CIVIL.2

01 Oct 1992 - 14 May 1993

Topics

 1. filozofija (91)
 2. religija (1001)
 3. nauka (134)
 4. umetnost (245)
 5. knjizevnost (107)
 6. o.jeziku (623)
 7. istorija (12)
 8. ko.je.ko (247)
 9. film (558)
 10. muzika (823)
 11. aforizmi (0)
 12. licni.stav (632)
 13. razno (179)
 14. recnik (276)
 15. unknown (30)

Messages - razno

razno.1 danko,
Izgleda da je to neka moda napisisati prvu poruku u temi ! :))) Stvarno je fina prilika da počnemo da pratimo i ovu konferenciju, pa tim povodom pozdravlja sve učesnike, a naročito Balindu! DANKO
razno.2 mladenp,
Ehej, Balinda! Ne mogu da ti lupim reply u biltenu, pa moram ovde. Svoju retku priliku si iskoristio i mogao bi da skineš pozdravnu poruku. Svaki put me sačeka u Soru. ;)
razno.3 balinda,
>> Ehej, Balinda! >> >> Ne mogu da ti lupim reply u biltenu, pa moram ovde. >> Svoju retku priliku si iskoristio i mogao bi da >> skineš pozdravnu poruku. Svaki put me sačeka u Soru. >> >> ;) Samo tri puta će te "sačekati". :) P.S. Da nekome, slučajno, ne promakne moja "retka prilika"? ;)
razno.4 balinda,
[reply na 10.15 i 10.16 edge] >> Pa ho}u i ja.... >> Ako ima neka tekstove oka~i ovde, a za muziku neka mail send edge. Da ne bude sa sam pristrasan pa da ne "opominjem" sve podjednako. (?) ;) Dakle, set code, please. :)))
razno.5 edge,
Yo! > Da ne bude sa sam pristrasan pa da ne "opominjem" sve Yo! > podjednako. (?) ;) Yo! > Dakle, set code, please. :))) Yo! Veoam mi je žao što sam zaboravio SET CODE. Više se neće ponoviti. Obećavam (časna Titova pionirska reč ;>>). Ica.
razno.6 ndragan,
/ Izgleda da je to neka moda napisisati prvu poruku u temi ! :))) ---------- Treba biti prvi, originalan i svoj. Da tema ne čami sama i da joj život bude veseliji. Što bi rekao Milan The PlPoz, obožavam simpatične greške
razno.7 andrejl,
>│ Samo tri puta će te "sačekati". :) Tri put bog pomaže ili ramanci sve rade triput. :) bye, andrejl
razno.8 mkiric,
>> Ovo je retka prilika da moj glas dođe i do onih koji su >> olako (?) dali resign na ovu konferenciju. Nagađam da bi Podržavam ideju (sa dolaženjem glasa), ali sasvim umereno. Ti, bre, ko hodža - svako jutro i svako veče na minare, prst u uvo i šaku na grlo pa udri :)))) Šalim se, naravno, samo hoću da kažem da smo svi pročitali, da su oni koji su hteli već lupili resign i da bi bio red da intro staviš ad acta. :)
razno.9 balinda,
>> Šalim se, naravno, samo hoću da kažem da smo svi pročitali, >> da su oni koji su hteli već lupili resign i da bi bio red >> da intro staviš ad acta. :) Šta znam, možda sam stvarno preterao. Sintaksa za bilten je da daš raspon datuma i broj ponavljanja. Ja sam stavio 10 dana (računajući da se u tom periodu jave svi aktivniji kornsici) i 3 ponavljanja. Kada se ispuni jedan od uslova (bar mi se čini da je tako?) ukine se pojavljivanje. Na taj način, meni se, recimo, bilten nije više javljao još to popodne, ;) dok će se normalnim ljudima :) ova poruka javljati danima i danima. :))) Možda je, zaista, trebalo staviti samo jedno ponavljanje, (?) ali sam primetio da se i drugde praktikovala slična praksa. Sad, što se svaki moj postupak stavlja pod lupu, (?) drugo je pitanje. ;>
razno.10 danko,
> / Izgleda da je to neka moda napisisati prvu poruku u temi ! :))) > ---------- > Treba biti prvi, originalan i svoj. Da tema ne čami sama i da joj život > bude veseliji. Što bi rekao Milan The PlPoz, obožavam simpatične greške Hvala, hvala, ako ovako nastavimo zbilja ćemo opravdati naziv ove teme - "razno". :))) DANKO P.S. Sad ozbiljno - nadam se da će mi cenjeni (glasački) auditorijum oprostiti veći broj grešaka u kucanju koji se pojavljuje u mojim porukama!
razno.11 mkiric,
>> Možda je, zaista, trebalo staviti samo jedno ponavljanje, (?) ali >> sam primetio da se i drugde praktikovala slična praksa. Sad, što se >> svaki moj postupak stavlja pod lupu, (?) drugo je pitanje. ;> Ma kakva lupa - ovo se videlo na dva ekrana :))
razno.12 ndragan,
/ oprostiti veći broj grešaka u kucanju koji se pojavljuje u mojim / porukama! Jel' ovo najava ili pretnja :) ?
razno.13 balinda,
Danas je 1. novembar, mesec dana kako je startovala "nova civilizacija". Za mesec dana, u ovoj konferenciji (a i drugde!), nakupe se stotine poruka. Najčešće je milina sve to čitati, ali je jasno da se za sve, uglavnom, nema vremena. :( Težeći jedostavnijim rešenjima uvedena je, najpre, naredba "resign" a kasnije i "ignore". Međutim, problem je ostao i dalje gotovo nepremostiv. Uveren sam da dobro procenjujem ako kažem da se značajan broj korisnika opredelio za radikalizaciju ovih naredbi? U prvom redu, slutim, da je lista "ostavki" na konferencije, kod većine aktivnijih korisnika, poduža. (?) S druge strane, pretpostavljam sam da izvesne "žalosti" zbog toga ima. Pitao sam se kako pomiriti nepomirljivo a da šteta bude minimalna? Svojevremeno sam predložio da neko (najpre mi je palo na pamet da to bude odgovorni moderator) napravi nekakav izbor poruka koje su, po nekom od kriterijuma, zaslužile da ne budu preskočene. Da li je razlog izuzetan sadržaj, forma ili je reč o porukama koje su bile "raskršća" u diskusijama, tek postojanje spiska poruka koje su bile "važne" u proteklom mesecu ničemu ne bi škodilo. Najzad, sve ostaje kao i do sada i svako može koristiti sistem baš kao što je i do sada činio. Opcija više, uglavnom, ničemu ne šteti. Postojanje takve liste, samo je dopunsko sredstvo za racionalno korišćenje sistema. Na žalost, nisam bio, dovoljno, dobro shvaćen. (?) :( Nadao sam se da će, nekakvom naredbom, biti moguće pročitati poruke sa odabrane liste za protekli mesec. Sasvim je jasno da desetak (ili dvadesetak) poruka od, recimo, 600 poruka svakako ne znači mnogo i da se ovakva selekcija uvak lako može osporiti, ali možda može značiti nešto za one koji su se, možda i sa žaljenjem, *apsolutno* odrekli prisustva nekoj od konferencija. (?) To je jedan od načina da se ipak privole i, makar delimično, u konferenciju uključe i "disidenti". :) Budući da najviše volim da radim na svoju ruku, ;> bez obzira što nisam dobio podršku, ipak ću napraviti nekakav surogat od svoje ideje nudeći *samo* spisak porukama koje neće smetati pročitati još jednom. Postojanje naredbe koja bi olakšavala čitanje poruka na koje ukazuje lista, pazeći da preskoči svačiji resign na pojedine teme, ipak je pitanje softvera. Elem, za mesec oktobar 1992. ukazao bih na sledeće poruke: 2.14 3.15 4.3 6.3 12.37 2.80 3.42 4.4 6.6 4.5 6.9 4.6 6.28 4.7 4.8 Jasno je da je ova lista veoma prizvoljna (ni sâm nisam sa njom zadovoljan) :( ali sam zadovoljan idejom. Zato, makar ovoga puta, u prvom planu je ideja a, ako se i vama dopada, predložio bih formiranje 'Saveta' koji bi usvajao, recimo mesečni, spisak "važnih" poruka. P.S. Očekujem komentare i predloge.
razno.14 andrejl,
>│ P.S. Očekujem komentare i predloge. Ideja je odlična, imaš podršku. Istraj pa će možda biti nešto od toga :) Mene naprimer zanimaju konkretni rezultati rasprava u nekim temama, ali ne i da pratim kompletan tok rasprave. Ako ništa drugo bar bi svaki modrator mogao za svoju conf da načini izbor, možda bi to mogla biti i posebna tema izbor gde bi ostavio te poruke? bye, andrejl
razno.15 ladislavs,
> odrekli prisustva nekoj od konferencija. (?) To je jedan > od načina da se ipak privole i, makar delimično, u > konferenciju uključe i "disidenti". :) Zanimljiva ideja, liči mi na "dobrovoljno vraćanje na pradedovsku veru". Just kidding :¨)). Ja sam za. ciLa.
razno.16 balinda,
>> Ako ništa drugo bar bi svaki modrator mogao za svoju >> conf da načini izbor, možda bi to mogla biti i posebna >> tema izbor gde bi ostavio te poruke? Hvala na podršci, ali mi se čini da ideja o posebnoj temi nije dobra (?) jer bi to bilo dupliranje sadržaja. Zar nije primerenije da postoji jedino lista (npr. 'index.lst') u kojoj bi se nalazio (samo!) spisak preporučenih poruka? Ako bi to bilo šire prihvaćeno i za ostale konferencije, vredelo bi razmisliti i o nekakvoj komandi (recimo 'bilten') koja bi, kao konferencijska naredba, "pročitala" poruke na koje ukazuje 'index.lst'. Dakle, nema dupliranja nego samo drugačijeg "linkovanja". :) U svakom slučaju, za kvalitetan odabir više je nego dobrodošla pomoć aktivnijih korisnika. Razmišljam i o ideji da svaka tema ima odgovornog urednika ako se takav entuzijazam uopšte dâ zamisliti? U tom smislu veoma draga bi mi ponuda pomoći bilo u ovoj temi bilo u privatnoj pošti. Ima li dobrovoljaca ili da prozivam...? ;)))
razno.17 mmarkov,
>> Ideja je odlična, imaš podršku. Istraj pa će možda biti >> nešto od toga :) Mene naprimer zanimaju konkretni >> rezultati rasprava u nekim temama, ali ne i da pratim >> kompletan tok rasprave. Ako ništa drugo bar bi svaki >> modrator mogao za svoju conf da načini izbor, možda bi to >> mogla biti i posebna tema izbor gde bi ostavio te poruke? Imaš dve podrške. :) Evo i konkretne ideje za realizaciju, koja ne zahteva nikakva ulaganja: Zipuju se odabrane poruke, i zakače se kao fajl u konferenciji koju svi prate ( dobar kandidat je SEZAM:konferencije ). Ko želi da čita te poruke može da 'dolenapuni' tu datoteku i da je čita u SOR-u. Ako to bude urađeno, ne zaboravi da uključiš u izbor i poruku u kojoj si ovo predložio. :) S druge strane, postavlja se pitanje koliko ima smisla da se tako nešto radi sa drugim konferencijama ( osim CIVILIZACIJE, EXTRA i eventualno FORUM-a). Eh, da... povodom onog tvog izbora. Uz svo dužno poštovanje prema mnikolicu koji je uradio izuzetan posao dajući nam priliku da se upoznamo sa repertoarom pozorišta, postavlja se pitanje koliko je taj repertoar koristan - po isteku meseca. Bilo bi mnogo bolje kada bi se napravio aranžman sa Upravom da ti repertoari idu direktno u NOVOSTI ( isto kao .bale.tovi tekstovi ).
razno.18 mmarkov,
Možda ovo nije najbolje mesto, ali: Da li se negde u Beogradu može nabaviti knjiga koja se zove 'Put trave' ( ili nekako jako slično ) u kojoj se govori o svemu u vezi sa kanabisom ( iliti marihuanom ) i po kojoj ceni ?
razno.19 mnikolic,
> Eh, da... povodom onog tvog izbora. Uz svo dužno poštovanje > prema mnikolicu koji je uradio izuzetan posao dajući nam > priliku da se upoznamo sa repertoarom pozorišta, postavlja > se pitanje koliko je taj repertoar koristan - po isteku > meseca. Bilo bi mnogo bolje kada bi se napravio aranžman Uh, prvo me ovo zbunilo, a onda videh da su one poruke 4.* u izboru zapravo pozorišni repertoari koje sam slao. Te poruke zaista gube na značaju, ako već ne postaju i potpuno neupotrebljive (?) istekom meseca. Sa te strane nisam siguran da je baš potrebno (u stvari, siguran sam da nije ;) ) da stoje u mesečnom izboru. Ipak, nerado bih ih slao u neku drugu konferenciju (NOVOSTI) iako bi po sadržaju možda pre pripale tamo. Zašto? Verovatno zato što ja taj njihov informativni karakter držim pomalo u drugom planu, i što mislim da bi ih u ovoj konferenciji ipak pre našli korisnici koje bi te informacije zanimale. m.
razno.20 danko,
> Hvala na podršci, ali mi se čini da ideja o posebnoj temi nije dobra > (?) jer bi to bilo dupliranje sadržaja. Zar nije primerenije da postoji > jedino lista (npr. 'index.lst') u kojoj bi se nalazio (samo!) spisak Odlična ideja za izbor "naj" poruka. POHVALJUJEM! Međutim mislim da je problem praktične prirode jer nisam uspeo nijednu od selektovanih poruka da pročima. Ili su mi "pobegle" iz SOR-a (istekao ima broj dana zadat u SOR.CFG) ili mi ih je bilo komlikovano nađi (zapami-traži-vati se itd). Smatram da ideja o posebnoj temi uopšte nije loša jer bi praktično automastki svima koji prate tu temu omogućila lako čitanje selektovanih poruka. DANKO
razno.21 spantic,
> Smatram da ideja o posebnoj temi uopšte nije loša jer bi > praktično automastki svima koji prate tu temu omogućila > lako čitanje selektovanih poruka. Nemam ništa protiv :) Ja ću na nju da udarim RESIGN jer pratim sve, pa bi meni i dalje odgovaralo da bude indeks.
razno.22 balinda,
>> Uh, prvo me ovo zbunilo, a onda videh da su one poruke 4.* >> u izboru zapravo pozorišni repertoari koje sam slao. Te poruke >> zaista gube na značaju, ako već ne postaju i potpuno >> neupotrebljive (?) istekom meseca. Izgleda da se nismo razumeli. (?) Kada istekne mesec i onako će doći nova lista. Dakle, smatrao sam te poruke, koje govore o *novembarskom* repertoaru, veoma aktuelnim. >> Sa te strane nisam siguran da je baš potrebno (u stvari, >> siguran sam da nije ;) ) da stoje u mesečnom izboru. Osnovna ideja mi nije bila da ovekovečimo izuzetne poruke, nego da obezbedimo (veoma?) suženi izbor *korisnih* poruka. Negde će razlog biti kvalitet i/ili promišljenost autora a negde informatičnost. Takve liste, po ovoj koncepciji, ne bi imale nekakvu trajnu vrednost.
