PCHARD.7

16 Oct 1997 - 23 Dec 1999

Topics

 1. novosti (13)
 2. procesori (351)
 3. matične_ploče (392)
 4. monitori (294)
 5. video_kartice (670)
 6. zvučne_kartice (315)
 7. diskovi (417)
 8. cd-rom (357)
 9. diskete (10)
 10. dodaci (43)
 11. laseri (66)
 12. inkjet (135)
 13. matricni (49)
 14. mreze (52)
 15. kvarovi (355)
 16. nabavka (202)
 17. razno (586)

Messages - cd-rom

cd-rom.1 acos,
Potrebni su mi drajveri za Teac 516. pozdrav, acos
cd-rom.2 l.savic,
Kakva su iskustva sa Sanyo 8x, koji se nudi po oglasima? Da li cita narezivane i muzicke CD-ove?
cd-rom.3 silence,
> Kakva su iskustva sa Sanyo 8x, koji se nudi po > oglasima? Da li cita narezivane i muzicke CD-ove? Ima ga ortak, čita sve živo i neživo. Nadjosmo mu dve mane: ugreje CD na oko 45 celzijusa i sporo izbacuje ladicu. :)
cd-rom.4 svitac,
Pozdrav! Moze li neko da mi posalje drajvere za DOS za FUNAI E2850 CD-ROM(8x) i da mi kaze kako da ih instaliram(mislim drajvere)! Hvala!
cd-rom.5 mirkomi,
Ima li neko Teac 24x? Valja li to sta, ljudi, razmisljam o kupovini istog.
cd-rom.6 jolicm,
>> Valja li Teac 24X Valja ... Čitam po nekim novinama te da to nije baš pravi 24X već nešto kao 20X ... Prošlo mi je do sada bar 7 komada kroz ruke i (tuc tuc u drvo) svi rade i čitaju sve i svašta ... Samo pazi znaju da dodju bez audio kabla i drajvera ! :( Dobri su i oni univerzalni 32bitni drajveri sa Sezama.
cd-rom.7 dimitrijevic,
>> Valja li Teac 24X Valja ... Citam po nekim novinama te da to nije bas pravi 24X vec nesto kao 20X ... Proslo mi je do sada bar 7 komada kroz ruke i (tuc tuc u drvo) svi rade i citaju sve i svasta ... Samo pazi znaju da dodju bez audio kabla i drajvera ! :( Dobri su i oni univerzalni 32bitni drajveri sa Sezama. ----------------------------------------------- 8.6 --- Naravno "valja" Pricam ti pricu....(trac rubrika (SPS)) Ako imas dobru masinu radi ko zmaj.... Izmadju ostalog javi se pa cu da ti dam da ga probas... Tel 781-083 Zoran
cd-rom.8 dr.iivan,
Mislim se da kupim Creative Labs-ov CD-ROM, onaj sa daljinskim.. Ne znam da li je 12x ili 16x, ali je tu negde.. Kakva su iskustva, ima li ih nepovoljnih?
cd-rom.9 zoxy,
> Mislim se da kupim Creative Labs-ov CD-ROM, onaj sa daljinskim.. > Ne znam da li je 12x ili 16x, ali je tu negde.. > > Kakva su iskustva, ima li ih nepovoljnih? Ima. Nema nigde da se nadju, a i ja sam 'teo jedan takav...
cd-rom.10 jolicm,
>> Creative CD sa daljinskim >> Ima li iskustva ?? Ja sam se sreo do sada samo sa jednim 12X i taj trenutno zeza (ponekad neće da ukapira da je zatvorio vrata, da je uvukao CD) :( .
cd-rom.11 miskop,
-> Mislim se da kupim Creative Labs-ov CD-ROM, onaj sa daljinskim.. -> Ne znam da li je 12x ili 16x, ali je tu negde.. Moj ortak ima 12x i neće baš lepo da čita sve diskove, tj. po ubacivanju CD-a mnogo se muči da ga iščita i što je najgore, ponekad mu se i zaglavi i tad pomaže samo šrafciger...
cd-rom.12 vantic,
Da li mozda neko ima neki dobar CD-Player za Dos koji moze da pusta one pesme po onom redu koji mu ja zadam , odnosno koji ima playlist. Unaprerd zahvalan.
cd-rom.13 kenza,
>> Da li mozda neko ima neki dobar CD-Player za Dos koji moze da pusta >> one pesme po onom redu koji mu ja zadam , odnosno koji ima playlist. Ide... :) mkecdapl.exe
cd-rom.14 kenza,
>> Ide... :) Ux, zaboravio sam da napomenem da je TSR. Sorry... :(
cd-rom.15 l.savic,
Imam priliku da dosta povoljno kupim polovan Sony CDU 77e. Kakva su iskustva sa ovim uređajem i koliko je danas pametno kupiti četverobrzinca?
cd-rom.16 l.savic,
Da li je bolje CD drajv staviti kao Primary Slave ili kao Secondary Master?
cd-rom.17 strider,
>> Imam priliku da dosta povoljno kupim polovan Sony CDU 77e. >> Kakva su iskustva sa ovim uredajem i koliko je danas pametno kupiti Dobar CDROM... Otporan na razna maltretiranja, dobro cita izgrebane diskove, isto vazi i za masne... A koliko je pametno qpiti 4X ? Pa sta ja znam... Brzine CDROM-ova naglo se povecavaju (kao sto govori cinjenica da mozes gde oces da kupis 24X), tako da ce se vrlo brzo pokazati da ces pogresiti koji god da uzmes, jer ce ubrzo izaci brzi... E, sad... To da li da kupis 4X zavisi za sta ti treba... 4X je meni sasvim dovoljan... See ya, Darth :)
cd-rom.18 vstan,
> Imam priliku da dosta povoljno kupim polovan Sony CDU 77e. > Kakva su iskustva sa ovim uređajem i koliko je danas pametno > kupiti četverobrzinca? Četvorobrzinci su im sasvim lepo radili. Što se tiče pameti - uskoro će poplava DVD-a pa možda nije pametno dati veću sumu za brži drajv koji uskoro postaje zastareo.
cd-rom.19 vstan,
> Da li je bolje CD drajv staviti kao Primary Slave ili kao > Secondary Master? Drugo rešenje daje dobitak u brzini.
cd-rom.20 jolicm,
>> CD Rom Primary Slave ili Sec Master ?? Kao Slave nećeš moći da gledaš filmovei spotove na CD-ima. za to ti je obavezno Scundary Master !!!
cd-rom.21 zlaya,
- >> CD Rom Primary Slave ili Sec Master ?? - - Kao Slave nećeš moći da gledaš filmovei spotove na CD-ima. - - za to ti je obavezno Scundary Master !!! A zašto????
cd-rom.22 zlaya,
- > Da li je bolje CD drajv staviti kao Primary Slave ili kao - > Secondary Master? - - Drugo rešenje daje dobitak u brzini. Iz kog razloga ?
cd-rom.23 nenad,
> Što se tiče pameti - uskoro će poplava DVD-a > pa možda nije pametno dati veću sumu za brži > drajv koji uskoro postaje zastareo. Ma neće to tako skoro, ljudi. To pod jedan, pod dva - treba ipak sačekati bar drugu generaciju (znate ono 2x, 4x, 8x... :). Po meni treba kupovati CD sa dve osnovne karakteristike: 1. pouzdanost (da čita sve, jer teško da će se DVD meriti po toj osobini) 2. da ima zvučne kontrole na kućištu - jer će kad-tad završiti karijeru kao običan player audio CD-ova. :)
cd-rom.24 zormi,
* 1. pouzdanost (da čita sve, jer teško da će se DVD meriti po toj * osobini) Ovaj Creative Dxr2 čita bez problema standardne CDROM-ove (štampane, snimane, muzičke...), brzina je reda 20x Speed (u praksi malo manje). Normalno, DVD-ove čita takodje dobro ali čini mi se nešto sporije. Podržava formate do 17 GB.
cd-rom.25 zmdjokic,
» Ovaj Creative Dxr2 cita bez problema standardne CDROM-ove (stampane, » snimane, muzicke...), brzina je reda 20x Speed (u praksi malo manje). » Normalno, DVD-ove cita takodje dobro ali cini mi se nesto sporije. » Podrzava formate do 17 GB. Ima li uzgred, mogucnost da zapisuje na DVD diskove ili moze samo da cita? Pozdrav, Djole
cd-rom.26 jolicm,
!>> !>>- >> CD Rom Primary Slave ili Sec Master ?? !>>- Kao Slave nećeš moći da gledaš filmovei spotove na CD-ima. !>>- za to ti je obavezno Scundary Master !!! !>> A zašto???? E sad ja pitam dal' je neko uspeo da gleda filmove na Slave CD-Rom-u. ??? Ovo stvarno pitam. Ono što ja znam ( ili bar mislim da znam ) Jedan IDE port se opslužuje naizmenično, prvo master pa slave, pa master pa slave i tako naizmenično. Kada su oba Master tada sa tim nema problema. Pošto gledanje filmova sa CD-a oduzima mnogo vremena i procesoru i ploči, to je otprilike najzahtevniji posao na računaru koji se ne stigne izvršiti kako treba. Primer Ploča sa VX setom i original pentium MMX na 200 MHz i CDR TEAC 24X Kada je CD na Slave, film ide u trzajima kao na 486 tici sa 4X CD-om. Kada se CD postavi (posebnim kablom) na Secundary Master, film ide preko celog ekrana bez ikakvih problema. Isto tako sa IBM - Ciryx 200+ i ABIT VX pločom i Creative 4X CD-om na sec. master (moja mašina) filmovi se sasvim lepo gledaju. Ponavljam, gde god da sam stavio CD na Primary Slave kupci nisu mogli da gledaju filmove. Isto važi i za enciklopedije gde ima AVI-ja na celom ekranu.
cd-rom.27 zormi,
* » Ovaj Creative Dxr2 cita bez problema standardne CDROM-ove (stampane, * * Ima li uzgred, mogucnost da zapisuje na DVD diskove ili moze samo da cita? Samo čita. Mislim da nema još da se kupi DVD recorder u zvaničnoj prodaji.
cd-rom.28 nenad,
> Ovaj Creative Dxr2 čita bez problema standardne CDROM-ove > (štampane, Naravno, ali mislio sam na problematične diskove. Sumnjam da će bitan faktor u kupovini DVD-a biti kako čita obične piratske CD-ove. > Podržava formate do 17 GB. Kakvi sve formati postoje?
cd-rom.29 l.savic,
> Kao Slave nećeš moći da gledaš filmovei spotove na CD-ima. Kad si već pomenuo filmove, šta je od hardvera potrebno za njihovo gledanje, tj. da li je osim kompjutera sa CD-om potrebna i neka posebna kartica ili nešto slično? Zanima me i koji je hardverski minimum što se brzine tiče, tj. da li filmovi mogu da se gledaju na 486/100 i 4x CD-u?
cd-rom.30 saint,
=> da li filmovi mogu da se gledaju na 486/100 i 4x CD-u? Mozes i bez MPEG kartice ali izgledace ocajno. Mislim seckace.Ako oces bez MPEG kartice ondak ces morati da imas barem neki pentiumcic na 90Mhz.
cd-rom.31 zlaya,
- Po meni treba kupovati CD sa dve osnovne karakteristike: - - 1. pouzdanost (da čita sve, jer teško da će se DVD meriti po - toj osobini) - - 2. da ima zvučne kontrole na kućištu - jer će kad-tad završiti - karijeru kao običan player audio CD-ova. :) Apsoljutno !!, s time da bi ja dodao i da ima osobinu da ne zvrči (fokusira laser) kad ubaciš muzički CD, a ne startuješ neki CD player...
cd-rom.32 zlaya,
- E sad ja pitam dal' je neko uspeo da gleda filmove na Slave - CD-Rom-u. ??? Ovo stvarno pitam. Može, dođi pa gledaj.... - Ono što ja znam ( ili bar mislim da znam ) - - Jedan IDE port se opslužuje naizmenično, prvo master pa slave, - pa master pa slave i tako naizmenično. Kada su oba Master tada - sa tim nema problema. Pošto gledanje filmova sa CD-a oduzima - mnogo vremena i procesoru i ploči, to je otprilike - najzahtevniji posao na računaru koji se ne stigne izvršiti kako - treba. IDE (MFM, SCSI, ESDI, SSA) diskovi (sa portovima, ako je tako jednostavnije za razumevanje) se direktno adresiraju po jedinicama. To znači da comp po jednoj grani kontrolera pristupa celoj jednoj jedinici (ma šta to bilo). Pošto se danas uglavnom radi sa IDE kontrolerima zadržaćemo se na njima. Kontroler u našoj kanti obično ima dve grane (JKP gradsko zelenilo). Mi ih zovemo primarna i sekundarna. U većini slučajeva su potpuno istih karakteristika. Postoji slučaj kad imamo još tercijalni port (grana) koji je na zvučnoj kartici, i slučaj kada je sekundarni port ošišan - čitaj sporiji. Praktično je druga grana uvek sporija za nešto vrlo malo, a treća najsporija. Znači - računar preko kontrolera pristupa samo jednom disku istovremeno. Pošto je neko shvatio da ovaj način rada periferije prilično koči rad procesorskog dela, uveli su BUS - MASTERING na naše maderborde. Ploča koja ima BM ima mogućnost da periferna jedinica direktno preko DMA kanala pristupa memoriji (preko MMU). Tek u ovom momentu je moguće da dva hard diska na različitim kontrolerima (ili granama jednog IDE kontrolera koji je zapravo 2 kontrolera u jednom), skoro direktno rade jedan sa drugim bez maltretiranja procesora. BM čipsetovi su HX i TX. U zadnje vreme su počeli da prodaju "Ultra DMA" što je zapravo isto. - Primer Ploča sa VX setom i original pentium MMX na 200 MHz i - CDR TEAC 24X Kada je CD na Slave, film ide u trzajima kao na - 486 tici sa 4X CD-om. Kada se CD postavi (posebnim kablom) na - Secundary Master, film ide preko celog ekrana bez ikakvih - problema. Isto tako sa IBM - Ciryx 200+ i ABIT VX pločom i - Creative 4X CD-om na sec. master (moja mašina) filmovi se - sasvim lepo gledaju. - - Ponavljam, gde god da sam stavio CD na Primary Slave kupci nisu - mogli da gledaju filmove. Isto važi i za enciklopedije gde ima - AVI-ja na celom ekranu. Svi moji CD drajvovi su na Secondary Slave zbog Disk Drawera koji je na Secondary Master. Ono što si izostavio u konfiguracijama je video kartica. Prvo i osnovno što važi za video kartice je da imaju najveću brzinu sa parnim brojem MB memorije (2MB, 4MB, 8MB...). Druga bitna stvar je dali kartica ima softwerski ili hardwerski MPEG dekoder. Stavio sam 4x CD na intelov pentium 133 VX i S3 64V+ karticu (s kojom kao možete da gledate filmove do mile volje) sa 1MB. Pustio sam film, i on je naravno seckao. Gledam ja moj voljeni kompjuter i nemogu da verujem. Stavim 8x CD - i dalje secka (skoro isto). Stavim drugi Mb na video karticu - primetno bolje, ali to i dalje nije to. Očupam moju vrhunsku video karticu sa 2mb na 50nS i stavim Trident Providea (lično mrzim Trident iz dna duše i mislim da ih treba istrebiti sa lica zemlje) sa 2mb unutra i MPEG dekoderom, i gle čuda počne film na mom monitoru koji ne trza ne secka, nema smetnji (jedino što nema titlove). Kasnije (pošto kartica ima TV izlaz) pustim to isto na TV, i konstatujem da je slika malo mutnjikava ali baš stabilna. Prebacim ja na TV program, i shvatim da je i tu slika mutnjikava ?!?!!? Kako, zašto, čemu ?!? Počnem da vrtim kanale, i shvatim da je jedina oštrija slika na TV direktan prenos iz studija. Filmovi i ostali materijal što nam puštaju idu preko magnetoskopa, i on ih zamuti u startu, samo što na to ne obraćamo pažnju. Kasnije probam istu karticu sa 4x cdom, i takođe je slika kako treba. Trenutna video kombinacija je Trident Providea, VX sa Intelovim Pentium 120 i 16MB memorije, 4x cd - i to baš radi, i to zahvaljujući video kartici, a ne ostalom kršu unutra.
cd-rom.33 miskop,
-> Zanima me i koji je hardverski minimum što se brzine tiče, tj. -> da li filmovi mogu da se gledaju na 486/100 i 4x CD-u? Apsolutni minimum je CD 6x za kako-tako gledanje, ali se pre- poručuje 8x i više.
cd-rom.34 zormi,
*> Podržava formate do 17 GB. * * Kakvi sve formati postoje? Valjda single side/single layer od 4.7G, double side/single layer od oko 8G i double side/double layer od 17G. Možda je predvidjen i single/double...
cd-rom.35 pvlada,
Ovo pitanje sam postavljao nekoliko puta, ali mi niko nije dao odgovor, pa da pitam ponovo: Kada hoću da gledam neki film sa CD-a (u dat formatu) kada kliknem na njega kompjuter se blokira (ustvari jedino miš radi, a ako pritisnem Ctrl+Alt+Deleat, dobijem "Close program" ekran, tek posle 10-15 sekundi) i CD-nešto radi i tek posle jedno 10 min, ako je fajl od 200Mb (kada sam probao sa fajlom od 650Mb nisam imao strpljenja da čekam) film krene i to bez ikakavih problema. Da li neko zna zašo mi se ovo dešava i šta da radim ? Pozdrav Vlada
cd-rom.36 strider,
>> Valjda single side/single layer od 4.7G, double side/single layer od oko >> 8G i double side/double layer od 17G. Mozda je predvidjen i >> single/double... Ima i single side/double layer... Videh u nekom casopisu... Ne secam se da li je SK or what... See ya, Darth :)
cd-rom.37 jolicm,
!>> !>> Zanima me i koji je hardverski minimum što se brzine tiče, tj. !>>da li filmovi mogu da se gledaju na 486/100 i 4x CD-u? Ne znam za 486/100. Na 486/133 PCI sa S3Trio64V+ se mogu lepo gledati samo u original veličini kada veličina ne prelazi četvrtinu monitora ( i naravno da je CD na Sec. Master).
cd-rom.38 jolicm,
!>> !>> Svi moji CD drajvovi su na Secondary Slave zbog Disk Drawera koji je na !>>Secondary Master. Ono što si izostavio u konfiguracijama je video kartica. !>>Prvo i osnovno što važi za video kartice je da imaju najveću brzinu sa parnim !>>brojem MB memorije (2MB, 4MB, 8MB...). Druga bitna stvar je dali kartica ima !>>softwerski ili hardwerski MPEG dekoder. Ono što sam izostavio u konfiguracijama jeste video kartica, ali valjda je svima jasno da je potrebna video kartica sa MPEG dekoderom. !>> Znači - računar preko kontrolera pristupa samo jednom disku istovremeno. !>>Pošto je neko shvatio da ovaj način rada periferije prilično koči rad !>>procesorskog dela, uveli su BUS - MASTERING na naše maderborde. Ploča koja ima !>>BM ima mogućnost da periferna jedinica direktno preko DMA kanala pristupa !>>memoriji (preko MMU). Tek u ovom momentu je moguće da dva hard diska na !>>različitim kontrolerima (ili granama jednog IDE kontrolera koji je zapravo 2 !>>kontrolera u jednom), skoro direktno rade jedan sa drugim bez maltretiranja !>>procesora. BM čipsetovi su HX i TX. U zadnje vreme su počeli da prodaju "Ultra !>>DMA" što je zapravo isto. To ti je sve u redu, ali šta sa VX pločama ???, šta sa 486-ticama ??? !>> Stavio sam 4x CD na intelov pentium 133 VX i S3 64V+ karticu (s kojom kao !>>možete da gledate filmove do mile volje) sa 1MB. Pustio sam film, i on je !>>naravno seckao. Gledam ja moj voljeni kompjuter i nemogu da verujem. Stavim 8x !>>CD - i dalje secka (skoro isto). Stavim drugi Mb na video karticu - primetno !>>bolje, ali to i dalje nije to. Očupam moju vrhunsku video karticu sa 2mb na !>>50nS i stavim Trident Providea (lično mrzim Trident iz dna duše i mislim da ih !>>treba istrebiti sa lica zemlje) sa 2mb unutra i MPEG dekoderom, i gle čuda !>>počne film na mom monitoru koji ne trza ne secka, nema smetnji (jedino što !>>nema titlove). Kasnije (pošto kartica ima TV izlaz) pustim to isto na TV, i E Zlayo što prvo nisi probao da staviš CD na Sec. Master ? Ja sam u mojoj prethodnoj poruci obradio većinu Pentium konfiguracija koje se valjaju kod nas. Tu mislim i na Intele, AMD i Ciryx-e kao i ploče VX, HX, PRO, ABIT-ove, Gigabajtove, Tornadove ... i na velikom broju mašina radi S3 Trio 64V+ ili Virge grafička kartica. Na svim tim kombinacijama je u ogromnom broju slučajeva (da ne tvrdim u SVIM) dovoljno SAMO prikačiti CD-Rom na SEC. MASTER i filmovi će moći da se gledaju na celom ekranu bez seckanja !!! Bus Master IDE Driver-e ne instaliram na mašinama jer znaju ponekad da prave probleme (ponekad). Znaju i da mi naprave posao oko novog instaliranja WIN-a! Ne tvrdim da se sa njima ne mogu gledati filmovi na Prim. Slave, ali tvrdim da se bez njih mogu gledati sa CD-om na Sec. Master i . (tačka)
cd-rom.39 jolicm,
!>> !>>Ovo pitanje sam postavljao nekoliko puta, ali mi niko nije dao !>>odgovor, pa da pitam ponovo: Koji procesor, koja ploča, koji CD, koji IDE port, da li je instaliran BM IDE drajver, koja video kartica ???
cd-rom.40 silence,
> Svi moji CD drajvovi su na Secondary Slave zbog Disk Drawera koji je na ^^^^^^^^^^^^ Ćega??? ;) Ozbiljno, o kojem uređaju se radi?
cd-rom.41 zormi,
* Kada hoću da gledam neki film sa CD-a (u dat formatu) kada kliknem na * njega kompjuter se blokira (ustvari jedino miš radi, a ako pritisnem Tvoj player za dat fajlove pokušava da učita ceo dat pa da ga tek onda reprodukuje. Nabavi neki drugi MPEG player sa Video CD podrškom...
cd-rom.42 pvlada,
>Koji procesor, koja ploča, koji CD, koji IDE port, da li je instaliran BM IDE >drajver, koja video kartica ??? Procesor K5 PR133, ploča GA VX, CD Teac 58E (8x), video karta ET 4000, CD je postavljen na kao Master na drugu ganu, a na prvoj je HDD Seagate Medalist serija 5. BM IDE drajver neznam šta je pa mi objasni da bi znao da ti odgovorim da li je instaliran ;) Pozdrav Vlada
cd-rom.43 pvlada,
>Tvoj player za dat fajlove pokušava da učita ceo dat pa da ga tek onda >reprodukuje. Nabavi neki drugi MPEG player sa Video CD podrškom... I ja mislim da je to problem pošto koristim Media Player, a isto kada sa njim učitavam neki wave, prvo ga celog učita, pa tek onda pusti, pa koristim drugi program za puštanje wave-va. Koji mi ti program preporučuješ, i da li ga ima na Sezamu ? Pozdrav Vlada
cd-rom.44 epson,
│ Ćega??? ;) Ozbiljno, o kojem uređaju se radi? └───────────────────────────────────────────────── Fioka za disk .
cd-rom.45 vstan,
Potrebni drajveri za Teac-516.
cd-rom.46 saint,
=> Potrebni drajveri za Teac-516. bastione salji.
cd-rom.47 calex,
> Potrebni drajveri za Teac-516. Ovako nešto? ;) Pominju se dos i win 3.x, valjda ti je to i bilo potrebno. atapicd.exe
cd-rom.48 vstan,
>=> Potrebni drajveri za Teac-516. > bastione salji. Zahvaljujemo svima na trudu. U međuvremenu smo dobili :)
cd-rom.49 zlaya,
- To ti je sve u redu, ali šta sa VX pločama ???, šta sa - 486-ticama ??? One nemaju integrisane BUS Master IDE kontrolere, ali imaju Secondary IDE port. - E Zlayo što prvo nisi probao da staviš CD na Sec. Master ? Iz prostog razloga jer mu tamo nije mesto - vidiš isam zašto. - Ja sam u mojoj prethodnoj poruci obradio većinu Pentium - konfiguracija koje se valjaju kod nas. Tu mislim i na Intele, - AMD i Ciryx-e kao i ploče VX, HX, PRO, ABIT-ove, Gigabajtove, - Tornadove ... i na velikom broju mašina radi S3 Trio 64V+ ili - Virge grafička kartica. Naravno da radi, ali secka sliku... - Na svim tim kombinacijama je u ogromnom broju slučajeva (da ne - tvrdim u SVIM) dovoljno SAMO prikačiti CD-Rom na SEC. MASTER i - filmovi će moći da se gledaju na celom ekranu bez seckanja !!! AVI klipovi koji dolaze uz raznorazne softwere obično bivaju pušteni na 15 - 17 fps, tako da seckanja ima već u startu, i da bi imao odgovarajuću brzinu (25 - 30 fps) potrebna ti je odgovarajuća video kartica (sa pravim MPEG dekoderom, a ne nacrtanim na kutiji). - Bus Master IDE Driver-e ne instaliram na mašinama jer znaju - ponekad da prave probleme (ponekad). Znaju i da mi naprave - posao oko novog instaliranja WIN-a! Zavisi na koje BM drajvere misliš, i zavisi na kojim pločama. Ukoliko misliš samo na win okruženje treba da budeš svestan da je win uvek pametniji od tebe, a bogami i od sebe samoga. Win ima svoje shvatanje vremena i prostora, tako da ukoliko mu bilo šta nije po volji napraviće ti tešku čarlamu. - Ne tvrdim da se sa njima ne mogu gledati filmovi na Prim. - Slave, ali tvrdim da se bez njih mogu gledati sa CD-om na Sec. - Master i . (tačka) Da, kao i na primary slave, samo malo bolje. Radi fore - okači hard disk na drugu granu (probaj neki stariji model), sa CD om - pa to probaj...
