PCHARD.7

16 Oct 1997 - 23 Dec 1999

Topics

 1. novosti (13)
 2. procesori (351)
 3. matične_ploče (392)
 4. monitori (294)
 5. video_kartice (670)
 6. zvučne_kartice (315)
 7. diskovi (417)
 8. cd-rom (357)
 9. diskete (10)
 10. dodaci (43)
 11. laseri (66)
 12. inkjet (135)
 13. matricni (49)
 14. mreze (52)
 15. kvarovi (355)
 16. nabavka (202)
 17. razno (586)

Messages - matricni

matricni.1 posejdon,
Treba mi uputstvo (set komandi) za IBM proprinter III Ukratko, jedan mali .TXT
matricni.2 willow,
Evo o čem' se radi. Najime, moja dobra drugarica po jimenu Aleksandra ima Win 3.11 i štampač marke tipa Panasonic KX-P1150. Sve bi bilo idilično kad bi imala i drajvere za dotičnog. A pošto nema, drži ga u ormanu, gde skuplja prašinu i ni čem' ne može da posluži sem da se Aleksandra popne na njega da bi lakše do'vatila šeširić koji se, inače, nalazi van dometa kad pokuša da se propne na prste :). Zato, molim, kumim, preklinjem.... Ako neko ima drajvere, pliz, neka pošalje. Može i u meijl, može i ovde, samo da već jednom moja, inače dobra drugarica Aleksandra, prestane da cokće i prevće očima u vezi te ujdurme.
matricni.3 kostja,
=> Evo o čem' se radi. Najime, moja dobra drugarica => po jimenu Aleksandra ima Win 3.11 i štampač marke => tipa Panasonic KX-P1150. Sve bi bilo idilično kad bi Da li si probao sa nekim "porodičnim" drajverom iz Win 3.11? Win 3.11 uglavnom drži jedan drajver za celu porodicu štampača. Sad, dotični ima na izboru KX-P1123, 1124 i KX-P1180.
matricni.5 willow,
>> Da li si probao sa nekim "porodičnim" drajverom... Ja lično, nisam, al' ona kaže da jeste i da ne radi. Kaže, "Dule sve sam probala, al' ništa bre ne pomaže" :). U Aleksandrinu stručnost naravno, ne treba sumnjati :). Zato, evo me, još uvek u potrazi baš za dotičnim drajverom. U svakom slučaju, hvala.
matricni.6 posejdon,
Kako se setuju kodne strane na IBM Proprinter III ?
matricni.7 kiklop,
> > Kako se setuju kodne strane na IBM Proprinter III ? Evo i odgovora: Kao prvo potrebno je da u config.sys ubaciš drajver koji ti to omogućava. To je printer.sys. Poslednja verzija dos uz koju je isporučivan printer.sys drajver je 6.22. Da bi ga koristio pod win95 moraš ga ubaciti u setver listu. To se radi sledećom komandom: setver c:\windows printer.sys 6.22 zatim restartuješ računar i tek onda ubaciš komande u config.sys i autoexec.bat. Za config.sys linija treba da glasi ovako: device=c:\dos\printer.sys lpt1=(4201,850,2) prvi parametar u zagradi određuje tip štampača, drugi kodnu stranu a treći ukupni broj kodnih strana koje mogu da se setuju. Zatim je potrebno u autoexec.bat ubaciti sledeće linije: mode lpt1 codepage prepare=((850) c:\dos\4201.cpi) mode lpt1 codepage select=850 Ovime je procedura završena. Napomena u navedenom primeru koristiom sam kodnu stranu 850, ako ti treba neka druga samo promeni broj. P.S. Pored datoteke printer.sys potrebna ti je i datoteka 4201.cpi koja u sebi sadrži fontove za odgovarajuće kodne strane. Sve ovo možeš naći u datoteci koja je prikačena uz poruku. Ako bude bilo nekih problema javi. print.zip
matricni.8 posejdon,
> Kao prvo potrebno je da u config.sys ubaciš drajver koji ti to > omogućava. To je printer.sys. Pretpostavljao sam da to može da se uradi hardverski, kao na, recimo, EPSONU LX-400, koji ima one svičeve pozadi pa se izbor karakter setova vrši kombinacijom zadnja 3 od 8 DIP switch-eva. Na STYLUS-u se isti to postiže komandnim dugmićima, pa sam mislio da je tako nešto izvodljivo i na PROPRINTER-u. Šta je tu je, u svakom slučaju, hvala ti. > P.S. Pored datoteke printer.sys potrebna ti je i datoteka 4201.cpi koja > u sebi sadrži fontove za odgovarajuće kodne strane. Sve ovo možeš naći u > datoteci koja je prikačena uz poruku. Ako bude bilo nekih problema javi. Postupio sam po uputstvu: device(high)=c:ĐdosĐprinter.sys lpt1=(4201,850,2) itd... Međutim, ništa. Onda sam krenuo kroz CONFIG.SYS step by step i posle gore navedenog reda javila mi se poruka koja me već duže vreme izbacuje iz takta: Incorrect DOS version Kažem duže vreme, jer mi se javlja i posle MEM, MODE, SYS... i ne mogu da se setim posle čega još. Na izgled prosto obaveštenje o nepodudaranju verzija DOS-a, kako sam mislio, ali gledao sam na drugim računarima sa istom verzijom DOS-a i istim ovim naredbama (isti size i vreme nastanka) radi normalno !? U čemu je stvar ?
