PCHARD.7

16 Oct 1997 - 23 Dec 1999

Topics

 1. novosti (13)
 2. procesori (351)
 3. matične_ploče (392)
 4. monitori (294)
 5. video_kartice (670)
 6. zvučne_kartice (315)
 7. diskovi (417)
 8. cd-rom (357)
 9. diskete (10)
 10. dodaci (43)
 11. laseri (66)
 12. inkjet (135)
 13. matricni (49)
 14. mreze (52)
 15. kvarovi (355)
 16. nabavka (202)
 17. razno (586)

Messages - diskete

diskete.1 zeljkoj,
Prva poruka u ovoj temi. :) Primetio sam da su diskete u poslednjih nekoliko godina postale dosta lošije nego što su nekad bile. Nije bitna marka, Sony, 3M, BASF... sve izdrže par pisanja/brisanja i onda jednostavno počinju da otkazuju. Nekada... ne sećam se da se dešavalo da disketa (pa čak i noname!) otkaže, pa čak i posle bezbroj formatiranja. I sada sve te stare diskete rade savršeno. Da li ste i vi ovo primetili?
diskete.2 dr.grba,
>> Primetio sam da su diskete u poslednjih nekoliko godina postale dosta >> lošije nego što su nekad bile. Nije bitna marka, Sony, 3M, BASF... >> ... >> Da li ste i vi ovo primetili? Živa istina, ali tako je to. Ovaj medijum umire i umire, i umiraće k'o bogata strina bez dece dok ne dočekamo novi standard. Da je ZIP mogao da se ustanovi kao novi standard, već bi se ustanovio. LS-drive takođe. A prevaziđene diskete se prave fušerski, jer nikome ne pada na pamet da ulaže u tehnologiju koja će stati. Kako diskete, tako i drajvovi. Prijatelj iz jedne velike hardverske kuće mi se žali da pri nabavci imaju izuzetno veliki škart flopi drajvova. Kaže, pomireni su sa tim. Ako ti trebaju zglavne diskete, poraži teflonske Verbatim. Nešto su skuplje, ali kvalitetom podsećaju na nekadašnje.
diskete.3 pifat,
>Primetio sam da su diskete u poslednjih nekoliko godina postale dosta >lošije nego što su nekad bile. Nije bitna marka, Sony, 3M, BASF... >sve izdrže par pisanja/brisanja i onda jednostavno počinju da >otkazuju. Nekada... ne sećam se da se dešavalo da disketa (pa čak i >noname!) otkaže, pa čak i posle bezbroj formatiranja. >I sada sve te stare diskete rade savršeno. Osim Grbine argumentacije, verovatno ima nečega i u onome što sam čuo iz usta Rajmonda Hilera, direktora Emtec Magneticsa za Istočnu Evropu (novo ime za nekadašnji BASF Magnetics). Čovek je pomenuo neverovatne razmere piratizovanja disketa poznatih proizvođača, opisavši to vrlo plastično činjenicom da pirati vrlo ljubazno pitaju svoje velike kupce koju marku treba da nalepe na diskete koje im isporučuju. Drugo, čini mi se da je sada broj velikih proizvođača disketa osetno manji, uz odgovarajući pad kvaliteta zbog smanjenja tražnje i nivoa konkurencije. Lično nisam skoro naleteo na veću količinu loših disketa, ali mi se mnogo ljudi žalilo da im i po 30% postaje neupotrebljivo posle samo nekoliko upotreba. A nekad... dovoljno je setiti se obrade disketa od 720 kB burgijom i trenutnog "apgrejda" na 1,44 MB :)))
diskete.4 vvaske,
> Primetio sam da su diskete u poslednjih nekoliko godina postale dosta > losije nego sto su nekad bile. Nije bitna marka, Sony, 3M, BASF... I te kako.. Pre par meseci sam bacio celo pakovanje FUJI-a Nisu trajale ni dva brisanja :) BASF kljokne tu i tamo, ne cesto, a VERBATIM-u 3M-u svaka cast ! Mozda nije stvar u imenu, mozda je bio los dan u FUJI-u, al' vise im se ne moze verovati..
diskete.5 pavijan,
> setiti se obrade disketa od 720 kB burgijom i trenutnog "apgrejda" na > 1,44 MB :))) ______________________________ Isto vazi i za 5,25 samo se uz pomoc makaza isece kockica sa druge strane i eto 1.2Mb. :)))))
diskete.6 obren,
