţ█Ů█ Svojerucno kopirao sa original Microsoft disketa. Zanimljivo, ja takodje.
ms.dos.372 astral,
│Ţ█Ů█ Sve, sve, ali aktuelni DOS mi uvek lezi na disketama, po mogucstvu u │Ţ█Ů█ integralnoj verziji. Pa taman mi to bile jedine diskete... Imam instalacioni DOS 6.0, sistemsku disketu DOS 6.0 i sistemsku disketu DOS 5.0 :). DOS 6.0 instalacioni i sistemska su na 3.5", a 5.0 na 5.25". Nista me ne moze iznenaditi :). Radije cu da zaboravim na neku igru, nego da mi nesto ne radi kako treba. Uostalom, ako izbrises DBLSPACE.BIN kada imas instaliran DS, tesko da ces moci da igras igre zarad kojih si obrisao DOS. :) Ustvar, tesko da ces ista moci da radis :), bar na komprimovanom delu.
ms.dos.373 astral,
│Ţ█Ů█ Ipak mislim da je za CD ili floptical. :) Moglo bi da posluzi i za izbacivanje nepozeljnih gostiju ?? :)
ms.dos.374 astral,
│Ţ█Ů█ Da li radi uopste QEMM na disku koji je ceo pod dblspace-om?? (jedna │Ţ█Ů█ cela particija C: i onaj valjda fiktivni disk H:). Silom prilika sam imao istu situaciju na disku i QEMM 6.0 je instalirao bez problema. Ja sam jos bio razocaran jer su rezultati bili minorni, ali sada vidim da sam jos i dobro prosao :)). BTW, mozda je glupo pitanje, ali nisi rekao da li ti prijavljuje H: disk i da li njemu mozes da pristupis ?? Inace, probaj da podignes sistem sa diskete koja je prilagodjena DBLSPACE disku. Mozda ces uspeti da povratis neke/sve podatke. Ja ti mogu samo pozeleti PUNO srece.
ms.dos.375 janko,
>> Može čak da sortira i po azbuci, ako koristite > odgovarajući COUNTRY INFO. > > Koji je odgovarajući ? COUNTRY.SYS koji daje tu mogućnost pojavio se u paketu koji se (srpski ;) zvao ALL4YU, ali mi se čini da ga je Bulaja malo prekrstio kada ga je trpao u direktorijum, te ne znam kako se zove u Sezamovim direktorijumima, ipak, ako se sećam, tu je ima. Autor tog programa, Nenad Bogojević, je takođe na Sezamu (nadam se, još uvek). žini mi se da je neko pominjao i noviju verziju?
ms.dos.376 jovca.car,
/* Svojeručno kopirao sa original Microsoft disketa. Cini mi se da treba da se stavi odgovarajuci volume label (citaj: isti kao na originalu) na instalacione diskete.
ms.dos.377 m.hristodulo,
>> Jedini "memory menager" koji radi sa >> njima i koji je neophodan za bilo kakvo budzenje >> po memoriji je HT12M.SYS (ili behu dva "M"-a ?? >> :) ). HT12MM.SYS je drajver za "oslobadjanje" EMS memorije. Ja koristim QRAM, i imam 623 KB slobodne DOS memorije. A jos, pretpostavljam da nisam izvukao maksimum... :-)
ms.dos.378 fric,
> NEAT 286 sa 2Mb RAM + QRAM, 691,000č free. Naravno, sa Hercom. Kako si iskoristio memoriju Herculesa (kojim programom) ?
ms.dos.379 ppekovic,
>> Meni je problem sto SmartDrive ne ide u UMB, SmartDrive i ne treba gurati gore a to lepo i piše mislim čak i u onom read.me fajlu iz DOS-a. Paya
ms.dos.380 dens,
>> Cini mi se da treba da se stavi odgovarajuci volume label (citaj: isti kao >> na originalu) na instalacione diskete. Ne znam kako ti kopiraš diskete, ali ja to ne radim sa copy. Koristim najčešće Diskdupe Pro čime se diskete fizički kopiraju. Ovime se kopira naravno i labela i položaj fajlova (što je kod MS irelevantno) i sve ostalo. Dakle, nakon duplikacije sam imao svoje "originale". Pozdrav, Dejan.
ms.dos.381 astral,
│Ţ█Ů█ Mozda bi najbolje bilo kad bih imaoM sistemsku disketu napravljenu │Ţ█Ů█ na masini koja radi pod dblspace-om. So, ima li neka dobra dusa │Ţ█Ů█ kompjuter Zakasnio si nedelju dana :(. No, mogu ti reci da u tom AUTOEXEC-u I CONFIG.SYS-u nije bilo bas nista posebno ili zanimljivo. Jedino je postojao red gde se instalira drajver za DS (sa opcijom /MOVE). Prakticno, potpuno isto kao i sa nekim diskom koji nije ceo DS-ovan.
ms.dos.382 astral,
│Ţ█Ů█ HT12MM.SYS je drajver za "oslobadjanje" EMS │Ţ█Ů█ memorije. Ja koristim QRAM, i imam 623 KB slobodne Sta da ti kazem osim "blago tebi" ?? :) Uostalom, ti i jesi Hrist :))
ms.dos.383 astral,
│Ţ█Ů█ /* Svojerucno kopirao sa original Microsoft disketa. │Ţ█Ů█ │Ţ█Ů█ Cini mi se da treba da se stavi odgovarajuci volume label (citaj: │Ţ█Ů█ isti kao na originalu) na instalacione diskete. Label mora da bude identican ili ce instalacija puci na 10-ak posto :(. Inace, pravi label-i su: DISK 1 DISK 2 DISK 3 P.S. Znam da ce Uprava jedva docekati da ovo obrise, lai nek' se bar zna da sam hteo da pomognem coveku.
ms.dos.384 astral,
│Ţ█Ů█ Kako si iskoristio memoriju Herculesa (kojim programom) ? Memory menager-i to rade sami. Odnosno, eventualno postoji neki svic (na UMBDRVR-u je sve automatski), lai ti ne treba poseban program. U ovom slucaju, to je ocigledno obavio QRAM.
ms.dos.385 astral,
│Ţ█Ů█ SmartDrive i ne treba gurati gore a to lepo i pise mislim cak i │Ţ█Ů█ u onom read.me fajlu iz DOS-a. Ja ga sutnuo 'gore' i sve lepo funkcionise.
ms.dos.386 mbole,
> │Ţ█Ů█ nabavio. Prvo, DOS6.0 se instalira butovanjem masine i > cini mi se da > > Zanimljivo, a gde si uopste nabavio taj DOS ??!! Ja imam > instalacionu verziju DOS 6.0 i lepo ima programce setup (ili > bese install) i tako se i instalira. Nikakvo butovanje i > ostale gluposti. > Pa da ste malo bolje pogledali šta se nalazi na disketama, videli biste da je moguće i na jedan i na drugi način. U autoexec-u na prvoj disketi stoji busetup. Na taj način je omogućeno da se instalira i na "goloj" mašini tj onoj koja još uvek nema nikakav DOS. Butujete računar sa te diskete, on ispregleda sistem i poruči vam da bežite napolje. Onda mu kašete jedno setup /m da bi ste dobili operativnu verziju bilo kakvog dosa na disku. I sad jedno setup da bi se instalirao ceo DOS, ili setup /q da samo otpakuje sve datoteke. Ako se dobro sećam sve ovo piše u onom readme.txt file-u.
ms.dos.387 mbole,
> Prilikom instalacije QEMM-a na dblspace-ovani disk, kad je > krenula optimizacija mašina ušla u petlju i stalno se resetuje. > Kad je digao sa diskete, ima šta i da vidi, u stvari nevidi :( > Na rutu samo dva sys fajla, autoexec i config, miror i ništa > više. Nema ni jednog poddirektorijuma. Ja u autoexec-u ne videh Prvo da li postoji dblspace disk, tj da li mu se može pristupiti. Drugo da li je u root-u dblspace.bin i dblspace.ini, kao i onaj dblspace.001 ili dako se već zove (fajl koji predstavlja dblspace disk). Svi su sistemski, hiden i read-only. Ako su svi na svom mestu (najvažniji je onaj dblspace.001), onda samo treba naterati dblspace da montira disk. Verovatno je qmm prilikom optimizacije pobrljaveo nešto, a sve sem roota se nalazi na komprimovanom delu diska. Pošto on nije instaliran, tj nema dblspace.ini u root-u, ili ga ima ali sa neodgovarajućim sadržajem, naravno da ne postoji nijedan drugi direktorijum. Inače za dblspace ti nije odgovoran config. Ona linija sa dblspace.sys služi samo da bi legalizovala postojanje dblspace.bin u memoriji jer se on ionako već učitao (pre configa). Svi parametri dblspacea se podešavaju iz dblspace.ini. Evo kako izgleda kod mene (mada je malo drugačije organizovano). Bitno dblspase.>ini< a ne dblspace.>inf< MaxRemovableDrives=1 LastDrive=D MaxFileFragments=119 AutoMount=0 ActivateDrive=D,C1 //ovo bi trebalo da je najbitnija linija Naravoučenije. Vrlo je nebezbedno komprimovati ceo boot drive. Prilikom kreiranja izaberite onu drugu opciju, create comp. volume on the drive ili tako nešto. U c: root-u obavezno držite sve fileove koji se učitavaju iz config.sys i autoexec.bat kao i sam dblspace.exe pomoću koga možete baratati dblspace driveom. Pokušaj da sa originalne dos diskete rapakuješ dblspace.exe. Verovatno ti samo nije montiran dblspace drive.
ms.dos.388 jovca.car,
/* Naravoučenije. Vrlo je nebezbedno komprimovati ceo boot drive. Prilikom /* kreiranja izaberite onu drugu opciju, create comp. volume on the drive Za sada je najsigurnije kreirati sa FDISK dve fizicke particije C: i D:, pa onda D: stackerisati ili dblspacetovati. Meni C: ima 10MB i na njemu su DOS, Stacker, NU 7, swap fajl. Sve ostalo je na D:. Ovde se sistem dize ISKLJUCIVO sa nekomprimovanog diska, i mozes mirno da se igras sa config-om i autoexec-om, a ako ti se nesto pokvari (obrises dblspace.bin i sl.), tu su NDD, UnErase, etc., nadohvat ruke. :)
ms.dos.389 jovca.car,
/* loadhi /squeezet:c:\utils\zkey.exe /* loadhi /squeezef:c:\utils\zkey.exe Nece. :(
ms.dos.390 jovca.car,
/* installhigh= d:\utl\jus\zkey.exe jova -h3b3c -k0 Tnx! :) Ovo je upalilo, ali tek iz drugog pokusaja (?). Prvi put nije hteo da primirise switcheve (zyuc2.kbd -k0), i tek kad sam ponovo napisao (a prvi put nije bilo gresaka u kucanju), proradilo je !?! Ovih dana mi se desavaju stvarno cudne stvari... Btw, sta ti znaci ovo -h3b3c? U zkey.doc nema nista o tome.
ms.dos.391 mbole,
> COUNTRY.SYS koji daje tu mogućnost pojavio se u paketu koji se > (srpski ;) zvao ALL4YU, ali mi se čini da ga je Bulaja malo > prekrstio kada ga je Jel to radi samo po JUSB015, ili može i da se promeni standard, tj. raspored?
ms.dos.392 astral,
│Ţ█Ů█ da je moguce i na jedan i na drugi nacin. U autoexec-u na prvoj │Ţ█Ů█ disketi stoji busetup. Na taj nacin je omoguceno da se instalira i ^^^^^^^ Tacno.
ms.dos.393 dvesic,
Jedna mala zanimljivost : Igrao sam sa sa tri taska pod DesqView-om 2.6 : Clipper, Sor, i TeleMate. Nesto sam zabrljao, Sor je poludeo i malo pobrljavio bazu poruka. Zanimljivost je u tome sto se sve desavalo na DoubleSpace-ovanom disku, i sto je po kontroli tog diska nadjeno dva BAD BLOCKA ?!? (NDD & SCANDISK). Povrsina diska je OK (WD IDE disk), ali kompresovani pokazuje te lose sektore. Mislio sam da to nije moguce ? (Mislim SOFTVERSKI LOS SEKTOR ?) Komentari ? Pozdrav, Dejan.
ms.dos.394 ppekovic,
>> │ Ţ█Ů█ SmartDrive i ne treba gurati gore a to lepo i pise mislim cak i >> │ Ţ█Ů█ u onom read.me fajlu iz DOS-a. >> >> Ja ga sutnuo 'gore' i sve lepo funkcionise. Ok. ali ako ljudi koji su ga pisali kažu da ne treba da ide gore onda za to verovatno ima i razloga. Možda tvoja trenutna konfiguracija + softver koji koristiš ne vode ka potencijalnim problemima, ali niko ti ne garantuje da neće. Paya
ms.dos.395 dr.grba,
Da li ste primetili zanimljivu stvar: default prompt u MS DOS 6.2 je $p$g, tako da sada kada podižete sistem sa diskete na kojoj ne postoji autoexec.bat sa odgovarajućim opisom, nećete dobiti ružno A>, nego A:Đ>. I komanda SET u toj prilici potvrđuje da je ovo default... Baš lepo od Bilija.
ms.dos.396 zdimic,
> Prvo da li postoji dblspace disk, tj da li mu se može pristupiti. Drugo > da li je u root-u dblspace.bin i dblspace.ini, kao i onaj dblspace.001 ili > dako se već zove (fajl koji predstavlja dblspace disk). Havarija se nije desila na mom disku tako da mi nije pri ruci da proverim, ali mislim da se sa PCT vidi samo io.sys, msdos.sys, autoexec.bat, config.sys, dblspace.bin i mirorsav.fil (ako se teko zvaše ovaj poslednji). Nema ni jednog direktorijuma, ni bilo čega drugog. Proveriću pa javljam. Verujem da bi se pravilnim startovanjem dblspace-a moglo i da povrati predhodno stanje. Zato bih bio zahvalan ako neko može da ukaže na parametre u autoexec-u i config-u, za aktiviranje dblspace-a.
ms.dos.397 dens,
>> Ja ga sutnuo 'gore' i sve lepo funkcionise. On sam pokuša da ode gore bez obzira da li ima loadhigh ili ne. To je poenta.
ms.dos.398 cnenad,
ŁŁŁ (NDD & SCANDISK). Povrsina diska je OK (WD IDE disk), ali kompresovani ŁŁŁ pokazuje te lose sektore. Mislio sam da to nije moguce ? ŁŁŁ (Mislim SOFTVERSKI LOS SEKTOR ?) Nešto slično se i meni u firmi dogodilo, pred sam kraj DBLSPACE-ovanog diska su se pojavili BS nakon NDD-a, koje sam uspeo da obrišem tek kad sam skinuo DBLSPACE. Pokušao sam sa smanjivanjem komprimovane particije, ali je DBLSPACE odbio da dalje smanjuje particiju od mesta gde su počinjali BS. Kao što se i sam pitaš, vidiš da je i to moguće. Vrlo zanimljiva pojava, koju 'nadam se ;)' više neću videti iako sam ostao pri DBLSPACE-u.
ms.dos.399 astral,
│Ţ█Ů█ (Mislim SOFTVERSKI LOS SEKTOR ?) Mnogi programi imaju mogucnost markiranja losih/dobrih sektora bez obzira na njihovo pravo stanje. Moguce je da je neki od aktivnih programa (mozda i sam DV ili DS) malo pobrljavio i oznacio neki sektor. Jednostavno uzmi neki program koji radi istu stvar (markiranje) i oznaci sektore kao OK :).
ms.dos.400 fancy,
ŮŢ> Da li ste primetili zanimljivu stvar: default prompt u ŮŢ> MS DOS 6.2 je $p$g, tako da sada kada podižete sistem To je stara stvar, još od 6.0 ... Ali ako dižeš sa c: i uradiš a:, dobićeš A> (moraš da staviš prompt $p$g)
ms.dos.401 fric,
> │ Ţ█Ů█ Kako si iskoristio memoriju Herculesa (kojim programom) ? > > Memory menager-i to rade sami. Odnosno, eventualno postoji neki > svic (na UMBDRVR-u je sve automatski), lai ti ne treba poseban > program. U ovom slucaju, to je ocigledno obavio QRAM. Pa ne znam baš, ja eto vozim QRAM, a ništa mi nije obavio. Elem, pitanje ostaje - na koji način, nezavisno od tipa matične ploče, herculesova video memorija može da se pridruži osnovnoj ?
ms.dos.402 mbole,
> Za sada je najsigurnije kreirati sa FDISK dve fizicke particije > C: i D:, pa onda D: stackerisati ili dblspacetovati. Meni C: > ima 10MB i na njemu su DOS, Stacker, NU 7, swap fajl. Sve > ostalo je na D:. Ovde se sistem dize Da i to je dobra varijanta. Jedino mi je smetalo što preskačem jedan disk. Ne smatram subst, join, asign, kombinaciju pouzdanom tako da ne volim zamene imena diskova. Usput ne smatraju je pouzdanom ni momci iz microsofta, ko što piše u uputstvu, al su je ipak iskoristili. The.
ms.dos.403 markom,
*** Komentari ? Kill Microsoft :)) Marko
ms.dos.404 ognjen,
)-> Mislio sam da to nije moguce ? )-> (Mislim SOFTVERSKI LOS SEKTOR ?) Pa, naravno. Cemu bi onda sluzio Calibarate (ako se tako pise:).
ms.dos.405 mbole,
> Zato bih bio zahvalan ako neko može da ukaže na > parametre u autoexec-u i config-u, za aktiviranje dblspace-a. Još jednom. U autoexec-u i config-u, ne postoji ni jedan parametar koji pokreće dablspace. Linija sa device=dblspace.sys /move jedino služi da bi ozvaničila, tj prijavila dosu stanje u memoriji, pošto se dblspace.bin već učitao (pre config-a). Datoteka koja upravlja dblspace-om je dblspace.ini, i mora se nalaziti u root-u drajva sa koga se podiže sistem. Ima sistem, hiden, i readonly atribute. U mojoj prethodnoj poruci imaš primerak, a otkucaj i jedno help dblspace.ini pa ćeš dobiti tačne podatke šta koji parametar znači.
ms.dos.406 dragisha,
-> Alternativno, mogu da koristim tih 384 za -> EMS, ali mi je primamljivije 64 KB UMB. Najbolje ako možeš to da premapiraš u Extended. Dobićeš i HMA i 320 Kb XMS. -> NEAT je bolja ploca, i samim tim -> pretpostavljam da imas bar 128 KB UMB. Base memory extended by 64 Kb, 192 Kb UMB:). Ostaje "neiskorišteno" 64 Kb za Herc i BIOS ROM. 286 su strava jeftine. Lovi NEAT 20Mhz:). -- [I married a virgin; I can't stand criticism...]
ms.dos.407 dragisha,
-> Za SQT javlja Illegal parametar, a ostala dva ne pomazu. Uporno kuka -> kako ne moze da ucita zkey u gornju memoriju. -> -> A imam slobodno jos 35Kb UMB-a...:( Oćeš savjet?:) Promijeni redoslijed učitavanja, tj. ZKey bliže početku i... Jasno?:) -- [Aww, who let the humans in?]
ms.dos.408 dr.grba,
>> Zanimljivost je u tome sto se sve desavalo na DoubleSpace-ovanom >> disku, i sto je po kontroli tog diska nadjeno dva BAD BLOCKA ?!? >> ... >> Komentari ? Koji klinac sam ti poslao XXX 3.1? (: Tako ti i treba kad me ne slušaš.
ms.dos.409 saricl,
Treba mi par saveta u vezi pakovanja u UMB. CONFIG.SYS je sledeŠi: country=38, 852, c:\dos\country.sys stacks=9,256 files=50 buffers=25 devicehigh=c:\windows\himem.sys dos=high,umb device=c:\windows\emm386.exe ram device=c:\dos\display.sys con=(ega,,6) AUTOEXEC.BAT : loadhigh c:\windows\smartdrv.exe ×echo off prompt ŠpŠg path=c:\windows;c:\dos;c:\utility set temp=c:\dos set bitfax=c:\bitfax set orcadexe=c:\orcadexe\ set orcadesp=c:\orcadesp\ set orcadproj=c:\orcad\ set orcaduser=c:\orcadesp\ loadhigh c:\doskey loadhigh c:\gmouse 2 *3 loadhigh c:\dos\mode con cp prep=((852) c:\dos\ega.cpi) loadhigh c:\dos\mode con cp sel=852 loadhigh c:\vkey.com So posle uŠitavanja ovakvog autoexeca i configa ostaje mi samo 529296 bajtova, a ovde sam video da poneki uŠitavanjem u UMB osloba­aju i do 620Kb pa ako neko mo×e da mi ka×e Üta da izmenim mnogo bi mi pomoglo.
