ORKA.4

21 Feb 1994 - 14 Nov 1999

Topics

 1. literatura (104)
 2. help (54)
 3. trendovi (24)
 4. zakoni (69)
 5. dogadjaji (53)
 6. electron (2202)
 7. p.jezici (12)
 8. dzepni (96)
 9. hp48sx (123)
 10. mac (3838)
 11. najbolji (1052)
 12. klub.p (182)
 13. yu.kod (265)
 14. razno (331)

Messages - dzepni

dzepni.1 voki,
H E L P !? U R G E N T ! Hteo bih da nabavim jedan pocket više kao digital diary/organiser... Potreban savet, cca cena i adresa u Bgd (stvar je poprilično hitna) Šta se traži: - ono obično (adresar, dnevnik, malo za pisanje...) - qwerty tastatura - spreadsheet !!!! (makar sabiranje i oduzimanje) ---------------- - veza sa PC-jem naročito za spreadsheet (u kom formatu rade te sprave ?) - veza sa štampačem (HP LJ III) - pristojna (?) količina memorijice. - da baterije potraju poprilično dugo - ne mora da kuva kafu ;) ja ću sam :( Pitanja: 1. Koji je najnoviji model Casio ? Ko u Bgd prodaje i kartice itd. za dotični ? Šta to (otprilike) košta ? 2. Kako stoji sa Psion organiser-ima ? Jel' bolje od Casio i šta košta i gde u Bgd i koji je najnoviji... P O M A G A J T E ! Unapred zahvalan Voki.
dzepni.2 wizard,
> Šta se traži: Psion, definitivno. Što noviji model.
dzepni.3 jmodli,
Subject: ma nemam subject > 2. Kako stoji sa Psion organiser-ima ? Jel' bolje od Casio i sta > kosta i gde u Bgd i koji je najnoviji... ako je dilema Psion ili Casio, onda je pobedio Psion. PREPORUKA BR. 1: ja sam duze vreme imao Psion Orginiser II lz64 i savrseno je radio sve za sta je bio namenjen (telefonski, manje baze podataka, podsetnik, pa cak i igrice). jedino sto nema qwerty tastaturu pa ce ti trebati vremena da se naviknes. ekran je "kapaciteta" od 4 reda i 16 karaktera po redu. prosiruje se psionovim memory pack-ovima od 32 do 128 kilobajta (mozda postoje i sa vise memorije, ali nisam nista cuo o njima). konfiguracija koju sam ja imao bila je sa 2 puta po 128k, brisacem eproma, rs232 interfejsom i ispravljacem. cena toga nije manja od 500dm. inace, postoji i Psion Organiser III, koji ima qwerty tastaturu, ali kako sam cuo od drugih ljudi to je cist promasaj. ipak, raspitaj se. PREPORUKA BR. 2: sada imam HP95lx i to je preporuka broj 2. pc kompatibilan je, dobija se sa 512 kilobajta i par programa (imenik, podsetnik, editor i LOTUS 123). prosiruje se preko PCMCIA slota (onaj najstariji - valjda nosi oznaku I), a kartice su od pola do 64 megabajta (pa ti sad vidi :). iz njega postoji neki nestandardni (a mozda je i standardan, ali ja to ne znam :) serijski izlaz. kabl sam pravio sam i odlicno funkcionise ako se ne drma :). baterije traju dosta dugo (tj. zavisi koje baterije) i ima prikljucak za ispravljac. literatura je vise nego odlicna (pet-sest knjiga). ja sam ga menjao za onog Psiona sa vrha poruke, a nov kosta izmedju 600 i 700 dm. zaboravih - ima qwerty tastaturu.
dzepni.4 voki,
>> PREPORUKA BR. 1: >> PREPORUKA BR. 2: Hvala 1. Ne hvala 2. :) Pozdrav Voki.
dzepni.5 bellissima,
Moze li neko da mi preporuci neki dobar dzepni kompjuter/digitron. Posto studiram matematiku, treba mi nesto da mi pomogne na ispitima :). Features: 1. Da moze da crta funkcije. 2. Da radi sa matricama i sl. 3. Ukoliko moze, da resava integrale/diferencijale/jednacine simbolicki. 4. Da ne kosta uzasno mnogo :). Feature #1 je najbitnije, ostali su opcioni. BTW, ukoliko neko ima katalog, jel spreman da ga podeli samnom? (ne neophodno na pola :)).
dzepni.6 maksa,
>> 1. Da moze da crta funkcije. >> 2. Da radi sa matricama i sl. Kod HP48S/SX ovo gore je fino rešeno. Crta funkcije, skida nule i ekstrmume, računa i crta izvode. Ima ugrađen editor za matrice pomoću kog se matrica lako ubacuje i menja. Podržane su sve osnovne operacije (invertovanje, množenje, sabiranje, računanje determinante, Euklidova norma i neke stvari za koje nisam siguran šta znače ;). >> 3. Ukoliko moze, da resava integrale/diferencijale/jednacine >> simbolicki. Pomenuti S/SX simbolički rešava integrale složene od tabličnih, numerički rešava svaki integral koji mu se podmetne, a simbolički računa izvod svake funkcije. HP48G/GX još rešava i diferencijalne jednačine, al' ne znam koliko efikasno. (aleksj, reci nešto) Ima dodate još neke matrične operacije (sopstvene vrednosti, sopstv. vektore i sl.), zezanje sa polinomima (faktorizacija i sl.) i još koješta. Osim toga, postoji baza od bar 5 Mb raznih programa. >> 4. Da ne kosta uzasno mnogo :). Za cene se treba raspitati, pretpostavljam da su cene S/SX-a drastično pale zbog pojave G/GX-a. Iskustva su ovakva: u Nemačkoj najviše deru, malo manje u Americi, a najmanje, naravno, u Singapuru. Ne usuđujem se da kažem ni jednu cifru pošto cene vrlo variraju u zavisnosti od mesta kupovine.
dzepni.7 niklaus,
Svojevremeno se ovde u temu navljao neko od SEZAMovaca (maksa možda, nisam najsigurniji), "reklamirajuši" svog prijatelja koji se prilično izveštio u programiranju džepnog računara SHARP PC-E500. Između ostalog, spominjan je i TETRIS. (: Zamolio bih ga mi se javi. Ako se stidi slave, može i na mail. (; (: Sean :)
dzepni.8 maksa,
>> Zamolio bih ga mi se javi. Ako se stidi slave, može i na mail. (; Čovek je skroman i vredan momak, al' se ne stidi slave. :) Daklem, da podsetim, traži se dobra duša koja ima vremena i resursa (interfejs sharp<->PC) da te programčiće prebaci u neki ascii. Dalje, ako se moderator & uprava ne bune, pustio bih čoveka da s vremena na vreme svoja znanja iznese u ovoj temi sa mog usera. Ima neku sveščicu u kojoj su ispisane kojekakve rune ;), sistemske adrese, pikovi/poukovi i slične utehe za one čije džepno čedo (kalkulator, bre ;) nema dokumentovanu i istraženu unutrašnjost. Pretpostavljam da bi to mnoge zanimalo.
dzepni.9 bulaja,
Ima li neko uputstvo za HP 42S ?
dzepni.10 petrovics,
>> Ima li neko uputstvo za HP 42S ? Imam ja na nemackom i rado bi ga menjao za jedno na engleskom. Imali neko na prodaju gore pomenuto uputstvo na engleskom?
dzepni.12 niklaus,
Subject: SHARP PC-E500 dodaci Svojevremeno je izvesni Viktor Kesler iz N.S. (tada i vikeslerŽsezam.yu) je pravio raznorazne budževine za gorenavedenog SHARPa. Između ostalog, pravio je i RAM module znatno veće od komercijalnih i zvaničnih (njegovi i do 256kb, a originali su išli do 64kb). Teoretski bi mogli, po mojoj računici, da se na- prave i 512kb, ali šta će nam kad nije Windows kompatibilan. Elem, da ne tupim dalje, interesuje me da li neko ima telefon dotičnog vikesler-a, i da li (taj neko) zna da li je još 'u biznisu'? Ako ima nekoga da prodaje SHARP PC-E500 kompatibilne module, mogao bih biti zainteresovan... Hvala... (: Sean :)
dzepni.13 maksa,
>> Ako ima nekoga da prodaje SHARP PC-E500 kompatibilne module, >> mogao bih biti zainteresovan... Ne znam da l' toga ima kod vas, al' možeš da prošećeš po GF-u (sprat iznad 'vas') i AF-u (sprat iznad 'nas', može svašta ;) da se vidi) i pogledaš tamošnje oglasne table. Pune su oglasa tipa: 'Prodajem mem. module za SHARP ... ' Doduše, većina oglasa je malo požutela, al' mislim da može da se nađe i neki svežiji, ili makar neki koji je još u biznisu.
