FORUM.6

03 May 1992 - 04 Sep 1992

Topics

 1. gde.smo (265)
 2. jugoslavija (185)
 3. srbija (2538)
 4. svet (100)
 5. mir (4)
 6. politika (38)
 7. bonton (16)
 8. ljudska.prava (3)
 9. novine (80)
 10. trac (174)
 11. devojke (688)
 12. klub (7)
 13. svedocenja (264)
 14. razno (638)

Messages - jugoslavija

jugoslavija.1 dejanr,
Tanjug upravo javlja da je vojna kolona stigla do kasarne Lukavica a da je Alija Izetbegović "oslobođen" i da je u zgradi Predsedništva BIH. Večeras stupa na snagu prekid vatre, ne znam tačno koji po redu ;)
jugoslavija.2 dejanr,
Par minuta posle ove vesti: >> POVLAžIMO VEST EMITOVANU POD KOMPJ. BROJEM 03P067, DATU HITNO, >> POD NASLOVOM "IZETBEGOVIĆ U PREDSEDNIŠTVU, KOLONA VOJNIH VOZILA U >> KASARNI LUKAVICA" Navodno je gen. Kukanjac na TV Sarajevo izjavio da je deo kolone stigao do Lukavice, a da je 25 kamiona zaustavljeno kod Skenderije. prema njegovim rečima, tamo se "dogodio užas" :(((
jugoslavija.3 zqusovac,
co jo forum co reply 2.2 >> POVLACIMO VEST EMITOVANU POD KOMPJ. BROJEM 03P067, DATU HITNO, >> POD NASLOVOM "IZETBEGOVIC U PREDSEDNISTVU, KOLONA VOJNIH VOZILA U >> KASARNI LUKAVICA" > Navodno je gen. Kukanjac na TV Sarajevo izjavio da je deo kolone stigao > do Lukavice, a da je 25 kamiona zaustavljeno kod Skenderije. prema > njegovim recima, tamo se "dogodio uzas" :((( U medjuvremenu je i SSNO izdao saopstenje o masakru itd. Sve lici na onu praksu "mi posedujemo dokaze..." (kao za decu u Vukovaru, fono snimak zahteva da hrv- musl. sportski strelci dodju u Sarajevo i ubijaju iz snajpera...), ali koji se ne objave. Po mojim informacijama Kukanjac je odjahao na celu kolone i ili nije imao pojma sta se pozadi desava, ili nije imao kurazi da ostane, ali u svakom slucaju punom brzinom je zazdio za Lukavicu i ostavio ljude. A blokirale su ih iste one babe i cice koji su danas bili pred Lukavicom. Naravno, ne sumnjam da je to neko pametno iskoristio. Vest verovatno potice od jednog Tansrbovog fotorerportera koji je "spontano" poslednja dva dana bio blokiran sa Kukanjcem. U svakom slucaju bice sutra ludilo. P.S. Vratio sam se pre par dana iz republike 15 x vise. Opis slucaja koji nije potpuno tipican, ali nije bas ni atipican: Prolaze 2 zen i vode klinca od 4-5 god. Dva mamlaza u kafani: (I) "Nesto mi odje smrdi". (II) "Sigurno ovo beogradsko Srpce".
jugoslavija.4 dejanr,
>> Po mojim informacijama Kukanjac je odjahao na celu kolone i ili nije imao >> pojma sta se pozadi desava, ili nije imao kurazi da ostane, ali u svakom >> slucaju punom brzinom je zazdio za Lukavicu i ostavio ljude. Komandni kadar te (JNA) je zaista na visini zadatka ;(( Prosto je neverovatno kako se uvek i na svakom mestu pokažu nesposobnima. Samo kad se setim svih onih priča o izvanrednoj obučenosti komandnog kadra koji će umeti da sačuva svaki pedalj svoje zemlje...
jugoslavija.5 bpetrovic,
-) Komandni kadar te (JNA) je zaista na visini zadatka ;(( -) Prosto je neverovatno kako se uvek i na svakom mestu pokažu -) nesposobnima. I to uvek kada su u "begu" i kad za sobom ostavljaju neprijatelju vrednu tehniku ??
jugoslavija.6 squsovac,
> I to uvek kada su u "begu" i kad za sobom ostavljaju > neprijatelju vrednu tehniku ?? Barem negde (u begu) da budu u "prvim redovima".
jugoslavija.7 wizard,
>> Barem negde (u begu) da budu u "prvim redovima". Ali ne beže dovoljno daleko... i brzo. :(((( <<Nenad<<
jugoslavija.8 bpetrovic,
-) Barem negde (u begu) da budu u "prvim redovima". I to uvek "rukovodeći kadar" !$*&#
jugoslavija.9 bpetrovic,
-) Ali ne beže dovoljno daleko... i brzo. :(((( Pa nije onda čudo što ubijaju srpsku 'decu'
jugoslavija.10 zqusovac,
> Samo kad se setim svih onih prica o izvanrednoj obucenosti komandnog kadra > koji ce umeti da sacuva svaki pedalj svoje zemlje... Za svaki bas ne znam, ali da ce bar neki sacuvati, u to sam ubedjen.
jugoslavija.11 zqusovac,
> I to uvek kada su u "begu" i kad za sobom ostavljaju > neprijatelju vrednu tehniku ?? "Bolje sramno povlacenje nego castan poraz" - citat sa Grunfove majice. Da nije Blagoje Adzic mozda Alan Ford fan?
jugoslavija.12 bpetrovic,
Danas na gnjavniku su pročitali saopštenje o tome da navodno DRčAVA ALBANIJA nije mogla da 'PRIZNA' 'novu' državu JUGOSLAVIJU zato što je ona nastala na nezakonit način. Ja mislim da je ovo prevršilo svaku meru i da više ne znam šta da mislim...
jugoslavija.13 zqusovac,
> da navodno DRZAVA ALBANIJA nije mogla da 'PRIZNA' > 'novu' drzavu JUGOSLAVIJU zato sto je ona nastala > na nezakonit nacin. > Ja mislim da je ovo prevrsilo svaku meru i da vise > ne znam sta da mislim... Razmisli pa probaj da se kladis koja ce duze da potraje.
jugoslavija.14 max.headroom,
> koji će umeti da sačuva svaki pedalj svoje zemlje... """"" Pa da je "njihova", više ni pravno nije...
jugoslavija.15 dejanr,
>> > koji će umeti da sačuva svaki pedalj svoje zemlje... >> """"" >> Pa da je "njihova", više ni pravno nije... Normalno da nije kad nisu umeli da je sačuvaju ;)
jugoslavija.16 bpetrovic,
-) Razmisli pa probaj da se kladis koja ce duze da potraje. Srbija.
jugoslavija.17 dejanr,
Sad teh videh Tanjugovu vest da su penzionisani/dali ostavku silni generali na čelu sa Adžićem. Vala bilo je i vreme
jugoslavija.18 herak,
>>Sad teh videh Tanjugovu vest da su penzionisani/dali ostavku silni generali na >>čelu sa Adžićem. >>Vala bilo je i vreme Muka je što obzirom na to kako su stvari išle, kako idu i kako će ići, ne možemo očekivati ništa bolje. Uvek se iznenadim što od goreg postoji još gore. Najgore je toliko daleko da se uvek setim onoga - svemir je konačan, ali bez granica - isto važi i za glupost.
jugoslavija.19 wizard,
>> Sad teh videh Tanjugovu vest da su penzionisani/dali ostavku silni >> generali na čelu sa Adžićem. Ovo je (nadam se) najjači predizborni potez Slobodana Miloševića. :( <<Nenad<<
jugoslavija.20 max.headroom,
>>> Sad teh videh Tanjugovu vest da su penzionisani/dali >>> ostavku silni generali na čelu sa Adžićem. Priča se da će penzionisani generali podići vojni puč :))) Da, kao što neko u Klubu reče - "Naočare za blizinu da napuni pušku, a one za daljinu da puca..." ;))
jugoslavija.21 .bale.,
U prilogu Ustav SR Jugoslavije. Regards from .bale. ! #:*)+-< ustavsrj.arj
jugoslavija.22 isekulovic,
>> U prilogu Ustav SR Jugoslavije. To je ono sto mi je trebalo, bas danas profesorka drustvenog uredjenja (ex sociologija, ex marxizam) trazila ako neko ima ovo. Imacu pet za kraj!:)
jugoslavija.23 dejanr,
Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Slovenija su od danas članovi Ujedinjenih nacija. Odluku je aklamacijom donela Generalna skupština UN
jugoslavija.25 balinda,
>> Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Slovenija su od danas članovi >> Ujedinjenih nacija. Odluku je aklamacijom donela Generalna >> skupština UN Znači li to da su sve zemlje UN-a pristupile zaveri protiv Srbije koja je jedina u pravu? ;) Voleo bih da čujem komenatar "nacionalno svesnih Srba" sa Sezama. P.S. Postavio bih i jedno možda i ne baš hipotetičko pitanje: Da li je stanovnik jedne države odgovorniji svojoj državi nego *celokupnoj* svetskoj organizaciji? Hoću da kažem, u slučaju nekakve "balkanske košave" čiji smo mi vojnici? Pitanje uopšte nije naivno. (?) Dovoljno je setiti se Iraka i lojanosti iračkih vojnika jednom diktatoru poput Sadama Huseina. Drugi, još direktniji primer je lojalnost nemačkih oficira za vreme II rata, bez ikakve sumnje, legalnom i demokratski izabranom čoveku. Kada je, po vašem mišljenju, bio trenutak da oficir III rajha, u ime svoje lične čovečnosti, odbije poslušnost Hitleru?
jugoslavija.26 wizard,
>> Da li je stanovnik jedne države odgovorniji svojoj državi >> nego *celokupnoj* svetskoj organizaciji? Ni jednima ni drugima neću da služim, ni jedne ni druge neću da slušam, ni za jedne ni za druge neću da ratujem... Odgovoran sam samo sebi. Ti? <<Nenad<<
jugoslavija.27 balinda,
>> Odgovoran sam samo sebi. Ti? Veoma sam zadovoljan tvojim odgovorom i čestitam ti ne njemu. Kada bi svi ovako mislili, ubeđen sam da bi stvari stajale mnogo bolje. Što se mene lično tiče ja ne posedujem ni toliki stepen odgovornosti. :) Bojim se da sam često i prema samome sebi neodgovoran. (?) :)))
jugoslavija.28 spantic,
> P.S. Postavio bih i jedno možda i ne baš hipotetičko > pitanje: Da li je stanovnik jedne države odgovorniji > svojoj državi žiji si državljanin?
jugoslavija.29 dejanr,
>> > Da li je stanovnik jedne države odgovorniji svojoj državi >> >> žiji si državljanin? Bog zna ko je više čiji državljanin, do neke godine smo svi bili državljani SFRJ, a onda od neke godine su deca koja se rode bila državljani Srbije, a "mi matori" i dalje državljani SFRJ (?). Sada bi teorijski valjda trebalo da se svi prevedu u državljane SRJ, ali nisam čuo da je neki akt o tome donesen (što ne znači da nije ;) Ukratko, čovek je odgovoran onome ko mu dođe na vrata sa mitraljezom ;)
jugoslavija.30 balinda,
>> žiji si državljanin? Nadam se svoj!
jugoslavija.31 bojs,
>>Bog zna ko je više čiji državljanin, do neke godine smo svi bili >>državljani SFRJ, a onda od neke godine su deca koja se rode bila >>državljani Srbije, a "mi matori" i dalje državljani SFRJ (?). Sada >>bi teorijski valjda trebalo da se svi prevedu u državljane SRJ, ali >>nisam čuo da je neki akt o tome donesen (što ne znači da nije ;) Prekjuče sam svoju kćerku upisao u matičnu knjigu rodjenih, opština 'Savski Venac'. Na izvodu piše: "Državljanstvo: REPUBLIKE SRBIJE I SFRJ". ^^^^
jugoslavija.32 dejanr,
>> Prekjuče sam svoju kćerku upisao u matičnu knjigu rodjenih, opština >> 'Savski Venac'. Na izvodu piše: "Državljanstvo: REPUBLIKE SRBIJE I SFRJ". E svaka im/nam čast ;)) Nek je ona živa i zdrava, kako je počelo promeniće u životu više državljanstava :) Što rek'o onaj Meštar iz Velog mista, "Ja sam u životu prošao kroz jednu carevinu, jednu kraljevinu, jednu nezavisnu državu i jednu republiku, a nisam se maka iz ove moje butige"...
jugoslavija.33 mkiric,
>> Da li je stanovnik jedne države odgovorniji svojoj državi nego *celokupnoj* >> svetskoj organizaciji? Doživesmo da nam se shvatanja kolektiviteta invertuju ;) Da ti odgovorim kontrapitanjem: Da li član jedne porodice ima više obaveza prema svojoj porodici ili prema državi? Da još više pojednostavim problem: da li imaš više obaveza prema sebi samom ili prema svojoj porodici? >> Hoću da kažem, u slučaju nekakve "balkanske košave" čiji smo mi vojnici? >> Pitanje uopšte nije naivno. Pitanje je daleko od naivnog. To je suština dileme koja se ogleda u sledećem: da li imam pravo da gledam kako stranci bacaju bombe na naše civile zbog toga što im se, kao i meni uostalom, smučio čovek koji našu zemlju vodi u propast? Da li smem u ime neke više pravde da mirno gledam sasvim prizemnu nepravdu, tim pre ako nisam sasvim siguran da je ta viša pravda osnovni motiv? Budući da tu istu *celokupnu* svetsku organizaciju tursko istrebljivanje Kurda i Jermena, na primer, nije uzbudilo ni koliko ubod komarca, nisam baš sklon da poverujem u neko isterivanje pravde, već pre u isterivanje interesa. A ako je već tako, onda će teško neko da me ubedi da su mi interesi Amerike, Engleske ili Nemačke važniji od života makar jednog srpskog deteta. Ili, kako bi to narod rekao, bliža mi je košulja od gunja, pa makar bila i poderana. Znaš, Amerikanci imaju najmanje moralnog prava da drugima dele lekcije o poštovanju ljudskih prava ili poštovanja tuđeg suvereniteta, skoro isto tako malo kao i Nemci. ;) Ako se bilo čiji vojnici sa strane pojave ovde, neću imati ni najmanje nedoumica dok budem pucao na njih. To neće imati nikakve veze sa sadašnjom vlašću u Srbiji. >> Kada je, po vašem mišljenju, bio trenutak da oficir III rajha, u ime >> svoje lične čovečnosti, odbije poslušnost Hitleru? Onda kada mu je prvi put izdato naređenje da ubija ljude koji nisu tuđi vojnici. Ljude koji su bili krivi samo zato što su bili to što jesu. Po mom mišljenju, dužnost svakog pravog i časnog oficira je da odbije naređenje koje od njega zahteva da se bavi politikom ili bilo kakvom drugom potencijalno destruktivnom aktivnošću koja nije čisto vojnička.
jugoslavija.34 dejanr,
>> > Da li je stanovnik jedne države odgovorniji svojoj državi nego >> > *celokupnoj* svetskoj organizaciji? >> >> Doživesmo da nam se shvatanja kolektiviteta invertuju ;) Da ti >> odgovorim kontrapitanjem: Da li član jedne porodice ima više obaveza >> prema svojoj porodici ili prema državi? Da još više pojednostavim >> problem: da li imaš više obaveza prema sebi samom ili prema svojoj >> porodici? Dobar primer, ali sledi i pitanje: ako već neko ima najviše odgovornosti prema sebi, pa prema porodici (mesnoj zajednici, opštini...), državi, svetu, zašto bi onda neko ugrozio SEBE da bi spasao PORODICU a pogotovu da bi spasao DRčAVU?
jugoslavija.35 balinda,
>> Da li član jedne porodice ima više obaveza prema svojoj porodici >> ili prema državi? Da još više pojednostavim problem: da li imaš >> više obaveza prema sebi samom ili prema svojoj porodici? Pretpostavljam da si ti ovo pitanje postavio više u retoričkoj formi, pokazujući da se odgovor sâm po sebi podrazumeva. (?) Međutim, meni ovde fali eksplicitni odgovor, tj. ne mogu ga dati za sve situacije. :( Prirodno je spašavati prvo sebe pa sve ostalo, ali nije sasvim neprirodno, u nekakvim okolnostima, i žrtvovati sebe za ostale. Dakle, odgovornost mi je podeljena ali se trudim da JA o njoj odlučujem samo po SVOJOJ savesti. >> ....nisam baš sklon da poverujem u neko isterivanje pravde, >> već pre u isterivanje interesa. Nadam se da mi nećeš zameriti što sam istrgao samo polovinu tvoje rečenice? (Samo redi uštede na strpljenju auditorijuma.) Uradio sam tako zato što se sa tobom u ovome lako mogu složiti. Recimo da motivi celog sveta nisu u odbrani pravde, no (začudo!?) stavovi koji svetska organizacija zauzima prema Srbiji, i ako ne baš uvek istiniti, ipak su mi bliži od stavova kojima me "moja" vlast dresira. :( Ovde nikako ne mogu zažmuriti pred svojim razumom pa da ovo ne priznam i ako sam, moraš mi verovati, sklon da budem i blagonakloniji prema ovoj strani. U tom rascepu, nalazimo se svi mi koji se sa ovom vlašću ne slažemo ali nam je teško da zauzmemo stavove sa strane koji, zaista, nisu uvek ni dobronamerni. :( Neki od nas dajemo prednost onome što i sami mislimo a drugi, opet, osećaju veću dozu nekakve "lojalnosti" čak i kada nisu sasvim zadovoljni stavovima koje brane. Ove me podseti na moju tetku koja mi je jednom, na moju zamerku da nije u pravu što brani svoju ćerku i da nas dvoje moramo priznati da je njen tast oko nečega bio u pravu, odgovorila: "Pravo da ti kažem, ja gledam svoju ćerku!" Nemam ja tu šta zameriti osim da nikad nisam previše voleo svoju tetku. :( >> Ili, kako bi to narod rekao, bliža mi je košulja od gunja, >> pa makar bila i poderana. Ok, to je sasvim legitimno, ali je *za mene* neprihvatljivo. >>>> Kada je, po vašem mišljenju, bio trenutak da oficir III >>>> rajha, u ime svoje lične čovečnosti, odbije poslušnost Hitleru? >> >> Onda kada mu je prvi put izdato naređenje da ubija ljude >> koji nisu tuđi vojnici. Onda su svi oficiri i vojnici JNA (dakle svi mi!) poput zločinaca III Rajha jer smo i mi ubijali ljudi koji (tada!) nisu bili tuđi vojnici. ;(
jugoslavija.36 predrag,
>> Pitanje je daleko od naivnog. To je sustina dileme koja >> se ogleda u sledecem: da li imam pravo da gledam kako >> stranci bacaju bombe na nase civile zbog toga sto im se, >> kao i meni uostalom, smucio covek koji nasu zemlju vodi u >> propast? Da li smem u ime neke vise pravde da mirno >> gledam sasvim prizemnu nepravdu, tim pre ako nisam sasvim >> siguran da je ta visa pravda osnovni motiv? Ako jedan narod ne moze da srusi rezim koji koji ga je uveo u propast ali JE U STANJU DA RATUJE SA DRUGIM NARODIMA mnogo govori o tom narodu. Dileme nema. Svakim danom mirno gledamo kako se rusi Sarajevo. Sta je tu prizemna pravda, osnovni motiv poznato je. Ako nas predhodan rat sa Hrvatima i njegovim posledicama nije nista naucio DOZVOLIMO svetu da nas on OPAMETI. AKo jedan narod nema snage ili nece ONDA CE TO SVET DA UCINI. Ako je nama svejedno da li je poginulo 1 ili 1000 ljudi SVETU NIJE. Ako smo mi nauceni da je pravda misaona imenica SVET ce nas nauciti da je to samo ovde kod nas. BOLJE DA NAS NAUCE I TO STO KRVAVIJE JER CE SE DUZE PAMTITI i neke nove mlade generacije sigrno nece ponoviti istu gresku. >> Ako se bilo ciji vojnici sa strane pojave ovde, necu >> imati ni najmanje nedoumica dok budem pucao na njih. To >> nece imati nikakve veze sa sadasnjom vlascu u Srbiji. Ti bi napad na Srbiju smatrao napadom na domovinu a ne napad na rezim. Ja smatram suprotno. Ako jedan rezim ne moze da srusi njegov sopstveni narod onda taj rezim podrzavaju ili su uplaseni i bespomocni da ista preuzmu. Lazne su dileme da je neko uplasen i bespomocan ALI BI PUCAO NA NEKOGA SA STRANE i da to nema veza za sadasnjom vlascu. Cesto se pitam ko su ti ljudi koji idu u rat i pucaju na druge narode A NA SAV GLAS PLJUJU NA REZIM. Da li su to hrabri ljudi koji su kukavice kada treba pucati na rezim i to opravdavaju nekom ISTOM nacionalom pripadoscu ili lazno pljuju na rezim da bi se pred sobom opravdali za ono sto rade za taj rezim. Jos nisam dosao do nekog zakljucka. ps: Ako bude napada na Beograd nece se bombardovati civilno stanovnistvo. Samo vojne baze,aerodromi,televizija,generalztab. Javice oni da se sklone civili. Cak verujem da prvi cilj nece ni biti Beograd vec samo vojni ciljevi negde u Srbiji. To ce biti samo opomena a Beograd bi dosao na kraju. pps: najeftinije i najefikasnije je ukloniti samo jednog coveka.
