PCHARD.7

16 Oct 1997 - 23 Dec 1999

Topics

 1. novosti (13)
 2. procesori (351)
 3. matične_ploče (392)
 4. monitori (294)
 5. video_kartice (670)
 6. zvučne_kartice (315)
 7. diskovi (417)
 8. cd-rom (357)
 9. diskete (10)
 10. dodaci (43)
 11. laseri (66)
 12. inkjet (135)
 13. matricni (49)
 14. mreze (52)
 15. kvarovi (355)
 16. nabavka (202)
 17. razno (586)

Messages - zvučne_kartice

zvučne_kartice.1 silence,
Nova tema!!! Jao, fto je leeeepaaa... :)))))))))
zvučne_kartice.2 emajsijuen,
Da li je iko cuo za neki IBM-ov modem na 33600, koji u sebi ima integrisanu Sound Blaster 16 kompatibilnu karticu ? U prilici sam da ga nabavim po ceni od 170 DEM. Da li je to skupo, i kakav je kvalitet svega toga ?
zvučne_kartice.3 nenad,
> Da li je iko cuo za neki IBM-ov modem na 33600, koji u sebi ima > integrisanu Sound Blaster 16 kompatibilnu karticu ? U prilici sam da > ga nabavim po ceni od 170 DEM. Da li je to skupo, i kakav je > kvalitet svega toga ? Verovatno je u pitanju uređaj zasnovan na IBM-ovom DSP MWave čipu koji oni ugrađuju u svoje notebook-ove i koji obavlja sve poslove potrebne za modem i zvučnu karticu, tj. digitalno-analognu konverziju. U principu ne bi trebalo da te se tiče kako je nešto realizovano ako radi pod DOS-om iz običnog komunikacionog programa, dakle ako ne zahteva neki drajver ili softversku podršku od strane glavnog procesora. Po onome što sam čitao modemi zasnovani na tom čipu su sasvim dobri i što je još lepše mogu se softverski upgrade-ovati na veće brzine.
zvučne_kartice.4 cape,
OBRATI PAZNJU !!! OBRATI PAZNJU !!! Zanima me vase misljenje o izboru izmedju original sound blastera ( najeftiniji model Vibra 16 bit sa fm cipom koji nije neophodan , cena oko 120 dm ) ili kompaktibilac ( oko 40 dm ). Za sta se odluciti ? Sta se dobija a sta gubi kupovinom jedne ili druge ? Napomena radi se o prosecnom korisniku ( zvuk mi je potreban za igrice , Internet pricanje , Windows i slicno , nikakva konponovanja slusanja muzike i slicne munje ). Vita jela zelen bor cekam brzi odgovor :)
zvučne_kartice.5 vstan,
> Zanima me vase misljenje o izboru izmedju original sound > blastera ... ili kompaktibilac Slično pitanje - šta uzeti: ESS ili Opti (sa osvrtom na snagu pojačala :)
zvučne_kartice.6 nitugard,
> Zanima me vase misljenje o izboru izmedju original sound > blastera ( najeftiniji model Vibra 16 bit sa fm cipom koji nije Koliko je meni poznato, original Sound Blastere pravi Creative Labs. Kako se tu Vibra uklapa, ne znam. Neka neko ko zasigurno zna potvrdi ili opovrgne, ali meni miriše da to baš nije originalni Sound Blaster. > Napomena radi se o prosecnom korisniku ( zvuk mi je potreban za > igrice , Internet pricanje , Windows i slicno , nikakva konponovanja Što se igrica tiče, postoje neke koje zakeraju za pravim Sound Blasterom i to 16... Konkretno, Blood Omen - Legacy of Kain mi se buni, ne sviđa mu se Opti kompatibilac.
zvučne_kartice.7 emajsijuen,
Vs>> Slicno pitanje - sta uzeti: ESS ili Opti Vs>> (sa osvrtom na snagu pojacala :) Uzmi ESS... Ovo govorim iz iskustva sa OPTI MAD 16 karticom.
zvučne_kartice.8 supers,
>> Da li je iko cuo za neki IBM-ov modem na 33600, koji u sebi ima >> integrisanu Sound Blaster 16 kompatibilnu karticu ? U prilici sam da ga >> nabavim po ceni od 170 DEM. Da li je to skupo, i kakav je kvalitet svega >> toga ? Za to što dobijaš svakako nije skupo. Neko je na Sezamu oglašavao slične IBM proizvode na 14400, koji su imali tu manu da su Winmodemi - imaju hardverske protokole ali je kontrola moguća samo preko softverskih drajvera. U principu i ovakvi modemi imaju sasvim OK performanse, ali je opasno staviti ih u mašinu nekome ko se ne razume, pa kada zezne drajvere ode sve dođavola...
zvučne_kartice.9 kostja,
=> Slično pitanje - šta uzeti: ESS ili Opti => (sa osvrtom na snagu pojačala :) Pa, ako ćeš da se dereš... najjače što sam video je Adsonic SB 16 sa Yamahinim čip-setom kome stoji da je pojačalce 5W, a i dobije se CD sas nekim programom za soft wave table.
zvučne_kartice.10 kostja,
=> Koliko je meni poznato, original Sound Blastere pravi Creative Labs. => Kako se tu Vibra uklapa, ne znam. Neka neko ko zasigurno zna potvrdi Vibra je Creative Labs-ov čip set. Tako da je dotična Vibra 16 FM OEM produkt. Inače može se naći i "čist" SB Vibra 16 za nekih 90DM.
zvučne_kartice.11 popovics,
> Zanima me vase misljenje o izboru izmedju original sound > blastera ( najeftiniji model Vibra 16 bit sa fm cipom koji nije > neophodan , cena oko 120 dm ) ili kompaktibilac ( oko 40 dm ). > Za sta se odluciti ? > Sta se dobija a sta gubi kupovinom jedne ili druge ? > Napomena radi se o prosecnom korisniku ( zvuk mi je potreban za > igrice , Internet pricanje , Windows i slicno , nikakva > konponovanja slusanja muzike i slicne munje ). Pa, ja sam srećan vlasnik jednog Creative Labs Sound Blaster 16 P'n'p karte, koja nije kupljena ovde. već u inostranstvu za nekih 130 dm. Pravo da ti kažem, da se vratim u ono vreme kada sam je kupio, opet bi kupio nju... Zašto? Zato što uz nju dobiješ: dve diskete sa drajverima (za zvučnu kartu i CD-rom) i pratećim programćićima, dva CD-a natrpanih softverom (prvi muzičkim, a drugi Internet tj. Internet Explorer, Webphone i Real Audio) koji je jako korisntan, ako zna da se upotrebi na pravi način (ako nisi znao ovaj softver omogućava real-time telefoniranje glasom preko Interneta, dok plaćaš samo račun provajderu i tel. račun do provajdera i izađe ti mnooogo jeftinije nego da si zvao Ameriku ili Kanadu direktno). Pored softverskih stvari, dobijaš još i nekoliko knjiga (ovo važi za moj SB, a za Vibru, ne znam...) > Vita jela zelen bor cekam brzi odgovor :) Jel ovo dovoljno brzo? A opširno? P O P
zvučne_kartice.12 saint,
=> Slicno pitanje - sta uzeti: ESS ili Opti Uzmi ESS neces zazaliti... Imam ESS i nikad mi nije pravio probleme...
zvučne_kartice.13 nitugard,
> Inače može se naći i "čist" SB Vibra 16 za nekih 90DM. Znači, možda ću ipak moći da igram Kaina - ako kupim Vibru? B( Znaš li još neke prednosti "čiste" Vibre nad Optijem i drugim kompatibilcima? Da li to "Vibra" znači da je bolja od SB 16 ili obrnuto? Je li 90 DEM full pack ili nekakav OEM? 10x.
zvučne_kartice.14 acos,
Potrebni su mi drajveri za Audio Excel CMI8330 zvucnu kartu. Ako neko ima,nek' okaci ovde ili meni u mail. pozdrav, acos
zvučne_kartice.15 nesha,
>Znas li jos neke prednosti "ciste" Vibre >nad Optijem i drugim kompatibilcima? Pa pazi, razlika izmedju Vibre i obichnog sb16 je u tome shto su vibra kartice po pravilu OEM, i definitivno imaju neshto vishe shuma od 16-ice.. Shto se tiche prednosti u odnosu na OPTI i ESS, tu je i 16-bitni DMA, pa kartica samim tim manje opterecuje procesor. Ako ne bi da uzimash Vibru, uzmi ESS, to je moj savet..
zvučne_kartice.16 nitugard,
> Shto se tiche prednosti u odnosu na OPTI i ESS, tu je i 16-bitni DMA, pa > kartica samim tim manje opterecuje procesor. So... Ako neki program traži SB-16 i insistira na njemu, Vibra prolazi, Opti i ESS ne? > Ako ne bi da uzimash Vibru, uzmi ESS, to je moj savet.. Već imam Optija i nisam nezadovoljan. Dobio sam ga tako što sam ESS starije generacije (koji mi se jako sviđao) vratio u garantnom roku, nešto je počeo da brlja kod semplovanja. Opti je odradio svoj garantni rok, tako da sada možda uzmem Vibru ili SB-16, čisto kompatibilnosti radi. U svakom slučaju, hvala.
zvučne_kartice.17 nesha,
>So... Ako neki program trazi SB-16 i insistira na njemu, >Vibra prolazi, Opti i ESS ne? Bash tako.
zvučne_kartice.18 cape,
Sta je to OEM iz prethodnih poruka ?
zvučne_kartice.19 cape,
Covek mi nudi karticu Creative Sound Blaster CT 2800 ( Vibra 16 s ) za 80 nemaca . Ima li neko iskustva sa njom ili je cuo bilo sta Pisite .
zvučne_kartice.20 pecanac,
# Sta je to OEM iz prethodnih poruka ? Pakovanje hardvera (modem, disk, SB karta...) uz koje ne idu svi tzv. potrebni delovi (uputstva, drajveri, fino pakovanje...) već su delovi spakovani na veću količinu i predviđeni da se prodaju nekom dileru/servisu a NE krajnjem kupcu. Full pack je suprotno od OEM-a i ono je namenjeno krajnjem kupcu. Dakle, pojedinačno, u kutiji, šareno, puno drajvera, disketa, uputstava, kablova, više testirano itd... (i skuplje je ;)
zvučne_kartice.21 vstan,
> Pa pazi, razlika izmedju Vibre i obichnog sb16 je u tome shto > su vibra kartice po pravilu OEM, i definitivno imaju neshto > vishe shuma od 16-ice.. Koliko sam primetio Vibre nema "tonske" komande (basovi i visoki), u odnosu na tzv. običan SB16.
zvučne_kartice.22 supers,
>> Sta je to OEM iz prethodnih poruka ? Original Equipment Manufacturer pakovanje, namenjeno za ugradnju u konfiguracije a ne za maloprodaju na tržištu. To ti je kada se komponente pakuju u paketima od po 100 ili više komada, pa onda naši dileri sadržaj tih paketa prodaju na komad, i ti dobiješ kesicu bez kutije, nekad i bez uputstava i bez drajvera.
zvučne_kartice.23 supers,
>> Slično pitanje - šta uzeti: ESS ili Opti >> (sa osvrtom na snagu pojačala :) Ni jedno ni drugo, nego AudioExcel ;) To je kobajagi neko ime, a postoje i OPTI 931 kartice sa imenom, tipa ExpertColor, koje su sjajne. U klasi najjeftinih kartica bolja imena nose OPTI čipove. Ako, pak, uzimaš totalni noname, prednost ima novi ESS 1869 chipset.
zvučne_kartice.24 acos,
Hitno potrebni drajveri (dos) za AudioExcel CMI8330. pozdrav, Ceda
zvučne_kartice.25 zlaya,
- Da li je iko cuo za neki IBM-ov modem na 33600, koji u sebi ima - integrisanu Sound Blaster 16 kompatibilnu karticu ? U prilici - sam da ga nabavim po ceni od 170 DEM. Da li je to skupo, i - kakav je kvalitet svega toga ? Reč je o MWAVE klonu, tj kartici koja ima taj čip (rađen za IBM), u kome su kombinovani modem i zvučna kartica. Sam IBM je do sada izbacio MWAVE 1, i MWAVE 2 kartice, obe su ugrađivane u APTIVA modele. Prvi klonovi su se u BGD pojavili pre oko godinu dana po gorepomenutoj ceni. Kvalitet je u klasi SB 16 sa DSPom. Ukoliko je original IBM ili OEM IBM kartica mora da ima odgovarajuće Part No na sebi. Zvučni deo cele kombinacije je u klasi Vibre 16, a modem klasičan sa MNPom i USR komandama...
zvučne_kartice.26 planck,
Postovane kolege, Da li postoje Windows95 drajveri za Media Magic 16-bit? Pozdrav, VLADA
zvučne_kartice.27 lboki,
Treba mi jedna vazna informacija.... naime, imam modem umc 14.400 koji je sasvim fino radio...e a sad pored toga dela imam i jednu zvucnu karticu tipa audio excel .problem je u tome sto nece zajedno sasvim lepo da rade.ustvari nece uopste da rade ... znam da treba neki irq da se cacka ,ali ne znam koji...molim sto hitniji osgovor hvala!
zvučne_kartice.28 supers,
>> zajedno sasvim lepo da rade.ustvari nece uopste da rade ... >> znam da treba neki irq da se cacka ,ali ne znam koji...molim sto >> hitniji osgovor A šta kaže Control Panel/System/Device Manager? Koje IRQ koriste modem, a koje kartica? Koje konfilkte Windows prijavljuje?
zvučne_kartice.29 lboki,
> A sta kaze Control panel/System/Device manager ? > Koje irq koriste modem a koje kartica?Koje konflikte prijavljuje Windows? e ok. sada sam to nekako sredio pa mi zvucna radi! ali zvuke je nkako mnogo piskav.naime, zvuk preko cd-roma je nesto piskaviji nego inace, a zvukovi koje ispusta windows su vise nego pistavi... posle jednog takvog zvuka desilo mi se da je zvucnik i posle zavrsetka piska nastavio da pisti (i jos uvek pisti ) pa sam bio primoran da iskljucim zvucnik.kako da prevazidjem problem?
zvučne_kartice.30 term,
Imam SB 931 Opti i 4x CD-ROM. Nista se necuje audio CD,a cd-rom i SB su povezani. U cemu je problem? Ako imate neko resenje, posaljite mi na mail. Unapred hvala.
zvučne_kartice.31 pvlada,
> Nista se necuje audio CD,a cd-rom i SB su povezani. Možda su pogrešno povezani ? Pozdrav Vlada
zvučne_kartice.32 allmighty,
POTREBAN BILO KAKAV SAVET U VEZI DEFINISANJA ZVUCNE KARTICE MOZART SOUND SISTEM POD 95-ICOM.DRAJVERI KOJE SAM SKINUO SA INTERNETA NE VALJAJU. HVALA UNAPRED.
zvučne_kartice.33 jvujnic,
Jedan drugar ima problem. Nedavno je kupio SB16 Vibra karticu (kao i ceo računar) i sve lepo šljaka, sem što dolazi do izobličenja kod muzike usemplovane na 44kHz. Na 22050 Hz i nižim sve se lepo čuje, dok se kod 44 kHz kod viših tonova dolazi do efekta kao da muzika i pevač gutaju nešto. :) Pa ako ima rešenja molio bih da ga čujem. To se dešava samo kad se puštaju .wav sekvence, odnosno, semplovi. Sa CD-ovima i MIDI-ima je sve normalno. Ako je od nekog značaja, zvučna kartica je u slotu tik do modema.
zvučne_kartice.34 duskos,
> Imam SB 931 Opti i 4x CD-ROM. > Nista se necuje audio CD,a cd-rom i SB su povezani. > U cemu je problem? > Ako imate neko resenje, posaljite mi na mail. > Unapred hvala. A da li si probao da instaliras windows ponovo. Meni je takodje sve bilo nemo, pa sad evo uzivam u zvucima. Ako to nece onda ti je mozda kabli u prekidu. Pozdrav, duskos!
zvučne_kartice.35 silence,
> Nedavno je kupio SB16 Vibra karticu (kao i ceo računar) i sve lepo > šljaka, sem što dolazi do izobličenja kod muzike usemplovane na 44kHz. > Na 22050 Hz i nižim sve se lepo čuje, dok se kod 44 kHz kod viših > tonova dolazi do efekta kao da muzika i pevač gutaju nešto. :) > > To se dešava samo kad se puštaju .wav sekvence, odnosno, semplovi. Sa > CD-ovima i MIDI-ima je sve normalno. Ako se radi o 'štucanju', a računar je neki slabiji (286, 386?), tipujem da je uzrok svemu nedostatak procesorske snage. Mada... Koji je računar u pitanju, u kojem programu se sempluje i preslušava, koji operativni sistem (da ne kažem - koji Windows)? Kao prvu probu neka tvoj drugar nešto što je usemplovao kod sebe na računaru na 44 kHz, pusti na nekom drugom računaru... I obrnuto...
zvučne_kartice.36 jvujnic,
> Ako se radi o 'štucanju', a računar je neki slabiji (286, 386?), > tipujem da je uzrok svemu nedostatak procesorske snage. Mada... > Koji je računar u pitanju, u kojem programu se sempluje i preslušava, > koji operativni sistem (da ne kažem - koji Windows)? Radi se o pentiumu na 166Mhz, sa 32MB rama, tako da spor hardver nije u pitanju. OS je win95 OSR2. Slušali smo preko windowsovog sound playera. > Kao prvu probu neka tvoj drugar nešto što je usemplovao kod sebe na > računaru na 44 kHz, pusti na nekom drugom računaru... I obrnuto... Ma, pošto je drugar skoro nabavio računar, odeno sam mu neki CD sa semplovima iz filmova, ali oni kvalitetniji se lošije čuju. Isti semplovi se kod mene čuju perfektno, a imamo istu zvučnu karticu. Sad, šta je problem, to neznam, ali činjenice su da je zv. kartica u slotu do medema (čuo sam da ova kombinacija može da pravi probleme), ploča je HX (i za nju sam čuo da pravi neke probleme, ali ne ove prirode), i, ako je od nekog značaja, modem je prolink 33600. Može da bude i do verzije windowsa. Neznam. Zna li neko zašto se ovo događa?
zvučne_kartice.37 silence,
> Ma, pošto je drugar skoro nabavio računar, odeno sam mu neki CD sa > semplovima iz filmova, ali oni kvalitetniji se lošije čuju. Isti > semplovi se kod mene čuju perfektno, a imamo istu zvučnu karticu. > Obzirom da kažeš da imate istu zvučnu karticu (ne reče koju), što ne odneseš svoju karticu kod njega u računar!? Tako bi znali da li je problem do kartice ili do nečeg drugog. Probajte i da ubodete karticu u drugi slot. > Može da bude i do verzije windowsa. Neznam. Mislim da to nije u pitanju, i ja vozim OSR2. Pre bih rekao ili da je sama kartica neispravna ili da nije dobro instalirana. Kako se čuje kada iste semplove puštate preko Sound Recordera?
