FORUM.6

03 May 1992 - 04 Sep 1992

Topics

 1. gde.smo (265)
 2. jugoslavija (185)
 3. srbija (2538)
 4. svet (100)
 5. mir (4)
 6. politika (38)
 7. bonton (16)
 8. ljudska.prava (3)
 9. novine (80)
 10. trac (174)
 11. devojke (688)
 12. klub (7)
 13. svedocenja (264)
 14. razno (638)

Messages - svet

svet.1 max.headroom,
> Istovremeno ovaj sloj stanovništva je, po njemu, već duže > vremena pod velikim pritiskom policije kao rasadnik > kriminala. Prošle godine je došlo i do nekih "kicking asses" slučajeva u Policiji (nekoliko USA gradova), kada je vršena presija na doseljenike i crnce. Sećam se da je bilo 2-3 smrtna slučaja od posledica maltretiranja, kao i nekoliko desetina teže povređenih građana, samo iz jednog razloga - što nisu belci. Tada se, valjda, sve ovo i počelo zakuvavati, da bi prekjuče proradilo poput vulkana. Prošle godine je, takođe, priloženo nekoliko amaterskih snimaka (filmova) iživljavanja policajaca nad građanima (koji uredno plaćaju porez ;) kao i na stotine fotografija... Osuđeno je vrrrlo malo belih policajaca. Oni su NEZADOVOLjNI svojim položajem u društvu. Mi bi, da smo nešto Ameri, ove crvene već odavno obesili i zapalili na Terazijama... (Juče je na TVu prikazan i jedan snimak tipa koji u jednoj ruci drži piće, a u drugoj Berettu i 'ladno prazni šaržer)
svet.2 max.headroom,
> Šteta... Beast, nisu rasistički već socijalni nemiri, na žalost ;)
svet.3 beast,
>> Beast, nisu rasistički već socijalni nemiri, na žalost ;) Zar? Jel se crnci bune što nemaju da jedu? Što ne mogu da menjaju kola svaki mesec dana nego moraju da voze stara :) što ne mogu da kupe Računare (ustvari, kako je počelo i to će da se desi) i sl. ? Oni se bre bune (to je svima jasno) zbog rasne diskriminacije, a kad su već tu da maznu nešto iz izloga :) Greška Amera je što nisu odmah napravili deo grada za crnce pa tu nek se oni tuku, ubijaju, drogiraju, repuju :) i sl, a da ostave belce na miru.
svet.4 ztuke,
­> iz izloga :) Greška Amera je što nisu odmah napravili deo ­> grada za crnce pa tu nek se oni tuku, ubijaju, drogiraju, ­> repuju :) i sl, a da ostave belce na miru. Pa to su i uradili! Ti delovi se nazivaju HARLEM-i! Štos je u tome što su belci(policajci; četvoro njih) došli u tu crnačku četvrt i prebili crnca iako ne rade u tom kraju! Po tome je lako zaključiti ono što si zaključio da je reč i o (pored socijalnih) rasističkim nemirima! ZT
svet.5 max.headroom,
> Zar? Jel se crnci bune što nemaju da jedu? Što ne mogu da > menjaju kola svaki mesec dana nego moraju da voze stara :) Mi crnjama sada možemo samo da zavidimo, kao i da im pljujemo pod crnački prozor :( Njihova mizerna plata bi ovde pokrila godinu dana lagodnog življenja...
svet.6 beast,
>> Mi crnjama sada možemo samo da zavidimo, kao i da im pljujemo >> pod crnački prozor :( Njihova mizerna plata bi ovde pokrila >> godinu dana lagodnog življenja... To je ono što sam i pokušao da naglasim, dakle nisu u pitanju socijalni nemiri.
svet.7 wizard,
>> To je ono što sam i pokušao da naglasim, dakle nisu u pitanju >> socijalni nemiri. U pitanju su, u velikoj meri i socijalni nemiri - američki crnci se ne bune protiv belaca "samo zato što su ovi beli", već pre svega im smeta što oni, u socijalnom pogledu, mnogo bolje stoje od njih samih. Uostalom, komisija NS Srbije će sve to lepo da ispita. :) <<Nenad<<
svet.8 bugi,
> Mi crnjama sada možemo samo da zavidimo, kao i da im > pljujemo pod crnački prozor :( Njihova mizerna plata bi > ovde pokrila godinu dana lagodnog življenja... Ne bih rekao da je to baš sasvim tačno. Istina je da su mnogi crnci uspeli da se domognu "srednje klase" i žive sasvim pristojno. Ali veliki deo njih živi u pravoj bedi. Letos sam obišao više američkih gradova, i ono što sam video u žikagu je zbilja zaprepašćujuće za tako bogatu zemlju. Marinkova Bara je Beverli Hils za siromašne crnačke četvrti, prosto je neverovatno da tu mogu da žive ljudi. Amerika se po mnogo čemu razlikuje od ostalih zapadnih, naročito evropskih, zemalja. To je vrlo surovo društvo, i preovladjuje mišljenje da država nije dužna NIŠTA da ti da. Ukratko - ako si neuspešan ko te j*be, to je tvoj lični problem, bio crnac ili belac. Niko se neće mnogo pretrgnuti da ti pomogne, čak ni sopstveni roditelji. Naravno, kao i uvek, ispostavi se da neke društvene grupe redovno daju više, a druge manje uspešnih ljudi, iz čega nije teško izvući zaključak da su neke društvene grupe u tom sistemu povlašćene, a druge zakinute. Tako su čak i kod njih 60-tih godina stvoreni projekti (naročito u oblasti obrazovanja) koji bi pokušali da stvore jednake početne pozicije za sve (posle šta ti bog da). Očigledno je, medjutim, da to nije bilo dovoljno, iako postoje i odredjeni neosporni rezultati.
svet.9 dejanr,
>> Amerika se po mnogo čemu razlikuje od ostalih zapadnih, naročito >> evropskih, zemalja. To je vrlo surovo društvo, i preovladjuje >> mišljenje da država nije dužna NIŠTA da ti da. Ukratko - ako si >> neuspešan ko te j*be, to je tvoj lični problem, bio crnac ili >> belac. Kako vam se čini ta teza? Meni ne izgleda loše ;) Zašto bih ja plaćao porez da bi neko dobijao socijalnu pomoć i živeo, doduše "na nižem nivou standarda" (samoupravni izraz ;) ali ne radeći ništa? PS Naravno, ne bi trebala da se odnosi na invalide i slične koji su objektivno nemoćni da se staraju o sebi.
svet.10 kermit,
>>Kako vam se čini ta teza? Meni ne izgleda loše ;) Zašto bih >>ja plaćao porez da bi neko dobijao socijalnu pomoć i živeo, >>doduše "na nižem nivou standarda" (samoupravni izraz ;) ali >>ne radeći ništa? Apsolutno se slažem sa tobom. Već mi je preko k**ca plaćanje kojekakvih poreza i doprinosa, za koje nemam pojma ni čemu su namenjeni!! Najluđi od svih je ovaj novi porez na promet od 5% za koji mi je rečeno da služi za finansiranje poreske policije??! Mi im plaćamo da postoje i da nas zajebavaju, užas! Kad su tako pametni trebali bi da izmisle novi način finasiranja (recimo od naplaćenih kazni). Ovako ih mnogo zabole da rade - plata im je garantovana i opet oni koji su puni love će da ih podmite, a oni će juriti nas "male" jer ne možemo da im platimo (zašto ovo zvuči tako poznato?).
svet.11 wizard,
>> Zašto bih ja plaćao >> porez da bi neko dobijao socijalnu pomoć i živeo, doduše "na nižem >> nivou standarda" (samoupravni izraz ;) ali ne radeći ništa? Zato što se "društvo" na taj način opravdava pred onim koji tu pomoć dobija jer njemu, za razliku od tebe, nije omogućilo zaposlenje i mogućnost stvaranja dohotka. <<Nenad<<
svet.12 dejanr,
>> Zato što se "društvo" na taj način opravdava pred onim koji tu pomoć >> dobija jer njemu, za razliku od tebe, nije omogućilo zaposlenje i >> mogućnost stvaranja dohotka. Omogućilo? Svako zaposlenje omogućava sam sebi!
svet.13 gkod,
>> Omogućilo? Svako zaposlenje omogućava sam sebi! Preko rodbinsko-zemljackih veza. Prethodna recenica je najmanje licemerna, s' obzirom u kom vremenu zivimo. Za obaranje tvrdnje sadrzane u toj recenici ima juhu kontra argumenata.