jugoslavija.37 dejanr,
>> ps: Ako bude napada na Beograd nece se bombardovati civilno >> stanovnistvo. Samo vojne baze,aerodromi,televizija,generalztab. Pa, verovatno se neće GAĐATI civilni ciljevi, ali to još ne znači da neki neće biti POGOĐEN ;( No ja se ipak nadam da ćemo proći i bez toga, popustiće naše vlasti kad zagusti ;)
jugoslavija.38 dragisak,
Mr.Merkle writes: > Regarding > private banks, they still make bussiness with foreign curency. If you > wish you may put some money here. The interest rate is THE biggest in the > world: 10-15 percent PER MONTH. Meaning: if you put 1000000 dolars, you get > 100000 each month. Nice? Probably worth to risk. Is this true? This doubles your money in a year. What are risks? Is there any guarantee, that one will get money back? Will bank go bancrupcy if it can't return money? Can you write a bit more on economy and protection of individual's property, please? All the best, Andrej
jugoslavija.39 dragisak,
Leader of Jihhad oriented Muslims and President of former Bosnia and Hezegovina Mr. Alija Izetbegovic expressed his (islamic) views in "Islamic Declaration" published by Svjetlost - Sarajevo (original title: Islamska Deklaracija) Previously mentioned Slovenian ministers hold (all of them) dual German and Slovenian citizenship. I am expecting correct data from Serbian Council - Belgrade. Ethnic map of Bosnia and Herzegovina has been published by the Serbian Council - Belgrade which is considered opositional institution. All parties (Croats, Muslims and Serbs) accepted it as correct one. Insinuation that communist "prepared" this one is without any base-facts. Editorial of that German newspaper did not supprice me "Planet Earth". Even New York Times allowed Croatian American Chuck Sudetic to write obscene lays on day to day basis. Question for "Planet Earth": Why are you so involved in Yugoslav crises? News: USA closed its embassy in Belgrade today. Belgrade citizens allpauded to embassy personel on their way to airport. I wonder why??? USA also withdraw landing rights to Yugoslav Airlines (JAT). Contra measures are expected soon. Jihhad oriented Muslims killed 49 solgires during prearanged withdrawal from Tuzla (NE B&H) barracs. Yugoslav Army will (probably) shell Tuzla in next coule of days. General Obradovic (YA) resigned today because he did not succide with peacefull Army withdrawal from Sarajevo earlier promised to conscripts parents. Yugoslav Army completed peacefull withdrawal from Zenica (central B&H) and Bihac (NW B&H). Special purpose airport "Zivalje" (digged into mountin) near Bihac has been destroyed. Airport value was around four billion dollars. 12-year (Serbian) boy died today in Belgrade based Military Medical Academy after being severly bitten by (Muslim owned) pit bull terrier in Foca (SE B&H) last month. Yugoslav Parliament passed new amendment which will make Yugoslav Central Bank an independent non-government organization. Croatian and Muslim forces clashed near Kupres after Croatian militia refured go give (confiscated) former YA weaponry to Muslim dominated Teritorial Defence of Bosnia and Herzegovina. Jovan Divjak, Cournal of Serbian origin in Muslim dominated Teritorial Defence has been charged for arms smugling on the court of the Serbian Republic of Bosnia Herzegovina. Velibor Marenovic Macalester College Twin Cities
jugoslavija.40 dragisak,
Mr.Marenovic writes: > Yugoslav Army completed peacefull withdrawal from Zenica (central B&H) > and Bihac (NW B&H). Special purpose airport "Zivalje" (digged into mountin) > near Bihac has been destroyed. Airport value was around four billion dollars. A small addendum to this withdrawal(s). Namely we have to know that YU Army planned them for more than a year. In meantime it dismounted everything possible and shipped over to Serbia (factory of war planes in Mostar, factory of amunition ??, factory of explosives in Vitez, navigation equipment on airport of Sarajevo, etc.). Whatever it could not take with (to Serbia) was destroyed (medical equipment in military hospital in Ljubljana, airport in Bihac, airport in Tuzla, barracks they left -- they took out even pipes for water and heating). And all this happened although _all_ people of former Yugoslavia were paying for this. Well, some got goods and the other bombs. Regarding Bac airport -- it was the second largest military airport in Europe and its destruction was necessary for YU Army. Namely leaving it as it was would mean a bit stronger neighbour (military) to new YU and so threat to its complete future domination on that part of Balkan peninsula. Regards, Andrej
jugoslavija.41 dragisak,
Some questions to Velibor for my information-- what is the standing of political parties in the Serbian (or I guess you call it the New Jugoslavia) parliament and how was it determined? Have there been elections since the secession of Croatia,Slovenia,B-H, and Macedonia? I am curious about the legitimacy of governments now in office, not only in the federal parliament but in the seceding states. Who are the opposition parties and what role are they playing? Here we never hear of any anti-war opposition as there was in the US during the Vietnam war -- is there such a movement in Jugoslavia and is it informal or led by a definable political party? Are there any strong personalities on the anti-war and/or political opposition side? When are the next elections? Do the polls show any trend?? (That is, if the polls show a swing against Milesevic and the next elections are in three months the problem may solve itself. On the other hand, if the opposition is even more militaristic than Milesevic, we had better plan for either lots of relief efforts or a multi-national occupation force. Does the concept of dual-citizenship hold? That is, those who are now citizens of Croatia/ Slovenia etc... can they still, or do they still have the right to Jugoslav citizenship? ******************************************************** * Jan George Frajkor + + * School of Journalism + __!__ + * Carleton University, Ottawa, Canada + ___!___ + * -- gfrajkorčccs.carleton.ca -- + ! + * 613 788-7404 fax:613 788-5604 + /žĐ + **************************************+ ž / Đž + * / Đ / Đ * ******************
jugoslavija.42 dragisak,
The Turkish minister president Demirel has asked the UN for military intervention in Bosnia-Hercegovina and Nagornyi-Karabakh, remarking the "example Kuwait". At Monday, a Red Cross convoi in Bosnia transporting food has been assailed by Serbarians despite of a mutual agreement to let it pass. German officials still are reluctant to lift the visa demand for Bosnian refugees. The reasons seem basically inner-political. Frankfurter Allgemeine Zeitung's today's editorial: With regard to the behaviour of EC and UN concerning the Balkans, "any future dictator will just have to take care that he does not attack an area which contains oil". Andreas Moehn Planet Earth
jugoslavija.43 dragisak,
> Velibor Marenovic > Macalester College > Twin Cities writes > > Leader of Jihhad oriented Muslims ...///... on the court of the Serbian Republic > of Bosnia Herzegovina. > > Dear Mr. Marenovic: I've been trying to read/decipher your postings for some kernel they might contain for an explanation of the situation in BH and in ex-YU in general but it is difficult to remain sympathetic with the hatred you pour out. More moderate, dispassionate and objective thinking and language would serve your cause better. This is supposed to be a scholarly list, we often forget. AK
jugoslavija.44 dragisak,
Danas se u La Rochelu, mestu na atlanskoj obali Francuske (poznatog po tome da odatle polazi najbolja zemlja Bordeaux vina MEDOC), sastaju Miteran i Kol i odluciju o stvaranju "sturm" jedinica za brze akcije (kojima bi da sesluze uskoro na Kosovu, pretpostavljam). Ne znam da li ce se pozdravljati sa: French and German President met yesterday in La Rochel, France to discuss future structure of combine special purpose units for fast interventions. PS There is a chance for these units to test their military effectiveness considering that Albanian referendum on Kosovo is set for May 24. I just wonder would they be allowed to use salute: "Zieg Heil"? BTW Who is new European Fuhrer because last one resigned. Velibor Marenovic Macalester College Twin Cities
jugoslavija.45 dragisak,
Thanx Milan for explanation about the "wonder-interest-rates". If I understand correctly, they are available only at private banks. But still I don't understand something. Namely if you make 100 DEM on 1000 DEM in a month, then bank has to make at least 110 DEM or even more. Now, both, the client and bank make hard currency (aren't they). So there must be some source of DEM. As far as I know, DEM are issued by German National Bank.-) Where does private banks in Serbia (or even small companies which take short term loans) get DEM? In other words, inflation is in YUD and not DEM. Can you, Milan, please explain what am I missing? Perhaps anybody elses help? Thanx and all the best, Andrej
jugoslavija.46 dragisak,
Mr.Marenovic writes: > French and German President met yesterday in La Rochel, France to > discuss future structure of combine special purpose units for fast > interventions. > > PS There is a chance for these units to test their military effectiveness > considering that Albanian referendum on Kosovo is set for May 24. I just wonder > would they be allowed to use salute: "Zieg Heil"? BTW Who is new European > Fuhrer because last one resigned. I'm just wondering what would Mr.Marenovic write here if there would be added that these units would be used against "Muslim fundamentalists in B&H"? Regards, Andrej
jugoslavija.47 dragisak,
Andrej asked an explanation of '' Yu-wonder" - interest rates that enables you to double your money in less than a year, precisely in 10 months. Yes, it is true, but how far it will go, nobody knows. I know several people that made a fortune on it. What are the risks? All known risks are there. At this stage, no one can guarantee anything. We used to believe that government banks were safe, because the government stays behind them. Now we do not have a countr y, to say nothing about the government. SOme of the private banks are very strong ones, having placed huge investments here and abroad, and it seems very unlikely that they can go bancrupt. If THEY can not return money, they would most certainly go bancrupt, which was not the case withgovernment banks. But, you know, people like to gamble. In conditions that we have now, when the average salary is between 70 and 100 DM, whoever has a 1000 DM is more than pleased to get 100 DM interest a month, rather than to keep it at home. How do banks make it? Probably they invest it at short terms, making use of hunger for foreign curency among small, privately-owned companies who badly need hard curency for shopping abroad. The final bill is being paid by the final customer, and by pushing the inflation higher. As one writer puts it in words: " Let's love small people and let's play with them". Milan Merkle
jugoslavija.48 dragisak,
Why is "Planet Earth" a Nazi? Just a little excerpt from his opus: >Earlier this century similar events have been a reason to bomb >all of Serbia (and much more) into ruin. Certainly things have changed >towards more wimpish side today. Are you calling the Nazis to resurrect? If he is not a Nazi, then who is? All of Serbia? Women, children? Much more means what. I bet that every morning he looks at his under-the-nose-mustache before his mirror and practices arm up and Sieg Heil. GO AWAY YOU NAZI SCUMBAG, and all of those whose understanding of the affairs reaches no farther than their nose and have brain less than a worm. Why did nobody react to this Nazi crap? Are you all hypocrites, or just like to stick nose deep into fat ass of Fuehrer Kohl and his little Nazis like this little skunk "Planet Earth"? Flap your ears and hide behind them. Djordje Boskov
jugoslavija.49 dragisak,
Gunther Gottschalk: >I found it literally incomprehensible although I >eventually managed to piece together what was >being said (and by whom and on which planet). Which passage did you not understand? Velibor Marenovic: > Question for "Planet Earth": Why are you so involved in Yugoslav >crises? Because your sportive mutual massacres happen just six driving hours from my home, and never before can I remember to have had a war so close; thus don't you think that concerns us here? >Why is "Planet Earth" a Nazi? Just a little excerpt from his opus: >>Earlier this century similar events have been a reason to bomb >>all of Serbia (and much more) into ruin. Certainly things have changed >>towards more wimpish side today. Well, certainly a few things have changed in this world. When the Soviets intercepted the Corean Jumbo Jet I thought that was it, now we get WWIII; and earlier this century an event like this would have been sufficient pretext to launch a major war. It did not happen, though, and other such events still did not start what all of us feared. So, during the recent 40 years we have lived with the comforting illusion that war was basically a Third World issue against which Europe after so many millenia of suffering at last had grown immune. And when 1989 came and communism collapsed almost over all of E. Europe, for a short while many of us dreamt that finally the last ban had broken and that Mankind at last was advancing to something better than that tribal club-battling we have grown so weary of. This dream was flabbergastingly interrupted by the Serbarian genocide against Croatians et al., and thus, disillusioned, we dropped into the emotional abyss. The proximity of events still is depressing to many - Nagornyi-Karabakh, where is Nagornyi-Karabakh, few ever knew before that this land existed at all. But ex-Yugoslavia enjoyed very many German tourists, many of us Nazis have spent their holidays in Dubrovnik, Sarajevo, and Vukovar, or passed these regions in private and economic transit to Greece; they have enjoyed the beauties of these cities by their own eyes, have made friends with Yugoslavians (yes, Serbians too), and moreover are having many of them at home in their neighbourhood - p.e. Yugoslav restaurants in Germany are much frequented by Germans. To know now that all these pretties have been laid intentionally in ruin by the Serbarians, and many people killed by them whose hospitality we enjoyed, thus is a personal matter to many Germans: Esp. to the younger generation who has not witnessed WWII this for the first time means war brought close to their minds, turned into personal experience. So you wonder why the Serbary emotionally concerns us more than the other wars? (Of course the interest is to some extent selfish; probably the destruction of Dubrovnik is mourned more than the killings. But then to us ex-Yugoslavia evoked the impression of something like "the better side of Communism" with free travel in and out and sort of a low-level Wirtschaftswunder which they had gained during the recent years - many of them by getting temporary jobs in Naziland and sending the Marks home. So now to see all this turned to nothing by a handful of insane Serbarians is pretty disillusioning on a political level, too.) Andrej: >As "Communists" can't really be put to Germans, And what about Honecker's gang? Andreas Moehn Planet Earth
jugoslavija.50 dragisak,
"A comforting seat for a Bosnian diplomat Šin UN headquartersĆ in New York cannot much satisfy the hundreds of thousands of people driven from their native villages by Serbian units. The speed, by which Bosnia shall now get included into the UN underlines the state community's helplessness in this bloody conflict. By retreating the UN troops to Belgrad -straightway into the lion's den- Boutros-Ghali has sent the wrong sgnal this weekend." (Der Standard, Vienna, Austria) "At Thursday last week, two foreign visitors have been in Washington: The Kasakhian President and the foreign minister of Bosnia. Their different reception reflects in brutal manner the priorities of American politics ... The Kasakhian President was gladly welcomed by Bush in the White House and got substantial financial aid. The poor man from Bosnia did not even manage to talk to foreign minister Baker. What difference does Bush make between Bosnia and Kasakhstan? That is rapidly answered: Bosnia cannot offer more than complains about its misery. The earlier Soviet Republic, however, controls hundreds of nuclear warheads." (La Stampa, Turin, Italy) #Neither Hungary nor the Magyars living in Southern Slovakia are in peril by any means. Compaing the Slovaks to the uneuropean, warlusty Serbs cannot be understood other than as an intentional insult against the Slovaks." (German letter to F.A.Z., Frankfurt, Germany) Andreas Moehn Plant Earth Planet Earth, of course! P.S.: The Albanian President Berisha has demanded UN presence in Kosovo fearing physical offense against the Kosovo Albanians by Serbia after the elections of Mai 24th. Isn't he just trying to help the Albanians as Milosevic claism to help the exterritorial Serbians?
jugoslavija.51 dragisak,
> > Andreas Moehn > Planet Earth writes > > > Question for "Planet Earth": Why are you so involved in Yugoslav > >crises? > > Because your sportive mutual massacres happen just six driving hours > from my home, and never before can I remember to have had a war so > close; thus don't you think that concerns us here? ///...etc. the rest edited.../// Well said Andreas; now can you explain (I wish someone would) that if (some) Germans feel this way - why doesn't the rest of Europe? Why are the EC/NATO/ etc. so helpless in this matter? Is the US REALLY the only cop (with or without self-interest) on the world beat and if it chooses to avoid taking care of a problem (like this one) then nothing is done? Why did NATO choose the bureaucratic out ("It's not within our jurisdiction"?) Why is Europe so helpless? What are they waiting for - refugees flooding Europe to Scotland and Lappland? Or will the ex-Yugo countries and their neighbours have to cope with it all (which they can't). And of course, that is what the opportunists are taking advantage of. (Or is this some sort of cynical way to short- cut the potential competition from EE: let them bomb themselves back to the stone age, one less competitor for Western Europe to worry about - EE will be too busy rebuilding...) I find what is going on in Ex-YUGo appalling, but that nothing is being done about it by ANYONE maybe even more. Agnes Kruchio
jugoslavija.52 ndragan,
/ 'Savski Venac'. Na izvodu piše: "Državljanstvo: REPUBLIKE SRBIJE I / SFRJ". Ja idem sutra da uzmem. Baš da vidim.
jugoslavija.53 zddb,
>>>ps: Ako bude napada na Beograd nece se bombardovati civilno stanovnistvo. Samo vojne baze,aerodromi,televizija,generalztab. Javice oni da se sklone civili. Cak verujem da prvi cilj nece ni biti Beograd vec samo vojni ciljevi negde u Srbiji. To ce biti samo opomena a Beograd bi dosao na kraju. pps: najeftinije i najefikasnije je ukloniti samo jednog coveka.<<< "Iznoseći svoju sudbinu pokazivala mi je, u nastupima emocija, odvaljenu mišicu na svojoj levoj ruci. "Od engleskog bombardovanja na Uskrs 1944. godine" - reče. "Radio London je tog jutra na srpskom jeziku savetovao Beograđanima da se sklone na Pašino Brdo, jer tamo jedino neće baciti bombe. Kad ono, baš tamo sručiše smrtonosne tovare - po narodu! Držala sam maloga bratanca čvrsto u naručju, kad osetih toplinu njegove krvi na svojim grudima. Geler ga je pogodio s leđa! Ostala sam u životu - al bolje da nisam zahvaljujući tom malom telašcu, poslednjem muškarcu još ostalom u našoj kući. Unaokolo su, po uvelom kuruzištu, ležale izbeglice iz grada iskasapljene od razornih bombi, na desetine hiljada, kako su kasnije pisale novine. Ubrzo sam i sama pala u nesvest sa stisnutim mrtvim čedom. Saznala sam potom da sam postala bogalj - bez mišice." Svjedočenje Ljubice Bogojević.
jugoslavija.54 predrag,
>> "Iznoseci svoju sudbinu pokazivala mi je, u nastupima >> emocija, odvaljenu misicu na svojoj levoj ruci. "Od >> engleskog bombardovanja na Uskrs 1944. godine" - rece. >> "Radio London je tog jutra na srpskom jeziku savetovao >> Beogradanima da se sklone na Pasino Brdo, jer tamo jedino >> nece baciti Ako bi pravili ANALOGIJE sa proslim dogadjajima gde bi mogli da svrstamo bombardovanja koje vrsi JNA ?
jugoslavija.55 jpavlov,
Balinda: ... >> Hoću da kažem, u slučaju nekakve "balkanske košave" ... čiji smo mi vojnici? >> Pitanje uopšte nije naivno. Pozdrav svima, Nisam se javljao više od dva meseca, jer sam služio i još služim nekakvim (ni sam ne znam kakvim) "srpskim interesima" u nekoj ne- dođiji na granici s Hrvatskom. Pribojavam se, čak sam i siguran, ne u nekakvu, već u pravu "balkansku košavu" koja će pogoditi velike gradove u Srbiji, pa i moj Novi Sad. Dilema - šta učiniti tada gotovo da je izlišna, jer bilo šta da se učini, apsolutno neće izmeniti ništa. Ceh ćemo platiti branili se ili ne. A kakav je taj ceh, ne traba mnogo razmišljati - dovoljno je podsetiti se Bagdada i ostalih iračkih gradova. Ali ovo pišem zbog nečeg drugog. Postavljam sebi pitanje, da li je moguće, da naš "Veliki Vođa" po svaku cenu želi da zadrži svoj presto, ne pitajući se pri tome koliku cenu treba da plati narod za koga se (kako on tvrdi) on tako zalaže? Da li će dozvoliti, da desetine ili možda stotine hiljada Srba strada zarad njegovog ostanka na vlasti? (O tome koliko je dosad stradalo ne bih govorio da ne proširujem temu). Mi u sukobu sa USA armijim nemamo šanse, to zna svako dete. Dakle, zna to i "najveći srpski usrećitelj", zna da je sukob Srba s Amerikom i EZ-om u stvari nihov sukob sa srpskim vrhom. Pa, ako je svestan toga, a jeste, da će zahvaljujući tome što on i dalje želi po svaku cenu da ostane na vlasti, i dalje da "usrećuje srpski narod" , taj isti narod platiti tako visoku cenu koja će ga vratiti desetine godina unazad, ne računajući desetine ili stotine hiljada žrtava, milione gladnih i bolesnih, a i pored sveg tog saznanja želi i dalje da vlada, onda ja nisam u dilemi ... čiji smo mi vojnici? Mi nismo ničiji vojnici, mi smo žrtvovani kao najobičnija marva, ne bi li naš "usrećitelj" vladao i dalje. Mkirić: ... Pitanje je daleko od naivnog. To je suština dileme koja ... se ogleda u sledećem: da li imam pravo da gledam kako ... stranci bacaju bombe na naše civile zbog toga što im se, ... kao i meni uostalom, smučio čovek koji našu zemlju vodi ... u propast? Ono gore je, u stvari odgovor na tvoju zapitanost. Ni na kraj pameti mi nije da branim jedan takav nehuman i besprizoran potez USA i EZ kakav bi bila "balkanska košava", bez obzira što je izazvan od strane onih (naših) kojima je diplomatija poslednje čime se treba služiti. Ali ovde se ne radi o akademskim raspravama šta je pošteno a šta ne, šta je istinito a šta ne, nama preti prava, zaista prava opasnost da budemo bombardovani, da nam bude uništena industrija, sve što imamo. Ovde se govori o nebrojenim žrtvama i onima koji će tek platiti ceh posle jedne takve katastrofe. Ovde se ne dovodi u pitanje da li treba da se tako nečem suprotstavimo. Ne, mi danas to nismo ni kadri, bez obzira kakvi bi patrioti bili. Mi nemamo ni minimalnih šansi u tom sukobu. Ovde mi ni o čemu ne odlučujemo. Odlučuje samo "Vođa" da li će zarad očuvanja svoje vlastite pozicije dozvoliti da se njegovom narodu desi katastrofa. Jasno je da, nadam se svima, da su i USA i EZ u sukobu s njim i njegovim vernim sledbenicima. E, pa ako on bude dalje ostao tu gde jeste (a opozicija nema šanse da ga odatle pomeri), ignorišući opasnost koja se nadvila nad njegovim narodom, onda tvoja zapitanost da li imaš pravo da gledaš kako stranci bacaju bombe na nas ne rešava ama baš ništa. Ti, ja i svi dobronamerni ljudi neće moći učiniti ništa. Jedino što nam ostaje u tom slučaju da pokušamo da spasemo svoju decu, ne bi li ona, nekad, uspela da žive kao sav drugi normalan svet. Eh, da smo zaista "nebeski narod" možda bi nam Bog pomogao. Ovako, šanse su nam prilično mizerne.
jugoslavija.56 jpavlov,
... Pa, verovatno se neće GAĐATI civilni ciljevi, ali to još ... ne znači da neki neće biti POGOĐEN ;( A šta ako naši budu dejstvovali na njihovu avijaciju iz stambenih četvrti? To je kao što se i ovom ratu moglo videti sasvim moguće. ... No ja se ipak nadam da ćemo proći i bez toga, popustiće ... naše vlasti kad zagusti ;) Ostaje nam samo da se nadamo. Ako im je i malo stalo do ovog naroda, moraće popustiti. Ali ako dođu do spoznaje da im se neće ništa dogoditi kao što se ni Sadamu Huseinu (lično) nije ništa dogodilo onda :( ...
jugoslavija.57 vmisev,
> A šta ako naši budu dejstvovali na njihovu avijaciju iz stambenih četvrti? Desiće se isto što bi se desilo i da ne dejstvuju iz stambenih četvrti: Promašiće ih, garant ;> (ili ;<, ne znam ni sam...) Vladimir
jugoslavija.58 max.headroom,
> sledećem: da li imam pravo da gledam kako stranci bacaju > bombe na naše civile zbog toga što im se, kao i meni > uostalom, smučio čovek koji našu zemlju vodi u Stranci će možda da bacaju bombe na naše civile (i "civile"), dok JNA to upravo i čini, bombardujući Sarajevo i okolne gradove... I eto dvostrukog morala. Ako govorimo o iskrenom moralu i patriotizmu, i sadašnji događaji bi morali da nas povrede, bar koliko i one koji su njima direktno ugroženi.
jugoslavija.59 vcalic,
>> ps: Ako bude napada na Beograd nece se bombardovati civilno >> stanovnistvo. Samo vojne baze,aerodromi,televizija,generalztab. >> Javice oni da se sklone civili. Naravno. Nije US Army kao jna da "oslobađa" gradove rušeći ih do temelja. Ali, ako sruše (što je vrlo verovatno) mostove na Savi, pocrkaćemo svi od gladi. Sa druge strane, sve i da bombardovanja ne bude, dovoljno je da nam stave naftni embargo, pa će ovde biti više mrtvih nego što bi bilo od jednog klasičnog bombardovanja. >> pps: najeftinije i najefikasnije je ukloniti samo jednog coveka. Možda neki novi 9.3. Uostalom, već se priča o tome. To nam je, na kraju, poslednja (i možda jedina :( ) šansa da spasemo ovaj grad od bombardovanja.
jugoslavija.60 vcalic,
>> A šta ako naši budu dejstvovali na njihovu avijaciju iz >> stambenih četvrti? To je kao što se i ovom ratu moglo videti >> sasvim moguće. Ne verujem da će Ameri sebi dopustiti da imaju žrtve. Ne verujem ni da će mnogo nadletati grad. Jednostavno u prvom naletu poruše šta imaju i odu.
jugoslavija.61 dragisak,
Zaboravio sam da navedem. One diskusije koje sam ovde poslao potiču iz liste MIDEUR-LčUBVM sa BITNET-a. Ako ima zainteresovanih mogu da prenesem još izvoda iz diskusija. Zanimljivo je videti kako se stranci prepucavaju o ovim našim problemima.
jugoslavija.62 predrag,
Za resenje nase krize postoje samo 2 nacina : - Da se priznaju avnojevske granice i svako postuje prava svojih manjina (ovde mislim na narod koji je vecinski u pojedinim republikama). Hrvati da postuju prava koja bi dali Srbima, Srbi Albancima. U svakoj republici jedan narod je vecinski i samim tim sto bi postovao prava drugih koji su u manjini pokazao bi svoju demokraticnost. - da se naprave nove drzave u kome ce da zive samo Srbi,samo Hrvati,samo Muslimani,... ALI I SAMO ALBANCI. Najgora varijanta koja dovodi do balkanskih ratova jer i Madjari,Albanci ce to isto traziti. Evropa nudi prvu varijantu.A sta cemo mi odabrati vreme ce pokazati.
jugoslavija.63 veca,
>> gladi. Sa druge strane, sve i da bombardovanja ne bude, dovoljno je >> da nam stave naftni embargo, pa će ovde biti više mrtvih nego što >> bi bilo od jednog neki dan sam delimično čula tanjugovu vest... ameri su, navodno izjavili da naftni embargo ne bio bio dovoljno uspešano sredstvo pretnje, jer je Kina snabdela Jugoslaviju većim količinama nafte... to ne znači i dovoljnim, ali za trenutnu akciju sa naftom ne bi bilo efekta...
jugoslavija.64 jevta,
>> Naravno. Nije US Army kao jna da "oslobađa" gradove rušeći ih do temelja. Nemojte toliko verovati u zapadnu i američku demokratičnost.U II svetskom ratu je radio London javljao kad će bombardovati Beograd i gde da se narod skloni,a zatim su saveznički avioni gađali baš ta mesta gde su rekli ljudima da se sklone.Ne treba napominjati da su učestvovali i američki avioni. Osim toga nikada nećemo saznati koliko su američke "demokrate" bombardovale civilnih ciljeva u Iraku.Po mom mišljenju mnogo se veći psihološki efekat u ratu postiže gađanjem civilnih ciljeva,jer tako se ruši moral narodu i utiče na njega da sam ruši svoju vlast. :((((((((((((
jugoslavija.65 ndragan,
/ assailed by Serbarians despite of a mutual agreement to let it pass. Ovo zaista diže pritisak. Bue_ Ndragan
jugoslavija.66 mkiric,
>> zašto bi onda neko ugrozio SEBE da bi spasao PORODICU a pogotovu da bi spasao DRčAVU? Pa zato što je, ako je već na meti porodica, na meti i on sam. Isto važi i za državu. Ako Ameri zaista reše da nas napadnu da bi ukrotili Miloševića, bojim se da će previše dece izginuti, a da će Milošević na kraju opet ostati na vlasti. Kao što je ostao i Sadam. Osim toga, u Iraku danas 120.000 ljudi gladuje i pati od nedostatka i najosnovnijih lekova, a nekoliko desetina hiljada dece umire od posledica svega toga. Da je Amerima zaista bilo stalo da obore diktatora, oni bi ga i oborili, ali ne bi mrcvarili taj narod. Po sistemu: "ako ste ga već hteli, eto vam ga, ali vam zato evo i bede!". Zbog toga ću sutra braniti ovu ZEMLJU bez obzira ko da je napadne i zašto - Miloševića neće niko oboriti sem nas samih (kažem "neće" a ne "ne može"), a nas mnogi priželjkuju pomalo da prikolju. Za mene su to dve nespojive stvari.
jugoslavija.67 mkiric,
>> Onda su svi oficiri i vojnici JNA (dakle svi mi!) poput zločinaca III Rajha >> jer smo i mi ubijali ljudi koji (tada!) nisu bili tuđi vojnici. ;( A, ne. Ne možeš izjednačavati oficire i vojnike. Oficir je po definiciji sam izabrao da bude to što jeste - to mu je posao i on je školovan da procenjuje upravo takve stvari. Za razliku od običnih vojnika i civila. Slažem se sa tobom, i to bez rezerve, da su oficiri JNA koji su naređivali i učestvovali u ubijanju *nenaoružanih* civila bilo kog porekla najobičniji zločinci, pri čemu je sasvim nevažno da li su to radili iz ubeđenja ili prosto zbog nesposobnosti.
