CIVIL.2

01 Oct 1992 - 14 May 1993

Topics

 1. filozofija (91)
 2. religija (1001)
 3. nauka (134)
 4. umetnost (245)
 5. knjizevnost (107)
 6. o.jeziku (623)
 7. istorija (12)
 8. ko.je.ko (247)
 9. film (558)
 10. muzika (823)
 11. aforizmi (0)
 12. licni.stav (632)
 13. razno (179)
 14. recnik (276)
 15. unknown (30)

Messages - filozofija

filozofija.1 balinda,
[reply na 3.614 majkl] >> Može li malo detalja o tom visokom cilju? Na samom početku ove konferencije u jednom momentu smo upravo zapeli oko pitanja cilja, smisla i besmisla naših života. Mada je pomalo detinjasto bilo zalaganje za o ovome ne samo da ne vredi nego se i ne sme razmišljati, ipak je svima postalo jasno da se ovim kategorijama dopire i do nadubljih ljudskih sadržaja. Samo po sebi je jasno da jednostavnog odgovora nema, ali može biti vrlo izazovna i sama potraga za njim. Zato bi najtoplije preporučio jednu sasvim malenu knjižicu Karla-Gustava Junga pod nazivom 'O smislu i besmislu'. (Zaista se nebi trebalo plašiti jer je knjižica A6 formata i ima svega 48 strana.) :))) Jung, na primer, kaže: "SMRT KAO CILJ" "Smrt je duševno isto toliko važna koliko i rođenje i, kao ovo, predstavlja integrativni deo života. Kao što putanja zrna završava u cilju tako život završava u smrt, koja sa njim čini cilj celokupnog života. Ovaj uspon i njegov vrh samo su stepeni i sredstvo da se postigne cilj to jest smrt. Ova paradoksalna formula nije ništa drugo do logički zaključak iz činjenice težnje ka cilju i određenja cilja života. Ne mislim da sam time sebe učinio krivcem za silogističku igru. Usponom života mi potvrđujemo cilj i smisao zašto ne bismo i padom? Rođenje čoveka je važno, zašto ne i smrt? Mlad čovek se dvadeset i više godina priprema za potpun razvitak svoje individualne egzistencije, zašto se ne bi dvadeset i više godina pripremao za kraj? Na vrhunac (života) se očito stizalo, stiže i stizaće. Ali šta dolazi sa smrću? Nesimpatično mi je da u ovome trenu u kome se od mene nešto možda očekuje, iznenada veru iz tašne izvučem i od svoga čitaoca zatražim da uradi ono što on nije u stanju, to jest da u nešto veruje. Moram priznati da to nikada nisam mogao. Zato i sada neću tvrditi da se baš mora verovati da je smrt drugo rođenje i da se proteže preko groba. Ali ovde se budi moje lekarsko znanje kako bi se još nešto bitno reklo o ovom pitanju. Ja sam naime zapazio da je život sa svrhom uopšte bolji, bogatiji, zdraviji od života bez cilja i da je bolje sa vremenom ići napred nego protiv vremena nazad. Lekaru duše starost, koja se ne može odvojiti od života, izgleda isto toliko slabunjava i bolešljiva koliko i mladost koja se ne može potrošiti. Bilo bi dakle sa duševno lekarskog stanovišta poželjno, ako bismo pomislili da je smrt samo prelazak, deo jednog dugog i trajnog životnog procesa. Smrt je veran pratilac života i sledi ga kao njegova senka. Još je razumljivije da je volja za životom jednaka volji za smrću."
filozofija.2 ndragan,
/ "Smrt je duševno isto toliko važna koliko i rođenje i, kao / ovo, predstavlja integrativni deo života. I tako, sad imam priliku da repliciram Jungu, ali je i on kao ostali iz Civilizacije: nemam oko čega da se dokačim sa njim. Očito su njegovi stavovi već ugrađeni u ono iz čega sam gradio pogled na svet. Sve sam to već, u ovom ili onom obliku, primio od nekud, iz druge ili treće ruke.
filozofija.3 princess,
pricate o Jungicu.......? moja preporuka: prelistati i dobro sintetisati knjigicu: " COVEK I NJEGOVI SIMBOLI"(Carl Gustav Jung)
filozofija.4 princess,
koji vam se od "murphyjevih zakona" najvise dopada?
filozofija.5 beast,
>> koji vam se od "murphyjevih zakona" najvise dopada? It's better to be rich and healthy, then poor and sick.
filozofija.6 milan,
U konferenciji SEZAM3:predlozi pojavila se sledeća razmena poruka >>>> Znaš li za onaj dokaz da mačka ima 10 repova? >> >> A da ga napišeš? :) > > Postoji li mačka sa 9 repova? > NE > > Da li macka koja postoji ima jedan rep više od macke koja ne postoji? > DA > > Posto mačka sa 9 repova ne postoji, a mačka koja postoji ima > rep više dođe mu ... ček da izračunam... 9 + 1 = 10 repova Ovaj dokaz deluje paradoksalno, ali, kada se malo bolje pogleda, ipak liči na dokaz. Ovakve paradoksalne situacije pojavljivale su se i u antičkoj istoriji jer su paradoksi mnogo stariji od nama poznate zapadnoevropske civilizacije. Zenonovi paradoksi su danas stari skoro dva i po milenijuma. Zenon, koji je živeo srdinom ili početkom V v.p.n.e., grčki filozof, je bio učenik Parmenidov, i zastupao tezu da je biće sveobuhvatno, nepromenljivo i nepokretno, ovaj paradoks, kao i svi drugi njegovi paradoksi - sastavio ih je četiri - pokušava da ukaže na nemogućnost kretanja, ciljajući na znatno više, na ono što je Platon vek kasnije formulisao kao prividnost čulnog sveta koji je samo nesavršen odraz idealnog, pravog sveta. Paradoksi i danas deluju "paradoksalno" ;) I dan danas se ispisuju stotine i stotine radova, eseja i knjiga inspirisanih njima. U modernom tumačenju se izbegavaju "teške reči" u stilu grčke filozofije i obično se kaže da paradoksi pokazuju da je kretanje nemoguće ako se shvati kao prolazak kroz beskonačno mnogo diskretnih položaja. Paradoks "da zec ne može stići kornjaču" je u Zenonovoj originalnoj verziji bio vezan za Ahila (ili Ahileja, kako ga u prevodu "Ilijade" zove Miloš Đurić, mitskog grčkog junaka, heroja iz vremena Trojanskih ratova) i kornjaču. Zenon tvrdi da Ahil ne može nikada stići kornjaču! Zamislimo da je kornjača ispred Ahila na izvesnom rastojanju. Koliko god Ahil bio brz, potrebno mu je izvesno vreme da prevali rastojanje koje razdvaja njega i kornjaču. Za to vreme kornjača malo odmakne. Sada je opet kornjača malo ispred Ahila, njemu opet treba izvesno vreme da dođe na mesto na kome je ona, a ona opet isprednjači malo..... I, tako, u beskraj. Ahil je nikada ne može stići! ;) Navedena tema u konferenciji SEZAM.3:predlozi me je, uz jedno pismo iz privatnog mail-a, podstakla da napišem nešto o Zennovim paradoksima. žini se da bi se oko ovoga mogla napraviti zanimljiva rasprava baš u ovoj konferenciji, jer teme vezane za logiku prirodnije spadaju u filozofiju nego li u nauku. ;)) Pl poz M
filozofija.7 nikolas,
> Paradoksi i danas deluju "paradoksalno" ;) I dan danas se > ispisuju stotine i stotine radova, eseja i knjiga inspirisanih > njima. Evo da i ja doprinesem jednu poruku. :) Dok "Ahil i kornjača" može da se dovede u pitanje (da se time ne bavim, radi se o tome da dati paradoks važi samo u ograničenom vremenu - ali to, naravno, nije ni bitno), evo jednog koji se ne može dovesti u sumnju, a najkraći je mogući: "Lažem." (ako lažem, onda lažem da lažem pa bi trebalo da govorim istinu; ako govorim istinu, onda lažem, pa ne mogu da govorim istinu) Elem, šta ovo znači? Laž i istina nisu crno-bele i jednoznačne i univerzalne kategorije. (Neki inače smatraju da je ovo dokaz fundamentalne nesavršenosti našeg logičkog diskursa.) > žini se da bi se oko ovoga mogla napraviti > zanimljiva rasprava baš u ovoj konferenciji, jer teme vezane za > logiku prirodnije spadaju u filozofiju nego li u nauku. ;)) Nesumnjivo! Dakle, hajde, na posao!