svet.14 max.headroom,
> To je ono što sam i pokušao da naglasim, dakle nisu u > pitanju socijalni nemiri. Jesu, slično kao i u Nemačkoj. Njima smanjenje plate za 0.4% deluje kao propast sveta (pametan narod, nisu ovce niti veverice), dok se to ovde događa 20-ak puta dnevno... Mi niti poštujemo svoj rad, niti rad drugih. Kada će ovde GSB da se priključi npr. profesorima u štrajku? (United Syndicates Inc.)
svet.15 montenegro,
>> Omogućilo? Svako zaposlenje omogućava sam sebi! Ima i nesposobnih. Ja lično ne bih voleo da živim u društvu u kome ima gladnih ljudi. Ako ništa drugo, jedan od bezdušnih razloga je da predstavljaju opasnost potencijalnom agresivnošću za one koji mogu/dato_im_je.
svet.16 zonjic,
> U pitanju su, u velikoj meri i socijalni nemiri - američki crnci se ne > bune protiv belaca "samo zato što su ovi beli", već pre svega im smeta > što oni, u socijalnom pogledu, mnogo bolje stoje od njih samih. pa kad su lenjivci... retko ko od njih hoce da radi! vise vole da kradu, djuskaju, ne uce (najveci greh ;) itd... > Uostalom, komisija NS Srbije će sve to lepo da ispita. :) e, ova ideja bi mogla i da bude OK, samo da je nije pokrenuo onaj pomalo u-transu-poslanik. Naime, moglo bi lepo, gradjanski malo da se digne prasinica, bar za vreme KEBS-a, ali valjda nasi glavesine nisu za to SPO- sobni :-)
svet.17 mnikolic,
Ako sam dobro shvatio, Nemačka je uvela vize za exYU osim Slovenije i Hrvatske :(((((.
svet.18 kermit,
Nemci uveli vize - nazdravlje
svet.19 max.headroom,
> zbilja zaprepašćujuće za tako bogatu zemlju. Marinkova > Bara je Beverli Hils za siromašne crnačke četvrti, prosto > je neverovatno da tu mogu da žive ljudi. Ehh... Marinkova Bara je Carstvo nebesko za ljude iz pribeogradskih gradova (da ne kažem - unutrašnjosti). Ne znam koliko si šetao industriskim naseljima i gradićima, ali mislim da je u prošlom Forumu vođena žučna rasprava o tome... Beda je, rekao bih, gotovo identična :(
svet.20 dejanr,
>> Ako sam dobro shvatio, Nemačka je uvela vize za exYU osim Slovenije i >> Hrvatske :(((((. Nema više "do Minhena po računar". Sa naše strane potvrda vojnog odseka, sa njihovog viza... Dokle dođosmo... :( Što rekoše "Sa nama nema neizvesnosti - propast je sigurna"
svet.21 banusko,
**> Ima i nesposobnih. Ja lično ne bih voleo da živim u **> društvu Pa zašto si onda još uvek ovde ????
svet.22 wizard,
>> pa kad su lenjivci... retko ko od njih hoce da radi! vise vole da kradu, >> djuskaju, ne uce (najveci greh ;) itd... Sve zavisi od okruženja u kome rastu, vaspitanju i okolini kojoj se moraju prilagoditi. Nije boja kože odrednica za ljubav prema krađi, đuskanju - već okolina u kojoj žive i ljudi koji ih okružuju. S obzirom da su počeli "karijeru" kao robovi, daleko su i dogurali. ;) <<Nenad<<
svet.23 ognjan,
>> Nema više "do Minhena po računar". Sa naše strane potvrda vojnog >> odseka,sa njihovog viza... Eh, a šta da kažemo mi iz BiH gdje nam meci zvižde iznad glava? :((( žini mi se da više i nije pitanje "ići (iz ove ludnice) ili ostati", već samo "kada i kuda" bježati !!! Ima li neko ideja ili konkretnih predloga ? Na zapad je sve teže otići, pa možda nije suluda idaja o suprotnom pravcu? Recimo u Mađarsku ili nešto slično. Šta misle ostali? Ogy.
svet.24 zqusovac,
> Nema vise "do Minhena po racunar". I bolje. Nece vise nasu omladinu Genser da rasrbljuje tamo nekakvim vatikanskim racunarima latinicom. Sto bi reko Narodni Poslanik Raka: "ni ja nisam imao racunar, pa sta mi fali. vidi koliki sam poras'o".
svet.25 zqusovac,
> Cini mi se da vise i nije pitanje "ici (iz ove ludnice) ili ostati", vec > samo "kada i kuda" bjezati !!! 1. Bogami, sto pre. 2. Bogami, bilo kuda. Gore ne m're bit. > Ima li neko ideja ili konkretnih predloga? Na Islandu su trazeni ribari. Posao je krvavo tezak, ali interesantan i izuzetno dobro placen. Prednost: ISLAND JE JEDNONACIONALNA ZEMLJA.
svet.26 mkiric,
>> >> Omogućilo? Svako zaposlenje omogućava sam sebi! >> >> Preko rodbinsko-zemljackih veza. >> Prethodna recenica je najmanje licemerna, s' obzirom u kom vremenu zivimo. >> Za obaranje tvrdnje sadrzane u toj recenici ima juhu kontra argumenata. Hm, možda i ima, ali ima i još najmanje toliko argumenata u prilog tome. Onaj ko stvarno hoće da radi može da radi i ne mora da čeka da mu neko drugi to omogući. Zaposlenje ne mora biti obavezno u državnoj službi!
svet.27 wizard,
>> Omogućilo? Svako zaposlenje omogućava sam sebi! Naravno, ali niste imali iste početne uslove ti i neko dete iz "Ciganske rupe" (jedno "naselje" kod Zemuna). Ti (ne mislim bukvalno na tebe) si od malena čitao knjige, igrao se sa kompjuterima, putovao, išao u biblioteku... Ono je, zbog svoje okolino i uslova u kome je rođeno od malena bilo primorano da krade, prosi (ili bilo šta drugo što mu se naredi). Niko ge nije hteo (verujem ni mogao) izdržavati do 20 i neke godine da završi fakultet, koristi stranu literaturu, časopise i sl. Da li je bolje da on danas prima socijalnu pomoć ili da i dalje krade? <<Nenad<<
svet.28 wizard,
>> žini mi se da više i nije pitanje "ići (iz ove ludnice) ili ostati", već >> samo "kada i kuda" bježati !!! Ima još jedno pitanje - bežati ili isterati one zbog kojih bežimo. <<Nenad<<
svet.29 mkiric,
>> 2. Bogami, bilo kuda. Gore ne m're bit. Boga mi, ti si optimista. Ja mislim da nam je sada sjajno kako će nam tek biti. ;( Ali neću da idem iako imam i kuda i kako. Ostaću ovde u želji da doživim da vidim one koje treba tamo gde treba, tj. na Terazijama na visoko a na kratko.
svet.30 robert,
<:> Ima li neko ideja ili konkretnih predloga ? Na zapad je <:> sve teže otići, Možeš da odeš u neku Afričku zemlju, npr. Južnoafričku Republiku. žuo sam da je dosta ljudi otišlo tamo da živi i po nekim pričama nije ni tako loše tamo, mada ... Ja bi ipak dobro razmislio. Robert. >>Nothing really matters!<<
svet.31 dejanr,
>> Da li je bolje da on danas prima socijalnu pomoć ili da i dalje krade? Bolje i od jednog i od drugog je da RADI. A posla ima, koliko hoćeš, čak i za nekvalifikovane; treba samo zasukati rukave. A što se tiče te dileme, gotovo da je svejedno hoće li mi krati socijalnu pomoć kroz porez ili direktno ;) S tim što od direktne krađe mogu legalno da se zaštitim, a od poreza...
svet.32 dejanr,
>> > Omogućilo? Svako zaposlenje omogućava sam sebi! >> >> Preko rodbinsko-zemljackih veza. >> Prethodna recenica je najmanje licemerna, s' obzirom u kom vremenu >> zivimo. Za obaranje tvrdnje sadrzane u toj recenici ima juhu kontra >> argumenata. Primeti da je ovo tema FORUM/svet i da govorimo o USA. Naravno da i tamo ima zapošljavanja preko raznih veza, ali je malo onih koji nekoga zaposle zato što ga "vole" a ne zato što će firma od njega imati vajde. A argumente uvek volim da čujem.
svet.33 zqusovac,
> Ostacu ovde u zelji da dozivim da vidim one koje treba tamo gde treba, tj. > na Terazijama na visoko a na kratko. Neko je rekao da se na svetu vec sve desilo i da se istorija samo ponavlja. Stoga, malo podsecanje: Benito Mussolini, italijanski diktator. Dosao na vlast 1922, zbacen pa postavljen uz pomoc Nemaca za vladara Krnje Italije 1944. U drustvu svoje ljubavnice Clarette Petacci (koja je na njega imala veliki uticaj) nekoliko dana visio glavom nadole a nogama nagore na Piazza del Duomo u Milanu u februaru 1945.
