CIVIL.7

07 Jul 1994 - 26 Oct 1994

Topics

 1. filozofija (10)
 2. religija (682)
 3. istorija (7)
 4. nauka (193)
 5. umetnost (17)
 6. knjizevnost (81)
 7. film (680)
 8. muzika (1963)
 9. o.jeziku (165)
 10. oko.sveta (312)
 11. enciklopedija (192)
 12. skola (49)
 13. licni.stav (255)
 14. cyber.culture (208)
 15. savet (102)

Messages - savet

savet.1 mikis,
+> 61 CIVILIZACIJA.7 0, nema novih. Eto, bas da budem prvi :)
savet.3 balinda,
>>>> 61 CIVILIZACIJA.7 0, nema novih. >> >> Eto, bas da budem prvi :) E, nećeš verovati, ne samo da si prvi nego je tvoja poruka pod brojem 00000. :))) Dakle, nulti si. ;)))
savet.4 dr.grba,
>> E, nećeš verovati, ne samo da si prvi nego je tvoja poruka pod >> brojem 00000. :))) Dakle, nulti si. ;))) Nije on nulti, nego nula. BBS frontmen lopovske bande ):
savet.5 balinda,
>>>> brojem 00000. :))) Dakle, nulti si. ;))) >> >> Nije on nulti, nego nula. BBS frontmen lopovske bande ): I' bre, sad ga pretera. :) Za utehu, makar je petocifren. :)
savet.6 mikis,
+> E, nećeš verovati, ne samo da si prvi nego je tvoja poruka pod +> brojem 00000. :))) Dakle, nulti si. ;))) Ne, ipak sam prvi :) +> 14.1 CIVILIZACIJA.7:savet +> mikis, 07.07.žet 00:55, 75 chr :)
savet.7 mikis,
+> Nije on nulti, nego nula. BBS frontmen lopovske bande ): U čemu je tvoj problem? Da si neki napaljeni klinac, još bih i razumeo, ovako... Seti se samo 'slučaja inferno', nije to bilo tako davno. Možda ćeš izvući iz toga neku pouku.
savet.8 dr.grba,
>> I' bre, sad ga pretera. :) Možda i jesam preterao. Ali začikavaću to dete dok god se javno ne izvini Novici. I dok ne prestane da šalje Kradenu Reč na Sezam.
savet.9 balinda,
>> Ne, ipak sam prvi :) Ok, ok, prvi si. :) Tj. princeps si. ;)
savet.10 balinda,
>> Možda i jesam preterao. Eto. >> Ali začikavaću to dete dok god se javno ne izvini Novici. >> I dok ne prestane da šalje Kradenu Reč na Sezam. E, to jeste. :) Stvarno mi je žao što se Novica sada retko oglašava. Mislim da svi time mnogo gubimo. :(
savet.11 dr.grba,
>> U čemu je tvoj problem? Da si neki napaljeni klinac, još bih i >> razumeo, ovako... Moj problem? Moj problem je što me tvoja pojava duboko iritira. >> Seti se samo 'slučaja inferno', nije to bilo tako davno. Možda ćeš >> izvući iz toga neku pouku. Inferno je samo jedan nedozreli mladić koji nije svestan svojih postupaka. Za razliku od njega, tebe identifikujem kao dečka koji ima dosta potencijala, ali se uhvatio u kolo sa gamadima. Tvoj gest slanja Kradene Reči je duboko uvredio čoveka koga smatram svojim prijateljem i čije mišljenje smatram poštovanja vrednim. Indirektno, uvredio si i mene. Primećujem tvoj ignorantski stav prema mojim porukama, u kojima sam otvoreno ciničan i imam neskrivenu nameru da te uvredim. To me ne brine, zapravo žao mi je tebe, jer kad ti dupe ode na doboš, biće kasno da se predomisliš. Ne brini, neću više napadati tvoje pojave, i meni se smučilo kao i tebi. Pokušaću, da ne kažem da ću dati sve od sebe da te primetim ispočetka, možda u novom i konstruktivnom svetlu. A ako vidim da si opet okačio Kradenu Reč, staviću ignore flag na tvoje poruke i više se time neću opterećivati. Naravno, to za tebe ili bilo koga drugog nije ni najmanje bitno, to je čisto lični gest. I na kraju, da iskoristim reči svog prijatelja: molim te da primiš iskrene izraze mog najdubljeg prezira.
savet.12 dr.grba,
>> Ali začikavaću to dete dok god se javno ne izvini Novici. I dok ne >> prestane da šalje Kradenu Reč na Sezam. Svoj stav korigujem, videti prošlu poruku. Izvinjavam se svim čitaocima osim mikisu.
savet.13 balinda,
>> I na kraju, da iskoristim reči svog prijatelja: molim te da >> primiš iskrene izraze mog najdubljeg prezira. :( Tek je počela nova civilizacija i nije valjda da ćemo opet početi sa beskrajnim a besplodnim prepucavanjima? :( P.S. Ja sam kriv, :( hteo sam da se našalim a vidi našta će da izađe....
savet.14 mikis,
+> Ali začikavaću to dete dok god se javno ne izvini Novici. I dok ne prestane +> da šalje Kradenu Reč na Sezam. A šta mu ti dođeš, branilac lika & dela?... Siguran sam da ni Novici ni Književnoj reči takvi branioci nisu potrebni. Siguran sam da ni jednom svojom porukom nisam nikoga uvredio. Ako i jesam, to mi zaista nije bila namera. Što se mojih postupaka tiče, radim ono što mislim da je ispravno. Ako jednom shvatim da sam pogrešio (ili ako me neko u to ubedi, ali ne na način na koji ti to pokušavaš) neću se stideti da to i priznam. Mogu da razumem da si uzeo na sebe 'svetu dužnost' da me izvedeš na pravi put, ali načinom na koji to radiš ništa nećeš postići. U najgorem slučaju dobićeš ignore. Ili ti je možda to želja?
savet.15 mikis,
Mislim da sam prethodnom porukom uglavnom odgovorio na ovo, još samo par stvari da razjasnimo: +> Za razliku od njega, tebe identifikujem kao dečka koji ima dosta +> potencijala, ali se uhvatio u kolo sa gamadima. Postupio si apsolutno isto kao i on. Napao si i vređaš (ne indirektno, već _direktno_) ljude o kojima ama baš ništa ne znaš. Razumem da veruješ svom prijatelju (isto tako i ja verujem svojim prijateljima iz K.R.), ali šta ako se ispostavi da on nije bio u pravu? Naravno, može se ispostaviti i da ja nisam bio u pravu, ali kao što sam već rekao, neću se stideti da to i priznam. +> Primećujem tvoj +> ignorantski stav prema mojim porukama, u kojima sam otvoreno ciničan i imam +> neskrivenu nameru da te uvredim. ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ Kako si očekuvao da reagujem? Istom merom? Ne, hvala. Vidi, to što ti mene prozivaš kao komunistu/socijalistu/ličnog prijatelja č.S/ <dopiši ša hoćeš>, meni može da bude samo smešno (na to sam i ja cinično reagovao). Jednostavno, znam da su to gluposti i uopšte se ne potresam zbog toga (da li si se ti potresao jer te je Inferno onako ispljuvao?). Međutim, kada počneš otvoreno da _vređaš_ (što i sam priznaješ), stvari prestaju da budu zanimljive. :( (na stranu to što po Ugovoru o korišćenju Sezama takve stvari ne bi smele da se tolerišu, ali to već ide na dušu moderatora i administratora sistema.) +> Pokušaću, da ne kažem da ću dati sve od sebe da te primetim ispočetka, možda +> u novom i konstruktivnom svetlu. A ako vidim da si opet okačio Kradenu Reč, +> staviću ignore flag na tvoje poruke i više se time neću opterećivati. Vidi, ako mi _uverljivo_ objasniš zašto ja to grešim, budi siguran da ću te poslušati. Može i na mail, da ne bismo bespotrebno opterećivali ljude. Takođe, ako želiš, mogu ti objasniti svoje lične razloge zbog kojih ovo radim. Na žalost, bojim se da tebe to i ne zanima :( +> I na kraju, da iskoristim reči svog prijatelja: molim te da primiš iskrene +> izraze mog najdubljeg prezira. Neću biti tako uviđavan kao ti, samo ću te iskreno pozdraviti.
savet.16 novim,
" E, to jeste. :) Stvarno mi je žao što se Novica sada retko oglašava. " Mislim da svi time mnogo gubimo. :( Ne preteruj, nego Linux u šake. ;) Nakon jedne poruke koju je potpisalo nešto kao "Redakcija Književne reči", a sapotpisalo korisničko ime "mikis", poruke pune insinuacija, laži, etc. - i nakon moje replike uz pitanja na koja nikad nisam dobio odgovor, ne nalazim više zadovoljstvo da ovde, u ovoj conf, žrvljam kao nekad. Prestao sam i da je čitam. Rečeno mi je da me se ovde sad nešto pominje, i voleo bih da se to prekine. Neka svako radi kako misli, ume, veruje, a mene izostavite. U pitanju su bili izvesni politički i etički, kao i lični razlozi, poznati c.savetu, tj. ekipi ljudi koja brine o ovoj konferenciji. Ocenjujte te razloge kako hoćete, meni se čini da su ipak jasni - civilizacija se sastoji od odgovorne rasprave, a ne od insinuacija za koje nikad ne dobijete objašnjenje. Ali takva mi karma, valjda. Kako nisam više ovde, usput bih molio moderatora, sysadm-a, ili već pod čijim prstima je "welcome" naredba, da moje ime, kao i ime Aleksandre.M konačno sklone iz tog spiska. (Isto se odnosi, naravno, i na svako naše moguće pominjanje u Računarima, u rubrici bilten, u ovom kontekstu.)
savet.17 balinda,
>> Međutim, kada počneš otvoreno da _vređaš_ (što i sam priznaješ), >> stvari prestaju da budu zanimljive. :( (na stranu to što po >> Ugovoru o korišćenju Sezama takve stvari ne bi smele da se >> tolerišu, ali to već ide na dušu moderatora i administratora >> sistema.) Ja to tako i osećam, :( ali sa (kljakavom?) argumentacijom da je i loš početak "razgovora" možda bolji od nikakvog. (?) Hoću da kažem da bi tolerantnost (makar u konferenciji ovog tipa i imena!?) trebala biti naglašenija od administrativnih zabrana. Naravno, u izvesnim granicama koje nije uvek lako odrediti. :( Stekao sam utisak, može biti da je pogrešan, :( da auditorijum uglavnom smatra da se sa "zaštitom" ide vrlo restriktivno. Samo po sebi se razume da nam sve izgeda drugačije ako smo sami ugroženi. Zato se nadam da ćeš imati spremnosti da i samoga sebe sagledaš sa strane, a tvoga sagovornika zaista molim da ti ovaj napor ne otežava. Bez želje za prokomunističkim izjednačavanjem krivca i žrtve, `ajde da održimo dobro raspoloženje čak i kada nam nije do njega? Isterivanje pravde ne verujem da ikoga može učiniti srećnim. Više zadovoljstva možemo osetiti računajući da će naši stavovi i naša "stradanja" osvojiti više razumevanja i simpatija od strane ostalih učesnika u ovoj konferenciji. Daljenje šamara, pa i traženje zaštite, nisu u prvim fiokama "arsenala" koji nam je potreban. No, ko sam ja da propisujem? :( Imaš pravo da tražiš da se uvredljiva poruka obriše u skladu sa Ugovorom koji si sklopio. Moja procena je da to, makar ovoga puta, nije neophodno a ti reci ako jeste?
savet.18 balinda,
>> Rečeno mi je da me se ovde sad nešto pominje, >> i voleo bih da se to prekine. :( čao mi je ako sam te uvredio ili uznemirio. Za sebe mogu da tvrdim, a verujem da je i dr.grba na isto mislio, (?) da sam te pomenuo jedino u kontekstu "žalosti" što tvoje sjajne osvrte ovde više nemamo, dakle krajnje dobronamerno. Izvini, ali tako zaista mislim. Nisam ni pomislio da te time mogu povrediti. :( >> Kako nisam više ovde, usput bih molio moderatora, sysadm-a, >> ili već pod čijim prstima je "welcome" naredba, da moje ime, >> kao i ime Aleksandre.M konačno sklone iz tog spiska. Vaša poštovana imena su se nalazila zaista znatno duže nego što je trajalo vaše dragoceno prisusto u Savetu. Priznajem da je, makar delom, to bilo i iz moje nade da se možete predomisliti, ali više zato što sam čekao novu konferenciju jer bi brisanje vaših imena iz welcome teksta 6. toma civilizacije ostavilo pogrešan utisak da uopšte niste tu bili prisutni. Dakle, tamo ste ostali za istoriju :) sezama, a nova konferencija nam svima pruža priliku da se suočimo sa stvarnošću.
savet.19 inferno,
TO: MIKIS Ů ˙˙˙ Inferno je samo jedan nedozreli mladić koji nije svestan Ů ˙˙˙ svojih postupaka. :) :) :) Stavite u VICEVE... Ů ˙˙˙ Za razliku od njega, tebe identifikujem Ů ˙˙˙ kao dečka koji ima dosta potencijala, ali se uhvatio u kolo Ů ˙˙˙ sa gamadima. Tvoj gest slanja Kradene Reči je duboko Ů ˙˙˙ uvredio čoveka koga smatram svojim prijateljem i čije Ů ˙˙˙ mišljenje smatram poštovanja vrednim. Indirektno, uvredio Ů ˙˙˙ si i mene. Primećujem tvoj ignorantski stav prema mojim Ů ˙˙˙ porukama, u kojima sam otvoreno ciničan i imam neskrivenu Ů ˙˙˙ nameru da te uvredim. To me ne brine, zapravo žao mi je Ů ˙˙˙ tebe, jer kad ti dupe ode na doboš, biće kasno da se Ů ˙˙˙ predomisliš. Dakle, mikise, ne daj da te iznrevira kao što je iznrevirao mene... Nije vredan toga.. Ů ˙˙˙ A ako vidim da si opet okačio Ů ˙˙˙ Kradenu Reč, staviću ignore flag na tvoje poruke i više se Ů ˙˙˙ time neću opterećivati. Brzo će napuniti 15 ignore-ova. Madam se da će se onda zapitati sa kim nešto nije u redu? Ů ˙˙˙ I na kraju, da iskoristim reči svog prijatelja: molim te da Ů ˙˙˙ primiš iskrene izraze mog najdubljeg prezira. :) Ovo ne znaš da l' za smeh ili plač (pre će biti ono drugo). Učini sebi uslugu, mikise, i ne moj se nervirati...