filozofija.8 lovro,
> koji vam se od "murphyjevih zakona" najvise dopada? Zar treba da izdvojim samo jedan. Nemoguce, ali da se potsetimo nekih: ZAKON POJEDINCA: Nitko zapravo ne mari niti razumije sto bilo tko drugi radi. PARDOV POSTULAT: Sve sto je dobro u zivotu ili je nezakonito, ili nemoralno ili pak deblja. EHRMANOV KOMENTAR: 1. Stvari ce otici nagore prije nego krenu nabolje. 2. Tko kaze da ce stvari krenuti nabolje? NEIZRECIVI ZAKON: Cim nesto spomenes... ... ako je dobro, nestane. ... ako je lose, dogodi se. NERECIPROCNI ZAKON OCEKIVANJA: Negativna ocekivanja daju negativne rezultate. Pozitivna ocekivanja daju negativne rezultate. MYRPHYJEVA FILOZOFIJA: Smijesi se... sutra ce biti gore. OSBORNOV ZAKON: Varijable nece; konstante nisu. O'TOOLEOV KOMENTAR MURPHYJEVOG ZAKONA: Murphy je bio optimist. Ovo bi mozda mogla da bude i moja top lista Murphyjevih zakona. Lovro
filozofija.9 skoprivica,
│ koji vam se od "murphyjevih zakona" najvise dopada? Two wrongs don't make a right, but two Wrights make an airplane.
filozofija.10 todorp,
> Zenon, koji je ziveo srdinom ili pocetkom V v.p.n.e., grcki > filozof, je bio ucenik Parmenidov, i zastupao tezu da je bice Kada vec spominjes Zenona,na filozofiji smo ucili njegovu aporiju o streli koja leti. Strela koja leti u svakom trenutku se nalazi u odredjenoj tacki prostora a posto je stalno u odredjenoj tacki prostora ona ne leti ;). Jer je sve bivstvo (sveobuhvatno). Pozdrav od Todora. ps. Sad videh da si pogresio. Bice je nesto odredjeno npr. vetar,drvo itd.
filozofija.11 majkl,
ODGOVOR POGLAVICE SIETLA (1854. godine, povodom ponude Abrahama Linkolna da kupi veliki deo indijanske teritorije, a Indijancima ustupi rezervate) "Kako se može prodati ili kupiti nebo i toplina zemlje? Tako nešto sasvim nam je strano. Mi nismo vlasnici svežeg vazduha i bistrine vode. Pa, kako ih možemo kupiti? Svaki je delić ove zemlje svet mome narodu. Svaka blistava borova iglica, svako zrno peska na rečnom sprudu, svaka maglica u tami šume, sveti su u mislima i u životu mog naroda. Sokovi u drveću prožeti su sećanjima na crvenog čoveka. Kada mrtvi bledoliki odu u šetnju, među zvezde, zaboravljaju zemlju koja im je dala život. Naši mrtvi nikada ne zaboravljaju svoju predivnu zemlju, jer ona je mati crvenog čoveka. Deo smo zemlje i ona je deo nas. Mirisave trave su nam sestre. Jelen, pastuv, veliki orao, braća su nam. Stenoviti vrhovi, sočni pašnjaci, toplo ponijevo telo i čovek, sve pripada istoj porodici. Kada Veliki poglavica iz Vašingtona šalje svoj glas da želi da kupi našu zemlju, previše od nas traži. Veliki poglavica poručuje da će nam naći mesto na kojem ćemo lepo živeti. On će nam biti otac, mi njemu deca. Razmotrićemo tu ponudu, da kupite našu zemlju. Ali, to neće biti lako. Ova nam je zemlja sveta. Ova blistava voda što teče brzacima i rekama, nije samo voda već i krv naših predaka. Ako vam prodamo zemlju, morate znati da je ova voda sveta, morate reći svojoj deci da je sveta, da svaki odraz u bistrom jezeru kazuje događaje i uspomene iz života mog naroda. čubor vode, glas je oca moga oca. Reke su naša braća, utoljuju nam žeđ. Reke nose naše kanue, hrane nam decu. Prodamo li vam ovu zemlju, morate se setiti i učiti svoju decu da su reke naša, a i vaša braća. Zato rekama morate pružiti dobrotu kakvu biste bratu pružili. Znamo da nas beli čovek ne razume. Njemu je jedan deo zemlje isti kao i bilo koji drugi. On je stranac što dođe noću i uzme zemlji sve što mu treba. Zemlja mu nije brat, već neprijatelj. Kada je pokori, on kreće dalje. Ostavlja za sobom grobove svojih otaca i ne mari zbog toga. Oduzima zemlju svojoj deci i nije ga briga. Grobovi njegovih otaca i zemlja što mu decu rodi, ostaju zaboravljeni. Prema majci zemlji i prema bratu nebu odnosi se kao prema stvarima što se mogu kupiti, opljačkati, prodati poput stoke, ili sjajnog nakita. Njegova će pohlepa uništiti zemlju i za sobom ostaviti pustoš. Ne znam! Naš se način života razlikuje od vašeg. Od pogleda na vaše gradove, crvenog čoveka zabole oči. To je možda zato što je crveni čovek divlji i ne razume stvari. U gradovima belog čoveka nema mirnog kutka. Nema mesta na kome bi se čulo otvaranje lišća u proleće, ili drhtaj krila mušice. Možda zato što sam divlji, jednostavno ne shvatam. Buka mi vređa uši. Šta vredi život, ako čovek ne može čuti krik kozoroga, ili noćnu prepirku žaba u bari? Ja sam crveni čovek i ne razumem mnogo. Indijanac voli zvuk vetra, kada se poigrava površinom močvare i miris povetarca osvežen popodnevnom kišom, ili borovinom. Najveće blago crvenog čoveka je vazduh. Sve živo deli isti dah - životinja, drvo i čovek. Svima je taj dah potreban. Beli čovek kao da ne opaža vazduh koji udiše. Poput nekog ko je dugo na samrti, imun je na smrad. Prodamo li vam ovu zemlju, morate se setiti da nam je vazduh dragocen, da vazduh deli svoj duh sa svim životom koji održava. Vetar što je mome dedi dao prvi dah, prihvatiće i njegov poslednji izdah. Ako vam prodamo zemlju, morate je čuvati kao svetinju. Kao mesto na kojem će i beli čovek moći da udahne vetar zaslađen mirisom poljskog cveća. Razmotrićemo vašu ponudu da kupite zemlju. Odlučimo li da pristanemo, zahtevaćemo da ispunite ovaj uslov: Beli čovek moraće da se ponaša prema životinjama ovog kraja kao prema svojoj braći. Divlji sam i ne razumem drugačiji život. Video sam po prerijama hiljade bizona koje je beli čovek ubio pucajući iz jurećeg vatrenog konja. Divlji sam i ne razumem kako gvozdeni konj iz kojeg suklja dim može biti važniji od živog bizona, kojeg mi ubijamo samo da bismo preživeli. Šta je čovek bez životinje? Kada bi životinja nestalo, čovek bi umro od velike usamljenosti duha. Što god zadesi životinje, ubrzo snađe i čoveka. Sve je u svetu povezano. Moraćete učiti svoju decu da im je pod nogama pepeo naših dedova. Da bi poštovali zemlju, reći ćete im da je zemlja bogata životom naših predaka. Moraćete učiti svoju decu isto kao što mi učimo našu: da nam je zemlja mati. Što snađe zemlju, snađe i njenu decu. Pljuje li čovek na zemlju, pljuje na sebe samog. Zemlja ne pripada čoveku! žovek pripada zemlji! To dobro znamo. Sve je u međusobnoj vezi, kao što je porodica krvlju sjedinjena. Sve je povezano! Nije čovek tvorac tkačnice života, već je samo vlakno u njoj. Što učini sa tkačnicom, čini i sa sobom. žak ni beli čovek, čiji bog istupi i govori sa njim kao prijatelj sa prijateljem, neće izbeći zajedničku sudbinu. Možda smo ipak braća? Videćemo. Jedno znam sigurno, a to će i beli čovek jednom morati da shvati: naš bog je isti bog. Možda mislite da njega možete posedovati, kao što se spremate da uzmete celu našu zemlju. Ali, nećete! On je bog ljudi i njegova je milost jednaka i za crvenog i za belog čoveka. Ova je zemlja njemu sve. Oskrnavite li je, kao da ste prezreli njenog stvoritelja. Belog će čoveka nestati, možda i pre ostalih plemena. Prljajte samo svoj ležaj i jedne noći ćete se udaviti u sopstvenom izmetu. U svom nastojanju, gorećete u ognju boga koji vas je doveo ovamo i s nekom neobjašnjivom namerom dao vam vlast nad ovom zemljom i crvenim čovekom. Takva se sudbina nama čini bednom. Ne razumem, zašto se ubija bizon; zašto se krote divlji konji; zašto je u dubini šume toliko ljudskog smrada; zašto je pogled na zelene bregove pocepan žicama što govore?! Gde su? Nema ih više! Gde je orao? Odleteo! Pravom življenju je kraj. Počinje borba za opstanak."
