PCHARD.7

16 Oct 1997 - 23 Dec 1999

Topics

 1. novosti (13)
 2. procesori (351)
 3. matične_ploče (392)
 4. monitori (294)
 5. video_kartice (670)
 6. zvučne_kartice (315)
 7. diskovi (417)
 8. cd-rom (357)
 9. diskete (10)
 10. dodaci (43)
 11. laseri (66)
 12. inkjet (135)
 13. matricni (49)
 14. mreze (52)
 15. kvarovi (355)
 16. nabavka (202)
 17. razno (586)

Messages - diskovi

diskovi.1 supers,
>> >> Fireball 1.6gb, a onda sam saznao da je podeljen na dve >> >> particije, prva je 923mb, a druga je 614mb. Imam dva >> Mada mislim da bi trebao da ga podelis na barem na jos jednu >> particiju da bi ti kluster bio sto manji! Cluster bi se spustio sa 16k na 8k ako bi particije bile manje od 512MB. Umesto da toliko pretumbava particije, bolje da koristi FAT32. >> Ime datoteke je PQMAGIC.arj(zip ili slicno) ili slicno! >> Novija verzija programa je 3.0 ili mozda ima neka 3.x i >> tome slicno! Ne, program je komercijalan i nema ga na Sezamu ni pod slično. Vodi računa da ljude ne upućuješ pogrešno ili slično.
diskovi.2 planck,
Postovane kolege, Dakle, da ponovim poruku koju sam ostavio u PCHARD.6:4.2398: Pre desetak dana uz novi kompjuter dobio sam HD: Quantum Fireball 1.6gb, a onda sam saznao da je podeljen na dve particije, prva je 923mb, a dr- uga je 614mb. Imam dva pitanja: 1. Da li mogu ove dve particije da spojim u jednu celinu? 2. Koji su programi najbolji za nedestruktivno particioniranje diskova? P.S. Ako neko slucajno poseduje program za NEDESTRUKTIVNO particionira- nje, neka mi ga posalje ili ovde, ili na mail i, neka bude ISKLJUCIVO za WIN95. Pozdrav, VLADA
diskovi.3 bastion,
>>>> Ime datoteke je PQMAGIC.arj(zip ili slicno) ili slicno! >>>> Novija verzija programa je 3.0 ili mozda ima neka 3.x i >>>> tome slicno! >> >> Ne, program je komercijalan i nema ga na Sezamu ni pod slicno. >> Vodi racuna da ljude ne upucujes pogresno ili slicno. >> Izvinjavam se ali sam cuo pre mozda oko 2 meseca da je program ubacen na sezam pa sam iz secanja kazao. U ostalom imam ja pa ako treba nekom nek se javi!
diskovi.4 bastion,
>> Postovane kolege, >> >> Dakle, da ponovim poruku koju sam ostavio u PCHARD.6:4.2398: >> >> Pre desetak dana uz novi kompjuter dobio sam HD: Quantum >> Fireball 1.6gb, a onda sam saznao da je podeljen na dve >> particije, prva je 923mb, a dr- uga je 614mb. Imam dva >> pitanja: >> >> 1. Da li mogu ove dve particije da spojim u jednu celinu? >> >> 2. Koji su programi najbolji za nedestruktivno particioniranje >> diskova? >> >> P.S. Ako neko slucajno poseduje program za NEDESTRUKTIVNO >> particionira- nje, neka mi ga posalje ili ovde, ili na mail i, >> neka bude ISKLJUCIVO za WIN95. >> >> Pozdrav, >> VLADA Kao sto rekoh imam ja partition magic 3 pa se javi ako oces!
diskovi.5 bastion,
Jos jednom da se izvinim! Sad sam pogledao u allfiles.txt (najnoviji) i kako je neko reko stvarno nema tog file-a. Ako nekom treba tako dobar program nek mi javi na mail!
diskovi.8 kostja,
=> Pre desetak dana uz novi kompjuter dobio sam HD: Quantum Fireball 1.6gb, => a onda sam saznao da je podeljen na dve particije, prva je 923mb, a dr- => uga je 614mb. Imam dva pitanja: Pa, i ja bi imao pitanja da mi neko tako čudno podeli hard... => 1. Da li mogu ove dve particije da spojim u jednu celinu? Može. Sve zavisi šta hoćeš i kako. Trenutno obe particije imaju klaster od 16k, pa me čudi zašto hoćeš da spajanjem povećaš isti na 32k i samim tim povećaš gubitak prostora usled slack-a. Program koji to fenomenalno radi (a i sve ostalo što se tiče particija) zove se, ko što već mnogi ovde navedoše, Partition Magic. Aktuelna verzija je 3.02 => 2. Koji su programi najbolji za nedestruktivno particioniranje diskova? Baš ovaj gore pomenuti... ali reci ti meni zašto bi to hteo da uradiš, pa da vidimo najbolje rešenje.
diskovi.9 supers,
>> Izvinjavam se ali sam cuo pre mozda oko 2 meseca da je program >> ubacen na sezam pa sam iz secanja kazao. Pojavi se ovde i piratovan softver, ali po konferencijama, nikad u direktorijumima :)
diskovi.10 vbole,
>> Evo kome treba PQMAGIC ver 3.02 Aman narode, pa proverite arhivu pre slanja, ovo nije vise humano :(( Tri puta (!!) skidam fajl - dva puta direktno, jedanput kao PAD - i opet isto: BAD CRC... Sto je najgore, u devet od deset slucajeva ( kad neko prikaci neki fajl uz poruku) je isti slucaj. Jel' ne umete, necete ili radite to namerno ?? Pozdrav, vbole
diskovi.11 epson,
│ ovde navedoše, Partition Magic. Aktuelna verzija │ je 3.02 └───────────────────────────────────────────────── Aktuelna verzija je 3.04 !
diskovi.13 silence,
> Aman narode, pa proverite arhivu pre slanja, ovo nije vise humano :(( > Tri puta (!!) skidam fajl - dva puta direktno, jedanput kao PAD - > i opet isto: BAD CRC... Dakle, upoznao si krojača-dilera Dimitrijevića... :))) Partition Magic 3.02 je malo poveći za slanje, a bom'e i za skidanje: 2 X 5 Mb (DOS i 95 ver.). Sam crack je preko 3.5 Mb. Sve su to raspakovane veličine. Zapakovano je veliko oko 10 Mb. Ko će to da ti šalje?! Zato je verzija 2.03 velika oko 600 Mb. Jedino što ne radi sa FAT32.
diskovi.14 nitugard,
> Aman narode, pa proverite arhivu pre slanja, ovo nije vise humano :(( > i opet isto: BAD CRC... Ja sam je skinuo i otpakovao (čak i upotrebio :) ) bez problema. Možda je kod tebe stvar do veze, a možda si i prerano uleteo. U Senioru mi stoji manji size od datoteke koju sam skinuoč,
diskovi.15 nitugard,
> Dakle, upoznao si krojača-dilera Dimitrijevića... :))) > Partition Magic 3.02 je malo poveći za slanje, a bom'e i za skidanje: > Zato je verzija 2.03 velika oko 600 Mb. Jedino što ne radi sa FAT32. Jeste, čovek je lepo iskrojio program (dos verziju) i sveo ga na snošljivu veličinu ubivši help fajlove i ne znam šta još (ovo je moj prvi susret sa tim programom). Poslata verzija je 3.02.235 i radi sa FAT-32. Izgleda da ju je slao dva puta, pošto je arhiva koju sam skinuo veća od onoga što mi Senior prijavljuje (prošlo je sat ili dva između skidanja poruka i skidanja arhive). Dobitak na WD Caviaru od 405 M usled smanjenja klastera sa 8 na 4K i prelaska na FAT-32 je nešto preko 20M (imao sam oko 40M slobodno, NN 3.01 gold ima keš od 4M sa mnoooogo sitnih fajlova). Sve je prošlo bez ikakvih problema. Što se mene tiče, ja sam čoveku veoma zahvalan što je to poslao.
diskovi.16 saint,
=> Aktuelna verzija je 3.04 ! Naravno razlike su minorne... Ozbilnjo: Sta ima novo?
diskovi.17 bastion,
>>> Dakle, upoznao si krojaca-dilera Dimitrijevica... :))) >>> Partition Magic 3.02 je malo poveci za slanje, a bom'e i za >>> skidanje: Zato je verzija 2.03 velika oko 600 Mb. Jedino sto >> ne radi sa FAT32. >> >> Jeste, covek je lepo iskrojio program (dos verziju) i sveo ga >> na snosljivu velicinu ubivsi help fajlove i ne znam sta jos >> (ovo je moj prvi susret sa tim programom). Poslata verzija je >> 3.02.235 i radi sa FAT-32. Izgleda da ju je slao dva puta, >> posto je arhiva koju sam skinuo veca od onoga sto mi Senior >> prijavljuje (proslo je sat ili dva izmedu skidanja poruka i >> skidanja arhive). >> >> Dobitak na WD Caviaru od 405 M usled smanjenja klastera sa 8 >> na 4K i prelaska na FAT-32 je nesto preko 20M (imao sam oko >> 40M slobodno, NN 3.01 gold ima kes od 4M sa mnoooogo sitnih >> fajlova). Sve je proslo bez ikakvih problema. >> >> Sto se mene tice, ja sam coveku veoma zahvalan sto je to >> poslao. Ja stvarno neznam o cemu vi to pricate!? Ko je sta krojio, neznam ali sam taj program Patition magic skinuo sa interneta. A i ranije sam imao isti program. A to sto je Sysadministrator ponistio moju poruku sa fajlom ne bi da raspravljam u ovoj konfi. Fajl koji je poslao Dimitrijevic ima negde oko 700 kb a ja sam poslao arhivu 100 kb manju! U danasnjim uslovima 100kb znaci itekako; kolko se samo ljudi zalilo na probleme sa DL file-ova! Nema veze!
diskovi.18 epson,
│ Naravno razlike su minorne... └───────────────────────────────────────────────── │ Ozbilnjo: Sta ima novo? └───────────────────────────────────────────────── Ako znaš da su razlike minorne, kako ne znaš koje su ? Uz update nije prikačen ni jedan info fajl, ako treba da prenesem sa www.pqmagic.com ?
diskovi.19 epson,
│ 2 X 5 Mb (DOS i 95 ver.). Sam crack je preko 3.5 Mb. Sve su to │ raspakovane veličine. Zapakovano je veliko oko 10 Mb. Ko će to da ti └───────────────────────────────────────────────── To je loše sjebana verzija, _prava_ 3.0 verzija zauzima 12 Mb .
diskovi.20 epson,
│ Jeste, čovek je lepo iskrojio program (dos verziju) i sveo ga na snošljivu │ veličinu ubivši help fajlove i ne znam šta još (ovo je moj prvi susret └───────────────────────────────────────────────── Za rad dos verzije PQMa je potreban _samo_ pqmagict.exe fajl - jes' da nema grafike, ali odradi pos'o .
diskovi.21 radomir,
> prikačen ni jedan info fajl, ako treba da prenesem sa www.pqmagic.com ? Nije www.pqmagic.com nego www.powerquest.com
diskovi.22 kostja,
=> Aktuelna verzija je 3.04 ! Jelte? A šta je ispravljeno u odnosu na stariju verziju? Ili da mi to detaljno elavoriraš na mail ;)
diskovi.23 miskop,
-> Dobitak na WD Caviaru od 405 M usled smanjenja klastera sa 8 na 4K -> i prelaska na FAT-32 je nešto preko 20M (imao sam oko 40M slobodno, -> NN 3.01 gold ima keš od 4M sa mnoooogo sitnih fajlova). -> Sve je prošlo bez ikakvih problema. Da li je prelazak na FAT-32 uslovljen veličinom diska? Imam disk od 420 Mb, a ponestaje mi prostora, pa bi mi smanjenje klastera dobro došlo, a i ne instalira mi se OSR2 samo zbog FAT-32. Inače, koristim klasičnu 95-icu.
diskovi.24 miskop,
-> Za rad dos verzije PQMa je potreban _samo_ pqmagict.exe fajl - jes' -> da nema grafike, ali odradi pos'o . Da li korisnici klasične 95-ice mogu da iskoriste tu DOS verziju i da urade FAT-32 radi smanjenja veličine klastera?
diskovi.25 bastion,
>> Da li korisnici klasicne 95-ice mogu da iskoriste tu DOS >> verziju i da urade FAT-32 radi smanjenja velicine klastera? Odgovor je DA! U slucaju 95 samo udjes u predhodnu verziu dosa (pri startovanju) bez problema, a u slucaju "97" udjes u dos windowsa (ali pri startovanju kompjutera) i nema problema! "No problemo"
diskovi.26 dr.iivan,
> │ ovde navedose, Partition Magic. Aktuelna verzija > │ je 3.02 > > Aktuelna verzija je 3.04 ! Koliko je duga ta verzija?
diskovi.27 silence,
> >> Da li korisnici klasicne 95-ice mogu da iskoriste tu DOS > >> verziju i da urade FAT-32 radi smanjenja velicine klastera? > > Odgovor je DA! > U slucaju 95 samo udjes u predhodnu verziu dosa (pri startovanju) Ja mislio da DOS 6.xx ne radi na FAT32!?? ... Evo, baš sam probao... Prebacio sam jednu particiju u FAT32 i računar je više ne vidi! Jesi li sasvim siguran (čitaj kao "jesi li radio") da FAT32 može bez WIN95 OSR2?
diskovi.28 silence,
> Da li je prelazak na FAT-32 uslovljen veličinom diska? > > Imam disk od 420 Mb, a ponestaje mi prostora, pa bi mi smanjenje > klastera dobro došlo, a i ne instalira mi se OSR2 samo zbog FAT-32. > Inače, koristim klasičnu 95-icu. Miško, pričekaj malo sa prebacivanjem diska na FAT32!!! Bojim se da ćeš izgubiti sve, tj. da nećeš moći pristupiti disku. Nisam siguran da FAT32 može bez OSR2 (mislim da sam čuo da ne može), tako da sačekaj bastionov odgovor na prethodnu moju poruku mu. Inače, nije mi jasno ovo tvoje pitanje sa početka (replikujem na ovu poruku da što pre pročitaš ovo, dok nisi eventualno napravio sebi štetu, ako već nisi...). OSR2 ti nudi da pređeš na FAT32, mada to ne moraš da uradiš. Ako bez OSR2 ideš na FAT32 (malopre sam probao) ne postoji ograničenje u veličini 'particije' (možda ide nešto sa granicom od 2 Gb...). Još nešto... Na disku od 420 mega klaster ti je 8k. Umesto da se zajebavaš sa FAT32, napravi lepo dve particije tako da je veća do 256 mega i dobićeš 4k klaster, kao sa FAT32. No, tebi se sigurno ne sviđa rad sa više particija... :) Moja malenkost trenutno na dva diska radi sa ukupno 4 particije, i ako programe logički rasporediš (uvedeš red na disk) nema nikakvih problema. Ovo ne pričam samo tebi, sreo sam dosta ljudi koji zaziru od više particija, sve u stilu, ko će posle da se snađe gde mi je šta. Ja bih i na FAT32 napravio sebi par particija (ako može) - ne podnosim kad u rutu vidim 30-40-50 direktorijuma (niti unutar bilo kog direktorijuma toliki broj subdirova). Tu čovek više ne zna gde je šta, a i kad zna ne može da nađe ili jednostavno ne vidi... Koliki bi ti bio dobitak na prostoru promenom veličine klastera možeš da vidiš iz samog PQMagic-a, a evo uz poruku ide programče jednog Švabe koje između ostalog i to radi, zove se TreeSize, ako ga već nemaš... Program je freeware (tj. tačnije rečeno, mailware). treesize.rar
diskovi.29 miskop,
-> Miško, pričekaj malo sa prebacivanjem diska na FAT32!!! -> Bojim se da ćeš izgubiti sve, tj. da nećeš moći pristupiti disku. -> Nisam siguran da FAT32 može bez OSR2 (mislim da sam čuo da ne može), -> tako da sačekaj bastionov odgovor na prethodnu moju poruku mu. Ništa još nisam uradio, tako da ću ipak da sačekam odgovor. Inače ovo sam pitao jer u novim Računarima ima baš tekst o Partition Magic-u i tamo ništa ne spominju da FAT32 mora da ide zajedno sa OSR2... -> Još nešto... Na disku od 420 mega klaster ti je 8k. Umesto da se -> zajebavaš sa FAT32, napravi lepo dve particije tako da je veća do 256 -> mega i dobićeš 4k klaster, kao sa FAT32. No, tebi se sigurno ne sviđa -> rad sa više particija... :) Nije da mi se ne sviđa, nego ne znam da li će biti nekih poboljšanja, a i ne znam kako da rasporedim postojeće insta- lirane programe s obzirom da je disk veličine samo 420 mega.
diskovi.30 nitugard,
> Imam disk od 420 Mb, a ponestaje mi prostora, pa bi mi smanjenje > klastera dobro došlo, a i ne instalira mi se OSR2 samo zbog FAT-32. > Inače, koristim klasičnu 95-icu. Sorry - koliko je meni poznato, da bi prešao na FAT-32 MORAŠ imati OSRII. Veličina diska (valjda) uslovljava minimalnu veličinu klastera - za 420M to je 4K (bar je PM sve ispod toga proglasio za zabranjeno). To izaziva i izvesnu dvoumicu po pitanju isplativosti: sa dosta sitnih datoteka i 40M slobodno, ja sam prelaskom na FAT32 oslobodio 20M (disk je isto 420 ili preciznije 405 - WD Caviar). Na žalost, upravo za toliko je OSRII veći od klasičnog W95... Znam da se veličina da redukovati custom instalacijom (tako sam ga i instalirao) ali kako je disk u doba kada sam dizao OSRII bio solidno sređen i ispražnjen ne znam za koliko - nisam obratio pažnju. Znači, dobitak će se pojaviti tek u poslednjih 40 odnosno 60M, ako izuzmemo sitnicu da je (kod mene) OSRII stabilniji i pouzdaniji od čistog W95 sa servis packovima.
diskovi.31 nitugard,
> ljudi koji zaziru od više particija, sve u stilu, ko će posle da se > snađe gde mi je šta. Ja bih i na FAT32 napravio sebi par particija (ako Nije problem gde je šta... Kada se ima dosta prostora, sa više particija se lakše i bolje organizuje "gde je šta", kao što si i sam rekao. Problem je kada se disk napuni...Na pr. Treba ti 60M, na disku je slobodno 80M, ali po 40 na svakoj od dve particije. Tada ti preostaje samo Partition magic i molitva Bogu ili bogovima da sve prođe kako treba.
diskovi.32 bastion,
>> Ja mislio da DOS 6.xx ne radi na FAT32!?? >> ... >> Evo, bas sam probao... Prebacio sam jednu particiju u FAT32 i >> racunar je vise ne vidi! >> Jesi li sasvim siguran (citaj kao "jesi li radio") da FAT32 >> moze bez WIN95 OSR2? Ja sam imao FAT 32 na win95Pee... Mada sad imam Win95 OSR2 (97)!... Neznam...mozda ako...Ma jel ti imas 97, a? Mora da moze!
diskovi.33 bastion,
>> Nista jos nisam uradio, tako da cu ipak da sacekam odgovor. >> Inace ovo sam pitao jer u novim Racunarima ima bas tekst o >> Partition Magic-u i tamo nista ne spominju da FAT32 mora da >> ide zajedno sa OSR2... >> >> Je*bes ti sta kazu "racunari" >> >> Nije da mi se ne svida, nego ne znam da li ce biti nekih >> poboljsanja, a i ne znam kako da rasporedim postojece insta- >> lirane programe s obzirom da je disk velicine samo 420 mega. >> Pa jel imas particije? Ako hoces da stvoris novu moras da imas oko 250mb slobodno da bi ti ona bila funkcionalna i to da ti nova bude 150mb jer bez 100 mb slobodnih Disc C nesluzi nicemu jos kad imas Win95 ili slicno skoro da nemas disc C (postaje neupotrebljiv)
diskovi.34 silence,
> Nije da mi se ne sviđa, nego ne znam da li će biti nekih > poboljšanja, a i ne znam kako da rasporedim postojeće insta- > lirane programe s obzirom da je disk veličine samo 420 mega. > Potpuno ti je svejedno, sa aspekta smanjenja gubitaka zbog smanjenja veličine klastera, da li ćeš staviti FAT32 ili ćeš pod FAT16 particionisati disk na delove manje od 256 Mb - u oba slučaja imaćeš 4k klaster. Za raspored programa te niko živi ne može dobro posavetovati - to moraš sam da vidiš. Jedino je nezgodno ako ponekad kačiš neki drugi disk kod sebe, pa njegova prva particija uleti umesto tvoje D (D ti pomeri na E), pa 95-ica teže pronalazi programe odatle. Zato na D particiju možda ne treba stavljati programe koje bi koristio dok ti je prikačen taj drugi disk. MADA... PQMagic 3.02 ima neki dodatni program (PQMap) za zamenu 'slova', ustvari, kažeš mu da ti 'preveže' sve programe sa npr. D particije na E particiju (obzirom da si ubacio novi disk, i da su ti podaci sa druge particije sada na E disku), tako da ih 95-ica normalno pronalazi... ... Pretpostavljam da si pročitao bastionov odgovor. U međuvremenu sam se raspitao kod ortaka koji vozi OSR 2 i koji stravično mnogo eksperimentiše. Kaže da FAT32 prepoznaje samo OSR2. U slučaju da poveruješ bastionu da je na Win95PEE imao FAT32 (ja ne verujem) i odlučiš se da prebaciš disk na FAT32 pomoću PMagic-a, da bi sebi uštedeo živce, pripremi (odnekud) sistemsku disketu Win97 ili Memphis-a, da bi mogao uopšte da pristupiš disku u slučaju da bastion greši. Naravno, stavi na jednu disketu i PMagic... :)
diskovi.35 silence,
> Problem je kada se disk napuni...Na pr. Treba ti 60M, > na disku je slobodno 80M, ali po 40 na svakoj od dve particije. > Tada ti preostaje samo Partition magic i molitva Bogu ili bogovima > da sve prođe kako treba. Hmmm... jeste... zaboravio sam kako se živi sa diskom od 420 mega. A, imao sam ga do pre manje od godinu dana... Ko da nikad nije bilo! Nije da je malo, ali kad se ima više apetiti strahovito počinju da rastu, počinju da se čuvaju sve moguće instalacije i prave kolekcije 'za na CD'. :) A, onda i to postane malo... Upravo prelazim sa 1,7 na 2,1 Gb, a još nisam prodao ni taj svoj 'stari' 1,1... Pratite oglase! ;)
diskovi.36 silence,
> Ja sam imao FAT 32 na win95Pee... Izvini, ali ne verujem! > Neznam...mozda ako...Ma jel ti imas 97, a? > Mora da moze! Čuj, 'MORA DA MOŽE'! :))) "Šta NEĆE!? Pozoveš samo policiju, pa da vidiš kako će hteti!" ;)
diskovi.37 smilicic,
» Jel' ne umete, necete ili radite to namerno ?? ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Hm, izgleda da su u pitanju tvoje telefonske veze sa Sezamom. Kod mene nema BADCRC, dalekobilo , pu, pu, pu...:))
diskovi.38 kostja,
=> Da li je prelazak na FAT-32 uslovljen veličinom diska? Koliko se sećam beše da je FDISK od OSR2-ke namenjem da radi samo sa diskovima u LBA režimu (preko 540Mb), ali se kasnije saznalo za neki svič sa kojim se isti startuje na diskovima ispod 540Mb.
diskovi.39 dule.n,
│ da radi samo sa diskovima u LBA režimu (preko 540Mb), └─────────────────── Šta tačno podrazumeva taj LBA režim rada diskova, i od čega potiče ta, pretpostavljam, skraćenica?
diskovi.40 miskop,
-> Pretpostavljam da si pročitao bastionov odgovor. U međuvremenu sam se -> raspitao kod ortaka koji vozi OSR 2 i koji stravično mnogo -> eksperimentiše. Kaže da FAT32 prepoznaje samo OSR2. OK, i hvala ti na odgovorima.
diskovi.41 emajsijuen,
Du>> Sta tacno podrazumeva taj LBA rezim rada diskova, i od cega potice Du>> ta, pretpostavljam, skracenica? Sta podrazumeva, ne bih znao da ti kazem, ali skracenica potice od Logical Block Addresing.
diskovi.42 vstan,
> Ja stvarno neznam o cemu vi to pricate!? Skrati kvotiranje. Nema potrebe da iste poruke čitamo dva puta. Postoje OLR-i.
diskovi.43 kostja,
=> Šta tačno podrazumeva taj LBA režim rada diskova, i od čega potiče => ta, pretpostavljam, skraćenica? Od Logical Block Adressing, to je metod da se u BIOS-u prijave diskovi veći od 540Mb koliki je maksimum koji isti vidi normalno (CHS sistem). PS. CHS je od Cilindar, Head, Sector.
diskovi.44 dule.n,
│ Od Logical Block Adressing, to je metod da se u │ BIOS-u prijave diskovi veći od 540Mb koliki je │ maksimum koji isti vidi normalno (CHS sistem). └─────────────────── Zahvaljujem.
diskovi.45 vstan,
- novo - dos/info/hard/*.* ----------------- 1seagate.zip 749k ű Tehnički podaci o svim Seagate hard diskovima (10/97) Prikaz svih diskovi koje je Seagate do sada proizveo. Pored tehničkih podataka date su i šeme za džamperisanje.
diskovi.46 vstan,
- novo - dos/info/hard/*.* ------------------ maxtor1.zip 324k ű Tehnički podaci o svim Maxtor IDE hard diskovima (10/97) Kompletna tehička dokumentacija za sve Maxtor IDE/EIDE/UDMIDE diskove.
diskovi.47 epson,
│ Da li korisnici klasične 95-ice mogu da iskoriste tu DOS verziju │ i da urade FAT-32 radi smanjenja veličine klastera? └───────────────────────────────────────────────── Ne .
diskovi.48 epson,
│ Koliko je duga ta verzija? └───────────────────────────────────────────────── Update sa 3.03 na 3.04 je oko 300kb . Da šaljem ?
diskovi.49 vstan,
- novo - dos/drivers/disk/*.* ------------------ ezdrive9.zip 424k West.Digital drajver za IDE diskove veće od 528mb (7/97) Drajver za prevazilaženje granice od 528mb, za ploče koje ne podržavaju LBA mod. Drajver je namenjen za Western Digital diskove.
diskovi.50 vstan,
- novo - dos/drivers/disk/*.* ------------------ maxblast.zip 321k Maxtor drajver za IDE diskove veće od 528mb (10/97) Najnovija verzija, 9.xx, Maxblast softvera koji omogućava upotrebu Maxtor diskova većih od 528mb na matičnim pločama koje ne podrčavaju LBA mod.
diskovi.51 dr.iivan,
> │ Koliko je duga ta verzija? > > Update sa 3.03 na 3.04 je oko 300kb . Da saljem ? Sto se mene tice - nemoj. Ja nemam ni jednu verziju, moram kod dilera..
diskovi.52 miksa,
Molim ako neko zna zasto na second IDE controler na ploci 486 ne mogu da prikljucim CD i HDD, da objasni u ovoj konferenciji. Pokusao sam sve kombinacije dzampera i na CD-u i na HDD-u, ali ne ide. CD racunar nikako ne prepoznaje. Kada stavim disk i CD na primarni kontroler, a drugi disk na sekundarni kontroler sve je u redu. Maravno, u BIOS-u podesim parametre diska (ili stavim AUTO) HELP!
diskovi.53 ntadic,
>> Inače ovo sam pitao jer u novim Računarima ima baš tekst o >> Partition Magic-u i tamo ništa ne spominju da FAT32 mora da >> ide zajedno sa OSR2... Mora, definitivno, a na disku manjem od 540Mb ne mozes imati fat32. Ovo je sigurno kada formatizujes disk sa FAT32 ali mozda nesto zbudzis sa PQM-om. Prelistaj starije poruke, naci ces odgovor.
diskovi.54 nitugard,
> Mora, definitivno, a na disku manjem od 540Mb ne mozes imati fat32. Može, i uz pomoć PQM-a i sa OSRII - postoji switch za to kod fdiska (ne znam napamet koji). Imam WD Caviar 420M pod FAT32.
diskovi.55 obren,
> Može, i uz pomoć PQM-a i sa OSRII - postoji switch za to kod fdiska > (ne znam napamet koji). Imam WD Caviar 420M pod FAT32. Mislim da prekidač /FPRMT kod FDISK-a iz Win95 OSR2 omogućava pravljenje "malih" FAT32 particija.
diskovi.56 mvdj,
Imam WD Caviar. Odejdnom su programi poceli da blokiraju, i ja sam resetovao kompjuter. Kad je trebao da se digne sistem dobio sam poruku: DISK BOOT FAILURE. INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER Ubacim sistemsku, pritisnem enter i on dize sistem. Kad podigne sistem pokusam da predjem na HDD i on mi javi: INVALI DRIVE SPECIFICATION Onda sam formatizovao disk, ubacio WINDOWS 95, i posle nekoliko sati sve ispocetka. Sta bi to moglo biti i ako je neko imao slicno iskustvo neka mi napise sta je uradio. Unapred hvala
diskovi.57 zlaya,
- ne mogu da prikljucim CD i HDD, da objasni u ovoj konferenciji. - Pokusao sam sve kombinacije dzampera i na CD-u i na HDD-u, ali - ne ide. CD racunar nikako ne prepoznaje. Kada stavim disk i CD - na primarni kontroler, a drugi disk na sekundarni kontroler sve - je u redu. Maravno, u BIOS-u podesim parametre diska (ili Pokušaj sa nekim drugim drajverom za CD, ili da mu forsirano daš da ide na adresu drugog IDE kontrolera (izlistaj parametre vezane za drajver od CDa). Ja sam sa nekim mojim Hitachijem imao problem sličnog tipa, jer drajver nije imao nameru sam da shvati da je CD na drugoj grani ;( .
diskovi.58 silence,
> Imam WD Caviar. > Odejdnom su programi poceli da blokiraju, i ja sam resetovao > kompjuter. Kad je trebao da se digne sistem dobio sam poruku: > DISK BOOT FAILURE. INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER Da nije virus u pitanju? P.S. Ovaj disk pokušavaš da prodaš preko oglasa? Nadaj se da kupci ne čitaju ovu konfu/temu...
diskovi.59 pvlada,
Jedan moj drug ima sledeći problem: 3.5" flopi ga nešto zeza, tj. vidi koji su fajlovi na disketi, ponekad, ali veoma, veoma retko ih i pročita, ali nikako neće ništa da snimi na disketu. Šta je to, zbog čega se to dešava, da nije možda prljava glava ? Pozdrav Vlada
diskovi.60 jpedja,
Molim vas ako imate partition magic, ili bilo sta slicno nisam uspeo da nadjem nigde u conf da mi posaljete jako mi je hitno Hvala, Pedja
diskovi.61 micovic,
Pomagajte molim vas. Imam hard disk od 40mb fujitsu i jedan veliki problem u vezi sa njim. Bio je kod jednog druga i od tada ga bios uopste ne detektuje,cuje se da radi pri butovanju ali ga ne registruje.Drug kaze da je dirao dzampere. Pa ako neko ima disk fujitsu 40mb (1991) ne znam model. Ima dva reda dzampera, prekidaci a ne dzamperi, u prvom 4 prekidaca , a u drugom 6, Pa ako neko ima isti i zna raspored prekidaci neki mi javi. unapred zahvalan. maki e-mail: bhmaki@eunet.yu ili moze na micovic@sezam.co.yu
diskovi.62 bsto,
Džamperi za FUJITSU: Prvi red (4 sviča) : ON OFF OFF ON -SOLO Drugi red (6 sviča): ON OFF OFF OFF ON OFF -SOLO Prvi red (4 sviča) : ON OFF ON OFF -MASTER Drugi red (6 sviča): ON OFF ON OFF OFF OFF -MASTER Prvi red (4 sviča) : ON OFF ON OFF -SLAVE Drugi red (6 sviča): OFF ON ON OFF OFF OFF -SLAVE
diskovi.64 poll,
>> Imam WD Caviar. >> Odejdnom su programi poceli da blokiraju, i ja sam resetovao >> kompjuter. Kad je trebao da se digne sistem dobio sam poruku: >> DISK BOOT FAILURE. INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER >> Ubacim sistemsku, pritisnem enter i on dize sistem. Kad podigne >> sistem pokusam da predjem na HDD i on mi javi: >> INVALI DRIVE SPECIFICATION Znam de je ovo mozda malo zakasneli odgovor, ali ako je pitanje jos uvek aktuelno evo odgovora: I meni se to desilo i nije neki problem. Pretpostavljam da nemas Intel-ovu plocu i procesor, jer se klonovima to ponekad zna da desi. Treba da udjes u setup (Onaj na pocetku u koji se ulazi sa delete) i da podesis parametre za HDD, koji su se izgubili ili nisu dobri. Posto ih ne znas napamet (nemoj ni da ih ucis) nadji opciju za automatsko prepoznavanje i unosenje. Posle toga ne bi trebalo da ima problema. Ako to ne pomogne ja stvarno ne znam sta mu bi... Toliko...i srecno...
diskovi.65 clown,
Hitno potrebna strucna pomoc!;) Imam hard sa 5 particija , Da li neko zna program kojim moze da se izvede sledece -da se 1,3 i 5 " spoje u jednu" i da se odazivaju na C: -ovo ne radim zbog programa,vec zato sto su u particijama 2 i 4 BB Ana
diskovi.66 clown,
Josh nesto: Da li neko zna kako moze da se stavi zabrana (sifra ili tako nesto) na FDISK-ovanje i FORMATiranje odredjenog HD-a... Ana
diskovi.67 popovics,
E, ljudi, stvarno nisam više pametan šta da radim... Naime, mom drugu (neka 386 mašina) je pao sistem pod uticajem nekog virusa (pritom je čovek totalni lajk za kompijutere tj. služi mu isključivo za igrice). Dao sam mu boot-abilnu disketu i program F-PROT na drugoj da bi pre svega očistio virus (tako ja radim kod sebe). I tako on digne sistem sa te diskete, očisti sve fajlove sa virusom (bar one koje je F-PROT našao), a zatim prebaci sistem sa diskete na hard (sa sys C:) i to prođe bez problema, ali posle restarta računara, računar mu prijavi nešto tipa: Virus enabled starting MS-DOS... Replace the disk and press any key to load system... Šta je ovde problem? Čuo sam da je dovoljno samo isključiti detektovanje virusa iz BIOS SETUP-a. Da li je ovo sigurno?
diskovi.68 popovics,
E, ljudi, stvarno nisam više pametan šta da radim... Naime, mom drugu (neka 386 mašina) je pao sistem pod uticajem nekog virusa (pritom je čovek totalni lajk za kompijutere tj. služi mu isključivo za igrice). Dao sam mu boot-abilnu disketu i program F-PROT na drugoj da bi pre svega očistio virus (tako ja radim kod sebe). I tako on digne sistem sa te diskete, očisti sve fajlove sa virusom (bar one koje je F-PROT našao), a zatim prebaci sistem sa diskete na hard (sa sys C:) i to prođe bez problema, ali posle restarta računara, računar mu prijavi nešto tipa: Virus enabled starting MS-DOS... Replace the disk and press any key to load system... Šta je ovde problem? Čuo sam da je dovoljno samo isključiti detektovanje virusa iz BIOS SETUP-a. Da li je ovo sigurno?
diskovi.69 popovics,
▄- Da li neko zna kako moze da se stavi zabrana (sifra ili tako ▄- nesto) na FDISK-ovanje i FORMATiranje odredjenog HD-a... Pa, trebalo bi da pomogne rename-ovanje ili brisanje fajlova FORMAT.COM i FDISK.EXE iz direktorijuma gde su ( ako je čist Dos u pitanju, onda \DOS, a ako je Win95 u pitanju \WINDOWS\COMMAND ).