zvučne_kartice.38 jvujnic,
> Obzirom da kažeš da imate istu zvučnu karticu (ne reče koju), što ne > odneseš svoju karticu kod njega u računar!? Tako bi znali da li je > problem do kartice ili do nečeg drugog. Probajte i da ubodete karticu u > drugi slot. Rekoh u prvoj poruci da je reč o SB Vibra 16 kartici. MA, rado bih ja odneo moju karticu i probao kod njega, ili promenio slot njegovoj kartici, da to on sme meni (a i sebi) da dozvoli. Mislim ipak da je najbezbolnije rešenje da on pozove onoga od koga je kupio računar da mu ovaj ili zameni karticu ili sredi ono što nevalja (što sam i savetovao). Inače, ovo je dečku ovo prvi računar u kući i sve što nevalja, kako mi se čini, prima sa mnogo frustracija (kao što bi svaki normalan čovek u njegovoj situaciji, zar ne?). No, o strahu od kvara novog računara i posledicama tog straha mogli bismo u drugoj konferenciji. :) Tako je i ovo moje pitanje ovde čisto u svrsi uveravanja tog druga da bilo koji "kvar" nije ništa strašno i nešto što se nemože srediti, pogotovu kad je računar pod garancijom. :) > Mislim da to nije u pitanju, i ja vozim OSR2. Pre bih rekao ili da je > sama kartica neispravna ili da nije dobro instalirana. > > Kako se čuje kada iste semplove puštate preko Sound Recordera? Kod mene savršeno, a kod njega zamuckuje.
zvučne_kartice.39 bsto,
Potrebni drajveri za karticu ES688, kao i neko uputsvo za jumpere. Može ovde ili na mail. Unapred HVALA.
zvučne_kartice.40 silence,
> MA, rado bih ja odneo moju karticu i probao kod njega, ili promenio slot > njegovoj kartici, da to on sme meni (a i sebi) da dozvoli. Mislim ipak da > je najbezbolnije rešenje da on pozove onoga od koga je kupio računar da > mu ovaj ili zameni karticu ili sredi ono što nevalja (što sam i > savetovao). Izjavi mu saučešće u moje ime. ;) Mislim, zbog garancije. Svi pametni dileri su digli ruke od lepljenja nalepnica na kućište - šta god ti ne valja odmah trčiš kod dilera, a kad dokupiš neku komponentu na nekom drugom mestu, nosiš je dileru kod koga si kupio računar da ti je ugradi i osposobi za rad, i to sve za dž! Doduše, time te diler tera da stalno kupuješ kod njega, makar i po većim cenama i tako sebi obezbeđuje stalnu zaradu... Zamisli, moraš da čekaš da ti iscuri garancija da bi mogao da kupiš veći disk (ili nešto drugo) na nekom drugom mestu gde je dosta jevtinije!!
zvučne_kartice.41 smars,
Hi! Ortak ima sledeci problem: Ima instaliranu 95-icu i u njoj kartica (mislim da je ESS968) radi bez greske.Medjutim kada izadje u prompt (Restart computer in msdos mode) nema zvuka tj. kartica ne radi.Da li su u pitanju driveri ili vec nesto drugo ja ne znam,jel sam pokusavao svasta,ali nece.... Nemam vise ideja...:( Nadam se da vi imate! (ideju i driver) smars
zvučne_kartice.42 the.edge,
T?>> Ima instaliranu 95-icu i u njoj kartica (mislim da je ESS968)radi bez T?>> greske.Medjutim kada izadje u prompt (Restart computer in msdos mode) T?>> nema zvuka tj.kartica ne radi.Da li su u pitanju driveri ili vec nesto T?>> drugo ja ne znam,jel sam pokusavao svasta,ali nece.... Ako kartica radi u windowsu, a u dosu nece, onda su sigurno u pitanju driveri. Pogledaj da li u autoexecu ima i 'set sound' parametre, mada ne znam da li se to odnosi samo na SB ili i na druge. AcCeSS DeNiED
zvučne_kartice.43 pvlada,
Da li može na AWE64 Gold da se dobije 64 glasa u isto vreme, na mašini sa procesorom AMD K6 ili može samo na Intelu ? Pozdrav Vlada
zvučne_kartice.44 zmdjokic,
» Da li moze na AWE64 Gold da se dobije 64 glasa u isto vreme, na » masini sa procesorom AMD K6 ili moze samo na Intelu ? Na AMD K5 AWE64 ima 64 glasa. Sto ne bi i na K6-tici?
zvučne_kartice.45 pvlada,
> Na AMD K5 AWE64 ima 64 glasa. Sto ne bi i na K6-tici? Jedan ortak mi kaže da je čitao u PC-u to, pa reko da pitam pošto mi je to baš mnogo čudno. Pozdrav Vlada
zvučne_kartice.46 kostja,
=> Jedan ortak mi kaže da je čitao u PC-u to, pa reko da pitam => pošto mi je to baš mnogo čudno. Da, beše u nekom od časopisa stojalo da dotični AWE 64 radi isključivo na Intelu.
zvučne_kartice.47 zmdjokic,
» Da, bese u nekom od casopisa stojalo da doticni » AWE 64 radi iskljucivo na Intelu. Provereno radi i na AMD-ovoj K5-ici...
zvučne_kartice.48 zormi,
* => Jedan ortak mi kaže da je čitao u PC-u to, pa reko da pitam * => pošto mi je to baš mnogo čudno. * * Da, beše u nekom od časopisa stojalo da dotični AWE 64 radi isključivo * na Intelu. Tako piše u upustvima uz starije verzije (konkretno moj primerak). Sinteza je pisana samo za Pentium. Koliko znam, nove verzije drivera podržavaju i ostale procesore.
zvučne_kartice.49 jpedja,
HI. Ne radi mi Radio na vibri 16 fm, radio je dok nisam zamenio plocu 386sx -> 486dx4 133 i od tad nista.... Najnormalnije je sam izvadio karticu i gurnuo je u novu plocu... Sve ostalo na kartici funkcionise kako treba.... Pomagajte ....
zvučne_kartice.50 giovanni,
Ę? Ne radi mi Radio na vibri 16 fm, radio je dok nisam zamenio plocu Ę? 386sx -> 486dx4 133 Da li si prešao i na win95 pri promeni ploče? Na toj kartici za FM tuner je potrebno rezervisati resurse i to u Control Panel/System/System Properites/Device Manager... Piše u uputstvu cela procedura, ako je u pitanju win95.
zvučne_kartice.51 acos,
Yo, imam problem sa ASUS Vibrom16C (SB16PnP). Posle duzeg rada, pocinje da se javlja shum koji lagano postaje sve jaci. Takodje dolazi do izoblicenja svih tonova. Izuzetno ma zanima uzrok ove pojave, pa ako neko zna nek napise ovde ili u mail. pozdrav, Ceda
zvučne_kartice.52 jjerry,
Koja firma proizvodi Sound Galaxy zvucne kartice ? I btw. da li je Sound Blaster AWE 64 kompatibilan nadole sa recimo AWE 32 ?
zvučne_kartice.53 svitac,
Pozdrav! Moze li neko da mi posalje drajvere(za DOS i WINDOWS 95) za zvicnu karticu SEMICONDOKTOR CRISTAL SOUND 4232. Pozeljno na mail. Hvala!
zvučne_kartice.54 ognjen,
)-> bez greske.Medjutim kada izadje u prompt (Restart computer in Za pocetak probaj sa programom ESSVOL.EXE ili nekim slicnim (treba da ide uz drajvere). Mozda je problem u tome sto su vrednosti za jacine svuka postavljene na nulu.
zvučne_kartice.55 steve.wai,
Opti 924 kada radi pod WIN95 uvjek se pri inicijalizaciji cuje jedno KRC to se desava svaki put kada se pusti neki WAV... Ovo se ne desava pod WIN 311.. Mislim da je problem u drajveru za 95 pa ako neko zna rjesenje ili ima ispravne drajvere, ne bilo mu teskoda ih okaci ... Pozdrav ...
zvučne_kartice.56 emajsijuen,
St>> Opti 924 kada radi pod WIN95 uvjek se pri inicijalizaciji cuje jedno KRC St>> to se desava svaki put kada se pusti neki WAV... St>> Ovo se ne desava pod WIN 311.. St>> Mislim da je problem u drajveru za 95 pa ako neko zna rjesenje ili St>> ima ispravne drajvere, ne bilo mu teskoda ih okaci ... Ja imam Opti 929, i isti problem... U pitanju su sigurno driveri, jer mi se to ranije nije culo (ni pod Win 3.11, ni pod Win95). Skoro sam morao da reins- taliram 95-icu, i tom prilikom sam stavio "svezije" drivere. Naravno, nemam kopiju starijih drivera... :(
zvučne_kartice.57 svitac,
Hitno potrebni drajveri(za DOS i WIN95) za zvucnu karticu SEMICONDUKTOR CRISTAL SOUND 4232!
zvučne_kartice.58 legolas,
U cemu je problem: Cd muzika ide super kao i podaci sa cd-a, ali dok ide animacija pozadinska muzika ili glas (koji je valjda tipa Wav) krci i pucketa. Help please!
zvučne_kartice.59 emajsijuen,
Sv>> Hitno potrebni drajveri(za DOS i WIN95) za zvucnu karticu Sv>> SEMICONDUKTOR CRISTAL SOUND 4232! Stizu drajveri za C.S. 4232, za WIN95...
zvučne_kartice.60 emajsijuen,
Em>> Stizu drajveri za C.S. 4232, za WIN95... Pukla mi veze... Evo stizu driveri, ako ne pukne ponovo... :) 4232.arj
zvučne_kartice.61 svitac,
Hitno potrebni drajveri(za DOS i WIN95) za zvucnu karticu SEMICONDUKTOR CRISTAL SOUND 4232!
zvučne_kartice.62 svitac,
Pozdrav! Da li je moguce signal sa izlaza za slusalice na muz. stubu dovesti direktno na ulaz za mikrofon na zvucnoj kartici?Inace na zvucnoj kartici postoji i jedan konektor sa oznakom LINE.Da li je preko ovog prikljucka moguce ostvariti neku kvalitetniju izmedju racunara i muzickog stuba? Hvala!
zvučne_kartice.63 steve.wai,
Konektor sa oznakom LINE IN je i predvidjen za takve stvari samo bolje bi bilo da ako na stubu imas LINE OUT ili AUX OUT izlaz priklljucis sa njega , ali moze posluziti i onaj za slusalice samo pazi koliko ces pojacati VOLUME na stubu (LINE OUT je izlaz na koji ne utice VOLUME potenciometar vec ide direktn) direktno iz predpojacala ).
zvučne_kartice.64 poll,
Da li su drajveri za SB-pro sa chip setom 931 i 930 isti? Ako nisu, molio bih nekoga da mi posalje one za 930. Pozdarv, Zoran
zvučne_kartice.65 supers,
>> Da li su drajveri za SB-pro sa chip setom 931 i 930 isti? Ako nisu, >> molio bih nekoga da mi posalje one za 930. Interesantno, ali na Sezamu u direktorijumu \windows\drivers\sound imaš upravo drajvere za OPTI 930, dok drajveri za mnogo aktuelniji OPTI 931 ovde ne postoje.
zvučne_kartice.66 jujo,
Da li je neko naleteo negde na drajvere za Gravis ULTRASOUND MAX za NT4? Znam da postoje beta drajveri za GUS MAX PnP na Gravisovom site-u, ali to nije GUS_MAX!!!
zvučne_kartice.67 calex,
> Interesantno, ali na Sezamu u direktorijumu \windows\drivers\sound > imaš upravo drajvere za OPTI 930, dok drajveri za mnogo aktuelniji > OPTI 931 ovde ne postoje. Pošto ja ne volim da bude interesantno, evo kompleta drajvera za OPTI 931, tu su i za DOS i za Windows 3.1x/95/NT. Jesu li nekome potrebni drajveri za OPTI 933? ;) - novo - windows\drivers\sound\*.* ------------------ 931w95c.zip 1026k OPTi 82c931 Audio Driver za DOS/Win 3.1x/95/NT This software package contains the drivers for Windows 95, Windows 3.1 and DOS. - Three-in-one: drivers for DOS, Windows 3.1X and Windows 95 are all in the same diskette. Installation is easy and simple. ───────────────── OPTi 82c93x Windows NT Audio Driver LATEST INFORMATION (Version 1.04) 12/05/96 This is the OPTi 82c930, 82c931 audio driver release for Windows NT version 3.51/4.00. Throughout this readme file, 82c93x refers to 82c930, and 82c931 (LC, AD, and MB versions). This Windows NT driver provides the following support for OPTi 82c93x- based sound card: Wave playback/capture Midi playback MPU-401 Playback/Record Mic recording Volume control Driver installation/configuration IDE CD-ROM support (Not for 931 AD versions) Gameport control
zvučne_kartice.68 vantic,
Zna li neko kako mogu da nabavim drajvere za Win95 za Sound Blaster kompatibilnu karticu Audio Exel DSP 16 III? Unapred zahvlan!
zvučne_kartice.69 supers,
>> Zna li neko kako mogu da nabavim drajvere za Win95 za Sound Blaster >> kompatibilnu karticu Audio Exel DSP 16 III? Pošto su meni ljudi pomogli kad su mi trebali ovi drajveri, red je i ja da priložim ovu veliku arhivu. DOS, Win 3.1x i Win95 drajveri za AudioExcel 16 kartice sa CMI8330 čipom. cmi8330.exe
zvučne_kartice.70 silence,
> Da li je neko naleteo negde na drajvere za Gravis ULTRASOUND MAX za NT4? > Nema ih, ne postoje, a po svemu sudeći neće nikada ni postojati (bar ne napisani od strane Gravisa). > Znam da postoje beta drajveri za GUS MAX PnP na Gravisovom site-u, ali > to nije GUS_MAX!!! ^^^^^^^^^^^ Ako dozvoljavaš malu ispravku - GUS MAX PnP ne postoji, reč je o GUS PnP-u. Ko to ima MAX-a, ti ili neki tvoj drugar?
zvučne_kartice.71 jujo,
# Ko to ima MAX-a, ti ili neki tvoj drugar? Ja!!!
zvučne_kartice.72 svitac,
Pozdrav! Jedno pitanje: Koja je svrha povezivanja CD-ROM-a sa zvucnom karticom tj. sta se time u stvari dobija? Hvala!
zvučne_kartice.73 planck,
Postovani kolega, Svrha je u tome da mozes da slusas muzicke CD-ove, i da mozes da cujes zvuk sa 'obicnih' CD-ROM-ova: enciklopedije, video-diskovi, itd. P.S. Jedno VRLO pocetnicko pitanje. Pozdrav, VLADA
zvučne_kartice.74 silence,
> Ja!!! :) Jedini si s MAX-om na Net-u, koliko ja znam. A, ja sam, dozvoli da se predstavim, jedini sa GUS PnP-om. :)
zvučne_kartice.75 miskop,
>> P.S. Jedno VRLO pocetnicko pitanje. A ti VRLO početnički repliciraš na poruke.
zvučne_kartice.76 jujo,
# :) Jedini si s MAX-om na Net-u, koliko ja znam. A, ja sam, dozvoli da # se predstavim, jedini sa GUS PnP-om. :) Pa zdravo prijatelju!!! Smislio sam kako cu da nateram NT sa svira. Kupicu neku glupu karticu reda Avance Logic ili sl. pa ce i NT da peva. Sto se GUS MAX-a tice on je u svemu ostalom bolji od ostalih kartica na trzistu. Kako te slusa GUS PnP. Koliko je kompatibilan? Ako je OK mozda uvalim nekom ovog mog GUS-a i kupim PnP? 10x yooyo
zvučne_kartice.77 jujo,
U ovoj konferenciji sam par puta pomenuo problem GUS-MAX-a i NT-a koji sam hteo da resim tako sto cu da stavim dve zvucne karte u masinu. E pa uspeo sam polovicno. Druga zvucna karta je AudioDrive ESS 1868F. Naime pod DOS-om sve radi OK. Igrice prepoznaju GUS ili ESS ili SoundBlaster Pro. Medjutim NT nece da prihvati novu karticu. Posto ovaj krs od ESS-a nije Windows Sound System kompatibilna... daj mi recite koja je od ostalih krs kartica Windows Sound System kompatibilna... 10x
zvučne_kartice.78 epson,
│ Posto ovaj krs od ESS-a nije Windows Sound System kompatibilna... daj mi │ recite koja je od ostalih krs kartica Windows Sound System kompatibilna... └───────────────────────────────────────────────── Trebalo bi da postoje ESSe drajveri za NT.
zvučne_kartice.79 saint,
=> Posto ovaj krs od ESS-a nije Windows Sound System kompatibilna... daj => mi recite koja je od ostalih krs kartica Windows Sound System => kompatibilna... Mislim da ti je najlakse da ako nemas drajvere za ESS stavis drajvere za Creative Sound Blaster PRO.
zvučne_kartice.80 obren,
> Trebalo bi da postoje ESSe drajveri za NT. Štaviše dobijaju se uz karticu...
zvučne_kartice.81 jujo,
# => Posto ovaj krs od ESS-a nije Windows Sound System kompatibilna... daj # => mi recite koja je od ostalih krs kartica Windows Sound System # => kompatibilna... # # # Mislim da ti je najlakse da ako nemas drajvere za ESS # stavis drajvere za Creative Sound Blaster PRO. # Ljudi NE KAPIRATE ME!!!!! PORED ESS-a U MASINI SE NALAZI I GRAVIS ULTRASOUND MAX. E POD DOS-om OBE KARTE RADE OK ALI POD NT-om, ZA GRAVISA IONAKO NEMAM DRAJVERE, ALI ESS I SA NJEGOVIM DRAJVERIMA NECE DA RADI. KAD JE ESS SAM (GRAVIS JE IZVADJEN) ONDA RADI, ALI SA GRAVISOM POD NT-om NECE.
zvučne_kartice.82 kostja,
=> Posto ovaj krs od ESS-a nije Windows Sound System kompatibilna... daj mi => recite koja je od ostalih krs kartica Windows Sound System kompatibilna... Biće da si se nešto prešao... ESS sigurno ima WSS kompatibilnost, ali ni to nije toliko bitno kad imaš drajvere za NT4 u dir-u.
zvučne_kartice.83 saint,
=> PORED ESS-a U MASINI SE NALAZI I GRAVIS ULTRASOUND MAX. E POD DOS-om => OBE KARTE RADE OK ALI POD NT-om, ZA GRAVISA IONAKO NEMAM DRAJVERE, ALI Sta de ti obe? Zar ti nije dovoljan samo ESS?