dzepni.14 dikla,
> Elem, da ne tupim dalje, interesuje me da li neko ima telefon doticnog > vikesler-a, i da li (taj neko) zna da li je jos 'u biznisu'? Probaj na 021/334-711 !
dzepni.15 niklaus,
(:> > Elem, da ne tupim dalje, interesuje me da li neko ima telefon (:> doticnog > vikesler-a, i da li (taj neko) zna da li je jos 'u biznisu'? (:> (:> (:> Probaj na 021/334-711 ! To je (otprilike) to. (: Dakle, za anale (i tel. imenike) pišite: Viktor Kestler (SHARP serviser, i još ponešto) 021/334-717 (dakle, sedmica (7) na kraju) (: Sean :)
dzepni.16 vstan,
> Viktor Kestler (SHARP serviser, i jos ponesto) 021/334-717 │ Kesler !
dzepni.17 pmihailo,
>> Viktor Kestler (SHARP serviser, i jos ponesto) > 021/334-717 │ > Kesler ! Keszler!
dzepni.18 wolf,
Vlasnici racunara CASIO PB1000 koji uz to poseduju i PCja, bice zainteresovani za program koji preko petozilnog kabla, bez ikakvih dodatnih hardverskih dodataka, prenosi datoteke izmedju dva racunara. U nastavku poruke nalazi se datoteka C_PB1000.ZIP u kojoj je detaljno uputstvo za koriscenje, kao i EXE fajlovi kompajlirani Borlandovim C++ kompajleerom. Source kod u Cu moze se dobiti kod autora (10 din). c_pb1000.zip
dzepni.19 petrovics,
Moze li neko da mi kaze okvirne cene Psion racunara u Singapuru? Interesuju me modeli Psion Organiser II (LZ64 i LZ) i Psion Series 3 Kao i seriski interfejsi za njih. Koji je jeftiniji model (Casio, ...) vredan paznje a slicnih je karakteristika sa ovim Psion racunaljkama? Unapred hvala na odgovorima
dzepni.20 omega,
Imam problem sa Sharp-om PC 1500. Naime, prilikom menjanja baterija, pojavile su se neke linije koje su duplirane ili cak triplirane. Takodje se pojavila i linija "0"!? Sto je najgore, uopste nijedna od njih ne moze da se obrise :( Ima li pomoci?
dzepni.21 kale,
>> Takodje se pojavila i linija "0"!? Sto je najgore, uopste nijedna >> od njih ne moze da se obrise :( Ima li pomoci? Za podatke (programe) koji su bili unutra, bez nekih vratolomija teško da ima pomoći. A što se tiče brisanja onih linija, bocni ga malo (reset). Pre toga prepiši iz računara sve ono što ti nešto znači. Pozdrav!
dzepni.22 omega,
Ţ Za podatke (programe) koji su bili unutra, bez nekih vratolomija tesko Ţ da ima pomoci. A sto se tice brisanja onih linija, bocni ga malo (reset). Ţ Pre toga prepisi iz racunara sve ono sto ti nesto znaci. Pa znas koliko ima :((( Zar ne mogu sa nekim peek&poke da se brisu linije?
dzepni.23 oki.,
>> Takodje se pojavila i linija "0"!? Sto je najgore, uopste nijedna >> od njih ne moze da se obrise :( Ima li pomoci? Da li si probao oba reseta? Prvi - samo reset i drugi ON+reset? Pozdrav, 3OPAH.
dzepni.24 ikordic,
RE: CASIO => Koji je jeftiniji model (Casio, ...) vredan paznje a slicnih je => karakteristika sa ovim Psion racunaljkama? 'Ajde ukratko da napišeš šta nameravaš da radiš sa džepnim računarem? Bez zezanja, preporuka o računaru u velikoj meri zavisi od toga šta ćeš sa njim raditi. Ja imam CASIO SF-8300, al' su mi kroz ruke prošli i još neki njini modeli. Generalni utisak - vredi svaki dinar/marku! Nema više kopanja po papirićima, notesima, itd. Svaki podatak koji sam jednom uneo, pronalazim za 10-ak sekundi najdalje. Držim evidentirane sve moguće telefone i adrese, kako privatnih veza, tako i bizmisnih :) kao i raznorazne beleške. Eh, mane ... pa, njih ima dosta, ali treba uzeti u obzir da je realna cena za ovaj moj model i njemu slične od 100 do 300 DEM napolju (ako ga još nađeš) i da stvarno vredi dati te pare. Osnovni problemi koji se pokazuju jeste uglavnom ograničenost svim i svačim, pa idemo redom: * imaš ograničenje od stotinak znakova po tekstualnom "fajlu", ali napraviš više tekstova, pa i nije problem. * slabo (tj. nikako) je rešeno pitanje međusobne interakcije ugrađenih "aplikacija", tj. ne možeš da npr. pozoveš kalkulator dok pišeš neki tekst, nego ga prvo snimiš, pa onda u calc. Ne možeš da prenosiš podatke, npr. iz tekst editora u tel. imenik. * Ne sviđa mi se što ne mogu da napravim svoju bazu, odnosno da se npr. umesto ime, tel, adresa itd unosi atrikal, količina, cena itd. Doduše postoji dodatnih šest polja koja možeš da nazoveš kako hoćeš, ali to nije to. * kalkulator ima posebne tastere za manipulaciju i računanje, tako da se ne koriste tasteri koji tome inače služe. Ovo isprva zbunjuje ali se navikneš. Definitivni plusevi su mu * baterija - troši 2032 * 2 i jednu kao bekap, zadnje sam stavio negde u aprilu i još uvek traju, a žestoko ga akam :) * kapacitet - imam u njemu sve i svašta, a popunjenost kapaciteta je tek 30% (imam 64 KB RAM) * razlog zbog koga se i kupuje 'vako nešto: gudbaj papirići! Sve u svemu, CASIO-vi Digital Diary modeli vrede pare koje dajete za njih, provided da ih ne kupujete u "Šumadiji" i sličnim Derikoža Corp. Što se tiče modela, možeš nabaviti i neke jače (9300, pa naviše) koji imaju mogućnost ubadanja nekih kartica (nisu PCMCIA) na kojima možeš naći raznovrstan softver, pa čak i 1-2-3. E sad, većina ovih CASIO kompjutera nemaju šta da traže u društvu PSION Series III modela, sa moćnim tekst procesorom, konfigurabilnim bazama podataka, ugrađenim programskim jezikom itd. Međutim Series III će te napolju koštati barem 700 DEM a ovde 1200 i nije baš za svaki džep (po ceni a i dimenzijama). Uporedi to sa cenama za CASIO modele i sve ti je jasno. Ako hoćeš nešto konkretno, pitaj šta te zanima :)
dzepni.25 kale,
>> Pa znas koliko ima :((( Zar ne mogu sa nekim peek&poke da se brisu linije? Sigurno mogu, ali sam to ubrojao u "vratolomije". Čini mi se da PC1500 svoje BASIC linije drži u linkovanoj listi, tj. linijski broj se sastoji od četiri bajta od kojih prva dva predstavljaju broj tekuće linije a sledeća dva adresu početka sledeće linije. Kod mog (pokoj mu duši...) PC1251 su trošena 3 bajta za linijski broj, nekad sam znao i kako. Da bi popravio zabrljani sadržaj, morao bi da znaš kako treba da izgleda. U to spadaju razne stvari, od kojih su linijski brojevi programa najmanji problem. Ako se samo to zabrljalo - super! Nevolja sa opravkom je što ne možeš da znaš da li si sredio sve što je bilo pogrešno, tako da te sprava može izdati onda kada ti to bude najnezgodnije. Ako si i pored ovog upozorenja raspoložen za eksperimente (tako je svakako zanimljivije;), pitaj šta ti nedostaje da (probaš da) rešiš problem. Pošto ja sada nemam ni jednog Sharpa mogu da ti pomognem samo idejnim rešenjima, a šljakatorski posao je tvoj. Nisi nam rekao u kojoj meri te računaljka još sluša, da li možeš da unosiš nove linije programa, da li rade programi koji su već unutra (svi, neki, ni jedan). Pozdrav! ps Umalo da zaboravim: nemoj da brišeš linije pomoću peek & poke, samo im daj razuman broj pa ih obriši na uobičajen način.