svet.34 squsovac,
> Ali neću da idem iako imam i kuda i kako. Ostaću ovde u > želji da doživim da vidim one koje treba tamo gde treba, > tj. na Terazijama na visoko a na kratko. Slažem se! Na kratko verovatno zato što ih ima dosta, pa da ne zauzimaju jedan drugome mesto. ;>>
svet.35 herak,
> želji da doživim da vidim one koje treba tamo gde treba, > tj. na Terazijama na visoko a na kratko. >>Slažem se! Na kratko verovatno zato što ih ima dosta, pa da ne >>zauzimaju jedan drugome mesto. ;>> Ima vala bandera i na autoputu, bulevaru JNA, ma gde god hoćeš, nego da li će biti dovoljno kanapa?
svet.36 montenegro,
>>**> Ima i nesposobnih. Ja lično ne bih voleo da živim u >>**> društvu >> >> Pa zašto si onda još uvek ovde ???? Pravo pitanje. Teško da u ovoj zemlji i u ovoj situaciji postoji čovek koji ga nije postavio samom sebi. U mom slučaju je odgovor da sam posle rođenja svoje ćerke postao pobornik ziheraškog stava da pre odlaska moram imati realne šanse za konkretno zaposlenje. Zlobnicima ostavljam mogućnost da odgovor na pitanje pronađu i u prvoj citiranoj rečenici u ovoj poruci. BTW, napisao sam: "ne bih voleo...". Što je babi milo, to joj se i snilo.
svet.37 mkiric,
>> Slažem se! Na kratko verovatno zato što ih ima dosta, pa da ne >> zauzimaju jedan drugome mesto. ;>> Ma ne, nisam mislio na vreme već na konopac ;>
svet.38 bojt,
vvvv >> Benito Mussolini, italijanski diktator. Dosao na vlast 1922, >> zbacen pa postavljen uz pomoc Nemaca za vladara Krnje Italije >> 1944. >> U drustvu svoje ljubavnice Clarette Petacci (koja je na njega >> imala veliki uticaj) nekoliko dana visio glavom nadole a >> nogama nagore na Piazza del Duomo u Milanu u februaru 1945. ^^^^ Znači kod nas tek 2010... shit... :(
svet.39 zqusovac,
> Ima vala bandera i na autoputu, bulevaru JNA, ma gde god hoces, nego > da li ce biti dovoljno kanapa? Ma je*es to estetsko meracenje. Sto se mene tice rado bih ja njih pustio i niz Dunav, otezane sa par kila devetomartovske kaldrme.
svet.40 zqusovac,
vvvv >> Benito Mussolini, italijanski diktator. Dosao na vlast 1922, >> zbacen pa postavljen uz pomoc Nemaca za vladara Krnje Italije >> 1944. >> U drustvu svoje ljubavnice Clarette Petacci (koja je na njega >> imala veliki uticaj) nekoliko dana visio glavom nadole a >> nogama nagore na Piazza del Duomo u Milanu u februaru 1945. ^^^^ > Znaci kod nas tek 2010... shit... :( Bogami, ti si bas pesimista. Probaj ovako: >> postavljen ... za vladara Krnje Italije 1944. **** >> visio ... u februaru 1945. **** Znaci, kod nas ipak uskoro. :)
svet.41 zonjic,
> Sve zavisi od okruženja u kome rastu, vaspitanju i okolini kojoj se > moraju prilagoditi. Nije boja kože odrednica za ljubav prema krađi, > đuskanju - već okolina u kojoj žive i ljudi koji ih okružuju. Vala, ako se vozis cikaskim vozom (glavno sredstvo prevoza) od zapada ka centru grada, prolazis kroz nekoliko (desetina) crnackih predgradja, tacnije, divnih scenografija za narko-dilerske filmove, reperske spotove i americku verziju Doma za vesanje. U gradu (centru) je druga situacija, tu ima mnogo crnaca koji su u sakou i 20,000$ kolima, ali je ipak njih najvise zaposleno kao komunalci, skupljaci poste, *radnici u Macovima* (!!!), hamburgerdzinicama i sl.
svet.42 balinda,
>> Sta to znaci ? Da li je to prekid odnosa i time prestanak >> izdavanja viza i odlaska preko bare. >> Ortak mi putuje preko bare u ponedeljak i jel se moze >> desiti da nikada ni ne odputuje. I bez ove sitacije, Amerikanci su i do sada sebi ostavljali za pravo da na licu mesta odluče hoće li putnika pustiti ili ne, bez obzira na valjanost vize. Tačno je da je u praksi do sada bilo da izdata viza u Beogradu gotovo garantuje da će se u USA zaista i ući. Danas je to, verovatno, mnogo manje izvesno, a nakon najnovijih događaja moglo bi se možda reći da se izvesnost polako pomera na drugu stranu? :(
svet.43 robert,
Jutros sam zvao Nemačku ambasadu da pitam za vize i rečeno mi je da se izdaju samo za građane Bosne i Hercegovine!!! Pozdrav ... Robert. >>The good, the bad and the ugly!<<
svet.44 gkod,
>> Jutros sam zvao Nemačku ambasadu da pitam za vize i rečeno mi >> je da se izdaju samo za građane Bosne i Hercegovine!!! Sutra zovi ostale ambasade. Mozda dobijes vizu od svetog Petra.
svet.45 ndragan,
/ uticaj) nekoliko dana visio glavom nadole a nogama nagore na Piazza Koliko vidim, iz ovog se ne da pouzdano zaključiti da je bio obešen za noge. Kako čujem, i nije ;>. Mislim, jeste bio obešen tako, ali ne za noge.
svet.46 bulaja,
**** new file **** \ibmpc\info\ **** ciafact.arj .a01 .a02 .a03 CIA's World Fact Book - podaci CIA-e o SVIM zemljama sveta, odnose se na stanje 1990. godine. Sadrzi podatke o geografskim odlikama, stanovnistvu, organizaciji drzave, politici, ekonomiji, komunikacijama. Skoro 2Mb teksta. U nekim slucajevima podaci su zastareli :(, ali za vecinu normalnih zemalja su Ok. Ako se spremate da bezite iz ove ludnice :( sigurno ce vam pomoci osnovni podaci, evo npr. nekih podataka o jednom zanimljivom mestu: British Virgin Islands (dependent territory of the UK) GDP: $106.7 million, per capita $8,900; real growth rate 2.5% (1987) Inflation rate (consumer prices): 1.7% (January 1987) Unemployment rate: NA% Communists: probably none ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ A-YEAH! O;>
svet.47 bulaja,
Da li se uvedene sankcije UN odnose i na drumski & zeleznicki putnicki saobracaj, tj. da li je moguce nekako doci autobusom ili vozom do Madjarske ili Grcke? Da li se mogu ocekivati neki problemi na ulazu u Madjarsku i Grcku (makar i peske ;), s obzirom da mi doticne zemlje trebaju samo za transfer do najblizeg aerodroma. Vazi li jos zamena dem->forinte na ulazu u H, i postoji li nesto slicno u Grckoj? Dosta pitanja, nadam se da cu dobiti odgovor bar na prvo ;), thanks in advance.
svet.48 dejanr,
>> Da li se uvedene sankcije UN odnose i na drumski & zeleznicki putnicki >> saobracaj, tj. da li je moguce nekako doci autobusom ili vozom do >> Madjarske ili Grcke? Eh Bulaja, ko to može znati? Nisam video da se pominju drumske sankcije, samo avionske i pomorske. Ali... znaćemo kad neko proba, npr. ti :)
svet.49 beast,
>> dem->forinte na ulazu u H, i postoji li nesto slicno u Grckoj? Jok, bar ako ideš autobusom. Skoro sam bio (pre nedelju dana) u Mađarskoj i niko mi ništa nije tražio, osim pasoša :))
svet.50 glisin,
-> Skoro sam bio (pre nedelju dana) u Mađarskoj i niko mi ništa... Eh al si svež! Pa tada nismo bili zvanično varvari i divljaci a sada jesmo. Hoću da kažem, bajata informacija. ŢŢŢIGGYŮŮŮ
svet.51 wizard,
>> Da li se uvedene sankcije UN odnose i na drumski & zeleznicki putnicki >> saobracaj, tj. da li je moguce nekako doci autobusom ili vozom do >> Madjarske ili Grcke? Ne znam za ovo u vezi sankcija, ali pre mesec dana ni makedonci ni grci nisu pravili *nikakve* probleme. Naravno, za Grčku ti treba viza. <<Nenad<< P.S. Zar nema u Makedoniji aerodrom? ;)
svet.52 dejanr,
>> P.S. Zar nema u Makedoniji aerodrom? ;) Možda i ima, al' jel ima avion? ;)
svet.53 glisin,
;-)))))))))))))) ŢŢŢIGGYŮŮŮ
svet.54 dvidovic,
> Ne znam za ovo u vezi sankcija, ali pre mesec dana ni > makedonci ni grci nisu pravili *nikakve* probleme. > Naravno, za Grcku ti treba viza. Zar Grci nisu ukinuli vizu za YU, tj. ovo sto je od nje ostalo?