jugoslavija.68 mkiric,
>> Ako jedan narod ne moze da srusi rezim koji koji ga je >> uveo u propast ali JE U STANJU DA RATUJE SA DRUGIM >> NARODIMA mnogo govori o tom narodu. Odziv na mobilizaciju u Srbiji je bio jedva 10%. žuo sam svojevremeno vajkanje nekog budžovana koji je doslovce rekao: "Eh, da nam se odazvalo makar 20% ljudi, sada bismo bili u Zagorju!". Dakle, koliki je udeo *naroda* u ovom ratu? I ko onda ratuje sa drugim narodima? Što se tiče rušenja režima - imaš li neki predlog? >> Dileme nema. Svakim danom mirno gledamo kako se rusi Sarajevo. >> Sta je tu prizemna pravda, osnovni motiv poznato je. >> Ako nas predhodan rat sa Hrvatima i njegovim posledicama >> nije nista naucio DOZVOLIMO svetu da nas on OPAMETI. Ko to MI (mirno gledamo ...) i koga to NAS (nije naučio ... , da nas opameti)? Mi sami smo najmanje krivi za ovakvu nesposobnu vojsku sastavljenu od uvlakača i funjara svake vrste. Ne treba zaboraviti ko nam je tu vojsku napravio takvom i ko je sve do nedavno njom komandovao. I ja bih voleo da znam kako da se rešimo maloumnika sa tolikim naoružanjem, ali čisto sumnjam da će nam inostrani (doduše nešto manji) manijaci sa svojim (doduše nešto jačim) naoružanjem išta dobro doneti. >> AKo jedan narod nema snage ili nece ONDA CE TO SVET DA UCINI. >> Ako je nama svejedno da li je poginulo 1 ili 1000 ljudi SVETU NIJE. >> Ako smo mi nauceni da je pravda misaona imenica SVET ce nas >> nauciti da je to samo ovde kod nas. Kako ovo lepo zvuči - prosto mi dođe žao što stvarno nije tako ;> Što im onda nije toliko smetao Tjen An Men ili Kurdistan? Šalu na stranu, ali postavlja se pitanje ko ima i moralno i bilo koje drugo pravo da to i učini? Amerikanci, posle genijalno pravednog rešavanja indijanskog i crnačkog pitanja, posle Vijetnama, Grenade, Paname i ostalih s*nja koja su napravili svud' po svetu? Nemci? Italijani? Britanci, posle Foklanda i mimo Alstera? Francuzi posle žada? Pokaži mi makar jednu državu koja bi to bila u stanju da izvede a da nema daleko većeg putera na glavi i složiću se sa tobom. >> BOLJE DA NAS NAUCE I TO STO KRVAVIJE JER CE SE DUZE PAMTITI >> i neke nove mlade generacije sigrno nece ponoviti istu gresku. Da li se ti prijavljuješ kao dobrovoljac za "krvave žrtve" ili možda prijavljuješ svoju decu? Da li ćeš tako i šta ćeš uopšte misliti ako se to zaista i desi a među tim žrtvama se nađu i tvoji bližnji? Come on! >> Ti bi napad na Srbiju smatrao napadom na domovinu a ne napad >> na rezim. Ja smatram suprotno. Znači, ti dovovinu poistovećuješ sa režimom? Ok, ali ja ne mogu. Izraz "domovina" me nije nikada posebno privlačio jer ga smatram nekako lažnim - domovina je zemlja u kojoj živim, a Otadžbina je zemlja mog porekla. Dakle, režimi se menjaju, neki lakše a neki teže, ali Otadžbina je jedna. Bojim se da bi u slučaju strane intervencije više štete pretrpeli nedužni nego oni koji su krivi (Sadam?). Uostalom, to je moje mišljenje koje ne mora biti ispravno, držim ga se jer me niko još nije ubedio u suprotno. >> Ako jedan rezim ne moze da srusi njegov sopstveni narod >> onda taj rezim podrzavaju ili su uplaseni i bespomocni >> da ista preuzmu. Znači, ako je narod bespomoćan ili uplašen, treba ga uništiti - sezona lova na takav narod je otvorena? Kao Jevreji '33. - '45. ? >> Cesto se pitam ko su ti ljudi koji idu u rat i pucaju >> na druge narode A NA SAV GLAS PLJUJU NA REZIM. >> Da li su to hrabri ljudi koji su kukavice kada treba >> pucati na rezim i to opravdavaju nekom ISTOM nacionalom pripadoscu >> ili lazno pljuju na rezim da bi se pred sobom opravdali >> za ono sto rade za taj rezim. Da bi pucao na režim koliko god on bio loš, moraš se nalaziti u odgovarajućoj FORMACIJI, inače si običan hajduk za kojim se niko neće osvrnuti kad osvane na banderi, čak ni ti vajni "prijatelji iz inostranstva" i "pravedni svet". A kad se već nađeš u ratu (da li si ikada bio pozvan a probao da odbiješ da ideš u rat?), ostaje ti samo da pucaš da bi preživeo, jer onaj sa druge strane je ili isto tako uplašen kao i ti ili baš hoće da ubija. Da oni sa druge strane nisu hteli rat, rata ne bi ni bilo. Ma koliko mi osuđivali, i to s pravom ove ovde, da oni tamo nisu hteli malo da puštaju krvi ovima ovde, trpeli bi možda još godinu-dve-tri, ali stvari bi po nekoj logici opet došle na svoje mesto, i onih 20-30.000 do sada izginulih bi sada i tada bili i dalje živi, a ovih 40-50-60.000 što fizičkih što psihičkih invalida sa obe strane bi bili i dalje zdravi i čitavi. Stotine hiljada izbeglica i 150.000 emigranata da i ne pominjem. Zbog toga ja ne mogu SAMO ove ovde da osuđujem zbog vođenja rata, već podjednako i jedne i druge. Ove ovde najviše osuđujem zbog NAžINA na koji taj rat vode i zbog ISHODA tog rata, ali i dalje smatram da su rat izazvali pre svega oni tamo. Ono što je najcrnje od svega je činjenica da bih prvi (i ne samo ja) podržao i Slovence i Hrvate u nameri da se otcepe da su samo hteli da to učine normalno i uz dogovor. Da su hteli (pre svega Slovenci), mogli su da se povežu sa našom opozicijom, da obrazuju zaista širok front građanskog otpora i tada bi bilo samo pitanje vremena kada bi crveni dinosaurusi nestali sa scene. TADA bi bilo vreme da se sedne za sto i da se lepo napravi završni račun, tj. da svako plati što je pojeo, popio i razbio i da svako uzme svoje pa fajront. MK
jugoslavija.69 mkiric,
>> Stranci će možda da bacaju bombe na naše civile (i "civile"), >> dok JNA to upravo i čini, bombardujući Sarajevo i okolne >> gradove... I eto dvostrukog morala. Ako govorimo o iskrenom >> moralu i patriotizmu, i sadašnji događaji bi morali da nas >> povrede, bar koliko i one koji su njima direktno ugroženi. Zaista ne vidim kakve veze ima ponašanje generala sa našim civilima. Ja nisam rekao da bi trebalo ići u Bosnu, već sam rekao da ću se boriti protiv svakoga ko dođe OVDE. (J)(N)(A) je u Bosni već bila, i da su moroni hteli samo malo da sačekaju, mogli su da ih lepo isprate kao i Makedonci. Ali ne, oni su hteli lupe šakom o sto, a sada se čude što su popadale i porazbijale se sve čaše. Ako pred sobom imaš idiota koji je neproporcionalno jači od tebe, onda mu nemoj gurati prst u oko, već nađi nešto čime ćeš ga mirno izmamiti napolje.
jugoslavija.70 mkiric,
> Ako bi pravili ANALOGIJE sa proslim dogadjajima gde > bi mogli da svrstamo bombardovanja koje vrsi JNA ? Vijetnam? Ili možda Getisberg? Bagdad? "Uskršnje bombardovanje" Beograda i ostalih srpskih gradova '44. ? Bombardovanje Tokija napalm bombama '44. ? Gernika? Ima još puno mogućih analogija iz "civilizovanog sveta" ;)
jugoslavija.71 balinda,
>> A, ne. Ne možeš izjednačavati oficire i vojnike. Oficir je po >> definiciji sam izabrao da bude to što jeste - to mu je posao >> i on je školovan da procenjuje upravo takve stvari. Za razliku >> od običnih vojnika i civila. Onda nešto nije u redu sa mojim moralnim i etičkim normama. :((( (?) Po mom sudu i običan vojnik dužan je da svako naređenje prethodn proseje kroz svoje moralno sito. Setimo se načina na koji su se branili zločinci II rata; svi su oni "samo izvršavali nečija naređenja". :( Mislim da to nikada nije dovoljno opravdanje. (?)
jugoslavija.72 banusko,
**> Znači, ti dovovinu poistovećuješ sa režimom? Ok, ali ja **> ne mogu. Izraz "domovina" me nije nikada posebno **> privlačio jer ga smatram nekako lažnim - domovina je **> zemlja u kojoj živim, a Otadžbina je zemlja mog porekla. **> Dakle, režimi se menjaju, neki lakše a neki teže, ali **> Otadžbina je jedna. Bojim se da Stavrno nemam nameru da se upuštam u razgovor PO OVOJ temi,ali,po definicijama koje si dao za Domovinu i Otadžbinu,koja je analogija za zemlju u kojoj se dobro osećaš,u kojoj si ekonomski dovoljno samostalan,da ne brineš hoćeš li sutra moći da nahraniš svoju porodicu i da im obrzbediš zavidan standard života itd...itd....,i da ne proširujem opis 'NORMALNOG čIVOTA' dalje,jer verovatno znaš šta sve milslim da kažem?????? Pozdrav.
jugoslavija.73 predrag,
>> Foklanda i mimo Alstera? Francuzi posle Cada? Pokazi mi >> makar jednu drzavu koja bi to bila u stanju da izvede a >> da nema daleko veceg putera na glavi i slozicu se sa >> tobom. Ako Ujedinjne nacije usvoje vojne sankcije onda mozemo samo da okrivljujemo citav svet. Obzirom da tamo sede Kina i Rusija koji podrzavaju Srbiju i one daju zeleno svetlo bice interesantno videti koga cemo onda kriviti za nasu sudbinu i ko ce nam tada biti kriv. Kina i Rusija imaju takodje dosta putera na glavi ali nesto ne videh da se o tome prica. Valjda zato sto nas podrzavaju. >> Da li se ti prijavljujes kao dobrovoljac za "krvave >> zrtve" ili mozda prijavljujes svoju decu? Da li ces tako >> i sta ces uopste misliti ako se to zaista i desi a medu >> tim zrtvama se nadu i tvoji bliznji? Come on! Kao sto si video i u ovom ratu deca ljudi koji su na vlasti nisu ucestvovala vec su negde u inostranstvu. Ljudima koji su i napravili ovaj rat (da ne nabrajam sve) ne fali ni dlaka sa glave i nisu ni omirisala front. Kada zagusti oni ce se PRVI skloniti u SPECIJALNA sklonista a ti ces pucati za njih, a ja cu se skloniti u neki podrum. Ti i ja cemo mozda poginuti. Ti kao hrabar branilac dobices posmrtno odlikovanje a ja kao nevina zrtva cu se spominjati. Ko ce biti kriv za nasu pogibiju.? Da li mi sami ili neko drugi ? U takvoj situaciji se nalaze sada Sarajlije i moji daljni rodjaci u njemu. >> je jedna. Bojim se da bi u slucaju strane intervencije >> vise stete pretrpeli neduzni nego oni koji su krivi >> (Sadam?). Uostalom, to je moje misljenje koje ne mora >> biti ispravno, drzim ga se jer me niko jos nije ubedio u >> suprotno. Slazem se. Ali MI smo ipak krivi sto nista nismo preuzeli da to SPRECIMO na vreme ako smo zaista hrabar i "nebeski narod". >> A kad se vec nades u ratu (da li si ikada bio pozvan a >> probao da odbijes da ides u rat?), ostaje ti samo da >> pucas da bi preziveo, jer onaj sa druge strane je ili >> isto tako uplasen kao i ti ili bas hoce da ubija. Da oni Slazem se da onda NEMAS IZBORA. To je ono najgore sto ti se moze dogoditi u zivotu DA TE NEKO STAVI U POLOZAJ da nemas izbora. Ko te je doveo u taj polozaj.? Ti sam, sudbina ili NEKO. Kada bi odmotavao taj lanac od pozivara,coveka iz vojnog odseka, njegovog predpostavljenog ....svi bi imali neko opravdanje za to sto se ti nalazis tamo gde se nalazis.Pa i ti sam. A ipak si mogao da biras na samom pocetku zar ne ? >> normalno i uz dogovor. Da su hteli (pre svega Slovenci), >> mogli su da se povezu sa nasom opozicijom, da obrazuju >> zaista sirok front gradanskog otpora i tada bi bilo samo >> pitanje vremena kada bi crveni dinosaurusi nestali sa >> scene. TADA bi bilo vreme da se sedne za sto i da se lepo >> napravi zavrsni racun, tj. da svako plati sto je pojeo, >> popio i razbio i da svako uzme svoje pa fajront. Kao sto vidis crveni dinosaurusi jos uvek zare i pale bez obzira na opoziciju i Slovence. Pa i sada kada je sve gotovo, Srbija ce trudi da UKRADE celokupnu imovinu bivse Jugoslavije time sto bi kao postala njen naslednik. Amerika je rekla njet i sve ce se na kraju RAVNOMERNO podeliti. Bas me zanima kako ce da podele naoruzanje za koje su svi ulagali. Koliko su tenkova i aviona dobili do sada Makedonci. Koliko se vidi GOTOVO celokupno naoruzanje je prisvojila Srbija. 25 % budjeta federacije je davala Slovenija. Da li ce ona dobiti toliki deo naoruzanja.
jugoslavija.74 squsovac,
> Ako Ujedinjne nacije usvoje vojne sankcije onda mozemo > samo da okrivljujemo citav svet. Obzirom da tamo sede > Kina i Rusija koji podrzavaju Srbiju i one daju zeleno > svetlo bice interesantno videti koga cemo onda kriviti > za nasu sudbinu i ko ce nam tada biti kriv. > Kina i Rusija imaju takodje dosta putera na glavi > ali nesto ne videh da se o tome prica. Valjda zato sto > nas podrzavaju. Ovo je jako zanimljivo pitanje. Uveren sam da Kina i Rusija ne podržavaju Srbiju nego samo gledaju svoje dugoročne interese, odnosno, očekuju da im se jednog lepog dana desi apsolutno ista stvar, pa sad merkaju da bi se posle lepo pozivali na principijelnost. Je*e se Kini i Rusiji za nas. Što bi nas branili. Kuj ćemo im pa mi. Sa druge strane, ako je tačno to što kažeš - Kina i Rusija PODRčAVAJU Srbiju, postavlja se pitanje: DOKLE? Seti se, ne baš tako davno SAD su se zalagale za federalnu YU, V.Brit. je bila daleko umerenija, Frnacuska ajde da kažemo "po strani", dok su Nemačka (uključujući i Austriju) i još neke zemlje decidno podržavale CRO & SLO. Neko će reći: u međuvremenu su ovi zamrzeli Srbe (vatikansko-komin- ternovsko-džihadovsko-jevrejsko-masonsko-brozovsko-ciovsko... zavera dobila je još sledbenika). Možda je situaciju moguće posmatrait i suprotno. U međuvremenu Vukovar je stravnjen sa zemljom, bombardovan je Dubrovnik (sad će opet da se javi Pantić), po Bosni je Arkan počeo javno da kolje. Srbija možda ne stiče neprijatelje, ali Srbija svakako gubi ono što se nekada nazivalo saveznicima, a danas onima čiji se interesi poklapaju. Što i nije čudo. Ovakva Srbija interesantna je samo SPS-ovskim lopovima i protuvama, degenerisanim Srbima-koljačima i ostalom šljamu. žak nas više ni Crnci ne zarezuju. Od slepog creva Evrope, nastao je kancer sveta. žekam da i Kina i Rusija od*ebu ovakvu Srbiju, da lovci NATO-a ili neki drugi zaparaju par puta nebo nad Beogradom. Biće brzo (što bi rek'o Požarevac "samo će se gicneš"), jer, jedino na taj način ovaj suludi rat može da se završi. A nas će ovde ostaviti ne da pocrkamo od gladi (to bi bilo kratko) nego da godinama živimo k'o nekad Albanija ili danas Iraq. Dok neko ne ubaci kašikaru u Tosltojevu trideset i nešto.
jugoslavija.75 dejanr,
Izgleda da je frka u Bosni sve gora :((( Prekinuti su pregovori na Konferenciji, a posle masakra ljudi koji su čekali hleb usledio je napad na sve vojne objekte u Sarajevu (tako bar javlja Tanjug). Međutim, "zanimljiva" je sledeća tvrdnja: >> Prema dogovoru generala Nedeljka Boškovića i Alije Izetbegovića >> vojnici iz kasarne "Jusuf Džonlić" u naselju Stup između Ilidže >> i novog dela Sarajeva, danas kasno posle podne počeli su da >> napuštaju ovaj objekat". Tada su pripadnici "zelenih beretki" >> napali kolonu koja je upravo izlazila iz kasarne potpuno nespremnu >> da primi borbu. "Potpuno nespremna da primi borbu"... Divan opis čitave Armije :(
jugoslavija.76 dejanr,
>> > zašto bi onda neko ugrozio SEBE da bi spasao PORODICU a pogotovu da bi >> > spasao DRčAVU? >> >> Pa zato što je, ako je već na meti porodica, na meti i on sam. Isto važi >> i za državu. Za porodicu nekako, ali država... čovek može sebi naći drugu državu (pa ako baš hoćeš i drugu porodicu, svakako ima mnogo primera i za to) ali drugi život (osim u igrama ;) još niko nije našao.
jugoslavija.77 dejanr,
>> Amerikanci, posle genijalno pravednog rešavanja indijanskog i crnačkog >> pitanja, posle Vijetnama, Grenade, Paname i ostalih s*nja koja su >> napravili svud' po svetu? Znam za indijansko i crnačko pitanje, ne znam za Vijetnam, ne znam ni za Grenadu ali znam iz prve ruke (od jednog prijatelja čiji je otac neki službenik tamo) da se narod *preporodio* posle američke intervencije i uklanjanja Norijege. Sada žive sasvim pristojno i sve bolje iz dana u dan, a pre su bili u stalnoj napetosti, strahu i (naročito) bedi. >> Britanci, posle Foklanda A u čemu je problem sa Foklandima? Ukratko, svaki taj slučaj je stvar za sebe i ne može se a priori reći da je *svima* posle stranih intervencija bilo gore nego pre njih (ubrojavši tu i Japan, Nemačku i Italiju posle II svetskog rata). Naravno, ima i primera da je narodu bilo gore, među kojima svakako i Irak. >> Ono što je najcrnje od svega je činjenica da bih prvi (i ne samo ja) >> podržao i Slovence i Hrvate u nameri da se otcepe da su samo hteli da >> to učine normalno i uz dogovor. Da su hteli (pre svega Slovenci), mogli >> su da se povežu sa našom opozicijom, da obrazuju zaista širok front >> građanskog otpora i tada bi bilo samo pitanje vremena kada bi crveni >> dinosaurusi nestali sa scene. Ako čitavu stvar pogledaš čisto pragmatično, i ako pretpostaviš da je nacionalni intres Slovenaca bio izlazak iz Jugoslavije (što je po meni vrlo diskutabilno, ali za volju diskusije), složićeš se da su oni to uradili na najbrži i najjednostavniji način. Bilo kakvo pregovaračko rešenje (koje su oni, BTW, i pokušali u početku, ali ovde nije bilo nikoga da te predloge sluša) bi trajalo i trajalo, a JNA bi i sada i kroz 3-4 godine bila na njihovoj teritoriji. Ovako su sve obavili za nedelju-dve, uz gotovo zanemarljiva materijalna razaranja i ljudske žrtve koje su, kada ih uporediš sa žrtvama drugih naroda u periodu sticanja nezavisnoti, minimalne. Što se Hrvatske i Bosne tiče, druga priča...
jugoslavija.78 dejanr,
>> Setimo se načina na koji su se branili zločinci II rata; svi su oni >> "samo izvršavali nečija naređenja". :( Mislim da to nikada nije >> dovoljno opravdanje. (?) Nije... naročito ako se izgubi rat ;)
jugoslavija.79 dragisak,
Poruke sa liste MIDEUR-L od sad, pa na dalje i u buduće šaljem na NOVOSTI.world.news Dragiša
jugoslavija.80 predrag,
>> Ovo je jako zanimljivo pitanje. Uveren sam da Kina >> i Rusija ne podrzavaju Srbiju nego samo gledaju svoje >> dugorocne interese, odnosno, ocekuju da im se jednog >> lepog dana Za Kinu neznam ali Rusi koriste priliku da bi svojih 2 milijardi $ duga sto pre otplatili u nafti i eventualno u oruzju. Nasi najverovatnije ne pitaju za cenu, vazno je da dobiju. Bilo je na "glasu Amerike" da smo za sada dovoljno obezbedjeni sa naftom od Rusije,Kine i Irana. U Ujedinjenim nacijama postoje "argumenti" kako da se ubede Rusi da glasaju za vojnu intervenciju a Kinezi IMAJU TRADICIJU da ako se sloze predhodna cetvorica glasaju kao i vecina. Racunati na Kinu i Rusiju je klimava predpostavka.
jugoslavija.81 dejanr,
>> Bilo je na "glasu Amerike" da smo za sada dovoljno obezbedjeni >> sa naftom od Rusije,Kine i Irana. Za Rusiju i Kinu ne znam, ali Iran nas poslednjih dana "mrzi iz sve snage" zato što "napadamo muslimane".
jugoslavija.82 max.headroom,
> plati što je pojeo, popio i razbio i da svako uzme svoje > pa fajront. Još niko nije rekao: "Srbi, platite dug stare Jugoslavije", a JNA već odavno završila sa bombardovanjem ciljeva u Sloveniji. Nije izrečeno ni: "Sada dolazimo da uzmemo ono što je naše", a nekoliko gradova u exSR Hrvatskoj već sravnjeno do temelja. Jesi li duboko ubeđen da se sve ovo događa samo zato što nismo "seli za sto i razračunali se" ? Misliš, uplašili smo se sankcija Sveta kome smo dužni određene svote, jer oni će dugove uteravati Srbiji i samo Srbiji? To mi više lični na reci-da-bi-popunio- -prostor-između-reklama priču sa TVB1. I, na kraju krajeva, što baš SRBE brine ko je šta platio i kako? Ako su u pitanju teritorije, neka kažu: "Mi smo do sada živeli u ovim granicama, sada nam se tako više ne sviđa i želimo da ih promenimo - milom ili silom", i prost svet bi razumeo. Ovo samo govorim da ne zalutamo u frazeologiju jednog 'prošlog' :( vremena. > podjednako i jedne i druge. Ove ovde najviše osuđujem zbog > NAžINA na koji taj rat vode i zbog ISHODA tog rata, ali i > dalje smatram da su rat izazvali pre Znam ljude (sasvim slučajno) koji su svojevremeno pričali da bi se rat najbezbolnije završio bombardovanjem Zagreba.
jugoslavija.83 veca,
>> Ono što je najcrnje od svega je činjenica da bih prvi (i ne samo >> ja) podržao i Slovence i Hrvate u nameri da se otcepe da su samo >> hteli da to učine normalno i uz dogovor. Da su hteli (pre svega >> Slovenci), mogli su da se povežu Mislim da su slovenci upravo hteli (ukoliko se ne varam) čak su predlagali simetrične, asimetrične i ko zna kakve konfederacije, a ovi naši su se sču- đavali; ju ju ju pa oni hoće da razbiju avnojevsku Jugoslaviju... ccc sram ih bilo (čini mi se da sam takav transparent i videla)
jugoslavija.84 spantic,
Vesti sa mreže kažu da su u većini prvih saopštenja za napad okrivljeni Srbi. Ostali ( kasniji ) izveštaji govore o "neutvrđenim" počiniteljima. Tako je u Državama. Naravno, efekat je postignut. Povodom Jevtinog javljanja na mreži se javio čovek koji je živeo u toj ulici. On pita istu stvar: "kako su doletele mine"? Zločin je za najveću osudu, ali pitanje je koga je učinio i kome ide u interes?
jugoslavija.85 dejanr,
Izgleda da su se (J)(N)(A) i Krajina žešće "zakačile", sad čujem saopštenje (General)štaba u kome kažu takve reči kao "najoštriji protesti Generalštaba za tako neodgovorno ponašanje Biljane Plavšić i demantuje netačno date podatke kojima se obmanjuje i uznemirava javnost. Takve neodgovorne izjave i neprovereni podaci pa i izrečene optužbe dr Plavšich, otežavaju napore koje nadležni organi vojske SRJ ulažu za mirno i bezbedno izvlačenje njenih pripadnika iz preostalih blokiranih kasarni i okruženja..."
jugoslavija.86 predrag,
>>>> Bilo je na "glasu Amerike" da smo za sada dovoljno >>>> obezbedjeni sa naftom od Rusije,Kine i Irana. >> Za Rusiju i Kinu ne znam, ali Iran nas poslednjih dana >> "mrzi iz sve snage" zato sto "napadamo muslimane". Bilo je juce u zadnjem dnevniki NTV da je Iran prestao da snabdeva Srbiju sa naftom i da nije receno OD KADA su prestali. 15 % nafte Srbija je obezbedila od Irana. Po mom misljenju energetski gledano, Srbija se snabdeva sa ugljem sa Kosova i iz BiH. Ako bi doslo do sukoba na Kosovu sigurno bi doslo do energetske krize. Sve najvece termoelektrane imaju strane turbine (uglavnom francuske-npr. Obrenovcu ) i u slucaju havarije ostadosmo bez struje.