zvučne_kartice.84 silence,
> Kako te slusa GUS PnP. Koliko je kompatibilan? Ako je OK mozda uvalim > nekom ovog mog GUS-a i kupim PnP? Hmmm... Požuri sa tim, Gravis je prošlog meseca prestao da proizvodi zvučne kartice, džojstici su im profitabilniji! :((( PnP inače radi sjajno, drajveri za 95-icu su mu odlični, najnovija verzija stara je samo dva meseca. Postoje drajveri i za NT, beta verzija su, ali ljudi kažu da rade ok, bagovi su uklonjeni... I tako... Ja sam zadovoljan, imam i 8 mega RAM-a na njemu i koristim custom set bubnjeva (Rolandovog Sound Canvas-a). Za slušanje MIDI-ja nema bolje kartice. Nisam zadovoljan jedino softverom za punjenje RAM-a, teško može da se udobno iskoristi za pravljenje muzike. Video sam kako se to radi na AWE-u i mislim se da kupim jednog samo radi toga... :(
zvučne_kartice.85 silence,
> PORED ESS-a U MASINI SE NALAZI I GRAVIS ULTRASOUND MAX. E POD DOS-om > OBE KARTE RADE OK ALI POD NT-om, ZA GRAVISA IONAKO NEMAM DRAJVERE, ALI > ESS I SA NJEGOVIM DRAJVERIMA NECE DA RADI. KAD JE ESS SAM (GRAVIS JE > IZVADJEN) ONDA RADI, ALI SA GRAVISOM POD NT-om NECE. NEMOJ DA SE DEREŠ!!! ČUJEMO MI DOBRO!!! ;))) Slabo će tu išta pomoći... Očigledno je da GUS koči ESS-a. Da li u NT-u možeš da 'disejbluješ' neki 'divajs', konkretno GUS-a? Što si na NT-u, imaš li neki jak razlog?
zvučne_kartice.86 epson,
│ Ljudi NE KAPIRATE ME!!!!! └───────────────────────────────────────────────── NE KAPIRAM ONO ŠTO NISI NI NAPISAO!
zvučne_kartice.87 speedy,
> Hmmm... Pozuri sa tim, Gravis je proslog meseca prestao da proizvodi > zvucne kartice, dzojstici su im profitabilniji! :((( Sto se Gravisa tice, koga interesuje moze da pogleda www.hornet.org, pa onda na link "Sta se desava sa Gravisom" pri dnu strane. btw. Hornet je jedna od najvecih PC demo arhiva na Internetu. Najnoviji demoi (TP97) su u incoming diru a ne u "zvanicnom" stablu.
zvučne_kartice.88 jujo,
# => PORED ESS-a U MASINI SE NALAZI I GRAVIS ULTRASOUND MAX. E POD DOS-om # => OBE KARTE RADE OK ALI POD NT-om, ZA GRAVISA IONAKO NEMAM DRAJVERE, # ALI # Sta de ti obe? Zar ti nije dovoljan samo ESS? Covece, ti nisi cuo kako Gravis svira!!!!!
zvučne_kartice.89 saint,
=> Covece, ti nisi cuo kako Gravis svira!!!!! Mislim da sam cuo kako zvuci kod jednog pirata... Pa zar ne postoje drajveri za Gravis?Internet?
zvučne_kartice.90 silence,
> Sto se Gravisa tice, koga interesuje moze da pogleda > www.hornet.org, pa onda na link "Sta se desava sa Gravisom" > pri dnu strane. btw. Hornet je jedna od najvecih PC demo Mog'o si da dobaciš ovamo... O:)
zvučne_kartice.91 epson,
│ Pa zar ne postoje drajveri za Gravis?Internet? └───────────────────────────────────────────────── Pročitaš li ti ikad poruku pre replike ?
zvučne_kartice.92 saint,
=> Procitas li ti ikad poruku pre replike ? Yep...
zvučne_kartice.93 arizan,
POTREBNI DRAJVERI ZA WIN 3.1 I WIN 95 ZA: na cipu kartice pise: ESS AudioDrive ES1869F Nista ne posedujem osim same kartice. Pozdrav! Gradimir.
zvučne_kartice.94 jujo,
# Slabo ce tu ista pomoci... Ocigledno je da GUS koci ESS-a. Da li u # NT-u mozes da 'disejblujes' neki 'divajs', konkretno GUS-a? Pa NT ne prepoznaje GUS-a, tako da nema sansi da ga 'disejblujem'. Ocito da se kolju oko IRQ-a ili DMA kanala. Cak i ako GUS-a stavim na neke totalno leve IRQ-ove i adrese ESS jednostavno nece da radi pod NT-om. Pod DOS-om oce ali nece pod NT-om. # # Sto si na NT-u, imas li neki jak razlog? Sto ne bi bio na NT-u. Nisam lud da svake 2 nedelje instaliram Win95. # NEMOJ DA SE DERES!!! CUJEMO MI DOBRO!!! ;))) kO MI JE UKRAO MALA SLOVA!!!!!
zvučne_kartice.95 jujo,
Uspeo sam!!!! Uspeo sam!!!! GUS i Avance Logic rade zajedno!!!!! GUS je prosao sve testove pod DOS-om, a Avance svira pod NT-om!!!! Znao sam da moze!!!! Doduse, Avance nece da svira MIDI fajlove, ali oni mi i onako nisu vazni. yooyo:
zvučne_kartice.96 saint,
=> Sto ne bi bio na NT-u. Nisam lud da svake 2 nedelje instaliram Win95. Cek Cek... Ne znam zasto mislis da je WIN95 tako nestabilan. Ja sam staru verziju instalirao samo jednom i bez ikakvih problema mi se drzala skoro godinu dana. Ni tada mi nije poludela nego sam samo preso na OSR2
zvučne_kartice.97 saint,
=> GUS je prosao sve testove pod DOS-om, a Avance svira pod NT-om!!!! => Znao sam da moze!!!! Doduse, Avance nece da svira MIDI fajlove, ali oni => mi i onako nisu vazni. Kako ? U cemu je bio problem ?
zvučne_kartice.98 pvlada,
Da li postoji neka zvučna karta koja podržava i kratke i duge talase i ABS ? Pozdrav Vlada
zvučne_kartice.99 jujo,
# => Covece, ti nisi cuo kako Gravis svira!!!!! # # Mislim da sam cuo kako zvuci kod jednog pirata... # Pa zar ne postoje drajveri za Gravis?Internet? Za sve ima osim za NT. I za OS/2 i za DOS i za Win95 i za Linux i.... ali ne i za NT! yooyo:
zvučne_kartice.100 saint,
=> Za sve ima osim za NT. I za OS/2 i za DOS i za Win95 i za Linux i.... => ali ne i za NT! Posalji Email njihovoj support grupi. Mozda imaju neku beta verziju drajvera?
zvučne_kartice.101 silence,
> Uspeo sam!!!! Uspeo sam!!!! GUS i Avance Logic rade zajedno!!!!! Obavezno da opišeš kako ti je uspelo!
zvučne_kartice.102 silence,
> Sto ne bi bio na NT-u. Nisam lud da svake 2 nedelje instaliram Win95. ??????? Gde si to čuo, majke ti!? Možda kod nekog sa buđavim hardverom (čitaj, memorijom). Vozim 95-icu instaliranu 20. oktobra, tada promenih verziju Windowsa (stavio sam tzv. 97-icu). Ovu stavih zbog FAT32-a. Jel' znaš onu novu narodnu: ko mrzi 95-icu, taj mrzi i ljude! ;) > kO MI JE UKRAO MALA SLOVA!!!!! :))) C, c, c... Bezobrazni mali prstić koji nestašno skakuće po CAPS LOCK-u... ;)
zvučne_kartice.103 kiklop,
> POTREBNI DRAJVERI ZA WIN 3.1 I WIN 95 ZA: > na cipu kartice pise: > ESS AudioDrive ES1869F > Uz poruku su prikačeni drajveri za Win95. 1869w95.zip
zvučne_kartice.104 kiklop,
A evo i drajvera za Win 3.11 1869w31.zip
zvučne_kartice.105 kiklop,
A evo i najnovijih beta drajvera za NT 4.0 za Gravis Ultra Sound pnpntb2.zip
zvučne_kartice.106 silence,
> A evo i najnovijih beta drajvera za NT 4.0 za Gravis Ultra Sound Hvala na trudu, ali... meni to ne treba, ja ne vozim NT-a, a jedini sam ovde sa GUS PnP-om... (doduše, imam te drajvere još od ranije, zlu ne trebalo ;) )... Jeste bilo priče o drajverima za NT za Gravisovu karticu, ali reč je o 'Max'-u...
zvučne_kartice.107 jujo,
# => GUS je prosao sve testove pod DOS-om, a Avance svira pod NT-om!!!! # => Znao sam da moze!!!! Doduse, Avance nece da svira MIDI fajlove, ali # oni => mi i onako nisu vazni. # # # Kako ? # U cemu je bio problem ? Pa ESS AudioDrive nije hteo da se druzi sa Gravisom. yooyo:
zvučne_kartice.108 jujo,
# Jel'znas onu novu narodnu: ko mrzi 95-icu, taj mrzi i ljude! ;) A jel znas onu: Ko vozi 95-icu taj slusa turbo folk!
zvučne_kartice.109 jujo,
# > Uspeo sam!!!! Uspeo sam!!!! GUS i Avance Logic rade zajedno!!!!! # # Obavezno da opises kako ti je uspelo! Pa ovako: GUS sa nalazi na A220 I5 D1, a Avance na A240 I7 D3. Po DOS-om svi testovi prolaze, i npr. FastTracker 2 radi i sa jednom i sa drugom karticom. Igrice takodje. MIDI pod Win311 (da to imam na masini) radi sa obe i to kad i kako ja zazelim. Npr. mogu da dam da GUS svira MIDI na svim kanalima, a da par kanala odvojim i dam Avance-u (to mi omogucava jedan prog koji se dobija uz GUS-a). Jeste da je glupo, ali cisto da probam. Demoi rade sa GUS-om, sa Avance-om nisam probao, a i nemam nameru. Pod NT-om je stvar drugacija. Posto nemam drajvere za GUS-a onda je nabavka SB komp. bila neizbezna. Pod NT-om (4.0 server) Avance reprodukuje WAV-ove i sempluje iste. MIDI ne radi ali mi on i onako nije bitan. CD svira preko obe kartice. Kako je sve povezano? Pa krenucu od CD-a. Audio kabl polazi iz CD-a i zavrsava u Avanceu-u. Jos jedan audio kabl ide iz Avancea-a i zavrsava u GUS-u. Nema potrebe za bilo kakvim lemljenjem. Na vecini kartica postoje dva ulaza za CD, a oni su paralelno vezani. Zvucnici su povezani na Avance-a. Na GUS-u iz LineOUT ide obican kablic koji zavrsava u Avance-u (LineIN). Inicijalizacija ide ovako: (DOS deo) 1. Inicijalizuje se Avance. Kod njega je sve na nuli osim Line IN, Line OUT, CD 2. Inicijalizacija GUS-a. Kod njega je sve upaljeno. Pod DOS-om sve sto svira ide preko GUS-a (logicno zar ne), a njegov izlaz ide u Avance-a. (NT deo) Posto GUS ne radi pod NT-om (fale mi nepostojeci drajveri) svaka svirka ide preko Avance-a, pa se samo on i inicijalizuje. Celu stvar sam probao i sa ESS AudioDrive (1868F) i sve se identicno ponasa pod DOS-om, osim sto GUS ne prolazi neke testove SB kompatibilnosti. Pod NT-om ESS radi samo ako nema GUS-a. ESS ima i jedan problem. Jako je lose "izolovan" tako da sam cuo rad HD-a na zvucnicima. Imam nameru i da probam neku OPTi karticu (npr. 82C931 ili sl.) pa cu napisati sta se desava. yooyo:
zvučne_kartice.110 silence,
> Ko vozi 95-icu taj slusa turbo folk! Aj cad! Nemo se vređamo po nacionalne linije... Ša fali na devedespetice!? ;)
zvučne_kartice.111 gorstak,
Imam Creative Sound Blaster 16 or AWE-32 PnP sa FM radio tjunerom.Uz nju dobih drajver na CD-u *SF16 - FMI\drajveri i aplikacije za Windows95/NT 4.0* Posle instalizacije AudioApp u autoexec.bat upise: SET SOUND=C:\PROGRA~1\CREATIVE\AUDIOAPP SET MIDI=SYNTH:1 MAP:E SET BLASTER= A220 I5 D1 H5 P330 T6 A u config.sys- nista. Problem je utome da nemam zvuk u DOSu(Command prompt only),u windowsu sve ra- di bez problema a ni u system properties nema problema niti konflikata. Ako bas moram u DOS (zbog igrica) koristim zaobilaznicu preko restarta in MS.DOS mode,tu je sa zvukom opet sve uredu,medjutim ako hocu da se vratim u windows (posle programa koji u sebi ima zvuka)komandom EXIT pojavi se : Windows is now restarting,i masina zaglavi pa moram da je restartujem. Tih problema nema ako sam radio sa programima koji nemaju zvuk, sa EXIT se bez problema vratim u windows. Probao sam da instaliram drajvere od iste kartice(nesto starija verzija) koja ima i DOS drajver,ali nisam uspeo jer mi je trazio da pre instalacije ucitam Intel Menajer(neznam sta je to).Dosao sam i do drajvera Sound Blastera samo bez FM ,i isto nisam uspeo jer je ovaj trazio da pre instalacije ucitam Intel PnP Configuracion Menajer,koji je postojao na tom CD-u ali ga je moja ****** masina ignorisala(izbazivala). Disk je formatiziran vise puta,a i instalirani Windows-i 95\97(svi pouzdani) vise verzija,uvek isto (nista neuradih). Da vise neduzim,bilo je tu jos svega i svacega(DEDA ZA REPU,BABA ZA DEDU IS- CUPATI JE NEMOGU) Pa ako je neko raspolozen da pomogne,na bilo koji nacin,bio bih mu zahvalan. . kartice
zvučne_kartice.112 basrak,
> Problem je utome da nemam zvuk u DOSu(Command prompt only),u > windowsu sve ra- di bez problema a ni u system properties nema > problema niti konflikata. Upiši u autoexec c:\windows\ctcm ako ti je setup za karticu tamo smestio dotično programče.
zvučne_kartice.113 gorstak,
> Upisi u autoexec C:\windows\ctcm BINGO!!! Dobio sam zvuk u DOS-u( command prompt only) HVALA NA POMOCI.
zvučne_kartice.114 popovics,
▄- Pa ako je neko raspolozen da pomogne,na bilo koji nacin,bio ▄- bih mu zahvalan. Very simple rešenje. :) u pitanju su sledeće sitnice, a naziv im je CTCM i CTCU, koje sam ja dobio uz SB 16 P'n'p kartu ( original ) na prvoj disketi, a mislim da ima i kopija na prvom CD-u. U pitanju su utakni & moli se konfiguracioni programi. Probaj da ih nađeš i instaliraš, i probaj onda sa njima. P.S Za bliže objašnjenje pogledaj ODLIČNU dokumentaciju
zvučne_kartice.115 jujo,
# # Imam Creative Sound Blaster 16 or AWE-32 PnP sa FM radio tjunerom.Uz nju # dobih drajver na CD-u *SF16 - FMI\drajveri i aplikacije za Windows95/NT # 4.0* Posle instalizacije AudioApp u autoexec.bat upise: # SET SOUND=C:\PROGRA~1\CREATIVE\AUDIOAPP # SET MIDI=SYNTH:1 MAP:E # SET BLASTER= A220 I5 D1 H5 P330 T6 # A u config.sys- nista. # Problem je utome da nemam zvuk u DOSu(Command prompt only),u windowsu sve # ra- di bez problema a ni u system properties nema problema niti # konflikata. Ako bas moram u DOS (zbog igrica) koristim zaobilaznicu preko # restarta in # ...... Pa tvoj problem je sto je to PnP kartica. Da bi je koristio pod DOS-om moras instalirati PnP za DOS, a to je taj Intel PnP manager.... (ili kako se vec zove). Posle svega toga idu drajveri DOS za karticu. PnP drajver imam kod drugara, pa cu navratiti za koji dan da ih skinem i okacim u konf. Veruj mi, nisi se bas usrecio sa karticom. Nije nista posebno. yooyo:
zvučne_kartice.116 kiki,
Pitanje: da li postoji drajver za Media Magic ISP-16 zvucnu karticu da bi normalno funkcionisala u W95? Na instalacionoj disketi ima stari drajver koji se ne prepoznaje u W95. Ako postoji...molio bih nekoga da mi skine sa Interneta doticni drajver. Hvala unapred!!! Pozdrav K I K I
zvučne_kartice.117 nitugard,
> Pitanje: da li postoji drajver za Media Magic ISP-16 zvucnu karticu da > bi normalno funkcionisala u W95? Na instalacionoj disketi ima stari drajver Ako se radi o kartici sa čipom CMI 8330, imaš drajvere nekih desetak poruka unazad (okačio ih je supers). LM, ako je čip 8328 (moj problem) ili neki drugi CMedia... Ostaju ti samo molitve Gospodu - na Internetu nisam uspeo da ih nadjem. Ipak, za pod W95 OSRII ima jedna polulepa vest (bar što se CMI 8328 tiče): OSRII sam prepoznaje karticu kao WSS kompatibilnu i instalira podršku. Potrebno je još čekirati i "Use single DMA" i W95 ima zvuk. Problemi nastaju sa Dos promptom i Dos sesijama - tamo ga nema...
zvučne_kartice.118 jpedja,
HI!.. Imam jedno pitanje. Da li se isplati kupiti AWE32, ja imam vibru FM, koju bih prodao i doplatio koju banku za 32 ili da stekujem pare i uzmem awe 64, ili mi ne treba nista od toga. Muziku koristim prevashodno za zezanje... Pedja
zvučne_kartice.119 mihailod,
> Da li se isplati kupiti AWE32, ja imam vibru FM > Muziku koristim prevashodno za zezanje... Vibra FM je sjajna kartica i ne treba ti AWE osim ako ti ne treba njegova wavetable sinteza. Kako sound koristis samo za igre i zezanje (kao i ja) savetujem ti da ne upgradeujes nista (ja imam Vibru vec vise od godinu dana i prezadovoljan sam). Bolje taj novac ulozi u memoriju ili nesto trece.
zvučne_kartice.120 kostja,
=> Da li se isplati kupiti AWE32, ja imam => vibru FM, koju bih prodao i doplatio koju banku za 32 => ili da stekujem pare i uzmem awe 64, ili mi ne treba nista od toga. => Muziku koristim prevashodno za zezanje... Ostani na Vibri....
zvučne_kartice.122 vlarad,
>> Pitanje: da li postoji drajver za Media Magic ISP-16 zvucnu karticu da >> bi normalno funkcionisala u W95? Na instalacionoj disketi ima stari > > LM, ako je cip 8328 (moj problem) ili neki drugi CMedia... > Ostaju ti samo molitve Gospodu - na Internetu nisam uspeo da ih nadjem. > > Ipak, za pod W95 OSRII ima jedna polulepa vest (bar sto se CMI 8328 > tice): OSRII sam prepoznaje karticu kao WSS kompatibilnu i instalira > podrsku. Potrebno je jos cekirati i "Use single DMA" i W95 ima zvuk. > Problemi nastaju sa Dos promptom i Dos sesijama - tamo ga nema... Evo html-a od proizvodjaca kartica sa objasnjenjem kako da se instaliraju stari drajveri pod W95. Drajveri za W95 ne postoje, a verovatno nece ni postojati. Kod mene kartica radi kao SBPRO, a kao WSS imam problema sa MIDI-jem (ne radi). U autoexec-u trebas da ubacis ispinit.exe i pod W95 rucno ubacis (bez autodetekcije novog hardvera) odgovarajuce drajvere (SBPRO ili WSS) koji dolaze uz W95. Posle ovoga bi trebala da radi i u Dos promptu i cistom dosu (barem je to slucaj sa mojim modelom). Skinuo sam nalepnicu sa cipa na kome je pisalo MediaMagic i procitao sledece: MAD16 MediaChips M3016-001 9344KVA98 Ako neko zna koji je ovo cip neka mi javi posto nisam nigde nasao cip na kome pise nesto slicno gore navedenom (CMI????). Kartica je kupljena krajem '94. C U mm_isp16.rar
zvučne_kartice.123 vstan,
Kakva je ESS 1889 kartica, sa FM tjunerom, u poređenju sa SB16 Vibrom sa FM-om ? Btw, softver za FM koji ide uz Vibru je očajan. Postoji li neka alternativa.