diskovi.70 saint,
=> -da se 1,3 i 5 " spoje u jednu" i da se odazivaju na C: Resenje je program Partition-IT. Okacen je u ovoj konfi.
diskovi.71 clown,
CL>Pa, trebalo bi da pomogne rename-ovanje ili brisanje fajlova CL>FORMAT.COM i FDISK.EXE iz direktorijuma gde su ( ako je cist Dos u CL>pitanju, onda \DOS, a nisam bash na to mislila problem je u tome sto formatirajuci neki drugi disk desi se da greskom formatiram svoj posto to jako cesto radimo( stalno se menjaju diskovi) ,a ne mogu stalno da pazim onda mi treba neka takva zabrana
diskovi.72 clown,
CL> Resenje je program Partition-IT. CL> Okacen je u ovoj konfi. ne mogu da ga nadjem. jel moze neko da mi baci na mail ili da kaze de se tacno nalazi ! hvala, Ana p.s. prilicno je hitno!;)
diskovi.73 pane,
Ukoliko postoji LABEL na disku, pri formatiranju je uvek potrebno uneti naziv koji je dat, pa ako je to neko karakteristično ime - teško će se pogrešiti pri formatiranju jer se neće dozvoliti proces brisanja particija dok se ne unese to zadato karakteristično ime ... To smo znali, zar ne? Po meni to je dovoljno efikasno za zaštitu od pogrešnog formatiranja. Preporučujem da pogledate help label pa to možda reši sve. Pozdrav
diskovi.74 ranx,
> ne mogu da ga nadjem. > jel moze neko da mi baci na mail ili da kaze de se tacno nalazi ! Imaš Partition Magic 3.02: conf join PCHARD.7<conf file 7.6 & >PQM302.ARJ
diskovi.75 nenad,
> => -da se 1,3 i 5 " spoje u jednu" i da se odazivaju na C: > > Resenje je program Partition-IT. Može da spoji particije koje se "fizički" ne dodiruju?
diskovi.76 n.ceh,
> Ukoliko postoji LABEL na disku, pri formatiranju je uvek > potrebno uneti naziv koji je dat, pa ako je to neko > To smo znali, zar ne? Po meni to je dovoljno efikasno za Cccc. To je za FDISK. Format radi i bez toga.
diskovi.77 popovics,
Da li je ikako moguće da se drajver za CD (.sys ekstenzija) učita direktno, izvan config.sys-a?
diskovi.78 milosh.zorica,
Da li neko zna tehnicke podatke za SEAGATE 2511 HDD? Neka mi posalje odgovor ovde u konfu.
diskovi.79 miskop,
-> Da li neko zna tehnicke podatke za SEAGATE 2511 HDD? dos\info\hard\*.* ------------------ 1seagat.zip 166k Tehnički podaci o Segate hard diskovima (AT/AT BUS) 1seagate.zip 749k Tehnički podaci o svim Seagate hard diskovima (10/97) 1sgathtx.zip 262k Podaci o svim Seagate hard diskovima u .HTX formatu
diskovi.80 smilicic,
» Da li je ikako moguće da se drajver za CD (.sys ekstenzija) učita » direktno, izvan config.sys-a? ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Jeste, pomoću ovog malog programčeta drvload.com uz ovu poruku. Kao parametar iza drvload navedi ime svog drajvera sa sys extenzijom i sve kao i inače u config.sys. Ja ovo koristim da u win95 iz dosstart.bat učitam i drajver za CD u msdos modu. Naravno, iza ovoga drvload-a ide normalno i mscdex.exe sa uobičajenim parametrima. Pozdrav! drvload.com
diskovi.81 popovics,
▄- učitam i drajver za CD u msdos modu. Naravno, iza ovoga ▄- drvload-a ide normalno i mscdex.exe sa uobičajenim ▄- parametrima. Pozdrav! Hvala mnogo, inače, koristiću ga u istu svrhu... P.S MRZIM Windows 95... ~~~~~
diskovi.82 popovics,
▄- učitam i drajver za CD u msdos modu. Naravno, iza ovoga ▄- drvload-a ide normalno i mscdex.exe sa uobičajenim ▄- parametrima. Pozdrav! Ma, to se podrazumeva, ali kako iskonfigurisati taj MSCDEX.EXE, odn sa kojim prametrima? Zezao sam se sa njim od jutra do sutra i ništa. Naime, treba mi primer za: Ime drajvera - nec_ide.sys Oznaka koju treba da dobije CD - E: Kako ovo da uradim? Koliko ja znam trebalo bi:MSCDEX /D:nec_ide.sys /L:E
diskovi.83 supers,
>> Kako ovo da uradim? Koliko ja znam trebalo bi:MSCDEX /D:nec_ide.sys /L:E Greška je u tome što iza /D ne ide ime drajvera, nego njegova identifikacija. Ako ti u config.sys stoji DEVICE=NEC_IDE.SYS /D:MSCD0001 onda u autoexec.bat treba da staviš MSCDEX /D:MSCD0001 /L:E.
diskovi.84 popovics,
▄- Greška je u tome što iza /D ne ide ime drajvera, nego njegova ▄- identifikacija. Što ne reče odma'? Inače, ne radim iz CONFIG.SYS-a i AUTOEXEC.BAT-a, nego SAMO iz DOSSTART.BAT-a...
diskovi.85 smilicic,
» Ime drajvera - nec_ide.sys » Oznaka koju treba da dobije CD - E: » » Kako ovo da uradim? Koliko ja znam trebalo bi:MSCDEX /D:nec_ide.sys /L:E ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Pazi ovako i obrati pažnju :)) na deo mog dosstart.bat pa primeni istu tehniku: lh c:\win95\command\drvload C:\SYSTEM\TEAC\TEAC_CDI.SYS /D:TEAC-CDI ~~~~~~~~~~~~ lh C:\win95\command\MSCDEX.EXE /D:TEAC-CDI /M:15 ~~~~~~~~~~~ Dakle, ono što je podvučeno, to mora da bude isto u slovo, ali iza D: možeš u principu da napišeš šta hoćeš samo da je isto u obe ove linije. U tvom slučaju to bi trebalo ovako da izgleda: lh path\drvload path\NEC_IDE.SYS /D:NEC-IDE lh C:\win95\command\MSCDEX.EXE /D:NEC-IDE /M:15 /L:E Ovo /M:15 možeš i da izostaviš ali tako alociraš neke bafere ili slično što bi trebalo da ubrza rad. Uostalom, tu je uvek help iz dosa pa proveri ovaj MSCDEX. Javi jel' proradilo ;)
diskovi.86 popovics,
▄- Javi jel' proradilo ;) Javiću, proradilo je sa predhodnim savetom, a kada budem malo raspoložen za eksperimentisanje javiću ti i za ovaj naćin...
diskovi.87 the.edge,
Kakva imate iskustva sa MITSUMI 12x CDROMovima? I da li je dobar Panasonic 12/16x? AcCeSS DeNiED
diskovi.88 vasic,
> Kakva imate iskustva sa MITSUMI 12x CDROMovima? Ne, ali ako slučajno imaš nameru da se baviš skidanjem muzike sa CD-a i MP3 kompresijom, zaobiđi Mitsumi u širokom luku. Bilo koji Mitsumi. Jednostavno, politika firme je takva: Grebovanje DA traka smatraju kršenjem autorskih prava i - tačka. Mitsumi plejeri ne mogu da grebuju, niti će ikad moći. Imam Mitsumi četvorobrzinca već godinu i po i za to vreme nije bilo diska kog nije mogao da pročita - s te strane, svaka im čast. Ali ono gore im ne mogu oprostiti. :(
diskovi.89 pvlada,
> Imam Mitsumi četvorobrzinca već godinu i po i za to vreme nije bilo > diska kog nije mogao da pročita - s te strane, svaka im čast. Ali ono Ja sam imao Misumi 4x jedno 3-4 meseca i užasno je čitao samo malo lošije diskove, a pored toga još moja trojica ortaka su imali iste te Misumije 4x i iste probleme i onda sam kupio Teac, koji mi radi više od 1.5 godine bez ikakvih, problema, i još nije naišao ni na jedan disk koji nije mogao da pročita, one što Misumi nije mogao da čita, Teac ih čita bez problema. Pouka je jasna ;) Pozdrav Vlada
diskovi.90 vstan,
> I da li je dobar Panasonic 12/16x? 12x nije dobar. Jako sporo čita plave Verbatim medije, TDK nešto bolje. Ne preporučuje se.
diskovi.91 l.savic,
Imam 486DX4/100 VLB. Ploča podržava LBA. Koja je gornja granica što se kapaciteta diska tiče koji mogu da koristim u ovoj mašini?
diskovi.92 kostja,
=> Koja je gornja granica što se kapaciteta diska => tiče koji mogu da koristim u ovoj mašini? Glat iz BIOS-a 540Mb, sa nekim disk menagerom dokle hoćeš (6,4Gb).
diskovi.93 popovics,
▄- Koja je gornja granica što se kapaciteta diska Mislim da ne postoji... Ako imaš integrisan (E)IDE kontroler, onda je malo ograničen ( IDE diskovi velikog kapaciteta se ne prave ), ali i ako ga imaš, možeš dodati SCSI kontroler i vozi Mishko.
diskovi.94 l.savic,
> Glat iz BIOS-a 540Mb, sa nekim disk menagerom > dokle hoćeš (6,4Gb). Nisam baš najbolje shvatio. Da li je 540 Mb ograničenje za particiju ili za kompletan disk? Konkretno pitanje: Ako kupim disk od 1.6 Gb i podijelim ga na četiri particije od kojih je svaka manja od 540 Mb, da li mi je i tad potreban disk menadžer?
diskovi.95 zlaya,
- > Glat iz BIOS-a 540Mb, sa nekim disk menagerom - > dokle hoćeš (6,4Gb). - - Nisam baš najbolje shvatio. Da li je 540 Mb ograničenje - za particiju ili za kompletan disk? - Konkretno pitanje: - Ako kupim disk od 1.6 Gb i podijelim ga na četiri particije - od kojih je svaka manja od 540 Mb, da li mi je i tad potreban - disk menadžer? Ukoliko koristiš (ako ga imaš) LBA mode netreba, ukoliko nemaš LBA podržan na tvojoj ploči samo onda 512MB, ili DM ili UNIX (da, on vidi ceo kapacitet diska).
diskovi.96 kostja,
=> Nisam baš najbolje shvatio. Da li je 540 Mb ograničenje => za particiju ili za kompletan disk? Normalno da nisi najbolje shvatio kad sam od ovog silnog nespavanja obnevideo i napisao nebulozu. Kasnije sem video šta sam napisao, a i pravilan odgovor... => Ako kupim disk od 1.6 Gb i podijelim ga na četiri particije => od kojih je svaka manja od 540 Mb, da li mi je i tad potreban => disk menadžer? LM, tebi to ne treba... mislim na disk menager. Da sad budem jasan i opširan. Ograničenje BIOS-a što se tiče veličine diskova je 540Mb. Jednostavno BIOS je predviđen za najviše 1024 cilindra, 16 glava i 64 sektora... što daje tih 540Mb. E, kad su se pojavili diskovi veći od te cifre smišljen je fazon da se uz pomoć programčeta (disk menadžera) upiše varka u boot sektor harda i onda on lepo radi i BIOS se ne buni. Sad, sve to tebi nije potrebno. Kako? Pa, lepo... moje nespavanje je uzrok da nisam skontao tvoju poruku kako treba. A lepo si rekao da ti BIOS podržava LBA mod! Dakle, LBA ili ti Logical Block Adressing je gotovo ista stvar kao i disk menager samo na nivou BIOS-a te znači da si možeš priljučiti bilo koji hard disk koji ti padne pod ruku. Dakle, kupi koji hoćeš hard disk i u slučaju da imaš AMI BIOS stavi LBA na Enable, a u slučaju da imaš AWARD-ov BIOS postavi onu zadnju stavku kod setovanja hard diska na LBA (znači nikako Normal)... i pevaj... e, sad ko razume shvatiće, a ja odoh da spavam. PS Još jednom izvini na zabuni.
diskovi.97 l.savic,
> PS Još jednom izvini na zabuni. Sad da se ja tebi izvinem što ću te još malo pridaviti :) Da li operativni sistem postavlja neku gornju granicu, što se veličine particije tiče? Koristim DOS 6.20. P.S. Pitanje je možda naivno, ali nikad nisam formatizov'o disk, a ne sjećam se da sam negdje naišao na ovaj podatak.
diskovi.98 pane,
Svojevremeno sam naleteo na PCI486 plocu koja nije mogla da "svari" Seagate 1,26 GB disk. Problem resen zamenom ploce. Danas - ponovo ista situacija! Zna li neko da li se ovaj problem moze prevazici ONTRACK-ovim disk menadzerom?... ili je ono moje ranije resenje jedino pravo? Disk sam paricionisao i fomatirao i u DOS-u 6.22 a i 7.0(iz Win95) - rezultat isti: sistem se ne podize.
diskovi.99 kostja,
=> Sad da se ja tebi izvinem što ću te još malo pridaviti :) Ma, samo ti slobodno pitaj... => Da li operativni sistem postavlja neku gornju granicu, što se => veličine particije tiče? Koristim DOS 6.20. Sad mi nešto sećanje posusta... beše da dotični ima problema sas diskovima preko 2,1Gb... tačnije to je problem sa FAT16 koji DOS koristi. Ajde, da me neko dopuni po ovom pitanju...
diskovi.100 kostja,
=> Disk sam paricionisao i fomatirao i u DOS-u 6.22 a i 7.0(iz Win95) => - rezultat isti: sistem se ne podize. Daj kaži koji su simptomi... Ovako mož da bidne i da si prevideo postavljanje aktivne particije.
diskovi.101 dtadic,
>> Da li operativni sistem postavlja neku gornju granicu, što se >> veličine particije tiče? Koristim DOS 6.20. Da. Maksimalna veličina DOS particije je 2 GB. Diskovi veći od 2 GB se moraju podeliti u više particija.
diskovi.102 zormi,
* Sad mi nešto sećanje posusta... beše da dotični imaproblema sas diskovima * preko 2,1Gb... tačnije to jeproblem sa FAT16 koji DOS koristi. DOS podržava particije do 2 GB i hard diskove do 8 GB.
diskovi.103 colombo,
Ovo je vise za temu diskete, ali nisam video istu na sezamu Kako da od formatirane diskete (IBM 1.2 MB, 5,25 inch) napravim neformatiranu. Problem je u sledecem: automatski anlaizator (HITACHI) za biohemijsku laboratoriju ima sopstveni kompjuter koji naravno nije PC i koji formatira diskete na, cini mi se, 1.6 MB (uglavnom vise nego PC 5.25" HD). Ova nepreciznost je zbog toga sto mi je literatura daleko od kompjutera. Naravno, imam originalne diskete, ali treba napraviti sigurnosne kopije, a nazalost, to se na HITACHI-u moze uraditi samo na neformtiranoj disketi ili na 1.6 MB disketi. Cini mi se da je postojao neki SW ili PD program koji cita i formatira sve moguce formate disketa. Ako neko ima neka posalje datoteku. Takodje zahvaljujem i za odgovor. Pozdrav
diskovi.104 dtadic,
>> Naravno, imam originalne diskete, ali treba napraviti sigurnosne kopije, a >> nazalost, to se na HITACHI-u moze uraditi samo na neformtiranoj disketi ili >> na 1.6 MB disketi. >> Cini mi se da je postojao neki SW ili PD program koji cita i formatira sve >> moguce formate disketa. Možda ovo može da pomogne: dosĐdiskĐ*.* anad207.zip 132k AnaDisk 2.07, rad sa disketama raznih (i neDOS) formata
diskovi.105 emajsijuen,
Imam Creative 8x, i u mogucnosti sam da ga zamenim za jedan od sledeca 3 CD-a: - Mitsumi 16x (40 DEM) - Mitsumi 24x (60 DEM) - Teac 24x (110 DEM) Ajde neka me neko (ko ima iskustva) posavetuje koji je najbolje uzeti, imajuci u vidu CENU i KVALITET. Ovo je hitno, jer vec sutra do 14h moram da odlucim... Heeeelp! :) P.S. Imam jos jedno pitanje... Kakva je SOJO ploca na 133Mhz ? Ima na sebi 2 PCI , 2 VLB (cini mi se) i 4 ISA slota.Kontroleri za HDD su integrisani na ploci (?!?).
diskovi.106 miskop,
U današnjoj emisiji "Polarotor"(da li uopšte ima nekog da gleda ovu emisiju :) ) bio je neki tip iz Green Technology-ja(mislim da se tip zove Vlada Anić, ili tako nešto) koji je pričao o pločama, procesorima i diskovima. Tip je napomenuo da se nikako ne kupuju diskovi firme Quantum serije ST jer je iste diskove Quantum povukao. Tip ništa nije rekao "zašto, kada, gde..." pa ako neko zna nešto o ovome neka javi...
diskovi.107 kostja,
=> Cini mi se da je postojao neki SW ili PD program koji cita i formatira => sve moguce formate disketa. Imaš fdformat, za koji postoji i simpatičan shell WWF, ali mislim da ti to neće rešiti problem jerbo dotični može lako da ima i svoj format zapisa na disketu, pa...
diskovi.108 poll,
>> Imam Creative 8x, i u mogucnosti sam da ga zamenim za jedan od >>sledeca 3 >>CD-a: >> >> - Mitsumi 16x (40 DEM) >> - Mitsumi 24x (60 DEM) >> - Teac 24x (110 DEM) Sto se mene tice, uopste nije potrebno da menjas cd-rom, jer jer su Creative modeli veoma dobri. Kupovinom brzeg cd-roma povecace ti se samo brzina transfera, i to nikad onoliko koliko pise da treba (osim kod Plextor modela). Sto se tice vremena prisupa, u najboljem slucaju ce ostati isto, ili ce se cak i smanjiti. Ako si bas odlucio da menjas uzmi Mitsumi 16x, jer je odnos cena-kvalitet najpovoljniji, a poslednji je Teac-ov model jer potpuno ne opravdava oznaku 24x. Pa ti prelomi.
diskovi.109 pane,
Izvinjavam se zbog odsustva citata... Previd je bio kod dzampera a ne kod aktivne particije. Seagate 1,3GB je bio dzampiran da radi kao master ali sa slejvom ... pa kada se skinuo dzamper, disk je proradio! normalno, jer mu dzamperi kao Only Master nisu ni trebali. Hvala na sugestiji.
diskovi.110 steve.wai,
probaj da iz DOSa kucas FORMAT /SELECT/U Mozda pomogne ...
diskovi.111 kostja,
=> Previd je bio kod dzampera a ne kod aktivne particije. Ma, da, uvek je to neka očigledna stvar koju čovek zarad iste prirode lako previdi. => Hvala na sugestiji. Nema na čemu...
diskovi.112 kostja,
=> Imam Creative 8x, i u mogucnosti sam da ga zamenim za jedan od sledeca 3 => CD-a: Da se ja pitam uzeo bih Mitsumi 16x pošto svojom brzinom i kvalitetom opravdava ulaganje od tih 40DM-a. U suštini ti ta brzina treba samo za kopiranje dugačkih fajlova ili gledanje filmova sa CD-a. Teac jeste dobar, ali nije toliko dobar da uz pomoć jednog pristojnog CD drajva i 110DM dođeš do njega. Ili što bi naš narod rekao : Što je mnogo, mnogo je. => P.S. Imam jos jedno pitanje... Kakva je SOJO ploca na 133Mhz ? Ima na sebi => 2 PCI , 2 VLB (cini mi se) i 4 ISA slota.Kontroleri za HDD su integrisani => na ploci (?!?). Soyo ploče vrede da kvalitetne i pouzdane. Sad, po strukturi te ploče može se zaključiti da je iz one prve serije PCI ploča, što će reći da ima jedno 2 godine kako su se prodavale na našem tržištu. Proveri da li ima bar ono osnovno: LBA, PIO 4....
diskovi.113 pvlada,
> Imam Creative 8x, i u mogucnosti sam da ga zamenim za jedan od sledeca 3 > CD-a: > > - Mitsumi 16x (40 DEM) > - Mitsumi 24x (60 DEM) > - Teac 24x (110 DEM) Ja sam nekada imao Mitsumi 4x i bio je užasan, posle sam kupio Teac 8x i on je doličan. Jedno vreme sam imao i Mitsumi 8x i bio je užasan. Zbog svega toga ja sada nebi nikako uzeo Mitsumi, već Teac, ali on je dosta skuplji, pa ti sam odluči ;) Pozdrav Vlada
diskovi.114 kostja,
=> Ja sam nekada imao Mitsumi 4x i bio je užasan, posle sam kupio Teac 8x i => on je doličan. Jedno vreme sam imao i Mitsumi 8x i bio je užasan. Zbog Ne bih baš rekao da je užasan... moj drugar ima dotičnog 4x i sasvim mu fino radi. Koliko sam čuo, a i na kratko video, 16x radi sasvim dobro. Možda nije klasa kao Teac ili Sony ali je dobar uređaj. Teac jeste dobar uređaj i jedan od najboljih koji se mogu naći kod nas ali tolika razlika u ceni, kao i nepostojanje nekog preko potrebnog razloga za tim uređajem izbacuje ga iz razmatranje za kupovinu po mom mišljenju. Po mom mišljenju 40DM je cifra koju vredi platiti da bi se dobio brzi i novi uređaj. Cifra od 60DM je samo rasipanje jer niti je to 24x, niti rezlika 16x - 24x to opravdava, a razlika od 110DM za Teac je tek nezamisliva... bolje neka čovek za 70DM (110DM - 40DM) kupi 16Mb memorije.
diskovi.115 andon,
> Kako da od formatirane diskete (IBM 1.2 MB, 5,25 inch) napravim > neformatiranu. Ovo me je oduvek zanimalo, ali nisam imao stvarne potrebe i da isprobam sledeći recept: Na omotu svake 5.25" diskete je nacrtano šta nebi trebalo raditi sa istom, a između ostalog je nacrtan jedan _magnet_! Pretpostavljam da bi prisustvo magnetnog polja trebalo da poništi svaki zapis na disketi, odnosno da se dobije neformatirana disketa. U slučaju neuspeha troŠak je jedna disketa, pa pretpostavljam da se rizik isplati. Javi ako je ovo uspelo.
diskovi.116 miskop,
>> Na omotu svake 5.25" diskete je nacrtano šta nebi trebalo raditi sa >> istom, a između ostalog je nacrtan jedan _magnet_! Pretpostavljam da >> bi prisustvo magnetnog polja trebalo da poništi svaki zapis na >> disketi, odnosno da se dobije neformatirana disketa. U slučaju >> neuspeha troŠak je jedna disketa, pa pretpostavljam da se rizik >> isplati. Javi ako je ovo uspelo. Najbolji recept je da se pokrene format diskete i onda se isti prekine.
diskovi.117 jujo,
# Kako da od formatirane diskete (IBM 1.2 MB, 5,25 inch) napravim # neformatiranu. Pa gurni je u PC-a i probaj da iz DiskEdit-a popunis boot sector sa nulama. Posle toga nema nista sto bi eventualnom OS-u dalo informaciju na koji format je disketa formatirana.
diskovi.118 pvlada,
> Ne bih baš rekao da je užasan... moj drugar ima dotičnog 4x > i sasvim mu fino radi. Moja 2 ortaka su imali iste te Misumije kao ja i iste probleme, tako da mislim da taj tvoj drugar ima sreće ;) Pozdrav Vlada
diskovi.119 steve.wai,
uzmi originalnu disketu i iskopiraj je sa DISK DUPE om ili neki slicnim programom. Ako je format na 80 traka onda bi trebalo da radi ....
diskovi.120 zlaya,
- Kako da od formatirane diskete (IBM 1.2 MB, 5,25 inch) napravim - neformatiranu. Ima jedan vrlo frišak program i zove se BULKERASER, koji radi baš to što tebi treba (od 5,25 formatirane pravi neformatiranu - BULK disketu). Probaću da ga iskopam sa još nekim kršem sa mojih XT servisnih disketa. Jedino što nemogu da ti garantujem da će raditi sa novijim verzijama DOSa, ali napakovaćemo već nešto...
diskovi.121 zlaya,
- Tip je napomenuo da se nikako ne kupuju diskovi firme Quantum - serije ST jer je iste diskove Quantum povukao. Tip ništa nije - rekao "zašto, kada, gde..." pa ako neko zna nešto o ovome neka - javi... ST serija ima ugrađenu termičku rekalibraciju. Fora je u tome da kad disk dostigne određenu (radnu) temperaturu, na svakih nekoliko vrši rekalibraciju (više podataka na quantum.com). Ukoliko neki uređaj takvog tipa (čitaj hard disk) ima potrebu za termičkom rekalibracijom, znači da isuviše "diše". U prevodu na srpski jednostavno ima mekano kućište i glave nemogu baš najsrećnije da pogode i isčitaju podatke. Nenad je imao problema sa jednim takvim, koji je jednostavno pri rekalibraciji "zakivao" nešto unutra (glava maši INNER / OUTER Guard Band servo track i nosač tuče o graničnik). S obzirom na to da je to vrlo nepovoljan režim za rad hard diska, a i glave su zapravo projektovane za čitanje i pisanje podataka a ne za zakivanje eksera, disk je zamenjen pod momentalno. Veliki problem kod izrade hard diskova su same legure od kojih se prave kućište za hard, ploče i ostatak mehanike. Ukoliko se zeznu u sitnicama to se manifestuje sa ovakvim i sličnim propratnim efektima. To ti je zapravo i razlika između "loših" i "dobrih" hard diskova. Džaba ti performanse ako ti mehanika otkazuje. Sigurno si primetio ovdašnji efekat oštre polarizacije ljudi koji se kunu u ove ili one diskove. Fazon je što se svi ti odlivci rade u serijama, i kod nas (a i u svetu) dolaze u kontigentima (ne kupuju se na komad). E sada, u svetu se zna od koga se kupuju diskovi (distributer te firme), i ta firma između ostalog pruža i podršku. To znači da se tačno zna (svaki disk ima serijski na HDA i u EEpromu na elektronici) koje serije imaju kojih problema. Problematične serije možeš da kupiš "povoljno" (niska cena i nema garanciju), tako da ostatak naše priče je u domenu trgovine. Negde se problemi rešavaju i samom zamenom BIOSa na disku. U njemu pored ostalog krša imaš i podatke za struje čitanja i pisanja (naš quantum sa početka priče zapravo nemože da isčita servo trek - čitaj signal sa glave je slab). Ti servo trekovi mu služe da počne da broji cilindre od neke tačke. Ukoliko nema orijentaciju gde mu je početak, disk nezna gde će sa glavama, i zato se i radi rekalibracija (pri svakom paljenju diska, ili po potrebi u toku rada).
diskovi.122 l.savic,
Koje su maximalne veličine particija da bi slack bio 8 ili 16 kB?
diskovi.123 johnnya,
>> Koje su maximalne veličine particija da bi slack bio >> 8 ili 16 kB? The table below shows the maximum partition size to get clusters of a given size. You cannot format a hard drive under DOS with a cluster size less than 2K. +-------------------+-----------+-------+ | Cluster size | Partition | FAT | Notes | | size | type | +-------------------+-----------+-------+ | 4K (4096 bytes) | 16 MB | FAT12 | | 2K (2048 bytes) | 32 MB | FAT16 | (DOS versions < 4.0) | 2K (2048 bytes) | 128 MB | FAT16 | (DOS versions >= 4.0) | 4K (4096 bytes) | 256 MB | FAT16 | | 8K (8192 bytes) | 512 MB | FAT16 | | 16K (16384 bytes) | 1 GB | FAT16 | | 32K (32768 bytes) | 2 GB | FAT16 | +-------------------+-----------+-------+ Example: to have a cluster size no larger than 8K under FAT16, your partition must be 511MB or smaller. FAT16 does not support partitions larger than 2GB. FAT32 is an improvement, as it supports drives up to 2 Terabytes in size, and cluster sizes are 4K for partitions smaller than 8GB: The following cluster sizes are the defaults for FAT32 drives: Partition size Cluster size ----------- ------------ less than 260 MB 512 bytes 260 MB - 8 GB 4 kilobytes (KB) 8 GB - 16 GB 8 KB 16 GB - 32 GB 16 KB greater than 32 GB 32 KB Note that the minimum size of a FAT32 partition created with FDISK is 512MB, that is, you cannot make FDISK/FORMAT format a drive with the FAT32 file system if it is smaller than 512MB. If you are using Partition Magic 3.0 to convert a FAT16 partition to FAT32, it will convert partitions smaller than 512MB. I believe the smallest partition Parition Magic 3.0 will convert is 261MB, but I am not certain.
diskovi.124 l.savic,
> Koje su maximalne veličine particija da bi slack bio > 8 ili 16 kB? Kad sam u SDW-u pročitao ovu poruku, vidio sam da sam napisao glupost, jer sve vrijeme razmišljam kako da smanjim slack na disku. Ponavljam pitanje: Koje su maximalne veličine particija da bi cluster bio 8 ili 16 kB? Poželjan precizan odgovor ( u bajtovima ), ili objašnjnje, kako doći do tog preciznog odgovora.
diskovi.125 saint,
=> >> Koje su maximalne velicine particija da bi slack bio => >> 8 ili 16 kB? Znaci li to da su kod FAT32 te vrednosti duplo vece?
diskovi.126 supers,
>> Znaci li to da su kod FAT32 te vrednosti duplo vece? Pod FAT32 je veličina clustera 4kB na svim particijama do 8GB.
diskovi.127 igorm,
Zamolio bih nekoga za pomoc sto je to brze. Imam 540 MB Conner hard disk i neke probleme sa njim. Skoro su mi se iz cista mira pojavili BAD sektori i neznam kako to da popravim. Inace disk je star dve i po godine i savrseno je radio. Bad sektori se stalno povecavaju, ako neko zna staje t ili ako mu se to dogodilo neka mi odgovori u confu ili na mail igorm. Hvala unapred
diskovi.128 saint,
=> Pod FAT32 je velicina clustera 4kB na svim particijama do 8GB. Kako to ?
diskovi.129 ranx,
> ST serija ima ugrađenu termičku rekalibraciju. Fora je u tome da kad disk > dostigne određenu (radnu) temperaturu, na svakih nekoliko vrši Koji Quantumi imaju UDMA i koji su dobici u odnosu na, recimo, običan Fireball?
diskovi.130 zlaya,
- Zamolio bih nekoga za pomoc sto je to brze. Imam 540 MB - Conner hard disk i neke probleme sa njim. Skoro su mi se iz - cista mira pojavili BAD sektori i neznam kako to da popravim. - Inace disk je star dve i po godine i savrseno je radio. Bad - sektori se stalno povecavaju, ako neko zna staje t ili ako mu Imaš 3 moguća razloga: - Disku više nije ništa, bog da mu dušu prosti... - U Setup-u si prebacivao nešto, pa se malo comp zaglupeo - Voliš da se zabavljaš sa Nortonom Ova zadnja 2 se leče, ovo prvo ti se ne isplati da krpiš...
diskovi.131 zlaya,
- Koji Quantumi imaju UDMA i koji su dobici u odnosu na, recimo, - običan Fireball? UDMA imaju sledeći modeli - Bigfoot TX, Fireball SE i Fireball ST. Običan IDE ima ProDrive serija, Daytona i Lightning podržavaju PIO modove 0-3. Svi ostali (Europa, Sirocco, Trailblazer, Pioneer SG, Fireball, Fireball TM, Bigfoot, i Bigfoot CY) podržavaju PIO4 / DMA2 (PIO 0-4 / DMA 0-2 MultiWord). Najveći transfer klasično imaju 16,7Mb/S u PIO4/DMA2 MW modu, a sa UDMA 33Mb/S. Najniži je običan IDE (ProDrive serija) 4Mb/s. Ovo su ti podaci iz njihove dokumentacije. Praktično je transfer manji za oko 10-20%, i zavisi još da li je kontroler Bus Master ili nije, da li imaš priključen CD ROM (gde je priključen i sa čime ga teraš). Ma koliko disk imao brz transfer, i tvoj kompjuter bio ultra turbo, komšija će obično imati na slabijem modelu bolji transfer (pašće mi taj Murphi šaka jednog dana ;))) ). Najbrže što trenutno prave za desktop PC je SCSI UltraWide sa svojih 40Mb/S (teoretskih - praktičnih oko 37-38). Za server PC se prave RAID UltraWide SCSI kontroleri (cena prava sitnica) koji pri RAID 1 konfiguraciji i najmanje 4 diska rade istovremeno na sva 4 diska - da baš tako ISTOVREMENO na sva 4 pa puta 40Mb/s (dobro 37). Imaš i ekonomsku varijantu ADAPTEC AHA 3940 UW koji ima 2 odvojena Bus Master kanala, tako da ako okačiš 2 identična UW SCSI diska možeš da imaš 2*40 Mb/S (svega je stotinak dolara skuplji), tako da ti je to top za desktop modele...
diskovi.132 supers,
>> => Pod FAT32 je velicina clustera 4kB na svim particijama do 8GB. >> Kako to ? Pa, takav je fajl sistem :) FAT16 je šesnaestobitni sistem zato što za numeraciju clustera koristi dva bajta (=2x8 bitova). Tako je maksimalan broj clustera na disku jednak 2^16=65536. FAT32 koristi 4 bajta odnosno 32 bita, pa je maksimalan broj clustera 2^32=4294 miliona. Znači, prelazak sa FAT16 na FAT32 nije dvostruko poboljšanje, već mnogo više od toga :)
diskovi.133 ranx,
> UDMA imaju sledeći modeli - Bigfoot TX, Fireball SE i Fireball ST. Običan > IDE ima ProDrive serija, Daytona i Lightning podržavaju PIO modove 0-3. Svi Hvala puno Zlayo.
diskovi.134 l.savic,
Da li bi neko mogao da mi pošalje Disk Manager za Conner diskove velikog kapaciteta
diskovi.135 the.edge,
Izvadio sam svoj stari 5.25 flopi i na njegovo mesto stavio cdrom. Na A: sam postavio 3.5, a na B: None. Problem je sto BIOS nece da startuje flopi (kao da ne postoji). Probao sam sve moguce kombinacije, ali nista. Resenje je jedino da i na A: i B: postavim 3.5flopi i da ukljucim swap disk drives (kojice mu ovo ne znam, ali bez toga nece da radi). Sada flopi radi, ali mi B: stvarno nicemu ne sluzi - moze samo da zakoci u jednom trenutku sistem ako ga startujem. Da li je problem do flopija, kontrolera ili vec cega? Moze li se nekako ovo namestiti? AcCeSS DeNiED
diskovi.136 morkin,
> Moze li se nekako ovo namestiti? Kada si stavio CD, da li si kablove koji su vodili na 5.25" spojio sa 3.5"? Probaj, možda uspe.
diskovi.137 kiki,
> Izvadio sam svoj stari 5.25 flopi i na njegovo mesto stavio cdrom. > Na A: sam postavio 3.5, a na B: None. > Problem je sto BIOS nece da startuje flopi (kao da ne postoji). Probao sam > sve moguce kombinacije, ali nista. > Resenje je jedino da i na A: i B: postavim 3.5flopi i da ukljucim swap disk > drives (kojice mu ovo ne znam, ali bez toga nece da radi). > Sada flopi radi, ali mi B: stvarno nicemu ne sluzi - moze samo da zakoci u > jednom trenutku sistem ako ga startujem. > Da li je problem do flopija, kontrolera ili vec cega? > Moze li se nekako ovo namestiti? > > AcCeSS DeNiED Imao sam i ja jedan slican problem... Kabl koji ide od FD kontrolera do flopy drajva ima ukupno tri spoja. Onaj prvi najdalji ide u kontroler, a onaj na suprotnom kraju (dakle ne u sredini) spoj sa flopijem.Trebalo bi fino da radi. Ajd pa javi sta je bilo...