savet.20 kriss,
Možda nije za savet, ali: Ili su ljudi postali mnogo nervozni, ili na sezamu više nema 'ljudi'. Do sada sam baš zbog ovakvih poruka (koje i nisu poruke, već po mom mišljenju đubre koje em puni pad, em nervira, em ne služi ničemu) pratio samo temu muzika, ali čak i nju samo letimično, praktično samo zbog tekstova. Dolazim u iskušenje da ostavim samo par tema, i to strogo stručnih (u okviru pc.prog, pc.util) pod ne-rezajnom. žat više i nije čat, već teretana koju bar par puta nedeljno posećuju razni caps-lock manijaci. Šta mislite o kolektivnom učlanjenju studenata pshihologije? Mada nije loša ni ideja da jedan modem jednom dnevno umesto fon-a zove neki klinički centar i direktno se uključi u 'Prijatan razgovor ...' :( Možda, možda je ovo sve preoštro, ali je sigurno da nije samo moj stav. Da mi poruka ne bi bila obrisana, nešto u skladu sa temom: dajte nam savet P.S. Mada sve mislim da je wizard u pravu. :(
savet.21 drpr,
-> Ili su ljudi postali mnogo nervozni, ili na sezamu više nema -> 'ljudi'. Do sada sam baš zbog ovakvih poruka (koje i nisu -> poruke, već po mom Ma pazi vamo. Došao si u normalnu fazu u koju upadne svaki noramalni korisnik, posle par meseci shvatiš da sezam nije neka igračka ili možda zajebancija te da ti oduzima isuviše vremena. Na sezamu imaš ljude raznih profila, kako po zanimanju tako i po odgoju (populacija od jedno 2000 ljudi) te naravno jedan , verovatno veći broj, nije po tvom ukusu. Istina je da je ranije bilo drugačije, jer kada se sezam pojavio ljudi koji su tu bili su sve ovo doživljavali kao neku senzaciju, tj. kao nešto sasvim novo dok se sadašnje generacije takoreći rađaju sa time. Ja sam se po učlanjenju zortao da napišem neku poruku, tripujući kako to čita 700-800 ljudi koju stručni pametni etc. te sam prvu poslao posle jedno mesec dana i to sam postavio neko pitanje, nisam komentarisao. Vasa (vasic) kaže da je njegova prva poruka otišla u bajtove lične prirode :) Sada doživljavaš da čovek koji je tu 5-6 meseci ulazi u 20naj listu sa nekih 1500 poruka, i to mož zamisliti kakvih. Pa dejanu je trebalo 5 godina za 20000 ali se tu nalazi masa vesti koje idu u novosti a i on je sysop. -> Dolazim u iskušenje da ostavim samo par tema, i to strogo -> stručnih (u okviru pc.prog, pc.util) pod ne-rezajnom. žat -> više i nije čat, već teretana koju bar par puta nedeljno -> posećuju razni caps-lock manijaci. Ja sam ovo odavno uradio, sve u svemu oko 15-ak topica koje pratim i možda skinem neki resign s vremena na vreme kad sam na odmoru pa imam malko više vremena. Više nemam vremena da čitam gluposti koje neki pišu, ja im ne zameram jer na to imaju pravo.U tim conf uleti i dosta smeća, ali pošto je poruka sve ukupno malo to i nije neki veći problem, pa se i ne potežem za ignore-om. Što se četa tiče isto je kao i za conf, samo tu pre svega mislim da su razlog novi ljudi, nemaju ideja za kojima, moraš priznati, čet vapi. Nekad je bilo 6 linija i svi koji bi tad bili na vezi dobro bi se znali te bi bilo i mnogo zanimljivije. Sad je već 15 i mnogo je teže za praćenje. Da završim , to je sve noramlno za jedan ovakav sistem, skrati topike i potrudi se da ti sezam bude jedno mesto za informacije, alatka a ne da ti njemu budeš to, počni da sve shvataš manje lično. cope
savet.22 dr.grba,
>> A šta mu ti dođeš, branilac lika & dela?... Siguran sam da ni >> Novici ni Književnoj reči takvi branioci nisu potrebni. No comment. >> Siguran sam da ni jednom svojom porukom nisam nikoga uvredio. Ako i >> jesam, to mi zaista nije bila namera. No comment. >> Što se mojih postupaka tiče, >> radim ono što mislim da je ispravno. No comment. >> Ako jednom shvatim da sam pogrešio... >> >> neću se stideti da to i priznam. No comment. >> Mogu da razumem da si uzeo na sebe 'svetu dužnost' da me izvedeš na >> pravi put, ali načinom na koji to radiš ništa nećeš postići. U najgorem >> slučaju dobićeš ignore. Ili ti je možda to želja? No comment.
savet.23 dr.grba,
>> :( čao mi je ako sam te uvredio ili uznemirio. Za sebe mogu da >> tvrdim, a verujem da je i dr.grba na isto mislio, (?) da sam te pomenuo >> jedino u kontekstu "žalosti" što tvoje sjajne osvrte ovde više nemamo, >> dakle krajnje dobronamerno. I nikako drukčije.
savet.24 mikis,
+> Stekao sam utisak, može biti da je pogrešan, :( da auditorijum +> uglavnom smatra da se sa "zaštitom" ide vrlo restriktivno. Ja jesam za malo oštriju politiku po tim pitanjima, pre svega zato što mi se čini da se i ovde nastavlja sa praksom prisutnom već duže vremena u našem društvu - naime, "sloboda govora" se shvata kao pravo da svako može da govori šta god hoće, i da ne snosi nikakve posledice zbog toga :( Jesam za toleranciju, ali mislim da ipak treba reagovati kada se pređe neka granica tolerancije. Što se ovog konkretnog slučaja tiče, nije mi želja bila da tražim bilo kakvu zaštitu od bilo koga, jednostavno sam želeo da skrenem pažnju na nešto što uzima sve više uzima maha u poslednje vreme. +> Bez želje +> za prokomunističkim izjednačavanjem krivca i žrtve, `ajde da održimo +> dobro raspoloženje čak i kada nam nije do njega? Hej, nemoj mene gledati, ja sam za! :) +> No, ko sam ja da propisujem? :( Imaš pravo da tražiš da se +> uvredljiva poruka obriše u skladu sa Ugovorom koji si sklopio. Moja +> procena je da to, makar ovoga puta, nije neophodno a ti reci ako jeste? Ne, ako to nije učinjeno na vreme, ne mora ni sada. Osim toga, ta poruka, takva kakva je, više govori o onome ko ju je napisao nego o meni.
savet.25 mikis,
+> Nakon jedne poruke koju je potpisalo nešto kao "Redakcija Književne +> reči", a sapotpisalo korisničko ime "mikis", poruke pune insinuacija, +> laži, etc. - i nakon moje replike uz pitanja na koja nikad nisam dobio Iskoristio bih ovu priliku da se, pre svega u ime ljudi iz redakcije Književne reči, javno izvinem kolegi Novimu, zbog netačnog podatka, iznetog u poruci 6.68, da je bio zaposlen u časopisu "Delo". Što se ostatka poruke tiče, Redakcija i dalje u potpunosti stoji iza toga (ako je i neka pogrešna tvrdnja izrečena, zaista u tome nije bilo zle namere). Na laži i insinuacije iz njegovih poruka, mislim da je iluzorno očekivati izvinjenja. Još nešto, pošto su i vlasnici Sezama ni krivi ni dužni uvučeni u sve ovo :), mislim da treba pojasniti neke stvari. Naime, postojala je ideja da se napravi podsistem na Sezamu, i u tom smislu je rečeno "uz pomoć uprave..." Naravno, između K.R. i Sezama sve bi bilo uređeno na čisto komercijalnoj osnovi. A o tome koliko je Književna reč sada "režimska novina" i "miljenik režima", mislim da najbolje govori podatak da je ministarstvo informacija (i imenom g. ministar Ratomir Vico) _odbilo_ da finansira taj podsistem (sa 800 DIN _godišnje_), sa obrazloženjem da "nema para". p.s. Šta ćete, tako je to u zemlji u kojoj ni ministar informisanja ne zna koliko je godina Predsednik proveo u Americi ;) (moj lični komentar :) ). p.p.s. Nadam se da će i dr.grba biti bar malo zadovoljan ovim :)
savet.26 darone,
>> No comment. Baš si mu odgovorio! ;)
savet.27 alien,
[] No comment. [] No comment. [] No comment. [] No comment. [] No comment. conf ignore dr.grba
savet.28 cnenad,
ŁŁŁ conf ignore dr.grba No comment !
savet.29 balinda,
>> Ja jesam za malo oštriju politiku po tim pitanjima, pre svega >> zato što mi se čini da se i ovde nastavlja sa praksom >> prisutnom već duže vremena u našem društvu - naime, >> "sloboda govora" se shvata kao pravo da svako može da govori >> šta god hoće, i da ne snosi nikakve posledice zbog toga :( Zanimljivo istraživanje pokazuje da, za jedan isti medicinski problem, *kompetentni* medicinski stručnjaci predlažu u većoj meri (procentualno gledano!) ona stredstva koja su bliže njihovoj specijalizaciji. Tako su hirurzi skloniji da preporuče operativne akcije a farmakolozi, recimo, su pre za medikamente. U tom smislu, ne bežim od odgovornosti da predložim "konzervativniju medicinu" sve dok i ona daje makar delimično zadovoljavajuće rezultate. Procenjujem da je organizam u suštini zdrav, a povremene upale krajnika razumem kao nužno zlo. Ova konfrencija je izrasla, ako ne u najpopularniju onda svakako u najbrbljiviju a trebalo bi shvatiti da će "bolova u grlu" biti. čeleo bih da izbegnemo, ako to ikako bude moguće, "čvrstu ruku" u ime mira u kući. Mislim da ovoj konferenciji ovakva politika ne bi priličila već bi pokazala da moji (naši?) napori da "reči pobede dela" nisu dali rezultate, :( te se neću libiti da podnesem ostavku. Umesto "posledica" koje pominješ, voleo bih da njih najpre bude u svesti i savesti onih kojima su namenjene, a to se teže (?) postiže nametanjem. Ako ništa drugo, u pravoslavnom duhu ;) je prvo probati sa pružanjem ruke umesto gaženja prstiju. S druge strane, svestan sam da veliki broj ljudi gotovo da nije sposoban da oseti poštovanje ali ni nametanje strahopoštovanja takođe ne smatram rešenjem. :( >> Ne, ako to nije učinjeno na vreme, ne mora ni sada. Osim toga, >> ta poruka, takva kakva je, više govori o onome ko ju je napisao >> nego o meni. Ok, *u principu*, sam to i hteo da kažem. Ne bih da budem arbitar u argumentaciji koju imate, ali ako poruka nešto "pozitivno" može reći, onda ima razloga i da ostane umesto da ju je "pojela maca", pa da auditorijumu oduzememo pravo i na ovakav utisak. Nije uvek jasno kome se čini "usluga" kada se neka poruka obriše? (!) Najzad, u praksi je teže na "moj" način održati ono što svi želimo, zato što se njime (načinom) vezuje sebi jedna ruka na leđima. Zato sam zahvalan svima kada ovaj napor razumeju i u njemu mi pomognu. Meni ovde nije sasvim jasno koji je glavni motiv da se inkrimisana poruka obriše? Ako su to grube reči, onda je to nešto što će sigurno kod svih naići na podršku. Međutim, upoređujući ovo mesto sa društvenom praskom, doveo si me u napast da pomislim kako si za to da bi nedokumentovane optužbe trebalo sankcionisati? Ako je tako, moram da priznam da u ovome ne bih pogao da podelim isti entuzijazam. :( Maštam da su ovo razgovori između "prijatelja" gde je argumentacija dobrodošla ali nije zakonski nužna. Utoliko će takvi stavovi biti neuverljiviji i to je, držim dovoljna "kazna". Za razliku od društvene prakse, gde zlonamerna optužba nikada nema pravu mogućnost da bude demantovana, ovde je to za stepen lakše. Ostalo ti je pravo da se uvredljiva poruka obriše sa sistema, ali smatram da je u tvom interesu i da si pravilno postupio što si pomirljivo replicirao i time ostavio auditorijumu da sam stekne utisak o vašem sporu. (?) Ukratko, umesto da stvarnost sasvim iskopiramo ovde, `ajde da odavde (makar koliko!) utičemo na stvarnost? U protivnom, bojim se da smo u namerama ovakve konferencije pomalo omanuli. :( P.S. A posle će neko još i da kaže kako sam idealista. ;>
savet.30 asterix,
> No comment. (...x5) Izgleda da nisi imao komentara na njegovu poruku ? :)
savet.31 paki,
­> conf ignore dr.grba U poslednje vreme kao da su svi poblesavili...
savet.32 vstan,
> Dolazim u iskusenje da ostavim samo par tema, i to strogo > strucnih (u okviru pc.prog, pc.util) pod ne-rezajnom. Ovo tvoje razmisljanje je pre za sezam.problemi, ali se tamo od gospode demokrata-"patriota" ne moze doci do reci. Savet- faza iskusenja se lako prevazilazi. > P.S. Mada sve mislim da je wizard u pravu. :( Na zalost jeste.
savet.33 mikis,
+> Meni ovde nije sasvim jasno koji je glavni motiv da se inkrimisana +> poruka obriše? Ako su to grube reči, onda je to nešto što će sigurno +> kod svih naići na podršku. Međutim, upoređujući ovo mesto sa društvenom +> praskom, doveo si me u napast da pomislim kako si za to da bi +> nedokumentovane optužbe trebalo sankcionisati? Ne, ne radi se o nedokumentovanim optužbama - naime, to što će me neko proglasiti za komunjaru, fašistu, crvenu bandu, ili šta već bilo, uopšte me ni najmanje pogađa (kao što rekoh, na takve gluposti mogu sam da se nasmejem). Problem je u porukama koje sadrže _eksplicitne_ uvrede, a na koje se najčešće adekvatno ne reaguje. Pri tom ne mislim samo na ovaj slučaj - setimo nazivanja pojedinaca "p*kama", "pavijanima", "šabanima", komentarima u stilu "ne s*ri", "ne laprdaj", itd, itd... Navodim samo neke slučajeve iz neposredne prošlosti, a toga je bilo i ranije. Mislim da takve stvari ne bi trebalo tolerisati, bez obzira na (ne)zrelost i (ne)razvijenost svesti kod onih koji takve poruke upućuju, i tu se ni najmanje ne bi trebalo zaklanjati iza "prava na slobodu govora" ili sličnih stvari. Stekao sam još jedan utisak (nadam se pogrešan), da je "prag tolerancije" nešto (prilično?) viši kada se radi o porukama upućenim ljudima čije se mišljenje razlikuje od stava većine (opet ću podsetiti na raspravu o narodnjacima od pre mesec dana), i to je bio jedan od motiva da uporedim ovo sa aktuelnom 'društvenom praksom'. +> Ostalo ti je pravo da se uvredljiva poruka +> obriše sa sistema, ali smatram da je u tvom interesu i da si pravilno +> postupio što si pomirljivo replicirao i time ostavio auditorijumu da +> sam stekne utisak o vašem sporu. (?) Još jednom da ponovim, ne tražim da se konkretna poruka obriše (uostalom, to sad ne bi ni imalo smisla), neka ona bude shvaćena kao povod da iznesem neke stvari koje mi već duže vremena smetaju. p.s. +> Ako ništa drugo, u pravoslavnom duhu ;) je prvo probati sa +> pružanjem ruke umesto gaženja prstiju. Što se mene tiče, uvek sam spreman da postupim u 'pravoslavnom duhu' :) Nadam se samo da mi na to neće biti uzvraćeno gaženjem prstiju?