cd-rom.50 zlaya,
- > Svi moji CD drajvovi su na Secondary Slave zbog Disk Drawera - koji je na ^^^^^^^^^^^^ - Ćega??? ;) Ozbiljno, o kojem uređaju se radi? Fijoka za disk, kadica za disk, disk caddy, disk drawer, kadica za izmenjivi disk (Ema, Ena, Ella, ma eliminiši malu ;))) ), izmenjivi disk... Imamo ovde jako puno izraza za Disk Drawer.
cd-rom.51 dr.grba,
>> Fijoka za disk, kadica za disk, disk caddy, disk drawer, kadica za >> izmenjivi disk (Ema, Ena, Ella, ma eliminiši malu ;))) ), izmenjivi >> disk... Imamo ovde jako puno izraza za Disk Drawer. Na ambalaži moje fioke piše "Mobile rack" (:
cd-rom.52 nenad,
> Valjda single side/single layer od 4.7G, double side/single layer od > oko 8G i double side/double layer od 17G. Možda je predvidjen i > single/double... Ala ga zakomplikovaše. :( Čemu toliki među-formati? Čitao sam skoro da rekorderi neće moći još neko vreme da "režu" ove najveće formate već možda samo one najslabije. Btw, zna li neko nešto više o tim novim metodama zaštite koju su zahtevale filmske kompanije da bi prihvatile standard? Da li se on odnosi i na softver?
cd-rom.53 nenad,
> Tek u ovom momentu je moguće da dva hard diska > na različitim kontrolerima (ili granama jednog IDE kontrolera koji > je zapravo 2 kontrolera u jednom), skoro direktno rade jedan sa > drugim bez maltretiranja procesora. BM čipsetovi su HX i TX. U > zadnje vreme su počeli da prodaju "Ultra DMA" što je zapravo isto. S tim što bi UltraDMA trebalo da je brži i da navodno omogući transfere do 33Mb u sekundi. Ovo bi trebalo da u priličnoj meri obesmisli postojanje SCSI diskova na desktop mašinama, pa čak i u slučajevima ozbiljnog multitaskinga - jer se manje ometa procesor. Na osnovu onoga što sam do sada video i probao, deluje mi da nije u pitanju laž i prevara. :) > 50nS i stavim Trident Providea (lično mrzim Trident iz dna duše i > mislim da ih treba istrebiti sa lica zemlje) sa 2mb unutra i MPEG > dekoderom, i gle čuda počne film na mom monitoru koji ne trza ne > secka, nema smetnji (jedino što Sa MGA dekoderom ne secka ni na 286. :))
cd-rom.54 zlaya,
- >> Fijoka za disk, kadica za disk, disk caddy, disk drawer, - >> kadica za izmenjivi disk (Ema, Ena, Ella, ma eliminiši malu - >> ;))) ), izmenjivi disk... Imamo ovde jako puno izraza za - Disk Drawer. - - Na ambalaži moje fioke piše "Mobile rack" (: I na mojoj ;)))...
cd-rom.55 zlaya,
- > HX i TX. U zadnje vreme su počeli da prodaju "Ultra DMA" što - je zapravo isto. - - S tim što bi UltraDMA trebalo da je brži i da navodno omogući - transfere do 33Mb u sekundi. Ovo bi trebalo da u priličnoj meri - obesmisli postojanje SCSI diskova na desktop mašinama, pa čak i - u slučajevima ozbiljnog multitaskinga - jer se manje ometa - procesor. Na osnovu onoga što sam do sada video i probao, - deluje mi da nije u pitanju laž i prevara. :) To ti jedno te isto, a laž i prevara je što ga zovu drugačije. SCSI diskovi su do sada imali prednost nad IDE uglavnom zbog kontrolera koji su bili BM. O fami da su SCSI diskovi kvalitetniji neću ni da pričam. Ranije su SCSI bili predviđeni za servere (IBM to i danas radi). SCSI je za razliku od IDE bio od starta 8bitan, i tek je kasnije dobio celih 16bita BUSa. Fora je u terminaciji. Zahvaljujući tome mogli su da teraju podatke većom brzinom kroz kabl. Sada i IDE diskovi lagano dolaze dotle. - Sa MGA dekoderom ne secka ni na 286. :)) Fora i jeste samo u tome, i treba ti i drugi MB.
cd-rom.56 johnnya,
Kada se snima CD-ROM (backup HDD-a), da li on ima istu veličinu clustera kao i HDD ?
cd-rom.57 supers,
>> Kada se snima CD-ROM (backup HDD-a), da li on ima istu veličinu >> clustera kao i HDD ? Ne, cluster na CD-u je uvek 2K.
cd-rom.58 zormi,
* Kada se snima CD-ROM (backup HDD-a), da li on ima istu veličinu * clustera kao i HDD ? CDROM ima fixnu veličinu klastera, 2 kB.
cd-rom.59 saint,
=> Ne, cluster na CD-u je uvek 2K. Zasto?
cd-rom.60 supers,
>> => Ne, cluster na CD-u je uvek 2K. >> >> Zasto? CDROM zapis nije standardan FAT, pa za njega ne važi ograničenje o maksimalnom broju clustera. Zbog toga i ne možeš da čitaš CD samo tako, nego ti trebaju ATAPI drajver i MSCDEX.EXE za DOS, odnosno CDFS drajver iz Windowsa 95.
cd-rom.61 zormi,
* => Ne, cluster na CD-u je uvek 2K. * * Zasto? Pa tako su ga projektovali ;) Pošto je kapacitet fixan nije ni predvidjen promenljiv cluster. Organizacija podataka nije ista kao na hard diskovima.
cd-rom.62 smars,
Hi! Ortak ima problem: Ima instaliran Win95 i u njemu mu cd-rom savrseno radi. Medjutim kada ode u ms-dos mode, cd nece da radi cak ni kada je pokusao da instalira drajvere.Nista ne pomaze..... Nadam se da vi hocete! :) P.S cd je cetvorobrzinski mitsumi Pozdrav!
cd-rom.63 vasic,
> Ima instaliran Win95 i u njemu mu cd-rom savrseno radi. > Medjutim kada ode u ms-dos mode, cd nece da radi cak ni kada je > pokusao da instalira drajvere.Nista ne pomaze..... Jeli drajver pravi? Moj Mitsumi pored originalnog recimo radi sa Creative drajverom, dok ga Sonyjev uopšte ne prepoznaje. Evo originalnog drajvera, ako je to u pitanju... mtmcdai.sys
cd-rom.64 pvlada,
Problem je sledeći: Hteo sam da jedan Misumi 8x da ugradim na jednu 386DX i radi, ali je problem što kada ga priključim ekran se oboji u neku boju i ništa se nevidi, mada ponekad može nešto da se i protumači pa me interesuje da li neko zna šta da radIm, zašto se to dešava. Stvar je hitna. Pozdrav Vlada P.S. Na kontroleru ima samo jedna grana na kojoj je CD kao Slave, a Maxtor 210Mb kao Master. P.S.S. Kada isključim CD sve normalno radi.
cd-rom.65 pvlada,
>Problem je sledeći: > >Hteo sam da jedan Misumi 8x da ugradim na jednu 386DX i radi, Zaboravio sam da kažem da taj isti comp sa Teac 8x radi bez ikakvih problema.
cd-rom.66 stameni,
Potrebni su mi drajveri za osmobrzinski CD-ROM firme Funai, model je E2850UA. Ako neko ima, ne bilo mu teško da pošalje...
cd-rom.67 stameni,
Hitno potrebni driveri za osmobrzinski Funai CD-ROM.
cd-rom.68 pavijan,
Evo ide CD-ROM driver za Funai model: E2850, E2820 ver.5.40a Pozdrav od Pavijana !!! funai.arj
cd-rom.69 jjerry,
Imam Hitachi 24x CD-ROM (u Hewlett Packard pakovanju,tj. Vectri) pa poshto je mashina doshla sa Windowsom NT ostao sam uskracen za Atapi drajver za DOS.Ako ima neka dobra dusha bilo univerzalni drajver ili Hitachijev nek mi dobaci :) Pozdrav! :)
cd-rom.70 stameni,
>> Evo ide CD-ROM driver za Funai model: E2850, E2820 ver.5.40a Uz poruku malo svežiji driver za osmobrzinski Funai. 970108.zip
cd-rom.71 zlaya,
- Hteo sam da jedan Misumi 8x da ugradim na jednu 386DX i radi, - ali je problem što kada ga priključim ekran se oboji u neku - boju i ništa se nevidi, mada ponekad može nešto da se i - protumači pa me interesuje da li neko zna šta da radIm, zašto - se to dešava. Stvar je hitna. To se dešava zbog nazovi kompatibilnosti među komponentama u tvom računaru. Probaj sa nekom drugom video karticom (verovatno ti je Trident untra). I pogledaj da nemaš možda Slave Present džamper na tvom hard disku - možda te to zavitlava. - P.S. Na kontroleru ima samo jedna grana na kojoj je CD kao - Slave, a Maxtor 210Mb kao Master. - P.S.S. Kada isključim CD sve normalno radi. Probaj eventualno da nađeš zvučnu karticu sa IDE portom, i to može da ti reši problem, ukoliko ti maderbord nije jako loš.
cd-rom.72 saint,
Secate li se programa CD tools za dos... Jel izasla noova verzija?
cd-rom.73 darth.vader,
>> Secate li se programa CD tools za dos... >> Jel izasla noova verzija? Sta ce ti novija ? Ona ima sve sto ti je potrebno... Sta bi ti vise ? See ya, Darth :)
cd-rom.74 saint,
=> Sta ce ti novija ? Ona ima sve sto ti je potrebno... Sta bi ti vise ? Vise vise vise vise....
cd-rom.75 steve.wai,
Cime je najbolje da se CD cisti iznutra mislim na socivo i mehanizam? U posljednje vrijeme mnogo slabije cita neke diskove i mnogo je vise osjetljiv na prasinu i sitne ogrebotine na muzickim diskovima nego prije .. Inace WEARNES 12x..
cd-rom.76 darth.vader,
>> => Sta ce ti novija ? Ona ima sve sto ti je potrebno... Sta bi ti vise ? >> Vise vise vise vise.... Pa dobro sta je to vise sto ti treba ? Neverovatno je kako ljudi pate od toga da imaju najnoviju verziju nekih programa kod kojih stare verzije savrseno rade... See ya, Darth :)
cd-rom.77 svitac,
Pozdrav! Moze li neko da mi posalje drajvere za FUNAI E2850 CD-ROM (8X) za DOS.Doticni fajl(drajver) se zove V330_11C.SYS. Hvala!
cd-rom.78 saint,
=> nekih programa kod kojih stare verzije savrseno rade... Nikada ne jurim za novim verzijama ako mi stvarno ne trebaju, ali mozda nova verzija ima stvarno nesto dobro. Na primer da ostaje u memoriji pa samo da pritiskom da neki taster Play ili pause ...
cd-rom.79 saint,
A i zaboravio sam da kazem da posaljes i staru ako moze posto sam je slucajno obrisao
cd-rom.80 sqweaky,
Da li neko ima drajver za CD-ROM za DOS koji se zove acercd.sys. Ne znam koji je CD i ne znam model. :)
cd-rom.81 ultra.boy,
CD ti je marke Acer, a videcu da uzmem od druga , ima istog
cd-rom.83 vstan,
> Moze li neko da mi posalje drajvere za FUNAI E2850 CD-ROM (8X) za Sledeći put pre nego što postaviš ovakvo pitanje prelistaj malo unazad poruke u ovoj temi! 8.70 cd-rom stameni Sub 13.12.97 21:25 970108.zip
cd-rom.84 stameni,
>> Moze li neko da mi posalje drajvere za FUNAI E2850 CD-ROM (8X) za >> DOS.Doticni fajl(drajver) se zove V330_11C.SYS. Ima nekih drajvera uz poruku 8.70, ne znam ima li i za DOS.
cd-rom.85 vstan,
Potrebni drajveri za Philips 20x.
cd-rom.86 dzej,
Trebaju mi hitno drajveri za cd-rom "TOSHIBA CD-ROM XM5602B"... Moze i neki kompaktibilan sa ovim, ali bitno mi je da radi. Zato ako !!! IKO !!! ima ovaj drajver, PLEASE baci ga u konfu ili na mail "KIKI". Hvala unapred coveku dobre volje.
cd-rom.88 legolas,
Imam sledeci problem. Do sad se nije pojavljivalo, sve dok nisam da instalirao neku igru. Dakle: - cita muzicke CD ove bez problema, kao i sve podatke na njemu. - Sound Blaster cita sve normalno (wav, mid...) - kada startujem neke igra (Pacific General, Dungeon Keeper...) pocinje pozadinska muzika (za koju mislim da je wav) da krchi. U cemu je fora? Salut Legolas
cd-rom.89 jujo,
# Imam sledeci problem. Do sad se nije pojavljivalo, sve dok nisam da # instalirao neku igru. # Dakle: # - cita muzicke CD ove bez problema, kao i sve podatke na njemu. # - Sound Blaster cita sve normalno (wav, mid...) # - kada startujem neke igra (Pacific General, Dungeon Keeper...) # pocinje pozadinska muzika (za koju mislim da je wav) da krchi. # # U cemu je fora? # # Salut # Legolas Ako su u pitanju WAV-ovi sa CD-a i DOS moze biti da si odvojio malo memorije za bafere MSCDEX-a. Probaj da dodas /m:8 u autoexec.bat, u red gde se startuje mscdex.exe ili Vidi da li je sam CD sa igricom cist (neko jeo burek i ostala masta testa na njemu).
cd-rom.90 dalex,
Trebaju mi DOS drajveri za "veoma čest" CD-ROM ( ne daj se :) ) IMES 8x. Tačna oznaka mu je IMES ICD-1200ATVC8V. Tnx in advance.
cd-rom.91 jjerry,
Jel' ima neko mozhda drajver za Hitachi 24X CD-ROM ? Zachkoljica je shto je ustvari Hewlett Packard makina,a u WinNT sam video da na kontroleru pishe Hitachi (Da ne bude zabudne,trazhim DOS drajver.) Ako neko ima takav drajver,ili za neki drugi CD-ROM koji bi trebalo da funkcionishe na ovom modelu,ili ako nije problem da svrati na www.hp.com ako mozhe tamo neshto da se iskopa.(Mashina je HP VECTRA VL 6/233) Pozdrav.
cd-rom.92 vstan,
> Potrebni drajveri za Philips 20x. I dalje se traže. Model je valjda 202, sa play tasterom.
cd-rom.93 dr.iivan,
Elem, resih konacno da kupim i taj CD-ROM.. Pogadjate, treba mi savet koji da uzmem, jer nisam bas upoznat sa rang listom :) a ne bih da se zaj#bem oko toga.. Uzeo bih dobar 24x.. ma, bitno je da je dobar i da ga ne cekam da procita sta treba :) Koliko sam ovde mogao da vidim, Teac vodi.. Ima li boljih izbora? p.s. Makina je AMD K5 133 Mhz, 16 rama..
cd-rom.94 poll,
>> Koliko sam ovde mogao da vidim, Teac vodi.. Ima li boljih >> izbora? Teac modeli su svakako za pohvalu, ali tesko ce onih 24x doci do izrazaja, samo na periferijama kompakt diska, sto znaci da se doticni mora skroz popuniti, sto nije cest slucaj. Ako si zainteresovan za neki STVARNO dobar cd-rom, a ne zalis para, onda je to definitivno neki od Plextor modela. Pa ti prelomi...
cd-rom.95 steve.wai,
Teac je uvijek bio fenomenalna masina zato se isplati dati pare. Mada ako ti treba CD koji dobro cita ostecene diskove tu je Wearnes , uz sve ostalo ima i PLAY taster , ali ima jednu manu nece da radi kako treba kad je LADNO !? . Nemam pojma zasto ali nece ...
cd-rom.96 zlaya,
- Jel' ima neko mozhda drajver za Hitachi 24X CD-ROM ? - Zachkoljica je shto je ustvari Hewlett Packard makina,a u WinNT - sam video da na kontroleru pishe Hitachi (Da ne bude - zabudne,trazhim DOS drajver.) Ako neko ima takav drajver,ili za - neki drugi CD-ROM koji bi trebalo da funkcionishe na ovom - modelu,ili ako nije problem da svrati na www.hp.com ako mozhe - tamo neshto da se iskopa.(Mashina je HP VECTRA VL 6/233) To bi trebalo da je SCSI CD, pa pošto firme koje prave PC kompjutere koriste Adaptecov AIC 7870 za svoj kontroler, uzmi najobičniji Adaptecov EZ-SCSI ili EZ-SCSI Lite, prođi instalaciju pod DOSom, dodeli mu slovo drajva izaboravi ga...
cd-rom.97 vsgdoo,
Hi :) Da li je onaj cetvoropinski izlaz na cd-u, na koji se posle zakaci kabl, pa ide zvucnu karticu, analogni ili digitalni? Odnosno da li na njega (ako je analogni) mogu da se vezu dva cinc dzeka ili mala obicna banana pa onda na neko pojacalo pa da peva? Hvala unapred Pozdrav Vladimir
cd-rom.98 zlaya,
- Da li je onaj cetvoropinski izlaz na cd-u, na koji se posle - zakaci kabl, pa ide zvucnu karticu, analogni ili digitalni? Analogni. Na njemu imaš fiksnu jačinu signala. On se posle vodi na interno analogno pojačalo u samom CD-ROMu pre koga je vezan onaj potenciometar sa prednje strane, a na čijem izlazu je onaj 3,5mm stereo džek za sluške.
cd-rom.99 kostja,
=> Odnosno da li na njega (ako je analogni) mogu da se vezu dva => cinc dzeka ili mala obicna banana pa onda na neko pojacalo => pa da peva? Dva činča... pa na cd, line in ili ti aux priključak pojačala.
cd-rom.100 supers,
Ako je CD-ROM ispravan, ako je korektno priključeno napajanje i IDE kabl, lampica mu obavezno zasvetli pri butovanju računara kada se inicijalizuje kontroler. Da ili ne? A da li ovo važi kada je CD-ROM priključen na SB kontroler? Da li se kontroler na SB-u inicijalizuje odmah po uključenju računara, ili tek kada ga pozove PNP BIOS ili drajveri?
cd-rom.101 dr.iivan,
Vidim da se ovde tesko odgovara, ali bicu uporan.. 1. Valja li Creative Labs 24x sa daljinskim? 2. Kakav je u poredjenju sa 24x Teacom? Moze li ga zameniti? 3. Isplati li se umesto 24x uzeti 32x Teac? Razlika je 30-40 DM.. Hvala unapred..
cd-rom.102 emajsijuen,
│ 1. Valja li Creative Labs 24x sa daljinskim? └───────────────────────────────── Valja, odlican je. Neces pogresiti ako ga uzmes. Ja sam skoro kupio isti model i moram da priznam da je fenomenalan. │ 2. Kakav je u poredjenju sa 24x Teacom? Moze li ga zameniti? └───────────────────────────────── Teac 24x nisam probao. Po recima coveka iz App-a, Creative 24x predstavlja bolji izbor od Teac-a 24x. │ 3. Isplati li se umesto 24x uzeti 32x Teac? Razlika je 30-40 DM.. └───────────────────────────────── Jedino, ako ti brzina nesto znaci... Tj. ako ces da presnimavas velike fajl- ove, etc... Cena je ok.
cd-rom.103 micovic,
Em> │ 1. Valja li Creative Labs 24x sa daljinskim? Em> └───────────────────────────────── Em> Valja, odlican je. Neces pogresiti ako ga uzmes. Ja sam skoro kupio Em> isti model i moram da priznam da je fenomenalan. Em> │ 2. Kakav je u poredjenju sa 24x Teacom? Moze li ga zameniti? Em> └───────────────────────────────── COVEC NEMOJ DA DISKUTUJES O NECEMU SA CIME NISI IMAO KONTAKTA... doprinesi ovoj konferenciji iskustvom a ne praznom pricom, ako imas podatke nekih test programa javi se dotle malo i citaj,
cd-rom.104 emajsijuen,
│ Em> Valja, odlican je. Neces pogresiti ako ga uzmes. Ja sam skoro kupio │ Em> isti model i moram da priznam da je fenomenalan. │ │ Em> │ 2. Kakav je u poredjenju sa 24x Teacom? Moze li ga zameniti? │ Em> └───────────────────────────────── │ │ COVEC NEMOJ DA DISKUTUJES O NECEMU SA CIME NISI IMAO KONTAKTA... │ doprinesi ovoj konferenciji iskustvom a ne praznom │ pricom, ako imas podatke nekih test programa javi se dotle │ malo i citaj, └─────────────────────────────────────── Jesi li ti idiot ili sta ? Sa cim bre nisam imao kontakt ??? Creative 24x ? Ono "skoro sam kupio", je malo bez veze, jer Creative 24x imam vec preko mesec dana. Za to vreme je cd citao sve izgrebane CD-ove bez ikakvih problema. Ako si mislio na moje predstavljanje Teac-a 24x, je sam lepo rekao da ne znam kakav je, ali da mi je COVEK IZ APP SYSTEMS-a rekao da je po njemu Creative 24x bolji od Teac 24x. Ne bih nista pricao, da mi je to rekao neki levak, ali taj covek BRE RADI CEO ZIVOT SA CD-OVIMA I OSTALOM KOMPJUTERSKOM OPREMOM!!!!!!!!! Uostalom, nisam coveku dao neku dezinformaciju, zar ne? Pozdrav, Vlada...
cd-rom.105 kojai,
>> COVEC NEMOJ DA DISKUTUJES O NECEMU SA CIME NISI IMAO KONTAKTA... >> doprinesi ovoj konferenciji iskustvom a ne praznom >> pricom, ako imas podatke nekih test programa javi se dotle >> malo i citaj, Sto napadas coveka... Imam ortaka koji ima takav disk, testirali smo ga, radi strava! Po testovima TEAC je(logicno) brzi, ali to je zanemarljivo u odnosu na cenu i to sta CREATIVE pruza... Pozdrav!
cd-rom.106 the.edge,
Kupih Crative 24x i radi perfektno - nikakvih zastoja u full screen animacijama sa zvukom! Sto se tice citanja - sve je procitao sto ja imam! P.S. Zenski glas rules! ;) AcCeSS DeNiED
cd-rom.107 the.edge,
Ne mogu da povezem 2cdroma za SB sa audio prikljuchcima?! Kada povezem oba zvuk sa CDa bude uzasno slab, tako da sam morao jedan cdrom da ostavim bez audio kabla. Ima li leka ovome? AcCeSS DeNiED
cd-rom.108 vlarad,
> 1. Valja li Creative Labs 24x sa daljinskim? > 2. Kakav je u poredjenju sa 24x Teacom? Moze li ga zameniti? Ja licno nemam nijedan od 2 navedena modela ali cu ti napisati njihove ocene u SK. Mozda ti to nesto pomogne u izboru. CREATIVE LABS INFRA 3600 (24x) Ima daljinski upravljac i 4 tastera za muzicke diskove sudeci po slici.Utrosak procesorskog vremena je 36%, vreme pristupa 120ms, brzina prenosa 1780 KB/s i ne raste sa povecanjem duzine datoteke. "Infra 3600 se pokazala dobro u radu i lepo citala sve diskove, cak i neke sa kojima je i hvaljeni 'Teac' imao problema." Tekst napisao: Rodoljub Ilic u SK 1/98 TEAC 24x CD-ROM "Za 'Teac-ov' 24x se ne moze reci da je 'sumljivog kvaliteta', ali ono sto mozemo reci je da nikako ne zasluzuje oznaku 24x." Drajv nema nikakve tastere za pustanje muzike.Vreme pristupa je 105ms, brzina prenosa je 1900 KB/s. Tekst napisao: Vladimir Prelovac u SK 7-8/97 PS:Od 25-og do 30-og broja PC-a nisam nasao test nijednog od ova 2 modela, a ostale racunarske casopise ne citam redovno.
cd-rom.109 jujo,
# covek BRE RADI CEO ZIVOT SA CD-OVIMA I OSTALOM KOMPJUTERSKOM # OPREMOM!!!!!!!!! Uostalom, nisam coveku dao neku dezinformaciju, zar ne? I ima ih jedno 500 komada na lageru... Moje opredeljenje Teac 24x.