jugoslavija.87 balinda,
>> Zločin je za najveću osudu, ali pitanje je koga je učinio >> i kome ide u interes? Teško je tvrditi pogotovo što nama, izgleda, nije baš najjasnije šta se tamo zaista događa? Najviše se nameće da je za ovakav stravičan zločin ponajpre odgovorna ekstremna muslimanska frakcija. Međutim, recimo, saznanje da upravo Srbi najviše pucaju na JNA dovodi me u napast da sve dva puta premerim. žini se da je Milošević već dobrano legao na rudu i ostavio na cedilu Karadžića & CO. (?) Naravno, za domaće javno mnjenje ostavljeno je verovanje da se neće "popustiti stranom pritisku". S jedne strane ima logike da muslimanima odgovara nastavak rata što su indirektno potvrdili napuštanjem razgovora u Lisabonu. S druge strane ne znam koliko je ta konferencija zaista napredovala u nečemu što bi ugrozilo nekakve njihove interese a koliko je takva konferencija precenjena u našoj javnosti? :( Ono što nam nije palo na pamet da krivca tražimo možda i izvan tri sukobljenje strane? Ovaj rat očigledno odgovara i nekakvim manje ideološkim a više kriminalnim ciljevima. Zato vredi pomisliti da je odgovorna i nekakva (može li biti i mešovita?) banda? P.S. Indikativno je da za zločin niko i ne pomišlja da optuži Hrvate. (!) U ostalom šta će im to, oni imaju svoju državu. ;)
jugoslavija.88 dejanr,
>> Po mom misljenju energetski gledano, Srbija se snabdeva sa ugljem >> sa Kosova i iz BiH. Neki komšija koji se greje na ugalj već mesec dana pokušava da se snabde za sledeću zimu, ali uglja nema, a i to što malo ima je totalno đubre. Uostalom, ako se sećate školskih dana, zaista se najviše uglja proizvodi u Socijalističkoj Republici (tada se tako zvala) Bosni i Hercegovini.
jugoslavija.89 dejanr,
Izgleda da je rezolucija Saveta Bezbednosti protiv nas usaglašena :(( Ima je 12 stranica, 21 tačka... Kaznene mere se izriču na bazi glave 7 Povelje i svode na široku skalu ekonomskih mera zabrane trgovine sa Jugoslavijom, poslovnih i finansijskih transakcija, zabrane izvoza i uvoza (osim hrane i lekova), naftni embargo, zabranu vazdušnog saobraćaja, blokadu pomorskog saobrachaja, kao i niz mera koje se odnose na političku izolaciju Jugoslavije bojkotom naučne, tehničke i kulturno-sportske saradnje :((( Za sada nas ne izbacuju iz Generalne Skupštine, ali je to sledeća mere ako Savet utvrdi da Srbija i Crna Gora nisu krenule u ispunjavanje onog što se od njih zahteva Rezolucijom, a to je povlačenje svih vojnih efektiva iz BiH, razoružanje, prestanak napada i otpočinjanje mirnih pregovora u cilju iznalaženja političkog rešenja sukoba... Zahteva se da se Srbija odrekne svojih teritorijalnih aspiracija, prizna sve druge jugoslovenske republike na njihovoj teritoriji i u njihovim granicama i tako to... Rezerve prema Rezoluciji iskazale su Indija, Zimbabve i Kina, najavljujući da će se uzdržati od glasanja, ali Kina *neće* staviti veto kako je njen predstavnik izjavio. Rusija je u celini prihvatila Rezoluciju. Ukratko, od sutra smo praktično odsečeni od "ostatka sveta", zamrznut je rad naših firmi u inostranstvu, onemogućeni uvozno-izvozni poslovi uz, kako kaže Tanjug, otvorene pretnje izrečene danas da ukoliko se Srbija i Crna Gora ne prilagode zahtevima medjunarodne zajednice, kazna može ići do oružane intervencije. :(
jugoslavija.90 esbot,
­> Teško je tvrditi pogotovo što nama, izgleda, nije baš najjasnije ­> šta se tamo zaista događa? Najviše se nameće da je za ovakav ­> stravičan zločin ponajpre odgovorna ekstremna muslimanska frakcija. Mislim da griješiš.žak sam i siguran u to. Ovdje na Bistriku(dio Sarajeva),gdje ovih dana boravim,tog stravičnog jutra se tačno osjetio zvuk granata(ne razumijem se u oružja,ali mislim da su bile granate i to tri) sa pravca Trebevića (tačnije,kažu,sa Osmica),gdje se nalaze Srpske formacije,a potom i jake detonacije na mjestu zločina,dole u ulici Vase Miskina. Mnogi ljudi ovdje kažu da su i vidjeli granate u tom paklenom preletu. Moram reći da ovdje u Sarajevu(a bogami i u čitavom svijetu) niko i ne postavlja pitanje ko je izvršio ovaj gnusni čin. Ako ti ovo svjedočenje nije dovoljno,razmisli malo.Sjeti se da je noć prije ovog zločina granatirano i gradsko porodilište(još jedan bezuman zločin agresora),pa ako još i postoji neko ko tvrdi da TO BiH sama uništava svoj grad i svoje građane,zar nije bio dovoljan i ovaj prvi čin da se uvjeri svjetska javnost...(koje gluposti) Kad sam već tu,da dodam da je preksinoć čitava tri i po sata trajalo stravično i dosad najžešće uništavanje Sarajeva,a i da je juče čitav dan i noć ponovo bezumno razaran grad(uostalom kao i svaki dan).Vjerovatno opet "zelene beretke" hoće da obmanu svijet. P.S. Jučer sam na radiju čuo snimak sinoćnjeg razgovora(vjerovatno prisluškivanog) nekog pukovnika(čini mi se Mirko V......) tzv. JNA i njegovog pretpostavljenog gen.Ratka Mladića,koji se vodio preksinoć,tokom bombardovanja grada.Samo kratak izvod iz tog razgovora(po sjećanju): M.V.:Evo gađamo Predsjedništvo,Skupštinu,Baščaršiju... R.M.:Dobro prži i dalje.Možete i Velušiće... M.V.:Velešiće,generale. R.M.:Ja,Velešiće,a onda i Pofaliće,tamo je malo Srba. M.V.:Razumem,generale R.M.:I opali još jedan plotun u Predsjedništvo,da im svu pamet njihovu... M.V.:Razumem... (Ovo je po sjećanju,ali je otprilike ovako tekao razgovor.) P.P.S Kada se ovakvi zločini dešavaju u Sarajevu,možeš li zamisliti kako je u ostalim gradovima i selima širom BiH(75% teritorije je zahvaćeno ratom), gdje nema nema TV kamere da posvjedoči o neljudstvu agresora.Užas... Danas,kažu,treba u Savjetu Bezbjednosti UN da se proglase opšte političke i ekonomske sankcije protiv SRJ.Sumnjam da će i to biti dovoljno da se zaustavi ovaj prokleti rat.
jugoslavija.91 balinda,
>> Mislim da griješiš. žak sam i siguran u to. U redu. Nemam uopšte nameru da ja *odavde* "bolje znam" šta se tamo događa. :( Zato sam i rekao da nam se, u nedostatku podataka, "najviše nameće" određeni zaključak. Ne radi se o nekakvoj mojoj želji za drugačijim aršinom u odnosu na to ko je krivac za takav gnusan zločin gotovo bez presedana u modernoj istoriji sveta. Ko god da je, ne zaslužuje da bude tretiran kao ljudsko biće. :( Međutim, moja poruka imala je za cilj da pozove na oprez sve nas da se čuvamo prebrzog zaključivanja. Ko zna hoćemo li ikada saznati pravu istinu, ali mislim da stoji da onaj ko je bio za nešto ovako, svakako bi isto mogao da uradi bilo kom ljudskom biću te se ovde ne radi o zločincu Srbinu ili muslimanu, već o zločincu kome treba zabraniti bilo koje nacionalno pripadništvo. :( >> Danas,kažu,treba u Savjetu Bezbjednosti UN da se proglase opšte >> političke i ekonomske sankcije protiv SRJ.Sumnjam da će i to >> biti dovoljno da se zaustavi ovaj prokleti rat. I ja tako mislim. žini mi se da prljav veš nikada ne može dobro da opere neko sa strane. (?) :(
jugoslavija.92 isekulovic,
>> Po mom misljenju energetski gledano, Srbija se snabdeva sa >> ugljem sa Kosova i iz BiH. Ako bi doslo do sukoba na Kosovu Samo delimicno. U Ibarskom basenu (Baljevac i Jarando) i Vrskoj cuki ima kamenog uglja, u Aleksinackom basenu ima mrkog, a lignita ima ponajvise u Kostolackom, Kolubarskom i Kosovskom basenu.
jugoslavija.93 zkrstic,
Koristim ovu priliku i prostor na Sezamovom hardu da se zahvalim: - Gospodinu (bljak) Miloševiću na sjajnom načinu na koji vodi ovaj narod (da je kojim slučajem vozač autobusa, ostao bi bez dozvole vrlo brzo, ovako, šta je 10-12 miliona ljudi, pa još Srba, ništa ;> - Gospodi (opet bljak) drugovima Škundriću i Markoviću na neiscrpnom smislu za humor, kojim uveseljavaju široke narodne mase - Gospodi iz SPS-a na sjajnim predizbornim parolama: Sa vama zaista nije bilo neizvesnosti i za vas stvarno znam za koga bi glasao ;>> Zahvaljujem se svima njima zajedno što su uspeli da me nauče da mrzim i proklinjem. To da skoro nisam umeo. Zkr :(
jugoslavija.94 dnikolic,
>> a lignita ima ponajvise u Kostolackom, Kolubarskom i Kosovskom >> basenu. Gledano po kolicini, ide upravo obrnutim redom. Gledao sam na Kosovu slojeve uglja debele preko 100 metara. dn
jugoslavija.95 banusko,
A šta mislite,koja će stranka da pobedi ? <:
jugoslavija.96 squsovac,
>>> a lignita ima ponajvise u Kostolackom, Kolubarskom i >>> Kosovskom basenu. > > Gledano po kolicini, ide upravo obrnutim redom. Gledao sam > na Kosovu slojeve uglja debele preko 100 metara. Gledano po količini: prvi je svakako kolubarski basen. (izvor: bilo koji statist. godišnjak, brojni udžbenici RGF-a itd). Problem je što je na Kosovu veći deo potrebno kopati podzemnom eksploatacijom, a u ona dva slučaja sasvim je rentabilna površinska eksploatacija. Naime, u površinskoj ekploataciji moguće je izvaditi i do 88% rudnog tela, dok je kod podzemne eksploatacije moguće izvaditi najviše 22% rude (uobičajeno 8-10%). Ovo pouzdano znam jer sam prilično godina sasvim fino tezgario na Rudarskom fakultetu. A propos "debljine" ugljenog sloja, najbogatija je apsolutno u Evropi jedna od oblasti u Poljskoj. Tamo je sloj ponegde debeo i 200 m. Japanci su svojevremeno pronašli sistem da taj uglaj lepo brodovima prevezu u Japan, da bi ga tamo bacili u more!!! Prethodno bi ugalj "prefarbali" slojem specijalnog laka da mu more ne bi "škodilo". žuvaju ga za budućnost.
jugoslavija.97 wizard,
>> Jugoslavijom, poslovnih i finansijskih transakcija, zabrane izvoza i >> uvoza (osim hrane i lekova), naftni embargo, zabranu vazdušnog Vrlo je zanimljiv ovaj deo za hranu i lekove. Srećom, (?) imamo relativno blizak primer sa Irakom. Sankcije su bile slične, ako ne i iste. Međutim, iako su lekovi van liste tih zabrana, oni se ipak trebaju kupiti. Amerikancu su Iraku, za vreme primene sankcija, prodavali lekove za 10-15 puta veću cenu. Navodno, 30000 dece je pomrlo tamo. (?) Evo i jednog primera. Ako su i otac i majka deteta Rh negativni, po porođaju je neophodna intervencija (mislim da se radi o zameni krvi). Za tu intervenciju je neophodan i preparat koji se kod nas ne proizvodi. Takva deca će od sada, najverovatnije, umirati. :((( Irak nije imao para da to kupi, a mi smo još siromašniji. :( Možda je Sadam i imao para, ali veći propagandni efekat postiže kada "zbog Amerike" pomre 30000 dece. Sumnjam da su lokalni uzurpatori humaniji od njega. Naravno, ostaje pitanje, da li više mrze nas ili komuniste, kao i da li su više mrzeli Huseina ili Iračane. I još jedno - da li smo, možda, i zaslužili takve sankcije jer nismo bili u stanju (nismo imali snage, hrabrosti, volje, želje...) da ih se na vreme oslobodimo? U "normalnim" zemljama bi rekli da ova situacija ne može trajati večno. Međutim, nivo prosvećenosti i svesti o slobodi našeg naroda je takav da mu je dostignuće da ima šta da jede - ništa ga više ne zanima, za ništa više, uglavnom, nije čuo ni da postoji. :( Za sada ima šta da jede. :( ili :) - neka svako stavi po želji. Da li bi kraj svemu ovome bio kada bi neko (bilo ko) onemogućio emitovanje režimskim medijima? Da se ljudi nateraju da sami razmišljaju? <<nenad<<
jugoslavija.98 vcalic,
>> Da se ljudi nateraju da sami razmišljaju? Ova stoka sama da razmišlja ???? E, optimisto...
jugoslavija.99 isekulovic,
>> Gledano po kolicini, ide upravo obrnutim redom. Gledao sam >> na Kosovu slojeve uglja debele preko 100 metara. Ne znam, ovako pise u mojoj cuvenoj knjizi iz geografije. Inace uporedjivao sam neke podatke odatle sa onim ciafact i uopste se ne slazu:)
jugoslavija.100 george,
Svako od nas poznaje nekog ko je pobegao iz ove drzave,ili se sprema da to uradi.Do nedavno, praksa se svodila na '...u slucaju gradjanskog rata,letite avionima JAT-a...', sto je sada neizvodljivo. Da bi pomogli onima koji se spremaju na taj korak , predlazem uvodjenje nove teme: PUT U INOSTRANSTVO (skraceno-bezanje). Okviri teme (uz neophodna prosirenja ) 1. Rezim viza susednih i ostalih drzava 2. Postupak nasih milicionara na granici (da li pretresaju trazeci novac, da li traze potvrde vojsk) 3. Avionske zemlje susednih zemalja: Rumunija,Bugarska,Madjarskza zapadnu evropu(namerno malim slovo ,USA istok,daleki istok.... 4. Cene karata 5. Sta rade nase turisticke agencije da savladaju ovaj problem 6. Izvori informacija Istovremeno pozivam analiticare politickih zbivanja da procene da li ce biti dana D ili nece biti. { dan D = ukidanje putnickog saobracaja za inostranstvo <=> ponovno uvodjenje potvrda vojnih vlasti}. Djordje
jugoslavija.101 herak,
POZIV KOLEGA IZ INSTITUTA ZA FIZIKU ------------------------------------- VAZNO OBAVESTENJE! Kolege sa Instituta za fiziku su me zamolile da Vas obavestim da ce danas, (u subotu, 6. juna 1992. godine) od 9 sati ujutro do 19 sati po podne, ispred Srpske akademije nauka i umetnosti, prikupljati potpise podrske izjavi cetrdesetsestorice akademika koja se tice ostavke Predsednika Srbije i formiranja koncentracione Privremene vlade. Kolege pozivaju sve naucnike i univerzitetske poslenike da svojim potpisima podrze ovu inicijativu, a mole i Vas da o ovoj akciji obavestite svoje kolege. Herak Srđan. P.S. Ulaz slobodan.
jugoslavija.102 braca,
Upravo sam prošao ispred SSNO-a i video u teget BMW-u kako odlazi velikom brzinom - Radovana Karadžića. Toliko o tome kako Srbija nema kontrolu nad ubicama Sarajeva.
jugoslavija.103 dejanr,
Senat Američkog kongresa usvojio je danas Rezoluciju kojom traži od UN da razmotre mogućnost vojne intervencije u Jugoslaviji, javlja ROJTER Senat je tim dokumentom, koji nema obavezujuću snagu, pozvao Buša da zatraži od Saveta Bezbednosti direktivu Galiju da sačini plan i budžet za vojnu intervenciju koja bi mogla biti potrebna za uspostavljanje mira. Rečeno je da su "najnovije ponude srpskih snaga samo nova taktika odlaganja i da im niko u svetu više ne veruje".
jugoslavija.104 wizard,
Američki senat predložio Savetu bezbednosti da razmotri mogućnost i predloži budžet vojne intervencije u *Jugoslaviji*. <<nenad<<
jugoslavija.105 veca,
Ceo svet ubeđujemo kako smo miroljubiv narod, o čemu svedoči i nova himna: U boj krenite...
jugoslavija.106 .bale.,
From: pirot@buengc.bu.edu (Dimitrije Stamenovic) To: sii@hickory.engr.utk.edu Subject: Anegdota iz zivota druga Gedze Postovani citaoci, Prilazem jednu anegdotu iz zivota novoizabranog Predsednika Jugoslavije, Dobrice Cosica, alias druga Gedze, u vezi sa bivsim Predsednikom, Marsalom Titom, alias drugom Starim. Anegdotu je Cosic ispricao novinaru S. Djukicu koji je kasnije istu objavio u knjizi razgovora sa D. Cosicem. D.S. * MARSAL U RUBRICI "FISKULTURA' Negde 1943. poceo je da izlazi partizanski list "Mladi borac". Glavni odgovorni urdednik bio je neki postariji Sarajlija koji se uredjivanjem bavio pre rata. Dobrica Cosic mu je bio pomocnik. Posle AVNOJ-a II, "Drugovi iz Vrha" rekli su Cosicu da bi zeleli da "Mladi borac" objavi sliku prvog (i nadajmo se jedinog) Marsala Jugoslavije. Dugo su birali, da bi, na kraju, izabrali sliku na kojoj Marsal igra sah. Fotografija je napravljena u trenutku kada je Marsal, sa lulicom u ruci, nasmejan, trijumfalno izgovara "Sah-mat!". Protivnik se nije video na fotografiji. Kada mu je Cosic pokazao fotografiju, Sarajlija je izjavio da na osnovu njegovog dugogodisnjeg uredjivackog iskustva on ne moze da objavi sliku Marsala kako igra sah na prvoj strani. Rekao je da se na prvoj strani objavljuju samo zvanicne fotografije velikodostojnika, nikako fotografije na kojima velikodostojnici igraju sah. Na pitanje zbunjenog Cosica gde da objave fotografiju, odgovorio je: "U rubrici `Fiskultura'", sto je znacilo na zadnjoj strani. Vec mozete da zamislite reagovanja "Drugova iz Vrha" kada su ugledali Marsalovu fotografiju na poslednjoj strani "Mladog borca". Drug Mihailo (Blagoje Neskovic) pozvao je sirotog Dobricu na raport. Posto se propisno izderao, naredio mu je da sve razdeljene primerke "Mladog borca" pokupi i unisti. Na zalost (ili srecu) to je samo delimicno ostvareno. Cosic jos uvek ima taj primerak "Mladog borca".
jugoslavija.107 dejanr,
Izgleda da je sarajevski aerodrom u rukama UNPROFOR-a i da na njega sleće najpre Miteranov avion a zatim avioni sa humanitarnom pomoći iz sveta. Svaka čast francuskom predsedniku :)
jugoslavija.108 max.headroom,
> Svaka čast francuskom predsedniku :) Onaj mudoslav je studentima pričao o nekom "srcu u petama"?
jugoslavija.109 dperkovic,
Agencija Ticker javlja : " Milan Panic prihvatio kandidaturu za predsednika vlade " DejanP
jugoslavija.110 djov,
Ima za Panica dve interesantne stvari, -prva je da ne znam kako ce premijer da mi bude amerikanac, jer kada je primao Americko drzavljanstvo, morao je da polozi zakletvu SAD, pa mi nije jasno, hoce li to biti varijanta kraljevog oficira-partizana, odn. kako ce odredjivati prioritet interesa. -druga je da je finansijski nezainteresovan, recimo ne moze da ga kupi neka beneficija, ali moze da djora Kosovo za mesto u Senatu
jugoslavija.111 bojt,
>> Ima za Panica dve interesantne stvari, Evo još jedne: Panić se svojevremeno oženio nekom ribom koja je ili bila neka Mis ili je izašla na srednjoj strani nekog od onih časopisa što muškarci vole da čitaju (gledaju), uglavnom bila je strava riba. Iz tog braka izrodilo se dvoje dece, sin i ćerka. čena mu se ubila, ne sećam se više tačno kako (priču sam čuo pre jedno 5 godina), najverovatnije nekim pilulama. Od tada (pa možda i do dan danas) Panić njeno telo drži u životu pomoću nekih aparata u nekoj bolnici po ceni od $10000 mesečno. U jednom oblakoderu Panić ima cela dva sprata. Kada je jednom prilikom stajao na prozoru "donjeg" sprata imao je prilike sopstvenim očima da vidi kako mu sin sa gornjeg sprata skače u smrt. Ćerka mu je posle toga odbegla sa nekim hipikom i nikad mu se više nije javila...
jugoslavija.112 vcalic,
>> Ima za Panica dve interesantne stvari, žovek je definitivno avanturista. žim ima toliku lovu a sad dolazi ovamo da bude premijer. A pitanje je koliko nam je u ovakvoj situaciji potreban jedan avanturista!?
jugoslavija.113 predrag,
>> Evo jos jedne: Panic se svojevremeno ozenio nekom ribom >> koja je ili bila neka Mis ili je izasla na srednjoj >> strani nekog od onih Evo da ja malo dopunim. On se zabavljao sa jednom zenom 5 godina i skoro je bio pred vencanjem. Onda bezi u inostranstvo (malo je nejasno kako je otisao avionom kada je udba sve kontrolisala). Sa njim je otisla i ta lepa zenska koji ti spominjes. Bila je crnka,veoma lepa i zvala se Jelena. Bila je udata za vojnog pilota i imala sa njim dvogodisnjeg sina. Panic je usvojio to dete. Neznam sta je dalje bilo i da li je taj sin sto se ubio bio taj usvojeni. Panic ima dobre veze sa Mitotakisom, grckim jevrejem.
jugoslavija.114 fric,
> Evo da ja malo dopunim. > On se zabavljao sa jednom zenom 5 godina i skoro je bio I još: Moj drug (student prava) mi kaže da Američki državljanin može da ima samo Američko državljanstvo - dvojno državljanstvo nije dozvoljeno. Po tome, Panić uopšte nije naš državljanin (ili nije Američki, što je manje verovatno). S druge strane, prema našem Ustavu, predsednik vlade ne sme da bude strani državljanin ...
jugoslavija.115 madamov,
>>Moj drug (student prava) mi kaže da Američki državljanin može da ima samo >>Američko državljanstvo - dvojno državljanstvo nije dozvoljeno. E, drug ti greši. Lično poznajem desetak osoba sa dvojnim državljanstvom, od kojih je jedno Američko. Jedan od njih ima Brazilsko i Američko, a ostali Jugoslovensko i Američko. Poznajem i mladića rođenog u USA koji je USA pasoš dobio upravo u Američkoj ambasadi u Beogradu, pošto je kulturno i ljudski bio primljen od strane vicekonzula ili tako nekog, a Ameriku je posle rođenja video samo u filmovima.
jugoslavija.116 dragisha,
Možda nije za ovdje, ali... Zna li neko kako je moguće telefonom (ili nekim alternativnim uređajem) dobiti dijelove Bosne koji su odsječeni u čvornim centralama? Da li je bilo (i kako) prevezivanja Pala, Ilijaša i Vogošće kao što su to svojevremeno uradili sa Kninskom Krajinom? dragisha
jugoslavija.117 dragisha,
Hi, Vidjeste li nove pare SRBiH. Topčiderska izrada 100%, grb srpskiji od srpskog, matrice vodenih žigova od starih YU para... dragisha
jugoslavija.118 banusko,
>**> Vidjeste li nove pare SRBiH. Topčiderska izrada 100%, grb >**> srpskiji od srpskog, matrice vodenih žigova od starih YU para... A nove pare YUpatrljka??? Na Drini ćuprija je samo pola YU. Ivo Andrić (na žalost) više nije Jugosloven. Nikola Tesla takođe.