dzepni.26 omega,
Ţ problem. Ako se samo to zabrljalo - super! Nevolja sa opravkom je sto ne Ţ mozes da znas da li si sredio sve sto je bilo pogresno, tako da te sprava Ma znam, ali da bar pokusam...Problem je sto ne znam koje su adrese za peek&poke i sl. koje su zaduzene za takve sitnice ;) Ţ moze izdati onda kada ti to bude najnezgodnije. Ako si i pored ovog Ţ upozorenja raspolozen za eksperimente (tako je svakako zanimljivije;), Naravno da jesam. Nista mi drugo i ne preostaje... Ţ posao je tvoj. Nisi nam rekao u kojoj meri te racunaljka jos slusa, da li Ţ mozes da unosis nove linije programa, da li rade programi koji su vec Ţ unutra (svi, neki, ni jedan). E 'vako: nijedan stari program ne radi (zato sto je kod svakog duplirana bar jedna linija), a novi programi rade (koje sada unesem, bez problema). Znaci celokupan sadrzaj jeste tu, ali je mali deo dupliran. Pojavljuju se i linije 0, 215200 i sl. E sad pitanje je kako obrisati suvisne (i duplirane) linije? Ţ ps Umalo da zaboravim: nemoj da brises linije pomocu peek & poke, samo im Ţ daj razuman broj pa ih obrisi na uobicajen nacin. Nisam ovo bas shvatio...? Linije uopste ne mogu da obrisem klasicno... Situacija je npr. ovakva... 550: 560: 360: 370: 380: 550: // ovde je pravi pocetak programa ali se gore vec javlja ista linija!? 560: 570: 330: //!!! 332: //!!! 580: 590: 128843: //!!! 107092: //!!! 563921: //!!! 105432: //!!!
dzepni.27 omega,
Ţ Da li si probao oba reseta? Prvi - samo reset i drugi ON+reset? Koji za sta sluzi, da ne pobrisem bez veze podatke?
dzepni.28 oki.,
>> Koji za sta sluzi, da ne pobrisem bez veze podatke? Prvi je samo reset u slucaju da se nesto zaglavi - slicno PC-u, ne brise memoriju, a drugi reset (sa ON) brise kompletnu memoriju. Dakle, pazljivo (mada te on pita da li da brise memoriju)! Pozdrav, 3OPAH.
dzepni.29 petrovics,
>> 'Ajde ukratko da napises sta nameravas da radis sa dzepnim racunarem? Bez >> zezanja, preporuka o racunaru u velikoj meri zavisi od toga sta ces sa >> njim raditi. Stvari stoje ovako. Treba mi racunar koji ce da mi omoguci da pored telefonskog imenika (koji pored polja za ime, telefon, adresu, ... ima i mogucnost da se u obliku teksta zapisuju proizvoljne stvari) formiram i druge "baze podataka" po sopstvenom izboru. Voleo bih i da te baze imaju fleksibilan sistem pretrazivanja (najbolje bi bilo da moze da se pretrazuje po svim poljima i to po nepotpunim kljucevima). Pored baza podataka treba mi i fleksibilan kalendar (planer, agenda,... Krstite ga kako ocete) u kome mogu da upisujem obaveze i da ih po potrebi vezem za zvucni signal (alarm). Podrazumeva se da bi morao da poseduje i casovnik. Od tog dzepnog racunara ocekujem da mi omoguci da upisujem kratke poruke u smislu zabeleski, podsetnika itd. i da mi omoguci relativno lako snalazenje i manipulisanje sa tim tekstovima. Obavezno mora da ima RS232 interfejs za vezu sa PC-jem i solidan kalkulator. Pozeljno je da omoguci neki oblik programiranja za pravljenje kratkih programcica (za raznorazne preracune i sl.) Nadam se da ne ocekujem previse od jednog dzepnog racunara :) Koji bi mi model preporucili ? pozdrav, Sasa P.S. Ispunjavaju li ove zahteve Psion Organiser II LZ64 i Series 3 ?
dzepni.30 petrovics,
Koliki displej ima Psion Organiser II LZ64 ?
dzepni.31 ikordic,
RE: CASIO vs PSION => Nadam se da ne ocekujem previse od jednog dzepnog racunara :) Pa, zavisi koliko si spreman da platiš ;) Ovo pobrojano imaš u nekoj osnovnoj formi na CASIO-vim SF beležnicama, programski jezik nema i nema kreiranja baza podataka, samo korišćenje i modifikovanje postojećih. E sad, jaći modeli (SF 9x00) imaju mogućnost ubačivanja kartica sa svim i svačim ali ovo još nisam video, pa ne znam našta liči. Što se tiče PSION-ovih modela, Series III je stvar za tebe. Moćno i fleksibilno, nakon 10-ak minuta sam se zaljubio. Sa dvojkom se nisam ni igrao, razlog je koncepcija i ona ABC tastatura. Ostaje ti samo problem cene, jer je bio oko 1200,- DEM kod LS Date kad sam poslednji put pitao. Dakle CASIO ubedljivo pobeđuje kada se radi o odnosu cena/mogućnosti, modele koji rade posao možeš da nađeš za 100 do 200 DEM. PSION je, sa druge strane, sve ono što bih ja želeo od džepnog računara, ali a) to košta i b) po dimenzijama, baš i nije džepni. Nadalje za tih 1200 DEM možeš da kupiš 386SX notebook, pa ti vidi. Uostalom, čini mi se da je dveselinovic pisao o njemu u nekim "Računarima", prekopaj malo RIND.
dzepni.32 niklaus,
(:> Sigurno mogu, ali sam to ubrojao u "vratolomije". Čini mi se (:> da PC1500 svoje BASIC linije drži u linkovanoj listi, tj. (:> linijski broj se sastoji od četiri bajta od kojih prva dva (:> predstavljaju broj tekuće linije a sledeća dva adresu početka (:> sledeće linije. Kod mog (pokoj mu duši...) PC1251 su trošena (:> 3 bajta za linijski broj, nekad sam znao i kako. Da li znaš (ti ili neko drugi) kako je grafika izvedena na PC-E500? (: Sean :)
dzepni.33 niklaus,
Da li ima ikoga ko je povezao svoj džepnin računar SHARP PC-E500 sa PCem; preko kabla, naravno? Verovatno će mi biti od pomoći ako je u pitanju i neki 1500,1600... Hvala unapred. (: Sean :)
dzepni.34 oki.,
>> Da li ima ikoga ko je povezao svoj džepnin računar SHARP PC-E500 sa PCem; >> preko kabla, naravno? SHARPa i PCa mozes spojiti kablom i to preko RS232 interfejsa. Kabl moras potraziti u inostranstvu, a ranije ga je kod nas prodavao Viktor Kesler iz Novog Sada (ne znam dali je jos na Sezamu). Skoro sam bio u Beogradu i kod jednog sezamovca sam video bas originalni kabl za vezu sa PCom.
dzepni.35 niklaus,
(:> Kesler iz Novog Sada (ne znam dali je jos na Sezamu). Skoro (:> sam bio u Beogradu i kod jednog sezamovca sam video bas (:> originalni kabl za vezu sa PCom. Ništa od KesTlera. Suzio je delatnost, prodajući samo "zbudžene" SHARPove. Ako se setiš ko je bio taj SEZAMovac, uštedećeš mi mnogo vremena. (: Sean :)
dzepni.36 oki.,
>> Ako se setiš ko je bio taj SEZAMovac, uštedećeš mi mnogo vremena. Saljem u mail.
dzepni.37 maksa,
Da prijavim: pre neki dan videh simpatičnu, i donekle egzotičnu stvarčicu - CASIO PB 2000C Multi Language. Ima 32 Kb RAM-a (proširivo do 64), ekran 192x64, QWERTY tastaturu. Pomalo je nalik na Dart Vadera. ;) Šta je tu egzotično ? Ugrađeni programski jezik je - C, a mogu da se dokupe moduli za BASIC ili PROLOG. Cena beše oko 250 DEM.
dzepni.38 kale,
>> Ugrađeni programski jezik je - C, ... Možeš li da saznaš još nešto? Koliki je, taj C je verovatno interpreter, pa koliko je efikasan (brzina i zauzeće memorije), da li može da se poveže sa nečim, ima li neke ugrađene biblioteke za matiš... Pozdrav!