cd-rom.110 jujo,
# Kupih Crative 24x i radi perfektno - nikakvih zastoja u full screen ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ # animacijama sa zvukom! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Pa ja sam gledao film Mr. Bean sa dvobrzinca i nisam imao nikakvih zastoja u full screen animacijama sa zvukom! O cemu ti pricas????? yooyo
cd-rom.111 saint,
=> Kupih Crative 24x i radi perfektno - nikakvih zastoja u full screen => animacijama sa zvukom! Za to ti je dovoljan i TEAC 8X => Sto se tice citanja - sve je procitao sto ja imam! I to je uspelo mom TEAC-u 8X
cd-rom.112 the.edge,
T?>> Pa ja sam gledao film Mr.Bean sa dvobrzinca i nisam imao nikakvih T?>> zastoja u full screen animacijama sa zvukom! Pa svaka cast, ja sam ove sekvence pustao na svom Pansonic 2x i nije bilo sanse ni 10sekundi da izdrzi bez prekida. Kod druga koji ima Philips 8x sam isto probao da pustim i nije bilo sanse da izdrzi do kraja bez nekog zastoja u zvuku ili slici. Moja poenta je bila da je BlasterCD brz i da dobro cita sve diskove. Da li je on pravi 24x ili ne, to me ne zanima, niti mi je toliko bitno. Meni je prvenstveno vazno da cita sve diskove i da je brz u radu. AcCeSS DeNiED
cd-rom.113 the.edge,
T?>> Za to ti je dovoljan i TEAC 8X T?>> I to je uspelo mom TEAC-u 8X Za animacije sam odgovorio u prethodnoj poruci. Sto se tice ovoga, nemam neki komentar. Imam utisak da hoces da poredis Teac 8x sa Creative 24x... da nisi malo preterao? Ja nista nisam rekao za Teac24x, mislim da je brzi od Creative-a, sto je i normalno, jer je zamisao da Creative vise bude multimedijalni CDROM, a ne najbrzi i najbolji. Btw: Da li moze "special mode" da se zadrzi za stalno? Default mu je normal mode. AcCeSS DeNiED
cd-rom.114 kojai,
T?>> Pa ja sam gledao film Mr.Bean sa dvobrzinca i nisam imao nikakvih T?>> zastoja u full screen animacijama sa zvukom! Ako ti disk dobro cita ne bi ni trebalo da imas problema sa animacijom i zvukom posto da bi se ostvarila brzina od 25 frejmova/sec treba da se ocita oko 300 Kb u sec... Znaci skoro onoliko koliko izvlaci 2x... Inace TEAC i CREATIVE(24x), ako neko pita da li su kvalitetni, za kucnu upotrebu su super... Mada zakon(po trajanju i kvalitetu) prestavlja PHILIPS 24x... Njegova cena cak mislim da je manja nego TEAC ali je zato super CD! Pozdrav!
cd-rom.115 pvlada,
> Ne mogu da povezem 2cdroma za SB sa audio prikljuchcima?! > Kada povezem oba zvuk sa CDa bude uzasno slab, tako da sam morao jedan > cdrom da ostavim bez audio kabla. > Ima li leka ovome? I ja sam imao slican problem, tj. jedan mi se uopste nije cuo, dok je drugi radio OK. Jedino resenje koje sam nasao je bilo da jednom povezem zvucnike u izlaz za slusalice ;( Pozdrav Vlada
cd-rom.116 dr.iivan,
Da li je CD bolje namestiti kao Primary Slave ili Secondary Master i sta se tu dobija a sta gubi? Da li se to menja prebacivanjem jumpera na CD-u ili je stvar u kablovima? Da li je bolje staviti CD na zvucnu karticu ili na IDE Port na plocu i zasto?
cd-rom.117 zlaya,
- Ne mogu da povezem 2cdroma za SB sa audio prikljuchcima?! - Kada povezem oba zvuk sa CDa bude uzasno slab, tako da sam - morao jedan cdrom da ostavim bez audio kabla. - Ima li leka ovome? Samo uz lemilicu. Zalemi jednostavno jedan kabl odozdo Line IN priključka na zvučnoj karti, i teraj jedan klasično preko CD in-a (jedan od onih konektora za CD), a drugi preko Line In-a. Čak će i mikser da ti korektno radi. I možeš da probaš da ih vežeš isto kao i sada što si probao, ali moraćeš na oba kabla redno da vežeš po kondenzator (za svaki kanal po jedan, pa preko njih na zvučnu karticu), i onda će OBA da se čuju istovremeno ili već koji pustiš...
cd-rom.118 zormi,
* Da li je CD bolje namestiti kao Primary Slave ili Secondary Master i * sta se tu dobija a sta gubi? Kao secondary master inače će usporavati hard disk i obrnuto što se naročito vidi kod puštanja filmova sa CD-a. * Da li se to menja prebacivanjem jumpera na CD-u ili je stvar u * kablovima? Na CD-u se jumper postavi na master ali se poveže posebnim IDE kablom na secondary IDE port. * Da li je bolje staviti CD na zvucnu karticu ili na IDE Port na plocu * i zasto? Bolje je na IDE jer može doći do raznih sudaranja ili bude komplikovano za podešavanje (zavisno od modela zvučne karte).
cd-rom.119 dselic,
U vezi sa ovim kablovima koje spajaju CD i CD-in. Imam Mitsumi CD 4x i AE16 zvučnu, i dosadilo mi je da ubadam zvučnike svaki put kad mi se sluša muzički disk. Tražio sam kabl po gradu, ali nešto mi nije uspel Q: Jel zna neko gde se dotični može naći (i za koliko $)?
cd-rom.120 bsto,
Kabl CD - Sound blaster imas u GM computers 4893716 Ustanicka 126 sedmi sprat. Cena oko 3 DM.
cd-rom.121 the.edge,
T?>> I ja sam imao slican problem,tj.jedan mi se uopste nije cuo,dok je T?>> drugi radio OK.Jedino resenje koje sam nasao je bilo da jednom povezem T?>> zvucnike u izlaz za slusalice ;( Meni se jedan (stari) CDROM jedva cuo, a novi Creative dosta dobro. Mislio sam da se to desava zbog 2 audio kabla, pa sam onda zice audio kabla starog cdroma izvadio i stavio na isti prikljucak gde i Creative. Medjutim, isto... :( Ovo me bas nervira posto taj stari cdrom jedino muzicke diskove cita... sad je potpuno beskoristan. AcCeSS DeNiED
cd-rom.122 the.edge,
T?>> Samo uz lemilicu.Zalemi jednostavno jedan kabl odozdo Line IN T?>> prikljucka na zvucnoj karti,i teraj jedan klasicno preko CD in-a T?>> (jedan od onih konektora za CD),a drugi preko Line In-a.Cak ce i T?>> mikser da ti korektno To cu i da probam, hvala na savetu. AcCeSS DeNiED
cd-rom.123 the.edge,
T?>> U vezi sa ovim kablovima koje spajaju CD i CD-in.Imam Mitsumi CD 4x i T?>> AE16 zvucnu,i dosadilo mi je da ubadam zvucnike svaki put kad mi To si trebao da dobijes uz cdrom ?! AcCeSS DeNiED
cd-rom.124 the.edge,
Uspelo je! Povezao sam drugi cdrom za line-in! Nije bilo potrebno lemljenje jer sam SB ispred Line-in prikljucka ima i one 'iglice' (ne znam kako se to strucno zove - tamo gde se prikljucuju jumperi), pa sam pogledao uputstvo SBa i video koji je od ta 4 Left i Right. Samo sam izvadio prikljucke iz audio kabla i natakao ih na te 'iglice'. Sve super radi, samo sto u mixeru ne mogu da kontrolisem CD volume. Volume CDa je dosta jak, ali sam Volume u mixeru resava stvar. Naravno, ovo se odnosi na stari cdrom - novi je na pravom cd prikljucku i funkcionise savrseno. Anyway, oba cdroma mi sada rade kao playeri. Hvala svima na savetima. AcCeSS DeNiED
cd-rom.125 the.edge,
E jesam budala... bio sam iskljucio line-in iz mixete i cudio se kako sa "cd volume" ne mogu da povecam zvuk starog cdroma na line-inu... AcCeSS DeNiED
cd-rom.126 speedy,
Da li neko zna detalje zasto je kod brzih cd-romova veliko zauzece procesorskog vremena pri citanju?? Jedino sto mi pada na pamet je JAKO lose resena (citaj : spora) komunikacija izmedju CD-a i procesora. Mada, s druge strane, cd-romovi koriste PIO modove i imaju kes. (btw. novi linux prijavljuje i kolicinu kesa na cd-u:)
cd-rom.127 sjocic,
-> Ja licno nemam nijedan od 2 navedena modela ali cu ti napisati -> njihove ocene u SK. Mozda ti to nesto pomogne u izboru. -> -> CREATIVE LABS INFRA 3600 (24x) A kakav je onaj Funai, recimo 8x, ako ga jos negde ima ? Vredi li on sta ?
cd-rom.128 dr.iivan,
> * Da li je CD bolje namestiti kao Primary Slave ili Secondary Master i > * sta se tu dobija a sta gubi? > > Kao secondary master inace ce usporavati hard disk i obrnuto sto se > narocito vidi kod pustanja filmova sa CD-a. Ovde je bilo reci o pustanju filmova preko CD-a sa Slave-a i sa Sec. Master-a i receno je da se filmovi ne seckaju kada je CD na Master-u, dok sa Slave-a seckaju, drugim recima da je brzi sa Sec. Master-a. To se ne uklapa u ovo da ce raditi usporeno, jer ce mu smetati hard disk ili obrnuto?
cd-rom.129 zlaya,
- Ovde je bilo reci o pustanju filmova preko CD-a sa Slave-a i sa - Sec. Master-a i receno je da se filmovi ne seckaju kada je CD - na Master-u, dok sa Slave-a seckaju, drugim recima da je brzi - sa Sec. Master-a. To se ne uklapa u ovo da ce raditi usporeno, - jer ce mu smetati hard disk ili obrnuto? Seckaju na Primary Slave-u, a ako ga baciš solo na drugu granu nema problema...
cd-rom.130 zlaya,
- Da li neko zna detalje zasto je kod brzih cd-romova veliko - zauzece procesorskog vremena pri citanju?? Jedino sto mi pada - na pamet je JAKO lose resena (citaj : spora) komunikacija - izmedju CD-a i procesora. Mada, s druge strane, cd-romovi - koriste PIO modove i imaju kes. (btw. novi linux prijavljuje i - kolicinu kesa na cd-u:) CD baš i ne komunicira direktno sa procesorom, a inače veliko zauzeće procesorskog vremena dobijaš zahvaljujući tome što nemaš BusMaster kontroler nego običan (FX / VX čipset). Takođe ako imaš BM kontroler (HX / TX), ukoliko to nije uštimovano (bilo maderbord, bilo drajver) opet ne fercera kako treba pa procesor vodi ceo transfer. Naravno veliko zauzeće istog ti je i ukoliko puštaš neki MPEG / MP3 ili nešto slično sa CDa, gde ga pri čitanju još i dekompresuješ.
cd-rom.131 kenza,
>> A kakav je onaj Funai, recimo 8x, ako ga jos negde ima ? >> Vredi li on sta ? Prema testovima iz PC-a i prema ličnim iskustvima (jedan ortak ga ima) radi sasvim OK. Jedina mana je što nema PLAY taster :( Moram reći da govorim o 16x, ali pretpostavljam da onda ni 8x nisu loši.
cd-rom.132 vstan,
> A kakav je onaj Funai, recimo 8x, ako ga jos negde ima ? > Vredi li on sta ? Nema zamerki. Čita ono što nije hteo Panasonic 12x ili Sony 8x (plavu Verbatim mediju).
cd-rom.133 dselic,
> To si trebao da dobijes uz cdrom ?! Ma duga je to priča...
cd-rom.134 dselic,
> Kabl CD - Sound blaster imas u GM computers 4893716 > Ustanicka 126 sedmi sprat. > Cena oko 3 DM. Hvala, probaću.
cd-rom.135 speedy,
> CD bas i ne komunicira direktno sa procesorom, a inace veliko zauzece > procesorskog vremena dobijas zahvaljujuci tome sto nemas BusMaster > kontroler nego obican (FX / VX cipset). Takode ako imas BM kontroler (HX > / TX), ukoliko to nije ustimovano (bilo maderbord, bilo drajver) opet ne > fercera kako treba pa procesor vodi ceo transfer. > Naravno veliko zauzece istog ti je i ukoliko pustas neki MPEG / MP3 ili > nesto slicno sa CDa, gde ga pri citanju jos i dekompresujes. Ispravite me ako gresim ali, CD *komunicira* direktno sa procesorom kada je u PIO rezimu a opet komunicira ali u dosta manjoj meri dok je DMA (BusMaster ili obican). Dok traje DMA, procesor je u nekom uvrnutom stanju u kome se otkaci od memory basa i ceka da se transfer zavrsi. Tako se rasterecuje procesor i ubrzava transfer zato sto informacije ne prolaze kroz CPU. Inace po ComputerShopperu BM daje 4-5% ubrzanja u odnosu na obican DMA.
cd-rom.136 dr.iivan,
> - Ovde je bilo reci o pustanju filmova preko CD-a sa Slave-a i sa > - Sec. Master-a i receno je da se filmovi ne seckaju kada je CD > - na Master-u, dok sa Slave-a seckaju, drugim recima da je brzi > - sa Sec. Master-a. To se ne uklapa u ovo da ce raditi usporeno, > - jer ce mu smetati hard disk ili obrnuto? > > Seckaju na Primary Slave-u, a ako ga bacis solo na drugu granu nema > problema... Cekaj, da ga bacim solo na drugu granu (drugi kabl) na Primary Slave? Ako drugi kabl ide na Secondary IDE port na ploci, onda ce valjda sve sto se stavi na tu granu biti Secondary - pa i Slave i Master? Mozda sam sad nesto lupio, ali ako nisam onda si verovatno mislio na Master, jer bi u suprotnom bio Secondary Slave? Uh.. prosvetli me, molim te :)
cd-rom.137 sjocic,
-> Nema zamerki. Čita ono što nije hteo Panasonic 12x ili -> Sony 8x (plavu Verbatim mediju). Nije mi ni palo na pamet da neki CD nece da cita 'plave' diskove. Ako je moj matori 2x citao sve, zasto nebi citali i novi drajvovi? U svakom slucaju, izbor ce pasti izmedju Funai-a 8x i Goldstar-a 24x, koje je nahvaljen u PC-u.
cd-rom.138 ahil,
**> Cekaj, da ga bacim solo na drugu granu (drugi kabl) na Primary Slave? **> **> Ako drugi kabl ide na Secondary IDE port na ploci, onda ce valjda sve **> sto se stavi na tu granu biti Secondary - pa i Slave i Master? Pazi ovako: Imaš Primaru Master i Primaru Slave, --> Primaru IDE port kao i Secondary Master i Secondary Slave. --> Secondary IDE port CDrom treba staviti na Secondaru Master, dakle drugi IDE port, t.j. ne bi trebalo da bude prikačen na isti IDE port kao i HDD (koji je na prvom portu). Zašto? Zato što će u slučaju ako su i HDD i CDROM na istom IDE portu, iliti na istoj grani, CDROM usporavati rad HDD. Ukoliko imaš i SB, a znam da imaš, onda imaš i treći IDE port preko SB-a, ali je on uglavnom sporiji od prva dva pa nema potrebe da na njega bilo šta kačiš. Eto, to ti je cela mudrost. :) Štos je u tome što treba da imaš dva IDE kabla, a obično se uz ploče isporučuje samo jedan. Pozdrav, AHIL!
cd-rom.139 vstan,
> Nije mi ni palo na pamet da neki CD nece da cita 'plave' > diskove. Pomenuti Panasonic ih čita u blokovima od po 4xKb, što je praktično neupotrebljivo, sem za extremno dokone. Isto se dešavalo i sa Mitsumijem (1x x). Sony 8x se slično ponaša, sem što posle određene pročitane količine odbija svaki dalji rad. Teac 16x iste diskove čita kao lud, a Philips 20x načisto poludi :) Funai 8x čita bez ikakvog zastajkivanja.
cd-rom.140 zlaya,
- Cekaj, da ga bacim solo na drugu granu (drugi kabl) na Primary - Slave? - - Ako drugi kabl ide na Secondary IDE port na ploci, onda ce - valjda sve sto se stavi na tu granu biti Secondary - pa i Slave - i Master? - - Mozda sam sad nesto lupio, ali ako nisam onda si verovatno - mislio na Master, jer bi u suprotnom bio Secondary Slave? Radi se o tome da EIDE kontroleri u sebi imaju 2 kompletna kontrolera. Jedan je na primarnoj, a drugi na sekundarnoj adresi. Prepoznaćeš da li tvoja ploča ima EIDE kontroler po tome što ima 2 konektora sa 40pina jedan pored drugog. Takođe ukoliko imaš 486 ploču sa eksternim disk kontrolerom, takođe ukoliko ima 2 konektora sa po 40pina to je EIDE kontroler. Na svaki kontroler (čitaj priključak) možeš da staviš 2 disk jedinice. Neki mudrac je odlučio da se njihove adrese označavaju sa Master & Slave umesto 0 & 1 odnosno 1 & 2. Iz mudračevog naziva može se zaključiti da je Master glavni disk, a slave pomoćni - što je zapravo tačno. Ukoliko pustite test 2 ista diska na recimo primarnoj grani, dobićete zanimljiv podatak da je Slave disk sporiji (da, čak i kada im zamenite mesta) za nešto jako sitno, ali ipak malo sporiji. Sam CD ROM po prirodi stvari je sporiji od hard diska. Ukoliko ga kombinuješ na isti kabl, dolazi do usporenja podataka pri prenosu. Da bi to izbegao jednostavno ih razdvojiš - svaki na posebnu granu. Usporenje ćeš da postigneš i ukoliko staviš tvoj drugi hard disk na istu granu sa CD-om.
cd-rom.141 zlaya,
- Ispravite me ako gresim ali, CD *komunicira* direktno sa - procesorom kada je u PIO rezimu a opet komunicira ali u dosta - manjoj meri dok je DMA (BusMaster ili obican). - Dok traje DMA, procesor je u nekom uvrnutom stanju u kome se - otkaci od memory basa i ceka da se transfer zavrsi. Tako se - rasterecuje procesor i ubrzava transfer zato sto informacije ne - prolaze kroz CPU. Inace po ComputerShopperu BM daje 4-5% - ubrzanja u odnosu na obican DMA. Idemo ispočetka. DMA MODOVI & PIO MODOVI su vezani za komunikaciju između disk jedinice i disk kontrolera. To shvatite više kao protokol po kome podaci idu između disk jedinice i kontrolera. DMA je posebna fizička jedinica (jedno parče čipa integrisano u veznom čip setu), i ona ima određeni broj DMA KANALA (To su 3 različite DMA definicije, koje se lako mešaju - sve ovo zovemo DMA u normalnom razgovoru). Procesor je najbrži, i najsebični čip u celom PC računaru. Sve je zapravo njemu podređeno. Pošto je jedan od osnovnih zahteva pri projektovanju i izradi ovakvog tipa računara niska cena (setimo se one tuge od SX procesora, gde je "skidan" matematički koprocesor, ili šišane I/O linije), on ima u sebi vrlo mali broj BUS-eva. Procesor je povezan sa istim BUSom na MMU, DMA i I/O. MMU je takođe povezan posebnim BUSom na DMA, a u novije vreme i I/O. MMU je Memory Managment Unit. Takođe je integrisan u vezni čip set. On služi da poveže procesor sa memorijom (da, tu je i keš kontroler sa kešom). I/O je zamena za I/O procesor sa velikih sistema, i služi procesoru da preko njega barata sa bilo kakvim I/O jedinicima (u našem slučaju sve osim memorije). Integrisan je u veznom čip setu, i danas na svim novim pločama se zove Host to PCI Bridge Controler. Na njega se posle kači PCI to ISA Bridge Controler (ISA slotovi), Multi I/O Controler (portovi i tastatura). DMA služi kao ruter, rezervni BUS, razdelnik ili nazovite to već po nahođenju. BM je oznaka za BUS Mastering, i to je samo mogućnost nekog uređaja (i svi ovi komadi hardwera po veznim čipovima se zovu uređaji) da uzme BUS (u našem slučaju DMA kanal) ida može da ga zadrži dokle god mu je to potrebno, a da ga drugi uređaji ne prekidaju. Hajdemo sada da prebacimo neke podatke recimo sa CD ROMa na Disk: Otvara se kanal prema CD-ROmu Otvara se kanal prema disku Započinje se transfer Završava se transfer Zatvara se kanal prema CDu Zatvara se kanal prema disku Ti kanali koji se otvaraju su naravno DMA kanali. Ceo transfer inicira procesor, i vodi računa o tome da se transfer završi. Osnovno što treba razumeti je da svaki posao koji se radi na računaru ima svoj prioritet (to se reguliše preko Interrupt Controlera). Svaki Task zapravo ima neki svoj deo vremena koji otima procesoru da bi se izvršio. Što je veći prioritet taska, to više pažnje i vremena dobije od procesora. Cela fora kod BM je u tome da procesor samo započne transfer, a ceo ostatak posla se radi preko DMA bez alertiranja procesora. DMA samo javi kad je završio. Zahvaljujući tome možemo iste te podatke sa CDa preko DMA kanala prebaciti recimo u memoriju računara, dok procesor naprimer radi nešto drugo u drugom bloku memorije preko MMUa, i tokom toga sa hard diska drugim DMA kanalom preko I/O štampati nešto na paralelnom portu koji je u ECP modu. BUS Mastering je takođe rogobatan izraz koji označava bilo koji uređaj koji može da preuzme kontrolu nad nekim BUSom. U prevodu na srpski, takav uređaj sebi obezbeđuje najveći prioritet i brzinu rada preko BUSa. Njega naravno treba nešto da prati sa druge strane da bi imalo smisla (najčešće memorija). Cela je fora u tome da se ubace podaci u memoriju dok procesor radi nešto svoje, tako da ga tamo već čekaju a ne da mora da ih izvlači jedan po jedan (seckano ili u komadima), i to zapravo rasterećuje procesor.
cd-rom.142 ranx,
> što je praktično neupotrebljivo, sem za extremno dokone. > Isto se dešavalo i sa Mitsumijem (1x x). Sony 8x se slično Moj Mitsumi 4x savršeno čita plavce.
cd-rom.143 saint,
=> postignes i ukoliko stavis tvoj drugi hard disk na istu granu sa CD-om. Jel ce doci do usporenja ako na jednu granu stavim 2 HD-a?
cd-rom.144 the.edge,
Cemu zapravo sluzi Special Mode na Creative CDROMu? Da li on ubrzava rad ili sta? AcCeSS DeNiED
cd-rom.145 sneza,
cd-rom.146 sneza,
Zna li neko kako da proverim brzinu CD-a a da ne otvaram kuciste. Navodno NEC-ov je 24x. Na njemu nista ne pise (spolja).