razno.23 balinda,
>> Međutim mislim da je problem praktične prirode jer nisam >> uspeo nijednu od selektovanih poruka da pročima. Ili su >> mi "pobegle" iz SOR-a (istekao ima broj dana zadat u >> SOR.CFG) ili mi ih je bilo komlikovano nađi (zapami-traži >> -vati se itd). Krajnji cilj, ukoliko vam se ideja zaista svidi, je da iskamčimo od Uprave naredbu kojim bi se, sasvim nezavisno, mogle izabrane poruke pročitati. Dakle, nema veze sa SOR-om, nekakva naredba (recimo 'bilten') pročitaće trenutno aktivnu listu za određenu konferenciju. Na ovakav način, jednom mesečno, omogućilo bi se rezigniranim :))) korisnicima da ipak imaju uvid šta se događa u konferenciji na koju su sa, izvesnim žaljenjem, dali resign. To je osnovna ideja (pomoć za kakvo_takvo praćenje zauzetim korisnicima), ostalima ovakav izbor nije posebno bitan, mada može biti dobar kao podsetnik o proteklom mesecu. Dakle, ova ideja nije nikakva zamena nego jedino dopuna za racionalnije korišćenje. U tom smislu jednu takvu naredbu trebalo bi pre svega videti u nivo naredbi 'resign' i 'ignore' samo sa "pozitivnim" predznakom. Dok su ove naredbe "prezervativne", :) naredba 'bilten' bila bi selektivna. P.S. Auuu, koliko je meni potrebno da objasnim jednostavno. :)
razno.24 dzakic,
>> Uprave naredbu kojim bi se, sasvim nezavisno, mogle izabrane >> poruke pročitati. Dakle, nema veze sa SOR-om, nekakva naredba Ja mislim da bi bilo dovoljno dodati jedan svič READ naredbi koja će pročitati poruku, ali neće skinuti resign. Za ovo je verovatno potrebno jako malo intervencija u programu i sigurno može biti urađeno pre nego bilo kakav bilten režim. Tako će nam balinda jednom mesečno davati 'exec' koji treba izvršiti da nam se poruke nađu u padu. Dakle, 10-tak linija tipa ..co re 1.234 & ..co re 2.345 & itd. a da u svakoj liniji na kraju stoji /<neki svič> Svič neka smisli zz, da se ne kosi sa dosadašnjom koncepcijom i problem rešen.
razno.25 andrejl,
>│ Hvala na podršci, ali mi se čini da ideja o posebnoj temi >│ nije dobra (?) jer bi to bilo dupliranje sadržaja. Zar >│ nije primerenije da postoji jedino lista (npr. >│ 'index.lst') u kojoj bi se nalazio (samo!) spisak Mislio sam tema kao rešenje za npr. one koji su dali resign na celu conf, ali bi ih interesovale poruke višeg kvaliteta, a oni koji prate sve da daju resign na tu temu, ali to bi stvarno bilo dodatno komplikovanje :) Tj. trebalo bi to nekako srediti da radi i da nikome ne smeta :) bye, andrejl
razno.26 ladislavs,
> Da li se negde u Beogradu može nabaviti knjiga koja se > zove 'Put trave' ( ili nekako jako slično ) u kojoj se Postojala je knjiga "Trava" i mogla je do pre nekoliko meseci da se nadje u Dereti /K.Mihajlova i Terazije(kod "Atine")/. Prelistao sam je, čuo kritike, i žao mi je što je nisam kupio. Bila je izdanje privatnog izdavača, a na sajmu je nisam primetio (mada je baš nisam ni tražio). ciLa.
razno.27 darone,
>> Osnovna ideja mi nije bila da ovekovečimo >> izuzetne poruke, nego da obezbedimo (veoma?) >> suženi izbor *korisnih* poruka. Negde će razlog >> biti kvalitet i/ili promišljenost autora a negde >> informatičnost. Takve liste, po ovoj koncepciji, >> ne bi imale nekakvu trajnu vrednost. Mogao bi uz poruku da okačiš mali exec koji će skupljati te poruke u pad, pa bi neko bez većih problema uspevao i da dođe do njih. Znam, dobra je ideja :) darone
razno.29 balinda,
>> Tako će nam balinda jednom mesečno davati 'exec' koji treba >> izvršiti da nam se poruke nađu u padu. Dakle, 10-tak linija >> tipa >> >> ..co re 1.234 & >> ..co re 2.345 & >> itd. Naravno da je "problem" rešiv i ovako, međutim rešenje jedva da je nešto lakše za korisnike u poređenju sa situacijom u kojoj to isto urade sami gledajući na običan spisak preporučenih poruka. (U ostalom, neko želi da koristi redirekciju sa "&" a neko više preferira da mu sve "odskroluje" na ekranu budući da, recimo, ne želi da prenosi pad.) Za ovakvo rešenje neophodno je preuzimanje "exec"-a, njegovo ponovno slanje a osnovni nedostatak vidim u nužnosti da se ne propusti poruka u kojoj se nalazi preporuka sa takvim 'exec'-om. U slučaju postojanja posebne naredbe (ako se takva koncepcija usvoji i šire?) :!áeovoljno je samo: ..co op xxxx ..co bilten & (ili: ..co cbilten &) pa da se bez posebne brige pokupi sve preporučeno iz konferencije u skladu sa *trenutno* aktivnom listom. Trebalo bi imati u vidu da ova ideja ima za cilj da, pre svega, pomogne nedovoljno prisutnim za koje se dâ pretpostaviti da će propustiti i poruku u kojoj se nalazi i takav Ę'exec'. (Da sada ponovo ne pominjem da je u ovom slučaju reč o jednosmernoj, a u slučaju 'exec'-a ipak o dvosmernoj komunikaciji.) No, ruku na srce, nepostojanje takve naredbe forsira "tvoje" rešenje. Međutim, u tom slučaju, pitam se da li je dovoljan *samo* spisak (bez 'exec'-a) budući da to pruža mogućnost oduzimanja (recimo zbog resign-a na pojedine teme) ili dodavanja, recimo, svih poruka iz druge teme? Na primer, možda je nekome ipak stalo da preskoči poruke iz ove ili one teme bez obzira što se spiskom ukazuje da ima vrednih poruka. (Na primer ateistu može nervirati 'religija') :))) S druge strane, naredba bi mošls voditi računa i o ovome. (?) Dakle, mislim da bi postojanje novog režima bilo luksuznije rešenje a da je postojanje 'exec-a' (ili, možda, samo spiska poruka?) ipak samo surogat.
razno.30 danko,
> Krajnji cilj, ukoliko vam se ideja zaista svidi, je da iskamčimo od > Uprave naredbu kojim bi se, sasvim nezavisno, mogle izabrane poruke > pročitati. Dakle, nema veze sa SOR-om, nekakva naredba (recimo > 'bilten') pročitaće trenutno aktivnu listu za određenu konferenciju. Na > P.S. Auuu, koliko je meni potrebno da objasnim jednostavno. :) Samo napred podržavam! DANKO P.S. Alo, UPRAVA dve kafe sa bilten komandom ovde u CIVILIZACIJU!
razno.31 mnikolic,
> Izgleda da se nismo razumeli. (?) Kada istekne mesec i onako će doći > nova lista. Dakle, smatrao sam te poruke, koje govore o *novembarskom* > repertoaru, veoma aktuelnim. I jesmo i nismo :)) (čista relativnost) Problem je što sam ja u mahu problem shvatio možda suviše "tvrdo" iz ugla datuma slanja poruka. Na primer, iz ovog ili onog razloga, nije uvek moguće do kraja tekućeg meseca istaći repertoar za naredni, pa se on pošalje početkom istog. E sad, strogo gledano, ta poruka bi trebalo da završi na listi koja bi se formirala po isteku tog meseca (?) a tada postaje beskorisna... U svakom slučaju, podržavam ovu ideju sa izborom poruka, čak i ako se ne ostvari sistemsko rešenje putem novih režima/komandi/svičeva. m.
razno.32 dzakic,
>> poruka. (Na primer ateistu može nervirati 'religija') :))) S >> druge strane, naredba bi mošls voditi računa i o ovome. (?) Možda ga ipak nervira toliko priče i ne zanima ga previše sama diskusija već neki zaključci do kojih se tim razgovorima došlo. Sigurno nikoga ne nervira baš _toliko_ da ne može da pročita par zaista probranih poruka tokom meseca. Dakle, resign neka ostane, a ja ću tokom vremena, na osnovu tog 'biltena' preispitati svoj resign i eventualno odlučiti da li da ga ukinem. Taj spisak poruka bi jednom mesečno mogao da ide baš u conf bilten (ne mora se ponavljati neki nenormalan broj puta, dovoljno je jednom ili dvaput) da ga neko ne propusti a neće ga videti samo onaj ko ima resign na celu konferenciju (a tako treba i da ostane :). Mislim da ova ideja ima jednu očiglednu prednost a to je jednostavnost realizacije. Jedino za sada smeta to što će mi resignovi biti uništeni, ali se to, nadam se, lako dâ rešiti.
razno.33 balinda,
>> Na primer, iz ovog ili onog razloga, nije uvek moguće do kraja >> tekućeg meseca istaći repertoar za naredni, pa se on pošalje >> početkom istog. Sasvim si u pravu! Međutim, ipak mi se čini da repertoari (budući da imaju striktno ograničeni vek trajanja) predstavljaju priličan izuzetak. Najbolje bi bilo ako bi se ipak pronašao način da ovaj podatak stigne pre početka meseca, a moguće je i 'bilten' slati sa malim "zakašnjenjem". (Otprilike kao plaćanje struje.) :) >> U svakom slučaju, podržavam ovu ideju sa izborom poruka, >> čak i ako se ne ostvari sistemsko rešenje putem novih >> režima/komandi/svičeva. Evo sjajne prilike da reaktiviram ideju na koju nije bilo rekacije. Da li si spreman da prihvatiš ulogu moderatora za teme umetnost i film? čeleo bih da, vremenom, uvedemo novi pristup moderisanju i da suzimo područje odgovornosti. (U cilju "odumiranja" Moderatora.) :) Istovremeno, upitao bih vcalic-a da li bi želeo da, na sličan način, prati temu muzika (znam da je i ovako prati) :) i da mi u tome pomogne ukazujući i na to šta je u proteklom mesecu bilo izuzetno. Ndragan bi, po opštem sudu, :) bio idealni moderator za temu 'o.jeziku', Vecu pitam da li je spremna za teme 'književnost' i 'mozgalice', ....itd? Dakle, neophodna mi je pomoć ne samo zbog ideje o biltenima nego i zato što smatram da bi se ovakvom podela "posla" dobilo na kvalitetu. Voleo bih ako ima još zainteresovanih (recimo spantic za temu ko.je.ko?) da se oglase. Mislim da CIVLIZACIJA zaslužuje da ima bar deset moderatora. ;) (Onda ja mogu, mirne duše, da podnesem ostavku.) :) P.S. `Ajde, moderatori, otvorićemo i jednu grupu. :)
razno.34 balinda,
>> Dakle, resign neka ostane, a ja ću tokom vremena, >> na osnovu tog 'biltena' preispitati svoj resign >> i eventualno odlučiti da li da ga ukinem. Sjajno! Nisam na ovaj način razmišljao, ali sad vidim da si apsolutno u pravu. Bilten bi trebalo da "zaobilazi" resign na pojedine teme baš iz razloga koji si pomenuo. (Utoliko manje posla za ZZ-a.) :) Dakle, "traži" se komanda koja će "pročitati" poruke sa trenutno raspoložive liste bez obzira koliko su podaci na njoj stari. (Ovo za slučaj da negde zeznem(o) stvar pa na vreme ne pošaljem(o) novu listu.) ;)))
razno.35 andrejl,
>│ Mogao bi uz poruku da okačiš mali exec koji će >│ skupljati te poruke u pad, pa bi neko bez većih >│ problema uspevao i da dođe do njih. Znam, dobra je >│ ideja :) Vidiš, ta ti uopšte nije loša :) Još malo posla za moderatora a napa lepooo :))) bye, andrejl
razno.36 balinda,
>> Vidiš, ta ti uopšte nije loša :) Još malo posla >> za moderatora a napa lepooo :))) Nema ničega lakše nego napraviti 'exec' od spiska preporučenih tema. Odabiranje poruka mnogo je teže. Između ostalog i zato sam "ponudio" snižavanje nivoa moderisanja sa konferencije na pojedine teme, ali još nema vaše reakcije. (O prihvatanju ni govora.) :(((
razno.37 mnikolic,
> Da li si spreman da prihvatiš ulogu moderatora za teme umetnost i film? Hm, bojim se da neću moći da prihvatim bilo kakvu vrstu "ozvaničavanja" svog učešća u tim temama, odnosno konferenciji uopšte. Više mi se dopada i odgovara da radim iz duboke "senke" :) Šalu na stranu, mogu da obećam da ću se truditi da redovno šaljem priloge i pokušati da ih učinim raznovrsnijim i učestalijim, ali, u tome moram da se ravnam prema nekim drugim važnim obavezama i raspoloživom slobodnom vremenu. To znači da ponekad prilozi moraju i da izostanu. Ako takav neoficijelni način učešća odgovara (?) rado ću sarađivati u eventualno formiranoj grupi "staratelja" konferencije. m.
razno.38 balinda,
>> Šalu na stranu, mogu da obećam da ću se truditi da redovno >> šaljem priloge i pokušati da ih učinim raznovrsnijim i >> učestalijim, ali, u tome moram da se ravnam prema nekim >> drugim važnim obavezama i raspoloživom slobodnom vremenu. >> To znači da ponekad prilozi moraju i da izostanu. Ako takav >> neoficijelni način učešća odgovara (?) rado ću sarađivati >> u eventualno formiranoj grupi "staratelja" konferencije. Kako da ne, veoma sam zadovoljan. Dakle, mislim da smo dobili *sjajnog* moderatora za teme 'film' i 'umetnost'. P.S. Idemo dalje... Ostali? :)
razno.39 andrejl,
>│ P.S. žAjde, moderatori, otvorićemo i jednu grupu. :) Ne čuju, dali su resign ;))) bye, andrejl
razno.40 balinda,
>>>│ P.S. žAjde, moderatori, otvorićemo i jednu grupu. :) >> >> Ne čuju, dali su resign ;))) I oni? ;)
razno.41 andrejl,
>│ Nema ničega lakše nego napraviti 'exec' od spiska >│ preporučenih tema. Odabiranje poruka mnogo je teže. >│ Između ostalog i zato sam "ponudio" snižavanje nivoa >│ moderisanja sa konferencije na pojedine teme, ali još >│ nema vaše reakcije. (O prihvatanju ni govora.) :((( Mislim da ipak postoje i neke lakše stvari ;) Conf je suviše velikka za odabiranje, ali tema je mala, dakle trebalo bi dodeljivati po dve-tri srodne (?) teme. bye, andrejl
razno.42 balinda,
>> Mislim da ipak postoje i neke lakše stvari ;) Imenuj! ;) >> Conf je suviše velikka za odabiranje, ali tema je mala, >> dakle trebalo bi dodeljivati po dve-tri srodne (?) teme. Veliko mi je zadovoljstvo da objavim da su mnikolic i vcalic postali ministri za teme 'umetnost' i 'film' (mnikolic) i 'muzika' (vcalic). Ponadao sam se da će biti još zainteresovanih, preliminarno sam pomenuo i par imena ali, bar do sada, nije bilo odgovora. :( No, to je samo početak. Ako se po jutru dan poznaje, uveren sam da će ideja snižavanja novoa moderisanja dati odlične rezultate. Kada bih ikako mogao privoleti, recimo, ndragana da se prihavati nekog ministarstva (prvo mi pada na pamet tema 'o.jeziku') još bi se bolje osećao. Za neke druge teme namerno ne predlažem kandidate budući da je "konkurencija" žestoka. Draže bi mi bilo da čujem vaše predloge koji, na žalost, izostaju. :( Ipak sam pomenuo vecu ('knjizevnost' i 'mozgalice') i spantica ('ko.je.ko') sećajući se i njihove velike zainteresovanosti. Za sada, ni glasića od ovih vrlo dragih ljudi a novih predloga ni toliko. :( Koliko još moram da molim poštovani auditorijum da mi skrene pažnju koga bi još vredelo priupitati za junačko zdravlje? :)
razno.43 ndragan,
/ (istekao ima broj dana zadat u SOR.CFG) ili mi ih je bilo komlikovano Jel' to ima SOR svežiji od 2.30, ili ja opet nisam dobro RTFM?