zvučne_kartice.124 kostja,
=> Btw, softver za FM koji ide uz Vibru je očajan. => Postoji li neka alternativa. Eno ga u dir-u FM Boss v 1.1 (ili beše 1.01?).
zvučne_kartice.125 zormi,
* Btw, softver za FM koji ide uz Vibru je očajan. * Postoji li neka alternativa. S obzirom da je objavljena biblioteka funkcija za Visual Basic tih verzija ima mnogo. Ja koristim neku domaćeg autora (flash@sezampro.yu) koju sam pokupio sa nekog BBS-a.
zvučne_kartice.126 pvlada,
> S obzirom da je objavljena biblioteka funkcija za Visual Basic > tih verzija ima mnogo. Ja koristim neku domaćeg autora > (flashŽsezampro.yu) koju sam pokupio sa nekog BBS-a. _______________________________________________________________________________ Pa da li bi mogao da pošalješ ? Pozdrav Vlada
zvučne_kartice.127 zormi,
* > S obzirom da je objavljena biblioteka funkcija za Visual Basic tih * > verzija ima mnogo. Ja koristim neku domaćeg autora (flashŽsezampro.yu) * > koju sam pokupio sa nekog BBS-a. * * Pa da li bi mogao da pošalješ ? Evo... mrdio10b.zip
zvučne_kartice.128 kenza,
>> S obzirom da je objavljena biblioteka funkcija za Visual Basic Hm jel ima nesto ovako ali za Delphi? :)
zvučne_kartice.129 dekiz,
Potreban mi je fajlicic ES1869.com za zk ESS1869 nalazi se u dosugde je kartica instalirana za rad pod dosom. Poz.
zvučne_kartice.130 jujo,
E sad sam umesto Avance-a gurnuo OPTI930 i sve lepo radi sa GUS-om. Ostaje mi samo da probam i neku karticu sa OPL3 chipom. Sada, za razliku od Avance-a imam FX i MIDI pod NT-om, a pod DOS-om obe kartice rade bez problema. Jedino je zez sa env. varijablom BLASTER, pa kad hocu da koristim GUS SB Emulaciju moram da pisem set blaster=a220 i5 d1 t1, a za OPTI930 set blaster=a240 i7 d3 t4. yooyo:
zvučne_kartice.131 milosh,
Haj! Imam mali problem sa zvucnom karticom u kombinaciji sa NT-om 4.0. Daklem, u pitanju je Vibra FM koja je potpuno jumperless i NT ne mere da je provali. Ako neko ima iskustva sa ovom kombinacijom neka se javi. Mislim da mi treba neko programce koje ce prvo da inicijalizuje Vibru da bi NT mogao da je provali, inace sa Win 95 radi super samo sto se meni ne svidja kako radi Win 95. Unapred zahvalan, Milosh
zvučne_kartice.132 jujo,
# # # Haj! Imam mali problem sa zvucnom karticom u kombinaciji # sa NT-om 4.0. Daklem, u pitanju je Vibra FM koja je potpuno # jumperless i NT ne mere da je provali. Ako neko ima iskustva # sa ovom kombinacijom neka se javi. Mislim da mi treba neko # programce koje ce prvo da inicijalizuje Vibru da bi NT mogao # da je provali, inace sa Win 95 radi super samo sto se meni # ne svidja kako radi Win 95. Unapred zahvalan, # # Milosh 1. Instaliraj ISAPNP podrsku za NT. Taj fajl bi trebalo da se nalazi na instalacionom CD-u NT-a. Posle toga NT ce sam da sredi stvari. ili 2. Da li imas drajvere za istu??? mislim...ako je SB kompatibilna onda idi u Control Panel/Multimedia i u devices klikni na Add i izaberi SoundBlaster pa podesi parametre... yooyo:
zvučne_kartice.133 zormi,
* Mislim da mi treba neko prograce koje ce prvo da inicijalizuje * Vibru da bi NT mogao... Na NT CD-u ima u jednom pomoćnom direktorijumu PNPISA.INF driver za PNP uredjaje. Treba prvo njega da instaliraš (desni klik/install) pa će pri restartu da ti ugleda karticu. Radio deo se tek komplikovano namešta..
zvučne_kartice.134 milosh,
> Na NT CD-u ima u jednom pomocnom direktorijumu PNPISA.INF driver za PNP > uredjaje. Treba prvo njega da instaliras (desni klik/install) pa ce pri > restartu da ti ugleda karticu. Probao sam da u /control panel/devices/ startujem "PnP ISA Enabler Driver" i on me ljubazno obavesti da ne moze da nadje fajl koji mu je za to potreban, a fajl PNPISA.INF nisam mogao da nadjem ni na inst.disku ni na vec instaliranom NT-u. Ako neko ima ovaj i ostale potrebne fajlove za pomenuti proces molio bih da mi ih posalje sa uputstvom gde ih treba iskopirati. A FM tuner mi ne treba, uzeo sam Vibru samo zbog Creative cipova. Unapred... Milosh
zvučne_kartice.135 milosh,
U vezi one Vibre FM i NT 4.0 Zahvaljujuci Obrenu sam uspeo da instaliram SB da radi kako treba ali sam u medjuvremenu presao na AWE 64. Ona radi jos bolje, bas i visoki su savrseni, ne mogu da se odvojim od zvucnika ceo dan. Preporucujem je svima ali ipak na Win 95 jer pod NT-om ne koristi sve kerefeke. Nisam jos ni provalio sve ali za te pare je sasvim ok. U pitanju je naravno value verzija kartice. Na sebi ima i mesto za prosirenje memorije ali nigde nisam video da to moze da se kupi posebno. Da li kartica sa prosirenjem ima neke prednosti u odnosu na istu bez, osim midi segmenta? Milosh
zvučne_kartice.136 silence,
> verzija kartice. Na sebi ima i mesto za prosirenje memorije > ali nigde nisam video da to moze da se kupi posebno. Da li Naručuje se od Creative Labs-a, nestandardna je (nije dobro nam poznata 30-pinska) i ima je u svim formatima, tj. od 4 pa do 32 Mb. Samo joj je cena paprena - 8 mega je negde oko 150 DM ili slično... Obzirom da nemam AWE 64 da te pitam: koliko mesta za proširenje memorije imaš na njemu, samo jedno? > ali nigde nisam video da to moze da se kupi posebno. Da li > kartica sa prosirenjem ima neke prednosti u odnosu na istu > bez, osim midi segmenta? Jok. U memoriju trpaš 'kastom' semplove koje koristiš u MIDI-jima. Koliko znam svaka 64-ka ide sa pola mega RAM-a na sebi, verovatno ih koristi za reverb i chorus (makar je tako kod GUS-a). Na šta si povezao AWE-a, na PC zvučnike ili na stub? Kažeš da ne šušti, a od drugih ljudi sam čuo da nisu zadovoljni šumom.
zvučne_kartice.137 milosh,
AWE 64 ima na sebi, barem je moja asocijacija bila, nesto kao feature konektor na video karti ili prosirenje memorije na Matroxu ili ATIju. Verovatno se na samu karticu nabacuje plocica sa memorijom malkice nestandardna (ne kao AWE 32). :::::::::::: :::::::::::: Video sam cene prosirenja na Creative sajtu i nemam nameru da ih kupujem, ali sam 64 uzeo zbog zvuka koji je mnoooogo dobar. Izlaz je povezan na Sony stub i oni koji su bili kod mene su zadovoljni i gruvanjem i visokim tonovima :). Milosh
zvučne_kartice.138 bcvetkovic,
Molim sve one koji su uporedjivali GUS-max i SB AWE 32 da kazu sta misle.Narocito me interesuje kvalitet izlaznog signala i kavalitet semplova. Hvala!
zvučne_kartice.139 jujo,
# Molim sve one koji su uporedjivali GUS-max i SB AWE 32 da kazu sta # misle.Narocito me interesuje kvalitet izlaznog signala i kavalitet # semplova. Hvala! Ja sam davno imao AWE-a, cak i pre pojave AWE32 i AWE64, pa sam naleteo na GUS-a....i zadrzao sam ga. Dakle GUS!! Medjitim ima jedan ne bas mali problem....vise se ne proizvodi. yooyo:
zvučne_kartice.140 savaerc,
Kombinacija CD-ROM Teac 24x i Creative AWE 64 Value radi u Win 95. Interesuje me da li ima drajvera za zvučnu karticu za DOS da istu mogu da korisitim i u DOS-u. Da li mogu preko nekog programa da slušam muzičke CR-ove u DOS-u?
zvučne_kartice.141 senna,
>Interesuje me da li ima drajvera za zvucnu karticu za DOS da istu mogu >da korisitim i u DOS-u. Da li mogu preko nekog programa da slusam >muzicke CR-ove u DOS-u? Sve od ovoga moze.. Samo nabavi drajvere za 64-ku za dos, pojachaj cd ulaz preko miksera na koliko ti treba i preko bilo kog programa pusti CD (imash chak i u dos navigatoru takvu opciju).
zvučne_kartice.142 savaerc,
Traze se drajveri za MS-DOS za Creative AWE 64.
zvučne_kartice.143 jjerry,
Sa malim zakashnjenjem,evo ti chitav sadrzhaj DRVLIB\PNPISA\X86 direktorijuma sa originalnog CD-a. Nadam se da ce ti sluzhiti.. Pozdrav. pnpisa.arj
zvučne_kartice.144 svitac,
Pozdrav! Da li je moguce signal sa izlaza za slusalice(stereo) dovesti na ulaz za mikrofon i ako je moguce,kako? Hvala!
zvučne_kartice.145 pperica,
Probaj kablom!! pperica
zvučne_kartice.146 svitac,
...Probaj kablom!!... Ok...kablom...ali kako da napravim kabl koji mi je potreban tj. koje zice da upotrebim i kako da ih povezem? Hvala!
zvučne_kartice.147 bastion,
>> Ok...kablom...ali kako da napravim kabl koji mi je potreban tj. koje >> zice da upotrebim i kako da ih povezem? Ako hoces stereo uzmi tropinski(trozilni) kabal koji ima 2 zice izolovane u sredini a oko njih opletenu zicu (koja nije izolovana) i oko njih se nalazi plasticni PVC - sve su izlolovane od spoljasnjih kontakta Zatim kupi 2 stereo dzeka i na njih nalemi kabal po principu ║ ║ ║ ║ ║ ║ ║ ║ ---Spoj sa masom---Obavezno nalemiti oplet kabla! ║_____║ ║ ║ ║ ║ ---Prikljucak levog zvucnika---Nalemiti jedan unutrasnji kabal ║ ║ ║_____║ ║ ║ \ / / \ ---Prikljucak desnog zvucnika---Nalemiti preostali unut. kabal \ / \ / \ / - Ovo ce lepo da ti radi ako pazljivo prikljucis kablove na dzekove ali NIKAKO NEMOJ DA UKLJUCUJES OVAKAV KABAL SA DZEKOVIMA U IZLAZ ZA SLUSALICE I ULAZ ZA MIKROFON ISTOVREMENO NA JEDNOM SOUNDBLASTER-U! ZATO STO MOZE DOCI DO KVARA SOUND BLASTERA! P.S.: Nemoj da se uplasis ali poslusaj me!
zvučne_kartice.148 vasic,
> ║ ║ > ║ ║ ---Spoj sa masom---Obavezno nalemiti oplet kabla! > ║_____║ > ║ ║ > ║ ║ ---Prikljucak levog zvucnika---Nalemiti jedan unutrasnji kabal > ║ ║ > ║_____║ > ║ ║ > \ / > / \ ---Prikljucak desnog zvucnika---Nalemiti preostali unut. kabal > \ / > \ / > \ / > - Jesi li _baš_ siguran u ovo za levi/desni. Rekao bih da je obrnuto od ovoga što si ti napisao a budući da sam već napravio par takvih kablova koji rade, verovatno sam u pravu. :)
zvučne_kartice.149 bastion,
>> Jesi li _bas_ siguran u ovo za levi/desni. Rekao bih da je obrnuto od >> ovoga sto si ti napisao a buduci da sam vec napravio par takvih kablova >> koji rade, verovatno sam u pravu. :) Potpuno sam siguran za to levi/desni jer sam to video na raznim mestima(Knjige, udzbenici, casopisi...) Kao drugo pravio sam desetine kablova, prikljucaka, (itd.), i sve je bilo OK sto se tice levi/desni kanal! Kao trece nevidim da ima velike veze ko je koji kanal. Ako je kanal pogresanuvek mozes da zamenis mesta zvucnika, da okrenes uredjaj (ako zvucnici nemogu da se odvoje) ili pak da ponovo prespojis kablove unutar dzeka!
zvučne_kartice.150 jujo,
# Pozdrav! # # Da li je moguce signal sa izlaza za slusalice(stereo) dovesti na # ulaz za mikrofon i ako je moguce,kako? # # Hvala! Povezi izlaz za zlusalice sa LINE IN na zvucnoj kartici. Imaces mnogo bolji ulaz. yooyo:
zvučne_kartice.151 pperica,
Ajde neka neka dobra dusa pogleda po starim disketama i disketnoj furdi pa da me obraduje DRAJVERIMA ZA ESS 688 zvucnu kartu. Trebaju mi DOS drajveri. Ustvari, treba mi i uputstvo za dzamperaj na plocici. Moze li se pokrenuti CDROM kontroler (na ovom SB-u) bez instalacionih diskova? pozdrav, pperica
zvučne_kartice.152 gdevrnja,
Moja zvucna kartica je, takodje, ESS 688, ali drajveri koje imam su samo za Windows, na zalost :( U uputstvu pise da je za prikljucenje CD-ROMa potrebno pravilno podesiti dzampere i potrebno je imati instalacionu disketu za CD-ROM. Ako zelis mogu ti poslati odskeniran deo uputstva koji se odnosi na prikljucenje CD-ROMa na zvucnu karticu. Pozdrav..
zvučne_kartice.153 pperica,
Ajde, molim te, krsh sam kupio ustvari samo zbog cdrom-a. Imam nekog praistorijskog MITSUMIja kome je crkao kontroler (nije IDE) pa sam se ponadao da ce ova kartica moci da ga tera. Raspored jumpera ili bilo kakav podatak bi bio od ogromne koristi. Zato zakljucak: salji fajl sto pre! Spasavaj! 10x unapred. PPERICA.
zvučne_kartice.154 mramor,
Imam karticu ESS 1868 PnP :(.Od kada sam je nabavio imam problema sa instaliranjem njenih drajvera za Win95.Naime, drajveri koje sam dobio na disketama uz karticu se dupliraju i nemoguce ih je instalirati (ja ne znam kako).LM,problem sam resavao instaliranjem drajvera prvo u Win3.11 pa sam onda instalirao Win95 i tako uspevao da nateram 95-icu da prihvati drajvere. Videvsi da u Sezamovom diru postoje noviji drajveri od mojih za doticnu karticu odlucih se za instalaciju istih.Pogadjate, javlja se isti problem ali u malo drugacijem pakovanju.Za razliku od predhodnih koji su se smestali u _other devices_ ovi se uvaljuju u _sound,video and game controllers_.A da, u _device status_ mi ispise da mi: kartica nije prisutna, nije ispravna ili da mi nisu svi drajveri instalirani i da bi trebao da pogledam dokumentaciju koju sam dobio uz karticu :)) (ko je ima zna da je vise objasnjeno na disketama sa drajverima nego na onom parcetencu papira nazvanom User Guide).I neki put kaze da je u pitanju kod 10,drugi put kod 24 itd. Q:Da li postoji resenje za ovaj problem i koje je,a da ne bude kao gore opisano? Izvinjavam se na preopsirnosti.Molim za pomoc i unapred se zahvaljujem na istoj.
zvučne_kartice.155 pperica,
Resenje koje ti preporucujem je maaalko radikalno, ali resava problem 100%. Sastoji se iz tri segmenta: 1. Prodaj esesovku posto-zasto. Mozda izvuces 20-25DM. 2. Kupi opti 931 za 22dm. 3. Instaliraj optija sa disketama koje dobijas uz karticu. Kad uradis sve gorenavedeno,shvatices da je "precica najduzi put izmedju dve tacke", tj bices prijattno iznenadjen zvukom iz svoje kartice. Usput, kod optija fabricki NE RADI midi port :( singapurtjani nam prodaju neke krsheve, a zato ess midi radi perfektno. Jare vs pare. pperica
zvučne_kartice.156 morkin,
> Q:Da li postoji resenje za ovaj problem i koje je,a da ne > bude kao gore opisano? > > Izvinjavam se na preopsirnosti.Molim za pomoc i unapred se > zahvaljujem na istoj. Nedavno sam instalirao istu karticu i imao sličan problem. Proveri da li ti je kartica 1869 ili neka druga. Windows može da detektuje samo jednu karticu, a ako je u pitnaju drugi model, onda ga opet instalira kao 1868 što ne radi posao. Pusti sve da ti instalira dva puta, kao što već i uradio. Onda idi u Control Panel/System/Device Manager i klikni na plusić kod Sound, Game... i tamo bi morao da imaš Control Interface, Audio drive i Joystick. Ako je išta od toga duplirano, izbriši one na kojima je žuti uskličnik. Ostavi one druge i stvar bi morala da radi. Kartica na sebi ima i kontroler za rad CD-a. I on biva instaliran, ali kod mene ne pravi problem pa ga nisam ni dirao.
zvučne_kartice.157 mramor,
>> 1. Prodaj esesovku posto-zasto. Mozda izvuces 20-25DM. Prodaja doticne je izvesna gotovo jos od vremena kada sam je kupio.Medjutim,trenutno imam neke obaveze(blizina ispita) koje me sprecavaju da uradim ovo gore sto si predlozio.Zato mi za sada treba neko drugo resenje(opet ponavljam a da ne bude de-,pa onda reinstalacija Win95). >> 2. Kupi opti 931 za 22dm. Razmisljam o nesto skuplim varijantama tipa Vibra+FM tuner ili ESS 1889+Fm tuner.Svaki predlog je dobrodosao.