cd-rom.147 speedy,
> - Ispravite me ako gresim ali, CD *komunicira* direktno sa > - procesorom kada je u PIO rezimu a opet komunicira ali u dosta > - manjoj meri dok je DMA (BusMaster ili obican). > - Dok traje DMA, procesor je u nekom uvrnutom stanju u kome se > - otkaci od memory basa i ceka da se transfer zavrsi. Tako se > - rasterecuje procesor i ubrzava transfer zato sto informacije ne > - prolaze kroz CPU. Inace po ComputerShopperu BM daje 4-5% > - ubrzanja u odnosu na obican DMA. > > Idemo ispocetka. DMA MODOVI & PIO MODOVI su vezani za komunikaciju > izmedu disk jedinice i disk kontrolera. To shvatite vise kao protokol po > kome podaci idu izmedu disk jedinice i kontrolera. DMA & PIO MODOVI nisu samo vezani za komunikaciju izmedju disk jedinice i kontrolera nego predstavljaju dva potpuno razlicita metoda prenosenja podataka izmedju memorije i diska. Brojevi modova su varijacije u brzini. > Procesor ... ima u sebi vrlo mali broj BUS-eva. Procesor je povezan sa > istim BUSom na MMU, DMA i I/O. Ne, sa DMA kontrolerom se komunicira preko in i out instrukcija tako da se moze reci da je on vezan preko I/O sa procesorom:) Pored I/O-a postoje i direktne veze (DMA request i acknowledge) koje sluze da bi procesor usao u TRI-STATE mod (oslobadja bas DirectMemoryAccess kontroleru). Ono sto vi zovete MMU i I/O je u stvari BAS (addr+data) u kombinaciji sa MEMR/W i IOR/W kontrolnim pinovima na procesoru. > MMU je takode povezan posebnim BUSom na DMA, a u novije vreme i I/O. MMU nije povezan *posebnim* BASOM na DMA. > MMU je Memory Managment Unit. Takode je > integrisan u vezni cip set. On sluzi da poveze procesor sa memorijom (da, > tu je i kes kontroler sa kesom). Ok, mada je MMU i deo procesora koji se bavi zastitom memorije izmedju procesa. Na koji od ova dva uredjaja se zvanicno odnosi *MMU* stvarno nisam siguran. > I/O je zamena za I/O procesor sa velikih > sistema, i sluzi procesoru da preko njega barata sa bilo kakvim I/O > jedinicima (u nasem slucaju sve osim memorije). Integrisan je u veznom > cip setu, i danas na svim novim plocama se zove Host to PCI Bridge > Controler. Na njega se posle kaci PCI to ISA Bridge Controler (ISA > slotovi), Multi I/O Controler (portovi i tastatura). Host to PCI Bridge je samo interfejs izmedju procesora i lokalnog basa (PCI) sto cini PCI portabilnim (na DEC alphe npr.) i nesto sporijim (komplikovaijim) od VLB. Procesor odredjuje sve parametre komunikacija (adresa i vrednost) a Host to PCI Bridge je uredjaj koji te signale samo trasformise u PCI "standard". Zato mislim da se ne moze poistovetiti sa I/O procesorom (prilicno je transparetan za ceo sistem). > Hajdemo sada da prebacimo neke podatke recimo sa CD ROMa na Disk: > > Otvara se kanal prema CD-ROmu > Otvara se kanal prema disku > Zapocinje se transfer > Zavrsava se transfer > Zatvara se kanal prema CDu > Zatvara se kanal prema disku S tim da se memorijski regioni nikad ne preklope i mora da se pazi na jos neke sitnice. > Ti kanali koji se otvaraju su naravno DMA kanali. Ceo transfer inicira > procesor, i vodi racuna o tome da se transfer zavrsi. Osnovno sto treba > razumeti je da svaki *posao koji se radi na racunaru ima svoj prioritet > (to se regulise preko Interrupt Controlera). Svaki *Task zapravo ima neki > svoj deo vremena koji otima procesoru da bi se izvrsio. Task == posao? > Sto je veci > prioritet taska, to vise paznje i vremena dobije od procesora. Cela fora > kod BM je u tome da procesor samo zapocne transfer, a ceo ostatak posla > se radi preko DMA bez alertiranja procesora. DMA samo javi kad je > zavrsio. Zahvaljujuci tome mozemo iste te podatke sa CDa preko DMA kanala > prebaciti recimo u memoriju racunara, dok procesor naprimer radi nesto > drugo u drugom bloku memorije preko MMUa, Koliko ja znam nije moguce deljenje "MMU"-a izmedju DMA i procesora nego DMA povremeno (na svaki bajt ili sl) prepusta bas procesoru. > BUS Mastering je takode rogobatan izraz koji oznacava bilo koji > uredaj koji moze da preuzme kontrolu nad nekim BUSom. U prevodu na > srpski, takav uredaj sebi obezbeduje najveci prioritet i brzinu rada > preko BUSa. BM je zapravo feature koji omogucuje burst transfere tokom kojih je procesor u TRI-STATE-u nesto duze ali su transferi zato mnogo efikasniji tako da se u stvari stede ciklusi. (DMA ne prepusta kontrolu basa do kraja transfera) > Njega naravno treba nesto da prati sa druge strane da bi > imalo smisla (najcesce memorija). Cela je fora u tome da se ubace podaci > u memoriju dok procesor radi nesto svoje, tako da ga tamo vec cekaju a ne > da mora da ih izvlaci jedan po jedan (seckano ili u komadima), i to > zapravo rasterecuje procesor. To "izvlacenje" je u stvari Programmed I/O:)
cd-rom.148 tomak,
> Sam CD ROM po prirodi stvari je sporiji od hard diska. Ukoliko ga > kombinuješ na isti kabl, dolazi do usporenja podataka pri prenosu. Da bi > to izbegao jednostavno ih razdvojiš - svaki na posebnu granu. Usporenje ćeš > da postigneš i ukoliko staviš tvoj drugi hard disk na istu granu sa CD-om. Kad se razdvoje da li jumper na CD-u koji je bio na Slave treba da se prebaci na Master (ako je sam na drugoj grani).
cd-rom.149 miskop,
>> Cemu zapravo sluzi Special Mode na Creative CDROMu? >> Da li on ubrzava rad ili sta? Ja kol'ko čuh, to je valjda mode ako imaš problem sa čitanjem nekih diskova, tj. u tom mode-u bi trebalo da Creative čita i problematične diskove. Naravno, onda se i brzina smanjuje.
cd-rom.150 vlarad,
> Zna li neko kako da proverim brzinu CD-a a da ne otvaram > kuciste. Navodno NEC-ov je 24x. Na njemu nista ne pise (spolja). Ja sam davno kupio NEC 1300 (6x). Izgledao je vrlo slicno kao 4x i na prednjoj masci nije imao nikakvih oznaka. Do sada me nije izneverio. Testiraj ga u nekom programu pa vidi kolika mu je brzina transfera premda cisto sumljam da ces dobiti preko 2000 KB/s. Ako neko zna bolji nacin neka napise. U dos\sound\ imas dac23dcm.zip za skidanje muzike sa cda-a u okviru koga se nalazi i gore poslati fajl. cdbench.rar
cd-rom.151 epson,
│ Cemu zapravo sluzi Special Mode na Creative CDROMu? │ Da li on ubrzava rad ili sta? └───────────────────────────────────────────────── Pada transfer čime se postiže bolje čitanje diskova.
cd-rom.152 jujo,
# Ovde je bilo reci o pustanju filmova preko CD-a sa Slave-a i sa Sec. # Master-a i receno je da se filmovi ne seckaju kada je CD na Master-u, # dok sa Slave-a seckaju, drugim recima da je brzi sa Sec. Master-a. # To se ne uklapa u ovo da ce raditi usporeno, jer ce mu smetati hard # disk ili obrnuto? Ma nema sansi da secka. Ja imam Teac 16x i nikad nije seckao. Moze da se desi da secka ako imate TX-PRO plocu i instairanje drajvere za UDMA mod. Desavalo mi se da posle 20 MB kopiranja sa CD-a sve stane na 15 sec i zatim nastavi dalje. Podaci koji su kopirani su osteceni. Problem sam resio tako sto sam sklonio UDMA drajvere iz Win95 i sve je OK. Neko ce reci da sam lud zato sto sam na taj nacin usporio pristup disku, ali za moje potrebe cak je i 2.5MB/sec sasvim dovoljno.
cd-rom.153 zlaya,
- granu sa CD-om. - Jel ce doci do usporenja ako na jednu granu stavim 2 HD-a? Neće za CD, brži hard će biti malo sporiji (nešto jako sitno). I naravno biće ti sporije kopiranje sa diska na disk
cd-rom.154 zlaya,
- Kad se razdvoje da li jumper na CD-u koji je bio na Slave treba - da se prebaci na Master (ako je sam na drugoj grani). Nema potrebe, ostavi ga kako jeste.
cd-rom.155 zlaya,
- > shvatite vise kao protokol po kome podaci idu izmedu disk - jedinice i kontrolera. - - DMA & PIO MODOVI nisu samo vezani za komunikaciju izmedju disk - jedinice i kontrolera nego predstavljaju dva potpuno razlicita - metoda prenosenja podataka izmedju memorije i diska. Brojevi - modova su varijacije u brzini. Ti naši podaci i idu u memoriju, inače bi ostajali u kontroleru, pa kada se kontroler prepuni podaci bi se prelili i cureli napolje - to bi bio čist gubitak podataka. Čini mi se da sam i naglasio da se to uslovno shvati kao protokol. Elem osnovna razlika između PIO i DMA moda rada DISK KONTROLERA je u tome da pri PIO modu velikim delom u transferu učestvuje procesor, dok je u DMA modu rasterećen pošto najveći deo transfera obavlja DMA. DMA dalje prema memoriji i procesoru (a bogami i disk kontroler u PIO modu), tera podatke preko PCI BUS-a na Host To PCI Bridge Controler, i tu dolazimo do interesantnog detalja - PCI BUS nezna za DMA mod (glupa sprava). On koristi 2 načina rada Programmed I/O (PIO) i BUS Mastering. Već posle svog ovog mlaćenja podataka i modova naši dragi podaci završavaju u memoriji (u slučaju da smo ih baš tamo poslali, pošto smo mogli i sa CD-a na hard disk ili sa harda na nešto treće). - > Procesor ... ima u sebi vrlo mali broj BUS-eva. Procesor je - > povezan sa istim BUSom na MMU, DMA i I/O. - - Ne, sa DMA kontrolerom se komunicira preko in i out instrukcija - tako da se moze reci da je on vezan preko I/O sa procesorom:) - Pored I/O-a postoje i direktne veze (DMA request i acknowledge) - koje sluze da bi procesor usao u TRI-STATE mod (oslobadja bas - DirectMemoryAccess kontroleru). Ono sto vi zovete MMU i I/O je - u stvari BAS (addr+data) u kombinaciji sa MEMR/W i IOR/W - kontrolnim pinovima na procesoru. Hvala na preciznom kvotiranju, zaboravićemo moju prethodnu definiciju koja je malo zastarela (netačna, pogrešna, neprecizna, bez veze, itd...), i okrenućemo se konkretno PCI arhitekturi koju imamo na novijim 486 i svim pentium pločama. Procesor je preko 3 BUS-a vezan direktno na L2 Cache, L2 Cache Controler, Memory Controller, Memoriju i PCI Bridge Controller. Dok se keš nije zvao L2 / L3 keš, kontroleri memorije su bili integrisani u MMU (mogao je biti i u dva različita čipa. Ovde nije povezan DMA - moja greška, bio sam suviše uopšten. Tri state baferi (ne modovi) služe da bi pojedine sekcije računara mogle da se odvoje jedne od drugih, i da dele iste resurse (sva ova 3 BUS-a su zapravo jedan te isti fizički, samo se koristi druga kombinacija kontrolnih linija). - > MMU je takode povezan posebnim BUSom na DMA, a u novije vreme - i I/O. - - MMU nije povezan *posebnim* BASOM na DMA. Nije, povezan je konkretno PCI BUSom i to preko Host to PCI kontrolera, opet sam bio isuviše uopšten. - > MMU je Memory Managment Unit. Takode je - > integrisan u vezni cip set. On sluzi da poveze procesor sa - > memorijom (da, tu je i kes kontroler sa kesom). - - Ok, mada je MMU i deo procesora koji se bavi zastitom memorije - izmedju procesa. Na koji od ova dva uredjaja se zvanicno odnosi - *MMU* stvarno nisam siguran. Da, ukoliko misliš na osvežavanje memorije što mu jeste jedna od osnovnih namena. - Host to PCI Bridge je samo interfejs izmedju procesora i - lokalnog basa (PCI) sto cini PCI portabilnim (na DEC alphe - npr.) i nesto sporijim (komplikovaijim) od VLB. Procesor - odredjuje sve parametre komunikacija (adresa i vrednost) a Host - to PCI Bridge je uredjaj koji te signale samo trasformise u PCI - "standard". Zato mislim da se ne moze poistovetiti sa I/O - procesorom (prilicno je transparetan za ceo sistem). Više je kontroler, i to I/O ali neka bude po vašoj definiciji, ne narušava mu funkcionalnost. Ako ćemo pošteno sav I/O ide baš preko njega. - > *posao koji se radi na racunaru ima svoj prioritet (to se - > regulise preko Interrupt Controlera). Svaki *Task zapravo ima - > neki svoj deo vremena koji otima procesoru da bi se izvrsio. - - Task == posao? Task, Run, Posao, Ciklus... - > Sto je veci - > prioritet taska, to vise paznje i vremena dobije od - > procesora. Cela fora kod BM je u tome da procesor samo - > zapocne transfer, a ceo ostatak posla se radi preko DMA bez - > alertiranja procesora. DMA samo javi kad je zavrsio. - > Zahvaljujuci tome mozemo iste te podatke sa CDa preko DMA - > kanala prebaciti recimo u memoriju racunara, dok procesor - > naprimer radi nesto drugo u drugom bloku memorije preko MMUa, - - Koliko ja znam nije moguce deljenje "MMU"-a izmedju DMA i - procesora nego DMA povremeno (na svaki bajt ili sl) prepusta - bas procesoru. BM zapravo više ide uz DMA mode rada disk kontrolera, ili neke druge jedinice nakačene na PCI BUS. Deljenje MMU zavisi više od konstrukcije istog, s time da mislim da si u pravu, ali nisam baš 100% siguran. - BM je zapravo feature koji - omogucuje burst transfere tokom kojih je procesor u TRI-STATE-u - nesto duze ali su transferi zato mnogo efikasniji tako da se u - stvari stede ciklusi. (DMA ne prepusta kontrolu basa do kraja - transfera) Zapravo BUS master se odvija na BUSu koji je nezavisan od procesora - konkretno PCI BUSu. - To "izvlacenje" je u stvari Programmed I/O:) Programmed I/O je zapravo Slave režim rada PCI BUSa, i ako se prepusti samo on procesoru, može biti i osetno brži od BM moda. Za sve moje odgovore u ovom reply sam koristio materijal IBM PC Institute-a koji se odnosi na Personal Computer Architecture course V5100, materijal od pre godinu, godinu ipo dana. Ukoliko ikada budem projektovao PC kompjutere, sigurno ću znati mnogo više, i imati više stvari u glavi, ali za sada mi je ovo uglavnom podnošljivo dovoljno za svakodnevne aktivnosti. Kad god nekom od korisnika pokušavam nešto da objasnim koristim što uopštenije pojmove, i trudim se da shvate kako neka stvar zapravo funkcioniše. Nažalost često sam vrlo rečit (srećom nikom ne objašnjavam demontažu eksplozivnih naprava), tako da jedini indikator da sam preterao je nečiji plavi vrat... Voleo bih da su ljudi shvatili čemu služe svi ti modovi, DMA, munje i gromovi, ali sigurno ih ima još koji nisu shvatili, a neuporedivo više njih koje to uopšte ne zanima.
cd-rom.156 livan,
Da li je moguće kopirati CD za SONY Play Station pomoću običnog CD ROM pisača za PC računar, tj. da li je moguće tako nešto uraditi na jednoj 486-ici? Ako jeste, koji je softver potreban za tako nešto i koji uređaj preporučujete?
cd-rom.158 obren,
> Da li je moguće kopirati CD za SONY Play Station pomoću običnog CD ROM > pisača za PC računar, tj. da li je moguće tako nešto uraditi na jednoj > 486-ici? Ako jeste, koji je softver potreban za tako nešto i koji > uređaj preporučujete? Koliko mi je poznato, SONY Play Station diskovi se štancuju u nekom nestandardnom formatu, upravo da bi se sprečilo neovlašćeno kopiranje. Naravno to ne znači da toj zaštiti do sada nisu doskočili u programima za rezanje CD-ova... :) Inače, 486 kao 486 nije problem, problem je brzina diska - podaci moraju da putuju bez zastoja do rezača. Ako mu zafali podataka dok upisuje (jer računar nije stigao da pročita sa harda), onda CD možeš da baciš. Dakle ako imaš dovoljno brz hard, nema zime.
cd-rom.159 saint,
=> Koliko mi je poznato, SONY Play Station diskovi se stancuju u nekom Kad smo vec kod Sonyja kakav on to hardver ima?
cd-rom.160 sjocic,
Mozda je moglo i u viceve, ali valjda moze i ovde: Izvod iz konferencije (diskusije) sa SezamaPro/Pchard/CDRom "Sve sto ste hteli da radite sa Cd-om a niste smeli" cdromi.zip
cd-rom.161 sjocic,
Nameravam da povezem CD Rom sa muzickom linijom, pa bih imao par pitanja. Problem je u tome sto bi CD (sa play tasterom) morao da se napaja sa trafoa linije (nema racunara u blizini). Ideja je slideca: trafo linije ima na izlazu +24V i -24V DC. Na +24V se vezuje 78M12 kolo (12V,2A), a na to kolo ide jos i jedno 78L05(redno). Dakle, ova dva kola ce obezbediti +12V i 5V napajanja za CD. Potrosnja CD-a je 12V->0.2A (pik 1A), i 5V->0.3-0.45A. Disipacija na oba 78 kola je oko 10W, pa bi mi tu trebao i jedan hladnjak. Trafo iz linije je 'poveliki', pa mislim da potrosnja CD-a ne bi trebala bitno da ometa rad linije, pogotovu sto ce se ista slusati u 'tihom' rezimu. Naravno, line-out CD-a, se vezuje na CD-in linije. Moje pitanje: da li ovo moze da radi ovako kako sam ja zamislio, i da li je mozda neko pokusavao nesto slicno?
cd-rom.162 zlaya,
- Nameravam da povezem CD Rom sa muzickom linijom, pa bih imao - par pitanja. Problem je u tome sto bi CD (sa play tasterom) - morao da se napaja sa trafoa linije (nema racunara u blizini). Tvoja linija ima simetrično napajanje (+-24V). Sve radne tačke su tako uklopljene da se lako može desiti da ih narušiš kačenjem CD-a kako si zamislio. Spaliti nećeš ništa, tako da jedino loše što može da se desi je da linija malo izobličava (ukoliko trafo ima dovoljno snage da napaja cd), naravno ukoliko sve povežeš kako treba (onako kako si opisao).
cd-rom.163 sjocic,
-> Tvoja linija ima simetrično napajanje (+-24V). Sve radne tačke su tako -> uklopljene da se lako može desiti da ih narušiš kačenjem CD-a kako si -> zamislio. Spaliti nećeš ništa, tako da jedino loše što može da se desi je -> da linija malo izobličava (ukoliko trafo ima dovoljno snage da napaja cd), Nisam siguran da sam razumeo - slazem se da ce se kretanje radne tacke ograniciti zbog limitirane max struje, ali ako se pojacavac koristi u vrlo umerenim oblastima potrosnje struje (tiha muzika;) onda radne tacke nece ni odlaziti mnogo daleko od mirne radne tacke, pa novonastali strujni limit nece doci do izrazaja - ili negde gresim ?
cd-rom.164 ljiljam,
Da li je normalno sto na mom Toshiba 8x stalno trepce (sporo).Trepce i kad nema CD-a u njemu (i pod dosom ,svakim programom). Unapred hvala.
cd-rom.165 zlaya,
- radne tacke ograniciti zbog limitirane max struje, ali ako se - pojacavac koristi u vrlo umerenim oblastima potrosnje struje - (tiha muzika;) onda radne tacke nece ni odlaziti mnogo daleko - od mirne radne tacke, pa novonastali strujni limit nece doci do - izrazaja - ili negde gresim ? Kad god sam o nečemu razmišljao tipa neće to baš toliko biti opterećeno, obavezno bih imao problema s istim ;(. Pojačalo na napajanju ima 2 velika elektrolita za peglanje izlaznog napona. Njih 2 trebaju biti što veći da bi pojačalo imalo što stabilnije uslove rada, i dovoljnu rezervu struje za veću dinamiku rada. Kod digitalne tehnike koriste se rasprežni kondenzatori koji su na svakom čipu, dok kod audio pojačala to i nije čest slučaj (ovde se stavljaju rasprežni kondenzatori na sekcijama pojačala reda 100 - 200 MF). Kao rezultat dobijaš veća izobličenja - koja čak ako ćemo pošteno nemoraš ni da čuješ. Moj ti je savet da mu dodaš još neki elektrolit paralelno postojećim, a za beta test (dali to uopšte radi onako kako si zamislio) možeš i na "suvo". Probaj kako ti se ponaša sve to, pa vidi šta ćeš dalje :)).
cd-rom.166 zlaya,
- Da li je normalno sto na mom Toshiba 8x stalno trepce - (sporo).Trepce i kad nema CD-a u njemu (i pod dosom ,svakim - programom). Dešava se i to na nekim drajvovima, nemora značiti da je neispravan...
cd-rom.167 sjocic,
-> Moj ti je savet da mu dodaš još neki elektrolit paralelno postojećim, a za -> beta test (dali to uopšte radi onako kako si zamislio) možeš i na "suvo". -> Probaj kako ti se ponaša sve to, pa vidi šta ćeš dalje :)). Ok, naprava ja proradila :) Dakle, moja mini linija ima konektor za napajanje CD-a, mada bez problema moze da se nakaci i neki hard ili flopi ;> U planu je vezivanje i tastature ;) Na ulazu u 7812 nakacen je jedan 220uF/40V, a na izlazu 100pF/100V. Bez ovoga je bilo zujanja (ne bruma),a sa ovim nema. Na izlazu 7805 nisam nista stavljao. Postoji samo jos jedan 'mali' problem: CD-radi normalno na slusalicama, ali kad mu vezem Line-out sa CD-in na liniji, javlja se brum. Kad cinch iz linije izvucem 'do pola' tako da ima samo signal, ali ne i masu, brum se upola smanji, ali ga jos uvek ima. Da li bi mozda trebalo i ovde vezati neke kondenzatore za spregu, jer mi deluje kao da mu bas i nisu isti naponski nivoi, tj. da je Viq (CD) <> Viq (Linije), jer CD moze da da samo signal >0V a linija trazi ulaz koji varira oko 0V ?
cd-rom.168 zlaya,
- Ok, naprava ja proradila :) - Dakle, moja mini linija ima konektor za napajanje CD-a, mada - bez problema moze da se nakaci i neki hard ili flopi ;> - U planu je vezivanje i tastature ;) Možda bi bolji zahvat bio kačenje robotske ruke da menja kasete, diskove i stanice ;). - Postoji samo jos jedan 'mali' problem: CD-radi normalno na - slusalicama, ali kad mu vezem Line-out sa CD-in na liniji, - javlja se brum. Kad cinch iz linije izvucem 'do pola' tako da - ima samo signal, ali ne i masu, brum se upola smanji, ali ga - jos uvek ima. Da li bi mozda trebalo i ovde vezati neke - kondenzatore za spregu, jer mi deluje kao da mu bas i nisu isti - naponski nivoi, tj. da je Viq (CD) <> Viq (Linije), jer CD moze - da da samo signal >0V a linija trazi ulaz koji varira oko 0V ? Brum ti se javlja iz 3 razloga. Jedan je loša filtracija napona za napajanje samog CD-a, a drugi oscilovanje istog preko napajanja (apsolutno romantično), i treći slab trafo, tako da čip nema šta da pegla. Kod čipova 78XX / 79XX odnos ulaznog i izlaznog elektrolita je 1:5 do 1:10 (2200 ulaz, 220 izlaz). Takođe se na izlaz stavi i jedan blok kondenzator od 0,1mf. Ovo bi kobojagi trebalo da ti ubije brum. Između CD-a i predpojačala treba da stoji rasprežni kondenzator (reda 0,1 do 2,2mf)- on je verovatno već negde integrisan. Takođe možeš da uzemljiš samo kućište CD-a tako što ga vežeš za masu kućišta mini linije običnom žicom. Pozabavi se malo kondenzatorima, i obavezno premeri ulazni napon pod opterećenjem na 78XX čipovima, on mora biti minimum veći za 20% od izlaznog.
cd-rom.169 livan,
Zamolio bih ponosne vlasnike CD pisača da mi navedu oznaku uređaja koji imaju kao i kraca zapazanja o njihovom radu. Takođe, interesuje me koji su danas najbolji CD pisači koji se mogu nabaviti kod nas (i po kojoj ceni). I jedno glupo pitanje. Imaju li CD pisači definisan vek trajanja u smislu broja odštampanih CD-a. Ili, koliko je ko uspeo da naštancuje diskova sa jednim pisačem.
cd-rom.170 bastion,
Nameravam da kupim CD 24x ili CD 32x Da li neko od vas ima CD ROM 24x Creative sa daljinskim? Kakav je? Kako prolazi sa ostecenim data CD-ovima? Kako prolazi sa ostecenim muzickim CD-ovima? Kakav je daljinski? Kako se on ponasa u DOS-u (daljinski)? Kako u Windows-u? Da li pravi ikakve probleme? Da li CD ROM moze da grabuje CD-ove? Da li ima posebne opcije? Da li mi ga preporucujete!? A da neko od vas nema slucajno CD ROM 24x TEAC? Kakav je? Kako prolazi sa ostecenim data i muzickim CD ovima? (Da li isto onako dobro kao i njegovi predhodnici) Da li lepo grabuje CD-ove? Da li mi ga preporucujete!? Mozda sam dosadan, ali dali neko ima CD ROM 32x TEAC? Kakav je? Kako prolazi sa losim CD-ovima? Da li lepo grabuje CD-ove? Da li ima loseg uticaja zbog prevelike brzine? Da li mi ga preporucujete!? E sad kljucno pitanje: Koji je od ovih najbolji? Koji da uzmem a da ne pogresim? Koji mi vi CD ROM od ova tri preporucujete!? Ko mi iskreno odgovori na ova pitanja bicu mi licno i beskrajno zahvalan! P.S.:Pomagajte ljudi! Sta da radim?