matricni.9 kiklop,
> Postupio sam po uputstvu: > > device(high)=c:ĐdosĐprinter.sys lpt1=(4201,850,2) > itd... > > Međutim, ništa. Onda sam krenuo kroz CONFIG.SYS step by step i posle gore > navedenog reda javila mi se poruka koja me već duže vreme izbacuje iz > takta: > Incorrect DOS version Radi se o tome da u config.sys nisi stavio setver.exe. Ako se setver tabela ne učita na vreme sve starije komande i drajveri prijaviće ti ovu poruku. Potrebno je da pre linije u kojoj ti se nalazi printer.sys ubaciš sledeću liniju: DEVICE=C:\WINDOWS\SETVER.EXE Sa ovom linijom se učitava setver lista, koja vara starije verzije komandi sa odgovarajućom verzijom dosa.
matricni.10 posejdon,
> Radi se o tome da u config.sys nisi stavio setver.exe. > Potrebno je da pre linije u kojoj ti se nalazi printer.sys > ubaciš sledeću liniju: > > DEVICE=C:ĐWINDOWSĐSETVER.EXE Obzirom da je u pitanju mašina bez WIN ubacio sam: DEVICE=C:ĐDOSĐSETVER.EXE i opet isto: Incorrect DOS version :(( Kad posle sa komandne linije izvršim SETVER, posle ispisa 30-ak fajlova, dobijem sledeći pozdrav: NOTE: SETVER device not loaded. To activate SETVER version reporting you must load the SETVER.EXE device in your CONFIG.SYS. Kako nije LOAD kad sam ga ja LOAD u cinfig.sys ?
matricni.11 kiklop,
> >> Radi se o tome da u config.sys nisi stavio setver.exe. >> Potrebno je da pre linije u kojoj ti se nalazi printer.sys >> ubaciš sledeću liniju: >> >> DEVICE=C:ĐWINDOWSĐSETVER.EXE > > > Obzirom da je u pitanju mašina bez WIN ubacio sam: > > DEVICE=C:ĐDOSĐSETVER.EXE > Hm, a koja verzija DOSa je u pitanju? Ako je manja od 6.22, javi da ti pošaljem stariju verziju printer.sys datoteke. > i opet isto: > > Incorrect DOS version :(( > > Kad posle sa komandne linije izvršim SETVER, posle ispisa 30-ak fajlova, > dobijem sledeći pozdrav: > > NOTE: SETVER device not loaded. To activate SETVER version reporting > you must load the SETVER.EXE device in your CONFIG.SYS. Proveri da li si ispravno ukucao liniju, da li ti se u setver.exe uistinu nalazi u DOS direktorijumu i slično. Inače ovo mora da radi, ako si postupio po uputstvu, jer sam sve to lično isprobao i radilo je bez ikakvih problema.
matricni.12 milun,
Dobio sam stampac EPSON LX 400 i treba mi objasnjenje ukratko i odgovor da li mogu na njemu da stampam slike. Unapred zahvalan. Milun
matricni.13 olio,
> Dobio sam stampac EPSON LX 400 i treba mi objasnjenje ukratko i > odgovor da li mogu na njemu da stampam slike. Pa naravno da mozes da stampas slike.
matricni.14 popovics,
Jeste malo možda čudno, ali nema se paaara :). L&M, da li postoji teoretska mogućnost priključivanja Komodorovog štampača na PC, i kako?