zvučne_kartice.158 mramor,
>> Proveri da li ti je kartica 1869 ili neka druga. U pitanju je ESS 1868 PnP. >> Pusti sve da ti instalira dva puta, kao sto vec i uradio. Onda idi u >> Control Panel/System/Device Manager i klikni na plusic kod Sound, Game... >> i tamo bi morao da imas Control Interface, Audio drive i Joystick. Ako je >> ista od toga duplirano, izbrisi one na kojima je zuti usklicnik. Ostavi >> one druge i stvar bi morala da radi. Sve je to lepo.Ja u _sound,video and games controllers_ imam sve to sto si napisao,ali u jednom slucaju je Control Interface dupliran (znaci jedan sa zutim !,drugi bez zutog !),dok u tom istom slucaju Audio Drive nije dupliran ali zato ima zuti !.U nekom drugom slucaju je obrnuto. E sad,kad pokusam da koristim a)Media Payer i pustim neki wav-e ispise mi:This device cannot play,b)Sound Recorder kaze da ne moze da snima ili pusta muziku jer kartica nije instalirana i da idem u _add new hardware_(BTW kad uradim tako s tim sto mu zadam da on nadje novu stvar onda ispise _Detection manager error:Faild to hook ring 0 code_.O cemu se radi?) i c)Volume control me obavesti _There are no active mixer devices available_ i da ih instaliram iz Control panel-a.
zvučne_kartice.159 pperica,
Vibra i nekako... Radi kartica, lako se instalira, cak je i tjuner uradjen solidno (mf na 10,7, solidan stereo dekoder... Esesovku ne kupuj ni pod razno. Ponovice se problemi oko instalacije, a bices iznenadjen snagom suma iz tjunera. Ona nema uopste medjufrekvenciju, prijemnik je direktni, tda7000, sirok svega stotinak kHz (za stereo je potrebno 250), tako da o stereu i ne razmisljas (ima neki pseudo-stereo zbrlj) a i selektivnost je slaba. pozdrav, pperica
zvučne_kartice.160 dr.iivan,
> >> Proveri da li ti je kartica 1869 ili neka druga. > > U pitanju je ESS 1868 PnP. =============================== 11.1503 PCUTIL.4:zvuk supers, 10.09.97. 23:36, 805 chr (S..) Odgovor na 11.1491, dr.iivan, 10.09.97. 05:03 --------------------------------------------------------- >> > sam chachkao malo po setup-u same kartice u control panelu, i >> namestih > da radi bez problema, a jedini shtos je bio u tome da se >> ostavi > orignalna konfiguracija koju ponudi w95, ali da se ugasi ono >> use > automatic (default, ne secam se bash sad..) settings. Kako je ovo >> Jel' mozes malo detaljnije sta, gde i kako treba podesiti? Control Panel/System/Device Manager ZA ES1868 koji ima uzvicnik kliknuti na Properties/Resources i iskljuciti Use automatic settings. Na ovaj nacin se rezervisu resursi za karticu i ako nema konflikata ovo ce biti dovoljno da kartica proradi. Juce sam za sebe kupio ESS karticu i primenio upravo ovaj stos. Nemam jasno objasnjenje zasto cesto mora ovako, bice da je do traljave implementacije PNP-a u Win95, na kartici, ili mozda oboje. -----------------------------------------------11.1503--- Kada ti, po iskljucenju racunara, ponovo instalira nov hardware, opet uradi isto sa Use automatic settings. I jedno pitanje: Udji u BIOS i tamo nadji stavku "PnP OS Installed" ili slicno i reci mi sta ti pise.
zvučne_kartice.161 mramor,
Sta je sa Yamahinim karticama? Ajd` nesto o njima.
zvučne_kartice.162 mramor,
>> Control Panel/System/Device Manager >> ZA ES1868 koji ima uzvicnik kliknuti na Properties/Resources i >> iskljuciti Use automatic settings. Na ovaj nacin se rezervisu resursi za >> karticu i ako nema konflikata ovo ce biti dovoljno da kartica proradi. :(.Ne vredi.Pokusao sam sve.Imao sam malo problema sa iskljucivanjem automatskog setovanja(na kraju sam uspeo).Izmenjao sam sve moguce basic configuration,a opet nista usklicnik je uvek tu. >> I jedno pitanje: Udji u BIOS i tamo nadji stavku "PnP OS Installed" ili >> slicno i reci mi sta ti pise. U mom BIOS-u nema nikakve stavke u kojoj se spominje PnP.Koju to plocu imas?Moja je SIS-ova 486-ica.
zvučne_kartice.163 supers,
Da apsolviramo trikove za instalaciju PNP kartica u Win95. >> Control Panel/System/Device Manager >> ZA ES1868 koji ima uzvicnik kliknuti na Properties/Resources i >> iskljuciti Use automatic settings. Na ovaj nacin se rezervisu resursi >> za karticu i ako nema konflikata ovo ce biti dovoljno da kartica proradi. A ako konflikata ima, kao što je mramorov slučaj, pre svake reinstalacije drajvera zlatno je pravilo da se u Device Manageru pobrišu sve stavke iz sekcije Sound, Video and Game Controlers, a obavezno treba proveriti ima li nešto u grani Unknown Devices (koja je predstavljena žutim upitnikom) i te stavke takođe pobrisati. Nakon što se svi tragovi PNP kartice pobrišu iz Device Managera, po restartu bi Win95 trebao da detektuje karticu i ponudi instalaciju drajvera. Ako ta instalacija prođe OK, odmah primeniti foru sa iskljucivanjem Use automatic settings. Ako Win95 i pored ovog temeljnog čišćenja neće da detektuje karticu pri sledećem podizanju, onda se treba igrati opcijama za PNP u Setupu. Takođe, da bi Win95 uspešno detektovao kartice, neophodno je da dobro budu instalirani drajveri za matičnu ploču. Win95 nema podršku za TX ploče i ona mora da se doinstalira. Tek kada Win95 lepo prepoznaje chipset na matičnoj ploči, funkcionisaće ispravo PCI to Host bridge i ISA to PCI bridge, vitalne komponente na matičnoj ploči za PNP detekciju. I još jedno zlatno pravilo: instalacija PNP kartica preko Add New Hardware je zahvat koji vrlo retko uspeva i obično je džabe krečenje. Add New Hardware, zapravo, služi za instalaciju eksternih i non-PNP internih uređaja, a PNP kartice imaju složen proces instalacije u kojem se instalira više drajvera i to prolazi kako valja samo kada Win95 detektuje karticu pri podizanju. Ako ne detektuje, nešto smrdi i treba raditi na otklanjanju uzroka, a ne isprobavati jalove vradžbine kao što je Add New Hardware.
zvučne_kartice.164 morkin,
> Sve je to lepo.Ja u _sound,video and games controllers_ imam sve to > sto si napisao,ali u jednom slucaju je Control Interface dupliran > (znaci jedan sa zutim !,drugi bez zutog !),dok u tom istom slucaju > Audio Drive nije dupliran ali zato ima zuti !.U nekom drugom slucaju > je obrnuto. E sad,kad pokusam da koristim a)Media Payer i pustim > neki wav-e ispise mi:This device cannot play,b)Sound Recorder kaze > da ne moze da snima ili pusta muziku jer kartica nije instalirana i > da idem u _add new hardware_(BTW kad uradim tako s tim sto mu zadam > da on nadje novu stvar onda ispise _Detection manager error:Faild to > hook ring 0 code_.O cemu se radi?) i c)Volume control me obavesti > _There are no active mixer devices available_ i da ih instaliram iz > Control panel-a. Tačno, sve to i meni radi. Sad obriši one duplirane označene žutim i stvar bi trebala da radi.
zvučne_kartice.165 mramor,
>> Nakon sto se svi tragovi PNP kartice pobrisu iz Device Managera, po OK.Uradjeno.Cak obrisao Gameport Joystick(verovatno nema potrebe). >> restartu bi Win95 trebao da detektuje karticu i ponudi instalaciju >> drajvera. Ako ta instalacija prode OK, odmah primeniti foru sa >> iskljucivanjem Use automatic settings. Tacno to je i uradio.Instalacija je prosla,ima zvuka,sve radi kako treba (prvi put a da nema zutih uzvicnika).Odmah primenjujem foru iskljucivanja Use automatic settings.Restart the computer...i opet isto mali zuti je tu i muk iz zvucnika. >> Ako Win95 i pored ovog temeljnog ciscenja nece da detektuje karticu pri >> sledecem podizanju, onda se treba igrati opcijama za PNP u Setupu. Koje opcije u Setup-u (mislis na Bios)?Ja imam 486-icu :(!?
zvučne_kartice.166 dr.iivan,
> >> Control Panel/System/Device Manager > >> ZA ES1868 koji ima uzvicnik kliknuti na Properties/Resources i > >> iskljuciti Use automatic settings. Na ovaj nacin se rezervisu resursi > > :(.Ne vredi.Pokusao sam sve.Imao sam malo problema sa iskljucivanjem > automatskog setovanja(na kraju sam uspeo).Izmenjao sam sve moguce basic > configuration,a opet nista usklicnik je uvek tu. Ma nemoj da menjas nikakav basic configuration! Samo treba da selektujes Use automatic settings. > >> I jedno pitanje: Udji u BIOS i tamo nadji stavku "PnP OS Installed" > ili >> slicno i reci mi sta ti pise. > > U mom BIOS-u nema nikakve stavke u kojoj se spominje PnP.Koju to plocu > imas?Moja je SIS-ova 486-ica. Neku no-name VX.. Nista, nije ni bitno to za PnP OS..
zvučne_kartice.167 ranx,
> Ma nemoj da menjas nikakav basic configuration! Samo treba da > selektujes Use automatic settings. A on ga je isključio...
zvučne_kartice.168 pperica,
UPOMOC!!!!! Spalio sam jedan meni veoma drag (valjda zato sto je jedini) kontroler za mitsumi CD rom. Ne, nije IDE, nego je neki /MITSUMI standard. Onda me ortak obraduje zvucnom kartom na kojoj postoje kontroleri za sony, panasonic, ide i MITSUMI!. E sad, treba mi uputstvo za jumperisanje (karticu sam instalirao i svira) jer se CDROM setuje hardverski-jumperima. I zato: UPOMOC!!!! TREBA MI BILO KAKAV README FAJL, PAPIR, KNJIZICA, PREDLOG.... PPERICA@SEZAM.CO.YU
zvučne_kartice.169 pperica,
Zaboravio sam najvaznije: kartica je ESS 688 potrebno mi je uputstvo za dzamperaj. PPERICA
zvučne_kartice.170 dr.iivan,
> > Ma nemoj da menjas nikakav basic configuration! Samo treba da > > selektujes Use automatic settings. > > A on ga je iskljucio... Da, izvinjavam se, da ISKLJUCIS Use automatic settings. Anselektujes :)
zvučne_kartice.171 gdevrnja,
Saljem ti skenirano uputstvo za povezivanje CD-ROMa na ESS688. Pozdrav..
zvučne_kartice.172 panco,
---------------------------------------------------- Dobio sam soundblaster OPTi sa Yamaha OPL3SA chipsetom bez ikakvih drajvera (konkretno su mi potrebni drajveri za dos & win311) Probao sam da ih skinem sa Yamahinog sajta ali neide... Ako neko poseduje doticne drajver jako bi mi pomogao.
zvučne_kartice.173 miskop,
>> Dobio sam soundblaster OPTi sa Yamaha OPL3SA chipsetom bez >> ikakvih drajvera (konkretno su mi potrebni drajveri za dos & win311) >> Probao sam da ih skinem sa Yamahinog sajta ali neide... http://www.opti.com/indexfrm.htm
zvučne_kartice.174 calex,
Zna li neko gde mogu da nađem drajvere za NT4.0 za zvučnu karticu Turtle Beach Tahiti? Odgovaraju i drajveri za TB Monterey jerbo je to praktično jedno isto. Jedino što sam našao je par sajtova gde se nude na prodaju takvi drajveri, nigde nisam našao ponudu za DL. :((
zvučne_kartice.175 zlaya,
- Imam karticu ESS 1868 PnP :(.Od kada sam je nabavio imam - problema sa instaliranjem njenih drajvera za Win95.Naime, - drajveri koje sam dobio na disketama uz karticu se dupliraju - i nemoguce ih je instalirati (ja ne znam kako).LM,problem ... - Q:Da li postoji resenje za ovaj problem i koje je,a da ne - bude kao gore opisano? Kad počne da psuje i spominje neki fajl (koji se duplicira), prepiši ime i path (pretpostavljam da je to nešto.vbx u windows\system). izađi iz instalacije ako nije već pukla sama od sebe, i nađi taj file na svom disku. Obriši ga ili reimenuj. Probaj opet...
zvučne_kartice.176 willow,
Društvo, ima li neko program za puštanje radia, a da radi pod čistim DOS-om, i da stvar funkcioniše i kad je kartica sa ESS-1869 čipom, znači zvučna + integrisani FM. Zahvalan
zvučne_kartice.177 svitac,
Pozdrav! Bicu kratak i jasan... Hocu da povezem Funai E2850 (8X) CD-ROM sa zvucnom karticom Semiconductor Cristal Sound 4232 i posto kablic nisam dobio a za novi nedam pare,ostaje mi jos samo da sam napravim kabl i tu mi treba pomoc.Za CD-ROM imam uputstvo i tu je obelezeno sta je sta na audio izlaza ali kod kartice je stvar malo komplikovanija.Na kartici postoji jedan beli prikljucak sa cetiri iglice(znaci iglice a okolo leziste od bele plastike) a odmah do njega nalaze se jos cetiri gole iglice.Pitanje je na koje iglice nakaciti kabl i sta su u prikljucku kanali a sta mase.I,jos nesto,na beli prikljucak tacno pasuje prikljucak sa kabla jednog starog misa.Da li mogu da upotrebim preradjeni misji kabl za vezu? Hvala!
zvučne_kartice.178 ventura,
Tesko da se moze razumeti nesto iz ovog opisa ajd probaj nacrtati to i ascii-ju pa da vidimo sta je. (Ako si skoro kupio kompjuter trazi im kablic. napomena. Ako nisi od iste firme kupio CD i SB nece ti dati kabal, pa ga moras kupiti.
zvučne_kartice.179 isijan,
Svrai do neke normalne firme koja prodaje kompjutere i pitaj ih jel' imaju kablic viska... Ako imaju iole normalan promet (znaci nisu neki koji prodaju jedan kompjuter mesecno :), dace ti ga za dz.
zvučne_kartice.180 svitac,
Nisam bas vest u ASCII crtanju pa sam u Paintu nacrtao sliku na kojoj se sve lepo vidi.Trebalo bi da je pomenta slika zakacena uz poruku. slika.gif
zvučne_kartice.181 apopovic,
> Svrai do neke normalne firme koja prodaje kompjutere i pitaj ih jel' imaju > kablic viska... Ako imaju iole normalan promet (znaci nisu neki koji > prodaju jedan kompjuter mesecno :), dace ti ga za dz. Bice da trenutno malo firmi ima iole normalan promet :() Pazi Svitac da ti ne daju da nosis dzakove :) POz !
zvučne_kartice.182 jujo,
# kartici postoji jedan beli prikljucak sa cetiri iglice(znaci iglice # a okolo leziste od bele plastike) a odmah do njega nalaze se jos # cetiri gole iglice.Pitanje je na koje iglice nakaciti kabl i sta su # u prikljucku kanali a sta mase.I,jos nesto,na beli prikljucak tacno # pasuje prikljucak sa kabla jednog starog misa.Da li mogu da # upotrebim preradjeni misji kabl za vezu? Daj covece.. kupi kablic. Toliko bar mozes da se pruzis. To kosta max 3DM.. A ako vec hoces da ga pravis.. pogledaj na tom krsu od kartice gde su zalemljene 'iglice' (pinovi na srpskom) i pogledaj na koje 2 iglice ide masa. Masu ces prepoznati po tome sto je vod na ploci koji vodi do nje najdeblji i obicno je povezan sa periferijom plocice. Vrlo je verovatno i da su 2 pina spojeni i oni su tada 100% masa. L i R su preostala 2 pina. yooyo:
zvučne_kartice.183 panco,
Da li bi neko bio ljubazan da mi posalje drajvere za Dos\Win311 za Sound Blaster Vibra FM. Unapred hvala...
zvučne_kartice.184 isijan,
C:\>Bice da trenutno malo firmi ima iole normalan promet :() C:\>Pazi Svitac da ti ne daju da nosis dzakove :) Daj paaali... Mislis da u nekom boljem servisu nemaju tih gluposti na tone? Pa nisu valjda svi na foru - 'Drpi kablic za CD, pa ga posle prodaj za DM 3.-' ?
zvučne_kartice.185 dalek,
> Društvo, ima li neko program za puštanje radia, a da radi pod čistim > DOS-om, i da stvar funkcioniše i kad je kartica sa ESS-1869 čipom, > znači zvučna + integrisani FM. Nema
zvučne_kartice.186 mvdj,
Drug je kupio SB16 VIBRA sa FM tunerom i ne zna šta znači IR na poleđini kartice? IR SPK MIC LINE IN ANT o o o o o
zvučne_kartice.187 epson,
Potrebni drajveri za Audio Excel AV 307, koju 95/98 uporno prepo- znaju kao AD-CHIPS Audio, za koje nemam drajvere.
zvučne_kartice.188 milosh.zorica,
Kako se instaliraju drajveri, koji dolaze uz opti 931 zvučnu kartu? Driveri neće da rade sa standardnim setupom ili oemsetup.inf. Pitanjje važi za w3.1x/95/dos. 10x in advanced
zvučne_kartice.189 jujo,
# Kako se instaliraju drajveri, koji dolaze uz opti 931 zvucnu kartu? # Driveri nece da rade sa standardnim setupom ili oemsetup.inf. # Pitanjje vazi za w3.1x/95/dos. Add New Hardware/OtherDevices/HaveDisk i gurni disketu/CD/direktorijum. yooyo:
zvučne_kartice.190 johnnya,
Da li neko zna magično rešenje kako da nateram muzičku karticu OPTi 931 da radi i u Win95 i u Dos box-u ? Za sada mogu da je nateram da radi nezavisno samo u Win95 i samo u real DOS-u. .
zvučne_kartice.191 jujo,
# Da li neko zna magicno resenje kako da nateram # muzicku karticu OPTi 931 da radi i u Win95 i u Dos box-u ? # # Za sada mogu da je nateram da radi nezavisno samo u Win95 # i samo u real DOS-u. A da li si probao da instaliras karticu i pod DOS-om? Proveri da li su ti setovane odgovoarajuce ENV. varijable (BLASTER i SOUND)? yooyo:
zvučne_kartice.192 jerry,
>Drug je kupio SB16 VIBRA sa FM tunerom i ne zna sta znaci IR na >poledini kartice? >IR SPK MIC LINE IN ANT >o o o o o Malo kasnim sa odgovorom ali bolje ikad... To je Infra Red remote. Daljinski upravljac za FM tuner i zvuk uopste. :) Ja sam se jednom zeznuo po inerciji, znajuci da je poslednji dzek na blasteru za slusalice/zvucnike. Propustio mi je 5 volti kroz slusalice. Vidim ja grejuuuu seeeee. Kad ono...
zvučne_kartice.193 pavijan,
Ima li neko uputstvo... Nedavno sam nabavio AWE64 (nije GOLD) model CT 4520, ali bez dokumentacije, i kartkospojnika za dzampere. Kartica doduse radi ali ako neko ima istu, neka mi posalje uputstvo za dzamperisanje. Na CD-u sa drajverima nema nista slicno. Pozdrav od pavijana.