filozofija.12 ndragan,
Every day is a MurphyDay.
filozofija.13 vsasa,
>>>> Znas li za onaj dokaz da macka ima 10 repova? >> >> A da ga napises? :) > > Postoji li macka sa 9 repova? > NE > > Da li macka koja postoji ima jedan rep vise od macke koja ne postoji? > DA > > Posto macka sa 9 repova ne postoji, a macka koja postoji ima > rep vise dode mu ... cek da izracunam... 9 + 1 = 10 repova Ovo zaista lici na dokaz, ali ipak ima "falinku". Elem, u prvom iskazu se tvrdi da ne postoji MACKA SA 9 REPOVA, i to je tacno, ali iskljucivo macka koja IMA 9 REPOVA. Ako se ovo uzme u obzir, onda pitanje ustvari glasi: "Da li macka koja postoji ima jedan rep vise od macke SA 9 REPOVA koja ne postoji?" Tada odgovor naravno glasi: "NE, ali postoji macka koja ima 8 repova manje od macke SA 9 REPOVA koja ne postoji, tj. postoji macka sa jednim repom!" To sto ovo, ipak nije paradoks, naravno, ne znaci da je prica o paradoksima nezanimljiva. Naprotiv! Krajem proslog i pocetkom ovog veka citava bura digla se oko Kantorovog i Raselovog paradoksa, cak je i konzistentnost (neprotivrecnost) citave aritmetike bila dovedena u pitanje. Sta je dakle, Raselov paradoks? Najkrace, ako definisemo skup R tako da R={ X | X nije element samog sebe} ( R je dakle, skup takvih skupova koji nisu sami sebi potskupovi) onda imamo R je element samoga sebe <=> R nije element samog sebe ! Sve ovo "prevedeno" na "obican" jezik svodi se na sledecu pricicu: - ako u selu postoji jedan jedini brica koji brije tacno one koji se ne briju sami, ko brije nesrecnog bricu ?! I tako, ko zna gde bi svemu bio kraj da nisu postojali neki pametni ljudi kao Hilbert, Rasel, Vajthed, Gedel, Cermelo, Frenkel, Fon Nojman,... (Bog ce mi oprostiti sto ne spomenuh sve one kojih se nisam setio) koji su nam malo odskrinuli prozor koji tek treba da bude sirom otvoren. (Sta li bi rekli, Bog da im dusu prosti, da vide "prozor" TV Bastilje). Ah, kako sve to lepo zvuci, kako se covek lepo oseca kad bar za kratko zaboravi na ljude kojima su porazbijani prozori na -20 Celzijusa. Izvin'te me sto sam bio malo duzi. Ako bude zainteresovanih voleo bih da pricu nastavimo. NJEN KRAJ NIJE TUZAN, NJEN KRAJ OBJASNJAVA SUSTINU SVETA! Vsasa.
filozofija.14 andrejl,
>│ Paradoksi i danas deluju "paradoksalno" ;) I dan danas se >│ ispisuju stotine i stotine radova, eseja i knjiga >│ inspirisanih njima. U modernom tumačenju se izbegavaju >│ "teške reči" u stilu Kao npr. i ova poruka ;)) Zar nije interesantniji prvi dokaz o nepostojanju kretanja: "Nema kretanja, jer ono što se kreće treba najpre da dospe do polovine pre nego što stigne do kraja" U smislu da će prvo preći pola puta, a zatim pola polovine puta itd. tj. nikad neće stići. Ovi dokazi su zanimljivi kao "mozgalice", ali se razmišljanjem na taj način ništa ne postiže. (manje više što se vreme kretanja vrda tamo-vamo) Mogao je reći i da prvo mora stići i do trećine, ali isto tako se može reći da bi telo prošlo pored nekog tela, mora stići do njega i to već pobija Zenonov dokaz. bye, andrejl
filozofija.15 andrejl,
>│ "Lažem." (ako lažem, onda lažem da lažem pa bi trebalo da >│ govorim istinu; ako govorim istinu, onda lažem, pa ne >│ mogu da govorim istinu) >│ (Neki inače smatraju da je ovo dokaz fundamentalne >│ nesavršenosti našeg logičkog diskursa.) Pre će biti da je u pitanju nesavršenost i ograničenost našeg izražavanja. Mislim da u svakom trenutku u nekom razgovoru se može "tupiti" sagovorniku, a da sve bude logično i to zbog jedne stosmislene reči :) >│ Nesumnjivo! Dakle, hajde, na posao! Uprimo :) bye, andrejl
filozofija.16 drazen,
> "Lazem." (ako lazem, onda lazem da lazem pa bi trebalo > govorim istinu; ako govorim istinu, onda lazem, pa ne > mogu da govorim istinu) > (Neki inace smatraju da je ovo dokaz fundamentalne > nesavrsenosti naseg logickog diskursa.) Nije bas sasvim tako. Paradoks zapravo i ne postoji ovde, jer je iskaz "Ja uvek lazem" nesto kao meta-iskaz razlicite (vise) kategorije od uobicajenih iskaza, a tvrdnja o laganju se ne odnosi na meta-iskaze, tako da protivrecnosti nema. Slican paradoks demonstrira da skup ne moze sadrzati samog sebe kao element. Naprosto, objekat koji sadrzi skupove se drugacije krsti, kao familija ili klasa . Tako se i iskazi koji vredniju druge iskaze moraju drugacije tretirati od obicnih iskaza. Pl poz D
filozofija.17 adiklic,
> R je element samoga sebe <=> R nije element samog sebe ! > - ako u selu postoji jedan jedini brica koji brije tacno > one koji se ne briju sami, ko brije nesrecnog bricu ?! Po ovome brica je uključen u oba skupa, pri čemu je odnos među njima isključiv. (.NOT.) Teško da može da funkcioniše. Mora da usledi amandman da bi razjasnio situaciju (izuzetak). žini mi se da se ovde mešaju dve stvari: 1. Šta radi nesrećni brica? 2. Kako se briju ljudi u selu? 1. Brica brije one koji se ne briju sami i sebe. (.AND.) 2. Ljude u selu brije brica ili se briju sami. (.OR.) U slučaju samog brice zadovoljena su oba uslova pri čemu je jedan dovoljan. ... > Ah, kako sve to lepo zvuci, kako se covek lepo oseca kad > bar za kratko Obično je prva ideja dobra, a onda stignu amandmani koji unose tamnu stranu života, tako da ideju uprljaju, razvodne, iseckaju i sa posebnom strašću rušilaca rastrgnu. Sve bi bilo mnogo jednostavnije, lepše i čistije bez amandmana. Pozdrav, Aca
filozofija.18 peca.st,