ms.dos.410 sir.oracle,
Bavio sam se navedenom problematikom oko dblspace-a pa bih svima koji pokusavaju da urade upgrade mogao da dam nekoliko sugestija. 1. Novinarska verzija dblspace-a je nekompatibilna sa regularnom 6.x verzijom jerbo ju je Billy nabudzio da lepo radi za novinare a za to sto je laznjak nema veze (3xura za Microsoft, 3xura za MS DOS) ;) 2. I dalje je ubedljivo najlaksi nacin prelaska na novu verziju DOS-a otici na masinu koja ima instaliranu zeljenu verziju (npr.6.2) staviti u nju disketu i FORMAT A: /S , a zatim COPY SYS.COM A: Nakon toga CD\DOS pa PKZIP(ARJ) DOS (sa izvesnim opcijama) i sve je tu. Druga masina se boot-ira sa prvog flopija i otkuca se SYS C:, a zatim raspakuje DOS arhiva. UPOZORENJE:Nemojte ovo raditi ako imate novinarsku verziju pa zelite da predjete na v6.2 vec prvo BACKUP pa skinite dblspace zatim uradite gore navedeno i onda RESTORE. Ukoliko vam disk nije dblspace-ovan onda slobodno ignorisite ovo upozorenje. 3. No ukoliko ste ignorisali ovo upozorenje a uradili "upgrade" iz tacke 2. nista se strasno nece desiti sa vasim podacima. Oni su i dalje na disku samo sto vise nisu vasi ;) U tom slucaju problem cete prevazici sa boot disketom napravljenom na novinarskoj verziji sa koje cete podici racunar a onda lepo uradite sve kako pise u upozorenju. ps. Pri pokusaju dizanja v6.2 sa dblspace novinarskom particijom javlja nesto kao incompatibile dblspace driver ili tako nesto (ne secam se vise ali to je osnovni smisao).
ms.dos.411 markom,
*** devicehigh=c:\windows\himem.sys *** device=c:\windows\emm386.exe ram *** dos=high,umb Probaj da ovo staviš kao prve tri linije, ako ne upali probaj QEMM ...
ms.dos.412 dmajkic,
Help! Ne mogu nikako da otvorim više od 20 fajlova. Stavio sam, naravno, razne vrednosti za FILES= u konfigu, ali džaba. žim se neki program uhvati za više fajlova, dobijem DOS error 4, ili javi da nemože da otvori više fajlova. Probao sam i bez CONFIG.SYS-a i AUTOEXEC.BAT-a (samo sa FILES=40) i opet isto. Pomislio sam da je ovaj novinarski DOS 6.0, ali kad sam instalirao ceo dos 6.2, opet se ponovilo isto. Imam 386DX/33, Conner od 120Mb.
ms.dos.413 vcalic,
>> devicehigh=c:ĐwindowsĐhimem.sys >> dos=high,umb >> device=c:ĐwindowsĐemm386.exe ram >> device=c:ĐdosĐdisplay.sys con=(ega,,6) Prvo, himem.sys ne može da ide u high, jer UMB obezbeđuje EMM386, a himem.sys mora biti učitan pre njega. Drugo, nisi napisao da li koristiš DOS peticu ili šesticu, pošto je razlika po tom pitanju velika. Dalje, pošto ti je EMM386 u Windows direktorijumu, pretpostavljam da se ne radi o EMM386 iz DOS-a 6.x, a to znači da EMM nije u stanju da sam pronađe sve nekorišćene blokove u zoni A000-FFFF. Moraćeš ručno (recimo uz pomoć MS-ovog MSD-a, ili Quarterdeckovog Manifesta) da pronađeš koji su regioni slobodni u zoni A000-FFFF i da ih ručno uključiš (sa /I opcijom EMM-a). Jednostavnija varijanta je da uzmeš QEMM (mada ti može usporiti Windows) ili DOS 6.x. Ako već imaš DOS 6.x onda koristi njegov EMM386 i MEMMAKER a ne EMM386 iz Windowsa. Vlada
ms.dos.414 markom,
*** Ne mogu nikako da otvorim više od 20 fajlova. *** Stavio sam, naravno, razne vrednosti za FILES= u konfigu, Budi malo detaljniji, kako ih otvaraš ?
ms.dos.415 dens,
>> loadhigh c:\windows\smartdrv.exe Ovde loadhigh nije potreban, smartdrv se sam učitava u visoku memoriju. >> set temp=c:\dos Bolje odvoj poseban direktorujum za privremene fajlove, npr C:\temp, jer ovako nemaš pregled koje smeće ti je npr windows ostavio u obliku privremenih fajlova. Njima mesto nije u DOS diru. >> loadhigh c:\doskey Nije valjda da ne radiš u insert modu? >> loadhigh c:\dos\mode con cp prep=((852) c:\dos\ega.cpi) >> loadhigh c:\dos\mode con cp sel=852 Nisam siguran da ti je ovde lh (loadhigh) uopšte potreban. Inače, ako možeš pređi na vgamax, kojiti je uz vkey koji koristiš dovoljan za podršku našim slovima. U svakom slučaju dodaj još jednu stvar u liniju sa EMM386: device=c:\windows\emm386.exe ram I=E000-EFFF Ovim dobijaš još dosta UMB-a :) . Ako sve ovo ne upali, pređi na QEMM.
ms.dos.416 kriss,
˙˙ Ne mogu nikako da otvorim više od 20 fajlova. ˙˙ Pomislio sam da je ovaj novinarski DOS 6.0, ali kad sam ˙˙ instalirao ceo dos 6.2, opet se ponovilo isto. Xa, pa taj problem je 'star koliko i DOS' (uslovno rečeno). :) Evo ti jedan veoma koristan hint: PS.SOFT (!) poruke 2.123, 2.125, 2.126, 2.133 su najvažnije i u njima se upravo sadrži o odgovor + postoji i par primera u pascalu i valjda C-u (za c nisam siguran) kako to prevazići. Ako te zanima cela diskusija, skini još 20-ak poruka pre i posle. P.S. Jel sam dao najkonkretniji odgovor? O:)
ms.dos.417 dens,
>> Jednostavnija varijanta je da uzmeš QEMM (mada ti može usporiti >> Windows) ili DOS 6.x. Ako već imaš DOS 6.x onda koristi njegov EMM386 i Ovo (usporenje WIN pod QEMM) kod sebe nisam uspeo da dokažem, a baš sam se trudio...
ms.dos.418 astral,
│Ţ█Ů█ Treba mi par saveta u vezi pakovanja u UMB. Ukoliko imas iskustva sa memory menagerima, prerdlazem ti da probas QEMM. Ukoliko nemas iskustva i vremena, mozes da probas sa UMB_DRVR-om (ako podrzava tvoju plocu). QEMM ce sam da ti namesti sve potrebne parametre (ovo treba uzeti sa rezervom :), namesta sam, ali samo sko mu se hoce :)) ). A sa UMB-om bi izgledalo otprilike ovako: DEVICE = C:\DOS\UMB_DRVR.SYS /C=xx (xx je odredjeni broj) DEVICEHIGH = C:\DOS\HIMEM.SYS DOS = HIGH pa onda sve ostale drajvere, i to sa DEVICEHIGH, umesot obicnog device. A u autoexec-u stavi sve isto, sa LH ispred svakog TSR-a. Dakle: LH doskey LH vkey
ms.dos.419 make.me,
Molio bih dobre ljude da mi objasne poruku iz DOS-a: "Out of environment space" Tu poruku vise puta je izbacio posle optmizer-a ( QEMM&703) ,a zadnji but mi je bila i blokirana tastatura.Prebacio sam PROMPT par redova gore (posto je bio zadnji) i radilo je sve OK.Nisam ljubitelj *.hlp fajlova pa ih brisem sa diska (ujedno ne znam engleski).Molio bih za odgovor.;((( DOS 5.0 386/4/40 DX
ms.dos.420 spantic,
> Molio bih dobre ljude da mi objasne poruku iz DOS-a: > "Out of environment space" Samo dodaj kod linije gde definišeš ljusku u CONFIG.SYS-u: SHELL = c:\dos\COMMAND.COM C:\DOS /E=1024 Kod 4DOSa to možeš da staviš u 4dos.ini: Environment = 1024
ms.dos.421 zdimic,
>Da li radi uopšte QEMM na disku koji je ceo pod dblspace-om?? (jedna cela >particija C: i onaj valjda fiktivni disk H:). Evo i kako je rešen problem. Mašina je podignuta sa disketom uninstal koja je napravljena prilikom instalacije DOS-a 6.2 (predhodno sam na njoj ubio autoexec.bat) i sve je bilo O.K. Jedino je sad još trebalo iz QEMM direktorijuma pokupiti stari autoexec i config. QEMM je za optimizaciju napravio autoexec koji ne podiže DBLSPACE, i odatle ceo problem. Izgleda da je nemoguće instalirati QEMM na disk koji je ceo pod DBLSPACE-om, a i optimizacija na disku na kome je već instaliran nema šanse da prođe bez totalnog zaglupljivanja mašine. Hvala svima za korisne savete. Zoran
ms.dos.422 dcolak,
│ Jednostavnija varijanta je da uzmeš QEMM (mada ti može usporiti │ Windows) ili DOS 6.x. Ako već imaš DOS 6.x onda koristi njegov EMM386 i │ MEMMAKER a ne EMM386 iz Windowsa. Šta fali ovome? :)) device = c:\arhive\u\umb_drvr.sys /c=09 devicehigh = c:\dos\himem.sys dos = umb, high 641xxx K Free :) Sledge DAMMIR!
ms.dos.423 dcolak,
│ Nisam siguran da ti je ovde lh (loadhigh) uopšte potreban. Inače, ako možeš │ pređi na vgamax, kojiti je uz vkey koji koristiš dovoljan za podršku našim │ slovima. ..i budi spreman za probleme sa paletom na ekranu... Sledge DAMMIR!
ms.dos.424 wizard,
> Bavio sam se navedenom problematikom oko dblspace-a pa bih svima koji > pokusavaju da urade upgrade mogao da dam nekoliko sugestija. Pošto MS više nema pravo da isporučuje dblspace uz DOS, realno je očekivati da više neće ni postojati podrška za isti.. u svakom slučaju biće sve manja. Dakle najbolja sugestija koja može da se da je - Stacker.
ms.dos.425 dr.grba,
>> Pošto MS više nema pravo da isporučuje dblspace uz DOS, >> realno je očekivati da više neće ni postojati podrška za isti.. Narodski rečeno: svi junaci nikom ponikoše...
ms.dos.426 dragisha,
-> > NEAT 286 sa 2Mb RAM + QRAM, 691,000č free. Naravno, sa Hercom. -> -> Kako si iskoristio memoriju Herculesa (kojim programom) ? Sorry za kašnjenje.. Slabo sam online. Koristio sam jedan program koji sam našao prikačen uz mail od tebe:). Device=c:\etc\qram.sys Device=c:\etc\qext.sys DOS=High, UMB I tako dalje. A nisam iskoristio video memoriju, nego mi je QRAM proširio osnovnu memoriju za 64Kb na račun A000-AFFF. Sve to na NEAT ploči, a kasnije i na NESX (386SX sa C&T čipovima). -- [If you cannot convince them, confuse them.]
ms.dos.427 dmajkic,
+>*** Ne mogu nikako da otvorim više od 20 fajlova. +>*** Stavio sam, naravno, razne vrednosti za FILES= u konfigu, +> +> Budi malo detaljniji, kako ih otvaraš ? Prvi put sam primetio kada sam skinuo Vern Six biblioteku za kliper. Ima tamo neki demo program koji kada ga startujem zablokira kod otvaranja baza. (Javi Dos error 4) Onda sam probao iz Dos Navigatora(DN), uđem u neki dir i krenem redom da otvaram(sa F3) fajlove, a on kod 12-13 javi da nemože da otvori taj i taj fajl. U NG-u za kliper piše da dos error 4 znači da nema više slobodnih fajl hendlova.
ms.dos.428 dmajkic,
+> P.S. Jel sam dao najkonkretniji odgovor? O:) Hvala, sad ću da vidim šta ima tamo.
ms.dos.429 cnenad,
ŁŁŁ Izgleda da je nemoguće instalirati QEMM na disk koji je ceo pod ŁŁŁ DBLSPACE-om, a i optimizacija na disku na kome je već instaliran nema Probao sam jednom da instaliram QEMM na komprimovanu particiju. Prva instalacija nije uopšte prošla kako treba. Druga jeste ali je mašina radila drastično sporo. Nakon toga je došlo do 'jezivih' problema pa sam odustao od toga. Dakle, ne treba instalirati QEMM ili ga koristiti sa komprimovane partiicije.
ms.dos.430 zkehler,
Ŕ Ok. ali ako ljudi koji su ga pisali kažu da ne treba da ide Ŕ gore onda za to verovatno ima i razloga. Možda tvoja Ŕ trenutna (...) Nepovoljna je kombinacija SmartDrive i Double Buffering: prvo je instalirana međumemorija za translaciju (Double Buffering), što naravno usporava rad sa diskom, a zatim si još i sam cache digao u visoku memoriju. Sve zajedno - značajno usporenje, koje je vidljivo i bez naročitih merenja. U opštem slučaju - bez Double Buffering-a - nema razloga zašto se Smart Drive ne bi podigao u visoku memoriju. ZK
ms.dos.431 zkehler,
Ŕ SHELL = c:ĐdosĐCOMMAND.COM C:ĐDOS /E=1024 SHELL=C:ĐDOSĐCOMMAND.COM C:ĐDOS /E:1024 /P ZK
ms.dos.432 mbole,
> U NG-u za kliper piše da dos error 4 znači da nema više > slobodnih fajl hendlova. u config files=45 u autoexec set clipper=f40 ili koliko hoćeš fileova ili ako koristiš blinker u link file blinker executable clipper f40 files mora biti veći čini mi se za 5 od ovog clipperovog fxx jer se u to broje i con, lpt, aux itd.
ms.dos.433 make.me,
U config.sys imam sledecu liniju: SHELL=C:\QEMM\LOADHI.COM /R:2 C:\COMMAND.COM C:\ /P Sada mi se ne blokira tastatura ,a to sam resio izbacivanjem dve linije iz AUTOEXEC.BAT fajla. Da li je AUTOEXEC.BAT ogranicen u broju linija koje se mogu upisati u njega??????????????
ms.dos.434 dejanr,
Počinje da se isporučuje MS-DOS 6.21... bez DBLSPACE-a... Rezultat Microsoftovog poraza na sudu. Za sada taj DOS dobijaju samo oni koji kupuju računar sa sve DOS-om. Zanimljivo je da se nudi i upgrade (!? bolje reći downgrade) sa DOS-a 6.2 na DOS 6.21 za $9.95. Pa ko voli... NOVOSTI/microb 4.916.
ms.dos.435 cnenad,
ŁŁŁ Počinje da se isporučuje MS-DOS 6.21... bez DBLSPACE-a... Rezultat ŁŁŁ Microsoftovog poraza na sudu. Za sada taj DOS dobijaju samo oni koji UčAS !!!!! Bilo je kratko ali slatko. :) Pa šta misle oni gde ću ja sad da stavim viška 70 Mb softvera što je držan na komprimovanoj particiji. More imam ja njih sad da tužim, kupiće oni meni novi disk. ;) ŁŁŁ Zanimljivo je da se nudi i upgrade (!? bolje reći downgrade) sa DOS-a ŁŁŁ 6.2 na DOS 6.21 za $9.95. Pa ko voli... Jeste da sam se malopre probudio ali i dalje mislim da ovo sve sanjam. :(((
ms.dos.436 dmajkic,
+> P.S. Jel sam dao najkonkretniji odgovor? O:) Džaba. Sve sam pročitao i probao ali je opet maksimalan broj fajlova koji se mogu otvoriti 15 (+5 sistemskih). žudi me to da kliperovi programi javljaju ovu grešku. Stvarno ne vidim šta bi moglo da bude. :( Ako neko ima ideju neka pomaže.
ms.dos.437 markom,
*** UčAS !!!!! Bilo je kratko ali slatko. :) Pa šta misle oni gde ću ja sad *** da stavim viška 70 Mb softvera što je držan na komprimovanoj particiji. Kad smo te lepo ubeđivali da pređeš na STacker ti nisi hteo, eto ti sad ;)) *** More imam ja njih sad da tužim, kupiće oni meni novi disk. ;) Dovoljno je da te pitaju za serijski broj i da ti propadne tužba :))
ms.dos.438 dmajkic,
+> u autoexec +> set clipper=f40 ili koliko hoćeš fileova Taj je!! Hvala. :)
ms.dos.439 markom,
*** Džaba. Sve sam pročitao i probao ali je opet maksimalan broj *** fajlova koji se mogu otvoriti 15 (+5 sistemskih). Postoji jedno, ne baš elegantno, ali korisno rešenje. Drži otvorene samo one fajlove koji ti trenutno trebaju, a teško je da ti treba 20 otvorenih u isto vreme :)
ms.dos.440 dens,
>> ..i budi spreman za probleme sa paletom na ekranu... Ti izgleda imaš neki problem sa paletom koji si tajio? Zaista ne znam za tako nešto. Koristim Vgamax više od godinu dana bez problema.
ms.dos.441 dens,
>> Dakle, ne treba instalirati QEMM ili ga koristiti sa komprimovane Na poslu jedna mašina radi sa QEMM sa komprimovanog diska sve u 16. Dakle, tvoj zaključak nije baš baš najtačniji. U pitanju je DOS6.2 i Stacker 3.1. Ne zaboravite da je često u QEMM.SYS liniju potrebno dodati i parametar DB:4 bez koga puca QEMM na komprimovanim particijama. Na toj mašini su prošle sve instalacije u svim varijantama i redosledima pa stoga ne prihvatam generalne zaključke da nešto ne može... Obično sve piše u DOC fajlu.
ms.dos.442 milan,
>*** UčAS !!!!! Bilo je kratko ali slatko. :) Pa šta misle oni gde ću >*** ja sad da stavim viška 70 Mb softvera što je držan na > komprimovanoj particiji. > > Kad smo te lepo ubeđivali da pređeš na STacker ti nisi hteo, eto ti > sad ;)) > >*** More imam ja njih sad da tužim, kupiće oni meni novi disk. ;) > > Dovoljno je da te pitaju za serijski broj i da ti propadne tužba :)) Koj' kaže. Će mu opravimo regularnu kupljenu verziju DOS-a 6.0 za koju još nije poslata registracija. Nek' uzme, nek' se registruje i nek' se tužaka. Baš me zanimaju efekti! Pl poz M
ms.dos.443 cnenad,
ŁŁŁ Kad smo te lepo ubeđivali da pređeš na STacker ti nisi hteo, eto ti sad Ma smisliće oni nešto u međuvremenu. ;) ŁŁŁ ;)) Dovoljno je da te pitaju za serijski broj i da ti propadne tužba :)) A ako ne smisle ;(, naći ću ja negde serijski broj.;)
ms.dos.444 dcolak,
│>> ..i budi spreman za probleme sa paletom na ekranu... │ │ Ti izgleda imaš neki problem sa paletom koji si tajio? Zaista ne znam │ za tako nešto. Koristim Vgamax više od godinu dana bez problema. To je jedini razlog što ne koristim VGAMAX. Posle nekog vremena boje se izgube, tj. neke postanu crne, tako da ništa ne vidim.. Dešava se poprilično slučajno, mada uglavnom po izlasku iz programa. Da nije u pitanju stara verzija? Koju ti koristiš? Sledge DAMMIR! --- * Koristim ovu priliku da se zahvalim Novimu za nesebičan poklon :)
ms.dos.445 cnenad,
ŁŁŁ To je jedini razlog što ne koristim VGAMAX. Posle nekog vremena boje ŁŁŁ se izgube, tj. neke postanu crne, tako da ništa ne vidim.. Provereni monitor, video kartica ? VGAMAX je jedan od najotpornijih programa na menjanje režima boja i slično na računaru pa me stvarno čudi da se takve stvari događaju kod tebe. Kod mene sve šljaka korektno od prvog dana. Verzija je 2.0.