svet.55 andrejl,
Sudeći po ovoj poruci i malim oglasima Sezam treba da traži novog čoveka za direktorijume ;)
svet.56 bojt,
>> Da li se uvedene sankcije UN odnose i na drumski & zeleznicki >> putnicki saobracaj, tj. da li je moguce nekako doci autobusom >> ili vozom do Madjarske ili Grcke? Da li se mogu ocekivati >> neki problemi na ulazu u Madjarsku i Grcku (makar i peske ;) Moj ujak, koji je danas trebao da putuje u Skoplje, odustao zato što je, navodno, makenonska granica potpuno zatvorena za bilo kakav vid "slobodnog" prelaza. Kaže da je čuo da je isti režim i na granici sa Madjarskom, a za ostalo ne zna.
svet.57 predrag,
Ono sto ja znam o Grckoj: U gradjanskom ratu (ne znam kada) komunisti su izgubili i mnogi su pobegli u Makedoniju.Grcka je zato uvela vize. Mnogi Grcki makedonci su postali istaknute licnosti u Makedoniji i mnogi imaju imanja u Grckoj koja su napustili posle rata. Vasil Turpurkovski je egejski makedinac i roditelji su mu iz Grcke. Sadasnju situaciju neznam ali posto je Makedonija pred dobijanjem samostalnosti ocigledno su se Grci uplasili da slucajno Makedonija ne digne neki ustanak i pokusa da spoji deo Grcke. Makedonija je podeljena balkanskim ratovima izmedju vise drzava i nacionalizam koji je u toku ce sigurno izazvati nacionalizam i u Grckoj i Bugarskoj. Planovi Grcke, Srbije i ostalih mi nisu bas najasniji ali ocigledno je da svako ima neke svoje interese. Rusija je priznala Makedoniju i time stavila do znanja da Grcka (nato) nece moci da radi sta hoce.Bugarska je ta zemlja koja je protivteza Grckoj.
svet.58 dejanr,
>> Kaže da je čuo da je isti režim i na granici sa Madjarskom, a za ostalo >> ne zna. Ne znam, moj kolega danas doputovao iz Francuske preko Mađarske, kaže normalno je prešao granicu i video da mnogi prolaze u drugom smeru, kolima
svet.59 squsovac,
> Moj ujak, koji je danas trebao da putuje u Skoplje, > odustao zato što je, navodno, makenonska granica potpuno > zatvorena za bilo kakav vid "slobodnog" prelaza. Kaže da > je čuo da je isti režim i na granici sa Madjarskom, a za > ostalo ne zna. Vlada Makedonije je upravo odlučila da "podrži sankicje UN", uprkos tome što Makedonija nije članica UN.
svet.60 dejanr,
Sad videh vest da je Rusija "naplatila" glasanje u Savetu Bezbednosti... upravo je primiše u Međunarodni monetarni fond
svet.61 wizard,
>> Zar Grci nisu ukinuli vizu za YU, tj. ovo sto je od nje ostalo? Kada? Pre mesec dana je trebala. <<nenad<<
svet.62 bojt,
>> >> Kaže da je čuo da je isti režim i na granici sa >> >> Madjarskom, a za ostalo ne zna. >> Ne znam, moj kolega danas doputovao iz Francuske preko >> Mađarske, kaže normalno je prešao granicu i video da mnogi >> prolaze u drugom smeru, kolima U medjuvremenu sam i sam shvatio da je patka. Ujak mi je inače 1000% za Slobu, pa je to i bio glavni razlog zašto sam na to obratio pažnju. Šta će, jadničak, izgleda da ga hvata pikantni mazohizam. Inače, isti ujak mi je sinoć, u našem sledećem razgovoru ispričao stvari koje se graniče sa ludilom: kako je oboren awaks? Leteo awaks tako, al ga ne videše ni radari niti bilo kakva tehnika, već OKO PROSTOG SRPSKOG SELJAKA sa Kopaonika (ovo je bilo izrečeno sa neverovatnom dozom sete i ponosa), koji je alarmirao vojsku. Ispaljene su dve rakete (inače, jedino mi imamo pv rakete, koje pravimo u Kragujevcu, na koje Amerikanci nemaju odgovor!), od kojih se jedna uvukla awaksu u motor, a druga ga zaobišla i fenomenalno preciznim navodjenjem pogodila nosač kojim je radarska "pečurka" pričvršćena za "ledja" aviona! Pošto je pečurka u obliku pečurke ;), ona se spustila na zemlju, po principu padobrana, neoštećena. Inače, naši stručanjci u Ivanjici sada sklapaju awaks od razbijenih delova, tako da će već koliko sutra moći da poleti i svima im se naj*be majke, zbog čega se Bush strahovito izbezumio, ali je, poučen tim iskustvom, odmah naredio da se obustavi prepremanje vojnog napada na Srbiju, mada je, vodjen primitivnom željom za osvetom, naredio ekonomske sankcije... Toliko mi ga je bilo žao da nisam uopšte imao snage da mu u bilo čemu protivrečim...
svet.63 isekulovic,
>> Zar Grci nisu ukinuli vizu za YU, tj. ovo sto je od nje >> ostalo? Nisu ukinuli, ima danas u novinama. Cak ih i dalje izdaju normalno.
svet.64 squsovac,
Neverovatno, ali na žalost istinito. I sledeći citat iz najn. Vremena lepo potvrđuje zaslepljenost naroda. Situaciju možda najtačnije opisuje filmski reditelj Saša Petrović, poredeći je sa onom izmedju 27. III i 6. IV 1941: Vlada gubi vreme objašnjavajući da se ništa nije desilo, a 5. IV uveče svi govore: "Ma kakav rat!" Ujutru, 6. IV na prvi zvuk "štuka" neki Beograđani kažu: "Eno, vežbaju naši avioni!" :)))))))
svet.65 dejanr,
Savet Bezbednosti se ne bavi samo nama - izgleda da će usvojiti novu granicu između Iraka i Kuvajta koja se pomera za vrlo značajan kilometar na štetu Iraka - Irak će tako izgubiti bogato naftno polje Rumeila kao i izlazak na more (zalim Um-Kasr) Možda bi se iz toga i neki nauk mogao izvući...
svet.66 wizard,
>> Nisu ukinuli, ima danas u novinama. Cak ih i dalje izdaju normalno. Vraga normalno, već par dana je odgovor: "Vize sutra!" <<nenad<<
svet.67 bulaja,
Zna li neko kako stoji stvar sa ulaskom u Bugarsku, a i sa izlaskom odavde (posto sam cuo da su "nasi" vracali sa granice?). Ovo mi je poslednja nada ;). Btw Grci NE izdaju vreme, tj. konzulat je zatvoren, a kazu da se dodje sutra.
svet.68 isekulovic,
>> Vraga normalno, već par dana je odgovor: "Vize sutra!" Samo sam preneo ono sto pise u novinama:(
svet.69 squsovac,
Sinoć je nepoznata osoba iz lovačke puške usmrtila Ivana Krambergera, predsednika Otadžbinske stranke Slovenije. Kramberger je na prošlim slovenačkim predsedničkim izborima kao autsajder pokupio oko 20% glasova, a istraživanja govore da bi na narednim predsedničkim izborima bio je veoma ozbiljan kandidat. Celog života je pomagao slovenačku sirotinju, humanitarne organizacije po čemu je bio poznat i van Slovenije, ali je bez obzira na slovenačku "demokratiju" često bio pod prismotrom vlasti budući da je žestoko kritikovao oficijelnu politiku smatrajući da se Slovenija prodala Nemačkoj.