matricni.15 dr.grba,
>> Jeste malo možda čudno, ali nema se paaara :). L&M, da li postoji >> teoretska mogućnost priključivanja Komodorovog štampača na PC, i kako? Ovo sam uspeo jednom da uradim pre nekoliko godina. Mora preko paralelnog porta (sad, da li BAŠ mora, ne znam) i u podešavanjima u setupu koji ide po papiru, a što se dobije držanjem jednog od tastera prilikom uključivanja, postoji jedno podešavanje koje ga čini kompatibilnim sa PC postavkama. Da li beš oznaka PC ili IBM ili nešto sližno, ne se ćam se više - tek, lako ćeš prepoznati.
matricni.16 popovics,
▄- Ovo sam uspeo jednom da uradim pre nekoliko godina. Mora preko ▄- paralelnog porta (sad, da li BAŠ mora, ne znam) i u ▄- podešavanjima u setupu koji ide po papiru, a što se dobije ▄- držanjem jednog od tastera prilikom uključivanja, postoji ▄- jedno podešavanje koje ga čini kompatibilnim sa PC postavkama. ▄- Da li beš oznaka PC ili IBM ili nešto sližno, ne se ćam se ▄- više - tek, lako ćeš prepoznati. Sorry na ovolikom citiranju, ali priznajem da mi dosta toga ovde nije jasno... 1. Kada sam ovo pitao, pre svega sam mislio na HARDVESKU VEZU. Štampač nije baš od firme Commodore, ali se priključuje na Commodore ( 64 :) ) preko standardnog Commodore-ovog priključka ( na koji se redno može povezati još i nekoliko disk-jednica i štampača ). Kao što rekoh, štampač NIJE Commodore-ov original, već Sehoiha ( ili tako nešto slično ). 2. Koji Setup pominješ ( i to još da ide po papiru ?!? ) 3. Da li se ovako nabudženi štampač može koristiti i iz slupanih pendžera 95 ili samo iz DOS-a, i da li će uopšte moći da štampa grafiku ( kvalitet nije bitan ) 4. Port otprilike izgleda ovako: 1.Serial Srqin ___________ 2.GND / \ 3.Serial atn in/out / /5/ \1\ \ 4.Serial clk in/out / -6- \ 5.Serial data in/out \ |4| |2| / 6.Reset \ |3| / \____________/ Ovo je slika ULAZA na C-64 ), što znači da štampač ima to samo invertovano.
matricni.17 dr.grba,
>> Kada sam ovo pitao, pre svega sam mislio na HARDVESKU VEZU. Štampač >> nije baš od firme Commodore, ali se priključuje na Commodore ( 64 :) ) Kako si pitao, tako sam ti i odgovorio. Originalni Commodore štampač ima paralelni port.
matricni.18 arsic,
Ima li neke dobre duse sa uputstvom za: SAMSUNG SP-0912, 9-pinac ?? Unapraed zahvalan Arsa
matricni.19 dr.grba,
>> Ima li neke dobre duse sa uputstvom za: >> >> SAMSUNG SP-0912, 9-pinac ?? Imam ja. Reci šta treba.
matricni.20 popovics,
▄- SAMSUNG SP-0912, 9-pinac ?? Može malo tex. karakteristika za gorepomenuti, pošto sam u fazi kupovine štampača ( matrični )...
matricni.21 popovics,
Ima li neko iskustava sa matričnim printerima marke Fujitsu?
matricni.22 vstan,
> Ima li neko iskustava sa matričnim printerima marke Fujitsu? Večiti su :) Jedina zamerka je mala kaseta za traku.
matricni.23 sjocic,
Potreban spisak funkcija switch-eva za EPSON RX-80 stampac. ──────────────────────────────────────────────────────── Ukoliko niko nema spisak switch-eva, dobro bi doslo i samo setovanje stampaca koji moze da ispise gornju liniju, ( trenutno ispisuje samo slova 'DDDDD...' umesto linije)
matricni.24 arsan,
Problem: PANASONIC KX-P1624, matricni stampac 24 pina A3 formata W95 ga prepoznaje, ali stampac pri stampi obavezno pravi prored od jednog reda. Na prednjem panelu ima gomilu podesavanja, a ja prvi put video taj stampac pa pojma nemam. Na internetu nema nikakih podataka o njemu pa bi zamolio neku dobru dusu za pozajmicu uputstva ili savet. Unapred hvala. Pozdrav!!!
matricni.25 zlaya,
- formata - W95 ga prepoznaje, ali stampac pri stampi obavezno pravi prored - od jednog reda. Na prednjem panelu ima gomilu podesavanja, a ja - prvi put video taj stampac pa pojma nemam. Na internetu nema - nikakih podataka o njemu pa bi zamolio neku dobru dusu za - pozajmicu uputstva ili savet. Imaš negde stavku tipa "add CR / LF" ili tako nešto, probaj s time da rešiš svoj problem.