zvučne_kartice.194 supers,
>> Malo kasnim sa odgovorom ali bolje ikad... >> To je Infra Red remote. Daljinski upravljac za FM tuner i zvuk >> uopste. :) Uz koje kartice se dobija ova lepota i ima li odvojeno da se kupi?
zvučne_kartice.195 ddobic,
> Da li bi neko bio ljubazan da mi posalje drajvere za Dos\Win311 > za Sound Blaster Vibra FM. I meni trebaju drajveri za Dos/Win311 ali za ESS SB 16 PRO FM. Ako neka dobra du{a ima ...
zvučne_kartice.197 johnnya,
>> Nigde ne pise MS DOS .... (za WIN... ima inst.disketu). >> Unapred zahvalan na preporukama za DOS nacin, Slična stvar se dešava i sa Opti karticama, dolaze sa drajverima za Win3.x i Win95, ali ne i za DOS. Kvaka je u tome da instalacija za Win3.x postavlja i drajvere za DOS. Tako da ako ti trebaju drajveri za DOS ti trk kod nekoga ko ima Win3.x, instaliraj karticu, posle samo vidi kakve je promene napravio setup programa (koji je dir. dodat i promene u autoexec.bat i config.sys). Valjda ćeš dalje znati...
zvučne_kartice.198 alien,
[] SB: Miss Melody Plus │tako pise na │ [] A 16 Bit Stereo Sound Card │Kutiji/Uputstvu│ Pogledaj šta piše na čipu na toj zvučnoj karti. Verovatno je proizvođač ESS, a broj u rasponu od 688 do 1868. Drajvera verovatno ima već ovde negde (možda i u direktorijumu). Vrlo je moguće da se intalacija DOS drajvera vrši instaliranjem Win 3.1 drajvera, ali se to može zaobići ručnim raspakivanjem fajlova ili kopiranjem već raspakovanih od nekog ko ima takvu kartu, a za to treba znati koji je čip u pitanju.
zvučne_kartice.199 miskop,
>> Slična stvar se dešava i sa Opti karticama, dolaze sa drajverima za >> Win3.x i Win95, ali ne i za DOS. Uz moju OPTi 930 karticu dobih dve diskete sa drajverima. Na jednoj piše 'DOS/Win 3.x Drivers and Utilities', a na drugoj 'DOS/Win 95 Drivers and Utilities'. Znači, nije baš 'slična' stvar i sa opti karticama. ;)
zvučne_kartice.201 rstepano,
*************************************** Dali neko moze da se seti gde ima driver za DOS za SB sa ESS 688 .... ***E-mail ili ovde*********************
zvučne_kartice.202 pperica,
Imam ja, dos i windows, ess 688. Nazalost, imam 2400 modem, ali ako bas hoces poslacu. pozdrav, pperica p.s. Ko lebac mi treba uputstvo za jumperisanje cd portova na ess-688. ?Ako neko ima- please neka javi, sledi pivo :)
zvučne_kartice.203 lboki,
Hitno mi trebaju driveri za ess 1869 ! ako neko ima nek kaci na mail ili ...
zvučne_kartice.204 lboki,
inace , kartica NECE da se instalira kao ess 1868 , and so on...
zvučne_kartice.205 yvan,
=> Hitno mi trebaju driveri za ess 1869 ! ako neko ima nek kaci na => mail ili ... Evo ih... ess1869.arj
zvučne_kartice.206 jujo,
Imam GUS MAX-a na prodaju... Ima li zainteresovanih. Cena je 120dm, ali se mozemo dogovoriti. mail me... yooyo:
zvučne_kartice.207 jujo,
Imam 2 GUS-MAX-a na prodaju. Oba imaju po 1mb RAM-a. cena 120 demona. mail me yooyo:
zvučne_kartice.208 obren,
Nova datoteka: windows\drivers\sound\*.* ------------------ awent40.exe 952k ű Sound Blaster 16/32/AWE32/AWE64 drajveri za Windows NT 4 Product: Windows NT 4.0 - Sound Blaster 16/32/AWE32/AWE64 Filename: awent40.exe File Date: 14.08.1998 File Size: 974,168 bytes Description: ------------ Audio Software Drivers Disk For Windows NT4.0 SDR-NTDRV-1-US (Revision 8) Standalone x86 Sound Blaster drivers for Windows NT4.0 for all Sound Blaster ISA cards - SB16, SB32, AWE32, AWE64 and AWE64 Gold. SDR-NTDRV-1-US (Revision 8) Improves compatability of all of the above listed cards in NT4.0. Also includes AWE Control Panel. Please refer to README.TXT for installation instructions. SB16SND.SYS v4.06 SB16SND.DLL v4.06 SBAWE32.SYS v4.06 SBAWE32.DRV v4.06 AWEMAN.DLL v1.44 AWEMAN32.DLL v1.44
zvučne_kartice.209 stemil,
Potreban win 3.11 drajver za kartu ESS 1869 pnp Ime fajla je: es1869wn.drv Sledi nagrada !!!
zvučne_kartice.210 stemil,
Potreban win 3.11 drajver za kartu ESS 1869 pnp Ime fajla je: es1869wn.drv Sledi nagrada !!!
zvučne_kartice.211 stemil,
Potreban win 3.11 drajver za kartu ESS 1869 pnp Ime fajla je: es1869wn.drv Sledi nagrada !!!
zvučne_kartice.213 johnnya,
ESS 1869 pnp, Win95 drajveri 1869w95.zip
zvučne_kartice.214 johnnya,
ESS 1869 pnp, Win 3.11 drajveri 1869w31.zip
zvučne_kartice.215 jlazor,
> ESS 1869 pnp, Win 3.11 drajveri Soundmaster kartica sa WTA2000 (68197PY 651B TAIWAN) cipom. Drajveri za W95 ??? TIA jlazor
zvučne_kartice.216 buva,
Treba mi preporuka za karticu u jeftinijoj klasi.. shta je bolje opti ? ess? il nishta od ta dva?;)
zvučne_kartice.217 milosh.zorica,
> Imam 2 GUS-MAX-a na prodaju. Oba imaju po 1mb RAM-a. > cena 120 demona. > mail me Zar ti ne znaš normalno da reklamiraš nešto? Tako si i za Anger-a vikao po svim konfama. Baci u oglasi news grupu na intu i eto... Ovde slaba vajda...
zvučne_kartice.218 alien,
[] Treba mi preporuka za karticu u jeftinijoj klasi.. shta je bolje [] opti ? ess? il nishta od ta dva?;) Manje-više, svaka od karti sa čipovima tih proizvođača vredi koliko košta i zadovoljava potrebe 90% korisnika računara. Lično, smatram da su ESS čipovi za nijansu bolji. U davna pradavna vremena ;), dok još nije postojao DirectX i dok su igre pretežno bile pravljene za DOS, bilo je jako bitno pitanje kompatibilnosti tih karata sa raznim Creative Sound Blaster standardima. Danas - to postaje nebitno... Uostalom, dovoljno su jeftine (do 30 DEM) da nije veliki rizik, a i uvek možeš da probaš, pa ako ti se ne svidi - da menjaš. Ako slučajno uzimaš neku stariju karticu, proveri da li za nju postoje odgovarajući drajveri.
zvučne_kartice.219 juice,
:> Treba mi preporuka za karticu u jeftinijoj klasi.. shta je bolje :> opti ? ess? il nishta od ta dva?;) Otidji kod Zormija i uzmi u firmi "koju on zna" ;) i jednostavno imas 1 dan probe za sve komponente, pa ako ih ima vise na lageru, isprobaj pa koja ti se svidi. Pozdrav!
zvučne_kartice.220 obren,
Nova datoteka: windows\drivers\sound\*.* ------------------ sbw95up.exe 312k ű Sound Blaster 16/32/AWE32/AWE64 drajveri za Windows 95/98 Product: Sound Blaster 16/AWE32/64 (Windows 95/98) Filename: sbw95up.exe (320KB) File Date: 01 Oct 98 Description: Latest Driver Update for Full Duplex Sound Blaster 16/32/AWE (Revision 15) * Changes to driver file SB16.VXD * Shortens the logical Drivers device ID on the PCMCIA card
zvučne_kartice.221 obren,
Nova datoteka: windows\drivers\sound\*.* ------------------ awent40.exe 955k ű Sound Blaster 16/32/AWE32/AWE64 drajveri za Windows NT 4 Product: Sound Blaster 16/AWE32/64 (Windows NT 4.0) Filename: awent40.exe (980 KB) File Date: 28 Sep 98 Description: Updated Audio Software Driver Disk (Revision 9) This is a stand-alone Sound Blaster driver update for ALL Sound Blaster cards - SB 16, SB 32, AWE 32, AWE 64 and AWE 64 Gold. This update provides better support for ALL the above SB cards Please refer to README.TXT for installation instructions.
zvučne_kartice.222 miskop,
>> Nova datoteka: >> sbw95up.exe 312k ű Sound Blaster 16/32/AWE32/AWE64 drajveri za Windows Jel' ovo samo za originalne, Creative proizvode ili može i za kompatibilce? (OPTi)
zvučne_kartice.223 the.edge,
Da te pitam, gde si nasao update za SB? Ja sam danas bio trazio na njihovom FTP siteu, ali je bio samo onaj stari od jula. AcCeSS DeNiED
zvučne_kartice.224 obren,
> >> sbw95up.exe 312k ű Sound Blaster 16/32/AWE32/AWE64 drajveri za Windows > > Jel' ovo samo za originalne, Creative proizvode ili može i za > kompatibilce? (OPTi) Teško, drajveri su za originalne Creative Sound Blaster kartice.
zvučne_kartice.225 obren,
> Da te pitam, gde si nasao update za SB? Ja sam danas bio trazio na > njihovom FTP siteu, ali je bio samo onaj stari od jula. Nije sa FTP servera nego sa Weba, a adresa je www.creaf*, ne sećam se tačno (surfujem sa drugog računara koji sad nije uključen, a izrazito me mrzi da ga sad palim samo da bih pogledao history ;) Pretpostavljam da malo kasne sa ažuriranjem FTP-a, drajveri su skinuti sa Web sajta istog dana kada su izašli (1. oktobar).
zvučne_kartice.226 kiklop,
Evo najnovijih WIN95/98 drajvera za ISA verziju ESS1869 kartice verzija 4.04.00.1319 Microsoft certified. a30520.exe
zvučne_kartice.227 djlucky,
Imam jedno pitanje! Da li se sa radio kartice mogu skidati wav fajlovi ili sl. Znate vec, slusam pesmu i ako mi se svidi ja je skinem! Ajde odgovorite jer je prelomno da li cu kupiti fm karticu ili ne! Sve zavisi od odgovora! Pozdrav!
zvučne_kartice.228 ventura,
> Da li se sa radio kartice mogu skidati wav fajlovi ili sl. > Znate vec, slusam pesmu i ako mi se svidi ja je skinem! > Ajde odgovorite jer je prelomno da li cu kupiti fm karticu ili ne! naravno ;) . Ja imam ESS 1869 audio drive, sa ugradjenim Tunerom, i iskustva su veoma pozitivna, samo sto im antena nesto nevlja, tj. slabo vata stanice, npr. kosava mi slaba, a radio indjija rastura, ali to se resi dodavanjem obicnog parceta zice na vec postojecu antenu. Kupi karticu! ;)
zvučne_kartice.229 djlucky,
Ala ste vi brzi..poslao pitanje odmah sigao odgovor! Hvala u svakom slucaju......ja imam ess688 i predolozite neki tjuner (ako to uoplste ima smisla) p.s. Zasto ;) na kraju?
zvučne_kartice.230 obren,
windows\drivers\sound\*.* ------------------ sbw9xupd.exe 312k ű Sound Blaster 16/32/AWE32/AWE64 drajveri za Windows 95/98 Product: Windows 95/98 - Sound Blaster 16/32/AWE32/AWE64 Filename: sbw9xup.exe File Date: 981113 File Size: 318,993 bytes Description: Full duplex Sound Blaster 16/32/AWE Driver Updates for Windows 95/98 SDR-95UPD-1-US (Revision 16) Please refer to README.TXT for installation information. Included drivers: SB16.VXD v4.38.16 SB16SND.DRV 4.38.13 SBAWE.VXD v4.38.2 SBAWE32.DRV v4.38.0 SBFM.DRV v4.12.1
zvučne_kartice.231 stemil,
Potrebni drajveri za SB Vibra + FM pod 95/98 Win. Plaćam zlatom !!!
zvučne_kartice.232 olio,
> Potrebni drajveri za SB Vibra + FM pod 95/98 Win. > Placam zlatom !!! Pa valjda kad kupis Vibru dobijes i drajvere na disketama. To je kod mene slucaj.
zvučne_kartice.233 stemil,
> > Potrebni drajveri za SB Vibra + FM pod 95/98 Win. > > Placam zlatom !!! > Pa valjda kad kupis Vibru dobijes i drajvere na disketama. > To je kod mene slucaj. Imaš te diskete ? Reci mi molim te bar koliko ih ima 2 ili.. ? Šta tačno piše na njima ?
zvučne_kartice.234 ventura,
Dali neko zna za sta sluze svi pinovi na ES 1869 sound blasteru... izgedaju odprilike ovako: \::::::/ O O O o | | | | |_Antena | ? ? |_Izlaz na pojacalo MIDI ulaz Jedno od ova dva je MIC nesecam se koji... BTW za sta sluzi ovaj sto nije ni mic ni izlaz ni antena ni midi?, Dali je ovaj MIDI ulaz standardan, i dali mogu na njega da pristekam neki keyboard i da to radi, sa midi softwerom....?
zvučne_kartice.235 giovanni,
Ę? > Potrebni drajveri za SB Vibra + FM pod 95/98 Win. Ę? Pa valjda kad kupis Vibru dobijes i drajvere na disketama. Ę? To je kod mene slucaj. U principu, uz Vibru se ranije dobijao malo bajat softver (ako je to onaj na disketama, drajveri i softver na CDu je novijeg datuma ali se to dobojalo uglavnom uz Creativ kartice a Vibra sa tunerom nije njihov proizvod). LM, pod w95/98 ti i nisu potrebni ti drajveri. Sasvim će lepo kartica da radi i sa Windowsovim drajverima (pogotovo sa W98) a što se tiče softvera za radio tuner bolje je korisititi neki drugi, a ne onaj koji stiže uz karticu. Praktično za sve namene imaš zamenu (editovanje wavova - cool edit, tuner - ima zamena, cd-player - najobičniji iz w95/w98 je bolji od onoga sa tih disketa).
zvučne_kartice.236 alien,
[] \::::::/ O O O o [] [] | | | | |_Antena [] | ? ? |_Izlaz na pojacalo [] MIDI [] ulaz Jedno od ova dva je MIC nesecam se koji... BTW za sta sluzi [] ovaj sto nije ni mic ni izlaz ni antena ni midi? Ne znam tačno za tvoju kartu, ali MIC je na kompatibilcima najčešće na suprotnoj strani od izlaza, a priključak između MIC i AUDIO-OUT je LINE-IN.
zvučne_kartice.237 ventura,
Nista ne pomaze, virus warning mi nije ni bio ukljucen, parition magic ne pomaze, fdisk /mbr isto tako, kad iskljucim hard sa linuxom (filzicki) opet nece... izgleda da jedino preostaje format..
zvučne_kartice.238 stemil,
Ako neko ima DOS drajvere za Zoltrix AP 3200 zvučnu karticu ili zna gde mogu da se nadju, molio bih ga da ih pošalje ovde ili meni na mail.
zvučne_kartice.239 stemil,
Za uzvrat šaljem bilo šta sa kompleta Sezam file's leto 97 ili jesen 98 ! Ili nešto od starijih brojeva računara i mog mikra ili dajem modem 56k ili recimo ATX kućište ili DTK DA 570 BA ili plaćam 1000 DEM !!! :) Samo dajte te drajvere
zvučne_kartice.240 duky,
Potrebni drajveri za CREATIVE LABS!!! Na cipu jos pise: Creative Tech Vibra 16c CT2505 (CT4180) Ako ih neko ima, molio bih ... ili bar hint gde ih ima (Negde u blizini:) )
zvučne_kartice.241 zdravkod,
Sta znate o PCI zvucnim karticama? Koje su dobre, koje su im cene itd. Zdravko
zvučne_kartice.242 ian.stuart,
imash soundblaster live! chija je cena variabilna zavisi dali uzimash value ili full izdanje i cena se kretje od 200-400dm(otprilike nisam gledio cene odredjeno vreme)
zvučne_kartice.243 lboki,
potrebni drajveri za avance logic as100 zvucnu kartu fala
zvučne_kartice.244 bsto,
Idu drajveri. als100.arj
zvučne_kartice.245 alien,
[] Sta znate o PCI zvucnim karticama? Koje su dobre, koje su im cene itd. Na takva pitanja ne možeš dobiti ozbiljan odgovor.
zvučne_kartice.246 zdravkod,
>> Na takva pitanja ne mozes Interesuju me konkretno konfekcijske zvucne karte, kao npr Maestro I ili II... Zdravko
zvučne_kartice.247 lboki,
potreban fajl KSCLOCKF.AX za instalaciju jedne zvucne karte
zvučne_kartice.248 alien,
[] >> Na takva pitanja ne mozes [] [] Interesuju me konkretno konfekcijske zvucne karte, kao npr Maestro [] I ili II... Moram da priznam da ne znam detalje o tim kartama, ali na osnovu opisa i onoga šta se najčešće može naći, moguće je da je bar neka od njih zasnovana na ESS 1938 čipu... Probao sam više kartica različitih proizvođača zasnovanih na tom čipu i nisam primetio neke bitne razlike među njima. U principu, za zvučne karte u ekonomskoj klasi, rade posao kako treba. Mogu se javiti potencijalni problemi po pitanju kompatibilnosti u DOS-u, jer se Legacy ISA detekcija emulira posebnim drajverima (koje, bez pitanja pri instalaciji poturaju u CONFIG.SYS i AUTOEXEC.BAT). Ako je motiv za uzimanje PCI zvučne karte nedostatak ISA slotova, onda nema mnogo izbora, pa treba prvo tako nešto probati. Cena im je oko 40 DEM. Sem tih kartica, probao sam i Creative SB 64 PCI (Ensoniq čip) i za njih, kao i za sve ostale PCI karte, važi slično po pitanju Legacy ISA emulacije. Naravno, kao i svaka Creative karta, nešto je bolja od ovih jeftinijih, ali ipak nije u klasi njihovih jačih kartica. Cena im je oko 80 DEM. To je otprilike ono šta se najčešće može naći i predstavlja nekakav mainstream, koji je ujedno i početna preporuka. Naravno, postoje i skuplje karte (uključujući i Creative Live) u PCI varijanti... Samo pitanje je i dalje nejasno, jer ne sadrži neophodan deo (koja je svrha?), ali pretpostavljam da sam odgovorom uspeo nešto da razjasnim.
zvučne_kartice.249 stefan,
> Sem tih kartica, probao sam i Creative SB 64 PCI (Ensoniq čip) > Cena im je oko 80 DEM. Skupo ;) Ima ih za 50ak dem.