svet.70 wizard,
KOMUNIKACIJE:email (dejanr) >> i... imate email adresu na Pegasus-u, BBS-u u Švajcarskoj. Da li zemlje koje nisu članice UN moraju da sprovode sankcije? Da li je stupanjem na snagu sankcija "priznata" na neki način SRJ? Ili ove dve republike koje je čine? <<nenad<<
svet.71 dejanr,
>> Da li zemlje koje nisu članice UN moraju da sprovode sankcije? Ne moraju, ali će ih Švajcarska svakako sprovesti ;( Samo, EMail je poštanska stvar i nije pod sankcijama, e sad što su Austrijanci veći Katolici od Pape... >> Da li je stupanjem na snagu sankcija "priznata" na neki način SRJ? Vala, ako i jeste, džaba ga bilo takvo priznje ;) Još će nas gore priznati iz bombardera :(
svet.72 squsovac,
> Da li zemlje koje nisu članice UN moraju da sprovode sankcije? Tansrb je upravo javio da je SWISAIR najavio za ponedeljak let na linije Lozana Beograd.
svet.73 wizard,
>>>> Da li zemlje koje nisu članice UN moraju da sprovode sankcije? >> Ne moraju, ali će ih Švajcarska svakako sprovesti ;( A da li su predviđene sankcije za one zemlje koje ne primenjuju rezoluciju UN? <<nenad<<
svet.74 wizard,
>> Tansrb je upravo javio da je SWISAIR najavio za ponedeljak let >> na linije Lozana Beograd. Još da Švajcarci nekog puste u Švajcarsku. ;) <<nenad<<
svet.75 ndragan,
/ Tansrb je upravo javio da je SWISAIR najavio za ponedeljak let Zvao jedan moj kolega Surčin pre neki dan da pita da li je sleteo tamo neki avion. Odgovor: "More, burazeru, ovde više ni ptice ne sleću".
svet.76 dragisak,
Da li neko zna spisak evropskih zemalja za koje su sada potrebne vize ?
svet.77 wizard,
Seća li se neko koliko je civila poginulo pri Američkoj intervenciji u Iraku? <<nenad<<
svet.78 mnikolic,
Ko je juče gledao 3K pre podne i to Nightline ABC News mogao je da vidi vrlo interesantnu emisiju. U saradnji sa novinarima magazina Newsweek, ABC News je pripremio emisiju o incidentu koji se dogodio 03.07.1988. kada je u blizini Iranske obale oboren jedan civilni avion (poginulo 290 putnika!) od strane američke mornarice. Emisija pod nazivom Public war - secret war počela je na interesantan način konstatacijom da vlade obilato lažu, a da ako je u samoj Americi i postojala iluzija istine, ona je srušena još u vreme Vijetnama i afere Votergejt. Materijal je pripremljen i prezentiran na vrhunsko profesionalan način. Istraživanje je trajalo dugo i na osnovu prikupljenih snimaka i svedočenja pokazana je jedna od verovatno najvećih obmana koju je američka vlada servirala svetskoj zajednici i svojoj naciji. Najpre je prikazana "zvanična verzija" gde tadašnji potpredsednik Buš u savetu bezbednosti priča o samoodbrani koju je primenio USS Vincennes *na domak* Iranskih teritorijalnih voda jer se nalazio usred pomorske bitke u kojoj je napadnut od strane iranskih patrolnih čamaca. Naa jednom vojnom brifingu i mornarica je servirala svoju verziju propraćenu mapom na kojoj je čitav slučaj "prikazan". Međutim, pažljivim pregledanjem materijala snimljenih baš na komandnom mostu USS Vincennes i upoređivanjem izjava raznih ličnosti umešanih u slučaj, zvaničnih izveštaja, i izjava datih nakon ove vremenske distance, novinari su došli do krajnje zanimljivih i neoborivih (?!) zaključaka. Prva i sama po sebi značajna laž je bila o položaju USS Vincennes u vreme incidenta. Naime, na snimku se lepo čuje kako navigator obaveštava komandni most da se nalaze na 9.3 nautičkih milja od obale (teritorijalne vode počinju na 12 nautičkih milja!). Da stvar bude gora, još jedan američki brod, USS Montgomery, nalazio se u to vreme još bliže obali Irana. To lepo pokazuje ona mapa koju su pre četiri godine prikazali u pentagonu na kojoj je samo sve pomereno van teritorijalnih voda Irana. Interesantno je da novinari tvrde, mada ja baš nešto nisam ubeđen, da se na većim povećanjima te stare mape mogu uočiti radirane *prave* pozicije svih brodova. Drugim rečima, korišćena je originalna samo frizirana mapa! ;) Sam avion se nalazio u propisanim civilnim koridorima u fazi sticanja visine, a u trenutku pogotka čak se udaljavao (!) od USS Vincennes. Kapetan broda koji je oborio avion tvrdi da na osnovu podataka koje je imao na raspolaganju nije mogao doneti drugu odluku kao odgovorno lice za brod i posadu jer su instrumenti ukazivali na vazdušni napad. Još neki intervjuisani oficiri smatraju da kapetan drugačije nije mogao postupiti ali se pitaju zbog čega su do njega dopirale samo takve informacije. Naime, komisija koja je utvrđivala okolnosti slučaja je zaključila da se drugačije nije moglo jer nisu postojali uslovi da se izvede propisana procedura po kojoj se neidentifikovanom avionu u susret najpre šalje jedan avion radi direktne identifikacije. Ali (!) intervjuisan je i penzionisani zapovednik jednog nosača aviona koji se u to vreme nalazio u *neposrednoj* blizini i imao na raspolaganju avione koji su za par minuta mogli biti na licu mesta. Međutim, kako sam kaže, niko ga o slučaju ništa nije pitao niti tražio informacije. Na kraju je ostala jedna dilema. Zbog čega je čitava američka administracija uložila veliki napor da incident zataška? Samo radi spasavanja časti jednog oficira? Ne, tvrde novinari! Njihova teza je da se tu radilo o jednoj mnogo neugodnijoj stvari. Oni smatraju da je američka armija prikriveno aktivno učestvovala na strani Iraka (!!!) u Iračko-Iranskom ratu. Američki brodovi su se namerno nalazili u ofanzivnoj akciji u teritorijalnim vodama Irana, a obaranje civilnog aviona je propust koji je čitavu operaciju mogao razotkriti.
svet.79 dejanr,
Norijega dobio 40 godina zatvora.
svet.80 predrag,
Veceras sam slusao glas Amerike i cuo : - prema pisanju Wasington posta Panica je Milosevic unajmio da bi skinuo blokadu. Iznenadjenje je kako je Wasington dozvolio jednom amerikancu da ode i bude premijer. Isto su iznenadjeni kako je Bejker razgovarao sa Panicom na konferenciji KEBS-a kada je on dosao nepozvan. - snage unproforma su danas u Sarajevu ubile prvog coveka do sada -jednog snajperistu (Srbin) koji je predhodno ranio jednog clana unproforma. - Pentagon javlja da je bilo nekoliko provokacija sa avionima ali nisu hteli da podnesu zalbu Jugoslaviji za provokacije jer nisu sigurne da je to bio njihov avion (?). Jedan avion se priblizio americkom brodu "bigl" , cak je i ometao veze (?) ali se udaljio kada je radarski snop protiavionske rakete bio uperen ka njemu (?). Primeceno je da je taj isti avion priblizio jos jednom brodu na udaljenost od 5-7 milja a zatim je odleteo ka kopnu. Bilo je jos 2-3 slicne provokacije.
svet.81 korvin,
>>>> - prema pisanju Wasington posta Panica je Milosevic unajmio >>>> da bi skinuo blokadu. Iznenadjenje je kako je Wasington >>>> dozvolio jednom amerikancu da ode i bude premijer. State department NIKADA ne bi dozvolio ni jednom amerikancu da uradi nešto što bi se kosilo sa interesima SAD !! Taj novinar koji piše za WP je prohrvatski orijentisan, i to je poznato svakome ko prati (pratio) američku štampu, a logično je da hrvatima smeta jedan čovek koji bi mogao da povrati Srbiju iz nokdauna. >>>> - Pentagon javlja da je bilo nekoliko provokacija sa avionima >>>> ali nisu hteli da podnesu zalbu Jugoslaviji za provokacije jer >>>> nisu sigurne da je to bio njihov avion (?). Jedan avion se >>>> priblizio americkom brodu "bigl" , cak je i ometao veze (?) ali >>>> se udaljio kada je radarski snop protiavionske rakete bio uperen >>>> ka njemu (?). Ovo je notorna LAč. Kao prvo, ta flota je i poslata dole da namami srbe na bilo šta slično provokaciji, pa da pojačaju svoje pozicije za dejstvo. Što se tiče identifikacije aviona, to je sigurno bio srpski avion ,a ko imalo zna geografiju shvatiće (hint: Albanija nema avijaciju). Nijedan srpski avion ne može da ometa veze nikome, kamoli brodu kao što je Bigl. A da nepričam o tome što je patrola srpskih aviona smanjena na minimum (lete samo najboji piloti), zato što su avioni, kao i uostalom i većina zemaljskih SAM sistema slepi (1:0 za ukupno 6 AWACS-a čiji je to posao). Ako Biglu treba više od 1/4 sec da usmeri radarski snop na neprijatelja, taj brod treba potopiti zajedno sa konstruktorom radarskog sistema (kao što mu ne treba, prosečno vreme je oko 1/25 sec., ali nisam siguran tačno, proveriću). Ah, da , da napomenem da su fondovi Glasa Amerike strahovito opali u poslednje vreme, tako da je sistem zapošljavanja novinara "daj šta daš", moja iskrena preporuka je da ubuduće slušaš BBC, ili gledaš ,ako ikako možeš npr. CNN (ja nemogu :(( za pravovremenu i tačnu informaciju.