savet.34 balinda,
>> Problem je u porukama koje sadrže _eksplicitne_ uvrede, >> a na koje se najčešće adekvatno ne reaguje. E, u tome se apsolutno slažemo. Uvrede moraju da se istrebe iz naših razgovora, pitanje je jedino načina na koji bi se to, najprimerenije ovoj konferenciji, dalo uraditi? >> Stekao sam još jedan utisak (nadam se pogrešan), da je >> "prag tolerancije" nešto (prilično?) viši kada se radi >> o porukama upućenim ljudima čije se mišljenje razlikuje >> od stava većine (opet ću podsetiti na raspravu o >> narodnjacima od pre mesec dana), i to je bio jedan >> od motiva da uporedim ovo sa aktuelnom 'društvenom praksom'. I ja se nadam da je taj utisak dvostrukog aršina pogrešan. (?) Istina, "prag draži" jeste (može biti i preterano?) nizak, ali se nadam da nije pristrasan. (?) Kad već pomenu incident u vezi sa narodnjacima, moram da te podsetim da je, i po priznanju autora, namera tih poruka bila provokativna a ne saznajna. No, ni tada nije došlo do brisanja poruka, taman posla, nego se jednom "smicalicom" (priznajem!) :) želelo umiriti, čini mi se sasvim besmisleno prepucavanje. Poruke u kojima je bilo tekstova narodnjaka, a gde je sâm sadržaj bio motiv za slanje, nisu ni na koji način ometane. >> Pri tom ne mislim samo na ovaj slučaj - setimo nazivanja >> pojedinaca "p*kama", "pavijanima", "šabanima", komentarima >> u stilu "ne s*ri", "ne laprdaj", itd, itd... Nekakvo nepisano pravilo je da se upotreba džokera (*) ne sankcioniše, glupo je ali je tako od samog početka Sezama, ako treba da menjamo... recite. Poruka u kojoj je pominjan "pavijan" i ona druga u kojoj je sagovornik obavešten da "laprda", bile su bespovratno obrisane. Istina, prenoćile su i to je posebno zasmetalo oštećenima ali moram priznati da je ovaj problem više tehničke prirode. Pretpostavljam da znaš da u ovoj konferenciji mesečno pristigne i po nekoliko hiljada poruka; moderator ne sedi non-stop na sezamu pa je gotovo neizvodljivo "adekvatno reagovati". (Ovde i ne govorim o tome da je jedna uvredljiva reč u megabajtima teksta prilično neprimetljiva.) S druge strane, često se dogodi da povremene varnice i same po sebi prestanu, pa bi se preterano intrevenisanje moglo shvatiti i kao demonstracija sile. I treće, ni u životu reakcija na uvrede uglavnom nije trenutna, a kad to i jeste često se ne smatra civilizovanom. Zato je moje stanovište da bi svakako trebalo zaštiti nekoga ko je učestalo maltretiran, (npr. u tvom slučaju oko "Književne reči" moglo bi biti mesta za to, ali mi se čini da ti to radiš mnogo bolje?) a pomalo odložiti reakciju na pojedinačne ekscese. Ni policija ne reaguje (krajnjim sredstvima!) ako pijani gost razbije jednu čašu, nego tek ako se usmerio na celu kafanu. :) Najzad, probam prvo sa molbama, pa sa opomenama a poslednje što imam je da poruku obrišem. Ima li smisla odmah upotrebiti krajnje sredstvo pogotovo kad su moći tako male kao što su moje. Šahisti tvrde da je pretnja opasnija od njenog izvršenja. Uostalom, eskalacija sukoba mogla bi nastati i tako što bi neko ko, recimo, nema dovoljno godina da prihvati takvu "kaznu" mogao slati na stotine poruka čime bi ugrozio sve ostale. Dobro, za takav slučaj postoje druge metode, ali nisam da raspirujemo ratničku klimu u ovoj konferenciji. Mislim da ovde dominira klima koja neblagonaklono gleda na uvrede tako da su simpatije redovno na strani onoga ko im dostajanstveno odoleva. Radi se na tome da se to sredstvo u razgovoru (uvrede!) učine neefikasnim pre nego zabranjenim. Tek kad se nedvosmisleno pokaže da za ovakvu svest nema nade kod aktera, vredelo bi pokazati i drugu stranu medalje.
savet.35 steva,
>>> Problem je u porukama koje sadrže _eksplicitne_ uvrede, >>> a na koje se najčešće adekvatno ne reaguje. > > E, u tome se apsolutno slažemo. Uvrede moraju da se istrebe iz > naših razgovora, pitanje je jedino načina na koji bi se to, > najprimerenije ovoj konferenciji, dalo uraditi? Mislim da nema mnogo smisla brisati poruke, pogotovo što to ide sa neizbežnim zakašnjenjem. Skloniji sam rešenju da autore necivilizovanih poruka treba isključiti iz teme ili konferencije na dan-dva dok se ne ohlade. Ovakvo izbacivanje iz diskusije bi po meni mnogo više bolelo nego da se dotičnom obriše poruka. IMHO, tu poruku bi baš trebalo ostaviti, čisto da se dotičnom skreše u brk u nekoj drugoj diskusiji. Nek se stidi ;) Na stranu to što je ovo rešenje praktično neizvodljivo :( Postoje sofisticirani načini da se neko uvredi, postoji i problem kriterijuma koji će se primenjivati za ocenu poruka, i najvažnije, to opet sve pada na tvoja pleća. A možda da Savet pravi neku rang listu psovača ili tako nešto, da ih izblamira na nekoj mesečnoj listi... Da ne bude samo, čega se pametan stidi...
savet.36 balinda,
>> Na stranu to što je ovo rešenje praktično neizvodljivo :( >> Postoje sofisticirani načini da se neko uvredi, postoji i >> problem kriterijuma koji će se primenjivati za ocenu poruka, >> i najvažnije, to opet sve pada na tvoja pleća. Problem kriterujuma pada u oči tek kada se u praksi s tim suočiš. :( Gledano sa strane, sve izgleda sasvim jednostavno. Da ne kažem da je, na primer, "kažnjeni" autor poruke u kojoj se sagovornik naziva pavijanom, našao da ni tu nema nikakve uvrede. :) Šta li bi bilo tek sa slučajevim koji su u većoj meri granični? >> A možda da Savet pravi neku rang listu psovača ili tako nešto, >> da ih izblamira na nekoj mesečnoj listi... Da ne bude samo, >> čega se pametan stidi... Najbolje mi se čini da par aktivnijih korisnika (`ajde da je ih nazovemo "Savest") razložnim porukama pokuša da objasni razloge za stid. Mislim da onome ko je u momentu izgubio takt nije lako da replicira na ovakve poruke i da će još jednom razmisliti sledeći put, ne bi li izbegao potrebu da se izvinjava. P.S. Savet već imamo, eh da nam je i Savest..... :)
savet.37 dcolak,
│ ­> conf ignore dr.grba │ │ U poslednje vreme kao da su svi poblesavili... Možda nam nešto stavljaju u vodu? ;> Onda bismo odmah znali da je to opozicija... I onda bismo znali da se sprema neki miting... No, u pitanju je druga stvar, uticaj okoline na pojedinca ;) Nema pomoći. Sledge DAMMIR!
savet.38 spantic,
> [] No comment. > [] No comment. > > conf ignore dr.grba No comment ;)
savet.39 mikis,
+> E, u tome se apsolutno slažemo. Uvrede moraju da se istrebe iz naših +> razgovora, pitanje je jedino načina na koji bi se to, najprimerenije +> ovoj konferenciji, dalo uraditi? Pa, ja sam ipak za brisanje, jer bojim se da ako bi se takve poruke ostavljale (kao primer kako ne treba raditi ili sl.), oni koji ih pišu mogli bi shvatiti da to mogu bez posledica činiti i ubuduće. Sem toga, mislim da je i Ugovor po tom pitanju jasan. +> Kad već pomenu incident u vezi sa narodnjacima, +> moram da te podsetim da je, i po priznanju autora, namera tih poruka +> bila provokativna a ne saznajna. :) Ne, nisam mislio na te poruke (koje su sadržale narodnjačke tekstove). Ono što je meni zasmetalo je što su neki upadali u sred diskusije (nemajući pojma kako je ona počela), i onda se obrušavali na one koji su sa svojim stavovima bili u manjini (porukama čiji je jedini sadržaj bio u stilu "džiberu", "šabane"...). Na žalost, niko od pripadnika 'većine' nije na to reagovao, verovatno zato im se to svidelo... :( +> Nekakvo nepisano pravilo je da se upotreba džokera (*) ne +> sankcioniše, glupo je ali je tako od samog početka Sezama, ako treba da +> menjamo... recite. Zvezdice sam ja stavio, u pomenutim porukama ih nije bilo :) +> Zato je moje stanovište da bi svakako trebalo zaštiti nekoga ko je +> učestalo maltretiran, (npr. u tvom slučaju oko "Književne reči" moglo +> bi biti mesta za to, ali mi se čini da ti to radiš mnogo bolje?) Kao što rekoh, nije problem samo u ovom 'slučaju', stvar je ipak više principijelne prirode. +> Ni policija ne reaguje +> (krajnjim sredstvima!) ako pijani gost razbije jednu čašu, nego tek ako +> se usmerio na celu kafanu. :) Pa, brisanje poruke nije krajnje sredstvo :) Krajnje sredstvo bi bilo doživotno izbacivanje iz kafane (lockout sa Sezama :) ). Sem toga, moderatore i upravu ovde ne bi trebalo shvatiti kao policiju, već konobare i vlasnike kafane :) Ne znam, meni se više sviđa koncept kafane u kojoj će vlasnik reagovati na sam pokušaj izazivanja nereda, nego ona u kojoj će satima moliti pijane goste da se smire (apelujući na njihovu savest ;) ), pa na kraju pozvati policiju (koja će recimo izbaciti samo jednog gosta) :) Nego, šta ako trezan gost, uz odobravanje većine u kafani, počne da vređa nekog drugog gosta (goste)? +> Mislim da ovde dominira klima koja neblagonaklono gleda +> na uvrede tako da su simpatije redovno na strani onoga ko im +> dostajanstveno odoleva. Voleo bih da je tako, ali bojim se da sam do sada stekao suprotan utisak :( Možda je tako kada se stvar posmatra 'teorijski', ali u nekoj konkretnoj diskusiji (da ne kažem svađi ;) ) često se dešava da 'jedna strana' (naročito ako je u većini) prilično blagonaklono gleda na uvredljive poruke upućene 'drugoj strani' :( Opet ponavljam, nadam se da je taj utisak pogrešan.
savet.40 mikis,
+> Problem kriterujuma pada u oči tek kada se u praksi s tim suočiš. :( Upravo o tome se radi. Ipak nisu tako brojni ljudi koji su i u toku najžešće diskusije spremni da stanu u odbranu svojih neistomišljenima. +> Da ne kažem da je, +> na primer, "kažnjeni" autor poruke u kojoj se sagovornik naziva +> pavijanom, našao da ni tu nema nikakve uvrede. :) A bogami ni mnogi drugi korisnici, od kojih su se neki (da ne kažem 'ugledni') čak i pridružili "kažnjenom" :( +> Najbolje mi se čini da par aktivnijih korisnika (`ajde da je ih +> nazovemo "Savest") razložnim porukama pokuša da objasni razloge za +> stid. Pa, bilo bi bolje da postoji 'kolektivna' savest, umesto da je predstavlja par ljudi?
savet.41 pexon,
ű˙˙ Mislim da nema mnogo smisla brisati poruke, pogotovo što to ide sa ű˙˙ neizbežnim zakašnjenjem. Skloniji sam rešenju da autore necivilizovanih ű˙˙ poruka treba isključiti iz teme ili konferencije na dan-dva dok se ne ű˙˙ ohlade. Ovakvo izbacivanje iz diskusije bi po meni mnogo više bolelo Ovo izgleda kao dobro rešenje za one kojima pisanje nazovi pogrdnih i uvredljivih poruka nije svojstveno, tj. ako se može zaključiti iz same poruke da joj je jedini cilj uvreda, što moram priznati u većini slučajeva nije lako. Ovakva "mera", po meni, ne bi trebala da izaziva nikakav "bol" već bi trebala samo da onemogući dalje vređanje i spoznaju kod dotičnog korisnika da takvim porukama sebi onemogućava učešće u konferenciji. Drugo je pitanje onih članova čije poruke izgledaju uvredljivo ako se posmatraju van konteksta diskusije, a koji imaju takav "stil" pisanja. Nismo svi isti i ako nekome smeta takav način izražavanja _ignore_ je sasvim dovoljan.