jugoslavija.119 wizard,
>> Na Drini ćuprija je samo pola YU. Ni pola. <<nenad<<
jugoslavija.120 dejanr,
Evo najnovijeg izveštaja Arbitražne komisije kojim se, kako ćete videti, definitivno negira pravo SR Jugoslaviji da pravno nasledi SFRJ. Izvinjavam se na greškama u tekstu, šaljem ga onako kako sam ga dobio. MIROVNA KONFERENCIJA O JUGOSLAVIJI Arbitražna komisija - mišljenja broj 8, broj 9 i broj 10 Predsednik Arbitražne komisije primio je 18. maja 1992. pismo u kojem lord Karington, predsedavajući mirovne konferencije o Jugoslaviji, traži od komisije mišljenje o tri sledeća pitanja: 1- "da li je savezna republika Jugoslavija, na osnovu međunarodnog prava, nova država koja traži priznavanje od država-članica evropske zajednice uz primenu deklaracije o Jugoslaviji i smernica za priznavanje novih država u istočnoj evropi i sovjetskom savezu koje je usvojio ministarski savet evropske zajednice 16. decembra 1991?" 2- "u mišljenju broj 1 od 29. novembra 1991. Arbitražna komisija je iznela mišljenje "da je u SFRJ započeo proces raspada". da li se taj proces danas može smatrati okončanim?" 3- "u slučaju da je odgovor potvrdan, na kojim osnovama i u skladu sa kojim modalitetima bi trebalo rešavati probleme sukcesije država koji se postavljaju između različitih država proisteklih iz SFRJ?" tekst ova tri pitanja upućen je predsednicima republika bosne i hercegovine, hrvatske, makedonije, Srbije i slovenije, kao i predsednistvu savezne republike Jugoslavije (SRJ) koji su pozvani da dostave izveštaj u kojem se pravnim terminima iznose argumenti kojima žele da potkrepe odgovarajuće stavove svojih zemalja u vezi sa svakim od ta tri pitanja. u zajedničkom pismu od 8. juna 1992. g. momir bulatović, predsednik republike crne gore, i g. slobodan milošević, predsednik republike Srbije, stavili su do znanja, u ime savezne republike Jugoslavije, predsedniku Arbitrazne komisije da ne prihvataju nadležnost iste kad je reč o tri pitanja koja su joj postavljena. oni su istakli da: 1) ta pitanja ne potpadaju pod mandat evropske zajednice kako je definisana brionskom deklaracijom; 2) nerešena pitanja između SRJ i drugih Jugoslovenskih republika treba da se reše na osnovu globalnog sporazuma istih; 3) ona koja se ne bi mogla rešiti putem sporazuma trebalo bi dostaviti međunarodnom sudu pravde. pismima od 18. juna 1992. od republike hrvatske i od 19. juna 1992. od republika makedonije i slovenije, ove republike su osporile taj argument. republike Crna Gora i Srbija su, u pismima upućenim predsedavajućem konferencije i predsedniku Arbitražne komisije 19. juna, stavile do znanja da ostaju pri svom stanovištu, s tim što je Srbija između ostalog, ocenila da komisija nema ovlasćenje da se izjašnjava o sopstvenoj nadležnosti. Arbitražna komisija smatra da ima pravo da osigura svoju nadležnost nezavisno od svakog osporavanja tog pitanja. stoga je beskorisno da se ona izjašnjava o prihvatljivosti prethodnih izuzetaka pomenutih u ovom slučaju. 1. pitanje o tome da li komisija donosi sud o sopstvenoj nadležnosti predstavlja polaznu tačku i mora se razmotriti na samom početku. tek ako Arbitražna komisija dođe do pozitivnog zaključka ona će imati pravo da se izjasni o svojoj nadležnosti u ovom slučaju. u cilju tog razmatranja, neophodno je postaviti pitanje o pravnom karakteru komisije. 2. ona nije osnovana na osnovu brionske deklaracije od 7. jula 1991, već deklaracijom o Jugoslaviji usvojenoj na vanrednom ministarskom skupu za političku saradnju u evropi 27. avgusta 1991. s ciljem da uvede "Arbitražnu proceduru" koja u njoj nije bila definisana, već je trebalo da dovede do "odluka". šest Jugoslovenskiuh republika je prihvatilo ove odredbe već na početku mirovne konferencije 7. septembra 1991. mada su te odredbe bile sažete, iz uzdržane terminologije i samog sastava komisije jasno proizilazi da je postignut dogovor o formiranju tela pogodnog da na pravnoj osnovi odlučuje o sporovima na koje će ukazati zainteresovane strane, što predstavlja samu definiciju Arbitraže (vidi međunarodni sud pravde, odluka od 12. novembra 1991, slučaj koji se odnosi na Arbitražnu presudu od 31. jula 1989, rec. 1991, str. 70). 3. kao što je na to ukazao međunarodni sud pravde "od slučaja u alabami, dozvoljeno je da, u skladu sa ranijim slučajevima, sem u slučaju suprotnog dogovora, međunarodni sud donosi ocenu o sopstvenoj nadležnosti i ima pravo da u tom smislu tumači zakone prema kojima se upravlja (...). ovaj princip, kojim se zajedničko međunarodno pravo uključuje u domen Arbitraže, ima posebnu snagu kad međunarodni sudija više nije Arbitražni sud konstituisan na osnovu posebnog dogovora strana s ciljem da odlučuje o konkretnom sporu, već institucija koja je prethnodno ustanovljena na osnovu međunarodnih zakona kojima se definiše njegova nadležnost i reguliše funkcionisanje..." (odluka od 18. novembra 1953, slučaj notbom (prethodni izuzetak), rec. 1953, str 119). stoga komisiji pripada pravo da se izjasni o svojoj nadležnosti. 4. budući da je ona globalno osporena, komisija ocenjuje da ima pravo da se putem jedinstvene odluke izjasni o tim primedbama pre nego što razmotri, u dotičnom slučaju, svako od pitanja koja su joj dostavljena. 5. komisija konstatuje da su prvobitni propisi koji regulišu njeno funkcionisanje bili kompletirani i precizirani u nekim dokumentima donetim nakon njenog osnivanja, kao i praksom koju je sprovodila mirovna konferencija o Jugoslaviji i "odgovorne vlasti" raznih Jugoslovenskih republika. tako, na osnovu nove deklaracije od 3. septembra 1991, zajednica i njene zemlje članice su odlučile da: "u okviru konferencije, predsedavajući iste će upoznati Arbitražnu komisiju sa sporovima podvrgnutim Arbitraži. rezultati razmatranja biće dostavljeni konferenciji posredstvom predsednika iste. pravila procedure Arbitražne komisije odlučiće arbitri nakon što su uzeli u obzir organizacije koje postoje u tom domenu". te odredbe su isto tako prihvaćene od strane šest republika. 6. u novembru 1991, republika Srbija je pokrenula inicijativu da komisiji podnese na uvid tri pitanja, od kojih je dva preneo predsednik konferencije koji je sam direktno postavio treće: sve republike su učestvovale u proceduri i nijedna nije napravila ni najmanju aluziju o eventualnoj nenadležnosti komisije, što svedoči o identičnom tumačenju njenog mandata i čime se isto tako priznaje njena nadležnost u savetodavnom domenu. Arbitražna komisija primećuje, između ostalog, da je oformljena u okviru mirovne konferencije u svojstvu organa iste. odgovore na pitanja koja je postavio predsednik komisije predstavlja učcesće komisije u radu konferencije čiji je ona organ i bili bi potrebni čvrsti razlozi koji bi je naveli da ona odbije takav zahtev. u ovom slučaju, komisija ne vidi nikakav razlog da odbije da se odrekne svojih funkcija. 8. mirovna konferencija o Jugoslaviji ima kao zadatak da "uspostavi mir u čitavoj Jugoslaviji i dođe do trajnih rešenja kojima se uvažavaju brige i legitimne težnje svih". (deklaracija od 7. septembra 1991. povodom svečcanog početka rada konferencije). samim tim, nastojeći da konferenciju upozna sa pravnim aspektima problema na koje nailazi u obavljanju ove misije, Arbitražna komisija se u potpunosti drži uloge koju joj je dodelila evropska zajednica i njene zemlje članice, s jedne strane, i šest republika, s druge. 9. pravni karakter postavljenih pitanja daleko je od toga da predstavlja prepreku nadležnosti Arbitražne komisije, već je, naprotiv, opravdanje: kao Arbitražni organ konferencije, komisija ne bi mogla, sem uz izričito ovlašćenje zainteresovanih strana, da se pravno izjašnjava, budući da je precizirano da je u ovom slučaju ona pozvana da iznosi mišljenja o primenljivim pravnim propisima. 10. na osnovu toga, Arbitražna komisija zaključuje: - da joj pripada pravo da se izjašnjava o svojoj nadležnosti sve dok je ima; - da, u ovom slučaju, imajući u vidu prirodu funkcija koje su joj dodeljene, ona ima nadležnost da odgovori davanjem mišljenja o tri pitanja koja joj je 18. maja 1992. postavio predsedavajući mirovne konferencije o Jugoslaviji. MIROVNA KONFERENCIJA O JUGOSLAVIJI Arbitražna komisija - mišljenje broj 8 predsednik Arbitražne komisije je 18. maja 1992. godine primio pismo lorda Karingtona, predsedavajćeg mirovne konferencije o Jugoslaviji, u kojem se komisija upoznaje sa tri pitanja čiji je tekst objavljen u odluci koju je tog dana donela Arbitražna komisija. po mišljenju ove komisije, odgovori na pitanja broj 1 i 3 zavise od odgovora na pitanje broj 2. samim tim, komisija će odgovoriti prvim mišljenjem na pitanje broj 2. pitanja broj 1 i 3 će biti predmet mišljenja broj 10 i 9. pitanje broj 2 je formulisano na sledeći način: pitanje broj 2 "u svom mišljenju broj 1 od 29. novembra 1991. godine, Arbitražna komisija je saopštila da smatra da je "SFRJ stupila u proces razdruživanja". da li se danas može smatrati da je ovaj proces završen?" komisija je primila k znanju napomene, primedbe i dokumente koje su joj dostavile republike bosna i hercegovina, hrvatska, makedonija Crna Gora, Srbija i slovenija. komisija je konstatovala, odlukom koja je doneta tog dana, da je kompetentna u ovom slučaju. 1. u svom mišljenju broj 1, od 29. novembra 1991. godine, Arbitražna komisija je konstatovala da: - pitanje postojanja ili nepostojanja neke države treba da bude tretirano u zavisnosti od univerzalno priznatih principa međunarodnog prava koji određuju konstitutivne elemente države; - SFRJ je sačuvala svoj međunarodni personalitet, ali je želja za nezavisnosću izražena putem referenduma u republikama sloveniji, hrvatskoj i makedoniji i odlukom o suverenitetu u bosni i hercegovini; - stav i funkcionisanje bitnih organa federacije više nisu zadovoljavali zahteve participacije i reprezentativnosti jedne savezne države; - pribegavanje sili u odnosima između različitih elemenata federacije je pokazalo njenu nemoć, - SFRJ se angažovala u procesu razdruživanja, ali, republike su te koje bi trebalo da, u datom slučaju, ispolje želju za stvaranjem nove asocijacije sa demokratskim institucijama po svom izboru; - postojanje ili nestanak jedne države su, u svakom slučaju, pitanja de facto. 2. razdruživanje jedne drzave povlaci za sobom okoncanje njenog pravnog personaliteta i duboko narušava funkcionisanje međunarodnog prava. stoga se tome mora prici sa najvecom mogucom opreznoscu. komisija smatra da je postojanje jedne savezne drzave, koja se sastoji od vise razlicitih federativnih celina, ozbiljno ugrozeno kada se vecina ovih entiteta, koji obuhvataju veci deo teritorije i stanovnistva federacije, pretvori u suverene drzave, tako da se savezna vlast u njima vise ne moze sprovoditi. isto tako, ukoliko priznavanje jedne drazave od strane drugih drazava ima samo deklarativnu vrednost, ono, kao i clanstvo u međunarodnim organizacijama, svedoči o uverenju ovih drzava da na taj način priznat politički entitet predstavlja realnost i poveravaju mu izvesna prava i obaveze u domenu međunarodnog prava. 3. arbitažna komisija konstatuje da je posle njenog misljenja broj 1, - referendum predlozenom u njenom misljenju broj 4 odrzan u bosni i hercegovini 29. februara i 1. marta 1992. i da se stanovnistvo u velikoj vecini izjasnilo za nezavisnost ove republike; - Srbija i Crna Gora su, kao ravnopravne republike, osnovale novu drzavu pod imenom savezna republika Jugoslavija (SRJ), usvojivši novi ustav 27. aprila 1992. godine; - većina novih drzava, stvorenih od nekadasnjih Jugoslovenskih republika, pristupila je uzajamnom priznavanju nezavisnosti i samim tim su stavile do znanja da je okoncana svaka savezna drzavna vlast na teritoriji novoosnovanih drzava; - zajednički savezni organi, u okviru kojih su zastupljene sve Jugoslovenske republike, više ne postoje i od tada nijedan organ ove vrste vise ne funkcionise. - bivša nacionalna teritorija i stanovnistvo federacije SFRJ potpada ubuduće u potpunosti pod suverenu vlast novih drzava; - bosnu i hercegovinu, hrvatsku i sloveniju su priznale sve drzave članice evropske zajednice kao i brojne druge drzave, a primljene su i u ujedinjene nacije 22. maja 1992. godine; - rezolucije 752 i 757 (1992) saveta bezbednosti ujedinjenih nacija u vise navrata pominju "bivšu SFRJ"; - štaviše, rezolucija 757 (1992) konstatuje da "afirmacija SRJ (Srbija i Crna Gora), po kojoj ona automatski obezbeđuje kontinuitet nekadašnje SFRJ, nije opste prihvacena "; - deklaracija koju je 27. juna 1992. godine u lisabonu usvojio evropski savet odnosi se izričito na "bivšu Jugoslaviju". 4. zbog svega toga, Arbitražna komisija smatra: - da je proces razdruzivanja SFRJ, pomenut u upozorenju broj 1 od 29. novembra 1991. godine , dosao do kraja i da treba konstatovati da SFRJ vise ne postoji. MIROVNA KONFERENCIJA O JUGOSLAVIJI aribitražna komisija - mišljenje broj 9 predsednik Arbitražne komisije je 18. maja 1992. godine primio pismo u kojem lord Karington, predsedavajuci mirovne konferencije o Jugoslaviji, traži od komisije misljenje o sledecem pitanju: "u slucaju pozitivnog odgovora ( da li je dovrseno razdruzivanje SFRJ ?) , na kojim osnovama i u skladu sa kojim modalitetima treba da budu rešavani problemi nasleđa drzava, koji se postavljaju između razlicitih drzava proisteklih iz SFRJ? " komisija je primila k znanju napomene, primedbe i dokumente koje su joj dostavile republike bosna i hercegovina, hrvatska, makedonija, Crna Gora, Srbija i slovenija . komisija je konstatovala da je nadležna u ovom slucaju. 1. kao što je konstatovala Arbitražna komisija u svom misljenju broj 8, odgovor na pitanje koje se razmatra zavisi od odgovora na pitanje broj 2 koje je postavio predsedavajuci konferencije. u svom misljenju broj 8, aribražna komisija je zaključila da je proces razdruzivanja socijalisticke federativne republike Jugoslavije (SFRJ) zavrsen i konstatovala da ova drzava vise ne postoji. na teritoriji nekadašnje SFRJ su stvorene nove drzave i one su je zamenile. one su drzave naslednice nekadašnje SFRJ. 2. kao sto to podseća aribitražna komisija u svom misljenju broj 1, fenomen nasleđa drzava regulisan je principima međunarodnog prava na kojima se zasnivaju bečke konvencije od 23. avgusta 1978. i od 8. aprila 1983. godine koje su sve republike prihvatile kao osnovu za diskusije o nasleđu drzava u okviru mirovne konferencije o Jugoslaviji. ono sto se u vezi sa ovim pitanjem mora pre svega imati u vidu jeste to da usvojeno resenje ora da predstavlja pravican rezultat, a zainteresovane drzave treba da odrede modalitete putem sprazuma i uz postovanje normi međunarodnog prava, a posebno fundamentalnih prava ljudske licnosti i prava naroda i manjina. 3. u deklaraciji koja se odnosi na nekadasnju Jugoslaviju, usvojenoj 27. juna 1992. godine u lisabonu, evropski savet stavlja do znanja da "zajednica i njene zemlje clanice neće priznati novi federativni entitet koji se sastoji od Srbije i crne gore kao drzavu naslednicu nekadasnje Jugoslavije sve dok nadlezne međunarodne institucije ne budu donele odluku. one su oducile da zahtevaju suspendovanje ucesća Jugoslovenske delegacije u radu kebs i drugih međunarodnih oblasti i organizacija". evropski savet je na taj način izrazio uverenje da SRJ (Srbija i Crna Gora) nemaju nikakvo pravo da se smatraju jedinim naslednikom SFRJ. 4. zbog svega toga, Arbitrazna komisija smatra : - da drzave naslednice SFRJ treba da se sloze i putem sporazuma reše sva pitanja vezana za nasleđe; - da u svojim pregovorima o ovom pitanju, ove drzave treba da nastoje da dođu do pravednog rezultata, polazeci od principa na kojima se zasnivaju bečke konvencije iz 1978. i 1983. kao i od odgovarajucih pravila običajnog međunarodnog prava; - da , između ostalog, treba u potpunosti voditi racuna o principu jednakosti prava i duznosti drzava u odnosu na međunarodno pravo; - da treba okoncati status clanstva SFRJ u međunarodnim organizacijama u skladu sa njihovim statutima i da nijedna od zemalja naslednica ne moze za sebe traziti pravo koje je do tada imala SFRJ kao clan ; - da se imovina SFRJ, koja se nalazi u trecim zemljama, mora podeliti među zemljama naslednicama u odgovarajucim proporcijama; - da se , isto tako, ravnopravno moraju podeliti potrazivanja i dugovi SFRJ među zemljama naslednicama; - da zainteresovane drzave treba da reše sva sporna pitanja vezana za nasleđe SFRJ, koja nisu mogla biti resena putem sporazuma, iskljucivo miroljubivim putem u skladu sa principima povelje ujedinjenih nacija ; - i da, pre svega, one moraju da traze resenje putem ispitivanja, posredovanja, mirenja, arbitriranja ili sudskih resenja ; ali - da ,posto joj nijedno specificno pitanje nije bilo postavljeno, komisija ne mora da se na ovom stupnju izjasnjava o teskoćama koje bi se mogle pojaviti u vezi sa konkretnim problemima vezanim za nasleđe bivse Jugoslavije. MIROVNA KONFERENCIJA O JUGOSLAVIJI Arbitražna komisija - mišljenje broj 10 predsednik Arbitražne komisije primio je 18. maja 1992. pismo u kome lord Karington, predsedavajuci mirovne konferencije o Jugoslaviji, trazi od komisije misljenje o sledecem pitanju: "imajuci u vidu međunarodno pravo, zar savezna republika Jugoslavija ne predstavlja novu drzavu koja trazi priznanje zemalja clanica evropske zajednice u skladu sa deklaracijom o Jugoslaviji i deklaracijom o smernicama o priznavanju novih drzava u istocnoj evropi i sovjetskom savezu, koje je ministarski savet zajednice usvojio 16. decembra 1991?" komisija je primila k znanju napomene, primedbe i dokumenta koje su dostavile republike bosna i hercegovina, hrvatska, makedonija, Crna Gora, Srbija i slovenija. komisija je konstatovala da je nadlezna u ovom slučaju. 1. kao sto je aribtražna komisija istakla u svom misljenju broj 8, odgovor na pitanje koje se razmatra u potpunosti zavisi od odgovora koji je dat na pitanje broj 2 koje je postavio predsedavajuci konferencije. u svom misljenju broj 8, komisija ja zaključila da je okončan proces razdruzivanja socijalisticke federativne republike Jugoslavije (SFRJ) i da nijedan entitet koji je proistekao iz tog razdruzivanja ne moze da pretenduje da bude iskljucivi naslednik SFRJ. 2. dana 27. aprila 1992. Crna Gora i Srbija su odlucile da konstituišu novi entitet nazvan "savezna republika Jugoslavija " ciji su ustav usvojile. Arbitraznoj komisiji se cini da, u okviru granica konstituisanih administrativnim međama crne gore i Srbije unutar SFRJ, ovaj novi entitet odgovara kriterijumima drzave na osnovu javnog međunarodnog prava koji su navedeni u misljenju broj 1 od 29. novembra 1991. ali, kako je savet bezbednosti ujedinjenih nacija konstatovao u svojoj rezoluciji 757 (1992), "afirmacija SRJ (Srbije i crne gore ) prema kojoj ona automatski obezbeđuje kontinuitet bivse SFRJ nije generalno prihvacena". u stvari je reč o novoj drzavi koja ne bi mogla biti naslednik gore pomenute kao sto na to ukazuje Arbitražna komisija u svom misljenju broj 9. 3. iz toga proizilazi da SRJ (Srbija i Crna Gora) samim tim ne uziva priznanje koje je, u potpuno drugacijim okolnostima, uzivala SFRJ. stoga u ovom slucaju ima razloga za priznavanje nove drzave od strane drugih zemalja. 4. valja, međutim, konstatovati u vezi sa tim da, kao sto je na to ukazala komisija u svom misljenju broj 1, iako priznanje ne predstavlja konstitutivni element drzave i ima cisto deklarativno dejstvo, ono je, nasuprot tome, diskrecioni cin koji druge drzave mogu da izvrse kada se za to opredele u obliku za koji se slobodno odluce uz jedinu obavezu da postuju imperativne norme opsteg međunarodnog prava,posebno one kojima se zabranjuje pribegavanje sili u odnosima sa drugim drzavama ili kojima se etničkim, verskim ili jezickim manjinama garantuju prava. između ostalog, zajednica i njene zemlje clanice su, u deklaraciji o Jugoslaviji od 16. decembra 1991. i u smernicama o priznavanju novih drzava u istocnoj evropi i u sovjetskom savezu usvojenih istog dana, nabrojale uslove od kojih zavisi priznavanje Jugoslovenskih republika. 5. prema tome Arbitražna komisija je misljenja da : - SRJ (Srbija i Crna Gora ) javlja se kao nova drzava koja se ne bi mogla smatrati iskljucivim naslednikom SFRJ ; - njeno eventualno priznavanje od strane zemalja clanica evropske zajednice zavisi od toga da li ta drzava uvazava uslove koji su za takav čin predviđeni opstim međunarodnim pravom, kao i deklaracijom i smernicama od 16. decembra 1991.
jugoslavija.121 predrag,
>> 5. prema tome Arbitrazna komisija je misljenja da : >> - SRJ (Srbija i Crna Gora ) javlja se kao nova drzava >> koja se ne bi mogla smatrati iskljucivim naslednikom SFRJ >> >> - njeno eventualno priznavanje od strane zemalja clanica >> evropske zajednice zavisi od toga da li ta drzava uvazava >> uslove koji su za takav cin predvideni opstim >> medunarodnim pravom, kao i deklaracijom i smernicama od >> 16. decembra 1991. Sada je i zvanicno potvrdjeno da sva imovima bivse SFRJ ce morati da se podeli. Da ce svet priznati samo podelu izmedju republika je bilo svakom laiku jasno i pre nego sto je ova komisija zasedala. Da bi se nova Jugoslavija priznala mora da ispuni neke uslove: priznavanje da nema pretenzije prema teritorijama susednih drzava i priznanje prava manjinama (narocito Kosova). Zato ce i prve rasprave u skupstini Jugoslavije i biti bas o ovim pitanjima. Koliko se secam jos pre 8-9 meseci je bilo u novinama da je dug Srbije u opstem dugu Jugoslavije 4.5 milijardi $. BAs ce biti interesantno kada dodje do podele VOJNE imovine naoruzanje). Slovenija je davala za federaciju 25 % budjeta (2 miliona stanovnistva). Da li ce i u toj razmeri dobiti oruzje videcemo. Isto je interesantno na ciji teret ce da padne i unisteno oruzje u dosadasnjim ratovima (na primer u Sloveniji i u BiH ).
jugoslavija.122 dragisha,
ű> Na Drini ćuprija je samo pola YU. Polako, Srbi drže:). ű> Ivo Andrić (na žalost) više nije Jugosloven. Ali je, po sopstvenom izboru, Srbin. Kao i Meša Selimović, Emir Kusturica... ű> Nikola Tesla takođe. On je univerzalac. Srbin, rođen u Hrvatskoj, proživio vijek u USA. Njega mogu i na dolar komforno.:) dragisha
jugoslavija.123 dejanr,
Upravo javiše na radiju: Više američkih ratnih brodova uplovilo je u Jadran da bi podržalo humanitarne akcije u BiH. Razarač "Bidl" i amfibijski brod "Ivo Džima" iz sastava VI flote pružaće komunikacionu, radarsku i drugu pomoć američkim vojnim letovima za Sarajevo. Nosač aviona iz sastava VI flote takođe je dobio naređenje za pokret i približavanje Jadranu, ali još nije uplovio u njega. Bejker je izjavio da će Predsednik Buš "pažljivo i brzo" razmotriti zahtev BiH za "neutralizaciju srpske teške artiljerije" koji je juče Bušu izložio Alija Izetbegović prilikom susreta u Helsinkiju. Ne znam kako vama izgleda, ali meni ovo veoma liči na početak one vojne intervencije koja je "zamalo" počela pre onog Miteranovog dolaska :( Reklo bi se da će (za sada) delovati samo u BiH ali...
jugoslavija.124 dejanr,
Novu Vladu Jugoslavije sačinjava Predsednik, tri Potpredsednika i 18 saveznih ministara. Dva od tri potpredsednika su: Oskar Kovač i Radoje Kontić, a ministri su: Vladislav Jovanović, ministar inostranih poslova, Pavle Bulatović, ministar unutrašnjih poslova Blagoje Lučić, ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Nikola Šainović, ministar privrede, Milutin Mrkonjić, ministar za saobraćaj i veze, Branko Radović, ministar za rad, zdravstvo i socijalnu politiku, Tibor Varadi, ministar pravde, Ivan Ivić, ministar za prosvetu i kulturu, Vlastimir Mateić, ministar za nauku i tehniku, Miodrag Perišić, ministar za informisanje, Mihajlo Burić, ministar za ekologiju, Đorđe Perišić, ministar sporta, Radmila Milentijević, ministar bez portfelja, Ljubiša Rakić, ministar bez portfelja. Naknadno će biti saopšteno ime trećeg Potpredsednika Vlade, ministra poljoprivrede i ministra za ljudska prava i prava manjina. Do daljeg će dužnost ministra odbrane vršit sam Milan Panić, a dužnost ministra finansija Oskar Kovač.
jugoslavija.125 hacker,
Al mu je vlada al ajde ionako čovek nije imao koga drugog da izabere, nadam se da će ova "vlada" kratko da traje s obzirom na "demokratske" izbore, za mene reč demokratski ostaje pod znacima navoda sve dok to i ne vidim Neznam da li će sloba lako da prihvati oslobađanje televizije Srbije...? Zato ako uspe svaka mu čast ali nisu ni ovi socijalisti mutavi opet su nešto gnusno smislili... Ali neka bar znamo ko upravlja JA tako da nema više tenkova na ulicama Srbije, u slučaju demonstracija i sl. manifestacija...!