razno.44 cobra,
Da li su sve karte za "Kazablanku" rasprodate? Pozdrav od Vlade
razno.45 ndragan,
/ Ponadao sam se da će biti još zainteresovanih, preliminarno sam / pomenuo i par imena ali, bar do sada, nije bilo odgovora. :( Odbijam sa indignacijom kroz trostruki indigo (za slučaj da si pomislio ;) / ikako mogao privoleti, recimo, ndragana da se prihavati nekog / ministarstva (prvo mi pada na pamet tema 'o.jeziku') još bi se bolje Gle, pomislio si. čena već hoće da šalje pismo Sezamu da mi zabrani pristup, a ti bi mene za ministra! Dosta i ovoliko. I šta onda, da brišem svoje poruke? Ajde :) Iz ličnog iskustva (znam sebe već godinama) mogu reći da sam loš za bilo kakvu funkciju, a ne bih voleo da ošljarim u dragoj mi temi. Tu je zatim i negativan saldo raspoloživog vremena, žena deca i ostalo, što bi značilo da dobijaš 'off off line' modulatora. Uostalom, ne volim da izigravam neku vlas', više volim da budem gdesident. Imam bolju ideju: makni negde kilo papira, te odštampaj celu temu o.jeziku i odnesi dr Klajnu da pogleda, pa da čujemo šta kaže čovek. Ne baš da ti sastavi vladu, nego da dâ recenziju. P.S. Kol'ko marona po obrisanoj poruci, a? Koja je tarifa? A za odbrisavanje duplo? Koliko da naplaćujem da ne napišem od koga je primer? P.P.S. Joj, ako neko shvati ozbiljno ovaj post skriptum, ode imidž.
razno.46 ndragan,
/ po opštem sudu, :) bio idealni moderator za temu 'o.jeziku', Vecu Evo ga opet! A opšti sud ima zapreminu od stotinak litara, te biste me u njemu krčkali. Nađider nekog stručnijeg, ja sve to hvatam po sluhu i osećaju, k'o dPaun kad programira. Dobra vest za obožavaoce teme o.jeziku: pretplata mi ističe 22. novembra. Loša vest: uplaćeno još godinu dana.
razno.47 ndragan,
/>> Ne čuju, dali su resign ;))) / I oni? ;) A ti bi hteo, al' ne da ZZ?
razno.48 milan,
> Loša vest: uplaćeno još godinu dana. Jao! ;))))))))))))))))))))))))))) Pl poz M P.S. Kako se gube uplatnice?
razno.49 princess,
pitaj sekretaricu O;>
razno.50 milan,
> Loša vest: uplaćeno još godinu dana. Jao! ;))))))))))))))))))))))))))) Pl poz M P.S. Kako se gube uplatnice?
razno.51 wizard,
>> P.S. Kako se gube uplatnice? Kako se gube dupli exec-i? ;)
razno.52 danko,
>> pitaj sekretaricu O;> >> Pl poz M >> P.S. Kako se gube uplatnice? > pitaj sekretaricu O;> Zaključak - Milane moraš da izvedeš sekretaricu na piće! :))))
razno.53 milan,
>>> pitaj sekretaricu O;> >>> Pl poz M >>> P.S. Kako se gube uplatnice? > >> pitaj sekretaricu O;> > > Zaključak - Milane moraš da izvedeš sekretaricu na piće! :)))) Upravo obaram rekord onoga koji je namerno obarao rekord u citiranju! Kol'ko se sećam jedan moj "neprijatelj" ;) u raspravama je kao "tužnu vest" objavio da je obnovio pretplatu pa sam ja pomislio da se oslonim na metode Zoće Sokolovića. ;)) Sa sekretaricom mi nekako deluje lepše, ama na SEZAM-u niko nikog ne vidi pa ni sekretaricu! Ne bi ja to tek tako na neviđeno! Pl poz M
razno.54 duke,
││ Sa sekretaricom mi nekako deluje lepše, ama na SEZAM-u niko ││ nikog ne vidi pa ni sekretaricu! Ne bi ja to tek tako na neviđeno! E, što ne gledaš NTV: video bi ponekad sebe (kad se spominje SLS), pomenutu sekretaricu (kad se spominje SEZAM) ... da ne spominjem više. Hoću da kažem, iako se o ukusima, kao, ne raspravlja --- možeš slobodno "tek tako na neviđeno". (Mislim, ako sekretarica ne gleda NTV i ako hoće "tek tako na neviđeno".) Pozdrav, Vlado
razno.55 spantic,
> Sa sekretaricom mi nekako deluje lepše, ama na SEZAM-u > niko nikog ne vidi pa ni sekretaricu! Ne bi ja to tek tako > na neviđeno! Prijateljski savet: isplati se i na neviđeno ( u ovom slučaju svakako :)
razno.56 veca,
>> na žalost, izostaju. :( Ipak sam pomenuo vecu ('knjizevnost' i >> 'mozgalice') Hm, evo i veca da se oglasi :) Naime, ili je moj SOR zaspao (ili ja :)) te je poruka (predlog) meni promakla :( Prihvatam da uradim sve što se pomenutih tema tiče, međutim, malo ljudi šalje svoje priloge, te bi ispalo da samo svoje radove prog- lašavam najboljim :) Doduše, u poslednje vreme se ni ja nisam baš pretrgla u slanju, bila sam u gužvi, a i dadoh tri ispita, pa se nadam da ćete razumeti zašto me nije bilo :) pozdrav veca
razno.57 milan,
>> Sa sekretaricom mi nekako deluje lepše, ama na SEZAM-u >> niko nikog ne vidi pa ni sekretaricu! Ne bi ja to tek tako >> na neviđeno! > > Prijateljski savet: isplati se i na neviđeno ( u ovom slučaju svakako :) Ti si već treći koji preporučuje sekretaricu! ;) Prihvatam, dakle. ;) Pl poz M P.S. Ama, da konkurencija nije prevelika? ;)
razno.58 ndragan,
/ P.S. Kako se gube uplatnice? Ne znam, meni se umesto toga izgubila ona poruka "vaša pretplata ističe ...". Gubitak sam lako podneo, hvala na pitanju.
razno.59 ndragan,
/ Upravo obaram rekord onoga koji je namerno obarao rekord u Nema šanse, jer ne radi se to tako - treba povaditi po jednu rečenicu iz svake poruke u lancu (hronološkim redom) pa onda lepo svima bude jasno ko na šta replicira. Međutim, ako nečiji SOR pati od hronične amnezije (amnestije?), nije dosta loše ni ovako.
razno.60 balinda,
>> P.S. Ama, da konkurencija nije prevelika? ;) I meni se tako učinilo. ;)
razno.61 isekulovic,
Imam jedan predlog, ako neko ima u obliku datoteke spisak 100 najznamenitijih Srba da baci taj spisak ovde, da vidimo koliko je njih već dobilo svoje kratke biografije u ko.je.ko. ivan
razno.62 balinda,
>> Imam jedan predlog, ako neko ima u obliku datoteke spisak 100 >> najznamenitijih Srba da baci taj spisak ovde, da vidimo koliko >> je njih već dobilo svoje kratke biografije u ko.je.ko. Ne znam koliko smo Srba do sada "obradili" ;) ali vam mogu otkriti jednu malu tajnu, mislim da će ih sigurno biti preko 1000. Dakle, ako ne pogodimo tih 100 onda ništa nismo uradili. :))) Naravno, svaka pomoć je dobro došla a naročito bi me obradovalo ako bi se neko prihvatio uloge moderatora za ovu temu. Pored ovoga, nije nužno da se zadržimo samo na Srbima jer se tema zove 'ko.je.ko'.
razno.64 balinda,
Decembar mesec je počeo a evo nekih novembarskih poruka na koje ukazuje Savet konferencije 'civilizacija': >> 4.17 5.4 8.20 9.59 13.13 >> 4.18 5.24 8.22 9.62 >> 5.26 8.44 9.66 >> 5.39 9.67 >> 5.44 9.80 >> 9.85 Podsećam vas da je naša Vlada :))) sasvim krnjeg sastava. Pošto nismo podelili sve resore (ovo mi je poznato) :) za sada su članovi, prvo dame, veca ('knjizevnost', 'mozgalice'), mnikolic ('film') i vcalic ('muzika'). Očajnički želimo da privučemo i druge koji su se pokazali dovoljno kompetentnim (i zainteresovanim!) ali izgleda da ćemo morati da "prozivamo dobrovoljce" (?) :))) Molim poštovani auditorijum da pokaže razumevanje zbog očigledne neusaglašenosti kriterujuma :( budući da 'Savet' nije kompletan. Nadam se da ćemo sledeću godinu sačekati sa svim "resorima". (?)
razno.66 cobra,
Zasto da se u ovu konferenciju ne uvede tema ASTRONOMIJA? Pozdrav P.S.Nisam siguran,mozda sam i video tu temu u nekoj konferenciji,ali ne mogu da se setim u kojoj.
razno.67 dejanr,
>> Zasto da se u ovu konferenciju ne uvede tema ASTRONOMIJA? >> P.S.Nisam siguran,mozda sam i video tu temu u nekoj konferenciji,ali >> ne mogu da se setim u kojoj. Postoji tema zvezde u konferenciji EXTRA.
razno.68 ilazarevic,
> Zasto da se u ovu konferenciju ne uvede tema ASTRONOMIJA? Postoji nauka u Civilizaciji, zatim zvezde u Extra, najzad, postoji i grupa. Grupa je nažalost puna, pa ako ima zainteresovanih može neko iz prve grupe da otvori drugu...
razno.69 smoki,
Bilo bi lepo da se nađe neka dobra duša iz grupe ASTRONOMIJA i prenese poruke ovde ili u conf Extra.
razno.70 balinda,
>> Bilo bi lepo da se nađe neka dobra duša iz grupe >> ASTRONOMIJA i prenese poruke ovde ili u conf Extra. Pa, u konferenciji EXTRA postoji prikladna tema "zvezde".
razno.71 ilazarevic,
> Bilo bi lepo da se nađe neka dobra duša iz grupe ASTRONOMIJA > i prenese poruke ovde ili u conf Extra. Drugim rečima: Gazda, pokupi sve pa zakači :) OK, verovatno kačim u EXTRA u fajlu...
razno.72 mnikolic,
> svoj žargon, nego se to još malo može izdvojiti u zaseban jezik. Zasad > bi mogla neka tema sa rečničkim jedinicama, strukturisana kao ko.je.ko. > Šta kaže civilizovani narod sa g. modulatorom i ministrima na čelu? Ideja je zanimljiva i mogla bi se izvesti. Predpostavljam da bi to malo (ili možda mnogo :) podiglo temperaturu u temi. Možda ne bi bilo loše da se formira tema 'rečnik' kao read-only, a da se u ovoj temi pretresaju prevodi jer oko toga će sigurno da bude *diskusije*. Ostaje i problem kako formatirati poruke u toj temi, ali da vidimo prvo hoće li od ove ideje biti nešto???
razno.73 balinda,
[reply na 6.197 ndragan] >> Zasad bi mogla neka tema sa rečničkim jedinicama, strukturisana >> kao ko.je.ko. Šta kaže civilizovani narod sa g. modulatorom >> i ministrima na čelu? Samo ti udri i u temi 'o.jeziku' a ako se pokaže potrebnim, neće me mrzeti da prebacim sve te poruke u novu temu. P.S. (Bojim se da, posle par dana, tema ne počne da tavori kako je, na primer, bilo sa temom 'mozgalice' čim je moderator prestao da obelodanjuje svoje.) :(
razno.74 balinda,
>> Ideja je zanimljiva i mogla bi se izvesti. Predpostavljam da >> bi to malo (ili možda mnogo :) podiglo temperaturu u temi. Ja imam jedan, još bolji, :) predlog (gotovo molbu): Da se naš dragi ndragan ipak prihvati ministarstva nad tom (eventualnom) novom temom? Ideja je njegova i sve ukazuje da bi bio idealni moderator. Jedino ostaje problem kako ga privoleti? :) >> Možda ne bi bilo loše da se formira tema 'rečnik' kao read-only, >> a da se u ovoj temi pretresaju prevodi jer oko toga će sigurno >> da bude *diskusije*. U principu sam za izbegavanje 'read only' tema, možemo i o tome, ali vredi razmisliti. >> Ostaje i problem kako formatirati poruke u toj temi, >> ali da vidimo prvo hoće li od ove ideje biti nešto??? Kao, prevashodno, korisnik računara, sklon sam zastranjenju ;) da je važniji sadržaj a da se dobar materijal uvek može preraditi na ovaj ili onaj način. Zato sam pre da se u nekakvoj temi 'recnik', makar za početak, samo tovari "meso". Ako se pokaže opravdanim možda će i Redakcija, jednog dana, napraviti "savršeni" izbor iz takve baze? :) No, videćemo šta kažu ostali a posebno me interesuje stav ndragana?
razno.75 duke,
││ Ideja je njegova i sve ukazuje da bi bio idealni moderator. Jedino ││ ostaje problem kako ga privoleti? :) Nije to nikakav problem. Pošto on zna kolike pare dobijaju moderatori treba mu samo ponuditi duplo više :-)­ Pristaće, garant. Pozdrav, Vlado
razno.76 ndragan,
/ bogzna kako dobri. (?) Zato je napravljen međumoderatorski deal / da tema 'aforizmi' pređe u ovu konferenciju. Šta si dao u zamenu? O.jeziku?