ms.dos.446 cnenad,
ŁŁŁ Dakle, tvoj zaključak nije baš baš najtačniji. U pitanju je DOS6.2 ŁŁŁ i Stacker 3.1. Ne zaboravite da je često u QEMM.SYS liniju potrebno ŁŁŁ dodati i parametar DB:4 bez koga puca QEMM na komprimovanim particijama. Kod mene nije hteo da radi na DBLSPACE-u a za STACKER ne znam jer većina sa kojima sam se konsultovao koristi DBLSPACE. Što se tiče parametra DB:4 on je uveden u verziji 7.03. Ono što sam probao je bilo sa verzijom 7.00-7.02. Moguće je da sada radi kako treba ali nisam više isprobavao. Mirne duše sam odvojio 1.1 Mb za njega na nekomprimovanom drajvu.
ms.dos.447 ppekovic,
>> device=c:\windows\emm386.exe ram Ja ne koristim ni jednu aplikaciju u kojoj mi je potrebna EMS, zato koristim opciju NOEMS za emm386 i eto nove "visoke" memorije. Paya
ms.dos.448 ppekovic,
>>│ Nisam siguran da ti je ovde lh (loadhigh) uopšte potreban. Inače, ako možeš >>│ pređi na vgamax, kojiti je uz vkey koji koristiš dovoljan za podršku našim >>│ slovima. >> >> ..i budi spreman za probleme sa paletom na ekranu... Objasni. Instalirao sam zkey+vgamax na dvocifren broj računara kod prijatelja, rođaka, ... i niko se do sada nije imao ni najmanji problem. žak šta više, uz pomoć vgamax-a sam na mnogim vga mono monitorima doterao palete tako da izgledaju mnogo prirodnije tj. da se razlika između boja jasnije uočava. Paya
ms.dos.449 kriss,
˙˙ Džaba. Sve sam pročitao i probao ali je opet maksimalan broj ˙˙ fajlova koji se mogu otvoriti 15 (+5 sistemskih). ?!?! I pored files=xxxx ?? Pa onaj program u pascalu valjda je kod mene otvorio više od 20 sigurno!
ms.dos.450 astral,
│Ţ█Ů█ device = c:\arhive\u\umb_drvr.sys /c=09 │Ţ█Ů█ devicehigh = c:\dos\himem.sys │Ţ█Ů█ dos = umb, high │Ţ█Ů█ 641xxx K Free :) Imam istu plocu (bar broj :) ) i daje mi "samo" 623K ram-a. U cemu je fora ?? P.S. I ostalo je potpuno isto, cak i redosled.
ms.dos.451 dcolak,
│ Provereni monitor, video kartica ? │ │ VGAMAX je jedan od najotpornijih programa na menjanje režima boja i slično │ na računaru pa me stvarno čudi da se takve stvari događaju kod tebe. Well, šta da kažem, sve je provereno, ali radi, radi pa hop, nema boja.. Nego crna i bela... :) VgaMax? Neka hvala :) Sledge DAMMIR!
ms.dos.452 dcolak,
│ Objasni. Instalirao sam zkey+vgamax na dvocifren broj računara │ kod prijatelja, rođaka, ... i niko se do sada nije imao ni │ najmanji problem. žak šta više, uz pomoć vgamax-a sam na mnogim │ vga mono monitorima doterao palete tako da izgledaju mnogo │ prirodnije tj. da se razlika između boja jasnije uočava. Startujem VGAMAX, radim neko vreme, sve je super. Uđem u SHEZ, radim u njemu, izađem i ... izgubile se boje, samo crna (umesto ne znam koje) i bela, so, posle toga moram da pritisnem, kako beše, ctrl-alt-[ da bih dobio nazad boje... Sledge DAMMIR!
ms.dos.453 markom,
*** Koj' kaže. Će mu opravimo regularnu kupljenu verziju DOS-a 6.0 za *** koju još nije poslata registracija. Nek' uzme, nek' se registruje i *** nek' se tužaka. Baš me zanimaju efekti! Ako čovek oće da se tuži, ostaje još jedino da mu neko pokloni DOS 6 (r) :)
ms.dos.454 klisa,
>> Startujem VGAMAX, radim neko vreme, sve je super. Uđem u SHEZ, >> radim u njemu, izađem i ... izgubile se boje, samo crna (umesto ne >> znam koje) i bela, so, posle toga moram da pritisnem, kako beše, >> ctrl-alt-[ da bih dobio nazad boje... Možda će ti pitanja izgledati glupo ali, da ipak pitam: :) Da li si, nakon učitavanja svih potrebnih fontova, 1. Naveo neku od opcija /A, /B ili /M? (ako nisi, pokušaj) 2. Paletu aktivirao opcijama /P<paleta.dat> /P? (ovo drugo /P je obavezno) Što se Vgamax-a tiče, u pravu si: on zaista nije rešio sve probleme sa paletom, jer podrazumeva da su boje uvek defisane u paletnim registrima 0-5, 20, 7, i 56-63 (ukupno 16 boja). Ako neki program te registre menja (ne znam da li Shez to radi, sumnjam), onda Vgamax ne zna da vrati paletu na staro stanje. Uz poruku je okačen i program za editovanje palete koji to sve prikazuje u praksi. setpal.arj
ms.dos.455 dens,
>> da stavim viška 70 Mb softvera što je držan na komprimovanoj particiji. Instaliraj Stacker preko DBLSPACE-a. Konverzija traje oko pola minuta. Dobićeš i par MB više prostora i veću brzinu rada. Podrška u budućnosti će postojati (izlazi Stacker 4.0).
ms.dos.456 dcolak,
│ 1. Naveo neku od opcija /A, /B ili /M? │ (ako nisi, pokušaj) Jesam, ništa se ne menja :( │ 2. Paletu aktivirao opcijama /P<paleta.dat> /P? │ (ovo drugo /P je obavezno) Ja bih želeo da mi paleta ostane netaknuta, tj. ne želim da menjam boje.. Eh.. Ostajem na VkeyB i Idejus :P Sledge DAMMIR!
ms.dos.457 sceka,
Imam jedan problem pa me zanima da li mi neko moze pomoci. Problem se sastoji u sledecem: 1.QEMM 7.0x nikako ne mogu da instaliram tj. masina pocne da mi se resetuje i nikako da stane. 2.Kada starujem scanmem.com iz QEMM on nesto radi i odjednom stane i napise NO ROM BASIC SYSTEM HALTED. 3.Kada izlazim iz ACAD 12 obavezno mi blokira uz poruku memory protection fault uz napomenu da je greska u protected modu i daje stanje masine u tom trenutku. 4.Kod ranijih verzija ACAD (10 i 11) startujem program i kako pomerim misa masina blokira i ako uspem da izadjem iz programa da mi poruku MEMORY ALOCATION ERROR CANOT LOAD COMMAND.COM SYSTEM HALTED Masina mi je COMTRAD 486DX33/8MB RAM imam MS DOS 6.0 ali napominjem da mi se isto desavalo i sa DOS 5.0 Disk je Quantum 105 LS Stackerisan sa Stacker 3.0 ali se to desavalo i pre nego je bio stackerisan. Pozdrav, SCEKA
ms.dos.458 dens,
>> Dešava se poprilično slučajno, mada uglavnom po izlasku iz programa. >> Da nije u pitanju stara verzija? Koju ti koristiš? Koristim verziju 2.0 sa Sezama. Što je najveći štos, koristim ga i u firmi, gde inače radi na još par mašina... Za problem sa paletom prvi put čujem. Jedini problem koji je pomenut u vezi VGAMAX-a je njegovo dizanje u visoku memoriju. Ni po tom pitanju nemam teškoća, podižem ga jednom jedinom linijom iz autoexec-a...
ms.dos.459 dens,
>> boja.. Nego crna i bela... :) VgaMax? Neka hvala :) Možda alociraš za UMB nešto iz zone B000-B7FF?
ms.dos.460 dens,
>> Ja ne koristim ni jednu aplikaciju u kojoj mi je potrebna EMS, Ali ih ima... Na žalost, mnogi programi koje koriste elektroničari i dalje traže EMS. Glupo, ali istinito.
ms.dos.461 fric,
> -> Kako si iskoristio memoriju Herculesa (kojim programom) ? > Koristio sam jedan program koji sam našao prikačen uz mail od tebe:). :)) > A nisam iskoristio video memoriju, nego mi je QRAM > proširio osnovnu memoriju za 64Kb na račun A000-AFFF. Sve > to na NEAT ploči, a kasnije i na NESX (386SX sa C&T > čipovima). I meni istotakodje. Razumeo sam da si našao način da iskoristiš i video memoriju (b000 - bfff), pa uzeh da pitam za hint.
ms.dos.462 jovca.car,
/* Startujem VGAMAX, radim neko vreme, sve je super. Uđem u SHEZ, /* radim u njemu, izađem i ... izgubile se boje, samo crna (umesto ne /* znam koje) i bela, so, posle toga moram da pritisnem, kako beše, /* ctrl-alt-[ da bih dobio nazad boje... Ovo se dešava i kod mene. :( Izađem iz Win-a ili TM-a, startujem NCD ili SpeeDisk i dođe mi da crknem od muke....sve crno i belo....:((...a posle Ctrl-Alt-[ još gore...:(((
ms.dos.463 cnenad,
ŁŁŁ *** nek' se tužaka. Baš me zanimaju efekti! ŁŁŁ ŁŁŁ Ako čovek oće da se tuži, ostaje još jedino da mu neko pokloni DOS 6 (r) Ma na to sam i mislio, da pronađem nekog ko je registrovan pa da zajedno tužimo mada mislim da će to već sam i uraditi. Dobrovoljci, šta čekate ? ;)
ms.dos.464 corto,
>  Masina mi je COMTRAD 486DX33/8MB RAM imam MS DOS 6.0 ali Problemi sa AutoCADom govore da ti verovatno nesto s memorijskim cipovima nije u redu, ili su ti pobrkani razni i mnogi memory manageri. Da li si probao s gole masine, tj SAMO sa stackerom? R10 i R11 moraju da imaju bar 1MB Extended, a ako hoces EMS, onda inm to moras reci. R 12 nije probirljiv. Disk ti je mali, odluci se sta ti od program ateba, a sta ne. Stacker tu ni slucajno nije resenje, jer ako pukne, puci ce nepovratno. Nema smisla da drzis (ako drzis) vise verzija AutoCAD-a na disku, pogotovo sto je R12 monstrumce. Ako ti bas nije neophodan, bolje ga zbrisi i vrati se na R11. Manji je, a 2D stvari radi isto tako lepo kao i R12. Lepo bi bilo i da posaljes autoexec i config, kao i koliko slobodnog mesta imas na disku.
ms.dos.465 niklaus,
Subject: Re: VGAMAX (:> VGAMAX je jedan od najotpornijih programa na menjanje režima boja i (:> slično na računaru pa me stvarno čudi da se takve stvari događaju kod (:> tebe. Povodom dotičnog programa američkog studenta, pravi mi probleme u kombina- ciji sa TeleMate-om. Zapravo pre bi rekao, da sranja pravi TM. Naime prilikom promene ekranskih fontova unutar TMa, gubi se veza TM sa onim što bi trebao da ispiše na ekran (samo šeta kurzor, ali za sobom ne ostavlja traga). Any suggestions? (: Sean :)
ms.dos.466 mbole,
> Any suggestions? Tminst, memory, video, 0. Ili edituj tm.cfg deo gde pise: % General setup XmsHimem=Off XmsLimit=0 EmsLimit=0 VideoRam=0 <--- ovo je bitna linija, tj bitno je da bude 0
ms.dos.467 markom,
*** Any suggestions? Idi u TMINST, opcija memory, vga ram (ili tako nešto), postavi vrednost na 0 i gle čuda, radi :)) Marko
ms.dos.468 saricl,
> zoni A000-FFFF. Moraćeš ručno (recimo uz pomoć MS-ovog MSD-a, ili > Quarterdeckovog Manifesta) da pronađeš koji su regioni slobodni u zoni > A000-FFFF i da ih ručno uključiš (sa /I opcijom EMM-a). > Jednostavnija varijanta je da uzmeš QEMM (mada ti može usporiti > Windows) ili DOS 6.x. Ako već imaš DOS 6.x onda koristi njegov EMM386 i Imam DOS 5.0 i neznam Üta su to slobodni regioni ni kako se nalaze ni kako se ukljuŠuju imali tog u DOS helpovima?
ms.dos.469 ppekovic,
>> Zanimljivo je da se nudi i upgrade (!? bolje reći downgrade) sa DOS-a >> 6.2 na DOS 6.21 za $9.95. Pa ko voli... Pošto se, koliko sam pričitao, 6.21 razlikuje od 6.20 samo po tome što nema doublespace, evo ja nudim upgrade za $4.95. upgrade.bat del /dos/dbl*.* :)) Paya
ms.dos.470 markom,
*** del /dos/dbl*.* Radi samo u 4DOS-u i NDOS-u ;))) U dosu je '\', a ne '/' :)))
ms.dos.471 dr.grba,
>> Instaliraj Stacker preko DBLSPACE-a. Konverzija traje oko pola >> minuta. Dobićeš i par MB više prostora i veću brzinu rada. Da, ali da bi se obavila potpuna optimizacija Stack drajva, potrebno je dosta vremena, često i više nego da je disk ispražnjen, pa postavljen Stacker, pa podaci vraćeni...
ms.dos.472 vcalic,
>> Imam DOS 5.0 i neznam šta su to slobodni regioni ni kako se nalaze ni kako >> se uključuju imali tog u DOS helpovima? Nema. Zato je najbolje da nabaviš QEMM, on će sve sam obaviti. Ako baš hoćeš da radiš sa DOS-om 5.0 i njegovim EMM-om, nabavi za početak neki program koji daje mapu memorijskih zona. Mislim da od programa koji mogu da se downloadnu sa Sezama, to radi Qualitas-ov ASQ200 koji imaš u nekom direktorijumu ili Microsoft Diagnostics (MSD) koga, čini mi se, nemaš na Sezamu, ali je dosta raširen (ima ga veliki broj MS-ovih paketa). E, kad to nabaviš, vidi koje su ti memorijske zone u prostoru od A0000 do FFFFF slobodne, i njih uključi u liniju sa EMM386, opcijom /I. Evo kako to izgleda kod mene: DEVICE=C:ĐDOSĐEMM386.EXE /I=C000-CFFF /I=E000-EFFF RAM Vlada
ms.dos.473 paki,
­> Imam istu plocu (bar broj :) ) i daje mi "samo" 623K ram-a. U cemu je ­> fora ?? Da nisi startovao MEM iz NCa, pošto u njemu letuješ? ;) Zezam se, valjda je ploča drukčija, a jednim brojem je obuhvaćeno više modela.
ms.dos.474 cnenad,
ŁŁŁ ciji sa TeleMate-om. Zapravo pre bi rekao, da sranja pravi TM. Naime ŁŁŁ prilikom promene ekranskih fontova unutar TMa, gubi se veza TM sa onim ŁŁŁ što bi trebao da ispiše na ekran (samo šeta kurzor, ali za sobom ne ŁŁŁ ostavlja traga). Any suggestions? Najprostije je koristiti samo font od VGAMAX-a. E sad da li se tebi on sviđa ili odgovara to je tema za drugu diskusiju, mada možeš sam da uradiš font kakav želiš za VGAMAX.
ms.dos.475 cnenad,
ŁŁŁ *** del /dos/dbl*.* ŁŁŁ ŁŁŁ Radi samo u 4DOS-u i NDOS-u ;))) U dosu je '\', a ne '/' :))) Nije valjda da to može u NDOS-u ? E sa čim sve ja radim, a nemam pojma šta može ! ;)
ms.dos.476 ppekovic,
>> Izađem iz Win-a ili TM-a, startujem NCD ili SpeeDisk i dođe mi da crknem od >> muke....sve crno i belo....:((...a posle Ctrl-Alt-[ još gore...:((( Ako Ctrl-Alt-[ ne radi, probaj sa Ctrl-Alt-] :) Paya
ms.dos.477 dcolak,
│>> boja.. Nego crna i bela... :) VgaMax? Neka hvala :) │ │ Možda alociraš za UMB nešto iz zone B000-B7FF? Na žalost, ne alociram odatle niš'. Umbdrvr je exkluduje ;) Sledge DAMMIR!
ms.dos.478 sceka,
>Problemi sa AutoCADom govore da ti verovatno nesto s memorijskim >cipovima nije u redu, ili su ti pobrkani razni i mnogi memory manageri. I ja verujem da nesto nije u redu sa memorijskim cipovima jer nemam nijedan memory menager instaliran samo files bufers i shell u config.sys. Sto se tice diska to vrlo dobro znam da je mali cak i da imam samo ACAD 12 na njemu,ali tu se nista za sada ne moze,mozda jednog dana kada se obogatim u Canadi :) ili bolje :( A sto se tice Stacker-a imam jako dobra iskustva sa njim,imam ga instaliran i kod kuce i na poslu jedno godinu i po dana i mogu reci da je svasta doziv- ljavao i prezivljavao pa cak i gasenje kompjutera u sred svapovanja pod Win-om Znam da to nikako nije trajno resenje ali u mojim ili bolje raci nasim uslovima to je sto je. Danas sam probao da zamenim memorijske cipove iz jedne benke u drugu tj. da im promenim mesta i sad kad uradim scanmem iz qemm sve prodje u redu ne javi mi NO ROM BASIC ali sa ACAD-om ista pesma.Probao sam sa nortonovim diagnostik programom iz NU 7.0 i on kaze da je sve u redu. Pozdrav, SCEKA
ms.dos.479 dejanr,
>> Pošto se, koliko sam pričitao, 6.21 razlikuje od 6.20 samo po >> tome što nema doublespace, evo ja nudim upgrade za $4.95. >> >> upgrade.bat >> del /dos/dbl*.* Wow! :) Tvoj upgrade jes' jeftiniji, ali njihov valjda spasava i podatke sa DBLSPACE-ovanog diska, tvoj je jako dobar za oslobađanje od nepotrebnog softvera ;) Šalu na stranu, mislim da ovakav ishod sudskog postupka znači da ćemo za par meseci dobiti DOS 7.0, samo da vidimo kako će na njemu da reše kompresiju (teško će sada ići bez nje), i šta će novo da smisle. Inače, čitam tekst u nekim američkim novinama, izgleda da je i Stack El. loše prošao na sudu - manje-više što moraju da plate neku lovu Microsoftu što su koristili nedokumentovane pozive (Microsoft ima njima da plati jedno 10-15 puta više), nego će i oni morati da se vrate na prethodnu verziju Stacker-a koju su izdali pre DOS-a 6.0. Tako da su i jedni i drugi dosta izgubili, a korisnici ponajviše :(
ms.dos.480 cdragan,
> /* Startujem VGAMAX, radim neko vreme, sve je super. Uđem > u SHEZ, > Ovo se dešava i kod mene. :( > Izađem iz Win-a ili TM-a, startujem NCD ili SpeeDisk i > dođe mi da crknem od muke....sve crno i belo....:((...a > posle Ctrl-Alt-[ još gore...:((( Ja dosta dugo koristim VGAMAX i čak u Windowsima koristim TM u jednom prozoru ili preko celog ekrana i NIKAD do sada nisam imao problema sa paletom. žak sam napravio moju palaetu sa bojama i nju učitavam na početku. Da nije neki od ostalih rezidentnih progama onaj koji se ne slaže sa VGAMAX-om ? Kod mene u autoexecu i configu ima od svega po malo pa ipak mi se radi bez problema ...
ms.dos.482 dcolak,
│ učitavam na početku. Da nije neki od ostalih rezidentnih progama │ onaj koji se ne slaže sa VGAMAX-om ? Kod mene u autoexecu i │ configu ima od svega po malo pa ipak mi se radi bez problema ... I na čistoj mašini radi isto, izgube se boje :)) Baš je šašav.. Šta se može... Sledge DAMMIR!