savet.42 balinda,
>> Pa, ja sam ipak za brisanje, jer bojim se da ako bi se takve >> poruke ostavljale (kao primer kako ne treba raditi ili sl.), >> oni koji ih pišu mogli bi shvatiti da to mogu bez posledica >> činiti i ubuduće. Ako bi prošle bez komentara, onda bi to moglo biti tako kako ti kažeš. Međutim, na nama je da kažemo šta o tome mislimo, ali je neophodno i da se vidi našta reagujemo. >> Sem toga, mislim da je i Ugovor po tom pitanju jasan. Vlada uverenje da Ugovor nije najsrećnije sklopljen, što ne znači da ga i takvog ne bi trebalo poštovati, ali i sâm si rekao da je ponekad bolje da uvredljiva poruka ostane. :) >> Ono što je meni zasmetalo je što su neki upadali u sred >> diskusije (nemajući pojma kako je ona počela), i onda >> se obrušavali na one koji su sa svojim stavovima bili >> u manjini (porukama čiji je jedini sadržaj bio u stilu >> "džiberu", "šabane"...). Na žalost, niko od pripadnika >> 'većine' nije na to reagovao, verovatno zato im se to >> svidelo... :( Muzika me preterano ne intresuje a, na primer prošlog meseca, tu je pristiglo gotovo 1.300 poruka. (!) Nadam se da niko ne očekuje da moderator kao policajac stražari nad svakom izgovorenom reči, već da on bude samo sredstvo u rukama "dobronamerne većine" i to samo zato što ima tehničke mogućnosti da nešto uradi. Kašnjenje reakcije, :( za koje držim da je gotovo nužno, pa čak i odustvo bilo kakve reakcije, ne vidim da je preterano opasno s obzirom da se teško može dokazati da se bilo kakvom reči, na sistemu kakav je Sezam, može ozbiljno oštetiti bilo čija ličnost. (?) U medicini se danas smatra ne ne bi trebalo žuriti sa upotrebom antibiotika (na primer) da bi se dozvolilo da i prirodni mehanizam organizma ima vremena da se probudi. :) S druge strane, preterana "čistoća" mogla bi uticati na sterilnost sredine, tako da jedino što ovde mogu reći, a da ne bude ponavljanje već rečenog, :) je da me haos brine ali da me i red zabrinjava. ;) Uzmimo da u temi 'muzika' izrazito dominira jedan stav koji je još i netrpeljiv prema drugome i drugačijem. (?) :( No, našta bi ličilo da se na silu uteruje "ravnopravnost"? Ako ništa drugo, to nije moguće! Ko želi da tu klimu promeni, dobrodošao je, ali mora razumeti da "saveznike" ipak mora da nađe među onima kojima replicira, a ne sa strane u nekakvoj apsolutnoj zaštiti. To je realnost. :( Najzad, šta mu pa mogu rečima? Ipak verujem da bi se "saveznici" i sami javili ako stavovi imaju dovoljnu težinu. (?) >> Zvezdice sam ja stavio, u pomenutim porukama ih nije bilo :) Ok, onda ih je (poruke) trebalo obrisati. :) >> Ne znam, meni se više sviđa koncept kafane u kojoj će vlasnik >> reagovati na sam pokušaj izazivanja nereda, nego ona u kojoj >> će satima moliti pijane goste da se smire (apelujući na njihovu >> savest ;) ), pa na kraju pozvati policiju (koja će recimo izbaciti >> samo jednog gosta) :) Zanimljivo je da u stvarnosti, na koju se pozivaš, ovde dominiraju upravo ove druge kafane. ;) Možda je još i "gore", :> uz osećanje lokal-patriotizma, i sa moralnom jezom, se kod Srba gleda na kafanu u kojoj, osim zveckanja viljušaka i kašika i uz poštovanje svačijeg integriteta, nema drugih sadržaja. :) Šalu na stranu, koncept koji očekuješ ne može se ostvariti dobrom voljom moderatora. Izbacivati i po 10 gostiju na dan iz kafane neće je učiniti reprezentativnijom. Ipak to više zavisi od gostiju nego od vlasnika kafane. Na primer, ako bi otvorio kafanu u nekakvoj zabiti, jedino što bi postigao izbacivanjem je da ti gosti više ne dolaze. :( Zato mi se čini da je "moj" koncept "apelovanja", ne na pijane goste nego na "dobronamernu većinu", da u ovome naporu pomogne, plodotvorniji. (?) Tek u tim okolnostima, značaj tehničkih mogućnosti koje su date moderatoru mogu i nešto značiti. Tako gledam i na ovu našu malu seansu u temi koje je ionako posvećena samoj konferenciji. >> Voleo bih da je tako, ali bojim se da sam do sada stekao suprotan >> utisak :( Možda je tako kada se stvar posmatra 'teorijski', ali u >> nekoj konkretnoj diskusiji (da ne kažem svađi ;) ) često se >> dešava da 'jedna strana' (naročito ako je u većini) prilično >> blagonaklono gleda na uvredljive poruke upućene 'drugoj strani' :( >> Opet ponavljam, nadam se da je taj utisak pogrešan. Pretpostvaljam da ti je prvo na pameti "tvoj slučaj", (?) i tu bi se još i mogao složiti. :( Međutim, sagledaj to i iz ovog ugla. Administrativna zaštita ne bi ti išla u prilog budući da bi strana koja je, makar brojčano, jača i to videla kao deo nekakve "zavere". S druge strane, kako sam već rekao, nisam stekao utisak da ne umeš da se i sâm zaštitiš i, iako nije "pošteno" pustiti da se gotovo "daviš" bez ičije pomoći, duboko je saglasju sa samom surovošću prirode. Ako uspeš da pridobiješ i preokreneš ljude koji, složićeš se - nisu ni glupi niti imaju razloga da budu protiv tebe lično, na "svoju" stranu, onda si nešto zaista postigao. Moja zaštita ti nije potrebna a mogla bi biti i kontraproduktivna. U teoriji ratovanja obično se uzima da je pobednik u nekakvoj bici onaj ko je ostao na bojnom polju. (Otuda i špekulacije da Srbi, kobajagi, nisu izgubili na Kosovu.) Ovde imamo da su se tvoji "protivnici", uvređeni, povukli i minimum "dostojanstva" koji bi im trebalo ostaviti je da te pomalo vređaju. ;) Tvoji popustljivi odogovori samo još više uvećavaju tvoj "trijumf". Ja ne znam da li si ti još i u pravu, niti je to moje da (u funkciji iz koje sada repliciram!) presuđujem, ali u diskusiji samoj po sebi, već i same uvrede koje su ti upućivane čine te moralnim pobednikom. Šta ti smeta i po koji nizak udarac, pogotovo ako se on ne broji? Zar ti je potrebna pobeda diskfalifikacijom? :) Ako je tvoja primedba više principijelne prirode, (?) već smo se složili da su "tehnički" razlozi najkrivlji što se besmislene poruke nedovoljno brišu. :( Procentualno gledano radi se o zanemarljivom broju, a šteta koji prouzrokuju još je beznačajnija. Istina, takve poruke bodu oči, pa sam zahvalan uvek kada mi se na njih ukaže. Možda je ovo tema gde bi se to moglo uraditi? Ipak će biti da se radi o tome kakvu kafanu želimo i, u ovoj diskusiji još i više, dilemom da li renome kafane zavisi od ponašanja vlasnika ili od gostiju na koje može računati?
savet.43 balinda,
>> Upravo o tome se radi. Ipak nisu tako brojni ljudi koji su >> i u toku najžešće diskusije spremni da stanu u odbranu >> svojih neistomišljenima. Na žalost, to se gotovo samo po sebi podrazumeva. :( >> A bogami ni mnogi drugi korisnici, od kojih su se neki >> (da ne kažem 'ugledni') čak i pridružili "kažnjenom" :( Utoliko gore po njihov ugled. >> Pa, bilo bi bolje da postoji 'kolektivna' savest, umesto da je >> predstavlja par ljudi? Svakako, ali je potrebno da se ona "materijalizuje" kroz nekakvu akciju, ovde je to poruka. Dakle, "savest" nije nekakvo telo koje neko "odozgo" postavlja, nego dolazi sama i tada je najbolja. Slažem se da nema dovoljno poruka u kojima se kritikuje nešto što se globalno smatra neprihvatljivim, pogotovo ako je ugrožen neko čiji nam stavovi nisu preterano bliski, :( ali tu ne bi trebalo gledati jedino u moderatora, njegove moći su veoma ograničene. Ako on (moderator) pomisli da nisu, onda se nalazi na korak od samoljublja. :( Može biti da tako mislim delom i zbog toga što mi se i samo postojanje moderatora ne čini neophodnim. (?) Ne verujem da ćeš pronaći da sam igde, ikoga, ikada podržao u stvarima za koje smo se saglasili da nikome ne mogu da služe na čast, ali ima istine da moje reakcije nisu onoliko žustre koliko bi neki (možda i mnogi?) voleli. Po "mom" konceptu, ja sam tu jedva ako bih mogao da pomognem a nikako da nametnem. Za nametanje ćete morati da pronađete drugoga. :(
savet.44 kolaps,
Odlucim ja tako da iz ove nekada daleke, a danas jos dalje BanjaLuke, nabavim modem i da skratim pricu postanem clan Sezama. Sve to kako bi imao mogucnost da pratim neke aktuelne stvari van "Rep.Srpske" I onda moja bolja polovina, koja nema bas puno veze sa racunarima, procita da se na Sezamu nalazi konf. CIVILIZACIJA. Ja kao svaki uzoran zivotni pratilac, skinem CIVILIZACIJA.7 I procitam sve ovo cega smo svi ovde svedoci. Savet - Okacite na ulasku u Sezam. Indocti discant et ament meminisse perit. > Posle par meseci shvatis da sezam nije neka > igracka ili mozda zajebancija te da ti oduzima isuvise vremena. > Na sezamu imas ljude raznih profila, kako po zanimanju tako i > po odgoju (populacija od jedno 2000 ljudi) te naravno jedan , > verovatno veci broj, nije po tvom ukusu. Istina je da je ranije > bilo drugacije, jer kada se sezam pojavio ljudi koji su tu bili > su sve ovo dozivljavali kao neku senzaciju, tj. kao nesto > sasvim novo dok se sadasnje generacije takoreci radaju sa time. > Ja sam se po uclanjenju zortao da napisem neku poruku, > tripujuci kako to cita 700-800 ljudi koju strucni pametni etc. > te sam prvu poslao posle jedno mesec dana i to sam postavio > neko pitanje, nisam komentarisao. Vasa (vasic) kaze da je > njegova prva poruka otisla u bajtove licne prirode :) Sada > dozivljavas da covek koji je tu 5-6 meseci ulazi u 20naj listu > sa nekih 1500 poruka, i to moz zamisliti kakvih. Pa dejanu je > trebalo 5 godina za 20000 ali se tu nalazi masa vesti koje idu > u novosti a i on je sysop. > > Ja sam ovo odavno uradio, sve u svemu oko 15-ak topica koje > pratim i mozda skinem neki resign s vremena na vreme kad sam na > odmoru pa imam malko vise vremena. Vise nemam vremena da citam > gluposti koje neki pisu, ja im ne zameram jer na to imaju > pravo.U tim conf uleti i dosta smeca, ali posto je poruka sve > ukupno malo to i nije neki veci problem, pa se i ne potezem za > ignore-om. > Sto se ceta tice isto je kao i za conf, samo tu pre svega > mislim da su razlog novi ljudi, nemaju ideja za kojima, moras > priznati, cet vapi. Nekad je bilo 6 linija i svi koji bi tad > bili na vezi dobro bi se znali te bi bilo i mnogo zanimljivije. > Sad je vec 15 i mnogo je teze za pracenje. Da zavrsim , to je > sve noramlno za jedan ovakav sistem, skrati topike i potrudi se > da ti sezam bude jedno mesto za informacije, alatka a ne da ti > njemu budes to, pocni da sve shvatas manje licno.
savet.45 mpaunovic,
Pratio sam dosta detaljno svu diskusiju oko Knjizevne reci, ali se do sada nisam ukljucio pre svega zato sto ni ranije nisam citao rec, pa da ne pricam o onome sto ne pratim. medjutim je diskusija sada prerasla to kao cisto knjizevno pitanje pa kud svi turci tud i ja, da kazme par pasusa;) Onako na prvu loptu, meni se uvek stegne oko srca kada komunjare stave sape na nesto i ponovo ga prevuku u svoj tabor, pa tako i na tu novu Knjizevnu rec. Medjutim, ljudi koji su sada "ukrali" tu rec su ocito poceli ozbiljno da rade i ja to cenim. Prvo su styvarno izdali nekoliko brojeva, drugo ja sam skinuo dva broja i nasao sam ponesto zanimljivo, dakle ne rade to lose, onda su se aktivirali malo za medije, evo salju to na sezam kao novi medij itd. Znaci, koriste priliku koja im se ukazala. A sa druge strane ta stara redakcija, ili ono koliko mi vidimo od nje, tjeste uvazenog Novicu, samo nesto u stilu "pa to je nepravda", kao Kalimera da slusamo (ako se seca jos neko Kalimera:). Sto ne sednete pa ne napravite i ne izdate svoju Knjizevnu rec, niko vam ne brani, moze i da se zove drukcije, ako je dobra svoje citaoce ce imati. Ja cu sto se mene tice rado i nju downldovati i pogledati, a ako valja i kupiti na kiosku. Dakle, nemojte samo da nam pricate sta vam je ko uradio, nego preduzmite nesto i konstruktivno, pa cete tako najbolje da pokazete da je drzava pogresili. Sto kaze jedan moj ortak, ta Knjizevna rec sigurno pare ne moze da pravi, bar u ovakvom narodu (mada eno bas malopre prica Milan Panic na televiziji, kaze ni jedan muzej i umetnost itd ne moze da pravi pare), znaci nema druge nego da ga drzava dotira. A kada vec dotira i izdrzava, onda normalno da ce i nesto da zahteva.
savet.46 balinda,
>> Savet - Okacite na ulasku u Sezam. Pretpostvaljam da misliš na obaveštenje za "one" mesečne biltene? Ako je to, evo neka to bude predlog za SysAdme, ukoliko ga budu primetili. P.S. A možda bi se i sami ZIPovi sa preporučenim porukama mogli negde naći skupa?
savet.47 cnenad,
ŁŁŁ Pretpostvaljam da misliš na obaveštenje za "one" mesečne biltene? Ja mislim da je u pitanju ono što je citirao u svojoj poruci...
savet.48 inesic,
> Nekakvo nepisano pravilo je da se upotreba džokera (*) ne > sankcioniše, glupo je ali je tako od samog početka Sezama, ako > treba da menjamo... recite. Ovo mi nije jasno. U čemu je razlika ako nekom napišem "Pičko!" ili "Pi*ko!" ili "Ribizlo!" ili već bilo šta sličnog značenja. Uvreda je uvreda i valjda je treba brisati. Isto tako mi nije jasan razlog za upotrebu džokera. Podseća me na mog dedu koji ima običaj da kaže: "Idem da se, s oproštenjem, iserem!" Ne vidim razloga uopšte. Neka mi se oprosti, imam samo srednju školu, nisam Bog zna kako elokventan (ni obrazovan u krajnjoj liniji), pa sam često prinuđen da psovke koristim kao potštapalice u govoru. Počeo sam da se vadim kako je to prirodna posledica psihičke strukture prosečnog Srbina (ne, ne, ništa nacionalističko). Ide mi pomalo na živce to foliranje sa džokerima: ljudi su KAO fini, ali im vicevi, ovako napisani, izgledaju mlitavo. Ako bismo otvorili temu tipa saveti lekara, u kojoj bi korisnici mogli da postavljaju pitanja koja se lekarima i postavljaju i da traže savete od drugih korisnika koji su stručnjaci lekari, da li bi tu trebalo govoriti kurac, pička, dupe (uvek sam mislio da su ovo srpske reči) ili penis, vagina, i (kako ono beše) gluteus maximus. Nemojte mi samo poturati ljigavosti kao što su ženski polni organ, muški polni ud. Ja sam mislio, što reče Đenka, da je Sezam iznad lažnog malograđanskog morala. Duboko ste me razočarali! Duboko! :) inesic
savet.49 kolaps,
Mislim da smo se jako dobro razumeli. :) CoYa.
