PCHARD.7

16 Oct 1997 - 23 Dec 1999

Topics

 1. novosti (13)
 2. procesori (351)
 3. matične_ploče (392)
 4. monitori (294)
 5. video_kartice (670)
 6. zvučne_kartice (315)
 7. diskovi (417)
 8. cd-rom (357)
 9. diskete (10)
 10. dodaci (43)
 11. laseri (66)
 12. inkjet (135)
 13. matricni (49)
 14. mreze (52)
 15. kvarovi (355)
 16. nabavka (202)
 17. razno (586)

Messages - dodaci

dodaci.1 legolas,
Molim NEKOGA KO SLUCAJNO IMA neki AT&T modem da mi se javi, jer imam jedan takav modem (od drugara) a nemam nista od upustava ... bilo koja varijanta jumeprisanja na bilo koji COM/IRQ nije pomogla .. modem se ne odaziva pa me interesuje da li su potrebni neki drajveri ... Tel: 193-725 Goran
dodaci.2 ab.comp,
==> Molim NEKOGA KO SLUCAJNO IMA neki AT&T modem da ==> mi se Ako je ATI 19200 interni modem sa AT&T čipsetom onda on ne može da radi bez odgovarajućih drajvera za DOS/Win 3.1x/Win95. Na disketi sa drajverima se nalazi i uputstvo za instaliranje, odnosno u helpu su dokumentovane sve komande i S registri za podešavanje. Pozdrav █ █ █ █ ▄▄█ █ █▄▄ █▄▄
dodaci.3 bavas,
Drugar ima problema sa instalacijom skenera. Skener je Tamarack 6000c a uz njega je kontroler DTC 3153 ( made in Taiwan ). Windows 95 ga ne prepoznaje a uz njega nema nikakvih drajvera. Ima li neko drajvere ili neku ideju za pocetak ?. Unapred hvala! Sava
dodaci.4 zlaya,
- Drugar ima problema sa instalacijom skenera. - Skener je Tamarack 6000c a uz njega je kontroler - DTC 3153 ( made in Taiwan ). Windows 95 ga ne prepoznaje - a uz njega nema nikakvih drajvera. Treba ti drajver za kontroler pre svega. Ako je standardan onda radi sa ASPI ili CAM drajverima. Ostatak možeš isčačkati na internetu.
dodaci.5 bavas,
Hvala! Preneo sam drugaru poruku. Pronasao je neke drajvere na internetu pa ce probati.
dodaci.6 pavijan,
AKO NEKO MOZE DA POMOGNE ! Ili informacije gde se mogu naci. Traze se sledeci drajveri za: 1) ScanJet 4c - za Windows NT 4.0 2) HP 5L - za Win NT 4.0 3) Epson Stylus colorII - za Win NT 4.0 Pozdrav od pavijana.
dodaci.7 gumiflex,
E , imam problema sa instalacijom JOYSTICKA pod Windowsom 95.U Control Panelu udjem u Game Controlers i kazem ADD izaberem JOY , kliknem Ok , ali on ga jednostavno ne doda.Inace JOY je prikljucen na zvucnu karticu.Pod dosom sve super radi.
dodaci.8 misoni,
Da li neko zna kako moze da se natera Cirrus logic 14400 da se konektuje na Sezam-Net? Znam da je tema vec zastarela ali pomoc mi je potrebna.Hvala!
dodaci.9 dtadic,
>> Da li neko zna kako moze da se natera Cirrus logic 14400 da >> se konektuje na Sezam-Net? Znam da je tema vec zastarela ali pomoc >> mi je potrebna.Hvala! Treba da se isključi V42.bis. Komanda je, koliko se sećam ATĐN2 (pre dvojke je backslash).
dodaci.10 olio,
> Da li neko zna kako moze da se natera Cirrus logic 14400 da > se konektuje na Sezam-Net? Znam da je tema vec zastarela ali pomoc > mi je potrebna.Hvala! Pa zavisi sa koje centrale zoves? Ja sam na 778-*** i dosta lose ide. Kad je bio stari broj Sesamneta bilo je super, ali sada je stavarno lose. Ima puno kojih se zale.
dodaci.11 kovacevicd,
Da li neko ima skener i adapter za transparentno skeniranje, tj. zanima me da li se u tom slucaju gasi donja lampa koja se koristi za skeniranje obicnih dokumenata kao i boja svetla kod adaptera za transparentno skeniranje.