cd-rom.171 emajsijuen,
│ Da li neko od vas ima CD ROM 24x Creative sa daljinskim? │ Kakav je? └─────────────────────────────────────── Zadovoljava potrebe... Transfer mu je manji nego sto bi trebao da bude (nesto manji od 2 Mb / Sec). Inace vreme pristupa je oko 120ms. │ Kako prolazi sa ostecenim data CD-ovima? └─────────────────────────────────────── Ja nisam imao problema sa ostecenim CD-ovima. Inace, uredjaj ima neki taster na sebi, kojim se usporava (?!?) rad CD-a, pa je i citanje bolje. Neka me neko ispravi ako gresim. │ Da li CD ROM moze da grabuje CD-ove? └─────────────────────────────────────── Moze, mada to radi veoma sporo... :( >> Da li mi ga preporucujete!? Da... BTW, pre nego sto se odlucis, pogledaj "Svet Kompjutera" 1/98, u njemu su testirali Creative 24x. Takodje pogledaj i SK 2/98, jer su u njemu testirali Teac 32x. Pozdrav, Vlada...
cd-rom.172 epson,
│ A da neko od vas nema slucajno CD ROM 24x TEAC? │ Kakav je? │ Kako prolazi sa ostecenim data i muzickim CD ovima? │ (Da li isto onako dobro kao i njegovi predhodnici) │ Da li lepo grabuje CD-ove? │ Da li mi ga preporucujete!? └───────────────────────────────────────────────── Čita sve i svašta, vratanca izlaze veoma brzo (to je da se nadok- nadi gubitak do 32x :)) audio cdove grebuje brzinom <=8x (na interne- tu na mp3.com piše da grebuje 12x, ali to nikad nisam postigao), pre- poruka. │ Koji mi vi CD ROM od ova tri preporucujete!? └───────────────────────────────────────────────── Sasvim ti je dovoljan recimo Teac/Wearnes 8x, eventualno 12x.
cd-rom.173 bastion,
>> >> Da li mi ga preporucujete!? >> >> Da... Prvo da ti se zahvalim (HVALA), a sada da li bi mogao da mi pojasnis stvari oko daljinca? Kakav je? Da li ima neke skrivene/zanimljive opcije? Da li daljincki korektno radi i u DOS-u? Kakve baterije/napajanje koristi? Koliko traju baterije? Koliki mu je domet i da li ga neki uredjaji ometaju(njegov signal)? ...pozdrav Vlada...
cd-rom.174 emajsijuen,
>> Prvo da ti se zahvalim (HVALA), a sada da li bi mogao da mi >> pojasnis stvari oko daljinca? >> >> Kakav je? Kakav bi mogao da bude daljinac? Dimenzije su mu: 8.5 x 5.4 x 0.5. Ima nekoliko tastera za upravljanje audio funkcijama CD-a - Play(next),stop(eject), <<, >>, |<. Osim ovih tastera, poseduje jos 3 tastera za podesavanje jacine zvuka - > , < i Mute. Osim ove funkcije (pustanje muzike...), daljinac poseduje i mogucnost da (preko posebnog programa) kontrolise misa, i jos neke stvari. Necu dalje da pricam o ovome, jer kod sebe nisam instalirao taj program, pa i ne znam detalje. >> Da li daljincki korektno radi i u DOS-u? Pustanje audio CD-ova radi..., za ostalo ne znam jer nisam probao. >> Koliko traju baterije? Pojma nemam... Meni traju vec 4-5 meseci... :) >> Koliki mu je domet i da li ga neki uredjaji ometaju(njegov signal)? Domet mu je oko 10 metara. Meni radi besprekorno... Pozdrav, Vlada...
cd-rom.175 fantom,
ortak je uzeo cd rom i sad kad ga je prikljucio i instalirao cd uopste nece da radi kao da je izvucen kabal iz njega ??? probali smo da vidimo da li je kabal negde u prekidu ali je citav !!! taj isti cd rom kod mene radi dobro !!! e sad ako neko zna u cemu je problem nek pomogne !!!
cd-rom.176 jujo,
# ortak je uzeo cd rom i sad kad ga je prikljucio i instalirao cd uopste # nece da radi kao da je izvucen kabal iz njega ??? # probali smo da vidimo da li je kabal negde u prekidu ali je citav !!! # taj isti cd rom kod mene radi dobro !!! # Koji kabi i koji CD???? Napisi detalje pa ti neko mozda pomogne... yooyo:
cd-rom.177 fantom,
>>KKoji kabi i koji CD???? Napisi detalje pa ti neko mozda pomogne... mislim na ide kabal znaci program uoste ne prepoznaje cd ko kad iz njega izvuces ide kabal !!! a radi se o cd romu TEAC 4X !!!
cd-rom.178 sjocic,
-> Možda bi bolji zahvat bio kačenje robotske ruke da menja kasete, diskove i -> stanice ;). Hmmm, vidi, ... ta ideja ti i nije tako losa ;) -> Brum ti se javlja iz 3 razloga. Jedan je loša filtracija napona za -> napajanje samog CD-a, a drugi oscilovanje istog preko napajanja (apsolutno -> romantično), i treći slab trafo, tako da čip nema šta da pegla. Kod čipova -> 78XX / 79XX odnos ulaznog i izlaznog elektrolita je 1:5 do 1:10 (2200 ulaz, -> 220 izlaz). Takođe se na izlaz stavi i jedan blok kondenzator od 0,1mf. Ovo -> bi kobojagi trebalo da ti ubije brum. Između CD-a i predpojačala treba da -> stoji Probao sam i to : 2200uF ulaz, 220uF izlaz, i .1uF izlaz (5V) i nista. Ne mogu da ukinem brum nikako ! Ne verujem da je trafo slab - kad CD radi odvojeno (samo koristi napajanje) linija svira k'o blesava, uopste joj ne fali struje koju vuce CD. Malo sam uspeo da smanjim brum kad sam vezao zicom 'oklope' oba uredjaja, ali nedovoljno. Jedino sto mi pada napamet, je uzemljavanje uba uredjaja, ali ja u sobi nemam nigde utikac sa uzemljenjem, tako da to otpada. U medjuvremenu, uzeo sam neki externi ispravljac, i on lepo napaja CD, linija samu sebe, i sve svira jako fino, mada ima malo vise kablova po sobi. Kad se sapletem, i napravim neki pi*vajz, opet cu da experimentisem sa napajanjem iz linije :) ps. Hvala na savetima :)
cd-rom.179 jujo,
# >>KKoji kabi i koji CD???? Napisi detalje pa ti neko mozda pomogne... # # mislim na ide kabal znaci program uoste ne prepoznaje cd ko kad iz njega # izvuces ide kabal !!! a radi se o cd romu TEAC 4X !!! Aha...a da li ste proverili master/slave jumpere, da li je kabl pravlino uboden, da li CD dobija struju, i da li imate odgovarajuce drajvere. Ako je sve gore OK onda vidite i sa obicnim atapi_cd.sys drajverom. Prvo naterajte da stvar radi pod DOS-om pa tek onda ga gurajte u Win95. yooyo:
cd-rom.180 fantom,
>>Aha...a da li ste proverili master/slave jumpere, da li je kabl pravlino >>uboden, da li CD dobija struju, i da li imate odgovarajuce drajvere. >>Ako je sve gore OK onda vidite i sa obicnim atapi_cd.sys drajverom. >>Prvo naterajte da stvar radi pod DOS-om pa tek onda ga gurajte u Win95. Svi su kablovi u redu namesteni drajveri su original sto idu uz cd namesten je na slave , jedino ne znam dal treba nesto u setupu da se namesta ili na hdd-u dzamperi
cd-rom.181 jujo,
# Svi su kablovi u redu namesteni drajveri su original sto idu uz cd # # namesten je na slave , jedino ne znam dal treba nesto u setupu da se # namesta # ili na hdd-u dzamperi Pa stavite ga na drugu liniju...tu bi trebalo da radi 100%. Postoje situacija kada se CD bija sa HD-om, i to u prilikama kad je npr. jumper na HD-u namesten na CSEL umesto na MASTER ili SLAVE. U setup-u nemoj nista dirati....osim da konstatujes da li su sva 4 IDE kanala ukljucena (PNP/PCI Configuration....Primary IDE ...) Ako jesu i CD je na drugoj grani (Sekundarni IDE kontroler) onda CD MORA da radi. yooyo:
cd-rom.182 fantom,
Puno ti hvala !!!
cd-rom.183 gkosta,
LM, treba mi jedan savet... Kupio sam skoro Teac 32x. E, sad... Kad u windac-u radim grebovanje u wav format brzina mu je najvishe 8x (!!!) a kad skidam u MP3 jednu pesmu radi u proseku za sat-sat i po (tj. brzinom od 0,1x) !!!! Pa, pitam se.... Hmmm... U chemu je problem, jer sam ochekivao ZVEEER (a dobio...)!!! Ako je mozda u pitanju hardver kazite, pa cu da napishem koja je mashina u pitanju (ukratko - pentium 150mhz, 32 ram-a) Aj' pa recite u chemu je stvar! Kosta :)
cd-rom.184 pecanac,
# Kad u windac-u radim grebovanje u wav format brzina mu je najvishe 8x # (!!!) Sa uključenom sinhronizacijom ili bez?
cd-rom.185 zormi,
* Kad u windac-u radim grebovanje u wav format brzina mu je najvishe 8x ( * !!!)a kad skidam u MP3 jednu pesmu radi u proseku za sat-sat i po * (tj. brzinom od 0,1x) !!!! Moderni CDROM-ovi nikada ne postižu deklarisanu max. brzinu kod grebovanja. Najbolji po tom pitanju koji sam imao je Sony24 koji je postizao reda 14x. Obično 24brzinci idu na 4x, 6x i slično kad se grebuje muzika. Kod MP3 kodovanja nije u pitanju samo grebovanje vec i slozeni encoding koji radi CPU i to traaaje. Pretpostavljam da bi kraće trajalo skidanje u WAV pa onda MP3 kompresija jer sa hard diska ne treba stalno raditi resinhronizaciju za RAW čitanje.
cd-rom.186 gkosta,
> Sa ukljucenom sinhronizacijom ili bez? Namesteno je na BURST-COPY
cd-rom.187 pvlada,
-> Namesteno je na BURST-COPY -------------------------------------------------------------------------- Meni se na Teac 8x mnogo brže grab-uje kada je uključena sinhronizacija, engo Burst. Pozdrav Vlada
cd-rom.188 gkosta,
> Meni se na Teac 8x mnogo brze grab-uje kada je ukljucena sinhronizacija, > engo Burst. Ajde Vlado (i ostali) objasnite mi razliku izmedju sinhronizacije, burst-a i normal copy-ja. Shta se dobija/gubi, koji od njih daje kvalitetniji zvuk, shta brze radi "radnju"... Hvala people...
cd-rom.189 pvlada,
>Ajde Vlado (i ostali) objasnite mi razliku izmedju >sinhronizacije, burst-a i normal copy-ja. > >Shta se dobija/gubi, koji od njih daje kvalitetniji zvuk, shta brze radi >"radnju"... Mogao mi sada detaljno da ti objašnjavam, ali nemam vremena pošto ovo pišem on-line (kada budem imao vremena napisaću detaljnije), kod sinhronizacije je bolji zvuk, dok je burst brži, mada to kod mene nije slučaj. Pozdrav Vlada
cd-rom.190 zeljkoj,
Videh danas prazne TDK cd-ove na kojima piše da su samo za snimanje muzike. Skuplji su 2,5 puta od onih "kompjuterskih" (koji sasvim lepo rade i u muzičkim cd playerima :). Zna li neko u čemu je razlika?
cd-rom.191 poll,
Sto pre su mi potrebni drajveri za Cyberdrive 120d cd-rom. Ako neko ima tako nesto neka mi posalje na mail. Hvala
cd-rom.192 epson,
│ Kupio sam skoro Teac 32x. └───────────────────────────────────────────────── Teac 24x. │ Kad u windac-u radim grebovanje u wav format brzina mu je najvishe 8x (!!!) └───────────────────────────────────────────────── 8x-10x │ U chemu je problem, jer sam ochekivao ZVEEER (a dobio...)!!! └───────────────────────────────────────────────── Nabavi SCSI CDROM. │ a kad skidam u MP3 jednu pesmu radi u proseku za sat-sat i po │ (tj. brzinom od 0,1x) !!!! └───────────────────────────────────────────────── Šta ti očekivao ? Istovremeno se skida pesma i kompresuje.
cd-rom.193 gkosta,
Ql, ql... Nego, objasni ti meni sledeca dva reply-a: 1) ja napishem da sam kupio Teac 32x a ti odgovarash sa "Teac 24x" 2) opet... ja napishem da ripuje najvishe 8x a ti: "8x-10x" >> U chemu je problem, jer sam ochekivao ZVEEER (a dobio...)!!! > Nabavi SCSI CDROM. Da, slazem se... U potpunosti se slazem... Ali, samo da kazem da sam ovo spomenuo zato shto znam da Sony ili Teac 24x rade istu stvar dosta brze (koliko znam od 12-16x)... >> a kad skidam u MP3 jednu pesmu radi u proseku za sat-sat i po >> (tj. brzinom od 0,1x) !!!! > Sta ti ocekivao ? Istovremeno se skida pesma i kompresuje. Pa, da... Ochigledno (isprobao sam, zapravo!) da je brze odvojeno grebovanje i naknadna kompresija. Pozdrav od Koste :)))
cd-rom.194 epson,
│ 1) ja napishem da sam kupio Teac 32x a ti odgovarash sa "Teac 24x" └───────────────────────────────────────────────── │ 2) opet... ja napishem da ripuje najvishe 8x a ti: "8x-10x" └───────────────────────────────────────────────── Napisao sam da imam Teac 24x, koji grebuje 8x-10x. │ Ali, samo da kazem da sam ovo spomenuo zato shto znam da Sony ili Teac 24x │ rade istu stvar dosta brze (koliko znam od 12-16x)... └───────────────────────────────────────────────── Moj Teac 24x kao što rekoh nikada nije osetio >10x.
cd-rom.195 dalek,
Da li je moguce bez racunara kontrolisati cdrom , naravno uz neki elektronski sklop koji se prikljuci na konektor. Ako neko ima iskustva molio bih da mi se javi.
cd-rom.196 sljubisic,
Ima li neko drajver (DOS) za Acer-ov 767e (4x) CD-ROM? U principu posluzice drajver za bilo koji drugi Acer pa ako neko ima, neka ostavi ovde posto te drajvere do sada niko nije uploadovao u ovu konferenciju. Unapred zahvalan :)
cd-rom.197 calex,
> Ima li neko drajver (DOS) za Acer-ov 767e (4x) CD-ROM? Imaš li neko teže pitanje? ;) 767e217.exe
cd-rom.198 sljubisic,
>> Ima li neko drajver (DOS) za Acer-ov 767e (4x) CD-ROM? > Imas li neko teze pitanje? ;) Imam: gde bre drzis sve te fajlove ? :))
cd-rom.199 dr.grba,
>>> Imas li neko teze pitanje? ;) >> >> Imam: gde bre drzis sve te fajlove ? :)) Calexov radni sto nisam video nikada, ali ga zamišljam kao računar jednog svog prijatelja, inženjera za mreže. Elem, otišao ovaj kod nekog prijatelja i poveo svoju osmogodišnju kćer. - Tata, a šta je ono tamo? - Pa, to je računar, isti kao naš kod kuće. - Kako isti, tata, pa ovaj liči na neku kutiju! Šta će dete, misli da ako tatin računar liči na dlakavo čudovište sa 19 rogova, mora tako i svaki drugi da izgleda (((: Dakle, Cale, gde držiš sve te fajlove? ((:
cd-rom.200 gdevrnja,
Hteo bih da kupim neki CD-Recorder. Interesuje me koji su dobri i kolika ima je cena. Da li je za presnimavanje sa Hard-diska na CD plocu potrebno imati SCSI hard disk ili moze komotno da se radi i sa IDE hardom?
cd-rom.201 gmilojevic,
Da li neko moze da mi posalje... originalan driver za cd PANASONIC CR-562 b dvobrzinac, kao i parametre za autoexec.bat i config.sys zahvaljujem... mail GMilojevic
cd-rom.202 the.edge,
Ja imam taj cdrom, ali nemam drajvere, jer ga koristim samo za muziku. W95 je ubacio svoje drajvere za taj cdrom. AcCeSS DeNiED
cd-rom.203 illusion,
Ajdete ljudi nek neko nabudzi da cd-rom radi van komp-a. Bilo je reci o tome i odjednom veliko nista. ako neko ima neku ideju nek se javi.
cd-rom.204 pperica,
A sta da radi van komp-a? Muziku? ja imam takvu spravu, sastoji se od CD-ROM-a sa play tasterom, ispravljaca i pojacala. Mada je prakticnije da umesto pojacala stoji mini odasiljac i da lepo slusate na radiu. Usput, ja pravim pomenute sendere, pa ako ima zaintteresovanih mogu da cuju, vide i/ili kupe. Upotreba nije ogranicena samo na CD, naprotiv, zgodni su za vokmene, televizore, dekove, soundblastere....... Mana gorepomenutog sistema je sto ne moze da dekomprimuje mp3, pa je upotreba ogranicena na standardne audio diskove. Hardverski mp3 dekoder zuti kosooki srbi najavljuju za sledecu godinu. Pozdrav, pperica
cd-rom.205 kupinar,
Evo stizu (bar se nadam). Sto se tice podataka pogledaj u fajlove.Imas za isti podrsku i u WIN95. Pozdrav Tdjerdj cd52x.zip
cd-rom.206 popovics,
▄- i da lepo slusate na radiu. Usput, ja pravim pomenute sendere, ▄- pa ako ima zaintteresovanih mogu da cuju, vide i/ili kupe. Ja sam malo zainteresovan, kolika je cena, na kojoj freq radi, da li je freq fiksna? Toliko za sada.
cd-rom.207 mmaki,
Da li neko ima FIC via VPX 512cache i da li je na njoj probao Creative infra3600 24x ? Ako jeste da li radi ? Kod mene se nesto glupira cd-rom, na drugim plocama radi. Teac radi na ovoj ploci. Da li mozda neko zna u cemu je problem ? Cd-rom nece da cita neke diskove tj. cita samo 2-3 "orginala" P.S. Izvinita na sklopu recenica
cd-rom.208 kenza,
> Mana gorepomenutog sistema je sto ne moze da dekomprimuje mp3, > pa je upotreba ogranicena na standardne audio diskove. Sačekajte malo, dok stignu mp3 vokmeni i kod nas ;)
cd-rom.209 illusion,
Ajde objasni mi malo kako si to nabudzio!
cd-rom.210 kenza,
> Da li neko ima FIC via VPX 512cache i da li je na njoj probao E ljudi, kad čovek pomenu... Nemojte da se za*ebete da kupite bilo koju ploču sa VPX čipsetom. Do sada sam imao iskustva sa dve takve ploče, i ni jedna nije radila kako treba (čak su bile i od različitih proizvođača). Prva je bila kod mene (kad ja napravih sranje ne morate i vi) i nije htela da radi prvo sa Quantum-om ST od 2.1 Gb koji je posle zamenjen za SE model. I šta? Pa naravno, ništa. Druga ploča nije htela da radi sa HP 5P koji je odlično radio (a i još uvek radi) na susednoj mašini. Za mene dovoljno iskustvo da ih zaobilazim u širokom krugu. Zahebite životnu garanciju i sva ta sranja, i lepo kupite neki GA ili Chaintech.
cd-rom.211 zeljkoj,
> pa ako ima zaintteresovanih mogu da cuju, vide i/ili kupe. Da li emituju mono ili stereo?
cd-rom.212 saint,
=> E ljudi, kad covek pomenu... Nemojte da se za*ebete da kupite ti oces da sahranis coveka? :)
cd-rom.213 pperica,
Uredjaj koji emituje mono (sto je za igrice iz kompjiutera sasvim o.k) je mali, jeftin i napaja se JEDNOM baterijom 1,5V (2 dinara) koja traje tipicno 1 mesec. Stereo odasiljac je nesto komplikovaniji i skuplji, a i napajanje je snaznije. Ako se koristi uz racunar moze se napajati sa 15-pinskog konektora game=midi na kkome standardno postoji +5V. Ako zelite uredjaj u obliku kartice za PC, on cupa napajanje iz PC ispravljaca, snaga moze biti veca, stereo zvuk, stabilnost.... Naravno, moze biti i u kutiji sibica, sa napajanjem iz 9V baterije. Nemojte me pitati da li moze iz ispravljaca? Moze, naravno, samo ne sa onih od 15 dinara na buvljaku...mada, ako se malo prebudze i stabilizuju....? U svakom slucaju baterija traje dugo i ne treba unositi dodatni brum iz loseg ispravljaca. Izuzetak su pc ispravljaci. Pozdrav, raduje me veliko interesovanje.... PPERICA
cd-rom.214 milosh.zorica,
Koji mi cd preporučujete do 170 dm? Da može sledeće: 1. Da grebuje muziku sa diska. 2. Da to radi brzo.
cd-rom.215 isijan,
C:\>Koji mi cd preporucujete do 170 dm? Da moze sledece: C:\> C:\> 1. Da grebuje muziku sa diska. C:\> 2. Da to radi brzo. Probaj sa TEAC 24x, ali onim koji se zavrsava sa 'E', a ne 'AE' :) Moja preporuka je inace SONY 32x (za njega bi ti trebaklo jos nesto love), koji grabuje do 14 (ili bese 16x) na spoljnim trakama, a i generalno je jaaaako brz :)
cd-rom.216 vasic,
> Koji mi cd preporučujete do 170 dm? Da može sledeće: > > 1. Da grebuje muziku sa diska. > 2. Da to radi brzo. Moja preporuka je Teac 24x. Pre ovoga što sad imam (Teac CD-524EA) promenio sam Creative Infru 3600 i nekog Sony 24x, ne sećam se modela. Od ova dva sam digao ruke jer mi se sa njima suviše često dešavalo da se u grebovanom wav-u javi pucketanje. Sa Teac-om, da kucnem u drvo... Grebuje četvorobrzinski; u WinDAC-u za brzinu grebovanja nudi 4x, 16x i 24x ali šta god da odabereš on tera po svom. Možda je u pitanju nešto do WinDAC-a, nisam probao ni jedan drugi program koji nudi podešavanje brzine grebovanja. A možda je i do CD-a, pošto kod njegovog starijeg brata CD-524E podešavanje brzine u WinDAC-u radi OK. Što se tiče kvaliteta odgrebovanog, oba rade podjednako dobro, da ne kažem savršeno. :) Probao sam još kod ortaka i neki Mitsumi 24x... zaobiđi u širokom luku. Tamo gde kod ostalih kvrcne wav, on prekine grebovanje. Verovatno će sad neki ponosni vlasnik da skoči u odbranu Infre ili Sony-ja, ali moja iskustva su takva kakva su. Najteže mi je bilo da se odreknem kreativca - to je tako fancy spravica ali džaba mu zvonca i pištaljke kad loše radi posao zbog kojeg je inače i kupljen.
cd-rom.217 mediteran,
Potrebni su  űmi drajveri za CREATIVE CD ROM koji se kaci na CREATIVE SOUND BLASTER, znaci nije ATAPI. 412211-Djole
cd-rom.218 ventura,
Jel ima neko drivere za matushita 2x CD-rom?
cd-rom.219 milosh.zorica,
Potrebni drajveri za Creative 24x za DOS i/ili w3.1x!
cd-rom.220 hercog,
Zna li tko di može da se pazari kablić koji povezuje CDrom sa zvučnom karti- com? Sale
cd-rom.221 bsto,
Probaj na telefon 4893716. GM Computers.
cd-rom.222 ventura,
Ajde nek neko baci drivere za 2x mathushita CD-rom
cd-rom.223 svlaki,
Kupujem neispravan CD-rom SONY CDU55e. Pozdrav...
cd-rom.224 sdanijel,
Potrebni su mi drajveri za CD-rom "TOSHIBA - XM5602B" ili za bilo koji TOSHIBIN cd.
cd-rom.225 dule.n,
Treba mi ukratko opis radnji koje su potrebne za narezivanje CD-a. U pitanju je Yamaha CD pisač 4x, (6x čita). Na računaru sigurno postoji sav softver potreban za pomenutu operaciju, ne znam koji tačno jer mi nije trenutno pri ruci. Sa narezivanjem CD-a nisam nikad imao nekih kontakata, ali znam da nije nešto mnogo složeno. Čuo sam i da ima više različitih postupaka u zavisnosti od tipa uređaja koji se koristi. Stvar je relativno hitna. Unapred zahvalan za svako objašnjenje.
cd-rom.226 sdanijel,
Ako neko ima CD-ROM "TEAC - 532" neka posalje drajvere imem neke od starijih modela ali se mnogo dugo ucitavaju mozda mi je negde greska u autoexec-u ili configu. Pa ako neko ima neka posalje celu disketu sto se dobija uz CD. I po mogucstvu One dve linije iz Config.sys-a i autoexec.bat-a. Pozdrav sdanijel
cd-rom.227 ljiljam,
Ima li neko drajvere ya SenGEn SCSI cdrom. Please help
cd-rom.228 svlaki,
Prodajem CD-rom TEAC CD55a 4X. Cena 40 DM. P.S. ne znam da ga nateram da radi pod W95, dok pod DOS-om i w311 radi OK. Ko zna a oce da kupi nek se javi na 318-25-06 Miki. Ili na mail.
cd-rom.229 ratman,
Interesovalo bi me nesto kao spisak CD-ROM naslova za koje je sigurno da mogu da rade na Win 3.1x (kao npr.Encarta95, Bokshelf95, itd.) Prvenstveno bi me interesovali encikolpedijski CD-ovi medicinska izdanja, recnici (multilingvalni) istorije umetnosti, itd.