dzepni.39 maksa,
>> Možeš li da saznaš još nešto? Koliki je, Dimenzije ? Pa, nešto malo je veći od SHARP pločica (PC 1500, PC1403, i sl.) >> taj C je verovatno interpreter, pa koliko je efikasan (brzina >> i zauzeće memorije), Jest' interpreter, a za brzinu ću da proverim i javim. >> da li može da se poveže sa nečim, Ima paralelni i serijski izlaz, al' pretpostavljam da je muka živa zbudžiti kablove. Mogu da se kupe štampač, flopi, i sl., mada verovatno koštaju đavola i po. >> ima li neke ugrađene biblioteke za matiš... Ništa. Ni matrice, ni nule f-je ... nada. Go C, sa standardnom mat. bibliotekom, tj. f-jama iz math.h.
dzepni.41 jpavlov,
Da li neko zna šta je sve potrebno da se podaci sa KASIO SF-R20 prebace na PC?
dzepni.42 srdjanr,
Svako koga interesuju dzepni racunari, treba da skine datoteku, koju saljem uz ovu poruku, psionorg.arj, u kojoj ce naci: - dosta detaljan opis dzepnog racunara PSION Organiser II - par interesantnih programcica i neke datumske funkcije za modele XP-LZ, kao i njihov ekvivalent na TURBO PASCAL-u Taj tekst je i objavljen u Svetu Kompjutera, broj 9/90, ali je ovo integralna verzija originalnog teksta. SrdjanR psionorg.arj
dzepni.43 meding,
> Ništa od KesTlera. Suzio je delatnost, prodajući samo > "zbudžene" SHARPove. Ako se setiš ko je bio taj SEZAMovac, > uštedećeš mi mnogo vremena. > > (: Sean :) Nažalost, do sada nisam pratio ovu konferenciju, pa nisam ni znao da mogu da ti pomognem - imam originalni kabl. Kupio sam ga svojevremeno u Minhenu (trebala mi je veza ATARI ST - SHARP E500) za 130 DM. Provereno radi i na PC-u (naravno, kad je standardni RS232 samo sa jednim smanjenim konektorom) ali me sada muči softver. Sa terminal emulacijom ide dosta loše, a uz kupljeni kabl sam dobio dosta dobar softver, ali za ATARI ST. Imaš li ti bolja iskustva sa vezom SHARP - PC? Peđa
dzepni.44 meding,
Pisalo se već u ovoj temi o tome, ali čitajući poruke nisam naišao na odgovor. Naime, interesuje me ima li onih koji su povezali PC i SHARP E500? Imamam originalni kabl, ali softver je za ATARI ST. Probao sam sa ASCII protokolom i to je prilično traljavo (i sporo, pa brzo pojede baterije SHARP-a) Peđa
dzepni.45 rkramer,
skoro sam nabavio Casio CFX-9800G kalkulator koji ima mogucnost povezivanja sa PC-jem. E, sada kabl & software je problem, posto se u uputstvu pominje dodatni paket koji se zove FA-121 Ver. 2.0 :) Prikljucak na kalkulatoru je kako mi se cini slican dzeku za slusalice na vokmenu, samo nesto uzi. Da, jos nesto. Sa istim takvim kalkulatorom, Casio label printerom i sa modelima 7700xx, 8700 i 9700 moze da se poveze preko kabla koji se zove :) SB-62. Prikazan je samo na semi i koliko vidim, pored svakog dzeka ima povece prosirenje, kao na data kablovima od monitora. Any help will be appreciated :) Pozdrav, RKRAMER
dzepni.46 kcurcic,
Moze li neko ovde da prenese malo detaljnije informacije o Casio data diaries - pregled modela sa osnovnim karakteristikama, mozda cena, i sl, ili bar da me uputi na nesto o tome. Kosta
dzepni.47 ikordic,
RE: CASIO SF => Moze li neko ovde da prenese malo detaljnije informacije => o Casio data diaries - pregled modela sa osnovnim karakteristikama, => mozda cena, i sl, ili bar da me uputi na nesto o tome. Ukratko: * 4xxx serija: "maqina", "monitor" i tastatura su na jednoj polovini, na poklopcu se ništa ne nalazi. Ekran prima 16 znakova u red. Memorija 32 i 64 KB. Grozno i ogavno za snalaženje i tipkanje, na onaj ekran ne može da stane ništa informacija. Pretraga je užas živi. 100 do 150 marki. * 8xxx serija: maqina je na jednom delu sa sve tastaturom, a ekran na drugoj polovini (poklopcu), ekran sada prima 32 znaka u red i mnogo je bolji za rad. Tastatura je bolja i ima više funkcija, ima neindeksiranu pretragu, memorija 64 KB do 256 KB, postoje modeli sa ugrađenim spredšitom. 150 do 300. * 9xxx serija: doterana 8xxx serija, sa mnogo boljim ekranom, kontrastniji je, bolji raspored tastera, gumiran "oklop", prima kartice sa mem proširenjem i softverom. do 500. * BOSS: revamp 4xxx serije, slabo šta valja. Bolji ekrani, ali i dalje 16 znakova u redu. 100 do 200. Imam SF8300 i ne bih ga menjao nizašta na svetu. Ima milion mana i gluposti koje mi se ne sviđaju, ali je mali i ima korisnih stvari bez kojih ne mogu da živim. Bio u šorcu ili kaputu uvek imam gde da ga stavim. Pre ovoga sam večito po džepovima nosio silne papiriće sa ovim i onim, pa je snalaženje bilo užas živi. Sada... information at your fingertips :) Baterije menjam jednom godišnje, uništavam ga od surove eksploatacije ali mali se ne da. Ispadao mi je na sve moguće podloge, zaboravim ga u zadnjem džepu pantalona pa sednem na njega i nix. Šampion. Merkao sam HP 95LX koji ima mnogo bolje opcije i predstavlja pravog XT-a (programi koji koriste stdin i stout rade bez problema) sa ugrađenim Lotus 123 spredšitom, ali je barem dva puta deblji i teži od ovoga, tako da nema ništa od nosanja po džepovima. Ako već moram da nosim tašnu zbog njega, bolje da si kupim subnotebook ili neki iz poqet serije koji ima daleko veće mogućnosti. PSION trojka, plain i a serija su takođe strašne stvarčice. Mana je cena, pakardi su od 700 do 1200 (za 200LX), a PSION isto oko 'iljadarke. Ima još toga, al' me mrzi da sada pišem, pa ti pitaj ako ti treba nešto. A i čitaj unazad bilo je priče na tu temu.
dzepni.48 marni,
=> o Casio data diaries SF4600B Imali neko semu za spajanje sa PC-jem? ;) Normalno i softver. Dotivcni softver je na IMTEL-u, oko 600K.
dzepni.49 kcurcic,
> Ima jos toga, al' me mrzi da sada pisem, pa ti pitaj ako ti > treba nesto. A i citaj unazad bilo je price na tu temu. Cini mi se da sam procitao dobar deo unazad i da nije bilo bas mnogo taksativnog nabrajanja ;) Pitam ovo za prijatelja kome trebaju osnovne stvari (zapravo pitanje je da li mu i to treba ili mu je doslo u glavu) - znaci bez mogucnosti programiranja, Lotusovskih egzibicija, megabajtova memorije - plain podsetnik u elektronskom obliku: imenik & adresar, planer (nesto kao: u 12.30 zapisti jer treba da se uradi ovo ili ono), eventualno nesto poput mogucnosti da se organizuje jednostavna baza podataka ... Znaci: postoji li tako nesto (pretpostavljam da je to ona 4??? serija) i red cene.
dzepni.50 marni,
> SF4600B > > Imali neko semu za spajanje sa PC-jem? ;) > > Normalno i softver. > Dotivcni softver je na IMTEL-u, oko 600K. (Ovo je trebalo u viceve) Mislio sam da neko prebaci softver ovde, ili na PRO... Pozdrav.
dzepni.51 icile,
Da li neko ima uputstvo za dzepni racunar Texas Instruments TI-74 BASICALC? Zna li mogucnosti ovog racunarcica, bar? Hvala.
dzepni.52 spantic,
Da li zna neko nekog ko je u stanju da popravi čitač kartica za TI-58? Svaka pomoć je dobrodošla.
dzepni.53 spantic,
Da li zna neko nekog ko je u stanju da popravi čitač kartica za TI-58? Svaka pomoć je dobrodošla.