diskovi.138 jujo,
# Izvadio sam svoj stari 5.25 flopi i na njegovo mesto stavio cdrom. # Na A: sam postavio 3.5, a na B: None. # Problem je sto BIOS nece da startuje flopi (kao da ne postoji). Probao # sam sve moguce kombinacije, ali nista. # Resenje je jedino da i na A: i B: postavim 3.5flopi i da ukljucim swap # disk drives (kojice mu ovo ne znam, ali bez toga nece da radi). # Sada flopi radi, ali mi B: stvarno nicemu ne sluzi - moze samo da zakoci # u jednom trenutku sistem ako ga startujem. # Da li je problem do flopija, kontrolera ili vec cega? # Moze li se nekako ovo namestiti? Proveri malo kablove za flopy. To se desava kada se zeznes i okrenes kabl za 180°. Da li imas kabl koji ima 2 kombinacije (veliki i mali) utikaca. Ako imas onda je zadnji par na kablu vezan za A:, a srednji za B: stim sto B MORAS okrenuti za 180°. U biosu stavi A: 3.5", i iskljuci SWAP. Ovo bi trebalo da radi.
diskovi.139 emajsijuen,
│ Proveri malo kablove za flopy. To se desava kada se zeznes i okrenes │ kabl za 180°. Da li imas kabl koji ima 2 kombinacije (veliki i mali) └─────────────────────────────────────────── Kada obrenes kabl od FDDC-a do FDD-a, onda lampica na floppiju neprestano svetli... Pozdrav, Vlada...
diskovi.140 the.edge,
Hvala svima na pomoci u vezi Floppya! Uspelo je! Problem je bio kabl, zato sto sam 3.5 drive bio prikljucio na njegov srednji deo, a trebalo je na najvisi - zadnji deo. I ovo je zezalo, jer kabl ima negde los kontakt, ali u svakom slucaju je (posle duzeg namestanja) uspelo! AcCeSS DeNiED
diskovi.141 ivke,
Molio bih za pomoc. Da pocnem 's neba pa u rebra'. Juce sam dobio jedan polufunkcionalni CD-player (nece da cita sve diskove) i jedan HDD sa 20% bad sectora. Ja se tu obradujem (posto nemam cd-p a nebi mi skodilo jos malo hdd prostora) i krenem na posao. Kad ja tamo a ono medjutim! onaj kabl (to jest niz njih) koji ide iz hdd/fdd kontrolera u moj HDD se tu i zavrsava. A onaj koji ide u flopi ima jos 3 redna produzetka ali dzekovi nemaju isti broj pinova kao onaj na hdd-u i cd-u. Napominjem da je racunar stari (386/40/8..) i nadogradjivan je 5-6 puta. Ne secam se kad je stavljen kontroler ali je ocigledno stari. Pretpostavljam da noviji kontroleri imaju vise dzekova za hdd-olike sprave, ili je mozda samo pitanje sivog kabla. Nije neki veliki problem kao sto vidite, ali sam mislio da je bolje da mi neko potvrdi moje pretpstavke pre nego sto kupim novi kontroler. unapred hvala, Ivke
diskovi.142 supers,
>> Izvadio sam svoj stari 5.25 flopi i na njegovo mesto stavio cdrom. >> Na A: sam postavio 3.5, a na B: None. >> Resenje je jedino da i na A: i B: postavim 3.5flopi i da ukljucim swap >> disk drives (kojice mu ovo ne znam, ali bez toga nece da radi). Ako ti je 5,25" flopi bio A: a 3,5" B: objašnjenje je jednostavno. Pogledaj flopi kabl, on ima dva para konektora, jedan par je na kraju kabla a drugi u sredini. Sada kada je mali flopi A: treba da ga ukačiš za mali konektor bliži kraju flopi kabla. Potom isključi swap floppy drives, postavi B: na none i sve će lepo da radi. Koji će floppy da bude A: to se određuje rasporedom kablova, a swap opcija samo pomaže ako ti je loš raspored.
diskovi.143 zlaya,
- polufunkcionalni CD-player (nece da cita sve diskove) i jedan - HDD sa 20% bad sectora. Ja se tu obradujem (posto nemam cd-p a - nebi mi skodilo jos malo hdd prostora) i krenem na posao. Kad - ja tamo a ono medjutim! onaj kabl (to jest niz njih) koji ide - iz hdd/fdd kontrolera u moj HDD se tu i zavrsava. A onaj koji Normalno, tako i treba. Na taj kontroler možeš da prikačiš maksimalno 2 hdd-olike naprave - znači ili CD ili hard, s time da ti treba drugi kabl koji ima 3, a ne 2 konektora. - ide u flopi ima jos 3 redna produzetka ali dzekovi nemaju isti - broj pinova kao onaj na hdd-u i cd-u. Napominjem da je racunar Tu nemožeš da kačiš ni hard ni CD - stari (386/40/8..) i nadogradjivan je 5-6 puta. Ne secam se kad - je stavljen kontroler ali je ocigledno stari. Pretpostavljam da - noviji kontroleri imaju vise dzekova za hdd-olike sprave, ili - je mozda samo pitanje sivog kabla. Nije neki veliki problem kao - sto vidite, ali sam mislio da je bolje da mi neko potvrdi moje - pretpstavke pre nego sto kupim novi kontroler. unapred hvala, Nažalost ti imaš samo ISA BUS na tvojoj ploči, i on prima te stare IDE kontrolere koji imaju samo jedan priključak (za dva diska). Imaš 2 varijante za rešenje tvog problema sa postojećom pločom (obe se rešavaju sa još jednom karticom). 1. Da nabaviš IDE kontroler koji može da se podesi kao Secondary, tj da radi kao drugi - to kobojagi svaki može (sistem zabodi pa probaj), ali BIOS 386 mašine prepoznaje svega 2 hard diska, i to oba na primarnom kontroleru. U ovom slučaju neophodan ti je i odgovarajući drajver koji će doglaviti tvom računaru da ima još jedan disk na drugoj grani. Ova priča ti važi za hard disk. Ako nakačiš recimo hard disk kao drugi, onda CD možeš na secondary kontroler, i da samo podesiš drajver od CD a (parametar u Config.sys-u). Znači najveći problem - upariti kontrolere. 2. Da nabaviš audio karticu sa priključkom za CD rom, i njega prikačiš tamo, a disk kao drugi gde mu je i mesto. Ukoliko već imaš audio karticu unutra, pogledaj da nemaš nekom greškom na njoj i IDE konektor za CD. U ovom slučaju nemaš nikakav problem. Nabavi samo kabl sa 3 priključka za diskove, a sa postojećim priključi CD na audio karticu.
diskovi.144 kostja,
=> Problem je bio kabl, zato sto sam 3.5 drive bio prikljucio na njegov => srednji deo, a trebalo je na najvisi - zadnji deo. Baš tako... vidim da si već rešio problem. Kabl ima dva para konektora i konektor koji se bode u ploču. Prvi, višlji ili ti na kraju kabla, je za drive A:, a drugi, niži ili ti u sredini, je za drive B:. Postoje i ljudi koji imaju prahistorijske kablove kod kojih je "ušteđeno" na jednom konektoru pa umesto prvog para konektora (jedan za 5,25" i jedan za 3,5") imaju samo onaj za 5,25". Tada je jedino rešenje da se priključi mali flopi na drugi par konektora a u BIOS-u se postavi: drive A => none, drive B => 3,5" i uključi swap flopi drives. => I ovo je zezalo, jer kabl ima negde los kontakt, ali u svakom slucaju je => (posle duzeg namestanja) uspelo! Da, nažalost, ovde kod nas su kablovi postali cela nauka i posebna grana trgovine.
diskovi.145 supers,
>> Postoje i ljudi koji imaju prahistorijske kablove >> kod kojih je "ušteđeno" na jednom konektoru pa >> umesto prvog para konektora (jedan za 5,25" i jedan >> za 3,5") imaju samo onaj za 5,25". Ako neko ima samo veliki konektor na kraju kabla pa mu treba adapter sa 5,25" na 3,5" neka mi se javi.
diskovi.146 kiki,
> Hvala svima na pomoci u vezi Floppya! > Uspelo je! > Problem je bio kabl, zato sto sam 3.5 drive bio prikljucio na njegov > srednji deo, a trebalo je na najvisi - zadnji deo. > I ovo je zezalo, jer kabl ima negde los kontakt, ali u svakom slucaju je > (posle duzeg namestanja) uspelo! Pa jel sam ti rekao... slushaj ti mene.. Tako je i kod mene bilo.. mucio sam se nekih 10 min dok nisam ukapirao. Ajd pa cu.
diskovi.147 ahil,
Jedno jednostavno pitanje: Koji su diskovi u klasi 850 MB najbolji ? Pozdrav, AHIL!
diskovi.148 supers,
>> Koji su diskovi u klasi 850 MB najbolji ? Najbolji su oni koji su vrlo jeftini, a detaljno si ih testirao pre kupovine, jer cene su u proseku takve da se ne isplati uzimati ništa manje od 1,3Gb.
diskovi.149 ahil,
**> >> Koji su diskovi u klasi 850 MB najbolji ? **> **> Najbolji su oni koji su vrlo jeftini, a detaljno si ih testirao pre **> kupovine, jer cene su u proseku takve da se ne isplati uzimati ništa **> manje od 1,3Gb. Uzeo bih neki polovan, i to ne za mene već za prijatelja. Ja imam Quantum 1.3Gb i da kucnem u drvo ... Pozdrav, AHIL!
diskovi.150 apopovic,
Zdravo narode! Imam jedno pitanje za upucene! Imam SCSI kontroler & SCSI disk i to: kontroler in-2000 firme Always Technology i to 16 Bit PC/AT SCSI Host Adapter(utacinje se u ISA slot) a disk je Maxtor od nekih 350 MB. Sve to se nalazi u pakovanju sa TX Chaintech 5TDM2 plocom i 4.3 SE Fireball-om. Naravno bitno je i to da imam instaliranu WIN95 OSR2 (FAT 32). Sistem dizem sa Firaball-a a to znaci da je SCSI disk D: . E, sad u cemu je problem.... Kada startujem racunar sve se lepo odradi, SCSI kontroler se prijavi kao Plug&Play - znaci bios adresa kontrolera je OK. Medjutim u Win95 Device Manager-u mi prijavljuje da SCSI disk radi u MS-DOS kompatibilnom fajl sistem modu tj. sva duga imena skracuje na 8 polja koliko i dozvoljava sam DOS. Napominjem da nisam laik i da je sve OK. namesteno: IRQ se ne sudara; sam WIN95 je pronasao i instalirao orginalne drajvere za SCSI kontroler; sam disk je 100% ispravan, dobro konfigurisan. Da bi bila malo jasnija poruka koju ispisuje WIN evo je u orginalu iz Properties: Device status: This device not present,not working properly or does not all drivers installed. See your hardware documentation.(Code 10) Muvao sam se po I-netu trazeci neka objasnjenja ali sam samo naisao na masu ljudi sa istim problemom na sajtu Virtual Doctor. Ni traga od nekih drajvera koji bi ovo resili. Postoje neke adrese sajtova koji ovo poseduju ali ne mogu da se povezem nikako sa njima. Takodje ni moja dokumentacija o SCSI kontroleru nije ni od kakve bitne pomoci jer je taj kontroler iz 1990 god. Ako neko zna resenje zaista je MAJSTOR! Imam jos jedno pitanje koje je takodje vezano za mene ali sam isti problem video na jos more racunara!!!.... Kada nakacim jos jedan disk na moj racunar i pocnem prebacivanje arhiva sa jednog na drugi disk nakon zavrsetka prenosa proverim arhivu i ona bude puna CRC BAD!!!!. To se ne desava sa otpakovanim fajlovima. Sve ovo se desava isto pod WIN95 ali sada bez obzira na verziju (OSR1, OSR2...). Napomena:Moj disk nije problem jer isti posao bez problema odradi kod ortaka koji ima VX GA plocu. Posto moj disk ima Ultra DMA a 95-ica taj standard ne podrzava ja sam taj dodatak klasicno instalirao sa disketa koje dolaze uz plocu i to bez problema. Eto toliko od mene....Nadam se da sam bio precizan u opisu problema; nece mi biti problem da dodam jos informacija ako je potrebno. Uzdravlje! >>PoP<<
diskovi.152 speedy,
C:\> Kada nakacim jos jedan disk na moj racunar i pocnem C:\> prebacivanje arhiva sa jednog na drugi disk nakon zavrsetka C:\> prenosa proverim arhivu i ona bude puna CRC BAD!!!!. To se ne C:\> desava sa otpakovanim fajlovima. Sve ovo se desava isto pod C:\> WIN95 ali sada bez obzira na verziju (OSR1, OSR2...). C:\> Napomena:Moj disk nije problem jer isti posao bez problema C:\> odradi kod ortaka 1) Probaj da iskljucis UDMA i probas onda kopiranje (Najbolje da stavis na PIO <3)... Ako i onda ne radi: 2) Problem je 100% u memoriji... Nadji ispravnu memoriju ili uspori pristup u BIOS-u (ne verujem da ce pomoci :( ) C:\> Kada startujem racunar sve se lepo odradi, SCSI kontroler se C:\> prijavi kao Plug&Play - znaci bios adresa kontrolera je OK. C:\> Medjutim u Win95 Device Manager-u mi prijavljuje da SCSI disk C:\> radi u MS-DOS kompatibilnom fajl sistem modu tj. sva duga C:\> imena skracuje na 8 polja koliko i dozvoljava sam DOS. C:\> Napominjem da nisam laik i da je sve OK. namesteno: IRQ se ne C:\> sudara; sam WIN95 je pronasao i instalirao orginalne drajvere C:\> za SCSI kontroler; sam disk je 100% ispravan, dobro C:\> konfigurisan. Plug & Play? Od 1990? Nece biti :) Windows samo detektuje novi uredjaj prilikom startovanja i to je sve... BTW, da li si sam instalirao drajvere (sa prilozenih disketa?) ili je kontroler podrzan od strane Windows-a? Ako je ono prvo u pitanju, onda je sasvim normalno sto radi u Compatibility modu. Ako je Windows imao 'pri sebi' drajvere, onda mislim da si naisao na slican problem kao i ja sa jednim BusLogic kontrolerom... S tim sto uopste ne mogu da se se setim sta sam cackao da ga nateram da proradi.... Mislim, ali _mislim_ da sam obrisao stavku za SCSI ctrlr iz config. managera, pustio ga da ponovo detektuje kontroler, ubaci ga u unsupported devices (kazem mu da ne instalira drajver kada me pita), pa odande na update driver. Onda mi je drajver saopsti da podesim kontroler na IRQ i adresu koju mi je ispisao (bez obzira na trenutna setovanja na kontroleru). Onda to podesis tako, _obavezno_ iskljucis FDD kontroler sa SCSI-ja.... i onda bi trebalo da radi. Naravno, pod uslovom da sam se prisetio prave procedure, posto sam se sa time zezao citavo prepodne i probao sve, sem da dubim na trepavicama :) Pozdrav, RKramer
diskovi.153 saint,
Da li nekako moze da se izbegne usporavanje kompjutera prilikom kopiranja sa diskete? Mislim pod WIN-om 97 Plocom sa instaliranim BusMastering drajverima i UDMA HD-om?
diskovi.154 silence,
Ortak je zabunom umesto drugog diska u mašini FDISK-om 'ubrisao' kompletan svoj prvi disk. Particija je bila FAT32. Dalje ništa nije radio, tj. nije novu particiju formatirao niti štogod slično. Kaže da je čuo da postoji neki svič FDISK-a koji radi ono što bi se na srpskom reklo UNDO. Dal' se babi snilo što joj je i milo il' je baba stvarno dobinik, odgovorite, molim vas cenjeni eksperti po tom pitanju, što pre, dok je baba još u životu ;)
diskovi.155 nitugard,
> Kaže da je čuo da postoji neki svič FDISK-a koji radi ono što bi se na > srpskom reklo UNDO. Dal' se babi snilo što joj je i milo il' je baba > stvarno dobinik, odgovorite, molim vas cenjeni eksperti po tom pitanju, > što pre, dok je baba još u životu ;) Ovo odavno nisam pokušavao (čitaj: od pojave 95-ice), ali ranije je radilo. Naime, kod dobrog, starog DOS-a, kod ovakvih brljotina sve što je trebalo uraditi je ponovo FDISKOM (ili, za ono vreme boljim rešenjem zvanim Disk Editor iz NU paketa) ručno vratiti stara setovanja, identično onome kako je bilo pre brisanja. Pošto nije rađen format ili neko slično zlodelo, ovo je vraćalo sistem u prvobitno (operativno) stanje. Trebalo bi da još uvek uspeva, pošto FDISK i sada, kao i nekada, ima jedan jedini zadatak - da kreira particionu tabelu. To znači da ne samo da su svi podaci još uvek tu, na disku, nego su i FAT tabele neoštećene - njih briše tek naredba FORMAT. Neprijatno, zar ne? Sve je tu, ali kako ga se dokopati? Ne znam tačno koja verzija NU za W95 poznaje FAT 32, ali pošto je 3.0 najnovija, ona bi morala da zna za njega. Znači, može pokušati njome, može pokušati i Nuts'n'Bolts ili nešto treće (Partition Magic ???). Štagod da radi neka ne dopušta bilo koju operaciju bez UNDO opcije. Samo strpljivo i polako, bez panike. Kao poslednju meru, može pokušati i malu, prilično bezbednu akrobaciju. LM, neka digne sistem sa flopija, normalno OSR II (radi FAT 32). FDISKOM neka napravi samo jednu, primarnu i aktivnu FAT32 particiju. Resetovati i opet dići sistem sa diskete. Na disku "C" koji bi trebalo da je dostupan, trebalo bi i da se nalazi sve ono što je bilo na starom disku "C". Ako se dobro sećam, kod DOS-a je ovakav "C" čak i bio butabilan, ali bojim se da je to ovde samo pusta nada. Ergo, ako mu uspe do ovde, prvi naredni korak je bekap svega važnog, a onda se može igrati i pokušati razna krpljenja. Sve to tek pošto mu neko ko bolje zna zasigurno kaže da nema "undo" sviča. Ja samo mislim da ga nema - barem ga FDISK ne lista kad mu se da /?. PS. Ako su podaci na disku zaista važni, bolje je da potraži nekoga ko se razume nego da sam petlja - u najgorem slučaju imaće koga da psuje. B)
diskovi.156 kostja,
=> Da li nekako moze da se izbegne usporavanje kompjutera => prilikom kopiranja sa diskete? Mislim pod WIN-om 97 => Plocom sa instaliranim BusMastering drajverima => i UDMA HD-om? Ni BusMaster ni UDMA nema veze sa flopijem.
diskovi.157 saint,
=> Ni BusMaster ni UDMA nema veze sa flopijem. Znam za UDMA ali ne i za BusMaster.Zar ne moze nikako da se spreci to kocenje.Negde sam procitao da uz BusMaster drajvere moze da se izbegne kocenje pri kopiranju sa diskete.
diskovi.158 zlaya,
- Imam SCSI kontroler & SCSI disk i to: - kontroler in-2000 firme Always Technology i to 16 Bit PC/AT - SCSI Host Adapter(utacinje se u ISA slot) a disk je Maxtor od - nekih 350 MB. Sve to se nalazi u pakovanju sa TX Chaintech - 5TDM2 plocom i 4.3 SE Fireball-om. Naravno bitno je i to da - imam instaliranu WIN95 OSR2 (FAT 32). Sistem dizem sa - Firaball-a a to znaci da je SCSI disk D: . E, sad u cemu je - problem.... Kada startujem racunar sve se lepo odradi, SCSI - kontroler se prijavi kao Plug&Play - znaci bios adresa - kontrolera je OK. Medjutim u Win95 Device Manager-u mi SCSI kontroler se jednostavno prijavi, pošto ima BIOS na određenoj fizičkoj adresi. - prijavljuje da SCSI disk radi u MS-DOS kompatibilnom fajl - sistem modu tj. sva duga imena skracuje na 8 polja koliko i - dozvoljava sam DOS. Napominjem da nisam laik i da je sve OK. - namesteno: IRQ se ne sudara; sam WIN95 je pronasao i instalirao - orginalne drajvere za SCSI kontroler; sam disk je 100% Da li su to WIN97, ili njegovi originalni drajveri? - ispravan, dobro konfigurisan. Da bi bila malo jasnija poruka - koju ispisuje WIN evo je u orginalu iz Properties: - Device status: - This device not present,not working properly or does not all - drivers installed. See your hardware documentation.(Code 10) Probaj za početak da uradiš Low-Level format diska, zatim FDISK od tvoje verzije Wintenda (FAT 32), i tek onda da ga High-Level formatiraš pod Win97. Tako ćeš biti siguran (ako sve ovo prođe) da si mu stvorio zdravu postavku. - Imam jos jedno pitanje koje je takodje vezano za mene ali sam - isti problem video na jos more racunara!!!.... - Kada nakacim jos jedan disk na moj racunar i pocnem - prebacivanje arhiva sa jednog na drugi disk nakon zavrsetka - prenosa proverim arhivu i ona bude puna CRC BAD!!!!. To se ne - desava sa otpakovanim fajlovima. Sve ovo se desava isto pod Nisi dovoljno precizan, da li ti stalno javlja pri raspakivanju CRC BAD, ili samo sa fajlovima sa drugog diska. Treba da izoluješ problem. Imaš varijantu da je zipovano sa nekom drugom verzijom Pkzip-a - treba da startuješ PKZIPFIX, ili da tvoj kompjuter nemože da raspakuje ZIP arhivu kako treba. Ukoliko je ovo drugo, onda imaš problem. Taj efekat se između ostalog dobija kada ti nešto nije uredu na relaciji procesor / memorija / keš memorija. Ukoliko ti je ispravan maderbord (to proveriš tako što raspakuješ fajlove sa D diska na D disk (ako i dalje zavitlava, a nije verzija ZIPa u pitanju, onda je problem na tvojoj ploči). Uđi u SETUP tvog maderborda i pozabavi se malo sa setovanjem ciklusa memorije, vrlo verovatno će ti pomoći, ako ne sorry... - Posto moj disk ima Ultra DMA a 95-ica taj standard ne podrzava - ja sam taj dodatak klasicno instalirao sa disketa koje dolaze - uz plocu i to bez problema. Probaj eventualno da deinstaliraš UDMA driver, i prebaciš lepotana na PIO4.
diskovi.159 kostja,
=> Znam za UDMA ali ne i za BusMaster.Zar ne moze nikako => da se spreci to kocenje.Negde sam procitao da uz => BusMaster drajvere moze da se izbegne kocenje pri => kopiranju sa diskete. Pa, moguće je da Bus mastering ima veze sad disketom... ali ZIP disketom. Disketa ima vreme pristupa reda veličine 150-200ms i prenos od nekih 150Kb/s tako da nema šanse da se bilo kako pokrije taj raskorak sa hardovima.
diskovi.160 dbambi,
Ovog vikenda sam imao najtežu havariju na disku do sada :(. Problem u celoj stvari je što ne mogu da objasnim šta se tačno desilo. NAime prebacivao sam računar u novo kućište. Sklopio sve delove, povezao kablove i uključio. Prvi put se normalno podigao, jedino je W95 javio da je ponovo našao grafičku karticu, instalirao drajvere za nju i tražio restart. Sada sam ispao majmun: Dok se resetovao počeo sam da na ploču nabadam one male kablove za turbo, reset itd... Odjednom se podizanje sistema zaustavilo i javio je da ne može da izvrši nijednu liniju iz autoexec-a ili config-a. Povuci-potegni uspem da priđem disku preko boot-menija 95-ice (opcija command prompt only) i vidim da je sistemska C:\ particija skoro potpuno s*ebana :(. Stablo direktorijuma pretvoreno u kašu, a isto se desilo i sa sadržajem pojedinih direktorijuma. Interesantno je da su neki direktorijumi prošli potpuno neoštećeni, neki imaju delomična oštećenja, a neki su potpuno uništeni odnosno komandom dir u njima dobijam samo neko đubre umesto imena fajlova i 9999999999 umesto njihove veličine. Ostale particje (imam disk od 2.1 Gb podeljen na četiri jednake particije od kojih je jedna pomenuta C:\) su netaknute. Pretraga za virusima nije dala nikakve rezultate a ndd koji je naknadno pregledao C:\ javio je da je oštećena particiona tabela. Od podataka sam izvukao šta je moglo i formatirao C:\ kojom prilikom sam saznao da nema bad blokova. Pitanje je sledeće: Ako sam se idiotski za*ebavao sa kablovima dok je računar uključen, zar ne bi logičnije bilo da sam spalio ploču ili procesor (oboje prošli ok) nego što sam izazvao selektivna data oštećenja na disku ? Bambi
diskovi.161 nitugard,
> Pitanje je sledeće: Ako sam se idiotski za*ebavao sa kablovima dok je > računar uključen, zar ne bi logičnije bilo da sam spalio ploču ili > procesor (oboje prošli ok) nego što sam izazvao selektivna data > oštećenja na disku ? Ako se uzme u obzir s kojim kablovima si se z-ao, jedini uzrok koji mi pada na pamet je da si nesvesno potkačio kabl od HDD-a ili nekako (ne znam kako) "šlogirao" kontroler usred rada. Alternativa su Marfi & Gremlini: reč je o dva potpuno nezavisna događaja (to što si ti petljao sa kablovima nema nikakve veze s havarijom) koja su se desila u istom vremenskom periodu.
diskovi.162 zlaya,
- desilo. NAime prebacivao sam računar u novo kućište. Sklopio - sve delove, povezao kablove i uključio. Prvi put se normalno - podigao, jedino je W95 javio da je ponovo našao grafičku - karticu, instalirao drajvere za nju i tražio restart. Sada sam - ispao majmun: Dok se resetovao počeo sam da na ploču nabadam - one male kablove za turbo, reset itd... Odjednom se podizanje - sistema zaustavilo i javio je da ne može da izvrši nijednu - liniju iz autoexec-a ili config-a. Povuci-potegni uspem da - priđem disku preko boot-menija 95-ice (opcija command prompt - only) i vidim da je sistemska C:\ particija skoro potpuno - s*ebana :(. Stablo direktorijuma pretvoreno u kašu, a isto se - desilo i sa sadržajem pojedinih direktorijuma. Interesantno je - da su neki direktorijumi prošli potpuno neoštećeni, neki imaju - delomična oštećenja, a neki su potpuno uništeni odnosno - komandom dir u njima dobijam samo neko đubre umesto imena - fajlova i 9999999999 umesto njihove veličine. Ostale particje - (imam disk od 2.1 Gb podeljen na četiri jednake particije od - kojih je jedna pomenuta C:\) su netaknute. Pretraga za virusima - nije dala nikakve rezultate a ndd koji je naknadno pregledao - C:\ javio je da je oštećena particiona tabela. Od podataka sam - izvukao šta je moglo i formatirao C:\ kojom prilikom sam saznao - da nema bad blokova. Da nisi možda stavio TX čipset maderbord? - Pitanje je sledeće: Ako sam se idiotski za*ebavao sa kablovima - dok je računar uključen, zar ne bi logičnije bilo da sam spalio - ploču ili procesor (oboje prošli ok) nego što sam izazvao - selektivna data oštećenja na disku ? Moguće je da nisi izazvao selektivna oštećenja na disku, već da jednostavno tvoj stari Win na tvojoj staroj ploči je imao jedne drajvere za disk instalirane, a pri promeni ploče imaš drugi disk kontroler, pa se on nije baš najbolje snašao. Tu brljoku je lečio na Fat16 Norton Disk Doctor bez problema. Ako se setiš onog bezazlenog pitanja pri instalaciji Win95 "Dali ipak možda nekom greškom želite da napravite Win 95 Boot disketu?", nekada te i ta disketa isčupa iz mrtvih. Da bi nešto zeznuo pri nabadanju kablova na živo (ja to radim nekih desetak godina na PC-u) mora da imaš ploču koja ti "visi" preko zadnjih nosača na kućištu, i da ga krvnički nabodeš tako da se ploča iskrivi i spoji sa kućištom. To obično vodi tiltovanju mašine, osim ako mu ga baš ne nabodeš pod uglom XY, kada ti je kritičan dan po horoskopu. Ima dana i kada netreba ništa raditi sa kompjuterom.
diskovi.163 jujo,
# Ortak je zabunom umesto drugog diska u masini FDISK-om 'ubrisao' # kompletan svoj prvi disk. Particija je bila FAT32. Dalje nista nije # radio, tj. nije novu particiju formatirao niti stogod slicno. # # Kaze da je cuo da postoji neki svic FDISK-a koji radi ono sto bi se na # srpskom reklo UNDO. Dal' se babi snilo sto joj je i milo il' je baba # stvarno dobinik, odgovorite, molim vas cenjeni eksperti po tom pitanju, # sto pre, dok je baba jos u zivotu ;) # Pa UNDO ne postoji. Moraces u DISKEDIT i sam da upises potrebne podatke. Kokretno, ako ako si imao 2 particije, onda moras iz DISKEDIT-a u particionu tabelu da upises tacno one brojke koje su tu nekad bile. Probaj da prevrnes disk u potrazi za stringom MSDOS (FAT16) ili WIN4.1 (za FAT32 ili W95) pa vidi na kom se sektoru/cilindru/glavi nalazi doticni tekst, i te podatke upisi u particionu tabelu. ID fajl sistema je bajt u particionoj tabeli koji oznacava koji je FajlSistem u pitanju, pa i njega moras ubosti. U svakom slucaju, ako su ti podaci bili dragi, a nisi familijaran sa DISKEDITOM i particijama, prepusti stvar strucnjaku, jer svako cackanje moze biti pogubno. yooyo:
diskovi.164 apopovic,
>SCSI kontroler se jednostavno prijavi, posto ima BIOS na odredenoj >fizickoj adresi. Lose sam se izrazio za P&P na to sam i ja mislio. >Da li su to WIN97, ili njegovi originalni drajveri? To su drajveri WIN97, nalaze se uz samu instalaciju 97-ice >Probaj za pocetak da uradis Low-Level format diska, zatim FDISK od tvoje >verzije Wintenda (FAT 32), i tek onda da ga High-Level formatiras pod Win97. >Tako ces biti siguran (ako sve ovo prode) da si mu stvorio zdravu postavku. Tu postoji problem; ako sam te razumeo ti mislis da sa FDISK samo formatiram SCSI disk i to prvo low-level. Ja nemam softver za formatiranje SCSI-ja a to ti kazem zato sto standardni FDISK uopste ne vidi taj disk; samo vidi IDE koji je inace C: (SCSI=D:) tako da ne mogu nista da izaberem za formatiranje. Ako znas (neko zna)za neki softver koji se koristi za formatiranje SCSI-ja javi! Jos jednom cu reci da SCSI disk radi sasvim ispravno, nema bad sektora nikada nije zakazao i slicno. To je Maxtor SCSI disk sa MIRROR-om sto znaci da disk kapaciteta 350 MB u stvari ima 700 MB ali se koristi samo pola, druga polovina je backup. To su ustvari dva fizicka diska koja rade u isto vreme istu radnju...jedno vreme jako popularna stvar(citaj "skupa"). >Nisi dovoljno precizan, da li ti stalno javlja pri raspakivanju CRC BAD, >ili samo sa fajlovima sa drugog diska. Ovaj problem se javlja samo pri prebacivanju sa jednog diska na drugi i to ne uvek..uglavnom To se desava iskljucivo sa arhiviranim fajlovima ne sa raspakovanim (npr. zapakovanim smatram i WIN instalacione CAB-ove pored standardnih arhivera arj,rar (zip malo koristim). ........ Radio sam dosta puta arhiviranje u lokalu (na istom disku) i nikakvih problema nije bilo. Napominjem da iz DOS-a sve radi bez ikakvih problema, znaci nema ni u kom slucaju CRC BAD itd. Da je memorija u pitanju Win97 bi padao iz cistog mira zar ne, i to cim se neki bajt(bit) pokusa ubaciti na osteceno mesto. Punio sam memoriju totalno (resurse sabijao na minimum i NO PROBLEM!) Mozda sam nesto ipak zanemario u odgovoru ali pitaj me, vidim da se zaista razumes u hardver i pitanja & odgovori su na mestu. Nastavicu sa mucenjem racunara (komponente u garanciji) pa cu videti... Uzdravlje! >>PoP<<
diskovi.165 ranx,
> Ako znas (neko zna)za neki softver koji se koristi za formatiranje SCSI-ja > javi! SCSI se obično formatira iz BIOS-a SCSI kontrolera, ili pomoću softvera koji dobiješ uz kontroler.
diskovi.166 dbambi,
=> - izvukao šta je moglo i formatirao C:\ kojom prilikom sam saznao => - da nema bad blokova. => => Da nisi možda stavio TX čipset maderbord? Ma jok, uopšte nisam menjao ploču. Samo sam svoju staru konfiguraciju prebacio u novo kućište (mini-tower - > desktop) => krvnički nabodeš tako da se ploča iskrivi i spoji sa kućištom. To obično => vodi tiltovanju mašine, osim ako mu ga baš ne nabodeš pod uglom XY, kada => ti je kritičan dan po horoskopu. Ima dana i kada netreba ništa raditi sa Kasnije mi je palo na pamet da je sve bilo uključeno u jednu problematičnu utičnicu (još jedan idiotizam), a problematična je u smislu da ponekad gubi kontakt (stona lampa iz te utičnice ponekad zatreperi) Verovatno je Marfi umešao prste da se više s*anja desi u istom trenutku :( Bambi
diskovi.167 zlaya,
- formatiram SCSI disk i to prvo low-level. Ja nemam softver za - formatiranje SCSI-ja a to ti kazem zato sto standardni FDISK - uopste ne vidi taj disk; samo vidi IDE koji je inace C: - (SCSI=D:) tako da ne mogu nista da izaberem za formatiranje. Sa FDISK ne formatiraš disk, već mu samo postavljaš particije. Pošto mu postaviš particije onda radiš High Level format (dos, windows, unix, os/2 itd...). Ukoliko FDISK ne vidi drugi hard disk (treba da ti se pojavi i opcija 5 u meniju), znači da ga tvoj računar nevidi. On ga vidi kroz tvoj SCSI disk kontroler. Ukoliko nešto nije uredu (loš format, preklapanje adrese BIOSa kontrolera ili slično), FDISK ti neće dati opciju 5. Ukoliko se BIOS kontrolera prijavi pri dizanju mašine (prvo se javi video kartica, pa kasnije SCSI kontroler) znači da ga tvoja mašina vidi - greška je u drajverima. Ukoliko ga nevidiš pri dizanju znači da imaš problema sa preklapanjem početne adrese BIOSa disk kontrolera ili sa brzinom BUSa - Ukoliko ti je AT magistrala presvirana, kontroler neće moći da je stigne pošto je malo mator - obori brzinu 16bit AT BUSa i ubaci više stanja čekanja. - Radio sam dosta puta arhiviranje u lokalu (na istom disku) i - nikakvih problema nije bilo. - Napominjem da iz DOS-a sve radi bez ikakvih problema, znaci - nema ni u kom slucaju CRC BAD itd. - Da je memorija u pitanju Win97 bi padao iz cistog mira zar ne, - i to cim se neki bajt(bit) - pokusa ubaciti na osteceno mesto. Punio sam memoriju totalno - (resurse sabijao na minimum - i NO PROBLEM!) Kada "puniš" memoriju nemaš nikakav povratan signal osim parity-ja, i to samo pri prenosu do MMU. Sam upis u memoriju se ne kontroliše, znači potrebno je upisati podatak na pogrešno mesto da bi skrljao bilo koji OS. Fora je što arhiviranje u slučaju problema sa pločom nažalost radi, ali dearhiviranje se ponaša jako stohastično.