ms.dos.483 zormi,
* Šalu na stranu, mislim da ovakav ishod sudskog postupka znači da ćemo za * par meseci dobiti DOS 7.0, samo da vidimo kako će na njemu da reše * kompresiju (teško će sada ići bez nje), i šta će novo da smisle. Pošto će isti biti multitasking i/ili kombinovan sa Windows 4.0, ja bih im preporučio da urade kao Novell 4.0: jedan task sa niskim prioritetom u pozadini koji polako zipuje retko korišćene datoteke na disku kada je PC dokon, a isti ne mora da bude zasnovan na Stac-ovom patentiranom "Algoritmu sa brzim šiftovanjem registara". Sam OS na disk piše normalno a kod čitanja raspakuje ako treba što nije problem da bude brzo, npr. kao PKLITE.
ms.dos.484 milan,
> Šalu na stranu, mislim da ovakav ishod sudskog postupka znači da > ćemo za par meseci dobiti DOS 7.0, samo da vidimo kako će na njemu > da reše kompresiju (teško će sada ići bez nje), i šta će novo da > smisle. > > Inače, čitam tekst u nekim američkim novinama, izgleda da je i Stack > El. loše prošao na sudu - manje-više što moraju da plate neku lovu > Microsoftu što su koristili nedokumentovane pozive (Microsoft ima > njima da plati jedno 10-15 puta više), nego će i oni morati da se > vrate na prethodnu verziju Stacker-a koju su izdali pre DOS-a 6.0. > Tako da su i jedni i drugi dosta izgubili, a korisnici ponajviše :( Deder da mi neko objasni kako je to sud presudio? Nikako mi nije jasno kako neko može da patentira algoritam? Da patentira kod, to u redu, ali algoritam?! Da li to znači da bi po mišljenju američkih sudova Euklid, da je živ ;), mogao da patentira svoj algoritam za pronalaženje najvećeg zajedničkog delioca? Pl poz M
ms.dos.485 djelovic,
> Nikako mi nije jasno kako neko može da patentira algoritam? Da > patentira kod, to u redu, ali algoritam?! U Americi algoritam može da se patentira! Naravno, formalno ga ne zoveš algoritam već "aparat za dobijanje...", ali suština je ista. Patentirane su čak i tako banalne stvari kao što je stavljanje kursora na grafički ekran pomoću XOR funkcije. E sad, odluka da se algoritam može patentirati je problematična jer je zasnovana na presudi od pre desetak godina kada je jedna firma patentirala proces za dobijanje nekog leka u kome se (između ostalog) koristio i kompjuter. Mnogi pokušavaju da ospore ovaj presedan, a najpoznatija u tome jeste "The League for Programming Freedom" u kojoj su mnoga poznata imena iz programerskog sveta. Među velikim firmama problem patenata praktično da i ne postoji, jer svaka od njih ima patente koji trebaju drugima, tako da se najčešće "prebijaju" ili se sve svodi na plaćanje neke relativno male sume. Problem je što cela frka sa patentima blokira ulaz na tržište malim proizvođačima, kao i što je patentni ured nesposoban da proceni da li za nešto treba ili ne treba odobriti patent, jer nemaju dovoljno stručnih ljudi u oblasti računarstva. > Da li to znači da bi po mišljenju američkih sudova Euklid, da je > živ ;), mogao da patentira svoj algoritam za pronalaženje najvećeg > zajedničkog delioca? Ne. Patenti zastarevaju kroz 17 godina :).
ms.dos.486 m.hristodulo,
>> Najbolje ako mozes to da premapiras u Extended. >> Dobices i HMA i 320 Kb XMS. Na zalost, to ne mogu da koristim kao Extended, :-(
ms.dos.487 pinokio,
što su koristili nedokumentovane pozive (Microsoft ima njima da plati jedno 10-15 puta više), nego će i oni morati da se vrate na prethodnu verziju Stacker-a koju su izdali pre DOS-a 6.0. Tako da su i jedni i drugi dosta Teško da će se vratiti bilo gdje....:) Na velika zvona i još veće dvije stranice se oglasio Stack i najavio izlaženje svoje 4.0 verzije. Uzgred najavljauje se probijanje barijere od 2:1 kompresije, veća brzina rada, superzaštita od pucanja (??) i manje zauzimanja prostora u prvih 640 k !!! Ko je tu šta odvadio a ko dodao, i šta će te vi da bišete, i zaćim da plačete to će da se vidi. :) Nenad
ms.dos.488 kale,
>> Tako da su i jedni i drugi dosta izgubili, a korisnici ponajviše :( Ma napraviće oni neko vansudsko poravnanje i unakrsno licenciranje.
ms.dos.489 dens,
>> Da, ali da bi se obavila potpuna optimizacija Stack drajva, potrebno >> je dosta vremena, često i više nego da je disk ispražnjen, pa Ko nema strimer ili slične device, mora ovako. Fazon je da u poruci nisam pomenuo koliko traje proces, već konverzija. Samo prebacivanje traje dosta duže od pomenutih 30 sekundi. To sam inače uradio onomad i otišao na kafu... Kada sam se vratio, ostalo je samo da se uradi del dbl*.* ;)
ms.dos.490 ppekovic,
>>*** del /dos/dbl*.* >> >> Radi samo u 4DOS-u i NDOS-u ;))) U dosu je '\', a ne '/' :))) Slash je bio zbog yuscii user-a :) Paya
ms.dos.491 dejanr,
>> Deder da mi neko objasni kako je to sud presudio? Nisam ni ja siguran da sam precizno shvatio, ali otprilike ovako: Microsoft ima da plati Stack-u 100+ miliona dolara i da izbaci iz DOS-a ono što vređa Stack-ov patent (DBLSPACE). Stack ima da plati Microsoftu neku količinu dolara (10 miliona?) i da izbaci iz Stacker-a nedokumentovane pozive. Dobili su rokove dokle to da urade itd. >> Nikako mi nije jasno kako neko može da patentira algoritam? Da >> patentira kod, to u redu, ali algoritam?! Zanimljivo je da sam na više mesta čitao da se ne može patentirati algoritam, ali skoro uvek u nekim našim tekstovima. Verovatno kod nas ne može. Ali u Americi može, recimo pouzdano znam da je RSA algoritam patentiran (dakle, ne kod, nego baš algoritam) i da sada po toj osnovi gone čoveka koji je napravio PGP. I mnogi drugi algoritmi su patentirani, i velike firme ko-šta-radi pregovaraju jedni sa drugima oko "prebijanja" ovog algoritma za onaj.
ms.dos.492 jovca.car,
/* Ako Ctrl-Alt-[ ne radi, probaj sa Ctrl-Alt-] :) Ma radi, ali dobijem tako ogavne boje (čitaj: nijanse sivog - imam B/W monitor) da odmah resetujem comp da bi vratio na staro :((
ms.dos.493 wizard,
> nego će i oni morati da se vrate na prethodnu > verziju Stacker-a koju su izdali pre DOS-a 6.0. Tako da su i > jedni i drugi dosta izgubili, a korisnici ponajviše :( Stacker je uvek mogao da radi i kao običan "vozač nevine" ("device driver"), problem je bio što je u verziji 3.1 morao da "imitira" DBLSPACE da bi se učitao pre config.sys-a. Sad više ne mora... u stvari sad više i nema koga da imitira. ;) Ono što je meni zanimljivo u celoj priči je da MS tuži Stac zbog korišćenja nedokumentovanih poziva (!) i dobija spor, kao i činjenica da je ovom sudskom odlukom Microsoft, tj. Bill Gates praktično proglašen za običnu lopužu i plagijatora. E sad.. šta će biti sa ostalima koji koriste nedokumentovane pozive DOS-a? Jel treba da paze da se ne zamere Microsoftu?
ms.dos.494 maksa,
>> Ma napraviće oni neko vansudsko poravnanje i unakrsno >> licenciranje. A onda će da izađe MS-DOS 6.22 UpDownUpgrade koji vraća dblspace na disk. Koštaće $9.95.
ms.dos.495 djelovic,
> E sad.. šta će biti sa ostalima koji koriste nedokumentovane > pozive DOS-a? Jel treba da paze da se ne zamere Microsoftu? Problem je kako su do nedokumentovanih poziva došli - u ovom slučaju Microsoft im je neke od njih "pokazao" dok su radili zajedno.
ms.dos.496 dens,
>> ili odgovara to je tema za drugu diskusiju, mada možeš sam da uradiš font >> kakav želiš za VGAMAX. Meni se najviše dopada font koji daje FOGGY pa sam ga lepo "grabovao" i preradio po custom2 i sada imam ono što sam hteo...
ms.dos.497 vitez.koja,
#=> DOS-a ono što vređa Stack-ov patent (DBLSPACE). Stack #=> ima da plati Microsoftu neku količinu dolara (10 #=> miliona?) i da izbaci iz Stacker-a nedokumentovane #=> pozive. Dobili su rokove dokle to da Nije valjda da je Microsoft patentirao nedokumentovane DOS pozive ? Đe je tu logika ? :)
ms.dos.498 nkbog,
>> Da li to znači da bi po mišljenju američkih sudova Euklid, da je >> živ ;), mogao da patentira svoj algoritam za pronalaženje najvećeg >> zajedničkog delioca? > Ne. Patenti zastarevaju kroz 17 godina :). Fala Bogu! Baš smo danas pričali: zamisli da se odnekud izvuku Bebidževi naslednici sa patentnom prijavom i ostanemo bez računara ;). NB.
ms.dos.499 dejanr,
>> Nije valjda da je Microsoft patentirao nedokumentovane DOS pozive ? >> Đe je tu logika ? :) Pa, valjda je ideja da ne možeš da znaš za nedokumentovane DOS pozive, osim disasembliranjem DOS-a. A to se valjda ne sme raditi :)) Šalim se, verovatno je Stac prekoračio neku licencu koju je ranije imao za DOS ili tako nešto. Ako neko negde pročitao nešto više o tome, neka kaže.
ms.dos.500 m.hristodulo,
>> Slash je bio zbog yuscii user-a :) Ili zbog navike sa Unixa? :-)
ms.dos.501 dragisha,
-> >> device=c:\windows\emm386.exe ram -> -> Ja ne koristim ni jednu aplikaciju u kojoj mi je potrebna EMS, -> zato koristim opciju NOEMS za emm386 i eto nove "visoke" memorije. Ja sam za ukidanje EMS:), ali ako nema EMS frameta nema ni Stealth-a. Zakljucak, nek' stoji:). Kad smo vec tuj:), na OPTI plocama (a i nekim drugim) moze da se iskoristi dio onih 384 Kb dodavanjem SHADOWRAM:OPTI na cmd liniju za QEMM. Nije mnogo, ali taman za onaj QEMM overhead. -- [All generalizations are false]
ms.dos.502 misa.m,
>> E sad.. šta će biti sa ostalima koji koriste nedokumentovane >> pozive DOS-a? Jel treba da paze da se ne zamere Microsoftu? Pre par dana stigla nam je dokumentacija za nove Z-servere (Zenith). Isporučuju se sa preinstalisanim Novell DOS7 koji u sebi sadrži i STACKER 3.1. žak se i SCSI diskovi od 1Gb automatski stakuju na 2. Izgleda da Novell nema ništa protiv korišćenja nedokumentovanih poziva na svom DOSu :)
ms.dos.503 ajankovic,
!! SHADOWRAM:OPTI !! !! na cmd liniju za QEMM. Nije mnogo, ali taman za onaj QEMM !! overhead. Bogi mi za ovo nisam znao. Sa opcijom sam dobio celih 100 kb više. Sale...
ms.dos.504 niklaus,
Subject: Re: TM & VGAMAX (:> XmsHimem=Off (:> XmsLimit=0 (:> EmsLimit=0 (:> VideoRam=0 <--- ovo je bitna linija, tj bitno je da bude 0 To je! Hvala. (: (: Sean :)
ms.dos.505 niklaus,
(:> Najprostije je koristiti samo font od VGAMAX-a. E sad da li se tebi on (:> sviđa ili odgovara to je tema za drugu diskusiju, mada možeš sam da (:> uradiš font kakav želiš za VGAMAX. Nisi me shvatio. čalio sam se na probleme saradnje TeleMate-a sa VGAMAXom. Sada je sve OK, zahvaljujući mboletu i markomu... (: Sean :)
ms.dos.506 jovca.car,
/* Kad smo vec tuj:), na OPTI plocama (a i nekim drugim) moze da /* se iskoristi dio onih 384 Kb dodavanjem /* /* SHADOWRAM:OPTI Zar se shadow ram ne nalazi u upper memoriji? Sa ovim svičom dobih 160Kb _Extended_ memorije! :) Sve ostalo je po starom... U svakom slučaju: hvala
ms.dos.507 dens,
>> Bogi mi za ovo nisam znao. Sa opcijom sam dobio celih 100 kb više. Kod mene se QEMM ne buni, međutim, nisam primetio bilo kakvu promenu... Možda treba poterati optimize?
ms.dos.508 dragisha,
-> Zar se shadow ram ne nalazi u upper memoriji? -> Sa ovim svičom dobih 160Kb _Extended_ memorije! :) -> Sve ostalo je po starom... Pa fora je što je prije ovog sviča koristio Extended RAM da napuni HiRAM:). -- [Eat right, stay fit, and die anyway...]
ms.dos.509 spantic,
A da li je nekome stigao sam Novell DOS 7.0?
ms.dos.510 sbrk,
HYPERDISK vs. SMARTDRV. Da li je neko primetio ikakvo poboljšanje ako u radu sa Windowsima koristi Smartdrv u odnosu na recimo Hyper386? Ja koristim Hyper386: DEVICE=c:ĐqemmĐloadhi.sys /r:3 /lo /size=25968 C:ĐmylĐsystemĐHYPER386.EXE C:1024:0 S A V XTR:- XTP:+ XS VI OR i u DOSu a i pod Windowsima to lepo radi; u Windowsima je uključen 32 Disk i File Access i interni keš je 1024. Sad, interesuje me da li bi prelazak na Smartdrv doneo neko poboljšanje?
ms.dos.511 wizard,
> Sad, interesuje me da li bi prelazak na Smartdrv doneo neko poboljšanje? Sve zavisi od diska do diska i kako se slažu sa kešom, ali Hyper je u principu najbrže što sam ja video. A video sam praktično sve koji se vrte kod nas. Još ako odrežeš domaćinski staged-write...
ms.dos.512 vcalic,
>> Sve zavisi od diska do diska i kako se slažu sa kešom, ali Hyper >> je u principu najbrže što sam ja video. A video sam praktično >> sve koji se vrte kod nas. Ja bih rekao da je Norton Cache brži. Pogotovu pod Windowsima. Vlada
ms.dos.513 vstan,
> Sve zavisi od diska do diska i kako se slazu sa kesom, ali Hyper > je u principu najbrze sto sam ja video. A video sam prakticno.. > > Jos ako odrezes domacinski staged-write... ... u sezoni oktobar-februar ;)
ms.dos.514 wizard,
> Ja bih rekao da je Norton Cache brži. Pogotovu pod Windowsima. Kada je stigao postavio sam paralelnu konfiguraciju sa njim i na prvi pogled nisam primetio neku razliku. Rekoh - ajde kada su već isti da korisitm Nortonov jer ipak je to velika firma, itd... Međutim, posle zamene diska počeo je da mi pravi probleme ("Internal stack owerflow."). Mučio sam se malo sa tim dok nisam dobio savet da promenim softverski keš. Naravno, vratio sam Hyper, problem je nestao - ali što je najbolje bilo, sada sam osetio razliku! (Pored mog, sada znam za još dva slučaja kod kojih se NCACHE redovno zakucavao) Radili su pod potpuno istim konfiguracijama, sa ekvivalentnim parametrima i meni je Hyper bio brži (posebno pod Win-om). E sad - sasvim je moguće da se npr. sa 512KB keša ncache bolje snalazi od Hypera, a da se sa 4MB keša PC-Kwik snalazi bolje i od jednog i od drugog, moguće je da je ako se ne koristi odloženo pisanje PC-Cache bolji od svih... U svakom slučaju treba probati sve dostupne, ali mislim da su najmanje šanse da se pogreši ako se uzme Hyper. SmartDrv svakako ne, a to je i bilo inicijalno pitanje.
ms.dos.515 dens,
>> parametrima i meni je Hyper bio brži (posebno pod Win-om). Možeš li da baciš liniju iz config-a u kojoj dižeš hyper... Nemam uputstvo, a ti imaš iskustva... Trenutno radim sa NCACHE2 bez problema. Primetio sam da se ponegde windows buni ako je isti PKLITE-ovan.
ms.dos.516 kriss,
Evo, i ja da se javim povodom zkey-a. Jeste, neće gore. :( Za početak, probao sam sledeće: (QEMM 7.03, dos 5.0) loadhi sa: /sqt, /sqf, /res:2000 (i više nego dovoljno :(), /h, /b lh zkey installhigh dos 5.0 nema (?), tj. prijavljuje grešku Da li neko ima bilo kakvu ideju, pre saveta da pređem na dos 6.2? :(
ms.dos.517 dvesic,
>> installhigh dos 5.0 nema (?), tj. prijavljuje gresku Uradi obicno Install=... pa pusti OPTIMIZE. On ce ti sam tu liniju promeniti u Install=c:\qemm\loadhi.sys .... i resen problem !
ms.dos.518 wizard,
> Možeš li da baciš liniju iz config-a u kojoj dižeš hyper... Nemam > uputstvo, a ti imaš iskustva... Ovako ja radim: c:\qemm\loadhi /b c:\util\hyper\hyperdkx.exe c:1024 t:5 s h or v c:1024 kaže da odvoji megabajt za keš, t:5 znači da 5 sekundi može da odlaže pisanje (nešto se mislim da to i povećam, ima li neko iskustva?). 's' omogućava 'staged-write', 'h' znači da kešira samo hard diskove (keširanje flopija će malo ubrzati pisanje na flopy - zbog optimizacije kretanja glave, a ako staviš i odloženo pisanje moći ćeš da nastaviš sa radom dok on piše, ali ne mislim da je to toliko potrebno), 'or' je da ne ispisuje prevelike ekrane kad se startuje (može i manje), a 'v' je da proverava posle pisanja. Da napomenem da ja koristim staru verziju (jer je imam registrovanu), kod novih može da se doda i različito ponašanje pod Win-om i sl. zezalice. Nakon što je hyper u memoriji, možeš da koristiš sledeće hot-keys (sa Ctrl-Alt): QWER ASDF C Q - write through floppy \ _ ovo samo kad je pri instalaciji A - allow staged floppy / omogućeno keširanje flopija W - write through hard S - staged write hard E - enable cache (ako je već ON, prazni bafere koje nije upisao) D - disable cache R - resume standard update F - force update before program loads C - manual diskette change (naglasiš mu da je disketa promenjena ako je slučajno FAT i serijski broj isti... ne znam, Ako ti se nešto sudara, umesto Ctrl-Alt možeš da koristiš i bilo koju drugu kombinaciju. Dok se mašina butuje, držanje Ctrl-Alt-Left shift bi trebalo da spreči učitavanje Hypera. Ctrl-Alt-Del se kontroliše tako da pre gašenja je najlakše pritisnuti tzv. warm-boot. Ima tu još finih opcija (kontrola UPS-a, upiti kad je loš zapis na disku, zvučni signali, kontrola nepotrebnog pisanja, čitanje unapred... ) - ma sjajno programče. :) > Trenutno radim sa NCACHE2 bez problema. Primetio sam da se ponegde > windows buni ako je isti PKLITE-ovan. Većina Nortonovih programa je već kompresovana. Proveri koliki je stvarni dobitak - da ne radiš to za džabe?
ms.dos.519 mnikolic,
>> Trenutno radim sa NCACHE2 bez problema. Primetio sam da se ponegde >> windows buni ako je isti PKLITE-ovan. Ncache2 ne sme da se kompresuje ako se radi sa Windows-ima. Stvar je u tome što on u sebi ima Windows drajver koji donekle ubrzava rad sa swap fajlom, a isto tako i sa DOS box-ovima. Zbog tih stvari je i bolje koristiti Ncache2 umesto Hypera ako se radi pod Windows-om. Ako se ne koristi Win, Hyper je bolji. Naročito ako se koristi DesqView jer ga Hyper prepoznaje i reducira upotrebu memorije (u zavisnosti od toga šta se stavi iza 'c' parametra prilikom instalacije). Vlada
ms.dos.520 jovca.car,
/* Evo, i ja da se javim povodom zkey-a. Jeste, neće gore. :( Ja sam ga prebacio iz zadnjeg reda autoexeca u zadnji red configa. Izvoleo je popeti se gore. :) Gurnuo sam ga sa installhigh (DOS 6.0). Ti probaj da ga stavljaš na različita mesta.