razno.77 ndragan,
/ Ja imam jedan, još bolji, :) predlog (gotovo molbu): Da se naš dragi / ndragan ipak prihvati ministarstva nad tom (eventualnom) novom temom? Dobro, ministar u senci za temu samo za čitanje. Ne očekujte da ću danonoćno bdeti nad njom, ali jednom-dvaput nedeljno ću valjda stići (kao i dosad). Problem je što odavno nisam kupio nijedan rečnik niti bilo kakvu drugu stručnu knjigu tog tipa (osim "Muke s rečima", a i to 1977.), pa ću češće zatražiti mišljenje. / U principu sam za izbegavanje 'read only' tema, možemo i o tome, ali / vredi razmisliti. Ne, zašto samo za čitanje? Neka se puni i neka rasprava bude gde jeste, a ja ću održavati nekakvu bazu, i otprilike jednom mesečno (ili ređe :) bih mogao da je pošaljem, konvertovanu u nekakav format koji bi čak i kliperaši mogli da koriste. Dakle, prihvatam da budem ministar (u senci) za rečnik.žargona (razmislite o nazivu) i o.jeziku, a što reče MNikolić, o prevodima bi i dalje valjalo u o.jeziku. Kad će već jednom izbori na sezamu, pa da nam padne vlada? :)))
razno.78 mnikolic,
> Kad će već jednom izbori na sezamu, pa da nam padne vlada? :))) Tooooooo, svi svi svi na izbore, glasajte za najbolje, dole vlada, dole crvena buržoazija, hoćemo promene... :))))
razno.79 balinda,
>> Tooooooo, svi svi svi na izbore, glasajte za najbolje, >> dole vlada, dole crvena buržoazija, hoćemo promene... :)))) Ti, bre, k'o gospođica Milentijević, pljuješ po Vladi čiji si član do malopre bio. ;)
razno.80 mnikolic,
> Ti, bre, k'o gospođica Milentijević, pljuješ po Vladi čiji si član > do malopre bio. ;) Aaaaa ne, bolji sam ja od nje ;)) Ja "pljujem" po vladi, a još uvek sam član, ili možda... Ne, ne, ma nije valjda O:>>>>>
razno.81 balinda,
>> Aaaaa ne, bolji sam ja od nje ;)) Ja "pljujem" po vladi, >> a još uvek sam član, ili možda... Ne, ne, ma nije valjda O:>>>>> :))) Ma, ne, taman posla. To je bila mala šala. Ne samo da naša vlada nije panična, ;) nego imamo i novog člana poštovanog gospodina Ndragana - Ministra za jezik i reči. :)
razno.82 balinda,
[reply na 9.234 wizard] >> Predpostavljam da će moderator konferencije CIVILIZACIJA >> u dogledno vreme da obriše sve poruke u kojima se dogovara, >> zagovara i predlaže razmena video kaseta radi neovlašćenog >> presnimavaja i piratizovanja, budući da je to u suprotnosti >> sa Ugovorom i principima koji se na Sezamu zagovaraju i vladaju. >> >> Ili nas sve obavestite da ti principi više ne važe. ;) Sve poruke koje na bilo koji način nisu u skladu sa Ugovorom koji je sklopljen sa Sezamom biće razmotrene i eventualno obrisane pogotovo ukoliko se radi o svesnoj nameri da se Ugovor krši. Za one slučajeve kada je do "prekršaja" došlo nepažnjom ili neznanjem, za početak je dovoljno i upozorenje. (?) Budući da nisam stekao utisak (bar za sada!) da se radi o dogovaranju radi "neovlašćenog presnimavanja i piratovanja" video kaseta, molim poštovane korisnike da i ubuduće odustanu od takvih, eventualnih, namera. Dovoljno je razgovarati o "zajedničkom" gledanju i razmeni utisaka. ;)
razno.83 banusko,
>**> Budući da nisam stekao utisak (bar za sada!) da se radi o >**> dogovaranju radi "neovlašćenog presnimavanja i piratovanja" >**> video kaseta, molim poštovane korisnike da i ubuduće >**> odustanu od takvih, eventualnih, namera. Dovoljno je >**> razgovarati o "zajedničkom" gledanju i razmeni utisaka. ;) Nemo' da ovo neki shvatu pogrešno ......8) Imam jedan problemčić : Strašno jaaaakoooooo tražim neke filmove, od jednog režisera. Filmovi su zadnji put gledani u bioskopima pre oko 10 , ako ne i više godina. Na kasetama ih nema, preko televizije su išla dva filma tog režisera i to dosta davno (naravno-imam obadva). Kod domaćih distributera ih nema. E pitanje je sledeće. Da li mogu (Ugovor!) i na koji način da se raspitam preko SEZAM-a da li još neko od korisnika ima taj film, ne bih li na taj način došao do njega, da bih ga pogledao. I pitanje broj 2: Da li film koji je 'išao' na TV (Javno prikazivanje), pa odatle snimljen, može biti sa tog snimka dalje presnimljen za kućno prikazivanje i da li je to piratovanje? Ako te ne mrzi da mi daš odgovor, sa posebnim osvrtom na prvo pitanje, pa da svi budemo načisto šta se sme, a šta ne sme u vezi filmova. P.S. Ako mene pitaš, mislim da se kaseta može POZAJMITI od člana SEZAM-a članu SEZAM-a na gledanje i da to nije piratovanje. Pozdrav.
razno.84 peca.st,
!-> E pitanje je sledeće. Da li mogu (Ugovor!) i na koji način da !-> se raspitam preko SEZAM-a da li još neko od korisnika ima taj !-> film, ne bih li na taj način došao do njega, da bih ga !-> pogledao. I pitanje broj 2: Da li film koji je 'išao' na TV !-> (Javno prikazivanje), pa odatle snimljen, može biti sa tog !-> snimka dalje presnimljen za kućno prikazivanje i da li je to !-> piratovanje? Nigde ne napisa koji ti film treba. (osim ako ovo sve nije bilo da bi zezao moderatora :))))) P e C a
razno.85 balinda,
>> E pitanje je sledeće. Da li mogu (Ugovor!) i na koji način >> da se raspitam preko SEZAM-a da li još neko od korisnika >> ima taj film, ne bih li na taj način došao do njega, da >> bih ga pogledao. I pitanje broj 2: Da li film koji je >> 'išao' na TV (Javno prikazivanje), pa odatle snimljen, >> može biti sa tog snimka dalje presnimljen za kućno >> prikazivanje i da li je to piratovanje? >> Ako te ne mrzi da mi daš odgovor, sa posebnim osvrtom >> na prvo pitanje, pa da svi budemo načisto šta se sme, >> a šta ne sme u vezi filmova. >> >> P.S. Ako mene pitaš, mislim da se kaseta može POZAJMITI >> od člana SEZAM-a članu SEZAM-a na gledanje i da to nije >> piratovanje. Taman posla da me mrzi da ti odgovorim. No, čini mi se da bi ova rasprava mnogo bolje legla, recimo, u konferenciju SEZAM. (?) Ideja je da SEZAM ni na koji način ne pospešuje nezakonite stvari kao što je piratovanje svake vrste. Po mom skromnom sudu, sve što se može oceniti kao "razgovo o" a ne "dogovor za" sasvim je dozvoljeno. (Cinici bi rekli da je za "razgovor za" predviđena privatna pošta.) ;))) Međutim, merodavno pravno tumačenje ipak bih ostavio nekome iz Uprave ali ko zna prati li iko od njih ovu konferenciju? ;)
razno.86 robert,
<:> broj 2: Da li film koji je 'išao' na TV (Javno prikazivanje), pa <:> odatle snimljen, može biti sa tog snimka dalje presnimljen za <:> kućno prikazivanje i da li je to piratovanje? Ma ko te pita bre, kad je TV najveći pirat u ova vremena. Samo ti reci šta ti treba i ne se sekiraj.
razno.87 balinda,
>> Nigde ne napisa koji ti film treba. (osim ako ovo sve nije >> bilo da bi zezao moderatora :))))) Moderator je plaćen da trpi zezanjâ. :)))
razno.88 banusko,
>**> Međutim, merodavno pravno tumačenje ipak bih ostavio nekome >**> iz Uprave ali ko zna prati li iko od njih ovu konferenciju? >**> ;) Oh, pa nisam to napisao u želji da počinjem raspravu ili da budem neprijatan. Stvarno mi interesuje, da li ugovor 'sankcioniše' (moderne li reči) potragu za filmovima koji su retki, a želeo bih da ih pogledam ? OBRATI PAčNJU RUMENKA, ne da ih presnimim , samo da ih pogledam...... Pozdrav.
razno.89 darone,
>> eventualnih, namera. Dovoljno je razgovarati o >> "zajedničkom" gledanju i razmeni utisaka. ;) Ovde se valjda podrazumevaju samo muško - ženske transakcije kaseta? :))) darone
razno.90 balinda,
>> Ovde se valjda podrazumevaju samo muško - ženske >> transakcije kaseta? :))) Ne, Sezam se neće mešati u navike svojih korisnika. ;)))
razno.91 skoprivica,
(nisam znao koji deo da citiram, pa evo...) Po nekom mom misljenju, svako presnimavanje za privatnu upotrebu (kucno gledanje) je dozvoljeno, i to (ja licno) ne smatram piratstvom, Aje... CTEBO.
razno.92 balinda,
Uz najlepše želje u Novoj godini, imam čast da obajavim da se naš 'Savet' kadrovski ojačao. (Uz to, dobili smo, u proseku, i po koji kilogram više.) ;))) Elem, za sada smo se zadržali na ovom spisku: >> Vesna Denčić (veca) književnost, aforizmi >> Miloš Nikolić (mnikolic) umetnost, film >> Vlada Ćalić (vcalic) muzika >> Dragan Nedeljković (ndragan) o.jeziku, rečnik >> Milan Božić (milan) istorija, filozofija >> Dražen Pantić (drazen) nauka Doduše, podela tema je, u izvesnoj meri, provizorna tako da se slušaju, pa u velikoj meri i uvažavaju, i drugačija mišljenja. Naravno, grupa nije zatvorena i dobrodošla je svačija želja da nam u vođenju ove konferencije pomogne. Evo šta je Savet odabrao tokom proteklog meseca: religija: 2.246 mvuletic: Prikačen fajl o budizmu 2.287 balinda: Najvažniji datumi Iz Crkvenog kalendara za prostu 1993. godinu: umetnost: 4.19 cobra: Repertoar Narodnog pozorišta (od 15.12.92.) književnost: 5.55 inesic: Kratka autorska priča 5.67 feniks: Prevod pesme "IL PLEURE DANS MON COEUR" o.jeziku: 6.182 squsovac: Fajl: IZREKE.ZIP ko.je.ko: 8.96 vesna: Kratki životopis Svetog Nikole film: 9.130 robert: Kratka biografija i filmografija Luisa Bunjuela 9.167 bbaja: Prvi deo arhive sa bazom podataka za oko 4000 filmova 9.168 bbaja: Drugi deo arhive sa bazom podataka za oko 4000 filmova 9.212 squsovac: 40. YU festival dokumentarnog i kratkometražnog filma 9.215 squsovac: Informacija o ovogodišnjim Grifitovim nagradama za film 9.250 squsovac: Informacija o procenama filmske produkcije za 1993. god. 9.268 mnikolic: Izvodi iz diskusija: Luis Bunjuel - Anđeo istrebljenja (El Angel Exterminador, 1962) muzika: 10.158 zorani: Fajl sa tekstovima grupe R.E.M. 10.159 vcalic: Fajl sa akordima nekih pesama grupe R.E.M. aforizmi: 11.2 adiklic: autorski aforizam 11.4 veca: aforizam Slobodana Simića razno: 14.64 balinda: Preporučene poruke iz novembra meseca
razno.93 balinda,
[reply na 13.171 mjova] >> ma da, ovo bi moglo u posebnu temu, ako neko ne prati baš ovu ;). Zato ide tzv. "mesečni bilten" (nije to što si pomislio) ;) a ovo je bilo samo malo ekstenzivnije podsećanje samo na tu temu tako da, ako neko ne prati temu, neće previše izgubiti jer ga očigledno preterano i ne interesuje :) a osnovne stvari i onako ima u biltenu. (Tako bi bar trebalo da bude, do tada je potrebno strpljenje.) :) >> ponešto može i u viceve (Dancig Bar u Gospođincima. ;) Slažem se. :) U stvari sve bi ovo moglo u viceve da nije ovoliko dosadno i besmisleno. ;>
razno.94 ndragan,
Kao nadležni i (ag)resorni ministar za jezik i ostalne verbalne pojave, oglašavam se opet sa mesečnim biltenom. Ovog meseca je bila poprilična gužva u (o.)jeziku; teškom mukom izdvojih najznačajnije poruke koje vredi pročitati, makar naknadno. Ipak, toplo preporučujem da se pročitaju poruke po redosledu odgovora, jer su jezičari ovog meseca bili, uprkos svemu (*), dobro raspoloženi. 6.247 duke: prilog o naglascima (Beograd naspram Gornjeg Milanovca) "Za srpski jezik kaže se da ima 4 akcenta i jednu neakcentovanu dužinu." 6.258 milan: o ugrađenom razlikovanju voća i povrća u množini 6.290 nbatocanin: prilog na istu temu iz "Lingvističkih ogleda" (Milka Ivić). 6.304 duke: Nego, evo ukratko o voću i povrću u izvedbi M. Ivić. 6.305 duke: " BORANIJA, BURANIJA f (ar.) ... < tur. borani " 6.348 duke: završni udarac u raspravi o brojevima do 5 (kako izaći na kraj sa petorima devojkama) 6.352 max.headroom: Biksi kao znak interpunkcije i stanja duše 6.361 ndragan: višejezične složenice, evo zašto ne leže 6.366 mjova: strane reči u nazivima firmi 6.375 ilazarevic: "jel je" ili "jer je" i kada 6.380 lovro: zašto koturaljke nisu rolšule (*) 'uprkos svemu' mi se urezalo u pamćenje kao jedan od smerokaza iz knjiga Danila Kiša.
razno.95 ndragan,
Rečnik: Ovog puta je bilo malo poruka koje bi se dale izdvojiti za bilten - zato je bilo dobrih dijaloga. Biser meseca, naravno, prvi: 13.163 skukrika: novi prilozi za bibliografiju novozbora (članak iz Hrvatskog Osmerca na korienskom): "ureda za skrb uporabitelja njihovog uslužnika u svezi..." 13.173 balinda: može li biti neke vajde od novozbora 13.176 ndragan: prva rečnička odrednica je "kobasica" 13.177 ndragan: kućni rečnik iz firme, fajl uz poruku; slede uputstva za formatiranje sira 13.196 ndragan: 'odbrisati' umesto 'undelete-ovati' 13.207 duke: 'odbrisati', a u praksi? 13.222 snemcev: Najveći broj koji ima ime je 10ž72, a zove se gungol.
razno.97 dejanr,
Ovo upravo pročitah: Sa februarskim brojevima u Sloveniji prestaje da izlazi mesečnik "Mikijev almanah" i tromesečnik "Diznilend". Do prekida dolazi zbog uskraćivanja licencnih prava Diznijeve kompanije Gornjomilanovačkim "Dečjim novinama", sa kojima je Slovenački izdavač Diznijevih izdanja "Kaligra" imao ugovor. Direktor "Kaligre" Leo Korelc pokušao je da novu licencu dobije od Diznijevog predstavništva u Grčkoj, koje "pokriva" bivšu YU, ali mu je rečeno da tiraž od 13.000 primeraka "Mikijevog almanaha", koliko se proda na Slovenačkom tržištu, nije zanimljiv za Diznijevu kompaniju.