savet.50 balinda,
>> Ja mislim da je u pitanju ono što je citirao u svojoj poruci... Teško je reći, ;) citat u toj poruci je dugačak 32 reda. :)
savet.51 balinda,
>> Ovo mi nije jasno. U čemu je razlika ako nekom napišem >> "Pičko!" ili "Pi*ko!" ili "Ribizlo!" ili već bilo šta >> sličnog značenja. Uvreda je uvreda i valjda je treba brisati. Ne znam! :) Valjda je poenta u tome što, recimo, kad kažeš "s*anje" to može značiti i "stanje", pa onda nije uvredljivo, tj. bar ne preterano. :) Šta može značiti "pi*ko", nemam pojma? :) >> Ide mi pomalo na živce to foliranje sa džokerima: >> ljudi su KAO fini, ali im vicevi, ovako napisani, >> izgledaju mlitavo. Šta da ti kažem a da me ne uhapse zbog dužine poruke? :) Nekako "mlitavost" ide uz "finoću". ;) A ni "foliranje" nije daleko. :))) >> Nemojte mi samo poturati ljigavosti kao što su ženski >> polni organ, muški polni ud. Nismo ni mislili da ti tako nešto ljigavo poturimo. :) >> Ja sam mislio, što reče Đenka, da je Sezam iznad lažnog >> malograđanskog morala. Duboko ste me razočarali! Duboko! :) :))) Ne samo da nije iznad, nego nije čak ni izvan. Moral, koji god da je, nije teško napadati. Nije nam potreban Niče pa da vidimo da on (moral) zaglupljuje, međutim "istorijska" potreba za njim je manje zagonetna. Bojim se da bi, na primer, naši ovdašnji razgovori promašili ponešto od ciljanih tema kada bismo se odrekli "mlitavosti" i "finoće". (?) Ne kažem da će uvek tako biti ali je, neka bude i "lažni", moral nekakav kompromis između potrebe da se stvari nazovu pravim imenom i nužnosti da se to onemogući. I sâm se kolebaš (?) da li bi uvredu trebalo onemogućiti bez obzira kako je prikrivena ili bi je trebalo ostaviti kao odraz nekakve moralne čvrstine? Između te dve krajnosti, nekako je isplivala ova, koju ti nazivaš "lažnim malogrđanskim moralom", kao nestabilna granica ponašanja. Forsiranje "moralne čistoće", bilo totalnim sredstvima prinude i zavirivanjem i u to šta je "pisac zaista hteo da kaže", ili apsolutnog oslobađanja od odogovornosti za izrečeno, u ime nepatvorene iskrenosti, bojim se da bi dalo lošije rezultate od ovoga što se, ne baš uvek dosledno, već radi. (?) :(
savet.52 inesic,
>>> Nemojte mi samo poturati ljigavosti kao što su ženski >>> polni organ, muški polni ud. > > Nismo ni mislili da ti tako nešto ljigavo poturimo. :) Ovokav slučaj, da sam sebi u usta uskočim, dešava mi se već peti put ovog meseca. Sve manje pazim šta pričam. Najšokantniji primer beše kad sam, iza nekih šupa, zatekao klinku i klinca (cca 7. razred osnovne) u sred oralnog seksa, tj. ona njemu puši. Dijalog teče. Ja (preneraženo): Ej, pa šta to radite?! Ona: Pa vidiš valjda. Ja (zatečen, ne zbog onog što rade, već zato što klinka ne pokazuje trunku blama): A ja sam mislio da se ovde sakrivate da pušite. Ona: Pa to i radim. I tako se ja pokupih, svestan da me je majmunom napravila klinka iz sedmog razreda osnovne (a možda sam i sâm sebe napravio majmunom, ali to je već stvar za diskusiju). Posle toga petnaest minuta nisam mogao sebi da dođem i na kraju sam sâm sebi obećao da ću da pazim šta pričam. Al' ne vredi - skot ostaje skot. > ponašanja. Forsiranje "moralne čistoće", bilo totalnim > sredstvima prinude i zavirivanjem i u to šta je "pisac zaista > hteo da kaže", ili apsolutnog oslobađanja od odogovornosti za > izrečeno, u ime nepatvorene iskrenosti, bojim se da bi dalo > lošije rezultate od ovoga što se, ne baš uvek dosledno, već > radi. Ne bih ja ništa da forsiram. Voleo bih samo da znam koliko ima "finih" ovde, mislim onih što upotrebljavaju džokere, jer su takvi najpodložniji preneražavanju, a ne bih voleo da im budem inhibitor. S druge strane, oni zaista fini, oni bez navodnika, verovatno će mi odbiti na glupost i oprostiti, jer su već navikli. Hteo bih da se izborim za pravo da pričam onako kako mi je najzgodnije, a ja ću, za uzvrat, da obećam da ću se maksimalno truditi da rečju nikog ne uvredim. Ako nekog uvredim stavom, žao mi je, ali to je moj stav, i ja imam pravo na njega isto kao i uvređena strana na svoj. inesic
savet.53 dr.grba,
>> neko Kalimera:). Sto ne sednete pa ne napravite i >> ne izdate svoju Knjizevnu rec, niko vam ne brani, >> moze i da se zove drukcije, ako je dobra svoje >> citaoce ce imati. Ja cu sto se mene tice rado i E sad stvarno ne mogu više da izdržim: imali su oni svoju Književnu Reč, koja im je oduzeta. I ti im sad sugeriraš da naprave novu. Zašto oni koji su sad u časopisu nisu napravili svoj časopis? ):
savet.54 cnenad,
ŁŁŁ Teško je reći, ;) citat u toj poruci je dugačak 32 reda. :) Pa nije u pitanju dužina, nego celokupan sadržaj onoga šta je citirao :)
savet.55 balinda,
>> Pa nije u pitanju dužina, nego celokupan sadržaj Ovo prvi put čujem. ;)
savet.56 ndragan,
/ radim ono što mislim da je ispravno. Ako jednom shvatim da sam / pogrešio (ili ako me neko u to ubedi, ali ne na način na koji ti to / pokušavaš) neću se stideti da to i priznam. Upravo sam dao otkaz u firmi gde su se događale, u najmanju ruku, čudne stvari, i od početka sam ubeđen da su ljudi koji su ih počinili sve vreme iskreno verovali u ono što tog dana rade, štogod to bilo. "Have you forgotten doublethink, Winston?" "1984", G. Orwell Tvoja spremnost na neku eventualnu kasniju samokritiku može da te izvadi samo do nekle, ali mi se čini da su nekle ovog puta poprilično nisko postavljene. Upravo zato i nema para, da biste bili ubeđeni da radite ispravnu stvar, iz čistog entuzijazma. Entuzijazam je za amatere, pare su za profesionalce. / Mogu da razumem da si uzeo na sebe 'svetu dužnost' da me izvedeš na Ja ne, ne palim se ni na kakve 'svete' i 'dužnosti'. Reagujem na situaciju, jer sam upravo prošao kroz to isto: firmi iz prve replike sam ja osnivač. Kad odrasteš, kad razmisliš, možda.
savet.57 ndragan,
/ sa beskrajnim a besplodnim prepucavanjima? :( A, da, što se tiče plodnosti, nisam bio tu pa ne znam šta bi sa konferencijom SEX?
savet.58 cnenad,
ŁŁŁ A, da, što se tiče plodnosti, nisam bio tu pa ne znam šta bi sa ŁŁŁ konferencijom SEX? Ništa, otvorene su neke druge teme ali ovo i dalje stoji STATUS QUO. Jedini je pomak tekst u Biltenu da se vodi kampanja za otvaranje konf. Dokle ?
savet.59 pexon,
ű˙˙ Jedini je pomak tekst u Biltenu da se vodi kampanja za otvaranje konf. ű˙˙ Dokle ? Having a ride to nowhere :( btw, ako neko uopšte i prati SEX alias devojke, videće da tamo preovladava sve drugo sem devojki, sexa... MOlio, kumio, plakao čak ;), ali nije pomoglo. Ode conf u .... poz, ▄▄ (ožalošćeni) ▄▄
savet.60 paki,
­> A, da, što se tiče plodnosti, nisam bio tu pa ne znam šta bi sa ­> konferencijom SEX? Malko pažljivije sam pogledao SEZAM bilten iz R. 101, i ima se šta i videti... ATARI conf: u aprilu 72, a u maju 93 poruke. FORUM:devojke: to ne piše, al' je malo više :> Zar ovim nije ispunjen razlog o konstantnom interesovanju - tema je daleko premašila konferenciju?
savet.61 ndragan,
/ maximus. Nemojte mi samo poturati ljigavosti kao što su ženski / polni organ, muški polni ud. Ja sam mislio, što reče Đenka, da Da, mislim da bi trebalo reći "ženska polna organa", sve vodeći računa o rodu. Ionako mi cela ta termi(t)nologija liči na ono "individualni poljoprivredni seljaci". Ne znam zašto bi se umesto same reči koristio njen opis za ukrštenicu.
savet.62 ndragan,
/ navikli. Hteo bih da se izborim za pravo da pričam onako kako mi Imao sam taj problem pre neku godinu, a što sam ga rešio, nek ide do kurc*.
savet.63 alien,
[] ­> conf ignore dr.grba [] [] U poslednje vreme kao da su svi poblesavili... Ma ja sam oduvek bio blesav... ;) Vidim: ima ljudi koji nisu shvatili šta sam hteo da kažem. žoveku nisam dao ignore, nego sam podjednako glupim stilom hteo da ukažem na bezvrednost njegove poruke. Citirao je celu Mikisovu poruku i na svaku rečenicu odgovorio sa 'no comment'. Ako nije imao komentar, nije ni trebalo da odgovara. Bez obzira na to što se sa Mikisom u mnogo čemu ne slažem (including 'KR'), strašno me je iritiralo Dr.Grbino skakanje na Alt+R čim ugleda 'mikis' na ekranu (i tako širom Sezama (čak i u VICEVIma)). Suština skoro svih tih replyeva je bila 'no comment', a kada sam to video multiplicirano u jednoj poruci, nisam mogao da se uzdržim i da ne reagujem. Izvinjavam se svima zbog toga.
savet.64 mpaunovic,
>>> neko Kalimera:). Sto ne sednete pa ne napravite i >>> ne izdate svoju Knjizevnu rec, niko vam ne brani, >>> moze i da se zove drukcije, ako je dobra svoje >>> citaoce ce imati. Ja cu sto se mene tice rado i > > E sad stvarno ne mogu vise da izdrzim: imali su oni svoju Knjizevnu Rec, koja > im je oduzeta. I ti im sad sugeriras da naprave novu. Zasto oni koji su sad > u casopisu nisu napravili svoj casopis? ): Nisu oni imali svoju knj. rec nego su radili i stvarali drzavnu, tjest SPS-ovu ili cija je vec drzava. Do pre par godina sve sto je postojalo bilo je drzavno, odnosno partijino, i svako je morao da bude svestan da ce jedared da dodje djavo po svoje:( Sada vise nije bas sasvim tako ali vecim delom i dalje jeste. Da je bila privatna, onda bi je teze malo oduzeli (ne kazem da mozda i to ne bi mogli, ali teze) ovako je sa neke zakonske strane sve cisto, gazda zamenio redakciju i to je to. A ako su vec hteli da se bune trebalo je malo jace da se bune, eno kako radio indeks, digli dreku i sps se povuko. Sad da li je privremeno, videcemo vec. Medjutim sada kada su im je vec uzeli, onda ne treba plakati nad tim, jer od placa nema vajde, nego praviti novu ili dici ruke. Oni su resili da dignu ruke, izgleda, i to je normalno njihovo pravo. Ali tako stoje stvari. Za to vreme nova redakcija je vec nekoliko brojeva izdala, pronasla nove vidove za distribuciju i tako...rade ljudi
savet.65 ndragan,
/ Having a ride to nowhere :( To i nije loše, naime i treba da se na kraju nađeš tamo odakle si krenuo. Uostalom, od divana nema vajde dok se na njega ne zalegne. Virtual sex? No, thanks.
savet.66 pexon,
ű˙˙ To i nije loše, naime i treba da se na kraju nađeš tamo odakle si ű˙˙ krenuo. Uostalom, od divana nema vajde dok se na njega ne zalegne. Bilo je reči o conf čini mi se :) A za divan ...opšte poznata stvar...ko voli divan ;) poz, ▄▄▄ pex ▄▄▄
savet.67 ndragan,
/ A za divan ...opšte poznata stvar...ko voli divan ;) Pa, ne mora divan, može i na nečem drugom. Da se radi o piću, reko bih "kakva sam ja svinja ako biram pomije", srećom ne radi se.
savet.68 balinda,
Bilten [26.06.94 - 25.07.94] nauka: CIVILIZACIJA.7: 4.3 vitez.koja: ...Elem pogledah malo i videh da sam ponešto piskarao oko izvoda... Radi se o izvodu funkcije x**x. 4.9 ndragan: Ne postoji Nobelova za matematiku, jer ... 4.10 igors: Pogledaj u Osnovima nebeske mehanike Milutina Milankovica (Naucna knjiga)... 4.11 igors: konstantu ne mozes menjati sa promenjivom u ovom slucaju... 4.12 alien: Jedan pogled na novu "Galaksiju"... književnost: CIVILIZACIJA.6: 6.136 mikis: KNJIčEVNA REž, žasopis za književnost, umetnost, kulturu i društvena pitanja, ELEKTRONSKO IZDANJE 6.137 mikis: KNJIčEVNA REž 6.138 mikis: KNJIčEVNA REž 6.139 mikis: PORUKA ZA žITAOCE "KNJIčEVNE REžI" CIVILIZACIJA.7: 6.2 ndragan: Asimov je takav. Stravičan je problem kod pisaca koji kroz seriju knjiga pokušavaju da obuhvate ogromne periode. Meni bi ponestalo mašte... film: CIVILIZACIJA.6: 7.628 slom: spisak epizoda i serija Black Adder (Crna Guja) 7.666 zizic: tekstovi iz serije Monty Python (file uz poruku) 7.667 zizic: tekstovi iz serije Black Adder (file uz poruku) 7.672 mikis: Monty Python's the meaning of life (file uz poruku) CIVILIZACIJA.7: 7.9 ljubaz: Pulp (palp) kao inspiracija za film kroz istoriju (Malteški soko, Do poslednjeg daha, Osmi putnik, Smrtonosno oružje, Petparačke priče (Pulp fiction)) 7.70 mnikolic: recenzija filma "Huevos de oro" 7.104 mnikolic: recenzija filma "Belle epoque" 7.108 mnikolic: recenzija filma "The house of the spirits" 7.142 mnikolic: spisak filmografija i detaljnih opisa filmova za period 26.06.94.-25.07.94. o.jeziku: CIVILIZACIJA.7: 9.4 balsa: 'ne piše se, "15 meseci" nego "15 meseca"' A je l' se to radi o Jupiterovim mesecima? 9.5 milan: Dakle, "jedan avion", ..., "petnaest aviona" (a ne "petnaest avioni"). 9.6 balsa: E, tu sam te ček'o! ;) Elem, imenica 'mesec' ima dubletni genitiv plurala: 9.8 aleksandra.m: M. Stevanović, "Savremeni srpskohrvatski jezik I", "Tako se obično govori i piše: Pre nekoliko MESECI; ..." 9.7 squsovac: "Arkan ženi Cecu". Valjda bi trebalo "ženi se njome" ili ona se udaje za njega. 9.12 aleksandra.m: davno je prošlo vreme preskriptivne gramatike, a na njeno mesto došla deskriptivna. oko.sveta: CIVILIZACIJA.7: 10.5 ndragan: Dobra večera sa po jednim do dva piva za dve osobe po restorančićima kojegde po Mađarskoj izađe oko hiljadu forinti... 10.17 zizic: kako doći do traženog telefonskog broja u Mataruškoj Banji... 10.19 mnikolic: Nekoliko razloga da obavezno posetite Toledo 10.20 mnikolic: obećana priča nakon povratka iz Glifade. Poseban osvrt na aerodrom, plaže i mesta za večernje izlaske. 10.25 kum.djole: Pobratim mantoniadis rece da je 150 dhm = 1 dm 10.30 ndragan: Kratki kurs is telefoniranja Mađarska -> YU 10.32 squsovac: Šta doneti iz Rusije: predlog br. 1 10.33 dejanr: Šta doneti iz Rusije: predlog br. 2 škola: CIVILIZACIJA.6: 12.94 bobland: rešenja informatora iz hemije za poljoprivredni fakultet. CIVILIZACIJA.7: 12.3 dekiper: Da li je trač ili istina da će se od iduće godine u svim gimnazijama prirodnog smera umesto odbrane učiti informatika (sve 4 godine) ? 12.4 nbatocanin: ... a koju će držati već pomenuti profesori oplemenjeni žestokim tronedeljnim kursom informatike ;> lični.stav: CIVILIZACIJA.7: 13.68 inesic: žoveku koji upadne u privatnu kuću u bilo koje doba dana ne bih dao nikakvu priliku. žoveku koji upadne u skladište neke firme u sred noći ne bih dao nikakvu priliku. 13.125 omega: Ti bi da svuda pise DRZAVA GRADJANA? To je najveca komunisticka glupost koja je ikada izmisljena... 13.150 milan: Taj pojam je uvela Francuska revolucija (Deklaracija o pravima čoveka i građanina), a u Britaniji je de facto bio uveden serijom akata koje je tokom XVII veka uvodio parlament (koji se ukupno uzeti smatraju nekom vrstom britanskog ustava) preotimajući vlast od serije "ludih Džordževa" tj. malkice slaboumnih kraljeva iz Hanoveranske dinastije. 13.147 alien: Nemaju sve države vladare koji smatraju da je/će bolje da se biju nego da/što rade. savet: CIVILIZACIJA.6: 14.147 ljubisha: Samim tim što je najinteligentniji, (ili se smatra takvim) čovek će sam sebe dovesti do, po svemu sudeći, neumitnog kraja. I što je najcrnje, posle njega ostaće pustoš. 14.160 balinda: Bilten [26.05.94 - 25.06.94] ** Uz poruku 'jun94civ.zip' (98596 bytes) CIVILIZACIJA.7: 14.53 dr.grba: E sad stvarno ne mogu više da izdržim: imali su oni svoju Književnu Reč, koja im je oduzeta. I ti im sad sugeriraš da naprave novu. Zašto oni koji su sad u časopisu nisu napravili svoj časopis? ): 14.64 mpaunovic: Nisu oni imali svoju knj. rec nego su radili i stvarali drzavnu, tjest SPS-ovu ili cija je vec drzava. jul94civ.zip