ms.dos.521 dens,
>> parametrima i meni je Hyper bio brži (posebno pod Win-om). Možeš li da baciš liniju iz config-a u kojoj dižeš hyper... Nemam uputstvo, a ti imaš iskustva... Trenutno radim sa NCACHE2 bez problema. Primetio sam da se ponegde windows buni ako je isti PKLITE-ovan.
ms.dos.522 dens,
Izvinjavam se svima zbog duplog exec-a.
ms.dos.523 dens,
>> c:1024 kaže da odvoji megabajt za keš, t:5 znači da 5 sekundi >> može da odlaže pisanje (nešto se mislim da to i povećam, ima li Voleo bih da mi neko objasni zašto sam dobio ovakve rezulate testiranja: Sequent. time. Random time Dir test time Total ncache2 43.72 93.04 31.09 167.85 smartdrv 56.08 234.32 14.72 305.12 hyper 239.92 868.60 9.61 1118.13 Svi su kešeri podešeni na 2MB veličinu. Test fajl je nešto malo veći od 2MB. Kod hyper-a se lampica harda nije gasila ni jednog trenutka... što se i vidi iz priloženog... žudno...
ms.dos.524 dejanr,
Još otkada sam instalirao DOS 6.2 primećujem razne promene oko formatiranja disketa, i evo noćas sedoh da "isledim" jednu od njih. Uzmite formatiranu i ispravnu disketu, bez loših sektora, svejedno koliku (recimo 1.2 megabajta). Startujte NU i obeležite neki sektor na njoj kao loš, iako u stvari nije loš. Onda uradite FORMAT A: /U, i sektor *ostaje* loš. Zapravo, izgleda da nema načina da naterate DOS da stvarno testira taj sektor i proglasi ga za dobar, ako je dobar, dakle /U nije baš "bezuslovno" formatiranje. Jedino da se iz Nortona opet vrati "u život", ili da se disketa formatira nečim drugim a ne komandom FORMAT... srećom, svaki uslužni paket ima i program za formatiranje koji nije tako "pametan" kao DOS-ov. Uzgred, sve ovo nije loša ideja, najzad, ako je neki sektor u nekom trenutku bio sumnjiv, možda je bolje da ostane obeležen kao loš iako nije loš, nego da bude obeležen kao dobar pa da posle upropasti neke podatke. Ali je nezgodno što nema parametra kojim bi se ovakav rad opozvao.
ms.dos.525 wizard,
> Voleo bih da mi neko objasni zašto sam dobio ovakve rezulate testiranja: Pa uvek je moguće da se pojedini kešeri ne slažu sa tvojom konfiguracijom. Da li si probao kakve rezultate dobijaš bez keša? Jesi siguran da je Hyper prijavio da je dobro prošao instalaciju - tj. da je aktivan? A ako si još u dilemu najbolje je da ih probaš u radu - zanemari rezultate programa za testiranje. Od ovih kešera koje si nave Hyper jedini npr. i ne dozvoljava da se pomeri glava hard diska ako se podatak zaista ne čita. moguće je da je i tu negde "sukob". Pusti ipak sve što imaš po par dana u "probni rad", najvažniji je subjektivni utisak brzine - neki keš program može bolje da optimizuje kretanje glave i da brže upiše podatke, ali da opet izgleda sporiji od drugog jer ovaj to radi u pogodnijim trenucima...
ms.dos.526 aspasic,
### C:ĐmylĐsystemĐHYPER386.EXE C:1024:0 S A V XTR:- XTP:+ XS VI OR Možeš li da mi rastumačiš ponaosob svaki ovaj prekidač? Seventh Son Of The Seventh Son
ms.dos.527 dens,
>> A ako si još u dilemu najbolje je da ih probaš u radu - zanemari >> rezultate programa za testiranje. Od ovih kešera koje si nave Slažem se da su utisci koje kešer ostavlja dok se pod njim radi najbitniji. To je i razlog što ne verujem uvek test programima ma kako oni obuhvatni bili. Da hyper nešto ipak radi, proverio sam naravno tako što sam pozvao oveći program dva puta uzastopno. Razlika je očigledna i dokazuje prisustvo kešera. Međutim pod WIN je radio katastrofalo. Pustio sam pakovanje i optimizaciju baze SDW-a, koju je toliko usporio da sam stigao da skuvam kafu dok je završio uklananje oko 1000 poruka ??!! Ovo nije moj konačan sud pošto je zasnovan na elementarnom (i kratkom) testiranju. Probaću ponovo čim nađem malo vremena... Pozdrav...
ms.dos.528 vpudar,
-> Uzmite formatiranu i ispravnu disketu, bez loših sektora, svejedno koliku -> (recimo 1.2 megabajta). Startujte NU i obeležite neki sektor na njoj kao -> loš, iako u stvari nije loš. Onda uradite FORMAT A: /U, i sektor *ostaje* -> loš. Zapravo, izgleda da nema načina da naterate DOS da stvarno testira FORMAT /? /C Tests clusters that are currently marked "bad." Dakle, FORMAT A: /U /C. Naravno, ni ja ga na koristim (/C), ako je neki sektor već loš, bolje da ostane obeležen, za svaki slučaj...
ms.dos.529 kenza,
Hi! Sta znaci poruka 'unexpected interrupt' posle koje dolazi pola ekrana raznih mem adresa, i kako je izbeci? Instaliran himem,emm i 4dos5.0revC. To javi acadr12 pri izlasku, inace je sve o.k. ploca je 486/40 vlb (amd procesor) Tnx,Kenza
ms.dos.531 kenza,
(;> dolazi pola ekrana raznih mem adresa, i kako je izbeci? (;> Instaliran himem,emm i 4dos5.0revC. Problem je resen dodavanjem LocalHistory=No u 4dos.ini . Tnx to Wizard :)
ms.dos.532 mbole,
Jel moguće nekako naterati 4DOS da ne briše bafer tastature kada se učita prilikom butovanja sistema?
ms.dos.533 astral,
│Ţ█Ů█ Jos otkada sam instalirao DOS 6.2 primecujem razne promene oko │Ţ█Ů█ formatiranja disketa, i evo nocas sedoh da "isledim" jednu od njih. Nabasao sam na neki programcic FIXFORMAT (ima malo manje slova, naravno :)) ) koji je, izgleda, neki patch za FORMAT iz DOS-a 6.2 Na zalost, nisam bas siguran da li je SW, il PD (a mislim da nije :( ), pa ne znam da li da saljem. Na masini mi je instaliran 6.0 tako da ne mogu ni da proverim sta i kako radi.
ms.dos.534 feniks,
Dobio sam od prijatelja DEMO za Novell DOS V7.0 na nemačkom jeziku. Ima oko 700kB. Za instalaciju treba imati: 386/486 procesor 8.5 MB harda slobodno 8 MB RAM-a VGA graf.karticu sa 1M VRAM-a ako nekog interesuju mogućnosti novog DOS-a, da šaljem ovde?... SP
ms.dos.535 wizard,
Subject: 2 dinara druže... ;) > Jel moguće nekako naterati 4DOS da ne briše bafer tastature kada se > učita prilikom butovanja sistema? Reguistruješ ga.
ms.dos.536 jovca.car,
/* 8.5 MB harda slobodno /* 8 MB RAM-a /* VGA graf.karticu sa 1M VRAM-a Kome treba sve ovo? DOS-u??? Pu, kamen mu u usta....:( /* ako nekog interesuju mogućnosti novog DOS-a, /* da šaljem ovde?... Još pitaš? Šalji, bre :)
ms.dos.537 mbole,
> Na zalost, nisam bas siguran da li je SW, il PD (a mislim da > nije :( ), pa ne znam da li da saljem. Jeste, SW je i ima ga ja mislim na FFS-u, al ne radi ništa pametno. Otprilike je suština cele stvari u tome da je potrebno dblspaceu zabraniti da automatski proverava da li je disketa u flopiju dblspace-ovana. Isto se izvodi prostom promenom u dblspace.ini koji se nalazi u root direktorijumu. Ukoliko nemate dblspace-ovan disk, ovih problema nema (možda ima nekih drugih, al ih ovaj program ne rešava). S obzirom da još nisam čuo da neko dblspace-uje diskete, nema problema da se ovo ukine. A iskreno rečeno nemam pojma što im je to i trebalo? Dblspace.ini MaxRemovableDrives=1 LastDrive=D MaxFileFragments=119 AutoMount=0 <-- ova je linija bitna, tj mora biti 0 ActivateDrive=D,C1 Celu stvar je moguće uraditi i iz dblspace programa: Tools, Options, ukini krstić ispred Enable automaunt, ....
ms.dos.538 feniks,
NDOS V7.0 1/2 ndos70.arj
ms.dos.539 feniks,
NDOS V7.0 2/2 PS. Treba imati i Windows 3.1 ndos70.a01
ms.dos.540 dejanr,
>> NDOS V7.0 1/2 Kakva je to verzija NDOS-a? Mislim, u čemu se sastoji to što je demo, kakva su ograničenja?
ms.dos.541 feniks,
│ >> NDOS V7.0 1/2 │ │ Kakva je to verzija NDOS-a? Mislim, u čemu se sastoji to što je demo, │ kakva su ograničenja? └───── To nije operativni sistem u pravom smislu te reči, već jedan demo prikaz šta će sve taj operativni sistem omogućavati ( veći Stakerisani disk, zaštita i od novih virusa, mreže itd.
ms.dos.542 boccaccio,
YOU| To nije operativni sistem u pravom smislu te reči, već jedan YOU| demo prikaz šta će sve taj operativni sistem omogućavati YOU| ( veći Stakerisani disk, zaštita i od novih virusa, mreže YOU| itd. Trebao si da obavestiš ljude da je na nemačkom. Da nije bilo onih sličica ništa ne bih razumeo. ;)) boccaccio
ms.dos.543 corto,
>  ploca je 486/40 vlb (amd procesor) Kako stojis s memorijom i ima li qemm-ova i slicnog ?
ms.dos.544 feniks,
│ Trebao si da obavestiš ljude da je na nemačkom. Da nije bilo │ onih sličica ništa ne bih razumeo. ;)) └──────── Pročitaj pažljivije moju poruku 1.534! Za ovo se nekad izazivalo na dvoboj. :))))) P.S. Samo ti nisi znao da je demo na nemačkom ;) **
ms.dos.545 novim,
" Za ovo se nekad izazivalo na dvoboj. :))))) :))))) Kako bi se dana tukla dva hakera, primer? Razmene home-made viruse, pa čiji komp. preživi? Ili? :))
ms.dos.546 spale,
Danas sam slučajno otkrio da 'Shift' taster ima istu funkciju kao i F5 pri podizanju sistema, ali samo dok piše ono 'MS-DOS starting'. Bug ili feature? Ako je bilo, sorry. Nikola
ms.dos.547 boccaccio,
YOU| Pročitaj pažljivije moju poruku 1.534! YOU| Za ovo se nekad izazivalo na dvoboj. :))))) YOU| YOU| YOU| P.S. Samo ti nisi znao da je demo na nemačkom ;) Stvarno se izvinjavam, ali mi je taj podatak promakao. Treba ljudima zabraniti da pišu reply u 5:00 AM :) p.s. Još jednom se izvinjavam. Ako izvinjenje ne prihvataš kao oštećena strana biraš vreme, mesto i oružje ;))). boccaccio
ms.dos.548 kenza,
(;> Kako stojis s memorijom i ima li qemm-ova i slicnog ? Memorija stoji u obe banke (8 Mb ;).Nema kvem-a, instaliran himem i emm386.Jos uvek mi nije jasno kada se desava, jednostavno radi o.k., i pri najmanjoj promeni bilo cega pocne da se zakucava.Naravno, kada se vrati masina u prethodno stanje, opet dolazi do toga :( I onda sledi cackanje po advanced chipset setup-u, gde ima 200 opcija :( p.s.Jel neko probao TurboDLDClassic driver za cirrus5426? Meni izgleda veoma brzo :), jes da sam presao sa trident-a, ali je svejedno brzo ;)
ms.dos.549 astral,
│Ţ█Ů█ Stvarno se izvinjavam, ali mi je taj podatak promakao. Treba │Ţ█Ů█ ljudima zabraniti da pisu reply u 5:00 AM :) Ne, treba ljudima zabraniti da pisu programe na nemackom ;(.
ms.dos.550 boccaccio,
YOU> p.s.Jel neko probao TurboDLDClassic driver za cirrus5426? YOU> Meni izgleda veoma brzo :), jes da sam presao sa trident-a, YOU> ali je svejedno brzo ;) Gde ima taj drajver? Da li je to za DOS i/ili Windows? boccaccio p.s. Ako nije veliko da li može u mail?
ms.dos.551 kenza,
(;> YOU> p.s.Jel neko probao TurboDLDClassic driver za cirrus5426? (;> Gde ima taj drajver? Da li je to za DOS i/ili Windows? To je na disketama koje idu uz karticu.Javi se na mail ako ti treba. Umalo da zaboravim, za Acad pod Dos-om.
ms.dos.552 cnenad,
Pitao sam već ranije ali nisam uspeo da rešim problem kad se mašina startuje uz F8 i CONFIG.SYS izvršava liniju po liniju. Kad dođe do AUTOEXEC-a ako odgovorim sa N mašina prijavi INVALID STARTUP SWITCH i izvrši AUTOEXEC. Za SHELL koristim NDOS 7.0. Da li je neko rešio problem ako ga je imao ?
ms.dos.553 astral,
│Ţ█Ů█ odgovorim sa N masina prijavi INVALID STARTUP SWITCH i izvrsi │Ţ█Ů█ AUTOEXEC. Hm, pogledaj da li u config.sys imas nesto kao SWITCHES=. Nista drugo mi ne pada na pamet. P.S. A probaj i da se samo probe radi prebacis na command.com.
ms.dos.554 dejanr,
DOS 6.21 je definitivno bez DBLSPACE-a... ali kupci dobijaju kupon na osnovu koga će u junu dobiti novi kompresor podataka na disku, 100% Microsoftovu zamenu za DBLSPACE, koji je na sudu "izgubljen". NOVOSTI/microb 4.118.
ms.dos.555 cnenad,
ŁŁŁ Hm, pogledaj da li u config.sys imas nesto kao SWITCHES=. Nista drugo ŁŁŁ mi ne pada na pamet. Nemam. ŁŁŁ P.S. A probaj i da se samo probe radi prebacis na command.com. Radi probe, RADI :) ! Ali nije to, to :((( !.
ms.dos.556 cnenad,
ŁŁŁ DOS 6.21 je definitivno bez DBLSPACE-a... ali kupci dobijaju kupon na ŁŁŁ osnovu koga će u junu dobiti novi kompresor podataka na disku, 100% ŁŁŁ Microsoftovu zamenu za DBLSPACE, koji je na sudu "izgubljen". Pa bilo je za pretpostaviti da se MS neće tek tako lako otkačiti od programa za ON FLY kompresiju diskova. Kladim se da će biti 10 puta bolji od Stacker-a ? :>>>>
ms.dos.557 dr.grba,
>> Kladim se da će biti 10 puta bolji od Stacker-a ? :>>>> Deset? 14,078 puta! (((: Ali zaboravljaš da Stac Electronics nije na prinudnom odmoru (((:
ms.dos.558 cnenad,
ŁŁŁ Deset? 14,078 puta! (((: Pa nemojmo preterivati ! :))) ŁŁŁ Ali zaboravljaš da Stac Electronics nije na prinudnom odmoru (((: Da ali su skoro uradili 4-orku. Bilo bi previše da za jednu godinu objave dve verzije što će garantovano učiniti ako MS uradi ovoga puta još bolju stvar nego što je bio DBLSPACE. Nego, vidim u onoj vesti da će se 6.21 prodavati po 77$ upravo zbog kupona kojim će moći da se nabavi novi program za kompresiju. Da li vam to smrdi na još jedno veliko izmamljivanje para od već izmuženih kupaca originalnih verzija. Red je da povrate pare plaćene Stac-u kao odštetu. A kladim se da taj novi program neće moći da sam deinstalira DBLSPACE i ponovo komprimuje podatke nego će prvo morati da se skida DBLSPACE, da se stavi 6.21 po onda ponovo komprimuje. Microsoft je to :(((
ms.dos.559 astral,
// Radi probe, RADI :) ! Ali nije to, to :((( !. A koji ndos imas ?? Mozda se ne snalazi bas najbolje sa dos-om 6.X ?? P.S. A mozda ima i nesto u onih 990K uputstva za ndos ?? :))
ms.dos.560 astral,
// Da ali su skoro uradili 4-orku. Bilo bi previse da za jednu godinu // objave dve verzije sto ce garantovano uciniti ako MS uradi ovoga // puta jos bolju stvar nego sto je bio DBLSPACE. Nesto mi ovde nije jasno. Da li vi to hocete da kazete da je DS bolji od Stacker-a ??!! Ne znam za vas, ali ja nisam video masinu na kojoj DS nije pravio probleme :( (oko 5 masina, od 286 do 486). So, i da hoce, tesko da mogu da urade goru stvar.
ms.dos.561 cnenad,
ŁŁŁ Nesto mi ovde nije jasno. Da li vi to hocete da kazete da je DS bolji ŁŁŁ od Stacker-a ??!! Ne znam za vas, ali ja nisam video masinu na kojoj DS ŁŁŁ nije pravio probleme :( (oko 5 masina, od 286 do 486). Tačno tako, i sad ću još da počnem da te ubeđujem da nisu bile te mašine u redu a ne DBLSPACE ili oni koji su radili na njima nisu znali kako treba da postupaju sa DBLSPACE-om. :)))
ms.dos.562 cnenad,
ŁŁŁ A koji ndos imas ?? Mozda se ne snalazi bas najbolje sa dos-om 6.X Dos 6.2. Modem Upgrade, NDOS 7 + patch za novu verziju DOS-a. ŁŁŁ P.S. A mozda ima i nesto u onih 990K uputstva za ndos ?? :)) Nema :((( Sve sam pretražio.
ms.dos.563 markom,
█*█ Kladim se da će biti 10 puta bolji od Stacker-a ? :>>>> Piće u klubu ?
ms.dos.564 make.me,
>>>Tacno tako, i sad cu jos da pocnem da te ubedujem da nisu bile te >>>masine u redu a ne DBLSPACE ili oni koji su radili na njima nisu >>>znali kako treba da postupaju sa DBLSPACE-om. :))) Pridruzujem se opkladama da ce Stacker uvek biti bolji od DS. Inace DS je mnogo problematicniji ,a u to sam se i sam uverio. Neki su odustali od DS zbog problema koji on pravi.