razno.98 balinda,
Savet je malo okasnio u izboru najzapaženijih poruka tokom meseca januara, tako da ste već imali prilike da *ovde* pročitate biltene za teme 'o.jeziku' i 'recnik'. (To su poruke: 14.94 i 14.95) Kao novost, žiri u sastavu: Vesna Denčić (veca), Miloš Nikolić (mnikolic), Vlada Ćalić (vcalic), Dragan Nedeljković (ndragan), Milan Božić (milan), Dražen Pantić (drazen) i Dejan Balinda (balinda), nudi i prikačeni fajl sa svim izabranim porukama. U ZIPu se nalaze sledeće poruke (pored onih na koje je ukazano u porukama 14.94 i 14.95): filozofija: 1.6 milan: Uvodni tekst za raspravu o paradoksima 1.7 nikolas: Istinitost iskaza tipa "Ja lažem!" 1.13 vsasa: "Mačka sa 10 repova" i Raselov paradoks 1.16 drazen: Iskaz "Ja uvek lazem" kao meta-iskaz 1.17 adiklic: "Paradoks berberina" 1.18 peca.st: "Ja lažem!" i rasprava o samoreferenci 1.19 lovro: "ONO STO PISE NA DRUGOJ STRANI JE ISTINA", "ONO STO PISE NA DRUGOJ STRANI JE LAZ". 1.20 dejanr: Ideja o meta iskazima kao ideja iz nužde 1.24 nikolas: Zlovolja laika prema logici 1.29 peca.st: Da li tekst koji ima dve greške a mi tvrdimo da ima tri sadrži još jednu grešku? 1.30 milan: Aristotel i pojam metafizike. 1.32 drazen: odgovor na 1.24 uz pominjenje Stipe Šuvara 1.33 milan: formalizacije i matematizacije paradoksa iz poruke 1.24 1.42 duke: Dobar i pregledan primer formalizacije paradoksa "Ja lažem!" religija: 2.294 ladislavs: Božićna čestitka koja izaziva sasvim neočekivano otkriće 2.295 lovro: "Zar postoje 3 kalendara: gregorijanski, viktorijanski i julijanski?" 2.296 squsovac: "Zna l' neko jel još neka pravoslavna crkva osim SPC ostala na ovom moronskom kalendaru?" 2.302 nkbog: "Da li je moronski to je vec diskutabilno." 2.303 ladislavs: Demant postojanja "viktorijanskog" kalendara 2.305 milan: podrobno objašnjenje razlike između gregorijanskog i julijanskog kalendara. 2.304 peca.st: "Vaistinu se rodi" ili "Vo istinu se rodi" 2.306 milan: "To je, malo modernizovan, glagol iz crkvenoslovenskog jezika." 2.329 duke: Kompetentno o crkvenoslovenskom jeziku umetnost: 4.23 zokalezic: Atelje 212 - repertoar za februar '93 4.24 zokalezic: JDP - repertoar za februar '93 4.25 zokalezic: Zvezdara teatar - repertoar za februar '93 4.26 zokalezic: Narodno pozorište - repertoar za februar '93 književnost: 5.70 bcetina: VREME NIŠTA NE REŠAVA pesma čorža Bresansa (prevod Bate Karapešića) 5.73 solomus: STEPENICE KA NEBU Branka Kranjac istorija: 7.7 dgavrilovic: Ratovanje cara Iraklije na dva fronta i propast Vizantije ko.je.ko: 8.140 balinda: Mihailo Petrović (Mika Alas) film: 9.310 squsovac: U predvorju Oskara '93 aforizmi: 11.9 broker: aforizam Slobodana Simića 11.11 veca: autorski aforizam 11.14 ndragan: autorski aforizam 11.16 veca: aforizam Aleksandra Baljka 11.24 veca: aforizam Milana Beštića razno: 14.92 balinda: Preporučene poruke iz decembra meseca jan93civ.zip
razno.99 max.headroom,
> bivšu YU, ali mu je rečeno da tiraž od 13.000 primeraka "Mikijevog """""" Ja sam na B92 čuo da je tiraž bio 9000 primeraka. :)
razno.100 max.headroom,
Da li neko namerava da otvara temu "psihologija", a ako ne, da li već postoji istoimena grupa?
razno.101 veca,
>> Da li neko namerava da otvara temu "psihologija", a ako ne, da li >> već postoji istoimena grupa? Mogu ja da je otvorim, ukoliko je nema. Ima li još zainteresovanih?
razno.102 wizard,
>> Mogu ja da je otvorim, ukoliko je nema. Ima li još zainteresovanih? Postoji, grupu je osnovao rjovic. Aktivnost je otptilike na nivou aktivnosti grupe 'veca'. :( A i Relja se retko javlja... Otvori, ako umeš da animiraš ljude da pišu. :)
razno.103 solomus,
■>> Da li neko namerava da otvara temu "psihologija", a ■>> ako ne, da li već postoji istoimena grupa? ■ Mogu ja da je otvorim, ukoliko je nema. Ima li još ■ zainteresovanih? Slušajte (khm, čitajte) ovamo: Zašto psihologija, zašto grupa, ... Veoma snažno i ozbiljno predlažem: Nova konferencija : HOD.KA.SEBI Teme : 1. san 2. život 3. ko_sam_ja 4. smisao 5. smrt 6. strah 7. ... Primisao 1 - "pa postoji CIVILIZACIJA.2:religija;filozofija;književnost" Primisao 2 - "pa zar još i time da se zamaram u svom ovom jadu i strahu" Primisao 3 - "ajd` da vidimo šta će tu biti, možda bude i zabavno nešto" Primisao 4 - "a, interesantno, tu će da padnu sofisticirane, intelektom i duhovnošću protkane reči za moju gladnu inteligenciju " Ako našu primisao pronađemo u kategorijama 1-4 možda je najpametnije zaboraviti i samu ideju ali ako ...
razno.104 max.headroom,
> Mogu ja da je otvorim, ukoliko je nema. Ima li još zainteresovanih? Javljajte se, ljudi. Spuštaću zanimljive delove Frojdove i Adlerove literature. Come on!
razno.105 lovro,
­=- Javljajte se, ljudi. Spustacu zanimljive delove Frojdove i ­=- Adlerove literature. Come on! Mislim da je ideja sasvim na mestu.
razno.106 tigor,
>> Primisao 1 - "pa postoji CIVILIZACIJA.2:religija;filozofija;knjizevnost" >> Primisao 2 - "pa zar jos i time da se zamaram u svom ovom jadu i strahu" >> Primisao 3 - "ajd` da vidimo sta ce tu biti, mozda bude i zabavno nesto" >> Primisao 4 - "a, interesantno, tu ce da padnu sofisticirane, intelektom i duhovnoscu protkane reci za moju gladnu inteligenciju " >> Ako nasu primisao pronademo u kategorijama 1-4 mozda je najpametnije >> zaboraviti i samu ideju ali ako ... Zvuci bolno ali nalazim sebe u 1.b - "pa postoji CIVILIZACIJA.2:razno" koja preti da ozbiljno popuni date praznine. Za neke "zasebne" duhovnoscu protkane reci, sledi: 1. san 0 novih 0 2. zivot 0 novih 0 (...) 7. ... Dakle, ja sam ZA! ;)
razno.107 max.headroom,
> Zašto psihologija, zašto grupa, ... """"""""""" Psihologija svakodnevnog života je, što bi rekao Frojd, ono što srećemo svakog bogovetnog dana. Naravno da Frojd sa svim tim stvarima nema nikakve veze, on je tu samo da skrene pažnju Jungovcima ;) Ono što ti želiš je relativno sofisticirana filozofska rasprava "o pitanjima života, smrti, i još koječega", dok smo se ja i Veca razumeli drugačije (?) U grupi "psihologija" je izlišno postavljati takva pitanja, jerbo su odgovori isuviše nesofisticirani, i ne mogu da idu u konferenciju - bez zvezdica :)
razno.108 solomus,
■■ Zvuci bolno ali nalazim sebe u 1.b - "pa postoji ■■ CIVILIZACIJA.2:razno" koja preti da ozbiljno popuni date ■■ praznine. Za neke "zasebne" duhovnoscu protkane reci, sledi: ■■ 1. san 0 novih 0 ■■ 2. zivot 0 novih 0 ■■ (...) ■■ 7. ... ■■ ■■ Dakle, ja sam ZA! ;) Kaznio si me ovim rečima. Hvala ti (?). Zaslužio sam. Ipak tvoje ZA nije ono što bi bilo moje ZA.
razno.109 solomus,
■■ Psihologija svakodnevnog života je, što bi rekao ■■ Frojd, ono što srećemo svakog bogovetnog dana. Naravno ■■ da Frojd sa svim tim stvarima nema nikakve veze, on je ■■ tu samo da skrene pažnju Jungovcima ;) Ono što ti ■■ želiš je relativno sofisticirana filozofska rasprava ■■ "o pitanjima života, smrti, i još koječega", dok ■■ smo se ja i Veca razumeli drugačije (?) U grupi ■■ "psihologija" je izlišno postavljati takva pitanja, ■■ jerbo su odgovori isuviše nesofisticirani, i ne mogu da ■■ idu u konferenciju - bez zvezdica :) Hvala ti za pet minuta smeha u vezi odnosa Frojd-Jung :)))). Rado bih prihvatio poziv u grupu "psihologija" i isto tako rado umanjivao rok trajanja tastera "*" :) ali ... Kažes "o pitanjima života, smrti i jos koječega". Plašim se implikacija kombinacije tri pojma među navodnicima ako pojam "koječega" većina nas rado lepi uz prethodna dva (*erem, jel` da ?). Mi bežimo, stalno bežimo umesto da stanemo i pogledamo ... i ugledamo ... Zajedno ćemo možda lakše da stanemo ...
razno.110 balinda,
[reply na 2.422 ladislavs] >> Pošto bi Sezam signalizirao da sam ja pogrešio, proizlazi >> da je Sezam nešto zabrljao. Da li se ovo već događalo? Događalo se, i nije Sezam nego ja. :) Bojim se da će se i ubuduće, povremeno, događati. :( Naime, kada neka poruka "preti" da postane važan kamen temeljac za razvitak diskusije u pravcu koji više tematski ne odgovara, najuputnije je preusmeriti poneku poruku drugde. Pošto nemam permanentni on-line pristup, :) svi koji su se javili umeđuvremenu ne znaju za update koji je izvršen nakon takve promene. Dakle, sa stanovišta Sezama sve je u najboljem redu i svako ko se posle toga javi, misli da je ta poruka oduvek bila tu, "stradaju" samo oni "srećnici" koji su brži od moderatora. :))) Zato, pre nego što se odlučim da neku poruku editujem pogledam *i* na to sa kojim zakašnjanjem to imam nameru da uradim, pa ako je značajno, ponekad, i odustanem. Gotovo redovno takva odluka bude pogrešna, :( jer dobro istoreadirana ;) poruka u odgovarajuću temu najčešće bude najbolji signal za rasplamsavanje diskusije. Ovoga puta, reč je o skretanju dela diskusije iz religioznih u arhitektonske vode. Dakle, izvin'te me, mada je bilo namerno! :)))
razno.111 solomus,
■■■■ Veoma snažno i ozbiljno predlažem: ■■■■ ■■■■ Nova konferencija : HOD.KA.SEBI ■■■■ ■■■■ Teme : 1. san ■■■■ 2. život ■■■■ 3. ko_sam_ja ■■■■ 4. smisao ■■■■ 5. smrt ■■■■ 6. strah ■■■■ 7. ... Molim za mišljenje dva Dejana (moderator & sysadm). žinjenica je da Sezam u sebi sadrži ogromnu količinu inteligencije naroda ovog podneblja. Zar nije tužno ne usmeriti makar trun te inteligencije na tragove koji ne ostavljaju otisak na zemlji ...
razno.112 solomus,
■■■■ Događalo se, i nije Sezam nego ja. :) A ti li si to :))). Ej, Ladislave, nismo u twilightzone nego u balinda_zone :))). Nije mi baš jasno ono "istoreadirana" al` nema veze. ■■■■ Dakle, izvin'te me, mada je bilo namerno! :))) Ajd` sad al` drugi put nemo` :)))))).
razno.113 ssokorac,
─┼┤ Ajdž sad alž drugi put nemož :)))))). E, please, stavi ' umesto ž, vidi kako izgleda :).
razno.114 balinda,
>> Nije mi baš jasno ono "istoreadirana" al` nema veze. Mala, bezazlena šala na račun žestine diskutanata. "moderator" -> "toreador" :) >>>> Dakle, izvin'te me, mada je bilo namerno! :))) >> >> Ajd` sad al` drugi put nemo` :)))))). Evo, neću. :) Nisam ni slutio da je tema 'religija' toliko čitana pa se danima ne smiruje "pogrešno" repliciranje. Tako mala intervencija (samo jedna poruka je prebačena!) ovoga puta je proizvela takve posledice, :( a događa mi se (čak vrlo često!) da izeditujem i preusmerim pola tuceta poruka pa da to niko, čak, i ne primeti. Evo danima, pokušavam da minimalizujem "haos", ali ne vredi, uvek se još neko javi koji više veruje svom SORu nego Sezamu. :) Zato imam predlog: Zaboravite šta vam kaže SOR, Sezam je stariji. :)))
razno.115 ladislavs,
Solomus> Ej, Ladislave, nismo u twilightzone nego u balinda_zone > :))). Balinda> ■■■■ Dakle, izvin'te me, mada je bilo namerno! :))) Da, a Balinda, izgleda, nema nameru da tu nešto menja ;>>. ciLa.
razno.116 balinda,
[reply na 2.467 solomus] >> 3. Balinda, jel` vidiš kakva si sve sranj* napravio >> s` tim tvojim preusmeravanjem diskusija ;))). Vidim, vidim, i gorko se kajem. :))) Od sada pa nadalje, predlažem da imamo samo jednu konferenciju pod nazivom RAZNO, i u njoj samo jednu temu, pogađaš, 'razno'. :))) P.S. Ovo je moj prastari predlog koji nikako da se usvoji: Ništa konferencije, ništa teme, postreljati moderatore :) i samo razno, razno, razno...! :)))
razno.117 balinda,
>> Da, a Balinda, izgleda, nema nameru da tu nešto menja ;>>. Ako je to pitanje da li bih potpisao, lako vam mogu reći: Ne bih! Ja sam u čamcu mnogosedu. :)
razno.118 solomus,
■■■■ E, please, stavi ' umesto ž, vidi kako izgleda :). Nije ni vreme ni mesto ali da razjasnim da imam custom2 raspored i da sa moje strane gledano tvoje ž je meni `. Ne znam gde na putu između naših monitora dolazi do zbrke ??? Sorry !
razno.119 solomus,
■■■■ Mala, bezazlena šala na račun žestine diskutanata. ■■■■ "moderator" -> "toreador" :) "diskutant" -> "bik" :)))))) E, fala, fala :))).
razno.120 solomus,
Izvini !