dzepni.54 dejanr,
>> Da li zna neko nekog ko je u stanju da popravi čitač >> kartica za TI-58? Svaka pomoć je dobrodošla. Ti-58, čini mi se, nema čitač kartica, mora biti da je Ti-59. Elem, i na mom čitač kartica otkaže posle svake dve godine neupotrebe ;) Lek je da se kroz njega više puta pusti ona kartica za čišćenje i ona što se drnda levo-desno kroz motor a nije magnetna nego je parče papira (mnogo dobar opis ;) ali sam zaboravio kako se koja od njih zove, jedna je valjda drive-roler a druga je samo cleaning ili tako nekako). Drugi mogući uzrok je da je crkla jedna od tri baterije, pa ima dovoljno napona da kako-tako radi (pod ispravljačem), ali ne može da progura karticu konstantnom brzinom. Tu je lek da se baterije zamene Trepćinim (ako se to još pravi) ili tako nekim. Ako nije ništa od toga, odnosno ako je stvarno crk'o, onda ne znam ko bi ga mogao popraviti a čisto sumnjam da će se takav ovde naći - bolje kupiti "nov" TI-59 za 30-40 maraka, ako prodaje neko u oglasima.
dzepni.55 spantic,
> Ti-58, čini mi se, nema čitač kartica, mora biti da je Ti-59. Puno hvala Dejane :)
dzepni.56 spantic,
> Ti-58, čini mi se, nema čitač kartica, mora biti da je Ti-59. Puno hvala Dejane :)
dzepni.57 nenad,
Psion nudi alternativu MS-u i njihovom Windows CE-u. I drugi proizvođači džepnih računara će moći da licenciraju njihov 32-bitni operativni sistem za Digital-ov ARM procesor koji će imati i JVM, kao i Citrix-ov klijent za remote izvršavanje Windows aplikacija. Psion to go up against Windows CE Devices Published reports that long-time handheld maker Psion has scrapped its OS for the Windows CE platform are incorrect. "People thought we adopted CE because we have licensed Citrix," said Charles Davies, group development director at Psion. To the contrary, it appears Psion is going head-to-head with Microsoft by licensing its new 32-bit operating system to other vendors. The 32-bit OS developed by Psion, Davies hopes, will become a standard handheld OS for use in palmtops, smart phones, portable network computers, and terminals. A software developer's kit currently is shipping to developers. Among the features that will be included in the new platform are the Java virtual machine and Citrix. Also included will be translator software that will allow devices using the new OS to open Word for Windows files on a handheld device. The OS, which will run on an ARM 7110 processor, will ship this year. Davies said it would not cost more than a typical Windows CE device. Psion's plans also call for future products to include subnotebook form factor.
dzepni.58 stameni,
Nije baš džepni, al' mislim da ipak može ovde. Elem: Duže vreme imam jedan programabilni naučni kalkulator (makro za 40 koraka, statistika, dve promenljive ;) kao i ostalo što ima i većina ostalih kalkulatora). Međutim, tastatura je počela da otkazuje. Interesuje me ima li toga negde u gradu da se nabavi (buvljak?) i koilko to otprilike košta, pa ako je neko video, nek javi.
dzepni.59 johnnya,
>> Duže vreme imam jedan programabilni naučni kalkulator (makro za >> 40 koraka, statistika, dve promenljive ;) kao i ostalo što ima i >> većina ostalih kalkulatora). Međutim, tastatura je počela da >> otkazuje. Imam isti, ali to nema puno veze... Zašto ne probaš da ga otvoriš i alkoholom očistiš "tastaturu" - gumice & kontakte ? Ja sam to radio već par puta. >> Interesuje me ima li toga negde u gradu da se nabavi (buvljak?) >> i koilko to otprilike košta, pa ako je neko video, nek javi. Ne bi trebalo da bude više od 20 dm.
dzepni.60 stameni,
>> Imam isti, ali to nema puno veze... Zašto ne probaš da ga otvoriš i >> alkoholom očistiš "tastaturu" - gumice & kontakte ? Ja sam to radio već >> par puta. Zanimljiva ideja, ali možda malo opasna. Naime, kod nekih uređaja tog tipa postoje tastature koje kontakt ostvaruju preko jednog grafitnog sloja, koji se možda može skinuti alkoholom ili nekom drugom tečnošću, čime se tastatura nepovratno oštećuje. Mislim da je tastatura mog digitrona upravo takva, jer tasteri ne deluju kao da imaju gumičaste kontakte (bar imam takav utisak), što mi se baš ne proverava, jer nemam grafitni sprej u kući. To me ne sprečava da otvorim digitron i uverim se na licinom mestu kakvi su kontakti. Inače, čuo sam da je najbolje (za daljince, na primer) koristiti u takvim situacijama sprej sa srebrom... Reč po reč, odosmo mi van teme. :)
dzepni.61 nenadt,
Ima li neko neke blize informacije o CASIO kalkulatoru model fx-8700GB Power Graphics.
dzepni.63 popovics,
Interesuje me koji je džepni računar najjeftiniji, ali da da zadovoljava sledeće zahteve: -Da radi pod DOS-om 2.0 ili višim -Da podržava RAM disk -Da se može povezati sa PC-jem preko paralelnog/serijskog kabla, ili najbolje modema P.S Nije potrebno da bude neki ultra-super-najnoviji-najači, već može biti i iz 1983 godine. P.P.S Gde se može nabaviti?
dzepni.64 partner,
>Interesuje me...dzepni,DOS 2.0> RAM disk, PC veza, modem Ja imam HP95LX sa 1M RAM+ PC kartica 1M (PCMCIA 1 slot) i odusevljen sam njime. Ima sledece: -DOS 3.20 -Rade programcici tipa PKZIP i drugi koji ne traze odredjen graficki prikaz. PROBAO sam i Clipper, radi (87), ali traje...cak i DBU radi, ali se ne vidi sve na ekranu, pa treba da znas gde je sta. -Od ugradjenog softvera ima Lotus 1-2-3 (ako se secas sta je to), a ja ga koristim za, maltene , kompletno knjigovodstvo za firmu. Ima i jednostavan editor, ODLICAN graficki kalkulator, agendu, ai programcic za povezivanje sa PC i modemsku vezu. -Za povezivanje sa PC koristim originalni serijski kabl, ali jednostavno moze i u samogradnji da se napravi. Za fajl transfer ima ugradjen Kermit/X-modem protokol. Sa PC strane koristim NC. Jel moze jednostavnije? -Na ekranu moze da prikaze i male PCX fajlove (240x128 pixela, oko 2.5K) -Mozes da snimis makroe tastature -Imam i mali modem, ali nisam do sada uspeo da ga povezem -Gde moze da se nadje ne znam, ali ako cujes, javi, kupio bih jos tri komada, za kolege -Model je inace iz 91, prva farba Imas i nesto bolje, HP200LX, ali i njega je tesko naci jer je debelo zastareo PSION-e ne preporucujem, jer sam imao 3, pa nisam odusevljen, ne moze nista od onoga sto ti trazis. -Oko nalazenja polovnog, mogao bi da se raspitas kod geometara, jer oni ih koriste. Nadam se da nisam gusio. Ako imas pitanja, zadovoljstvo ce mi biti da odgovorim na ono sto znam. Partner
dzepni.65 popovics,
▄- -Od ugradjenog softvera ima Lotus 1-2-3 (ako se secas sta je ▄- to), a ja ga Nikad ga nisam video u radu, ali znam šta je... :) Inače imam i uputstvo za gorepomenuti... ▄- Nadam se da nisam gusio. Ako imas pitanja, zadovoljstvo ce mi ▄- biti da odgovorim na ono sto znam. Gušio? JOK! Što se mene tiče, mogao bi još, vrlo rado bih čitao, a i valjda bi pokrenuo ovu temu tim textovima. Što se tiče postavke pitanja, iskoristiću to: 1. Koja je cena toga bila kad si kupovao? 2. Za koliko bi se otprilike to moglo naći sada ( polovno, mada ne verujem da bih mogao da nađem novo :) ) 3. Jel može da radi na tome moj omiljeni QBASIC, koliko sam shvatio može, ali čisto da proverim... P.S Hvala
dzepni.66 popovics,
▄- Nadam se da nisam gusio. Ako imas pitanja, zadovoljstvo ce mi ▄- biti da odgovorim na ono sto znam. Evo još jednog pitanja: Da li HP95LX ima ABC ili QWERTZ ili QWERTY? Da li HP200LX ima ABS ili QWERTZ ili QWERTY?