jugoslavija.126 iboris,
CONF REPLY 13.252 Odgovor EDELICU na poruku 252 u temi svedocenja Ł Ti kazes nisi uzeo oruzje da ne pucas ni na koga, nisam ga uzeo ni ja, Ł nisu ga ni mnoge Sarajlije uzimale dok nisu vidjeli da je vrag odnio Ł salu. Samo cu na cas da se ukljucim u diskusiju sa par pitanja. Ako je tako kao sto ti tvrdis, kako se moglo desiti da je brat jednog mog kolege sa fakulteta, iz Prijepolja , poginuo u borbama za zauzimanje Sarajevskog aerodroma ? Da li se on slucajno nasao u blizini aerodroma u uniformi zelenih beretki, da li je slucajno svojevremeno po Prijepolju pokazivao Hekler & Koh koji je "dobio od Alije", da li je slucajno poginuo u borbi za aerodrom ? Aerodrom je strateska poziciju koju su muslimani po cenu velikih zrtava hteli da osvoje. Da li je i ovaj pokojnik sasvim slucajno pao kao zrtva Srpske puske, da li je i on kao "i mnoge Sarajlije video da je vrag odneo salu", pa uzeo pusku u ruke ? Da li je slucajno i to sto je u vojsci bio diverzant ? Pozdrav, Boris
jugoslavija.127 dperkovic,
Odgovor na poruku 13.255 (faruk) ******Veceras 13.07 u 20.03 je na plato ispred zgrade PTT Inzinjeringa, u kojoj se sada nalazi stab UNPROFOR-a, palo 5-6 granata. Na tom prostoru se nalazio veliki broj dijece koja su se tu igrala privucena osjecajem sigurnosti zbog prisustva plavih sljemova. Prvi podaci govore o velikom broju ranjenih, a ima i poginulih. Ocekuje se da UNPROFOR identifikuje pravac iz kojeg su doletile granate, jer je odnedavno postavljen sistem radara za otkrivanje narusavanja prekida vatre. ******* Ne znam za ovaj slucaj, ali ako se uzme u obzir prethodni slucaj za koji su javili R i T muja, UNPROFOR je demantovao i rekao da u to vreme kada su padale granate na stab Unprofora Srpska artiljerija NIJE delovala. Prema tome izvor iz koga ovaj prenosi je veoma nepouzdan ! DejanP
jugoslavija.128 mkiric,
>> Dva od tri potpredsednika su: Oskar Kovač i Radoje Kontić, a >> ministri su: Dok nisam video spisak ministara, nisam hteo da prenagljujem, ali sada mogu mirne duše da kažem - piši propalo! Za ovakvu vladu nam zaista nije trebao neki belosvetski bivši Srbin, imali smo mi i boljih vlada koje nisu uspevale. Uostalom, kako može premijer da bude bolji od države.
jugoslavija.129 ndragan,
/ Tibor Varadi, ministar pravde, / finansija Oskar Kovač. Dakle, dva Zrenjaninca u vladi. Ako ova vlada nešto ubrljači gore no što to radi republička, pašće nam rejting. Dršte se, zemljaci! Kao odstupnica može da mi posluži činjenica da je dr Varadi izabran uglavnom u Mužlji, a da ni dr Kovač odavno ne stanuje ovde.
jugoslavija.130 dragisha,
CONF REPLY 13.253 (edelic, kuret) ű> će znati koje je i nacionalnosti, mada za mene to nije ű> posebno značajno). Ne znam da li ćeš mi vjerovati, ali ni pošto sam pročitao ime autora kog poznajem s godine, ne znam koje je nacije i nije mi bitno. Ja nisam odgajan da ljude cijenim po tome koje su nacionalnosti, a ne radim to ni sada. ű> u Tuzli NIKO nije zaklan, masakriran, pretučen itd. Nisam ni rekao da je neko u toj koloni zaklan ili pretučen. Očigledno je da pojam masakr mi različito tumačimo. Napad na NEBRANJENU kolonu koja se povlači, napušta Tuzlu u skladu sa dogovorom postignutim sa gradskim ocima i rezultati tog napada, gomila spaljenih, raznesenih vojnika za mene JESTE masakr. To što nisu ubijeni maljem i nožem ne znači da se to može podvesti pod, za rat nažalost normalan, "oružani incident". ű> Isto tako ni danas, dva mjeseca poslije tog dana, teško ű> mi je razumjeti vijesti poput one o logoru na stadionu ű> Tušanj, teško mi je gledati rječicu Jalu o kojoj je mnogo ű> ružnog rečeno. Ja o Tušnju i Jali ništa i ne pišem. Pisao sam o Koševu (o tome se mnogo zna u Ilijašu i Vogošći gdje su mi roditelji i brat), o Istočnoj Bosni koja je blizu Loznice, a ovdašnji ljudi mnogo pričaju o tome, o svojoj Brezi i susjednim opštinama. Što se Tuzle tiče, bio sam u Bosni do 1. juna i pratio sam sve što je išlo na TV, a i familija bratove žene je iz Tuzle i to ulicu dalje od mjesta "oružanog incidenta". Oni su izašli napolje kad se sve završilo, sve su vidjeli odmah nakon događaja i to je moj izvor informacija. ű> ljudima, ali zapitaj se IMAM LI I JA RAZLOGA DA TE LAčEM ű> Kuret Zoran Odgovor je lak. NE! Ništa od ovoga što si napisao nije u koliziji s onim što sam ja pisao, niti s onim što sam ja čuo o Tuzli. Pozdrav, dragisha
jugoslavija.131 dragisha,
CONF REPLY 13.252 (edelic) ű> Da li svjesno ili nesvjesno, ali upravo Ti radiš najbolje ű> što može po pitanju satanizacije Srba. Upravo Ti sve ono ű> što se zbiva pripisuješ Srpskom narodu. Kako si to zaključio, molim te? Na osnovu koje moje poruke? Ili je to ona narodna "Što je babi milo..." ű> stavi na razaranje Sarajeva ??? Ti ih potpisuješ, ű> potpisuješ u najmanju ruku većinu jednoga naroda JA?! Nisi mi jasan. ű> vjerovatno želeći da svima dokažeš kako si ti morao ű> pobjeći, i sva sreća da si uopšte uspio, i kako se ű> topovima, avijacijom, tenkovima brane interesi svih njih. Ubijedio si me. Do sada zaista nisam imao pojma kakvo je moje mišljenje i moji stavovi po ovim vrlo bitnim pitanjima. Što se tiče dokazivanja, šta TI dokazuješ svojom aktivnošću ovdje. Da li si se nekada zapitao, kao što si nada mnom i mojom aktivnošću? ű> narod. Ako nisi čuo čak su HDZ, HOS i ministar odbrane ű> Jerko Doko javno se ogradili od svega toga. Kljuić i Doko nisu HDZ, već članovi. HOS su oni što imaju "Za dom spremni" na rukavu, a slušaju Paragu. Jerko Doko je onaj ministar vojni BiH što je trčkao po Zap. Hercegovini u uniformi Zbora Nacionalne Garde. A ti te osude shvataš ozbiljno. Poslušaj malo Radio Sarajevo (koji ja često slušam) pa vidi malo koliko su "malobrojni" i "zanemarljivi" sljedbenici Bobanovi i gdje se sve tuku sa Muslimanima. Nemoj sebe da obmanjuješ. ű> Šlagvort svemu tome su stalne tvrdnje kako JNA nema veze ű> sa tim, kako Srbija nije u ratu, kako je skovana na ű> svjetskom planu zavjera protiv male Zemlje koja je ű> smetnja novom svjetskom poretku. ű> ű> Dragiša da li stvarno vjeruješ u to? Kad ovako sročiš, tj. preneseš stav Zlobine administracije, ne VJERUJEM! Međutim kad se ovo malo realnije predstavi stvar već drugačije izgleda. Zašto Hrvatska nije sankcionisana i pored otvorenog učešća? Vatikanska zavjera je već ofucana priča, ali kako bi ti to drugačije protumačio? Zašto se TO toliko trudila da JNA uvuče u sukob? ű> Već si imao priliku da mnogo puta čuješ da je veliki broj ű> ljudi tvoje nacionalnosti takođe uzelo oružje, ali oni ne ű>- tvrde da pucaju na Srbe ako su uzeli oružje, uzeli su ga ű>- da pucaju na .... (znaš već, ne Mislim da sam ranije pisao, ali... Ja sam u Brezi bio svjedok provokacija i napada na Ilijaš. Takođe sam slušao na TV kako četnici (iliti teroristi) iz Ilijaša tuku Visoko i Brezu bez razloga i kako ovi uopšte ne uzvraćaju. U istoj toj Brezi su mi poginula dva prijatelja Muslimana. Oba su pogođena granatom u svom dvorištu. To bombardovanje se desilo nakon dva dana bombardovanja Ilijaša iz Breze i Visokog na koje nije uzvraćano (nije bilo uzbune u Brezi, to znam jer mi je punac s familijom još tamo). Za njihovu smrt je kriv Alija i njegova naredba o opštem napadu na SVE srpske položaje i bezuslovnom proboju do Sarajeva. Ti ne smatraš sve Srbe četnicima, ali sve koje se bore na srpskoj strani smatraš. Tu se mi razlikujemo. 90 posto mojih prijatelja iz Sarajeva je u TO i već sam rekao šta mislim o tome. Ne osuđujem ih niti smatram da nije trebalo da se brane. Međutim, brani se i moj brat boreći se na srpskoj strani, ali po tvojoj logici on je samo četnik. ZNAM da je Sarajevo napadnuto. Potpisujem to ovdje. Ali znam i da moja Breza i Visoko u kom sam rođen napadaju Ilijaš! Ovo će potvrditi svako iz Breze, meni su pričali Muslimani iz TO šta se radi na granicama. Slušao sam danima detonacije u Ilijašu i sjedio u kafani u Brezi sa ženom kao da se ništa ne dešava. I nije se dešavalo u Brezi. Ko je onda napadnuti a ko napadač. Zamisli se malo. Da ne nabrajamo ostala mjesta u kojima Srbi jesu napadnuti. BTW, sjećaš li se ti koliko vremena je Bosanska Gradiška bombardovana iz Hrvatske, a vlast u Sarajevu je, što kažu ovdje, mnogo bolelo uvo. ű> Kažeš da si Bosanac, ali da Bosnu kao državu ne možeš ű> prihvatiti. ű> dezintegrisana. Ako si ti Bosanac, onda za tebe Bosna ű> treba da ima sve pretpostavke koje je imala i ima bilo ű> koja od republika. Ja sam Vidiš, ja BiH nikada nisam shvatao integralno. Hercegovinu sam oduvijek smatrao Hercegovinom (mada mi je srce zaigralo kad su u Mostaru na podrškama demonstracijama u Sarajevu uzvikivali "Ovo je Bosna!"). Bosna za mene ne znači državu ili teritoriju nego ljude koji je čine. Shodno tome, neke "pretpostavke" i ostala novokomponovana politička priča meni je običan šupljak. Državnost Bosne je za mene nešto novo, nešto o čemu se nije pričalo od mog rođenja pa do prije par godina. To nije moje, moja je samo Bosna i ništa više. Ti si ovdje poslao neku deklaraciju o Bosni i tome kakva je to država, kakva su joj opredijeljenja i tako to. Zar ti vjeruješ tako nečemu. Zar nije taj dokument blagoslovio isti onaj koji je svojevremeno pisao Islamsku deklaraciju, pa onaj liječeni alkoholičar i onaj privredni kriminalac? Ja nisam glasao za SDS, niti je to učinio bilo ko iz moje familije. Zaključujem zbog toga da nisu svi Srbi glasali za SDS. Međutim, isto glasačko tijelo koje je dalo legitimitet vlasti u Sarajevu je, u poznatom procentu, dalo vlast i tom SDSu. To je tužna činjenica, ali pokazuje da 'oni s brda' imaju taman toliko legitimiteta kao i oni u Sarajevu koji su još i u Njujorku i ne znam ni ja gdje ne. Ti im to poričeš. Ja sam porekao i 'one odozgo' i 'one odozdo' svojim, kako ti kažeš, bijegom. Ti jedne nisi porekao, njihove deklaracije šalješ ovdje. Ne služi ti na čast. ű> bez jakih veza, ali nemoj tvrditi da si Bosanac sve do ű> onoga momenta dok pojam Bosna u državnom, teritorijalnom ű> i svakom drugom smislu ne bude u najmanju ruku iste ű> težine za tebe kao i Srbija. Po čemu si zaključio da za mene Srbija ima veću težinu od Bosne? Da nisi i ti kao faruk i max.headroom došao na to zbog činjenice što je većina mojih FORUM poruka u srbija topic-u? 'Oćeš da zahtijevamo topic bosna? dragisha
jugoslavija.132 dragisha,
DVV je napisao da je Milorad Ekmečić pretučen u Sarajevu i da je zbog podliva krvi u mozgu morao biti operisan. Elem, ovo sa stvarnošću veze nema. Dotični se nalazi u Beogradu, savjetnik je u vladi SRBiH i boravi sa ženom i sinom na Dedinju. Sin je mom kumu izjavio kako mu je bezveze, "Vila ima samo jedan telefon pa mora da trči u prizemlje kad zazvoni." Prilikom hapšenja su se prema njemu ophodili s poštovanjem kao prema važnom zatvoreniku. On baš i nije tako uzvratio. Šamarima je počastio jednog teritorijalca koji je bio u ekipi za hapšenje. Ovakvima neće zafaliti dlaka s glave. dragisha
jugoslavija.133 banusko,
>**> Vlastimir Mateić, ministar za nauku i tehniku, E.ovaj,tu.....Taj je poznat po tome što NIKADA nije na posao daošao na vreme.Od kada je došao na čelo Pupina,jedin što je uradio je da je uveo satove koji kontrolišu vreme dolaska i odlaska sa posla.Takođe je do maksimuma pooštrio kriterijume za izlazak sa posla u toku radnog vremena.Pri tome,on i dlaj ekasni i ide gde i akda hoće.......pa sad gledajte kako će nam biti...... Na osnovu čega je proglašen za ministra za nauku i tehniku????? Da nije naš novi premijer možda primoran da neke ljude uzme u vladu.Ako jeste,čime je primoran i ko ga je primorao. BTW ovo su podaci iz druge ruke,tako da ne moraju da budu 100% tačni,ali je suština istinita. Pozdrav.
jugoslavija.134 cdragan,
> Poslušaj malo Radio Sarajevo (koji ja često slušam) pa A na kojoj frekvenci se može radio Sarajevo čuti u Beogradu ? Valja malo čuti i drugu stranu. pozdrav, _dragan_
jugoslavija.135 max.headroom,
> E.ovaj,tu.....Taj je poznat po tome što NIKADA nije na > posao daošao na vreme. Nije bitno kada radnici dolaze na posao, bitno je kako firma radi :) Ali, suština je tačna - Pupin, zajeno sa rukovodiocima, propada.
jugoslavija.136 max.headroom,
> Bosne? Da nisi i ti kao faruk i max.headroom došao na to > zbog činjenice što je većina mojih FORUM poruka u srbija > topic-u? Jok ja. Dovoljno je pročitati kako u porukama glorifikuješ srpsku stranu i shvatiti da od tebe nema objektivnosti. Slično kao i DVV, i ti smatraš svako drugo mišljenje u najmanju ruku "petokolonaškim". Ne želim nikoga da osuđujem, tj. da kritikujem bilo čiji rad i aktivnosti, ali ako se te aktivnosti sprovode i u moje ime (famozni srpski interesi), imam razloga da budem zabrinut. I inače sam sve zabrinutiji, kada nema autobusa po sat vremena, a sigurno znam da čitave cisterne odvoze za potrebe ratne mašinerije. Naravno, sama činjenica da se može slobodno šetati ulicom (eto, makar i čekati na autobus) je divna, i potpuno sam svestan da ću sutra eventualno čamiti u podrumu. Tada protiv uzroka neću biti u stanju da se borim, jer će "voz proći", kao što su mi pune uši reči izbeglica: "Trebali smo nešto ranije da uradimo da se ovo ne dogodi". Gde ćeš pobeći ako i ovde pukne? Da nećeš u neki novi prebeg? Hoćeš li i meni da obezbediš vizu za izlazak? Ili ćeš i onda smatrati da to nije (između ostalih) i tvoja greška?
jugoslavija.137 edelic,
U fajlu koji je uz ovu poruku nalazi se moj odgovor na poruku 2.130 (dragisha) proširen nekim poređenjima i zaključcima. Preporučujem svima koji su pratili diskusiju da pročitaju. Srdačan pozdrav, EDELIC █nÔ dragisha.zip
jugoslavija.138 ndragan,
/ Nije bitno kada radnici dolaze na posao, bitno je kako firma radi :) Ma toga se sećam iz udruženog rada. žim posao počne da šanta, pa se oseti potreba da se preduzmu neke mere (metar, kilogram), odmah se krene sa kontrolom kad ko dolazi na posao. To traje deset dana, drugih mera ni ne bude i to je sve.
jugoslavija.139 dragisha,
ű> A na kojoj frekvenci se može radio Sarajevo čuti ű> u Beogradu ? Valja malo čuti i drugu stranu. ======== Nemam pojma. Ja slušam u Mačvi:). Nešto oko 630 nečega. Dva centa lijevo na skali od BG1. dragisha
jugoslavija.140 dragisha,
ű> ti smatraš svako drugo mišljenje u najmanju ruku ű> "petokolonaškim". Ne A ti? Ti si neprijatelj svakog mišljenja iole sličnog "zvaničnom" kao i onome koje ti proglasiš za takvo. Ja sa farukom itekako mogu da razgovaram, a eto na suprotnim smo stavovima, a s tobom se čovjek može samo svađati. Prošli put si mi pripisao da one sa drugačijim mišljenjem proglašavam izdajnicima naroda, a sada evo pominješ petu kolonu. Reci mi šta je za tebe gore od to dvoje da vidim u kom pravcu napreduje tvoje (petokolonaško) mišljenje o meni. ű> Gde ćeš pobeći ako i ovde pukne? Da nećeš u neki novi ű> prebeg? Hoćeš li i meni da obezbediš vizu za izlazak? Ako postane kritično, uradiću ono što bude najbolje za moju familiju i mene. Šta je to, znaću kad mi bude trebalo. Što se tiče tebe i tvoje vize, to me mnogo brine. Pustiću evoluciju da odluči o tebi. Imam osjećaj da je moj najveći grijeh tebi i još jednom ovdje to što sam ja napustio ovo BH sranje i što ne "čamim po podrumima" kako to ti kažeš. Ako boljih argumenata od toga što sam ja kidnuo iz BH nemaš, o'ladi malo. ű> Ili ćeš i onda smatrati da to nije (između ostalih) i ű> tvoja greška? To nije moja greška, i zaista mi nije jasno odakle ti to pade na pamet. Po čemu sam sad pa ja kriv za bilo šta. Ako pukne ovdje značiće da ste još ponajveće budale u exYU a krivica (tj. dio) će prije biti tvoj nego moj. dragisha
jugoslavija.142 dragisha,
REPLY 13.255 (faruk) ű> Takođe je objelodanjeno da su vojnici UNPROFOR-a imali ű> nekoliko vatrenih duela sa agresorskom stranom. Od toga ű> je jedan bio na relaciji selo Nedžarići-zgrada ű> UNPROFOR-a. Objelodanjeno je i da su neki vojnici UNPROFORA ranjeni od muslimanske strane, ali nešto ne obajveštavaš o tome? Ili i ti puštaš drugu stranu da sama iznosi argumente u svoju korist? dragisha
jugoslavija.143 dragisha,
ű> # Pun mi je ***ac "objektivnosti" na sopstvenu {tetu. Da, upravo tako. Samo Srbija ima opoziciju u exYU, jedino vlast ovdje ima kritičara, ispada samo ovdje ima grešaka. Ostale vlasti su ok, pobogu građani ih ne kritikuju, znači valjaju. Ovo me ne bi mnogo pogađalo da se ne odražava direktno na građanski rat u BH i eventualnu vojnu intervenciju koja bi kao rezultat imala "oslobađanje" teritorija koje drže Srbe što bi za mene značilo ugroženje kakve-takve sigurnosti u kojoj se sada nalaze moji roditelji i brat s familijom. ű> Vidim da se polemika razvila u na{ dijalog. @ele}i da po{tedim ű> preostalu Sezamovu populaciju ovo }e biti posljednji Reply tebi, ű> ukoliko treba da diskutujume dalje ima{ MAIL. Na poruku upućenu javno odgovaram javno. Ako si želio da ne ometaš Sezamovu populaciju mogao si početi s ovom porukom. ============================================================================= ű> Zaklju~ujem iz tvojih rije~i: Znaš li ti šta znači potrebno-dovoljno u logici? Ne vidi se iz tvojih zaključaka. ű> TO nije d`ihad, ne ~ini d`ihad djela i ne napada ulaze, ve} ljudi ű> koji brane svoje ulaze idu u TO. Znači, _SDS teritorijalci_ u Ilijašu se brane, znači i Pale se brane u Sarajevu. Kad bih išao tvojom logikom, eto zaključka. Vuleta se brani, slijedi Hrvati se brane u Trebinju, slijedi... I moj brat je u TO, samo srpskoj, i on brani naše roditelje i svoju familiju. Od koga? I ko (šta) je on? SDS teritorijalac? Meni TO nije napala ulaz (tj haustor) ali mi je demolirala roditeljsku kuću. Srećom, moji su pobjegli koji dan prije. Iz ovoga se po tvojoj potrebno-dovoljno logici može zaključiti da TO pljačka i demolira kuće. Ja ne moram daleko da idem da nađem primjer posljedica muslimanskog djelovanja. Ti i faruk pričate isključivo o trećim licima, a ja govorim o svojoj familiji. SVE osim fizičkog stradanja (srećom) se desilo mojoj porodici, a ti mi ovdje govoriš kako muslimanska strana ne radi ovo ili ono. ============================================================================ 1. FAMOZNA KOLONA I TUZLANSKI 15. MAJ ...moja poruke ű> # Izbor ne dokazuje ni{ta. Tuzla li je onaj grad iz koga su Srbi ű> # pobjegli glavom bez obzira poslije onog pokolja nad kolonom koja ******* ű> # je, po{tuju}i na svoju {tetu postignute dogovore, izginula na ű> # ulicama Tuzle? ... ű> # Nisam ni rekao da je neko u toj koloni zaklan ili pretu~en. ... ű> # To {to nisu ubijeni maljem i no`em ne zna~i da se to mo`e podvesti ű> # pod, za rat na`alost normalan, "oru`ani incident". ű> Zna~i otpada pokolj, nije bilo no`eva i maljeva, ostalo je "oru`ani ű> incident". S obzirom da je kori{teno samo vatreno oru`je, onda i ono Wrong! Rekao sam "ne može se podvesti pod oružani incident", a to, da izvineš, nije isto. Ako se ne može podvesti pod incident onda je nešto drugo, a to drugo je smrt u eksplozijama i plamenu, nakon napada na nebranjenu kolonu, ti to nazovi kako hoćeš, terminološki si jak i to ti neće biti problem. Saopšti i meni rješenje. ű> Podjsetit }u te da je oru`anih incidenata sa vojnim kolonama ű> rezervista u Tuzli bilo i ranije (pucnjava kroz grad - ~ak je juna~ki Da, sjećam se. Da li to opravdava napad na nebranjenu kolonu? ű> ga|an i minarete ~ar{ijske d`amije) a da niko na pucnjavu nije ű> odgovorio. Junački su spaljeni i čitomislići pa se niko i ne sekira. ű> Rat je po~eo kada je ubijen prvi ~ovjek. Ko ga je ubio u Tuzli? Ili da kažem "ko ih je ubio"? Ili "Ko ih je zbrinuo"? Jer "zbrinjavanje" je termin koji je Tuzlanska TO toga dana najviše habala. ű> Ako je za tebe rat ve} bio realnost, onda za{to te iritira napad na ű> kolonu? Već sam dosadan i sebi. Ako ti zaista još nije jasno, samo će ti se reći, nekad. ============================================================================ 2. OBJEKTIVNOST MEDIJA 2.1. TELEVIZIJA ű> # Ja sam se naslu{ao i nagledao TVBiH i raznih "jo{ neprovjerenih" ű> # informacija nikad demantovanih poslije provjere. ű> S obzirom da si sad objektivno informisan zamolio bih te da ocjenom od ========================= Informacija tebi: NE GLEDAM TVS, slušam samo zabavne emisije na radiju, a od vijesti šta me uhvati, uglavnom SA i BG podjednako. Većinu informacija crpim iz kontakata sa prijateljima i rodbinom po Bosni. ű> 1 do 10 ocijeni{ objektivnosti TV BiH i informativnih medija koje sad ű> gledamo obojica: ti jer je tvoj izbor a ja jer su "oslobodili" i TV ű> repetitor na Majevici. Prije rata, TVSA je bila neprevaziđena. Beograd i Zagreb su srali nemilice, a TVSA je obavještavala. Imali su ljudi prigovore na način i na količinu informacija sa pojedinih strana, ali u poređenju sa ostale dvije bili su super. Od mene, recimo 9. Sada (tj. od dešavanja sa građanskim parlamentom, ili kako su ga već zvali) postala je potpuno neobjektivna. Ti sam si rekao da ima dosta neodmjerenih izjava od raznih novinara i to je već dovoljno za osudu jer uređivačka politika smije sebi dozvoliti poneki propust, ali konstantno dozvoljavati npr. čeljku Ružičiću da priča šta hoće nije greška već namjera teška. Sada svi zaslužuju jednu veliku, debelo precrtanu, NULU. Sjeti se i onog koncerta pred referendum, pjesama "Budimo svi na jednoj strani jer mi smo braća Muslimani" i one Branke Sovrlić sa pjesmom o kurbanu, kao i količine i termina repriziranja istog pa mi reci šta ti misliš o TVSA. Sjeti se i pozornice sa tog istog koncerta na kojoj su od državnih simbola bili grb BiH sa ljiljanima i zvanični hrvatski grb. 2.2. RADIO ű> # Poslu{aj malo Radio Sarajevo (koji ja ~esto slu{am) pa vidi ű> # malo koliko su "malobrojni" i "zanemarljivi" sljedbenici Bobanovi ű> # i gdje se sve tuku sa Muslimanima. Nemoj sebe da obmanjuje{. ű> Iz ovog mi se ~ini da ba{ i ne slu{a{ Radio BiH ~esto, jer i da je ű> istina ono {to tvrdi{ o tome se ba{ i nije na taj na~in govorilo na ű> Radiju - ili su to neki tvoji zaklju~ci. Govorilo se o preuzimanju vlasti u Jajcu, Travniku, Kiseljaku, Busovači... od strane HVOa, govorilo se o protivljenju Muslimana i sukobima s njima. Ti si, možda, taj koji izvlači zaključke koji mu odgovaraju. Ja odavde zaključujem to što sam i napisao, a šta ti zaključuješ? ű> # Pun mi je ***ac "objektivnosti" na sopstvenu {tetu. ű> Ako je objektivnost i istina na tvoju {tetu onda sigurno gubi{. Objektivnost nije "objektivnost". A istina sigurno nije baš takva kakvom je prikazuju tebi i ti meni. Kad bi sve strane bile u dovoljnoj mjeri objektivne, tek onda bi istina imala težinu. Sada, kada muslimanska i hrvatska strana ćute i rade, a Srbi se igraju demokratije istina je nepotpuna i na štetu srpskoj strani. Prećutati i slagati možda nije isto, ali efekat jeste. ű> Poku{aj svoju "korist" i "sre}u" na}i u onome {to je objetivno i ű> ta~no, i onda te ne}e boliti nesposobna diplomatija i sli~ne stvari. Haha. Diplomatija je nauka o laganju. Hrvatski i bosanski diplomati su tu carevi. Sjeti se izjave Šaćirbeja o tome kako UNPROFORovci pijanče sa četnicima. žak i takvo nešto je lupio i "ostao živ", sigurno ne zahvaljujući tome što je objektivno i tačno pričao. To ja zovem sposobnim diplomatom. ============================================================================ 3. SARAJEVO, TUZLA ILI OSTATAK BOSNE ??? ű> Faruku baca{ pra{inu u o~i time kako on ne zna {ta je u ű> ostatku Bosne, a meni dr`i{ lekcije iz pri~e familije ű> bratove `ene. Priči familije bratove žene (Zdravko Bubnjević, Milica Bubnjević, Svijetlana Bubnjević, da ne ostanu anonimni) mnogo više vjerujem nego tvojoj. Zaista mnogo duže i neubjedljivije djeluje _familija bratove žene_ od tvoga _ja_. Je li ti to argument? ű> Ako se malo osvrne{ na moje poruke vidjet }e{ da se ű> Sarajevo i ostala mjesta (osim Tuzle i okoline) vrlo rijetko ű> ili nikako ne pominju, mada i ja znam dosta toga, ali se ű> trudim da stvar ostane u okviru "svjedo~enja" (mojih a ne ű> bratove `ene rodbine). Vidiš, ti si ovdje a "bratove žene rodbina" nije. Ako hoćeš ti, ili bilo ko, direktan kontakt, mail me i dobiće njihov broj telefona u BG. To što si ti ovdje, a oni baš i nisu trebalo bi da bude razlog da tvoje mišljenje i izjave bude prihvaćene kao neprikosnovene, a njihove odbačene. ű> Vidi{ da ja ne replicirim ni DVV, ni Aleksicu, ni Panticu, ű> a ni tebi dok ne dirnu u ono {to sam vidio ili do`ivjeo. Pohvalno. Sjeti se i replike spantiću za onu hrvatsko-srpsku vojsku u BiH. To li si doživjeo?:)) Ili VIDIO? ű> # Ja sam u Brezi bio svjedok provokacija i napada na Ilija{. ű> A jesi li bio u Ilija{u svjedok kada je SDS izvr{io pu~, po~istio MUP, ű> oka~io dr`avne simbole neke nove-stare dr`ave. Da ne du`im - i ja sam Da, a bio sam i svjedok referenduma o nezavisnosti BH, kampanje za nju i grbova neke nove-stare Bosne i neke nove Hrvatske koji su prikazivani. Ti grbovi su ti ok, zar ne? ű> mnogo toga slu{ao, i ne radujem se ni jednom bombardovanju, stradanju, ű> iseljavanju, "osloba|anju" - ali ni ti ne mo`e{ ishodi{te sukoba ű> locirati na takav na~in. Na kakav način? Ovdje sam rekao (i potpisao:) da je Sarajevo 100% napadnuto. Ali nije i Breza i Visoko. Ti pogledaj moje poruke o tome, pa reci "lociram li ishodište". ============================================================================ 4. SVI SRBI ^ETNICI ??? ű> # Ti ne smatra{ sve Srbe ~etnicima, ali sve koje se bore na ű> # srpskoj strani smatra{. Tu se mi razlikujemo. ű> Nije ta~no, ako nisi primjetio obi~no ka`em "SDS-teritorijalci", a ne ű> sumnjam da me|u njima ima i ~etnika, i belih orlova, i marti}evaca, i ű> arkanovaca, i {e{eljevaca ... A SDS-teritorijalci je odrednica koju vlast u BiH koristi ne bi li istakla njihovu jednostranačnost. Budimo realni, to su teritorijalci Srpske Republike BiH u kojoj je, na nesreću, SDS na vlasti. ű> Ali sam UBIJE\EN da je najvi{e onih koji bi ra|e da nisu tu, koji su ű> prevareni velikim obe}anjima i isprepadani d`ihadima, i kojima osim ű> cijevi sa druge strane rova prijete i kojekakvi sudovi, zaplijene ű> cjelokupne imovine od strane SDS-a ako ne budu tu gdje jesu i ne rade ű> to {to se naredi. Nuspojava koju države nose sa sobom je vojna obaveza. I BH je objavila mobilizaciju. Ako ti imaš izbor, zar misliš da ga imaju moji prijatelji u Brezi. Jedan mi je rekao kako je to samo "Ajd' Alija da je više vojske", al' je obukao uniformu i uzeo pušku da bi mjesec kasnije zalegao i pucao na Ilijaš. I njemu prijeti vojni sud i zapljena imovine ako dezertira. I to ne od strane SDS-a nego od strane zvaničnih organa najmlađe države na svijetu. Ponovo identifikuješ SDS i _Srbe s druge strane_. Razmisli malo. Isto pravo koje imaju Muslimani da se brane imaju i Srbi. Ili ti ne misliš tako? Je li ti svaki Srbin s druge strane obavezno poslušnik SDS-a (kad već kažeš da nije obavezno četnik). ű> Ja dovoljno dobro znam Srpski narod da mogu slobodno re}i da ta tvoja ű> srpska strana je odavno sve drugo samo ne srpska, mislim da je narod ű> izmanipulisan, prevaren. "Poznavanje srpskog Naroda". Ja poznajem sebe (donekle), svoju ženu (isto tako) svoju familiju i prijatelje (isto donekle). Da poznajem neki narod, sumnjam. I meni je žena, kao čini mi se i tebi, Srpkinja. Da li je to dovoljno da "upoznam srpski narod"? Meni nije. Jesi li ti bio u vojsci? Ja sam prije vojske bio uvjeren da znam sve o Bosancima, ali sam tu iluziju izgubio poslije mjesec dana. ű> mislim da je narod izmanipulisan, prevaren. Ne sumnjam. Već sam rekao da ne smatram da je ijedna vlast u BH sa svojim težnjama legitimna. Pošto ti dijeliš samo trećinu moga mišljenja, zapitaj se ko je tebe izmanipulisao? NE zato što se ne slažeš sa mnom, naravno.:) ű> Ta~no je da postoje usta{e, ta~no je da postoje fundamentalisti - Ovo je, čini mi se, novost u tvom stavu. Do sada nisu postojali, mora da su se pojavili kad su vidjeli šta ONI rade. ű> mo`da bi se brojanjem do{lo do pribli`nih cifara. Ali SDS-u su JNA i ű> gospodin SM ostavili na raspolaganju takvu vojnu mo} da je i tvoj Kakva vojna moć je potisnula njih preko Neretve? Da nije nenaoružani muslimanski narod? ű> (pitaj Vuletu). ============ U gradovima se brane svi zajedno od onih koji pucaju po njima. U manjim sredinama sve je podijeljeno na nacionalne vojske. žak i u Ilijašu po selima gdje žive Muslimani organizovane su jedinice TO. Misoča i Crna Rijeka. Srbi nisu upostavili vlast kod njih niti su ih napali, za razliku od žemerna koje su Muslimani poklali. Pošto je Majevica "oslobođena", vjerovatno si i ti vidio te snimke. Jesu li to Srbi sami. ű> To je postao rat jedne paklene ma{inerije protiv ljudi koji brane svoje ű> ulaze, svoju djecu, svoje domove. Da, svakako. Nisam ni sumnjao da je to tvoje mišljenje. ű> Nagradno pitanje: jesu li svi s druge strane usta{e, d`ihad i ű> fundamentalisti ??? Ne. Zar to nije jasno iz mojih dosadašnjih poruka? Nije faruk, nije moj drug Vuleta, znači nisu svi. Međutim, za razliku od onoga što ti pišeš, ovo ne znači da ustaša, džihad ratnika i fundamentalista i nema. Potrebno-dovoljno, o tome se radi. ============================================================================ 5. PITANJE DIJALO[KE KOREKTNOSTI ű> # {ta TI dokazuje{ svojom aktivno{}u ovdje. Da li si se nekada zapitao, ű> Vidi moju poruku 13.173, i dio svoje poruke koji citiram: ű> # dragisha, 13.07.Pon 16:07, 1284 chr ű> # U su{tini bezobrazno pitanje. Duhovito, međutim moje pitanje je odgovor na isto takvo od tebe što se vidi iz druge rečenice i onoga _TI_, a tvoj donji citat je iščupan iz konteksta što ti baš nije strano za činiti, a i nema mnogo veze sa naslovom. ============================================================================ # Ja nisam glasao za SDS, niti je to u~inio bilo ko iz moje # familije. # .. pokazuje da 'oni s brda' imaju taman toliko legitimiteta kao i oni # u Sarajevu koji su jo{ i u Njujorku i ne znam ni ja gdje ne. A šta stoji između ova dva dijela poruke??? Režeš kako ti se svidi? ű> Bijegom nisi ni{ta porekao, samo je potrebno razlu~iti koliko je tu ű> kumovao strah, Samo budale se ne boje. ű> koliko to [TO SI IPAK IMAO GDJE POBJE]I ... ============================= A ŠTA JE MENI BOLJE NEGO ŠTO BI TEBI ILI BILO KOME DRUGOME BILO? JESU LI TEBI NEKA VRATA ZA BIJEG ZATVORENA I KO TI IH JE ZATVORIO? JEL' SAM JA? KOLIKO HILJADA JE "IMALO GDJE"? A TI NISI? ű> [to se ti~e deklaracije ona je ovdje do{la bez mog komentara, `elja mi ű> je samo da shvati{ da koncepcija na kojoj Vuleta i ostali brane svoje ========================================= Haha. Deklaracija li je to. Ja sam mislio da on brani sebe, ali ne. On je malo pročitao deklaraciju, pa se zamislio i uzeo pušku. Malo morgen, što bi rek'o SM. ű> biti jo{ mnogo, te je tu Alijina uloga ipak epizodna. =========================== Isto kao i Karadžićeva, na našu zajedničku sreću. Međutim, to što mu je uloga epizodna ne znači mi mnogo u toku same epizode. ============================================================================ ű> 7. JA BOSANAC ??? ű> # Vidi{, ja BiH nikada nisam shvatao integralno. Tačno tako. Pročitaj i ostatak poruke kao što si ovaj dio pa ćeš vidjeti šta je meni Bosna. Ne SRBiH, ne Herceg-Bosna, ne BiH već (piše tamo). ű> va`i li isto i za Srbiju, ako ne - onda je to znatno ve}a te`ina. Ja ű> sam za integralnu i Bosnu i Srbiju. Ja sam trenutno "prebeg" u Srbiji, tu sam našao sigurnost sebi i ženi, tu prodajem svoju pamet i radnu snagu. Njihova politika je njihov problem. Zbog činjenice da su mi bliži od recimo Hrvata želim im bolje nego Hrvatima. Da li će izgubiti Sandžak i/ili Kosovo i/ili Vojvodinu je njihov problem, ja im želim da ne zarate i izgube i više zbog toga. To su negdje nalazi i smisao moje poruke predragu o ZOO vrtu koju si blagonaklono citirao u tački 8. ============================================================================ ű> Sinko pogre{an mirotvorski put. ===== ű> Nije to za to {to ti fali petlje. Pametan si ti dje~ko, ali tvoja ====== žiko, sasvim dovoljno si se potrudio da sve prikupiš i na sve izodgovaraš da ne moraš koristiti još i ove jeftine pokroviteljske fore. Ako želiš diskusiju, budi fer. Ako ne, reci, pa da ne trošim džaba vrijeme. ű> OSTALE NE IGNORI[EM, IMATE MAIL, A AKO NE[TO BUDE ZANIMLJIVO U MAILU ====== ű> SAMI PRENESITE U CONF. Izuzev mene, pretpostavljam. dragisha
jugoslavija.144 dragisak,
║ Nije bitno kada radnici dolaze na posao, bitno je kako firma radi ║ :) Ali, suština je tačna - Pupin, zajeno sa rukovodiocima, propada. Jeah. :-( Ovakve institucije u svetu ili izdržava država ili propadaju. Pošto nije ono prvo onda ... a, ko zna, možda će Vlasta sad uspeti da nam izmuva neku lovu. Na kraju se sve svodi na muvanje, kao i sa "Naučno istraživačkim parkom" na Zvezdari. Pozdrav iz udruženog rada
jugoslavija.145 squsovac,
Prekjuče je Panić (Milan) dao intervju Financial Times-u. Ovo što čitate mi je prepričala moja poznanica Lora koja je radila taj intervju: Lora: Gospodine Paniću, znate li da se u Goraždu puca? Panić: A ko puca? L: Mislim Srbi? P: A jel tamo ima srba, sigurno? L: Kažu da ima. P: a da ih zovemo telefonom? L: ne rade veze do tamo/ P: a ima li nekih satelitskih, bežičnih? L: nemam pojma, pitajte vojsku: nakon 20-ak min donose mu vojnu liniju P: Ko je to? tip sa druge strane se predstavlja, panić ne razume i dodaje slušalicu Lori koja daleko bolje govori srpski... L: Ko je to? tip se predstavlja (Srbin) Panić: Pitaj ih ako im nešto treba (elkovi, zavoji...) L: Treba li vam šta? glas: jedno 120 ljudi sa naoružanjem noćas, a sutra ćemo da vidimo
jugoslavija.146 squsovac,
> A na kojoj frekvenci se može radio Sarajevo čuti > u Beogradu ? Valja malo čuti i drugu stranu. ======== 89.8 ili 88.9 (ne sećam se tačno) na UKT
jugoslavija.147 veca,
>> ovdje ima kritičara, ispada samo ovdje ima grešaka. Ostale vlasti Svaka vlast mora podleći kritici, ma kakva ona bila, zato uostalom postoji i opozicija, a demokratko pravo je svakog da iznese svoje mišljenje... To što ostali ne kritikuju svoju vlast nije naš problem, a nemojmo se zanositi time da je kritika samo štetna trenutnoj situaciji, kako sreće da mogu i hoće da nas saslušaju i da su nas slušali ranije... A ovo što mi ovde pričamo, našu vlas ni najmanje ne tangira, uostalom ne tangira je ni ono što ceo svet priča.
jugoslavija.148 max.headroom,
> Jeah. :-( Ovakve institucije u svetu ili izdržava država > ili propadaju. Pupin je do skoro i izdržavala država? Sećam se silnih projekata koji su krenuli, pa stali. Onaj "Istraživački park" na Zvezdari je minijatura naspram izdataka koje je Vlada ulagala za vojne potrebe. Koliko znam, baš je Pupin proizvodio toki-vokije za exJNA. I imali su samo dve solucije - ili da se osamostale, ili da, zajedno sa Vladinim 'rukovodiocima' kao kamenom oko vrata, potonu. :(
jugoslavija.149 max.headroom,
> A ti? Već sam ti rekao: ako želiš, proglašavaj sebe plavim, crvenim ili žutim, Srbinom ili Eskimom, svejedno. Možda je to tvoja vrsta dokazivanja. Međutim, takav ekstreman stav kao što je tvoj neće Srbiju daleko odneti. Ranije si mi pisao o srpskim "herojima" Sarajeva, a ja sam ti replicirao da je takvih "heroja" pun Beograd, i da će koliko sutra sva domaća mafija biti nosilac nove "partizanske spomenice". Samo sam pokušao da ti pokažem da zastupanjem militantne strane činiš loše i sebi (što me ne zanima i što je tvoj izbor) i nama. Ako si zaista toliko patriotski vezan za ideje koje te vode, ne razumem zašto ti u ruci nije puška, već tastatura. Nemoj, molim te, da odgovoriš kao SPantić onomad kada se nije odazvao vojnim pozivima. Eto, da svi koji pričaju o ugroženosti uzmu oružje i odu na ratište, Srbija bi imala ohoho vojsku. Ovako ima jedino 'dobrovoljce' ;) A da nešto nemam hercegovačke familije, još bih i posumnjao da jedni hoće da žive mirno kao bube, a da im drugi ne daju i dozlaboga ih maltretiraju. > Ti si neprijatelj svakog mišljenja iole sličnog > "zvaničnom" kao i onome koje ti proglasiš za takvo. Ja sam isključivo neprijatelj zvaničnog mišljenja :) Ako nisi upoznat sa stanjem stvari, ovde zvaničnu politiku vode i diktiraju gluvi, slepi i nemi, mafiozi: lopovi i ubice. Možda je u B&H bolje? > Ja sa farukom itekako mogu da razgovaram, a eto na suprotnim smo > stavovima, a s tobom se čovjek Da, how yes no. Primećujem da i SPantić ume da vodi takav "prijateljski" dijalog. Ne znam samo da li je ono "izdajnik" epitet ponikao iz dugogodišnjeg prijateljstva, ili šta? Ali, neću ništa da se pitam, neka Faruk izvoli odgovoriti na opasku. > Imam osjećaj da je moj najveći grijeh tebi i još jednom > ovdje to što sam ja napustio ovo BH sranje i što ne "čamim > po podrumima" kako to ti kažeš. Ako boljih argumenata od > toga što sam ja kidnuo iz BH nemaš, o'ladi malo. """""""""""""""""""""""""""""""""""""""""" Pa, rek'o, kada se toliko busaš u grudi... Ali, neka te ne brine - i ja samo čekam momenat da zbrišem iz ove ludnice ;) > značiće da ste još ponajveće budale u exYU a krivica (tj. """ Iju, već si se ogradio.
jugoslavija.150 dragisha,
ű> daleko odneti. Ranije si mi pisao o srpskim "herojima" ű> Sarajeva, a ja ű> "prijateljski" dijalog. Ne znam samo da li je ono ű> "izdajnik" epitet ponikao iz dugogodišnjeg prijateljstva, ű> ili šta? Ali, neću ništa da se Jesi li ti stvarno glup ili samo takav utisak ostavljaš? Ja NIJEDNOM nisam nikoga na Sezamu nazvao izdajnikom, pogotovu ne faruka. Ako možeš da dokažeš, citiraj mi neku poruku, ako ne, SJAŠI! dragisha P.S. Ostalima se izvinjavam zbog ovakvog tona, al' što je puno, puno je!
jugoslavija.151 zzix,
Od druga koji radi u "krugovima bliskim" raznim izvorima cuo sam neverovatnu pricu.Prica sledi: ************************************************************ Nemacki izvidjacki avioni imaju zadatak da u periodu od 27.07-30.07.92.god. insceniraju incident sa srpskom stranom naravno u startu se podrazumeva da ce krivci biti Srbi i ovo biti glavni povod za predstojecu vojnu intervenciju u Bosni. Poruku sa ovom sadrzinom uhvatili su Srbi iz Bosne i po prici ta poruka je inicirala sastanak Alije i Tudjmana u Zagrebu i sklapanje odgovarajuceg sporazuma izmedju Hrvatske i vlade BiH. ************************************************************ Informacija me je relativno uznemirila ako ista vise moze da nas iznenadi i uznemiri. Interesuje me da li je jos neko ista ovako cuo deluje mi jako ??????????. ajd pozdrav ZZIX
jugoslavija.152 bugi,
> Kao odstupnica može da mi posluži činjenica da je dr Varadi > izabran uglavnom u Mužlji, a da ni dr Kovač odavno ne stanuje > ovde. Izbor Tibora Varadija je za mene bio vrlo prijatno iznenadjenje, to je jedan od najboljih pravnika koje imamo u ovoj zemlji, izuzetno cenjen u svojoj profesiji. Na žalost, koliko čujem odmah je dao ostavku.
jugoslavija.153 max.headroom,
> NIJEDNOM nisam nikoga na Sezamu nazvao izdajnikom, > pogotovu ne faruka. Ako možeš da dokažeš, citiraj mi neku > poruku, ako ne, Jel to tebe zanos poneo, ili ti nisi video da je ovo upućeno SPantiću? Povodom njegovih "dijaloga" sa Farukom, ne tvojih. > faruka. Ako možeš da dokažeš, citiraj mi neku poruku, ako > ne, SJAŠI! BTW, od kada si ti u Forumu, pa da nekome kažeš da "sjaše"? Eno ga ignore.
jugoslavija.154 spantic,
> Jel to tebe zanos poneo, ili ti nisi video da je ovo > upućeno SPantiću? Povodom njegovih "dijaloga" sa Farukom, > ne tvojih. Bojim se da nešto sa tvojim zanosom nije u redu ili je to Bojt mnogo preturao poruke. Kod mene u SORu lepo stoji da si to uputio Dragishi. Da si adresirao na mene bez sumnje bi ti očitao bukvicu. Kojih mojih dijaloga sa Farukom? Mislim, vidim da su ti logički putevi zanimljivi, ali ovo bi baš mogao da objasniš. > BTW, od kada si ti u Forumu, pa da nekome kažeš da > "sjaše"? Eno ga ignore. Argument ti je prvoklasan. Šta bi ti izjavio kada bi ti neko rekao "Dete, nemoj da se mešaš u posao odraslih", a samo zbog tvojih godina? Tvoj problem je kad nekom daš IGNORE, ali prestaje kada to pokušaš da pretvoriš u javno "žigosanje". Teško da si imalo Dragishi naudio takvim činom. Pre sebi.
jugoslavija.155 iboris,
Ł da nas iznenadi i uznemiri. Ł Interesuje me da li je jos neko ista ovako cuo deluje mi Ł jako ??????????. Cuo sam i ja :((( Pozdrav, Boris
jugoslavija.156 dragisha,
ű> BTW, od kada si ti u Forumu, pa da nekome kažeš da ű> "sjaše"? Eno ga ignore. Zahvaljujem. To je jedno od mogućih rješenja mog problema:). dragisha
jugoslavija.157 dejanr,
Evo šta (ukratko) Tanjug javlja o noćašnjim Rezolucijama Saveta Bezbednosti UN: Rezolucija 770 usvojena je sa 12 glasova za, dok su se od glasanja uzdržale delegacije Kine, Indije i Zibabvea. Rezolucija 771 usvojena je jednoglasno, sa svih 15 pozitivnih glasova. Dokument, kojim se odobrava upotreba vojne sile jedan je od retkih presedana, poput onog o Iraku od pre dve godine, kojim se svetska organizacija odlučuje da primeni silu. U tekstu rezolucije 770 poziva se na glavu sedam povelje Ujedinjenih nacija, koja dozvolava upotrebu sile za rešavanje konflikta kad je u pitanju svetski mir i bezbednost. U preambuli se naglašava potreba iznalaženja političkog rešenja situacije u Bosni i Hercegovini, potvrđuje poštovanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti republike b i h, izražava duboka zabrinutost zbog teške situacije u Sarajevu koja komplikuje napore 'unprofor' u akciji humanitarne pomoći, takođe i zbog izveštaja o maltretiranju civila, njihovom smeštaju u logore, zatvore i prihvatne centre. stoga se zahteva: - od svih strana učesnica da odmah zaustave borbe u Bosni i Hercegovini. - pozivaju sve države da nacionalno ili preko regionalne agencije i organizacije preduzmu sve neophodne mere u cilju sprovođenja u koordinaciji sa u n, isporuka humanitarne pomoći Sarajevu i drugim delovima Bosne i Hercegovine. - trenutni i nesmetani pristup svim logorima, zatvorima i sabirnim centrima za međunarodni crveni krst i druge humanitarne organizacije, kako bi svi zatočeni imali humani tretman, uključujući adekvatnu ishranu, smeštaj i medicinsku pomoć. - pozivaju sve zemlje da obaveste generalnog sekretara u n o merama koje preduzimaju u saradnji sa u n o sprovođenju ove rezolucije, a od generalnog sekretara se zahteva da pod stalnom kontrolom drži sve takve mere koje mogu biti preduzete u cilju humanitarne pomoći. - zahteva se da sve strane u sukobu preduzmu neophodne mere za bezbednost personala "unprofor" i, na kraju, - zahteva od generalnog sekretara da periodično izvestava Savet bezbednosti o primeni ove rezolucije. U rezoluciji 771, koja je sedamnaesta po redu rezolucija Saveta bezbednosti na temu Jugoslovenske krize, izražava se ogromna zabrinutost zbog stalnih izveštaja o opštem narušavanju međunarodnog humanitarnog prava na teritoriji bivše Jugoslavije, posebno u b i h, uključujući masovne deportacije civila, hapšenja i narušavanja ljudskih prava u sabirnim logorima, napade na bolnice, ambulante i sprečavanje doturanja pomoći civilnom stanovništvu i uništavanje njegovih poseda i imanja, i na osnovu toga: - zahteva od svih strana u sukobu poštovanje obaveza po međunarodnom pravu, posebno žnevskih konvencija iz avgusta 1949. godine, uz napomenu da osobe koje krše ove propise moraju lično odgovarati za to. - najoštrije osuđuje narušavanje međunarodnog humanitarnog prava, uključujući praksu "etničkog cišćenja". - zahteva od svih strana u bivšoj Jugoslaviji i svih vojnih snaga u b i h da odmah prekinu sa svakim narušavanjem međunarodnog pava. - zahteva da se međunarodnim humanitarnim organizacijama, posebno međunarodnom komitetu crvenog krsta (icrc), omogući trenutni i nesmetani pristup svim logorima i zatvorima na teritoriji bivše Jugoslavije i pozivaju sve strane da pomognu u tome. - poziva države članice i odgovarajuće međunarodne organizacije da obezbede dodatne informacije o narušavanju međunarodnog prava, uključujući teška narušavanja konvencije i da o tome odmah obaveste Savet. - zahteva od generalnog sekretara da takve podatke prikupi i prezentira Savetu, uz preporuku dodatnih mera koje bi omogućile više informacija - odlučuje da delujući na osnovu poglavlja sedam povelje u n, sve strane u sukobu, uključujući i sve vojne snage u b i h, moraju ispuniti odredbe iz ove rezolucije jer će, u protivnom, prema njima biti preduzete mere na osnovu povelje. Ova poslednja tačka, praktično, objašnjava suštinu obe Rezolucije jer se u oba dokumenta otvara mogućnost primene vojne sile za obezbeđenje ciljeva međunarodne zajednice, pošto je prethodno konstatovano da događaji u Bosni i Hercegovini predstavljaju opasnost za međunarodni mir i bezbednost.