dodaci.12 jujo,
# Da li neko ima skener i adapter za transparentno skeniranje, # tj. zanima me da li se u tom slucaju gasi donja lampa koja se # koristi za skeniranje obicnih dokumenata kao i boja svetla kod # adaptera za transparentno skeniranje. Ja na poslu imam Linotype SAPHIR koji ima transparentni modul. Kada se skeniraju slajdovi, T modul sluza samo za osvetljavanje slajda, a senzori se nalaze sa donje strane. Donja lampa se, logicno, gasi. yooyo:
dodaci.13 gmilojevic,
Imam jednu graficku tablu HEWLETT PACKARD model A4364A ali nemam drajver za nju, a ni kabl sa kojim bi se ona spojila na racunar. Olovku sa kablicem imam :)). Da li neko zna gde bih to mogao da nabavim u Beogradu ? unapred zahvalan...
dodaci.14 gmilojevic,
Opet ja... Nasao sam kablic ali... Potreban mi je raspored pinova na HEWLETT PACKARD I/O dzeku ( inace okruglog je oblika i ima devet pinova ) kao i drajver za graficku tablu ( graphics tablets) HEWLETT PACKARD A4364A ja trazio na internetu i nisam umeo da nadjem :) ! zahvaljujem se...
dodaci.15 pips,
Dobih neki CL modem sa 6 dip switch-eva na poledjini pa ako je neko voljan da mi kaze raspored za svaki port 1-4 da ne nabadam rucno. tnx in advice.
dodaci.16 svlaki,
Valjda je to to...:) COM address IRQ dip1 dip2 dip3 dip4 dip5 dip6 1 03f8 4 on on off off on off 2 02f8 3 off on off on off off 3 03e8 5 on off off off off on 3 03e8 4 on off off off on off 4 02e8 2 off off on off off off 4 02e8 3 off off off on off off Pozdrav...
dodaci.17 pips,
tnx. pips
dodaci.18 nudge.nudge,
Gospodo pomagajte! Imam ISA SCSI kontroler 1542 i treba mi hitno drajver pod win 97. Unapred zahvalan!
dodaci.19 isijan,
C:\>Gospodo pomagajte! C:\> C:\>Imam ISA SCSI kontroler 1542 i treba mi hitno drajver pod win 97. Meni je Win 95 OSR2 (aka Win 97) sam prepoznao & instalirao drajvere za doticni kontroler... Jedino sto treba rucno podesiti setovanja u System control panelu, posto je kartica dovoljno stara da ne zna za p&p... :)
dodaci.20 alien,
[] Imam ISA SCSI kontroler 1542 i treba mi hitno drajver pod win 97. Ti drajveri dolaze s Win 95, a i "97". Ne trebaju ti drugi. Proveri samo koja je port adresa setovana džamperima na samom kontroleru (izmesti sa 330 ako je slučajno tako namešteno) i u setapu kontrolera izaberi slobodan IRQ i default DMA. Možda je potrebno i da disejbluješ flopi kontroler na karti. Može da ti se dogodi (meni se događalo) da BIOS neće da se inicijalizuje ako nije priključen HDD (već samo rezač), pa onda ni Win95 ne prihvata adapter. Problem se rešava na dva načina: a) priključiš SCSI HDD da bi Win95 ukopčao šta treba (posle možeš i da otkačiš HDD, biće zapamćeno šta treba), b) disejbluješ BIOS adaptera.
dodaci.21 ranx,
> Imam ISA SCSI kontroler 1542 i treba mi hitno drajver pod win 97. Jedan način je ADAPTEC EZ SCSI drajver, ali on se instalira sa nekih pet disketa... U ovoj arhivi prilažem nešto sa njihovoh sajta - nije full drajver nego samo MPD za 154x i 29xx serije kontrolera.