cd-rom.230 thug,
Da li je onaj Creative sa daljincem (24x) dobar izbor? Da li cita sve? poz, thug :)
cd-rom.231 the.edge,
Creative Cdrom 24x je dosta cool jer cita dobro i jako izgreban disk. Medjutim, ja sam osoba koja stvarno nema srece sa cdromovima (Creative mi je vec treci), tako da mi je i creative poceo da "brljavi". Odbijao je da cita Philips i TDK zelene diskove, koje je ranije citao bez problema. I dalje bez problema cita sve originale (ma idi..), kao i plave Verbatim diskove. Desavalo se da i njih u prvom momentu odbije, ali posle 1-2 pokusaja uspe. Privremeno resenje za ovo je ciscenje i pojacavanje lasera. Ovo sam sve sam radio i nije nista specijalno tesko ako ste bar malo upoznati sa elektronikom. Kada se pojaca laser, cdrom ce ponovo poceti da cita sve... sve dok opet ne oslabi. Kada se posle izvesnog vremena pojaca do maximuma, nema mu vise spasa, ali tada vec i mozete da kupite drugi cdrom, jer laser ne slabi bas tako brzo. Medjutim, ja sam baxuz sto se tice cdromova, tako da je moj creative vec po defaultu bio podesen skoro na maximum, tako da sam vrlo malo mogao da uticem na to. Sada cita sve, ali nije zadovoljavajuce. Zasto se ovo bas meni desava ne znam, ali redovno su mi SVI cdromovi, posle izvesnog vremena, prestajali da citaju odredjene diskove... Neki ljudi teraju iste cdromove vec 5 godina, a ja izgleda skoro svake godine treba da kupujem nov. ;( AcCeSS DeNiED
cd-rom.232 miskop,
>> Medjutim, ja sam baxuz sto se tice cdromova, tako da je moj creative vec >> po defaultu bio podesen skoro na maximum, tako da sam vrlo malo mogao da >> uticem na to. Sada cita sve, ali nije zadovoljavajuce. >> Zasto se ovo bas meni desava ne znam, ali redovno su mi SVI cdromovi, >> posle izvesnog vremena, prestajali da citaju odredjene diskove... >> Neki ljudi teraju iste cdromove vec 5 godina, a ja izgleda skoro svake >> godine treba da kupujem nov. ;( Sad se pazi kad budeš davao oglas ovde na sez-u, mislim ono, 'sve čita', 'odlično radi',... ;))
cd-rom.233 alien,
[] Da li je onaj Creative sa daljincem (24x) dobar izbor? [] Da li cita sve? Ne postoji komercijalno dostupan CDD koji čita baš sve. Najveći uspeh bi verovatno imali 2-brzinci i 4-brzinci kada bi bilo novih, ali nema više neke veće potrebe za tim, jer je cena pravljenja bekap kopije cd-a sada dovoljno niska. Taj Creative (s daljincem!) je među najuspešnijima po tome šta uspeva da pročita, jer ima dva moda rada tj. moguće ga je, pritiskom na "Mode" dugmence naterati da, koliko sam uspeo da provalim, iz CAV moda pređe u CLV (*) mod gde čita otprilike kao četvorobrzinac. S druge strane, nije baš šampion brzine u svojoj klasi i zna povremeno da zastane tamo gde bi neki drugi uređaj preleteo, ali to i nije neki poseban problem (ne utiče na rad, samo čuješ da je zastao). Ima dobar zvuk, prijaju razne komande i na samom uređaju i na daljincu i sve-u-svemu - predstavlja dobar izbor (do sada nisam imao pritužbi na njega od svojih kupaca). Čuo sam da se neki korisnici SezamPro-a žale da je posle nekog vremena taj drajv počeo da im preskače s muzičkim cd-ovima (ja takav problem nisam iskusio iako sam ga dugo koristio), ali za bar neke od njih znam da su "baksuzi" po tom pitanju nezavisno od uređaja. (*) CLV - Constant Linear Velocity - podaci se čitaju konstantnom linearnom brzinom, što znači da se brzina rotacije manja u zavisnosti od poluprečnika trake na kojoj se nalazi laserska glava, da bi ista prelazila jednaku dužinu putanje i čitala istu količinu podataka za određeno vreme. Takav režim rada je uobičajen za obične CD playere, kao i za starije CD-ROM uređaje (1x, 2x, 4x), Što će reći - četvorobrzinac je četvorobrzinac i na početku i na kraju diska. CAV - Constant Angular Velocity - brzina rotacije je uvek ista tako da dužina putanje koju po disku prelazi laserska glava zavisi od poluprečnika na kome se nalazi. Ovaj režim se koristi kod novijih uređaja, jeftiniji je za izradu i omogućava veće brzine, ali donosi i to da da je npr. 24-brzinac uistinu te brzine samo na kraju (po obodu) diska, dok na početku zapisa (gde je poluprečnik duplo manji) podatke čita duplo sporije tj. 12-brzinski. S povećanjem brzine (i na istom disku u istom uređaju, pri kraju zapisa) opada i preciznost, a i dužina pristupa podatku, pa tako i sposobnost čitanja.
cd-rom.234 pperica,
Necu biti bas opsiran: Creative sa daljincem je dobar, jeftin i ima daljinac! Creative sa daljincem ima lose reseno hladjenje cipa (drajvera za motor) koji se hladi preko poklopca. Ako kojim slucajem mehanicki ( toplotni kontakt) nije dobar chip crkava i tesko je pronaci drugi. Dobro je sto uglavnom crkava u garantnom roku, ako ga pregura verovatnoca da crkne je mala. Servisi su ih puni !!! Testirao sam razne cd-ove na grebovanje muzike: Teac 32x grebuje 4,25x a creative skoro 7x !!! Moze se komotno nabudziti eksterno napajanje i BEZ RACUNARA ga koristiti kao muzicki cd. pperica
cd-rom.236 the.edge,
T?>> uspeva da procita,jer ima dva moda rada tj.moguce ga je,pritiskom na T?>> "Mode" dugmence naterati da,koliko sam uspeo da provalim,iz CAV moda T?>> prede u CLV (*)mod gde cita otprilike kao cetvorobrzinac. Nista to ne pomaze kada jednom pocne da brljavi...bar meni nije pomoglo. T?>> problem nisam iskusio iako sam ga dugo koristio),ali za bar neke od T?>> njih znam da su "baksuzi" po tom pitanju nezavisno od uredaja. Kao ja npr.? ;) Prvi - Panasonic 562b 2x, platio sam 350dm pocetkom 1995., radio je godinuipo dana, posle je poceo da cita samo i iskljucivo muzicke diskove. U jednom trenutku nije hteo ni muzicke, pa sam morao da pojacam laser. Sada super radi - sem muzike cita i originale (uzasno sporo, ali ipak cita). I dan danas ga koristim kao 2nd drive samo za muziku iliti player. Drugi - Sony CDU111 6x, platio sam oko 200dm krajem 1996., radio je godinu dana, posle je poceo da brljavi sve diskove, a o muzici da ne pricam - skoro svaku pesmu je preskako i za vreme tog njegovog delaya blokirao je ceo sistem (i unistavao moje nerve...) Bio je uzasan. Nije mu bilo spasa i zavrsio je u djubretu. Treci - Creative Infra3600 24x, platio sam oko 160dm sredinom 1997. i dan danas radi, posle 'laser tretmana' ;) cita sve cdrove (muzicke cita perfektno), ali ponekad zna malo da zakoci i da se vraca na 'vec procitano'. Eto... to je trenutna lista mojih cdromova... Iskreno se nadam da nece tako brzo da se povecava. ;( AcCeSS DeNiED
cd-rom.237 the.edge,
T?>> Sad se pazi kad budes davao oglas ovde na sez-u,mislim ono, 'sve T?>> cita','odlicno radi',...;)) ;) Ma za to nema problema jer nikada ne prodajem nesto ako ja sam nisam siguran da to dobro radi. Sem toga, cdrom na kraju bude takav krsh, da bi jedino mogao nekom da platim da ga uzme... AcCeSS DeNiED
cd-rom.238 supers,
>> Prvi - Panasonic 562b 2x, platio sam 350dm pocetkom 1995., radio je >> godinuipo dana, posle je poceo da cita samo i iskljucivo muzicke diskove. >> U jednom trenutku nije hteo ni muzicke, pa sam morao da pojacam laser. Hajde jedno objašnjenje kako da početnik koji nikad nije otvarao CD pojača laser :)
cd-rom.239 the.edge,
T?>> Hajde jedno objasnjenje kako da pocetnik koji nikad nije otvarao CD T?>> pojaca laser :) Posto me je johnnya to isto pitao, uradicu copy/paste maila. Otvoris cdrom tako da mozes da vidis socivo. Kod nekih cdromova treba skinuti vise delova da bi prisao socivu (laseru). Ocistis socivo stapicima koji imaju kap vode na sebi. Na kraju obavezno predjes suvim stapicem. Onda, primetices da se odmah do sociva/lasera nalazi jedan, hm..., mislim da se zove reostat. To ti je kao mala okrugla plocica na kojoj se nalazi metalni deo, koji kada ga okreces (srafcigerom) povecava/smanjuje napon. E, upravo to sluzi za pojacanje lasera. Ne znam da li postoji neko pravilo kod toga, ali obicno se s desna na levo pojacava, a sa leva na desno smanjuje napon. Uzmes mali srafciger i okrenes ga za npr. 1mm u levo, dakle minimalno. Posle vratis sve na svoje mesto i testiras da vidis da li ce sve raditi kako treba ili ce biti manje-vise isto. U tom drugom slucaju, moraces sve ponovo, ali bar ces znati da ce ti taj put sigurno uspeti. Ukoliko pocne jos gore da cita nego sto je ranije, to znaci da si pobrkao stranu i da si mu smanjio napon - nije nista alarmantno, jednostavno vrati na staru "vrednost" i malo povecaj. Inace, on se nalazi na samom laseru (tj. na pokretnom delu) - ne pored njega! Neces pogresiti jer se samo jedan reostat nalazi na pokretnom delu. Sve ovo nije uopste tesko ako imas strpljenja i ako ti nije prvi put da radis sa elektronikom. Hocu jos da kazem da sve ovo radite na sopstvevnu odgovornost. Nemojte posle "@#$%!$!%^*!@ E*ge mi nista nije rekao o vishku delova!" i sl. ;) I dalje tvrdim da je sve to skroz jednostavno i bezbolno, ali ako se plasite samog otvaranja i mislite da ce te nesto pokvariti i da 'nije to za vas', onda bolje ostavite i ne otvarajte. Mnogi se plase i samo socivo da ociste, a ovome da i ne govorimo... AcCeSS DeNiED
cd-rom.240 pperica,
1.Socivo je elasticno pricvrsceno oprugama, a pomeraju ga elektromagneti. Jeftinije je dati 5-10 DM nego da trajno unistite cdrom. 2.Potenciometara (ne reostata) cesto ima vise od 1, a ako preterate sa pojacavanjem mozete spaliti lasersku diodu. Jedina prednost je sto cete imati novi cdrom (naravno, uz nesto novca :) ). 3. Potenciometar uglavnom nije na plocici nego na elasticnoj traci pored laserske diode. Pritisnete li malo jace, vise nece biti elasticna- bice pokidana. 4.Kada posle zavrsenog stelovanja isprobavate cdrom ni pod razno ne gledajte u laser. 5mW snage u ic delu spektra je sasvim dovoljno da spali ocni zivac. Trajno, naravno. Onda kupite stap. 5.Cesto (citaj: uvek) se drajveri za motore hlade preko poklopca. Ako niste pazljivo zatvorili pomenuti poklopac moze se desiti da hladjenje nije najbolje sto dovodi do trajnog unistenja chipa (citaj:cdrom-a). Nije mi namera da ikog obeshrabrim, ali sam pristalica teorije da svako radi svoj posao, jer ce samo tako posao biti uradjen kvalitetno i brzo. Platiti 5-15 DM za osvezavanje lasera je sitna stavka u odnosu na vreme koje ce vam pojesti gorepomenuti zahvat. A o riziku da i nee govorimo. Izvinjavam se onima koji ovo rade da bi nestoi naucili, ovaj tekst je namenjen onima koji prckaju po laseru da bi opet imali dobar cd. pozdrav, pperica
cd-rom.241 legolas,
Ok, mozda vas davim, ali da li mi mozete reci (ili me uputiti na neku poruku) kako da ocistim CDROm. Naime, CDjovi se uzasno zagrevaju (ne secam se da je to tako bilo) i unutra ima dosta prasine. Da li je mozda bolje da odem u neki servis?
cd-rom.242 the.edge,
T?>> 1.Socivo je elasticno pricvrsceno oprugama,a pomeraju ga Naravno, treba biti krajnje obazriv i nezan, a to svako zna ko je radio sa elektronikom. Sta bi ste tek radili kada bi otvarali walkman minijaturnih dimenzija (velicine kasete), gde je sam rotor velicine 1.5cm, a debljine 5mm. T?>> 2.Potenciometara (ne reostata)cesto ima vise od 1,a ako preterate sa T?>> pojacavanjem mozete spaliti lasersku diodu.Jedina prednost je sto cete T?>> imati novi cdrom (naravno,uz nesto novca :)). Nisam bio siguran u tacan naziv, ali od ova 3 cdroma, na SVAKOM se nalazi samo jedan taj potenciometar. Svaka cast ako su sva tri bili izuzeci... A i sam sam rekao da ga treba malo pojacati, a ne odvrnuti do kraja. T?>> 3.Potenciometar uglavnom T?>> nije na plocici nego na elasticnoj traci pored laserske diode. T?>> Pritisnete li malo jace,vise nece biti elasticna- bice pokidana. Opet kazem, u ova 3 slucaja - svaki potenciometar se nalazio na ploci, a ne na traci. U ostalom, dovoljno je samo malo prisloniti srafciger i okrenuti, a ne ko slon uzeti i pritisnuti. T?>> 4. T?>> Kada posle zavrsenog stelovanja isprobavate cdrom ni pod razno ne T?>> gledajte u laser.5mW snage u ic delu spektra je sasvim dovoljno da T?>> spali ocni zivac.Trajno,naravno.Onda kupite stap. To nisam ni rekao. Isprobavanje cdroma radim tako sto sve vratim na mesto, ukljucim masinu i pustim disk. Ne znam zasto navodis takve besmislice... pa ko ce normalan da testira polu-otvoreni cdrom i jos van kucista?! T?>> 5.Cesto (citaj:uvek) T?>> se drajveri za motore hlade preko poklopca. Ako niste pazljivo T?>> zatvorili pomenuti poklopac moze se desiti da hladjenje nije najbolje T?>> sto dovodi do trajnog unistenja chipa (citaj:cdrom-a). Opet i to sam rekao: onaj koji nije bas vican elektronici, koji zaboravlja sta je sve bio otvarao, radio i vadio i koji gaji neke predrasude, ni ne treba da otvara - i bolje da ga ne otvara. T?>> Platiti 5-15 DM za osvezavanje lasera je sitna T?>> stavka u odnosu na vreme koje ce vam pojesti gorepomenuti zahvat.A o T?>> riziku da i nee govorimo. Meni stelovanje, zajedno sa ciscenjem, oduzme maximalno 15 minuta, ukljucujuci i otvaranje kucista. Ja ipak vise verujem u sebe nego u nekog koji ce mi "pouzdano osveziti laser" za 5-15dm, iz prostog razloga sto znam da necu nista pokvariti i da cu daleko brze to uraditi. Samo odnosenje/donosenje bi uzelo deset puta vise od 15 minuta. Ja sam svoj Panasonic 562b stelovao na rizik, jer mi je tad prvi put bilo da to radim (prethodno sam bio cistio socivo hiljadu puta). Ali pomislio sam 'i onako je prestao i muziku da cita, ako ga i pokvarim necu nista izgubiti'. Posle sam naucio da to radim na svim cdromovima i nemam potrebe da vucem cdrom kod 'majstora' i da za to dajem pare, kad mogu sve sam. He who dares, wins. ;) AcCeSS DeNiED
cd-rom.243 the.edge,
T?>> Ok,mozda vas davim,ali da li mi mozete reci (ili me uputiti na neku T?>> poruku)kako da ocistim CDROm.Naime,CDjovi se uzasno zagrevaju (ne T?>> secam se da je to tako bilo)i unutra ima dosta prasine. Probaj da prvo ocistis socivo stapicima. Otvori cdrom i pridji socivu. Sipaj kap vode na jedan stapic, nezno ga ocisti, i onda predji suvim stapicem. Takodje skini svu prasinu i sa drugih delova cdroma. Ako i posle bude tako, onda ne znam, mozda se zagrevaju i zbog toplog vremena i loseg hladjenja. Inace, uopste ne preporucujem Cleaner CD-ove. Posedujem Philips CD Cleaner, koji na sebi ima 2 cetkice - jednu manju grublju i jednu vecu finiju. On samo moze da pomogne za prave hi-fi playere, a na cdromu nema nikakvog efekta, iako na kutiji pise da je i za njega. U stvari, on vise razmrlja prasinu nego sto ocisti. T?>> Da li je mozda bolje da odem u neki servis? Ako nisi siguran u to sto radis, bolje idi. AcCeSS DeNiED
cd-rom.244 morkin,
> Ja sam svoj Panasonic 562b stelovao na rizik, jer mi je tad prvi put > bilo da to radim (prethodno sam bio cistio socivo hiljadu puta). Ali > pomislio sam 'i onako je prestao i muziku da cita, ako ga i pokvarim > necu nista izgubiti'. > He who dares, wins. ;) :))))))) Ako neće, uzmi čekić. Ako opet neće, uzmi veći čekić. Ako se slomi, ionako nije radilo. ;)
cd-rom.245 milosh.zorica,
> za koje je sigurno da mogu da rade na Win 3.1x > (kao npr.Encarta95, Bokshelf95, itd.) EyeWitness Encyclopedia Of Science 2, Encyclopedia of Nature, Of Universe i gotovo svi DK naslovi.
cd-rom.246 the.edge,
T?>> Ako nece,uzmi cekic. Ako opet nece,uzmi veci cekic. Ako se slomi, T?>> ionako nije radilo. ;) Marfi caruje, sva sreca izbegao sam ga. ;) AcCeSS DeNiED
cd-rom.247 jujo,
# # # T?>> 1.Socivo je elasticno pricvrsceno oprugama,a pomeraju ga # # Naravno, treba biti krajnje obazriv i nezan, a to svako zna ko je radio # sa elektronikom. Sta bi ste tek radili kada bi otvarali walkman # minijaturnih dimenzija (velicine kasete), gde je sam rotor velicine # 1.5cm, a debljine 5mm. # T?>> 2.Potenciometara (ne reostata)cesto ima vise od 1,a ako preterate # sa T?>> pojacavanjem mozete spaliti lasersku diodu.Jedina prednost je sto # cete T?>> imati novi cdrom (naravno,uz nesto novca :)). # # Nisam bio siguran u tacan naziv, ali od ova 3 cdroma, na SVAKOM se nalazi # samo jedan taj potenciometar. Svaka cast ako su sva tri bili izuzeci... # A i sam sam rekao da ga treba malo pojacati, a ne odvrnuti do kraja. # .... # .... # .... U Srbiji su svi majstori.... yooyo:
cd-rom.248 the.edge,
T?>> U Srbiji su svi majstori.... More pricajte vi sta hocete, ja svoje cdromove uspesno popravih i to dzabe. Upravo zbog takvih komentara nisam ni hteo u startu da kazem kako se to radi, jer sam i ocekivao ovakve odgovore, tipa "nisi strucan da bi to radio", a mnogi se utronjaju i socivo da ociste. Sada znate, i ko 'oce neka radi, a ko nece ne mora. Bas me briga. :) AcCeSS DeNiED
cd-rom.249 alien,
[] Kao ja npr.? ;) Pa... Ono šta se primećuje na osnovu tvog opisa je to da si u sva tri slučaja kupovao nešto što bi se uslovno (svaki uređaj na svoj način) moglo nazvati "prvi mačići", a i to da si neke uređaje za svoje vreme preskupo platio ili pogrešno izabrao (npr. krajem '96. si za oko 200 DEM mogao da dobiješ Sony CDU-311 8-brzinac, a ne CDU-111 koji je verovatno najveći Sonyjev promašaj). Ne znam da li se baksuzluk tu završava, ali nije zgoreg da prijaviš i sve probleme koje si eventualno imao s drugim komponentama, kao i da opišeš okruženje u kom taj hardver radi - moguće je da postoji racionalno opisiv i rešiv uzrok "baksuzluka".
cd-rom.250 alien,
[] Inace, uopste ne preporucujem Cleaner CD-ove. [] U stvari, on vise razmrlja prasinu nego sto ocisti. Loše preporučuješ. Verovatno na osnovu iskustva stečenog nepravilnom upotrebom. Ti cd-ovi su namenjeni za redovno čišćenje/održavanje uređaja. Kada kupiš nov uređaj i koristiš ga normalno (intenzitetom uobičajenim za većinu) u ne suviše prljavom okruženju, dovoljno je da jednom mesečno "očetkaš" prašinu sa sočiva da bi potpuno izbegao situaciju da moraš da otvaraš uređaj da bi čistio sočivo. Kada se nagomila prašina, mala je vajda.
cd-rom.251 the.edge,
T?>> Lose preporucujes.Verovatno na osnovu iskustva stecenog nepravilnom T?>> upotrebom. T?>> Kada se nagomila prasina,mala je vajda. Ja sam se samo pridrzavao uputstva. Tamo ne pise 'cistiti jednom mesecno', vec cistiti kada CD uredjaj pocne da preskace pesme ili da odbija CDR-ove. AcCeSS DeNiED
cd-rom.252 the.edge,
T?>> vreme preskupo platio ili pogresno izabrao (npr.krajem '96.si za oko T?>> 200 DEM mogao da dobijes Sony CDU-311 8-brzinac,a ne CDU-111 koji je T?>> verovatno najveci Sonyjev promasaj). Upravo sam to i ja zakljucio. Pogotovu kad sam cuo da Panasonic 562b ima fabricku gresku, a da je CDU111 djubre. Medjutim, bas zbog svega toga sam cekao da se Creative 24x odomaci na trzistu (iako sam praktitcno bez cdroma bio duze vreme) i njega sam kupio kada su svi poceli da ga preporucuju, a eto opet nisam toliko zadovoljan. T?>> Ne znam da li se baksuzluk tu T?>> zavrsava,ali nije zgoreg da prijavis i sve probleme koje si eventualno T?>> imao s drugim komponentama, kao i da opises okruzenje u kom taj T?>> hardver radi - moguce je da postoji racionalno opisiv i resiv uzrok T?>> "baksuzluka". Ni sa jednom komponentnom nisam imao problema - osim sa cdromovima. Sve ostalo radi sasvim dobro (da kucnem u drvo...). Pomislio sam da nije prasina, ali kada sam bio otvorio cdrom video sam da tamo skoro i nije bilo prasine - neuporedivo vise je ima na karticama i procesoru. Sem toga, povremeno cistim kompletnu prasinu iz celog kucista. Posedujem onaj "kompjuterski sto" i kuciste se nalazi u delu predvidjenom za njega. A i taj sto imam od pre mozda dve godine. Temperatura u sobi je sasvim normalna, a i hladjenje kucista je ok. Da mozda nije u napajanju problem? Kako bi mogao to da ispitam? AcCeSS DeNiED
cd-rom.253 alien,
[] Medjutim, bas zbog svega toga sam cekao da se Creative 24x odomaci na [] trzistu (iako sam praktitcno bez cdroma bio duze vreme) i njega sam [] kupio kada su svi poceli da ga preporucuju, a eto opet nisam toliko [] zadovoljan. Čini mi se da se onda nešto u tvojoj priči ne poklapa. Napisao si da si taj Creative kupio sredinom prošle godine za 160 DEM, što je i samo po sebi zvučalo neverovatno... Ti uređaju su se odomaćili tek krajem prošle godine, a i tu cenu su dostigli tek kasnije. Zašto nisi taj uređaj, ako je pravio probleme, reklamirao pre nego što si ga otvorio? [] Ni sa jednom komponentnom nisam imao problema - osim sa cdromovima. Možda neuobičajeno mnogo "trošiš" CD-ROM? ;) [] nije bilo prasine - neuporedivo vise je ima na karticama i procesoru. [] Sem toga, povremeno cistim kompletnu prasinu iz celog kucista. Dim? Vlaga? [] Da mozda nije u napajanju problem? Kako bi mogao to da ispitam? Mogao bi da bude. Za početak proveri da li ti je uzemljenje ok (premeri napon između metalnog dela kućišta i vodoinstalacija), kao i napon na fazi koju dovodiš u računar (više puta, moguće je da nije uvek isti). Ako je tu sve ok, probaj CD na drugoj mašini.
cd-rom.254 alien,
[] T?>> Kada se nagomila prasina,mala je vajda. [] [] Ja sam se samo pridrzavao uputstva. Tamo ne pise 'cistiti jednom [] mesecno', vec cistiti kada CD uredjaj pocne da preskace pesme ili da [] odbija CDR-ove. Moram da priznam da sam zaprepašćen time da je Philips dao takvo uputstvo. Skoro da ne mogu da poverujem...