matricni.26 sjocic,
-> Potreban spisak funkcija switch-eva za EPSON RX-80 stampac. -> ──────────────────────────────────────────────────────── Zar je moguce da niko nema Epson-a RX-80 ili FX-80 ?
matricni.27 savaerc,
Ima li neko Epson ESC/P Reference Guide?
matricni.28 iggi,
Potreban mi je drajver za epson LQ 100(win 3.1) hvala
matricni.29 stemil,
Ortak došao do starog štampača još sa C-64 koji dugo nije korišćen. Probao ga na Commodoreu i šljaka ko bog, ali on bi hteo da ga koristi na svom PC-u. Sećam se od ranije da postoji neki dodatak (ili tako nešto) koji omogućava PC-u da radi sa ovim štampačem, samo što sad više ne znam gde sam to video. Molim sve koji znaju nešto o ovome za pomoć ! Inače oznaka štampača je: Super Riteman C+ Unapred puno Hvala ! Miki
matricni.30 stemil,
Ortak došao do starog štampača još sa C-64 koji dugo nije korišćen. Probao ga na Commodoreu i šljaka ko bog, ali on bi hteo da ga koristi na svom PC-u. Sećam se od ranije da postoji neki dodatak (ili tako nešto) koji omogućava PC-u da radi sa ovim štampačem, samo što sad više ne znam gde sam to video. Molim sve koji znaju nešto o ovome za pomoć ! Inače oznaka štampača je: Super Riteman C+ Unapred Hvala !
matricni.31 supers,
Ima li neko iskustva sa Olivetti matričnim štampačima? Sreo sam se sa jednim Olivetti dinosaurusom i ne umem da ga ukrotim. Printer port je Normal, setovao sam štampanje direktno na printer (RAW), u Win95 je instaliran drajver za odgovarajući model (Olivetti DM 600 S) ali uprkos svemu tome dobijam samo neko đubre na štampaču. Osim toga, na čudan način mi uvlači papir: malo unapred, pa ga malo izbacuje unazad. Kako se namešta poluga sa leve strane štampača? Ima dva položaja koji su označeni ovako: │ ▄ gornji položaj │ ▄ donji položaj │ ▀ │ ▀ Dakle, postoje linija i kružić, s tim što je kružić udaljen od linije u gornjem položaju, a blizu nje u donjem položaju. Ima li to veze sa uvlačenjem papira? Štampač je širok kao dupli A4 format i šina za papir može da se pomera od ivice štampača do njegove sredine. Ima LCD displej koji izbacuje poruke tipa Local, Ready... Šta znači Local a šta Ready? Ako neko ima ovaki Kawasaki, neka mi da kratko uputstvo za štampanje, uključujući i to koju dugmad treba pritisnuti ;>
matricni.32 arizan,
Potrebno uputstvo za dzamperisanje lx-800 . Ako neko ima nek okaci na mail. Unapred zahvalan!
matricni.33 smrda,
Zamolio bih nekog ko ima uputstvo za epson stylus photo700 da mi ga pozajmi ili da mi ga okaci na mail.Unapred hvala!
matricni.34 milosh,
Ako neko ima FX 80 Epson molio bih raspored dip switch prekidaca za njega da bi radio normalno. Ako ima i uputstvo svaki pojedinacno sta znaci bilo bi jos bolje :) Milosh
matricni.35 bsto,
Da li neko zna gde mogu da se kupe plasticne rucice za okretanje valjka na stampacima LQ 570+ i LQ 1070+. Moze i informacija da li neko kod nas to pravi ili je zainteresovan da ih pravi. Pozeljne informacije na mail ili tel. 3470122 lok 141 ili 147 traziti tehnicara Boska.
matricni.36 mbarjak,
Nabavio sam (relativno bajat) A3 stampac Honeywell , meni interesantan jer moze da stampa bar-kodove. Sve bi bilo u redu da stampac nema RS232 port na sebi. Kako da ga povezem na PC?
matricni.37 calex,
> moze da stampa bar-kodove. Sve bi bilo u redu da stampac nema RS232 port > na sebi. Kako da ga povezem na PC? Na serijski port? ;) Koji je štampač u pitanju, mogu da pogledam može li uopšte da mu se doda paralelni port?