> Primetio sam da su diskete u poslednjih nekoliko godina postale dosta > lošije nego što su nekad bile. Nije bitna marka, Sony, 3M, BASF... > sve izdrže par pisanja/brisanja i onda jednostavno počinju da > otkazuju. Nekada... ne sećam se da se dešavalo da disketa (pa čak i > noname!) otkaže, pa čak i posle bezbroj formatiranja. > I sada sve te stare diskete rade savršeno. > > Da li ste i vi ovo primetili? Naravno, taj trend traje već godinama :( Recimo baš prekjuče nosim poslodavcu instalaciju naručenog programa i InstallShield je prijavio na pretposlednjoj disketi da ne može da je čita... :( Naravno kod kuće sam pre polaska isprobao instalaciju i bila je u redu. Ništa zato, uzeo sam nove diskete od čoveka i dogovorio se da dođem sutradan. Sutra su čak dve diskete pravile problem (!) i to potpuno nove (BASF), tako da sam konačno popizdeo, otišao do kuće i doneo hard disk sa instalacijom :( A opet, imam par stotina disketa (dobrim delom 5.25") iz starih dobrih vremena, koje su još uvek žive i zdrave. Uostalom, pogledaj prema svetlu stare i nove medijume - kod starih se jedva nazire sijalica, a ove nove se provide k'o najlon kesa.
diskete.7 stefan,
> Ništa zato, uzeo sam nove diskete od čoveka i dogovorio se da dođem > sutradan. Sutra su čak dve diskete pravile problem (!) i to potpuno > nove (BASF), tako da sam konačno popizdeo, otišao do kuće i doneo > hard disk sa instalacijom :( Pored toga što je opao kvalitet disketa takođe je drastično opao i kvalitet samih drajvova pa tako često diskete koje rade na jednom drajvu drugi odbija da pročita.
diskete.8 pavijan,
> kvalitet samih drajvova pa tako cesto diskete koje rade na jednom drajvu > drugi ______________________________ Da, da, ovo mi se vec desavalo nekoliko puta. Mozda je to nije glavni uzrok ali sigurno doprinosi nestabilnosti inace nestabilnog medija. Interesantno je utvrditi koji su se proizvodjaci drajvova pokazali kao zakon. Pozdrav od pavijana.
diskete.9 zeljkoj,
> neupotrebljivo posle samo nekoliko upotreba. A nekad... > dovoljno je setiti se obrade disketa od 720 kB burgijom i > trenutnog "apgrejda" na 1,44 MB :))) Da... sećam se disketa od 720 kB koje su radile nekoliko godina na računaru TIM 011. Videli su se urezani tragovi od glave... Kasnije su formatirane na PC-u i rade i dalje savršeno. Ili single-sided 5,25 inčnih disketa koje su radile na Apple II. Formatirane na 800 kB i takodje su i dalje u odličnom stanju.
diskete.10 alien,
[] Pored toga što je opao kvalitet disketa takođe je drastično opao i [] kvalitet samih drajvova pa tako često diskete koje rade na jednom drajvu [] drugi odbija da pročita. To je tačno, ali u praksi manji problem predstavlja pad kvaliteta FDD-ova, veći problem je dotrajalost starih. Moguće je da je moje iskustvo takvo zato što radim s probranim novim FDD-ovima, ali stvarno sa novim uređajima nisam imao značajnih problema s disketama (ni novim, ni starim, nezavisno od proizvođača). Potrebe za FDD-ovima i disketama su pretežno tako male da korisnik zaista nema razloga da plaća neku veliku izdržljivost ako to retko koristi. Samim tim se postiže niža cena, a oni kojima je potrebna velika izdržljivost, mogu da priušte sebi da kupe nov uređaj ili diskete kad potroše prethodne... Slično je i sa tastaturama - nisu nešto posebno izdržljive, ali su jeftine, pa ih, kao i svaki drugi potrošni materijal, bacaš i kupuješ po potrebi. Tako u praksi i prolaziš jeftinije i živiš lagodnije nego da kupiš npr. tastaturu kojoj ćeš se klanjati kao božanstvu i paziti da je slučajno ne uflekaš.