dodaci.22 ranx,
> U ovoj arhivi prilažem nešto sa njihovoh sajta - nije full drajver nego > samo MPD za 154x i 29xx serije kontrolera. Zeza UL, evo ponovo... mpd.zip
dodaci.23 nudge.nudge,
Zahvaljujem se gospodo na sugestijama u vezi sa ISA SCSI 1542. Da objasnim sta se desavalo od pocetka. Kupljen je snimac Teac 55s i prikljucen na ovaj kontroler. Sve je radilo bez problema, kad odjedanput se nesto zeznulo ??? Nista nije dodavano od hardvera mozda poneki program koji ne bi trebalo da su uticali na sistem. Odjednom stvari koje su ranije bez problema radile (snimanje najrazlicitijih formata) ne rade vise kako treba. Muzicki se na kraju zeznu doduse recimo ne snimi zadnju pesmu iako je prijavi, ili je snimi, ali prijavi gresku na kraju. CD radi sa svim pesmama ali je prijavio gresku pa to dize na alarm, jer to nije nikad radio. Program koji se koristi je Win On CD 3.5 OEM dosao uz CD rec. sa drajverom za recorder. Inace CD-recorder se od pocetka koristio i kao citac CD-ova koje treba da snimi, jer IDE citaci bas i nisu se pokazali za skidanje muzike (pucketanje i sl.). Sto se tice setovanja u Win dok je sve radilo kako treba bilo je, a i sad je: I/O = 0330-0333 - (zato me cudi sto mi alien predlaze da izmestim 330) IRQ = 09 DMA = 05 Inace na predloge da udjem u BIOS kontrolera, ja bi rado ali ne znam kako posto CTRL-A nece. Nemam uputstvo od kontrolera. Mozda bi problem mogao da resi vlasnik kontrolera da je tu. Ali odmori su i pitanje je kad ce biti tu. Program Easy CD Creator je pravio probleme sa Long File Names jer onda trazi da se druge stvari preimenuju itd. Iako sumnjam da je do Softvera posto je ponavljam nekad sve radilo OK. Inace ako poznajete snimanje i program Win on CD on ima opciju CD-copy koja je nekad radila a sad jok. Prijavljuje Reading Error in System Area: 111 sto nikad pre nije bilo. Takodje ako i prodje CD-copy (odnosno iskopira fajlove u donji prozor namenjen snimanju) ne prijavi ga kao CD-rom, vec kao CD-XA sto naravno nije posto recimo doticni nema muzickih traka. Da napomenem da smo od kada su poceli problemi formatirali hard (koji nije SCSi), nanovo instarirali win 97 na osnovnu masinu, znaci bez kartica (muzicka), ali bez uspeha. Gospodo hvala unapred za sve sugestije, posto se prvi put zezam sa SCSI uredjajima, i izvinjavam se na opsirnosti. Pozdrav!
dodaci.24 bastion,
Evo najnovijih drivera za daewoo monitore! Ima sve monitore iz '98 godine! daewodrv.inf
dodaci.25 alien,
[] najrazlicitijih formata) ne rade vise kako treba. Muzicki se [] na kraju zeznu doduse recimo ne snimi zadnju pesmu iako je [] prijavi, ili je snimi, ali prijavi gresku na kraju. To pre liči na na problem s pisačem. Da li se problem javlja bez obzira na veličinu (trajanje) CD-a ili ima neke zavisnosti? Kontroler ne bi trebalo da ima ni predstavu o tome da li radi prvu ili zadnju pesmu. [] setovanja u Win dok je sve radilo kako treba bilo je, a i sad je: I/O [] = 0330-0333 - (zato me cudi sto mi alien predlaze da izmestim 330) Savetujem zato što neke druge često korišćene komponente (SB) imaju običaj da koriste tu adresu. Ako poštuješ tu tradiciju ;), unapred izbegavaš da te zaboli glava. [] Inace na predloge da udjem u BIOS kontrolera, ja bi rado ali ne znam [] kako posto CTRL-A nece. Nemam uputstvo od kontrolera. Da li na kontroleru imaš nalepnicu koja objašnjava značenje setovanja mikroprekidača ili tako nešto? Kako je uopšte setovan?