zvučne_kartice.250 alien,
[] > Sem tih kartica, probao sam i Creative SB 64 PCI (Ensoniq čip) [] [] > Cena im je oko 80 DEM. [] [] Skupo ;) Ima ih za 50ak dem. Moguće, nisam skoro proveravao :).
zvučne_kartice.251 hercog,
Na mojoj Yamaha opl3-sax kartici u advanced properties volume kontrola postoji klauzula Enable ZV-port. Zna li ko cemu to cudo sluzi? Sale
zvučne_kartice.252 paranoiac,
imam problem koji se chini nereshiw , al da ga podelim sa wama .. :) pod shapu mi doshla kartica .. koja jel'da .. nema natpis na chipu .. to jest ima neshto bezweze .. made in china .. da , da , nemam drajwere .. shta tu moz' se uradi ? :)
zvučne_kartice.253 pperica,
Ako imas PNP os i PNP plocu, ubodi u slot i pusti da sam pronadje komponentu. topla voda.
zvučne_kartice.254 paranoiac,
Ako imas PNP os i PNP plocu, ubodi u slot i pusti da sam pronadje komponentu. topla voda. --- ok 1ox , but nije pnp .. :) idemo dalje .. :)
zvučne_kartice.255 hercog,
Na mojoj Yamaha opl3-sax kartici u advanced properties volume kontrola postoji klauzula Enable ZV-port. Zna li ko cemu to cudo sluzi? Sale
zvučne_kartice.256 illusion,
Naime rec je o 2 zvucne kartice iste marke: ESS1868 1.Posle dugogodisnje upotrebe ona je prokuvŮëäó3łala, pocela da smrdi i pri tom su izgorela dva bakarna provodnika(linije na plocici) i koliko mogu da primetim integralac (s644c - ka2206n) Kompish je detektuje ali zvuka nema. 2.Kartica iste marke.Radila je i prestala da radi. Nema nikakvih tragova unisthenja ali jednostavno je bios ne inicijalizuje znaci kao da je nema , isto kod windows-a. iMa li nade da i jedna proradi i koliko bi to kosthalo. ?
zvučne_kartice.257 pperica,
Kod prve esesovke izbusen je audio pojacavac i skoro sigurno 78l05. Popravka bi bila 80 dindzi. Nemam pojma sta je drugoj. Donesi, pa da vidimo da li se isplati raditi je. pperica
zvučne_kartice.258 kgelevski,
Imam Eskomovu zvucnu karticu i ona radi /koliko para toliko i muzike/ medjutim jako bi bilo zgodno da muzicka kartica ima i malo pojacalo sto bi olaksalo puno zivot. Znaci pitanje je preporucite bolju zvucnu karticu od eskomove koja ujedno ima i pojacalo. Hvala Kosta.
zvučne_kartice.259 ventura,
> Imam Eskomovu zvucnu karticu i ona radi /koliko para toliko i muzike/ > medjutim jako bi bilo zgodno da muzicka kartica ima i malo pojacalo > sto bi olaksalo puno zivot. Znaci pitanje je preporucite bolju zvucnu > karticu od eskomove koja ujedno ima i pojacalo. Hvala Kosta. Pa jeftinije ti je da uzmes aktivne zvucnike nego da kupujes karticu sa dovoljno jakim pojacalom...
zvučne_kartice.260 stemil,
> Imam Eskomovu zvucnu karticu i ona radi /koliko para toliko i muzike/ > medjutim jako bi bilo zgodno da muzicka kartica ima i malo pojacalo > sto bi olaksalo puno zivot. Znaci pitanje je preporucite bolju zvucnu > karticu od eskomove koja ujedno ima i pojacalo. Hvala Kosta. Obično ga kartice i imaju na sebi, uglavnom nije nešto posebno jako (od 2x1 - 2x4 W) mada nisam siguran za tu tvoju ali ipak... Ako imaš uputstvo od te kartice, pogledaj da li postoji džamper(i) na kartici za uključivanje pojačala, a ako nemaš to uputstvo onda ipak vidi da li se na kartici odmah do konektora za zvučnike nalazi neki džamper (obično sa tri položaja). Pa probaj da ga prebaciš sa recimo: 1-2 na 2-3 ili samo zatvoriš (ako je otvoren).
zvučne_kartice.261 hercog,
Potražuju se neki friškiji drajveri za Yamaha opl3-sax karticu Sale
zvučne_kartice.262 ica.z,
> Potrazuju se neki friskiji drajveri za Yamaha opl3-sax karticu imam ja te drajvere... i mislim da su novijeg datuma... nabavna cena te kartice je bila 18dm (bila je pre pola godine kad sam se bavio dilovanjem komponenti)... prodavao sam je za 30-tak dm.. ;) inache mnogo je gotivna jer je medju prvima imala softverski wave table... shto je mnogo fina stvarchica za slushanje MID-ova...
zvučne_kartice.263 hercog,
>> imam ja te drajvere... i mislim da su novijeg datuma... >> nabavna cena te kartice je bila 18dm (bila je pre pola godine Ajd ne bilo ti zapoveđeno prikači te drajvere meni na mail :) Sale
zvučne_kartice.264 saint,
Zna li neko mozda za kolko moze da se kupi Creative Sound Blaster Live! ?
zvučne_kartice.265 miskop,
>> Zna li neko mozda za kolko moze da se kupi >> Creative Sound Blaster Live! ? Videh juče na news-u u oglasima da neko prodaje value varijantu za 115.-
zvučne_kartice.266 saint,
Zna li neko nesto mozda o zvucnoj kartici Sound Blaster LIVE! PCI (Value) ono kakva je karakteristike, ima li Wavetable i nesto jos?
zvučne_kartice.267 sherman,
P, evo ovako. Ima 256 glasova wavetable sinteze, nivo shuma od -120db i Environmental Audio sistem za prorachunavanje zvuka u razlichitim virtuelnim prostorima. Meni se chini da se mnogo vishe isplate od "obicnog" Live!-a.
zvučne_kartice.268 saint,
=> P, evo ovako. Ima 256 glasova wavetable sinteze, nivo shuma od Svih 256 glasova je hardverski?
zvučne_kartice.269 sherman,
Ja mislim da jeste.
zvučne_kartice.270 johnnya,
Ne mogu da nateram jednu ESS 1869 pod Win95 da daje muziku u DOS prozoru. Tacnije FX radi, a Music card nece nikako (ne prijavljuje gresku samo nema muzike). Pod Win95 je sve OK, nema konflikta, volume nije na nuli,...
zvučne_kartice.271 morkin,
> Ne mogu da nateram jednu ESS 1869 pod Win95 da daje muziku u DOS > prozoru. Tacnije FX radi, a Music card nece nikako (ne prijavljuje > gresku samo nema muzike). > > Pod Win95 je sve OK, nema konflikta, volume nije na nuli,... Da li si stavio ESSCFG.EXE i ESSVOL.EXE u autoexec.bat? Ako jesi, proveri sa kojim svičevima. Ista kartica meni radi odlično sa: C:\ESS\ESSCFG.EXE /A:220 /I:7 /D:1 /E:0 /B:300 /J:D c:\ess\essvol.exe /v:15 /l:15 /w:15 /m:15 /c:15 /s:15 Javi da li je proradilo.
zvučne_kartice.272 ventura,
> C:\ESS\ESSCFG.EXE /A:220 /I:7 /D:1 /E:0 /B:300 /J:D > c:\ess\essvol.exe /v:15 /l:15 /w:15 /m:15 /c:15 /s:15 meni pod normalnim dosom radi i bez ovoga...
zvučne_kartice.273 johnnya,
>>> Ne mogu da nateram jednu ESS 1869 pod Win95 da daje muziku u DOS >>> prozoru. Tacnije FX radi, a Music card nece nikako (ne prijavljuje >>> gresku samo nema muzike). Istu karticu sam ukrotio tek kada sam odavde skinuo sledeće : 6.226 PCHARD.7:zvučne_kartice kiklop, 31.10.98. 20:26, 110 chr --------------------------------------------------------- Evo najnovijih WIN95/98 drajvera za ISA verziju ESS1869 kartice verzija 4.04.00.1319 Microsoft certified. ----------------------------------------------- 6.226 --- ** Uz poruku 'A30520.EXE' (210048 bytes)
zvučne_kartice.274 ancha,
Drajveri za vibra16c (sa fm cipom) potrebni.. ustvari samo drajver za fm tjuner.... ajde pliiiiiz
zvučne_kartice.275 stemil,
=> Drajveri za vibra16c (sa fm cipom) potrebni.. => ustvari samo drajver za fm tjuner.... Sa malim zakašnjenjem... Ako do sada nisi našao drajvere, onda ih možeš naći na Imtel-ovom BBS-u.
zvučne_kartice.276 misery,
Imam pitanja...Odluchio sam da posle duzeg vremena kupim sebi neku bolju makinu.Sad..ko je voljan nek mi odgovori na par pitanja: 1.Nameravam da kupim neku zhestoku muzichku masinu,pa uz to naravno i Creative Sound Blaster LIVE!.Ima li neko da mi preporuci neku bolju ili da li neko ima neku zamerku na gore pomenutu? 2.Koja makina bi bila zadovoljavajuca za neki pristojan rad bez problema(ploca,procesor,memorija...)? 3.Da li treba neki motjan mikrofon da bi se na nekoj kartici snimio zvuk bez shuma?(ili makar neki minimum) 4.Da li je moguce reprodukovati wav file i snimati novi na mikrofon u isto vreme(npr.pustish muziku a ti pevas,a posle to samo izmiksujesh u Sound Forge-u)? 5.Neka preporuka za program za snimanje zivih instrumenata, ritam masinu(po meni Fruity Loops je odlichan) itd... Moje misljenje:(za plocu ne znam),Intel Celeron 366Mhz(cache), 64mb SD-RAM-a,TEAC 32X,Sound Blaster Live,(neka normalna graficka),Hard od 6.4 pa nadalje QUANTUM,monitor(isto neki najnormalniji 14,15)i sve sto ide uz to... 6.Sta mislite o gore pomenutoj konfiguraciji? 7.Koja firma nece da me zavrne ako odem kod njih da pazarim? Odgovore saljite u konferenciju ili na Mail misery Unapred hvala VUK...
zvučne_kartice.277 ventura,
> 1.Nameravam da kupim neku zhestoku muzichku masinu,pa uz > to naravno i Creative Sound Blaster LIVE!.Ima li neko > da mi preporuci neku bolju ili da li neko ima neku zamerku > na gore pomenutu? Sa SB LIve-om nisam imao iskustva, ali ako nameravas profesionalno da se bavis muzikom na racunaru onda uzmi AudioSystem EWS 64XXL ili samo EWS 64XL ili EWS 88MT. Sve ove kartice su preko 1000dem, tako da to imas u vidu. > Moje misljenje:(za plocu ne znam),Intel Celeron 366Mhz(cache), > 64mb SD-RAM-a,TEAC 32X,Sound Blaster Live,(neka normalna > graficka),Hard od 6.4 pa nadalje QUANTUM,monitor(isto neki > najnormalniji 14,15)i sve sto ide uz to... Celeron nije dobar izbor za ozbiljno bavljenje muzikom. Za to ti treba neki jaci P2 ili P3, i dosta memorije (128mb) i veliki hard (preko 10 giga).
zvučne_kartice.278 misery,
> Sa SB LIve-om nisam imao iskustva, ali ako nameravas profesionalno > da se bavis muzikom na racunaru onda uzmi AudioSystem EWS 64XXL ili samo > EWS 64XL ili EWS 88MT. Sve ove kartice su preko 1000dem, tako da to > imas u vidu. E,znas sta nisam ja Sloba pa da imam para ko g*****. Zanima me neka kartica sa kojom moze pristojno da se radi, a ne neke nabudzene koje mnogo kostaju.O tome cu mozda kasnije da razmisljam kada se izvezbam i kada budem znao da li cu nastaviti time da se bavim ili ne. Sada... za Sound Blaster Live su misljenja podeljena: Neki kazu da je odlicna,a drugi da pravi dosta problema sa kompatibilnostju.Imas li neku da mi preporucis,ali da je do 400dm? > Celeron nije dobar izbor za ozbiljno bavljenje muzikom. Za to ti > treba neki jaci P2 ili P3, i dosta memorije (128mb) i veliki hard > (preko 10 giga). Nije mi jasno zasto mi je potrebna neka jaka masina za rad sa wav fajlovima.300mhz je sasvim dovoljno sa 128mb ram-a.A i za hard isto.Sta ce mi hard od 10 giga.Na masini cu imati cisto one najpotrebnije programe i naravno programe za muziku sto mi ne bi oduzelo vise 1-2gb(a i ovo sam preterao).Ne vidim zasto 4gb memorije nije dovoljno da bi se komotno radilo sa zvukom...??? VUK...
zvučne_kartice.279 ventura,
> Nije mi jasno zasto mi je potrebna neka jaka masina za rad sa wav > fajlovima.300mhz je sasvim dovoljno sa 128mb ram-a.A i za hard > isto.Sta ce mi hard od 10 giga.Na masini cu imati cisto one > najpotrebnije programe i naravno programe za muziku sto mi ne bi > oduzelo vise 1-2gb(a i ovo sam preterao).Ne vidim zasto 4gb > memorije nije dovoljno da bi se komotno radilo sa zvukom...??? Sta ti podrazumevas pod radom sa zvukom? Obradjivanje wav semplova od 15sec? Za to i 486 vrsi posao, ali ti kada trebas da obradjujes sempl od 40+ minuta, onda ti itekako treba jaka masina. Celeron jednostavno nije predviden za takve stvari. 4gb je smesno za ozbiljno bavljenje zvukom...
zvučne_kartice.280 dzim,
> trebas da obradjujes sempl od 40+ minuta, onda ti itekako treba jaka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Izvinjajim se ako sam neupucen, ali sempl _chega_ od 40 minuta? Prosek pesme je 3 minuta.
zvučne_kartice.281 ventura,
> > trebas da obradjujes sempl od 40+ minuta, onda ti itekako treba ja > ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ > Izvinjajim se ako sam neupucen, > ali sempl _chega_ od 40 minuta? > Prosek pesme je 3 minuta. Da, ali da bi dosao do ta 3 minuta ti moras da obradis najmanje 40 minuta pesme, odnosno da izvadis najbolje delove i da ih obradis.
zvučne_kartice.282 supers,
>> Nije mi jasno zasto mi je potrebna neka jaka masina za rad sa wav >> fajlovima.300mhz je sasvim dovoljno sa 128mb ram-a. OK, uzmimo da je Celeron dovoljan. Ali, nemoj štedeti na ploči, uzmi matiču ploču sa imenom i zaobiđi sve one integrisane, jer loše ploče garantuju ispodprosečne performanse za svaku primenu. >> oduzelo vise 1-2gb(a i ovo sam preterao).Ne vidim zasto 4gb memorije >> nije dovoljno da bi se komotno radilo sa zvukom...??? Ne samo da se danas više praktično i ne prodaje ništa ispod 6,4GB, nego ne bi bilo naodmet da uzmeš UDMA66 disk (ima ih kapaciteta 6,4GB). Naravno, pod uslovom da odrešiš kesu za Abit BE-6 ili neku drugu jaku ploču sa UDMA66 kontrolerom.
zvučne_kartice.283 nitugard,
> nego ne bi bilo naodmet da uzmeš UDMA66 disk (ima ih kapaciteta 6,4GB). > Naravno, pod uslovom da odrešiš kesu za Abit BE-6 ili neku drugu jaku > ploču sa UDMA66 kontrolerom. -------------------- A ukoliko zbog drugih performansi odabere neku ploču koja nema UDMA 66 uvek može uzeti UDMA 66 kontroler - Abitov HotRod ili Priomise. Jeste da je skuplje, ali čisto da se zna da postoji i ta mogućnost.
zvučne_kartice.284 ica.z,
> Sta ti podrazumevas pod radom sa zvukom? > Obradjivanje wav semplova od 15sec? Za to i 486 vrsi posao, ali ti kada > trebas da obradjujes sempl od 40+ minuta, onda ti itekako treba jaka > masina. Celeron jednostavno nije predviden za takve stvari. > 4gb je smesno za ozbiljno bavljenje zvukom... ajde molim te mi reci jedan primer kada je potrebno obradjivati sempl od 40+ minuta sem da nije u pitanju 'pravljenje muzike' za film shto chisto sumnjam... ;) 4gb nije smeshno ako nece da drzi na hardu ne znam koliku kolekciju semplova a uostalom moze i da nareze na CD (shto je prilichno jeftino) ako mu bude neka frka sa prostorom... njemu u principu treba samo jedna fina zvuchna kartica i prosecha danashnja konfiguracija da bi mogao da radi ono shto pretpostavljam da ga interesuje u vezi muzike... e sad, ti shto pod 'ozbiljnim bavljenjem muzike' podrazumevash pravljenje soundtrack-ova za Worner Bros ili Columbia Pictures to je tvoja stvar... mozda se tebi moze... ;)))
zvučne_kartice.285 ventura,
> ajde molim te mi reci jedan primer kada je potrebno > obradjivati sempl od 40+ minuta sem da nije u pitanju > 'pravljenje muzike' za film shto chisto sumnjam... ;) > ajde molim te mi reci jedan primer kada je potrebno > obradjivati sempl od 40+ minuta sem da nije u pitanju > 'pravljenje muzike' za film shto chisto sumnjam... ;) > njemu u principu treba samo jedna fina zvuchna kartica > i prosecha danashnja konfiguracija da bi mogao da radi > ono shto pretpostavljam da ga interesuje u vezi muzike... > > e sad, ti shto pod 'ozbiljnim bavljenjem muzike' > podrazumevash pravljenje soundtrack-ova za Worner Bros > ili Columbia Pictures to je tvoja stvar... mozda se tebi > moze... ;))) ako si nekada video kako se pravi neka pesma u studiu video bi da se svaki deo odpeva po nekoliko puta i to se sve snima na jednu sempl koji se posle obradjuje...
zvučne_kartice.286 ica.z,
> ako si nekada video kako se pravi neka pesma u studiu video bi da se svaki > deo odpeva po nekoliko puta i to se sve snima na jednu sempl koji se posle > obradjuje... da, bideo sam kako se pravi neka pesma u studio i to vishe puta nego shto mozesh da pretpostavish. ;) nego pusti to... pa kao medijum za snimanje (vokala) ne mora da koristi HDD jer je to dosta skuplja varijanta (iako je najkomfornija)... postoji par malo jeftinijih reshenja... Ica
zvučne_kartice.287 argos,
Imam jedan problem. Ne mogu nikako da instaliram muzicku karticu , naime instaliram ja sve drajvere lepo , ali je on ne prepoznaje. Muzicka karitca je OPTi 931 (drajveri su sigurno u redu , muzcka je sigurno lepo postavljena) Pomoc !!! ;) Bane. Pozdrav.
zvučne_kartice.288 ventura,
> pa kao medijum za snimanje (vokala) ne mora da koristi HDD jer je > to dosta skuplja varijanta (iako je najkomfornija)... postoji par > malo jeftinijih reshenja... neverujem da jos neki studio cak i kod nas snima na trake, jer je to dosta skuplje od snimanja na hard a i posle se to teze obradjuje, i sa tom metodom se gubi na kvalitetu.