cd-rom.255 the.edge,
T?>> Cini mi se da se onda nesto u tvojoj prici ne poklapa.Napisao si da T?>> si taj Creative kupio sredinom prosle godine za 160 DEM,sto je i samo T?>> po sebi zvucalo neverovatno...Ti uredaju su se odomacili tek krajem T?>> prosle godine,a i tu cenu su dostigli tek kasnije. Ja sam to rekao otprilike, jer ne znam tacan datum. U svakom slucaju, nisam se odmah zaleteo pa kupio, nego sam gledao i kritike. A ako on i dalje vazi kao dobar Cdrom, onda nisam omashio, vec je problem druge prirode ili je marfi u meni. ;) T?>> Zasto nisi taj T?>> uredaj,ako je pravio probleme,reklamirao pre nego sto si ga otvorio? On nije od uvek takav bio, vec od nedavno. Iskren da budem, povraca mi se od garancija, zato sto vrlo malo firmi i ljudi hoce da ti promeni ceo uredjaj ili da ga brzo i efikasno popravi. Obicno te setkaju po raznim servisima, daju rok od 2-3 nedelje, to sto poprave bude kratkotrajno ili radi do dana kada istice garancija. A plus je i vrlo malo official servisa. T?>> Mozda neuobicajeno mnogo "trosis" CD-ROM?;) Pa cd-rom bas cesto koristim, ali to rade i drugi pa im super radi... nisam jedini koji toliko zlostavlja cdromove. ;) T?>> Dim?Vlaga? Ne, nikakav dim ni vlaga. T?>> Mogao bi da bude.Za pocetak proveri da li ti je uzemljenje ok (premeri T?>> napon izmedu metalnog dela kucista i vodoinstalacija),kao i napon na T?>> fazi koju dovodis u racunar (vise puta,moguce je da nije uvek isti). Kako to da uradim? Ako je nesto komplikovano, onda bolje necu... a ne znam ni da li imam sredstava za to. AcCeSS DeNiED
cd-rom.256 the.edge,
T?>> Moram da priznam da sam zaprepascen time da je Philips dao takvo T?>> uputstvo.Skoro da ne mogu da poverujem... Sad sam bio pogledao i uputstvo i kutiju i u uputstvu nista ne pise povodom toga 'kada cistiti' (pise samo kako staviti cd u drajv i sl.), ali zato glas na disku kaze da ce ciscenje otkloniti prasinu i preskakanje pesama (ili podataka). To automatski znaci da ga treba koristiti kada se tako nesto i desi (kad se zaprlja), a ne svakog meseca. Mislim da bi to i te kako naglasili. AcCeSS DeNiED
cd-rom.257 popovics,
§> Kako to da uradim? Ako je nesto komplikovano, onda bolje §> necu... a ne znam ni da li imam sredstava za to. Običnim multimetrom :). Ako si bio sklon otvaranju CD-ROM-a, ovo će biti dečija igra. Dakle uzmeš multimetar, odvozaš preklopnik na polje za merenje voltaže, postaviš ga u nešto iznad 220 (verovatno 250V) i ubodeš ga na merne tačke.
cd-rom.258 miskop,
>> T?>> Mogao bi da bude.Za pocetak proveri da li ti je uzemljenje ok >> (premeri T?>> napon izmedu metalnog dela kucista i vodoinstalacija),kao i >> napon na T?>> fazi koju dovodis u racunar (vise puta,moguce je da nije >> uvek isti). Kako to da uradim? Ako je nesto komplikovano, onda bolje >> necu... a ne znam ni da li imam sredstava za to. Zar posle pojačavanja lasera na CD-u ima nešto 'komplikovanije' za tebe? :)
cd-rom.259 the.edge,
T?>> Obicnim multimetrom :).Ako si bio sklon otvaranju CD-ROM-a,ovo ce biti T?>> decija igra.Dakle uzmes multimetar,odvozas preklopnik na polje za T?>> merenje voltaze,postavis ga u nesto iznad 220 (verovatno 250V)i ubodes T?>> ga na merne tacke. Kao i sto sam pretpostavio: nemam multimetar. AcCeSS DeNiED
cd-rom.261 the.edge,
T?>> Zar posle pojacavanja lasera na CD-u ima nesto 'komplikovanije' za T?>> tebe?:) :)) Prvo, pojacavanje uopste nije toliko komplikovano koliko vi mislite. Rekoh uzmite walkman velicine kasete, pa ga rastavite, stelujte, lemite i vratite sve na svoje mesto - TO se zove prava komplikovanost. A drugo, ja nikada nisam merio napon, niti imam instrumente za to. Samim tim, ja predstavu nisam imao sa cim bih to uradio, pa sam zato i pitao. Posle mi je covek objasnio i sada bi bilo ok da ja imam instrumente, tj. taj multimetar. AcCeSS DeNiED
cd-rom.262 alien,
[] To automatski znaci da ga treba koristiti kada se tako nesto i desi Potakao si me da ovde napišem nešto što sam hteo da pošaljem u VICEVI:esnafski. Elem, nedavno sam majstorisao nešto po kući i otpakovao (po prvi put) jedan uređaj poznatog proizvođača alata na električni pogon i, kao što treba, pročitao uputstvo... U uputstvu, između ostalog (vezanog za rad i korišćenje tog uređaja), postoje i neka opšta uputstva, pa i ovo: Pazi šta radiš! Koristi zdrav razum! Bio sam zgranut i oduševljen istovremeno :). Život bi bio lakši kada bi proizvođači hardvera i softvera to redovno naglašavali... ;) * Pitanje za tebe: Čoveče, da si kupio krpu za brisanje prašine s ekrana monitora, da li bi je brisao redovno ili bi čekao da se prašine sakupi toliko da ne možeš da pročitaš šta na ekranu piše!?
cd-rom.263 alien,
[] Iskren da budem, povraca mi se od garancija, zato sto vrlo malo firmi i [] ljudi hoce da ti promeni ceo uredjaj ili da ga brzo i efikasno popravi. [] Obicno te setkaju po raznim servisima, daju rok od 2-3 nedelje, to sto [] poprave bude kratkotrajno ili radi do dana kada istice garancija. [] A plus je i vrlo malo official servisa. S takvim pristupom nećeš daleko dogurati. Spadaš u kategoriju "klasičnih baksuza". Ili menjaj stav ili se pomiri sa zlom sudbinom... ;) [] nisam jedini koji toliko zlostavlja cdromove. ;) I hardver ima "dušu"... ;) [] T?>> Mogao bi da bude.Za pocetak proveri da li ti je uzemljenje ok [] [] Kako to da uradim? Ako je nesto komplikovano, onda bolje necu... Ako to ne znaš, onda ne bi smeo sam ni kućište da otvaraš, a kamoli CD-ROM! Potraži pomoć nekog ko se makar malo razume u osnove elektrotehnike i zna da barata voltmetrom. Ako se ispostavi da ima problema, angažuj kvalifikovanog električara.
cd-rom.264 gkosta,
> Zar posle pojacavanja lasera na CD-u ima nesto 'komplikovanije' > za tebe? :) Joooooooj... sta ti je rek'ooooooo! :) "Neeee pricaaaaj sa njiim, naaabodiiii gaaaaaa!" ;)))
cd-rom.265 the.edge,
T?>> Covece,da si kupio krpu za brisanje prasine s ekrana monitora, da li T?>> bi je brisao redovno ili bi cekao da se prasine sakupi toliko da ne T?>> mozes da procitas sta na ekranu pise!? To je drugo jer ti prasina direktno smeta, a kada meni cdrom radi super, ja zaboravim da i imam cd cleaner. Posebno zato sto sam vrlo skeptican za to. Ono djubre CDU111 mi je riknulo (tj. poceo uzasno da cita) dan posle ciscenja sa cleanerom. Mozda i nije to uzrok, ali od tada ga izuzetno retko koristim. Koristio sam ga i na panasonicu i na creativeu, ali nikakvu razliku nisam primetio pre i posle. Ok, necemo sada 1000 poruka o CD cleaneru. AcCeSS DeNiED
cd-rom.266 the.edge,
T?>> Ako to ne znas,onda ne bi smeo sam ni kuciste da otvaras,a kamoli T?>> CD-ROM! T?>> Potrazi pomoc nekog ko se makar malo razume u osnove elektrotehnike i T?>> zna da barata voltmetrom.Ako se ispostavi da ima problema,angazuj T?>> kvalifikovanog elektricara. Ama ljudi, ja nisam znao SA CIM se to radi i samo sam pitao. A da ce mi pomoc trebati - trebace mi, jer nemam uredjaj. AcCeSS DeNiED
cd-rom.267 miskop,
>> Ok, necemo sada 1000 poruka o CD cleaneru. OK, sad prelazimo na krpu za brisanje prašine sa monitora. ;))
cd-rom.268 legolas,
E, ludilo... Juche sam greskom ubacio dva CDa u CDrom. Poceo je da chita onaj nizi... Nadam se da nisam nesto pokvario (radi normalno i dalje)?
cd-rom.269 giovanni,
Ę? chita onaj nizi... Nadam se da nisam nesto pokvario (radi normalno i Ę? dalje)? Ako radi ne bi trebalo da si nešto posebno sjebao, sem možda plastike koja pridržava odozgo CD. Ono što bi trebalo pod hitno da uradiš je da izvadiš drugi CD iz uređaja. ;)))
cd-rom.270 legolas,
Ako radi ne bi trebalo da si nesto posebno sjebao, sem mozda plastike koja pridrzava odozgo CD. Ono sto bi trebalo pod hitno da uradis je da izvadis drugi CD iz uredaja. ;))) _________________________________________ Aaa, zato mi on svaki put kad ubacim Beethovena svira Mozarta ;)
cd-rom.271 jujo,
# E, ludilo... Juche sam greskom ubacio dva CDa u CDrom. Poceo je da # chita onaj nizi... Nadam se da nisam nesto pokvario (radi normalno i # dalje)? Oce li i treci da udje? yooyo:
cd-rom.272 legolas,
>>Oce li i treci da udje? Pa nije moj CDrom Juke Box!
cd-rom.273 ventura,
> E, ludilo... Juche sam greskom ubacio dva CDa u CDrom. Poceo je da > chita onaj nizi... Nadam se da nisam nesto pokvario (radi normalno i > dalje)? 3 CD-a moze da 'proguta' matushita. - Isprobano - Don't try this at home - ;)
cd-rom.274 milosh.zorica,
> 3 CD-a moze da 'proguta' matushita. - Isprobano > > - Don't try this at home - ;) This tried at home! Imam isti takav i progutao je 3 cd-a bez napora. A, mogo bi i 4ti, uz malo muke možda.:))
cd-rom.275 johnnya,
Ako u uputstvo stoji da CD-ROM (ako je slave) treba vezati ovako : MBD =================== CD-ROM ====== MASTER HDD a zbog kabla i međusobnog položaja moguće je ostvariti obrnutu vezu, koja funkcioniše (CD-ROM radi) MBD =================== MASTER HDD ====== CD-ROM Da li to na bilo koji način "štetno" za sistem ?
cd-rom.277 thug,
> > a zbog kabla i medusobnog polozaja moguce je ostvariti > obrnutu vezu, koja funkcionise (CD-ROM radi) > > MBD =================== MASTER HDD ====== CD-ROM > > > Da li to na bilo koji nacin "stetno" za sistem ? > Ako radi, ne bi trebalo... Kod mene je tako, a mislim da je najcesce takav raspored upravo zbog polozaja (HDD je dole CD rom gore) poz, thug :)
cd-rom.278 nosferatu,
Imam jedan veliki(mali) problem..Upalim rachunar i sve kako treba,a onda kad treba da prijavi cd-rom,napishe gomilu nekih gluposti..Neke aski simbole, valjda.Zatim umesto "Inicialyzing setup(ili vec nesto tako,ne mogu da stignem da prochitam)" opet ispishe aski znake..Windows se normalno ucita,ali ni jedan disk ne mogu da pustim,jer kad stavim disk u cd,malo se muchi,pa pochne neka lupljava unutra,kao kad udarish chekic u sto(ne bash jako:)),i sve se smiri..Nakon reseta(jedanput ili vishe puta),stanje se vrati na normalu,ali posle nekoliko dana opet ista pricha(!!!???)...zvah servisera mi,a on reche da je u pitanju plocha ili kablic sto ih veze..Ako nesto znachi cd je Funai 16x,a ja sam ochajan:(.... Ako je neko iskusio vec nesto slicno mnek me prosvetli(inache nisam josh otvorio kuciste,recheno mi je da ne smem to da uradim,posto je cd pod garancijom... please,help...
cd-rom.279 kiki,
> otvorio kuciste,recheno mi je da ne smem to da uradim,posto je cd pod > garancijom... PA ako je pod garancijom.. nosi ga tamo gde si ga i kupio, pa neka ti oni nameste.
cd-rom.280 juice,
@> Ako je neko iskusio vec nesto slicno mnek me prosvetli(inache nisam @> josh otvorio kuciste,recheno mi je da ne smem to da uradim,posto je cd @> pod garancijom... Ako si cd kupio zajedno sa konfiguracijom idi lepo u tu firmu gde si to kupio i kazi im lepo da ne radi kako treba. Ako se pokaze da ti ljudi bas nisu prijatni, nemoj ni ti da budes nego im lepo dosadjuj sve dok ti ne izadju u susret i ne poprave ti ono sto treba. Nemoj samo da odustajes i zapamti : Uvek budi bezobrazniji od njih! Ako si cd kupio posebno, onda ne razumem kako si ga stavio unutra ako ti je zabranjeno da otvaras kuciste zbog garancije. Pozdrav!
cd-rom.281 alien,
[] kad treba da prijavi cd-rom,napishe gomilu nekih gluposti..Neke aski [] Nakon reseta(jedanput ili vishe puta),stanje se vrati na [] normalu,ali posle nekoliko dana opet ista pricha(!!!???)... Problem je definitivno hardverske prirode, može biti u pitanju: CD-ROM, ploča, napajanje ili neki od kablova. Za svaki slučaj, proveri da li računar dobija potrebno napajanje sa propisnim uzemljenjem. [] Ako je neko iskusio vec nesto slicno mnek me prosvetli(inache nisam [] josh otvorio kuciste,recheno mi je da ne smem to da uradim,posto je cd [] pod garancijom... [] please,help... Malo je nejasno šta je tu pod garancijom, a šta ne. Ako ti je ceo računar pod garancijom, pomoć treba da tražiš od onoga ko ti je garanciju dao. Ako računar nije pod garancijom, a CD jeste, obrati se onome ko je ugradio CD.
cd-rom.282 alien,
[] Uvek budi bezobrazniji od njih! Ko god bude sledio takav savet, na dobrom je putu da sebi napravi veću štetu nego korist. Ako si se ti tako ponašao, nije ni čudo što (iako si, koliko shvatam, dugogodišnji korisnik računara) nemaš stalnog dilera kome bi mogao verovati, s kojim bi imao korektne odnose i koji ti ne bi uvaljivao npr. grafičku karticu koja košta mnogo više nego što vredi. Svakom iole normalnom trgovcu hardverom je prvenstveno bitno da kupac bude zadovoljan, jer zadovoljan kupac donosi mnogo više para nego što mu je moguće uzeti bilo kakvom prevarom. S druge strane, svaki trgovac hardverom, ako ga isprovociraš, može da te zajebe, a da ti to i ne znaš. Ako pokušavaš da zajebeš dilera, da budeš bezobrazan, bezobrazniji ili naprosto preteraš u baksuzaškom "Znam ja! Nećete vi mene moći da zajebete!" pristupu (koji poprilično govori o tebi), ne gine ti gubitak. Pri svemu tome, nećeš moći "A" da kažeš, jer profesionalac neće prekršiti dogovor, već će uraditi kako ti budeš hteo i pustiti te da se nasučeš na svoj trip. Možeš da se mrštiš koliko god hoćeš, ništa ti ne vredi. Diler uvek može da te zajebe! Svet je surov ;>. I pas uvek može da te ujede! I žena može da te prevari! Da li će ti se to dogoditi, ZAVISI OD TEBE. Ako si to OK, biće i drugi prema tebi. Naravno, ima među dilerima itekako i baraba i onih koji nisu ni najmanje profesionalci, ali o tome kupac treba da razmisli pre nego što s takvim napravi posao. I u mnogo civilizovanijim zemljama važi opšti savet da hardver treba kupovati od dilera koga poznajete. Čak mnoge velike firme angažuju dilere koji su posvećeni korisnicima, jer korisnici zahtevaju mnogo više održavanja nego sami računari. Ako neko ne poznaje dilera hardverom, onda sigurno zna nekog ko poznaje i može da preporuči (ili iskritikuje) nekog, a i uvek može da se potrudi da upozna nekog. Oni koji koriste sisteme poput Sezama su tu u prednosti jer ovde već postoji odnos gde "svi sve poznaju", a i postoji brz i efikasan način da se pred drugim (potencijalnim) korisnicima raskrinkaju prevaranti.
cd-rom.283 juice,
@> Ako si se ti tako ponasao, nije ni cudo sto (iako si, koliko @> shvatam, dugogodisnji korisnik racunara) nemas stalnog dilera kome bi @> mogao verovati, s kojim bi imao korektne odnose i koji ti ne bi @> uvaljivao npr. graficku karticu koja kosta mnogo vise nego sto vredi. Ja se izvinjavam, ali ja sam samo rekao da treba tako postupiti ako i samo ako prodavac prema tebi bude bio takav, nikako da takvo ponasanje bude od pocetka. Inace, posto se ja kao iole razumem u kompjutere, onda sam svima u porodici pomagao da sklope racunare a takodje i nekim prijateljima. Znas, svi su oni u pocetku med i mleko, a tek kasnije izadje njihova prava strana na videlo. Naravno, ima i onih koji su do kraja korektni i sa takvima nikad nisam imao problema. @> S druge strane, svaki trgovac hardverom, ako ga isprovociras, @> moze da te zajebe, a da ti to i ne znas. Ako pokusavas da zajebes @> dilera, da budes bezobrazan, bezobrazniji ili naprosto preteras u @> baksuzaskom "Znam ja! Necete vi mene moci da zajebete!" pristupu (koji @> poprilicno govori o tebi), ne gine ti gubitak. Pri svemu tome, neces @> moci "A" da kazes, jer profesionalac nece prekrsiti dogovor, vec ce @> uraditi kako ti budes hteo i pustiti te da se nasuces na svoj trip. Od vecine dilera koje sam posetio sam znao mnogo vise o kompjuterima nego oni, tako da je bilo veoma tesko da me zajebu. U ove spadaju i neki opstepoznati dobavljaci hardvera i razne firme. E sad, mozda je znam previse ;))). Inace, islo je cak do toga da je moj burazer uz moju malu pomoc po istoj ceni dobio 32Mb SDrama umesto 32 EDO ;) @> Naravno, ima medu dilerima itekako i baraba i onih koji nisu ni @> najmanje profesionalci, ali o tome kupac treba da razmisli pre nego sto @> s takvim napravi posao. To me podsteti na slucaj mog dobrog ortaka. On je svoj racunar nabavio preko "prijatelja jeftinije". Na kraju krajeva dobio je golo govno koje uopste nije radilo kako treba. Ali eto, on je onako malo flegmatik i bolelo ga uvo za sve, a ja sam se nervirao sto ne zove tog "prijatelja" da mu zameni ono sto ne valja. Na kraju ga je pozvao, ovajj dosao, pogledao i lezerno rekao da sve radi kako treba, a to sto graficka sa 1mb memorije nije mogla lepo da izvuce ni 800x600 nema veze (stavi u 640x480 i kaze "pa vidi da lepo radi"). Ja sa njim nisam hteo da se svadjam i sve je ostalo na tome. Na kraju ovaj ortak zameni neke stvari, izmedju ostalog i graficku i posle prica sa ovim telefonom i kaze da je zamenio karticu i ovaj mu kaze "pa i bilo je vreme posto je ona bila sranje" !?!?!?!? Toliko o prijateljima. Pozdrav!
cd-rom.284 rkramer,
C:\> Ko god bude sledio takav savet, na dobrom je putu da sebi C:\>napravi vecu stetu nego korist. Mito, si razmisljao da pises nastavak Biblije? Mislim, mnogo ti dobro ide... :))) Salu na stranu, ima zestoke istine u onome sto si napisao :)
cd-rom.285 alien,
[] On je svoj racunar nabavio preko "prijatelja jeftinije". Na kraju [] krajeva dobio je golo govno koje uopste nije radilo kako treba. Ima takvih slučajeva puno. Osnovna greška novopečenog korisnika je što uopšte kupuje računar "na svoju ruku", ne konsultujući prijatelje koji se u to razumeju više nego on za preporuku. Druga greška (koja ide s tom prvom) je ta da je kupovao "jeftinije", jer u neznanju svom misli da je "sve to isto", pa ajd' da da manje para. Glavna stvar za kupca je da za iste pare (koje bi dao npr. na drugom mestu) dobije najbolje što može. Što je najgore, tipičan kupac (novopečeni korisnik), čak i kada konsultuje prijatelja oko kupovine, pa čak ga i cima tamo-vamo, iskoristi za pregovore, dogovore i testiranja, neki put vožnju, a na posletku i instaliranje i obuku, nije spreman da tog svog prijatelja adekvatno časti ako već neće da mu plati tu uslugu. Što je najluđe, ovom koji uslugu čini je najčešće neugodna sama pomisao na to da "on tu nešto zarađuje". Ljudi nepotrebno (činjenjem i traženjem dž usluga) rastežu prijateljstva do granica izdržljivosti, a neki put i preko :(. Od toga da nisu spremni da se sami sete da, kada ulažu četvorocifrenu sumu maraka u nešto šta ne poznaju, daju dvadesetak maraka onome ko im pomogne, preko toga da za prevoz cimaju rođake i prijatelje s druge strane grada ili u nevreme umesto da daju jednocifrenu sumu maraka na taksi, do toga da na kraju sav taj skupoceni hardver vežu na najbuđaviji produžni gajtan... ;( A neki put relativno sitne sume čuda čine. [] Toliko o prijateljima. Pa sad... svako bira svoje.
cd-rom.286 alien,
[] Mito, si razmisljao da pises nastavak Biblije? Povremeno :).
cd-rom.287 alien,
[] Posto mi predstoji nabavka CD-ROM-ova za dva racunara potreba mi je [] informacija o tome gde se mogu naci sporiji modeli i po kojoj ceni. Zašto sporiji i koliko sporiji? Kome se ne isplati da proizvodi nove sporije CD-ROMove?
cd-rom.288 alien,
[] [] Posto mi predstoji nabavka CD-ROM-ova za dva racunara potreba mi je [] [] informacija o tome gde se mogu naci sporiji modeli i po kojoj ceni. [] [] Zašto sporiji i koliko sporiji? [] [] Kome se ne isplati da proizvodi nove sporije CD-ROMove? ~~ Ispravka: treba da piše "kome se isplati..."
cd-rom.289 jjerry,
>> Kome se ne isplati da proizvodi nove sporije CD-ROMove? Pa on nije ni rekao da hoce nov npr. 8-brzinac. Verovatno ga interesuju modeli koji su sporiji a josh uvek ih ima na trzhishtu.
cd-rom.290 alien,
[] >> Kome se ne isplati da proizvodi nove sporije CD-ROMove? [] [] Pa on nije ni rekao da hoce nov npr. 8-brzinac. Verovatno ga [] interesuju modeli koji su sporiji a josh uvek ih ima na trzhishtu. Cena novih je sada stvarno niža nego ikad. Nakon prestanka proizvodnje 4-brzinaca (a i CLV CD-ROMova uopšte), '96. godine (kada je njima cena bila približno ovolika), novi uređaju su stalno koštali oko 200 DEM, pa im je cena polako padala i čim padne na nekih 170-180 DEM, nestanu sa tržišta i pojave se brži po višoj ceni i tako redom: 8x, 12x, 16x, 24x, 32x... Sada je moguće kupiti nov _pristojan_ 32x CD-ROM za 100 do 120 DEM, što je cena za koju se ne isplati to proizvoditi i toga uskoro neće biti, a čovek traži još "sporije" tj. još jeftinije... Zašto bi neko prodavao svoj korišćeni CD-ROM ako taj radi kako treba? Čak i ako bi neko to radio zato što hoće brži ili ne zna šta će s parama, neće ga nuditi na "tržištu" već će ga ponuditi komšiji, rođaku ili prijatelju, pa makar mu ga poklonio... CD-ROM je tehnološki složen, a jeftin uređaj i stoga nije realno očekivati da je dugotrajan i zbog toga je ipak najčešće najbolji CD-ROM - nov CD-ROM. Ima izuzetaka, ali su relativno retki i nisu vredni kockanja. Ako pričamo o tržištu, treba imati i malo osećaja za isto... ;)
cd-rom.291 dule.n,
Da li neko poseduje reliktni model CD ROM-a SONY CDU50E, dvobrzinac? Trebaju mi drajveri za WIN95 za njega, pa ako neko, ne daj Bože ima...
cd-rom.292 jolicm,
Molim da mi se javi neko ko POPRAVLJA CD Romove, ne samo čišćenje ili pojačavanje lasera, nego baš popravka, ako može da mi se javi danas, pošto sutra mogu da doĐem u BGD.