savet.69 balinda,
[26.07.94 - 25.08.94] književost: 6.34 veca: priča, GREŠNE RELIGIJE, Embrouz Birs film: 7.151 steva: podaci koje Microsoft ima o YU kinematografiji 7.180 astojkovic: recenzija filma "True lies" 7.229 ljubaz: *> Quentin Tarantino o svom filmu "Pulp fiction" 7.266 mnikolic: spisak filmografija i detaljnih opisa filmova za period 26.07.94.-25.08.94. 7.267 mnikolic: recenzija filma "The man without a face" muzika: 8.160 fancy: Rumours Of War - Billy Bragg (tekst pesme) 8.184 drpr: Molitva - Partibrejkers (tekst pesme) 8.200 zqusovac: Tubular Bells II - Mike Oldfield. (info o albumu) 8.201 nemanja: "Vidim nema komentara o Woodstocku 94 ?" 8.213 armitage: "Za razliku od prošlog Woodstocka, ovaj put smo dobili pravi koktel različitih zvukova: od starog dobrog roka, preko afričke etno-muzike, pa sve do urbanog hardkora. " 8.221 zqusovac: "Mike Oldfield plays:" 8.229 peacock: "Meni se svidelo jer sam ponovo video neke od bendova koje dugo nisam gledao. Matori su generalno bili odlični: živahni za svoje godine, tradicionalno dobar repertoar, majstorska svirka." 8.301 armitage: "Što se tiče Metalike, nastup je bio ... energičan." 8.343 janko: "Strange Weather" - Tom Waits (i Marianne Faithfull-prim. VĆ ;) 8.377 novim: "Pre nešto više od sto godina najpre je pronađen, od strane Edisona, fonograf, a nešto kasnije Berliner je patentirao gramofon." 8.381 fifana: "Ne znam da li je zanimljivo ostalima.. Zvucne vibracije su prvi put zabelezene 1807 (Tomas Jang) na povrsini cilindra namazanog garom. Igla, povezana sa vibratorom (?), grebala je po cilindru koji se okretao." 8.382 novim: "- fonograf: read/write; jedan primerak (svaki je unikat); cilindrični "nosač zvuka"; - gramofon: read only; masovno umnožavanje; pljosnat n. z." o.jeziku: 9.19 nkbog: pravilan oblik je IŠ-žAŠTI (Š kao Šabac) 9.21 squsovac: Umesto PO TOM PITANJU, PO PITANJU (NEžEGA) bolje je upotrebiti predlog O, POVODOM, ili reći U TOM POGLEDU. Umesto diskusija PO prvoj tački dnevnog reda, bokje je O prvoj tački ili POVODOM prve tačke. 9.25 balsa: OVO JE RJECNIK U SAZRIJEVANJU! TEMELJI SE NA PRIKUPLJENIM I NOVOOBLIKOVANIM RJECIMA PORIJEKLOM OD PROF. LASZLA. 9.31 zqusovac: plaćam piće... velepamtilo... 9.58 ndragan: mala šabačka škola mađarskog oko.sveta: 10.39 armitage: I dalje na temu kupovina u Rusiji... 10.42 gtomic: Najava dosad nerealizovane priče o uzbudljivom putešestviju jednog lale na Bobotov kuk sa nekoliko zastašujućih trenutaka 10.49 zolika: Preporuka iz ličnog iskustva: kako putovati i koliko platiti put do Budimpešte 10.51 gtomic: Kruče, Dobre Vode, Valdanos... i ostala egzotična mesta na primorju 10.54 zqusovac: Nadam se da si se iskupao u Valdanosu jer vise neces... 10.55 ilazarevic: Veoma detaljan izveštaj o Kručama 10.58 fifana: Osvrt na katoličke muslimane koji slave... pravoslavnu slavu 10.59 banek: Najava do danas nerealizovanog izveštaja iz Španije 10.60 max.headroom: Detaljne preporuke o boravku u Bugarskoj, sa osvrtom na šoping, parkinge, taksiste. 10.62 zqusovac: U Crnoj Gori je inace podela na Crnogorce i Albance bila dosta labava... 10.65 max.headroom: Još preporuka o boravku u Bugarskoj, sa posebnim osvrtom na ondašnju policiju... 10.69 slom: FAQ o Egiptu ** Uz poruku 'egypt.zip' (22633 bytes) 10.73 max.headroom: I dalje: o par mesta za šoping u Sofiji... 10.75 gtomic: Štrand je najbolje mesto na svetu! 10.80 bulaja: ... evo su svi telefoni za Ski Centar Durmitor... savet: 14.68 balinda: Bilten [26.06.94 - 25.07.94] ** Uz poruku 'jul94civ.zip' (35014 bytes) avg94civ.zip
savet.70 vitez.koja,
Htedoh da obnarodujem nekoliko mojih zapažanja glede dizelaša, ali... Šta se desilo sa 'deponijom' ?
savet.71 balinda,
>> Htedoh da obnarodujem nekoliko mojih zapažanja >> glede dizelaša, ali... >> >> Šta se desilo sa 'deponijom' ? Stalo se na stanovište da ne postoji ništa što bi bilo za temu 'deponija', a da ne može ići u temu 'lični.stav'. ;)
savet.72 zmax,
Moze li mi neko preporuciti literaturu iz oblasti: 1. Psihologija ucenja 2. Psihologija inteligencije. Pozdrav, Max
savet.73 mpaunovic,
Nisam bio ovde mesec dana, kad ono 2500 poruka!!!! Neverovatno. Jel moze neko da kaze sta je uopste tu bilo, koju temu vredi skinuti?
savet.74 dr.grba,
>> Nisam bio ovde mesec dana, kad >> ono 2500 poruka!!!! Neverovatno. Jel moze neko >> da kaze sta je uopste tu bilo, koju temu vredi >> skinuti? Sačekaj bilten na kraju meseca, pa ćeš videti ((:
savet.75 supers,
>> Nisam bio ovde mesec dana, kad >> ono 2500 poruka!!!! Neverovatno. Jel moze neko >> da kaze sta je uopste tu bilo, koju temu vredi >> skinuti? Zavisi od tvog ukusa. U religiji imas raspravu o bogu i o veri. U nauci imas carsave o prirodnim naukama protiv drustvenih. U filmu uglavnom komentari na razne teme. U muzici vecna tema narodnjaci, dizelasi, itd. O jeziku samo bezvezna rasprava kako Hrvati kazu ovo ili ono.
savet.76 inferno,
Ů│ ˙ Zavisi od tvog ukusa. Ů│ ˙ U religiji imas raspravu o bogu i o veri. Ů│ ˙ U nauci imas carsave o prirodnim naukama protiv drustvenih. Ů│ ˙ U filmu uglavnom komentari na razne teme. Ů│ ˙ U muzici vecna tema narodnjaci, dizelasi, itd. Ů│ ˙ O jeziku samo bezvezna rasprava kako Hrvati kazu ovo ili ono. ..u EXTRA:razno o oružju.
savet.77 ndragan,
/ Šta se desilo sa 'deponijom' ? Zatrpali smo je :). Elem, nikako da naviknemo sezamovce da nam sve svoje smeće uvale na dogovoreno mesto, na čemu bismo im inače bili zahvalni. Jedino je baš materijal o dizelašima uredno stizao (ostalo je bilo razbacano kojegde), ali se i to brzo ispucalo. Dakle, pravac licni.stav, tamo će biti najbolje.
savet.78 balinda,
[reply na 13.204 novim] >> Ama, sećam se Božićevog otpora - čovek misli da su kompjuteri >> alatke i da tu nema nikakve kulture (i nema, ali kod onih koji >> tako misle; drugde itekako ima, ali Božić ne bi bio Milan da >> ne misli da on treba da odredi i šta je kultura; kako čovek >> svoj neosporni stručni autoritet širi i na druga polja, >> i kako se to prihvata - mislim da tu greši i on i oni koji >> na to pristaju, moji razlozi su bili očito zanemareni). Ne znam šta se to događa sa vama dvoma? :( Kao da je okean mali za obojicu. :) Moram priznati da nisam baš najbolje pratio, :( pa možda i nemam prava da iznosim svoj površni utisak, (?) :( ali kao da vaša "prepucavanja" imaju i nekakvo zrno izvan argumentacije koju iznosite? Možda ovim uopštavanjem nepravedno izjednačujem "krivca" i "žrtvu", budući da mi je promaklo ko je kako i gde počeo, :( ali zatečeno stanje kao da pokazuje kako citirate jedan drugoga sa osnovnom namerom da sagovornika pokažete nekompetentnim? :( Princip koji, doduše, ovde nije stran ali je uvek opor pogotovo za konferenciju ovih ambicija. (Unapred se izvinjavam ako ovaj utisak nije pravi i ako se pokaže da drugi posmatrači vaših razgovora ne nalaze da se "puca" i na ličnost a ne jedino na argumente.) :( >> Tako, od "cyber.culture" (alternativni predlog "virtualni.svet") >> nije bilo ništa, do dana današnjega. Nikakav "zalauf" s moje >> strane tu ne pomaže, već da preoprezni Balinda uradi šta treba, >> ukoliko misli da razlozi za cyber.culture stoje. Ne znam da li je "javno" mesto najbolje za ove razgovore i, ako jeste, zašto je tako? No, ne vidim ni preterane razloge protiv. Jedino strepim da motiv nije (?) u nekakvoj tvojoj nelagodnosti da o ovome razgovaramo u mail ili group režimu, s obzirom da mi laska eventualno prijateljstvo sa tvoje strane. Ideja o toj temi, trebalo je da bude iznenađenje i da nastane tek nakon izvesnog vremena u kome smo nameravali da izvedemo i mali performans sa korisnicima. Zato to nije bila tek "još jedna tema", kako ti ovde predstavljaš, mada ovim našim "javnim" razgovorima ona to postaje. Tvoji razlozi za ovu temu, kao što očekujem da znaš, u potpunosti su uvaženi i, valjda nije potrebno da te podsećam, radilo se samo o operalizaciji s obzirom da smo imali nameru da se sa tvojom idejom malo poigramo. Seti se samo kako smo se, neko više a neko manje, radovali i sa nestrpljenjem čekali da sa time krenemo i kako je jedna ideja prestizala drugu. Podsećam te da smo još uvek tragali za pravim načinom, pa smo računali i na malu pomoć sa strane. Onda su došli oni nesrećni događaji i tvoja, po svom intezitetu za nas neočekivana, rezignacija zbog njih. Mislili smo da u tom momentu nije pravo vreme i da bi ti, možda i s pravom, mogao da oceniš bahatim ponašanjem ako bismo nešto, čemu si se ti radovao, uradili bez tebe. Možda ćeš razumeti da je naše iznanađenje da je naš prijatelj, koga svi beskrajno cenimo a rekao bih i volimo, preosetljive prirode i da je za preporuku, ako nam je do njega stalo, da dva puta merimo a jednom sečemo. U tom smislu, prihvatam tvoju ocenu da sam bio preosetljiv. S druge strane, što se tiče same teme, razlozi za njeno otvaranje tada su umanjani i iz sasvim pragmatičnih razloga. Postalo je jasno da smo, srećom pokazalo se samo za izvesno vreme, izgubili najjači adut za temu razgovora o kojoj je ovde reč. Zapravo tvoja rezigniranost događajima u konferenciji ukazivala je da je ideja izgubila svog roditelja i da je najmudrije sačekati da se on vrati. U redu, "roditelj" se vratio, ali tek sad i to bez ikakve najave, pita za svoje čedo. Mislio sam da smo ideju sačuvali za bolja vremena, ali su ona ("bolja vremena") došla kao po dekretu i bez one spontanosti koja je tada postojala. Iz ovoga zaključujem da nekakvu krivicu (moju, Božićevu, Sezamovu,....?) ipak pronalaziš, pa bi bilo dobro da to raščistimo jer nam nisu potrebni "repovi" koji se vuku iz prošlosti. Malo sam zastranio sa raspravom :( za koju i Ti nalaziš da neće baš interesovati auditorijum, pa je bolje se vratim samoj temi. Za nju se nije pojavila potreba na način na koji je ovde uobičajeno tj. na zahtev korisnika koji pokazuju jasnu potrebu. Ipak je to bila ideja koja je trebala da im bude servirana. Da sad zaboravimo druge razloge, ako najjači zagovornik u minut do dvanaest nestane, zaista bi bilo neoprezno (rekao sam zašto sam mislio da bi bilo i "nečasno") na takvoj temi insistirati. No, vratimo se sadašnjosti. Ljudi su različiti, Bogu hvala, pa im to pruža mogućnost da jedni od drugih najbolje stvari preuzmu. Zato predlažem da Ti, kao jedan od malobrojnih na čijem znanju a angažmanu počiva ova konferncija, pronađeš vremena i načina da se tvoja sjajna ideja realizuje a moj doprinos je sasvim prozaičan. Mogao si, kada si god želeo, da napišeš sasvim kratko pismo u kome bi rekao samo: "Kreni!". :) Razumem da ti je ovo pokretanje u samoj konferenciji bio lakši način i (mada žalim što je tako ne zbog pokretanja nego zbog saznanja da ti je teško da sa mnom razgovaraš mimo javnih poruka) :( da se bližimo nekim srećnijim vremenima u kojima će se tuđi postupci prvo sagledati iz dobrog ugla. P.S. Ostaje da utvrdimo (po mogućstvu što kraći) naslov te teme. Ovo javno mesto ima makar tu prednost što će ideje doći i od drugih.
savet.79 novim,
" Ne znam šta se to događa sa vama dvoma? :( Kao da je okean mali za " obojicu. :) Moram priznati da nisam baš najbolje pratio, :( pa možda i A da lepo otvoriš (je*eš cyber.culture, koga to još zanima) temicu pod naslovom "šta-to-Novim-hoće-i-što-nam-dira-našeg-Milana", pa da ljudski lupimo na tu temicu resign? Ovako postaje dosadno. Dotle da se podsetimo, kad sam već na tapetu da zakeram, davim, i hoću ne znam ni sam šta. 1. Milan jeste bio protiv cyber.culture kao teme; on misli da "hakerska" kultura nije vredna pažnje; smatra da je haker stvor zao, koji pre ili kasnije savrši kao virusopisac, pa ga je bolje besiti na vreme, nego mu još poklanjati pažnju, još kao - kulturnom fenomenu. - Ti si se dvoumio. Na kraju su svi pristali - da ja napišem nešto s čime bi se ostali - igrali! (Cyber.culture je, ipak, malo drukčija igra.) 2. Da li meni zapravo sada prebacuješ što branim humanističke nauke? Koliko se sećam, Milan ih je osporavao, raznim sredstvima. Kako čovek nesumnjivo napreduje u politici, i kako se može desiti da bude uskoro nekakav ministar za nauku, a kako nas ima koji, baveći se humanističkim naukama, u tim vodama plivamo i ne bismo da plivamo u drugim vodama, valjda je normalno da na takve ideje reagujemo malo žešće nego akademski, jerbo mu i razlozi nisu baš akademski ("pošto ti je neki filozof", na primer - "ama, pošto si - ti, na primer"!;). 3. Je l' tebi i ostalima problem da nešto ne prebacite Milanu? Još nije donet zakon o zaštiti Milana, a ma koliko bio protiv nekih njegovih ideja, ipak vidim da ni on ne misli da mu treba takav zakon. - Sve u svemu, u okeanu ima mesta, i valjda to - pišući o raznim nesvodljivostima, o tome da je razlika starija, etc. - JA ne treba da dokazujem. Pa ipak, problem ovde postajem - ja. Ne kapiram, a dosadilo mi je da raspravljam već raspravljeno (K. reč, moje i Sašino napuštanje saveta, i sl. Dosadilo je i ostalima, nema sumnje nikakve.) ">> Tako, od "cyber.culture" (alternativni predlog "virtualni.svet") " Tvoji razlozi za ovu temu, kao što očekujem da znaš, u potpunosti su " uvaženi i, valjda nije potrebno da te podsećam, radilo se samo o Ama ne tražim, i ne treba mi tema za - mene. Tema koja bi se otvorila da zavisi od mene, takva tema nikom ne treba. Ako Sezamu - BBS-u časopisa Računari - gde je najveći deo korisnika svet profesionalno vezan za kompjutere - ako na takvom BBS-u treba posebno dokazivati potrebu da se jedna od tema tiče i kompjuterske kulture - onda zaista tu i ne treba da ima takve teme. Predlagao sam, nisi "operacionalizovao", ok. Biće drugde. Je l' to sveopšta tragedija?