zvučne_kartice.289 miskop,
>> Imam jedan problem. Ne mogu nikako da instaliram muzicku karticu, naime >> instaliram ja sve drajvere lepo, ali je on ne prepoznaje. Muzicka karitca >> je OPTi 931 (drajveri su sigurno u redu... A da li je postupak instalacije "u redu" ? Koliko znam OPTi (barem 930, a valjda je tako i sa 931 modelom) se instalira kao "Other Device" u opciji "Add New Hardwer" u Control Panelu.
zvučne_kartice.290 argos,
P tako ga i instaliram , i stavim da mi on sam nadj new hardwere , ali ne nedje nishta , pa onda sam instliram , al mi kaze da ga ne prepoznaje. BAne.
zvučne_kartice.291 supers,
>> instaliram ja sve drajvere lepo , ali je on ne prepoznaje. Muzicka >> karitca je OPTi 931 (drajveri su sigurno u redu , muzcka je sigurno lepo >> postavljena) Ovoj kartici je često neophodan i sndinit /b u autoexec.bat.
zvučne_kartice.292 misery,
Auuuu,ljudi oko chega se vi prepirete.Da li vi znate koliki ja imam HD.Ne znate.E pa moje HD je Conner Pheripheral 210mb. Uzmimo da mi glavne stvarcice oduzmu 100mb(Dos,Windows 3.11, Neke stvarcice bez kojih ne mogu(da ih ne nabrajam),nezaobilazni Duke 3D...).Trenutno radim sa modulima u Fast Tracker-u.Imam natrpano gomilu semplova sa amige i moduli koje napravim jako fino zvuche.Sasvim solidan je i kvalitet zvuka.Nije najbolji ali nije ni losh.Uostalom,znate i sami kako zvuche dobro uradjeni moduli... Ja uopste nisam rekao da CU UZETI Celeron vec sam pitao da li sa njim moze da se radi(ocigledno ne moze).Znaci,uzecu najverovatnije Intel ili AMDK6-2 3D,i uopste nisam rekao da cu tako da radim sa zvukom kako ste vi opisali(obraditi neki sempl od 40+ min.(???)), vec cu koristim najvise zive instrumente koje cu snimati na tu dobru(LIVE)muzichku karticu koju budem nabavio.Ubacicemo naravno neki efekat(ako ste slusali RAMMSTEIN shvaticete otprilike) i sve to fino obraditi...Ne vidim zasto tako ne bi moglo da se radi??? Ocigledno sam pogresio kada sam napisao "zhestoku muzichku mashinu". Previshe ste bukvalno shvatili... VUK...
zvučne_kartice.293 argos,
Moj problem je reshen , kao shto miskop rece ,trebalo je instalirati muzicku u Other Drivers ... Hvala na savetu ... :) Bane. Pozdrav.
zvučne_kartice.294 miskop,
>> P tako ga i instaliram , i stavim da mi on sam nadj new hardwere , ali ne >> nedje nishta , pa onda sam instliram , al mi kaze da ga ne prepoznaje. >> BAne. Pa ne treba da mu (Win) kažeš da on traži i prepozna novi uređaj, već mu poturi disketu (sa drajverima) i onda sa nje lepo izaberi odgovarajuću stvar.
zvučne_kartice.295 argos,
Maok, kao shto rekoh u poruci 6.293 , problem je reshen :) cu Bane.
zvučne_kartice.296 ica.z,
> Ocigledno sam pogresio kada sam napisao "zhestoku muzichku mashinu". > Previshe ste bukvalno shvatili... ~~~ shto koristish mnozinu??? verovatno si moju poruku onako 'ofrlje' prochitao tako da nisi mogao da primetish da se nisam slozio s tim da ti je potreban HDD od 10gb i ne znam kakav procesor... josh jednom cu napisati, potrebna ti je otprilike prosechna danashnja konfiguracija (moze i neka malo slabija) da bi mogao da radish 100% stvari koje tebe konkretno zanimaju (Fast Tracker, obrada semplova)... Ica
zvučne_kartice.297 misery,
> shto koristish mnozinu??? > verovatno si moju poruku onako 'ofrlje' prochitao tako da nisi > mogao da primetish da se nisam slozio s tim da ti je potreban > HDD od 10gb i ne znam kakav procesor... Ne,naprotiv,procitao sam vasu poruku negde oko 10-ak X,i smatram da si u pravu.Aj sad,pa mi kazite kako su ljudi radili sa zvukom pre dve godine kad nije bilo govora ni o PII procesorima,a? > josh jednom cu napisati, > potrebna ti je otprilike prosechna danashnja konfiguracija > (moze i neka malo slabija) da bi mogao da radish 100% stvari > koje tebe konkretno zanimaju (Fast Tracker, obrada semplova)... Yock,yock,yock,yock.Sa Fast Trackerom trenutno radim jer imam 486 na 100mhz 8mbRAM-a.A kada nabavim makinu onda cu da radim sa zhivim instrumentima... VUK...
zvučne_kartice.298 ventura,
> josh jednom cu napisati, > potrebna ti je otprilike prosechna danashnja konfiguracija > (moze i neka malo slabija) da bi mogao da radish 100% stvari > koje tebe konkretno zanimaju (Fast Tracker, obrada semplova)... igranje u Fast Trackeru je samo _igranje_. Bogohuljenje je nazvati rad sa zvukom ili obrada zvuka rad u FastTrackeru.
zvučne_kartice.299 ventura,
> Ne,naprotiv,procitao sam vasu poruku negde oko 10-ak X,i > smatram da si u pravu.Aj sad,pa mi kazite kako su ljudi > radili sa zvukom pre dve godine kad nije bilo govora ni > o PII procesorima,a? obrada zvuka se radila rucno ili na mocnim RISC procesorima, cak se i sada obrada zvuka ne radi na Pentium* procesorima. Tadasnji PC-jevi su se koristili u radio stanicama samo za pustanje kratkih dzinglova i reklama
zvučne_kartice.300 supers,
Čovek ima besnu klavijaturu sa HD flopijem i staru 386 kantu. Hteo bi da koristi kompjuter za MIDI komponovanje. Nisam uspeo da ga ubedim da kupi nov PC, njegova je ideja da ubodemo neki stari Soundblaster i instaliramo Cubase for DOS na njegovu kantu. Interesuje me ima li smisla ovaj poduhvat. U stvari, znam da nema ;> , ali čovek ima jako malo para pa me interesuje šta mi je sve potrebno ako uletim u ovaj poduhvat. Koju verziju Cubase for DOS da jurim, koji su sistemski zahtevi (da li zahteva VGA, koliko mesta na disku...), šta mi još treba (SB, midi kabl...) Inače, nude mu matori Atari za 250DEM. Odmah sam pomislio da je to mnogo bolje rešenje, ali vic je u tome što Atari ima DD flopi. Njegov celokupan rad je na HD flopijima, može se to iskonvertovati, ali čovek je navikao na 1,4MB prostora, paćenje je raditi na duplo manjem. A ako Atariju BIOS ne podržava 1,4MB pretpostavljam da nema teoretske šanse da se bilo šta ubudži. Pomozite savetom.
zvučne_kartice.301 dzim,
> Inace, nude mu matori Atari za 250DEM. Odmah sam pomislio da je to mnogo Kad smo vec kod Atarija, sta cini njega toliko dobrim za obradu zvuka? Mnogi ga ishvalise.
zvučne_kartice.302 senna,
re: Atari Obrada zvuka? Hm, nije bash obrada, to je doshlo tek kasnije sa Atari Falcon-om.. Poenta svega je shto je svaki Atari dolazi sa MIDI interfejsom fabrichki ugradjenim. E pa kad je vec to imao, onda su ljudi pocheli da pishu programe koji bi iskoristili tu pogodnost na inache vrlo jeftinim mashinama i to je svojevremeno predstavljalo pravu revoluciju u pisanju pesama i slichnih stvari. Sama mashina za MIDI ne mora uopshte da bude jaka, potrebno je samo dovoljno memorije (vec 1MB je ok za rad, mada kako je vreme odmicalo, zahtevi su rasli).. Inache zvuk na staroj ST generaciji je FM sintetizovan, tako da se teshko moze govoriti o nekoj obradi, vishe o korishcenju samog rachunara za sekvenciranje. Kao odgovor Amiga kompjuterima i njihovim za ono vreme fantastichnim zvuchnim sposobnostima ( 4 kanala/8 bita/55 KHz), Atari je vec dosta godina kasnije izbacio prvo STE seriju, koja je prva imala semplovan zvuk i po mogucostima bia slichna Amigi, a onda je izashao i Falcon, zver od mashine za koju je meni strashno zao shto nije postigla bolji uspeh na trzishtu. Prvi kompjuter koji je dolazio sa DSP-om, koji je mogao da kontrolishe i zvuk i grafiku, ugradjen IDE kontroler, mogucnost prikljuchivanja SCSI-ja i josh ko zna kakvih ne turbo i upgrade kartica.. Ljudi koji se danas bave zvukom i znaju samo za PC ne znaju da su multikanalno snimanje na hard disk, real time obrada semplova preko DSP-a i mnoge slichne zafrkancije radile na toj mashini savrsheno i pochetkom '93, a ne tek od juche na nekom Celeronu na iljadu megaherca i SB AWE ultra plus zvuchnim karticama, koristeci softver koji zahteva 128 MB rama da uradi real time ekvilajzer jednog stereo kanala ;). Bedak.. Ko zna gde bi to bilo danas, da je onda bilo podrzano.
zvučne_kartice.303 markiz,
odgovor je i na sledece 2 poruke ..... ;) Kakav bre Atari za 250 dem ??? ja kupio Atarija za 20 dem ovde na sezu. Inace imam najboljeg Falcona u gradu :)) imam megu sa ED fopijem a ti bi samo HD da ti radi. Atari nema BIOS i podrzano je ono sto mu zakacish. Ukratko izvodljivo je i za MIDI sigurno NAJPOUZDANIJA kombinacija (nema pada OS-a ,i tako tih sitnih gluposti) ja ih inace preko midija samo umrezim a za muziku mi sluzi Falcon (sviram gitaru) i to kao real time multiefekat pa sad ako i snimim nesto na hard, leba ne trazi. A sad senni ;) ko bre nije podrzan :))) Pre mesec dana sam prodao PrCa i ostao sa tri Atarija, polako razmisljam dal' da uopste kupujem PrCa jer sve sto je on radio (sem MAX-a i Premiera) imam ovde, cak i boljoj varianti..... eto. ostale informacije na mail ili na tel: koji mozete naci mozda u oglasima ;))))))
zvučne_kartice.304 the.edge,
To bi i meni trebalo. Ali sanse nema da nadjem kabl koji bi tako nesto povezao. AcCeSS DeNiED
zvučne_kartice.305 dekiz,
Potreban mi je drajver za win9/dos za zvucnu karticu "ANALOG DEVICES - AD1815 SOUNDCOMM" HITNO MI JE POTREBAN!!! Moze i na mail ili ovde u konferenciji Unapred zahvalan Dekiz
zvučne_kartice.306 saint,
Vredi li uzimati naj Sound Blaster LIVE! ? Za kolko ima da se nadje?
zvučne_kartice.307 misery,
> Vredi li uzimati naj Sound Blaster LIVE! ? > Za kolko ima da se nadje? Postavljao sam isto pitanje ovde i stigao do zakljuchka da ne treba da trazhim konsultacije od ljudi na sezam-u... ;)
zvučne_kartice.308 saint,
=> Postavljao sam isto pitanje ovde i stigao do zakljuchka => da ne treba da trazhim konsultacije od ljudi na sezam-u... Interesantan zakljucak, veoma interesantan.
zvučne_kartice.309 alien,
[] Vredi li uzimati naj Sound Blaster LIVE! ? Onome ko ume da ga upotrebi vredi, a onome ko ne ume ne vredi. Ako misliš na punu verziju (sa kablovima i softverom), onda bih bio slobodan da pretpostavim da ti se ne isplati, jer da si profi u tom poslu ne bi ni pitao... Cena kod nas se kreće između 300 i 400 DEM. Ako misliš na Value, ona košta 130 DEM i za te pare ima fenomenalan zvuk i mogućnosti. Da ekonomska situacija ovde nije ovakva kakva je, preporučivao bih je svakom ko ima sluha. Toliko je pre tri godine koštala SB Vibra, a ovo je mnooogo bolje. Kvalitet koji daje može da zadovolji i dosta profi primena, a dodavanjem adekvatnih kablova, dostiže nivo pune verzije za potrebe muzičara. Za "obične smrtnike" koji vole dobar zvuk, treba reći da se već na prosečnim aktivnim zvučnicima ili slušalicama oseti razlika, a kamoli na nečem jačem. Svakako vredi imati solidno pojačalo i zvučnike, ali dobro funkcioniše i kombinacija "plastičnih" (Samsung, TEAC) subwoofera i satelita (na prvom paru) i nekih običnih aktivnih zvučnika (na drugom paru, Live! ima izlaz za 4 zvučnika). Zvuk u nekim igrama poprima nove momente, a neke od karakteristika su mu takve da se jednostavno smrzneš. Ipak, mislim da je gre'ota kupovati Live bez odgovarajućeg zvučnog izlaza koji košta bar koliko i kartica (vidi cene subwoofera). Da li se isplati? ...Proceni sam.
zvučne_kartice.310 alien,
[] Postavljao sam isto pitanje ovde i stigao do zakljuchka [] da ne treba da trazhim konsultacije od ljudi na sezam-u... Šta misliš, kako li je tek pružati konsultacije na Sezamu...? ;)
zvučne_kartice.311 misery,
Ajde, alien-u posto se razumes u sve da mi lepo kazes u vezi sa karticom Live - value... Prvo i prvo sto me zanima to je: Da li ima veze kakav se mikrofon poseduje u kombinaciji sa mocnom zvucnom karticom (konkretno gore pomenutom)...Da li onaj univerzalni odgovara snimanju zhivih instrumenata ? Drugo: Moji planovi su da neku pratecu muziku koju napravim u trekeru ukombinujem sa zivim instrumentima. Da li je to pametno... Pazite sad ovo, snimamo album za raspust i `vako cemo da obavimo snimanje: - Snimimo zhivu svirku : 2 gitare, bas g. i bubanj... - Posle ja u to ubacim neki fin prateci efekat koji cu napraviti u trekeru... - A posle toga ja to lepo otpevam slusajuci muziku sa drugog komp-a, a na drugom snimam svoj glas... - Sve se to lepo ukombinuje i dobije se zeljeni rezultat... (naravno u Sound Forge-u) Ovako deluje previse za*ebano, ali po jedan dan odvojiti za jednu stvar mislim da je sasvim dovoljno... Pitanja: 1. Sta mislite o ovom ludom poduhvatu ? 2. Koja kartica bi najvise odgovarala ovakom radu za neki pristojan zvuk (odnos signal - shum me najvise interesuje)... 3. Koji je program najbolji za snimanje zivih instrumenata ? Ne mogu da se setim koje pitanje bi jos mogao da vam postavim...:( I jos nesto, molio bi da mi odgovore samo ljudi koji imaju nekog iskustva u radu sa muzikom, ostali nemojte da se trudite...
zvučne_kartice.312 vvaske,
> Pitanja: > > 1. Sta mislite o ovom ludom poduhvatu ? Možda je ludo...ali... Davne 1989 smo ja i moj ondašnji bend radili sličnu stvar :Snimiš samo žive instrumente na jedan dek, sa kvalitetnim mikrofonima, miksetom i to...pa onda dok taj dek svira tu takoreći matricu, pevač otpeva svoje snimajući sve zajedno , preko miksera na drugi dek... Je*i ga,tada nismo imali računare...:). To je bio najviši kvalitet koji se mogao postići pomoću takvog štapa i kanapa (podrazumevam da pozajmiš ono što ti škripi: pojačala, procesore...) Što se tiče mikrofona, plastikaneri svakako ne dolaze u obzir...Pozajmite...
zvučne_kartice.313 ventura,
NI> Prvo i prvo sto me zanima to je: Da li ima veze kakav NI> se mikrofon poseduje u kombinaciji sa mocnom zvucnom NI> karticom (konkretno gore pomenutom)...Da li onaj NI> univerzalni odgovara snimanju zhivih instrumenata ? Mikrofon ti je najvaznij deo pri snimanju muzike... ti mozes da imas zvucnu od 5000dem, ali ako imas bugarski mikrofon od 10dem zvuk ce imati isto suma kao i na nekoj jeftinoj kung-fu kartici...
zvučne_kartice.314 alien,
[] Ajde, alien-u posto se razumes u sve da mi lepo kazes [] u vezi sa karticom Live - value... Ne razumem se ipak u sve :))), niti se bavim muzikom, ali bave se time neki od mojih korisnika, a i radio sam na radiju, pa znam ponešto... Osnovno šta imam da ti kažem po tom pitanju je da ti je Live! Value danas nužni minimum za to, pitanje je samo šta ti pored toga treba. Može se solidan posao odraditi i sa matorom 32-ojkom (ako je potrebna samo dobra mikseta), ali većina muzičara se ipak prebacila na Live!, pa se da zaključiti da ima razloga za to. Ono šta je bitno znati je da ni jedna Creative karta između tih modela (64-ke, 128-ice i slično), ne može ni da im prismrdi u kvalitetu zvuka. U prevodu: ako hoćeš da se zezaš, to može i jeftina Yamaha. [] Prvo i prvo sto me zanima to je: Da li ima veze kakav [] se mikrofon poseduje u kombinaciji sa mocnom zvucnom [] karticom (konkretno gore pomenutom)...Da li onaj [] univerzalni odgovara snimanju zhivih instrumenata ? Što bolja kartica, to više do izražaja dolazi kvalitet mikrofona. Što bolji mikrofon, to bolje. Probaj, slušaj... [] Drugo: Moji planovi su da neku pratecu muziku koju [] napravim u trekeru ukombinujem sa zivim instrumentima. [] Da li je to pametno... Izvodivo jeste, a da li ćeš ti to dobro odraditi, zavisi od tebe. U svakom slučaju, preporučujem da se prvo poigraš jednostavnijim miksovima dok ne stekneš osnovnu rutinu, pa onda pojačavaj "težinu" i veštinu, pa tek onda cimaj ljude da sviraju živo. [] - Snimimo zhivu svirku : 2 gitare, bas g. i bubanj... Pretpostavljam da je mnogo bolje snimiti ih odvojeno, pa miksovati. [] Ovako deluje previse za*ebano, ali po jedan dan [] odvojiti za jednu stvar mislim da je sasvim [] dovoljno... Ako misliš time da se baviš ozbiljno, onda reč "za*ebano" ne postoji. Ne bih da ulazim u muzičarske, pa čak ni softverse stvari, pa ti dajem samo hardveraški savet: nabaci memorije koliko god može da stane. 128 MB ti je MINIMUM za takve miksove, ali vredi imati i znatno više. Što se procesora tiče, to je jedna od primena gde AMD K6-2 ili 3 nije bolji od Celerona, pa treba imati bar njega, a za profi radi i P3.
zvučne_kartice.315 planck,
Cao, Da li postoje drajveri za "Media Magic ISP-16" zvucnu karticu za WIN95? Molim odgovor. Pozdrav, VLADA