razno.121 balinda,
>> Izvini ! Pogledao sam poruku na koju se odnosi tvoja replika, i ne videh zašto se izvinjavaš, no nema veze. Dakle: Nema na čemu. :)
razno.122 paki,
­> Ne znam gde na putu između naših monitora dolazi do zbrke ??? Na SEZAMu, na YUSCII-ju je ona crta pored ENTERa sasvim OK, a ona crta pored broja 1 je ž (žaba). Tako da vrrrrrlo ružno izgleda, recimo, ovo: "Alž zamalo". Dok "Al' zamalo" izgleda super :) Tj. ne kucaj crtu pored 1 ako ti nije baš nužno, please. Ovo se odnosi i na ostale: ja ne ubacujem znakove 1/2, 1/4 itd. jer znam da će ružno izgledati onima sa Ražunari rasporedom, pa nemojte ni vi nama YUSCIIjašima da zagorčavate ekran :))
razno.123 wizard,
>> Ovo se odnosi i na ostale: ja ne ubacujem >> znakove 1/2, 1/4 itd. jer znam da će ružno izgledati onima sa Ražunari >> rasporedom, pa nemojte ni vi nama YUSCIIjašima da zagorčavate ekran :)) To bi *svima* izgledalo ružno zbog toga što je interni Sezamov raspored "Računari".
razno.124 solomus,
■■■■>> Izvini ! ■■■■ Pogledao sam poruku na koju se odnosi tvoja replika, i ■■■■ ne videh zašto se izvinjavaš, no nema veze. Dakle: Nema ■■■■ na čemu. :) Elem, izvinjenje se odnosi na frku koju sam napravio oko frke koju si napravio radi zbog tog tvog toreadisanja :). Elem opet, pogleda li ti uopšte message 14.111 ?
razno.125 balinda,
>> Elem opet, pogleda li ti uopšte message 14.111 ? Ako nisam, onda makar sad jesam. :) Šalim se, pročitao sam ali.... Uvođenje novih tema sasvim je jednostavan postupak, no opravdati ga nije lako. Da li naslov neke teme u potpunosti odgovara diskusiji, nalazim da i nije toliko bitno. U tom smislu, na primer, "psihološki razgovori" :) mogu se voditi u, recimo, temi 'filozofija' mada, formalno gledano, nije im tu mesto. Spisak tema koji si ti predložio brzo bi iscrpeo tehnička ograničenja sistema (o nepraktičnosti da i ne govorimo) a ne bi doneo previše dobroga. Bilo bi sijaset sličnih tema koja bi cepale raspravu i dovodile u nedoumicu korisnike. Zato sam zauzeo stav da su naslovi tema samo putokazi a ne granični prelazi. No, ako nekakva diskusija (u dužem periodu aktivna, pogotovo ako je podržana od većeg broja korisnika) pokaže da se neka nova tema može održati, drago će mi biti da je uvedemo. Do tada, piši ti sasvim lepo tamo gde ti se čini najpribližnijim, to je važno a za formu ćemo lakše, zar ne?
razno.126 zolika,
Nije mali oglas, al' može valjda i ovde da stoji: Molio bih nekoga sa Sezama ko je član Biblioteke britanskog saveta da ode u istu i da se ljubazno raspita koja je od sledeće tri knjige NAJTANJA: 1. Daphne du Mauriac : JAMAICA INN (Simplified version) 2. Agatha Christie : 4.50 TO PADDINGTON 3. Graham Green : THE THIRD MAN Ko to uradi najlepše bih ga molio da mi ostavi mail, da se dogovorimo šta da radimo dalje... Unapred zahvalan, Zolika
razno.127 balinda,
[reply na 6.461 inesic] >> Uzgred, kad pomenuh moderatora, šta je s balindom? >> Je l' živ il' se samo pravi mrtav? Da li je uzeo >> godišnji odmor ili mu je istekla pretplata? Da l' >> zna neko? Evo, znam ja. :))) Veoma sam polaskan što nakon jedva dva dana moje bolesti ovde se već primetilo izvesno odsutvo. To pomaže mojoj ličnoj sujeti ali i pokazuje da moderator nije dobar kada se njegovo nedovoljno prisustvo odmah primetiti. :(((
razno.128 balinda,
Evo o čemu smo razgovarali tokom februara meseca: filozofija: 1.74 acka: Malo psihologija u temi filozofija: ego, superego i alterego. religija: 2.413 ndragan: "Najgore što može da se desi sa željama je da počnu da se ispunjavaju same od sebe." 2.431 milan: Razlike u crkvenoj umetnosti dvaju glavnih konfesija hrišćanstva ne mogu se prepisati razlici u učenjima. 2.434 balinda: Odgovor na 2.431. Možda su razlike između ovih konfesija nepremostive, ali razlike u rečenom nisu. 2.447 ladislavs: Dovodi u pitanje veru u reinkarnaciju: "Ukoliko ja želim da postanem engleski kralj, mogu da se ubijem želeći, ali džabe kad se ne prezivam Windsor ;)." 2.448 alenin: Zanimljiv i informativan prikaz verske sekte Kvekera 2.466 ladislavs: Dopuna 2.448 2.464 squsovac: Praktično istraživanje poznavanja verskih razlika kod Srba i Hrvata. Rezulatat katastofalan - niko nema pojma. Nije ni čudo što se koljemo. 2.465 dgavrilovic: Zanimljiv i poučan tekst o Tridentskom saboru Katoličke i Pravoslavne crkve. 2.504 ilazarevic: "Otpornost istočnjačke filozofije i njihovih religija (uopšteno govoreći) pokazala na delu kada su im "u goste" stigli "iskvareni zapadnjaci"." 2.541 inesic: Kritika pretencioznosti Krišne i tome sličnih istočnjačkih religija. 2.578 ndragan: "Ja uporno tražim nekog ko će mi iz svih tih, raznoraznih, istočnih pogleda na svet iščupati nekoliko ključnih rečenica, napisanih nekim razumljivim jezikom." 2.607 cobra: Hrabar pokušaj da stane na rep bezobzirnim militantnim ateistima. književnost: 5.78 veca: priča RUŠENJE POETIKA NA OBIžNIM, MALIM LJUDSKIM SLABOSTIMA Ivana Hrga 5.90 veca: Pomen Desanki Maksimović, pesma žEčNJA U TUĐINI 5.91 zolika: PESNIKOV BLAGOSLOV, Desanka Maksimović o.jeziku: 6.389 viktor: Potraga za subjektom: "Iz sobe se culo samo decije duboko disanje." 6.421 duke: U srpskom glagolu je prisutan lično-vremenski morfem (LVM). 6.416 duke: Kako glasi glagol kojim se označava radnja koju VRŠI mašina u Banatu zvana VRŠALICA? 6.419 tigor: Mnogo neki bezobrazan glagol! I podlozan neuspehu... ;) 6.425 zolika: Vrši, vršimo, vršite, vrše? 6.426 tigor: U slučaju trećeg lica množine nailazimo na: vrš(id)u. 6.437 ndragan: "a jel sad treba da ga objesidu?". 6.394 duke: Ima li pravila u distirbuciji parova tipa KOMPRESIJA - KOMPRIMOVATI 6.404 didldi: Pazi ovo prvi put da su se u necemu slozili u konferencijama. Nemogu da verujem :)))))) ...čak i po tome što niko nije reagovao na 'nemogu'. 6.420 janko: Violet -- small plant with sweet-smelling flowers; Violate -- break, act towards ... without respect, rape 6.422 dejanr: Kao mali dokaz, evo biltena sa BIX-a: 6.423 skoprivica: Mozda su hteli da kazu da ce Prijatelji prijatelja da te naplave ? 6.427 veca: Okupili ili Sakupili smo se povodom... 6.428 wizard: Dugo smo se skupljali (sa poda?). :) 6.430 squsovac: Sakuplja se lišće, zrnevlje, novac..., 6.432 veca: Mnogo ljudi govori sakupili, stalno ih ispravljam, 6.433 adiklic: gledali "na televizoru", 6.434 tigor: Definitivno OKUPILI! 6.435 ilazarevic: "Sakupljanje" me neodoljivo podseća na nabadanje listova 6.436 dr.grba: Ima na televizoru nova serija emisije 6.438 tigor: - to je DejanovoR... :) ? 6.440 balinda: odavno rešili. Kaže se: "Dejranovo". :) 6.443 darone: ">> Potpitanje:" - Zar nije podpitanje? 6.446 skoprivica: se ne upotrebljava kod reci tipa preDSednik, 6.448 ndragan: dobijamo 'demokracki izabranog precednika'. 6.450 ssokorac: I na kraju, još jedna potraga za subjektom: "Njoj su lili potoci suza niz podbule obraze." 6.452 nikolas: Njoj - logički subjekt (= subjekat koji nije u nominativu) 6.458 duke: potoci suza = subjekat istorija: 7.12 ladislavs: Hvale vredan pokušaj jednog skoro Tojnbijevskog tumačenja istorije. film: 9.345 mnikolic: Osvrt na film "Shattered" (Do potpunog uništenja) 9.347 mnikolic: Osvrt na film "Player" (Igrač) muzika: 10.262 kuki: U priloženoj datoteci su tekstovi najpoznatijih pesama grupe QUEEN. 10.271 vcalic: Tekstovi grupe Nirvana sa albuma Nevermind. 10.275 vcalic: U priloženoj datoteci su ekstovi grupe Metallica sa svih njihovih albuma. 10.278 kuki: U priloženoj datoteci su tekstovi grupe Red Hot Chilli Peppers sa albuma "Blood, Sugar, Sex, Magik" i "Mother's Milk". 10.301 kuki: U priloženoj datoteci su neki tekstovi dueta Simon & Garfunkel. 10.303 vcalic: U priloženoj datoteci su tekstovi grupe The Doors sa svih njihovih albuma, izuzev "Strange Days". 10.304 vcalic: U priloženoj datoteci su tekstovi grupe Led Zeppelin sa svih njihovih studijskih izdanja osim "Presence" i "Coda". 10.320 vsasa: U priloženoj datoteci je tekst pesme Sound Of Silence dueta Simon & Garfunkel. 10.359 dr.grba: Rasprava o vrstama tzv. akustičnih gitara. aforizmi: 11.26 veca: aforizam Milana Beštića recnik: 13.229 mladenp: jedna jarda = tri stope. ;) 13.230 milan: milijarda je prema tome dugačka tačno 0.0009144m 13.231 dr.grba: GUGOLPLEKS - broj deset dignut na gugol stepen razno: 14.94 ndragan: Januar `93. u temi 'o.jeziku' 14.95 ndragan: Januar `93. u temi 'recnik' 14.98 balinda: Zapažene poruke iz januara `93. ** Uz poruku 'jan93civ.zip' (32983 bytes) P.S. Trebaju li ikome ovi bilteni ili da se manemo ćorava posla? feb93civ.zip
razno.129 darone,
>> P.S. Trebaju li ikome ovi bilteni ili da se >> manemo ćorava posla? Sjajna stvar, ako mene pitaš. Ja bih to samo malo drugačije uradio, jednostavno obaveštavao ljude u temi sta.ima.novo gde se nešto novo pojavilo. Recimo: =============================== x.xxx CIVILIZACIJA:šta.ima.novo balinda, xx.xx.xx. xx:xx, xxxx chr --------------------------------------------------------- 6.450, o.jeziku: ssokorac u potrazi za subjektom: "Njoj su lili potoci suza niz lice" Stvar se razvija u diskusiju. ----------------------------------------------- x.xxx --- Tema je samo za čitanje, naravno. Sezam je postao prevelik da bi se sve čitalo. Treba prosejati (iztrebiti?) ono valjano, i ponuditi ljudima. I tako u svakoj konferenciji. Samo ko će sve to da radi. A za tvoj potez, svakog meseca naj poruke, svaka čast! darone
razno.130 squsovac,
> P.S. Trebaju li ikome ovi bilteni ili da se manemo ćorava > posla? Kako da ne trebaju. Ja iako pratim gotovo sve teme u CIVILIZACIJA, ipak kad dođe bilten još jednom skinem "bolje" poruke i natenane ih pročitam. ******** ┌─────────────────────┘ │ Mala digresija: piše li se ovo "na tenane", "na te nane" ili "natenane". Jednom u izlogu videh ploču nekakve "narodne" pesme "Osvajam te na tenane", i tada sam se prvi put zapitao kako se zapravo ovo "n_a_t_e_n_a_n_e" piše? Još uvek ne znam!
razno.131 balinda,
>> Tema je samo za čitanje, naravno. Sezam je postao >> prevelik da bi se sve čitalo. Treba prosejati >> (iztrebiti?) ono valjano, i ponuditi ljudima. >> I tako u svakoj konferenciji. Samo ko će sve to >> da radi. A za tvoj potez, svakog meseca naj >> poruke, svaka čast! Hvala na podršci, uz neophodnu napomenu da potez nije moj, odnosno najmanje je moj. Za izbor poruka isključive zasluge (ali i delimične krivice?) :) imaju: Vesna Denčić (veca) književnost, aforizmi Miloš Nikolić (mnikolic) umetnost, film Vlada Ćalić (vcalic) muzika Dragan Nedeljković (ndragan) o.jeziku, rečnik Milan Božić (milan) istorija, filozofija, religija Dražen Pantić (drazen) nauka Meni je, nekako, ostala samo dužnost da to predstavim poštovanom publikumu. Otvaranje posebne teme, i to sa 'read only' statusom, možda ne bi bilo dovoljno opravdano budući da bi maksimum poruka za čitavu godinu iznosio jedva 12. Što se tiče formata prikaza i pogotovo ujednačenosti kriterijuma kako po temama tako i po mesecima, softverskih noviteta kojim bi možda i Sezam mogao pomoći, vredi raspraviti. Ne bolujemo od zablude da je ovo idealno urađeno, ali poput Saveta bezbednosti, u gotovo bezizlaznoj situaciji, bacamo pomoć pa ko uhvati. :)
razno.132 drazen,
> Mala digresija: pise li se ovo "na tenane", "na te nane" ili "natenane". Prema Pravopisu srpskohrvatskog knjizevnog recnika (sa pravopisnim recnikom) u izdanju Matice srpske i Matice hrvatske pise sa zajedno, kao "natenane". Ovde se radi o prilogu nastalom skracivanjem predloga s padeznim oblicima imenica. Objasnjenje (98.k iz Pravopisa) navodi i druge primere kao sto su: iznebuha, izobila, iznenada itd. Interesantno je da "naprecac" znaci neocekivano a "na precac" prekim putem, dakle neki prilozi ovoga tipa imaju jedno znacenje kada se predlog i imenica pisu spojeno, a drugo kada se isti pisu razvojeno. Pl poz D
razno.133 adiklic,
> 2.578 ndragan: "Ja uporno tražim nekog ko će mi iz > svih tih, raznoraznih, istočnih pogleda > na svet iščupati nekoliko ključnih > rečenica, napisanih nekim razumljivim > jezikom." > P.S. Trebaju li ikome ovi bilteni ili da se manemo ćorava > posla? D.C. al Fine :I => naravno. To je trag koji daje smisao naizgled nepreglednim besmislenim diskusijama, bez kojeg bi možda ostale besmislene, a zahvaljujući kojem postaju pregledne.