svet.82 max.headroom,
> - prema pisanju Wasington posta Panica je Milosevic > unajmio da bi skinuo blokadu. Iznenadjenje je kako je Postoji još glasina (izvinjavam se što nije u "traču"), koje govore da je Panić plaćen od nuklearnog lobija i da u SER priprema teren za smeštanje radioaktivnog otpada. žak ni u Americi nije tako jednostavno biti enormno bogat, a opet mafijaški neaktivan :) Verovatno zli jezici...
svet.83 mkiric,
>> - Pentagon javlja da je bilo nekoliko provokacija sa avionima >> ali nisu hteli da podnesu zalbu Jugoslaviji za provokacije jer nisu >> sigurne da je to bio njihov avion (?). Jedan avion se priblizio >> americkom brodu "bigl" , cak je i ometao veze (?) ali se udaljio >> kada je radarski snop protiavionske rakete bio uperen ka njemu (?). >> Primeceno je da je taj isti avion priblizio jos jednom brodu na udaljenost >> od 5-7 milja a zatim je odleteo ka kopnu. Bilo je jos 2-3 slicne >> provokacije. Ako je ovo tačno, i ako su to zaista bili naši avioni, onda nemamo razloga da se plašimo Amera! Ako oni u Jadranu nisu u stanju da identifikuju avion koji im se približi i ometa veze, a onda oseti radarski snop i pobegne, onda su zaista nesposobni. Mada bih ja pre rekao da je to trač.
svet.84 predrag,
>> vreme je oko 1/25 sec., ali nisam siguran tacno, >> provericu). Ah, da , da napomenem da su fondovi Glasa >> Amerike strahovito opali u poslednje vreme, tako da je >> sistem zaposljavanja novinara "daj sta das", moja iskrena >> preporuka je da ubuduce slusas BBC, ili gledas ,ako ikako >> mozes npr. CNN (ja nemogu :(( za pravovremenu i tacnu >> informaciju. >> Pa pratim ja i BBC i pomalo satelitsku televiziju. Nemam nameru da ulazim u diskusiju da li je ono sto sam slusao na glasu Amerike istina ili ne. Gledam ja na tv "politika" emisiju: slikom na sliku oko 10 sati, pa na 3K satelitski program (obicno oko pola jedan nocu), a i svidjaju mi se nepristrasni komentari Nebojske Magdeskog iz Londona(TVB 1 kanal) Danas je u prvom dnevniku (tvb 1) bio demant vojske da su nasi avioni presretali americke brodove. Ocigledno da i vojska slusa glas Amerike. Obzirom da je glas Amerike javio da je to vest iz PENTAGONA onda sve to ima i svoju "tezinu".
svet.85 predrag,
>> smestanje radioaktivnog otpada. Cak ni u Americi nije >> tako jednostavno biti enormno bogat, a opet >> mafijaski neaktivan :) Verovatno zli jezici... Bilo je na "glasu Amerike" da je ICN u Americi imao prosle godine promet od 400 miliona $. Jednino nisu rekli koliki je zapravo udeo gospodina Panica u tome. Obzirom da su u Americi firme akcionarske to ne znaci da on drzi 100 % akcija. Koliko imas akcija toliko posedujes firmu. To sto je Panic osnovao ICN ne znaci da je on 100 % vlasnik firme i kapitala. Tek kada bi sasnali koliko ima akcija videli bi koliko je "tezak".
svet.86 adzem,
> Postoji jos glasina (izvinjavam se sto nije u "tracu"), > koje govore da je Panic placen od nuklearnog lobija i > da u SER priprema teren za smestanje radioaktivnog > otpada. Tu informaciju izneo je Dejan Dimov na tribini na PMF-u, negde u prvoj nedelji jula. Tom prilikom Dimov je pomenuo da je Panic dokazani clan americkog nuklearnog drustva (ima clansku kartu : "A Member Of American Nucle- ar Society"). Clan tog drustva ne moze biti bilo ko, vec neko ko je zasluzan za razvoj nuklearnih programa. Takodje je pomenuo da se li- cni savetnik Dobrice Cosica svojevremeno debelo zalagao za izgrad- nju nuklearki u ex-YU. Ovu pricu dopunio je Slobodan Jovanovic (novinar NIN-a i predsed- nik Zelene stranke), koji je pomenuo nekoliko skandala sa skladis- tenjem nuklearnog otpada u napustenim rudnicima sirom Srbije, kao i spaljivanje tog otpada ( pomesanog sa nekim rudama ) u Boru. Negde usput pomenuo je i brata Slobodana Milosevica kao sefa firme za se- rvisiranje svih nuklearnih centrala u istocnoj Evropi, sa centra- lom u Beogradu (valjda u saradnji sa Vestinghausom). Ovaj posao je propao donosenjem zakona o moratorijumu na izgradnju nuklearnih cen- trala u bivsoj YU. Nadam se da sam dobro preneo ono sto sam cuo od gore pomenutih. Na tim tribinama je verovatno bio jos neko ko ima pristup sezamu, pa lako moze dopuniti ovu poruku. U svakom slucaju lose nam se pise.
svet.87 dejanr,
žuh na CNN-u da je Ros Perott odustao od kandidature za Predsednika USA pošto je zaključio da nema izgleda da trijumfuje na izborima. žisto potpunosti radi, Srbi u USA su se mnogo nadali u Perott-a :(
svet.88 madamov,
>>žuh na CNN-u da je Ros Perott odustao od kandidature za Predsednika USA >>pošto je zaključio da nema izgleda da trijumfuje na izborima. Što da džabe troši pare na kampanju? B)) Mislim da su ovim potezom, a to se i iz saopštenja vidi gde je napomenuto nešti u vezi Demokrata, Demokrate dobile veliki broj glasača. Moje su prognoze da će ove izbore dobiti Demokrate, ne zbog ovoga, već zbog neke tradicije, čini mi se da je posle rata bilo uvek tako: dva ili tri mandata Republikanaca, a onda jedan mandat Demokrata (ako Predsednik preživi mandat B) ). Uostalom, u januaru će biti 12 godina vladavine Republikanaca.
svet.89 max.headroom,
> Tu informaciju izneo je Dejan Dimov na tribini na PMF-u, > negde u prvoj nedelji jula. Info je prva objavila BORBA, još pre godinu i kusur dana. Nemam sada članak uz sebe, ali se delimično sećam sadržine. Možda je autor članka bio D. Dimov?
svet.90 adzem,
> Info je prva objavila BORBA, jos pre godinu i kusur > dana. Nemam sada clanak uz sebe, ali se delimicno secam > sadrzine. Mozda je autor clanka bio D. Dimov? Nije bitno ko je prvi proturio vest, bitno je da se ne radi o pijacnim tracevima.