matricni.38 sherloc,
Imam jedan problem... :) Naime... shtampach nece da mi shtampa. E sad, koliko sam ja zakljuchio problem je softverski, poshto je shtampach odradio "print screen" iz dosa. Do skora je sasvim ok radio. Sada jednostavno kazhe da ispishe isto shto i kada ne bih pritisnuo "set". Ako ima znachaja shtampach je Panasonic KX-P1123. Hvala, potreban shto skoriji odgovor. ByE
matricni.39 dselic,
> Naime... shtampach nece da mi shtampa. E sad, koliko sam ja > zakljuchio problem je softverski, poshto je shtampach odradio > Hvala, potreban shto skoriji odgovor. Opis problema ti je baš dobar, Holmes. ;) Nego, nije mi baš najjasnije šta znači: > Sada jednostavno kazhe da ispishe isto shto i kada ne bih > pritisnuo "set". Ono, kakav set? Set komanda iz Dos-a? Set dugme na štampaču? Kad pokušaš da printaš iz Windows-a šta se desi? Jel izbaci neki printer error, ili kaže da štampa ali ništa ne izlazi? Šta god da je, skoro bi sigurno pomoglo kad bi reinstalirao drajvere ili Win. Dan
matricni.40 sherloc,
>> Opis problema ti je bas dobar, Holmes. ;) Pokushacu da se ispravim ovaj put :) >> Nego, nije mi bas najjasnije sta znaci: >> Ono, kakav set? Set komanda iz Dos-a? Set dugme na stampacu? Kad Na shtampachu. >> pokusas da printas iz Windows-a sta se desi? Jel izbaci neki printer >> error, ili kaze da stampa ali nista ne izlazi? Evo shta ispishe: "There was an error writing to LPT1: for the printer (Panasonic KX-P1123) There was a problem sending your document to the printer. Make sure the printer cable is connected adn that the printer is online. To continue printing, click retry. Windows will automatically retry every 5 seconds. " A to mi je i ranije ispisivao ako bih mu zadao da shtampa, a ne bih pritisnuo dugme " set " na shtampachu. >> Sta god da je, skoro bi sigurno pomoglo kad bi reinstalirao drajvere >> ili Win. Ima li neko neki drugi predlog, ako ne... probacu ovo. ByE
matricni.41 dselic,
> Pokushacu da se ispravim ovaj put :) Kako volim ovaj sez, ispada da si replicirao na stemilovu poruku a ne na moju. :) Pitam se kome će ovaj reply biti pripisan. :) Dan
matricni.43 bsto,
Trazenu glavu za LQ1070 mozes da nadjes u MZ computers Dubljanska 70. Zvao sam ih prosle nedelje, nemaju trenutno glave ali vrse reparaciju.
matricni.44 rkramer,
C:\> Posebno : Kakve su ocene za reparaciju (popravku) C:\> glave sa ostecenim iglicama ( oko 6-7 iglica)? Na koji nacin su ostecene? Polomljene, ili samo ne funkcionisu.
matricni.45 bigbane,
da li neko mozda zna raspored dip prekidaca na stampacu STAR LC-20 da radi pod win98 unapred hvala puno!
matricni.46 popovics,
Daklem. Imam problem. Na Win95 ne uspevam da instaliram drajver za LQ100 ESC P/2, u stvari ne mogu da instaliram NI JEDAN DRAJVER ZA ŠTAMPAČ koji dolazi uz W95. Stvar je u tome što jednostavno računar ne prikaže listu štampača (Start/settings/printers/add new/local printer, next...) i kada treba da izbaci proizvođače i modele (onako u dve kolone) na tom mesto izbaci samo prazan textbox. Kako rešiti ovaj problem (na dve iste 95ice-ista verzija ovaj problem se nije javljao). HELP? Srcky/popovics
matricni.47 vvaske,
Ima li neko da zna adresu, telefon, e-mail, bilo šta o nekom Epson servisu tu u Beogradu ? Treba mi jedna sićušna metalna pločica za Epson LQ570 EscP2 koja stoji između trake i papira i sprečava mazanje... Unapred zahvalan... Vvaske
matricni.48 popovics,
Još jedno pitanje u vezi sa štampanjem. Naravno radi se o matričnom štampaču (LQ100 ESC P2). Negde sam video (ali ne znam više gde) opciju (tačnije klizač) koliko vremena (procesorske snage) da se troši na Print, MORAO bih do ta promenim jer me očekuje prilično obimna štampa, a koliko mogu da primetim sve se štampa STRAŠNO sporo i to ne zbaš štampača (on 50% štampanja stoji), već zbog toga što mu valjda računar ne isporučuje podatke dovoljno brzo. Please help code:hitno! Srcky/popovics
matricni.49 vlajel,
Potreban je neki info gde se moze reprogramirati eprom matricnog stampaca,ako je bitno rec je o IBM stampacu.