!-> Nesumnjivo! Dakle, hajde, na posao! Evo mog priloga tim opičenim dokazima i sličnim stvarima. U nekom časopisu, mislim da je bio Zabavnik, pre par godina bio je neki nazovi test inteligencije u kome je bio samo jedan zanimljiv zadatak i to ovakav: Trebalo je pronaći koliko u datom tekstu ima logičkih grešaka. Ništa strašno ali tekst, znači ne postavka zadatka, nego tekst je počinjao ovako: "U ovom tekstu imaju tri logičke greške. Treba ih pronaći. ......." i tu se dalje nastavlja tekst. U tekstu su postojale u stvari samo dve greške, ali treća greška je bila ta što je na početku pisalo da ih ima tri. E sad, ako stvarno ima tri greške onda to i nije greška pa treća greška ne postoji. E, ali ako treća ne postoji onda je ono ipak greška, ali........ Nadam se da ste razumeli šta sam ovde hteo da kažem i nadam se da je ovo bio dobar primer tih paradoksa. CU P e C a
filozofija.19 lovro,
> "Lazem." (ako lazem, onda lazem da lazem pa bi trebalo da > govorim istinu; ako govorim istinu, onda lazem, pa ne mogu da > govorim istinu) Ovo me potsetilo na trik koji sam cuo jos kao mali. Mozda i nije neki paradoks, ali je zanimljiv mozgodrk. Papir, na jednoj strani pise: "ONO STO PISE NA DRUGOJ STRANI JE ISTINA", a na drugoj strani kaze: "ONO STO PISE NA DRUGOJ STRANI JE LAZ". Zanimljivo. Lovro
filozofija.20 dejanr,
>> > "Lazem." (ako lazem, onda lazem da lazem pa bi trebalo >> > govorim istinu; ako govorim istinu, onda lazem, pa ne >> > mogu da govorim istinu) >> > (Neki inace smatraju da je ovo dokaz fundamentalne >> > nesavrsenosti naseg logickog diskursa.) >> >> Nije bas sasvim tako. Paradoks zapravo i ne postoji ovde, jer je >> iskaz "Ja uvek lazem" nesto kao meta-iskaz razlicite (vise) >> kategorije od uobicajenih iskaza, a tvrdnja o laganju se ne >> odnosi na meta-iskaze, tako da protivrecnosti nema. Mora biti da se ta ideja o meta iskazima pojavila *posle* ovog paradoksa, čisto da se nekako "pokrpi" logika ;)
filozofija.21 ladislavs,
Vsasa>> - ako u selu postoji jedan jedini brica koji brije tacno Vsasa>> one koji se ne briju sami, ko brije nesrecnog bricu ?! Brica je bradonja :)). ciLa.
filozofija.22 nkbog,
> Postoji li macka sa 9 repova? > NE BEEEEP! WRONG! Postoji. I ima devet repova. I zovu je mačka (sa devet repova). Ali baš i nije mačka, i služi za bičevanje: to je bič sa devet krakova koji je korišćen dugo vremena kao sprava za mučenje. NB.
filozofija.23 nikolas,
>> │ "Lažem." (ako lažem, onda lažem da lažem pa bi trebalo da >> │ govorim istinu; ako govorim istinu, onda lažem, pa ne >> │ mogu da govorim istinu) >> │ (Neki inače smatraju da je ovo dokaz fundamentalne >> │ nesavršenosti našeg logičkog diskursa.) > > Pre će biti da je u pitanju nesavršenost i ograničenost > našeg izražavanja. Mislim da u svakom trenutku u nekom > razgovoru se može "tupiti" sagovorniku, a da sve bude > logično i to zbog jedne stosmislene reči :) Tako je nešto (slično, :) ) pokušao i Vitgeštajn da izvede, ali nije mu baš uspelo...
filozofija.24 nikolas,
> Nije bas sasvim tako. Paradoks zapravo i ne postoji ovde, jer > je iskaz "Ja uvek lazem" nesto kao meta-iskaz razlicite (vise) > kategorije od uobicajenih iskaza, a tvrdnja o laganju se ne > odnosi na meta-iskaze, tako da protivrecnosti nema. Hehe, vrli pokušaj, ali ne drži vodu... Inače, samo nemoj da se naljutiš, podseća(š) me na Stipicu Šuvara kad je branio samoupravljanje... Prvo: iskaz "Ja uvek lažem" je, možda, meta-iskaz, ali "Lažem" nije... Drugo: čak i ako se prihvati da je "Lažem" meta-iskaz, onda je on meta-iskaz koji se odnosi (i) na samog sebe (za razliku od (meta-)iskaza "Ja uvek lažem"). Prema tome, uvođenjem meta-iskaza ništa nisi dobio... Treće: time što uvodiš kategoriju meta-iskaza, negiraš podrazumevanu opštevažnost iskaza, a opštevažnost je ključna odlika klasične logike... (Dakle, ispalo bi: Ja uvek lažem, osim sada kada to kažem... - ne drži vodu, žao mi je.) žetvrto: šta misliš, zbog čega su uveli meta-iskaz kao kategoriju? Da pokušaju da spasu ono što se spasti može... Peto: sam trapav način na koji se logika brani od sličnih paradoksa pokazuje da stvar nije baš jednostavna...
filozofija.25 prvul,
Po meni onaj termodinamički: Stvari pod pritiskom postaju još gore :)
filozofija.26 todorp,
Ja i pored najvece volje nisam provalio gde je paradox ;) > ih ima tri. E sad, ako stvarno ima tri greske onda to i nije greska > pa treca greska ne postoji. E, ali ako treca ne postoji onda je ono > ipak greska, ali........ Pazi ovako: 1.slucaj U tekstu imas 2 greske i treca je u zahtevu znaci sve je OK. 2.slucaj U tekstu imas 3 greske a u zahtevu je stajalo da ima 3 znaci opet je sve OK! Pozdrav od Todora.
filozofija.27 peca.st,
!-> Ovo me potsetilo na trik koji sam cuo jos !-> kao mali. Mozda i nije neki paradoks, ali !-> je zanimljiv mozgodrk. Sigurno znate za onaj stari štos, na papiru sa obe strane piše ovo ili nešto slično: "Kako zabaviti Bosanca? Okreni!" Kad mu daš taj papir a on ga okreeeeeeećććeeeeeeeee, promaju napravi! P e C a
filozofija.28 adiklic,
> Brica je bradonja :)). Ni slučajno. Brica je dvaput obrijan (sam se brije i brije ga brica). Pozdrav, Aca
filozofija.29 peca.st,
!-> Pazi ovako: !-> 1.slucaj U tekstu imas 2 greske i treca !-> je u zahtevu znaci sve je OK. 2.slucaj U !-> tekstu imas 3 greske a u zahtevu je !-> stajalo da ima 3 znaci opet je sve OK! !-> Pozdrav od Todora. Znao sam da nećete razumeti jer je teško objasniti, mora se test videti... TEKST počinje internim ZAHTEVOM ali i taj interni ZAHTEV spada u TEKST. Pravi ----- ZAHTEV se nalazi pre početka teksta i on glasi da treba pronaći ODREĐEN BROJ grešaka. U tom INTERNOM zahtevu, koji je deo TEKSTA se kaže da u njemu (TEKSTU) ima tri greške. Ako gledaš odatle pa do kraja teksta naći ćeš dve greške. Treća greška je ta što u onom INTERNOM zahtevu piše da ima tri greške. Ali, kako sad postoje TRI greške onda ta "greška" iz internog zahteva i nije greška, pa se opet vraćamo na to da ta greška iz INTERNOG zahteva važi i onda se vrtiš u krug. Mislim da je primer haos, ali ga je teško objasniti! P e C a Do you read me?