svet.91 squsovac,
Nekako mi se čini da Hrvatska sad spada u "svet" ;>> valjda zbog toga što u Jugoslaviju spadaju samo Srbija I C.Gora. Elem, dopao mi je do ruku najnoviji broj zagrebačkog globusa kao i veći broj raznih primeraka cro tiska i mogu vam reći da ima i te akko zanimljivih stvarčica. Jednom sam već najavio da ću to utipkati ovde, ali nikako ne nalazim vremena. U medjuvremenu nešto od info je zastarelo, ali ipak još uvek ima mnogo toga zanimljivog. U sv slučaju u globusu je moguće naći jako zanimljivre info o vezi SPLIT-SARAJEVO. Naime put Ploče-žapljina-Mostar-Jablanica-Konjic-Sarajevo se nalazio dugo vremena na samom frontu (tačnije često je i sam put bio linija razdvajanja) tako da su Hrvatska Bosna i nepoznati izvori iz inostranstva u toku proleća probili potpuno novi put (koji nije moguće pronaći na kartama (čak ni na vojnim) jer do sada niej ni postojao. Put ide preko sred planine od imotskog do jablanice, za sada je makadam, ali ubrzano se proširuje i asvaltira. Cena (kako saznaje globus koji ni najmanje ne miriše Tuđmana - prvi je otkrio otkup vile, što je priča za sebe), dakle cena je oko 10 miliona DEMOVA, a globus tvrdi da je lovu dala nemačka. Očekuje se da će put biti završen do kraja avgusta, a globusovi vojni komentatori (koji btw pojma s pojmom nemaju (najavljivali siu vojnu intervenciju protiv Srbije još jesenas)) tvrde da će čim "cesta bude gotova, uslijediti vojna intervencija protivu Beograda". Drugi članak koji e jako zanimljiv je predizborno istraživanje. Tuđmman je sa nekadašnjih 65% spao na samo 30 ak % dok mu ej sada za petama Dražen Budiša iz HSLS (Hrv. socio-liber. stranka) sa nekih 18-22%. Sledi Savka i HNS sa nekih 12 % dok je Paraga spao na samo 4-5.5%. Predizborne prognoze govore da bi Tuđman ako ne prođe u prvom krugu lako mogao u drugome biti pobeđen od Budiše. Naime, Budiša (uvek sam smatrao da je on svetla tačka hrvatske politike ;>>), dakle Budiša je daleko umereniji od Savke (i dakakao Tuđmana i Parage). Savka se prva kandidovala, a najavila je da će ako Budiša prođe u II krug njemu "prepustiti glasove". Neverovatno, ali to je najavio i sam Paraga, mada i globus kaže da je to malo verovatno. Tuđman je otkupio viluu za nešto više od 213.000 dem, ali to nije titova vila nego vila u nazorovoj u kojoj je tuđman i ranije živeo. GToliko za sada, ovo pišem on line po sećanju jer sam članke dao jednom kolegi koji od toga piše za DUGU. Kad dobijem nazad, nastaviću, a nešto ću citirati (ono što bude najzanimljivije). Inače, novi danas izlaiz. Izašao je već 2. broj. To je inače JEDINI relativno opozicioni list u Hrvatskoj. Naime, u hrvatskoj nema onoga što bi na primer u Srbiji bilo vreme ili NTV. Postoje stranački listovi, a danas koji je nekada bio okrenut račanovom SDP-u sada je zapravo jedini list koji iole kritikuje tuđmana. Zato je danas na muvanje zatvorena (šatro bankrotirao) dok emil tedeschi, biznismen iz Trsta nije ´kstvorio potpuno privatni list - novi danas u kojem radi kompletna ekipa iz starog danasa. Sve ukupno, daleko su slabiji od vremena sna primer (ili NIN-a) ali ipak, i u Cro se polako nešto pomera na bolje kada je sloboda medija u pitanju).
svet.92 dejanr,
>> Drugi članak koji e jako zanimljiv je predizborno istraživanje. Tuđmman >> je sa nekadašnjih 65% spao na samo 30 ak % dok mu ej sada za petama >> Dražen Budiša iz HSLS (Hrv. socio-liber. stranka) sa nekih 18-22%. >> Sledi Savka i HNS sa nekih 12 % dok je Paraga spao na samo 4-5.5%. Vrlo zanimljivi podaci. Pošto ne znam imena stranaka u Hrvatskoj, može li se negde saznati u kojoj je Horvat, da li u reformskim snagama ili je to staro ime neke od stranaka koje si pomenuo? Šta je sa Ante Markovićem, meša li se on u politiku ili sedi u Austriji i obrće pare?
svet.93 squsovac,
> Pošto ne znam imena stranaka u Hrvatskoj, može li se negde saznati u kojoj > je Horvat, da li u reformskim snagama ili je to staro ime neke od stranaka > koje si pomenuo? Šta je sa Ante Markovićem, meša li se on u politiku ili > sedi u Austriji i obrće pare? Horvat se pre otprilike mesec dana pridružio jednoj od novoformiranih članaka (ne znam tIačno ime dok ne proverim), ali se sećam da je stranka socijal-demokratskog tipa i da je njoj pristupilo prilično zanimljivih faca. Inače, Horavt je bio u SDP-u. Što se Anta Markovića tiče, on je i formalno izašao iz SDP-a i trenutno vodi svoj privatni biznis u Gracu. Inače, najzanimljivija faca CRO predizborne kampanje svakako je liberal Dražen Budiša. žak je i Genšer pristao da malo "uskrati" podršku Tuđmanu i slikao se za predizborne plakate zajedno sa Budišom. Ispod je tekst: "I Hans Dietrich Genscher je liberal!" (Budiša je preds. Hrvatske Social-liberalne stranke - HSLS). Ovih dana na plakate HDZ-a kojima je oblepljen Zagreb (tekst je "Ko bi me mogao zamijeniti?" (tu su još fotka Tuđmana i tekst "Zna se HDZ"), klinci sprejom dopisuju: "Zna se Budiša!" U najn. brojevima tiska zagrebački Srbi se uglavnom okreću - Budiši.
svet.94 squsovac,
žini mi se da me Dejran jednom prilikom pitao za stranku u kojoj je Horvat. Rekoh tada da ne znam tačno ali da mi se čini da je nekakava stranka socijal-demokratskog tipa. Puno ime je socijal-demokratska partija Hrvatske.
svet.95 georges,
Í─┐Í─┐Í─┐Ď─┐Í─┐Í─┐Í─┐ ║┌┐ă- ║ │ă┬┘║┌┐ă- Ë─┐ Ë─┘Ë─┘Ë─┘đ└┘Ë─┘Ë─┘Ë─┘ USKORO NA SEZAMU ZA SVET KOJI VOLI SVET ┌──────┐ ┌──────┐ ┌──────┐ ┌───┐ ┌─────┐ │ ┌──┐ │ │ ┌──┐ │ │ ┌──┐ │ └┐ ┌┘ │ ┌───┘ │ └──┘ │ │ └──┘ │ │ └──┘ │ │ │ │ └───┐ │ ┌────┘ │ ┌──┐ │ │ ┌─┐ ┌┘ │ │ └───┐ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ └┐ ┌┘ └┐ ┌───┘ │ └─┘ └─┘ └─┘ └─┘ └──┘ └───┘ └─────┘ ┌──┐ ┌─┐ ┌───┐ ┌──────┐ ┌─┐ ┌─┐ ┌───────┐ │ └┐ │ │ └┐ ┌┘ │ ┌────┘ │ │ │ │ └──┐ ┌──┘ │ ┌┐└┐│ │ │ │ │ │ ┌──┐ │ └──┘ │ │ │ │ │└┐└┘ │ │ │ │ │ └┐ │ │ ┌──┐ │ │ │ │ │ └┐ │ ┌┘ └┐ │ └──┘ │ │ │ │ │ │ │ └─┘ └──┘ └───┘ └──────┘ └─┘ └─┘ └─┘ DIREKTNO IZ PARIZA. JEDNOM MESECNO NEGDE OKO PONOCI. OKO PONOCI. OKO? PONOCI! VI VOLITE SEZAM, SEZAM VOLI PARIZ! USKORO! USKORO! USKORO! USKORO! USKORO! ┌─┐ ┌┘ │ └┐ │ │ │ │ │ └─┘ BROJ! Í─┐Í─┐Í─┐Ď─┐Í─┐Í─┐Í─┐ ║┌┐ă- ║ │ă┬┘║┌┐ă- Ë─┐ Ë─┘Ë─┘Ë─┘đ└┘Ë─┘Ë─┘Ë─┘ █████████████████████████████████████████
svet.96 spantic,
> VI VOLITE SEZAM, SEZAM VOLI PARIZ! Mogu detalji? :)
svet.97 mnikolic,
> DIREKTNO IZ PARIZA. JEDNOM MESECNO NEGDE > OKO PONOCI. OKO PONOCI. OKO? PONOCI! > > VI VOLITE SEZAM, SEZAM VOLI PARIZ! Hm, ako se ne radi o nekakvim političkim sadržajima, a mislim da se ne radi o tome, apelujem da svoje priloge šalješ u koferenciju CIVILIZACIJA, teme razno ili umetnost ako će o tome biti reč. FORUM je odavno ukaljan strogo političkim diskusijama pa ne znam baš da li je ovde pravo mesto za to što očekujem da vidim. Ako je dopušteno da dam par sugestija već pre prvog izdanja, evo predloga. Voleo bih da vidim presek kulturnih dogadjaja raznih profila u proteklom mesecu. Ne moraju to biti veliki komentari. Dovoljne su sasvim kratke vesti: otvorena X značajna izložba u Y galeriji/muzeju, održan X koncert (klasični/zabavni), premijera nekog filma, tokovi subkulture i sl. U svakom slučaju, unapred podržavam akciju, mislim da me nećeš izneveriti. Nous aimons beaucoup Paris, le ville de la lumiere! Salut, m.