dodaci.26 dbambi,
U izgledu mi je kupovina nove tastaure, pa bih molio za preporuke. U opštim crtama, hteo bih da kupim neki od novijih modela sa ergonomskim oblikom i, po mogućstvu, da ima yu set. Pošto sam pretežno vizuelan tip :) proizvod me obično osvoji izgledom, pa sam se iz tog razloga pomalo zalepio za CHERRY G80-5000 (" prelomljena " na sredini) ali joj je cena paprena - oko 120 komada. Razmatram i MS Natural, ali je ne viđam po oglasima. Svi predlozi i informacije dobrodošli. Bambi
dodaci.27 ztasic,
║ zalepio za CHERRY G80-5000 (" prelomljena " na sredini) ali joj je Na žalost, nalepnica (sa donje strane) se odlepila pa ne mogu reći tačan naziv modela, inače radi se o CHERRY tastaturi koja me u zdravlju i veselju služi već petu godinu - i nemam nameru da tu išta menjam. :) Siguran sam da postoje bolji (ergonomski trt-mrt modeli), ali nisam siguran da vrede duplo više? Pogotovu kada se radi o igračkama tipa MS Natural Keyboard. Anyway, kada bih kupovao novu tastaturu, gledao bih da _pre svega_ bude _što teža_ :), da ima ugravirane karaktere naših kodnih stranica, i ako je to moguće da ima 102 tastera (da se ne jure znaci ">" i "<"). I naravno, CHERRY ima prednost. :)
dodaci.28 zmdjokic,
» U izgledu mi je kupovina nove tastaure, pa bih molio za preporuke. » U opstim crtama, hteo bih da kupim neki od novijih modela sa ergonomskim » oblikom i, po mogucstvu, da ima yu set. Posto sam pretezno vizuelan tip » :) proizvod me obicno osvoji izgledom, pa sam se iz tog razloga pomalo » zalepio za CHERRY G80-5000 (" prelomljena " na sredini) ali joj je » cena paprena - oko 120 komada. Razmatram i MS Natural, ali je ne vidam » po oglasima. Svi predlozi i informacije dobrodosli. Imam MS Natural oko 2 god. i veoma sam zadovoljan. Preporuka! Imao sam dosta problema da je nadjem, ali se trud isplatio :) Inace video sam je u ponudi kod Imtel-a, za 100 Dem. Ako ti novac nije problem, slobodno je pazari, neces se pokajati!
dodaci.29 dbambi,
=> =>║ zalepio za CHERRY G80-5000 (" prelomljena " na sredini) ali joj je => => Na žalost, nalepnica (sa donje strane) se odlepila pa ne mogu reći tačan => naziv modela, inače radi se o CHERRY tastaturi koja me u zdravlju i => veselju služi već petu godinu - i nemam nameru da tu išta menjam. :) => => Siguran sam da postoje bolji (ergonomski trt-mrt modeli), ali nisam => siguran da vrede duplo više? => Pogotovu kada se radi o igračkama tipa MS Natural Keyboard. => => Anyway, kada bih kupovao novu tastaturu, gledao bih da _pre svega_ bude => _što teža_ :), da ima ugravirane karaktere naših kodnih stranica, i ako => je to moguće da ima 102 tastera (da se ne jure znaci ">" i "<"). => I naravno, CHERRY ima prednost. :) Evo ovih dana je kupovina ponovo postala aktuelna :) Verovatno će izbor pasti na već pomenuti CHERRY G80-5000, ali sam se malo začudio kad sam mu video sliku. Naime, ta tastatura (ako je verovati slici) uopšte nema NUM-pad ! Teško je za poverovati da tako skupa stvar (120 okupacionih) nema tako bitan deo. Ortak mi reče da kod nekih tastaturanumerički deo dolazi kao odvojen, što (ako je tačno i za ovu) verovtno znatno olakšava rad. Bambi
dodaci.30 ztasic,
║ Evo ovih dana je kupovina ponovo postala aktuelna :) ║ ║ Verovatno će izbor pasti na već pomenuti CHERRY G80-5000, Odlično, javi impresije kada je isprobaš. :) ║ Ortak mi reče da kod nekih tastaturanumerički deo dolazi kao odvojen, ║ što (ako je tačno i za ovu) verovtno znatno olakšava rad. Pa, to je dobra vest. A loša je što se šumi kablova pridružuje još jedan. A pošto je na stolu, i sa desne strane, hoće li doći u koliziju sa kablom miša? ;)
dodaci.31 svitac,
Pozdrav! Jedno pocetnicko pitanje: Da li su za upotrebu rucnog skenera potrebni neki drajveri(u pitanju je skener sa dodatnom karticom sa prikljuckom) i kako se instaliraju(windows 95 po ubadanju kartice nije detektovao nikakvu promenu)? Koji program se moze upotrebiti uz skener(u kom formatu je sirovi skenirani materijal)? Hvala!
dodaci.32 supers,
>> Da li su za upotrebu rucnog skenera potrebni neki drajveri(u >> pitanju je skener sa dodatnom karticom sa prikljuckom) i kako se >> instaliraju(windows 95 po ubadanju kartice nije detektovao nikakvu >> promenu)? Ručni skeneri i pod Windowsom uglavnom rade preko DOS drajvera koji se upisuju u CONFIG.SYS. Nisu plug&play, bazna adresa mora ručno da se podesi džamperima na kartici od skenera, a svi parametri moraju da se navedu i u liniji kojom se poziva drajver.