jugoslavija.158 broker,
============================================================ U AKCIJI ------------------------------------------------------------ Uzicki radio-amateri vec duze vreme radiom prenose poruke u one krajeve gde se ne moze stici telefonom. Pri tome ne gledaju na nacionalnu ili versku pripadnost, vec im je jedini cilj da pomognu ljudima u nevolji. Bar toliko mogu da ucine. Ako ne mozete na drugi nacin da saznate nesto o svojima negde na ratom zahvacenom podrucju, otidjite u najblizi Vam radio klub, ili jednostavno zovnite Oreska BBS. Poruke koje na Oreska BBS stignu bilo direktno bilo preko NETMail (sa Huter BBS-a) bice odnete uzickim radio-amaterima i oni ce ih u najkracem mogucem roku proslediti do vase rodbine. Dobicete i povratnu informaciju da li su nadjeni i ako jesu, poruku od njih. ------------------------------------------------------------ AKO VASE MOZETE DOBITI TELEFONOM NEMOJTE ISKORISCAVATI AMATERE !!! ------------------------------------------------------------ U poruci ostavite podatke o onome koga treba naci, njegov broj telefona i/ili adresu, tekst poruke u jednoj do dve recenice, NE VISE!!! i obavezno vase ime, prezime i telefon. Vasu poruku saljite kao privatnu na ime Predrag Supurovic ili Broker a tema neka bude: "Za radio klub". Odgovor cete naci na Oreski ili Huter BBS-u, zavisno gde ste ostavili svoju poruku. U najvecem broju slucajeva odgovor ce stici vec sledeceg dana. ------------------------------------------------------------ RADIO AMATERE NEMOJTE SHVATITI KAO ZAMENU ZA TELEFON VEC KAO NACIN DA O SVOJIMA BAR NESTO SAZNATE ------------------------------------------------------------ Oreska BBS radi od 23-08 casova. Telefon 031 28-276. Huter BBS radi od 22-06 casova. Telefon 011 788-189. ============================================================ Poruku sam vec jednom slao, ali tad nisam znao kako se to radi pa nemam pojma gde je :) Broker
jugoslavija.159 ogiglisic,
Prosla poruka ti je u conf.NOVOSTI:yunovosti pod brojem 1.172 Pozdrav Ogiglisic
jugoslavija.160 dragisak,
║ ============================================================ ║ U AKCIJI ║ ------------------------------------------------------------ ║ Uzicki radio-amateri vec duze vreme radiom prenose poruke u ║ one krajeve gde se ne moze stici telefonom. Pri tome ne ║ gledaju na nacionalnu ili versku pripadnost, vec im je ║ jedini cilj da pomognu ljudima u nevolji. Bar toliko mogu da ║ ucine. Na koji se telefonski broj može direktno kontaktirati sa njima ? Hteo bih da obavestim neke moje rođake (koji nemaju modem) kako bi mogli da stupe u vezu sa svojima u Bosni. dragisak
jugoslavija.161 squsovac,
Večeras je Panić trebalo da se obrati naciji. Na TV Bastili mu nisu dozvolili da to uradi u okviru dnevnika nego su izmislili da posle dnevnika ide "razgovor s povodom" gde će panića intervjuisati Dmitrović (Poznatiji iz slUčaja Djilas).
jugoslavija.162 milan,
Bravo, konacno da se neko oglasi u podkonferenciji pod nazivom one bivse drzave - svi su se bre bacili na Srbiju! Na vasu zamjedbu o tretmanu g. Bicikliste rekao bih da se TV Bastilja ponasa zato sto Gedza alias Kalemar jos nije odlucio da l' ce da brani premijera takozvane - A propos, nesto ste na B92 prestali da upotrebljavate ovaj pridev ispred imena otadzbine nam? - SeReJot, il' ce da ga pusti niz vodu cuvajuci jedini poredak na svetu u kome on moze da bude najbolji pisac. Kol'ko Kalemar drzi do bicikliste pokazuje i sledeca zgoda. Juce, zapravo prekjuce (u ponedeljak 31. septembra) Vuk je bio kod bicikliste. Na pitanje: "Zasto?", nemam neki razuman odgovor. Mozda zato sto Biciklistin mandatodavac nece nikako da ga primi - ceni covek da je bolji pisac od Vuka - a kako on prima i Kurtu i Murtu, a Vuka nikako ne, Vuk je siroma, biva, pomislio,: "Kad' nema babe dobra je i devojka...". No, to nije bitno. Ergo, dolazi Vuk kod Bicikliste - kolima, naravno, Vuk je gazda covek, biciklu je ostavijo kod kuce - i to pre Crnjinog povjesnog govora o izdaji medju nama (a propos, opet digresija, steta sto se Biciklista ne zove Vuk, Crnja bi se nauzivao sa varijacijama na temu Vuka Brankovica) i Vuku jave da ce istom u parlamentu da ruse Biciklistu direktom u cevanicu. Vuk rastuzen sedne da ceka pomenutog. On, zakasni jedno deset minuta - kaze bio je kod mandatodavca, sprat nize, blizu im, pa se druze - i, sta?, veseo, siroma ("A ona sirota pjeva po cijeli dan ne zna da ce umrijeti!" - sto rek'o onaj hodza kad' su mu savetovali da hanumu cesce povaljuje ako hoce da je ubije). Vuk shvati (!?) da tu nisu cista posla i, onako izokola, Biciklistu propita i shvati da mu Gedza nista nije rekao! E, sad, il' Gedza stvarno nije nista znao ("Ja sam zaprepascen i iznenadjen") u sta ne verujem il se pravi blesav. Nisu tu cista posla. Mada, mada... Poslednji dnevnik (il' vesti oko 2 nocu posle jednog prelepog americkog filma sa opsteporodicnim ubijanjem) je objavio gomilu "pisama podrske" - te gradjani su prema anketi (Kad je pre napravise? - taj isti PARTNER je gnjavio DEPOS dve nedelje!) 65% za Biciklistu, te ceo svet se zgraza, te neki kongresmen istom doleteo u Beograd Varos da se zabrine... Da l' se to nesto dogadja u kuci na Dedinju (ne onoj u Tolstojevoj, al' se avlije takorekuc' dodiruju pa mogu ujutro, kao Dafina i Klara Mandic, onkraj tzv. Hrama, da razmenjuju posete u slafrocima)? Milan Bozic
jugoslavija.163 squsovac,
Pismo Dobrice Ćosića poslaničkom klubu SPS-a u Skupštini SR Jugoslavije: (02.09.1992.) ****************************************************************** Odgovornost, koja se sadrži u mojoj dužnosti, daje mi slobodu i pravo da vam se obratim ovim pismom. Vašu odluku, da u ovim danima zahtevate glasanje o poverenju Saveznoj Vladi i predsedniku Milanu Paniću, smatram nedomišljenom, politički štetnom i, po načinu i tonu, tradicionalnom u onom rđavom značenju. Mišljenja sam da ste, po dobrom i demokratskom običaju, bili dužni da me kao predsednika republike, obavestite i konsultujete o vašoj nameri, jer sam ja i to na vaš predlog, ali sa ubeđenjem - dao mandat za sastav vlade gospodinu Milanu Paniću, a nadam se da ne očekujete od mene da ću bez uverenja ispunjavati bilo čiju političku volju i slediti vas po nekoj disciplini ili interesu. Predsednik Panić je, i pored svoje neprilagođenosti našim prilikama - koje su, moramo priznati, ljudima iz drugih sredina najčesće teško shvatljive - svojom izuzetnom aktivnošću, zaista retkom politickom energijom, odanošću osnovnom državnom cilju danas - skidanju sankcija, novim stilom u vođenju spoljne politike i impresivnom komunikativnosću, postigao veoma značajne rezultate. Nije preterano reći da je Saveznu Republiku Jugoslaviju povratio na međunarodnu političku scenu; i on našoj prokaženoj i izolovanoj zemlji obznanjuje miroljubivo i demokratsko lice. U danima ekonomske, političke, kulturne i sportske blokade, u danima pretnje vojnom intervencijom, politička energija predsednika panića ima izuzetan značaj u skidanju sankcija čime se odlučuje i o budućnosti ujedinjenja Srbije i Crne Gore. Na međunarodnoj konferenciji o Jugoslaviji u Londonu, naša državna delegacija je postigla rezultate koji nam daju nadu da ćemo se spasiti iz nesreća, koje mogu biti i tragične po naš opstanak. U toj delegaciji i njenoj aktivnosti, najznačajniju ulogu, bez sumnje, imao je gospodin Milan Panić. U njegovoj strasti za brzim uspehom, bilo je i nekih nesvrsishodnih stavova i grešaka. ali, one nisu takve da dovode u pitanje panićeve dobre namere i predsednički mandat. O politici, metodama i stilu rada predsednika Milana Panića imam i kritički stav: O nekim njegovim političkim shvatanjima i personalnim odlukama, u nekoliko razgovora izrekao sam mu svoju nesaglasnost, što je on racionalno prihvatio. Predsednik Vlade Milan Panić i Savezna Vlada, razume se, zaslužuju kritičko razmatranje i demokratsko ukazivanje na neka njena usmerenja koja treba razmotriti i proveriti u javnoj raspravi u Saveznoj Skupštini. I to je, po mom mišljenju, sve što je danas politički svrsishodno. Izglasavanjem nepoverenja Saveznoj Vladi i predsedniku Milanu Paniću, ozbiljno bismo ugrozili postignute rezultate u Londonu i povratak poverenja u miroljubivu i demokratsku politiku Savezne Republike Jugoslavije; izglašavanjem nepoverenja Vladi Milana Panića, u ovim danima, ugrozio bi se i začetak naseg demokratskog i građanskog jedinstva, koje smo postigli intenziviranjem demokratskog preobražaja našeg društva; izglasavanjem nepoverenja Vladi Milana Panića, u postojećim prilikama se podstiču secesionističke i konzervativne snage i stvaraju povoljniji uslovi za ostvarenje njihovih namera. Ne treba ni da vas podsećam na neophodnost demokratskog jedinstva i građanske solidarnosti u nesaglednim teškoćama koje nas čekaju da opstanemo u uslovima izolacije. Ovo, za mene i vas, neprijatno pismo - da završim sa molbom i savetom: Proverite deklarisanu politiku Savezne Vlade i predsednika Milana Panića: kritikujte Milana Panića i Saveznu Vladu za propuste u unutrašnjoj i spoljnoj politici; ponudite joj ideje i smernice; ali joj izrazite političko poverenje i podršku da obavlja poslove od zivotnog značaja za naš narod i Saveznu Republiku Jugoslaviju. U nadi da ćete razumeti moje pobude i namere, primite izraze mog iskrenog poštovanja.
jugoslavija.164 zkrstic,
Danas se desila čudna, veoma čudna stvar. Televizija, tačnije Dnevnik u 5 popodne je tako slatko čito kojekakva reagovanja po svetu u vezi izglasavanja nepoverenja Paniću, da je to prosto smešno bilo :) Jednostavno su se stavili na stranu Panića. Da li je ovo početak kraja TV Bastilje ? Ili je tamo nekom došlo iz dupeta do kraja vratnih pršljenova? ;>
jugoslavija.165 squsovac,
Što se tiče Bicikliste, Gedže i Ratka Dmitrovića za sve je čini se "kriv" Mitević (Svinja Debela). Biciklista je naime juče proveo dobro parče popodneva sa ovim razgovarajući "o nečemu". Nakon toga Mitke je nazvao TV Bastilju (tvrde da on služi kao most Milošević-TV, a Vučela Ćosić-TV) i Mitke je navodno predložio (naredio,...) da u dnevniku ide Panićeva izjava minutaže "kol'ko Panić oće". Ovi su to odbili i tako se desilo ono sinoć - Razgovor s povodom. Takođe je jako zanimljivo da je Šešeljeva minutaža u dnevniku sve manja i manja. Prenosa iz Savezne Skupštine nema iako je sve instalirano.... Jednom Veselinov u Kolumni u Vremenu reče: Treba samo posmatrati Šešelja: on će najaviti njihov kraj. Time i svoj.
jugoslavija.166 dejanr,
>> Danas se desila čudna, veoma čudna stvar. Televizija, tačnije >> Dnevnik u 5 popodne je tako slatko čito kojekakva reagovanja po svetu >> u vezi izglasavanja nepoverenja Paniću, da je to prosto smešno bilo :) >> Jednostavno su se stavili na stranu Panića. >> Da li je ovo početak kraja TV Bastilje ? Bojim se da nije, to samo znači da je neko "sa vrha", prosto rečeno, "promenio mišljenje" ;)
jugoslavija.167 drazen,
> Ovo, za mene i vas, neprijatno pismo - da zavrsim sa molbom i > savetom: Proverite deklarisanu politiku Savezne Vlade i predsednika > Milana Panica: kritikujte Milana Panica i Saveznu Vladu za propuste Svaka cast na stilu. Bolje da je Kalemar kalemio vocke >sa< makazama, nego sto sada mora da zvrsava pisma >sa< molbama. Ovde ima i druga, manja stilska greska. Umetnuta recenica je pocela crticom, a zavrsena je dvotackom. (Milane, sta kazes na to? ) Takodje, simptomaticno je da je rec "vas" pocinje malim slovom, sto nije bas znak osobitog stila. Verovatno je Gedzi ostalo neko Brozovo pismo u belom sortsu koji je nosio na Galebu, pa je samo osavremenio sadrzaj pisma. Najlepse je sto je pored ovog, i druga dva pisma koja je napisao, predmetni kalemar nasao vremena da pohvali DS(b) za kooperativno ponasanje. Verovatno je dijete Djindja obrezao vocke u Gedzinom vrtu >sa< ili bez makaza. Pl poz D
jugoslavija.168 milan,
> Takode je jako zanimljivo da je Seseljeva minutaza u dnevniku sve > manja i manja. Prenosa iz Savezne Skupstine nema iako je sve Razume se, marxisti-praxisovci (Tadic, Markovic, Sveta Saptac, Micun) ne mozedu da podnesu fasiste-praxisovce - sta cete, ideoloski sukob od malena. Od kada vladaju "sredstvima" via Lepi Mile "gase" Vojvodu. Tako, da mi se cini da je Veselinov (po obicaju) potcenio srpsku narodnu sklonost ka kompromisima sa svim i svakim. Jos ce se oni nama napiti krvi, a Seselja ce niz vodu kao i tolike druge! Pl poz M
jugoslavija.169 milan,
> Pismo Dobrice Cosica poslanickom klubu SPS-a u Skupstini SR > Jugoslavije: (02.09.1992.) >********** > Misljenja sam da ste, po dobrom i demokratskom obicaju, bili > duzni da me kao predsednika republike, obavestite i konsultujete o > imao je gospodin Milan Panic. U njegovoj strasti za brzim uspehom, > bilo je i nekih nesvrsishodnih stavova i gresaka. ali, one nisu takve > da dovode u pitanje paniceve dobre namere i predsednicki mandat. > O politici, metodama i stilu rada predsednika Milana Panica imam > i kriticki stav: O nekim njegovim politickim shvatanjima i > personalnim odlukama, u nekoliko razgovora izrekao sam mu svoju > nesaglasnost, sto je on racionalno prihvatio. Predsednik Vlade Milan > Ovo, za mene i vas, neprijatno pismo - da zavrsim sa molbom i > savetom: Proverite deklarisanu politiku Savezne Vlade i predsednika > Milana Panica: kritikujte Milana Panica i Saveznu Vladu za propuste > u unutrasnjoj i spoljnoj politici; ponudite joj ideje i smernice; ali Ljubi ga majka komunisticka, on demokratiju shvata kao OBICAJ, druga Panica, kao stariji parteigenosse, kritikuje jer je mlad i strastven, ama ce od njega ispasti dobar covek i komunista ako ga oni (dvojica Seselja valjda? - pravi i Crnja, a?) ISKRITIKUJU i dadnu mu SMERNICE edabi on jos bolje radio Pl poz M
jugoslavija.170 milan,
Vec sam odgovorio poduzim citatom. Pogledaj neku od prethodnih poruka. Nije se ovde umijesalo dijete Djindja vec baba Draga licno! Tezi je ovo slucaj! Pl poz M
jugoslavija.171 spantic,
> Verovatno je Gedzi ostalo neko Brozovo pismo u belom Ovako vređati Dobricu Ćosića može samo da otkrije niskost osobe koja vređa. Ne može se tako govoriti o Dobrici Ćosiću.
jugoslavija.172 dgrsic,
!> Ne moze se tako govoriti o Dobrici Cosicu. moze , moze , a moze i gore . Moram jednom da ispisem sta o njemu govore nasi ( Srbi ) u Nemackoj , narocito oni Djujicevi, a bogumi ni Srbi iz Crne Gore koji zive preko ga mnogo ne mirisu . I ne samo sto govore , nego tu ima svedoka iz ii sv. rata , dosta ubedljivijih nego sto su oni dvv-ovi "svedoci" , jer nisu nekakve domacice i seljanke , nego ozbiljni poslovni ljudi koje je Dobrica sa "svojima" oterao odavde . To sto se o njemu s pravom prica ne bi pas s maslom pojeo , a mogu vam reci da i svet dosta u to veruje , ja mislim da ga vec gledaju otprilike kao sto su gledati Kurta Valthajma dok mu nije istekao mandat .
jugoslavija.173 dragisha,
ű> Ovde ima i druga, manja stilska greska. Umetnuta recenica je ű> pocela crticom, a zavrsena je dvotackom. (Milane, sta kazes ű> na to? ) Takodje, simptomaticno je da je rec "vas" pocinje ű> malim slovom, sto nije bas znak osobitog stila. Možda ovo govori o Kusovčevom kucanju:) prije nego o Ćosićevom pisanju. Pl poz dragisha
jugoslavija.174 squsovac,
>> Verovatno je Gedzi ostalo neko Brozovo pismo u belom > Ovako vređati Dobricu Ćosića može samo da otkrije niskost osobe > koja vređa. Sam Dobrica Ćosić na jednom mestu u "Deobama" opisujući majora Kostu Cvetića kaže da je Cvetića i kada je postao major narod zvao jednostavno - kapetan Kosta. Dobrica kaže (nije citat, već po sećanju, otprilike): Srpski narod kada nekoga naziva njegovim zanimanjem (ili glavnom karakternom osobinom) ispred imena čini to JEDINO kada taj čovek verno reprezentuje svoju profesiju ili kada mu je ta osobina toliko primetljiva. Tako je major Kosta Cvetić doveka za Palanku ostao kapetan Kosta. žak i kada je postao četnički general. Sada bi ovo samo trebalo primeniti na Dobričin slučaj. On jeste postao predsednik, ali je poput "kapetana" Koste ipak ostao - Gedža.
jugoslavija.175 squsovac,
>> Takodje, simptomaticno je da je rec "vas" pocinje >> malim slovom, sto nije bas znak osobitog stila. > Možda ovo govori o Kusovčevom kucanju:) prije nego o Ćosićevom > pisanju. Malo "V" "ne govori" o mom kucanju nego o Ćosićevoj pismenosti i poznavanju pravopisa (i to čak ne njegovoj već službe u njegovom kabinetu). Naime, po pravopisu kada se nekome obraćaš sa Vi (jednom čoveku) "V" je veliko. Ukoliko se obraćaš grupi ljudi "V" je malo. Na primer: Poštovani gospodine Periću, čelim da se vidim sa Vama... ili Poštovana gospodo, čelim da se vidim sa vama... Meni se relativno često dešava da ipak kada pišem grupi ljudi "V" namerno ne stavljam malo jer pretpostavljam da za ovu začkoljicu u pravopisu malo ko zna, ;>> tako da računam da je bolje da oni pomisle da slabo stojim sa pravopisom nego da ih ne daj bože ne poštujem ;>>>.
jugoslavija.176 korvin,
>> Razume se, marxisti-praxisovci (Tadic, Markovic, Sveta Saptac, >> Micun) ne mozedu da podnesu fasiste-praxisovce - sta cete, ideoloski ===== Ma da, kako da ne, Mićun je mnogo veći marxista od izvesne gospođe sa loknicama koja je bila sekretar(ica) u kabinetu izvesnog vrhovnog srpskog komunjare. Da ne pričam što je izvesna gospođica pred izbore bila najveći jastreb (vuk?) ,a posle postade mirotvorac ?
jugoslavija.177 drazen,
Kada me spantic napadne, jos i ostro, onda znam da sam u pravu. Predmetni spanic mi dodje kao lakmus papir, cim se ne aplaudira rdecim bojama on pocrveni. > Ne moze se tako govoriti o Dobrici Cosicu. Pre jedno godinu dana, pre njegovog odlaska na operaciju, imao sam priliku da Dobrici C licno iskazem i mnogo ostije primedbe na njegov neutralan politicki stav u visestranackoj Srbiji. Bez ikakve ljutnje i sa mnogo interesovanja je saslusao mnoge primedbe, zakljucivsi na kraju "A valjda vi mladi bolje znate". Naravno, ni jednog trenutka nisam ni pomislio da ce taj razgovor nesto promeniti, ali ja prosto nisam mogao a da ne budem iskren, pogotovu sto je razgovor o politici poceo on. Dakle zakljucak je, moze se govoriti i ostrije, i Gedzi licno. Jedan od retkih politickih kvaliteta tog coveka je sto ne izvodi tenkove na ulice Beograda cim mu neko kaze da je Sadam Husein. Pl poz D
jugoslavija.178 drazen,
>ostao - Gedza. Ovo je sasvim tacno. Portiri u SANU pozdravljaju Kalemara sa "Zdravo Gedzo", ili "Cale". Ovo drugo referira na "otac srpskog naroda". Pl poz D
jugoslavija.179 mmarkov,
>> Ne može se tako govoriti o Dobrici Ćosiću. Može, itekao. I to može svako onaj koji je barem jedan put gledao stare filmske žurnale u kojima omladinac Dobrica oduševljeno tapše govoru druga Miška u prvom redu svečane sale... Ko zna možda ih mu je on i pisao.
jugoslavija.180 bugi,
>> Verovatno je Gedzi ostalo neko Brozovo pismo u belom > Ovako vređati Dobricu Ćosića može samo da otkrije niskost > osobe koja vređa. Ne može se tako govoriti o Dobrici Ćosiću. Ne diraj u druga Tita, sram te bilo!
jugoslavija.181 milan,
>> ostao - Gedza. > > Ovo je sasvim tacno. Portiri u SANU pozdravljaju Kalemara sa > "Zdravo Gedzo", ili "Cale". Ovo drugo referira na "otac > srpskog naroda". > > Pl poz D Povuci poslednju recenicu il' cu Dedi da te tuzim za "otrecenije"! Pl poz M
jugoslavija.182 milan,
O Kalemaru: > ostrije, i Gedzi licno. Jedan od retkih politickih kvaliteta > tog coveka je sto ne izvodi tenkove na ulice Beograda cim mu > neko kaze da je Sadam Husein. Pa jos mu niko nije ni rekao sa de Sadam Husein! Da probamo! Pl poz M
jugoslavija.183 milan,
I jeste! Pl poz M
jugoslavija.184 dgrsic,
!> Kada me spantic napadne, jos i ostro, onda znam da sam u !> pravu. Predmetni spanic mi dodje kao lakmus papir, cim se ne !> aplaudira rdecim bojama on pocrveni. ma crven je on stalno , i kad ga napadaju i kad mu aplaudiraju ( ne znam samo ko bi mu aplaudirao ). Jedino nije bio crven kad su ono hteli da ga mobilisu , ne ceneci njegove zasluge za stvar , sps -a , pa sa sakrio u misju rupu . !> Jedan od retkih politickih kvaliteta !> tog coveka je sto ne izvodi tenkove na ulice Beograda cim mu !> neko kaze da je Sadam Husein. Ako je stvarno tako , to znaci da ce biti sa njim teze izaci na kraj , pa zato ne znam koliko je to kvalitet . Ali , jeste stvar koju u ovom miljeu treba ceniti , pa je i ja cenim .
jugoslavija.185 mmarkov,
>> srpskog komunjare. Da ne pričam što je izvesna gospođica >> pred izbore bila najveći jastreb (vuk?) ,a posle postade >> mirotvorac ? Ako ništa drugo, on je time barem pokazao da ume da se prilagođava zahtevima potencijalnih birača za razliku od XXXXXXX ( autocenzura, da ne bi bila tortura :)