dzepni.67 partner,
>da li HP..LX ima ABC ...tastaturu? Ne! Ima QWERTY! za QB nisam siguran da li radi, a ne znam kako bih ga probao. Pokusacu, pa da javim. Inace, platio sam ga 300DEM, i vredi svaku paru. Probaj na sledecoj adresi: LIVONA GIS 011/1761-021,31-81-277 Ljuba Adzemovic Oni prodaju softver i HP dzepne za geometre. Uz ovu poruku: slicica kako iz aviona izgleda HP95LX. Mozes iz NC sa F3 da vidis. Pozdrav!
dzepni.68 zormi,
* Da li HP200LX ima ABS ili QWERTZ ili QWERTY? QWERTY.
dzepni.69 partner,
Zna li neko nacin da povezem PSION series 3 sa PC, a da ne kupim kabl od 300DEM (ili da ga kupim za male pare)?
dzepni.70 vdjole,
Da li neko kojim slučajem još ima ispravan (a rastao bi se od njega) neki od onih starih Hewlett Packard džepnih kalkulatora serije "11" ? Koliko se sećam, bili su HP-11C, 12C, itd. To je, čini mi se, bila prva serija sa displejom od tečnih kristala (ne računajući HP-41), a kalkulatori su bili u malom pljosnatom kućištu.
dzepni.71 popovics,
Ovde nije bilo mnogo reči o sledećim džepnim računrima za koje sam ja zaiteresovan. Naime, u pitanju su modeli 95LX i 200LX, proizvođač je naravno HP. Pre nekog vremena mi je i bila obećana slika HP95LX-a, ali je nažalost upload pukao, a drugog pokušaja nije ni bilo. Dakle, molim SVE koji znaju nešto više o ovim modelima da mi odogore ( ovde ili na mail, ali bolje ovde, možda će tema oživeti ). Dakle potrebni su konkretniji podaci od onih: - džepni računar - MS-Dos 3.x - Lotus 1-2-3 - Dobar text editor, a može ako neko ima i slika Zanima me kako se na njega skladište podaci ( verovatno na RAM disku ), kolika je maksimalna veličina Ram diska, koja je optimalna raspodela memorije RAM/Ram disk i sl. Da li možda ima ugrađen neki Basic ( ne mogu da pronađem podatak od koje se verzije ubacivao GWBasic u Dos ). Kakav je serijski kabl potreban za spajanje sa PC-jom ( koliko pina na HP-ovoj strani, konektor muški/ženski, kojim programom se linkuje sa PC-jom... ). I naravno cena i gde se može naći polovan/nov ( ako novih uopšte i ima ). Takođe potrebna mi je procena za koliko se maximaln omože prodati el. adresar/zabeležnik/kalkulator Elelux DB-50E, kapaciteta 50 telefona i 50 zabeleški. U pitanju su sve standardne mogućnosti, a ja sam ga pre par godina u Grčkoj platio nešto ispod 50DEM. Dakle, SVI koji znate više od ovoga PIŠITE OBAVEZNO.
dzepni.72 popovics,
Koji mi džepni preporučujete ( najjeftiniji ) da može da radi sledeće: - Tel imenik - Podsetnik - Tekst editor ( da može da primi bar 20 strana u memoriju ) Koja je cena preporučenog?
dzepni.73 nenadt,
Uzmi bilo koji CASIO Pocket Organizer. Moze da radi sve to sto ti treba. Imas "narodne" modele sa memorijom od 64K pa do 256K. Mozes da uzmes bilo koji, ali zapamti - koliko memorije toliko podataka u memoriji (citaj "strana").
dzepni.74 nemanjja,
Da li neko zna gde mogu da kupim bateriju za Casio Digital diary, model SF-A7 (32 Kb) Unapred zahvalan
dzepni.75 popovics,
Jeste da je više za oglase, ali jel ima neko neki džepni DOS računar (na primer HP95LX ili HP200LX ili Sharp PC3000...), a hteo bi da se za realan broj novčanica odvoji od njega (Dakle bez:"Pre xx godina je plaćen xxxx Dm..." ili "Izvini, ali ja sam emotvno vezan za taj računarčić, pa ga cenim xxxx". Poželjno bi bilo da vlasnik ima i modem za dotični... Mail...
dzepni.76 popovics,
Jel ima neko neki katalog (tehničke informacije) o HP-ovim džepnjacima?
dzepni.77 stameni,
Interesuju me tehnicke karakteristike dzepnog racunara / kalkulatora Casio FX-8000G. Pre svega, zanima me kolicina memorije, mogucnost povezivanja sa PC-jem radi transfera podataka i cena, mada bi odgovarali i svi ostali podaci. Ako neko poseduje isti, ne bilo mu tesko da javi i kakva ima iskustva sa njim u praksi. Da li se moze smatrati povoljnim izborom, ako napomenem da bi trebalo da se koristi kao usavrsen kalkulator, u oblastima matematike, fizike, elektrotehnike i ostalih prirodnih i tehnickih nauka, ako se smatra da onaj ko ga koristi ume da programira? Recimo, ako nema sistemski podrzanu numericku integraciju, to bih mogao sam da dopisem; ili, na primer, ne bih mu smatrao nedostatkom ako ne moze da resi sistem jednacina -- sve dotle dok postoji sansa da sam dopisem ono sto fali. Zato mi je i vazna kolicina memorije. Ja znam da je HP48[S]|[SX]|[G]|[GX] prava stvar, ali mi nije tesko da sam dodam ono sto mi treba. Napisao sam sta me interesuje, a sada bih naveo sta me NE interesuje. Ne zanimaju me rokovnici, planeri, podsetnici, baze podataka, imenici, tabelarni kalkulatori i sl. Moze li da padne jedna diskusija na ovu temu?
dzepni.78 morkin,
> Interesuju me tehnicke karakteristike dzepnog racunara / > kalkulatora Casio FX-8000G. Pre svega, zanima me kolicina > memorije, mogucnost povezivanja sa PC-jem radi transfera > podataka i cena, mada bi odgovarali i svi ostali podaci. > Moze li da padne jedna diskusija na ovu temu? Nisi napisao da li te interesuje džepni računar. U doba kada sam studirao bili su aktuelni "digitroni" koji mogu da se koriste kao puškice. Kupio sam FX-850P (valjda se tako zove) a kroz ruku mi je prošao i priličan broj digitrona sa displejom. Pričam ti sa vremenske distance od 6-7 godina. Problem sa tim "grafičkim" džepnim kompjuterima je uvek bila količina memorije. Akcenat je i stavljen na crtanje funkcija, a ne na programiranje. Ako već umeš da programiraš bolje je da uzmeš neki džepni računar sa dosta memorije. Ja sam dokupio memoriju do 80KB i bio sam vrlo zadovoljan sa njim dok mi je trebao. Za povezivanje sa računarom (ili kasetofonom!) je potreban neki interfejs koji je skup i koji ne može da se napravi u domaćoj radinosti (barem je bilo tako). Oznaka interfejsa je FA-6. Pre nekoliko godina sam izvadio sve baterije na računaru i tek sam pre par nedelja probao da ga upotrebim. Stavio sam nove i ispravne (provereno) baterije ali kompjuter nije hteo da se uključi. Prekidač izgleda da je ispravan. Ko to popravlja u Beogradu?
dzepni.79 ventura,
> Problem sa tim "grafickim" dzepnim kompjuterima je uvek bila kolicina > memorije. Akcenat je i stavljen na crtanje funkcija, a ne na programiranje. > Ako vec umes da programiras bolje je da uzmes neki dzepni racunar sa dosta > memorije. Ja sam dokupio memoriju do 80KB i bio sam vrlo zadovoljan sa njim > dok mi je trebao. > > Za povezivanje sa racunarom (ili kasetofonom!) je potreban neki interfejs > koji je skup i koji ne moze da se napravi u domacoj radinosti Za malo vise para moze da se uzme Psion 3a, po defaultu ima 512kb moze da se prosiri do 8mb, poseduje programski jezik, reseno pitanje povezivanja sa PC-om, dobar ekran, jedini nedostatak je cena...