svet.98 georges,
Í─┐Í─┐Í─┐Ď─┐Í─┐Í─┐Í─┐ ║┌┐ă- ║ │ă┬┘║┌┐ă- Ë─┐ BBS SEZAM 1992.... Ë─┘Ë─┘Ë─┘đ└┘Ë─┘Ë─┘Ë─┘ ┌──────┐ ┌──────┐ ┌──────┐ ┌───┐ ┌─────┐ │ ┌──┐ │ │ ┌──┐ │ │ ┌──┐ │ └┐ ┌┘ │ ┌───┘ │ └──┘ │ │ └──┘ │ │ └──┘ │ │ │ │ └───┐ │ ┌────┘ │ ┌──┐ │ │ ┌─┐ ┌┘ │ │ └───┐ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ └┐ ┌┘ └┐ ┌───┘ │ └─┘ └─┘ └─┘ └─┘ └──┘ └───┘ └─────┘ ┌──┐ ┌─┐ ┌───┐ ┌──────┐ ┌─┐ ┌─┐ ┌───────┐ │ └┐ │ │ └┐ ┌┘ │ ┌────┘ │ │ │ │ └──┐ ┌──┘ │ ┌┐└┐│ │ │ │ │ │ ┌──┐ │ └──┘ │ │ │ │ │└┐└┘ │ │ │ │ │ └┐ │ │ ┌──┐ │ │ │ │ │ └┐ │ ┌┘ └┐ │ └──┘ │ │ │ │ │ │ │ └─┘ └──┘ └───┘ └──────┘ └─┘ └─┘ └─┘ PRVA YUASCII BBS REVIJA IZ BELOG SVETA ██████████████████████████████████████████ ┌─────┐ │ ┌─┐ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ └─┘ │ └─────┘ DOBRO DOŠLI! Uvodnik mi je nalik željama da što duže budemo zajedno. U belom svetu vedrina nam iščezava pred iživljavanjima "i jednih i drugih". Kada negde mirišu koncentracioni logori, makar i u bolesnoj "propagandnoj" mašti, niko sebi nema hrabrosti da se nasmeši u ogledalu. Od lepote života ostaju samo pitanja, množina napasti bez zadovoljavajućih odgovora. Ko sam kao čovek, ako žovek jesam, i gde su iščezle one dobre romantične nade? Moje obraćanje Prijateljima, jer vas takvima smatram, nije ništa više i ništa manje nego pesnička vera u mir i nada u dan kojim će biti obeležen početak naše povećane strpljivoti u cilju razumevanja nas samih i onih koji nas okružuju. ──────────────────────────────────────────────────────────────── ┌─┐ ┌┘ │ └┐ │ │ │ │ │ └─┘F I L M Zašto film? U vreme ostvarivanja raznih lokalnih, evropskih i lokalno evropskih političkih scenarija, trenutak je da se van TV i Radio Dnevnika, preciznih pratilaca kretnji političkih režisera, okrenemo pravim vrednostima filmske stvaralačke "industrije". Ovoga puta vam francuska pozorišna glumica Nadine Isic preporučuje 10 za i 1 izuzetno protiv. ──────────────────────────────────────────────────────────────── * DEAD AGAIN U.S.A. K. BRANAGH * TOUS LES MATINS DU MONDE FRANCE A. CORNEAU * THE PLAYER U.S.A. R. ALTMAN * RETURN TO HOWARD'S END ENGLAND J. IVORY * CAFE FEAR U.S.A. M. SCORSESE * THELMA & LUISE U.S.A. R. SCOTT * LA SENTINELLE FRANCE A. DESPLECHIN * TALONES LEJANOS SPAIN P. ALMODOVAR * PRINCE OF TIDES U.S.A. B. STREISAND * FRANKIE AND JOHNNY U.S.A. R. MARSHALL <non> THE ADDAMS FAMILY U.S.A. B. SONNENFELD ──────────────────────────────────────────────────────────────── ┌─────┐ └───┐ │ ┌───┘ │ │ ┌───┘ │ └───┐ └─────┘ T E L E V I Z I J A Vizuelno opšteći sa svetom, zatvaramo se u tokove gubljenja ili sticanja vremena. Jer, reći će samohvalni Francuzi, nema bolje evropske televizije od njihove. Istina je, ima tu svega i svačega, nikada onoga što bi zaslužilo epitet najbolje evropske televizije. Jedina elitna, kulturna, televizija je na nebu: LA SEPT. Mali broj Francuza, mnogo manji nego što bi se očekivalo, poseduje satelitske antene. Kablovski programi su, govore srećnici, izuzetno postavljeni po svojoj tematizaciji. Mana ovih programa je njihova mala rasprostranjenost. Stalo se negde na trećinu puta, priznade jedan od odgovornih. Okrenimo se, dakle, staroj zemaljskoj mreži predajnika. čč TF1 čč Najstariji francuski TV program, od pre nekoliko godina privatizovan. Privatizacija je donela gomilu zabavnih i kviz programa, mnoštvo reklama usred filmova i sve ono što ide u (be)smisao televizijskog "pravljenja" novca. Dokaz da im pravljenje novca ide od ruke je svakako njihova nova zgrada u Bulonjskoj šumi. Posle odmora, očekuju se čuda. čč A2 čč Državni program, onaj na koji se plaća "porez". Reklame su van filmova, ali ih i dalje ima previše. Široki spektar emisija, od zabavnih do ozbiljnih, ne uspeva da poboljša finansijsku situaciju državne televizijske mreže. Negde kao da nešto škripi, čini se u organizaciji. čč FR3 čč Drugi državni program, usmeren najviše na praćenje događaja svih vrsta po francuskim regionima. Jedini program kome decentralizacija omogućava izuzetno poboljšanje kvaliteta programa. Ako ikada zaželite da u Francuskoj čujete bilo koji drugi jezik osim francuskog, potražite FR3. čč C+ čč Svi će vam reći da je ovo super program. Jedini nedostatak mu je kutijica koja ide uz njega, koja će vas stajati po prilici 5 FRF dnevno. Program je skremblovan ili kripte! Postoje naravno i piratske izvedbe one kutijice, ali to ovom programu ne smeta mnogo. Interesovanje za kvalitet je prilično. Saznao sam da je vreme čekanja oko godinu dana od dana podnošenja zahteva za kutijicom. Ipak, ni ovde nećete uspeti da izbegnete reklame. čč M6 čč Francuska serijsko-filmska verzija MTV programa. Baziran na muzici i muzičkim događanjima, ovaj program ne zaboravlja ni mnoge televizijske, pretežno američke, serije kao ni filmove u večernjim satima. Profil svih emisija je okrenut mladima. ────────────────────────────────────────────────────────────── ┌─────┐ └───┐ │ ┌──┘ │ └──┐ │ ┌───┘ │ └─────┘S T U D I O PLUS (93.10 MHz) Nekada YUGO MEDIA, potom STUDIO YU, najzad STUDIO PLUS! Reklo bi se: i mi pariski radio za trku imamo. Ne jedan, čak dva. Jeda emituje tri puta nedeljno od 18 do 20 sati, drugi vikendom od 6 do 10, katkada 11, sati. Program je uobičajena igra reklama i priče, sve garnirano novokomponovanom muzikom. Slušanost varira od dela dana s obzirom da program počinje prilično rano. Postoje slušaoci koji posebno ustaju da bi slušali ovaj program. Nije ni čudno, nostalgija zna često da zagorča život. Od svih voditelja, Vladan Jovčić i Bratislav Milanović su čini se najomiljeniji. Kako i ne bi, vlasnik radija Slobodan je stari radijski vuk na ovim prostorima oštre konkurencije gde valja znati birati najbolje. ────────────────────────────────────────────────────────────── ┌─┐ ┌─┐ │ │ │ │ │ └─┘ │ └───┐ │ │ │ └─┘PILOT BROJ Pozivam vas na saradnju. Pišite mi šta bi hteli da znate i u kojoj meri o ovdašnjim prilikama, životu, umetnosti, zabavi... Hvala na pažnji. Prijatno. ╔═ ═╦════════════════════════════╗ ║ Í─┐ ║ Milan GeorGes Djordjevitch ║ ║ ║ ║ 73, sentier des Frettes ║ ║ Ë─┘ ║ 94 230 Cachan * FRANCE * ║ ╚═ ═╩════════════════════════════╝
svet.99 spantic,
> Hvala na pažnji. Prijatno. Hvala tebi. Nadam se da ćemo te što skorije ponovo čitati :)