razno.134 mjova,
> P.S. Trebaju li ikome ovi bilteni ili da se manemo ćorava > posla? da, trebaju ;)
razno.135 duke,
││ P.S. Trebaju li ikome ovi bilteni ili da se manemo ćorava posla? Usmeri ove biltene ka RAžUNARIMA. Negde se spominjalo kako onaj SEZAMOV BILTEN kasni zbog toga što nema ko da piše biltene ... Ovo je gotov materijal. Pozdrav, Vlado
razno.136 darone,
>> Otvaranje posebne teme, i to sa 'read only' >> statusom, možda ne bi bilo dovoljno opravdano >> budući da bi maksimum poruka za čitavu godinu >> iznosio jedva 12. A, nisam na to mislio - tome je dovoljno i 12 poruka u temi razno! Opštepoznato je da pišem nedotupavne poruke, pa ću sada morati da se potrudim: Sezam je konferencijski BBS, i moderatori su tu da pospešuju, upravljaju i uopšte kontrolišu, bilo na jedan, ili na drugi način, rasprave u konferencijama. Mora se priznati da u posednje vreme tu dužnost savesno obavljaju samo zkr (VICOVI), bojanp (PC.UTIL) i balinda (BALINDA.ZONE) - i još da dodam, sve je ovo lični utisak. Pošto je iz jednog manje više minornog BBS-a prerastao u ogromnu fabriku informacija, bilo bi jako lepo obavestiti na vreme korisnike o tome šta se novo događa; tome je savršeno služila datoteka R:\NOVOSTI\conf.txt, koju (na žalost) niko više ni ne pogleda. Ako se dobro sećam, i dân danas se u njoj nalazi obaveštenje kako prvul u konferenciji KOMUNIKACIJE objašnjava MNP stepene kompresije! :(( Mislim da je jedna datoteka premala za nekih pedesetak (čini mi se i više) konferencija na Sezamu. Zato, drugovi i drugarice! Predlažem otvaranje teme šta.ima.novo u svakoj od konferencija (izuzimajući, naravno, male oglase, chat, zakupljene konferencije i slično) u kojoj bi se, jednom u nekoliko dana, korisnici obaveštavali o tome šta ima novo (ajde ;) Ovakva tema bi imala više prednosti: prvo, znali bi gde da tražimo probleme (mislim na bandit i princess fenomen ;))))) ; drugo, dejan više ne bi morao svako malo da viče 'e, u novostima imate u poruci x.xx tekst sa biksa o tome i tome', i, treće, oni koji ne prate određenu temu bi se mogli 'ladno priključiti *samom početku* rasprave, uz kvantitativni, ali i kvalitativni skok u porukama. Sve u svemu, šaljem ovo i u SEZAM:predlozi, pa se vi nećkajte :) Znam da ov ovog ništa nema, al nema veze; olakšah sebi dušu :) Nadam se da ste shvatili o čemu se radi. Ako niste, onda dižem ruke i pričam u klubu; ako jeste, plaćate mi piće ;> darone
razno.137 tigor,
>> P.S. Trebaju li ikome ovi bilteni ili da se manemo ćorava posla? Zašto da ne?! Osim toga, eto... konačno opravda svoju dužinu ;)
razno.138 andrejl,
>│ Otvaranje posebne teme, i to sa 'read only' statusom, >│ možda ne bi bilo dovoljno opravdano budući da bi maksimum >│ poruka za čitavu godinu iznosio jedva 12. Što se tiče >│ formata prikaza i pogotovo ujednačenosti žini mi se da je darone to durgačije zamislio. U šta.ima.novo trpati najave šta se dešava po temama trenutno da bi se zainteresovani priključili diksusiji. bye, andrejl
razno.139 ilazarevic,
> P.S. Trebaju li ikome ovi bilteni ili da se manemo ćorava posla? Posao nije nimalo ćorav, dapače :) (include i kuče, mače, i ostale...) Bilteni su prava stvar za pridobijanje novih ljudi, koji ne znaju o čemu se radi, a zainteresovani su za razgovor o priloženim temama.
razno.141 majkl,
> Predlažem otvaranje teme šta.ima.novo u svakoj od > konferencija (izuzimajući, naravno, male oglase, > chat, zakupljene konferencije i slično) u kojoj bi > se, jednom u nekoliko dana, korisnici obaveštavali > o tome šta ima novo (ajde ;) Ja bih samo obrnuo stvar: Konferencija sta.ima.novo sa odgovarajućim temama.
razno.142 balinda,
[reply na 2.741 inesic] >> Uzgred, nekadašnji balinda bi se pobunio da mu neko ovako >> znalački raspoređenim, sasvim malim dozama cinizma 'plaši' >> diskutante. Ko voli da mu se neko meša u 'osnovnu delatnost', :) a da nije njegov nameštenik? ;) >> Moderator je svojevremeno istakao da je značaj ove koferencije >> i sezama kao medija uopšte, baš u tome što se mlađim ljudima >> omogućava da 'na ravnoj nozi' razmenjuju mišljenja sa >> iskusnijima i tako grade svoju ličnost. I dalje tako misli uz dodatak da 'stariji i iskusniji', za uzvrat, dobijaju polet koju mladost sobom nosi. U najboljem smislu reči, radi se simbiozi dva, samo naizgled, suprostavljena nivoa. >> Inače sam moderator je podelio zaduženja i povukao se u ladovinu. >> Konferencija je aktivna, a on, kao moderator, prstom ne miče. Bubrezi brale. :))) Zar nismo završili sa vremenom kada se više vrednovalo koliko se radilo umesto koliko se uradilo? ;) Onaj koji je najodgovorniji ne mora (čak to nije ni poželjno!) da najbolje zna, ali mora znati ko je taj. Samo u najneuspešnim preduzećima direktor je najpametniji. :)
razno.143 darone,
>> Ja bih samo obrnuo stvar: Konferencija >> sta.ima.novo sa odgovarajućim temama. Ma ko nas sluša :( darone
razno.144 balinda,
>> Ma ko nas sluša :( Sluša vas, sluša. :)
razno.145 ndragan,
/ BILTEN kasni zbog toga što nema ko da piše biltene ... Ovo je gotov / materijal. Pa to nas je Balinda i navukao da mu radimo taj posao... :) Ovamo kao neki ministri i slično, a u stvari samo pisci u senci (ghost writers) :).
razno.146 balinda,
>> Pa to nas je Balinda i navukao da mu radimo taj posao... :) >> Ovamo kao neki ministri i slično, a u stvari samo pisci >> u senci (ghost writers) :). Ali zato imate faktičku vlast u konferenciji, a ja postadoh samo figura. Nešto kao Milošević u Srbiji. (?) ;)
razno.147 veca,
>> najodgovorniji ne mora (čak to nije ni poželjno!) da najbolje zna, >> ali mora znati ko je taj. Samo u najneuspešnim preduzećima direktor >> je najpametniji. :) Nije strašno ne znati, strašno je ne poznavati onog ko zna :)
razno.148 ndragan,
/ Sluša vas, sluša. :) Murphy is watching you.
razno.149 ndragan,
/ Ali zato imate faktičku vlast u konferenciji, a ja postadoh samo / figura. Nešto kao Milošević u Srbiji. (?) ;) Sad treba da te pitam kol'ko meriš, pa da ošacujem težinu ove izjave?
razno.150 balinda,
>> Sad treba da te pitam kol'ko meriš, >> pa da ošacujem težinu ove izjave? Retko kad preko 80 kg, ali mi je karakter bar duplo teži. :)))
razno.151 darone,
Ovo sam pre neki dan našao na svom BBSu, i, ne želeći da se otrgne zubu vremena (fajl je haos :), šaljem ga ovde. Umetnost bre :) darone velaja.arj
razno.152 drazen,
Pozivam publikum na malu antropolosku igru likova i imena. Poznata je naime sklonost nasih ljudi da potomcima daju svakojaka imena, kojom prilikom se javljaju likovi kao Merdza, Sporet, Tito, Staljinka i slicno. Voleo da svi koji znaju takve primere iznesu sociolosku sliku porodice u koja je svoje dete nagradila takvim imenom, eventualne motive davaoca imena, kao i sudbinu nosioca takvih ekscentricnih imena. Pl poz D
razno.153 valeksa,
# Pozivam publikum na malu antropolosku igru likova i imena. imam samo ime Jamesdin. Muslimansko. James Din. Pozdrav.
razno.154 milan,
> Voleo da svi koji znaju takve primere iznesu sociolosku sliku > porodice u koja je svoje dete nagradila takvim imenom, > eventualne motive davaoca imena, kao i sudbinu nosioca takvih > ekscentricnih imena. Evo bombona-primera iz moje prakse. Jedna dama, sada shrink (mislim u Zavodu za mentalno zdravlje, što nije toliko važno) se zove Marklena (od Marks i Lenjin). Bila je snaha znamenitog rektora Beogradskog unezveriteta, komuniste, partizana, crnogorca, prvoborca, španskog borca i admirala poznatog po tome što je u slobodnom vremenu negativno ocenio teoriju relativnosti napisavši da se predmetna "ne može smatrati prihvaćenom u narodnim masama" (što je nesumnjivo tačno a verovatno uzrokovano čvrstim stajanjem narodnih masa iza njutnovske mehanike). Svi smo mislili da će se, kada je ostala u drugom stanju, njen sin zvati Trocbern (od Trocki i Bernštajn). Međutim, rodila je ćerku, dala joj neko obično ime i razvela se! Eto, neki od njih postanu i normalni. čivot piše romane ama ih aja ne čita! Pl poz M
razno.155 darone,
>> Voleo da svi koji znaju takve primere iznesu >> sociolosku sliku porodice u koja je svoje dete >> nagradila takvim imenom, U knjižari Bigza u Kosovskoj ulici (tamo kod one inkriminisane kAnjižare Zavoda za izdavanje udžbenika) ima jedna jaaaaako zanimljiva knjiga u kojoj su pomenuta (i ne samo pomenuta, već i lepo razjašnjena) mnoga onomatopejska i slična prezimena, imena i imena mesta i gradova. Valjda je to to što te zanima, ili bar malo zadire u to. Ako si jako zainteresovan, da se ne bi gnjavio tražeći je, nalaze se na jednoj od gornjih polica desnog zida pri ulasku u drugu prostoriju knjižare, sa leve strane gledajući prema polici, ili: ╔══════════════════════╦═ ═══════════════╗ ║ ────X───────────── ────────────┐ ║ ║ │ │ ║ ║ │ │ ║ ║ │ ┌────────┐ │ ║ ║ │ │ │ │ ║ ║ │ ┌──────┐ │ ║ │ │ s t o │ │ ║ ║ │ │ │ │ ║ │ │ │ │ ║ ║ │ │ │ │ ║ │ └────────┘ │ ║ ║ │ │ s t o│ │ ║ │ │ ║ ║ │ │ │ │ ║ │ │ ║ ║ │ │ │ │ ║ │ │ ║ ║ │ │ │ │ ║ │ ║ ║ │ └──────┘ │ ║ ┌────┐ ───────┤ ║ ║ │ │ ║ │kasa│ │ ║ ║ │ │ ║ │ │ │ ║ ║ ───────────────── ║ └────┘ │ ║ ║ ║ ║ ╚═──── i z l o g ────══╩══─────────── ulaz ═╝ kosovska ulica X, naravno, marks the place. Koji sam ja kreten, gledaj šta crtam :)))))))) darone
razno.156 drazen,
Hvala veliko, potazicu, crtez je sasvik OK. Pl poz D
razno.157 spantic,
> zvati Trocbern (od Trocki i Bernštajn). Međutim, rodila je Pa to ne bi bilo na njihovoj liniji ;) Zar im ne beše on otpadnik?
razno.158 milan,
>> zvati Trocbern (od Trocki i Bernštajn). Međutim, rodila je > > Pa to ne bi bilo na njihovoj liniji ;) Zar im ne beše on otpadnik? Pa i nije! Ona se zvala Marklena a ne Staljinka. ;))) Pl poz M
razno.159 darone,
>> Hvala veliko, potazicu, crtez je sasvik OK. Nema na čemu :) darone
razno.160 balinda,
Sa malim zakašnjenjem :( evo kako je, očima Saveta, "izgledala" 'civilizacija', tokom marta meseca: umetnost: 4.186 drazen: O definiciji kiča kao umetnosti za mase. 4.191 milan: Postoje li "mali" i "veliki" kič? 4.195 dr.grba: Odbrana Tarkovskog i Eka. 4.201 drazen: Kič u delima Andreja Tarkovskog i Umberta Eka? 4.203 milan: Jedan terminološki problem u muzici (ozbiljna, klasična) 4.204 milan: "Stalker" je ipak kič? 4.229 zokalezic: JDP - repertoar za April 4.230 zokalezic: Zvezdara teatar - repertoar za April 4.231 zokalezic: Atelje 212 - repertoar za April o.jeziku: 6.464 nikolas: "Devojku" dativ??? 6.467 duke: Moja greška, naravno da je reč o akuzativu. 6.469 duke: Moram ipak da završim prostom analizom.... (Analiza nije bila baš prosta) :) 6.474 peca.st: Duge bujne kiše. (Padež?) 6.476 nikolas: Nemoguće odrediti bez sintaksičkog konteksta. 6.478 duke: Glagol prema kome stoji imenica VRŠALICA. 6.483 ratman: Diftuzni u beogradskom (iz)govoru? 6.499 duke: To su tzv. 'otvoreniji vokali' 6.487 ndragan: oDPočelo & raZŠirenije 6.495 inesic: isticanje greški i blag osmeh 6.498 ndragan: raZHlađuje 6.489 veca: Izskenirati ili iskenirati? 6.493 dejanr: Dovoljno je skanirati (skenirati)? 6.497 darone: Mislim da nije; teći i isteći je paralela. 6.502 inesic: Koliko se sećam, poenta je u tome da se reči ne grade od našeg prefiksa i strane reči. 6.504 darone: A šta je 'zajebancija'? 6.508 ndragan: glagoli sa obiljem varijacija: platiti, isplatiti, naplatiti, preplatiti, .... 6.520 andrejl: Na izlogu piše "MPA softver", ružno je. 6.521 janko: Ružnije je "SOFTWARE". 6.522 smiloradovic: Još gore je 'softwer-ska firma' 6.541 andrejl: Softveraš ne bi bio neki naziv, već više nadimak. 6.524 squsovac: pohrvaćenje računarskih termina. (video card - prikazni umetak) 6.531 wizard: TV prenos rukometa "u Šabcu". 6.532 ndragan: 6 x 'heliHopter' 6.537 adiklic: Sigurno pod dejstvom alhohola? ;) 6.538 ssokorac: Pa, i skakuće pomoću elise... :) 6.542 dr.grba: Bolje i "HeliHopter" nego "zrakomlat". film: 9.399 squsovac: Nagrade udruženja režisera SAD 9.402 squsovac: Nagrade Cezar (Francuska) licni.stav: 12.128 balinda: Abortus? (Pro & Contra) 12.132 milan: "Popovski ološ je, kratko rečeno, "naš'o pa zaš'o"." 12.134 milic: "Ako je abortus ubistvo, onda je masturbacija genocid." 12.137 spantic: Pravo na abortus treba održati, uz obavezan razgovor sa lekarom i psihologom. 12.139 drazen: Moralni i politicki razlozi su krivi za relativizaciju prava na abortus. 12.140 veca: Verovatno treba stimulisati natalitet, ali ne po svaku cenu. Ne mogu se tako nadoknaditi uzalud izgubljeni životi u ratu. 12.148 balinda: "Način dolaženja na svet nema dostojnog konkurenta u najgroznijem filmu strave i užasa." 12.154 dmiladinovic: Porođaj uz prisutvo muškarca? 12.156 valeksa: Prekid trudnoće - 700.000 dinara. 12.171 cobra: Ima li neko prava da uništi jedan život? 12.184 drazen: Zakonski rok za abortus je 10 nedelja. 12.186 balinda: Zašto bi potencijalna majka pristala da neko drugi odlučuje o njenom abortusu? 12.193 .vera.: O pravu na abortus iz ženskog ugla. 12.194 .vera.: Lament nad ženskom sudbinom. 12.197 balinda: Zločin i kazna? 12.199 balinda: Rat, silovanja i tako rođena deca. 12.221 ladislavs: U razvijenim zemljama ima više žena, a u zaostalim muškaraca. Posledica medicinskog tretmana pri porođajima. 12.301 ladislavs: Samo interakcija između društva i pojedinca nosi napredak. 12.303 ilazarevic: Društvo postoji da zaštiti jednog svog člana od drugog, uključujući i fetus. 12.305 majkl: Prekid trudnoće se ostvaruje nasiljem nad telom. Kritične su sve faze ovog čina. 12.306 wizard: Društvo (država) čak ne bi trebalo da ima pravo ni da pošalje nekoga u zatvor. 12.315 balinda: Niče: "Slobodan čovek je nemoralan, pošto u svemu zavisi od sebe, a ne od nekakve tradicije." 12.317 balinda: Da li je kiretaža 'najzdraviji oblik kontracepcije'? 12.323 ndragan: Prizor porođaja je kulturni šok. recnik: 13.237 ndragan: Kako _dobro_ prevesti na engleski frazu "al' sam danas sav nikakav"? 13.238 dejanr: I feel like sh*t ;) 13.240 milan: "Posle j****** nema kajanja!" na engleskom postaje "There's no crying after a spilt milk!" 13.241 nestor: I feel shity today 13.242 dr.grba: fucked up 13.246 ndragan: MJova: dibager = trebilica razno: 14.128 balinda: Poruke fanuara `93. ** Uz poruku 'feb93civ.zip' (38099 bytes) mar93civ.zip
razno.161 vitez.koja,
#=> Poznata je naime sklonost nasih ljudi da potomcima daju #=> svakojaka imena, kojom prilikom se javljaju likovi kao Cuo sam za nekoliko pripadnika ciganske populacije sa vrlo zabavnim imenima. Primer : mladic (20ak godina) se zove Tarzan, otac mu se zove Naser (bez Nehrua i Tita). Licno poznajem ciganina koji se zove Kamel (cigare!?). Uopste, ciganski zivalj je najmastovitiji i najnemilosrdniji pri izboru imena za svoje potomke. A i tesko je 20 puta smisliti nesto pametno ;)
razno.162 ndragan,
/ Ona se zvala Marklena a ne Staljinka. ;))) Imali su Rusi starostavno ime MELIOR: Marks, Engels, Lenjin I Oktjabrjskaja Revaljucija. Od neka doba ime postade nepodobno i povuče se pred ispravnijom verzijom MELSIOR. Imate fore jednom da pogađate odakle ono "S".