diskovi.168 zlaya,
- ponekad zatreperi) Verovatno je Marfi umešao prste da se više - s*anja desi u istom trenutku :( Pašće meni taj marfi šaka, kad tad...
diskovi.169 gobradovic,
Imam disk SG225 pa molim sve one koji znaju kako da gaprikljucim na PC 286 da mi ostave poruku. Tj treba mi raspored dzampera na kartici SG 11M na koju se prikljucuje disk. Pozdrav Dragan
diskovi.170 gobradovic,
Imam jedan hard disk SG225 (MMF) uz koji ide i interfejs kartica SG11M. Za sam disk sam nabavio podatke ali neznam za karticu posto na istoj imaju neki premosnici a neznam kako ih treba postaviti. Disk bih stavio na jedan PC286 na kojem ima vec jedan IDE HD. Pozdrav Dragan
diskovi.171 allmighty,
Pre par dana su mi se pojavili bad sectori na disku (QF ST).Pokusao sam sa NDD-om cak sam naknadno i formatirao disk ali nista ne pomaze. Interesuje me da li postoji nacin da se nekako resim ove bede. pozdrav, Ceda
diskovi.172 kenza,
>> nista ne pomaze. Interesuje me da li postoji nacin da se nekako >> resim ove bede. Vrlo teško, štaviše nikako ;( Reci mi samo, koliko je star disk? Možda bi mojem moglo da se, ne daj Bože, nešto slično desi ;( pa da ga zamenim dok još imam fore ;> Moram da kažem da se još jednom prijatelju desila ista ova stvar ;(
diskovi.173 jujo,
# Pre par dana su mi se pojavili bad sectori na disku (QF # ST).Pokusao sam sa NDD-om cak sam naknadno i formatirao disk ali # nista ne pomaze. Interesuje me da li postoji nacin da se nekako # resim ove bede. Probaj LOW-LEVEL format iz BIOS-a, ali budi pazljiv. To ponekad upali... A ako imas garanciju, zameni ga sto pre. yooyo:
diskovi.174 saint,
=> Probaj LOW-LEVEL format iz BIOS-a, ali budi pazljiv. => To ponekad upali... A ako imas garanciju, zameni ga sto pre. Znaci dileri pod garancijom diska podrazumevaju i lose sektore cak i kada si ih ti napravio?
diskovi.175 pecanac,
# >> nista ne pomaze. Interesuje me da li postoji nacin da se nekako # >> resim ove bede. # # Vrlo teško, štaviše nikako ;( Reci mi samo, koliko je star disk? # Možda bi mojem moglo da se, ne daj Bože, nešto slično desi ;( pa # da ga zamenim dok još imam fore ;> Moram da kažem da se još # jednom prijatelju desila ista ova stvar ;( Pisano je i ovde, a i u novinama, da je Quantumova ST serija povučena iz prodaje (ali ne kod nas ;) jer se prilično loše pokazala. Baš onako kako si napisao - bad sektori se pojavljuju odjednom, niodkud, na novim diskovima. Pravljeni su da budu brzi, i jesu, ali brzina im je došla glave - nije potpuno uskladjena brzina i upis na disk, pa se u nekim situacijama disk baš ne snalazi...i napravi po koji bad sektor ;(
diskovi.176 saint,
=> Pravljeni su da budu brzi, i jesu, ali brzina im je dosla glave - nije => potpuno uskladjena brzina i upis na disk, pa se u nekim situacijama => disk bas ne snalazi...i napravi po koji bad sektor ;( Da li ovo sve vazi i za SE seriju?
diskovi.177 kenza,
>> Pravljeni su da budu brzi, i jesu, ali brzina im je dosla glave - nije >> potpuno uskladjena brzina i upis na disk, pa se u nekim situacijama >> disk bas ne snalazi...i napravi po koji bad sektor ;( Koliko se sećam, ljudi su spominjali i preveliku količinu struje koju disk koristi kao jedan od mogućih uzroka tragedije ;)
diskovi.178 epson,
│ Znaci dileri pod garancijom diska podrazumevaju │ i lose sektore cak i kada si ih ti napravio? └───────────────────────────────────────────────── Loši sektori su mogli nastati i dok je diler koristio taj isti hard. Uostalom treba naći dilera po svom ukusu :)
diskovi.179 zbajco,
Trebalo bi u PCHARD.1, ali ne može. Ko se seća, setiće se. Kako ubediti Sigejt ST-251-1 da bude butabilan na 286/16?? Unapred zahvalna deca.
diskovi.180 zlaya,
- Kako ubediti Sigejt ST-251-1 da bude butabilan na 286/16?? Prvo treba da proveriš da li ga kontroler uopšte vidi - uđi u setup i setuj ga kao tip 40 ili 44 (820/6/17). Rebutuj mašinu i vidi da li će da ti prijavi HDD Failure. Ako ne onda treba da ga Low Level isformatiraš, pa onda tek da stavljaš dos ili windows (do revizije 3.1)...
diskovi.181 jujo,
# Kako ubediti Sigejt ST-251-1 da bude butabilan na 286/16?? # # Unapred zahvalna deca. I NE ZABORAVI DA SETUJES AKTIVNIU PARTICIJU..... yooyo:
diskovi.182 zbajco,
# I NE ZABORAVI DA SETUJES AKTIVNIU PARTICIJU..... ČČČČČČČČ Nisam. Hvala. (Jel' gore "I" višak, ili fali "J" :)
diskovi.183 zbajco,
Podsetio bih te na jednu tvoju poruku iz '92 (znači da sam ipak radio nešto pre traženja pomoći :)) : > fujitsu 2612 ima gadnu osobinu da nece da radi na 286/16mhz maderbordima, a >neverujem ni na brzim. ukoliko imas ext setup treba maximalno da oboris >brzinu bus a. sa 386 nisam imao tih problema. osnovni zez se manifestuje u >tome da sve radi, ali nema teorije da bude bootabilan. moguce da si i ti >u tom filmu. Slično, tj. isto. Disk radi normalno kad se mašina podigne sa diskete ili sa "drugog" diska. Posle pokušaja da se butuje sa njega javlja: DRIVE NOT READY ERROR Insert BOOT diskette in A: Press any ...
diskovi.184 poll,
Imam Segate 1.3 i jedan problem: Windows mi prijavljuje da je oko 750 Mb zauzeto i jos oko 550 Mb slobodno. Tu sve izgleda ok. Dos mi prijavljuje 570 zauzeto i opet 550 slobodno! Sto je najgore, on se stvarno ponasa kao da mi je samo toliko slobodno. Gde nestade mojih 300 Mb?
diskovi.185 sjocic,
-> Slično, tj. isto. Disk radi normalno kad se mašina podigne sa diskete ili -> sa "drugog" diska. Posle pokušaja da se butuje sa njega javlja: -> -> DRIVE NOT READY ERROR -> Insert BOOT diskette in A: Probaj da rucno setujes u Bios-u tip HDD-a. Ako se dobro secam, tip 17.
diskovi.186 pane,
** Imam Segate i jedan problem: Da li si probao sa Scandisc -om ili jos drasticnije (a i rigoroznije) sa chkdsk/f ?
diskovi.187 poll,
>> Da li si probao sa Scandisc -om ili jos drasticnije (a i >>rigoroznije) sa chkdsk/f ? Jesam, i ne samo to nego i defrag i Norton Disk Doctor, i osim nekih sitnih problemcica (sve u granicama normale) nista nisu prijavili...
diskovi.188 morkin,
> IDE block mode : disabled (auto, 2, 4, 8, 16, 32, optimal) > IDE 32 bit tranfers mode : disabled (enabled) Kada ove opcije mogu i treba da se uključe, a kada ne? > Primary master LBA mode : enabled (disabled) > Primary slave LBA mode : disabled (enabled) Kod ortaka koji ima noviji BIOS postoji pored LBA i Normal moda još i LARGE. O čemu se tu radi?
diskovi.189 supers,
>> > IDE block mode : disabled (auto, 2, 4, 8, 16, 32, optimal) >> > IDE 32 bit tranfers mode : disabled (enabled) >> >> Kada ove opcije mogu i treba da se uključe, a kada ne? Uvek treba da su uključene jer poboljšavaju performanse rada sa HDD-om. Izuzetno se isključuju onda kada prave probleme. >> Kod ortaka koji ima noviji BIOS postoji pored LBA i Normal >> moda još i LARGE. To služi da BIOS ne detektuje pun kapacitet harda preko 540MB, nego da koristiš hard preko drajvera. Ovo se koristi kada doneseš u svoju mašinu hard koji je formatiran na mašini bez LBA, pa se sadržaju može pristupati samo preko drajvera.
diskovi.190 nitugard,
> > IDE block mode : disabled (auto, 2, 4, 8, 16, 32, optimal) > > IDE 32 bit tranfers mode : disabled (enabled) > > Kada ove opcije mogu i treba da se uključe, a kada ne? Praktično uvek, obe opcije povećavaju brzinu prenosa, ponekada drastično. Većina novijih diskova podržava obe opcije. Blok na "auto" - divna stvar, BIOS će sam odrediti mod koji diskovi podržavaju. IDE 32 Bit svakako na enabled - sem nekih matorih MFM diskova ne sećam se da sam video disk koji ovo ne podržava. > Kod ortaka koji ima noviji BIOS postoji pored LBA i Normal moda još i > LARGE. O čemu se tu radi? Još jedan mod za mapiranje velikih diskova. Detalje ne znam, a ne znam niti jednu osobu koja ga koristi. U prevodu: mod za zaboraviti.
diskovi.191 nitugard,
Možda je topla voda u bojleru, ali kako sam se lično opasuljio tek juče, velim: "da obavestim i druge, za svaki slučaj". LM, ako imate UDMA disk kakav je Quantum SE (ili ST), na nekim pločama nije dovoljno to što ga prepoznaju kao PIO4 UDMA2 da bi zaista radio "punom parom". Ploča Aristo TX, magistrala 75MHz, IBM 6x86 MX, Ami WinBIOS. Dobri stari coretest za dos je jedan od zgodnih pokazatelja. Naime, pored ovog setovanja, u BIOSU obavezno mora biti aktivan BUS mastering! Skor: bez BUS masteringa, blok mode oko 16MB/s sa BUS masteringom, blok mode oko 29MB/s "Ha, nema to veze, ja teram W95, to rade njegovi drajveri." BEEEP! Wrong! Ako iskopčate bus mustering u biosu, W95 se ne buni, ali ćete razliku (prilikom dizanja istog na primer) i te kako uočiti i bez ikakvih testova. Ako terate OSRII najbolje je da ne dirate njegove bus mastering drajvere, već samo da poterate update za INF datoteke. U protivnom se možete nači u idiotskoj situaciji da W95 neće da "iskoči" u DOS niti da stigne do poslednjeg skrina kod spuštanja ("... safe to turn off..."). Ako vam se to desi (ili se desilo): 1. Isključite bus mastering u biosu - sada bi w95 trebalo da radi ok. tj. da iskače u dos i spušta se do kraja. 2. Pokrenite instalacioni program za PIIX4 (tj. bus mastering drajvere), on ima i taster "de-install" i deinstalirajte drajvere. Vraćaju se dobri stari OSRII drajveri koji rade OK. 3. Uključite ponovo bus mastering u biosu, trebalo bi da i dalje sve radi OK. 4. Poterajte INF update (nije neophodno, ali je poželjno). Nakon ovoga bi trebalo da sve bude OK i da disk radi "punom parom" i u DOSu i pod Win95. Da... Podrazumeva se da ste OSRII instalirali pošto je sav hardver montiran, tj. pošto je UDMA disk prikačen na TX ploču. Ako niste, može vam se desiti da vam INF update traži bus-mastering drajvere. Ako ne može da ih nađe, potražite ih (sa "browse") u folderu "\windows\system\iosubsys".
diskovi.192 jujo,
# CCCCCCCC # Nisam. Hvala. (Jel' gore "I" visak, ili fali "J" :) Visak...
diskovi.193 zlaya,
- radio nešto pre traženja pomoći :)) : - - > fujitsu 2612 ima gadnu osobinu da nece da radi na 286/16mhz - maderbordima, a - > neverujem ni na brzim. ukoliko imas ext setup treba maximalno - > da oboris brzinu bus a. sa 386 nisam imao tih problema. - > osnovni zez se manifestuje u tome da sve radi, ali nema - > teorije da bude bootabilan. moguce da si i ti u tom filmu. - - Slično, tj. isto. Disk radi normalno kad se mašina podigne sa - diskete ili sa "drugog" diska. Posle pokušaja da se butuje sa - njega javlja: - - DRIVE NOT READY ERROR - Insert BOOT diskette in A: - Press any ... Više je slično nego isto. Fujitsu 2612 se pravio u 4 varijante, i to 2 IDE, i 2 SCSI. IDE varijanta je pravila problem. ST 251-1 je MFM hard disk, i pristup im je totalno različit. U tvom slučaju je bitno da ukoliko imaš dva različita MFM kontrolera (ili različito setovana), oni mogu imati bitno različit način zapisa na hard disk - u prevodu na srpski ukoliko prebaciš ispravan hard disk sa jednog na drugi MFM disk kontroler vrlo verovatno to neće raditi kako treba. Low Level format ovde i ima ulogu da prilagodi zapis na hard disku kontroleru, zato i treba to prvo da uradiš kod MFM diska. Druga stvar, pošto je u pitanju 5 1/4 hard disk on ima mnogo veću masu ploča, i vremenom dolazi do habanja ležajeva koji drže Spindle (osovina na kojoj su ploče diska), tako da gornje ploče počinju lagano da vibriraju, što se manifestuje slabijim čitanjem i pisanjem na istim (treba mu mnogo više vremena da obavi tu radnju nego uobičajeno, ali ti još ne prijavljuje grešku). Takođe dolazi do promene u brzini okretanja samog diska, tako da se gubi sinhronizacija za čitanje podataka. To se sve leči sa LL formatom sve dok se disk ne raspadne dovoljno da mu više nemožeš ništa. Kod IDE diska, stvar je drukčija, oni su fabrički LL formatirani. Razlog zašto onaj nesrećni Fujitsu neće da se butuje je da elektronika nemože da se dogovori sa samom sobom oko butovanja diska (to bi se rešilo menjanjem offseta struje čitanja i pisanja - to je zapisano u BIOSu hard diska, možda su to kasnije i rešili). Kod "ostalih" (fizički ispravnih) hard diskova je problem u manipulaciji sa istima. Za razliku od MFM / RLL / Većina SCSI diskova koji imaju samo fizičku geometriju diska (logička promena geometrije diska - "logička translacija" se vrši na kontroleru) IDE / EIDE su napravljeni prepametnim, tako da prihvataju i gomilu logičkih setovanja. Elem, ovo je još podnošljivo do nekih 512Mb kapaciteta diska, ali čim pređemo pola bajta (Nibl=4bita) preko toga u igru upadaju STANDARD, LBA i LARGE setovanje. Na naše veliko zadovoljstvo disk koji je formatiran na jednom kobojagi radi na drugom modu - možemo ponešto i da iskopiramo (ali samo u jednom pravcu i to sa tog diska na drugi). U momentu kada krenemo da pišemo nešto po njemu dolazi do "raspadanja" diska i uglavnom do softwerkog oštećenja Master Boot Record-a. Ovo se manifestuje tako što kada uspeš da nekako disk prizoveš pameti neće da se butuje. Isti efekat se dobija pri parcijalnom čišćenju nekih MBR Stealth virusa. Ovo se leči ili iz norton disk editora, ili parcijalnim LL formatom samog IDE diska. I još jedan Hint za ST 251-1, njega šrafiš za kućište sa kratkim Inčnim šrafovima, ukoliko su duži nategnu elektroniku i kućište diska, pa dobiješ taj mrski efekat o kome pričamo. Odvrni mu šrafove, i probaj ga sa strane (van kućišta) da li radi...
diskovi.194 zlaya,
- Imam Segate 1.3 i jedan problem: - Windows mi prijavljuje da je oko 750 Mb zauzeto i jos oko 550 - Mb slobodno. Tu sve izgleda ok. - Dos mi prijavljuje 570 zauzeto i opet 550 slobodno! Sto je - najgore, on se stvarno ponasa kao da mi je samo toliko - slobodno. Gde nestade mojih 300 Mb? Najverovatnije pojedeno u Slack-u (imaš brdo nekih sitnih fajlova koji zauzimaju ceo klaster). Kucaj mu Chkdsk, pa vidi šta on kaže, koliki je Cluster, a ti sam znaš koliko imaš sitnih fajlova...
diskovi.195 andon,
> Gde nestade mojih 300 Mb? Koja ti je struktura podataka, a kolika je veličina klastera? Proveri ove vrednosti, naročito drugu. Za disk te veličine pod FAT16 (klaster 32Kb) to bi bio normalan gubitak prostora.
diskovi.196 jolicm,
Za desetak dana menjam ma{inu pa da pitam.. Kakvi su Quantum Fireball SE 2.1GB diskovi ?? Koliko su pouzdani i kakva im je brzina ?? Da li zahtevaju neku posebnu plo~u ... ?
diskovi.197 nitugard,
> Kakvi su Quantum Fireball SE 2.1GB diskovi ?? > Koliko su pouzdani i kakva im je brzina ?? > Da li zahtevaju neku posebnu plo~u ... ? Prekratko ga imam da bih mogao da ocenjujem pozdanost. Ipak, kada se podesi sve što treba lete kao munja. Nije baš 33 MB/s ali je 29, u blok modu, prema Coretestu za DOS. Ploča treba da bude bar prava TX sa bus-musteringom i podrškom za UDMA diskove, inače će (verovatno) raditi, ali mnogo sporije. Ima pozamašnu potrošnju struje - čini mi se 600 i 800 mA po naponu. Greje se, kafu mo'š skuvati na njemu. U svakom slučaju ga treba montirati što je dalje moguće od grejnog tela br. dva u kućištu tj. procesora. Iz istog razloga treba izbegavati montažu u mini toweru. Ako već nema para za ATX, onda svakako uzeti klasičan big-tower. Ukoliko se montira na najniži položaj nosača, tako da bude u kontaktu sa metalom i bočno i sa donje strane, onda je veoma tih, jedva se čuje kada pokreće glave. Na žalost, ovaj položaj je preblizu procesoru, čak i u big toweru - kao da se svaki za sebe ne greje dovoljno, još počnu i da greju jedan drugoga. Kada se montira višlje (samo bočni kontakt, 4 šrafa) onda postaje bučniji, ali ne preterano - čuje se kada intenzivnije šeta glave.
diskovi.198 jujo,
# Za desetak dana menjam ma{inu pa da pitam.. # Kakvi su Quantum Fireball SE 2.1GB diskovi ?? # Koliko su pouzdani i kakva im je brzina ?? # Da li zahtevaju neku posebnu plo~u ... ? Koliko sam cuo, razlika izmedju ST i SE serije. SE je 10-ak DEM jeftinija jer ima jedan "feature", a to je da ima obicaj da upadne u power save mod posle izvesnog vremena....E ako te to ne nervira....onda ga uzmi i ustedi 10 DEM.
diskovi.199 speedy,
SP> > Kakvi su Quantum Fireball SE 2.1GB diskovi ?? SP> > Koliko su pouzdani i kakva im je brzina ?? SP> > Da li zahtevaju neku posebnu plo~u ... ? SP> SP> Prekratko ga imam da bih mogao da ocenjujem pozdanost. SP> Ipak, kada se podesi sve sto treba lete kao munja. SP> Nije bas 33 MB/s ali je 29, u blok modu, prema Coretestu za DOS. hdparm za linux daje 43MB/s:) GAT2 i Quantum, u kernelu enejblovana PIIX dma. spd
diskovi.200 speedy,
SP> Koliko sam cuo, razlika izmedju ST i SE serije. SE je 10-ak DEM SP> jeftinija jer ima jedan "feature", a to je da ima obicaj da SP> upadne u power save mod posle izvesnog vremena....E ako te to ne SP> nervira....onda ga uzmi i ustedi 10 DEM. U nekom PC Press-u sam procitao da je ST serija povucena iz prodaje zbog nekog bug-a u hardveru. Ortak koji uvozi quantume kaze da je random DTR SE-a povecan 1.5x u odnosu na ST. Pretpostavljam da taj power save feature moze da se iskljuci i da se posle toga disku posalje enable save settings over reset komanda tako da stalno ostane "normalan".
diskovi.201 saint,
=> Nije bas 33 MB/s ali je 29, u blok modu, prema Coretestu za DOS. Da li imas DOS BusMastering drajvere za TX plocu Gigabyte-ovu plocu?Ima li neki specijalni program za Quantum SE diskove?
diskovi.202 saint,
=> Pretpostavljam da taj power save feature moze da se iskljuci i da se => posle toga disku posalje enable save settings over reset komanda tako => da stalno ostane "normalan". Da li je prebacivanje u Power Saving mod bucno? Mislim da li to zvuci kao kada se ponovo ukljucuje?
diskovi.203 nitugard,
> Da li imas DOS BusMastering drajvere za TX plocu > Gigabyte-ovu plocu?Ima li neki specijalni program > za Quantum SE diskove? Nemam GA, možda mogu da nađem od prijatelja koji je ima drajvere... ako uopšte postoje. Za DOS ne koristim ništa posebno. Samo je u biosu (aristo TX, Ami WinBios) omogućen bus-mastering i IDE block mod... I sve drugo što liči na "za brži rad diska". Da... uključen je i S.M.A.R.T. samo ne znam da li OSR2 zna za njega B)
diskovi.204 nitugard,
> hdparm za linux daje 43MB/s:) GAT2 i Quantum, u kernelu enejblovana A SE je graviran do 33 MB/s. Da nisi merio na nizbrdici? B)
diskovi.205 pvlada,
Imam jedan problem sa flopijem. Od danas posle snimanje jedne diskete prestao je da radi. Tj. kada hoću da mu pristupim ništa se ne dešava, samo se uali led dioda i malo se čuje glava i stane, ako je disketa unutra, a ako nema diskete onda se glava čuje kao i obično (normalno). Mislio sam da nije ok prokačen flopi, pa sam ga skidao i video sam da je data kabl dosta oštećen, tj onaj priključak koji ide na flopi, izvuko se, pa sam ja probao da ga namestim i neznam da li sam uspeo. Ndadam se da će neko znati da mi pomogne ;( Pozdrav Vlada
diskovi.206 apopovic,
> Ima pozamasnu potrosnju struje - cini mi se 600 i 800 mA po naponu. > Greje se, kafu mo's skuvati na njemu. U svakom slucaju ga treba Rece da se radi o Quantumu 2.1 SE. Ja imam 4.3 Fireball SE ali prve serije i to made in Japan i moram ti reci da se uopste ne greje puno, mozda malo vise od klasicnog npr. TM modela. Pici 26-28 MB/s u nekim win testovima (ne preterano jakim). U praksi znatnoo manje ali opet brzi je od ostalih serija i proizvodjaca. Quantum ga (SE serija) svrstava kao 1. mesto u srednjoj klasi (visoka klasa su SCSI Atlas i drugi dzinovi) Cuo sam i od drugih ljudi da se greje ali ??? Izgleda da se svi proizvodjaci "pokvare" u kasnijim serijama :-( Ja 2.1 SE preporucujem, garancija traje 1 god. pa ako zapusi a ti ga vrati. Tako ti je manje - vise sa svim diskovima s'tom razlikom sto su ostali proizvodjaci napravili nekoliko grubih gresaka u svojim serijam pa se sad vade na 3 god. garancije (WD). Preporuka je ploca koja ima ULTRA DMA. To su sve TX i neke VX, i naravno LX :-))) Ipak pitaj prodavca sta nudi pa "pare na sunce"! POZ!
diskovi.207 giovanni,
Ę? Ima pozamašnu potrošnju struje - čini mi se 600 i 800 mA po naponu. Nije baš 800 (600 i 720 mA) ali da je mnogo, mnogo je. WD i Seagate "srču" manje od 50% u odnosu na Quantuma.
diskovi.208 giovanni,
Ę? Cuo sam i od drugih ljudi da se greje ali ??? Pa, sad, da se greje, greje se. Ali to i nije toliko zabrinjavajuće (sem ako ga baš neko ne montira između još dva "grejna tela". Na dodir posle 10 sati rada (razna gigabajtna kopiranja, indeksiranje baze itsl) je mlak ali čisto da se primeti razlika u temperaturi u odnosu na sobnu. Doduše, jedan Fujitsu 1623TAU (1,6G) nije se ni "oznojio" posle sličnog tretmana ali ipak Quantum treba negde onih 0,72A da isporuči ;))
diskovi.209 illusion,
Imam jednog starijeg Quantuma Model:Maverick od 540Mb i probleme. Naime disk pri paljenju racunara kao da melje staklo,Zvuci su razni a pri tom ni nereadi.Probao sam da ga prikacim kao slave sa mojim Ibm-om ali se sistem jos kod provere memorije blokira. Ima li mu spasa??
diskovi.210 jujo,
# Imam jednog starijeg Quantuma Model:Maverick od 540Mb i probleme. # Naime disk pri paljenju racunara kao da melje staklo,Zvuci su razni # a pri tom ni nereadi.Probao sam da ga prikacim kao slave sa mojim # Ibm-om ali se sistem jos kod provere memorije blokira. # Ima li mu spasa?? # # Pa ko sto si rekao....ne melje se staklo nego mehanika, ili se glava otkacila pa "sara" po plocama.....Sta da to kazem...ili ga baci ili ga koristi ko pritiskac za kupus. yooyo:
diskovi.211 vstan,
/subj:Quantum Fireball/ > Vrlo teško, štaviše nikako ;( Reci mi samo, koliko je star > disk? Možda bi mojem moglo da se, ne daj Bože, nešto slično > desi ;( pa da ga zamenim dok još imam fore ;> Well, tek da obavestim auditorijum da je i našem kolezi Kenzi riknuo Quantum pre neki dan. Slava mu.
diskovi.212 kenza,
> Well, tek da obavestim auditorijum da je i nasem kolezi Kenzi > riknuo Quantum pre neki dan. Slava mu. Ispravka ;> Quantum ST nije riknuo ali nece da radi sa VPX cipsetom. A posto moja nova ploca ima bas taj cipset onda ce od ponedeljka morati da se zameni za SE. E sad, mene zanima kako radi ovdasnji WD-ovi, Seagate-i i slicno? Nisam video da se neko zalio na njih... Poz.
diskovi.213 nitugard,
> > Greje se, kafu mo's skuvati na njemu. U svakom slucaju ga treba ------------ > Rece da se radi o Quantumu 2.1 SE. > Ja imam 4.3 Fireball SE ali prve serije i to made in Japan i moram ti > reci da se uopste ne greje puno, mozda malo vise od klasicnog > npr. TM modela. Pici 26-28 MB/s u nekim win testovima ================================ Da, ali u odnosu na WD, Fujitsu i Seagate se itekako greje. No, s druge strane diskovi tih proizvođača em vuku manje struje, em se vrte manjom brzinom, tako da to nije nešto posebno neobično. Sve se svodi na referentni sistem... sem činjenice da Quantume (svejedno koji model) treba montirati što dalje od procesora. Dve grejalice jedna uz drugu su ipak previše.
diskovi.214 ivke,
pitam se da li neko ima vremena i volje da procita ovo.... radi se o sledecem: imam racunar 386/40, naravno ISA. Po preporuci nekoga (ne secam se koga) sa Sezama da bi mogao da prikljucim jos jedan HDD nabavio sam ISA kontroler sa kablom sa 3 konektora. Ubodem ja to, ali ne radi... BIOS nece da detektuje diskove (ni jedan) a posle projavljuje HDD/FDD Controler Failure. Diskovi su OK i dobro jumperovani, rade sa novim kablom i starim kontrolerom. Za one koji se pitaju "pa zasto onda ne ostavis novi kabl i stari kontroler" evo odgovora: moj stari kontroler nema na sebi I/O karticu vec je imam kao zasebnu, pa sam mislio da tim potezom oslobodim jedan slot. a ima jos jedan razlog (goto 2)... dakle: da li imate ideju sta moze da bude problem, sem nesipravnosti kontrolera (nije nov, kupio sam ga u jednoj firmi kojima je ostao od upgradea). Primetio sam da na kartici ima dosta jumpera, da nije do njih? Inace, kontroler je... ovaj.. na najvecem cipu pise: Winbond W83757f 2 Takodje sam dobio savet da ako hocu da prikljucim i CD-ROM (dakle kao 3. disk) moram da stavim dva kontrolera i softverski da prijavim disk na drugom kontroleru. Pitanje je: kako se to radi? unapred puno hvala, Ivke
diskovi.215 zlaya,
- prikljucim jos jedan HDD nabavio sam ISA kontroler sa kablom sa - 3 konektora. Ubodem ja to, ali ne radi... BIOS nece da - detektuje diskove (ni jedan) a posle projavljuje HDD/FDD - Controler Failure. Diskovi su OK i dobro jumperovani, rade sa - novim kablom i starim kontrolerom. Za one koji se pitaju "pa - zasto onda ne ostavis novi kabl i stari kontroler" evo - odgovora: moj stari kontroler nema na sebi I/O karticu vec je - imam kao zasebnu, pa sam mislio da tim potezom oslobodim jedan - slot. a ima jos jedan razlog (goto 2)... dakle: da li imate ... - Winbond - W83757f Ukoliko imaš Trident video karticu, verovatno zbog toga nevidi Winbond kontroler. Ukoliko je nemaš unutra moguće da jednostavno neće raditi sa tvojim maderbordom. Pred sam prelazak na integrisane I/O kontrolere po 486 pločama bilo je kod nas jako puno kombinacija sa ISA Multi I/O karticama koje se nisu trpele. Jednostavno se ne slažu i možeš da ih mrziš :(((. - 2 Takodje sam dobio savet da ako hocu da prikljucim i CD-ROM - (dakle kao 3. disk) moram da stavim dva kontrolera i softverski - da prijavim disk na drugom kontroleru. Pitanje je: kako se to - radi? Kod trojke možeš u Setup-u da prijaviš svega 2 hard diska, dok ti tu CD ROM nije bitan. Oba hard diska treba da prikačiš na prvi kontroler. Treba još da znaš da se IDE & Floppy kontroleri mogu podešavati da budu Primarni ili Sekundarni (prvi ili drugi - ovo je prethodno bio izraz koji se upotrebljavao u to vreme). To se podešava sa onim brdom Jumpera po karticama. Ti moraš da imaš 2 disk kontrolera koji rade sa tvojom konfiguracijom. Jedan podesiš kao Primarni IDE kontroler, i na njega sa onim kablom što ima 3 konektora povežeš oba hard diska i floppy. Drugi setuješ kao Sekundarni IDE kontroler, i kao sekundarni floppy kontroler, s time što na njega ne priključuješ nikakve flopiće, već samo CD ROM koji podesiš kao master. Hard diskove ćeš da detektuješ i prijaviš iz Bios Setup Utility-ja, dok za CD samo pustiš standardnu instalaciju drajvera, i on će sam da ga prepozna. Ovde imaš jedan keč, a to je da neki drajveri pri automatskoj instalaciji neće da prepoznaju CD ako je na drugom IDE kontroleru. Lek za to je da pročitaš uputstvo koje ide uz drajver i ručno mu nakucaš u Config.sys adresu drugog IDE kontrolera.
diskovi.216 ivke,
> Ukoliko imaš Trident video karticu, verovatno zbog toga nevidi Winbond >kontroler. Ukoliko je nemaš unutra moguće da jednostavno neće raditi sa tvojim ne to nije bio problem... zamenio sam tridenta sa starim OAKom i opet isto.. >da znaš da se IDE & Floppy kontroleri mogu podešavati da budu Primarni ili >Sekundarni (prvi ili drugi - ovo je prethodno bio izraz koji se upotrebljavao >u to vreme). To se podešava sa onim brdom Jumpera po karticama. Ti moraš da >imaš 2 disk kontrolera koji rade sa tvojom konfiguracijom. Jedan podesiš kao da, da ... ali KAKO? zna li neko kako da se podese ti jumperi? nemam uputstvo. >detektuješ i prijaviš iz Bios Setup Utility-ja, dok za CD samo pustiš >standardnu instalaciju drajvera, i on će sam da ga prepozna. Ovde imaš jedan ovo je mozda previse, ali.. a kako to? uz CD sam dobio samo disketu sa onim mscdex.exe (ili kako se vec zove) i jos nekim .sys fajlom. CD je neki 8X noname, a dobio sam ga kao visak posle unapredjivanja (nisam ga platio). unapred hvala, ivke
diskovi.217 zlaya,
- > sa onim brdom Jumpera po karticama. Ti moraš da imaš 2 disk - > kontrolera koji rade sa tvojom konfiguracijom. Jedan podesiš - da, da ... ali KAKO? zna li neko kako da se podese ti jumperi? - nemam uputstvo. Opiši gde i kako stoje, koliko ih ima ,kako izgleda kartica, da li piše nešto na njoj, itd, naći će se valjda neko da je prepozna... - ovo je mozda previse, ali.. a kako to? uz CD sam dobio samo - disketu sa onim mscdex.exe (ili kako se vec zove) i jos nekim - .sys fajlom. CD je neki 8X noname, a dobio sam ga kao visak U config.sys stavi sledeće umesto linije sa drajverom za CD: DEVICE=C:\XXXX\YYY.SYS /D:MSCD001 /P:170,15 /V Pri čemu ti je XXXX path do mesta gde ti se nalazi drajver za CD, YYY.sys drajver za CD. Ono što ti je bitno je parametar /P:170,15 koji ga upućuje da ide na sekundarni kontroler (kod mene je setovan kao slave). Ukoliko se desi da drajver neće iz nekog razloga da proguta setovanje porta, probaj sa nekim drugi atapi drajverom - probaj malo sa ovim, proradiće samo budi uporan...
diskovi.218 ivke,
> Opiši gde i kako stoje, koliko ih ima ,kako izgleda kartica, da li piše >nešto na njoj, itd, naći će se valjda neko da je prepozna... dobro... evo, opis (crtez) ide uz poruku ... (dakle, moli se posteni nalazac ovakvog kontrolera da dostavi uputstvo za jumperovanje istog ili bar njihov raspored za njegovo setovanje kao sekundarnog) kontrol.zip
diskovi.219 hercog,
Ima'l ko ideju u vezi sledećeg slučaja 3.5" drajv neće da čita ni jednu disketu koja mu se gurne. Upali lampicu, nešto škripuće po disku i kaže general reading error... Sale
diskovi.220 morkin,
> 3.5" drajv neće da čita ni jednu disketu koja mu se gurne. > Upali lampicu, nešto škripuće po disku i kaže general reading > error... Prljav drajv?
diskovi.221 bsto,
* Ima'l ko ideju u vezi sledećeg slučaja * 3.5" drajv neće da čita ni jednu disketu koja mu se gurne. * Upali lampicu, nešto škripuće po disku i kaže general reading * error... * Sale Moguce je da se flet koji spaja flopi sa plocom delimicno pomerio. Proveri flet.
diskovi.222 gdevrnja,
Hteo bih da kupim neki CD-Recorder. Interesuje me da li mi je u radu sa njim potreban SCSI Hard disk ili moze i IDE. Koji su CD-Recorderi dobri? Koji kapaciteti se preporucuju? Da li presnimavanje neke igre sa Hard-diska na CD plocu ide sporije ako je IDE Hard-disk u pitanju?
diskovi.223 hercog,
$$ Prljav drajv? A očistiti ga sa čim? Sale
diskovi.224 morkin,
> $$ Prljav drajv? > A očistiti ga sa čim? Imaš u većini knjižara disketu za čišćenje drajvova. Imaš neku tečnost koju pospeš u prorez na toj disketi, ubaciš je u drajv, otkucaš dir ili a: i čekaš tridesetak sekundi. Disketa ima ograničen broj upotreba, oko petnaestak čišćenja. Cena treba da bude negde oko pedesetak dinara, ali nisam siguran. Probaj u knjižarama "Šumadija".