savet.80 fancy,
ŮŢ> A da lepo otvoriš (je*eš cyber.culture, koga to još zanima) temicu ŮŢ> pod naslovom "šta-to-Novim-hoće-i-što-nam-dira-našeg-Milana", pa da ŮŢ> ljudski lupimo na tu temicu resign? Ovako postaje dosadno. E, nemoj, nema smisla... hteo sam da ti napišem kako si patetičan, al' aj' reko, to sam ti već napisao u povodu tvog velikog oproštaja... * (Jeste, znam, i ja sam kad sam u elementu... jeste, i odvratan sam kad hoću... da, da, ja čak i ne razumem o čemu pišeš... svakako da sam i ja jedan iz ekipe "malih Božića"... ma naravno, nikad pažljivo nisam čitao tvoje poruke... i sasvim se slažem sa tim da umem da lupim i ostanem živ...) * ALI... Brate, ko će da čita taj čaršaf od poruke..? :((đ p.s. balinda ti je ipak zavukao "na kvarnjaka", naime, pogledaj naziv teme u kojoj si..;) Opet si u savetu..;) p.p.s. ponekad si stvarno naporan, ali te ja i tada volim..:)
savet.81 balinda,
>> A da lepo otvoriš (je*eš cyber.culture, koga to još zanima) >> temicu pod naslovom "šta-to-Novim-hoće-i-što-nam-dira-našeg >> -Milana", pa da ljudski lupimo na tu temicu resign? Ovako >> postaje dosadno. :))) Šta ti je, bre, Novice. Ja čoveka ni ne poznajem, niti, u bilo kom smislu, "stajem njemu na stranu". Možda je najbolje da mu nešto opsujem, pa da dokažem da sam nepristrasan? :) Da li si primetio da me ovde, čim nešto nije u redu, redovno prati da prema nekome nisam pravedan? :( Da se sad ne prisećam lometanja oko narodnjaka pri kome su "obe strane" otišle kivne na mene, :( dovoljno je da se setimo upravo rasprave o Književnoj reči. Opet sam ja bio babaroga kojom ni jedna strana nije bila zadovoljna. Ni pomisli da moram da mirim nepomirljivo. >> - Ti si se dvoumio. Na kraju su svi pristali - da ja napišem >> nešto s čime bi se ostali - igrali! (Cyber.culture je, ipak, >> malo drukčija igra.) Ja volim da se dvoumim, lepo mi stoji i otvara me u struku. :) Šalim se Novice, ali reci pošteno kada je bilo da se nisam oko nečega dvoumio? Što se tiče cyber.culture postigli smo apsolutni konsenzus (ne sećam se da je Milan ostao izvan?) i trebalo je da se krene a nije se krenulo i zato što smo hteli da probamo da zbunimo korisnike. Kad već odajemo naše male tajne, zar se ne sećaš da smo razgovarali o tome da zamolimo i Dejrana da nam u ovome pomogne? Dakle, više se nije razgovaralo da li će biti ili ne, već kako će do toga doći. >> humanističkim naukama, u tim vodama plivamo i ne bismo da plivamo >> u drugim vodama, valjda je normalno da na takve ideje reagujemo >> malo žešće nego akademski, jerbo mu i razlozi nisu baš akademski Ko vam šta kaže, reagujte kako smatrate. Sa mog stanovišta, dovoljno je da su svi imali podjednaku mogućnost da iznesu svoje stavove i da se za njih nesmetano bore. Ostalo je stvar uverljivosti i, slažem se s tobom, mesta gde se o nečemu razovara. Najzad, ako kreneš da tražiš zlato pa naiđeš na naftu, predlažem da promeniš ili profesiju ili lokaciju. :) Ne verujem da će tu biti i zlata, mada ko zna. (?) ;) Ako sam dobro shvatio tvoj "gnev", smeta ti što Milan stoji iza "jače" strane bilo iz uverenja bilo iz komoditeta. I meni je "smetalo" kada je branio ćirilicu pozivajući se na tzv. "argument stvarnosti", tj. preporučujući da oni koji nisu zadovoljni postojećim ustavnim odredbama o ovome, svoja demokratska prava izbore na poznati način. No, šta se tu može, nisam imao dovoljno jak argument u toj ravni i razumem da je u tom smislu u pravu. Nikakavi argumenti u bilo kojoj *drugoj* ravni ne mogu se uzeti u zamenu. Tako je i u ovoj "tvojoj" raspravi. Izgleda da na Sezamu dominira stav čija istinitost ne mora nužno da odgovara toj brojnosti. Možda bi više strpljenja dalo bolje rezultate mada, ako hoćeš iskreno, ne verujem da ljudi svoja uverenja tek ako menjanju samo zato što nisu (ako nisu?) u pravu. ;> >> 3. Je l' tebi i ostalima problem da nešto ne prebacite Milanu? Ok, ok, evo: Milane, umeš da bude i jako dosadan. :) U vašoj aktuelnoj raspravi nisam učestvovao ni "sproću" njegovih a ni tvojih stavova. Nikome ništa nisam prebacio, a ako moju prethodnu poruku doživljavaš tako, podsećam te da je ona samo replika na tvoje izričito prozivanje. Na stranu što mislim da nisi rekao celu istinu, nego samo jedan njen deo. >> Još nije donet zakon o zaštiti Milana, a ma koliko bio protiv >> nekih njegovih ideja, ipak vidim da ni on ne misli da mu treba >> takav zakon. Takav zakon i ne postoji. Ako je bilo više zagovornika iza stavova koje je on izlagao (mene isključi) od onih "iza" Tebe, verujem da bi razlog trebalo tražiti u profilu diskutanata a ne u autoritetu promotora dva tako oprečna gledišta. Za mene lično, obojica ste autoriteti i teškom mukom skupim "hrabrost" da vam nešto spočitam procenjujući da je vaše obrazovanje, kompetentnost, inteligencija... i ko zna šta sve još, superiorna, pa više uživam da nešto naučim iz vaše plodotvorne konfrotacije. Istina je da je vaša polemika, ponekad i previše (svesno ili nesvesno?) "intelektualna" za prosečnog učesnika u ovoj konferenciji, ali prihvatam da i niste u mogućnosti da vaše teme razovora laicizujete, a da pri tome ne izgubite previše od tanane suštine koju "napadate". (?) Najzad, neka bude da je to naša nesavršenost koja vas ničim ne obavezuje. Nadam se da obojica ne očekujete samo odobravanje, budući da jedino pokušaji osporavanja imaju svoju pravu vrednost u diskusiji. >> Pa ipak, problem ovde postajem - ja. Ne kapiram, a dosadilo mi >> je da raspravljam već raspravljeno (K. reč, moje i Sašino >> napuštanje saveta, i sl. Ne uspevam da vidim kako si zaključio da si Ti problem? :( Ja čak ne uspavam da vidim bilo kakav problem. Ja sam samo reagovao na tvoju tvrdnju, za koju i dalje mislim da je preoštra i u suštini netačna, da se nova tema nije otvorila iz koncepcijskih razloga. Izneo sam, koliko sam kraće umeo, šta je sve bilo i čudi me ako ove moje reči ne vidiš u pravom svetlu. Napuštanje Saveta, mada sam teška srca primio, mislim da sam razumeo i ako se sećaš nisam vas, bar ne preterano, oko toga davio. I danas bih bio presrećan da ovu svoju odluku opozovete, ali znajući za tvoju osetljivost ne usuđujem se ni da tako nešto pomenem. >> Ama ne tražim, i ne treba mi tema za - mene. Tema koja bi se >> otvorila da zavisi od mene, takva tema nikom ne treba. ? Tema je "tvoja" u smislu da si ti dao ideju za nju. >> Predlagao sam, nisi "operacionalizovao", ok. Biće >> drugde. Je l' to sveopšta tragedija? :( Teška srca, moram da priznam da nisam zadovoljan ovakvim tvojim shvatanjem onoga što govorim. :( Može biti da je krivica do mene? :((( Tema nije krenula zato što je glavni motor, u momentu kada je to trebalo da se dogodi, otišao u out. Što se više upinjem da objasnim, sve mi se čini da ima manje spremnosti da budem pravilno shvaćen. (?) :( Ako je potrebno da ja budem dežurni krivac za sve, onda ok. Ne smeta mi i izdržaću. P.S. Nego, ako si saglasan, da mi ovu jalovu raspravu završimo na pravi način? Trenutno ne vidim ni jedan razlog da koliko sutra konačno krenemo sa pomenutom temom. Pitam se samo da naslov: 'cyber.culture' možda nije predugačak? (Dejrane, koji je maksimum?)
savet.82 balinda,
>> p.s. balinda ti je ipak zavukao "na kvarnjaka", naime, >> pogledaj naziv teme u kojoj si..;) Opet si u savetu..;) Samo ti dolivaj ulje na vatru. :) Razgovara se o samoj konferenciji, pa nema priličnije teme od ove. >> p.p.s. ponekad si stvarno naporan, ali te ja i tada volim..:) Evo, i ja! :)
savet.83 novim,
" Brate, ko će da čita taj čaršaf od poruke..? :((đ Jeste. (Hint za neupućene: svakog petka u klubu ispitujem jadnog Fancyja da li je sve zapamtio. Nije mu lako, toliko čitanje-pod- moranje.) ;> " p.p.s. ponekad si stvarno naporan, ali te ja i tada volim..:) Ponekad se upinjem da objasnim, ali neću više, evo: svega 2+1+2. Ps: je l' su dugačke poruke non gratae? A tek kreće cyber.culture, alaj će tu biti, ko .Bale. nekad... Lupaj resign, ko stigne... :))
savet.84 novim,
" Ako sam dobro shvatio tvoj "gnev", smeta ti što Milan stoji iza Ma, kad mi nešto smeta - ja to napišem. Ne spadam u one koji ćute. Neobično mi bilo je da se čak 4 člana saveta, a troje u javnoj konferenciji koju ovako ili onako uređujete, u isto vreme obrecnu na mene zbog moje rasprave s Milanom. Malo je više nego što treba. ;) " Ne uspevam da vidim kako si zaključio da si Ti problem? :( Ja čak ne Dakle, nađi i pročitaj ponovo poruke svojih savetnika u proteklih dva-tri dana (10.155 pa dalje). " 'cyber.culture' možda nije predugačak? (Dejrane, koji je maksimum?) enciklopedija Eto, i ja uzmem ponekad lenjir... ;>
savet.85 vcalic,
>> " 'cyber.culture' možda nije predugačak? (Dejrane, koji je maksimum?) >> enciklopedija >> >> Eto, i ja uzmem ponekad lenjir... ;> Jel' ovo spektakularno Novimovo hvatanje za lenjir znači da cyber ipak kreće? ;> Vlada
savet.86 novim,
" Jel' ovo spektakularno Novimovo hvatanje za lenjir znači da cyber ipak " kreće? ;>
savet.87 balinda,
>> Ma, kad mi nešto smeta - ja to napišem. Ne spadam u one koji ćute. Slažem se, ali zar nisi zapravo to i uradio? >> Neobično mi bilo je da se čak 4 člana saveta, a troje u javnoj >> konferenciji koju ovako ili onako uređujete, u isto vreme >> obrecnu na mene zbog moje rasprave s Milanom. Malo je više >> nego što treba. ;) Konferencija se, praktično, sama uređuje, :( a mi je uređujemo taman onako koliko smo plaćeni. ;) Što se tiče "urote" koji slutiš od strane dela saveta, ipak moram da te "razočaram" - nismo održali (tj. bar ja ne znam za to) :) nikakav sastanak na kome smo prepoznali "klasnog neprijatelja". ;> Verujem da ćeš se složiti da svako ima pravo na svoje lično mišljenje pa makar bio i član saveta. >> Dakle, nađi i pročitaj ponovo poruke svojih savetnika >> u proteklih dva-tri dana (10.155 pa dalje). Ok, hoću. Nadam se da nije bilo nikakvih uvreda na tvoju adresu. :( >> Eto, i ja uzmem ponekad lenjir... ;> :) U redu, izmerio si ga sasvim ispravno. Malopre sam otvorio temu i očekujem da pravi smisao Ti izneseš. P.S. Hvala na dobronamernom pritisku da ovo jednom i uradimo.
savet.88 veca,
>> onako koliko smo plaćeni. ;) Što se tiče "urote" koji slutiš od >> strane dela saveta, ipak moram da te "razočaram" - nismo održali >> (tj. bar ja ne znam za to) :) nikakav sastanak na kome smo >> prepoznali "klasnog neprijatelja". ;> Verujem da ćeš se složiti da >> svako ima pravo na svoje To je urađeno bez tvog prisustva i odobrenja, da ne bi ispalo kako si mirođija u svakoj čorbi ;)) p.s. Pošto ste se izjasnili da volite Novicu, ja to neću, zaboga, supruga mu je na sistemu ;) Volim ih u dujetu :)
savet.89 zqusovac,
> Dotle da se podsetimo, kad sam vec na tapetu da zakeram, davim, i hocu > ne znam ni sam sta. Necu da ulazim u vase diskusije motivisane infantilnom regresijom, ali smo mi kazi od cega si ovoliko pocarsavio ? poz, zq
savet.90 dragisha,
-> p.s. Pošto ste se izjasnili da volite Novicu, ja to neću, zaboga, -> supruga mu je na sistemu ;) Volim ih u dujetu :) Pa da, idealna prilika za ove oberperverzne :))). -- [Sigmund Freud slipped here.]
savet.91 balinda,
>> Pa da, idealna prilika za ove oberperverzne :))). .... i seropozitivne. :>
savet.92 zolika,
> supruga mu je na sistemu ;) Volim ih u dujetu :) A ko je Novimova supruga?