filozofija.30 milan,
>>> Nije bas sasvim tako. Paradoks zapravo i ne postoji ovde, jer je >>> iskaz "Ja uvek lazem" nesto kao meta-iskaz razlicite (vise) >>> kategorije od uobicajenih iskaza, a tvrdnja o laganju se ne >>> odnosi na meta-iskaze, tako da protivrecnosti nema. > > Mora biti da se ta ideja o meta iskazima pojavila *posle* ovog > paradoksa, čisto da se nekako "pokrpi" logika ;) Teško je reći. Paradoks, u ovako "očišćenom" obliku, postoji u logičko-filozofskoj literaturi tek od kraja prošlog veka kada se već uveliko baratalo sa pojmovima "objekt" i "meta". Mada, sa druge strane, još kod sv. Pavla u nekoj od njegovih poslanica u Novom zavetu postoji naznaka ovog paradoksa kada sv. Pavle referiše na nekog koji nešto kaže, a odnekle je, a tamo svi lažu. U svakom slučaju, još od Aristotela postoji jasno izgrađena svest da postoje intelektualne discipline koje se bave nekim predmetom "objekt disciplina" i discipline koje se bave tim disciplinama "meta disciplina". Uostalom, još kod njega se pojavljuje pojam metafizike. Najgrublje rečeno iskaz "Iskaz A je netačan" spada u logiku. Međutim iskaz "Iskaz "Iskaz A je netačan" je tačan" spada u meta-logiku. Ovde ta razlika logika versus meta-logika nije toliko bitna koliko su bitno ovi navodnici. Oni pokazuju da se radi o različitim iskazima. To, inače, najčešće biva sa većinom paradoksa. žim ih formalizuješ, iščeznu. Oni koji "prežive" formalizaciju i ne iščeznu su "oni pravi". Na njima se kasnije pravi nauka! O tome, nekom zgodnijom prilikom.... Pl poz M
filozofija.31 skoprivica,
│ Mora biti da se ta ideja o meta iskazima pojavila *posle* ovog │ paradoksa, cisto da se nekako "pokrpi" logika ;) Ja mislim da je 'stos' da covek ne moze da kaze: 'Lazem!', ako se striktno drzi svojih 'moralnih principa', dakle parodoks i ne postoji. Aje... CTEBO.
filozofija.32 drazen,
Jako sam se dvoumio da odgovorim na tvoj "paradoks", bas da ne bi bio uvuce u diskusiju kakva je ova, gde se mesaju neprecizne formulacije i formalna strana stvari. Ali kada sam skocio, ajde i da plivam. > Inace, samo nemoj da se naljutis, podseca(s) me na Stipicu Suvara kad > je branio samoupravljanje... Da uzvratim na isti nacin. Tvoje nabrajanje "prvo,...,peto" me podseca po formi i tezini argumenata na faraona koji objasnjava kako Srbi u odbrani ognjista osvajaju teritorije. Inace, niti je formalnoj logici potrebna neka jaka odbrana u ovom slucaju, niti sam ja neki branilac iste. Pokusavam samo da dam razumno objasnjenje "paradoksa". Ali da podjemo redom: > Prvo: iskaz "Ja uvek lazem" je, mozda, meta-iskaz, ali "Lazem" nije... Ja sam iskaz "Lazem" preformulisao, jer ovako kako si naveo nije dovoljno precizno, tako da mozda i nema paradoksa. Nije jasno da li to "Lazem" znaci "Lazem ponekada" ili "Lazem uvek". > Drugo: cak i ako se prihvati da je "Lazem" meta-iskaz, onda je on > meta-iskaz koji se odnosi (i) na samog sebe (za razliku od (meta-)iskaza > "Ja uvek lazem"). Prema tome, uvodenjem meta-iskaza nista nisi dobio... Kategoriju meta-iskaza sam uveo ovde radi lakseg pojmovnog oznacavanja iskaza, hijerarhijski viseg nivoa, koji se odnose na druge iskaze, pa meta-iskaz ne moze da se odnosi na samoga sebe, jer nije iste tezine kao ostali iskazi. Smisao je da, iz jednog formalnog sistema, ne mozes da opisujes sam taj sistem. Stvar mozes da posmatras i kao nemogucnost bilo koje individue da bude sopstveni roditelj. (Bez obzira na eventualnu zarku zelju opskurnih individua.) > Trece: time sto uvodis kategoriju meta-iskaza, negiras podrazumevanu > opstevaznost iskaza, a opstevaznost je kljucna odlika klasicne logike. Atribut "opstevaznost iskaza" nisi ni definisao niti ilustrovao, pa se bojim da podrazumevamo razlicite stvari pod tim. > Cetvrto: sta mislis, zbog cega su uveli meta-iskaz kao kategoriju? > Da pokusaju da spasu ono sto se spasti moze... Naravno. Kada vidis da je nesto neizvodljivo, posezes za kompromisima. (Naravo ukoliko nisi faraon.) > Peto: sam trapav nacin na koji se logika brani od slicnih paradoksa > pokazuje da stvar nije bas jednostavna... To sto se tebi ovaj nacin cini trapav ne govori nista o formalnoj logici. Inace, pre jedno dve ili tri godine je izasao broj "Vidika" posvecen paradoksima u formalnoj logici. (Ako je potrebno, naci cu i broj i godinu.) Preporucujem kao stivo za citanje. Pl poz D
filozofija.33 milan,
> Prvo: iskaz "Ja uvek lažem" je, možda, meta-iskaz, ali "Lažem" nije... Prvo pa muško! Zaboravi na to da li se radi o meta- ili objekt- iskazu. Da vidimo kako se i da li može ustanoviti njegova istinitost. Da bi uopšte mogli da ustanovimo istinitosnu vrednost nekog iskaza moramo da ustanovimo njegovo značenje. Šta dakle znači iskaz "Lažem" ili, da ga pretvorimo u ispravnu predikatsku rečenicu, "Ja lažem". Probajmo da ga formalizujemo. Ovo je prosta rečenica koja odgovara atomičkim predikatskim formulama oblika A(x) odnosno A(c),tj. formulama oblika "x ima svojstvo A" odnosno "c ima svojstvo A". Za ovaj slučaj razlikovanje promenljive (x) od konstante (c) nije bitno. Dakle iskaz je oblika (*) "c tvrdi da je A(c) istinito" a ne oblika (**) "A(c) je istinito" gde A označava predikat "ima svojstvo da laže". Tako (**) je istinito zavisno od toga da li c ima svojstvo da laže ili nema, međutim na istinitost (*) utiče ne samo A(c) već i neki novi predikat koji svedoči o tačnosti tvrđenja, recimo T(x,y) koji se tumači kao "istina je da x tvrdi da je y"! To je već nešto sasvim drugo, i potpuno prazno, lišeno svake protivrečnosti. Na tvrdnju "Ja lažem" možemo odgovoriti: "Pa, lepo, tačno je da ti to tvrdiš!" Pl poz M
filozofija.34 veca,
>> Koliko god Ahil bio brz, potrebno mu je izvesno vreme da >> prevali rastojanje koje razdvaja njega i kornjaču. Za to vreme >> kornjača malo odmakne. Sada je opet kornjača malo ispred Ahila, >> njemu opet treba izvesno vreme da dođe na mesto na kome je ona, a >> ona opet isprednjači malo..... I, tako, u beskraj. Ahil je nikada >> ne može stići! ;) Sećam se, kad sam prvi put čitala Zenonove aporije, da sam bila kraj- nje zbunjena :) ali ne zbog paradoksa, nego zbog naačina na koji nam je prezentiran (trenutno mi tu nije udžbenik, a daleko od toga sam mogla zapamtiti :) ) Kao da im je bio cilj da nas zbune, nemajući iz- gleda, bolji način da nam pokažu šta je to paradoks :) No, kasnije sam pronašla daleko bolje objašnjenje, recimo, da je između ostalih, Koplston to fino uradio (ili sam čitala pogrešnu literaturu? :) )
filozofija.35 isekulovic,
>> O'TOOLEOV KOMENTAR >> MURPHYJEVOG ZAKONA: >> Murphy je bio optimist. Ne_znam_ni_ja_čiji komentar: O'Tool je bio optimista. Ipak moj favorit je: Grešiti je ljudski, ali je osećaj božanski. Mada mi se ipak ;) najviše sviđa naziv jednog od zakona: SNAFU - "Situation normal - all fucked up".