diskovi.225 silence,
HITNO!!! Zna li neko pouzdano zna da li mogu da se spasu podaci sa Quantum Fireball ST 2.1 diska, ali tako da garancija ne bude ugrozena (bez otvaranja diska), ko to radi (br. tel.) i koje su tarife? Da li se kacenjem elektronike ispravnog QF ST-a moze pristupiti podacima diska sa neispravnom elektronikom? Molim hitan odgovor! Vise detalja o havariji, kako je doslo do nje i sta se savetuje vlasnicima QF ST 2.1 - drugi put, kad sredim ovaj problem i kad TM vise ne budem pokretao sa diskete... :.((( Hvala unapred!
diskovi.226 obren,
> Zna li neko pouzdano zna da li mogu da se spasu podaci sa Quantum > Fireball ST 2.1 diska, ali tako da garancija ne bude ugrozena (bez > otvaranja diska), ko to radi (br. tel.) i koje su tarife? Hmm, deluje kao utopija - kako misliš da neko spase podatke bez ikakvih "hardverskih" zahvata na disku, ako to već tebi ne uspeva prostim priključivanjem diska (pretpostavljam da si probao na par računara)? > Da li se kacenjem elektronike ispravnog QF ST-a moze pristupiti > podacima diska sa neispravnom elektronikom? Koliko mi je poznato tehnološki proces za izradu cilindara za hard diskove nije baš savršen, pa se javljaju i pojedini loši sektori koji se pri testiranju diskova mapiraju i upisuju u non-volatile memoriju (FLASH ROM, EPROM i sl.) koja se nalazi na elektronici hard diska. Na taj način, postiže se da HD "virtuelno" nema loše sektore, pošto ih glava diska, da kažem "preskače" prilikom rada. Naravno, lokacije eventualnih sitnih anomalija na medijumu su obično individualne od primerka do primerka. Elem, ako bi ti stavio elektroniku sa drugog harda na svoj, postoji velika verovatnoća da tvoji loši sektori nisu upisani u ROM na ploči koju si prikačio, dok su sa druge strane upisane lokacije grešaka sa originalnog diska, koje kod tebe potpuno ispravne (ako se razumemo). Dakle, ne bih se zezao sa tim stvarima (prosta zamena elektronike) na duže staze - za neko spašavanje podataka možda vredi pokušati, ali to ipak prepusti nekom ko je zaista uspeo da na taj način spase sadržaj bar jednog diska (ne, ja ne znam nikoga).
diskovi.227 sdanijel,
Imam hard disk 1.7GB SEGATE. Pokusao sam da stavim jos jedan disk od 40 MB (ciso radi probe) ali kad sam ga prikljucio sve je bilo uredu (naso ga je bios..) dok nije trebao da ispise "Starting windows 95.." tu se jednostavno blokira i nista.. Kada sam izvadio HD od 40 MB-a opet se ovako ponasao moj "stari" disk, nije bilo druge morao sam da ga formatiram... :((( Ako neko zna u cemu je problem neka napise
diskovi.228 zlaya,
- Zna li neko pouzdano zna da li mogu da se spasu podaci sa - Quantum Fireball ST 2.1 diska, ali tako da garancija ne bude - ugrozena (bez otvaranja diska), ko to radi (br. tel.) i koje su - tarife? Uzmi neki Byte časopis, PC World ili Computer Shopper - Pred kraj ćeš naći oglase firmi koje rade spašavanje podataka, s time da su cene svemirske, i nemožeš da očekuješ da ćeš imati garanciju na taj disk. - Da li se kacenjem elektronike ispravnog QF ST-a moze pristupiti - podacima diska sa neispravnom elektronikom? Ukoliko je iz iste serije može, s time da treba da uzmeš u obzir da obično neispravan motor povuče elektroniku za sobom (crkne drajver za motor), što u prevodu znači da imaš veliku verovatnoću da spališ i drugu elektroniku. Proveri prvo da li ti rade motori na tvom disku, ako rade onda tek razmišljaj o zameni elektronike radi eventualnog testa. Ukoliko su oba motora mrtva - bolje nemoj. Ukoliko si imao "transportnih problema" (disk si nežno ispustio sa stola, zakivao eksere sa njim, gađao voljeno stvorenje i tome slično) onda je disk ispravan, samo je izgubio format. U tom slučaju moraš da otvoriš HDA i prešteluješ mehaniku. Šansa da to sam uradiš gravitira nuli. To možeš da doradiš samo u ovlašćenom servisu firme quantum, i to naplaćuju otprilike pola cene novog diska - obrni, okreni teško da ti se isplati bilo kakvo spašavanje s obzirom na cenu diska. Jedino da probaš sa zamenom elektronike, ali moraš biti vrlo oprezan...
diskovi.229 pips,
> > Imam hard disk 1.7GB SEGATE. Pokusao sam da stavim jos jedan disk > od 40 MB (ciso radi probe) ali kad sam ga prikljucio sve je bilo uredu > (naso ga je bios..) dok nije trebao da ispise "Starting windows 95.." > tu se jednostavno blokira i nista.. > Kada sam izvadio HD od 40 MB-a opet se ovako ponasao moj "stari" disk, > nije bilo druge morao sam da ga formatiram... :((( > > Ako neko zna u cemu je problem neka napise Mozda su oba diska bila setovana kao master ili single.
diskovi.230 hogistey,
Sta znaci kada se, ponekad, prilikom strartovanja racunara, javi poruka: Primary master hard disc fail ? Posle toga racunar iskljucim, sacekam par minuta i ponovo ukljucim i sve radi.
diskovi.231 iggi,
>> Sta znaci kada se, ponekad, prilikom strartovanja racunara, >> javi poruka: >> Primary master hard disc fail Meni se slicna stvar desila, prva konstatacija je bila da je crko hard disk, medjutim posle nekog vremena je opet proradio ali je racunar zaglavljivao posle par minuta Ispalo je da je riknuo neki elektrolit u napajanju. Promenio sam napajanje i sad sve sljaka kako treba.
diskovi.232 senna,
>>> Sta znaci kada se, ponekad, prilikom strartovanja racunara, >>> javi poruka: >>> Primary master hard disc fail > >Meni se slicna stvar desila, prva konstatacija je bila >da je crko hard disk, medjutim posle nekog vremena je opet Mozda je samo omatorio pa mu je teshko da se zavrti.. Kad ti napishe tu poruku, probaj da ga softverski resetujesh, ili da mu ugasish onu quick boot opciju, pa nek broji memoriju triput, to bi trebalo da mu pomogne, imace vishe vremena da se zavrti..
diskovi.233 kenza,
> Sta znaci kada se, ponekad, prilikom strartovanja racunara, > javi poruka: > Primary master hard disc fail Proveri šta ti je namešteno u BIOSu za hard disk, da li je prepoznat kako treba i to. Možda ne bi bilo loše da mu daš još jednom IDE HDD Autodetection...
diskovi.234 isijan,
C:\>>> Sta znaci kada se, ponekad, prilikom strartovanja racunara, C:\>>> javi poruka: C:\>>> Primary master hard disc fail Ako je neka matora ISA ili VLB masina, vidi da nisi preforsirao ISA magistralu (CPUCLK/X - X treba da je sto vece da bi magistrala bila sporija)
diskovi.235 zormi,
* Sta znaci kada se, ponekad, prilikom strartovanja racunara, * javi poruka: * * Primary master hard disc fail Da nisu kontaktni problemi sa kablom?
diskovi.236 dr.iivan,
Koju velicinu diska se sad najvise isplati kupiti i koji je najbolji disk u toj klasi? Mozda bih bio u prilici da disk kupim u inostranstvu (bez carine, ako je i ima), pa me zanima koliko bi to manje kostalo?
diskovi.237 silence,
> Mozda bih bio u prilici da disk kupim u inostranstvu (bez carine, ako > je i ima), pa me zanima koliko bi to manje kostalo? Bez carine ali i bez garancije! Misli(te) o tome! :)
diskovi.238 silence,
> Ukoliko si imao "transportnih problema" (disk si nežno ispustio sa > stola, zakivao eksere sa njim, gađao voljeno stvorenje i tome slično) > onda je disk ispravan, samo je izgubio format. U tom slučaju moraš da > otvoriš HDA i Hvala svima na trudu, kao što ste i pretpostavili mališi nije bilo spasa. Makar ne bez oštećenja garancije... A, sada, par reči o samoj havariji, a sve u kontekstu saveta: - Disk je u trenutku havarije radio Surface Scan, i bio je pri kraju rada, tj. bio je neprekidno aktivan nekih 30-40 minuta. - Bio je dobrano popunjen, imao je slobodnih nekih 50-100 Mb na sve tri particije ukupno. Bio je pod FAT 16. Bio je 6 meseci star. Prodavac diska kaže da mu je to već četvrti-peti Fireball ST 2.1 koji crkava, svi su bili puni i svi su crkli u toku dužeg rada. Diler je inače matori lisac Miša iz 'Duo Software/Hardware'. Isti čovek kaže da do sada nije imao ni jednu reklamaciju na SE seriju! Dakle... Zaključak (i moj savet vlasnicima 2.1 ST-ova) jasno se nameće. :) P.S. SE je znatno tiši od ST-a. :)
diskovi.239 calex,
> Hvala svima na trudu, kao što ste i pretpostavili mališi nije bilo > spasa. Makar ne bez oštećenja garancije... Meni je na jednom sličnom (samo što je bio 1.3GB) bukvalno izgoreo čip. Posle par nedelja sam našao baš isti i sa njegovom elektronikom bez problema iskopirao ono što mi je trebalo. ;) BTW, sama elektronika _nije_ imala nikakvu nalepnicu pa nije bilo ni oštećenja garancije. To mi nije bilo bitno jer je disk dosta star a i nije moj. ;) Posle svih poruka o Quantumu ovde (a i na Pro-u), za sebe sam ipak kupio WD. ;))
diskovi.240 senna,
> Posle svih poruka o Quantumu ovde (a i na Pro-u), za sebe sam >ipak kupio WD. ;)) Meni crche WD pre nekih par meseci.. Kako je slatko puko..
diskovi.241 zeljkoj,
> Meni crche WD pre nekih par meseci.. Kako je slatko puko.. Molio bih sve koji su imali problema sa diskovima, da napišu koliko je disk bio star u trenutku crkavanja. :) Mnogi pričaju da je, ako ne crkne posle nedelju/mesec/godinu ;) dana, velika verovatnoća da će raditi još duuuugo vremena bez problema. Interesantno bi bilo napraviti statistiku, koliki je u proseku ovaj interval.
diskovi.242 saint,
=> Molio bih sve koji su imali problema sa diskovima, da napisu koliko je => disk bio star u trenutku crkavanja. :) Mnogi pricaju da je, ako ne crkne => posle Meni je Seagate 1.1 GB radio 2 i po godine.Prodao sam ga jednom ortaku i idalje mu radi super.Sad uzeh Quantum SE videcemo kako ce se on proslaviti.
diskovi.243 nudge.nudge,
Imam jedan problem! Disk koji koristim je Seagate od 2.5 Gb navodno sa prenosom od 33Mb/s, na ploci HX Spacewalker 256 Kb cache koja naravno to ne podrzava. Desava se sledece: Kada je disk na Pio 4, pri dizanju sistema, posle Verify DMI table, zaglupi se, odnosno blokira. To se desavalo i na VX ploci 256 Kb. Retko se desavalo dok je na istoj magistrali bio CD-Rom Funai 8x, ali odkad sam stavio Goldstar 16x, nema sanse da digne sistem. Isto se desava i kad nema CD-roma, odnosno nema dizanja sistema. Sistem se bez vidljivih problema dize kad je na Pio 2, na Pio 3 se isto zaglavi. Bilo bi glupo da toliki disk ne moze da radi brze od ovoga. Hvala unapred za bilo kakav savet. P.S. Disk nije proban na TX ploci.
diskovi.244 dr.iivan,
> > Mozda bih bio u prilici da disk kupim u inostranstvu (bez carine, ako > > je i ima), pa me zanima koliko bi to manje kostalo? > > Bez carine ali i bez garancije! Misli(te) o tome! :) Hm, pa.. da kucnem o drvo, do sad nisam imao potrebe da koristim garanciju, bar sto se diskova tice. A pretpostavlja se da cu se dobro raspitati oko kvaliteta onoga sto uzimam. Inace, disk bih uzeo verovatno u Pekingu i, da se desi potreba za garancijom, bio bih u mogucnosti da je iskoristim u Pekingu. Kako - ne pitaj :) Uzgred, zasto ne bih mogao da iskoristim garanciju kod ovih nasih? Oni mu dodju kao distributeri za ovo podrucje, pa ne vidim razloga zasto ne bi imao garanciju i kod njih - sve je to ista firma. Recimo da sam ziveo u inostranstvu dugo, pa sam se sa racunarom preselio ovde ;) i rikne mi hard. Sta u tom slucaju? I, da ponovim pitanje, koji disk i koja velicina je najbolja varijanta u ovom trenutku?
diskovi.245 isijan,
C:\> Recimo da sam ziveo u inostranstvu dugo, pa sam se sa C:\>racunarom preselio C:\> ovde ;) i rikne mi hard. Sta u tom slucaju? Mozes da se slikas, i izbrojis dovoljno para za kupovinu novog harda ovde.
diskovi.246 senna,
>Bilo bi glupo da toliki disk ne moze da radi brze od ovoga. 2.1 Seagate radi kako hocesh i na bilo kojoj plochi, tako da pretpostavljam da neshto sa tvojim hardom nije u redu, na tx plochi ovaj lepo napishe PIO 4, UDMA 2, a na VX, jelte, samo PIO 4..
diskovi.247 nudge.nudge,
Mozes li mi poslati oznaku tvog Seagate-a od 2.1 Gb. Hvala!
diskovi.248 kenza,
> Inace, disk bih uzeo verovatno u Pekingu i, da se desi potreba za > garancijom, bio bih u mogucnosti da je iskoristim u Pekingu. Kako - ne > pitaj :) Ja sam pre par nedelja dobio K6/233 MHz iz tog pravca. Razlika u ceni je bila minimalna (reda 30-40DM), ali je zato razlika u pakovanju oooogromna. Dve knjige, plastična+kartonska kutija... :) To treba videti. > Uzgred, zasto ne bih mogao da iskoristim garanciju kod ovih nasih? Oni A zašto misliš da bi ti neko dao svoj novi HD u zamenu za tvoj stari, a uz to još i neispravni??
diskovi.249 silence,
> Hm, pa.. da kucnem o drvo, do sad nisam imao potrebe da koristim > garanciju, bar sto se diskova tice. A pretpostavlja se da cu se dobro > raspitati oko kvaliteta onoga sto uzimam. > To sam i ja mislio i uvek sam kupovao 'diskove koji nikad nikom nisu crkli'. Dok... Prelistaj poruke od pre nedelju-dve iz ove teme, naići ćeš na moju kratku žalopojku o crknutom Fireball-u. Nikad ne znaš da li si imao nesreću da te zapadne baš loša serija inače necrkavajućih diskova! > Uzgred, zasto ne bih mogao da iskoristim garanciju kod ovih nasih? Oni > mu dodju kao distributeri za ovo podrucje, pa ne vidim razloga zasto > ne bi imao garanciju i kod njih - sve je to ista firma. > > Recimo da sam ziveo u inostranstvu dugo, pa sam se sa racunarom preselio > ovde ;) i rikne mi hard. Sta u tom slucaju? > Garancija se realizuje po principu: odneseš crknuti deo prodavcu, on ga nosi svom dileru od koga je uzeo taj deo i u zamenu dobija ispravan (nakon provere serijskog broja dela - da li još važi garancija), a diler taj crknuti deo vraća fabrici (ili 'višem dileru') i od nje potražuje nov deo. Svaki diler odgovara samo za svoju robu i nije mu ni od kakve koristi ni to što ti uvažava reklamaciju, al' takav je princip trgovine tehničkom robom i rade to samo jer moraju (zato su tako nadrkani, a ne veseli, kad im se donese štogod crknuto :) ). Još im samo fali da moraju da za robu koju nisu sami prodali jure kod kojeg dilera je kupljena...! > I, da ponovim pitanje, koji disk i koja velicina je najbolja varijanta > u ovom trenutku? Uvek je bila i biće najbolja varijanta, gledajući cenu jednog megabajta prostora na disku, kupiti što veći disk. Izuzetak mogu biti enormno veliki diskovi koji se rade u manjim serijama pa su skuplji po megabajtu od manjih diskova. Drugi kriterijum, a možda prvi po važnosti (uz veličinu budžeta kojim se raspolaže), je razlog zašto se kupuje veći disk, odnosno u koje svrhe će se disk koristiti. Početnicima je teško dokazati da je 2 giga ogroman prostor za neke opšte stvari. Oni koji već imaju računar i znaju koliki su im zahtevi u odnosu na prostor, sa tom odlukom ne bi trebalo da imaju problema. Moja preporuka je Quantumova SE serija diskova. 2.1 je oko 300 DM, čak nešto i ispod, 3.2 je oko 370 DM. 3.2 je isplativiji (jeftiniji po megabajtu) ali ako ti taj giga razlike u odnosu na 2.1 bude zvrčao prazan (ili npr. na njemu i dalje budeš držao sve one instalacije koje si već narezao na CD-ROM) znači da si tih 70-80 maraka razlike u ceni BACIO! Siguran sam da znaš šta bi pametnije sa tim parama... Quantum ima i druge tipove diskova (stari Pioneer-i, spori Big Foot-i itd.), ali SE je vrhunac njihove IDE ponude. Dok se ne baciš u reku nećeš znati na koju stranu će te voda poneti. :)
diskovi.250 shegoterach,
>> Moja preporuka je Quantumova SE serija diskova. Fina preporuka. ;) Koja je razlika izmedju SE i ST serije? poz.
diskovi.251 vstan,
> Posle svih poruka o Quantumu ovde (a i na Pro-u), za sebe sam > ipak kupio WD. ;)) Neka ti je sa srećom. Čovek koji je radio u jednoj firmi, nesmem da je pominjem ;) kaže da je i u svetu, u određenim krugovima, opšte poznati problem sa WD diskovima da kada se popune do pred kraj dolazi do generisanja loših sektora (što se i meni desilo pre neki dan). Naravno ti sektori su otpisani zauvek.
diskovi.252 kenza,
> Koja je razlika izmedju SE i ST serije? Nema smisla zbog jedne serije diskova ne kupiti i dalje najbolji disk. Quantum je ipak malo stariji, jedna loša serija ne mora uvek govoriti o kvalitetu. Naročito ne kod nas. Ovde se dotura roba, sam_bog_zna_odakle i sam_bog_zna_ko_je_nju_sklapao. Ne govorim na pamet. Imao sam i ST i sada imam SE. Ne, ST mi nije crkao. Sve što mogu da kažem jeste da je bio nepravedno optužen za loš rad tj. ne-rad sistema i zamenjen je za ST. Ovaj je mnogo tiši i čini mi se da se ne greje toliko. Prema tome: Quantum still rulez.
diskovi.253 senna,
Kad smo vec kod WD-a, ima li ko onaj program za Low Level format istih, poshto mi ovaj iz biosa od ploche nije puno pomogao..
diskovi.254 the.edge,
Bas me zanima onda zasto svi preporucuju WD diskove i zasto WD vazi kao jedan od najpouzdanijih... U to "crkavanje" od pere ili zike neverujem ni malo, jer sam do sada imao 3 WD diska, a 2 imam i dan danas. Jedan od njih je pun ko oko - ostalo mu je 1-2mb free, tek toliko da ima dovoljno za speedisk. Radi, naravno, savrseno. Uopste, uzasno mi je glupa rasprava medju hardovima, jer ce svaki covek hvaliti svog ljubimca (ukoliko je zadovoljan njime, naravno). ;) Tako da ja mogu da preporucim WD, neko drugi Quantum, neko treci Seagate, itd. To je jako glupo, jer su svi ti diskovi jako dobri, razlike su u nijansama. Takodje ne postoji firma hardova kod koje su svi kupci zadovoljni; uvek nekome crkne disk, neko ima gomilu bad sectora, itd, itd. Tako npr. neki kupac moze da odustane od kupovine nekog dobrog harda, samo zato sto je cuo da je peri taj disk crko u roku od 2 sata ili sl. Zato po meni treba gledati diskove sa Top 5 ili Top 10 tabele. Diskovi koji dodju u top 5 ne mogu da budu losi. Bice razlika, kao sto rekoh, samo u nijansama, teh. podrsci, garanciji itd. AcCeSS DeNiED
diskovi.255 zdravkod,
Potpuno se slazem. Moj disk je WD 850Mb i popunjen je do vrha... Nikad mi nije napravio ni najmanji problem (da ne govorimo o bad sectorima). WD rulez... Zdravko
diskovi.256 vstan,
>U to "crkavanje" od pere ili zike neverujem ni malo, jer sam do sada imao 3 >WD diska, a 2 imam i dan danas. >Jedan od njih je pun ko oko - ostalo mu je 1-2mb free, tek toliko da ima >dovoljno za speedisk. Radi, naravno, savrseno. Kao prvo nisi baš dobro pročitao moju poruku. Sve je to lepo. I meni je, davno, prošlo kroz ruke par WD diskova. Međutim, nije ovde reč o crkavanju diskova dotične marke kod Pere ili Žike, već o ukazivanju na fabrički "nedo- statak" od strane osobe iz jedne poznate firme, gde prolaze velike količine dotičnih diskova.
diskovi.257 pperica,
Imam program. Imam program za WD diskove (IDE) i neki dan sam uradio CAVIAR-a ood 850Mb Posto se logujem na 1200, nije zgodno slati nista preko 100 bajta pa se javi na mail ako si jos zainteresovan, snimicu ti program.
diskovi.258 senna,
>Imam program. Nabavio sam ga u medjuvremenu. Hvala u svakom sluchaju.. :)
diskovi.259 dr.iivan,
> > Uzgred, zasto ne bih mogao da iskoristim garanciju kod ovih nasih? > Oni > mu dodju kao distributeri za ovo podrucje, pa ne vidim razloga > > > Svaki diler odgovara samo za svoju robu i nije mu ni od kakve koristi > ni to sto ti uvazava reklamaciju, al' takav je princip trgovine U pravu si, ovi dileri se ne mogu poistovecivati sa zvanicnim distributerom, a samo zvanicni distributer bi bio predstavnik strane firme uz obavezu garancije. Dodje mi da se upitam zasto onda te firme nemaju kod nas svoje distributere/zastupnike? Ionako vlada piratizacija softvera, ljudima su potrebni veliki diskovi ;) Hocu reci, verujem da je kod nas potraznja na nivou. Mada, i ovi "nasi" dileri se brinu za ponudu. Inace, hvala na informacijama :)
diskovi.260 gdevrnja,
Evo o cemu se radi. Na jednom XT racunari imam hard od 20MB (sa kontrolerom), a na drugom AT racunaru (386) imam hard od 40MB. Pokusao sam da ovaj prvi hard prikacim na AT racunar, ali mi to nije uspelo. Zatim sam iskljucio veci hard disk i u BIOS-u podesio C: i D: drajvove na Not Installed. Sve je proradilo (naravno, bez veceg hard-a), ali kada se podigne sistem sa hard-diska nemoguce je bilo pristupiti disk-drajvu (ako se sistem podigne sa diskete, moguce je pristupiti samo C: particiji na hardu, ali ne i D: (manji hard je podeljen na dve particije)). Pokusao sam da na manji hard, na kojem je bio DOS 3.32, prebacim DOS 6.2 koji mi se nalazio na disketi, i to na taj nacin sto sam , jednostavno, iskopirao COMMAND.COM, IO.SYS i MSDOS.SYS fajlove na hard-disk. Za svaki slucaj napravio sam rezervne kopije ovih fajlova starog DOS-a. Nakon prebacivanja ovih fajlova, nikako nisam uspeo da podignem sistem sa hard diska (jedino sa diskete) - kompjuter jednostavno stane i ceka. Vratio sam stare COMMAND.COM, IO.SYS i MSDOS.SYS , ali bez rezultata. Sada vise sa tog hard-a ne mogu da podignem sistem, iako je, naizgled, sve kao sto je bilo. Pitanje glasi: Da li ovaj hard mora da se formatira ili se nekako moze izvesti da on ponovo podize sistem i kako? Unapred zahvalan..
diskovi.261 pperica,
Sa dos boot diskete, na kojoj postoji i sys.com podigni sistem i otkucaj SYS C: i desice se cudo... Usput, ne mesaj babe i zabe, tj. IDE i MFM. Ako su oba MFM-a moras kablom da definises C i D. Kod Ide diska to se obicno radi jumperima na hardu. Ako ima problema napisi oznake diskova i kontrolera u mail. Samo, ni mnogo jacim hardverasima ne polazi tako lako za rukom da pomire ide i mfm (rll) u jednoj masini. Pozdrav, ppperica
diskovi.262 gdevrnja,
Sve je proradilo kako treba! :))) Puno hvala pperica!!
diskovi.263 planck,
Postovane Kolege, Da li, posto imam EIDE kontroler, MORAM da koristim LBA mod? A evo zbog cega: HD=QUANTUM FIREBALL ST1.6A 1.5GB BIOS u LBA modu prikazuje: Duzina=1614, Cilindara=782, Glava=64!, Precomp=0, Landzone=3128! i Sektora=63. U NORMAL modu prikazuje: Duzina=1614, Cilindara=3128, Glava=16, Precomp=65536, Landzone=3128 i Sekto- ra=63. Da li LBA mod MORA da prikazuje one parametre koje prikazuje? Ja znam da je NORMAL mod "u pravu", ali, rekoh da imam EIDE i LBA i izgleda da sam prinudj- en da koristim LBA. Molim odgovor. P.S. Da li bi mi neko objasnio sta znaci "Precomp" i "Landzone"? Pozdrav, VLADA
diskovi.264 zormi,
* BIOS u LBA modu prikazuje: * * Duzina=1614, Cilindara=782, Glava=64!, Precomp=0, Landzone=3128! i * Sektora=63. * * U NORMAL modu prikazuje: * * Duzina=1614, Cilindara=3128, Glava=16, Precomp=65536, Landzone=3128 i * Sekto-ra=63. * * Da li LBA mod MORA da prikazuje one parametre koje prikazuje? Ja znam da * je NORMAL mod "u pravu", ali, rekoh da imam EIDE i LBA i izgleda da sam * prinudj-en da koristim LBA. Molim odgovor. LBA mod i služi samo da "slaže" DOS o broju cilindara. Stari DOS naime koristi 10-bitni brojač cilindara pa ne može da adresira više od 1024 komada istih bez nekog drivera. Zato LBA retranslira adrese tako da prividno poveća broj glava a smanji broj cilindara za po 4 puta tako da broj klastera (proizvod te dve brojke i broja sektora) ostane isti. * P.S. Da li bi mi neko objasnio sta znaci "Precomp" i "Landzone"? Nebitno za savremene diskove. Landzone je adresa trake na koju se glava parkira pri gašenju. To danas radi automatski elektronika diska pa nije bitno. Precomp je neka magnetna prekompenzacija koja se koristila još kod starih MFM-ova. Danas je i to ugradjeno u samu elektroniku diska...
diskovi.265 zamahajev,
U prilici sam da nabavim novi HD 2.16 GB SAMSUNG. Model je WN32163A. Ima li neko iskustvo sa istim i kakav je praksi. Ima li neko tehničke karakteristike, jer je disk bez dokumentacije. I možda najvažnije pitanje koliko da ga platim. Pozdrav Zamahajev
diskovi.266 ranx,
> U prilici sam da nabavim novi HD 2.16 GB SAMSUNG. Nekad davno sam imao Samsunga od 420MB. Bio je odličan, vrlo tih, ali ne naročito brz. OK disk. Prodao sam ga za lepe pare, ali mi je ipak bilo žao kad se rastadosmo...
diskovi.267 miskop,
>> Nekad davno sam imao Samsunga od 420MB. Bio je odličan, vrlo tih, ali ne >> naročito brz. OK disk. Prodao sam ga za lepe pare, ali mi je ipak bilo žao >> kad se rastadosmo... Da, i ja imam Samsunga od 420MB. Ostavio sam ga i dalje posle kupovine ST-a. Jeste tih, ali je spor do boooola. Mislim da mu je benchmark negde oko 1.1-1.3Mb/s.
diskovi.268 jujo,
Neki 'zlikovac' je 1.1 MB Fujicu HD mog brata gurnuo u rack i zatim ga izvadio dok je masina radila. Rezultet: crko kontroler na hardu. Zanima me jedna sitnica: da li neko ima isti neispravan HD, i da je voljan da dozvoli da zamenim 'elektroniku' na mom hardu da bi spasao podatke. Oznaka diska je: M1614 TAV Fujicu, 1.1Mb 10x unapred... yooyo:
diskovi.269 devugo,
Molim za pomoc! Kod formatiranja diska... sistem sam napise ... Volume Serial Number ....... Kako se isti moze promeniti... zato da vise diskova koje ja formatiram ima iste brojeve... Unapred zahvalan Goran!
diskovi.270 popovics,
Koliko diskova se može prikačiti na kontroler u 386 mašini ( i koji je tu kontroler? ). Ako može samo jedan, da li se može ubaciti još jedan kontroler, i šta će reći BIOS na to? Hitno tnx x10
diskovi.271 senna,
>Koliko diskova se moze prikaciti na kontroler u 386 masini ( i koji >je tu kontroler? ). Ako moze samo jedan, da li se moze ubaciti jos >jedan kontroler, i sta ce reci BIOS na to? Na standardan ISA kontroler mozesh da prikachish 2 hard diska, osim ako ti kabl nije sa samo jednim konektorom, onda morash da kupish i kabl (reda velichine 5-10 maraka). E sad, ako si nameravao josh vishe hardova da ugurash u mashinu, bez neke vece frke mozesh da stavish 4 komada. Ima vishe fora za ovo, mada bi najzgodnije bilo da ti ISA IDE kartice imaju dzampere, pa da ih lepo predzamperishesh, a video sam pre neke 3-4 godine i ISA kontrolere koji su na sebi imali dva prikljuchka za HDD, shto ce reci mozesh na njih 4 automaCki..
diskovi.272 vlada.z,
Koji je bolji disk preko 2 Gb Quantum ili Western Digital ?
diskovi.273 supers,
>> Koji je bolji disk preko 2 Gb Quantum ili Western Digital ? Onaj sa dužom garanncijom.
diskovi.274 milosh.zorica,
> Koji je bolji disk preko 2 Gb Quantum ili Western Digital ? Quantum, naravno. Uzmi npr. 6.4 se. WD ima često loše serije, dok Quantum samo jednu, ST.
diskovi.275 milosh.zorica,
Poklanjam MFM kontroler.
diskovi.276 the.edge,
Kao sto je glavni u fordu rekao 'najbolja kola su nova kola', tako bi ja ponovio supersove reci: 'najbolji hard je onaj sa najvecom garancijom'. Sto se tice da li quantum ili WD - sve je subjektivno. Ja sam za WD, posto ih vec 4 godine koristim i vrlo sam zadovoljan. AcCeSS DeNiED
diskovi.277 jujo,
# >> Koji je bolji disk preko 2 Gb Quantum ili Western Digital ? # # Onaj sa duzom garanncijom. Ne bih se kladio. Ovi WD-ovi sa 3 godine garancije u stvari nemaju garanciju, nego ih nose na reparaciju, koja je nista drugo do lowlevel formatiranja nekim "specijalnim" WD programom. Ako ti podaci nisu bitni onda uzmi WD, a ako su ti bitni...Quantum. yooyo:
diskovi.278 supers,
>> Ne bih se kladio. Ovi WD-ovi sa 3 godine garancije u stvari nemaju >> garanciju, nego ih nose na reparaciju, koja je nista drugo do >> lowlevel formatiranja nekim "specijalnim" WD programom. To krajnjeg korisnika ne bi trebalo da se preterano tiče, jer on neće čekati da se njegov primerak vrati sa reparacije, nego će od dilera dobiti drugi disk. >> Ako ti podaci nisu bitni onda uzmi WD, a ako su ti bitni...Quantum. Ma nemoj? Postoje loše serije Quantuma kao i WD-a. Očajni WD od 1,6GB su danas ređi od Quantum ST serije koja ispušta dušu samo tako. Prema tome, ako kažeš laiku da kupi Quantum a ne WD, ništa mu nisi pomogao. Šta ako mu neko uvali zaostali ST primerak? Ko se ne bi upecao, "em superpovoljno em je Quantum"? Onaj kome su podaci stvarno bitni uvek ima backup, pa diskovi mogu da mu crkavaju koliko hoće. Garantni rok WD-a od tri godine je prosto sa ekonomske strane povoljniji. A ko želi da smanji šansu za crkavanje, neka zajebe priče Quantum vs. WD i slično, bolje da umesto marke zagleda zemlju proizvodnje kada kupuje disk.
diskovi.279 obren,
> Postoje loše serije Quantuma kao i WD-a. Očajni WD od 1,6GB su danas > ređi od Quantum ST serije koja ispušta dušu samo tako. Prema tome, > ako kažeš laiku da kupi Quantum a ne WD, ništa mu nisi pomogao. > Šta ako mu neko uvali zaostali ST primerak? Ko se ne bi upecao, > "em superpovoljno em je Quantum"? Hmm, odakle potiče ta fama o "nekvalitetnim ST Qunatumima"? Jel to na osnovu nekog ličnog iskustva ili na osnovu "iskustva" pojedinih domaćih novinara-hardveraša koji vole da donose zaključke na osnovu uzorka od dva diska, da im ne navodim sad imena? Koliko mi je poznato, u poslednjih par godina su jedino Western Digital diskovi imali potvrđeno lošu seriju (3160) koja je ubrzo povučena, a zatim i još jednu aferu sa pozadinskim klaparanjem koje navodno nije uticalo na pouzdanost diskova, osim što je dizalo kosu na glavi. Ovo ne pominjem da bih dokazivao da WD diskovi ne valjaju, naprotiv, već samo da naglasim da nisam čuo ništa slično na temu Quantuma, osim na Sezamu Pro i to od par ljudi koji lično držim za "paljevine" i sklone demagogiji. Ukoliko je u našim krajevima i bilo učestalijih problema sa Quantumovim diskovima, to može biti iz više razloga: - Quantumi su bili, a verovatno su to još uvek, ubedljivo najtraženiji diskovi u Jugoslaviji, pa je i logično da najviše pojedinačnih kvarova bude među njima. Dakle, nešto poput broja smrtnih slučajeva u Kini i Crnoj gori ;) - Priča se da je svojevremeno u Beograd uvežen kontigent Quantuma koji je nabavljen po bagatelnoj ceni, jer je pri istovaru u Singapur ili gde već, upao u more pa je rasprodat kao škart. Ne znam, koliko ima istine u ovom traču, ali ne bi me čudilo da je priča autentična i da je razlog stvaranju mita o Quantumima koji "crkavaju samo tako". Uglavnom, nigde na Internetu nisam našao informacije koje bi potkrepile tvrdnje da je ST serija loša ili da ima neku konstrukcionu grešku zbog koje je povučena. Na Quantumovom sajtu jasno stoji da je serija SE samo logičan naslednik vrlo uspešne serije ST, i da donosi veći opseg kapaciteta i nešto bolje performanse. Kad smo već kod kvarova, da napomenem da sam dva puta reklamirao svoj Samsung 500b monitor u roku od 5 meseci. Kupio sam prvi oduševljen kvalitetom slike, ali sam ga zamenio jer mu je otpao jedan pixel sa fosforne maske, a na drugom je počela da treperi i da se gubi crvena komponenta boje (hladan lem). Naravno, nisam se iznervirao zbog dva vezana felera jer sam čuo za izvesnog Marfija ;) i ne pada na pamet da donosim generalne zaključke o Samsungovim monitorima :) > Onaj kome su podaci stvarno bitni uvek ima backup, pa diskovi mogu da > mu crkavaju koliko hoće. Garantni rok WD-a od tri godine je prosto sa > ekonomske strane povoljniji. E to već zaista stoji. BTW, pre par meseci sam malo gledao te stvari po Internetu i koliko videh _svi_ proizvođači diskova daju garanciju od (bar) tri godine. Većina proizvođača monitora takođe daje trogodišnju garanciju, pri čemu manje poznate firme daju čak i petogodišnju, kako bi podigle svoj rejting po pitanju kvaliteta. Izgleda da je samo kod nas garantni rok "zakucan" na godinu dana (čast malobrojnim izuzecima).