ms.dos.565 astral,
Da li mozes da izneses malo vise detalja o onome sto se desava kod preskakanja autoexec-a ?? I da prilozis autoexec.bat i config.sys ?? I da li uz ndos imas i neki njegov konfiguracioni fajl (tipa alias-a i svega ostalog) ?? Da mozda nije u njima problem ?? Jesi li probao da ih svedes na minimum neophodan da se sam ndos startuje ?? Da li si probao da config.sys i autoexec.bat svedes na minimum ?? P.S. Pretpostavljam da je sve u redu kada pritisnes F5 prilikom butovanja ?? :))
ms.dos.566 astral,
// Tacno tako, i sad cu jos da pocnem da te ubedujem da nisu bile te // masine u redu a ne DBLSPACE ili oni koji su radili na njima nisu znali // kako treba da postupaju sa DBLSPACE-om. :))) Pa ti stvarno nisi sa ove planete. :) Jedna od masina je i moja, koja radi potpuno besprekorno (tada je bio drugi disk :)) ). Prvo je sve bilo u redu, zatim sam zbog probe skinuo PERMANENTNI swap fajl sa diska (bio je na komprimovanom disku jer je ceo disk bio pod DS-om). Posle toga mi vise nikada nije uspelo da nabacim perm. swap fajl na disk, a da se odrzi. Stalno je prijavljivao da swap fjal ne valja i da moram da pravim novi. Potom sam stavio temp. swap fajl, smatrajuci da ce tako da radi. Medjutim, win je prijavljivao da nema dovoljno memorije (??). Tako sam odustao od DS-a. Kod ortaka je, medjutim, bilo najlepse. Kada je stavio DS fajlovi su prosto poceli da nestaju sa diska !! Na kraju je doslo dotle da startuje NC, a kada iz njega izadje, on vise ne postoji !!?? Jednostavno, isparilo preko pola diska. Sve dok nije skinuo DS i vratio Stacker. Konacno, Stacker mi NIKADA nije pravio ni najmanje probleme, a usporenje u radu je bilo skoro neprimetno. Resetovao sam ga milion putai pod win-om i pod bilo kojim drugim programom, i kod sebe i kod drugih, i sve je radilo savrseno. Kada sam jednom morao da resetujem masinu dok sam bio u win-u, a pod DS-om, samo sam sklopi oci i pomolio se.... :). So, ne znam da li si ti imao srece, ili je mene i moje ortake terao maler. No, moje "poverenje" u DS je zauvek izgubljeno. Ipak su mi podaci koje imam na disku dosta vazni :). P.S. I sta ti znaci poslednja recenica ?? :) Da mu ne treba neki poseban tretman ?? Kafa, caj, sok, limunada ?? ;))
ms.dos.567 dr.grba,
>> ...Red je da povrate pare plaćene Stac-u kao odštetu. Da povrate pare? Zaradili su oni triput (i više...) te pare reklamirajući DOS 6 opcijom kompresije kao glavnim adutom. Negde i videh uporedni podatak o zaradi i o ceni odštete, ali sam zaboravio tačne cifre.
ms.dos.568 dr.grba,
>> Tačno tako, i sad ću još da počnem da te ubeđujem da nisu bile te mašine >> u redu a ne DBLSPACE ili oni koji su radili na njima nisu znali kako >> treba da postupaju sa DBLSPACE-om. :))) E, da me ne ubediš! (: A kako bi objasnio činjenicu da su za poslednje dve godine (otkad je zadnji put čačkan hardver), na mašini na kojoj radim intenzivno osam do deset sati dnevno, jedini problemi prouzrokovani baš DBLSPACE programom? 'Ajde, prvi put je puklo posle dva dana, i nije bilo neke štete, osim izgubljenog vremena. žak sam i sam poverovao da je bila moja greška. Ali drugi put je bilo strašno, bar za mene i moj rad ): A što se Stackera tiče, ponekad i zaboravim da mi je isti aktivan na sistemu. I kao što rekoh već nekoliko puta, ne zanima me drugi kompresor (ne bi me zanimao ni Stacker, da mi je veći disk (: ).
ms.dos.569 markom,
█*█ Da ali su skoro uradili 4-orku. Bilo bi previše da za jednu godinu █*█ objave dve verzije što će garantovano učiniti ako MS uradi ovoga puta još █*█ bolju stvar nego što je bio DBLSPACE. Hmm, MS je izbacio par DOS-ova za ovih godinu dana, zar ne ? ;)
ms.dos.570 cnenad,
ŁŁŁ Hmm, MS je izbacio par DOS-ova za ovih godinu dana, zar ne ? ;) Prošle godine 6.00 i 6.20 a ove 6.21.
ms.dos.571 cnenad,
ŁŁŁ Da li mozes da izneses malo vise detalja o onome sto se desava ŁŁŁ kod preskakanja autoexec-a ?? I da prilozis autoexec.bat i config.sys ?? Pa nema tu mnogo detalja. Kad pritisnem F8 hoću da mi izvrši CONFIG i AUTOEXEC liniju po liniju uz kontrolno pitanje. Kad stigne do AUTOEXEC-a pita PROCEED AUTOEXEC Y/N ? i ako odgovorim sa N preskoči izvršavanje (normalno) a ako odgovorim Y napiše INVALID STARTUP SWITCH i izvrši ceo AUTOEXEC (nije normalno). ŁŁŁ I da li uz ndos imas i neki njegov konfiguracioni fajl (tipa alias-a ŁŁŁ i svega ostalog) Uz njega ide NDOS.INI koji se poziva iz SHELL LINIJE iz CONFIG.SYS-a ŁŁŁ da ih svedes na minimum neophodan da se sam ndos startuje ?? Da li si ŁŁŁ probao da config.sys i autoexec.bat svedes na minimum ?? Veruj mi, sve ono što stoji tamo mi je potrebno. ŁŁŁ P.S. Pretpostavljam da je sve u redu kada pritisnes F5 prilikom ŁŁŁ butovanja ?? :)) YA ! :) Evo ih CONFIG i AUTOEXEC. BUFFERS=10,0 FILES=30 DOS=HIGH,UMB LASTDRIVE=E BREAK=ON FCBS=4,0 STACKS=0,0 COUNTRY=049 DEVICE=C:\Q7\DOSDATA.SYS DEVICE=C:\Q7\QEMM386.SYS RAM ROM ST:M SUS:N XBDA:H R:2 DEVICE=C:\Q7\DOS-UP.SYS @C:\Q7\DOS-UP.DAT DEVICE=C:\Q7\LOADHI.SYS /R:1 /SIZE=8592 C:\Q7\QDPMI.SYS SWAPFILE=DPMI.SWP SWAPSIZE=1024 DEVICE=C:\Q7\LOADHI.SYS /R:2 /SIZE=9360 C:\DOS\ANSI.SYS SHELL=C:\Q7\LOADHI.COM /R:2 /LO C:\NDOS.COM @C:\SYMANTEC\NDOS.INI /P DEVICE=C:\Q7\LOADHI.SYS /R:2 /SIZE=10384 C:\Q7\ST-DBL.SYS DB=8 @ECHO OFF PATH C:\;C:\AL;C:\B;C:\DOS;C:\Q7;C:\SYMANTEC;C:\W31;D:\;D:\B3;D:\C\BIN;D:\DB4;D:\NC; D:\NG;D:\RR;D:\SS;D:\WD\MOUSE; LH D:\VGAMAX\VGAMAX /N1 /X /F1 /F1D:\VGAMAX\VGAFONTS\DECOYU1.F16 /M1 C:\Q7\LOADHI /R:2 D:\VGAMAX\VKEY NCC C:\NCC.PAR /SET C:\Q7\LOADHI /R:1 /LO D:\WD\MOUSE\MOUSE.EXE SET TEMP=C:\W31\TEMP SET INCLUDE=D:\C\INCLUDE SET LIB=D:\C\LIB SET OBJ=D:\C\OBJ SET PLL=D:\C\PLL SET CLIPPER=F35 SET NU=C:\SYMANTEC PROMPT $P$G$_$D$_$ * Vaša naredba je ? * C:\Q7\LOADHI /R:2 /LO C:\DOS\SMARTDRV.EXE /N /E:8192 /B:524288 /V C:\Q7\LOADHI /R:2 C:\DOS\SHARE.EXE /L:500 /F:5100 INT13X.COM C:\Q7\LOADHI /R:2 ZTIME /POS:70 /BELL:1 /STYLE:1 /DELAY:10 /COLOR:09 OFF ALIAS /R C:\B\MOJIALI CLS @ECHO ON
ms.dos.572 astral,
// Neki su odustali od DS zbog problema koji on pravi. Neki ?? ;)) P.S. Zao mi je samo sto Stacker 4.0 jos nije stigao do nas :(. Istina, ne verujem da bih ga koristio (trudim se da opstanem bez takvih stvari :) ), ali bih ga sigurno testirao. A ko zna, ako ja stvarno onako dobar.... Sa druge strane, novi DS bih probao samo na potpuno praznom disku koji mi vise ne treba :).
ms.dos.573 astral,
// Pa nema tu mnogo detalja. Kad pritisnem F8 hocu da mi izvrsi CONFIG i // AUTOEXEC liniju po liniju uz kontrolno pitanje. Kad stigne do Autoexec se niakda ne izvrsava liniju po liniju. Zato te i pita PROCEED (Y/N). Ako odgovoris potvrdno, izvrsice se ceo, a ako odgovoris sa "n", autoexec ce biti kompletno preskocen. // Evo ih CONFIG i AUTOEXEC. Ja te lepo pitah da li si probao da stavis samo minimum u ove fajlove. Dakle, bez QEMM-a i bilo kog memory manager-a, bez drajvera (samo mozda za misa), bez country-ja i slicnog. U autoexec stavi samo path, takodje bez ucitavanja programa. Masina ce tako verovatno biti neupotrebljiva, ali ces mozda saznati nesto vise. P.S. Sad mi pade na pamet, da li si probao da uzmes neki drugi ndos ?? Odnosno, da ponovo "kupis" ceo paket, ili bar da pozjamis od nekoga ?? Elem, prvo probaj da skines sve iz config-a i autoexec-a, a posle da nabavis drugi ndos.
ms.dos.574 zkehler,
Ŕ Autoexec se niakda ne izvrsava liniju po liniju. Zato te i Ŕ pita PROCEED (Y/N). Ako odgovoris potvrdno, izvrsice se ceo, a Ŕ ako odgovoris sa "n", autoexec ce biti kompletno preskocen. AUTOEXEC.BAT se izvršava liniju po liniju, i to u MS-DOS-u 6.2. ZK
ms.dos.575 cnenad,
ŁŁŁ Autoexec se niakda ne izvrsava liniju po liniju. Zato te i pita ŁŁŁ PROCEED (Y/N). Ako odgovoris potvrdno, izvrsice se ceo, a ako odgovoris ŁŁŁ sa "n", autoexec ce biti kompletno preskocen. Mislim da je to moguće od verzije 6.2. ? Ako nije tako, razuverite me pa da i ne jurim rešenje za problem jer mi i ne treba ako ne može da se izvršava liniju po liniju.
ms.dos.576 cnenad,
ŁŁŁ AUTOEXEC.BAT se izvršava liniju po liniju, i to u MS-DOS-u 6.2. Hvala na potvrdi moje sumnje da radi liniju po liniju. Još da rešim misteriju zašto na Y izvrši ceo i sve će da bude OK.
ms.dos.577 astral,
// AUTOEXEC.BAT se izvrsava liniju po liniju, i to u MS-DOS-u 6.2. Sorry, imam verziju 6.0 u kojoj se to ne desava. Sta cu kad sam staromodan :)
ms.dos.578 markom,
█*█ AUTOEXEC.BAT se izvršava liniju po liniju, i to u MS-DOS-u 6.2. Da, ali ako koristiš NDOS (onaj 7.0, ne upgrade-ovani) onda se NE izvršava tako ...
ms.dos.579 ajankovic,
!! Kladim se da će biti 10 puta bolji od Stacker-a ? :>>>> Dobio sam Stacker 4.0, i nisam baš siguran da će biti bolje od njega. Prtosečni stepen kompresije mu je bio oko 2.4:1. žak i zipovane fajlove uspeva da spakuje na 1.1:1. Sale...
ms.dos.580 dens,
>> Neki su odustali od DS zbog problema koji on pravi. Ljudi, DS je sporiji od Stackera, a budući da sam više puta radio konverziju DS -> STAC znam takođe da sam uvek dobijao po 5-6MB više na 100MB disku (na svakih 100 MB po 5-6MB) ;)
ms.dos.581 mbole,
> Autoexec se niakda ne izvrsava liniju po liniju. Zato te i > pita PROCEED (Y/N). Ako odgovoris potvrdno, izvrsice se ceo, a > ako odgovoris sa "n", autoexec ce biti kompletno preskocen. Sory, ali kod mene se (Dos 6.2, Command.com) i autoexec izvršava liniju po liniju.
ms.dos.582 mbole,
> PERMANENTNI swap fajl sa diska (bio je na komprimovanom disku > jer je ceo disk bio pod DS-om). Posle toga mi vise > nikada nije uspelo da nabacim perm. swap fajl na disk, a da > se odrzi. Stalno je prijavljivao da swap Što je i normalno, jer perm swap file ne sme da bude na komprimovanom disku. Piše i u Win i u DS dokumentaciji, pa čak i u readme fajlu.
ms.dos.583 cnenad,
ŁŁŁ Da, ali ako koristiš NDOS (onaj 7.0, ne upgrade-ovani) onda se NE ŁŁŁ izvršava tako ... Pa ja imam upgrade-ovan NDOS 7 pa opet kad mu zveknem odgovor Y on prijavi INVALID STARTUP SWITCH i izvrši ceo AUTOEXEC.
ms.dos.584 astral,
// Sto je i normalno, jer perm swap file ne sme da bude na komprimovanom Znam, ali isto tako znam i da je pomenuti swap fajl (permanent) BIO na komprimovanom disku.
ms.dos.585 crncic,
■■> Autoexec se niakda ne izvrsava liniju po liniju. Zato te i pita ■■> PROCEED (Y/N). Ako odgovoris potvrdno, izvrsice se ceo, a ako ■■> odgovoris sa "n", autoexec ce biti kompletno preskocen. Kako to misliš ? Kad mu kažeš Y, on te redom pita liniju po liniju da li noćeš da je izvršiš.
ms.dos.586 markom,
█*█ Pa ja imam upgrade-ovan NDOS 7 pa opet kad mu zveknem odgovor Y on prijavi █*█ INVALID STARTUP SWITCH i izvrši ceo AUTOEXEC. Ono za neupgradeovani sam rekao zato što (još!) nemam ovaj novi, pa nisam znao kako je kod njega. Dos verovatno u AEXEC turi neki svič koji NDOS ne prepoznaje ...
ms.dos.587 cnenad,
ŁŁŁ Kako to misliš ? Kad mu kažeš Y, on te redom pita liniju po liniju da li ŁŁŁ noćeš da je izvršiš. Cane je lepo rekao da koristi 6.0. i to u njemu nije moguće pa je otud ispala mala zabuna. BTW, još ništa nisam uspeo da sredim i dalje mi izvrši ceo AUTOEXEC uz poruku INVALID STARTUP SWITCH - Y :(((
ms.dos.588 wizard,
> Prošle godine 6.00 i 6.20 a ove 6.21. Ima li neko MS-DOS 6.21?
ms.dos.589 rkramer,
C:\> C:\> Ima li neko MS-DOS 6.21? To možeš i sam - obriši DoubleSpace, i disk-editorom promeni sve oznake 6.20 u 6.21 - i eto tebi friške verzije dosa... A, ako obrišeš i MSAV, backup i još neke sitne (ne)potrebne programe možda doguraš i do 6.50, ko zna...
ms.dos.590 cnenad,
ŁŁŁ Da li mozes da izneses malo vise detalja o onome sto se desava ŁŁŁ kod preskakanja autoexec-a ?? I da prilozis autoexec.bat i config.sys ?? Ustanovio sam da problem kod poruke INVALID STARTUP SWITCH 'Y' ignored kod izvršavanja AUTOEXEC-a potiče od NDOS-a. Bez obzira što je na mašini UPGRADE-ovana verzija da radi zajedno sa DOS-om 6.2. nemoguće je izvršavati AUTOEXEC liniju po liniju. Što se tiče setovanja u NDOS.INI fajlu nema ništa od toga ili barem ja nisam uspeo da to pronađem i podesim. :((( Dakle kad stoji u SHELL liniji poziv NDOS-a ništa od ovoga. Sa COMMAND.COM sve radi kako treba. Ovde me interesuje još jedna stvar a to je: otkud se prilikom izvršavanja CONFIG-a liniju po liniju pre pitanja da li da se izvrši AUTOEXEC pojavilo pitanje i za SWITCHES=/F /N kad dotičnu stavku nemam napisanu u CONFIG.SYS-u ?
ms.dos.591 jovca.car,
/* Ima li neko MS-DOS 6.21? Zašto bi bilo ko nabavljao taj downgrade? ;> Jel stigao u Beograd Novell DOS 7 ?
ms.dos.592 astral,
// AUTOEXEC liniju po liniju. Sto se tice setovanja u NDOS.INI fajlu nema // nista od toga ili barem ja nisam uspeo da to pronadem i podesim. :((( Mislim da ces sada morati da se prebacis u drugu konferenciju :). Recimo PC.UTIL.
ms.dos.593 srdjan.j,
Jedna zanimljiva osobina DOS naredbe time: Kada se umesto vremena otkuca . ili : ili a ili p ne javlja nikakvu grešku već resetuje vreme ( postavi ga na 12:00a ). Verovatno se slično ponaša i naredba date.
ms.dos.595 wizard,
> C:\> Ima li neko MS-DOS 6.21? > > To možeš i sam - obriši DoubleSpace, i disk-editorom promeni sve Ma to sam već odavno uradio, ali hoću NJIH da vidim kako su to uradili. ;)
ms.dos.596 ppekovic,
>> Jel stigao u Beograd Novell DOS 7 ? U nagradnoj igri Računara jedna od nagrada je i ND 7.0. Paya
ms.dos.597 jovca.car,
/* U nagradnoj igri Računara jedna od nagrada je i ND 7.0. Video sam. Aj sad nek neko mene nagradi sa istim :)
ms.dos.598 vstan,
> U nagradnoj igri Racunara jedna od nagrada je i ND 7.0. Tu igru vise ne igramo ;)
ms.dos.599 dejanr,
Izašao IBM DOS 6.3... umesto DBLSPACE-a, SuperStor. NOVOSTI/microb 4.320.
ms.dos.600 cnenad,
ŁŁŁ Izašao IBM DOS 6.3... umesto DBLSPACE-a, SuperStor. Znači MS će objaviti MS DOS 6.4... umesto DBLSPACE-a, QuatroSpace ? ;>>>
ms.dos.601 bulaja,
│Izašao IBM DOS 6.3... umesto DBLSPACE-a, SuperStor. └─── Zar je IBM-ov DOS ikada imao DBLSpace?
ms.dos.602 fancy,
ŮŢ> Izašao IBM DOS 6.3... umesto DBLSPACE-a, SuperStor. Nekako slutim MS DOS 6.45 sa STACKEROM. * Ima li voljnih za opkladu..? :) .\/. [ Hedonist ]
ms.dos.603 kriss,
˙˙ ŁŁŁ Izašao IBM DOS 6.3... umesto DBLSPACE-a, SuperStor. ˙˙ ˙˙ Znači MS će objaviti MS DOS 6.4... umesto DBLSPACE-a, ˙˙ QuatroSpace ? ;>>> Apropo tih novih dos-eva (ja sam još uvek na 5), jel može da se dobije npr. samo DOS, znači bez tih spejseva, storeva i sličnih zakrpa? Mislim, jel može da se kupi? :)
ms.dos.604 dejanr,
>> > Izašao IBM DOS 6.3... umesto DBLSPACE-a, SuperStor. >> >> Zar je IBM-ov DOS ikada imao DBLSpace? Mislim da je IBM DOS 6.10 imao. Međutim, nisam imao prilike da ga testiram, pa nisam siguran. Moglo bi se malo pregledati po NOVOSTI/microb, mislim da je IBM DOS 6.1 izašao negde juna ili jula 1993.
ms.dos.605 dejanr,
>> Apropo tih novih dos-eva (ja sam još uvek na 5), jel može da se dobije >> npr. samo DOS, znači bez tih spejseva, storeva i sličnih zakrpa? >> Mislim, jel može da se kupi? :) Pa, trenutno samo takav i može da se kupi, DOS 6.21. Nema DBLSPACE niti išta slično. Međutim, i ako bi negde kupio DOS 6.2, mogao bi sasvim lepo da ga instaliraš i bez DBLSPACE-a - zapravo, u startu se uvek tako instalira, pa posle pokrećeš DBLSPACE ako želiš. Ja sve vreme koristim DOS 6.x, ali bez DBLSPACE-a - gde da rizikujem da me Stack Electronics tuži da im kršim autorska prava :))) Šalim se, dovoljno mi je veliki disk pa držim da je sigurnije bez DBLSPACE-a i sličnih stvari.