filozofija.36 zolika,
>>> - ako u selu postoji jedan jedini brica koji brije tacno >>> one koji se ne briju sami, ko brije nesrecnog bricu ?! Logičari na mom faksu bi rekli: "Ne postoji takvo selo!" :-)))
filozofija.37 dsoskic,
> Na tvrdnju "Ja lažem" možemo odgovoriti: "Pa, lepo, tačno je da > ti to tvrdiš!" Ovo me podseća na onu priču o dva brata u pustinji od kojih jedan uvek laže a drugi govori istinu. Koje pitanje postaviti jednom od braće (ne zna se koji će biti kod kuće) a da se dobije tačna informacija.
filozofija.38 duke,
││ Laž i istina nisu crno-bele i jednoznačne i univerzalne kategorije. Kad sam svojevremeno spremao srpsku književnost posudio sam od jednog poznanika izbor pesama Branka Ćopića, čini mi se iz one edicije "Srpska književnost u 100 knjiga". E, u tom izboru postoji pesmica u kojoj čovek-koji-nije-shvatio-da-jedna-lasta-ne-čini-proleće govori (pazi sad: šta je pisac hteo da kaže!) o tome kako istina nije ni crna ni bela, nego nekako siva. I ne bih to uopšte pamtio da neko na margini nije zapisao sledeće: ZAR ISTINA NIJE SAMO JEDNA??? Doslovno tako, velikim slovima i sa tri znaka pitanja!!! Uvek ima ljudi koji SUMNJAJU. Pozdrav, Vlado
filozofija.39 wizard,
>> ODGOVOR POGLAVICE SIETLA Da ti se zahvalim na trudu, kad već niko drugi neće. ;) Poruka je dobila Read-Only fleg u mom SOR-u.
filozofija.40 duke,
││ Znao sam da nećete razumeti jer je teško objasniti, mora se test videti... ││ ... ││ Mislim da je primer haos, ali ga je teško objasniti! U pravu si, jeste paradoks, ali nije tako teško objasniti kako izgleda: This sentence contains exactly threee erors. Povratni efekat je isti kao u paradoksu Epimenida Krićanina: Svi Krićani su lažovi. (Lažem.) Pozdrav, Vlado
filozofija.41 duke,
││ Na tvrdnju "Ja lažem" možemo odgovoriti: "Pa, lepo, tačno je da ││ ti to tvrdiš!" Više se ne sećam ko je to bio, ali neko je pričao kako je laka-mu- -crna-zemlja Fuadu Muhiću rekao: "Ti lažeš!", našto je ovaj odgovorio: "Ja sam Musliman!" Pozdrav, Vlado
filozofija.42 duke,
││ (*) "c tvrdi da je A(c) istinito" ││ a ne oblika ││ (**) "A(c) je istinito" Jesam li ovo dobro deformalizovao? -------------------------------------------------------------------- A(x) = A (c) = Ja lažem = Ja(c) imam svojstvo da lažem(A) * Ja tvrdim da je istinito da JA (IMAM SVOJSTVO DA) LAčEM ** JA (IMAM SVOJSTVO DA) LAčEM je istinito -------------------------------------------------------------------- Pozdrav, Vlado
filozofija.43 milan,
> Više se ne sećam ko je to bio, ali neko je pričao kako je laka-mu- > -crna-zemlja Fuadu Muhiću rekao: "Ti lažeš!", našto je ovaj odgovorio: > "Ja sam Musliman!" Pa, za njega je oboje (bilo) tačno! ;) Pl poz M
filozofija.44 milan,
> Jesam li ovo dobro deformalizovao? Jesi. Pl poz M
filozofija.45 ndragan,
/ Nije bas sasvim tako. Paradoks zapravo i ne postoji ovde, jer je / iskaz "Ja uvek lazem" nesto kao meta-iskaz razlicite (vise) Da, ali to je uveo tek Rasel, međutim čini mi se da se i on negde kasnije zapetljao. Bio sam žestoko sanjiv kad sam čitao "Novu filozofiju matematike", tako da mi je promakla poenta. Jedan od paradoksa koji su proizilazili iz klasične teorije skupova (i logike koja je išla uz nju) je da postoji skup koji je nemoguće skroz podeliti na dva dela, u smislu da se može naći element koji se ne može svrstati ni levo ni desno. Primer za to je onaj 'skup svih stanovnika jednog sela koji se briju'. Element smutnje je sam berberin, koji spada u obe klase. Nemoj neko da mi spominje da on 'zamrzava funkciju' dok brije sebe :).
filozofija.46 ndragan,
/ pricu nastavimo. NJEN KRAJ NIJE TUZAN, NJEN KRAJ OBJASNJAVA SUSTINU / SVETA! Ne preterujmo. Sve je to ipak samo (meta)matematika, jedna igrarija. Ako tako igrajući se uspemo da potrefimo suštinu, imali smo sreće (a možda nećemo ni primetiti kad prođemo pored suštine?).
filozofija.47 ndragan,
/ repova). Ali baš i nije mačka, i služi za bičevanje: to je bič sa / devet Tzv devetostruka kamdžija, kako bi se reklo u desetercu (tamo postoji trostruka, ali Englezi vole da preteruju - u rečniku baš stoji 'cat-o-nine-tails').
filozofija.48 princess,
Hi! ne pratim diskusiju ...ali jedna (mozda) "digresija" po pitanju sustine.. na vezbama iz razvojne psihologije "hvatali" smo logiku klinaca i tu jedan pocne da tupi o SUstini Pijazeovog ucenja ( nije bitno ko je..u svakom slucaju maksimalno je dosadan)...na to ce profan: "dragi mladicu kako mozete da upotrebljavate takve frazesustina...nikada nemojte tragati za njom"..na stasam ja burno reagovala i pitala ga...koji je osnovni "zakon" nase egzistencije?..na cemu se zasniva potreba za naukom?....on je rekao : koleginice o tome drugi put..dakle zelim malo vaseg razmisljanja a ako je artificielno ili predmet moje "gluposti" onda se iskljucujem.....