diskovi.280 zeljkoj,
> Quantum, naravno. Uzmi npr. 6.4 se. WD ima često loše serije, > dok Quantum samo jednu, ST. Opšte je poznato da su najbolji diskovi na svetu diskovi marke A. Kallas
diskovi.281 supers,
>> - Quantumi su bili, a verovatno su to još uvek, ubedljivo najtraženiji >> diskovi u Jugoslaviji, pa je i logično da najviše pojedinačnih kvarova >> bude među njima. Dakle, nešto poput broja smrtnih slučajeva u Kini i >> Crnoj gori ;) Baš ako uzmemo u obzir ovo što ti pišeš, da su Quantumi bili i jesu najtraženiji, onda se pitam kako objasniti činjenicu da na Sezamima imamo daleko više izveštaja o crknuću ST diskova u odnosu na SE. Definitivno smo imali poplavu nekog lošeg ST kontigenta. >> - Priča se da je svojevremeno u Beograd uvežen kontigent Quantuma koji >> je nabavljen po bagatelnoj ceni, jer je pri istovaru u Singapur ili >> gde već, upao u more pa je rasprodat kao škart. Ovaj trač postoji u više verzija, prepričava se ne samo za Quantum, nego za još nekoliko marki među kojima je i WD ;) U svakom slučaju, WD ostaje jedini na koji se u Beogradu može dobiti 3 godine garancije, a ako se kupi kod zna_se_koga i poreklo mu je solidnije. Koliko sam uspeo da shvatim, WD-ovi koji se kvare uglavnom nisu odatle.
diskovi.282 the.edge,
T?>> Ako ti podaci nisu bitni onda uzmi WD,a ako su ti bitni...Quantum. Ne pricaj gluposti. Svaki disk moze da crkne, pa tacno i da je od najbolje firme. Ja evo vec 4 godine koristim samo WD diskove i nisam imao neki kix, niti se zalim na njihov rad. Do sada sam imao 3 WD diska - od 1.2gb, 420mb i 250mb kojeg sam prodao. Mada, u zadnje vreme se nesto razmisljam da kupim jedan AK hard, kao sto neko u ovoj konferenciji rece - najbolji su. AcCeSS DeNiED
diskovi.283 jujo,
# To krajnjeg korisnika ne bi trebalo da se preterano tice, jer on nece # cekati da se njegov primerak vrati sa reparacije, nego ce od dilera # dobiti drugi disk. Da li si 100% siguran. Cak i ovdasnji dileri imaj WD-ov program. # Ma nemoj? Postoje lose serije Quantuma kao i WD-a. Ocajni WD od 1,6GB # su danas redi od Quantum ST serije koja ispusta dusu samo tako. # Prema tome, ako kazes laiku da kupi Quantum a ne WD, nista mu nisi # pomogao. Sta ako mu neko uvali zaostali ST primerak? Ko se ne bi # upecao, "em superpovoljno em je Quantum"? Pa mislio sam na SE. A ni ovi novi WD-ovi su sranje. Kod mene na poslu (4.3) je jedan bacio bad sector po sred WINDOWS\SYSTEM direktorijuma. Naravno... disk je vracen dileru i posto nisu mogli da ga poprave isporucili su novi disk. Fora je u tome sto se diler izvinjavao sto mozda nece moci da nam isporuci novi disk ako ovaj stari prodje reparaciju. # Onaj kome su podaci stvarno bitni uvek ima backup, pa diskovi mogu da mu # crkavaju koliko hoce. Garantni rok WD-a od tri godine je prosto sa # ekonomske strane povoljniji. Backup nikada nije svez.... # A ko zeli da smanji sansu za crkavanje, neka zajebe price Quantum vs. WD # i slicno, bolje da umesto marke zagleda zemlju proizvodnje kada kupuje # disk. Secam se starog dobrog FUJICU M1614-TAV od 1.1. Bio je tih i radio je do pre mesec dana kada je nesrecnim slucajem spaljen. A nikada nisam cuo da se neko na njega zalio.... yooyo:
diskovi.284 milosh.zorica,
> Ako ti podaci nisu bitni onda uzmi WD, a ako su ti bitni...Quantum. To je potpuno tačno. Da li ste znali da LL formatiranje ne pali kod Quantum-a, LL sam probao na starom Maverick-u od 270mb i, nije pomogao.
diskovi.285 milosh.zorica,
> E to već zaista stoji. BTW, pre par meseci sam malo gledao te stvari po > Internetu i koliko videh _svi_ proizvođači diskova daju garanciju od > (bar) tri godine. Većina proizvođača monitora takođe daje trogodišnju > garanciju, pri čemu manje poznate firme daju čak i petogodišnju, kako bi > podigle svoj rejting po pitanju kvaliteta. Izgleda da je samo kod nas > garantni rok "zakucan" na godinu dana (čast malobrojnim izuzecima). Ja sam na svog quantuma od 4.3gb dobio garanciju od 3god. Inače, kupljen u Budimpešti, kod mađ. Quantuma.
diskovi.286 pperica,
Sto se fujitsu diskova tice fenomenalni su. Ne greju se, ne tandrcu ( citaj:dobro nacentrirani) jevtini su i za sada traju. Nema ih po servisima. Servisi su zatrpani seagate diskovima, ostalih ima u tragovima. Narocito je los seag. 1,3Gb koji se kuva ko furuna. Oni su se jako dobro prodavali, bili su pola broja jeftiniji a za one koji su neeekada imali mfm/rll seagate ovo je zvucalo kao dobra firma. Moj seagate jos uvek radi (da kucnem u drvo) i prilicno je ladan, jer sam mu - necete verovati- zalepio cooler za cyrix procesor. Spustio mu je temperaturu za desetak stepeni i doveo je u bezbednu zonu. Uz to, imam WD-ov program za low-lewel format njihovih diskova. Kada se radi sa ploce (cmos setup) postoji sansa da bad-blockovi ostanu. Kada se ganja preko ovog programa, sanse su minimalne. Dolazili su mi krshevi koji su i posle low-lvl bili losi, ali ih je program oporavio. Kome treba program neka se javi na mail ili da mozda bacim uz poruku?!?!?!? Izvinite ako sam udavio, a bogami i ako sam oshinuo temu. Pozdrav, pperica
diskovi.288 vlada.z,
Ljudi, sta vi radite s tim diskovima kad toliko crkavaju. Ja imam dva diska SEAGATE 540Mb i WESTER DIGITAL Caviar 340Mb koji se vrte u mom racunaru vec 4-5 godina. I rade samo tako ( da kucnem u drvo ), a ni ne znam nikoga kome je crko disk, a da se sa njim nije izivljavao. E sad ne znam za tu Quantumovu ST seriju sto svi kazu da se lako kvari, i za neke serije WD Caviara koje navodno ne valjaju. Osim toga ne morate vise da raspravljate o diskovima, posto sam kupio Quantum Fireball SE 2.5Gb, za ovaj drugi racunar. Pozdrav, Vlada
diskovi.289 milosh.zorica,
> program oporavio. Kome treba program neka se javi na mail ili da > mozda bacim uz poruku?!?!?!? Treba mi, ali, za Quantum-a. Burazeru bad-ovao jedan od 270mb Maverick.
diskovi.290 milosh.zorica,
> Da li ste znali da LL formatiranje ne pali kod Quantum-a, LL sam probao > na starom Maverick-u od 270mb i, nije pomogao. Da ne zaboravim, probao sam LL programom iz CMOS-a. Možda bi sa programom upalilo?
diskovi.291 pperica,
Blago tebi, imas blago. Diskovi od 340 i 540 od pomenutih proizvodjaca kao da su pravljeni u pentagonu:) Vecni su. Jedan od njih mi je prezivljavao kratkotrajne prekide u toku rada i to sto u napajanju (zica za 5v nezalemljena) sto na flet kablu. Iskljucivanje na zivo, rad u vertikalnom polozaju... sve je izdrzao junacki. A seagate 1,3 na koji sam bio ponosan, crkao je i pobio sve podatke samo par meseci posle kupovine. Greje se samo tako. A sa WD-om sam zadovoljan. Ozbiljna firma, svakako.
diskovi.292 vlada.z,
Ovaj WESTERN DIGITAL Caviar 340Mb je 1994. proglashen za disk godine. Ali vise se ne pravi takav kvalitet. Na ovom od 340 pise WD Caviar "Accept only the finnest" sto je opravdano, a za ove danasnje diskove to je smeshno retji. Pozdrav...
diskovi.293 jlazor,
> Uz to, imam WD-ov program za low-lewel format njihovih diskova. > Kada se radi sa ploce (cmos setup) postoji sansa da bad-blockovi > ostanu. Kada se ganja preko ovog programa, sanse su minimalne. > Dolazili su mi krshevi koji su i posle low-lvl bili losi, ali ih je > program oporavio. Kome treba program neka se javi na mail ili da > mozda bacim uz poruku?!?!?!? Dobaci, a moza nesto i za IBM-a ako imas ? TIA jlazor
diskovi.294 pperica,
Evo programa, posto su ga mnogi trazil wd
diskovi.295 vlada.z,
>> ** Uz poruku 'WD' (60374 bytes) A jel postoji ovde neka ekstenzija? ( .arj , .zip , .exe )
diskovi.296 pperica,
Izvinjavam se, ekstenzija je ARJ.
diskovi.297 alien,
[] Ako ti podaci nisu bitni onda uzmi WD, a ako su ti bitni...Quantum. Prilično smeo savet, a uz to i pogrešan i zlonameran. Kome su podaci bitni, uvek mora imati backup. Isti, naravno, skoro nikad nije potpuno ažuran, ali svako zna za sebe koja mu je prihvatljiva doza rizika. Hard diskovi generalno spadaju među najpouzdanije komponente i među najpouzdanije medije za pohranjivanje podataka. Naravno, svaki proizvod, pa i hard disk, može da se pokvari i to se dešava diskovima svih proizvođača. Pitanje je samo koliko često i na koji način. I Quantum i WD diskovi se prilično retko kvare. Na osnovu povećeg iskustva, mogu da kažem da su kvarovi kod WD diskova manje bolni, a čini mi se i nešto ređi. Do sada mi ni jedan WD Caviar nije crkao u garantnom roku. Događalo se da se pojave loši sektori, ali u toj situaciji je i dalje bilo moguće napraviti backup svih ili skoro svih korisnikovih podataka. Sa Quantum Fireball diskovima je najčešći opis kvara: crkao. Sem toga, postoje razne manifestacije epileptičnih napada prouzrokovanih specifičnim zahtevima za napajanjem. Najvažnije forme su: a) diska povremeno nema pri detekciji, b) dolazi do poremećaja FAT tabele, c) na disku se pojavljuju lažni loši sektori. U tim graničnim slučajevima se dešava da isti disk radi sasvim lepo u nekoj drugoj mašini. Treba naglasiti da je rizik povećan kada Fireball nije usamljen disk. No, sve su to _granični_ slučajevi i srazmerno su retki. Stoga, onome kome su bitni podaci, a nije u mogućnosti da pravi dovoljno ažuran backup, preporučujem upravo WD Caviar diskove, pre nego Quantum Fireball. Takođe, imam lepa iskustva sa IBM i Fujitsu diskovima. No, odgovorno tvrdim da od firme proizvođača diska mnogo veći uticaj na pojavu eventualnog kvara ima sam korisnik. Mnogo je važnije gde se disk nalazi, sa čim radi i kakav je odnos korisnika prema njemu. Svi diskovi koji su mi vraćeni u garantnom roku su bili vađeni i šetani! Ni jedan jedini disk koji sam stavio u konfiguraciju (testirao, zapečatio i prodao) mi nije otkazao. Kuc-kuc. NI JEDAN! Kao što rekoh, kvarovi su retki, ali uvek treba biti oprezan i praviti jeftin "priručni" backup. Verovatnoća gubitka podataka se bitno smanjuje ako disk ima (bar) dve particije i ako se na njima pravi unakrsni backup.
diskovi.298 alien,
[] Hmm, odakle potiče ta fama o "nekvalitetnim ST Qunatumima"? Od samih ST diskova ;>. Da ti je prošlo dovoljno diskova kroz ruke i da si zagledao specifikacije po pitanju strujnih zahteva, video bi da svaki Fireball TM traži otprilike duplo jaču struju nego diskovi drugih proizvođača, pa i drugi Quantumovi modeli. Imaš dovoljno znanja da znaš da to, sem što remeti stabilnost napajanja, dovodi do znatno većeg zagrevanja (disipirana energija zavisi od kvadrata jačine struje), što dovodi do poremećaja i elektronskih i mehaničkih karakteristika, a to... ST i SE serije traže još jaču struju (oko 3 puta veću nego neki WD, IBM ili Fujitsu). Prilikom projekotvanja ST-a tvorci nisu dovoljno vodili računa o tome i ti diskovi se _pregrevaju_. Quantum je relativno brzo shvatio grešku i proizvodnju ST-a zamenio SE diskovima. Najvažnija razlika je u tome što su promenjeni materijali koji se koriste i tako poboljšano hlađenje i smanjene posledice pregrevanja. Iskustvo sa SE diskovima mi je ok, osim nesrećne okolnosti da su i oni, kao i ST u svađi sa inače odličnim FIC pločama. [] Jel to na osnovu nekog ličnog iskustva ili na osnovu "iskustva" [] pojedinih domaćih novinara-hardveraša koji vole da donose zaključke [] na osnovu uzorka od dva diska, da im ne navodim sad imena? Bolje navedi imena, jer si ovako meni već uspeo da staneš na živac. [] Koliko mi je poznato, u poslednjih par godina su jedino Western Digital [] diskovi imali potvrđeno lošu seriju (3160) koja je ubrzo povučena, Slabo ti je poznato. Samo deo diskova tog modela je imao falinku i WDC je korektno (zbog toga je ta firma u civilizovanim zemljama u vrhu po poštovanju, a u ovim krajevima je gubav svako ko prizna svoju grešku) obavestila javnost o tome i priložila softver za otkrivanje i eventualnu korekciju greške. Ti falični diskovi su relativno malobrojni spram ukupnog broja Caviara od 1.6 GB koji su u svoje vreme imali vrhunske performanse. [] već samo da naglasim da nisam čuo ništa slično na temu Quantuma, [] osim na Sezamu Pro i to od par ljudi koji lično držim za "paljevine" [] i sklone demagogiji. Ti si baš rešio da vređaš!? ;( [] Ukoliko je u našim krajevima i bilo učestalijih problema sa Quantumovim [] diskovima, to može biti iz više razloga: [] [] - Quantumi su bili, a verovatno su to još uvek, ubedljivo najtraženiji [] diskovi u Jugoslaviji, pa je i logično da najviše pojedinačnih kvarova [] bude među njima. Opet grešiš! b) Najtraženiji diskovi kod nas nikada nisu bili Quantumi, već čuvena marka "Najjeftiniji". Diskovi s tom nalepnicom su se najčešće i kvarili - kako zbog toga što ih je bilo najviše, tako i zbog toga što su uklapani s hardverom iste "firme". Quantum u tu kategoriju nije ulazio s Fireball diskovima, već nekim drugim (npr. Bigfoot) koji su odveć spori da bi se slupali i isuviše glomazni da bi bili masovniji. b1) Quantum diskovi su bili najtraženiji u krugovima oko stare ekipe "Računara" tj. međ' vernicima DVV-ovih diletantskih saveta. a) U našim krajevima je bilo i ima učestalih problema s Quantum Fireball diskovima zbog: - rasprostranjenosti loših električnih instalacija, konkretno: - nepostojanja adekvatnog uzemljenja - nestabilnog napona električne mreže - nestručnosti i neodgovornosti korisnika Ti uzroci su najčešći uzrok kvarova svih komponenti, a kod QF diskova posebno dolaze do izražaja, jer su ti diskovi jako osetljivi po pitanju napajanja (obično PC napajanje nije pravljeno za "military" uslove rada ;)), a i zbog toga što te diskove najčešće kupuje profil korisnika ("ložane") koji neodgovorno smatra da je mnogo stručniji nego što zaista jeste. [] Uglavnom, nigde na Internetu nisam našao informacije koje bi potkrepile [] tvrdnje da je ST serija loša ili da ima neku konstrukcionu grešku zbog [] koje je povučena. Na Quantumovom sajtu jasno stoji da je serija SE samo [] logičan naslednik vrlo uspešne serije ST, i da donosi veći opseg [] kapaciteta i nešto bolje performanse. Na taj način je moguće svaku grešku opravdati... ;) (Uglavnom, nigde na Internetu nisam našao informacije koje bi potkrepile tvrdnje da je srpsko vojno angažovanje u Bosni bilo loše ili da je imalo neku stratešku grešku zbog koje je napušteno. Na SPS-ovom sajtu jasno stoji da je Dejtonski sporazum samo logičan naslednik vrlo uspešne odbrane srpskog naroda, i da donosi veći opseg mira i prosperiteta i nešto bolje uslove poslovanja.)
diskovi.299 obren,
Warning! Very long message :) > Da ti je prošlo dovoljno diskova kroz ruke i da si zagledao > specifikacije po pitanju strujnih zahteva, video bi da svaki Fireball > TM traži otprilike duplo jaču struju nego diskovi drugih proizvođača, pa > i drugi Quantumovi modeli. Imaš dovoljno znanja da znaš da to, sem što > remeti stabilnost napajanja, dovodi do znatno većeg zagrevanja > (disipirana energija zavisi od kvadrata jačine struje), što dovodi do > poremećaja i elektronskih i mehaničkih karakteristika, a to... Zaista ne ne mogu da se hvalim baš prevelikim brojem diskova koji su mi prošli kroz ruke, ali video sam na delu solidan broj diskova (tri mašine u kući koje u proseku jednom godišnje promene disk) i nikad ni sa jednim proizvođačem niti modelom nije bilo problema, uvek je bio u pitanju upgrade na veći/brži disk. A sad malo na temu "power consumption": Evo upravo sam otvarao kompjutere kako bih uporedio deklarisanu potrošnju za dva igrom slučaja "sučeljena" diska u ovoj diskusiji - u jednom računaru je Quantum Fireball serije ST od 3.2GB, a u drugom je WD Caviar 34300. Stvari stoje ovako: Quantum vuče 0.65A(+5V) i 0.72A(+12V) što daje ukupnu vatažu od 11.89W dok je kod WD-a deklarisana potrošnja 0.56A(+5V) i 0.27A(+12V) što je pak 6.04W odnosno duplo manje od Quantuma. Odavde bi mogao da izvuče teoretski zaključak da se Quantum duplo više greje, ali ne lezi vraže ;) Izvadio sam i ispipao na dodir oba diska nakon 10+ sati neprekidnog rada i oba su više nego mlaka, dakle ni traga ikakvom pregravanju kod Quantuma. Čak bih rekao da je Caviar za koji stepen topliji, naročito sa strane na kojoj se nalazi elektronika! Ako ne veruješ, možeš da svratiš na kaficu kad god hoćeš pa da se lično uveriš :) Još malo na temu potrošnje struje... Potražio sam strujno-naponske specifikacije za PC računar i našao vrlo detaljne informacije na sajtu jedne firme koja pravi napajanja (trafoe). Stvari po tom pitanju stoje ovako: 1) Procesor - potrošnja struje varira u zavisnosti od stepena uposlenosti. Ne pada ispod 2A a dostiže u pikovima i čitavih 6-7A (!) kada je CPU jako uposlen. Uzima se prosek od 5A, pri čemu naravno voltaža zavisi od proizvođača (Intel, AMD, Cyrix) i samog modela procesora. Sve u svemu angažovana snaga od nekih 15 vati, plus ventilatorče na leđima sa 0.3A * 12V = 4W, pri čemu povučena struja izrazito jako varira i tako nemilosrdno remeti stabilnost napajanja ;) 2) SIMM Memorijski moduli u proseku vuku 7.2-7.5A pri +5V u zavisnosti od kapaciteta. Nisam našao za DIMM, ali pretpostavljam da je vrlo slično samo što je napon 3.3V umesto 5V. Dakle da zaokružimo na nekih 35W. 3) EISA specifikacija predviđa maksimalnu potrošnju od 4.5A na +5V i to _po slotu_ pri čemu se prosečna potrošnja struje kreće od 2A do 3A, opet po slotu. To znači da se realna potrošnja dobija kao suma svih iskorišćenih slotova. Nekih 15W za jedan popunjen ISA slot, ako imaš više ISA kartica onda dodaš i njih. 4) PCI slotovi vuku 5A(+5V), 7.6A(3.3V) i 0.6A(+12V) po slotu, da sad ne računam snagu, opet je više nego solidna. Dakle, angažovana struja/snaga kod Quantuma, i uopšte kod hard diskova je "mila majka" u odnosu na potrošnju ostalih komponenti računara, tako da je prilično smela tvrdnja da 700 miliampera može da poremeti stabilnost napajanja čiji je garantovani strujni kapacitet veći bar za red veličine (ne setih se da pogledam šta piše na trafou kad sam otvarao računare). Evo kad smo već kod zagrevanja diskova, donosili su mi recimo prijatelji razne diskove da im narežem backup, tako da se sećam pojedinih ekstremnih primera. Recimo, najtopliji primerak je bio jedan Seagate od giga ili dva, ne sećam se tačno, koga sam jedva izvadio iz fioke koliko je bio "usijan", i to nakon samo 45-50min rada koliko je trebalo da se nareže jedan CD! > ST i SE serije traže još jaču struju (oko 3 puta veću nego neki > WD, IBM ili Fujitsu). Prilikom projekotvanja ST-a tvorci nisu dovoljno > vodili računa o tome i ti diskovi se _pregrevaju_. Quantum je relativno > brzo shvatio grešku i proizvodnju ST-a zamenio SE diskovima. Najvažnija > razlika je u tome što su promenjeni materijali koji se koriste i tako > poboljšano hlađenje i smanjene posledice pregrevanja. Kao što rekoh, ovaj Quantum ST koji kod mene radi u prilično overklokovanom računaru (83MHz) u kome se stoga sve pojačano greje, u sred Jula meseca je umereno mlak, čak nešto hladniji od kavijara koji radi u gotovo identičnom računaru. Jednostavno, ne verujem da je pomenutih 700mA faktor na koji treba gledati na taj način koji ti gledaš, naročito imajući u vidu činjenicu da Quantumi imaju i veću brzinu rotacije od ostalih diskova, koja verovatno zahteva jaču struju za potrebe elektromotora. E sad, možda je Quantum zbog potrošnje loš izbor za neki prenosni računar (brže trošenje akumulatora), ali u normalnom PC-u Quantum zahvaljujući superiornim performansama za mene i dalje ostaje "tata-roditelj". Još samo da je malo tiši... Milina :) Naravno, svima koji su imali neka negativna iskustva sa Quantumima ostavljam legitimno pravo na sopstveno mišljenje i predrasude :) > [] Jel to na osnovu nekog ličnog iskustva ili na osnovu "iskustva" > [] pojedinih domaćih novinara-hardveraša koji vole da donose zaključke > [] na osnovu uzorka od dva diska, da im ne navodim sad imena? > > Bolje navedi imena, jer si ovako meni već uspeo da staneš na > živac. Ne, nisam mislio na tebe (rekoh ti na mail na koga sam mislio) no ipak neću javno navoditi imena jer ne želim da se zameram ni sa kim zbog usranih diskova. Izvinjavam se što sam pominjao ikoga, makar i posredno. > [] Koliko mi je poznato, u poslednjih par godina su jedino Western > [] Digital diskovi imali potvrđeno lošu seriju (3160) koja je ubrzo > [] povučena, > > Samo deo diskova tog modela je imao falinku i WDC je korektno > (zbog toga je ta firma u civilizovanim zemljama u vrhu po poštovanju, > a u ovim krajevima je gubav svako ko prizna svoju grešku) obavestila > javnost o tome i priložila softver za otkrivanje i eventualnu korekciju > greške. Ti falični diskovi su relativno malobrojni spram ukupnog broja > Caviara od 1.6 GB koji su u svoje vreme imali vrhunske performanse. Nisam shvatio šta hoćeš da kažeš sa onim "deo diskova"? Niko normalan ne tvrdi da će svaki WD-ov disk iz te serije da crkne, ali neuobičajeno veliki broj ih je otkazivao, što je, ponavljam, WD javno priznao i što je pohvalno sa njegove strane (pored toga što su neki dileri dobijali instrukcije da obaveste sve kupce kako bi mogli da zamene svoje diskove za novije modele, čak i ako se nisu sami žalili!). O tome se mogu naći reference širom Interneta. Mogu da potražim par URL-ova sa informacijama ako baš hoćeš, pominjao sam ovaj slučaj u rubrici "Bube" u Računarima, sećam se dobro cele priče. Korporacija Western Digital je javno priznala postojanje konstrukcione greške kod ovih diskova, zbog čega je neplanirano prekinula njihovu proizvodnju i prešla na tehnologiju sa dva cilindra za diskove istog kapaciteta. > [] Uglavnom, nigde na Internetu nisam našao informacije koje bi potkrepile > [] tvrdnje da je ST serija loša ili da ima neku konstrukcionu grešku zbog > [] koje je povučena. > > Na taj način je moguće svaku grešku opravdati... ;) > (Uglavnom, nigde na Internetu nisam našao informacije koje bi potkrepile > tvrdnje da je srpsko vojno angažovanje u Bosni bilo loše ili da je imalo > neku stratešku grešku zbog koje je napušteno. Ajde sad da filozofiramo... :) Obrati pažnju na sitnicu da nisam rekao kako nisam _naišao_ na takve informacije već da ih nisam _našao_, što znači da sam ih baš tražio. Da su Quantumi ST imali neku konstrukcionu grešku, gotovo sigurno bi se bar negde na Mreži mogla naći informacija o tome, makar i u vidu sumnje ili špekulacije. Ja sam tako nešto zaista svojski tražio ali nisam uspeo da nađem. Ako si pronašao neki URL koji se bavi pomenutom tematikom zaista me interesuje da pročitam, a možeš i da preneseš ovde, verovatno bi zanimalo veći broj ljudi. BTW, nemam preteraonog razloga ni da branim ni da napadam Quantum diskove, disk k'o disk, samo što je najbrži i japanski, a ja mnogo volim Japance i ne dam da mi ih neko dira ;))
diskovi.301 stameni,
Kakva su mišljenja o Seagate diskovima iz serije Medalist? Jedan od 1.7M me duže vreme dobro služi, a prema nekom tekstu, troši maksimalno 4.9W, ako sam pravilno protumačio istog.
diskovi.302 alien,
[] (tri mašine u kući koje u proseku jednom godišnje promene disk) i [] nikad ni sa jednim proizvođačem niti modelom nije bilo problema, [] uvek je bio u pitanju upgrade na veći/brži disk. Kao što rekoh - u većini slučajeva i nema nikakvih problema. Svi diskovi prolaze rigorozne fabričke testove i problemi se javljaju samo u "graničnim" slučajevima u kombinaciji sa korisničkim okruženjem. Ti granični slučajevi mu nekako i dođu problematika o kojoj ovde pričamo. [] A sad malo na temu "power consumption": Čini mi se da si pogrešno protumačio moje zamerke po pitanju strujnih zahteva. Nije problem u potrošnji (pogledaj specifikacije nekih većih SCSI diskova ako hoćeš da vidiš šta je POTROŠNJA ;)), već u samim zahtevima i zagrevanju koji u nekim kombinacijama pomenutih graničnih slučajeva prave probleme. Zanimljiv eksperiment: računar sa Quantum Fireball ST ili SE, pločom FIC sa nekim VIA VPx čipsetom (npr. VA-502 sa VPX) i najobičnijim mini-tower kućištem sa priključenom LED diodom za indikaciju rada IDE hard diska... Povremeno se javlja da, prilikom dužeg angažovanja HDD-a i odgovarajuće LED diode, disk pobrljavi (npr. ne vidi neke fajlove). Zona sumraka, a? ;) Čim iskopčaš LED diodu, sve radi savršeno. Te ploče inače rade savršeno sa svim ostalim diskovima, a možda i ti diskovi sa ostalim pločama... Verovatno može da se desi i da neki primerak ploče i primerak diska istih modela i istih proizvođača rade sasvim korektno zajedno, ali nije mi bilo do daljeg eksperimentisanja. [] Stvari stoje ovako: Quantum vuče 0.65A(+5V) i 0.72A(+12V) što daje [] ukupnu vatažu od 11.89W dok je kod WD-a deklarisana potrošnja 0.56A(+5V) [] i 0.27A(+12V) što je pak 6.04W odnosno duplo manje od Quantuma. Specifikacije za digitalu (+5V) i motore (+12V) bi ipak trebalo posmatrati odvojeno. (Iako zagrevanje obično bratski dele.) S digitalnim komponentama je stabilnost napona mnogo manji problem - prvenstveno zbog toga što manje-više tretiraju samo određenu razliku, a ostalo odsecaju (pa je preciznost često manje bitna), ali i zbog toga što je u pitanju manji napon. Nailazio sam na dosta slučajeva gde su digitalne komponente bez greške radile jako dugo iako je masa "plivala" na velikom naizmeničnom naponu (npr. 110V) zbog lošeg uzemljenja. Crkavale bi tek kad bi došlo do nekog strujnog udara. Motori nedostatak uzemljenja i loše napajanje teže podnose i tu treba znati da je najčešći simptom lošeg uzemljenja otkazivanje ventilatora na hladnjaku procesora. Srećom, skuplji motori su obično izdržljiviji, a ima puno motora: ventilator na napajanju, na procesoru, svaki flopi po dva, svaki hard po dva, svaki CD po tri... Možda bi bilo zanimljivije da se pozabavimo specifikacija svih tih motora (umesto specifikacija elektronike koje si naveo), kako dok se konstantno vrte, tako i u hvatanju zaleta, al' čini mi se da da ipak treba da posvetimo vreme i nekim drugim stvarima u ovom životu... ;) Stoga povremno praktičnijim smatram izvlačenje zaključaka na osnovu empirije, nego na osnovu nepotpunih, a povremeno i nepouzdanih specifikacija proizvođača. Na žalost, ne znamo da li se WD-ovih 270mA, Quantumovih 720mA, IBM-ovih 190mA i Fujitsu-ovih 300mA odnose na nekakvo vršno ili tipično opterećenje, ali pretpostavljam da se i kod jednih i kod drugih odnosi na istu stavku i pretpostavljam da se odnosi na tipično. (Pretpostavka je zasnovana na drevnom nepisanom sporazumu proizvođača hardvera da navode stavku koja im najviše odgovara, pa tako npr. svi proizvođači hard diskova iskazuju kapacitet u milionima bajta. ;)) Svaki put kada uključiš računar, možeš čuti koliko treba hard disku da se zavrti (a u tom trenutku nije jedini koji to pokušava u tom kolu). Zamisli situaciju u kojoj mu to ne uspeva, sitauciju u kojoj isključuješ i uključuješ računar po nekoliko puta da bi to uspeo. Zamisli kako si naslonio uvo na mašinu da slušaš kako se vrte momentom inercije nošeni diskovi nakon isključenja da bi u odgovarajućem trenutku uključio ponovo mašinu i iskoristio zamah da bi se zavrteli do potrebne brzine... Zamisli zonu sumraka. Zamisli kako ti ScanDisk u sličnoj situaciji prijavljuje da imaš faličan FAT i ko zna šta sve još. Zamisli da znaš (a treba da znaš) da je sa podacima sve u redu ali ih zbog trenutne nepreciznosti motora nikako ne treba pipati i da momentalno isključuješ mašinu i radiš ono što se u takvim situacijama _mora_ raditi - nosiš disk na drugu mašinu da spašavaš podatke. Spašavaš podatke, spremaš se da vratiš disk dobavljaču, formatiraš ga... Serviser džambo dobavljača ga testira, na test mašini (neopterećenoj) je sve ok i... Zamisli pakao. [] Odavde bi mogao da izvuče teoretski zaključak da se Quantum duplo više [] greje, ali ne lezi vraže ;) Teoretski možeš da izvučeš zaključak da se samo zbog angažovane struje namotaji Quantumovih motora greju bitno više, a o grejanju mehanike prouzrokovanim većom brzinom da ne govorimo... ;) Uostalom svi noviji diskovi povremeno vrše automatsku termičku rekalibraciju, jer se dimenzije menjaju s temperaturom... ;> [] Izvadio sam i ispipao na dodir oba diska nakon 10+ sati neprekidnog [] rada i oba su više nego mlaka, dakle ni traga ikakvom pregravanju kod [] Quantuma. Čak bih rekao da je Caviar za koji stepen topliji, naročito sa [] strane na kojoj se nalazi elektronika! Ako ne veruješ, možeš da svratiš [] na kaficu kad god hoćeš pa da se lično uveriš :) Verujem :). Caviar ima kompleksniju elektroniku. No, nemoj se začuditi ako naletiš na isti model Fireball-a kao tvoj koji se mnogo više greje nego tvoj... ;> Više puta mi se dogodilo da se QF-ovi iz iste serije (sa iste gomile, iz iste kutije) različito čuju i različito greju. Imaš dobar primerak :). Uostalom, većina je dobra. [] Kao što rekoh, ovaj Quantum ST koji kod mene radi u prilično [] overklokovanom računaru (83MHz) u kome se stoga sve pojačano greje, Na koliko ti radi PCI magistrala? ;> [] Jednostavno, ne verujem da je pomenutih 700mA faktor na koji treba [] gledati na taj način koji ti gledaš, naročito imajući u vidu činjenicu [] da Quantumi imaju i veću brzinu rotacije od ostalih diskova, koja [] verovatno zahteva jaču struju za potrebe elektromotora. Izgleda da me nisi najbolje razumeo, ali je baš zgodno što si ukazao na to na šta sam i ja hteo da ukažem. Quantum brzinu izvlači rotacijom na ivici žileta, a WD pretežno superiornom elektronikom. Imam utisak da WD ostavlja više "lufta" tamo gde Quantum cedi krajnje mogućnosti mehanike. Mehanika je uvek manje pouzdana, poroznija i teža za _precizno_ projektovanje, proizvodnju i testiranje. Dovoljna je sićušna neuočljiva nepravilnost da bi nakon dužeg rada došlo do toga da se diskovi ne mogu lako i pravilno vrteti kao u startu, da bi se pojavilo novo trenje, da bi im trebalo više i više struje, da bi sve otišlo u... [] BTW, nemam preteraonog razloga ni da branim ni da napadam Quantum [] diskove, disk k'o disk, samo što je najbrži i japanski, a ja mnogo volim [] Japance i ne dam da mi ih neko dira ;)) Statistički, Quantum diskovi proizvedeni u Japanu nešto ređe otkazuju nego Quantum diskovi proizvedeni u nekim drugim zemljama.