ms.dos.606 sbrk,
>> ### C:ĐmylĐsystemĐHYPER386.EXE C:1024:0 S A V XTR:- XTP:+ XS VI OR >> >> Možeš li da mi rastumačiš ponaosob svaki ovaj prekidač? Sorry, zbog (malog) zakašnjenja :) C:nnŠ:nnĆ CASHE SIZE S STAGED WRITE HARD A STAGED WRITE FLOPPY V VERIFY READ XT, XTR, XTP XMS MEMORY TRANSFER MODE OR OVERRIDE REPORT XS SHADOW RAM LOADER VI QEMM Stealth SUPPORT OR OVERRIDE REPORT Sve ovo, a i mnogo više u fajlovima: HYPERDSK.TXT SPEEDKIT.DOC, naravno u registrovanoj verziji :)
ms.dos.607 cnenad,
ŁŁŁ Apropo tih novih dos-eva (ja sam još uvek na 5), jel može da se dobije ŁŁŁ npr. samo DOS, znači bez tih spejseva, storeva i sličnih zakrpa? ŁŁŁ Mislim, jel može da se kupi? :) Može, MS DOS 6.21. Cijena ? Prava sitnica: 77 i kusur $
ms.dos.608 dr.grba,
>>>> Jel stigao u Beograd Novell DOS 7 ? >> >> U nagradnoj igri Računara jedna od nagrada je i ND 7.0. Da li neko ima informaciju: nazvanično, u časopisuy BYTE je objavljeno da Novel DOS 7 zbog svoje strukture nije 100% MS DOS kompatibilan, te da neki programi neće da trče pod njim. Svaki hint je dobrodošao. Onoga ko mi je to rekao (mislim da čita ovo) molim da potraži članak ponovo, pa ako je kraći - da ga prepiše ovamo.
ms.dos.609 wizard,
> >> Zar je IBM-ov DOS ikada imao DBLSpace? > > Mislim da je IBM DOS 6.10 imao. Nije i nema. Ima isto AddStore koji je, dakle, ostao i u 6.3 verziji.
ms.dos.610 kriss,
˙˙ ŁŁŁ Mislim, jel može da se kupi? :) ˙˙ ˙˙ Može, MS DOS 6.21. Cijena ? Prava sitnica: 77 i kusur $ Super. :) I još samo pitanje šta se dobije uz tu disketu (dve)? :)
ms.dos.611 cnenad,
ŁŁŁ ˙˙ Može, MS DOS 6.21. Cijena ? Prava sitnica: 77 i kusur $ ŁŁŁ ŁŁŁ Super. :) I još samo pitanje šta se dobije uz tu disketu (dve)? :) Valjda idu tri male HD diskete ?! A možda daju i SUPLEMENTAL na kojima se nalazi pridodat i DBLSPACE. I naravno knjige, papirče za registraciju itd...
ms.dos.612 make.me,
Da li neko moze da mi kaze cemu sluze fajlovi : - IMAGE.IDX - 386SPART.PAR - IFSHLP.SYS Gore pomenute dobio sam sa diskom i DOS-om na njemu ,a stoje u rutu. Ono sto mene najvise interesuje da li mogu da se obrisu pogotovo 386SPART.PAR.Inace racunar je 386DX ,a DOS 6.20 .
ms.dos.613 fancy,
ŮŢ> Da li neko moze da mi kaze cemu sluze fajlovi : ŮŢ> - IMAGE.IDX Proizvod Image programa, koji ide uz paket Norton Utilities i ima sličnu ulogu kao Mirror iz Central Point-a, što bi reklo da pravi rezervnu kopiju FAT-a, BOOT zapisa i root direktorijuma i pomaže kod kriznih situacija (virus, format...) u kooperaciji sa unerase (undelete). Ako nećeš koristiti IMAGE, izbriši ga, pre toga mu skini atribute hidden i read only (mislim da su oba u pitanju). ŮŢ> - 386SPART.PAR Permanent swap file za Windows. Ne preporučuje se da ga brišeš, ako ga ne želiš, ukini ga iz Win / Control panel / 386 Enhanced / Virtual memory. ŮŢ> - IFSHLP.SYS Hmmm znam da je IFSMGR.SYS driver koji se učitava za podršku 32 bitnom pristupu datotekama u Windows for workgroups, a ovo bi _moglo_ imati neke veze sa tim...
ms.dos.614 dr.grba,
>> Da li neko moze da mi kaze cemu sluze fajlovi : >> ... >> - IFSHLP.SYS Drugar je instalirao W4WG na svoju mašinu, međutim imao je problema da normalno startuje 32-bini pristup disku i datotekama. IFSHLP.SYS je pomogao da se ovaj problem prevaziđe nakon instaliranja u CONFIG.SYS.
ms.dos.615 kanki,
>> Proizvod Image programa, koji ide uz paket Norton Utilities >> i ima sličnu ulogu kao Mirror iz Central Point-a, što bi reklo >> da pravi rezervnu kopiju FAT-a, BOOT zapisa i root >> direktorijuma i pomaže kod kriznih situacija (virus, >> format...) u kooperaciji sa unerase (undelete). Kako da se te kopije isčupaju iz tih fajlova?
ms.dos.616 fancy,
ŮŢ>>> Proizvod Image programa, koji ide uz paket Norton Utilities ŮŢ>>> i ima sličnu ulogu kao Mirror iz Central Point-a, što bi reklo ŮŢ>>> da pravi rezervnu kopiju FAT-a, BOOT zapisa i root ŮŢ>>> direktorijuma i pomaže kod kriznih situacija (virus, ŮŢ>>> format...) u kooperaciji sa unerase (undelete). ŮŢ> Kako da se te kopije isčupaju iz tih fajlova? Koliko se sećam, UNFORMAT /PARTN je vraćanje partition table-a sačuvanog sa MIRROR /PARTN, a nešto slično je i kod kombinacije iz Norton utilities, tj. UNFORMAT /IMAGE. Takođe, postoji i saradnja na nivou UNEDLETE - MIRROR, kao i UNERASE - IMAGE, ali najbolje otkucaj switch /? iza programa za koje si zainteresovan, pa ćeš dobiti više informacija..:) .\/.
ms.dos.617 zkehler,
Ŕ ŮŢ> - IFSHLP.SYS Ŕ Ŕ Hmmm znam da je IFSMGR.SYS driver koji se učitava za podršku 32 Ŕ bitnom pristupu datotekama u Windows for workgroups, a ovo bi Ŕ _moglo_ imati neke veze sa tim... Ne da bi _moglo_, već _neće_ bez toga ;) IFSHLP.SYS podiže sve diskove kojima se pristupa preko FAT tabela, i posle kontrolu predaje IFSMGR.386 drajveru. ZK
ms.dos.618 cane,
- ŮŢ> - IFSHLP.SYS - - Hmmm znam da je IFSMGR.SYS driver koji se ucitava za podrsku 32 bitnom - pristupu datotekama u Windows for workgroups, a ovo bi _moglo_ imati - neke veze sa tim... Bez ovoga, W4WG nece ni da cuje za 32bitFileAccess.
ms.dos.619 make.me,
Zahvaljujem svima na odgovorima.
ms.dos.620 dens,
>> .\/. >> [ Hedonist ] Jel' samo u odgovarajućoj konferenciji ili ...
ms.dos.621 fancy,
ŮŢ> Ne da bi _moglo_, već _neće_ bez toga ;) IFSHLP.SYS podiže sve diskove ŮŢ> kojima se pristupa preko FAT tabela, i posle kontrolu predaje IFSMGR.386 ŮŢ> drajveru. Da, video sam kasnije na poslu, gde sam instalitrao W4WG... Kod kuće još uvek imam win 3.11...
ms.dos.622 fancy,
ŮŢ>>> .\/. ŮŢ>>> [ Hedonist ] ŮŢ> Jel' samo u odgovarajućoj konferenciji ili ... Uvek :) ...A ti bi mogao da ni odgovoriš kako sa psom tj. DOG-om (Disk Organizer) da pomeram sistemske fajlove... Pre nekoliko dana ti postavih pitanje, i ti elegantno zaobilaziš odgovor..:) Doduše, pitanje je u (čini mi se) PC.UTIL, ali nema veze, sve je to čarobni svet DOS-a..:))) .\/. [ Still Hedonist... and some more is yet to come @forum:devojke ]
ms.dos.623 kanki,
>> >> ŮŢ> Kako da se te kopije isčupaju iz tih fajlova? >> >> Koliko se sećam, UNFORMAT /PARTN je vraćanje partition table-a >> sačuvanog sa MIRROR /PARTN, a nešto slično je i kod >> kombinacije iz Norton utilities, tj. UNFORMAT /IMAGE. Hm, to dobro radi sa UNDELETE kao što si napisao, ali meni je (evo konkretan slučaj) prije mjesec dana 80Mb podataka jednostavno nestalo (nije virus,vjerovatno disk) posle DISKFIX-a nađeno je tih 80Mb, i svi su bili kao (ne sjećam se tačno) PCFIX001.xxx (nešto slično radi i Nortonov DISKTOOL, on pravi FILExxxx._DD), pa me kopkalo da li je bilo moguće pomoću MIRROR ili IMAGE nekako vratiti ta imena za određene fajlove... ps. Koja haos poruka :) sorry...
ms.dos.624 jasicp,
Posto pricamo po x00 put o Stacu, da ponovo pitam : sta znaci poruka Internal stack overflow, za vreme SDEFRAG-a ? Program iskoci i onda moram sdefrag sa repair opcijom... Kada se obrise ( zipuje ) nekih 100 datoteka iz DrawPerfecta, toga nema. Nije li to preveliki broj datoteka, pa je neki stek premali za kompresiju diska sa njima ?
ms.dos.625 fancy,
ŮŢ> (nije virus,vjerovatno disk) posle DISKFIX-a nađeno je tih 80Mb, i svi ŮŢ> su bili kao (ne sjećam se tačno) PCFIX001.xxx (nešto slično radi i ŮŢ> Nortonov DISKTOOL, on pravi FILExxxx._DD), pa me kopkalo da li je ŮŢ> bilo moguće pomoću MIRROR ili IMAGE nekako vratiti ta imena za određene Verovatno je ovo drugo NDD a ne disktool, no nema veze :) poenta je u tome da IMAGE/MIRROR ne služe tome... Oni su više kao prevencija sistema kao celine, štiteći temelje istog, (nešto kao vojska ;) a ne sredstvo za popravke uništenih pojedinačnih datoteka (nešto kao policija..;)) .\/. [ ...but maybe you'll find something useful in conf. FORUM.11:DEVOJKE ]
ms.dos.626 zloboleon,
ňňň Valjda idu tri male HD diskete ?! A možda daju i SUPLEMENTAL ňňň na kojima se nalazi pridodat i DBLSPACE. I naravno knjige, ňňň papirče za registraciju Ne verujem da ide DBLSPACE jerBO je to programče izbačeno po sudskom nalogu iz paketa 'MS DOS' !
ms.dos.627 zkehler,
Ŕ stek premali za kompresiju diska sa njima ? Probaj da staviš stacks=9,256 u CONFIG.SYS, ali to neće popraviti stvari ako je to sa stekom samo posledica neke druge falinge. ZK
ms.dos.628 asterix,
> Šta god bio odgovor, mislim da je jasno koliko je sati. Tek je dvanaest saaatii ;)) > Počeli smo da gubimo živce... Da bar znamo zašto će ovo da ode u chat ;)
ms.dos.629 nkbog,
> Pa, trenutno samo takav i može da se kupi, DOS 6.21. Nema DBLSPACE niti išta > slično. U onom "njusbajtu" gde je pisalo o 6.21, stojalo je da se on neće moći nabavljati van USA. Palo mi je na pamet da nije to možda zato što je odluka američkog suda neprimenljiva u ostatku sveta? NB.
ms.dos.630 jasicp,
> Probaj da stavis stacks=9,256 u CONFIG.SYS, ali to nece popraviti stvari > ako je to sa stekom samo posledica neke druge falinge. Probao sam i ne ide. Mozda je to u Stac. 3.0 i 4.0 u redu, ali ja sam staromodan covek i imam Stac. 2.0. Ili je prosto previse datoteka na disku ??
ms.dos.631 bobland,
problemi sa dblspaceom i himem.sys pitanje u pratećoj datoteci
ms.dos.632 bobland,
Kada vam hard disk postane tesan dobijate glavobolju Rešavate je sa dblspaceom(ako nemate više para), ali tada mogu da nastanu 2 nova problema (i glavobolje): - kada se HIMEM.SYS stavi u CONFIG.SYS javlja se kratka poruka: error: no available extended memory was found XMS driver not install HMA not available: loading dos low smart drive can't be loaded because the XMS driver, HIMEM.SYS is not loaded check the config.sys file for DEVICE=HIMEM.SYS - drugi problem je nemogućnost pokretanja programa koji su radili bez dblspace Interesuje me koju akciju treba preduzeti u prvom slučaju da bih došao do ostalih 384k i da li ima leka za programe koji neće da rade pod dblspace-om KONFIGURACIJA AT 20/16 RAM 1 Mb HDD SEAGATE 42 Mb DOS 6.2 izgleda da stvarno važi: kol'ko para, tol'ko i muzike :((((( Unapred zahvalan Bobland
ms.dos.633 berg,
Prenosim pitanje jednog prijatelja koji nema modem : ---------------------------------------------------------------------- Prilikom formatiranja disketa 1,44 na B: drive-u, dobijam sledecu poruku: >> Drive B: error. Insufficient memory to read all system info. >> There was an error creating the format recovery file. >> This disk cannot be unformated. >> Proceed with format ? Y/N Bez obzira sta odgovorio na ovo kontrolno pitanje, sledeca poruka je: >> Memory allocation error. System halted. ---------------------------------------------------------------------- Ako neko zna o cemu se radi, pomoc je dobrodosla :).Unapred hvala !
ms.dos.634 dejanr,
>> Prilikom formatiranja disketa 1,44 na B: drive-u, dobijam sledecu >> poruku: žudno... šta se dešava ako se disketa formatira iz PC Tools-a ili Nortona ili bilo čega osim komande FORMAT? Vredi pustiti CHECKIT da istestira memoriju, ali meni to liči na neko neslaganje DOS-a (da nije verzija 6.2?) sa nečim. QEMM-om, keš programom... da li se isto dešava i ako se mašina digne bez config.sys-a i autoexec-a?
ms.dos.635 vmisev,
> Prilikom formatiranja disketa 1,44 na B: drive-u, dobijam sledecu poruku: > Drive B: error. Insufficient memory to read all system info. ... Problem je bio u qemm/dosdata.sys. On isključen i sad prijatelj Voja :) može da formatira disketle po ceo dan. E, da, i read cache za b: je isklju- čen. Međutim, ono što mene zanima u ovom slučaju je sledeće: DOS je 6.2, format.com je iz DOS-a 6 (piše u format.com-u), a potpis koji ostavlja u boot floppy-a je MS DOS 5.0 ??? Što to i kako to? Disketa je formatirana i sa /u, tek da napomenem... Vladimir P.S. Da, problem sa formatiranjem je bio jedino sa format.com iz dos-a. No- rton i ovi ostali su radili normalno. I posle se ljudi ljute kad ja ka- žem !@*/&^^*~)@ o Microsoftu ;)
ms.dos.636 dejanr,
>> Problem je bio u qemm/dosdata.sys. Aha, probaj da uradiš upgrade na QEMM 7.03 ili 7.04, i videćeš da će problemi sa formatiranjem nestati... bar kod mene su nestali. >> DOS je 6.2, format.com je iz DOS-a 6 (piše u format.com-u), a potpis >> koji ostavlja u boot floppy-a je MS DOS 5.0 ??? Tako je bilo na DOS-u 6.0, na 6.2 nisam probao ali izgleda da je ostalo. Ili su zaboravili da promene, ili će ga tako ostaviti "zauvek".
ms.dos.637 .hik,
Na FFS-u sam našao fajlove za DOS UUCP. Zanima me koji fajlovi su potrebni da bi sve radilo kako treba i ako može neko objašnjenje čemu sve služi UUCP. Pozdrav, Aca
ms.dos.638 vmisev,
> Aha, probaj da uradiš upgrade na QEMM 7.03 ili 7.04, i videćeš da će pro- > blemi sa formatiranjem nestati... bar kod mene su nestali. 10X, reći ću kolezi :) > Tako je bilo na DOS-u 6.0, na 6.2 nisam probao ali izgleda da je ostalo. > Ili su zaboravili da promene, ili će ga tako ostaviti "zauvek". BTW, format.com i unformat.com su jedini *.com fajlovi u kojima se ne- gde na početku nalazi potpis PK Ware ili sl. Ponavljam, mašina nije moja, a ja nemam iskustva sa DOS 6.0 Jel' ovo tako treba ;) il' je neka "budževina"? Vladimir
ms.dos.639 novim,
" Na FFS-u sam našao fajlove za DOS UUCP. Zanima me koji fajlovi su " potrebni da bi sve radilo kako treba i ako može neko objašnjenje čemu " sve služi UUCP. Da li je reč o fajlovima na FFS-u koji su u /msdos/uuCp, a nose imena uuPc (11x d, n, o, r, s, t)? UuCp je Unixov protokol, a ovo je slično, samo za Dos. Ako je to o tome reč - o uuPc-iju, dakle - kap. Nemo i ja smo to čačkali prošle zime (radilo je veoma dobro, razmenjivalo poštu), pa ću potražiti te fajlove (ima ih dosta za podešavanje uz još neke sitnije zvrčke). Ako ti nije teško, baci mi (na mail) sadržaj glavnog direktorijuma (ovaj naš uupc je bio dovučen odnekud s Interneta, kad je to bilo jeftino, verovatno je to isto što i na FFS-u, ali za svaki slučaj da proverimo). Kao i onaj "veliki" uucp i ovaj uupc služi za razmenu poruka (mail-a), samo između Dosovih mašina, njihovo razvrstavanje, etc. Ima i nekih programčića za Windows koji rade u kombinacije s uupc-ijem (poput WinBiff-a, kao i CMM-a - Cinetic Mail Managera, što je mail reader/composer i sl.). Mislim da su SW, ne znam da li ih ima na Sezamu (mogu poslati ako nema). Stvar može biti jako korisna i upotrebljiva za e-mail razmenu na Dosovim kompjuterima (praktično se ovime može stvoriti njihova mreža u malom - za e-mail, razume se.)
ms.dos.640 spantic,
> WinBiff-a, kao i CMM-a - Cinetic Mail Managera, što je mail > reader/composer i sl.). Mislim da su SW, ne znam da li ih ima na > Sezamu (mogu poslati ako nema). Stvar može biti jako korisna i Mislim da ga nigde kod nas nema. Svakako bi bilo interesantno da pošalješ te programe :)
ms.dos.641 novim,
" Mislim da ga nigde kod nas nema. Svakako bi bilo interesantno " da pošalješ te programe :) Stižu; najpre dolazi glavno - tj. UUPC (WinBiff i CMM će u susednu temu, Windows).