filozofija.49 milan,
> Ne preterujmo. Sve je to ipak samo (meta)matematika, jedna igrarija. Ako > tako igrajući se uspemo da potrefimo suštinu, imali smo sreće (a možda > nećemo ni primetiti kad prođemo pored suštine?). Opa! Vid' hegelijanca ( = pripravnika za marksistu)! ;) A 'di piše da nekakva "suština" uopšte postoji? :) Pl poz M
filozofija.50 andrejl,
>│ Tako je nešto (slično, :) ) pokušao i Vitgeštajn da >│ izvede, ali nije mu baš uspelo... Nije uspeo da nađe prave reči? :) Upao je u neki paradoks? ;) bye, andrejl
filozofija.51 andrejl,
>│ Slican paradoks demonstrira da skup ne moze sadrzati >│ samog sebe kao element. Naprosto, objekat koji sadrzi >│ skupove se drugacije krsti, kao familija ili klasa . Tako >│ se i iskazi koji vredniju druge iskaze moraju drugacije >│ tretirati od obicnih iskaza. To je ono! :) Paradoks nikad ne postoji. Samo ga mi nekad umislimo :) Ne obratimo pažnju na neke stvari kao ovo što je Dražen naveo. bye, andrejl
filozofija.52 andrejl,
>│ Peto: sam trapav način na koji se logika brani od sličnih >│ paradoksa pokazuje da stvar nije baš jednostavna... Mislim da nije u pitanju trapavost, nego mala granica ;) koja je stvorila storiju o paradoksu :) bye, andrejl
filozofija.53 andrejl,
>│ Nadam se da ste razumeli šta sam ovde hteo da kažem i >│ nadam se da je ovo bio dobar primer tih paradoksa. Nešto što je iz Zabavnika nikako ne može biti dobar primer ;) bye, andrejl
filozofija.54 milan,
> .........................na to ce profan: "dragi mladicu kako mozete da > upotrebljavate takve fraze sustina...nikada nemojte tragati za njom".. Razuman neki čovek, pravo je čudo da takvih ima među profesorima Filozofskog fakulteta (tamo li se uči ta "razvojna" psihologija?). Pl poz M P.S. Setih se jednog unosa (record?) u neki spomenar neke ženske iz moje mladosti. Glasio je: "Ne pišite poezije, ne traćite novce, već perite lonce!" ;)
filozofija.55 milan,
> gleda, bolji način da nam pokažu šta je to paradoks :) No, kasnije > sam pronašla daleko bolje objašnjenje, recimo, da je između ostalih, > Koplston to fino uradio (ili sam čitala pogrešnu literaturu? :) ) Jesi! ;))) Pl poz M
filozofija.56 veca,
>> Jesi! ;))) Znam, kasnije sam počela da tragam za boljom :)
filozofija.58 stefan,
> Znam, kasnije sam počela da tragam za boljom :) Nađe li je ? ;))
filozofija.59 princess,
nisam ocekivala egzistirate u "srednjoj dimenziji" (!) PS valjda sam potrefila egzaktnost vase trivijalnosti....:) PPS a sto se tice profana na nasem fakultetu zaista su ocajni pogotovo oni koji dolaze sa PMF da nam predaju statistiku a u okviru toga racunare..predavanje je pocelo..koleginice ovde se pali racunar a ovde struja..nemojte se plasiti koleginice..aaaaaaa pa vi znate..posle nekog vremena je hteo da me izbaci... sujetna dzibercina.....komunjara!
filozofija.60 milan,
Nisam razumeo ništa osim onoga da ste učili "gde se pali računar a gde struja" što, priznaćete, treba znati. ;) Pl poz M
filozofija.61 ndragan,
/ umislimo :) Ne obratimo pažnju na neke stvari kao ovo što je / Dražen naveo. žuj, ne obratimo pažnju. Potrošeno je nekoliko tona hartije dok se nije ispostavilo da tako neke stvari treba izmisliti da bi se zaobišao paradoks. Nije to bilo tek tako. To što mi ovde u deset poruka sažvaćemo, to su gotovi rezultati teorijskih radova u teoriji skupova (ili pokušajima da se matematici najzad negde izgrade temelji :), a to je traaajalo... i grdni su umovi lomili koplja oko toga.
filozofija.62 ndragan,
/ put..dakle zelim malo vaseg razmisljanja a ako je artificielno ili / predmet moje "gluposti" onda se iskljucujem..... A da prvo raspravimo čemu bi služila suština, ako bi postojala? Traganje za suštinom me podseća na onog Jevrejina koji je mesecima obigravao nadleštva, podmićivao gde je trebalo i najzad izdejstvovao iseljenje iz SSSRa u Izrael. Tamo ga smeste u neki kibuc, daju mu da plevi baštu, izdrži on tri meseca i počne da obija pragove edabi se vratio u SSSR. Uspe mu i to nekako, ovi ga oberučke dočekaju i oteraju u kolhoz. Iz odmah krene on da traži da ga vrate u Izrael. Neki načelnik ga konačno zapita da li on uopšte zna gde hoće da živi. "Svejedno mi je", reče on, "sranje tamo sranje ovde, ali putovanje je divno". Kad bi postojala suština, i kad bismo je prepoznali ako je sretnemo, šta bismo s njom. Ovo je istovremeno i odgovor Milanu (no, no, kakav neomraksista, pu pu).
filozofija.63 majkl,
> na cemu se zasniva potreba za naukom?.... Na večitoj razlici intuitivnog i 'običnog' znanja.
filozofija.65 prvul,
Ů Nisam razumeo ništa osim onoga da ste učili "gde se pali Ůračunar a gde struja" što, priznaćete, treba znati. ;) Ů▄▄ Pa tekst nije ni pisan da bude razumljiv, mada se iz njega da razumeti mnogo toga što nije eksplicitno napisano.
filozofija.66 prvul,
ŮA da prvo raspravimo čemu bi služila suština, ako bi postojala? ŮKad bi postojala suština, i kad bismo je prepoznali ako je sretnemo, šta Ůbismo s njom. Ů▄▄ U pravu si. Pojam suštine je jako nedefinisan. Tragamo za suštinom? Ne samo da ne znamo šta je suština, nego ne znamo ni koji problem bi ona rešila sve i da je nađemo. Da li bi to trebao da bude konačni odgovor na sva pitanja? I kada ga dobijemo, ili će biti neupotrebljiv jer je komplikovan ili će nam civilizacija propasti jer nema više šta da se pronađe. Dakle, ako neko i pronađe suštinu, neka je zadrži za sebe da ne bi i drugima upropastio živote.
filozofija.68 andrejl,
>│ (ili pokušajima da se matematici najzad negde izgrade >│ temelji :), a to je traaajalo... i grdni su umovi lomili >│ koplja oko toga. To ti se samo čini ;) Zato što ti sve što dobiješ od grdnih umova je ono što je na hartiji, a šta je bilo.. bye, andrejl
filozofija.69 ndragan,
/ komplikovan ili će nam civilizacija propasti jer nema više šta da se / pronađe. Dakle, ako neko i pronađe suštinu, neka je zadrži za sebe Idemo dalje: moguće je da je suština takva da nam se nimalo ne bi svidela, naprimer: 1. mi smo mentalni eksperiment i može se u bilo kom trenutku odustati od nas; 2. naša visoka moralna načela su smetnja evoluciji; 3. suština je nešto neozbiljno; 4. suština je zaista 42; 5. svrha čoveka je da izmisli televiziju da Njemu ne bude dosadno; 6. suština je u igranju šaha, ostatak civilizacije je infrastruktura za šah 7. usled poremećaja vremena/prostora došlo je do zamene Mojsijevih i Marfijevih tablica 8. mi ne postojimo 9. nihilisti su u pravu 10. i oni drugi su u pravu 11.
filozofija.70 prvul,
Ů 4. suština je zaista 42; Ů▄▄ Ili, još gore, neki prost broj...
filozofija.71 ndragan,
/ To ti se samo čini ;) Zato što ti sve što dobiješ od / grdnih umova je ono što je na hartiji, a šta je bilo.. Ex, zato postoji čitanje, a postoji i žitanje.