diskovi.303 supers,
>> Kakva su mišljenja o Seagate diskovima iz serije Medalist? >> Jedan od 1.7M me duže vreme dobro služi, a prema nekom tekstu, >> troši maksimalno 4.9W, ako sam pravilno protumačio istog. Mene fantastično služi Seagate Medalist 1,3Gb, onaj ozloglašeni koji se navodno greje kao furuna. Nisam prvi vlasnik, pre mene je radio u jednom serveru. Nedavno je preživeo usijanje kućišta, kada je ventilator zbog prašine prestao da se vrti, što satima niko nije primetio...
diskovi.304 popovics,
Koliko bi vredeo moj stari disk Maxtor 1.3Gb?
diskovi.305 supers,
Izvadio sam nepoznati disk iz fioke, povezao ga kablovima i pokušao da podignem sistem. Dobio sam poruku PRESS A KEY TO REBOOT. Šta to znači? Da li to znači da disk nema butabilnu particiju (čuo sam da se to radi da se ne bi menjala slova kada se fioka odnese negde). Ali, navikao sam da je uobičajena poruka u tom slučaju "Non system disk or disk error". Ili to znači da je disk loše džamperisan, nije IDE ili nešto još gore? Ili može da bude i jedno i drugo?
diskovi.307 sjocic,
Kakvi su ovi novi Quantum-ovi diskovi LE serije ? U cemu je stos sa tako niskim cenama, naime 4.3 SE je svega 20 dem jeftiniji od 5.1 LE serije.
diskovi.308 milosh.zorica,
Pa, i između 2.5 i 2.1 je razlika 10dm, ali iste serije. A, 4.3 je od 3.2 skuplji isto oko 10-15dm. Da, stvarno, kakvi su LE diskovi, UDMA, brzina, kvalitet, pouzdanost, cena je sasvim ok tj. odlična.
diskovi.309 bastion,
> Da, stvarno, kakvi su LE diskovi, > UDMA, brzina, kvalitet, pouzdanost, cena je sasvim ok tj. odlicna. Ovi iz LE serije su odprilike 20% brzi od ostalih, a pored toga imaju kao neku "sigurnosnu kocnicu" tako da pri padu ili udaru diska on se nesteti (cak i dok radi???) . Trenutno imam jedan od 5.1 GB, dosad mi nije pravio nikakve probleme (valjda mi nece ni praviti).
diskovi.310 bastion,
> > Da, stvarno, kakvi su LE diskovi, > > UDMA, brzina, kvalitet, pouzdanost, cena je sasvim ok tj. odlicna. > > Ovi iz LE serije su odprilike 20% brzi od ostalih, a pored > toga imaju kao neku "sigurnosnu kocnicu" tako da pri padu ili > udaru diska on se nesteti (cak i dok radi???) . > Trenutno imam jedan od 5.1 GB, dosad mi nije pravio nikakve probleme > (valjda mi nece ni praviti). Serija je EL a ne LE!
diskovi.311 thug,
Ima li neko Quantum Fireball SE 4,3 Gb ? Ako neko ima ili zna neka napise svoje misljenje tipa da li je pouzdan i tome sl. Sorry ako se o tome slicnom vec pisalo, ali nisam bio ovde vec duuugo...:) poz, thug.
diskovi.312 dr.grba,
>> Ima li neko Quantum Fireball SE 4,3 Gb ? >> Ako neko ima ili zna neka napise svoje misljenje tipa da li je >> pouzdan i tome sl. Vrlo dobar disk. Koristim ga sa zadovoljsvom, ali ne još zadugo: uz doplatu od 60-70 DEM prelazim na 6 GB (:
diskovi.313 thug,
-> Vrlo dobar disk. Koristim ga sa zadovoljsvom, ali ne jos zadugo: uz -> doplatu od 60-70 DEM prelazim na 6 GB (: A, sta kazes za Quantum 5.2 (mislim) EL , on je skuplji od onog 4.3 za nekih 20 DM, a ipak ti je giga vise. Kakav je to disk ? Bedak bi bio da kupim ovaj veci pa da nesto zezne, a sa druge strane isplati se dati 20 dm vise kad je vec jeftino !? poz, thug.
diskovi.314 vule.,
Kako da sa Part. Magic obrisem extended particiju ? Zauzima mi 980Mb a ne mogu da je koristim...UPOMOC !
diskovi.315 saint,
=> Kako da sa Part. Magic obrisem extended particiju ? Obrisije sa FDISKOM :)
diskovi.316 milosh.zorica,
> Ima li neko Quantum Fireball SE 4,3 Gb ? Imam ga ja, već 3 meseca. Ali, S* serije već god dana. > Ako neko ima ili zna neka napise svoje misljenje tipa da li je > pouzdan i tome sl. Dosta pouzdan, brz osrednje tih. Nema više one BUG-ove, kao ST.:) Po meni najbolji izbor je Quantum. Quantume imam, već 4 god. Potrošač struje jeste veliki, kao i svi Quantum-ovi diskovi.
diskovi.317 jujo,
# Koliko bi vredeo moj stari disk Maxtor 1.3Gb? Max 130 dem. yooyo:
diskovi.318 mediteran,
║ A, sta kazes za Quantum 5.2 (mislim) EL , on je skuplji od onog 4.3 ║ za nekih 20 DM, a ipak ti je giga vise. ║ Kakav je to disk ? Slična pitanja su i mene morila, jer sam imao 3.2SE, a razlika u ceni je minorna. Stoga sam jučerašnji dan izdvojio za maltretiranje jednog 5.1EL. :) Na početku me je čekalo malo razočarenje, jer Quantum nije ništa promenio po pitanju potrošnje struje. Što se tiče zvuka, ni tu se nije ništa bitno promenilo, tako da se i EL serija može svrstati u grupu srednje bučnih diskova. I tu je otprilike bio kraj loših strana. Maltretirao sam ga raznoraznim Core-ovima ;), AutoCAD-om, 98-icom, Nortonima itd., itd. Moj lični (subjektivni) utisak je da razlike u brzini ima (nabolje, naravno), za nekih cca 10-15% . Tako da ga nisam više ni vadio iz kućišta. :) ║ Bedak bi bio da kupim ovaj veci pa da nesto zezne, a sa druge ║ strane isplati se dati 20 dm vise kad je vec jeftino !? Uprkos opisanim pozitivnim rezultatima isprobavanja, sumnja je i dalje postojala, te sam malo prolunjao Mrežom, gde sam saznao da se radi o najmanjoj verziji iz serije EL (lepeza se proteže , čini mi se, do 10Gb). Ukoliko se ova činjenica poveže sa odmorima i žegom koja je uhvatila naše dilere i njihovu zaostalu junsku robu ;) , dobijaju se razlozi minimalnih razlika u ceni EL-a i SE-a. Pozdrav, ztasic
diskovi.319 supers,
Ljudi, pomagajte, ne mogu da sastavim sledeće tri komponente da rade zajedno: Quantum Fireball SE 2.1GB, IDE CDROM TEAC 32x i SCSI pisač PHILIPS CDD200. Sve to treba na radi na Soyo VX ploči sa ISA SCSI kontrolerom Adaptec AHA-1540 (tako nešto...). Nikakvih konfilkata oko resursa nema, koliko sam ja video. Radio sam ovako: u config.sys ubacio ASPI drajvere za kontroler i SCSI CD, i ATAPI drajver za IDE CD. E, sad odmah nastaje problem: MSCDEX oba ova CD-a (IDE i SCSI) vidi kao unit 0. (odnosno, imam utisak da ih baš i ne razlikuje, iako im je dodelio različita slova). Nakon dugotrajnog igranja postigao sam da više ni SCSI Philips neće lepo da radi kad otkačim IDE TEAC. A pre je lepo radio. Sada mogu da se prosto kopiraju fajlovi sa njega (Philipsa) ali čim se pod Win pokrene neki program sa CD-a sistem se ruši. Naravno, originalni *.vxd fajlovi i za Philips i za TEAC su na svom mestu u system direktorijumu, ali džaba. Kažite mi da li ove stvarčice uopšte hoće da rade zajedno i pomozite mi savetom kako da bar Philips vratim u normalu (kao što je i pre radio pod Windowsom).
diskovi.320 alien,
Pošto sam nedavno prilično kritikovao Quantum diskove, a sada testiram (pod testiranjem podrazumevam korišćenje u svojoj mašini, za svakodnevne aktivnosti) jednog Fireball EL 5.1 GB, red je da kažem nešto :). [] Na početku me je čekalo malo razočarenje, jer Quantum nije ništa [] promenio po pitanju potrošnje struje. Što se tiče zvuka, ni tu se nije [] ništa bitno promenilo, tako da se i EL serija može svrstati u grupu [] srednje bučnih diskova. Moj utisak na prvi pogled je bio pozitivan - drastično su izmenili kućište diska, promenili i materijale i dizajn, pa čak i improvizovali kakav-takav hladnjak na onom plikovima sklonom ;) čipu. Vidi se da su poradili na razvoju (čak je i elektronika drugačija) i napravili dovršeniji uređaj. Što se zvuka tiče - drugačiji je. Nekad je neobično tih, a nekad neprijatan. Što se grejanja tiče, ovaj primerak koji mučim se greje očekivano (al' to ide od primerka do primerka). Na ovim vrućinama mi se toliko grejao i WDC 4.3 GB ;). Možda bi bilo zanimljivo staviti ih u rack i terati da rade malo duže da vidimo koliko će izdržati ;>, ali tako nešto se protivi mojim verskim ubeđenjima. [] I tu je otprilike bio kraj loših strana. Maltretirao sam ga raznoraznim [] Core-ovima ;), AutoCAD-om, 98-icom, Nortonima itd., itd. [] Moj lični (subjektivni) utisak je da razlike u brzini ima (nabolje, [] naravno), za nekih cca 10-15% . Odmah se primeti da je brži, ali ne svuda podjednako, a glavni uzrok tome je, čini se, bitno veći cache/buffer (pitanje je kako to treba zvati) - preko 400 kB! Ne bi me začudilo kada bi cache na novim HDD-ovima u narednih godinu dana dostigao i veličine od po više megabajta.
diskovi.321 jujo,
Pre neki dan sam pazario Quantum SE 6.4Gb. Lep disk... Brz disk... Tih disk... Vec mi je masina ukljucena skoro 6 sati i disk je mlak. Sa UDMA drajverima za DOS sysinfo pokazuje 4.1 mb/sec, a core 32 mb/sec. Za cenu od 410 DEM mislim da je OK. I jedno pitanje... Cuo sam da je Quantum Fireball LE 5.1gb "Windows" disk, odnosno pod DOS-om je spor a pod Windozima leti. Zato mu je i tako mala cena. Da li je to tacno? yooyo:
diskovi.322 jujo,
# Nikakvih konfilkata oko resursa nema, koliko sam ja video. # Radio sam ovako: u config.sys ubacio ASPI drajvere za kontroler i SCSI # CD, i ATAPI drajver za IDE CD. E, sad odmah nastaje problem: MSCDEX oba # ova CD-a (IDE i SCSI) vidi kao unit 0. (odnosno, imam utisak da ih bas i # ne razlikuje, iako im je dodelio razlicita slova). Probaj da promenis redosled drajvera u config.sys. Stavi npr. prvo TEAC-a pa posle SCSI, pa probaj, a zatim obrnuto. Ako imas instaliran UDMA drajver u Windowsima ond negde u uputstvu pise da u tom slucaju treba izbaciti CD drajver iz config.sys-a jer nastaju slicni konflikti koje si ti opisao (blokiranje/rusenje masine prilikom pristupanja CD-u). yooyo:
diskovi.323 vstan,
Potrebna na pozajmicu elektronika za Conner CFS-850, radi skidanja važnih podataka. Sledi nagrada :)
diskovi.324 calex,
> Potrebna na pozajmicu elektronika za Conner CFS-850, Jel' to došlo crno vreme za tu seriju? ;) Kolegi crk'o CFA-850 ali je uspeo da nađe drugi i prebaci ono što mu je bilo na njemu. Ko zna šta bi bilo da nije, tu mu je bilo ono što je radio poslednijh meseci a inače se bavi isključivo animacijama. Poslovi naplaćeni, sve pare potrošene ;) a svi radovi propali. ;>> Imao je sreće ... Ako ti nešto znači, znam gde može da se nađe disk koji ti treba.
diskovi.325 silence,
Ima li ko program za low-level formatiranje Fujitsu diskova ili ideju kojim programom to može da se uradi, kako se program zove i gde se može naći?
diskovi.326 stameni,
Na mašini čiji BIOS nema podršku za LBA, a disk je veći od 520M, instaliran je Dynamic Drive Overlay, tako da se sada vidi ceo disk. Probaću da stavim ploču koja ima LBA podršku. Zato imam nekoliko pitanja. Da li je potrebno deinstalisati DDO da bi disk radio sa novom pločom (mislim da nije)? Pošto ploča ima autodetekciju parametara diska, da li će uspeti da prepozna disk, ili je potrebno ručno podesiti parametre (trebalo bi da uspe)? Ako je potrebno ukloniti (uninstall) drajver, da li je potrebno iznova particionisati i formatirati disk (mislim da jeste potrebno)? Ako je potrebno da dam još koji podatak, samo javite :) Thanks!
diskovi.327 alien,
[] Ako je potrebno ukloniti (uninstall) drajver, da li je potrebno [] iznova particionisati i formatirati disk (mislim da jeste [] potrebno)? Najsigurnije je da napraviš backup kompletnog diska, da ukloniš i taj drajver i particije i da ga ponovo particionišeš na novoj ploči i zatim vratiš podatke. Šanse da bilo šta drugo uspe su tako male (a rizik veliki) da ne vredi da uopšte gubiš vreme na razmišljanje o tome, a kamoli na pokušaj.
diskovi.328 popovics,
Posto mi predstoji nabavka CD-ROM-ova za dva racunara potreba mi je informacija o tome gde se mogu naci sporiji modeli i po kojoj ceni.
diskovi.329 jolicm,
Quantum Fireball 1.7 GB ispušta dušu... Počeli su bad sektori ... Da li pomaže neki low level i ako pomaže kojim programom ? šta je najbolje uraditi (osim bacanja diska).
diskovi.330 bsto,
Probaj sa QUANTUM ontrack-om da izvrsis low level. Ako nista drugo onda barem sa tim programom mozes da ih izolujes kao particiju.
diskovi.331 ab.comp,
==> šta je najbolje uraditi (osim bacanja diska). Bacanje kladiva, kugle, kamena s ramena...:) Probaj neki od novijih Ontrack-ovih Disk Wizarda da li mogu da urade nešto jer su mi Disk Manageri iz 93'-94' sumnjivi mada i oni mogu da završe posao. Sad sam baš proveravao ali na disku imam samo neke DM, EZ i dr. za WD, Seagate i Conner diskove, ništa za Quantuma, a bio sam uveren da imam za sve diskove po nešto. Ako se javlja samo u jednom delu probaj da to otkačiš kao posebnu particiju ili da to parče jednostavno preskočiš (to mi je upalilo sa jednim diskom mada se NDD redovno zbunjivao kod ispitivanja particija). Nisam probao Nortonov Ghost, možda on može da ti pomogne. Pozdrav █ █ █ █ ▄▄█ █ █▄▄ █▄▄
diskovi.332 speedy,
SP> Quantum Fireball 1.7 GB ispusta dusu... SP> Poceli su bad sektori ... SP> Da li pomaze neki low level i ako pomaze kojim programom ? SP> sta je najbolje uraditi (osim bacanja diska). Koliko ja znam svi fireball-i nemaju implementiran low level po ATA standardu. (mada je moguce da imaju neki nedokumentovan Quantum specific)
diskovi.333 sjocic,
├> da završe posao. Sad sam baš proveravao ali na disku imam samo neke DM, ├> EZ i dr. za WD, Seagate i Conner diskove, ništa za Quantuma, a bio sam ├> uveren da imam za sve diskove po nešto. Možda će ovo da upotpuni tvoju kolekciju...? qm903.exe
diskovi.334 miskop,
>> Možda će ovo da upotpuni tvoju kolekciju...? A ovo je...?
diskovi.335 sjocic,
├> A ovo je...? Quantum Disk Manager for Windows and Dos Skinuto pre par dana sa Quantum-ovog sajta, (i neispitano), ali je nekome baš bilo hitno sudeći po mail-u.
diskovi.336 ab.comp,
==> Možda će ovo da upotpuni tvoju kolekciju...? Koje? Pozdrav █ █ █ █ ▄▄█ █ █▄▄ █▄▄
diskovi.337 sjocic,
==> Možda će ovo da upotpuni tvoju kolekciju...? Koje? -> ----------------------------------------------- 7.333 --- -> Odgovori: 334, 336 -> ** Uz poruku 'QM903.EXE' (1126743 bytes) Ovo gore.
diskovi.338 ab.comp,
==> Ovo gore. Izvini! Izgleda da sam skinuo poruku pre nego što si zakačio fajl. Pozdrav █ █ █ █ ▄▄█ █ █▄▄ █▄▄
diskovi.339 mantoniadis,
Jel postoji program za LL format na WD diskove??
diskovi.340 vdunic,
> Jel postoji program za LL format na WD diskove?? Pogledaj poruku 7.294. Uz arhivu koja je zakačena fali ekstenzija .arj.
diskovi.341 vdunic,
Jel' ima neko program za low-level format Conner-ovih diskova, jedan CFS850A je skoro gotov. Ako neko može da dovuče sa interneta, neka bude što pre. Hvala, unapred.
diskovi.342 funky,
>>> Jel' ima neko program za low-level format Conner-ovih diskova, jedan CFS850A je skoro gotov. Ako neko može da dovuče sa interneta, neka CFS850A je skoro gotov. Ako neko može da dovuče sa interneta, neka >>> Valjda imas u DIRu Ez-DRIVE ZA CONNER. Slao sam pre par godinica :)
diskovi.343 vdunic,
> Valjda imas u DIRu Ez-DRIVE ZA CONNER. Slao sam pre par godinica :) Nema u dir-u ništa za Conner-ove diskove. Pa ako si voljan, baci ovde.
diskovi.344 vule.,
Imam jedan problem sa hard diskom... Windows mi stalno prijavljuje 'Disk Write error'. O cemu se radi ? Hard disk nije pokvaren niti je ostecen. Prvo sam formatirao disk, i opet mi prijavljuje. Ovo se ne pojavljuje uvek, jer ja ovo kucam u windows-u. O cemu se radi ?
diskovi.345 alien,
[] Jel' ima neko program za low-level format Conner-ovih diskova, jedan [] CFS850A je skoro gotov. Ako neko može da dovuče sa interneta, neka [] bude što pre. Kad Conner CFS počne da dobija loše sektore, tako i nastavi... Skini podatke s njega i unapredi ga u ukras na zidu.
diskovi.346 pperica,
Prvo iskljuci u bios-u virus warning. Drugo, disk ti je verovatno formatiran kao fat32. Pokreni instalaciju za w95(97,98) i ako prodje-to je. Pokusaj da skines slave, da ga ostavis samog na kablu. Proveri da li si cekirao LBA mod u bios-u? Ako ne uspe javi se. pperica
diskovi.347 pperica,
Imam ja za wd-a. Zivo me interesuje kako bi program prosao na conner-u. Jedan program low-lvl, a drugi maskira bad sectore. Ako nekome treba-okacicu. Pera
diskovi.348 alien,
[] Imam ja za wd-a. Zivo me interesuje kako bi program prosao na [] conner-u. Jedan program low-lvl, a drugi maskira bad sectore. Nema šanse da WD-ov program uradi nešto na Conner-u. [] Ako nekome treba-okacicu. Već si kačio :))).
diskovi.349 dr.grba,
Ne pitajte zašto: u mašini mi se nalaze tri diska i CD (: E, imam jedan problem: na prvoj grani su glavni disk (Quantum 4.3 SE) i fioka koja mora da šeta često (WD 850). Na drugoj liniji su jedan Quantum 5.1 EL i CD (Matshita 584, mnogo važno). Ovaj raspored je optimalan takav kakav je, da sad ne elaboriram zašto. Kada izvadim fioku u prvoj grani, BIOS ne prepoznaje nijedan disk. Probao sam razne kombinacije prepoznavanja diska, od Auto do postavljanja parametara, ali ne vredi. Imate li neku ideju? Mama ploča je neka TDK sa TX čipsetom, procesor Intel 200 MMX, ako je relevantno. U podešavanju sistema nema nikakvih kolizija, iako imam kojekakvih kartica k'o šaše.
diskovi.350 bsto,
Pisem online. Proveri kako su ti namesteni dzamperi na diskovima i CD-u. Moguce da su namesteni na kabl selekt pa dolazi do zabune. U BIOS-u stavi na prepoznavanje AUTO.
diskovi.351 dr.grba,
>> Proveri kako su ti namesteni dzamperi na diskovima i CD-u. >> Moguce da su namesteni na kabl selekt pa dolazi do zabune. >> U BIOS-u stavi na prepoznavanje AUTO. Diskovi su uredno džamperisani, zna se koji je master, a koji slave. Pitanje: da li je moguće da je kriv kabl?
diskovi.352 obren,
> Ne pitajte zašto: u mašini mi se nalaze tri diska i CD (: > > E, imam jedan problem: na prvoj grani su glavni disk (Quantum 4.3 SE) > i fioka koja mora da šeta često (WD 850). Na drugoj liniji su jedan > Quantum 5.1 EL i CD (Matshita 584, mnogo važno). Ovaj raspored je > optimalan takav kakav je, da sad ne elaboriram zašto. > > Kada izvadim fioku u prvoj grani, BIOS ne prepoznaje nijedan disk. > Probao sam razne kombinacije prepoznavanja diska, od Auto do > postavljanja parametara, ali ne vredi. > > Imate li neku ideju? Razumeo bih da ima problema kada se STAVI fioka sa diskom, ali da BIOS ne prepoznaje diskove kada fioka nije priključena, to baš i nije uobičajen problem :) Meni je Quantum džamperisan kao master i na taj način ispravno radi i kada je solo i kada ima drugi disk u fioci. Međutim, dešavalo se da sa nekim starijim diskovima nema šanse da se složi, bez obzira na raspored džampera kako na jednom, tako i na drugom disku. Ali da ponovim, nelogično je da se problemi javljaju kada je disk jedini na grani. Tvoj problem miriše na džampere, ali pretpostavljam da si ih proverio i da ti masteri stoje na kraju kabla? Ako je sve ovo ispunjeno, možda bi mogao da probaš da fizički otkačiš fioku (dakle i samo ležište) sa trakastog kabla, jer je možda fioka buđava pa pravi probleme.
diskovi.353 sljubisic,
>Diskovi su uredno dzamperisani, zna se koji je master, a koji slave. >Pitanje: da li je moguce da je kriv kabl? Oh, da, itekako da je moguce. Zameni za svaki slucaj, ne moze da skodi, barem ces biti siguran da nije kabal. Nego, posto si pomenuo da se sve to nalazi u racku - da nije on uzrok svih problema? Onaj konektorski deo unutar samog racka je umeo da pravi slicna veselja jer se usled (cestog) vadjenja i nanovog stavljanja kont- akti razlabave. Takodje, zna usled toga ponekad da dodje i do kratkog spoja unutar racka sto u najpovoljnijem scenariju samo zaglupi HDD kontroler (sto je mozda kod tebe slucaj) a u najnepovoljnijem, pa, moze da ode i disk i ploca i... Da je Mikis jos uvek na ovom sistemu mogao bi licno da isprica svoju tuznu pricu, tj. sta sve moze da crkne od jednog novog a neispravnog HD-racka :(
diskovi.354 ventura,
> > E, imam jedan problem: na prvoj grani su glavni disk (Quantum 4.3 SE) > > i fioka koja mora da seta cesto (WD 850). Na drugoj liniji su jedan > > Quantum 5.1 EL i CD (Matshita 584, mnogo vazno). Ovaj raspored je > > optimalan takav kakav je, da sad ne elaboriram zasto. Probaj da stavis quantuim4.3 kraj kabla dzamperises ga kao master, i onda disk u fioci stavis kao slave. Ako ti je i disk na drugoj grani master onda predpostavljam da je zbog toga, probaj da na jednu granu prebacis CD i master a na drugu stavi slave i fioku stim da slaev bude prvi a fioka posle njega.
diskovi.355 alien,
[] Imate li neku ideju? Napajanje. Iako je na prvi pogled nelogično, može da se desi da matori WD svojim prisustvom uspori inicijalizaciju diskova tako da ta dva Quantuma uspeju da se zavrte iako imaju velike strujne zahteve. Takav rad je rizičan. Da bi proverio da li je ovo u pitanju, isključi jedan od Q diskova (sa napajanja), pa probaj onda kako radi. Počupaj (ako treba flopije i kartice koje nisu neophodne u dijagnostici). Takođe, možeš da probaš kako to funkcioniše kada deo diskova napojiš drugim (nezavisnim) napajanjem. Šta god da uradiš, biće rizično, tako da ipak preporučujem da još jednom razmisliš o drugačijoj konfiguraciji, a investicija u još jače kućište se čini neophodnom.
diskovi.356 calex,
> Tvoj problem miriše na džampere, ali pretpostavljam da si ih proverio i > da ti masteri stoje na kraju kabla? Ako je sve ovo ispunjeno, možda bi Ovo neće da reši probleme ali zašto da masteri stoje na kraju kabla? Do sada sam kablove ubadao tako da ih lakše uklopim u gomilu ostalih kablova i nije bilo problema. ;)
diskovi.357 dr.grba,
Daklem, ovde sam dužan rasvetljenje je dne misterije (: Ako se sećate, pre oko dve nedelje sam pominjao da u mašini imam tri diska i CD, dakle skroz popunjen kontroler diskova. Kada bih *izvadio* fioku koja je slave na prvom kanalu, BIOS ne bi prepoznavao diskove... Bilo je tu raznih sugestija i sve sam ih inicijalno prihvatio do vremena kada budem imao vremena da se pozabavim problemom (nisam vadio fioku, sve je radilo valjano, bio sam u gužvi, bla-bla-bla...). Jedino sam eliminisao Mitin predlog o zameni kućišta, pošto sam već ranije pripremio ambijent za ovakav hardver i nabavio dobro midi tower kućište sa izmereno valjanim napajanjem. Planirao sam da zamenim kablove, ali posao je odložen za dane kada nisam u stanju da se iznerviram (što se događa jako retko (: )... A onda mi je pre dan-dva zatrebalo da bacim neke sadržaje na flopi, što retko činim otkad imam fioku... Uhvatim disketu, neće da se učita. Blj. "Neispravna, grrrr". Uzmem drugu. Neće da se učita. Kod treće konačno primetim da nešto nije kako valja, i uočim da se ne pali dioda na drajvu. Le click: kabl od flopija je ostao isključen kada sam proširivao mašinu sa 64 na 72 MB (: (čačkao sam nešto po kutiji sa kablovima i naleteo na 2x4 MB RAM, taman za old slotove (((: ). Vratim flopi kabl na mesto, odradim disketu i tek sat vremena kasnije se setim da sam anomaliju sa fiokom uočio tek nakon ubacivanja memorije. Proverim kako se mašina sad ponaša... Naravno, sada sve radi kako bog zapoveda... Nisam imao blagu ideju... Braćo analitičari, how come?
diskovi.358 obren,
> Ovo neće da reši probleme ali zašto da masteri stoje na kraju kabla? > Do sada sam kablove ubadao tako da ih lakše uklopim u gomilu ostalih > kablova i nije bilo problema. ;) Pa verovatno da neće biti problema bez obzira na razmeštaj diskova na kablu, ali znam da sam oduvek stavljao master na kraj trake "jer tako treba" :) Evo recimo šta kaže uputstvo za matičnu ploču AOpen AP5T: Caution: The specification of IDE cable is maximum 46cm, make sure your cable does not excess this length. Caution: For better signal quality, it is highly recommended to set far end side device to master mode and follow the suggested sequence to install your new device. Please refer to following figure: IDE1: ────────────────┬────────────────────┐ ┌─────┴───────┐ ┌──────┴───────┐ │ Slave (2nd) │ │ Master (1st) │ └─────────────┘ └──────────────┘ IDE2: ────────────────┬────────────────────┐ ┌─────┴───────┐ ┌──────┴───────┐ │ Slave (4th) │ │ Master (3rd) │ └─────────────┘ └──────────────┘
diskovi.359 gkosta,
Narode, Cudno mi se nesto desava sa mojim Fujitsu hard diskom. Imam ga vec oko godinu dana, a poslednjih (otprilike) mesec dana mi sve cesce i cesce bruji i zuji dovoljno glasno da irziritira! ;( O cemu se radi, da li iko zna?
diskovi.360 alien,
[] Jedino sam eliminisao Mitin predlog o zameni kućišta, pošto sam [] već ranije pripremio ambijent za ovakav hardver i nabavio dobro [] midi tower kućište sa izmereno valjanim napajanjem. Čitaj temeljnije i pažljivije ;). Lepo sam ti napisao "još jače kućište", jer je bilo jasno da je to sve već u kućištu jačem od običnog minija (u protivnom ne bi ni tako radilo). Nije mi poznat ekonomski isplativ pouzdan način merenja valjanosti napajanja. Ostalo šta sam ti napisao u toj poruci (7.355) i dalje važi. Naročito te podsećam na to da se problem pokazivao pri inicijalizaciji uređaja i na to da je takav rad i dalje rizičan. [] kada sam proširivao mašinu sa 64 na 72 MB (: (čačkao sam nešto po [] kutiji sa kablovima i naleteo na 2x4 MB RAM, taman za old slotove (((: ). !? Ako su osnovna 64 MB SDRAM (3.3V), to šta si uradio je opasno! Ako su EDO, onda je to šta si uradio (srećom) samo neisplativo. [] Vratim flopi kabl na mesto, odradim disketu i tek sat vremena kasnije [] se setim da sam anomaliju sa fiokom uočio tek nakon ubacivanja memorije. [] Proverim kako se mašina sad ponaša... "Boot Up Floppy Seek" nije nešto što olako treba isključivati. [] Nisam imao blagu ideju... Braćo analitičari, how come? How come!? Čini se da si se uhvatio u koštac s hardverskim poduhvatima koji prevazilaze tvoju stručnost po tom pitanju. To je normalno i ne treba da te čudi. Što više znaš, to više postaješ svestan toga koliko su složene neke naizgled jednostavne stvari i koliko u stvari ne znaš...
diskovi.361 alien,
[] Pa verovatno da neće biti problema bez obzira na razmeštaj diskova na [] kablu, ali znam da sam oduvek stavljao master na kraj trake "jer tako [] treba" :) Da, tako treba i to se najlakše primeti ako se uređaji setuju na CS (Cable Select), ali u većini slučajeva, kada su uređaji setovani propisno kao Master i Slave, nije bitno na kom su delu kabla. Ipak, zbog manjine slučajeva, kad god je to izvodivo, treba uređaje postaviti po "propisu". Takav pristup treba gajiti u svim sličnim situacijama - ako ništa ne košta (sem malo pažnje) da se eliminiše makar i najsitnija neželjena mogućnost, treba obratiti pažnju i uložiti taj sitan napor.
diskovi.362 dr.grba,
>> Nije mi poznat ekonomski isplativ pouzdan način merenja >> valjanosti napajanja. Možemo da teramo mak na konac, ali mislim da nisi u pravu. Pitanje je, zapravo, šta se smatra kriterijumom (: Napajanje je mereno na osciloskopu od strane čoveka u čiji stručni sud i dobre namere verujem. Nisam upućen da komentarišem parametre, ali sam upućen u posledice, imajući iskustva. UPS koji imam mi je važniji kao filter napona, nego kao baterija, zbog kvaliteta struje u mreži. >> [] kada sam proširivao mašinu sa 64 na 72 MB (: (čačkao sam nešto po >> [] kutiji sa kablovima i naleteo na 2x4 MB RAM, taman za old slotove (((: >> ). >> >> ! ? >> >> Ako su osnovna 64 MB SDRAM (3.3V), to šta si uradio je opasno! >> >> Ako su EDO, onda je to šta si uradio (srećom) samo neisplativo. Možeš li da apsolviraš ovo? Zašto jedno, a zašto drugo? Nemoj da me strašiš ): Prošlo je tri nedelje, za koje vreme računar uglavnom nije uopšte bio isključivan (radio sam od popodne do jutra, a pre podne je moja ćerka vozila svoje multimedije). Za to vreme nije bilo nikakvih negativnih posledica. A što se tiče pozitivnih posledica, sa sam ubacio i 2x512K, pomoglo bi onim mamutima koje gonim pod NT-om. Konačno, zašto postoje ti stari slotovi na ploči pored novih? >> [] Nisam imao blagu ideju... Braćo analitičari, how come? >> >> How come!? Čini se da si se uhvatio u koštac s hardverskim >> poduhvatima koji prevazilaze tvoju stručnost po tom pitanju. Ja uopšte nisam stručnjak za hardver, niti sam ikada pretendovao da budem. Naišao sam na problem, pa pokušao da ga rešim uz pomoć onih koji više znaju nego ja. Samo, očekivao sam da će mi neko zbilja i pomoći. Ovi napadi na moju stručnost, nakon što sam problem rešio sam (pa makar i metodom ćorave koke) nemaju nikakve svrhe. >> To je normalno i ne treba da te čudi. Što više znaš, to više >> postaješ svestan toga koliko su složene neke naizgled jednostavne stvari >> i koliko u stvari ne znaš... Eto, upravo tako. Primam najmanje dvadesetak mailova nedeljno od ljudi koji doživljavaju probleme u MS Officeu. Odgovorim svakom, ali nikada nikome ne ispiram mozak zato što zna manje nego ja.
diskovi.363 obren,
> >> Ako su osnovna 64 MB SDRAM (3.3V), to šta si uradio je opasno! > >> > >> Ako su EDO, onda je to šta si uradio (srećom) samo neisplativo. > > Možeš li da apsolviraš ovo? Zašto jedno, a zašto drugo? Nemoj da me > strašiš ): Prošlo je tri nedelje, za koje vreme računar uglavnom nije > uopšte bio isključivan (radio sam od popodne do jutra, a pre podne je > moja ćerka vozila svoje multimedije). Nisi mene pitao, ali da ipak odgovorim... U stvari najbolje će biti da navedem upozorenje iz uputstva za moju matičnu ploču (AOpen AP5T). Warning: (i nacrtana bomba ;) Do not use SIMM and SDRAM DIMM modules together unless you have 5V tolerance SDRAM (such as Samsung or Texas Instruments). The FPM/EDO operate at 5V while SDRAM operates at 3.3V. If you combine them together, the system will temporary work fine; however after a few weeks or months, the SDRAM 3.3V data input will be damaged by 5V FPM/EDO data output line. Dakle, izlaz jedne memorije daje 5V dok je ulaz druge projektovan za nominalnih 3.3V. Ako ih spojiš zajedno, SDRAM pobuđuješ naponom koji je više od 50% veći od predviđenog ulaznog napona, što je naravno vrlo opasno. E sad, neki proizvođači prave memoriju koja može da izdrži na duže staze rad pri 5V, ali ne svi, tako da je tvoj zahvat bez prethodne provere u koju grupu spadaju konkretni DIMM moduli zaista opasan! Kao što rekoše u onom upozorenju, čak i ako u početku sve radi kako treba, možeš se desiti da memorija bude urnisana posle par sedmica ili u boljem slučaju par meseci takvog rada! > Konačno, zašto postoje ti stari slotovi na ploči pored novih? Da bi mogla da se koristi stara memorija, ali očigledno isključivo stara :)
diskovi.364 dr.iivan,
> Warning: (i nacrtana bomba ;) > > Do not use SIMM and SDRAM DIMM modules together unless you have 5V > tolerance SDRAM (such as Samsung or Texas Instruments). The FPM/EDO > operate at 5V while SDRAM operates at 3.3V. If you combine them > together, the system will temporary work fine; however after a few > weeks or months, the SDRAM 3.3V data input will be damaged by 5V > FPM/EDO data output line. > > Dakle, izlaz jedne memorije daje 5V dok je ulaz druge projektovan za > nominalnih 3.3V. Ako ih spojiš zajedno, SDRAM pobuđuješ naponom koji > je više od 50% veći od predviđenog ulaznog napona, što je naravno vrlo > opasno. Hm :) Ja na ploči (VX, ako nešto znači) imam SIMM i DIMM slotove. Sada su mi popunjena oba SIMM-a sa po 8 MB, i jedan DIMM sa 32 MB. Prvi rade na 5V, drugi na 3.3V. Ukupno je 48 MB i mnogo brzo ide ;) Elem, na ploči imam džampere za podešavanje voltaže (3.3V/5V) za svaki slot (i SIMM, i DIMM). Lepo sam podesio i sve pravilno funkcioniše. Sad, mene ovde zanima, da li vi pričate o ploči koja ima te džampere baš kao i moja, ili se radi o ploči bez takvih džampera. Više ljudi mi je reklo da dva rama sa različitom voltažom (a na istoj) NE SMEJU da rade, i to je OK. Međutim, kako sam na mojoj ploči primetio navedene džampere, tako sam odlučio da to stavim zajedno i za sada dobro radi. Da li se gornje upozorenje odnosi i na mene ili kod mene problema nema?