cd-rom.293 djlucky,
Da li neko ima drajvere za creative infra 1800? Trebaju mi i drajveri za daljinski tj. ono sa misem i web-om! Hvala!
cd-rom.294 legolas,
Sta Mitsumi 32x koristi za dos, mislim koje drajvere? Moze li Atapi? Koji je switch?
cd-rom.295 stemil,
Hitno potrebni drajveri za SANYO H94a 2x CDROM Ovde ili na mail. Zauzvrat šaljem bilo šta sa kompleta Sezam file: Leto 97 ili Jesen 98.
cd-rom.296 arsic,
Evo drajvera za CDR H94A. cdr-h94a.zip
cd-rom.297 stemil,
> Evo drajvera za CDR H94A. Hvala ! Čime da se odužim ? p.s. 5x 36k :)
cd-rom.298 sjocic,
Evo ga jedan vrlo koristan fajl za sve CD grebatore : -------------------------------------------------- Use this alternate CDFS.VXD cd driver on Win9x to show Audio CD's as WAV files IN THE FILE SYSTEM! This replacement driver shows WAV files in a variety of qualities. It works on any CD drive that Windows can support. Then you can use your favorite MP3 Compressor program to read directly from the CD. Never heard a skip or pop, unlike CDCopy or others... Put it in your \Windows\System\IOSubSys directory, and reboot. ---------------------------------------------------- cdfs.zip
cd-rom.299 saxon,
Jedan stari Sony cetvorobrzinac ima problem sa muzickim diskovima (dobar je jos jedino za njih). Levi kanal je OK, kristalno cist. Desni je pre izvesnog vremena poceo da pucketa. Malkice, pa sve jace i jace, tokom nekoliko nedelja, da bi se sada sa te strane cuo samo sum i nista vise. Rasturao sam sklopociju, stigao do staklenceta iznad lasera, obrisao ga krpom, ali boljitka nije bilo. Zna li neko sta mi je ciniti, ima li kakvog majstora za to u blizini, ili je masina sazrela za staro gvozdje... :( Hvala, unapred.
cd-rom.300 rkramer,
C:\> i jace, tokom nekoliko nedelja, da bi se sada sa te strane C:\> cuo samo sum i nista vise. Rasturao sam sklopociju, stigao do C:\> staklenceta iznad lasera, obrisao ga krpom, ali boljitka nije C:\> bilo. Zna li neko sta mi je ciniti, ima li kakvog majstora za C:\> to u blizini, ili je masina sazrela za staro gvozdje... :( Mogu samo da ti kazem da problem SIGURNO nije u slabom citanju, ako pucka SAMO jedan kanal... pre ce biti negde na elektronici.
cd-rom.301 szarvas,
>sum i nista vise. Rasturao sam sklopociju, stigao do staklenceta >iznad lasera, obrisao ga krpom, ali boljitka nije bilo. Zna li neko >sta mi je ciniti, ima li kakvog majstora za to u blizini, ili je >masina sazrela za staro gvozdje... :( Mozda je u pitanju samo kabel izmedju CD-a i zvucne kartice. A da nije zez u zvucnoj kartici? Poz
cd-rom.302 rkramer,
C:\> Mozda je u pitanju samo kabel izmedju CD-a i zvucne kartice. C:\> A da nije zez u zvucnoj kartici? Vidis, dobro razmisljanje... Ja sam odmah podrazumevao da je izlaz proveren i na stereo jacku (za slusalice) na samom CD-ROMu... U svakom slucaju - proveriti to, pa ako je tu sve ok, traziti problem negde na kablu, rasporedu zica, na muzickoj kartici ili na line-out izlazu cd-roma.
cd-rom.303 pperica,
Suvi sprezni elektrolitski kondenzatori. Treba ih zameniti, a pre toga naci ;) pperica
cd-rom.304 saxon,
Thanks... Nije mnogo utesno. Kondenzatori na CD-u ili SB-kartici? (amater)
cd-rom.305 kum.djole,
Imam Funai 8x koji sasvim dobro radi, ali me čudi što lampica HD-a non stop trepće prilikom svirke - u čemu je problem?
cd-rom.306 vstan,
> Imam Funai 8x koji sasvim dobro radi, ali me čudi što lampica > HD-a non stop trepće prilikom svirke - u čemu je problem? Nema nikakvog problema :) CD se tretira kao IDE naprava, a kako je aktivna to treba i da se objavi :)
cd-rom.307 kenza,
> Imam Funai 8x koji sasvim dobro radi, ali me cudi sto lampica > HD-a non stop trepce prilikom svirke - u cemu je problem? Ni u cemu, jednostavno je tako.
cd-rom.308 zeljkoj,
>> Imam Funai 8x koji sasvim dobro radi, ali me cudi sto lampica >> HD-a non stop trepce prilikom svirke - u cemu je problem? > > Ni u cemu, jednostavno je tako. Rešenje je da se LE dioda spoji na sam HDD, a ne na kontroler, pa će onda svetleti samo kada se pristupa disku.
cd-rom.309 rkramer,
C:\> Resenje je da se LE dioda spoji na sam HDD, a ne na C:\> kontroler, pa ce onda svetleti samo kada se pristupa disku. Mislis 'Resenje je imati dovoljno star HDD na koji moze da se prikljuci LE dioda'? :))
cd-rom.310 zeljkoj,
> Mislis 'Resenje je imati dovoljno star HDD na koji moze da se > prikljuci LE dioda'? :)) Pa... ovaj... ja nisam menjao disk od '95. :)) Ovi novi nemaju konektor za LED? :)
cd-rom.311 rkramer,
C:\> > Mislis 'Resenje je imati dovoljno star HDD na koji moze da s C:\> > prikljuci LE dioda'? :)) C:\> C:\> Pa... ovaj... ja nisam menjao disk od '95. :)) C:\> Ovi novi nemaju konektor za LED? :) Jock... Mozda neki primerak koji mi nije prosao kroz ruke... Ali generalno - ne.
cd-rom.312 willow,
>> Imam Funai 8x koji sasvim dobro radi, ali me čudi što lampica >> HD-a non stop trepće prilikom svirke - u čemu je problem? Džo, ne uzrujavaj se oko toga... kao i ti, i tvoj HD đuska prilikom svirke, to je sve. :)
cd-rom.313 saxon,
Nedavno sam pazario CD ROM renomirane marke "Multi-Taskin'" 10x :) i od tada nikako nisam uspeo da ga pokrenem. Zahvaljujuci dugmicima sa prednje strane mogu bar da ga koristim za slusanje muzike, ali to jos uvek ne vredi placenih 40DEM. Postojeci drajver od starog SONY CD-a ATAPI.SYS (tako nekako) ne detektuje novi drajv koji sam prikacio na isti nacin kao i onaj prethodni. Mislim, steta bi bila da nekako ne resim ovaj problem... Pozdrav svima. .
cd-rom.314 obren,
> Nedavno sam pazario CD ROM renomirane marke "Multi-Taskin'" 10x :) i od > tada nikako nisam uspeo da ga pokrenem. Zahvaljujuci dugmicima sa > prednje strane mogu bar da ga koristim za slusanje muzike, ali to jos > uvek ne vredi placenih 40DEM. Postojeci drajver od starog SONY CD-a > ATAPI.SYS (tako nekako) ne detektuje novi drajv koji sam prikacio na > isti nacin kao i onaj prethodni. > > Mislim, steta bi bila da nekako ne resim ovaj problem... Iz mog skromnog iskustva, zaključio sam da uvek pali jedan od tri drajvera: Sony, Mitsumi ili Matsushita (Panasonic). Probaj svaki od njih - gotovo sigurno ćeš ga oživeti.
cd-rom.316 alien,
[] Iz mog skromnog iskustva, zaključio sam da uvek pali jedan od tri [] drajvera: Sony, Mitsumi ili Matsushita (Panasonic). Probaj svaki [] od njih - gotovo sigurno ćeš ga oživeti. Univerzalno najuspešniji su Creative (SBIDE.SYS) drajveri. Mislim da sam ih kačio ovde sa opisom parametara...
cd-rom.317 alien,
[] Nedavno sam pazario CD ROM renomirane marke "Multi-Taskin'" 10x :) [] i od tada nikako nisam uspeo da ga pokrenem. Pa gde baš tu nađe da štediš...? [] Postojeci drajver od starog SONY CD-a ATAPI.SYS (tako nekako) ne [] detektuje novi drajv koji sam prikacio na isti nacin kao i onaj Šta konkretno znači isti način? Da li ga vidi W95? Za to nisu potrebni dodatni drajveri.
cd-rom.318 saxon,
> Sta konkretno znaci isti nacin? Izvadio Sony, ubacio MultiTaskin' vezao sve kablove na isti nacin... > Da li ga vidi W95? Za to nisu potrebni dodatni drajveri. W95 ga ne vidi posto moj kucni racunar i dalje radi pod W3.11 :) Suvise je star i mator da bi podneo jos jednu transplantaciju operativnog sistema, a ovaj novi CD mu dodje kao najbolji deo hardvera koji je ikad imao :))
cd-rom.319 alien,
[] > Sta konkretno znaci isti nacin? [] [] Izvadio Sony, ubacio MultiTaskin' vezao sve kablove na isti nacin... Proveri da li je Master/Slave džamper na CD-u postavljen kako treba. [] W95 ga ne vidi posto moj kucni racunar i dalje radi pod W3.11 :) Suvise [] je star i mator da bi podneo jos jednu transplantaciju operativnog [] sistema, a ovaj novi CD mu dodje kao najbolji deo hardvera koji je ikad [] imao :)) Uh... U tom slučaju je CD poslednje što je trebalo da menjaš.
cd-rom.320 goxi,
Problem! :( Kada zelim da slusam neki muzicki CD preko zvucne kartice, samo jedan zvucnik svira (mono). Kada iz zvucne kartice, prebacim zvucnike direktno na CD-ROM (izlaz na CD-ROMu muzika sa CD-a svira na oba zvucnika (stereo). Zna li neko zasto ? :((( Goran.
cd-rom.321 rkramer,
C:\> Kada zelim da slusam neki muzicki CD preko zvucne kartice, C:\> samo jedan zvucnik svira (mono). Kada iz zvucne kartice, C:\> prebacim zvucnike direktno na CD-ROM (izlaz na CD-ROMu muzika C:\> sa CD-a svira na oba zvucnika (stereo). Zna li neko zasto ? C:\> :((( Pogresan raspored zila na Audio kablu od CD-ROMa do muzicke kartice, ili (ako je to radilo, pa prestalo da radi bez ikakvog cackanja po hardveru) pomeren balans za CD-ROM na jednu stranu, ili ako nista od svega ovoga jedan audio kanal prekinut ili na Line_Out izlazu CD-ROMa ili na CD_ROM ulazu muzicke kartice.
cd-rom.322 goxi,
Pogresan raspored zila na Audio kablu od CD-ROMa do muzicke kartice, ili (ako je to radilo, pa prestalo da radi bez ikakvog cackanja po hardveru) pomeren balans za CD-ROM na jednu stranu, ili ako nista od svega ovoga jedan audio kanal prekinut ili na Line_Out izlazu CD-ROMa ili na CD_ROM ulazu muzicke kartice. ------------------------------------------------------------------- Nikada nije radilo. Koji je lek za taj pogresan raspored zila (ako ga uopste ima) ? Goran.
cd-rom.323 vantic,
-> Problem! :( -> Kada zelim da slusam neki muzicki CD preko zvucne kartice, samo -> jedan zvucnik svira (mono). Kada iz zvucne kartice, prebacim -> zvucnike direktno na CD-ROM (izlaz na CD-ROMu muzika sa CD-a -> svira na oba zvucnika (stereo). Zna li neko zasto ? :((( Pogledaj Start/Programs/Accesories/MultiMedia(Entertaiment za Win 98)/Volume Control Pogledaj Balance za svaku stavku , sigurno ti je negde pomeren skroz u levo odnosno u desno!
cd-rom.324 goxi,
>> Pogledaj Balance za svaku stavku , sigurno ti je negde pomeren >> skroz u levo odnosno u desno! Nije! Sve je u redu. Dajte ljudi pomagajte.
cd-rom.325 rkramer,
C:\> >> Pogledaj Balance za svaku stavku , sigurno ti je negde pome C:\> >> skroz u levo odnosno u desno! C:\> C:\> Nije! Sve je u redu. Dajte ljudi pomagajte. Onda je kabl...
cd-rom.326 kiki,
Please Note: This disc contains data formatted with the Microsoft Joliet File System and can only be read by operating systems that support the Microsoft Joliet File System. dakle.. jel poseduje neko drajvere da bih mogao da procitam ovaj disk?
cd-rom.327 stefan,
>dakle.. jel poseduje neko drajvere da bih mogao da procitam ovaj disk? Pa Win95(97, 98...) bi trebao to da cita...
cd-rom.328 popovics,
Dakle imam jedan "mali" problemčić. Imam (još odavno) CD Nec 8x i SB16 Pnp. U Windows-u sve šljaka kako treba, dok u Dos-u (6.2, uredno intalirani drajveri i za jedno i za drugo) ne mogu da slušam audio-cdove preko SB-a. Predpostavljam da mi treba neki "vezni" drajver za CD i SB. Može li neko da ga UL-uje? Srcky/popovics
cd-rom.330 johnnya,
>> Dakle imam jedan "mali" problemčić. Imam (još odavno) CD Nec 8x i >> SB16 Pnp. U Windows-u sve šljaka kako treba, dok u Dos-u (6.2, >> uredno intalirani drajveri i za jedno i za drugo) ne mogu da slušam Treba ti DOS program za tvoj SB koji podešava jačinu zvuka, verovatno je CD stavka po defaultu 0.
cd-rom.331 popovics,
Sorry što ne citiram, ali u ovo vreme se i ne razmenjuje puno poruka ovakvog tipa pa će te se snaći. Sumnjam da je fora u CD Volume vrednosti, jer jedan od programa za puštanje ima i "klizač" kojim se podešava jačina zvuka (da li to radi na samom CD-u ili na karti pitanje je sad). No, ako neko ima programče koje bi mi moglo pomoći neka ga UL-uje. 10x Srcky/popovics
cd-rom.332 kiki,
>> dakle.. jel poseduje neko drajvere da bih mogao da procitam ovaj disk? > Pa Win95(97, 98...) bi trebao to da cita... Naravno da BI trebao to da cita, ali moj vindovs nesto nece. Zato i trazim drajvere za mogucnost citanja CD-a. :)
cd-rom.333 stemil,
Trebalo bi da su Teac-ov 24x i 32x iste spoljašnosti. Zanima me da li svi Teac-ovi CD ROM-ovi isto izgledaju, a ako ne od kada su počeli da rade CD-ove na tu foru (koja uzgred budi rečeno nije, bar za mene, ništa specijalno). Takođe bih voleo da čujem AKO neko zna neki CD ROM bilo koje druge marke ali slične spoljašnosti kao pomenuti.
cd-rom.334 rkramer,
C:\> Trebalo bi da su Teac-ov 24x i 32x iste spoljasnosti. C:\> Zanima me da li svi Teac-ovi CD ROM-ovi isto izgledaju, a ako C:\> ne od kada su poceli da rade CD-ove na tu foru (koja uzgred C:\> budi receno nije, bar za mene, nista specijalno). Nisu isti... 32x ima drugaciju masku i tray. 24x i valjda jos par modela pre njega imaju slicnu (istu) spoljasnjost i tray, i naravno Teac SCSI pisaci (ne znam za novi 6x/24x).
cd-rom.335 saint,
Zna li neko mozda kako se pravi sistemski CD?
cd-rom.336 smars,
Pa moras da u nekom programu za narezivanje izaberes opciju "Make disc bootable" ili slicno..U WinOnCd je lepo uradio pos'o
cd-rom.338 legolas,
Imam problem sa starijim Sony 6x, tj CDU 111. Nece da cita nista. Ploca ga prepoznaje, Win ga prepoznaje, ali on skoro nikad ne primeti da mu je cd unutra. Probo sam sa ciscenjem sociva, ali nije uspelo. Nisam uspeo ni sa namestanjem potenciometra (sto ne znaci da sam to pravilno radio). Ako neko moze da mi to sredi, platicu mu, ali neka to ne bude nesto neracionalno, taj cd nije vise od 30 dm, pa bi bilo glupo da mi naplati popravku vise od 10 :) Vlada Ponude mogu i na mail ili na 063 276976
cd-rom.339 dekiz,
Potrebni drajveri za cd-rom Creative 24X MX za win95 i dos pozeljno na mail dekiz hitno ili neki hint za zamenu Poz Dekiz
cd-rom.340 the.edge,
Tesko da taj cdrom uopste i moze da se popravi. Ako si ti ocistio laser, pojacao potenciometar, a on opet nista, jeftinije ti je da kupis nov i bolji, nego da dajes pare na servis, menjanje lasera i sl. Ja sam imao uzasne probleme sa CDU111 - preskakao je muzicke CDeve, ali tako da cim preskoci - ukoci se sistem na oko 10sec. Ubistvo. Ja sam na svom sadasnjem Creative 24x pojacao potenciometar tako da je sad malo bolji, ali i on neke diskove prima tek posle stotog ubacivanja. ;< Definitivno mi je neko bacio crnu magiju na moje CDROMove. Ni jedan jedini - do sada (bilo ih je 3) nije radio neko duze vreme. ;) ;( AcCeSS DeNiED
cd-rom.341 legolas,
Tesko da taj cdrom uopste i moze da se popravi. Ako si ti ocistio laser, pojacao potenciometar, a on opet nista, _________________ Ma znam, ali pitanje je da li sam ja to i ispravno radio. Znas sta je najgore. Juce mi se desio jos jedan kiks. Ovog puta je moj cd 32x Mitsumi iznenada prestao da radi. Totalno. Samo mu otaranje i zatvaranje radi. Igrao sam nesto i kad je trebalo da ga zavrti, on je jednostavno stao. Uzas :<
cd-rom.342 rkramer,
C:\> Definitivno mi je neko bacio crnu magiju na moje CDROMove. Ni C:\> jedan jedini - do sada (bilo ih je 3) nije radio neko duze C:\> vreme. ;) ;( Jesi probao sa Teacom? :)
cd-rom.343 miskop,
>> Definitivno mi je neko bacio crnu magiju na moje CDROMove. Ni jedan jedini >> - do sada (bilo ih je 3) nije radio neko duze vreme. ;) ;( Probaj TEAC, on te sigurno neće razočarati.
cd-rom.344 bracha,
E, mozda je pitanj malo za pocetnike, ali me interesuje... kako se povecava taj potenciometar? da li je neka komplikovana operacija i da li zahteva neku specijalnu opremu? Pozdrav Vladeta
cd-rom.345 the.edge,
Potenciometar se pojacava malim srafcigercicem (pretpostavljam da imas njihov set). Potenciometar se nalazi na samoj glavi ili odmah pored nje. Okrenes ga suprotno od kazaljke na satu za koji milimetar, pa onda probas. Operacija nije toliko slozena, koliko dosadna i cesto naporna. Moze da ti se desi i da po 5x sklapas cdrom, prikljucujes ga, resetujes komp., itd., i onda, ako nije sve kako treba - opet ispocetka. AcCeSS DeNiED
cd-rom.346 legolas,
Opet ja sa CDom Mitsumi 32 Imam cudan problem: Cd cita sve skoro bez problema, ali ima problema sa muzikom. Muzika preskace uvek na istom mestu i nece da ide dalje (probao sam mnogo cdova). Probao sam da grebujem i na istom mestu se uvek prekine (Audio Catalyst). Kada sam mu podesio brzinu na 4x grebovanje, radio je bez problema. Da li moze da se nesto tako uradi i sa cd playerom? Da li moze nesto sa Mscdexom kako mi Audio Catalyst preporucuje? Ima li neki drajver koji bi pomogao?
cd-rom.347 ventura,
> Opet ja sa CDom Mitsumi 32 > > Imam cudan problem: Cd cita sve skoro bez problema, ali ima problema > sa muzikom. Muzika preskace uvek na istom mestu i nece da ide dalje > (probao sam mnogo cdova). > > Probao sam da grebujem i na istom mestu se uvek prekine (Audio > Catalyst). Kada sam mu podesio brzinu na 4x grebovanje, radio je bez > problema. > Da li moze da se nesto tako uradi i sa cd playerom? Da li moze nesto > sa Mscdexom kako mi Audio Catalyst preporucuje? > > Ima li neki drajver koji bi pomogao? za to ti nije potreban drajver... imam i ja isti CD... naime sta se dogadja.. ti kada pustis muziku na CD playery, cd pocne da salje podatke (mmuziku) u bafer iz koga cd player cita i svira. e sad posto 32x cd ssalje mnogo brzo podatke u taj bafer a cdplayer ne stigne sve to da odsvira i da isprazni bafer spremajuci ga time za nove podatke, dolazi do takozvanog bufer owerflow-a i tu se cdplayer zaglavljuje... o0vo se desava ne samo sa cdplayerom nego i svim programima koji baferisku direktno sa cd-a... resenje: povecati bufer ili smanjiti brzinu slanja u bufer.. ovo se moze regulisati u programu... neznam tacno kako to ide za windows cd player, posto koristim linuxov, ali znam da sigurno to moze jer sam ja to radio...
cd-rom.348 johnnya,
Potreban DOS drajver za cd-rom (4x) kojeg Win98 prepoznaje kao: TORISAN CD ROM CDR-S1G inače proizvođač je Sanyo
cd-rom.349 sherman,
Imam problem sa starim Pioneer-ovim 4x drajvom. Tachna oznaka je dr-ua124x. Problem je u tome shto smrad netje da chita bash nish, barem od kada smo tjale i ja petljali oko njega (imamo iskustva). Jednostavno, prvo je hteo sve, pa onda neshto, mi onda uzmemo i probamo da pojachamo laser, kad ono kod lasera samo 3 shrafa koja sluzhe za uchvrshtjivanje samog. Onda smo tu nesh gledali, sha josh moze da fali. Tjale, pazi sad, uzme fen(!!) i zagreje svu elektroniku u drajvu, ubacimo mi neki cd, on chita iz prve. Krenemo SVE da ubacujemo (oko 30 cd-ova) i sve je sem jednog prochito (to je bio neki polu-providni no-name disk). Sredimo sve, vratimo u kutjishte, kad ono opet netje skoro nish da chita. Tako nekoliko puta smo ga grejali, a sad netje bash nish, ponovo. Pa, ako neko zna, pa je josh i imao ovaj cd drajv, neka mi kazhe kako da pojacham taj laser. (nisam valjda sve dzabe pisao, josh i online) Sherman.
cd-rom.350 misery,
Potrebni drajveri za Sanyo 2X(CDR-H94A) za WIN95/98... VUK...
cd-rom.351 jolicm,
Kojim sredstvom da obrišem CD, jako mi je važan sadržaj na njemu, pozajmljivao sam nekom, pa mi je isprljao. Da li dolazi u obzir alkohol ??
cd-rom.352 ventura,
> Kojim sredstvom da obrisem CD, jako mi je vazan sadrzaj na njemu, > pozajmljivao sam nekom, pa mi je isprljao. > Da li dolazi u obzir alkohol ?? alkoholom nebi trebao da brises... nisam nikada brisao alkoholom ali ipak... ja CD-ove kada se bas zaprljaju perem u vodi sa deterdzentom...
cd-rom.353 the.edge,
Uzmi pamucnu majicu, npr. potkosulju ili dux i natopi ga sa malo vode. Cisti onda sa tim CD, od centra ka periferiji. ;) Inace, mnogi kazu da treba uzeti destilovanu vodu, detrdzent i sl., ali mislim da se za tim nema potrebe, sem ako se na CDu ne nalaze naslage prljavstine. AcCeSS DeNiED
cd-rom.354 misery,
> Kojim sredstvom da obrisem CD, jako mi je vazan sadrzaj na njemu, > pozajmljivao sam nekom, pa mi je isprljao. > Da li dolazi u obzir alkohol ?? Dolazi u obzir,ali samo chist alkohol i to otprilike 1 kap... \ / I I I/ \/ I_I I\ ***
cd-rom.355 argos,
Imam problema sa CD-rom-om... Rec je o 24x LG GoldStar cd-romu ... Cita samo ganc nove diskove, dok ostale ili ne prepozna ili ih prepozna pa se zbuni i cita ih toliko dugo da blokira win , pa moram da ga resetujem... LM pokushao sam da ga ocistim i onda prvih 10-ak diskova cita dobro , a posle opet krene da brlja. Jel ima nade , da li moze nekako da se pojaca laser, to mi je neko rekao , al kako ? ... Svaka ideja je dobrodoshla ... Na mail , ili ovde... Bane. Poz.
cd-rom.356 mansell,
Preporucite mi najbolje rezace u klasi (cena/kvalitet). Rezac je potreban za malu firmu, sto znaci da se ne reze svaki dan 100 diskova. Brzina rezanja ne bi trebalo da bude manja od 4. Bitnija je pouzdanost u smislu da ce on citati i rezati diskove i posle godinu do dve. Naravno napisete i koje su im cene. 10x.
cd-rom.357 misery,
Kako da dodam bafere za cd-rom van autoexec-a ???