filozofija.72 ilazarevic,
> 3. suština je nešto neozbiljno; Da li postoji nešto neozbiljnije od onoga što piše u ostalim stavkama? :)
filozofija.73 valeksa,
Hi, nisam našao bolje mesto od ove teme za ovo pitanje iz psihologije. Neka mi neko objasni značenja sledećih termina: - ego - super ego - alter ego - id Pozdrav.
filozofija.74 acka,
>> - ego >> - super ego >> - alter ego >> - id Instinkti, kao i sve ono što pojedinac nasleđuje od svojih predaka, čine deo ličnosti koji Frojd latinskim izrazom označava ID (ono). ID teži da postigne po svaku cenu zadovoljenja instinkata koji ga gone da ih neprestane i odmah zadovolje... Mi moramo svoje postupke objektivnim uslovima i zato stupa u dejstvo drugi deo ličnosti EGO (ja). EGO vodeći računa o realnoj situaciji nastoji da omogući, makar i zaobilaznim putem, zadovoljenje onoga čemu teži nagonski deo.. Treći deo je SUPEREGO ili nad-ja. Taj deo se sastoji od principa, normi, moralnih propisa, ideala koje je pojedinac vaspitanjem u kući i sl. usvojio... Glavna uloga toga dela je da zadržava i sprečava zadovoljenje zahteva ID koji nisu u skladu sa moralnim normama... Alterego je isto što i superego... Acka
filozofija.75 milan,
> Alterego je isto što i superego... Jok! Pl poz M
filozofija.76 inesic,
>> Alterego je isto što i superego... > > Jok! Milane izem ti odgovor. žovek je pitao šta alterego jeste, a ne šta nije.
filozofija.77 valeksa,
#> Alterego je isto što i superego... # # Jok! # nego ? BTW, da li alterego poseduju svi ljudi ili samo kako da ih nazovem 'bolesni' ? Acka, hvala na informativnom odgovoru. Pozdrav.
filozofija.78 milan,
>>> Alterego je isto što i superego... >> >> Jok! > > Milane izem ti odgovor. > žovek je pitao šta alterego jeste, a ne šta nije. Pa ja i nisam odpisao čoveku koji je pitao nego čoveku koji je odgovorio. ;) Pl poz M P.S. Šalu na stranu - alterego je "drugo ja" tj. drugi aspekt sopstva. U kolokvijalnom govoru se upotrebljava i za veoma bliskog, intimnog prijatelja. Oba značenja, a samim tim i prvo koje se upotrebljava u psihoanalitičkom žargonu, su različita od superega koje označava (pretpostavljeni) deo psihe koja kontroliše id i koji je kritičan prema sopstvu ili egu i promoviše moralne standarde. Otuda ono "jok!". P.P.S Kol'ko da mi neko ne otvori raspravu u kojoj ne želim da učestvujem: Ovo je terminologija jedne grane psihologije a da li ovi izrazi imaju značenje, tj. da li označavaju nešto što postoji ili pak ne, ne bih da sudim!
filozofija.79 princess,
Dragi G. Milane to stverovatno naucili od Vase prijateljice koja je diplomirala psihologiju ( one za koju ste rekli da joj je IQ obrnuto srazmeran lepoti) O;>
filozofija.80 milan,
Jok! "To" - da i ja iskoristim Vaš običaj da ne citirate ono na šta replicirate - može da se pročita u mnogim knjigama, enciklopedijama, rečnicima... Nju sam koristio za druge stvari... Pl poz M
filozofija.81 nikolas,
> Jok! "To" - da i ja iskoristim Vaš običaj da ne citirate ono na > šta replicirate - može da se pročita u mnogim knjigama, > enciklopedijama, rečnicima... Nju sam koristio za druge > stvari... Profesore, može jedna politička zamerka... Rizikujete da antagonizujete 50% biračkog tela (i izgubite po koju obožavateljku)... Uz to, bojim se da je izjava takva da su njene konotacije upravo suprotne intenciji... Nadam se da Vam ne smeta malo šale na Vaš račun. Pozdrav, nikolas
filozofija.82 princess,
ko bi rekao da ste za to sposobni ..ali toj diskusiji nije mesto u fi.! :)
filozofija.83 milan,
> .......................................... Rizikujete da antagonizujete > 50% biračkog tela (i izgubite po koju obožavateljku)... > Uz to, bojim se da je izjava takva da su njene konotacije upravo suprotne > intenciji... Takav je život! ;) Što dobiješ u putu izgubiš na ćupriji! Pl poz M P.S. SEZAM je dominantno muški medij (da l' ima i dvadesetak aktivnih "ženskinja" na istom?) pa k'o velim da "abreagujem frustraciju" ovde - razumeće me ljudi. ;) Ionako bi me feministkinje zadavile da se tako zezam na "javnom mestu".
filozofija.84 milan,
> ko bi rekao da ste za to sposobni ..ali toj diskusiji nije mesto u fi.! :) To i jeste ženski usud: čene valja da uvek budu žene jer se nikad ne zna kada će muškarci da postanu muškarci. ;)) Pl poz M
filozofija.85 acka,
>> P.S. SEZAM je dominantno muški medij (da l' ima i >> dvadesetak aktivnih "ženskinja" na istom?) pa k'o velim >> da "abreagujem frustraciju" ovde - razumeće me ljudi. ;) >> Ionako bi me feministkinje zadavile da se tako zezam na >> "javnom mestu". žuj, za davljenje je dovolja i samo jedna da te čuje ;)) (nadam se da ovde ipak nema takvih ;)) Acka
filozofija.86 acka,
>> To i jeste ženski usud: čene valja da uvek budu žene jer se >> nikad ne zna kada će muškarci da postanu muškarci. ;)) Najčešće nikad... ;) Acka
filozofija.87 acka,
Jasno je da se slabići (i psihički i fizički) najčešće pokazuju 'velikim' kad su u većini... Zašto onda tako često to rade muškarci koji u isto vreme tvrde da su mnoogo jači od žena? Acka
filozofija.88 veca,
>> muškarci koji u isto vreme tvrde da su mnoogo jači od žena? Sebi dokazuju!
filozofija.89 nikolas,
>>> muškarci koji u isto vreme tvrde da su mnoogo jači od žena? > > Sebi dokazuju! Ako se ova rasprava rasplamsa, onda otpada priča o Sezamu kao muškom zabranu... :) Da odgovorim, mada je pitanje retoričko ( ;))))) ): Taj tip reakcija proističe iz frustriranosti sopstvenim položajem kao pojedinca ("slabošću") i pokušaja prevazilaženja iste osećajem pripadnosti grupi i osećajem veličine i značaja ("snage") grupe, pa dakle i svakog pojedinca u njoj. Kako se kod žena uspešnost vrednuje nekim drugim kriterijumima, a ne "snagom"-"slabošću", to ovakav tip grupnog organizovanja u cilju prevažilaženja lične frustriranosti nije baš previše čest kod žena... A upravo zato se i poređenje sa ženama ne smatra legitimnim... Pozdrav, nikolas P.S.: Ako na Sezamu ima neki profesionalni psiholog, neka mi oprosti terminloške (i ostale) nepreciznosti (psihologija mi je bila tek pod "D")... P.P.S.: Hint (važi za muškarce na Sezamu): Renata... ;>>>>>
filozofija.90 adiklic,
> muškarci koji u isto vreme tvrde da su mnoogo jači od > žena? I meni se baš žene dopadaju.
filozofija.91 tigor,
>> Jasno je da se slabići (i psihički i fizički) najčešće pokazuju >> 'velikim' kad su u većini... Zašto onda tako često to rade >> muškarci koji u isto vreme tvrde da su mnoogo jači od žena? Možda iz dosade?! ;)