savet.93 princess,
>> A ko je Novimova supruga? ne znam da li ih ima vise.....ali ona koju "znam" je nesudjena komoderatorka nesudjene conf: SEX : aleksandra.m
savet.94 balinda,
[reply na 14.104 spantic] >> Najgora stvar ne SEZAMu jeste baš ta da treba da prođe neko >> vreme pre nego što "ćutljiva većina" odluči da se javi u >> odbranu onoga što joj se sviđa, a i tada se ne jave svi. >> Za to vreme "svadljiva manjina" orgija u napadima kao da je >> ona taj veći deo populacije kojima se treba prilagoditi. Zar to nije najbolja? ;) Time se podseća, i većina i manjina, da život nije prestao kada se javimo na Sezam. ;> Dobro je sve dok postoji "pristojan" odnos u količini reda, tj. izbeći "orgije" koje pominješ a suzdržati se i od preterane zaštite. Najzad, prirodno je da manjina bude agresivnija a da većina bude pomalo i inertna. Koja je "prava mera" u ovome, drugo je pitanje. Pretpostavljam da je to uvek ono što imamo? ;>
savet.95 balinda,
[reply na 11.155 zqusovac] >> Ako ne citiras i dalje necu znati na sta mislis. Zamereno mi je, svojevremeno, kada to uradim sa tvrdnjom da time dajem nezasluženu pažnju nečemu što je za kritiku. (Ko će sve zadovoljiti?) :) >> Ali posto znam na sta mislis ;), objasnjenje je dato u drugoj >> konferenciji, gde se on sam zalio na mene. Jeste. Moj zadatak je da *održim* dobru klimu, a moj cilj je da klima *bude* dobra. :) Ne znam kako se taj cilj može dosegnuti brisanjem poruka, ali istina je da ne vidim ni kako se molbama to može postići? :( Naravno, i više je nego dobrodošlo kada bih imao pomoć, ili makar razumevanje, pogotovo što želim nešto dobro za sve nas. Nikome neće pasti kruna sa glave ako javno kaže kada uvidi da je pogrešio. Naprotiv, možda će nam time, ona (misli se na krunu!) :) bolje pristajati. (?)
savet.96 ndragan,
/ Ps: je l' su dugačke poruke non gratae? A tek kreće cyber.culture, Ne, čak-štaviše-dapače. Ne obaziri se na mene, to što ja preferiram kratku pa jebitačnu poruku, to je od lalinskog stila zajebancije, ćuti-ćuti-pa-zavuče. Najsrećniji sam kad citiram dva reda i vratim jednu reč - što opet ne znači da su i moje poruke nešto osobito kratke ;)
savet.97 fifana,
> Naravno, i vise je nego dobrodoslo kada bih imao pomoc, ili makar > razumevanje, pogotovo sto zelim nesto dobro za sve nas. Pretpostavljam da razumevanje imas (bar sto se vecine tice). Pomoc, mozda, mozes da dobijes (?) Problem je, koliko ja vidim, uglavnom u preteranoj upotrebi emocija na nenadleznom mestu - umesto da razumno razgovaraju (sto podrazumeva uvazavanje tudjih stavova), ljudi zapnu da se brane, kao da razlicito misljenje podrazumeva napad. Lj.
savet.98 milan,
> Problem je, koliko ja vidim, uglavnom u preteranoj upotrebi emocija > na nenadleznom mestu - umesto da razumno razgovaraju (sto > podrazumeva uvazavanje tudjih stavova), ljudi zapnu da se brane, kao > da razlicito misljenje podrazumeva napad. Dapače. U Srba je već i sam pokušaj mišljenja vrsta prestupničkog ponašanje. Različito!?. Pa to je već zločin. ;> Pl poz M
savet.99 fifana,
> Dapace. U Srba je vec i sam pokusaj misljenja vrsta > prestupnickog ponasanje. Razlicito!?. Pa to je vec zlocin. ;> :( Tacno. Ali bar u ovom virtuelnom svetu mozemo da pokusamo promenu. Lj.
savet.100 balinda,
>> Pretpostavljam da razumevanje imas (bar sto se vecine tice). >> Pomoc, mozda, mozes da dobijes (?) Hvala na razumevanju, a što se pomoći tiče najkorisnija bi bila kada bi se sama dozvala uvek kada je potrebna. :) Šalu na stranu, samo po sebi se razume da bi tzv. "aktivno javno mnjenje" koje se ne bi libilo da pohvali ili pokudi ono što smatra da jeste/nije za preporuku, bilo najbolji regulator za povoljnu klimu u konferenciji. Tek nakon toga, po mom utisku, vredelo bi pomisliti o administriranju.
savet.101 balinda,
>> Dapače. U Srba je već i sam pokušaj mišljenja vrsta >> prestupničkog ponašanje. Različito!?. Pa to je već zločin. ;> Ma kakvi. Ne postoji ni takav pokušaj. :) Postoji samo moje mišljenje i tuđa glupost. ;>
savet.102 balinda,
Sa izvesnim zakašnjenjem, :( evo i septembarskog biltena uz napomenu da je pregled razgovora u temi religija, zbog očuvanja kontinuiteta rasprave, ostavljen za sledeći mesec. [Bilten 26.08.94-25.09.94] nauka: 4.47 ilazarevic: "Biosfera - nauka ili prevara?", komentar jednog naizgled zanimljivog naučnog eksperimenta 4.59 dejanr: O izgledima daljih programa kosmičkih istraživanja 4.61 index: Šta je, uostalom, "carska voda" 4.118 ndragan: O granicama pouzdanosti u matematici versus istraživanjima u humanističkim naukama 4.126 milan: Šta je to Njutn _pronašao_, a šta _izumeo_... 4.129 zqusovac: Sublimat jedne duge i teške rasprave između dva uvažena i kompetentna diskutanta na Sezamu, uz primenu tradicionalnoe pripovedačke tehnike i figure poznate u literaturi kao "deseterac" (: 4.138 zqusovac: Istorija recki na obodima novčića umetnost: 5.4 mnikolic: program 28. BITEF-a književnost: 6.45 veca: Pomen Vladi Bulatoviću Vibu 6.49 mikis: Elektronsko izdanje Književne reči, br. 442-3 6.50 mikis: Elektronsko izdanje Književne reči, br. 442-3 6.66 pedjak: Embrouz G. Birs, Djavolov rečnik (The collected works) film: 7.292 fric: Uz poruku datoteka sa diskusijom o seriji Twin Peaks (preuzeto sa BIX-a); takođe i kompletna podela uloga 7.484 mnikolic: o filmu "Tombstone" 7.486 mnikolic: o filmu "Cliffhanger" 7.514 fifana: program Festivala etnološkog filma 7.560 mnikolic: Spisak filmografija i detaljnih opisa filmova pristiglih na Sezam u periodu 26.08.94.-25.09.94. muzika: 8.640 peacock: Robert Fripp 8.700 janko: American Music Club 8.817 knight: "Child in Time (Deep Purple)" 8.821 madamov: "AMBASADORI UčIVANJA" - Lačni Franz 8.822 madamov: "STALNO ISTE FACE" - Lačni Franz 8.882 novih: "Future Culture: Music" 8.883 zqusovac: ZAMP - Zastita Autorskih Malih Prava 8.893 calex: PGP RTB vs. Jugoton 8.894 dr.grba: "RE: Tubular Bells II, Mike Oldfield" 8.904 zqusovac: "Svaka cast Bahovim fugama, ali za rasterivanje i plasenje komsiluka njima nedostaje jedan vazan element: glas." 8.906 zqusovac: "Kad smo vec kod Sindlerove liste, osim filma koji najnajtoplije preporucujem, isto vazi i za CD sa muzikom. Izuzetno." 8.1019 peacock: "Licenciranje stranih ploča počelo je još krajem šezdesetih." 8.1049 fancy: "prvo slovo = postupak korišćen pri snimanju u studiju drugo slovo = postupak miksovanja treće slovo = reprodukcija" 8.1064 evlad: "Jedan lep predlog moderatoru" 8.1121 dr.grba: "BLACK ROSE: Words & Music by Troy Seals/Eddie Setser" 8.1143 paki: "Dogs" - Pink Floyd 8.1272 fancy: "Rekao bih da je srbijanska "rock scena" mnogo zaslužnija za uspon turbo techno folka" 8.1298 vcalic: "Da, to je prilično slično mojoj teoriji. Beogradska scena je poslednjih godina imala par dobrih bendova, ali uz njih se zalepilo bar još deset puta toliko totalno bezveznih." 8.1307 vitez.koja: "SETTLE FOR NOTHING" - Rage Against The Machine 8.1328 fancy: "Vidim da ovde postoji jedna jako neprijatna težnja da se neke stvari podvedu pod "pravoverne" a druge pod "primitivne", i to uglavnom kod mlađeg dela učesnika u raspravi." 8.1384 vcalic: "New Primitives su jedna od najboljih stvari koje su se desila u SFRJ r'n'r-u." 8.1426 peacock: "Bregović je kao pojava jako zanimljiv čovek, bez obzira na muziku. Uvek je znao šta i kako treba da radi." 8.1427 peacock: "Sve je pod bilo pod Bregovićevom kontrolom i uvek će biti. Takav je čovek, parfekcionista." 8.1487 mnikolic: Novi CD klub u Vasinoj 8.1599 vitez.koja: Freedom - Rage Against The Machine 8.1609 dr.grba: California Dreamin' - Mamas And Papas 8.1628 dcolak: Find The River - R.E.M. 8.1649 vitez.koja: Killing In The Name - Rage Against The Machine 8.1676 vcalic: Partibrejkersi na CD-u 8.1694 vitez.koja: "Koncert Galije ispred svih onih skupština..." 8.1697 mnikolic: BITEF: "Generic vapeur" i predstava: "Bivouac" 8.1700 evlad: Stairway To Heaven - Led Zeppelin 8.1712 vcalic: "Događaj koji smo dugo čekali i koji će se pamtiti." ("Generic vapeur") 8.1719 alkos: Anybody Listening? - Queensryche 8.1723 omega: Kill The Poor - Dead Kennedys o.jeziku: 9.61 zolika: Szlovénia, Szerbia, Macedónia, Bosznia, ali samo i jedino: HORVáTORSZáG (Hrvatska) :)))) 9.62 zqusovac: kad sretnete nekog ko nije ni Madjar ni Kinez pa vam se predstavi prezimenom pa imenom, molim vas da ga iz sve snage sutnete u cevanicu i citirate mu pravopis. 9.64 milan: proveriti etimologiju reči "orsza'g". 9.69 knight: Srpski jezik: kriterijumi, Hrvatski jezik: kriteriji ?? 9.85 zeljkoj: Štos je u padežu: nominativ: srpski: Pavle hrvatski: Pavao ostali padeži su isti. 9.90 szinf: otvaranje naučno-stručnog skupa "Ćirilica i INFORMACIONE TEHNOLOGIJE" 9.95 ndragan: nađider mi računarca koji ama baš svaki put kaže "direktorijUM", u svim padežima. 9.107 zqusovac: Masem ja tako, masem, kad jedan Arapin uskliknu: 'A, KAJIS!' oko.sveta: 10.87 fifana: Putopis iz Zelenike 10.95 banek: Putopis iz Španije, sa osvrtom na neke ondašnje običaje, hranu, gradove, fiestu... (prvi deo) 10.97 snemcev: "Izvinite, mogu li da dobijem pepeljaru?" 10.100 slom: Naš neumorni kolega samo vadi materijale sa svetskih mreža. Ovaj put je to Toronto, Ontario travel guide (1994 April) ** Uz poruku 'toronto.zip' (25210 bytes) 10.103 banek: Putopis iz Španije, sa posebnim osvrtom na computer shopping (: 10.110 gtomic: Jedna anegdota sa Riblje pijace u NS 10.112 slom: Robert (robertčsezam.co.yu) je jedan od Sezamovaca koji je u potrazi za boljim zivotom otisao van granica nase zemlje. Njegov izbor je bio Novi Zeland, a da li je pogresio ili ne procenite sami ;) 10.115 nemo: FAQ on Canada attached. ** Uz poruku 'faq-cdn.zip' (95456 bytes) 10.119 zorani: Jedan krajnje zanimljiv putopis iz Grčke iako još uvek nismo saznali kako je došlo do razmene majica (((:O 10.137 slom: Drugi nastavak Robertovog teksta o Novom Zelandu. 10.139 dr.grba: Postoji priča da je područje Novog Zelanda bilo najproblematičnije na svetu za snimanje atlasa iz satelita. 10.142 mirche: Nekoliko sasvim ozbiljnih upozorenja ako se spremate na put u Bugarsku. 10.145 stigor: I još par saveta za putnike u Bugarsku, sa posebnim osvrtom na vozila, vozače, vožnju... 10.162 mnikolic: Ako idete u Atinu prvi put, odštampajte ovu poruku. 10.171 peca: Ako idete u svatove u Ameriku... 10.181 gtomic: I najzad: uzbudljive putešestvije jednog lale na Bobotov kuk sa nekoliko zastašujućih trenutaka ** Uz poruku 'slike.arj' (109407 bytes) enciklopedija: 11.42 novim: Ted Nelson: legenda kompjuteristike. Tvorac ideje hypertexta (1965). Autor projekta Xanadu, softverske realizacije iste ideje.... 11.45 ratman: Koliko postoji (vecih) Crnogorskih plemena i kako su, kada i gde ta plemena nastajala u proslosti ? 11.46 squsovac: Svako pleme nastalo je na specifične načine. Gotovo da nema zajedničke osobine. Nastajala su u različita vremena i na različite načine. škola: 12.5 ilazarevic: Srećan polazak u školu svima koji još idu u istu ;) licni.stav: (EXTRA.6: razno) 14.1325 vitez.koja: žovek ubija životinje upravo svojom veštinom, i to veštinom izrade i upotrebe oružja. CIVILIZACIJA.7: 13.152 ljubisha: Kada je prvi majmun (?) uzeo kost i primetio da sa njom može da razbije lobanju on je pronašao oruđe a ne oružje. 13.154 vitez.koja: Svinja iz ilazarevicevog primera usmrćena je trenutno, dok je svinja čije si ti meso jeo umirala izvesno vreme. 13.155 ljubisha: Ja pričam o čovečijoj gluposti i "sportskom lovu". 13.158 vcalic: Gde ćeš kod Srba većeg rituala od klanja svinje. 13.159 vitez.koja: Lov nije iživljavanje. 13.162 ljubisha: Ishrana nije iživljavanje nego potreba a lov nije potreban savremenom čoveku da bi preživeo... 13.171 alien: Ipak je bolje da te težnje usmeri ka životinjama i da se tako isprazni nego... 13.173 ljubisha: Zašto je bolje? ... Umesto da čuva te životinje jer su one sastavni deo eko sistema čiji je sastavni deo i sam čovek on ih nemilice istrebljuje. 13.182 bcetina: Prvo lov je sport. Pravila su stroga i prilično korektna... 13.189 vlador: Svaki drugi vojvođanski seljak ume da zakolje svinju i to radi kada je potrebno. 13.191 max.headroom: navikavanje na krv nije dobro, jerbo se čoveku omakne, pa posle deset preklanih životinjskih vratova ne postoji prepreka da jedanaesti bude ljudski) 13.204 novim: ...ali Božić ne bi bio Milan da ne misli da on treba da odredi i šta je kultura; 13.207 vlador: Nerviraju me moji izvesni vršnjaci koji se u IV razredu srednje škole na času zabavljaju tako što prave avione od papira i simuliraju sudare, pucanja... 13.211 dcolak: Da, profanka je morala da glumi unprofor :)) 13.227 vlador: Profesor mrtav-ladan vadi pištolj i stavlja ga na sto i kaže: "Biće jedan." :) savet: 15.69 balinda: Bilten [26.07.94 - 25.08.94] ** Uz poruku 'avg94civ.zip' (33797 bytes) 15.78 balinda: Pro&Contra teme "cyber.culture". sep94civ.zip