dzepni.80 stameni,
>> > Interesuju me tehnicke karakteristike dzepnog racunara / >> > kalkulatora Casio FX-8000G. >> Nisi napisao da li te interesuje džepni računar. Nisam siguran da mi je kristalno jasna razlika izmedu kalkulatora i dzepnog racunara. Ako je kalkulator ono sto sluzi za generalno racunanje (+-*/, eksponencijalne, logaritamske, trigonometrijske f-je itd. -- ono na sta smo svi navikli) uz progamiranje radi dopune standardnim funkcijama, pre svega me zanimaju takve naprave, onda je to -- to. Onda bi dzepni racunar bilo ono drugo: tabela, tekst procesor, imenik, podsetnik itd. Da li kapiram stvar? :) >> U doba kada sam studirao bili su aktuelni "digitroni" koji mogu da >> se koriste kao puškice. Kupio sam FX-850P (valjda se tako zove) a >> kroz ruku mi je prošao i priličan broj digitrona sa displejom. Zivo me zanima kako se masina pokazala :) BTW, da li je kod FX-850P postojala sansa da se ima vise programa odjednom u memoriji, ili su se programirali u bejziku, pa onda 100-200 program 1, 210-300 prg #2 itd (ko se zavitlavao sa starim interpreterima zna o cemu pricam)? >> Problem sa tim "grafičkim" džepnim kompjuterima je uvek bila >> količina memorije. Akcenat je i stavljen na crtanje funkcija, a ne >> na programiranje. Mi smo razne "graficke" dzepne naprave zvali funkcionerima ;) Sta mislis zasto? :) Voleo bih da imam napravu "za poneti" koja moze da olaksa ispitivanje funkcija, ali mi to nije najvaznije. >> Ako već umeš da programiraš bolje je da uzmeš neki džepni računar >> sa dosta memorije. Da li dzepni racunari imaju "standardne digitronske" funkcije? S druge strane, ne bih bas zeleo npr. tabelarni kalkulator u ROM-u itd. >> Za povezivanje sa računarom (ili kasetofonom!) je potreban neki >> interfejs koji je skup i koji ne može da se napravi u domaćoj >> radinosti (barem je bilo tako). Oznaka interfejsa je FA-6. Da li prijavljuje "R Tape Loading Error"? :)) >> Pre nekoliko godina sam izvadio sve baterije na računaru i tek sam >> pre par nedelja probao da ga upotrebim. Stavio sam nove i ispravne >> (provereno) baterije ali kompjuter nije hteo da se uključi. >> Prekidač izgleda da je ispravan. Ko to popravlja u Beogradu? Nadam se da ces naci servis. Pitam se sta kod takvih masina moze da ne valja. Nije mu valjda otislo neko setovanje (kao CMOS kod ovih blesijumskih zveri)? P. S. Izvinjavam se sto suskam. Znam da je odvratno citati ovakav tekst. Ovaj put, izgleda, mora tako :(
dzepni.81 stameni,
U proslom tomu ove konferencije bio je pointer ;) na konefernciju NOVOSTI, koja ovde vise ne postoji. Ipak, jedan deo kojim se opsirnije opsije Psion 3a je tamo sacuvan: >> Ukratko: multitasking OS, long battery life, diminutive size, duplo >> veći ekran, duplo veći RAM (512K), i duplo brži procesor (7.7MHz) ne >> Psion 3, improved graphics capabilities, internal ROM 1 MB, može da >> snima kratke zvučne poruke preko ugrađenog mikrofona za kasniju >> reprodukciju (ne piše da li preko internog zvučnika, ali valjda da). Sve to izgleda jako lepo, ali mene malo zanima. Narocito mi sledeci pasus izgleda nepotrebnim: >> Built in: spredsheet, word processing, database, scheduling, and other >> applications. Naravno, moguce je da je drugim ljudima ovo vazno, zato sam i preneo ovaj deo poruke (ORKA.3:8.75). Mozda ne bi bilo lose da kazes (ako si se malo petljao njime) kako u praksi radi (koliko je upotrebljivo...).
dzepni.82 ventura,
> >> Built in: spredsheet, word processing, database, > scheduling, and other > >> applications. > > Naravno, moguce je da je drugim ljudima ovo vazno, zato sam > i preneo ovaj deo poruke (ORKA.3:8.75). > Mozda ne bi bilo lose da kazes (ako si se malo petljao > njime) kako u praksi radi (koliko je upotrebljivo...). imam dosta iskustva sa svim vrstama psiona, radio sam sa 2,3,3a i 5. nov 3a kosta 800dem, dok nova 5-ica kosta 1700dem, sa 3a sam najvise radio i jako sam zadovoljan njime, naime moguce je konvertovati dokumente iz psiona u dokumente koje moze da cita MS office i obratno. Ima dosta jak programski jezik, vec ugradjen kalkulator ima dosta operacija Ekran je pogodan i za ispisivanje slozenijih funkcija. Trenutno koristim psion 5, sa 8Mb externe i 2mb unutrasnje memorije, ima ugradjen Windows CE, i touch screen monitor, i veoma sam zadovoljan za moj posao najvise mi je potreban link sa PC-om, i psion je bio jedini zadovoljavajuci izbor. Takodje se mogu skinuti dodatno programi za njega...
dzepni.83 morkin,
> Nisam siguran da mi je kristalno jasna razlika izmedu > kalkulatora i dzepnog racunara. Ako je kalkulator ono sto > sluzi za generalno racunanje (+-*/, eksponencijalne, > logaritamske, trigonometrijske f-je itd. -- ono na sta smo > svi navikli) uz progamiranje radi dopune standardnim > funkcijama, pre svega me zanimaju takve naprave, onda je to -- > to. Cena uređaja o kojima pričam je do 300 DEM. Danas je sve kalkulator, uključujući i džepne adresare. 1) Najbednija varijanta su "piljarski" sa četiri osnovne operacije i, eventualno, kvadratnim korenom. 2) "Naučni" imaju trigonometrijske funkcije, eventualno mesta za smeštaj dve promenljive, izračunavanje osnovnih statističkih ocena uzorka, eventualno izračunavanje matrice. 3) Polukompjuteri koji imaju daleko veći broj promenljivih, najčešće su organizovani po principu steka. Obavezno imaju ugrađene gotove programe za svakojake potrebe - matrice, sistemi jednačina... Imaju mogućnost da im se unese (komplikovana) funkcija pa da za različite vrednosti X izračunavaju Y. 4) Džepni kompjuteri koji imaju 1-3 i još memoriju za prave programe. Do sada nisam video nijedan džepni kompjuter koji podržava neki drugi program osim BASIC-a koji se nalazi u ROM-u. Ono što si ti zamislio da kupiš je negde između 2 i 3. Po meni je glupo da ti neko crta grafik - samo ako nisi u stanju da na osnovu izračunavanja vrednosti nacrtaš grafik. > Onda bi dzepni racunar bilo ono drugo: tabela, tekst > procesor, imenik, podsetnik itd. > Da li kapiram stvar? :) Nisam video džepni kompjuter koji bi bio toliko specijalizovan u klasi cena o kojoj govorim. > Zivo me zanima kako se masina pokazala :) > BTW, da li je kod FX-850P postojala sansa da se ima vise > programa odjednom u memoriji, ili su se programirali u > bejziku, pa onda 100-200 program 1, 210-300 prg #2 itd (ko se > zavitlavao sa starim interpreterima zna o cemu pricam)? Imaš 10 "mesta" za programe. Kada prelaziš u BASIC mod biraš u koje "mesto" ideš. Tako možeš da imaš deset programa odjednom u računaru, a uz disciplinu sa brojevima koje si naveo ograničen si samo raspoloživom memorijom računara. > Voleo bih da imam napravu "za poneti" koja moze da olaksa > ispitivanje funkcija, ali mi to nije najvaznije. Po meni je kalkulator iz serije "G" loš izbor. Ili daj još malo para i kupi nešto čestito ili se odrekni crtanja funkcije i programiranja i zadovolji se "naučnim" kalkulatorom. > Da li dzepni racunari imaju "standardne digitronske" > funkcije? S druge strane, ne bih bas zeleo npr. tabelarni > kalkulator u ROM-u itd. FX850P (a mislim svi iz serije P) imaju ugrađene statističke funkcije - od vrlo korisnih za rešavanje sistema linearnih jednačina i polinoma trećeg stepena do krajnje debilnih programa u kojima ti za uneti poluprečnik izračunava obim kruga. ;) Trško ćeš da nađeš nešto što nema nepotrebnih stvari. Međutim, kako se te stvari trpaju u ROM ne zauzimaju ništa, a od viška glava ne boli. > Nadam se da ces naci servis. Pitam se sta kod takvih masina > moze da ne valja. Nije mu valjda otislo neko setovanje (kao > CMOS kod ovih blesijumskih zveri)? Pojma nemam.