diskovi.365 sdanijel,
Ako neko ima neki program za Low-level format neka ga posalje. Unapred hvala
diskovi.366 obren,
> Ja na ploči (VX, ako nešto znači) imam SIMM i DIMM slotove. Sada su mi > popunjena oba SIMM-a sa po 8 MB, i jedan DIMM sa 32 MB. Prvi rade na > 5V, drugi na 3.3V. Ukupno je 48 MB i mnogo brzo ide ;) > > Elem, na ploči imam džampere za podešavanje voltaže (3.3V/5V) za svaki > slot (i SIMM, i DIMM). Lepo sam podesio i sve pravilno funkcioniše. > > Sad, mene ovde zanima, da li vi pričate o ploči koja ima te džampere > baš kao i moja, ili se radi o ploči bez takvih džampera. Više ljudi mi > je reklo da dva rama sa različitom voltažom (a na istoj) NE SMEJU da > rade, i to je OK. Međutim, kako sam na mojoj ploči primetio navedene > džampere, tako sam odlučio da to stavim zajedno i za sada dobro radi. > > Da li se gornje upozorenje odnosi i na mene ili kod mene problema nema? Ovako, treba razlikovati DIMM module i SDRAM (Sinhroni Dinamički RAM). Koliko mi je poznato, postoje (mada ih ja nikad u životu nisam video) i DIMM-ovi sa EDO memorijskim modulima, koji zahtevaju 5V. Deluje mi da ti džamperi koje pominješ služe baš da bi rekao ploči o kojoj vrsti DIMM-ova se radi: EDO (5V) ili "pravom" SDRAM-u (3.3V). Drugim rečima, to što si ti "ručno" podesio voltažu DIMM socketa na 3.3V a SIMM-a na 5V, ni malo ne rešava problem nekompatibilnosti ulaznih i izlaznih naponskih nivoa ova dva tipa memorije. E sad moguće je (teorija) da tvoja ploča ima ugrađene "smart" translatore nivoa i sl. zajebancije jer sve na dalje ulazi u domen teorije. ;) Ipak, čini mi se da se tvoja ploča po pitanju ovog problema ne razlikuje uopšte od ostalih, osim što prihvata i EDO DIMM-ove, za razliku od recimo moje gde direktno piše da su podržani samo pravi SDRAM DIMM moduli pa i nema džampera za izbor voltaže. Ne znam koliko dugo ti takva kombinacija radi; vrlo je moguće da imaš "5V tolerant" SDRAM (moja prethodna memorija jeste bila 5V tolerant, mada nikad nisam koristio kombinaciju SIMM+DIMM), ali je isto tako moguće da si svakim danom sve bliži "fleš rojalu" (crkavanju memorije). Evo recimo nekih proizvođača SDRAM memorije pa proveri da li je tvoja možda neka sa spiska (ako je u pitanju neka novija memorija, PC-100 i sl. onda čisto sumnjam da je 5V tolerant). ┌──────────────┬────────────────────┬──────────────────┬──────────────┐ │ MANUFACTURER │ MODEL │ CAS LATENCY TIME │ 5V TOLERANCE │ ├──────────────┼────────────────────┼──────────────────┼──────────────┤ │ Samsung │ KM416511220AT-G12 │ 2 │ Yes │ ├──────────────┼────────────────────┼──────────────────┼──────────────┤ │ NEC │ D4S16162G5-A12-7JF │ 2 │ No │ ├──────────────┼────────────────────┼──────────────────┼──────────────┤ │ Hitachi │ HM5216805TT10 │ 2 │ No │ ├──────────────┼────────────────────┼──────────────────┼──────────────┤ │ Fujitsu │ 81117822A-100FN │ 2 │ No │ ├──────────────┼────────────────────┼──────────────────┼──────────────┤ │ TI │ TMX626812DGE-12 │ 2 │ Yes │ │ TI │ TMS626812DGE-15 │ 3 │ Yes │ │ TI │ TMS626162DGE-15 │ 3 │ Yes │ │ TI │ TMS626162DGE-M67 │ 3 │ Yes │ └──────────────┴────────────────────┴──────────────────┴──────────────┘
diskovi.367 pperica,
A za koji hard disk ti treba low-level? Mozda i imam. pperica
diskovi.368 dr.iivan,
> > Elem, na ploči imam džampere za podešavanje voltaže (3.3V/5V) za svaki > > slot (i SIMM, i DIMM). Lepo sam podesio i sve pravilno funkcioniše. > > > > Da li se gornje upozorenje odnosi i na mene ili kod mene problema nema? > > i DIMM-ovi sa EDO memorijskim modulima, koji zahtevaju 5V. Deluje mi > da ti džamperi koje pominješ služe baš da bi rekao ploči o kojoj vrsti > DIMM-ova se radi: EDO (5V) ili "pravom" SDRAM-u (3.3V). A zašto postoji varijanta od 3.3V na SIMM slotovima? Postoji li memorija za SIMM slot koja radi na 3.3V? > Drugim rečima, to što si ti "ručno" podesio voltažu DIMM socketa na 3.3V > a SIMM-a na 5V, ni malo ne rešava problem nekompatibilnosti ulaznih i > izlaznih naponskih nivoa ova dva tipa memorije. E sad moguće je Cela ta priča o tim naponima mi nije baš jasna. Ispada da je sve u redu ako samo jedna vrsta memorijskog slota radi, a ako je mixed onda ne valja. Pa ploča je ista bilo da su na njoj popunjene obe ili samo jedna vrsta slota. Ili, nije valjda da izlaz jedne memorije direktno ide u ulaz druge, pa onda zavisi da li je popunjeni prethodni slot? Ako je to, nije valjda da nisu mogli da naprave da poseban napon ide u drugu? Znači li to da ako prethodni slot nije popunjen (SIMM), onda je napon po default-u 3.3V? Ili napon zavisi od toga kako je džamper za SIMM stavljen (3.3V ili 5V)? > Ipak, čini mi se da se tvoja ploča po pitanju ovog problema ne razlikuje > uopšte od ostalih, osim što prihvata i EDO DIMM-ove, za razliku od > recimo moje gde direktno piše da su podržani samo pravi SDRAM DIMM moduli > pa i nema džampera za izbor voltaže. Da, u uputstvu piše da su podržani i EDO DIMM-ovi, pa biće da si u pravu. Mada mi onda nije jasno zašto uopšte na džamperu postoji opcija da SIMM radi na 3.3V. > Ne znam koliko dugo ti takva kombinacija radi; vrlo je moguće da imaš > "5V tolerant" SDRAM (moja prethodna memorija jeste bila 5V tolerant, > mada nikad nisam koristio kombinaciju SIMM+DIMM), ali je isto tako > moguće da si svakim danom sve bliži "fleš rojalu" (crkavanju memorije). > > Evo recimo nekih proizvođača SDRAM memorije pa proveri da li je tvoja > možda neka sa spiska (ako je u pitanju neka novija memorija, PC-100 i > sl. onda čisto sumnjam da je 5V tolerant). Memorija je PC-100 i nije 5V tolerant. Cela kombinacija mi radi 3 dana. Za svaki slučaj sam skinuo SIMM-ove, pa neću više ni da ih stavljam. Ono što me sada zanima jeste da li treba da džamper za SIMM podesim na 3.3V (pošto je sada na 5V), odnosno da li od njega zavisi ulaz u DIMM slot. Hvala :)
diskovi.369 sdanijel,
Treba da sredim jedan Quantumov BigFoot 1.2 GB Ako imas posalji mi ovde ili na mail. Pozdrav Danijel
diskovi.370 dr.grba,
>> Dakle, izlaz jedne memorije daje 5V dok je ulaz druge projektovan za >> nominalnih 3.3V. Ako ih spojiš zajedno, SDRAM pobuđuješ naponom koji >> je više od 50% veći od predviđenog ulaznog napona, što je naravno vrlo >> opasno. OK, ovo postaje jasno. Hvala na upozorenju. Vadim skotove dok ne proverim parametre.
diskovi.371 kenza,
> E sad, neki proizvodaci prave memoriju koja moze da izdrzi na duze staze > rad pri 5V, ali ne svi, tako da je tvoj zahvat bez prethodne provere u > koju grupu spadaju konkretni DIMM moduli zaista opasan! Kao sto rekose Moja ploca (GigaByte 586T2) recimo ima feature da omogucava u isto vreme koriscenje i SDRAM-a i 72-pinskog, i to je izricito naglaseno u uputstvu. Verovatno su uradili odvojeno dovodjenje napona za svaku memoriju posebno.
diskovi.372 gligo,
Imam disk Quantum 1.3 GB, i problem...:( Jednostavno, kao da je nestalo otprilike 300 MB slobodnog prostora. Rucno sam preko Norton Commander-a izbrojao nekih 900 MB zauzetog prostora od strane fajlova, dok ScanDisk prijavljuje zauzetost oko 1.2 GB od strane istih fajlova. Tu je jos nekih 25 MB zauzeto u 510 hidden fajlova, a 9MB je slobodno. Ima li neko ideju o uzroku ovog problema i kako ga resiti, odnosno povratiti bar deo slobodnog prostora, naravno, izuzimajuci brisanje vec postojecih fajlova?
diskovi.373 alien,
[] Možemo da teramo mak na konac, ali mislim da nisi u pravu. Ne možemo da teramo mak na konac, jer ti "misliš", a ne znaš dovoljno i, iako si svestan toga da ne znaš, nastupaš i ponašaš se kao da znaš i bespotrebno se braniš, kao da te je neko nedajbože napao, kada ti se kaže da je tvoje znanje ispod nivoa koji je potreban za ono šta radiš i svakako ispod nivoa koji želiš prikazati. Žao mi je, ali stvarno nemam ni volje strpljenja da matorom ko- risniku kao što si ti udaram edukativne packe. Efikasnije je da te pustim da se opečeš. Tvoj hardver, tvoji podaci, tvoje pare.
diskovi.374 dr.iivan,
> > E sad, neki proizvodaci prave memoriju koja moze da izdrzi na duze > staze > rad pri 5V, ali ne svi, tako da je tvoj zahvat bez prethodne > provere u > koju grupu spadaju konkretni DIMM moduli zaista opasan! Kao > > Moja ploca (GigaByte 586T2) recimo ima feature da > omogucava u isto vreme koriscenje i SDRAM-a i 72-pinskog, i to je > izricito naglaseno u uputstvu. > Verovatno su uradili odvojeno dovodjenje napona za svaku > memoriju posebno. I kod mene je to naglašeno u uputstvu, pa ipak se ne bih igrao. Pored toga tu su i džamperi, ali se opet ne bih igrao.
diskovi.375 vstan,
> Nisi mene pitao, ali da ipak odgovorim... U stvari najbolje će > biti da navedem upozorenje iz uputstva za moju matičnu ploču > (AOpen AP5T). > > Warning: (i nacrtana bomba ;) > > Do not use SIMM and SDRAM DIMM modules together unless you have > 5V tolerance SDRAM (such as Samsung or Texas Instruments). The > FPM/EDO operate at 5V while SDRAM operates at 3.3V. If you Informacije radi - Gigabyte ploče eksplicitno podržavaju ovakav rad, dakle mešanje 5V simm-ova i 3.3V sdram dimm-ova. To su rešili ugradnjom nekakvog dodatnog bridge-a. Btw, na svom sajtu se hvale da su jedini koji to oficijelno podržavaju. Provereno i u praksi :)
diskovi.376 obren,
> Jednostavno, kao da je nestalo otprilike 300 MB slobodnog > prostora. Rucno sam preko Norton Commander-a izbrojao nekih > 900 MB zauzetog prostora od strane fajlova, dok ScanDisk > prijavljuje zauzetost oko 1.2 GB od strane istih fajlova. > > Tu je jos nekih 25 MB zauzeto u 510 hidden fajlova, a 9MB je > slobodno. Ima li neko ideju o uzroku ovog problema i kako > ga resiti, odnosno povratiti bar deo slobodnog prostora, > naravno, izuzimajuci brisanje vec postojecih fajlova? Uzrok tog problema je slack, odnosno protraćen prostor na disku usled prevelikih klastera. Ako koristiš Windows 95 i ceo disk ti je u obliku jedne particije, onda ti je klaster veličine 32K što znači da prosečno po svakoj datoteci na disku gubiš 16KB. Mnogo datoteka -> mnogo puta bačenih 16KB. Rešenje je da podeliš disk na dve particije ili (bolje) da pređeš na Windows 98 koji podržava FAT32 a kod koga bi klaster na tvojoj veličini diska bio 4KB (prosečno gubiš svega 2KB po datoteci).
diskovi.377 pperica,
...ili da instaliras NT. On mnogo ekonomicnije rasporedjuje podatke, i stedi prostor na disku jer drugacije puni klastere. Bar tako kazu... pperica
diskovi.378 gligo,
> Resenje je da podelis disk na dve particije ili (bolje) da > predes na Windows 98 koji podrzava FAT32 a kod koga bi klaster > na tvojoj velicini diska bio 4KB (prosecno gubis svega 2KB po > datoteci). Hvala...
diskovi.379 obren,
> ...ili da instaliras NT. On mnogo ekonomicnije rasporedjuje podatke, > i stedi prostor na disku jer drugacije puni klastere. > Bar tako kazu... Pa što se tiče punjenja klastera, klaster je ko i svaki drugi klaster, ali ima dosta razlike u organizaciji istih (obična uvezana lista kod FAT-a nasuprot B-stablima kod NTFS-a). Inače Windows NT odnosno njegov NTFS može da fura i klastere od 512 bajtova ako hoćeš, mada je 4K prava mera zbog performansi. Pitanje je samo da li čoveku NT vrši posao, jer ako voli da se igra Windows NT nije baš najsrećnije rešenje za takve primene računara, čak i da zanemarimo veće hardverske (a naročito memorijske) zahteve.
diskovi.380 dr.grba,
>> [] Možemo da teramo mak na konac, ali mislim da nisi u pravu. >> >> Ne možemo da teramo mak na konac, jer ti "misliš", a ne znaš >> dovoljno i, iako si svestan toga da ne znaš, nastupaš i ponašaš se kao da >> znaš i bespotrebno se braniš, kao da te je neko nedajbože napao, kada ti >> se kaže da je tvoje znanje ispod nivoa koji je potreban za ono šta radiš >> i svakako ispod nivoa koji želiš prikazati. Sad ću da talasam, ali hoću da razjasnimo. Kao prvo, ja se svog neznanja ne stidim. Kad god me neko nešto pita, obraćajući se za pomoć, ili mu odmah pomognem, ili ga zamolim da pričeka par dana da izađem iz gužve ili jasno i glasno kažem "ne znam". Nikada mi nije palo na pamet da nekoga zajebavam zato što ne zna kako radi AutoFill u Excelu ili Spike u Wordu. Kada se nekome obraćam po nekom pitanju, najmanje što očekujem je da se ophodi na sličan način prema meni. A ti se nisi tako poneo. Kao drugo, pitao sam telefonom u svoje vreme dobavljača "da li se može" i dobio potvrdan odgovor. Nikakvih objašnjenja. Onda sam, pola godine kasnije, ubacio memoriju u mašinu. Pomenuo usput. Ti samo izručio pljusku, bez pokušaja da argumentuješ. A tek onda sledi moja reakcija. Da te pitam nešto: zašto pokušavaš da se ponašaš trijumfalno tek post festum? Čekaš da vidiš šta će da se desi, pa tek onda potvrđuješ svoje stavove? Ili ti je, prosto mrsko da daš i tehničko objašnjenje neke pojave? Ne znam šta je od ova dva, a ružno je oboje, jer u prvom slučaju pokušavaš da prikriješ svoje nesigurno znanje (a hoćeš da budeš hardverski guru). U drugom slučaju, ti zbilja znaš sve detalje, ali ih koristiš za sopstvenu aroganciju. Nije mi jasno zašto se tako ponašaš. Tebi se čudim, a Obrenu zahvaljujem na racionalnom odgovoru kakav ti nisi uputio, stručnjače. Sada ću da proverim sve tvoje navode, čisto da bih se uverio u tvoju kompetenciju.
diskovi.381 alien,
[] Sad ću da talasam, ali hoću da razjasnimo. Zašto? Zar nisi siguran da si (citiram) "rešio problem"? Kod prošle poruke sam hteo da te isprašim, pa sam se naterao da se uzdržim i nemam nameru sada da se upetljavam, niti da "razjašnjavam". Sve bitne korisne hintove si dobio. Uključi mozak.
diskovi.382 dr.grba,
>> Sve bitne korisne hintove si dobio. Uključi mozak. Nemoj da budeš bezobrazan.
diskovi.383 gkosta,
...Meni hard jos uvek zuji k'o traktor... ;( Zar niko ne zna sta je u pitanju...?!
diskovi.384 alien,
[] ...Meni hard jos uvek zuji k'o traktor... ;( Koji je tačno model u pitanju? Kako i kada je to počelo? Kako je disk pričvršćen u mašini? Da li se isto ponaša na drugoj mašini? Da li si siguran da zuji baš hard disk? Ako je uzrok tom zvuku sam hard disk i ako se to čuje tek od (relativno) skoro, onda je to najverovatnije simptom kraja radnog veka.
diskovi.385 sdanijel,
Mali problem: Kako da formatiram disk od 6.4 GB na pola (dve particije od 3 GB) Pokusao sam sa FDISK-om ali mi ne dozvoljava da kreiram particiju vecu od (odprilike) 2 GB. Ako neko zna da mi ovo resi bilo bi super. Pozdrav!Danijel
diskovi.386 rkramer,
C:\> Kako da formatiram disk od 6.4 GB na pola (dve C:\> particije od 3 GB) C:\> Pokusao sam sa FDISK-om ali mi ne dozvoljava da C:\> kreiram particiju C:\> vecu od (odprilike) 2 GB. Ili napravi 3 particije od po 2 GB, ili predji na Windows 95 OSR2 ("Windows 97") ili noviji.
diskovi.387 vvaske,
Pozdrav ! Zna li neko kako ide raspored jumpera na CONER-ovim iskovima, Konkretno , treba mi raspored na jenom disku od 80MB, nikakve druge oznake nema, osim naziva firme, Kolega ga je ddado nekom da mu snimi windows, a ovaj je izgleda zaboravio a ga vrati sa 'slave' . . . Pozrav, Vvaske
diskovi.388 pperica,
ima li neko registrovan 3_drives.hdd ili full verziju 4 drives... To cudo omogucava 4 hdd na 386 ide ili MFM pperica
diskovi.389 kvlada,
Postoji li Patrition Magic (da li se tako piše?) za DOS (da radi na 486/66/8Mb)? Ako postoji, gde se može naći (na Sezamu..). Nemam internet, tako se kanite davanja stranica. Ukoliko postoji neki drugi program koji nedestruktivno menja particije, gde se može naći (dobre duše mogu da ga uploaduju)?
diskovi.390 svitac,
Pozdrav! Imam jedan problem...ali,da pocnem pricu od...pocetka... Stari sistem: Pre nadogradnje racunara imao sam 486 DX2 66MHz,VLB IDE HDD kontroler i IBM-ov IDE hard disk od 256 MB.Ova konfiguracija je 6 godina lepo radila,u pocetku pod DOS/Win 3.11 a posle pod Windows-om 95 (iz 1995.).Disk je bio veoma tih pri radu i nije imao ni jedan BAD sektor. A onda...sam pozeleo da pojacam racunar... Novi sistem: Promenio sam plocu,procesor i memoriju - Cyrix 166+ ,Intel VX 430 Chip Set ,1X DIMM 32MB.Naravno,na ploci je integrisan FDD/HDD kontroler.Hard disk sam zadrzao. Problem: Na novi sistem sam instalirao Windows 95 (iz 1997.) i prvih nekoliko dana sve je radilo ok a onda jednog dana Windows jednostavno nije uspeo da se ucita zbog greske pri citanju diska.Scan Disk-om sam proverio disk u video da se pojavilo nekoliko(5-10) BAD sektora.Odmah sam reinstalirao Win97. Medjutim po zavrsetku instalacije desila se ista stvar -pojavili su se novi losi sektori i Win je ponovo onesposobljen. Sada je losih sektora bilo mnogo vise (25-35). Formatirao sam disk,sredio ga malo NDD-om i vratio DOS 6.20 i Win 3.11.Disk je zadrzao stare bad sektore ali se novi nisu pajavljivali.Posle nekoliko dana resio sam da ponovo instaliram Win97. To je bila jako losa odluka... Cim sam zavrsio instalaciju,koja se inace protekla glatko,pokrenuo sam instalaciju Norton Utilitis-a 2.0 za Win95. Po zavseku instalacije i resetu racunara Win97 je ponovo prijavio greske pri citanju diska i ostecenja fajlova.Ovog puta ostecenja su bila...Velika.Cela oblas diska koju je zauzeo Windows je bila puna BAD sektora(oko 4 MB losih sektora). U toj oblasti stalno su se pojavljivali novi bad sektori dok je deo diska koji nije bio zauzet fajlovima imao samo pet-sest losih sektora.Preformatirao sam disk i vratio DOS 6.20.Tri dana su Calibrate (NU 8.0 za DOS) i NDD (NU 7.0 za dos) non-stop sredjuvali disk dok nisu prestali da se pojavljuju novi bad sektori. Onda sam instalirao Windows NT Server i sa njim,evo vec nekoliko dana nema novih padova sistema ni bad sektora. Ali... Jos jedan problem: Kada je pocelo celo ovo cudo sa bad sektorima primeto sam jos jedno krajnje neobicno ponasanje diska.Naime, kada bi disk bio ostavljen bez posla(nama citanja ni pisanja) neko vreme(par minuta) pocinjao bi,bez ikakvog vidljivog razloga,veoma glasno da Krci,Zuji,Lupka i Pisti.Za to vreme svi procesi bi se kocili i racunar bi izgledao kao da se beznadezno zaglavio a onda bi se disk iznenada utisao i sve bi se vracalo na normalu.Ako bi za vrema tog "Napada" ja zadao neku komandu koja se obraca disku,disk bi za par sekundi prekinuo sa krcanjem i normalno izvrsio komandu(pri tom zujeci mnogo tise,jer bio je to vrlo tih disk).Ovo mi se desavalo pod DOS-om a i pod WinNT-om.Medjutim pod DOS-om ovi "napadi" su posle nekoliko dana postali retki.Pod NT-om se disk cesce Gubi. Sta ja u stvari hocu: Moze li neko precizno da objasni sta se desilo mom disku? Moze li neko manje precizno da objasni sta se desilo? Moze li neko na bilo koji nacin da objasni sta se desilo? Uskoro planiram da kupim novi disk.Ne bih voleo da ga zadesi slicna sudbina,ali isto tako ne bi ni da se odreknem Windows-a 9x.Ako je vec bio neki ovakav problem u konferenciji molim vas uputite me na odgovarajuce poruke. Hvala na strpljenju i odgovorima. Svitac
diskovi.391 stemil,
=> kontroler i IBM-ov IDE hard disk od 256 MB.Ova konfiguracija => Promenio sam plocu,procesor i memoriju - Cyrix 166+ ,Intel VX => 430 Chip Set ,1X DIMM 32MB.Naravno,na ploci je integrisan => FDD/HDD kontroler.Hard disk sam zadrzao. => Moze li neko na bilo koji nacin da objasni sta se desilo? Proveri da li je nova ploča prilikom detekcije zadala prave parametre za taj disk (dešava se da ga postavi kao LBA mada to nije ili mu da manje/više glava pa da ipak nekako radi), ipak to NE BI trebalo da pravi loše sektore. Na kraju krajeva disk sigurno nije tako mlad, ko zna možda mu je to "prirodna" smrt. U svakom slučaju trebaš da budeš nežniji sa opremom, svako čukanje MOŽE da ima ovakve posledice mada ne mora. Tvoja sreća rekao bih :( pozdrav
diskovi.392 svitac,
...jos nesto...(u vezi sa disk problemom)... -Proveriti da li su dobri parametri za disk,da li se slazu bios i disk podaci... Pogledao sam u BIOS-u podatke za disk a onda i podatke koji su napisani na samom disku(usput sam procitao i model diska,u pitanju je IBM - H3256 - A3 ) i oni se slazu u svemu sem u kapacitetu - bios-size-257 ; disk-kapacity-256 MB ,mada mislim da ovo odstupanje nema veceg znacaja. Samo jos da napomenem da imam dva FDD, A: NEC 5,25 incni 1.2MB flopi i B: 3,5 incni 1.44MB flopi. Ovakvo stanje(mislim na FDD-ove) se danas vrlo retko srece. Da li je moguce da su same disketne jedinice ili FDD kontroler uzrok problema? Da li je moguce da je 5,25 incni flopi uzrok problema? Hvala.
diskovi.393 morkin,
> Samo jos da napomenem da imam dva FDD, A: NEC 5,25 incni 1.2MB > flopi i B: 3,5 incni 1.44MB flopi. Kod mene je isti slučaj i nemam nikakve probleme. Imao sam probleme kada sam jedan hard disk koristio u normal modu, a bio je LBA disk. Sve je radilo savršeno dok nije nastala potreba da se nešto zapiše na hard disk, a isti bude prilično popunjen. > Ovakvo stanje(mislim na FDD-ove) se danas vrlo retko > srece. > Da li je moguce da su same disketne jedinice ili FDD kontroler > uzrok problema? > Da li je moguce da je 5,25 incni flopi uzrok problema? Ne. Evo ti nekoliko saveta, probaj kad budeš imao vremena. Nisu poređani ni po kakvom prioritetu, ali ti možda ukažu na problem: Proveri broj glava, cilindre i slično. Pokreni scandisk iz Win 95. Formatiraj iz DOS-a sa svičem /C (testira postojeće BAD sektore). Zapamti na kojim mestima na hard disku prijavljuje bad sektore.
diskovi.394 stemil,
Potrebni podaci Quantumovog diska 3,2 Gb EX Naime jedna TX Pro ploča ga uporno detektuje sa 16 glava, a morao bi da ima mnogo više.
diskovi.395 svitac,
...jos malo o problemu sa hard diskom... 1.Iskljucio sam 5,25 incni flopi - fizicki! 2.Formatirao sam disk DOS-ovom format komandom - format c: /u - (!) - Svi,ali svi,Bad sektori su Nestali i disk se vise ne "gubi" (nema vise onih vec opisanih "napada"). Znaci sad disk radi normalno pod DOS-om. Medjutim ja i dalje nisam siguran sta je bio uzrok problema. Mislim da je Kombinacija - Win97+Ploca tj. HDD/FDD kontroler+5,25 incni flopi bila Pogubna. Ima li neko bolje objasnjenje? Pozdrav!
diskovi.396 rkramer,
C:\> Medjutim ja i dalje nisam siguran sta je bio uzrok problema. C:\> Mislim da je Kombinacija - Win97+Ploca tj. HDD/FDD C:\> kontroler+5,25 incni flopi bila Pogubna. Sumnjam... Pre ce biti da nesto nije bilo u redu sa konektorom za napajanje na disku.
diskovi.397 mvdj,
Da li može neko, ako ima, da mi pošalje program za Low-Level Format Quantum diskova. Tačna oznaka diska je Quantum TM1080A. Unapred hvala, Milan
diskovi.398 milosh.zorica,
Potreban LL format program za Seagate ST31276A hdd. Cya
diskovi.400 sherman,
Ako neko zna karakteristike i ponashanje diska iz WD-ove 2**** serije, ne znam tachno oznaku, ali radi se o 2.5 GB, neka mi shalje na mail.
diskovi.401 speedy,
Pogledajte pcos poruka 4.699 bio bih jako zainteresovan za neko objasnjenje ;) spd
diskovi.403 ventura,
> =============================== > 7.402 PCHARD.7:diskovi > miskop, 30.09.99. 09:51, 1357 chr > --------------------------------------------------------- > > Preneral Zdanova sa strane Klinicko- > bolnickog centra i parka kod Jugoslovekog Dramskog pozorista. Treca > policijska formacija je blokirala Nemanjinu ulicu prema zeleznickoj > stanici. da nisi promasio temu? :)
diskovi.404 miskop,
>> da nisi promasio temu? :) Ne da sam promašio, nego ne zna se... ;) Samo, nisam ja kriv za to, nešto je Sezam pobrljavio. Ona poruka je obrisana i nova je poslata.
diskovi.405 miskop,
Prenosim poruku sa Pro-a, tiče se buga kod WD diskova. Uz poruku je i programče za testiranje. ================================ Hardver, Diskovi.1794, ivo.r (4.1794) Sre 29/09/1999 23:48, 1480 chr, +dt.exe 65k :: WD bug ---------------------------------------------------------------- Preuzeto sa www.wdc.com Hard Drive Quality Alert -- WD Caviar -------------------------------------------------------------------------- Updated September 28, 1999 During extensive quality testing procedures, Western Digital has identifieda hardware issue that affects a very specific group of WD Caviar 5400 RPM EIDE hard drives. This issue could cause the hard drives to fail to power-up after six to 12 months of full-time use. The affected drives were manufactured between August 27, 1999 and September 24, 1999 and range in capacity from 6.4 GB to 20.5 GB. None of Western Digital's WD Expert, WD Enterprise, and WD Performer hard drives are affected. As part of our ongoing commitment to quality, we are providing a drive utility that identifies the affected WD Caviar hard drives. Even though this issue affects a small number of WD Caviar drives, we highly recommend that you test your drive using this utility. Affected Model Numbers: WD64AA WD68AA WD84AA WD100AA WD102AA WD135AA WD136AA WD170AA WD172AA WD200AA WD205AA There is no need to test any model other than those listed above. Drive testing procedures and utility for PC-compatibles. -------- Uz poruku program koji testira disk. Uputstvo: Prekopirati dt.exe (samoraspakujuća arhiva) na floppy, i raspakovati iz MS-DOS Prompt-a. Zatim ili uraditi Reset in MS-DOS Mode ili podići sistem sa butabilne diskete i pokrenuti program DRVTEST.EXE ------------------------------------------------- 4.1794 -- dt.exe
diskovi.406 the.edge,
Uh, presece me. Sva sreca diskovi su mi ok. :) AcCeSS DeNiED
diskovi.407 smars,
Pozdrav! Zanima me da li je dobar izbor uzeti WD Caviar 6,4 Gb, tj. koliko je on pouzdan, i uopste koje mi preporucujete za kupovinu, a da bude tako oko 200 DM, i da bude POUZDAN.... Sinisa
diskovi.408 the.edge,
Ja imam WD 6.4 i odlican je. AcCeSS DeNiED
diskovi.409 scar,
Da li neko zna kako se mozhe sprechiti proshirivanje bad sectora na HD???? ako zna nek poshalje mail na scar.... poshto je hitno!!!! ajd tjao :)
diskovi.410 supers,
>> Da li neko zna kako se mozhe sprechiti proshirivanje bad sectora na HD???? Prestaneš da koristiš disk gde se bad sectori šire.
diskovi.411 scar,
> Prestaneš da koristiš disk gde se bad sectori šire. Hvala shto si mi reko :)...Ali mi nisi reko kako da PRESTANEM da koristim taj deo diska :).Jel da ga particioniram? Ajd CU
diskovi.412 zero,
>> Da li neko zna kako se mozhe sprechiti proshirivanje bad sectora na HD???? -Mozesh da ga particioniras tako da ne koristis bad sectore na HD-u. Mada to je veoma zeznuta stvar ako su ti bad sectori na raznim mestima na hardu. -A Low Level format harda mozes da izvedes iz biosa neke ploce koja to ima (vidjao sam samo na starijim plocama) ali kad to radis moze da se desi da zajebesh hard disk totalno.Mada verovatnjoca da se to desi je negde 5%. Ako tvoja ploca nema u biosu Low Level format mozes to da uradis sa posebnim programima koji to rade. Ali pre svega toga probaj ovo: - Napravi boot disketu sa Dos 6.0 fajlovima na sebi (nemoj da koristis Windows boot disketu) i snimi na nju Norton Calibrate koji ces naci na starom Norton Utilities paketu za Dos i format.com. - Sa tom disketom podigni sistem i normalno formatiraj disk sa komandom format c: - Kada ti formatira disk startuj Calibrate i stavi ga da uradi Normal pattern testing i pusti ga da pocne da sredjuje hard (za to vreme idi da gledas film jer stvarno mnogo traje) a mozes i da iskljucis monitor. - Kad zavrsi to formatiraj disk ponovo sa format c: i posle ga proveri sa Norton Disk Doktorom. - Ako i posle ovoga ima bad sectore mozes slobodno da ga bacis kroz prozor :) Ja sam ovako veoma uspesno odrzavao moj stari hard od 105mb celo leto dok nisam skupio pare za nov pa sam ga poklonio drugu gde je radio oko 8 meseci. Inace Norton Calibrate radi istu stvar kao i Low Level format a i pre pocetka rada testira hard dali moze to da izdrzi. Javi ako uspes nesto :) Pozdrav.
diskovi.413 supers,
>> A Low Level format harda mozes da izvedes iz biosa neke ploce koja >> to ima (vidjao sam samo na starijim plocama) ali kad to radis moze >> da se desi da zajebesh hard disk totalno.Mada verovatnjoca da se to >> desi je negde 5%. Ako tvoja ploca nema u biosu Low Level format mozes >> to da uradis sa posebnim programima koji to rade. Nije džabe opcija za LL format izbačena iz Setupa. Izbačena je zato što je opasna. Svaki proizvođač diskova ima svoj softver za LL format, njega treba koristiti sa sistemske diskete i ne igrati se sa BIOS formatom.
diskovi.414 sjocic,
Potreban program za Low level format Seagate HDD-a (ST31275) To je Conner-ov disk CFS1275A, ali je Seagate samo stavio svoju nalepnicu.
diskovi.415 cesar,
Imas ga u direktorijumu: dos\disk
diskovi.416 jovanz,
Može li neko pomoći? Fdisk prepoznaje disk kao 1038MB, ali ako kreiram samo jednu particiju - njena veličina je 1026MB. Ako kreiram primarnu od 450MB, ekstendid od ostatka (do 1026MB), i logički u ekstendid od 400MB, pri kreiranju sledećeg logičkog javlja da je sav prostor iskorišćen. Sa fdiskom iz W95(7) mi daje poruku: Write protect error fixed disk. Da li je u pitanju kontroler ili nešto drugo?
diskovi.417 ventura,
> Fdisk prepoznaje disk kao 1038MB, ali ako kreiram samo jednu > particiju - njena velicina je 1026MB. Ako kreiram primarnu > od 450MB, ekstendid od ostatka (do 1026MB), i logicki u > ekstendid od 400MB, pri kreiranju sledeceg logickog javlja > da je sav prostor iskoriscen. moguce je da su u pitanju bad sectori