ms.dos.642 zizic,
> BTW, format.com i unformat.com su jedini *.com fajlovi u > kojima se ne- gde na početku nalazi potpis PK Ware ili sl. > Ponavljam, mašina nije moja, a ja nemam iskustva sa DOS 6.0 > Jel' ovo tako treba ;) il' je neka "budževina"? Neko ih je verovatno pklite-ovao. Ne bi trebalo da pravi probleme. Ako baš hoćeš da budeš siguran, nabavi pklite (imaš valjda i na Sezamu) i daj komandu: pklite -x imefajla.com
ms.dos.643 .bale.,
> Na FFS-u sam našao fajlove za DOS UUCP. Zanima me koji fajlovi su > potrebni da bi sve radilo kako treba i ako može neko objašnjenje čemu > sve služi UUCP. Evo ti dva teksta iz Bajta 92 koji datiraju iz prošle godine (by Rade Zonjić). Ideja je, dakle, da večeras upoznamo slušaoce sa osnovnim pojmovima vezanim za elektronsku poštu, kao i da pružimo par primera, što bi Bale rekao ``nekoliko plastičnih primera''---kako to izgleda, radi, i koristi se. U sledećoj emisiji, posle malog uvoda o UUCP mailu (ne dajte da vas plaši novi izraz), prikazaćemo programski paket UUPC koji u stvari implementira UUCP na PC računarima. Takođe, u sledećoj emisiji (ako stane!) reći ćemo par reči i o topologiji mreža u nas, dakle u Beogradu, Srbiji i Jugoslaviji. Toliko o samom uvodu, naoštrili smo se na ovu temu, i Bale i ja smo pre rada na BAJTU 92 u nekoliko beogradskih firmi instalirali softver za razmenu pošte. Prvi primer je ovakav: Zamislite firmu, preduzeće srednje veličine, u kome su na istoj Ethernet mreži svi PC računari, a na primer i nekoliko grafičkih radnih stanica, onih čuda sa velikim terminalima. Naravno, kod nas je standard za umrežavanje PC računara Novell, pa pretpostavimo je i u ovoj firmi to slučaj. Dakle, u ovakvoj firmi, koja se, recimo, nalazi u dve ili tri susedne zgrade, sa po par spratova, svaki službenik ima pristup računaru na svom stolu. A osim toga svaki službenik ima jedinstveno korisničko ime. Korisničko ime je, prosto, nekakav alias, ili nadimak s tim da je bitno da je jedinstveno, tj. da ne postoji više ljudi sa istim imenom. U takvoj mreži koju sam sada opisao moguća je praktično neograničena komunikacija svakog sa svakim u okviru preduzeća, i to putem elektronskih pisama. Elektronska pisma treba shvatiti kao poruke koje se unose pomoću tastature, ili su već pripremljene u nekoj datoteci. Zahvaljujući Novell-u, kao i relativno malom području koje mreža obuhvata, poruke stižu gotovo trenutno. Ovo je jako korisno, imajući u vidu da se ista poruka može poslati većem broju korisnika, na primer dnevni red nekog sastanka, ili specifikacija posla koji grupa ljudi treba da obavi. Dokaz da ovo nije maštanje ili preterivanje su primeri iz sveta. DEC, dobro poznata i u BAJTU-92 više puta spominjana kompanija ima takvu mrežu u svim svojim firmama na nekoliko kontinenata, a izuzetno je interesantan primer saradnje njihovih inženjera iz Masačusetsa, Škotske i Izraela, na razvoju čipa Alpha. DEC ima preko 100,000 zaposlenih i svi---pogađate---imaju korisnička imena odnosno poštanske sandučiće iliti mailboxove. Hewlett-Packard ima 95,000 zaposlenih, opet svi sa mailboxovima, a Sun Microsystems malo kasni sa nekih 12,500 sandučića. Svaki zaposleni u ovim firmama pre nego što počne svoje normalne radne aktivnosti, u 9:00 na početku radnog vremena prvo proveri da li ima nove pošte za njega. Za kraj ovog primera pogledajmo sledeću mogućnost: Naša hipotetička firma se poveže sa susednim računarom koji ima pristup najvećoj svetskoj mreži, već mnogo puta pominjanom Internetu, i zahvaljujući toj vezi svi zaposleni se mogu dopisivati sa prijateljima u Americi, Rusiji, ili Australiji, zatim primati elektronske novine, i tako dalje i tako dalje... A gde smo tu mi? U Beogradu je najviše učinjeno na Univerzitetu. Svaki student ETF-a odmah po upisu dobija korisničko ime, baš kao i osoblje fakulteta. Na FON-u je stanje slično: ko god izrazi želju da ima račun na fakultetskoj mašini dobija korisničko ime. Na MF-u se u poslednje vreme dosta toga dešava, ali to još uvek nije neko stabilno i preterano kvalitetno rešenje. U Novom Sadu je slična situacija, matematičari i studenti tehničkih nauka imaju pristup univerzitetskim računarima. Podgorica ima nekakvu mrežu, a Niš pravi prve korake. Manje-više svi BBS-ovi omogućavaju svojim korisnicima neki vid elektronske pošte. Najdalje su, međutim otišli popularni Sezam i Hobbiton, vezujući se na univerzitetsku mrežu. Što se tiče preduzeća, ona, valjda zbog sankcija, ne kreću nekim krupnijim koracima, mada stanje nije toliko loše. Uglavnom su to ili računarske firme, ili firme sa jakim hardware-om i finansijskom podrškom. Pomenimo Euro Computer Systems (zastupnik Digital Eq. Corp.), zatim Aeroinženjering (zastupnik Sun Microsystems), Narodnu Banku Jugoslavije, MR Systems (to je firma sa najgenijalnijom reklamom na Radiju B-92, po mom mišljenju) i delimično Digit iz Zemuna (takođe radi sa DEC opremom). Naš Radio takođe ima instaliran softver za razmenu pošte, prilično se koristi (evo prilike da se sazna kako se Tanja Petrović dopisuje sa svojim prijateljem koji je u redovima ni manje ni više nego Microsofta), list Vreme takođe, i tako dalje i tako dalje... Država za sada ne žuri previše da stimuliše ove načine komuniciranja, verovatno imaju preča posla - inflaciju, sankcije itd.. Ne treba ni pominjati da je stanje u recimo Sloveniji i Hrvackoj, sa kojima ja često, mada možda bez osnova, volim da nas upoređujem, mnogo, mnogo drugačije. ---- Prosli put smo slusaoce upoznali sa pojmom elektronske poste, a dali smo i primer kako to izgleda na jednom sistemu pod, recimo Novell mrezom. Upuceniji su u primeru koji sam dao mogli da uoce Novellov MHS ili neki programski paket koji radi na Novell mrezi. Ono sto je najbitnije - objasnili smo pojam korisnickog imena, i rekli da u okviru iste organizacije moze da postoji samo jedan korisnik sa nekim korisnickim imenom. Takodje smo rekli da, u slucaju da se nadje neki susedni racunar koji razmenjuje postu sa Internetom, najvecom svetskom mrezom, i mreza koju smo opisali moze da salje i prima postu sa Interneta. Danas idemo u malo konkretnije vode: reci cemo sta konkretno treba imati i uraditi da bi se koristile blagodeti elektronske poste, odnosno da bi se efikasno koristio ovaj vid komuniciranja. U slucaju da se zeli raditi na Unix racunaru, najcesce je problem lako resiv. Potrebno je samo povezati modem za racunar (modem omogucava povezivanje 2 racunara preko telefonskih zica) i podesiti neke konfiguracione datoteke. U konfiguracionim datotekama nalaze se podaci o samoj tehnici zvanja racunara sa kojim se posta razmenjuje. To su, dakle, podaci o tome kada se zove, znaci postupak je automatizovan i moze se prosto zakazati za neko konkretno vreme, zatim koji telefonski broj se okrece, odnosno koji racunar se koristi kao veza za elektronsku postu, i jos neke stvari vezane za karakter veze - dakle sta moze da se prenosi. Ovo nije sve, postoji jos nekoliko specifikacija, ali mislim da je za radio kao medijum i ovoliko dovoljno. Kod PC racunara stanje je malo drugacije. Sa DOS-om se ne dobija podrska za UUCP razmenu poste, pa je treba obezbediti nabavkom programskog paketa koji se zove UUPC. UUPC-ja ima u Beogradu, ja znam za Fon File Server, a mozda i na jos nekim mestima. Trenutno je aktuelna verzija 12. Paket je prilicno veliki, preko deset datoteka od po 200 kb, ali je olaksavajuca okolnost da je to podrska za Windows, DOS i OS/2, kao i izvorni kod citavog paketa, sto korisnicima definitivno nije potrebno. Dakle, UUPC omogucava kreiranje vise korisnika, iako PC dolazi od Personal Computer, dakle, moguce je koristiti jedan PC sa modemom kao postansko sanduce za vise ljudi. Potrebno je instalirati samo onaj paket koji odgovara operativnom sistemu koji se koristi, i podesiti konfiguracione datoteke - za modem, korisnike, kao i sam UUPC na datom racunaru. Sa paketom dolazi i korisni program za zakazivanje zvanja racunara koji sluzi kao server, pa je moguce, na primer imati automatsku razmenu poste nekoliko puta u toku noci automatski, a u toku radnog vremena rucno, kad se ukaze potreba za to. Kada se jedan ovakav paket instalira na racunaru, i kada se pronade odgovarajuci server, tj. susedni racunar koji ima vezu sa nekom velikom mrezom, komunikacija moze da pocne. Moze se slati posta kolegama, prijateljima, ali i automatskim mail listama, koje svojim clanovima svakodnevno salju novosti u vidu elektronske poste. Postoje liste posvecene racunarskim temama, ali i one posvecene recimo FILM-u, gde nekoliko puta nedeljno mozete dobiti na primer recenzije najnovijih fimova, ili recimo muzici, sa novitetima vezanim za koncerte, nove nosace zvuka ;)) itd... To bi bilo to. Posle jedne pesme u studiju ce biti Pavle Pekovic, student, a mozda uskoro i asistent na FON-u. Na FON-u se nalazi glavni, u stvari i jedini racunar koji se moze koristiti kao server za elektronsku postu, dakle racunar koji mnogi racunari u Beogradu i Srbiji zovu po nekoliko puta dnevno da bi razmenili postu. ---- Pozdrav, Bale
ms.dos.644 novim,
UUPC - Unix-to-Unix-Copy-Protocol ali za PC kompjutere pod Dos-om (praktično, povezavanje više Dos kompjutera u mrežu za razmenu e-mail poruka). Uz ovu i nekoliko drugih poruka su .ZIP fajlovi koji čine osnovni deo UUPC-ija: (uupc/extended 1.11v) uupc-D.zip - osnovni deo, treba ga raspakovati tako što će se najpre (8.812) napraviti C:/UUPC, preći u taj direktorijum, i u njemu uraditi jedno PKUNZIP -D uupc-s.zip tako da se otvore svi potrebni pod-direktorijumi za paket. (Fajl je vezan uz ovu poruku.) uupcBIN1.zip - prvi deo BIN (izvršnih) fajlova (157.450) uupcBIN2.zip - drugi deo (175.073) uupcBIN3.zip - treći deo (169.092) uupcDOC.zip - dokumentacija ( 79.388) uupcINF.zip - dodatne informacije, primeri i "hintovi" (58.292) uupcMDM.zip - konfiguracije za razne modeme (20.380) uupcCFG.zip - grupa fajlova koje treba editovati, kako bi se UUPC paket konfigurisao za rad. (20.921) Taj fajl treba raspakovati u C:/UUPC/CFG direktorijumu i uputstva dole se odnose na to. Koje fajlove treba editovati za UUPC? Ovde su uzeti primeri koje treba zameniti: Mika: ime za svoj kompjuter (hostname - mika.UUPC) Na njemu korisnici Miloje, Milojka, Milojica. Postmaster - postmaster na hostu Mika Pera: ime za prvi udaljeni kompjuter (remote), sa korisnicima Petar, Petrija, Perica. Laza: ime za drugi udaljeni kompjuter (remote), i njegovi korisnici. - sve fajlove koji se nalaze u /UUPC/CFG diru treba editovati, tako što će se na odgovarajućim mestima zameniti imena: umesto "Mika" stavite ime vašeg kompjutera, umesto "Miloje" vaše ime, itd.; umesto "Pera" stavite ime kompjutera s kojim ćete razmenjivati poruke (kao i umesto "Petar", "Petrija", "Perica" imena korisnika na tom udaljenom kompjuteru); umesto "Laza" stavite ime drugog udaljenog kompjutera (i imena na njemu, etc). Možete dodati i imena ostalih kompjutera s kojima se planira razmena. (Neki fajlovi traže da se ubeleži Lozinka za pristup odgovarajućem kompjuteru - unesite lozinku koju imate na kompjuteru kojem pristupate). Kad SVE to podesite, onda SVE fajlove iz ovog direktorijuma kopirajte u direktorimum C:/UUPC. Promenite i imena direktorijuma prema promenama koje ste uneli u fajlove, recimo C:/UUPC/USERS/PERA će biti C:/UUPC/USERS/MOJKOMSIJA ili slično.) - podesite i fajlove u pod-direktorijumima /users ( .sig fajlove). - raspakujte sve UUPC* pakete u odgovarajuće pod-direktorijume: uupcBIN1, uupcBIN2, uupcBIN3 u c:/uupc/BIN uupcDOC u c:/uupc/DOC uupcINF u c:/uupc/INF uupcMDM u c:/uupc/MDM U uucp/bin diru su izvršni programi; u /doc su razna uputstva (pročitajte ih), kao i u /inf (ima korisnih "hintova"). U /mdm su različiti primeri za konfiguracije modema (možete naći sličan svojem, editovati fajl i prebaciti ga potom u /uupc dir). - u AUTOEXEC.BAT treba da ubacite ove redove: SET TZ=MET-1DST SET UUPCSYSRC=C:ĐUUPCĐUUPC.RC SET UUPCUSRRC=C:ĐUUPCĐPOSTMAST.RC PATH= ;C:ĐUUPC;C:ĐUUPCĐBIN; BREAK ON (poslednji red valja ubaciti da bi se moglo sa Ctrl-C prekinuti očekivanje poziva, tj. "stand-by" programa UUCICO.) - Šta ovo radi? I kako? Pročitajte /DOC 7 INFO fajlove, UUPC pruža razne mogućnosti. Osnovna je da se razmenjuje pošta s drugima kompjuterima, brzo i lako. Evo osnovnib primera: SU miloje mail petrijačpera (ovim se poziva editor kojim će miloje - sa kompjutera mika da napi- še pismo petriji, koja je korisnica kompjutera pera; format naredbe su ko šta komečgde) SU milojka mail - ovim milojka čita svoj mail Napisani mail se smešta na odgovarajuće mesto i on će u odgovarajuće vreme biti prenet na udaljeni kompjuter, i tamo razvrstan za korisnike u njihove mail-dirove. Naredbom UUXQT se mail raspoređuje lokalnim juzerima. Pošto su mailovi napisani, jednom (ili više puta u toku dana), udaljeni kompjuter ("Laza") izdaće, recimo u 18.00 naredbu: UUCICO -r 0 i njegov kompjuter/modem će biti nadalje u stanju očekivanja da primi poziv i mail (sve dok ga gazda Lazoje ne resetuje ili ne pritisne Ctrl-C, posle, recimo 15 minuta čekanja). U to isto vreme (tačnije, minut kasnije za svaski slučaj), Miloje, gazda od kompjutera "Mike" izdaje "Miki" naredbu: UUIO -s laza Modem na "Miki" ce uspostaviti vezu, ulogovati se, predati "Lazi" postu, pokupiti postu sa "Laze" sa sebe (i druge, ako je tako dogovoreno), i isključiti se s veze kad završi. Pošta je predata i primljena i raspoređenja na odgovarajuća mesta za korisnike. Sve to traje kratko, i automatizovano (dodatno se nekim timer-programom može podesiti da tu razmenu kompjuteri obavljaju uvek u određeno doba, više puta dnevno, sasvim automatizovano). Ovo je osnovno. Paket, uz malo podešavanja, omogućuje ne samo slanje i primanje privatnog e-maila, već i vesti, mailing-lista, drugih fajlova itd. Zato vredi pogledati njegovu dokumentaciju, kako bi se upotrebile i druge njegove funkcije, osim ovih, elementarnih. Ovde je jedna - osnovna varijanta UUPC paketa, kako je zimus dovučena odnekud s Interneta. Za sam paket postoje dodatni programi, još razne dokumentacije, pojedini "školjke" (shells), džidže-bidže, već prema distribuciji; postoji i source glavnih programa. Daleko potpuniji paket od ovoga se može naći na Fon-u (ftp-om u /msdos/uucp direktorijumu), sa više dokumentacije i sl. Ako se neko ozbiljnije bavi/koristi UUPC, tamo će naći više. Ipak, i ovo je dovoljno za osnovnu konfiguraciju. (Nakon upload-a ovog UUPC paketa, poslaću i dva pomoćna programa za Windows: WinBiff - program za signalizocanje da je pošta pristigla, i CMM - Cinetic Mail Manager, kojim se, pod Windows-om, poruke mogu udobnije čitati, pisati etc.) uupc-d.zip
ms.dos.645 novim,
UUPCbin1 uupcbin1.zip
ms.dos.646 novim,
UUPCbin2 uupcbin2.zip
ms.dos.647 novim,
UUPCbin3 uupcbin3.zip
ms.dos.648 novim,
UUPCcfg uupccfg.zip
ms.dos.649 novim,
UUPCdoc uupcdoc.zip
ms.dos.650 novim,
UUPCinf uupcinf.zip
ms.dos.651 novim,
UUPCmdm uupcmdm.zip
ms.dos.652 dr.grba,
Šta sadrži i podrazumeva onaj MS-DOS Supplemental Disk? Mislim na materijal u direktorijumu Sezama.
ms.dos.653 zkehler,
Ŕ BTW, format.com i unformat.com su jedini *.com fajlovi u kojima Ŕ se ne- gde na početku nalazi potpis PK Ware ili sl. Ponavljam, Ŕ mašina nije moja, a ja nemam iskustva sa DOS 6.0 Jel' ovo tako Ŕ treba ;) il' je neka "budževina"? Nije nikakva budževina. Neki od programa u MS-DOS-u 6.x su PK Lite-ovani: FORMAT.COM, MORE.COM, SYS.COM, UNFORMAT.COM, ATTRIB.EXE, CHKDSK.EXE, DBLSPACE.EXE, DEBUG.EXE, EXPAND.EXE, FDISK.EXE, MSD.EXE, QBASIC.EXE, SCANDISK.EXE i UNDELETE.EXE. ZK
ms.dos.654 cnenad,
ŁŁŁ Šta sadrži i podrazumeva onaj MS-DOS Supplemental Disk? ŁŁŁ Mislim na materijal u direktorijumu Sezama. Dodatke za tastaturu (mislim Dvorak raspored ili tako nešto), programi izbačeni u verziji 6.0. i programe koji omogućuju rad hendikepiranim licima.
ms.dos.656 vmisev,
>> BTW, format.com i unformat.com su jedini *.com fajlovi u kojima se negde >> na početku nalazi potpis PK Ware ili sl. > Nije nikakva budževina. Neki od programa u MS-DOS-u 6.x su PK Lite-ovani: Hvala na odgovoru, ovo nisam znao. Doduše, pregledao sam sve *.com, *.exe nisam, ali sam primetio jedino u format.com i unformat.com, a pošto je baš oko formatiranja bio problem, bilo mi je sumnjivo :) Vladimir
ms.dos.657 dr.grba,
>> Dodatke za tastaturu (mislim Dvorak raspored ili tako nešto), Sad me priseti, a već sam zaboravio: drug me pita za Dvorak raspored. Ovde je negde bilo rasprave na tu temu, a sećAm se da su ispaljeni i neki reajveri ili opisi za tastaturu ili šta to već beše. Da li bi neko mogao da mi da pointer na ovo? >> ... i programe koji omogućuju rad hendikepiranim licima. A koji su to?
ms.dos.658 dejanr,
>> Sad me priseti, a već sam zaboravio: drug me pita za Dvorak raspored. Ovde >> je negde bilo rasprave na tu temu, a sećAm se da su ispaljeni i neki >> reajveri ili opisi za tastaturu ili šta to već beše. Da li bi neko mogao >> da mi da pointer na ovo? "Računari 95", Bajtovi lične prirode. Imaš sliku Dvorak tastature. U "Računarima" pre toga je kratak istorijat.
ms.dos.659 cnenad,
ŁŁŁ>> ... i programe koji omogućuju rad hendikepiranim licima. ŁŁŁ ŁŁŁ A koji su to? E ne znam stvarno, raspakovao sam jednom taj SUPLEMENTAL disk i pitao me šta hoću da instaliram ali to nisam izabrao. Jednom kad budem imao vremena pogledaću i to. E da, taj deo izgleda nije radio Microsoft.
ms.dos.660 dr.grba,
>>>> ...a sećAm se da su ispaljeni i neki reajveri ili ... Samo da repliciram sebi samome: izgleda da je i meni neko tresao stolicu dok sam ovo kucao (((: >> "Računari 95", Bajtovi lične prirode. Imaš sliku Dvorak tastature. U E, pa da, tnx na podsećanju. Sad WKey u ruke... (:
ms.dos.661 vmisev,
> E da, taj deo izgleda nije radio Microsoft. Pretpostavaljam onda da su programi sasvim ok ;) Vladimir
ms.dos.662 boccaccio,
YOU> YOU> E, pa da, tnx na podsećanju. Sad WKey u ruke... (: Ne treba ti WKey za to. Imaš istu stvar ve ugrađenu u Windows. Pozdrav, Boris Btw, Control Panel/International/Keyboard Layout