dzepni.84 stameni,
>> Po meni je glupo da >> ti neko crta grafik - samo ako nisi u stanju da na osnovu >> izračunavanja vrednosti nacrtaš grafik. Razume se. >> 3) Polukompjuteri koji imaju daleko veći broj promenljivih, >> najčešće su >> Imaju mogućnost da im se unese (komplikovana) funkcija pa da >> za različite vrednosti X izračunavaju Y. Ne mora da vazi bas uvek. Ovo imaju i "naucni" kalkulatori. Jedan (takoreci) noname model koji sam dugo koristio mogao je da (uz neka ogranicenja) proracunava eksplicitno zadate funkcije (y = f(x)). Mislim da si saglasan da se i ova (tvoja) podela moze smatrati "uslovnom" i da (mozda) moze biti prosirena jos nekim kategorijama, a sigurno jos nekim potkategorijama i modelima koji po osobinama dolaze "izmedu". >> 4) Džepni kompjuteri koji imaju 1-3 i još memoriju za prave >> programe. Do sada nisam video nijedan džepni kompjuter koji >> podržava neki drugi program osim BASIC-a koji se nalazi u >> ROM-u. Mislim da je u nekoj staroj konferenciji bio pomenut neki model koji se, kao, mogao programirati u C-u ;) Veoma je verovatno da je to u stvari znacilo da je mogao da se programira u BASIC-u sa sintaksom C-a, a razumljivo je da tu od kompajliranja nema nista. >> Trško ćeš da nađeš nešto što nema nepotrebnih stvari. >> Međutim, kako se te stvari trpaju u ROM ne zauzimaju ništa, >> a od viška glava ne boli. Da, ali sigurno kosta samo njihovo postojanje -- od projektovanja do ugradnje u taj ROM. Ne bih zeleo da platim nesto sto mi ne treba; resavanje sistema jednacina ili obrada polinoma nekog stepena su (za mene) korisne stvari, ali ne bih mogao da u praksi iskoristim i proracun obima kruga na osnovu poluprecnika -- zbog toga se i zanimam sta koji "dzeparos" ;) (kako su ove racunarcice nekad nazivali) nudi u sebi. Posto mislim da imam specificne potrebe, a trebalo bi da sam u stanju da ih programski realizujem, raspitujem se sta koji model sadrzi, a kolicinu RAM-a smatram jako vaznom karakteristikom (kao sto si, mislim, i ti rekao da je to bitno). >> > Nadam se da ces naci servis. Pitam se sta kod takvih masina >> > moze da ne valja. O ovome do sada nisam previse ni razmisljao, a takode je vazna stvar -- podrska "posle"; mislim da je to jasno ovdasnjim hardverasima :) a, ako nisam u pravu, ispravljajte, jer ja nisam neki hardveras.
dzepni.85 morkin,
> Mislim da si saglasan da se i ova (tvoja) podela moze smatrati > "uslovnom" i da (mozda) moze biti prosirena jos nekim > kategorijama, a sigurno jos nekim potkategorijama i modelima > koji po osobinama dolaze "izmedu". Naravno. > (kako su ove racunarcice nekad nazivali) nudi u sebi. Posto > mislim da imam specificne potrebe, a trebalo bi da sam u > stanju da ih programski realizujem, raspitujem se sta koji > model sadrzi, a kolicinu RAM-a smatram jako vaznom > karakteristikom (kao sto si, mislim, i ti rekao da je to bitno). Meni je kompjuter služio samo da na ispitima isprogramiram nešto na brzinu - da proverim neki integral, sumu reda, ravoj funkcije u polinom i slično. Druga primena je bila za vreme ratnih igara, kao pomoć u određivanju optimalne strategije (matrične igre). Treća primena su bile puškice, ali se ispostavilo da ih je lakše napisati na papir ;) tako da sam od toga odustao na vreme.
dzepni.86 sjocic,
├> Da, ali sigurno kosta samo njihovo postojanje -- od ├> projektovanja do ugradnje u taj ROM. Ne bih zeleo da platim ├> nesto sto mi ne treba; resavanje sistema jednacina ili obrada ├> polinoma nekog stepena su (za mene) korisne stvari, ali ne bih ├> mogao da u praksi iskoristim i proracun obima kruga na osnovu ├> poluprecnika -- zbog toga se i zanimam sta koji "dzeparos" ;) Možda se malo kasno uključujem u diskusiju, ali imam jedno pitanje: - Koliko si para spreman da uložiš u napravu koju nameravaš da kupiš ? Ako je cifra reda 150 dm, ako ti je dosta 32k Ram-a, ako nemaš ništa protiv polovne igračke, ako želiš da naučiš Forth jezik, onda je pravo rešenje za tvoju dilemu HP48S(X). :) Demonstracija, ako želiš, obezbeđena.
dzepni.88 stameni,
>> Ako je cifra reda 150 dm, ako ti je dosta 32k Ram-a, ako nemaš ništa >> protiv polovne igračke, ako želiš da naučiš Forth jezik, onda je >> pravo rešenje za tvoju dilemu HP48S(X). :) >> >> Demonstracija, ako želiš, obezbeđena. Hvala, Srdjane, ali video sam HP-ove na delu i zakljucio da mi veliki deo njihovih mogucnosti ne treba, a za memoriju ni sam nisam siguran, ali mislim da je 32k malo. Ipak, da ne skoce sada ponosni vlasnici, moram priznati da je to fina naprava, koja me (trenutno) ne interesuje. P. S. Ne mogu da ne pitam: HP48S (bez X) kosta kod tebe 150? Kod njega, bese, ne moze da se prosiri memorija?
dzepni.89 morkin,
> Hvala, Srdjane, ali video sam HP-ove na delu i zakljucio da > mi veliki deo njihovih mogucnosti ne treba, a za memoriju ni > sam nisam siguran, ali mislim da je 32k malo. FX850P sam proširio na 80KB, što je maksimum.
dzepni.90 stameni,
>> FX850P sam proširio na 80KB, što je maksimum. Da li se to pokazalo dovoljnim? Iz onog sto si do sada napisao, mislim da jeste.
dzepni.91 morkin,
> >> FX850P sam proširio na 80KB, što je maksimum. > > Da li se to pokazalo dovoljnim? Iz onog sto si do sada napisao, > mislim da jeste. Jeste, čak je bilo i previše. Ako ti je potrebno više od 80KB mesta za podatke, onda ti treba bolji računar. Ako nemaš nameru da računar koristiš kao bazu podataka ili za smeštaj velike količine teksta onda ti je i 32KB dovoljno.
dzepni.92 sjocic,
├> P. S. Ne mogu da ne pitam: HP48S (bez X) kosta kod tebe ├> 150? Kod njega, bese, ne moze da se prosiri memorija? Ne, ne košta kod mene. Mislim da je to cena za koju možda možeš da ga nadješ preko oglasa, polovnog. Ja imam 48SX, sa 32+128K memorije. Koristim ga uglavnom na ispitima, i nikako nemam nameru da ga prodajem. Vezuje se sa PC-jem preko RS232 običnom žicom (ne treba nikakav intefejs). Možeš da priključiš čak i modem. Naravno, postoji i softver za to. 32k kod ovog HP-a, može da primi jako puno raznog source-a. Nemaš pojma šta su sve ljudi nabijali od programa u ta 32k. Inače, 48S nema mogućnost dodavanja memorijskih kartica (koje su uzgred jako skupe). Ako ga koristiš u kombinaciji sa PC-jem, i ako ti pojedinačni programi nisu veći od 32k, onda ti i ne treba 'X'.
dzepni.94 stameni,
Hvala, Srđane, na odgovoru i izvini što ti se tek sada javljam, ali smo se ti i ja već usmeno oko svega toga ispričali. Elem, ja znam da je HP48 jako moćna stvar, ali on ima gomilu stvari koje bih ja morao da platim a da ih (skoro?) nikad ne iskoristim. Meni je bitna memorija i mogućnost povezivanja sa PC-jem. Kao i cena, razume se :) Mada ovo nije tema koja se bavi HP-om, ostaviću ovde program koji služi kao demonstracija šta sve HP48SX može. hp48demo.zip
dzepni.95 kenza,
Hi, jel moze neko da mi pomogne s ovim, prijateljica je odlucila da proda svoj adresar+digitron+sta-ti-ja-znam, rec je o Casio modelu Data Bank DC-7800 sa 32k memorije. Placen je $46, a ona me je zamolila da vidim kolika bi mogla da bude cena i ako mogu, da nadjem kupca. Svaki hint je dobrodosao. :) TIA.
dzepni.96 the.edge,
Hm...recimo oko 80-90dm, mozda cak i manje.. AcCeSS DeNiED