razno.163 ndragan,
/ Koji sam ja kreten, gledaj šta crtam :)))))))) Za toliko truda si mogao da okačiš nešto iz knjige, a ne da crtaš. Kako te samo ne mrzi :)
razno.164 milan,
> Imali su Rusi starostavno ime MELIOR: Marks, Engels, Lenjin I > Oktjabrjskaja Revaljucija. Od neka doba ime postade nepodobno i povuče > se pred ispravnijom verzijom MELSIOR. Imate fore jednom da pogađate > odakle ono "S". Imaš li ti nešto teže, mislim nešto za novčanu nagradu? Kod 'vakih imena je zanimljivo proučiti da li su ona (većinom) rezultat pokušaja vulgusa da se "uvuče" novoj vlasti i njenoj veri ili, obratno pokušaj vlasti da novu kulturu i veru stvori (i) promenom jezika i imena. žesto me to podseti na Crkvu. I, tamo, kada postriženik postane kaluđer, on dobija novo, kaluđersko ime - ušao je u novi svet i sve staro, pa i ime ostavio za sobom. Tako su komunjare imale tzv. ilegalna iliti partizanska imena (Dušan Petrović-Šane, Dušan Gligorijević-Saša, Aleksandar Ranković-Marko, itd...). Sve dok nisam počeo da razmišljam u "crkvenom ključu" delovalo mije sasvim imbecilno. K'o velim, 'ajd da imam nadimak kao Ćora, Ćopa, Debeli, čućko i sl.. ali da se zovem Milan Božić-Đorđe?! Da li su Staljinke dobijale imena u ovom ključu, ili su im preci naprosto bili "uvlačitelji"? Pl poz M
razno.165 drazen,
> Sve dok nisam poceo da razmisljam u "crkvenom kljucu" delovalo > mije sasvim imbecilno. Interesantno je samo da nisu razvili, mislim komunisti, reverzni mehanizam, a bilo bi im zgodno. Recimo komunisticki dzelat Djilas ode u manastir, uzme crkveno ime i sve je zaboravljeno. Kako bi ga tek onda voleo Mantija? Pl poz D
razno.166 darone,
Štos tiče ovih imena, zaboravili ste najpoznatijeg: Šerifa Konjevića (alias Rz Brzotrz ;) darone
razno.167 pele,
>=} Hvala veliko, potazicu, crtez je sasvik OK. Kako OK?! Pa nije ga čak ni obojio! :)) pele.
razno.168 darone,
>> Za toliko truda si mogao da okačiš nešto iz >> knjige, a ne da crtaš. Kako te samo ne mrzi :) Ma nemam knjigu :( Ne stigoh da je kupim kada sam razgledao knjižaru (kupio druge knjige :) darone
razno.169 ndragan,
/ svet i sve staro, pa i ime ostavio za sobom. Tako su komunjare / imale tzv. ilegalna iliti partizanska imena (Dušan Kako li im je sve to izgledalo mistično (povrh sve borbe protiv mračnih sila), obred unutarpartijske inicijacije, maltene proizvođenje u čin Nosioca Konspirativnog Imena. žini mi se da se radi samo o unutarpartijskom folkloru, nastalom iz banalne prpe od pandura. "Ćora" kao nadimak može da bude znak da se radi o cvikerašu, ali glup nadimak kao što je "Petar" ne nosi nikakvu informaciju. Navika im se održala, pa su svemu, kad su došli na vlast, davali konspirativna imena, da se Vlasi ne dosete. Šta mu ono beše 'inokosni poslovodni direktor', 'individualni poljoprivredni seljak', 'učitelj razredne nastave', 'obavlja poslove i izvršava radne zadatke' (možda ponekad i radi), 'brine se o' (sigurno ne radi), 'operacionalizacija', 'šira društvena akcija', 'strukture'... Ovo navodim tek toliko da se ne zaboravi, a otkako sam prestao da gledam dnevnik (a i kartanje sam manuo, još samo cigare pa sam dibidus pozitivan), ne pratim tekući komunojezik. Jedino sam iz ovog rata primetio da nema fronta, nego je sad ratište, te da nema opkoljavanja, samo su 'u okruženju'.
razno.170 ndragan,
/ Šerifa Konjevića (alias Rz Brzotrz ;) Seća li se neko Harija Džeksona, foto režisera vesterna?
razno.171 madamov,
****** Seća li se neko Harija Džeksona, foto režisera vesterna? ****** Sećam se ja, samo ne znam šta je s njim. žini mi se da je i on bio iz Bosne (Bijeljina ili tako nešto).
razno.172 drazen,
Obratite paznju na teska pitanja: From: jureidini@lub001.lamar.edu Newsgroups: sci.math Subject: Re: Microsoft and "how to cut the cake" Date: 20 Apr 93 19:17:40 +1700 Organization: Lamar University - Beaumont Lines: 46 In article <1993Apr19.014443.12306@oswego.Oswego.EDU>, baloglou@oswego.Oswego.ed u writes: > > > Yesterday I was talking to a friend who gave to me 3 problems that > Microsoft campus interviwers gave (on a blackboard) to undergraduates: > > (1) Why are the caps of street holes round and not square? > (This teaches us something about diameter vs diagonal!) ^^^^^^ An acceptable (if not desirable) answer to this question could be "Because Manholes are round, of course". > > (2) Let glasses A and B contain equal amounts of water and orange juice, > respectively; one teaspoon of water is moved from A to B, then > a teaspoon of mix from B is moved back to A. How do the amounts of > water in A and orange juice in B compare to each other? > (Very simple algebra settles it, even if this was NOT their solution.) > > (3) Rectangles A and B have one vertex in common, with B contained in A; > divide A\B into two equal parts by drawing a single straight line. > (How about connecting the centers of the two rectangles?) > > If you are somewhat angry at me for having given away the solutions, > especially the one to (3), how about the following: > > (3') Same as (3), except that now there are two non-overlapping > rectangles, say B and C, inside A (sharing one vertex each with it) > and we need to divide A\(BUC). > > (3') can be generalized, of course, to an arbitrary (convex or not) "cake". > If we add the restriction that the "knife" cannot go outside of the cake, > then there may not be a solution in the case of a non-convex cake the > convex kernel (i.e., the intersection of maximal convex subsets) of which > is empty. > > In addition to a clever solution to (3'), can anything interesting be said > about the more general problem described in the preceding paragraph? > > > > George Baloglou > > "But, aren't those shadowy, incomprehensibly large cardinals > at least as representative of contemporary Mathematics as those > prone-to-misprints large primes?" Pl poz D
razno.174 ganta,
A sad nešto sasvim drugačije.... IQ test za Win. Ko ima ispod 100 neka pogleda sledeću poruku.... Ko ne zna dobro engleski, nek' spremi rečnik, ima par pitanja sa manje poznatim rečima, pa da vam to ne bi bio izgovor ;) Obezbediti 30 minuta bez telefona i uznemiravanja, jer vreme ne može da se zaustavi ! Ô. winiq.zip
razno.175 ganta,
Uteha za one koji nisu zadovoljni rezultatom ;) P.S. radi samo na 386+, mada ko zna.... Ô chomp.arj
razno.176 peca.st,
!-> Obezbediti 30 minuta bez telefona i !-> uznemiravanja, jer vreme ne može da se !-> zaustavi ! Ako je ovo ono što ima ne Euklidu, (a izgleda da jeste) onda si treba da staviš 5 minuta umesto 30 minuta. Radi se o čas posla. Ovo nema veze sa inteligencijom, problem je samo što treba znati jezik. (ja sam radio bez rečnika, i greške su uglavnom bile zbog nepoznavanja jezika) Rezultata se tačno nesećam, ali znam da nema veze s mozgom - nešto oko 150 valjda. Peđa.
razno.177 darone,
>> Rezultata se tačno nesećam, ali znam da nema >> veze s mozgom - nešto oko 150 valjda. Zašto veze nema? Nikada se ne zna. Osim ako se zna ;) darone
razno.179 balinda,
April je bio skoro duplo "tiši" od rekordnog marta ali je ipak bilo zanimljivih poruka. Evo podsećanja na te dane: umetnost: 4.233 mihailo: Uz poruku priključena datoteka sa spiskom literature o starom veku. (za studente istorije umetnosti) 4.235 mnikolic: Esej o poseti muzeju Salvadora Dalija u Figerasu 4.238 zokalezic: Beogradsko Dramsko Pozorište (repertoar za maj) 4.239 zokalezic: Atelje 212 - repertoar za maj 4.240 zokalezic: Jugoslovensko Dramsko Pozorište (repertoar za maj) 4.241 zokalezic: Zvezdara Teatar - repertoar za maj 4.242 zokalezic: Narodno pozorište - repertoar za maj o.jeziku: 6.547 ndragan: 'software' ili 'softver': 6.561 andrejl: Treba koristiti orginalno pisanje kad god je to moguće. 6.568 ndragan: To uvek izaziva komplikacije. 6.560 andrejl: Jedno je tekst, a drugo natpis na firmi 6.567 ndragan: De Sika (De Sica), Hačaturijan, Papanikolau. Padeži? 6.570 ndragan: 'Odelenje' ili 'odeljenje': 6.577 peca.st: Hm, a šta mislite o "odeljak"? 6.574 balsa: Inače, tvrdim da je "odeljenje" nastalo od "odeliti", a nikako od "deljenje". 6.580 duke: Trpni pridev gradi od prezentske osnove nastavkom -EN. (jotovanje) 6.548 milan: A što da se čuvamo "preteranog ekavizma"? Je l' to obektivno dobro za nas? 6.550 ladislavs: Este ;) 6.558 wizard: U svakom slučau. ;) 6.573 dr.grba: Treba biti na linii. 6.553 balsa: Ma najbolje da potpuno ukinemo slovo J.... ionako nam je to Vuk prodao. 6.582 duke: Jok PRODAO ... PREPRODAO!!! 6.564 balsa: u REžNIKU MATICE SRPSKE postoji i "oružIje" ali se valjda u svakodnevnoj upotrebi preferira "oružje". 6.565 valeksa: a šta da kažemo za 'koferencija'? 6.581 duke: A što se tiče ORUčIJA/ORUčJA: _oružje_ potiče od sveslovenskog i praslovenskog korena _*r<on>g-_ "oruđe za odbranu i napad" 6.549 mladenp: Pobogu! Hlačodržalo! :) 6.551 veca: zemljovid :) Nemam pojma šta to znači :) 6.554 balsa: To valjda znači GEOGRAFSKA KARTA. 6.590 isekulovic: žuh danas je izdata neka nova gramatika ili pravopis po kojoj je ispravno i Beograđanki i Beograđanci. 6.591 stefan: žak su i pre par godina u dnevniku par nedelja uporno govorili "u Ameriki" i "u Politiki". 6.594 ndragan: 'RavnodnevNica'. 6.595 ndragan: HiruRškim, neće valjda ono da zovu 'Metaluški kombinat' film: 9.486 mnikolic: Prva poruka iz serije "Trirova Evropa na bbs-u" 9.533 mnikolic: Komentar projekta "Evropa" 9.551 ndragan: O upotrebi svetla u filmu "Evropa" i generalno 9.517 dr.grba: O filmu "Andaluzijski pas" I 9.524 zandric: O filmu "Andaluzijski pas" II muzika: 10.564 dmiladinovic: Priča o grupi La Strada. rečnik: 13.247 asterix: Little summer girl - Maloletnica ;) 13.248 robert: kaže: "Ma džabolebarim = izibredujem!". 13.250 ndragan: E, a kako se u engleskom kaže 'u sebi'? 13.252 dr.grba: "Don't enter that door", I told to myself. 13.257 paki: Ovo mu dođe 'rekoh (sam) sebi.'. 13.254 milan: "inside ...." "yourself", "himself",... 13.251 robert: smislite prevod za našu lepu reč: 'jebozovna' 13.253 dejanr: U filmovima kažu nešto kao 'she is all sex' 13.255 milan: "Jebozovna" je i izmišljeno kao "prevod" na srpski engleskog neologističkog prideva "sexappeal" 13.258 ladislavs: uz malu dopunu da je ipak izraz "jebozovna-an" vulgaran, dok "sexappeal" nije. 13.260 robert: ali kad kažeš 'ova je seksipilna' to je suviše mlako 13.264 ndragan: Kad za tako nešto upotrebiš stranu reč, i ne može da zvuči vruće razno: 14.160 balinda: Mart `93. ** Uz poruku 'mar93civ.zip' (38246 bytes) apr93civ.zip