dodaci.33 dbambi,
Može li neko da mi objasni šta je to PS2 utikač za tastature, da li bolji/lošiji od standardnog i postoji li (i koliko okvirno košta) konvertor između ta dva tipa ? Bambi
dodaci.34 miskop,
Da pitam nešto u vezi sa zv. karticom: Imam OPTi 930 zvučnu karticu i dešava mi se da kad pustim neki .WAV fajl preko ActiveMovie Control-a, posle toga se bilo koji audio fajl čuje sa šuštanjem. Pomaže samo reset kompa. Pre puštanja iz AM Control-a sve je besprekorno, bi- lo u SoundForge-u, ACID-u ili bilo kojem drugom najjednosta- vnijem media player-u. Šuštanje se čuje bilo da je .WAV, .MID ili .MPEG fajl. Da li zna neko zašto se ovo dešava i da li ima tu nešto da se podesi pa da ne bude tog šuštanja? P.S. Znam da je OPTi shit, ali ne verujem da je ovo do njega, ili...? ;)
dodaci.35 gucy,
Ljudi pomagajte !!! Nabavio sam Leadman UPS (model LU 550A), ali na moju nesrecu bez ikakvog softvera, uputstava i ostale birokratije, elem ako neko ima bilo sta od toga bio bih mu zahvalan na informaciji. Pozdrav Vlada.
dodaci.36 drejk,
E ljudi, da skratim ;), mish mi se chudno ponasha... (sumnjam na kabl), do pre neku nedelju radio je odlichno, a onda odjedared samo pochne kursor (u igrama) da se ponasha chudno, tj. leti po ekranu i ne da se smiriti... Jedino sto pomazhe je reset... Posle reseta, nekad radi dobro par minuta, nekad ni minut, nekad i po sat dva.... Sve u svemu, skroz chudno.... pomagajte... pozdrav Drejk
dodaci.38 calex,
> pochne kursor (u igrama) da se ponasha chudno, tj. leti po ekranu i > ne da se smiriti... Jedino sto pomazhe je reset... Posle reseta, Ovako se obično dešava kad je promašen položaj prekidača za 2 ili tri tastera. Ako ga imaš na mišku, promrdaj ga ili očisti, mada i kabl može da zbrlja to isto.
dodaci.39 ventura,
dobio sam APC Back-UPS PRO, od 420W, provalio sam da ima 4 prikljucka za razlicite vrste napajanja, i stitnik protiv udara groma, ali neznam zasta sluzi RS232 na njemu, na etiketi pise PNP UPS :) Dali neko zna zasta sluzi taj konektor...
dodaci.40 dr.grba,
>> provalio sam da ima 4 prikljucka za razlicite vrste napajanja, >> i stitnik protiv udara groma, ali neznam zasta sluzi RS232 na >> njemu, na etiketi pise PNP UPS :) Preko ovog interfejsa, UPS komunicira sa softverom koji služi za logovanje stanja, testiranje rada, upravljanje shutdownom servera itd. Softver i kabl je trebalo da dobiješ zajedno sa UPS-om.
dodaci.41 ventura,
> >> provalio sam da ima 4 prikljucka za razlicite vrste napajanja, > >> i stitnik protiv udara groma, ali neznam zasta sluzi RS232 na > >> njemu, na etiketi pise PNP UPS :) > > Preko ovog interfejsa, UPS komunicira sa softverom koji sluzi za > logovanje stanja, testiranje rada, upravljanje shutdownom servera itd. > Softver i kabl je trebalo da dobijes zajedno sa UPS-om. Fora je u tome sto sam ja dobio ups, tj. dobio sam samo golu kutiju bez kablova, uputstava, softwera... jel ima neko semu tog kabla i softwer sto ide uz taj UPS...
dodaci.42 gmilojevic,
Da li neko zna raspored nozica (pinova) na HP MASINAMA na njihovim 25-pinskim COM portovima. unapred zahvaljujem...
dodaci.43 gmilojevic,
Da li neko ima ... drajver za... SCANER PRIMAX SF301G trazio sam na njihovom sajtu ali nema ga... U stvari treba mi i drajver i program za skeniranje :) Molio bih postenog nalazaca da mi sto pre pusti ovde u konferenciju ili na mail. gmilojevic@sezamnet.co.yu gorke@eunet.yu